Den ständiga matfrågan

Bildkälla: Charlotte Brunzell/ STELLA Pictures

Mitt i juli, det vi pratar om här hemma är vårt nästa mål. Vad ska vi äta till lunch? Vad gör vi till middag? Jag är sugen på något salt, krispigt, slurpigt, syrligt, tomatigt. Jag går runt och känner efter. // Elsa Billgren

Vad man ska äta till framför allt middag är en fråga som luftas i det här hushållet, minst en gång om dagen men jag tänker att det kanske är så för många som inte har en förbeställd matkasse där man får både recept och ingredienser?
Först ska man klura ut receptet, och – beroende på om den hastigt växande tonårssonen ska äta hemma – hur mycket mat man behöver köpa och laga. 🙂
Då får man genast ställa om tankarna till mer av ett storkok, för tonåringar kan uppenbart äta hur mycket som helst.

Jag vet inte vad vi ska äta idag, men om det inte regnar så får det bli grillat. Det är sommarens ”go to” och jag tycker det är så trevligt.
Alternativen är ju också oändliga, oavsett vad folk har för preferenser.
Elsa har listat en massa härliga rätter och recept i sitt blogginlägg, och det uppskattar man ju, särskilt om man saknar inspiration och/eller har fastnat i att varje gång det vankas grillning eller matlagning så väljer man samma ingredienser som alltid.

Så fint, inspirerande och kul med matinlägg! Tyvärr saknar jag den där lusten inför ”vad ska vi laga härnäst?” här hemma. Är gravid o har tappat aptiten typ helt, jag äter ändå men mest för att det är ett nödvändigt ont och känner mig mer äcklad än tillfreds just nu. Det enda som känns ”snällt” är bär (tack sommaren), och vitt bröd typ baguette, med lite olivolja, lite salt, eventuellt tomat. TRÅK. Hoppas det släpper snart, vill känna lust o matglädje. Tack för en alltid inspirerande blogg, samtliga kategorier🍀

Det är lördag, min bästa kompis med familj är och hälsar på och vi ska grilla.
Ikväll igen. 🙂
Ett hattrick i saker jag tycker om.
1, 2, 3 let’s go bitch!

GabJoss om silikonimplantaten och sin åldersnoja

Bildkälla: Gabriella Joss Possler blogg

Annars har jag någon typ av ålderskris. Har börjat tycka att jag ser SÅ gammal ut!? Och jag är ju äldre så inte så konstigt men ändå. Fyller liksom 30 nästa år och har börjat få lite rynkor och saker som jag aaaaldrig ens har reflekterat över förrän för något år sedan typ. Jag är ju inte en sådan som vill fylla hela ansiktet med fillers heller utan har ju gjort mina läppar och testat botox i pannan några gånger. Men har inte varit nöjd med resultatet så slutade med det.. Men vad gör man liksom!? // Gabriella Joss Possler

Gabriella Joss Possler har insett att hon blir äldre, och listar i panik på sin blogg, allt hon ska göra för att mota Olle i grind. Det ska testas mer retinol, skinbooster och även Dermapen. En annan väldigt intressant sak som hon skriver är att hon vill ta ut de silikonimplantat hon opererade in så sent som 2021. Anledningen till det är att det går emot hennes inställning till hälsa, men hon skriver samtidigt att det får bli ett projekt för längre fram:

Men tror att kroppen ständigt får slåss mot något som inte är kroppseget vilket nog inte alls är bra. Men jag ska ta ut dom. Om några år. Dom tre grejerna som jag gör/gjort som går emot allt jag tror på när det kommer till hälsa är att snusa (har alltid haft svagaste, vita snuset men ändå), solarium och mina implantat. Och jag tror att ju äldre man blir desto mer värdesätter man just hälsa. Haha oj, vad flummigt det blev men det är lite tankar direkt från mitt huvud här och nu.

