Internationella syndagen

Idag är det World Sight Day, det vill säga: Internationella Världssyndagen … som grundats av WHO och som alltid infaller andra veckan i oktober. Syftet är att uppmärksamma blindhet och synnedsättningar samt att det är en global angelägenhet.
[…] Hittills har organisationen hjälpt drygt 25.000 människor till ett nytt liv då många aldrig någonsin ägt ett par glasögon, vilket för flera betytt att de kan börja studera eller arbeta och försörja sina familjer.//Magdalena Graaf

Jag läste att det är Internationella synd-dagen idag och satt och undrade vad DET kan betyda i form av firande. Internationella synd-dagen – gå mot rött, kasta glasflaskor i vanliga soporna och kör med dubbdäck på Hornsgatan? The sky’s the limit!
Men nä…det var något betydligt bättre än så…internationella SYNdagen där man kan hjälpa människor till en bättre syn med glasögon man inte längre använder
Jag har gamla glasögon hemma som jag inte längre kan använda då min syn har försämrats, men som ändå är som nya. Det är svårt att slita på glasögon…antingen råkar man typ sätta sig på dem, eller så ser de mer eller mindre oanvända ut så istället för att de bara ligger och skräpar i en låda där hemma så ska jag donera dem till närmaste Synoptik så att de kan komma till användning av någon som behöver dem.

Jag har inga grava synfel – -2.25/-2.5 tror jag och ändå känner jag mig blind som en jäkla fladdermus så fort jag är utan linser eller glasögon, och om jag känner så, så förstår jag hur svårt livet måste vara för de med grövre fel än så.

Har du ett par glasögon övre som ligger och skräpar hemma – lämna i dem till närmaste optiker som kan ge dem till någon som behöver dem! 
Det ska jag göra!

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Så söt ?

    Läste synddagen.. hade vatt nått.

      Jag också. Tänkte ”ja nu jävlarrr” ?

        Jag med. Men så är jag synskadad oxå, ?

          Jag med har minus -6 och -7 och fått grön start men har trippar. Viktigt kolla i tid så du inte går med starr länge utan behandling. Önskar jag hade flera glasögon men tyvärr svindyrt.

            Skulle stå grön starr och droppar.

      Läste ni inlägget?

        Inte innan jag läste rubriken?

      Haha det tyckte jag också det stod först och tänkte att gud så bra, då får jag äta godis med gott samvete??

        Min första tanke va att jag önskade att jag hade någon att göra riktigt syndiga saker i sängen med?

        Men ditt alternativ är mycket bättre?

          Nä din var bättre, ska vi byta??

    Åhh är så himla trött på glasögon och linser. Är det någon som har gjort en laseroperation på Memira? Något att rekommendera?

      Jag gjorde en laseroperation hos Memira för fem år sedan. Bästa jag gjort! Så skönt att slippa linser och glasögon! Rekommenderar alla som kan att göra det

        Skönt att höra! Gjorde en synundersökning där för någon vecka sedan, men har fortfarande inte bokat operationen. Är lite skraj.

          Förstår det. Jag var nervös såklart. Gjorde en FS-lasik operation. Operationen gick otroligt snabbt, tio minuter tror jag att allt tog. Gjorde inte ont, luktade lite bränt bara. Sen skulle jag blunda ett par timmar. Känslan efter när jag väl började kolla var sjukt häftig. Såg så mycket bättre än innan med glasögon/linser☺️

            Luktade bränt om ögonen…jag hade fått sådan panik, haha

        Nää, jag gillar mitt ansikte med glasögon. De döljer dessutom mörka ringar bättre än smink 😉

      Mitt ex gjorde det 2009. Kort och gott tyckte han det var hemskt obehagligt och gjorde mycket ont efteråt, men han är tacksam över att ha sluppit glasögon sedan dess. Han är nöjd men en biverkning är att han upplever att sina ögon blir torra lätt och att de generellt är känsligare. Men det var också 10 år sedan så kan tänka mig att tekniken är ännu bättre idag.

      Jag gjorde en LASEK-operation på Memira i maj, såå nöjd trots ganska smärtsamt tre första dagarna efter op

      Inte gjort, men är det ens säkert att det hjälper? Har hört att det inte är det nämligen.?

