Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

762 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur är det att läsa kandidatprogrammet i psykologi på universitetet? Jag läser just nu ett annat samhällsvetenskapligprogram men jag vill nog byta till psykologi, oroar mig och har fått för mig att jag inte skulle klara att läsa psykologi, men jag är väldigt intresserad. Någon som vill berätta lite? Är det svårt? Erfarenheter från Lunds universitet?

      Inte mitt område, men jag tänkte dela med mig av ett allmänt tips om studier. Om du är intresserad av Psykologi, så försök hitta ett extrajobb inom det området, även om det bara handlar om att sitta i receptionen på en mottagning. Jag gick igenom en lång utbildning, och brydde mig inte alls om slutmålet. Jag tog en tenta i taget, glömde bort allt och gick vidare på nästa tenta. Jag tror det är en stor risk att många känner så på de mer teoretiska utbildningarna.

      Om du har chansen att se vad din utbildning kommer mynna ut i till slut, så tror jag att det kommer hjälpa både med motivation, och få dig att inse att du faktiskt fixar en så pass tung utbildning som Psykologi innebär.

        Tack för input Vill bara förtydliga att det inte rör sig om en psykologi utbildning utan kandidatexamen i psykologi. Jag är 30 + arbetat många år inom vården både primärt och omsorgen även inom olika myndigheter. Vet inte vad jag vill bli när jag blir stor men tänker att en kandidatexamen är bra att ha.

          Till vad tänker du? Har du inte tänkt forska ser jag ingen poäng i att ta en kandidat ”bara för att”. Bättre att läsa program. Så hade iaf jag tänkt.

            Håller med! Ser fint ut på papper kanske men leder ingen vart.

            Man kan ju läsa program och ta en kandidat eller magisterexamen.

              Ja men nu skrev ju TS att hen inte skulle läsa program därav mitt svar…

          Kandidat är bra om du vill bli forskare och läsa vidare för magister eller master. Annars inte så stor poäng. Läs program.

          Men sluta använd det där uttrycket (jag vet inte vad jag vill bli när jag blir stor). Varför säger man så? Jag skäms. En så barnslig sägning när det används av vuxna människor.

            Nej, det är inte barnsligt. För andra människor än dig så vet man inte alltid vad man vill bli. Och ”när jag blir stor” syftar på att barn alltid får den frågan, så när man väl är stor och ändå inte vet vad man vill bli så är det ett bra svar. Trist att du stör dig på andra människor. Jag hoppas du hittar ett gäng liktänkande så att ni kan klappa varandra på ryggen för att ni är så bra.

      Mitt råd till dig, sök till Psykologprogrammet. Jag läste en kandidat i psykologi
      men det blev totalt omöjligt för mig att jobba med det jag ville göra i slutändan. Fick bara jobb som boendestödjare, behandlingsassistent, skötare mm
      Och trots en treårig högskoleutbildning mindre i lön än personer med skötarutbildning. Det var dessutom stört omöjligt att byta till andra program eller tillgodoräkna mig andra kurser. Utbildade mig sedan till sjuksköterska och KBT terapeut och arbetar idag inom psykiatrin. Det blev superbra för mig men jag önskar att jag ej behövt ta den omvägen. Psykologi är så roligt och intressant men tänk igenom ditt val noga. Fundera över vad du vill jobba med och vad du vill att utbildningen ska leda till. Kanske är det bättre för dig att läsa till just psykolog eller något annat där psykologi utgör en viktig del.

        Okej tack för alla svar! Jag nöjer mig där.

        Jag tror att det är olika yrken man utbildar sig till, om man tar en kandidat- eller magisterexamen med huvudämne psykologi eller sociologi, kan man jobba med myndighetsutövning eller som chef, till exempel. Dock är det nog svårare att få jobb med mer karitativ (heter det så?) inriktning. Men vill man tjäna pengar och ha någorlunda bra anställningsvillkor, tänker jag att man ska satsa på ekonomi eller någon form av ingenjörsutbildning!

          På Socialtjänsten kan du definitivt inte arbeta med myndighetsutövning utan en examen från ett program. Generellt sett krävs en examen (där kandidat ingår) snarare än en enskild kandidat eller magister. Ologiskt att arbeta med myndighetsutövning om du har en kandidat i psykologi eller sociologi. Mest troligen kan du få jobb som boendestödjare.

      Någon här som har erfarenhet av inläggning på sjukhus på grund av svår anorexi?

        Har någon här varit inlagd pga äs?

        Nej, men jobbat med patienter på sådan avdelning så träffat väldigt många❤️

        För 10 år sedan låg jag inne i tre månader med sondmatning dygnet runt och ett LPT över mig.

          Åh ledsen att det gick så långt för dig.. Jag ska läggas in frivilligt och kommer göra allt i min makt för att undvika sondmatning. Har dock blivit förvarnad om rullstol.. Hur tyckte du tiden var på sjukhus? Åt man gemensamma måltider? Hur mår du idag?

            Väldigt starkt att du gör detta frivilligt. ❤️
            Jag var i så dåligt skick så jag låg inne på en allmän medicin (diabetiker, äldre). Så mina rumskompisar var 70+. Men det var trevligt det också. Första veckorna var så tuffa. Sonden i näsan gjorde ont och jag var beordad att ligga i sängen eller rullstol om jag bara skulle gå till toan som låg i samma rum. Jag ville bara hem och det var tufft att nu få i sig mat. MEN det var detta som räddade mig. Jag hade aldrig klarat mig utan denna åtgärd. Idag är jag gift, har två barn och mår bra. Ibland kommer någon tanke om något men istället för en handling som man gjorde förr så låter man nu bara tanken få flyga iväg. ❤️

        Jag har varit det flera gånger. Det är fruktansvärt tufft och jobbigt, exponeringsträning dygnet runt. Man måste äta det som serveras och vara väldigt stilla. Men att sätta hårt mot hårt är nog det enda som funkar mot den här hemska sjukdomen. För mig har det absolut hjälpt!

      Hej! Vet en som pluggade Psykologprogrammet på SU. Hon ansåg att utbildningen var rätt slapp och hon ville lära sig mer, så hon bytte. Så det behöver inte innebära att du behöver kötta in i kaklet, du klarar det! Lycka till!

      Kommentaren hamnade av någon anledning längre ner så här kommer den igen haha:
      Hej! Vet en som pluggade Psykologprogrammet på SU. Hon ansåg att utbildningen var rätt slapp och hon ville lära sig mer, så hon bytte. Så det behöver inte innebära att du behöver kötta in i kaklet, du klarar det! Lycka till!

      Hej!
      Jag har en kandidatexamen i psykologi. Har jobbat i olika roller inom psykiatri sedan examen. Psykologi är jätteintressant och om du vill jobba som tex chef på ett boende är det väldigt bra.
      Skulle rekommendera dig att även läsa socialrätt (tex socialrätt 25 HP på Malmö universitet). Där lär du dig om lagar som reglerar LSS, SOL, LVU etc. Samt socialfärsäkringsrätt som är bra att kunna om du vill jobba som handläggare på tex försäkringskassan.

      Har läst en termin i Lund och rekommenderar att läsa psykologi där, väldigt bra utbildning och bra lärare

        Menade socialrätt 15 HP ?

    Bara jag som misstänker att Mergim på BB är kär i Lennie?

      Absolut är dessa killar gay/eller som minst bi.

        Skönt att inte det bara är jag som tror det. Väldigt nära varandra hela tiden.

      Var ju nära att de kysstes igår när de var ute på gården så ja 😀

      Åh jag shippar dom så mycket ?

        Vad menas med ”shippar”. Läste samma grej på instagram förur 🙂

          Det betyder att man vill att nån ska bli tillsammans. Att man är ett ”fan” av deras kärlek typ.

          Att ”shippa” två personer betyder typ att man vill att de ska bli tillsammans för att man tycker att de skulle vara söta ihop, haha. Rikstöntigt ord.

            Varför är det så töntigt? Är väl gulligt att det finns ett ord/slang som betyder att man är kär i någon anans kärlek.
            Herregud vad man ska störa sig på allt hela tiden. ??‍♀️

              Kan väl säga att man önskar att de blir ihop?

                Fast hela vitsen med ett slang är ju att förkorta ner det man vill säga.
                Inte att det ska vara ett jättevackert och avancerat ord.
                Hoppa ner från era höga hästar lite.

                  Haha okej mamma.

                    Sorry att jag drack så mycket när du var i magen. Det är inte ditt fel att du blev som du blev.

                      Nej jag har alltid skyllt det på dig.

            Shippa som i worship?

              RelationSHIP

        NEEEJ! Börja inte använda detta löjliga uttryck. Möjligtvis om du är 12 år och amerikan.

          Om du ger mig ett bra motsvarande uttryck så kanske jag kan överväga det.

            Vad betyder det?

              Never mind. Såg att svar kommit lite högre upp?

            Gillar?

            ”Jag hoppas på dem”? Enkelt och tydligt.

          Går 12.5 år och kanadensare bra? 🙂

      Jag tror att Lennie känner av detta men kanske inte är helt bekväm med det pga ser endast mergim som kompis. Mergim verkar ju faktiskt ganska vilse i vem han är överhuvudtaget, även om han är glad och fantastisk så har han ju fått sina utbrott och verkar helt klart skör. Han är ju så ung! Lennie är ändå 36, och verkar väldigt trygg i vem han är.
      Mvh, analyserar sönder allt?

      Haha den diskussionen har varit central i BBs Flashbacktråd så det är absolut inte bara du! Jag tror att Mergim gillar Lennie, ja. Men tror inte att det är ömsesidigt, och tror att Lennie är ganska obekväm i det. Mergim är ju bara 21, inte konstigt om han inte hittat sig själv i sin sexualitet osv än, medan Lennie är 36 och ”bör” ha lite bättre koll även om det är svårt att någonsin vara 100% säker liksom.

    Jag har väntat sen onsdag men jag måste få någon att ventilera med! Är det någon annan än jag som tittar på Fitness Diaries? Blir så jävla motiverad av nästan alla men tål inte hon Hannah. Vet inte varför gud varför pratar hon svengelska konstant? Är så enormt störande!

      Nä, men ska börja kolla tänkte jag! Så tack för påminnelsen ?

        Ja gör det. Finns 4 eller 5 avsnitt att se tror jag 😀

      Samma här, var tvungen att spola förbi så fort hon kom ?

        Jepp, gör likadant ?. Har fått respekt för hon Angelica, vilka abs ?

      Hon Hannah har väl bott utomlands några år om jag förstått rätt, men man tappar väl inte svenskan så lätt? Jag har bott utomlands i 15 år och pratar fortf normal svenska..

        Jag har inte kollat på programmet (det står på min to-do list), men jag förstår absolut att det är enkelt att ”tappa svenskan”.

        Jag har bott utomlands i perioder i mitt liv och jag har haft svårt att hitta ord på svenska i samband med det. Likaså när jag har bott på andra orter i Sverige än Stockholm, där jag är född och uppvuxen, så har jag snabbt snappat upp andra ord, uttryck och språkliga melodier. Ska sägas att detta är helt ofrivilligt, utan det sker per automatik.

        Vissa personer har väl lättare för att göra det än andra, helt enkelt ??‍♀️?

    Tips på god mat man kan knåpa ihop ganska snabbt? Känns som man går runt på samma rätter hela tiden ?

      Falukorv med stuvade makaroner. Så jävla gott

        Biancas kille Philippes currykyckling

          Eftersom att du nämner honom här så måste jag bara få ventilera.. Varför är det så att så fort en man ska laga mat så ska dom framställa det som någon form av konst med jättemycket svår vetenskap som ligger bakom? När en kvinna slänger ihop sin korvstroganoff till ungarna så är det inget speciellt, men när Philippe gör sin korvstroganoff ja då är det en hel konstform.

            Han känner passionen

            Haha ingen aning men håller med dig. Jag gjorde hans kyckling bara för att jag på riktigt inte kan laga mat men är superkräsen, och det var gott och superenkelt. Annars tycker jag han är en irriterande tönt, men det är oviktigt ?

            Känner inte alls igen det. Kanske är något du uppfattar på grund av något som du känner?

              Kan vara för att män (obs generalisering) inte står för vardagsmatlagningen, utan dom män som har ett mat intresse bara glider in och lagar mat en lördag då och då. Och då är det ju speciellt så då ska det vara dyra knivar, sous vide osv. Matgeek är ett bra exempel på att mäns matlagning är lite bättre och mer avancerad än kvinnors.

                korrigering av ovan kommentar, matgeek är ett bra exempel på att män TROR att deras matlagning är bättre och mer avancerad än kvinnors.

                  Män TROR att de är bättre än kvinnor på allting. Det är sanningen.

        +1

        Åh det där lät sjukt gott. Ska testa nästa vecka!

          Det är riktigt gott och enkelt. En ny vardagsfavorit här hemma.

        Men varför envisas alla med krämig mat? Det är ju så äckligt!

          Du behöver inte äta krämig mat om du tycker att det är äckligt ?‍♂️ smaken är som baken you know.

          Krämiga nolla!

      Icas recept på halloumistroganoff men med hälften halloumi och hälften korv. SÅ GOTT!! Äter det med ris och det tar exakt 30min att tillaga.

        Snälla köp inte halloumi, är en sån miljöbov!! Köp svenska varianten eldost istället ??

          Halloumi ? ledsen, men jag kommer att fortsätta köpa det

            Jag med! Så gott. Eldosten smakar lika ?

              Det håller jag inte med om.

          Finns inte att köpa i de butiker jag handlar. Tills dess köper jag halloumi.

          Det är en mindre miljöbov än vad kött är i alla fall

            Kött är ingen miljöbov.

              Eh, jo??

                Inse att kött är asgott

            Faktum är att just halloumi är en större miljöbov än kött. Det krävs tre sorters djurs mjölk för att producera den, och antibiotikaanvändningen är enorm. I rena co2-utsläpp kanske det fortfarande är bättre än ”Ful” rött kött, men vet att det är sämre än både vilt, kyckling och svenskt Gräsbetat kött. Läste en kurs i livscykelanalys i höstas och mina kursare räknade på just halloumi kontra vilt och något mer. Bättre att köpa någon svensk ost än just cypriotisk halloumi. I övrigt är vego självklart miljömässigt bättre generellt. Men cypriotisk halloumi är riktigt kasst för miljön ur alla aspekter.

              Fast antiobiotikaanvändningen kring halloumi är en myt.

              äkta halloumi är cypriotiskt och innehåller fårmjölk så det krävs absolut inte mjölk från tre olika djur, isåfall är det inte ens ”äkta” halloumi

          Bor i Finland ??‍♀️

          Fast den är inte god. Sojaprodukter är ändå värre miljöbov.

            Soja som produceras för att bli foder till slaktdjur är dåligt. Annars inte.

            Varför slänger du ur dig felaktig fakta som att du vet vad du pratar om? Kan du snälla berätta för oss andra varför sojaprodukter är värre?

      Wooka grönsaker med lite örtsalt och soja. Koka upp vatten o häll i risnudlar. Ska vara i max 2-3 min.

      Sen häll av vatten och blanda runt allt.

        Miljöbovsmat.

        Snabbmat yaay. Men var finns järn i den måltiden?

          Broccoli är en utmärkt grönsak att woka, och innehåller mycket järn.

      Brukar käka äggsallad. Koka ägg. Lägg spenat, grönkål, salladsärtor, tomat och gurka (eller vad fan du vill) på en tallrik. Skala och dela äggen och lägg ovanpå svallande. Klart. Tar fem minuter. Om jag känner mig lyxig tar jag sån där lax man kan ha på mackan istället för ägg. Går ännu snabbare, eftersom man sparar koktiden.

        Brukar göra matig sallad med ägg, avokado, kikärter, tomat, sallad med en god vinägrett över. Variera med rivna morötter, sockerärtor, rödbetor…

          Låter gott 🙂 matvete är en riktigt höjdare att ha i sallad också.

            Ja, glömde – har oftast kasha (rostat bovete) till. Eller quinoa.

      https://www.marionskitchen.com/amp/sichuan-sesame-chicken-noodles/ Denna är jättegod och görs på typ 10-15 min

      https://sandrabeijer.elle.se/tisdag-i-frankrike-simkonster-gulliga-batar-och-salviapasta/ Salviapastan här är jättegod med

      Eller Sofia Woods tomatsås med tre(!) ingredienser, kolla på instagram. Tar visserligen 40 min i ugnen men sköter sig själv.

      Du tar det du hittar i kyl/skafferi. Lite kolhydrater, mycket grönsaker och vegetariskt protein/järn, alt lite animaliskt protein/järn. Perfekt! Mitt recept blev mycket bättre än många andras här.

        Har du provat alla recept här?

    Har ni några märkliga tvångstankar? Jag började få tvångstankar i tonåren och några har hängt med sedan dess, även om det har blivit mycket bättre. I perioder av stress och oro blir det värre. Det kan handla om att upprepa en viss talföljd i huvudet, rätta till prylar så att de ligger åt ”rätt” håll, att gå med rätt fot över en gavel osv. Låter så löjligt när jag skriver ner dem eller pratar om dem haha!

      Måste kolla att ytterdörren verkligen är låst ca 15 gånger innan jag går och lägger mig, samt verkligen kolla så att inget brandfarligt ligger nära elementet i sängen samt att gardinstången sitter fast som den ska, annars känns det som att jag kommer dö.

        +1 på denna!

        Stämmer helt! Jag gör likadant och kollar spisen 40 gånger innan jag lägger mig eller lämnar hemmet. Fotograferar saker också så jag kan titta på det på jobbet, hur jag lämnade det

      Känna på olika ytor när jag är hemma hos någon eller ute och äter. Kan inte sluta tänka på hur det skulle kännas annars.

        Oj, inte bästa nojan just nu!

          Haha nej nu är jag ju mest hemma.

      Sedan mellanstadiet, är 38 år nu, har jag räknat och delat med 2 för det måste vara jämnt delbart med 2. Tex en tavla, 4 hörn + 4 sidor +1 framsida + 1 baksida =10/2. Helst ska jag få ihop så högt tal som möjligt att dela. Kan räkna på allt, tex när jag lyssnar på någon så räknar jag ögonfrans, öga, ögonfrans, ögonlock *2=2. Kan missa vad folk säger för jag räknar… Sen så är det ju såklart inte samma för digitalklockor, där ska det vara delbart med 5…

        Jag har dyskalkyli, blir så imponerad på folk som räknar som du ?? (Fattade dock ingenting av hur du gör, men det är ju dyskalkylin)

      Kanske ingen tvångstanke av den sorten men jag har ett irrational fear att det är en bomb under min bil som kommer att explodera när jag slår på motorn. Har extrem dödsångest varje gång jag sätter mig i bilen. Lite småjobbigt eftersom jag måste bilpendla till jobbet.

        Hahaha, när jag var runt 20 var jag livrädd för dvärgar, trodde ofta att det hade klättrat in en som hängde under min bil och väntade på att attackera mig när jag stannat och skulle kliva ur. Tog sats sprang in och låste bilen från fönstret. 10 år senare har jag ännu inte blivit attackerad av en okänd dvärg.

          Det heter kortväxt.

            Snövit och de sju kortväxta?

          Det är jag typ fortfarande???

        Läste när jag var liten en bok om en flicka som klev på en mina. En mina som inte utlöstes när man klev på den utan när man lyfte foten från den. Kan ännu (30 år senare) få för mig att jag kliver på en sådan och förväntar mig en smäll när jag lyfter på foten. Kan få den känslan när och var som helst.

          Åh! Hon i Zimbabwe? Eller nej.. En röd bok, man läste den i skolan? Minns att jag storbölade. Måste kolla upp den!

            Eldens hemlighet av Mankell?

              JA! Tack! ?

      Jag delar upp ord i delar.. Typ ”kvinna”. Kan delas på tre med två bokstäver, kan delas på två med tre bokstäver osv. Roligare med längre ord dock 🙂 då kan jag få andra kombinationer och mönster typ 3-3-2-3-3, 2-3-2 osv haha.

      Oja, du är inte ensam! Hade många när jag var i 15-års åldern, men det har lugnat sig. Nu har jag ett fåtal, oftast förknippade med resande (är lite flygrädd så troligen därför)

      +1

      Jag har väldigt många när jag tänker efter. Det jag kan komma på såhär på rak arm är:
      – När jag äter en viss typ av godis måste jag äta ”i ordning”. Polly måste jag ta tre och tre, en av varje sort. Tutti frutti äter jag i ordningen röd, gul, grön, orange. Pingvinstänger äter man först skalet på, sedan det mojsiga i mitten.
      – Jag kan inte ladda tandborsten när jag inte är hemma, eftersom att jag är övertygad om att den kommer att börja brinna pga elfel.
      – Jag måste ta jämnt antal av frukt och grönsaker i affären. Detta gäller även lösgodis.
      – Saker måste ställas in i ordning i diskmaskinen. Var sak har sin plats liksom. Vissa glas måste stå på en speciell plats, andra sorters glas ska stå på en annan osv.
      – Ljudet på TV’n måste vara på ett 5-tal, alltså 5, 10,15 osv
      – Jag måste alltid rycka i handtaget efter att jag låst en dörr.

