ÖPPET SPÅR – CORONA EDITION

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan.

475 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Mina funderingar :

    1. Alla länder som har stängt ner HELT nu. När de väl öppnar upp räcker det med att en person är sjuk så får alla det samtidigt. Hur planerar de länderna att göra?

    2. Varför stänger vi inte ned lika mkt för andra sjukdomar/risker att dö? Ex alla gängskjutningar? Hade vi haft utegångsförbud på kvällarna hade nog inte lika många mördtas, färre våldtäkter etc. Nu tänker ni att man såklart måste få leva.. Men under corona spelar det ingen roll men i vanliga fall riskerar vi massor av liv?

    3. Jag vill ha corona. Jag kommer ju få det förr eller senare och vill därför få det överstökat. Hur ska jag gå tillväga?

      Hur du ska få corona? Be alla du går förbi att hosta dig i ansiktet.

        Skrev för några veckor sedan och svenskarna tyckte Sverige sköter detta bättre än Norge. Nu är det 20 döda här och 100+ i Sverige. Även med dubbel befolkning i Sv, har vi färre än 1/5 döda här. Tycker ni fortfarande eran taktik är den bästa eller tycker ni kanske det är dags att ändra taktik?

          Vi kanske tittar på danskarna som inte lyckats med er taktik? Ni har en oljefond som gör att ni kkarar er bättre ekonomiskt. Jösses ni har ju för tusan inte ens en stadsskuld!

            Sv. har också bland de högsta skatterna i världen. I alla fall bland topp 20-30. Är det detta ni betalar för?

            Jag är orolig för er, för jag har familj i Sverige, och vänner. Jag önskar bara ni lyssnat redan första jag skrev att ni måste ändra taktik. Fortfarande idag tycker jag ni agerar helt fel. Danmark, Finland och Norge tillsammans Vs Sverige just nu är som helt olika världar.

              Vadå lyssnat på dig? Inte direkt att random folk på bloggbevakning kan bestämma hur Sveriges taktik ska se ut. Skriv ett brev till regeringen i Sverige istället.

                Inte lyssnat på MIG som i mig, men kanske tagga ned med att ni alltid gör bäst i alla tillfällen. Jag blev ganska sågad med hur Sverige var så mycket bättre än Norge. Ja, nu har vi ju bevis liksom och tänker att nu får ni för fan ge er och faktiskt följa med i vad de andra skandinaviska länderna gör innan ni kör er totalt i botten.

                  Snälla Norge, det är BARA HÄR folk är för Tegnell. Övriga Sverige hatar typ honom.

                  Vilken taktik man kör avgör väl främst hur många som blir smittade, inte hur många som dör? Det beror väl framför allt på VILKA som smittas och hur vårdsituationen ser ut, och att Norge har en bättre rustad vård än Sverige är väl ganska väntat med tanke på ekonomin. Säger inte att Sverige gör det bättre än Norge men tror inte vi kan fastslå motsatsen enbart på antalet döda.

                  Är du helt korkad eller? Det är INGEN som vet vad som är rätt eller fel just nu. Den taktik som visar sig bäst lämpad för ett land kommer (kanske) att visa sig när allt detta tragiska är ÖVER. Vem är du egentligen och vilken typ av utbildning har du som tror dig rättfärdiga dina idiotiska synpunkter i detta skeende?

              Man kan diskutera vad vi gjort med alla skattepengar men ni är så himla mkt rikare än oss och kan ta tull drastiska åtgärder utan att ekonomin tar en för stor smäll. Vi TROR på att vår metod är den bästa, och bonus att samhället inte helt stänger ned. Detta tror vi pga experter i Norge så är det mer ett politiskt beslut (precis som SD vill göra i sverige).

                Vilka vi tror på vår metod? Jag bor i Sverige och tror inte på metoden..

                  Inte jag heller. Varför i helvete skulle lilla Sverige med så få iva-platser och begränsad erfarenhet av pandemier ha mest rätt? De leker med hundratusentals människors liv. Så sjukt att den ”humanitära stormakten” gör detta. Komiskt att det bara är typ Sverige och Trump som tror/trodde på minimala åtgärder.

                Experterna? Mig veterligt så har väl inte Sverige begåvats med ALLA experter? På valdagen väljer man väl inte experter utan ett parti och regeringen är väl de som bestämmer utifrån de råd ”experterna” ger? De finns ju sparat i ladorna säger politikerna så det kan väl inte vara något problem med pengar? Just nu känns det bara så dumt när man ser och hör hur man resonerar.

                  Exakt ?? Och bara Sverige har experter, glöm inte det, Tyskland, Sydkorea, Japan, Belgien, Österrike, Schweiz och andra ännu rikare länder har inga experter alls, bara Sverige. Mm. Vi säger väl så. Varför stängde inte de ner gränserna i tid då? Nä, just det, för idioterna på fhm ansåg att en smitta som redan börjat spridas inom Europa inte skulle komma till Sverige alls? varför satte man inte svenskarna som var i Italien under sportlovet i karantän när de kom hem? Nä, för Tegnell tyckte det var väldigt osannolikt att det skulle ske någon smittspridning i Italien och alperna och skrattade helt bort det i aftonbladet. Till och med jag som inte ens är i närheten av någon medicinskt(jurist) fattade att det skulle dra iväg när alla kom hem från Italien. Men visst, fhm, ””””experter””””.

                  Men du förstår väl att kunskap delas mellan länder i ett sånt här läge? Experterna i Tyskland och experterna i Sverige kan kommunicera med varandra. Så har det funkat innan corona och så funkar det även nu.

                  Herrejisses alltså….

              Vem är du? Vadå ”lyssnat på dig”?
              ?

                Nej ni lyssnar på Tegnell som alltid legat ungefär fem steg bakom. Ni har också mer än 5 gånger mer döda än oss, stort grattis. Blev som sagt sågad sist för att ni tror vi andra är nötter och Sverige sköter detta bäst.

                Ja, jag ÄR frustrerad för jag tycker ni sköter det är fortfarande helt jävla idiotiskt. Jag har vänner jag bryr mig om, även om jag lyckats ta över mina närmsta familjemässigt innan gränsen stängdes mot Sverige då alla länder runtomkring inte litar på er längre för att ni sköter det här så nonchalant.

                  Omöjligt att säga vems metod som är bäst efter ett par veckor? Folkhälsomyndigheten säger att de flesta som dött är de som blev smittade för 3-4 veckor sedan.

                  Har också nära släkt och vänner på den svenska sidan och dessutom i en skidort. Talade idag med en av de som jobbar i ett av serviceyrkena och hon nästan grät över de tillstånd som råder. Ingen eller väldigt få av de turistande visar hänsyn eller ens vilja att uppföra sig och företaget hon jobbar på ser bara till att ro in så mycket pengar som det går. Vad är det som gör Sverige så annorlunda? Jo, man lyssnar på experterna, sätter ekonomin före människoliv och inbillar sig att man har folkvett. Det är bara tragiskt!

                  Men varför skulle vi lyssna på dig istället för Tegnell? Vem är du?

                    Uppenbarligen har jag mer rätt än han ni lyssnar blint på.

                      Men vilken hjälte du är!!! Du har alltså facit redan? Varför delar du inte med dig av facit till de som styr Sverige istället för till oss på Bloggbevakning? För du sitter ju isf på något som du borde få Nobelpriset för!

                      Håller helt med dig.

                  Tycker det är svårt att säga vad som Är ”rätt” metod innan detta är över. Hur ska vi kunna veta vilka som gjorde rätt eller inte? Jag vet ärligt talat inte vilken jag tycker är bäst.
                  Du säger att Sverige har 5ggr så många döda som Norge, dock måste man sätta det i förhållande till hur stor befolkningen är. Norge har i stort sett hälften så stor befolkning som Sverige, ni har 6 döda per 1milj, Sverige har 14 döda per 1 milj. Dessutom ligger vi ungefär 4v före er i rapporteringen av första fallet, 30 Jan hade vi vårt första fall. Norge rapporterade sitt första 25 februari. Vi har alltså haft smittan längre och att vi där med skulle ha fler döda är inte så konstigt. Däremot har Norge fler fall totalt, samt dubbelt så många fall per miljon som Sverige. Jag säger inte att ni gör fel eller att vi gör rätt men jag tycker att man behöver sätta siffrorna i rätt kontext. Källa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

              Från Norge! Vi var många som redan i januari anade att den här skiten snart skulle komma till Sverige, det är bara en idiot som kan tro att en smitta som iaf redan fanns i Tyskland och Frankrike i februari INTE skulle komma hit med tanke på svenskars resvanor och hur många hundra plan som bara landar i Sthlm per vecka. Man behöver inte vara epidemiolog för att fatta att smittan skulle äntra sverige(förutom Tegnell såklart). Vi är många som önskat stängda gränser och karantän för de som kom hem från Iran och Italien tidigare, men självklart hände inte det här. Som vanligt var folket ett steg före myndigheterna vilket är sjukt sorgligt. Svenska läkare räknar med att fem miljoner ska bli smittade och att runt 1 miljon människor totalt kommer att behöva någon form av vård. Hur Sverige klarar det här är en bra fråga… iaf, det är sorgligt, jag tycker man lade sig rätt platt i början och ser absolut Att Norge lyckats bättre.

          Jag har aldrig tyckt att tegnells taktik är rätt… hade önskat att vi gjorde som andra länder och stängde ner allt. Köpcentrum är fulla med folk. Vi jobbar somvanligt och behöver åka kommunalt med överfullla bussar.

          Gillar starkt professorn Björn Olsen som är en hel del i svensk tv nu. Han har en annan åsikt än vad svenska regeringen gör just nu.

            Men är man inte sjuk finns det ingen anledning att inte åka till jobbet gå och handla etc. Är du däremot sjuk, även om du själv är övertygad om att det bara är en vanlig förkylning, pollen osv stanna hemma! Det är inte raketforsking…

            Tycker det är så himla roligt att folk hetsar om att stänga skolor, tom hela samhället, men dom behärskar inte att stanna hemma om dom är krassliga, inte hosta/nysa rakt ut eller i sina händer och inte heller att tvätta händerna och låta bli att slicka på sina otvättade händer eller att stoppa in sina otvättade händer i näsa och mun så.himla.underligt.

              Stänga skolor tycker jag inte behövs. Men allt annat är ju igång i Sverige…

                Fast du kan ju tydligen smitta vidare även innan du själv förstår att du själv är sjuk? Så ja, ganska givet att det behövs stängas skolor och dagis för barn visar inte ens symtom som vuxna i det här så generellt.

                Det kan vara öppet endast för de som absolut behöver det (för föräldrar i vården, polisen etc. Som i Norge).

                  Ja jag håller med dig. Men vi kan iallafall börja med att stänga köpcentrum o annat. Jag har ett vanligt jobb o arbetsgivaren har ju inte gjort några speciella åtgärder.. de vill väl fortfarande tjäna pengar. Blir så trött på det här

                    Tjänar de inga pengar så har ju inte du ett jobb sen…

                  Tänkte ni pyssla med detta tills det finns ett vaccin? Grattis

                  Och därför ska du tvätta händerna och inte stoppa otvättade händer i några slemhinnor, för att minska risken för smittspridning ska du helst inte stoppa några händer i några slemhinnor men absolut inte otvättade. Så himla mycket IQ fiskmås på fölk ibland…

                  Men berätta vad de6m här desinformationen kommer ifrån?

              Tänk på att sjukvården behöver avlastning!!! Det kommer att bli många mer sjuka!

              Det är just det som är kruxet, alla har lite olika sätt att känna efter om de är friska eller ej. Om alla som går runt och hostar och kraxar i Sverige anser sig vara frisk, ja då kanske du förstår problemet?

              Det handlar inte om att stänga ner samhället, utan att det som görs nu skulle gjorts när de skidåkande svenskarna kom hem, de skulle satts i karantän och andra åtgärder skulle vidtagits. Det folk inte kan förstå är hur Tegnell helt skrattade bort det här viruset för bara några veckor sedan när det var uppenbart för många vanliga människor att det vore helt ologiskt att det inte skulle komma till Sverige. Smittan fanns redan i Europa och svenskar reser en hel del, så självklart var det bara en tidsfråga, för alla utom Tegnell som tyckte det bara var ”alarmister” som ansåg att smittan skulle hit. Att en person på en sådan position kan skratta bort något sådant och inte ens förhålla sig till logikens lagar är på trump-nivå, det är läskigt att en sådan man har så mycket makt.

              Jo men problemet är att folk inte fattar. Trots att myndigheterna sagt ”stanna hemma för nästa är att vi TVINGAR er att stanna hemma” (typ så) fattar folk inte. Gym är knökfulla, Stockholms köpcentrum är fulla, folk lever på som vanligt och många bryr sig inte. Massa folk som reser runt, Massa halvsnuviga människor ute som ”inte har feber” och alltså tror de är friska men som potentiellt Smittar. Många andrA länder verkar ha förstått att folk helt enkelt inte kan bestämma själva, det finns en liten skara som förstör för alla andra och därför är det lättast för vissa att helt enkelt införa förbud och stänga ner helt så man slipper ytterligare konsekvenser.

                Tror också nästa blir att isolera Sthlm för att skydda övriga Sverige. Jag är själv stockholmare men det vore rätt att inte låta någon lämna staden. Pinsamt att folk ska dra med sig skiten till små orter där de knappt har intensivvårdsavdelningar

              Jag önskar att det funkar, det gör jag verkligen.

