ÖPPET SPÅR

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!

OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

629 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Någon mer som lägger sej senast 21??
    Är såååå kvällstrött ?

      Ja, typ! Eller jag lägger mig gärna tidigt, men somnar runt 22. Men det är mysigt att lägga sig tidigt. Igår la jag mig 19.30?

        Åh du är min hjälte!
        Älskar också att bara ”ligga” i sängen ???

          Haha ja, det har blivit så normalt för mig att göra det att jag börjar bli lite förvånad när folk håller igång och gör saker efter kl 20.? igår blev jag hembjuden till en runt 19.45, kändes så konstigt för i min värld var det ju läggdags?

            Haha jag förstår din förvirring. När jag läste din kommentar kände jag typ ”vem bjuder hem någon så sent?! Och på en vanlig vardag!” Ja, kanske någon som inte har samma sovtider som en tremånaders bebis ?

      Jadå ska strax krypa ner i bädden ?

      De dagar jag jobbar dagpass och börjar 7 så måste jag gå upp 04.30. Då somnar jag mellan 20 och 21. Dödstrött! Sen håller jag med den som skrev att det kan vara mysigt att bara lägga sig tidigt också för att somna liite senare.

      Är också kvällstrött, skulle kunna lägga mig vid 21 men prioriterar alltid annat än sömn ?

      Nattuggla här. Lägger mig bara tidigt om jag måste eller om jag är sjuk eller ledsen eller nåt.

        Håller med. Vid 20 börjar ju kvällen.

      Eh nej, ligger klockan 2-3 och filosoferar om livet.

      Jag kommer hem en timme efter att du lagt dig, haha (jobbar med management consulting). Dock tycker jag sömn är otroligt tråkigt, önskar att man bara behövde sova en timme per natt… Finns så mycket man vill göra på dagarna att dygnets timmar inte räcker till och så tänkte jag även som student och när jag hade ett 9-5 jobb.

      Jag har samma sovtider som mina syskonbarn, dvs lägger mig 20-20:30 och vaknar tidigt. Är så trött på kvällen att jag omöjligen kan hålla ögonen öppna ?

      Ja min sambo?

    Snälla hjälp. Jag kan inte sluta på mitt ex. Vi gjorde slut för snart tre år sedan. Han misshandlade mig fysiskt och psykiskt. När jag gjorde slut var han fruktansvärd och jag var rädd i ett halvår tills han flyttade härifrån.
    Han har hört av sig en gång efter (typ två år sedan) och frågat efter bilder på oss och ”vår tid tillsammans”. Jag svarade inte såklart. Annars inget mer.
    Jag har alltid trott att han skulle be om ursäkt någon gång. Validera mina upplevelser. Krupit till korset etc. Men det har han inte. Och desto längre bort från den tiden jag kommer desto mer tvivlar jag, har jag hittat på allt? Ibland känns det så. Ingen annan var ju där förutom jag och han. Hände allt det där fruktansvärda verkligen mig? Det har präglat så mycket av min syn på livet.
    Jag har en ny relation med en underbar person, älskar igen, han vet om allt som hände osv.
    Men jag fattar inte varför jag inte slutar tänka på exet? På allt han gjorde? På ärren på kroppen och i själen. På minnena som får hela kroppen att skaka. Om han har träffat någon ny, om han isåfall gör samma mot henne? Om han inte gör det, varför gjorde han bara så mot mig?
    Om någon har tips, snälla snälla snälla, vad ska jag göra för att släppa allt? Är det ”normalt” att gå runt att älta detta fortfarande?
    Jag hatar att tänka på den jäveln.

      Gå i terapi ❤️

        Vilken typ av terapi skulle du rekommendera till något sånt här? Känner mig helt lost…

          Antingen trauma eller KBT beroende på problematik. Utifrån det du skriver, KBT.

          Din kommun har förmodligen ett relationsvåldsteam. Du kan få kostnadsfria samtal hos dem för att bearbeta våld.

      Det är helt normalt att det finns med dig fortfarande. Du har varit med om något som du behöver bearbeta. Det tar tid. 3 år är inte så lång tid heller med tanke på vad du var med om. Förstår om det är jobbigt att inte ha kunnat ”släppa det” och att ditt ex fortfarande på ett sätt tar plats i ditt liv, åtminstonde i tankarna. Men låt alla känslor få finnas där o försök att inte fly ifrån det. Ju mer vi kämpar mot det ju starkare blir de jobbiga.

        Vilket fin svar, tack ❤️

      Vad du än gör så gå inte tillbaka, du har gjort grovjobbet nu spökar bara din hjärna med dig. Vänd dig till en psykolog, prata ut, och förstå att det bara är din svaga sida som spökar men att din starka sida redan vunnit i och med att du lyckats lämna. En sak är säker och det är att det kommer gå över, och en dag kommer du vara så glad att du höll ut, och när du tänker på honom kommer du bara bli äcklad. Men som andra sagt, hitta någon att prata med.

        Skulle aldrig gå tillbaka, aldrig aldrig aldrig. Vill bara sluta tänka på allt som hänt. Tack för dina ord ❤️

      Tänk att din hjärna är en trädgård.. varje dag växer det ogräs fast du gillar bara ha nya växter. Du får gallra lite varje dag tills de nya växterna tar över. Låt inte ogräset växa vilt utan gallra ofta. . Varit där och lovar att det går över ❤️

        Tack! ❤️ Tips på hur man gallrar?

      Exakt samma för mig, vi gjorde slut 2017. Du är inte ensam, jag ältar också mkt fortfarande ❤️

        Va fint det känns att inte vara ensam om dessa upplevelser. Ibland känns det som att det kommer spöka i ens hjärnas korridorer för alltid.

    Tips på avskedspresent till chef? Det får max kosta 400 kr och helst vara något hon kan ha kvar och inte slänga ?

      Skulle satsa på någon slags ljusstake eller liknande av ett finare märke. Jag tycker väldigt mycket om Skultuna’s olika produkter i främst mässing. Och de flesta ljusstakar är rätt tidlösa i sin formgivning att de går hem hos alla, och om den inte gjorde det så är den liten nog att gömma undan i nått skåp.

        Tack LCA! 🙂

          Armband!

      Fint vin eller champagne.

        Man bör nog vara försiktig med att ge bort alkohol, personligen är jag emot det helt och hållet. Det är svårt att veta om människan du ger det till har något bakomliggande alkoholproblem. Jag har en släkting som är nykter alkoholist som arbetar som chef, hen får ganska ofta alkohol i tackpresent och tycker att det är riktigt jobbigt trots att hen avrit nykter i fem år.

          Man kan ju också tänka att det är förutsatt att personen skulle uppskatta det… herregud.

      Om det inte behöver var något som behöver finnas kvar så kan jag tipsa om en korg med godsaker. Typ ostar, choklad, chark från charkdisken, kex m.m. Det har verkligen varit uppskattat och kanske någon god öl eller vin till … om hen dricker alkohol.

      Fin kruka och en liten växt, typ ett litet ”träd” kanske? Viktigt att det är från en blomsterbutik då så det inte blir för ”snålt.” Doftljus går alltid hem annars!

    Herregud vilken dag. Första dagen på ett alkoholprogram för barn med missbrukande föräldrar. Trots att jag är vuxen tog det såå hårt. Är helt knäckt. Ville bara ventilera det.

      Det kommer vara tufft men du kommer bli stärkt av /efter det ?

      Vad fick ni göra? Låter tungt

    Jag har märkt att jag blir otroligt andfådd när jag pratar. Det är som att jag pratar vid utandning och det gör att jag tappar vissa bokstäver i vissa ord, eller uttalar de helt fel och allt blir totalt kaos. Jag liksom fastnar i vissa ord och börjar stamma ibland, eller att tungan får frispel och vill inte samarbeta.

    Är det någon som har erfarenhet av detta? Vad kan det bero på?

      Min röst ändras också av detta! Jag har en lite mörkare röst naturligt men när jag pratar så låter jag som om jag vore straight from Lidingö med långdragna iiiii:n och gäll röst.

      Ring 1177 för hjälp, lycka till.

        Försvinner du om jag ringer 1177, för då ska jag ta mej tusan ta å ringa ?

          Självklart inte men något verkar ju inte rätt, tänkte mer om de kunde hjälpa dig. Men du behöver inte bry dig om min kommentar det var bara välmening.

            Vill bara säga att jag inte är Al som svarade på din kommentar. Det är någon annan som försöker vara lustig. Det var jag som skrev första kommentaren 🙂 tack för din kommentar! Känns dock fel att ringa 1177 nu, känns bara som jag kommer vara i vägen nu när de får massa samtal om Corona.

      Astma

        Varför tror du det?

          Det var så det började för mig, gick till läkare som gjorde ett test som visade att jag hade astma. Var då 21år.

            Okej, tack! Jag visste inte att man kunde få det som vuxen. Jag hade liksom inte dessa besvär som tonåring till sena tonår. Är 25 nu.

      Jag rekommenderar dig att söka dig till en röstlogoped. Ett förslag är att be din vårdcentral om remiss till logopedmottagningen (beskriv det du sagt ovan, och något om att det har en påverkan på ditt vardagliga liv), eller sök dig till en privat röstlogoped. Där kan du få individuella råd och träning i röstteknik. Har själv gått i behandling hos röstlogoped, att lära sig att använda rätt teknik (där just andning är en STOR del) har inneburit en stor och positiv förändring för min röstanvändning. Lycka till!

        Tack så mycket! Får jag fråga varför du gick hos en logoped? Jag vill inte verka okänslig med denna fråga, för den grundar sig i osäkerhet, men är det inte ovanligt för vuxna 20+ att träffa en logoped?

          Absolut okej att du frågar! På grund av samma problematik som den du beskriver 🙂 Nej, logopeder har flera olika områden som de kan rikta in sig på, barn (med avseende på språk, läs-och skriv, tal osv) är bara ett av flera områden. Logopeder arbetar ju även med vuxna personer inom många olika områden, bland annat inom röst (instagramkonton ”logopedhuset” drivs exempelvis av just en röstlogoped som har informativa poster om röstfunktionen som främst riktar sig mot vuxna) 🙂

            Det märks i tråden att det inte finns några hetsiga mena människor! Det är skönt att slippa få läsa om kn*lla din mamma och annat otrevligt. Känns genuint helt enkelt!

      Jag har så i perioder och det beror på min ångest! Nu vet jag inte om du har ångest (inte bara att känna ångest ibland utan att faktiskt ha en ångestsjukdom) men känner du samtidigt ett tryck över bröstet så kan det vara det ? har sedan jag blev sjuk märkt att jag har sjukt lätt för att bli andfådd, speciellt när jag pratar.

      Alltså jag kan få så när jag är lite nervös inför att prata med någon/om något … kan det ha något att göra med de?

      Annars kan jag märka av sånt när mitt järnvärde är lågt (har problem med detta i perioder), men då är man ju generellt cäldigt orkeslös

    Corona… ni som bor i Stockholm, ska man hålla sig hemma från jobbet? Lämna barnet på förskolan eller inte? Allt känns så ovisst och börjar fan bli skrämmande med tanke på utvecklingen!

      Tycker det är en ganska förväntad utveckling.
      Jag tänker ta till lite försiktigheter, jobba hemifrån, undvika kollektivtrafik och folksamlingar. Men mest för att undvika att råka smitta folk i riskgrupper om det är så att jag blir smittad. Tycker det är viktigt att visa den hänsynen. Som viruset ser ut nu verkar det liksom inte vara någon big deal om jag själv blir smittad, hellre de symptomen än magsjuka hehe. Men för någon annan kan det ju gälla livet.

      Om du är orolig och har möjligheten hade jag stannat hemma. Gällande barnen så vet jag faktiskt inte, tycker informationen är väldigt dålig.

      31 fall i Sverige utav 10 000000 människor? Stanna hemma från jobbet?? Lol

        52 fall. Stor ökning idag.

          Va? Det var väl i Norge? Står fortfarande 36 smittade i Sverige på Aftonbladet.

            Nej, 52. 16 nya fall i Stockholm idag.

              Okaj. Då har inte Aftonbladet uppdaterat sina siffror?‍♀️

                Jo. Det har de? Och skrivit om det. Spela roll, det är 52 konstaterade fall.

                16 på bara en dag i Sthlm. Det är mycket.

            Står: Antal smittade personer i Sverige: 52.

            På aftonbladet….

              Inte i min app?

                Jo nu. Men inte alldeles nyss.

                  Uppdaterades vid 19.

                    Möjligt. Är väl min app som inte hängde med. För jag gick in nyss och då stod det 36. Men skit samma nu. 52. Ökar obehagligt snabbt.

                      Nja ingen exponentiell ökning än. Så det är inte så snabbt än

                      Nja. Ökar ganska långsamt men lär ju vara ett mörkertal också. Tycker mer Sveriges krishantering och att man vet hur läget i sjukvårdenen ser ut är obehagligt.

          Vet du hur många som k dagsläget lider av maginfluensa ? Eller de gamla ”vanliga” influensorna? Nääe just det. En antagligen betydligt fler.

            Vad spelar det för roll? Fanns en gång i tiden då bara några få hade influensan, bara några få hade förkylning, bara några få hade hiv. Det är så nya sjukdomar funkar, alla smittas ju inte omgående utan det etablerar sig under tid. För att vara ett så pass nytt virus är väldigt många sjuka i det världen över.

            Fast om du inte fattar skillnaden på ett virus som muterat och som människan inte utvecklat immunitet mot och magsjukan bör du verkligen inte uttala dig.

            Vanlig influensa har en dödlighet på under 1% medan coronaviruset har en dödlighet på nästan 4%. En markant ökning från dess 2% i februari.

              Eftersom vanlig influensa drabbar otroligt många fler så minskar även dödligheten exponentiellt.
              Det är liksom så statistik fungerar.

                Det vet vi inte för det finns ett extremt stort mörkertal. Man tror att det bara är 10% av fallen som blir rapporterade. De flesta som går runt med smittan vet inte ens att de har den!

                  Precis som med alla andra sjukdomar då.

                    Men nu är det här inte som vilken sjukdom som helst. Det är inte follikulit eller psoriasis det handlar om direkt

                Har du ju ingen aning om. Vänta tills nya viruset sprids innan du jämför. Hade vi idag haft lika många smittade som i influensan så hade vi haft många, många fler döda i viruset än av influensan.

            Coronaviruset har en dödlighet på knappa 3 % (vad man vet än så länge, detta kan dock ändras), alltså 2-3 personer per 100 smittade. Till detta hör att ingen har någon naturligt uppbyggd immunitet mot Covid19 och det finns inget vaccin. Vanlig säsongsinfluensa har en dödlighet på ca 1.7 promille (alltså 20-30ggr lägre än Covid 19). Till saken hör att vi alla har viss naturlig immunitet mot säsongsinfluensa. Kroppen klarar därmed en viss mängd av viruset utan att utveckla symptom och blir man ordentligt smittad vet alltså kroppen hur den ska göra för att gå vinnande ur striden efter en tids kamp. Dessutom finns vaccin för dem som behöver (är försvagade, extra utsatta osv) . Hur många känner du som inte blir smittade av en vanlig influensa någon gång då och då? Detta trots egen immunologisk motståndskraft & vaccin. Tänkt dig då ett virus som du inte har något eget försvar mot. Noll. Nada. Inget alls. Risken att smittas ökar markant och blir du väl smittad är risken att dö stor. Jättestor! Risken att dö i bröstcancer för den som fått sjukdomen är ca 48/10000. Risken att dö av Covid 19 när man väl fått sjukdomen är ca 300/10000 (vanlig säsongsflunsa ca 17/10000). Så även om man inte ska agera i panik (när har något gott någonsin kommit ut av det…) så är Covid 19 inget att trivialisera. Detta är bara början avs antal smittade. Finns inget som tyder på att vi nått toppen ännu. Var försiktiga m.a.o, och trivialisera inte! Ha det ?

              Intressant är att på det isolerade kryssningsfartyget är dödligheten bara 0.3%, trots en relativt hög medelålder på de smittade. Jag tror att den förväntade dödligheten kommer minska drastiskt.

        Många får redan nu stanna hemma från jobbet.

        Har vi varit ute och rest någonstans måste vi jobba hemifrån minst två veckor efter hemkomst.
        Vi har en cancersjuk som just genomgått behandling som jobbar hos oss så någon annan policy vore sjukt oansvarigt som arbetsgivare.

          ?? Fint och bra gjort, särskilt mot personen

            En självklar sak i andras ögon. Det finns liksom ingenting att diskutera. Man har som medborgare en skyldighet till största möjliga mån minimera risken att någon med nedsatt immunförsvar blir smittad.

              Nä det är verkligen inte självklart. Har en kollega på jobbet vars morsa kom
              hem från Iran i helgen, självklart har hon träffat henne men går till jobbet varje dag. jag har sagt att jag kommer säga till chefen och undvika henne de närmsta veckorna vilket jag även gör.

                Hänsynslös kollega!

                Och det är nu du berättar att ni dessutom jobbar inom hemtjänsten.

                ”I andras ögon” skrev jag 😉
                Som i ”jag är medveten om att det finns många själviska idioter och det därför ses som en fin gest att stanna hemma”
                Skulle din kollega försöka sätta sin fot på vårat kontor skulle hon åka ut med huvudet före, få en rejäl uppläxning i företagets värdegrunder och policy och beslutsfattare skulle ifrågasätta om hon var rätt person på rätt plats.
                Jag vet andra gigantiska företag som infört reseförbud för all personal då det upptäckts att de haft en smittad medarbetare. Så mitt företag är långt från det enda som agerar så här.

