Vad säger Spelinspektionen om Vlad Resiers ”lotteri”?

Vlad Resiers Instagraminlägg om att ge bort sin Youtubekanal. 

Igår publicerade jag det här inlägget, där jag ifrågasatte omständigheterna som omgärdade hans ”lotteri”, där han skulle ge bort sin Youtubekanal om han misslyckades med att samla in 1 miljon kronor till välgörenhet.
Han lyckades samla in 3 400 kr, vilket innebar att han skulle ge bort kanalen till någon av de som donerat.
Du hittar hela inlägget här.

Det jag funderade över var huruvida Vlads ”lotteri” följer spellagen, då det var en hel del som skavde där.
Jag var inte helt ute och cyklade med mitt resonemang i det förra inlägget, men för att verkligen få svart på vitt vad som gäller så kontaktade jag Spelinspektionen med mina frågor.
Det här var mina tre punkter från det förra inlägget, som jag bad Spelinspektionen kommentera.

1. Vad som utgör vinsten, MÅSTE specificeras. En som han hemlighållit är därför inte en giltig vinst.
Anmälningar, klagomål och missnöje vad gäller vinsten är mer en fråga för Konsumentverket så det är dit man ska höra av sig om man känner sig lurad av hur Vlad hanterade det.

2. Det är bara lotterier som inte kostar någonting att delta i som är licensfria. 
Vlads lotteri kostade pengar att medverka i – bara de som donerade pengar kunde vinna – vilket betyder att han hade behövt ha en licens från Spelinspektionen, vilket jag tvivlar på att han har.
Enligt Spelinspektionen har jag helt rätt här. För att tillhandahålla spel enligt spellagen krävs licens och de är den myndighet som utfärdar licenser.
Här bryter alltså Vlad Resier mot Spellagen. 

3. Det är förbjudet att sälja lotter till personer under 18 år. 
Av 14 kap.2 § spellagen framgår att ”Licenspliktigt spel får inte tillhandahållas någon som är under 18 år”. Om lotterna ska betalas via Swish eller liknande utan att ett fysiskt möte sker måste licenshavaren kontrollera spelarens identitet på ett betryggande sätt.
Tror ni Vlad gjort det på alla som deltagit i hans lotteri?

Om man säljer lotter till någon under 18 år är applicerbart på de som har licens.
Har man inte någon licens och bedriver ett lotteri så begår man fel redan där men det kan vara försvårande omständigheter om man dessutom riktar in sig på underåriga. // Spelinspektionen

Här bryter alltså Vlad Reiser mot Spellagen igen – dubbelt upp skulle man kunna säga.

Jag har ställt frågan huruvida det här kommer resultera i en granskning av Vlad Resiers lotteri, men har inte fått något svar på det.
Det kanske omgärdas av sekretess, vad vet jag?

Vad säger Alkoholgranskningsmannen om Lisa Anckarmans reklam?

Igår publicerade jag ett inlägg om Lisa Anckarman och den alkoholreklam hon gjorde, sittandes bakom ratten på en stillastående bil.
Kommentarsfältet var delat, där vissa tyckte hennes agerande var en smula problematiskt, medan andra tyckte det var en ganska larvig sak att kritisera.
Nu spelar ju våra åsikter föga roll när det kommer till alkohollagstiftningen, för den är vad den är, och därför kontaktade jag alkoholleverantörernas granskningsman, AGM, som är alkoholbranschens självreglering som bevakar hur företag marknadsför alkoholhaltiga drycker i Sverige.
Han heter Mattias Grundström, och är som sagt inte del av någon myndighet, men kan komma med åsikter om de generella riktlinjer som finns.
Han svarade så här på frågan om lämpligheten i att göra reklam för alkohol, sittandes bakom ratten på sin bil:

Av punkten 4.2.5 i Rekommendationen framgår att Marknadsföringen får inte, genom sin utformning, förknippas med situationer då det enligt allmän vedertagen uppfattning inte ska förekomma alkoholkonsumtion. t.ex. sport (såväl utövande som åskådare), arbete, graviditet eller trafik (framförande av sådant fordon som genomsnittskonsumenten normalt kan anses framföra).

Rent generellt är det alltså så att alkoholreklam inte ska utformas så att det görs en koppling till trafik.

Där har ni det. Lisas reklam går alltså emot gängse rekommendationer, vilket är det enda AGM kan ge, då han inte är en myndighet.
Skulle Lisa stämmas i domstol för sin reklam så är alltså risken överhängande att hon skulle fällas, och då blir det inte lika tandlöst som när AGM uttalar sig.

