Öppet Spår

Eftersom jag undanbett mig OT-kommentarer på övriga inlägg så lägger jag in ett litet uppsamlingsheat så här mitt i veckan för era allra mest akuta kommentarer. ?

So get it all out of your systems!!
GO!

612 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Funderade lite på mansbebisar på insta… hur upplever ni att svaren är från kontohavaren när något får diskuteras? Är ganska ”fascinerad” av att läsa svaren från personen. Även om något får diskuteras är det ganska snävt vad olika personer får skriva, blir mothugg för minsta lilla.

    Och nej jag kommenterar inte på kontot men gillar att läsa hehe. Undrar om jag övertolkar??

      Nä jag tycker det är väldigt stelt, eller vad man ska säga. ALLT tolkas liksom värre än vad det är… Missförstå mig inte, jag tycker det är ett jättebra konto och män är fan sämst jävligt många gånger, men om nån skulle kommentera typ ”en gång för längesedan så kände jag en man som var helt okej”, då kommer admin och typ överreagerar och blockar. Jag fattar knappt ens vad man får kommentera, är det bara om man har nåt dåligt att säga? Jag fattar att det är vad kontot går ut på osv, men det känns så hetsigt på nåt sätt.

        Du satte verkligen huvudet på spiken kring vad jag egentligen ville säga ? Skönt att det inte bara är jag som tolkar det så… Så fort någon har något bra att säga eller kommer med ett annat perspektiv ska det härskarteknikas något utöver det vanliga

          Haha ja alltså jag förstår ju att det är lite att mäns/patriarkatets åsikter får ta plats överallt hela tiden redan som det är, och att de vill bryta det typ. Men måste allt vara så svart eller vitt känner jag ?‍♀️

          Har så jävla svårt för att man inte får uppmana personen att lämna mansbebisen??? Ibland är det precis det enda som finns att göra.

            Haha ja exakt?? Här stöttar vi bara! Men… okej… att uppmana någon att lämna ett svin måste väl få vara ok? Äsch! Upplevde inte alls kontot så i början.

      Trodde kontot handlade om mansbebisar, men det handlar mer om veganism. Skriver någon att den äter och gillar kött blir personen anklagad för att vara troll/man.

      Haha jag håller med, jag tycker det kan vara lite rabiat. Läste ett inlägg typ igår där någon hört en kvinna säga att hon skulle ta ut sin semester när hennes son var föräldraledig. Ja det kan ju såklart vara en culad son som ska passa på att spela dataspel medan mamma passar bebisen, men det kan ju också vara vara en förälder som vill passa på att hjälpa till med barnbarnet i en winwin-situation och avlasta ett ansträngt föräldrapar. Går inte att ha en aning om eftersom det bara var en tjuvlyssning. Min sambos pappa tog ut semester för att hjälpa oss med vår dotter, jag skulle absolut kunna tänka mig att göra så för mina barn i framtiden om de får barn osv, verkar som ett rätt trevligt sätt att ta semester (alltså inte att passa en bebis själv dagarna i ända utan följa med och avlasta lite på utflykter och grejer). Men jag vet ju att sånt orkar man inte ens kommentera på det kontot för det är inte till för att se saker ur flera perspektiv utan att SE STRUKTRER på ett sätt som kan bli rätt ensidigt.

      En sak som är lite skum förresten – är det inte helt överrepresenterat hur många av inläggen från anonyma som är skriva på kass svenska där, om man jämför med en likvärdig plats, typ kommentarsfältet här? Här skriver en del bra, en del okej och en del kasst. På mansbebisar är alla inlägg på halvkass svenska. Kan vara jag som inbillar mig dock, en liten konspirationsteori.

      (Men det är också ett väldigt bra konto som gör stor nytta)

        Herregud förlåt jag vet inte vad som hände med styckeindelningen här….

        Feel ya. Kommenterade samma sak. Kändes som en helt sjuk grej att för det första skriva ihop, men sen också få publicerat? Och dessutom börja diskutera huruvida det är olagligt eller inte. Herregud.

          Fast problemet blir ju att man inte tar sig någonstans alls i diskussioner om strukturer när folk hellre diskuterar individer. Ja. Just den kvinnan kaaaaaaanske vill detta unt so vidare MEN inlägget handlade eg om att män ofta är föräldralediga utan att vara med sina barn – strukturellt.

          Därför modererar kontoinnehavaren.

          Att en snubbe här eller där är schysst är liksom inte diskussionsämnen.

            Jag tycker också det skapar en tråkig ton när man skriver herregud klarar han inte ens att vara föräldraledig osv, det är bra att folk vågar be om hjälp och avlastning utan att känna sig dåliga. Och det var det enda man fick veta i det här fallet, att han skulle då hjälp, eftersom det var en tjuvlyssning.

            Tycker inte alls det är samma sak som när folk berättar om något de själva varit med om. OK att man ska se strukturer men om strukturerna är så tydliga behöver man inte fantisera ihop grejer på ytterst lösa grunder. Då kan man be folk skriva in om föräldraledighet istället.

      Håller med. Man får inte överhuvudtaget kritisera något innehåll på det kontot tydligen…
      Jag minns när de rageade över att IKEA var sexister för att de hade ett rum i en butik som hette ”mancave”.

        Jag tycker kontot är lite provocerande av den anledningen att jag bara tänker ”SKILJ DIG” när jag ser allt men det får jag inte skriva i kommentarerna. Förstår att det inte alltid är så lätt med ekonomi och barn osv men herregud dessa karlar är ju rakt igenom odugligt men i längden hjälper inte icke konstruktivt ”gnäll”. Även om kontot absolut behös och såklart får man gnäll, bara kanske i en mer peppande form eller något? Jag vet inte men en sak är säker och det är att den nya generationens tjejerna som min lillasyrra och hennes kompisar, och även mina vänner är det mycket färre som nöjer sig med en medioker kille så tjejen får vara projektledare och terapeut.

          Ursäkta meningsuppbyggnad och långrandighet, har jobbat kvällspasset ?

      Känner exakt samma varje gång jag läser kommentarerna. Har till och med slutat läsa inläggen och kommentarerna pga blir så provocerad av den ilskna och tråkiga tonen admin har och hur lättkränkta de verkar bli över minsta lilla. De blockar folk för helt rimliga kommentarer, säger att de blir det så att de kan ”mogna till sig” innan de får tillåtelse att kommentera igen (som sagt, de blir det trots helt rimliga kommentarer). Ingen får på något sätt säga något positivt om män, eller ifrågasätta varför kvinnor t.ex. inte gör vissa ”manliga” saker, eller tycka synd om män pga psykisk ohälsa, högre självmordsantal osv osv. Riktigt tråkigt.

        Varför måste det göras på just det kontot? Starta ett eget.

      Gud ja! Har läst länge men kommenterade nyss något som varken var kritiskt eller instämmande utan mer ”så här kan det också vara”. Inom en minut var min kommentar borttagen, jag fick ett långt svar (som nog ingen mer än jag kunde förstå eftersom ingen hann se min kommentar) om hur jag inte fick skriva så samt skulle läsa reglerna. Sen fortsätter kontot skriva dms till mig som var väldigt konfrontativa och rätt konstiga. Och sen blev det block. Allt inom fem minuter. Jag blev helt chockad även om jag sett andra fått liknande svar tidigare.

        Fast jag fattar grejen.

        1: det är någons konto – de bestämmer
        2: det går inte att diskutera strukturer om folk ska diskutera individer eller enskilda fall – därför kapas sånt direkt.
        3: att säga till en kvinna som inte kan lämna sin snubbe att hon ska lämna sin snubbe är att lägga ansvaret på henne. Vad hjälper det diskussionen om strukturella problem?

        Kontot handlar liksom inte om enskilda individer som gör konstiga saker utan kontot handlar ju om att lyfta manliga strukturer och machonorm.

          Absolut men jag har aldrig stött på just det kontots strategi inom den feministiska rörelsen tidigare och jag tycker den är antiintellektuell och dum väg pga vi måste kunna ha en diskussion i gråzonen. Och det är svårt att belysa strukturer genom individer och sen inte alls se dem som individer, särskilt utifrån ett instagramkonto som bygger på interaktivitet. Jag uppskattar dock att deras strategi är uttalad och tydlig att följa.
          Har inga invändningar mot att de bestämmer över sitt konto men jag kan ändå berätta här hur de hanterar sitt konto eftersom det var vad som togs upp här.

          Jag tycker att det är intressant att de gjort så. Mest för att det blir fokus på berättelser och upplevelser och inte milslånga trådar med diskussioner som det är precis överallt annars.

    Vart försvann gamla bloggarna som Noscarlett och ngon Jennyyy eller Jenniii (de var vänner eller bakanta tror jag). Och någon som skrev om hett sex med sin kille, hette hon Catya? Kommer någon ihåg dem?

      Bra fråga! Och vad hände med Mini? Och Shoppingandfasion-Therese!?

        Therese mådde väl psykiskt dåligt och så var det ngt med hennes fästman, kommer inte ihåg vad, men nått allvarligt. Tror Camilla svarar på det en gång, om varför hon inte skrev om Therese.

      Ja Catya var ju spännande!

      Jag följer fortfarande NoScarlett på Instagram @kristin.alov

      Åhhh noscarlett var min favorit!! Sökte på henne förra veckan för att få upp något faktiskt. Kom och tänka på henne då. Inget resultat ??

      Jag har funderat mycket på en som heter Therese/Teresa? Var/är målare, bodde i ett hus med man & 2 barn. En liten blogg. Vann en tävling med fulaste köket så dom fick ett nytt sådant i pris. Någon som vet vem jag menar?

      Åh, Catya var bäst. Kommer ihåg dem alla!

    Wau, så mycket kantareller! Lite avis faktiskt.

    Usch, jag är så ohälsosamt engagerad i vilka kalas min dotter blir bjuden på. Jag är nog en rätt snäll mamma i övrigt men jag har tom. lyckats fråga ut henne om kalas tills hon fattade att hon inte var bjuden. Och det är superonödigt, hon har vänner så det räcker. Fick precis ett SMS av en mamma som skrev att hennes dotter inte hade tid på fredag och lördag då hon är bjuden på kalas och jag genast (tyst i mitt huvud) Va, är det kanske klasskompisar som firar?! Och: Va faan skrev hon det för, jävla skryt? Eller var det för att hon ville luska ut om min dotter också är bjuden?! Osv. …
    Mvh Trött på mig Själv

      Om hon har vänner så släpp det! Huvudsaken är att hon inte är ensam och utanför. Tycker jag.

      Men hos oss är det mycket så att bara ens barn har ett kalas och bjuder barn så blir hen bjuden på många kalas. Sen brukar jag göra undantag och även bjuda barn som kanske inte har möjlighet att ha kalas av någon anledning.
      Känner mer att det lätt blir för många kalas.

    Tips på hur man pluggar körkortsteorin? Läser och läser men det känns som det inte sätter sig alls och jag har aldrig haft en riktig studieteknik.

    Teorin är fan en plåga att ta sig igenom 🙂

      Läs kapitlen i boken som du kört igenom på körlektionen.
      Anteckna, anteckna och anteckna! Det blir som att du repeterar allt för dig själv.
      Gör tester så mycket du kan.

        Min körskola har tyvärr lagt ner så jag har inte tillgång till testerna. Finns det några sidor du vet om som har tester? 🙂

          Ladda ner körkortsappen, det var den enda jag använde och fick kortet på första försöket. Plugga intensivt i 1 vecka, chilla en och plugga intensivt igen. Plugga lite lätt precis innan provet och kör frågorna i appen. Jag satt samma morgon och bara matade in så många frågor jag hann.

            Ska se till att ladda ner den. Tack för hjälpen 🙂

            Det är ju det dummaste man kan göra. Då pluggar du bara in rätt svar inte vad faktan faktiskt gäller.

            Läs boken och kör mycket! Frågorna som kommer är ju eventuella trafiksituationer som kan faktiskt uppstå. När du kör mycket kommer du automatiskt lära dig allt om rondeller och vägmärken osv.
            Rekommenderar att läsa boken minst två gånger.

            tog förövrigt också mitt körkort på första försökte när jag gjorde som ovan och det har gjort att jag är en tio gånger bättre förare än mina kompisar som valde att göra testerna tusen gånger enbart för att klara teorin oxh inte för att faktiskt kunna den.

              Tack! 🙂 får ta tummen ur och läsa boken bara

              Du vet inte vad körkortsappen är märker jag. Den är boken i appform. Exakt samma kapitel, uppbyggnad och med frågor i slutet. Den är helt och håller baserad på körkortsboken så att skriva att det är det dummaste man kan göra, när du inte ens vet, är det dummaste man kan göra. Den har hjälpt många att ta körkort.

                Jag gjorde appen dessutom 3 ggr från början till slut så jag är nog till och med mer säker på teorin än vad du är ?

            Samma här 🙂 appen är sjukt bra

          Det var sju år sen jag tog körkort så jag har tyvärr ingen egen erfarenhet av onlinetest, min körskola hade gamla hederliga pärmar med frågor, haha.
          Men jag googlade lite och jag chansar bara, den här kanske är bra??https://www.korkortskolan.se/?gclid=CjwKCAjwg-DpBRBbEiwAEV1_-NwMmZc54ise2PIrYFWQ0-tw_S3aFrGT5p4NYugEUQ4fm_MvpnL5WhoCMX8QAvD_BwE

      När jag tog mitt för typ 5 år sedan fanns det bra gratis tester att göra online, borde finnas kvar nu 🙂 de var i princip som riktiga provet, och där ser man liksom vad man ska prioritera.

        Tack! 🙂

      Mitt enda tips är att sova ordentligt kvällen innan provet, när du kommit så långt. Jag var uppe halva natten och pluggade, och trots att jag klarade allt så ser jag ut som en hålögd zombie på kortet. Skäms varje gång jag måste visa fram det…

      Flashcards har funkat för mig alla gånger jag behövt plugga in något. 🙂 Lär mig egentligen mest av att skriva dem. ?

        Då skriver man endast det som anser vara viktigast eller?

        Jag är tyvärr en sån som måste ta med allt för att allt känns viktigt haha

      Jag pluggade genom elevcentralen. Fick 60/65 på teoriprovet

      Jag körde Bonniers trafikskola online, aldrig pluggat teori hos en körskola. Funkade fint. Segt att ta sig igenom alla steg men man lärde sig! + hade boken, läste typ halva. Lärde mig mer online.

      Kolla med hon Dessie om han är villi att hälsa dig, hon verkar ha bra koll.

        Ha, ha! Där går det undan …

      Du måste processa informationen på något sätt, inte bara läsa och läsa. Gör sammanfattningar. Stryk under. Rita upp bilder som illustrerar situationerna du läst om. Gör små quiz som du förhör dig själv med dagen efteråt.

      Sånt fungerar för mig i alla fall 🙂

        Sådant här försöker jag använda mig av (pluggar teori nu)- superbra input! ??

      Gick inga teorilektioner. Jag läste teoriboken en gång, sedan gjorde jag frågor från trafikskolans app och via appen någon nämnde, minns inte namnet men kostar typ 100 spänn. Var snarlika frågor på båda apparna så räcker med den man laddar ner. Körskoleappen var bra på så sätt att den hänvisade till vart i boken man kunde hitta svaret och läsa på om man inte fattade ngt. Men i den andra Appen stod det ändå en förklaring. Så man klarar sig med appen alla kan ladda ner! Klarade uppskrivningen på första försöket med denna metoden. Så mitt tips är bara att nöta nöta nöta frågor. Dock var frågorna på provet lite annorlunda utformade tycker jag så man måste verkligen kunna allt på riktigt.

