Öppet Spår – Corona Edition

Här kan ni skriva om Corona, men alla andra ämnen tas i inlägget här ovan

375 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vila I Frid Adam. Vilken chock det blev ?

      Fy fan. Känns så overkligt. Lyssnat på honom varje morgon ända sedan frukostbordet med pappa när vi tävlat mot varandra i vinn Adams pengar. Känns som att det är på riktigt nu.

        När jag såg rubriken första gången trodde jag det var ett sent aprilskämt. Så overkligt, tror inte jag fattat ännu!

        Tråkigt att kändisar ska behöva dö innan folk fattar att det är på riktigt. Men men. Vi andra har fattat att det är på riktigt sedan mitten av januari.

          Så du ≠ folk?

      Otroligt tråkigt! Kan inte sluta tänka på det. En väldigt folkkär man som lämnar ett stort tomrum bakom sig i nöjesbranschen. All kärlek till Adam och hans anhöriga❤️

        [Borttagen kommentar]

          [Borttagen kommentar]

            Vad är ditt problem egentligen?
            Jag hade uppenbarligen inte läst aftonbladet och utan att veta efternamnet kunde det ha varit vem som helst.
            Min första tanke var Adam Tensta.

              Hur svårt skall det vara att skriva ”adam” i google, eller gå in på expressen.se, aftonbladet.se, dn.se ellse svd.se där nyheten är högst upp.

              Låt mig gissa, din mamma packar gympapåsen med?

                Det är uppenbarligen lika svårt som det är för dig att vara trevlig?
                Hur svårt är det att bara svara Alsing?

                  Hur svårt är det att välja ett alias så att man kan skilja på alla idiotiska kommentarer?

                    Att inte Camilla satt dig på modd ännu är ett under. Du är otrevlig i princip nästan alla dina kommentarer och sprider så sjukt mycket negativitet i kommentarsfältet här på Bloggbevakning.

                    Hur mår du egentligen? Har du någon gång funderat på varför du känner sånt behov av att vara otrevlig?

                  Ehh är naturligtvis född med nationalencyklopedin inladdad i hjärnan. Därför har han aldrig behövt fråga någon om något här i livet.
                  Däremot har han missat innebörden av hövlighet, ödmjukhet och självdistans.

                Fast det är väl inte hela världen att någon frågade vilken Adam ni pratade om. Man behöver inte kalla någon för idiot pga det.

                  [Borttagen kommentar]

                    Men kan du lägga av? Varför måste du vara så otrevlig hela tiden?

                      Men mata inte trollet. Bara låt hen hållas så kommer hen försvinna. Troll gillar uppmärksamhet.

                      Hen är inget troll, hen är som många andra ledsen och stressad och orolig.

                      Tyvärr kommer hen inte att försvinna, aktuell i alla inlägg med sin negativa och spydiga inställning.

            Skärpning! Det är inte alla som vet vem ”Adam” är, inte undra på att någon undrar, stod ju inte ens ett efternamn innan hen skrev. Jag fick googla och såg då att det var Adam Alsing från NRJ Morgon. Oerhört sorgligt. Känner att dödsfallen eskalerat helt i Sverige och att vi måste sluta spela på människors liv med förhoppning om att nå folkimmunitet.

            Gervide!

            Varför raderar du inte liknande kommentarer och statuerar exempel? Du kommer aldrig att få ett någorlunda trevligt kommentarsfält om du låter liknande kommentarer ligga kvar synligt. Det är likställt med att du tycker att de är ok.

            Hur ska du ha det? Du skrev ett inlägg för några veckor sedan och bad dina läsare att skärpa sig, har inte du som bloggägare också ett ansvar att se till att det efterföljs?

            Efternam?

          Adam alsing

          Alsing

      Kanske folk börjar fatta att det är allvar nu när Corona drabbat ett ”känt” ansikte.
      För mycket ”det händer inte mig” attityd i samhället.

        Det kommer väl snarare hända de flesta? Men många tänker kanske just jag kommer inte dö

        [Borttagen kommentar]

      Mitt hjärta högg till. Har lyssnat på Adam och kompani i 5 år, varje vecka och vissa avsnitt flera flera gånger. Känns som jag känner honom och det gjorde verkligen ont i hjärtat när jag läste att han gått bort ??

      Fina fina Adam. Bara 51år gammal. Usch. ?️❤️

      Jag är så ledsen ? Min favoritpoddare och en fantastisk medieprofil. Så orättvist, f**k corona

      Läste att han skulle bli farfar för första gången i maj. Tänker på hans familj ♥️

        [Borttagen kommentar]

          Lägg ner.

            [Borttagen kommentar]

          [Borttagen kommentar]

            [Borttagen kommentar]

              [Borttagen kommentar]

                [Borttagen kommentar]

                [Borttagen kommentar]

                  Wow det var ett uttömmande svar, tack

                  [Borttagen kommentar]

                  [Borttagen kommentar]

                  [Borttagen kommentar]

                  [Borttagen kommentar]

              [Borttagen kommentar]

                [Borttagen kommentar]

            [Borttagen kommentar]

              [Borttagen kommentar]

                [Borttagen kommentar]

                  [Borttagen kommentar]

                    [Borttagen kommentar]

                [Borttagen kommentar]

              [Borttagen kommentar]

              [Borttagen kommentar]

              [Borttagen kommentar]

                [Borttagen kommentar]

      Mitt första minne av Adam Alsing. Jag är omkring 9 år kanske och tittar på något av hans program på TV. Så frågade någon när man gråter, och Adam blixtsnabbt svarar ”jag gråter när jag tänker på min kavajstorlek” och jag minns att jag skrattade så jag kiknade åt det, tyckte han verkligen var ROLIG när jag var barn. Sen har jag inte tittat eller lyssnat under mitt liv som vuxen, men alltid tyckt mycket om honom. Han kändes så trevlig och genuin. Så otroligt tråkigt bara och tänker så mycket på hans familj ❤️

    Idag hände något som absolut inte får hända, den ultimata mardrömmen. Och jag tänkte bjussa på den historien av flera olika anledningar ;
    1. Vi kan alla behöva skratta lite i skadeglädje, och bli glada i dessa deppiga coronatider.
    2. Jag behöver få höra av andra att jag (förhoppningsvis) inte är ensam, för detta är nog fan bland det värsta jag varit med om.

    Jag bor i en av Sveriges största städer (så det är en del folk här) och åkte in mot stan imorse till jobbet med kollektivtrafik. Mitt i allt börjar jag må lite illa så jag ställer mig upp. Några sekunder senare byggs det på och jag känner att jag MÅSTE SPY- NU! Så jag trycker på stopp och springer av och in i ett buskage mitt i stan, där jag ställer mig och spyr rätt ut. Men vad händer då?? Jo när jag tar i med magen så kommer det även ut andra vägen. Där stod jag mitt i stan och spydde och sket samtidigt!! Det kändes som i filmen bridesmaids där de fått matförgiftning, vilket med all största sannolikhet hänt mig också. Att stå där ensam, stylad  tajta jeans och smink, och samtidigt få gå årets walk of shame hem med en nedspyad jacka runt midjan för att dölja mina nerbajsade byxor, det tog fan priset. Jag vet inte hur jag ska ta mig ur dethär. Behöver jag säga att jag är hemma idag..?

      Åh… det där hände mig för ett par år sedan. Jobbade på en myndighet och var välklädd och proper när jag steg av tåget för att gå vidare till jobbet. Jag hann inte långt när jag kände att det var något fel och jag kunde inte hålla mig utan det brakade ner ? i byxorna medan jag helt panikslagen sprang ner på nedre perrongen för att ringa min man för skjuts i sin nya bil….

      ? livet ibland alltså. Idag skrattar jag åt det men då var det mitt i morgonrusningen och jag ville bara… fly!

      Hahaha åh herregud ? fyfan vilken mardröm.. jag lider verkligen med dig, det är typ bland en av de värsta sakerna man fruktar ska hända ute bland folk.
      Hoppas du mår bättre nu❤ försök förtränga händelsen bara, det är nog enklast. Och om någon frågar om det var du som sket på dig på stan – blåneka ?

      Förstår att det känns pinsamt!!! Fy fan vad jobbigt!! Men om det är till någon tröst är du inte ensam! ❤️ Inte bajs eller spy iofs – men för några år sedan när jag ställde mig upp på tunnelbanan så började det bli varmt om benet. Hade kjol på mig. Ser att folk kollar på mig, tänkte, hm varför kollar de…. visade sig att jag kissade ner mig utan att känna av det? Var superfixad och hade varit på fest. Sprang hem och tvättade alla mina kläder och skor DIREKT. Skämdes så mycket!!!

      Håll koll så att det inte är Corona, både jag och min man har varit galet magsjuka sedan påskhelgen. Läste på lite och vissa får magsymtom av corona. Ta hand om dig.

        Inte lätt att hålla koll på om det är Corona. Vi är 3 i hushållet som förmodligen enligt 1177 haft Corona men de vägrar testa eftersom vi inte har några större hälsoproblem för övrigt och är smala. Inte konstigt att de lyckas hålla nere antalet bekräftade fall,

    Cyklade precis hem från från Söder, flera pubar på Ringvägen var överfulla, både inne och ute.

      Tror inte folk fattat hur allvarligt det är. FHM borde av pedagogiska skäl börjat med karantän i nån vecka, en del fattar ju uppriktigt inte.

        Jag tror inte att folk förstår vilka allvarliga konsekvenser en tvingande karantän är.
        Förutom det att landet bara får en enda chans, eftersom folk inte kommer att gå med på karantän två gånger. Så skulle det bara innebära ett uppskjutande på systemkollaps inom vården. Dessutom skulle vår ekonomi att söndertrasas totalt. Det kan man redan se i världen, vårt västerländska samhälle är uppbyggt på att pengar ska vara i rörelse. Sätts folk i karantän stannar den rörelsen.

        Detta kommer leda till en lågkonjunktur utav dess like, som i sin tur kommer att resultera i att ännu fler människor dör. Under Greklands kris dog det t.ex. över 150st fler människor, per dag, inte månad, per dygn, jämfört med föregående år. Det blir 4500 fler människor på en månad. Jämför det med vad man sett de senaste 4 veckorna av viruset, perspektiv

          Folk härinne fattar inte det du skriver men jag fattar??

            Hur kommer det sig att just du fattar?

          Mitt Finland har inte gått i konkurs än…? och att det bara är runt 50 avlidna i i mitt hemland och runt 1000st i sverige måste väl tala om att Finland gör nåt rätt..!?

            Ursäkta, runt 70 döda i finland och runt 400 i sverige

              över 1000 döda i sverige…..