              Men när man på skolor skickar hem barn p g a milda symtom och gång på gång möts av en suck följt av ”hen är ju bara lite snorig” så fattar man också att önsketänkande inte har den starkaste av verklighetsförankringen. Många stannar hemma p g a symtom, men många gör det också inte. Vi har alla tidigare jobbat och rört på oss när vi varit lite snuviga, haft lätt hosta eller varit lite lite krassliga. Många har här på bloggbevakning tidigare stoltserat om att de minsann aldrig är borta sjuk från jobbet, för de är aldrig sjuka. Och det kan ju stämma, att de aldrig varit riktigt måste-stanna-hemma-i-sängen-sjuka, men troligtvis har de haft milda förkylningar eller annat som de klarat av att arbeta med. Det är ett beteende som sitter djupt hos många och precis som de flesta beteenden så ändras de inte över en natt. Jag hoppas att detta beteende kan genomgå en snabb omställning, det mesta hänger ju i dagsläget på det.

              När man är sjuk har man redan smittat. Punkt. Inte heller rocket science.

          Vad tror du händer när ni öppnar upp. Lär ju gå upp i smittade ( och döda) smittan finns ju fortfarande kvar. Om ni inte ska ha nerstängt till jul.

            Det är ju därför vi håller stängt med militär mot Sverige. Typ aldrig hänt i modern historia men nu insåg norrmännen hur tafatta svenskarna är. De vill som sagt inte riskera något.

              Jag tror att din omsorg är ren bs. Och INGEN sitter på facit om vilken taktik som är bäst. Inte du, inte jag, inte Norges regering och inte Sveriges regering.

                Min omsorg är genuin. Jag har som sagt intresse av Sverige då det alltid kommer sitta i mitt hjärta. Speciellt när jag har vänner där som jag blir orolig för.

                Sedan kan du ju säga att Norge hanterar det här sämre bäst du vill. Men vi verkar i alla fall ha en femtedel dödsfall kontra Sverige. Ser man hur det startade hade man kunnat tänka Norge skulle ligga i 50% då vi är 50% befolkningsmässigt. Dessutom reser norrmän mer än svenskar och drog hem mer smitta än svenskarna – från alperna. Vår statsminister och regering förstod det och slog näven i bordet att vi ska agera nu från dag ett och dra stora men drastiska åtgärder, något Sverige aldrig gjort ens till idag. Italien och Spanien som bland världens i-länder gråter på knäna och varnar oss här men Sverige står uppbröstade och tänker att de kör samma taktik som alltid – tittar man åt sidan går (tyskarna) förbi. Ja väl. Problemet är att detta inte är människor som kommer matchers förbi utan ett virus som går genom svenskarna.

                  Vi har också dubbelt så stor befolkning som Norge.
                  Givetvis kommer vi ha större andel befolkning som tyvärr går bort på grund av detta virus eller följdsjukdomar/konsekvenser av det.

                    Ja då borde ni väl ha 40 döda eller att Norge har 50 döda..? Vi startade nämligen ”samtidigt”. Och i tidigare debatt så skötte Sverige detta exemplariskt och Norge var hysteriskt. Det som refereras till

                      Norge har 6 döda per 1 milj, Sverige 14. Dessutom är vi nästan 1 månad före Norge med rapporteringen av första fall, inte konstigt att vi har fler döda när vi ligger ca 4v ”före”. https://www.worldometers.info/coronavirus/

                  Vem har skrivit att Norges sätt är sämre? Du däremot skriver att Sveriges är sämre. Till saken hör är att INGEN har facit ännu. Ingen kan veta vems sätt som var mest effektivt förrän pandemin är över. Och då måste man även väga in att olika länder har helt olika förutsättningar och massor med andra parametrar som måste vägas in (befolkningstäthet, levnadssätt, åldersspridning osv osv osv).

                    Regerar till tidigare debatt i ÖS där svenskar stått på att Sverige agerar bäst och andra skandinaviska länder sämre fastän Sverige ”vinner” i dödscell och allt. Visst man kan relatera till större befolkning men proportionerligt ”vinner” ändå Sverige.

                    Ingen har facit än men svenskarna sågade Norge när de dragit hårda åtgärder och nu skördar svenskar liv i full hastighet så det är ju det jag regerar till. Jag regerar till att Sverige ska se utanför sin box och inse att andra länder inte är dumma i huvudet utan att de kanske ska se att deras åtgärder inte alltid är de bästa av val och att man kan ta inspiration av andra när man ser de har bättre åtgärder.

                      Aha, svårt att hänga med i det resonemanget när du inte tydliggör det från början. Inte så lätt att veta att du hugger så hårt här och nu pga något som skrevs i ett annat öppet spår…

                      Men du, hoppa ner från dina höga hästar ta och fokusera lite på Norge nu istället för att kritisera här. Du är ingen expert, jag är ingen expert -ingen här är expert. Så lyssna på dina experter i Norge och vi lyssnar på våra i Sverige och sen kan bara framtiden avgöra. Vi har ingen aning ens vad som händer imorgon.

                  Både Spanien och Italien har kört på samma taktik som Norge.

                  Vad beträffar den låga smittspridningen i just Norge så är det väl inte så konstigt att den inte blir enorm i ett land där genomsnittsmedborgaren har 5 km till närmsta granne.

                  Du måste sätta siffrorna i kontext. Norge har i stort sett hälften så stor befolkning som Sverige, ni har 6 döda per 1milj, Sverige har 14 döda per 1 milj. Dessutom ligger vi ungefär 4v före er i rapporteringen av första fallet, 30 Jan hade vi vårt första fall. Norge rapporterade sitt första 25 februari. Vi har alltså haft smittan längre och att vi där med skulle ha fler döda är inte så konstigt. Däremot har Norge fler fall totalt, samt dubbelt så många fall per miljon som Sverige. Jag säger inte att ni gör fel eller att vi gör rätt men jag tycker att man behöver sätta siffrorna i rätt kontext. Källa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

              Jag vill också veta vad du tror händer när lockdown är slut i Norge. Är smittan borta då? Ska ni stanna inne tills ett vaccin kommer?

                De kommer hålla stängt mot Sverige sålänge svenskarna inte kan agera utan ska sticka huvudet i sanden – som alltid?

                  För det är bara i Sverige det smittar? Återkom när hela det här spektaklet är över innan du börjar härja om vems strategi som de facto är bäst.

                  Varför svarar du inte på de frågor du får?

              Spot on! Vi i Sverige är verkligen tafatta, det blir så tydligt nu i dessa tider. Alltid tre steg efter.

          Är det här en tävling? Flest döda förlorar?

            Flest döda per capita antar jag.. :/

              Ja lite svårt att jämföra annars …

          Det är väl slutresultatet som räknas. Hur många har ni trångbodda förorter har ni i Norge?

            Det är väl även det ett val Norge gjort att inte fylla förorterna med getton bestående av bankomatflyktingar

          Du från Norge verkar ju mer än lovligt korkad! Tror du det går att dra slutsatser efter såhär kort tid? Så fort Norge öppnar gränserna kommer ju smittan flöda in igen, men du har väl säkert nån bra lösning på det så du kan rädda alla dina landsmän…

            Nej tänker att ni svenskar alltid är smartast. Ni hade lika många som oss i Norge från start men trots införsel av fler smittad i Norge lyckas ni döda fler i Sverige. Inte bara dubbelt så många som ni är dubbelt i landet, utan ni lyckas femdubbla det mot oss.

            Dessutom har tegnell och hälsomyndigheten legat fem steg efter resten av världen men Sverige är minsann i topp som alltid. Italien och Spanien är också i-länder men nej, sådant händer i fantastiska Sverige. Är det inte ens högst otroligt att ens Corona ska nå Sverige?

            Nej, Sverige klarar sig bra i topp tio. Sverige beter sig för fan som u-land idag.

              Men varför denna pajkastning?
              Vi som bor i Sverige beslutar inte om stängning av skolor eller gränser.
              Vi är många som är rädda.
              Rätt eller fel får framtiden utvisa.
              Förhoppningsvis drar vi lärdom av detta. Okej?

              Är du inte svensk?

              Förlåt men hur uttrycker du dig? Tro det eller ej men vi alla jobbar mot samma mål. Varken Tegnell, Löfven eller någon annan vill något annat än ni i Norge vill, att bromsa smittspridningen och miminera antalet döda. Vem som gör rätt och vem som gör fel kan vi omöjligt veta ännu, men att skriva att vi ”lyckats döda” fler i Sverige är otroligt respektlöst mot alla dem som förlorat sina anhöriga och mot vården som sliter som djur för att förhindra det. INGEN vill se det hända.

              Haha ok. Nu vet jag att du är ett troll ?

          Tyvärr är det ju inte vi (folket) som bestämmer om detta.

          Sverige är ett land som omvärlden skrattar åt! Vi fortsätter att släppa in tusentals migranter varje vecka utan att testa för corona och det är inte migranternas fel. Vi är många som kommer att dö av corona. Idag skänkte vi 100miljoner till fattiga länder. Till FN. Sverige R.I.P.

            Såhär. Trots att jag verkar kanske dramatiskt mot Sverige så är jag så ledsen. För jag vill alla väl i Sverige. Verkligen, även de som skriver mig illa här – all lycka till till er. Ni behöver den mer än mig. De närmsta veckorna kommer inte vara vackra och ni behöver det mer än oss i de andra skandinaviska länderna som tagit ”action.” Verkligen – mitt mest genuina lycka till i detta helvete ❤️❤️❤️ Vi ska klara detta fint.

            Lycka till och ta vara om varandra. Försök att dra ert strå till stacken, tänk till i ert inte och inte bara vad myndigheterna säger, samt gör ert bästa nu.

              Man kan se på sättet du skriver att du är duktigt efterbliven! ?

                På vilket sätt? Säger mer lycka till, till dig som är fast i Sverige 😉 hoppas väl för dig och du familj. ❤️?

                  Vad har du för modersmål undrar jag?

                    Inte svenska längre när man bott utomlands i så många år.

                      Hur många år då? Jag är helt klart svenska efter 24 år utomlands, utom Norden, men nu åter i Sverige.

                      Som andra sagt, ingen vet än vilket land som lyckas bäst, men testar ni ”alla” i Norge? I Sverige testas inte många, så det kan vara det som gör att Norge har fler konstaterat smittade än Sverige. Att det är fler döda i Sverige kan bero på andra orsaker. Trångboddhet i förorter t.ex. Dock har Danmark procentuellt fler döda. Vad beror det på? Ingen vet än, och detta är ingen tävling!

                      Det man vet är dock att de flesta kommer att bli smittade förr eller senare så Sverige gör allt för att sjukvården ska hinna med och förhoppningsvis kommer ett vaccin någorlunda snart. Det blir mest troligt mycket värre än om ”alla” smittas samtidig, som kommer att ske när helt isolerade länder släpper restriktionerna. I mitt tredje hemland Spanien stängdes allt på några få timmar. Det sa bara pang! Folk som suttit inspärrade i veckor/månader kommer inte att acceptera att de ”släpper ut” folk i omgångar. Det kommer att säga pang igen och bli totalt kaos!

                      Visste inte att man kunde byta modersmål ?

                      Jag rättar mig; Sverige ligger strax före Danmark i antal döda per x invånare.

                      Men detta är långt långt ifrån över. Vi måste alla iaktta försiktighet och följa respektive lands lagar och restriktioner. Och hoppas att det blir så få dödsfall som möjligt i alla länder i hela världen.

                      Modersmål är det första språket du lärde dig. Du kan eventuellt ha fler om du var två- eller flerspråkigt från början men du byter inte modersmål.

                    Wow moget att trycka ner någon för att svenskan inte är perfekt och kalla personen för efterbliven för det. Vidrigt.är du efterbliven för att din engelska inte är perfekt?

                      Eller så fick personen kritik för att hen inte hade någon logik i resonemanget! Och bara vräkte ur sig skumma anklagelser mot ”oss” som att det var alla i Sveriges fel att folk dör…

                      FRÅN NORGE är dock ursprungligen svensk och har svenska som modersmål men vill kunna hävda sig med att vara norsk för att hon tror att Norge coronar bättre. Det är tydligen en tävling och hon har alltid vetat bättre och vi får skylla oss själva för att vi inte lyssnade på henne. Såvida hon inte tillhör toppen på Folkhelseinstittutet eller regeringen är dock inte Norges strategi hennes förtjänst så förstår inte riktigt varför hon slår sig på bröstet över den.

                      Hennes skadeglädje eller skadeförhoppning lyser igenom. ’Good luck Sweden, you’re gonna need it. ??❤️’

                Jag ska ta och göra annat nu. Jag har inte behov för det ni har framför er i Sverige. Vi andra länder runt Sverige har som jag sa tagit åtgärder tidigt. Har även de viktigaste i mitt liv här men tyvärr en del vänner o Sverige.
                Jag får hoppas på det bästa för er. Alla andra lände halvt skrattar och gråter åt er tafatthet men lite imponerande är det hur ni kan stå stolt i kvicksand.

                Önskar mer kanske att ni kunnat se utanför boxen lika gott som ni accepterar människor i alla dess former. Men nej, när det gäller politik litar ni alltid blint på att ni är bäst. Ni har redan förlorat i dödsfall och det ekonomiska och du stoltserade i det.

                Ja väl. Glad som fan jag övergav det sjunkande skepp Sverige är.

                Men å andra sidan ledsen för de som blir kvar. Som sagt lycka till, du kan du kan som sagt inte trycka ner oss andra (norrmän eller andra skandinaviska länder) eftersom vi klarar denna krisen fint. Vi kan hantera den både i dödsfall och ekonomiskt och det är mer än vad jag kan säga om Sverige.

