Öppet Spår


Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

699 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Minns någon en blogg som hette doden.blogg.se? Den drevs av en tjej som hette Camilla eller kanske Anna. Hon måste dåligt och hamnade ev på rättspsyk. Minns ej exakt. Iaf, vet någon nåt om detta, vad som hände med C/A? Tänker på henne då och då och undrar hur det gick för henne.

      Juste! Var det hon som hade en bästa vän som tagit sitt liv? Och flera av hennes vänner hade begått självmord? Undra vad som hände med henne 🙁

      Jag tror att hon hette Camilla och bodde i Örnsköldsvik? Anna var väl hennes syster. Hoppas det gått bra för Camilla!

        Hon verkar bo i Malmö och jobbar på Malmö stad enligt Facebook ?

          Åh! Tack för de glada nyheterna!

      Läste både Camilla och Annas bloggar, samt den som skrevs av kvinnan i paret Anna bodde hos sin sista tid i livet. Har tänkt mycket på Camilla och hoppats på att livet rättat till sig för henne. Hon har verkligen satt spår i hjärtat.

        Finns någon av bloggarna kvar att läsa?

    Hej

        vi ses, adjö, farväl. Godnatt, sov gott min vän. Var glad som jag, för allt känns bra.
        Ja jag vet att vi snart igen VI SES SNART IGEEEEN!

          Åh gud, myslåten <3 😀

    Vem dejtade Amanda Schulman när hon bodde i London?

      Vill också veta! Eller vill veta alla hennes ex. Nån som vet?

        Hellenius brukar ju nämnas i Alex och Sigges podd. Fast det är mer ett gammalt ligg.

          Oj! Inte hört innan ?

          Nähä!? Har aldrig hört det och har följt Alex i 15 år ? Säker på att du hört rätt? En Bonnier har hon vart tillsammans med, det är det enda jag har hört ?

            Stämmer, det har tagits upp i podden ett flertal gånger! Dock en aning kryptisk. Vet att Alex pratade om det i podden efter dom spelar in Alla mot alla (Filip och Fredriks program) och han hade sett en stor bild på Hellenius bakom kulisserna som han var rädd att dom skulle använda för att driva med honom.

            Ja, hans namn har givetvis inte sagts rakt ut men så att det är uppenbart att det är Hellenius i alla fall ?

        Oscar Engelbert

          Justja! Var det han hon var ihop med innan Alex?

          Han som är gift med Giovanna Bataglia?

            Ja

              Dom har tillsammans (alltså Oscar och Amanda), men vet inte om det var i London.

        fredrik von der esch

        Rätt säker på att hon hade ihop det med Niklas Anger. Jobbade med en tv-produktion som han var med i. Amanda jobbade också med den

      Mattias Trotzig?

        Ja Mattias Trotzig var det i London

        Fan, nu vill man ju nästan lyssna om alla avsnitt när man vet vilka det handlar om ?

    Få fortsätta/frias eller stoppas/dömmas?

    Om ni här och nu måste ta ställning till följande med ett enkelt svar som, få fortsätta eller stoppas.
    Enligt dig själv, vad anser du är det rätta och bästa?

    En person som har en stor privat förmögenhet och som med hjälp av den årligen i form av fonder till sökande behövande svenskar genom detta ger bort 5 miljoner kronor. Detta sedan 12 år.
    Behjärtansvärda saker som tandvård och implantat som ej subventioneras och liknande är de som oftast beviljas.

    Personen som finansierar fonden är ostraffad mördare och mördar helt godtyckligt de personer denne själv anser ej bidrar till samhället och dom inte sällan är återfallsförbrytare av de allvarligare slaget. Personen har har hittills avrättat 46 personer.

    Ska personen enligt dig få fortsätta rensa enligt eget tycke eller åka fast och sona sitt brott? Detta trots att fonden då skulle avstanna och inga medel skulle delas ut under den tid personen avtjänar sitt straff?

      Åka fast och aldrig släppas fri igen.

      Fortsätta.

      Spärras in på livsstil självklart. Att man har gott om pengar ger en inte rätt att sätta sig över rättssamhället och agera domare, jury och bödel.

      Hahha vadfan. Tandvård/ implantat som ej beviljats? Det här scenariot var obehagligt specifikt….

      Men menar du verkligen att han mördar godtyckligt, om det just är återfallsförbrytare som man siktat in sig på? Godtyckligt betyder ju typ slumpmässigt/ vem som helst. Låter snarare som har valt väldigt specifikt.

      Om han mördar godtyckligt känns det ju som ett solklart nej oavsett hur mycket tandimplantat han finansierar.

        Förlåt, ett fel använt ord för detta sammanhanget. Menade att personen noga väljer ut efter eget bevåg de som personen anser vara helt förtappade.

        Fast du vet att inte saker som kronor och implantat ingår i högkostnadsskyddet? Därför så många gamla går utan tänder här och där. Förlorade tänder ersätts ej, vill man sätta in så får man själv bekosta detta och ett implantat kostar för en tand mellan 10-20 tusen kronor.

          Kronor & Implantat ingår visst, implantat fram till typ tand 6 om jag inte minns helt fel ingår. Det gör det inte gratis, men du får rabatt på det totala priset.

      Är det här verkligen en hypotetisk fråga?

      Haha nån mer som börjar googla nu eller?

    Vad svarade ni på arbetsintervjun om vad er sämsta egenskap är?

      Att jag överpresterar.

        Oj, verkligen? Det sätter ju dig i en situation där du förväntas överprestera i varje given situation. Hade aldrig nämt det.

        Alltså haha. 9 av 10 drar den på mina intervjuer jag håller. Den är tröttsam för den visar på att personen måste höja sig själv trots att det är det motsatta man frågar efter. Så länge man visar att man har självinsikt över sina ”brister” och en plan på hur man ska jobba med dem så kan man vara ärlig.

        Jag sa på min senaste arbetsintervju att jag kan vara duktig på att dra på mig projekt men ha svårt att slutföra i en bra ordning, att jag ibland kan röra till det för mig själv. Fick jobbet.

        Tyder ju bara på att man har dålig självinsikt om man svarar så

      Säg att du är arbetsnarkoman ? nejmen enda gången jag fått frågan så sa jag att jag kanske kan uppfattas som blyg typ, men att det är för att jag inte är den som tar plats i stora grupper. Det gick bra.

      Dåligt lokalsinne

        Jobbar du som bud?

          Kanske som lokalvårdare.

            Pilot?

          Tack och lov inte, den anställningen hade blivit kort!

      Jag sa att jag kan ha svårt att ta kritik om jobbet ibland. Alltså inåt sett (jag visar det inte), jag har lätt att ta saker personligt och tror att jag är värdelös.
      Min chef uppskattade min ärlighet och jag fick jobbet! Nu när jag gjort något misstag/fel så tar hon hänsyn till det jag sa och kanske lägger fram det på ett annat sätt.

      Svårt att ta kritik. Behöver inte ens vara sant, är bra svar för att det är en negativ egenskap men inget som nödvändigtvis påverkar arbetet negativt även om det skulle vara sant

      Jag har sagt att jag kan avsluta saker för fort om jag har mycket att göra, men att jag jobbar på att bli mer noggrann även i pressade situationer.
      Tror att ärlighet och självinsikt är viktigare än att låtsas vara en prestationsprinsessa.

      Att jag har ett kontrollbehov

      Frågar folk det nuförtiden? Och vad vill de få ut av den frågan? Det sätter ju personen som ska svara i en konstig sits när man behöver fundera på om man ska vara ärlig eller inte. Det är ju en sak ifall man pratar om en specifik situation, typ i det projektet kunde jag varit lite bättre på att involvera den kollegan, eller jag skulle gjort mer efterforskning innan jag fattade det beslutet osv, men att bara behöva peka ut en personlig egenskap i allmänhet som ”sämst”? Konstigt.
      /Rekryterare

        Ja men det är är ju typiskt nutiden. Helt hjärndött när man tänker efter.

      Jobbar inom rekrytering och har inte hört/ställt den frågan på flera flera år då den är rätt meningslös. Jag skulle dock ha gett ett svar om vad jag ser som eventuella utmaningar i tjänsten jag sökt utifrån min kompetens. Visar både på självinsikt och att jag förstått vad tjänsten innebär.

      Att jag kan ta kritik personligt har jag svarat.
      Det har funkat bra hittills ?

      Att jag har svag finska. Relevant eftersom jag bor i Finland. Säger dock alltid att jag fortfarande lär mig och blir bättre hela tiden, och att jag vill bli bättre. I mitt nuvarande jobb behövs bara engelska dock.

    Ge mig tips på hur man gör bäst intryck på en arbetsintervju!

      Elegant och vårdat yttre.

      Sitt rakt på stolen. Tugga inte tuggummi. Ljug inte om sånt som du sen inte kan infria.

      Haspla inte bara ur dig svar på frågor pga att du är nervös och pressad. Om jag inte har ett svar direkt så säger jag ”hmm den måste jag fundera på ett ögonblick”. Tycker det visar att man är en eftertänksam och seriös person.

        Nä låter weird

          Och det icke-weirda i sammanhanget hade varit… att bara säga något ogenomtänkt?

      En sak som jag kunde märka när jag jobbade i reception var att en del kandidater var lite dryga eller ibland till och med otrevliga mot mig (ofta dom som sökte lite högre tjänster). Jag var den goligaste golarn och berättade alltid det för den som höll intervjun haha. Så mitt tips, var trevlig mot alla på arbetsplatsen ?.

        Haha öh? Charmigt beteende

          Man ska få vara dryg mot folk med låg befattning i fred utan att någon ”skvallrar”?

          Snarare ocharmigt att vara otrevlig mot receptionister.

            Tack E! Exakt så! Vi var inte så många på kontoret heller, och jag kände att jag inte ville bli kollega med någon som tycker det är OK att vara dryg mot mig redan innan dom fått jobbet.

              Helt rätt gjort!

        Bra tips faktiskt. Man ska alltid kolla hur personer behandlar de som ”står lägre”, typ lokalvårdaren, servitrisen och receptionisten. Det säger mycket om en persons karaktär.

          Sant!

          Samma när man vill bli ihop med någon

        Så sant! Om nån kommer på intervju hos mig så hör jag alltid hos mina kollegor hur personen i fråga interagerat med dom. Sträck fram handen (ok inte nu när det är covid-tider) och hälsa artigt innan du frågar efter den du ska ha intervju med annars blir det inget jobb. Var dig själv och försök undvika klyschor, använder du en klyscha kan du alltid säga det och skratta lite ”oj vilket klyschigt svar det blev”. Ta det inte på för stort allvar utan var dig själv för det är ju den personen du sen kommer vara. Jag som rekryterat folk bra länge vet att man alltid kan lära sig jobbet och att det är personen men ska rekrytera inte vad den säger att den kan.

        Hehe härligt!

          Var till Eh…

        Oh ja! Jag håller i många arbetsintervjuer på mitt jobb och vi frågar ALLTID receptionisten om hur hen uppfattat personen.

          Grymt ju

      Jag skulle säga att du ger ett bra intryck genom flera faktorer:

      1. Du kommer förberedd. Det innebär allt ifrån att du är i tid till intervjun, ser ren och hel ut (eller följer eventuell klädkod), har läst på om tjänsten och tänkt igenom vad du vill lyfta fram hos dig själv.

      2. Var dig själv. Klyshigt men sant! Det är helt okej att vara nervös och lite obekväm i situationen men det brukar släppa under intervjuns gång. Våga prata lite småprat i början, ta kaffe eller något att dricka så tar det lite fokus 🙂 Tänk på att intervjun är ett samtal där även du ska få svar på dina frågor och känna av om tjänsten är något för dig, inte bara om du är något för företaget i fråga.

      3. Styrk dina kompetenser med exempel. Det är lätt att säga att du är bra på att samarbeta med andra men det säger i sin tur ingenting om HUR du samarbetar med andra. Berätta om ett bra samarbete du haft och vad du bidrog med till samarbetet så kommer det få dig att sticka ut! Läs igenom annonsen där de beskriver dig som person och plocka exempel där du visar på dessa egenskaper. (Exempel: Du som person är driven och inte rädd för att ta egna initiativ…)

      4. Våga berätta om vart ditt intresse kommer ifrån, varför sökte du tjänsten från början? Var det någon speciell del i annonsen du fastnade för? Känner du till företaget sedan innan? Visa att du verkligen är intresserad, det är förvånansvärt många som inte kan säga något alls annat än ”jag behöver ett jobb” etc.

      Kan fortsätta i evigheter men vill sedan också skicka med att arbetsintervjuer kräver övning! Varje tillfälle kommer du lära dig av och får du inte denna tjänst kommer du få en annan. Be dock i så fall rekryteraren om lite feedback kring vad du kan göra annorlunda nästa gång så blir du hela tiden bättre. Men summa summarum: många rekryteringar idag lägger stor vikt vid motivering och intresse så lägg extra krut där.

      Lycka till!
      /rekryteraren

      Var påläst om stället du söker jobb hos och ställ intresserade frågor!
      Sitt inte med armarna i kors.

        Mitt bästa tips är att innan intervjun fundera vilken bild av dig själv du vill förmedla och hur du ska göra för att visa rekryteraren den bilden. Gör upp scenarion i huvudet ”om de frågar mig X så svarar jag Y”.

        Också fått tipset att välja kläder med omsorg, kolla upp dresscode på arbetsplatsen och klä dig liknande, det gör det lättare för rekryterande chef att ”se dig i gruppen” (gruppsykologi). Ex söker du ett jobb på en advokatbyrå så är det kostym som gäller. Söker du ett jobb på Ica, kom inte med en Willys kasse. Söker du ett jobb inom vård, kom utan smycken och med uppsatt hår (om du har långt hår). Osäker på hur effektivt det är men ??‍♀️

    Efter att jag nu efter alla andra fått rummen ur och läst boken Familjen, den om klanen Ali Khan som styr med egna lagar östa stadsdelen av Göteborg vill jag införa dödsstraff ☠️☠️

      berätta om klanen ali khan!

        Ca 145 personer, 99% lever på bidrag. Hotar allt och alla, inkl poliser och myndigheter och företagare. Typ alla manliga är dömda för brott. Alla skenseparerar på pappret för att få fler lägenheter som de hyr ut och drar in svarta pengar på.
        De vägrar följa svensk lag och regler då de bara säger rakt ut att nej Sverige har fel, så vill vi inte leva utan vi lever som vi ska vår klan anser är rätt och ni kan inte göra ett skit åt det. Försök och det kommer stå er mycket dyrt och kommer göra mycket ont.

          Människor som resonerar så ska ju inte ha ett enda öre i bidrag. Dags att rensa upp i bidragsträsket, ta bort alla bidrag och ersätt med ett enda slags bidrag man får söka med mössan i hand och villkorat att man beter sig som man ska. Helt bisarrt att skattebetalare försörjer människor som aktivt jobbar emot allt vi jobbat för att få i Sverige, som demokrati, solidaritet, fredligt samhälle osv. Bort med alla bidrag till människor som vill förstöra allt fint i vårt samhälle. Låt skattebetalare behålla mer av sina pengar och var väldigt noga med vart skattepengarna går.

            Ja det är vad vänstern gett er

        Jag har träffat flera av de via mitt extrajobb som black jack dealer back in the days. Kommer ihåg att en från Ali-Khan frågade min kollega om hon ville bli hans andra fru ? då de är muslimer har många flera fruar som bara är hemma och skaffar barn och självklart är kvinnorna helt täckta.

          Dom är inte praktiserande muslimer om dom håller på med kriminalitet. Dom kommer brinna i helvetet för det om Gud vill.

            Deras pappa är ju känd imam som får betalt ”gåvor” för att medla mellan mängder av muslimer så troende hävdar de nog att de själva är. Nyttjar kanske inte knarket familjen importerar dock utan bara säljer.

      Ja Sverige är ett mesland som vill ”rehabilitera” såna människor. Kommer gå åt helevtr om tio pr

        Det är redan ett helvete

      Lyssnar atm, så sorgligt

      Put är möjligt att återkallas. Men inte svenskt medborgarskap.

    Jag vill få en fontänorgasm! Hur ska jag göra?! Tips!
    /Singelkvinna 34 år

      Obs att detta snarare är kille, okänd ålder som vill att ni berättar detaljer.

        Jag är inte en man. Hade jag kunnat identifiera mig med Bank-ID så hade jag gjort det.
        Det är inte fel att som kvinna vilja uppnå en ny/annan typ av njutning.

        Men såklart, jag förstår om ni inte vill svara. Det finns många creep där ute.

          Nu kan man ju inte det så det säger ju absolut ingenting.

      Men inte nu igen.

      Finns nog en hel del sidor på nätet med tips om sånt!

      Dessa jävla sexfrågor.

        Dessa jävla familjelivsfrågor. LUCKY US – alla frågor är välkomna!

          Men eller hur! Så fort någon skriver något om barn eller förlossning så loggar jag ut! Ingen idé att fortsätta scrolla, kommentarerna tar aldrig slut ?

            Exakt, 7000 kommentarer om sånt! Sex dyker alldeles för sällan upp haha

        Men låt dem, sex är en (härlig) del av livet!
        Eller får man bara skriva om hur man ska sluta amma sina barn och vilken medicin mot depression som funkar bäst eller??

      Jag vet inte MEN VILL VETA! Det jag googlat fram känns sjukt svårt att göra själv.