                  Ja, det är hemskt. Blir lite nojig när jag tänker på hur många företag kör liknande fulspel.

                    Nu misstänker jag dock att företaget skulle genomföra åtgärder om de bara visste om vad medarbetaren håller på med. Det är svårt att göra något åt saker de inte vet.

                      Oj vilken jobbig person den här 22.44 var

        https://www.dailymail.co.uk/news/article-8075633/First-British-victim-25-describes-coronavirus.html

        Unga och friska ska inte tro de slipper undan lindrigt. Läs denna drabbade killes upplevelse. Hans katt dog!!!

      Jag är mammaledig o väljer att ha dom stora barnen hemma från förskolan också. Dom brukar ändå bara vara där 3 dagar i veckan o jag gillar att ha dom hemma så det är ingen uppoffring. Sambon jobbar o åker tunnelbana dock…

      Nej. Om man vill veta hur man ska göra ska man läsa på folkhälsomyndigheten. Finns inga sådana rekommendationer.

        Haha det har visat sig vara ett skämt. De uppdaterar info efter saker händer istället för att försöka ligga steget före.

        Folkhälsomyndigheten som bara för några veckor sedan påstod att det var högst osannolikt att det kommer några fall alls till Sverige trots att det redan fanns i både Tyskland och Frankrike ?

        Folkhäsomyndigheten har I det sista fått massiv kritik avs sin hantering av Covid19 av stora spelare inom immunologi, infektion och krishantering (specialiserade läkare, professorer och dyl.). Kritiken är dessutom mycket konstruktiv så det är tyflig var anses göra för fel och hur dessa experter anser att de borde agera istället. Känns mycket trovärdigt och relevant. Aktie därför inte blont lita på Folkhäsomyndigheten avs. detta virus. Ett antal djuplodande experter gör det inte!

          Vissa är så indoktrinerade så det är sjukt

      Tycker rädslan för detta är galet överdriven. Folk dör av vanliga influensan varje år…

        Det här argumentet är galet.

        1. Varför ska folk behöva dö både i influensan OCH det här? Blir ju FLER döda?

        2. Det här viruset är farligare och smittar mer än influensa.

        3. Finns inget vaccin.

        4. Helt nytt virus, det har redan muterat, vi har ingen aning hur det kan se ut om 1 månad.

        Brukar rökare dö i vanliga influensan? Rökare är en riskgrupp.

          Nä rökare är inte en riskgrupp. Har du sjukdomar för att du röker, lugnproblem ellet liknande tillhör du en riskgrupp.

            ”Förloppet. De flesta smittade uppvisar milda symtom. Dödsfallen drabbar i första hand äldre och personer som redan är sjuka. Samt rökare.”

            citerat från: https://www.sydsvenskan.se/2020-03-03/nyfiken-pa-corona-och-covid-19-detta-maste-du-veta

            Rökare är visst en riskgrupp. Varför läser du inte informationen om smittan innan du leker viktig på nätet?

            Rökare är absolut en riskgrupp. Om man röker så är man i samma riskgrupp som de med nedsatta immunförsvar eller lungsjukdomar. Rökare är de som ligger absolut värst till

            Män är ovanligt överrepresenterade bland de döda i Kina. De tror att det har med just rökning att göra, då det är mycket vanligare med rökning bland män än vad det är för kvinnor i den kulturen.
            Rökare är definitivt en riskgrupp.

        Corona är ju dock inte influensa, utan lunginflammation.
        Till skillnad från influensa så är covid-19 klassad som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom som vid en spridning i samhället innebär en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och som kräver extraordinära smittskyddsåtgärder.
        Vi som samhälle skulle inte kunna hantera ett stort utbrott då alldeles för många samhällsfunktioner skulle kollapsa, som sjukvården, räddningstjänsten, polisen, kollektivtrafiken etc. etc.

        Ja, influensa dödar många varje år. Det är just precis därför som forskare inte vill att en annan smittsam luftvägssjukdom ska slå rot. Om de kunde stoppa säsongsinfluensan skulle de göra det. Men det kan ännu finnas en chans att stoppa coronaviruset.
        På ett sätt är just influensan det bästa argumentet till varför man med alla medel möjliga ska försöka utrota det här viruset.

        Hittills är faktiskt coronaviruset dödligare än influensan. Influensa dödar ungefär 0,1%, i början hade Corona 2%. Men bara för att man har en låg dödlighet innebär inte det att det kan få enorma konsekvenser ifall många drabbas. Det är bara titta på all export från Kina som blivit kraftigt försenade. Det nya coronaviruset verkar dessutom vara mer smittsamt än de flesta influensastammar och ungefär lika smittsamma som stammar som uppträder under pandemisk influensasäsong.
        Det man vet är att varje person med viruset smittar över 2,2 personer, säsongsinfluensan smittar 1,1.
        Rent statistiskt så har coronaviruset samma mönster och siffror som spanska sjukan, där 3-6% av hela jordens befolkning dog.

        Mot vanliga influensa finns det vaccin, och dödligheten skulle vara ännu högre utan den. Mot coronaviruset kommer det ta minst 18 månader att ta fram ett vaccin mot. Det finns alltså ingen behandling mot sjukdomen, det enda man kan göra är att behandla symptomen.

      Det är ju viktigt att vara medveten om att det inte är någon okontrollerad smitta som sprider sig. All smitta har kunnat spåras. Så, så länge man inte varit i ”hemmamiljö” (inklusive hotell, kontor och liknande), eller suttit inom 2 meter från någon smittad så finns det inga rekommendationer att stanna hemma. Så sa smittskyddsläkaren på en presskonferens tidigare idag i alla fall.

        Han har ju dock haft fel i allt hitintills?

          Är det en fråga eller ett påstående?

          Det var en lokal smittskyddsläkare. Han har inte alls haft fel tidigare, eller nu.

        Hur vet du det ? Jag och familjen har varit jätte sjuka med alla symptomen som man har med Corona, men vi får inte testa oss då vi inte varit utomlands eller koppling till någon som har konstaterad smitta. Vissa som har kommit hem från utlandet och visat symptom har ringt men inte fått testa sig och gått/ åkt till apoteket för att handla mediciner. Du vet ej om du är egentligen smittad eller inte … myndigheterna har bara fokuserat på personer från utlandet

        Det är fel!
        Man har uppskattat att 90% av smittan är oupptäckt. Och det är därför den fått så stor spridning i bl.a Italien.
        Har du suttit på samma buss som någon smittad i mer än 10 minuter riskeras du att ha blivit smittad, vilket i sin tur innebär att du riskerar att smitta många innan du märker att du är sjuk.

          Fast inget tyder ännu på att detta virus smittar under inkubationstiden, utan endast när symptom visas och sjukdom brutit ut.

            Det finns ingenting som säger att någon med utbruten sjukdom inte skulle sitta på bussen. Personen i fråga kanske inte ens är medveten om att denne har det för att symptomen är så pass milda i det stadiet personen befinner sig i. Denne smittar i sin tur fyra andra, en vars make ligger i riskzonen. Den personen inser inte att denne har blivit smittad förrän det är för sent. Eftersom de sover tillsammans blir maken också smittad och dör.

            Vanlig influensa är redan allvarligt nog. Vill vi verkligen att en till dödligare influensatyp ska få fäste?

            Det är 100% bevisat av forskare i Kina samt UK att det smittar under HELA inkubationstiden.

        Se dokumentären om Corona på SVT ??

      Mina barn går till skolan så länge de är symptomfria. Allt rullar på som vanligt här, Corona har spridits i min provins sedan januari. Ingen har koll på spridningen och de flesta förväntas få det i någon grad. Flera av mina bekanta har symptom och har isolerat sig i hemmet. De mår hyfsat bra. Alla VET att det sprids överallt även om bara en handfull testat sig. Jag bor i WA, USA.

      Jag skulle absolut hålla mina barn hemma från skolan. Regeringen skiter i vad som händer med oss.
      För 2 veckor sedan skrev jag in till expressen och Aftonbladet varför publicerar ni inte sanningen om viruset, dvs att det smittat via ytor i upp till 8 dagar samt att det smittar via utandningsluften, dvs luftvägspartiklar aresolerna), det är därför det sprids kraftigt. Detta då det bekräftats av flera forskarna som gjort studier både i UK och i kina. Jag skrev också att man INTE bli immun av denna typ av virus. Plus att viruset har muterat så det kommer bli som att försöka fixa ett virus mot hiv.

      Men Aftonbladet och expressen publicerade ändå att det inte smittar via ytor, att det är som en influensa, att det inte är luftburet.
      Allt pågrund av idioter på folkmyndigheten som vägrar ta till sig internationell information.

      IDAG publicerar det första att de smittar via ytor, ja papper, brev, paket, metall, plast, alla ytor.
      De säger först nu att man inte blir immun.

      Vänta och se, om några veckor kommer de våga säga sanningen om att det är luftburet.
      Dvs tunnelbanan, bussar, tåg, klassrum, kontor, är du i samma rum/vagn/buss som någon som har Viruset så får du vet också.

        Barn har ju iof inte blivit lika drabbade

          Om de blir sjuka eller inte spelar ingen roll, de kan fortfarande sprida viruset!

      Tycker det är väldigt klart hur man ska bete sig här i Sthlm. Följ rekommendationer från officiellt håll, och gör som de säger. 🙂

        Absolut följ denna dåres råd. En man som bor mitt ute i skogen, inte har någon kunskap eller vett. Absolut Anders Tengell lyssnar vi på.

        https://www.expressen.se/nyheter/statsepidemiologens-hostattack-rakt-i-handerna/

        Jag skulle kunna satsa pengar på att han kommer bli åtalade för folkmord när den här smittan spårar ur. De hade alla chanser att stoppa viruset men sket i det.
        Om det inte kommer ett vaccin och stoppar det förstås.

    Mina ”vänner” valde att dissa min syster, allihopa, en efter en, precis innan min möhippa (som var tänkt cirka en månad sedan). Är fortfarande riktigt ledsen och otroligt besviken över hur 7 personer bara kan hoppa av i sista sekund. Överdriver jag eller är det okej att vara ledsen? Har inte ens lust att ha med dem till mitt bröllop, för tydligen är jag inte ens en prio för dem.

    Ps. Har själv deltagit till alla de gifta vännernas möhippor samt babyshowers :/

      De visste om det sedan november och alla hade bokat in det men det var tydligen saker som ”kom upp”. Har inte ens gjort dem någonting utan alla sa det helt oberoende av varandra ?

      Klart du har rätt att vara besviken och ledsen. Men vet du anledningen till varför dom inte kom?

      Vad gjorde din syster då? Eller vad menar du med dissa?

        Gissningsvis är det systern som hållt i planeringen?

      Förstår att du är besviken och ledsen ? Med all rätt!

      Vad sa de att anledningen var att de plötsligt inte kunde?

      Tycker du ska berätta att du blev ledsen och besviken över att de ställde in. Verkar osannolikt att sju stycken hade så pass allvarliga förhinder (typ blivit jättesjuk, någon i familjen har gått bort eller liknade). Någon av dem kanske hade riktiga skäl men inte sju! De borde ju själva veta hur mycket en möhippa kan betyda.

      Nu vet du dock att dessa vänner inte står dig så nära som du trodde. Du kan ju fortsatta vara vän med dem men nu vet du vilken nivå ni ligger på.

      Om jag fick veta att de avbokade utan tunga skäl hade jag tagit tillbaka deras inbjudan.

    De visste om det sedan november och alla hade bokat in det men det var tydligen saker som ”kom upp”. Har inte ens gjort dem någonting utan alla sa det helt oberoende av varandra ?

    Skrev detta sent i ett annat ot-inlägg o de få svar jag fick var så otroligt roliga. Så igen:

    Brudar: berätta om det mest kaosiga/psykbrytiga ni gjort pga pms/hormoner.

      Började gråta hysteriskt för att jag tyckte att jag såg ut som en svamp i min nya frisyr. Min pojkvän fick trösta mig via FaceTime i en halvtimme.

        obs: Det var precis samma frisyr, klippt av samma frisör, som jag skaffat de senaste gångerna jag klippt mig.

        Jobbar i klädbutik. Fick en kommentar om att jag var ”sur som en citron” på jobbet. (Av en man om det nu är relevant).
        Rev ner ALLA kläder Från en hylla På lagret som Är fem meter lång och bad honom dra åt helvete. Hämtade mina grejer och gick därifrån. Sen satt jag och storbölade på en bänk Mitt i Nordstan i en kvart Pga jag tyckte att världen var orättvis innan jag förmådde mig att gå in på Donken och handla för 380 kronor och sen ta en taxi hem. Maten på Donken känns ändå rimligt såhär i efterhand, men att jag sen åkte taxi hem för 300 spänn grämde mig allt lite efter några dagar. Jag bor nämligen ca 10 minuter därifrån……

          ?
          Vilket härligt psykbryt ändå!
          Men vad beställde du på donken för nästan 400:- till dig själv? ?

          Så oprofessionellt och inte roligt alls

            Testa själv att jobba i butik då, pucko

              Herregud vad du är otrevlig. Jag har jobbat i butik i flera år medan jag studerade, och det skulle aldrig falla mig in att skämma ut mig så och be en kund dra åt helvete för man har mens. Det är inte normalt beteende, men det förstår väl inte du och du verkar verkligen vara onormalt otrevlig överlag, det var ingen pms.

          Du bad en kund dra åt helvete ? Seriöst man kan verkligen skylla allt på pms, det där är inget friskt beteende.

            Inte*

      grät för att jag såg ett flygplan

        Greta, är det du?

          Hahaha nej är lite av en avgeek, tyckte planet var sexigt

            Haha förlåt, kände mig bara tvungen?

          ???

      Japp! Mannen och jag var ute och åt pizza. Vi hade varit tillsammans i ca 1 år då och han sa typ något med: ”eftersom vi delade pizzan kan du väl äta dina kanter med, så att du blir mätt?”. äter aldrig kanterna, så blev helt skogstokig och gjorde en scen i restaurangen. Tolkade det tydligen som att han ville göra om på mig. Skrek typ: ”FÖRSÖK INTE ÄNDRA DEN JAG ÄR, ÄLSKA MIG FÖR DEN JAG ÄR ELLER HITTA EN ANNAN. JAG KOMMER SÅHÄR OCH JAG LÄMNAR RELATIONEN SÅHÄR! KONTROLLERA INTE MIG DITT MANIPULATIVA SVIN!”, alltså jag flippade totalt ? Så onödigt PMS-anfall! Vägrade prata med honom hela vägen hem.

      Gravidhormoner. Sista veckorna innan nedkomst kunde jag bli så enormt ledsen och besviken när folk inte lämnade sitt säte till mig på en fullsatt buss. Så här ni sett någon höggravid stå och storböla på en buss nån gång så var det nog mig ni såg. Hände mer än en gång ?.

        PMS: jag kom hem från jobbet, bröt ihop och grät otröstligt i 2 timmar för att den av mina kollegor jag hade svårast för satte sig bredvid mig på lunchen.

        Gravidhormon: åt alltid frukost nr 2 på jobbet i samband med morgonkaffet. En dag var min fil slut och jag hade glömt att köpa ny. Jag sitter tyst på min stol medan tårarna saktar trillar ner för kinderna. En kollega frågar hur det är med mig, istället för att berätta vad felet var avbryteR jag morgonkaffet (!!!) reser mig upp och går in på mitt kontor, stänger dörren och gråter högt (storbölar) i cirka 2 timmar. Mina kollegor fattade ingenting. När de vid lunch frågade hur det var fatt skulle jag berätta om det som hände men blev så tagen av min egen historia att jag sprang ifrån min lunch storgråtandes.

        Ingen vågade nämna ordet fil under resterande graviditet xD

          ” men blev så tagen av min egen historia”
          Alltså jag dör ??

            ?

          Alltså…din fil-story är ju underbar!! Skrattade gott…Men förstår din emotionella smärta som du hade då. Dessa hormoner alltså…?

            Jag skrattar gott åt den nu i efterhand. Kan ju tillägga att 1. Minnet av filen som tog slut fortfarande fick tårarna att stiga dagen efter, men kunde tack och lov kontrollera det då!
            2. Kollegan som skrattade mest åt händelsen är själv höggravid nu. Hon ber mig om ursäkt varje dag.
            Slutsats: underskatta aldrig hormoner

          Skrattade så jag grät. Wow

    Om någon undrar varför corona spreds så snabbt i Iran:

    https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1233783635007954949

      Ja, folk blir helt bananas i huvudet istället för att tänka ett varv till gällande hur förhållandena ser ut där smittspridningen är värst. De bara, nä men nu ska jag bunkra pasta.

        Smart att se till att du har mat hemma dock. Blir du sjuk ska du klara dig. Hamnar du i område under karantän ska du klara dig. Blir många sjuka i din ort sla du klara dig – om du inte vill tröngas med folk i affären och bli sjuk. Blir det strul med leveranser ska du klara dig.
        Man är ganska korkad i det här läget om man inte ser till att ha lite extra att äta hemma.

      Vilka obildade dårar.

      Sinnessjukdomen islam.

        shia*

    Vad har/ska ni äta till middag idag? För mig blev det chorizokorv med potatismos och saltgurka. Riktigt gott.

      Lite buljong. Så in i helvete förkyld.

      Två semlor ?

        ?

      Bakpotatis. Så jävla gott.

        Någon röra eller så? Eller bara bakpotatis?

          Kryddsmör i, skagenröra, sallad och svampsås till

      Phangan curry med kyckling och ris

      Kokt potatis, stekt falukorv & brunsås. MUMS!

