Fantastisk hjälp på Facebook!!!

Hade någon kommit till mig med ett matteproblem mer avancerat än liggande stolen så hade jag gått bet.
Matte och jag kommer inte riktigt överens och jag är förmodligen inte den enda som känner så.
Därför vill jag lyfta fram den här gruppen på Facebook där ingenjörsstudenter från bland annat KTH och Chalmers samt pensionerade lärare hjälper elever gratis nu när de flesta tvingas studera hemifrån pga coronaviruset.

Tänk så mycket frustration som kan förhindras på det här viset? 
Bara att gå hemma och trampa på varandra en längre tid kan vara påfrestande nog, utan att man förvärrar det hela genom att addera (<—häääääy) matematiska problem som ingen varken förstår eller kan lösa.

Vilket superinitiativ!!!!!

Tack för tips!

107 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bra initiativ ??

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Hade ju varit roligare att diskutera blonda Bellas busiga upptåg när hon låter Sally klä av sig barbent/barfota för att kunna bada utomhus. Men måste ju ge henne kredd för att ungen i alla fall hade långärmat och mössa på sig. So fun att vara en Pippimamma.

      Varför? Vill ungen testa hur kallt vattnet är, så låt henne.

        Ok märker att det här verkar vara en generationsfråga. I min verklighet så är det den vuxne som sätter gränser för barnen utifrån sunt förnuft. Mars månad = doppa handen ja ,klä av sig rubbet och bada nej. Får era barn alltid göra som de vill?

          Att barnen får prova och undersöka världen på egen hand är knappast samma sak som att barnen får göra som de vill i alla situationer. Det är inte farligt att få kalla fötter och Sally är gammal nog att kliva upp när det är för kallt.

          Varför ska alltid tråkiga mammor bestämma? Min son badade i april förra året. Han lider inte av några trauman för det?
          Och det har inget med uppfostran att göra. Uppfostran är något annat.

          Haha! Jag är född 1977 och mina föräldrar lät mig och brorsan ”bada” i sjön i mars. Dvs, vi sprang skrikande i och ur vattnet och klädde sen på oss fort som fan. Jag undrar vad dagen hysteriska föräldrar tror händer om deras barn blir lite kalla i några minuter?

          Nu var det väl fötter/ben hon klädde av och doppade. Du får det att låta som att Bella slet av henne kläderna och kastade henne i en isvak.

          Hur märker du att det är en generationsfråga? Vilken generation hör du till och framför allt hur vet du vilken generation de som svarat hör till?

          Bara för man låter sitt barn doppa benet i vattnet så betyder det inte att man inte sätter gränser eller låter barnet göra exakt som de vill 🙂 sitt inte och hitta på massa egna sanningar utifrån just denna händelse.

          Nu vet jag inte vilken generation du tillhör, men min farmor (född 27) lät mig testa vattnet och kompisars föräldrar(borde vara 50 – 60 talister) lät dem testa. Men å andra sidan var vi uppmuntrade att vara ute i alla väder.
          Och som andra säger, testa vatten är inte samma som att få göra precis som man vill.

          Är född -93 och jag minns att jag ville bada i april en gång (aka doppa benen), mamma sa nej, jag gjorde det och blev förskräckt av hur kallt det var. Mamma sa ja, jag sa det skulle vara kallt. ?

          Hört talas om vinterbad? Något även barn kan testa, då är det endast badkläder på.. ta ett chillpill, tycker det va bra av Bella att låta Sally själv känna hur kallt det va!! Lovar att hon har tinat nu!

      Vad är det att diskutera menar du?

        Min dotter gör liladant, hon älskar vatten oavsett årstider men inte är jag en dålig mamma för att jag låter henne känna på vattnet ?

      Vad skulle vara fel med det?

      Verkar som du bara vill att folk ska kritisera henne.

      Jag fick också göra så när jag var liten och sa att jag ville bada. Efteråt ångrade jag mig ?

      Jag är vuxen, jag känner ofta på vatten under vintertider för att se hur kallt det är. Vad är fel och konstigt med det?

      Och vet du?? Där jag bor är det vanligt att vinterbada. Bastun står igång och hela familjen springer ut och antingen snöbadar eller badar i vattnet strax nedanför huset innan vi springer tillbaka in i bastun. Vill du berätta vilken dålig mamma jag är så varsågod.

      Om du är orolig att dottern riskerar att bli förkyld av sitt tilltag så kan jag lugna dig att man inte blir förkyld av att bli kall.