      Men om man är i par – stå framåtlutad, killen gör ”komsi” med fingrarna i en och inte nödvändigtvis fort. Samtidigt som man smeker själv.

      Men huuuur gör man det själv? Och är fontän värt? Är det sååå nice? ?

        ”Komsi” ? älskar ordvalet ?

          Hahaha ? ”komsi” ?

      Vad sägs om att du faktiskt försöker ta reda på de på helt egen ”hand”.
      Ingen och absolut ingen på en blogg kommer kunna berätta hur just du ska göra göra då det är helt individuellt.

        Fast det är det inte. Tipsen om hur man får fontän är fascinerande samstämmiga. Håll upphetsningen länge (tex genom oralsex), sen komsi och gå mot känslan av kissnödig. Vanliga orgasmer verkar skilja enormt men inte fontän.

      Var inte rädd om du känner dig kissnödig är mitt tips. Sen har jag ingen aning, det är min man som fixar det åt mig ??‍♀️

    Är så trött på min mansbebis. Hur kan män vara så jävla orimliga? Är helt övertygad om att livet som ensamstående hade varit lättare i princip alla dagar.

      Varför är du ihop med en mansbebis?

        Han blev mer mansbebis efter att vi fått barn tyvärr. Eller så märktes det mer då, jag vet inte.

          Lika bra att göra slut.
          En kvinna är som lyckligast utan en man/med en annan kvinna.

          Samma här. Såg inte det komma…

            The signs been there all along, dear.

        Kanske de tar sin partner som given efter barn och då blir gnälliga..?

        En evolutionär drift för att skilja sig och skaffa så många barn med olika mödrar som möjligt? Om alla ens barn får liknande genuppsättning/styrkor/svagheter finns risken att de stryker med under nån period som är ofördelaktig. Bam – erased for all future.

      På vilket sätt mansbebis? Jag börjar tro att de flesta män är mansbebisar. Min partner är bra på många sätt men också som ett barn på andra.

      Hur kan man tända på en mansbebis från första början? Måste bara det osexigaste som finns. Dumpa honom och hitta nån bättre!

        Fast det var inte som jag första dejten ba ”han verkar inte kunna planera in att handla födelsedagspresent inför ett kalas, thank u next”.

        Finns många fina kvaliteter hos män som OCKSÅ är mansbebisar.

          Nämn gärna några fina egenskaper

            Hos min sambo? Är en klippa när jag går igenom perioder av psykisk ohälsa, omtänksam, rolig, generös, snäll, fina värderingar. Men kan han planera middagen? Nä. Kan han ta initiativ till att bädda rent. God no. Kan han ta tag i att ställa oss i kö till parkering som jag bad honom om för 3 månader sen? Aaabsoluuuut inte.

              Vad är grejen dock? Vi är/förväntas vara alla dessa goda egenskaper PLUS den som fixar allt! Glömmer aldrig Andrew Waldens krönika i AB där han insåg – att fast han kanske fick mest ”hushållspoäng” för att han oftast lagade mat/slängde soporna etc – att hans fru liksom projektledde precis allt annat, både kort- och långsiktigt. Födelsedagar, presenter, ombyte till förskolan, läxor, urväxta kläder, hygien, vad de gillar mest just nu… Osv. Tyvärr vanligt och tyvärr mer uppenbart efter barn

              Gör han ibland saker som du slipper göra? Jag har också ibland blivit SJUKT irriterad av samma skäl (faktiskt exakt samma exempel – planerar inte middagar eller bäddar någonsin rent). Sedan påpekade han en dag alla saker han gör som jag liksom inte ens lägger märke till – går alltid ut med soporna/källsorterar, städar toalettten, köper basvaror (mjölk, smör, bröd),
              rengör kaffebryggaren, plockar ur diskmaskinen.. Har liksom inte ens reflekterat över att det ”bara händer”, det är ju såklart han som gör det ? Då kändes det såklart bättre och han stör sig ju inte på att jag aldrig gör de här sakerna, så känns verkligen orimligt att jag ska störa mig.

      Är i samma sits. Älskar honom verkligen, men galet ledsamt vissa dagar att behöva vara familjens projektledare.

        Vad är det du älskar?

          Se svar ovan.

      Jag tror alla män är på sätt o vid mansbebisar, beror bara på att är han till den nivå att du orkar se på honom livet ut eller så säger du hejdå! ? Kanske kan diskuteras med honom innan ifall han har lust att förbättra sig!

      Vi hade samma problem så jag tog upp det hemma, vi diskuterade och nu är han en gnutta bättre redan, långt kvar tills jag är nöjd men jag märker att han försöker! ❤️

        Åh vad duktigt av honom

          Men lägg ner din tönt…

      Ja ja, det är de kvinnor som tillåter män att bli detta som också får dras med dom.

        Vad är du för en människa som säger så?

          Därför att det är sant. Jag är inte den som skrev kommentaren, men jag kan hålla med om att det stämmer. Vad hände med att ställa krav på varandra? Ha en öppen dialog?

          Ställ krav. Skriv listor. Fördela arbetet.
          Hur svårt kan det vara?

            Fast om man hela tiden måste ställa krav, skriva listor och fördela arbetet är man ju projektledaren och ytterst ansvarig för allt. Det som man eftersträvar är en relation där det inte behövs.

              Tanken är väl ändå att man inte ska behöva göra det ”hela tiden” utan att en gång räcker?
              Jag lever i en lång relation och vi har ändå regelbundet samtal om saker. Kan vara precis vad som helst men där någon av oss behöver tala ut, men sedan ältar vi inte utan går framåt.

              Samma med barnen. Vi brukar ha vad vi kallar ”familjemöte” om saker när de varit mycket i luven på varandra eller vad det nu kan vara. Alla får säga sitt och vad de skulle vilja ändra på osv. Tycker det gjort mycket positivt för vår familj och sammanhållningen.

      Separera/skilj dig då.
      Svårare än så är det faktiskt inte.

        Det finns väldigt många anledningar till varför det är svårare än så.

      I vårt förhållande är jag ”bebisen” (är kvinna, vilket antagligen gör mig till en kvinnobebis då antar jag). Min man blir galen på mig när jag struntar i/skjuter upp en massa – enligt honom – livsnödvändiga hushållssysslor och göromål. Att prokrastinera är min paradgren. Så han har huvudansvaret över en massa saker, allt från räkningar och barnens läkartider till när hunden ska vaccineras eller när det är föräldramöte. Jag planerar de roliga sakerna, vilka vi ska bjuda på middag eller vad jag vill göra till helgen. Eller som ikväll, surfar efter nya sneakers medan han vattnar alla blommor och skriver inköpslista till morgondagens middag.

      Vet inte varför jag berättar det här egentligen. Kanske för att berätta att jag sitter här och skäms lite och inser att jag är lyckligt lottad som har en man som gör merparten hemma. Och som vill vara med mig trots att hans liv definitivt vore enklare utan mig ?

        Jobbar du?

          Vi jobbar båda två.

        Har du adhd? Kan vara en anledning om du inte gör det med mening

          Nej, jag har inte adhd. Ingen annan diagnos heller.
          Jag är bara lite lat, bortskämd och märker att han tar stort ansvar och då passar jag på att njuta av det. Har bott ensam både i Sverige och utomlands och även levt i andra relationer så jag vet att jag klarar mig själv alldeles utmärkt om det behövs.

          Adhd är ingen ursäkt att inte ta ansvar i sitt förhållande, så tröttsamt med alla som använder diverse diagnoser som ursäkter.

        Samma i min relation. Har lagat middag typ 10 ggr på fem år exempelvis.

      Jag är ensamstående och kan bekräfta att din misstanke stämmer! Det är så mycket lättare att vara själv. All energi som går åt till att vara irriterad på mansbebisens brister gör att du får frid och kraft att sköta allt själv. Vilket man ändå ofta har gjort innan också, nu får du dessutom ett barn mindre i hushållet. Lycka till!

    Tips på ert bästa leave-in conditioner för torrt hår?

      KMS California Moist Repair, bäst för mitt lockiga torra hår i alla fall

    Jag upptäckte just att jag har 500 öppna webbflikar i min iPhone. Uppenbarligen måste alla vara viktiga för mig på något sätt, oklart hur.

      Min pojkvän stängde precis ner alla mina sparade flikar på iPhone!!! Blev så jävla sur!!! Så gör man ju bara inte. Sparat viktiga saker där.

        Man kan få tillbaka dem!! Min pappa råkade göra det en gång och jag fick panik – men det finns ett sätt att få tillbaka alla 🙂

      Underbart ??

      Måste alltid ha flera öppna flikar när jag surfar på tex datorn, annars mår jag typ dåligt. Sedan behöver jag också ha fullt på mitt skrivbord i datorn. Det känns liksom mer mysigt och tryggt.

        Ha ha jag är precis. Jag stänger, sorterar och slänger ofta för att det ska se ”clean” ut

    Verkligen ALLT går emot mig nu och jag orkar inte!!! En olycka kommer sällan ensam. Hur vänder man den trenden?

      Man väntar bara. Det kommer nya tider. Under tiden försöker man hantera olyckornas gott man kan.

    Fy fasen vad skönt det skulle vara om vi nu tvärstängde gränserna till Danmark och Norge…

      Eller hur!

      Ehh vad? 6000 döda i Sverige vs 250 i Danmark?

        Och per capita?

          Tror du på allvar att Sverige har 24ggr så stor befolkning som Danmark? Det är vad dom skulle behövas för att talen skulle vara jämna…

        Danmark har över 600 döda. Och stigande kurva.

        Antal döda hittills säger ingenting om smittrisken just nu. Att fler människor har dött i Sverige än i Norge betyder inte att norrmän sprider mindre smitta t.ex.

        Vad har det med saken att göra? Vinsten är ju att slippa danskarna och norrmännen.

          ???

      Det vore bara dumt för sveriges ekonomi, vi borde snarare vara glada att Norge och Danmark skötte coronakrisen så bra och förhindrade yttrrligare ökad smittspridnng i Sverige. Hittills har ju Sverige ca 12 ggr fler dödsfall per capita än Norge och 5 ggr fler än Danmark.

        Men både Norge och Danmark har just nu större smittspridning än vad vi har. Om vi ska reagera som de själva gör borde gränserna stängas bums. Vill inte ha hit pestråttorna.

          Den här kurvan säger allt:

          https://ourworldindata.org/grapher/total-covid-deaths-per-million?tab=chart&year=latest&time=2020-01-22..2020-09-04&country=DNK~FIN~ISL~NOR~SWE~OWID_WRL

            Fast antalet döda säger ju exakt noll om smittorisken just nu.

              Det är alltså större risk att en dansk eller en norsk just nu bär på coronaviruset än att en svensk gör det. Alltså bör de inte komma hit.

                Det är större risk ATT DE TESTAT positivt. Bor i Norge, här testas ALLA med minsta symptom, känner många som testats. Mina svenska vänner not so much.

              Antalet dödsfall per capita är det enda jämförbara talet pga hur smittospridningen påverkas av provtagningens prevalens.

              Även om man skulle jänföra smittspridningen så är den marginellt högre I Danmark och Norge, och def ingen anledning att stänga gränsen dã Sverige hållit gränsen öppen för betydligt värre drabbade länder.

              Sverige får snart erkänna att man gjort stora misstag och kommer få 5-15 ggr fler dödsfall än övriga nordiska länder.

    Jag ingår i en ny arbetsgrupp och i gruppen finns en person som pratar konstant, pratar om sig själv, avbryter oss andra för att prata om sig själv, kräver all uppmärksamhet..
    Jag blir utmattad av att vara i samma rum som hen.
    Varför beter sig vissa människor så?
    Vad kan man själv göra för att hantera det på bästa sätt?

      Jag hade mig nog hållt mig undan personen så gott det gick…

      Hen är säkert osäker.

      Jättejobbigt. Hade nu en s k kompis som ringde och bara pratade om sig. Alltså man pallar inte. Hur kan en del inte lyssna på andra?

      Jobba istället för babbla privatsaker på arbetstid

      Verkligen min värsta typ av människor.

      Jag gömmer mig på toa när jag hör att vår en sån kollega närmar sig när jag verkligen inte orkar…
      Men något som funkar på honom är att avbryta honom och säga ”ursäkta men jag måste fortsätta med den här uppgiften nu”.

    Första gången sedan jag fick min cancerdiagnos, som ett av barnbarnen sover över natt, som vi har längtat ❤️

      ❤️

      Men åh vad fint. Ha en trevlig kväll och natt ❤️

    Tips på bästa värmeskyddet. Vill gärna ha ett som funkar i både vått och torrt hår. Det ska gärna göra håret mjukt och glansigt och inte ge stadga

      GHD’s ??

        Någon speciell jag ska välja? De ser ut att ha väldigt många olika? Tack

      Color wow drem coat!!

      Maria nila, cream heat spray

    Mina grannar spelar så hög musik att jag inte hör min tv på normal volym, när (klockslag) är de ok att knacka på? Håller redan på att bli galen efter en halvtimme, vill egentligen gå och lägga mig strax…. men det kommer ju aldrig att gå. Det är första gången de hållt på såhär så är lite… ställd.

      Knacka på, var artig och säga som det är.
      De brukar funka.
      I vårt hus får vi ”föra liv” fram till kl 22.
      Alla har inte riktigt takt känsla över vad som är ok.

      Knacka på och säg till, de är säkert inte medvetna om hur det låter in till dig

      23 på helger tror jag det är

      Alltså klockan 20 en lördag är det ju inte helt orimligt att lyssna på musik känner jag, men är det så högt att du inte kan vara i ditt hem på ett normalt sätt så är det inte orimligt att be dem sänka lite. Oavsett tid på dygnet.

      Alltså det finns inga skrivna regler men man kan ju vara lite medveten (den som spelar alltså). Å andra sidan, om de har fest EN gång.. Det är lördag och kl är 20.17, de måste ju få ha kul med ?

        Eller fest/spelar musik för att de vill. Det måste man ju få göra med 🙂 Även om det suger. Men spelar de svinhögt efter 22 hade jag knackat på och bett de sänka ljudet

        Va? Klart det finns skrivna regler? Det är stadgarna i föreningen?.?

          Från HSB: ”Som boende i ett flerfamiljshus måste bostadsrättshavare i viss utsträckning acceptera ljud från grannarna. Detta gäller såväl på dag- som kvälls- och nattetid. Samtidigt är bostadsrättshavare skyldiga att ta hänsyn till sina grannar.”

          Så beror på om det finns sk trivselregler i huset/föreningen. Förr va det hårdare typ att efter 22 skulle det vara tyst. Men det är inte så längre, beroende på trivselregler i ens förening.

            Alla bor inte i bostadsrätt…

              Det gäller även hyresrätt. Å andra sidan så är jag ingen detektiv åt dig osv. Jag bara upplyste om hur ”reglerna” är. Vill du veta mer specifikt får du väl läsa på själv.

              ..och HSB står för HYRESRÄTTS,…. bland annat

                Fel. Hyresgästernas.

            Jag hade en granne som störde något så fruktansvärt, både dag och natt(12 timmar i sträck) 5-6 dagar i veckan i ett par års tid(!). Vad gjorde styrelsen? Jo, de ville att vi skulle ha ett möte för att medla. Jag vägrade, då det inte var jag som störde och jag krävde ett slut på störningarna(som grannen nekade till). Först när det stod klart för honom att jag spelat in och dokumenterat datum och klockslag lugnade han ner sig.

              Ja som sagt, man har ju ett eget ansvar att se till att man inte stör sina grannar 24/7. Men en fest då och då eller fotbollsmatch eller vad det nu kan vara, unnar jag mina grannar. Bor i ett bra hus, det är väldigt lugnt. Så när nån väl har fest så ”lider” jag genom den kvällen.
              Men annars är det bara idiotiskt

      Min värd ringde mig i våras angående ett par grannar. De hade då spelat musik nattetid, högt så det vibrerade i min (och thank god, i någon annans för jag har inte klagat till värden, även om jag velat) lägenhet. Jag frågade då om det finns någon speciell tid då man inte får spela hög musik etc, men hon sa att allting som stör utanför sin egen lägenhet oavsett tid på dygnet är värt att rapportera. Så hög musik så att man inte hör sin TV kl 20 en lördag, det hade inte varit okej här i alla fall.

      När
      Som, man får aldrig störa en granne. Efter 22 är det bara ännu viktigare/det ska vara tyst.

    Heej!
    Jag går i tankarna att skaffa en hund, jag bor ihop med en sambo som pluggar och ska göra det i 5 år framöver men det kommer vara min hund och jag som köper den då vi är oense om ras lol ?
    Men självklart kommer han ställa upp med att rasta den etc om jag själv inte har möjlighet till det.
    Men iallafall, jag jobbar för tillfället och har ett vikariat som går ut i februari. Min tanke är att skaffa den då för att ha tiden att vara ledig valpens första veckor här hemma hos mig. Sedan kommer jag gå på n timanställning och plugga upp matten vid sidan av och sen plugga vidare till det jag vill. Hur som haver, jag vet ju att det är ett stort ansvar att köpa en hund. Men er som har erfarenhet skulle ni rekommendera det i vår situation som är och kommer vara flera år framöver? Tacksam för svar och egna erfarenheter! Förstår liksom inte hur alla lyckas lösa det och få ihop det haha ?

