Hannalicious om Instagrams ”No like-policy”

Igår slogs vi ju av nyheten att Instagram funderar på att ta bort gilla funktionen på bilderna man lägger upp. Något som först gjorde mig lite orolig. Hur ska jag då kunna mäta vad mina följare gillar och inte tänkte jag? Men sen funderade jag lite till och insåg att det här säkert är en skitbra grej. För då slipper vi jämföra oss med andra utan kan bara gå in och kolla på oss själva (eftersom att användaren själv kommer kunna se hur många gilla markeringar men får per post).

Dock drivs jag väldigt mycket av likes. Jag blir liksom motiverad av likes. Det behöver ju iofs inte försvinna eftersom att jag själv kommer kunna se hur många som gillar mina bilder.

Vad tycker ni om den här grejen? Vad kände ni när ni fick höra den här nyheten? Blev ni lättade? Kommer det bidra till lite mindre prestationsångest kopplat till vad man lägger in? Och att vi alla börjar se Instagram mer som inspiration och inte prestation. //Hannalicious

Så vida inte likefunktionen tas bort HELT så tvivlar jag på att det kommer leda till någon förändring.
Det enda som kommer hända är att influencers kommer sitta på events och jämföra statistik från sina egna kontoinställningar för att se hur de står sig i konkurrensen.

Vad tror ni? 
Och hur påverkas NI av likes och dess statistik? (Ni som inte är influencers alltså..)

70 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    men man ska ju kunna gilla fortfarande. det är bara det att följarna inte ser antalet likes, men personen som har kontot gör.

      Bra tycker jag.

    Egentligen menar hon: hur ska jag då kunna få veta hur många som gillar min nya röv och läppar?

      Och?

      Den här kommentaren säger mer om dig än om henne.

      HON får ju fortfarande veta hur många som gör det, det är ju alla andra som inte kan se hur många likes en har

    ”Dock drivs jag väldigt mycket av likes. Jag blir liksom motiverad av likes.”

    Alltså den här meningen…?‍♀️

      Fast det är väl inget konstigt? I hennes yrke är ju likes en bekräftelse på att hon gör rätt och hennes publik gillar det hon lägger upp.
      Om en privatperson som inte jobbar med det hade sagt samma sak hade det kanske varit lite sorligt, men jag förstår om hon känner så.

        Anonym menade att hon säger i princip samma sak i båda meningarna.

    ”Slogs av nyheten”, ”vad kände ni när ni fick veta nyheten”…. ??‍♀️ Fattar att sociala medier numer är mångas jobb men vem fan bryr sig om vad Instagram gör och inte gör egentligen.

      Det fick ju fart på dig om inte annat

        Krävs inte mycket för att få fart på mig these days. Gravidhormoner är inte att leka med…

      Verkligen… patetisk värld.

    Skulle faktiskt tycka att det vore ganska skönt. Ännu mer om antal följare försvann. Jag VET att det är löjligt och inte betyder ett skvatt, men jag blir påverkad av att se hur ”alla andra” (alltså inte influencers utan folk i ens närhet) har hundratals följare när man själv inte har det. Ni vet, det gamla flest kompisar på kalaset-känslan…

      Jag hade faktiskt hellre sett att antal följare försvann, men att likes fanns kvar. Att man liksom börjar i den ändan. Då kan man i alla fall börja följa de konton som man tycker verkar intressanta, sedan kan jag som användare tycka det är lite kul att se andras likes.. också för att se vilka bilder som ”uppskattas” mest och minst. Särskilt när det gäller inlägg med text.

      Radera ditt konto! Varför är du ens på Instagram om du mår dåligt av det?? Man måste faktiskt inte ha Instagram, tro det eller ej!

        Vilken givande kommentar. Varför tror du att person tror att man måste ha instagram?

          Men du, det är baskunskaper om needs and wants. Instagram och internet är en sådan grej som ligger i gråzonen. En mobiltelefon var förr ett want, blev en gråzon, och är nu klassad som need.

            Jaha? Svarar det på min fråga?

              Ja, med lite tankeverksamhet borde det göra det.

    Va!? Har inte hört detta, är det därför det inte går att kolla likes på kommentarer nu då? Men vad är skillnad på att ta bort gillafunktion på bilder man lägger upp och på att den inte tas bort helt? Att bara kontoinnehavaren själv kan se antal likes?
    Så då behöver inte vissa köpa likes längre då, som vissa gör. Ganska konstigt ändå tycker jag nog.

