Det händer på Instastory

[YouPlaySinglePlayer video=”1411,1847,230897″ ap mute yot ]

Här kommer en sammanfattning av vad som hänt på Instastory – video och bild.
En sak vill jag dock lyfta fram lite extra i bild och det är Linda-Marie Nilssons story – det är ganska mycket text att hinna läsa i en video och det viktigaste i dagens sammanfattning.
Exakt samma argument som hon tar upp här för att tacka nej till ett samarbete med Viktväktarna kan appliceras på samarbeten kring plastikoperationer.

Hon har SÅ rätt och jag är Så glad att hon finns som en motpol till den sjuka verklighet som många gånger finns på sociala medier.
Jag tycker sådana här företag som kontaktar influencers med ”goda” intentioner borde skämmas! Allt de vill är att hitta tillräckligt osäkra influencers med tillräckligt många osäkra följare som de kan påverka till att själva känna att de måste ändra sina utseenden. För att reklamen ska betala sig och för att företaget ska gå med vinst. (Alltså hela poängen med marknadsföring)
Skäms!

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    På tal om instastory såg nån Sara Bolays live där hon säger att hon inte tycker det är fel med N-ordet och ”vi båda är N, och jag är väldigt stolt över det” (hon pratar om sig själv och sin kompis) ASSÅ VADÅ ”VI ÄR ’N'” DU ÄR INTE SVART NÅNSTANS!!!!! INTE DIN KOMPIS HELLER……..Får så mkt panik

      Ta det lugnt. Du behöver inte få panik över det.

      Innebörden av ord förändras väl iofs över tid. Kanske är Sara Bolay lite före sin tid bara, vem vet?

        Eller efter sin tid…?

          Vem vet… kanske bådeoch ??

      men…. jag antar att när man kan ”känna sig” som en kille, tjej, katt osv.. så kan väl lika gärna en vit person ”känna” att den är född i fel kropp och ”ska vara” svart? det lär ju funka med samma princip? sara och hennes kompis kanske känner sig som svart, eller till och med har en svart förfäder – vad vet du? (som fredrik reinfeldt)

        Detta har jag också funderat på. Inom PK-världen kan man välja kön helt fritt, men inte etnicitet. Varför? Jag har alltid känt mig otroligt starkt knuten i själen till Sydamerika. Utan att ha spansktalande personer runt mig har jag själv upptäckt att jag kan en hel del spanska automatiskt och har perfekt uttal. Har aldrig haft råd att åka till Sydamerika men det är mitt mål inom några år och jag hoppas det kommer känna som att komma hem. 🙂

          vad fint! håller tummarna att du kommer dit en dag 🙂

            I hear you men samtidigt en rätt långsökt jämförelse. Dels pga det uppenbara rent utseendemässigt, men det kan man förstås diskutera i all oändlighet var gränsen går. Jag som född vit kan dock känna att jag inte har rätt att kalla mig mörkhyad och därmed ta på mig alla år av förtryck, slaveri, rasism/nazism som de dagligen än idag får utstå – Allt sådant som jag, som vit, aldrig har eller kommer att uppleva pga min ej mörka hudfärg. Sen kan diskussionen fortgå såklart var gränsen går hudtonmässigt då det finns albino samt allmänt ljushyade med mörkare föräldrar – Svår fråga men, enligt mig(!) är det inte bara att ta sig en rättighet hur som helst.

            Ang Sara Bolay dock så har hon föräldrar (minns ej om det är mamma eller pappa) från Egypten som geografiskt till stor del tillhör Afrika, men kulturellt och ”generellt” ses som ett land från mellanöstern och de flesta Egyptier ser sig med arabiskt påbrå. Jag antar att det är upp till var och en med Egyptiskt påbrå, men att ”kriga” för sin rätt att använda ett så laddat och förnedrande ord har jag såå svårt att förstå, samt att sprida ordet via sin story, oavsett Saras eget tycke ang sitt påbrå.

              Det finns också en enormt utbredd och ’accepterad’ rasism mot svarta i Egypten, så har hon den minsta kunskap om sitt ursprung tänker jag att hon borde vara ännu mer uppmärksam på vilka ord hon använder…

                Kanske finns en djupare tanke bakom? Hon vill återta begreppet eller nåt?

              Hon är inte halvegyptier, hon är halvturk. Och om vi nu säger att hon skulle vara halvegyptier, så är hon ändå inte svart. Och jag är också en sån som älskar andra kulturer, Sydamerika till exempel, men inte fan går jag runt o säger att jag är sydamerikan. Pga är vit och kan aldrig förstå vad POC måste utstå.

