Öppet Spår

Eftersom jag undanbett mig OT-kommentarer på övriga inlägg så lägger jag in ett litet uppsamlingsheat så här mitt i veckan för era allra mest akuta kommentarer. ?

So get it all out of your systems!!
GO!

524 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej hej ?

      hej hej

      Hemskt mycket hej.

        Tycker det är as läskigt att Jocke o Jonna visar upp sin sjuka unge konstant… till o med i hennes mun ska dom filma o visa upp… hjälp…..

          De har alltid visat upp allt.

          Eller hur ?
          Tom sönderrenovering är viktigare än ungen.
          Jösses denna jockiboi så jävlä pengakåt- sen gullar han med ungen för läste att folk sagt- bra pappa!??
          Man pausar husfixet tills ungen är frisk

            Ja verkligen, konstig människa.

        Kan inte alla influencer sluta prata deras knaggliga engelska, en efter en, med samma ursäkt… Mina öron blöder.

      https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Hej

    So much for Margaux ensamresa

      Hur menar du?

      Så kul att göra värsta grejen att man ska våga sig iväg på världens ensamresa. Till och med Elle skrev om det! Sen ba ”ja och så lite vänner däremellan och så Viktor där också ja, och just ja nämnde jag att det var en sponsrad resa med Surfakademin och jag delar rum med andra personer jag träffat förut?” ???

        Roligt det där hur olika människor tolkar olika saker. Jag har alltid rest med en eller två kompisar. Dvs vi planerat, bokat och sedan hållt ihop under hela resan.
        För mig betyder ensamresa att man bestämmer helt själv, var och hur man vill resa, samt vilka man hänger med och när.
        Inte att tex man sitter på en ödestrand i 2 veckor ?

          Det må vara DIN tolkning.
          Annars betyder ensamresa faktiskt att man reser på egen hand, utan resesällskap. Man kan naturligtivs göra en ensamresa även genom alternativet gruppresa men poängen är fortfarande att man inte känner någon sedan tidigare.

            Haha ensamresa med sin bästa vän Viktor? ?

        Först lägger hon ut en skärmdump med sms konbersation med Viktor där de säger ”ha ska du också åka?!” efter att båda berättat om sina resor på sina sociala media, M även i Elle artikeln – ändå visste de inte om den andres resa förrän M såg inlägget på BB. Nu skriver hon att Viktor, respektfullt, frågade henne både en och två gånger om han verkligen fick boka in sig på samma resa, eftersom hon ju hade bokat den för att åka själv. Låter som BS alltihop.

          Dessutom skulle hon försöka koppla bort sociala medier och bara uppdatera sporadiskt.. nu skrev hon att det är perfekt att Viktor är där och kan fota så att hon kan peppra sin insta med fräscha bilder. Blir helt matt av att hänga med i hennes svängar, hoppas hon mår bra

          07.13/
          Marqaux ljuger det svinger, hon har fört exet bakom ljuset som värsta candys!
          Fyy va läskig hon är

    Hur blir man en mindre orolig person? Min hjärna stressar upp sig över helt onödiga saker.

      Behöver samma råd!!!!!!!

      Kbt!!!

      Ni kan tacka mig sen ❤️❤️❤️

      Nä skämt å sido, jag tycker ni sk sluta kasta bort mer tid av ert liv på att oroa er för saker i onödan. Har ni råd så sök KBT-terapi privat.
      Kom ihåg att det är ok att byta terapeut om ni känner att ”kemin” inte stämmer.

      Ta tag i det snarast och börja lev ❤️

        Jag går KBT men tycker inte att det hjälper?

          Jag har gått på MYCKET KBT i mitt liv, det enda som hjälper tycker jag är att äta ångestdämpande regelbundet… KBT hjälpte inte mig så mkt faktiskt.

            Grejen med KBT är att man ska jobba själv, KBT hjälper inte automatiskt för att man går dit. Ångestdämpande tar bort symptomen utan att man behöver göra något annat men hjälper inte själva orsaken till symptomen. Anser därför av egen erfarenhet att det inte är en långsiktig lösning. Har haft mediciner tidigare men d jag slutade kom ju ångesten tillbaka, nu har jag precis påbörjat mitt tredje år KBT. Jag kommer antagligen ha ångest och orostankar hela livet och poängen med KBT är inte att ”bota” mina ångestsyndrom, däremot att lära mig leva med dem så de inte påverkar mitt liv så mycket, att få en logik till mina tankar och hjälpmedel för att ändra och hantera dem.

      Läs boken Fuck your fears av Johannes Hansen.

        Mitt problem är inte enbart att jag är rädd att göra saker, utan kan verkligen göra ett problem av ingenting som sedan gnager i huvudet och så måste jag komma på en lösning, och ibland går inte det eftersom det är något man inte kan lösa förrän där och då när man kommer dit, men ändå ska jag sitta och älta det.
        Vet dock inte om jag skulle våga kbt då jag är en ganska blyg person.

          Testa meditation. Det har hjälpt mig massor. Headspace är en bra app och värt pengarna efter gratisperioden.

            Kör också Headspace! Superbra tycker jag. Är överraskad av effekten det haft på mig efter att ha kört meditation typ 40 dagar i rad. Också märkbart mindre orolig och stressad.

          För mig hjälpte det när jag förstod att jag är självkritisk. Tidigare oroade mig ofta för om jag skulle klara av situationer, var orolig för jag skulle prestera tillräckligt, om vad andra skulle tycka om mig mm. Jag hade såklart alltid varit medveten om att jag var självkritisk, men när jag förstod att det gjorde mig rädd för att misslyckas i alla möjliga situationer, stort som smått, blev det enklare att sluta oroa sig. Övningar för att bli mindre självkritisk, att öka självmedkänslan och våga misslyckas, gjorde mig mindre rädd och jag överanalyserar inte lika mycket nu. Mitt tips är alltså att läsa lite om självkritik och självmedkänsla. Det är ju olika för alla såklart, men det har varit till stor hjälp för mig.

      KBT + weed.

        Aja baja inte röka om man är lite instabil.

          Aja baja när man är instabil:
          Alkohol.
          Bensodiazepiner (med få undantagsfall).
          Människor som inte är bra för dig.

          Mer weed till folket.

            Håller med dig. Gillar att röka och mår bra av det. Nu för tiden har jag dock för mycket att förlora för att det ska vara värt att vara ”kriminell”.

            Är absolut för marijuana om det fungerar. Det gjorde det för mig. I typ 6 år. Sen börja jag må skit av det. Jag fick ökad ångest. Hjärtklappning. Tog ett tag innan jag insåg att det var rökat som gjorde att jag mådde så. Slutade och började på bättre efter ett par månader. Nu röker jag ibland för jag önskar varje gång att jag ska bli sådär skön. Men näää, tyvärr alltså. Mår inte bra av det.

            Så absolut. Funkar det för dig. Good for you. Men det är inget som är för alla.

            Röker man sådan skit struntar man totalt i hjärnan.

              hahahahaha

              Utveckla gärna. Du verkar sitta inne med kunskap.

                Ta helt enkelt en koll på folk som har rökt ett tag.

                  Kunde inte sagt det bättre själv!

                    Agree

            Finns i dagsläget rätt många studier som visar hur THC ökar risken för psykisk ohälsa. Dels risken för psykoser, det är gammalt redan och finns mycket bevis speciellt då det gäller unga personer. Men man har börjat se mer samband med övrig psykisk ohälsa också. Har en i min närhet till exempel som rökte på några gånger vilket triggade igång panikångest plötsligt, som hen aldrig hade haft problem med innan. Svårt förstås att bevisa exakt varför men det är rätt logiskt egentligen att substanser som sätter sig i hjärnan kan trigga igång en reaktion. Psykisk ohälsa är trots allt kemisk obalans i hjärnan så varför gå dit och trixa ännu mer?

            Personligen tycker jag att all form av självmedicinering bör undvikas. Jag undviker alkohol under perioder med mer stress/oro/ångest och skulle aldrig ens röra preparat med THC. Är för rädd om min hjärna för det.

              Japp, jag har två personer i min familj med svår schitzofreni, båda triggade av marijuana en gång i tiden. Det är ju tur i oturen för mig att jag vet att det finns en stor sannolikhet att jag ligger i riskzonen och därför aldrig ska röra marijuana, men det gör mig orolig att det har blivit så normaliserat eftersom att de flesta inte vet om de är extra utsatta eller inte.

        Cbd-olja för er som är för fyrkantiga för att testa röka.

        Är för gräs och rökte mycket innan jag bildade familj, precis som Någon annan sa har man för mycket att förlora för och hålla på med det men önskar det var lagligt.

        Dock kan jag av egen erfarenhet säga att röka är något man ska göra när man mår bra och inte i samband med ångestproblemaktik eller annan psykisk ohälsa. Rekommendera inte röka för människor som mår dåligt för du har ingen aning om vilken problematik de har och hur det kan påverka. Gräs stärker upplevelser och känslor i nuet. Om du mår skit kommer du må sämre eller helt enkelt bli passiv och få ännu starkare ångest när du är nykter.

        Ta hellre cbd olja då!

          Varför överhuvudtaget röka ”om man mår bra”?

            För det är fett Nice 🙂

      Lymfmassage!

      Läs boken ”bli av med din oro”

      Kolla om du har GAD!! Jag har det och blev väldigt hjälpt av att bara förstå att det låg en diagnos bakom. Sen läste jag på om HSP och bitarna föll ännu mer på plats. Stor kram från en som är orolig 24/7 ❤️

      Genom metakognitiv terapi (MCT). KBT kan dra dit pepparn växer!

        Mm fast MCT har utvecklats ur bla KBT, så kanske ska du inte vara så kategorisk? MCT Har i forskning visats ha bra effekt för GAD men finns tyvärr inte jättemånga psykologer som kan det ännu i Sverige.

          Nu var det skrivet med glimten i ögat. Självklart finns det många som blivit hjälpa av KBT, men jag är inte en av dem. Jag har själv haft stor problematik med ångest och har själv GAD. KBT har aldrig hjälpt mig att lindra mina besvär. Efter min första MCT session upplevde jag en enorm förbättring, därav min kaxighet! Väldigt synd att det finns så få MCT terapeuter i Sverige. Jag åkte väldigt långt för mina sessioner, 5 h tur och retur. Det var helt klart värt att ta ledigt från jobbet en dag varannan vecka för min del. Min terapeut berättade dock att det är många som utbildar sig nu, så förhoppningsvis finns det fler snart.

      Kbt, meditation (varje dag!), yin yoga, och att våga analysera sitt inre och ifrågasätta sig själv. Det kräver mycket jobb men det går. Lycka till!

      Träna, hårt och mycket.

        Skriver under på den. Jag lever med ständig ångest, oro och katastroftankar sen mitt barn gick bort. Det enda som hjälper mig är faktiskt träning. Kör slut på kroppen så orkar jag inte älta så mycket.. Låter säkert sjukt men det hjälper mig. Motivationen håller jag uppe med att anmäla mig till olika lopp grejer som man kan träna inför.

          ❤️

          Beklagar verkligen sorgen ❤ Skönt att du hittat ett sätt som fungerar för dig!

          Det där funkar tyvärr bara kortsiktigt. Att tömma kroppen för att glömma leder till ännu värre ohälsa framöver.
          Däremot ger träning endorfiner som gör att tillvaron i stunden känns bättre. Och en god fysisk hälsa främjar psykiskt välbefinnande men råd ingen att ”köra slut” på kroppen. Det blir bara ytterligare en belastning för kroppen att hantera.
          Förstår dock att ett projekt som ett specifikt lopp kan ge en något att fokusera på och att det kan kännas bra.
          Men känslor måste bearbetas och inte blockeras för att kroppen inte orkar ta hand om dem.

            Jag tror att jag kom över killen ja älska med hjälp av träning.
            Jag badade i endorfiner istället för i hans kärlek (eller vad man ska säga)

            Tillslut så slutade minnet av honom göra ont, när jag hade tränat varje dag under en period

            Tråkigt svar, det har fungerat för mig och jag känner inte längre den där hemska känslan jag burit på många år. Idag lever jag som vanligt utan att behöva mer träning eller annat. Men i början var det enda lösningen. Jag testade allt… Alla är inte samma

              En trött kropp är inte förutsättningen för att inte älta. En trött kropp har troligen svårare att överbrygga psykiska påfrestningar. Man kan ju jobba med sitt psyke och sina mönster istället för att bedöva det med yttre stimulans. Men detta kanske var ännu tråkigare svar.
              Bra om det funkar för dig men dåligt om fel person hakar på den metoden. Jag gjorde som du i flera år och lider nu av kronisk utmattning. Blev beroende av endorfiner för att stävja ångesten och körde slut på mig för livet. Lider oerhört varje dag.

      Vipassana-meditation har hjälpt mig att leva mer i nuet och det har i sin tur gjort att ångest (både över jobbiga saker som har hänt tidigare och vad som eventuellt kan hända om allt skiter sig) har minskat! Kan rekommendera. Jag åkte till ett ställe för 10 dagars intensiv meditation, verkligen ingen walk in the park utan mkt mer jobb än man tror men väldigt värt det efteråt. Detta förutsatt att du i grunden mår ok och ”bara” har vardaglig ångest men det var så jag tolkade din kommentar 🙂

    Jag ska älska dig tills mitt hjärta går under

      I alla stunder

        Med blixtar och dunder

    Har fått veta att jag kanske har ADHD och tänker mycket på det just nu. Ni som har ADHD, vad jobbar ni med och hur fungerar det? 🙂

      Är högutbildad och har ett krävande jobb, både intellektuellt och känslomässigt. Har mer eller mindre alltid gått bra för mig men har, efter diagnosen, förstått att det varit på bekostnad av mitt övriga liv. Fokus och energi har gått åt på jobbet och jag har inte orkat något annat, ofta sovit hela helger osv. Är nu inne på min andra medicin och jag tror denna kan funka, jag orkar leva lite efter jobbet!

        Fick diagnosen nyligen förresten. Är 30+. Efter sex år som yrkesverksam varav två i detta nuvarande jobb som är det mest krävande hittills.

          Tack för svar!! Vad bra och informativt! För mig har det varit lite tvärtom. Aldrig riktigt klarat av att jobba och har alltid klankat ner på mig själv för det, men hoppas nu på diagnos så jag kan få hjälp med det hela! Är 28, så är också ”sent ute”. Skönt att höra om andras upplevelser!

          Jag har börjat misstänka ADHD (eller kanske mer ADD) i vuxen ålder, har haft mycket problem med ångest hela livet och då jag läst om liknande fall skulle mycket av min ångest kunna förklaras av en ADD/ADHD-diagnos. Har förstått att kvinnor ofta blir feldiagnostiserade innan de får en ADHD-diagnos för att läkare främst känner igen symptomen hos pojkar. Skulle gärna gå en utredning men har förstått att det kan ta flera år där jag bor för att få en i vuxen ålder.