Hon listar de tre sakerna i sitt liv som inte går ihop med hennes inställning till hälsa och det är snus, solarium och silikonimplantaten.
Har du några saker du kan sätta på en sådan lista?
Mina är Cola Zero och Djungelvrål – men jag äter en eller max två småpåsar i veckan – och det är jag okej med. Jag dricker inte alkohol, röker inte, snusar inte, solar inte solarium och använder SPF i solen, så jag tar ganska väl hand om min kropp idag jämfört med tidigare.
Så hur jag än ser på det så gör jag mer nytta än skada, och det får man ju vara nöjd med 🙂

Nicci Hernstig om alla orosanmälningar

Nicci och Mamma Hernestig har släppt ett nytt poddavsnitt där de pratar om mängder av orosanmälningar som inkommit mot Nicci, varav vissa skickades till socialtjänsten medan Nicci fortfarande var gravid.
Ja, precis samma sak som hände Ben Mitkus och Caroline ”CJ” Johansson. Även där har anmälningarna ramlat in i en strid ström, praktiskt taget sedan deras första graviditet offentliggjordes. Hur det är med barn nummer två i magen vet jag inte, men förmodligen är det samma sak.
Om du missade inlägget om Hernestigarnas första poddavsnitt rekommenderar jag att du läser det här inlägget för kontext.

Man kan ha åsikter om och synpunkter på vad människor publicerar på sociala medier och man kan uttrycka dem till personen ifråga.
Uttrycker man sig otrevligt så riskerar man att blockeras, och det är varje människas rätt att göra det på sina egna konton.

Vad som däremot INTE är okej är att använda orosanmälningar som ett vapen för att göra en person illa.
Att slösa på samhällets resurser, att på ren jävelskap göra en orosanmälan mot en annan människa, när det finns barn där ute, som riskerar att falla mellan stolarna pga att tid och pengar tas i anspråk för att hantera den här typen av anmälningar är fruktansvärt.
Det är att missbruka det skyddsnät som finns i vårt samhälle och som tagits fram för att skydda de barn som lever i utsatthet och misär.
Det ska aldrig, FÅR aldrig användas som ett vapen för att jävlas med människor man stör sig på.
Aldrig!

I Niccis kommentarsfält backas hon bland annat av Samir Badrans flickvän Julia Sundquist som skriver så här:

BLIR SÅ PROVOCERAD å ledsen😭 Vi har liksom hur mycket barn i Sverige som helst som far illa och hur mycket brister som helst när det kommer till SOC och så läggs resurser på onödiga ställen för att folk är helt jävla efterblivna och avundsjuka. USCH blir så arg // Mamma Jeanette: @juliasundquist håller helt och hållet med!!! 💯jag har jobbat många år som kurator i skola och vi har varit foster familj åt flera barn och Nicci har vuxit upp med ”fosterbarn” så vi vet verkligen vad ”fara illa” innebär. Jag har varit tvungen i min yrkesroll att göra orosanmälningar för barn 😰😰 och jag kan lova att det är något helt annat än det Chiara får växa upp med. Att göra orosanmälan är jätte viktigt!!!! Och får absolut inte missbrukas bara för att man inte gillar en förälder och hennes handlingar, klädsel, sminkning eller olika val i livet!! Så kan inte säga det bättre än dig @juliasundquist det är så ledsamt att vi inte ”räddar” barn som far illa på riktigt 😰😰😰😰😭

Det är skillnad på att kritisera en handling och att göra en orosanmälan till socialen och det hoppas jag att alla som följer mig förstår.
Jag har inte publicerat ett enda kritiskt inlägg på Bloggbevakning sedan starten, där jag ansett det befogat att göra en orosanmälan och jag tror inte att jag någonsin kommer göra det.

Så snälla ni, slösa inte på samhällets resurser för att jävlas med någon ni stör er på – vare sig det är på sociala medier eller i verkligheten.