        Haha förlåt, men falukorv och brunsås? Kanske är gott, men låter konstigt?

          Va? falukorv och brunsås är ju en klassiker?

            Aldrig hört talas om faktiskt

        Usch. Förstöra gräddsås och potatis med falukorv.

      Typ 5 vita rostmackor och lite yoghurt. Inte så hungrig utan var mest bara sugen på något och så orkade jag ändå inte laga mat för jag tänkte mig inte för utan la in all mat i frysen när jag kom hem från affären så något upptinat hade jag inte heller?

        Inte hungrig? FEM mackor och yoghurt. My god.

          Vita rostmackor är ju typ luft. Och yoghurt blir man inte heller mätt på. Hur lite äter du egentligen om du reagerar sådär?

          Jag kan lätt äta en halv förpackning rostisar på ett mellanmål om ingen stoppar mig ?

      Spaghetti med bolognese gjort på belugalinser! Bästa vardagsmaten – snabbt och gott och man har alltid alla ingredienser hemma typ!

      Kyckling i ugnspåse med massa kryddor och öl, sen grilla för yta. Servera med bulgur tsatsiki och sallad ?

        Snälla, ge mig receptet?

          Köper Färska kycklingklubbor.
          L eller xl ugnspåse. Har i bbq sås, Massa vitlök, lök, citron, rosmarin(mycket) Morötter, chilliexplosion, honung, salt, Ljus öl typ 1-2 dl, vietnamesisk soja och smör. In i ugn på 200 grader tills kycklingen 70-72 grader, tar 40 min i våran ugn. Tar ut och gör sås på vätskan. Lägger kycklingen i en ugnsform och sprayar bbq sås och kyckling/grill krydda. Grilla i ugn tills den får fin yta. Blir riktigt saftig och smakrik. Går att ändra kryddor och mängd efter smak. Nån gång hade jag i mango chutney, jättegott, men brukar variera varje gång ?

            Tack så mycket! Kanske kan testa till helgen??

              Jaa gör de. Såå gott, kyckling har aldrig smakat bättre eller varit saftigare! Förutom våran bbq glaze på grillen på sommaren?

        Låter sjukt gott!

      Läste coronakorv ? Det går utför

        Ojoj? Men vem vet, det kanske är gott??

          Kanske ?

      Findus fish nuggets med ugnsrostade rotfrukter, ärtor och remouladsås! Längtar till min matlåda imorgon ?

        Låter väldans gott det?

      Ugnsbakad lax med potatismos och sallad

      Lax i teriakysås, jasminris och wokade grönsaker, samt Misosoppa.

    Någon mer som har en person ni aldrig riktigt kommer komma över? Som ni alltid kommer va lite extra svag för?

    Träffade en kille för över 3 år sedan. Fysiskt har jag aldrig vart så svag och attraherad av en människa men vi våra liv var för olika och det blev inte mer än några ligg och typ 2 år vi pratade dagligen som ”vänner”

    Idag är jag lycklig med sambo och skulle aldrig byta bort honom för allt i världen. Men minst en gång i veckan (om inte mer) tänker jag på honom. Jobbar i butik, och såklart handlar han hos oss, och varje gång får jag hjärtklappning och vill typ bara sjunka genom jorden.

    Skulle liksom inte vilja dejta han seriöst, men någon liten del av mig kommer alltid vara lite svag för honom.

      Ja, har typ exakt samma haha. En snubbe jag träffade för snart 10(!!) år sedan, blev inte heller mer än några ligg och så men är fortfarande svag för honom av nån anledning. Och jobbar också i butik så ser honom där ibland. ?
      Tänker på honom ibland fast jag har sambo sedan flera år tillbaka som jag har ett barn med. Skulle liksom aldrig lämna det liv jag har nu för den här ”gamla” killen men ibland funderar jag på hur mitt liv skulle sett ut om det blivit seriöst mellan oss osv. Tror det är normalt.. Eller hoppas det åtminstone. ?

      Du får påminna dig om att han bara är en fantasi. Ni hade en härlig tid men det blev aldrig vardag. Därför lever han kvar i ditt huvud. I ditt huvud är han oemotståndlig men den person han är i ditt huvud är inte hans verkliga jag.

      Känner igen mig. Tänker alltid ”i ett parallellt universum är det han och jag”

      Säger bara, i feel ya! ??

      Tyvärr ja. Så trött på det ??

      Åh ja, en kille jag gick i gymnasiet med, vi hade en sådan enorm sexuell spänning mellan varandra. Vi gick bara på en riktig dejt, men vi ville olika saker och bröt upp efter det. Men varje gång vi såg varandra i korridoren så blev vi båda tokiga och brukade sluta upp med att ha sex på toaletten, i studierum, osv. Detta höll på i tre år innan han flyttade till Storbritannien. Jag har inte sett honom på fem år nu, men tänker fortfarande på honom varje vecka, drömde att vi hade sex senast inatt.

      ??‍♀️
      Har man och barn, drömmer om en annan kille vaaarjeeee dag

        Åh, berätta om honom!

      Min pojkvän var en sån kille. Träffades i tonåren, hängde lite men det blev aldrig riktigt något. Hördes lite då och då under åren, jag kunde inte glömma honom trots att jag hade en kille. Tio år senare blev det vi! Och jag kan knappt förstå det själv men nu har vi varit tillsammans i fem år.

      Ja! Vi var tillsammans i ett år. Jag blev helt förtrollad av honom första gången jag såg honom och kände så mycket under hela vårt förhållande, han var som knark. Blev helt utmattad av vårt förhållande men flög även på moln. Tror aldrig jag kommer komma över honom, även fast jag aldrig skulle vilja vara tillsammans med honom igen. Är också så rädd att jag aldrig kommer känna den kemin igen och därför välja bort alla framtida killar pga det, för att det inte känns tillräckligt mycket med dem. Men förhoppningsvis inte!

      Finns en kille jag ibland tänker på, vi låg några gånger i hemlighet och kände då som 17 åring att det va fett sexigt och speciellt att hålla på så, speciellt då vi låg någon gång medan han hade tjej med. Nu i vuxen ålder förstår jag ju att han bara spelade ett spel för att han under dom åren också låg med mina 4 bästa kompisar (tog en utav deras oskuld med) och lyckades med det utan att någon blev arg på honom, enbart varandra ?

      Drar hela historian för tycker det är lite sjukt hur han lyckades ändå haha.. jag var alltså första som låg med honom, men vi sa inte åt någon pga han hånglat med och ville bli kk med min bästis haha, sen när det tog slut låg han i hemlis med en annan väldigt nära tjejkompis hela sommaren och berättade bara mig för att stärka vårat ”hemliga band”, sommaren där på tog han min andra bästis oskuld och genom det hela hade han någon typ av flört med en till nära tjejkompis.. sen när han slutat ligga med alla mina kompisar och fick flickvän var vi på en klubb alla tillsammans och han kom till mig i rökrutan och berättade att han ville stöta på en annan tjej som var där men visste inte om han skulle pga han hade flickvän. Next thing I know så har vi sex inne på klubbtoan. Märker nu i efterhand att få mig känna mig ”speciell” genom hemlisar var hans MO haha. Vi låg och sextade några gånger till sen innan jag fick en kille som jag tack och lov aldrig varit otrogen på.

      Fast jag ser hans mönster och hur sjukt allt han gjorde var så kan jag inte låta bli att tänka på honom ibland. Skulle vara väldigt intressant att stöta på varandra nån gång!

      Ja och han är jag tillsammans med idag. Jobbade på samma arbete och jag blev svag i benen så fort jag såg honom (jag hade pojkvän sen flera år tillbaka då). Det gick verkligen upp och ner, för under perioder tänkte jag inte på honom alls, för att sen bli sådär knäsvag igen. Detta höll på i ca 4 år. Det tog sedan slut med min sambo, och då började jag prata med den här kollegan lite mer under en julfest. Visade sig att han varit lika intresserad och attraherad som jag varit, med känslor som kommit gått, men att det var meningslöst med tanke på att jag hade pojkvän. Ja och på den vägen är det. Båda lite förbryllade med tanke på att han är 20 år äldre, men jösses vilken dragning vi har till varandra! Nu har vi varit tillsammans i över 2 år.

    Jag är så jääääävla sjuk hörrni. Däckad sedan i fredags. Orkar inte.

      Corona Corona~

        Ja, det hade ju varit något. ”Bara” en riktigt överjävlig förkylning.

      Samma här ! Känns som att man aldrig blir frisk …

    Har ni haft denhär typen av tjejkompis;
    Hon skriver att hon saknar dig och vill ses, men sen när du svarar och frågar om dag eller liknande så hör du inget ifrån henne..? Jag har en tjejkompis som är så extremt dålig på att svara, hon har skyllt på att det är fel på hennes telefon och jag har väl trott henne eller haft överseende. Men nu kändes det som droppen när hon svarade mig nu(!!) efter att jag skickade sms för 3 veckor sedan. Och hon skyller på gravidhormoner. Nu har jag aldrig varit gravid så jag kan inte säga så mycket, men i mina ögon ser det konstigt ut. För hon var ju likadan innan hon blev det också. Jag känner för att skriva till henne exakt vad jag tycker, att det är respektlöst och dålig stil som kompis. Samtidigt kan jag verkligen förstå om hon har mycket hormoner nu och jag vill inte belasta henne. Hur hanterar jag detta bäst?

      Vill du träffa henne?
      Träffa henne.

      Vill du sluta träffa henne med tanke på att hon genomgående har haft ett beteende du inte finner acceptabelt.
      Sluta träffa henne.

        Håller med!

      Berätta hur du känner! Är hon en riktig vän så förstår hon. Hon måste rannsaka sig själv lite om hon inte förstår!

      Jag är precis som din vän (minus eventuella gravidhormoner) och mina vänner är precis som jag: de har överseende när jag ställer in för förtielfte gången i sista stund och jag har överseende när de gör detsamma.

      Get a grip or get over it är mitt enda tips. ✌️

        Jag kan förstå att det funkar i ert fall, men problemet är när man inte är en person som ställer in i sista sekunden men alltid får det mot sig…

      Jag hade ignorerat henne helt

      Hon kan va deprimerad och vill träffas men klarar inte av att gå ut genom dörren. Jag gör nämligen samma. Några vänner har jag orkat berätta för och dom våldgästar nu mig till min glädje ☺️ fråga vad det är som händer och om hon mår bra. Vissa har jag tappat kontakten med helt då man typ skäms efter ett tag.

    Ni som har barn – hur gjorde ni när ni började ge smakprover med mat? Tänker mest med hur mycket som är rimligt att börja med och hur mycket man ska öka mängden med och när..
    Fick lite info från rådgivningen men det var typ bara att börja med potatis(mosad till puré) en gång om dagen. Och att hålla sig till samma smak i en vecka innan man testar något nytt.
    När kan man börja ge flera olika smaker per dag? (Vid olika tidspunkter då)
    Och när kan man börja med välling då? Kan man köra välling och smakprover på samma gång eller är det bättre att t.ex bara börja med välling och sen lägga till? Och hur mycket ska man ge av det i början?
    Känner att rådgivningen gav lite bristande information här, haha.. Och tydligen får jag akut hjärnsläpp när vi är där så kommer inte ihåg att fråga typ nånting så nu har jag en miljon frågor såhär i efterhand.
    Det är ännu ca 1 månad tills vi ska börja ge vår lilla mer än bara mjölk men känner redan att jag har typ PANIK för vet absolut ingenting.

      Njaa, började med en ny smak i 3 dagar, sen kunde jag tillägga en annan smak, tex potatis 3 dagar, morot 3 dagar, potatis+morot några dagar, sedan en ny smak osv ? vällingen började jag med en skild dag då det kan bli stora magknip av välling till natten..

      Du behöver inte ge välling alls, om du inte vill och barnet äter/ammar. Jag tror att en halv tesked är rekommenderat att börja med, men jag minns inte riktigt. Vissa barn är jätteintresserade av smakportioner, andra inte alls. Anpassa det efter ditt barns intresse och behov.
      Du kan alltid vända dig till BVC med frågor 🙂
      Lycka till och stressa inte 🙂

      Läs på om BLW är mitt bästa tips 🙂

      Jag började med 1 kryddmått vid 5 mån ålder. Kommer inte ihåg ökningen men det går liksom naturligt. Men vid 7 mån var det kanske nån matsked eller två. Jag ammade tills han var 10 mån. Och vid 10 mån då så åt han portioner liksom. Gav olika sorter direkt, aldrig hört att man ska ge samma. Gav även både frukt och mat, många säger att man inte ska ge sött men det gick bra ^^

      Välling tog vi för att jag slutade amma och han åt liksom inga jätteportioner men jag gav aldrig fulla flaskor välling, utan typ 1dl. Välling är ju inte något nödvändigt om barnet äter bra under dagen, men där gör man som man vill, men tänk på att det inte är ett måste liksom.

      Generellt råd är att prova dig långsamt fram. Kolla vad lilla magen tål, du kommer ju garanterat märka om du råkar ge för mycket. Så lita på magkänslan och överanalysera inte så kommer det lösa sig. Lycka till =)

      Nu va det 15 år sedan jag gav smakprov, men då portionerade jag upp det i istuberna man gör isbitar i. En sådan portion/gång och utökade det allteftersom.
      I början va det mycket rotfrukter och avvakta med bär å frukt dom smakade sött.

      Har två barn. Började med smakportioner runt 4 månader. Så fick de slicka från mitt finger, typ såser, mos, banan osv.. sen blev det kokta morötter och kokta potatisar som jag mosade. Var också rädd när det gällde första barnet så blev typ en tesked varje måltid första veckan, 2-3 teskedar andra veckan osv.. alltid börjat tidigt med gröt, från Semper där det står ålder på paketet. Började med burkmat runt 6 månader kanske, och när jag såg att han svalde bra och inte satte allt i halsen ( min största skräck typ) så blev det fiskbullar, potatisgratäng eller annan mjuk mat. Sen märkte jag på barnet att han ville tugga, provade med typ makaroner och det funkade bra. Sen runt 1 års ålder så har de ätit exakt samma mat som vi äter, förutom rent kött, det har vi bytt ut mot färs eller korv typ.
      Välling har vi börjat med runt året, efter att barnet börjat äta 3 ordentliga måltider om dagen typ. Bytte ut ersättning mot välling, alltid gett en flaska vid nattning och en morgonflaska. Även som mat/mellis när barnen varit sjuka.

      Jag förstår din rädsla till 100%. Så läskigt med mat med första barnet. Men låt inte din rädsla smitta av sig, barnen har (oftast) reflexen att tugga och svälja så det brukar gå bra! Om du inte vill köra ren BLW så börja med mjuk kokt mat, var inte rädd för tex färska örter att mixa ner det är bara gott!

      Lycka till! Det kommer gå superbra!

      Började ge min smakprov vid 4 månader. Höll mig inte till nån särskild regel om ex antal dagar men höll isär livsmedlen i början ifall kan skulle få nån allergisk reaktion.

      Började med skick på fingret men efter nån vecka började jag ge nån tesked eller två. Började sedan ge gröt. Min har aldrig gillat välling men älskar att dricka vatten så det har han gjort i lagom mängd sen runt sex månader.

      Nu är han nio månader och vi försöker att han ska prova på många olika livsmedel, det ska tydligen minska risken för matallergier. Han älskar jordnötssmör och rökt fisk och får alltid smaka av vår mat. Ibland får han burkmat, ibland lagar vi själva.

      Ammar morgon och kväll och tänker att så länge han ammar och är glad och pigg så går han äta mat tills han visar att han inte vill ha mer.

      Vi gav det vi åt, med vissa restriktioner för att underlätta, det vill säga väldigt stora bitar som var lätta att hålla i för en bebis. Kycklingklubba var något av det första som smakades. Ungen fick inte i sig just något såklart men det är ju inte det som är poängen i början.
      Men börja försiktigt och se hur barnets mage reagerar, välling och mat kanske blir lite mycket på en gång men vi gav aldrig välling så vad vet jag ?‍♀️

      Jag fick råd av min Bvc-sköterska att bara köra. Ville ungen ha en till sked gröt fick hon det. Ville hon äta lite fil så fick hon det osv. Har försökt ge så mycket som möjligt som hon bara kan äta själv med händerna men även matat med smoothies, fil, gröt osv. Välling har inte varit intressant utan mest sånt hon kunnat stoppa i munnen själv, hemlagat och med mycket smak. I början gav jag dock oftast saker tidigt på dagen ifall magen skulle sätta sig emot men hon vande sig väldigt fort vid att få i sig mat och iag har också alltid kört fri tillgång till vatten vilket fungerat bra och hållit igång magen.

      Ge inte välling, det är bara massa onödiga tillsatser. Jag hade ett barn som åt dåligt så jag gav lite extra rapsolja i en slurk mjölk, så även om barnet äter dåligt tycker jag inte att det är nödvändigt att köpa onödig industrimat.

        Ja, har börjat fundera på det där med välling och kanske t.ex gröt skulle vara bättre? Tänkte mest som något extra att ge på kvällen som mättar lite mer än ersättning.

      Börja inte för tidigt, WHO rekommenderar helamning i sex månader. Risken är att om man börjar ge smaksensationen vid fyra månaders ålder, vilket självklart barnmatsföretagen vill, så är det lätt att sluta amma tidigare. Så om du helammar och har tänkt göra det i minst sex månader så är mitt råd att inte börja med annan mat innan dess 🙂

    Varför sväller min mage massor upp av vindruvor? De är ju så goda men den här uppsvullnaden efteråt +kramper är ju förfärligt ?