      Somnar om jag inte läser i badet(living on The edge när man pluggade hö hö). Så jag nötte tester på datorn flera gånger per dag. Allt som var fel skrev jag ner i en bok. Sen nötte jag mina anteckningar och testerna. Fixade på första försöket(mysterium) . Ta reda på hur du lär dig bäst. Aktivera så många sinnen du kan(se, skriva, lyssna på en låt mm). Rita en symbol som minnes grej tex.

      Jag läste de olika kapitlena högt för mig själv med olika dialekter för att ha något att hänga upp det på. Tex nattkörning var en trött norrlänning, tänker alltid på hen när jag ska tända helljuset.
      Försök i din vardag ta in teorin, går du förbi en lastbil så upprepa vad du kan om tex vikt och hastighet, när du går nära en väg så kolla in olika situationer och se om du kan svaren på dem

    Någon som tagit bort hår ( bikinilinje, mustasch) med typ laser/ IPL?

    Något som ni rekommenderar? Vilken laser är bäst? Fungerar det? ?

      Vill också veta detta! Även från er som kastat hela kroppen eller andra delar av kroppen.

        Kastat kroppen eller andra delar av kroppen ? ? jisses.

          HAHAHAHAHA! Så går det när man inte läser igenom det man skriver innan man trycker på skicka 🙂

          Jag mena såklart LASRAT och inte kastat!

            Har man hår på överläppen är det bara att kasta hela kroppen!

      Jag har gjort laser på överläppen. Har ljus hy och mörka hårstrån. Gjorde cirka 10 behandlingar och håren höll sig borta i 1 år. Nu är dom tillbaka precis som det var innan jag gjorde det. Skittråkigt! Men jag gjorde det här kanske 2012 eller något så tekniken kanske har blivit bättre men slängde ut mer än 10 000 på nånting som skulle vara permanent

        Kolla upp din hormonbalans. Det är pga något vajsing med den som du får mörka hår i ansiktet.

          Men vänta va?! Är också ljushårig men har mörka hår på överläppen (som jag rakar då och då) har aldrig hört något om hormonbalans?

        Har också en liten mustasch med mörkare hår mot ljus hy. Brukar bleka den då jag inte tycke4 själva håren är ett problem utan snarare att de är mörka och ser en liten skugga på överläppen. Bleka kan man ju göra hemma och så slipper man stubb 🙂

          Vaxar och upplever ingen stubb:)

      Rekommenderar det starkt! Om man som mig (tjej från Iran) också är stubbig efter ca 5 min. så är laser en life saver ? Däremot ska man kanske inte gå in med inställningen att bli HELT hårfri, för detta varierar från person till person och är ganska svårt att uppnå (trots alla lovord från många salonger).
      Själv kör jag laser (Diodlaser) ca 1 gång i kvartalet och är då hårfri 2-3 mån framöver. Har testat IPL också men kände att laser gav bättre resultat (trots att jag aldrig kommer bli helt fri från håren utan snarare satsar på den metod som håller dem borta längst) ?

        Berätta mer! Har hårväxten minskat? När du gör diodlaser Hur länge tar det innan det blir stubb/håren syns? Gör du hela kroppen?

        Hade en kollega dom lasra hela kroppen för några år sen och än idag är hon hårfri. Det kommer sjuk lite här och var, främst i ansiktet men det är inget märkbart.

          Hårväxten på mig har egentligen inte minskat, däremot har hårstråna blivit mycket mycket tunnare (okej, på sätt och vis kanske man kalla det för minskning då). Jag har kört laser i ansiktet (polisonger, överläpp, haka, hals) sen jag var 19 (är 26 nu) och i början fick jag behandla ca var 4-6 vecka, nu som sagt ungefär en gång varje kvartal. Efter en behandling så tar det ca 2 månader tills stråna börjar växa ut (känns dock inte alls som stubb utan mycket mjukare). Även magen och ryggen har jag behandlat, men där växer det nu endast fjun och några enstaka tjocka hårstrån. Behövdes dock ca 15 behandlingar för mig att nå det stadiet.
          Men som sagt, det är mycket individuellt! Sjukdom, hormoner, genetik (som i mitt fall) kan spela stor roll ☺️

            Tack för svar Fariba! Får jag fråga vart du gjorde din dualaser?

      Lasrade bikinilinjen, 3 behandlingar och enorm skillnad ! Skulle nog behöva 2 till för att bli helt hårfri. Men nu är det så lite så det kvittar.
      Rekommenderar det starkt!

      (Laser, inte IPL)

      Jag gör IPL. Inte färdig än men resultatet än så länge är kanon. Jag är så nöjd. Har haft problem med inåtväxande hårstrån och detta verkar vara det sim fungerar bäst. Gjort sex stycken behandlingar än så länge, kommer nog behöva två till. Men redan nu har jag sett stor skillnad. Mycket mindre hår, mindre grova hårstrån, på vissa ställen växer det inte nå mer, på andra är det fortfarande kvar men mycket mindre än förut. Går var 6:e vecka. Har mörkt hår på ljus hy så borde kunna få ett bra resultat har de sagt.

      Böjade en 6 behandlingar laser för överläpp/haka igår. Har haft komplex för min hårväxt sen jag var typ 12 år. Funkar detta bra kommer jag nog fixa bikinilinjen med.

      Jag gick till Akademikliniken, de använder gentlelaze. Fördelen var att jag gick var tredje vecka så det gick snabbare än med IPL där behandling sker var 6-8 vecka (motiveras enligt behandlare av hårets växtfas). Inom ett år var jag färdigbehandlad (uppehåll under sommaren) tog 10 behandlingar och det kostade mig 42 000kr.

      Sjukt mkt pengar men tyckte att det var skönt att gå till en välkända klinik när det var så stora områden jag skulle göra (hela armar och ben). Är två år sedan jag gjorde det och är lika hårfri idag som när jag avslutade behandlingen.

      Tips är att gå till en salong som är SHR anknutna och därigenom har certifikat för att få göra laser/IPL behandlingar.

      Har även gjort IPL och diatermi på haka och läpp, fick det bekostat via landstinget. Tyvärr ändrades det efter beslut av regeringen, jag föll bort då jag inte hade pco men grov hårväxt i ansiktet. Diatermi är att rekommendera om ansiktshåret är mörkt, men hårsäcken ljus. Plågsamt som tusan och så måste håret vara ngn cm vid behandlingen. Vid laser eller IPL kommer du rakad till behandlingen.

      Hej!

      Jag har gjort både ipl och laser i flera år men på olika områden. Armarna gjorde jag för 7 år sedan, 3 gånger ipl och 5 gånger laser. Hade mycket hår (även jag är från Iran och vi tenderar att vara håriga hehe) men är nu helt hårfri på armarna (enstaka hårstrån här och där). Har inte behövt göra om det på 7 år alltså.

      Mustaschen har jag lasrat med ojämna mellanrum i flera år och där har det inte bitit lika bra tyvärr. Mindre har det blivit men måste fortfarande göra behandlingar. Har fått höra att det har att göra med att det är tunna hårstrån.

      Bikinilinjen har jag gjort 3 gånger och det har fungerat jättebra!! (Grova hårstrån) kanske behöver 1-2 omgångar till.

      Armhåla: 5 gånger och har nu enstaka tunna hårstrån kvar. Behöver bara raka ca 1 gång i månaden.

      Nu har jag påbörjat benen. Gjort en omgång och ser bara minimal skillnad men av erfarenhet är jag medveten om att det kanske kräver minst 5-6 behandlingar till.

      Dyrt men värt!! Laser är definitivt bättre än ipl!! 🙂

      Cellox20 är grym! Testat andra varianter tidigare men den är typ helt smärtfri (sticks lite men andra lasrar BRÄNNER verkligen) och funkar faktiskt. Lasrade mina armhålor för 2 år sen och det är fortfarande typ helt borta (har dock varit gravid sen dess och det kan rubba lite så ska köra igen när jag inte ammar)

      Jag har lasrat benen tre gånger och det är märkbart mindre hår, men behöver kanske tre-fyra gånger till. Lasern är som mest effektiv ju mörkare hår och desto ljusare hus du har. En gång blev jag hemskickad för att jag var för solbränd, så fick vi köra på hösten istället. Har sett att det finns en del erbjudanden på let’s deal och liknande. Har ingen erfarenhet men man kan väl googla kliniken och kolla tänker jag 🙂 Lycka till!

    Hej!
    Är det någon här som läst socionomprogrammet på Högskolan i Gävle (distans)? Jag undrar isåfall hur upplägget för de fysiska träffarna såg ut? Är också nyfiken på om det förekommer grupparbeten?
    Tacksam för svar ?

      Hallåj!
      En av mina bästa kompisar pluggar så. Hon läser på distans från en ort och de är inne på högskolan kke varannan vecka eller så?
      Plus att de har närträffar ifrån orten.
      Jag pluggar lärarprogrammet på distans från hig och då utan studieort. Vi är inne i gävle ca 1dag/månad. Skulle tro att spcionomprogrammet är liknande om man bara väljer distans 🙂

      Haha oj okej jag svarade på lite fel frågor. Men skulle säga enligt min kompis beskrivningar att en dag kan vara ex redovisningar för helklass eller i mindre grupper samt tentor/test. Förekommer det grupparbeten? JA! ?

    Någon som har tagit två kandidatexamen (läst till ett annat huvudämne på 90hp), isåfall i vilka ämnen och har ni haft nytta av detta senare? Jag funderar på att ta etill huvudämne parallellt då mitt huvudämne (folkhälsa, läser just nu 180hp) har stor konkurrens om jobben i framtiden och tänkte att det kanske kan boosta jobbmöjligheter. Är lite inne på beteendevetenskap då det går lite hand i hand, men då det också är stor konkurrens kanske det är vettigare att titta åt ekonomi, eller kanske data som änd kan kombineras med folkhälsa i framtiden men användas separat också?

      Jag har två, religionsvetenskap och engelska. Använder bara det första just nu, men hoppas att det andra kan komma till nytta i framtiden.

        Tack 🙂 Pluggade du den ena 180hp och sen la till 90hp från den andra?

          Nja det blev lite omlott med kurserna, men ungefär så. Gick 10 år emellan jag tog ut dem.

            Tack för svar!

      Jag har två, läste parallellt ett program på 240 hp (kand statsvetenskap) och 90 hp sociologi. Det är länge sen men jag har verkligen haft nytta av det!! Har imponerat på arb-givare.

        Åh super! Tack. Tänkte att jag inte vill plugga i onödan, men vill gärna ha lite förtur gentemot mina klasskamrater.

      Fundera över vad du är mest intresserad av att arbeta inom eller som och låt det styra?

        Inom folkhälsa, därav mitt huvudämne. Funderar mest på att backa upp det med något om det kan ge mig ett försprång gentemot mina klasskamrater i och med att det är stor konkurrens redan. Vill dock inte läsa något flummigt bara för att, utan något som jag kan ha nytta av där, men även falla tillbaka på om drömmen om folkhälsa inte slår in. Är intresserad av ämnena jag nämnde så ingen större katastrof om jag hamnar inom dem i framtiden.

          Ja jo men vad innebär det då? Folkhälsa är ju ett relativt brett begrepp…

            Folkhälsoplanerare som det ser ut just nu 🙂 Tycker dock att epidemiologi och statistisk är intressant så är inte helt omöjligt att jag fördjupar mig sen!

              Statsvetenskap känns ju som att det skulle kunna vara relevant ?

                Tack för tips! Har läst ett par delkurser relaterade till statsvetenskap så ska definitivt kolla upp det!

              Hej jobbar inom folkhälsa internationellt.
              Om du gillar epi / biostatistik så ska du absolut fördjupa dig mer i det / läsa extra kurser. Det ger dig en ’hard skill’ att marknadsföra dig med. ’hej jag kan analysera er data’.
              Det andra är cost effectiveness eller program evaluation – också en gångbar skill.
              Beteendevetare mkt mindre gångbart och tillför inte mkt till det du redan har.
              Sedan håller jag med andra om att erfarenhet / sommarinternships etc är viktigast.

              Tips är att maila / besöka folk som jobbar med det du vill göra och fråga dem. 100 ggr bättre än detta forumet. Lycka till!

      Rekommenderar beteendevetenskap och psykologi, vilket jag själv har en kandidat inom, då det verkligen finns efterfrågan inom kombon med psykologi och ett bredare perspektiv på hälsa.

        Intressant Tess! Vilken typ av jobb söker dom det i? Jag har själv en master i psykologi och det kan vara lite knepigt att hitta jobb som passar den utbildningen.

          Tänker främst på verksamhetsutveckling och projektledning inom kommun och landsting. Jag arbetar med metodutveckling inom psykiatrin nu ett år efter examen, inom kommun.

      Baserat på min erfarenhet är en utbildning viktigt och en biljett till en intervju. Väl på intervjun har det, i alla fall för mig, dock varit fokus på tidigare arbetslivserfarenhet tillsammans med hur det gått på de färdighetstester man (i princip) alltid får göra (dvs. typ deduktiv+induktiv logisk förmåga, läsförståelse, excel och finansiell analys för mig). Jag är civilekonom (ek.mag.).

      Bolagen har absolut noterat att jag har en utbildning men knappt ens bett om betyg och än mindre examensdiplom. Jag frågade i början om de vill se examensdiplom men nope, det var mindre viktigt ”om du säger att du har en utbildning litar vi på det” var svaret. Så försök kanske snarare samla arbetslivserfarenhet i form av jobb under studietiden som, om det går, är lite relevant för framtida jobb. Typ kanske extrajobb på sommaren på SIDA eller att du är tränare för ngt ungdomslag (folkhälsa-ish). Chefer verkar tycka att tränare för en lagsport är bra att ha i bagaget. Och om du börjat på hösten, läs sista terminen (eller nån i mitten men oftast lättare parallellt med uppsats pga färre föreläsningar som krockar) med dubbel studietakt. Färre blir klara i januari då färre börjar på våren och då har du färre att konkurrera med. Det gjorde jag. Noll dagars arbetslöshet efter studierna. Gjorde sista tentan en fredag, jobbade på mitt extrajobb på helgen och sen började jag mitt första fasta jobb på måndagen.

        Hej! Tack, supermycket bra tips 🙂 Har jobbat i tio år innan jag började plugga, med en del av min tid i ”rätt bransch” fast med fel jobb då jag inte var utbildad. Har även jobbat första året av min utbildning men tänkte nu satsa helt på plugg då ekonomin är i balans. Har däremot tänkt att sommarjobba om jag får möjlighet, samt är i flyttagen så ska se om jag kan jobba ideellt på idrottsförening vid mitt nya boende!

    Jag ska till Paris om några veckor och tänkte kolla med er vart man ska shoppa? Gärna från butiker som vi inte har i Sverige och secondhand/loppisar.

    Finns det bra badställen i Paris?

      Ej varit i Paris men jag tycker att Sandra Beijer gör bra reseguider;

      https://sandrabeijer.elle.se/parisguide-2-0/

      Guiden är från 2013 men hon skriver flera år senare att hon upplever att Paris är e stad som ogärna förändrar sig, så många platser i guiden finns kvar osv.

