Influencers inom vården

Claudia K är en svensk influencer med 60 000 följare på Instagram som även arbetar inom vården.
Vårdpersonalen ska ha ALL uppmuntran och respekt för sitt slit i och med pandemin, men vad tycker ni om när influencisk sjukvårdspersonal uppdaterar om hur de går till jobbet, så pass krassliga att de skickas hem igen?
SJUKVÅRDSPERSONAL?

Om du är dum nog att gå till jobbet när du är sjuk, så kan det kanske vara en tanke att skippa en sådan uppdatering, då den kan påverka hela din yrkesgrupp negativt? 
En yrkesgrupp – som på intet vis förtjänar det och som går på knäna i denna, andra pandemivåg – riskerar att förknippas med det här, bara för att Claudia betett sig mer som en influencer än som vårdpersonal?

Borde inte en arbetsgivare kunna ha synpunkter på sådant här?
Någon som vet?

Tack för tips!

175 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tja, när man sedan läser om vårdpersonal som fått symtom, testat sig och blivit ombedda att fortsätta komma till jobbet tills de fått sitt provsvar så förstår man ju att de inte vet vilket ben de ska stå på alla gånger.

      Fy fan…

        De är inte så enkelt kan jag säga, man går till jobbet trots trötthet, som ni vet så jobbar vi inom vården sena turer och sedan sova ett par timmar för att sedan påt igen ! De är inte alltid så enkelt att skilja på trötthet/sliten till att man är sjuk ! Ni som har vanliga jobb, jobbar skift eller heltid ni vet vad jag menar. Kanske inte helt klokt att dela det där, jag håller mer. Vi är inte några supethjältar eller folk med högre IQ. Vi är hårt jobbande (oftast) kvinnor och de allra flesta har en hög arbetsmoral så det är enkelt att råka blanda ihop trötthet med sjukdom

        // SSK inom demensvård

          POÄNGEN är väl ändå – Att posta, eller inte posta på sitt social media konto med 60K följare. Rent spontant känner jag personligen att INTE posta hade varit det bättre alternativet för Claudia.

          Lite BS är det ju ändå det du säger. Jobbar också skift. Jo man känner om man är sjuk.
          Många vårdpersonal som skriver här. Skäller och gapar om att andra inte respekterar bla bla bla.
          Känner vårdpersonal, som jobbar när dom är sjuka, vet chefer som säger, kom och jobba.

            Vadå, vad är bullshit? Vi jobbar 13.30-22, hem fort som fan vilket tar 15 min för att försöka varva ner och kunna sova. Sen upp igen och vara på jobbet till kl 07. Jag har som mest haft 6 st såna pass, jag var så trött så jag grät. Vad är det för sorts skift du jobbar då? Min man jobbar varannan vecka kväll /dag, tycker inte ett dugg synd om honom faktiskt.

              Ja, även om jag håller med om att vårdpersonal borde veta bättre så har du rätt om turerna. Jag har också jobbat sådana turer där man slutar sent på kvällen och börjar tidigt på morgonen. De flesta har inte 15 minuter hem och många kan inte gå och lägga sig direkt, så det är i princip omöjligt att få åtta timmars sömn mellan passen. Sådana turer är vanliga inom sjukvården och få verkar ens reflektera över det, eftersom det jämfört med en del pass som vissa läkare går är soft. Men egentligen är det faktiskt helt orimligt och olämpligt, men det har varit så lääänge och ingen bryr sig.

      På tal om dumheter, Annica gör reklam för pyram1dspelet och bluffen nuskin, hon sitter på en live just nu och försöker värva andra! Kan du göra ett eget inlägg om detta så inte flera går på det? Inte alla som har en rik pojkvän att falla tillbaka på, och hon riktar sig särskilt mot människor som är i en svår ekonomisk situation just nu. Hon fattar nog inte själv vad det innebär och tror hon hjälper till men så är det tyvärr inte.

      Skulle aldrig ske på mitt sjukhus! Den chef eller medarbetare som arbetar med symtom eller i väntan på provsvar riskerar mångas hälsa! ? /Sahlgrenska

        Det är inte på sjukhus det händer, men i äldrevården. Väldigt många av de som jobbar inom svensk äldrevård saknar utbildning, talar dålig svenska, är timvikarier som inte har råd att stanna hemma, är inte med i facket/A-kassan och arbetar på privatägda boenden med omoraliska chefer/ägare som ser åldringsvård som ett sätt att tjäna gott om pengar.

        I våras uppmanades ju personal på sjukhusen i Sthlm att jobba, trots positiva coronatest, så vida man inte uppvisade några sjukdomssymptom.