      Nej det låter inte som en bra idé
      /har själv hund

      Har ingen hund, men det låter inte jätteschysst att skaffa hund när man är så upptagen

        Hur menar du med att jag låter så upptagen? ? Blir genuint nyfiken haha! Jag menar jag skriver ju att vi båda pluggar/ska plugga framöver vilket innebär att vi är mer hemma än om vi jobbat 8 timmar om dagen. Men mitt fel kanske, jag missade skriva att jag kommer plugga hemifrån på distans och jobba halvdagar (IBLAND) dvs 8-12 ish. Timanställning…

          Vill också tillägga att jag typ inte har något socialt liv. Dvs är aldrig ute/iväg med vänner, varken på kvällar eller helger. Jag är alltid hemma.

          Ah ja det va just det med plugget. Tänkte att det va heltid på plats och min egen erfarenhet av det är att jag aldrig va hemma typ. Så tänker att det inte är schysst mot en liten att aldrig vara hemma. Som sagt, tänkte mer ”Jag jobbar och kommer plugga, vad tycker ni?” och tänkte direkt neeeej stackars hund.

          Men pluggar ni hemma så kör! Ni vet ju bäst ?

            Aha då förstår jag hur du tänkte! Tack!

            Vill bara tillägga att det med plugget varierar väldigt mycket. Jag har inte läst på distans men ändå haft få schemalagda timmar i veckan och på så sätt kunnat vara hemma väldigt mycket ändå!

              Exakt!! Precis så är det för min sambo också?

          Jag undrar hur gammal du är?

            Jag är 25 🙂

              Du låter som 17

                Haha okej

      Verkar jobbigt att skaffa hund med någon som egentligen inte vill

      Vad ska ni göra sen när ni är klara med utbildningen och skaffar jobb, ska hunden vara själv hemma om dagarna då?

        Nog för att jag va negativ där uppe (visste inte att hon pluggade hemma). Men man ensamtränsr väl sin hund? Hur gör alla andra liksom?

          Hunddagis?

            Bättre att inte skaffa hund om alternativet är att ha hunden på hunddagis. Hunddagis är knappast för hundens bästa.

              Personen ovan frågade hur andra gör. Vissa är inte borta hela dagar och kan då ha hunden hemma, andra har någon som kommer förbi och går ut med hunden och andra har hunden på hunddagis. Jag la ingen värdering i det alternativet utan svarade på hur andra kan göra.

              Hundar är väldigt olika. En del klarar hunddagis medan andra inte gör det. Har träffat flera hundar som inte alls trivs på dagis så att deras mattar/hussar fått hitta andra lösningar istället.

              Ett annat problem är att alla hundar inte funkar med andra hundar ( t ex tikar som inte går ihop med andra hundar eller hanhundar som markerar mot alla andra hanhundar) och då tar hunddagis inte emot dessa hundar. Så det får man också tänka på när man tar för givet att hunddagis är för alla. Ibland är det också extremt långa väntetider till plats på hunddagis.

              Säger inte det här bara till dig, utan tänker att det kan vara bra att det ”kommer med i tråden”

          Ensamtränar en hund till att vara själv hemma 8h per dag? Jag hoppas att du skojar

            Många hundar är ensamma på förmiddagen, får lite sällskap och rastning på lunchen och sen ensamma på eftermiddagen tills man kommer hem efter jobbet.

              Det är på riktigt djurplågeri att göra så fyfan

                Och förbjudet. En hund får lämnar ensam max 4 h per dag.

            Jag skojade inte, utan jag frågade. Jag vet inte, har inte hund och kommer aldrig skaffa men har hört att folk ”ensamtränar”. Så du behöver inte vara så jävla bajsnödig ?

          Mitt mål är att min hund aldrig ska behöva va ensam.

            Bra utgångspunkt. Men ett tips är att ändå ensamträna hunden och upprätthålla den över tid så att hunden KAN vara ensam om det skulle behövas. Det kan alltid hända saker som gör att man måste lämna hunden en stund och då är det bästa för hunden att den känner sig trygg då.

            Hade några grannar vars hund aldrig ensamtränats just för att den aldrig skulle vara ensam hemma. Hon jobbade inte heltid och hennes sambo jobbade mestadels hemifrån. Men så hamnade han på sjukhus efter en allvarlig skidolycka och blev liggandes där i flera veckor. De hade ett helsike att lösa det med hunden kan jag säga. Det hade underlättat mycket för dem om hunden hade kunnat klara sig ensam någon timme i väntan på hundvakten osv.

              Självklart kan min hund vara ensam. Hon ligger alltid i djupsömn när jag kommer hem. Men jag vill ändå inte låsa in henne i en lägenhet och lämna henne ensam i timmar.

      Svårt att svara på då du anger att du ska jobba på timmar men inte hur mycket. 40/h i veckan eller en timme i månaden?
      En åttaveckorsvalp är en bebis nyss hemkommen från bb och behöver tillsyn, mycket spring ut och in för att undvika kissolyckor i hemmet. Sedan ensamhetsträningen som kan gå precis hur som helst. Man ska inte lämna en valp som är under 4 månader gammal ensam längre stunder, enligt Jordbruksverket. Som sagt, det är en bebis. Efter fyra månaders ålder kan man lämna dem totalt fem timmar om dagen enligt lagen, förutsatt att valpen lärt sig att vara ensam. Om träningen går segt kan det vara svårt att lämna den på många månader. Jag har haft en som var redo att lämnas i några timmar innan den var 6 månader och en som inte var redo för det förrän den var 10 månader. Man kan påverka mycket genom att träna på rätt sätt, men de är också individer som hanterar ensamhet olika bra. Man blir väldigt låst med en hund som har svårt att vara själv. Bor man i lägenhet kan grannarnas bli sura om man har en hund som skäller eller ylar dagarna i ända av separationsångest och det är inte snällt mot hunden att låta den må så.
      Båda mina hundar skaffades under sjukskrivning där jag var hemma med hundarna i två till flera månader.
      Fundera hur mycket du kommer vara borta från hemmet. Det underlättar om sambon inte jobbar samma tider som du så hen kan hjälpa dig om du jobbar längre pass.

        Såg nu att din sambo pluggar. Är inte bra på att ta in information ikväll.? Men ändå, fundera lite på det jag skrivit så kan du nog själv komma fram till om det funkar. 🙂

        Jag skulle aldrig lämna en hund (särskilt inte en unghund) ensam i fem timmar/dag. Aldrig!

        Man säger att en hund kan vara ensam I UPP TILL fem timmar men man bör vara medveten om att det är väldigt dåligt för hunden. Fredrik Steen rekommenderar tre timmar som gräns och det brukar jag försöka ha som riktlinje. Sedan händer det att vår hund är ensam fyra timmar någon enstaka gång i månaden och jag får alltid otroligt dåligt samvete av det. Trots att hunden verkar klara det bra. Men det betyder ju inte att han mår bra av det.

      Vi skaffade hund då jag kunde jobba hemifrån och sedan ha med hunden på jobbet och min sambo jobbade ca. 30 timmar i veckan och olika tider på dygnet i butik så var han hemma var hunden med honom, dock läste han upp betygen samtidigt och pluggade körkort och vi körde oss i botten. Var en väldigt krävande ras iofs men man ska inte tro att ”bara” för att man jobbar timmar och pluggar lite så finns tiden för en valp som man måste sätta in. En valp är ett heltidsjobb och många är nog för naiva när det kommer till vad man kan göra på sidan av valpandet.

      Om du skaffar hund, se till att du har några som kan vara hundvakt när det krävs. Hundar kan tyvärr inte följa med överallt. Charter resor, spa helg etc etc…

      Tre promenader om dagen i ca 10-15 år är vad som krävs, oavsett väderlek.

      En buffert på ca 50 000kr samt försäkring ca 500kr/mån krävs.

      Åka hem på din lunchrast och rasta hunden är ett måste om du lämnar den mer än 4 tim.
      En hund bör inte vara ensam hemma mer än 3-4 tim.

      Sist men inte minst, den dagen kommer när du tvingas ta det tuffa beslutet att låta den somna in…
      En kär vän som varit vid din sida varje dag i så många år. Det är extemt tufft

      Jag skulle avråda dig, tills ni landat lite mer i livet.

    Ska måla om en vägg i mitt kök hemma. Har ljust gula skåpluckor och ekparkett. Har ett matbord i trä och funderar på att köpa turkosa klassiska pinnstolar till. Vad ska man ha för färg på väggen? De övriga väggarna är vita.. Funderar på nåt i pastell antingen lite typ gammelrosa åt det beiga hållet. Eller lite åt det khakifärgade hållet. Alltså att det drar lite mer åt grönt. Vad tycker ni?

      Wow, det va för mkt färg för att jag ska kunna tänka typ haha! Men rosa tänker jag spontant! Kööör

      Rosa skulle nog ge ett mjukare och gladare intryck. Jag tycker grönt lugnar ner och ger en mer sobert känsla. Dämpar också det gula i köket. Turkosa stolar. Beror på vilken stil du är ute efter!

      Jag tycker att khakifärgat mot grönt låter snyggt.

    Någon som testat profhilo?

      Yes. I ansiktet och på halsen. Vad funderar du på??

        Om du blev nöjd?

    Har ett sparkonto där jag får lite ränta på pengarna. Man får räntan 1 gång per år, i december, men man kan hela tiden se hur mycket ränta man hittills har fått. Om man sätter in klumpsummor under året, räknas detta in i räntan? För den räntan (i kronor) som står nu, är den som det brukade vara innan jag satte in mer pengar. Är det någon som vet hur räntan räknas? Jag har läst men inte hittat något.

      Ingen aning, kolla villkoren, men omfattas kontot av insättningsgarantin?

        Ja, det omfattas av insättningsgarantin!

    AKTIER

    Vet inte om det tagits upp innan men hur kommer man igång? Har ni några tips? Var ska man investera? I vilka aktier? Tipsa gärna om sånt man ska ha ett humm om.

      Ja!! Kolla in framtidsfeministen på Instagram. Hon har webbkurser och massor av andra bra tips. Det finns en uppsjö av instagramkonton som senare framöver kan ge dig bra tips på aktier och fonder. ? Lycka till!

      Lyssna på avanzapodden, den är ganska avslappnad men ändå informativ. De ger dock aldrig tips om specifika aktier eller så, om det är det du letar efter

      Ofta är det väldigt svårt som privatperson att slå index. Index=indexfonder. Där behöver du bara välja risknivå baserat på placeringshorisont och din riskpreferens.

      Vill du ändå handla med aktier har du tre alternativ.
      -Gå en kurs och lär dig beräkna om en aktie är undervärderad.
      -Hitta trovärdiga rådgivare som gör detta, och lyssna på deras råd.
      -Välj aktier utifrån andra kriterier, t: ex att du gillar företaget; de har bra tjänster/produkter etc. Rekommenderas inte.

      – Lyssna på Avanzapodden så lär du dig en hel del.
      – Fundera över att kanske börja med fonder istället för aktier? Det är lättare som nybörjare. Alternativt testa runt med småpengar bland aktier och var beredd på att kanske förlora pengar, men lära dig någonting utav det.
      – Investera inte en stor klumpsumma på en gång utan sprid ut insättningarna över en längre tid för att sprida ut dig över aktiekurvan och därmed minska risken att förlora pengar.
      – Finns Facebookgrupper där man kan få hjälp och tips om aktier.
      – Investera i företag du är intresserad av så att du hänger med och vet lite bättre när det går bra/dåligt.

      Om du aldrig handlat med aktier eller liknande tidigare skulle jag personligen rekommenderar ett ISK konto på nordnet eller avanza. Finns en sida som heter rika tillsammans (även podd) med tex denna info för nybörjare https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

        Ja, håller helt med. Men bra basis tips i övrigt.

      Tack för alla svar! ?

    Haft jävligt jobbiga dagar. Inlagd på sjukhus pga smärtor (endometrios), men kom hem igår. Men är sugen på chokladpudding. Så min fråga – med eller utan grädde??

      Med såklart!

        Okej ?

      Utan för fan!

      Viktigast är skivad banan!

        What?! ???

        Och krossad dajm!

    Ni som plattar håret, hur håller ni det rakt hela dagen? Vad använder ni för värmeskydd? Använder ni hårspray? Annat anti-friss?

      Jag använder Bed Head Straighten Out i fuktigt hår, märker enorm skillnad om jag har det i eller inte!

    Tips! Här är dessa tights som många frågat efter inne hos Gabriella Joss.

    https://www.wish.com/product/5b7ccb7f84793c659459213f?share=mobileweb

    Nån som haft/ har Enanton som endometriosbehandling?

    Kom med era märkliga biverkningar! Jag har så konstiga. Drömmer mardrömmar, får cravings osv

      Har en annan fråga som rör endometrios. (äter ingen medicin)
      Men ni med endometrios, får ni lätt blåmärken på benen?

        Nä inte normalt (för mig). Men med enanton får jag blåmärke sååå lätt. Typ äckligt lätt. Men utan så får jag aldrig blåmärken typ.

          Vad är enanton fär ngt? Fått min diagnos för ett par veckor sedan men fick iprincip till svars att det enda de kunde gära6för att lindra var att ge mig P-piller (Qlaira)…..

            Åh då har du dåligt påläst läkare. De börjar med p-piller, minipiller, hormonspiral (låt de aldrig lura in dig på det, den förstör verkligen mer än hjälper), gestagen, gulkroppshormon.

            Visanne som är ”enbart” för endometrios. Tablett med.

            Men när inget funkar så försätter man kroppen i ett kemiskt klimakterie med hjälp av GnRH-agonister. Tar jävligt mkt på kroppen, men det enda som får mig blödningsfri 🙂 Blir dock svindålig i början. Va inlagd igår. Men så är det alltid.

            Va försiktig med smärtlindring, ta inte för mkt.

            Vart i Sverige bor du? Googla och sök efter bra, pålästa läkare i ditt område. Det betyder mkt!

              Eh? Har också endo och min hormonspiral förändrade mitt liv (nu tillsammans med p-piller och Visanne).

      Förutom värmevallningar och depression så förändrades mitt smak- och luktsinne sjukt mycket. Allt blev så mycket mer intensivt och smakade och luktade äckligare.

        Ja jag blev jävligt känslig sist. Kunde vara sååå sugen på något, sen blev jag äcklad i nästa sekund. Kände mig känslodöd med. Inte deprimerad, men heller inte glad eller ledsen – bara ”numb”. Sjukt märkligt

    Finns åtalad i brottsmål

    Är det någon som har erfarenhet av att äga skog? Vad ska man tänka på?

      Man kan inte äga skog

      Aldrig sälja.

        Okej, men hur mycket jobb är det osv?

          Du kan leja bort allt arbete, det är inte alls så mycket jobb. Det är en bra investering.
          Vår skog som vi köpte för ca 30 år sedan har ökat i värde från 500 000 till ca 3 miljoner.
          Köp om ni har råd!

            Tack! Kul att det ökat såpass mycket!

      Jag läste älgskog?

        Och?

          Men snälla håll truten

        ???

      Det beror ju helt och hur många HA och vad det är för skog, skick. Det finns många regler och lagar kring hur du som ägare ska sköta din skog och på vilket sätt du ska ta hand om den.
      Det är ett himla jobb,året runt.
      Dt kommer kosta en himla massa pengar att ta hand om den om ni inte har egna maskiner såsom skördare, skotare osv.

        Typ 20 HA, inte jättebra skick tyvärr. Tack för svaret!

        Knappast för 20 HA, det räcker på sin höjd med motorsåg.

      Du kan leja bort allt jobb om du äger skog, det är en jättebra investering. På ca 30 år har vår skog ökat i värde från ca 1/2 miljon till ca 3 miljoner. Köp om du har råd!

        ”Er” skog, jorden och skogen tillhör sig själv

          ”Vår” skog, vi äger både träden och marken och kan göra som vi vill med den.

            Man kan inte äga mark

              Jo det kan man, vem äger annars skogen och marken jag köpt?

                Den tillhör jorden själv. Jag blir så äcklad av människor som tror de kan äga jorden, marken och träden. Vi har allt det här till låns medan vi lever.

              Du äger ovansidan av marken om du äger mark

            Du kan inte ”göra vad du vill” med den. Inte så ansvarsfull ägare om du inte fattar det.

        Jämfört med Stockholmsbörsen eller fastighetsmarknadens utveckling samma period är det ju inte en fantastisk investering.

        Med det sagt, svårt att sia kring vad som händer framåt.

      Min man äger 70 HA ungefär. Han tar hand om den i princip själv. Ibland lejer han bort vissa moment men han är lite av en perfektionist när det gäller skogen så han gör det hellre själv. Och som sagt, det tar väldigt mycket tid. Han är i skogen och jobbar många timmar varje helg.

        70 HA är mycket skog, men här gällde det 20 HA.

          Enbart människor med 20ha får svara

            Nej men det går väl inte att jämföra hur mycket jobb man lägger på 70 HA jämfört med 20 HA.

    Jag har en bekant kan man säga (vill inte berätta för ingående) som har 3 barn. Alltid bott ihop med pappan till barnen och har haft det svårt i några år. Dom bestämde sig för några månader sen att separera. Dom har varit överens om det och inte haft nån fysisk närhet på flera år. Pappan får då upp intresse för en annan kvinna. Mamman får reda på detta och blir helt tokig. Våldsam mot mannen. Drar in barnen i vad pappan gjort och vill att barnen ska tas ifrån honom. Pappan är en jättebra pappa. Sen sticker mamman. Och blir helt apatisk. Vill bara dö. Träffar knappt barnen. Vill bara ha mannen tillbaka. Vad anser ni om detta? Jag som själv har barn tänker ju att absolut ingen man går före mitt barn. Och om jag anser att min man varit otrogen (nu hade ju inte mannen i fråga varit det utan dom skulle separera) så skulle jag bara lämnat honom och sen starta ett nytt liv med mitt barn. Självklart skulle det vara tungt men man måste ändå hålla modet uppe för sitt barn. Men visst är det ju så att hon är psykiskt sjuk. Jag tänker mig typ borderline eller nånting, någon som känner igen det här beteendet? Vill gärna hjälpa mamman på nåt sätt men vet inte hur.

