Att prata med barnen om paket från tomten

https://www.instagram.com/p/BrtBrLFDglc/?utm_source=ig_web_copy_link

Min syster pratade om det här när vi såg sist – att hon och hennes man berättat för Lilla Palt och Lilla Korv att man bara får önska sig en julklapp av tomten och att alla andra paket kommer från mamma och pappa.
Jag hade aldrig tänkt på det tidigare, den problematik som kan komma av att barnen tror och berättar att ALLA paket kommer från tomten när det finns andra barn som tomten då uppenbarligen struntar i.

Hur har ni pratat med barn om tomten och paket?

108 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ärligt talat, är ungarna så små att de tror på tomten reflekterar de knappast vem de fått paketen av öht ?‍♀️

      Otroligt vad man kan göra problem av! Bara småbarn tror på tomten och de kan knappast läsa till och från lappar eller kommer ihåg vem de fått vilka paket av. Sluta köpa svindyra teknikprylar till ungarna så är problemet löst, 5 åringar behöver inte ha sin egen Ipad eller mobil. Det är vansinnig lyxkonsumtion och ger barn en helt skev bild av pengars värde och det cementerar klasskillnader. Tydligen är det också ett jätteproblem när ”tomten” frågar om det är några snälla barn i huset för det kan vara diskriminerande mot barn som inte är snälla… Kanske dags att istället lära era barn att vara snälla då? ??‍♀️ Curling-generation deluxe!

    Slutar man inte tro på tomten redan i lågstadiet? Och känns inte så rimligt att ett förskolebarn skulle få ett Playstation så tror inte detta är ett problem riktigt

      Min son fick en smart tv som ett. Ps4 och dator som 2åring xbox one som 5år? Får switch i år. Så visst finns dom. Nu gillar vi teknik så är väl därför

    Våra barn får varsitt paket från Tomten, resten kommer från oss. Det är helt naturligt för dem och oss att Tomten bara hinner dela ut en klapp per barn ?

      Hur gamla är era barn? Varför tror de på tomten?

    Bara för det kom jag nu ihåg när Bella tidigare pratat med Gillis om en pojke som varit dum, och hennes svar till Gillis var att denne pojke inte skulle få några julklappar/presenter.
    Tyckte det var en ganska dum respons iaf

      Det är väl en klassiker? Dumma barn får inga julklappar. Tomten frågar ju tom i dörren.

        Precis! Inget konstigt med det

          Jag brukar dock säga till mitt barn att man inte är dum för att man råkat göra ngt dumt. Känns så taskigt att hota att inte få julklappar (också ett hot man mest troligt inte kommer genomföra), hota istället med saker du kan genomföra såsom ingen tv ikväll, inget godis på lördag etc.

            Jo, pedagogiskt har ju du självklart mest rätt. (Å andra sidan…jag hotar inte, bara ”informerar” om att tomten inte besöker dumma barn…)

            Äsch. Tror ingen tar skada av att man ”hotar” med att man inte får julklappar om man inte är snäll.

              Nej då skulle väl typ hela svenska befolkningen vara traumatiserade. Vem har inte hört att man måste vara snäll för att tomten ska komma!?

                Varje generation tycker väl de senare är beige som fan. Men ja, PTS skadade 5 åringar som får höra att tomten inte dyker upp om man inte är snäll är nog tack och lov ganska ovanligt…

    Gå in och gilla något hos Byladysilver på instagram, sveriges coolaste (och äldsta?) influencer!

    När jag trodde på tomten så hade inte jag någon uppfattning om vad saker kostade. Får en person ett ps4 och en annan en mössa så spelar det nog ingen roll om det är tomten eller mamma som gett paketen

      Har också kört på samma. När barnen fattar att tomten inte finns får de förstå att jag köpte presenterna tidigare år men fram till dess har jag gjort det enkelt för mig och hänvisar till tomten.

    ”Obs innan kommentarsfältet går bananas (jag känner er), det är ett nytt Hermes-armband som jag fick i present under denna jobbiga tid. ”
    https://www.isabellalowengrip.se/2018/12/11/halvuppsattning-och-nespresso-i-wic/
    Intressanta uppgifter kring vem Bella fick armbandet av.
    Fler som haft magkänslan att något har varit på g?

