Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

761 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur vet man om sitt ena knä är svullet? Hur ser man det. Är så okunnig inom detta.

      Skillnad mellan dina knän?
      Bara det faktum att du frågar hur man märker det, får mig att tänka att svullnaden är minimal/obetydlig.

      Inflammation = rodnad, svullnad, smärta.

        Samt värme och nedsatt funktion
        Rubor, tumor, dolor, kalor et functio laesa

        Jag har otroligt ont och kan inte belasta knäet. Haft samma smärtnivå i flera timmar, sen jag skadade mig.

          Åk till akuten.

            Eller ring 1177 först…

      ens*

      Det är större, det är varmare, det är stelare och allt det andra som står på vårdguden.
      Ta en ipren och se om det blir bättre

        Nej, ta definitivt inte ipren om du misstänker akuta skador/svullnader! Alvedon är bättre /fysioterapeuten

          Varför skulle man inte ta inflammationsdämpande mot inflammation (tex svullet knä av överansträngning)

            Därför att i det akuta skedet är inflammationen av godo för läkningen. Det är om den inte går över man kan börja äta. Men vänta ett par dagar/ en annan fysio

      Brukar synas enklast runt knäskålen, jämför med andra knät, titta och känn med händerna om det ena knät känns tjockare runt knäskålen än det andra.

      Hur gick skadetillfället till? Hur och var har du ont?

    Har ni nån gång haft en tjejkompis som är din vän men samtidigt pikat dig/behandlat dig lite illa? Jag har en kompis som också är min kollega, vi har kul, har en rolig jargong, jobbar bra ihop och sådär. Men ibland slänger hon in små pikar till mig, så små att det är svårt att veta hur jag ska reagera för hon lindar ofta in dom i en komplimang… Det är svårt att förklara, som att hon pikar mig men lindar in det i att ’åhh du är så rolig haha’. Jag har också märkt att hon ibland verkar vilja få mig osams med andra vänner vi har. Flera gånger om jag berättat nåt så kan hon säga ’men gud alltså du måste ju vara SÅ sur på henne nu!’ när det inte alls är nåt särskilt personen vi pratar om har gjort utan kanske bara missat berätta nåt för mig som jag fått veta senare. Hon har gjort så säkert 4 gånger nu om olika personer. Jag berätta en sak en kompis sa och då sa den här tjejen’ men alltså var inte det jättedålig stil av henne ändå!? Jag trodde ni var nära kompisar’. Och det handlade seriöst om världens minsta grej. Förstår ni hur jag menar? Delvis brukar hon pika mig och röra in det i en komplimang eller lägga till att jag är söt, rolig eller annat. Och delvis verkar hon försöka få mig att bli ledsen eller irriterad på andra vänner, särskilt såna vi har gemensamt. Som i mean Girls, när Regina George sätter in en tredje person i ett telefonsamtal för att sedan säga ’but wait arent you sooo mad at her for telling me now?’
    Hur ska man hantera detta? Ignorera? Om inte, hur ifrågasätter jag hennes beteende när hon lindar in allt i bomull för att det inte ska bli för uppenbart?

      Min kompis har en sån kompis (inte jag haha). Avskyr den kompisen, har sagt rent ut åt min kompis att hennes kompis kommer med små vassa pilar och är en skitkompis. De är vänner ändå. I slutändan är det upp till henne.

      Antingen ignorera och stå på dig ”nej, jag är inte alls sur, tycker inte det var en stor grej alls faktiskt”. Eller, att du upplever att hon ofta pikar dig och att det är tröttsamt. Eller att du inte uppskattar ”tonen”. Att det känns som att det hon säger ibland inte är genuint och fråga om du förstår det rätt eller om du missuppfattat.. det är lite mindre konfrontativt..

      Låter som hon vill få dig att känna dig osäker vilket förmodligen innebär att det är hon som är osäker. Jag skulle nog bara säga ”det är inget jag lägger energi på” när hon vill få dig att bli sur på nån tredje vän. Angående pikar illa inlindade i komplimanger hade jag konfronterat henne. Jag hade en kompis när jag var runt 20 som påminner om din vän. Hon gjorde sig dessutom lustig över min inför andra när jag var bredvid. Har ångrat mig i efterhand att jag inte stod upp för mig själv och sa ifrån. Ta ingen skit liksom❤️

      Men duuuu det där är ingen kompis! Hon är en översittare som gillar att trycka ner bla dig, säkert andra också. Hon har ingen självinsikt! Om du ska fortsätta vara kompis med henne behöver du göra henne uppmärksam på vad det är hon gör och hur du upplever det hela!
      Var observant, när hon säger hon elakt får du göra henne uppmärksam på det. Typ Det där var inte snällt sagt! Hur menar du nu? Jag upplever att du ger mig små pikar hela tiden. Om du har något på hjärtat så får du säga det rakt ut istället för att linda in det i pikar och subtila kommentarer!!! ?? Var vaksam. Men om du inte orkar hela tiden vara på din vakt så kanske det kan vara värt att göra slut. Hitta en kompis som är snäll och som ger dig energi! ☮️

        Tack snälla alla ni!! Detta motiverade mig att stå på mig. Har känt mig så osäker i detta, hon har dessutom massa kompisar och alla verkar gilla henne så jag har tänkt att det kanske bara är jag som blir utsatt eller kanske inbillar mig..

          Duuu, risken är stor att andra upplever henne på samma sätt som du men det är lättare att ”go with the flow” än att streta emot, tyvärr, så folk accepterar att bli behandlade som skit!

      Riktiga vänner manipulerar inte en. Det är precis det hon gör och du är medveten om detta. Jag hade hållet personen lite mer på avstånd, och varit rak när manipulationerna uppstår. Ifrågasatt dessa meningar med en gång. En sann vän värnar om din rätt till självrespekt, och åsikter. Testa och se om hon är en sann vän.

      Jag tycker du ska säga ifrån och ifrågasätta henne typ ”vad menar du?” Eller ”jag uppskattar inte när du gör så” tycker det är bästa tekniken mot härskarteknik..
      Har också en vän som trycker ner mig ibland, genom att typ prats över mig, avbryta mig eller höja rösten och ”ta företräde” i konversationer samt typ rätta mig om sjukt små random obetydelsefulla saker, alltså väldigt besserwisser. Och ibland är hon helt fantastisk och en underbar vän. Så svårt det där hur man ska hantera sånt. Tänker att det mer beror på dem än en själv.

      Känner igen den här historien exakt. Min dotter kom med precis samma berättelse till mig om en klasskompis – de går i femman…

      Jag förstår dig till 100%. Jag är 39 år och har en gammal barndomsvän som jag alltså känt i en evighet. Hon är expert på beteendet som du beskriver. Mitt bästa tips är att spegla henne. Dvs om hon säger något nedlåtande till dig, svara med att fråga om din tolkning av det hon sagt stämmer. Typ, ”Menar du att jag är [inflika passande ord]?”
      Då bör hon bli varse att du har förstått vad hon har sagt och vad hon egentligen menade. Så får hon bemöta det.

        Svaret precis till kommentaren nedan, skulle egentligen vara till denna kommentaren, alltså Varför Har du inte ”gjort slut” med din giftiga barndomsvän? Omsättning på vänner är nyttigt, speciellt viktigt att inte ha kvar barndomsvänner av slentrian, det kan vara väldigt skadligt.

      Gör slut ned en sådan giftig ”vän”- fasa ut henne så mycket som möjligt. Vi måste prata om giftiga ”vänner” och normalisera att göra slut med/fasa ut gamla vänner som inte genuint vill en väl. Jag mådde SÅ mycket bättre efter att jag fasade ut sådana falska vänner. De som är sneaky är de värsta- de som låtsas vara sååååå bra vänner o tjatar om ”bästisar” och ”we go waaaay back” fast de egentligen är mediokra fullblodsegoister. Försöker sätta sig i centrum genom att lite diskret ge pikar, varvade med att försöka binda ihop sig meď vännen så det ska vara svårt att slita sig loss. Vidrigt!

        Varför har du inte brutit med den ”vännen”? Att man är barndomsvänner o känt varandra länge är definitivt ingen garanti för bra vänskap, tvärtom. När man är barn har man ingen kontroll över den miljö man befinner sig i (o därmed kan skaffa vänner i), ju äldre man blir, desto mer kan man välja miljö o vänner. Läste nånstans att sina bästa vänner träffar man oftast mellan 18-28. Normalisera att göra slut m ”barndomsvänner” , det är ofta ett falskt romantiserat begrepp när det egentligen har att göra med dåliga vanor man har svårt att bryta sig ur. Har aldrig känt mig så fri som när jag bestämde mig för att fasa ut giftiga barndomsvänner som bara hängt sig kvar pga gammal vana. Våga bryt dåliga vanor!

      Japp, hade två såna när jag var yngre. I båda fallen spårade det ur mer och mer. Jag bröt kontakten.

        Så befriande att höra om folk som vågar bryta icke-konstruktiva ”vänskaps”- band. Ofta är folk för fega eller bara har vant sig vid att ”de ska va så” att man måste dras med någon giftig, egoistisk ”barndomsvän” man aldrig skulle blivit vän med idag, om man inte känt varann innan. Omsättning på vänner är nyttigt och man utvecklas mycket av nya vänner. Däremot dras man tillbaka av gamla vänner, speciellt de dom försöker ge tjuvnyp för att själva må bättre. Det kan faktiskt vara en hjälp även för dessa vänner att man bryter med dem- då tvingas de rannsaka sig själva och kanske utvecklas.

      Låter exakt som en av mina nära vänner. Blir såklart irriterad ibland men jag vet att det bottnar i hennes egna osäkerhet, vilket gör det lättare att bara ignorera. Hon har många andra fina kvaliteter och vi har alltid roligt tillsammans.

      Får ont i magen av din kommentar. Känner så väl igen mig. Det slutade mycket otrevligare för mig innan jag insåg vad som hänt. Jag förlorade många av mina vänner på grund av att jag inte stod upp för mig själv och lät den här vännen förgifta min omgivning med sitt skitsnack. De började med precis som du skriver att hon försökte få mig sur på mina vänner. Manipulerade mig till den grad att jag bröt upp vännskaper. Tog mig många år, många förlorade vänskaper o ett hemskt mående att förstå att de va hon som va giftet. Nu börjar resan att bygga upp mig själv igen. Men de är en stor sorg när man inser va som hänt. Ta inte den skiten och håll dig borta från din vän. Det där är ingen kompis!

    Vilka kryddor/örter bör man ha hemma?

      Aromat! Helt klart livets krydda, passar till allt.

        Nej för fan! Är typ de värsta man kan äta, med glutamat m.m.

          Men det är sjukt gott!

        Är du 18 år och precis flyttat hemifrån?

      Det beror sig helt på vad du gillar för smaker. Basilika är ju väldigt gott (och doftar ljuvligt), koriander luktar inte lika gott, men ger god smak (tycker jag), persilja är otroligt nyttigt och ger inte så stark smak. Det är väl mina tre tips. Beroende på hur du ska använda örterna kan du ju överväga om du vill köpa färska eller frysta. Färska är gott att äta som de är, i kalla rätter och som garnityr. Frysta är mycket billigare och funkar precis lika bra om du gör varm mat.
      Det var mina stalltips ?

      Örtsalt eller citronpeppar

        Kemcitron i citronpeppar dock

          Jaha?

      Oregano. På allt!

      Salt, svartpeppar, paprika, curry, oregano,

      Allkrydda, grillkrydda, dill, salt, herbamare, oregano, curry, kanel

      Älskar rosmarin på potatis?

      Vi har alltid hemma: vanlig salt, kvarnsalt, svartpeppar både grov och malen, paprikapulver, vitlökspulver, lökpulver, oregano, timjan, curry, vitpeppar, chiliflakes/anchochilipulver.

      Citronpeppar

      Chili Explosion, passar fint till pulversåsen till helgen.

        BAM! BAM! BAM!

          ??????❤️❤️???????????❤️❤️❤️❤️❤️❤️??????

      Herbamare

      Har massor av kryddor hemma som jag alltid vill ska finnas men av dom jag använder mest är det nog salt, peppar, kanel, chili och paprika. Vilken basic-krydd bitch man är ?

      Persillade! (Persilja och vitlök). Rökt paprikapulver, timjan, spiskummin. Brunt farin är också oftast riktigt gott att använda, till exempel ovanpå rostade rotfrukter (med massa andra kryddor också, förstås)

      Italiensk salladskrydda

      Chili och rökt paprikapulver!

        Chiliflakes*

      Har börjat med pastaspagettikrydda efter ha fått det rekommenderat!

      Merkén!

      Salt, svartpeppar, chiliflakes, timjan, oregano, paprikapulver, rosmarin, basilika, gul curry och spiskummin. Då finns grunden till typ allt som är gott!

      Saltpeppar, vitpeppar, salt, oregano, kryddpeppar, lagerblad, paprikakrydda, grillkrydda, citronpeppar, chili, cayenne, kardemumma. Fryst dill, gräslök och koriander.

      Spiskummin, svart- och vitpeppar, lökpulver, olika paprikapulver, färsk koriander samt persilja är ett ett måste för mig ☺️

      Timjan, basilika, rosmarin, oregano.

      Salt, flingsalt, svartpeppar, vitpeppar, oregano, rosmarin, timjan, curry och grillkrydda ☺️

      Värt att investera i en svartpepparkvarn, gott med färskmald på det mesta.

    Hur vågar man komma ut som homosexuell? Är 19 år och vågar verkligen inte vara mig själv. Känner mig så ensam

      Jag vet inte hur man vågar, men jag kan säga att de flesta i Sverige är väldigt accepterande.

      Jag är osäker på min egen läggning, så jag vet inte om jag någonsin kommer ’komma ut’ ens. Varför måste du komma ut förresten? Kanske kan du bara börja dejta personer och låta familj och vänner få reda på det med tiden… bara låta det komma naturligt?

        Jo, visst jag förutsatte att man han har mestadels ’accepterande’ omgivning för att våga komma ut. Har man muslimska föräldrar är det såklart svårare, men då får man nog tyvärr hålla sin läggning helt hemlig för släkten.

          Tyvärr gäller samma för kristna från mena. Känner tre (en arab och två assyrer) som är homosexuella. Man ser på dem att de är bögar på långa vägar men deras föräldrar lever i förnekelse och arrangerar heteroäktenskap hejvilt. Vill bara gråta när jag tänker på att de inte får vara med någon de älskar, på riktigt.

          Fördomsfullt!!!

            Eller statistiskt sannolikt. Handlar inte om att de är ondare människor, utan att de kommer från en annan kultur. Man hade kunnat säga samma sak om svenska föräldrar för 70 år sedan, det är ju först de senaste 15 åren som attityden i Sverige har ändrats på allvar.

              Finns massa muslimer som inte bryr sig om folk är gay. Precis som att vita personer kan vara homofober. Muslimer är redan utsatta idag

                Utsatta? Ja, för kusingiften i generationer, det sätter sina spår …

                  CAMILLA
                  Om du verkligen stödjer BLM måste du göra något åt de här äckliga typerna i kommentarsfältet. Gud vad obehagliga de är.

                    Can’t handle the truth?

                Mm men gäller inte majoriteten. Skärpning för det gäller liv eller död i värsta fall. Då kommer man inte långt med önsketänkande.

                  Detta var alltså till Stina.

                Hur är muslimer utsatta? Genuint intresserad. De är ju trots allt den snabbast växande religionen?

            ”Fördomar är nedärvd kunskap.”

