Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

784 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur länge brukar era katter vara ute? Min kastrerade har varit ute i 20 h nu.. Orolig

      Dom brukar va ute 5-6 timmar och sen hem och sova lite. Men hankatter kan ha stort revir så jag tror inte du behöver vara orolig. Han har kanske hittat något spännande 🙂

        Det är en hona

          Vår kastrerade honkatt har varit borta drygt ett och ett halvt dygn som mest. Nu när det börjar bli varmt ute gillar vår katt att stanna ute längre perioder, och det händer ganska ofta att hon somnar utomhus och blir borta rätt länge.

            Tack för svar. Väldigt svårt att bli lugn bara… ?

          Den som svarade förutsatte nog att det var en hankatt eftersom du skrev kastrerad, vilket man gör med hankatter. Honkatter steriliseras 🙂

            I Sverige kastreras både hankatter och honkatter. Vid kastrering opereras äggstockar och livmoder bort på katthonan. Sterilisering av honkatter är extremt ovanligt i Sverige. Vid en sterilisering skärs äggledarna av hos honkatter.

            Så jävla less på killgissare

            Hon är kastrerad, som sagt ?

            Nope

            Läs på lite innan?

      Har du försökt ropa in katten? Gått runt lite i området? Brukar du kunna ropa in henne?

        Jaa ropat hela dagen, även gått o letat. Ja hon kommer alltidn?

          Då tror jag faktiskt att du kan utgå från att hon sitter fast någonstans eller sprungit bott.

          Kolla om ditt område/stad har en Facebook grupp för bortsprugna djur och gör ett inlägg där.

          Gå ut och kika runt förråd/garage i ditt område. Tråkiga med katter är att sitter de fast och är rädda så ger de inte ifrån sig ett pip ? så att lyssna efter dom är ganska värdelöst.

          Om du går ut nu, ta med telefon med ficklampa så du kanske kan fånga ögonreflexer. Kolla även i träd!!

          Man kan även annonsera på vilse.nu.

          Är katten chippad/öronmärkt och har du registrerat dig som ägare? Om du missat det så gör det nu! Skulle någon hitta din katt död eller levande brukar man ta katten till veterinär för att läsa av märkning. Då är det viktigt att man faktiskt är registrerad som ägare.

            Underskattat inte Facebook!! Min kisse kom bort i höstas. Gjorde ett inlägg och via den kunde två underbar tjejer luska ut att det var min katt de hittade och plingade på halv 11 på kvällen med henne i famnen. Hon hade lyckats ta sig till ett garage en halv mil ifrån oss och var borta i två veckor… visserligen hade de nog via chip hittat oss men så lycklig att jag inte behövde vänta en sekund mer än nödvändigt att bli återförenad med henne ❤

            Hon är chippad. Tack för tips snälla du ?

      Jag hade för många år sedan en okastrerad hankatt som kunde vara ute en hel vecka ibland. Men han kom alltid tillbaks när han var nöjd med äventyr.. 🙂

      Nu när det är varmare är mina katter ute betydligt längre pass än annars. Särskilt min vildfångade hankatt. Han älskar att sova ute i buskarna på tomten. En kastrerad hankatt har oftast inte stort revir, utan håller sig i närheten. Tycker inte att du behöver oroa dig ännu, om det inte finns konkurrerande (okastrerade) katter i närområdet.

      Vi bor ute på landet. Har två kastrerade honkatter, sommartid kan de vara borta flera dygn i sträck. De har båda oberoende av varandra varit borta över en vecka som längst. Då har vi varit oroliga, men sen har de kommit hem, ätit och velat ut igen ?

      Min katt brukar oftast komma in på kvällen, men det händer ett par gånger per år (speciellt på vårkanten) att hon är ute i flera dagar. De senaste åren har hon varit borta i en vecka någon gång varje sommar och sedan kommit traskande som att ingenting hade hänt, haha. Tror inte du behöver vara orolig! Ibland får de för sig att gå ut på en lite längre walkabout än vanligt 🙂

        Tack snälla för lugnande ord. Hoppas hon snart kommer tillrätta igen.

      Tyvärr bara att räkna med detta när man har utekatter. Väldigt stor risk att de försvinner, blir inlåsta, skadar sig och inte tar sig hem, blir överkörda osv osv. Är man rädd om sin katt har man den inne som regel och under uppsikt (koppel, stor kattbur) ute ??‍♀️

        Fast det beror väl ändå otroligt mycket på var man bor? Mina föräldrar bor mitt ute i skogen, med den närmaste grannen (och vägen) en kilometer bort. Katten mår garanterat bra mycket bättre av att få ströva fritt i skogen än att hållas inomhus eller få gå ut i ett koppel och bara nosa på friheten. Att säga att man inte är rädd om sin katt om man släpper ut den är bullshit. Att hålla en katt inomhus 24/7 är bra mycket mer att inte bry sig om katten än att låta den utföra sina naturliga instinkter utomhus.

      Blir faktiskt irriterade över Alla dumma ägare som har utekatter men Inte GPS halsband på sin katt. Det finns verkligen INGA ursäkter att inte ha gps halsband…

      Sen borde utekatter vara förbjudet i innerstan, risken att de blir överkörda är enormt stor plus att de kan följa efter en som om de är vilse.
      Förra sommaren började en mycket tam utekatt följa efter mig, den verkade vara vilse och förvirrad, när jag stannande så stannade katten osv.
      Jag fick stoppa ca 10 bilar då katten sedan sprang fram och tillbaka över körfältet på gatan. Hade jag inte spenderat 3 timmar att se efter den där katten hade den varit överkörd.
      När jag till slut genom fB grupp fick tag på ägaren (detta då typ 5 andra människor hittat katten vid tidigare tillfällen och tagit hem den och lagt ut eftersökningar) så blev jag utställd att jag ens kontaktade dem.

      Jag sa men katten har ingen info, inget halsband, den följde efter mig och höll på bli överkörd. ”Er katt är på denna plats, den följer efter mig snälla hämta hem den” då skrek de på mig.

      Efter de kommer jag aldrig någonsin hjälpa någon hitta sin katt igen. Vissa katter är bättre i det fria än med sådana ägare.
      Folk som har utekatter fattar verkligen Inte vilken oro det ger en djurvän som stöter på dessa katter när de tydligt verkar vara bortsprungna eller när man ser hur de håller på bli överkörda! Vi har varit nära köra över katter i Stockholms city flera gånger men som tur är alltid hunnit bromsa i tid…

      så snälla, snälla alla utekattägare – ha GPS halsband och era kontaktuppgifter i halsbandet!!

        Det finns dock risk att dem kan fastna och skada sig pga halsband, och dem flesta GPS halsband är ganska klumpiga och kan bli tungt för en katts nacke.

        När jag var liten hade vi utekatt, köpte säkert 15 halsband under dem 13 år hon levde (avlivades pga sjukdom), och hon tog av sig halsbanden första dagen vi satte på dem, hon var helt hopplös. Dock var hon märkt, så om hon skulle gå vilse eller bli skadad ute så kunde veterinären eller polisen kontakta oss då dem kunde få våra uppgifter via märkningen.

        Jag håller med om att katter inte ska vara utekatter i städerna.
        När jag ser katter som jag är orolig för brukar jag kolla skicket på katten, är den mager? tovig? smutsig? full i fästingar? verkar katten välvårdad borde den inte vara vilse eller hemlös. Så oroa dig inte så länge katten mår bra, dock om katten inte verkar okej kan man ta den till veterinären för att kolla märkning och kontakta ägaren (detta är gratis, men ring och kolla med kliniken först, visa klinker är tjuriga)

          Återigen du nämner massa alternativ som innebär ansvar för människor som Inte är ägare till katten. Varför förlitar sig utekattägaren sig på att allmänheten slag ta katten till polisen eller veteniären?
          Själv har jag familjemedlemmar med allergi så skulle aldrig ta hem ett djur oavsett skick.

          Angående polisen så har du tyvärr fel ?jag ringde polisen förra sommaren när jag stod på gatan och passade den där katten från att bli överkörd.
          De på polisen sa till mig att de gör ingenting åt det, de scannar inte efter chip, det tar inte emot katter i Stockholm iaf och polisen jag pratade med sa även att de får dagligen samtal om överkörda katter i Stockholm ?
          Så utekatter borde förbjudas i alla storstäder samt tätbefolkades platserna med mycket bilar!

      Ber om ursäkt om det låter okänsligt men undrar verkligen…. varför släpper du ut din katt utan koppel om du är orolig? Varför köper man en katt, släpper ut den och sen blir orolig om den inte kommer hem igen? Skaffar man husdjur tycker jag man ska ansvara för dom 24/7, alltså ha katten inne alternativt ”rasta” den ute i koppel som man gör med hundar.

        Fast katter mår bäst av att få vara lös ute. Ska du ha en katt för att ha den inne och i koppel kanske du inte ska skaffa katt alls.

          Men huuuur vet du vad en katt mår bäst av? Jag har min katt inomhus och jag är ute flera gånger i veckan med henne + att hon har tillgång till balkong. Hon mår bra. Hon vill inte ens vara ute ibland och ibland kommer hon till mig när hon vill gå ut och då sätter jag på henne koppel och går ut.
          Det är så jävla irriterande att läsa om människor som påstår sig veta vad som är bäst för alla katter. Det är så individuellt. Dessutom så märks det väldigt tydligt när en katt inte mår bra.

          Konstigt att den här diskussionen alltid handlar om katter men inte hundar

        För att jag aldrig någonsin i hela mitt liv skulle ha en katt inomhus. Hon brukar komma tillbaka, så självfallet blir jag oroljg när hon går utanför sitt mönster?

        Vad skulle det ge en katt att gå ut i koppel? Visa den ”det här hade du kunnat få göra men nej..”

        Att ha en katt inne är ju bara ego.

          Är du helt tappad? Tänker du samma med hund? Ska dom också gå fritt då? Jävla pajas

      I vårt område har ca 6 katter försvunnit spårlöst de senaste 14 dagarna. Nu spekulerar en del grannar är det är räven. Hemskt skulle det vara om det var så.

      Hoppas din katt kommer hem snart!

    Språkpoliser! Jag skriver kandidatarbete och har vanligtvis bra koll på de och dem. Är detta korrekt: viss del av decentralisering förespråkas för att beslutsfattare ska komma närmare dem de styr över.

    Vet inte om de dem ska byta plats eftersom de ska närmare oss, eller vi ska närmare oss. Jag är så förvirrad just nu och har bara mitt arbete i huvudet ?

      Du har gjort rätt!

      Ja tror det är rätt! Men inte genom att jag tänker utifrån regler, men jag tycker det låter och känns rätt ? för vänder jag på det blir det helfel

        Nä, nu är det fel.

      De dem* är det väl? Annars kan du väl börja meningen ”decentralisering förespråkas delvis” eller liknande…? Äsch jag var visst fel person att svara men tror de ska byta plats.

        Ja, de ska byta plats.

        Det är det verkligen inte. Beslutsfattare =subjekt kommer = predikat dem = objekt de= reflexivt pronomen som syftar på beslutsfattare.

      De och dem ska byta plats 🙂

      Meningen känns lite konstig ändå. Låter inte ”…beslutsfattare ska komma närmare medborgarna…” eller liknande bättre?

        Det är en del av en mening ?

      Seriöst, majoriteten av dem som svarat kan inte utföra basal satsanalys. Lyssna inte på dem Anonym!

        Denna va de roligaste försök till nedlåtande kommentar jag läst ?? vad kallade du det, basal satsanalys?! Visste inte ens den var en grej man skulle kunna

          Någon typ av grundläggande satsanalys kan nog de flesta, det har vi ju trots allt lärt oss i skolan. Subjekt, objekt och predikat till exempel.

      Tror det är rätt eftersom ”dem(objekt) de(subjekt) styr över”. De styr över dem.

      Viss grad av decentralisering brukar förespråkas, med motiveringen att beslutsfattare komma närmre dem de styr över.

      Jag la till ”brukar” i och med att ordet ”förespråka” inte är ett faktum eller något som är konstant. Det gör också att man kan använda ordet ”motiveringen”, då själva syftet för decentraliseringen ju är det som du senare nämner i meningen – beslutsfattare ska… Annars blir det kaka på kaka.

      Närmare är fel, man tar bort A:et så det blir närmre. De och dem är placerade korrekt. Ett hjälpmedel att använda sig av är att tänka att man alltid ska kunna byta ut ”dem” till ”oss” och ”de” till ”vi” om man försöker förlänga meningen.

        Om det är finns referens eller om det är en slutsats behöver inte ”brukar” läggas till.

        Nej, närmare är rätt. Närmre är talspråk.

        Närmare är bättre än närmre. SAOL har med båda varianterna, SO bara närmare. På Twitter har Språkrådet svarat: ”Närmare är den som anges i ordböcker. Närmre förekommer i talspråk på vissa håll.”

        Sedan har du i din konstruktion glömt bort ”ska”: med motiveringen att beslutsfattare komma …
        Här måste infogas ett ”ska”: med motiveringen att beslutsfattare ska komma …

      Jag blir uppriktigt upprörd av alla som svarar att orden ska byta plats och är helt säkra på sin sak

        Haha ja, det här visar ju tydligt på att man ska ta språkpoliser med en nypa salt.

        Men tack!!! JAG KLARAR INTE MER!

      Du har använt de och dem helt rätt.
      Mvh
      Svenskläraren

        Tack, jag är dock väldigt förvirrad nu ?

          Lycka till! Jag blev helt svettig av den här tråden. Trust your instinct!
          / en annan svensklärare

            Hahaha jag använde mig av oss och vi när jag helt plötsligt blev osäker, och blev ännu mer osäker av oss och vi snacket. Jag kan ju de och dem egentligen! Men alla de/dem/dom här inne har skadat min hjärna ?

      Det är väldigt omdiskuterat när det ska vara de eller dem. Jag brukar lösa det genom att skriva de/dem/dom. Ett tips i all enkelhet.

        Skriver du det även i ett kandidatarbete eller liknande?

          Absolut. Det är som sagt väldigt omdiskuterat vilket som är rätt (vem vet ens, liksom?!), så jag ser ingen anledning att inte göra så.

            Fast det finns ju tydliga grammatiska regler. Vad menar du är omdiskuterat?

              (Eller är du ett språktroll? Jag vet helt ärligt inte..)

                Troll? Hade det här varit min instagram hade du varit blockad nu! Du och alla som följer dig!

            Nu vet vi varför så många universitetsstudenter uppsatser ser ut som de gör…Vadå, vem vet liksom? Det finns tydliga regler, det enda man själv i gengäld behöver lära sig är enkel grammatik och satsanalys.

            Så brukar jag/mig också göra/gjorde/gjort när jag är osäker på/i/med vad som är rätt.

              ?

        Det är inte ett dugg omdiskuterat. Däremot är det många som inte kan använda de och dem korrekt, vilket är en helt annan sak.
        Vad menar du med att du brukar ”lösa det genom att skriva de/dem/dom”? Kan du ge ett exempel?

          Såhär till exempel.
          Idag jag gick till mina allra käraste bästa vänner (som jag känt i en kvart) och frågade de/dem/dom om de/dem/dom vill komma hem till mig på lördag och äta middag (kyckling med pulversås och chili explosion krydda) och det ville de/dem/dom.

            Det blir ganska svårt att läsa om du gör så genom en hel text. Om du absolut inte kan få rätt på de och dem är det bättre att du bara skriver dom överallt. Det är talspråkligt, men det är i alla fall korrekt.

              ?

                Japp.

              En inte så subtil hint: personen låtsas vara Anna Book.

            ?

        Det är omdiskuterat för att folk inte kan helt enkelt, inte för att det objektivt råder någon tveksamhet i de flesta fall.

      Byt ut ”del” till grad och lägg till ”en” om detta är inledningen på meningen:
      En viss grad av decentralisering förespråkas för att beslutsfattare ska komma närmare dem de styr över.

      Om det är någon av de referenser du använder som förespråkar decentraliseringen kan du även byta från passiv till aktiv:
      Andersson (2003) förespråkar en viss grad av decentralisering …

        Det är en del av en mening, taget från ett partiprogram vilket behandlas med idéanalys. Men grad ska jag absolut byta till! 🙂

          Återkom om du har fler frågor. Som du ser finns det personer som kan ge korrekta svar.

        Kan man inte lägga in ”som” mellan dem och de, så att det inte blir lika rörigt i huvudet?

      Blir imponerad av er som är så kunniga inom grammatik. Vilka regler och namn, blir förvirrad direkt ?

      de dem, ska det vara

        Nix, fel. I TS mening ska ordningen vara dem de:
        för att beslutsfattare ska komma närmare dem de styr över

      Bästa regeln som alltid funkar: Kan du byta ut ordet till ”vi” ska det vara ”de” och kan du byta ut ordet till ”oss” så ska det vara ”dem”

    Hej! Nån med IBS-mage här inne ikväll?! Jag har i normalfall känslig mage pga ibs men nu i coronatider när ångesten ökat pga rädsla så har min mage plötsligt blivit värre (!?) och jag måste gå på toa akut inom typ 30 sekunder om det väl sätter igång. Så jag vågar knappt åka kollektivt nu, för just panik sätter även igång magen som fan.. Såå, tips på IBS-vänlig mat? Och hur man ska tänka generellt för att dämpa ångesten som ökat nu i dessa tider?

      Inga vita kolhydrater, inget rött kött, ingen lök eller andra ojäsbara kolhydrater. Det brukar hjälpa mig. Att undvika laktos är också att rekommendera 🙂

      Har du provat proibs från apoteket. För mej funkar det. Så magen blir lugnare. Förut kallade dom IBS nervös mage.

      Finns några jättebra kokböcker för IBS : Lugn mage med god mat och Lugn mage med grön mat plus ett par till av Sofia Antonsson som är dietist. De bygger på fodmap som är en metod/diet för IBS. Det har hjälpt mig mycket.

      https://www.bulkpowders.se/digezyme-tabletter-150mg.html

      Dessa har räddat mitt liv, haft stressmage i tio år. Värre i skov typ, aldrig helt bra. Testat ALLT, när jag uteslöt allt man ”ska” vid IBS tappade jag vikt som jag verkligen ville ha kvar. Var alltid uppblåst, ont, antingen fick jag springa på toaletten tio gånger eller förstoppad i tre dagar.

      Tog bara dessa i farten när jag skulle köpa vitaminer. Dom är OTROLIGA!!!! Varsågod för tips.

      Glutamin, prova det. Har lugnat min mage till en spegelblank sjö från att ha varit ett stormande hav!

        Jag har under nästan 40 år verkligen provat allt, men det var först när jag började med L-glutamin, MSM och Kollagen som min mage började må lite bättre. Det tog dock nåt år innan jag märkte någon stor skillnad.

      Inolaxol funkar för mig

      Har inte diagnostiserats med IBS men min mage är väldigt känslig och jag märker en korrelation med stress och oro/ångest. Hade mycket stress och ångest hela hösten vilket märktes på magen, sedan blev jag matförgiftad över nyår och magen blev liksom inte återhämtad på hela januari så jag blev desperat och ändrade om min kost. Hittade lite info om fodmap-dieten som skär ner på vissa typer av kolhydrater som kan irritera tarmarna. Man ska egentligen rådfråga läkare och dietist och inte börja på egen hand men jag använde den mest som en slags vetenskaplig grund på vad som kan irritera tarmen. Skar inte ner på allt för det kändes för omöjligt, men började undvika bönor, lök, vitlök, vetemjöl och laktos med mera, så långt det gick. Laddade ner en fodmap-app som listade en massa matvaror och vad som var grönt, gult och rött, så jag fick en förståelse för vad som innehåller vilken typ av kolhydrater för jag hade rätt lite koll. Åt även mjölksyrebakterier parallellt. När magen blev mer i balans igen började jag successivt äta som normalt igen. Men försöker tänka att jag inte ska äta mycket olika saker som kan irritera magen på samma gång, alltså om jag vet att jag ska äta något med mycket lök och vitlök eller bönor kanske jag äter riskakor istället för bröd den dagen så inte magen får en överdos, speciellt om jag är i en stressig period 🙂

      Det där är ju på något sätt typiskt ibs. Rädsla över att behöva gå på toa gör att man behöver gå nu nu nu. Jag har själv ibs och känner igen mig så väl. Just t-banan var en jävla ångest för mig med, Främst pga svårt att hitta toaletter.