    Tycker det är asbra! Har ett instagram konto men publicerar aldrig då jag jämför o skäms om jag får lite likes, tycker det tar bort hetsen o som instagram säger, det tar fokuset på vad de är för bild istället för hur mycket likes den har 🙂 Ser fram emot det 😀

    Innebär det att köpta likes försvinner från statistiken?

      Sigtuna om jag får be!

        Skrattar!

      Fast de två som du syftar på verkar inte köpa likes, däremot en i Vasastan 😉

        Det är ganska enkelt att förstå vem som är populär på riktigt.

        Tror jag vet vem du menar.

      ?

    Har inget emot om det skulle bli så men vill fortfarande kunna gilla bilder, så vill inte att det försvinner helt.

    Jag gillar bara bilder för att visa personen att jag har sett fotot. Vet inte riktigt varför jag gör så men känns bra. Så gör verkligen inte mig nåt om jag inte kan se likes på andras bilder så länge de själva kan se att jag har lämnat en.

      Jag gillar extremt mycket bilder på hundar, stugor och fina miljöer för att det på något sätt boostar min egen vardag. Typ som att köpa böcker eller tavlor av saker man gillar, man lägger fram dom – ingen bryr sig men någonstans visar ändå JAG vad jag gillar och står för. Följarantal är dock ointressant, det är bara en populäritetstävling.

      Hör precis likadant!

    Är det du eller hon som är sist på bollen? Är detta ett gammalt inlägg du lyfter eller har hon missat infon som gick ut för ett bra tag sedan?

      Nej, Instagram gick ut med ny info om detta i dagarna…

        Har hört detta för länge sedan?

          Anonym 23:22

          Good for you!

        Detta började gälla i Kanada för över en månad sedan.
        Är det något som sätter igång i Sverige snart eller på vilket sätt är detta nytt nu? Man kommer fortfarande kunna gilla bilder men ingen ser exakt hur många likes det finns på varje bild.
        Vill man ge statistik kring ens instagram till ex. företag så kan man fortfarande nå det via sitt konto om man har ett företagskonto.

    Tycker det låter lite konstigt att ta bort den funktionen. Då blir det bara en app med scrollande och tror instagram i längden förlorar på det??

    Däremot hade det kunnat vara en funktion användaren kunde få bestämma över, vill man ha igång det eller inte ?

      Man kan fortfarande gilla, men utomstående ser inte hur många likes bilden har.

    Enligt denna artikel ska det istället för en siffra stå ”and others” på likes. Men man ska sedan kunna klicka där och kolla vilka.

    https://www.google.se/amp/s/www.bbc.com/news/amp/world-49026935

    Jag tycker det är jättebra och tror att det kommer påverka mig positivt

    Jag tror detta skulle få mig att vilja dela med mig av mer på instagram. Skönt det vore att inte behöva värderas genom likes!

      Ja det där med likes är ju bara jobbigt! Hade helst sett att funktionen togs bort helt. Räcker väl att man följer och skriva några rader ibland om man känner för.

      Vi är många som lägger för stor del av vår tid på Instagram, detta kommer minska stressen för många. Då man inte tvunget måste bara aktiv och gilla allt.

      Skulle inte antal följarna också bli osynliga?

        Skulle även gärna se att den försvann här. (Men det har jag redan sagt många gånger.) För jag tror att kommentarsfältet skulle bli mycket trevligare igen. ?

          Neeeej. Var ju borta ett tag och det enda som hände var att det fylldes av ”exakt!”, ”håller med!”, ”+1” i all evighet. Bättre att vara kunna likea då.

            Gillatummen var aldrig helt borta förutom när CamCam i någon dag inte fick appen uppdaterad.

            (Vad som verkligen försvann var tumme ner efter en massa missbruk)

            Men direkt efter att tummen infördes så förväntades tonen något enormt här inne. Till det sämre.

            Och alla som skriver dryga kommentarer skulle få betydligt mindre ut av sina, ”googla det”, ”det stavas faktiskt xxx” eller andra rena elakheter.

            Men jag fattar vad du menar men jag tar hellre det alla dar i veckan och jag tror dessutom att fler vågar skriva och inte blir rädda för att inte få en enda like och därför håller tyst. ?

              TRH 20:19 VAD bra skrivet. Många tycker ju olika och en hel del blir nog ledsna när klumpiga kommentarer som ej vill väll blir likade.

    Blir mest påverkad av Facebook. Vissa av mina vänner får 100 likes på några minuter när dom laddar upp en ny profilbild. Medan jag får vara glad att jag får max 5 ?

      Sluta jämnföra dig med vänner det kommer inget gott ur det tänket.