      Trevlig resa! ?

        Tack, Violet Crawley! 🙂

      Marc Jacobs har två butiker där du kan hitta mycket billigt som är dyrt i Sverige, armband, ringar osv. I Marais (område vid Notre Dame) har många små butiker, påminner om gamla stan i Sthlm. I Les Halles har de massor av butiker.

      Freepes i marais är en guldgruva när det kommer till second hand. Du ska ha ätit ordentligt och inte vara avskräckt av mängden kläder, väskor, skor och andra accessoarer. Var där flera ggr när jag var där i 10 dagar. Btw finns två butiker i samma område.

    Hurra för värmen. Kvällarna är härliga. Snälla sol stanna kvar länge nu. ??

      Släng in lite regn regelbundet tack så är jag också nöjd ? Inte kul när brunnen sinar och åkrarna slutar växa…

        Tyvärr är det nog något du får vänja dig vid iom klimatförändringarna…

    Skulle verkligen uppskatta era bästa Londontips!

      Allt jag kan säga är: Primark på Oxford Street.

        Att undvika om du inte vill trängas ja

          Eller reis dit på morgenen, er du der før kl 11 går det helt fint. Sparte inn hele flybilletten på å handle klær til barna der sist 😀

      Harrods! Bara gå runt, dagdrömma, köpa något litet, ta ett glas vin.

      Klassiska ställen att besöka om man inte varit där förut: Covent Garden och området runt omkring. Även ett besök på The Globe är kul. Westminster Abbey eller St Paul’s. (London Eye kan du skippa, det är överskattat) Harrods självklart, men undvik Oxford Street som pesten (nästan allt där finns i Sverige ändå). Tate modern är trevligt, likaså British Library. Bloomsbury är jättemysigt att bara gå omkring i, och faktiskt skulle jag inte missa Tower of London, trots att det svämmar över av turister vissa säsonger. En dagstur en bit utanför London är inte helt fel heller, till tex Kew Gardens eller Hampton Court Palace. Men framförallt, åk inte i augusti vilket är högsäsong för turismen överlag i London utan åk lågsäsong, det är nog mitt bästa tips!

      Åk inte dit.

        Lägg ägg, bästa stan ju ?

      Borough Market för att spana på folk, käka street food och dricka någon trevlig dryck.

      Om du pallar, promenera South Bank, Parlament Square, st James park, Buckingham Palace, upp genom green park till Piccadilly circus. Du prickar av massa sevärdheter!

      Beroende på var du bor så sök efter lokal gastropub på the almighty internet och plocka en middag/bärsa där. Ofta förvånansvärt gott käk och bra lokal känsla.

      Klubba gärna i Shoreditch

      Finns hur många fantastiska museer som helst så googla på det som intresserar dig mest och bara gå! Alla statliga museer har gratis inträde.

      Brick Lane brukar hypas men jag gillar det inte något särskilt tyvärr. Samma sak med de olika restaurangerna The Ivy, inte värt pengarna!

      Ha urkul!

        Wow tack!

        Måste bara tillägga att jag älskar Brick Lane! Skönt häng på barer, många vintagebutiker, pop up-butiker och såklart Rough Trade East!

      Chinatown! För mig som är galen i asiatiskt, haha!
      Men bara att gå och sätta sig i en park med nån fika är supermysigt! Ta med nötter till ekorrarna. ?

      Camden market

      Älskar London! Så härlig stämning. Har eg inga konkreta tips utöver vanliga turistgrejer som du hittar överallt. Gått på musikal en gång, Les Miserables, trodde verkligen inte jag skulle gilla det men var kul! Åt på Gordon Ramseys restaurang (boka bord via nätet på förhand), kanske nått om ni gillar god men dyr mat eller är fascinerade av honom eller nått. Finns många bra indiska restauranger! Gillar SoHo generellt sett.

        ”Les Miserables” summerar London rätt bra.

          Nej det är dig Ehh Les Miserables summerar.

            Var det allt du kunde komma med?

      Undvik Primark!
      Du kan ta en sväng till Gekås här hemma istället, det är samma skit.

        Å kjøpe barneklær på Primark er gull! Barna vokser så fort at de uansett ikke rekker å slite dem ut før de er over på neste størrelse/storlek. Kjøpte alle basics klær i neste størrelse til barna sist jeg var der. 50 kr for 7 par sokker, 30 kr pr t-skjorte, 50 kr for fem truser mm. Sparte inn hele flybilletten på den handleturen ☺️

      Victoria secret, den stora som ligger på en mindre gata med nära Oxford Street har fräscha toaletter! Allra högst upp, längst in. ??

        ?

      Elsker London! Om du aldri har vært der før, så er det faktisk rett kult å ta en sightseeing buss (typ hop on/hop off), rundt parlamentet, tower bridge/the tower, Big Ben (som nå er pakket inn i plast), Buckingham Palace, Picadilly Circus mm. Du får huket av en del sights på en behagelig måte!

      Hvis du liker museum og gallerier er dette byen for deg! Det meste er gratis, og med høy kvalitet. British Museum er min absolutte favvo! Er der hver gang jeg er i London og har ennå ikke sett alt ☺️ Tate Modern synes jeg er oppskrytt og overrated, men klassiske Tate og The National Gallery er fantastisk!

      For en førstegangsshopper vil jeg anbefale Covent Garden og området rundt i stedet for Oxford Street og Regent Street. Kortere avstander, ikke så mange mennesker og behagelig miljø. Lunsj på Rossopomodoro og middag på Bill’s (som det finnes flere av!). Afternoon tea på Fortnum & Mason er en opplevelse. Frokost eller Sunday roast på The Grazing Goat, en fantastisk gastropub/B&B.

      Kjøp dagsbillett til Underground og skaff deg en guidebok med kart over linjene – den billigste og mest effektive måten å reise på! Og nyt London!

    Jävla värme, usch!

      Äntligen kom ju sommaren! Ska vara varmt fram till måndag ???☀️

        Nähä det ska vara några veckor. Varmt och skönt. ☺

          Nej, tisdag/onsdag nästa vecka blir det kallare igen ?

            Betor kanske på var i Sverige du bor? Och vilken app du kollar? Hör där jag bor, enligt min app, ska det va varmt och soligt HELA nästa vecka också och även lite veckan efter där..

              Betor=beror

            Där jag bor ska det vara sol och varmt även tisdag och onsdag ?

            Samma här!
            Får stå ut med skitvärmen några dagar till.. ?

        Det kan ju vara sommar utan 28+!!!!

        Runt 22 är lagom 🙂

        Finns ingen meteorolog i världen som kan ge en säker prognos så långt framåt i tiden.

      Hållet med. Runt 22,4 grader, där någonstans finns min maximala nöjesnivå. Små lätta moln på det.

        Ja!
        Går ju inte att göra ett skit när det är över 25 grader… Jag slutar typ fungera!

          Du får acklimatisera dig!

        Och gärna att det blåser lite också ??

      Verkligen och alla jäkla människor som säger: äntligen är sommaren här! Missade de värmen tidigare i år eller? 20 grader är max för mig den här temperaturen är förjävlig och gör mig så dålig eftersom jag är pollenallergiker och reagerar extremt på gräs samtidigt som jag har urtikaria.

        Vi kanske jobbade då

          Du rörde väl på röven och gick hem?

            Ja från parkeringen till lägenheten ? har jobbat typ dag och natt senaste 4 v, (vården såklart) så skönt med semester nu och få vara UTE!

              WORD

        Du får flytta norrut 🙂

      Regn och åska tack!

        Älskar regn och mullrande åska! Bäst när man kan sitta och läsa, ta sig en tutiluring eller två.

      Ä N T L I G E N

      Håller med…hoppas på regn o åska snart. Minns förra sommarens kvävande hetta än och saknar den inte.

    Vilken svensk kändis tycker ni är den präktigaste (som ni tror)?
    Jag tycker Lisa Miskovsky.

      Sanna Nielsen ?

      Tycker du lisa är präktig ? Men jag tolkar nog inn tråkig i ordet och det är hon inte. Präktig?

      Elsa Billgren förmodligen.

      Elaine Ekswärd!

      Marcus Oscarsson ? fast inte tråkpräktig!! ?

      Ebba Von Sydow.

      Måns Zelmerlöw
      Tror han föddes lillgammal och sen har fortsatt av bara farten.

        Var inte han typ sexmissbrukare för nått år sen? Känns opräktigt

      Något säger mig Per Gessle? fast jag gillar honom ändå på nåt vis

      Elsa Billgren och UnderbaraClara är bra kandidater.

        Haha…ja Clara kanske framstår som lite präktig i bloggen. Har stött på hennes man vid några tillfällen och han…framstår inte som fullt så präktig…så vem vet hur Clara är irl? Eller så är det bara J som är less på det frikyrkliga och präktiga fasaden?

      Carola!

      Kronprinsessan.. jisses!

      Leila tv-kocken och Bianca Ingrosso!

        Bianca är väl inte präktig?

    Hej.Vad tycker ni om henning mankells böcker?Nåton som läst honom?Jag tycker han är suverän

      Gillar ?

      Hej Pia! ?

      Jag har bara läst hans Elden-trilogi om Sofia som trampar på en landmina:
      https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Eldens_hemlighet
      Det är en barn/ungdomsserie som jag tvingades läsa i grundskolan. Tyckte den var tråkig då men uppskattade den mycket mer som vuxen.
      Kom på att jag även har läst Hundarna i Riga – riktigt spännande. Jag gillar hur han bygger upp stämningen och låter bli att ta allt på en gång.

      Har du någon favoritbok av honom?

        Hej Violet!!Jag tycker steget efter är bäst. har just läst ut den oroliga mannen. den sista mankellboken. sorgligt slut men superbra bok

          Det är fint med deckare som berör, det höjer till en annan nivå!

      Så där. Har läst några. Känns, ja, för PK på något sätt.

      Läst alla Wallander – älskar dem!

      Så märkligt, bestämde just precis att lägga ner ”Kennedys hjärna” och istället gå in här:) har läst några av hans senaste romaner och har inte riktigt gillat så ville testa något lite tidigare (tänkte han blivit gammal och trött på slutet…) Hatade hans språk, hatade hur hans karaktärer sa djupa och helt orimliga saker! Och allt skulle liksom ha en mening som jag aldrig hittade. Förstår att det är lika mkt jag som läsare som spelar in, har överlag svårt när karaktärer beter sig orealistiskt och jag vill ha mer strikt språk.
      Sen såg jag att den fått oväntat svala recensioner så kanske hade otur. Har du läst?

      Läste många av hans böcker under mina tonår. Han var en storfavorit! Men inget de senaste 10 åren. Någon bra bok som du kan rekommendera?

    Tips för att dryga ut inkomstem tack ??
    Eller ja, inkomst och inkomst. Föräldrapeng ? Är föräldraledig med två barn varav ett helammar så kan ej jobba kvällar och helger. Någon som provat på att tjäna pengar online, typ enkäter eller liknande?
    Behöver inte vara stora pengar, behöver bara nån extra slant då räntan på huslånet stigit och det är ett tag kvar till jag börjar jobba igen.
    Tack på förhand ?

      Helt ärligt nu? Om ni har råd med ett huslån överhuvudtaget så har ni nog inte dåligt med pengar egentligen. Se över era utgifter istället, framförallt maten kan ni säkert spara nånting på.

      Menar inte att vara dryg eller nånting. Men ”nån extra slant” är det nog lättare att spara än att tjäna på det sättet 🙂 jag är ensamstående tvåbarnsmamma så har blivit expert på att spara. Vi äter fortfarande bra mat och kan unna oss saker.

        Helt rätt. Det är de små utgifterna som bygger kapital. Dessutom brukar hälsan blir bättre då, av någon konstig anledning …

        Nej nej du är inte dryg ?
        Nej vi har det inte dåligt ställt, men saken är den att jag också gärna vill dra ner på antalet fl dagar jag tar ut för att på så vis kunna vara hemma längre med barnen. Inte för att jag inte vill jobba- jag älskar mitt jobb- utan för att jag helt enkelt bara vill vara med dem så länge som möjligt?
        Då får jag istället inte ut i princip något alls och vill gärna få in något i månaden så jag kan bidra. För som det är nu får mannen jobba extra för att dra in det som behövs och det känns inte rättvist.
        Du får gärna dela med dig av dina spartips ?

          Jadu… Läs nån lätt/intressant kurs på distans på komvux? Många skolor har via hermods och där är allt sjukt chill, lämna in 3 uppgifter per kurs, ha ett muntligt slutprov och sedan klar. Bidraget från csn är väl ca 3000 om man har två barn om jag inte räknar helt fel. Och man får göra det samtidigt som man tar föräldrapenning så länge det är på distans 🙂

          Köp alla barnkläder på barnloppis, fb-grupper etc. Alla leksaker också. Man sparar enormt mycket och det finns så fina saker/kläder för inga pengar alls!

          Ta alltid med egen mat och fika när ni gör utflykter. Vi gör mycket dagsaktiviteter och tar med picnic, att äta ute (tre barn) blir väldigt dyrt med alla mellanmål.

          Kolla kommunens hemsida/Facebooksida för roliga gratisaktiviteter. Där vi bor finns t ex gratis sommarteater för barn.

          Gå på museum eller ut i skogen i stället för dyra lekland. Besök nya lekplatser.

          ?

      Är också föräldraledig… Undrar hur mycket inkomst får man ha när man är föräldraledig?

        Du får ha så mycket inkomst du vill så länge du inte tjänar några pengar samtidigt som du får föräldrapenning. Tex om du tar ut 100% föräldrapenning får du inte tjäna några pengar den dagen, men du kan jobba på helgen eller ansöka om föräldrapenning vissa dagar eller delar av dagar, tex 1/4 eller 1/2 del av en dag om du vill jobba oxå. Men det får aldrig krocka så att säga.

      Tipsar om min grupp ”sparsmart” på Facebook ? mycket bra tips ang att öka inkomsterna och minska utgifterna.

    Hej, jag behöver lite råd och tipps…
    Jag vill bli av med mina celluliter… jag är 37 år gammal, har rätt ok kropp (173 cm/69 kg) inga barn. Märker att nu med åldern blir celluliterna på rumpa och baklåren har blivit sååå hemska att jag knappt vill sätta på mig en bikini. Jag tränar i perioder ca. 3 ggr/veckan freeletics (alltså övningar med kroppsvikt )men känner aldrig att jag blir sådär ”fast” i träningen, som många skriver att dom blir. När jag börjar märka att kroppen förändrar sig till det bättre så brukar jag typ träna mindre/sluta träna… vilket naturligtvis är väldans dumt.
    Till min konkreta fråga; vilka övningar eller vad har hjälpt er att bli av med celluliterna?

      Knåda dom med händerna. Rejält och hårt. Helst två gånger per dag.

        Myt

          I så fall är jag en myt för på mej har det funkat.

            Om man tror att något fungerar så upplever man förbättring. Vanlig placeboeffekt.

      Minska på socker och fett. Träna styrka med vikter. Det blir oftast värre ju mer underhudsfett du Har, så öka muskelmassan & bränn fett

      Ändrade tankebanor. Alla människor har celluliter oavsett kroppsform. Lägg tiden på annat och acceptera dig för den du är för du duger precis som du är.

        Nej. Jag har inte en enda. Genetiskt.