      Hade det varit lika fel om de badade isvak å bastade efteråt?

      Wow barnet doppade fötterna i vattnet i mars månad. Livsfarligt ? Alltså hallå, låt ungen testa lite.

    Skitbra initiativ!
    Ps. Liggande stolen används inte längre… 😉

      jag pluggar till F-3 lärare och vi fick faktiskt lära oss att liggande stolen ska/kan användas. Personligen hade jag aldrig stött på den metoden innan och hade mycket svårt att lära mig den under mattekursen ?

        Är det sant?!?! Gud vad härligt! Har barn i mellanstadiet som behöver hjälp med division ibland, och jag kan ikke fatta hur de räknar ut sina tal, jag lärde mig ju liggande stolen på 80-talet, men den använder inte vår skola iaf. Men det var ju glädjande att höra 🙂 En sak jag dock inte förstår är varför vi inte bara kan välja ett sätt och sen hålla oss till det? Mindre krångel då 🙂

          För att tex vi med dyskalkyli behöver andra metoder ? Så jag är tacksam att det inte bara är ett sätt som funkar, utan att man kan välja själv.

          Annars blir det mer krångel. Så hur man än vänder på det så passar det aldrig alla, även om jag förstår din tanke ?

          Vad som är ännu värre är ju att de bytt namn på ordklasser i grammatiken. Hallå, vad hände med imperfekt liksom?

            Asså sorry för OT men Josef locco gör alltså reklam med DM för andningsmasker för 199kr, stackars människor som tror på han och DM, att han ens gör så här mot sina unga följare och ljuger för dom med sånt skit bara för att han ska få betalt..

              Ta en skärmdump och skicka till kontakt@bloggbevakning.se

          Tänker att det är för att varje metod är bra vid olika tillfällen. Liggande stolen är toppen vid polynomdivision och för stora nämnare. Medan kortdivision kanske är mer intuitiv så bra att lära barn men den funkar bäst om man delar med ental, annars blir den rätt omständig har jag för mig.

        Division är väl division oavsett liggande stolen, trappan osv. Bara olika sätt att skriva samma siffror.

          Metoderna är ju helt olika, och har du inte lärt dig en metod är den ju svår. Inom vissa branscher är det ju även svårt att göra någon annans jobb, trots samma jobb, för man arbetar på olika sätt.

      Jag pluggar på kth och använder mig av liggande stolen för polynomdivision. Så jodå den används fortf men kanske inte lika vanlig för numeriska beräkningar, då använder jag nog kort division 🙂

        Vi fick inte lära oss liggande stolen när jag gick grundskola på 90talet. Lärde mig metoden när jag läste på universitetet och också räknade polynomdivisioner.

        Jag lärde mig bara kortdividion fram till universitet, läraren blev förvånad över att vi aldrig använt liggande stolen förut. Jag trodde att det var så man gjorde på 80-talet och att det fanns bättre metoder ?

        Precis, när man läser mattekurser på universitetet (pluggar i Uppsala) och när det handlar om polynomdivision fick vi lära oss liggande stolen! Mycket användbar algoritm som det är synd att man inte lär sig i grundskolan längre. Jag är född 95 och vi lärde oss något konstig metod i mellanstadiet som inte var särskilt smidig såvitt jag minns.

          Tror det är det som är kortdivision? Alltså man skriver 20/4 så får man se hur många gånger man får in 4 i 20. Det är ju lätt tills man får decimaler eller liknande skit

      Är det sant? Tycker liggande stolen är guld värd. Snabb och enkel att använda.

      Annars är matteappen Albert kanon! Jättepedagogisk app!

      Annars är matteappen kanon! Super pedagogisk app!

        Matteappen Albert såklart…

      Liggande stolen används på gymnasiet och högskola när man ska hitta rötter på polynom av högre grad än två 🙂

      Det första professorn på Chalmers basår lärde ut var faktiskt liggande stolen!

    De har fortfarande skolplikt och utbildning ska skötas – fast på distans via digitala plattformar.

    Å andra sidan, 16-19 åringar måste väl också få träna? Har du tex möjlighet att träna då så måste väl de få träna då?

      Gymnasieelever har väl inte skolplikt?

        Nej men vill dd klara gymnasiet/ta studenten så måste de ju fortsätta plugga. De har ju själva valt att söka till gymnasiet.