          Är osäker lm6vi fortfarande ska jobba symptomfria med smitta.
          Har man inga symptom kan man dock mycket väl vara smittad och jobba, vi har börjat använda visir och/eller kirurgiskt munskydd vid patientnära vård för att undvika att smitta patienter. ?

      15:02
      Var har du läst det??….

    Man lurar sig nog om man tror att all vårdpersonal är hjältar och genier.

      Fast det finns väl inget yrke där det bara finns perfekta människor lika lite som det finns svenskar som följer alla råd och förmaningar? Bara ta en titt på hur många runt dig som struntar i alla förmaningar och råd så förstår du säkert att en eller annan finns i alla yrken också.

    Vi tillhör Huddinge och måste åka dit med dottern någon gång i månaden. Det är exakt sånt här som gör att jag får sån ångest över att behöva åka dit. Tyvärr måste man ta i hissknappar och dörrar och använda en touchscreen för att skriva in sig, trycka på en p-automat osv osv. Min dotter är i riskgrupp men måste få åka in till sjukhuset, så att se det här gör mig så jävla förbannad. Alltså hon borde på riktigt få sparken för det där.

      Köp engångshandskar! Det har vi använt varje gång vi handlar/måste iväg till nåt, typ bvc. Jättebra! Sen givetvis massa handsprit på det!

        Kör också så. Engångshandskar & handsprit i väskan, munskydd, groventren, tvätta kläder osv. Det är ju inte 100 men bättre än inget. Finns storpack med 500 handskar.

          Hur tänker ni kring engångshandskar??? Förstår faktiskt inte hur folk tänker kring dessa. De överanvänds och används helt fel.
          Handsprit räcker gott och väl. /Hygiensjuksköterska

            Använder de ibland men slänger direkt efteråt. Beror lite på var jag är och varför och vad/vem jag ska ta i.

        Ni vet att ni måste byta handskar (och sprita) vid varje nytt moment då va? Tex från kundvagn – av med handske – sprita – bli torr – på med ny handske – ta burkmajsen ner i kassen – av med handskar – sprita – bli torr…. osv!
        Tyvärr är det SÅ ÄCKLIGT att använda handskar på fel sätt och stjälper mer än hjälper. ?

          Jag torkar av alla matvaror nåt jag kommer hem, så du behöver inte oroa dig för att det ska vara äckligt!!

            Haha nej, men det är äckligt för alla andra som behöver ta i det du har tagit i under din tid i affären med samma handskar. Vi måste ju hjälpa varandra i dessa lägen inte bara en själv om smittspridningen ska minska. ☘️

              Ingen skillnad mot snuskiga tassar ju?

                Precis! ? Så bättre att ta med sig handsprit och strunta i handskarna så håller det bättre hygien!

                  Det är ju ingen skillnad isf? De kan ju lika gärna fortsätta med handskarna om det känns bättre?

                    Wow att folk inte fattar…. det är klart att det gör skillnad! Ta med sina smutsiga handskar överallt = sprida smittan vidare. Sprita händerna mellan varje moment = förhindra spridning av smittan. Enkelt va? ?

                      Men du spritar ju inte dina egna hander mellan majsburkarna heller. Alltsa ar det noll skillnad?

                      Jobbigt att göra en grej av att andra inte fattat när det är en själv som något susat över huvudet på. ?

                      Okej Lin, berätta gärna hur du menar.

                    Det är jättestor skillnad och finns supermycket forskning på detta! Men vill man envisas med handskar så absolut det är ingen lag haha, ville bara uppmärksamma att de ofta används på fel sätt. 🙂

                      Genuin fraga, vad ar skillnaden i att ta pa varorna med handskar och hander? Det borde ju inte vara nan?

                    Skillnaden är att du kan sprita av händerna men inte handskarna samt att handskarna ger en falsk trygghet.

                      Men är det någon som spritar händerna mellan alla varor? Inte sett någon göra det.

                      Att slänga bort handskarna (& sprita händerna därefter) måste ju isf vara bättre än att inte använda handskar.

          Det enda folk tänker på är att de vill kunna ta av sig handskarna och slänga när de går ut från affären istället för att ha eventuellt smittade händer från affären där de sedan sätter sig i bilen och tar på ratten t ex. På det sättet funkar det väl?

            Handsprit?

              Eller handskar?

        Handskar sprider mer om man inte byter ut dem efter varje moment.
        Skippa handskar och kör med handsprit och tvätt av händer

      Jag jobbar inom vården och kan säga att skulle varenda en som kom till jobbet med symtom få sparken skulle arbetsplatserna förlora typ 35% av sina medarbetare. . Man är ständigt omgiven av idioter..