                Testa vara vit i Zimbabwe och se om du får nya insikter?

                Du menar att det inte finns vita afrikaner eller sydamerikaner?

          Det där är väl en riktig debatt, i alla fall i USA? Om det är okej eller inte alltså. Hittills verkar det som att det är mer accepterat att vara ”emot”, alltså som vit ”får” du inte identifiera dig som svart men det finns många som ändå gör det.

            Då borde man väl som man inte få identifiera sig som kvinna heller. Eftersom att kvinnor ”står under” mannen i typ alla samhällen?

              Jag har inte riktigt koll på den amerikanska debatten men trots att det kritiseras finns det givetvis människor som identifierar sig med ”fel” hudfärg. Att det inte är vedertaget idag betyder ju inte att det inte kommer att vara politiskt korrekt i morgon. Skitsvårt skilja på biologi och politik i dessa frågor.

          Skillnaden är väl dels att det inte finns forskningsbelägg för att man kan födas med fel etnicitet. Det finns däremot belägg för att könsidentitet avgörs i fosterstadiet och därmed kan orsaka en ”felkoppling” så att genus och kön inte är detsamma när man väl föds. Det är alltså inget man väljer eller något man gör ”inom OK-världen”. Det är vetenskaplig forskning. Går att googla för den som är genuint inttesserad.
          Hoppas du kommer hitta hem i Sydamerika!

            Ojdå. PK-världen, såklart.

              Fråga på den Lisa, nu ligger ju inte etnicitet bara i hudfärg men det går ju att födas som vit trots att tvillingsystern är svart och vice versa. Alltså, om hela ens nära familj råkar vara vit/svart och man själv får den andra färgen, måste det till seriös forskning för att man inte ska få känna sig ”fel”?

                Varför frågar du mig det? Jag är inte forskare, återger bara vad forskningen säger om könsidentitet. Och dessutom svarar du väl på din egen fråga? Etnicitet är inte detsamma som hudfärg, givetvis är det mer komplicerat än så. Judendom är väl ett typexempel på att etnicitet är betydligt mer än hudton.

                  Sorry, tänkte att du kanske var nån expert på identitetstillhörigheter allmänt & att man kunde ställa frågan till dig 🙂

                Svar väntar i modd!

                Men som vit i huden utsätts man, oavsett föräldrarnas färg, inte för samma oundvikliga fördomar (med allt vad det innebär) som en person som verkligen har mörk hud. Man kan aldrig ”känna sig” som ”svart” och mena sig vara utsatt för rasism när man i själva verket går runt i livet som en vit person och behandlas därefter.

                  Inte riktigt det jag undrade över, snarare varför man inte kan ”ha rätt”att känna att man fötts med fel hudfärg. Oavsett om du föds som vit eller svart ligger det ju nära till hands att känna sig fel om din närmsta biologiska familj har den ”andra” färgen. Sen glömmer du att det finns lika mycket rasism bland svarta/ kulturer som bland vita, oavsett hur samhällsstrukturerna ser ut i övrigt.

                    För att hudfärg ingår i ”skönhetsidealet” och alltså är inget du kan identifiera dig som. Männsikor är männsikor oavsätt hudfärg. Givetvis kan en vit önska att den är svart för att denne tycker det är vacket eller för att resterande i familjen är mörkhyade. Detta handlar om yta inte insida som till exempel genus.

                    Vad ni menar är väl snarare vilken kultur man känner att man passar bättre i? Tillexempel den som känner samhörighet med sydamerika. Det finns väl inga fel med det? Där är väl samma som männsikor som väljer/byter religion som vuxen, man känner samhörighet och delar värderingar med en grupp man inte föds in i.

                    Att säga att man är/vill vara N ordet är ju helt absurt. Det är inte det minsta PK, ordet härstammar från Afrikansa slavar i USA och användes för att nervärdera dem, ta ifrån dem deras identiter och rättigheter. Det är inte ett ord en född vit människa ska använda sig av trots att denne ”inte menar något illa med det”. Punkt.

                      Svårt hålla isär begreppen nu men vi pratar väl dels om att födas med ”fel” hudfärg vilket ofta kopplas till etnicitet men inte måste göra det. Etnicitet var väl den andra diskussionen. Kultur en tredje och N ordet en fjärde.

                      Färg handlar ju verkligen inte bara om skönhetsideal utan kopplas ju ofta just till etnicitet och kultur/identitet. Ta exemplet ovan, om du föds som ensam vit eller svart in i en familj med annan färg, varför skulle du inte kunna vilja identifiera dig som din mamma och dina syskon? Om du föds som vit tex, får du inte ha flätor längre pga cultural appropriation om din mamma är svart? Kan inte din identitet vara just svart (eller vit i motsatt fall) oavsett hudfärg?