      Testa riktigt bra probiotika från nån hälsokost. Var räddaren för min mage

      Det som hjälpt mig. Ej laktos, ej pasta och durumvete, ingen lök, vitlök eller chilli. Otroligt vad magen har blivit bättre på endast detta! Sedan så äter jag probimage, en multivitamin kvinna (tagit bort alla mina mensbesvär, kanske någon järnbrist) och d-vitamin (har brist men vem har inte det) ganska hög dos. Sedan så märkte jag att IBSen vart mycket bättre en gång när jag fick magkatarr och åt omeprazol så det äter jag också varje dag. Samt en allergitablet verkar hänga ihop med magkatarren oklart varför men så är hela den här maghistorian. Allt detta har gjort att min mage funkar typ bra 28/30 dagar i veckan och dem dagarna tar jag en imodium så blir det bättre. Vet att jag äter mycket tillskott osv. men vad ska man göra då? Jag vet att det är så jävla jobbigt och känns helt hopplöst ibland men det går verkligen att göra det bättre! Hoppas forskarna löser detta IBSmysterium snart!

        Tack snälla för alla era tips!!

      Googla Fodmap. Bästa lösningen för krångliga magar!

    Tänkte börja se en ny serie. Ge mig era bästa tips!

      Homeland!! Rebecka martinsson, bron, killing eve, bodyguard

        Håller verkligen med om Bodyguard! Bästa på Netflix på länge!

        ÄLSKAR Killing Eve! Sjukt udda serie!

          Vilanelle!❤️

        Ja Rebecka Martinsson är besatt! Köpte böckerna här om dagen, jag som inte läst en bok på 8 år sen instagram gjorde entré i mitt liv (tragiskt)

      Lost, Desperate Housewives, La casa de papel, Suits

        Lost <3

      Waco – Miniserie som finns på TV4 play!

      Såg nyss klart The Stranger på Netflix, den var riktigt spännande och rätt bra!

      Crash Landing on you

      – Grand Hotel (Netflix)
      Som en mix mellan Downton Abbey och Vår tid är nu. Utspelar sig i Spanien i början av 1900-talet på ett lyxhotell där man får följa ägarna och tjänstefolket. Mordhistoria i första säsongen. Bara tre säsonger

      – Derry Girls (Netflix)
      Komediserie där man får följa en 16-årig tjej och hennes vänner i Nordirland under början av 90-talets oroligheter. Korta avsnitt

      – Devs (HBO)
      Dramaserie åt mystik/sci-fi-hållet. Lite drömsk/flummig. En man försvinner och hittas död, hans flickvän bestämmer sig för att försöka ta reda på vad som har hänt då hon misstänker att företaget som hennes pojkvän jobbade å ligger bakom hans död. Miniserie.

      – The Valhalla Murders (Netflix)
      Isländsk deckare, miniserie. Ok för stunden, lagom spännande. Börjar tänka på Beck (Haber-Beck) när jag ser det, fast med bättre skådisar och manus.

      Annat som verkar bra som jag ej sett klart än;
      – Falsk identitet (SVT-play, fransk thrillerserie)
      – Never have I ever (Netflix, komediserie)
      – La casa de papel (Netflix, spänning)

      hospital playlist

        The sinner

      Lämnade en längre kommentar som försvann någonstans men Grand Hotel på Netflix! Som en mix mellan Downton Abbey och Vår tid är nu.

      Outlander!

      Arrested development

        Her?

          Jaaaaa!

      The Leftovers. The OA. Casa de Papel. West World.

        Du borde se Dark på Netflix om du inte redan gjort det 🙂

          Älskade Dark! 😀

      Good girls, After life är de två senaste serierna jag sett som är jättebra. =)

      New Amsterdam!

      La Casa De Papel. Tacka mig senare!!! ?

        Skriver under på detta!

        Har sett de första två säsongerna och det är asbra än så länge! Tycker främst att skådisarna är så himla bra. Älskar Berlin och Professorn.

      True detective s3 har kommit ??

        Det var ju över ett år sen? ?

      Normal People
      Detectorists
      Devs
      Killing Eve

        Normal people såg jag i veckan. Så fin liten serie <3

      Daredevil
      Störst av allt
      Narcos

      BROADCHURCH.

      Förlåt, men såg precis klart den ikväll (tre säsonger), och är alldeles golvad så bra den var.
      Finns på Netflix!

      Precis sett Normal people på SVT. Något av det bästa på länge <3

      OZ är bästa serien någonsin, hands down.

        Praise ???

      The blacklist ???? så spännande !!

    Någon här som varit med i rix fm och vunnit en tävling eller liknande?

      Nä men jag vill utöka din fråga till om nån vunnit mer än 100,000kr på nåt spel/lotteri nån gång?

        Min mormor vann 2 mille på triss i tv när jag var liten.

          Så nyfiken!! Vad gjorde hon med pengarna??

        En klasskompis vann en miljon på triss när vi gick gymnasiet.

      Jag har vunnit i mix Megapol tar räkningen ?

      Yes. En reflex ?? Ringt in och önskat låt typ 100 gånger på 90talet också.

      Vi hade en lokal radiostation i Norrköping, Radio Match, där man ringde in och tävlade mot en annan lyssnare i en introtävling. Man vann typ ett filmkvällskit med chips, läsk, godis och två valfria hyrfilmer. Ringde alltid in och kom med typ 3-4 gånger. Kan ju säga som så att jag briljera varje gång. Blir lätt så när man inom loppet av 0.1 sek måste avgöra om man ska trycka på rec för att spela in just den låten på kasett från radion, man blir helt enkelt expert på intron ??‍♀️

      Inte rix fm, men däremot nrj. Året var 1998 och priset jag vann var en t-shirt med nrj-loggan på.

      Nej. Men vann 2 biljetter till ett spa på en fotbollsmatch. Samma vecka gick klubben i konkurs så jag fick aldrig mina biljetter. Jag kommer aldrig att släppa det.

      Nej, som ni förstår så vinner jag inte ofta.

        Surt!!!!

      Jag var med i en tävling på någon radiokanal och vann 2 biljetter till Britneys konsert i Göteborg tidigt 00-tal!

      Morsan vann 10 000 på bingolotto på 90-talet.

      Har vunnit en Michael Boltonskiva en gång, minns inte vilken radiokanal men det var kul att vinna. När jag var liten vann jag en Kendocka i en barbietidning. Tredje gången gillt nu.

      Jag vann en date med Brolle JR ?

        Haha snälla berätta, hur var det?? Alltid undrat över folk som vann träffar med kändisar. Liksom… vad gör man? Vad pratat man om?

          Vi hade svinkul!
          Han tog med sin manager, jag tog med en kompis. Sen var vi ute och festade hela natten, avslutade med efterfest/frukost hos oss.
          Han var jättesocial, rolig och trevlig 🙂

        Hörde ett rykte på 00-talet att när han låg med nån tjej så spelade han sin egen skiva. Nu förtäljer ju inte historien om ni gick så långt eller inte, men ändå alltid det enda jag kan tänka på när jag hör Brolle Jr.

      Jag vann en spa-weekend för två på mix megapol för ett par år sedan ☺️

      Nääää men vill ändå ”skryta” om när sonen var 5 år vann han en hotellövernattning med 3 rätters på ett lotteri ?

      Ringde in till en radiokanal i England när jag bodde där och vann några biljetter till en privat spelning i London med mitt favoritband genom alla tider. Måste jag säga att det var en dröm som gick i uppfyllelse!!?

    Jag skrev för ett tag sedan om min dåvarande sambo som hotade mig med att kräva mig på min del av min lägenhet (innan vi skrev samboavtal). Nu vill jag såklart att han skall flytta ut, men han vill inte?!
    Nu har jag flera funderingar och jag är djupt tacksam om någon vill göra mig lite klokare.

    Lägenheten är min och mina föräldrars. Jag äger en liten del och vi skrev ett samboavtal där det står ”Eventuella pantbrev eller lån för bostadsrätt” på min del. Borde vi skriva något mer eller något annat? Har inte inhandlat så mycket nytt sedan inflytt.

    Jag är osäker på om avtalet är helt giltigt då det var en gratis mall från nätet, är det någon som har tips på ett billigt eller gratis som är helt säkert?

    Han har stått skriven här i 7 månader och vi har inte skrivit på något annat än samboavtalet. Hur länge har han rätt att bo kvar egentligen? (Lägenheten köptes för att vi skulle bo här ihop, men han äger inget)

    Jag vet inte vem jag ska fråga om sådant här utan kostnad, är det någon som har tips?

    TACK återigen för allt fint stöd och pepp jag har fått från er gällande detta ♥️

      Om lägenheten inte till minsta procent är hans har han alltså ingen laglig rätt till lägenheten. Dock brukar man se dessa som inneboende och ge dem tre månader på sig att ta sig ut, fast nu har ju tiden gått. Har ni inget hyresavtal er emellan har han ingen rätt att vara där. Du kan till och med ringa polisen om han försöker ta sig in. Se bara till att hans saker är ute. Det som är bäst är att du åker till en jurist, och verifierar det ni båda skrivit under och att juristen ser till att skiten inte har kryphål. Sedan slänger du ut honom och byter lås. Försöker han komma tillbaka ring polisen.

        Obs jag är såklart inte jurist vilket säkert märks men det är så jag fick det förklarat när min syster var i liknande situation. Hon bytte lås medan han var på jobbet och han kom inte in nå mer. Han försökte såklart men i och mer att lägenheten var hennes kunde han inget göra. Så snälla, betala 1500 för en timme med jurist/advokat och du kommer få svar på alla dina frågor. 1500 är lite jämfört med vad du kan förlora om allt inte går rätt till.

      Om lägenheten inte är hans och ni har upprättat samboavtal där det framgår att han ej har rätt till den har du rätt att slänga ut honom med hans saker.

      Hoppas det löser sig för dig❤

      Enligt sambolagen –
      28 § På ansökan av en sambo ska domstolen i fråga om en bostad som enligt 8 § ska ingå i bodelning bestämma vem av samborna som ska ha rätt att bo kvar i bostaden till dess att bodelning har gjorts. Domstolen får därvid också för samma tid, på begäran av någon av samborna, förbjuda samborna att besöka varandra. Domstolen får även ändra ett tidigare förordnande.

      [S2]På begäran av någon av samborna får domstolen besluta om vad som ska gälla enligt första stycket för tiden till dess att frågan har avgjorts genom beslut som har vunnit laga kraft. Ett sådant interimistiskt beslut får verkställas och gäller på samma sätt som ett beslut som har vunnit laga kraft. Beslutet får dock när som helst ändras av domstolen och ska omprövas när ärendet slutligt avgörs.

      [S3]Om någon överträder ett förbud som meddelats enligt första eller andra stycket, tillämpas 24 § lagen (1988:688) om kontaktförbud.

      [S4]Innan domstolen meddelar ett beslut ska motparten få tillfälle att yttra sig. Lag (2011:493).

      Med andra ord kan du stämma honom vid tingsrätten. Däremot kan det bli en lång process… så det mest pragmatiska är nog att ta tillfället i akt när han är borta, ställa tölpens saker utanför lägenheten och byta lås. Jäklas han kan du fixa kontaktförbud.

      Byt lås, ställ ut hans saker utanför dörren, åk på semester en vecka med mobilen avstängd. En god vän till mig gjorde så för att bli av med exet som inte ville flytta. Var inte snäll.

        Herregud så bisarrt att någon tvingar en till dessa åtgärder! Sjuka jäklar.

      Å, jag har tänkt på dig! Googla jurist gratis rådgivning, ibland kan man få gratis telefonrådgivning.

        Jag har rätt till gratis juridisk rådgivning online via mitt fackförbund. Tips är att kolla upp det om du vill ha juridisk hjälp!

        Lycka till! Hoppas det löser sig för dig!

          Fast det avser juridiska frågor om jobb och anställning.

            Nej, jag har t.ex. för privatbruk. Den heter ”advokatförsäkring” och betalar då ca 40kr mer i månaden på fackmedlemskapet bara.

      Hade inte frågat random personer på nätet utan köpt tjänsten av en jurist som arbetar med just sådana frågor och till och med gått en utbildning i det. Kostar en slant men är verkligen värt det. Stort lycka till, hoppas allt löser sig snart för dig! 🙂

      Tack så mycket för väldigt kloka råd! ♥️

      Biblioteket brukar även ha juridisk rådgivning. Kolla upp det!

      Säg aldrig ”Lägenheten köptes för att vi skulle bo här ihop, men han äger inget)” – eftersom samboegendom är just att syftet med köpet är att det skulle användas gemensamt. Dvs utan ett giltigt samboavtal så ska ni dela lika på lägenheten. Därför rekommenderar jag dig att kontakta en jurist och ta med samboavtalet. Förhoppningsvis är det ett giltigt avtal annars lite snårigt just pga som du skriver själv att den köptes för datt ni skulle bo i den tillsammans. Lycka till!

    Jag vill börja pyssla/hantverka hemma. Tips på små enkla grejer man kan börja med?

      Har du en symaskin kan du ju börja sy. Eller varför inte sticka eller virka 🙂

      Nåltovning!

      Brodera, sticka, virka, jag gör en scrapbook till min brorson med bilder, har gjort en receptbok också där jag skrivit ner alla mina föräldrars recept samt mina egna som jag gillar, har också tänkt att jag ska börja måla krukor.

      Panduro har en massa tips där du kan få lite inspiration!

      Makramé!

      Jag har återupptäckt vänskapsarmband, finns hur många fina mönster som helst på tex Pinterest. Verkligen superkul!

    Jag vill peppa upp mitt vardagsrum och letar efter kuddar/kuddfodral av bra kvalitet. Har ni tipps på någon online-shop som säljer sånt? Alltså jag letar inte efter hm eller zara.

      Jag tycker Marimekko har mycket fina kuddfodral!

      Chhatwal & Jonsson ?

      Svenskt Tenn.

        Älskar deras mönster från GP och J Baker!

      Kan tips som Anthropologie, de brukar ha en massa färgglada kuddfodral

      Sleepo.se

      https://www.klassbols.se/
      Därifrån har du saker en livstid ?

    En fundering som kom upp idag när jag kom in på toaletten och locket var uppe, men toapappret som var slut inte var påfyllt. Torkar sig killar när de endast har kissat??

      Nope.

        Sugit så har det smakat urin så nej

          Men usch och fy. Ska det sugas så måste den va rentvättad

            Så ni har aldrig lite spontant sugande?

              Här sugs eller slickas det inte spontant, brukar det bli stämning tvättar vi av oss lite först. Jag skulle inte vilja suga en svettig snopp och jag vill inte bli slickad om jag inte är ren heller.

                Okej? Kanske är jag som är ovanligt ofräsch men jag kunde inte bry mig mindre. Förutsatt att han har en annars normal hygien och tvättar snoppen i övrigt så tar jag hellre lite spontant än att det ska tvättas och grejas innan det blir åka av. Är jag sugen vill jag ha den nu!?

                  Suga är så 90tal. Vem fan orkar/vill ge män det nöjet förutom bögar?

                    Jag gillar att suga? kanske är jag bög då.

                    Ja gud så bögigt att vilja ge sin man njutning. Män som slickar är riktiga flator också.

                      Men sitt där med hpv o cancer i mun, hals o mage oxå då. Hoppas sugandet var värt det.

                      23.28 – åh ja det är det värt???

                      23.28. Så är du då man, bög eller prostituerad?

              Jo men inte om man vet att sist han duschade var igår och detta är ett dygn senare. Då tar jag gärna en spontanare i duschen ?

            Kom på en sån äcklig grej. När jag gjorde det på mitt ex och svalde en klump? Ursäkta men är det normalt? Alltså att det finns klumpar i satsen? ?

              Sluuuta

              Nej var säkert Flens ost. Stackare

                Omskuren <3

              Hahaha ååh… 🙁 Men ja, det är normalt! Det kan klumpa sig särskilt om killen inte är så duktig på att dricka ordentligt med vatten under dagen. Mvh jobbat med en urolog

                Haha okej, bra det då. Otroligt osexigt var det i alla fall. ??

              Det kan ha varit njursten ??‍♀️

              Koagulerar snabbt.

              Skulle inte suga om jag så fick en mille i ersättning för besväret. Fy fan vad äckligt hur kan man bara göra det?

                Är väl ingen som tvingar dig? I så fall bör du anmäla det.

                  För att inte tala om att oxå svälja nån annans äckliga kroppsvätska. Usch

                    Skulle kunna suga kuk (och svälja) till frukost, lunch och middag!

                      [Borttagen kommentar]

                      Vet inte. Kanske alla tre.

                      Ja nåt av det är du ju.

                      Puss och god natt. Måste sova nu så att jag är pigg till frukosten imorgon??

                      [Borttagen kommentar]

                Jag önskar att jag fick en mille varje gång jag sög. Jag älskar det så jag skulle vara så löjligt rik nu.

      Har förstått att det är olika. Men verkar märkligt att inte göra det kan jag tycka.

      Min man torkar sig.

        Min med.

          Min med

      Ja vissa!

      Min kille gör. Han brukar även lämna en liten bit papper i kalsongen ifall det kommer droppar efteråt. Har erbjudit trosskydd men han är inte där än ?

        Hahahah exakt så gör min man också. Har också tänkt att jag ska erbjuda han trosskydd ??

          Manliga trosskydd, har vi en marknad tro? ?

            Finns mindre inkontinensskydd för män, typ som trosskydd fast formade liksom…

      Min sambo torkar sig efter att bara ha kissat. Äckligt med en kissdroppe i kallingen ju. 🙂

      Finns ju olika män… Va handduken blöt kanske han duschade? Slå upp en sida om hygien och lämna igång på datorn

    För någon vecka sen tipsade någon om podcasten ”Systrar”. Guud vad bra den var. Fler tips med liknande Ännen och upplägg?

      Det var nog jag ? visst var den bra?!
      Störde mig dock lite bara på upplägget, att han hoppade så mycket fram o tillbaka…
      Men väldig bra innehåll och så jäkla äckliga män ?
      Tar också gärna emot tips på liknande!

        Ja, hoppandet var lite jobbigt. Men otroligt spännande och vilka äckel det finns där ute. Man blir ju mörkrädd!

    Ni som har strypkoppel på era hundar, hur tänker ni kring det?

      Att det ska vara snyggt på utställning, hemma använder vi vare sig koppel eller halsband utan där rör sig hundarna fritt då vi äger mark runt om.

        Så bara för att ni äger marken så får de springa fritt?? Nu i dessa tider när hela naturen är en djurbarnkammare. Och kom inte och säg att ni har 100% koll på hundarna. Det finns det ingen som har.

          Svar ja det får de

          Jag har 100% koll på min hund när den är lös, vilket är i princip konstant sen hunden var 4 månader, är 2 år nu. Han har självklart halsband och jag har koppel med mig ifall man skulle möta på en granne i skogen eller om man ser ett rådjur på håll men han skulle aldrig få för sig att springa efter. Och skulle jag gå utmed en väg eller på en gata så är han självklart kopplad, men aldrig i skogen.

            Anonym var ju så snabb med att anta med allt för att få möjlighet att peta någon på näsan att hon ju inte ens var intresserad av att fråga under vilka förhållanden hundarna vistades fritt heller ?

          Visst finns det hundar med jaktinstinkt som man måste se till att de inte dödar smådjur, men sådana hundar kan man ofta inte ens ha fritt för de springer iväg om de får vittring på något. Men många hundar gör absolut ingen skada, speciellt sådana som går att ha fritt. Katter däremot dödar mycket smådjur men de tycker folk är ok att ha ute fritt…

            Ja och att de är borta hemifrån dagar och ibland veckor i sträck hemifrån. Verkar ju vara ett ultimat djur att ha om man är lat. Katt alltså. Köp, mata och släpp ut utan någon som helst tillsyn.

              Har du provat att rasta en katt i sele? Eller ska katter mot sin natur hållas inlåsta hela livet?