      Ja, sparka all sjukvårdspersonal som gått på knäna i ett år nu. Sparka dem bara och kontakta kry till er känsliga dotter. Stackars liten, måste vårdas av folk som inte har annat att göra än att tänka på henne.

      Såna som du gör mig spyfärdig. På med handskar, ha en spritflaska i byxfickan och sätt på er munskydd. Ta ditt egna ansvar.

      Sjukvårdspersonal utsätter sig hela tiden för oss alla. De skyddar oss alla mer än vad vi själva gör.

      Ett jäkla gnäll på sjukvårdspersonalen sen åker ni t-bana, buss, går och shopar och fan och hans mormor. Fattar du med flera vad eget ansvar innebär?

      Hur kan du ens utsätta din dotter för att inte skydda med exempel som mina? Det är helt och hållet ditt ansvar. Vi borde sparka dig… Samt alla andra som inte fattar vidden av eget ansvar.

      Camilla är okunnig. Nu behöver man inte vara ” så pass sjuk” att man blir hemskickad. Diffusa symptom som verkligen inte är uppenbara kan tolkas som Covid. Så ser det ut i verkligheten. Det är godtyckligt. Jobbar du inom vården och vet att dina kollegor redan går på knäna så känner man inte efter så jäkla mycket. Bra eller dåligt?

      Det kan ni fundera på som hängde på reorna igår. Skiter i att hålla avstånd och tycker att andra ska göra allt åt er.

      Tack alla ni inom vården. ❤️

    Välkomna till slåinöppnadörrar-bevakning

      Vad menar du?

        Hen menar att du fått straffspark och målvakten är på toa.

    Vårdpersonal är på inget sätt ofelbara eller ens smartare än gemene man. Vet en uska som regelbundet springer på tweetups med folk som hon vanligtvis inte träffar, och så har vi galaxhjärnorna på hjärtintensiven i Växjö som hade halloweenfest? De gör ett viktigt jobb och många är säkert vettiga men jag tänker inte helgonförklara dem.

      Galaxhjärnorna ?
      Det måste jag anamma

        Haha same!?

      Mm… och det är också det som är en del av den stora idiotin med en ’strategi’ som Sveriges där det i praktiken ligger ett allt för stort ansvar på individen.

      Med en sådan här farlig pandemi som denna så borde staten ha lagar som gör att smittan begränsas så mycket det bara går, det går inte att lita på att individen gör rätt- eller ens BRYR sig om att göra rätt.
      Exempelvis- Det borde finnas personer som ansvarar för att ta tempen på alla som går in i sjukhuset exempelvis. Och att alla har munskydd överallt i samhället- inte bara på sjukhusen.

      Det finns så mycket mer man borde göra i detta exceptionellt farliga tillstånd vi befinner oss i.

        Jag har drabbats av Corona. Har inte haft feber en enda minut. Att ta tempen på alla och på så vis tro att man ska upptäcka alla med Covid är en falsk säkerhet.

          Nej alla får inte feber- men en del får det. Där gör munskydd också en stor nytta, det minskar spridningen avsevärt.

          Även om alla inte blir hundra procent skyddade- så borde man göra ALLT man kan för att upptäcka så många fall som möjligt- och minska risken för spridning så mycket som möjligt.

          Men hallå…det är inte undantagen som har betydelse om du kan rensa bort ca 50% av fallen med feber…självklart är det bättre ta temp på alla än att inte göra det.

            Precis- Det är ju det en rad andra länder gör. Krav på munskydd- och en mer utbredd temptagning. PLUS lockdown under perioder där det behövs. (om än så bara vissa städer)
            Vad gör Sverige? Knappt någonting. Allt ansvar läggs på att individen stannar hemma. Många skiter i det eftersom de hellre jobbar eller handlar om de bara är ’lite’ sjuka.

              Apropå Covid. Jag bor nära det största sjukhuset i min region. Jag har hört ambulanssirener mycket senaste månaderna… Alltid lika stressande när de kör förbi på gatan. o.O

              De flesta skiter i det ansvar individen fått. Känns som att det bara är folk som faktiskt är ”rädda” för Corona som följer uppmaningarna.

              Jag själv är inte rädd för just sjukdomen för jag tror jag skulle överleva den. Dock har varken jag eller sambo TID att bli sjuka nu iom tuffa studier och mycket och viktigt jobb. Familj och vänner träffar vi ändå aldrig. Sen har jag två kissar hemma, den ena med andningsproblem och det har ju rapporterats fall hos djur. Så när jag väl går ut för att handla mat, apotek, bankärenden så har jag munskydd. Sover gott om natten för känner att jag gör allt.

      Umeågänget som skulle anordna fest – jaja, då känns det nästan som om det var bättre förr.