      Vad står det? Vill helst inte klicka mig in på hennes blogg. 1,5 miljoner följare räcker 😉

        Vill du inte klicka dig in får du vara nyfiken istället 🙂

        haha jag besöker alltid en extra gång när någon skriver sådär 🙂 så nu har du ändå bidragit med ett klick

          Läste du en 12 dagar gammal nyhet nu på hennes blogg alltså? Spännande!

            Jag tror meningen är att man ska kolla på bloggbevaknings Instagram.

          Haha det gör jag med och från alla tre enheter går jag in?

          Omg mitt liv är förstört. Kommer bli en mörk, mörk jul ??

        Vilket trams. Som om det kostar dig något…

      Jag går bananas på mycket annat, det här bryr jag mig inte om ett skit.

      För man får presenter bara när ”något är på gång”?

    Jag orkar helt ärligt inte tänka så om precis allt året runt – jag är helt medveten om att alla barn inte får lika mkt julklappar på jul, även att barn får helt olika saker året runt oavsett högtid mm. I vanliga fall är jag/vi noga med att prata om olikheter, tacksamhet osv men just under julen, på julafton så får mina barn tro att julklapparna kommer från tomten!

      Tycker det ska vara så. Man får göra sina barn glada och lyckliga med paket från tomten! Man kan inte ta hänsyn till allt och alla hela tiden, det går bara inte

    Min son är bara drygt 1 år. Har dock inga planer på att hålla på att tramsa med att låtsas att tomten finns över huvud taget ?

      Om det är du som tar på dig rollen ser de igenom det relativt snabbt ändå 🙂

      Skulle inte jag heller. Ändå tror barnen stenhårt på tomten pga alla släktingar och förskola som tjatar om tomten.

      Det hade inte jag heller tänkt. Har aldrig sagt ”jo, tomten finns”, men kan prata om tomten ändå. När de börjar undra kommer jag vara ärlig, men tills dess är det mysigt att tomten kommer, de blir så glada och det är spännande. Det är en stor del av julen för många barn, det är lite tråkigt att ta bort det bara för att man vill vara korrekt. Låt dem vara barn…

        Äh man är väl barn oavsett? ? minns att jag blev skitsur på mina föräldrar, inte för att tomten inte fanns men för att de (försökt) lura mig. Nä. Släktingar som försöker med nåt kommer jag garva åt och vända mig till sonen med ”det där är en saga vet du, det är på låtsas”.

    Nä, orkar faktiskt heller inte bry mig. Vi va inte direkt rika när jag va liten å jag har inga minnen av att jag brydde mig över när kompisar fick Nintendon etc i julklapp. Jag blev glad för det jag fick ändå

    Däremot så har jag köpt julklappar till insamlingar för barn som har det tufft. Det tycket jag är bra!

    Vad stod det i den där SvD-artikeln om Mogis lägenhet?

      Att bostadsmarknaden är sval typ. Inget du inte redan vet.

      Att de köpt för att bo där. Bidde hos föräldrarna och rustade. Insåg att lgh varför liten och skulle sälja. Hade köpt i budgivning och betalat 1 mille över utgångsbud. Vid försäljningen vag de missnöjda med mäklare 1 som prissatte frl. Gick sedan ned i pris och sålde med inflytt i januari. Oklart vart de själva ska flytta.

      Det var en otroligt lång artikel med väldigt lite innehåll. Haha. De skrev i princip att anledningen att lägenheten inte blev såld var för 1. Marknaden är dålig 2. Mäklaren hade dålig koll på marknaden. Så de tog bort lögenheten från hemnet och la upp den igen med nya bilder och ny taktik. Mogi berättade att lägenheten inte blivit såld för att de litat på fel mäklare och hens taktiker men att den blivit såld när de träffat en ny och Mogi haft ett finger med i stylingen av lögenheten inför den nya fotograferingen ?

    gjorde den här versionen i leksaksaffären igår :lät treåringen peka ut det han mest önskade sig och sen meddela att vi lämnar den till tomten. han köpte det totalt pga kan han tror på tomten och önskelistor så kan han tydligen även tro på att allsmäktige föräldern lämnar över grejer till tomten. fick så många konstiga blickar men ärligt talat var det bästa sättet, jag må va hyffsat intelligent men inte ens jag kan räkna ut vad exakt en ”superbil med vingar” är. är bara glad att han strök ”rumpnissar” från önskelistan, den hade jag nog gått bet på.
    tror för övrigt inte att det spelar någon roll var presenterna kommer ifrån, när jag var ett barn i en fattig familj så hade jag full koll på att mina kompisar fick finare presenter än jag men jag visste också att det berodde på orättvisa och att ingen var dum eller tyckte mindre om mig.