        Plattången! Har på riktigt vänt om halvvägs till jobbet för jag inte kunde minnas om jag drog ut sladden eller inte.

          Min vattenkokare började brinna en natt. Sedan dess är den aldrig ikopplad om den inte används.

        Jag

      Jag fotograferar spisen (som jag dessutom har vridit på barnlåset på), kaffekokaren, vattenkokaren innan jag lämnar huset. Tar dessutom en bild på varje rum. Tar lite tid 😛
      Innan jag lägger mig fotograferar jag ytterdörrn.

      Räknar det mesta, väglinjer, blomblad, pennor, papper osv.

      Ljud på tv/radio ska vara rätt, 3,6,8,13,16,18 osv.

      Varje gång jag ser 8 tar jag mig på vänster bröst, eller typ snuddar. 8,88,888,8888 osv.

      Vad jag kommer på just nu 🙂

    Skulle ni kunna ta jobb som bärplockare?

      Ja!

      Nej. Hade ett sommarjobb där man skulle kolla igenom plantor från ohyra osv i växthus som låg på marken. Aldrig varit så sjuk i ryggen tidigare ? även fast jag hade bra ergonomi och tog pauser.. sen var det skit varmt också

      Finns inget annat så ja, men det är tufft att plocka bär, särskilt för ryggen.

      Ja självklart. Så jävla löjligt att de säger att bärplockningsbranschen är beroende av gästarbetare? Det finns många svenskar både tonåringar och vuxna som gärna skulle ta det jobbet.

        Nja.. finns det verkligen det?

        Inte för samma pengar

        Jobbar du själv som bärplockare?

        tänker också att tonåringar skulle kunna göra det. fast min farmor gjorde det varje sommar hela livet. blir man tvungen så kanske man klarar det. det är väl så gästarbetarna fixar det?

          Tonåringar har ju ungefär noll krav så länge de får lite betalt. Med betoning på lite. Inget av de extrajobb jag hade som tonåring hade betalt hyra och mat en månad. Och idag hade jag inte gått med på de arbetsvillkor jag då gick med på.

        Hahahah inte för den betalningen o de arbetsförhållandena skojar du eller? Du vet att de typ gör sina behov i skogen osv.

          Om man är mycket i skogen, händer det nog de flesta att de någon gång gör sina behov i skogen. Det finns oftast inte någon bajamaja där ?

            Fast usch då kommer det ju på bären?

              Tror du våra skogar är djurfria?

              Ja för man urinerar ju takt ner i hinken med bären som en dåre, eller rakt på dom i buskarna. Man går ju inte iväg en bit bort precis ?‍♂️
              Alltså jusses, är det så svårt att fatta själv?

        I så fall hade man väl inte tagit hit gästarbetare år efter år.

        Varför jobbar inga svenska (vuxna) med det då?

        Men varför gör dom inte det då? Om de nu så gärna vill och kan?

          För att de i branschen endast söker utländska arbetare. Om de skulle sluta med det skulle de vara tvungna att förbättra villkoren osv. Så sjukt att folk från andra sidan jorden ska komma hit för att göra det jobbet.

            Vill du betala dubbelt så mycket för dina bär? Det är där skon klämmer serru…

              Bra motreplik måste jag säga

              Ja, det kan jag göra. Att äta billiga handplockade bär är liksom ingen rättighet. Om jag skulle vara desperat efter billiga bär skulle jag gå ut i skogen eller odla egna.

                Som allt annat då. Dvs all övrig mat vi äter, kläder, elektronik, byggmaterialet och arbetskraften till våra bostäder osv osv… Problemet du vill belysa är inte på något vis en bärfråga, utan en generell fråga. Svenskar har, ihop med 2-3 nationaliteter till, högst köpkraft i världen (dvs hur mycket du kan konsumera i förhållande till vad du tjänar, i medeltal räknat), bortsett från ett och annat oljeland och vissa mikrostater. Om vi vill ha kvar den behöver vi billigare arbetskraft som producerar ting åt oss, oavsett om det sker inom landet eller utanför landets gränser. Vill vi ha kvar den typen av jobb i Sverige/till svenskarna (fabriksproduktion, bärplockning osv osv), då måste vi sänka lönerna så att företagen kan hålla priserna på en nivå som folk är villiga/har råd att betala. Och vi snackar på en internationell marknad här. Inget medelstort eller stort företag kan klara sig på att enbart serva den inhemska marknaden. Men då mister vi vår höga köpkraft. Så hur ska man ha det… 3-5 gånger så höga mat och klädpriser? Elektronik som är 10 ggr så dyr? Bostäder 5-10 ggr dyrare (beroende på vart i landet man bor). Det är det som behöver hända för att vi ska kunna betala bärplockare ”svenska löner”. Och om du undrar vart siffrorna kommer ifrån har jag gjort en jämförelse med köpkraften man har i Polen. Polen är faktiskt en av de länder det har gått bäst för i världen (top 20 eller så men en mycket stabil tillväxt över tid, även under senaste finanskrisen) ända sedan järnridåns fall. Men det är alltså deras nivå vi ska till, kanske ännu mycket lägre, för att kunna behålla denna typen av jobb i Sverige/till svenskarna. Så det är dessvärre inte så svart eller vitt när man börjar gräva lite…/ 23:34 Ps. Jag är nationalekonom så jag förstår att det är ojämn spelplan här. Menar inte att låta dryg. Ville bara djuploda lite.

              Bärplockning är säsongsjobb. De flesta svenskar jobbar hellre med något som betalar hyran året runt. Plus att bärperioden är väldigt intensiv vilket betyder långa dagar, tidiga morgnar, jobb på helgerna och fysiskt tungt.

      Om jag fick 35.000 i månaden för det så absolut!

      TS HÄR:

      Blir bärplockning för min del. Tack för input!

        Bra tåga ?? Kan du inte skriva om hur dwr var sedan, när du jobbat klart.. Super nyfiken ?

    Min väns pappa har kontaktat mig då han är orolig för att min vän har någon slags ätstörning. Han har försökt prata med henne, men det slutar med att dom bli ovänner. Nu ber han mig försöka prata med henne.
    Ni som haft någon slags ätstörning, vad önskar ni att familj och vänner gjorde/sa? Lite tips på vägen uppskattats ☺️. Vill verkligen stötta min vän då jag själv också har mina misstankar om att allt inte står rätt till…

      Åh pappa❤️
      Prata med henne, fråga om allt är bra eller om det är något som tynger henne?

      Avslöja inte för din vän att pappan skrivit till dig bara.

      Åh, vad svårt!
      Jag har haft viss ätstörningsproblematik, och det jag kan säga är att du inte bör kommentera personens utseende på något sätt. När folk sa till mig att jag gått ner i vikt och började bli alldeles för smal så blev jag jättenöjd, och ville typ visa att jag kan ännu bättre. Och jag tror tyvärr inte det är en ovanlig tanke.

        Precis. Men även så känner man att man inte vill gå upp inför nästa gång man ska träffa personen som sagt till en att man gått ner i vikt. Konstigt det där.

          Ja precis så är det, samtidigt som tanken på att det man gör är fel också finns där. När jag var nära att trilla dit, gick mina vänner till kurator med mig och min familj lämnade mig inte i fred med störningarna. Jag tror att det också var bra och att det hjälpte mig att bli frisk, samtidigt som jag trodde att jag tyckte om att bli smalare och smalare.

            Tror också att det är så viktigt att inte bli lämnad i fred med sina ätstörningar. Säkert skitirriterande för den med ätstörning men ack så viktigt

      Det som fungerade för mig var nog faktiskt skrämsel i hur det kan sluta, hur organen lägger av till slut. Jag var stl 28-30 (finns knappt ens) och jag kommer ihåg att jag tyckte jag var för ”mullig” i spegeln. Det var egentligen när jag stod där med en 3XS som var för stor att jag insåg att NU, NU sitter det i huvudet och jag förstod själv att jag var sjuk. Då förstod jag att i en sådan stl så KAN jag inte vara mullig. Och då insåg jag hur läskigt det var. Hjärnan.

      Men det som hjälpte och fick mig att stoppa var samtidigt de vänner som förklarade hur det kan sluta för en. Konsekvenserna av det hela. Det skrämde mig. Jag saknade också att vara lycklig.
      Jag är tacksam att de var där för mig när jag bröt ihop. Så var där när hon når den dagen <3 Men försök att gräva i VARFÖR hon gör det här. Är det kontroll, etc. Ugh… det måste vara ett tungt jobb det där att stå vid sidan av.

        Har du sett filmen Self Portrait?

          Nej dessvärre. Men om du rekommenderar den ska jag ta och se den. 🙂

      Finns en förening som heter frisk&fri, tipsa pappan om att kontkta dem, de har tips för anhöriga.

        Detta understöder jag! Jag förstår att hennes pappa tror att du kan lösa det men ha själv varit i samma sits med en av mina bästa vänner och då jag tog upp det med henne sa hon upp kontakten med mig och alla i vårt kompisgäng omedelbart. Hon försvann från alla sociala medier och kontaktade inte oss mer någonsin. Har inte hört av eller sett henne på 2-3 år, vet inte ens var hon bor idag.

      Vet inte hur gammal hon är men ifall ni kan gå till en ungdomsmottagning tillsammans för att boka tid, om hon är under 23. Kanske hon går med på att prata med en barnmorska iallafall. Det är ju en utomstående person istället för pappan.

        Beror väl på vart hon bor? Där jag bor går vi till UMO till vi är 26 ?

      https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319468?programid=2071….. Stina Wolters sommarprat. Hon pratar om sin systers Ylvas anorexi som blev Ylvas död.

      Är hon under 18? Hon behöver vård. Ätstörningar är dödliga. Har flera vänner som har tvångsvårdats för sina ätstörningar. Det är en fruktansvärd sjukdom och sjukdomsinsikten är låg. Kan tipsa om att 1177 har en bra guide om hur du kan hantera att vara närstående till en med ätstörningar. Jag undrar vad hennes pappa vill att du ska göra? Få henne att förstå att hon är sjuk? Det vill hon inte veta av. Han behöver få henne att söka vård. Är hon under 18 får han ”tvinga” henne helt enkelt. Det är jättetråkigt men en ätstörning kommer man inte över själv hon behöver professionell och individanpassad vård. Ibland är det man vill och det man faktiskt behöver en stor skillnad. Det jag tycker att du kan säga är att du finns där för din vän genom det här

        Tack för alla kommentarer! Har gett mig en del att tänka på ??

    Vad tycker ni om Bäst i Test? Jag har en hatkärlek, tycker det är kul men stör mig på att det känns som att vissa (mest Keyyo) gör sig dummare än vad de är i ett försök att vara underhållande

      Tycker att originalet taskmaster är så mycket roligare!!

      Jag saknar Nassim och Marika!

        Haha vad olika man kan vara! Jag tyckte inte alls om dem när de var med. Blev typ sur när de båda var gäster nån säsong efter att de suttit i panelen ? Mina favoriter är Erik och Ola. Och så David Sundin såklart ❤️

          Haha ja så olika det kan vara! Men håller med om David Sundin! Tackar tackarrr ?

      Jag tycker det är ganska underhållande. Har inte den uppfattningen, har bara tänkt att hon kanske inte är så bra på att ta instruktioner. Vissa har även svårt att ta in text, speciellt i lite pressade situationer. Och vissa är helt enkelt inte så jävla smarta 😛

        Och jag tror att vissa är komiker som gör underhållning, är inte där för att vinna.

          Absolut! Jag är nog inte mycket för den typen av humor ?

      Älskar det! Ett av få program som jag kan skratta till så att jag gråter.

      Älskar det! Speciellt Ankan❤️

      Älskar det??

      Älskar det, Kristoffer ?

      Nej älskar Keyyo! Och bäst i test. Man märker att hon oftast vill och får ibland till rätt smarta lösningar ändå 🙂 gillar ankan också!

      Älskar Keyyo?

        Usch nej för Keyyo

      Tycker de tidigare säsongerna varit bättre. Tycker det är lite dåligt castat i år med både grunduppsättning och gäster. Liksom Lina Hedlund hur kul är hon? Och tävlingarna är sämre i år tycker jag. Tur att ankan är med.

        Ja tävlingarna är tråkigare i år och de är mycket mer strikta med reglerna och låter inte de tävlande tänka utanför boxen.

      Haha, jag älskar bäst i test!
      Speciellt keyyo och Ankan, det är dessa två som gör programmet!
      Får dock panik på Carin eftersom om är grym på nästan allt hon gör men noll kul, inget underhållande i henne what so ever. Zzzzzx

    Jag har små sår i hårbotten. De bildas från hårfästets början vid pannan/tinningarna och några cm inåt. Bildar små skorpor som börjar blöda om jag råkar skrapa på dem.. Någon som vet vad det kan bero på eller hur jag kan lindra det? Tvättar håret varannan dag efter träning, har använt olika schampon så den är nog inte problemet.

      Tecken på för hög IQ. Botas med att se massor med PH.

      Det skulle kunna vara psoriasis! Inte alls kul om det skulle vara så, så jag hoppas inte på att jag har rätt (har det själv). Jag håller tummarna för att du kan komma på vad det är, och att det inte är det.

      Jag skulle prova tvätta håret med schampo som innehåller tjära, en eller två gånger i veckan. Brukar hjälpa sårig hårbotten.

      Låter som min psoriasis.

      Jag hade exakt samma, gick till läkaren och fick schampo på recept. Nu är det mycket bättre. Så kolla med vårdcentralen är mitt tips. Eller kanske ett apotek vet, finns kanske liknande receptfritt.

      Sluta använd massa prdukter.
      Kan vara psoriasis med, min bror har bara i hårbotten men i korta perioder.

      Det har jag haft, kan vara torr hårbotten blandad med psoriasis artrit Tor jag har det hette., Det som funkar för mig är daxxinshampoo utan parfym och hjärtats fuktande hårgel för torr hårbotten. Bara smeta på när det uppstår.

      Min pojkvän hade exakt samma problem men sen började han använda Daxxin mjällschampo. Nu har han inte alls några sår vid hårfästet som tidigare. Tror det kan vara något typ av svamp på huden som orsakade det plus att han har psoriasis.

      Det låter precis som mjälleksem/seborroiskt eksem. Schampot Fungoral eller Selsun funkar superbra för att lindra och läka. Köps på apotek ??

        Ja fungoral fungerar för mig också!

      För mig funkade balsammetoden mot sårig och torr hårbotten. Får kanske några skorpor per år nu, mot att ha haft dem heela tiden med peak på höst/vinter. Använder bara snorbilligt tvättbalsam från Eldorado (inte två sorter som många gör) och sedan har jag KKKC som stylingprodukt (har lockigt sprött hår så detta är kanske inte för dig, kan dessutom inte köpas i Sverige numera så importen är dyyyyr). Så, inget kemiskt tvättande, inga silikoner eller andra ”tilltäppande” ingredienser och ja, problemfri sedan över fem år tillbaka. Jag har dock inte psoriasis, så har du det är detta kanske inget för dig. men balsammetoden är oskadlig att pröva, så varför inte ge det en chans. Finns massa instruktioner kring hur man gör på nätet.

      Maria nila heal är ända som funkar för mig. Jävligt dyrt men Fan värt det.

    Vad är det ni önskar att ni visste för ett år sedan?

      Att jag fortfarande inte blivit gravid. (Försökt i 5 år)

        Har du fått någon hjälp från vården?

          Japp. Finns inga fel heller varken på mig eller min partner. Men just nu får man ej hjälp med IVF pga. Corona (vilket jag såklart förstår). Så det finns inte så mycket mer att få hjälp med

            Det var alltså jag som skrev denna kommentar, tydligen hade det smygit sig in ett ”H” som mitt namn ?

            Bor du i Sthlm el nära Sthlm? Isåfall, prova dr Nie. Akupunktur. Vet flera som blivit gravida efter att ha varit hos henne

              Eller Dr. Haan (också Stockholm) på Surbrunnsgatan

              Haha jag var med en kompis där. Så flummigt, akupunktur och rökelser över magen och sen rådet att äta duva. Tror mer på slumpen än att det där faktiskt hjälpte.

                Duva???? ?

              Ser Charlotte i SATC full med nålar framför mig nu

            Privata kliniker kör fortfarande på som innan ❤

              Alltså förlåt för okänslighet, men varför slösa resurser mitt i en pandemi? Behöver jorden fler barn, hur önskade de än må vara? Kan det inte vänta? Är barn en rättighet?

              Snälla, försök tänk i det stora hela och inte på individen.

                Skönt att du ber om ursäkt

                Hahahhahahavhahahava

            Kolla vulverinekoos på insta.

            Samma för oss! Vi har gjort tre ivf med stimulering men endast fått 2,5 tillbakasättningar totalt vilket alla var från samma omgång. Skulle gjort nu men blev inställt pga corona.

            Har du läst på om progesteron? Googla naturligt progesteron. Finns kräm eller tabletter. Gav en tub till min kompis och hon blev gravid månaden efter. ?

              Har man försökt i 5 år så har man testat progesteron och ungefär allt annat redan. 🙂

        Jag med! Eller 4,5 år nu! <3

        Nu när klinikerna inte kan hjälpa till vill jag tipsa om vulvorinekoos på ig. Känner många som blivit gravida tack vare hennes råd.

      Att den 15 år långa depressionen går att bota. Det blir bättre. Försök inte döda dig själv.

        ❤️❤️❤️

        På vilket sätt kom du ur den?❤️

          Affektfokuserad psykodynamisk terapi: ISTDP

      Corona

      Att vi skulle bli bostadslösa en vecka efter bröllopet.

        Oj, vad hände? 🙁

      Att livet inte alltid blir som man tänkt sig. Att jag abrupt avslutar mitt ideella arbete inom idrotten som jag varit mycket engagerad i, i väldigt många år (många timmars ideellt arbete varje vecka). Att några i styrelsen i den ideella föreningen och även idrottskompisar kommer att gå bakom ryggen på mig samt hålla på med massa skit. Att jag inte kommer att ha någon kontakt med mina idrottskompisar efter allt som hänt.

      Men även positiva saker.
      Att jag och min man inom ett år äntligen flyttar ifrån vår lilla lägenhet i centrala stan och köper vårat drömhus en liten bit utanför stan.

        Åhhh. Varit med om samma. Ideella föreningar och styrelser fyller en med lycka när det fungerar. River hjärtat ur bröstet när fel personer kommer på fel platser.
        Människor som bara driver frågor i egen sak och störtar allt arbete och åratal av slit.
        Plötsligt förblindas några och det som har fungerat genom åren, slängs överbord. Folk manövreras, mer eller mindre snyggt, bort och ut i kylan.
        Har sett föreningar gå från god ekonomi och full verksamhet till konkurs.
        Så oerhört sorgligt!

      Att jag borde lyssnat på mig själv och inte gjort en abort

      Att jag inte hade fått hjälp med körkort så det var onödigt pluggeri.

      Att trots all skit vi tvingats gå igenom som ofrivilligt barnlösa, trots missfall efter missfall, depression och fyra hela ivf-behandlingar så lyckas vi tillslut, och väntar nu vårt efterlängtade barn i sommar. Ge aldrig upp!

    Tror ni alla kan vänja håret till att tvättas sällan? Alltså en gång i veckan typ. Försöker vänja håret just nu men läste att tunt, skandinaviskt hår kan bli svår att vänja. Hur gör ni?

      Ja, det tror jag. Men det kanske kan vara bra att utöka dagarna steg för steg om man tycker att det är jobbigt, ta en extra dag innan man tvättar för att sen öka på ?

        Har kört två ggr/veckan i typ 1-2 år nu. Nu har jag börjat vänta ut en vecka och det är fruktansvärt de sista dagarna. Läst om folk som hållt på i flera år och ändå har det inte blivit bättre haha. Får se hur länge jag står ut. Har långt hår som tar tid att tvätta, det är därför jag vill tvätta sällan..

          Jag har lyckats pusha mitt hår till att tvätta dag 5. Men jag har tjockt hår naturligt och har inte lätt att få fett hår. Men redan sista dagen är det hemskt livlöst och tråkigt. Skulle inte klara en vecka trots bra grundförutsättningar!

      Tvättar mitt 2 ggr i veckan, räddningen är torrschampo..

      Har efter 5 år gett upp och gått tillbaka till varje dag.
      Men vet många andra som lyckats så det skadar nog inte att prova!

        20:35, kunde du inte ens vänja det till varannan dag? Har du skandinaviskt hår?