                      Nu är hon väl iofs halvafrikan även om hon är vit i hyn? Har hon större eller mindre rätt till N ordet då?

                  Är det enda som hör till att vara t.ex. latinamerikan att man blir diskriminerad då? Om man aldrig blivit utsatt för rasism trots att man är väldigt mörkhyad, är man då egentligen vit? 😉

                  Beror ju helt på var du är född. Klart att du kan utsättas för rasism och ”oundvikliga” fördomar som vit i en mängd kulturer och samhällen.

                    Yes, romer är de mest utsatta och diskriminerade i Europa och många av dem är vad vi skulle klassa som vita.

                      Ja. Också, det är verkligen inte lika ”fint” och ”privilegierat” att vara vit och europe eller nordamerikan överallt i världen som en del verkat fått för sig bara för att de lever i ett område där så är fallet.

            Hur kan könsidentitet avgöras i fosterstadiet när det är en social konstruktion?

              Som sagt, det går att googla för den som vill veta, och inte bara uppröras.

              Kan väl lägga till detta dock: det är genusroller som är socialt konstruerade. Dessa begrepp bör hållas isär i detta fall.

              Är kön en social konstruktion? Är det inte bara genus?

                Nä jag fattar det som att genus och biologiskt kön är två olika saker nuförtiden.
                Genus/könsidentitet är samma sak dvs social konstruktion (därav min undran om fosterstadiet).
                Biologiskt kön bestäms vid befruktningen.
                Tyckte därför fosterstadie-grejen var konstigt eftersom det bara förekommer hos människor…

                  http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2016/gender-lines-science-transgender-identity/

                  Att det ska vara så svårt att ta sig LITE tid att googla. Eller förlåt, svårt är det inte, du bryr dig bara inte. Det där tog mig 15 sekunder.

                    Jo, jag bryr mig, annars skulle jag ju inte fråga?
                    Det tog mig nämligen ungefär lika många sekunder att googla fram till exempel detta:

                    https://www.heritage.org/gender/commentary/transgender-ideology-riddled-contradictions-here-are-the-big-ones

                      En ökänd transfob som hävdar att transsexualitet är en mental sjukdom. Han vet säkert mer än den medicinska vetenskapen på området. Alltså wow. Okej, du bryr dig, men du bryr dig alltså om att få behålla din transfobi.

                      Han är en erkänd forskare, men han kan ju egentligen hävda vad han vill eftersom det inte finns någon enhällig forskning på området. Därav min tidigare fråga.

            Fast det behöver ju inte avgöras genom forskning? Tänk dig t.ex. en mörkhyad man och en ljushyad kvinna som får barn. Barnet råkar blir otroligt ljushyad och ser ”100% vit” ut (ett bra exempel här är Mariah Carey som många tror är helt vit, men hon har en afroamerikansk pappa). Denna person skulle ju kunna känna sig väldigt mycket som sin far och den kultur/land han har i sig, och då kan ju känslan av att vara född in i fel etnicitet uppstå.

            Sedan är det högst oklart och ej bevisat genom vetenskap (om det nu ska tas upp) vad det betyder att vara född in i fel kön. För en transsexuell räcker det att ta på läppstift och heta Anna istället för Anders, medan en annan transsexuell vill operera om hela kroppen och ansiktet samt på med smink och namnbyte.

            Jag tror egentligen detta ämne mer handlar om psykologi än naturvetenskap.

              Att det finns belägg för är inte detsamma som att det är bevisat.

        Vad man känner sig som är inte alltid relevant. När det gäller hur vi bör behandla människor så måste det väl vara erfarenheten av att bli behandlad på det sättet som är det intressanta. Om Börje har kvinnlig könsidentitet men av omgivningen uppfattas som man, så säger inte Börjes åsikter om hur det är att leva som kvinna nödvändigtvis särskilt mycket. Inte när det gäller hur kvinnor behandlas i samhället. Börje har ju aldrig behandlats som kvinna. Så även om ”PK-världen” skulle acceptera att människor kan identifiera sig med en annan etnicitet än den de föddes med så skulle inte det göra Saras uttalande mindre olämpligt.

      Jag har hört talas om Sara Bolay flera gånger, men vem är hon?

        Dokusåpa C-kändis.

      Fast vadå? Mariah Carey är ju halvsvart men det syns ju knappt. Är Saras båda föräldrar vita? Eller mor- och farföräldrar?