      Arbetar som jurist och medicinen gör att du kan prestera på topp

      Jag har en ADHD
      -diagnos sedan barndomen
      Medicinerar inte, tränar bara
      , samt äter bra plus extra Omega3 och magnesium. Pluggar till civilingenjör inom tekniskt fysik och skriver min masteruppsats inom kvantteknologo just nu.

    Tror ni att Palmemordet kommer lösas?

      Nej, helt meningslöst att hålla utredningen vid liv.

      Vi vet alla att de bara vill lura massan, det var ett inside job. Älskade Palme.

        Du vet att han stöttade rasbiologiska institutet?

          Hur menar du att han stöttade det? Rasbiologiska institutet las väl mer eller mindre ner 1958?

              Fast det där stämmer ju inte. 1958 knöts rasbiologiska institutet till Uppsala universitet, och bytte namn till typ institutet för medicinsk genetik. Att Palme stöttade rasbiologiska institutet är ju en sanning med modifikation. Om lagen upphörde att gälla lär det snarare vara under hans tid som statsminister, eftersom vi i Sverige går till val i september.

                ”Om lagen om tvångssterilisering upphörde att gälla 1976” var det jag ville få fram

                21,44 Du kan ju gissa vem det socialdemokratiska partiet föreslog skulle bli årets person! Året var 1939 och mannen var en viss Adolf H. Sossar du vet.

                  Jaså var det svenska sossar som föreslog det? Var det något svensk utmärkelse eller blandar du rentav ihop det med att den amerikanska tidaskriften times magazine 1938 utsåg Hitler till person of the year?

      Nej. Alla de pengarna Och den tid de har lagt På det mordet hade kunnat läggas på andra ouppklarade mord som förmodligen hade kunnat lösas.

        Fast är det inte ganska viktigt att försöka få tag på den som mördar en stadsminister?

          *StaTsminister

            Oj ett stavfel ?????

              Lite mer än så va? Stad och stat är ju 2 olika saker.

    Nellie Berntsson – lämnar stallet och lägenheten efter vad, 2 veckor? Och lämnar familjen. Tankar?

      Känns inte som något man kan ha tankar om då vi absolut inte vet hur hennes relation med familjen ser ut och varför det blev som det blev osv.

      Jag tror det var Olav som öppnade Pandoras box och Nellie tvingades göra ett val – som kanske legat och grott länge men först nu hade hon ett alternativ. Jag kan tänka mig att i sin nya situation kommer hon att måsta lära sig att anpassa sig, att vara en i mängden och att fixa sociala situationer som hon tidigare kunnat vända på klacken och gå ifrån. Men jag hoppas att det ska gå bra för henne, för dem båda!

        Men hur kommer det gå för Nellie, hon kan ju inte dela stall med folk då hon alltid börjar bråka med folk, dem enda som alltid funnits där har vart hennes familj, alla andra som tränare, stallkompis, vanliga kompisar, kompis hon träffar och tävlar ihop med, m.fl, för eller senare blir hon osams med dem. Så hur ska hon ni klara att stå inackorderad i ett stall och hyra något boende och sköta allt själv utan att bråka med allt och alla?
        Hoppas Olav kan hålla henne i schack så att det funkar, för tror Olav är bra för henne och att dem tillsammans kan ta sig långt inom hästvärlden.

      Hon lämnar också hästarna som familjen tvingas ta hand om…

        Nej hon verkar ju ta med sig allt utom Lux som syrran ska låna och tävla i år, vilket är bra då dem måste ha minst 2 hästar på gården och syrran har ju bara Dubai sen tidigare, så hon behövde ju en till för att kunna ha kvar dem hemma.
        Eller lämnar hon några fler hästar kvar hemma?

          Dubai är inte hennes, hon rider den bara och ska tävla den. Ägs av någon annan och ska tävlas inför försäljning senare.

            Spelar ju ingen roll? ja sa att dem måste ha minst 2 hästar hemma på gården, så får hon ha Lux kan hon ha Lux + Dubai hemma på gården?

      Hon är skitsur över att Laissa ska säljas också, förståeligt dock.

    Vad gör man i Stockholm en måndag själv?

      Gå på bio, köp en stor popcorn och godis!

        Ja!! Unna dig vilken film du vill, ha dina popcorn ifred. Gå å käka nåt gott innan. Lägg ifrån dig mobilen, njut av ensamheten och ta in omgivningen och alla dess intryck.

        Dagtid!

          Vad sägs om att börja dagen med att promenera genom Gamla stan mot Nationalmuseum, fortsätta med en fika/lunch på Thelins i Kungsträdgården så att du kan se ut över de som åker skridskor och avsluta med att ta spårvagnen ut på Djurgården för att besöka Waldemarsudde? Mysig promenad tillbaka till stan längs kajen efter det.

          Kanske är lite väl vädersoptimist nu men ändå…

      Ganska deppigt. Lurad på pengar. Igen. Men det är det pris jag betalar för att tro gott om andra människor. Samtidigt inser jag att det inte håller i just det här fallet. Mitt ansvar att göra något åt det. Suck.

        Aha! Nu fattar jag. Ganska mycket felpost av mig. Gå ut, bio, krogen eller något annat! Eller köp hem riktigt bra mat och se på någon rulle.

          Alltså va? Jag är inte från Sthlm, ska dit för ett kort möte mitt på dagen och undrar vad jag ska hitta på 9-12 och 13-17 ungefär.

            Det mesta öppnar först klockan 10. Så man kan inte göra så mycket annat än att traska runt, alternativt sätta sig på ett morgonöppet café. Det ger dig bara två timmar på förmiddagen vilket blir lite svårt att påbörja något speciellt roligt på den korta tiden. Jag hade valt att hitta ett café nära mötet där jag kan sitta i tre timmar och jobba.
            Efter mötet hade jag gjort något jag tyckte var kul.

            Du går till Centralbadet på förmiddan, och sen Cadierbaren på Grand Hotell på eftermiddagen. Sjunk ner i en av fåtöljerna vid fönstret och njut av den vackra utsikten. Ta en drink eller nåt att äta eller bara en kopp te.

            Ah. Förmiddagen = promenera från city genom Gamla stan till Slussen, färjan till Djurgården, spårvagn eller buss tillbaka till city. Eftermiddagen = besöka förslagsvis Medelhavsmuseet, något galleri, leta upp något extravagant magasin på Pressbyrån på Centralstationen.

              Jag rekommenderar INTE medelhavsmuseet. Det är det absolut tråkigaste museet jag varit på i hela mitt liv.
              Till och med cementmuseet i San Sebastian är roligare!
              Ska man röra sig runt de krokarna och absolut måste gå på ett museum så ska man till Nobelmuseet. Det är i alla fall intressant.

                Museer är ofta stängda på måndagar.

                  inte Abba museet, tekniska museet, vasamuseet och nordiska museet bland annat

                Haha, jag ÄLSKAR medelhavsmuseet! Har alltid varit super intresserad av gamla Egypten, aldrig varit så spänd/nervös som när jag gick ner i källaren där dom har mumierna. Höll pappa i handen❤️

                Jag har varit i STHLM många gånger då min farmor bor där och vi har alltid varit mycket på museum, däremot så tok vägrar farmor att gå till Medelhavsmuseet för hon tycker det är så satans tråkigt – så vi har en kompromiss nu, farmor går och dricker ett glas vin så går jag och stirrar på mumier?

      Centralbadet?

      Det beror på. Har man bil? Vilken årstid?
      På en vacker sommardag skulle jag åka ut till Grinda eller Sandhamn.
      Är det dåligt väder skulle jag åka ut till Fjärilshuset, gå på Aquaria eller bara gå runt på stan. Vara inne i stadsbiblioteket, gå runt i Vasaparken, Humlegården eller Rosendals trädgård. Strosa runt på NK.
      Åka ut till Kaknästornet eller Drottningholm.
      Jag personligen hade passat på att åka ut till ProBike, Handelsboden, Mc varuhuset och AVA mc

      Fotografiska? Trevligt ställe och bra restaurang/fik 🙂

    Hej,
    Jag letar efter en dunjacka som är lång (under knät) och är vatten- och vindtät. Alltså jag orkar inte bli blöt och frusen om jag går ut med min son på lekplatsen. Jag har kollat på typ Woolrich, men dom har tyvärr ingen vattentät jacka i lång modell. Sammasak gäller för skor, vem har erfarenhet av Ballys curlingkängor? Eller kan rekommendera liknande.

    Tack på förhand!

      Spana in Uhip. Gör jackor och kappor för ryttare = uteliv. men snygga och praktiska för alla 🙂 ingenting som smyboliserar häst på kläderna!

        Så bra tips!
        Jag har köpt en hel del fritidskläder (t.o.m smycken!) i rid/hästbutiker. Trots att jag inte rider.
        Får ofta frågor om var jag köpt mina jackor m.m.

          Täckbyxor istället för en lång jacka. Mycket bekvämare!

      Kolla Uber el Röhnisch

      Läs på och utbilda dig om dun och hur den industrin fungerar. Det finns många andra jackor man kan köpa utan att bidra till djurplågeri.

      Älskar mina Bally kängor. Har haft dem i ca 8 år och tror jag sulade om dem en gång för tyckte de var lite för nötta.

      Fryser aldrig i dem, de klarar typ lera, slask (!) osv. (och då har jag de i mocka, nu finns det ju läderliknande varianter).

      Det enda jag kan klaga på är att de de gör att mina strumpor åker ner så får lite skavsår ibland runt vristen ? Men då är det oftast det att jag gått i flera timmar eller haft fel strumpor

      Jag har en vinterjacka från Barbour. Fiberdun inuti och vaxad utanpå. Varm och klarar regn!
      Skomässigt rekommenderar jag Sorel. Mina kängor klarar -32 grader och har en nederdel i gummi. Inte världen snyggaste, men världens varmaste!

    Till dig som är, eller har varit Student och mamma samtidigt, hur svårt är det att få ihop plugg med småbarn? Initialt känns det bra, spec om partner är hemma, men jag har sett både en och annan totalt kugga trots dagis och pappa till ungen.

      Har inte barn själv men en tjej jag pluggar mycket med har småbarn samtidigt som hon läser 100%. Hon ser till att vara effektiv de timmar barnen är på dagis så vi sitter ofta 9-14, hon sitter även en del på kvällar när barnen lagt sig och får det att funka 🙂 Men jag vet att hennes man varit ett stort stöd under tentaperioder.

      Jag pluggar 100%, är ensamstående till två flickor. Har barna nästan fulltid. Trots krångel med dagis, sjukdomar etc. så lyckas man få ihop det! Med eller utan stöd, bara man vill! 🙂 självklart är det väldigt jobbigt periodvis, men man får bara ta sig samman och tänka på att detta bara är under en väldigt kort period sett till hur länge man ska arbeta sen. Tiden går fort när man studerar också 🙂 men kan man tänka sig att leva på en liten inkomst och är tillräckligt motiverad så löser man det! Allt går om man vill! Good luck!

      Det går! Jag pluggar en ganska krävande utbildning, om man får säga det själv ?, och det är såklart tufft i perioder och det blir ganska mycket plugg på kvällarna efter läggdags. Men på något vis hinner man ju med allt ändå, man försöker bli mer effektiv. Min man är ett otroligt stöd också såklart, om man inte har en förstående partner kan det ju bli tufft i perioder vid tentaplugg tex. Jag pluggade även innan barn, och var inte ett dugg effektiv med tiden då… nu undrar jag vad jag egentligen höll på med haha!

      Har avlagt både bachelor+master på totalt 4 år! Ensamstående med en 2-åring då började plugga. Ensam vårdnad då pappan bodde i ett annat län. Gick bra tack vare tydliga tidtabeller och struktur, pluggade mycket på kvällarna när hon sov. Det bästa var att kunna bestämma en stor del av tidens själv, pga mycket självstudier, och kunna hämta från förskolan redan kl 13-14. Hann då vara ute en bra stund före middag och kvällsrutiner. Kräver dock disciplin och att kunna planera sina studier!

        Gud jag skulle aldrig palla vakna 6.30-7 lämna på föris 8-9 och hämta 13-14 för att sedan plugga på kvällen, hade dött. Älskar att plugga från 9,20-15.15 ungefär (lämnar alltså 9-15.30), perfekt, hinner läsa, göra uppgifter ta lite pauser därimellan. Men du kanske är en bättre läsare? Haha jag tar så sjukt lång tid på mig att läsa litteraturen, skriver alltid läslogg. Har flera i min kull som också hämtar 14 och jag fattar noll, tenta veckan hämtar jag 17 liksom och då har jag suttit hela dagar.
        Kan du ge tips hur du la upp tiden där fram tills 14? =)

      Med barn i förskoleåldern är det inga problem, då har man ju hela dagarna lediga att läsa,. Med några enstaka undantag, typ på läkarutbildningen, lägger inga studenter de där 8 timmarna per dag på sina studier ändå.
      Med mindre barn är det tuffare. Jag läser själv nu och kommer gå ut när min minsta precis fyllt ett år och det är verkligen svårt att studera när han är vaken, vilket är större delen av dagen. Men det räcker med tiden i skolan, när pappan är hemma, och helgerna för att hinna med.

        Fast där har du faktiskt fel. Det finns fler utbildningar där man lägger minst 8h per dag. Jag studerade 5 år och var nog i skolan nästan varje dag minst 6h, ofta 8h. Och då var mycket av tiden schemalagd

          Hon skrev ”få undantag”…

        Jag läser 100% campusförlagd utbildning. Förskollärare, med lektioner cirka 6 h/vecka. Utöver det läser jag kanske… 2 h i veckan, nä men, 1 h/dag, kanske 2, inte inräknat studiegruppträffar (ca 3 h/vecka). Hittills klarat alla moment. VG i tre av sju kurser. Har vi skrivuppgifter/rapporter sitter jag 3-4 h/dag. Till tenta pluggar jag 5 h/dag i 5 dagar innan tentan är.

        Innan lektionerna ser jag till att jag läser anvisade sidor, det går på kanske 30 min, eller gör anvisade uppgifter, inräknat i de 1-2 h/dag jag skrev ovan.

          Förra kursen var jag nygravid och pluggade 0-60 min/vecka utöver de lektioner jag gick på. Likt de flesta andra i klassen gjorde, inte inräknat studiegruppjobb (1-2 h/vecka). Jag läste litteraturen och skrev en rapport (satt kanske 8 h totalt med den, på 15 veckor). Hemskt egentligen, när man vet hur mycket civilarna eller berg&vatten pluggar: 8-17, minst. Och ändå läser vi 100 procent…
          Skäms ju nu asså

      Jag pluggar 100% och har ett barn och gift med pappan. Vi båda plugga samtidigt. Farmor har suttit barnvakt några gånger när ungen varit sjuk. Men vi hade klarat det utan henne, men man hade fått skriva kompensationsuppgifter bara.
      Men om jag hade varit själv hade jag inte klarat det. Då hade jag missat mer än 2 seminarier per delkurs garanterat.
      Men om man har extremt friska barn som står emot förskole-baciller så funkar det nog ^^
      Men om 1 pluggar och 1 jobbar klarar man garanterat, då ligger det på en själv. Klarar man inte har det inte med barnen att göra utan ens egen pluggmotivation.