      Låter som att pappan är den vuxna och bör ha hand om barnen själv tills mamman är tillräckligt stabil. Och hon borde söka hjälp ?

        Hon går hos psykolog några dagar i veckan. Dom tyckte egentligen hon skulle läggas in då hon inte åt, drack eller sov. Eller ja knappt åt och drack. Men varför tror du hon reagerar så starkt på just detta? Att hon nu helt plötsligt vill ha mannen tillbaka trots att dom skulle sälja bostaden och gå vidare?

          För att tryggheten faktiskt försvinner. Hon trodde säkert inte att han skulle försvinna så snabbt och att de skulle kunna leva ihop ändå. Kanske till och med hitta tillbaka, men han går vidare.

          Ett farligt beteende, känner igen det hos en jag känner. Hon är så skör att hon skulle kunna ta livet av sig utan att göra det medvetet om hennes pojkvän gjorde slut. En person som inte klarar sig själv. Men får det att funka sålänge det går enligt hennes plan – tex att din bekanta bor ihop eller så ändå.

          Hon bör definitivt läggas in och hon bör ju absolut inte ta hand om barnen själv.

          Detta är för stort för oss att (dvs utan utbildning) gå in i. Men tror verkligen att även om hon va redo att dela på sig osv så är hon så knäckt att han hittat ny och går vidare i livet.

          Hårt sagt, men hon måste acceptera det. Och söka mer hjälp.
          Hoppas barnen har det bra trots allt

            Ja det är nog precis så. Det är alltid han som jobbat mest och hårdast medans hon knappt velat jobba 75 %. Inte betalat en räkning i hela sitt liv men velat leva som dom haft hur mycket pengar som helst. Viktigt med status osv. Barnen har det väldigt jobbig tyvärr. Kan inte gå i skolan. Yngsta vill inte att pappan ska vara borta nånstans och vill inte sova utan honom. Så det är ett trauma för dom! Jag tycker också hon skulle behöva läggas in.

              Det låter som att du är den nya kvinnan! ?‍♀️

                Haha nej! Utan att röja allt för mycket så kan man säga att om jag var den nya kvinnan så skulle det vara direkt perverst och om vi skulle få barn tillsammans så skulle den vara trehövdad typ, om du förstår vart jag vill komma? Bryr mig väldigt mycket om mamman och hoppas hon kan bli frisk.

                  Jag förstår, ber om ursäkt för den kommentaren! Jag tror att det man måste förstå är att det först och främst verkar vara ett psykiskt problem. Bara för att en mamma inte kan prioritera sina barn först just nu så betyder det inte att hon inte älskar dem

                  Har man mentala problem kan alla ändringar vara svåra för en och det kan vara en trigger. Tyvärr reagerar vi alla olika men har man inte rätt verktyg för att hantera svåra situationer så är det ganska vanligt att reagera med ilska och att vilja ha tillbaks sin trygghet (trots att man har valt bort den innan). Tror att det bästa är att bara finnas där för henne och hennes barn och låta henne läka genom terapi och hoppas på att det hjälper. Lycka till! ❤️

      Låter nästan som Betty Broderick

        Nja, hon blev behandlad liiite värre du. Och var gift med en sociopat.

          Sa nästan, inte att hon är exakt som henne.

        Betty for the win!! ?

      Nu har jag inga barn men jag kan absolut förstå känslan att bara vilja dö och att bli helt apatisk i en sådan situation. Även om de varit överens om skilsmässa kanske hon ändå haft ett hopp om att de ska kunna hitta tillbaka och det har nu utsläckts helt när mannen träffat en ny. Jag är otroligt skör när det kommer till att bli lämnad och för förändringar så även små saker i en sådan redan jobbig situation kan göra så att allt kraschar, så jag förstår henne. Även med om han hade varit otrogen, alla fungerar inte på det sättet som du skriver och jag hade absolut inte agerat så. Att strunta i barnen kan jag som sagt inte säga något om men det låter ju som att hon är i en depression och behöver hjälp. Betyder verkligen inte att hon är psykiskt sjuk. Så försök få henne till en psykolog först och främst!

    Har den senaste tiden fått upp en del bekanta ansikten på Tinder. Det här är killar jag genom olika sätt har träffat på i verkligheten och känt att vi har en lite flirtig stämning mellan oss eller att den här personen nog gillar mig lite. När jag har försökt matcha med dessa har INGEN av dem matchat med mig tillbaka. En gjorde det men tog bort matchningen efter några sekunder. Det här får ju mig att ifrågasätta allt. Har nån någonsin flörtat med mig, eller har jag bara inbillat mig alltihop? Jag har alltså aldrig fått till det med någon jag har träffat ”i verkligheten”. Är jag snygg på bild men ful i verkligheten? Och hur vet man att någon är intresserad av en, när det nu verkar som att jag aldrig har upplevt det? Känns som att jag är det mest oattraktiva tjejen i världen 🙁

      Skulke aldrig matcha med någon jag redan träffat irl på Tinder. Är ju ute efter att träffa nya, inte de jag redan är bekant med. Kanske tänker killarna samma sak? Ta det inte för personligt!

    Vad skriver man i sin tinderprofil? Några oskrivna regler? Mvh singel för första gången på 100 år och har noll erfarenhet av detta fenomen

      Undrat detta i evigheter. Singel sedan forever.

      Jag skrev att jag är jävligt rolig…. har nu barn med mannen som föll för det så nåt funkade ju ?

      Eftersom jag är rätt lång och därmed ville veta hur långa killarna var så skrev jag min längd, samt att jag gillade glass och ordvitsar. Kort och koncist, men fick napp!

        Hehe ”kort”, det lät kul. Eftersom du är lång o

      Oskrivna regler:

      Posera inte med någon annans gulliga barn för att sedan i profilen skriva ”inte mitt barn”

      Posera inte med en hund, särskilt inte en pitbull.

      Posera inte bredvid en dyr bil du troligen inte äger

      Posera inte med en stor fisk du fångat

      Ha inte filter på alla bilder

        Och inga bilder med ex som är utsuddade, inte bilder med skitsnygga kompisar eller bilder där du aldrig är själv. Ibland vet man inte vem personen profilen tillhör haha

      Rada upp några grejer du gillar, då inbjuder du till samtal och gör det lättare för dina matchningar att skriva till dig 🙂

      Du skriver:
      Did I ever tell you about the time I went backbacking in western europe?

        Lite krystat att skriva på engelska

          Swoosh ?

          När man inte förstår skämtet?

        Just outside Barcelona, hiking in the foothills of Mount Tibidabo?

      Det spelar ingen roll vad ni skriver, killar skriver ändå. Jag hade tre emojis pga tog det sjukt oseriöst men har nu en väldigt fin kille sedan fem år tillbaka och ett barn tillsammans. ??‍♀️

      Skriv något humoriskt och roligt, eller ironiskt, sarkastiskt, m.m. Om du kan få den som läser profilen bli glad, dra på mungipan eller skratta så är det bra profiltext.

    Vad bör man skriva i en pitch till ett företag? Bara 140 tecken och vet inte riktigt vad man ska framhäva? Vad jag är bra på? Mina mål? Varför jag vill arbeta för det företaget? Vad tycker ni?

      Om du behöver fråga någon så är du ju definitivt inte rätt person för jobbet. Sorry.

    Hur hade ni känt om er svärmor gick in och ändrade testamentet när du och din man skulle gifta er så att du inte skulle få ta del av pengarna?

      Inte så älskad

      Mest jobbigt för det indikerar på att hon har en syn på relationen/oro över att du som ingift kommer och kanske tar med dig som inte ”tillhör” dig.
      Men tänk istället det är inte dina pengar och att du inte behöver dom eftersom de aldrig funnits hos dig sen innan och bara se det som en lärdom, du har fått lära känna din svärmor på ett plan du kanske inte kände igen hehe.

        ?

      Menar du enskild egendom?
      Hon kanske inte vill att du ska ha del i arvet om han skulle skiljas från dig efter deras död. Hur gör dina föräldrar, får han och du arvet tillsammans?
      Våra barn kommer att ärva rätt mycket pengar efter oss, och det kommer att vara enskild egendom.

        Precis, enskild egendom. Om han skulle gå bort eller vi skilja oss, antar jag. Men alltså jag bryr mig inte om pengarna, men det ger mig en dålig magkänsla på något sätt.

          Det tycker jag inte du ska ha, det är så man gör. Skulle det hända din man något får era barn makens pengar. Och som våra barn kan använda det dom ärver efter oss tillsammans i familjen, det är bara vid skilsmässa som pengarna inte går till svärdöttrar och svärsöner.

      Inget. Tänk så här, dina framtida barn kommer ju (förmodligen) få ärva det din svärmor ger hennes son. Skulle du, när dina barn gifter sig, vilja att hälften blir någon annans om dom skiljer sig?

      Tyckt att det var helt rimligt. Sedan om du har en rimlig partner kommer ju pengarna ändå användas gemensamt.

      Fråga Anna Book.

      Inte bry mig. Det är ju hennes pengar.

      Inget alls! Förstår att hon vill att pengarna ska gå till sonen och inte dig.

      Jag tycker att det låter rimligt. Jag hade inte tagit illa vid mig då jag mest troligt hade resonerat lika om det var mitt barn. Man gör allt för sina barn. Tycker inte du ska ta det personligt. Har även jobbat med ekonomisk rådgivning och jag tycker att fler borde skriva testamenten/samboavtal osv. Underlättar otroligt mycket vid skilsmässa eller dödsfall. Din svärmor tog nog tillfället i akt nu när ni faktiskt ska gifta er av juridiska skäl.

      Helt normalt.

      Taskigt ändå att berätta en sån sak?

      Det är helt rimligt med enskild egendom, särskilt om det är tex nån stuga som gått i arv i släkten. Dina barn får ju ändå ärva den, men helt rimligt om du och din man skiljer er att du inte skulle kräva halva släktstugan. Jättemånga gör så, det är inget personligt.

      Helt rimligt.

    Någon mer som är ett fan av serien Bonusfamiljen? Vad tror ni kommer hända i säsong 4? Och är det inte sjukt hur lika hon som spelar Bianca och Kenza är!

      Älskar Bonusfamiljen! Har svårt att tänka mig vad som händer i säsong 4, men att man får träffa nya bebisen (om det blir någon!).

      Kollade om på allt för inte så längesedan, och blev så sjukt provocerad (återigen) av att Lisa tvingar Patrik dela med sig av pappans arv till Eddie och Bianca??? Det är HANS pappas pengar, och hon ska hålla på och shamea Partrik (och Wille??) för att han hade pengar?!?!? Alltså det är det mest störiga avsnittet av någon serie någonsin, var arg båda gångerna jag kollade på det haha.

      Hatar Lisa som karaktär rent generellt, så störig.

        Åh, ogillar också Lisa. Känner stark irritation inför den karaktären.

        Stängde av serien mitt i det avsnittet och har aldrig fortsatt titta, så förbannad blev jag av hennes resonemang ?

    Bäst sätt att få ner sin hjärtklappning/dubbelslag?

      Vet du vad orsaken är?
      Jag har hjärtklappning till och från och mitt bästa knep är att ta i med hela kroppen som om du ska bajsa. Håll i i ca 10-15 sek och sen andas du ut. Gör om några gånger.

        Kolla upp din sköldkörtel. Gick flera år med hjärtklappning och andra diffusa symptom innan jag fick ge prover för vårdcentralen.. Blev inskriver på endokrinologen samma vecka som proverna från vårdcentralen kom.

        Det där låter liiiite som AVNRT.

      Fokusera på andningen, in genom näsan och ut genom munnen. Seriöst alltså.

      Betablockerare.

      Betablockerare som exempelvis SelokenZOC eller inderal.

      Kolla upp sköldkörteln ifall du lider av någon form av hypertyreos.

    Någon som vet om Linnea widmarks pojkvän har insta?

      Gick in på hennes insta nu och alltså my god vad snygg kropp hon har, blev avundsjuk nu haha

    Hur ser man likes på bloggbevakning? När Camilla postar en screenshot av en kommentar så finns det ju likes..?

      Det står hur många som gillat nere i kommentarens högra hörn, bredvid gillaknappen.

      Stänger av adblock?

        Ahaaaa, har alltid undrat varför jag inte kan se likes när jag är på min laptop, haha

    Vilka ”udda” matkombinationer älskar ni? För mig är det allt som är sött och salt tillsammans. Ananas på pizza är ju ett självklart exempel men inte udda.

    Min konstigaste är nog jordgubbssylt och saltgurka!

      Pommes doppade i jordgubbsglass/milkshake

        Det är ju inte ovanligt eller konstigt

          Konstigt tycker jag det är, men inte ovanligt.

      Gurkstavar doppade i köttfärssås

        Som att ha sallad till en bolognese alltså? Inte skitkonstigt

      Pannkakor med ketchup

      Vaniljglass och chili
      Chips och Nutella

        Chips och Nutella är ju typ det bästa ever! ?

      Vindruvor på tunnbröd. Bilar och chips. Tacos med sötpotatis

      Potatismos och gurkskivor. Man äter det som chips med dipp.

      Mjukglass och pommes.

      En skål mjölk med panda-lakrits i

      Ostmacka med skickade färska jordgubbar på!!!!

        Jag håller med, så himla gott! Eller vindruvor, som någon här ovan också skrev.

        köttbullar med chokladsås

        Varifrån ska de skickas?

      Kokt ägg och jordgubbssylt på en smörgås ??‍♀️

        ???

      Blodpudding, bacon tsm med blåbärssylt och ovispad grädde ?

      Banan med kaviar.

    Hade Anna Book en live idag eller inte?

      Yes, en kort sådan ?. Jag tror någon frågade om hennes planer idag och då började hon elda upp sig. Maken var med och sa något till henne så att hon lugnade ner sig. Det var min uppfattning iaf.

        Tack, det var synd att jag missade?

            Tack?

      Jag började följa henne men blev blockad direkt. Har alltså inte skrivit eller kommenterat något. Vad är grejen?

    Nån som tycker Sverige utanför Sthlm är jävligt tråkigt?

      Bra försök

      Bodde i Sthlm i många år. Flyttade därifrån, åkte på besök ca 1 år senare. Kräktes på dekadensen och överflödet. Landet ftw
      //lantis 4-ever

        ”Dekadensen och överflödet” hahaha ? Vad överdrivet.

          Stockholm är inte direkt new york ???

      Skulle säga att Stockholm är precis lika tråkigt som resten av Sverige men på ett annat sätt. Större ankdam får man leta efter!

      Stockholm är riktigt jävla överskattat.

    Snälla inga predikande moraltanter, jag har inte rest nånstans! Undrar om någon rest utomlands i år och hur det gått och vart ni varit?

    Jag har en stor kruka/vas som är ca 60 cm hög. Skulle vilja ha några kvistar eller liknande att ha i som är långa och antingen fejk eller kräver noll omhändertagande. Har någon tips? ?

      Pampagräs

      Vallmofrökapslar, Pampasgräs eller trollhassel är snyggt som torkat 🙂 Eukalyptus kräver inget och är snygg även när den dött.

      Låter som att det behövs något lite större eftersom vasen är så stor. Eller kanske kan du ställa något i vasen så att bladen kommer upp lite.

      Trollhassel

    Någon som gjort en rensning hemma a la Marie Kondo? Jag har svårt att göra mig av med kläder.. men vill ha färre då valen blir enklare.

      Jag har när jag blev gravid. Alltså iofs gick jag inte på hennes metod till punkt och pricka, men jag rensade…inte vara en eller två gånger utan fyra blev det. Fy fan vad skönt!
      Var ärlig, kommer du verkligen att använda detta plagg igen? Spelar ingen roll hur fint du kanske tycker att det är, bort om duvunge har haft på dig det det sista året. Sålde allt på blocket. Förvänta inte dig värsta summorna, men en liten slant 🙂

      Jag har rensat ut både med hennes metod och på andra sätt. Är jätteskönt att veta att allt i garderoben är sånt jag verkligen använder och gillar. Blir enklare att välja kläder på morgonen också.

    Jobbade på en arbetsplats med tre arbetslag. Slutade under semestern (lite abrupt). Två av de tre arbetslagen har hört av sig (inte alla men några) och sagt att det är tråkigt att jag slutat och typ kollat läget.
    Men det arbetslaget jag hörde av mig har ingen hört av sig. De jag har på insta har också slutat gilla mina bilder och svarar inte alls när jag kommenterar typ deras ”händelse”. Det gör mig ledsen.

      Jag förstår, det kan bli jobbigt när man inte får de förväntade reaktionerna man trodde sig skulle få. Vet inte anledningen till att du slutade och inte om ditt liv ordnat sig på jobbfronten, men kanske var det bra att inte vara kvar på den arbetsplatsen?

        Ja det var skitbra! Mest märkligt att spelet de spelade tog ett så abrupt slut. Under tre år var vi ju ”bästa vänner”.

      De blev kanske besvikna att du slutade utan att berätta innan.