      Jag har gjort det, men inte på Memira utan Vårda Ögonklinik. Var besviken på informationen jag fick då de sålde in det som att man skulle kunna vara tillbaka till jobbet på typ en vecka. Efter tre-fyra veckor kunde jag behjälpligt sitta på normalt avstånd och läsa på datorn, men texten flöt fortfarande ihop. Så, var beredd på att läkningen kan ta lång tid och att det blir svårt att jobba om du jobbar med dator som redskap. Efter fem veckor började jag se någorlunda bättre men fortfarande inte bra och mina ögon var fortfarande väldigt torra så behövde använda droppar typ var tionde minut. Så höll det på i några månader. Nu 7 månader senare så ser jag bra men är fortfarande rätt torr i ögonen, så behöver använda ögondroppar några ggr varje dag.

    Så söt du är!

    Tappade bort mina gamla glasögon så har inga att skänka bort tråkigt nog. Jag har -9 och -8,5 och det måste vara fruktansvärt att ha så dålig syn och inte ha glasögon eller linser som hjälp.

    Jag hade pga riktigt dålig ekonomi inte möjlighet att köpa nya glasögon när jag tappade bort mina för drygt ett och ett halvt år sen och sov med linser varje natt fram tills jag kunde köpa nya glasögon nyligen. Första natten när jag inte hade glasögon eller linser i så snubblade jag nämligen på hunden när jag skulle upp och kissa och kunde skadat oss båda allvarligt. Jag hoppas verkligen att jag inte hamnar i den sitsen igen och lider med alla som inte har möjlighet att korrigera sin nedsatta syn ❤️

      Det är verkligen fruktansvärt dyrt att ha dålig syn

      Alltså inte klokt att glasögon är så dyra. Det och tandläkaren ruinerar ju en.

        Tandläkare finns ju försäkring för, borde finnas för glasögon också, om det inte redan gör det.

          Jag skaffade försäkring på mina glasögon. 300 kr för 1 år. Och då ersätts dom med nya om jag tappar bort eller de går sönder. Med en självrisk på 500.

    För några år sedan så såg jag en kvinna i programmet Plus (tror jag att det hette) som hade gjort en operation på Memira som hade förstört hennes liv då hon inte kunde blunda efter operationen.
    Tänk va fruktansvärt att inte kunna blunda, inte ens när du sover.
    Det har etsat sig fast i mitt minne och jag tänker på det varje gång jag tänker på Memira. Hon krävde såklart skadestånd då de förstörde hennes liv för alltid. De vägrade.
    Vilken mardröm.

      Kan ju inte vägra skadestånd om de blivit dömda att utbetala det.

      Finns ju risker med alla operationer, och även sekundära komplikationer man kan drabbas av vid ingrepp i kroppen. Läste för nyfikenhets skull rapporter på anmälningar hos Läkemedelsverket gällande Memira, och 0,04 % av deras operationer mellan 2010-2014 anmäldes för att de ej blivit hundra procent bra. Väldigt låg siffra! Men som sagt, vem som helst kan alltid vara den där pyttelilla tusendelen som inte blir nöjd. Därför man aldrig använder ordet ”lovar” inom sjukvård.

      Är du säker på att det inte var en ögonlocksoperation?

    Har precis fått läsglasögon. Har ingenting emot det utseendemässigt men caramba vad bökigt och jobbigt det är. Att ständigt rota runt i väskan och leta. Upp och ner med glasögonen 200 gånger per dag. Lägger ifrån mig dem på jobbet eller hemma och springa runt och leta som en senildement åldring.

    Och varför behöver man ständigt rengöra dem? De sitter ju bara på näsan och ändå måste man putsa dem 200 gånger om dagen. Jag har nog köp tio putsdukar inom loppet av ett par månader. De fungerar toppen i ett par veckor men sedan blir det inte riktigt rent längre.

      Yes diskmedel sliter inte på glaset, spolarvätska funkar också, då räcker det med hushållspapper.

      Fördelen med permanenta glasögon är att en slipper av och på hela tiden.

        Jobbar på Synsam och du ska absolut inte ha tvål eller diskmedel på glasen. Det blir till slut en beläggning på glasen plus du förstör till slut bågen.

          Jag arbetar på förskola och vi har fått veta att vatten och tvål eller diskmedel är det bästa för kladdiga barnglasögon. Har vi fått fel info, eller är det annorlunda med barns glasögon? De små liven har ju en tendens att ha en halv måltid på glasögonen efter typ tre minuter i vaket tillstånd.