      Jag är lite sugen på att plugga men utbildningen jag vill gå är på halvfart 50%. Måste jag jobba resterande 50% eller kan jag ta studieledigt för hela tiden ? vill nog ta ett helt break från jobbet ett tag men vet inte hur jag ska lösa det.

        Inte måste du jobba resten.
        Beror väl snarare på ekonomin ni har om du behöver jobba resterande 50%

      Jag pluggade på halvtid samtidigt som jag jobbade heltid och hade två ganska små barn på heltid. Det funkade bra. (Vet inte om det spelar någon roll men jag är man.)

      Åh jag började plugga en lång utbildning när första barnet var 6 mån, lätt det bästa jag gjort! Jag, barnet och pappan fick mycket tid tillsammans när han var föräldraledig första läsåret. När barnet började på föris har jag kunnat hämta tidigt för det mesta, och ibland kunnat vara ledig någon dag extra mellan läsperioder. Ibland har det varit tufft att exempelvis tentaplugga vid sjukdomar och pussla med mannen när jag har haft seminarier och han har haft möten på jobbet, men det har verkligen vägts upp av friheten, flexibiliteten och att jag har kunnat läsa lite på kvällar och helger. Har ångest över när plugget är slut och jag måste inordna mig efter en arbetsplats med regler och folk som förlitar sig på att jag är tillgänglig haha! Är verkligen tacksam för dessa åren, och planerar att ta tillvara på dem allt jag kan.

      Hej! Jag pluggade på distans nyligen med en liten på 4 månader här hemma och inte så mkt hjälp från den andra föräldern. Visst jag behövde inte befinna mig i skolan eller så men jag behövde istället ha en jävla disciplin på mig själv för att klara av mina studier. Men de går att få ihop de även om det är svårt.. Mitt barn sover nästan inget om dagarna så jag fick liksom passa på de få tillfällen han sov. Men jag är klar med mina studier nu =)

      Tycker att det var lättare att vara student och mamma än att få ihop pusslet som heltidsjobbande mamma. Tricket är väl att se studierna som sitt jobb och ha disciplinen att läsa när barnen är på förskola. Tyckte det var underbart. Hade min son hemma från förskolan minst en dag i veckan och kunde oftast hämta kl 15.

      Tyckte det var svinbra! Har förvisso lätt för mig men siktade på att plugga på fm och hämtade 13:30 varje dag utom fredagar som barnet och jag var lediga. Visst blev det nån helg istället jag fick plugga inför tentorna, men lätt värt det med att istället få spendera så mkt tid med barnet i veckorna ❤️ Hade inte haft lika mycket tid med henne om jag hade jobbat. Saknar att plugga!

      Jag har ett barn och en sambo som jobbar i skift och är hemma ofta mitt i veckan så får mycket ”hjälp” – funkar asbra.
      Har även en bekant som är ensamstående med 3 barn under 7 och klarar studierna galant.

      Heja dig. Du kan om du vill!

      Sent svar I know men tycker ändå mammor som skaffar sig utbildning är rätt fett. Jag går upp 5 varje morgon, ensam ansvarig för mornarna då sambon pendlar och åker kl 6 (då jag väcker barnen). De går på två olika förskolor och lämnas 8 resp 8.20 och en av dem bor varannan vecka så de dagar jag har föreläsning är vi en grupp som sitter före eller efter så vi pluggar i princip från ca 08.30-16. De dagar jag har studietid på eget ansvar så brukar jag jobba. Varannan vecka åker sambon tidigare från jobbet för att hämta vårt gemensamma barn så jag slipper stressa. Man får puzzla, jag behöver i alla fall gå upp tidigt för att hinna och orka och så behöver man ha stort fokus men främst VILJA. Se målet hela tiden!

    Kan man spåra vart en person är på något lättillgängligt sätt? Det är inget jag vill göra, utan en vän misstänker att hon är spårad antingen via mobiltelefonen eller bilen. Går det utan att vara McGyver?

      Kan man säkert. Bara genom att ha snapchat så kan man ju bli tillgänglig på en karta där vänner kan se var man är (vet flera som inte varit medvetna om detta).
      Tror det finns spionprogram som personer kan skicka till en. Men tror inte man kan bli spårad utan att ha gjort något, ttp klickat på en länk från personen eller låtit någon använda ens mobil (förutom snapchat då, men där är det ju bara vänner som kan se)

        Sant med modifikationen att om ngn har en telefon med biometrisk upplåsning (fingeravtryck) som en annan haft tillgång till kan den senare också relativt enkelt installera spywaret.
        Kolla detta reportage från BBC https://youtu.be/lVnwHMBoBqY

          Hur kan man ta sig in i mobilen med någon annans fingeravtryck? Nu har inte hennes mobil det utan Face ID, men undrar hur det är praktiskt möjligt?

          Sjukt läskigt med sån där spiongrej. Syns det ingenstans i ens mobil att det finns en sån installerad? Ingen app eller så?

      Har de en ny Volvo finns det en app för bilen. Där syns var bilen varit och är.

        Den är dock inte automatiskt påslagen, men helt klart värt att kolla.

        Det är nog inte det, Tror hennes bil är för gammal och oteknisk för det. Men kanske ligger en gammal telefon nånstans i bilen som kan spåras via hitta-funktioner. Annars kanske nån form av GPS man lägger i bilen eller sätter fast nånstans på något dolt ställe? Är det möjligt?

          Om det ligger en telefon i bilen måste väl personen som spårar på något vis ha tillgång till bilen då telefonen behöver laddas regelbundet. Annars finns säkert små gpsspårare att köpa för en hundring på wish

      Via appen hitta vänner tror jag den heter. Finns väl i allas iphone? Men man måste godkänna ifall någon ska få se ens plats där

        ”Hitta” heter appen. Skrev fel ?

          Ingen delning av plats verkade vara aktiverad på telefonen.

      Googla på GPS-spårsändare för bil.

        Vart skulle en lurig person lägga en sån i bilen? Vart ska hon leta? Kan den bara finnas invändigt eller kan den finnas utvändigt tex undertill på bilen?

          Varför tror ni hon är spårad? ?

          Fastsatt med magnet i hjulhuset, bakom kofångaren, underredet. Finns också sådana man monterar dolt i bilen för att få ström kontinuerligt.

          Kan vara svåra att hitta, så lägg ner några timmar på att leta en helg. Sedan låter ni någon långtradare på väg till Norrland ”ärva” den …

            Bra tips! Ingen av oss kan något om bilar så vi vet knappt vart man letar efter sånt här. Hon ska kolla igenom den imorgon.
            ”Monterar dolt”, vart kan det vara?
            Tror inte det funnits möjlighet att mecka med bilen någon lång stund i hemlighet, men att sno åt sig nyckeln någon tidig morgon för att lämna tillbaka en kvart senare kan säkert ha hänt.

              Motorutrymmet, bakom instrumentpanelen, bakluckan, i princip varsomhelst där det finns litet ström.

      Mitt ex spårade mig. Han hade i hemlighet installerat ett program i min mobil där han kunde se varje steg jag tog.

        Upptäckte du det till slut? Kunde du hitta programmet i din mobil?

          Ja eftersom han en kväll skrev till mig och undrade vad jag gjorde på en adress (som min kompis förövrigt bodde på). Programmet kunde jag aldrig se i mobilen. Jag köpte en ny.

      Svar ja! Kommer främst att tänka på tex katthalsband med gps-sändare. Man kan följa katten/halsbandet via en app i mobilen hela tiden

        Tänkte också på det. Spårsändare man har på sina jakthundar, släng den i bilen någonstans så ser man ju var den är hela tiden.

      Om stalkern har inloggningsuppgifterna till vederbörandes Facebook så går det att den vägen ta reda på ett ungefär var din vän befinner sig.

    Tycker man ska vara försiktig med att sprida sånt. Du har ingen aning om hur flickan reagerar på spridningen.

      Hon blir nog bara lättad om GM åker fast.

        Nu var det inte det min kommentar handlade om, utan hur hon känner kring att flera tusentals människor sitter och kollar på videon om det hon varit med om och sprider vidare.

          Den är redan spridd. Ditt försök till damage control är så genomskinligt att det blir pinsamt.

            Jag fattar att den redan är spridd, påstod inte att jag kan stoppa det. Sa bara att folk borde tänka sig för innan de sprider runt känsliga saker eftersom det kan vara jobbigt för offret.

      Men snälla. Efter att ha sett detta! Filmare och dom som slår måste fan åka fast!! Sjukaste jag sett!

    Hej! Har någon tips på ett bra medium för vägledning i Stockholm? Någon som är seriös och som sa saker om er ni tyckte träffade rätt? Jag har tidigare gått till Katarina Zellner som var GRYM och hade gärna gått till henne igen, men nu har hon inga tider och är svårare att boka än typ Oasis som grupp. Så om ni har rekommendationer – hit me up please! ?

      monas universum har ju någon hon går till. christina tror jag hon heter

        Har varit hos Christina, inget stämde och hon skyllde på att det var nog hennes nästa kund hon hade känt av. Dessutom svor hon hela tiden. Helt oseriös enligt min uppfattning.

        Har sedan varit i kontakt med Harmonicas.se ett par gånger och i allt som hon sagt har slagit in. Har endast pratat i telefon med henne.

      Jaa jag vill också ha Tips. Har varit hos ett metsiin men kändes sådär måste jag säga..

      Fast jag vill gärna ha tips på medium som pratar med andevärlden. Inte vägledning för mig själv

      Lägg ned! Investera pengarna och gå istället till havet och prata med vinden och vågorna…

        Det finns faktiskt de som kan spå och ha kontakt med andevärlden. Både min farmor och mormor hade de förmågorna. Det var dock inget de arbetade med eller skulle ta betalt för.
        Det finns många som ljuger om sina förmågor, men att påstå att alla gör det är fel.

          Ingen diss mot dina mor- och farmödrar, de var säkert underbara och insiktsfulla damer. Men de hade inte kontakt med andevärlden.

            Hur vet du det?

              Du har verkligen ingen aning. Det har bevisats många gånger, på olika sätt, vad de har haft för förmågor.
              Tycker synd om dig då du aldrig fått uppleva något större än människan själv.

                All logik i hela universum talar emot att en andevärld överhuvudtaget existe…..äsch jag orkar inte!! ?‍♀️

                Åh, snälla nämn ett av dessa bevis! Att du sitter och döljer sådana hemlisar som hade kunnat göra dig världskänd över en natt!

          Absolut finns det folk som kan prata med spöken/andar. Man kan hitta dem på psyk.

            Onödigt

              Kanske. Men jag tycker att det är skrämmande att vuxna människor tror på fantasiväsen. Spöken, häxor, jultomten och tandfen trodde man på som barn.

                Jag tycker att det är skrämmande med vuxna människor som inte är kapabla att se världen utanför sig egen världsbild och som aldrig har fått uppleva det som är större än människan.

                  Så människor som utvecklas normalt till kritiskt tänkande vuxna skrämmer dig? Rimligt.

          För ungefär hundratusende gången i modern tid: James Randi erbjuder EN MILJON DOLLAR till den som kan bevisa en övernaturlig förmåga eller ett paranormalt fenomen.

          Jag vet inte hur många decennier som gått men Randi har genomskådat alla som försökt. Ingen har klarat det…
          Är inte det märkligt? En miljon dollar! Som man kan skänka till välgörenhet om man vill. Eller bara låta bli att ta emot, men ändå bevisa att människor kan ha övernaturliga förmågor…

          Slutsats: finns ingen som har sådana förmågor.

      Jennie wannfors!

    Tips på bra märken som gör ull kappor?

      Ivanhoe är bra tycker jag

      Max Mara gör ljuvliga kappor har jag hört.

        Fantastiska kappor men inte hjälpsam kundtjänst (Max Maras egna hemsida). Köpte en kappa för 19.000kr. Hela fodret inuti lossnade efter endast några månader. Mejlade, det dröjde att få svar. De ville ha bilder så jag skickade bilder, tog flera veckor att få svar. Tillslut fick jag ett mail om att de önskade fler bilder. Hade skickat ca 6 bilder från alla möjliga vinklar. Sket i det och betalade en skräddare för att laga den åt mig istället. Aldrig mer Max Mara tyvärr.

      Tiger

      Ravn

    Ge mig era BÄSTA tips för att få klart skolarbete man ligger efter med!!! Pluggar juridik på universitet.

      Sluta titta på Big Brother.

        Aldrig någonsin sett ett avsnitt av det programmet, följer heller inget annat program på TV, följer heller inga serier och har inte Netflix/hbo/cmore.

      Schemalägg arbetet och planera i detalj akt vilket arbete du ska göra vilken dag. Tänk realistiskt! Du kommer inte orka med att läsa 200 sidor/dag 7 dagar i veckan i längden tex. Läs också en bok om studieteknik och testa de tips som du tror är hjälpsamma för dig.

      Sluta häng på den här bloggen och börja plugga 😉

      Riktar sig enligt titeln till elever på högstadiet men SKIT I DET- läs- lista ut vad som funkar för dig och GÖR. Plus som Anonym skrev – strukturera upp som fan. Halva jobbet med att vara jurist är att vara strukturerad som fan. Och noggrann.

      Plugga varje dag, inte bara en vecka före tentan.

      Pomodoro-metoden. Allt du behöver är en äggklocka.

      Var på univ. mellan 9-17 ca varje vardag och plugga där. Du kommer få massa gjort. Försök hitta på ngt helt annat på kvällen, tex träna etc.

        Bästa tipset! Jag satt 10-16 på biblioteket 5 dagar i veckan och jäklar var mycket man får gjort, även om det bara var 6 timmar inklusive rökpauser. Plugga inte hemma på kvällarna, plugga i skolan dagtid.

      Sitta på biblioteket varje vardag eller annan plats du kan koncentrera dig på, men inte hemma! Se det som ett jobb med arbetstiderna 9-17, med lunchrast och eftermiddagsrast. Lägg undan mobilen i väskan (inte på bordet). Sätt klockan på timer på tex 30-45 min, när det ringer får du ta 5 min paus med mobil/annat (kanske inte om du är på bibl dock).
      Vet inte var du pluggar och hur stora tentor du har, men inför tenta så sätt upp ett schema där du exakt varje dag planerar in vad du ska göra.
      Lycka till med plugget!