Vill du läsa fler inlägg i frågan som jag skrivit så kan du klicka här.


Så först pratar Nicci om ”mom shaming” för att sedan byta spår och sladda in på lite gammal, hederlig ”slut shaming” – i ett och samma avsnitt – genom att bestämt hävda att killar tycker att det är mer nice med en tjej som inte legat med så många killar, än motsatsen.

 

Ny amerikans lagstiftning ska skydda influencerbarnen

Bildkälla: New York Post, Indian Times, och The New Yorker

I Illinois trädde en ny ändring av delstatens lag om barnarbete i kraft den 1 juli, vilket kräver att barn som förekommer på sina föräldrars eller vårdnadshavares sociala medieplattformar får betalt för sin medverkan.
Lagen stipulerar specifikt att barn under 16 år ska få 15 % av en influencers bruttoinkomster om de förekommer i minst 30 % av det innehåll som föräldern eller vårdnadshavaren tjänar pengar på. Föräldrar eller vårdnadshavare är ansvariga för att inkomsterna sätts in på ett bankkonto till barnet.
Lagen säger också att barnet har rätt att begära att innehåll som visar dem ska raderas, och om den vuxne inte gör det så har det minderåriga barnet möjlighet att stämma föräldrarna eller vårdnadshavaren för skadestånd.
Jag har en känsla av att detta är något vi kommer att se betydligt mer av i framtiden än idag, då många av dagens sönderexponerade barn fortfarande är för små för att ens kunna greppa konceptet av vad som sker och vad det kan innebära för dem.

”Sociala medier har blivit det främsta sättet att nå ut med sitt varumärke till en stor publik,” sa amerikanska Johanna Grange, mamma och medgrundare av sociala mediemarknadsföringsbyrån Oak Street Social, till ”Good Morning America, och fortsatte:

När bloggande, Instagram och YouTube tog fart, och nu har vi TikTok och många fler plattformar, såg folk det som ett hållbart sätt att antingen tjäna extra pengar vid sidan av eller få en heltidsinkomst.
Influencers med mer än en miljon följare kan tjäna häpnadsväckande 20 000 dollar från sponsrat innehåll, medan de med färre följare ändå kan tjäna flera tusen från ett enda inlägg.

Nu, med ökningen av föräldrainfluencers och ”sharenting” — ett begrepp som skapats för att beskriva föräldrar som delar sina barns milstolpar online — väcker folks oro över välmåendet hos de barn som delas på sociala medier av sina vårdnadshavare.
Det här någonting vi diskuterat och fortfarande diskuterar här inne på Bloggbevakning. Att läsa om att lagstiftningen utökas för att kunna skydda barnen i den här nya typen av exponering, som ibland sker på deras bekostnad sannerligen ett steg i rätt riktning.
Shreya Nallamothu med sina 16 år, är den som kreddas för att ha lyft detta problem till lokala lagstiftare i Illinois, och det ska hon ha en eloge för:

Särskilt för väldigt små barn som kanske inte förstår vad det innebär att prata till en kamera och som inte kan föreställa sig vad en miljon människor innebär. De förstår inte vad de lägger ut på internet för vinst och att det inte kommer att kunna försvinna, och att deras föräldrar tjänar pengar på det.

Är det verkligen rimligt att en sextonåring ska behöva upplysa föräldrar om något som borde vara deras första prioritering – barnens säkerhet, välbefinnande och integritet?

Här har ni en drös influencers som skulle behöva skaffa egna fluns-bankkonton till sina barn, om en liknande lagstiftning implementerades i Sverige: (Jag bäddar in bilderna från Instagram pga rättigheter och kan därför inte blurra barnens ansikten)

John och Johan Valencia på Pappapappadotter och Linn ”Tiingelinn” Andersson.

Joakim och Jonna Lundell

The Swedish family

Katrin och Bingo

Margaux Dietz och Jacob Lieberman. (Inte lika mycket nu som tidigare, men ändå.)