          Tvättar med handtvål eller diskmedel hela tiden!

          Ajax fönsterputs?

            Eller diskmaskinen?

          Infon kommer från en som jobbar på Specsavers ? de är bättre än er på många sätt. Om du även läser ordentligt ser du Yes Diskmedel, inte alla diskmedel. Kan man inte skillnad på dem får en självfallet skylla sig själv.

            Tänk om man har så dålig syn att man inte ser skillnad då…

        Funkar finfint med lite spott och nerkanten på tröjan också.

        //en som ”gör rent” sina glasögon 2 gånger per år…

      Hahaha. Skaffa ett snyggt senilsnöre.

      Jag brukar tänka att eftersom glasögonen blir så smutsiga, tänk vad mycket skit vi hade fått i ögonområdet utan.

    https://www.iapb.org/advocacy/world-sight-day/world-sight-day-2019/

    13 Oktober
    International Suit Up Day*
    Världstrombosdagen*
    Internationella klarspråksdagen*
    No Bra Day*

      Läste: ”International Shut Up Day”
      Hade varit skönt.

    Förlåt för OT men jag är så ledsen. Min hund är bara två år men jag måste låta honom somna in för han är inte mentalt frisk. Han är rädd för precis allting och nu har det bara blivit värre. Han är rädd för bilar och barn som leker utomhus och för ljud som är obekväma – glassbilen eller en pysande buss. Han leker inte över huvud taget utan han vill bara äta och sova. Jag förstår att han lider och jag klarar inte av att han lider det gör så ont i mig. Men jag älskar honom och då måste jag försöka göra det bästa för honom.

    Förlåt för OT som sagt men har ingen att prata med och är ensam i mina tankar.

      ❤️❤️

      Det är en så stor kärlek och sorg att ha husdjur, det är det bästa som finns men också det värsta som finns i hjärtat när dom inte mår bra eller rent av måste få gå över bron. Försök att fokusera på att du gör det för hans bästa, om han inte mår bra och det inte går att hjälpa honom med hundterapi så vore det tortyr för honom att spendera så många år till med att vara så ångestfylld. Jag lider med dig ♥️ Jag har två katter som jag älskar så ofantligt mycket, vill inte ens tänka på ”den” dagen.

      Förstår att du är förtvivlad, ett beslut alla djurägare fruktar ❤️
      Har du varit hos veterinär och uteslutit sjukdom eller att han har ont någonstans? Och har du provat att rehabilitera hunden med professionell hjälp? Det finns duktiga hundpsykologer som är specialiserade på traumatiserade och rädda hundar.

      Förmodligen har du redan koll på det, men vill så gärna komma på något som hjälper er.

      Känner såklart inte dig och din hund men vill ge dig lite information i all välmening utifrån min erfarenhet efter många år med hundar som yrke. Att din hund blivit mer rädd nu när han är två år kan vara övergående då hundar normalt kommer in i en ”spökålder” då. De blir mer oroliga och rädda för saker som de kanske inte varit rädda för innan. Din hund verkar vara orolig av naturen och då kan det såklart bli värre. Har du miljötränat mycket med din hund så han fått vänja sig vid bilar, människor och barn? Det blir extra viktigt om man har en orolig hund. Hade det varit min hund hade jag tagit honom först och främst till veterinären för att kontrollera att hunden inte har ont någonstans och är frisk i övrigt, om du inte redan gjort det. Om veterinären inte hittar något fel hade jag kontaktat en hundtränare som är duktig på hundars beteende för hjälp med att träna din hund så den blir mer trygg i olika situationer. Slutligen tycker ju inte alla hundar om att leka utan vissa är mer stillsamma av sig. Som sagt känner jag inte dig eller din hund och kan inte veta vad ni gjort och inte gjort, men vill skriva detta i all välmening för att det finns kanske alternativ och att du inte behöver avliva din hund. Förstår att du tycker väldigt mycket om din hund och hoppas ni kan hitta hjälp att finna en tryggare vardag för honom.

    Jag trodde att det var Camilla Läckberg på bilderna! Riktigt fräsiga glasögon.

    Jag brukade svära över att jag är så närsynt (-7 & -5) och att glasögonen blir dyrare ju sämre man ser, men nu när synen håller på att försvinna på ena ögat så inser jag ju att jag kan betala hur mycket som helst för att få se.
    Jag kan bara tänka mig hur det är för någon med dålig syn som får sina första glasögon. Jag har en hel ”godislåda” med glasögon från mig och mina föräldrar, måste komma iväg med den till optikern snart!