 

 

Paows bästa kändisligg

Paow har svarat på lite frågor på Instastory, bland annat om att exet skaffade en ny flickvän så himla snabbt efter deras uppbrott, och om vem som är den bästa kändis hon legat med. 
Mycket nöje!

Vilken operation är du minst & mest nöjd med?
Svar: Är minst nöjd med min första näsoperation. Nu är ju det jag inte vart nöjd med fixat. Är mest nöjd med mina små söta rumpinplantat. ❤️

Kan du inte bara hämta dina kläder hos ditt ex?
Svar: Joo det är tanken. Jag har varken körkort eller bil och det är för mycket för att ta flyg. Så ja. Försöker lösa hjälp nu.

Känner du ibland eller nångång att du saknar tiden när du inte var känd?
Svar: Oh ja. Relationer med både vänner och förhållanden hade vart bättre. Är sjukt jobigt med offentliga break ups.

Hur känns det att ditt ex redan har en ny flickvän efter så kort tid efter nu gjorde slut?
Svar: Kändes jobbigt när det hände. Men har bearbetat allt nu och det känns inte alls vilket är skönt. Nu när jag fått tillbaka min lägenhet och allt det praktiska blivit bättre så känns det bra.

Bildkälla: Paow Instastory

Bästa kändisen i sängen?
Svar: M.Z N.F

Du verkar inte festa så mycket längre? Why?
Svar: För att jag är äldre och blir destruktivt att festa för mycket. Men känns som att det äntligenbörjar bli kul att gå ut utan att det blri för mycket.

………………………………………………………………………………………………….

Hmmmm….
M.Z vet vi nog alla vem det är, men den andre tjommen?
Noel Flike från Hov1? Jag vet att hon nämnt gruppen tidigar, exempelvis när Nemo intervjuade henne 2019.
Skvalleriskvalleraaaaaaaaaaa!

Innovativt gravidcontent

Jag har en idé! 
Varför inte göra en video från förlossningsavdelningen där Klara och Kenza blir igångsatta samtidigt och den som trycker ut sin unge först får fyra Chanelväskor i pushpresent?

Att bara filma sin förlossning är ju lika uttjatat som influencers som inte följer marknadsföringslagen, så det är dags att höja ribban lite, när det kommer till gravid och förlossningscontent, eller hur?

Vad tror ni?
Tror ni det går att få Chanelspons på en sådan video?

Magdalena Graafs tillbakablick

Bildkälla: Magdalena Graaf blogg

Magdalena Graaf uppmärksammade årsdagen för sin hjärnblödning på sin blogg.
Att det gått 14 år sedan hon låg där i sjuksängen med slangar i huvudet för att minska trycket på hjärnan.
Minns ni det?
Magdalena Graaf var en av deltagarna i underhållningsprogrammet Let’s Dance 2009 och fick till slut söka akut sjukvård efter att ha klagat över yrsel och smärtor i huvudet i flera dagar.
Ena stunden dansade hon en eldig tango med sin danspartner, för att i nästa opereras akut, där skallen borrades upp för att kunna suga ut blodet.
Magdalenas blödning i hjärnan var den andra allvarliga incidenten som drabbade den här säsongen av Let’s Dance. Några veckor före Magdalenas hjärnblödning fick Morgan ”Mojje” Johansson, 36, opereras för akuta hjärtbesvär, så man kan väl dra slutsatsen att det är extremt farligt att vara med i Let’s Dance. (OBS! SKÄMT!!!!!!)

Så därför kan jag tala om redan nu att jag kommer tacka nej när jag får frågan om jag vill vara med i någon av de kommande säsonger, så det är ingen vits att ens fråga mig. 
Olé! 😉

 

Haidar Jumas nya ögonfärg

Paradise Hotel-deltagaren Haidar Juma charmade en och annan med sina bruna ögon under sin medverkan, så det är inte konstigt att följarna reagerar när han helt plötsligt dyker upp med blå ögon i sitt senaste Instagraminlägg.
Vissa tycker att de blå ögonen passar honom, medan andra undrar vad det är han egentligen gjort.
Jag skulle gissa på att han använt sig av ett av de sätt som finns för att ändra en ögonfärg permanent, vilka inkluderar irisimplantatkirurgi, hornhinnepigmentering och laserförändring av ögonfärg.

Svenska Martina ”Pixee Fox” Bartholf har tidigare uppgivit att hon genomgick en irisimplantatkirurgi i Indien för många år sedan. Martina, som dog fick hjärtstopp på operationsbordet efter att en operation gått fel, med resultatet av en hjärnskada, tog ut sina irisimplantat i oktober 2021.
Hon uppdaterade sina följare om processen på sitt Instagramkonto.