          Väldigt typiskt skandinaviskt hår tyvärr. Försökt med allt ifrån varannan dag till en gång i månaden. Resultatet blev alltid detsamma väldigt fett och stripigt hår.
          Men har som sagt vänner som lyckats så det är nog inte omöjligt för alla☺

        Samma här. Jag blir lite provocerad när jag bett om tips och folk skriker ”TVÄTTA MER SÄLLAN” på en gång och ”DET TAR TID FÅR HÅRET ATT VÄNJA SIG MEN DET GÅR FÖR ALLA JAG LOVAR!!!” medan jag försökt med detta i flera år utan resultat. Mitt hår blir fett typ 24 timmar efter att jag duschat oavsett hur ofta eller sällan jag tvättar, oavsett vilket schampo jag använder, oavsett om jag kör balsammetoden, oavsett hur mycket eller lite jag petar i håret, oavsett om jag har det uppsatt eller utsläppt. Har börjat acceptera att jag inte kan ha nytvättat hår mer än ett dygn.

          Haha tror du satta ord på vad jag många gånger velat skrika?

          Samma här men användar torr shampo varje dag . Börja med den efter duschen så hålla den längre. Men det är ganska äcklig efter 4 dagar. Jag har gjort det för 3,5 åren nu och det(olaplex) och frisören 2gånger om åren oC har långt hår nu??

      Upplever att med frisörschampo, och man fått håret riktigt rent, då håller sig håret rent längre. Fyra dagar och torrschampo dag 5 och så tvättar man igen. Och då har jag ändå alltid haft väldigt fett hår men detta var något som funkade för mig.?

        Nä alltså jag har använt allt som finns och kostar ett schampo under 200 vill jag inte ha det och det är helt enkelt så att folks hår är olika. Hade jag inte tvättat mitt hår på fyra dagar hade nog min familj trott jag var döende då det bara inte går. Så oavsett schampo har vissa människor bara hår som blir fett fort.

          Ja jag vet, jag har ju själv det. Nu är mitt frisörschampo slut så fick tvätta med ett vanligt Schwarzkopf häromdagen, blev fett typ direkt. Med mitt frisörschampo hände inte detta och då har jag inte gjort några ändringar i hur jag tvättar håret etc. Det är nog helt enkelt bara så att jag har hittat ett schampo som passar mitt hår svinbra, för jag har haft stora problem med fett hår förut.

      Jag upplever att Skandinaviskt hår, som är fint men med många hårstrån, sällan ser fint ut med avvänjningsmetoden.

      Känns inte som det går för alla tyvärr.. Jag har också försökt men det blir verkligen inte bättre. Jag tvättar varenda dag nu. Det går väl att köra varannan men det känns så otroligt äckligt andra dagen. Mår nog mer dåligt av att se skiten själv än vad håret gör av att bli tvättat så snabbt igen haha.

      Nope, är i stallet varje dag, dammigt, hö, halm, hästhår, sedan ut i skogen med allt som finns där, innan jag hoppar in i duschen och borstar igenom håret ramlar det ut både halm och granbarr, skulle inte vilja vet hur mitt hår såg ut om jag bara tvättade det 1 gång/vecka.
      Om jag dock bara var hemma, jobbade på kontor och hade fritidsaktiviteter där jag inte blev smutsig eller svettig tror jag absolut man kan gå flera dagar utan att tvätta håret varje dag 🙂

      Om man gymar flera ggr/vecka blir väl också håret smutsigt om man inte tvättar det?

        Hade också tvättat oftare om jag höll på med ridning. Det verkar råda delade åsikter om det där med gym, själv anser jag att svett inte gör håret smutsigt. Jag tycker att det räcker att skölja med vatten efter gym ?

        Hahah jag har oxå hästar och är i stallet varje dag, tvättar håret 1 gång i veckan.. nu under Corona (jobbar hemifrån) kan det ha råkat gå 2v mellan varven hehe..

          Hur överlever du det? med allt dam och smuts i stallet som blir när man mockar, fodrar, borstar hästen, för att inte tala om den svettiga hjälmen dessa extrem varma dagar, haha

            Jag var mycket i stallet förr. Har också tränat intensivt i perioder och därmed blivit helt dyblöt av svett i håret ofta. Ändå tvättar jag håret ca var 5:e dag. Tricket heter skölja! Jupp, man sköljer alltså ur svett och damm, med vanligt vatten, när man duschar (och eftersköljer med kallt vatten såklart men det gör man ju alltid). Tvättar håret (med produkter) gör jag bara ca var 5:e-6:e dag. Att skölja lite sliter inte alls på samma vis. Särskillt när man undviker hett vatten.

      Tror inte det passar fint skandinaviskt hår att tvättas endast en gång i veckan, eftersom håret ligger så platt mot hårbotten blir det givetvis fettigt snabbare. Själv tycker jag inte det känns värt att gå runt med fettigt hår flera dagar i veckan under en lång tid för att håret eventuellt ska avvänjas. Jag jämställer det typ med att man skulle gå runt och lukta svett. Det luktar ofräscht, även om man har i torrschampo, och ser så ovårdat ut. Gör det som känns bäst för dig.

        Åhh Fyfan, minns en kvinna som satt bredvid mig på en föreställning och luktade smutsigt huvud!!! Alltså smutsigt hår, huvud, hårbotten, allt ? mådde så illa och gick innan föreställningen var över.

      Alltså helt ärligt, jag har försökt i omgångar men det GÅR INTE! Jag har tunt, blont typiskt ”skandinaviskt hår” och det blir aldrig bättre.

        Jag har mellanöstern hår. Idag är det tjockare och ganska lockigt. För över 10 år sen var mitt hår rakt och tunt. Men mitt hår blir alltid flottigt efter andra dagen. Jag försöker tvinga mig själv att tvätta mitt hår var 3e dag.

      Med balsammetoden tror jag det går. Gick för mig iaf. Fast kanske inte exakt en gång i veckan. Snarare var 5:e dag i snitt, +-1 dag. Tvättar nog 5-7ggr per månad och håret känns supernice. Tvättade varje till varannan dag tidigare för håret var helt hemskt efter bara någon dag. Har kört balsammetoden i över 5 år nu och det funkar än. Tror jag tvättat med milt schampo (Blåa Bamse Dusch- & Schampo) i snitt en gång per år. I övrigt bara tvättbalsam (Eldorado = snorbilligt). Kör inget vårdande balsam efter så som många andra gör. Har däremot en vidrigt dyr stylingprodukt men det är en annan femma. Den påverkar inte hur ofta jag behöver tvätta håret.

        Balsammetoden är hu skit. Smutsigt och fett trots gnuggande i 15min och sköljning lika länge (satte timer), ÄCV skölj, risvatten. Inga produkter alls i håret… Näää, sämsta jag någonsin testat. Jag gav det 9 månader.

          Men tvättade du noga ur med schampo utan silikoner etc innan du påbörjade balsammetoden? Och sedan höll dig till enbart no-poo produkter när du stylade etc? Jag har nämligen också känt att det inte funkat periodvis. Men sedan har jag kommit på att jag ju passat på att ta lite bodylotion i håret när jag smörjt kroppen (gammalt trick). Det blir ju en del build up då och efter ett tag har balsammetoden då slutat funka. Men när jag kommit på detta, tvättat med milt schampo en gång och sedan kört balsammetoden efter det har det funkat som vanligt igen. Samma grej hände igen efter ett tag och då kom jag på att det var balsamet som kom i hårfärgningskittet (färgar var 6:e vecka) som var boven i dramat (massa silikon etc i). Men med en schampotvätt var det nollställt och jag kunde köra på med balsammetoden som vanligt. Synd att det inte funkar på dig iaf. För mig har det varit helt revolutionerande/22:47

            Känner man sig ens fräsch med den metoden?

            Ew, vem använder lotion i håret? Jq, jag följde metoden till punkt och pricka, tittade igenom alla produkter i ett program osv. Det funkade inte.

            Varför ha body lotion i håret?

              Frisörtrick mot frizz. Känt sedan gammalt. Massa stylister/frisörer gör det. Men som sagt, det blir build up. Här är ett exempel. https://www.dailymail.co.uk/femail/article-2846615/FOREVER-BEAUTIFUL-Want-shiny-hair-Try-body-lotion.html

              Synd att det inte funkade för dig. För mig har det varit revolutionerade. För håret har det inte gjort så jättestor skillnad. Håret är likadant nu som innan. Men för hårbotten. OMG! Revolutionerande som sagt. Att inte behöva tvätta lika ofta är ju också en rätt schysst bonus ☺

      Mitt hår vill ha tre tvättar/vecka. Jag kan inte heller vänja det. Platt, volymlöst och rakt. Fina strån över hela huvudet, typ definitionen på skandinaviskt hår. Det går inte att tvätta enbart en gång i veckan. Om jag inte ska utanför lägenheten kan jag strunta i tvättandet, men det är inte vackert.

      Jag har och har alltid haft flötig hårbotten och hår. Enda gångerna mitt hår har låtit bli att bli fett på en gång var när jag gick på roaccutan (mot akne) och det är starka grejer som torkar ut precis allt. Då tvättade jag håret en gång i veckan vare sig det behövdes eller inte. Numera ungefär var tredje dag, använder torrschampo dagligen för styling och att få bort fettet. Mitt hår är helt enkelt beskaffat på det sättet. Har också typiskt skandinaviskt hår för övrigt.

        Tack för alla svar! Det verkar helt klart som att vissa hår inte går att vänja! Det verkar rimligt att det skandinaviska håret blir fett för att det ligger platt mot huvudet. Undrar hur de med hårtvättning förr i tiden hehe…

      Hade tunt hår förr. Tvättade håret 2 ggr per vecka och var fint. Sen jag fick barn för flera år sedan har håret blivit så tjockt att hårstråna står rakt ut om de går av. Riktigt tjocka hårstrån som dessutom blivit bruna av hormoner (istället för blond som jag alltid varit.) Måste tvätta oftare nu. Jag tror det handlar om att välja rätt hårprodukter vilket jag inte orkar bry mig om. Fettigt hår? Välj mildare shampoon som inte torkar ut hårbotten.

      Jag har typiskt tunt, skandinaviskt hår och mitt hår skulle egentligen behöva tvättas varje dag. Torrschampo räddar det så att det kan tvättas varannan dag.

      Däremot har jag märkt att om jag tvättar det ordentligt (tänk frisörstvätt) och fönar det med en bra rundborste så håller det sig lite längre än annars. Lägger jag ned den extra tiden så räcker det om jag tvättar det var tredje eller till och med var fjärde dag. Med torrschampo. Längre än så tror jag dock aldrig att jag kommer kunna gå utan hårtvätt, tyvärr.

    Pinsamt hur Läckberg försöker att skylla ifrån sig nu när deras Coronatest via Heddacare, avslöjats!! Hon är en av grundarna och därmed ansvarig! Så trött på hennes offerkofta, hon vill bara tjäna pengar, hennes följare fattar inget tyvärr…

      Fast som delägare i ett större företag HAR man inte koll på alla beslut som fattas under en. Det vore helt omöjligt. Hon har investerat i det, det betyder inte att hon arbetar i företaget. Sen är hon absolut ytterst ansvarig, men det skriver hon ju också..

        Hennes ansvar beror väl på hennes roll. Sitter hon i styrelsen är hon absolut ansvarig.

          Ja, det var ju det jag skrev? Testa läs

      Undrar vad som hänt mellan henne och Saliba?

        Hon har ju förklarat varför hon anlitar en till att arbeta med kommunikation och PR, varför måste det ”hänt” något?

          Jag tror inte att det är hela sanningen ☺️ Men det visar sig

            Tror inget har hänt heller

      Det vill väl alla som investerar, varför skulle hon vara ett undantag.

    Hej! Jag reagerar väldigt starkt under många situationer. Mina känslor tar lätt över och det leder till att jag kan säga och göra saker jag egentligen inte menar. Det här händer endast då jag är med någon som står mig nära, annars är jag utåt sett väldigt lugn och tystlåten. Har börjat med mindfulness och lyssnar på ljudböcker om att hantera känslor men tänkte kolla med er om ni har några tips eller vill berätta om era egna erfarenheter?

      Uppenbarligen kan du ju kontrollera dig när du är bland folk du inte känner så väl så det verkar tyda på att du kan styra och kontrollera fig men väljer att flyga ut mot dina nära för att du skiter i att såra dom eller inte respekterar dom. Varför kan du inte knipa igen mot dessa?

        Skulle snarare säga att jag är konflikträdd och sällan går in i diskussioner med andra än mina nära. Det är inte så att jag ryter till från ingenstans och sårar någon bara sådär, utan när svåra ämnen tas upp och jag och personen är av olika åsikter, jag känner mig oförstådd osv så byggs känslorna upp och tillslut kan jag inte hantera dem

          Måste tillägga också att jag t.ex. kan bli väldigt ledsen eller sårad av något som händer utanför hemmet men låter känslorna komma först när jag är hemma så att ingen annan ska märka att jag har tagit åt mig.

            Jag har också svårt att visa känslor, om det är på jobbet eller liknande ignorerar jag det, men är det tex en vän som sagt eller gjort något som sårat mig, så går jag hem, är ledsen, lugnar ner mig, och några dagar senare träffas vi, sätter oss ner och jag kan lugnt och sansat förklara hur jag kände och varför min kompis sårade mig.
            Du måste träna på att kommunicera, men göra det när du är lugn och sansad så att inte känslorna tar överhanden

          Jag tror att du måste sluta diskutera, om du känner att personen du pratar med inte förstår dig, sluta diskutera och acceptera bara att ni tycker olika.
          Det kan även vara så att har ni olika åsikter spelar det ingen roll vad du säger, personen du pratar med tycker att den har rätt, du tycker att du har rätt, ett dött lopp, då är det lika bra att ni sluta diskutera och accepter att ni tycker olika.

      Jag är likadan.. har borderline ?

      Kan ha att göra med hur du mår i grunden. Du kanske behöver ta tag i och bearbeta saker? Så tror jag det varit för mig. I pms eller när jag varit full har jag tidigare gjort och sagt saker som jag sedan ångest mot pojkvänner. Men efter att ha gått i terapi och fått hjälp att hantera relationen till en av mina föräldrar så har mitt grund mående blivit mer stabilt.

    Finns det någon bebyggelseantikvarie här eller känner någon som är? Funderar på att söka in till det på GU i höst pga älskar äldre arkitektur och vill jobba med det! Men finns det jobb och hur är utbildningen?

    Ni som är gifta/sambos, vad tycker ni om era svärföräldrar? Känns som att folk överlag inte vill prata om det pga kan ställa till det så säga, lättare att vara anonym på ÖS. ? Jag har lite svårt för min mans föräldrar pga vi matchar inte som personer.. men håller god min inför min man, men eg är jag lättad varje gång de åker hem.. hur är det hos er?

      Går bra ihop med min sambos styvpappa men inte med hans mamma och syster. Tycker systern är så fruktansvärt jobbig och har svårt att prata med mamman.

      För oss båda så funkar det bra. Mina föräldrar har till och med sagt rakt ut åt mig hur mycket dom gillar min fästman!

      Mina svärföräldrar bor en bit bort så behöver alltid sova över när vi är där. Är utmattad när jag kommer hem. De är helt okej men det är jobbigt att va där. De pratar 50/40 på sitt hemspråk och svenska vilket är rätt segt. Det pratas mkt om vikt, det ska vägas och noteras vem som har gått upp eller ner av föräldrarna och syskonen. Mig lämnar de dock ifred. Tycker det är mkt jobbigt dock.
      Har matallergi (ingen jättejobbig) och får dessutom ganska dålig mat.

        50/50 ska det va asså

        Guuud, känner igen det där med hemspråk också. Samma här, vi är också tvåspråkiga men är inte bekväm att prata mitt hemspråk, håller mig helst till svenska så blir ju att jag sitter mest tyst. Och kommentarerna… en gång pekade min svärmor på mina finnar och ba ”du har något där..” jag ba ”ja, finnar?? Inte askul att peka och påpeka det..” ? nu i efterhand skrattar jag lite åt det, men herregud vad jag var irriterad när det hände.

      Älskar min sambos familj. Vi har varit på semester ihop flera gånger och de har semestrat med min familj ett par gånger. Nu under corona umgås via genom messenger-video.

      Min sambos pappa dog innan vi träffades och han har ingen kontakt med sin mamma på grund av hur hon har behandlat honom illa.

      Nu när vi har barn ihop kan jag sörja att barnen inte har en farmor och farfar.

        Skaffa nya! Finns massa gulliga gamlisar!

          Jag har skilda och omgifta föräldrar så vi har extra mormor och morfar till barnen. Det är vi så klart tacksamma för då vi har fin relation till alla ”föräldrar” på min sida. Som granne har vi en ensam farbror som vi hjälper mycket och som barnen tycker väldigt mycket om. Men du har rätt så klart, behöver inte vara en riktig farmor eller farfar, det är bara jag som ibland kan bli ledsen över det. Barnen själva saknar nog ingen de aldrig haft.

        Hoppas verkligen inte du säger till din sambo att du ”sörjer” att hans barn nu inte har en farmor/farfar. Om någon har rätt att sörja är det din sambo, inte du eller dina barn? Det finns andra i er närhet. Han har förlorat en förälder och skadats av en annan, stackars honom. Sånna kommentarer sätter sig hårt hos oss som inte fick en Svensson-familj.

          Du behöver inte oroa dig för vad jag och min sambo pratar om?

      Älskar min svärmor med kraften hos hundra glödande solar. Första gången hon träffade mig lånade hon ut sin folkdräkt så att jag skulle fira midsommar i den. I julas fick jag dräkten av henne i julklapp och hon gick en kurs på hembygdsföreningen och lärde sig sy en dräkt åt min man så att vi skulle matcha. Hon fyller vår bil med bär, sylt, saft och grönsaker från landet när vi hälsar på och tar tåget till oss för att hänga här en helg då och då. Svärfar är tyvärr borta men jag hann lära känna honom och vi var också tighta. ❤️ Bra människor som fostrat en fantastisk man.

        Åh så fint! Önskar också att jag hade en sådan relation till mina svärföräldrar! Min mamma säger öppet hur mycket hon älskar min man, som om han vore hennes son, så deras relation är fin. Men jag har inte alls samma relation till hans.. ?

        Drömrelation! Glad för er skull.

        Wow vad vackert skrivet. Blev rörd på riktigt. ?

      Hade världens mest underbara svärföräldrar tidigare. Hade tilloch med bättre relation till dem än mina egna föräldrar. Men den man jag sedan gifte mig med… jisses min svärmor alltså finner inga ord.

        Berätta mer! Blev nyfiken nu ?

      Jag älskar mina svärföräldrar! Har dubbla ”uppsättningar” då sambons föräldrar är skilda. Älskar deras nya partners också. Och alla syskon! Helt fantastiskt att få umgås med dem. 🙂

      Jag är varken gift eller sambo men har varit tillsammans med min kille i tolv år. Han har skilda föräldrar och ingen relat tala om direkt med sin farsa följdaktligen har inte jag det heller. Men hans mamma och jag är typ bästisar. Vi ses ofta på middag allihop men jag och hans mamma ses ofta på tu man hand och fikar eller dricker vin och käkar middag. Jag bor långt ifrån min egen familj och det är skönt att ha en extramamma i staden jag bor i.

      Min mans mamma och ena syster är milt sagt väldigt speciella människor. Men har lärt mig att inte alls bry mig och opassande och märkliga kommentarer. Hans andra syster kommer jag jättebra överens med och hon är helt underbar.

      Min kära svärmor frågade en gång om jag inte ska operera min näsa, för sen såg lite sned ut tyckte hon ?‍♀️hon vill gärna påpeka att jag ska vara mer som hans speciella syster ?‍♀️

        Men va?? Fy fan vad hemsk kommentar ?? Hade fan bojkottat dom efter det… ?

          Ibland känner jag faktiskt också att jag vill bojkotta de, men känner att jag vill vara den bättre personen. Hon har sagt många många dumma saker, men tror att hon faktiskt bara har svårt att filtrera det hon ska säga. Jag vill iaf försöka tänka att hon inte säger så för att vara elak.

          När vår dotter var nyfödd sa hon tex att dottern har skorv för jag inte torkar hennes hår när jag duschar henne ??‍♀️.

            Wow, kuddos till dig som vill vara den bättre personen. ?? Jag hade inte varit lika stark i det ? utan bara sagt ”hadee!!” om svärmor var på det viset.

            Hoppas det blir bättre i framtiden och att din svärmor inser vilka rövhattskommentarer hon säger?

              Tack och lov så träffar vi inte de särskilt ofta. Men Man kan alltid hoppas på att hon inser att vissa saker inte är riktigt okänsliga som hon säger. ??