                Ett alternativ om man tycker det är synd om katt i sele eller inhängnad istället för fritt springandes på byn kan ju vara att låta bli att ens skaffa djuret?
                Lovar dig att även hundar hellre hade gått lösa fritt än i koppel

                  Så för att ha katt måste man bo i hus? Trångsynt ??‍♀️

                  Hundar och katter är helt olika djur så går inte att jämföra.

                  Ska vi låsa in alla djur i naturen som dödar?

                    Alltså det var någon som klagade på att någon hade sin hund fri på tomten med tanke på alla vilda djur. Faktum är att katter dödar så mycket mera.

                    Sedan är katter inte naturliga i vår natur så det kortet kan du inte dra.

                      Katter är mer naturliga i naturen än hundar. Katter är inte inomhusdjur.

          Förra veckan när jag och min hund var ute och gick hoppade det upp ett rådjur framför oss på stigen. Det var kanske 15 meter mellan mig och rådjuret och min hund var mitt emellan oss. De stirrade på varandra i ca tio sekunder innan rådjuret sprang iväg och min hund vände och sprang till mig. Så jo, jag skulle nog säga att jag har 100 % koll på min hund även när han är lös.

        Ställer ni ut? Vad är det för hundar du har? 🙂

      Skulle aldrig sätta strypkoppel på hund. Däremot på man. Det behövs.

    Är transpersoner hatade i HBTQ-sammanhang och generellt? Ses MTF som värre än FTM? Blev lite förskräckt över gårdagens resonemang då jag själv har ett transbarn, som jag inte önskar annat än att äntligen få slippa känna sig som ett freak. Frågan är bara om det t.o.m. kan bli värre pga omvärldens föraktfulla inställning?

      Är lesbisk. Aldrig varit med om att någon inom hbtq skulle tycka illa om transpersoner bara för att de är trans. Sen kan man ju tycka illa om individer.

        Hoppas du har rätt. Blev lite skrämd igår av de lesbiska feminister som skrev i gårdagens inlägg om Cissi Wallin.

          Hmm, jag var en av flatorna som skrev igår om att dejta transkvinnor som lesbisk. Är det det du menar?

            Ja, den diskussionen jag menar, vet inte om det var just du som skrev det jag reagerade på. Det var iaf en som inte kunde tända på män ens om de ser ut helt som en kvinna för att kromosomerna är fel. Det lät i mina öron som att en MTF aldrig någonsin kan bli accepterad som kvinna, utan bara var en ulv i fårakläder så att säga.

              När det gäller relationer och sex så tycker jag att folk får göra som de vill. man måste inte dejta någon för att det är politiskt korrekt.

                Det tycker jag med, det var inte frågan. Frågan var mer om man hatade transpersoner rent generellt.

                  Sem när blev ”hata” likställt med ”inte tända på” ?

                    Det var inte vad som sades utan sättet det sades på som fick mig att undra om det fanns ett generellt hat mot transpersoner som sträckte sig bortom vad man tänder på och inte. Nu har jag fått två svar att så inte är fallet, så nu vet jag det jag ville veta.

              Det var väl inte riktigt det personen skrev, utan att hon inte tänder på MTF för att mycket fortfarande påminner om en mans kropp. Exempelvis kroppsbyggnad. Det är att begära väldigt mycket att andra ska tända på en, det har inte med transfobi att göra.

                Jag uppfattade det som hätskare än så, att det inte bara handlade om sexuell attraktion av ett visst utseende.

                  Har inte tagit del i diskussionen men jag vill bara säga (om du nu läser det här) att jag inte tror att det är något utbrett fenomen utan mer en fråga om enskilda individer. Och just här skriver allts om oftast de som känner att de har en intressant åsikt ur någon aspekt – dvs inte något sorts genomsnitt.

                  Oroa dig inte.

              Jag är den som skrev det och det är bara sanningen. Det är fan helt sjukt hur något så uppenbart ens ska behöva diskuteras. Sluta leta efter scenarion där det är ”möjligt” för män att ha sex med lesbiska. Att vi inte vill ha sex med dig är inte förtryck och att dejta är inte aktivism ??

      Ännu en flata här… Men nej, skulle definitivt inte säga att transpersoner är hatade i HBTQ-sammanhang. Det är snarare tvärtom, mycket stöd och uppmuntran.

        Skönt att höra!

      Transbarn? Tycker det är oetiskt. Såna barn behöver psykoterapi, inte hormoner och sen kirurgi.

        Du är läkare specialiserad på könsdysfori eller?

        Du behöver psykoterapi, kirurgi och eventuellt lite hormoner.

        Man behöver inte vara läkare för att inse att någon som tror sig vara något den inte är behöver hjälp. Och om kön inte betyder något för dem, varför proppa dem med hormoner och operationer? Helt idiotiskt. Jag behöver tack och lov inga hormoner eller psykisk hjälp då min kvinnliga kropp som föddes med en fit**, mens och allt som hör till kan producera detta själv. Och Föräldrar som proppar sina 10 åriga söner eller döttrar med hormoner och andra hämmande gifter och förbereder dem för ett liv med operationer och inbillning är lika störda som ungarna själva.

          Läs på lite och återkom sen.

    Vilka ska se ph-finalen ikväll? Vad tror ni?

      Kommer se imorn för jag går och lägger mig innan det börjar… Tror Marcus och Nicole och jag hoppas Nicole slänger kulan. Men jag är lite besviken att Paow, Mos etc inte varit med mer, jag trodde de skulle vara med iaf en gång i veckan och röra runt/tävla/coacha sina valda.

        Jag tror Marcus släpper kulan men önskar att Nicole gör det!

        Så länge inte tönten David går och focking vinner bara.

        Adam förtjänar att vinna tycker jag. Sara har mest glidit med på hans spel. Men att de vinner lär nog inte ske.

          Jag håller med om Adam, stör mig lite på Sara, hon pratar såååå lååångsaaamt. Tror typ inte Marcus skulle våga slänga kulan haha.

            Och skulle han göra det så skulle han på en gång han såg henne bli besviken
            börja böla om att ”jag blir faktiskt ledseeen nuuuu..”

            Alltså vill ju att Adam vinner. Sen vet jag inte om jag vill att han ska slänga kulan på Sara. Tror inte han skulle ha hjärta att göra det vilket är fint.

            Tror dock tyvärr Marcus och Nicole kommer stå i final. Känns som hela PH i år är upplagt kring det. Hoppas isf att Nicole drämmer kulan i marken.

      Kommer se imorgon, orkar inte hålla mig vaken tror jag.

      Tror tyvärr att Marcus och Nicole vinner, känns lite som att även denna säsong varit riggad till Marcus fördel. Förra säsongen var så jäkla genomskinligt att Marcelo skulle vinna.
      Hoppas innerligt att Nicole kastar kulan, men vi får väl se.

      Jag tycker Adam är mest värdig att vinna men tror inte att de gamla deltagarna kommer rösta på honom och Sara för är rätt tveksamt att någon av dom kastar kulan.

      David och Jeane känns lite både och. Tror typ 30% på att någon av dom kastar kulan, men folk ser väl dom lite som ett kärlekspar också, så tror de flesta kommer rösta på Marcus och Nicole för att få lite cash.

      Relaterad fråga: Visst har det inte alltid varit så att gamla deltagarna fick dela på summan som blev kvar om någon kastade? Var det inte så att de fick välja någon av de gamla deltagarna de ville dela med?

        Om summan slängs under 500k så delas resterande summa till alla deltagare förutom kulkastarens partner. Det var en säsong, 2018 med Mos & Jennifer där de ändrade på dessa regler. Då blev det istället att om person A (Mos) kastade på 250k så fick person B (Jennifer) resterande 250k och inte de andra deltagarna (då fick de skriva varsin lapp med ett namn på en deltagare som skulle få resterande pengar, Mos släppte kulan och hade skrivit Jennifers syster Rebecca på lappen så Jennifer fick ju indirekt pengarna). Wow vilken förklaring hahaha men svar på din fråga: så länge jag minns det så har reglerna alltid varit så men kan ha helt fel!!

      Fler som tittar nu?

      Vad hände med laguppdelningarna i början?

    Sopsorteringsfråga: hur gör ni som bor i lägenhet och som har sopsortering utanför byggnaden (alltså inte rimligt att orka slänga varje dag)? Hur förvarar ni soporna under veckan? Använder ni plastpåsar som ni sparar plast/glas/metall/papper etc i eller lägger ni det i kärl som ni tar ut, tömmer/diskar?

      Bor i nybyggt och har en sån där stooor låda under vasken, men massa kärl i olika storlekar. Har plast- och papperspåsar i kärlen.

        Kommer du fortsätta med det nu när det blir ännu dyrare med plastpåsar? Eller köper du speciella påsar?

          Plastpåsar på rulle blir inte dyrare.

            Är det såna du har? Jag har tidigare handlat mat med plastpåsar och sen använt dem som sopsorteringsförvaring.

              De är inte nedbrytbara som de på rulle. Byt!

                Fast om de ändå hamnar i soptunnan så bränns de ju ned. De hamnar inte i naturen så att säga

              Har inte handlat med plastkassar på flera år, så ja, det är soppåsar på rulle, avsedda för just sopor, som jag använder i mina sorteringskärl.

      Jag tar ut glas/plast/papper varje dag. Jag går ändå ut varje dag och soporna är exakt vid porten. På så sätt blir det väldigt lite varje gång och minimalt med extra jobb när jag tar ut det. Hellre det än att ägna ett halvt skåp till sopor.

        Jag håller egentligen med men lyckas alltid bli (eller åtminstone känna mig) lite kladdig på händerna. Har du dina sopor i kärl eller påsar?

          I påsar som står i såna sopkärl under diskbänken. Sen tar jag bara ut påsen. Samlar oftast i fruktpåsar eller i papperspåsar. Försöker använda påsar som ska slängas (brödpåsar, påsen som toarullarna förpackats i osv) som påse till sopor.

      Under diskbänken i stora kassar av plast.

        Det har jag också gjort tills nu, Handlat med plastkassar och använt dem i sopsorteringen, men 1 maj la de ju på plastskatt (men pinsamt nog vet jag inte hur mkt påsarna kostar…)

          Handla soppåsar på rulle, som andra människor?

          6.75kr ? svindyrt

          Köp sorteringspåsar, de är i mer hårdplast. Jag har sådana som tömmer ner i kärlet och sedan använder dem tills de går sönder.

      Jag sorterar metall-, glas- och problemavfall i kärl i skåpet under diskhon. Diskar metall och glas först så de är rena och tömmer väldigt sällan. Vanligt köksavfall sätter jag i brännbart, bor själv och har inte så mycket sopor så jag brukar bara behöva gå ut och tömma en gång i veckan om där inte är något som luktar. Här där jag bor tas värmen från bränningen tillvara och värmer upp flera arenor till exempel. Visst hade det varit bättre att sortera även bioavfall men eftersom jag har så lite sopor skulle det ta så länge för mig att fylla en hel påse att det skulle börja lukta och det skulle också kännas dumt att slösa på påsar och slänga dem med bara lite innehåll? Men är lite sugen på att experimentera med en egen minikompost på balkongen för att få egen jord till balkongodlingarna, någon som testat? 😀

        Wow vad duktig du är som orkar diska. Hur gör du med tex rå kycklingförpackning (i plast), diskar du den också? Det börjar ju lukta fort tycker jag…

          Nej jag sorterar inte plast utan sätter den i brännbart avfall och den för jag ut lite oftare. Plast måste alltid diskas om den ska återvinnas och har man inte diskmaskin tar det faktiskt mer energi att diska för hand än man sparar genom återvinning. Så då är det faktiskt mer miljövänligt att slänga i brännbart 🙂 plus att mitt husbolag inte har plastsortering ännu.

            Nej, man måste inte diska plast, bara tömma förpackningen, så det stämmer inte att det skulle gå åt mer energi i rengöring.

              Det kanske skiljer sig åt beroende på var man bor. I min region är instruktionerna följande ”Förpackningar som är smutsiga eller innehåller rester av farligt avfall får inte sorteras som plastförpackningar. För den tomma, torra och rena plastförpackningen till återvinning. Om förpackningen luktar illa kan den sorteras som brännbart.”. Plasten återvinns inte heller lokalt utan måste köras fem timmar bort för att återvinnas, medan brännbart avfall hanteras lokalt, och som sagt används energin som fås från förbränningsprocessen till exempel till uppvärmning. 🙂

            Diska den rekommenderas bara för att minska lukt och risken för ohyra i soprummen. Inte ut återvinningssynpunkt.

      Har en stor papperskasse i köket med blandat papper, kartong, glas, plåt, brännbart. Tar en sväng till återvinningen när den är full.

      Jag hade två pappkassar, en för plast och en för papp i mitt skafferi som hade en hylla där kassarna kunde stå upp. Sen hade jag en liten plastpåse för metall, glas och sådant som man inte sorterar lika ofta.

      Vi har en stor papperspåse under vasken där vi blandar allt som ska sorteras (plast, glas etc) som vi sedan går ner och sorterar och slänger i soprummet typ 2ggr/vecka kanske.

      Va duktiga alla är. Själv har vi bara plats för två olika soptunnor, så i en åker allt glas i och resten i den andra. Vår närmaste sopsortering ligger ca 100m bort åt ”fel” håll så hade helt ärligt inte orkat hålla på att sortera papper/metall/glas/matavfall osv.

    Blev av med jobbet idag. Grät framför chefen. Värdigt ??

      ? åh nej jag beklagar. Det är inget fel att gråta vid ett sådant besked såklart.

        Tack så mycket! Kände mig så dum och töntig bara.

          Det hade varit värre om det var tvärtom. Jag har varit med om att chefen började gråta när hen sade upp mig för att hen tyckte att det var så jobbigt. Det var mer pinsamt.
          Det är vanligt att gråta som anställd, det är ju som en liten chock ändå. Lycka till framöver!

            Det har jag också varit med om jag har inte riktigt kommit över det än att det blev en så stark reaktion.

      ❤️ Kram! Du kommer hitta ett bättre jobb när allt detta är över!

        Tack snälla ?

      Mitt företag hade precis samarbetsförhandlingar vilket ledde till att jag blev permitterad och jobbar 60% för tillfället. Idag meddelade de om ytterligare samarbetsförhandlingar där de kommer att säga upp folk. Dessa tider suger. Jag grät också när jag fick beskedet om permitteringen men tack och lov var det inte face to face utan skypesamtal utan video. Hoppas hon inte hörde att jag grät!

        Heja oss, vi kämpa på!

      Jag hade också gråtit där och då ❤️

    någon som vet varför Alice stenlöf är nere och mår dåligt som hon har skrivit senaste?

      Hon åkte ur Let’s Dance.

        Hahaha men gud, mår man dåligt för att man åkte ur en danstävling? People are dying

          nej det handlar ju om något annat obvs, kan det va nått med hennes kille?

            Hon har ju sovit mycket hos Klara ?

          Klart hon antagligen blev ledsen över att hon åkte ut. Men verkar vara något annat som hon mår dåligt över.

      Slut med killen

    Okej familjeliv.

    Jag fyller 36 om tre veckor. Är gift, har ett bra jobb, hus, bil, inga ekonomiska problem. Vi har tre barn redan.
    Jag vill ha ett till barn. Min man är inte riktigt sugen på det men inte emot det.

    Är det galenskap? Fyra barn är ändå…många.
    Jag kanske inte ens blir gravid med tanke på min ålder. Den är i övre spannet när det gäller graviditet även om jag inte alls känner mig gammal.

      Ja det är galet. Njut av de du redan har och lägg lite extra tid på att rå om dom istället ❤️

      Kör på! Du kommer inte ångra dig sen!

      Tänk om någon av er för, blir förlamad eller något hemskt. Lättare med 3 än 4 då bör en är liten

        Men herregud vad är det för mentalitet? Ska man gå runt och tänka att man kan bli förlamad eller likande kan man ju inte göra mycket här i livet.
        Em – Jag hoppas ni kommer fram till ett beslut ni känner är rätt för er!

          Det skadar ju inte att ha ett visst tankesätt för att minimera ev svårigheter

          Nu kanske detta var lite extremt, men jag förstår ändå poängen i kommentaren. Jag skulle gärna vilja ha 4 ungar men jag vet att jag inte skulle orka ta hand om alla själv eller ens vilja leva ett liv som ensamstående med så många barn, varken ekonomiskt eller tidsmässigt. Därför kommer jag hålla mig till max 2 för jag har själv sett och upplevt hur snabbt livet kan vända.

          Däremot lägger jag ingen värdering i hur TS vill göra, om de vill ha ett till barn och känner att de klarar det så är det väl bara tuta och köra!

        Haha med den mentaliteten kan man ju varken skaffa barn eller djur

          Jo men man behöver ju inte skaffa fler än att man fortfarande kan klara av situationen om oturen skulle vara framme

      36 är ju inte så jättegammalt när det kommer till graviditet. Är väl ganska vanligt att skaffa barn i den åldern ? Fast 4 barn är såklart en utmaning

        Chanserna att skaffa barn vid 36 är inte jättestora. Så inte alls givet att man kan bli gravid då. Det är gammalt ur biologisk syn.

          Men dom behöver inte vara extremt små heller. Jag kommer vara en bra bit över 30 när jag kan skaffa mitt först barn så vill verkligen försöka tänka positivt.

            Även om jag såklart förstår att det kan vara så att man inte kan få barn/det tar tid. Men finns ju jättemånga över 36 som skaffar barn, det är ingen ovanlig ålder.

              Kvinnor kan bli med barn ända upp i 50-årsåldern så ingen biologisk stress. Det är bara pk-eliten o samhället som föredrar att kvinnor blir med barn i ung ålder samt att de skaffar minst två barn helst i rask takt under en 2-årsperiod.

                Fast man är som mest fertil i tonåren, sen avtar det för varje år som går.

      Nä skaffa ett till! Kul ju, inte helt vanligt med så stora familjer nu för tiden.

        Tack och lov! Jorden är redan överbefolkad

      Men ja! ? Kör på om ni båda är med på det och det är er önskan ❤ Prata ihop er mer om det hemma. Jag hade gärna haft 4 barn om jag inte var så förlossningsrädd.

      Du låter som en hoarder.

      Jag har 5 syskon och älskar dem mer än allt annat på jorden.
      Dock skulle jag inte rekommendera någon att skaffa så många barn. Jag känner iaf att jag inte kunnat få det stöd av mina föräldrar som jag skulle behövt. Tror det är svårt att kunna finnas där för så många och möta allas behov utan att själv gå sönder.

        Kan även tillägga att jag som äldst har fått tagit mycket ansvar hemma. Det ledde tyvärr till att jag gick in i väggen när jag var 19 och idag känner jag tyvärr ett väldigt agg mot mina föräldrar. Anser att de har varit väldigt oansvariga. De fastnade i ”bebisbubblan” och hade nog svårt att sluta. Allt rullade bara på liksom och de tänkte nog inte så mycket framåt.

          Usch vad jobbigt du har haft det, vill bara inflika att jag haft en motsatt upplevelse av att växa upp med många syskon. De har varit en styrka.

            Syskonen är det bästa jag har, och vi har ett sjukt starkt band till varandra.
            Det är föräldrarna som tyvärr inte skött det så bra.

        Tråkigt att höra om din situation.
        Mina föräldrar skilde sig när jag var liten och bildade nya familjer, så jag hade 3 syskon på mammas sida och 3 syskon på pappas sida. Det var enligt mig inga problem för mina föräldrar att hinna med alla barn de veckorna jag var hos mamma/pappa. Och för egen del var och är det helt klart en styrka att ha 6 syskon + att det var roligt med syskon, man hade alltid någon att leka med, hitta på bus med eller bråka med 😀
        Lite synd om mina föräldrar dock då vi var ganska vilda och busiga barn, men det verkade de klara bra ändå 😉

      Kan ju bara du veta.

      Personligen vet jag inte varför man vill göra så mot sig själv.
      Skaffa en hobby

      Om du orkar det kör! Jag har tre helsyskon och det är så roligt! Jag har liksom tre bästa kompisar alltid. Vi blir så många också även fast det bara är vi i familjen som ses. Jag älskar att ha en stor familj.

    någon som följer Marie Jaskari på instagram och vet varför hon slutat uppdatera?