      Det enda som hjälper är att aktivera musklerna i de områden du har celluliter. Musklerna trycker så småningom undan fettet och det i sin tur celluliterna.
      Jobba hårt helt enkelt!
      Gå på tuffa promenader eller spring lite, regelbundet. Eller kör benövningar hemma!

      How to have a bikini body

      Put a bikini on your body ❤️

      .. rör på dig för att må bra. Leva längre. Orka längre osv så kommer oftast självkänslan och resten på köpet…

      Såg något om detta i en dokumentär på svt för något år sedan. Man testade olika saker och det som gav mest /bäst resultat var torrborstning ?
      Men glöm inte att de allra flesta kvinnor har celluliter (mer eller mindre), inget konstigt.

      Först och främst, alla har celluliter. Men torrborstning ger bäst resultat. Borsta alltid i lymfans riktning, mot hjärtat, varje dag.

    Vilka böcker tycker ni man ska ha läst under sitt liv?

    Vilka filmer/serier tycker ni man ska ha sett under sitt liv?

    Vilka andra kulturverk tycker ni man ska ha sett under sitt liv?

      Alltså Harry Potter. De som inte läst det, har de ens haft en barndom?

      Utöver det har jag inte så många åsikter om vad folk gör eller inte gör ?

        Läste dem som vuxen, funkade skitbra ? bok 4-7 är inte lämpliga för barn tycker jag och för svåra att förstå

        Haft en barndom? Jag var vuxen när de kom ? och nej jag har inte läst dem.

          Samma här, var precis lite för gammal för att läsa dem när de kom. Har dock generellt svårt när barn/ungdomar är i huvudrollen.

            Då låter det helt enkelt som att ni inte haft nån barndom hörni ? anonym, anonym och anonym.

              Jodå!
              Jag hade en alldeles underbar barndom! 😀

        Så sant! Så glad att jag fick uppleva dom som tonåring ? sträckläste någon av dom och kunde inte gå till skolan en dag för att jag inte kunde lägga ifrån mig boken ?

        After all this time?
        -Always ?

          Åh ❤️

        Tror du att det bara är de senaste generationerna som haft någon barndom? Isf vad hade de gamla?

          Nope, fanns uppenbarligen ingen barndom innan Harry Potter ?‍♀️

        Åh Harry Potter ? Läste dom för mina söner och nu är alla böckerna sönderlästa. Kan inte bara skylla på ungarna. Finns ingen åldersgräns för dessa underbara böcker.

        Mig veterligen har jag haft en bardom och har inte läst böckerna eller sett filmerna.. Jag har heller inga planer att göra det heller.

          Bardom? Det har jag säkert haft med….

      Jag tycker inte att man måste läsa/se nånting men det hör verkligen till allmänbildning att känna till vissa verk.

      Böcker
      Jane Eyre och Pride and prejudice

      Serie
      Game of thrones

      Film
      The shining

        The Shining! Så, så bra!

          Är jag den enda som tycker att filmen är en av de tråkigaste som finns? ? Känns som att alla säger(åtminstone alla jag känner) att den är sååå bra och läskig men jag undrar om vi ens sett samma film..

            Håller med om att den inte läskig, för mig är det en riktig mysfilm som jag kollar på varje höst samtidigt som jag dricker vin och äter ostbågar. Jag älskar hela grejen med ett stort hotell som är tomt och isolerat i vacker natur!

            Är helt med dig där, El!
            The Shining kan vara en av de mest överhypade filmer jag sett. Absolut snygg filmiskt (fantastisk scenografi), men oj så tråkig.

      Ska och ska…men de böcker jag har läst om flest gånger är Mästaren och Margarita, Liftarens guide till galaxen och ALLT av Graham Greene.

        OJ vilken bra boksmak!!!! Mästaren och Margerita är ju världens bästa bok. Och Graham Greene alltså, Slutet på historien är FANTASTISK!! Så underskattad författare ?

        Anna Karenina tycker nog jag att man ”ska” ha läst. Och Moa Martinsons böcker.

          Jaaaaaaa Slutet på historien ???

      Böcker:
      Hundra år av ensamhet
      Doktor Glas
      Främlingen
      Äcklet
      Brott och straff

      Filmer/serier:
      Good Will Hunting
      Döda poeters sällskap
      A beautiful mind
      En oväntad vänskap
      Nawals hemlighet
      True Detective (serie)
      Luther (serie)
      The night of (serie)

        Doktor Glas och Brott och straff, absolut! Främlingen och Äcklet,nja. Två huvudpersoner som ju faktiskt kan tävla i ämnet ”vem är mest osympatisk och oempatisk?”

          Det handlar ju om så otroligt mycket mer än så. Du har nog inte förstått karaktärerna och deras kamp.

      Mobergs Utvandrar-serien. Sven Wernströms Trälarna-serie. Bröderna Grimms äventyr (någon äldre utgåva). Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt-serie (kräver mer eller mindre schemalagd egen lästid utan något/någon som kan störa, gärna med en kanna te). Något av Fritiof Nilsson Piraten, gärna Bock i örtagård. H. C. Andersens sagor (någon äldre utgåva).

      Roliga frågor! Skulle kunna skriva en hel lista meeen får bli;

      1.)
      Harry Potter – för den magi serien skapar för de allra flesta
      1984 av Orwell eller Kallocain av Karin Boye – dystopiböcker som väcker tankar och är fortfarande väldigt relevanta

      2.)
      Twin Peaks och Arkiv X då de serierna lagt grunden och inspirerat många andra serier, tex Riket. Buffy bör också nämnas. Och givetvis Downton Abbey där jag månar om varenda karaktär och då det även är en serie som håller samma höga nivå från början till slut. Eller varför inte snygga serien Mad Men eller Six Feet Under med sitt briljanta slut.
      Filmer …
      Trollkarlen från Oz
      Gudfadern 1 & 2
      Livet är underbart (från 1946)
      Vi som älskade varann så mycket
      Amelie från Monmsrtre
      Forrest Gump
      Lejonkungen (tecknade)

      3.)
      Knappt sett några kulturverk själv. Men något jag tycker är viktigt att besöka är Auschwitz Birkenau. Det sitter i.

        Amelie från Montmartre! Den ser jag gärna när jag är litet deppig. Fin film.

      Mweep, skrev ett längre svar som nu är borta. Dyker väl upp. Men håller helt med om Harry Potter som någon skrev.

      Tycker man ska ha besökt Auschwitz/Birkenau, inte för att det är ett kulturverk men det enda jag kommer på som jag tycker att man ”ska” ha sett/besök.

        Det skrev jag också i mitt försvunna inlägg! Besöket sätter sig djupt.

      Sagan om ringen-trilogin.

      Sagan om ringen-trilogin.

      Tolkiens grav i Oxford.

        Tolkien-fan möjligen? ?

    Bästa TV-serier? Mina topp fem:
    Breaking bad
    The wire
    Broadchurch
    Happy valley
    Fröken Frimans krig

      X-files
      Six feet under
      Greys Anatomy
      Vänner
      The Middle

      Breaking Bad vinner alla gånger! Makalöst bra.

      Seinfeld
      Orange is the new black
      Desperate housewifes
      Rederiet-har återupptäckt denna lilla pärla ?
      Vår tid är nu

      The fall
      Greys anatomy
      Dexter
      Bron
      Breaking bad

        Ja Bron!?

          Visst!? 😀

          Juste måste bara få lägga till, Prison break första säsongen!

      Utan inbördes ordning:
      Game of Thrones
      Big little lies
      The handmaids tale
      Orphan Black
      Chernobyl

      Twin Peaks, ingen konkurrens.

        ❤️

      Testar att svara igen (tror jag glömde Twin Peaks i den listan ?), ingen direkt ordning;

      Downton Abbey
      Riket
      Six Feet Under
      Twin Peaks
      Buffy the Vampire Slayer

      Bubblare: O.C (hög nostalgifaktor), Mad Men, Seinfeld (som jag ser nu), Sex and the City. Med flera!

        Nurse Jackie är en riktigt underskattad serie ?

      Vår tid är nu, Love in times of war, Bonusfamiljen, SKAM och Cable girls. Sjuksystrarna på Fredenslund är än så länge väldigt bra också ?

        Men åååh, SKAM <3 Älskar den sååå mycket!!!!!!!!

        Glömde ju Skam!! Genialisk serie.

      Chicago Typewriter
      Signal
      Children Of Nobody
      Six Flying Dragons
      The Light In Your eyes

      OZ
      GoT
      Top of the lake
      Absolutely Fabulous
      L Word
      (Älskar fö. Gillian Andersons karaktär i The Fall).

        Ab fab! Så bra! Nu kom jag på att jag missade Pang i bygget också ?

        Åh, Absolutely Fabulous är bäst. Insåg dock för någon vecka sedan att jag ÄR Patsy på riktigt.

      Sopranos
      The Wire
      The Office (Brittiska)
      GOT
      Breaking Bad
      True Detective

        Åh ja, Sopranos också! Även fast jag eg är emot macho grejen med kvinnor som objekt. Men fan den var riktigt bra ändå.

      Breaking bad
      Better call saul
      Rick and Morty
      That 70s show
      Seinfeld

        Better call Saul så klart ?

      OZ ?
      Bästa serien någonsin.

        OZ som jag skrev innan innan och postade för snabbt ?

        Gillar även:
        The Office.
        Skins (UK version)
        Charmed
        American horror story.

        Och min senaste favorit: Euphoria på hbo, så bra!

          Skins ❤️?

      Downton Abbey
      Absolutley Fabulous
      This is England ’86 – ’90
      Bron
      Girls

      Wow, svårt! Men såhär då:

      Breaking Bad
      Buffy
      The Crown (än så länge i alla fall!)
      Downton Abbey
      Desperate Housewives

      Bubblare: Bodyguard, Game of Thrones, Vänner, Big Bang Theory och House of Cards (förutom sista säsongen)

      Breaking bad
      Dexter
      Mr Selfridge
      The Wire
      Desperate Housewives

        Aaaaah neeeej, ändrar på 4an och 5an.
        4. Downton Abbey (Tack Marabou)
        5. The wire

      The Office (amerikanska)
      Game of Thrones
      The handmaids tale
      Rick and morty
      Sex and the city
      Parks and recreation

        Men åh, glömde ju SatC!! Klart bubblare i alla fall, kanske kan ta bort BBT där och ersätta ☺️

    Finns så många. Jane eyre av bronte och svindlande höjder. Filmer det stora blå. Mitt Afrika. Borta med vinden. Den stora gatsby med redford och mia farrow. Ja det var några.

    Jag är så glad idag för jag har precis fått ett förstahandskontrakt i Stockholm och det är min första egna bostad! Är dock livrädd för lyhördhet när man bor i lägenhet (har bara bott i hus). Bryr mig inte så mycket om jag hör andra men vill inte att andra ska höra mig, känns som om jag inte kommer våga duscha, spola i toaletten eller dammsuga för jag är rädd att störa någon. Det känns faktiskt jättejobbigt 🙁

    Hur är det att bo lägenhet och hör ni era grannar?

      Lev på som vanligt, men ta hänsyn efter kl 22 (spela inte hög musik, dammsug inte osv). Och alla hus är ju olika gällande lyhördhet, så du får nog bara vänta och se hur det är just där.

      Inga problem alls! Så länge du tänker dig lite för på kvällar, nätter och tidig morgon så kan och ska du leva på precis som vanligt !

      Det är en liten omställning , att exempelvis inte ha väldig hög musik sent kanske
      Men det kommer gå fint

      Jag hör mina grannar hela tiden. Nån bankar i väggarna, nån spelar dragspel när han är full, nån spelar arabisk musik på högsta volym, nån festar. Hör konstigt nog inte de som bor vägg i vägg utan de övriga i trapphuset.

        Kolla om du kan låta sätta in en säkerhetsdörr. Det dämpar ljudet från trappen väldigt bra.

          Bor i hyresrätt så jag kan nog inte göra det. Dock hoppas jag på att flytta snart så jag står ut ett tag till trots att det är irriterande?

            Det kanske går att ta på hyran? Det blir kanske en hundring dyrare i månaden i cirka 700 år, men det är det värt.

      Ja fy fan, hatar grannar. Flyttade ut i skogen ??

        Längtar efter att få göra det. Det vore så skönt.

      Ett tag bodde det några snorungar ovanför mig, var uppenbart att de var lantisar uppvuxna i hus för de klampade runt på hälarna, borrade kl 01, spelade musik med stark bas kl 03 eller typ 07? Alltså… struntade egentligen i att de levde om på dagarna men de udda tiderna och hälarna i golvet. Och någon hund man hörde galoppera runt hela tiden. Fattar inte hur jävla mycket man kunde röra sig och låta på 45 kvm. Haha. Tröttnade på att säga till också… jävlar vad glad jag var när de flyttade ❤️

      ANNARS har jag grymma grannar! ?

      1. Hur lyckades du med det? ☺️
      2. Har bott i lgh större delen av livet, aldrig varit ett problem.. Kör på med ditt o ha lite sunt förnuft bara. Jag struntar i mina grannar, lovar att de kommer strunta i dina ljud också.

      Min granne spelar fan i mig jazz hela dagarna och långt in på kvällarna…… Så han fick skylla sig själv när mitt kök har renoverats och det har borrats i väggar i 3 dagar nu. ?

        Fick mig att tänka på för någon månad sedan ungefär när någon hade en granne som dygnet runt spelade ”räven raskar över isen” med DRAGSPEL ???
        Jag hade kallat det en form av modern tortyr.

      Grattis! Lite tips: Förutom att man alltid, alla dygnets timmar ska ta hänsyn..Gå inte på hälarna(eller med skor), sätt inte på och av kranarna stup i kvarten(det slår i rören), skrik inte i svalen, stäng fönstren när du har sex, hälsa på dina grannar.

        Rätt länge sedan hade grannarna ovanför mig ljudligt med sex, rätt ofta, väldigt sent. Till sist lackar jag ur, knackar i taket med en gardinstång och skriker ”Jag vill sova!”. OK, det blev en aning ansträngt om vi träffade på varandra i trappen efter det, men det blev tyst. He, he.

      Jag hör min granne ovanför mig. Hör när dom spolar toaletten, startar duschen osv. Men du kommer att tänka bort det, och även dina grannar. Tycker man kan hålla sig till lite regler, tvätta inte efter 22 (tvättmaskiner låter sjukt mycket) samma med dammsugning och sånt. Helgerna dammsuger jag aldrig innan kl 10 ifall någon sover 🙂

      Rikemansbarn-problem. Håll tyst och var glad att du överhuvudtaget fått förstahandskontrakt i sthlm. ???

      Mina grannar hörs hela tiden.
      Dagtid spelas hög musik, gapas och skriks, smälls i dörrar, borras, hamras m.m.

      Nattetid spelad hög musik, gapas och skriks, smälls i dörrar, borras, hamras m.m.

      Störningsjouren: ”Vi får tyvärr inte knacka på eftersom vi inte vet vad de är för människor”

      Jag bor i världens underbaraste vindslägenhet. Lägenheten är genomgående så har fönster i två väderstreck och lägenheten angränsar till vindsförråd = noll ljud från grannar bredvid. Dessutom hör jag aldrig grannarna under. I min tidigare lägenhet hörde jag när grannen under lyssnade på musik/såg på tv, grannen snett under spelade fiol och grannen bredvid lyssnade på sin arabiska musik sent på kvällen. Förmodligen hörde de mig en del också, typ när jag lyssnade på musik eller såg på tv. Bara man tänker på att inte göra det för sent på kvällen eller för tidigt på morgonen. Duscha mitt i natten är kanske något man bör undvika också om man bor i lägenhet. Gå runt i klackar kan man också glömma.