      När du var 3 år?

        nä men från fyra-fem så ganska tidigt. vissa barn är reflekterande när de är små. det är de som kallas lillgamla…

      Vad var en ”bil med supervingar”? /nyfiken

    Gör detta på engelska för min svenska är inte så bra 🙂

    I actually never believed in Santa Claus! My mother never made us “believe” in a big fat guy in a suit getting down a chimney…but she did raise us with a story of her own.

    “The story of Mr Claus, an old retired wood toys maker living with his wife Mrs Claus in a far away village all the way north of the world where the snow never ends, They never had children of their own even if they loved children.

    The days were cold and short for the night never stopped coming back, in December the weather was particularly harsh and the village was poor. Mr Claus would see children going around playing with rocks as balls and looking as pale as snow.

    When one night, by the fireplace he had an idea and decided to share it with his wife, who thought it was a marvelous one and accepted to help him in his quest.

    You see Mr Claus was born on the night of December 24/25th he was born so close to midnight that nobody really knew on which day exactly he was born.

    Mr Claus spent several days and nights working without stopping, carving toys out of woods, for days and days that turned into weeks. When he finally was finished he realized that the day of his birthday were fast approaching…

    So with the help of Mrs Claus and the festive bright red costume she sew for him, to be a ray of color in the dark night, he then knocked on every doors in the village to deliver a wooden toys for each children and oranges for the family.

    The villagers were so touched and thankful for this incredible gesture that they decided to always honored Mr Claus and distribute gifts to each other, even the ones they didn’t know to remember him and his kind heart, even long after he passed.

    It is why we celebrate this day by giving gifts to each other, to always show that we care and that the most important is to have and feel empathy for one another and mostly for the less fortunate.”

    It is a story, even now at 32years of age I still cherish close to my hearts and that I will raise my children with. My mother passed away two years ago and Christmas was her favorite holidays, it is my favorite holidays and as a child I loved going to the store with my mother to help her pick gifts I thought would make my siblings happy.

    A story based on empathy and sharing.

      This story is absolutely beautiful!
      Merry Christmas ❤

    Eller som i BBs fall. Det kommer från mammas personal.

      Spelar väl ingen roll. Var och en sköter sin julklappsbusiness på sitt sätt.

      Leveransen från affär till dörr är såklart helt avgörande.

      Som i många föräldrars fall. De kommer från DHL eller postnord

      Tycker detta är så intressant. orkade på en film idag som handlade om en man som inte hade tid att köpa julklappar, så han anlitade en kvinna till att handla åt honom. Något sånt blir i gen förvånad över, men när BB lejer sin personal att köpa julklapparna åt henne så blir folk galna. Det är väl ändå bättre för barnen att hon har mer tid till att vad med dem än att stå i långa köer i olika butiker?

        Bella kan inte göra rätt. Vissa letar till och med fel i hur hon andas (True story).

          Gruppdynamik. Tror inte hälften av de som gnäller om Bella egentligen menar vad de säger eller hade tyckt samma sak om de inte trott att man ”måste”.

            Plus att de hetsar igång varandra och till slut blir liksom fartblinda tror jag. Visst gör bella många fel (som alla andra) men i många fall blir jakten på fel hos henne bara löjlig.

              Ja, det är väl ett klassiskt skolgårdsdrev? Principen ändras inte när det handlar om vuxenmobbing. (Man ursäktar sin mobbing med den mobbade personen ”hon är dum, hon provocerar” osv osv)

        *kollade på en film, ska det såklart stå.

        Masspsykos eller snarare betingning i grupp. ”Bella” har bara blivit en trigger, sen sker det mesta automatiskt.

      Eller som i många familjers fall där de kommer från mammorna som skriver med pappa på paketet.

        Haha PRECIS!

    Har aldrig tänkt på det. Nu är våra barn så stora så de tror inte på tomten. När de var små gjorde de ju det. Vi hade tomte som kom varje år och delade ut paket till alla inte bara barnen.

    Men jag tror inte barn i den åldern reflekterar över huvud taget vad saker kostar. Dom kan bli gladare för själva kartongen leksaken kom i…

    Har tre barn och ingen har någonsin trott på tomten trots enträgna försök från oss. Ett barn som på riktigt tror på tomten är i sådana fall för liten för att tänka att någon annan fått mer/mindre. Detta är inget problem i verkliga livet.

