Filip Dikmens inlägg om Musikhjälpens beslut att sparka honom

För några dagar sedan framkom det att Filip Dikmen fått kicken som programledare för Musikhjälpen, efter att Sveriges radio haft synpunkter på några av hans videos som han postat om det som sker i Israel och Palestina just nu.
Filip har tidigare hållit en relativt låg profil vad gäller detta, men nu har han postat en inlägg där han säger vad han anser om alltsammans.

Här kommer en sammanfattning av hans inlägg:
Musikhjälpen har varit hans drömjobb, men han kunde inte vara tyst under rådande omständigheter. Han ser att folk uppmanar till bojkott av programmet, och förstår att frustrationen rotar sig i någonting mycket större än honom men är på tok för uppskakad för att ställning i frågan, men har några punkter han skulle vilja lyfta.

  • I diskussionen med följarna fördömde han våld mot civila från båda sidor, men när en del videos försvann kunde helheten misstolkas.
  • Han utgick från internationella konventioner och rapporter för att diskutera hela mellanöstern med för och motargument för båda sidor lyftes fram.
  • Det sprids felaktig information om att han ska ha brutit mot en neutralitetspolicy, då uppdraget inte trätt i kraft än. Han borde alltså kunna luta sig mot sin grundlagsskyddade rättighet med så var inte fallet.
  • Att Musikhjälpen felaktigt indikerat att han tagit ställning i konflikten har utsatt hans karriär och liv i fara.
  • Han vill inte argumentera med ett välgörenhetsprogram men känner sig vilseledd och utnyttjad likt en ”scape goat”.
  • Han vill tydliggöra att han kritik riktar sig mot ansvariga och inte mot hela public service där många privat tagit avstånd från kritiserat beslutet.
  • Pro-mänskliga rättigheter är inte politik, det är medmänsklighet.