      Ger gaser helt enkelt.

      Samma här, men värt det!!

      Prova ekologiska, så att du slipper en kemikalebomb i magen. Druvor är sjukt besprutade.

      Har läst att vissa reagerar på skalet. Tar en jävla tid att skala men ibland kan det vara värt det ?

    Förr när jag (?) kommenterade ganska ofta här i Öppet spår så fick jag ofta så fina svar tillbaka. Jag gav oftast mina tankar om det ni skrev. Saknar er!

      Fint! Livet är för kort för att vara elaka och spydiga mot varandra på nätet!

        Tack Anonym 20:28 och sant!

        Helt rätt så trött på alla elaka kommentarer börjar undra om de beter sig så när de träffar folk också, det kostar inget att vara trevlig.

          ?

          Ja, så förklarar folk det med att ”de mår inte bra, det är därför de beter sig så”. Mycket möjligt, men mår så många verkligen så dåligt?

          Samma allt gnäll på bloggens innehåll. Varför slutar man bara inte att läsa om det nu är så dåligt…?‍♀️

      Du är också saknad✨?

        Tack snälla Pulvermos❣️ Det värmer! Livet är så bra för övrigt, men jag minns de där kvällarna med glädje.

          Vad skönt att livet är bra för dig. Saknar också den gamla fina stämningen som var här förr.

            Ja, jag såg fram emot det varje helg. Jag läser kommentarerna fortfarande, men det gav mer att kommentera själv. Tack! ?

              Och hoppas att ditt liv också är bra, Pulvermos. <3

                ? skulle det förstås stå istället för Anonym 20:48.

                  Jag har också börjat dra mig för att kommentera för märker hur jag tyvärr rycks med i den dåliga stämningen, men läser fortfarande. Tyvärr är inte livet så lätt för mig, bråk med försäkringskassan som tycker jag borde gå på försörjningsstöd istället för att få hjälp samt ett dödsbo att ta hand om (inte mycket kvar, men väldigt jobbigt). Det är mycket på en gång nu.

                    Åh, det lät alltför tufft. Jag förstår att det tar mycket kraft från dig. ❤️

    Vad tycker ni om de svenskar som åker på sina inplanerade skidresor till norra Italien trots smittspridningen där? Är det ”okej” med tanke på risken att ta med Corona hem?

      Nej! Visst att det är surt att avboka och kanske inte få tillbaka sina pengar osv, men fan, tycker man har lite ansvar.

      Det är väl bara att åka så länge man känner till riskerna och är smart och sätter sig själv i karantän efteråt. För säkerhets skull.

      Oansvarigt…

      Väldigt oansvarigt. Lika oansvarigt som det är av myndigheterna att inte kräva karantän på de som kommer hem.

        Eller hur! Fattar inte hur man inte kan tvinga folk att sitta i karantän. Jag hoppas de börjar kräva det snart.

          Därför att studier visar att när man använder tvång så undviker människor att ta kontakt när de ev är smittade för att de blir rädda.

            Låter lika illa som frivillig karantän.

            Tvång på karantän ska gälla de som kommer med flyg. Inte annars. Vill du inte sitta i karantän? Res inte.

            Nä de kanske ska vara som i usa då att folk som skulle suttit i karantän istället hängde på gym, mysigt.

              Samma här i det samhället jag bor i, flera personer hade hemkarantän men var ute och handlade och tränade med risk för att smitta andra.

              Oansvarigt!

                men gud, vart bor du? USA ?

                  Nej i Sverige.

                    Usch blir nojig nu

        Eller avråda från resor. Folkhäslomyndigheten har varit ett stort skämt under detta utbrott. Speciellt den där Anders tegnell, mer naiv gubbjävel får man leta efter. När han påstod att han skulle bli väldigt förvånad om Corona kom hit ? vilket skämt

      Tänker inte ha åsikt om det eftersom jag tror det är lätt och vara väldigt moralisk av sig när det inte gäller att en själv förlorar flera tusentals kronor.

        Jag skulle valt att förlora pengar framför att riskera att bli smittad och sprida det vidare. Träffar kunder på jobbet som glatt berättar att de ska på skidresa med hela familjen i norra Italien nu i helgen. När jag nämner att det är stor risk att bli smittad där så får jag till svar ”vi vet, men vi ska åka ändå”. Tycker det är riktigt oansvarigt.

      Jag tycker det är ok så länge man räknar med att isolera sig i 14 dagar efter hemkomst och i princip undviker kontakt med andra människor. Att röra sig som vanligt ute i samhället är inte ok oavsett symptom eller ej

      Tycker det är extremt märkligt att UD inte går ut och avråder resor till norra Italien, varför inte?!
      Iran och Kina kan man avråda men inte Italien?

        Tycker också det är skitskumt

    Någon som haft känningar/dragningar/molande ”värk” i äggstockarna supertidigt i graviditet?

      Vet inte vad ”supertidigt” är men hade mensvärk-liknande smärtor före jag tog graviditetstest. (Då var jag i 5:e veckan kanske?)
      Hade det också från och till i ganska många veckor in i graviditeten, men det är normalt. Livmodern växer!

        Tack, det var det jag menade! Alltså vecka 1-5 typ!

      Jag har det varje gång jag har ägglossning och varje gång någon dag innan mens

      Jag är gravid v.11 just nu och jag ”kände” när jag blev gravid. Kände hur det stack till i magen ca 3 dagar efter sex/ägglossning. Vet inte om det var ägget som fäste eller vad jag kände men har aldrig värk eller så annars. Minns så väl känslan och hur jag tänkte att shit jag är gravid ??

      Det är det som kallas växtvärk. Kommer och går under graviditeten och är ett tecken på att det växer och utvecklas 🙂

      Omg jag hade varenda jävla magsmärta som finns från dagen jag fick reda på graviditeten (4+5 typ) tills vecka 7-8. ”Mensvärk”, ont i magen (tarmarna), illamående, jätteont på bara högra sidan, värk som kändes som en urinvägsinfektion och sen lite magont till 🙂 nu i vecka 9 och äntligen börjat må som människa! Har verkligen lidit och typ velat dö av att ligga hemma konstant i 3 veckor med olika typer av smärtor

      Nepp, kände absolut ingenting så vart så chockad när det var plus haha. Alla månader innan med försök så kände jag mig alltid gravid och blev så snopen när mensen kom. Men min graviditet var lite märklig, hade tex noll illamående under alla 9 månader (förutom när jag åkte på magsjuka i v.10 ?

    Tips på recept som är snabblagat och enkelt med lågt gi (alltså inte så mkt kolhydrater och inget socker).

    Hej!
    Skulle behöva lite råd/hjälp med en sak. Känner mig som en hemsk människa. Det är så att min sambos bror fick en stroke för några år sen, men är bra återställd nu förutom att han har problem med vissa saker. Han kommer ofta hem till oss (han kör bil själv) och han beter sig så ohyfsat emellanåt.? T ex så sitter han med fötterna på bordet, går och äter ur kylskåpet, tar mat utan att fråga, lämnar bajsränder i toan osv.. Det har även hänt att han sätter sig i soffan när jag sitter och kollar på något och han tar tv dosan och byter till något han vill se istället. Oftast så kommer han utan att fråga innan, och när han väl är här så sitter han i timtal och typ kollar tv eller nått som att han bor här. I måndags vart jag så arg när jag kom hem från mitt långa jobbpass och sambons bror hade vart här. Jag hade köpt lite gott med jordgubbar osv men det hade hans bror ätit upp, trots att sambon sagt att det inte är okej. Men han lyssnar tydligen inte. Jag tog upp det här med sambon och han sa att han skäms men inte vågar säga något. För han upplever samma sak som mig. Det känns så känsligt också med tanke på vad hans bror varit med om, men han har liksom ingen skada i hjärnan som han fått efter stroken, alltså han är precis som innan i huvet. Enligt min sambo så har han alltid varit sån här. Vad kan man göra ens? Är det okej att säga ifrån? Och vad kan man säga ens? Känner mig som en elak människa.

      Man har inget fripass att vara en ohyfsad trattkantarell för att man fått en stroke. Prata med honom och förklara att han inte är välkommen förrän han uppför sig som en vuxen människa.

        Trattkantarell ?

      Klart du ska säga ifrån, hans beteende är inte ok.

      Klart du/ni ska säga ifrån? Förklara att han är välkommen om han hör av sig innan och likaså gäller middag, han får gärna stanna och äta när ni bjuder in till det. Vuxna jävla människa, så kan man väl för fan inte bete sig.

      Äter ut kylskåpet? Det är din mans bror haha klart han får ta mat om han vill, vad är det för fel på dig? Får du inte ta mat hos din syster/mamma hur du vill? Det övriga är ohyfsat men Eftersom du reagerar på att han tar mat kan jag inte ta dig seriöst, du är överkänslig.

        Are you ff real? Bajsränder? Byta kanal? Läs igen.

          Ser att du har svårt med läsförståelsen, jag skrev att det andra är ohyfsat men att jag inte kan ta en person som tycker att hennes sambos bror inte får ta mat själv ur kylskåpet seriöst. Det är så konstigt så det finns inte,

          Du har väl en tunga som du kan använda för att säga till, du kan ju alltid säga att ”nej nu kollar jag på det här, byt ej”. Din sambo har också en tunga som jag hoppas han kan använda, eller så kanske ni kan smsa honom för ni verkar vara extremt fega båda två.

            Håller med, vilket jäkla icke-problem. Så himla svårt är det inte att be någon inte byta program. Men du kanske kan skriva en lapp?

        What? Skulle aldrig gå och ta mat hemma hos mina syskon utan att fråga? Hur ohyfsad är du?

          Jag har inga syskon men har vänner som jag haft sen barnsben och de får ta mat hos mig när de vill, det är liksom inte som att de behöver fråga, ”hej får jag ta vatten?” alltså snälla, och syskon ska jag inte ens prata om. Jag tar inte mat hos någon men hade jag haft en syster hade jag tyckt det vore helt sjukt om jag hängde hos dom en hel dag och var tvungen att fråga om jag får ta något ur kylen. Men sen beror det på hur nära man är, era syskon kanske är som bekants för er, vad vet jag .

            Exakt!! Det är mat, inte mina släktklenoder de tar. Vill de ta sig frukt, en macka, whatever jag har i kylen när de är hos mig så varsågoda. Bättre att de sitter och är hungriga eller? Hur snåla är folk egentligen?

              Det är inte normalt beteende att säga till en gäst att denne får äta ens jordgubbar. Varför släpper ni ens in honom? Räknar ni hur mycket toapapper han använder också och skriver in i budgeten? ? tur man inte har sånt folk i sin närhet. Min man kom precis och köpte mat för 1500, varav hälften är till min bror som blivit lämnad av sin tjej, inte fan kommer han tänka på dessa pengar. Men visst, snåla människor är den värsta sortens och ändras aldrig.

              Det handlar inte om snålhet utan respekt innan man går in i andras skåp

                Ens mamma? Haha! Herreeeegud. Hade gråtit om min mamma kände att hon behövde fråga om hon får ta något ur mitt kylskåp. Inte konstigt dock, folk i Sverige flyttar hemifrån när de är 18 och träffar sina föräldrar två gånger per år så det är väl inte konstigt att det är så kallt. Jag är svensk men har bott i usa hela i mitt liv och här är det konstigt att ens syskon ens frågar. Så skumt alltså.

              Handlar väl knappast om att vara snål utan vanligt jävla hyfs. Min familj/släkt/vänner får äta precis vad de vill hemma hos mig men skulle jag åka hem till en kusin eller nära vän o börja plocka mat i deras kök utan att fråga? Eh nej. För man respekterar att det är deras grejer även om man fattar att de kommer säga ja. Har ni noll uppfostran? Skulle ni gå in o ta av deras hudvårdsprodukter och smink osv utan att fråga också? Ingen respekt för andras grejer? Skönt att vi inte känner varann ?

                Ja syrrans hudvård använder jag. Hon använder tvål och lotion av mig om hon duschar hos mig. Räknar inte tamponger men utgår från att hon tar av mina om hon behöver. Hon har tandborste hos mig och frågar inte om hon får ta av min tandkräm. Vi lånar hårborste, äter ut varandras kylskåp, vet var den andra har sådant vi kan behöva låna/använda (laddare, mjukisbyxor, smink…)

                Vi ska leva i symbios ett långt liv och i slutändan går vi nog plus minus noll när sankte per räknar ut vad vi har tagit av den andra.

                Orka vara snål.

                  (Fast to be fair, det fanns en tid när vi hade stenkoll på vad som var vems och fan om man upptäckte att syrran hade rört ens saker. Som tur var växte vi upp och lämnade tonåren.)

            Jag är väldigt nära mina syskon, men de har ju ett eget liv med egna planer. De har kanske planerat att använda någon speciell ingrediens till något speciellt? Självklart frågar jag hemma hos mina föräldrar också, även om jag känner mig hemma där så bor jag ju inte där längre. Lite vanligt hyfs bara.

              Jo jag frågar också, men jag tycker inte att folk ska behöva fråga HOS mig. Alltså folk som
              Är extremt nära.

                Han kanske har men efter stroken? Det är liksom inte ovanligt.

              Åh vad jag är glad att jag har familj som är lite mer generösa än så. Är jag hos min syster så är hennes man den första att erbjuda mig att stanna över på middag, och deras mat är min mat. Skulle jag fråga om lov så skulle de bli förnärmade och ge mig en långt föreläsning om att vi är familj, inte främlingar på besök. Tar något slut så köper man nytt eller gör extra tillbehör/en extra rätt om det inte räckte av det som var tänkt till alla som är där över middagen.

              Men han är också sydeurope. De har lite annan inställning till gästfrihet än vi styva svenskar. Minns än idag hur hans familj blev i chock när vi berättade om att vi fick sitta på kompisens rum och vänta medan den åt middag med sin familj när vi var små.

              Jag lovar att det här är ett typiskt svenskt problem.

                Jag är svensk men uppvuxen i usa men fyfan när jag hörde om att man låter ett barn sitta i andra rummet medan hela familjen äter, det sjukaste jag nånsin hört, vem gör ens så? Hade aldrig hänt här. Herregud, blir nästan äcklad när jag tänker på hur snåla vissa svenskar är och är glad att ej umgås med dem här.

                  Asså team gästfrihet här. Tycker det är en självklarhet att man kan öppna kylen hos sin syskon och omvänt.
                  Dock behövs det väl sällan då man är snabb med att trycka i varandra mat och fika. Att intw bjuda på ngt när man har gäster är konstigt.
                  Det är väl lite segt med bajsränder kanske, men herregud det är väl bara att borsta. Eller säga till. Lovar att han inte lämnar bajsränder med flit för att göra ngn sur, folk tänker olika mkt på sånt där. På kontoret är det bajsränder ibland, men mina kollegor är liksom inte ohyfsade, de missar väl det.
                  Och gällande tvkanal är det väl bara att säga till att man tittar på det där ifall det är viktigt.

                  Du vill bara spy på svenskar.

        Det tillhör vett och etikett att fråga när man är hos någon annan …

        Sluta med det där ”vad är det för fel på dig” snacket. Det är inget ”fel” på TS bara för att hon känner som hon gör.

        Kommer hem efter en lång dag och ska äta allt gott och så är de slut.. Skulle aldrig av respekt ta andras mat bara så där…

      Shit vad snål, ”han åt upp mina jordgubbar, buuuhuuuuu”! ?

        Handlar inte om att va snål känner jag, mer en princip sak. Dessutom fick han sagt att det inte var ok att äta det, varför inte lyssna på sin bror?

          Varför får inte ens bror äta ens jordgubbar? Fattar du att det är fel på den här bruden eller mannen eller vad det är som vaktar sina Jordgubbar?. Är det inte bättre att be han inte komma då?

            Förstår känslan när man haft en lång dag på jobbet och tänker på allt gott man ska äta när man kommer hem.. Och så har nån snål jävel slafsat i sig det redan. Skulle ha blivit asförbannad.

              Fast då får väl hennes sambo öppna käften och gå köpa nya jordgubbar? Låter mer som att sambon är en jävla mes som knappt vågar säga till sin bror att inte byta kanal och inte ens kan förse sin partner med jordgubbar.

                Men han sa ju åt honom att inte äta det?

            Låter absolut bättre att be honom att inte komma mer. Man respekterar varandras hem, inte särskilt svårt.
            Gå och lägg dig så att du orkar med mellanstadiet imorgon.

              Förlåt men det är alltså en som inte vill att en sambos bror äter av jordgubbarna som hon vill ha alla för sig själv. Vem är snål och på mellanstadienivå?

                ???? orkar ej

                Sambon är problemet. Han borde köpa jordgubbar åt dig och säga åt sin bror att inte byta kanal. Ni är mesar båda två.

          Men orka vara så principfast så att en brorsa inte ens får äta jordgubbar. Byt lås och öppna inte dörren så får du äta dina jordgubbar ifred.

            Eller hur, haha, hade min sambo bråkat om att min mamma åt upp hans jordgubbar hade han åkt ut med huvudet före. Men tur man har en övergenerös sambo som överröser hela min familj med allt de tycker om. Jag är uppvuxen med att har man gäster så bjuder man på det man har, inte står och vaktar sina jordgubbar. Vem fan säger ens till sin bror ”du får inte äta hennes jordgubbar!” Haha.

              Oj nej stackars brodern som inte får äta EN sak som finns i kylskåpet. Ät nåt annat din jäkla snålvarg.

                Lås in jordgubbarna då om de är så viktiga att få äta själv. Köp ett kassaskåp och ha dom i när han är där. Anställ en vakt som vaktar kassaskåpet.