                Tack och hej. Kommer ha annat framöver här i Norge än Corona krisen. Kan tyvärr inte säga annat än vad jag misstänker hela erat liv kommer cirkulera om i Sverige. ❤️

                  ”Trycka inte ner oss” samtidigt som du själv trycker ner. Att lägga till någon hjärtemoji ändrar inte det faktum att ditt budskap är ”Haha, I told you so!”

                  Du verkar något märklig måste jag säga. Vilka är ”ni” som du refererar till hela tiden? Och varför ställer du folk på Bloggbevakning till svars för de åtgärder som svenska regeringen vidtar? Menar du att Sveriges medborgare, inklusive folk som skriver på Bloggbevakning, kan bestämma vad som ska göras eller inte göras? Och du verkar upprörd över att folk har försvarat Sveriges strategi. Varför? Ingen har facit, inte ens du, hur mycket du än vill tro det. Det kommer finnas massor av olika åsikter kring det här under en lång tid och det är inte förrän vi fått distans till det hela som vi kan börja analysera vad som var rätt eller fel. Och oavsett: hur mycket du än tjatar på Bloggbevakning att ”vi” i Sverige ska lyssna på dig och göra annorlunda så kommer det inte att hjälpa.

                  Känns nästan som att du är skadeglad. ”Jag hade rätt och ni hade fel”. Varför försöker du övertyga folk inne på Bloggbevakning om att ditt älskade land sköter sig exemplariskt medan vi skämmer ut oss? Vad tror du att du vinner på det? Vad tror du vi här inne har haft för roll i de beslut som fattats i Sverige? Vad har du själv gjort för att driva igenom Norges beslut?

                  När allt detta är över om något år och ni inte kunde leva instängda i månader kommer vi att kunna jämföra, det handlar både om ekonomi, flockimmunitet och hur samhället kommer att fungera.
                  Dödsfall kan öka av andra anledningar än Corona i längden, självmord p.g.a ekonomi m.m.

                  Ingen kommer att vinna när detta är över, utan alla kommer att ha förlorat på något sätt.

                  Sluta att hacka på varandra så mår ni bäst…

                  Jag bor också i Norge och har min släkt i Sverige. Jag tror att det är rädslan att se hur lätt smittan kan spridas runt om i Sverige utan att man försöker hindra detta från myndighetshåll annat än med råd och vädjan till sunt folkvett. Det finns många skidområden utanför Åre som ännu inte har uppvisat någon smitta och som bävar för alla tusentals påskfirare som kommer att invadera området. Dessutom är det små tilltag som genomförts på de olika arbetsplatserna för att skydda de anställda och det med hänvisning till att man följer myndigheternas råd. Vi vet att det där med 50 personer inte kommer att fungera när alla människor ska handla, åka lift, äta ute mm. Dessutom är det själva resandet som sprider smitta. Små sjukhus med knappa medel som inte alltid fungera på lågsäsong ska nu både klara av benbrott, div olyckor förutom hjärtattacker och andra vardagliga göromål. Långa avstånd till större sjukhus 20 -30 mil är vanligt och dessutom finns det få ambulanser. Trycket att klara av högsäsongen gör att man både försöker dra ner på äldrevården till ett minimum och pressen på en underbemannad vårdpersonal gör att det blir svårt att förstå hur man egentligen tänker att det ska fungera.
                  Alla länder har inte samma resurser men om vi ger upp tanken på att alla människoliv är ovärderliga så sprids rädslan. Så länge som folk rör sig obehindrat runt på ett större geografiskt område så kommer folk att riskera att bli sjuka och kanske dö bara för att man inte satt gränser för undvika det. Jag önskar innerligt att vi alla gör det vi kan för att få ett slut på detta som sagt; använd det sunda förnuftet och var rädd om er alla:)

          Det dör 360 pers i Sverige varje år av vanlig influensa…

            Oj, inte mer? Trodde det var många fler?

              Jo det är långt fler som dör. Och både unga och friska finns bland den statistiken.

            Ok. Det kommer dö sexsiffrigt i detta. Simuleringar talar för detta.

          Lugn, det kommer! Var så säker!

        Jag har testverifierad Covid 19 och jag har inte hostat en endaste gång.

          Oj! Hur kommer det sig att du fick testa dig då?
          Därför funkar det ju inte att stanna hemma om du är sjuk! Vad är det regeringen inte fattar med att detta virus är mer förrädiskt än så…

            För att jag hade andra symptom och ingick i smittspårning.

              Ok! Görs det fortfarande smittspårning alltså?
              Det trodde jag inte

                Anonym här ovan har ju inte skrivit när hen blev smittspårad, bara att hen blivit det. Mao kan det ha skett för några veckor sedan, när det fortfarande gjordes.

                  Nej jag vet, just därför min fråga.

          Vad hade du för andra symptom?

          Jag misstänker att jag kan ha det. Har haft feber i en vecka, väldigt ont i kroppen, hemsk huvudvärk, ont i halsen och väldigt lätt andfådd om jag bara går upp. Är 29 år och frisk annars. Har inte haft mkt hosta alls. Utan väldigt lite. Men har aldrig tidigare varit såhär sjuk vid influensa, vilket får mig att fundera på om det kan vara det.

            Började med lös mage. Huvudvärk och halsont ont i nacken. Ledvärk. Ingen snuva ingen hosta. Lite feber men bara i två dagar.

          Jättenyfiken, vilka symtom har du? Själv har jag varit förkyld, trött och saknat lukt-och smak. Dock inte feber eller hosta.

            Att sakna lukt och smak innebär att man har covid19. Man tappar inte luft och smaksinnet vid någon annan infektion. Detta virus har neurologiska effekter på 5e kranial nerven.

              Sluta fara med lögner, du kan tappa lukt- och smaksinnet av vanlig influensa och förkylning.

          Samma här! Har hostat typ fyra gånger, typ lika mycket som jag vanligtvis gör för att jag andas fel, sätter i halsen osv.. har astma också men ändå inte nån hosta. Svårt att andas dock, men inte oavbrutet utan typ två-tre dagar utspritt på två veckors sjukdom. Nu symtomfri sen fem dagar.. men vågar ändå inte träffa nån

            Jaha det här var alltså svar till 21.03 inte supertydligt ??‍♀️

      Hoppas du trollar, både punkt 2 och punkt 3 är så dumma så de förtjänar inte ens svar.

      Tänk om det stämmer att man inte blir immun då? Då går det ju inte att få det ”överstökat”

        Ja men då kommer ja ju få de hela tiden ändå. För tror du att vi kan utrota sjukdomen?

          Hört talas om vaccin??

            Kan man inte bli immun så kan de inte göra ett vaccin. Du vet väl att vaccin är att ge sjukdomen i små doser?

              Det är finns inget som tyder på att man inte blir immun efter sjukdomen.

                Än, ja. Precis som mycket inte tydde på si eller så för bara en månad sedan och som har visats inte stämma längre.

                14% av de som tillfrisknat i kina återinsjunknade i sjukdomen

                  Källa?

                    Googla själv?

                      Inte för att det är min uppgift att kontrollera att någon annans uppgifter stämmer…

                      Men, jag hittar ingenstans att några ens återinsjuknat i Kina.

                      Sluta spris desinformation!

                    https://www.google.com/search?q=china+reinfection+14%25&oq=china+reinfection+14%25&aqs=chrome..69i57.14521j0j7&client=ms-android-motorola-rev2&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

                    Människor som har blivit friskförklarade och testat negativt har återigen testat positivt. Kan dock hänga på testernas tillförlitlighet. Om man nu skulle återinsjukna borde man klara sig bättre andra gången då viruset inte är helt nytt för kroppen utan immunsystemet känner igen det.

                  Läs den studien lite mer noggrant så ser du varför de tror att testen visade positivt efter tillfrisknande.

        I usa har ju viruset redan muterat 6 gånger.

          Skitsnack

          Källa på det?

          Länka gärna till källa!

          Det är 8 olika strängar av viruset i omlopp världen över. Vad har du för källa?

          Antagligen pga deras gener då

          Äh.

      Om många blir sjuka samtidigt så hänger inte sjukvården med. Du ska INTE se till att du blir smittad.

        Tror iof de finns mer resurser nu än om nga veckor..

          Om du blir smittad nu så kommer det ju ta ett tag innan du eventuellt blir så sjuk att du behöver uppsöka vården.

            2 till 14 dagar är inkubationstiden vissa blir riktigt dåliga direkt men de flesta efter en vecka när de börjar känna sig bättre

            Exakt! Från insjuknandet till behov av vård är snittet 8-9 dagar.

      Herregud, den sista idioten är tydligen inte född ännu.

      1. De kommer antagligen att hålla stängt tills antalet nya insjuknanden vänder och minskar betydligt och då har många redan hunnit bli sjuka och tillfriskna.

      2. Detta pågår under en period. Hade du tänkt att man ska stänga allt på kvällarna i all evighet?

        Tack för dina svar. 1an, Italien bor 60 miljoner personer, hur många ska ha smittats för att de ska kunna öppna? 40? Ska de ha stängt då i flera månader eller kanske år?

        2.nej jag tycker att alla ska göra som Sverige, men är en filosofisk tanke

      1. De stänger ju inte ner för att viruset ska sluta spridas helt. De stänger ner för att sakta ner spridningen så att sjukvården hinner med.

        EXAKT och än så länge hinner Sveriges sjukvård med.

          Och det är då man ska stänga ner, inte när sjukvården inte hinner med längre för då är det för sent!

            Exakt. Just nu har vi en dubbleringstid på 7 dagar. Då behöver vi stänga ner innan 1/8 av kapaciteten är uppnådd. Lär knappast ha hänt.

      Du ska INTE skaffa viruset med vilje. Snacka om puckat. För det första är det inte bevisat att man blir immun. För det andra, ska du då sitta hemma i 3 plus veckor (viruset kan överleva 17 dagar) utan kontakt med någon annan? Om du blir dålig, ska du då belasta vården och smitta riskgrupper/sjukvårdspersonal? Nä lägg av och lägg ner

      Du kommer få permanent lungskador och du blir INTE immun av covid19.
      Det FINNS INTE ETT ENDA BEVIS att man blir immun. De har inte ens utvecklat ett antikropptest för covid19.
      Dont be a sheep, wake up.

        Nej man får inte permanenta skador på lungorna.

        Det är INTE vad resultaten av den undersökningen säger. Jisses alltså…

        Oddsen är att hen får lindrig sjukdom och då blir det inga permanenta lungskador.

        ”Återinsjuknanden”, att man blir frisförklarad genom att testa negativt och sedan testar positivt igen kan bero bl.a. på:
        – att ett av testen visade fel resultat
        – att immunsvaret inte var stark nog så att immuniteten blev kortvarig
        Och om man nu skulle återinsjukna har man ändå en fördel i att viruset inte längre är helt nytt för ens immunsystem.

    Jobbar inom vården (ej sjukhus) och hat en kollega som inte vill följa de basala hygienrutinerna! Vägrar avlägsna smycken och lösnaglar, vägrar sätta upp hår och ha kortärmat. Jag är rädd om relationen med denne kollega och har snällt påpekat detta men mitt budskap går inte fram…

      Har hon inte en chef/arbetsledare?
      Har fått folk uppsagda för mindre!

        Alltså säger inte chefen något? Smycken och lösnaglar får man ju inte ha när man jobbar. Smycken drar ju till sig massa bakterier och naglarna kan ju göra hål på handskar eller i värsta fall riva någon brukare.?

    Hur tror ni att världen och samhället kommer att se ut när corona är över? Kommer vi tänka på ett annorlunda sätt? Kommer vi leva annorlunda?

      Sorgligt nog så tror jag att det kommer rulla på som vanligt igen, kanske att det finns större lager med sjukvårdsutrustning ifall det skulle ske igen.

        Hur skulle det kunna rulla på som vanligt?

        Ja det kan inte rulla på. Vi har förmodligen förlorat en hel generation. Våra äldre.?

          Ingen vet hur skadorna på lungorna kommer ge för konsekvenser heller. Stor arbetslöshet samtidigt som företag går i konkurs är också ett hinder för att kunna leva på som vanligt.

      Många arbetslösa, många företag som konkat, kommer vara osäkert i världen lång tid framöver.

      Ja om alla få ta del av hur mycket bättre moder jord nu mår och hur vi nu ges tillfälle att ta itu med vårt bräckliga klimat, då kommer vi att få en annorlunda och bättre värld. När vissa länder inser att man måste ha en egen försörjning till landets befolkning och att resurserna måste fördelas på ett mer rättvist sätt.

    Jobbar på en förskola i Stockholm och har skickat hem flera hem flera barn denna veckan. Jag förstår hur svårt det måste vara för föräldrar som jobbar som måste släppa allt och komma hämta sitt barn som hostat eller snorat lite. De klagar inte. De som klagar är föräldrar som är föräldralediga. Så otroligt irriterande! Speciellt när flera kommer med argumentet att det är jobbigt att ha sina barn hemma…..

      Jag förstår faktiskt inte hur man kan välja att lämna en och ha en hemma oavsett. Speciellt när den ”stora” är typ 1-1,5 och så är nån förälder hemma med den lilla… Men det hör väl inte hit egentligen så ?