      Men gud ?

    Okej , för att göra en lång historia kort:
    Jag blev våldtagen för några år sedan , blev smittade könsherpes. Har sällan utbrott.

    Jag känner att jag alltid vill berätta innan jag har sex med ngn ny, och det har hittills gått bra. Men , om man vill ha ngt tillfälligt då?
    Ska man berätta även vid ett ons?
    Självklar kör jag med skyddat sex

    Fler med obotliga könssjukdomar här? Hur gör ni? Hur hade ni reagerar om din partner berättar om ngt sånt?

      Jag skulle uppskatta att få höra det, och sedan köra på som vanligt.

      Jag tycker att det är något man berättar för den man ska ligga med oavsett..

      Fattar inte varför inte fler vågar svara i ett anonymt forum.
      1/5 av befolkningen har könsherpes
      En något mindre del kondylom osv osv

      Men ändå så är det så ont om svar..

        I podden Alla våra ligg så har en av tjejerna herpes och de har pratat om det flera gånger om du vill lyssna, kollade nu ifall du vill lyssna, avsnitt 106-alla har herpes.

        Men för att svara för egen del så skulle jag vilja veta innan jag ligger med nån, även om det är skyddat. Försök tänka dig själv om någon har en könis, skulle inte du vilja veta?
        De som har hiv och INTE har smittoviruset eller vad det hette är inte tvungna att berätta men visst fan skulle man vilja veta iaf?

          Hiv räknas som allmänfarlig sjukdom och smittade är därför enligt smittskyddslagen tvungna att följa läkares förhållningsregler, tex ”att han/hon måste tillämpa säker sex, dvs. använda kondom och informera sin partner vid sexuell kontakt”.

          Herpes smittar vid hud- och slemhinnekontakt. Då den ofta är spridd i hela underlivet räcker inte kondom som skydd. Så har du herpes ha inte sex under pågående utbrott.

          Munherpes kan smitta till underliv vid oralsex.

      Jag har också könsherpes, har bara fått ett utbrott så tänker inte på det längre. Berättar inte för tillfälliga partners, i o m att det fortfarande är känsligt för många. Propsar på kondom.

      Har man en könssjukdom är man skyldig att berätta för den man ligger med, oavsett om det är ett engångsligg eller långvarigt.

        Menar du skyldig som moraliskt så kan jag hålla med, men man är inte skyldig enlig lag att berätta om herpes. Kan inte hur det är med andra sjukdomar

        Moraliskt ja, enligt lag nej

      Jag har herpes. Kör alltid med kondom med ons både pga det men också för att jag, efter att ha blivit smittad med herpes av en kille, inte vill få något mer. Men även med killar jag ligger med under en längre tid så kör jag kondom, blir det seriöst och jag vill ha annat skydd, tex p-piller så har jag berättat. Min nuvarande kille tog det väldigt bra. Tyvärr råkade han få det, jag mådde skit, men han tog det väldigt bra.

      Fick veta efter det tog slut av mitt ex att han haft det i flera år. Vi hade oskyddat sex, jag berättade mina problem (övergrepp osv) och han höll tyst om det. Efter 6 månader får jag utbrott (fy fan vad ont det första gjorde) och har samma tankar nu. Ringde min nya kille direkt jag fick veta.

      Har fått så fula ärr nu, helvete vad arg jag blir bara av tanken. Jag hade ju önskat att exet berättat innan, inte efter.

    Ja du ska berätta.. annars är du lika vidrig som din våldtäktsman

      Att ha skyddat sex med någon är enligt dig lika ”illa” som att våldta?
      Jo men eller hur

        Människor som Anonym 20:28 kan inte tänka utanför sin egen personliga bubbla, det vill säga har noll förståelse eller empatitänk gällande (i detta fall) våldtäkt. Hen indikerar på att herpes är värre än våldtäkt alltså ?

    Kanske några som varit dömda till rättspsykiatrisk vård för något brott, har hittat hit efter frisläppandet.

    Vad tror ni om den teorin?

      Ja, du själv kanske?

        Rapp i käften, märker man. Ditt elaka stycke.

          Hahaha va i hela

      Gissar också på du själv. Den som sa det den var det ??‍♀️

        Sådana uttryck slutar man väl med efter mellanstadiet?

          Inte jag ? Visste inte att det fanns såna regler, haha

            Regler och regler, vet jag inte, fast du verkar väldigt barnslig när du skriver så.

              Man ska va barn så länge man kan 🙂 Vuxenlivet är så trist.

                Det kommer att bli roligt när du är byxmyndig.

              Jag bryr mig inte om det får mig att framstå som barnslig i dina ögon ? jag är fortfarande liten barnslig trots att jag är vuxen, och det är jag nöjd med!

                Lite*

                Låter mera som dålig ursäkt för ett dåligt uppträdande. Typ: ” Ooh, jag är så barnslig, men kan inte hjälpa det, hihi”.

                  Anonym, den enda med ett dåligt ”uppträdande” är du, droppa attityden din självgode fan.

                    Synonymer (till självgod) = dryg, egenkär, mallig, självbelåten, egoistisk, självisk, överlägsen.
                    Särskilt ordet överlägsen känner jag passar in på mig. Då i jämförelse med dig, alltså.

                      Fint att du visar att du googlade för att förstå ordets innebörd. Var det sånt du fick lära dig på rättspsyk?

                      21:59
                      Det var för att hitta ett lämpligt ord som uttryck för hur vi står i förhållande till varandra och där jag anser mig överlägsen dig.
                      Då jag ju enligt dig är självgod, dvs överlägsen, så vad diskuterar du egentligen?

                      Jag gav dig ett ord, självgod, dvs dryg. Det, i sammanhanget, tror jag tom du förstår. Är du en uttråkad P12a eller har du en störning på allvar?

                      22:26
                      Ovan fick du 7 exempel på synonymer till självgod. Det beryder alltså inte enbart dryg.
                      För övrigt skulle jag nog kunna använda dessa 7 synonymer för att bräda dig.

                      ”P12a eller … störning på allvar” är ju så gamla uttryck, att man skäms för den som använder dem. Därav min överlägsna övertygelse att jag kan trycka till dig med 7 synonymer till självgod.

                    Skrev jag att det enbart betydde dryg? Nej. Skrev jag att det var det jag åsyftade i sammanhanget? Ja. Vet inte på vilket sätt det är svårt för dig att förstå, men för all del, byt ut självgod mot dryg då om det gör det lättare att förstå.

                    Ja du verkar skämmas en hel del för olika saker ikväll, med all rätt utifrån hur du beter dig men trist kväll för dig.

                      Jag förstår verkligen inte hur du läser. En gång till då: ”… så gamla uttryck, att man skäms för den som använder dem”. Frasen; ”skäms för den som använder dem” avser DIG, inte mig själv. Hur du kan få det till att JAG skäms, är en gåta.

                  Fast så sa jag inte? 🙂 och jag har inget dåligt uppträdande. Du däremot känns inte helt trevlig ?

                    Glömde fylla i namn. Och det var alltså menat till anonym 21.38

                    Det där ordet ”känns” verkar ha blivit lite populärt numera. Särskilt i samband med att folk ”känner att det inte är riktigt friskt”. Tråkigt att du inte känner dig bra och frisk.

      Eh…va?!

      Ehhhhh, väck inte den som sover … I och för sig, personen ifråga går mest igång med IL-inlägg, så det är nog lugnt.

        Nja, där tror jag du har fel.

          ”Det finns bara ett original, acceptera inga kopior!”

      Behövde du få bråka lite ikväll? ?

        Ojdå, en till som är uppkäftig.

          Jag förstår ?? kul

    Någon som har taxilegitimation här? Jag har klarat alla tre kunskapsprov, nu är det bara körprovet kvar. Någon som har gjort det och kan säga hur det gick till? Jag ska bli skoltaxichaufför i höst, därför jag måste ha taxileg

    Mina mediciner, eller hormonspiral, vet ej vem som är boven än, fuckar med min hy som faaan. Har så himla många småplitor över hela ryggen och svanken. Nacken och hakan är full med stora böld-kan-känna-pulsen-i-den finnar. Mår så dåligt över detta för känner mig ful och äcklig, får ångest. Har självklart tagit upp det med min läkargrupp men hur vi än mixtrar med medicinerna så försvinner de inte.
    Har ni tips på hur en lindrar akne? Både såna stora jävlar, men även de små ”knottrorna” som är svåra att komma åt på ryggen. Tips mottages varmt!!

      Jag hade samma problem första halvåret med min hormonspiral – extremt dålig hy. Alltså, verkligen dålig!
      Men problemen har minskat nu, har haft inne den i typ 10 månader och min hy är som vanligt nu.

      Jag har mycket småplitor (framförallt på hals och nacke) och brukar tvätta med klorhexidinsprit på bomullstuss några gånger om dagen när det är som värst. Brukar bli bättre då.

        För mig har basiron funkat! Älskar basiron och är evigt tacksam. Mina enorma pulserande finnar berodde på graviditet, men det är väl liknande hormoner?

      Det är spiralen, tveklöst.
      Min hy blev så dålig av spiralen.. tog flera år och slutligen en kur med isotretonin för att få ordning på den.
      Hjälpte inte ens att ta ut spiralen. Och nu har jag väldigt fula ärr..
      Gå till en hudläkare så fort som möjligt, de enda som kan hjälpa dig.

    Hej,

    Jag är inte folkbokförd i Sverige, vet någon om man kan plugga upp betyg ändå via Komvux? Jag har alltså ingen hemkommun i Sverige. Måste nödvändigtvis inte vara att man läser hela kursen utan läser gärna på egen hand och gör prövning. Handlar om matematik 3b som jag kommer att behöva för universitetet, har ej läst denna kurs tidigare.

      Du måste tillhöra en kommun.

      Jag hade samma problem… flyttade tillbaka Sverige i 4 månader, folkbokförde mig och läste kursen jag behövde. Sen flyttade tillbaka, dit jag bodde.

    Svamp edition? Jag har en svamphistoria från barndomen. Var i nån skog utanför Tumba med Mamma och en av hennes väninnor och plockade svamp. Vi fick med oss ganska mycket och när vi kom hem gjorde Mamma varma smörgåsar i ugnen med ost och svampen vi hade plockat. Telefonen ringde innan vi skulle äta och Mammas väninna sa i panik att vi hade fått med oss giftiga svampar och hoppades att vi inte hade hunnit äta än. Jag var sex år då. Mamma slängde svamparna och sen dess har jag inte ätit svamp på mat. Jag kan inte. Slemmigt och äckligt.
    Däremot finns det en annan variation på svamp. Psilocybin. I Denver Colorado har det utvecklats åt det här hållet.
    https://www.washingtonpost.com/crime-law/2019/05/08/denver-voters-apparently-reject-decriminalization-magic-mushrooms/?utm_term=.d0b80caa74fa
    Och för några månader sen gick jag på det här eventet. (“Eventet” säger man så på svenska?)
    http://fargosisters.com/serendipity/archives/3169-PSI-2020.html

      När folk lägger upp bilder på trötta smörgåsar med kantareller och skriver ”nu har jag skördat skogens guld dregel dregel är ni inte liteee avundsjuka, lite bara” så väljer jag en trött förlossningsmacka från BB alla dagar i veckan (har aldrig fött barn). Haha avskyr svamp!

        Knäppis ??

      ??????

      Åkte på svampäventyr. Tältade och tog shrooms. Låg i skogen och kände rötter växa ut från min rygg och ner genom gräset. låg där på rygg och talade med kvistarna.

      Rekommenderas.

      / en annorlunda svamp historia

        Cool! Skulle vilja prova, men jag är för mesig.

    Familjtrådsvarning! Skrolla vidare om du tycker det är trist.

    Har en snart 7 veckors bebis hemma som ej kan vara utan kroppskontakt. Varken sova utan närhet (vaknar på en gång om man lägger ner henne eller går från sängen) eller vara vaken (max 10 min i babysittern) och detta innebär att jag typ aldrig har händerna fria om sambon inte är hemma. Är han hemma blir det knappt ändå då bebisen mest vill vara hos mig. Fattar att hon är liten nu och behöver få vara nära. Men ni med liknande erfarenhet. Hur länge tog det innan ni fick händerna fria till att göra saker igen? Typ laga mat på dagen, sminka er? Kan tillägga att min bebis inte heller sover i vagnen men kan sova i bärsjal/bärsele men känner mig då ändå begränsad.

      Mitt tips är att det snart är över. Och att det är viktigt för din bebis med den kontakten 🙂 men du vill nog ha andra svar så: när bebisen blir mer rörlig och intresserad av sin omgivning kommer det lätta 🙂 from 3 månaders ålder ungefär kommer det vara annorlunda och du har dina armar igen 🙂

        Tack! Verkar som att 3 månader är någon sorts magisk milstolpe. 🙂 Förstår att hon behöver närheten och vill ge henne den och njuta av den här korta fasen, men i höst ska min sambo tillbaka till jobbet och som läget är nu skulle det bli väldigt tufft för mig. Lyckligtvis kommer hon vara mer rörlig då! Uppskattar svaret!

      Alltså när bebisen börjar se bättre med ögonen och kan roa sig med att titta på saker, hålla sin nacke mer stadigt så bebisen orkar titta.. då glömmer den bort det där enorma behovet av närhet. Man tror ju det ska vara för evigt när man sitter där men vips är dom 6 månader och vill knappt sitta still i knät snyft

        Åh jag. Det är verkligen dubbla känslor där. Dels längtar man lite till bebisen är mer självständig dels känns det sorgligt att den här perioden är så himla kort.

          Det finns väll en anledning till att det finns folk med 10 barn typ.. man blir sjukt sentimental av bebistiden. Jag har 3 barn varav yngsta nu är 7 månader och det känns redan att det drar i nyföddhetslivmodern… haha. Men egentligen så hatade jag den där första perioden och ville bara tiden skulle gå för jag tyckte allt var så jäkla jobbigt och dom är så små och ynkliga och försvarslösa och allt hänger på mig. Plötslig spädbarnsdöd och är dom kalla eller för varma och har dom ätit ordentligt osv…

            Verkligen! Ligger en snorig liten 4 v bredvid mig nu. Är min andra och sista bebis. Skitjobbigt för jobbigt med en sån liten, speciellt en sjuk men gud, denna tiden kommer verkligen aldrig tillbaka sen och jag kommer aldrig mer få hålla en sån liten igen..

      Tog 3 månader. Vände över natt typ

        Hoppas hoppas!

      Kan va så att du fått en bebis som vill va klistrad på dig 24/7 ett bra tag framöver,så då är det bara att ta svartbälte i bära bebis i bärsele/sjal..så du har händerna fria och kan göra det mesta samtidigt som bebisen är nöjd?

        Haha i värsta fall är det väl så det får bli. Ser dock ändå tecken på att hon kommer kunna vara mer för dig själv men man kan ju bara hoppas på det 🙂

      Babybjörn babysitter. Är magisk.