      Kommer svara så som folk redan har sagt, pluggar också och det tog ett litet tag innan jag kom fram till vad som fungerade bäst.
      Jag brukar sitta antingen i universitetets bibliotek med 2-3 kompisar typ 4 timmar om dagen när det är tentaperiod eller en hemtenta ska göras. Eller så brukar vi ses hemma hos hemma hos någon av oss och använda oss både av litteraturen, föreläsarens powerpoints och tidigare tentor för att få ett hum om vad som är viktigt, sen sammanställer vi individuellt allt man kan tänkas behöva veta i frågor som vi förhör varandra på, lär mig så otroligt mycket mer av att diskutera saker än att bara skriva och lusläsa i böcker och på en skärm.

      Nu kanske det var en hemtenta det gällde, men gör ett schema. Bestäm dig för när du ska gå upp om dagarna och sätt dig gärna på något sätt, vid hemtenta kan en tyst avdelning på biblioteket vara väldigt skönt eller så är du kanske en sådan som kan sitta hemma själv utan att bli distraherad (jag är inte sådär tyvärr). Bestäm dig för att du ska skriva minst blabla ord om dagen, gör ordentliga matlådor så du får energi så hjärnan orkar, gå ut och gå en promenad lite då och då, och sov ordentligt så du orkar 🙂

    Någon som läst omgiven av idioter? Vilken färg(er) är du?

      Den boken är bara skräp ?

        Haha vart du röd eller?

          Nej i så fall blå.

      Blå. Sämsta boken.

      Blå helt klart ? Även om författaren har förenklat väldigt mycket, typ delat in människor i bara 4 fack, så tycker jag den är läsvärd. Om inte annat för att få förståelse för andra människor som kanske inte tänker som en själv ?

      Grön. Älskar den boken. Såklart en förenkling av verkligheten, men jag gillar att kategorisera (kanske är en aning blå också). ?

      Så där. Tycker det är snävt att bara dela in i 4 grupper. Blir mycket ” jag är blå och röd och lite grön”, säger ju inte så mycket då.
      Har gjort Briggs and Myers test och tycker det är mer träffande eftersom det är fler kategorier ?
      https://www.16personalities.com/sv/gratis-personlighetstest

      Hittepå eller inte, kan ändå känna igen mig i färgerna. Jag är blå.
      Har dock gjort en riktig disc-analys och blev grön. Mer fel går inte att ha.

      Jag har lärt mig att om man träffar på en röd personlighet så ska man plocka fram sin inre blå personlighet. Det driver dem till vansinne ?

      I övrigt så är det bara en massa bull. Inget att tro på.

      Har läst den men tycker väl kanske inte att den är helt hundra, då jag tycker man kan ha olika färger beroende på vem man umgås med. Var väldigt blyg och försiktig som yngre, så jag ses nog som grön/blå av yngre släktingar. Mina föräldrar, min pojkvän och vänner skulle nog se mig som gul/blå, precis som jag själv ser mig.

        Haha äldre släktingar* menade jag.

    Hejsan

    Någon som dejtat någon väldigt få gånger och inte känt den där ”gnistan”? Sedan hinner han säga det innan(Att han känner så) och nu helt Plötsligt så gillar man personen mer efter att han sagt samma sak som man själv kände innan?

    ?

      Det där är ju en klassiker, man vill ha det man inte kan få. Det är din hjärna som lurar dig bara, lita på din första magkänsla och släpp honom!

    Ligger i soffan med några få veckor kvar till förlossning. Så mycket tankar, längtan och känslor. Jag hoppas kunna ge mitt barn en lite tryggare uppväxt än vad jag stundtals hade.

      Heja dig! Jag är i vecka 32 med andra barnet – så mycket tankar och krämpor.

        Grattis till er båda! Har tre vårbarn

    Hej,

    En fråga om tvångstankar. Jag har en superkonstig tvångstanke (helt sjuk) som jag gör varje gång jag går i en trapp. Det har pågått i en massa år och jag vet inte hur det började. Nu gör jag det liksom per automatik och jag vet inte vad som skulle hända om jag slutar, kanske något ”hemskt”. Jag vill egentligen sluta men vet inte hur eftersom jag gör det per automatik.

    Vad beror en sådan tvångstanke på? Hur slutar man?

    Tack på förhand!

      Inte precis sammasak, men det kanske hjälper…
      Jag hade ett tick, där jag jämt var tvungen att gå på vänster sida om jag var typ ute och gick med någon. Kändes bättre för min nacke tyckte jag och vägrade gå höger om någon. Men någon dag så gjorde jag det ändå ( en kompis tvingade mig) och jag måste säga, det var inte så hemskt. Ovant, men det ”hände” inget.

      Alltså prova vara att låta bli och kolla hur det känns, kommer vara lite konstigt i början, men det blir bättre.

      Jag lider av stundtals ganska svår ocd. Och en sak som min terapeut sa till mig som låter rätt logiskt är att; en gång så var det nödvändigt för dig att göra xxxxx och det är därför du gör det. En gång var det en tacksam hjälp men nu vill du sluta. Man behöver inte veta exakt varför den kom till, bara att det var nödvändigt när det väl hände för att du skulle må bättre psykiskt.
      Om tvångstanken stör ditt liv så pass att du vill bli av med den så är ju att börja notera att den är där jättebra. Du säger att det sker per automatik men egentligen kanske det inte gör det, du är ju medveten om den ?.

      Jag hade börjat notera tanken i trappen typ ”jaha nu tänkte jag sådär igen, men det är okej” och så göra det du nu gör och sen fortsätta med dagen. Tillslut kanske du kan säga ”jaha nu tänkte jag sådär igen, men det är bara en tanke” och då sluta göra din tvångshandling.

      Ibland kanske du faller tillbaka men då noterar du bara… ”Jaha nu gjorde jag det, men det är okej”. Och gå vidare.

      Och det viktigaste, tankar är inte farligt och skadar ingen. Du är inte din tvångstanke. Du styr din kropp. Kroppen har inte kontroll över dig det är bara din hjärna som löper amok ibland ?

    Hur lägger ni upp ert sparande? Jag har så svårt att få det att växa.
    Jag får ut ca 22 000 efter skatt / månad, har fasta utgifter på ca 10 000 / månad (bostad, el, etc).
    JagSå fort jag får min lön stoppar jag in cirka 5 000 / månad i mitt sparkonto, men det är sällan det ”går ihop”, dvs, jag får ofta sno av mig själv i slutet av månaden (nån tusenlapp eller så). Så är sällan jag sparar så mycket som 5 000 kr. Så mitt sparande växer långsamt och känner ofta stress för detta, speciellt för att jag behöver sno av mig själv. Man gör ju titt som tätt resor och grejer och använder en del av sparandet och då känner jag ofta känslan av att behöva komma ikapp… Det går ingen nöd på mig – så vet inte varför jag vill spara ”så mycket” (sett till min lön) varje månad.
    Men! Till min fråga – hur gör ni? Hur får ni ihop det? Sparar ni samma summa varje månad? Får ni också ”stress” av att använda sparpengar och sedan behöva spara ikapp igen?

      Lär dig mer om aktier och investera regelbundet.

      Jag hade börjat sätta det i aktier/fonder istället för sparkonto, då växer det förhoppningvis mer än du tar ut. Och så kan du ju sätta in mindre summor än vad du gör nu om du tycker att du behöver ha mera pengar tillgängligt.

      Jag har tre sparkonton där jag sätter in pengar varje månad vid lön. Ett konto för resor/nöjen som det är okej att ta ifrån för sådana tillfällen. Ett konto för större inköp/mer långsiktigt som jag inte rör om jag inte måste (som nu när jag ska flytta, då kommer jag ta pengar därifrån för inköp av möbler osv). Samt ett fondsparande som jag inte rör alls och där pengarna får växa ifred. Det funkar för mig och det känns mer ”okej” att ta pengar från ett konto där jag själv satt upp reglerna för vad pengarna ska gå till!

      Jag har räknat ut vad jag reser för per år och sparat 1/12 del av den summan varje månad på ett resesparkonto. Sen har jag räknat ungefär vad jag tycker jag kan lyxa till det för varje år och sparar 1/12 del av det varje månad på ett lättillgängligt sparkonto. Sen har jag en liten summa jag investerar i indexfonder varje månad. Den summan är off limit. Utöver det här jag en liten buffert som jag sparar på mitt lönrkonto, där tanken är att det ska räcka till ev oförutsedda utgifter.

      Jag hade samma problem när jag sparade ihop till min första långresa. Då kom jag på idén att öppna ett konto hos en annan bank. Då kunde jag föra tillbaka pengar om det skulle krisa men undvek alla spontanköp eftersom det tar en bankdag att föra över pengar. För helt ärligt så är det ju ofta till småskit som man inte behöver som pengarna går till ?

      Och känner du att du verkligen inte klarar dig så får du sänka ditt sparande. Men våga testa, man klarar sig på så mycket mindre än vad man tror. Jag sparade ihop. 50.000 på 6 månader. Bodde dock hemma och livet var såklart lite tråkigare men så värt när jag såg slutsumman. Menar inte att skryta utan vill visa att det går att spara om man verkligen vill. (beroende på inkomst och nödvändiga utgifter såklart)

      Lycka till, you can do it!

      Prova appen Dreams för att spara! Du väljer bara en summa som ska vara sparad tills ett visst datum och så löser appen resten. Jag har t ex lagt in redan nu att till november vill jag ha några tusen till julklappar. Sen är det så spännande att kika ibland och se hur det växer på kontot! Om man vill ta ut så tar det 2-3 bankdagar vilket gör det lite krångligare att sno från sej själv till nått impulsivt.

    Hej på er! Några vänner till mig är ute och reser i Asien just nu, bland annat i Singapore och Thailand. De hade planerat resan sedan länge och ville helt enkelt inte ställa in den. Jag är inte så orolig för corona/covid egentligen, men funderar ändå lite på hur jag/de bör göra när de väl kommer hem om några veckor.. Borde jag vänta med att träffa dem ett tag, borde de stanna hemma helt och hållet? De befinner ju sig i områden med flera dokumenterade fall men är inte själva oroliga och har inte tänkt på att stanna hemma och avvakta några symptom efter de kommit hem..

      Ingår du i någon riskgrupp? Med intill visshet gränsande sannolikhet inte. Relaxa.

      Säg att du är förkyld och inte kan träffas på två veckor så är problemet löst. De kommer inte att vilja träffa dig heller om du är snorig. Öva lite på en förkyld telefonröster så löser det alla problem.

    Kollar ni Big Brother? Vad tycker ni?

      Har bara läst om eländet. Det måste vara Tv-historiens sämsta casting som skett?

        ”Inkluderande” casting men man glömde kolla så att de inte var galna antisemiter. Oh well.

        Ja så besviken på b brother. Tycker det är urdåligt och tråkigt.

      Tittar inte men läst nyheter, de måste verkligen ha hittat bottenskrapet.

      Haha älskar det! Kollar gärna liven också.
      Älskar Sami (ja jag vet hans förflutna, inte okej), gemrin(stav?) och Antonija.

      Vill att gemrin och anty blir par + Jasmine och sami???

      Sami påminner om clayne Crawford som eNligt mig är världens snyggaste man.

      Inte kollat på det sedan Carolina Gynning blev pullad rakt in i kameran. Traumatiserades och bestämde att aldrig mer kolla på sånt skit på tv igen

    Tror ni man vet att man håller på dö när man dör? Alltså dom sista sekunderna eller tror ni man dör direkt bara sådär poff som att man svimmat ?

      Svårt att veta. Många som dött och kommit tillbaka till livet har sagt att dom aldrig känt så fridfull. Min farmor dog helt plötsligt i hennes trädgård. Hon hade stigit upp och gått till farfar och sagt ”vad fick jag för fel helt plötsligt” och föll i hans armar.

      Min farfar ringde min faster för att snacka lite, när han skulle lägga på sa han ”Jag måste gå nu, dom har kommit för att hämta mig”.. någon timme senare gick han bort.

      Har även hört om en väninnas släkting som satt på hem och som bad sin son att stanna lite längre den dagen, för hon skulle inte vara kvar dagen efter. Hon gick bort den kvällen.

    Emellanåt läser jag UnderbaraClaras blogg och i början tyckte jag som alla andra i kommentarsfältet, åh vad mysigt och fint, etc. Men nu känns det bara sektartat alltihop, både inlägg och kommentarer. Till första advent skulle de tydligen ha traditionsenlig frukost, men Clara blev sjuk under natten. Vad gör hon då? Jo, går upp med feber och mjölkstockning och lagar den j-vla frukosten ändå, TROTS att mannen och de äldsta ungarna varit vakna och uppstigna i timmar?! Hade inte de kunnat ordna det?? Måste verkligen allt ske enligt ett ceremoniel? Som vanligt ifrågasattes det inte överhuvudtaget, och jag veet, ingen tvingar mig att gå in och läsa bloggen (men det är goda recept, mest därför…). Känner någon likadant eller är jag en missunnsam och elak människa?

      Hon godkänner inte kommentarer som är det minsta ifrågasättande ?‍♀️ Prova själv så får du se.

        Håller med, en frågade om en klocka (DW) som Clara hade ”tipsat” om tidigare och frågade vad klockan hette för hen ville ge den som studentpresent till en släkting. Jag svarade att det kan vara bra att höra med släktingen först, eller vänner till denne, då endel tycker det klockmärket är lite uttjatat. Den kommentaren godkändes inte, kommentaren var inte ens under reklamen för DW.

      Kan hålla med. Jag slutade följa för ett tag sen då jag spydde lite på perfektionen jämt, får känslan att hon vill vara en liten perfekt hemmafru. (min känsla, säger inte att det är så). Så jag avföljde, gör det du också så slipper du fundera irritera dig =) Nej, skulle inte säga att du är elak eller missunnsam, jag tycker man har rätt att bli irriterad över influencers som ska lajva perfektion jämt.

      Hon är extremt traditionsbunden, ta bara detta med barn och ifrågasättande av folk som inte skaffar barn… Googla underbara Clara och självmord.

        Ja, traditioner kan förvisso vara trevligt i måttlig mängd, men det känns ju som hela familjen tvingas lajva 1920-tal. Sådant här är inte bra för mina franska nerver…

      Avföljde på insta etc för ett tag sent. För mycket mys men också en konstig känsla att nåt inte stämmer. Blev också shockad fr ett tag sen när hon var på besök i New York och tyckte det sådär kul med svarta män som städar gatorna och med diverse komplimang hon fick när hon var ute och gick.

    SNÄLLA!!!! Behöver tips på foundation (får gärna kosta lite mer, men kanske runt Max 300 riksdaler??? CIRKA)
    Jag vill ha en täckande då jag har väldigt röd hy & acne, men gärna en som inte blir så satans kakig/torr/fnasig i mitt torra ansikte.
    Tack <3<3<3<3<3

      skrubba ansiktet med handske (ja hej alla hudteraputer) och använd inte foundation

        Herregud nej! Att sabba hudbarriären kommer bara förvärra hennes hudtillstånd!