      Jag står inte ut med mina svärföräldrar. Det var lite bättre förr, men de har bara blivit bittrare och jobbigare med åren. Svärmor är hypokondriker utan dess like och kommer nog snart åka på Corona eftersom hon åker in på akuten helt i onödan stup i kvarten. Hon är för övrigt väldigt elak mot min sambo. Min svärfar är mest ett mähä som bara hänger omkring och är tystlåten, skämtar lite opassande emellanåt. Tror han inte vill ngt hellre än att slippa sin fru, men hon backade honom när han gjorde väldigt udda val under min sambos uppväxt och det känns som han betalar av ngn tacksamhetsskuld och därför stannar nu.

        Varför är så många äldre män så otroligt socialt inkompetenta? Haha

          För att vi tillåter det. Dessa socialt inkompetenta män har oftast en fru som täcker upp och slätar över hans inkompetens och skrattar lite nervöst åt hans dumma skämt. De borde få stå där och ensamt ta ansvar för deras urbota dumhet.

            Stön! Så jobbigt när deras fruar förväntar sig att man ska spela med också (”kvinnor emellan”) när de slätar över sina mäns bristande kompetens , och att man ska förstå att ”han är ju inte så bra på sånt”. Så står man där och väger om det är värt att förstöra stämningen genom att inte alls ”förstå” att Per-Inge inte klarar att slå på kaffepannan själv på morgonen, eller om man bara ska låta den generationens tänk självdö….

      Mina är fantastiska. Fina människor och vi kommer bra överens ❤️

      Står väldigt nära både svärmor och svägerskan. Svärmor är en riktig dröm-farmor till vårt barn. Svägerskan en av mina bästa vänner. Har en bra relation till svärfar också. Jag umgås ofta med dem när min man jobbar, haha. bor inte i samma stad som mina föräldrar och syskon så tycker det är underbart att ha mannens familj att umgås med.

      Vi har en bra relation men inombords blir jag tokig på dom. Dom behandlar min pojkvän som ett barn. Dom vill gärna ha koll och smsar honom flera gånger om dagen. Om vi gör en biltur till en annan stad så vill dom alltid veta om vi har kommit fram. Vi är i 30-årsåldern.

      Jag hade ett flera timmar långt samtal om kvinnomisshandel med min svärfar som slagit både min sambo och hans mamma. Inte så bra med andra ord

      Har inga svärisar just nu (är singel) men gud vad jag älskade mina senaste. Älskar dem fortfarande ❤ Vi blev alla helt knäckta när det tog slut mellan mig och mitt ex. för att vi inte skulle vara en familj längre (alltså jag och svärisarna). Vi är ju vänner idag, men det är inte samma sak (dessutom är det beränsat hur nära vänner man kan vara när en ny svärdotter kommer in i leken om man vill värna allas känslor och så). Det tog flera år att komma över svärisarna medan det kanske tog ett drygt halvår att komma över exet. Men så var vi ju också en perfect match personlighetsmässigt, jag och svärisarna. Exet hade jättetrevliga syskon också men där klickade det inte lika starkt. Det var just svärisarna, och en av systrarnas make, som jag bara klickade heeelt perfekt med. Så det är klart att det handlar om personlighetsmatching mer än någonting annat.

      Älskar min sambos familj. Står nästan närmare dom än min egna. Undantaget mitt ena syskon.

    Finns det någon lite konstig, introvert, halvsnygg tjej här som lyckats dejta/ bli ihop med en skitsnygg utåtagerande kille? Ursäkta indelningarna men hoppas ni förstår vad jag menar. Jag är alltså tjejen som är intresserad av den perfekta killen som säkert kan få vem som helst.

      Ja!

        Jag med! Är superintrovert och min kille är ally annat än det, däremot ligger vi nog ganska nära varann på snygghetsskalan (: Men han är nästan 2m lång och har världens charmigaste leende, han kan nog haffa dom flesta (;

      Utåtagerande = aggressiv. Utåtriktad = social. Bara en FYI…

        Oj hahahah menade såklart utåtriktad!!!

      När jag träffades var jag superblyg och hade lika mycket ångest som jag hade akne. Han var gyllenbrunt solbränd, två meter lång och humor och charm som fick alla att falla som furor. Det var sju år sedan och vi är himla lyckligt gifta. Han är bäst ♥️

      Ja! ?‍♀️ Vet inte vad du menar med konstig, men definitivt blyg. Och min kille är superutåtriktad – tidigare rykte om sig att vara ”player”, numera far till våra två barn ?‍♀️

      Yes! Jag är kanske en sexa på en bra dag, min sambo är definitivt en nia och ser ut som han passar in i valfritt pojkband. Jag är introvert, och lite halvknäpp, han är en sån som kommer överens med precis alla. Vi har varit tillsammans fem år i år.

        Tack för era svar! 😀 Det finns hopp alltså haha

          Problemet är bara att snygga och utåtriktade killar sällan är trogna. Särskilt när de är ihop med en ”fulare” tjej. Men det man inte vet lider man ju inte av.

            Fast nej, nu hittar du på 🙂

              Som sagt, det du inte vet lider du inte av. 🙂

                Du hittar fortfarande bara på ?

      The reacher and the settler ?

        The fictional power positions (made up by an original neck beard) ?

      Ja, motbattreliv på Instagram! Väldigt alldaglig tjej men hennes sambo ser ut som en fotomodell typ. 🙂

    Ååh är så glad att green day i sthlm blev flyttat och inte inställt!!! någon mer som ska gå på den konserten och är lika glad som jag???

      Ledsen pga framflyttat, hade sett fram emot det så mycket. 2021 får bli ett bättre år helt enkelt

        Ja visst, det är länge att vänta. Men bättre än inställt?

    Hur har ni bearbetat trauman och jobbiga händelser? Är det värt att försöka ta tag i det själv eller är det bättre att ta kontakt med sjukvården och få hjälp?

      Via samtalsterapi. Det bästa jag någonsin gjort!

      Inte så bra märker jag nu 44 år gammal.

      Ältar ofta gamla trauman för mig själv när jag är ensam hemma eller på långpromenader.

      Sådant som hände när jag var 15-18 år och några händelser till genom livet som missfall, separation mm.

      Men på något sätt hjälper det nog. Men det hade nog varit bättre om jag kunde släppa och glömma.

      Beror helt på vad du har för förhållningssätt. Fastnar du lätt i destruktiva tankemönster och har svårt att se lösningar eller att sätta gränser kanske det är bra att tala med någon.

      Kan rekommendera boken ”Lev som du vill och inte som du lärt dig”- Jeffrey Young. Växte upp med en missbrukande pappa och bar på ett tungt bagage, sökte hjälp hos en psykoterapeut dom arbetade med schema terapi och det har verkligen förändrat mig på så många plan.

      Terapi 1 1/2 år. Bästa jag någonsin gjort. Fundera på hur mycket dina trauman och jobbiga händelser påverkar ditt liv. För min del hade jag mått dåligt närmare 15 år och försökt ta tag i det själv, men det gick inte insåg jag.

      Beror på vad som hänt och hur lång tid som gått, men känner du att du behöver bearbeta det eller att du inte mår bättre efter en tid är det en bra idee att prata med någon kbt, terapeut, psykolog eller liknande för att få hjälp att hantera det.

      Skaffa hjälp!!! Även om du kan själv, varför ska du? Det är lite som att ha ett tak som brakar ihop och sedan gå takläggarutbildning för att sedan kunna lappa ihop det själv, istället för att ringa en takläggarfirma som skickar ett helt proffsteam. Tro mig, jag vet. Jag är världens största ”kan själv”-person. Och det går. Men det tar lååång tid och resultatet blir sällan lika bra som när man tar proffshjälp. Så varför slösa med det värdefullaste mest oersättliga man har = livstid. När man nu inte måste menar jag…

    Musiktips sökes. Chill, svängig (mellan 70-tal till 00-tal), jazzig, soulig, melodisk musik! Haha hoppas någon fattar vad jag söker. ?Alltså typ som Move on up med curtis….Tack på förhand ❤️

      LoFi!
      Du kommer älska!

      Tror jag är lite off, men får ändå någon känsla av att du skulle kunna uppskatta Tom Odell 🙂

        Åh tack för att du påminde mig om honom! Är kass på att komma ihåg artister jag gillat förut.

    Byta jobb under föräldraledighet/säga upp sig ? Tips och råd tack!! ? Hur hade ni gjort?

    Jag skall börja jobba igen den 6e maj, och har hela tiden tänk att jag skall jobba en termin (är förskollärare) och sedan söka annat pga olika saker. Men ett jobb dök upp som jag verkligen varit sugen på, och jag sökte. Jag har nu blivit kallad på intervju 29/4, en vecka innan jag skall börja jobba. Idag mailade min chef och undrade hur jag tänker inför hösten, och jag svarade då att jag har tänk jobba 100%. Men det känns så jävla pissigt att ”låtsas” som att jag skall jobba men att jag tänkt byta? Även om jag ej får detta jobbet kommer jag söka annat. Hade ni ”varnat” chefen att ni söker jobb så att hon kan tänka på det inför planeringar eller endast sagt något när ni fått nytt jobb och behövt säga upp er? Om jag får jobbet kommer jag behöva säga upp mig typ första dagen på jobbet.. Till saken hör ju också att jag blev gravid direkt när jag började detta jobbet, känns som jag bara tagit upp en plats liksom. Förlåt för rörigt inlägg men jag har sån jävla ångest inför detta ?

      Om intervjun känns bra och du får jobbet så kör på!! Du är inte skyldig din nuvarande arbetsplats/chef någonting! Dock får du kanske säga till om du ska ha nuvarande chefen som referens, (så chefen inte blir chockad över samtalet) men om hen inte är referens, så hade jag väntat med att säga något. ☺️ Lycka till!

        Jobbet kommer jag ta om jag blir erbjuden! ? tänkte mer om jag skulle säga till chefen att jag letar annat, med tanke på att hon frågar mig angående hösten.. Det ska tilläggas att jag sökte jobbet via visma receuit, där gör man en profil med erfarenheter, utbildning osv. Är lite orolig att chefen har sett att jag lagt upp mig där.. Och därför frågat mig om hösten..

      Jag tycker att du inte ska bry dig.
      So what, säg upp dig första dagen och ha inget dåligt samvete. Nu är det inte taskigt menat, men någon måste göra jobbet, om det är du eller någon annan struntar din chef i. Och vad hjälper det dig om du förvarnar? Tänk om du inte får jobbet du sökt precis och blir tvungen att jobba kvar på ditt ”gamla” jobb i 6 månader till 1 år till… behöva gå till jobbet och tänka på, att man har sagt att man vill sluta, men ”får inte till det”…. det hade jag tyckt skulle ha varit mycket jobbigare…

      Glömde även att skriva att du INTE ska ha ångest över att du blev gravid, sånt händer, oavsett om det var planerat eller inte. ?

      Om en chef bli irriterad eller arg pga en graviditet så är frågan om du ens vill jobba på en plats där en chef är på det viset!

      Det ska tilläggas att jag sökte jobbet via visma receuit, där gör man en profil med erfarenheter, utbildning osv. Är lite orolig att chefen har sett att jag lagt upp mig där.. Och därför frågat mig om hösten.. Frågan kom en dag efter att jag sökte jobbet ? så sjukt pinsamt om hon sett min profil och cv, och så svarar jag glatt ”jag har tänkt jobba 100%” ?

        Om det hade varit så, kan du alltid säga ”Planerade jobba 100%, sökte jobbet för skoj skull”. Flera på mitt jobb söker jobb ibland för att se om de blir kallade på intervju sen tackar nej. ☺️

      Jag gjorde så.
      Tänkte att får jag inget annat innan det var dags att komma tillbaka hade jag jobbat kvar på mitt gamla tills jag fick en annan anställning.

      Men fick annat och ringde då och sa att jag blivit erbjuden ett annat jobb som jag bara inte kunde tacka nej till.
      Då lät det som att ngn kontaktat mig, lite överraskande.:)

      Nej alltså chefer vet ju att folk byter jobb. Du är inte skyldig henne nånting.

      Tills det att du har blivit erbjuden, förhandlat och signerat för ett nytt jobb är du inte skyldig att meddela din nuvarande arbetsgivare något. Att du får skuldkänslor är mänskligt och tyder på att du har god karaktär. Men tänk på dig själv i detta fall.
      Lycka till!

      Säg inget på nuvarande jobb, din plan är ju att jobba kvar där tills du får ett ny anställning, och det vet du inte när det sker.
      Sök nya jobb, och när du får ett jobb informerar du direkt din chef, du har ju lite uppsägningstid så då får dem planera på den tiden.
      Förstår att du känner dig elak, men folk slutar, blir gravida, sjukskrivna, mm, hela tiden, det är chefernas jobb att lösa så verksamheten funkar, inte ditt 🙂

      Vet inte om det kanske går att dra vit lögn om att du eventuellt behöver förlänga ledigheten med ett par månader. Då vet chefen att du kanske inte kommer tillbaka direkt i alla fall. Anledningen kan vara att barnets pappa måste skjuta fram sin ledighet pga superviktig jobbgrej eller att det blev strul med förskoleansökan. Är inte jätteovanligt att man får tänka om när man tänkt komma tillbaka. Säg att du kan lämna definitivt besked om två veckor, då kan du ju höra av dig när nya jobbet är påskrivet. Tycker det är fint att du verkar empatisk och tänker på att försöka informera och underlätta 🙂

    Familjeliv!

    Jg är gravid i v 31+5 och Min livmoderhals är mellan 2-2,5 cm. Vilket tydligen är för kort för denna tidpunkt i graviditeten.
    Har någon erfarenhet av detta, kom ert barn tidigare eller till BF?

      Har inget svar på din fråga, men varför har man ”mätt” din livmoderhals? Av vilket anledning gjordes det?

        På rutin där jag bor (utlandet). Gyn skulle känna efter om allt stog rätt till och märkte då, att hon inte komma in utan att det tog emot ”för snabbt”.

          Haha.. va?

            Varför är skulle det vara så konstigt. Det är en genuin fråga.

      Det sa om till mig med när jag blev undersökt i Montenegro.
      Det ar med andra barnet -blev igångsatt efter 12 dagar.

    Någon som har några tips för backpacking i Sydamerika och Asien? 🙂

    (för sommaren 2022 ;D)

      Kolla in Lonely Planets on a shoestring-serie. Använde deras South-East Asia on a Shoestring när jag backpackade i sydost-Asien och det var ofattbart hjälpsamt. Fanns bra tips för övernattning och mat även i den minsta lilla hålan.

      I övrigt så är mitt tips att inte glömma Laos. Det är lätt att det faller ur planerna när det finns så mycket annat att se, men jag tyckte det var ett fantastiskt land. Vientiane kan du dock skippa då det var en överskattad stad. Enda anledningen att ta sig dit är för att ta nattåget till Bangkok. När jag tog det var det bara öppnat för något år sedan och att få uppleva Tuk-Tuk-chaufförens första möte med en järnväg var otroligt häftigt. Hur han först inte vågade åka över spåret till att han stod i två timmar och väntade på tåget med oss bara för att få se det. Själva resan var sedan riktigt behaglig.

      Viktigt att minnas är att olika inrese-sätt ger olika visum. Tar du tåget in i Thailand får du (fick du då i alla fall) bara femton dagars visum, medan du får 90 om du flyger in. Vi ansökte därför om visum på det thailändska konsulatet i Vientiane innan resan till Thailand. Detta är dock småläskigt då man måste lämna ifrån sig sitt pass, men detta leder mig osökt in på mitt sista tips:

      Att resa i dessa delar av världen kan ibland kännas oerhört primitivt och osäkert. Du beställer en resa från Bangkok till Ko Tao till på torsdag och får en liten lapp i handen och information om att befinna dig i ett visst gathörn på torsdagskvällen. Du kan sedan slängas av bussen mitt i natten i någon liten byhåla med löftet om att en annan buss snart hämtar dig. Det känns helt sjukt märkligt och olustigt, men inte en enda gång under mina sex månaders backpackande blev det fel. Jag kom alltid fram helskinnad dit jag skulle. Lita på kaoset bara.

      Och skaffa ett kontokort med gratis uttag i hela världen… Eller snarare: Skaffa två.

    Tror ni att jag kan flyga till Frankrike på semester den 20 juli?

    Oroar mig för pengar och avbokning.

    Vad är oddsen för en flygresa inom Europa?

      Jag skulle inte räkna med det i alla fall.

      Verkligen inte. Odden är nog väldigt höga.

      Nej. Närmast noll chans skulle jag säga.

      Nej, släpp den drömmen.

    Hur är det att bo i fjällen hörni?? Är sugen på att flytta till Åre eller liknande 😀

    Någon som bor/bott i fjällen?

      Drömmer om samma. Skulle vilja bo i Åre by?.

      Det är stendött & kallt när det inte är säsong. Sommar typ en månad mindre än södra Sverige ?

        Dött? På sommaren hänger dom riktiga byborna vid sjön, cyklar på fjället eller så hälsar man på i Trondheim över helgen.

        Beror väl på vad du är ute efter? De flesta gillar naturen och då finns det massor att hitta på. Vill du partaja ska du kanske tänka om?

      Bo i Duved istället ❤

    Funkar orgasm gelen den lila tuben?

      Nej.

      Nej, känns som tigerbalsam i hela muttan. Förfärligt.

        Håller med!

        Precis så

        Den ska ju ändå inte vara i muttan väl?

      För mig har den funkat. Men orgasmen känns lite forcerad och ”plastig”, vet inte varför.

    Vill komma över tanken på att smal = lyckad och lycklig.
    Har i hela livet tyckt att jag var tjock även när jag var underviktig.
    Nu är jag närmare 30 och har kanske 10 kg ”övervikt”
    Vet att jag inte anses tjock men kan inte låta bi att sörja att jag inte längre är smal så som jag hellre aldrig känt mig som.
    Det spelar ingen roll hur klok man kan vara i teorin. Ser jag en lite rundare tjej tycker jag synd om henne, om ”oss”.
    Normalt är jag en stark tjej som få kanske skulle tro tampas med dessa tankar. Hur kommer man över det här? Någon som känner igen sig?

      Varför tycker du synd om dom? Jag är själv lite rund och skulle aldrig vilja att någon tycker synd om mig för det. Det är synd om dom som inte tycker om sig själva hur dom än ser ut, typ du!

        För att det är oattraktivt

          Enligt dig och säkert många andra, ja. Men vilken tur att smaken är som baken då?

          Fast det är det väl ändå inte. Vad som är attraktivt är utstrålning och hur man bär upp sig själv. Inte om man är smal eller tjock. Kom ihåg Miss Joan i Mad Men. Nu kanske hon inre är direkt tjock men ändå ”tjockare” än vad vi brukar se i tv-rutan, utan att be om ursäkt för det. Så jäkla het och sexig. Och även om hon hade varit större hade hon varit lika het och sexig, just för sin utstrålning och hur hon bär upp sig själv. Det är det vi måste lära oss. Att bära upp oss själva med stolthet, vare sig vi är tjocka eller smala. Det är snyggt.

            Jag håller med. Och jag får ofta höra att jag är attraktiv, framstår som självsäker osv. Men det är just det jag vill komma över att jag har ett fettförakt pga en samhällsnorm.
            Det spelar ingen roll i mitt huvud att utstrålning är mer. Tittar jag på en kropp inkl min egen som bär extra vikt ser jag en osund kropp vilket äcklar mig. Jag vill inte ha dessa tankar och undrar hur man kan få bort dem?
            Jag förstår var ifrån kroppshatet kommer ifrån men känslans sitter för hårt.

              Jag måste vara felvaggad. 🙂
              Jag äcklas av ”för” smala människor, i synnerhet kvinnor. Föreställer mig att de är elaka, hårda, objektifierade, svältande, tråkiga, utseendefixerade, luktar illa, lössläppta mm.

                Har du pratat med en smal någon gång eller har du bara Cruella DeVille som referens?

                  Jo, jag har ju det. Därav mina fördomar/erfarenheter om att om man inte får i sig tillräckligt med näring så skrumpnar hjärnan ihop. Man blir osmart helt enkelt. Ren biologi. Det är anledningen till att man kallar tränings- vikt- och utseendefixerade människor för korkade. De är ju det.

      Känner igen allt du skriver ?!! Har tyvärr inget tips hur man kommer över pga är fast i samma tänk. ? Försöker ändra ordet ”tjock” som något icke-negativt i min hjärna. Att vara tjock innebär inte att man är mindre smart, mindre snäll eller mindre värd än någon som är smal. När någon säger saker som ”jag känner mig tjock” brukar jag ifrågasätta vad de menar, oftast inser de som säger så också hur dumt det låter. Du kan inte känna dig tjock – Du kan känna dig trött, seg, klumpig etc men inte tjock. Och att tjock borde sluta användas som något kränkande, utan som en beskrivning helt enkelt (utan negativ betoning).