    Komplicerat insta-namn, haha

      Påminner om lösenordet till mitt wi-fi…

    På barnakuten i Uppsala tvingas de gå till jobbet oavsett symptom eller ej. Det är arbetsgivaren som avgör om de ska skickas hem igen och då är skadan redan skedd.

      Anmäl?

        Ingen orkar anmäla. De har det rätt kämpigt som det är redan.

          Förstår men det måste man ju göra ändå. Det är dels brottsligt dels fruktansvärt fult mot patienter och de övriga inlagda på sjukhuset.

            Ja liksom dom vårdar ju patienter och ska inte göra dom mer sjuka ex att gå sjuka till jobbet. Inte bra.

      Sen när och enligt vem är det arbetsgivaren som avgör? Arbetsgivaren har ingen rätt alls att besluta om man får jobba sjuk eller inte, utan det är arbetstagaren som själv bestämmer det. Om arbetsgivaren misstänker fusk kan de kräva intyg, men inte utan skäl för misstanke och oavsett vad kan de inte tvinga en till arbetet. I värsta fall kan man bli uppsagd om man missköter sig dock.

      Dessutom, att smittad gå till jobbet är straffbart, då en del av ansvaret för smittskydd ligger på den enskilde.

      Har jättesvårt att tro att det är sant.

        Det är personal där som berättat det för mig, två är mina närmsta vänner.
        Du får tro vad du vill.

          Det är sant. Har vänner som jobbar på urolog och ortopeden på Akademiska och de säger samma.

            Anmäla kan man väl göra anonymt?

    Var en läkarstudent som blev avstängd på obestämd tid då hen dök upp på ett seminarium eller dyl (ingen patientkontakt) med känt positivt Covid prov….

      Helt rätt. Då ska man nog inte jobba inom vården. Dock såklart är det på mitt lärosäte krav på 100% närvaro för att få skriva tentan, men inte hade jag någonsin gått ut med bekräftad covid!
      Mvh annan läkarstudent

        Vad jag minns kommer hen få fortsätta till våren.

        100% närvaro på seminarier? Eller på allt?

      Vilket universitet var det? De flesta seminarium är väl ändå via zoom?

        Umeå, det var en övning, inte ett seminarium.

    Jag tror att det mesta går till jobbet med milda symptom. Jag pratade med olika vårdmottagningar i telefon och många av de jag pratade med hostade själva.

      Det är kanske en helt orealistiskt sak att förvänta att alla med milda symptom är hemma i November. Typ alla är småförkylda överallt.
      Kanske bättre med munskydd FHM?

        Nej? Är du tokig- du kan inte gå till ett sjukhus eller ett äldreboende med milda symptom. Vet du vad det ligger inne för patienter på sjukhus & hur bra de klarar ens en vanlig infektion.

          Du ska inte gå nånstans med milda symptom! Mer än att lalla runt hemma.

            Jag håller absolut med. Men ännu värre gå till ett ställe där man vet på förhand att folk är högrisk för alla typer av infektioner samt dåligt immunförsvar och tycka att ”jag kan väl sätta på mig ett munskydd.”

      För vårdpersonal tycker jag det är riktigt sjukt agerat. De absolut svagaste ur riskgrupperna söker sig ju dit.

      Fast hosta kan sitta i hur länge som helst. Så de kan ju ha haft covid men blivit friskförklarade. Dock hosta som sitter kvar.

        Hosta kan absolut sitta kvar, och vissa (såsom jag själv) har konstant hosta av annan anledning än Covid. Det som gäller då är att det är ok att jobba igen, givet att man i övrigt blivit frisk, varit hemma nog länge osv (tänker inte ge all info om restriktioner utan den det berör kan gå in på 1177.se). Har däremot hosta uppkommit ska man inte träffa folk eller jobba, för det kan vara det första symtomet på covid.

          Ja men precis! TS verkade ju dock inte tänka att personen redan kan ha varit sjuk men ha hosta kvar, utan tig för givet att personen ÄR sjuk.

          Vi har samma restriktioner hos oss, är väl insatt i det.

            Sorry det var inte menat som att säga emot dig, utan snarare förtydliga. Vissa tänker ju att lindriga symtom är ok av nån dum anledning.

      Jag har bekräfta Covid 19. Mitt enda symtom är att jag är täppt i näsan. Stay home folks!

      Jag har varit hemma hela veckan för att jag känt mig lite snuvig. Känns så klart trist när man vet att kollegorna går på knäna, men det är ju så vi måste göra nu. Tror knappt någon på min arbetsplats har fått full lön någon månad, för att vi är hemma så mycket. Minsta minsta symptom.

      Det kan ju vara så att vårdpersonalen satt hemma och hostade. Anpassning i arbetet när vårdpersonal har symtom = jobba hemifrån med telefon och digitala kontakter.