    Inredning!
    Jag flyttade in i en ny lägenhet med min man för ca. Två år sen. Eftersom vi inte direkt jade några möbler så köptes det mesta nytt. Nu efter två år i lägenheten känner jag att jg inte gillar våran inredningsstil vi valde då. Allt är alldeles för mörkt och svart. Vi har en flos sarfatti lampa i silver, mörkt matbord (är ett gammalt, vi vill köpa nytt), grå soffa, ljusgrå väggar. Typ 3 m bred svart hylla i glansigt material. Allt känns bara så fel, det fattas värme känner jag.
    Har någon tips på vart jag ska börja, med små medel, för att ”lätta upp” och få in lite värme i lägenheten.
    Jag vill ha ett ljust hemtrevligt hem, typ bohem chic (hahhah, jag veeet att jag är sååå långt ifrån bohem det kan bli). Hjälp!

      Ljusgråa väggar kan ibland vara lite hårt. Tapeter kan göra det mer ombonat, kolla det! Behöver inte vara mönster, men det ger ändå en varmare känsla.

        Lägger till lite som jag kom på 🙂 Växter och textilier är kanske enklare än att tapetsera. Ha mycket kuddar och filtar, inte bara i soffan utan även på stolar t.ex. Se till att ha mattor också. Naturliga material som korgar, fårskinn och nån detalj i trä kan också mjuka upp.

          Bra ide, tack!

      Börja med att ta in textilier. Till soffan kan köpa gula kuddar, finns budget på Rusta och Jysk. Gardiner gör också att det blir mysigt och en härlig matta, har du budget till en äkta matta köp det. In med massor gröna växter.

        Gula kuddar till svarta möbler?

          Hej AIK liksom… ??

      Testa att sälja det ni inte gillar. Får ni tillräckligt bra pris för det är det ju rimligt att ersätta det med andra saker som ni köper med lite mera eftertanke. Om ni handlar begagnat kan ni ju måla och ändra så det blir precis som ni vill ha det.

      Annars är tyg (gardiner, mattor, dukar, filtar, kuddar osv) något som verkligen kan förändra hela känslan och skapa hemtrevlighet. Och växter såklart!

      Mattor, kuddar och gardiner för mycket för ett rum. Även växter. Välj sådant som närmar sig den stilen ni vill ha och se om det mjukar upp hemmet lite.

      Inredning behöver alla fem elementen jord eld, vatten, trä och metall för att få balans. Jag tror det svarta och det kalla grå plus silver blir kallt och behöver få in något som representerar ”eld” i form av färg. Exempel på eld skulle vara brända toner på vaser, ljuslyktor ä, plädar etc eller explosiva mönster som tex tiger, leopard eller giraffmönster, eller liknande i brända toner. Även rött, lila och magenta räknas till elementet eld. Man behöver inte mycket utav detta element för att få effekt, men det samspelar med övriga element.

        Tack för svar och tips med dom fem Elementen, låter vettigt. Tror ska prova med trä/skinn i bruna toner för att få värme.
        Magenta, rött och lila går inte åt det hållet jag tänker, känns som om det blir för hårt (silver, svart, magenta) inte åt det hållet jag vill.

          Tror du tänker helt rätt!?

      Bara att måla om väggarna kan ju värma upp känslan. välj en varm beige exempelvis, om ni vill ha en neutral färg som passar med det mesta, som ändå är varmare än grå. Eller välj en färg som är ljus och varm som passar till det mesta, som en varm grön, eller en mjuk blå färg… Färg kan pigga upp och ge värme.

      Lampor i orange färg. Alltså kolla in såna där himalayan salt lamps. Bästa mysbelysningen. sen kan du ju hänga upp något snyggt typ på väggen för mjukare känsla i någon varm färg

        *tyg

      Åh kalkfärg!! Typ kolla rock n boh’ (finns på facebook och hemsida).

    Är det värt att leva ett liv utan kärlek? asking for a friend…

      Beror ju på vad man menar med kärlek. Kärlek som i en partner antar jag.

      Och ja, KLART! Så jävla skönt att vara singel ? Och plötsligt en dag kanske nån lyckas frosta av detta iskalla hjärtat. Men annars, lev livet själv ?

    Såg ni kommentaren och bilderna om Gynnings fejkkonst (under inlägget om Ida Warg). Så pinsamt att alltid måla på någon annans verk eller foton.

    Jag tror alla män är på sätt o vid mansbebisar, beror bara på att är han till den nivå att du orkar se på honom livet ut eller så säger du hejdå! ? Kanske kan diskuteras med honom innan ifall han har lust att förbättra sig!

    Vi hade samma problem så jag tog upp det hemma, vi diskuterade och nu är han en gnutta bättre redan, långt kvar tills jag är nöjd men jag märker att han försöker! ❤️

    Snabb recap: blev psykiskt misshandlad i min förra (och enda) relation. Det är nästan fyra år sedan jag kom ur det, men har sedan dess knappt kollat åt andra killar. Jag har inte träffat någon (mer än väldigt korta perioder), inte legat, inte pratat med någon på det sättet, inte dejtat. Ingenting. Det har varit öken. Självvalt.

    Nu har jag fått kontakt med en kille som är så fin på alla sätt och vis. Vi är väldigt lika, delar värderingar och humor (tre viktiga faktorer för mig). Problemet är att jag får ångest av alltalltallt. Om han dröjer med att svara, om han byter ämne, om han svarar lite annorlunda jämfört med innan, om han säger att han tycker om mig, om han inte säger att han tycker om mig. Även om han gör mig glad, så får jag också ångest. Samtidigt har jag kommit på mig själv att jag hela tiden letar fel för att ha en anledning att backa, eftersom jag är livrädd att släppa in honom/någon. Jag har tänkt att jag är förstörd, rent emotionellt, men får det så himla tydligt för mig HUR jävla förstörd jag faktiskt är när jag – för första gången – faktiskt försöker och vill öppna mig för någon.

    Börjar fundera på om det ens är värt att ge sig in i något med någon innan jag bearbetat och fått hjälp för det jag varit med om? För det har jag inte gjort, jag har inte bearbetat det alls. Vill inte att mitt trasiga psyke ska gå ut över honom, och vill inte dra in någon i mitt ångestträsk. Det kanske bara är bättre om jag tar ett steg tillbaka? Eller försöker jag använda det också som anledning?

    Vet inte vad jag vill få ut av detta… vill nog bara skriva av mig… 🙁

      Ring din vc och be om psykolog och få hjälp på det viset ❤️

        Jag vet att det är det jag bör göra, men det är inte så enkelt.

      Det hade kunnat vara jag som skrev exakt det där! Och jag har tidigare bett om råd här på BB pga det problemet. Det jag gjorde var att ha en väääldigt öppen dialog med min pojkvän om detta. Du måste berätta för honom. Om ditt tidigare förhållande, om din ångest och oro nu. Och berätta så fort du känner oro om han säger/gör något. Blir lätt missförstånd annars! Sedan kan jag också säga att du måste ge det tid att läka. Var inte så hård mot dig själv, det kommer komma dagar som är mer jobbiga än andra, var ärlig med dig själv och din partner. Sedan är det en bra idé att gå till psykolog och prata. Och prata med vänner, familj osv. Du behöver få ur dig allt! Och håll inte inne på dina känslor för då kan man bli deprimerad. En till sak: när du känner ångest måste du stanna i den känslan, det är så man läker, stanna i känslan och känn den. Försök ta reda på exakt vilken känsla du känner när du får ångesten. Är det rädsla, svartsjuka osv? Först när du vet det kan du lättare jobba med dina negativa känslor och gå till botten för att lösa det. Lycka till, du kommer komma igenom detta, kunde jag det så kan andra!

    Varför har folk så svårt för att be om ursäkt? De vet att de gjort fel och att de blev påkomna. Men ändå försöker de sopa allt under mattan och komma med bortförklaringar. Och försöka vända felet till den drabbade.

    Fick mitt första barn för en månad sen och hade bestämt mig för att inte samsova pga riskerna. Men när jag fick in snitsen med liggamning blev det väldigt mycket svårare. Inte för att dottern inte sover bra i sitt babynest utan för att jag somnar när jag ammar henne liggandes. Det är typ fysiskt omöjligt att hålla mig vaken! Mobilscroll räcker inte för att inte somna… Så nu till min fråga. Ni som liggammat era bebisar, har ni också somnat? Borde jag försöka göra något för att hålla mig vaken och sedan försöka lyfta tillbaka henne till babynestet? Men isåfall, hur sjutton ska jag hålla mig vaken? Heeelp!

      Jag har liggammat båda. Första vaknade jag varje gång med ångest, andra var jag för trött för att bry mig. Samsover fortfarande med en treåring och tvååring. Förutom eventuella risker med psd (tror inte det är så stor risk att tex lägga sig på dem men jag vågar inte uttala mig) så blir det lättare när de blir större, alltså mindre läskigt ju mer stabila de blir liksom.

      Förstår inte problemet ? jag har alltid kört med att bara vi sover så så struntar jag i VAR vi sover. Första barnets sov bredvid mig i näste, lyfte också tillbaka när jag lyckades hålla mig vaken men annars så ja, somnade vi ? andra barnet skulle ligga i min armhåla hela natten å där sov vi, lite stelt och svårt att ändra sovposition men hellre det än att bara vaken pga ledsen bebis. Idag är dem 7 och 4 år, sover i sina egna sängar natten igenom.

      Har liggammat o samsovit med mina 3 barn. Tror detta gjort nätterna så mkt bättre. Så länge man inte dricker, röker, går på nån medicin, har tjocka täcken o kuddar osv så ska det inte vara nån fara. Har alltid haft ett egen filt till barnet också o täcket långt ner på min kropp o sen en tunn filt på överdelen av min kropp utom just bröstet då!

        Tack för svaren! Jag gör också allt detta med är mest rädd för att rulla över på rygg, för då kanske hon tippar efter mig och hamnar från sida till mage om ni fattar? Tror inte att jag skulle rulla över henne men däremot skulle jag nog kunna vända mig lite ifrån och då är jag rädd att hon tippar över 🙁 Men skönt att höra att ni haft positiva erfarenheter av samsovning!

          Jag har också Samsovit mkt med min 10-månaders. Hon har alltid haft apnelarm (prematurfödd) så det har liksom lugnat en del också. Vet inte om den typen vi har går att köpa, vi har ju lånat av sjukhuset. Men den tejpar man iaf fast på magen. Men har aldrig rullat över henne och hon har Heller aldrig rullat över till mage.

          Tror inte det är nån fara! Gå in o läs på aware_mama_ på Instagram hon har skrivit om sånt här idag på sin story!

          Hamnar dom på mage så brukar dom snabbt hamna på sidan igen pga vill amma ofta, iaf mina barn. Också så är risken för psd lägre när man nattammar eftersom dom sover lättare då sugbehov.

          Ett tips! Ställ ett alarm på mobilen,säg med 5 min intervaller beroende på hur länge din lilla brukar äta. Det gjorde jag med min son då jag hade samma rädsla som du. Då kändes det lite bättre att stänga ögonen.

      Jag har ligg-ammat alla mina fyra döttrar. Jag märkte att jag sov på ett annat sätt när dom låg bredvid. Jag låg liksom helt still. Enda gången jag rörde på mig var när hon vaknade till och ville äta, då bytte jag bara sida och somnade om igen. Jag tror att man sover på ett annat sätt när man har ett nyfött barn bredvid sig. Ytligt liksom.
      Grattis till bebisen! ❤️

      Var så uppskrämd av alla barnmorskor på BB som tjatade om att man inte ska samsova. Vår bebis vill inget annat och jag mådde uselt tills en BM sa ”klart du kan sova med bebisen det gör ju nästan alla”. Började läsa på om säker samsovning och hittade massor av bra personer som instagram som skrev om alla fördelar med samsovning som gav mig ett nytt perspektiv.

      Jag sov typ alltid medan bebisen ammade och det gjorde ju också att jag inte var trött på dagarna vilket var toppen! Man sover på ett annat sätt, hör och känner allt. Tycker du ska läsa om säker samsovning och göra det som känns rätt i magen!

      Jag liggamma och somnade. Vakna ofta att täcket/lakanet var helt blött haha. Det är okej, ingen panik.

    Min sambo skämtar bara hela tiden. Han är inte så djup eller vill diskutera saker tex livet osv. Det vill jag diskutera men han är inte intresserad så värst av det. Vad hade ni gjort? Det viktigaste kanske är ändå att han får mig att skratta

      Ingen människa kan uppfylla alls ens behov. Du får fundera över om hans övriga egenskaper och ett förhållande väger upp att han har svårt att ha djupare diskussioner. Sedan så bör du ju berätta för honom vilja behov du har och att du önskar att ni kunde prata med varandra utan skämt hela tiden. Förklara att du tror att det skulle föra er närmare varandra och fördjupa er kärlek. Kanske vet han inte hur han ska göra men är villig att öva. Kanske är han inte alls intresserad. Då får du avgöra om du kan leva med denna av sig upplevda brist eller inte

    Jag började nytt jobb för tre veckor sedan och börjar inse att min närmsta kollega inte är så…smart.
    Ville bara ha det sagt.
    Tack och hej.

      Knivig sits. Stimulans från kollegor är viktigt.
      Har personen bra humor? Är den positiv och pushande? Kanske finns det egenskaper som kan väga upp 🙂

      På vilket sätt har du märkt det?/ livrädd att någon ska tycka att jag ubte är så smart

      Hade ett jobb för några år sedan där jag snabbt insåg att min nya chef inte var så smart. Tyvärr hade han inte i sett det. Det var inte en jättekul tid. Dock så var det hans hemska personlighet i kombination med bristande intelligens som var problemet. Hade han varit korkad men trevlig så hade jag kunnat leva med det

        insett*

    Haha! Skrev ju att han såg lite gangster ut. Men då klaga folk på att jag tyckte så….

    En fråga till er som har en partner som är deprimerad, speciellt om ni också har barn i 0-5 års åldern.
    Hur mycket och vad gör er partner när det kommer till att sköta hushållet? Och vad lägger er partner annars tid på?
    Har stått ut nu i snart 5 år men orken och förståelsen börja tryta. Vill luska lite i om jag är hjärtlös eller om jag gör honom en björntjänst.. Vi har en ganska god kommunikation men inte tillräcklig, det är en väldigt känsligt ämne. Så därför vill jag kolla lite hur andra gör innan jag tänker efter om jag måste sätta ner foten eller helt enkelt fortsätta hopas att det kommer bli bättre med tiden.
    Tack på förhand ☺️

      Oj fem år, det är INTE konstigt att du är trött och less. Det gör inte dig till en sämre människa, bara naturligt. Jag har inte en deprimerad sambo så kan tyvärr inte ge tips och råd. Däremot, får du något anhörigstöd? Kanske finns fb-grupper för anhöriga? Tror det kan vara bra så du får perspektiv. Men med det sagt, ta hand om dig själv också och sätt gränser även om det känns tufft. Du ska också orka ❤️

        Tack för svar ❤️ vi bor utomlands, och jag pratar tyvärr inte språket än (hänger lite ihop med att jag lägger all min vakna tid på vårt barn som är 3 år ?) men ska se om jag hittar något online på svenska ☺️

      Jag är i liknande situation och parterapi hjälper oss jättemycket. Vi förstår varandra så mycket bättre och han förstår mig bättre.

        Tror tyvärr inte att parterapi är för oss, men jag ska absolut ha med det i bakhuvudet. Men jag håller med, sedan vi blev mer öppna och pratade mer om situationen förstår vi också varandra bättre

      Du är inte hjärtlös. Det är sjukt jobbigt att vara med en person som är deprimerad. Min man från att barnet var 3 mån till 3 år så kunde han räkna på en hand gångerna han badat honom själv, gångerna han nattat honom, gångerna han haft honom själv en kväll osv osv. Han gjorde 5-max 10% av hushållsarbetet. Jag höll på att gå under. Jag började även bli ganska bitter på honom, tänkte barapå honom i negativa banor aldrig positiva. Tillslut sa jag just det till honom, att jag tänker inte positivt om dig, jag orkar inte längre om detta fortsätter. Vill du missa 50% av ditt barns liv, vill du förlora mig efter 10+ år tillsammans? Då sökte han hjälp och det är en enorm förändring. Nu ligger hushållssysslorna att han gör kanske 40%, och nästan 50% när det gäller barnet. Nu låter detta som nån solskenshistoria, vi bygger fortfarande upp allt som gick sönder under den perioden. Men om inte jag hade sagt nåt hade han inte hade sökt hjälp och bättrat sig. Så berätta utan att släta över, ut med allt så att han verkligen fattar att du OCH barnet har 1 fot utanför dörren. Gör han fortfarande inget för att förbättra sin situation så måste du tänka på dig och barnen/barnet. Det är inte hjärtlöst, bara för att han mår dåligt ska inte det gå ut över dig. Du är otroligt stark som tagit hand om familjen, all respekt.

