Stockholm

Tim "Avicii" Bergling

Tim Bergling är en svensk artist och internationell superstjärna som föddes 8 september 1989 och växte upp i Stockholm. Men över hela världen är han mer känd under sitt artistnamn Avicii (stiliserat som ΛVICII och ◢ ◤). Han har en enormt framgångsrik karriär som musikproducent, DJ och remixare och under flera år på 2010-talet rankades han på plats tre till sex på DJ Mag:s lsita över världens 100 bästa DJ:s. 


Tim är son till Klas Bergling och skådespelerskan Anki Lindén, samt halvbror till skådespelaren Anton Körberg. Sommaren 2013 blev Tim tillsammans med Racquel Bettencourt, men det tog slut drygt ett år senare och sedan dess verkar han mest ha fokuserat intensivt på karriären, som började 2008 när han inledde ett samarbete med klubbarrangören Arash Pournouri


2010 släpptes första singlarna "Ridvan", "Bromance och "My Feelings for you". 2011 nominerades låten "Sunshine" till en Grammy, vilken han gjorde i samarbete med David Guetta.  Men det var först med låten "Levels" som det stora genombrottet kom i oktober 2011. Den vann "Årets låt" vid Grammisgalan 2011 och nominerades också till en Grammy.


Sedan dess har framgångssagan rullat på ordentligt. Mest känd är Avicii för låten "Wake Me Up" som blev den mest spelade låten på Spotify någonsin i februari 2014. Samma år fick han Regeringens Musikexportpris och totalt drog han in närmare en kvarts miljard i vinst för sin musik och alla spelningar.


I mars 2016 nåddes världen av det chockerande beskedet att Avicii skulle lägga ner sitt intensiva turnerande. Han drabbades av en inflammation i bukspottskörteln 2012 och opererade därefter bort både gallblåsan och blindtarmen. Han jobbade väldigt intensivt och behövde helt enkelt ta en paus under överskådlig tid. 


Den allra sista Sverigespelningen genomfördes på "Tallriken" i Pildammsparken i Malmö, 5 augusti 2016. Men misströsta inte. Avicii jobbar fortfarande på hemifrån, nu med sitt tredje studioalbum.

Den 20 april 2018 dog han under oklara omständigheter i Oman.Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.