      Åh gud Facebook, dom raderade mitt konto eftersom jag hade ett fejknamn. Skaffade ett nytt konto men det blev aldrig samma sak igen, så glad för det! Nu är jag aldrig inne (inte ens när jag fyller år haha) och vill helst ta bort skiten men behöver messenger för att ringa vissa kompisar. Om du känner som du gör för fb tycke jAg att du också kan prova att sluta gå in… Tro mig du går inte miste om nånting 🙂

        du kan ha messenger utan facebook

    Har aldrig känt någon stress av likes alltså. Ät inte sååå gammal ändå, 30?! Men instagram är för mig mest en kul ”bilddagbok” för mina närmaste att se vad jag gör och vice versa. Följer inga kändisar/influencer förutom några bak/matintresserade som lägger ut recept osv. I övrigt vill jag hålla mitt följarantal nere. Vill inte ha massa folk från jobbet om det inte är någon jag räknar som en vän även utanför jobbtiden. Sen är det mkt perfekta kroppar och lyckade liv men det är ju om man scrollar i stora flödet, jag brukar hålla mig borta från det

    Kommer det inte bara bli att folk kommenterar likes i stället med typ ”❤” och inget mer.

    Jag är en person som mäter mig en del med andra på instagram, att mina vänner får fler likes än jag men samtidigt har jag bara mina närmaste på instagram och inte massa som jag bara halvt känner som många av mina vänner.
    Men för mig skulle de vara superskönt om den funktionen försvann, då skulle jag våga posta fler bilder i mitt flöde..

      Jag tror att samma gäller för många härinne, dvs känner som du gör och inte kommenterar för att de är rädda att inte någon kommer ge dem en like.
      (Också därför som jag frikostigt delar ut flera om dagen. En liten egoboost. ?).
      Tror fler skulle våga skriva om tummen försvann.

        Men snälla, det är väl inte jämförbart. Här är vi alla anonyma, även med återkommande nick. Popularitetsångesten som uppstår när alla man känner och är bekant med kan se och döma är nog något helt annat för 99,99%. Tror det är mest du som hakar upp dig på likes på kommentarer på bloggbevakning. Jag brukar inte ens komma ihåg att gå tillbaka till de kommentarer jag skrivit för att kolla ev svar, än mindre likes. Är så nyfiken på bubblan du lever i.

    Jag tog bort instagram (och fb) pga inte lika många följare och inte lika många likes som prick alla andra fick. Jag skämdes att precis alla hade några hundra följare, och jag själv kom aldrig förbi 70-80 följare. Kan låta fjantigt att ta bort pga det, men jag tyckte att det var väldigt jobbigt att det var fritt fram för vem somhelst att se hur opopulär jag är. Kunde verkligen inte hitta någon som hade så få följare som jag hade. Jag mådde dåligt av det och insåg att jag måste ta bort sociala medier för denna skiten tänker jag inte må dåligt av. Så jag tog bort det för över 1 år sedan och mår nu skitbra. Har daglig kontakt med folk jag tycker om, genom snap, sms och telefonsamtal. Det duger bra åt mig.

      Jag har färre följare än det ❤

      Bra initiativ av dig, även om målet för många på instagram absolut inte är stort antal följare! Vet massor som bara lägger upp för skojs skull och om du tänker på personer i ett rum så är väl 70 pers som vill se vad du lägger upp rätt många ändå? 🙂

    Detta skulle väl Inte komma till Sverige?

    Jag tänker på mina egna likes, och kan väl bli lite besviken om någon bild får jättefå, med mina mått mätt, likes. Kollar dock aldrig hur mycket likes andra får, så för mig spelar det nog ingen roll om den funktionen syns eller ej. Kanske inte samma om man har instagram som jobb dock. Det spelar ju liksom inte roll för mig om jag får 29, 36 eller 47 likes egentligen. ?

    Bra tycker jag, många bli så hetsade att jaga likes att det går ut över deras fysiska och mentala hälsa, detta kanske göra att denna hets minskar så fler slipper må dåligt över något sånt.

    Jättebra idé tycker jag. Kanske folk faktiskt kommenterar sina vänners bilder istället för att bara slentrianmässigt dubbelklicka. Jag hade tyckt det var kul med mer kommentarer. 🙂

    Som värdelös docka drivs jag bara av yttringar från ytliga kommentarer och har ingen egen drivkraft, därför vore det en total katastrof om likes försvinner. Vart ska jag ta vägen dåråh?

    Kan man göra som förr i tiden när man var barn och lägga klickarna i pottan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.