      Jag ser problemet: Du tror inte på mig. Hur skall då dina barn kunna tro på mig? Tomten finns och allt annat är dikt och förbannad lögn. God Jul mvh Tomten

      P.S Du kan hämta dina julklappar hos PostNord. Lycka till.

    Varför ljuga för barnen överhuvudtaget? Förstår inte riktigt vad fördelen med en jultomte

      Alltså det är väl också lite kul för föräldrarna. Men som flera redan påpekat, barn går ju inte på sånt här särskilt länge.

      Julens magi!

      Min minsta tror stenhårt på tomten och det finns väl ingen anledning att ta den magin och fantasivärlden ifrån honom? Tids nog bleknar den tron.

      Stackars dig. Fantasi…saga….tradition…

      Dagens barn behöver tydligen inga sagor utan kan presenteras för verkligheten direkt. Kul att vara barn 2018.

    Vi slår in en julklapp i en flyttkartong (oavsett storlek på saken inuti) och just den stora är från tomten. I år ligger det två dinosaurier i. Resten är från föräldrar och släkt.

      Jag åt ägg i morse.

        Blev barnen glada?

    Men inte har barn koll på sånt? Vem som ger vad?

    Kan inte minnas att jag hade det, och har inte intryck att mina barn har koll heller. Förstår tanken, men tycker den är krystad. Om man vill höra något för barn i socialt utsatta familjer så finns det bättre sätt att visa sitt stöd.

    Är det inte bättre att prata med barn om att inte alla barn har lika mycket, att vissa inte har nåt alls, att vissa inte ens får en enda julklapp osv? Att lära barnen att inte skryta framför kompisar eller vara missunnsamma osv.

    Vilka föräldrar låter ens sina barn tro på tomten haha? Kom ihåg att din blogg inte är familjeliv förresten Camilla.

      Det bestämmer väl för fan inte du?

        Känsligt?

    Tror inte barnen reflekterar något över vem paketen är över så länge de är i den åldern att de tror på tomten. Mina barn, 2 och 4 brukar få runt 10 till 15 paket på jul (sammanlagt från alla släktingar plus oss) och har ingen koll vem som köpte vad samt vad de kostar.

      De låter bortskämda. Trist.

        Varför tror du det? Du har ju ingen aning om vad som finns i paketen?

          Eller hur många släktingar det är som ger barnen paket?

    OT, har yayas slutat med fredagsdanserna? Nån som vet?

      Tydligen så har hon det. Skönt ☺️ Barnen tröttade väl på inövade danser.

        Ja det kändes som att det tog slut när spegelbilden i fönstret avslöjade att dottern kollade på pappas moves…

          När hände det? Hur menar du att dottern kollade? Typ att pappa gjorde först och ungen gjorde exakt likadant. Är så fascinerad av den familjen, allr känns så styltat …

    Skulle aldrig ljuga för mina barn om att tomten finns. Fånigt tycker jag. Alla tre vet att vi föräldrar köpt julklapparna.

      men traditionen kan ju vara lite kul ändå? även om man vet att det inte är en riktig tomte?

    Va! Finns inte tomten?

      Jo, det e väl klart han gör!

    Är inte uppväxt med tomte och förstår inte grejen. Varför ska man ljuga för barn? Och nej ”julens magi” är inte ett argument, julen var magisk ändå. Tycker det känns väldigt taskigt att hela vuxenvärlden går samman och ljuger för barnen.

    Så här såg det ut hos oss när jag var liten. Tomten delade ut en säck med paket så att alla fick några var sen delade vi själva ut paketen som fans under granen, men på varje julklappa stod det att det var från någon i släckten även dom som tomten delade ut. Så inget av paketen var egentligen från tomten utan han levererade paketen från familjen typ. Det var inget jag reflekterade över just då. 🙂
    Kan tänka mig att med internet och denna konstanta jämförelse bland barn och ungdommar gör det kanske svårare än vad det var för mig då 🙂

    Vem fan skulle ge tomten äran för ett playstation för 3000 kronor?!