            – Edmund Burke

        Vill lova att det är bra många fler än mena som hatar homosexuella. Slaver, araber, kurder, turkar, ryssar, sydeuropeer, afrikaner, latinos, judar, indier, iranier, asiater, konservativa amerikaner, kristna araber, assyrer, syrianer, japaner osv. Homosexuella är inte populära, fattar verkligen inte varför. VARFÖR BRY SIG OM ANDRAS SEXUALITET!?

          Araber, kurder, turkar, iranier, kristna araber, assyrier och syrianer räknas ju alla in i mena ?

            Sa inte mena + araber, syrianer etc. Radade bara upp alla jag kom på efter att jag konstaterade att homosexuella är förföljda överallt.
            Klart jag vet vilka länder som ligger i mö och na haha, kommer därifrån 🙂
            Skulle dock inte räkna in iranierna, de är i samma grupp som afghaner,pakistanier och nordindier dvs centralasiater. Turkar är på gränsen 🙂

            Mena är ju ”östra europa/västa asien/arabiska halvön (en egen ”kontinent” typ. Iran är gränsen där man liksom är i asien 100%.

      Du kanske kan börja med att komma ut till någon du verkligen litar på? Kanske komma ut för en vän innan familj och/eller kollegor? Du är absolut inte ensam❤️ Jag tror på dig och önskar dig allt gott

      Du tror inte de omkring dig har anat? Ofta tycker jag att föräldrar tex säger att det inte blev nån överraskning. Och även om du inte får bästa reaktionen av dina närmsta omedelbart ( vilket du absolut kan få och som jag hoppas att du får) så blir det nästan alltid jättebra efter lite tid. Oavsett så tror jag du känner lättnad när det är gjort. Jag håller tummarna för dig❤️

      Våga böga!!!

      Förstår att det känns ”stort” och läskigt när det handlar om en själv, men kan bara säga att jag inte hade tänkt något särskilt om någon i min närhet kom ut, vare sig det var en vän eller familjemedlem, eller annan person. Känns typ lika konstigt som att någon berättar att den gillar koriander. Eller okej, att gilla koriander är nog konstigare. Helt obegripligt faktiskt.

      Är helt övertygad om att de allra, allra flesta i din närhet kommer tänka precis likadant, kanske kommer eventuella mor- eller farföräldrar behöva smälta det lite, men är helt övertygad om att de kommer vara stöttande och glada för din skull för att du vågar vara den du är. ❤️

    Omöjligt hitta en vettig kille, trött på alla dejtingsidor ?

      Finns inga vettiga killar

        Märkligt, jag har världens bästa sambo, kanske bara är så att alla vettiga män redan är upptagna? ?

          Bra pepp!

          Eeehhh? Hur menar du att den kommentaren skulle vara till hjälp? Eller vill du bara fjanta dig?

          Det låter som att du är i förnekelse

          Haha ja vad märkligt att en person är vettig där ute? Det förstår du väl att det är tufft att hitta en bra snubbe som inte är din just din sambo som passade dig?

          Du tror han är vettig vänta bara.

    Vi andra har lärt oss att läsa och kolla upp företag ❤

      Okej så om du vill äta mat ute så googlar du alla restauranger? Hur vet du vem som äger den? Vore det inte enklare med 3n app där du kan filtrera och sedan välja restaurangen som ägs av poc?

        Det finns redan en sådan app som gör det enklare att veta var man ska äta. Den heter tripadvisor

          Var vänliga och dra åt helvete allesammans ❤️

        Du tror inte POC har någon yrkesstolthet? Att de vill att man äter på deras restauranger, köper deras produkter eller tjänster på grund av att man gillar maten, grejen eller tycker att de gör ett bra jobb, inte för att de har en särskild hudfärg?

    Min morfar har alltid varit pigg och klarat 2 hjärtoperationer.. men igår hamna han i KOMA och min fråga är hur stor är chansen att han överlever/ dör kan man klara koma?

      Vad tråkigt❤️
      Går inte att svara på generellt. Beror helt på orsaken till medvetslösheten och den enskilda individen . Nedsövd av någon anledning? Stroke?
      Du behöver nog prata med din morfars vårdpersonal/någon som informerats av vårdpersonal

      Ja man kan överleva koma. Men hur stor chansen är kan ingen här svara på, prata med sjukvården ❤️

      Tror inte jag är medicinskt kunnig eller insatt nog att spekulera. Håller alla tummar och tår <3

      Önskar all lycka till dig och din morfar! Sänd honom dina tankar❤️

    1. Vem tror ni vinner presidentvalet i USA?

    2. Vem vill ni skall vinna presidentvalet i USA?

    Jag kan börja: 1. Trump 2. Biden

      1 och 2 Biden

      1. Trump. 2. Biden. Alltså, USA kommer aldrig återhämta sig om denna jävla cirkus fortsätter.

      Samma lika

      1. Trump
      2. Trump

      Jag gillar vare sig Trump eller Biden. Men Trump kommer vinna även om jag önskar att Biden gör det.

      Finns onda krafter som ser till att rövslickaren kommer vinna….igen

      Vet faktiskt inte vem som vinner… lite dåligt insatt…

      Hoppas att det inte blir Trump, men egentligen vet jag ju inte om den andra gubben är bättre.

        ALLT annat är bättre. En tvättbjörn skulle göra ett bättre jobb.

          Säger inte att Trump är bra, men det kunde definitivt vara värre.

            Hur? Vem skulle vara värre?

      Trump kommer tyvärr vinna

      Den här diskussionen får vara kvar?? Politik

    Vad är poc?

      People of coulor

      ”People of colour”. Extremt rasistiskt begrepp.

        Blir du kränkt å någons vägnar eller tillhör du POC? Med tanke på att POC används som begrepp frekvent av just POC.

          Då kör vi redan en favorit i repris då:
          förolämpad, sårad, förnedrad, förorättad, stött, skymfad, vanärad, förnärmad, förtörnad, förödmjukad.
          diskriminerad, skändad.
          chikanerad, hånad, upprörd, indignerad, vanhedrad.
          ledsen, pikerad
          purken, putt, förfördelad

          Asså det finns sååååååå många andra ord man kan använda. Varför, varför, varför är det bara ”kränkt” som ingår i människors vokabulär nu för tiden?

            Är det verkligen en favorit i repris att du har svårt för ett ord? Nätet verkar inte vara en plats för dig.

            Du har allvarliga problem som letar runt efter texter innehållande ordet ”kränkt”, för att sedan skriva vad du tycker att människor ska använda för ord istället. Allvarliga problem. Känner mig kränkt. Blir du kränkt när jag säger så?

              Alltså, man behöver verkligen inte leta efter kommentarer som innehåller ordet ”kränkt”. De finns ju i hela kommentatorsfältet…

          Är kränkt det enda ordet du kan?

            Ja, det ser du väl på meningen?

    Varför smakar färska bär så äckligt? Frysta är mer syrliga. Någon som vet VARFÖR?

      Jag vet inte varför, men jag tycker frysta bär är gott ? särskilt blåbär ?

        Och nu det jag att jag svarat helt fel på din fråga ??‍♀️ Sorry!

      Färska bär är väl inte äckligt? Är du redig eller?

      En gissning är att färska bär är relativt närodlade. Frysta bär kan komma långt ifrån och vara mer modifierade än de färska

        Varken färska eller frysta bär brukar väl vara svenska? Utom blåbär som brukar där det ofta finns frysta svenska.

        Förstår inte heller varför det skulle handla om genmodifiering, kan ju finnas olika sorter som smakar olika utan att det är inte orsakat av genmodifiering.

      Lingon ska man ju plocka efter första frosten för att dom blivit sötare då.
      Kan kylan påverka dom kanske..

      Frysta bär speciellt blåbär brukar få tillsatt socker så de ska likna färska blåbär

    Nån som följer Amir? Visst verkar det som att han är ovän med Vanna, Nicole & co? Ps. Inser att man kanske ej följer/bryr sig. Men jag gör ?

      Fattar inte att nån orkar va hans vän. Han verkar så oskön

      Oj varför ovän? Har följt lite sporadiskt och inte på länge nu.

      Har tänkt på att han alltid verkar hänga med vissa personer väldigt intensivt ett tag för att sedan byta ut dom mot nya

        Ja typ som Andre, dom sluta helt hänga från att ha hängt jätte mycket och vara såååå bra vänner

      Har också reagerat på det. De sundes hela tiden på hans kanaler förut, nu syns de inte alls. Han verkar hittat 2-3 nya vänner han hänger med nu.
      Undrar även hur han försörjer sig? Lohilo och icaniwill lär ju inte räcka så jävla långt? Och youtube verkar han slutat med.

        Ja överhuvudtaget vad har hänt med honom haha, helt dött på både insta och youtube

          Sitter han inne?

      Jaa! Tänker mest att båda 2 har fyllt år men han har ej varit med å firat. Samma när de båda var på ICIW event men han festade på annat håll. (Ja jag följer dem oxå och har mkt instagram-tid atm)
      Undrar oxå hur han försörjer sig

        Men då är det ju någon fnurra på tråden. Eller ja, han har helt enkelt hittat några han tycker är roligare som han brukar göra efter ett tag. T ex hon Filippa eller vad hon heter. Förstår om Vanna och Nicole är besvikna för deras gäng verkar ha hängt ihop i hundra år, sedan släpper de in Amir och han drar.

        Amir har säkert pengar i sitt bolag och att lite kanske ramlar in via gamla videos men det lär ju inte räcka långt? Fattar inte att han inte bara slänger ihop några klipp och söker vanliga jobb under tiden? Men han verkar sitta oroväckande lugnt i båten.

          Han tappade det när Filip var otrogen och det tog slut. Märktes tydligt att gnistan dog även om han försökt ”leva sitt bästa liv” sedan dess. Nu har det väl varit tyst i över en månad på YT. Tveksamt om han orkar komma tillbaka där.

    Vad saknar ni just nu?

      Godis

      Gamla tider ?

        Nya tider!!

          Ja, tv-serien!

            JAA!

        Gyllene tider

          ?

          ÄLSKAR Gyllene Tider❤

      90-talet.

        Du saknar att vara ett barn alltså.

          Vem gör inte

      Livet före covid-19…

      Nån som älskar mig som jag är.

      Kramar och annan fysisk kontakt (ej sex). Min man har inte det behovet, och det har börjat påverka mig mer än jag trodde.

      Min man

      Syskonbarnen. Har inte träffat dem sen i mars och längtar ihjäl mig. De böi stora så snabbt ju och det känns som att jag missar så mycket. Önskar att coronan dör ut snart så att man kan träffa sina nära och kära igen!!!!

        Jag tror inte Corona försvinner förrän typ 2022. Jag hoppas såklart inte det, för vem fan mår bra utav det här liksom ? Men ja. Det är tufft, men håll i och håll ut. Har själv två gudbarn som jag inte har träffat på över ett år.

          På mitt jobb sa dom att Astra zeneka eller va det heter fått patent på covidvaccin, som håller på att testas nu. Om allt går som det ska är det färdigtestat tidigast mars/april, vilket betyder att riskgrupper och vårdpersonal kommer vara vaccinerade i november, 2021. Som allra allra tidigast, om att går precis som det ska. Vilket det ju aldrig gör år 2020.

            Japp det stämmer (jag jobbar med forskning på Astrazeneca).

        Man kan ju träffas, på säkra sätt?

          men i sverige är det inte säkert. o.O

            Jo, vi har det mkt bättre än många andra länder just nu.

              Beror mest på alla man inte testar alla som är sjuka.

      Min mormor. Som jag kunde ringa när jag var ledsen. Åka och krama om på helgerna. Skratta över gamla minnen.

        Så fin kommentar ❤️

        Åhhhh vad fint det lät❤

      90-talet.
      Sex.
      Att inte ha ont i ryggen när jag vaknar.
      Sorglöshet.

      Min mamma (död).

      Mamma och pappa. Men i helgen får jag träffa dom ?

      Kramar

      Glädje i livet…

      Det gamla Sverige. Mer behöver inte sägas.

        Istiden ja, det var gött!

      En trygg barndom.

    Jag skulle vilja ha åsikter och peppande ord… Jag och min kille har varit tillsammans i nästan två år. När vi dejtade kysste jag en annan kille på fyllan. Genast när det hände drog jag mig i från killen och sade att jag inte ville kyssa honom eller göra någo mer. Det hela slutade alltså bara med en kort kyss. Det här var tre veckor efter att jag och min kille hade träffats. Vi hade inte haft ”the talk” då ännu. Var jag otrogen? Borde jag berätta åt honom? Någon som varit i samma situation? Har inte tänkt på det här, tills för några dagar sen. Fick en helt otrolig ångest och känner mig som världens sämsta person som inte är värd min kille. 🙁

      Nej det behöver du ej berätta det och du behöver ej ha ångest. Absolut inte. Släpp det och ha en bra helg.

      Men nej inget att lägga någon energi på

      Varför ska du berätta något som hände för tre år sen som bara kommer skada er relation? Naturligtvis ska du inte säga något! Det är överspelat sen länge

      Men nej! Släpp det

      Ni var inte ihop då och det kommer inte bidra på nåt positivt sätt till er relation att ta upp det nu.

      Släpp det, ni var ju inte ens ihop.

        Men vi dejtade väldigt intensivt under de veckorna… Därför har jag så dåligt samvete. 🙁

          Du sårar honom säkert mer om du tar upp det nu än om du inte säger något. Vad ska han göra med den informationen? Du avbröt och ni var inte ihop ”på riktigt” och det är historia nu. Låt det vara bara, du var inte otrogen.

      Jag har varit i samma sits med gick hela vägen med andra killen. Till saken hör att vi varit sugna på varandra i flera år och tillfället dök upp då. Jag hade då dejtat min dåvarande pojkvän (man idag) i typ 1 månad. Inget ”the talk” heller. Jag berättade inget, och nu 7 år senare har jag ingen ångest över det alls. Berätta inte ✌?

      Människor som berättar sånt gör det av själviska anledningar. Du kommer få HONOM att må piss pga din dumhet. Släpp det och gå vidare. Det är en gråzon detta med otrohet innan ”the talk” men att ta upp det nu, flera år senare, leder inte till något bra. Du får ett lättat sinne men han kommer att tvivla på er relation, sluta lita på dig, ifrågasätta dina intentioner, tvivla på er relation osv.
      Så om du älskar honom, släpp det för evigt. Skulle någon påminna dig om den natten då blånekar du, det har aldrig hänt.

      Om han gjorde motsvarande grej vid motsvarande tidpunkt hade du velat veta det nu? Hade du tyckt att han borde ha ångest över det?

      Nej det var du inte. Släpp det och gå vidare. 🙂

      Fast min kille gjorde något liknande som jag fick reda på först flera år efteråt.. hade hellre fått reda på det tidigare ??‍♀️

      Åh jag är SÅ glad att inte se en enda kommentar som vill trycka till dig och ge dig ännu mer ångest, bara för sitt eget nöjes skull. Håller med alla ovanstående, det finns inget att berätta och du ÄR VISST värd din pojkvän♥️

      Åh herre..det har gått två år. Släpp det.

    en fråga till ofrivilligt barnlösa.

    min man och jag har bekanta som har ett par misslyckade ivf bakom sig.

