Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

791 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag såg på st0ppa pr3ssarna att benjamin ingrossos ex linnea hade intervjuats på YT och sagt intima detaljer om benjamins privatliv och s3xliv. Någon som vet vad hon sa? Var det även så att hon dumpade honom över telefon när hon träffade någon ny i costa rica?

      Hon berättade att hon inte hade någon sexlust i deras förhållande, typ sex en gång år/halvår. Och att det var jobbigt för Benjamin. Jag var så förvånad att hon berättar sånt när hon vet hur offentlig han är. Respektlöst anser jag…

        ja, att hon var avtänd på honom

          Man får väl skylla på att hon är ung och omogen. Sjukt ointressant information för nån annan än just henne. Plus respektlöst såklart. Men framförallt, vem bryr sig.

            Tycker ändå man borde veta bättre när man är 24år

          Sa hon att hon var avtänd på honom? Tänker att man säkert kan ha låg sexlust av andra orsaker som inte har med Benjamin att göra.

    Vad mer tror ni kommer hinna gå fel innan detta skitår är slut?

      Att Brynäs ramlar ur serien.

        Hur ska Brynäs lyckas med det innan året är slut? Långt kvar än.

          Sant.

        I feel your pain!

      Att jag inte får jobbet jag sökt och fortsätter vara arbetslös in på nya året.

      Att bilen går sönder.

      Att katten blir sjuk och behöver dyr veterinärvård.

        Försäkring.

          Även om man har försäkring på djur kan vård kosta väldigt mycket plus att en försäkring inte täcker allt. Min kusin betalade 50 000 för vård av sin hund som tyvärr inte heller klarade sig. Visst försäkringen tog de allra största kostnaderna men ändå. Alla har inte så mycket att lägga på vård.

            Det finns olika försäkringar som täcker olika mycket beroende på vad man vill betala. Jag la till den absolut bästa, tror bara det skilde 700 kr per år. Helt klart värt! Sist mitt husdjur behövde operation behövde jag bara betala 3000 kr istället för 30000 kr.

          Så du tror att det är gratis för att man har försäkring?? Gosh så många tusenlappar man betalat till veterinären genom åren trots bästa försäkringarna.

          Har försäkring. Kostade mig ändå 4000 för att undersöka hennes öron. Det tog inte försäkringsbolaget.
          Men tack för infon om du trodde den var till nytta.

      Postmord slarvar bort precis alla paket

        Eller Budbee

        Bring slarvar bort paket. Aldrig mera Bring, om man kan välja.

          Och varför är deras ombud/upphämtningsställen alltid aslångt bort och på konstiga ställen? Hämtade ut ett bringpaket INNE I en djurmatsaffär. Bring hade typ ett litet bås i ett hörn, inuti affären. Bland koppel och gamla grisöron. Själva affären var inte ens särskilt stor och låg långt ute i ett industriområde. Wtf, liksom.

            De kanske hade brevduvor? 🙂

            Budbee har börjat med boxar inne i Ica butiken , härligt tajming i coronatider.

              Det beror nog på vilket företag de levererar åt.

              Budbee kommer till dörren och när de ska hos mig

          Best är värdelösa, bokar in på en måndag men skyller på en det ena än det andra och kommer inte förrän på fredag. Så kräver de att man ska vara hemma och öppna när de ringer på. Budbee är 100 ggr bättre.

        Postnord är inte värre än ngt annat fraktbolag!! De hanterar väääöldigt många paket.
        Däremot var det kaos där för tre år sen

          Jo, de är värre!! Jag har BARA haft problem med PostNord!

          Aldrig med DHL, Budbee, Bring, UPS eller någon annan. Fick leverans från Airmee igår kväll (och det var för övrigt en av de gladaste och trevligaste chaufförer jag någonsin träffat!)

            Håller så mycket med dig. Har bara dålig erfarenhet med Postnord

            …och superbra om Budbee, DHL ect.

              Japp! Väljer ALDRIG PostNord längre utan tar alltid ett annat alternativ.

        20:16

        Haha, de är redan en bra bit på väg. De har inte direkt slarvat bort mitt paket med en present men ljugit om att det inte gick att leverera den samt då istället skickat det till ett utlämningsställe superlångt bort. ?

        ALDRIG haft problem med postnord! Beställt hem varenda julklapp i år och de kommer på utsatt tid och utsatt dag! Så bra service tycker jag som inte vill träffa någon så de plingar bara på dörren och ställer sedan paketet utanför dörren.

        Best också för den delen.

          Haha lever vi i parallella världar? Har verkligen aldrig hänt att det gjort hos mig. Verkligen aldrig.

          Samma här. Väljer alltid leverans till dörren med postnord. Kommer alltid på angiven tid och lämnar paketet utanför dörren så man slipper smittorisken.

            ALLA fraktbolagen lämnar paketet utanför dörren så man slipper smittorisken.

      Inte bara skit i år. Joseph DeAngelo erkönde och fick livstids fängelse. Synd att de inte tog han tidigare bara men också WOW att de fick tag i han.

      Men för att svara på din fråga, Trump är ju inte klar än. Han är sjukt oberäknelig. Vad som helst kan hända.

        Vem fan bryr sig? En person som mördat 13 personer, våldtagit 50 personer och begått 120 grova inbrott med stort trauma för de drabbade åker fast efter 30 år och du hänger upp dig på att någon stavar fel?

        Skulle vi inte sluta med detta i kommentarer a?

      Betty White dör

        ?

        Hon är 98. Liksom dags, ingen jättekatastrof.

          Vem är du att bestämma när det är dags för någon att dö?

            Vadå bestämma. Suck.

            Vaddå bestämma? Är du närmare 100 är det snart dags, inget man bestämmer, bara så det är biologiskt. ??‍♀️??‍♀️ Kränktheten här inne alltså.

          Min man och jag hade förmånen att känna en man som blev 107 år. Helt klar och redig. Handlade och lagade mat själv. Många intressanta samtal som vi fick ta del av. Saker han upplevt under alla dessa år. Fantastiskt att få höra. Vilken livserfarenhet och visdom. Tacksam är vi över att få lära känna denna underbara man.

      Att jag inte orkar ta båda mina kurser och får gå om ett FJÄRDE år på min civ.ingengörs utbildning 🙂

      För min del blev skitåret än värre igår då min 16-åriga katt behövde avlivas. Han blev supersjuk över en natt, veterinären trodde det var njurarna som till slut gjort sitt. Jag tror inte jag fattat än att han faktiskt är borta, tomheten bara växer ?

        Å vad tråkigt att läsa. Jag beklagar sorgen ??
        Det gör så förfärligt, förfärligt ont när dom dör från en.

        Fy vad jobbigt. Stor kram❤️

        22:57
        Så tråkigt att läsa om din 16-åriga kattkille som behövde avlivas. ? Lever man tillsammans med katter, hundar, marsvin, chinchillor m fl så blir det en sån stor sorg och krossat hjärta när man måste ta det sista oundvikliga hjärtekrosssnde farvälet. Jo tomheten växer och saknaden och sorgen likaså. Sen, mycket senare, börjar man minnas allt underbart. Det är så fantastiskt att få uppleva denna kärlek och närhet till en annan art. Kärlek utan förbehåll.
        Tänk, sörj, gråt och sakna. Låt det ta sin tid. Det är både du och han värda. Sen….sen….sen kommer ögonblick då du kommer att börja skratta åt något roligt minne han gett dig. Med tiden blir det fler roliga, älskliga minnen. Sorgen och saknaden försvinner inte. På sin höjd bleknar den litegrann och gör inte lika ont.
        Men tänk att du har kärleken kvar i ditt hjärta och vem vet….snart kanske en annan liten kisse behöver ett kärleksfullt hem. hos dig. Det blir aldrig samma, men det kan bli så mycket bra på ett annat sätt..
        All kärlek till dig och när tiden är mogen, släpp in en ny kärlek i ditt hem och hjärta. Ditt hjärta känns stort och öppet. ? ? ?

      Att jag inte får överta lägenheten när vi separerar, jag slutar som hemlös och barnen måste flytta till en annan kommun för att bo med sin pappa.

      Det är verkligen positiva klubben här inne ? Gaska upp er för tusan!

      Att Beck dör.

    Om man aldrig orkar ta sig för att städa (varken rengöring eller placera saker på rätt plats) – finns det någon teori om varför man gör det? Är man lat? Saknar självrespekt etc?

    Någon teori?

    /Frågar åt en kompis ?

      Att man inte värdesätter resultatet mer än arbetsinsatsen? I och för sig, det är väl samma sak som att vara lat? Själv brukar jag städa när jag är stressad; när det är klart kan jag koncentrera mig på att till exempel plugga.

        Men är det lathet? Det är väl inte viktigt att det är städat, det handlar ju om preferenser. Det är lathet om man anser själv att det är viktigt men inte gör det.

        Jag bryr mig till exempel inte om att jag skulle spara 3 kronor på knäckebröd om jag handlade på willys för jag bryr mig mer om tid än pengar så det är så jag prioriterar. Ungefär som att någon kanske hellre spelar harpan än att skura.

      kan ha att göra med neurologiska nedsättningar också

        Hur då menar du? Och vad kann man göra åt det?

      Din kompis prioriterar helt enkelt annat! Cut hen some slack ?

      För att människor tenderar att undvika saker där vi måste ”betala” i förväg. Ett sådant exempel är träning, du får lyckoruset efteråt. Att slappa eller äta god mat behöver du inte betala i förväg, utan d får ”njutning” av att veta att du ska slappa eller äta en god måltid.

      På stenåldern hade man inte alla dagens prylar och dammet höll sig inte lika mycket inomhus. Däremot att spendera energi har ju alltid varit en kostnad. De som roade sig med att bunkra mat 1 år i förtid eller försöka hålla borta all damm kunde ha en något lägre överlevnadschans så det var helt enkelt en bättre tumregel evolutionärt sett att skjuta upp saker som inte påverkade kort inpå.

      Hemmiljö är inte prioriterat för alla. Däremot måste det finnas lite balans. Att inte vara pedantisk kan tyda på en förmåga att slappna av trots att allt inte är lugnt omkring en, och att aldrig städa och leva i ren smuts (det för inte de flesta men jag vet tex en familj vars hem jag får rysningar och smått panik av att vara i för att det är vidrigt på alla nivåer) kan tyda på att man har givit upp.

      Tänker att det kan bero lite på hur man är uppfostrad? Brydde sig föräldrarna inte om ifall du städade ditt rum och att de inte tyckte dammråttor i varje hörn var anmärkningsvärt växer nog barnen upp och blir likadana.

        Inte för mig. Min mamma hade hysterisk städmani och var såå orolig om man tog hem en kompis om det var lite stökigt ’för då skulle deras föräldrar få veta hur det såg ut hemma’ och det var den ultimata skammen enligt henne. Detta ledde till att jag, de första åren som självständig och utflugen, var extremt lat och brydde mig inte alls om det var disk eller klädhögar framme. Tyckte bara det var skönt att kunna få vara lite lat.
        Nu på senare år har jag insett att jag mår bättre med rent och undanplockat runtom mig så jag städar gärna lite varje dag nu, men är.inte rikitgt på samma nivå som min mamma ?

        Jag är uppväxt i ett hem med extremt välstädat och rent. Men inte till den grad att det här är en revolt.

        Jag älskar min lägenhet och borde verkligen anstränga mig för att även hålla den fin.

        Hmm, kanske att det beror på att jag stressar på jobbet hela dagarna (inte superstressad men vanligt arbetstempo), då kanske man inte klarar mer måsten när man kommer hem ?

          De allra flesta klarar ju att jobba en hel dag och ändå plocka in i diskmaskinen och torka av köksbänken.

            Men om man är 25 och singel? Ingen ser det 🙂

              Men du vet.

              Om det inte är ett problem för dig så gör det inte till ett problem! Om det är ett problem så sök kbt. Men alla bryr sig inte, det är helt okej inte göra det.

        Mina föräldrar är stökiga av sig och både jag och min bror har blivit såna neat freaks! Får panik när de hälsar på och det slutar med att jag går runt och städar upp efter dem.

          Otrevligt beteende, du borde sluta med det!

            Ganska otrevligt att stöka ner hos andra… och kommentera en sån här otrevlig kommentar ??‍♀️

      NPF-diagnos?

    Jag, sambo och barn på snart 1 år bor 2 timmar från vår gemensamma hemstad, där bådas våra föräldrar bor kvar. Vi har bott här i 8 år och trivs verkligen i staden och har bra jobb.
    Nu ska vi köpa hus och vi vet inte om vi ska bo kvar här eller flytta hemåt. Saknar det spontana med familjerna, att bara kunna komma över en kväll eller på en fika. Nu måste vi alltid planera in helger för att umgås, övernattning m.m. Kommer antagligen underlätta att vi även kan få hjälp med barnvakt när det behövs framöver, speciellt om det blir syskon. Båda våra föräldrar kan tänka sig flytta hit efter pensionen, men det är liksom 8-10 år bort…

    Ska man bo kvar här i en roligare stad och med något större jobbutbud, eller ska man flytta till en lite tråkigare stad, något sämre jobbutbud, men nära våra familjer? Hur resonerar ni?

      Jag hade flyttat hem!
      Mer värt kvalitetstiden och närheten.
      Har släkt som bor 3 timmar bort och det är tråkigt att man inte kan ses mer.. Barnen uppskattar nog närheten till släkten också 🙂

      Vi valde att bosätta oss nära våra familjer. Ovärderligt att kunna promenera över på en spontan fika (ja alltså på den tiden en fick göra såna saker), eller bara kunna gå förbi o säga hej! Eller att farfar plötsligt kan knacka på dörren för att han hade vägarna förbi, busa en stund med ungen osv. Ovärderligt och jag ÄLSKAR det! Sen är det en pisstråkig stad men med barn spelar det liksom ingen roll känner jag.

      Vad värderar du högst? Det ens är inte mer rätt än det andra såklart. Jag bor i samma stad som hela min familj och alla mina vänner; men jag älskar också staden som på alla plan är mitt hem, därför kan jag inte relatera till din situation så. Kan ni få jobb ni trivs med i hemstaden däremot så borde närheten till familjen kanske vara fin att få igen?

      Åh jag och min sambo har exakt samma funderingar med exakt samma utgångsläge som ni… Kan man inte få köra en slags Slading Doors och kika in i framtiden och sen bestämma!?
      Ska vi flytta och hoppas att vi rotar oss bra i hemstaden (som ändå blir som en ny stad) eller ska vi bo kvar där vi är och där vi ändå trivs men utan släkten på nära håll… Gah!!

      Jag har syskon med syskonbarn som bor 2 timmar bort från mig o föräldrar. mina föräldrar skulle vara överlyckliga om de kunde hämta från förskolan, spontan fika – allt. De blir äldre och en dag kommer dem inte kunna åka bil dit själva t ex. Jag saknar så att få vara en delaktig moster i vardagen när de bor långt bort från oss ? så finns andra att tänka på också. Speciellt nu med covid-19 har man inte ens kunnat ses utomhus en snabbis.

      Vi gjorde den flytten i somras. Från Sthlm och hem till en betydligt mindre stad men hem till våra nära och kära! Vi ångrar oss inte en sekund. Det var våndan och ångest först, över att riva upp livet och tryggheten för våra barn 4 och 7 år. Men allt har verkligen fallit på plats för oss. Go for it!

        Vilken tröst och pepp att läsa eftersom vi är i samma val och kval och samma ålder på barnen.
        Hur har det sociala gått för er? Tänker att det kan vara svårt att hitta nya bekantskapskretsar när man är 30-40 år…!

          Det sociala har gått över förväntan men man måste också bestämma sig att bollen ligger i våra händer och ta kontakt. Båda barnen trivs väldigt bra på skola och förskola och leker med kompisar på helger och efter skolan och via dom har även vi utökat de sociala kontakterna med deras föräldrar. Vår äldsta har börjat på aktiviteter och även där är vi med och är delaktiga. Nu flyttade vi mitt i en pandemi så man träffar ju inte människor på samma sätt som innan men vi köpte hus på en gata fullt av familjer i samma status som oss så vi träffas mycket ute när alla påtar i sina trädgårdar. Fördel för oss är att vi båda är uppväxta i denna staden och har en del kompisar kvar och några som precis som oss, valt att flytta hemåt!

            Tack för svar – det uppskattas verkligen ?

              Lycka till! Jag är övertygad om att ni kommer ta rätt beslut för just er. Ibland måste man våga hoppa men viktigast är att man lyssnar till hjärtat! ??