              400? Det antalet passerade vi förra veckan, nu har vi över 1000 döda i detta hemska virus.

              fel av mig igen, jag är trött…

                Finland 72
                Sverige 1203
                Danmark 309
                Norge 150
                (avser avlidna C19)

                De övriga nordiska länderna måste göra nåt rätt..!?
                En lockdown i sverige skulle snabbt rätta till dessa hemska siffror!

                  Nej gjort är gjort, siffrorna är ju inget som går att rätta till nu. Det otäcka är ju att vi inte vet hur det blir framöver.

                    jag menar minska virusets framfart fr.om nu

                      En lockdown skulle gjorts redan från start.

                      De som besökte Italien och Iran skulle fått sitta ”inlåsta” redan när de klev av planet/bussen, tillsammans med övriga resenärer, inte fått springa lösa i samhället och smitta andra.
                      Med facit i hand, valde man att åka till ett riskland på sportlovet när det redan var ett globalt virus som det var konstaterat redan i vecka 5, så kanske man skulle fått stanna där man var tills vidare.

                      Nu när viruset fått sin framfart spelar en lockdown nu inte längre någon roll. Viruset har, precis som alla andra virus rotat till sig. Den finns nu på så många utav oss, i så många utav oss och på så mycket att även om vi alla sitter inlåsta i ett halvår så kommer den fortfarande leva kvar när vi alla släpps ut igen.

                  Det enda de övriga nordiska länderna har gjort är att skjuta upp på dödstalen. De kommer att komma ikapp oss, tids nog. För viruset kommer inte att försvinna, alla kommer att få det förr eller senare.

                    Sa det ar battre att Kora pa som vanligt och like smittad ar du tokig? Alla Andra lander kan inte ha felt.

                      Alla andra länder har inte fel. De kommer varandra samma väg som oss. Men de gör det på ett annorlunda sätt. Vi tar största smällen nu. Andra länder som är i lockdown tar smällen sen. Ett lands befolkning kan inte sitta inlåsta för evigt, när de väl kommer ut, så kommer viruset ta spridning igen. Så som viruset tar spridning här just nu.

                  1. Sverige fick in smittan i landet från flera olika personer mycket tidigare än våra grannländer = Sverige befinner sig därför på en annan plats på kurvan.

                  2. Sverige har tyvärr fått in smittan i stor del av äldreboenden = väldigt många döda pga det.

                  3. Det går inte att uttala sig om vem som gjort ”rätt” eller ”fel” förrän allt är över och all data är samlad.

                  4. Varför tror folk att de är internetexperter och har så stort behov av att vara spydiga?

          Varför skulle inte Sverige klara av det andra länder klarar av?

            sveriges regering skulle gått ut med ”lockdown” för längesedan så hade inte sjuk och dödstalen varit så höga i sverige, – klarar av? – det handlar väl mest om att regeringen inte ger svenskarna förtroendet att klara en ”lockdown”, och de är rädda för att det bryter ut panik, – konstigt nog litar de på er att ni skall klara av det utav egen kraft – fast det fungerar ju väldigt dåligt…själv tror jag visst svensken skulle göra minst lika bra ifrån sig under en lockdown som grannländerna, visst hade det svidigt, men jag tror coronan svider mera…

              INGEN skugga över Adam Alsing, men varför så tyst..? jag hade ingen aning om att han var sjuk i corona!? – eller läst det nånstans!? – någon annan?! – nej, jag tror det handlar om att inte jaga upp det svenska ”ömtåliga” folket! – om han hade haft t.ex cancer, hade säkert kvällpressen blåst upp det stort och alla tyckt synd om honom och peppat honom, och naturligtvis! som sig bör! – MEN se nu var det det en okänd livsfarlig sjukdom han fick, ett virus som skrämmer slag på de tuffaste, ett okänt dödligt virus…nej, jag tror det handlade om ett ”mörkande”, (missförstå mig rätt nu, detta handlar inte om Adam Alsing själv, utan om att mörka ett skrämmande virus) men om någon sett rubriker att han fått corona och varit sjuk i det ett tag, så rätta mig, så böjer jag mig ödmjukt…

                Tidsförloppet skiljer sig dock för cancer. Det är oftast de kända personerna med cancer som själva berättar om sin sjukdom. Nu var han akut sjuk i ett par veckor.

                Jag utgår ifrån att pressen inväntar individens eller anhörigas godkännande innan de publicerar. Allmänheten har inget brådskande behov att veta om Adams sjukdom till skillnad från t.ex. att man behövde berätta att Boris Johnson var sjuk i Storbrittanien.

                Mörkande? Hur? Adam gick ju själv ut och berättade att han satt i karantän med misstänkt Corona. Sedan gick det fort. Ingen, allra minst Adam själv tänkte dig detta förfärliga förlopp. Han låg sedan en vecka i respirator, nersövd. Sekretess råder inom sjukvården. Har svårt att tänka mig att anhöriga ens hunnit överväga allmänhetens ”behov” av information kring deras personliga kris.

          Jag fattar inte riktigt det här med att man tror man bara kan ha en karantän i Sverige, och om den är för lång kommer folk tröttna? Är väl bara att gilla läget och finns sig i att man måste va hemma? Jag bor i Tyskland (i en mångmiljonstad) och vi är snart inne på sjätte veckan ”karantän”, och regeringen gick just ut med 3 veckor förlängning. Samma i många andra europeiska länder, alla med mycket mer betydande ekonomi än Sverige?

            Det kanske är just att dessa länder har en mycket mer betydande ekonomi som gör att de har råd med karantän?

          Eftersom krisen inte har ekonomiska orsaker mer än de som själva krisen skapar så kommer allt att reparera sig och vi kan i stället förvänta oss ett uppsving i ekonomin. Efter en tid kan vi förvisso hamna i en lågkonjunktur vilket är helt naturligt efter en lång högkonjunktur.

    Adam?. Nu börjar det krypa rätt nära när våra tv och radio personligheter går bort.

      Ja detta blir nog en ögonöppnare för många. Fruktansvärt tråkigt.

    Tänker ta ut min sorg & ilska över det här skitviruset på Sveriges studenter idag. Snälla sluta skriv insändare i tidningarna om att ni bara vill festa en dag, det finns absolut ingen som bryr sig.

      Fast vet du, jag lider med dem. Klart det måste ställas in, det förstår jag med. Och självklart finns det betydligt mycket viktigare saker än studenten och allt runt den. Men i den åldern kändes det ju faktiskt som det viktigaste och bästa som skulle hända en någonsin. Skulle vara skitbesviken om jag var tredjeårselev nu

        Äh de kan gott hitta andra sätt att fira på, tex via skype?

        Nu låter jag elak men jag lider inte ett dugg med dem. Jag lider med deras mor och farföräldrar.

          Du låter extremt osympatisk och empatilös

            Du låter empatilös. Förstår du ens vilka tragedier som utspelar sig just nu i hela världen.
            Och menar jag inte ens dödsfallen.
            Fattigdomen som drabbar MILJARDER människor. Som i sin tur leder till mer sjukdom, depression och död.
            Men visst, Bira, bira, bira, bärs, bärs, bärs.

              Det du inte verkar förstå är att man har egna känslor, egen sorg och frustration över sitt egna läge.
              Bara för att det är extremt många andra i värden som har det extremt mycket sämre tar inte det ifrån det faktum att jag kan må dåligt över vad andra kan tycka är ”skitsaker”.

              Jag blir lite nyfiken här. Var går gränsen? Får jag må dåligt över att jag blivit av med jobbet och tvingas gå på a-kassa ett tag tills jag hittar ett nytt jobb? Eller måste jag trycka undan de känslorna eftersom att det är mer synd om 18 barns mamman i afrika som måste gå tre mil fram och tillbaka varje dag för att hämta dagens vatten? Får denna mamma ens må dåligt över sin situation då hon faktiskt har det rätt så bra om man jämför med en barnsoldats situation?

              Varför kan man inte lida med alla som mår dåligt för? Måste sympatierna begränsas till de som det är mest synd om?

                Men nånstans måste det väl ändå gå en gräns, pribcipen kan ju inte dras hur långt som helst…?

                  Klart man får klaga på småsaker oavsett vad som händer i resten av världen. Bara för att någon säger att de är ledsna/klagar över X så säger det ju inte ett dugg om vad deras tankar är om Y.

                  Vart skulle gränsen gå, menar du? Och vem bestämmer den?

        Inget stoppar dom från att vara besvikna men de får lära sig hantera det på ett sätt som inte sätter förstör för andra människor.

          Hur förstör de för andra människor?

            Några har bett om undantag för firande och nån skrev de kommer festa ändå iom att corona ändå inte drabbar yngre. Med tanke på smittspridning tas de här utspelen inte emot så väl.

        Jag lider inte det minsta. Studenten kan firas i augusti eller inte alls.
        Bortskämda valpar som klagar på att de inte får tillbaks några hundralappar de lagt ut.
        Besparingar har sopats bort, pengar som skulle gått till hyra, mat, kläder, medicin.
        Framtida pensioner kommer decimeras kraftigt.
        Människor är arbetslösa. Människor dör.
        Pelle, 18: jag köpte en biljett för 700 kr som jag inte kan använda…..buhu

          Handlar ju inte om pengarna.

          Fast 700 är ju kolossalt mycket om man går i gymnasiet. Jag förstår att dom är ledsna och besvikna. Det kommer alltid finnas större problem här i världen men låt dom få vara lite besvikna och känna sig snuvade.

        äsch, jag missade att fira min student, fick springa ut och åka i tåget, sedan var jag hemma jätte sjuk, med en orolig mamma som övervägde om vi skulle åka in akut eller ej eftersom jag var så sjuk.
        Ja det var skit tråkigt att inte vara ute och festa med mina skolkompisar på studentkvällen, men samtidigt skönt att slippa åka in akut, och jag lever. Det finns saker som är viktigare i livet än festa.
        En annan student kompis hade precis besegrat cancer, han fick inte heller festa på kvällen, men var med och sprang ut, tror inte han heller sörjde att inte få festa på student kvällen.
        Ibland behöver folk perspektiv på vad som är viktigt i livet, vi har hela livet på oss att festa och supa, just nu handlar det om att undvika att bli sjuk och inte dö.

      Känns som det är lätt för oss som redan tagit studenten att be skitungarna att hålla tyst, men när man själv var i den åldern var det ofantligt stort. Det var livsomvälvande. Sen förstår jag också att det ej är möjligt att låta det vara som ett vanligt studentfirande, men gnälla får de.

      Har ej hört något om min examen än, men kommer bli besviken när den väl ställs in, kämpat för det i fem år. Sen är det betydligt värre att folk dör, men man får vara besviken och ledsen. 19-åringar kanske inte kan greppa allvaret generellt lika bra.