      Många är/har varit förkylda och tagit covidtest innan man börjar jobba igen, alternativt redan varit hemma under en tid. Finns inget förbud mot att arbeta med milda symtom OM man har ett negativt covidtest.

      7 dagar efter symptomdebut får man vara ute igen om man är på bättringsväg och feberfri sedan 2 dagar tillbaka.

    Vi blir beordrade att jobba med symptom efter negativt test. Och ett negativt test säger ju egentligen inget förutom att man var negativt vid just det tillfället… Men när man jobbar med smittade är det ju svårt att säga vilka symptom som eventuellt är nya eller gamla, då risken för ny smitta finns hela tiden.

      Kanske bättre med munskydd en orealistiskta förväntningar?

        Nu vet jag inte vad du menar? Jag jobbar på äldreboende, självklart med skyddsutrustning.

        Vad menar du med orealistiska förväntningar?

    Engångshandskar hade kanske varit ett alternativ om du inte ville trycka på knappar? Huddinge bör ju även ha sms parkering.

      Skulle vara svar till hen som tillhörde Huddinge.

      Nej, det är ett sjukt dåligt alternativ såvida du inte tar av handsken omedelbart efter du tryckt på knappen

        När människor går runt med handskar i affärer och sedan stoppar ner i fickan.

          Eller tar upp mobilen och pillar på den efter att ha pillat på x antal saker i affären ?

            Har inte ni människor hört talas om handsprit och ytdes????

              På handsken? Nej tack. Då släpper handskarna igenom allt sen.

            Herregud jag hoppas verkligen ni vipear av mobilen när ni kommer hem?

        Jag har en vipe indränkt i handsprit som jag vipear av handsken med efter varje kontakt med ytor, typ handtag mm. Inget problem alls. Tro inte alla är så korkade att de pillar sig i ögat med en handske på.

          Då kan du lika gärna strunta i handskar, för handskens motståndskraft minskar rejält efter detta.

            Dubbla lager handskar?

              Spelar inte så stor roll, om första handsken håller 8 min efter sprit håller andra handsken 4 min efter det.

          Då kan du ju lika gärna vara utan handske och sprita handen.

      Jag trycker med armbågen. Men det är ju inte det som är grejen riktigt, utan det är ju att hon går till jobbet sjuk och kan smitta oss som absolut inte får bli sjuka.

    Typ OT men har ändå med saken (i lägget) att göra.

    Om jag blir beordrad av min chef att ta ett test för covid-19, men vägrar. Vilka är konsekvenserna?

    En kompis berättade (jobbar inom sjukvården) att hen fått beordrat att ta test, men vägrar. Håller sig hemma men vägrar testa sig för hen menar att symptomen hen har är pga annat och hen orkar inte testa sig ”en gång till”. Jävligt nonchalant tycker jag, förstår inte varför man inte bara tar testet (chefen fixar) så man vet – antingen behöver man smittspåra eller kan komma tillbaka så fort man mår bra igen.

      Egentligen är det ju skitsamma då du ska hålla dig hemma vid minsta symptom + minst 48 timmar oavsett. Smittspårning görs inte enligt min erfarenhet särskilt ofta ändå, åtminstone inte i min kommun. Resurserna finns inte. Om hen inte träffar folk så tycker jag det är skitsamma vad resultatet säger, men jag är inte fhm.

        Nu va det inte jag som har symptom. Tog bara mig som exempel. I min kommun skickas det ut smittspårningspapper till alla som man varit nära så tex förskola kan saneras osv.

        Nä jag vet inte. Tänker just på konsekvensen att inte testa sig om man blivit beordrad av chefen?

        Nä, med negativt test kan du jobba så fort du mår bra igen så det minska sjukfrånvaron. (Läs på 1177 och FHM).

          Beror ju lite på var man är. Kan ta flera dagar att få ett test och att få svar (1 vecka första gången jag testade mig).

      Jag vill ta ett test, men min vc låter mig inte. De har extremt ont om tider och jag har bara lindriga symtom, så jag får återkomma om jag blir sjukare. I nuläget är jag inte prioriterad. Jag håller mig naturligtvis hemma oavsett, men jag hade gärna tagit testet.

        Kan du beställa självtest via 1177 i din region?

        Det är ju bara att boka en självtest tid via 1177.se själv. Har du symtom så är det bara att testa sig ?

          De är slut i en del regioner?

      På min mammas jobb(inom vård) blev en sjuk och testades positivt och hela avdelningen skulle då testas, förvånande många som tyckte det var onödigt och vägrade

        Bisarrt ?

        Sjukt! Därför blir jag chockad att när min kompis chef ordnar test – så nekar hon. Fast hon är beordrad?!