    Jag tycker att det är svårt att dra gränser på mitt jobb. Vi är ett arbetslag på 9 personer där det är blandat med män och kvinnor. Jag upplever att det fälls väldigt mycket sexistiska och kränkande kommentarer både från kvinnorna och männen. En man (dessutom chef för avdelningen) är ofta väldigt plump. Fäller ofta kommentarer om att kvinnor som är på dåligt humör behöver ett ligg eller att det är så jobbigt för honom när alla kvinnor på arbetsplatsen har mens samtidigt. Att mens är äckligt osv i all oändlighet. En del kvinnor på arbetsplatsen hakar på och det blir ofta en ganska jobbig stämning med både kvinnohat, rasism och annat. Hur bemöter man dessa kommentarer? Jag känner mig ofta ensam om att ha vettiga åsikter och det tär i längden. I en diskussion nyligen så pratade vi om feminism och jag sa bla att alla män är potentiella våldtäktsmän och att mäns våld mot kvinnor är ett stort problem i samhället. Dagen efter fick jag veta att en kvinnlig kollega gått upp till personalchefen och berättat att jag uttryckt mig olämpligt. Personalchefen höll med om att jag inte bör uttrycka mig så. Den kollegan som skvallrade för personalchefen uttrycker sig jätteofta både problematiskt och har bland annat sagt att hår på kvinnor är äckligt och uttryckt sig rasistiskt många gånger. Nåt bra tips på hur jag kan bemöta sånt här och få ett slut på det?

      Kontakta facket?

      Jag uppfattar det som att det finns väldigt stora brister på din arbetsplats. Jag lider med dig för jag har jobbat på en liknande arbetsplats. Ärligt talat så har jag inte pallat försöka lära mina kollegor sunt förnuft. Byt jobb säger jag. En sådan toxisk arbetsmiljö ska chefen hantera, inte du som medarbetare.

      Kan inte hjälpa dig, mer än att råda dig att kontakta aktuellt fack. När jag löser om din situation dock så blir jag så tacksam över att jobba på en arbetsplats med enbart kvinnor. Alla kommer överens med varandra och vi har så fin stämning. Jag gillar inte mitt jobb men jag älskar mina kollegor. Det måste jag börja värdera högre kände jag nu.

      Någon måste sätta ner foten och jag hoppas att du orkar göra det. Tyvärr kan ju sånt eskalera bara av gammal vana! Hör man ngt som man tycker är för grovt får man säga ifrån och de inblanda kan få sig en tankeställare

      Byt jobb.

    Jag upplever det här lite som en generationsgrej, och är otroligt nyfiken på hur ni ser på det här: hur man ”förlitar sig på samhället,” om ni förstår hur jag menar?
    Jag upplever nämligen att vi generation Z är mer icke-entitled till välfärden då (vad jag upplever) vi får intryck av fallerande system och inser att vi behöver ta hand om oss själva mer, än vad jag t.ex. upplever 40+ tycka.
    De verkar mer förlita sig på att bli omhändertagna om de skulle behöva det här.
    Med det tänker jag på att (min upplevelse) många där förlitar sig på att staten hanterar pensionen, skola, föräldraledighet betalas ut i årsvis, universitet är ”gratis”, när man är gammal tas man hand om, A-kassa, bostadskö (i de flesta andra länder får man det man kan betala för), har man inte ”råd” att vara förälder så får man ekonomisk hjälp, etc.

    Tycker såklart det är fint att ha den här välfärden, men min fråga riktar in sig till hur mycket ni själva litar på att ”alltid” kunna falla tillbaka på det här? Vi hade en diskussion i tjejgänget nämligen och alla vi var mer i inställning att ”sådana här saker ska man inte ta för givet och bör personligen bygga upp inför på ur en individuell synvinkel också.” Alltså att vi inte kan förlita oss på det här. Hur tänker ni andra där ute? 🙂

      Jag är född senare del av nittiotalet och litar noll på välfärdssystemet! Är också arg över att man betalar skatt till något där ens pengar inte förvaltas väl. Jag betalar gärna skatt men kasta inte pengarna på skit.

        Är född i början av 90-talet och har fullt förtroende för välfärdsstaten. Jag har noll förtroende för folket som väljer politiker. Kommentarer på facebook och nyheter bekräftar bara hur dumma människor här, att de saknar förmågan att se samband och liknande.

          Nyfiken, vad menar du när du säger att du har förtroende för välfärdsstaten? Alltså känner du trygghet i vården t ex? Hur ser du på det här med fattigpensionärer?

            Jag känner stort förtroende på vården, jag och de i min närhet har bara bra upplevelser när vi sökt akutvård och när vi sökt primärvård. Fattigpensionärerna hanteras olika beroende på var de bor, jag ser främst hur tragiskt det är att kvinnor drabbas eftersom de inte arbetat i samma utsträckning. Tack för att du för mig vidare till min poäng: hade Sverige inte släppt in Ny Demokrati hade nedmonteringen av välfärden inte ägt rum, det är det och moderaternas tid 2006-2014 vi betalar priset för nu. Och minns väl att nuvarande regering hela tiden har förhållit sig till en högerbudget, det gör det smått omöjligt att genomföra de förändringar som krävs.

              Nu är du helt ute och cyklar…..

                Och vad anser du är sant?

              Mhmm, det finns jättemånga faktafel i din text. Men jag förstår ändå hur du tänker.

              Glöm inte Bildtregeringen som är orsaken till kaoset i dagens skola.

          Det här hade jag kunnat skriva, på pricken! Jag har ett mycket gott förtroende för vårt samhälle, noll för de simpla människorna som röstar i det.

            Vi ligger ju oerhört långt efter på i princip allt. Så sjukt hur svenskar blivit hjärntvättade i årtionden av sossarna, och att dessa uppfattningar om Sveriges förträfflighet fortfarande sitter kvar. Blir mörkrädd.

              Faktiskt lite! Eller jag känner mig lite elak nu men ibland är det lite komiskt ”vi” fortfarande tror så gott om oss själva eller ”Sveriges välfärd.” Vet inte om man kan skylla på sossarna direkt men håller med dig om att det är konstigt.

                Verkligen! Det är en så förlegad syn på Sverige. Titta bara på effektiviteten inom offentlig sektor. Den är under all kritik. Världen springer om oss på område efter område och det började för väldigt länge sedan.

              Men alltså, det är ju inte sossarna som egenhändigt orsakat den situation vi är i gällande välfärden. Högersidan, Moderaterna framförallt, har spelat en betydande roll i det också. Har ingen partitillhörighet överhuvudtaget, hittils röstat totalt olika i alla tre val jag kunnat rösta i – både höger och vänster. Blir så trött på folk från båda sidor som försöker skylla på andra sidan eller ett parti och sen har mage att påstå att alla andra är hjärntvättade.

                Jag pratar om hur Sverige formades redan 50-60-talet. Läs boken ”en alldeles svensk historia”

                  Du borde läsa fler böcker. Norman skriver bra, men oerhört tendentiöst.

              Detta är inte frågor med universella svar eller sanningar. Synen på välfärdsstaten beror helt och hållet på ens värderingar. Värderar man effektivitet eller jämlikhet? Värderar man fria val eller likvärdig behandling? Därmed kan man inte riktigt se det somen hjärntvätt utan snarare som att synen skiljer sig åt beroende på ideologi.

          Ehh så du förespråkar elitstyre? Vad exakt är det du inte litar på? Folk som går emot det system du tycker är så bra? Jag till exempel har inte högt förtroende för staten och tycker ni som gör det är dumma i huvudet. Men det är fortfarande framtaget på ett halvdemokratiskt sätt. Dock tror jag att mycket kommer att ändras inom de närmsta 20’åren i Sverige, annars kommer det att gå åt helvete. Den representativa demokratin funkar inte som den ska och ger upphov till röster som inte känner sig hörda och som man behöver ta hänsyn till, något som socialistenra verkar ha svårt för.

        Sluta rösta för partier med liberala ekonomiska policys. De leder till en nedmontering av välfärden. Ja sossarna för liberal politik också.

      Vore naivt att tro att vi kommer fortsätta ha den välfärd vi har idag. Absolut dags att börja reda sig själv mer. När jag går i pension (om 40 år) tror jag inte det kommer att finnas pengar kvar i pensionssystemet bland annat.

        Ja, det är lite det jag menar. Min arbetsgivare undrade om vi skulle ta och pensionspara mer (inom jobbet) men jag kände att ”nej, jag tar hellre de pengarna själv och investerar det.” Statistiskt sett visar det att det borde gå bättre och dessutom så kan jag faktiskt plocka ut de innan 67-75 års åldern (som det lär bli för mig) om jag hellre pensionerar mig tidigare. Men samtidigt, vem säger ens att potten finns kvar om 40 år? 🙂 Så jag är inne på ditt spår.

        Vad tänker ni skulle vara anledningen till ett utarmat pensionssystem? Intressant diskussion!

          Meh. Vad hände med 20-40 talisternas pensioner de senaste två decennierna? Vad mer behöver sägas?

            Ok bra svar.

      Tror skiljelinjen går redan vid de födda på 70 talet. De hann anpassa sig till den nya icke välfärden men för 55 + idag är det svårt. 40 talisterna är såklart helt rökta (om de överlever covid).

      Enligt någon undersökning så är generation Z mer sin lyckas egen smed än de direkt föregående generationerna. De har ett starkt entreprenörskap och är i just ekonomiska avseenden mer konservativt lagda.

        Men 90-talisterna är också de mest bortskämda? Förväntar sig jobb och hög lön efter en sekund.

          90-talisterna kanske är mer ”plugga för att glida in på säkert jobb som ger en 40k resten av livet och med karriär kanske 70k”, medan jag upplever oss i Generation Z ser utanför boxen helt (ser ingen box) och satsar på helt ”osäkra” saker som också ger betydligt sjukare avkastning än säkerheten av nödvändigtvis plugg och ett 8-16 jobb. 🙂

            Du är inte ensamma om den analysen och även jag instämmer.

            Är född tidigt 90-tal och kan nog hålla med om det. Millenials som mig är generellt inte särskilt risktagande, satsade i större utsträckning på just att utbilda sig och skaffa sig ett tryggt jobb. Men förstå också att det var mycket det vi matades med under vår uppväxt – att en utbildning tryggar dig och gör dig framgångsrik. Önskar jag kunder vara lite mer risktagande faktiskt, för speciellt nu udner pandemin har jag verkligen insett hur jävla själsdödande det är att spendera uppåt 10h per dag på kontoret och att ta sig dit och hem. Inte det livet jag vill ha. Så om du gen z-are har några bra ”släpp-taget-ta-risken”-tips till en orolig men less millenial så tas din visdom tacksamt emot 😉

              Gen z är inte 30 än, därav mer risktagande. Hör av er om erat magiska tänkande utan för boxen som alla unga från alla generationer någonsin haft om några år. Väldigt självcentrerat, som vanligt med gen z.

                Eh, jag som säger det är ju inte själv gen z? Så vet inte hur du får gen z til att vara allt det där baserat på min kommentar när jag tillhör gen y/millenials. Vidare, man har gjort undersökningar och grejen är att gen z är fortfarande mer risktagande jämfört med andra generationer när de var i samma ålder.

                Undersökningen jämför data med tidigare generationer vid samma ålder.

      Född tidigt 90. Är inte så orolig då jag tror att tekniken och automatisering kommer fixa välfärden i framtiden. För dom som lever idag dock kan jag förstå att det är problem med vårdköer etc.

      Dock har jag, precis som en ovan skriver, inte mycket förtroende för den breda väljarbasen, men tror att den tekniska utvecklingen kommer runt allt förr eller senare.

        Har ni någonsin träffat/ känt en riktigt imponerande och inspirerande person?
        När jag var tonåring träffade jag en person som var så jävla inspirerande. Den personens sätt att prata och föra sig har påverkat hur jag tänker och är än idag, 10 år senare. Personen hade liksom förmåga att se individen i gruppen, höja en till skyarna, ingiva självsäkerhet och självförtroende – en sån man bara kunde lyssna på i timtals och aldrig sluta beundra. Det var så längesen jag sprang på en sån person! Det är spännande med såna!

          På en sån där säkerhetsfråga om vem man ser upp till skriver jag alltid mig själv.

          Annars tycker jag nog Victoria från vetenskapens värld är mest inspirerande. Eller en av mina lärare på chalmers.

          Ah i somras 🙂 har inte träffat sånna så ofta men hon var riktigt cool. Absolut en förebild

      95a här! Tänker precis som du, jag litar fan inte på att någon annan ska ta hand om mig, speciellt inte som pensionär. Jag uppskattar välfärden och älskar att vara född i ett land med en sådan stark välfärdsidentitet. Jag förbereder mig dock för det värsta men hoppas på det bästa. Vilket betyder att jag sedan ca två år tillbaka pensionssparar varje månad (utöver mina två andra lång- och kortsiktiga fondsparanden ), förväntar mig nämligen inte att det finns några pengar kvar till mig när jag ska gå i pension.

        Nyfiken på er som tror att pengarna ska ta slut, hur tror ni att systemet fungerar?

          Det spelar ingen roll hur systemet är uppbyggt, vi, eöler jag, har inget förtroende för hela konseptet. Har heller inget förtroende för börsen (förutom kortsiktigt), någon gång måste ju allt rasa samman. Under vår livsstid verkar högst troligt med tanke på hur världen ser ut idag. Då vill man inte vara 67 år gammal och inse att nehepp, jag är luspank och har inget att luta mig tillbaka på.

      Har inte så mycket förtroende (född 92) men hanterar det genom att tänka att jag ska utnyttja allt som är bra nu när jag kan 🙂
      Tror absolut inte på någon pension osv.

      Å andra sidan känns det som man inte kan lita på att bygga upp egen rikedom/säkerhet heller. Allt kan ju gå åt pipan där också, man kan förlora allt man satsat på och hamna i skiten ändå.

      Så jag antar att jag lever väldigt mycket mer i nuet än säg mina föräldrar. Jag antar att allting kan vara annorlunda om 10 20 30 år och att jag aldrig kan räkna ut hur eller förbereda mig. Annat än att typ sprida riskerna, inte satsa fullt på något.

      Är dock också en sån person som inte känner mig säker på att bli gammal heller, man kan ju bli överkörd imorn

        Är du jag?! 😛 Tänker ofta likadant. Visst jag har ett litet sparkonto men aldrig att jag tänker sparar flera tusen i månaden för att kunna ”resa jorden runt när man gått i pension”… Snacka om att ta saker för givet?! Jag lever rätt mycket i nuet men försöker också ha en viss självständighet och vara smart med pengar (inte shoppa massor av skit)…

          Haha cooooolt!!

          Om man ska förbereda sig inför framtiden tror jag mer på att vara i fysisk och mental form haha, så man klarar vad det än blir ?

        Men lillsyrran är 10 år yngre och har typ panik över att hon måste ha bästa bästa utbildningen och jobbet och företag och bli miljonär annars hamnar hon på gatan typ

        Medan jag inte haft ett fast jobb eller avslutat en utbildning alls ?

        Så ja jag tror det är skillnad

        Pluggade med yngre personer ett tag och ingen tog CSN. I min generation tänkte man inte ens tanken på att inte ta det, eller investera det, det skulle självklart levas upp!

      Jag är född -87 och vet inte vilken generation jag tillhör helt ärligt. Men är mer som de yngre du nämner. Jag tror många system kommer falla inom en snar framtid. Ta detta med pension vid 65 års ålder. Haha snälla, kommer aldrig fungera för min generation och yngre! Det finns alldeles för många gamla som bara sitter och kostar pengar och vägrar arbeta för de har vaggats in i tanken att exakt på dagen man fyller 65 så är det dags för pension på heltid… Jag räknar med att aldrig gå i pension på heltid. Har ett jobb jag tycker mycket om men som är ganska lågt betalt, på kontor. Gå ner i tid lär jag göra efter typ 68 års ålder men om jag klarar mig från typ demens så jobbar jag nog 2 dagar i veckan i alla fall. Det stör mig inte alls och om folk inte var så besatta av pension vid 65 så man kan golfa 12 timmar per dag så hade de flesta varit okej med det tror jag. Undantaget är väl de inom industri som nog sliter ut kroppen i förtid. De lär få leva på ekonomiskt bistånd. Dyster framtidsbild kanske men realistisk.

        Du är generation Y, gränsen till Z går vid ungefär 1995

        Nu beror det på om du håller dig frisk nog att jobba tills du kommer upp i åldern? om du inte orkar då vad ska du då göra?