        Jag tar examen nu också och vår examenshögtid kommer ställas in, vi kommer alltså inte ha någon avslutningsceremoni med utlämning av diplom osv. Antar att det inte kommer bli av med några examenssittningar, examensfester osv heller. Känns som lite av ett antiklimax, faktiskt. När man kämpat så hårt i så många år, och så får man inte ens säga hejdå till klassen på ett värdigt sätt. Riktigtriktigt tråkigt.

          Fast du har väl inte kämpat så hårt i flera år för att gå på en fest? ? Känns bakvänt. Du kämpar för din egen skull. För din framtids skull.

            Nu var det absolut inte det jag skrev heller.

              Du koncentrerar dig på att få gå på examenfest och säga hejdå till kompisar. Det är inte viktigt.

                Eller så kan du sluta läsa in saker jag aldrig skrivit. Har för det första aldrig skrivit att jag kämpat för att få gå på fest. Jag har heller inte koncentrerat mig mer eller mindre på något, jag skrev att det är TRÅKIGT att inte få säga hejdå till sin klass och få fira att man tagit examen, och det måste jag väl få tycka eller? Bara för att DU inte tycker min examen är viktig, så är den viktig för mig.

                Så det vore gulligt om du kunde sluta lägga ord i munnen på mig och läsa in saker jag aldrig skrivit.

                  ”Så det vore gulligt om du kunde sluta lägga ord i munnen på mig och läsa in saker jag aldrig skrivit.”

                  Grattis till examen ???

                    STARK kommentar.

                    Anonym 20:42, jag hoppas du vet vilken jävla tönt du är….

                  Det är klart att det är tråkigt. Det är det för alla som tvingas ställa in planerade saker. Man kan ta corona på allvar och tycka att det är självklart att ställa in som läget är nu men ändå vara ledsen för att det inte blir av. Det fattar alla som kan hålla två tankar i skallen samtidigt.

                    Så är det ju En annan Lisa. Men är man 19 år och alltså en vuxen människa borde man väl kunna säga hejdå till skolan och sina klasskamrater på ett annat och värdigare sätt än att åka flak och supa skallen av sig. Nu när tillvaron kräver det.

          Absolut. Men i ett sånt här läge får man kanske relativisera. Det händer uppenbarligen värre saker inte bara i världen utan i ens närområde. Att då vilja ha undantag för socialiserande kan uppfattas som ganska provokativt.

            Snälla säg när jag skrev att jag vill ha undantag? Jag är till HUNDRA PROCENT med på att ställa in både examensfirande och studentfirande och argumenterar inte det minsta mot det, men precis som Lia skrev så har man rätt att vara besviken och tycka att det är tråkigt.

              Jag lät hårdare än jag ville, var inte riktat mot dig personligen.

                Nej, fattar. Och det var absolut inte det jag menade, och jag tycker det är lika provocerande att studenterna trycker på att häva restriktionerna för att de ska kunna festa. Men jag måste ju också få stampa lite i golvet över att jag blir besviken att något som varit mitt ljus i tunneln i flera år inte blir av, det betyder inte att jag inte tycker det är ett helt rätt beslut.

              Du, jag förstår dig, men jag förstår inte hur andra här inte gör det. Hur oförstående kan man vara?

              Såklart det känns sorgligt och rent av förjävligt att inte få göra sitt examensfirande med allt som hör till.
              Att inte få säga hejdå till sina vänner på det sättet som ni tänkt er…nä usch vad Corona har förstört och förstör.

              Att känna sorg för det här utesluter såklart inte att du inser det är nödvändigt.
              Det fattar nog de bittra skribenterna också, men de kan såklart inte låta bli att hacka på det som hackas kan.

              All lycka ?

                Tack för att någon förstår. För att DU förstår. Jag tar det här på fullaste allvar, jag har träffat typ två människor på tre veckor, jag håller mig hemma, träffar inte min familj eller mina vänner, går bara ut om jag ska till affären osv. Så jag TAR det verkligen på allvar, och jag förstår varför firanden ställs in och jag är 100% med på det. Jag kritiserar eller ifrågasätter absolut inte dessa beslut, och jag vet att det är nödvändigt. Men bara för att corona existerar betyder det inte att ens känslor upphör. Jag känner precis lika mycket som innan, relaterat till corona eller inte, och jag har all rätt att göra det.

                Borde egentligen inte bli förvånad över att folk hugger på minsta lilla, missförstår med flit och lägger ord i munnen på andra, det är ju trots allt vardagsmat i ÖS nu för tiden. Skönt att det finns några som kan se saker ur fler perspektiv i alla fall.

                Tack och tack ?

                Förstår inte heller hur så många kan vara så nedlåtande, så klart man får känna sig ledsen. ? Det betyder som du säger inte att man inte förstår allvaret och orsaken till varför det ställs in, de allra flesta kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. Att ta studenten/examen är oftast något man ser fram emot i flera år och det är mer än bara en fest. Det är en ceremoni som är resultatet av något man kämpat för och som markerar en milstolpe i ens liv, precis som ett bröllop, med den skillnaden att man inte kan skjuta på det på samma sätt. Ett bröllop kan man alltid flytta men examen tar man när man är klar, att fira ett halvår/ett år efteråt är ju verkligen inte samma sak. Är nog inte heller bara eleverna/studenterna som blir ledsna över att det uteblir, är nog många föräldrar, far- och morföräldrar som längtat efter att se sitt barn eller barnbarn ta det steget i livet. Man kan tycka att Coronakrisen borde ta fram empati hos folk men det verkar vara precis tvärtom…

          Anonym 20.20. Jag förstår dig, jag ska också ta examen nu till sommaren och det suger verkligen. Att läsa c-uppsatsen och kursen efter på distans suger, vill vara på föreläsningar och seminarier. Vi skulle haft världens skönaste lärare på nästa kurs =( Vill säga hej då till kullen, få diplom och känns stoltheten. Såklart kommer man vara glad och stolt även utan en ceremoni men självklart är det symboliskt och något man sett fram emot i 3,5års tid. Och att göra det senare är inte samma sak.

          Självklart jämför inte vi att missa våran examen med folk som förlorar familj/pengar osv men man får fan känna det man känner. Vi är inte världsfrånvända, vi fattar att det är nödvändigt men liktförbannat är det astråkigt. Nu råkar jag tala för dig 20.20 haha men jag läser ditt och fattar dig iaf, fick onödigt många påhopp.

          Man kan väl alltid ta festen senare när det blir tillfälle. Att skjuta upp saker och ting får man ju lära sig göra senare i livet också så håll ihop och avvakta lämplig tid:)

            ”Att skjuta upp saker och ting får man ju lära sig göra senare i livet också”, du får det att låta som att jag är ett barn. Jag är inte 7 år gammal, jag är inte dum i huvudet.

              Du ska inte svara för Sveriges alla studenter 🙂 Men tack för att du försöker iaf.

                Vad menar du? Jag svarar på en kommentar som är skriven till mig, jag talar för mig själv och ingen annan?

                  Varför skrev du i vi-form då? ”Såklart tycker VI det är tråkigt, VI fattar” osv lol

                    Om du ska svara spydigt kanske du ska läsa kommentarerna först. Jag har ALDRIG skrivit i vi-form. Jag har ENDAST skrivit att JAG är besviken och pratat om MINA känslor och åsikter.

          Självklart är det tråkigt.
          Att därifrån gnälla(säger inte att du gör det, men andra) och kräva att få festa är däremot ett tecken på stor omognad och dessa ungdomar får helt enkelt hacka i sig tråkigheterna Coronan innebär, precis som vi andra måste göra.

            Ja, det håller jag såklart med om. Som jag skrev ovan blir jag också sjukt provocerad över att studenter skriker om att få fira och festa, och därför blir jag irriterad över att bli inplacerad i det facket när jag aldrig på något sätt indikerat på att jag tycker att jag ska få fira min examen.

            De som tar studenten är inte ensamma i detta, alla blir påverkade av det här, och det borde man kunna förstå.
            Men som någon skrev så är det kanske svårt att som 19-åring verkligen förstå vidden av allt som händer och skjuta sitt eget intresse åt sidan.

        Privilgerade tonåringar är vad de är.
        Jag firade inte studenten för jag hade hälsoproblem vid den tiden. Tycker inte ett dugg synd om dem, välkommen i klubben av alla oss som inte firade studenten.
        De viktiga är betyget inte festerna. Man kan festa sen.
        Personer som kan koppla bort den fruktansvärt tragedi världen genomlider just nu, och istället festa, det tankesättet äcklar mig. Skulle aldrig kunna gå på fest även om det var säkert för mig som individ när världen lider såhär mycket.

      19åriga jag hade också varit ledsen. Men, jag håller med dig. Studenter (Troligen mer studenters föräldrar) som just nu skriver insändare och unerar hur de ska få tillbaka pengar de lagt ut. ??‍♀️ Människor dör, blir av med jobb och bostäder osv. Hela världar rasar. Vi är alla förlorare på olika sätt. I det stora hela just nu är studenten oviktig. Många förlorar pengar de lagt ut till bröllop osv. Det är tråkigt. Men oviktigt.

        Precis. Fick ställa in ett bröllop som jag hade planerat i 1,5 år och förlorade ca 60.000 kr. (dvs de pengar som ej går att få återbetalt av allt). Har även 2 brudklänningar (ångrade mig veckan innan och köpte en ny) samt MASSOR prylar som var specialbeställda med specifika datum – exempelvis servetter, skyltar, flaggor, gåvor, handfläkt osv.

        Var skitledsen någon dag innan (kändes så surt, särskild med tanke på att man inte ens kan återuppta planeringen då läget är så oklart) MEN efter den dagen, då skärpte jag till mig och tänkte att om detta är mitt bidrag till att minska smittspridning, överfulla sjukhus och dödsfall, då är det värt varenda krona, svett och tårar!

        Tänker studenter kanske borde tänka så också? Det brukar locka till sig ofantligt mycket folk.

        Ps: För dig som ska ta studenten. Min student var typ en av de värsta dagarna i mitt liv, så behöver inte att vara livets händelse för alla människor 🙂 Hade förväntat så mycket men det enda folk brydde sig om var att dricka sig stupfulla, slåss och vaska drinkar.

          Heja dig, Anja! Du verkar klok. ❤

            Jag håller med dig, hon verkar klok. Och kan tillägga att min student också var hemsk. Hade en pojkvän med psykotisk mamma (pappan levde inte) och hela världen ville att han skulle ta hand om henne. Jag tyckte nog länge synd om mig själv för att det som jag hade längtat efter så länge mer eller mindre gick om intet. Och tänk, det var egentligen inte ens mig det var synd om då heller, som för alla som tar studenten nu.

          Ett tips är att göra som OS som blev flyttat från i sommar till nästa sommar men ändå ska heta Tokyo 2020. De hade redan tryckt upp allt så istället för att kasta det och trycka nytt med Tokyo 2021 kör de på 2020. Så du kan ju sno stilen om du vill och använda datummärkta sakerna ändå när bröllopet väl blir av. Lite konstigt kanske men miljösmart och ekonomiskt jämfört med att kasta och skaffa nytt. 🙂

          Förstår det måste varit tufft. Men tur som det är så har du kärleken i ditt liv ? och något att se fram emot att fira ännu mer när detta är över.