      Säkert för att hon inte har fler kopior från kina att visa upp IOM Corona

        Är det fejk? Har alltid varit så facinerad över att en person kan ha SÅ mycket märkessaker! För hon taggar ju också märket i sina bilder

          Men klart det är. Hon bor liksom i en hyresrätt i typ ghettot.

            Jag vet att vissa saker är fake då vi var i samma butik en gång i turkiet med just fake saker.

            Grattis för korkad kommentar-awards ?

            Jaha jag vet inte vart hon bor, har bara snubblat över hennes insta nån gång så är är inte så insatt

    Jag ska in till vården för undersökning av ev. Corona. Haft feber i snart 2 veckor och pp senare tid andnöd och skit. Jag har ångestproblematik sedan innan så det här har och är tortyr. Känns som jag ska dö av panik hela tiden. Vet att det låter töntigt, men psykiskt har det varit värre än det fysiska dessa två veckor. All nyhetsbombning hjälper inte heller. Försöker att inte läsa, men det blir så ändå.

    Ni som har ångestproblematik sen innan, hur mår ni nu under corona? Och hur gör ni för att hantera det bättre?

      Tog bort alla nyhetsappar och slutade kolla på nyheterna helt. Drastiskt men det enda som hjälpte. Hade så svåra panikattacker att det inte längre gick.
      Mår så mycket bättre nu när jag inte läser om död och sjukdom överallt.
      Kolla på mysiga filmer, ät massa gott, ta bad, meditera. Allt som gör dig lugn. Krya på dig ?

      Är inne på vecka 6 med feber. Slutat läsa/se nyheter. Skapat en struktur på dagarna så de inte flyter ihop. Väljer att läsa och titta på sådant som får mig att må bra. Bokar in samtal Med vänner varje dag.

      Byter om från pyjamas och ligger aldrig kvar i sängen eller lägger mig där dagtid.

      Bra att du blir undersökt, hoppas att det känns lugnare sen. Jag är inte alls en vanligtvis orolig eller ångestfylld människa men har varit sjuk nu i drygt en månad. Har haft kraftigt tryck över bröstkorgen konstant från typ 3:e sjukdagen. Lite bättre nu. Förstår verkligen din oro för det är väldigt obehagligt (för att uttrycka sig milt) att känna en sådan påverkan på lungorna. Jag håller tummarna för att du snart blir bättre, det blir ändå de allra flesta av oss, även om det tar längre tid än vanligt.
      ?

      Känner igen mig i dig jätte mycket! Jag hade förmodad Corona för ca en månad sen och ångesten åt upp mig! Det var riktigt tufft psykiskt… det enda jag kan tipsa dig om är att radera alla nyhetsappar, gå ur grupper på Facebook som pratar Corona och allt sånt där och fokusera endast på saker som gör dig glad. Kolla på någon rolig serie osv annars blir man helt knäpp

    Tips på vad man kan hitta på på semestern i sommar? Det kommer bli hemma i Sthlm…

      Picnic med lite god plockmat och en flaska vin är väldigt mysigt!

        Åk till camcam och hälsa på dom berömda husdjuren. Hon blir nog jätteglad. ?

      Båtutflykter är mitt bästa tips, Stockholm är så vackert från vattnet. Den till Skokloster är fantastisk: https://www.stromma.com/sv-se/stockholm/blogg/12-utflyktstips-att-toppa-semestern-med/

      McDonalds drive through ❤️

        ?

    Hej vänner.

    Har tagit första steget till att göra slut med min pojkvän sen 3 år tillbaka. Vi älskar varandra otroligt mycket men han kväver mig och min glöd, utan att han ens förstår. Vi har spenderat senaste dygnet att prata om allt som gör mig olycklig i vårt förhållande, och han har erbjudit sig ’söka hjälp’ för sina issues men jag tror ändå jag inte orkar mer. Livet är för kort och jag blir inte yngre.

    Utåt sett är vi verkligen drömparet, och har precis köpt en fantastisk lägenhet ihop. Jag hade föreställt mig att leva resten av mitt liv med honom, men när ens vänner och familj påpekar att man inte är lika sprudlande längre, och jag dessutom inte kan göra vad jag vill utan att han surar över det, då kanske det är dags att gå vidare…

    Det värsta, förutom att jag älskar honom otroligt mycket, är att inte ha ett riktigt ’reason’ att göra slut. När man bara känner att glöden försvinner allt eftersom han dränker en i sin negativitet. Någon som varit liknande sits? Säg att det blir bättre..

      Gå vidare. Du kan inte leva med någon som kväver din personlighet. Negativitet är svårt att jobba bort. Ledsen för detta svaret, men så tycker jag ?

        Tack Anonym, det jag försöker intala mig – att om jag stannar kommer jag få dras med den negativiteten för resten av livet. Jag har verkligen börjat se annorlunda på förhållanden nu, jag är snart 30 och trodde jag sökte det min partner har – han är extremt omtänksam, bra värderingar, barnkär, driven, osv.. men nästa gång jag träffar någon, OM jag träffar någon, vill jag bara vara med någon jag kan ha kul och skratta med, som ser mig för den jag är och inte försöker ändra på mig..

      Fast att han ”dränker dig i sin egen negativitet” är en riktig anledning till att göra slut, förminska inte dina egna känslor!

        Tack för ditt svar <3 Jag har märkt att jag har en tendens att förminska mina känslor, känner även skuld för att lämna honom. Det skulle liksom vara han och jag for life…

      Du behöver inte ha en särskild anledning! Det är DITT LIV och det är enbart du som ska leva ditt liv, ingen annan, så gör det som passar dig och gör dig lycklig. Du kommer inte ångra dig. 🙂 Men om du följer vad du ”borde” göra enligt normer och andras åsikter, då är det stor risk att du blir riktigt olycklig i framtiden…

      Hade den här diskussionen men en tjejkompis som var i en liknande situation som din. Hon har nu gjort slut med sin kille och sa att hon hade tvekat med det i över ett år bara för att hon egentligen inte såg någon anledning. Till slut Blev det oundvikligt och hon märkte att hon mådde sämre och sämre och att det inte heller skulle bli bättre och tog steget och lämnade honom.

      Och jag så här i efterhand så säger hon att egentligen ska man inte ha en orsak svart på vitt. Om det inte känns bra, eller rätt så ska man gå därifrån. Du ska inte nöja dig eller behöva stå ut med någon som kväver dig.

      Att du vill göra slut räcker som orsak för att göra slut, det är en ”godkänd” anledning.

    Tror ni H&M kommer rädda Ivyrevel? De ska ha miljontals skulder till H&M tydligen

      Inte en chans. H&M har egna problem.

      H&M gick väl ur som ägare nyligen? Så nä, knappast.

        rädda de ur konkurs, fanns en artikel om det för 2 dagar sen

      Jag undrar vem som köper kläder från ivyrevel? Tycker kvaliten är som hm men priserna är betydligt högre vilket gör att jag hellre shoppar något annat. Har aldrig sett någon boom av märket eller något som gör att det är värt att rädda?

    Nån som provat normals curly girl produkter?

      Ja om det ör dom med vit och rosa förpackning.Har provat leave-in krämen. Är bra men doften inte ok.

      Luktar äckligt. Anser att CG godkända produkter i matvarubutiken generellt är bättre.

        Okej! Men snälla snälla ge mig tips på wn rutin?
        Ska prova för första gången att göra curly gurl metoden. Behöver hjälp.

          Tvätta håret med dubbeldusch första gången. Andra gången Hair Food. många gillar banan men den var skit på mig. Jag gillar aloe veran och macadamian bättre! Sen har jag en co-wash som jag glömt namnet på tyvärr. Och använder hair food som leave in. Googla garnier hair food så kommer dom upp 🙂

    Hej, vem har ett par tips för mig? Långt inlägg…
    Jag har svårt att kräva något som uppenbart tillstår mig aka är konflikträdd.
    Jag är gravid och har en ”flatrate” på ultraljud som gyn sålde på mig, för jag har varit väldigt orolig i graviditeten (bor utomlands och här är det vanligt) . Dom gångerna jag har varit där på rutin, har jag naturligtvis viljat se fostret i UL eftersom jag har betalat för det. En gång sa gyn, att hon inte hade tid för det just nu. En annan gång så fick jag kolla i bokstavligen 3 sekunder även om hon märkte att jag inte var nöjd.
    Problemet är att jag inte vågar säga åt henne. Att det var ju hon som sålde på mig det och nu låter hon mig inte titta…
    Problemet ligger i att jag inte vill att hon ska tycka att jag är jobbig. Plus att jag på något sätt har förstående för hennes jobb. Det kommer massor med blivande mödrar som typ vill sitta och kolla på UL i år och dagar, vilket kan bli jobbigt om man har mycket att göra.
    Ex.2 jag är hos frisören för klipp och färg. Vi pratar om till punkt och pricka hur jag vill att resultat ska bli. Han ger mig intrycket av att förstå till 100%. Han börjar färga och klippa och jag ser redan innan han har börjat föna håret att det är alldeles för markant och ljust. Han talar hela tiden om hur nöjd han är med färgen. Hur perfekt allt är. Då säger jag snällt att är lite för ljust och jag skulle vilja ha en toning i håret (han har slingat allt hår inte bara överdelen) för att dämpa det ljusa. Då lägger han en toning men bara på överhåret. Talar om igen hur nöjd han är med resultatet.
    Eftersom jag inte vill ”såra” hans sugiga resultat, säger jag inget och betalar.
    Jag kommer inte gå dit igen…

    Tar gärna emot tips på hur jag kan handska sådana situationer.

      Tyvärr måste du bara säga det. Det finns liksom inga genvägar, annars händer inget. Du måste förstå att när du säger till står du upp för ”orättvisa” och då har du inget att skämmas för. Så mitt enda tips är att bara göra det. Efter 2-3 gånger inser du hur lätt det är, men det finns liksom inga genvägar. Sen är det väldigt befriande att kunna säga till när man blir felbehandlad, då det som du ser händer då och då. Det är ett verktyg man alltid kommer att behöva.

      Som vi säger i Norrland: tig och lid, eller gör något åt det.

      Jag vet inte hur gammal du är, kanske inte spelar ngn större roll egentligen. Men det tog mig många år innan jag hade balls att säga ifrån när liknande situationer uppstod. I just dessa fall har vederbörande sålt en tjänst till dig. Det är din rätt som kund att inkassera den tjänsten utifrån de förutsättningar som ni har kommit överens om. Skäms inte och tänk inte utifrån att du är jobbig eller inte. Är du saklig och tydlig kan man inte förneka situationen. De flesta kommer kunna ta det, de övriga kan du strunta i och välja en annan aktör. Stå på dig, du kommer må så mkt bättre efteråt, slippa grubbla och tänka på hur du borde ha agerat.

        Vilket bra tips – „ Saklig och tydlig“ det är nog där min sko klämmer… jag tror jag är rädd för att låta bitchig… kan någon ge en saklig och tydlig kommentar jag skulle kunna säga?

          Jag är en sucker för att ta reda på fakta innan jag gör en ”sak” av ngt.

          Ang. UL. Jag skulle ringt till kliniken och frågat vad tjänsten innebär och vad du kan förvänta dig av ett besök hos BM. Vilka steg ska gås igenom, hur länge tittar man på UL, etc. Kanske finns det ngn dokumentation om tjänsten som du kan utgå från eller be om. Med faktan som bakgrund berättar du för den du pratar med att du besökt kliniken och givet det du precis har fått beskrivet för dig så fick du inte valuta för dina pengar. Sedan lyssnar du in hur personen reagerar och kommer inget förslag så frågar du hur hen förslår att de löser situationen för dig. Om ni i samtalet delar uppfattning så kan du dessutom be om att få träffa en helt annan BM, på så vis behöver du inte träffa samma person igen. Det bör ligga i klinikens intresse att vilja behålla dig som kund.

          Ang. frisören så säger du ifrån vid första antydan att det inte verkar bli som du tänkt dig. Inte otrevligt utan mer ”Hmm, det ser ut som x och det är inte det jag hade tänkt mig, kan du titta på det?”. Om frisören propsar på att fortsätta så säger du, med ett leende, ”Om det inte blir som jag har tänkt mig när du är klar så förväntar jag mig att du åtgärdar det.”

          Nu blev detta en lång utläggning men jag tror det är viktigt att förstå hur du skulle kunna tänka. Med fakta i ryggen finns det inte särskilt mycket att orda om. Om de nu inte vill bitcha om saken. Då byter du klinik/salong på studs.

            Tack för tipsen, jag fattar exakt. Ska testa nästa gång!

    Hur får man en treåring att somna. Orkar inte bråka mer. Barnet bara skrattar, skriker, slåss och vägrar ligga still. Jag börjar bli galen nu, vad är det jag missat?!

      Sover barnet någon nap på dagen? Hur söver du?
      Har ni någon läggningsrutin på kvällen?

        Barnet är vaken under dagen, vi har inte ritual på kvällen men det ser ju likadant ut varje kväll med tandborstning, pyjamas, läsa bok och sen släcka. Sen börjar kaoset.

          Men det du beskriver är ju ändå lite av en rutin.
          Något som fungerar för oss är att ha strikta rutiner varje dag.

          Tex upp kl 7 varje dag och sen sängdags vid 19. Sedan att alltid göra samma saker vid varje nattning för att få ner barnet i varv i god tid. Ibland kan det faktiskt vara att man lägger för sent som gör att det strular, övertrött barn är inte lätt att lägga.

          Lycka till!

          Har en vild snart 2 åring som slogs, lekte, skrattade och gjorde allt för att INTE sova och det var hemskt!! Det som har hjälpt mig att att börja varva ner tidigt. Vissa barn har svårt och varva ner.. Jag stänger av tv och mobil kl 17. 30 efter middag, stänger persiennerna, lämnar en liten lampa på men i övrigt ska det vara nedsläckt. Så leker vi en 20-30 min (LUGNA lekar) sen pyjamas, tandborstning, och så går vi till sängen och läser fram till 19. Asså typ 1 h av och bläddra i böcker och prata om dagen. Sen säger jag god natt och han somnar på typ 10-15 min. Innan tog nattningen 2,5 h. Så mitt tips är att testa varva och släcka ner långt innan hen ska sova

            Tack för dina bra tips!

      Kör slut på ungen helt under dagen och ingen sömn alls. Skapa mysiga sömnrutiner som innefattar lugn och ro.
      Eller stå ut. När hen är tonåring blir det i alla fall lättare med sömnen. ?

        Har du något förslag på sömnrutiner? Det spelar nästan ingen roll hur trött hon är, hur sent det än är, det är som omöjligt att ligga still och blunda. Hon gör allt hon kan för att hålla sig vaken.

          När min 3åring inte är trött vid läggdags och bara vill busa och fjanta i sängen så brukar jag massera honom! Eller smeka över kinden , han ser det som en lek men han tycker det är så skönt så han brukar somna inom några minuter.

          Lyssna på någon mysig saga i mörkret tillsammans? Läsa bok i sängen innan?
          Förvara långt innan att det snart är dags att sova, för att ställa in barnet.
          Ha så liknade rutiner innan läggning som ni bara kan, för att marker läggdags.
          Inte ha för roligt innan heller för då vill dom ju oftast hålla sig vaken och gå tillbaka och leka, kolla på tv eller vad det ni kan vara.
          Kan det annars vara nån fas? Min kille är sådär i perioder men går relativt fort över.
          Men usch vad det tär på tålamodet alltså. ?

            Hon har från dag ett hatat att gå och lägga sig så det är nog mer ett personlighetsdrag än en fas. Tack för tips!

      Prova lyssna på podd. Typ Radioapan godnattsagor. De är avslappnande och ganska mysiga. Ligga still och lyssna med lampa släkt.

        Vilken pangidé! Med tanke på att det är så jag själv somnar känner jag mig faktiskt lite dum som inte testat det.

      Kaninen som så gärna ville somna lyssnade vi på med sonen. Första gången fick vi lyssna två gånger, sedan kortare och kortare. Tillslut somnade han på mellan 10-20 minuter.

        Hehe den provade vi med vår 2,5-åring som var helt hopplös att lägga, trots att hon inte sov middag. Hade hört så gott om den så vi hade verkligen stora förhoppningar. När jag hade läst boken sööööömnigt och lååååångsamt fem (FEM!!) gånger så somnade jag. Maken kom upp och väckte mig och frågade varför det var tandkräm i hela badrummet.

        Men kul att den funkar för de flesta 🙂

        (Nu är dottern precis fyllda 4 och somnar vanligtvis på 30 min efter två sagor kl 19)

      Har haft precis samma problem för några år sen, med två ungar ?
      Tips 1: bra mörkläggningsgardiner. Tips 2: ge barnet uppmärksamhet, kärlek och ännu mera uppmärksamhet under hela dagen. Tips 3: både fysisk och psykisk stimulans. Ut och rör på er några timmar, läs böcker, lägg pussel osv.

      Om hen är övertrött? Våra är iaf sjukt svåra att natta när de är övertrötta, kan vara fast i 20 min, men är det för sent så är det.. testa lägga barnet tidigare?

        Våra läggningar tar minst en timme. Det känns som att det inte spelar någon roll hur tidigt vi går och lägger oss men vi har inte heller testat att lägga tidigare under en längre period. Vi får testa att gå och lägga oss lite tidigare och se om det hjälper.

    Vilka fick lämna Hela Kändissverige Bakar igår och vilka blev stjärnbagare?

      Samma par som blev stjärnbagare förra veckan blev det igår igen. Journalistkvinnorna fick lämna för att de bröt mot reglerna och bakade äckliga småbröd ?? typ

        Tack snälla! Gulle dig!

    Ska anordna en babyshower för en kompis. Hur mycket är rimligt att lägga per person på tex dekorationer? Hit me med era bästa tips! Lekar, brunch (tänkte vi ha), fika och presenter. Hon ska få en pojke! 🙂

      Inte läge med babyshower nu va? Menar inget illa men det känns så onödigt risky, man vill ju inte smitta varken smitta sig själv eller den gravida mamman eller i förlängningen vara delaktig i någon gamlings död pga oaktsamhet.

        .. nu blev en jävlig konstig kommentar pga trött ? Men ni fattar vad jag menar!

          *jävligt. Gud, ger upp.

        Vi kommer vara ca 10 personer. Utomhus om vädret tillåter. Den blivande mamman vet om att detta kommer ske och är väldigt glad över det. Men det är inte olagligt (kanske olämpligt enligt vissa av er men då får ni tycka det) så vi kommer att köra på detta i sommar som planerat. Bor i en mindre stad i Närke.

        Ps: notera att jag bad om TIPS angående lekar osv, inte pekpinnar (:

          ”Då får ni tycka det”….
          Hoppas egoismen dött ut när viruset försvinner

      Var ute först och främst pga Corona. Lägg bara lite på dekorationer som tex några ballonger och tårta typ (det är lätt och roligt att göra en blöjtårta själv). Gör blindtest av barnmatsburkar och gissa maten, frågesport om mamman och bebisen, alla kan skriva tips på namn, gissa längs och vikt och när han kommer ut etc.

        Blindtest av barnmatsburkar? Tycker folk på riktigt att sånt är roligt?

          Förlåt, det var onödigt drygt. Jag ber faktiskt om ursäkt.

            Haha det är lugnt, mja kanske inte är superkul men hur kul är lekar på en babyshower? På min körde vi bara en lek (ville mest umgås med alla vänner), det var ett quiz om min kommande förlossning och det tyckte jag var kul, exempel på frågor var om bebisen kommer ha hår, vilken ställning står jag i, hur lång är krystfasen etc men vet inte hur kul mina kompisar tyckte att det var hahaha.

              Haha nä det är sant. Jag är glad att jag än så länge klarat mig från att bli bjuden på någon. De enda vännerna som fått barn har uttryckligen undanbett babyshowers.

                Hoppas det fortsätter så då ?

              Om det är inte är kul, varför ha lekar alls då?
              Så glad att jag inte varit på nån babyshower, så onödigt och låter svintråkigt.

        Tack för svar!

    Helt ärligt nu alla mammor.
    När ni var nyblivna mammor, vad förvänta ni er då av andra? Frågar då jag har två vänner som precis fått barn och jag hör av mig, men känner inte att jag ska vara den enda som hör av sig. Men som nybliven mamma kanske man förväntar sig att ändra ska höra av sig ofta? Med nybliven menar jag att barnet är max 3 månader.