          Vi är friskare idag än vad typ 30-talisterna var i vår ålder. Jag känner flera 70-åringar som i princip är i samma form som jag är i.
          Absolut, tyvärr kan man drabbas av sjukdomar som reumatism, MS, Parkinsons och ja finns en enorm lista, men man kan ju inte förutsätta att man drabbas av allvarlig sjukdom och därför inte kan jobba tills man är i en viss ålder? Dessutom, om de flesta svenskar jobbar upp till 68-70 så kommer de ju dra runt ekonomin bättre och då kan vi förhoppningsvis ta bättre hand om de med sjukersättning eller LSS med mera.

      Född första halvan på 90-talet så generation Y. Litar inte på att vårt nuvarande system kommer att hålla tills den dagen vi är gamla. Tror inte att vi kan lita på att få pension som man får nu till exempel, så det är allas enskilda ansvar att själv spara pengar. Jag har varit duktig på att spara sedan i tonåren och därför är jag inte speciellt orolig för min egen del. För mig är pengar trygghet, så om jag har tillräckligt med kapital så att jag klarar mig om något händer, så kan jag känna mig lugn. Jag märker en tydlig skillnad jämfört med mina föräldrar födda på 60-talet, de har knappt sparat alls, utan satt sina pengar på materiella saker. De känner en helt annan tilltro till samhället.

        Men vänta, vart går då all pengar man betalar i form av skatt till pensionen? Då får de väl betala ut de??

          Problemet är ju att det inte kommer finnas arbetskraft och den gamla befolkningen är för stor, nuvarande system är uppbyggt med tanken att det är fler som arbetar och betalar och försörjer en mindre andel äldre. Men den modellen håller inte på lång sikt.

      Är född 65 och upplever att sjukvården fungerar tillfredsställande. Det jag inte har litat på är pensionssystemet, så jag har sett min pension själv sedan jag var 20. Om jag får ha hälsan kommer jag att jobba till åtminstone 70. bl.a. av ekonomiska skäl.

      Jag måste tro på välfärdssystemet, har kronisk smärta och psykisk ohälsa som jag har haft i nästan 10 år. om allmän pension försvinner eller soc med så kommer jag hamna på gatan.
      Men tekniken förändras och jag tror det mesta kommer bli automatiserat så förhoppningsvis kommer medborgarlön i framtiden.

    Jag är på livets jävla botten. Jag vet att det blir bättre. Kan någon berätta om hur ni tog er ur skiten och allt blev bättre? Behöver pepp.

      Kan du specificera på vilket sätt du befinner dig på botten?

        Orkar inte det atm. Vill bara höra solskenshistorier.

          På YouTube lärde jag mig av positive thinking och hur det är en färskvara som jämnt behöver tränas på. Nu i Coronatiden har jag fått arbeta hårt med det men så värt för att inte falla i det negativa träsket. Rekommenderar det stort, livsförändrande för mig. <3 Lycka till.

          Ta tag i skiten! Tänk inte långt fram i tiden utan fokusera på närmsta steg framåt, sen nästa osv. Lyssna på gladiatormusik!

            Gladiatormusik? Vad är det?

              Filmmusik av typen ”nu ska jag in i ringen & slåss mot lejon i rom.” (& jag ska vinna :))

          1. Sätt upp små mål som inte är allt för svåra att klara av. Bocka för dessa på en lista när du gjort dem så att du kan se att du gjort framsteg.
          2. Tänk på det som stör dig allra mest, och gör något litet för att komma dig närmare en lösning på problemet.
          Exempel: Du hatar ditt jobb.
          Lösning: Våga drömma och sök upp information om människor som gör det du vill göra. Kolla vad de gjort för att ta sig dit och inspireras av deras ’lycka’. Skrev ner en plan på vad du kan göra för att nå det målet. En specifik utbildning, byta jobb för att få bättre inkomst, göra slut om du har en partner du inte trivs med. Börja med ett fritidsintresse.

          Jag tror livet går upp och ner för de flesta (i olika grad såklart). Oftast följer framgångar på varandra. När du gör EN liten skillnad till det bättre, så får du mer ork att göra fler ändringar för att må ännu bättre.
          Var bara sann mot dig själv. Ibland är det lätt att man stannar kvar i livssituationer som man vantrivs i för att man är rädd för förändringar.

          Jag menar INTE att det är lätt. Bara lite tips. Livet går upp och ner för alla. 🙂

      Alltså jag bara bestämde mig för att jag ska ta mig FAN bara fortsätta kämpa och inte ge upp. Man har aldrig misslyckats förrän man slutar försöka. Och det tog några år men nu är allt bättre igen. Så fortsätta bara kämpa.

      Förenkla maximalt. Gör dig av med alla saker du 1) inte verkligen behöver eller 2) tycker är vackra. Börja med något så litet som en byrålåda, och fortsätt efter förmåga.

      Samma sak gäller de människor du umgås med. Svårare att rensa, men nödvändigt.

      Skapa extremt övertydliga mål som äta frukost, duscha, ta på rena kläder och så vidare. När det fungerar kan du växla upp till andra saker, som jobb, utbildning, boende, samvaro.

      Fysisk aktivitet varje dag utomhus när det är ljust. Börja yttepyttesmått med fem minuter. Öka på efter förmåga, ribban bör väl ligga på en timme om dagen så småningom. Bara helt enkla promenader, med så mycket natur som möjligt.

        Okej jag ska förtydliga. Jag tränar. Jag äter bra. Jag studerar. Det har hänt lite jobbiga saker. Jag tänkte bara om någon hade nån peppig historia typ; mitt liv förändrades från det här till det här *lite exempel*. som sagt så VET jag hur jag tar tag i livet. jag vet jag vet jag vet. jag ville bara liksom läsa lite pepp om någon hade orkat dela med sig. Typ som när man sätter igång en rolig podd när allt annat är dystert för att få lite pepp .

          En peppig sak jag tänker på när allt känns skit är typ svåra saker kändisar (eller vanliga människor man känner till) klarat sig genom. Tex finns en tjej som har en blogg på Elle som heter Rockfoto-Emma (tror bloggen heter det iaf). Hon gifte sig med en man som dumpade henne 2 mån efter (allt finns dokumenterat i bloggen) vilket såklart måste varit förjävligt. Men sen tog hon tag i att bestiga berg som hon alltid hade drömt om och blev typ världens coolaste power woman. Sånt ger mig hopp när allt är piss!

          Rekommenderar vakna med Henrik på storytel för lite pepp 🙂

          Men herregud? Var tacksam över livet och var stolt över dig själv! Du äter, du tränar.. din ambition är att hitta på kreativa roliga saker som att starta podd! Jättebra?? du är inte på livets botten.. jag lovar dig. När man är det, då möglar disken och smutstvätten ligger i högar .. ångesten bultar i bröstet för du vill inte leva så men kan inte förmå dig själv att ta tag i det. Talar av egen erfarenhet men jag är ändå inte den som varit helt på botten.. utåt sätt har jag alltid rena kläder, välsminkad på jobbet och många tror jag är jättepedant och perfektionist som inte känner mig på riktigt.

        Förlåt men du svarar alltså inte ens familjen till den grad att de är så oroade att de ringer polisen? Fan vad fult gjort av dig.

          Fan vad fult gjort av dig att skuldbelägga en människa som uppenbarligen mår väldigt dåligt.

            Så då ska hela ens familj må dåligt också och oroa ihjäl sig? Nä, riktigt ruttet gjort. Man skickar iväg ett livstecken till sin familj.

              Ja jo visst och gör man inte det så mår man ju inte bra. Vilket personen försöker ta tag i. Vilket är rimligt fokus i det läget, inte familjen.

            Människan hänger på ös men oroar sönder familjen som antagligen tror att hon dött eller hplls emot sin vilja (och andra mardrömsscenarion)? Fy saaaaatan va elakt. Du mår säker jöttedåligt men att skita i dem till den milda grad att inte ens ta dig 25 sekunder att skicka ett sms.

            Ta tag i dig själv och i ditt liv. Ryck upp dig och börja med att smsa din mamma innan du bråkar på en blogg.

        Hur mår du? Har du försökt söka hjälp hos någon? ❤️

        Om du orkar skriva här så lär du ju orka ge ett livstecken till din familj.

          ??‍♀️

          Skickar ett hjärta till dig. Ta hand om dig, det kommer att bli bra. Jag lovar!

          Det funkar inte alltid så när man mår dåligt. Snälla kan ni sluta lägga er i saker som ni inte har kunskap om när det gäller andras mående.

          Du kommer fixa det galant! En bra terapeut kan hjälpa men styrka vet du redan att du har.

      Stoicismen har hjälp mig mycket!
      Vet inte vad du går igenom men att hitta ett nytt förhållningssätt kan hjälpa. Bor själv och jobbat hemifrån sen mars, på ett jobb jag inte trivs på och för mig har det hjälpt.
      Hoppas allt löser sig för dig?

      Tiden går. Hela tiden. Hur långsamt det än må kännas så är det här snart aslängesen.

        Den här kommentaren är historia … nu!

      För mig hjälpte psykolog och antidepressiva medicin.

      Ta till dig av nihilismen. Inget har en mening och inte du heller. Tänk vad liten du är i universum. Inget du gör betyder något på riktigt, är inte det skönt? Sluta tänka så mycket och bara glid med.

      Mitt liv är inte bra men så jävla bättre! För ett år sedan hade min bror världens värsta psykos och jag va självmordsbenägen. Nu är vi båda nästan helt friska och nu ska vi ta tag i våra liv. Han har varit utan inkomst i 3år och jag i 1,5år så nu ska vi sluta leva på mamma. Målet är ett svartjobb då staten ändå inte hjälper en när man blir sjuk.

    Kommer befolkningen lyda allmänna råd och fira jul med max 8 personer?

      Jag kommer det. Resten av landet – not so much.

      Nej…

      Haha för någon vecka sedan så var det många arga kommentarer om att man minsann inte skulle få fira 8 stycken utan det var endast hushållet som gällde.

      Jag tror de flesta kommer lyda. 8 pers är rätt mycket.

      Tror de flesta kommer strunta i det.

      Man ska väl hålla sig till sin krets. Ksn ju va två i den. Eller 10 om man har man och 8 barn. Ej blanda kretsar. Folk kommer blanda kretsar. Det blir värre nån v eller två efter jul

        Nej, barn är inget undantag sa han tydligt. Det är 8 personer max inkl barn. Enda undantaget är om ni är fler än 8 i hushållet och alltså redan bor med varandra.

          Ja precis.. Åtta kids tex. Så länge det är samma hushåll.

          Fast han sa också att det är bättre att vara tex 10 st om alla 10 är personer som hittills umgåtts, än att vara 7 personer där några inte ingått i bubblan innan.

      Tror folk kommer skita i det.

      Jag kommer det iaf. Vi ska vara 7 pers, men vi ska också karantäna minst en vecka innan.

      Jag hoppas de inför böter även på privata sammankomster över 8 personer. Skulle polisanmäla varenda jävel jag ser som bjuder hem många. Tycker det är extremt fult att inte följa det här. Helt sjukt hur många egoister det bor i det här landet.

        Man ska inte bjuda hem nån alls. Om man inte ses dagligen i princip

      De flesta kommer blunda för ’rekommendationerna’ och göra som de vill ändå. Hitta all världens ursäkter.

      Folk kommer skita i det. Fast de kommer tycka att de gör ”så bra de kan”. För mormor vill inte sitta ensam, och brorsan har fått ny bebis (första juuulen ?), mamma och pappa har vi ju ändå träffat hela tiden, och kusinerna måste ju få ses för det är ju ändå baarnens högtid.

      Själv firar vi inom familjen, två vuxna och två skolbarn. DET KOMMER EN JUL NÄSTA ÅR OCKSÅ FÖR GUDS SKULL

        Nu säger jag inte att du inte har rätt i din kommentar (för det har du) men samtidigt så vet man ju inte om ens äldsta släktingar (förslagsvis morföräldrar) får en andra jul. Med eller utan att ha fått Corona då.

          Är ju sant, och sorgligt….men än värre skulle det ju vara om man var den som skickade sin äldre släkting till sjukhus för att dö där ensam ?

          Man vet aldrig när man kommer dö. Oavsett ålder.
          Människor har genomlevt pandemier tidigare där de inte träffar andra än de personer de bor med. Det är inget nytt.

      Jag tycker många verkar ha utgått från att man bara skulle vara hushållet, dvs att 8 pers blir en uppmjukning!

        Men hur svårt är det att förstå: det ÄR hushållet som gäller som grundregel. Det är inget som har ”uppmjukats”, alls!

          Nej, rekommendationen är åtta personer. Så en familj på fyra personer kan bjuda in fyra personer till!

            Kan behöver inte betyda att man måste! Tänk lite för tusan! 8 har de sagt för att de måste säga en siffra för att folk inte annars fattar att det är allvar. Det bästa är att enbart fira med de man bor med, hur svårt är det att fatta, som sagt.

              Måste och måste…Vi är fyra i familjen och kommer att bjuda in fyra släktingar på julafton och sedan träffa fyra andra på juldagen. Så gör vi och det är upp till oss hur vi vill lägga upp vår jul.

              Det är inte Wuhan det här så ingen kommer att spika igen vår dörr!

                Du har verkligen inte alla tomtarna i hagen och tomteblossen går inte ända upp i skorstenen.

                  Haha! Men du verkar ju ha det för oss båda… vilken tur!

                ??‍♀️??‍♀️??‍♀️
                Tack vare sånna som dig som smittspridningen skenar. Vad är det du inte begriper med att begränsa sina sociala kontakter, inte umgås med andra utanför sitt hushåll osv???

                  Men lägg ner nu. Har du inte inte vad myndigheterna rekommenderar? Fira jul och nyår med en mindre krets personer, högst åtta personer! Lövfen: Åtta personer blir normen för hur många som får samlas.

                Anonym 21:56.

                Jag tror massor resonerar och lägger upp det som du. Tänker att det är fel utifrån rekommendationerna då de tydligt i flera sammanhang sagt att man inte ska blanda kretsar. Men som sagt tror många kommer göra som du.

                ”Det är inte Wuhan det här så ingen kommer att spika igen vår dörr!”.
                Nej, tyvärr…

            Nej, du har fel. En familj på 4 personer är en bubbla. En annan familj på 4 personer är en annan bubbla. Man skall inte föra samman bubblorna denna jul. Om någon är sjuk sprids viruset från bubbla till bubbla.

              ”8 personer är normen i samhället”.

                Fake news. Du låtsas citera någon, okänt vem. Ditt påstående är inte sant. Det är inte en norm i Sverige att ett hushåll består av 8 personer inklusive barn.

      Är det någon här som kommer fira mer än 8 personer och vågar berätta hur ni i familjen har resonerat kring detta?

        Vi kommer fira 9! Jag, mamma, pappa, syster och hennes pojkvän och deras 4 barn.

        Jag, min man, våra 3 vuxna barn, 2 respektive och 2 barnbarn. Vi bor grannar i princip och flera av oss träffar inga andra.
        Vem skulle vi utesluta?

          Förslagsvis firar de med respektive och barn för sig och det barn som inte har någon respektive firar med er. Ungefär så gör vi, fast vi brukar fira tillsammans.

      Inte alla. Tror de kanske håller på att inte vara mer än åtta åt gången, men tror att folk kommer åka runt till olika familjer istället…

      Sen är det många som också kommer ta en annorlunda jul och kanske bara fira med sig själva.

        Så kommer vi att göra. Vi är fyra i familjen och vi kommer att vara åtta på julafton och sedan åtta på juldagen.
        De äldsta i släkten kommer vi däremot bara att träffa utomhus i ca en timme.

          Är ni samma 8 på juldagen också då eller?

          För annars har du ju inte ”bara” träffat 7 personer utan 15 på väldigt kort tid….

          Alltså precis som man inte ska göra, tycker alla ska läsa på lite. Se tex nedan svar:

          ” Om du kan – fira bara jul med dem du bor med. Alla familjer ser olika ut – och därför kommer julfiranden se olika ut, sa statsminister Löfven på presskonferensen, men max åtta personer gäller alla.

          Bestäm vilka som ska vara med och fira jul och träffa bara dem. Ju färre desto bättre. Riktmärket är den närmsta kretsen. Det är inte okej att hoppa mellan olika familjer och julfiranden, enligt FHM:s generaldirektör Johan Carlson, det är för riskfyllt. Det är alltså inte okej att fira jul med ena sidan av släkten på julafton och den andra på juldagen.”