      Känner igen mig så mycket. Har inte lyckats gå ner i vikt sen jag fick barn och tänker VARJE dag på min äckliga dubblhaka och hur tjock jag är nu, tittar på bilder på hur snygg jag var innan osv. Ingen skulle kunna tro det om mig men jag tänker på det konstant. Hatar mig själv för det också. ;(

        Mitt bästa tips är att följa Stina Wollter om du har Instagram.

        Tyvärr stämde det för mig. Gick ner 20 kg, och har nu en ”idealkropp”, jag är på riktigt hundra gånger lyckligare. Så för mig var det enda sättet att komma över det att nå mitt mål. Sen att jag mår 1000 ggr bättre rent hälsomässigt är bara ett plus. Jag har dock inga tips för att släppa på ditt fettförakt, Jag har det dock inte och tycker alla är fina som de är. dmen jag tänker någonstans att vi människor är så biologiskt skapade till att vilja vara attraktiva, och god hälsa ses ofta som något attraktivt och att vara tjock indikerar att man inte har god hälsa, så det kanske bara är något biologiskt fenomen. Sen tror jag inte vi är skapta till att vara överviktiga egentligen, så det kanske också krockar med ”naturen”. Hoppas ingen tar illa upp av det jag skriver för jag menar inget illa, försöker bara komma på varför så mycket fettförakt finns.

          Biologiskt är det definitivt inte. Kvinnors medelvikt har sjunkit ganska drastiskt. Förr i tiden var det sunt, mycket attraktivt och tydde på stor rikedom och välmående att vara ”fet”. Zorn-kvinnorna var idealet. Jag är övertygad om att kvinnokroppen ska ha rätt mycket fett på sig, biologiskt.

          Hur gick du ner?!?

            Träning och bra kost

      Vet precis vad du menar. Mitt mål för 2020 är att kunna titta på mig själv i en helkroppsspegel och vara nöjd.

      Tycker också synd om tjocka människor, kan inte hjälpa det. Brist på karaktär/omdöme. Måste arbeta bort det!

        Tänk på vad som verkligen skördar liv: stress, psykisk ohälsa, missbruk, dåliga familjerelationer osv. Det är sånt fokus på övervikt, som att det är det värsta som
        kan hända en. Som att om du lyckas kontrollera din vikt så ”har du karaktär” och har lyckats med livet! Du kan vara hur smal du vill och ändå må skit. Hellre några kilo för mycket och tillfreds med mig själv än smal med oro och ångest!

          Personligen kan jag koppla allt det ovanstående till en högre vikt hos mig själv. Ohälsa pga stillasittande som gett extra vikt. Matmissbruk stress över det och ångest som gjort att jag undvikit vissa sociala situationer. Går att koppla de till vikt liksom

            Alla som har några extra kilo på kroppen sitter inte stilla varje dag, eller har ett matmissbruk. Du kopplar ihop andras kroppar med ditt förflutna. För dig verkar psykisk ohälsa lett till extra kilon, som i sin tur fick dig att må ännu sämre. Om du lyckas skilja på dina jobbiga tankar och din kropp så kanske du kan se att det det finns människor som är lite tjocka OCH alldeles lyckliga!

              Jo du har nog rätt 🙁
              Men sen ser jag folk som tex Lady Dahmer som förespråkar kroppspositivism men som enl min uppfattning inte gör annat än att klaga på sin feta kropp och hur snygg hon var innan hon blev fet.
              När en förebildsperson beter sig så blir det så förvirrat

                Följer ej Lady Dahmer, men å andra
                sidan: vad spelar det för roll vad hon tycker? Hon pratar ju om sig själv? Om du accepterar dig själv så spelar det väl ingen roll om någon annan klagar på sin kropp?
                Hela samhället är ju uppbyggt kring utseende och vikthets, och alla trillar vi dit. Inte konstigt egentligen. Jag är dock övertygad att du måste frikoppla dig från andras åsikter, såväl samhällets som specifika personers röster, för att du hitta ro i dig själv.

                  Den här lady Dahmer försöker bara inbilla sig att hon mår bra, och gömmer sig bakom någon sorts bopo-fasad när hon i själva verket hatar sin kropp och önskar hon vore smal.

                    Klart hon önskar att hon var smal med tanke på hur mycket skit tjocka får ta emot?

                Alltså lady dahmer och faymee går ej att jämföra med andra tjocka. De bara sitter mestadels om dagarna och äter väldigt mycket. Många andra tjocka som faktiskt ser bra ut rör på sig och tränar.. Lady dahmer har sagt flera gånger att hon kan ej gå ner i vikt. Men när man analyserar hennes Instagram så äter hon för för mycket.

                Jag är lite överviktig. Har lyckats gå ner runt 10 kg. Jag har kvar 5 kg. Men jag tycker min kropp ser redan väldigt bra ut.

                Jag väger ungefär 10 kg för mycket för att vara nöjd med min kropp, och jag är riktigt förbannad på mig själv för att jag gått upp så mycket i vikt. Tränar hårt och äter rätt nu, försöker hålla ut tills resultat visas på vågen. Jag kan ofta känna irritation och äckel när jag ser tjocka människor, men begriper att de känslorna egentligen bottnar i vad jag känner inför min egen kropp.

      Om Hela världen hade varit blinda, hade du mått lika dåligt över Din Extra kilon?

      Om jag har dagar jag mår dåligt över min kropp brukar jag tänka på det som hade kunnat vara så mycket värre än några jävla kilon. Man kunde haft en hemsk sjukdom, någon anhörig hade kunnat gå bort. Vad som. Då känns inte ett par extra kilon eller bristningar på magen så hemska.
      Så tackar jag universum för allt det fantastiska jag fått i mitt liv och jag tackar min kropp för att den tillhör just mig.

        Visst, men inget känns så bra som att kolla i spegeln och tänka wow?. Det är inte värt att gå runt och må dåligt över ”extra-kilon” när de är så lätta att ta bort, bara man jobbar för det. Hellre ihjältränad, och offrar något än att äta vad man vill och sen må dåligt hela sommaren och behöva trösta sig med att man inte lider av en dödlig sjukdom. Mvh före detta överviktig som var trött på ursäkterna

          Det är ju just det här som är felet. Du, och de flesta andra, sätter ett ”men” efter tjock. ”Jag var tjock MEN det gjorde mig så olycklig”. Om du inte klarar av att tycka om dig själv oavsett hur du ser ut, så förstår jag din lättnad nu. Nu passar du ju in i samhällets normer och kommer inte bli ifrågasatt om din kropp. Att må dåligt över sig själv är destruktivt. Ni som varit tjocka och gått ner i vikt förstår inte att alla inte mår som ni gjorde då. Man kan vara tjock OCH gilla sig själv! Man kan vara smal och ogilla sig själv! Its all i your heads folk!

            Instämmer. Hur kan det vara så jävla viktigt att se ut som ”wow” inför diverse andra främmande människor, eller är det inför diverse främmande män? Det är inte sunt att gå omkring och bry sig om vad folk eventuellt tycker om ens utseende. Vem bryr sig?
            Att vara smal eller tjock är heller ingenting som man ”är”. Det är föränderligt som vi vet. En tjock person ”är” inte tjock och en smal person ”är” inte smal. Det kan ändras.

              Jag tror ändå att alla människor i ung ålder vill vara attraktiva för det andra könet. Oavsett hur man kämpar emot det med sunda ideal i hjärnan så sitter det inrotat i oss.

      Mitt viktproblem blev bättre när jag flyttade hemifrån, köpte aldrig någon våg eller helkroppspegel, då är det svårare att döma sitt utseende, och lättare att jobba på att gilla sig själv.
      Jag äger idag fortfarande ingen våg, men har en helkroppspegel.

        Själv har jag, sedan jag valde att leva singelliv för 20+ år sedan, inte brytt mig ett skvatt om hur jag ser ut, annat än att jag försöker vara hel och ren och representabel på jobb och liknande. Att inte behöva göra sig till för en man är en otrolig befrielse i livet. Rekommenderas.

          Där har jag dock inga problem, när det kommer till karlar, vänner och liknande är det ”ta mig som jag är eller skit i det”, så skulle aldrig göra mig till för min karl, eller vara smal, sminkad eller liknande för hans skulle.
          Mitt viktproblem ligger helt hos mig själv, att jag inte anser att jag är smal förens revbenen syns tydligt och vågen visar på 45 kg max.

            Det där lät så oerhört osunt att jag vill råda dig att skaffa en terapeut snarast. Om du inte har en diagnos redan, och bor nära ett universitet som erbjuder psykologiprogrammet, så kan du anmäla dig som patient till deras psykoterapimottagning. Där får man hjälp av elever som går sista terminen på psykologprogrammet, under handledning av mycket erfarna psykologer såklart. Jag har testat själv och varit oerhört nöjd. Om du redan har en psykisk diagnos kan du inte gå där. Då tycker jag du ska kämpa dig till en terapeut via vården, eller betala privat. Anledningen till att jag pushar så hårt för detta är att 45kg och synliga revben är ett otroligt skadligt hjärnspöke att bära runt på som lätt kan leda till att allvarliga ätstörningar och andra tvångsmässiga beteenden smyger sig in när du minst anar det. Min kusin är 1.45 lång, professionell dansare och akrobat som tränar 6-8 timmar varje dag, och hon väger inte ens 45 kg. Min mamma är 1.52 lång, bär xxs-xs i kläder (beroende på märke) och inte ens hon väger 45 kg. Du förtjänar ett liv där hela systemet (hjärna och hjärta) är på din sida. Inte ett liv med en inre konflikt och en röst som nedvärderar dig. Skaffa hjälp. Det är guld värt. Jag lovar ???

    Innan jag påbörjar min timanställning/vikariat måste jag gå en dagsutbildning på åtta timmar. Får man betalt för dom timmarna?

      Fråga din arbetsgivare. Men ja, antagligen.

      Ja, klart du får betalt! ?? Aldrig hört att man inte skulle få det!

      Ja! Om det är ett krav från arbetsgivaren ska du självklart få betalt. Allt annat är olagligt. Ring facket och fråga om du är osäker. De vet hur rättsläget är. Jag lovar.

    Någon annan som älskar att sova med sin hund/hundar i sängen? ? Mysigaste som finns!

      Räknas min man? Han har så sjukt mycket kroppsbehåring. Potato potato

        Män skiljer sig från hundar på så sätt att hundar är lojala, trogna, lättlärda, sociala, hjälpsamma, mjuka och ludna livskamrater som älskar sin ägarinna.

      Våran lilla pudel sover alltid mellan mig och min partner. Samma position som oss så huvudet på kudden ❤️ Hon är dessutom extremt gosig på morgonen! Sova bredvid en hund är det bästa som finns.

      Unpopular opinion men även om den är en kär familjemedlem tkr jag att en väluppfostrad hund hör hemma på golvet, inte i sängen och inte i soffan ??‍♀️

        Håller verkligen med. Tycker det är ganska.. Äckligt att hunden sover i sängen ?

        Har två vänner (ett par) som sover med sina långhåriga (jättefina!) golden retrievers och alltså deras säng… ??? får paniiiik på allt hår i sängen, förstår verkligen inte

      Älskade att sova med min hund! Tyvärr tyckte inte han om det, det var väldigt mycket på hans initiativ (såklart). Ibland kunde han stå nedanför min säng och vilja komma upp i sängen. Dock kunde han inte hoppa upp i den utan stod på bakbenen och gnydde och/eller skällde tills jag tog ner min madrass på golvet så han kunde sova på min kudde.
      Det hände bara när jag var ensam hemma med honom, annars sov han invirad i något på min fluffmatta.

      Min hund sov alltid mellan mina ben om jag sov på rygg, alt bakom knäna om jag sov på sidan. En av de sakerna jag saknar mest ?

      Nej fy.. Trevligt med alla fästingar som kan finnas..

        Haft hund i 23 år som alla fått ligga i sängen och inte fått en enda fästing än.
        Så just den delen är nog det man behöver oroa sig minst över

      Önskar att jag hade en hund att sova med. Eller en katt. Min katt vill inte sova i sängen utan bara i sin egen säng bredvid ? Apropå äcklet kring hår. Hår/päls är så himla fint och härligt när det sitter på en kropp men blir genast svinäckligt så fort det inte sitter fast. Vart är logiken i det? Eftersom jag inte ger efter för hjärnspöken (hårfobi, spindelfobi osv) skiter jag i att gå runt med ologiska äckelkänslor och accepterar istället hår som en del av dealen i att ha djur (och en del av dealen med att vara långhårig själv). Bra dammsugare på det och läget är helchill. Varför skapa problem där det inte finns några???

        Skaffa en pudel! Dom fäller inte 🙂 dessutom världens charmigaste hundar 🙂

      Skitäckligt ju. Någon gång hade min hund hoppat upp i sängen och hittade två fästingar krälande bland lakanen. Noop never, inte ens katten får komma in i sovrummet.

    Någon mer som ibland får känslan av överväldigande och känslan av att man levt klart nu eftersom det inte finns mer att uppleva?
    Man har sett allt man kommer se, man har gjort sitt yttersta, man är liksom klar?

    Får det ibland och undrar om någon annan har det med, det är liksom inget ovanligt??

      Hur kan du få för dig att du upplevt allt? Jag kan på rak arm spy ur mig typ 50 resmål jag aldrig kommer hinna med att se till exempel.

        Men kan typ känna att det finns resmål, men varför ska jag resa för att känna samma sak om och om igen?
        Typ hopplöst..

          Men olika resmål ger ju helt olika känslor? Du upplever ju inte samma kultur i Österrike som du gör i franska Polynesien?

            Nä, det har du rätt i.

            Varför börjar du prata om att resa när det handlar om mental hälsa haha?

      Jag känner så ibland. Men sen finns det också stunder då jag känner tvärtom, att det finns jättemycket kvar att uppleva.

      Jag känner absolut inte att jag är klar men jag har sen några år tillbaka känt att om jag skulle dö nu så skulle jag inte ångra eller sakna något, jag skulle känna mig ”redo” och nöjd. Jag har inte gjort allt jag vill men väldigt mycket. Jag är en lyckligt lottad person och tacksam för så mycket i mitt liv.

        Känner prick som du! Så nöjd över allt så att blir det inte mer så får det väl va så då. O då är jag inte en sprudlande person som är lycklig jämt, jag har verkligen mina ledsna svackor. Men känner ändå att jag levt så gott jag kunnat.

      Kände så, sen skaffade jag barn, då försvann känslan..

      Går livet ut på att upptäcka nya saker hela tiden? Ja jag vet inte men sen jag tog beslutet att upptäcka Sverige så har jag faktiskt inte längtat ut i världen (var en ivrig resenär innan flygskammen slog till) De senaste åren har jag åkt tåg både norrut och söderut och upplevt så mycket på hemmaplan som man (jag) har varit blind för i min strävan att resa så långt bort som möjligt. Kommer säkert att längta bort igen men kommer aldrig mer att flyga. Tåg räcker långt.

        Du läste inte allt jag skrev eller??
        Nej det handlar inte om att upptäcka enbart!
        Liksom läs allt innan du kommer med ett svar och skippa tonen människa.

          Varför detta otrevliga svar?

      Kan ibland få känslan att allt känns så meningslöst när allt ändå kommer ta slut och alla man känner kommer dö. Meningslöst att uppleva saker, köpa saker eller resa då jag ändå kommer dö..

        Tack för svar, känner du så ofta och har du sagt det till någon?

        Botemedlet mot den känslan är att hitta någon annan att fokusera på än sig själv. Det är därför det funkar så bra med volontärarbete, eller att föda barn. Vips, och du har en mening med livet. Men det behöver inte vara barn. Kan vara djur, utsatta i samhället, naturen, vänner osv. Bara någon annan än dig själv. Detta, tacksamhet och självmedkänsla är som en helig triad avs att trivas med livet. Oavsett vad som sker runt omkring (resor, jobb, kompisar osv). Googla ”benifits of gratitude” eller sök efter gratitude på google scholar så finner du vetenskapliga artiklar mm i ämnet. Lycka till ❤

          Tack för tipset kära du. Låter verkligen som något för mig att hålla på med. ❤️❤️❤️

          Jag får den känslan ändå ibland. Trots att jag för det mesta trivs med mitt liv. Har 2 barn, jobbar mycket ideellt för utsatta osv.

          Nej jag har nog aldrig sagt något om just den känslan.

            Och nej. Känner det inte så ofta. Det kommer över mig ibland.

            Bra att du säger det nu. Känslor är bara just det, känslor. Bästa sättet att hantera dem är att dra fram dem i ljuset, konstatera att de finns där, och sedan gå vidare. Typ ”Ja, livet känns tungt om meningslöst just nu. jag känner mig liten, obetydlig och vilsen. Det känns rätt jobbigt och svårt att känna så”. Sedan kramar man sig själv och lever vidare. Känslor är inte sanning. Samma sak med tankar. Mycket av det där spontantriggas. Det har alltså ingenting att göra med vem man verkligen är och hur man verkligen ser på sitt liv. Räcker med att man är på ”fel” ställe i menscykeln för att man ska känna så ibland. Ibland går det inte att spåra alls. Det kommer bara. Mitt tips handlade mer om det där stora. Alltså hur man verkligen ser på sitt liv och vem man verkligen är. Inte flyktiga popup-känslor/tankar. Dem tror jag ingen kan undvika. Det är nog omöjligt. Här kommer förresten en länk till en bra artikel i ämnet: https://modernpsykologi.se/2016/09/18/odla-din-sjalvmedkansla/

      Nej, känner tvärtom. Att livet går så jäkla snabbt även om man har turen att bli gammal. Min moster dog nyligen, 80 år gammal. Helt oklar med livet.

        Tror du hon någonsin hann känna apati, tomhet och melankoli?

          Ts? Hur mår du? Är det något som tynger dig? Dina formuleringar låter som mina för några år sedan när jag hade en allvarligare grad av depression.

            Just nu, okej. Tack som frågar 🙂
            Jag tvivlar på depression. Har redan haft en tyng vinter så känner att den tiden ska vara över.

          Nej det är jag rätt säker på att hon aldrig gjorde. Däremot en stor sorg över att livet snart var över pga sjukdom.

          Nu vet jag inte hur ung eller gammal du är, men för mig har det varit ett uppvaknande att vara så gammal att ens föräldrar och föräldrageneration plötsligt är gammal. När man känner dom (40-talisterna) som de vitala 50-åringar de en gång var men så är de plötsligt 70-85 med allt vad det innebär. Det går så jäkla fort.

            Okej, inte direkt vad jag försöker få fram här ikväll.
            Ja, livet går fort så att korta ner det är meningslöst.
            Att känna ändlös melankoli/ tomhet eller extrem eufori fram och tillbaka är dock en del av mitt liv och jag vill veta om någon annan känner samma sak.

            Jag Har bara ett liv och ska ska vara tacksam för det också, men det skulle vara väldigt skönt om det varor lite stabilare än vad Jag känner att det är just nu och om jag kan lösa det på något sätt.

            Men tack för din berättelse om din speed demon mamma som försvann för snabbt vid 80.
            Tack för att du missade min poäng helt och drog över på ett sidospår jag ej var ute efter.
            Hoppas du är nöjd 🙂

              Jag är lite som dig Tipper men det kopplar jag till min bipolaritet ?

            Missade poängen helt men okej!

            Tack flr din irrelevanta input.
            Ja, man ska vara tacksam och leva det liv man har för man har bara ett.
            Men det hade varit lättare om jag hade haft en mer stabil tillvaro mentalt dör jag slipper att ena dagen känna hur menlöst, tomt och onödigt allting känns och allt man gör i en kvart är att stirra in i väggen eller tomma intet. Följt av att senare känna eufori och att allting klickar och allt ska göras på en gång.
            Det är liksom inte hållbart längre.

            Men bra att du påpekade gör mig nu att livet är kort och snabbt och att din mor dog gör tidigt vid 80 år och du är näst i ledet.
            Jaha?
            Hon dog ung, vid 80. Jag beklagar.
            Men nu var min åtanke att finna likasinnade som kanske kunde ge tips än dom jag fått, att resan och mitt liv flyger förbi fort som fan.
            Läste du ens vad jag skrev???
            Men tack ändå, ska printa av fin berättelse och sätta på väggen så jag kan läsa den nästa gång apatin slår till.
            Tack generation över mig. Tack så mycket ?

              Du verkar väldigt otrevlig och sorglig- vad är detta ens för svammel du har för dig? Alla har väl känslor som är jobbiga, gå i terapi istället för att slänga ut dig massa skit till folk du tycker är ”töntiga” och missar din insiktsfulla djupa fråga. Herregud människa!

