Betala för reklamfri Instagram?

Igår postade jag ett inlägg på Instagram där jag frågade mina följare om de skulle vara villiga att betala 155 kr/månaden för att slippa reklam på Instagram. 
Och alltså inte ”influencer marketing-reklam” utan rena reklaminlägg som Instagram stoppar in lite här och där i flödet utifrån vad de tror att du vill se baserat på din algoritm.

Man var hyfsat överrens om att man absolut inte skulle kunna tänka sig att betala för det, särskilt inte som det inte kommer omfatta influencers reklaminlägg i sina flöden. Det man hade kunna tänka sig att betala för är att få tillbaka det kronologiska flödet som Instagram hade från början, där du fick se alla inlägg från de du följer i ordningen de publicerades.

Är ni överrens med Instagramföljarna eller skulle ni kunna tänka er att betala för ett reklamfritt Instagram?

Influencern Jana Heinrici frågar även sina följare vad de skulle kunna tänka sig att betala för att få tillgång till ännu mer av hennes innehåll och så här röstade de. Lite missvisande eftersom det inte finns ett alternativ som är ”0 kr” men ändock intressant!

Trendspaning med Hållbara Sara

Hållbara Sara har återskapat influencern Alva Sperles outfit med hjälp av vintage och second handfynd, och ställer samtidigt frågan om varför så många influencers har en engångsmugg med på sina outfitbilder. 
Jag gick in i flödet på första bästa outfit-influencer för att kolla hennes teori, och dra på trissor.
Jag hamnade på Gertrude Tornvalls konto och så här många engångmuggar fanns bland hennes senaste inlägg:

Jag tänker att känslan man är ute efter är ”business woman on the go” eller något liknande.
Jag undrar om det faktiskt är någon varm dryck i dessa pappmuggar eller om de har ett gäng tomma att välja mellan, lite som en accessoar?
Kan folk inreda med tomma påsae från Chanel så kan man väl styla outfits med engångmuggar?

Var finns Zlatan på Medieakademins lista?

Journalisten Terje M Carlsson har postat ett inlägg på X (tidigare Twitter) där han ifrågasätter Medieakademins Maktbarometer på flera punkter, där han bland annat undrar varför Zlatan inte finns med på listorna över makthavare,  med sina 63 miljoner följare på Instagram.
Carlsson kritiserar även metoden där YouTubers själva bidrar med underlag och information för mätningen, och ifrågasätter hur pålitlig den egentligen är.
Hur gick det förra gången vi litade på en influencers påstådda siffror? *host* Isabella Löwengrip *host*

Är det här någonting ni reagerar på eller tar ni listor som den här med en klackspark? Är den egentligen bara intressant för de som finns med på dem?

Medieakademin besvarar kritiken så här:

Det är viktigt att framhålla att Medieakademin inte bedriver forskning eller att Maktabrometern är en absolut vetenskap. Maktbarometern är ett försök att begripliggöra en ny medievärld och hitta jämförbara datapunkter som bättre hjälper oss förstå vilka som lyckas på nya, digitala plattformar. Vi är ödmjuka för att det är en oändligt stor uppgift att för en liten ideell förening och de skevheter och fel det kan innebära. Men med stor transparens kring vad vi mäter och vad vårt syfte är tror vi att det tillför tillräckligt mycket för att bidra till en ökad förståelse om en förändrad medievärld.

Tillägg:
Svaret om Zlatan syns om man är inloggad på x, men inte annars verkar det som.

Också viktigt framhålla att vi alltså inte utgår från att influencers egna uppgifter om svenskhet är vetenskap, de är en del av flera mätpunkter vi använder.
Vi skriver detta utförligt i metoden!

Amilia Stapelfeldt hotad efter inlägg om självmordsbombningen i Ankara

Amilia Stapelfeldt har tyvärr blivit utsatt för ett otal hatiska och hotfulla kommentarer efter att hon publicerade en video om självmordsbombningen i Ankara. Hon har även delat ett av dessa hot på sitt Instagramkonto.

I denna ljudfil hörs en man kalla henne för h*ra och hota både henne och hennes familj om hon inte slutar publicera sådana videor. Efter att ha fått kännedom om chatt där en man från Dubai mobiliserar flera likasinnade, har han bombarderat hennes dm och kommentarsfält med hat och hot. Den här typen av människor drar sig inte för att attackera och trakassera en persons nära och kära om de inte känner att de får tillräckligt mycket gensvar från den ursprungliga måltavlan.