        Går man en gymnasieutbildning har man närvaroplikt, alltså skyldighet att delta fullt i undervisning.

      De ska fortfarande sköta sin utbildning. Frågan är väl hur många av dom som kommer göra det.

    Så bra intiativ och så bra att det lyfts! Känns väldigt tungt just nu så sånna här nyheter piggar verkligen upp ?

    Ps. Miniräknaren är den bästa uppfinningen sen hjulet. Speciellt de miniräknarna man hade i gymnasiet och kunde ladda ner spel till.

      Haha vilken miniräknare hade ni egentligen? Vår miniräknares bästa tricks var att man kunde skirva ”BOOBS” ??

        Haha, Texas 84 bland annat har spel och internet ?

        Och vi brukade köra sosse-tricket. Kommer dock inte ihåg siffrorna men typ såhär gick den:
        Göran Persson har *** antal barn som är * , * och * år gamla. Tillsammans blir det sosse (50553 (tror jag))

        Vi tävlande även i hur många gånger man kunde trycka på = (1*1=)

        Vi hade det livat i Kungsbacka hörni

    Så jäkla bra!

    Mitt gym är redan översvämmas av 13åringar alla möjliga tider… blä

      Gå ej till gymmen!! Helt omöjligt att hålla rent bänkar och handtag på maskinerna trots spritande varje halvtimma. Med vänlig hälsning, sjuksköterska och spinninginstruktör som inte satt min fot på gymmet sedan 23 februari.

        Agnes Wold tyckte i nån chatt att gymmet var okej, eftersom man står vid maskinerna med ett visst avstånd, men gruppträning innebär en större risk.

      Vad gör du själv på gymmet nu?!?!
      blä…

        Det är inte värre att gå på gymmet än att gå till Coop. Sitter du själv i total isolering?

          Det är det verkligen, på gymmen svettas man otrolig mycket. Mat måste man ha, man MÅSTE inte träna på gym utan kan göra det hemma lika bra nu. Tänk på dina medmänniskor ❤️

            Och svett skulle sprida viruset mer?

            Handlar väl snarare om exempelvis gruppträningar där 20-30-40 stycken är inklämda i en liten lokal. Om du står på ett löpband och jag är på cykeln bakom dig så sprids inte viruset mer än om vi står i kön i mataffären.

        Det är alltid sjukt äckligt att vara på gym. Du skulle bara veta hur mycket e. coli bakterier som finns precis överallt i lokalen

    Fantastiskt! Men är kan man ha tillgång till gruppen trots att man inte har Facebook? ?

      Yes! Verkar som att de använder sig av slack som är en app folk använder vid typ grupparbeten/projekt osv.

    Så himla bra…Jag har en son som tar studenten och är jätteorolig över sin matte.

      Bra son. Mina problem var av en helt annan art den våren jag skulle ta studenten.
      Vilken studentskiva skulle jag gå på när två stycken krockade? Vem kände man som kunde köpa ut till lördagens förfest? Skulle vi åka två el tre veckor till Ibiza i mitten av juli osv osv.
      Det där med matten var inte ett problem i ordets rätta bemärkelse utan mer ett irriterande nödvändigt ont. På tal om matte så minns jag att Mattes storebror kunde köpa ut om man bad snällt.
      Önska sonen lycka till!

    Credd till den som tipsade kamkam

    Här är galleriorna fulla av ungdomar sedan de skulle börja plugga hemifrån. Är det mindre smittrisk än att de är i sin skola med sin klass?

      Det har väl inte ens hunnit gå 24 timmar sedan beslutet togs. Har ungdomarna ens hunnit vakna för dagen? ?

        Tydligen. De kanske aldrig gick och la sig nu när de är ”lediga” på obestämd tid.

        Eller så bor man i ett land där beslutet om att stänga skolor togs för mer än 24 timmar sedan..

    Finns även denna sida där flera aktörer med skolplattformar låter elever/lärare använda materialet gratis just nu:
    http://skolahemma.se/

      Studi.se är också gratis!! 🙂

    Annat tips: Khan Academy har genomgång av de flesta ämnen.

    Ja, det där var verkligen toppen!

    En kompis är gymnasielärare och de är beordrade att vara på plats i skolan, trots att eleverna inte är där.