    Jag önskar inget annat än att se dom bli föräldrar och funderar allvarligt på om jag kan hjälpa dem på någotvis, äggdonation, ev bära ett barn till dem ect.

    jag förstår samtidigt att det är super viktigt för kvinnan att bära sitt barn, vara med om graviditet och förlossningen. Jag vill liksom inte klampa in med min livmoder och bara ”häj häj här kommer jag med min dugliga kropp och ska fixa en unge åt er” (obs deras kroppar är på någotvis inte odugliga men jag hoppas att folk förstår vad jag menar här utan att hänga upp sig på uttryck i min text)

    hur lägger jag fram detta förslaget för dem utan att trampa någon på tårna? hur hade du som ofrivilligt barnlös kännt inför ett sådant erbjudande? hur hade det kännts med äggdonation från någon du känner vs någon okänd? kan tilläggas att jag inte är så jätte nära med kvinnan i detta förhållande utan mer nära mannen då vi kännt honom längst.

      Om du bär deras barn i din kropp kommer du aldrig kunna släppa det. Förstå att ge bort din bebis och sedan se dom uppfostra oxu pussa det etc. Du kommer vilja lägga dig i mm och er vänskap förstöras. Hårda sanningen.

        Det är ju inte TS barn. Hon lånae ur sin livmoder, vilket är fantastiskt generöst. Om man inte kan förstå att man hjälper ett annat par att få sitt barn, då tänker man nog inte ens tanken att göra det.

          Det är inte lagligt i Sverige så det är hennes barn. Man kan inte låna ut sin livmoder

            Det är inte lagligt att mörda folk heller.

              Va?

          20:39, har du sett handmaids tale?

          Fast typ all forskning visar också det som Hon med den där tröjan skriver.

      Hade föredragit någon främmande om jag ska vara ärlig

      Surrogatmödraskap är inte tillåtet inom den svenska sjukvården om ni bor i Sverige dvs

      Som någon mer skrev så hade jag nog också föredragit en främmande person i ett sånt läge. Men med det sagt så kan du ju alltid fråga om det finns något du kan göra för dem, utan att säga just ”tja jag kan föda er unge”..

      Det funkar inte så med äggdonation i Sverige. Du kan stötta ett par i äggdonation men de går inte ditt ägg. Det blir nån treparts lösning.

        Jo det funkar visst. Dock måste man bli donator åt fler, tyvärr. Likadant med spermadonator. Jag kan få min vän att vara donator. Men om han uppfyller kraven så måste han donera till fler (kommer inte ihåg antalet nu).

      Låt dom komma till dig

        Men helt ärligt, om ngn av era vänner hade frågat om du kunde föda deras barn(!?), hur hade ni reagerat? Den fräckheten hade tagit död på vänskapen enligt mig. Att föda barn är bland det mest riskfyllda man kan göra i Sverige som kvinna

          Va? Varför då? Utan att googla statistik så känns Svensk sjukvård (speciellt förlossningen) som en av världens absolut bästa! Jag hade en drömförlossning rent vårdmässigt (hade en mardröm ur ett smärtperspektiv). De kramade, klappade, lyssnade, vårdade, matade, guidade, peppade, och hjälpte mig (och alla andra jag känner som fött här). I mitt hemland blir kvinnor ibland verbalt misshandlade ”men krysta nu, kan sitta på en k*k då kan du också krysta!!!”

            Ja varför då? Därför att det fortfarande dör massa kvinnor vis förlossningar idag. Läs på om surrogatmamma och se vilka hemska biverkningar de som blivit tvingade till att vara det har (de som lever vill säga)

            Vilket land???

            Även om en förkrossande majoritet överlever sin förlossning har väl i princip alla kvinnor problem under och efter graviditet i varierande omfattning. Vissa kräks jättemycket, andra får foglossning och måste sjukskrivas i sex månader. Vissa spricker mycket vid förlossning, vissa får inkontinensbesvär, några får framkalla, andra får hemorrojder och måste skrika sig igenom varje toalettbesök under en lång eller kort period framöver. Det kan ju vara värt om man får ett efterlängtat barn men det är ingen liten tjänst man ber om.

            Allt detta plus att sätta vänskapsrelationen på spel, vad händer om den gravida ångrar sig, vill göra abort, får missfall, röker under graviditeten, vill ha kvar barnet efter förlossning? Det är risky business.

              Det går aldrig att veta innan hur nästa graviditet och förlossning blir även efter en *drömförlossning*, finns liksom inga som helst garantier.

      Jag skulle nog väntat. Ett par misslyckade försök är inte mycket. De hoppas antagligen mkt fortfarande. Och mkt möjligt att det kommer gå för dem. Om de börjar prata om andra sätt alternativt att ivf:en inte är värd att försökas med igen så kan du möjligen lägga fram det.

      Gör det inte. Jag förstår att du vill hjälpa, men det där är känsligt. Visa att du finns där för dem och så får de komma till dig om de känner att de vill det.

        Det är völ ännu känsligare för dom att fråga, tror inte det sker

      Ofrivilligt barnlös här!

      En av mina bästa vänner hatar verkligen att vara gravid. Men när jag berättade om allt som hänt (mängder med sjukhusbesök osv) och att domen var att jag aldrig kommer kunna få barn – så sa hon i princip rätt ut ”Fy fan va orättvist livet är. Jag hjälper dig på alla sätt jag kan. Jag är till och med villig att bära samt donera både ägg och spermie”. Hon sa det som tröst och LITE skämtsamt, men så pratade vi om det och både hon och hennes man är supervilliga att hjälpa mig.

      Så beroende på er relation. Ta upp det om ni pratar om det. MEN om de inte pratar om sin barnlöshet själva, så ta inte upp det. Det gör redan så ont i en.

      Men är ni bara bekanta och inte har nån bra relation så, så tycker jag inte att du ska ta upp det alls. Min vän är som sagt en bästa vän, men hade en bekant sagt ngt liknande hade jag tyckt det kändes väldigt märkligt.

      Kolla dokumentären eggsploitation först. Finns kvinnor som blivit jättesjuka eller dött av att donera ägg.

        Alltså, det är ju som att göra IVF.. I Sverige är man sjukt försiktiga för att inte överstimulera, riktig överstimulering utan graviditet är extreeemt ovanligt.

      Är inte själv barnlös men tror de allra flesta hellre skulle föredra en okänd äggdonator, minskar risken för att det skulle bli konstigt. Om du verkligen är 100% att du kan tänka dig att vara surrogat så skulle jag inte sätta mig ner och ha något djupt samtal om det utan bara säga att ”skulle det vara så, så kan jag bära ert barn, låt mig veta om det blir aktuellt” och visa att du menar det. Det måste ju ändå komma från den som erbjuder sig. Men hur det skulle funka i praktiken är väl det svåra och se verkligen till att du inser vad det innebär.

      https://www-stage.allas.se/?p=286395

      Läste denna artikel här om dagen. Reglerna går uppenbarligen att kringgå. Lättare om det är den biologiska pappan också. Man skriver väl på faderskapet, ger över vårdnaden och sen om ha är gift med sin partner kan hon adoptera utan större problem.

      Men jag tror kanske sällan folk som bara gjort ett par IVF är intresserade. De vill nog fortsätta försöka. Om de berättar för dig att de behöver en äggdonator kan du väl erbjuda dig.

      Tänker att det finns många anledningar till varför det kan bli aktuellt med ivf, och det ser väldigt olika ut från par till par. Intw alls säkert att äggdonation är vad de behöver för ökade chanser, inte heller surrogat. Det kanske är mannens spermier som är svaga, och då hjälper ju både de alternativen föga.

      Jag har gjort ivf. Hade aldrig kunnat tänka mig varken äggdination eller surrogat för det. Känns i min värld som andra saker, och ytterligare väldigt stora steg. Så man kan inte ta för givet att bara för att de vill ha medicinsk hjälp med sin befruktning, att de är öppna för ”vad som helst”.

      Bor ni i Sverige är surtogatmödraskap olagligt. Om du vill donera ägg så får de inte dina ägg utan någon annans, och någon annan får dina ägg. Jag vet inte om du har barn innan, men om du har det och vet hur starka känslor man kan få för barnet, vad skulle hända med dig och era vänner om du ångrar dig och inte vill lämna ifrån dig barnet? Det skulle krossa dem eller dig.

        Sprid inte osanning.

      Gör du det för din egen egoistiska skull, att du vill ha fler barn via henne? Inte ok isåfall. Tror inte att någon skulle vilja ha det arrangemanget, och ja, du riskerar att klampa in, så ”hjälp” inte på det sättet utan stötta, om du verkligen bryr dig, istället tex ekonomiskt så att de kan åka utomlands och göra de behandlingar som krävs för det finns många alternativ utomlands. Men dyrt, så erbjud pengar som lån eller gåva till din vän om du verkligen vill hjälpa,

      Säg det bara rätt ut.” Jag är så ledsen för er skull, jag skulle mer än gärna bära ert barn om det är möjligt. Vi kan åka utomlands tillsammans om det krävs etc.” Påminn/säg det igen efter ett tag så kanske vännen har hunnit tänka igenom det och förstår att du menar allvar. Min bästa vän sa detta till mig och det är och kommer alltid vara det finaste någon någonsin sagt till mig!

      Vet du vad deras fertilitesproblem är? Skulle ÄD hjälpa? Om du var surrogat med hennes egna ägg, varför kan hon inte bära själv(finns absolut fall där det inte går,menar mest – skulle det ens hjälpa, om vi bortser från att det är olagligt)? Jag förstår att du menar väl men jag hade känt mig lite typ, obekväm, om nån jag inte var typ, syster eller bästis med, hade erbjudit sig, framförallt då ÄD eller surrogat inte nödvändigtvis är lösningen till allt.

      Plus två IVFer är inte många, kan ta läkarna tid att hitta rätt behandling etc.

      ”klampa in med min livmoder” skrattade rakt ut åt det ? har inga direkta råd att ge men ville bara säga att du verkar vara en fin person ♥️

      Vet du hur mycket skada kroppen tar av en graviditet? Hur jobbigt det är att vara gravid? Hur stor risk det är att genomgå en förlossning? Hur mycket man knyter an till det lilla barnet som sparkar i ens mage? Det finns en anledning till att surrogatmödraskap är olagligt i Sverige.

        vet du att dina upplevelser av graviditet och förlossningen inte speglar alla andras upplevelser?

      Vill bara säga att du verkar vara en så himla fin person.

        Det tycker inte jag. Jag skulle tycka det var obehagligt om någon vän klampade in så, det kommer garanterat bli trassliga relationer och jag skulle bli misstänksam att hon gjorde det av egoistiska skäl, att få ett barn till som någon annan tar hand om. Speciellt om man verkar så angelägen och desperat att erbjuda sig om jag inte ens efterfrågat det. Vill hon vara schysst, erbjud ekonomisk hjälp. Det kan hjälpa på riktigt, utländska kliniker kan vara mycket dyra.

      En familjevän till mig lever i ett samkönat förhållande och blev erbjuden av en nära vän att få ett barn ”via” henne. Dealen var från början att barnet skulle bli helt och hållet parets, hon skulle bara vara ”kuvös”, men under graviditeten och förlossningen skapades det såklart ett band mellan modern och barnet och idag har de två hushållen delad vårdnad och varannan vecka-uppdelning. Inte som det var tänkt, riktigt.

    Hur länge ska man jobba alltså hur många timmar varje månad måste man jobba för att kunna få a-kassa?

      Står på a-kassans hemsida. 6 månader under senaste året. Kan vara några ändringar i och med att det är coronatider.

    Tjejer, vem är ert onani objekt? Har ingen att tänka på när jag gör det men söker febrilt på nätet efter ngn att tänka på

      Carlos i cable girls :PPPP

      Harry styles

      Är hetero men tänder typ bara på tjejer när jag onanerar ? megan rain är sjukt snygg

        Då är du nog inte hetero

          Inte? Trodde det var normalt… vem tänder på en kuk? ?

      JYP

        Det finska ishockeylaget?

        Park Jinyoung alltså, ägaren av Kpop-bolaget JYP? Ok…..

      til lindeman

      Min älskare

        Fräscht.

      Shawn Mendez?

      Min psykolog …

    Jag bryr mig inte ett dugg om vad för hudfärg någon har så länge som företaget är bra!

      Och är företaget skit så bryr jag mig inte heller om hudfärgen på ägaren.

    Varför är alla arbetare på ZARA så dryga och nonchalanta? Inte första gången man hör. Inte bara i Sverige men i vissa länder med. Finns ingen som är trevlig.. kanske 1 om man har tur. .. vad har de för arbetsvillkor? Hur orkar man ens arbeta i sån miljö? Hade hellre jobbat som städare än på Zara.

      finns verkligen inga värre.. eller mango på mall of scandinavia, herregud!!

      Har hört att de har usla arbetsvillkor så kanske därför de är så jädra sura

      Jag har också tänkt på detta. Jag har bott i Oslo, Stockholm och Köpenhamn och alla är bara sura där. De ler inte mot kunder inte mot sina kollegor. Varför är de så arga?

        Tror inte att de är arga utan mer neutrala bara.

        Har jobbat på mango och ledningen samt kraven är usla! Thats why.

          Hehe Karen i mig tänker ”jaha, men man får minsann inte vara otrevlig mot _mig_ för det”, men å andra sidan kan jag nog överleva ett surt butiksbiträde ?
          Tråkigt för er att behöva jobba i den arbetsmiljön. Hoppas du lämnat det jobbet bakom dig och har något bättre idag! ?

      Tror det var ett UG avsnitt om hur Zara sätter det i system att mobba sina anställda. Förstår att de blir sura.

      Jag har aldrig jobbat på zara själv men min förra chef var där i 10 (!) år. Hon berättade för mig att dom behandlar sina anställda som skit och att det är satt i system. Tex när dom vill bli av med någon, vilken som helst till och med en chef så mobbar dom ut den personen. Dom kör med extrema härskartekniker och bryter ner sin personal. Min förra chef fick gå i terapi efter sina år på zara.

        Fast vadå!? Att man har en dålig chef ger en inte rätt att vara otrevlig mot folk. Det är ju inte kundernas fel att din chef suger

      Har bara jobbat en kort tid på zara (wonder why….) men lite kort: kände mig alltid övervakad och som att jag gjorde fel och då uppmärksammades det, väldigt hierarkiskt, det kom dit chefer från typ Spanien och gick runt i butik och tittade så att allt var perfekt och kände mig typ som en.. kackerlacka?, alla säljare hade ett litet omklädningsrum men managers hade ett eget större, behövde jag kissa fick jag ta minuter från min rast till det, fick inte göra returer själv utan behövde ropa på managers, instruerade att neka ALLA reklamationer (så pinsamt), Gud kan forrrsätta i evighet haha..

      Mango och Zara är verkligen värst. Inte bara i Sverige.

    Fick missed abortion i veckan..imorse kom allt ut..maken är inte stöttande..ingen kram eller ngt..frågar typ bara hur gick det hos läkaren men inget mer…vill inte heller berätta om detaljer om det inte efterfrågas..gyn ”drog ut” resterna och det gjorde svinont..sen släppte den fysiska smärtan..tacksam för hjälpen men besviken över att maken arbetar extra idag och fortfarande inte kommit hem.. tacksam över de 2 barnen jag har såklart men förbannad på pappan

      KRAM ❤️

      Usch vad jobbigt. Först den hemska upplevelsen och sen ingen empati. Skickar empati via mobilen ❤️

        Tack❤️❤️❤️❤️

          Råkade bli anonym

      Meh, vad är anledningen till att karlslok en inte han stöttande? Jag hade frågat hur det kommer sig att han inte är mer involverad och intresserad över hur du mår! Det du har gått igenom är ingen dans på rosor! Du behöver stöd, en kram och att han visar att han bryr sig! Säg det till han! Gå rakt på sak! Skicka sms att han köper en chokladask till dig! Vissa karlar behöver tydliga instruktioner! ? Lycka till och kräv att han ska bry sig om det, det är det minsta han kan göra!