      Jag har för mig att en av hennes föräldrar är mörkhyad och kommer från mellanöstern.

        Nordafrikan.

    Hahah ”inget fokus på viktnedgång” Klingar så bra med att det heter VIKTVÄKTARNA. Och ”vi gör en varumärkes resa och byter fokus helt” handlar bara om att dom vill fortsätta tjäna massor pengar men att dom fattat att det är ute med vikthets och hittar på att dom vill ”fokusera på braaa vaaaanor” så att det fortfarande ska vara legitimt att syssla med något så idiotiskt som vv

      Min fixerade vän fick skriva in sig hos VV för att gå ner 2 kg. Snacka om att utnyttja läget istället för att skicka hem henne. För nu fick hon ju kvitto på sin övervikt som inte fanns.

    ❤️ Lisa-Marie!!!! Heja heja ??

      Suck. Linda-Marie menade jag såklart!

      Jag spyr verkligen på ”heja”-rop. Det låter så lökigt. Tror BB förstört det helt för mig

        Samma här ? kan inte ta någon seriöst när den skriver ”heja”

          Stackars er….

            Varför skulle det vara synd om oss? ??

        Hela sättet som vi kommunicerar på på sociala medier och genom SMS känns ju helt infantiliserat, som att vi är ett gäng jättebebisar som inte kan använda riktiga ord, bygga meningar och uttrycka sig ordentligt mm. Ska bli intressant att följa den utvecklingen under kommande decennier, hur det påverkar ordförråd, ordförståelse, intelligens, analytiskt och reflekterande tänkande mm. Man behöver ju ha ett språk för att kunna tänka, tex.

          Verkligen!!!

          Ena behöver inte utesluta det andra livet är inte svart eller vitt ?

    Linda-Marie är både klok och vacker. ❤️

    Överanvändandet av ”livets…” har gått för långt.

    Angående Margaux och maldiverna så skriver hon i ett svar på en kommentar att hon har betalat sin resa och att den inte var del i ett samarbete. Känns lite konstigt med alla hashtags och omnämnanden av hotellet, men samtidigt svårt att tro att hon skulle ljuga så rakt ut?

      Hon kanske hoppas på spons i framtiden?

      Mikael Bindefeldt med familj
      var på samma hotell veckan innan

      Samma svar som jag fick. Att resan var helt privat. =)

    Ot, Anitha Schulman skyller på rasism då Englas mamma skrev artikel om att de pratade om mordfall på ett skvallrigt sätt, utan research och utan kunskap i deras crimepodd. Anitha menade att hon angrips men inte Ann gällande även andra situationer. Det berodde också på rasism. Detta sa hon i podden.

    Jag tycker att Anitha ofta har ogenomtänkta åsikter medan Ann är mer intelligent. Tror inte Englas mamma är rasist och därför kritiserar Anitha.

    Anitha är småelak mot Ann i podden och det blir pinsamt när hon flera gånger i varje podd på ett oskönt sätt trycker ned Ann. Anitha är ju nästan oförskämd mot Ann. Tänker att Anitha har väldigt dålig självkänsla och att det är därför hon håller på så, och att Ann därför låter henne hållas. Jobbigt för Ann.

      Vilket jädra svammel!

        14.19 ???

    Gillar det Lisa-Marie gör och står för, men kan för mitt liv inte höra eller se henne i videoformat för att hon känns så extremt tillgjord. Som att hon är på audition och fejkfnittrar konstant.

      Håller med! Samma
      Med Sara Songbird och Anty, fejkfnittrar efter typ varje ord de säger. Hua.

        Så går det väl när man egentligen kanske inte är så självsäker som man vill ge sken av. Det lyser liksom igenom och känns fejk och tillgjort…

    Om du håller ett finger på skärmen så pausas storyn och du kan läsa i lugn och ro.

      Jag tänker främst i min video, men tack! Det tog ett tag innan jag själv fattade det… 😉

    OT på tal om instastory – Biancas reklamstorys herregud det börjar gå över styr.. Så fjantigt, lismig och manupulativ, blir bara falskt.. ”Det här är mina älsklingar” ”Det här är så bra, puss, följer mig när jag flyttar, på riktigt ni MÅSTE tro mig detta är inget Bianca-hittepå” Eeh okej nähe så en del annat har varit Bianca-hittepå då eller, inte helt ärlig reklam alla gånger kanske. ”mina älsklingar köp, unna er” ”Unna er detta gummor”… Asså.

    Money, money, money….. Är det aldrig några bokförlag som kontakterar en läsande influencer? Bara vikt och hälsa och utséende och onödiga prylar. *snark*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.