        Har precis en sån. Hon gillar den, men i max tio minuter 😀

      min bebis som snart är 6mån var exakt så men hon ville också amma. KONSTANT.
      Bodde i soffan eller sängen de första 3 månaderna men POFF sa det och en dag kunde hon ligga i babygymmet i 20min och jag kunde få äta mat med två händer.
      Nu känns det helt sjukt hur snabbt den tiden gick och jag inser nu i efterhand att jag kan nog ta mig igenom den tiden igen även om den kändes som en evighet där och då.

      Sen kommer nästa fas vid 3 månader då hon amningsvägra istället och då längtade jag tillbaka till när hon ammade konstant ?

        Tack för svar! Hoppas det inte blir amningsvägran, det låter tufft!

      Been there. Vet att det kan vara tufft men det går fortare än du tror och hon behöver din närhet och kontakt. Men vet också att det kan ta på en och inte få ha sin kropp för sig själv ibland. Hehe. det blir bättre när de börjar krypa. Träna nacke och medan hon tränar försök göra lite yoga som stärker ryggen så att du blir starkare i de musklerna. Vid 3-4 månader blir de också (oftast) mer intresserade av omvärlden och kan sitta i babysittern och se sig omkring en stund.
      Det blir bättre snart ❤️ Och grattis.

        Tack för stöd och bra tips med yogan, ryggen är redan katastrof ?❤️

      Jag vet hur det känns. Men jag vet också att det som tur är går över fortare än man anar. När man är mitt uppe i det är man ju så utmattad, man tänker lätt att det kommer pågå i all evighet. Men rätt som det är så är ungarna 5 och 10 år gamla och väldigt självgående! 🙂
      Mitt första tips är att se det som en kort period som går över. Varje dag som går är du en dag närmare slutet på perioden. Mitt andra tips är att leva på vårrullar som du tillagar i ugn. Går att laga och äta med en hand, det gjorde jag de månader som min bebis var sådär. 🙂
      Kramar till dig!

        Ja man får verkligen ta en dag i taget. ❤️ Bra tips med vårrullar, varför har jag inte tänkt på det? Var ju en av många cravings under graviditeten!

    Vad är det värsta man kan göra i kollektivtrafiken enligt er? Alltså saker ni stör er på som andra gör. ?
    Började tänka på det när jag åkte tåg härom dagen. Mina grejer är nog:
    Folk som tar av sig skorna.. och placerar dem på sätet bredvid/framför sig.
    Folk som tuggar med öppen mun! (Det gäller dock överallt, klarar inte av det. Ingen vill höra när du äter!)
    Mat som luktar, typ tonfiskmacka eller liknande.

    Finns säkert en massa mer, men börjar här ?

      Barn som skriker. En gång när jag åkte tåg så bytte någon blöja på sitt barn på ett sånt där bord som finns vid vissa fyror. Barnvagnar och cyklar som blockerar. ??

        Svårt att undvika att tex en bebis skriker men äldre barn borde definitivt fått lära sig att msn dämpar sig i den typen av utrymmen. Annars får man som förälder distrahera. Fattar inte heller att folk tycker det är ok att byta blöjor var som helst, man bör ju undvika ytor som tex är tillför att ha mat på. Dock är det svårt att byta blöja på en del tåg då det inte finns bra skötbord men då kan man ju byta i vagnen eller i alla fall ställa sig bland bagaget och göra det lite diskret. En bajsblöja måste ju bytas, dels så kommer barnet skrika efter ett tag och inte sluta, dels är det inte bra att ligga i bajs och dels kommer det stinka för alla andra.

        ????

      Folk som spelar musik i mobilen på högsta volym utan hörlurar tätt följt av folk som pratar i telefon med högtalarfunktionen på samt folk som har hörlurar som läcker.

      Barn i förskoleåldern som skriker. Jag ger upp på en gång, kliver av och tar nästa tåg.

      Folk med ryggsäck. De glömmer ofta bort att de har ryggsäcken på sig och slänger runt med väskan, puttar och har sig.

    Ni som läser fantasy, har ni några rekommendationer till en nybörjare? Jag har läst väldigt lite i den genren och skulle vilja bredda mig. ASOIAF har jag redan läst samt Tolkien.

      Amerikan gods, Neil gaiman. The name of the wond, Patrick rothfuss. Gillar du mörkare fantasy så kanske Joe aberrombie är din grej.

        Abercrombie*

          Abercrombie! Ett måste! Jag har samlingsvolymen The Collected Joe Abercrombie, samt den andra samlingen som heter Sharp Ends. Har dem i min iPad; har säkert läst dem tio gånger. Mycket, mycket stark rekommendation!

            Jo, det kommer tre nya böcker i First Law-serien! Oj, oj, oj, oj.

            https://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewBook?id=1450806210

      Imperiets dotter, det är en riktigt bra bokserie 🙂

      H.P Lovecraft? Drar mer åt det mörka hållet, men gillar hans verk.

      Katherine Kerr!!!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂

    Jag funderade på en grej. Har kollat lady dahmers insta story om bantning och hälsa/kost. Hon säger ju att det är skit svårt att gå ner i vikt. Man måste träna 5 h om dagen för att bara gå ner nån kilo osv. Och man måste äta väldigt lite.
    Tycker hon ger en väldigt hopplös bild om allt. Så om man nu vill gå ner i vikt och köra med träning och äta ”rätt” så kan man bara skita i det för att det ändå inte hjälper?
    Vad tycker ni om det hon säger om viktnedgång?

    Hon la bilder dessutom på nån restaurang där det såg ut att hon beställde mat för 20 pers. Så vet inte om det hon ger info om verkligen man ska lyssna. Att hon säger att det är omöjligt att gå ner i vikt.

      Man behöver inte lyssna om man inte håller med. Det är så hon tror och tänker. Det betyder inte att det är så.

      Jag tänker att det är så himla individuellt. Det hon säger stämmer säkert för henne ochx många andra. Min kropp funkar på ett helt annat sätt, men jag misstänker att hon skulle säga att jag därför är ”ett undantag” eller liknande ? Det är farligt att generalisera.

        Självklart behöver inte ens hon träna 5 timmar om dagen och äta ”skitlite” för att gå ner i vikt. Hon kan äta sig mätt på rätt kost och träna en timma om dagen och ändå gå ner. Man kan snacka hur mycket man vill om olika kroppar och förutsättningar men gör du av med fler kalorier än du får i dig går du ner i vikt.. Enklaste ekvationen som finns. Därmed inte sagt att jobbet är lätt.

          Precis, alla kan såklart gå ner i vikt. Det handlar bara om livsstilsförändringar och för vissa uppoffringar dom inte är villiga att ta. Det är anledningen till att så många går upp i vikt igen är att dom inte orkar hålla uppe med träningen och en kost med lägre kalorier än dom önskar sig.

            Tack??

          Precis. Har man ngn sjukdom eller problem med sköldkörteln är det väll svårare. Men för en frisk människa är det inte så extremt. Att gå ner i vikt behöver inte vara lika extremt som i biggest looser. Jag har själv gått ner nästan 30 kg och njutit av dryck och mat under hela tiden. Hon är bara lat förmodligen.

            Vad i helvete vet du om det? Och får man inte vara lat om man så vill? Får smala vara lata, så länge de är smala?

          Du behöver uppdatera dig inom området. Finns ny forskning som talar direkt emot det du skriver. Dvs att det inte räcker med kalori in och kalori ut för att gå ner i vikt. Att det är mycket mer komplext än så.

          Men vissa vill tro att tjocka är lata och få tar man inte till sig annan fakta än det som bekräftar det?

      Jag hoppas innerligt att hon har fel! Det stämmer nog att olika kroppar har olika vikter som de ”vill” ligga på. Att en del måste vara mera försiktiga med hur mycket de äter för att inte gå upp. Jag har gått ner 5 kg och tyckte det var sååå lätt, men nu har det stått still i två månader och jag har lika många kvar :/ Men att det är omöjligt tror jag inte på.

      Nja… det här med att man inte kan gå ner i vikt alls om man inte tränar fem timmar om dagen är väl felaktigt (om det nu stämmer att hon har sagt det). Jag insåg för ganska länge sedan att min vikt var ett stort problem, både psykiskt och fysiskt. När jag dessutom fick order från barnmorskan att gå ner i vikt om jag ville behålla de P-piller jag då hade så tog jag tag i saken, och signade in mig på gymmet. Jag fick hjälp av min bror att komma igång och tränar nu varje/varannan dag (med små pauser då och då). Jag renar verkligen inte fem timmar om dagen! Om jag inte vräker i mig sötsaker och rör på mig regelbundet så går jag ner. Det krävs inte ens mycket rörelse, utan beror mer på kosten, för att jag ska gå ner. Jag har långt kvar, men har kommit en bra bit på vägen.

      Nu seglade jag iväg lite, men principen är väl att man kan påverka väldigt mycket genom att helt enkelt förändra sin kost och börja röra (mer) på sig.

        Jag håller också på att gå ner i vikt. Jag tränar 2 gånger i veckan och ska sen lägga till en 3e gång. Jag känner ju mig peppad men efter man läste hennes insta storys och inlägg så blev man osäker.

        Ja, kosten är prio 1. Träningen ger det bara en skjuts. Styrketränar man så ska väll det även öka förbränningen och man kan därmed äta mer kalorier.

      Vart har hon skrivit att man måste träna 5h om dagen för att gå ner, tror inte hon sagt det. Hon ger en hopplös bild för att för MAJORITETEN (inte alla, men de flesta) så går man upp det man gått ner, plus att man lägger på sig extra, så det är i princip hopplöst.
      Hon har tidigare länkat (pallar inte hitta) om vetenskapliga studier som styrker det hon säger.
      Hon menar också att för att gå ner i vikt så måste man banta, gå hungrig, under en väldigt lång period om man har stor övervikt.

      Allt detta stämmer för majoriteten, som sagt inte alla men de flesta.

      Och angående ditt sista stycke som du hade kunnat skita i att skriva så vad menar du? Att för att hon äter mycket och är tjock så kan hon inget om mat/hälsa/träning?
      Jag har följt henne rätt länge och vet att hon kan sjukt mycket om mat och vad kroppen behöver för energier och vitaminer osv, hon lagar och äter 100 gånger bättre än mig och många många fler.

        Men oj vad aggressiv. Men betyder det att en från början smal person som helt plötsligt börjar käka enormt ohälsosamt och lever ”soffaliv” aldrig kan bli smal igen? ?

          Tror du tolkar det som aggressivt för att jag inte använder emojis ^^ Dock kan viss aggressivitet tolkas in i det sista stycket med all rätt.

          Klart hen kan om den hårdbantar. Vad jag läst/hört (ej vetenskapligt ska tilläggas) så ändras ämnesomsättning och grejer i kroppen när man jojo-bantat som kan göra det ännu svårare att gå ner i vikt, samt genetik och åldern.

          Min egna syn på det hela är att alla kan gå ner i vikt, det är det nog ingen som ifrågasätter, men det krävs olika mycket av olika människor. Och att behålla vikten när man börjar äta ”normalt” igen och inte längre hårdbantar så är det inte lika lätt.

            ”Och angående ditt sista stycke som du kunde ha skitiit i…” tolkar jag inte direkt vänligt eller ens neutralt.

            Jag har för övrigt aldrig jojo-bantat. På grund av en omfattande skada så var jag stillasittande i mina tidiga tonår, och gick upp ganska mycket under den perioden. Sedan tog jag aldrig tag i det, tills nu. Jag hårdbantar inte heller, men har lagt om mina vanor och trycker inte i mig godis och onyttigheter varje dag, och ser till att röra på mig kontinuerligt.

              Om du läser det senaste jag skrev igen då du citera precis det jag skrev som kunde tolkas så och då med all rätt för att ts var otrevlig som ens tog upp det.

              Ok, då vet vi. ? som sagt, skrev majoriteten i stora bokstäver för att folk har svårt att låta bli att gå ner på individ nivå som du nyss gjorde.

              Denna kommentar kan tolkas som den tolkas, ska sova och är trött och småirriterad ?

      Jag tycker att du ska följa Olga Rönnberg på instagram.
      Hon har sund inställning till viktnedgång och jag har kört mig jättemycket av hennes poster. ?

        Lärt*

      Släpp det där med vikten. Ät bra mat och rör på dig. Det är bra för hälsan även om du inte går ned i vikt.

      Om bantning säger vetenskapen (och LD) ”Approximately two-thirds of people who lose weight will regain it within 1 year, and almost all of them will regain it within 5 years.”

      Intressant vetenskaplig artikel på temat hittar du här: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229150/

        Bra, det jag ville komma fram till med mitt babbel. ? önskar jag kunde formulera mig kort och koncist ?

        Ja man kommer väll förmodligen få kämp mer för att hålla vikten än en som varit normalviktig hela livet. Därför kan man ju iaf försöka göra en livsstilsförändring istället för strikta och snabba dieter med förbud. Det är aldrig försent för att ta tag i sin hälsa, oavsett vikt. Hur LD lever vet jag inte och bryr mig inte men att skulle en viktnedgång pga ”det är meningslöst i längden” är ju bara dumt.

      Hon pratar bara BS.

        Och det vet du hurdå? Expert inom ämnet eller? Det är du som snackar bullshit, inte LD.

          Hon är ju inte klok. Förstår inte hur man kan vara så korkad, när hon ändå verkar ha lite hjärna. Hon sa t.ex. att det finns ingen som har dött av övervikt, och frågade sig typ ”av vadå? Fallit under sin egen tyngd eller vad?”. Miljoner människor dör av övervikt, för att övervikten är livsfarlig för övriga organ som till slut slutar fungera. Ja, övervikten. Blodtrycket påverkar organen i enormt hög grad. Fettet påverkar kärlen, förträngningarna i kärlen leder till att hjärta, lungor, njurar inte orkar. Det är så jävla ignorant och obildat att säga att man inte dör av själva övervikten för det är exakt det man gör. Förr eller senare.

      Jag upplever att hon har rätt. Jag hade behövt gå ner cirka 20 kg och har flera gånger kämpat. I cirka 3-5 veckor lyckas jag ligga på 1200 kcal/dag men sedan börjar hungern kännas olidlig. Har även testat andra metoder typ VV, LCHF, pulver, mycket träning, men fan allt man vill är ju att leva som alla andra? När man blir bjuden på paj på sommaren vill man kunna ta en bit och inte sitta där med en morot, man vill kunna dricka 2 glas vin på fredagskvällen, följa med vännerna på restaurang… Men jag upplever att så fort jag ”fuskar” så går det bara nedför. Är jag lat och har bristande disciplin? Ja jo, så är det väl. Men min poäng är att jag känner valet att jag antingen är glad och tjock eller olycklig och smal. LD har rätt i att om det vore lätt att bli smal så hade ALLA varit det.

    Ni som är 35+ och läser denna blogg, vilka bloggar följer förutom denna?

      Endast Hanapees blogg! ❤️ (Är bara 35 år och några månader känner jag ett skumt behov av att tillägga).

      Next Level Biohacking.

    Förlåt men hur kan man ens äta svamp? Bland det vidrigaste som finns ju?

      Det är jättegott ?

      Håller med, bara konsistensen är vidrig.

        Typ slemmig och vidrig, ryser bara jag ser svamp?

      Ja gillar inte heller svamp?