        Har du akne bör du gå till läkare. Akne är en hudsjukdom, va inte rädd för att be om hjälp.

      Testa en CC-creme från Lumene. Den täcker bra men fungerar samtidigt bra på torr och fnasig hud. Rea på Lyko just nu.

      It cosmetics täcker ger fukt och 50 uva/uvb

      Jag hade grov cystisk akne och min räddning var BareMinerals kompakta foundation, BarePro! Har använt den sedan sommaren 2017 och nu kan jag inte ens kleta på flytande foundation

      Estree Lauder Dubble wear!

      Kolla in svenska märket Palina. Du kommer inte bli besviken.

      revlon colorstay har en för torr hy och en för oljig. annars är loreal infallible 24 hr wear bra! har hört mkt bra om cover fx powerplay, men har inte testat själv!

    Tips på mysigt aw-ställe i Göteborg med god mat? Jag är 39 om det spelar roll.

      Pivo är underskattat!

      Bellora

    Blir så arg. Jag som själv är invandrare skäms så mycket! För jag blir rädd hur samhället utvecklas och tyvärr också ser att mkt av sånt här skit utförs av invandrare. Man borde bestraffa sådant så hårt. Dessa idioter borde låsas in!

      Postade lite för snabbt.. Jag tycker det är så tråkigt, för jag förstår tyvärr varför folk blir rsister när sånthär förekommer. Tittade på efterlyst häromdagen och 80% av gärningsmännen var ju invandrare. Jag skäms så mkt, för jag föratår om man hatar alla invandrare när man ser sådant.

        Det är inte många procent som hatar alla invandrare. Så oroa dig inte för det. Och ha inte förståelse för om någon skulle göra det.

      Med den logiken så bör svenskar skämmas över alla pedofiler eftersom de är överrepresenterade bland dömda personer. Klart som fan att man inte tror att alla vita svenska män är peddon, precis som folk fattar att alla invandrare inte är kriminella. Så jag tror du behöver rannsaka ditt sätt att tänka och hur du upplever din ”utanförskap”.

        Inte alla svenskar men alla män kanske 😉 skämt åsido

        Jo du har helt rätt i det faktiskt. Men blor så jäkla ledsen. Jag personligen kommer från ett land där det var krig, var 6 år när vi kom till Sverige. Vi har fått en riktigt bra möjlighet. Man får liksom bidrag för att få komma igång i dethär landet. Vi har fått en enorm chans. Nu är vi många entreprenörer i min familj och jag själv studerar. Jag hade ALDRIG fått den möjligheten i mitt hemland. Alla rättigheter jag har här, har jag inte i mott hemland. Så jag kan aldrig tacka Sverige tillräckligt.

        Det är därdör jag blir så arg, för såna människor som istället gär sånthär och förstör vårt underbara Sverige och även för oss andra invandrare.

          Rätten att fly krig är en mänsklig rättighet, dina föräldrar flydde krig och inte bristen på möjligheter. Studie efter studie av nationalekonomer visar hur invandring i det långa loppet är gynnsamt för den svenska ekonomin, tom krävs eftersom det inte föds tillräckligt många barn. Så du behöver inte känna en sådan tacksamhetsskuld. Du kommer betala med dina skattepengar, och dina barns skattepengar osv, så i slutändan går vi alla i plus. Visst är Sverige generöst mot invandrare, men de har också med sig numera lång erfarenhet av hur gynnsamt det är.

            Du har helt rätt. Måste bara säga att du verkar otroligt klok. Tack för att du tagit dig tid att skriva. Du har fått mig att tänka i lite andra banor. Kram

              Bara kul 🙂

            Det HAR varit gynnsamt för den svenska ekonomin. Nu ser det tyvärr annorlunda ut eftersom invandrarna inte längre kommer in i arbete, ungdomar inte klarar av skolan, integrationen inte fungerar och andelen personer som lever på ekonomiskt bistånd år efter år ökar. Många är tyvärr fast i försörjningsstöd tills pensionen.

            Så nej. Det gäller inte längre.
            Och vi kommer inte att gå plus denna gång.

              Man sade exakt samma sak i ekonomiska krisen på 90 talet, och förra finanskrisen osv. Inför en lågkonjunktur börjar folk oja sig över vad ”invandrare kostar” och att integrationen inte fungerar osv, men alla, exakt varenda våg av invandring har Sverige (och alla andra invandrar-vänliga länder) gått plus på. Och tyvärr kan man inte förutse hur invandringen kommer påverka ekonomin i framtiden eftersom det är för många variabler för att göra en värdig analys. Men vi har bagaget att räkan på. Det kommer alltid finnas rötägg, det kommer alltid kunna gå att förbättra integrationen osv, ingenting är perfekt, men som sagt, över LÅNG TID, så är vi alla vinnare. Invandrarna får skydd från krig, och svenskar får fler svenskar som försörjer hela systemet.

                Tyvärr inte denna gång.

                  Faktaresistens är inte tillräckligt med come-back. Har du en magisk spåkula? Har du exempel från något annat resultat? Annars är det där missinformation = fake news

                    Har du en magisk spåkula?
                    Din tes är inte mer trovärdig utan bygger bara på önsketänkande.

                    Time will tell.

                    Studier på studier = önsketänkande? Du är inte vassaste kniven i lådan, va?

                  Håller med dig anonym. Invandrare på 60-70 talet kom till Sverige som arbetskraft. Så ser det verkligen inte ut idag, dessa nya invandrare sätts inte i arbete utan de sitter hemma och lever på våra skattepengar.

                    vad gör ni ens här på denna blogg? Stick tillbaka till flashback nazist.

              Har du någon källa på dina påståenden?
              Du skriver ”denna gång”. Vilken gång är det? Vad menar du med gång?
              Och varför skulle inte invandrare komma ut på arbetsmarknaden denna gång? Eller klara skolan. Skolan får väl helt enkelt bli bättre. Inte svårare än så.

            Vadå är det något fel att känna en tacksamhetsskuld? Det är en rätt sund inställning tycker jag. Du verkar vara en sån där äcklig otacksam en som tar din rätt att vara i Sverige som självklar. Usch!

              Ush på dig.

              Säg det till alla som har angöriga som har dött i krig eller blivit lemlästade av vapen ”made in Sweden”.

              Du låter som en Äckel rasist

              Men va så om man är född i Sverige eller kom hit som nyfödd då är det fullständigt normalt att man tar det som en självklarhet att man har rätt att vara här. Vad f*an tror du egentligen. Bi*tch

              Du låter som en loser tant sofia. fruktansvärt omodern. herregud.

            21,33 Det du skriver stämde förut men inte nu. Jag är 3e generation invandrare, dom som kommer nu till sverige är oftast lågutbildade och analfabeter och kom inte och påstå att dom är bra för sverige! Se hur sverige ser ut! Ditt inlägg är oförskämt mot alla svenskar.

              Vilka är det som är lågutbildade och analfabeter? Läsa går att lära sig även i vuxen ålder. Och även lågutbildade kan göra nytta i ett samhälle. Ta ensamkommande som ofta talar flytande svenska efter något år och efter några år har svensk gymnasieexamen. Varför skulle vi inte kunna gå pluss på dem? Människor som du som inte vill släppa in dem i samhället, som har förutfattade meningar och inte vill ge dem en chans är ett minst lika stort problem för dålig integration och utanförskap.

                Tyvärr för att samhället inte är uppbyggt för att hjälpa dem? skulle det vara skit lätt för en vuxen analfabet och lära sig skriva på ett helt nytt språk många gr med helt andra bokstavsystem än de som finns i hemlandet? Plussa på det faktumet att många utav de som kommer hit kommer med ptsd liknande symtom ifrån krig och andra trauman? Har ni ingen verklighetsuppfattning? Fattar inte människor som är så naiva, ni måste vara vita medelklass svenskar för det finns fan ingen i orten eller invandrare som inte fattat att det inte serveras Svenssons liv på lika villkor när man anländer till Sverige?! Bättre förutsättningar än en lgh i orten bland människor med psykisk ohälsa, missbruk problematik, låtsas kriminella och misär är något man har eget ansvar för och skaffa sig. Och det ska finnas hjälp och stöd i samhället för ”integration” osv och grundidén är jättefin.

                Men det är ju inte verkligheten längre?

                  Va?

                Vem försöker du lura ???‍♀️

              Hur är det relevant att du är 3e generation invandrare? Är du invandrare av bättre sort menar du, var det det du ville få fram?

              När är ”förut”? Sverige har haft invandring sen typ 70-talet. Det finns liksom en begränsad mängd fakta att ta del av. Och all den informationen som sträcker sig nästan 50 år visar samma sak. Jag undrar verkligen. Vad tror ni studier är baserade på? Och vadå ”oftast lågutbildade”? Det där stämmer inte heller, Sverige har tom storsatsat på att snabbt få in nyanlända med kompetens ut i arbetslivet med snabba SFI-kurser och skyndat på översättning av betyg. Det är inte direkt en homogen grupp som flyr krig, vissa är utbildade, vissa är analfabeter, men fortfarande så går Sverige i plus i det långa loppet. Jag förstår inte vad det är som är så svårt att förstå med det simpla resonemanget. Och många många invandrare flyttar både hem igen och vidare till andra länder.

              Och innan du ifrågasätter min kunskap så länkade jag ovan till flera artiklar och studier som fastnade i modd. Du kan läsa dom i lugn och ro och bearbeta det.

                Ekonomen Tino Sanandaji håller inte med dig.

                  från SvD 18-01-18: ” I en debattartikel i denna tidning i våras beskylldes dock Sanandaji för att med sin bok vilseleda om forskning. Det var KTH-ekonomerna Hans Lööf och Gustav Martinsson (18/5-17) som påstod att Sanandaji spred felaktiga påståenden.”

                  Han är känd för att vara nationalekonomins blondinbella kan man säga. 🙂

                    Han är nog betydligt smartare än du. Men hans narrativ passar givetvis inte din propaganda. Det spelar ingen roll längre, du har redan förlorat.

                    Att någon är smart betyder inte att den nödvändigtvis har rätt.

                  Vad säger han då?

                    Han säger i princip att om man räknar på ett annat sätt (annat sätt som ingen vill räkna på) så kommer vi att gå back på invandringen pga brist på resurser för att bygga upp de som har kommit på senare tid. Han är smart nog att peka ut resursbristen. Det är iaf de. Korta versionen. Han är smart, men han är mer en som böjer sanningen lite och gillar uppmärksamheten av flashiga rubriker som stöter folk. Generellt sett så är det bara oseriöst folk Som refererar till hans analyser.
                    Hälsningar nationalekonom med inriktning på bostadssegregationens påverkan på integration på arbetsmarknaden

                Går Sverige plus på invandring? Hur kommer det sig då att kommun efter kommun går back och är tvungna att göra stora besparingar? Och Malmö, varför tar de emot mer än 3 miljarder i bidrag från främst Sthlm om invandring är så lönsamt? Förklara det för mig.

                  De som hävdar det brukar lägga till ”på lång sikt” (kan vara om 100 år). Jag tror att du redan har genomskådat lögnen. Låt inte Ihm lura dig. Kram.

                    Lång sikt är redan definierat, inom en generation, 10-25 år. Bra försök.

        Mohammed (han i quranen) var ju inte direkt en förebild. Gifte sig med 6-åriga Aisha, fullbordade äktenskapet när hon var 9.

          Jag skriver bara för att, tänkte eg inte ens bemöta det här först. Jag googlade (det tog exakt 30 sek) ”prophet Mohamed marrying aisha”, det kom upp en lång och välgrundad artikel av the Guardian om hur det där kanske/kanske inte stämmer, aisha kunde vara mellan 9-19 år. Och hur det dessutom var vanligt, även i Europa, att gifta bort småtjejer till gamla gubbar. Dessutom dök det upp flera muslimska sajter som förklarar samma sak.
          Google is your friend, och jag förstår inte hur en historia om en eventuell peddo 1500 år sedan har med diskussionen om hur man inte kan stämpla folk som just, peddon ??‍♀️
          Och det heter Koranen på svenska.
          Nu lägger jag mig, orkar inte med flashback-nivån på rasismen här inne.

            Och där kom rasistkortet. Bra att ta till när man är en lättkränkt invandrare.

              Du är ju öppet rasistisk

      De har också alla gemensamt att de är män. Så innan vi bestämmer oss för att alla invandrare är på ett vis kanske vi ska observera den gemensamma faktorn på majoriteten av alla våldsbrott? /en annan invandrare

        ? korrekt, ville bara visa på tankevurpan.

    Hundras som liknar amstaff men har något nättare huvud och kropp + längre ben? Träffade en urgullig jycke på promenad.

      Kan det ha varit en pitbull? Eller kanske någon korsning amstaff/labbe?

      Staffe 🙂

        Staffar är låga. Inga långa ben alltså. ?

      Pitbull?

      Låter som våran hund?, boxer/labrador!

      Ridgeback?

    De senaste dagarna har jag känt en konstig känsla downstairs, det känns som att jag konstant går och kniper fiffin. Eller som att något är där inne.. det gör inte ont men är sjukt obehagligt. Vad kan det vara?! Hur känns framfall?

      Utan att veta så mycket tror jag inte du har framfall. Men gå till gynekolog vetja.

      Du har inte glömt en tampong? ? Säger som förgående, gå till gyn. ?

    Vad har ni för speciella grejer som händer i kroppen eller knoppen när ni har mens? Jag har alltid så himla ont i underlivet. Jag trodde jag var ett freak, men en googling visade att andra har samma.

      1 dag innan får jag ömma bröst. Sen börjar mensen lite då är det lugnt. Men dagen efter att mensen börjat och de är den rikligaste perioden får jag också ont/ömt i hela underlivet. Hatar den känslan, vill knappt torka mig. Stackars fiffi.

      Jag får ont i rövhålet haha. Det känns som att röven är lite öm så jag har svårt att sitta i vissa positioner. I övrigt blir jag så sjukt jävla trött, kan somna exakt överallt. Plus har väldigt mycket ångest första dagen

        jag är gynopererad två gånger och tro inte att det räckte med den värken. N ej jag fick lida mer genom att ha ont i rumpan. Fy Fabian. ?

        Jaaa! Tröttheten, så sant. Fyfan, brutal.

      Jag har också jätteont i underlivet! Usch usch

        Så intressant att det liksom inte pratas om när man är ung och introduceras till skiten om vi ändå är en del som har samma. Det är alltid ”den molande värken i nedre delen av magen” som man hör om. Men jag får ta Ipren och Alvedon för underlivet (och ja+röven). Det är fan inte mänskligt.

      Ont i underlivet är det jag kallar mensvärk

        Men gud vad dryg jag lät, det var verkligen inte meningen

          ?