                Självklart är jag sorglig och otrevlig när jag bara får svammel och noll råd tillbaka på en ganska tung fråga?!
                Speciellt när det sitter två st och tjatar om resor och nedvärderande.
                Jag ska gå i terapi, där gav du iallafall ett gott råd.
                Hurra, nu är det sol ute. Kanske ska Carpe Corona eller vad tycker du?
                Ha det bra

                  Fattar! Men många av dina svar är nedlåtande och rent ut sagt elaka. även om folk missförstod din fråga – som dessutom är lätt att tolka på sitt eget vis pga existensiell osv är väl riktigt onödigt? Eller det kanske känns bra att ge sarkastiska svar på tal till personer som uppenbarligen tagit sig tid att skriva och förmodligen bara vill hjälpa? Förstår bara inte tankegången där – du tänder ju till direkt själv på vad du uppfattar som otrevliga kommentarer trots att du själv med dina svar på tal framstår som kall och obehaglig. Kanske är någon depression som får dig att bete dig på det viset, om du vill ha konkreta svar på existensiell ångest kanske du dock inte heller ska ha skyhöga förväntningar på en skvallerblogg, det kommer bli mycket floskler och seize the day liksom.

          Alla känner så ibland. Alla som har över EQ badboll kan identifiera det också. Men många väljer att neka och fly (vilket inte gör någon som helst nytta). Det gör inget om man känner så ibland, flyktigt, lite då och då. Tycker man det är obehagligt finns sätt att handskas med det i stunden ( framför allt tacksamhetsövningar och självmedkänsla). Men om man känner så ofta och liksom överväldigas av det, så att det skapar en stor permanent skugga över ens liv, ska man nog söka hjälp. Inte för att det är omöjligt att bryta sig ut ur själv, för vissa går det helt säkert. Utan för att det inte är värt den kampen. Kan man få hjälp att korta tidsspannet som något sådan får pågå är det ju guld värt. Varför ska man plågas längre än nödvändigt menar jag…

      Kände så förra året men jag var väldigt deprimerad då. Nu mår jag bättre och har normal aptit på livet igen 🙂 Du kanske skulle ta ett läkarbesök för att se så att allt står rätt till? Kram

        Tack ❤️

      Är du deprimerad? Jag tänkte så när jag inte fann mening med nånting. Varför ska jag umgås med någon, vad får man ut av det? Varför ska man jobba, vi kommer ändå dö? Varför ska man plugga, vi kommer ändå dö? Varför ska man festa? Det kommer ändå ta slut. Sådär tänkte jag hela tiden. ? så glad att det är över och nu är jag medveten om att jag var svårt deprimerad

        Har ett bra tag tänkt att det bara är nedstämdhet. Men när det blivit sp mycket en period börjar man fråga sig själv om det är mer än så?
        Man vill inte ta upp onödig tid hos läkare och psykologer heller eftersom det kanske bara än någon form av trötthet??
        Liksom hur kan jag själv ta reda på det?

        Kände såhär i tonåren och blev alltid hemskickad med ny kost, rekommendation på vitaminer,”det sitter bara i ditt huvud”.
        Sedan har det varit periodvis nu i vuxen ålder.
        Men jag vet inte?

          Jag vet inte, jag hade det precis så men tänkte ändå att ”mitt liv är bra” men allt kändes meningslöst. Jag ville inte dö eller så men det var ett ständigt ifrågasättande av allt, meningslöshet med allt, lyssnade ständigt på mörk musik och kunde längta till jag var själv så jag bara kunde vara helt mörk och simma i min melankoli. Det var absolut depression. En dag vaknade jag bara och det var som att en stor Sten hade lyfts från mig. Ingen mer deppig musik, melankoli, eller meningslöshet, tänkte Inte på alla stora filosofiska fråGor för att finna mening. Jag fann plötsligt mening med allt. Det var den stora skillnaden. Och du tar inte upp onödig tid av vården, jag tror det är bra att prata med någon som kan hjälpa dig förstå om du bara är nedstämd eller deprimerad och få hjälp med det. Särskilt om det varit så för dig länge. Jag trodde det var helt normalt tidigare att gå upp och ner så hårt men jag känner verkligen att det inte vad det och jag önskar att jag sökt hjälp.

      Ja, jag känner mig ”klar” men har ingen dödslängtan utan älskar mitt liv och att jag har kunnat leva det förhållandevis fritt som kvinna i ett av de, under min livstid, mer jämställda länderna i världen. Jag tror att det är en del av livet att känna så ibland, dvs att man är klar och att inget mer finns att uppleva.

        Så ”nöjd” med andra ord?

          Ja, nöjd på det stora hela. Finns alltid saker som man är mindre nöjd med och mer nöjd med i livet. Jag är nöjd med mitt liv och hur jag har lyckats skapa det för mig själv. Är mindre nöjd med samhällsutvecklingen och att det finns så mycket mer kvar att göra för en bättre värld. Sen finns det alltid andra människor som försöker ställa sig i vägen för ens lycka och frihet men såna människor har jag lärt mig att undvika som pesten.

            Det tog ett tag för mig att inse att ens olycka nästan alltid kommer ifrån/skapas av andra människor, inte från dig själv.

              Okej, att du är nöjd är fantastiskt verkligen men jag ser ingen koppling till vad jag är ute efter att diskutera och känner att du mest sitter och solar dig i din egen elegans och feminine la dolce vita liv.
              Inget av relevans helt enkelt, har fått alla mina tips ändå så ha det fint Dolce !

    Det känns fortfarande som att jag har glömt något, men kan verkligen inte komma på vad det skulle kunna vara! Så sjukt frustrerande?

      Har du byxor på dig?

        Japp, byxorna är på

      Kanske har du glömt hur man rengör ugnen?

        Undrar om man kan rengöra den med den Nivea i blå burk?

          Varför inte prova? Ugnen skulle behöva en rejäl rengöring, men latmasken i mig säger bestämt ”en annan dag”

            ? ??Klok mask! Släng ut ugen o gör nåt annat. Livet är ditt

              Behöver spisen dock? Annars blir det svårt att koka nudlar och värma soppa, mikron lyckas ju alltid lämna en kall fläck oavsett hur man gör

          Nej. Det enda som hjälper är lymfmassage.

    Förskolelärare!

    Vår förskola har bestämt sig för att ändra öppettider från att öppna 06 till 07 istället. Detta funkar inte för oss då vi ibland behöver lämna tidigt. Vi har då fått till oss att byta förskola till en annan som öppnar 06, men det känns väl inte helt rätt? Vår dotter trivs bra så vi vill helst inte byta.

      Är det en kommunal förskola så har de skyldighet att ha öppet från kl 06:30. Iallafall i vår kommun

      På alla förskolor jag har arbetat har vi anpassat öppettiderna efter föräldrarnas behov. Inom rimliga ramar, givetvis. Fråga rektorn/förskolechefen varför tiderna ändrats och om det finns någon möjlighet för svängrum.

      Kommunal förskola? I så fall helt orimligt att öppna klockan 7 tycker jag. Folk i allmänhet med helt normala jobb börjar väl klockan 7 ofta, klart man måste kunna lämna ungarna innan.

        Jag tänker att det kanske beror på Corona och personalbrist pga sjukdom och vab? Då är det väl bättre man ändrar öppettiderna än att stänga helt.

          Kanske, men då barnomsorg är nåt som kommunen måste ordna med (om den är kommunal, och så länge inte alla förskolor måste stänga pga corona såklart) så går det ju inte att öppna så sent. Ska alla föräldrar med typ 7-16 jobb börja jobba lite senare? Hur löser man det? På mitt jobb tex så skulle jag hellre få stanna hemma än att komma en timme sent då det behövs en vikarie på en gång (hemtjänst).

            Fast nu är det en pandemi vilket gör att inte ens allsmäktiga kommunen kan ha allt som vanligt alla gånger.

        Ja den är kommunal. Vet inte riktigt hur vi ska gå tillväga nu. Vi möts bara av syrliga svar från förskolechefen om att det är orimligt att ha öppet för oss och ett till barn så tidigt på morgonen när det behövs mer personal över hela dagen.

        Vi förstår resonemanget som så men vi KAN ju inte lämna senare. Den andra förskolan ligger en bra bit längre bort också och vi har ingen bil ska tilläggas.

          Tala med kommunen och kräv barnomsorg på obekväm arbetstid för den timma på morgonen som förskolan har stängt. Rent praktiskt kunde det innebära någon som kommer hem till er på morgonen och sedan tar barnet till förskolan.

          Jamen då får chefen fara till ert jobb o sen hämta ert barn o föra till förskolan när ni far på jobbet.

            Men ge dig

          Det finns egentligen bara ett svar här; vad säger kommunens regler för öppethållande? Säger den regeln öppning tidigast 07.00, då är det så. Ingen förskola i kommunen kommer öppna tidigare då. Är det däremot så att kommunens regler säger 07.30, då måste förskolan hålla öppet. Oavsett om det är en privat eller kommunal.

    Tips på hur man kan tillaga tofu och rätter som innehåller tofu??

      Jag gör:

      Wooker med tärnad toffu
      Toffustroganoff, både som korvstroganoff och biffsteoganof
      Misosoppa med toffu
      Gör indisk gryta med toffu

      Sen köper jag ibland kung markattas marinerade och skivar tunnt och har på mackan med lite rödlök på.

        Dela i 1cm kuber och stek länge i rapsolja så det blir krispiga på utsidan och mjuka på insidan!

      Mapo tofu ?

        Glömde, dubu jorim med!

        Eller bara steka kuber av tofu och sen ha i kimchi fried rice ?

    Behövde någonting riktigt bra att läsa för att få glömma allt hemskt som händer. Efter att ha provat med massor av titlar utan att komma in i dem började jag läsa ”Game of Thrones” och nu är jag fast. H-e vad bra den är!

    Någon här som är särbo med sin partner? Känner att jag vill verkligen bo själv, är inte redo att hamna i sambo-fällan men min partner vill verkligen bo ihop.

      Här! Trivs jättebra som särbo. Vi bor i olika städer men grannstäder.

        Var det gemensamt beslut :D? Är snart klar med min utbildning och vill vara fri att ta jobb var som helst.

          Ja, annars hade det nog inte fungerat så bra tror jag. Vi har varit tillsammans i 6 år och har inga planer på att flytta ihop.

            Var särbo i 5 år sedan ville mannen flytta ihop. Det tog slut och vi flyttade isär efter ett halvår. 🙂

      Vi är särbo pga vi har barn i olika städer sedan tidigare. Vi har varit tillsammans i 5,5 år men har känt varandra sedan vi var barn och det funkar bra. Vi ses varje eller varannan helg och mer vid ledigheter. Vi har planer på att flytta ihop när barnen blir äldre, vi har ärvt ett hus som vi ska renovera. Vi har aldrig bråkat och jag har mer sex i den här distansrelationen än vad jag hade som tio år som särbo med mitt ex. Jag gillar att man får längta lite.

    Tjo!
    I coronatider vill jag tipsa den roligaste podden jag vet.
    Tack för kaffet heter den. Ge den ett eller två avsnitt och jag lovar att du är såld ?
    Trevlig helg!

      Önskar så att jag gillade den! Tipsar istället om Fördomspodden och särskilt avsnittet med Tomas Di Leva?

      Älskar TFK! Bästa pödden!!

    Alltså gud vad Löwengrip har förändrats i ansiktet. Såg hennes stories på Insta idag, vad har hon gjort för ingrepp tror ni?

      Lägg av

      Tyckte att hon såg smalare ut. Ungefär som att hennes fillers och läppar försvunnit. Hon såg normal och fin ut, dvs mer naturlig.

      Hörde att Bella släppte en fis idag, någon som vet vad den luktade och vad hon kan ha ätit ?

      Jag tror att det är en instafilter hon precis har upptäckt.

        InstaFis?

        Instafilter och självklart skönhetsingrepp också.

    Har alltid lämnat in uppgifter i tid men nu är jag i en sits där risken är stor att jag inte hinner. På ett sätt orkar jag inte pressa mig själv och sitta på nätterna och plugga men känns sämst att inte lämna in och istället lämna in vid omexaminationen. Vet inte vad jag vill med detta inlägg, lite pepp kanske och få höra hur andra handskas med sådana här grejer. Har inte mått hundra senaste tiden och haft svårt att välja om vad och hur jag skriva så det är därför jag inte är i fas med uppgiften. Ställer hela tiden en massa press på mig själv så detta känns ju såklart inte bra

      Jag har lämnat in sent ett par gånger, och så länge du pratar med lärare/kursledare eller liknande så borde det inte vara några problem. Gör också upp ett schema för uppgiften sen så du inte skjuter upp den i all evighet. Kommer gå bra!

        Samma här. Jag tror att i dagsläget har nog de flesta lärare förståelse (även om det självklart inte är något att uppmuntra).

          Som lärare har jag förståelse men betydligt mindre tid och alldeles för tight planerat för att rätta uppgifter annat än när jag har tid för det just nu.

            (Vad jag menar är att det är så mycket som måste göras med att lägga om tentor till hemtentor och salsundervisning till online att det är svårt att få tid att rätta uppgifter som kommer in senare än planerat. Lämnar mina studenter in sent så här jag förståelse. Och de får ha förståelse att det kommer att ta lite mer tid innan de får sina uppgifter rättade då.)

      Kom över ett citat för ett tag sedan ”om du inte lyssnar på din kropp när den viskar, kommer du att höra den skrika”. Tycker att du ska prioritera din hälsa först och inte pressa dig själv som du själv skriver. Om du pressar dig själv för länge kommer det kanske bli så illa att du inte orkar någonting i slutändan. Önskar själv att jag hade tagit tag i mitt mående tidigare 🙂

    Någon här som själv är youtuber eller känner någon som håller på?
    Vad för utrustning och redigeringsprogrammet ska man kolla in och hur mycket tid blir det man lägger ner på en video?

      Min vän är youtuber. Har ca 80.000 följare. Vet att hon har en vloggkamera (canon legria mini x) och Sony A5000 tror jag den heter. Hon lägger ner mkt tid. Vloggar är väl ”lättast”, men hon gör mkt andra videos (testar-videos, slime osv) och de tar sjuuukt lång tid. Handla hem allt, planera in, ställa upp, genomföra sen redigera. Hon redigerar i final pro eller nåt sånt.

      Beror på vad du vill ha för typ av videos 🙂 Vill du komma långt på det så måste du lägga mkt tid.

        Din vän som var med i lyxfällan? Minns hon gjorde mycket slime videos ?

      Jag jobbar som youtuber på heltid!
      Jag klipper i Final Cut och filmar med Canon G7X mark 3. Jobbet är perfekt för dig som tycker om att sitta vid en dator och redigera 90% av tiden! Att filma är en väldigt liten del av jobbet! Det KRÄVS att du känner passion för att redigera mer än att stå framför kameran!
      Att filma en video kan ta allt från en halvtimme till flera månader, det beror ju på vad videon handlar om. Att göra en bra redigering på en video som kanske blir 25 minuter tar ca 8 timmar. En hel arbetsdag.

        Coolt!
        Vad har du för arbetsdator?

        Självklart vill jag bara göra det på hobbynivå och något att hålla på med när man är ledig, men vill ha bra utrustning sen om det blir någon semester eller längre ledighet.
        Tack för tipsen!

          Jag har den senaste Mac booken. Kostade runt 40 000kr men det går väldigt smidigt att redigera på den! Ingenting som hackar. Verkligen värt det för mig som har det som heltidsjobb!

    Tips på bra serier 🙂 ?
    Har Netflix och Viaplay…

      its always sunny in philadelphia. dexter.

        Vill så gärna gilla its always sunny in philadelphia, men det går bara inte. Har försökt fler gånger men tycker varje avsnitt ballar ut ?

      Skulle tipsa om Dark och Doctor Foster. Båda på Netflix och extremt bra.

      Lucifer

      Good girls, kollat två säsonger på väldigt kort tid ?

      The Witcher, White Collar, Frankie and Grace, Suits, Brooklyn Nine-Nine, Once Upon A Time, The office, Parks and Recreations, Blacklist, Shooter, Jailbirds.

      Annars kan jag också tipsa om Waco på TV4play (gratis).

      Sörjer dock innerligt att Schitts Creek inte finns på svenska Netflix.

        Håller med om de flesta du listade och vill lägga till shameless (uk) och arrested development också.

      Unorthodox på Netflix, sjukt bra!! 🙂

    Har någon här ADD? Kan du berätta om utredningen och om dina största svårigheter?

      Jag har det, fast en ”lightvariant” som de kallade det. Fick göra en utredning väldigt snabbt, hade turen att komma med i en studie. Det var samtal med både min mamma och mig, mycket tester på dator, minns särskilt en där man skulle göra grejer i en viss ordning och det var olika långa instruktioner. Kände mig världssämst där för jag tappade bort mig väldigt fort. Jag fick medicin efter min diagnos men jag blev bara jävligt illamående, så jag bestämde mig för att låta bli. Klarar mig bra nu utan ändå, det var värre när jag fortfarande gick i skolan. Mina största svårigheter är helt klart ljudkänsligheten och koncentrationen. Blir sjukt irriterad på väldigt små ljud, en tickande klocka kan göra att jag fastnar totalt i min uppgift och inte kan göra nånting för att jag blir så fokuserad på hur irriterande ljudet är. Koncentrationen stör mig inte så mycket nu då jag valt ett jobb där det inte gör nåt om tankarna vandrar lite, det som är svårast där är bara att jag fort glömmer vad jag skulle göra. Kan öppna en ny flik på datorn för att söka efter nåt, och sekunden jag får upp fliken så har jag glömt vad det var jag skulle göra. Kommer oftast tillbaka efter ett par minuter och upp till en timme, men det är jävligt irriterande haha.

        Tack för svar!! Hade du problem som barn, alltså under 10? Vet inte om jag haft det nämligen, utan det har märkts mer och mer ju äldre jag blivit. (mest skolrelaterat). Har också ljudkänslighet och koncentrationssvårigheter! Som fan! Relaterar till det där med att glömma bort vad man ska göra haha. Har inte gjort utredning, utan står i kö. Är lite orolig att det ska visa sig att jag endast är lat och virrig haha. Har du klarat av högre studier?

          Jag fick tyvärr inte min diagnos förrän jag blev 17, tror det hade hjälpt mig att klara av skolan bättre om jag hade fått hjälp tidigare. Minns inte jättemycket från när jag var så pass liten, men det jag kommer ihåg är att det alltid gick sjukt dåligt för mig på alla hörförståelseuppgifter i skolan. Mamma sa alltid att jag hade dåligt attention span i alla fall, så länge det inte var något jag tyckte var väldigt roligt och intressant. Det var dock ingen som reagerade och tyckte jag behövde hjälp, utan jag fick min utredning och diagnos av en slump när jag sökte mig till Unga Vuxna för att få hjälp med mina sömnproblem. Det där med lat och virrig var min farhåga också haha, blev så glad att få höra att det faktiskt var nåt som inte verkade stå rätt till och att jag kunde få hjälp med det, men var vansinnigt rädd att jag bara skulle vara dum i huvudet liksom. Kändes ju lite så när allt bara gick åt helvete hela tiden hehe. Jag gav upp hela skolbiten faktiskt, jag gick klart gymnasiet och sen var jag så vansinnigt trött på allt vad plugg hette så jag började jobba direkt istället. Har tänkt börja plugga flera gånger, men behöver plugga upp några ämnen först vilken känns lite övermäktigt. Tror dock inte det blir några problem med själva linjen jag vill plugga sen, eftersom det är något jag verkligen är intresserad av och vill jobba med efteråt. Önskar ibland att jag hade haft mer tålamod och vågat prova fler mediciner, finns ju en hel uppsjö. Det är bara otroligt jobbigt med upp- och nedtrappningar, och det mesta funkade inte ihop med mina antidepp jag åt då. Tror ändå att medicin hjälper de flesta, så får du erbjudande om att prova medicin (om du får diagnos) så tycker jag absolut att du ska prova! Det är ju värt det i slutändan om det hjälper. 🙂

          Oavsett om du får en diagnos eller ej kommer det för dig handlar om att jobba på ditt problem, får du en diagnos kan dock mediciner ibland hjälpa lite, och du kan ha rätt att få visa hjälpmedel.

          Tex i skolan, vad är det som stör dig? ljud? mycket som händer runt omkring? svårt att koncentrera sig längre stunder?

            Jo, så är det ju såklart. Störande ljud, tankarna svävar iväg, svårt att koncentrera mig längre stunder. Är kass på att plugga men har liksom inte behövt plugga så mycket när jag var yngre heller. Nu måste jag dock. Är en prokastinerare. Har ju potentialen, men har svårt att göra något med den liksom.