        Kanske för att barnet ska få umgås med andra barn? Lära sig den pedagogik som de lär ut på förskolan? Låta den lilla få ebsamtid med föräldern… Mm

          Jo visst, men det finns inte mycket förskolan kan erbjuda förutom kompisar som du inte själv kan ge hemma också 🙂 absolut inget ont om förskolan men jag tror ändå på att i ett normalfungerande hem är föräldrarna viktigare än förskolan. Sedan fattar jag ju att folk måste jobba och förskolan är inte dålig, men har man möjlighet att ha barnen hemma så förstår jag inte varför man väljer annat. Det är ju min personliga åsikt dock (har 1 år och 3 månader mellan mina barn. Just nu är de båda hemma medan jag pluggar hemifrån då skolan stängt. Fattar hur jobbigt det är att underhålla två)

            Fattar inte. Varför ska en unge socialisera sig med andra ettåringar etc. Bättre att umgås med sin mamma, så som barn har uppfostrats i tusentals år. Dagis är påhitt de senare århundrandet för att det gagnar samhället här.

            ”Egentid” med ett barn. Så kanske man ska endast skaffa ett barn om det är den tron man har?

            Vette fan, men det är poppis i Sverige (10 miljoner invånare = 0.001 eller något) av jordens befolkning som tror de vet bäst.

              Vad jag förstått så socialiserar inte barn med andra barn på ett djupare och meningsfullt sätt före ca 3års ålder. Mer härmande, bredvid lek och lek där man får tilldelad roll av äldre barn. Innan dess är det mestadels med vuxna, något jag märker i mitt jobb i förskola, de minsta dras till oss vuxna eller ett äldre barn som kan styra/ta hand om dom. Är väl därför gränsen för allmän förskola dras vid 3år.

                Vad menar du med allmän förskola? I Sverige?

                  Man har väl 15 timmar i veckan gratis när barnet fyller 3?

                Vet inte, har inga barn så är i te så insatt?
                Undrade bara över begreppet ”allmän förskola” vad det betydde.

              Vet inte om ditt svar hamnade fel nu?

                Svar på frågeställningen om barn behöver socialisera med andra ettåringar.

          Herregud. Både i Sverige tills alldeles nyss och i resten av världen växer barn upp i sina hem med sina föräldrar och har eventuellt barnomsorg när det behövs för att föräldrar arbetar. Så genomskinligt att bortskämda svenska mammor kräver avslastning när de är lediga typ 18 månader med betalning med ett nytt barn.

            Vi är inte lediga.

              Dom verkar sova bra, barnen, i alla fall. Men tanke på att du har tid att sitta och hårdbevaka och skriva i det här kommentarsfältet.

                Ja. Klockan är 2037.det är försent för dom att vara vakna. Förvånad?

              Nej du är inte ledig, det är som att först jobba typ 12 timmar om dygnet och sedan ha jour varje natt. Alltid. I typ 18 år. Men du valde det när du blev mamma. Snart ska du väl jobba utöver detta också så passa på att umgås med båda dina barn nu.

                Kära nån. Tänk på alla generationers mammor som vakat, bakat, försakat och uppfostrat, snutit och tröstat, vaggat och matat. Hur har de klarat sig, hur har mammorna orkat och varför i all världen skaffar folk barn om man bara tror att de ligger tyst i vagnen medan mamma ska sitta och förverkliga sig själv på ett café. Snälla rara, det är jobbigt att ha barn men det är också ett val man tar om man vill/kommer att orka/ eller inte.

                  Jo jag… Skrev ju just det?

            Jag har en snart 4 åring som varit hemma nu i en månad pga Corona. På det en 4 månader bebis. Alltså. Lider med min 4 åring. Vi gör allt o har gjort allt på varenda lista om ”tips” att göra. Jag kämpar. Men kan inte ersätta hans lekkompisar! För nu kan vi inte ens umgås med andra som har jämngamla barn. Jag har bra tålamod. Kan räkna på 1 hand antalet gånger mitt tålamod brustit under hans liv.
            Men nu blir ja lite galen! För i vanliga fall gör vi massa olika saker. Nu är han ju hemma för att isoleras. Vilket gör att vi mer eller mindre är strandsatta.

              Jag förstår dig precis ❤️

              Stackars ditt barn. Stackars ditt barns mamma. Behöva vara med varandra. I EN HEL MÅNAD

                Men gud gå och lägg dig

              Fast det är ju inte skadligt om det stora barnet lär sig att leka lite själv också. Har ni möjligheter att vara utomhus så finns det mycket att upptäcka i naturen för en 4 åring. Jag lovar att åren går fort och de flesta jag känner önskar alltid att de hade tillbringat mer tillsammans med sina barn så ta chansen även om det känns lite tröttsamt att vara mamma 24/7

              Jag har en sjuåring, en sexåring och en 3,5-åring hemma. Friska men snorar och hostar lite. De lider inte avsevärt mkt. Jag inbillar mig dock ibland att det är hemskt synd om dem men själva grejar de runt och hänger en hel del ute.

          Behöver en 1,5 åring den pedagogiken? Anonym nämner ju ett åldersspann

          Ja Ellen. Det kanske är viktigt för ett barn över 3,5-4 år. En ettåring har inget utbyte alls av förskolan.

        Under en föreläsning så berättade en psykolog följande exempel gällande att få syskon.

        Ditt barn, som varit ditt livs center, allt och alltid sen den föddes har nu fått konkurrens. Du (och din partner om sådan finns) har enväldigt bestämt att det ska finnas ett eller fler barn till. Kan var än tuff situation.

        Men kanske förstår du bättre om vi vänder på steken. Då så säger vi att du och din partner valt att leva enbart med varann och älskar varann jättemkt. Men så en dag så kommer din partner hem och presenterar X. Det här är X och jag tycker jättemkt om X. X ska bo med oss från och med nu. Du måste gilla och vara snäll med X. Och, jag behöver också egentid med X så varje dag ska jag lämna bort dig en stund. Visst får du umgås med kollegor och kompisar, men inte med mig och X. Kul va?

          Ja denna var hemsk. Mår ännu sämre nu

            Det är ju därför man ska inkludera syskonet, skapa gemenskapen och familjen tillsammans. Ha barnet hemma, knyta band syskonen emellan. Visa att du finns för båda syskonen. Att ni är starka tillsammans.

            Vet inte hur din situation ser ut och vad jag läste längre ner så verkar de tuff. Jag har en 1,5åring, självstående av eget val, jag har sovit max 4h i sträck sen han föddes å det mindre än 10ggr. Jag har haft avlastning/barnvakt MAX 10ggr där med. Så jag vet endel om hur det är att aldrig få andas. Mitt tips till dig är som nån skrev, använd sele till den lilla, gå ut, det enklaste man kan göra med barn är att vara ute. Det tycker iaf jag både som mamma och pedagog.

          Det är tycker jag att man kan tänka på när man träffar en ny partner som ska flytta in med en och ens barn också.

      Kanske för att du kan Hanna om du jobbar men inte om du är föräldraledig. Har en liten bebis som kräver 100 % uppmärksamhet, är jättesvårt att samtidigt underhålla en 3 åring som snorar pytteliten när det är kallt ute

        Just nu får du göra det ändå. Är ju inte direkt en normal situation vi befinner oss i.

          Ja jag blir ju illa tvungen.

            Se det som en bonus. Du får massa tid med äldsta som du annars missat.

              Missar massa egentid med den lilla också. Och den stora blir understimulerad

                Hur trodde du det skulle vara att ha två barn då? Våra är 5 respektive 7 nu. Ibland bästisar och ibland ryker de ihop. Och båda klagar över att den ena får mer uppmärksamhet än den andra- det är så det är att ha fler än ett barn.

                Den lilla bebisen behöver inte egentid med sin förälder… den behöver bara din förälder! Menar du att du inte kan ta hand om din yngsta på rätt sätt om du har äldsta hemma?

                  Jag uppskattar den tid som jag kan lämna den stora på förskolan och sen kan umgås ensam med den lille. När hon skriker kan jag snabbare trösta och amma henne utan att behöva ha dåligt samvete för att den äldre vill leka med mig eller ha lunch (som jag har på helger). Jag älskar de båda så otroligt men förskolan är en fantastisk sak vi får i Sverige

                    Jag har sett tiden då jag fick barn nr 2 och barn nr 1 slapp gå till förskolan som ett bonusår med det äldre barnet.
                    Visst! Skillnaden är stor från ett till två barn, men det får man ju ha i åtanke när man skaffar fler barn? När jag efter två års mammaledighet skulle få dagisplats till mina barn fanns det ingen plats pga att platserna togs upp av barn med hemmavarande (föräldralediga) föräldrar, dvs barn som går på förskolan med mamma och bebis hemma. Jag fick vara hemma fem månader utan lön.
                    Det är ju riktigt galet.

            Illa tvungen att ta hand om sitt barn?

              Yes, parent of the year…

            Stackars lilla Ellen-gnällen som blir ”illa tvungen” att passa sina egna barn under en pandemi där vårdpersonal varje dag riskerar sina egna liv för att rädda andra.

              Vilket i-landsproblem. Om du måste nyttja förskolan för att du inte klarar av båda barnen under en pandemi.
              Då är någonting VÄLDIGT fel.

        Varför ha fler än 1 barn om du inte klarar av det?

          Har väl inte sagt att jag inte klarar av det? Vad är detta för sjuk kommentar?!

            Det låter ju som att du inte gör det?‍♀️

            Läs Bs kommentar här under och hur hens inställning som förälder är. Fantastiskt. Snarare din inställning som är sjuk, om något. Barn behöver inte alltid underhållas. De måste kunna ha tråkigt också…..

              Word ??? Det växer upp en generation nu som inte kan ha tråkigt, inte använda fantasin, inte ta ett nej osv osv. Inte alla! Men väldigt många. Sorgligt.

            Jättesvårt skrev du. Missad egentid med lillen? Det borde du klurat ut att det skulle bli med en till?

            Ellen. Är du deprimerad? Det låter nämligen så. Det kan vara svårt att få sitt andra barn, man pratar om tvåbarnschocken. Tänk på att ditt ”stora’ barn fortfarande är liten och en gång var hen ditt allt. Att lämna hen till förskolan för att du tycker att hen blir understimulerad är bara dina egna hjärnspöken. Du behöver inte underhålla en treåring konstant. Dom klarar av att underhålla sig själva (med uppsikt såklart). Sätt lilla barnet i sjal eller sele så ska du se att den har sin ”egentid” med dig ändå.

              Oj vilken hård kommentar (egentligen allas svar här har varit extremt hårda).

              Ni vet inget hur vi har det hemma eller vad mina barn kräver. För mig är förskolan extremt viktig och utan att få ngn avlastning hade jag brutit ihop! ”patent of The year” som ngn skrev ironiskt ovan. Tack för den kommentaren! Mår redan dåligt för att jag inte lyckas med allt jag önskat men jag anstränger mig som tusan! Älskar mina barn så otroligt och önskar såklart att allt gick som en dans och att jag kunde köpa de allt de behöver men jag kan inte det. Önskar också att pappan hade valt att stanna och att han kunnat låta mig få sova eller vara ensam på toaletten ngn gång men så är det inte. Vi är inte ”lediga” som ngn skrev ovan!!

                Och nej, jag är inte deprimerad trots att du som psykolog kan diagnosisera det utifrån kommentarer

                Men dina barn behöver ingen annan än dig! Tro mig, jag förstår, det är ett helvete många gånger men det finns ett ljus i den där tunneln som är spädbarnstiden och snart är ni ute på andra sidan ❤️ du får aldrig känna dig otillräcklig, dina barn ser dig som det bästa och finaste i världen och de behöver egentligen ingen annan än dig. Även de dagar du inte orkar annat än film och hämtmat i en ostädad lägenhet är du tillräckligt.

                Vi kanske har varit hårda i tonen men vi menar alla samma sak. Förutom det med att du eventuellt skulle vara deprimerad… bortse från det. Ingen outbildad ska ställa såna diagnoser.

                Men du har fortfarande ett ansvar över både, vilket du själv vet. Småbarnsåren är svåra överlag och du ska ge dig en klapp på axeln när det är över. Men ha inte höga krav på dig själv! Tänk bara kärlek och närvaro. Du behöver inte stimulera barnen varje dag, man ska kunna ha tråkigt också.

                Till exempel; Plocka bort några leksaker nu och låt den äldsta leka med de som är kvar, sen byter du om några veckor. Då slipper du köpa nya leksaker och hen hinner aldrig tröttna på allt.

                Finns så mycket att göra men jag tror många gör det misstaget att jämföra sig med andra föräldrar och alla 100 aktivitet er de gör med sina barn. Överstimulans är inte heller bra.

                  ”Vi kanske har varit hårda i tonen”, ”ber om ursäkt om ngn tog illa vid”,

                  Lol be om ursäkt eller be inte om ursäkt

                    Jag ber inte om ursäkt och har ingen anledning att göra det. Är trots det medveten om att jag är hård i tonen. Och det kommer jag vara gällande denna fråga.

                      Lol hon ägde dig där anonym

                Ellen: Tycker vissa är för hårda mot dig här och en del rent av elaka formuleringar. Måste va jobbigt att vara ensamstående med två små barn, det var nog inget du planerade för… Kämpa på.

                Barn blir inte lyckligare av saker och prylar. Jag har varit själv med två kids och aldrig kunnat ge dem prylar, märkeskläder, dyra paddor och iPhones. Men det viktigaste har jag givit dom: Tid, kärlek och uppmärksamhet. De säger idag att de inte saknat något.