          Källa https://www.svt.se/nyheter/guide-sa-ska-du-fira-jul-enligt-regeringen-och-fhm

            Jag börjar allvarligt tro att Sveriges problem inte är bristen på restriktioner utan medborgarnas förmåga till läs- och hörförståelse. Jag tycker verkligen inte att de är särskilt otydliga (jo, när de lokala allmänna råden började trilla in blev det rörigt) , men man märker ju att många inte verkar förstå, tror att de gör rätt men gör istället helt bakvänt.

        Jag kan bli typ provocerad när folk skriver att de ska fira en jul ensamma i år, och så kryper de fram att de är ett hushåll på 6 pers… Det är fler än jag träffar en vanlig jul /singel & ensam

      Jag kommer för första gången INTE åka till grannregionen och fira med mintchoklad min killes familjer, som vi alltid gjort. Vi ska stanna hemma med vår dotter och fira bara vi tre. Våra familjer ska göra som vanligt men vi känner inte att det är ok just nu. Ska faktiskt mest bli mysigt att stanna hemma och ordna till en liten jul med våra egen mat och att vi bestämmer helt själv över julaftonen utan en massa andra att ta hänsyn till. Tycker jularna bara blir mer och mer hysteriska och uppstyrda och ska vara så ”perfekta”. Det kommer fler jular!

        Mintchoklad = min och ?

        Jag tycker du ska fira med mintchoklad! Allt blir lite trevligare med mintchoklad ??

          Jag kan faktiskt tänka mig att köpa hem en mintchoklad i jul ?

        Jag ska också fira med min lilla familj och jag önskar att jag kunde tänka att det ska bli mysigt, men näe, det känns mest sorgligt!

        Ingenting har man kunnat fira ordentligt sen typ mars och nu juuuuuulen! Hemskt!

      Säkert olika, men vi lyder och firar bara i det egna hushållet. Kommer sakna mitt vanliga julfirande, men samtidigt blir det också en chans för oss att få fira hemma, det har vi aldrig gjort. Nu får vi testa lite idéer till egna jultraditioner.

      Vi kommer att vara hemma, bara min man och två barn. Har alltid firat med antingen mina föräldrar eller hans, och syskon men de bor ju alla några timmar bort så det blir ju svårt att ses när vi inte kan bo hos dem. Och vissa är i riskgrupp och andra över 70-80.
      Hoppas verkligen andra gör sitt bästa också…

      Om man ser på hur Sverige fungerar så skulle jag tro att ni går leva med smittan länge. Verkar vara många som inte fattar problemet och myndigheterna som försöker hålla sig på god fot med folket. Lite imponerad hur det ser ut att gå

      Ska fira ensam och det ska bli SÅ JÄKLA SKÖNT! Fler borde prova, det är fantastiskt att vara ensam på jul. Brukar vanligen åka iväg ensam över jul men nu blir det hemma. Eftersom alla är upptagna får man verkligen 2-3 lediga dagar heeeelt för sig själv. Ovärdeligt!

        Vi ska fira hemma. Jag, min sambo och vår son. Vi brukar fira med respektive familj men eftersom vi alla kan tänka så kommer vi inte träffas i år. Vi kommer ha en digital jul istället.

        Jag kommer definitvt vara ensam i jul. Så skönt.

    Annica klagar sönder på sin instastory igen, denna gång var det någon i incheckningen på flygplatsen som inte var tillräckligt ”service minded”??? Samma som den hemska barnmorskan som saknade service perspektivet… SUCK

      Och du som vanligt hackar på henne. Vet sen förut att du gör allt för att skita ner Annica. Och då är jag inget fan av henne.
      Barnmorskan som hon nämnde är en person på helt fel plats. Saknar medmänsklighet utöver det vanliga.
      Hon som satt i incheckningen kunde faktiskt ha bett om lite hjälp och inte bara försökt sopa undan ”problemet”.
      Så ett stort SUCK på dig själv.

        Fast någonstans tycker jag att Annica säger emot sig själv som gärna hänger ut folk hon är missnöjd med. Men att ta kritik för att öppet ge sig in i ett pyramidspel är tydligen helt omöjligt, då är det hat och mobbing.

        Varför räcker det inte att säga till barnmorskan eller klaga inför sin sambo eller vänner om det?

        Var skriva om det på instagram?

        Ursäkta? Har aldrig kommenterat något om henne här.

        Och barnmorskan jag syftar på var personen hon pratade med i telefon och då gav henne för dåliga svar enligt Annica själv trots att alla som söker hjälp för samma problem som henne får samma svar.

          Håller med dig Jennie! Hennes berättelse från flygplatsen handlade ju till 100% om att hon inte hade ordnat rätt papper.. förstår inte vad hon förväntade sig att incheckspersonalen skulle kunna göra för henne ang det?

            Hon hade rätt papper. De låg och väntade på henne i Canada. Om incheckaren knappat lite på datorn så hade hon sett det.

              Måste inte rätt dokumentation visas upp innan ombordstigning?

                Precis! ”Giltigt pass? Nej det har jag inte, det ligger och väntar på mig på min destination, här har du en bild på mitt pass.”

            Hon speglar samtiden.

      Annica verkar fått diva fasoner. Hoppas någon kan ta ner henne på jorden. Och mår hon dåligt här hon råd att gå i terapin.

      Fast blir lätt så när folk tror dem är kända och tycker att alla ska passa upp på dem konstant, och så möter dem någon som behandlar dem som alla andra, det tål dem inte…

    Kanske en dum fråga, men… Kan man amma sin bebis för mycket? Min 4-månaders har väldigt stort närhetsbehov och tar inte napp. Enda sättet att söva henne är sele/sjal eller amning, vagga i famnen har aldrig funkat och vagnen avskys. Därför är det mest bekvämt för mig att natta henne i min famn på kvällarna, så får jag samtidigt vila framför tvn ☺️ Men tänker bara på om det kan bli för mycket, känner mig lite lat som tar den ”enkla lösningen”…? Hon kan lätt snutta i timmar om jag sitter still i soffan. I början är det ju normalt att de ammar ofta men nu är hon ju 4 månader. Kommer hon att bli FÖR knubbig? ? Samtidigt är ju bröstet hennes trygghet och det som får henne lugn. Mvh ängslig förstagångsmamma.

      Nej du kan inte amma för mycket. Då kräks bebisen ? Knubbigheten försvinner sen när dom börjar gå.

      Nej det värsta som kan hända är att hon kräks. Amma på så mycket du kan och vill!
      Plus bebisar kan inte bli för knubbiga 🙂

        Bäbisar kan visst bli för tjocka. Det finns treåringar med diabetes som kam visa på detta.

          INTE för att de ammat för mycket!

      Nejdå!! Min 1,5-åring ammade så mycket när hon var mindre! Hatade vagn, babyskydd och somnade aldrig av sig själv. Sov alla dagens pass på mig eller i sjal. Ammade alltid till sömns på kvällen och ammade mycket på nätterna tills hon var kanske tio månader. Ibland kändes det som att hon satt fast vid tutten. Tog inte heller napp. Bebisar ska ju inte kunna äta för mycket bröstmjölk, och så länge BVC inte säger något om vikten så kör på om du gillar det! Tiden går dessutom så galet fort så njut av er närhet

        Åh, tack för svar! Det låter verkligen exakt som min bebis du beskriver… Får man fråga hur det gått nu vid 1.5 års ålder då, med sömn, vagn och bil? Vågar jag hoppas att det blir bättre med min bestämda lilla dam? ?

          Vid 8-månader började hon gilla vagnen och sov alla dagspass i vagnen. Bilen blev ändring när vi bytte ifrån babyskyddet, så nu somnar hon lätt i bilen. Vid 10-månader hade jag inte mycket mjölk kvar, försökte avvänja nattamning men var sämst, så gav välling och minskade ner portionen allt eftersom och nu käkar hon inte mer på nätterna. Sover ändå bra, ibland hela nätter och ibland stökas det lite men vem gör inte det emellanåt.

            Låter ju hoppfullt! Tack för att du tog dig tid att svara ?

      Jag ammade så mycket min son ville även vid 4 månader och det var ofta (samma sits som du, det var i princip det enda som lugnade). Han var väldigt knubbig då, men det har börjat försvinna nu ju mer han rör sig. Och som tidigare skrev – de kräks om det blir för mycket mjölk i magen ? Heja dig! Det tar på krafterna när inget annat funkar, men det blir snart bättre och en nöjdare bebis ska du se!

      Apprå på att du känner dig ”lite lat”. Det bästa och enda föräldraråd som man bör ta till dig är: ”det ska kännas som om man fuskar”.
      Dvs allt som går lätt och känns smidigt för er är rätt!

        Bra råd! Tack till er alla som svarat, då känns det mycket lugnare ❤️ Hon får helt enkelt fortsätta slita ut mina arma bröst ett tag till om kvällarna. Det är ändå lätt värt det för att kunna äta en lussebulle och för en gångs skull få chilla i soffan ?

          För lite andra perspektiv på amning och annat läs hos @vildabarn
          Mina barn har fått amma så mycket och länge de ville (du gör som du vill, detta är inget argumenterande för den lösningen) och är nu friska, normalviktiga, självständiga, kloka skolbarn.

      NEJ man kan inte ge en bebis för mkt närhet. Har bara ett barn men han var väääldigt knubbig men BVC sa aldrig ngt och han har alltid varit i behov av närhet när han ska sova. 8 år nu, normalviktig, självständig och inhe rädd för ngt. Men vill gärna ha mig nära vid nattning men har alltid sovit tryggt om nätterna.

    Jag undrar om man kan drunkna om man somnar i badkaret? Alltså inte om man är dyngfull eller har petat i sig några gamla luddiga gladkarameller från något specialparty från förr. Bara att man är ”vanligt” trött. Rimligen borde kroppen reagera? (Ja, jag har somnat i badet ett par gånger, men mitt badkar var då för litet för att jag skulle kunna sjunka till botten. Nu däremot …)

      Ja det borde man väl kunna? Man kan ju drunkna i handfatet om man skulle stoppa ner huvudet där..

      Nej det tror jag inte. Man borde vakna av att andas in vattnet.

        Anonym 20:21
        Mycket beror på om man får panik eller inte.

          Nog så borde man väl få panik av att andas in vatten??

            Anonym 20:36
            Japp!
            Ibland räcker det med att få vatten i fel strupe när man dricker vatten för att få panik. Eller kallsup nör man badar.

              Den paniken känner jag alltförväl till?

              //20:36

      Nej, simmarna i Sims vaknar när de somnar i badet, därför är det sant.

      Självklart. Vilken dum fråga. ”Kan man drunkna i vatten”.

        Men borde man inte vakna? Kroppen går ju in i ”försvarsläge”

        Snacka om att inte förstå frågan ?

      Tror att jag såg någon slags myth busted typ grej om detta. Inte programmet myth busters alltså. Kan det ha varit QI? Eller något annat? Minns inte och hittar inte när jag googlar. Det jag tycker mig minnas men har absolut noll källor på är att om man inte är påverkad bör man vakna.
      Ta det med en container salt.

        Om man är övertrött men inte påverkad av något?

      Ganska osannolikt, men det händer att folk slår i bakhuvudet och blir medvetslösa när de försöker resa sig och trillar. Om man somnar och får huvudet under vattenytan – och kroppen reagerar med att kvickt komma upp – och trillar och slår i bakhuvudet – så är man ju där ändå i slutändan.

      Sedan kan det bli riktigt kallt efter ett tag om man nu bara somnar.

        Har somnat många ggr full i badkaret så nej man drunknar inte utan vaknar av att vattnet blir kallt!! ?

      Beror nog på hur stort badkar man har… det jag hade fanns inte möjligheten utan att kroppen skulle ha förvandlats till gelé.. det var rätt kort och smalt

      Det är väl klart att kroppen reagerar instinktivt om man helt plötsligt andas in vatten istället för luft. Du kommer reta olika delar av luftstrupen som gör att du hostar, det är konstruerat så. Kommer det föremål eller vatten ner i luftstrupen kommer du hosta vare sig du vill eller inte. Alltså kommer kroppens naturliga försvar av luftvägarna reagera och den reaktionen kommer väcka dig om du är nykter och bara sover. Dessutom är det en av de starkaste instinkterna, att reagera när man inte får luft.

      Nej, i normalt läge (ej full eller påverkad av annat) så vaknar man när man andas in vatten.

      Jag vaknar alltid när vattnet når munnen eller näsan om jag nickar till.

    Någon med erfarenhet av Itulazax?

    Vad menas med att vara en storfräsare?

      Att man är väldigt bra på något, expert, specialist.

        Används väl dock nedvärderande ”han är en riktig storfräsare”, en kapitalist i en prolrtärs ögon typ, och ofta om någon som som själv tycker att dem är bättre än arbetarklassen. Men det är bara som jag själv uppfattat att folk använt det, behöver ju inte nödvändigtvis vara det allmängiltiga ?

          Du har nog rätt i det, att det är nedvärderande.

        Eh, nej.
        Storfräsare betyder inte ”expert” utan snarare att man kommit upp sig utan några särskilda meriter: höjdare, pamp, yuppie. Oftast någon som enbart har syfte att tjäna max med pengar, utan skrupler.

      Man använder bara stora stekpannor när man fräser köttet

      Någon som skyltar med att den har pengar (eller låtsas ha det) Typ i en mindre ord så är det någon som kanske har det där största huset med alla prylar man bara kan ha

    Vilka kommentarer är tråkigast på ÖS? Personligen tycker jag alla mammor som har frågor om amning/sömn.

      Ja alla familjelivfrågor som rör amning/graviditet/bebisar. Samt ”jag är gift men vill ligga med kollegan”.

        Gissar att ni inte har småbarn då? ? Man brukar ju inte vara så intresserad av det som inte rör en själv.

          Man kan vara småbarnsförälder utan att vara intresserad av amnings/sömns/graviditets/bebis-diskussioner ?

          20:27 – du gissar helt rätt ang mig, har inte barn och är helt ointresserad men förstår själv att jag förmodligen kommer fråga om såna saker när/om jag själv får barn ?

            Jag förstår att man kan vara småbarnsförälder utan att vara intresserad av det, men för egen del är det precis så att jag är intresserad av det som stämmer in med där jag själv befunnit mig i livet. Typ: när jag var student ville jag gärna läsa på internet om andra som valt samma yrke som jag. När jag blev med hus och trädgård ville jag BARA läsa om olika växter att ha i trädgården. När jag blev gravid ville jag läsa om andra gravida. Till och med så specifikt att om jag var gravid i v. 15, så ville jag fasen inte läsa om någon som var gravid i v. 35?! Relevans är väldigt viktigt för mig… Och nu när jag är småbarnsförälder, så tycker jag plötsligt att det är superintressant att läsa om barns sömn. För att mitt eget barns sömn krånglar och det är trösterikt att läsa om andras erfarenheter. Men det sket ju jag fullständigt i när jag var student för några år sen! ?

        Jaaaa det är så mycket amningssnack att jag får panik! Hur kan det finnas så mycket att diskutera om ett par bröst??

          Speciellt när familjeliv endast är ett klick bort.

          Du lär väl märka ?

          Kom tillbaka när du testat att amma!

      Håller med.

      Kommentarer som måste informera alla vad just precis dom tycker är ointressant att läsa om ???

      Kommentarer som din, 20:06.

        Oj kränkt småbarnsmorsa

          Oj, verkligen inte hahaha???. Jag har inga barn. Tycker bara det är lika tråkigt som alla barninlägg om att gå igenom vilka inlägg som är tråkiga.

      Kommentaren som denna tråd
      Efter det kommer nog alla smink frågor.

      Kommenterar där folk frågar efter serier eller poddar. Samma svar hela tiden ?

        Alla läser ju inte alla ÖS så man får räkna med att de frågorna kommer. Och det är inte som att man skulle gå igenom gamla ÖS för att leta poddar.

      Frågor om utbildning/yrken ?

      ”hur mycket tjänar ni?” ”hur mycket har ni sparat?”

      Kan inte vara lätt att vara en så flitig besökare av ÖS om man stör sig på återkommande frågor. Kanske dags att hitta en annan sysselsättning på öppet spår-dagarna.

        Avundsjuk för att vi har hängt här längre än dig?

          Har varit med sen starten så nej.? Absolut inte på alla ÖS, men på många.