              Om inte läraren pratar, kolla om du får ha öronproppar i klassrummet för att stänga ute ljud, kanske plugga i ett eget studie rum?
              Ang koncentrationen, sätt 10 min på att läsa, sedan 3 min på något annat tex rita/måla, sedan 10 min läsa, och 3 min något annat, så att du varierar dig, då blir det lättare att koncentrera om du bara behöver göra det i 10 min och sedan får vila och göra något annat.
              Lättast är dock att plugga hemma, när man är ensam, tar bort allt som stör dig och fokusera, att läsa högt kan även underlätta för att inte tankarna ska sväva iväg och inlärningen bli lättare.

    Hjälp! Får panik på mitt trasiga hår nu. Gjorde misstaget i våras att färga håret mörklila. Gjorde en avfärgning som slog sjukt fel och blev bright ass orange och lite grön, så jag la på en ljusbrun färg över så länge. Lät håret vara i 2,5 månad innan jag gjorde en ny avfärgning för att få så ljust utgångsläge som möjligt för att sen göra en blekning. Det gick bra och håret fick en ok blond nyans som jag kan leva med, MEN efter några dagar började mitt hår gå av lite här och där. Vaknar på morgnarna och det ligger tussar på kuddarna liksom. Efter dusch så tappar jag SJUKT mycket hårstrån, jag har nu extremt tunt hår och hela övre håret har gått av 6 cm från rötterna. Ser för jävligt ut. Har övervägt att snagga mig totalt och börja om, och skaffa en peruk men det är tydligen sjukt dyrt. Jag har klippt av det mest slitna i topparna för att det åtminstone inte ska tova sig så mycket, men det hjälper inte jättemycket. Kan inte klippa kort frisyr heller för det klär verkligen inte min runda ansiktsform. Behöver tips på produkter som kanske kan rädda mitt hår! Stärkande, reparerande, whatever bara det hjälper. Har ni några riktigt bra tips??

      Sidenörngott. Inpackning, typ redken all soft. Frisörschampo om du har råd. Tvätta så sällan som möjligt. Inga värmeverktyg, borsta inte håret när det är blött och gnugga inte med handduken. Använd hårolja.

        Tack!! Har inte råd med sidenörngott men har beställt en typ hårturban som är fodrad med siden, att sova med. Fick tips om det, hoppas det ska hjälpa lite i alla fall. Har du något supertips på frisörschampo som är bra?

          Jag gillar kevin murphy hydrate me, finns ett ”tvättbalsam” därifrån också som heter re.store som ska vara bra!! Man har det istället för schampo, det ska vara mer skonsamt men jag har inte provat det själv.

      Hair Doctor från Lush är en riktigt grym inpackning

        Tack, den ska jag prova!

      Fructis hair food!

      Kanske ingen quickfix men en gång så började jag tappa mer än 50% av mitt hår. Hade jättetjockt från början och helt plötsligt blev det jättetunt. Varken jag eller min frisör förstod vad som hände. Jag började äta hårkontroll som finns på apoteket och min frisör tyckte sig se en förbättring på det nya håret som kom, det ska visst på något sätt förskjuta hårstråets ”tappningsfas” bla bla.

      Jag tror vanligtvis inte på sånt och tror att mycket för försäljningsknep men då var jag desperat, men kanske att det fungerade ändå.

      Joico k-pak schampoo/balsam och sen inpackningen luster lock (rödguldig)! Finns även som balsamspray, MAGISKT!

      Har provat Olaplex och märker ingen skillnad. Joico däremot räddade mitt trasiga sönderblekta hår ?

        Olaplex ger ingen direkt synbar skillnad som exempel en Inpackning, utan Reparerar hårstråt just för att det inte ska gå av när man håller på bleker osv. Plötsligt märker du att håret är likadant som innan efter en blekning och då vet man att olaplexen fungerar.

      Okej från en annan som färgat håret svart i flera år och nu är blond efter två blekningar hemma och håret är i konstigt bra skick – olaplex!!! Gör det till en vana när du färgar och bleker. Sen kan jag tipsa om briogeos serie repair dont despair schampo + mask, och Apple conditioner, fantastiskt. Köp ett bra vårdande värmeskydd, kerastase gärna och en leave-in produkt som återfuktar håret under dagen. Styla ej håret med värme.

    Tror ni attack duon Elsa billgren och Sofia Wood kommer hålla? Tycker inte det känns tillräckligt dynamiskt. Deras podd trampar vatten, Sofia Wood gör live med någon annan på insta?

      Ja det tror jag

      Tycker att det är lite creepy att Elsa kopierar Sofia så mycket. Hon har ändrat typ allt i sin smak/stil sedan de blev vänner, utseende (hårfärg + styling, smink, typ av kläder och färger) och inredning. Extra tydligt idag på Elsas live där de målar en dörrkarm i exakt likadana kläder!? Sån vit puffig klänning med raka, ankelkorta jeans och barfota + samma hårfärg/längd. Hur kan SW inte tycka att det är konstigt/läbbigt?

        Haha gulligt ju!
        Dom är ju kompisar ?

        Men jaaaa, exakt lika, tänkte på det med. Hade också tyckt det vore obekvämt om jag var Sofia

          Hoppas dom triggar varandra till en fist fight på Norrmalm en dag!
          Dra svärd sen och fäktas.

    Är det inte lite väl trångt och tätt på uteserveringarna i STHLM?

      Jo. Gå hem.

      Ingen aning, är hemma i soffan. Inneservering.

    är ni rädda?

      Nej

      För ? 🙂

        Världens tillstånd

      Jag är lite rädd. Anders Wallensten ser trött ut på aktuellt.

        Det är väl inte så konstigt om de som jobbar på myndigheterna (Och inom vården etc) är trötta?

        Tyckte han verkade stressad igår på PK. Gillar honom mer än Tegnell, han ger ett ärliga intryck.

        Ja

          Håller med. När det börjar att bli kris skickar de ut honom.

    Har ni sett Telia-reklamen där de sjunger Så länge vi har varann?
    Jag är lite fascinerad av en dam i rött nere till vänster som sjunger på utan att röra på läpparna.

      Ska absolut tänka på detta nästa gång jag ser den. ?

      Det är knappt så jag har sett den. Pappa tycker reklamen är den sämsta i tvns historia så han byter kanal i några sekunder tills den är över. varje gång.

        Ja. Usch. Bara usch

        Din pappa har rätt. Den är så jävla dålig och irriterande att jag blir förbannad. ?

      Har sett nu! Hon måste väl sjunga på en helt annan låt eller?

    Har massa problem som stämmer överens med symtom man får om sköldkörteln är knas, men har tagit test för det och det är inte det. Någon som vet vad det skulle kunna vara? Är trött och orkeslös hela tiden, har sömnproblem, ångest och humörsvängningar, är superkänslig och börjar gråta av ingenting, börjat svettas jättemycket osv.

    Är 27 år gammal, om det spelar någon roll, och är i övrigt frisk. Nämnde allt detta för läkaren när jag var där men jag vet inte om han ens brydde sig om alla symtom eftersom han bara tog tester på klassiska ”trötthetssjukdomar” och ingenting annat (proverna visade ingenting öht). Har svårt för att ta kontakt med vården igen för det inte riktigt kändes som jag blev tagen på allvar av honom…

      Har också strul med sköldkörteln men bra värden änsålänge, den är väldigt svullen dock så stått på mig o gjort ultraljud och efter det även punktion, har något som heter Hashimotos sjukdom. Körteln är inflammerad men producerar änsålänge bra hormoner, men inflammationen kan göra en trött också. Jag har nojjat över tumör pga svullen så känns ändå ok med Hashimoto! Lycka till!

      utmattning/utbränd/gått in i vägen/depression? jag skulle kontakta läkaren igen, och känner du att den inte lyssnar, be att få prata med en kbt eller liknande.

      Det går även att privat hitta kbt personer att prata med utan att gå genom vården, dock får man då betala besöket själv vilket kostar här runt 200-600 kr/gång.

        Deprimerad har jag varit mer eller mindre hela mitt liv, så det är inte det. Utmattad/utbränd är jag inte heller, har det väldigt chill i livet just nu. Har väl viss inre stress pga tar examen nu i juni och sådär, men ingenting som drivit mig in i väggen på något sätt. Jag är så less att inte bli tagen på allvar. Det tog emot så otroligt mycket att ta mig dit min första gång, känns skitjobbigt att jag ska behöva gå igenom det igen. Speciellt i dessa coronatider.

        Har tyvärr inte råd att betala för tillfället…

      Antingen byter du läkare eller ringer och säger att du inte är nöjd. Ofta inom vården måste man stå på sig och framförallt vara tydlig med vilken hjälp det är du vill ha. Har själv vart med om liknande som du. Sökte och fick ta blodprover. Fick sen ett brev där jag hade d-vitaminbrist och att jag borde äta tillskott. Jaha… Vad hände med det andra jag berättade om, att jag var deppig osv? Sen så ringde jag min läkare och berättade att jag behövde mer hjälp och med vad. Sagt och gjort fick jag en ny tid och mer/rätt hjälp. Så mitt tips skriv ned exakt vad det är du vill ha hjälp med, jag är trött, deppig och har humörsvängningar. Men vad det kan vara? Du kryssar i symtom för depression eller utmatningsdepression och det behöver man hjälp med. Så ring vårdcentralen på måndag igen och säg att du fortfarande inte mår bra och behöver hjälp! Lycka till

        Jag vet, och jag hatar det. Jag är ingen person som ”står på mig”, tycker det var skitjobbigt att ta mig dit första gången och berätta om allt och bara tanken på att behöva gå igenom det igen ger mig ångest. Jag känner mig själv och jag kommer inte bråka och jag kommer inte kunna vara mer tydlig än jag redan varit. Blir så jävla less. Har haft de här problemen i fyra år och när jag väl tar tag i det och tänkte att det skulle lösa sig så blir det bara skit ändå.

        Tror inte det är utmattning eftersom jag inte är stressad eller så, plus att jag har de här svettningarna som inte känns kopplade till något psykiskt på det sättet. Men vad vet jag.

          Jag känner igen mig. Jag är inte heller någon bulldozer som bara kör. Tog emot mycket att ringa igen men alternativet var värre. Jag har varit utmattad. Men inte så mycket från mitt arbete utan min hjärna gick på högvarv av mitt personliga liv. Jag kände mig inte stressad av jobbet utan av mig själv. Att jag överanalyserade allt, kunde inte sova och sov jag sov jag dåligt. Tillslut domnade halva kroppen bort och Jag trodde jag fått en stroke. Men det var det inte utan utmattning. Så otroligt konstigt men kanske inte egentligen. Stress är en fysisk reaktion i kroppen där fokus läggs på andra saker som att skärpa sinnena, mer blod till muskler osv. Går man lång tid på helspänn ja då blir det lite konstigt helt enkelt. Jag hoppas du kan hitta lite mod ändå och höra av dig igen till vårdcentralen. Du kanske kan skriva allt på en lapp och ta med dig och skylla på din trötthet? Kram!

      Östrogendominans?

        Jag har aldrig hört talas om detta, men googlade nu och såg att man kan få det om man käkar p-piller – vilket jag gjort. Slutade med dem för snart tre månader sedan för att jag tänkt att mina problem uppstod ungefär samtidigt som jag började med dem. Och nu känner jag mig typ ännu mer övertygad om att det är det?!

        Då är ju nästa fråga: går det att göra någonting åt? Har som sagt slutat med pillren nu, men har inte fått mens eller så än.

        Tack för ditt svar, verkligen!!

        ?? Diagnos identifierad. Nu funkar ös som det ska.

    Tips på bra streaming för att kolla Grey’s anatomy?

      Vet ej om det finns just där, men på nyafilmer.lol finner man mycket

      viaplay har den serien

        Dock inte senaste säsongen. Dplay har några avsnitt från säsong 16 men vill man se alla får man fundera på alternativa vägar, dvs piratbukten.

    Ibland undrar jag.. vissa saker vågar vi inte göra för vi tror att folk kommer dömma oss eller prata illa om oss , skratta åt oss men tänk så är det vi själva som tror så? Och att folk faktiskt inte skulle bry sig

      Tror det är det som kallas spotlighteffekten.

      Finns i så fall ett poddavsnitt med från Dumma människor som tar upp ämnet.
      https://open.spotify.com/episode/5cv7bv9PHtFwNFjN3lsiUw?si=6oHRAUKQR_S0tvR-24v7Eg

      Folk bryr sig med största sannolikhet inte alls?

      ”En situation kan inte vara pinsam om du själv inte upplever den som det”

      Vad andra människor tänker om en ska du aldrig bry dig om.

        Bara fegisar och osäkra personer som bryr sig om vad andra tycker.
        Va den du vill va!!!

      Du menar min hjärna hela tiden?

    Jag har en pojkvän, som jag är väldigt kär i och har det bra Ihop med. MEN mitt ex har nyligen träffat en ny och jag känner mig väldigt svartsjuk och ledsen över detta. Kan inte riktigt förstå varför jag känner så? Är detta vanligt? Skäms över att ens fråga….

      Självklart är det vanligt, det blir ju till en chock att få reda på att han hittat någon ny. Tro mig när jag säger att han upplevde samma magknip när han fick reda på om din nya kille.

      Tillåt dig att känna! Det är ok att vara förälskad i två stycken exempelvis, bara man inte sårar ❤️

    Har blivit besatt av att klippa av kluvna hårtoppar för hand liksom! Måste verkligen sluta

      Haha I feel ya

    Under hösten blev jag från ingenstans så hårt drabbad av panikångest att jag utan problem kunde spy 15-20 gånger pga illamåendet det framkallade. Blev över kort tid så dålig att jag inte kunde lämna lägenheten alls utan att få panikattacker. Var så nära på att inte kunna ta examen, men det gick trots allt. Blev sjukskriven av läkare. Idag jobbade jag min första dag på ett nytt jobb! Har inte haft något ångestpåslag på flera dagar och lyckas dessutom ta bussen till jobbet vilket inte gick när jag blev som värst. Vill bara skryta lite =)

      Grym du är!!

      Fantastiskt för dig! Låt det vara ett kvitto på att du är stark och klarar dig ur detta ?

    Vad för otippade saker går ni igång på?

    Själv tycker jag att det är riktigt sexigt med män som är snabba på huvudräkning.

    Och artister som avbryter sina spelningar mitt i en låt för att någon i publiken behöver hjälp. Ännu hetare om det är typiskt ”hårda” artister.

    ?

      Vet inte om det är otippat, men ett mansskratt. Inget ”haha” utan ett mjukt skratt som mer låter ”hehe”. Så svårt att förklara, haha, men det får mig att smälta lite??

      Dwight i The Office under några sekunder i vissa avsnitt. Har ärligt talat noll förklaring.

      Har börjat kolla på Good girls och i den serien finns en kille (Rio) som är kriminell och normalt sätt inte ”min typ” men aldrig varit mer tänd på någon, fan va het han är i den serien. Sett han i andra serier men aldrig fastnat för han då men nu!

        +1 typ sexigaste ever

      Män som kan spela piano. Något speciellt med det. Eller om de rider, har jag upptäckt är rätt sexigt också. ??

        Muskulösa män. Kan dö tusen ggr om ?

          Tycker att män rent generellt är fruktansvärt osexiga.

            Okej!

    Hej någon som har tips på cykel, inte elcykel som är bra att pendla med. 8 km tror jag det är till arbetet.

      Är det bara åtta kilometer kan du ha vilken gammal cykel som helst.

        Så det inte jag på det! Det blir ju tur och retur varje dag. Samt kanske cykling på helgen

        Åtta kilometer är ju inte ”bara”!!! Och klart att cykel spelar roll på en sådan sträcka. Sen kanske man inte behöver köpa en superdupercykel heller.
        Jag klarar mig finfint på en sjuväxlad cykel med fotbroms 🙂

          Precis! Lite så jag tänker!vad har du för märke på din cykel?

      Vilken biltema-cykel som helst

      En bra hybridcykel från Crescent! Har inget tips på specifik modell, men de har flera bra! Skulle rekommendera en med ”herr”ram.

        Tack för tips! Hybrid ska jag kika på

      Lyssna inte på de två översta anonyma. Självklart ska du ha en bra cykel när du ska cykla 8 km! Det måste gå lätt för att vara kul och så man orkar varje dag 🙂

        Biltema har inte dåliga cyklar. Har cykelpendlat ungefär samma sträcka som ts med min därifrån i 3 år.

          Läste i något annat forum om Biltemas cyklar och fick olika bud men mest att de är dåliga? Så därför hade jag nästan tänkt bort Biltema helt. Men kanske köpa därifrån ändå!

            Jag är nöjd med min. Men jag är ingen expert på cyklar.

              vi har haft barncyklar från Biltema som funkar utmärkt. Så ska inte tänka bort Biltema iallafall.

                Jag har jobbat på cykelverkstad i 5 år och jag rekommenderar dig inte att köpa en från biltema! Visst, de kanske är billiga i inköpspris, men det blir inte billigt i längden om du vill att den ska hålla länge.

                  Vad rekommenderar du undrar jag då??

                    Crescent!

          Hatar min biltemacykel ? Jag och sambon köpte varsin för vi skulle ju bara pendla någon mil per dag. Saker rostar snabbt sönder (tex stödet), den är tungcyklad, rullar dåligt etc. Gick tillbaka till min supergamla damcykel för blev så irriterad. När jag och sambon cyklar ihop och tex rullar nerför en backe måste han mycket tidigare börja trampa för att inte förlora fart. Så mitt tips, inte Biltema

            Min Biltema cykel för 2k har jag haft i 10 år, och den rullar svinfint, är sjukt imponerad av min cykel ? fick den när jag fyllde 16, fyller 26 om en månad ?

              Tack för att du berättar!! Verkar verkligen vara delade meningar på just Biltemas cyklar!

            En cykel (även en från Biltema) måste man ta hand om och underhålla.

              Vad rekommenderar du för cykel?

                Jag är nöjd med min cykel från Biltema som har rullat fint i flera år. Sambon har cykel från team sportia och är nöjd med den. Men vi cyklar på cykelbana till och från jobb och för att handla, inget behov av terrängcykling eller liknande.

                Våra familjer har också cyklar från Biltema och team sportia och är nöjda med dessa. Team Sportia är ju lite dyrare men kan inte säga att deras cyklar är mycket bättre (sett till hur vi använder dem).

                  Tack ska kika i butikerna i helgen! ?

                Jag är nöjd med min cykel från Biltema som har rullat fint i flera år. Sambon har cykel från team sportia och är nöjd med den. Men vi cyklar på cykelbana till och från jobb och för att handla, inget behov av terrängcykling eller liknande.

                Våra familjer har också cyklar från Biltema och team sportia och är nöjda med dessa. Team Sportia är ju lite dyrare men kan inte säga att deras cyklar är mycket bättre (sett till hur vi använder dem).

      När jag kollar på XXL finns det tex hybrid och stadscykel. Deras stadscyklar har också 7 vxl tex.. så kanske kan ta en sån?

    Ni som böjer era fransar, har ni en viss metod ni gör det? Hur hårt/löst? Flyttar ni på fransböjaren? ? bara nyfiken att höra hur andra gör

      Jag värmer den under hett vatten, torkar av, böjer nära roten rätt hårt och vinklar upp.

        tack för svar!! Aldrig provat det där med att värma fransböjaren.
        Jag har bara tänkt för mig själv att jag kanske böjer för hårt ? men fransarna är kvar så!

      Jag brukar göra i tre-fyra steg – först längst in mot locket, sedan i mitten och sedan längst ut. Brukar ofta gå över två gånger. Jag har väldigt långa fransar, så måste göra så för att det inte ska bli som ett L, haha. Trycker väl hårt men inte det hårdaste jag kan.

        Så gör jag med ?

      Värmer upp med hårtorken, men bara typ 5-7 sekunder annars bränner du dig. Sen böjer jag dom i två tapper, en vid roten en på mitten. Folk ger mig jämt komplimanger för dom fina naturliga fransarna

    Litar ni på appar som sleep cycle?

      Nej..

    Någon från Karlstad som vill träffa nya människor och umgås någon gång? ☺️

      visst! hur gammal e du?

        28, hur gammal är du?

          24 är jag 🙂

            Så.. blev det en träff eller? ?

    Kan ibland få känslan att allt känns så meningslöst när allt ändå kommer ta slut och alla man känner kommer dö. Meningslöst att uppleva saker, köpa saker eller resa då jag ändå kommer dö..

      Kommentaren skulle hamna i en tråd ovan ?

      Livet är som en påse – tomt och innehållslöst. Om man inte fyller det med något

        Som detta citatet då, tomt och värdelöst

          Vi vet alla att din påse är evigt tom 🙂

            Vilken tur att den kan fyllas på igen då ?
            Kanske med fler dumma ordspråk?

        Vet vad jag hade fyllt min påse med iallafall ?

        Absolut är det så och jag har fyllt massa fint i mitt liv. Så det är inte meningslöst. Men kan få den känslan ändå. Men den här kommentaren var ju menad som ett svar på en annan tråd.