        Tack för att du skrev, jag känner igen mig så mycket i det du skriver. Han själv säger ofta att han kommer förlora mig eftersom han knappt gör något här hemma eller är närvarande men jag har inte hjärta att säga det till honom för jag är rädd att han kommer bryta ihop helt då. Men du har rätt, vi måste prata om det måste bara komma på hur.
        Tack, och det samma till dig. Jag är glad att det här blivit mycket bättre för er ❤️

      Jobbar han för att må bättre, dvs tar emot hjälp, går och pratar med nån, medicinerar osv? Min sambo var gravt deprimerad och sjukskriven under vårt barns första två år. Tidvis inlagd och när han var hemma tror jag inte att han gjorde många knop, fokus var på att försöka sova, kanske träna/promenera för att få bättre sömn etc. Minns ärligt talat inte allt, är några år sen och har nog förträngt mkt jobbiga minnen. Men minns att jag alltid gick upp med bebisen och tog alla läggningar.? Som tur är hade vi en del avlastning från hans familj. Tror han lagade mat ibland. Säger som ovan: Fem år är lång tid och viktigt att du också orkar.

        Både jag och nej. Har träffar sin läkaren regelbundet nu (har inte alltid varit så), tar sin medicin, har varit inlagd ca 6 veckor (det enda hittills som verkligen hjälpt) och har börjat jobba igen. Men saker som att äta regelbundet och motionerna gör han inte, spenderar 90% av sin vakna tid hemma stirrande på sin telefon. Tror det är därför mitt tålamod tryter för han enligt mig tar inte hand om sig själv.

        Förstår dig, jag tar också alla morgnar nätter och läggningar själv och har alltid gjort. Har också lite avlastning från hans föräldrar men det blir tyvärr mer och mer sällan

        Ska ta med det du och de andra har skrivit, och fundera på hur vi kan förändra situationen

    Stör mig så OERHÖRT på alla som säger saker som: ”du är den bästa mamman till ditt barn” till random folk men faktiskt inte har nån som helst koll på detta. Dom allra flesta föräldrar är ganska mediokra utslaget på en längre tid o det är verkligen inte omöjligt att barnet faktiskt skulle ha det snäppet bättre med en annan föräldrer. Stör mig även på detta: ”är mamman glad är barnet glad”. Att vara förälder bör vara att offra sig själv i många situationer o sätta sitt barn först. Skärp er.

      Håller med till 100%.

      Fast är ju sant att om mamman är glad är barnet glad? Barnet läser ju av energierna som mamman utstrålar och om hon är stressad och irriterad hela tiden kommer ju ungen inte kunna slappna av. En morsa som får blow off some steem då och då är och kommer alltid vara en bättre förälder. Sluta sätt press på nya morsor om att dom konstant 24/7 måste vara med sina barn, man behöver få längta efter varandra också

        Fast nej det är inte sant. En bebis främsta vilja är att vara med sin närmsta anknytningsperson, vilket ofta är mamman. Detta betyder alltså att barnet blir olyckligare om mamman prioriterar barnfria aktiviteter. Säger inte att barnet blir skadat för livet men det blir absolut olyckligare. Barn har inget behov av att lära sig att vara med barnvakt/mormor/farmor eller ens pappan (speciellt inte vid helamning) när det är litet. Det är mammans behov, mamman borde dock lära sig att det innebär att inte sätta sina egna behov först när man är förälder.

      De flesta föräldrar är mediokra men mediokra föräldrar ändå bättre än andras ”superföräldrar”. Det går inte att förneka att bandet mellan barn och föräldrar är speciellt och att föräldrar inte är utbytbara.

        Tror du fattar vad jag menar o bara spelar dum nu faktiskt❤️

          Nej faktiskt inte. Du säger att det finns många barn som skulle ha det bättre hos någon annan. Det är inte sant eftersom föräldrar inte är utbytbara, man är den bästa mamman eftersom man är barnets mamma och mamman är inte utbytbar mot vilken kvinna som helst, hur bra föräldraförmåga den personen har.

            Menar givetvis inte att det skulle vara bättre att byta från en dag till en annan utan att barnet hade haft det snäppet bättre med en annan mamma från start??‍♀️

              Jo men nu är det ju inte så, därför är nästan varje mamma den bästa mamman till just sina barn. Inte för att hon är perfekt utan för att de är deras mamma, den enda som har det bandet till sina barn.

                För att hon är deras mamma såklart, inte de är hennes mamma. Om någon är på det humöret.

                Men oj så trögt. Ska man dra ditt resonemang till sin spets så var ju även ”lilla hjärtats” mamma den bästa mamman till sitt barn. Trots att hon bidrog till hennes död.

                  Jag skrev högst medvetet nästan alla mammor. De allra flesta är, precis som du skrev, mediokra föräldrar, de gör rätt och fel och är inte på något vis perfekta. De skadar inte barnen, men tappar tålamodet, jobbar lite för mycket, bråkar lite för ofta, serverar fiskpinnar och falukorv, glömmer gympapåsen etc etc. Objektivt sett är de inga superföräldrar men i praktiken är de sina barns bästa föräldrar

                    Faktum är alltså att det hade varit bättre för barnet att från början haft en så kallad superförälder.

                    Vore också intressant att veta var du drar gränsen? När är man inte längre sitt barns bästa förälder? Går gränsen vid mord? Knark? För mkt skärmtid? Psykisk ohälsa? Bara halvfabrikat? Fattig? Frånvarande?

    Har någon något bra tips på hur man får bort röda prickar kring ljumskarna efter vaxning??

      Jag har också känslig hud och får lätt röda prickar oavsett hårborttagningsmetod. Mitt tips är dock att kolla på RFSUs intimserie! Jag brukar varva två olika; Cooling balm (lila förpackning) och Peeling cream (grön förpackning). I övrigt brukar jag stryka på aloe vera gel, köp något valfritt märke som finns på apotek och lite varstans.

      Vet inte vilken produkt som fungerar bäst. Jag använder alla mellan varven och har inte alls lika mycket klåda och prickar.

      Smörjer varje dag och efter dusch. ??

      Jag ha testat alla krämer dyra som billiga och den enda som har funkat riktigt bra för mig är propyless från apoteket. Inga röda prickar längre efter rakning/vaxning. Så skönt. Smörjer alltid in efter dusch också.

      Kroppspuder ✌️

    Olovlig körning och narkotikabrott

      Brott som den tilltalade döms för
      1. Narkotikabrott, ringa brott, 1 § 1 st 6 p och 2 § narkotikastrafflagen (1968:64)
      – 2014-09-12 (2 tillfällen)

      Begångna brott
      Olovlig körning
      Lagrum
      3 § 1 st 1 p trafikbrottslagen (1951:649)
      Påföljd m.m.
      Dagsböter 30 å 50 kr

      Camilla får ta bort denna kommentar om den ej är OK!

        Var hittar du sån information?

          Lexbase

            Men det kostar?

          Juno

    Vad har hänt med envanligdagutanheroin Jonna?

      Det undrar jag också

      Undrar också ?

      Jag tror hon börjat knarka igen …

      Har det varit helt tyst sen jul? Hoppas hon mår bra! Ingen som vet?

    Vi ska sätta in persienner i sex stora fönster och två mindre. Vi vill få hjälp med denna, alltså köpa persienner och få de monterade på samma gång. Bor i sthlm. Någon som gjort detta? Kan ni rekommendera något företag och vad kostade det för er (vet att det så klart är jätte olika beroende på hur många fönster mm som ska ha persienner). Tacksam för svar.

      Gjorde det för ett par veckor sen! 5 normalstora fönster och 3 mindre fönster. Tog först offert från ett företag som tog över 17,500 för produkt + installation. Hittade sen ett annat företag som gjorde hela jobbet för 7,000. Gratis hembesök med mätning och offert, sen tog det ca 2 veckor för leverans och sen kom de och installerade på en gång. Valla persienner i Enskede. Jättenöjd!

    Jag blir galen på min syster. Hon skryter något enooormt. Om hennes man, barn, hus, sina prestationer osv. Hon överdriver så fruktansvärt. Och lägger ut på instagram så att hennes liv ska se perfekt ut. Jag upplever att hon tävlar med mig. Alltså hon är såå jobbig när hon håller på så. Jag är tvärtom och vill inte skryta om saker för att hon ska må dåligt. Någon som varit i liknande sist?

      Äsch, var glad åt syrrans lyckade liv istället. Låter som att du måste lära dig att hantera din avundsjuka.

        Nej men seriöst, skärp dig med sådana där svar. Tror verkligen att TS är glad för sin systers skull men det blir sjukt outhärdligt i längden med människor som hela tiden ska försöka upprätthålla en perfekt fasad och trycka in i ens ansikte om allt. Speciellt om det är någon man står nära och får träffa oftare än andra.
        TS, försök att ignorera henne så gott du kan och byt samtalsämne så fort hon sätter igång och blir jobbig. Har egentligen inga bättre tips än så, har själv varit i liknande sits och försökt göra det så gott jag kunnat. Folk som ska hävda sig jämt är så sjukt störigt!

        Tycker inte alls det låter så, tycker att det låter som hon har en sjukt osäker syster.

      Ofta är det en fasad för att det egentligen inte är så bra.

      Guuud min syster är likadan med det där perfekta instagram-livet. Hon har varit jävligt elak mot mig när vi var yngre och nu är det väldigt mycket BE KIND hela tiden liksom. Märkligt beteende men det har väl med någon osäkerhet att göra i guess

    Bor i Göteborg. Varit utan internet och TV i tio dagar nu. Boxer är ett jävla skitföretag. Dom har ingen aning om vad det kan vara för fel. Så nu har jag gnällt klart. Fortsatt trevlig helg!

    Är det någon som har erfarenhet av Jehovas Vittnen? Mitt barn har börjat hänga med en kompis vars familj (ja och även mitt barns kompis) är med i Jehovas.
    Är barnen i Jehovas-familjer hårt hållna? Är det ok för de barnen att umgås med barn som INTE tillhör samma tro? Får en känsla av att det här barnet har en massa hemlisar för sin familj.

      Hade kompisar som var Jehovas som barn, det var inga konstigheter när man var just barn utöver att man tyckte det var lite konstigt att dom inte fick julklappar/födelsedagspresenter (har ett starkt minne av att jag förklarade detta för mina föräldrar på ett sätt som framstod som att det skulle vara grund för en soc-anmälan). Vänskaperna avslutades dock av naturliga skäl på högstadiet när jag blev mer intresserad av killar och fest vilket de absolut inte fick beblanda sig med.

      Nej de ska bara umgås med andra som är jehovas.

      Stackars barn att växa upp i en sekt. Hoooas ditt barn och du kan bli en slags motvikt till allt det där

        Ja, det hoppas jag också. Det känns som sagt som att det är mkt hemlisar, och hen måste alltid fråga om det är ok att träffa mitt barn, vilket det inte alltid är. De är 13, så att gå hem till varandra efter skolan t ex är ju ganska standard, men det är sällan ok för föräldrarna.

          Det är ju inte säkert att det beror på att de är vittnen. Kan ju bero på att barnet har fotbollsträning, kvällskurser eller andra aktiviteter redan inbokade. Eller att föräldrarna arbetar mycket och vill hänga med sin unge på eftermiddagen.

            Mm, visst kan det vara så. Fast barnet går inte på några fritidsaktiviteter, så det är ej därför. Men självklart kan det vara för att man vill umgås med sitt barn på eftermiddagarna, det är ju bara lite ovanligt att man ”tvingar” sin 13-åring till det nästan varje em.

        Det stämmer inte.

      Hade en vän vars mamma var med i Jehovas. Min vän var inte det de var inget konstigt med att hänga där. Det är såklart olika från familj till familj.

        Jag trodde att om man väljer att inte vara ett vittne så blir man helt utstött både från vänner och familj?

          Inte i den familjen jag umgicks med. De var som en vanlig familj och bara mamman som var med i jehovas. Är säkert olika i olika familjer och oftast hör man alltid de värsta fallen.

          Det varierar förstås hur strikt man är. Men generellt är de flesta strikta. Har släktingar som är Jehovas och min mamma höll på att snärjas in i den skiten när jag va barn. Mina kusiner som är barn får inte umgås med barn som inte är Jehovas. De får inte heller ha fritidsaktiviteter. Hela den familjen har på senare år tagit avstånd från resten av släkten. Pappan har även tagit avstånd från sina egna vuxna (helt normala) barn från två tidigare förhållanden (före jehovas tiden). Hans son har tatueringar vilket får pappan att tycka att han är dålig bla.
          Håll ditt barn borta från det hemmet. Kompisen behöver det såklart inte va ngt konstigt med. Det är ju ett barn som inte har valt detta själv.

          Det stämmer inte heller. Man BEHÖVER inte utesluta sina barn…

            Vaddå ”det stämmer inte heller”. Jag säger precis att pappan tagit avstånd från sina barn. Det är ju ett mkt märkligt beteende oavsett om det va tvång eller helt frivilligt uteslutande.
            Vet inte var reglerna går för när man ”behöver” utesluta sina barn? Är det om barnen är homosexuella kanske?
            Otroligt märklig företeelse att utesluta folk på det sättet som Jehovas gör.
            I den värld jag lever hade det exempelvis varit totalt uteslutet att vända ryggen till mina närmaste för i princip vad som helst (ngn gräns finns förstås) men för Jehovas räcker det att personen slutar tro eller vill lämna församlingen.

              Ingen behöver någonsin utesluta sitt barn för något, det är ett val den föräldern/familjen gör. T.ex min styvpappas 2 barn var troende, döptes in i tron, slutade sen med att de ville inte vara med längre. De uteslöts inte alls, ingen av oss slutade prata med de. DÄREMOT vissa ur församling slutade prata med de men då var det ett val de gjorde. Precis som vi valde att inte exkludera någon.

      Mina kusiner är vittnen. Jag upplever att det är lite från familj till familj hur troende de är, precis som med andra religioner.
      Mitt bästa tips är att prata med föräldrarna, på ett ödmjukt och trevligt sätt.

        Skillnaden är att det inte är en religion, utan en sekt.
        Rekommenderar dig att lyssna på podden sekter och då avsnittet om Jehovas om du vill veta mer.

      Der beror helt på familjen. Jag fick umgås med vem jag ville.. andra familjer såg helst till att barnen umgicks med barn från församling. Se inte ner på barnet för deras tro, ofta beter de sig bättre än andra barnen (99%).

        Jag ser varken ner på barnet eller dess föräldrar, verkar det så? Jag är bara lite nyfiken och fundersam.

      Vi var cirka 10 barn i församlingen, av de 10 barnen fick alla de umgås med folk utanför. Vi umgicks ju mycket tillsammans oxkså men för att vi tyckte om varandra. Vi var också på fester, hade pojkvänner utanför församling osv. Alla behöver inte vara ”sektlika”. Btw, vi drog oss snarare undan de som var så hårda ?‍♀️

    Är färdig civilekonom nu 2021 (är 26 år då) Och är sugen på att skaffa barn. Btw är gift så har någon att ha barn med ?.. men jag tänker att de kanske är smart att börja jobba innan för att inte ”stå utanför arbetsmarknaden”??? Ekonomiskt så klarar vi oss väldigt bra så behöver inte skaffa ett jobb för pengarna. Min tanke är dock att jag kan jobba med bokföringen på min mans företag för att ändå ha något på cv:t? Lite vägledning tack… ?❤️

      Jobba först! Få upp din SGI och spara lite pengar innan bebis!

      Ja, smart att jobba lite först, få lite erfarenhet.

      samma här, jag är suuupersugen för att skaffa barn när jag blir klar med min utbildning sommaren 2021. Men jag hör från många att jag borde jobba först:( Är det så illa att försörja ett hushåll med en inkomst:(

        Jag o min man har klarat oss på en inkomst i flera år. Kunde ha barnen hemma tills de var 3 år innan de började förskolan. Och ingen av oss är högutbildade eller har någon hög lön.

          Beror väl ganska mycket på hur hög inkomsten är hos hen som jobbar samt vad man har för andra utgifter. Hoppas att alla föräldrar som kan delar på sin föräldraledighet för barnets skull.

        Vill du inte känna en trygghet med att ha en egen inkomst ifall något skulle hända?

      Jag blev klar förskollärare i somras och vi vill ha barn nr 2, men kommer vänta tills jag jobbat minst 6 mån. Dels för att få upp SGI men också för att jag vill ha på cv och jag vill jobba för att få erfarenhet så att man inte ”glömmer” allt och inte känner sig säker på allt innan man går på föräldraledighet. Så, vänta lite är mitt tips.

      Hade det varit jag: få upp SGI först, men börja försöka rätt fort sen. Man vet ju aldrig hur långt tid det tar.

      Är också färdigpluggad nu till januari -21. Vill ha barn nuuu, men samtidigt först komma ut på arbetsmarknaden och få inkomst och kunna spara lite. Är det 6månader man behöver jobba för att få full mammapenning eller hur funkar det?

      Jag är den som ställde ursprungliga frågan. Jag har jobbat två jobb under hela min studietid och har enligt Skatteverket haft årsinkomst på 295.000kr för 2019 för 2020 har jag dessutom jobbat mer..ska jag fortfarande jobba upp min sgi då? Vi har mycket sparade pengar men och har ej tagit CSN lån. Mitt problem är främst inte den ekonomiska delen utan, mer kommer någon vilja anställa en civilekonom som ej har jobbat på ”riktigt ”ca 2 år efter examen och som har ett barn?? Jag är rädd att bli oattraktiv som anställd liksom ?

        Taket för SGI är väl en bit över 400.000 för föräldrapenning per år, och sen får du 80%, så det beror väl också på vad du kommer tjäna om du vill jobba upp SGI mer.