      Barnen skiter ju i det 🙂

    Är uppriktigt oförstående till varför folk vill att barnen ska tro på tomten?
    I mitt hem firar vi jul för att det är Jesus födelsedag (Nej jag vet, inte historiskt korrekt men något annat datum har vi ju inte). Inte för att vi är så himla kristna men tja, en fin berättelse är det ju. Sedan får barnen lite paket för att firanden/högtider brukar ju involvera sådant. Och så myser vi alla tillsammans.
    Jultomten ser jag ingen poäng med? Kapitalistisk smörja som coca-cola gör reklam för. Och ja, Dashas tanke är ju logisk, vad är han för svin som ger ett barn 5 klappar à 3000 kr och ett annat barn en klapp värd 300 kr? Mina barn brukar dessutom ge varandra och oss föräldrar presenter (alltså typ pysselsaker) så det blir en fin hyllning till att vara generös och inte bara ta och ta hela tiden.

      Jo fast en del tänker ju samma sak om Jesus. Är man inte religiös av sig kanske tomten känns lite roligare, särskilt för barn.

        Hade jag inte alls varit kristen hade jag nog lämnat både Jesus och tomten utanför det hela. Haft julgran, presenter, julmat och sagt att nu firar vi att vi har det härligt och kul ihop. 🙂

          Så gör nog väldigt många.

    Vi har aldrig skrivit ”från tomten”, varför ljuga? Jag följde liksom alla andra, en gör si en gör så. Men när lillasyster avslöjade för storebror att tomten var fejk, då brast han ut i gråt. Jag mår dåligt av det än idag. Min första julafton var jag 32 så…det är inte så konstigt att en har svårt att följa med i all hysterika ?. God jul på er och tomten finns inte.

    Ganska övertygad om att de barn som vet att de får ”sämre” julklappar är fullt medvetna om detta ändå, oavsett vem som kommer med dem. Det är ett klassproblem i grunden och inte ett tomteproblem. Konsumera mindre och sluta haussa upp julen till barnen, oavsett. Lär ju hända, not.
    Mina barn gör inte önskelistor, vill ej uppmuntra orimliga förväntningar utan satsar mer på en ”bli glada för vad ni får”-mentalitet om än inte så hårt.

      Och de som hävdar att barn inte har någon koll på vad saker kostar ska möjligtvis inte yttra sig här. Antingen pratar de om barn under sex år (som det förövrigt är helt meningslöst att köpa dyra presenter till) eller syftar de på barnen som får en PS3 aka den dyra presenten. Barnen som får mössan är fullt medvetna om att den inte är lika bra/dyr/hög status.

        Tror de flesta snackar om barn under sex. Alltså barn som verkligen kan tro på tomten. Annars håller jag helt med dig.

    Min yngsta (7år) vägrade att ta emot julklappar om det stod från tomten. Jag fick lova på heder och samvete att jag skulle skriva ”från mamma” på. Annars skulle han inte ha några.

    Känner lite att hans tomterädsla börjar gå överstyr…

    Det har jag inte ens tänkt på! Bra, tänkvärd grej, verkligen!
    Barnens julklappar i år kom iofs, allihop, ifrån mamma, pappa, mormor, kusin osv, men det är verkligen bra att ha i åtanke i framtiden!

    Har nog aldrig fått paket från Tomten, därimot har Tomten kommit med paketen. De paketen har dock alltid varit från mamma/pappa/morfar/farmor etc 🙂

    Bor i UK och har sett den texten delas flera gånger, på engelska då. Känns som att det är en större grej med tomten här, men å andra sidan har jag ju bara haft småbarn här och vet inte hur det är i Sverige idag. Så kanske att det finns vissa kulturella skillnader, även om jag har svårt att tro at barnen skulle dra den slutsatsen att tomten är orättvis. Men OM det finns en risk så är det ju iallafall en väldigt liten grej att göra, som potentiellt kan göra skillnad för de som har det sämre ställt. Har dock själva inga dom helst minnen av att det spelade någon roll vad som kom från ”tomten”, och att det skulle jämföras, men det var ju 90-talet i Sverige…

    Lol jag trodde på tomten tills jag var 13 år… Min syster var 6 år när hon visade MIG pappas tomte-kläder i källaren och jag flippade ur. Whatever jag är ju inte helt delli idag men jag tog vara på fantasin.

    Vet ej vart Jag ville komma med min input, men ba så att ni vet 🙂 🙂

    När jag var liten så var Tomten endast en leverantör av julklappar. De allra flesta hade lappar med t.ex ”God Jul önskar Mamma”, några hade ”önskar Tomten” så vi som barn fick liksom uppfattningen att han bara delade ut paket, och några var från honom såklart men de allra flesta från familj, släkt och vänner 🙂 det tyckte jag var ett bra sätt att göra det på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.