          Ser inte det som något positivt faktiskt…

      Dare I say it…

      Alla kommentarer om att man är deprimerad och bara ligger i sängen hela dagarna. ”Är på livets botten”. Känner mig taskig men scrollar förbi fort som fan och tänker ”men ryck upp dig för fan” trots att jag vet att det inte går att göra det och då får jag dåligt samvete. Förlåt.

      Jag är kär i min arbetskollega, vad ska jag göra?

      Frågor om hur mkt man tjänar eller sparar i månaden. Känns som frågan ställs enbart för att få berätta hur riiiik man är eller vilket välbetalt jobb man har

      Jag har två barn och det finns inget tråkigare att prata om än amning!

      Ni trams-tönt-kukar är sju resor värre.

    Har en tvååring som är väldigt emotionell. Kan tex fråga ”mamma glad?” sekunden jag inte ler eller så fort jag råkat gråta framför henne (är gravid så har hänt några gånger) så tar hon sin tröja och torkar mina tårar. De senare är ju något som hon lärt sig av mig för jag gör det när hon är ledsen.
    Min fråga är helt enkelt, har jag förstört henne helt och hållet?

      Nej 🙂 Vad fint att du har ett sånt inkännande barn. Det är bra att visa känslor öppet för barn men såklart också att visa att man som vuxen kan ”ta hand” om känslorna själv. Inte barnets jobb att få mamma glad igen. Men det tror jag du redan har koll på och är säker på att du är en bra mamma som reflekterar så bra som du gör 🙂 ?

        Tack snälla ❤️❤️❤️

      Nejdå klart du inte förstört henne. Hon låter som en väldigt fin liten person. Låter som att hon har väldigt mycket empati för andra. Tycker du ska vara riktigt stolt över henne!

        Hon är verkligen världens finaste lilla tjej ❤️ Tack snälla!

      Ja hon är förstörd för livet nu ?

        Tack för din konstruktiva kommentar, uppskattas!

          ?

      Nej men hon låter ju som en underbar liten tjej med ett stort hjärta! ❤️

        ❤️❤️❤️

      Låter som en väldigt fin och omtänksam liten person ❤️ Fina egenskaper. Kanske HSP? Min son är det vilket vi förstod när han var 2,5 år.

    Vad ger man i julklapp till föräldrar och syskon som inte vill ha något? 🙂 och snälla, inga spydiga svar som ”ingenting” eller ”De är vuxna, de behöver inte julklappar”.

      Något de kan förbruka. Vin, choklad, tvål, duschgrejer, ostar..

      Jag brukar baka. Bakar alltid julgodis till jul och dom som inte önskat sig något får en egen burk med sin favorit 🙂

        Kan ni komma med era bästa tips på hur man uppfostrar barn till trygga människor. Åldersspannet jag tänker är 2-3 år.

          Så att du bakar julgodis till en? ?

            *de, inte du såklart.

          Man spenderar mycket tid med dem, delar deras upplevelser och pratar om dem. Man visar att man kan ta hand om dem och att man älskar dem. Man undviker att skrika på dem (eller på din partner/barnets syskon) annat än i undantagsfall och man undviker språk som ”måste du alltid” eller ”du är så klumpig/larvig/dum”. Skratta och lek med dem.

          Läs hos @vildabarn om självbevarelsedrift och självbestämmande (ligger i stories)!

        Jag älskar att få ätbara saker i present ?

      Vinförslutare, quiz spel eller liknande med frågor att diskutera kring, drinkunderlägg, köksredskap, fodral för aipords

      Jag är själv en som bett om att inte få någonting. Varför inte bara respektera det om någon uttryckt att den inte vill ha något? Om du verkligen känner för att ändå ge, så skulle jag gör något hembakat.

        Det va EXAKT vad TS bad om att inte få som kommentar. Hur svårt ska det vara att bara scrolla vidare ??

          Fast som man frågar får man ju svar… Hon skriver ju själv svaret på frågan i frågan. Respektlöst att ignorera folks önskningar om inga presenter bara för att ni har konsumtionshets.

          Jag skrev ju hembakat men ställde också en fråga, vilket man måste kunna göra? För jag undrar uppriktigt varför man inte respekterar folks önskan om att inte få julklappar. Om personen sagt att den verkligen inte vill ha något så varför planerar man ändå att köpa saker? Ge istället julklappar åt behövande som ”ensam gran söker” om man har köplust.

      Ge dem en burk med texten ” INGENTING”
      https://varuhus1.se/en-burk-med-ingenting

        Eller text: ”LUFT från 2020 – öppnas: ALDRIG!”

      En prenumeration på Råd och rön typ

        Mycket bra! Det är en tidning jag köper då och då. Och inför köp av teve, dammsugare och liknande köper jag loss något av deras många tester för några tior. Då slipper man fråga säljarna på MediaMarkt som inte har en aning utan bara vill sälja det med mest vinst för dem.

      Toalettpapper?

        Glöm inte handspriten!

        Don’t go there!! För helvete!!

      Skänk pengarna, som du hade tänkt sprätta iväg på en oönskad julklapp, till någon som verkligen behöver dem, varför inte kvinnojouren? Det gör dig vackrare som människa om du på ett diskret sätt visar att du har respekt för pengars värde, tycker jag.

      Om jag säger att jag inte vill ha julklappar eller presenter så vill jag att det respekteras.

      Fast om de inte vill ha något är det väl rätt schysst att inte ge dem något? De kanske är trötta på hets, press och konsumtion och så ger du en gåva så de känner sig pressade att göra detsamma.

        Eller ge dom en silvertejp om det är så jäkla viktigt att konsumera till världs ände. Det är ändå något alla behöver hemma!

    Har ni några tips på hur man lägger en snart 22månaders?
    Har haft samma tider och rutiner i princip hela livet och nu vägrar han helt o hållet.

      Jag har läst att det kan vara kämpigt med nattningarna i den åldern och upplevde samma med min dotter (även kompisars barn). Trodde verkligen jag skulle tappa det helt, förstod inte alls vad som pågick.

      Med facit i hand så hade jag sagt, håll ut, stå fast vid rutinerna så mycket som möjligt men rucka på dem så pass att det blir uthärdligt för er alla. Det kommer att vända igen och gå tillbaka till det vanliga. För min dotter vände det när hon fyllde 2

      För oss var vagnen det enda som hjälpte

        Tack! Fick verkligen för mig att jag läst något liknande men kunde såklart inte hitta något nu! Jag håller ut!

        För oss är bilen helig just nu på kvällarna men på dagen fungerar vagnen utmärkt.
        Tack igen!

      Själv är man 242 månader.

        Hur nattas du?

        Jag är 583,40 månader och nattas av mig själv samt sover hela natten

      Vi äter middag vid 17. Badar efteråt, smörjer in, på med pyjamas. Dricker välling, läser saga. 19-19.30, somnar min lille efter en stund i vår säng. Sen flyttar jag honom till sin egen.. han sover max en timme efter lunch. Då klarar han vara aktiv hela dagen men sover i rätt tid på natten.

        Middag vid 17, är det bara föräldern som är ledig med barnet då som är med? Eller hur hinner folk hem och äta middag till 17 om man har ett ”9-5” jobb?

          Det är 7-16 i Sverige inte 9-17

            Eller 8-17.. inte så många som jobbar nine to five i alla fall…

      Undrar genuint nu, dvs försöker ej vara dryg. Varför fortsätter man att ange barns ålder i månader efter att de är 1 år? En 22månaders tänker jag spontant är ”en tvååring”. Jag tänker även att det blir svärt att ta emot råd om det ska vara så knutet till antal månader. Tex bör man ge andra typer av tips för att lägga en 23månaders??

        Brukar säga 2 år snart i talspråk men valde just att skriva månader då jag undrade om det är något speciellt som händer just då och det visade sig ju att så var fallet 🙂

        Faktum är att det händer så otroligt mycket i barns utveckling månad för månad att det kan vara relevant 🙂 Ganska stor skillnad på att prata om en ettåring kontra en tvååring.

          Det förstår jag absolut! Men då säger man ju ”ettåring” eller ”tvååring” (och kanske ”ett och ett halvt åring”). Undrade mer när det blir som i den situation som TS är i, dvs det är 2 månader kvar tills barnet fyller 2. Är det stor skillnad då på att vara 22 månader eller 2 år? ?

        Mammamaffian kommer springandes ?

      CBD-olja!

    BOKTIPS SÖKES
    Helst en bokserie, går bra om det är många böcker med.
    Gillar t.ex Nora Roberts Three Sister Island, JoJo Moyes, Lucinda Rileys De sju systrarna, Fifty Shades, Lucy Dillon, Lucy Diamond.

      Inga tips på bokserier utan författare. Jag gillar flera av dom du nämnt, så vi kanske har lite liknande smak. Jag letar alltid nya böcker av Liane Moriarty, Sheila O’Flanagan, Katherine Webb och Kate Morton. Hoppas nån av dom kan passa dig.

      Jenny Colgans böcker! Perfekt feelgood!

      Läser du på engelska?! Nora Roberts har ju skrivit en lååååång serie under namnet JD Robb 🙂
      Penny Vincenzi har skrivit en familjeserie som jag tror börjar med ”No Angel” vet inte omsen har ngn svensk titel.
      Andra favoritförfattare är Maeve Binchy, Barbara Bickmore och Rosamunde Pilcher … ingen av dessa skriver längre tror kag

      Säg att du är min. Så bra!
      Och kolla upp hans koppel!

      Diana Gabaldon: Outlander-serien

      Nora Roberts har ju lödigt många böcker och ex triologier. Ett annat tips är att skaffa Storytel för där har du ju snabbt möjlighet att läsa en sammanfattning om respektive bok och lägga den i bokhyllan. Tror du kan gilla Susan Wiggs och Kristan Higgins.

        *väldigt inte lödigt

    Helt ärligt och öppet så tar jag just nu och känner att jag står helt utanför verkligheten. Det enda jag kan göra är att titta in på den genom ett tjockt skyltfönster och där se alla andra som lever sina liv. Ibland bjuder folk in och delar med sig, men jag blir aldrig delaktig mer än som åskådare.

    Precis allt jag gör går åt helvete och jag ifrågasätter alla mina livsval jag någonsin gjort och frågar mig själv hur sjutton jag hamnade här. Jag frågar också varför jag inte stått upp för mig själv mer. Varit tydligare med vad jag förväntat mig av folk och kommunicerat bättre. Jag frågar mig också varför jag tillät mig att vara en dörrmatta inför andras åsikter och bara tålmodigt låtit andra bestämma hur mitt liv ska se ut.

    Jag önskar att jag bara kunde få somna in helt och hållet så att jag kunde börja om i ett annat liv. I ett liv där jag har möjligheten att göra rätt, där jag inte lallade bort precis alla chanser till att få ett liv som såg ut som jag ville.

    Jag har överlevt den här dagen också, men jag har definitivt inte levt under den här dagen. Precis som dagen innan, dagen innan dess, dagen innan dessförinnan osv.

    Är det någon som känner igen sig? Känner mig så fruktansvärt ensam i min känsla just nu.

      Känner igen mig. Är också en åskådare som ser andra leva livet. Det är en scen som jag aldrig kommer kunna gå upp på själv.

        Varför kommer du inte kunna gå upp på scenen för?
        Om man får fråga

      Jag känner igen mig! Ja har så länge ja kan minnas önskat att jag var någon annan. Ja önskar också att jag hade fått leva om mitt liv. Leva om och göra rätt typ.
      Jag försöker ständigt arbeta med mig själv men det är så tungt när man har mycket i bagaget tyvärr..

        Jag får splittrade känslor av att höra att jag inte är ensam. Skönt att höra att jag inte är den enda, men samtidigt ledsamt att höra att jag inte är ensam. Om ni är med på vad jag menar?

        På vilket sätt försöker du arbeta med dig själv? Just nu har jag verkligen inga sätt att tackla den här känslan på.

          Försöker arbeta mycket med att utvecklas och att le i spegeln varje dag. Vara ren och fräsch och alltid se de positiva i varje situation. Mer än så känns det inte som jag kan göra.. försöker ta hand om mig själv och vara trevlig mot alla jag möter.
          Hoppas att mitt liv kan vända i den takt jag ger tillbaka till alla andra eller vad man ska säga.. utan att önska något tillbaka försöker jag ge ge och ge positivitet och tacksamhet. En vacker dag kanske allt kommer tillbaka till mig <3

      Jag förstår dig. Försök att sluta älta. Sluta tänk på allt du skulle ha gjort. Du behöver inte ett nytt liv för att börja om, du har ju resten av ditt liv framför dig. Jag vet inget om dina förutsättningar, det kan vara skitjobbigt och ta tid, men det är upp till dig att forma framtiden. Gör en grov plan, gör en insats, och så småningom kan du se tillbaka med stolthet istället för ånger. Lycka till ❤️

      Mitt enda tips är att prata med någon professionell. Har själv gått i terapi och de är de bästa pengar jag någonsin spenderat. Har också skickat flera av mina vänner till min terapeut.
      Man kan få många bra tips i forum och när man pratar med vänner men inget slår de som verkligen vet va de håller på med.
      Ta hand om dig!

        Har du något tips på hur man går tillväga? Har dålig ekonomi så har inte råd att bekosta terapi eller psykolog själv. Är det änns samma sak? ?
        Förstår ju att man kan gå till vårdcentralen men vet liksom inte vad jag söker hjälp för. Kan man gå dit och liksom önska att få prata med en psykolog?

          Det kan man!
          Min terapeut bad mig göra ett MADRS test och jag var på den nivån att hade jag gjort samma hos vc så hade jag utan tvekan fått träffa någon via dem istället.
          Nu kankse det inte är depression du söker för men kolla med din vc!
          Sen glömde jag skriva det men som många andra kommenterat, vi kan inte påverka det som hänt men vi kan påverka det som komma skall. Du har en chans att börja ett nytt liv här och nu!

          Kan också dela att jag har en förälder som ältar väldigt mycket och det har på många sätt förstört så mycket. Har nu i vuxen ålder verkligen önskat att hen hade tagit tag i sina problem, för 20 år senare pågår samma ältande. Till ingen nytta.

          Och mina kan gå i terapi hos både psykolog och en terapeut, min är sjuksköterska som läst vidare till samtalsterapeut och hon är super. Det handlar mycket om personkemi så går du till en som inte känns rätt, byt! Man tappar lätt hoppet i onödan.

          Jag tog kontakt med hälsocentralen där jag bor. Fick komma till en kurator, kostade 300kr för varje besök fram till jag kom upp till högkostnadsskyddet!

            Tack! Fantastiska ni är!

      Det är alltid lätt att vara efterklok och önska man gjorde annorlunda, tog andra val osv. Men.. förmodligen var det rätt beslut du tog just då utifrån situationen och förutsättningarna där och då. Jag kan relatera till en del av det du skriver. Kan tex ångra så att jag sjabblade bort alla fina vänner jag hade förr då jag idag typ inte har någon vän längre. Men just då kunde jag inte bättre och livet förde med sig annat bra tillslut. Försöker ändå vara snäll mot mig. Misstag, dumma beslut, sorger, olycka hör ju livet till. Så länge vi lever kan vi ändra livet och inställningen till det. Det kanske inte blir exakt som vi tänkt men vi kan få ett himla fint liv ändå. Och även om man fått allt det där man tänkte eller då valde bort… hade du kanske ändå inte varit lycklig i det. Börja tänka snällt om dig. Det går att öva upp. Ditt liv är värt att leva och nystarter kan vi få (skaffa oss) många gånger om i livet. Döden är inget vackert. Vi ska alla dit. Men din tid är inte nu ❤

      Du är verkligen inte ensam. Det gör ont den där ensamheten. Har med alla (otillåtna) medel försökt skydda mig från smärtan av tomheten, inser så här 25år senare att det bara gjort saken värre och nu är jag fast.

      Jag har inga tips men känner igen mig så mycket i det du skriver. Det är nog mänskligt att hemsökas av vad och vilka vi kunde ha blivit. Man får försöka göra om och rätt idag, i morgon osv. Och kanske acceptera att man är där man är av en anledning som förmodligen var vettig eller viktig då, även om man ifrågasätter den nu ❤

      Idag är första dagen på resten av ditt liv. Döm inte dig själv. Kram!

      Om jag skulle känna så så skulle jag börja om. Jag skulle flytta till en ny stad, ut på landet. Jag skulle skaffa nytt jobb och så skulle jag skaffa en hundvalp. Där har man en bra nystart!