        Tack ? ska ifrågasätta beteendet nu när han kommer.

      Låter som att det är dags att göra slut

        Tanken har slagit mig flera ggr denna veckan..

      ❤ beklagar din upplevelse

        Tack??

      all styrka till dig!

      En tanke från en hoppypsykolog qåhär en fredagskväll…
      när man går igenom en kris är det inte ovanligt att man initialt fjärmar sig från sin partner. Det är för jobbiga känslor, man vet kanske inte hur man ska hantera det. Rädd för att göra fel, osv.
      Börja med att försöka prata med varandra. Förklara hur du upplevt veckan, vad du känt och vad du saknat. Öppna upp för honom att också sätta ord på detta – som ändå rimligtvis borde vara kämpigt även för honom, om än inte på samma hemska sätt som dig såklart!.

      Hoppas ni kanske kan få ett bra prat och komma närmre varandra ❤

      Var rak, hård och ärlig mot honom exakt vad du känner och att du är besviken på honom.

      Beklagar! Ta hand om dig.

      Du måste tala allvar med pappan. Hade min man gjort så vet jag inte om jag hade kunnat förlåta honom.
      Har du någon vän du kan ta stöd av? Jag beklagar ❤️

      Idiot.

    Är det bara jag som mår SUPER ILLA när jag äter chips? Någon mer?

      Jag också, tyvärr. Mår jätteilla dagen efter.

        Om jag äter för mycket chips så hamnar min mage i olag dagen efter.

          För mig är ”för mycket” typ mer än 5 st ? är så med godis också min mage hatar det.

      Japp! Chips har jag inte ätit på en ca 5 år nu.. Mår verkligen helt värdelöst av chips.

      Tror kroppen hanterar glass bättre och det är ju godare 😉

        Håller med! Glass är det bästa som hänt munnen sen kyssen uppfanns!

          Men gud vilken tacky mening!

      Nä. Älskar chips och skulle kunna leva på det. Mår aldrig så bra som med en chipspåse på magen ???

    Skrev detta i förra ÖS men det fastnade länge i modd, och vill gärna ha fler svar så postar igen, hoppas det är ok.

    Hur faan blir man en trygg och stabil person? Jag rodnar och skäms över mig själv, kroppen gör det automatiskt och jag kan inte styra det! Vill inte vara den här nervösa personen som inte kan säga något inför en grupp utan att rodna, det är hemskt och det leder till ett fruktansvärt självhat. Har provat betablockare vilket i princip inte funkar. Vad ska jag göra? Jag är 25, jag har alltså passerat åldern då det var ok att vara sådär tonårsnervös…Snälla är det någon som känner igen sig eller har tips?

      Jag har samma problem men att jag skakar, får vallningar och får hjärtklappning bland människor. Har precis börjat med ssri medicin och hoppas det hjälper. Går till psykolog men känner inte att jag får så mkt hjälp tyvärr. Men kanske något för dig också med ssri?

        Prova en annan psykolog.

        ssri är psykiatrins alvedon, de tror att det kan bota allt!?

      Jag har samma problem och har tyvärr inte hittat något som hjälper än så jag har inte några bra råd att ge just nu. Men själv håller jag på och experimenterar med olika kosttillskott, det sägs att till exempel vissa näringsbrister kan orsaka nervositet och social fobi och i mitt fall så tror jag att det är någon sådan obalans som är orsaken.

      Lider med dig och hoppas att du hittar något snart som hjälper. Vill att du ska veta att du i alla fall inte är ensam om att känna som du gör.

        Jag har också samma problem. Blir röd så fort jag ska prata. Har precis börjat med eucerin anti redness och tycker att det hjälper lite.

        Var har du läst detta om näringsbrister någonstans? Tack för ditt svar <3

          Jag vet inte om det är bevisat egentligen men det sägs att vissa blir hjälpta av magnesium till exempel. Vet inte riktigt vad jag ska tro men känner att jag inte har något att förlora på att testa. Skulle råda dig att googla och läsa om andras erfarenheter, om du söker på engelska på till exempel social anxiety så får du många fler träffar. Oavsett vilken väg du väljer att gå så hoppas jag att du hittar något som hjälper. Ge aldrig upp. Kram till dig!

      Öva, öva, öva!
      Du behöver ju inte kasta dig direkt in i att hålla stora presentationer utan börja smått. Fråga frågor (på jobbet, i butiker, skolan eller likn), öva först på vardagskommunikation. När du ska hålla presentationer så förbered, skriv manus, övningstala innan. Kom ihåg! I de allra flesta fall märker BARA du att du är nervös!

      Jag tror att det blir bättre om du övar. Kan du utsätta dig själv lite i taget tills obehaget går över?

        Alltså jag träffar människor regelbundet och har gjort i hela mitt liv. Har sedan 11-12 års ålder bara haft extremt svårt att prata i grupp och inför folk. Har tvingats göra det många gånger i skolan, och på släktträffar osv men det blir aldrig bättre. Har ju varit likadant i över 10 år nu. Har testat SSRI också och märkte ingen förbättring tyvärr…känns bara som att jag måste leva såhär resten av mitt liv. Typ som att vara fast i en kropp som bara sviker mig gång på gång :/

          För mig blev det bättre av att gå med i en teatergrupp. Vet att det låter som tortyr, och det var ju jättejobbigt första gången, men det blev faktiskt roligt efter ett tag och jag kunde till och med stå på scen.

            + Betablockerare hjälper också.

          Jag håller med om att det inte blir bättre av att öva, den som påstår det är nog inte själv drabbad. Jag är vuxen nu men har haft problem så länge jag kan minnas och under hela min skolgång så träffade jag mängder med människor varje dag men det blev inte bättre av det. Ge inte upp. Jag har läst att det är bevisat att vi med social fobi har en obalans i hjärnan, vi har tydligen bland annat förhöjda nivåer av serotonin. Det måste bero på något tänker jag och man måste kunna åtgärda det på något sätt. Jag tänker inte ge upp jag hoppas att du inte gör det heller, man får nog testa sig fram helt enkelt.

            Brukar vara att man övar ”för svårt” – t ex tycker man det är jobbigt att t ex gå på sociala tillställningar utan att känna någon och tvingar sig själv till det, tycker det är outhärdligt och går hem – så blir det en flykt, kanske man sen tackar nej till allt, eller sitter med mobilen för att klara av kvällen (säkerhetsbeteenden). Istället kan man med kbt få stöd att börja gradvis att exponera sig i jobbiga situationer, med den pushningen som behövs att göra det lite lite jobbigare varje gång!

              Det beror nog på hur allvarliga ens besvär är. När jag i skolan till exempel så träffade jag människor varje dag, det var liksom inget som gick att undvika. Så jag övade mig varje dag men gick ändå runt och kände mig nervös och enormt stressad hela tiden, hela dagarna. Det blev inte bättre med tiden.

      Har inget Quick fix men har själv haft mkt problem med att jag väldigt lätt rodnar oavsett om jag blivit generad eller bara lite obekväm. Det ända som faktiskt hjälpt är att acceptera och utsätta mig för obekväma situationer och inte försöka slippa undan sådana situationer. Har haft ett jobb där jag har varit tvungen att prat en hel del framför större grupp kollegor vilket tvingat mig att öva på situationer där man blir obekväm. Är 28 och pluggar till lärare nu kan nu utan problem tala inför olika sorters grupper av människor.
      Jag tänker såhär att de flesta människor har vissa beteende som alltid kommer när de är obekväma/nervösa. Kan va att talet ändras, vissa rörelser med exempelvis med händerna förändrad hållning, tvångsmässiga skratt/skämt osv. Bryr du dig om sånt? Sen har jag märkt att de flesta VUXNA inte bryr sig om man rodnar sålänge man inte gör någon stor grej av det själv. Känner du att det kommer -kör på bara och låtsas som inget.

      Har själv lidit av det. Fattar nu i efterhand att det nog var dåligt självförtoende. Nu bryr jag mig inte alls vad folk tror/tycker eller om jag ”gör sämre ifrån mig”. Blir aldrig röd i ansiktet knappt numera. Är man lite skojig med så underlättar det. Mvh föredetta tomaten.

      Finns hjälp att få! Sök vårdcentral för bedömning av social fobi och remiss för KBT på högkostnadsskyddet (om du inte vill betala själv)! Gjorde själv KBT på internet, och blev sjuk skillnad! Ett nytt liv! Man behöver trappa upp de jobbiga situationerna gradvis och ”omprogrammera” sina negativa tankar och beteende. Om du bor i Stockholm och är motiverad så kolla upp Internetpsykiatri! Finns inga vetenskapliga belägg för att kost hjälper mot social fobi.

        Tack snälla, bor inte i stockholm men kbt via internet låter som att det kan vara värt att prova.

    SNÄLLA SNÄLLA SNÄLLA kan ni ge tips på komedi filmer? Mår super dåligt och vill inte vara deppig. ?????

      Honest Candidate och Kidnapping Granny K

      Jag tycker den gamla, men helt klart underskattade filmen Ratrace är väldigt rolig.
      Filmen Good boys från förra året är också kul!

      Jag hoppas du kan skingra tankarna med roliga filmer och att du snart mår bättre ?

      Ingen renodlad komedi men The Big Lebowski är min återkommande feel good film. Annars som rena komedier så Superbad, Dum & Dummare, Step brothers, Anchorman.

      Lottomiljonären (originaltitel: Waking Ned)

      Kolla svt play, Friday night dinner om du gillar brittiska serier. Annars kolla på knasiga djur på Youtube.

      En film som ingen kan bli upprörd över men går att skratta till om man sett flera Bond och liknande filmer och gillar att driva med dem.

      Get smart

      https://m.imdb.com/title/tt0425061/

      Hoppas imorgon är en bättre dag. ?

      Lurd of the Reigns på youtube 🙂

      Horrible bosses.

      Bridesmaids

      Inte en film men Derry girls får mig alltid på bra humör

      Jag kollade lite gamla Jönssonligan häromdagen 🙂

      1. Wild Tales (finns att streama gratis på Cineasterna om ditt bibliotek är kopplat där)
      https://m.imdb.com/title/tt3011894/?ref_=nv_sr_srsg_0

      2. Kejsarens nya stil är en av de bästa Disneyfilmerna i mitt tycke och kan ses om och om igen ?

      3. Skenbart (typisk Robert Gustafsson-humor, han själv medverkar)
      https://m.imdb.com/title/tt0365763/?ref_=nv_sr_srsg_0

      4. Mean Girls

      5. C’est la vie! (Cineasterna igen)
      https://m.imdb.com/title/tt5699154/?ref_=nv_sr_srsg_0

      6. Paddington 1 & 2
      Mysiga, fina och roliga familjefilm. Älskar dessa, mår alltid bra efteråt

      Vuxna människor, dum och dummare, solsidan (värd att se om i all evighet), lite som du på SVT play.

    Har fått en knöl över bröstet typ där det tar slut och nästan i mitten,.. vet inte om de e finne eller cancerknöl, upptäckte den för 2-3 dagar sen, trycker jag gör det ont och kommer vätskeblandat blod… kommer inget var. Vet ej hur länge jag haft. Kanske 2 cm omkrets. Ska jag kolla upp detta på en gång eller vänta ut och se om de e en finne?

      Du ska kolla upp det. Har du ammat? Kan vara bröstböld. Då behöver du få medicin samt ev ta bort den. Få bröstcancer gör ont men vissa gör det så ring och boka tid ❤️

      Jag hade exakt likadant och det var en böld. Kommer det ut vätska så är det oftast det och inget annat har jag läst. Men gå till doktorn och kolla för säkerhets skull, det gjorde jag.

    Hur ofta handlar ni på SHEIN?!
    Frågar bara er som gör det. Vad tycker ni om kläderna , är det verkligen billigt jämfört med andra sidor?

      Handlat två gånger och vet inte om jag tänker göra det igen.

      Du får väl vad du betalar för.. gäller att kolla vilka material de är gjorda i. Köpte några T-shirt som verkar vara okej kvalitet

      Köpte ett par träningstights och seamless trosor, jättebra kvalite!
      Köpte även en sportbh men paddsen syns otroligt mkt men den är väldigt skön så ska man bara ha den under så är den ok
      Har även en top och byxa som är i samma mönster, skitsnygg till fest!

      Kolla recensioner och bilder. Köper inte något om folk inte har lagt ut någon info om produkten

      Har även en jacka därifrån som jag har fått och får jämnt komplimanger för den

    Låter som en utmärkt idé, Stina. Fixar du det? På så sätt kan vi som är motståndare till dagens invandringspolitik bojkotta alla företag med ägare från länder där man inte åker skidor.

      Varför skulle ni göra det? Har skidkunskaperna något med matlagningskunskaperna att göra?

        Nu fattar jag varför jag inte kan laga mat… jag måste börja med skidåkning först. Logiskt.

      Du äter inte pizza alltså ?

        Äter mest Swix blå, sköljer ner med lite fluorspray – hra itne tgit någno skDa!

        Finns svenskägda pizzerior.

        Hört talas om de Italienska Alperna?

          Ja för det kryllar ju av pizzerior i sverige som ägs av italienare.

      Rasisttäta Skåne är ju tex en strålande skid-’nation’!

        ? på dig

        Stolt skåning och icke-rasist

          Det står rasisttäta, inte att alla är rasister. Herregud.

        Välkänt fenomen. Kraftigt mångkulturella områden lider mer av rasism.

          Kom igen, hur mångkulturellt kan det vara i Hörby?
          Det känns som att det är byn för inavel nummer 1

            Nä, inavel är relativt ovanligt i Europa , tvivlar på att Hörby skulle vara en outlier i den statistiken. Däremot vet man att områden i Afrika där helt olika stammar blandats på grund av kolonialismens nya gränsdragningar, lätt blir konfliktfyllda. Detsamma i både Sydvästra Asien och östra Asien. Mångkultur leder till konflikter.

    Jag ser inget direkt skäl till att jag särskilt borde stötta företagare av en viss härkomst, så jag ser inte poängen med en sådan tjänst.

      De har varit diskriminerade i flera hundra år och inte haft möjlighet till att få lika framgångsrika företag som vita och förtjänar därför den möjligheten. Så även om du ”inte ser ngt skäl till en sån tjänst” så bidrar du till strukturell rasism genom att fortsätta endast låta de redan rika företagen sälja mer

        Ja, då får jag väl göra det…

        Det bisarra är att man inte längre kan skilja på satir och brinnande galenskap.

          Fast det här är väl ändå satir. Samma person som för ett par veckor sedan lusade ned kommentarsfältet med manshat typ. Någon som tycker att det är roligt för att man tror att man upprör människor.

        Är det någon som bidrar till rasism så är det såna som du Stina. Börjar bli jävligt trött på personer som ska föra vår kamp eller vafan ni tror att ni håller på med, jag vill inte bli indelad i något ”tyck-synd-om-fack” bara för att jag inte är vit. Jag vill inte bli indelad i något fack överhuvudtaget p.g.a. min hudfärg, sluta kalla oss för POC och kalla oss för människor istället.

          Louder for the people in the back!!!??????

          Det är skönt att du kan känna så men för väldigt många poc är verkligheten ngn annat. Och det är för de utsatta som jag kämpar för. Läs blmsweden på Instagram ex, eller de som var utsatta för rasism i SR så sent som i tidningen idag

            ?

              Konstruktivt. Verkligen.

                Allt som behövs dock.

            Det är så klart inte acceptabelt att utsätta någon för rasism. Och vi ska synliggöra och förändra strukturer med inbyggd rasism. Men att föra register med näringsidkare utifrån hudfärg låter lite som apartheid för mig. Det delar in människor i fack och kan, som någon påpekar lite högre upp, användas i rakt motsatt syfte ?

            white savior ???