      Jag håller med dig. Det osar brist på empati.

      Tycker det är rimligt att bli besviken! Herregud studenten är ju en milstolpe i livet. Och det är ju knappast så att det blir samma sak att fira i november. Sen är det värre med att folk dör men ändå.

      Inställda studentfiranden är vårt allra minsta problem just nu.
      Och det som också borde få allra minst uppmärksamhet.
      Herregud alltså. Det märks att hjärnan inte är färdigutvecklad förrän man är i 25-årsåldern…

        Kändes det skönt för dug nu när du fick chansen att verka vuxen och lärd?

          Vem är dug?

    Jag missade min student för tre år sedan pga käkoperation dagen innan. Tänk att vakna upp på sjukhuset dagen då du skulle tagit studenten. Visst det sög, men jag överlevde det med. Lider verkligen med er studenter och vet exakt hur det känns. Det kommer ordna sig för er alla 01:or om ni läser detta. Ni har ändå klarat av gymnasiet! Och för det är ni bäst!

      Bäst för att man klarat av att dyka upp i tre år? Gymnasiet var lite av ett skämt.

        Beror väl på hur mycket tid man la ner… vissa kämpar i 3 år pga svårigheter, andra kämpade för att komma in på läkarlinjen. De som nöjer sig med G / E med ”normala” förutsättningar kanske ditt antagande stämmer in på.

          Vet inte vad G och E är.
          G, VG och MVG på min tid. Gymnasiet var inte kämpigt, oavsett linje.

            G är det G du diskuterar att du hade på din tid. Så du gick alla linjer i alla städer? Gött.

              och du hade förmodligen inte dyslexi, adhd, add eller andra funktionsnedsättningar som gör det förjävligt att ens försöka få ett G för vissa (andra klarar sig fint, såklart!)

            G / E = G eller E

            Dvs G som i Godkänt, nuvarande E

            Hoppas du kan inse att alla inte känner/tycker/tänker som dig

            Med förhoppningar om att du en dag kommer vara lite trevligare

            20:44- Ganska stor skillnad att få G eller MVG. Det fanns G-barnen och MVG-barnen som vi kallade de, om G-barnen ville få MVG var de tvungna att plugga arslet av sig. Du är säkert en MVG-unge då som kan läsa något 1 gång och fatta men alla funkar inte så förstår du. Vissa måste läsa, höra, diskutera för att fatta vissa saker. Och belastningen i olika linjer är också en stor grej. Du snackar ur nattmössan.

            Ahhh kom igen. Vet ej vilken linje du läste, jag pluggade samhälle/ekonomi och tyckte inte det var så himla enkelt som vissa försöker säga. Jag fick MVG i allt förutom 4 ämnen men slet verkligen r’ven av mig, särskild under tvåan.

              Ja, röven kan bli lite sliten under tvåan..

                LOL!!

        Gick IB på gymnasiet. Det är så mycket arbete och ångest i tre år. Universitetet är en breeze jämfört med IB. F**k you med din nedlåtande ton. Vissa människor strävar faktiskt efter prestation och att lyckas i livet.

          Jag gick också IB herrans massa år sedan nu men tänkte så många på universitet sedan ”det här hade varit så användbart att kunna inför IB”.
          Som att universitet var förberedande och inte tvärtom.

        Det där kan verkligen inte komma från någon annan än någon som gick estet, frisör eller barn/fritid på gymnasiet

    Jag kände den gravida kvinnan som dog i Eskilstuna 🙁

      Hade hon några underliggande sjukdomar?

        https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/gravid-kvinna-dod-smittades-av-viruset/

        ”Kvinnans man säger till ETC att kvinnan inte tillhörde någon riskgrupp, men säger samtidigt att hon var överviktig och hade ett något förhöjt blodtryck (övervikt kan vara en riskfaktor och högt blodtryck ingår i riskgrupperna, reds anm.)”

        Sluta. Det är människor som går bort.

          Ganska normalt att folk vill veta vad folk dör av i dessa tider. Vi står ju inte på begravningen och frågar liksom.

            Finns fortfarande ingen anledning dra nåns journal på en blogg. Det är människor och du vet redan orsak.

              Nej det har du förstås rätt i! Men grejen var ju att man inte fick fråga för att någon dött, vilket jag bestred. Dessutom gick maken ut med kvinnans hälsotillstånd.

              Och just pga detta är alla true crime-poddar genomvidriga. Ändå blir de mer och mer populära.

              Det är väl jättebra att information kring riskfaktorer som övervikt sprids. Dels för att inte alla gravida ska drabbas av panik i onödan men också för att överviktiga ska veta att de bör vara extra försiktiga och rädda om sig.

          många som har dött i corona utan underliggande sjukdomar har tyvärr haft övervikt/fetma. Nyheterna borde för fan ta upp sån information.
          Nån viss influencer som är stor hade ju t.om lagt upp på sin instastory att fetma inte alls var en bidragande orsak, vilket är skitsnack. Tycker i nuläget så borde alla överviktiga personer börja försöka gå ner i vikt.

            Absolut håller med men ha i åtanke att det är ganska svårt att gå ner i vikt när folk är i karatän/självisolering och inte kan motionera som annars samt få tag på bra mat. Alla människor är inte överviktiga pga av att de är lata, många har dålig ämnesomsättning och andra hälsoproblem som t ex hindrar dem från att motionera eller hormonella problem osv.
            Man får inte tänka att alla som är överviktiga äter massa godis och kan gå ner direkt om de bara bestämmer sig.

      Beklagar verkligen! <3 Är också gravid och har en pappa som ligger och kämpar för livet med corona nu.

        Håller alla tummar jag har för din pappa <3

      Beklagar verkligen. Ta hand om dig. Kram <3

      Beklagar ❤️ Så hemskt att barnet inte gick att rädda. Så otroligt sorgligt ❤️

    Jobbar i hemtjänst och vi har flera misstänkta fall och även personal som är sjuk. Men de vägrar att testa vårdtagarna och personalen som är hemma. Vi ligger på som fan, men de som har lätta symtom ”behöver inte testas för det är för lite symtom” samtidigt som de som är väldigt sjuka inte behöver testas för att det är ”uppenbart” att de har Corona..? Jag skulle gärna vilja testas för att jag har haft lätta symtom + vårdat vårdtagare med corona utan skydd då hen inte var bekräftat smittad. Men det får vi tydligen inte. Vi har även vårdtagare som haft lite hosta och feber i 1-2 dagar som vi inte ens tror är smittade, men ska ändå slösa full skyddsutrustning där flera gånger/dag då det inte görs tester.

      Hjälp. Tipsa media anonymt. Kram och lycka till.

      Privat arbetsgivare?

        Nej kommunen

          Fruktansvärt. Var inte tyst om det, tipsa. Vilken jävla arbetsgivare som tycker det är okej riskera hälsa på både personal och patienter. Ser rött.

      Men fyyyfan rätt ut sagt!! Snacka om att leka med döden att ha sjuka vårdare i jobb?? Lider med er❤️ håller med övriga komme tarer; anmäl skiten, tipsa media, ring kommunen eller vem som helst bara du/ni får någon att reagera!

        Vi har redan brist på personal. Några är hemma mammalediga, och många är sjuka. Dessutom fick vi nytt schemasystem i mars som gör att man knappt orkar jobba. Vilket har resulterat i att folk går ner i tid, har blivit sjukskrivna och 2 har redan sagt upp sig. Vi fick nyligen besked om 3 semesterperioder i sommar, men just nu är det oklart om det ens blir någon semester. Har ångest varje dag och vill bara gråta när jag ska till jobbet. Funderar på att säga upp mig men vill inte svika mina gubbar och tanter som jag går till varje dag.

          ❤❤❤

          Samma här fast region skåne. Tveksamt om vi får semester och allt det där. Kämpa på ❤️

      Jag jobbar på IVA-avd med covid och de testar inte oss heller. Vi har skyddsutrustning men vårdhygien sänker kraven hela tiden. Är orolig att bli sjuk/smitta andra pga utsatt för smitta exakt varje sekund på jobbet. Utsatt i extrema riskmoment som intubation dessutom.

      Men du driver med oss ??? Det kan inte vara sant !!

    Har på riktigt ont i magen. Adam gick bort endast 51år gammal? Varför? Varför klarade inte han upp viruset? Medan 86 åriga ”Agda” hamnar i respirator men tillfrisknar på ett par dagar. Why??? Vad är det som gör att ”Agda” klarar sig men inte Adam? Var ju nån 100 åring som också överlevde men massor med ”unga” runt 50-60 dör. Jag förstår om man har kraftiga underliggande sjukdomar, extrem övervikt eller så men tex Alsing hade inte det vad jag vet? En annan 50 årig man dog nyligt på ett mindre sjukhus med inga kända sjukdomar, min pappas kollegas bästa kompis. Usch, nej jag svamlar massor men finner detta oerhört jobbigt och så många frågetecken. Just nu känns allt som rysk roulette! Ta hand om er därute!

      Rökte han kanske, det påverkar lungorna negativt.

      Vi vet inte , men han hade säkert nån underliggande sjukdom.

        Övervikt! Möjligen i kombination med högt blodtryck.

          Han var inte överviktig nu på senare år.

            Jo, han hade gått ner mycket i vikt men var fortfarande överviktig.

      Han hade diabetes men jag vet inte om det utgör en risk när det gäller coronaviruset.

        Hade han verkligen diabetes? Jag vet att jag läste i någon intervju att han valde att gå ner i vikt för att läkaren sagt att han var i riskzonen. Utvecklade han alltså diabetes efter det, trots viktminskningen?

          Snälla sluta. Du pratar om en människa med familj.

            Ja? Är ganska övertygad om att hans familj har annat för sig än att hänga här ikväll. Och även om de gjorde det skulle de inte ta illa upp för att man diskuterar de riskfaktorer som finns.

            Mitt hjärta blöder för hans familj, men det är viktigt att inte en massa felaktig info sprids.

        Obehandlad/felbehandlad diabetes utgör en risk, inte annars, säger dem.

      41 personer mellan 50-60 har dött av Corona.
      Tragiskt att så ”unga” ska behöva dö, men Det är absolut inte massor med människor..

      Ja men det är ju inte helt okänt att även yngre människor också dör, det finns statistik på det. Tror att allt prat om att det bara är riktigt gamla människor som dör har gjort att alla andra känner sig odödliga och att man bara blir lite sjuk. Du kan bli ordentligt sjuk även om du är normal och ung också.