      Nja, jag förväntade mig väl inte att andra skulle höra av sig jätteofta men första månaderna hade jag ju mycket med mig själv och bebisen och hörde nog inte av mig jätteofta. Ens liv kretsar ju mycket kring bebisen och allt runt omkring och många tänker väl att det inte är så kul för andra att höra.

        Då behöver jag inte skriva så ofta om det är så många nyblivna mammor känner. Får låta tiden gå tills de kommit tillbaka till rutinerna.

          Det låter som en bra plan.

          Typ om 17 år

      Helt ärligt. Jag orkade inte alltid ta upp kontakten med folk. Var så inne i allt med bebisEN, maratonamma, försöka sova någon gång osv osv. Så var inte alltid sugen på ens skriva till någon ibland än mindre prata i telefon. Så personligen hade jag gett det tid! Men det är alltid uppskattat om
      en vän håller sig lite uppdaterad om hur barnet mår osv ?

        Vad skönt att dom ihärdiga kommentarerna gjorde så att folk kan använda ordet bebisen korrekt! ????

          Jag är tacksam faktiskt! ❤️

      Jag förväntar mig inte att bara de ska höra av sig, men det blir ofta så ändå. Som ovan skriver så har man så mycket att stå i att på den lilla stund som är över på dagen (inklusive sömnbrist) kommer man oftast inte fokusera på att höra av sig till andra. Det går inte att förstå innan man själv får barn.

      De pallar nog inte. De har inte ork/tid bara, du ska inte ta det personligt

      Jag förväntade mig inte att någon skulle höra av sig, men inte heller orkade jag höra av mig till folk. Hade fullt upp med barnet och vid eventuella pauser ville jag bara vara i fred eftersom man interagerar hela tiden med barnet.

      Förväntade mig inte att ”alla” skulle höra av sig massor. Tyckte det var fullt upp ändå med allting. Blev mer stressad av alla som skrev och ringde, haha, riktigt lyxigt problem. Och tyckte att alla var vettiga nog att förstå att man precis klämt ut en unge, hade hormonrace i kroppen och sov konstiga tider på dygnet för att få sova? Det är ju inte så för evigt och man har mer tid att som förälder höra av sig sen.

      jag brukade passa på att svara när jag ändå satt och maratonammade. Men tror verkligen inte att det går att svara på din fråga generellt för barn är olika, nyblivna föräldrar är olika. Jag förväntade mig inte att någon vän skulle höra av sig massor, förstod ju att andras liv faktiskt pågår också. Men det här är bara min erfarenhet

      Att alla skulle låta mig vara??

      Att de som kom och besökte försökte hjälpa till. Typ köp med dig mat, så nyblivna mamman inte behlver tänka på fixa lunch till er

      Hela min killes släkt hängde hemma hos oss och där stod jag nyförlöst med en bebis på tutten och skulle servera 10 pers. ?

    Såg att Florian Schneider i Kraftwerk är död. Det gjorde mig ledsen.

      +1

    Hur är det att vara ensam barn? För och nackdelar? Påverkar det er något?

      Svårt att jämföra med något man inte upplevt, men så här tror jag det har påverkat MIG i alla fall:

      +
      Fick mycket uppmärksamhet och van att umgås med vuxna från tidig ålder vilket gjorde mig väldigt social
      Självständig och bra självförtroende


      Konflikträdsla ibland
      Inte bra på att kompromissa (jag övar…)
      Nu när jag är äldre och min pappa dött blir det väldigt tydligt att jag blir ”ensam kvar” dj dagen mamma blir gammal – både själsligt och med det rent praktiska.

      Är gravid med mitt första barn nu och vill absolut att barnet ska få syskon om det går, men det är på intet sätt synd om ensambarn.

      Är ensambarn, allt är positivt enligt mig. Fått mycket uppmärksamhet, int behövt dela, sluppit ansvar över någon annan. Ja listan kan göras lång! Absolut att ett syskon blir till en bästis, men mina bästisar har istället blivit som mina syskon. Umgås dygnet runt, väldigt tajta, men mer frivilligt!

        Ledsen, men bara någon utan syskon kallar kompisar ”som syskon”.

          Struntprat. Jag har ett syskon. Kallar ändå min bästa vän för min syster och ser henne som lika mycket familj som mina föräldrar och mitt syskon. Nog snarare ett väldigt svenskt fenomen att inte välkomna personer utan blodsband in i familjen.

            Jag och min familj kom till Sverige när jag var 5 år. Skulle ändå inte säga att kompisar någonsin kan vara som syskon.

        Alla syskon blir inte bästisar. Det är olika individer som inte alltid matchar varandra på det sättet.

          Jag har bara ett syskon, en bror som är 6 år yngre. Vi har aldrig varit jättetajta, men heller inte osams eller dylikt. Jag har en svägerska (min mans syster) som jag däremot är supertajt med. Vi är som systrar och umgås jättemycket, reser tillsammans etc.

          Exakt, det är ingen garanti. Nära vänner kan lika gärna bli syskonnära på alla möjliga sätt.

        Det märks att du är ensambarn.

          Ehh är det någon form av nedsättande kommentar?

        Det där med ansvar över någon annan när man är syskon är något jag hatar.
        Mina kompisar fick tex ställa in det de hade planerat på sina fredags och lördags kväller för att barnvakta sina yngre syskon för att föräldrarna skulle gå ut eller liknande. Jag hade blivit tokig om mina föräldrar krävde att jag bokade av saker jag planerat och velat göra för att vara barnvakt, medans de skulle göra något kul.
        Självklart hjälpte vi till med de yngre syskonen vid behov, och även hemma (tömma/fylla diskmaskinen, dammsuga, sortera och vika tvätt, mm), det är normalt att man hjälps åt i en familj, och det är bra så barnen får lära sig hjälpa till och inte får allt serverat på silverfat.

        Så där tror jag verkligen många föräldrar måste tänka till, bara för att man har fler barn betyder det inte automatiskt att det äldre barnet ska vakta sina småsyskon stup i kvarten.

        Det jag dock tror kan vara nackdel med 1 barn är att den är van att få all uppmärksamhet jämnt, inte van att behöva dela eller kompromissa, och känns oftare som ensambarn blir mer bortskämda än i familjer där man har fler barn.

      Jag har läst en del syskonpsykologi för jag tycker det är intressant och det har hjälpt mig att förstå människor runt mig. 🙂 Jag kan säga som så att jag har behövt göra slut med en nära vän som var ensambarn, för det uppstod en egentligen rätt liten konflikt men hon kunde inte hantera den och stängde av mig från sitt liv direkt. Jag vet att hon har behandlat andra tidigare vänner på samma sätt. Det är en rätt vanlig grej att ensambarn har svårt att hantera konflikter och är inte vana att behöva kompromissa. Jag märker samma med min pappa som är sk funktionellt endabarn, hans yngsta syskon är åtta år äldre så han har i princip vuxit upp som endabarn, och han kan absolut inte kompromissa om något. Endabarn är tillsammans med äldstabarn ofta ansvarstagande och ordentliga, bra i skolan och överrepresenterade bland chefer och liknande positioner. Sedan är det lite olika, vissa blir väldigt självständiga medan andra blir väldigt beroende av sina föräldrar, beroende på hur de blivit uppfostrade förstås.

      ”Värsta” positionen i syskonkonstellationer är faktiskt äldstabarn, specifikt om man har en pseudotvilling, alltså ett yngre syskon i nära ålder. Alla storasyskon går igenom en ”degradering” där de faller från tronen för att få mest uppmärksamhet, vilket påverkar ens personlighet. Storasyskon är överrepresenterade med psykisk ohälsa och dör oftare av hjärtproblem. Extra jobbigt är det om degraderingen skett i ung ålder, alltså om man blivit ”utbytt” som väldigt liten. Mvh Storasyster med 1,5 år yngre lillebror, som haft ångestproblem typ hela livet :’)

      Källa för mina påståenden är till största delen boken ”Äldst, yngst eller mittemellan : din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig” av Elisabeth Schönbeck, väldigt intressant läsning om man tycker sånt här är intressant 🙂

        Jag flikar in och tipsar om avsnittet om syskon i podden allt du velat veta. Handlar också om ordningen i syskonskaran och hur det påverkar oss.

        Har också läst den boken, mycket läsvärd!

        Ungefär lika träffsäker som Omgiven av idioter.

      Intressant fråga 🙂

      Fördelar:
      Jag har blivit väldigt självständig och bekväm med att vara själv. Tar för mig ganska mycket (kanske är ett personlighetsdrag också!). Lärde mig som barn att socialisera med vuxna och ville inte sitta med mina jämnåriga vid ”barnbordet”. Jag har fått väldigt mycket stöd och odelad uppmärksamhet av mina föräldrar under min uppväxt och de har kunnat hjälpa mig ekonomiskt. Sett till att jag fått extrahjälp som i sin tur lett till höga betyg och att jag kunde komma in på en toppskola.

      Nackdelar:
      Jag har tyvärr ett stort behov av uppmärksamhet och gillar inte att dela med mig av mat, godis eller liknande. Under uppväxten önskade jag ibland att jag hade ett syskon för när jag bråkade med mina föräldrar hamnade allt strålkastarljus på mig. Det var de mot mig på något sätt och det hade varit enklare om jag haft ett syskon på min sida.

      Alla ensambarn jag har träffat har varit helt sjukt egocentriska och trott att världen kretsat kring dem. Men det har även barnets föräldrar utstrålat ska tilläggas.

        Barn som växer upp med egocentriska föräldrar tenderar att ta efter dem ganska mycket. Inte så svår matematik egentligen.

        Menar inte att föräldrarna är egocentriska. Utan att även föräldrarna tror att deras hela världen kretsar kring deras barn

      Alltså detta är ju egentligen en omöjlig fråga att svara på. Någon som inte har syskon (hatar begreppet ensambarn) vet ju inte hur det är ATT ha syskon. Precis som att fråga nån som har syskon hur den är annorlunda än den som inte har det. Det vet man ju inte eftersom man inte upplevt det. Jag tror att vilka föräldrar man har påverkar den som är enda barnet mest, inte själva frånvaron av syskon, om du förstår vad jag menar.

        Ja precis, boken jag nämner ovan nämner att det finns två huvudsakliga typer av endabarn, de som blir väldigt självständiga, högpresterande etc, antagligen för att de fått dra mycket ansvar själv, ingen att dela sysslor med och ingen att lägga över skulden på etc. Och så de som blivit väldigt curlade och bortskämda där föräldrarna gett dem allt de pekat på och de inte har behövt dela med någon, så att de har svårt att klara sig själva. Hur man formas beror på vilken uppfostran man fått. Och en massa andra faktorer som spelar in, inte bara syskonrollen som påverkar ens personlighet!

        Och ska vi börja på en större spiral så påverkar föräldrarnas syskonroller också hur de uppfostrar sina barn. 😀

          Ensambarn brukar bli framgångsrika.

        Beror på, mina föräldrar skilde sig när jag var liten och skaffade nya familjer på varsitt håll.
        Nu fick jag 3 syskon på mammas sida och 3 syskon på pappas sida, men om någon sida valt att inte skaffa fler barn hade jag ju var annan vecka varit ensam barn och var annan vecka haft syskon, och då hade man ju kunnat jämföra.

    Vi är på jakt efter hus i Italien. ? Någon här som har erfarenhet av att köpa och ha hus där som kan ge lite tips? Vi tänker oss Amalfi-kusten.

      Vet inte om amalfikusten men de svenskarna (Marie Olsson Nylander) som hade en serie om ett husköp i Sicilien på SVT tipsade om någon svensk mäklare i Italien på sin insta,

        Tack! ?

      mina föräldrar köpte i san vito i abruzzo regionen för två år sen- magiskt ställe om man vill komma bort från det turistiga i italien 🙂 de åkte runt i massa olika områden me sin mäklare innan de bestämde sig

        Mina föräldrar har också hus i Abruzzo 🙂 Känner du till Castiglione a Casauria?

          Åh nej men googlad nu såg jättevackert ut! Måste besöka nästa gång!

      Amalfikusten är svindyrt.
      Gå med i Facebookgruppen Välkomna till Italien. Ungefär hälften av dem som är med är svenskar som bor i Italien och många tipsar gärna. En av gruppens grundare är mäklare med licens i Italien. Såg att de nyligen har haft någon typ av föreläsning om hur man köper bostad i Italien. Många i gruppen bor i Sverige men har hus i Italien.

        Tack för tipset!
        Ja det är dyrt men det är väldigt vackert 🙂

      Jag har hus i Sorrento på Amalfikusten.

        Åh va underbart! Vi tänker oss helst nedanför Positano (nocelle exempelvis!). Hoppas man kan åka ner snart och leta på plats.

      Åh vilken dröm, lycka till!

    Vad hade Johanna Nordström skrivit i hennes raderade tweet?

    Jag har tänkt på influencer och att ha barn på förskolan.. nu vet jag inte om Tex Isabellas barn är stora och omfattas av skollagen. Men ”jag tar ett par år ledigt” men samtidigt köra den lilla till förskolan.
    Och är man en stor influenser så borde det väl rimligtvis vara någon förskolelärare som ser vad de gör på instastory.
    Träna med PT
    Äta lunch med kompisar
    Ta en manikyr.
    Ligga vid poolen.
    Och sen hämta barnen 16.30 på förskolan.
    Känns ändå ganska orimligt eller?

      Orka bry sig vad hon gör eller inte gör. Datumet har gått ut på henne.

      Om du inte har ett jobb då går till, utan ditt jobb består av att ta bilder av ditt liv och posta på nätet får du bara lämnar barnet ett visst antal timmar varje vecka, och inte ha barnen där heltid. Bella kan ha det då hon jobbar på kontor, vad hon gör på lunch och rastar eller liknande är det ingen som bryr sig om.

    Ä
    är alla emot appen kry? Doktor appen? De som jobbar är ju läkare? Vet inte om de jobbar hemifrån men kan någon förklara?

      Menar varför är många emot den appen?

        Folk är arga för att kry debiterar personens vårdcentral 1600kr/krysamtal

          De kanske måste börja se över varför folk använder kry trots detta.

          Jag vill inte behöva använda min flextid för att sitta på en öppen mottagning på vc för att få recept på en kortisonkräm/ögondroppar/whatever när jag vet vad jag har och vad jag behöver. Då är det väldigt smidigt att ringa upp kry och få receptet på en kvart.

            Gå via företagshälsan då?

            Om du helt har missat den politiska diskussionen så… Använd dina timmar på vårdcentralen med att läsa på, kanske?

              Jag är medveten om diskussionen men trots det så vill jag inte ägna timmar på vc i onödan. So sue me.

              ”Läsa på” måste vara det mest uttjatade och nedlåtande begrepp ever. Bara för att man är av en annan åsikt eller tillhör ett annat politiskt parti är man inte per automatik korkad med noll koll på läget.

                Haha ja verkligen.

            En del regioner har egna appar, ex dalarna har Min vård och det är regionens egen personal som bemannar. Kolla om din region har någon egen app, det blir billigare för skattebetalarna.

          Oj, är det sant? Jag hade ingen aning om det ?

            Skit samma, hellre att komma i kontakt med en trevlig läkare på tio minuter dygnet runt än att ta ledigt från jobbet, sitta med andra sjuka och knö efter att ha fått slåss om en akuttid på vc. Eller stått på väntlista i 2-3 månader för ett planerat besök. Så jäkla föråldrat system.

              For the record, jag reagerade på infon som delades, info som jag inte kände till. Det hade inget att göra med huruvida jag värdesätter och skulle kunna tänka mig att använda en vårdtjänst online eller inte. Det har jag gjort via både Kry och min VC, väldigt bra upplevelser i båda fall.

              Många vårdcentraler har egna appar nu och det kostar skattebetalarna mycket mindre. Testade förra veckan att använda Närhälsans app och blev mycket nöjd. Vill inte använda Kry av ideologiska skäl.

          Det är 650 kr som mest som debiteras vid utomlänsvård.
          Från början debiterade nätläkarna mer men beloppet har minskat eftersom det tog stora resurser från patienternas regioner.

          Byråkratin får uppdatera sig och hänga med i svängarna. Inte fel på den tekniska utvecklingen, speciellt inte i dessa tider. Det är fel på deras regelverk.

      Doktor.se är sjukt bra!!

        Nej tack, vill inte sitta och prata med en sköterska innan jag kommer fram till läkare!

      Jag är bekant med grundaren av Kry (inte för att det spelar nån roll hehe) och tycker det är grymt att Kry finns från en patients perspektiv.

      Nej. Jag använder min doktor och de är bäst. Får receptförnyelse på 30 sekunder.

        Man behöver inte träffa läkare för att förnya recept, jag förnyar mina recept på 1177, super smidigt, kan göra det hemma på kvällen, och sedan får jag sms när det finns att hämta

      Försökte ringa i 2 dygn till min vårdcentral som är fullständigt överbelastad (redan innan corona) när jag väl kom fram hade de inte en tid förrän 2 månader senare. Skiter fullständigt i vad Kry kostar vården, kan de hjälpa mig tidigare så är det klart som faan att jag går via dem. Tänker inte ta något personligt ansvar att inte belasta vården för de kunde ju inte bry sig mindre om att hjälpa mig och institution vs individ är ganska skevt och orättvist. Politikerna kanske kan få ett wake up call en gång för alla? Sorry for rant

        Appar som kry urholkar ju vården ännu mer med alla skattepengar det kostar.

          Ja och hur uppstod behovet av Kry egentligen? Kolla efter var det började.

            För att den inte räcker till. Det är ju det jag säger. Appar som kry får vården att räcka ännu mindre till. Förstår inte hur det kan vara lösningen.

              Vad är lösningen då?

                Sluta privatisera vården. Höja skatterna.

                  Och under tiden ska vi sitta i vårdköer på vc? Nej tack

                  Nej men omprioritera och sluta skattefinansiera dumma hittepå-projekt är en början. Vi har redan såpass höga skatter att ännu mer minskar incitamentet att vara egenföretagare och dra in pengar.

                  Hahaha! Lycka till. Höja skatterna? Världens högsta skattetryck och vi ska höja ännu mer?

            Det började efter flyktingströmmen 2015, när hundra tusentals personer skulle hälsokällas och utredas åldersbestämmas och få hjälp både psykiskt och fysiskt. Samma med tandvården.
            Innan detta fick man läkartid på en vecka eller två, nu är det 2-3 månaders kö till vårdcentralen och till folktandvården är det tre års väntetid i min kommun om du kommer som ny och inte är flykting då vill säga. Går numera till privat vårdcentral och privat tandläkare. Förstår att kry och liknande uppstod, de fyller det behovet varje skattebetalare borde ha rätt till. Dvs snabb vård och hjälp, inte 3 månaders kö för att få träffa sin husläkare.

              Oj. Jag fick då inte läkartid på en vecka innan 2015…..

              Du vet att det är brist på tandläkare va?

      Jag kan känna att folk använder ju kry av en anledning. Det är mycket smidigare och snabbare. Jag får eksem på ögonlocket som blossar upp en gång per år typ. Då måste jag uppsöka vårdcentral (ta ledigt från jobbet mao) för att få nytt recept osv. Jävla bök. Så jag använder kry, tycker dom är skitbra. Och staten borde ju istället ”gå ikapp” med det som funkar på medborgaren. Min vc var värdelös när jag fick GAD. Fick ingen tid förrän en månad senare, sen ställdes tiden in två gånger. Slutade med att jag fick söka mig till psykiatrin istället, då hade det gått två månader utan vård jag var i stort behov av. Min GAD hann ju fan bli tio gånger värre på den tiden… sorry bara irriterad på vc, tycker ofta dom är rätt sega ?

        Den svenska sjukvården verkar inte fungera optimalt. Har inte bott i Sverige på 20 år men har läst mycket skrämmande artiklar och hört gamla bekanta berätta. Har man inte en fast läkare man kan vända sig till?

      Finns det någon här som faktiskt fått medicinsk hjälp via kry eller liknande?

      För vilka sjukdomar kan man ens kontakta dem och få hjälp?