      Så kommer det nog att vara en tid framöver eftersom de har massor av arbete med åtgärderna (tömda skolor och undervisning som ska ske på distans). Samtidigt uppmanas de också hålla sig hemma om de känner symptom.
      Så man räknar med att rätt få lärare faktiskt kommer till skolorna…

      Undervisningen ska ju fortfarande ske trots att eleverna sitter hemma.

        Instämmer, det verkar vara många som tror att undervisningen upphör pga detta. Skolor och universitet stängs ju inte ner, utan det sköts via digitala verktyg. Vårt universitet arbetar utifrån planen att examensperioden ska vara som tidigare, men med eventuellt andra examensformer. Naturligtvis måste vi lärare vara tillgängliga och studenterna måste plugga på som vanligt mm. (bor i Norge).

          Jag jobbar också på en högskola och det kräver ganska mycket jobb nu av oss lärare med att på ganska kort tid styra om all salsundervisning till onlineundervisning.

      Man har ofta material på sin arbetsplats. Jag vill tex inte sitta hemma i min soffa och ha undervisning, för allt material har jag på jobbet – som de flesta oftast har. Nu går mkt via olika plattformer och på nätet men mitt jobb sker fortfarande från skolan. (Om jag inte är sjuk, vilket jag är – annars hade jag inte haft tid att kommentera ?)

    Matte var mitt svagaste ämne.
    Läste och läste och då och då fattade man plötsligt…
    Men totalt sett var det kanske intresset som saknades.
    Och en kvinnlig lärare som idiotförklarade mig.
    Lång näsa till henne när jag hamnade i en storbank sen
    och gjort karriär…

    En annan har ig i matte sen jag gick i 8an.
    Förstår än idag inte matte. Blev testad för kalkelksy, icke. Är bara trög när de kommer till matte. He he.

      Jag har dyskalkyli, blir så arg när jag tänker på att mina lärare ALDRIG tog tag i det. Varje utv.samtal pratades om att mina bra betyg, förutom matten. Sååå synd

        Skönt att kunna välja att vara en idiot ibland?

        Skönt att du inte själv märker att du är genuint korkad, bara vi stackars andra som kommer i din väg! ?

      Samma här, fast från gymnasiet. Klarade inte av Matte B trots all möjligt stöd (inklusive hjälp från min smarta men ej så pedagogiska pappa som tillslut skrek att jag var korkad när vi satt och slet på kvällarna). Blev också utredd för dyskalkyli men jag var visst bara trög jag med, haha. Tror det det har låst sig lite för mig i huvudet, typ att jag intalar mig att jag är korkad.

      Tycker det är synd att just matte anses vara ett ämne man antingen förstår eller inte förstår. Och förstår man det så är man smart och annars är man trög. Andra ämnen (religion, so, historia, slöjd..) kan man tydligen lära sig och det avgör inte ens intelligens, så varför skulle man inte kunna lära sig matte med en duktig lärare.

      Obs. Ifrågasätter inte diagnosen diskalkyli utan ifrågasätter attityden vi generellt har kring ämnet matematik.

        Hatar matte!

          Men i samhället och skolan är det på något sätt ok att inte vara bra på Ma. Jag är bra på Ma men dålig på engelska men det anses inte ok. Varför ska det vara skillnad?

            Eller om du är dålig på svensk grammatik? då är man obildad och dum i huvudet och ingen att ta på allvar.

        Håller med helt. Intelligens borde inte hänga på matematiken men jag antar att det har att göra med om man är logiskt lagd, kan se mönster osv. Att ha högsta betyg i historia, språk, naturkunskap, idrott, slöjd och annat spelar ingen roll så länge du är dålig på matematik :/

        Vad som är ännu mer synd är att de flesta av er skulle kunna förstått mycket mer matte om utlärningssättet hade anpassats men faktiskt gärna ändrats för alla elever.

        Idag undervisas matte på typ samma sätt som de samhällsorienterade, dvs minnesutlärning istället för att man lär sig från grunden att förstå hur saker hänger ihop och själv få hitta sina logiska vägar att komma fram till svaren.

        Att lära sig formlerna och hur andra ställt upp sina beräkningar borde inte komma förrän en större förståelse först har uppnåtts.

        Långt kort.
        Det är inte er det är fel på. Det är pedagogiken som användes på er som var fel.

        Men precis! Har alltid ansett mig vara ganska blåst eftersom jag inte fattar matte. Jag har en akademisk examen och ett helt ok jobb, men känner mig fortfarande dum som inte kan matte. Hade jag misslyckats i nåt annat så hade jag ryckt på axlarna, men matte är liksom ett ”smart” ämne i mina ögon. Antar att de som har svårt att läsa och skriva känner likdant för det.