        Fast budskapet har varit att DE FLESTA som avlider är äldre och sjuka och att hög ålder är främsta riskfaktorn, inte att BARA äldre och sjuka kan dö.

      Varför denna besatthet med att tjata om bakomliggande sjukdomar, övervikt, rökning osv…. när vi VET att även friska och SMALA människor dör runt om i värden pga denna vidriga virus ?
      Att göra skillnad på folk och folk kanske får vissa att må bättre för stunden,för man kan då lättare vifta bort allvaret med förklaringar om ”bakomliggande sjukdomar” eller övervikt eller rökning och då känna att ”eh… det händer inte mig för jag är smal och rökfri minsann ” Och ja! Vi vet att dessa åkommor förvärrar Covid-19! MEN även friska/smala/ rökfria människor har dött av viruset ledsamt nog! Det finns en risk med att se på de som avlider av viruset som något utanför ”oss”. De som dör är precis som alla vi, vi är alla människor!

        Vet inte vad det är för fel med folk här idag. Men kanske är det nåt sorts sätt att hantera ångesten, ”vilka underliggande sjukdomar” blabla och så skjuter man det ifrån sig. Folk vill ha en förklaring på det oförklarliga och tro att det drabbar någon annan än en själv och att det finns en rationell orsak till det. Annars blir det för jobbigt.

        Det handlar inte om besatthet utan om kunskap. Jag tror att många känner behov att försöka förstå hur viruset fungerar och vad det är som händer när unga människor drabbas svårt och kanske till och med avlider.

        Därför att riskfaktorer och underliggande sjukdomar ÄR en stor förklaring till dödsfall bland unga smittade.
        Naturligtvis är det viktigt att diskutera detta. Och intressant.

        De första på Iva är överviktiga män (majoriteten utlandsfödda). Av någon anledning har media i Sverige valt att tona ner det här att överviktiga är överrepresenterade medan man skriver desto mer om det i utländsk media. Framför allt i Italien. Givetvis kan man drabbas även som smal, men då är risken fortfarande stor att man har en eller flera underliggande sjukdomar. Förstår inte varför detta skulle anses som något värt att tysta ner??
        Och varför?

        Varför vill du inte att sanningen kommer fram? Känner du likadant inför att majoriteten är män eller utrikesfödda? Eller är det bara vikten som är ett känsligt ämne för dig?

          Visa respekt.

          Utrikesfödd är nog ingen riskfaktor. Möjligen bor de ofta fler personer i samma hushåll över flera generationer, kanske oftare rökare(?). Men du får det ju att låta som att det skulle vara något annat som gör dem mer mottagliga för viruset och det tror jag inte att det finns något vetenskapligt stöd för.

        Det handlar inte om att förminska de som har avlidit. Dock när folk blir chockade över att någon relativ ung dör är det faktiskt relevant med att sätta det i sammanhang av underliggande sjukdomar och riskfaktorer.

        Det är väl klart att man vill känna till bakomliggande faktorer? Man vill ju veta hur farligt det är för övrigt friska personer. Med ditt resonemang kan man ju lite gärna tänka att ”det drabbar ju alla, så jag kan lika gärna fortsätta röka”. Så är inte fallet, vi vill alla veta hur farligt det är och vad man kan göra åt det.

      Tyvärr har du bara 10 kgs övervikt så ligger du i risk för att dö.

        Källa ?

    Blir så jävla less på folk. Jag är INTE överdrivet nojjig i vanliga fall men fatta att det är på riktigt det här jävla viruset!
    Flera av mina närmsta vänner är ute på stan på restauranger och flänger runt hit och dit. (I Stockholm)
    Om de blir sjuka hoppas jag att dom inte tar en plats på IVA från ngn som faktiskt förtjänar den.

    Jag blev såklart ledsen med men tänker också på de 1200 som mist livet i det här hemska viruset men som inte har fått samma uppskattning. Kanske någon gammal sjuksköterska, en kock, städerska, mormor, farfar, kusin… alla liv är lika värda.

    Men det är ju så att när en tragedi drabbar någon som är känd för många så får den tragedin också ett ansikte☹️?.

    Med det sagt vill jag rikta en stor kram till er alla; ta det här på allvar, var rädda om er själva och varandra???❤️.

      Fast de som mist livet är ju såklart saknade av sina anhöriga och får antagligen många tankar av dem. Medans Adam var ett känt ansikte som flera känner till och då blir det såklart automatiskt att fler tänker på honom just nu. Det betyder inte att man tycker det är mer synd att det hände honom. Men man blir ju mer berörd när det händer någon man känner till ?

    Blir lite orolig över informationen från WHO att det är så olika om man får antikroppar eller inte. Och att det är så osäkert med hur länge man blir immun.
    För att skapa ett vaccin krävs det att man utvecklar antikroppar.
    Och lungorna, skadorna på lungorna… Hur snabbt repar det sig? Om man blir sjuk en andra gång, blir man ännu sjukare då pga att lungorna redan är skadade?

      Ja det är många frågetecken och det tar tid att få fram fakta så det är därför det är så viktigt att alla tar ansvar och följer de regler man satt upp. Det här är på allvar och det är ett nytt okänt virus.

    Jag har varit rätt lugn senaste två veckorna, har minskat på mitt sociala medier-användande, har stängt av notiser på flera nyhetsappar osv och går in och läser om corona när jag känner att jag kan hantera det. Men fick en instant jävla ångest-attack av att läsa om Adam Alsing. Sitter och har assvårt att andas nu. Han är yngre än båda mina föräldrar, vilket känns så jävla läskigt. Jag vet inte om han hade några underliggande sjukdomar, och sitter och hoppas att någon ska säga att han hade det bara för att lugna mig lite. Min pappa ligger ”på gränsen” för (ålders?)diabetes och håller på med någon slags utredning om det, så jag antar att han är lite i riskgrupp också?

    Alltså helveteeee får panik och så mycket ångest. Har knappt varit utanför min lägenhet på två veckor och det tär sönder min hjärna. Min ångest äter upp mig.

      Du är inte ensam 🙁 Har också ångest över detta. Orolig över mina föräldrar, syskon och andra.

        Hur ska man ens hantera den här ångesten? Den kommer ju knappast bli lättare liksom. Jävla skit.

      Du är inte ensam om det, högg till av att läsa om Adam och fick också ångest. Hemskt. Har tänkt exakt samma tankar som du skrev ovan.

        Så jävla sjukt. Har så himla svårt att hantera det här och vet liksom inte riktigt vad jag ska göra längre? Har sjukt mycket ångest i vanliga fall också, så det här på den vanliga ångesten är så jävla tungt att leva med.

          Jag också.. Men i vanliga fall kan jag hålla ångesten i schack ganska bra. Nu känns det som att jag knappt kommer upp ovanför vattenytan för att få luft innan nästa ångestvåg kommer. Försöker tänka positivt och inte läsa överdrivet mycket nyheter, men det är svårt, man hör ju om corona överallt.

            Exakt samma här. Jag har lärt känna min ångest och kan hantera den rätt bra i normala fall, men den jag haft senaste tiden ter sig på ett helt annat sätt och jag har så himla svårt att hålla den under kontroll. Försöker också tänka positivt, men det är så jävla svårt när allting man ser och hör är negativt. Det är dödsfall på dödsfall, slut på vårdplatser, siffran över smittade ökar, folk blir varslade till höger och vänster, andra länder kritiserar Sverige, folk tar inte restriktionerna på allvar… så himla svårt att hålla sig positiv 🙁

              Min psykolog säger att jag inte behöver ha kontroll över ångesten nu. Det som händer nu är verkligt och helt naturligt att både känna ångest och rädsla.

                Jo, men vad gör man när ångesten är så påtaglig rent fysiskt att det begränsar en i allt man gör? Jag har plugg att sköta, som jag inte kan göra för att jag har så mycket ångest. Jag kommer inte ut på promenader fast det skulle göra gott för mig, jag har svårt att äta mat. Jag förstår tanken, men samtidigt kan jag inte låta min ångest gå lös helt heller. Kommer sluta med att jag skadar mig eller tar livet av mig. Lite kontroll måste man (jag) ändå ha.

                  Det kanske kan vara värt att testa att ha orostid, att du avsätter 30 minuter varje dag för att släppa loss ångesten, helst samma tid varje dag och helst inte någonstans som du inte vill förknippa med ångest (inte när du ligger i din säng t.ex.). När ångesten kommer så lovar du dig själv att ta itu med den under din orostid och försöker lägga den åt sidan så länge. Det är annars lätt att ångesten tar upp för mycket tid och plats i tankarna.

                Märklig psykolog.
                Det är alltid viktigt att få hjälp med verktyg för att kunna hantera ångest så att den inte tar över.

                  Att lära sig andas på rätt sätt kan hjälpa till att hålla ångest i schack.

                  Haha ah för du vet säkert bättre än en psykolog ?? Det är inte alls alltid bättre. Till och med på kbt får man lära sig att man ska låta ångesten komma om den är logisk. Alltså utlöses av en faktisk situation.

                    …KBT är ett verktyg som hjälper dig att hantera ångesten ???

                    Även psykologutbildade kan hänga härinne. Den tanken slog dig aldrig?

                      Att hantera ångest är inte alltid att mota bort ångesten. Ibland handlar det om att låta ångesten komma utan att bli rädd och vid rätt tillfällen. Men det vet väl du som är psykologutbildad och allt 🙂

                      Hantera och mota bort är två helt olika saker.
                      Ta det med sin behandlande psykolog.

                      23:28 är till dig 22:47.
                      Går inte att svara direkt på din kommentar.

                  Tror det rör sig om kommunikationsfel, att det där med att inte behöva ha kontroll över ångesten betyder något annat för 21:22.

      Du är inte ensam. Min ångestkontroll har totalt havererat.
      Allt känns så jäkla svart nu.
      Usch usch usch.

      Jag känner också ångest över hela Corona. Känns som att det betonats i media och från myndigheter att det bara är äldre med underliggande sjukdomar som drabbas värst och dör. Idag läser jag nyheterna att Adam Alsing gått bort och även en gravid kvinna som inte kan ha varit 70plus direkt. De har tidigare sagts att gravida inte tillhör riskgrupp. Känner att det är som att singla slant vilka liv Coronan tar och känner mig inte ett dugg säker själv. Har själv en underliggande sjukdom som inte nämnts som riskgrupp men man vet ju inte. Min mamma haft diabetes hela livet och varit inlagd tidigare för lunginflammation och behövt syrgas. Hon är bara 60 år och jobbat, bidragit till samhället som sjuksköterska på golvet. Ska hon dö av Corona strax före pensionen?Känner att hela Coronan tonas ner av våra myndigheter trots att vi har ganska högt dödstal.

        Att äldre drabbas värst innebär inte att yngre inte drabbas. Det har de varit tydliga med hela tiden.