      Jag har senaste året sökt läkare för ryggsmärta = behöver utredas, kolla reflexer, mm. Och fick sedan diagnos inflammation i musklerna och fick medicin, en läkare via telefon kan inte kolla mina reflexer och känna på min rygg vart problemet sitter.
      Även sökt för trötthet, tog blodtryck och blodprov, konstaterade brist på B12, D-vitamin och forlsyra, en läkare via telefon kan inte ta blodprov och blodtryck.
      Och nu senast jätte jätte jätte ont i ena örat, var öroninfektion, fick antibiotika, en läkare via telefon kan inte kolla in i mitt öra.

      Så vad för typ av vård kan en telefonläkare egentligen ge? det känns lite som att dem är som 1177 fast live. Dem kan typ ge rådgivning men inte så mycket mer.

      Jag fick inte heller vänta så länge på mina läkarbesök, 3 dagar för ryggen, 2 dagar för tröttheten och fick tid samma dag för örat (akut tid, hade så ont att jag inte kunde tugga maten), och då bor jag i en av Sveriges största städer (vill inte säga exakt var jag bor), så är en stor stad men ändå lätt att få tid till min vårdcentral.

      För tex psykiatri där man behöver samtala med någon kunnig kan jag dock se fördel med dessa telefon läkare, där är väntetiderna sjukt långa

        Hostmedicin utskriven, t.ex.

        Jag har fått hjälp med att diagnostiseras med pollenallergi för tre år sedan och fick medicin utskrivet för det samt ögondroppar+nässpray. Nu ringer jag dit varje år för receptförnyelse för detta. Har även ringt dit för flertalet andra besvär som utslag, receptförnyelse osv. ÄLSKAR Kry!!!!!!!!!

          PLUS att deras app har en automatisk påminnelse om att förnya recepten för pollenallergi när det börjar bli höga pollennivåer i luften och för mig som är ny allergiker är det så jävla guld för jag glömmer annars och fixar medicin för sent.

    Tips på fantastiska stopp under en jorden runt resa 2021/2022 😀

    Vad har ni sett, gjort eller besökt som var minnesvärt? Överallt!!

      Har rest mycket men favoriten är Irlands västkust.

      Cu chi tunnels Vietnam

        Men nej! Så otroligt turistigt så det var inte sant. Inget kändes genuint. Alltså platsen var ju där, historian var där men det var så uppenbart att allt gick ut på att pleasa turister. Man kan istället läsa om det för att åka dit och ”uppleva” det var bara fjantigt. Sjukt besviken. Samma med mekongdeltat.

          När va du där? Så kände inte jag iallafall

            2014 så det var ett tag sedan. Vi åkte med en privat guide tillsammans med två andra par. Det kom ju busslaster med turister dit och allt kändes trångt.
            Haha såg nu att mitt första svar låter nästan smått aggressivt men just Cu Chi tunnlarna var en sån stor besvikelse då min man läst mycket om Vietnamkriget och hade sett fram emot att få åka dit 🙂

      Machu pichu i Peru
      Fernando de Noronha i Brasilien
      Galapagosöarna
      Bali
      Island
      Tokyo (och Säkert många andra ställen i Japan)

      Skottland, Isle of Man, Frankrikes Atlantkust.

      Andorra på sommaren är magiskt!

      När jag åkte jorden runt prickade vi in Singapore, Hongkong, Australien, Nya Zeeland och Los Angeles. Alla fantastiska resmål på sitt sätt, men det vi kände att vi hade missat var någon paradis-ö så vi var tvungna att få in det också året efter.

      Jag skulle satsa på en blandning mellan häftiga storstäder och mer natursköna platser. Skulle satsa på Hongkong, Shanghai, Hanoi, Tokyo eller liknande för att få uppleva den totala kulturkrocken.

      Har ni väldigt gott om tid att stanna på olika platser så hade Nya Zeeland åtminstone varit givet. Har ni inte så gott om tid hade jag nog hoppat över Nya Zeeland och tagit det som en separat resa. Det är värt all tid du kan undvara.

      Bora Bora är både extremt överskattat och en plats man bör besöka om man kan, här behöver man absolut inte stanna mer än några dagar.

      Japanska landsbygden tror jag har mycket att erbjuda.

      Vid närmare eftertanke tror jag inte ert problem kommer vara att hitta intressanta resmål utan snarare att få ihop själva resvägen och tiden. Min erfarenhet är att man inte hinner uppleva allt det man vill i exempelvis Australien och Nya Zeeland om man inte stannar i ett par veckor. Har ni ont om tid skulle jag hålla mig till mer specifika städer eller platser som man faktiskt hinner uppleva på tiden man har där.

    Vad hade ni gjort om ni vann 10 miljoner?! Jag kan börja

    – Delat med mig till min familj
    – Använt till kontantinsats för lägenhet
    – Bokat en resa till Paris och unnat mig en Chanelväska
    – Spara resten

    Er tur!

      Rest runt i olika länder matat dom fattiga köpt kläder leksaker mediciner m.m skänkt pengar.

      Skänkt mycket till min familj som alltid är där för mig

      Adoptera några barn som haft det svårt.

      Köpt ett stort hus till mig , sparat till min dotter , köpt hus i Grekland:)

        Hur mycket tror du 10 miljoner är?

          Haha verkligen! Köpt ett stort hus sen är pengarna typ slut. (Bor i Stockholm)

      1. Betalat av mina lån.
      2. Ge bort minst 10% till välgörenhet
      3. Spara en miljon till mig själv.
      4. Ge resten till barnen.

      1 betalat av csn och billån
      2 köpt ett hus, ett med renoveringsbehov
      3 tagit tjänstledigt 1 år och bara låtsats som att det inte finns några måsten

      Köpt ett hus, bjudit min familj på en resa, sparat resten i en ”pengamaskin” och gått ner i tid.

      Köpt ett fint lyxigt hus i Norrland, typ Umeå eller Luleå kanske (inte varit där så hade behövt åka upp och spana lite först exakt var jag vill bo 🙂 ), och en sommarstuga på Österlen.
      Tagit körkort och köpt en fin Tesla.
      Delat med mig till min familj.
      Gått ner i arbetstid! Hatar att arbeta. Jobbar nu 80% men hade nog unnat mig 60-70% då.

      Betalat av mina lån. Investerat resten och gått ner i tid på arbetet. Sålt mitt hus och byggt ett nytt hus är självförsörjande så gott det går.

      -Betalat av csn och andra lån
      -Köpt ett hus
      -Köpt ny finare och bättre bil
      -Köpt nya kläder då typ alla mina är hål i hahaha (börjar nytt jobb i juni så i juli ska det handlas nytt iaf så väntar inte på de 10millarna)
      -Bjuda familj/vänner på världens resa tillsammans
      -Hjälpa min syster som har det knapert med att betala av hennes skitlån (alla andra i min familj har det bra med pengar så skulle inte ge dem).
      -Gå till frisör regelbundet
      -Gå till hudspecialist (ex portömning, ansiktsmasker osv) regelbundet
      -Spara till oss och sonen

      Hade köpt åtminstone en lägenhet, kanske någon till som placeringsobjekt.
      Rest en del.
      Hjälpt mina föräldrar med de värsta skulderna och startat ett pensionssparande till min mamma.
      Investerat en stor del på börsen så att pengarna skulle växa.
      Starta en stiftelse för en del så att pengar skulle gå till något välgörenhetsprojekt kontinuerligt istället för en engångssumma.

    Ägor jag tycker är superkonstigt på min vårdcentral är att de har handsprit, skyltar överallt visir och handskar. Men i väntrummet ligger leksaker framme för barnen att leka och sitta och suga på och veckotidningar ligger framlagda som mängder med patienter sitter och tummar på. Känns ju om något väldigt korkat i covidtider även om det är personligt ansvar som borde gälla

      Oj vad oansvarigt? Där jag jobbar har alla barnleksaker och tidningar plockats bort.

      Hos logopeden har de plockat bort allt till min sons besvikelse. Men föreslå det till personen i receptionen, de kanske inte har tänkt på det. =)

    Någon som jobbar på skola och har koll på hur mycket ni betalar föreläsare som kommer till er? Jag har en dröm om att föreläsa om privatekonomi på skolor, och funderar över hur många föreläsningar man behöver ha per månad för att det ska gå runt. Hade också varit intressant att veta hur man bör gå tillväga för att få komma och föreläsa, mailar man rektorn?

      Allt från tre tusen upp till trettio tusen vet jag att vi betalar på skolan jag jobbar på. Den dyra hade workshops också. Marknadsför dig genom att skicka grejer till ”kansliet” eller vad det nu finns för kontaktuppgift. På min skola önskar vi att vi hade mer sådana erbjudanden. Vi letar jämt.

        Tack för att du tog dig tid att svara <3 Då kanske det inte är supersvårt att få komma och föreläsa om du tycker att det är svårt att få tag i föreläsare. Jag hade tänkt mig ett pris på kanske 6000-7000 kr då en hel del pengar kommer gå till resor och hotell när man föreläser långt hemifrån, men då känns det ju som att det är ett rätt rimligt pris. Jag har en examen i företagsekonomi och har skrivit en bok om privatekonomi. Boken har jag hittills gett ut gratis till 1300 personer som vill lära sig mer om sparande och investeringar. Jag ska även inom några veckor hålla kurser i ämnet tillsammans med ett studieförbund, så jag har ju ändå erfarenhet inom ämnet som jag kan använda som "referens" när jag kontaktar skolorna.

          Mitt svar gällde gymnasium och friskola … kanske har betydelse.

      Vet inte vilken ålder du riktar till dig?
      Jobbar på ett högstadie och är ledsen men du hade inte blivit betalad för att föreläsa hos oss. Budgeten är otroligt tajt och nästan allt vi gör är gratisaktiviteter, gäller även föreläsare då det är många verksamheter som föreläser gratis inom grundskolan.
      Lägger man pengar på nåt är det nåt som barnen verkligen verkligen vill typ en aktivitet.

    Är det bara jag som inte litar på välgörenheter

    Röda korset unicef osv .. vill jag skänka så gör jag det på plats. Jag tror inte pengarna går till fattiga.. eller vad tror ni?

      Jag vill inte heller sänka pengar då jag vet att the big bosses har höga löner.

      Inte jag heller och är för lat för att läsa på.
      Blir då att jag typ inte skänker, vilket är tråkigt.

      Tror inte alls på Röda Korset, skulle aldrig donera till dem. De jag ser som mest pålitliga är SOS Barnbyar, tycker de har gett ett bra intryck. Om jag måste välja någon jag tror på alltså…man vet ju aldrig…

      Samma här. Niclas Kjellström-Matseke som körde postkodlotteriet plockade ut en miljon. I månaden.

      Litar inte heller på de stora 🙂 när de
      Högsta hönsen tar ut årslön på en miljon i lön så nope!

      Nej fy för RK. Aldrig mer sedan de vände en gammal kvinna ryggen som inget fel gjort, och som ägnat sin pensionärstid till att hjälpa andra.

    Kommer ni köpa Bianca ingrossos spray som kommer ut imon?

      Nej, har redan mina favoriter. Smashbox och Emma.s

        shit vad jag önskar att det fanns en opartisk och objektiv person på sociala medier som kunde recensera och prata om produkter som alla dessa infuencers gör. Är de verkligen SÅÅååÅ bra? Samma sak om Rebecca stellas produkter

          Tycker Misslisibell gjort bra recensioner av CAIAs produkter förut. Hon lyfter inte bara produkterna till skyarna hon har faktiskt negativ kritik också.

            Oj jag tycker precis tvärtom, har verkligen zero förtroende för misslisibell

              Är det sant? Tycker hon har mognat så mycket och känns inte alls fake som i princip alla andra gör ?

          Om man ska tro på en influencers eller annan som får betalt för att tipsa, ja då får man liksom skylla sig själv om man blir lurad.

        Jag kör med dermalogicas spray då jag är yttorr och den är den bästa i världen så varför ska jag ge mina pengar till henne?

        Är Emma Sjöbergs spray bra tycker du? Stora droppar eller mist typ? Bra för en torris? 🙂

          Ja jag är ganska torr och tycker den ”smälter” sminket bra. Jag använder den både före och efter smink. Perfekt ”sprut” ?

      Absolut inte. Vill inte bidra till hennes livstil med monsterkonsumtion.

      aldrig i livet!
      Min hud verkar vara allergisk, när jag testar vissa sminker, eller andra ansiktes produkter så blir huden av visa produkter illröd, varm, svider och ansiktet svullnar upp. Trots att jag tvättar av mig sminket direkt när jag känner att jag får en reaktion så tar det typ 1 dygn innan det lägger sig och jag inte ser ut som en svullen illröd tomat längre, värst är att huden är så varm, svider och öm, går liksom inte att sova då allt som nuddar ansiktet gör ont.
      Så skulle aldrig våga prova någon B/C kändis billiga smink märke för känner som det säkert kommer vara billigt skit i det som jag blir allergisk emot.

    Vad har ni för spännande jobb? ? alltid kul att höra om lite mer ovanliga yrken!

    Jag börjar; jag jobbar med utredning av bedrägerier!

      Jag jobbar med att designa och utvärdera politiska styrmedel för en energieffektiv industri.

        Förlåt men alltså jag somnade bara jag läste…

          Ja, jag kan ju inte påstå att det är det mest rafflande att prata om på en fest? Men jag tycker att det är intressant.

          Scrolla vidare eller gå och lägg dig.

        Så intressant! Heja dig.

      Gjorde kätting förra året. Alltså 2km långa. En knippa vägde ca 12 ton. Används till oljeriggar och fiskfarmar. Coolaste jobbet jag haft.

      Jag jobbar som revisor mot offentlig sektor med verksamhetsrevision. Det innebär att jag granskar så att den offentliga sektorn gör rätt saker för skattepengarna, att de följer sina rutiner och har koll på sin verksamhet. Får genom jobbet stor insikt i alla typer av offentlig verksamhet, allt från skola till teknisk verksamhet och sjukvård. Älskar mitt jobb!

        Jag jobbar med verksamhetsrevision som fritidspolitiker. Väldigt intressant område och med stora utmaningar inför framtiden, helt bortsett från coronaepidemin. Bland det roligaste jag gett mig på som politiker.

          Vad kul! Då är du förtroendevald revisor i kommun eller region? Jag är yrkesrevisorer på en byrå ☺️

      Spion.

      Svetsare.

      Korrekturläsare och språkgranskare.

        Vad kul! Vad har du för utbildning? ?

    Ni som fyllt år på vardagar, bor ensamma och inte kunnat ha kalas för familj osv förrän till helgen, hur firar ni er själva? Det här blir första året som jag inte kan träffa min familj på min födelsedag så jag behöver tips! Framförallt på mat och matlådan till jobbet.

      Seriöst? Köp lite god hämtmat och knäck en öl

        Helvete vad dryg man kan vara.

      Haha… Köp din favoritmat, drick lite vin och p*lla lite!!

      Har som vuxen inte känt något behov av att dagen är så värst utmärkande….jobnar man är det ju som en vanlig dag. Men man kan ju alltid äta nåt gott och ta en skön dusch.

      En hummer och en flarra bubbel som jag gottar mig med i badet framför en god serie eller klassisk musik. Like a princess!

      Köp en god bit prinsesstårta och drick bubbel till. Kolla på Vänner.

      Skulle köpt/lagat favoritmaten, god dricka och någon slags bakelse till efterrätt och sätta på någon bra serie och bara gotta mig =)

      De år jag har fyllt år på vardag och bott ensam har jag: sett till att ha extra god frukost hemma, ätit lunch ute med någon kollega (jobbar mitt i en stad så har många alternativ) o sen gått ut med vänner på kvällen. Kanske inte läge att gå ut på lokal nu, men köp hem något extra gott att äta och dricka på kvällen. Hoppas du får en trevlig födelsedag och fint firande på helgen 🙂

    Vid vilken ålder är man för gammal och ba borde växa upp?

      …aldrig…så länge man är ”väluppfostrad” 🙂

      Vad menar du med att växa upp?

      10

      Förr i tiden gick 14 åriga grabbar ut i krig och 13 åringa ubga kvinnor skaffade barn och skötte ett helt hushåll. Idag skriks det om att 17 åringar är bara barn. Herregud.
      Puberteten är gränsen anser jag. Ca ett år efter att man hamnat i puberteten så bör man kunna ta mycket mer ansvar och få lära sig att livet är orättvist så därför får man kämpa för att komma någonvart.

      Beror på.
      En 10 åring borde vet att det är fel att slå klasskompisar, dra folk i håret eller spotta på folk.
      En 17 åring borde ta ansvar för ev brott dem gör tex stjäl en cykel, misshandlar någon, eller liknande (idag klassas 17 åringar som barn och kommer undan med grova brott)
      En 20 åring borde fatta att man måste tjäna pengar och betala räkningar, och inte leva på mamma och pappa hela livet.

      Man behöver aldrig bli för gammal för att festa, klä ut sig, spela tv/data/brädspel, hålla på med lajv eller rollspel, eller på annat sett bara ha roligt och bete sig barnsligt.

    …usch vilken ytlig å hemsk människa jag e . tycker parneviskan snok är för hemsk och hade jag haft en sådan och haft råd hade jag minsann fixat till den ..?

      Du borde jobba på din självkänsla, riktigt trist attityd att vilja ’fixa’ andras utseenden.

      Anna Kattlund e de du?

    Hjälp, jag är beroende av laxerande tabletter. Hur bryter jag detta med minsta möjliga obehag?
    Jag började med såna när jag åt en medicin som stannade av tarmen helt och sen tog det emot att sluta med dem då jag blev så förskräckt av den förstoppade känslan att jag fick fobi för att bli stoppad igen. Om jag glömmer ta tabletten så händer numera ingenting.
    Kan man få igång den egna maskinen igen?
    Fibertillskott som finns på apoteket hjälper inte, blir bara uppblåst och bullrig.

      Har du testat inolaxol? Det hjälpte mig när jag hade förstoppning.

    När är man för gammal för att byta yrkesbana, att plugga på universitetet?

      när man inte längre har någon ork till det

      Tänker att man kan vija lära sig och utvecklas livet ut och det är aldrig försent att byta bana och göra något man vill. Så tråkigt om man skulle låta sig begränsas bara för åldern. När jag pluggade till trädgårdsmästare var det flera äldre runt 50-60 som helt ville byta bana för att göra det de älskade/drömde om.

      Aldrig! Min pojkväns mamma gick från ett tekniskt yrke till fysioterapeut när hon var 40. En annan jag känner gick från brandingenjör till psykolog när hon var 50!

      Aldrig! En släkting hade en kvinna på 50 år i sin kull på polisutbildningen, jag har en på 46 år i min kull.

    Hur patetisk är inte Glasman? Försöker göra allt för att bli känd nu efter BB men är bara en tragisk gubbe som hänger med barn typ?

      Otroligt pinsam!

    Vad ska man egentligen plugga till? Har bara gymnasieutbildning men vill så gärna plugga vidare till något som ger mer i lön.
    Inget högre än matte b, gärna yh. känns som jag inte kan bli något ”vettigt”
    Har så svårt för problemlösning, matte och engelska. Finns det ens något man kan plugga till då?

      Medicinsk sekreterare. Men då behöver du nog även kunna engelska. Gott om jobb.

      Frågan är snarare, vad vill du jobba med? vad vill du göra?
      Även om man tjänar bra, så om man hatar sitt jobb så kommer det inte funkar speciellt många år. Man tillbringar mycket av sin tid på jobbet, och då är det viktigt att det är ett jobb man gillar och trivs med.

    Känns bara värre o värre för varje dag. Förstår inte hur jag ska klara detta. Och börjar bli knäpp på riktigt. Torterar mig själv genom att se ut genom fönstret när jag är hemma. Klarar inte av att vara hemma själv. Har inte ätit och sovit mer än några timmar sen det hände. Samtidigt känner jag mig dum och fånig som mår så dåligt av en brusten relation när världen är i kaos. Så jävla självisk. Väntar ständigt på att vakna ur mardrömmen. Att han kommer hem och planerar klart bröllopet med mera.
    Ovanpå detta hatar jag mitt jobb. Dock går anställningen snart ut och då är jag istället arbetslös. Har inte en enda kompis som jag träffar då jag anpassade mig så i förhållandet att han ogillade nör jag gjorde saker på egen hand.