                  Men om nån säger att man INTE får äta just den där ena lilla grejen, hur svårt är det då att bara.. låta bli? Låtsas som att du är en normalbegåvad människa liksom.

                    Vem säger ens så till en gäst? Hallå ÄT INTE DET HÄR!!! Hennes idiotsambo skulle köpt två paket och sen sagt är inte upp alla bara, men har man valt en tönt till man så har man.

                      En oinbjuden gäst. Men det kanske inte gör nån skillnad för dig?

                      Jo om han är oinbjuden och håller på så ofta så gör det det. Då är det ej ok men skrev nedan att din sambo borde ta den fighten

                    Köp två paket så blir alla nöjda.

      Självklart har du rätt att känna det du känner, ditt hem och dina känslor!
      Låter som det är ful ovana din sambos bror håller på med, minst sagt ohyfsat och respektlös att bara klampa på sådär som han verkar göra. Vilket i sig kan bero på många olika saker förutom dålig karaktär men bästa vore nog om ni kunnat prata sinsemellan och att din sambo sen tar ett enskilt samtal med sin bror. Så det inte uppfattas hotfullt eller alltför anklagande, många går ofta i baklås när de konfronteras och är inte säkert att det man vill ha sagt kommer fram i sådana lägen heller. Bara lugnt och tydligt förklara vad som känns jobbigt och om han själv tänk på hur andra uppfattar han burdusa framfart. Kanske inte just med dom orden men förklara vad som stör och varför och vad ni istället vill se så kanske en lösning kan uppstå. Lycka till! 🙂

        Haha omg alltså vissa kommentarer?
        Som jag skrev så har han problem med vissa saker och jag tänker inte gå in på exakt vad, men såklart har han en del men kvar efter stroken.
        Jag och min sambo har inte bott ihop länge, endast 3 månader. Just nu så är min sambo arbetslös så jag står för alla matinköp osv. Det är även min bostad vi bor i. Men visst kalla mig ”snål” för att jag inte tycker om när någon kommer hit och tar för sig mat i vårat kylskåp. Det är inte så roligt när man just nu har dåligt med pengar. Jag har bjudit hans bror på mat flera gånger och vi har ätit middag ihop många gånger! Och det är med jordgubbarna var bara ett av många exempel. Och anledningen till att jag vart ledsen då var för att jag kom hem kl 22 efter en dålig och lång dag på jobbet och ingenting var öppet. Annars hade jag bara åkt och köpt nytt. Som jag även skrev så har min sambo sagt till och även jag har gjort det utan någon direkt framgång. Sen känns det svårt då han förlorat många vänner efter stroken och inte har så många att umgås med.

          Och för att svara på någons fråga längre upp. Nej jag skulle aldrig fånigt rota i kylskåpet hemma hos mina syskon/föräldrar/släktingar. Gör folk ens det? Man har väl egen mat hemma.

            Jag och min syster äter ur varandras kylskåp. Allt ätbart i mitt hem får ätas av de jag bjuder in. I och för sig mest bara henne jag har på besök men ändå. Jag orkar inte vara matpolis. Är hon hungrig så får hon äta av det som finns. En mätt syster är en glad syster ?

            Du är nog inte nära din mamma då. Tror folk som är nära och hänger hos varandra klart som fan kan äta utan att ”anmäla” det, herregud vad du är snål och konstig ? men du har nog ingen nära relation med din mamma om du måste be om lov för att ta något ur kylskåpet

              Men precis.

              Jag vill då inte att mina barn ska tassa runt på tå i framtiden när de kommer hem till mig och hälsa på, känna att de måste fråga om lov för att få äta något. Nä, så snål (förlåt.. principfast) vill jag inte vara.

              Men klart man frågar innan man äter något ur nån annans kyl?? Är ni uppfostrade i en lada eller?
              Tänk om dom sparar något till ett visst tillfälle, t.ex ska laga en viss maträtt och så går man och käkar upp typ huvudingrediensen?

                Då säger min mamma/syster/bror det. ”Du.. om du blir hungrig så är det bara att ta dig något men ät inte upp XX, jag har köpt de för att laga bla bla på fredag.” Får man ingen sådan heads up så är det bara att tuta och köra.

                  Ja så då borde ju en normalbegåvad person förstå att ”ät inte upp jordgubbarna” betyder just det – ät inte upp jordgubbarna.

                    Och om den inte gör det så köper man nya. Sen säger man till honom ordentligt nästa gång Han kommer. Funkar inte det så låser man kylen. Portar och polisanmäler. Jesus kristus vi pratar om ett paket jordgubbar. Inte handmålade ostron som vi skulle bjuda kungen på.

                      ????? jo det är faktiskt jordgubbar! Mina!!!!!!!!!

              Hoppa inte på andras relationer bara för att du är ohyfsad.

            Ert hem era regler! Ni bestämmer själva vad ni är okej med. Det viktiga är att tydligt och sakligt tala om vad som gäller och sedan vara 100% konsekventa. Ingen passiv aggressivitet utan enkelt rakt och tydligt bara. Utan urskuldrande etc. Vill ni att han ska bete sig som en vuxen, behandla honom då som en vuxen. Kan/Vill han inte bete sig så som ni önskar i ert hem kan han välja att avstå ifrån att besöka er. Ni behöver ju absolut inte sluta umgås för det utan kan gott ses på café osv. Eller hos honom. Håller tummarna för att det löser sig. ?/J. PS. Hade du skrivit svärmor ist för bror i ditt inlägg är jag rätt säker på att mycket av kritiken skulle ha ersatts av sympati. Det finns en enda plats i världen där man kan avsäga sig de flesta kompromisser med ”utomstående”, och det är hemma. Så kom ihåg. Ert hem= era regler ?

          Ja men då får väl din sambo öppna käften och säga till sin bror om han nu inte står för maten? Och om du inte vill verka snål (vilket du absolut är) så bjud inte hem honom. Att bjuda hem nån och sen inte ens bjuda på en kaffe utan att räkna i skallen är sjukt beteende.

            Men det står ju också att han kommer över utan att fråga om det är ok. ? Viss skillnad på att bjuda hem någon och att nån våldsgästar en och sen bara plockar åt sig mat ur kylen

              Ok men då tycker jag inte det är ok och tycker du ska säga till din sambo att säga åt honom eller köpa dubbelt av allt han äter Upp åt dig.

            Alltså vem är duuu ? ??

            Många här som har problem med läsförståelsen. Hon har nämnt minst 2 gånger att sambon sa till sin bror men som inte brydde sig.

      Inte ok! Säg till!

      Så gräsligt, jag skulle aldrig klara av att ha det på det sättet. Säg ifrån, vänta in in din sambo, annars kommer det sluta med att du avskyr honom. Berätta enkelt och tydligt hur dina gränser är. I ditt hem!

      Hur konflikträdda är ni?

        Haha ser två muppar som har igensydda munnar och som smsar varandra om brodern i soffan. Herregud, hon har skrivit en Wall of text på bb om något som kräver en 2 sekunders tillsägning ?

      Tycker du gör ett problem av ingenting. Det där är saker man kan säga till om, det är liksom inget stort. Om han sedan är hemma hos er så ofta som han verkar och ”hänger” så är det ju ännu lättare att bara säga till honom.

      Om han har igen skada i huvet så är han bara ouppfostrad… kommer man hem till folk så ska man fråga innan man öppnar kylen m.m kan jag ta ett glas vatten osv…. sover man över så kan man prata om det men jag hade aldrig bara snaskat upp all jordgubbar i kylen men kanske tagit en macka med ost på utan att fråga

        Vänta? Frågar du om lov innan du tar ett glas vatten hos vänner/syskon?

          Jag gör det

          Ja,
          Det gör jag eller snarare säger till innan jag öppnar skåpet till glasen… jag öppnar inte ett skåp i köket och tar ett glas och tappar upp vatten… men vi är antagligen uppväxta på olika sätt och olika årtal …

            Ja det måste vi verkligen vara. Skulle någon fråga om de fick ta ett glas vatten hos mig skulle jag inte veta om de var seriösa eller om de skämtade. Frågar du om du får andas deras luft också? Frågar om lov för att få låna toaletten? Nöta på deras soffkuddar när du sitter där? Alltså…

              Ha ha ha … nu får du lugna ner dig … luften är fri … men att öppna andras skåp för att ta något ber man om lov … det är enligt mig men du får göra som du vill … är jag inbjuden till en vän så frågar jag inte om jag får sätta mig i soffan… tror inte att vi kommer vidare med denna sk diskussion

              Självklart frågar man om man får låna toaletten när man är hemma hos någon. Inte för att man förväntar sig ett nej, utan för att det är artigt.

                Inte fan gör man väl det hos syskon? Hur sjuka är ni??

                  Ingen är sjuk här. Sluta vara så otrevlig. Folk och kulturer är olika. Acceptera det.

          Jag gör det , kallas uppfostran

        Nej jag kanske inte har nära relation med min mamma??‍♀️ Hur nu det är relevant i den här frågan. Läs vad jag skriver innan du kallar mig snål och konstig tack. Jag tycker åtminstone att man kan fråga först, eller är det också fel? Vi har sagt till honom men han lyssnar inte. Och nej han är inte här varje dag och allt det här händer inte varje gång han är här men det är exempel jag har tagit upp om ni inte fattar det. Ofta så gör han något av grejerna varje gång han är här. Det är ju inte så att han tar saker ur kylen, lämnar bajsränder, har fötterna på bordet och byter kanal varje gång? Men det är några exempel på vad han brukar göra. Såklart så säger jag till när han gör saker men det handlar ju snarare om att det upprepas gång på gång trots att jag/vi säger till. Eller att han inte lyssnar alls i vissa fall. Det är inte min bror och vi står inte varandra nära.

          21:47
          Kan du läsa eller? Vart har jag skrivit att jag inte bjuder på något??
          Självklart bjuder jag på kaffe, fika, middag osv och vi bjuder in han hit! MEN som jag skrev så kommer han ofta hit utan att säga något och sätter sig i soffan, börjar gräva i kylskåpet osv. Om jag vet om att han ska komma så fixar jag såklart fram fika och kaffe om han vill ha. Men det blir svårt ibland när han dyker upp hur som helst.

          Jag sa ju att du inte har en nära relation med din mamma. Det förklarar lite saker… din sambo måste dock säga till sin bror med tanke på att du betalar maten. Så länge din bror inte betalar maten och håller tyst så är inte brodern problemet utan din sambo.

            Förstår inte hur folk kan vara så elaka. Vad är ni för människor som sitter och skriver så elaka saker innan ni ens läst vad jag skriver? Att jag är dum i Huvet som bjuder hem någon utan att bjuda på saker? När jag klart och tydligt skriver att han oftast kommer hit utan att säga något. Att jag är snål för att någon kommer hit och äter ur kylskåpet när vi har dåligt med pengar? Vi har bjudit hans bror på mat flera gånger. Ätit restaurang och haft filmkvällar. Men just nu så finns det inte mycket pengar och det är jobbigt! Visa lite respekt istället för att utgå från er egen situation. Bara för att DU har nära relation med din familj så har inte alla det. Och alla har inte samma uppfostran. Bara för att du går och tar mat hos din familj så betyder det inte att alla har det så. Är det svårt att förstå? Man behöver inte kalla någon sjuk i huvet bara för att man har olika upplevelser. Visa lite hyfs och respekt. Kommer inte svara mer nu.

              Jag har varken kallat dig dum eller sjuk så du måste ha hamnat fel.

                ”Fel i huvet” och ”sjukt beteende” är några saker som jag kan läsa. Men jag visste inte att du anonym 22:25 hade skrivit alla kommentarer i den här tråden?

                  Nej, du svarade på min kommentar men vände dig visst till de där uppe som skrivit de sakerna.

              Skaffa dig en man med lite bollar ?

              Varför frågar du om råd om du redan bestämt dig vad för svar du vill ha? Uppenbarligen håller inte alla med dig.

                Jag frågade om råd om vad man kan säga. Och jag har fått några bra så tack för det!❤️ Men de flesta skriver bara att jag är snål, och hänger upp sig på den delen där jag skrev att han rotar i kylskåpet. Eller så är det folk som läser mellan raderna och missat att han ofta kommer hit oinbjuden. Det skulle inte jag direkt kalla råd.

              Grejen är att oavsett vad andra menar så är det du som bestämmer vad som funkar för dig och var dina gränser går.

              Det är ditt hem och ditt liv, det spelar ingen roll vad han eller andra menar om det.

              Tror du måste lyssna på dig själv och skaffa dig verktyg i hur du ska kommunicera dina gränser. Även typ hur du kan vänligt avsluta ett besök.

              Kan tipsa om att följa @the.holistic.psychologist på Instagram, hon är utbildad psykolog och tycker hon har ett bra inlägg om gränssättning och varför man behöver det.

              Jag förstår annars väldigt gott vad du menar med inlägget, hade känt detsamma. Hoppas det löser sig för dig! 🙂

              Håller verkligen med dig här Evelina. Riktigt elaka kommentarer här, varför inte skriva i god ton istället? Man kan ju få fram sin åsikt utan förolämpningar. Eller är det förskjutning det handlar om?

                Finns ett gäng ”syrror här som gillar att hacka. Känner igen deras uttryck och åsikter.

      Men säg ifrån. ”Du, jag tittade på det där. Byt tillbaka.”
      ”Har du ätit mina precious jordgubbar? Gör inte det nästa gång utan fråga först”
      ”Dags att gå hem nu, vi ska sova”
      ”Vi vill att du ringer före du kommer på besök”

      Så svårt är det inte. Tror du gör ett större problem av det här än vad det är.

        ”mina precious jordgubbar” alltså jag skrattade på riktigt.

      Hej! Ville bara säga att det är så trist att folk har en sån attityd mot dig utan anledning. Alla är olika, alla tycker olika om frågor så som vad man kan ta hemma hos andra människors och alla vill att gäster i sitt hem beter sig på olika sätt. Det är ju självklart att alla tycker olika och då känner jag att det är onödigt att komma med argument om det då det inte är sakfrågan. Evelina tycker uppenbarligen att situationen är jobbigt och har även sagt att hon känner sig hemsk som tycker så, men man kan ju inte något åt sina känslor. Då får det ju bara henne må sämre då alla kommer med en sån attityd. Jag skulle också tycka att det skulle vara jobbigt om någon kom hem till mig hela tiden och betedde sig som om de bor här. Jag behöver mycket egen-tid och att få känna mig avslappnad i mitt hem. Alla är olika. Hoppas det löser sig i vilket fall och är ledsen för din skull över att folk svarade som de gjorde. Kom igen nu ÖS, finns ingen anledning till att vara dryga åt varann ❤️

        Men brorsan är inte tankeläsare. De måste ju säga åt honom och berätta hur de vill att han beter sig hemma hos dem. Det är inte självklart för alla att man ber om lov för att äta hos sitt syskon.

          Hon har skrivit att de sagt till men att han inte lyssnar.

            Uppenbarligen inte nog ordentligt.

        Håller med i att tonen är hemsk. För all del så tycker jag det är bra med olika synvinklar, men USCH vilken ton och onödiga ord folk uttrycker sig med. Det som har varit (hyfsat) lugnt här ändå, så jäkla trist…

      Fattar verkligen att det här är jobbigt Evelina ❤ Din sambos bror är en stor mansbebis. Det är din sambos jobb att hantera detta = se till att broderns beteende upphör. Hans familj-hans ansvar.

      Men shit, vilka sjuka kommentarer du har fått, Evelina?! 😮 Jag är chockad över hur folk skriver till dig, när du har formulerat dig på ett väldigt snällt sätt. Jag förstår helt problemet och innan någon börjar gorma om ”snåla jävla svenskar” så kan jag säga att jag är invandrare från Balkan så stryk det där fördomsfulla snacket… Om jag var du hade jag pratat igenom problemet med min sambo. Hur ser han på det? Kan han kanske försiktigt prata med sin bror att ni behöver ha lite mer gränser mellan er? Att han ska sms:a innan han kommer över t.ex.? Om han bara ploppar upp från ingenstans, lås dörren och öppna inte! Om han frågar om det, säg att ni faktiskt var upptagna/på promenad/duschade ihop eller någonting. Han måste ju förstå att ni har ett parliv och behöver er tid ihop utan att någon stör.

      Och det där med kulskåpet – men självklart ska ingen vuxen ta från någons kyl?! HAN får väl för fan komma över med chips/frukt/snacks om han nu är hungrig? Förstår absolut att ni kanske har planerat er mat den veckan på ett visst sätt, och ja, ibland har man köpt någonting för att man vill unna sig något speciellt eller ska laga en viss maträtt. Hur kul om en släkting kommer och käkar upp det så får man gå och handla en extra gång?!

      Nä, jag tycker ni ska sätta lite gränser och hålla fast vid dem. Vuxna människor ska kunna leva sitt liv som de vill.

    Vad tycker ni om att åka till gran canaria om ca 1 månad? Har betalt ca 16.000kr för resan, vågar man åka?

      Ja. Det är fler smittade här än där.

        Men tänker du inte på att man ska trängas på en flygplats och flygplan innan man är framme i Gran Canaria, det är nästan den värsta biten att bli smittad på.

          Stockholms tunnelbana är nog värre just nu.

      Beror väl på hur läget ser ut då? Och hur viruset beter sig, har ju redan tillkommit en sträng. Och om du ens kan resa, flyg ställs in lite överallt i världen.

      Det är omöjligt att säga. Läget kan förändras mycket på två veckor.
      Det kan mycket väl vara så att Grand Canaria inte vill släppa in svenskar pga för stor spridning här

      Vad tror du, kommer jag käka spagetti och köttfärssås om en månad?