          Åh är exakt likadan. Kämpade sista året med matten på gymnasiet så det inte var klokt. Alltid haft lätt i skolan annars och behövde inte anstränga mig särskilt hårt. Men matten var inte kul, fick underkänt på alla matteprov sista året förutom 1 eller 2 stycken. Kuggade nationella också. Då gick jag ändå på skolans matteresurs, min ingenjörspappa satt i köket många kvällar och det slutade alltid med att jag grät av frustration och han var frustrerad för att jag inte förstod.
          Kan än idag se tillbaka och vara så tacksam för att min mattelärare ändå gav mig godkänt, det var som att hon förstod att jag inte kommer fixa det oavsett om jag hade tagit igen matten senare i livet. Det gjorde att jag kunde plugga vidare utan att behöva fixa matten först.

          Min dåvarande bästa kompis hade samma problem, men fick också godkänt. Några andra i klassen som var riktigt otrevliga mot läraren och betedde sig som svin blev inte godkända, trots lika dåligt resultat som jag och min vän hade. Säger inte att det är rättvist, men det lönar sig att vara trevlig ibland. 🙂

    Den enda seriösa coronatråden på fb. Väldigt läsvärd faktiskt och hoppas de som håller till där fortsätter att rapportera fortlöpande så att man får följa delar av vårdarbetet inifrån.

      Alla borde följa tillförlitliga källor än kommentarsfält i bloggar eller på flashback. Mvh en som jobbar i vården.

        Jag tycker man ska följa FB också, men ta det med en nypa salt såklart. Ja faktiskt! Där får du läsa sånt som inte framgår på nyheterna och folks egna erfarenheter och upplevelser. Nackdelen är att det inte är helt lätt att verifiera sanningarna.

        Se inte ner så mycket på FB, de kunde t.ex. möjliggöra polisens arbete att ta fast den där vedervärdiga kattmördaren i Göteborg. Allt som kom ur ett ”rykte” som började spridas där och som folk som du förmodligen hade avfärdat som struntprat. Mvh en som jobbar som deodoranttestare (jag kan alltså skriva vad som helst om mig själv på nätet och att du jobbar i vården har noll relevans, om det nu ens stämmer)

        Jag följer tråden för att ta del av vårdpersonals iakttagelser men naturligtvis med källkritiska ögon och inte som om det vore en tillförlitlig källa för information. Det tror jag alla normalbegåvade personer själva kan räkna ut.

        Önskar dessutom att folk kunde sluta uppge diverse titlar och yrkeskategorier i ett försök att ge tyngd till sina uttalanden. Det faller ju definitivt lika platt som trovärdigheten gällande allt annat som skrivs i bloggar och på fb. Att jobba inom vården säger dessutom absolut ingenting eftersom situationen just nu ser helt olika ut beroende på vilken vårdinrättning man som personal tillhör. Inte heller säger det något om kunskapsnivån.

        Med det sagt kan man både följa tillförlitliga källor OCH följa det som skrivs på bloggar, fb, Twitter och Instagram. Så länge man kritiskt bedömer om information är trovärdig eller inte.

    Igen och igen en del kan fan inte låta bli att skriva taskiga kommentarer, vad är det för fel på er.

    Helt ofattbart! Här handlar inlägget om något fantastiskt och ni diskuterar IL och hennes eventuellt badande barn?!

    För att skriva om inlägget då:

    Jag blir varm inombords av hur vi människor under evolutionen lärde oss framgångskonceptet att hjälpas åt och särskilt mycket när det som bäst behövs. På Teknis och Chalmers har jag ju också många vänner och minns glada gasquer under studietiden. Heja er!

    Jättefint att se! Det finns även en grupp skapad av språkvetarstudenter där vi erbjuder elever hjälp med alla skolans språkämnen: https://www.facebook.com/groups/587584628498123/ som jag vill tipsa om! När läget är som det är får vi alla hjälpa till med det vi kan.

      Hur bra som helst! Såg att Camilla (alltså bloggens författare) också tagit upp hur man startat en grupp för barn som kan behöva social hjälp när skolan är stängd.

    En kommentar om barn som nu måste vara hemma i dysfunktionella familjer i och med att skolorna stängs raderas medan kommentaren om Bellas barn som doppar fötterna tydligen är relevant att ha kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.