      Jag var i en relation där jag blev lämnad av en person jag älskade så otroligt mycket. Det gjorde förbannat ont och jag känner igen mig i det du beskriver. Sorgen har olika stadier som du automatiskt kommer ta dig igenom. Ta dag för dag nu. Försök få i dig vatten. Ät små portioner. Kanske smörgås; yoghurt, bär, frukt? Något lättare?

      Jag vet att det är svårt att ta hand om sig själv nu, äta, sova mm. Men se till att verkligen dricka och äta något litet. För det gör att du kommer må lite bättre.

      Det komner göra ont en tid framöver. Men du kommer inte alltid känna såhär. Jag lovar ❤

      Du kommer att klara det, det kommer att göra mindre och mindre ont, det kommer att bli bättre och sedan bra. Du går igenom en kris nu, och den har sina ”faser” och du måste igenom dem. Googla jourhavande medmänniska om du behöver någon att prata med, tror att de har en chatt också. Du kan också ta kontakt med svenska kyrkan, präster är bra samtalspartners i krishantering. Du kommer att klara det här!

      Vännen, den sista meningen du skriver torde vara iaf en av anledningarna till att er relation tog slut. Så ska det inte vara. I en relation är man två individer som måste få utrymme för var och en samtidigt som man som par måste ha gemensam tid.
      Därmed inte sagt att ett uppbrott på något vis är enkelt, tvärtom. Du har all rätt att må som du mår, det är en del av processen. Mitt råd är bara att du håller dig realistisk och går tillbaka till varför det blev som det blev.
      Har du en tidigare vän som du skulle kunna kontakta så tveka inte, vänskapsrelationer kan man återuppta. Det låter som att du behöver en axel att gråta ut mot.
      Lite klyschigt, men du är starkare än du tror och du kommer ta dig igenom detta ❤️

    Är osams med min bästa kompis och är helt förstörd. Vi har knappt pratat sen i fredags. Har bett om ursäkt flera gånger och hon säger att hon uppskattar det och att vi snart ska prata men hon behöver tid. Va med om ett uppbrott som krossade mig för knappt ett år sen och hon har varit min trygghet sen dess så jag har aldrig känt mig så ensam som nu. Kan varken äta eller sova.. Hur gör jag för att få distans till det här?

      Försök hitta något att ha fokus på. Se någon serie, ta en promenad.

      Det har inte gått många dagar alls (även om det säkert känns som en evighet) och det kommer bara bli värre om hon bett om tid och du ändå hör av dig.

        Hon har skrivit att jag får höra av mig när jag vill och hon skrev igår att vi snart ska prata om det. En gemensam kompis sa att det verkar som att hon vill att jag ska ”pinas” för det här och att det är jag som verkligen måste sträcka ut hela armen. Men det tär så fruktansvärt mycket på mitt psyke att försöka och försöka men inte få ’något’ tillbaka. Känns så orättvist och som att vad jag än gör är fel.

          Nä, sluta. Du har bett om ursäkt och hon har sagt sitt. Du får vänta på att hon hör av sig.

    Behöver tips på hemma blekning/slingor!! Vill ha lite bayalage känsla och inte slinga hela håret. Göra några slingor på frihand utan slinghätta. Har ej råd att gå till frisören…

      Jag hade ca 10 cm utväxt nyligen. Slingade med slinghätta hemma, blev bra ? Har gjort det tidigare med bra resultat också, tar tid som fan dock då jag har hår till midjan. Blev lite bayalageigt i och med att jag gjorde tunna tunna slingor (så en del av utväxten liksom blev kvar som en skugga eller vad man ska säga?!). Har dock gjort på fri hand förut också! Ställde mig så jag såg håret bak och så körde jag på lite bara. Använde fingrarna för att kleta ut färgen (dock utan handskar vilket jag inte!!!! rekommenderar). Har använt mig av både Mood och H&Ms slingfärg!

    Hallå kan vi inte bara snacka om det här med att söka jobb? Och hur mycket det SUGER? Är nyexad i dessa fantastiska tider och har ingen tidigare erfarenhet inom området ? Varför har ingen tidigare talat om för mig att det suger att få ett nej? Att vissa företag aldrig ens svarat med ett ”tack men nej tack”? Eller hur lätt det är att ta allting personligt. Börjar få sån ångest av att söka jobb mest för att jag tar alla nej så personligt (speciellt nu när det inte kommer ut så mycket nytt inom mitt område). Det tär på mitt självförtroende även om jag vet att jag är duktig och att jag på rätt arbetsplats skulle vara en bra medarbetare, haha.

      Sök jobb inom en annan bransch om du har svårt att få jobb, all arbetserfarenhet är ju bra att ha på cv’t. Vilken bransch söker du inom? Din utbildning går kanske tom. att tillämpa i någon bransch som nu anställer, tex livsmedelsbranschen eller vården?

        Det är inte själva grejen att det är ”svårt” att få jobb nu som jag tycker är jobbig (får jag inget jobb inom min bransch så kommer jag att studera vidare är min tanke) utan mer själva processen med att söka jobb som jag tycker är psykiskt påfrestande. Det handlar ju liksom att bli bedömd som person och det är svårt att inte bli nedslagen när/om man får ett nej liksom. Ville mest bara ventilera, haha.

      Åh, hade kunnat vara jag som skrev detta! Sitter i exakt samma sits och känner exakt samma känslor! Skönt att höra att jag inte är ensam!

      Jag var på en intervju för ett par veckor sedan och hade mentalt redan fått jobbet haha, sedan fick jag ett mejl i förrgår att de anställt en annan person framför mig… Det suger verkligen! Och det är, som du skriver, sjukt svårt att inte ta det personligt!

      I hear you! För min del var det dock värre att söka praktikplats för slutet av min utbildning. Fick göra det utan några kontakter, skolan till hjälp, eller vad som. Jag skämtar inte när jag säger att jag sökte hos 187 företag, fotade listan haha. Men precis när allt såg mörkt ut och jag kände mig sämst i världen så fick jag välja mellan tre stycken 🙂 Blev tillslut hos en handelskammare och det lyfte mitt CV till nya nivåer. Mitt enda tips som faktiskt hjälper är: Ge för allt i världen inte upp!!

        Resten kom inte med:

        Har jobbat som rekryterare och kan säga att ibland har man så sjukt många att svara att de som ej tog sig vidare. Ibland har någon visat intresse för en tjänst men haft en profil som är totala motsatsen till vad vi letat efter, samt skrivit på ett sätt så att man ser att de inte vet något om tjänsten de har sökt. Sådana får ibland inte ens ett ”Tack men nej tack”. För min del så svarade jag ALLA oavsett om de var ute och cyklade eller ej, det jag radat upp är sånt jag såg och hörde om från kollegor i branschen. Man ska inte ta det personligt (om man kan) utan se det som att det inte var du som var dålig, någon annan var bara lite lite bättre, på en hårsmån ibland.

    Ni som kört VLCD, vilken av alla märken och smaker föredrog ni?

      Nutrilett cocoa & oat var absolut bäst av de jag testade (testade bara färdiga shakes, ej pulver). Naturdiet almond & berries var också god.

      Snälla gör inte det, hitta något mer hållbart istället.

        Som vad?

          Ät riktig mat istället. Grönsaker, frukt, fet fisk, fullkornsris, olivolja, yoghurt, nötter osv. Du behöver bra fetter för viktnedgång men akta dig för för mycket socker och kolhydrater.

          Du kommer bara gå upp igen när du slutar med den där skiten (förlåt men så är det) och börjar med vanlig mat. Du kommer inte kunna leva resten av ditt liv på det där om du inte vill bli sjuk. Ta hand om din kropp istället, den ska hålla dig hela livet. Tyvärr tror jag att om man ens överväger Nutrilett och liknande så har man bara sikte på viktnedgången så jag ”talar” väl för döva öron här.

            Nejdå jag lyssnar men planerar inte att äta som vanligt igen efter. Behöver det som en kickstart

              Ska du leva på de där måltidsersättningarna livet ut?

                Jag är en annan men jag har under tre års tid bytt ut alla mål förutom middag mot dessa vlcd shakes. Fungerar utmärkt.

                Jag kommer äta lågkalori kost och inte som en gris som jag gör nu

                  Strunta i lågkalorikost! Det blir bara en ond cirkel. Om du tar bort socker och vitt mjöl ur kosten kommer du långt. Men bra fetter är viktiga!

          Investera i att ta hjälp av en kunnig dietist istället. Antingen via vårdcentralen eller privat. Jag kan rekommendera Karoline Petterson, du kan följa henne på Instagram: karolineepettersson

      Hur klarar sig folk på dessa måltids ersättningar?

      Dagar då jag haft bråttom eller haft dåligt aptit har jag tänkt ”då passar ju måltidersättningar perfekt istället för frukost/lunch”, men nejdu, efter 2-3 timmar börjar jag känna mig yr, svag och trött, på riktig mat kan jag klara mig utan problem till nästa måltid (vilket brukar vara 4-5 timmar)

      Dock har jag ett jobb där jag står, går och lyfter hela dagarna, sedan på fritiden är jag mycket ute i skogen eller i stallet, så är ju fysiskt igång hela dagarna. Dessa måltids ersättningar kanske är för folk med kontorsjobb som sitter mycket stilla på fritiden?

    Finns det något här som har keratosis pilaris? Och isåfall skulle kunna tipsa om det finns bra produkter som funkar?

      CeraVe SA Smoothing Cream har jag läst andra tipsa om.

      Leta efter någon bra exfoliering! Skincity.se är jättebra på hudvård och du kan skriva till deras hudterapeuter i chatten så hjälper de dig. Min expojkvän hade keratosis pilaris som syntes på ovansidan av överarmarna och för honom försvann det nästan helt när han slutade med mjölkprodukter (har tyvärr inget underlag för det, alltså att det är typ vetenskapligt bevisat eller nåt).

      Skrubba och smörj in RIKLIGT med karbamid. Smörj in 2 gånger om dagen. Köp salicylsyrevaselin (2%) och smörj med den efter dusch. Mina försvann men kom tillbala så fort jag slutade smörja in. Detta är något du måste göra förevigt men det funkar. Goooood luck!

      Jan Marini Bioglycolig skin surface scrub…nånting. Sök på jan marini bioglycolig så får du upp den. Finns på skincity. Jag använder den och skulle se hemsk ut utan den.

    Jag har precis börjat intresserat mig för poesi, har ni tips på någon bok eller författare man inte får missa?

      Edgard Allen Poe
      Rumi
      EE Cummings
      Atticus
      William Ernest Henley
      Maya Angelou

        Ja, hur kunde jag glömma Cummings?

        ”somewhere i have never travelled” en av de bästa jag vet!

      På svenska: Gunnar Ekelöf, Karin Boye, Edith Södergran, Sapfo (i översättning från klassisk grekiska).
      På engelska: Louis MacNeice (”Prayer Before Birth” är så vacker), T.S. Eliot, W.H. Auden.
      Om du kan franska: Jacques Prévert, annars i svensk översättning.

      Återkom gärna och berätta vad du tyckte!

      Wislawa Szymborska.

    Vad är det med all klotter i GBG med ehosk sorg??

      Vad menar du att det är med den? Varje namn är en person/grupp som markerar revir (likt hundar som pissar på träd)

        Jojo men alltså det är ÖVERALLT och har varit i många år. Om det är en person som gör detta är det ju en galning.
        Jag trodde att det kanske betydde något förövrigt.

          Det betyder att det är en sysslolös idiot som högst troligt på ena eller andra sättet blir försörjd av staten. Ett hopplöst fall alltså som inte kommer bli en fungerande arbetande medborgare.

    Apjäklaless på Cissi Wallin!
    Kan någon ta henne på en kurs om vad feminismen handlar om?!?

    Nej Cissi, feminismen är inte en faddergala för dig att stilla ditt begär av att höras och synas! Du liksom förstör så mycket mer av att hålla på som en rabiat bitch! Det handlar om att inkludera, lära och förändra. Så sluta skräm bort folk från feministernas sida.

    Du är en dåre! Mycket likt en fet vit kränkt mans beteende när han inte blir lyssnad till.
    Avgå!

      Oj. Konstruktiv kommentar, verkligen. Jag håller med Cissi i den senaste debatten hon tog upp men om man inte gör det så finns det bättre sätt att argumentera mot henne med. Ett tips då är att inte kalla henne för ”bitch”, ”dåre”. Har sett flera kommentarer/inlägg som debatterar emot henne på ett sakligt sätt. Du kritiserar henne men är inte ett dugg bättre själv.

        Nej men vet du vad. Jag skrev dåre för jag tycker hon beter sig som en. Och sen skrev jag bitch för jag tycker hon beter sig som en.

        Vet ingen annan som gör så dålig reklam för feminismen och dess kämpar så som Cissi gör.

        SÅ Jo jag är bättre själv

          Nope.

    Är 26 år och funderar på att börja plugga på nytt, byta inriktning helt men det känns svinläskigt. Vet att jag är ung men känner mig ändå ”gammal” och är lite rädd för att gå tillbaka till studier efter 2,5 år med heltidsjobb och lön. Hur har ni andra som börjat om med studier gjort, hur har ni löst vardagen och det ekonomiska? Var det värt det? Ångrade ni er? Det jag helst vill är att plugga till kommunikatör, finns det några kommunikatörer här? Vad jobbar ni med? Känns det som en dum inriktning, tänker att det kanske är svårt att få jobb och hög konkurrens om jobben som finns? Finns det bra deltidstjänster som kan kombineras med studier? Hoppas någon har lite tips/tankar till en smått vilsen själ.. 🙂

      Jag började studera när jag var 29 år, hade ett bra och roligt arbete jag trivdes med men ville förkovra mig själv. Jag tjänade bra, reste mycket och har en bostadsrätt. Inga problem att ställa om till studiebidrag och arbeta på timmar. Mätta mun efter matsäck det kommer gå bra ?

    Ska göra röntgen av händer och fötter på tisdag. Vet inte vilken typ av röntgen, men nån som vet om man kan se inflammationer via röntgen? Eller är det någon specifik röntgen som måste göras då? ?

      Det är en vanlig röntgen som görs. Och inflammation syns om du skulle ha det.

        Hur menar du nu anonym / 22:57?

        Hon säger röntgen, vilket normalt betyder slätröntgen, på en slätröntgen kan man inte se inflammation.

        Om hon dock sagt fel och menar en CT eller MRT röntgen så kan dem se inflammation. Men på en vanlig röntgen ser man inte inflammation.

          Det står tyvärr bara ”röntgen” på kallelsen och inte vilken typ ?

    Har följt en bloggare i ett par år nu. Hon brukar dock ta bort sin blogg helt oförutsett för att senare starta upp den igen på annan portal antingen dagar, veckor eller månader därefter. Nu väntas fjärde barnet snart komma och har läst med stor förväntan! Men för några dagar sedan var bloggen borta igen! Vet någon vem jag syftar på utan att jag skriver ut namnet? Isåfall, vet ni om hon startat upp bloggen under någon annan portal?

      Inte bedragerskan, hoppas jag.

    Gjorde cystokopi idag. Fy faan vad obehagligt det var men skönt att ha gjort det (hade grämt mig ett bra tag). Är det någon här som har gjort det och fick besvär efteråt: smärta, blod, osv.?

    Nån med problem med vaxproppar i öronen? Hör hur det skramlar i öronen och har använt revaxör men inget kommer ut. Så himla frustrerande! Har ni något dunderknep?

      Innan coronan så gick jag till vårdcentralen och fick öronen spolade, skönaste känslan ever! kunde typ höra färger efteråt?✨

        Åh det är på riktigt ljuvligt att få öronen spolade ordentligt.

      Ring VC, så kan de suga ut vax proppen. Jag gjorde det nyligen med mitt barn.

    Okej.
    Imorgon ska jag gå till öppna förskolan med min dotter. Dom är utomhus nu förtiden i en park och jag undrar hur funkar det egentligen?
    Går man bara upp och säger ”hej” eller presenterar man sig eller alltså jag vet inte?!

    Samlar mod just nu. Hade känts skönare om det var inomhus för det känns ”naturligare” att hälsa då inbillar jag mig. (obs inte baserad på någon som helst fakta)

      Ja det låter väl rimligt att ”leta upp” den ansvariga (fröken?) och hälsa. ”Hej, vad roligt att det blev så fint väder idag när vi ska vara utomhus. Nu är jag och lille Kevin här, han har saknat kompisarna nu när vi är hemma mycket. ”
      Ja inte vet jag. Hälsa hade jag i alla fall gjort.

        Jaha, det var första gången. Det fattade inte jag.

        Men Jag hade ändå hälsat på den ansvarige och presenterat mig och vilket barn som hörde till mig.

          Tack!!

      Hitta den som är ledare och presentera dig och säg att det är första gången du är där. Då kan de introducera dig för själva verksamheten. Kom gärna i anslutning till eventuell sångstund.

        Tack för tips!! Är orimligt nervös alltså

    Roligaste sällskapsspelet?

      Jackbox
      Once upon a time
      Munchkins (stavas hur?)
      Fluxx

      Jackbox, Med Andra Ord eller Cluedo (finns i olika teman så som Harry Potter och Leif GW också haha) ?

      Dominion med olika expansioner

      Med andra ord
      Yatzy
      Monopol
      Fia med knuff
      Kortspel-plump

      Med andra ord

      Ryktet går är det roligaste som finns. Skrattar alltid så jag får ont i magen av det.

    Erfarenheter av att bo i studentkorridor?

      Fantastiskt kul! 🙂 En chans att hitta vänner för livet. Jag bodde i korridor i ca 2 år och innan jag flyttade in var jag så rädd det skulle vara äckligt och obehagligt m.m. Men har enbart fina minnen från den tiden.

        Kan bara instämma! Bästa tiden i mitt liv när jag bodde i korridor! Ja det var slitet och smutsigt men jag hade så jävla kul och oavsett tid på dygnet fanns det alltid nån att hänga med. Är du hyfsat social och inte för lättstörd samt tolerant och öppen för olika människor så rekommenderar jag det 100 procent. Minnen för livet som sagt och många historier 😉

      Ashärligt när man bor med ”rätt” människor, hemskt när majoriteten skiter i hygienen.

    Vem är den snyggaste mannen på jorden enligt dig? En som fortfarande lever och en som inte gör det.

      Rhod Gilbert har något fulsnyggt över sig som jag blir orimligt attraherad av.

      Mario Gomez.
      Snyggast som inte lever vet jag inte. Hade en bild i huvudet som jag minns från en gammal tidning, en på Vitas Gerulaitis, men så googlade jag honom och han var inte assnygg på alla bilder??

      Lever: David Beckham
      Död: profeten Josef ska ha varit väldans snygg. Annars… En ung Marlon Brando kanske.

      Nej juste, en gammal gubbe som dog när jag jobbade pp demensvårde. Var så jäkla snygg som ung. Han hade lite foton från andra världskriget i sin uniform. Han var sååååå jäkla snygg!!!!!!! En sån man vänder sig efter på stan. Vila i frid Arne.

      Josh Groban! Kommer inte på någon död snygging dock. Eller jo, Spike i Buffy.

      Jason Momoa. En ung Marlon Brando. ?

      Död: Paul Walker
      Levande: Charlie hunnam men inte med långt hårt utan snaggad som i green street hooligans ???????????????

      Mitt gamla vanliga svar, Kevin Costner på 90-talet var en vacker syn.

    Helt ärligt, vad tycker ni ”ursprungliga” svenskar egentligen om personer med invandrarbakgrund? Är inte ute efter att sätta dit någon utan bara en genuin undran. Anledningen till att jag undrar är att jag precis börjat dejta en kille som är från en vanlig medelsvensson familj. Jag har träffat hans familj ett par gånger men fått känslan av att dom inte tycker om mig pga att jag inte är etnisk svensk. Jag kan absolut vara ute och cykla, och har nog inga riktiga belägg som bekräftar detta förutom att broderns flickvän (som är svensk) behandlas… trevligare? Vet inte hur jag ska beskriva, men det känns som att dom gillar henne och inte gillar mig. Som sagt, vill inte sätta dit någon gång eller spela med rastistkortet men eftersom man kan vara anonym här: vad tycker svenskar om personer med invandrarbakgrund?