Victoria Törnegren och Erik Forsgren

Rachel Bråthen Schoneveld

Hugo och Paula Rosas

Jag inser att listan kan göras hur lång som helst, och jag har förmodligen missat många stora influencers som använder sina barn för att tjäna pengar, så keep ’em coming.
Dessa influencers har stor påverkan och ett brett följarskap, och diskussionen om hur mycket de delar om sina barn på sociala medier kommer nog att förbli en het fråga. Det är i alla fall vad jag hoppas på. Samtidigt vill jag vara extra tydlig med att det går att lyfta problematiken och kritisera den utan att göra orosanmälningar mot föräldrarna i parti och minut. Det gör dem bara till offer i ett drama, snarare än föräldrar eller vårdnadshavare med ansvar för sättet de exponerar sina barn på.

Tack för tips!

 

Underbara Clara om att våga göra saker själv

Bildkälla: Stella Pictures/Robert Eklund // Instagram @underbaraclara

Jag får ofta förfärade kommentarer från kvinnor över att jag gör saker själv.
–Men du kan ju inte åka och bada själv? Det kan vara farligt! Hur vågar du gå ut i skogen själv, tänk om det kommer något djur? Hur vågar du köra så långt själv med barnen. Blir du inte trött? Är du inte mörkrädd när du är själv i stugan? Hur vågar du resa själv, känns det inte läskigt? Ska du verkligen åka ut och plocka bär ensam, tänk om du går vilse?! // Underbara Clara

Underbara Clara får ofta höra tillrättavisningar och verbala pekfingerhötter över att hon vägrar låta sitt liv styras av rädslor, särskilt när hon gör saker på egen hand med barnen. I ett inlägg nämner hon makens, Jacobs, tidigare arbete inom jordbruket och hur livet hade sett ut under dessa år om hon inte hade varit självständig:

Tänk alla år Jakob hade jordbruket och jobbade sextiotimmarsveckor på somrarna. Hade jag inte trott mig om att kunna klara saker på egen hand hade jag ju fått sitta hemma med barnen och vänta på honom hela semestern.

Clara beskriver sin inneboende drivkraft att utmana sig själv när något känns jobbigt, otäckt eller obekvämt, istället för att låta dessa känslor hämma henne. Detta gör hon för att hon själv ska kunna diktera villkoren i sitt liv, istället för att låta rädslorna göra det:

Livet blir väldigt rikt när man är lite modigare i sin vardag och inte låter sig styras av oresonliga rädslor och låga tankar om sin egen förmåga.

I Claras kommentarsfält skriver de flesta att de vill börja våga mer, men inte riktigt alla. En person skriver att hen har ADHD och nästan önskar att hen vore lite mer rädd och konspiratorisk kring allt som kan hända, medan en annan skriver att det är skillnad på rädsla och fara. För att kunna bo på det vis hen vill, funkar det helt enkelt inte att vara rädd:

”Nickyssen” får sin privata Klarnainformation läckt.

Bildkälla: STELLA Pictures/Robert Eklund

Dokusåpadeltagaren Nicole Wennerström – Paradise Hotel mm – (@nickyssen på Instagram) har delat några storys där hon menar att någon som jobbar på Klarna, läckt information om henne, och tjänsterna hon betalat för med just Klarna.
Så här utspelade sig det hela på Instastory:

Hon får en kommentar på Tiktok som säger att ”Betala dina frisörräkningar innan du köper sushi. 👍 Tips bara!