      Ont i hela benen, ända ner till fötterna, plus ledvärk.

      Ont i benen, svullen kropp och aptiten är lika stor som brösten, dvs EEEENORM! Jag brukar även känna mig extremt ful och vilja byta ut hela mitt ansikte, haha.
      #stabil

      Förutom att jag brukar bli lite dålig i magen någon dag innan så får jag en konstig känsla i kroppen som är svårt att förklara. Det närmsta jag kan förklara det är att det känns som att alla muskler i nedre delen av magen och musklerna i låren och höfter liksom har gett upp. Känns som att det inte finns någonting där som håller upp kroppen på något sätt. Gör inte ont utan mer en känsla av trötthet eller matthet i de kroppsdelarna.

        Har samma. Frågade faktiskt gyn om det och hon förklarade det som att musklerna runt bål och bäcken slappnar av för att blodet ska flyta lättare ut. Skrattade rakt ut och tror fortfarande att det är bullshit ?? Men ändå, då vet du att det finns fler som har så ? Jag har jättesvårt för att springa under mens då det känns som hela innehållet i buken ska åla sig ut

          Jasså, intressant. Ja det brukar kunna kännas som att alla organ i magen ska ramla ut för att det inte finns något som håller ihop allt ?

      Ömma bröst några dagar innan, sen lägger jag på mig en massa vätska – går lätt upp 3-5kg vid mens.

    Jag har räknat ut vad jag reser för per år och sparat 1/12 del av den summan varje månad på ett resesparkonto. Sen har jag räknat ungefär vad jag tycker jag kan lyxa till det för varje år och sparar 1/12 del av det varje månad på ett lättillgängligt sparkonto. Sen har jag en liten summa jag investerar i indexfonder varje månad. Den summan är off limit. Utöver det här jag en liten buffert som jag sparar på mitt lönekonto, där tanken är att det ska räcka till ev oförutsedda utgifter.

    Förra veckan skrev jag en kommentar i ett inlägg om Bianca där jag gjorde en analys om hennes personliga utveckling och personlighet, som blev hyfsat uppmärksammad.

    Jag känner att jag ändå vill skriva att jag tycker det var en otroligt onödig kommentar av mig och att jag faktiskt inte har en jävla aning om hur hon är som person eller hur hennes liv ser ut. Jag kan bara gissa och det är inte rätt av mig att göra det på öppna forum.

    Jag insåg hur jävla ledsen jag själv hade blivit om jag hade gått in och läst något sånt om mig själv. Av en främling på nätet… Nej jag tog mig en funderare och har insett att bara för man tänker något så behöver man inte uttrycka det. Jag har själv en dålig period i mitt liv och gjorde väl klassikern att man måste trycka till någon annan för att kanske få känna sig lite bättre själv. Vilket jag skäms över.

    Tack för mig. Nu håller jag mig från att kommentera ett litet tag framöver ❤ Mer kärlek åt folket

      Wow, det var mycket insiktsfullt skrivet.
      Jag märker själv att jag är otrevlig mot random människor när jag är ledsen.
      Därför blir jag aldrig sur när någon är dum mot mig utan anledning, t.ex. i trafiken. Jag utgår från att personen mår dåligt den dagen.

      Väldigt fint av dig att du tänkt över det och ångrar dig ❤️ Har själv gjort liknande och trott att jag vet hur andra funkar och vilka som inte har personligheter osv. Men sen när jag en gång fick höra vad vissa personer sagt om mig så insåg jag hur himla fel de som inte känner en på djupet har.

    jag har diabetes 2. nu i veckan fick jag reda på att mitt långtidssocker var katastrofalt. tycker jag äter bra. undviker socker osv. va fan gör man?

      Ser du till att röra på dig ordentligt?

      Du måste prata med din läkare om detta. Det finns så många faktorer som spelar in i denna sjukdom. Det är inget man kan få vettiga svar här om.

      Din läkare bör gå igenom medicinering med dig om värdena är dåliga. Höja doser, lägga till läkemedel, byta läkemedel. Kost och träning är superviktigt vid diabetes såklart men man kan inte komma hur långt som helst utan tillräcklig medicinering. Lycka till!

      Rör på dig. Kontrollera din blodsocker regelbundet och minska kolhydrater – det är inte bara socker som påverkar metabolismen.

      Det finns nån grupp på Facebook som ska vara bra!

    Ok, jag har bestämt mig för att göra slut med min kille imorgon. Vi är båda 28 år och vi har varit tillsammans inga 9-10år. Han kommer hit imorgon.
    Hur gör man detta på bästa och snällaste sett. Jag har tänkt på detta jättelånge så jag har typ redan gjort slut i mitt huvud. Jag har aldrig gjort slut förut då har Ingen aning om hur man gör.
    Snälla ge era bästa tips, helst inga ”gör det bara” för hade det varit så enkelt för mig hade jag gjort det för 2 månader sen..

      Är detta någ

        Är detta någonting han är förberedd på eller hur har ni planerat denna träff?

          Nej han ska komma imorgon för att ses bara

            ? är samma som ??‍?

      Var snäll men tydlig. Om han inte vill göra slut eller det kommer helt oväntat för honom kommer han gripa efter halmstrån.
      Ge honom inga halmstrån. Säg inte att ni ska hålla kontakten, vara vänner, att det kaaaanske kan bli ni igen när du fått ditt utrymme…..
      Till en början ska ni inte äta middagar ihop eller ”vara bästa vänner”.
      Det där kan funka om något år.
      Nu måste ni ta en riktig paus, utan sociala media, sms, träffar osv.

      Berätta om varför du behöver göra slut så han inte lämnas med 100 frågor efter åt. Säg ex också att du måste följa ditt hjärta för att vara ärlig mot både dig själv och honom.

      Lycka till!!! Snart är det gjort ??

      Var rak, tydlig och ärlig. Svara på de frågor han har.

    Jag och min man har gjort IVF, eftersom hans spermiekvalitet inte tillåter oss att bli gravida naturligt. För en vecka sedan gjordes återinförningen av embryot i mig och nu är det bara att vänta och se hur det har gått. Är det någon som har något upplyftande att säga haha? Jag har valt att inte tala om detta med folk och jag är livrädd för att googla, eftersom jag är rädd för att läsa om hur dåliga chanser vi har, hur IVF inte funkat for folk osv. Håller på att bli galen av mina negativa tankar och rädslor men vet inte hur jag ska handskas med dem. Vet egentligen inte vad jag vill gå sagt, jag är bara så trött på att vara ensam i mitt huvud med rädslan. Tack för mig.

      Hej!
      Förstår dina tankar. Jag ska börja det långa protokollet om 21 dagar men felet ligger hos mig. Jag har endometrios och har ingen passage i äggledarna.
      Kan inte muntra upp dig men vill att du ska veta att du inte är ensam i tankarna och känslan. Jag vågar inte ens längta efter en bebis längre då jag är rädd att det inte ens blir av.

        Hej! Jag förstår att du inte kan muntra upp mig men jag uppskattar ditt svar. Jag, precis som du, kan inte ens tänka på att det skulle kunna bli en bebis, det känns så oerhört avlägset och som något alla andra kan drömma om men absolut inte jag. Istället för att tänka bebistankar så letar jag självhjälpsböcker som lär en att leva utan barn och utan att bli bitter typ..

        Jag gjorde korta protokollet, långa innebär att du börjar med nässpray och så, eller? IVF är jobbigt men du fixar det!

      Jag jobbar på bb och vi har nästan dagligen bebisar som kommit till via ivf. Hoppas att ni får en egen liten bebis ?

        Tack Erica! Det var fint att höra. Jag vill inget hellre men vågar heller inte hoppas eller ens tänka tanken att det skulle kunna gå bra, att vi äntligen skulle kunna gå vår alldeles egna bebis. Att du tog dig tid att svara värmer, tack igen.

        Då vill jag passa på att fråga dig om du märkt att det födds mer av det ena könet vid ivf. Alla jag känner som gjort ivf har pojkar. Är det en tillfällighet eller ligger det något i det kanske?

          jag är en annan person än du frågade men jag är IVF-barn (90-tal) och flicka 🙂 de som mamma och pappa gjorde IVF ”tillsammans” med fick också flest flickor

      Jag har jättelänge varit rädd över att en graviditet inte nånsin kommer bli av för mig pga en ärftlig sjukdom. Har precis blivit gravid och är ca 7 veckor nu. Är fortfarande extremt rädd över att något ska gå fel men tillåter mig själv också glädjas och drömma om framtiden. Den långa väntan och ovissheten kändes fan outhärdlig men jag kom igenom den och det kommer förhoppningsvis du också kunna komma <3 varenda gång det var klockslaget "11:11" "07:07" osv så önskade jag tyst för mig själv att jag skulle bli gravid. Det låter lite konstigt och flummigt men det hjälpte mig ändå på något sätt att säga dom orden till universumet och det hjälpte med mina negativa tankar. Hoppas att allt går bra för dig <3

      Min vän har gjort ivf pga samma orsak som er. Hon är gravid nu äntligen efter att ha gjort det långa protokollet. Håller tummarna för dig och din man ?

      Hej!
      Det kommer gå bra! Har själv gjort ivf med lyckat resultat (2 barn). Jobbigt när man är precis i det men så värt det efteråt! Funkade inte på första försöket för oss utan tredje. Bra att hålla dig från googlandet, jag höll mig till vårt andra försök men började sedan googla och det ger en bara mer oro. Om du vill lyssna på en podd om ämnet vad gäller tankar och hur man känner sådan jag rekommendera ruvarpodden! Lycka till!

      Kommer gå lysande! Jag gjorde samma som du och har en tonåring nu…
      kommer ihåg att jag visste att jag var gravid.. så när jag väl testade så var det ett ”jaha, sa ju det” :). Spännande tid väntar dig.. om inte nu så snart kram

    Jag har ett problem att jag blir generad så fort nån tittar eller tilltalar mig. Så fruktansvärt trött på det och att man drar sig tillbaka på sociala tillställningar för att man vet att man kommer bli knallröd i ansiktet. Är 29 år så är inte ung längre.
    Ni som har/haft samma problem, vad är era bästa tips?

      Jag brukade bli röd när jag gjorde nervösa fniss, och om nån påpeka det fick jag världens klump i magen att det var pinsamt. Så jag ansträngde mig för att sluta fnissa samt att jag verkligen försökte tänka bort det och inte tänka ”omg jag rodnar, pinsamt” utan försöka foka på något annat och det har blivit bättre, men ibland när jag asgarvar kan jag bli röd i ansiktet men försöker tänka vem fan bryr sig. Men blir du röd av att de bara kommer fram och pratar eller kan du märka att du gör något kroppsligt som framkallar? Jag känner oftast i magen som första symptom på att det är på väg, du med kanske? Och att då ha nån mening förberedd som du kan säga till dig själv, nåt random typ ”jag gillar strumpor med hjärtan” eller nåt för att tänka bort det.

        Jag blir också röd om jag skrattar eller tex hostar och det är helt ok. Det är just det att om nån pratar om eller med mig när jag är med som är jobbigt. Men ska verkligen testa det där med att önska på nåt annat när jag känner av att jag börjar rodna.

        Du verkar vara en så fin person -db- ? Ville bara säga det!

          Va glad jag blir, tack =) <3 För ett tag sen var det någon som skrev att jag alltid skriver så tradiga kommentarer som ingen bryr sig om hahah så det var kul och höra att det finns både och iaf =)

            Jag läser alltid dina kommentarer, håller inte med i allt du skriver men du känns som någon ”man kan relatera till”
            haha

      Tänk att det inte är hela världen och fake it til you make it!! Tänk också hur du själv reagerar när andra rodnar, jag upplever det själv som rätt sympatiskt om någon rodnar.

      Om det inte hjälper, skaffa en bra foundation och kör hårt med den?

    Såg för första gången serien på Netflix som heter When they see us i helgen. usch vad dåligt jag mådde efter man såg den. har ej kunnat sluta tänka på den sen dess. Ni som har sett den här, vad tyckte ni?

      Jävligt bra gjord men jag mådde dåligt i veckor efteråt. Rekommenderar dig att söka på youtube When they see us Oprah. Det underlättade lite men fruktansvärd historia, speciellt när man vet att den är sann.

        Den såg jag faktiskt igår på netflix. Jag Började gråta när skådespelarna grät.

    Vart kan man köpa persikopure så att man kan göra Bellinis?

      Tänker spontant att det kanske finns som barnmat som bara innehåller persika och socker?

        Det finns men det är inte bara persika utan typ banan och päron också tyvärr

      Google is your friend. Finns flera företag som säljer – dock inte färskt utan de är ofta fyllda med E-ämnen.
      Grossisthandlare har färsk puré (frusen), men då är det big-pack oftast.

      Annars får du göra det själv – Och det är ju superenkelt och billigt.

      Tänker spontant att du borde köpa persikor i sin egen juice och mixa? Känns lättast

    Hur kommer man över sitt ex som är en fantastisk person men man ville åt olika håll i livet? Hur släpper man taget?

      Undrar samma. Vi gjorde slut i förrgår. Jag är helt förstörd.

      Låt det ta tid, umgås och hitta på saker tillsammans med dig själv eller med andra.
      Det kommer nog göra ont en tid men sedan kommer du till ett skede när du tänker på personen mindre och mindre.

      Påminn dig om varför det inte fungerade!!! Ge dig själv ett datum där det borde kännas bättre. Typ om det känns likadant 3 maj så hör jag av mig till XX och berättae hur mycket jag saknar hen. Antagligen behöver du inte göra det, men kan vara skönt att ha ett datum att förhålla sig till.

    Någon som bor i Järvastaden eller vet något om området? Bra/dåligt? För/nackdelar?

      Hej! Jag bor i Järvastaden. Mysigt och familjärt område. Tror typ varannat hushåll är barnfamilj.
      Men man får kriga om förskoleplats….vi har lärt världens trevligaste Icanära. Snubben som driver den tar in ungdomar från området och är en sån där karaktär som alla känner. Har bara positiva saker att säga om området.

        Lätt ska det stå•

    Jag har nu under ett par dagar varit torr i mungiporna och lite svullen. Det gör ont att prata för att det svider också när jag ska äta. Har inga blåsor så vet inte om det är herpes. Men har ni tips på hur jag kan lindra det?

      Sånt brukar uppstå vid bl.a. vitaminbrist. Jag får det ofta pga att jag äter en uttorkade medicin. Jag ser till att hålla det rent och torrt så att inga bakterier/svamp får fäste, och använder lite lypsyl som barriär medan det läker. Det ser inte så roligt ut och svider som tusan, men det brukar läka ut efter någon vecka.

      Kanske är munsår ändå? Man kan få det utan att få blåsor. Testa munsårssalva!