      Åk.

      Samma här. Vi kommer åka till Gran Canaria om inget ”galet” händer och de typ ställer in så man får pengarna tillbaka eller så. Vi betalade 38000kr och vi har sparat länge, har inte varit utomlands på mer än 10 år och barnen blir ju förkrossade om deras första resa inte blir av nu.

      Och vi har en resa bokad till Lanzarote om en månad. Har inte lust att slänga iväg 30 papp i sjön och inte åka… Samtidigt som det börjar uppstå en del oro.
      Jag försöker trösta mig med att det hinner hända mycket på en månad och att den värsta smittspridningen kanske hinner lugna sig. Å andra sidan kan jag lika gärna bli smittad när jag åker till affären och handlar här hemma så som läget är nu..
      Med det sagt, jag förstår din vånda, jag känner samma sak..!

        Om en månad kommer det verkligen vara kaos. Varje smittad person smittar 3-4 stycken minst. Vem bryr sig om 30000 om du överlever och slipper hamna i karantän. Se bara på Italien. Det du ser nu är toppen av isberget och åker man ut och reser nu är det som att vara på Titanic…

      Spelar ingen som helst roll vad man betalat för resan. Beslut ska fattas utifrån läget i det landet man ska åka till samt hur det ser ut i Sverige vid tidpunkten. Det är ju inte osannolikt att en situation ändras under semestern och så plötsligt sitter man i karantän på Gran Canaria och kan inte jobba.

      Jag reste till Tyskland igår med mitt jobb. Var lugnt och skönt på Arlanda i alla fall. Något som förvånade mig var att de inte hade handsprit på toaletterna på Arlanda. Hade med mig egen men är inte det prio 1 när det går runt smittor?

        Inte om det är luftburet? ??‍♀️

          Från WHO:
          You can reduce your chances of being infected or spreading COVID-19 by taking some simple precautions:

          Regularly and thoroughly clean your hands with an alcohol-based hand rub or wash them with soap and water.
          Why? Washing your hands with soap and water or using alcohol-based hand rub kills viruses that may be on your hands.

          Avoid touching eyes, nose and mouth.
          Why? Hands touch many surfaces and can pick up viruses. Once contaminated, hands can transfer the virus to your eyes, nose or mouth. From there, the virus can enter your body and can make you sick.

          Jag vet inte allt om Corona men jag spritar mina händer. Jokes on me om jag gör det i onödan.

          För övrigt bör väl handsprit finnas på offentliga toaletter oavsett Corona för att minska risken för säsongsinfluensa och vinterkräksjuka.

          men det är väl droppsmitta?

            Japp

          Det är väl inte ens det?

        Corona viruset är en luftburen smitta.

          Nej

      Åkte till Spanien (fastlandet) idag. Inga problem alls

        Det vet du inte än.

          Svarade mest på att det inte var några problem på arlanda osv men visst kompis

      Är det värt att bli sjuk/riskera att dö/riskera ta med dig smittan hem och smitta din släkt och familj/vört att hamna i karantän för 16? Förlåt men bara en idiot åker ut och reser i dessa tider.
      Lär er av vad som hände i Italien, detta är bara början. Vänta 1-2 månader och secad som händer innan ni ger er ut och reser

      Oavsett vad man betalat för sin resa så är det galet ego att åka iväg och sen dra hem smitta till oss i riskgrupperna som, till skillnad från de som väljer att resa nu, gör allt vi kan för att inte smittas.

        Hoppas du håller dig inomhus och inte sätter dig på en buss eller går till en affär där du kan bli smittad.

          Nu är det ju dock en lite skillnad på att vara utomhus här i Sverige där inte så många är smittade och att åka till ett område som är extra utsatt.

          Jag vill minimera risken att slippa trampa på en aktiv landmina. Det betyder att jag inte åker till krigshärjade områden, det betyder inte att jag måste ställa in mina skogspromenader i mitt närområde.

            Inte så många smittade? Kolla antalet i Stockholm och lägg till alla som inte testat sig.

              60st är inte så många smittade om man jämför med Italien, och nästan alla övriga europeiska länder

                Många europeiska länder har färre smittade än Sverige just nu.

    Någon som pluggat till lärare?
    Berätta allt ?

      Pluggade i sex år och har inte arbetat en enda dag som lärare ?
      CSN well spent…

        Haha spännande, vad har du jobbat med istället om man får fråga anonym 20:52? Har en klasskamrat som läste en 3årig utbildning men inte heller jobbat en enda dag som det, hehe.

        Vad jobbar du med istället?

      Ångrar mig varje dag. Är ett roligt jobb men arbetsgivarna suger, finns ingen möjlighet till karriär eller löneutveckling.

      Är snart klar. Intressant och kul för det mesta men väldigt ojämt i arbetsbelastning. Vissa delkurser känns irrelevanta och hade lätt kunnat strykas. Tyvärr så följer de flesta av ”lärarna” på utbildningen inte de pedagogiska riktlinjer som de lär ut till oss.

      Jag är iaf mer intresserad av yrket nu än då jag påbörjade utbildningen. Tänk bara på att den stora lärarbristen inte gäller i alla ämnen och i alla städer. Man är inte garanterad drömjobbet bara för att man går utbildningen.

        Vet du vilka ämnen som lärarbristen gäller?

          Stor brist på matte och no/tekniklärare samt lärare i tidiga åldrar.

    Kingdom på netflix – så bra! Jag rekommenderar alla att se den serien!

      Snart kommer säsong två!?

      Har inte Netflix. Är det samma Kingdom som fanns på TV4 förut? Handlar om en Mma-kille i usa? En av Jonas-brorsorna som spelar huvudrollen?

    Misstag på jobbet.

    Hej! Vet inte om jag är ensam om detta men när gör jag misstag (vilket händer ibland då man inte är mer än människa) på jobbet kan jag inte släppa det utan värderar hela min person i det misstaget och har så svårt att släppa det. Har aldrig gjort nåt större misstag utan bara gjort små här och där. Vad är det värsta misstaget ni gjort på jobbet och blev det några konsekvenser? Ge mig lite skratt som kanske gör att jag får lättare att släppa mina egna.

      När jag var ung och arbetade extra på systembolaget använde man små knivar för att skära upp alla kartonger, förklarligt nog på allt utom kartongerna som innehöll aluminiumburkar eftersom kniven skär igenom. Det glömde jag dock bort och skar upp ett gäng kartonger och ställde ut i butiken, sen kom en anställd och frågade om det var jag som ställt ut ölen. Jag sa nej…. Han stod och moppade en stund.. ? Jag var dock bara 16 (ja man får arbeta på systemet när man är under 18 men ej stå i kassan, kanske andra regler nu).

        Hahahahaha! Så typiskt när man är ung att spela dum och låtsas som man inte vet något om det när det är så fruktansvärt tydligt

        Nu för tiden måste man vara 20 för att arbeta på Systembolaget. Förklaringen jag fick på varför var att man följer de värderingar som Systembolaget har, dvs inte njuter av deras drycker när man är minderårig. Och ja, det misstaget du tar upp har man ju själv gjort några gånger ?

      Kommer nog inte bidra till något skratt men jobbat i kassan på Ica och har råkat slå in en vara dubbelt några gånger. Dock ingen biggie, för det är lätt fixat men pinsamt och känns jobbigt att kunden måste vänta osv.
      Råkat ta emot dödsbo postgiro, vi får inte ta emot det men den ser exakt likadan ut som en vanlig sån lapp, var väldigt pinsamt när chefen kom och påminde.
      Skickat kunder till fel håll när de undrat vart en vara är någonstans, de få gånger jag inte följt med till varan. Hehe är man på väg mot lunchen så är man ^^
      Värdera dig inte utifrån misstagen så länge det inte sker dagligen. =)

      Jag är likadan, kan verkligen bli otroligt nere av småsaker som jag tycker att jag gjort fel på jobbet, kan vara något som att jag överanalyserar min prestation på ett möte och tycker att jag är en värdelös människa. 😮

      Men ett konkret, ordentligt fel som jag gjorde iår var när jag spillde målarfärg på en tavla i en utställning. Jag skulle måla över några fula fläckar på väggen i en fotoutställning på jobbet, fick instruktioner att vara försiktig så att det inte kom målarfärg på de utställda canvas-tavlorna med foton. Råkade såklart droppa färg på en, och dessutom var det brun färg på en väldigt ljus tavla så det syntes väldigt tydligt. Första veckan på jobbet, höll på att dö! Haha, som tur var så tog min chef det bra.

        Jobbade i ett café på semmeldagen förra året och polisen kom och hämtade flera hundra semlor och jag tog betalt via kredit med leg, när jag skulle ge tillbaka legitimationen tappade jag den i den i den enda befintliga springan på caféet. Leget försvann spårlöst och jag ville sjunka genom jorden

          Du vill aldrig slarva bort ett leg, speciellt inte en polis 🙂

            Men guuud stackarn!! Hur reagerade personen?

      När jag jobbade på Ica hade jag glömt att kolla leg på en av kommunens kontrollanter. Personen var över 18 så visst inget otillåtet köp men ändå. Fick en tillsägelse av chefen och så hängde han upp en lapp i lunchrummet med en påminnelse om att kolla leg, först var lappen skriven till mig men sen hade de strukit över mitt namn men det syntes ändå. Skämdes så, eftersom alla Kunde se att det var jag! Plus fick höra av chefen att om jag missade en gång till skulle butiken bli av med alkohol/ciggförsäljningen. Absolut ingen ångest….

      Ja, jag testade en gång på ett jobb där man ringde till folk och gjorde marknadsundersökningar och opinionsmätningar. Det var någonting om, att för att undersökningen ska vara giltig får inte fler än en viss procent avböja att göra undersökningen, viket innebar att man var tvungen att avbryta sitt pass och gå hem när man var uppe i tre avböjningar. Jag ville inte avbryta mitt pass så när min kund avböjt och lagt på låtsades jag som ingenting och körde på med formuläret och fortsatte intervjua… Efter några minuter med ingen på tråden börjar det tuta i luren ganska högt…. Så. Jäkla. Pinsamt.

      Har somnat på jobb flera gånger, den pinsammaste var på ett möte med enbart sju personer! Ville sjunka genom golvet när jag blev väckt….. Tillfälligt jobb och jag blev erbjuden förlängning – kan inte förstå det själv haha!

      Jag jobbade på McDonalds och råkade dra 9000 spänn från ett betalkort istället för 90 spänn. . Vi skulle göra ett återköp men då dröjer det ju någon bankdag innan man får pengarna tillbaka på kontot och han behövde pengarna på en gång. Visade sig att personen var på väg på fjällsemester och jag precis länsat hans semesterkassa. Vi fick göra återköpet i kontanter och rensa varenda kassa på pengar så han fick typ 9000 spänn i tior. Det var på den gamla goda tiden när en cheeseburgare kostade 10 spänn.

    Tar ni bort alla kärnor när ni har paprika i maten/salladen? Jag trodde alla tog bort alla kärnor men jag blev bjuden på mat av en väninna för ett tag sedan och då hade hon bara tagit bort kärnhuset utan att rensa bort resten av kärnorna.

      Brukar skölja av paprikan under rinnande vatten efter att jag tagit bort kärnhuset, då brukar de flesta kärnor åka av. Några enstaka rackare klamrar sig fast och de låter jag vara kvar. Smakar ju inget när det är så få 🙂

      Ja herregud. Alla måste bort!

      Haha ja det är klart allt tas bort ?

      Jag gör likadant. Tycker det är gott/inte gör något med lite kärnor. Tänker att de är goda i padrones och feffaronis.

    Någon mer än jag som är ett planeringsfreak?
    Vad använder ni och hur planerar ni?
    Buller journal? iPad? Kalender?
    Från var? Tips?
    ❤️

    Jag vill bara ha killar som inte vill ha mig 🙁

      Samma här. Men det är väl klassiskt, man vill ha det man inte kan få…☹

      En vacker dag kommer du få den killen som du vill ha ❤ Ge inte upp!

    Är naturligt mörkblond men har färgat mig blåsvart i typ tre år, har dock skippat färgningen och kört toning senaste halvåret men nu vill jag bli brunett för utväxten syns lite mindre då. Måste jag avfärga först eller kan jag lägga en ljusbrun nyans på det svarta för att få till en ganska mörk brun eller måste jag bleka det först?

      Är du svart och vill gå till brun behöver du bleka det innan.

      Låt din normala hårfärg växa ut bara, easy

      Kör en avfärgning, har alltid funkat bra för mig.

        Har du kört något särskilt märke?

      Gör en färgkorrigering hos frisör ? måste du göra hemma så råder jag dig att ta det stegvis: är du en femma i håret nu (1=svart, 10=ljusblond), prova att köra en lättfärg/intensivtoning i nyans 6 eller 7, för ch se om den tar. Gör det inte det är det dags för frisör ändå!
      Och köp toningen hos frisör eller liknande, inte i mataffär!

        Tack för svar! Ska testa det!

    När ni har sålt er lgh/hus och köpt nytt, hur har ni gjort då? Har ni lagt ut till försäljning och sedan börjat kolla, väntat till det blivit sålt innan ni köpt eller köpt o hoppats på att någon vill köpa er lgh/hus? Har så dålig koll på detta ?

      Detta är något jag spenderat tid åt att tänka men faktiskt inte kollat upp haha. Men jag tänker att man måste hitta nya huset/lägenheten först och sen lägga ut för försäljning. För vart ska man bo om man säljer men inte hittat ett hus/lägenhet än? Vill ju inte heller känna stressen om man skulle flytta in hos någon familj/vän att stressa och hitta ett hus utan man vill ju ta det chill. Eller?
      Väntar spänt på att någon som gjort detta svara =) hahah

      Vi sålde lägenheten först. Skulle köpa hus i en annan stad och pga att jag var student och han var arbetslös fick vi inget banklån utan skulle köpa huset med vinsten vi gjorde från lägenheten (sålde lägenhet i Stockholm och flyttade till en mindre ort längre norrut). När vi sålt och visste vad vi fick för den så köpte vi hus. Vi bestämde att ibflytt i vår lägenhet kunde ske 4 månader efter vi hade budgivningen så vi hade tid på oss.

      Vi sålde vår lägenhet först och köpte hus sen. Har varit svårsålt i vårt område och vågade inte köpa något innan. Lyckligtvis hade vi en backup-plan att kunna flytta in hos svärmor. Men vi hade tur att ett hus kom ut till försäljning i det området vi ville bo i och att dom som sålde redan hade köpt nytt. Vi hann därför flytta in i huset innan våra köpare hade tillträde till vår lägenhet.
      Ska tillägga att vi bor i Stockholm och har två barn. Skulle inte våga chansa att köpa nytt innan vi sålt, då hade man kanske stått med två bostäder…

      Dags att kontakta en mäklare ? var bor du? Ta någon som kan marknaden just där.

      Jag tänker att d beror på ens ekonomiska situation? Vi köpte vårt nuv hus innan vi sålde vårt gamla hus – vi kunde köpa det nya utan lån och hade inga lån på det gamla plus att det var lättsålt vilket vi visste i förväg…
      Annars ska man nog fråga mäklaren/banken hur man ska tänka?

      De som köpte min lägenhet hade pratat med mäklaren och visste ungefär vad de skulle få och hur lättsåld den lägenhet som de flyttade ifrån var. (Själv sålde jag men köpte inget nytt.)
      Grannar sålde huset för att veta hur mycket de hade att köpa för (från förort Stockholm till innerstan), de hade sommarstuga att bo i under mellantiden.
      Men prata med mäklare, få en värdering så att ni vet vad ni kan få och fråga också hur lättsålt det är och vilken tid det tar att få bostäder sålda i området.

      Jag bor i Sthlm och visste att min lgh var attraktiv så jag vågade köpa innan jag sålde. Det gick precis som tänkt fick den såld ganska direkt.

      Vi gjorde så att vi la ut våran lägenhet som kommande och när vi signat papper på ett hus vi gillade (cirka 3 månader efter) så la vi ut lägenheten till försäljning. Oftast får man ett visst antal månader på sig att få sälja sin andra bostad. Tog oss 3 dagar från att vi la ut den till den var såld. ?

    Är det någon som pluggar juridik och jobbat deltid samtidigt? Vad jobbade ni med och hur såg man på frånvaro i skolan, vilka moment var obligatoriska och vilka var inte det eller hur lyckades ni få ihop arbetstid + plugg?

      Jag pluggar juridik och har jobbat extra hela min studietid. Det är få obligatoriska moment så skolan bryr sig knappast så länge du är där när du måste. Har jobbat med olika grejer, café, kundtjänst, juristassistent. Har varit väldigt få kurser när skolan tagit upp 40h/vecka så har oftast inte varit några problem att få ihop tiden.

        Seminarier är obligatoriska, föreläsningar är aldrig obligatoriska.

        tack för svar!

      Jag pluggar juridik, dock i England så det skiljer nog sig från Sverige men åt mig sa dom att de inte bryr sig om frånvaro så länge man går på proven osv för dom är en business at the end of the day och vill bara ha mina pengar. Mys. Går ändå på ett Russel Group uni/top 5 i landet.

      Jobbade i butik, oftast 32-40h i veckan plus 4-10h i veckan som nanny. Var fett trött det året men det gick.

      Jag jobbar 40 % samtidigt som mina juridikstudier och som någon skrev är det bara vissa moment som är obligatoriska, t.ex. seminarier. Det skiljer sig dock en del mellan olika städer. Uppsala använder sig av en undervisningsform som heter PBL (problembaserat lärande) och har många obligatoriska moment, jämfört med Göteborg som har relativt få.