          Idag kan alla vara rasister! Det räcker med att använda fillers!

        Men är du igång igen Stina? För visst var det du som tidigare tyckte att brun utan sol var rasistiskt?

          Jag tror också det. Och om man sammanfattar det hela;

          – människor med en annan hudfärg än vit är ”de” och klumpas ihop som ”poc”. I motsats till den vita normen då. För vita kallas väl inte pwc (people without color) i det här sammanhanget.

          – Vita människor får inte efterlikna poc. Inte ens vad gäller sådant som anses vackert och eftersträvansvärt.

          – vi ska föra register över näringsidkare utifrån hudfärg.

          Det låter bekant och som att det har testats på andra platser och under andra tider, här i vår värld ?

        Har det funnits svarta i Sverige så länge?

    Om man har ägglossning på en söndag.
    När bör man ha sex för största chans för barn?
    Är det bättre på fredag lr tisdag?

      Tror de rekomederae dig att ha sex hela veckan då

      Fredag, söndag OCH tisdag ?

      Fredag. Om ägglossning verkligen sker på söndag är det försent på tisdag.

      Hur orkar ni hålla koll sådär? Inte konstigt att det tar lång tid för vissa som tror de kommer matcha in genom att ligga 1 gång per ägglossning. När jag och min man försökte skaffa barn kollade jag när jag hade min ägglossning så hade vi sex några dar innan + fram tills nästa mens i princip (minst varannan dag). Gravid direkt.

        De kanske bara har fredag eller tisdag på sig på grund av jobb eller annat

          Ok, det köper jag. Tyckte mest TS lät som att ”jag vill inte ha sex 2 ggr så för att slippa, vilken av dagarna är störst chans”.

            What’s it to you?

            Nej jag ville öka chanserna för barn och har inte hela veckan tyvärr att sexa på.

            Ja jag orkar planera äl efter sex.

        Oj, tänk om det vore så lätt ..

        Jag blev gravid på ett försök vid ett tillfälle runt ägglossning.

        Har haft stenkoll på min cykel i fyra år utan att bli gravid med aktivt sexliv. Vi bestämde att vi ville ha barn, synkade sex med ägglossning. Blev gravid på första försöket. Hann inte ligga mer efter det, min man skulle på tjänstresa bara dagen efter. Så det går att göra som ts.

          Åh tack för ditt svar ?.

        Du kan ju komma tillbaka när du försökt i 18 månader utan plus.

          Men käft!!!

        Jag tycker att man ska ha sex när man känner för det! Oavsett om man planerar barn eller inte.. Däremot tycker jag att du har en dålig överlägsen attityd som tror att ditt sätt passar alla. Det tar lång tid för vissa pga ålder, hälsa, dna, levnadsvanor, situation etc. Det hade du vetat om du var över 25, dvs vuxen. Ps, man kan bara bli gravid ca 2 dagar efter ägglossning, sen måste man vänta till nästa.

          Eller hur! Mitt svar: ligg så ofta ni är sugna på att ligga! Jag skulle bli tokigt stressad av ett liggschema med min kille. Sen om ni ligger oskyddat så blir väl ett barn till så småningom.

      Hade sagt lördag o måndag morgon. Vi har sex på kvällen dagen innan o morgonen dagen efter. Jag blev gravid direkt.

        *hade

        Tack för ditt svar ?

      Inte så noga med exakt dag, ha sex varannan dag runt ägglossningen för bästa resultat och minst räknande.

      Torsdag, fredag, lördag, söndag, måndag tisdag! Spermier kan ju leva rätt länge de envisaste så börja hellre lite tidigare och fortsätt nån dag senare!??‍♀️ Vår flicka blev till 3 dagar innan ägglossning ?

      Ligg när flytningarna rinner som mest, då blire ungar

      fredag! spermier lever länge. Tisdag kan det vara för sent.
      Jag var 21 när jag blev gravid med första, då hade jag sex på ägglossningsdagen. Det blev en pojke. Andra barnet vid 25, då hade jag sex 2-3 dagar innan ÄL, fick en flicka. Så skrönan om att sex på ÄL = pojke, och sex innan = flicka stämde på för mig just btw 😀

    Hur mycket brukar ni betala hos frisören för att klippa håret endast? Hur ofta klipper ni er?

      Mellan 300 och 500 kronor. Har pixiecut, så klipper mig hyfsat ofta. Varannan månad kanske. Mer sällan när jag är fattig 😛

      150 kronor svart. Klart värt.

      Klipper mig utomlands (från Sydeuropa) när jag är på besök. Kostar runt 60kr för långt hår (toppar och formar håret) hos duktig frisör 🙂 ??

      590 ungefär.

        Ungefär ;D

      550kr hos bästa 25 kvadrat på Regeringsgatan i Stockholm! Behöver ni en frisör med det lilla extra så är det dit ni ska gå!

      +-300

      400. 2 ggr om året

      520kr för bara klipp, men gillar att experimentera med håret så det blir lite annat också. Brukar fixa håret typ fyra gånger om året och det kan bli allt från 520kr till 2500kr (detta är dock inte salong i stor stad).

      Gratis (känner en frisör)
      Innan kanske 1020kr/år för klippning och att slinga håret kostar kanske 200-2500kr

        Vad fattigt att du inte ger ngt tillbaka överhuvudtaget även om du känner personen.

    I USA kan man hålla koll på det här genom att medborgarna är tvungna att registrera sitt ursprung. Dvs kaukasisk, hispanic, asiatisk osv.

    Vi i övriga västvärlden gjorde oss av med sådan registrering efter andra värdskriget.

      Okej men du kan väl hålla med om att det vore lättare att stödja företag som ägs av poc om de fanns en sådan app. Tacobar ägs t ex av en vit person men de kanske man inte tror

        Tack för info. Ska äta där oftare nu.

          Gillar du överprisad fultacos?

        Nej, det ökar bara segrationen och förstärker känslan av vi/dem. Varför inte bara stödja de som är bra istället för att gå efter hudfärg?
        Jag tycker fortfarande att det låter alldeles för mycket som 30-talets Tyskland.

        Visst vore det lättare och det vore även lättare för folk som inte vill stötta poc att göra det. Kartlägga folk efter etnicitet har gjorts många gånger i världen och det har ju inte varit så värst lyckat faktiskt. Jag vill stötta företag som inte fifflar, som har bra villkor för sin personal, bra produkter och bra service. Ägarens etnicitet skiter jag fullständigt i.

        Jo vafan Taco Bar, finns inget svennigare

        Tacobar ägs av sveriges största företag av snabbmatsrestauranger.

        Va!!? Är det inte en liten fet mexican som äger det?? Men snälla säg att i allafall alla pizzabagare heter Mario o kommer från Napoli… Min världsbild

          Vad har småväxta, stadiga mexikaner gjort dig?

      Det stämmer dock inte. Bor i England och när man söker jobb frågar de vilken sexuell läggning man har, religion och även om man är vit/svart/asiatisk osv.. helt sjukt i min mening

    Hur kan något företag godkänna samarbeten med Gabriella joss? Tycker hon gör dem så fruktansvärt dåliga, hon står superlångt ifrån kameran så man knappt ser sakerna hon visar eller hör vad hon säger. Och Bubbleroomsamarbetet hon har ute nu på storys, där är hon så livrädd för att råka visa sitt ansikte så hon vinklar kameran mer mot väggen än på att faktiskt visa kläderna hon ska göra reklam för. Förstår inte hur hon kan få betalt för så dåligt genomförda samarbeten, speciellt som det ju inte är så hög nivå på att stå och prata i en spegel från första början…

      varför är hon nojjig över sitt ansikte

        Märkte också att hon aldrig visar närbild på ansiktet, tror hon har komplex säkert. Men företagen har väl kollat hennes insta och vet hur hennes flöde ser ut så de borde ju inte bli förvånade.

        Förstår inte heller varför hon har komplex för sitt ansikte, jag tkr hon är vacker.

        Ser henne ofta irl, hennes hud mår skit, så det kan bero på det.

    Vad kan man ersätta läsk med förutom vatten? Ska vara god men nyttigt för kroppen.

      Färskpressade fruktjuicer.

        Skulle vara nyttigt ju.

      sockerfri dricka av någon sort? Milkshake eller smoothie- där det enda söta är det naturligt söta i bär och frukt.

      kolsyrat vatten med smak?

        Släng i lite frysta bär också! ?

      Kanske inte jättenyttigt med saft men bättre än läsk iaf ? brukar ta bubbelvatten med hallon eller jordgubbssaft så blir det typ som hallonsoda

        Tycker det smakar cider fast utan alkohol

      Lemonad, iste.

        Är sviiiinmycket socker i båda :/

      Funlight!

      Kolsyrat vatten! eller citron vatten, lime eller gurka.

      Haha nu ska du få ett tips som förändrade mitt liv. Var en person som i princip inte drack någonting för tycker inte om att bara dricka vatten (om det inte är jättevarmt) och känner mig sällan törstig. Vitamintabletter! Alltså brus. Har numera alltid några såna tuber i väskan med olika vitaminer och smaker + en vattenflaska. Nyttigt, de flesta är väldigt goda och finns i så många smaker att man inte tröttnar på det. Det man ska tänka på att man kanske inte tar 3 c-vitamintabletter samma dag utan dricker man flera varje dag så ska man blanda (jag brukar leva på typ 1 multibrus, 1 C-vitamin och 1järntablett om dagen)

        ”Nyttigt”?

    Mitt narcissistiska ex har trakasserat mig i snart 7 år..sedan han dumpade mig och slängde ut mig och sonen efter förlossningen för att hyra ut lägenheten till några vänner..vi bodde hos mina föräldrar i flera år och nu är jag äntligen omgift med en fantastiskt man…då helt plötsligt när han får nys om detta skulle han plötsligt ha varannan vecka för 3 månader sedan..gick med på det för att slippa alla konflikter och anmälningar..tänkte att han lägger ner snart och sonen blir äldre…

    nu har han polisanmält min make för påstådd misshandel som givetvis aldrig ägt rum..är hemma dygnet runt pga FL och maken arbetar mkt..varken några fysiska ”bevis” finns och sonen har sagt att hans pappa inte ”slutar tjata” om han inte säger det pappan vill..

    har pratat med sonen som säger att det aldrig ägt rum..begärt ut journalhandlingar men han har inte tagit honom för ngn länsrdokumentation….sonen hämtades av polis I förra veckan utan min vetskap..dockningar hem papper där sonen ”tillfälligt” har ngt ombud som för hans talan då jag pga relation till den ”misstänkta” inte bevarar barnets intresse…say what!?!!

    Med sonen i magen blev jag knuffad av hans pappa från en trappa i för hans släkt och familj..1000 tals sms om hur äcklig och vidrig jag var varvade med några om hur fantastisk mamma jag var..han har stalkat mig tillsammans med sina vänner och filmat och trakasserat mig….

    Vad ska jag göra????? Känner mig så maktkös

      Soc kommer troligtvis ta pappans parti så be till gud och ta hjälp av jurist.

        Varför säger du så för? Det är inte alls så säkert

        Fast soc tar oftast mammans parti. Har en sambo vars ex är en tvättäkta narcissist. Hon ljuger så hon tror sig själv, är inställsam och smörar för soc. Var med under förhandling om barnens boende och hon ljög till och med under ed (hon sa emot sig själv och vad som fanns bevisat flera gånger) och ÄNDÅ ta mig fan var det hon som fick som hon ville. Nu försöker vi ha så lite som möjligt med henne att göra men det är fan inte lätt alltså.

          Men sluta, det där är en sån myt. Att kvinnor oftast får fördelar i vårdnadstvister beror på att männen knappt har spenderat någon tid med barnet sen födseln. Visst kan det vara så att ditt mans ex är ett speciellt fall, men när män säger sig ha galna ex är det oftast bullshit.

            Min man har alltid tagit ansvar, vi har alltid haft varannan vecka innan hon fick för sig att hon ville ha barnen mer, för att hon skulle få underhåll eftersom hon vägrar jobba. Varför skulle jag ljuga om att hon är ett galet ex? Aja, jag vet vad som är sant iallafall och vad vi har fått utstå, spelar ingen roll vad någon random person på internet säger.

              Anektodisk bevisföring.

            Nej, nu har du verkligen helt fel! Om du inte vet så uttala dig inte!

      Det här låter ju som en snubbe som verkligen inte alls ska ha varannan vecka.
      Om han är så pass gränslös att han knuffar ner dig från en trappa så misstänker jag att det inte var första gången han var fysisk.

      Jag har tyvärr inga mer tips till dig än att börja hos en kvinnojour alternativt hos socialtjänsten. Jag hoppas verkligen att det blir bättre för dig och att allt löser sig.

      Och ta ingen skit!

      Men fy. Har inga råd men fyfan va arg jag blir. Hoppas innerligt att det löser sig för dig!

      Du ska skaffa ett bra ombud! Sedan ska du skaffa någon som kan stötta dig, kanske någon på en kvinnojour? Ditt ex misshandlar dig ftf och gör samma sak mot din son. Du måste skaffa dig stöd i detta!

      Det är ju bra i dig att barnet får ett eget ombud, visar ju att systemet funkar. Förstår dock att det känns hemskt eftersom du vet att det inte begåtts något brott.

      All styrka och kärlek till dig! ❤️

      Herregud! Ring överallt där du kan få råd. Flera kvinnojourer/hus t.ex. Skaffa en app som spelar in alla samtal. Det är inte olagligt att spela in samtal du själv deltar i. Kram ❤

        Det är inte olagligt att spela in samtal alls överhuvudtaget. Det som är olagligt är att spela upp samtalet för någon annan än sit juridiska ombud, eller dela ett dokument där precis vartenda ord skrivits ner.

          Tack för info! Erkänner att jag inte har full koll. Gäller det du skriver även om man själv deltagit i samtalet?

            Ja, det gäller för alla samtal där någon part inte vet om att denne blir inspelad.

            Som tillägg: det är inte olagligt att dela med sig av små snuttar av ett samtal, varken ljud eller i skrift. Det är samtalet som helhet som inte får spelas upp

          Är visst olagligt att spela in samtal där du ej deltar/är i samma rum som inspelningen sker om du ej berättat det

      Din son har fått en särskild företrädare för barn (jurist eller advokat) utsedd till sig. Ta det inte personligt då det inte alls handlar om att du inte bevarar barnets intresse per se, utan det handlar om din relation till den misstänkte. Så länge sonen inte sagt i förhör att han blivit slagen av styvpappa och har en hyfsad konkret historia så kommer förundersökningen läggas ner direkt. Oroa dig inte! Din make ska inte oroa sig heller. Däremot bör ni ha god dialog med soc för det lär säkert dyka upp orosanmälningar i hipp som happ. Skulle soc tala med sonen så kommer det säkert komma fram att inget har hänt och att pappan försöker förmå honom att säga saker. Ta kontakt med en advokat för att fråga om råd för det kan dyka upp en stämning avseende vårdnad/umgänge om ex:et inte når någon framgång med sina trakasserier. Brukar bli så med galningar och det handlar aldrig om barnen…

        +1 på detta. Det är en process som sätts igång för att skydda barn så det i sig är inget att oroa sig för.

      DU SKA SKYDDA DITT BARN. Ta kontakt med en jurist OMEDELBART!

    Kardashians är typ mitt guilty pleassure…Såg på KUWTK igår och Kim såg mycket mer armenisk och mörk ut i de tidiga säsongerna. Vad har hon gjort i ansiktet tror ni?
    Och sen, vad tycker ni om Bruce/Caitlyn?