        I t.ex. England räknas gravida som riskgrupp. I tidigare pandemier har gravida varit i riskgrupp. Jag är gravid och har räknat mig själv som en (två) i riskgrupp sen coronan kom till Sverige. Hellre på den säkra sidan så att säga. Så vidrigt virus detta ?

          Källa?

          Vad finns det för rekommendationer till gravida?
          Det finns få studier på gravida med covid-19. Jämförelser med andra sjukdomar orsakade av SARS-coronavirus och MERS-coronavirus visar att covid-19 medför färre komplikationer hos gravida.

          Som med alla lunginflammationer kan risken för allvarlig sjukdom vara något större, särskilt i slutet av graviditeten. Det finns få rapporteringar av barn som blivit smittade under graviditet eller förlossning.

          För närvarande finns det alltså begränsad information om covid-19 och graviditet. Vi rekommenderar att gravida kvinnor vidtar samma försiktighetsåtgärder som med alla smittsamma sjukdomar.

        Vad man har sett hittills har inte gravida högre risk för allvarlig sjukdom men det har ändå uppmanats till försiktighet särskilt mot slutet av graviditeten. Detsamma gäller andra som har en sjukdom som gör att de blir allvarlig sjuka till följd av luftvägsinfektioner. Fastställda riskgrupper utgår från vad man har kunnat bevisa.

        Människor med vissa sjukdomar har högre risk oavsett ålder. Vad gäller den gravida kvinnan du nämner hade hon högt blodtryck och övervikt vilka ökar riskerna både vid graviditet och covid.

      Jag med. Men verkligen så skönt att läsa att man inte är ensam.

      Förstår helt och hållet dina och övriga personers känslor. Det är säkert inte till någon hjälp alls, men det kanske kan lugna dig att veta att han var i riskzonen. Såvida jag förstått har han både varit överviktig och haft (?) diabetes. Oerhört tråkigt oavsett vad, han var verkligen en folkkär personlighet. Men försök att tänka logiskt, det drabbar i princip bara de som har underliggande sjukdomar allra hårdast. ❤️

        Det drabbar = menar dödsfall då*. Sorry om jag var otydlig!

        Jo, har förstått det med. Min pappa är dock också snäppet överviktig och, som jag skrev, utreder sig för diabetes. Så just den informationen lättar ju inte ångesten direkt, med tanke på att pappa även är äldre än honom. Bekräftar ju snarare att pappa som i övrigt är frisk ändå ligger i riskzonen. Han har även ett jobb där han är bland folk en hel del, och han kan inte sluta gå till jobbet.

        Alsing har inte haft diabetes.

      Du är absolut inte ensam. Jag har så ont i magen av oro att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Häromdagen började jag grina, utan anledning men allt kändes bara förjävligt.

      Jag har haft den här ångesten sedan den 19 januari. Jag har grät mycket för min family och varit orolig för dem. Men det har blivit bättre. Du kanske känner dig jättedåligt just nu men det kunde ha varit mycket VÄRRE. Folk och samhället har tagit detta på allvar. Social distancing FUNGERAR. Det visste jag inte i januari att social distancing fungerar så bra! Nu vet vi att det fungerar. Om Sverige hade tagit det vanliga approach som alla andra länder kunde jag säga att det värsta snart är över… åtminstone för ett tag.

      Om din pappa ligger på gränsen till diabetes 2 kan han, om han vill komma ifrån den gränsen med en total kostomläggning. LCHF är en av socialstyrelsen godkänd behandling för diabetes 2.

        I get your point men en ganska onödig kommentar i det här läget. Tack och godnatt.

          Tycker det var ett snällt och mycket hjälpsamt svar från 23.04.

        Min mans moster körde lchf. Det gav henne problem med hjärtat istället. Nu måste hon gå på mediciner resten av sitt liv och kanske ej lever länge.

          Finns inte en chans att det beror på Lchf! Hon hade definitivt problemen redan innan. Naturlig mat ger en inte hjärtproblem. Sluta sprid osanningar som skrämmer upp folk!

            Naturlig mat?

    Känns så orättvist när Adam Alsing 51 år gammal för av viruset men 86 åringar överlever. Varför? Vad är det som gör att vissa klarar det trots mer sannolikhet att dö av viruset… Så många frågor 🙁 Känns som att det är rysk roulette där ute 🙁

      Klart det är? Det har dött flera stycken i Sverige som är ”yngre” (50->). Det är ingen nyhet.

      Vilka hälsoproblem hade han?

        Blodtryck , diabetes.

          Nej han hade inte diabetes.

            Han nämnde att han var i förstadiet till diabetes, vilket är ett hälsoproblem.

              Nej, han har sagt att han gick ner (ganska mycket) i vikt för att läkare varnat honom att han kan få diabetes. Han hade inte diabetes.

                Men jag sa inte att han hade diabetes. När en läkare varnar för diabetes så ser han redan höga nivåer av socker, vilket är ett förstadie till diabetes och redan då är man i riskzonen för hjärtsvikt , utan att ha diabetes.

                  Kände du Adam? Vet du hur hans värden var efter hans viktminskning? Om inte, vänligen lägg ner och sluta påstå saker du inte har en aning om.

                    Allt jag påstod har jag en aning om. Adam Alsings värden nämnde jag inte eftersom jag inte vet dom. Ganska rimligt att spekulera om tillstånd han själv nämnt.

                  Eftersom han gick ner i vikt efter varningen, försvann eller minskade risken. Sluta upp med att skriva en massa saker som du uppenbarligen inte har en aning om!

              Nej det stämmer inte.
              Däremot hade han fortfarande övervikt trots en rejäl viktminskning.

        Övervikt och förstadier av diabetes , vilket ökar riskerna för sviktande hjärta t.e.x.

      Men snälla vad är detta för kommentar? Så att 86 åringar överlever är mer orättvist? Sjukaste synen du har.

        såklart de är mer orättvist att en 51åring dör än en snart 90åring?????? asså va????

        Hur kan hon ha en sjuk syn?

        Jag är jätteglad för äldre som överlever.

        Men i mitt huvud är det inte lika tragiskt när en 80+ dör, då denne nästan har levt klart hela sitt liv. Vi ska alla dö, och det är väl fint att man kan bli gammal – men många blir inte mer än 80-90. Någon gång är det dags att lämna, så ledsamt om det blir i en ung ålder. Tycker jag iallafall. Men är genuint glad ändå, för 86 åringen som överlevde.

      Det blir så dumt att ställa människors död mot varann. Alla har någon som blir ledsen och sörjer. Att det kan kännas logiskt att en äldre människa dör är en annan sak och kan kännas orättvis men livet och döden är inte rättvis. Det är många små barn som också dör i sjukdomar och olyckor så den där rättvisan finns tyvärr inte.

        Precis så. Önskar folk kunde sluta jämföra hela tiden. Ja, det är hemskt om ett barn på 1 år avlider eftersom det har hela livet framför sig och föräldrarna blir utom sig av förtvivlan. Men det är lika hemskt att mista en äldre släkting som man haft i sitt liv i kanske 20, 30, 40 eller 50 år. Tänk att mista en livskamrat som man delat allt med i 40-50 år, då är det en klen tröst att hela tiden få höra att denne var gammal och ändå måste dö någon gång.

        Respektera all sorg. Det finns ingenting att jämföra.

      Orättvist? Det är väl lika jävligt om en gammal dör av detta hemska virus som kväver en till döds under ångestfyllda plågor!

      Hur många 50-åringar dör varje år i vanliga influensan?

    Hur hanterar man ångesten när ens pappa ligger och kämpar för livet med corona? Han har varit nersövd mer än en vecka nu. För några dagar sen så sa läkarna att han mådde bättre och att de nu i veckan kunde ta bort respiratorn om det fortsatte så bra. Bara någon dag efter det positiva så fick vi besked om att han mådde mycket sämre. Är gravid och har en 3 åring som frågar efter morfar. Känns så jävla overkligt. Han är knappt 60..

      ❤❤❤❤

      Åh vad jag lider med dig. Jag hoppas att han blir bra snart och att din son snart får leka med morfar igen ❤❤❤❤❤❤

      ❤️

      ❤️❤️

      ❤️

      Det måste kännas som en mardröm. Du kan tyvärr inte göra mer än vara i nuet och ovissheten, be till en högre makt. En hemsk sits du och familjen är i. Mina tankar går till er ❤️ ❤️

      Du ska inte hantera ångesten. Din ångest är rimlig. Först när ångest kommer utan anledning du behöver tänka på att hantera den. Låt ångesten komma nu. ❤️

        Fast jag måste kunna hantera den för den tar över allt just nu. Påverkar min graviditet och min vardag väldigt negativt.

          Det SKA påverka dig. Din pappa ligger nedsövd. Det är ett sånt tillfälle i livet då man får må dåligt och låta det ta över.

            Fast nej, även om ångesten är befogad kan man inte bara låta den ta över.

            Tror du helt missuppfattar. Min fråga var hur jag kan hantera min ångest. Inte hur jag kan få bort den eller gömma den. Klart jag kommer må dåligt och att alla känslor är okej osv. Men jag måste kunna hantera min vardag och ångest om den tar över allt. Tar man inte hand om sina känslor på ett bra sätt kan det gå riktigt illa. Det är inte okej att den tar över allt och är helt ohanterbar. Och som mamma måste jag ta ansvar över mitt mående. Min barnmorska håller med mig där och tar det på största allvar. Jag hade redan ångest innan pga stark förlossningsrädsla och pga att jag inte kommer få ha med mig det stöd jag behöver under förlossning. Och pga att profylax, aurora samtal och allt är inställt. Sen blev min pappa sjuk på det också. Ska iaf på samtal med terapeut idag just för att ångesten är alldeles för ohanterbar och för att det är för mycket stress för mig nu. Vilket inte är bra för mig, barnet i magen eller min 3 åriga son.

              Vill du prata/maila med någon (mig)? Vad får dig att må bra, om inte för en liten stund? Baka, laga mat, pyssla med något, måla, skapa? Skogspromenad? Yoga eller meditation? Bada eller ta extra långa duschar?
              Jag har fått några panikångestattacker sedan jag fastnade i Costa Rica i 2 veckor. Kom hem för 2 veckor sedan och jösses, det är ett helt annat land än vad jag lämnade. Jag kämpar järnet med att hantera all ångest. Jag försöker berika mig med böcker, podcast och ljudböcker som är positiva. Standup och komedier. Försöker att skratta varje dag. Ligga i solen en stund. Luktar mycket på lavendelolja, haha! Hör av dig om du vill ha någon att prata med <3 Jag finns här.

      ❤️❤️❤️. Sänder all styrka och kärlek. Är inte religiös, men ska be en bön för din far.

      All kärlek till er ❤️

    Finns det någon som har några positiva nyheter att dela med sig av? Så man kan behålla det lilla hopp man har kvar levande ett litet tag till i alla fall.