      Det kan vara väderomslaget, jag får alltid så när vädret slår om från höst till vinter, eller vinter till något vårliknande väder. För mig har Elizabeth Ardens eight hour cream varit räddningen, smörjer ett tjock lager så jag täcker in mungiporna på kvällen och använder under dagen också. Tycker det lägger sig på några dagar då. Sedan vet jag att vissa i kommentarsfältet avskyr produkten pga mineralolja, men den har räddat mina mungipor och läppar.

      Munvinkelgarader

        Munvinkelragader ?

    vad gör du om du får nackspärr? jag vaknade med det i morse och nu är det värre. så jobbigt. kan värme hjälpa?

      Absolut, värme, tigerbalsan och försök gymnastisera nackmusklerna.

      Tigerbalsam eller voltarengel och en vetekudde som du värmer i micron är underbart vid nackspärr. Har ofta nackspärr och detta är det enda som hjälper för mig. Brukar också försöka att mjuka upp nackspärren genom att försiktigt, försiktigt vrida huvudet från sida till sida. Inte säkert man kommer så långt på den sidan nackspärren sitter men jag tänker att lätt rörelse är bra ?

      Hade det ofta innan jag köpte en tempur-kudde. Inget har hjälpt så bra som den!

    Hej. Är i vecka 36 och har inte skänkt förlossningen särskilt många tankar tidigare. Börjar nu insé att ungen ska ut också och får pytte panik alltså. Känns så utelämnande och okontrollerat på något sätt. Snälla säg att man överlever och att det inte bara är som alla säger ” att man vill dö”

      Det kommer gå toppen ❤ Mitt bästa tips är att släppa kontrollen och lita på att kroppen vet vad den gör. För det gör den, den är byggd för att föda fram barn. Något som hjälpe mig mycket på slutet var gravidyoga, där fick jag lära mig hur man skulle tackla värkarna (fick höra på förlossningen att jag tog mig igenom dom som ett proffs *stolt* haha ?). Jag var också nervös, men jag är så avis över alla gravida att de ska få föda… hade gärna gjort om det trots en förlossning på 2 dygn i bagaget ? lycka till!!!!

      Jag fick den paniken i v 39 haha, hade också varit lugn. Jag panikbeställde Föda utan rädsla och lugnades lite. Födde vaginalt. Jag ville aldrig dö ^^ Jag tog värkarna som en champ om jag får säga det själv. Visst när huvudet är ute och de säger att man inte får krysta och man ba ursäkta?! Ska jag ligga här med ett huvud mellan benen tills nästa värk behagar att komma?!?!? Sjukt, kändes som det brann i underlivet. MEN det varar så kort tid så de är lugnt =) Fick en bristning och fick sy, blev helt återställd. Där var föda utan rädsla bra, för det var det jag var mest rädd för, och om jag inte minns fel så står det något om att de allra flesta får sy antingen lite eller mycket och att de flesta återhämtar sig men att man bara hör om dom som inte återhämtade sig. Vet inte om jag lugna dig eller stressa dig mer heheh hoppas på det förstnämnda! Det kommer gå toppen, lycka till!

      Man överlever och det är jättehäftigt! Om du gillar adrenalin kommer du få dig en upplevelse du sent ska glömma.

      Det gör ont, men jag ville aldrig dö (har fött två gånger, vaginalt). Det är skithäftigt att föda! Hade gärna gjort det igen ?
      Tips- när du krystar- stäng munnen, skrik inte utan håll munnen stängd. Funkar så mkt bättre.
      Annars är ryggbedövning gött ?
      Lycka till!

      Hej! Jag brukar jämföra mina förlossningar med att hoppa bungy jump; det var fruktansvärt under tiden, men efteråt är det det häftigaste jag har gjort! Och om du är förstföderska kommer bm hela tiden berätta vad du ska göra, så det är väldigt kontrollerat 🙂 Mina förlossningar har inte varit som de man ser på film. Inget hysteriskt skrikande, folk som springer, svett som sprutar, utan bara några få personer som är lugna och koncentrerade på att hjälpa mig på bästa sätt!
      Lycka till! Hoppas det går så bra som möjligt <3

      Mina förlossningar har varit fantastiska upplevelser, helt komplikationsfria tack och lov. Aldrig känt mig så superfokuserad och stark.

      Heja heja! Det kommer nog gå jätte bra! Jag har fött två barn och upplevelsen var helt annorlunda båda gångerna men ville absolut aldrig dö! Läs på och öva avslappning. Jag såg många positiva bort stories på Youtube, Giovanna Fletcher är bäst! Jag hade epidural båda gångerna, första gången blev jag övertalad av en barnmorska (blev igångsatt och hade konstanta värkar pga dropp) och andra gången blev jag också igångsatt men då så jag från början att jag ville ha det, det känns ändå.

      Jo, jag fick panik. Och ville dö.
      Det var fruktansvärt vidrigt, men lustigt nog glömmer man det så fort barnet är ute och efter bara några månader är man beredd att gå igenom det en gång till.

      Du överlever. Jag förberedde mig inte heller särskilt mycket, tänkte att ut kommer den iallafall. Lycka till.

      Läs boken föda utan rädsla.
      Läs på om förlossning och att skriva ett brev hur DU vill ha din förlossning kan vara en bra mental förberedelse man tar med sig den , men det kan ju ändras när man är sedan där IRL.
      Ligg inte ner och krysta ut barnet för då måste du trycka ur barnet i en uppförsbacke som det blir om du ligger ner, det är den enklaste ställningen för personalen men det är inte dom som behöver krysta, gör ont som f-n.
      försök att stå upp lutad mot en vägg eller sitta på en förlossningspall, eller på knä lutad mot något är mitt bästa tips.
      Rör på dig under förlossningen,
      Öva på andningen börja nu bra om partner övar med som medhjälpare .

      Det gör ont, oftast mycket, är svettigt ,är jobbigt men förhoppningsvis så går allt bra lycka till.❣

    Hur är det att jobba i butik, frukt/grönsaks -avdelningen. Är det jättetung eller klarar en mindre/inte så stark person också av det?

      Om inte annat så kommer du bli stark tillslut =) Har inte jobbat enbart på frukten men hjälpt till då och då, är inte jättestark och klarar det galant =) Så kör!

      Du klarar av det.:-) det är rätt roligt

      Jättetungt även om du är fit. Bananlådorna väger satan.

      Skulle säga att frukt/grönt är den enklaste avdelningen i butik 🙂

      Vissa backar/lådor med frukt är väl tunga, men så är det på de flesta avdelningar. Dock ska man undvika frukt/grönt om man inte gillar insekter som kan smyga sig ner i lådorna ? ? ?

      Det funkar ett tag och du blir stark. Men det slet något fruktansvärt på min kropp, se till att lyfta rätt!

    Måste bara skriva av mig att jag fullkomligt hatar seminarium! Imorgon börjar en ny kurs och vi har tenta om typ en månad och däremellan ska det vara en del inlämningsuppgifter med seminarium. Kursen har inte ens börjar och jag känner redan en massa stress i kroppen som jag trodde skulle försvinna med förra kursens tenta.

      Samma här. Seminarium var det värsta jag visste när jag pluggade. Finns verkligen inget värre!

      Förstår stressen, men försök tänka att seminarium är chansen att få djupdyka i det man läst och fördjupa kunskapen. Vår senaste kurs hade sjukt många grupparbeten, inlämningar, förberedelser men i slutändan så har jag lärt mig så mycket. Vet inte om du bara känner ”håll käften och håll med bara” hahahh men försök tänka så, inställningen påverkar mycket hur man upplever saker =)

        Försöker tänka så men det är väldigt svårt. Just seminarium känns verkligen som en tid där man bara typ låtsas att kan nånting för att inte skämma ut sig själv, inget inlärningstillfälle.

      De flesta hatar seminarium så de flesta i rummet kommer tänka mer (enbart?) på sin egen prestation än din.

      Jag lovar dig att ingen kommer lägga någon stor vikt vid vad just du säger, eftersom alla andra är så fokuserade på vad de själva ska säga. Jag personligen tyckte det var nervöst första gången när det var mycket nya ansikten, men jag har kompisar som fortfarande är otroligt nervösa trots att vi haft otroligt många seminarier eftersom kursansvariga trycker på att det kommer vara en stor del av vår framtida karriär att prata inför människor, och inte alls fixar att tala relativt fritt utan läser av som ett manus, vilket jag inte kan. Jag kör fast om jag har ett ”manus” jag ska köra efter, utan brukar göra små påminnelsepunkter som jag talar utifrån. Du kör på det som fungerar för dig, stort lycka till! 🙂

    Hur startar man om sig själv?

      Om du menar personlighetsmässigt så har jag försökt, om du menar nåt annat så är allt jag skriver efter det här irrelevant. Jag är alltid väldigt blyg innan jag känner mig bekväm och det kan ta lång tid innan jag är bekväm. När jag började ny skola, nytt jobb eller där jag mötte helt nya människor som inte känner mig alls tänkte jag alltid nu ska jag minsann prata om allt och inget, inte vara nervös för att säga fel saker osv osv men sluta alltid med att jag är som jag är. Och nu har jag väl mest accepterat att jag aldrig kommer bli en pratkvarn som kan prata med allt och alla och det är ok. Jag har mina få vänner, min familj, jag behöver inte ha 3000 bekanta och 5000 vänner på fb. Gud andra kommentaren ikväll där jag inte vet om jag lugnat eller stressat upp mer ^^ Men valet är väl att acceptera sig själv eller kbt:a?

    Ska resa till Finland i sommar. Vilken stad/vilka evenemang kan ni rekommendera? Inte Helsingfors eller Tammerfors. ??? Stannar i två veckor och upptäcker gärna fler städer/byar. Hellre mindre städer än större. Vi ska hyra en bil så har möjlighet att köra runt och se fler ställen/evenemang ?

      Borgå, Nådendal, Åbo, Kristinestad, Vasa ?

        Kristinestad är en helt fantastiskt sommarstad!

      Vasa och Åbo!

      Det finns ett underbart tv-program som handlar om unika platser i Finland som kanske inte är så kända för allmänheten. Vet inte om det går att se programmet i Sverige (det heter Egenland) men här finns en karta över resmålen:
      https://svenska.yle.fi/artikel/2018/01/01/over-100-unika-resmal-pa-egenlands-karta-har-ar-reseguiden-till-ett-annorlunda

      Åbo är fint. Österbottens små byar och städer eller kanske Raseborg kan vara något på sommaren: mysigt och långt ifrån storstäder! Skulle i varje fall hållas relativt nära kusten.

      Tomatkarneval i Närpes i juli ?

      Någon tipsade om Närpes, tänker ge fler förslag på detta fantastiska ställe;) en helt unik svensk dialekt som räknas till en av de äldsta svenska dialekterna. Varje sommar sätts en teater upp på ”vridin” , en roterande manick där publiken sitter och teatern spelas upp. Alltid på dialekt naturligtvis, årets pjäs är Robin Hood, en mer familjevänlig pjäs detta år.
      Förekommer alltid marknader under sommaren, och i Övermark ordnas ”Farmrace” en OCR-bana med ”farmtema”.

    Hur tänker ni kring PFAS, cykliska silikoner, parabener, andra silikoner osv i hudvård, smink och hårvård?
    Är det något ni undviker extra och varför isåfall, vad kollar ni efter? Några bra tips?

    Jag försöker undvika främst PFAS och cykliska silikoner men tycker det är svårt att hitta bra produkter utan?

      Kolla in C/O GERD från Jokkmokk. Så otroligt härliga så jag nästan dör. Ekologiska, gjorda av resurser från naturen, tex hjortron lingon blåbär.. Inget skit i dom, och de doftar så RENT. Och ja de är bra dessutom!

      Kolla in kontot Surfejs på instagram! Har lärt mig så mycket om produkter som innehåller PFAS! Jättebra konto som är informativt och ger tips!

      Jag undviker PFAS och silikoner. Silikoner i hudvård vill jag inte ha för att det inte fungerar bra på min hud och i smink blir det rimligt när jag har använt produkter med silikoner.

      Vet med mig att produkter med silikon i brukar sluta på -cone och -xane, PFAS har jag koll på genom en lista i mobilen som jag kollar på. Håller med om att det är svårt att hitta produkter, har letat efter en primer utan silikon till ett rimligt pris ett tag nu men det är svårt att hitta!

      Hur tänker du själv?

        *smuligt med silikoner i smink

      Min hud har aldrig mått så bra som sedan jag uteslöt silikoner och parfym i hudvård. Har testat någon kräm med silikoner i igen och det har alltid gått åt helvete.

    Hur tänker ni när det kommer till dejting i det här samhället? Jag är så rädd för att träffa någon för allt är upp och ned. Det sker mer våld och sexet är grövre och råare och det känns som all romantik är död liksom. Killarna ser en som sexobjekt och vill bara en sak och sedan är det bra. Hur fan ska det gå att lita på någon överhuvudtaget?

      Men va? Nej det finns massa fina och snälla killar och tjejer. Och ja det finns många fula fiskar också.

        Gör det? Var är dem?

          Vill också veta.

            Eller hur. För uppenbarligen ingenstans.

          *de

      Om ni aldrig träffat sunda bra killar och har dejtat ett par år bör ni se över vilken typ av snubbe ni dras till.

        Detta??

    Tror ni på en återförening mellan BB och Odd??

      Nej ?

      Han har gått vidare.

      Ja!

      Hoppas verkligen inte. Hon måste vara hans liv största misstag.

      Förutom att. Hon gav han barnen såklart.

    ska börja prova olika mugcakes. massa går ju att göra i mugg i mikron. Tex äggröra. Pizza. olika kakor m m. och lätt är det. sett det på Youtube.

      Ok ?

    Behöver era ärliga åsikter. Jag har valt att ”göra slut” med en vän genom att ghosta, jag vet jag vet det är så svinigt att göra så. Men jag kan inte säga det rakt ut! Vi följer naturligtvis varandra på sociala medier och jag har slutat likea det h*n lägger upp, och jag kommer att dröja länge med att svara på meddelanden/sms osv för att slutligen upphöra att svara helt. Då hoppas jag att personen förstår att vänskapen runnit ut i sanden. Gillar egentligen inte att göra det på det här sättet, men vad ska jag annars göra?!

      Jag tycker att det är ett rätt snällt sätt att göra slut på egentligen. För det är ju så det naturliga sättet är när man slutar umgås med folk? Träffar och sms blir alltmer sällan för att sedan upphöra helt. Jag tror du överanalyserar

      Vara ärlig? Jag bröt upp med min bästa vän för flera år sedan på grund av alldeles för många lögnaktiga år. Sade till personen hur jag kände och att jag inte ville ha en relation där allt som kommer ur dennes käft är lögn. Var det bästa jag någonsin har gjort.