    Fy vilken obehaglig människa den där Calle Schulman är. Nu har han skrivit nåt försök till fint inlägg på instagram..

      Såg nu att det skrevs för 2 dagar sen ? jäkla algoritmer fast jag följer inte ens honom

        Så han tog upp nyhetsflödet för annan post, sjuksköterskornas och Coronainlägg?!

    Någon annan som redan mentalt börjat förbereda sig för vad man ska sysselsätta sig med när denna säsongen av Outlander är slut? Eller är det bara jag?

      Holo taco!

        ?

        Pluspoäng för att din kommentar kan vara a) reaktion på nick b) svar på min ursprungliga kommentar c) BOTH!

      Shit vad sugen jag blev på tacos när jag såg ditt namn haha

        Förlåt!

          Beeeeeeeuhn, What do Ya think???

    Alltså jag blir helt rasande på influencers som lever på som vanligt just nu? Särskilt när region Sthlm tillomed sagt att de endast vill att vi ska umgås med egna hushållet. Läst två bloggar också idag som ba ”tur att vi har landställe i Skåne/Gbg i sommar”, eeehhh neeeej vi får troligtvis inte lämna Sthlm i sommar heller!? Varför är de så puckade? O hur kan de inte förstå att de når ut till supermånga med sina puckade texter? O Petra T, hur kan man umgås med så många när man ska föda närsom? Vill hon riskera att ens bli förkyld o få föda barn själv med astronautdräktsbarnmorskor?

      Man kan ju planera och drömma men att det blir av är ju minimalt. Hoppas det blir stopp på långresor innanför Sveriges gränser också nu ?

      Det är väl lika illa med alla som inte sköter sig efter de råd som finns.

        ABSOLUT!!
        Man blir förbannad, vad är det som inte går in?!??!!

      Beror väl lite på var och hur landstället ligger.
      Är det ett ensamt hus utan grannar är det väl mycket bättre att de vistas där än i storstan.

      Känns som att folk tror att de ländernas regler, de som skulle börja öppna efter påsk, gäller här med. För visst har Sverige blivit lite slappare efter påsk? Vistas på restauranger osv.

    Någon tjej här som rakar ansiktet? Jag har fått så otroligt mycket småfjun senaste åren, speciellt kring typ ”polisongerna” och jag börjar störa mig som faan på det. Jag använder inte foundation osv, så det är inte det. Är nog mest bara inte van att ha det.

    Funderar på om det är värt att raka? Är det jobbigt att underhålla, hur känns det med stubb i ansiktet (om det ens blir någon)?

      Jag rakar kinderna och överläppen.. Har ljust hår och inte mkt alls men tänkte ändå på det så rakar av det när jag kommer ihåg det. På överläppen kan man känna lite ”stubb” om man pressar upp underläppen mot den, låter ju stört men hoppas du fattar. Mitt ex lovade dock att det inte kändes alls ? På kinderna känns det inte alls.

        Jag trådar hemma istället, har en trådningsmaskin som funkar bra! Har blonda hår men många (pcos).

          Kan du inte länka din maskin?

        Tack för svaret! Mitt hår är också väldigt ljust, men det syns väl i solljus osv. Skulle i sådana fall också raka kinderna och överläppen bara.

        Vad rakar du med? Har sett att de många använder en sån där ögonbrynskniv?

      Att va fjunig i ansiktet är de flesta tjejer, mer eller mindre. Du kan absolut raka, ansiktshåret (på kvinnor) är inte av samma sort som tex det på benen och känns inte stubbigt när det växer ut. Jag brukar använda mig utav en ögonbrynskniv.

        Sa ju aldrig någonting om huruvida det är vanligt eller inte att vara fjunig i ansiktet dock. Tack för svaret.

      Vaxar överlappen. Skulle inte rekommendera att raka i ansiktet. Bättre prova att vaxa isf.

        Nja, mina ben reagerade otroligt vidrigt på vaxning så skulle aldrig våga göra det i ansiktet. Varför inte raka ansiktet? Många som gör det.

      Jag trimmar ansiktet med en trimmer från remington nästan dagligen. Köpt på nelly. Jag vaxar ansiktet 2 gånger i månaden, så att all grovt hår blir mjukt.

    Skaffa fler än ett barn- hur orkar man? Vill så jättegärna ha ett syskon snart till mitt 1-åriga barn, men det är med nöd och näppe jag orkar med ETT barn. Hur fan orkar ni mammor med 2-3 barn?

      Jag har ett barn som är 5, och det är nu jag/vi börjar känna oss redo för barn nr 2. Förstår inte hur man pallar två barn tätt, hur förhållandet pallar två barn tätt. Kudos till alla som skaffar tätt och får det att funka!

      Mitt tips är att vänta tills du känner pepp på det. Hör ofta om föräldrar som skaffar för att barnen ska vara nära i ålder, men du ska må bra också liksom.

      Du ska orka. Hur andra orkar är upp till dem. Syskon är väl kanske härligt men viktigt att du orkar med ju! ?

      Beror på barnet också ju. Jag var superlugn som barn. Otroligt enkel att ha att göra med. Sov på nätterna. Var aldrig sjuk. Snabb med språkinlärningen. Fattade potta direkt. Trivdes med att pyssla för mig själv osv. Fyra år senare kom min bror. Raka motsatsen på alla punkter och världens yrväder på det. Hade han kommit först tror jag inte det hade blivit ett barn till. Mamma hade helt enkelt inte orkat. Barn har så mycket helt egen personlighet redan när de föds. Så vänta tills ni är riktigt sugna på en till. Gör det inte bara för att. Känner flera ensambarn och tvärt emot alla fördomar så är de alla oerhört trygga och sympatiska individer som har goda relationer till i princip alla runt omkring , alltid haft lätt att fina goda vänner, parters osv. Så det finns inget rätt eller fel här. Och att ha eller inte ha syskon avgör inte hur bra ditt barn kommer att ha det, varken under barndomen eller som vuxen.

      Vårt barn kommer vara nästan 4 år när syskonet kommer. Hade inte orkat ett syskon för tätt. Ni är mitt i en tuff period nu när mycket händer. Vänta några år och se hur det känns då.

      Jag väntar nr tre och vill gärna ha en fjärde om jag fick välja ?
      Men jo barn i ettårsåldern är krävande, i mitt fall lättade det när de kom upp i fyraårsåldern. Då fick man tillbaka sitt liv igen kändes det som ?

      Jag tänker så här: två barn i nära ålder kan leka med varandra. Det är ganska skönt när barnen börjar komma upp i två-treårsåldern. De vill ju leka men det är inte alltid som mamman vill det, kan det eller orkar det (missförstå mig rätt). Även fast barnens bebisår är väldigt krävande så blir det lättare sen när barnen kan leka med varandra. Jag hoppas ingen missförstår mig nu. Älskar mina barn och att leka med dem men de har det roligare med varandra än med sina föräldrar som sin primära lekkompis

        Fattar precis. Är så trött på att inte få en minut till mig själv. Får samtidigt så dåligt samvete när jag säger nej till att leka. Försöker göra saker jag också tycker är roliga, typ baka osv. Väntar ett syskon nu där det blir lite mer än 4,5 år mellan dom och är jätterädd att dom inte kommer ha glädje av varandra och jag bli lektant 2.0 till den nya. Samtidigt som min stora också vill leka…

          Ensambarn blir bättre barn visar nya studier. Många heteropar skaffar barn tätt pga SGI eller andra ekonomiska aspekter och gnäller sen över hur jobbiga barn är.

    Jag

    Är gravid med första barnet i 7e månaden men ingen i min familj bryr sig. Vi tala i telefon ett par gånger i veckan men när jag pratar om bebismagen är det ingen som bryr sig, de frågar inget, avbryter, byter ämne osv.
    Nu är det problem med bäbisen och jag är sjukskriven och mår dåligt och är orolig men ingen hör av sig eller bryr sig.

    Min man och hanns familj är fantastiska och stöttande vilket gör det tydligt hur oengagerade min är.

    Har berättat för min mamma hur jag känner men hon bryr sig inte.

    Känner mig ledsen, orolig för bäbisen.

      Känner igen mig ❤
      Förstår om du är besviken och ledsen.
      Vad fint ändå att din man och hans familj verkar finnas där och visar stöd. Försök finna stöd hos dom och fokusera på det som finns i ditt liv än det du önskar fanns! Hoppas det går bra för dig och lillen.

      Tycker definitivt att de borde stötta dig om du är sjukskriven och orolig. Då behöver man sina nära och kära. Hoppas allt går bra med dig och bebisen ❤

      Vill dock också säga att generellt är jag inte jätteintresserad av att lyssna på gravidprat. Blir trött på att lyssna på det som att det va det viktigaste i mitt liv ocksp. Har många runt om kring mig som har små barn och är gravida, så har liksom haft upplevelsen av en gravid närstående mååånga ggr. Frågar så Klart hur de mår och hur det går men får liksom fejka intresse om det samtalsämnet pågår längre än 10-15 minuter. Gör det dock eftersom jag fattar att det är stort för dem, men många gravida verkar glömma att anhöriga också har liv som de kan visa intresse för.

        Hej!
        Tack för ditt svar, det är en bra reflektion du gör om att det kanske inte är så intressant för dem att lyssna på och jag försöker vara noga med att alltid fråga om saker som är viktiga för dem och deras intressen osv men det har inte hjälpt

      Har dina föräldrar kanske redan barnbarn? Det är inte så intressant. Gravida tycker ofta att allt handlar om dem och alla borde vara intresserade av deras mirakel. Men tyvärr så är det mest bara föräldrarna som ser det speciellt. Been there.

        Men vadå ”är inte intressant med gravida”? Har man en nära anhörig, tex dotter eller syster som är sjukskriven och det är problem med barnet i magen visar man väl ändå omtanke och lägger sitt egna ego åt sidan. Du har all rätt att vara ledsen och orolig! Det är dåligt av din familj att inte agera som just en familj bör i en jobbig situation. En familj ställer upp för varandra. Och särskilt i situationer när man behöver det som mest. Mitt råd är ändå att söka det stödet hos din sambos familj, som uppriktigt verkar finnas där. Bra ändå att du berättat hur du känner för din mamma. Nu vet hon iaf. Du kan inte göra så mycket mer där. Försök kanske att inte ha kontakt på ett tag med dom om de just nu bara gör dig ledsen och omge dig med personer som får dig må bra den sista tiden av gtaviditeten. ❤

          Håller med om att gravidsnack och bebissnack kan bli lite för mycket ibland. Vissa verkar uppfatta barnafödande och bebisar som nåt slags jäkla mirakel som har uppstått, fastän det sker överallt och hela tiden. Ungefär som att alla människor skiter. Har man en medförälder till barnet (en man i det här fallet) så är det f.ö han/hen som ska stötta och vara intresserad av graviditeten, det kan man inte kräva av random släktingar.

            Men kan ni läsa om hennes tråd? Det är inte gravid och bebis snack. Komplikationer har uppstått och familjen kan inte ens bry sig? Och kan man inte finnas där i glädje som sorg när ens familj eller vän behöver en så är man inte mycket till vän/familj. Smacka om att andra har stora egon.

              Tror snarare på det klassiska scenariot med gravida kvinnor och heterosexuella mammor som inte känner tillräckligt stöd ifrån medföräldern, den blivande pappan och därför söker tröst och stöttning hos andra. Ungefär som många heteromorsor som känner sig tryggare med att lämna barnen hos mormor eller moster i en vecka, än att lämna dem ensamma med pappan.

          Tack för din kommentar ❤️
          Ja jag skall försöka focusera på min sambos familj som faktiskt bryr sig!

          Jag fattar att bebisprat kan vara ointressant för många om det blir tex i varje samtal man har men det blir deras första barnbarn

      Blir så ledsen av att läsa detta. De borde åtminstone försöka leva sig in i din situation och förstå att det här är väldigt stort för dig. Detta kanske låter konstigt för att komma från en främling på nätet, men jag bryr mig. Om vi pratade i telefon hade jag jättegärna velat lyssna och försöka stötta. Hoppas allt går bra i slutändan och att stödet från din mans familj kan täcka upp någotsånär från det du saknar från din egen familj. kram ?

    Inatt drömde jag om mitt ex igen. Som lämnade mig hastigt. Fick aldrig något riktigt avslut. Han sa att vi skulle ses efter 2 veckors paus och prata ut då. Men det hände aldrig. Nu ca 7 år senare har jag gift mig och väntar mitt andra barn. Trivs med mitt liv och älskar min man. Tänker inte på mitt ex på dagarna men likt förbannat dyker han rätt ofta upp i mina drömmar, där jag oftast får någon påbörjan till avslut eller att vi börjar prata ut.

    Vad fan kan man göra för att slippa de här drömmarna? Är nu i efterhand tacksam att allt blev som det blev med mitt ex då jag träffade min man och fick bästa ungen och allt. Men nu har det gått 7 år. Borde sluta ha de här drömmarna kan jag tycka.

      Händer mig också, faktiskt också 7 år sedan jag träffade exet sist. Drömde om honom bara någon natt sedan. Vet inte varför, och har inget ”tips”, ville väl bara säga att jag kände igen mig!

      Vart befinner han sig nu?
      Har ni någon form av relation idag?

      Om det finns möjlighet tycker jag du ska prata med honom och fråga om ni kans träffas för att avsluta det hela ”på riktigt”.

      Hade samma problem och efter att vi träffats släppte en tyngd ifrån mig.

      Kan ni inte ses räcker det kanske med att messa eller prata i telefon, bara du får svar på de frågor du har. Lycka till❤️

        Jag har tänkt många gånger att jag vill höra av mig så jag kan gå vidare helt. Har försökt ge mig ett eget avslut på egen hand. Men det har uppenbarligen inte fungerat då han dyker upp i drömmarna. Men nej han ville inte ens ge vår relation ett avslut för 7 år sedan. Han lovade det men hörde aldrig av sig. Han kunde inte ens göra slut ordentligt. Han bara slutade höra av sig (var tillsammans 1.5 år) efter att han varit på en fest. När jag blev orolig och åkte hem till honom så fick jag till slut ur honom att han tänkt att de är bättre vi går skilda vägar. Vi grät båda två. Och han kom med ett förslag om att ses efter 2 veckor och prata om det. Väntade 2 månader den sommaren innan jag insåg att det aldrig skulle ske. Vi hade många gemensamma vänner men han undvek dom sammankomsterna. Och jag flyttade från den staden, sa upp kontakten med hela gänget då jag tyckte det var för jobbigt. Orkar knappt vara i den staden längre, som är min hemstad. Så besöker det ytterst sällan.

        Han skulle troligen inte gilla att jag kontaktar honom för det såhär 7 år senare. Vet att han har en ny relation sen efter mig. Känns som att jag bara skulle skämma ut mig. Så jag behöver fixa det här på egen hand. Men vet inte hur?

          Upptäckte för något år sen att han blockerat mig på facebook. Hade en ny fb och gick med i en lokal grupp för det gamla gänget och hans nya tjej hade hand om gruppen. Så blockeringen var ny. Hade inte ens försökt kontakta honom. Så det säger väl något om hans vilja?

          Jag hörde av mig till ett ex flera år senare (vi hade inte kontakt efter att vi gjort slut och han flyttade ganska långt). Skrev ungefär bara att jag tyckte att det var tråkigt att det slutade som det gjorde och undrade varför det blev som det blev.

          Fick tillbaka ett svar i stil med ”okej. Det har gått 8 år. Inte som att jag går runt och tänker på det här idag.” Och där bröts min förtrollning. Jag kände inte ens ett behov av att svara på det utan kände verkligen att jag inte behövde något svar längre. Sedan dess drömde jag aldrig mer om honom och tänkte aldrig mer ”tänk om”.

            Det är nog det svaret jag väntar mig (och är rädd för) om jag skulle kontakta honom idag. Skulle bara känna att jag skämde ut mig som går runt och tänker på detta när han inte ägnat en enda tanke på mig. Tror inte det skulle ge något. Och jag är som sagt glad att han gjorde slut då jag träffat någon mycket bättre och snart har 2 ungar.

              Ja jag kände väl att det var lite pinsamt direkt när jag läste hans svar, men han bor långt bort och vi kommer aldrig att träffas eller råka springa på varandra. Så vill han tycka att jag är pinsam och löjlig så får han tycka det.

              Hoppas att du kan släppa honom helt snart. För din egen skull?

                Tack! Hoppas det med ?

      Ibland får man en märklig hang up. Jag och mitt ex gjorde slut, helt ömsesidigt och lugnt. Jag hade tappat känslorna för honom medan han mer kände att han behövde vara singel och hitta sig själv. Jag blev så chockad när han efter några veckor informerade mig om att han hittat en ny tjej och var såå kär och bla bla… Trots att mina känslor var över så var jag ledsen och kände mig utbytt. Flera månader efteråt drömde jag om mitt ex och hans nya tjej, störde mig såå mkt på dessa drömmar! Trodde ofta jag såg dem på stan m.m. Fastän jag inte alls ville ha tillbaka honom eller så.

      Mitt tips är att du analyserar och reflekterar över på vilket vis du inte fick avslut. Och det andra tipset kanske är kontroversiellt men jag provade Reiki healing och märkligt nog försvann drömmarna någon vecka senare.

        Åh spännande. Tack för tips! Ska kolla upp det om det finns i närheten att prova. Allt som kan hjälpa är jag öppen för. ?

        Jag har analyserat, reflekterat och bearbetat allt för 7 år sen. Eller det tog mig ett par år. Men ändå minst 5 år sen Därför är det så irriterande att hjärnan fortfarande vill gå igenom det när jag inte tänker på honom annars.

    Äggstockscancer? ???

    Jag har under ett halvår haft konstiga smärtor långt ner i magen till vänster, nästan ut mot höften. Vid något tillfälle har det varit kraftiga stickande smärtor men för det mesta känns det som att någon nyper mig där inne. Känner av det när Jag lutar mig åt vänster i vissa ställningar eller när jag spänner magen kraftigt (vid kväljningar och dylikt). Inget annat känns konstigt, visserligen är jag jämt kissnödig men det har jag varit i typ 15 år. Har pga övergrepp aldrig genomfört gynundersökning men när man googlar får man upp äggstockscancer. Blir ju livrädd ? Är 36 år, inga barn. Har ej ätit p-piller på ca 5 år.

    Någon med erfarenhet av detta? ?

      Ja det du beskriver behöver inte vara cancer utan det låter som att du kan ha cystor på äggstockarna. Ofta ofarligt, men inte alltid så trevligt direkt..

      Det kan bero på så mycket. Googlar man något så är ju allt cancer. Tänker att du skulle behöva uppsöka vård. De kan ju ta prover utan att behöva göra gyn undersökning.

        Könssjukdom?

    Varför har folk så svårt för att
    – låta bli att rätta folks stavningar
    – kommentera i trevlig ton
    – hålla sig till ämnen
    – kommentera saker som inte hör till diskussionen utan bara blir ett sidospår
    – kapar trådar med trams
    – läser kommentaren slarvigt och endast svarar på hälften eller inte alls, utan babblar på?
    – måste visa sig bättre än andra som kommenterar
    – acceptera att folk har delade och olika åsikter
    – dumförklara bara för att folk inte håller med eller delar ens åsikter?

    Är det pga lathet folk tar till dryghet och otrevlig attityd?

      -låta bli att läsa bloggen när det är uppenbart att de inte tycker om den.

    Fått nån typ av mellanblödning nu ca 14 dagar efter mens. Min förra mens varade också typ 2 dagar bara. Vet ej om det är allvarligt eller ej?! Och just nu vill man ju inte söka upp vården i onödan.
    Ska tillägga att jag haft självmordstankar under en period nu och det är sämst mellan mig och min kille därför. Mår dåligt pga. Coronavärlden. Är ständigt dålig i magen osv. Så kanske det har med det att göra?

      Den kan vara stress, hur känner du dig övrigt?

        Som jag skrev. Haft självmordstankar ett tag och mått väldigt dåligt. ??‍♀️ Mår fortftarande dåligt men lite bättre nu iaf.

      Du kan ha en mellanblödning vid ägglossning, det har jag nästan alltid och det är inget farligt (vad jag har läst).

    Någon som vet vad Dasha är dömd för?

      Japp

        Oj vad nyfiken jag blev nu

        Omg snälla berätta!!

          Vad ska ni med den informationen till?

            Ingenting kanske? Men vi är ju på en skvallerblogg = nyfikna människor??

      Skaffa lexbase och betala 89 kr. Vet inte om du får skriva här vad hon är dömd för. Det är iofs. allmän handling men en privat blogg så

    Lösgodis – äter ni det nu eller inte?
    Varför / varför inte?

    Känns dumt att köpa i dessa tider men jag är sååå sugen.

      Varför skulle det vara dumt i dessa tider?

      Köper bara lösgodis med papper runt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.