      Känner igen mig. Vet inte hur många gånger jag uppdaterat vita arkivet då det enda som ger mig riktig ro är att fantisera om min begravning. Men alltså det är aldrig för sent att bara göra en 180 och börja om. Du kan ju börja stå upp för dig själv imorgon. Det kommer ge en jävla kick kan jag lova! Hejar på dig <3

    Vad tycker ni om Frösunda som arbetsgivare? ?

      Inom vilken del? Personlig assistans, äldreomsorg, skola?

        LSS..

          I min kommun blev Frösunda av med alla sina lss-boenden då personalen inte gick in till en klient på tre dagar, som dog.. Detta är flera år sedan så jag hoppas att det har blivit bättre generellt i Sverige nu när det är nya ägare för Frösunda.

            Samma här. En brukare satt ensam på sitt rum i två veckor för ”personalen hade inte tid eller resurser att ta hand om honom”. Vinstdrivande företag = inte helt förenligt med LSS alla gånger.

    Kan ni komma med era bästa tips på hur man uppfostrar barn till trygga människor. Åldersspannet jag tänker är 2-3 år.

      Kolla in Petra Krantz. Hon har mycket klokt att dela med sig om just det. Hon finns på Instagram och har en bra bok om hur man stärker barns självkänsla.

        Tack snälla! Att tipset kommer från dig känns lite extra bra, haha.

      Det är ju en hel vetenskap.

        Jo kanske, men tänker små eller stora tips tex ”skrik inte då blir barnet rädd och ni hamnar i ond cirkel” (obs det var ett påhittat exempel)

        Samtidigt inte. Var närvarande och bemöt ditt barn med respekt och omtanke. Klart.

      Villkorslös kärlek, barnet får göra fel (normalisera det, alla gör fel, det är helt ok), men det finns inget den kan göra för att sluta bli älskad. Tillgängligt föräldraskap, vara där i alla lägen, barnet inkluderas och får vara med i alla hushållsuppgifter, den är en viktig medlem av familjen och får bidra på det sätt den kan efter ålder, barnets bidrag synliggörs och uppskattas (ger både självförtroende och självkänsla)
      Bekräfta alla känslor, hjälp barnet att sätta ord på dem och förstå dem, vifta inte bort, förminska eller försök distrahera från en känsla, ge istället tips och strategier för att kunna hantera känslan. Var lågaffektiv vid känsloutbrott

        Tack så hemskt mycket!! Uppskattas enormt !!

      Även om du blir arg för något dumt de gjort, ta ett steg tillbaka. Om en förälder inte blir arg för de små sakerna så kommer barnen våga komma till dig med sina problem i större utsträckning. Då kan ni ta tag i problem as you go under uppväxten. Men så unga tror jag det är så klyschigt som att ge oändligt med villkorslös kärlek samt att visa dom att de inte behöver prestera för att duga.

    Min bebis har idag (!) lärt sig att vända från rygg till mage vilket hon verkar tycka är väldigt kul då hon plötsligt gör det så fort vi lägger henne på rygg ? Känns lite läskigt inför natten eftersom hon ännu inte kan det motsatta, dvs från mage till rygg. Fast hon lyfter ju huvudet bra i vaket tillstånd. Borde jag oroa mig?! Vi samsover.

      Kanske ett babynest om du har en sån?
      Mina barn var likadana men låg still under natten så kan ju hända att din dotter också gör det 🙂

      Oroa dig för vad? Du kan antingen spänna fast henne med spännband så att hon inte kan vända sig, vara vaken hela natten och stirra på henne eller låta det vara och se vad som händer, vilket förmodligen är ingenting alls när du tänker på saken lite logiskt. Människosläkten hade väl dött ut om detta var ett reellt hot.

      Japp du bör absolut oroa dig för att ditt barn utvecklas!

        Men vad är det med er? Det är en helt legitim oro och det kan väl vara jätteskönt att få höra av andra att det inte är någon fara eller kanske få ett tips eller två om så är fallet.

          Om det där är en legitim oro, kan du då ge ett exempel på en som inte är det? Om någon är orolig över att bebisen kanske blir kidnappad mitt i natten eller utvecklas supersnabbt och hoppar själv ut genom fönstret, vad vill du då ge för uppmuntrande ord?
          Jag är mest orolig för att folk är dumma i huvudet. Det är farligt och faktiskt någonting att vara bekymrad över.

            Men alltså oj. Vad är det med folk idag? Jättekonstiga jämförelser och riktigt otrevligt sagt. På vilket sätt tillför din kommentar något mer än att den bara är till för att trycka ner personen som frågade? ??‍♀️ Jätteonödigt

            Fy vilka elaka kommentarer. Lätt att sitta bakom en skärm anonym ock var elaka…

          Lite historielöst bara. Hur tror ni vi klarar oss fram hit? Vita och privvade människor daltar så otroligt med sina barn, inte undra på att de blir så sköra och curlade.

        Haha?

        Sluta vara så jävla dryg din jävla grinch!

      Jag bestämde mig för att sluta oroa mig för psd när bebisen började vända sig själv. Risken för psd minskar markant vid sex månader när de börjar kunna vända sig själv och kan justera sin position själv. Jag var själv jätteorolig så för min egen skull gjorde jag en sådan överenskommelse med mig själv. Rätt eller fel? Vem vet.

      Jag fick som tips av min barnmorska att rulla ihop en tunn handduk och lägga under barnets skulderblad. Det ska göra det svårare för dem att vända sig. Träna kan de ju göra på dagen. ?️‍♀️

      Jag var också väldigt orolig när dottern började rulla från rygg till maga. Frågade läkaren ubder kontrollen och hon sa att när bebisEN kan rulla själv då kan de också sova på mage. Jag struntade i detta och samsov för att ha koll. Hon rullade i sömnen och jag vände tillbaka. Sen när hon lärde sig rulla runt helt så fick hon vara. Idag sover hon på mage 1 gång i månaden typ.

    Min rygg mår inte så bra eftersom jag bär tungt om dagarna och sover som en stel pinne bredvid ett barn om natten.

    Någon som har erfarenhet av att hela kroppen liksom börjar ge upp? Det hugger i höfterna, knäna, ryggen, armarna osv. Ibland hugger det till vid knäet och det känns som att benet liksom ska ge boka eller somna bort. Jag känner mig och ”rastlös” i ben och armar (alltså det jag antar brukar benämnas som restless legs en känslan av pirr och avdomningar) och får ofta huvudvärk. Utöver det är jag allmänt trött och nere men vet inte om det är relaterat på något sätt.

    Ska givetvis uppsöka läkare när tiden och orken finns men någon här med liknande erfarenhet? Vad berodde det på och kunde ni åtgärda det på något vis?

      Tränar du? Det är det enda som hjälper för mig.

        I vanliga fall ja, men nu är jag så trött att jag sällan orkar. Älskar vanligtvis att träna men känner mig helt kraftlös :((

      Kolla naprapatjonas på insta! Massor bra övningar ?

        Tack för tips det ska jag göra! 🙂

          Eller Kiroexpert

      Lymfmassage och varma bad. Prova även spikmatta. Guld värt för blodcirkulationen

      Läkare i all ära men det var en duktig naprapat som styrde upp min rygg.

    Har otroligt lätt för att blöda näsblod och i perioder kan det ske flera gånger i veckan. Det brukar vara över på tio minuter, men det är ju lite jobbigt att aldrig gå säker eftersom det kan komma när som helst.

    Jag vet ju att man kan bränna nånting i näsan, men då måste man väl blöda under tiden? Finns det något man kan göra i förebyggande syfte, alltså typ hos vårdcentralen?

      Jag har exakt samma problem och har haft sen jag var liten. Jag brände när jag var liten och det höll då i flera år. Det håller dock inte för alltid.

      Man måste ej blöda medan man ”bränner” (det är inte riktig bränning). Däremot minns jag det som att det gjorde jäääätteont så jag vågar inte göra om det.

      Jag har alltid sånnadär små pappersförpackningar med blodstillande vadd i alla väskor typ. Och under torra perioder använder jag en nässpray som är en olja. Sen vet de på mitt jobb att jag har detta problem så de är förstående om jag kommer in sent pga plötsligt näsblod.

      På 1177 står det ju att man ska stå framåtlutad över ett handfat och låta det rinna tills det slutar. Det har aldrig funkat för mig. Helt värdelöst. Jag försöker sitta upprätt med vadd i näsan och helst is på näsryggen.

        Samma här, har kunnat blöda näsblod från ingenstans så länge jag kan minnas, vet inte om det är ärftligt? För jag får det, pappa får det och farfar tror jag. Min farbror hade så men brände och har inte fått sen dess. Min bror och min mamma har aldrig haft näsblod.

        Oh nej, gör det så ont?? Kanske bäst att låta bli? läste lite om det igår, hittade något om att etsa näsan, men det verkade inte vara samma sak??

        Sån näsolja köpte jag för ett tag sen, har lyckats slarva bort den dock, men det lät som en bra grej. Vet du vad vadden heter? Ska googla också, annars bör de ju veta på apoteket?

        Jag läste nånstans att man ska snyta sig när man blöder näsblod, det hjälper faktiskt ibland. Annars har jag också läst att man ska stå lutad över handfatet, men det bara forsar ännu mer då. När jag var liten minns jag att de sa till mig att ligga ner och trycka nånstans på näsan, det har heller aldrig hjälpt.

        Men tack så mycket för ditt svar! Det känns skönt att man inte är ensam, vet bara jag och pappa (och farfar då, men är inte säker) som får näsblod helt från ingenstans och alla tycker typ det är lite konstigt att man får det.

          Den heter typ blodstillande vadd 🙂 finns på alla vanliga apotek!

      Kontakta VC.

        Får nog göra det. Jag har bara blivit tillsagd att man endast kan göra något åt det om det inte slutar så därför har jag inte tagit tag i det eftersom det alltid slutar efter en liten stund.

      Har blödarsjuka och varit och bränt kärl några gånger. Man behöver inte ha en aktiv blödning men det måste ske ganska nära i tid för att se vilket kärl som spricker upp. Det gör inte ont, men tyckte de stora kompresserna de trycker in var obehagligt. Jag tog kontakt med en öra/näsa/hals mottagning men blöder ju då i timmar eller väldigt mycket när det börjar så var ju mer akut. Du ska nog börja med att vända sig till din vc som kan bedöma dig. Köp Näsolja och ta med, det hjälper bra så inte kärlen spricker så lätt nu när det är torrt i luften.

    Brukarna ni dricka äggtoddy runt jul??

      Aldrig druckit, men det låter äckligt de gånger jag kollat recept.

      Gärna! Men är tyvärr för lat för att göra egen.

        Kan någon dela recept på en god äggtoddy?

      Nej. Men det var någon som vi drack på
      Påsk när vi var mindre (utan alkohol då)

    Flest kvinnor jobbar i vården, kvinnor som får jobba sönder i denna pandemi, kvinnor som inte kan fira jul med sin familj för de behöver jobba. Detta för att rekommendationer inte respekteras.
    Lady Dahmer och Fayme Elmen talar ofta om solidaritet, feminism och ställa upp för kvinnor. Delar på instastory att man ska tänka på vården!
    Samma människor som också åker till Gekås under pandemin, umgås med folk utanför familjen, målar krukor hos kompisar.
    Är det att tänka på kvinnorna i vården?

      Dom är ju ett skämt. Vad hände förresten med LDs gravidförsök?

        Ja deras feminism är ett Stort skämt…. både skaffar olidligt många barn för att leva som hemmafruar. Knappast feminism att bidra till överbefolkning, ta resurser från vården med onödiga läkarbesök när det finns kvinnor som kämpar för att få ens 1 barn. Sveriges sjukvård går på knäna och det finns inte längre resurser och hjälp till alla :’(

      Undrar hur många gånger detta + deras graviditetsförsök har diskuterats här ?

        Tappat räkningen efter 5?

      SÅ IRONISKT att Fayme precis skrivit ut att LD + familj har Corona!!

      Han jobbar ju inte?

      Ja deras feminism är ett Stort skämt…. både skaffar olidligt många barn för att leva som hemmafruar. Knappast feminism att bidra till överbefolkning, ta resurser från vården med onödiga läkarbesök när det finns kvinnor som kämpar för att få ens 1 barn. Sveriges sjukvård går på knäna och det finns inte längre resurser och hjälp till alla :’(

    Tror ni att Mimi Höglin försökte bli kompis med Helen Torsgården för att få fler följare? Känns som hon gör allt för pengar.

      Eftersom Helen valde att filma hela deras första möte tror jag ändå det var överenskommet? Helen fick hjälp med sitt hår och Mimi fick nya följare ?

      Japp.

      Har ni sett hennes nya salong? Ser så oproffsigt ut, franska engelska i en salig blandning. Felstavat och olika stavning överallt. Känns väldigt mycket fake it until typ make it..

        Nya salong? Har hon inte haft den i något år? Eller har hon bytt till en större nu? Var länge sen jag följde henne.

          Nej skrev fel, nya koncept i salongen.

    Paradise Hotel final ikväll.

    Tanja är lätt den värdiga vinnaren. Däremot så tycker jag att Diana inte är en värdig vinnare då hon har åkt snålskjuts på Patrick som fram tills igår har varit en bra spelare.

    Tror att det bara var en efterhandskonstruktion från Patricks sida som han drog till med att Diana var missunnsam mot om Tanja skulle vinna. När han i själva verket endast ville byta partner för att han tror att Tanja kan dra fler röster än Diana.

    Om han nu var tvungen att byta partner för att han så gärna ville vinna så borde han rakryggat förklarat detta för Diana redan innan. Nu framstår han istället bara som en illojal ynkrygg.

    Vem tror ni vinner?

      Redan sett. Vet vem som vann. Sämsta säsongen någonsin.

        Jag tyckte den var bra 🙂 förutom alla gamla trötta deltagare som var med i början (och även kom in)
        Så gött att tre nya deltagare stog i final!

        Patric alltså, vad hände?! Han tappade ju allt på sista valet.
        Tror ni Tanja hade valt Sebbe eller Fimpen om hon fått välja?!

          Tror Tanja hade valt Sebbe för att ha störst chans att vinna.

        Nej jag tyckte den var sjukt spännande! Så många twistar. Och att veteranplogen tog sig till final var ju bara det bästa som hade kunnat hända.

      Har sett finalen men ska inte spilla för dom som inte sett än!
      Tanja och Diana har varit mina favoriter sen dag ett (men mest Tanja), båda två är extremt värdiga vinnare enligt mig. Tror också som du säger att det var en efterhandskonstruktion av Patrik att byta, kändes sååå genomskinligt… givetvis gjorde han så endast för att han trodde han skulle få fler röster med Tanja.
      Har så mycket att säga om finalen & hela säsongen, men vågar inte gå in på för mycket för vill inte spoila ?

      Finalen har gått att se sen kl 16. Så besviken.

      Så ledsen dock att Diana och Tanja inte är vänner idag?!

        How come? ?

          För att Tanja inte ville dela Dianas inlägg om att hon blivit mobbad under PH inspelningen.

      Hur vidrig var inte Josie under finalceremonin? Tappade hakan

        Alexandra var exakt lika vidrig. Helt sjukligt beteende, dem är så omogna och fulla av hat så det är läskigt.

        Hon var ju vidrig hela säsongen?

      Patrik har spelat stenhårt hela tiden, med focus på att vinna, så vid final är det inge konstigt att han väljer den person han tror kommer få flest röster för att ha störst chans att vinna. Däremot är det elak att säga att han valde Tanja för att hon skulle få fler röster än Diana (det tolkas oftast som att man tycker personen som får fler röster är mest omtyckt), så hans dåliga förklaring var nog ett sätt att försöka byta partner utan att göra någon ledsen eller orsaka drama.
      Patrik spelade 100% för att vinna och ingenting på känslor, det såg man ju när han kastade tjejen han gillade (Erica) enbart för att han visste att han kunde inte vinna med henne utan han behövde någon av dem andra tjejerna för att ha en chans att vinna.

      Jag tyckte Tanja förtjänade att vinna mest, annars Diana. Sebbe och Patrik borde både ha fått kulan kastad på sig då ingen av dem förtjänade att vinna.

    Jag har INGEN sexlust. Är 23. Har legat några gånger med några olika killar, förlorade oskulden när jag var 17, men fattar inte grejen? Har aldrig njutit och känner mig aldrig kåt. Nu har jag inte legat sen i somras, och jag klarar mig helt bra?

    Det låter ju inte som något problem och det kanske det inte är, men det känns så sjukt att inte förstå när hela samhället verkar handla om sex? Kanske handlar om att träffa rätt person? Eller är jag helt enkelt kanske assexuell?