        Varför vägrar man???

        På mitt jobb (rehab), blev 2 kollegor positiva, men resten av arbetsgruppen skulle inte testa sig.. som tur var blev ingen mer postiv, vilket betyder att vi har följt alla våra riktlinjer noga, och haft rejäl tur.. Men kändes galet att inte testa oss när vi träffar riktigt skruttiga patienter ibland..

        Får man vägra att ta testen för Covid i Sverige?

      Fick göra testet två gånger inför jobb och tyckte det var väldigt obehagligt så kan förstå att man inte VILL. Vid positiv test eller utan test kan kompisen jobba igen 7 dagar efter symtomen började om hen mår bättre och är feberfri sedan två dagar tillbaka.

    Jag kör mitt valiga mantra – ingen blir förvånad, influencerkvinnorna är som bekant inte de vassaste knivarna i lådan. De har ett jobb bara därför att andra knivar är ännu slöare.

    Kan du inte lyfta i ett inlägg hur influencers börjar sprida ett klipp från danska paradise hotel (alexandranilsson, josephineqvist m.m.)

    I klippet syns en arg man som beter sig dåligt mot en tjej. Dessa influencers trycker på att sådana män ska inte få synas i tv. Men hur kan Josephine Qvist då tycka det är okej att delta i ex on the beach tillsammans med Addinator som gjort både det ena och det andra mot kvinnor!
    Något hon är mycket medveten om…

      Hon stöttar ett program som tycker det är helt okej att ge tv-tid till män som behandlar kvinnor illa, så länge hon själv får pengar

    Känns ännu mer skrämmande att man är vårdpersonal och festar och går på klubb. Många av dem man vårdar är utsatta, i riskgrupp och har troligen själva varit noggranna med att följa restriktionerna. Respektlöst är bara förnamnet!
    På min arbetsplats har man 3 ”chanser”: muntlig varning, skriftlig varning och sen avsked. (Skillnad dock om man insjuknar under ett arbetspass, då meddelar man direkt sin hemgång.)

      Jag känner en del undersköterskor och de valde inte direkt mellan raketforskning och vården, så att säga.

        Nej, undersköterskor har ju ingen avancerad utbildning eller medicinsk kunskap, de tar in vem som helst.

          Men fundera på hur sjukvården hade sett ut utan dem.

            Troligtvis bättre. Menar inte att förringa eller förminska uskor eller vårdbiträden utan att kraven är för låga och utbildningen (om de ens får någon) alldeles för dålig.

              Så elitistiskt sagt. För att vara usk krävs det utbildning speciellt på akutsjukhus. Det är inte samma sak som ett vårdbiträde.
              Om du hamnar på en covidavd kommer du mestadels träffa en undersköterska större delen av tiden. Får du ett hjärtstopp kommer det vara en undersköterska som upptäcker det först samt påbörjar kompressioner av ditt hjärta.
              Sitta och gnälla på hur lågkompetenta sjukvårdspersonal är i denna tid är tamigfan helt bedrövligt. En erfaren usk på en akutavdelning på valfritt sjukhus är oftast bra mycket mer pålitlig i ett akut läge än en nyexaminerad ssk.
              Och ni som undrar. Det är först nu vi i vården testas frikostigt. I våras testades vi inte. Iaf inte på iva där jag jobbade 12h pass 5-6dgr i veckan. Var en sjuk i personalen föll hela jävla avdelningen och man jobbade med två tre iva pat samtidigt ist för en. Man fick bedrövligt dåligt samvete att ringa sig sjuk för man visste hur illa det skulle bli för alla på golvet. Man uppmanades att komma in trots symtom, för varenda par händer räknades.
              Jäklar vad glad jag var för mina kompetenta undersköterskor då kan jag säga.

                Hurda elitistiskt? Du maste ju kunna vara realist. Att det finns individuellt kompetenta uskor med erfarenhet fran jobbet fortar inte faktum.

                  Fast vem är du att uttala dig om att det är faktum?
                  Uppenbarligen arbetar du inte inom vården själv för då hade du inte uttryckt dig såhär extremt okunnigt.
                  Utan alla kompetenta och fantastiska undersköterskor skulle sjuksköterskorna inte kunna göra sitt vilket innebär att läkarna inte skulle kunna göra sitt.
                  Givetvis, precis som i alla yrken, finns det spån, men inom sjukvården på stora sjukhus och liknande är detta undantag snarare än regel.

                    Vem är du själv att uttala dig? Menar du på fullaste allvar att det är elitistiskt att påpeka att uskor & biträden generellt är dåligt utbildade med ofta osäkra arbetsvillkor? Är det elitistiskt att påpeka att detta påverkar deras professionella insats?

