Insamling till Nana Hedin

Igår fick jag ett mail från en av mina följare som länkade till en insamling för Nana Hedin.
Som ni vet så är jag extremt restriktiv med vilka insamlingar jag delar, men Nana Hedin är en av mina stora förebilder och någon jag beundrade stort under min uppväxt.
Kanske ringer det ingen klocka när du hör namnet ”Nana Hedin”, men jag tror att det allra flesta ur min generation har hört hennes röst fler gånger än vad som går att hålla reda på.
För enkelhetens skull så har jag bäddat in en låt som Nana sjunger på och som jag tror att de allra flesta i min generation, både hört, skrålat loss och dansat till.

År 2009 diagnostiserades Nana Hedin med en elakartad tumör i tungan och 2015 drabbades hon återigen av sjukdom, den här gången av grav osteoradionekros (käkbensdöd) pga strålningen från tungcancern – beskedet kom samma dag som hon skulle friskskrivas.
Nu måste hela underkäken tas bort, vilket enligt Nanas inlägg kommer leda till att hon aldrig mer kommer sjunga, aldrig mer le eller känna en kyss mot sina läppar, aldrig få tänder – inte ens lösgom och hon kommer bli lam i nedre delen av ansiktet som om hon fått en stroke.
Hon kommer få stora svårigheter med tal/sväljfunktioner, svårt att äta, dregel etc.
Risken för problem med självkänsla och självisolering är vanligt inom patientgruppen och det finns inga ”robocop-lösningar”.
Man får ett värre handikapp efter operationen, än före, enligt Nanas inlägg på Facebook.

Men det finns ett ljus i mörkret…
Den käkkirurg och forskare inom just Nanas typ av skador och käkrekonstruktion, som tidigare arbetade på akademiska sjukhuset i Uppsala, arbetar numera på Sri Shankara Cancer Hospital and Research Center i Bangalore, Indien.
Indien har flest munhalscancer-patienter i hela världen och har därför väldigt stor erfarenhet.
Läkaren har ordnat så Nana får operationen gratis, pga de allvarliga skadorna, hennes ekonomiska situation och för att hon inte kan få den speciella kirurgin i Sverige.
Det är endast ett fåtal kirurgteam i världen som gör denna variant.
Sjukhuset i Bangalore står för operation och operationssal. Kirurgerna opererar gratis och 3D-implantaten skänks av tillverkaren.
De kostnader som Nana måste stå för själv är för resa/logi, sjukhusvistelse ca 2 mån, mediciner, rehab, dentala implantat och en mindre operation för att lossa hennes tunga.
De kommer ta in speciella microkirurger för att frigöra nerverna till leendet och de kommer spara mjukdelarna inuti hennes mun pga att de upptäckt att de lever och inte är strålskadade.

M.A.S – en svensk ideell munhalscancer-förening – har startat en GofundMe med en insamling till Nana, då hon inte har pengarna som behövs för att kunna åka till Indien för operation.
Insamlingen är i skrivande stund är uppe i över 88 000 kr.

Man kan även swisha ett bidrag till 1236008288