      Det kan ju också vara era personligheter som klickar olika med föräldrarna.

      Haha har själv upplevt det hända. Är rysk, blond, blåögd och talar ren svenska så alla tror att jag är svensk. Men när jag berättade för mina kollegor efter ca ett års arbete att jag egentligen är rysk började vissa svenskar på min arbetsplats plötsligt börjat ifrågasätta om min man jobbar svart, hur vi har råd med så dyra bilar, om min bror jobbar svart då han också kör en bil som kostar som en ny Volvo men ser ”bättre” ut. Aldrig fått såna kommentarer innan, men när de fick veta att jag var ryska började de komma. Aldrig jobbat svart och det har varken min man eller bror heller så det är rena fördomar/avund pga materiella ting som de själva har råd med.

        Har ryskt påbrå och måste tyvärr instämma. Det handlar så klart om avundsjuka men mest fördomar tycker jag. Bilden av ryssar är att vi är lite vulgära (eftersom vi överlag inte är lika diskreta i stil och beteende som svenskar, inget ont menat bara sanningen) och att de enda rika är nyrika med noll smak, tänk oligarker. Nå, man kan ju trösta sig med att tråkiga och grå personers åsikter inte betyder så mycket och att de egentligen önskar de kunde se ut som oss med våra vassa kindben och isiga ögon. Ryskor är kända för att vara bland de vackraste i världen 😉

          Måste bara inflika att Ryssland är ett väldigt stort land och en stor andel av världens minst attraktiva kvinnor finns också i Ryssland. Det är hit or miss i det landet.

            Tack för din input! Vad var det som fick dig att behöva skriva en sån kommentar? Det finns fula människor överallt och tar fortfarande inte bort det faktum att Ryssland är en av världens största modellexporter.

              Snygga kanske, men ödmjukhet verkar ni inte ha begåvats med baserat på dina kommentarer.

                Ärligt talat nu. Vad ska jag vara ödmjuk inför? Folk som har fördomar om mig, tycker jag är vulgär/too much och insinuerar att min man jobbar svart och fuskar för att han är egenföretagare? Ska jag lägga mig på rygg och be om ursäkt för hur jag är? Jag är vänlig och ger alla en chans men om jag inte ens får en så ser jag ingen meningen med att svansa runt. För övrigt är det bara nyttigt att vara medveten om i fall man ser bra ut. Det är okej att tycka att man är snygg. Folk kommer alltid ha åsikter om en så lika bra att sluta försöka tillfredsställa alla.

                Sorry, not sorry 🙂

                  Nu läser du in något jag inte skrev.

                    Berätta vad du menar med avsaknad av ödmjukhet då? Så jag förstår.

                      Läs dina kommentarer.

                      Ser det som ett tecken på att du inte har något att komma med eftersom du vägrar svara. God kväll!

              Jag ser inget problem i min kommentar. Men du var nog lättkränkt.
              Ryska modeller/ryskor med modellikt utseende är utomjordiskt vackra, men de är en försvinnande liten del av alla ryskor och ryskor generellt är oftast inte alls vackra.
              Har jobbat i lyxbutik och ryskorna som kom in med sina korta skalliga män såg oftast ut som kameler. Dock inte det jag baserar hela min uppfattning på utan jag väger samman alla mina, och många andras, iakttagelser.
              Min poäng är att Ryssland är ett väldigt ojämnt land om man bara ser till normalbefolkningen, dvs inte modelleliten som numera befinner sig i Milano.
              Är inte svensk själv men upplever Sverige som jämnare utseendemässigt. Inte kanske utomjordiskt vackra trots att såna finns, men i stort sett varenda tjej är vacker, varesig man är i storstaden eller på landsbygden.

          Förlåt att jag hi-jackar tråden, men med två ryskor, Anonym och Godiva, i samma slinga måste jag passa på. Hoppas att det är ok!

          Min (ursprungligen) ryska pojkvän och jag väntar barn. Jag håller på att göra en lista på potentiella namn för flicka resp pojke och tänkte fråga om ni har några tips på fina ryska namn som också kan fungera (stavning, uttal, etc) i Sverige?
          Alla tips tas tacksamt emot ☺️

            Vad kul! 🙂

            På en flicka tycker jag Natalja, Natasha, Alina och Irina är fina. Lätta att uttala och stava och kan således funka i Sverige. Gillar Svetlana också men blir tyvärr glåpord i skolan tror jag.
            På en pojke gillar jag Alexei och Maksim. Lycka till! ❤️

              Tack snälla du ?

        Samma jör… Eller jag ser inte svensk ut för 5 öre (mörkhårig och mörka ögon) och ibland ”skämtar” folk om att min bil är köpt med svarta pengar. Folk blir lite förvånade när de hör att jag bor i en bostadsrätt och inte hyresrätt. De undrat vad mina tvp brorsor jobbar med, när jag svarar ”ena är egen företagare” så antar de att han kör taxi. Sen nör jag svarar att nej, han importerar x och tjöbar stora pengar då blir det svar som ”va bra att ni alla jobbar”.

        Vissa menar väl men många (få i antal, händer sällan) lindar in sina förolämpningar i en komplimang.

        En sak många men inte alla svenskar gör när det går bra för mig på jobbet (ingenjör) är att markera att kag absolut inte ska ge order. Chefen kan be mig förklara något för Sven tex men han vägrar låta mig glänsa. Är det Lisa som ska förklara så är det helt ok. Det svider i mångas ögon nör det går fööör bra för oss. Det svider även när det går för dåligt. De som kämpar på i meöpanskikteyät glöms bort helt trots att de bidrat väldigt mycket.

        Majoriteten är dock normala och behandlar mig som vilken människa som helst.

          Mellanskiktet

          Det är tyvärr så. Lyckas vi i livet och blir framgångsrika så svider det. Eller lever man på soc så vill folk se en dö nästan? Känns det som… Jag är en invandrar tjej från mellanöstern. Har haft jobb innan men i flera år nu har varit arbetslös pga psykisk ohälsa. Har både levt på soc och försäkringskassan.
          Läser man hur folk uttrycker sig på nätet så blir inte jag alls förvånad om folk skulle attackera mig om de visste att man ej bidrar till samhället. Man ska ju antingen dö, utvisas eller få sina rättigheter ifrån sig pga hat.

      Det där är en så vid och ospecifik fråga att den är svår att svara på men jag tror såhär:

      Först och främst finns det alla typer av människor. Det finns de som hatar de med invandrarbakgrund, det finns de som inte kunde bry sig mindre om var du kommer ifrån (i positiv mening) och de som älskar att du har en annan bakgrund och typ ser det som exotiskt och spännande. Sen tror jag att svenskar överlag är lite ängsliga och oroliga att något de säger ska misstolkas, låta fel. Särskilt svenskar som inte träffat så mycket folk med invandrarbakgrund brukar vara så. De menar inget illa utan försöker bara göra rätt även om det blir stelt.

      Kan det vara du själv som är osäker och tror att de inte gillar dig pga din bakgrund? Hur behandlar de dig annorlunda? Om de ogillar dig (om det nu ens är så) är jag ganska säker på att det inte har med din bakgrund att göra. Sist men inte minst så kan det vara så enkelt att de klickar bättre med henne och så kan det ju vara oavsett etniciteter!

    Antonija Mandir kan dra in 700 000 kr per månad fattar ni vad sjukt ?

      Och ändå kan hon inte klä sig?

        Vad tänkte du på? Klär hon sig fult?

      Wtf… och ändå är hon c influencer. Sorgligt när det betalar så mkt att fläka ut sitt liv.

        Hon sa det i Klara och Fannys podd. En bra månad 700 000.

          Kan väl inte stämma att hon tjänar _nästan_ en miljon i månaden???????

            Hon gör mycket reklam, YouTube. Så kan stämma?

              Men hon har 300 000 prenumeranter? Låter totalt orimligt men man ska aldrig säga aldrig. Jag har kanske helt fel… Hur som helst ska det bli intressant att se hur det egentligen ligger till…

                Ja, men det var så hon sa i podden. Hon kanske tar 200000 för ett samarbete, o hon gör mycket reklam. Eller vad tror du hon får för ett samarbete?

      Det är så jävla sjukt. Hon är dessutom en sådan influencer som gör bort sig gång på gång men ALDRIG behöver stå till svars för sina brutala jävla misstag. Hon kan sopa skiten under mattan och efter några dagar är det glömt och hon ökar i följare. Influencers kommer undan med seriöst vad som helst och tjänar fortfarande sjukt mycket pengar på det.

      Den här världen är så jävla äcklig alltså. Jag spyr på var vi har hamnat.

        Vad gör hon bort sig med?

          Gör reklam för scamföretag (minst två gånger har det hänt) och andra tvivelaktiga företag, reser till nya länder typ 15 gånger per år, konsumtions- och kroppshetsar, hänger ut andra influencers i sina kanaler osvosvosvo.

            Låter som vilken influenser som helst tycker jag….

              Jo, visserligen. Men hon är extrem imo för hon bemöter aldrig någonsin kritiken, utan ignorerar det helt eller gnäller på att hon får mycket kritik typ. Speciellt det där med scamföretagen tycker jag är sjukt att hon fått komma undan med.

      Kunde. Slut med det nu.

      Hon reggade sitt bolag 2020 så vi får vänta ett tag på en första redovisning.
      Men vad exakt skulle hon tjäna sina pengar på?

      Det är väl in till företaget antar jag? Så det går inte att jämföra som hennes personliga inkomst 🙂

    Nån som lyckats ”kalla” ner håret med toning? Nu menar jag främst toningar som Igora vibrance och liknande. Helst inga butikstoningar. Jag vill inte vara blond utan har färgat mig ljusbrunt men det är liiite för varmt pga mitt guldblonda naturliga hår lyser igenom. Var hos frisören idag, 2500 KR BORTSLÄNGDA på en idio** (förlåt) till frisör som uppenbarligen inte kan sitt jobb och vägrar rätta till det. Hon gjorde det ännu varmare trots att vi kom överens om att hon skulle lägga i slingor och göra håret askigt. Så trött på frisörer som tror de kan något. Sen tips på en billig frisör för jag vägrar Östermalm och allt i närheten från och med nu som kan färg i Sthlm? Jag åker seriöst ut till fittja om det behövs. Hjälp!!!

      Anki på Etoile på Birger Jarlsgatan är sjukt duktig på att få till kalla nyanser!

    Boktips: serien om Bricken på Svartvik ❤

    Finns det någon här som har många syskon? Hur har uppväxten varit för er? Vad har varit positivt/negativt?

    Jag swipade höger på min crush och vi har inte matchat. Samtidigt får jag orimligt många likes (är ny användare) så känns lagom bisarrt. Nu vill jag inte matcha med någon för nu är jag kränkt.

    Hur gör man när man ska söka hjälp för massa olika symtom som man inte har någon aning om vad de kan bero på? Trodde att jag gjorde detta början av året då jag gick till läkaren och beskrev alla mina symtom, men det visade sig att hen bara tog prover för att utreda ett symtom och lyssnade inte på allt annat jag sa? Nu känner jag mig dum om jag skulle höra av mig dit igen och behöva rabbla upp allt igen (skäms för vissa åkommorna jag lider av och har svårt att prata om dem). Är ingen som har det naturligt i mig att bråka, kräva och tjafsa heller utan jag bara finner mig i det jag får och det som sägs liksom, så det här är en asjobbig situation för mig…

      Du ska ju inte behöva veta innan du går till en läkare vad dina symtom beror på. Det är deras jobb att utreda. Att träffa en läkare kan du inte ge upp av. Upp på hästen igen och sök igen. Funkar det inte på vc så får du söka privat. Du behöver inte vara ’bråkig’.

        Man kan verkligen behöva vara just bråkig för att få rätt vård.

      Boka ny tid, rabbla upp symtomen igen, om läkaren säger ”ja men då kollar vi det här” säg då, ”okej, men vad tror du om det här och det här symtomet? vad kan det bero på?”

    Älskar brittisk humor som taskmaster, 8 out of 10 cats, big fat quiz…

    Någon som sitter inne på något liknande program som också är roligt?

      Gogglebox ?

        Ska kolla. Tack!

          Nej, dumt program.

          First Dates är väldigt bra dock

            Nej det gillar jag inte. Men tack ändå.

      Never Mind the Buzzcocks när Simon Amstell ledde det

        Tack för tips?

      Would I lie to you?

      Äntligen någon med samma humorsmak! 8 out of 10 cats och would I lie to you är mina favoriter, och utöver de du nämnde gillar jag också Richard Ayoades reseprogram.

    Snälla ge mig tips på svarta leggings som fortfarande ser svarta ut efter 2 tvättar och sitter bra ?

    Obs, menar alltså INTE träningstajts ?

      Leggins är inte byxor.

        Var kallade Sophie dom för byxor?

        Oj kära nån då. Då får jag väl gå byxlös här hemma framöver då så du får lugn i själen.

        Och så heter det jag söker (ett plagg man har över benen) legginGs.

      Reiss ska ha bra byxleggings. Kostar över tusenlappen men asså de kan tvättas 99999 gånger utan att se minsta slitna ut.

    Alltså, Kristove i kvällens Robinson? Vilka obehagliga härskartekniker, usch. Vidrigast av dem alla!

    VEM är stollis? Varför skriver alla randomly stollis ibland? Förklara er för en som börjat följa BB ganska nyligen ???

      En person som jäääääämt försvarar IL med näbbar och klor. Denna person avslyr Cami och kommenterat väldigt ofta och mycket. Människan anväder orden häckla, vrida, smutskasta och svärta i varje kommentar.

      Det verkliga fenomenet är folk som anser sig vara smarta för att de identifierat stollan och väljer att fighta denna person varenda gång.

      Enligt stollan kan inte IL göra fel öht. Jag anser att hon får onödigt mycket skit och kan hålla med stollan men jag ser ju också ILs lögner, annars är man ju blind.

      En människa som så fort Camilla skrivit om något som inte passar ”stollis” har hen gått bananas. Speciellt om det skrivs om Blondinbella.
      Alla gaddar ihop sig, enligt Stollis, och försöker sänka IL. För ser du, IL gör inga fel och har aldrig gjort det.
      Det gick så långt att Camilla började kalla hen ”Stollis” och det har fortsatt.

        Tack snälla för svar, nu kan jag sova gott ? gonatt!

        Och nu används stollis även av en del så fort någon säger emot när något elakt om Bella skrivs eller när någon säger något snällt om henne.

    Hej! Nån som kan tipsa om några bra youtubekanaler? Måste vidga mina vyer, är less på Therese, Helen, Mimi osv… Helt ok med engelsktalande.

      Hot Ones på First We Feast-kanalen
      Gourmet Makes på Bon Apetit Kanalen
      Adrian Bliss två serier Vlogvember och Vlune

      Threadbanger

    Det här gjorde mig så förbannad:

    https://www.svd.se/skatt-pa-gratislunch-till-sjukvardsanstallda/i/senaste

    Donationer har finansierat gratisluncher till hårt arbetande sjukhuspersonal i Lund, men nu säger Skatteverket stopp. Luncherna ska förmånsbeskattas, rapporterar flera medier.

    Jag har alltid undrat – är det någon som kollar statsministerns och alla andra toppolitikers deklarationer? De måste ju få många gratisluncher. Skattar de för dem?

      Ja, de förmånsbeskattas.

    Hamnade i modd, kanske pga länk, så jag försöker igen.

    Donationer har finansierat gratisluncher till hårt arbetande sjukhuspersonal i Lund, men nu säger Skatteverket stopp. Luncherna ska förmånsbeskattas, rapporterar flera medier.

    Artikeln i SvD hade titeln ”Skatt på gratislunch till sjukvårdsanställda”.

    Jag har alltid undrat – är det någon som kollar statsministerns och alla andra toppolitikers deklarationer? De måste ju få många gratisluncher. Skattar de för dem som vi vanliga dödliga tvingas göra?

    varför ”klagar” många kvinnor om att män kommer för fort osv? för min kille tar det ett bra tag, och även om det är skönt annars så kan det bli rätt utdraget ibland.. Så jag skulle nog inte ha nåt emot om det gick lite fortare haha
    Det jag tänker på främst är ifall det är många kvinnor som kommer av penetration? för annars spelar det väl inte så stor roll att han kommer snabbt?

      För att man vill ha sex men den andra kommer innan man själv knappt hunnit komma igång. ?‍♀️

        jo det förstår jag, men varför kan man inte fortsätta och ”fokusera” på kvinnan efter att han kommit då? Det är väl rätt vanligt att man fokuserar på tjejen i typ förspelet medan ”huvudakten” handlar om mannen? varför inte vända på det?

          för många killar försvinner ju lusten när dom kommit.

        mer förspel och leksaker så kvinnan är igång och nära och komma innan man kör ”vanligt sex”, problemet löst 😉

      Som fru till en man som kommer snabbt så kan jag beskriva det såhär;
      Hur många gånger han än får mig att komma
      innan med fingrar och tunga så är känslan när han är i mig den bästa. Kommer inte när han penetrerar mig men älskar känslan av att han ”fyller” mig och skulle gärna vilja ha den i några fler minuter än 2.

        Jaa jag vill komma (med hjälp av vibrator) då han fyller mig. Det andra kan jag ju göra själv liksom.

    Såg ni att gratisluncherna till vårdpersonalen ska förmånsbeskattas?

      Så j-a skamligt. Skattar alla politiker för all gratismat de får?

        Ja det är samma förmånsskatt för dem.

      Vilka gratisluncher menar du?
      den där folk samlat in pengar för att betala dessa luncher, eller där restaurangerna själv väljer att ge luncher?
      Och vem ska betala, restaurangerna eller vårdpersonalen själva?

      Sjukt oavsett, i detta krisläge så kommer politikerna och tjurar om skatter för folk som försöker hjälpa till. Borde inte dessa skatte nissar sitta i karantän och roa sig med pussel eller virka? och politikerna lägga fram förslag på hur man ska öka lönen till vårdpersonal och hur man ska anställa fler.

    Vill ha hissgardiner till mitt köksfönster! Skall vara i linne och ngn diskretfärg typ grå, beige, ljusgrön eller dylikt. Problemet är att fönstret är 180 cm brett och förutom en gardin från chili som jag inte tycker är så snygg så snackar vi 1000 spänn utifrån vad jag hittat på nätet. Vi lett hus och bor här temporärt (dock osäker på hur länge) så vill inte lägga 1000 spänn på gardiner. Ngn som har tips??? Vad kan man ha istället som ger Samma känsla???

    Skrev en (saklig och artig) kommentar på Ellinors blogg förra veckan om att jag tycker det är lite sjukt att hon (och andra influencers) far och flänger som vanligt medan vi andra tar ansvar och stannar hemma. Hon påpekade att hon minsann inte gör något fel alls då hon följer FHMs rekommendationer (genom att gå på födelsedagsfirande ute, träffa massa folk i hennes hem, gå till frisören, shoppa osv) och så slängde hon med någon kommentar om att jag använder helt fel ord (jag har aldrig bott i Sverige och bara gått i svenskspråkig skola i 4 år så jag skriver inte alltid perfekt). Blev så himla besviken på henne och hennes attityd så jag behövde sluta följa henne helt.

      ??

        !!

    Lamottes företag gör en VINST på 1 800 000 kr, men det håller han hemligt, och sedan tigger han swish donationer för att ha råd att betala advokater och jurister eftersom han blivit stämd för förtal.
    Det är sjukt att en person som har är 2019 tjänat 1 800 000 kr i sitt företag tigger pengar för att få hjälp eftersom han blivit stämd för förtal.

    Kan inte dem insamlade pengarna istället gå till fattiga pensionärer, folk som blivit arbetslösa i denna kris, gåva till folk som jobbar inom sjukvården, eller annat viktigt, istället för att ge mer pengar till en person som redan har massor med pengar?

      Han kan nog behöva all hjälp han kan få. Killen som har stämt honom är den ökände näthataren och djurplågaren Thomas Åberg

        Jag tror 1,8 miljoner räcker utan problem för att betala advokater och jurister. Jag tror även han kommer bli dömd för det då det inte spelar någon roll om det ha sagt är sant eller ej när det kommer till förtal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.