      VA?!?! Vi satt precis på landet och mumsa smör och vitlöksstekta champinjoner. Älskar champinjoner =) Kantareller är dock inget att hänga i julgranen ^^

        Alltid avskytt all form av svamp och vägrat smaka. Min sambo blir typ sur om man inte smakar (och gillar) hans matlagning- så en gång erbjöd han mig 500:- för att smaka och svälja hans ”berömda svampsås”. Båda är väldigt envisa, ska tilläggas.
        Som jag hulkade.
        Men ?‍♀️

    House of Philia
    Monas
    Åza
    Pernilla
    Matplatsen
    Att vara ngns fru
    Isabella
    My
    Anna Book
    Maggans
    Hanna G

    Följer dessa mer eller mindre

      Låt mig gissa?
      Du sparar lapparna på glasen va? Du känns som en ”IIttala” människa ?

    Hur fasiken hittar man svampställen? När jag var liten hade mamma flera ställen där vi kunde plocka kassvis men dom finns inte kvar (skogsavverkning) så nu måste jag finna nya ställen, hur fasiken gör man det?

      Det undrar jag också! Går ut några gånger per år och kan räkna på min högra hand antalet kantareller jag hittat i mitt liv. Omöjligt.

      Mitt svampställe är på torghandeln. Enkelt och smidigt och jag kan plocka kassvis. Betalar gärna för att slippa plocka i skogen själv.

    Seriöst. Vad skulle få er att läsa mer böcker?

    Känns som om INGEN gör det nu för tiden. Iaf inte i min ålder (20-30).

      Finns många i din ålder som läser böcker ?

        Hur många läser du? Och när får du tid till det?

          Jag läser 1 bok i veckan. Jag har gott om tid innan jag ska sova

      Jag älskar att läsa böcker men konkurreras av mobilen. Den är ju verkligen konstruerad för att fastna vid. Förut låg jag kvällarna genom och läste, nu slösurfar jag i sängen. (Som nu) Men älskar att fastna med en bra bok. Nyss läste jag Staden, en ”skräckroman”, den var sjukt bra.

      Tror som en innan skrev att mobilen tar bort mycket av den lästid vi annars skulle ha haft. Sedan använder ju många mobilen för e-böcker istället för fysiska böcker och det är ju fint det med ?

      Jag tror att man får ta sig tid som så mycket annat numera. Jag själv har som rutin att läsa minst 15 minuter per dag för att inte tappa bort läsningen.

      Jag tappade lusten att läsa när jag började på universitet och läste kurslitteratur. Nu är jag doktorand och läser också mycket i jobbet. Är inte avkopplande att hemma ta fram en bok nu tyvärr.

        Samma här! När jag hade läst hela dagen på uni var det enda som lockade tv när jag kom hem.. har inte kommit in i att läsa igen annat än på semestern, men det tar ett tag. Läser mycket i jobbet så är liksom less på att läsa, även om jag vill.

      Här får jag inte ro att göra det, men igår satt jag på stranden och bara njöt. Plockade upp en bok och kunde koppla bort telefonen, trots att jag såg på min smartwatch att jag fick meddelanden. Så för mig krävs det nog bara att jag är där jag mår bra❤

    Ni som är i ett förhållande – hur stor är åldersskillnaden mellan er? ?

      12 år

      1år

      19 år

      12 år

      10 månader.

      5 år

      2 månader ?

      13 år

        Usch, det är ju ett olyckstal.

          ”Den som tror på skrock får otur”. Gammalt Fantomen-ordspråk. Typ.

      Nästan 4 månader.

      6 år

      En månad

      24 år

        Låter lite för stor åldersskillnad. Leker ni pappa och dotter?

          Isabella Löwengrip visar vägen!

            Det var precis den kommentaren jag ville ha, hehe.

          Du låter lite omogen.

            Inte alls. Har bara sett sådana videos på porrsidor där 20-åringar ställer upp för en farbror.

          Kanske är kvinnan som är den äldre.

        Coolt!

      4 år

      3 år

      3 år

      3 år och 3 månader om man ska vara exakt ?

      14 år

      6 år 🙂

      27 år

      22 år

      7 år!

      Tre dagar.

    Någon som har tips på billiga, enkla stugor man kan hyra nära Stockholm? Typ som man kan hitta på en camping. Jag och sambon vill så gärna ut i naturen och vara nära vatten något dygn..

      Flottsbro 🙂

      Gålö havsbads camping

      Hyr på Airbnb, finns stugor folk hyr ut här i nacka på din sjötomt

    Varför bygger folk om bilar till ”vans” när man kan köpa husbil men betydligt högre standard? Det kostar ju nästan lika mycket att bygga om en bil till van.

      Man kanske hellre vill ha en van

      Tror många gör det för att det inte ska se ut som en husbil. På så vis kan man parkera på vanliga parkeringar med den. Åker man längs kusten i Sverige är det förbjudet att parkera med husbil i stort sett överallt förutom på campingar.

    Hej!
    Du som skulle vara i Vinslöv en vecka, hur har du det?

      Än så länge lever jag, tackar som frågar ??

        Ändå fint väder ☀️

    Någon med diabetes/anhörig till någon med diabetes som vill dela med sig av sin erfarenhet kring Dexcoms CGM vs FreeStyle Libres blodsockermätare? Står i valet och kvalet mellan dem två

      Min man har Dexcom just nu och han tycker den är så mycket bättre än Libren. Libren är lite mer likt att ta ett stick i fingret, eftersom han hela tiden var tvungen att kolla med mätaren. Dexcomen mäter ju hela tiden vilket är smidigt, och som du säker redan vet går det att ställa in målvärden på både högt och lågt så telefonen varnar när det är utom det. Perfekt, för då slipper man kolla hela tiden förutom vid måltider då, och om man misstänker att det stiger eller sjunker 🙂 Dessutom kliar inte Dexcomen något, vilket han tyckte Libren gjorde. Dexcomen sitter mycket bättre och tål en hel del bad och vatten. Går att sättas i princip vart som helst på kroppen vilket är ett stort plus! Libren går bara att sätta på armar. Skönt också att slippa ha ännu en mätare eller så med sig eftersom Dexcomen är i mobilen 🙂 Hoppas du fick någon hjälp!

    Så jäkla hungrig!

      Ät då istället för att sitta här 😉 (inte dryg, bara ett tips) ^^

        Haha, problemet är att vi inte har någon mat eller några öppna affärer. Livet på landet… :/

          Förstår, kom nyss hem från landet. Vi glömde köpa grädde till kladdkakan, inte kul ?

    Hur är det att bo i Halmstad? Är det svårt att passa in? Är folk öppna för nya bekantskaper?

      Ungefär som att bo i vilken mindre stad som helst.

        Har erfarenhet av två, Trollhättan och Lidköping. I Trollhättan tycker jag det är enkelt att funka och passa in (Men så är jag född där så det klart att det spelar in även om jag under en längre tid inte bodde där). I Lidköping är det skitsvårt, har man inte vuxit upp där verkar det hopplöst – och jag är inte den enda som har den uppfattningen. Så därför jag undrade hur det är i Halmstad…

      Det blir vad man gör det till. Om folk är öppna för bekantskaper är ju omöjligt att svara på, beror ju helt på vem du försöker lära känna. För att passa in i staden behöver man inte göra något särskilt.

        Klart det blir vad man gör det till, men ofta finns en viss mentalitet i städer.

          Nja, det håller jag inte med om. Kanske i väldigt små byar isåfall.

            Haha onej, jag har hur många exempel som helst på att det är/kan vara så, och inte bara egna upplevelser.

    Hahahaha! Dör!
    Linda Rosing är numera sångerska i Basic Element!!
    Hon mimar ju!!!! Hur faan blev det att vara sångerska?!

    Nu får det väl faan räcka! Va faan varför har man en spelning och mimar & dansar?! Vill man inte höra artisten sjunga sina låtar?! Vad har hänt med världen?!

      Är väl inget nytt att det finns artister som mimar till sina låtar när de uppträder live. Men tycker det var värre förr, då mimade ju typ alla stora artister/grupper som Britney Spears, Spice girls osv. Sen är väl inte Linda Rosings musikkarriär så viktig/stor att världsbilden skulle påverkas av att hon mimar ?

        Men hon mimar väl till nån annans röst, eller? Så uppfattade jag det.

          Vad får dig att tro att det skulle vara så?

            Trodde inte hon kunde sjunga och det lät som originalrösten. Men whatever.

    Någon som håller med om att wordfeud har blivit det nya tinder ??

      Haha va?

      För män att allt det nya tinder verkar det som om du frågar mig

        true shit, så jävla tröttsamt.

      Det var det väl långt innan Tinder kom?? särskilt sena nätter..

      Haha håller med ? Jag har min katt som profilbild och många män ”ger upp” direkt pga det.

      Inte en enda människa som någonsin raggat på mig på wordfeud. Knappt på Tinder heller iofs. Tjejer raggar ju aldrig…

        Jag kan ragga lite på Wordfeud om du vill. Är visserligen tant men rätt bra på Wordfeud ??
        Agnetaejansson

        Jag raggar på tinder ? men går ju åt helvete tillslut ändå.

          Du måste ju kämpa!!!

            Såå många som verkar gilla dig här på bloggen och då nämner du ställen som inte har gett napp. Fiska här istället.

            Ja, det är samma Anonym som tidigare skrivit liknande Don några nick. Egentligen inte min sak att lägga mig i, men om du är blyg irl, behöver du kanske lite pepp för att agera?

              … liknande *om några nick.

              Ups. Skrev snabbare än jag hann tänka. Höll ju på att skriva ut ett nick.

              Det finns så många hinder att jag knappast tror det är någon större idé, oavsett var jag hade försökt:

              1. Jag vet inte hur fan man raggar?
              2. Jag har ett liv som är hopplöst att skarva ihop med ett förhållande.
              3. Jag lever ett liv som de flesta nog hade dött tristess-döden av. Delad glädje må vara dubbel glädje, men delad tristess blir nog dubbel tristess för många också.
              4. De flesta dejting-apparna bygger ju på att man har bra bilder. Jag hatar att ta bilder på mig själv, till och med i ironiskt syfte. Jag motarbetar alltså mig själv redan från början.
              5. Jag är nog inte så rolig att spendera mycket tid med ens?

              Jag hade kunnat fortsätta i all oändlighet. Det är en satans massa i mitt liv jag behöver försöka styra upp för att jag rimligtvis ska kunna vänta mig att någon kan stå ut med mig i långa loppet.

                Äh får Bert Karlsson till det kan väl som helst få till det!

                  Men Bert Karlsson verkar ju direkt ondskefull och otrevlig som människa? Han skiter väl i om den han är tillsammans med far illa av det, det hade inte jag gjort. Så länge jag är övertygad om att någon hade haft det bättre tillsammans med någon annan än mig så blir ekvationen rätt svår att få ihop…

                Hej Viktor!

                Du ger ett intryck av att vara ödmjuk och det är en alltmer sällsynt egenskap. Det kan du komma långt med och dessutom så tänker många på alla ”hinder” om de ska träffa någon. T.ex att de jobbar för mycket för att ha ”tid” med en partner.

                När det istället är så att många kan behöva mycket egentid och dessutom kanske de också arbetar mycket själva.

                I ditt fall så har du skrivit om depression och liknande, men det är självklart att det även då ska kunna finnas någon för dig.

                Någon som du blir stärkt av och mår bra av.

                  Är övertygad om att det finns någon stackare för mig. Tvivlen ligger väl snarare i varför jag skulle vara någon för någon annan… Om det nu finns någon logik i det.

                  Med det sagt så ska jag inte klaga för mycket på tillvaron jag har själv. Det blir bara lite knasigt när alla andra i ens närhet parar ihop sig med någon. Man blir lite mer begränsad då.

                    ?

                      ?

                      ?

                Troligen kommer det att drösa in kommentarer där folk tycker att du är rolig, fyndig och allt annat som de skrivit tidigare.

                Många svåra hinder låter det som. Då får det vara en kvinna Don inte är rädd för att ta i och jobba tillsammans med dig. Med lite sammarbetsvilja från dig ska det nog gå, tror jag.
                Jo, det kommer att funka, för du blir så kär att du glömmer problemen du beskrev ovan. Problemen finns bara nu, för du har ingen tjej att tänka på och när du får tjej, orkar du helt enkelt inte med att tänka på dessa problem.
                Med orka menar jag att efter allt ”snusk” så blir du för trött för att tänka problem.

                  Jag visste att du skulle få några svar om jag tog upp ämnet.

                  Plus rätta en fras: Då får det vara en kvinna *som inte är rädd för att ta i …

                  Nä, det var inte ett misstag att jag skrev fel och 2 gånger också, hehe.

                  Du hade mig nästan övertygad fram till sista meningen!

                    Man vet aldrig om folk uppfattar rätt, det man skriver. En del saker kan de missa.

                    Allvarligt. Såg du inte vad jag hintade till i de ”felskrivna” fraserna?

                      Efter att ha läst dina kommentarer igen och låtit fantasin skena iväg som i någon form av feberyra tolkar jag det som att du tycker att jag och Don Lothario (eller Andres Iniesta) ska ligga så mycket att jag på något vänster blir lobotomerad på kuppen?

                      Om vi bortser från den fysiska omöjligheten i detta påstående så känns det trots allt lite obefogat att dra in stackars Lothario eller Iniesta i sånt här. Det är två människor som jag av olika anledningar står i tacksamhetsskuld till, då ska de inte behöva straffas.

                    Viktor hade jag vart singel hade jag raggat skiten ur dig här tycker du verkar toppen. Lätt någon att sitta o tiga med o säga några ord till lite då o då (perfekt umgänge). Nu är jag ju inte singel utan nöjer mig med att flirta oskyldigt.

              Och för en del är tydligen bloggbevakning det nya tinder..

                Stick och brinn, surpuppa.

                  Jag är inte sur utan kopplade bara tillbaka till ts ??

                    Nu bluffar du. Ditt svar kl 00:01 ligger under Anonym 23:32 och det är inte trådstartaren. TS är Anonym 21:40.

                      Ja haha men jag svarade ju på den kommentaren som såg bloggbevakning som tinder och när jag gjorde det så kopplade jag det till vad ts skrev.

                      Jag är i alla fall inte sur utan menade det som en rolig grej bara, kanske föll platt jag vet inte. Jag är för trött för att orka reda ut det.

                      Nu ska surpuppan sova. Lycka till med matchmakingen ?

                Jag paxar Stollis!

      Spelar bara med en kompis, och så ligaspel (googla på Wordfeud League of Honour, eller klicka på plustecknet inifrån spelet). Har väl stött på ett och annat drägg som spelar mot random motståndare, men inget som stör.

    Erfarenheter av hinnsvepning!!!

    Gravid v 38+6 idag, barnmorskan gjorde ett försök till hinnsvepning idag, mjuk tapp men hon kunde inte känna om jag var öppen. Inte ett enda tecken på att det skulle vara igång nu… gjorde aldrig någon hinnsvepning med första. Ge mig både positiva och negativa erfarenheter av hinnsvepning!

      Min barnmorska gjorde hinnsvepning på mig på bf-dagen, kände inte direkt något efter men vattnet gick 12 timmar senare och bebis var ute efter sju timmar på förlossningen. Men om du inte var öppen så tror jag tyvärr inte det kan kallas hinnsvepning, jag var öppen 1,5 cm så hon fick in ett finger och kunde…svepa runt. Hoppas du inte behöver gå länge till, stor kram!