På bild 1 skriver Nicole: ”Jag bokade i dagarna tid hos frisören till på fredag. Detta gjorde jag som vanligt via bokadirekt och för att garantera bokningen måste man (som med så mycket annat) garantera den med Klarna. Sen tar det inte lång tid innan jag får denna kommentaren på Tiktok:”

På bild 2 skriver Nicole: Här är min betalning som ligger som reserverad, eftersom jag inte ens varit där än.”
En skärmdump: Reserverade 1 600 kr – BELLE STUDIOS 1 600 kr Idag: 08:18

Bild 3 innehåller en skärmdump på Nicoles svar på Tiktok ”Hahahah va? 😂” varpå personen svarar ”Va? Haha dom som vet dom vet. 🙂 ”
Nicole skriver: ”Någon som jobbar inom @klarna.se har alltså läckt detta eftersom att INGEN ANNAN har tillgång till denna information. Nu har jag inget att dölja men känns ju rätt sketchy att information om privata köp kan ses av kleti o pleti och sen läggas upp o kommenteras offentligt. Så nu vet ni det.🤝”

Bild 4 innehåller en konversation mellan Nicole och Klarna:

Överst i inlägget: ”Från att det ”bara jag och agenten jag pratar med” som kan se fakturorna till att”
Meddelande till Klarna : ”Hej! Vem delar ni min Klarna information med eller är det bara ni som jobbar på Klarna som kan se mina fakturor? 🥲”
Svaret hon får från Klarna: ”Tack för att du utvecklar din oro. När det gäller dina fakturor är det bara du och den agent som du har interaktion med som kan se dina fakturor.”

Bild 5:
Meddelande från Klarna till Nicole: ”Det gör mig mycket ledsen att en av mina kollegor läcker information. Mitt Klarna har ett avancerat säkerhetssystem och vi kommer att se till att lösa det här fallet så snart som möjligt. Jag ber om ursäkt Nicole om det här gör dig obekväm.” varpå Nicole skriver överst: ändå bra ”säkerhetssystem” 🤠

Bild 6: No shade jag älskar Klarna, använder allttttid o brukar alltid samla på mig en o annan götteräkning, men lite onice att saker man köper kan läcka liksom?”

Tack för tips!

Reaktionerna på Isabella Löwengrips Afrikainlägg – ”ÄR SÅ SJUKT ÄCKLAD!”

Jag skulle kunna försöka mig på att skriva ett liknande inlägg om Isabella Löwengrips resa till Tanzania och några av hennes inlägg men det hade inte blivit annat än en upprepning på det Julia Frändfors och Stina på Instagramkontot @Kändisarkommenterar redan postat, så därför ger jag er deras inlägg, som sammanfattar allt, eller i alla fall nästan allt . Det är fler som gjort liknande kritiska inlägg, som författaren Ann Edliden och Modemassakren, som Stina även delat.
Så, without further ado – här kommer de.
Vi inleder med Julia Frändfors och avslutar med Stina på Kändisar kommenterar, som här nere kallas för ”KK”.
(Det är jag som pixlat barnens ansikten)

Bild 1: ”kul att det körs.”
Bild 2: ”Viktigaste är att täcka sina egna jävla ungars ansikten med emojis men ”masai barnen” ska exponeras! Det är ju så härligt att gå på människosafari. Och TÄNK att barnen kunde engelska och mer om elektricitet än Gillis?! Va! Så tokigt!”
Bild 3: ”Berättigandet att posta bilder på andras barn för 400 000 följare men inte sina egna”

Bild 3: ”Är så djupt äcklad.”

Bild 4:  Fråga: ”Kan du berätta om massajernas kost? De ser ut att ha starka käkar och tänder.”
Isabellas svar: ”Alltså de slaktar ofta getter och dricker blodet mixat med mjölk… När vi kom till byn så hällde de upp blod (trodde vi) till oss i koppar varpå jag fick panik inombords men de skojade bara – det var saft. Dom hade slutat servera blod efter att några turister hade svimmat av skräck innan. Men de drack getblod med mjölk när vi var där! Fy!”

Bild 5: ”Inget som tanzanianska käkar! å tänder! Ser starka ut!!!”