Naturligtvis har Amilia gjort en polisanmälan, men hon är fast besluten att inte tystas av detta och kommer fortsätta att dela liknande material om och när det blir aktuellt.
Mannen har även publicerat kränkande inlägg om Amilia på sin Instastory.
Du hör och ser alltsammans i Instagraminlägget här ovan.

Influencers vann pris på Humorgalan

Igår gick ”Barncancergalan – det svenska humorpriset” av stapeln, och Johanna Nordström och Edvin Törnbloms liveshow av sin podd ”Ursäkta” vann pris för ”Bästa scenshow”.

Vidare tog Mia Skäringen och Hampus Nessvold hem kategorin för ”Årets humorpodd” (Vinnaren utsågs av Aftonbladets läsare) och IJustWantToBeCool vann ”Barnens pris”

Stort grattis! 🥳

Som att skända kanelbullens dag

I morgon är det kanelbullens dag – trots att jag anser att varje dag kan vara kanelbullens dag, eller lussekattens dag – och med anledning av det har Paula Rosas postat ett inlägg som hon helt tillägnar kanelen. 
Hon bjuder på åtta av sina bästa kanelrecept och förutom kanelbulle och äppelpaj så kan jag på rak arm inte komma på fler recept i vilka jag använder kanel.
Innan du läser vidare eller klickar dig in på hennes blogg, hur många favoritrecept har du som du kan komma på och som innehåller kanel?
Eller är det bara jag som borde vidga kanelvyerna en smula?
Det enda jag kan komma på som jag använt kanel till förutom bullar och paj är för att skrämma bort flygmyror, men det räknas nog inte…

Min syrra skickade det här till mig igår, och det är alltså ett sätt att ”fuskbaka” kanelbullar genom att bara skiva en färdigrullad deg med guck och allt. Eventuellt måste du pensla och sockra bullarna själv med det är också allt.
Det där är hur man ”bakar” kanelbullar i USA, bortsett från att man täcker alltihop med glasyr istället för socker, och det är enligt mig att skända kanelbullebakat i grunden.

Med det sagt så kommer jag prova att baka Paulas ”kanelbullemums” som såg alldeles fantastiska ut.

Maktbarometern 2023

Medieakademin släpper idag 2023 års Maktbarometer – den sjunde i ordningen –  där det avslöjas vem eller vilka som är mäktigast på sociala medier.
I ett pressmeddelande meddelas att det skett ett tronskifte på listan då den Göteborgsbaserade humortrion JLC passerar Sverigedemokraterna och knuffar ned Familjen Lundell från förstaplatsen. Senast JLC toppade var 2020, vilket också är enda andra året då någon annan än Familjen Lundell varit i toppen.

Den senaste tiden har varit skitkul! Vi gör enbart saker som vi tycker är kul och som vi är taggade på att spela in och det återspeglas nog på våra siffror. // Jonas Fagerström, J:et i JLC.

Så här ser de olika topplistorna ut – där årets stora förlorare är Pontus Rasmusson som blivit avstängd från de flesta av sina sociala medier.

 

Hållbart med Worge

I förrgår skojade jag om huruvida Lovisa Worge och Chloe Schuterman har delad vårdnad av ett par gummistövlar från Chanel eller om de har varsitt par. 
Det uppskattades inte av vissa som tyckte att jag istället borde hylla dem om det nu är så att de faktiskt lånar varandras gummisar istället för att köpa egna.
Sådant fick man alltså inte skoja om, men jag tänker att de kanske uppskattar det här inlägget desto bättre, för det handlar verkligen om återvinning och hållbarhet.
Istället för att konsumera ett nytt bakverk när hon är i Paris, så återanvänder Lovisa Worge sin bakelse från när hon var i Paris i början på sommaren, eller i alla fall bilden på den.
Det finns ingen anledning att köpa en ny bakelse att fota om du ändå inte har några ambitioner av att äta den. Då funkar det lika bra med en gammal bild, för inlägget måste ju upp och content skapar liksom inte sig självt.

Så dagens hållbara tips kommer från Lovisa Worge!
Dela gummisar med en vän och återanvänd dina bakverk!

Thank you, captain obvious!

Paradise Hotel-deltagaren formelly known as ”Snygg-Eric” tar till Instagram för att berätta för sina följare hur viktigt det är med vatten. 
Jag skulle säga att hans lilla föreläsning om vatten innehåller ungefär lika många nyheter som om jag hade upplyst er om att det kan vara bra att andas eftersom vi behöver syre för att överleva.

Det enda jag vill veta från honom är vad ”aktivt” vatten är.
Kan det månne vara vatten i kran, fors eller vattenfall?