      Det var en helt ny värld. / en som levde i förnekelse i tre år

    Cissi Wallin visar sitt rätta jag när hon svarar på kommenterar under ett instakonto som kritiserar henne:

    ”F.ö sjukt kränkt över att du gjort det här fula bildmontaget efter 3 glas vin (som säkert inte ens var dyrt) mitt i natten en lördag. Ser ju förjävligt ut, som att mitt svindyra frisörfönade hår i London lider av någon märklig Lepra. Kunde du inte lagt ner lite mer kärlek och engagemang på detta projekt? Har du ingen drivkraft, typ nån bokstavskombination som en superkraft? Ska jag behöva ta över det här kontot och levla upp så både satir-nivån och bildkvalitén håller nån slags lägstanivå som inte är Samhall på fyllan?”

    ”du vet ju lika väl som jag att all merch med mitt ansikte i färgtryck sys av medelålders män på Samhall som pga social fobi och incel-tendenser stått utanför arbetsmarknaden för länge.”

    https://www.instagram.com/p/B3icfzuoLNw/
    Cissi verkar sur över att inlägget kritiserar att Cissi hyllade sig själv när hon skulle beklaga Sara Danius död igår.

      ?

      Alltså kan inte Cissi bara gå och skaffa sig ett riktigt jobb.

        Tror inte så många skulle vilja anställa henne faktiskt…

          Hon påstår under ett inlägg att hon skrev 2.0 på högskoleprovet till skillnad från den som skriver Allting handlar om Cissi-kontot.

          Tråkigt för Cissi att det är offentliga uppgifter och ännu en lögn. Cissi har dessutom inte ens läst Matte B med godkänt, utan skulle behöva läsa på komvux för att kunna komma in på socionomprogrammet. Det är så otroligt pinsamt med de ständiga lögnerna.

          Tur för henne att hon har gift sig rikt och haft råd med en stor våning med högt i tak, annars hade hennes uppblåsta huvud inte fått plats.

      Shit… varför måste hon alltid dra pengakortet? Så smaklöst.

      Men gud vilket konto?! Och att hon är inne i varje tråd och käftar emot? Alltså förstår ju att det inte är kul för henne men snacka om att skjuta sig själv i foten. Hur orkar man? Gör hon någonting annat än hänger på instagram? ???

        Jag tycker det är roligt med Cissis kommentarer till inläggen. Vad olika vi ser det.

          Cissi visar sin härliga människosyn där hon ser ner på personer som arbetar på Samhall och de som har social fobi. Det hade hon själv för sisådär 10 år sedan, iallafall talade hon ut om det. Men det var uppenbarligen som mycket annat inte sant. Vem påstår sig vara alkoholist i flera år och talar ut om det överallt tusen gånger och ger andra alkoholister råd, för att sedan komma och säga att man aldrig varit det? Hon skyllde på att en alkoholterapeut sagt att hon inte var det.

          Fast hur rolig är den? Jättekul att påstå att sidan ser ut att vara gjord av någon från samhall med social fobi. Ingen finess i hennes kommentarer. Förstår varför hon misslyckades som komiker. Hon är så förutsägbar och tråkig. Och upprepar sig som en trasig skiva.

            Skulle hamnat under ingen fattar ironin inlägget.

      Och ingen fattar ironin ?

        Nä folk är generellt rätt korkade.

      Storhetsvansinne ??

    Ja Maggan kanske kunde avvara några par av sin samling, men det gör hon nog inte men påminna sina läsare går bra

      Va?

      Bittert. Men om du nu är intresserad av att veta så skänker hon väldigt många par glasögon. Men fortsätt vara bitter Sussi, det gör dig nog gott….

      Sussi!
      Hade du läst inlägget på Maggans blogg eller om CC skrivit det här, då hade du vetat att Mona (’s universum) ”lånade” Maggans blogg för att upplysa om just denna svenska organisationen.

    Själv hade jag +6.75 och +7.75 som liten, idag har jag +4.75 på båda ögonen, thank god ?

    Tyvärr har jag inte några glasögon liggandes. Men jag måste bara säga, Du kunde ju vara Camilla Läckberg/Maritin Melins ”Onge” du är slående lik Charlie på foto numer 1. Klonad! Så himla söt!

      Ja? så likt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.