Lördag 28 Maj
Stockholm

Aron Anderson

Den svenska äventyraren och atleten Aron Anderson föddes 26 januari 1988 i Stockholm. Han är den första person som har bestigit Sveriges högsta berg Kebnekaise i rullstol. Den historiska händelsen inträffade 1 augusti 2013.

Aron Anderson är rullstullsburen efter en behandling mot cancer i korsbenet, som han diagnosticerades med som åttaåring 1996. Behandlingen med hjälp av cellgifter och strålbehandling gav inte den effekt man hade önskat, vilket resulterade i att Aron hamnade i rullstol.

Men han lät inte det bli ett hinder, utan har sedan dess elitidrottat i både segling, friidrott och kälkhockey med stor framgång och hunnit delta i fyra Paralympics. Under hela 11 år, mellan 2001-2012, var Aron aktiv i Svenska landslaget i rullstolsfriidrott. Sedan 2013 satsar han helt på att hålla föreläsningar och ge sig ut på egna äventyr, som att bestiga just Kebnekaise.

Med sin positiva inställning är Aron en populär föreläsare och även ambassadör för Barncancerfonden.

I november 2016 gav han sig ut på sitt livs största äventyr hittills. Han åkte då från Sverige för att bli den första rullstolsburne någonsin att skida till Sydpolen.

I februari 2017 la Aron ut ett klipp på Facebook där han gjorde sig lustig över Donald Trumps märkliga uttalanden om Sverige. Klippet blev en viral succé.
Visa resten ↓