      Ogillar Bruce/Caitlyn så starkt – extremt ego, lättstött och oskön. Tänker såklart nu i efterhand att det kanske berodde på att hon var så olycklig innan hon kom ut som kvinna.

        Har ”bara” sett typ de 3 första säsongerna nu, och där framstår Bruce/Caitlyn ändå som hyfsat skön men blir alltid sur så familjen måste undanhålla saker för henne typ haha. Alltså Kylie, känns som hon har växt upp med lite mindervärdskomplex, som gjort att hon överdrivit allt så in i helvete för att också sticka ut på något sätt. Hon lyckades ju bäst också men känns ändå lite sorgligt?

      Jag gillar avsnitten när de bråkar bäst. Som när de gjorde den första parfymen. Gillar när Kim gifte sig med KH också. Jättetydligt att de har sina gamla ansikten (förutom Kourtney) i gamla avsnitt och nya fejjor nu.

        Kim har alltid varit vacker, men förut när hon hade mer unika drag var hon ännu snyggare. Hennes näsa ser lite annorlunda ut i tidiga avsnitt.

        Såg ett nytt klipp från senaste säsongen, där Kim och Kortney slåss ordentligt och Chloe får gå i mellan. Ingen aning om varför de var osams, men det var riktiga smällar!

    Hur kan man bära leopard pälsjacka? Tycker det är så fult. Fint var det på 90 talet. Någon mer som ogillar leopard mönster på pälsjacka?

      Antar att det kallas olika smak 🙂

      Jag ogillar särskrivning. Väldigt mycket.

        Suck..

          LHS?

      När jag var liten så var det bara 40 åriga ”tanter” som bar det. Nu som vuxen 30 åring så ser jag aldrig någon bära det..

      Mode går i cykler och 90talet är tillbaka.

    Det låter ju som en strålande idé.
    Undrar vad nästa steg blir.
    Ska judiska affärsidkare markera sina företag? Kanske genom att Google skriver JUDE på deras skyltfönster så att det syns i Street view?
    ?

      En Davidsstjärna borde räcka för att locka både skins och islamister. Var det så du tänkte, Stina?

        Nej jag tänkte, precis som Google, ett av de mest framgångsrika företagen i världen, att detta är ett sätt att ge tillbaka för de som varit utsatta i flera hundra år ❤️

          Provades i Tyskland på 1930-talet, funkade inge bra. Kan rekommendera en kurs i historia.

          Det är verkligen INTE så det kommer att användas

            Av mig skulle de användas så. Och av antirasistister också. Man får välja vem man är, ❤️jag är en som stöttar poc

              Du är en vit vänsterpartist med grönt hår och näsring.

                Jag är vit,i övrigt stämmer det inte.

              Okej. Själv stöttar jag människor och gör inte skillnad på efter hur mycket melanin deras hud innehåller.

                Vilken indirekt betyder att du stödjer vita bolag.

                  Och?

                  WTF har bolag en etnicitet nu också??
                  jag.dör!

                  Vita bolag = de som betalar ut vita löner ? Ja det vill man väl stödja, vill inte att företagen betalat ut lön svart?

                    mja, bolag som betalar ut löner som de ska kallas kort och gott för ”företag”.
                    Bolag som betalar ut svarta löner kallar man för fusksöretag 😉

    Vad tycker ni om att Lexbase osv sparar ”småbrott” i registret föralltid så att det blir jättesvårt att skaffa jobb om man typ kört för fort en gång för 15 år sedan? Vet att många tycker det är bra men om man sätter sig in i hur man försvårar livet för någon som begått ett litet misstag för många många år sedan så tycker jag det är orättvist av dem. Inte ens polisen behåller pricken i registret efter 5 år. (Beroende på vad det handlar om såklart, nu pratar jag om ”småbrott”)

      Det som finns i lexbase är inte småbrott. Det är brott som har en tingsrättsdom. Man behöver alltså göra något grövre än att bara köra för fort och bli bötfälld.

        Strafförelägganden finns dock också på lexbase. Det är inte en tingsrättsdom och kan också vara trafikbrott till exempel kört utan bälte.

      Jag tänker att det blir jobbigt för grundaren Magnus Gröndal nu när han har åkt fast för att ha köpt sex av en 16-åring.

        Han är granne med mig. Känns lite läskigt att veta att man har sådana så tätt inpå

          Har du läst fup:en? Han hade strypsex med henne samtidigt som han spottade henne i ansiktet.

            Ja jag har läst den. Den fick mig bara att bli provocerad av tjejen eftersom hela hon utstrålade golddigger och kaninkokerska.
            Männen fick mycket mer av mina sympatier faktiskt.

              ??‍♀️??‍♀️??‍♀️

        Köpt ett övergrepp menar du

          Nej, flickan valde att sälja sig.

            Hon är ett barn!

              Tonåring, ungdomar har också fri vilja.

            Vem fan väljer att sälja sig? På riktigt? Tänk efter för fan. Den glada horan existerar inte.

              Då kunde hon ha valt att stanna hemma. Ingen tvingade henne att sälja sig.

              Någon som vill ta genvägen till ett flashigt liv.
              Om man läser hennes förhör och det hon skrivit till männen så är det väldigt uppenbart att hon bara varit ute efter dyra kläder och snygga väskor.

                Och? Helt normalt att vara en total plåga som tonåring. Lagen måste skydda alla barn.

          Har du läst FUP:en? Det är så extremt tydligt att hon inte anser sig vara ett offer i det här.
          Hon är väldigt medveten om vad hon gör och vill leva ett lyxigt liv med resor, dyra väskor och kläder

            Hon är ett barn. Deras hjärnor är inte fullt utvecklade ännu i den åldern.

              Det är ju inte 25 åringars hjärnor heller, så det är ju inget bra argument

              Hjärnan blir färdigutvecklad först när man är 26år, så det argumentet funkar inte

                Men ju yngre ju mer outvecklad och barnlik .Därför man kallas ”barn” fortfarande i yngre tonåren då likheterna är nedåt i ålder och inte uppåt.

                  när man är månader från att fylla 18 är man inte i yngre tonåren

                    Jag tycker kanske att om en så pass ung tjej uttrycker ambitioner om att sälja sig för rikedom, så är man per definition omogen och har ett underutvecklat kritiskt tänkande. D.v.s man är barnslig. En vuxen person utnyttjar därmed denna tjejs tydliga omognad.

            Du missade delen där hon skriver att hon använder sex som självskadebeteende, hennes självmordsförsök och sin ångest?

              Var skriver hon det?

      Tror du verkligen att en arbetsgivare bryr sig om man har blivit fälld för fortkörning för 15 år sedan? Det tror inte jag…

        Det här stämmer. Jobbar för att statligt bolag. De tar ut register från polisen. Fortkörning och s.k. små brott för 100 år sedan tittas inte på.

      Ligger verkligen fortkörningsböter där? Där ligger bara domar vad jag förstått. Arbetsgivare har rätt att begära brottsregister så då är det ju bara beställa de istället och visa på att du nu är clean, men gissar på att det inte skulle komma 1 a4 till dig utan säkert lite mer va 😉
      Sen tycker jag det beror på vad för ”småbrott” det är. Skulle det vara massa stölder och du söker jobb i min butik (har ingen butik men om jag hade) så skulle jag inte våga anställa dig nej.

        Nej de har inte rätt att begära ut sådant hur som helst. Det är bara vissa typer av jobb där arbetsgivaren får begära ut sådant, tex om man arbetar med säkerhet

          Min mamma arbetar som rekryterare och begär alltid att få belastningsregister. Och hon rekryterar inte bara säkerhetsjobb eller till skolor utan olika chefsjobb på butiker osv. Men jag vet inte om arbetsgivare får be om det, men varför skulle man säga nej om man inte har något att dölja?

            Tror inte man får be om det.
            Oftast inom lss och barn det gäller.

              + Flygplatser och tillhörande logistik.

          Beror på vilken säkerhetsklass arbetsgivaren eller uppdraget har. I vissa fall begär de bara ut register. I andra fall blandas Säpo in och frågor om anhöriga, partner och partners anhöriga, och samtliga skulder man haft och hör lämnas genom intervjuer etc. Min man råkade ut för den sistnämnda och då var det 0-tolerans. Det enda min man har i registret är fortkörning och det var okej.

          Vadå ”mer än 1 a4 ?”? Jag testade en drog som väldigt ung. Fick böter. Håller inte på med sådant längre, tycker det är lite drygt att folk ska kunna se vad jag gjorde som tonåring liksom när inte ens polisen bryr sig längre.

        Jag rökte marijuana som 18-åring och fick en prick i registret. Det har försvunnit hos polisens belastningsregister men på mrkoll och lexbase står det ändå typ en röd varning och utropstecken och att man kan betala för att se vad det är.

      Inte ens polisen bryr sig om du har kört för fort någongång så var hämtar du din info egentligen?

    Någon som har jobbat på Rusta och vet hur lönerna är? Tänkte inom högre befattning inom butikerna.

      Har du jobbat som varuhuschef/ställföreträdare tidigare eller vad har du för erfarenhet?

      Jag har varit butikschef på Rusta och hade 67’800 i månaden.

    Mitt nya jobb stressar sönder mig. Börjar bli orolig för min hälsa, men kan inte söka annat/sluta.

    Var bara det. Tack o hej.

      Finns det företagshälsovård som du kan få hjälp av? Vissa har avtal med psykologer där arbetstagaren kan få hjälp med stresshantering.

    Der behövs göras omstrukturering av arbetsområden på jobbet pga att en har ledsnat på sitt område och en är föräldraledig och vi får in en vakant. Fick idag reda på att kollegorna mina har passat på att bestämma nya områdesfördelningen när jag inte var där, och att alla har fått som dom ville förutom jag som fick kompromissa hej vilt. Känner nästan sorg över att jag förlorar mitt område. Men nu är alla så nöjda och säger att åååh det här blir så bra. För dom ja! Blev så omotiverad till att jobba. Och lilla primadonnan som var less på sitt område fick precis så som hon ville, för hennes ord vördas på jobbet.

      Fy vilka taskiga kollegor!!!

        Ja men ärligt talat så känner jag det med. Jag är väldigt ledsen känner jag. Man passade på att slänga på två områden på mig som absolut ingen vill ha bara för att jag inte var där. Vi ska ha möte om det igen på måndag och jag vet inte om jag ska säga ifrån igen eller bara lägga mig platt och acceptera skiten.
        Detta är delvis samma kollegor som förra året tog föräldraledigt över hela jul/nyår utan att vi hade en diskussion, vilket ledde till att de enda dagarna jag fick ledigt var 16 dec och 6 januari. För fl går ju före allt annat, men det var ändå inga samtal som genomfördes där man frågade lite artigt om man kunde göra så.

          Säg ifrån. Så klart att alla ska vara med när fördelningen görs, det är så tröttsamt när vissa personer klampar över andra och bara tänker på sig själva. Stå upp för dig själv och ta upp det på mötet.

          Säg ifrån!!!

          Tyvärr är det väl så med föräldraledigt att de inte chefen kan säga nej om de anmält den i tid?!

          På mitt gamla jobb fick man bara använda FL ”förturen” ca 2 gånger om året max.

      Går det inte att gå till chefen och prata med hen? Hade sagt precis som du skrev (ok inte om primadonnan haha) men att du gillade ditt område och nu känner du dig omotiverad och att det inte var schysst att göra detta utan dig och din talan.

        Tror att jag måste det på måndag morgon för jag är så ledsen på något sätt.

      Gå till chefen! Inte ok att dina kollegor avgör vad dina arbetsuppgifter är.

    Kan man få panikångest utan att de hänt något?

      Ja

      Absolut. Jag har ”historia” av ångest, panikattacker osv. Mår mycket bättre nu, men kan få attacker om jag inte tar hand om mig ordentligt. Sover för lite, stressar mycket och så. Fick en för ett tag sedan när jag gick på ett jättetufft gympass utan att ha ätit ordentligt. Det var som att kroppen upplevde mig höga puls som en panikattack och då typ utlöste en.
      Ibland upplever jag att kroppen får en attack även om huvudet känns lugnt.

      Andas, gör groundingtekniken och titta på en disneyfilm eller liknande.

      Ja för höga krav på mig själv och från andra under för lång tid var det som bidrog till panikångest för mig.

      Ja, hände mig i somras.
      Jag skulle gå hem från jobbet efter en väldigt lugn dag. Jag var på väg att ta på mig jackan men sen blev jag liggandes på golvet i typ 45 minuter.

    Är vit också en färg?

      Jag tycker det ja

      Here we go… Suck

      Nej, inte enligt definitionen av färg. Vit reflekterar all färg eller är ”summan” av alla färger. Å andra sidan är svart motsatsen dvs avsaknad av färg. Sätt däremellan är färg.

    Hej Stina!
    Dra åt helvete ❤️

      Men lägg av. Alla kan inte vara lika smarta och eftertänksamma som du

      Ilska är inte motsatsen till kärlek. Jag vet att det jag skriver påverkar dig z❤️

        Din utopi, min dystopi.

      Vad har alla emot Stina?

        Hon är dum i hela huvudet

    Är det nån som lyckats vända livet? Blev deprimerad/utmattad efter examen, numera långtidsarbetslös. Jag måste skaffa jobb, bättre psykisk hälsa och självförtroende. Har några vänner o familj, men ingen relation eller barn (stressar över att missa det tåget, är 31 år). Behöver komma ut, komma framåt. Samtidigt har jag ganska låg energi och stresstålighet. Försöker prioritera sömn, naturen, bra mat. Ibland dejtar jag nån ett tag men orkar nog inte det förrän jag fixat mig själv. Finns det nån rekryterare för oss med dålig bakgrund? Nånstans att volontära, praktisera? Ni som lyckats vända er tillvaro, vilka saker hade effekt? Psykolog? Meditation? Måste fixa både måendet och det konkreta (jobb, framtid, relation osv.). Men de är ju beroende av varann liksom, så vart börjar man?

      Du är inte ensam i denna sits ska du veta, är själv i en liknande situation.

      Jag vet inte var du bor men jag kan verkligen rekommendera dig att volontärjobba på Röda Korset! Det är varierande arbetsuppgifter och du avgör själv hur mycket av din tid du vill ge. Man känner sig behövd och möter många olika typer av människor. Det är en fin grej att ha med på ens CV sen.
      Själv mår jag lite bättre sen jag började där, jag har ett sammanhang.

      Bor du i Stockholms län? Rekommenderar dig att söka dig till Kognitiva Teamet rehab – via remiss eller egen ansökan. Det finns hjälp att få. Lycka till!

      Jag är 29 i nästan samma sits. Har dock man och barn. Men det hjälper ju inte, jag får MINDRE tid att ta tag i mig själv för att jag måste ta hand om mina barn och mitt hem. Jag klagar inte och jag älskar mina barn. Men det känns ändå tomt att inte bidra. Arbetsförmedlingen ville att jag skulle arbetsträna, dvs jobba 8 timmar per dag utan lön eller bidrag. Det kanske hade varit bra för mig men jag känner att jag inte kan tvinga mina barn till förskola/fritids så länge bara för att arbeta utan lön. Jag har försökt med utbildning 1282938120 gånger men alltid failat. Jag kan inte koncentrara mig om det inte är intressant. Jag har inte fullständig gymnasieutbildning. Det DU kan börja med, som har tid, är att göra upp en rutin. Kliva upp samma tid varje dag klockan 06:30 eller 07:00. Drick kaffe. Gå ut och promenera. Duscha. Ät frukost. Fyll tiden med någonting viktigt, som kurator samtal, studera, lär dig spela gitarr/piano/sticka/virka/what ever . Ät lunch. Gå på en naturpromenad. Gör något viktigt. Yoga etc. Rutiner är a och o till att må bra. Spela the sims så får du inspiration! Allvarligt 😀 Men rutiner är ett bra första steg.