                Ellen, du är absolut INTE ensam om att ha barn på förskolan samtidigt som du är föräldraledig. Bor själv i Stockholm och har inte hört talas om någon som har alla barnen hemma under en föräldraledighet (de kanske inte har dom på förskolan maximal tid men åtminstone majoriteten av den tid som tillåts).
                Vi kvinnor, och framför allt mammor, har redan en sån enorm press på oss i dagens samhälle och att lägga på oss ytterligare press gör ingen nytta alls. Uppenbarligen är systemet utformat så att man kan ha barn på förskolan under föräldraledighet av en anledning, så utnyttja det (självklart med undantag för sådana situationer vi befinner oss i nu, men det är nog underförstått…).
                Till sist, SKÄMS på er alla som utsätter mammor för mom-shaming. Året är nu 2020 – låt oss leva därefter.

                  Hur tror ni föräldralediga det är att ha två barn hemma och försöka underhålla dom samtidigt som man jobbar hemifrån??inte är det nån dans på rosor. Önskar jag hade två små barn och att jag var föräldraledig så jag slapp tänka på jobb och kunde enbart fokusera på barnen. Det är slitigt visst men då kan man iaf fokusera på en sak nämligen barnen. Själv har jag ångest för att mitt första barn måste gå till skolan nu..Den andra som går på förskolan har jag lätt hemma fast det inte blir enkelt att försöka jobba samtidigt. Vår förskola har även gått ut med att om föräldrarna jobbar hemifrån snälla håll barnen hemma då personalen går på knäna på grund av hög sjukfrånvaro?

                Ellen- jag håller helt med dig , är i samma situation. Så jävla sjukt onödigt med dryga kommentarer, vart vill ni komma med dom? En ärlig kommentar från en mamma som försöker få ventilera sig och ni kastar skit!

            Men Ellen. Stoppa bebisen i sjal/sele och öva på att amma i den. En bebis, även om kolik, kräver ju inte direkt mer
            Än närhet, mat och att få blöjan bytt liksom.

        Vänj dig från början- bebis nummer två kan aldrig få lika mycket uppmärksamhet som bebis nummer ett. Det säger sig självt.

        Om man är föräldraledig så ska man se till att hålla äldsta hemma.

        Men alltså, du driver nu va?

      Vi har 1 år mellan barnen och för oss var det självklart att ha båda hemma när vi var föräldralediga. Dom började samtidigt på förskolan när dom var 2,5 och 3,5, och då pusslade vi med våra scheman så att det bara blev 15-20 timmar förskola/vecka första året. Det är underbart att kunna vara hemma med barnen och såklart ska syskon som är födda tätt få vara tillsammans. Väljer man att skaffa fler än ett barn måste man väl för tusan kunna ta hand om fler än ett åt gången.

        Vad duktig du är. Hoppas du vinner hederspris för att du inte belastat förskolan med ett barn

          Handlar inte om att vara duktig. På mina barns förskola (tror det gäller de många fsk just nu) är många pedagoger sjuka/vabbar. Så för att slippa belasta de få som jobbar nu (som får rodda ett för stort antal barn), så är det självklart att hålla syskon hemma om man är föräldraledig.

          Det är en speciell situation just nu och det handlar om försöka hjälpa till så mycket som möjligt och lägga undan sina egna behov.

            ??

          Det gör hon. Och du får priset Dagens Rövhatt

            Kanske du också behöver vara på förskolan och lära dig lite

              ?‍♀️

          Men varför ska man belasta förskolan om man inte behöver?

        B, skit i Sofia och Ellen. Du är en fantastisk förälder. I förskolan är alla barn välkomna där vi pedagoger bedriver undervisning. Vi sitter inte barnvakt för barn vars lata föräldrar som inte klarar av att ha dem hemma.

          Måste bara fråga, finns det nån gräns på hur länge man får vara hemma? Alltså tex att efter två månader frånvaro förlorar man sin plats?

            Hur länge barnen ”får” vara frånvarande från förskolan alltså ?

              I Solna kommun är det 2 månader i alla fall när vi frågade sen kan man alltid komma överens med förskolechefen

            Nej, inte i Stockholms kommun iallafall. Så länge ni betalar så är platsen eran men se till att ha en dialog med pedagogerna och förklara hur länge ni kommer att vara borta. ?

            Där jag jobbat har det varit 3månader. I de här tiderna tror jag inte den här regeln gäller. Kolla med din förskola.

            Detta är special fall. Ingen som blir av med sin plats.

          Är det så du ser ditt jobb? Barnvakt? Jösses ha lite stolthet i vad du gör. Du är en pedagog som ska lära barnen!

            Eh läs kommentaren igen

            Snälla Ellen… ?‍♀️

            Ellen, för trött för att ge dig det svar jag skulle vilja skriva här. Men har läst allt och tycker folk är alldeles för hårda. Förstår dig och ville bara säga det ❤

        Jag kan hålla med dig till viss del. Men nu ser lagen vad gäller omsorg när du är föräldraledig ut så att du får ha ditt barn 15, 25 eller 30 h (beroende på kommun) på förskolan.

        Dessutom märker jag på min dotter att hon blir stimulerad på ett helt annat sätt när hon är på förskolan – men det sagt betyder det inte att jag inte kan stimulera min dotter. Men jag märker hur skojigt hon tycker det är att gå till förskolan.

        Och att klanka ner på sådana som är mammalediga och har sina andra barn på förskolan är bara lågt. Du vet inte vad de har för situation hemma?

      Bra att ni skickar hem barnen!
      Kära föräldrar, lämna era sjuka barn hemma!
      Hoppas föräldrar fortsätter med det när denna corona är över…

      Avskyr att mina skattepengar går till omhändertagande av barn vars föräldrar vill ha egentid med ett nytt syskon

        Jag med! Vården går på knäna. Gamla människor har liggsår och psykiatrin blöder. Men att ha ett äldre barn på förskola när man fått ett till barn är liksom självklart. Det finns öppna förskolor. Det finns andra föräldralediga mammor/pappor. Det finns verksamhet i kyrkan. Det handlar om en kort och begränsad tid i vårt liv.

          Ellen, för trött för att ge dig det svar jag skulle vilja skriva här. Men har läst allt och tycker folk är alldeles för hårda. Förstår dig och ville bara säga det ❤

        Och jag avskyr att mina skattepengar går till en integration som aldrig funkat eller kommer att funka. Där har du ett stort svart hål.

          En förskoleplats kostar mellan 10-12000kr/månad/barn inskolat. Jag har alltså kostat min kommun 24000kr/månad i flera år medan jag pillar naveln hemma med en bebis.

          Snacka om gapande hål ?

    Hur vet man om man behöver kontakta vården om jag blir sjuk? Jag har astma och återkommande luftvägsinfektioner. Även högt blodtryck. (Undertrycket)
    I en vecka har jag varit snuvig och haft ont i halsen. Nu har jag feber men ganska låg men det jobbigaste är att det är jobbigt att andas. Känner mig andfådd och det gör ont i bröstet.
    Samtidigt vill man inte sno resurserna från nån annan som kanske är riktigt sjuk och behöver den hjälpen..

      Nu gissar jag, men känns det inte akut så skulle jag gissa att det inte är akut… Samtidigt så kan man ju inte vänta för länge OM det blir alldeles för akut ? jag vet inte men hoppas du mår bättre snart!

        Tack för svar. Lite så jag tänker, att man borde känna att nu är man sjuk på riktigt. Än så länge så är det jobbigaste att jag hela tiden är andfådd, som att jag rört på mig hastigt fast jag bara ligger i sängen. Astmamedicinerna hjälper inte heller. Förhoppningsvis vänder det under natten och man vaknar ”som vanligt”. 🙂

      Skulle du kontaktat sjukvården i ”normala” fall (alltså om inte corona fanns) om du mådde som du mår nu?

        Jag skulle nog ringa vårdcentralen och be om mer kortisonspray iaf. Jag söker sällan vård, vill inte störa dom och göra så nån som är sjukare får vänta.

          Har du slut på medicin och behöver nytt recept behöver du inte avstå från att kontakta din VC.

          Ring 1177 och se vad de säger.

          Men det är ju bara att ringa om receptförnyelse? Gör man ju i ett annat val än dit de sjuka ringer.

            Jag brukar beställa på 1177s sida på nätet. Smidigt så. Ska göra det nu så jag slipper stå utan. 🙂

      Som värst gällande andningen på mig kändes det som om någon drog åt ett bälte runt min bröstkorg, gjorde ont och jag blev lätt andfådd. Men jag testade att tänka på hur jag andades då och då och hade inga svårigheter med det.
      Men, alla verkar drabbas olika. Jag tänker att man märker när man får så svårt att andas att man behöver söka vård. Det borde väl sätta igång varningsklockor i kroppen?

        Ja jag tänker att det får bli nästa fas. Att får jag paniksvårt att andas så får jag ringa 1177, eller om febern stiger. Annars varvar jag med mina mediciner och tar det lugnt, anstränger jag mig gör det så ont att andas.

          Får du paniksvårt att andas ska du ringa 112, inte 1177.

      Gör självskattningen här: https://corona.sll.se/

        Räknas astma och återkommande luftvägsinfektioner in under lungsjukdomar?

          Enligt folkhälsomyndigheten vet de inte om astma är en riskgrupp. De avfärdar det inte heller

            Precis, de bedömer att de inte har tillräckligt underlag ännu. Astma är tydligen inte en lika vanlig diagnos i Kina.

          Enligt min läkare så gör det inte det.

            Fast Who, uk och us gör det…

          Inte officiellt men beror på hur svår astma man har. Har du tidigare behövt åka in till akuten eller bli inlagd för din astma i samband med luftvägsinfektioner så är det sannolikt att du även kommer att behöva det nu.

      Vad har du i undertryck om man får fråga?

        105 sist vi kollade. Fick problem med högt blodtryck under min senaste graviditet och nu 7 månader senare har det inte blivit bättre. Fick äta mediciner under graviditeten men slutade med dom efter. Övertrycket har också varit högre än vanligt. Brukar alltid ligga runt 125/85 men sist 175/105.

          Ok tack för jag har också högt undertryck men runt 95-100. Men läkaren tycker inte det är högt. Brukar ha 140/95. Så det är väl början till högt antar jag..

    Dystra siffror nu. Känns sjukt att vara med om något man bara läst om i skolböcker.

      Vilka siffror jämför du med?

        Behöver man jämföra med något för att tycka att 803 inlagda, 182 på iva, strax under 3500 bekräftat smittade, 102 döda plus mörkertalet av smittade är dystra siffror? ?

          Mörkertalet för smittade är inte något man ska se negativt på. Viruset kan inte stoppas om man inte får en tillräcklig immunitet i samhället. Och dit kommer man bara om många blir infekterade med förhoppningsvis milda symtom.

        Behöver man jämföra med något för att tycka att siffrorna är dystra?

          Tänker bara på att siffrorna ser dysrta ut för att vi inte får se jämförbara siffror. Tänk om vi kunde se antal självmord på samma sätt? Hur många som dör i vanliga influensan på samma sätt? News Flash, båda dessa är högre än antalet personer som dött i corona

            Men sluta jämföra situationen med andra situationer. Det spelar ingen roll. Sjukvården kommer inte fixa trycket hur länge som helst, plus 100 personer inlagda igår/idag är en galen ökning.
            Vi hade haft ännu fler döda i säsongsinfluensan om ALLA fick smittan samtidigt och behövde vård samtidigt. Det är det farliga med det här viruset, att så pass många insjuknar samtidigt.

              Men siffrorna på intensivvård räknar in alla som får eller har fått intensivvård, en del har skrivits ut eller dött. Det är inte nya utan alla från dag ett räknas ihop med de nya.

                Och fet finns dubbelräkningar om en patient flyttats och fått flera intensivvårdstillfällen.

                Tack. Så tröttsamt med alla som inte orkar sätta sig in i fakta och beräkningar

            Är det mindre dystert att över 100 personer dött på kort tid bara för att vi har en statistik över folk som tar livet av sig?

            Snälla, sluta jämföra ”vanlig” influensa med corona. Det här är en av anledningarna till den enorma smittspridningen. ”Äsch, det är bara som en vanlig influensa….” ?

              Corona är inte ens en influensa heller.

              Hade du skrivit detta för tre veckor sedan här hade du blivit dumförklarad av alla låtsasprofessorer(fast i genusvetenskap). De hade tyckt du var helt jäbla korkad som inte fattar att det här bara är en influensa. De som sa att det snart skulle sprida sig i Sverige blev lynchade

                Åh ska vi älta det nu igen?

      Det är intressanta tider som vi lever i.

        Tiden har alltid varit intressant att leva i.
        Ingen skillnad nu mot förr, men i minst 3 generationer har vi i Sverige inte haft några större problem att förhålla oss till.

      Verkligen.. och ytterligare en ung död utan underliggande sjukdomar https://www.google.se/amp/s/amp.miamiherald.com/news/coronavirus/article241573866.html

      Dock i Miami men ändå.

        Här i Frankrike har en 16 årig flicka utan underliggande sjukdomar dött.
        Var på nyheterna igår.

          Utan vad de vet underliggande sjukdomar.

          Och även 100-åringar har överlevt.

          Undantag finns alltid.

    Unpopular opinion? När jag läser om strandsatta svenskar utomlands som åkte efter nyheten briserade ut så skrattar jag högt och hoppas att de lider.

      Du verkar sympatisk. Hoppas du att fler människor lider! Ex de som cyklat utan hjälm och skadat sig?

      Vissa saker är tillåtet att tänka men man måste inte delge dom…….

      Visst tycker man lite synd om dem, men samtidigt får man skylla sig själv lite. Senast idag var det en artikel om ett svenskt par som satt fast på nåt coronadrabbat kryssningsfartyg. Varför ger man sig ut på en kryssning på andra sidan jorden när en panedemi pågår?!