                      Undersköterskeutbildningen är 1,5 år lång och ”vem som helst utan utbildning” blir inte anställd som undersköterska utan man måste ha utbildningen. Sen finns det nötter inom alla yrken men när jag arbetade på sjukhus så frågade ofta sjuksköterskorna de erfarna undersköterskorna om saker för gällandes mycket av det praktiska arbetet kunde undersköterskorna betydligt mer.
                      //undersköterska som nu läser till ssk

                Finns idioter till läkare också och hjältar bland sköterskor med kort utbildning.

              16:44
              Jag känner att du förringar och förminskar oss.

            För mej när när var inlagd betydde sjyksystrarna allt. Dom hade kunskap och trygghet.

              Ja men det är inte dom som gör ”smutsjobbet”. Vem tror du duschar, byter blöjor osv. Serverar mat och allt som ingen annan personal tänker göra. Menar inte att deras medicinska kompetens är oumbärlig men ingen skulle göra deras jobb heller.

                Men det borde finnas högre krav (& bättre lön och status) åt personalen. Nu är det katastrof tom med basala hygienrutiner på en del ställen. De är nya, timanställda, kan ibland ha svårt med språket och är dåligt utbildade.

                Lol jag är sjuksköterska och gör allt det där du beskriver, plus det medicinska. Sen hade det aldrig gått utan uskor behöver verkligen avlastningen!

                  Jo visst men det tillhör väl inte dina ordinarie arbetsuppgifter

                    Jo såklart det gör! Omvårdnad är det jag har en kandidat i.

              Sjuksystrarna ja, men det är inte dem som pratas om här, utan undersköterskor.

        15:48
        Är du raketforskare?

    Jag är sjuksköterska och dom flesta av mina vänner likaså – olika yrkesgrupper inom vården – och jag sa just att det är märkligt att dom postar på IG hur dom shoppar, åker runt och umgås med vänner och bekanta. Middagsbjudningar, julfikor… allt dokumenteras på Instagram. Skämmes!

    Till mitt jobb som lärare får ju människor komma smittade med covid.. Det är härligt att gå till jobbet när man måste passera mängder av föräldrar på vägen dit.. ta på grindar och handtag till dörrar.

    Vi fick tre nya Covid misstänkta igår kväll. Semester över jul och nyår är inställd då risken finns att många blir sjuka, ev i Corona och då måste det finnas folk att hoppa in då vi inte har vikarier så det räcker. Kul.

    Jobbar inom vården och jag är alltid hemma vid sjukdom även minsta förkyldning- även innan covid. Inte varit populär hos bemanningen kan jag säga. Tyvärr är ju personalläget väldigt skralt och man får lätt dåligt samvete av att vara hemma men so what? Jobbar med för tidigt födda barn och blir galen när nån kommer till jobbet förkyld o beklagar sig. många vill inte förlora pengar. Jag har faktiskt sagt till både studenter o annan personal att gå hem om de hostat o varit förkylda. Tycker det är ett jäkla sätt att komma sjuk till jobbet och trodde verkligen denna pandemi skulle bli ett slut på det.

      Heja dig!

    Frågan är ju om hon såg hängig ut pga utmattad av arbetsbelastningen eller hängig pga håller på att bli sjuk.

    jag vet vårdpersonal (som jobbar med sjuka äldre) som glatt går på fester och träffar mycket i coronatider. slutade med att samma vårdpersonal smittade alla deltagare på en sådan fest med corona…

    Jag arbetar som undersköterska inom vården och vår grupp vill gå ut på restaurang och ta en AW tillsammans (vi är 4 st). När jag påtalar att det nog inte är så bra eftersom smittorisken är större om umgås länge tillsammans så blev de sura på mig. De menar på att vi ju träffar varandra varje dag på jobbet men jag tycker inte att det är samma sak. Håller någon med mig?

      Tycker du resonerade klokt- varför ta risken att umgås utanför jobbet just nu? Skulle kännas fel att gå på aw med mina kollegor på jobbet även om vi är på plats varje dag och nära varann.

      Onödigt att ta en risk över något så fånigt som en AW. Det kan ni ju ha efter pandemin istället och fira utav bara fan istället!

      Tja, en sjuksköterska från vår företagshälsovård (Feelgood i Stockholm) sa till mig igår att ”i Sverige är ju alla lite krassliga på vintern. Man kan själv känna skillnad på om man har en lätt förkylning eller corona och avgöra om man kan jobba.”
      Man ba va?? Nej!

        Skulle va en egen kommentar…

        Gode gud…

      Man ska ju bara umgås med de i samma hushåll så.. Jobba måste man ju, inte hört nåt undantag för jobbarkompisar. Tvärtom har de ju sagt ”inga aw:s”. Du gjorde rätt.