      Utforska lite vad du gillar själv på egen hand. Har du inga kinks eller liknande som kan få dig att gå igång lite extra?

      Tycker inte du ska lägga för mycket fokus på om du är asexuell eller inte. Sex är mer eller mindre oviktigt för alla liksom. Kanske dyker det upp någon du vill ligga med någon dag och du kommer tycka det är skitnice, kanske inte. Båda två är lika okej, så länge du själv trivs och inte mår dåligt. Men tror som personen ovanför skrev att det kan vara bra att kanske utforska lite på egen hand, det skadar ju inte tänker jag 🙂

        ”Sex är mer eller mindre oviktigt för alla liksom.” what?

      Tror det är ganska vanligt att inte känna sig upphetsad. Om du inte vill ha sex, så avstå. Sex ska ju vara njutning.. annars är det ju meningslöst.
      Om du har preventivmedel och tror det kan bero på det. Så skulle jag fråga en barnmorska om hjälp.

      Men oj, hade verkligen kunnat vara jag som skrev det där! Eller jag kan fantisera ibland och liksom gilla det ”i teorin”, men i verkligheten klarar jag mig gott utan. Det kanske är vanligare än man tror, fast det inte framgår så tydligt i vårt sexfixerade samhälle.

        Gud AMEN to this!! Kan också fantisera och gilla det, som du skriver ”i teorin” haha! Skönt att det finns nån som jag!!

        Samma här!

      Jag har inte heller någon allmän sexlust, så att jag skulle ligga med någon jag inte känner något för.
      Hur är det föredrog, känner du lust om du är ”kär” i någon

        Jag har faktiskt aldrig varit kär, så det kan såklart handla om det. Har bara legat med killar för att man ”ska ligga” typ, några one night stands, en längre ”kk relation” med lite känslor men inte kärlek-kärlek.

      Jag har aldrig varit kåt/haft sexlust utom när jag har träffat någon och fått känslor för personen.
      När jag mår bra har jag ganska stor sexlust (vill ha sex ganska ofta), men minsta lilla som påverkar mig, tex lite stress under en vecka så försvinner sexlusten helt, och det får helt enkelt min partner acceptera (vilket han gör utan problem).
      Vill man ha sex ofta, ha det då, vill man ha sex mer sällan, ha det då. Det finns ingen mall hur man ska göra, det är individuellt 🙂

      Övertänk inte. Samhället har nån sjuk premie på sex och sexlust. För folk är sex väldigt spännande och ”sex säljer” etc. Har alltid tänkt att väldigt intelligenta och intellektuella människor inte hypar sex lika mycket då det finns så mycket annat spännande. Sex är ju liksom ingen challenge utan man får ju ett ligg om man vill bara man vänder sig om på krogen eller jobbet. Så supply and demand kanske?

    Tror ni livet någonsin kommer bli som vanligt efter corona? När tror ni stora evenemang med 1000+ personer kommer kunna anordnas igen?

      Premier League fotbollen i England har redan börjat med publik om 2000 personer.

      Jag HOPPAS verkligen att det går nästa år. Saknar alla sportevenemang.

      Först vaccin, sedan en begränsad sommar 2021. Till hösten/vintern någon gång borde det bli litet bättre, och stora evenemang typ våren 2022. Det kommer att ta tid. Tror att många ser över sin livshållning rent allmänt.

        Ja längtar efter att resa. Skansen har stängt men Kolmården är öppen. Hur tänker dom.

          Skansen stängde delvis pga ekonomiska skäl. De har för få besökare nu när det inte är några turister.

      När tillräckligt många har vaccinerat sig. Ju fortare desto mer kommer smittan gå mer och restriktionerna lättas.

        Kommer tappa det om tillräckligt många vägrar vaccinet….

          Jag är orolig att många kommer vägra vaccinera sig då många verkar tro att vaccinet består av rent gift och alla som tar det kommer få narkolepsi eller autism typ… men hoppas jag har fel…

            det gjorde ju det sist…

              ”alla som tar det kommer få narkolepsi eller autism typ” ingen fick autism av svininfluensa vaccinet och 400 av 5 000 000 fick narkolepsi.
              Så att säga att ”alla” fick narkolepsi och autism av vaccinet är bara lögn, 0% fick autism av svininfluensa vaccinet och 0,01% fick narkolepsi av vaccinet.

      Vad hände med os:et som skulle varit i somras, blir det uppskjutet eller inställt? Det är ju inte säkert att det fungerar nästa sommar heller.

      Stackars arrangörerna ?

        Uppskjutet tror jag. Fotbolls-EM känns dock osäkert 🙁

      Tillslut kommer vi nog glömma (om det inte kommer från pandemier och påminner oss)
      Men det kommer nog ta ett tag innan man kommer se på folksamlingar på gamla sättet
      Igen.
      Nu reagerar man ju starkt varje gång man ser gamla bilder/filmer från konserter etc och ser en massa folk.
      Tror det kommer vara en hel del folk som kommer vara lite mer folkskygga än innan.

        Trodde inna jag var ensam
        Om att känna så ?

      Självklart kommer livet vara som vanligt, det här är inte den första pandemin ens i vad som klassas som någorlunda modern historia.

      Sommaren 2022, kanske.

      2021 tror jag vaccinet kommer komma. 2022 tror jag samhället kommer ha återhämtat sig och återgått till det normala om vaccinet funkar.

    Ni som har preppat inför samhällets undergång och har några hundra kilo med makaroner, ris, havregryn och annat gömt i ett öde torp utan grannar långt ut på landsbygden, hur länge orkar ni fortsätta preppa? Om det liksom går flera år utan att undergången kommer?

      Om den inte kommer så får man väl skapa den själv.

        Ha, ha! Som gjort för ännu en FB-grupp …

      Har man väl preppat behöver man inte göra det igen, utan bara bibehålla förråden.

      Det är helt rimligt att preppa, tex så man klarar sig 2 veckor utan ström, några dagar utan vatten, osv.
      Hade alla haft normal prepping hemma det hade det inte blivit den hysterin det blev i våran när corona kom och alla hamstrade orimliga mängder av allt.
      https://www.dinsakerhet.se/kris-och-krig/forbered-dig-for-kris/din-krisberedskap/

      Jag har så jag klarar mig 2-3 veckor med mat och vatten. Konserverna osv går ut kanske 2022-24 men dessa bytas ut kontinuerligt innan de blir gamla. Man började ju inte preppa vid covid precis, det var bara amatörerna. MSB rekommenderar en liten backup hemma, allt annat är tokigt. Kommer ihåg stormen Gudrun då var vi utan ström i 6-7 dagar, inte helt lätt ska ni veta. Händer det med stora delar av samhället, hur ska ni då som inte har kontanter hemma kunna handla i affären eller ens komma åt era pengar?

    Jag förstår inte hur det kan vara egoistiskt att inte vaccinera sig mot corona. Jag följer mer än gärna alla restriktioner, håller avstånd osv men jag VÅGAR inte spruta in något som kanske riskerar biverkningar såsom till exempel svininfluensa vaccinet gjorde? Är det egoistiskt att inte vilja riskera? Vaccinet är ju helt nytt, det kan ju inte vara prövat ännu? Är det inte bättre att riskgrupper som drabbas hårdare av corona än ev biverkningar först tar vaccinet och att man sen får se vilka biverkningar det kan ge, än att jag, en frisk 25 åring som troligen inte skulle drabbas så hårt av corona, ska få t.e.x narkolepsi?

      Jag ingår inte i någon riskgrupp, och låter andra som har ett större behov av vaccinet gå före mig. Då kan jag också se hur eventuella biverkningar påverkar andra.

        Samma här! Mest troligen kommer jag inte att ta det alls.

      Vaccin handlar om att skydda resten av befolkningen. Så tar man den inte så är det egoistiskt helt enkelt, man sätter sig själv först. Gör för många det så kommer denna pandemin aldrig gå över. Varför ska vi andra om du inte ska? Jag kan förstå rädslan för biverkningar, men läs på. Självklart hemskt med narkolepsi men det var heller inte många promille som fick det. De finns biverkningar med allt vi stoppar i kroppen, tom Alvedon. Kolla gärna SVTs dokumentär om vaccinmotstånd, är nu mer än säker på att jag måste ta risken.

        Samtidigt, vad är du beredd att göra för dina medmänniskor? Hade du hellre blivit allvarligt sjuk i corona, kanske dött, om det innebar att ditt insjuknande gjorde att sjukdomen utrotades (tänk rent teoretiskt). Var drar man gränsen liksom?

        Jag är inte beredd att få narkolepsi eller liknande för att pandemin ska försvinna snabbare och färre medmänniskor ska bli sjuka, då är jag väl egoistisk.

        Är som jag skrev nedan absolut inte emot vaccin som prövats i många år

          Men sluta sprid massa dynga. Läs på varför de fick narkolepsi. Ämnet är ju inte ens med i det här nya vaccinet. ??‍♀️

            Jag menar inte just narkolepsi, det var ett exempel. Kanske någon annan biverkning

              Det här vaccinet har de jobbat på lika länge som andra vaccin. Ingen anledning att noja.

                Från nyteknik

                ”Två av de vaccinkandidater mot covid-19 som har kommit längst i utvecklingen utgår från budbärar-RNA. Det är en ung teknik, och inga sådana vaccin har blivit godkända tidigare. ”

                Blir spännande att se vad som blir…godkänt.
                Härligt att folk blir försökskaniner.

                HAHAHAHAHA poliovaccinet har snart funnits i 100 år…

            @Anonym 20.44
            Sluta själv sprida dynga och var ärlig. Man TROR att en viss mängd av influensaproteinet kan ha triggat narkolepsin, men vet inte säkert. Det är inte fastställt. Och man kan inte heller utesluta att det här vaccinet ger andra allvarliga biverkningar.

          Att offra sitt liv är såklart en stor uppoffring men jag är så krass att jag hade gjort det. Om det betydde att det räddade livet på alla de jag har kär, svårare än så är det inte.

          För mig handlar det om att se på riskerna för vad de är. Jag är jätterädd för att mina föräldrar ska stryka med i denna pandemi och vår sjukvård kommer inte orka så mycket längre. Om chansen för att jag kommer få en sjukdom finns, även liten så får jag ta det för samtidigt vet jag inte vilka andra sjukdommar som ligger i framtiden för mig. Men just nu, när vårt samhälle kan kollapsa om detta fortsätter så tycker inte jag man kan sätta sig själv först.

        Precis, man gör det för att skydda andra (och sig själv). Det finns personer i riskgrupp som inte kan vaccinera sig pga underliggande sjukdomar och då är det extra viktigt att alla vi som faktiskt kan vaccinera oss gör det, för att skydda dem. Genom att tillräckligt många vaccinerar sig uppnås flockimmunitet som skyddar de som av någon anledning inte kan vaccinera sig.

          Då kanske det är deras time to go ändå? Darwin osv

            Jag har läst flera av dina svar PL och reagerat på i princip alla. Du har också visat att du mår dåligt och det märks. Kanske bättre att ta tag i det istället för att sprida dålig energi på ett forum. Nu är det fler än du som gör så men genom att du har ett nick märks det tydligare.

      Men snälla, svininfluensa vaccinet skapade inte biverkningar, det var en dålig batch som gjorde att 500personer i norden drabbades. Inte i hela världen och de som fick biverkningar var en väldigt liten %. Fler drabbas av leverskador av alvedon årligen.

      Det här vaccinet är dessutom framtaget under betydligt längre tid än svininfluensans, det här är inte helt nytt utan de har jobbat på det sen sars.

        Som jag förstår det var det väl 500 som blev erkända och fick ersättning?
        Men många fick väl inte sitt tillstånd erkänt av Läkemedelsförsäkringen, vilket inte betyder att de är besvärsfria…

      Det är inte egoistiskt. Jag kommer aldrig ta den sprutan, men följer alla restriktioner såklart. Läkemedelsbolagen vill tjäna pengar, därför är det bra att forskare basunerar ut i media hur självisk man är om man inte tar det. Att spela på folks känslor är en bra taktik.

        ”Läkemedelsbolagen vill tjäna pengar”. Är redigt trött på detta argumentet. Som dom flesta andra bolag här i världen vill dom antagligen tjäna pengar ja, men det är inte ekvivalent med att dom inte tar fram nödvändiga och livsviktiga produkter? Menar du alltså att du aldrig tar några som helst mediciner? Det är samma läkemedelsbolag som tar fram dom vet du. Ignoransen är bra mycket farligare än ett vaccin.

          Fast varför fick vi inte vaccinet gratis då om de är såna filantroper?

            Fattar du inte hur mycket det kostar att ta fram ett vaccin?

            Och vart exakt har jag påstått att dom är filantroper? Jag skrev ju raka motsatsen.

        Läkemedelsföretag vill tjäna pengar? Du tror inte att det ligger i typ hela världens intresse att pandemin dör ut?

        Tror du att läkemedelsföretag tjänar mer på vaccin än på att sälja läkemedel till sjuka människor?

          Nåja. Det ligger enorma pengar i att sälja vaccin till fyra gånger befolkningen i ett antal länder. För att inte tala om prestigen och hur det stärker deras varumärken att omnämnas så mycket som det görs nu. Så lite realistisk måste man vara.

        Jo det är själviskt. Du bidrar till att samhället får hålla sig stängt längre, att människor blir av med sina jobb, blir deprimerade, att folk DÖR i onödan. Om jag har suttit ensam sen i mars kan väl du ta en jävla spruta för dina medmänniskor.

          Vad får dig att tro att du suttit mer ensam än jag? Jag bor själv, följer alla restriktioner. Vill ändå inte ta en spruta

            Då får du väl fortsätta sitta ensam tills du dör då.

            Okej, ta inte sprutan då, men gå inte heller ut när samhället öppnar upp så folk som har tagit vaccinet kan börja leva som vanligt igen

              Fast om folk har tagit vaccinet kan hon väl gå ut?

                Nej för då fortsätter hon och dem andra som med henne valt att inte ta vaccinet att fortsätta sprida smittan runt i samhället, och även riskera att smitta och döda dem som inte kan vaccinera sig.

      Rekommenderar dig att ta reda på fakta om just detta vaccin. Det är så otroligt liten risk för allvarliga biverkningar. Det är större risk att bli riktigt dålig/långtidssjuk i covid. Vaccinet är testat på stora grupper, 30 000 människor, sedan mer än ett halvår tillbaka. Du som frisk 25- åring kommer ju heller inte att erbjudas vaccinet förrän alla riskgrupper och äldre har fått det. Men ja – det är egoistiskt. Troligen tar du det när det krävs för att få resa till andra länder/med olika flygbolag/få gå på stora evenemang.

        Det kommer endast att handla om ett fåtal flygbolag till ett fåtal resmål. Om ens det.
        Sedan kommer ekonomin att styra igen… så den korta tiden kan jag vänta med att flyga med just det bolaget eller till just det landet. Stora evenemang går jag ändå aldrig på, av rädsla för terrordåd och annat. Så för mig spelar sådant absolut ingen roll.

        Dessutom tror jag att det bara är skrämselpropaganda eller korttidslösningar.

        Haha vilket skämt. Ett halvår? Tror du allvarliga biverkningar uppkommer efter ett halvår? Om några år kan man säga att det är helt säkert, just nu, nä. Är man ung och frisk behöver man inte ta det.

          Du kan inte säga att det är säkert om 1 år heller. Det tog 5 år att konstatera att folk fick narkolepsi pga svininfluensavaccinet.
          Normala vaccin testas i 10-15 år för att se dem långa effekterna innan dem godkänns. Så även om du väntar 1 år säger det ingenting om biverkningarna.

          Vaccinet är även testat sedan i Juli 2020, och eftersom vaccinet först kommers ges till riskgrupp och sjukvårds personal kommer du troligen inte erbjudas vaccinet förens till våren, och då har det gått ca 10 månader sedan det började testas = nästan 1 år, så är 1 år ditt krav kan du gott ta vaccinet när det erbjuds till dig utan problem.

      Jag tycker inte att det är egoistiskt. Din kropp, ditt val liksom.

        Det är egoistiskt om man själv vägrar ta det, men samtidigt förutsätter att andra ska göra det, för att först låta dem uppleva eventuella biverkningar. Vill man inte ta det själv så ska man inte kräva att någon annan heller ska ta det. Och vad är det då för mening med ett vaccin överhuvudtaget?