        Skylla sig själv betyder att de inte ska få hjälp. Är det så du Tycker?

          Lite får man ju räkna med när man reser under corona tider

            Vad ska man räkna med när man cyklar utan hjälm då?

              Att man kan falla av cykeln och spräcka skallen. Grattis.

              Snälla safa, läser man om en bilolycka där föraren ex körde rattfull och sedan dog. Ja, situationen är olycklig men det är inte synd om personen eftersom hen gjorde ett aktivt val. Bra för folk som cyklar utan hjälm och inget händer men den dagen det gör det är det absolut inte synd om dem. Val har konsekvenser och man lär sig från ung ålder just detta.

          Safa: tagga ned lite. Kanske bäst att du går och lägger dig nu.

          Hen skrev att de får ’skylla sig själv lite’ inte att de får klara sig själva och inte få hjälp.

        Jag håller helt med! Ifall de själva valt att åka trots råd och risker så får de skylla sig själva!

        Men när de åkte så visste vi inte att det var en pandemi. Det åkte en vecka innan UDs uttalande. Det är lätt att håna folk nu i efterhand när vi vet så mycket mer, men de tog beslutet att åka grundat på vad vi visste då.

          Det har varit en pandemi sen 11/12.3, så det är rätt många som åkt efter det trots varningar och annat

          Jag tycker att det är väldigt högfärdigt och naivt att tro att det inte skulle sprida sig bara för att UD inte sagt något. Och nej, det handlar inte om att vara efterklok. Har man någon form av konsekvenstänk så fattar man att ett virus stannar inte inom ett område när världen rör på sig så pass mycket som den gör. Sen hade ingen kunnat förutse hur enorm spridningen skulle bli men kikar man på aftonbladets chat exempelvis frågar folk fortfarande om de kan ”resa till XX nästa vecka”. DESSA människor förtjänar absolut Att bli strandsatta om de åker

      Jag håller med om de som åkte efter, men samtidigt kan det vara svårt att ha koll. Vi for utomlands i mitten av januari, skulle egentligen kommit hem nu. För lite mer än två veckor sedan insåg vi dock att det var på väg att barka utför och beställde i panik nya hembiljetter till dagen efter. Många skulle nog tycka att även vi ”var sena på bollen”, men utifrån allt vi läst så var det först då det kändes akut. Det jag vill ha sagt är att situationen förändrades så snabbt, från något som enbart var i Kina till att det spreds till utbrottet i Italien, så det hände ju bara på en-två dagar att det var ett helt annat läge.

        Det är därför som det är så viktigt att hålla koll.

      Camilla!

      Jag tror att du har hamnat fel? Camcam, låt oss radera och blocka sådana här tragiska människor.

      Vilken vidrig människa du är!!

      hoppas DU dör

        Men gud vad är det som händer i det här kommentarsfältet?!

        Oj, varför är det ingen som skriker efter Camilla efter en sådan här kommentar?

          Det goda hatet …

          Man får väl skylla sig själv om man säger nåt sånt.. Den som ger sig in i leken…
          Eller menar ni på riktigt att det är samma sak att säga så tillbaka som att va den som började?

            Men orka, personen provocerar bara. Och låt hen få tycka det om denne nu gör det

    Jobbar i kassan på en stormarknad och undrar varför folk i dessa tider måste ta med hela familjen när de ska handla?! Räcker ju att en vuxen handlar, behöver ju liksom inte vara två vuxna och två barn. (som dessutom i nio fall av tio hostar och nyser. Känns bara så onödigt! Jag är självstående med min dotter och ser ändå till att lösa barnvakt så att hon inte behöver följa med till affären och smitta ner någon när hon är snorig och hostig. Kan inte snälla folk börja tänka lite!!

      Ännu värre ta med ungarna kl.22.30 och handla -båda föräldrarna och sen skälla på ungarna som gnäller!

    Någon som behövt ställa in sitt bröllop pga Corona? ?

      Och? Bättre det än att samla massa folk från olika platser och göra allt det här värre.

        Anonym 20:33 haha, du måste vara en ensam jäkel om du inte ens kan sätta dig in i situationen att behöva ställa in ett bröllop!

          Inte alls. Men sett i ett större perspektiv så är det ett mindre problem.

            Självklart, det motsätter jag mig inte. MEN bara för att ett bröllop är en liten skitsak ur ett pandemiperspektiv innebär det inte att det inte är väldigt ledsamt att ställa in ett bröllop man planerat för i ett års tid. Med din logik är alla problem som inte överskuggas av ett större problem ett icke-problem. 0 sympati.

              Nej du kan inte dra en sån slutsats baserat på något man tycker i en viss situation. Detta är exceptionellt. Många måste göra uppoffringar just nu, ibland stora. Men vi gör dem för varandras skull och för att denna situationen ska ta slut med så få som dör som nödvändigt.

                Man får trots det lov att klaga och vara besviken, ledsen och arg över saker och ting som sker som är utom ens kontroll.

                Finns de som har det tusen gånger värre, men jag tycker fortfarande synd om mig själv som inte får gå till skolan.

        … ”och?”
        Värst vad du var sympatisk.
        Så man får inte vara förkrossad över det?

          Jo, men ha lite perspektiv.

            Var i den ursprungliga kommentaren läste du in att personen inte har perspektiv bara för att hen frågade om någon behövt ställa in sitt bröllop? Det går att fråga en sådan fråga, tycka det är tråkigt med inställda bröllop samtidigt som man förstår att coronapandemin är värre. De flesta personer kan hålla dessa tankar i huvudet samtidigt, det borde du också kunna om du försöker.

            Alltså, jag tror de allra flesta fattar att det är skit med det här viruset, men det är tillåtet att tycka att saker suger som inte blir av. Särskilt om det är ens bröllop eller andra stora tillställningar.

            Själv tycker jag det är förjävligt att både fotbolls-EM och sommar-OS skjuts upp, men det betyder inte att jag inte förstår varför och att det är illa med läget som är nu.

        Och? Klart det suger att ställa in något man planerat länge även fast man vet att det är enda valet just nu

      Ignorera idioten nedan. Det måste vara jättejobbigt för dig ❤️man har rätt att klaga

      Jag! Skulle gift mig idag. 🙁

        Kram ❤️

      Är man fler än 50 bjudna måste man.

        Nähää det visste jag inte.

        Nej, gäller inte privata fester.

          Jo det för det, bröllop, födelsedagsfirandet och begravningar

        Nej. Det gäller inte privata tillställningar

      Vi har planerat gifta oss om några månader. Vi tänker fortfarande gifta oss även om festen ev uteblir. Den hinner vi med senare.

    Hur påverkar corona situationen dig och ditt liv? Hur hanterar du det? Hur är det där du bor? Jag bor i en liten stad i mitten av Sverige och här finns inget konstaterat fall än. Jag jobbar i hemtjänst så jag är såklart fortfarande på jobbet. Märker ingen skillnad alls här, förutom att vissa affärer stängt och att man inte får besöka äldreboenden. Jag bor på landet så träffar inte folk, har alltid mycket mat hemma så behöver inte ge mig ut så mycket. Tar promenader i skogen och gymmar. Åker inte till andra städer just nu! Skulle vara intressant att höra hur andra har det!

      Ärligt så påverkar inte corona situationen mig så mycket då jag lever rätt isolerat även under normala förhållanden. Det ända jag tänker på är att tvätta händerna noggrannare efter jag har varit ute och handlat mat. Har inga vänner eller familj att träffa i normala fall heller så inget där har ändrats och jag reser ingenvart heller. Allt rullar på som vanligt för mig.

      Jag märker mest att det är utplockat i affären och lite folk på restaurangerna här i krokarna. Annars tycker jag inte det ”syns” så mycket, men man märker att folk håller lite avstånd tycker jag.

      Bor i Stockholm där dom flesta fallen är … vi har hus på landet ca 2 h från stockholm. Äggen om myndigheterna har avrått att vi ska åka till landet har vi gjort det men tagit med ICAs och handlat allt från Sthlm. Så när vi packar bilen i Sthlm tömmer vi den när
      Vi kommit fram och sen packar vi bilen och åker hem… vi stannar ingenstans och vi har inga nära kontakter med någon

        Om ni inte blir svårt sjuka….

        Detta kan bli långvarigt. Har nu packat bilen för typ minst två månader?

          Kan råda alla att lyssna på Framgångspodden och avsnittet med akutlökareb, är det senaste tror jag. Himla bra, informativt och väldigt allvarligt men inte hysteriskt. Läget är allvarligare än jag iaf velat inse, och hon pratar om eventuell isolering av Sthlm

            Framgångspodden med sopan Pärleros lever jag bra utan ?

      Har märkt av det mycket senaste tiden då det påverkat min graviditet väldigt mycket då allt som har med den att göra är inställt på obestämd tid.

      Tvättar händerna typ 25 gånger per dag. Spritar allt i bilen, nycklar, mobil, plånbok. Går inte in i en affär om inte nödvändigt och isf håller jag avstånd och försöker passa tider då det är lite folk samt skynda mig. Går inte till gymmet, alla mina andra aktiviteter har ”stängts ner” så försöker vara ute mycket.

      Annars å jobbar jag som vanligt. En del kundbesök nu då jag jobbar med att desinficera kontor, men håller avstånd till alla och försöker sköta det så snabbt som möjligt. Om någon arbetsuppgift kan göras hemma så gör jag det.

      Tvättar händerna mer, tänker på att ta i så lite saker som möjligt ute, fått lite bacillskräck när jag är ute och vill helst hem igen fort. Studierna på distans som jag klagade över i något ÖS för ett tag sen, mycket besvikelse då saker blivit inställda helt enkelt.
      Märker enorm skillnad på hur lite folk det är ute i affärer/centrum, och att det är mer folk i lekparker just nu.
      Träffar inte någon utom de jag bor med (man och son). Det är väl de jag erfarit av corona hittills i min närhet.

      Jobbar på apotek. Sjukt trött på frågan ”har ni handsprit?” och tänker att det bara är en tidsfråga tills man blir sjuk. Tänker också att det är uppenbart att man som butikspersonal (i mitt fall apotekare visserligen) inte anses vara riktigt mänsklig utan mer en serviceinrättning.

        Sjukt trött på att det aldrig finns handsprit att köpa på apotek

          Ja det är synd, men det är svårt att kalkylera för en 400% försäljningsökning på en månad. Dessutom kanske man inte hade behövt köpa fem flaskor i stöten, då hade det räckt betydligt längre. Får varje dag säga till folk att man faktiskt inte får köpa mer än 3 paket alvedon eller en handdesinfektion per person (Finns väteperoxidbaserad handdesinfektion, lika eller mer effektivt men dyrt dock).

      Bor utanför Malmö. Blivit uppsagd från mitt jobb och permitterad den tiden som är kvar. Samma för majoriteten av min umgängeskrets. Hela mannens jobbar kör hemifrån. Varit hemma 2 v pga snoriga barn. Utplockat i mataffären. Dystra tongångar överallt. Känns som att folk drar sig undan. Känner att detta fått mig att ställa många existensiella frågor. Påverkar ju uppenbarligen min jobbsituation men även orolig för nära och kära i riskgrupperna.

      Bor i en medelstor stad, några intensivfall konstaterade.
      Mitt vardagsliv påverkas inte så mycket, springer inte ut och in i butiker eller umgås med folk på dagtid i vanliga fall heller.
      Jobbarinte.
      Mannen jobbar jättemycket pga pandemin – inte i sjukvården men hans jobb leverar matrial att framställa bla handsprit.
      Däremot umgås vi inte med barn eller barnbarn.
      Jag går och handlar men håller avstånd- fått mer än en gång säga ifrån när folk knör sig nära i kön.
      Tvättarmig händerna extra noga och om jag måste pratar jag med folk på avstånd.
      Hunden får extra långa promenader då det är skönt att vara ute och skingra tankarna.
      Alla våra barn jobbar på ett eller annat sätt inom vården så dessa tänker man extra på då jag inte vill/kan avlasta med barnpassning.

      Jag jobbar vanligtvis hemifrån så har inte påverkat mig så jättemycket. Största skillnaden är nog att sambon nu också jobbar hemifrån, och att vi tränar hemma istället för att gå till gymmet. Saknar dock våran sportklubb som har lagts på is just nu.

      Vi äter nästan aldrig ute, har inget uteliv då vi är nykterister, och vi veckohandlar varje söndag så vårat liv har inte förändrats så jättemycket. Tvättar händerna mer noggrant när vi har varit i affären, och funderar ett varv till innan vi åker någonstans om vi verkligen behöver eller kan klara oss ändå.

      Dock har min sambo precis fått veta att hens företag inte kan fortsätta ha hen på heltid så vår ekonomi kommer bli påverkad då hen nyanställd. Men vi kämpar på tillsammans och är glada att hen i alla fall inte blev varslad.

      Har några resor till släktingar och familj som har blivit inställda då vi inte vill sprida Corona mer än nödvändigt (vi bor i Stockholm och familjerna i småstäder).

      Regeln med max 50 personer samt att äldre inte ska vistas bland folk har påverkat typ allt i mitt jobb. Alla offentliga sammankomster där vi tror att det kommer många människor på har fått ställas in, flyttas fram eller sändas digitalt. Vi försöker nå ut till äldre och ensamma, ringa, hjälpa till och handla, ta promenader tillsammans osv. Ser till att hålla avstånd till folk, inte ta i hand, inte göra hembesök m.m. Utmanande men också kreativt att tänka annorlunda. Men önskar såklart att allt vore som vanligt snart igen!