      Relaterade till corona alltså. Fast ni kan få berätta andra positiva nyheter också om ni vill!

        I helgen läste jag att Walter, 99 år överlevde covid-19 efter att ha kämpat i tre veckor.
        Han fyller 100 år om tre månader.?

          Åååh, Walter ❤ det är mer såna här nyheter jag behöver i mitt liv.

          Hur kommer det sig att man inte rapporterar om det ens lite ur en positiv aspekt? Är det för att det inte säljer lika bra som skräck?

            Kan tipsa om thegoodquote på IG som lägger upp positiva nyheter varje dag!

              Tack för tips! Ska kolla upp.

      SVT har alltid en liten notis om ljusglimtar i kampen mot Corona på deras direktsändning. De som står med just nu (finns fler men de tar bara de ”nyaste”:

      14 april: Spanien, Italien och Österrike lättar på vissa restriktioner.
      13 april: I Stockholm överlever 80 procent av de som får intensivvård.
      12 april: Italien rapporterar den lägsta dödssiffran sedan 19 mars.
      9 april: Forskare på KTH har tagit fram antikroppstest.
      8 april: Goda prognoser för inrikessemester, enligt Tegnell.
      8 april: Kinesiska Wuhan lyfter sin mer än två månader långa karantän.
      24 mars: Coronasmittade kan behandlas med blodplasma från tidigare sjuka.

      Det är otroligt jobbigt att så många dör, men viktigt att också förstå att många överlever.

        ”Det är otroligt jobbigt att så många dör, men viktigt att också förstå att många överlever”. Tack för att du skriver detta. Jag försöker verkligen fokusera på det, men det är så svårt när man aldrig läser om det? Jag har inte läst en enda artikel av någon som överlevt och blivit frisk från corona, bara artiklar från närstående till de som avlidit. Man får ju känslan av att alla som får corona dör och trots att man vet att det inte är så är det svårt att få hjärnan att inse det när den överöses av dödsfall och skräckhistorier.

          Tror många är rädda för att förminska de döda, vilket inte jag är ute efter här heller. Men det är så mycket ångest i detta. Tycker SVT försöker göra en balanserad rapport av både gott och ont. Idag är 508 000 friskförklarade, och då är det många länder (te.x Sverige) som inte rapporterar in friskförklarade. Det är även många som går runt med corona utan att bli testade som sedan blir friska. Sen går såklart alla tankar till de döda och deras anhöriga. <3

      Ja! Jobbar med covid-patienter och skickar hem en hel del som blivit friska ❤️

        Härligt att höra❤️ Här inne verkar INGEN lyssna på fhm ? Läser ni inte nyheterna eller väljer ni att inte tro på det som säg VARJE DAG KL 14?

      Social distancing fungerar. Man ser tydligt att alla kurvor i de hård drabbade länderna har gått ner. Det är den bästa nyheten. Man har inte medicin eller vaccin JUST NU men social distancing har dämpat infektionen STORT och fungerar.

      Some good news på Youtube! <3

    Asså läser om alla ”stackars” studenter som inte kan fira. Jag har kommit hem ifrån mitt jobb precis. Jag vårdar 22 st äldre multisjuka covid-19 smittade patienter!! Studenterna tjoar ”att vi e unga, vi kan inte bli sjuka”! Men FORTFARANDE så kan dom smitta om dom nu endast får en ”förkylning”. Att läsa om dessa studenter får det att BRINNA i mitt huvud!! Flertalet av mina patienter ligger å kippar efter luft trots 13 L syrgas!! Dom ligger å skriker ”HJÄLP MIG”. Dom dör, ibland flera stycken om dagen!! Å så håller man på å tjafsar om studentfirande!!??
    Min son tar också studenten i sommar, men han VET att det blir inget firande förutom med oss, dvs mig, hans pappa och lillasyster. Sluta å vara så jävla egoistiska å sup skallen i bitar å ”ta studenten” hemma istället!

      Men fy fan vad hemskt. Att inte få luft… fy fan. Stackars alla, vilken ofattbar ångest.

    Nån som har/har haft corona och kan berätta hur symtomen började?

      Min syster började med att få halsont och sedan huvudvärk. Men det är även symptom för influensa och förkylning, så behöver ej vara att du har covid-19 pga liknande symptom.

      En väldigt nära familjemedlem som haft Corona (bekräftat via test). Började med täppt näsa och lätta förkylningssymptom i en vecka (låggradig feber och allmän sjukdomskänsla). Hen kände sig på bättringsvägen när det helt plötsligt slog till igen. Då var det hög feber i en hel vecka som till slut inte svarade på paracetamol. 1117 rådde då att komma in för test och undersökning och därefter blev inlagd i en vecka och fick hjälp med syrgas (hen tyckte dock att andningen kändes ok hela tiden men test av syresättningen visade att syrgas behöves). Den stressen och oron, när någon man älskar ligger inne på sjukhus, och man hela tiden läser hur förloppet kan försämras hastigt… nej usch, det önskar jag verkligen INGEN. Vill absolut inte sprida panik men känns viktigt att tillägga att detta gäller en <65-åring fullt frisk (dvs. ingen övervikt, hjärt-lungsjukdommar, diabetes etc.) Vi alla MÅSTE hålla ut som fhm säger och inte tro att "faran är över". Folk blir fortfarande sjuka av detta skitvirus 🙁

    Blir ledsen av att folk i min närhet förminskar covid-19. Jämför med att människor dör varje dag i bilolyckor, suicid osv. Hur kan man ens jämföra? Hjälp mig gärna att förstå hur man tänker här!

      Jag har en lillebror på 21 år, otroligt omogen i mitt tycke. Han tvättar knappast händer, festar varje helg, bjuder hem stora gäng av unga människor, går på pub ofta och säger saker som ”äsch, vi alla ska ändå få det, så bryr mig inte”. Så egoistiskt. Orkar ej!

      Jag tänker att man ”förminskar” det för att lugna ner folk och inte sprida oro. Min sambo är jätteorolig (han har hypokondriska problem redan att börja med). Han är ung, frisk och borde statistiskt sett klara denna sjukdom utan problem. Detta försöker jag förmedla till honom för att inte spä på hans ångest. Ingen mår ju bättre av att gå och oroa sig för saker man inte kan påverka. Vi isolerar oss redan så gått vi kan liksom.

    Ok att gå till gymmet trots att lite hosta sitter kvar efter sjukdom?

      N till ett E till ett J! N E J

        ?

      HUR kan det här ens vara en fråga längre?!?!?!?!!? Sssssssseriöst.

        Men då får jag inte gå till butiken heller då…

          Precis så! Du verkar ha fattat nu

          ………nej?!

          Visst trollar du?

        Antagligen eftersom det var 2 veckor sedan jag var sjuk. Lite hosta kan sitta i flera månader om så. Sluta lek att ni är smarta

      Är du dum på riktigt?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Är du dum på riktigt ?

      Om du inte vill riskera att bli lynchad så ska du gymma hemifrån tills dess att du inte riskerar att hosta på folk och utrustning

    Vad tror ni kommer att efterfrågas iom Corona samt efter, när det gäller människor inom vården (fysisk/psykisk vård)?

      Förstår inte frågan?
      fysiskt kommer dem flesta må bra, väldigt få får bestående problem efter att ha var sjuka.
      psykiskt kommer nog mest dem som förlorat någon anhörig kanske behöva hjälp med att bearbeta sorgen.
      Jag tror dem största påverkan kommer vara på Sveriges ekonomi, och att vi kommer ha fler arbetslösa under en period.

    Precis så! Du verkar ha fattat nu.

    Skulle ni säga att flertalet nysningar vid upprepade tillfällen (utan snor) kan räknas som symtom på snuva? Eller måste det vara snor?

      Låter mer som allergi?

      Jag skulle ha inte varit oroligt för mig själv om jag bara hade nysningar.

      Corona börjar så för många.

    Är det någon som vet om det stämmer att man inte testas om man kommer in med symtom till sjukhus/lasarett men inte är så sjuk att man blir inlagd utan blir hemskickad?

    Jag vill bara avreagera mig efter dagens arbetspass. Jag arbetar i ett av Sveriges största köpcentrum med specialvaruhandeln och kan för i all världen inte förstå varför vi har kunder fortfarande. Insåg nyss att det lät jättefel men jag menar såhär, jag träffar tusentals (!) människor varenda dag och medan andra butiker har inga kunder strömmar våra in. Det är såklart jättetrevligt för företaget går ju runt då men jag förstår liksom inte varför man väljer att åka in för att handla typ ett hårband. Jag fattar att hela livet inte ska pausas och att samhället kommer annars att kollapsa men liksom att man väljer aktivt gå in i en butik, trängas och strosa runt fattar jag inte. Om du behöver ditt hårband pronto och inte kan beställa online så gå in i butiken, ta varan, betala för den. Återigen (!!!): ur liksom min och min arbetsgivare vinkel är detta inget negativt då vi har våra kunder inne, men när jag ser när man inte ens försöker vara liiite försiktig blir jag lite trött faktiskt. Ps. Tro det eller ej men jag faktiskt SÅ tacksam över möjligheten att fortfarande kunna få jobba, jag är bara extremt trött och gnällig atm. 🙂

      Enkelt att svara på – alla följer rekommendationerna från fhm !

    Camilla, kan du inte ta bort kommentarer där folk spekulerar i andras hälsa och dödsorsak och riskfaktorer? Hemskt ju 🙁

      Varför? Riskfaktorer och riskgrupper ligger bakom i stort sett alla dödsfallen.
      På vilket sätt stör det dig att det diskuteras? Scrolla förbi, om du inte vill läsa.

        Men visa respekt mot folk som nyss gått bort och deras familjer, herregud :-/

          Pandemin angår oss alla. Dessa dödsfall går lite utanför det vanliga anser jag och får därmed samtalas om.

      Skriv Camillas efternamn ” G****e” så ser hon att du kommenterat något du tycker är olämpligt, men ingen annan kan se det.

      Pravda strikes again.

      Då kan man också ta bort chockade kommentarer över hur någon så ung kan dö. Eller till och med censurera dödsorsak.

        Det anmäldes med ”efternamnet”, men fick ändå vara kvar(?!!).

          I så fall har jag missat den, vilken kommentar rör det sig om?

    Jag har svårt att förstå folks problem med att det är så hemskt att behöva ställa in sin semester, att inte få fira studenten/examen som planerat, inställda tävlingar, mm.
    Jag tror iofs att det beror på att jag ligger i riskgruppen att hamna på sjukhuset och behöva vård för att överleva om jag blir smittad, så för mig är det viktigaste att försöka leva så vanligt som möjligt (jobba, handlar mat, mm), utan att bli smittad och dö.
    Kanske därför jag blir provocerad när en annans persons största problem i livet är att dem inte får tävla under sommaren… det känns för mig så obetydligt i det stora hela, att en tävling, festa, eller semester kan vara viktigare än andra människors liv…

      Antagligen för att du är inkapabel till att sätta dig in i andra personers känslor.
      Varför folk blir besvikna och ledsna lver inställda planer är helt naturligt men det kommer alltid en morgondag.
      Att vi har det så bra att vi kan klaga över småsaker är just nu en lyxvara.