    Hallå? Bajsränder? Byta kanal? Läs igen.

      Jaha detta hamnade ju helt fel, ursäkta.

    Återskapade mail från min gamla skolmail från högstadiet och märker verkligen hur ambitiös jag var. Skrev till lärare om detaljfrågor kring olika uppgifter, bad om extrauppgifter, engagerade mig i skolvalet osv. Kollar även mina gamla arbeten, märks att jag lade ner hjärta och själ mer eller mindre. Nu går jag i gymnasiet och jag har tappat allt. Vet inte om jag är deprimerad, men nedstämd och omotiverad som tusan i alla fall. Omprov imorgon, kan inte ens komma igång med pluggandet för jag har så svårt att koncentrera mig. Ser ingen poäng med att göra det bra heller, på samma sätt som jag skulle ha gjort för två år sen. hjälp!

      Det låter jättetufft att känna så. Kan inte svara på din fråga men kanske behöver du bolla med ngn?
      Jag jobbar som kurator på en högstadieskola. Och jag känner igen många elever jag träffat i dig. Duktiga och ambitiösa (oftast tjejer) som kanske håller jobbiga saker inom sig, pressar sig hårt och har höga krav på sig själva. Ibland leder det till oro, ångest, nedstämdhet eller liknande. Vet inte om så är ditt fall, men om du märker att koncentrationen är mkt sämre än nu (och kanske också minnet?) Så kan det absolut va relaterat till stress eller nedstämdhet. Kanske finns det ngn vettig vuxen på skolan att bolla med?
      Hoppas det löser sig för dig och lycka till på provet imorgon ❤

    Är det någon som tagit Levaxin mot sköldkörteln och sedan kunnat sluta ta?
    Vad ändrade ni?
    Tar 150 just nu och går bara upp i dos hela tiden.

    Jag känner mig helt rådvill.. Hur gör man slut med sin sambo på bästa sätt egentligen? Är det bara säga det man vill ha sagt bara sådär och utan förvarning? Är bara mitt andra seriösa längre förhållande och när mitt förra tog slut så var dte inte på mitt initiativ så var jag som blev överraskad den gången för såg det inte riktigt komma (även om det inte var direkt oväntat att det skulle ske..) Sååå.. Jag vill självklart vara ärlig men det där med tajming och tillfälle.. Hur gör djur egentligen? :/

      Finns inget bra tillfälle tycker jag, det är bara att rycka plåstret. Det är verkligen piss och för mig var det en ganska utdragen process. Jag drog på det pga ville inte göra honom ledsen, han kunde inte riktigt ta in det, vägrade acceptera osv. Men om du vet att du vill göra slut borde du ta upp det så fort som möjligt. Berätta ärligt hur du känner, låt din sambo ta in det och smälta. Det kommer bli bra!

      Det enda som är värre än att vara ihop med någon man inte vill vara ihop med, är att vara ihop med någon som inte vill vara ihop med en själv. Talar av erfarenhet! När mitt ex gjorde slut efter många års samboskap blev jag förkrossad. Såg det inte komma och trodde honom faktiskt inte ens till en början. Var helt säker på att han förvirrat sig och snart skulle komma tillbaka. Tog ett tag, kanske sju månader, för den akuta sorgen att gå över. Men det tog lång tid, många år faktiskt, att förlåta honom för att han inte gjort slut tidigare. Blev nämligen tydligt med tiden att han velat avsluta vårt förhållande i över ett år innan han faktiskt gjorde det. Det tog så himla hårt. Att han slösat med mitt liv på det viset. Stulit min tid. Den biten önskar jag ingen. Är själv världens mes avseende att göra slut men har lärt mig att man måste rycka av plåstret bara. Man måste! Är det svårt att få fram orden (jag kan för mitt liv inte klämma fram dem) så skriv ned dem, be partnern läsa och var sedan närvarande för vidare samtal. Det är så otroligt taskigt att förbruka någons tid på det där viset. Tid är livstid, liv, den kommer aldrig tillbaka. Man måste ge den andre chansen att finna/skapa egen och äkta lycka så fort man vet. Allt annat är verkligen grymt. Lycka till ?

        ❤️❤️

        Uppskattar och tackar för svaren 🙂
        Jag vet att bästa är att bara vara ärlig och säga som det är men är ju skitsvårt för jag tycker ju fortfarande om honom och vi har det bra ihop. Är ju mina känslor som inte är tillräckligt, känns mer som vänskap än kärlek. Men, rycka plåstret var det. Och kanske skriver ett brev ändå, det var ingen dum ide, smart! Sen vet jag att min sambo förmodligen inte kommer ha någon efter mig så den enda tid jag ”slösar” är min egen men men.. Ska rycka upp mig och ta tag i detta, tack för hjälpen än en gång! 🙂

          Jag är bästis med just det exet idag. Verkligen bästa vänner, lite som syskon faktiskt. Han har värdens finaste dotter numera och jag är så himla glad att jag får vara ”kompis” med henne med (hon är två). Det tog ett par år för oss att komma hit. Bl.a bodde jag utomlands ett tag. Men nu så är vi jättegoda vänner. Så det går, tar bara lite tid (samt bådas vilja och att man verkligen är färdiga med varandra förhållandemässigt). Det där med att slösa med någons tid handlar ju inte bara om att personen i fråga ska få möjlighet att träffa någon annan utan så mycket mer. Välja riktningar och intressen i livet som kanske inte passar in i förhållandet, utveckla sig själv i oväntade riktningar, få mer tid till nya berikande upplevelser osv osv. När något försvinner lämnas ju plats till annat, som aldrig hade haft möjlighet att blomma ut annars. Hoppas det går bra för er båda. Efter lite sorg gör det nog det ??

    Ngn bloggare som skrivit ngt om Corona eller är det bara hudvård, rumpor i träningskläder och lyxiga resor som vanligt? Business as usual?

      Vad vill du att de ska skriva om Corona?

        Jag är inte den som kan svara på vad de ska skriva, det får de stå för själva. Men det jag ser är business as usual vilket i dagsläget är att leva i förnekelse. De är ju sk influensers och då förväntar man sig att de ligger steget före i funderingar..

          Du har ingen aning om vad som försiggår bakom skärmen, ärligt talat. Bara för att de inte skriver om det betyder inte att de lever i förnekelse. Finns många influencers som valt att endast skriva om hudvård, resor och träning och att aktivt utesluta ämnen som politik, ekonomi, samhället osv. Finns andra forum att läsa om det om du är intresserad, du behöver ju inte direkt gå till Alexandra Nilsson, Hannalicious eller Lojsan för det? Jag går inte till en inredningsblogg för att hoppas att de ska skriva om finansmarknaden.

            Precis vad jag tänkte svara! Herregud, de är influencers. Inte nyhetsmedia.

      Kolla dokumentären på SVT

      Jag men jag är en hobbybloggare som gillar att skriva och läsa. Definitivt inte en “influencer” och inga aspirationer till att bli det heller. Är även anti begreppet influencer.

    Finns det någon annan mer än jag som tycker om Arcas nya ”CD”? Mina grannar kommer att älska mig.

    ”… is a transmission broadcasted into this world from a speculative fictional universe, in which the fundamentally analogue format of FM pirate radio remains one of few means to escape authoritarian surveillance powered by a hostage sentience gestated by a post-singularity AI.”

    https://www.youtube.com/watch?v=2gjlcSZ9cQE&frags=pl%2Cwn

    Attraktivaste draget hos kvinnor respektive män?

      Intelligens. Gäller båda könen.

        Håller jag med om. Men än mer går jag igång på drivna människor som är duktiga på det dom gör.

          Ja, det är också sjukt sexigt. Har en sån kollega, han är bara världens snyggaste. Men så är jag också sapiosexuell och då blir det lite så, haha.

            haha finns verkligen benämningar på exakt allt ?

      Vänlighet mot servicepersonal.

        Är det din fetisch?

          ?

      Kvinnor: Pojkflickor med små bröst, typ Keira Knightley.
      Män: Empati.

        Rent utseendemässigt gillar jag också småbröst på kvinnor. Dock på en vältränad kvinna men grova ben och fast kropp.

      Lättare att skriva vad som är oattraktivt. Humorbefriade skenheliga rövslickare. Människor som ljuger för att framstå som lyckade. Påklistrad hurtighet.

    Jag såg idag en av våra största svenska kändisar kyssa en annan mindre känd person. Båda två är gifta med andra. Frun till den manliga har enligt sin blogg ingen aning om vart han var idag… (enligt bloggen är han i en helt annan stad..)

      Att kända människor vågar göra sådant öppet.

      Haha men skriv namn?

        Vill inte outa någon. Men jag skulle spontant gissa på att det inte är första gången han är otrogen i alla fall (om de nu inte har kommit överens om att det är okej att vara med andra..). Han känns inte som den mest stabila partner man kan ha..

          Sorry men kommentaren säger oss ingenting om vi inte får veta vem det är. Ledtråd snälla schyssta då?

            Ja men jag ville ju skvallra lite. Inte varje dag man ser det ju. Har redan ringt min syster och mamma och lekt se och hör, men behövde liksom skriva det här också. Tyckte det var roligare än att skriva en kommentar om vad jag ska äta till middag.

          Persbrandt kanske?
          Finns väl inte jättemånga stora kändisar vars fruar bloggar…

            De är väl inte gifta? Eller?

            Nej tyvärr. Hade det varit honom hade jag ställt mig i kö för att få en kyss ?

              /skvallertanten

                Men ge en leeeedtråd då.
                Snäääälla!! ??

      Zlatan?

        Torr inte Zlatan kan gå ut ifred

        Han går nog inte ut i coronatider får man hoppas.

      Steve angello?

    Har ni några tips på hur man får bort smärta i bröstet? Som kommer från panik..
    Försökt andas i fyrkant osv. Men det släpper inte.

      Meditera så spänningarna släpper i kroppen ❤️

      Blunda, försök slappna av samtidigt som du koncentrerar dig på 5 saker du hör, fyra saker du känner, tre saker du kan känna lukten av och två saker du kan känna smaken på. Och repetera tills du blir lugn nog att öppna ögonen. Då koncentrerar du dig på 5 saker du ser, 4 saker du hör, 3 saker känner, två saker du kan lukta och en sak du kan smaka. Och så repeterar du det tills smärtan försvinner

    Är det någon som blir pigg på natten? Alltså verkligen sådär att ”nu börjar dagen!”? Jag blir pigg så fort klockan blir runt 22-23 och då går jag till gymmet och dammsuger och städar hemma. Är det normalt eller är jag en vampyr? Har någon fått hjälp för liknande?

      Vilken tid vaknar du? Har du ett jobb som du går till? Jag har blivit lite så nu när jag jobbat hemifrån ett tag (trots att jag behåller mitt schema 09.00-18.00) haha.

      Alltid! Går upp 5:30 varje dag men blir pigg klockan 11 och somnar runt midnatt.

      Tycker du låter klok. Det är underbart att gå till gymmet sent. Det är bara synd att samhället är byggt kring att man ska gå upp svintidigt helt i onödan.

        Tack och lov för fitness 24??

          Man blir bara så besviken när man plötsligt hamnar i någon taxichaufförs-rush klockan 02:00 på natten. Jag och sju taxichaffisar…

            Haha jaaaa taxichaffisarna! Var en som bara gick av löpbandet, drog på taxi Stockholm jackan och satte sig i bilen. Han hade sprungit en hel del innan det så jag vet inte hur fräscht det doftade i den bilen sen ? men får hoppas att han åkte hem eller något.

      Nu är det inte så längre, men var så en period runt jul att jag vaknade på kvällen och innan dess vaknade jag först runt 16. Nu har jag ett 7-16-jobb och får sova till kl 6 för slipper pendla också, så nu har jag fått ordning på dygnsrytmen vilket känns skönt.

    Kan stress ge gråa hårstrån? Går på läkarlinjen och har under den senaste tiden varit extremt stressad och mått dåligt. Imorse upptäckte jag två gråa hårstrå. Min pappa har knappt grått hår och han är 60 år. Min mamma fick grått hår när hon var omkring 45 år. Jag är 26 år………………………..

      Ja jag fick massvis innan min utbrändhet

      Ja. Några av mina sambos vänner studerar PhD och många av dem har börjat få grått hår innan dom ens fyllt 30 år. För tydligen är det väldigt stressigt att studera det.

      Det kan nog vara genetiskt, jag är 24 och har fått en del gråa/vita strån. Började få det sommaren 2018 och trodde det var att jag hade fläckar med annat pigment, sen upptäckte jag fler i somras och bara ”jaha, gråa strån haha..”. Är dock mellanblond så det syns inte så fasligt mycket. Men under 2018-2019 har jag varit mindre stressad än de tre åren innan som var riktigt hemska. Så det behöver nog inte vara stress 🙂

      Jag är 39 nu och ca 50% grå. I övrigt ser jag ut att vara typ 25 (alla! tror att jag är 25. Ofta skriker folk rakt ut eller vägrar tro mig när det får veta hur gammal jag är så detta sitter inte i mitt huvud. Min mamma har också alltid haft det så. 15 år efter liksom). Skulle säga att minst 60%, säkert mer, av de grå håren jag har idag kom under ett år, då jag var 25-26. Hade då ett extermt stressigt jobb som dessutom lirade dåligt med mina värderingar (hög belastning både invändigt och utvändigt dvs). Kan inte vara helt säker såklart men det känns inte så otippat att jag blev helt grå bara under detta enda år. Sedan dess har det ju gått 15 år och skillnaden är minimal. Har alltså inte blivit särskilt mycket gråare sedan dess. Just sayin…

    Jag är så trollbunden av en gift man. Vi hörs i stort sett varje dag och detta har pågått i 1,5 år. Tyvärr bor vi 90 mil ifrån varandra så har bara setts 3 gånger på 1,5 år.
    Min man känner till honom och jag försöker ibland säga upp bekantskapen men han är mitt livs kärlek och bästa kompis.
    Vet inte varför jag skriver här men vill nog bara berätta att livet och ens val inte är så enkla. Det trodde jag förr.

      ? skilj dig

        Det var precis så psykologen sa!

      Träffas och ligg med varandra. Det kanske är helt, totalt annorlunda efter att ni haft sex. Inte ovanligt att attraktion kan ta slut efter det. Onödigt att skilja sig om man inte har, så att säga, all information.

        Tack för din kommentar! Det värmer att du ger konstruktiva förslag på mitt dilemma!

      Om ni började träffas regelbundet skulle förtrollningen släppa tvärt.

        Så är det säkert! Jag vet ju egentligen att det inte finns någon framtid men känslorna har inte försvunnit än.

      Du säger att din man känner till honom och jag antar att du menar att han vet vem han är men inte hur du känner och att ni pratar dagligen?
      Det är ganska enkelt oftast, men såklart skönt att säga ”det är inte så enkelt” för att lätta på skulden lite. Antingen slutar du vara emotionellt otrogen eller så skiljer du dig, inte så svårt.
      Hur kul tror du det är för din man att du benämner en annan som ”mitt livs kärlek och bästa vän”?
      Skulle du vilja vara gift med någon som är helt kär(känner sån kärlek) för en annan person? Let’s work up some EMPATI over here.

        Så enkelt är livet oftast inte. Man drabbas av känslor och ibland är det svårt att få stopp på dem. Vissa människor har också en alldeles speciell plats i ens hjärta trots att man är ihop med någon annan. Otrohet kan också drabba en. Spänningar uppstår och ibland blir det handling. Man önskar ju att allt var svart eller vitt men det mesta av livet sker i gråskala.

        Hade jag inte haft empati så hade jag skiljt mig för ett år sen men mitt liv består av fler människor än mig själv. De försöker jag ta ansvar för men vill egentligen följa mitt hjärta och vara spontan. Så mitt val och mina känslor är inte enkla.

    Hur startade ni era bostadskarriärer och hur har de utvecklats? Alltså nu tänker jag främst på Sthlm. Och är det någon som lyckats köpa en lägenheten helt själv det senaste året?

      menar du helt utan lån?

        Nej menar både med och utan fast utan hjälp av någon

      Min pojkvän ska köpa en lägenhet på minst 45 kvm helt själv, i innerstan. Den är det meningen att vi bor i ca 2-3 år, säljer och köper större osv. Om allt vill sig väl. Det hade dock inte varit möjligt för honom om han inte hade fått en lägenhet av sina föräldrar när han började plugga här för att på så vis slippa ligga ute med hyresavgifter. Han har ett välbetalt jobb och har sparat ihop över 1 mkr i kontantinsats på egen hand.

      Att göra bostadskarriär nu är segare än vad det var förr. Du kan inte riktigt göra ”en bra deal” numera och om inte föräldrar kan hjälpa till på något sätt är det rejält tufft.

        Bostadskarriär i Stockholm alltså. En etta på 21 kvm för ca 3 mkr låter inte rimligt i någon annan svensk stad än Stockholm (såg lägenheten ifråga på Grevgatan eller om det var Grev Magniagatan, vilket förklarar priset).

          Det är fan sjukt

            I second that

      Jag gifte mig med en som kom in på bostadsmarknaden på sena 90-talet och gjort en rejäl bostadskarriär.
      När vi sedan separerade fick jag hälften 😀

        Fett nice ju!

          Mja, jag vet inte. Jag hade mycket hellre velat ha en partner som inte bytte livsmål mitt i allt och tappade all vilja till att bilda en familj.
          Ja, jag fick en bostad ”gratis” men får bo i den helt själv medan folk runt omkring mig ploppar ut unge på unge och får leva med sin själsfrände.