I bild 1 har KK delat några av Isabellas svar och ringat in det mest anmärkningsvärda enligt henne själv. På bild 2 och 3 har hon delat Julia Frändfors inlägg, och skriver ”Ingen är bättre” på en bild där Julia dricker ett glas getblod (rött vin)

På bilden om massajernas kost skriver Modemassakern att: ”Kära rasbiologiska institutet, resan har gått bra!”
På bilderna där Isabella visar barnen sin telefon har Modemassakern skrivit ”Titta vilket fint kort Paula har tagit” och ”Titta så många likes vi får, barn!”

Det två första bilderna här har inga kommentarer från repostar:na, utan det är enbart Isabellas text:

Fråga: ”Blev ni magsjuka?”
Bild 1 med Isbellas svar: ”Jag fick lov att filma i ett massajhus (gjord av kobajs). Trots detta så är familjerna glada!” –
Bild 2 med Isbellas svar:”Här lagar en masai-mamma mat för åtta barn. Det svåraste var all rök. Det fanns inget ställe för den att komma ut. Jag förklarade att det är riktigt giftigt att ha alla barn sovandes där inne (jag behövde gå ut för att jag inte kunde andas). Men massajerna förstod inte allvaret. Röken höll nämligen ormar borta… Detta var det enda jag hade svårt att släppa och jag tjatade rätt mycket om det till männen”
Bild 3: KK har delat Ann Edlidens inlägg med texten: ”Tänk att de är så glada, de vilda ”masaiarna” trots att de bor i hus av bajs. Otroligt.”

Här skriver KK  ”Må det aldrig ta slut”, och så undrar hon om man kan K-märka en frågestund, då den här verkar ha imponerat, till och med på henne. 🙂


Så här skriver Isabella själv när hon anklagas för att vara en hycklare:

Fråga: ”Hyckleri att dölja ansiktena på dina barn men inte när du lägger upp bilder på andras”
Isabellas svar: ”Det är faktiskt skillnad. Jag frågade ALLA föräldrar som var på plats alt lärare i skolan om föräldrarna inte var där samt guiderna och de var mer än okej. De var superglada över att ha möjlighet att visa upp barnens liv i mina sociala medier eftersom att många tror att de lever ett så hemskt liv – tvärtom.
I mitt fall handlar det om 1. Säkerhet. Ni ser inte alla hot vi får regelbundet och har haft sedan barnen föddes. 2. Mina barn skulle inte klara av att se elaka kommentarer om dom vilket skulle komma för att folk är elaka och dumma i huvudet som går på barn.”

Natalie Schutermans photoshop-miss

Bildkälla: Stella Pictures // Nschutermans Instagram

Är det bara unga, osäkra tjejer som retuscherar sina bilder för att se smalare ut?
Nej, verkligen inte.
Igår gjorde jag en intervju, i vilken jag bland annat fick höra om en lokal ätstörningsklinik, som la ansvaret för allt triggande på sociala medier på föräldrarna, med hänvisning till att Instagram faktiskt har en 13-årsgräns. Som om vuxna inte kan ha ätstörningar och bli triggade? En ätstörningsklinik sa detta! Jag hoppas att de har noll klienter.

Av den anledningen vill jag uppmärksamma denna katastrofala retuschering, gjord av en helt klart vuxen kvinna, inte någon under 13 år.
Natalie Schuterman, mamma till Chloe Schuterman och den som under många år drev den nu stängda lyxbutiken Schutermans, har postat ett inlägg på Instagram med flera bilder och videos. Det uppmärksammades först av Tramsfrans.

Bildkälla: N Schuterman Instagram

Två bilder föreställer henne själv framför spegeln, där den ena armen ser helt förvriden ut.
Sedan dess har Natalie tagit bort den retuscherade bilden och verkar inte svara på kommentarer om det.

Vad hjälper en åldersgräns på 13 år när människor i alla åldrar kan ha en skev kroppsuppfattning eller triggas av det de ser på sociala medier?
Det är att ta den lite väl enkla vägen…