    Vad hette det instakontot på en kvinna som fick livmoderhalscancer och valde att gå en alternativ väg? Tror det var något med dalkulla eller orsakulla.. Vet någon hur det gått för henne och hennes familj? Tyckte så synd om barnen som kanske skulle förlora sin mamma trots att det var i ett väldigt behandlingsbart stadium

      Miss Dalarna. Hon har inte uppdaterat på två månader och vid sista uppdateringen var det väldigt mörkt läge. Så ledsamt att det blev som det blev. Har läst gamla kommentarer av vänner som uppmuntrade henne att välja alternativ behandling i det skedet då det fanns en mycket god prognos att bli frisk av konventionell behandling. Det kan inte kännas så bra nu även om ansvaret naturligtvis är patientens själv. Tänker på familjen varje dag.

        Fy vad hemskt. Har tänkt på dem ofta och undrat hur det gått. Läste en del när hon beskrev den alternativa vägen och blev så illa berörd, hoppades att det hade gått bättre. Tack för svar, håller fortsatt tummarna för familjen ?

          Vem är det ?

            Googla

              Å herrejistanes.

                Snälla säg?

                  Vad var det där skum länk, ledde inte till nåt vettigt ju.

                  Om du googlar på Miss Dalarna hittar du hennes namn. Googla på det och gå in på Flashbacktråden.

                    Det kommer inte upp något när man googlar och inte i flashbacktråden heller. Någon vänlig som kan skriva vad det är för skumt med pappan?

                Vad är konstigt med honom

              Kan ni säga vad ni googlade på? Har provat flera kombinationer.

          Mår så dåligt när jag tänker på det. Stackars, stackars barn.

          Letar och letar, men hittar inget!

            Samma här!

          Jag hittar inget på bloggen om cancern?

          Vem är pappan?

          Enligt Mrkoll lever hon, ensam i eget hus sedan början av augusti.

            Han har aldrig stått skriven där pga sin bakgrund, sitt namnbyte etc. Av samma anledning som han aldrig varit med på bild i bloggen och hon bara kallar honom M.

              Han står skriven hos sin pappa i Gbg.

          Riktigt vidrigt.

          För er som undrar: han är dömd pedo. Vill ni veta mer så gå till forumet där all info finns.

    Jag gillar Cissi Wallin ! ?

      Hej Cissi!

        Hej Cimon!

        Cissi skulle knappast skriva här. Jag är inte Cissi. Jag kännet iofs inte Cissi men däremot känner jag Greta. ??

          Inget att skryta med.

            Jorå tas ens poitiva kommentar om Cissi (tidigare) bort så är det visst något positivt. ???

          Mongoprofeten.

      Alla kan ha en skitvecka, nya tag efter helgen ?

    Hade det inte varit bättre om bron ställde in Idol istället för det här jävla kaoset?

      Bron = dom

      Kaos? Eller kreativitet?

        Kaos.

      Tycker de löst det bra.

      Är de inte väldigt bra i år? Brukar se nån fredagsfinal varje år men tycker aldrig nån är särskilt bra. I år känns de bra allihop?:)

    Jag har inget liv och undrar därför: har Margaux och Emil gjort slut? Han har gjort sin Instagram privat och tycks väl inte fira henne idag eller är det den skäggiga killen som ”dansa” i Coronabussen?

      *dansar

        Han med skägget är Max.

      Tänkte samma sak när jag såg hennes story nu, han verkar inte vara med!

    Har känslor för en kille på jobbet ?

      Noterat

      Härligt! Sug av honom så är han din.

      //Mvh sög av min chef 2007 och är sedan dess gift med honom

        Det är dammsugare som ska suga, inte människor.

          Kunde du va torrare..

        Vilket konstigt bröllop… Tror nog jag föredrar mer traditionellt än att suga av killen o så e man gifta

    Jag har precis sett Fyråringarna på äldreboendet och det måste vara det finaste men sorgligaste programmet jag någonsin har sett. Tårarna bara rinner.

    Att se dessa äldre människor som blir bortglömda och inte är värda någonting men i barnens ögon är de värda allt och mer därtill. Blir så ledsen när jag ser de berätta om sina liv och de gråter över situationen som har hänt. Är det så det blir för oss också? Vi är unga och lever nu men sedan blir vi gamla men ingen bryr sig om oss.

      Jag klarade fan bara trailern – grät redan där. Så fint!

      Grät också. Så vackert och sorgligt samtidigt ❤️

      Mina barn går hos dagmamma och de brukar hälsa på, på äldreboendet här i byn med jämna mellanrum (innan Corona såklart). Blev sååå glad när jag såg programmet hur mycket det faktiskt ger de äldre och även barnen som pratat mycket om dem.

      Men glöm inte att det finns underbar personal som verkligen finns där för våra äldre också. Visst, det finns rötägg men det gör det i alla yrken. Vi är många som kommer hamna i samma situation någon dag, ja.

        En situation jag inte vill hamna i. Jag förstår inte meningen med livet alls. Varför ska vi födas och bygga upp vårt liv och sedan bli gamla och dö? Och se de vi älskar dö och aldrig kunna krama dem igen? Vad fan är poängen med det?

      Jag grät mig igenom serien. Det här är också en av anledningarna till att jag behövde byta bort att arbeta inom rehabilitering inom vården. Tog för mycket energi att känna så starkt emotionellt för majoriteten av patienterna.

      Hoppas innerligt att fler börjar med den här typen av samarbeten. Det tråkiga är ofta att tiden inte räcker till för vårdpersonal, men om alla boenden eller dagverksamheter skulle ha en aktivitetssamordnare som sköter kontakten med förskola skulle det kanske kunna gå att få till någon gång i veckan i alla fall. Som sagt, sett utifrån resultatet i det här experimentet gynnade det både barn, äldre och vårdpersonal (då hjälpbehovet hos de äldre minskade). Jag tror stenhårt på den här typen av aktivitetsmöjligheter.

      Jag tänker så att mina föräldrar var 36+ när de skaffade oss. De var yngst i syskonskaran så deras föräldrar var på ålderdomshem när vi var förskolebarn. Jag själv är 29 och har skol och förskolebarn och jag vet själv hur fort tiden far iväg och att man inte har tid för annat än hemmet. Man lever i en bubbla och tänker att snaaart har man tid. Och så glöms vänner och familj bort tyvärr. Dra slutsatser av det själva.

    Att Elin Molimenti nästan alltid säger ”hej vänner” i sina sociala medier är kul eftersom hon inte verkar ha några alls.

      Gud vad du är elak.

    Postat av en snubbe som kallar sig för SD Tobbe. Jag kan bara gissa vad det här handlar om…

    Dessa äckel.

      Du menar SD:arna va? JA jag håller verkligen med!

        Nej.

          Vilka menar du?

            Som anonym nedan. Flyktingar som kommer hit och som orsakar massa brott eller lever på sociala. Från och med nu tänker jag dela ut Fredrik Reinfeldts adress till alla.

              Så de som gör samma sak men är födda här i Sverige är inte lika äckliga då? eller vad menar du?

                Tveksamt att de som begår brotten är födda här. Och är de det beror det på föräldrarna med den värdelösa religionen som våldtar kvinnor.

                  Anders Eklund, Andreas Axelsson, Peter Abrahamsson, Leif Axmyr, Martin Jonsson.
                  Vi har ju hur många exempel som helst som har ”ariskt blod”.

                    Jaha och? Jämför det med alla de flyktingar som rånar och förnedrar sina offer. Som våldtar och mördar.

                    Det var ju bara ett axplock av de arer som sitter inne för vidriga brott.
                    De är minst lika bra på att mörda, våldta, råna och förnedra sina offer som någon annan ”ras”

                    Fast statistiskt sett är de ju inte det. Mena begår fler brott trots minoritetsantal

                    Har du en källa på det?

                    Var är din källa över Ariska brottslingar?

                    Visa din källa först eftersom jag frågade först, så visar jag min

                    Nej, ditt påstående står överst. Kutym att göra först vad man sedermera ber andra om.

        Vlådtäktsmän och mördare från Afrika som kommer hit och förstör

          Just de som komer från Afrika då?
          Svenska våldtäktsmän och mördare är inte lika äckliga?

            Liten kategori.

              Har du källa på det?

                Kolla norsk, dansk och finsk statistik. Mena toppar i alla de länderna.

            I det här fallet var det en afrikan som våldtog en tjej samma kväll som han dödade en kille. Och vi kommer aldrig att bli av med honom eftersom han har fått svenskt medborgarskap. Gör mig skitförbannad.

              Vi borde ha regler där svenskt medborgarskap upphörs vid brott. Men våra politiker är ju bebisar så.

                Det kommer. Svensken är trött på att knyta näven i fickan.

                Det är emot de mänskliga rättigheterna att göra någon statslös

                  Rättigheter upphör vid våldsbrott. Rättigheter tillhör de rättrådiga.

                    Jomentjena, vilken underbar härlig människosyn du verkar ha!

                    Kvällens bästa kommentar!

                Bli politiker då…

                Alltså jag vet inte vad ni andra tycker, men jag skulle sortera in hela den här tråden under politik, vilket har undanbetts på bloggbevakning.

                Tankar om det?

                  Jepp!

                  Dra åt helvete

                  Google.

            Just därför skickar vi inte dom till andra länder.

          CAMILLA

            Så du är ännu en som inte tål att flyktingar diskuteras? Det måste vara jobbigt att leva i en sådan inskränkt bubbla.

              Nu är det ju så att Camilla uttryckligen sagt att hon inte vill ha sådana här diskussioner i kommentarsfältet. Här inne gäller liksom hennes regler.

                I så fall borde hela kommentarsfältet under inlägget om Cissi Wallin raderas, handlar bara om politik.

                  Exakt.

                  Håller faktiskt med om det också. Och Stinas tråd överst.

    Visst har det väl hänt något med SanneAlexandras läppar? Är det något hon varit öppen med?

      Så blir det när någon med naturligt väldigt tunna läppar sprutar in fillers.

    Om ni var tvungna att välja, skulle ni vilja vara roomies med Anna book, Cissi Wallin elle IL?

      Anna Book. Lite korkad men nog rätt snäll.

      IL lätt

        IL får det bli för min del också av de alternativen.

      Vilket tidspann pratar vi om här?
      ett dygn, en vecka, ett år, för evigt?

        Forever…..

          Då tar jag nog IL.
          Hon verkar inte ha lika stort kontrollbehov som de andra. Plus att Anna Book bråkar för mycket, för högt och för känslosamt. Jag skulle aldrig någonsin klara av att bo med en sådan person.

      Anna Book. Hon må vara som hon är men jag tror hon är väldigt snäll och omtänksam.

        Hahaha mot sig själv ja.

      Isabella, helt klart. Hon är inte lika spritt språngande som de andra två, och hon skulle förmodligen inte vara där så ofta. Det värsta är väl att man skulle behöva stå ut med alla vänner/pojkvänner/barn/djur etc hon släpar hem tillfälligt.

      Cissi

      Med IL får man ju även dela säng. Orka!

    Söker en bra brun utan sol~~

      Blackfishing

        hahahahaha, idiotfishing!

          HON NAPPADE!!!?

            Måste ju va nån slags självironi ?

        Vänta, får man inte fråga om brunutansol längre??

      Palmira Koukkari Mbenga

    Mammor, ammor, ni som vet ni vet.
    Alltså ryggen när man ammar, herreguuud. Jag dör! Alvedon, bajs, Ipren, bajs. Har ni några andra tips?
    Fötterna ska vi inte tala om, ont satan i dom oxå. Vad händer?

    Det där med barnafödande alltså. Herregud.
    Kram/100 åringen över en natt

      Träna träna träna ❤️muskler är viktigt. När bebis sover gör övningar på mattan hemma ❤️drick mycket vatten.

        [Borttagen kommentar]

        Du menar: muskel är viktig. När bebis sover gör övning på matta hemma. Dricka mycket vatten

      Jag köpte en fåtölj som vi köpte enbart för att jag skulle sitta och amma i. Den var perfekt, man kunde dra bak den lagom, armstöden i perfekt höjd. Kunde sitta i flera timmar (eftersom ungen somna och man inte våga röra sig ahha) utan att få ont. Somna även flera gånger. Den passa inte in i vardagsrummet alls och användes bara den tiden som jag ammade sen åkte den ut.

      Ligg och amma, kudde mellan benen och bakom ryggen. Också bekvämt. Stöd är superviktigt, så var inte rädd att spendera pengar för det är ändå din kropp!

    Min dotter är 1 år o 7 månader och har den här veckan vägrat sova.
    Brukar amma henne till sömn på kvällen och på dagen vagnen/bil. Men inget funkar längre. Testar allt annat såklart men hon skriker hysteriskt bara. Vad fan gör man? är det någon period vid den här åldern som händer?

      White Noise?

      Ja jättestor sepationsfas. Googla

        Tack! trodde jag hade koll på de flesta faser men missade tydligen den här helt, tack igen!

    När tror ni att det tar slut mellan Bianca & Philippe för gott?

      När de är redo att gå vidare

    Jag behöver hjälp med kläder.
    Jag skulle vilja se sådär snygg och fräsch ut även om jag typ har på mig gympakläder. Har någon en idé om hur man ska tänka då, när man klär på sig.
    För att förtydliga exempel: Kashmir joggers med typ luvtröja, gympa skor. Vilka märken eller affärer ska jag handla på (gärna online). Jag vill typ se ”välvårdad” ut, alltså jag är 38 år och därför inte ute efter klumpiga gympadojor och magtröjor….

      Filippa k? Tror även de har en ”sportavdelning”

      Helt och rent och inte slitet, med lugna färger som harmoniserar. Soft goat om du vill ha OK kashmir till OK pris. Lululemon gör snygga träningskläder, men tycker även H&M har shapeat upp sig rejält på träningskläderna. COS kan ha snygga grejer också.

      Cos och Arket har bra grejer också

    Är det någon som har blivit hjälpt av att gå i terapi? Jag har testat flera gånger genom psykiatrin, men de har varit helt värdelösa. Antar att man måste gå privat om man ska få någon som är duktig, men hur sjutton har man råd med det? Ska man bara prioritera sin hälsa och betala även om det kostar skjortan?

      Ja! Om du kan betala det så gör det, det är väl värt pengarna!

      Jag gick i många år genom vårdcentralen och det var skit alltihop. Sen fick jag komma till ”riktiga” vuxenpsyk och var botad på ett halvår. Har ett helt nytt liv.

    Hur får man till en salongföning och snyggt hår med volym utan att ha i extensions?

      Varmluftsborste!

        Kam du rekommendera ett märke?

          Opel

            Håller med. Fast inte den senaste modellen.

    Dum fråga kanske men ser den mindre ut om den är omskuren än inte?

      Ja! En snorre som inte är omskuren är enorm! Gillar att suga hela kvällen mmmmm

        Det är dammsugare som ska suga, inte människor.

    Nope!