        Jobbar du i Svenska kyrkan?

      Bor i Stockholm, jobbet är öppet med mkt besökare ? så behöver jobba som vanligt. Åker tunnelbana till jobbet, inte så kul när regeringen säger : nu BÖR man inte åka kollektivtrafik i Sthlm. Förstår inte riktigt hur jag ska komma till jobbet annars

        Och än har de inte slopat trängselskatten men tycker ändå att vi ska undvika kollektivtrafiken

      Jag bor innanför tullarna i Stockholm, jobbar som managementkonsult på ett större företag och tränar på gym minst två timmar per dag. De största förändringarna för mig är att jag numera jobbar hemifrån samt att jag inte går till gymmet längre. Min vardag består numera av enormt många videokonferenser och löpturer.

      Som person är jag extremt extrovert och jag frodas när jag träffar människor. Därmed är mitt största problem är att jag saknar sociala sammanhang. Tack och lov så har jag en fantastisk sambo som också jobbar hemifrån, så jag får i alla fall umgås med honom.

      Allt som allt så märker jag absolut av den nuvarande situationen, men jag är, än så länge, väldigt förskonad. Det är jag tacksam över, och jag skänker en tanke till alla som har drabbats mycket värre än vad jag har ❤️❤️

      Bor i Stockholm. Formatet på och datumet för slutexaminationen har ändrats. Det går bättre att åka till extrajobben nu när färre åker men drabbats lite av ändringar i busstrafiken. Har tvättat och spritat händerna mycket i många år så det enda som har ändrats på den fronten var att jag började oroa mig när alcogel i väskan var på väg att ta slut och inget hade synts i butikerna i flera veckor. Åt på favoritlunchrestaurangen i fredags och det var väldigt tyst och tom. Önskar att jag hade gått på bio innan de stängde. Vill träffa syskonbarnen.

    Min kompis har åkt till fjällen med sin sambo och jag tycker det är så sjukt oansvarigt. Vet inte hur jag prata med henne om det här. Vad ska man göra? Fråga om de haft det trevligt på resan och sover gott om nätterna när de vet att de åkt upp från Stockholm med massa risker i bagaget? Eller bara ignorera?
    Bor i ett annat land som är i lockdown nu så har lite annan inställning än vad Sverige har, även om jag inte har panik eller bunkrar toapapper själv. Är mest orolig för alla äldre/högrisk.

      Hon följer lagen. Låt henne åka på resa om hon är frisk.

        Bara för att någon ”följer lagen” så behöver det inte vara ett bra beslut just nu. Rekommendationerna säger att man INTE bör åka någonstans. Försök tänka i flera steg. Om man blir sjuk (behöver ej vara Corona, kan vara att man tex bryter benet i skidbacken) så belastar man sjukvården. Den är anpassad utefter att kunna ta hand om bofasta, inte ditresta.

        Berätta, vilken lag följer hon?

        Du vet att regeringen och myndigheternas rekommendation är att avstå från icke nödvändiga resor?

          Men inget förbud ju?

            Safa skrev lag. Då undrar jag vilken lag. För mig veterligen finns det ingen lag mot detta, endast rekommendation. Och ja, man är rejält korkad om man inte följer rekommendationerna. Men någon lag finns det inte, och därmed finns inget förbud heller.

            Däremot finns det förbud (och tillfällig lag) mot allmänna folksamlingar med mer än 50 personer.

          Hon menar följer lagen som inte bryter mot lagen.

        Att resa är ju i utgångspunkt det som har fått detta virus att sprida sig. Att resa är underbart på alla sätt och vis men kanske inte det bästa man gör just då en hel värld är mer eller mindre nersmittad. Att man känner sig frisk när man reser betyder inte att man kan vara smittad och insjukna när man kommer fram till ferieorten. Dessutom kan man råka ut för en bilolycka, benbrott och annat som händer när folk åker till fjälls vilket gör att man även då blir en belastning för sjukvården på platsen. Att det kan vara 20 -30 mil till ett lasarett kräver dessutom att de få ambulanserna blir upptagna när de kanske skulle behövas till en ortsbo. Är man ung och frisk så har man ju antagligen flera år man kan åka så det kanske vore på plats att hoppa över resandet detta år?

      Svårt att säga nåt om det, till en vän? Beslutet är redan taget liksom så förändrar inget, kanske bara riskerar att bli surt med kompisen…

    Jag skulle på bröllop i juni. Det ställdes in nyligen pga Corona. Fick nu inbjudan till min kompis sons dop samma datum. Jag känner dock att det kommer väl fortfarande vara Corona-tider i juni? Jag vill inte gå och mingla med en massa folk och dagisbarn, men vet inte om jag är paranoid? Man måste osa rätt snart men jag vill gärna vänta till maj för att se hur landet ligger. Överreagerar jag?

      Nej, tycker du tänker rätt klokt.

        Tack ? tycker kanske framför allt det är konstigt att man inte väntar till typ augusti..? Whats the rush?

          Jag tänker, tacka ja om du tror att du kan och vill gå. Är det över tills dess ja då är det ju bara att gå och är det inte över kommer föräldrarna ändå behöva ställa in. Fick själv ställa in ett dop nu och har varit så ledsen men har bokat ett nytt datum framöver. Tänker som så att hellre boka nytt datum som vi får boka av igen än att inse när detta blåst över att det inte finns några datum som passar kvar ☺️

            Det var smart, tack 🙂 och vad tråkigt med dopet!❤️

              ❤️ Tack, det var tråkigt och jag har verkligen varit ledsen men kändes 100% som rätt beslut för det är vad jag kan bidra med för att förhindra smittspridning utöver de vanliga råden med tvätta händer, hålla avstånd etc. Hade inte känts så skoj med ett dop där alla pratar om Corona ändå ?

      Detta är nog inte över i juni, nej.

      Svara bara: den som lever får se!

    Bara jag som stör mig på tex Egoina som far och flänger hela tiden. Och sedan träffar sin mamma som just varit cancer sjuk. Och sen påstår hon att hon sitter i karantän? Självisk och bortskämd är hon.

      Eller IL som åker på spa.

      Men nu har väl inte Egoina rest någonstans? Hon har blivit suttit hemma i över en vecka?

        Nja, varit hemma hos kompisar och luncher och middagar på stan. Antar att hon saknar den sociala biten när hon jobbar hemifrån.

    Hur länge tror ni regeln om att man Max får ses 50 personer kommer gälla?

      Till det blir bara två, som i Tyskland och England.

      Tills det är över hoppas jag. Hoppas dem sänker det ännu mera

      Förhoppningsvis inte länge till.
      Jag vill inte leva i en diktaturliknande stat.

        Det vill nog ingen men så länge folk inte använder sig av hjärncellerna och kan tänka längre än bara på sig själv tror jag att det behövs nån som ”hjälper till” att få ordning i ledet;)

      Förmodligen till nästa vecka när det går från 50 till 5.

    Någon som vet mer om corona i Umeå? Känner nån smittad, vet om nån smittats ”på stan” o s v, och vill berätta. Lokalt smittskydd är ju inte överdrivet meddelsamma och Umeborna tycks inte nämnvärt oroade med tanke på köbeteende o s v. Falsk trygghetskänsla?

      Drygt 40 konstaterat smittade i hela Västerbotten, inga dödsfall. De få jag ser/möter ute på stan iakttar försiktighet. Jag bor centralt så jag kan inte helt undvika centrum. De jag känner som jobbar inom vården säger också att typ ingen som jobbar uppvisar några som helst symptom, så de som känner sig sjuka stannad hemma/isolerar sig.

      Dessutom har många företag tagit snabba kreativa initiativ, typ ny tappning av take away mat, mat som kan lagas klart hemma säljs, modevisningar på Facebook, hemleverans av delikatesskasse och sen gemensam ostprovning på nätet, gym som skickar program för hemmaträning med mera, med mera. Grannsamverkan funkar också bra: yngre friska handlar mat och nödvändigheter åt äldre/de i riskgrupper.

      Den första bekräftade covid19 fallet i Västerbotten var boende i vindeln. Hade varit i Italien och var sedan skidlärare i Vindeln……

    Aldrig varit mer tacksam för

    1. Aldrig skaffat barn och inte planerat det heller, så behöver varken vara rädd för en annans liv eller potentiell graviditet.

    2. Att jag aktivt valde bort vårdyrket trots längre arbetslöshet. (Många i min omgivning tipsade mig om att välja vårdyrket som alla andra tappade)

      Varför skulle du vara orolig för eventuella barns liv? Det är inte barn som drabbas hårdast här. Har ens något barn under 10 dött av detta?

        Nej men man verkar alltid oroa sig för dem ändå?

        Ja, tyvärr har barn under 10 dött.

    Jag hade en jätteviktig (!!) resa bokad till påsken, skulle åkt med silja line mellan Finland och Sverige, är ju uppenbarligen tvungen att flytta fram den nu ): MEN hur långt fram skulle ni flytta den? När skulle ni tidigast kunna tänka er åka? Jag ska flytta från ett land till ett annat, det är inte på något sätt en nöjesresa utan en livsavgörande resa.

      När behöver du flytta? Går det flytta fram flera ggr?

        Vi vet inte om tallink tillåter avgiftsfri ombokning flera gånger, måste nog ringa kundtjänsten angående just den detaljen. Men inte ens dom kan ju svara på när fartygen tar passagerartrafik igen ):

          Fråga om du kan få en öppen biljett så kan du åka så snabbt det låter sig göras?

      September typ.

        Jag önskar verkligen att du var sarkastisk nu…inser att du inte var det )’:

          Jag flyttade min resa med tallink till september. Kostade inget extra alls att omboka

          Nej det var jag inte. Ville jag vara säker på att kunna åka (så säker det går…) så skulle jag välja september. Dit har vi flyttat saker på jobbet som skulle bli av nu i april.

          Man sätter förhoppningen på att det ska vända till sommaren pga varmt väder (är själv skeptisk med tanke på att det även finns i varmare länder) och ev komma en ny omgång till hösten.

            Även luftfuktigheten spelar in. I t ex Singapore är det iofs varmt för jämnan men också väldigt fuktigt.
            Vår sommar är inte lika varm men luften är torrare vilket gör att viruset har svårare att spridas.

              Mannen min jobber med blant annet med beredskap mot CBRNE-hendelser og i følge ham er det motsatt – virus spres enklere i tørr luft. I høy luftfuktighet fester viruset seg til vannmolekyler i luften, og da trekkes de etterhvert ned mot bakken, der det er mindre sjanse for at de pustes inn av noen. I tørr luft blir viruset hengende i luften, og kan fortsatt pustes inn av andre.

              Studier har vist at coronaviruset kan overleve i inntil 3 dager i luft. Men konsentrasjonen vil jo svekkes gradvis i løpet av de dagene blant annet fordi molekylene blir spredd når luften flytter på seg. Foreløpig datainnsamling viser at spredningen er størst i land med temperatur på mellom minus fem og pluss femten grader. Med andre ord kan vi håpe at det blir mindre smitte til sommeren, men vi vet ikke sikkert.

                De har även nämnts att folks beteende ändras under sommaren när alla inte längre är ihoptryckta inomhus MEN det blir svårt med lockdown, social distancing och allt det där när folk vill ut i solen och det förblir trångt i städerna när semesterresorna är inställda.

        Vilket år? ?

    Jag och min sambo är två av de som blivit av med jobbet nu pga covid-19. Grejen är den att jag är gravid, tidigt i graviditeten. Är bara jag och min sambo som vet om det. Har sån himla panik för vad som kommer att hända nu när vi båda är arbetslösa. Ingen av oss har a-kassa, känns helt hopplöst just nu, kan man gå igenom en graviditet och få ett barn när båda föräldrarna är arbetslösa? Finns det speciellt stöd att få? Var på arbetsintervju i veckan men nämnde då inte att jag var gravid, var det rätt eller fel tycker ni? Jag är ju desperat efter ett nytt jobb och att nämna att jag är gravid skulle ju minska chanserna för att få jobbet.

      Åh fy vilken situation ❤ Du har ingen skyldighet att nämna din graviditet för arbetsgivaren. Jag håller tummarna att du får jobbet. Mycket kan hända på 9 månader.

      Ja de finns stöd ❤️
      1. Gå på intervju men berätta ej om bebis. Du har inte skyldighet.
      2. Får du jobb så gå med i a kassa direkt, är jättebra att ha det
      3.vet inte hit långt gången du är, men du kanske har hunnit bygga upp lite sgi redan?
      3. Du kan söka flera bidrag, du kommer inte att hamna på gatan ❤️
      4. Försök att få din sambo att hitta jobb och be han gå med i a kassa också

        Vi söker allt vi kan men i dessa tider när tusentals människor blivit arbetslösa känns det nästan omöjligt, jag hoppas verkligen att jag får jobbet jag var på intervju för även fast det är en extratjänst så är det självklart bättre än inget men känns så surt att gå från heltidsjobb med fast lön och en chefsposition till en extra tjänst och inte veta hur mycket pengar man kommer få ut i månaden. Vi har försökt bli gravida sen nyårsafton och plussade någon vecka innan allt blev kaos i världen, hur dålig timing… är i vecka 8. Ska på första mötet hos bvc nästa vecka så hoppas på att barnmorskan kan hjälpa till med vilka bidrag vi kan söka.

          Mycket lån?

            Nej vi har inga lån

              Bra. De med stora lån är de som kommer att råka värst ut.