      Metafor: Det kan vara svårt att inse faran i det hela när vi inte har monstret framför ögonen på oss.
      Vad är det som hotar bakom hörnet och om jag inte kan se det, finns det verkligen då?
      Vi här i Sverige har haft det bra en lång tid utan krig, hungersnöd, grov fattigdom osv.
      Ett barn eller ungdom som växt upp här har aldrig känt av den osäkerhet eller rädsla på samma sätt barn i Irak eller nu Spanien/ Italien känner av.

      Så hur svårt ska det vara att förstå besvikelsen hos vissa?
      Istället för att vara jävlig kanske man kan tiga käft eller försöka på ett lugnt sätt förklara att våran värld drastiskt har förändrats och vi går in i en period där vår frihet och öppna rum måste begränsas för våran säkerhet och för att minska dödsantalet?

      Men nej, varför vara ödmjuk och till tillmötesgående i tider som dessa, när vi behöver varandra som mest, när det är enklare att bara ta till hårda ord och verka empatilös istället?

        Wow, bara för att jag bryr mig mer om att minska antalet folk som blir sjuka och dör, än jag bryr mig om att folk vill festa och tävla så är jag inkapabel till att sätta dig in i andra personers känslor?

        Sedan säger du ju själv att det kommer alltid en morgondag (ja om man inte blir sjuk och dör vill säga), det är ju lite det jag menar, varför skriva insändare i tidningen och skrika, gråta och bråka över att inte få festa eller tävla, när det kommer fler chanser att festa och tävla i framtiden?

        Jag har aldrig varit jävlig emot någon, förstår att dem är ledsna/besvikna, men som det är just nu måste vi alla offra något tyvärr, jag har också offrat alla mina tävlingar och utställningar i år, tråkigt, ja, men det kommer fler tävlingar och utställningar nästa år, och året efter det, och året efter det.

        Jag har heller aldrig sagt hårda ord eller vart empatilös, men jag måste ju få störa mig på folk som är egoistiska och bara bryr sig om sig själva och blundar för det stora problemet som drabbar hela världen och dödar folk?

        Just nu är det viktigaste att minska pressen på vården genom att inte sprida sjukdomen, och minska risken att folk dör.

          sätta mig in i andra personers känslor?*

          Fast du är inte den enda som bryr dig om att minska spridningen och antalet dödsfall, det är vi många som gör. Men vi är även många som känner besvikelse över att våra planer drastiskt kastats om, och att vi inte har någon kontroll över det. Bara för att man uttrycker besvikelse över att ens tävling eller firande ställs in betyder det inte att man inte tar sitt ansvar. Hade de ordnat firande trots situationen, då hade du kunnat komma och prata om att folk blundar för problemet. Än så länge är det endast en önskan om att få tävla och fira, och en besvikelse över att inte kunna göra det, och du är väldigt orättvis i ditt resonemang. Och framstår ganska egoistisk själv, tyvärr.

            Fast det är ju det som är problemet, att folk inte vill ställa in sina saker, dem vill ha sina fester, studenter, examen, resor, mm, trots smittan för att dem är ”unga och kommer inte dö”, att dem blir sjuka och tar plats och resurser för vården som det är brist på förstår dem inte.
            Kolla lite här i kommentarerna, läs lite insändare och kolla folk som delar videor hur folk lever sina liv som vanligt, festar på helgerna, fulla restauranger och fik på vardagarna.

        How about inte ställa andras känslor i relation till dina egna? Andra människors problem upphör inte bara för att du har värre problem. Sedan tror jag knappast någon har uttryckt att det är deras _största_ problem att inte få tävla under sommaren och ingen har någonsin sagt att det är _viktigare_ att få festa än människors liv, men folk måste få vara besvikna på att corona ställer till det så mycket som det gör. Reaktioner och känslor slutar inte komma bara för att du eller någon annan är i riskgruppen.

        Man måste kunna ha förståelse för andra människor i detta, åt båda hållen. Slår vad om att det finns saker du anser vara problem som inte jag gör. Så om du tar hand om dina känslor och problem så kan alla andra få ta hand om sina känslor och problem. Okej?

          Fast är inte det skillnaden? Folk dör men de som verkligen lider skriver inte insändare eller debattartiklar om sin besvikelse. Här har ju studenterna varit väldigt verbala med sitt inställda firande och sett till kontexten tror jag många uppfattar dem som bortskämda och lite empatilösa. Och att just därför får de inte heller så mkt förståelse tillbaka.

          jag ställer inte andras känslor emot mina, jag ifrågasätter folks behov av att dem ska ha rättighet att festa och fira trots att dem då riskerar att sprida smittan. Om du läser lite kommentarer här, lite insändare från folk och kollar videor där folk delat, så kommer du se hur folk festar som vanligt, hur restauranger och fik är fullsatta, och hur folk anser att dem har rätt att festa, fira och riskera att sprida smittan då dem är unga och inte kommer dö, dem har noll respekt för att dem kommer ta upp plats och resurser som inte finns inom vården.

          Om folk bara ”fan det är så surt att inte få tävla/festa, osv…..” hade jag vart lugn, men när folk bara ”varför får inte jag tävla? jag tänker festa som vanligt, det gör inget om jag blir sjuk. Jag tänker inte bry mig om att hålla avstånd i mataffären eller på apoteket eller någon annanstans, jag kommer klara mig om jag blir sjuk så jag behöver inte hålla avstånd, jag kan gå till affären trots att jag är hostig och snorig för jag måste verkligen ha redbull och chips och jag har ju troligen inte Corona, så det är lugn, osv osv osv” dessa människor driver mig till vansinne, dessa människor är respektlösa.
          Räcker med att läsa kommentarerna här eller gå ut i affären så kommer du se att dessa idioter är fler än man tror.

          Har du läst om ungdomarna som med flit hostar på gamla människor och skrattar?

            Du började med att gnälla på ungdomar som uttrycker besvikelsen över att inte få ta studenten i år vilket du ser som en skam och att dom är tappade.

            Du läser inte min kommentar och ändrar nu din historian till att prata om att dom är ute och hostar på folk.
            Varför byter du ämne?

            JAG diskuterar empati och förståelse för andras känslor.
            DU försöker vända och vrida på det och få det till att handla om något annat?

            Pallar Inter diskutera med folk som Inte ens försöket fokuserar på huvudämnet eller svara ordentligt och byter byter vinkel ifrån ingenstans!!

              Ja jag börjar bli trött på att diskutera med dig också då du inte läser allt jag skriver utan bara visa delar…

              Jag har FÖRSTÅELSE FÖR ATT FOLK ÄR BESVIKNA att dem får ställa in saker dem vill göra/planerat att göra.

              Jag STÖR MIG på att folk inte fattar VARFÖR dem måste ställa in visa saker, och att dem anser sig ha RÄTT ATT HA SINA FIRANDEN/FESTER som vanligt då dem inte är rädda ifall dem själva blir sjuka, jag STÖR MIG på att dem saknar FÖRSTÅELSE OCH RESPEKT för vad deras firande/festar har för skadlig effekt på samhället och hur det kan skada och döda folk.

              Dessa personer är inte bara besvikna, dem UTTRYCKER ATT DEM SKA HA RÄTT ATT FIRA OCH FESTA trots denna kris som drabbat hela världen och skördar liv dagligen.

              Nu kan jag inte göra det mer tydligt för dig, fattar du fortfarande inte vet jag inte hur jag ska få dig att förstå tyvärr

      Nu tycker jag inte att det ska vara studentfirande denna vår men om det viktigaste för dig som är i riskgrupp är att försöka leva så vanligt som möjligt kan du inte ha förståelse för att 18-/19-åringar är besvikna över att inte kunna leva som vanligt vilket för dem inkluderar studenten?

        Jo men som 18/19 åring kan dem också försöka leva så vanligt som möjligt, men utan att riskera att sprida smittan genom fester/firanden/onödigt socialt umgänge.

    Jag har slutat bry mig om corona helt. Vi gör så vidriga saker mot vår planet och mot djuren. De är värre. och innan nån säger ”vad gör du för att hjälpa”. Jag skänker TUSENTALS kronor varje månad till djuren. Nu får miljön vila och förhoppningsvis vaknar några människor vad gäller maten de äter. Usch

      Ekofacism.

      Ja jag hoppas också att fler börjar tänka på vad dem äter.
      Ät svensk odlad och ät så lite import som möjligt, undvik mat som bidrar till skövling av regnskogen, och kolla hur importmaten är odlad, det finns massor med bekämpningsmedel som är olagliga att använda i många länder då det skadar marken, naturen och vattnet för mycket, men tyvärr används dessa medel i visa länder på odlingarna. Och många människor i fattiga länder (från där vi importerar mycket odlad mat) jobbar under dåliga förhållanden med dålig lön.

      Vi måste så till att maten vi köper är odlad på ett sätt som inte skövlar viktig regnskog, skadar marken, naturen eller vattnet, och att människorna som jobbar på åkrarna får rättvis lön och bra arbetsförhållanden.

      Tyvärr bryr sig sällan vegetarianer/veganer om sånt, bara djuren lever är dem nöjda, sedan skiter dem i naturen/skogen/vattnet/marken/människorna som jobbar under dåliga förhållanden.

        ”Tyvärr bryr sig sällan vegetarianer/veganer om sånt, bara djuren lever är dem nöjda, sedan skiter dem i naturen/skogen/vattnet/marken/människorna som jobbar under dåliga förhållanden.”

        Det där är ju bara helt enkelt inte sant.

          Inte? veganer äter massor med soja medans vi årligen minskar mängden soja vi har i djurfoder i Sverige, veganer äter massor med importerad mat utan att bry sig om hur det odlats, människorna som odlat maten, och transporten till Sverige.

            Fast 98% av all soja som kommer från skövlad regnskog går till djurfoder. Soja som veganer äter kommer bland annat från Frankrike, Italien och Österike.

        Word!

    fienden är osynlig
    en till stupad
    adam
    we never forget

    Jag ska ev på baby shower, (ev stannar jag hemma pga Corona men ger en present ändå) vad kan jag ge? Jag vill ge något som kommer användas länge men inga kläder..

      En gaffeltruck.

    Kan alla kroppsaktivister nu fatta att övervikt är en riskfaktor.

      Även smala människor hamnar på intensiven och dör.

        Hur motbevisar det faktum att smala har drabbats att kraftig överviktiga har högre risk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.