Vad tycker ni om Haidars nya ögonfärg?
I kombo med en hockeyfrilla? 🙂

Jag har sökt Haidar Juma med en fråga om hur han förändrat sin ögonfärg, men han har inte återkommit trots att jag kan se att han läst mitt meddelande.
Tillägg: Haidar har bekräftat operationen till Exonphbarb som skrivit med honom på Instagram.

Lisa Anckarmans alkoholreklam bakom ratten

Bildkälla: Instagram

Lisa Anckarman har tagit fram en egen alkoholhaltig dryck som hon gör reklam för, sittandes bakom ratten. 
Japp, du läste rätt. Hon gör reklam för alkohol, sittandes bakom ratten.
Väldigt innovativt! Jag tror aldrig jag sett en alkoholreklam utspela sig från förarsätet på en bil på det här viset.

Jag har bett branschens tillsynsman uttala sig om lämpligheten i det här upplägget och återkommer om eller när jag får ett svar.
Vad tycker NI om den här reklamen?
Olämplig eller spelar det föga roll att hon sitter bakom ratten? En rimlig sak att reagera på eller bara extremt överdrivet, drevigt, mobbigt, hatsvansande och kvinnohatande?

Tack för tips!

Triss i Instastory

Angelica Blick söker en ny assistent, och helt ärligt. Hade jag varit ung, äventyrlig och med rätt skills så hade jag LÄTT sökt.
Angelica är både supergullig och trevlig och säkert svinkul att jobba ihop med.
Synd att man inte är ung och äventyrlig längre. 😂

Nu är det inte bara till sina samarbeten som flunsorna tigger likes och engagemang, utan även på inlägg från kanaler som anställt dem för olika produktioner.

Klara Elvgren får en lyxresa till Maldiverna men orkar inte stryka örngottet hon ska göra reklam för?

Tack för tips! 

Bryter Vlad Reiser mot spellagen?

Vlad Reiser har hållit på och hetsat om att han ska ge bort sin Youtubekanal till en följare om han inte lyckades samla in 1 000 000 kr till välgörenhet på tre månader. 
Han misslyckades kapitalt och skrapade endast ihop 3 400 kr, vilket innebar att han skulle ge bort sin kanal till en av alla de som bidragit till de 3 400 kronorna.

När det väl kom till att ge bort kanalen till någon av de som donerat så avslöjade Vlad att han inte alls tänkte ge bort sin kanal med 460 000 prenumeranter, utan en ny, med endast 600 prenumeranter.
Cluee News kallar det för ett ”klassiskt PR-trick” men jag håller inte riktigt med honom.
Om jag tolkar spellagen korrekt så finns det tre saker jag reagerar på när det kommer till Vlads tävling:

1. Vad som utgör vinsten, MÅSTE specificeras. En som han hemlighålligt är därför inte en giltig vinst.

2. Det är bara lotterier som inte kostar någonting att delta i som är licensfria. 
Vlads lotteri kostade pengar att medverka i – bara de som donerade pengar kunde vinna – vilket betyder att han hade behövt ha en licens från Spelinspektionen, vilket jag tvivlar på att han har.

3. Det är förbjudet att sälja lotter till personer under 18 år. 
Av 14 kap.2 § spellagen framgår att ”Licenspliktigt spel får inte tillhandahållas någon som är under 18 år”. Om lotterna ska betalas via Swish eller liknande utan att ett fysiskt möte sker måste licenshavaren kontrollera spelarens identitet på ett betryggande sätt.
Tror ni Vlad gjort det på alla som deltagit i hans lotteri?

Jag har sökt Vlad Resier och kommer även kontakta Spelinspektionen idag. 

Rea på Margaux Dietz

Boken som Margaux Dietz och Stefan Hallgren skämtade om i SVTs Dokumentär ”Kan vi förlåta Margaux” reas nu ut för 10 kr hos Åhléns.
Den är prissänkt från 249 kr till 10 kr, men om det är Margaux och/eller bokens medverkan i dokumentären – som inte direkt var till Margauxs eller bokens fördel – som orsakat den enorma prissänkningen framgår inte.

Så om du är sugen på att få Margauxs bästa tips för att få ”Your best life” för ynka 10 kr, så är det bara att rassla ner till Åhléns. 
Antingen kan du köpa Margaux lägenhet för 17 500 000 kr (utan budgivning), eller så kan du köpa 1 750 000 st av hennes böcker på rea.
Jag skulle nog valt böckerna då jag inte orkar måla om hennes Villa Villekulla-väggar.
Kanske stjäla fokus från Paludans koranbränning genom att bränna 100 000 st Margauxböcker åt gången vid sidan av honom?

Tack för tips!