      Det är verkligen inte ett schysst sätt att avsluta en vänskap på, utan du väljer att ta den lätta vägen ut. Du frågar vad man annars ska göra? Det bästa vore att prata med personen i fråga och förklara varför du väljer att avsluta vänskapen. Det kommer vara lättare att gå vidare om saker och ting får ett riktigt avslut då ingen behöver undra vad det är som har hänt. Om ni pratar om saken kanske ni till och med kan komma på vad det är som fattas i vänskapen och jobba på det (om det är det ni båda vill).

      Det är så sjukt elakt. Bättre att säga det till personen.
      Bröt dock med min fd bästa kompis på det sättet, men så visade det sig att hon var kriminell så jag kände att jag behövde inte förklara mig, jag ville ta avstånd snabbt som tusan bara.

      Usch vad fegt och elakt, varför inte bara säga rakt ut var det skaver?? Är det någon du sällan har kontakt med är det kanske en annan sak, men en sådan plötsligt vändning kommer förvirra din vän och göra hen ledsen

      Jag gjorde i princip så. Slutade svara på meddelanden, avföljde/blockade överallt och så tillsist blockade jag på WhatsApp också och åkte inte någonstans jag kunde träffa henne. Vi blev vänner för att hon blev tillsammans med en vän till min man, så då pratade ju dom självklart om varför jag valt att inte ha kontakt med henne längre (hon var extremt otrevlig mot min man framför alla varje gång vi sågs med vår vänskapskrets, det störde inte min man så mycket men jag tyckte det var väldigt respektlöst, speciellt eftersom hennes kille är extremt konstig, tar droger och har varit otrogen en massa och jag har aldrig dömt honom/deras relation eller varit otrevlig alls mot honom. Sen kom jag på att hon och hennes kille är skitmänniskor överlag så jag vill inte associera med dem). Tycker inte jag gjorde fel alls, tycker man kan ghosta om man vill.

        I såna fall håller jag med, om nån är en uppenbar skit kan man göra så, men om personen inte gjort en något så nä.

      Tycker inte det är ok, lätt att vara en fegis. Hände mig en gång och jag brydde mig inte så värst men undrade i typ två år varför detta hade hänt. Gick igenom om jag sagt eller gjort nått fel men kom aldrig på något. Men var ändå säker på att jag gjort nått.
      Mötte sedan på personen på stan en dag och hon sa att hon hade skuldkänslor för att hon bara slutat höra av sig och berättade att hennes självförtroende varit dåligt under en period och att hon inte klarade av att gå ut med mig då hon kände att jag fick all uppmärksamhet av det manliga könet efter att jag började klä mig ”normalt”. Var tidigare deprimerad och hade alltid så stora kläder på mig som möjligt, plus typ keps och luva för att inte synas. Jag blev helt chockad av vad hon berättade då jag alltid sett henne som typ min snyggaste vän som kunde få vem som helst. Jag blev besviken såklart, att hon kunde låta något så ytligt förstöra mellan oss men kände en sån sjuk lättnad när jag fick veta vad det var. Hade varit glad även om hon sagt typ du är en tråkig jävla idiot. Hade ändå tänkt att jaha då vet jag det. Så tycker det bästa du kan göra är att berätta.

    Något man kan göra för att slippa vara grå under ögonen utöver att sova, dricka vatten och skit? Finns det någon bra behandling eller mask? Någon som har tips?

      Använd grå foundation i samma nyans som den under ögonen, problem löst

        Haha!

      Concealer?

      finns ögonserum från the ordinary som innehåller koffein som ska hjälpa! annars concealer? makeup revolution concealer & define är bra!

        Har haft det ögonserumet i några veckor men märker verkligen ingen skillnad 🙁 Tur att det inte är dyrt haha.

    Har förlorat ALLA mina vänner, förutom 1, då jag i gymnasiet umgicks med bara en person, den jag fortfarande är vän med idag.
    Hade förut ett stort närverk med vänner som
    verkligen tyckte om mig men som jag gohstade för dom ”inte vad coola nog för mig”, typ.

    Är idag extremt ensam. Har min man och min enda vän men thats about it.
    Har nu en dotter och exakt noll personer att dela dagarna med, förutom henne.
    Gick upp 35 kg under graviditeten också och har fortfarande 25-30 att gå ner så mitt självförtroende och självkänsla är absolut bottenbotten.

    Hur gör man för att skaffa nya vänner i vuxen ålder? Alternativt ta kontakt med alla gamla
    vänner? Dom har ju gått vidare rejält om man säger så och skäms verkligen för att glida in 8 år senare och ba ”tjena minns du mig?” ??‍♀️

      Har inte heller vänner, är 34 år. Har min sambo och min familj. Men känner mig lite ensam ändå.

        Hur kommer det sig? Finns det någon ”historia”?
        Skönt att vi inte är ensamma om att vara ensamma i alla fall ?

          I mitt fall så har jag socialfobi. Haft det hela mitt liv. Men blev värre när jag blev äldre. Fick sen psykisk ohälsa. De vännerna jag hade för över 10 år sen förstår sig inte på sånt. Så jag kände att man inte kunde berätta sånt för de. Har inte heller haft ett jobb på flera år och jag personligen tycker att det är jobbigt att träffa nytt folk för att ibland skäms jag över min sits. Vet ej vad man ens ska säga till folk om varför man har ett sånt liv. Skönt att kunna prata om sånt här
          <3

            Har samma som dig.
            Råkade nyligen sen att min bästa vän från högstadiet bor nära där jag bor idag. Vi tappade kontakten i gymnasiet men har visst båda två bosatt oss söder om Stockholm. Känner ibland att jag vill kontakta henne men det känns menlöst när man har en konstig livssituation. Då måste jag rimligen berätta om min krokiga väg i livet för att komma fram till hur jag kunde hamna där jag är nu.
            Inser att folk egentligen inte bryr sig om vad andra gör eller inte gör men jag är numera trött på att få ett krystat undflyende ”mmkey” till svar när man berättar om sitt läge. Jag vill kunna berätta om jobbintervjuer, familjebildning och hemnet-annonser som alla andra och få ”vad härligt!!” till svar istället.
            Nej fy fan vad deppigt det här blev.

      Men gud, samma här! Vad gör man ens? Jag kan typ känna att jag ibland är socialt pinsam när jag träffar nya för jag typ aldrig umgås med fler än min bästis o sambo haha

      Men gud, samma här! Vad gör man ens? Jag kan typ känna att jag ibland är socialt pinsam när jag träffar nya för jag typ aldrig umgås med fler än min bästis o sambo haha ?

        Haha hur träffar du nya människor?
        Alltså, personligen träffar jag aldrig nya ..

      Jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Har inga bra råd men vill bara säga att du är inte ensam. Jag umgås mest med min sambo och har en dotter som fyller två i sommar. Hade jag inte haft mitt arbete så hade jag nog känt mig ännu ensammare.

      Var bor du?

        Det är alltid en liten klen tröst att höra att man inte är ensam. ?
        Jobbar inte just nu och om jag börjar jobba igen kommer jag börja jobba på vårt företag som jag och min man driver = kommer knappast hamna i en situation där jag kan bli vän med någon.
        Känner ibland för att börja jobba med något helt annat bara för att socialisera mig, så kan verkligen relatera till det du skriver.

        Bor i Stockholm, vart bor du?

          Jag förstår. Annars kan ju jobb vara bra för att lära känna nya människor.
          Jag bor också i Stockholm, kommer inte härifrån men bott här nu i snart fem år.
          Vi kanske kan ses ihop med barnen någon dag? ?

      Har inga nära vänner och saknar det verkligen. Borde tagit hand om och prioriterat mina vänskaps relationer när jag var i 20 års åldern. Är nu 32. Saknar flera av mina förra vänner idag. Men känns konstigt att höra av sig nu. Har en man och snart 2 barn. Men har insett hur viktigt det är med vänner. Och vad jag än gör lyckas jag inte hitta nya vänner. Råden som kommer (tex härifrån) är att börja i en förening, eller gå ett grupp pass på gymmet. Det låter så lätt. Och är nog det för många som redan har vänner. Jag har provat allt. T o m tagit kontakt med andra ensamma på olika sätt men de slutar svara mig. Så då undrar jag vad jag gör för fel?

      Jag har i vuxen ålder hittat nya kompisar på jobbet ? Det börjar med lunchsällskap, sen plötsligt fikar man ihop och sen känns det naturligt att föreslå att gå på AW. Ungefär så. Kanske haft tur som hittat folk jag klickat med också.

    Slut mellan MM och indianen?

      Mer respektlöst inlägg av MM har jag aldrig skådat (Det är iofs inte första gången men detta är nog värst)! Hur kan man seriöst hänga ut en människa man älskar och hävda att det är för att man är ”öppen” med allt. Man har sin fulla rätt att vara öppen om sig själv men det inbegriper inte alls andra i hennes närhet som dessutom uttryckligen sagt sig vilja vara privata. Har man någon form av integritet så kan man inte vara tillsammans med någon som ev riskerar att hänga ut en i en blogg.

        Antar att han är ok med det eftersom hon publicerar det.

      Han behandlar henne verkligen illa.

        Han är nog sjukt trött på att alltid bli utnyttjad. Hoppas han bryter med henne för gott.

    Jag ska börja virka! Har tänkt virka en filt till en väns bebis som kom för någon vecka sedan. Vad mer uppskattar man som är virkat om man har barn? Napphållare? Vagnmobil? Ingenting alls?! ?

      Åh, fick en virkad filt av min pappas fru när min dotter föddes och jag älskar den! Skulle nog också uppskatta små tossor eller vantar!

        Åh, tack för svar och tips! ? Är bara nybörjare, blev ett väldigt spontant infall, så får göra lite fina vantar och tossar till vintern när jag lärt mig virka lite ?

      Jag har virkat skallror till bebisar Som har varit uppskattade.

        Och gosedjur

          Åh, jag älskar gosedjur haha ? får man göra det som snart 27 åring? ?? Självklart blir det gosedjur och skallror. Tusen tack för tips! ?

      Bläckfisk brukar vara poppis! ?

    Hej!
    Jag och min kille firar 10 år i maj, jag föreslog att vi kanske kunde åka till Paris o bla gå på Disneyland. Men börjar fundera på om man verkligen tycker det är kul som vuxen (27 och 29 år) eller om vi typ ska vänta med det tills att vi har kiddos? ?

      Fyfan vad roligt! Om du ska vänta tills ni har barn lär du vänta ett bra tag, dom ska ju växa upp till en ålder då dom uppskattar något sådant också. Så, KÖÖÖR!! Njuuut av den resan!

      åk!!!!! Jag har barn osv och vi var på Disney World i Florida och jösses det var heeelt fantastiskt!!! Och det var inte bara för mina barn var med, gillar man Disney själv är det superb!!!
      Planerar resa till Disneyland Paris as we speak! Man är aldrig för gammal för Disney ?

      Fråga honom om han vill åka till Disneyland. Min fästman är inte alls intresserad medan jag skulle mer än gärna åka. Han har dock sagt att vi kan besöka då vi fått barn.

      Jag (25år) var där med min kille (30) i somras. Vi hade sjukt kul! Min kille pratar ganska ofta om denna resa då han tyckte det var så otroligt magiskt. Så jag skulle säga, åk! ?

    Har världens gravid cravings och behöver alla gottegrisars hjälp. Min förra graviditet var jag sugen på en särskilt sort blå sura remmar som ni hjälpte mig hitta ??

    Nu efterlyser jag: en starkt blå klubba, som har rosa(litet) tuggummi i och som man endast hittade i amouris(arab affärer, som man inte fick skriva här) och små kioskar på 90 talet. På pappret fanns det typ en mun som blåste en rosa bubbla och man blev helt blå i munnen är man åt de klubbarna. Väldigt speciell smak den smakade typ blått ?

    Ngn som känner igen?

      Om du inte hittar just klubban så finns det liknande i lösgodis, men då är det bara tuggummi. Mörkblåa kulor, Så sura så det kändes som hela munnen skulle fräta sönder?

    Fråga; om man har haft hål i öronen som typ vuxit igen (ena örat kan jag nog trycka igenom ett örhänge om jag vågar, inte det andra) och vill göra nya hål, kan man då göra hålen i de gamla hålen så att säga?

      Ja det kan man

    Jag har träffat ny kompis, AV manligt kön. Han är jättesnäll. Och jag vill hjälpa honom in i samhället, men han tar inte mina nej.

    Eller han accepterar mina nej när jag säger nej, men 5 minuter senare försöker han kyssa mig och ta på mig ändå. Idag skrek jag till på honom igen efter tionde gången.

    Jag berättar gång på gång stt jag bara vill vara vän, men han ifrågasätter.

    Vad ska jag säga om han inte slutar? Det va tredje gången vi umgicks idag. Sist bröt han sig in i duschen när jag va full. När jag skrek ”hjälp” så lät han mig vara.

    Så dumt.

      Han är inte jättesnäll. Lämna direkt.

      Vissa män, särskilt om de är av viss härkomst, ser ej kvinnor som vänskapsobjekt. Det finns liksom bara inte. Han visar ju ett stört beteende och du gör nog bäst i att undvika personen som pesten.

      DET DÄR ÄR INTE EN KOMPIS. Noll respekt för dig. LÄMNA

      Men det låter ju inte klokt – det är ju trakasserier! Och farligt det där med duschen. Sluta umgås.

        Jag vet att ni alla har rätt. Någonstans ville jag väl inte ha fel heller. Ska sluta umgås med honom. Ångrar att jag ens gav honom en chans att bli min vän.
        Jag borde aldrig svikit min första instinkt.

        Tack alla.

      lämna. lämna lämna lämna. det är inte din uppgift att hjälpa honom, speciellt inte om han inte kan ta ett nej. hoppas att du är ok x

        Tack! Jag mår bra, är glad att jag har lärt mig att säga nej utan att ge upp! Och höja min röst.
        Men känner mig korkad också! Jag är en vuxen kvinna, borde fattat bättre?‍♀️

        Tack för alla era ord, det blir tydligare när man läser eller hör andra säga det.

      Eh sluta umgås?

    Idag vill jag känna, tänka och säga rätt saker i ett visst sammanhang. Snälla, kan ni ge mig lite pepp?!

      Det gick bra sedan.

    Nydiagnostiserad med EIPS (borderline). Försöker hitta saker att läsa på nätet om detta men hittar väldigt lite, och jag är inte någon självskadande tonåring/20-åring. Någon som har tips?

      Jag antar då att du bland annat har problem med känsloreglering? känslor som går upp och ner i rasande fart? Svårigheter i relationer? Impulsiva beteenden- eventuellt självdestruktivt?
      Ett boktips är ” Känslor som kraft eller hinder”, av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist ( Natur och Kultur)
      Vet inte var du bor, men om du fått utredning och diagnos av offentlig vård, kan du kolla där du bor om det finns behandlingar för det där- för det finns. DBT och eller ERGT. ( står mycket på nätet om detta)
      Hoppas du kan få den hjälp du behöver/vill ha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.