      Det finns nog massor som skaffat barn när de är arbetslösa, kanske inte optimalt men det händer.
      Jag skulle inte nämna för ny arbetsgivare att jag var gravid, för tyvärr så kommer du diskrimineras då. Jag förstår såklart arbetsgivaren som kommer va tvungen att hitta en ersättare medan du är föräldraledig men det är fortfarande skevt tycker jag.

      Det finns såklart hjälp att få, vågar dock inte skriva något då jag inte har koll till 100% men hör av dig till socialen och kolla i förberedande syfte, för att lunga dig själv lite men tänker främst på bostadsbidrag och socialbidrag. Lycka till, hoppas ni båda hittar nya jobb snabbt!

      Varför har ni ingen a-kassa?

        Ja det ångrar man nu men har aldrig haft direkt någon koll på a-kassa om jag ska vara helt ärlig förens nu…

      Ok och med den kommentaren ville du bidra med vadå? Försöka få mig ännu ledsnare än vad jag är?

        Försök att inte ta åt dig av idioter som hittat hit. Det kommer bli bra för er o barnet ❤ Man kan inte förutspå allt.

      Gå med i a-kassan direkt.

      Grundersättning

      Grundersättningen är upp till 8 000 kronor i månaden före skatt, beroende på hur mycket du har jobbat tidigare. Den kan du söka om du inte är medlem i en a-kassa eller har varit medlem kortare tid än ett år. Du ska också ha fyllt 20 år.

      Det är din a-kassa som beslutar om ersättningen och räknar ut hur mycket ersättning du har rätt till.

      https://www.a-kassa.se/vanliga-frågor/arbetslös-utan-a-kassa

    Hej! En vän till mig och dennes partner är båda sjuka, ena med Corona liknande symptom (samt att hen jobbar inom vården och varit i kontakt med smittade). Deras barn går fortfarande på förskola medans föräldrarna är hemma från jobb. Är det bara jag som tycker att det är obegripligt?

      Sjukt obegripligt! Hur tänker de?! Men inte förvånad. Har vfu i förskola just nu och både barn och personal är småsjuka men går ändå. Samma på de flesta andra studenters förskolor också. Blir så upprörd över att folk inte tar det seriöst!

        Helt sjukt, det är ju en av de få sakerna som begärs av oss just nu! Man ska absolut inte jobba eller skicka sina barn till förskolan/skolan med symptom! Tycker du ska kontakta förskolechefen eller nån högre…

        Har bara hört att om allt blir nedstängt så är det tillräckligt jobbigt att ha barn hemma då så de tar de chanser de kan att få ”passning” innan… Så jäkla dumt när de inte ens blir en inkomstförlust för dom.

      Än så länge är rekommendationen att de som delar hushåll med någon med symtom kan vara ute så länge de själva är symtomfria. I det här fallet undrar jag om det finns någon annan som sköter lämning och hämtning för det borde de sjuka föräldrarna inte göra.

        Ja och på brittiska nhs står det att hela familjen ska stanna hemma ifall någon i familjen är sjuk

        Föräldern som inte jobbar inom vården har lämnat på förskola.. Men eftersom att det smittar även utan att man behöver uppvisa symptom så är det så onödigt, jag blir så frustrerad!

    Ni som anonymt sitter och gör er viktiga och tar er friheten att mom-shamea tex ”Ellen” i det här fallet. SHAME ON YOU! Mår på riktigt illa över att läsa era elaka och hårda kommentarer, ni har absolut ingen aning om vem hon är ett varför hon gör valen som hon gjort. Hoppas ni tar ett varv och funderar på vad ni skriver nästa gång. Ödmjukhet inför olika människors livsöden och situation, det är en jättebra egenskap, OAVSETT 1 eller 2 eller 20 kids. Sitta och anonymt ge pekpinnar om hur hon skall leva sitt liv. Vidrigt. Hoppas av hela mitt hjärta att medmänniskor och systraskap finns i större utsträckning när mina döttrar växer upp. Heja dig Ellen, du är säkert en fantastisk mamma för dina barn och bara du kan ta dom besluten som är bäst för dig och dina barn. Kram till dig ❤️

      Tänker spontant att har man satt barnen till denna världen så ska man också kunna ta hand om de båda ??‍♀️

        Spontant så var del väl aldrig på tapeten att man inte i detta fall klarade av att ta hand om bägge barnen? Nu har vi ett system och ett samhälle som möjliggör dom olika alternativen. Vilket är fantastisk för alla individer med olika viljor och förutsättningar ??

          Och nu lever vi i kristider där alla behöver prioritera och tänka om

        Visst är det så men saker kan ju hända som man inte räknat med. T.ex. som hon beskriver, bli lämnad med barnen eller så kan man få andra problem man inte räknat med, fysiska eller psykiska och då blir det tufft.
        (Har själv inga barn så har inga hästar I det här loppet så att säga.)

        Og jeg tenker spontant at om et medmenneske har det vondt og strekker ut en hånd, så vil gode mennesker forsøke å hjelpe, selvom det bare er med oppmuntrende ord i et kommentarfelt.

        Det hjelper ingen å legge sten til byrden med elake kommentarer av typen «du kan takke deg selv som har fått barn.» Da er det bedre å holde kjeft.

          ??

      Fin kommentar. Håller med dig!

    min mamma är i riskzon och bor i ett annat land.
    min pojkvän bor i ett annat land som man inte kan resa till.
    hur överlever man.

      De lever. Skärp dig.

        Men sluta. Man får väl tycka det är jobbigt även om ens anhöriga lever? Det är väl lägstanivån liksom?

    Stackars Ellens barn. Hur det nu än är i verkligheten

      Lägg ner.

    Men förstår ni inte att det är kört för oss? Det är nu vi skulle ha haft alla tusentals miljarder och haft en sjukvård i världsklass som S skryter om. Istället har vi tex tagit in vuxna afghanska män som låtsas vara barn. Jag är 3e generation invandrare och jag skäms över våra politiker. Kalla mig vad ni vill!

    Jävla situation säger jag bara! Jag och mitt barn fastnat i Sverige och min man kvar i ett land som vi inte får åka till.
    Att vara ifrån varann på obestämd tid känns så sjukt jobbigt! Jag är också nojig över att även om landet öppnar sina gränser så ska restriktioner för länder som Sverige, som inte agerat kvarstå.
    Vi har vårt boende där, vårt barn går i förskola där. Allt känns som en enda röra

      Åh jobbigt! ?❤️

        ♥️

      Vilket land är det frågan om? Får du inte komma in i det land som du är skriven ?

        Spanien. Vi är tyvärr inte skrivna där (än) eftersom det inte gått etthalvår

    Ni ska få se att vi kommer att överleva det här. Historiskt har människan gått igenom krig, pest, nödår, jordbävningar och översvämningar men människan har överlevt och kämpat sig igenom svårigheter. Vi har mat, vatten,tak över huvudet och möjligheter till hjälp som inga andra generationer har haft så det här kommer att gå bra för de allra flesta av oss på denna sida av jordklotet. Visst kan det bli lite tufft men vi är också duktiga att anpassa oss. Ta gott vara på er alla där ute runtomkring och det är lov att vara orolig, arg och ledsen och dumma kommentarer är bara nutidens sätt att visa att man inte mår bra själv.
    Det här fixar vi tillsammans?

      Vilken fin kommentarer ?

      Det är ingen, hoppas jag i alla fall, som tror att människans som art kommer att dö ut av just det här coronaviruset. Spelar det någon roll, tycker du, när så många människor dör? För den som förlorar livet eller är på väg att göra det spelar det garanterat ingen roll att ”de flesta” andra överlever.

      Dessutom har du fel i att vi självklart har, som du uttrycker det, ”mat, vatten och tak över huvudet och möjligheter till hjälp”, om det här fortsätter ett bra tag till – och det kommer det att göra. Kanalerna genom Europa, som normalt förser oss med livsmedel, mediciner och annat nödvändigt har blockerats, det ser du inte minst på problemen för vården att få tag i skyddsutrustning. Problemet är att vi har haft en globaliserad värld, men coronaviruset lär nog garanterat ändra det. Det är synd att vi har haft så obegåvade politiker som inte förstått vad som skulle hända bara, för det börjar redan bli svårt för apotken att få fram mediciner som för många är av direkt livsuppehållande karaktär.

      Jag vet inte vad du menar med ”dumma” kommentarer men det skulle vara roligt att höra dig utveckla det. Min misstanke blir att du ser realistiska kommentarer som ”dumma”? Och det som är realistiskt är bland annat det jag skriver ovan. Så nej, det är definitivt inte säkert att du kan äta dig mätt om några veckor, så är det redan i Italien. Nej, du kan inte räkna med att kunna köpa den medicin du behöver. Nej, du kommer inte att få hjälp om du förlorar jobbet och inte har någonstans att bo, resurserna kommer att ta slut, det samhälle vi kände finns inte kvar.

      Jag är ledsen, men så här är det.

        Inte för att jag förstod vad du ville komma fram till annat än att du kallar dig realist☺
        Alla blir nöjda av sin tro och alla tolkar en text som man vill. Kanske var inte kommentaren något som gav dig hopp men jag önskar dig i alla fall att du kommer dig igenom denna virustid i gott behåll?

        Transporter av mat är inte stoppade. Dessutom finns nya EU-direktiv för att förhindra att det stoppas

        Det är svårt att få fram mediciner för att folk bunkrar och det är också tillfälligt.

        Exakt ingenting pekat mot en mindre globaliserad värld efter det här. Det dig över en halv miljon människor av svininfluensan och vad förändrade det?

    Ingen vidare dag idag. Sitter nu med ett glas rött, lite choklad och ska kolla på en serie. Hoppas på en bättre dag i morgon.

      Ser nu att jag skrev i fel version av öppet spår?‍♀️ Ignore this.

    Har någon länk till en trovärdig källa där det framgår att Italiens statistik på antal döda/dag är samtliga som dött på sjukhus och inte enbart de som avlidit pga corona? Vet att det cirkulerat påståenden kring detta, men vill läsa det på en trovärdig sida.

      Det stämmer inte. Däremot minns jag video av en presskonferens där det poängterades att patienterna dog MED coronavirus (testade positivt) men inte nödvändigtvis AV coronavirus. Man hinner inte obducera alla för att fastställa dödsorsak.

    Lite fakta:

    USA har dubblat antal dödsfall på 2 dygn; från 1000 till 2000 pers.
    Källa: Washington Post

    Ett spädbarn har dött av Corona. Illinois USA.
    Källa: NY Times

      Ja i USA får man bara sjukvård om man har en sjukförsäkring, 46 miljoner saknar sjukförsäkring i USA. Så det lär dö många där den närmaste tiden, även barn tyvärr…

        I USA far alla akutvard,aven hemlosa. Coronavard ar akutvard. Bor I Boston. Har testar man 100 tusen manniskor om dagen. Min kompis pojkvan jobbar pa ett sjukhus har och berattar but det gar. Har sjalv kort forbi drive through test a fallen.Sen verkar manga svenskar glomma att det bor drygt 320 miljoner har. Ju fler som testas desto fler fall upptacks. Men visst om det kanns battre for dig att tro en massa saker, gor det. USA kommer att vara forst med vaccin som med allt annat och da prioriterar man sitt folk.

          Var med dig tills ”USA kommer att vara forst med vaccin som med allt annat” för då gör du samma sak som hen du svarar på håller på med.

        Den siffran är från 2010, före Affordable Care Act.

    Karantän… Vad betyder det egentligen? Tex Alexandra Nilsson matar ”karantänstories” på IG fast hon går på restaurang, bjuder hem folk, åker på Ikea, åker till annan ort och umgås med folk i riskgrupp, etc.. Det rimmar inte riktigt i mina synfält…

      De bryr sig inte alls. Helt galet

      Haha, men vad förväntade du dig av Alexandra Nilsson? ?

    Intressant att Anitha Clemence lägger upp massor med kritik om FHM men samtidigt inte följer dess regler. Att åka på en sponsras för att göra en podd med Söderlund på Steam är helt emot rekommendationer. Det är en nöjesresa. Hur tänker människan? Springer runt på stan och desperat försöker få mer sponsring samtidigt som kritiserar. Ska hon till Åre i Påsk då också? Skäms .. på riktigt över vissa svenskar.

      Sponsrad sparesa

      Jag tänkte också på det! Dags att vakna nu kanske? Hon har ju levt i total förnekelse innan. Katrin Z också. Tills hon fattade och då drog hon ifrån den kungliga huvudstaden för att rädda sitt eget skin. Ja, vad säger man?

    Jag tror att vi utanför storstäderna är bättre på att hålla oss ifrån varandra, vi följer alla regler som FHM säger att vi ska göra.

    Speciellt stockholmarna verkar ha väldigt svårt att acceptera att vi måste sluta att resa, gå på krogen, umgås som vanligt m.m. Det hade kanske inte gjort så mycket om dom fortsatte så, men av någon anledning måste dom börja sprida sig ut i landet och smitta oss andra.
    Dom blir stötta om invånarna i fjällen, Skåne och Gotland inte vill ha dit dom och klagar högljutt i media, det blir bara löjligt att dom tror dom är önskade överallt och står över andra.

    Jag som har hört att lantisar är dumma och stockholmare är smarta, nu fick vi beviset att det verkligen inte stämmer.

      Finns ju dock inga restriktioner från FHM att gå på krogen och dylikt.

      Dumma och smarta människor finns överallt. Ingen kan väl på allvar tro att alla ”lantisar” är på ett sätt och alla stockholmare på ett sätt? ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.