SVT-profilen Aron Anderson kommenterar nu sitt tidigare uttalande.
SVT-profilen Aron Anderson kommenterar nu sitt tidigare uttalande. - Foto: Anders Wiklund/TT

Anderson svarar på kritiken efter uttalandet om att "krig är bra"

Aron Andersons uttalande i SVT under invigningen av Paralympics väckte starka reaktioner. I ett klipp hörs han säga att krig är bra eftersom det skapar många funktionsnedsatta. Nu kommenterar han kritiken.


Den före detta paralympiern Aron Anderson har hamnat i blåsväder kring ett uttalande han gjorde under fredagens invigning av Paralympics. I ett klipp från SVT gör det amerikanska laget entré i arenan, medan kommentatorn hörs säga följande:

– Apropå krig som vi pratat om innan den här sändningen; krig är bra för rekrytering till paralympiska idrotter, för det skapar många funktionsnedsatta. Se, många av dem i den amerikanska truppen har amputation på olika sätt, en inte helt ovanlig biverkning av krig.

Klippet har väckt starka reaktioner och spridits på sociala medier. 

Aron Andersons svar på kritiken: "I meningen efter..."

Aron Anderson, som själv har varit med i Paralympics, blev rullstolsburen som resultat av sin barncancer. I en intervju med Aftonbladet svarar Aron Anderson nu på kritikstormen och kommenterar sitt tidigare uttalande.

– Det är ett 15 sekunder långt klipp från en invigning som pågick i 1,5 timme. Jag fattar att folk blir upprörda om de bara ser klippet, men de får jättegärna titta på hela invigningen. I meningen efter säger jag att krig är hemskt, påpekar han.

Foto: Micke Fransson/TT

Aron Anderson menar vidare att han enbart konstaterade det faktum att många av deltagarna i Paralympics är krigsskadade personer.

– Det är jättehemskt och sorgligt, men sant, säger han i intervjun.

Aron Andersons ord om idrotten: "Efter krig..."

Aron Anderson pekar även på tävlingens historia och berättar att Paralympics inleddes med krigsveteraner från andra världskriget. Han menar att det fortfarande kommer många krigsskadade personer till tävlingen, och att det kan fortsätta så i framtiden.

Foto: Gunnar Lundmark/SvD/SCANPIX/TT

Men han lyfter också fram det positiva i parasport:

– Samtidigt har jag vänner som hittat tillbaka till livet efter krig genom idrotten. Jag själv fick cancer som sjuåring och hamnade i rullstol på grund av det och min väg tillbaka till livet gick genom idrotten, berättar han i intervjun.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!