        Jobben du haft under studierna, är de meriterande? Beror ju också på din karriärmässiga ambitionsnivå. Jag hade nog försökt få ett ”riktigt” heltidsjobb först, det är ju typ ingen som skriver ut föräldraledighet på CVt om den inträffar under en anställning…

      Om du jobbar ett tag efter examen kommer du dels lägga en jättebra grund till att ditt liv efter du fått barn blir mycket enklare (Du har fått in en fot i yrket, har något att skriva på cv, kanske kan komma tillbaka till samma jobb efter föräldraledighet osv). Det kan vara knepigt att skaffa ett helt nytt jobb efter föräldraledighet om du inte har någon erfarenhet och dessutom då det var ett tag sedan du tog examen. Lägg därtill att sgi blir mycket bättre om du jobbat ett tag. Du är fortfarande väldigt ung, så du har tid att jobba ett tag före. Skulle ge andra råd om du var 38/39 eller över, då blir det mer bråttom. Men du är så ung att du kan lägga den bästa grunden för dig, ditt barn, din familj, genom att jobba ett tag först.

      Jag fick barn 3 veckor efter min civilekonomexamen i juni för 3 år sen. Var mammaledig till augusti året efter. Inga problem att få jobb, fick två tom så jag valde det som jag tyckte verkade bäst. Hade tid att söka jobb när jag gick hemma, plus att jag blev rätt flexibel när jag kunde starta osv. Jag hade SGI från mitt heltidsjobb som jag hade innan jag började studera.

    Någon som är hörselskadad och fått barn där barnet inte ärvt skadad?

      Min mamma är och varken jag eller min bror har ärvt skadan *peppar peppar*. I släkten verkar det hoppa över varannan generation.

      Min kompis är hörande men har en döv bror och bägge föräldrarna är döva

    Öppet spår har ikväll lindrat min ångest ganska mycket.?

      Men måste ändå lätta mitt hjärta..

      Träffar en man som är så otroligt upptagen med jobb, barn, jobb, utbränd hjärna, jobb osv. Jag är väldigt lite upptagen och har inga barn eller så. Jag känner att maktbalansen blir skev. Oftast när vi träffas är det kvalitetstid men ibland blir han så sjukt frånvarande när vi umgås att jag blir helt off. Tex att så fort jag berätta ngt som pågår i mitt liv eller i min hjärna ser jag direkt att han zoomar ut. Dessa tillfällen påverkas också sexet och jag känner mig disconnected till honom, sexet, allt. Jag tycker helt enkelt att det tappar kvalitet och jag önskar att jag tappade intresset helt så jag kunde slippa sukta så efter honom. Jag känner att jag inte kan ta upp att jag behöver lite mer från hans håll. Jag kommer bara få höra att han är upptagen och har ansvar och han nästan spelar på hur oupptagen jag är.
      Jag önskar jag var mer upptagen så jag slapp känna mig i sånt här underläge. Tror inte han saknar mig lika mycket som jag saknar honom, han berörd inte lika mycket av problemen som jag, eftersom jag har mer tid att tänka och känna. Vad gör man??

        Han låter EXAKT som mitt ex. Bort med honom. Vad får dig att hålla dig kvar? Är han ”toxic”? Fattar det isf.

        Gör en plus/minus-lista! Han verkar ta otroligt mkt mer energi än ger. Du kanske ska se över vad ni ska ha för relation? Typ en kk är bättre? Hoppas det löser sig!

          Vet inte om han är toxic. Vad innebär det? Jag känner att det tar mkt energi nästan mer än det ger men dragningen till honom är så stark att det skulle blir ett tungt vägande plus om jag gjorde en lista. Svårt att se att minussidan skulle vinna över mina känslor.
          Jag tror det inte skulle ta lika mycket energi om jag var mer upptagen, är det inte så? Om jag jobbade ihjäl mig hela dagarna och kom hem helt slut och ointresserad av att ha kontakt med någon. Jag har svårt att avgöra vad som beror på att han ger för lite och vad som beror på att jag har tid att vilja ha för mycket. Eller tänker jag fel?

            Jag levde med en sådan person i jättemånga år. När jag till slut tog mig ur det förhållandet kunde jag efteråt se att jag anpassade mig väldigt mycket efter de saker som han satte i första hand, dvs sitt jobb och att inte ta hand om sin nästan-utbrändhet. Jag ville hitta på massa saker tillsammans men han orkade aldrig eller hade aldrig tid. Är det värt det när ni är så olika? Visar han några tecken på att vilja ändra sig eller varför ska bara du anpassa dig?

              Vissa saker känns som att han vill bättra sig på men sen kommer en sån har period igen och jag mår dåligt av det och känner att jag inte kan ta upp det för då kommer det där mästrandet om hans ansvar och upptagenhet och att jag inte kan förstå hur upptagen han är. Han menar att han då är så upptagen och överväldigad att han inte kan skicka ett sms om dagen till mig och det känns för jävligt att han har tid med så lite angående oss.
              Han skulle bara veta hur många av mina sms till honom som är skrivna när jag sitter på toa, trots att jag inte är sådär upptagen. Alla har den tiden.

        Om relationen kostar mer än den smakar, oavsett orsak, skulle jag fundera på om den är värd mödan ?

          Ja det låter väldigt rimligt såklart. Men jag är så dragen till honom. Jag känner den där typen av dragning som är sällsynt och inte händer så ofta så det känns så ledsamt att släppa det. Han känner likadant gällande dragningen men han funkar på ett annat sätt än jag.

            Vännen, nej han funkar inte på ett annat sätt än du. Han är inte lika intresserad av er relation som du är. Vi är alla dragna till människor då och då, det är naturligt och kommer att gå över. När ett förhållande är värt att stanna i så är man uppskattad, respekterad, blir lyssnad på, man har kul ihop och känner sig genuint åtrådd.
            Dumpa nu innan du slösat alltför mycket tid på honom, du kommer att komma över honom och träffa någon du verkligen tycker om. Alternativet är att vara i en relation där du inte är lycklig.
            Det låter som att du behöver spendera mer tid med vänner eller hobby snarare än en man som inte respekterar dig. ❤️

              Ja det är nog lätt att dra den slutsatsen men jag vet inte om den stämmer. Jag har tagit upp sånt här med honom några gånger och berättat hur ledsen jag blir och då är han helt ovetandes om att han skulle ha sänt ut några konstiga signaler eller något och att det inte alls var meningen. Alltså det syns att han inte tänker och funkar som jag. Han respekterar ju mig och allt det där men han har svårt att lyssna ibland (Han har adhd också) men blir stressad när man ”ställer krav” och då kan det komma ut sånt där om hur upptagen han är bla bla bla. Han har sagt saker som indikerar att han vill ta relationen längre och framåt så jag har inte behövt tvivla på vad han vill egentligen.
              Eller jag vet inte..

    Ni tjejer som har friat till era killar-hur reagerade dem?
    Jag och min sambo har varit tillsammans i 8 år och jag funderar på att fria till honom. Under samtal vi har haft tidigare när vi diskuterat förlovning/giftermål har jag fått intrycket av att han inte skulle känna sig helt bekväm med ifall jag skulle fria till honom och att han helst vill göra det. Det gjorde mig lite förvånad att han kände så eftersom han är väldigt o-macho och ickestereotyp annars.

    Jag vet verkligen inte hur jag ska tänka. Jag tror absolut att han skulle säga ja om jag friade- men samtidigt vill jag inte fria ifall han har en bild av att det är han som ska göra det.
    Han är ibland ganska osäker på sig själv och jag vill verkligen inte att han ska känna sig otillräcklig. Råd och tips tack?

      Min man reagerade bra. Men han är inte osäker av sig alls. Prata mer om det, om han vill fria kanske han ska sätta igång.. ? Men bäst är att bara bestämma tillsammans tycker jag, fria är lite gammeldags.

        Vad menar du med att sätta igång? Vi blev tillsammans när vi var 15 så även om vi varit tillsammans länge så är vi fortfarande unga?

          Haha jaha, ja verkligen. Men då är det ju ingen brådska, ni är väldigt unga för sånt.
          Menade att (om ni var äldre) han inte kan låta bli att göra det själv och samtidigt inte vilja låta dig göra det. ? You snoze you lose typ.

      Ingen friade av oss. Utan bestämde gemensamt att skaffa ringar. Kommer inte ihåg själva samtalet ens hehe men det var supermysigt att gå å titta på ringar och vara sådär kära. Om han nu sagt att han inte vill att du friar så hade jag nog bara tagit upp samtalsämnet under en middag och ba ”har tänkt på de där med förlovning, är det något du vill?” om han säger ja, så kan du bara fråga när ni kan gå och kolla ringar 🙂

        Åh det lät mysigt!

      Om ni varit ihop så länge så får han skylla sig själv om du hinner före! Friade till min man pga orkade inte vänta på att han skulle komma till skott?

        Vi har varit tillsammans sen vi var 15 så tycker inte att det är så konstigt att det inte blivit av tidigare. Vi har ju precis blivit vuxna tillsammans

          Han kanske tycker ni är för unga än? Eller så planerar han nåt redan

      Min man blev så rörd att han började gråta. Han pratar ofta om att säga ja till att ha mig som fru är det bästa han någonsin gjort.
      Men han är inte osäker eller prestigeig av sig.
      Vi har varit gifta i två år 🙂

        Åh vad fint!<3

      Jag och min sambo har varit tillsammans i 10 år och har vovve, villa, volvo och hund. Så pass länge att det skulle kännas obekvämt och konstigt att ”fria” och gifta oss. Hade jag gjort det åt min sambo så hade han sagt ”tjaaaa näää kanske joo ok”. Lika hade jag sagt. För vi är redan ett etablerat par, det hade inte gjort någon skillnad. Och eftersom ingen av oss är troende så känns det onödigt. Vi båda pratar om att gifta oss någon gång, men då ska det vara utan publik och bara mellan oss två, okristligt. Det skulle kännas skumt att vara i en kyrka och klädd i vitt..

        Är lite inne på ditt spår. Men vill gärna gifta mig, kanske mycket pga praktiska skäl haha. Men vill också hålla bröllopet väldigt litet.

        Att vara gift är bra juridiskt sett.

      Min sambo vill inte gifta sig, men på skottdagen så tänkte jag att jag ändå skulle fria för jag vet att han aldrig kommer göra det. Vi har en vägg som är målad i griffelfärg så jag skrev en lång text och hängde en ring i en ask bredvid. Jag gav honom möjligheten att svara ja eller nej genom att ringa in alternativet. Jag vet att han läste det, men han ringade inte in något av alternativet och låtsades som att det aldrig hade hänt. Kan fortfarande bli lite ledsen ibland, hade hellre sett att han svarat nej än att låtsas som ingenting…

        Va sorgligt.

        Men, vad taskigt. Vilket pucko.

    Livsmedelsverket rekommenderar ju att man ska äta 500 g frukt och grönsaker varje dag. Skulle ni uppskatta att ni får i er det varje dag?

      Haha fy fan nä det är sorgligt sällan det händer asså….. idag har det blivit

      – blåbär i blåbärspaj ?
      – tomat i tacosen

        Räknas aprikoserna i marmeladen på frukostmackan? ???‍♀️ Sååå dålig på att äta frukt och grönsaker

          Haha, hoppas att det räknas:)

        Har du inte sallad i tacos? Gurka?
        Vad har du i, egentligen, haha?

      Nej, tyvärr inte. :/

      Nej, inte varje dag. Absolut inte frukt, äter mer grönsaker än frukt.

      Äter 2-3 frukter dagligen och sen lite grönsaker till lunch o middag. Brukar bli bär och någon grönsak till frukost med typ tomat eller paprika. Ingen aning i gram men ett äpple är väl runt 125 gram?

      Får man räkna potatis i dessa 500 gram? Isåfall rungande ja!

        Nej just potatis räknades inte in de 500 g tyvärr. Typiskt! Potatis är livet som Håkan skulle ha sagt.

          Åh imorgon ska jag ha Sunes jul-maraton! Tack ?

      Ja, absolut. Dock inte helt ”rätt” fördelat. Får äter mer grönsaker än frukt.

      Äter nog inte ens det på ett år ?

      Absolut! Äter typ det endast i spenat, haha. Plus allt annat grönt jag käkar.

      Ja det tror jag, men jag borde nog äta större del grönsaker. Äter mest sallad, gurka osv och det väger knappt något, och består mest av vatten

      Yup. Jag är vegetarian så jag äter i princip bara frukt och grönsaker + lite bönor och ibland pasta osv. men de kanske också räknas som grönsaker osv xD

    Och fortsättning från igår (jag somnade). Nej jag behöver inga män som trånar efter mig men som 33-åring hade jag önskat att även jag kunde få bli älskad av någon annan än mina föräldrar och faktiskt få vara i en relation. Jag vet inte vad det är för fel på mig som gör att jag aldrig tycks vara intressant nog för att bli dejtad.

      Ska vi bilda en klubb??

      Vet inte om det underlättar men väldigt många är insamlade situation som du, så det är inte bara du utan massa massa fler som inte är ”intressanta nog” (vilket du/ni såklart är) Menar bara du inte är ensam! ❤️ Ps, tillslut dyker det upp någon, 33 år är ingen ålder! ?

        * i samma ska det såklart stå

      Jag förstår dig! Jag känner samma sak och är mycket äldre än du, har haft relationer, men aldrig känt mig riktigt älskad i dem och största delen av mitt liv har jag varit singel och inte heller varit intressant nog för ens en dejt.

      Byt stil

        Okej dags att bli emo!

          Åhh, jag älskade emos när jag var yngre

          Bli inte goth bara, dom e lite läbbiga

    Väldigt lik hennes ex va? Något med blicken!

    Är det någon som har funnit lyckan på match.com här? Eller vet om det ens går att finna lyckan där?

      Min mamma och hennes kille hitta varann där hahha. De var dock 40+, så kanske beror på din ålder. Säkert svårare när man är yngre.

      Träffade min man där för 9 år sen. Vi var 30+ då men då fanns inte Tinder så match.com var liksom det naturliga stället.

    Hur lyckas jag med att sluta äta sötsaker/bli av med ett ”sockerberoende”?

    Har försökt att bara hålla det till en dag, som en lördag. Men det blir nästan dagligen. Har också kört en period helt utan, typ 5 veckor då jag hört att de ska hjälpa en att bli av med sockerberoendet. Men det blir bara samma igen. Är smal och ser hälsosam ut så har inte blivit tagen på allvar när jag sökt hjälp för det. Tog upp det med en terapeut jag hade. Hade vid det tillfället köpt en hel påse med munkar och tryck i mig men hennes kommentar var typ ”men det är ju gott med munkar”. Mår dåligt av det här. Känner att allt sockerätande påverkar mig negativt fysiskt som psykiskt. Men lyckas inte att hålla mig ifrån det.

      För mig har det hjälpt med att inte fokusera så mycket på att undvika socker för då tänker man ju just väldigt mycket på sötsaker.

      Sedan försöker jag känna efter om jag verkligen är sugen eller om det är om något annat. Kanske är jag bara trött eller börjar bli hungrig osv. Om jag har ätit ordentligt med mat som jag verkligen tycker är god brukar jag bli nöjd. Fast vissa dagar, särskilt innan mens, är det ju bara så att kroppen kräver choklad och få får det väl vara så!

      Ja, det såhär jag fått en bättre hälsa men det är förstås individuellt. Jag upplever att såna här saker ofta handlar om kontrollbehov och det är ju så mycket större och något som man definitivt kan behöva hjälp utifrån med.

        Tack för alla bra tips!

      Köp ksm 66 och fiberkapslar och drick mer vatten.

        Dricker väldigt mycket vatten redan och äter väldigt bra i övrigt.

      Jag har samma problem.. Godis VARJE dag! Har trappat ner godisätandet en aning, men å andra sidan så snusar/röker jag mer. Och även fast man egentligen inte ”får”säga det så tycker jag faktiskt om mina cigaretter och mitt snus.

      Jag vet ingenting om din bakgrund eller vad som ligger bakom problemen, men jag har själv liknande problem. Jag har själv insett att det för mig handlar om hetsätning och att försöka döva känslor genom att äta, har även fått diagnosen bulimi. Jag har fortfarande problem, men det har blivit bättre under de senaste åren. Jag har några råd som jag kan ge, och då har jag utgått från min situation och de problemen jag haft:

      1. Tänk inte att du ska sluta äta sötsaker, aldrig mer äta det som är gott etc. Det är inte realistiskt, och det gör att man nästan blir besatt av det som är ”förbjudet”. Jag har också tänkt förut att jag bara ska äta godis etc på lördagar, men det slutar oftast med att jag äter alldeles för mycket bara för att ”passa på”. Sen äter man en kaka eller något på onsdagen och då är hela veckan förstörd, det är inte hållbart.

      2. När du är sugen på någonting, fundera på om det är någon annan känsla som ligger bakom som du behöver ta itu med först. Är du hungrig, törstig eller trött? Eller är du ledsen, orolig, nervös eller uttråkad?

      3. Tillåt dig själv att äta det du tycker är gott och det som du är sugen på, även om det är ”onyttigt”, men satsa på att lära dig att äta mindre mängder. Det är faktiskt ingen fara att äta sötsaker varje dag om man vill det, men med måtta. Man ska i alla fall inte känna att det inte är värt att äta sötsaker om man inte får äta obegränsat, då är det förmodligen annat som ligger bakom

      4. Ät långsamt, njut av varje tugga och känn smakerna ordentligt. Var närvarande när du äter, och försök också känna efter när du är nöjd och inte vill ha mer.

