Linda Blom:
Hur ska man göra? Vad ska man skriva? Hur lite får man skriva?
Frågorna kring marknadsföring på nätet är som vanligt många och inläggen som bryter mot marknadsföringslagen är ännu fler och istället för att bara berätta för er hur det SKA gå till så kan jag ju ge er ett exempel på hur man inte får göra.
I det här fallet lägger bloggaren Linda Blom upp ett Instagraminlägg där hon gör reklam för ett varumärke – utan hänvisning – där hon skickar sina följare till sin blogg för att ta del av ett erbjudande.
Väl på bloggen fortsätter hon marknadsföra varumärket och erbjuder även följarna en rabattlänk via Tradedouble där hon får en viss procent på all försäljning.
Längst ner under inlägget har hon skrivit *Innehåller affiliatelänk
Så – följer Linda marknadsföringslagen?
Svar nej.
Hon bryter mot den nya marknadsföringslagen för sociala medier både på bloggen och på Instagram.
På Instagram indikerar hon ingenstans att det rör sig om reklam och den lilla kursiva texten under hennes blogginlägg räcker inte som reklammarkering.
Hon skulle alltså kunna vara en av de bloggare som fälls av RO och Konsumentverket.
Som jag skriver i det HÄR inlägget så gäller följande:
1. En läsare av en blogg eller annat inlägg i andra sociala medier ska genast och enkelt kunna identifiera om inlägget är marknadsföring. Läsaren ska inte vilseledas att tro att ett inlägg som innehåller marknadsföring är ett vanligt blogginlägg. Det är alltså inte tillräckligt att läsaren kan ana och så småningom förstå att ett inlägg eller en del av ett inlägg är marknadsföring.
2. Eftersom läsaren omedelbart ska kunna förstå att det är fråga om marknadsföring – även vid en flyktig läsning– räcker det inte att i slutet av inlägget informera om att inlägget i själva verket är marknadsföring.
Faksimils kommer från Lindas blogg och Instagram.