    Annica gör alltså ett projekt med en sekt nu på Instagram! Har fått så mycket meddelande av ena tjejen att jag kan bli entreprenör och att min Instagram ser jättefin ut och blabla. Tycker faktiskt det är lite sjukt hur man kan uppmana folk att gå med i det? Är även som herbalife, dvs pyramidspel.. Tänker mest att många unga kanske nu säger upp sig för att detta låter för bra för att vara sant?

      Vad är det här för spännande sekt? Religion, sex- vad vill dem?

      jag fick också så dåliga vibbar av det – det luktar MLM om det, just för det är så oklart vad det är som detta business handlar om. Istället för att säga vad det är, så upprepade kvinnorna samma sak om och om igen: Leva det livet du vill ha, jobba inte för någon chef, ha mer tid till familjen, man behöver ingen speciell erfarenhet eller utbildning … när jag hör sånt trams, ringer alarmklockorna.

      jag förstår inte hur Annica kunde gå på det. det finns hur mycket anti mlm content på nätet som helst; hur kunde hon ha missaat det? Folk förlorar bara pengar på MLM, och den där äckliga myten om att ”vara din egna chef” / Bygga ditt egna business … it’s all lies 🙂 folk som inte är på toppen av en MLM pyramid jobbar sjukt mycket och jobbet består mestadels av att sitta i telefonmöten med sina ”upplines” och blir skälld på eller så skriver de till varenda kotte de nånsin träffat på facebook / IG etc för att rekryterar.

        Ja exakt, så sjukt! Blev faktiskt lite chokad över att Annica ens lägger ut det här? Man får inte heller glömma alla ? blommar som typ alla deras meddelanden avslutas med. Ena tjejens snubbe har till och med kontaktat mig?

          Dessutom ser man på hennes insta att många skriver: ”VÄLKOMMEN ??” ”välkommen till teamet??” känns perfekt!

      Dessutom så har hon gjort smygreklam som finns under händelsen: SKINCARE

      Hennes läppar ???

      Vi inom vården är strikt hållna och får inte prata om vårt jobb med media eller posta i sociala kanaler. Jag förstår inte hur de som gör det kommer undan med det utan varningar från ledningen.

        Det där stämmer inte. Vi inom vården FÅR VISST PRATA ut i media precis hur mycket vi vill och om vad (inte sekretessbelagda saker såklart).

    Angående något helt annat! Har Annica börjat jobba för ett pyramidspel??? Blir så besviken i så fall! ?

    Jag brukar aldrig kommentera med nu blir jag upprörd. Vi sjukvårdspersonal går på knäna och alla gör sitt absolut bästa. Om alla skulle stanna hemma för ”minsta” ”lilla” symtom såsom ont i huvudet var 20:e minut pga att vi inte hunnit dricka vatten på 6 timmar eller känna oss yta pga 4 timmar sömn som mest så skulle ingen kunna ta hand om dig eller dina älskade. Tänk om och tänk rätt!! Skillnad på symtom och symptom! Jag har symtom varje dag pga att jag är utarbetad och jobbar ofta 5-6 nätter per vecka för att hjälpa verksamheten! Prova en dag i våra skor och du skulle aldrig publicera ett sådant inlägg!! / personal på akutvårdsavdelning

    Jag känner henne. Hon har alltid varit verklighetsfrånvänd och har inget konsekvenstänk. Hon dansar afrikanskinspirerande dans och hade under en frågestund på Instagram sagt att hon inte får och vill vara tillsammans med en mörkhyad man. Hon fick så mycket kritik och bad om ursäkt men stod fortfarande för sin sak. Nästan säker på att hon även har köpt följare. Hon förtjänar inte någon sorts uppmärksamhet.

    Såhär.. man vaknar på morgonen och skyndar till jobbet, på vägen dit kanske man känner sig konstig, skum känsla.. kan va stress pga jobbsituation. Blir man sämre eller påvisar symptom då går man hem från jobbet, vilket hon gjorde, alltså HELT RÄTT. Tycker det är katastrof att hon blir exposed såhär när hon är såå noga i sina inlägg med att undervisa om corona,hygien, stay home stay safe etc. Vinklad nyhet- Nej Tack!

    Vilken miskin du är som har bloggat detta! Den här tjejen riskerar sitt liv för att hjälpa andra och du sitter här och bloggar sånt nonsens haha! Ge henne lite cred istället din misslyckade bloggare Claudia gör 100 gånger mer nytta än vad du och alla andra miskiner som skriver dåligt om henne här gör! Vem sitter ens och bloggar sånt om vård personal haha du måste va cok avis på henne eller nåt pajas blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.