        Så gjorde jag med.

      Blev tillsammans med snubbe som hade en etta utanför Sthlm. Han sålde den när vi blev gravida och nu ”äger” jag 50% av en villa värderad till 5 miljoner. Jag gick in med 70.000kr. Jag är nöjd ?

        (Har såklart lån på den villan men lååååhåååååångt under dess värde)

    Köpte en lägenhet kontant för typ exakt ett år sen. Enligt Booli har den gått upp 13 % i värde, så det är ju fint.

      Jag köpte en trea i början på 1990-talet. Den har gått upp 1000%.

    Två insta-frågor: Jag får nästan Varje dag en följarförfrågan från nån ung tjej med stora bröst och engelskt namn (bluffkonton) Varje gång är det olika tjejer. Varför just den typen av konton? Är det inte vanligare att killar får såna? Jag har ett tjejnamn på insta och en bild på mig själv.

    Min andra fråga: de konton som slumpas fram som förslag till mig är mestadels videos med smält ost eller feta efterrätter. Numera också ofta feta kötträtter. Varför? Är det så för er andra också? Jag klickar aldrig på nån av dem och har aldrig sökt efter nåt liknande.

      Dessa är bots som kan komma via hashtaggar du använder eller personer du följer (kändisar osv). Vissa av dem taggar mig i deras bilder ? Men anmäl dom som spam så tar Instagram bort dem! Jag har även minst varje dag gamla konstiga män från usa och soldater som börjar följa mig.. anmäler dom för spam också och Instagram tar bort dem

        Tack, ska testa om det hjälper att anmäla.

      Något slags spam? Jag får dagligen mail från olika sajter som vill låna ut pengar till mig, antingen snabba lån från någon märklig bank eller investeringar i bitcoin. Blockar dem jämt, men de kommer alltid tillbaks… Min man får inte alls den typen av mail, så jag undrar också om det är riktat till mig av en anledning? Kollar aldrig in lånesidor själv dock, så märklig grej…

        Ellun: Att du får mail och inte din man handlar enkelt bara om att du någon gång under tiden du haft din mail registrerat den i någon slags undersökning/enkät/hemsida där du accepterat de skickar olika erbjudande till dig, det spelar ingen roll om du accepterat det i samband med ex ett recept och du får nu mail om Bitcoins/lån.

      Får jag såna följarförfrågningar anmäler jag dem direkt.

      Gällande förslagen så undrar jag så vad de baseras på!
      I höstas var det mycket slime och naglar och sminktutorials (slime är oklart varför det kom). Sen blev en typ kompis dumpad av sin tjej och vi började prata mycket över just Instagram. Han mådde sjukt dåligt och skickade massa citat och liknande till mig, efter det fylldes utforska med bara såna.
      Nu har han slutat skicka såna för vi pratar över Messenger istället. Det jag nu får som förslag är…folk som klämmer finnar?! Så fruktansvärt vidrigt! Har själv aldrig någonsin kollat på såna klipp. Men det värsta kom igår när det var en fågel som bet(?) sin fågelkompis i halsen så att det rann blod. Så vidrigt! Tål varken blod eller klämda finnar så det förstör mitt utforska jättemycket. 🙁

    Jag har börjat få eksem i ansiktet de dagar jag inte har smink. Så fort jag använder foundation försvinner det. Hur skumt? Har alltid haft fet hy och problem med finnar men på äldre dar har alltså detta problem dykt upp. Jag är utan smink 2-3 dagar och får ganska ordentlig eksem runt näsa, mellan ögonbryn och haka. Använder smink några dagar och problemet försvinner. Det har varit så några månader. Har inte bytt varken rengöring eller smink. Någon som har haft liknande problem?

      Nej det är inte så för mig, däremot så får jag ibland röda pluppar runt yttre ögonvrårna som kan vara borta nästa dag, sedan återkomma, osv osv osv. Var ett tag nu sen dock. Tror det var/är perioral dermatit. Kan kanske vara det? Jag köpte en ögoncremé från La Roche Posay som är super mot känslig och irriterad hy, den tog bort de röda prickarna efter en dag (eller om de försvann av sig själv?). Skulle råda dig att gå till en hudterapeut, det ska jag göra nästa vecka 🙂

        Har googlat och skulle kunna vara men låter inte helt likt. Kliar inte och har inga direkta problem runt munnen som verkar vara vanligt. Ja, måste gå till en hudterapeut. Tack för svar!

          Mina kliar inte heller och har ingenting runt mun eller näsa men allt annat tyder på att det är perioral dermatit. Det är väldigt vanligt tyvärr men inte omöjligt att bli av med vad jag har förstått. Lycka till!

          Hudläkare! Gå till en hudläkare (dermatolog), inte en hudterapeut. ?

      Vad använder du för foundation?
      Hur ser eksemen ut? (Stora, små, fjällar de, gör det ont/kliar?)
      Kan vara perioral dermatit men det dyker oftast upp runt munnen och hakan.

        Någon från Lumene som ska göra huden mattare. Blir fortfarande blank trots att det känns som huden är torrare pga eksemen. Det kliar inte men stramar och bränner när det blossar upp. När det är som värst ser det nästan ut som en form av brännskada. Sen fjällar det och försvinner men inte förrän jag börjar använda foundation igen. Brukar även få problem vid hårfästet.

        Eksem kan bero på hundra olika saker. Nåt ämne du reagerat på, rosacea, atopiskt eksem, psoriasis, svamp osv osv. Eller så behöver din hud bara mer fukt.
        Absolut kan du gå till en hudterapeut, men det kan också vara värt att fundera på att gå till en dermatolo.

      Jag har atopiskt eksem,på precis de ställena du skrev. Gå till en hudläkare! Jag fick en salva Cortimyk,en mild cortisonsalva. Salva lugnar utbrottet,men det försvinner inte helt. Vid stress osv kommer det tillbaka. Jag har även fått runt örat och hörselgången…inte kul alls…

        Har problem med stress och det kan ju visa sig på väldigt konstiga sätt så kanske ligger något i det. Måste verkligen till en hudläkare. Låter inte kul med hörselgången. Hoppas det blir bättre för dig!

    Fortfarande inte någon jävla bebis…. ? BF 28e

      Åh, höll på att bli galen mot slutet när jag var gravid. Ännu när vi var på förlossningen vankade jag runt i salen och typ skrek ”men ut med dig nu då!!”.
      Håll ut! Väntan är snart över!

      Åh jag kommer ihåg känslan, gick över 12 dagar. Det var tungt och man börja nästan tro på riktigt att det inte skulle komma någon bebis. Hen kommer, hang in there =)

        Gjort en galet ”härlig” hinnsvepning precis. Hoppas den gjorde susen. Öppen 1,5 typ. ?

    Kan Någon vänlig underbar själ med expressen premium kopiera denna artikel och lägga upp här ?? https://www.expressen.se/premium/nyheter/sa-styr-svenske-olof-26-familjen-escobars-foretag/
    Tack!

      Nej. Inte okej att kopiera fulla texter bakom betalväggar och lägga ut i sin helhet på andra ställen. Camilla har raderat sådant förut.

        Jaha ok. Tack det visste jag inte

    Aaaaah orkar inte!

    En tjej som jag inte alls känner och aldrig träffat förr frågade häromdagen (vi satt på samma buss) om hon kunde låna min mascara. Jag svarade typ ”ursäkta om jag låter snål nu, men det kan jag tyvärr inte göra pga hygieniska skäl”. Torrt svar men vad säger man? Hon och hennes kompis såg då sura ut och liksom stirrade på mig under resan och det kändes som de ansåg jag var en dålig medmänniska på grund av detta. Alltså tamponger och pennor och allt möjligt lånar och ger jag gärna bort till okända, det har hänt mig himla massa gånger. Men mascara? Känns lite som att låna ut sin tandborste tycker jag.. Hur skulle ni gjort??
    /snålisen 🙂

      Tycker du gjorde helt rätt.

      Skulle aldrig låna ut mascara till en främling, knappt till någon jag känner. Handlar inte om snålhet, jag menar hej ögoninflammation. Helt rätt.

      Samma som du!

      Du gjorde helt rätt. Skulle aldrig låna ut lypsyl eller läppstift heller för den delen.

      Hahaha USCH! Jag skulle aldrig låna ut mascara till någon. Inte ens min mamma. Det är ohygieniskt.

      Haha jag skulle aldrig låna ut mascara till en främling (inte ens till en kompis)! Också pga hygienskäl. Jag är visserligen bakterienojig och skulle inte låna ut en penna heller, vilket kanske är orimligt – men mascara tycker jag det är 100% rimligt att inte låna ut. Bakterier sprids faktiskt väldigt lätt på detta sätt. Appropå ögonhygien; på ett jobb jag var på en gång där ett gäng kändisar skulle sminkas/stylas, ville en mycket känd svensk sångerska inte använda de lösögonfransar som fanns. Den sminkansvarige fick gå iväg och köpa nya! Så du är inte ensam om att vara försiktig med ögonsaker. 😀

      Aldrig!

      Alltså What?! Förlåt men vilken konstig fråga. Klart du inte gjorde fel. Har fortfarande skräckminnen från en dokumentär jag såg där en tjej lånat sin tjejkompis rougeborste och fått nån köttätande bakterie som åt upp halva ansiktet på henne. Alltså är sånt hygienfreak sen dess så du gjorde helt rätt.

        Alltså hennes fråga var konstig

          Tack för alla svar!! Känner mig mindre snål och mer normal nu 🙂

    Jag vill att Victor Crone ska vinna Mello!

      Victor Crone är begåvad; sjunger bra, är bra på scenen, skriver bra låtar och han är proffs på att bli intervjuad. Han svarar så positivt på frågorna. Jag har tittat på många klipp med honom.

        Detta+snygg??

          Tack för att du höll med mig, Anonym 01:44. Jag läste ditt svar på morgonen, men hann inte svara då. Ha det fint!

    Har typ två frågor! Ni som bor i sthlm. Finns det någon butik med stenar och sådant i närheten av Centralstationen? Ska på kurs nästa vecka och har superkort tid mellan kursens slut och tågets avgång.
    Andra frågan är. Någon som vet om det finns en app där man kan skriva in vilka hudvårdspreparat man använder och att appen hjälper en att tala om ifall de slår ut varandra om man använder från olika märken? ?

      GeoCity, Kungsgatan 57. Köpte förstenat dinosauriebajs där till en grabb på tio år: gissa om han ägde sedan!

      http://geocity.se/

    Är det nån som har träffat Lena Hand’en på riktigt ?

    Tar Therese Lindgren droger? Vet att hon tränar stenhårt men hon är så himla smal nu… och i hennes sminkvideo, ser man ådrorna så tydligt i armvecken och det ser t.o.m ut som att hon har ’track marks’ på ena armen. Det här är ju säkert jätteosannolikt men det slog mig bara haha

      Osmakligt att kommentera om någon eventuellt tar droger. Du tror inte snarare att det är så att therese som alla andra kvinnor är en slav under idealen och gått ner i vikt?

        Jo. Hon har uppenbarligen matproblem. Senaste frågestundsvideon blandade hon ju den klassiska fastedrycken som alla inom ÄS kretsar känner till; citron, äppelcidervinäger, cayennpeppar m.m. :)))

      HENNES RYGG HERREGUD hon är ju undernärd ?????????

      Vilken vidrig kommentar. Folk som tränar hårt, särskilt om de lyfter brukar få utstickande ådror på händerna. Det är det bästa beviset för att nån spenderar tid på gymmet. Kolla denice Moberg, Angelica block och tjejer som spenderar tid på sina kroppar på riktigt, du ser det på händerna.

      Hon har ju varit rätt så sjuk det senaste? Tänker att det är det. Och bara förra(?) veckan var hon ju på sjukhus. Och blev hon inte smittad av sin sambo med mgsjuka också? Minns inte vad hon sa. Men i alla fall. Sluta spekulera!

    Jag har upptäckt något konstigt. Sista två månaderna har min ägglossning startat 1-2 dagar efter mensens sista dag (har mens i ca 4-5 dagar). Alltså va? Har någon varit med om liknande?

      Har du fått det konstaterat med ägglossningatest? Får du din mens igen 14 dagar efter ägglossning?
      Kan vara hormonrubbningar isåfall, lika bra att kolla upp det!

        Nej men märker på flytningarna (de tar man inte miste på!). Ska kolla upp det hos gynekolog :/

          Testa med ägglossningstest så får du snabbast svar. Det är lätt att ta fel på sekretet.
          Jag trodde själv att jag hade ägglossning tidigare än vad jag i själva verket hade pga just sekretet. Jag har typiskt ägglossningssekret flera dagar innan ägglossning.

    Nån här som blivit gravid igen fort efter förlossning?
    Funderar på om man kan bli gravid utan att ha fått mensen tillbaka.. (det borde ju gå med tanke på att man måste ha ägglossning innan man kan få mens) Födde för 4 månader sedan och har haft oskyddat sex efter det, och nu känner jag av samma ”symptom” som jag hade i början av förra graviditeten. Mest det att jag haft ”mensvärk” utan att nån mens dykt upp ännu, har börjat gå upp i vikt trots att jag rör på mig mera och är superkänslig.
    Kan ju dock vara mens på g också, eller så saknar jag bara att vara gravid så mycket att jag inbillar mig. ?

      Jag blev med barn 2,5 mån efter förlossning, hade inte fått mens än!

        Samma här

        Jag är gravid och funderar på att satsa på en till när mensen är igång igen. Känner lite stress pga min ålder ?
        Hört att kroppen är mer mottaglig för en befruktning nära på en förlossning, någon som vet mer om det?

      Det är 12 månader och sju dagar mellan mina barn – ingen mens hann komma ??‍♀️

    Hur vet man att kopparspiralen har tappat effekt?
    Okej, inser nu att frågan är dåligt formulerad. Men jag är osäker på om det är 4 eller 5 år sen jag satte in den, och kan för allt i världen inte minnas. Kan inte hitta det på 1177s hemsida heller i journalerna, och bodde i en stad i ett annat län när jag satte in den så jag får inte fram information på den vägen.
    Märker att jag inte alls blöder lika mycket som jag brukar vid mens längre, är mycket ”våtare” och mer sugen vid ägglossning än vanligt, annars känns alls som vanligt.

      Ring stället du satte in den på och be om hjälp.

    Så många frågor! Så många tankar!

    Lämnade mitt ex till svin 10 dagar sedan, mått dåligt sedan dess. Ångest konstant, jag tänker och tänker men kommer ingenstans med tankarna,fastnar bara i ”tänk om det var så, han kanske gjorde si, om jag bara hade gjort så…” men senaste dagarna har jag försökt trycka undan tankarna och fokusera på annat. Det funkar sådär. Gör jag rätt? Jag vill hantera det här på rätt sätt, inte skjuta under mattan och låtsas som inget..

    Är gravida Helena här i kommentarsfältet samma Helena som bloggat om sina svårigheter att bli gravid? Jag har varit frånvarande härifrån ett tag så är inte inkopplad!

    Och så Corona.. Jag finns i huvudstaden så jag kan inte undvika kollektivtrafiken.. Är inte rädd men ändå lite nojjig, min kollega kommer hem från norra Italien IMORGON..Han kommer eventuellt få jobba hemifrån i två veckor.. Om min chef bedömer så.. Men tänk om han får återvända till jobbet och visar sig vara smittad? Panik.

    Trevlig kväll <3

      Den ”Helena hela vägen till ett +”? Jättekul att du är tillbaka.
      Skriv samma fråga på fredag eller lördag, för nu är det nog för sent att få svar. Dina problem är det troligen många som vill svara på. – Hej.

      Vid hjärtesorg så är tiden din bästa vän, du måste stå ut de tuffa dagarna och du kommer märka att snart blir det lättare att andas och tänka. Sätt på glad musik på hög volym och dansa runt, ät nått gott framför favoritserien, se en gammal film du gilla, gör nått själv som du velat göra som att gå på museum/bio/kurs.
      Corona är en influensa. Människor dör årligen av olika typer.
      Vi som läser här har överlevt galna kosjukan, svininfluensan, 2012 mm.
      Tvätta händerna (tvål och vatten går jättebra), rör dig inte ansiktet, använd hellre armen armbågar fötter för att öppna dörrar,trycka på hissknappar osv i den mån det går. Och stanna hemma om man är sjuk. Precis som när magsjuka härjar och vanlig säsongsinfluensa.
      Vet tyvärr inte hur det går för Helena, gulligt av dig att du tänker på henne.

    Gick upp nu för att dricka vatten. Såg att jag glömt lägga in tillagad pulled pork in i kylen. La in den snabbt men den har stått ute frpn 17.30 – 03.00. Går den att äta?

      Ja. Jag hade ätit iaf.

      Gud ja. Blev hungrig nu bara för det. ?

        Ahaha de e den. Killen har haft magproblem så han blev nojjig vill inte äta den.

    Att blondinbella skriver det som en självklarhet att barnen får minsann plocka fram frukost själv när de är hos henne? Är det ens ett år sen hon skrev att dom gled ner likt adliga till dukat bord pga hemhjälp.
    Hon hoppas kanske att nya följare inte orkar sig så långt bak i arkiven.

      Bitch please!
      (Bella alltså ?)

    Victor?Crone ?med Troubled Waters (Mello på lördag), m fl av hans låtar. Han är så begåvad:

    https://youtu.be/ElEX13jDzsM

    https://youtu.be/PppvSl3_W4E

    https://youtu.be/9WueLDczuto

    https://youtu.be/14xBKUz7VHY

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.