      Var ca 2 cm öppen när en läkare gjorde en sådan på mig. Slemproppen gick dagen efter, eller i alla fall delar av den. Förlossningen startade 5 dagar efteråt så lär inte haft med hinnsvepningen att göra. Verkar vara 50/50 om den funkar som tänkt. Mitt bästa tips om du går över tiden är: ta reda på hur länge du max får gå över (verkar vara olika i olika landsting) så har du ett slutdatum på det hela.

    Ni som har barn.. Ikväll är det 22 grader där jag bor. Behöver en bebis på 2 månader ha mössa och kofta på sig om den är ute på promenad i vagn? Är inte min utan en bekants, vill inte lägga mig i i onödan.

      En solhatt, långärmad body och en tunnare filt skulle jag säga.

        Oj. Borde jag säga något nästa gång?

          Nej. Ett barn säger ifrån om den är varm (gråter). Vill föräldern ha dina råd så ber den om det.

            Det gör de inte alls alltid. De blir snarare slöa och orkar inte gråta. Känn i nacken ombebisen är svettig istället och tänk på ventilationen i vagnen. Lägg absolut inte en filt över öppningen i vagnen som nån slags solskydd, blir sjukt varm däri. Är du ute och går i solen, använd ett vagnsparasoll och har du en svart eller mörk vagn, lägg ett vitt lakan över suffletten (alltså ej över öppningen) så blir det mindre varmt i vagnen. Ha själv en 2 mån och brukar ha täckande men luftiga kläder om det är riktigt varmt, tex en pyjamas som är lite stor så den inte sitter tight, tunna strumpor samt solhatt att sätta på om jag behöver ta upp honom och ha honom i sele. Är det inte superhett ute så långärmad body, byxor och strumpor. Mössa att sätta på om det blåser samt en tunn filt.

              Oavsett så klarar nog föräldern av det själv.

                Det verkade ju inte så?

                  Har väl inte någonstans framkommit att barnet tog skada ?

                  Min son var väldigt varm av sig när han var liten och folk skulle hela tiden påpeka att jag klädde honom för lite. Kanske känner föräldern barnet och vet bättre än någon bekant?

                  Men visst, ta upp det nästa gång. Men räkna med att bli den jobbiga som inte kan låta bli att pekpinna.

                    Alla verkar bara tro att Anonym är ute efter sätta dit, pekpinna mm. Har det gått så långt? Möter ni bara såna människor? Är alla så rädda för varann?

          Var ute med min vän och våra barn en dag då det blåste och regnade mycket. Mitt barn som är 6 mån äldre låg i vagnen i mjukisar långärmad body, tjocka strumpor, tunn mössa, och fleecetröja och filt medan Hennes barn låg utan strumpor i adidas dress som var ganska tunn och det blåste rätt igenom på pga materialet. hon Hade dessutom inget regnskydd. Jag kände mig tvungen och säga något trots att ”föräldern själv vet bäst” och man inte vill lägga sig i eller peka pinne.
          Jag sa bara: jag tycker det är ganska kyligt. Tror du inte *namn* fryser? Varpå hon svarar nä, för att hon själv inte frös. Men barnet blev sjukt den natten med dunderförkylning feber snorig m.m Självklart man kan säga något, vi måste väl kunna finna stöd hos varandra?’det är inte heller alltid ngn tar åt sig eller lyssnar, spec om man är ödmjuk.. hon kanske inte lyssnade något på mig för hon tyckte jag ”la mig i” men i efterhand kanske hon själv tänker på att bebis kan frysa även om hon inte tycker det är särskilt Kallt
          Du
          Kan alltid säga ngt i stil med ”jag tycker det blåser lite, är bebis kall? ” och uppmärksamma om det så kan man säga typ; måste vara svårt och veta hur man ska klä en sån liten, och öppna upp för samtalet, utan att hon känner signdömd.

            Man blir inte sjuk av kyla.

      Hade nog haft en body, lång eller kortärmad och någon tunn filt. Inget barn dör av kyla i 22 grader men däremot av överhettning.

        Hur många barn dör i Sverige av överhettning i en vagn pga för varmt klädd?

      Oj. Här var det 25 idag, min kompis 1månaders sov så gott i vagnen med en kortärmad body hela dagen.

      Du gör rätt i att inte lägga dig i. Frågan är väl varför du ändå inte kan släppa det utan drar upp det till diskussion här. Låt din bekanta klä sin unge själv. Hen klarar nog av det bra ska du se.

        Men oj vad bitskt. Jag har skälv inte barn men tyckte det såg jättevarmt ut. Jag gör det ju endast för att jag bryr mig! Det är hennes första barn och det är väl inte säkert att man vet allt direkt? Jag drar inte upp en diskussion utan frågar om råd. Herregud inte ens nåt ang kan mm skriva utan att nån ska vara otrevlig ?

          Och du har inte barn alls men ändå ska du lära hen hur man klär ett barn? Alla föräldrar får lära sig hur man märker om ett barn är för varmt klädd.

            Nej de får de verkligen inte.

              Annan anonym än ts, mitt namn föll bort.

              Måste vara därför barn dör som flugor på sommaren. Var än man ser så är där döda överhettade barn i barnvagnar. ?‍♀️

                Alltså risken för plötslig spädbarnsdöd ökar ju om bebisen är för varm, min BVC-sköterska var jättenoga med sånt.

        Fast så kan du ju inte riktigt säga 22.25.. Att hen ”nog klarar av det”. Finns ju massa föräldrar som inte gör det. Även om man inte är undermålig som förälder så kan det finnas saker man ej lärt sig än/har koll på, så var det för mig till exempel.

      hade inte haft mer än blöja på mitt barn då, barnet ligger dessutom i vagn. 22 grader är ju innetemperatur, om inte varmare än inne.
      och nej, du ska inte säga något nästa gång. barnet tar inte skada och det är sjukt irriterande att som relativt nyförlöst få en massa pekpinnar på hur man ska sköta sitt barn.

        Ok. Tänkte inte som pekpinne utan mer om det var farligt. Hon är väldigt orolig för PSD tex. Vi tycker om varann så är inte ute efter att pika henne.

          Lägg dig i då. Det är ju det du vill. Du kommer inte vara nöjd förrän någon säger att du måste säga till att hon klär barnet dödligt varmt. Och det nu direkt!

            Suck. Ok, du trollar eller letar bråk?
            Jag ställde en enkel fråga, är det inte farligt så är det bra med det. Om du inte bara larvar dig så undrar jag varför du tror jag har ont uppsåt? Genom sig själv känner man andra?
            Godnatt.

              Shit vilka otrevliga svar du får.. snacka om hetsig ton. Jag tror bebisen hade grinat om den vore för varm, men om ni ändå är nära kan du ju ändå fråga eller säga till på ett snällt sätt.. har inte barn men förstår inte varför nån skulle bli arg så länge man inte kommer med pekpinnar

                Tack ❤️

    Någon här som valt att endast skaffa ett barn? Vad har ni fått för reaktioner?

      Jag har inte gjort det än men jag vill bara ha ett barn. Är själv ensambarn och har haft en helt fantastisk barndom så ser verkligen inget fel i det!

      Bara uttrycker endast ett barn blir ju så fel. Som allt annat som har med sk norm att göra. Gör det som passar dig.

      Vi har bara ett barn och jag älskar det! Har massor med tid för henne och vi som föräldrar har möjlighet till egentid och återhämtning ibland. Min man är ensambarn och är nöjd med det och vi har aldrig fått några reaktioner på vårt val att bara skaffa ett barn. Genom honom har jag sett att man kan ha många nära relationer med vänner istället för syskon.

      Har några vänner som bara har ett barn och vi delar samma känslor, det är härligt att vara en liten familj på tre. Min dotter vill verkligen inte ha något syskon heller så det känns bra att slippa den pressen också.

    Hej, finns det nagon MTB akare har?

      Ja, kör litegrann iaf, inga lopp eller så. Gör du?

        Vad kul! Ja, borjade for typ 4 mander sedan och ar helt fast. Har du hallit pa lange? Har du cyklat nagot utomlands? Jag skall till Morzine nasta vecka, kan bli intressant..
        Hamnade fel forst 🙁

          Oh, var ligger det?
          Jag körde väl första gången 2015 och har kört till och från sen dess:)

            Och just det, bara kört i mina trakter här i Sverige^^

              Kul! Morzine ligger i Frankrike, ar tydlien super poppis for MTB sa det skall bli kul.
              Funderar pa om jag skall testa att kora nagot race senare ocksa, men hatar att ha ”publik”, det gor mig sa nervos

    Nej, absolut inte. Solhatt om det är sol, annars ingenting. Funkar bra med kortärmat om det är skugga, annars tunna, långärmade plagg i bomull.

      Oj. Borde jag säga nåt nästa gång? Hennes första barn.

        Det verkar vara vanligare att ta på barnet för mycket kläder än för lite. Tycker bara du ska säga något om det är uppenbart alldeles för mycket kläder (typ 2 tjocka tröjor, vintermössa och att det hänger filtar framför vagnsöppningen). Kan vara lite känsligt för en del att få tips om hur man ska ta hand om sitt första barn, många som har åsikter och vill komma med råd

          Ok. Tjock kofta och mellanvarm mössa.
          Ok, så länge det inte är farligt så, vill inte att hon ska känna något negativt. Bryr mig om dem.

        Nej det borde du inte.

    Vad kul! Ja, borjade for typ 4 mander sedan och ar helt fast. Har du hallit pa lange? Har du cyklat nagot utomlands? Jag skall till Morzine nasta vecka, kan bli intressant..

    En helvetes lång dag, min mamma är i slutskedet, och min syster är ett anhörighetsmonster, suck hur ska man orka, 50 sms på en em ?

      Man säger som det är, även om man såklart kan linda in det lite. Ni är båda anhöriga, hon har såklart sina behov men det har ju du också. Kanske kan föreslå att hon pratar med ngn utomstående?

        Tack men inget funkar tyvärr, jag skäms när jag pratar med HV ?

          Vem/vad är HV?

    Någon som har sett nog little lies? Är på s01e08 nu och alltså! Så bra serie!!!

      Big little lies* autocorrect

      Jaaa är inne på andra säsongen! Du har mycket spännande framför dig!!

    ”Isabella Lowengood? I’ll do the spelling for you later” Bra underhållning på Löwengrips ig stories.

      Att du bara orkar, prata skit om en människa du inte känner, och förmodligen aldrig kommer att träffa, fan vad alla är tröttsamma som håller på så ?

        Buhuuu

    Har kommit in i grundskolelärarutbildningen i linköping, undrar hur långa dagar de brukar vara? Menar när en lektion börjar och när man brukar få gå hem? Vill börja planera lite och se om jag hinner träna på gym, handla, laga mat eller städa medans mitt barn är på förskolan till 16.. vet att det är tidigt att tänka på det nu men vill gärna ha det lite planerat i huvudet… jag är nog konstig

      Maila eller ring kursansvarige.

        Eller ja, programansvarige.

      Du ska inte ha ditt barn på förskolan för att kunna träna på gymmet eller handla. Har du en aning om hur stor arbetsbelastningen är på många förskolor? Vet du om att de många gånger inte får en vikarie om någon i personalen är sjuk? Är du medveten att att det är allas våra skattepengar som gör att vi kan ha våra barn på förskola till ett kraftigt subventionerat pris? Tycker att barn som måste vara på förskolan långa dagar (tex barn till heltidsarbetande ensamstående föräldrar) ska få det så bra som möjligt. Att du som inte måste ha dina barn där 8+ timmar varje dag hämtar dina barn så snart dina lektioner är över underlättar för de barnen (de får det lugnare och mer tid med pedagogerna) samt att dina barn får tid med dig vilket är det de behöver mest. Det är ju en sak om du behöver tiden för att kunna plugga men att du vill gymma, det får du lösa med en barnvakt tycker jag.

        Men herregud ta det lugnt heliga birgitta, vi har gymmet precis vid universitetet menade under rasten, ifall någon lektion blivit inställt. Studerar jag hemma kan jag ta städet eller matlagningen under den halvtimman eller timman jag vilar från plugget. Du behöver inte göra de så stort herregud ta en drink

          Svårt att planera redan nu för inställda lektioner..

            Antingen förstår du inte eller så är du dum.

    Besöker Vimmerby v 31 några dagar för Astrid Lindgrens värld. Något annat i närheten man inte får missa??

      Åk till de ställen där Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn spelas in

    Har börjat inse att jag måste ta tag i mitt mående. Jag vet inte liksom hur? Jag är inte deprimerad men jag behöver liksom få ordning på mina känslor, få kontroll för jag blir mer och mer utåtagerande. Jag vill inte vara en arg och lättirriterad människa mer. Jag har accepterat att jag är en känslig person men behöver kunna kontrollera mina impulser. Förstör alla nya ”relationer” innan de ens hinner börja.

      Och jag låter de flesta relationer av alla sorter bara pysa ut. Jag borde skaffa mig ett litet hus uppe i Norrland, sitta där för mig själv. Hälsa på folk en gång i kvartalet, typ. Trivs alldeles för bra med mig själv, litet synd för jag gillar egentligen att umgås.

      Jag slutade äta socker och mjöl helt och hållet av vissa orsaker. Bonuseffekten som jag inte hade väntat mig var att jag har blivit mycket lugnare. Jag har inte så hetsigt temperament längre och kan ta saker med ro på ett helt annat sätt än tidigare. Jag säger inte att det funkar på alla – kanske funkade det bara för mig – men kan ju vara värt att prova.

    Aktivitetsarmband och rulla barnvagn. Någon som har erfarenhet av hur bra det funkar?

      Släpper du taget i en nerförsbacke så ger det väldigt många springpoäng. Nä, det var inte roligt. Sorry, jag ska nog såga litet ved nu. Jö, jö.

      Vad menar du?

        Jag tänker om armbandet registrerar några steg när armarna vilar på barnvagnens handtag och inte pendlar på sidorna.

    Är ensam hemma i veckan och kan fan inte sova pga inbillar mig att någon ska komma in och mörda mig ? hur fan kan man va mörkrädd i vuxen ålder?? Nån mer ”mes” här? Mvh 28 år och inte knäpp

      Men! Är i exakt samma situation, 27 år gammal, ensam hemma och livrädd! ?

        Hoppas att du fick sova till slut! Så jäkla jobbigt att ligga o vara rädd ? jag somnade vid 2 tror jag ?

      Jag är likadan /27

    Analysföretag: Hälften av Sveriges influerare fuskar
    ”Är mikroinfluerarna de bästa reklampelarna just nu? Eller är de vandrande luftslott byggda på låtsasföljare och automatgenererade lajks?”

    https://www.dn.se/ekonomi/analysforetag-halften-av-sveriges-influerare-fuskar/

    Fan!
    Vad gör vi? Något måste ske. Kriminaliteten sprider sig mer och mer. Politikerna låtsas som ingenting. Jag börjar seriöst att bli orolig för hur morgon dagen kommer att se ut.

      Du kan få utbildning i vapenhantering av mig. Kan olika typer av bärbara vapen. Det tyngsta är granatgevär, men det är nog till att överdriva.

        Tack men nej tack!

    Haha oj okej jag svarade på lite fel frågor. Men skulle säga enligt min kompis beskrivningar att en dag kan vara ex redovisningar för helklass eller i mindre grupper samt tentor/test. Förekommer det grupparbeten? JA! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.