      5. Köp inte hem stora mängder sötsaker och liknande i taget, alltså bunkra inte. Köp bara det du vill äta idag, vad som känns rimligt

      Ett råd som har fungerat bra för mig är att försöka byta ut delar av det man vill äta mot något nyttigare, för att lära sig äta mindre mängder sötsaker. Tex: Istället för att äta 200 g choklad kan du testa att äta 50 g choklad och en frukt. Generellt sett så tror jag på att nyckeln till att leva mer hälsosamt är inte att fokusera på vad man inte får äta eller vad man ska äta mindre av, utan vad man bör äta mer av.

        Wow. Tack för ditt svar! Många bra och konkreta saker som jag tror kan hjälpa mig.

        Har ångest och förut hade jag ett självskade beteende som jag ersatt med att äta för att döva ångesen. Hetsäter när känslorna är för svåra men kräks aldrig upp det.

    Vet inte om det underlättar men väldigt många är insamlade situation som du, så det är inte bara du utan massa massa fler som inte är ”intressanta nog” (vilket du/ni såklart är) Menar bara du inte är ensam! ❤️ Ps, tillslut dyker det upp någon, 33 år är ingen ålder! ?

      .. Ja som ni kanske märkte hamnade denna kommentar lite fel ??? Sorry sorry!

    Killar ghostar mig alltid så fort vi har legat. Är jag dålig i sängen eller kan det vara något som är fel på min kropp? Jag längtar efter att få ligga med en kille mer än en gång, inbillar mig att sexet blir bättre när man lär känna varandra…

      Var träffar du dom? De låter som killar som bara gillar att ligga runt.

        Olika ställen.. tinder, fester, jobb, gemensamma bekanta

          Härligt!!!

      Kan även vara nåt som är fel på killarna

      Lär du känna dem innan ni ligger så att ni har ett emotionellt band? Jag brukade tänka (när jag var singel) att det var utmaningen; prata om allt, skratta, gråta, dansa, typ ALLT utom att ligga. Och när jag länge mig intimt knuten till någon- då firade jag det med att ligga ? Vet inte om det är rätt men jag har bara haft relationer, inte ett enda o.n.s och ingen ghostning. Kan vara slump också iofs ?

    Fy fan vad skönt att bo själv,vara själv med mitt liv och inte bry mig om någon
    annans
    bromsspår JA,JA,JAAAA!

      Grattis 🙂

    Ok inte världens mest spännande fråga kanske men har tänkt på den länge nu och hoppas någon vet ? Vad gäller egentligen när man säljer fonder och går med vinst? Anmäler banken (i detta fall ICA-banken) detta till Skatteverket och det hamnar automatiskt på deklarationen? Eller måste man själv hålla reda på detta varje år? Samma fundering vid försäljning av lägenhet med vinst – är det något man själv måste ta upp på deklarationen eller anmäler banken detta och det finns förifyllt på deklarationen?

    //Mycket tankspridd person och hoppas innerligt att jag inte måste hålla koll på dessa saker själv

      Har du dina investeringar på ett ISK så sköts det automatiskt på deklarationen.

      Ang bostad så borde väl din mäklare kunna hjälpa dig?

    Nuförtiden rapporteras de flesta uppgifterna om till Skatteverket men du måste oftast lämna in lite uppgifter. Om du sålt en bostadsrätt via mäklare kan de hjälpa till med blanketter och vilka avdrag du kan göra.

    Nån mer som tycker att Petra Tungården har så himla konstiga/fula kläder på sin son? Haha, Alltid för stort och konstiga plagg. Så märkligt när hon har bra stil annars? (Sonen är såklart supersöt och hon är säkert en jättebra mamma, tänker bara på det varje gång hon postar bilder).

      Fast jag tycker att hon och sonen har ganska liknande klädstil. Alltså o den mån det går att jämföra en vuxen kvinnas klänger och ett barns. Alltså inte alls överraskad över klädvalet till hennes barn. Men gillar hennes stil mindre än hennes sons

      Nä tycker de är fina båda två, hon är en frisk fläkt.

    Vet ngn var dessa bloggare tagit vägen eller om de har IG/liknande:
    • Nettangrillspettan, född 88:a,gullig son vid namn Cornelius född 2007. Polskt ursprung, jobbade som modell. Fick en dotter 2011 med ny man.

    • Catya, hemligt namn eller Olmert var Carina.Opererat brösten, smal kvinna som var förlovad med en italienare/halv svensk.

    • Diana, bodde i Malmö, gift med läkarstudent på den tiden (Gyllenhammar? ), hon var född 87 han 88.Gifta med två döttrar. Hon pluggade juridik.

      * autocorrect ? Olmert var Carina= eller om det var Catinka

    Har för första gången i mitt liv tappat aptiten. Känner hunger, dock inte lika starkt som förr men är inte sugen på något alls. Kan tänka mig äta lite soppa och ris allt annat äcklar mig och tanken på mat gör mig lätt illamående.
    Vad kan detta bero på? Är inte gravid.

      (Det har varit så i ca en vecka)

      Är du olyckligt kär?

        Näe. Dock gift med en multisjuk man, som ger något av stresspåslag. Men har aldrig tappat aptiten förr.

          Sök hjälp till dig själv så att du orkar med.

            Har fått mkt hjälp och har bra strategier till
            Att klara av det, och mår generellt bra, bara just nu jag inte förste varför aptiten är borta.

      Stressad? Deprimerad? Inga andra symptom? Går du ner i vikt? Skulle nog ringa kry, men jag är en sån som hellre kontaktar vården en gång för mycket än en gång för lite.

        Har väl varit stressigt ett tag men börjar lugna ner sig nu. Hade utmattningsdepression några år sedan och var inlagd på sjukhus 6v, men inte ens då tappade jag aptiten. Har alltid haft aptit oavsett period i livet.
        Går inte ner i vikt för jag tvingar mig att äta för jag förstår ju att kroppen behöver mat. Det är väl därför jag inte är direkt orolig, men fundersam är jag allt.. kan det vara brist på något?

        Svar fastnade i modd.
        Varit något stressad men lugnare nu.
        Haft utmattningsdepression några år sedan men tappade aldrig aptiten.
        Går inte ner i vikt för jag ser till att äta.
        Kan det vara brist på något?

    En nybliven mamma här. Känner mig så sliten, trött och ful.
    Har ni några enkla tips till mig på hur jag kan pigga upp mig?

      Var du snygg innan?

        Men stick och brinn!

          ?

      Be din partner ta hand om ungen så du får sova ut. Enkelt! Därför många föräldrar lever i bubblor, de har sömnbrist och orkar inte med annat än att mata, gosa, söva, äta chips och andra snabba kolhydrater för snabb energi. Tvingas vakna var 3:e timma eller mer för att mata bebis osv = dålig sömn.
      Annars, testa kaffe, yoga, sov när barn sover, gör storkok ibland och frys ner flera matlådor, gå på promenad med bebisen osv. Rörelse = energi. Mat och kaffe = energi. SOVA är viktigast dock.

      Små skönhetsknep som ansiktsmask, färga bryn och fransar. Gå till frisören. Ät bra så blir du piggare, kan tipsa om clean eating.

      Antar att det är för tidigt att börja träna? Annars är ju det ett supertips både för att bli pigg och snygg.

      Jag skulle också säga sov! Mata ungen och låt printer ta hand om den och sov!
      Då kommer du känna dig piggare och gladare ❤️

    Är det okej att visa dasen för folk jag möter på skogspromenader? (Jag gör det på ett trevligt sätt)

      ?

      Ja varför inte? Kan ju bli ett kul inslag i en grå skogspromenad.

    Hur FAAN ska man klara av ett halvår under samma tak 24/7 tillsammans med sin sambo. Jag börjar nästan hata min. Han måste jobba hemifrån och mitt plugg är på distans ?

      Du har INTE valt rätt sambo då.

        Fråga: alla ni som ”ääääälskar” att plötsligt få spendera alla dygnets vakna timmar med er sambo/partner – vilka är ni ens? Känner liksom inte en enda person i verkliga livet som är nöjd med och älskar att jobba/plugga hemifrån med sin sambo. Att tycka det är påfrestande är helt normalt. Älskar att ha ett eget liv och få diskutera det med min sambo på kvällen, efter arbetstid!

          Haha jag är en sån som gärna skulle vara med min sambo dygnets alla minuter. Har älskat att spendera så mycket tid tillsammans hemma det här året.

          Jag är en sådan ? vi har båda jobbat hemma sedan mars och det har varit underbart! Hela familjen äter frukost tillsammans innan dottern cyklar till skolan, sedan jobbar vi och har alltid lunchdejt mitt på dagen. Är definitivt beredd att ha det såhär för alltid ? vi bor iofs i hus och har var sitt arbetsrum på olika våningar så vi är inte uppe i varandra hela tiden. Tror det är jobbigare i en liten lägenhet.

        Jag älskar min man över allt annat men hade aldrig klarat av att vi både pluggat/jobbat hemifrån. Inte en chans.

      Samma situation här, sedan i våras… jag jobbar och min kille (som pluggar) har rätt mycket enklare än jag kunnat gå iväg och plugga på cafe, bibliotek etc. Vill inte ens tänka på hur mycket pengar han bränt på espresso house men 100% värt! Försök se om ni åtminstone på något sätt kan dela upp dagarna så… Livsviktigt.

    Blä, känner mig så jävla ensam idag.

    TV serier som påminner om the ranch? Min sambo älskade den men nu har den slutat sändas. Han har alltid drömt om att ha en egen ranch så något inom det temat tack. Helst med lite snö ibland och höstkänsla. Inte för romantiskt men lite går an. Vi har viaplay, HBO och netflix, men vi kan även tänka oss att skaffa annat eller vara pirater… 😀

    1. Vad jobbar du med?
    2. Vilket är ditt drömyrke?

      Jobbar nu som sjuksköterska.

      Drömyrke är kanske läkare men trivs å andra sidan med mitt nuvarande yrke. Samlar på mig ett flertal vidareutbildningar och vill i framtiden doktorera. Skulle gärna jobba som chef också.

    Någon som haft mild acne men ändå gått på roaccutan eller medel till svår acne? Undrar hur era erfarenheter varit och om ni blev av med acnen? Eller någon som använt differin eller epiduo.. behöver bara läsa lite erfarenheter

      Haha rent grammatiskt var ju det där åt helvete, men hoppas ni förstår ändå

      Fråga i acnegruppen på fb

      Ätit tetralysal i två omgångar tillsammans med epiduo. Hjälpte endast för stunden. Såhär nästan 10 år senare har jag fortfarande acne till och från, men som jag idag istället behandlar med rätt hudvård och det hemliga vapnet: ansiktsborste i gummi!

      Jag har använt differin. Tycker det blir lite värre när man börjar använda det, typ första veckan-månaden, men sen ger det resultat!

      Jag hade mild acne och åt antibiotika och använde Epiduo i flera omgångar, den kom alltid tillbaka. Till slut bad jag om Isotretinoin (roa). Åt det i ca 7-8 månader för tre år sedan och har typ haft två små finnar sedan dess. Även slutat med p-piller och varit gravid under den tiden. Det bästa jag gjort!

    Är det konstigt att jag är 26 år och ligger med en 47årig man? Vissa av mina vänner tycker att det är äckligt

      Ja, äckligt

      Ger han dig orgasmer?

        Ja, bästa ligget jag någonsin haft, han är också jättefin mot mig och behandlar mig bättre än någon annan

      Vem är andra att bedöma ditt val av sexpartner? Tycker det är ok.

      Min katt heter Bosse. ? ?

        Hälsa?‍♀️

    Hej! Jag inte så bra svenska men ska skriva. Jag från Filippinerna och min man svensk. Jag flytta hit 1,5 år sedan. Han snäll och lova stora hus och inte jobba. Nu inte snäll längre och ond när jag inte städat bra. Jag vill ut till staden se saker men jag inte får. Han säga att jag ska kastas ut om jag inte snäll. Skillmässa. Jag inga pengar för ta mig bort. Vad göra?

      Vad göra?
      Beställa biljett tillbaka hem till Filippinerna.

        Kontakta socialtjänsten och prata med dom. Du får du tolk i samtalet. Det är inte okej att han hotar dig. Du kan prata med socialtjänsten i hemlighet när han är på jobbet och han får inte veta det. Så kan du få tips och stöd på hur du ska göra. Du kan förmodligen också få hjälp med tillfälligt boende och med ekonomi.

          Tack att du svara ❤️ Jag ska prata socialtjänst!

        Har du inget vettigt att säga i den här frågan, Anonym 23:57, så ska du vara tyst.

          Läs Noppa 09:54.
          Allt hon vill är att komma hem.

          Och varför i hela friden skulle jag uppmuntra henne att stanna hos en kvinnomisshandlare? Aldrig i livet.

            Hon har ju dock inga egna pengar?

              Hon vill väl inte hem mindre för det?
              Hon får försöka kontakta ambassaden i sitt hemland eller komma hem på något annat sätt.

        Ja jag vill men inte kunna betala biljett hem. Allt jag vill är komma hem

          Kontakta ditt lokala ”Alla kvinnors hus”.
          https://allakvinnorshus.org/
          Dom vill och kommer att hjälpa dig. Du kommer att klara detta ❤️❤️

      Ring kommunen och fråga vad de kan ge dig för hjälp att ta dig bort från mannen. ❤️

      Jag är ledsen att det blev såhär för dig, han ör en dålig man. Hoppas du får hjälp ❤️

    Ska hs födelsedagsfest om ett tag med tipspromenad där frågorna handlar om mig, kan ni hjälpa mig med förslag på roliga frågor? ?

      Har du något gammalt husdjursnamn som folk kan gissa på?
      Brukar du använda något eget uttryck/udda svordom som kan gissas på?
      Har du fått någon utmärkelse som få idag känner till?
      Var skedde din första kyss?
      Vilken är din favoritbarndomsfilm?
      Vad var din favoriträtt som barn (rolig om du hade någon udda snarare än pizza/hamburgare/spaghetti med köttfärssås, min favvo var ostgratinerad makrill i tomatsås på ris och ketchup)?
      Vad avskyr du i matväg (typ koriander, rökt fisk, ostron, chili, pastasallad osv)?
      Vad hade du för smeknamn som liten?
      Vad var ditt drömyrke som liten?

    Jag vet att Corona är fruktansvärt och att det tagit otroligt många liv. Jag respekterar restriktionerna till fullo och jag lider med alla som förlorat någon.

    En sak jag verkligen saknat är det riktiga kroglivet, vara ute natten lång och dansa tills fötterna gör så ont att man får gå barfota hem med klackarna under armen. Är det någon mer som saknar en redig jävla utekväll?
    Vad längtar/saknar ni mest från livet innan Corona hände.

      Min mamma dog av Corona den 12 april, på påskdagen. Henne saknar jag.

      Helt ärligt så tycker jag det är skönt att inte känna samma stress över sånt.
      Saknar att inte kunna träffa farmor. Saknar att inte behöva vara orolig hels tiden. Har en medicin som drar ner mitt immunförsvar enormt.

      Tyckte dock sommaren va mindre stressande med att hitta på saker. Kände sånt lugn av att kunna vara hemma och bara vara typ.

      Inte utekväll på det viset, men jag saknar att kunna gå ut och äta utan att tänka på hur långt avstånd det är till andra människor.

      Ja jag saknar massa saker. Att kunna gå ut på barer och restauranger obehindrat är en av dem så ja, I feel you sister!

    Vad är

    Jag lyssnade precis på en podd med den svenska supermodellen Caroline Winberg som gäst(hon har bland annat varit programledare för top model Sverige). Vilken skrytig människa hon verkar vara! Hon framstår som så otroligt självupptagen. Bland annat så sa hon att hon under sommaren passade på att resa till massa länder i Europa eftersom det var Corona. Hon verkar ju väldigt egoistisk? Vad tycker ni om henne, någon uppfattning?

      Vilken pod?

        Hon var gäst i Hudspecialistpodden. Hon förstörde den veckans avsnitt för mig. 🙁
        Hoppas inte hon blir inbjuden igen. Usch jag är förvånad att hon ens kom igenom dörren men det uppblåsta egot.

      Haha, kommer ihåg när hon var programledare – superskrytig faktiskt!
      Måste ju vara över 10 år sen, kul att hon fortsatt!

    Klippa hund året om?
    Har en allergihund som jag I dagarna bestämde mig för att klippa, ca 20 mm, då han fått fuktexem (allergin utredd och behandlas men symptom försvinner tyvärr inte helt och hållet). Exemen torkar ut fint med klorhexidin, NU till frågan:
    ”kan” man klippa året runt? Är 20 mm tillräckligt att lämna kvar? Något särsklit att tänka på? Hade underlättat då han badar varje vecka samt att man får bättre koll på pälsen.

      Beror väl på vad för päls hunden har om det är att rekommendera att fortsätta klippa. Använd jacka om hunden fryser om fördelarna med klippning väger upp för de förlorade pälsegenskaperna.

        Jovisst kan jag lägga täcke på om jag ser att han fryser. På hästar tex brukar man säga att man inte ska klippa för sent på året pga att det kan störa fällning/pälssättning. Tänkte mer åt det hållet.. Och om man förstör pälsens naturliga barriär och skydd när bara underhåret är kvar.

    jag har Corona

      Hur har sjukdomsförloppet varit? Krya på dig!

    Tror jag kommer få psykos om jag ser en enda instastory till med folk som sjunger/dansar till Carolas ”säg mig var du står” ?

      Men gud, varför gör man det? ? Trodde inte folk (unga iaf) lyssnade på henne nu för tiden?

        Min 4 åring älskar henne ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.