    Hej! Jag har en fråga gällande samarbeten i sociala medier. Hur går processen till egentligen? Vad är kraven? Att man skriver ”i betalt samarbete med yadayada” och vad är nästa steg? Om ma t.ex. inte har eget bolag utan är privatperson? Finns det någon vänlig själ därute som skulle kunna hjälpa mig med sin expertis? <3 kram

      Vad menar du, hur man får betalt? Oavsett stor influenser eller mer av ”privatperson” har företaget lagt fram ett förslag och när man är överens om vad som ska utföras i samarbetet publicerar personen innehåll och markerar att det är samarbete. Ska du få betalt i pengar (som jag tycker är det rätta) fakturerar personen företaget kan gör ett samarbete med. Om det är sponsring av produkter ska dessa skattas på.

      Om du fakturerar gör du det från aktiebolag eller enskild firma, väldigt få bolag som skulle gå med på att betala ut ”vanlig” lön för ett engångsgig. Går även att använda bolag som cool company som kan fakturera åt dig och betala ut i lön sen, det är nog den bästa lösningen om du bara ska fakturera ett par gånger.

    Min lille valp är tio veckor och med en gång natten kommer så verkar det som att hans mage börjar köra runt. Han kan ligga och sova och helt plötsligt reser han sig och bajsar på tidningen och lägger sig ner och somnar igen. Är det någon som har haft det likadant eller vet vad det beror på? Han äter inget annat än sitt foder och sista måltiden är klockan 18:00. Behöver han avmaskas? Eller är det hans tänder?

      En del hundmagar behöver ett sent kvällsmål plus ut igen innan sovdags.
      De som kräks på morgonen kan bli hjälpta av torkad lammlunga sent på kvällen/natten.

      Hur ser resten av dagen ut? Vad äter den för foder? Samma som hos uppfödaren?

        Japp samma foder som uppfödaren. Har även försökt ge honom lite senare kvällsmål men samma effekt.

      Ja, vår hund gjorde likadant när han var valp. Han var dock yngre än 10v och sen försvann det efter avmaskningen, om det hänger ihop eller bara är slumpen vet jag inte. Han fick också sista målet mat runt 18, promenad efter det och så ut en snabbis runt 22.

    Om man fått reda på att man blivit lurad av mäklaren först efter man sålt sin bostad och skrivit på kontrakt, vad kan man göra för att häva detta?

      Tyvärr finns det ingen bra mäklare idag, alla är väldigt dåliga…

      Beror på, lurad på vilket sätt? ”Väggarna skulle vara krämvita men visade sig vara äggskalsvita” typ eller något seriöst?

        Nej, mäklaren har ej varit anträffbar under budgivning (vägrar svara i telefon mail sms) och sålt till ett extremt underpris, alltså har det funnits fler budgivare som ej kunnat buda

          Anmäl till Mäklarsamfundet?

    Bästa frisören (tänkte klippa mig) i Stockholm? Tack

      Emma M på Björn Axén.

      Nån Bob eller vad han nu heter, ska vara bra. Tydligen säljer han miraaaakelpiller för håret med. Kika in Anna Books man. Han har ätit sådana piller en längre tid. Även Anna.

        Nääää för fan inte Bobby.

    Har upptäckt podden Flashback Forever, så sjukt rolig! Rekommenderas starkt om man har lite koll på Flashback och brukar läsa där ibland. Skrattar högt vilket inte hör till vanligheterna! Någon som lyssnat?

      Ja, det har jag.
      Något avsnitt var kul, men andra avsnitt var för flabbiga och jobbiga för min smak. Tycker inte om när folk typ hyper varandra.

      Jaaa, avsnittet som handlade om handledaren på arbetsförmedlingen var skit kul!

      Yes, jag lyssnar!! Mkt underhållande och kul med alla Gbg-referenser också tycker jag som bott mycket i Gbg?

      Jag tycker den är kul, ”nu rånar vi skogskiosken” höll jag på att skratta ihjäl mig åt.

      Ja, älskar den. Lyssnade på senaste avsnittet nyss 🙂 Älskar Ina, hon är så skön! Dom andra är också jätteroliga. Har inte varit inne på flashback förutom för att läsa fup eller kändisskvaller typ men älskar och fattar jargongen iaf 🙂

        Ina är sjukt bra! Älskar ?

      Tyckte inte om den i början eftersom jag har väldigt svårt för Emma Knyckare och de andra två var heller inga favoriter. Men behöver poddar, och gärna långa, att lyssna på på jobbet så har fortsatt lyssna och den tar sig. Och det gör även Emma och Ina. Den tredje har inte fastnat hos mig än men det kanske kommer!

    Vilka influencers skulle ni räkna som de mest vettiga?

      Alexandra bring

    Lärare som betytt mycket♥️

    När jag var tonåring var det en lärare som betydde otroligt mycket för mig. Hon hjälpte mig jättemycket med skolarbetet men även med annat utanför skolan, både i sin yrkesroll och som privatperson. Hon la verkligen ner jättemycket tid och energi på mig på många olika vis.

    På den tiden var jag i princip självmordsbenägen, hade gett upp kring det mesta. Blev diagnostiserad med två NPF-diagnoser under denna tid samt att jag led av depression och ångest. Innan jag träffade denna lärare hade jag blivit missförstådd av så många personer inom skolan. Hon var verkligen den första som såg min potential och var uppmuntrande, samtidigt som hon visste exakt hur hon skulle få mig på rätt spår.

    Minns så väl när hon sa: ”Jag tror det kommer gå bra för dig i framtiden!” Att hon trodde på mig betydde så mycket för mig. Nu för tiden läser jag på universitetet och det är definitivt tack vare henne jag tagit mig dit jag är idag, både studiemässigt och när det gäller många andra aspekter av mitt liv.

    Jag skulle jättegärna vilja ge henne något, eller skriva till henne och tacka, för allt hon gjort för mig genom åren och speciellt under min skoltid. Saken är den att det snart är tio år sedan jag slutade på den skolan där hon jobbade/jobbar. Vi har dock viss kontakt fortfarande via Facebook och Instagram och när jag tog studenten (flera år efter jag hade haft henne som lärare) kom hon och uppvaktande mig. Vi har alltså haft en del kontakt efter min tid med henne som lärare. Har sådan lust att skriva till henne och verkligen tacka för allt hon gjort för mig. Men är det någon som har någon idé kring hur jag kan göra det (såhär många år efter)? Är rädd att det anses konstigt, men samtidigt vill jag verkligen tacka henne.

      Jag tror inte alls att det skulle vara konstigt att skriva något, hon kommer säkert att bli jätteglad!

        forts. Det är ju också ett kvitto på att det hon har gjort i sitt yrke har varit rätt, särskilt om det kommer flera år efteråt. Tänker att det kanske betyder ännu mer då!

      Inte konstigt alls! Hon lär uppskatta det. Skriv ungefär vad du sagt här, vad hon betytt för dig, hur hon hjälpt dog, kanske berätta var du är idag. Kanske på ett fint kort eller i ett brev?

      Gör det! Jag önskar att jag hade hunnit göra det, hon ville komma på min student och när mamma ringde för att bjuda henne hade hon hunnit gå bort 🙁 så skicka en fin bukett blommor till henne och skriv något likt det du skriver här, det kommer glädja henne så.

      Jag pluggar till lärare nu och jag hoppas jag får göra samma intryck på elever som din lärare gjorde. Skriv till henne! 🙂

      Gör det!?

    Jag vill ha tips på youtubers att följa!
    Finns det någon därute som man inte får missa?

    Idag fick jag en tillsvidareanställning!! Är så otroligt glad. Det här året har verkligen varit bra för mig.

      Grattis!

    Kan man komma i form av Kundalini-yoga? Jag vill verkligen inte gå på gym.

      du kan komma i form bara av att äta rätt.

        Det hjälper tyvärr inte då min hormonmedicin saboterar.

          då är nog yoga alldeles för lågintensivt. Gå ut och promenera/ spring istället

          Lite knepigt att komma i form när hormoner spökar men att fasta 10-12 timmar per dag är en bra idé. Att gå snabbt 20-30 minuter per dag och dra in på carbs är andra enkla knep.

    Dag 7 med feber. Förra lördagen hade jag 38,7, sen har jag legat resten av tiden mellan 38,2-38,6. Nyss hade jag 38,5. Inte corona, tagit test. Var hos läkaren i förrgår där sänkan var bra, syresättningen bra, lungorna bra. Va fan! Var såhär sjuk i slutet på augusti/början på september sedan dess bara varit rinnsnuva och hosta vid ansträngning och nu för 1vecka sen feber/hosta from hell/snorig.
    Aldrig varit med om innan, speciellt inte med febern. Så tack för mig, fått klaga av mig lite. Vill bara bli frisk och återgå till mitt nya jobb 🙁

    Har sköldkörtelproblem och äter Levaxin. Fick idag höjda dosen igen till 225mg och börjar tröttna nu på det här.
    Finns det någon som har fått bukt med sköldkörteln utan att medicinera? Hur gick ni tillväga?
    Lider knappast av det i vardagen och märker inte alls skillnad förutom att mina prover är långt bort från referensintervallen.

      Vilken hästdos! Hur många burkar blir det i veckan?

      https://youtu.be/k77F184hi5g

      Jag har ingen erfarenhet av sköldkörteln. Men kom förbi denna video för några veckor sen. Prova

      Oj! Tar läkaren prover på fritt T4 och fritt T3 för att se hur du konverterar medicinen? Kan vara så att du behöver tillsätta lio. Kan även bero på brist av vitaminer och mineraler. Paranötter innehåller mycket selen som är bra för sköldkörteln t.ex om man inte vill köpa tillskott. Skulle rekommendera att gå med i sköldkörtelgruppen på instagram, finns även en som hjälper att tyda provsvar. Dessvärre är det inte många läkare som fattar hur sköldkörteln fungerar ??‍♀️

        På facebook skulle det såklart stå

    Kan inte appen också ha motsatt effekt? Att rasister letar upp företagen som är ägda av POC och bojkottar?

    Fyllde 30 igår (fredag) och är officiellt sjukpensionär. Känns ju sådär…

      Har du det tufft till vardags?

        Går lite upp och ner, har det som jobbigast på nätterna.

    Kattvänner! Jag har såna problem med min katt. Katt vill inte sova på nätterna. Katt springer bara runt och jag blir tokig. Vaaaad ska jag göra??? Ska jag aktivera katt mer? Kanske finns nån fåtölj jag kan köpa som katt skulle gilla?!

      Katter är nattaktiva så det är bara att gilla läget!??

      Men självklart behöver du dagtid aktivera katten mer! Köp massor av leksaker du har i en särskild låda (De ska inte ligga framme jämt) och kör lekpass eftermiddag och kväll. Min katt sover hela natten när jag ser till att hon får leka ordentligt innan.

        Instämmer. Har två katter som måste aktiveras mkt, då sover de på natten. Annars leker de med varandra och hae superkul på natten. De älskar att leka med varandra så det går ingen nöd på dem, men är inte helt bra för min nattsömn.

      Lek, lek, lek! Trötta ut katten och ge mat efter ett långt lekpass innan läggdags.

        Och gilla läget genom att kanske sova med öronproppar, stänga till sovrummet etc.

      Går lite upp och ner, har det oftast som jobbigast på nätterna.

    Blir galen!
    Är bara 26 år men ser redan ut som att jag börjar få rynkor… smörjer in ansiktet med produkter från Rituals men känns inte som de gör något alls för min torra hud… jag har börjat få fina linjer nedanför ögonen och en liten linje mellan näsan och munnen. Har någon tips på bra produkter mot sådant här? Vad har ni för hudvårdsrutiner? Jag tror jag är rätt torr i huden.

    Har någon även tips på något body lotion som är bra för torr hud?

    Jag vill inte ha rynkor när jag inte är så gammal…

      Katter är nattdjur haha. Det är nu de börjar jaga och därför är de pigga på kvällen. Aktivera din katt ganska så ordentligt vid kvällstid eller acceptera hur det är haha.

      Förutom botox och dyl. finns det inte så mycket att göra åt rynkor som redan finns. Alla krämer, serum och liknande verkar bara tillfälligt. Det bästa du kan göra är att förebygga rynkor, vilket kanske är vad du frågar efter – men bara som lite introinfo! Nummer ett som gäller i princip alla är att skydda sig mot solen – hålla dig undan solen så mycket som möjligt (utan att du gör det så mycket att du inte har ett liv eller får brist på D-vitamin förstås) och när du är i solen se till att använda en SPF som är minst 30 men gärna högre. Sen finns det en del annat man kan göra beroende på din hudtyp och hur mycket tid/ansträngning du vill lägga ner. Kan rekommendera att spana in SkinCareAddicition på Reddit, de har en rätt bra wiki med info och tips på produkter du kan testa. Här är länk till wikin: https://www.reddit.com/r/SkincareAddiction/wiki/index

      I den kan du hitta angående torr hud och massa annat, inklusive åldrande som här är en direktlänk till: https://www.reddit.com/r/SkincareAddiction/wiki/anti_aging

      Kom ihåg att bara för att en viss typ av eller ett visst märke av produkter funkar asbra för andra så behöver samma produkter inte fungera bra för dig.

      Äsch, det är fint med lite råksparkar. Det ska synas att man levt

      Hej ?
      Linjer i ansiktet blir tydligare när huden är väldigt torr.
      Speciellt nu när vintern kommer så är det bra att skydda huden så satsa på oljerengöring, testa ett sånt provkit och läs lite här ( https://bysara.se/produkt/provpaket-trial-pack/ )

      Fuktserum under dagkräm använder jag, tycker att det för mycket.
      Jag gillar produkter från AnnMarie Börlind, läs gärna lite på naturligtsnygg.se, de recenserar produkter samt har en webshop 🙂

    Det märks verkligen hur skört livet är. Alldeles nyss hämtade ambulansen min pappa som för bara någon timme sedan fick förlamning på hela högersidan. De vet inte om det är en TIA eller covid-19 och nu ligger jag här med ångesten som sväljer mig hel.

      Håller alla tummar och tår för dig och din pappa ❤

        Tack för att du tänker på mig ❤

      Hoppas verkligen att det går så bra som möjligt för din pappa. Stor kram ❤️

        Hoppas jag med jag klarar verkligen inte mer ? kram tillbaka och tack för att du tänker på mig ❤

    Du tror inte POC har någon yrkesstolthet? Att de vill att man äter på deras restauranger, köper deras produkter eller tjänster på grund av att man gillar maten, grejen eller tycker att de gör ett bra jobb, inte för att de har en särskild hudfärg?

    Någon som vet varför Antonija har varit ledsen nu i dagarna?

    Har Emil og Margaux gjort slut?

    Fråga till förstagångsföräldrar:
    Hur var ert förhållande under första året som nya föräldrar? Bråkade ni mycket? Vad var det värsta er partner gjort mot er under den tiden? Hur länge sög förhållandet röv innan det blev bättre? 🙂

      Vi bråkade absolut mer, sömnbristen gör sitt men vi var och är fortfarande extremt sammansvetsade. Min man tog mååånga nätter när jag behövde sova, och jag när han behöver sova. Vi har en 1 1/2 åring nu och sexlivet (fulaste ordet i världshistorien) är fortfarande inte detsamma som innan barnet kom. För oss var förhållandet aldrig dåligt men jag tror att det är för att vi pratar om ALLT. Sen såklart har vi stört oss på varandra och varit oense om en del som rör barnet.

    Någon vaken? Finns det någonstans man kan få senaste nytt gällande vad som hänt vid utryckning? Vet att man får notiser i SOS-appen (fast kanske bara gäller brand och VMA?) men hade inte den när jag behövde den för snart 1h sen, laddade ner den förut dock.

      Kolla flashback. Det brukar ofta stå där om det är en stor utryckning. Alltid nån som vet något

    Bra drag I det här kommentarsfältet!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.