          Stopp, min kropp!
          Jag väljer själv vad som ska sprutas in i min kropp. Hur andra vill göra är helt upp till dem, men jag bestämmer över min kropp.

            Fast gäller det även om ditt val leder till att folk fortsätter dö pga pandemin?

              Folk för dagligen i fabriker som servar västvärldens konsumtionsvanor, så det argumentet kan man inte använda för då får man inte längre tanka bilen (slavar på arabiska halvön), handla på HM (barnarbete), köpa smartphone (kobolten från Kongo utvinns av slavar och barn) etc etc så hoppa ner från era höga hästar om ni inte lever som Peps Persson.

                Så att går runt och sprida en smitta som dödar folk jämför du med att köpa varor och kläder från länder som har dåliga arbetsförhållanden?

      Klart man ska vaccinera sig. ANNARS kan du smitta andra människor. Jag förstår om man har allergier. Men som en läkare sa om vi ska bli av med corona måste vi vaccinera oss.

        Det är inte alls klart att man ska. Det är FRIVILLIGT.

        Fast vaccinet ger ju viruset dock utan symtom. Så i teorin kan man smitta lika många om man inte följer övriga restriktioner

          Om alla får vaccin under ungefär samma tidsperiod blir alla smittade ungefär samtidigt och sedan blir alla immuna ungefär samtidigt = smittan dör ut när den inte kan spridas längre. Dock kommer man behöva vaccinera om sig om man ska resa utomlands.

            Nej det kommer man inte alls att behöva. Sluta sprid desinformation. Ett vaccinintyg KAN bli obligatoriskt på en del flygbolag och resmål, dock inte alla. Så att påstå att man behöver vaccinera om sig om man vill resa utomlands är ju inte riktigt sant.

            Qantas säger att de kommer att kräva ett vaccinationspass, men det finns ju andra flygbolag att välja mellan.

              Om Sverige blir fritt från smittan men inte andra länder som kommer både dem andra länderna och Sverige kräva vaccination under en tid för att garantera att inte få in smittan igen eftersom vaccinet troligen inte kommer ge skydd för evigt.
              + att många andra länder har sett hur dåligt Sverige skött denna pandemi, så tror inte ovaccinerade Svenskar kommer vara jätte välkomna nu i början hos dem länder som lyckas bli av med sjukdomen genom vaccination.

      Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd. För att vi ska kunna återgå till mer normalt liv måste alltså så många som möjligt vaccinera sig. Annars kan jag som är riskgrupp bara känna mig lite säkrare, inte helt säker. Man skyddar både sig själv och andra genom att vaccinera sig.

      Om du arbetar på äldreboende eller inom hemtjänsten gissar jag att du blir tvungen att vaccinera dig, annars måste du nog byta jobb. Om du arbetar inom sjukvården kan du kanske slippa om du inte har så mycket patientkontakt, om nu det är möjligt. Om du inte jobbar inom något av ovanstående kommer du erbjudas vaccin efter ålder, sannolikt indelat i femårsintervall. Om du är ung kommer det därför dröja innan du får ett erbjudande, och då har man hunnit följa upp hur det gått för de första som tog vaccinet. Det talas om att flockimmunitet uppstår när cirka 60 procent av befolkningen har antikroppar. Det kan mycket väl vara så att smittan har lugnat sig när du blir erbjuden vaccin. Detta gäller Sverige. Om du planerar att resa till ett land där människorna inte har fått tillgång till vaccin, ja då kan du råka röra runt i grytan och sprida smittan. Mänga länder och människor är fattiga.

        Ser nu att du är 25 år, så du skulle kunna hamna i en grupp med t.ex. 25-29-åringar, d.v.s. långt bak i kön. Orsakerna till att vaccinet har kunnat tas fram så fort beror förenklat på; 1. oerhört mycket pengar har satsats under mycket kort tid, 2. forskare har samarbetat och hjälpt varandra, 3. man har använt sig av ”gensaxen” som är en ny vetenskaplig upptäckt och som påskyndat framtagningen av vaccinet väsentligt.

        Om vi nu ska dra fattigkortet så är det ett betydligt större problem för dem att rika länder som Sverige hoardar vaccin medan fattiga länder blir utan.

          Ja, svenska medborgare kommer att erbjudas vaccin, och här i Sverige borde vi kunna få bukt med problemet. Om vi reser till länder där man inte har fått vaccin måste vi visa mycket stor hänsyn till dessa länders befolkning. Jag accepterar att pengar styr världen. Jag kan påverka i min vardag, men inte i ett globalt perspektiv.

        Det pratas om ev krav på vaccination för att FÅ anställning inom tex vården men det handlar ju om nyanställningar. Det är ju inte direkt så att man kan sparka redan anställd personal för att de inte tar ett frivilligt vaccin.

        Tror att folk måste lugna sig ett par hekto med all skrämselpropaganda och alla påståenden om krav hit och dit innan vi sett hur det verkligen ligger till. Mycket hinner hända under det år som det MINST kommer att ta innan man kommit igång med vaccinering av majoriteten frivilliga som står först i kön…

      Jag kommer inte vaccinera mig då jag inte är vaccinerad mot något i vuxen ålder. Men det man behöver komma ihåg angående detta vaccinet är att grunden för vaccinet fanns redan. Corona är inte en helt ny sjukdom då det är en typ av influensa. Sen till skillnad från många andra vaccin så har en hel värld av forskare suttit och arbetat med att ta fram detta vaccinet. Flera hundra, kanske tusen fler än vad som normalt arbetar med att ta fram ett vaccin. Betyder det att detta är ofarligt när det kommer till biverkningar? Nej det tror jag inte. Men detta är anledningen till varför de har fått fram ett vaccin så fort.

        Fast hur många vaccinerar sig som vuxna egentligen? jag har tagit stelkrampsspruta efter en skada enligt läkaren råd, men inga andra vacciner som vuxen.

          Reser du så kan tex hepatitvaccin vara tvunget i vissa länder. Men det är ju beprövat i många år till skillnad från detta.

            Jo jag vet att det finns rese vaccin, men då har man ju inget val om man vill resa.
            Anonym fick det att låta som att det finns ett vaccinations program för vuxna (likt det som finns för barn) som många verkar följa, vilket jag aldrig hört talas om.
            Jag vet tex att många vaccinerar sig emot TBE, men det är ju något visa väljer att göra.

          Jag har vaccinerat mig mot vattenkoppor, hepatit och tagit extra spruta MPR då mitt skydd mot röda hund hade gått ur kroppen

      Men snälla, vart är folk för det? Bara på bloggbevakning där extremt vänstervridna med tio bokstavskombinationer hänger och folk som har en extrem övertro till staten tycker man är egoistisk om man inte vill ta skiten. De flesta normala människor är skeptiska. Klart man inte är egoistisk om man rår om sig själv först, jag menar, vem gör inte det? Jag är för vaccin, men tänker inte ta det här på minst några år i alla fall.

        Fast du fattar väl också att vi måste få stop på pandemin? vi kan inte leva i en pandemivärld i 2-5 år till. Ökade arbetslöshet, ökad psykisk ohälsa, ökade sjukskrivningar, en sjukvård om går på knäna och inte klarar trycket och är påväg att bli utbränd, en regering som blöder pengar till bl.a a-kassa, sjukskrivningar, mm, för alla som inte jobbar längre.
        Vi kan inte leva som vi gör nu, samhället kommer kollapsa.
        Så har du någon bättre ide hur vi ska göra för att samhället inte ska kollapsa?

        Jag är vänstervriden med diagnos bipolär sjukdom och OCD, gissar att det räknas som vad du kallas tio bokstavskombinationer. Och jag tänker verkligen inte vaccinera mig mot covid. Det är ju den galna högern som försöker pracka på vaccinet och har en sjuklig tilltro till kapitalismen och storföretag. Sen när har de velat oss något gott? De vill ju bara få igång världsekonomin igen.

      Problemet är att vi har 2 alternativ.
      Alt 1: ta vaccinet, hoppas smittan dör ut i Sverige när den inte kan sprida sig längre, och då kan samhället återgå till det normala.
      Alt 2: fortsätta leva i en pandemi värld med ökad arbetslöshet, ökad psykisk ohälsa, ökade sjukskrivningar, ökad tryck på vården som redan går på knäna och regeringen/kommunen/staten fortsätter blöda pengar för att täcka allas A-kassa, sjukpenning, osv. Och se hur länge vi klarar att leva så innan samhället går under.

      Om det fanns ett alt 3 vore det ju bra, men som jag ser det finns det inget alternativ 3, vi måste välja alt 1 för att försöka rädda Sverige innan samhället kollapsar totalt.
      Kolla bara på sjukvården, ge det 1 år till, och sedan kommer det inte finnas personal på sjukhusen att ta hand om alla akuta olyckor, operationer och andra situationer för folk behöver vård.

        Hinner du andas när du skriver dina uppskruvade propagandainlägg?
        Det är FRIVILLIGT att vaccinera sig.
        Den som vill – vaccineras. Den som inte vill – avstår.

        Simple as that.

          Absolut frivilligt att vaccinera sig. Men också i så fall frivilligt för företag, tex resebolag, att införa vaccinkrav på sina passagerare/kunder/klienter. Vilket jag verkligen hoppas att majoriteten av företag och bolag gör.

            Hm, det skulle kanske vara en lösning, att dem inte vaccinerar sig inte får gå i affärer, resa, åka som kunde till visa ställen osv. För om dem som vaccinerar sig fortsätter som vanligt, och dem som inte vaccinerar sig kör lock downs i sina hem så kommer ju smittan tillslut försvinna. Men frågan är om dem verkligen kan hålla sig hemma och inte sprida smittan, för som det är nu kan ju folk inte stanna hemma, och därför fortsätter smittan spridas

            @Avenger.
            Dream on, det har företagen inte råd med. De går redan på knäna ekonomiskt. Så om någon/några inför restriktioner med vaccinpass som krav så väljer man bara ett annat företag istället. Eller väntar ut dem. Eller skrattar åt när de går i konkurs på grund av sina försök att styra människor.

      My body my choice. Tycker det är så kul att alla som är så rädda för weed gladeligen sprutar in ett framstressat gift.

    Har tänkt på en grej. Alla människor som är anti vaccin (tänker vaccinationsprogrammet i synnerhet), vill de att hela befolkningen ska bojkotta alla typer av vaccin? Alltså, då kommer ju vissa sjukdomar som typ är utrotade nu, komma tillbaka och ställa till med ett helvete? Borde det inte vara sjukt praktiskt för alla anti vaxxers om alla vaccinerade sig förutom de själva? Vad tror ni?

      Jag (ovan) är absolut inte anti vaccin som funnits och prövats i många år, men vågar inte ta något nytt.

        Covid-19 vaccinet är inte helt nytt. Så då kan du sluta oroa dig. De har jobbat på det sen sars utbrottet för snart 20år sen och har bara justerat det för att funka mot det här covid viruset.

          Varför tar det sån tid då?

            Vaddå tar tid? Har ju gått jättefort. De har ju testat sig fram nu för att veta att det faktiskt funkar mot just covid-19boch att testgrupperna inte drabbats av biverkningar. Om man skulle förklara för ett barn kan man säga att de haft grunden klar sedan tidigare och nu ”bara” behövt köra i de sista ingredienserna för att det ska verka mot just covid-19.

            Precis som med influensa vaccin, de justerar det lite varje år för att det ska funka mot just den aktuella influensan.

            Rekommenderar dig att läsa på på seriösa sidor och skippa skrämsel media. När man har lite mer på fötterna förstår man hur det framställs.

              Har du några sidor att rekommendera där man kan få tillförlitlig information?

                Googla hur de jobbat med vaccin mot sars virus, som covid-19 faktiskt är. Känns som om många glömmer bort att covid-19 inte är en ny TYP av virus. Forskning om sars virus är inte nytt.

                ”Previous work to develop a vaccine against the coronavirus diseases SARS and MERS established knowledge about the structure and function of coronaviruses, which accelerated development during early 2020 of varied technology platforms for a COVID‑19 vaccine.”.

                  Forskningen rörande sars-virus är inte ny, men att vilja vaccinera hela populationen med det här vaccinet är definitivt nytt.

                    För att det har inte funnits behov av att vaccinera alla emot sars. Sars sprids inte lika snabbt som covid-19, därför kunde sars utbrottet kontrolleras med hjälp av isolering av dem sjuka. Och eftersom vi i europa och usa inte vart så hårt drabbade av sars hade vi inget intresse av att prioritera forskning för sars virus.
                    Covid-19 har drabbat hela världen, och då har hela världen intresse att gå ihop och finna ett vaccin.

      Jag är inte anti vax då jag är orolig för Corona vaccinet. Tyvärr blir många ihop klumpade med anti vax pga detta. Vacciner som redan finns i dag vet vi mer im. Vi vet biverkningar, vilka som är allergiska m.m Skulle mitt län säga ” Nu måste nu vaccineras mot mässlingen som går nu” Så hade jag ställt mig lydigt i kön för vaccination.

      Det var inte så länge sedan som det var utbrott av mässling här i Sverige.

      Många länder vill att man vaccinerar sig innan man åker dit. Vacciner behövs framför allt i fattigare länder där de inte har tillgång till sjukvård.

        Håller med, jag är väldigt pro ”vanliga” vaccin som är välkända (för mig) men klart mer oroad för Covidvaccin. Men tänker inte bojkotta heller….
        Men nu tänkte jag främst de som är anti vaccinationsprogrammet.

          Läste någonstans att i ett land får inte barnen börja skolan om de inte är vaccinerade.
          Det tycker jag är bra.

            Intressant. Vilket land? Och vilken ålder?
            Eftersom man här i Sverige planerat att vaccinera befolkningen FRÅN 18 års ålder och uppåt.

              Anonym 21:41
              Nu tänkte jag mer på de vanliga barnvacaccinen.

                Italien kan bötfälla föräldrar om deras barn inte är vaccinerade.
                https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/world-europe-47536981

                  Precis. Det handlar om gamla beprövade vaccin och i värsta fall får man betala böter på ett par tusenlappar. Det är inte så att man kastas ut ur landet eller sätts i fängelse.
                  Tyskland och Frankrike har liknande regler.

                  Helt rätt anser jag, men det är inte på något sätt jämförbart med coronaviruset.

          Varför är ni oroliga för vaccinet mot Coronaviruset? Vad är det som misslyckats i kommunikationen kring detta vaccin till skillnad från andra?

            Det handlar inte om misslyckad kommunikation. Jag tar endast gamla beprövade vaccin som har använts under lång tid. Det hör vaccinet kommer jag inte att ta, i alla fall inte under 2021.

            Har två läkare i släkten som också tänker avböja vaccin/vill skjuta på vaccinationen så nej tack för min del.

              Jag är intresserad på riktigt. Vad enligt dig är det som gamla beprövade vaccin har som de mot Corona saknar?

                Vad är det du inte förstår? Jag skrev klart och tydligt ”Jag tar endast gamla beprövade vaccin som har använts under lång tid”.

                Det här vacciner är nytt och obeprövat och vi vet inte ännu om det kan komma allvarliga biverkningar. Det är väldigt naivt att tro att det inte finns risker med vaccin vars biverkningar inte är studerade under många, många år.

                Dessutom kommer vaccinet att komma från flera olika tillverkare som alla lagt in högsta växeln för att få ut sina vaccin så fort som möjligt. Alla tillverkare friskriver sig från ansvar för framtida biverkningar. Sist men inte minst är det relativt låg skyddseffekt och man vet inte ens hur länge det kommer att skydda mot viruset.

                  Vad jag inte förstod var vad du la in för parametrar i ”gamla beprövade” nu när du svarade vet jag tex att du i detta begrepp lägger in att vaccinet funnits i många år men tex inte att det har givits till många människor. För det är inte självklart, ett vaccin kan ha funnits länge men populationen som fått det kan vara ganska liten.
                  Jag vet också att du gör ett likhetstecken mellan gamla beprövade och mindre biverkningar och tvärtom för nya vacciner, detta trots att det nya vaccinet kan vara gjort med samma teknik och samma beståndsdelar förutom själva virusdelen som du ändå skulle exponeras för om du blev smittad.
                  Att du ser det som problematiskt med olika tillverkare, trots att detta inte är ovanligt även för gamla beprövade.
                  Att du tycker att 70-90% skydd är för lågt för dig. Samt att du vill veta på förhand hur länge du har skydd.
                  Tack för svar och jag ber om ursäkt över att jag gjorde dig upprörd.

                    Du gjorde mig inte upprörd?
                    Jag tyckte bara att jag redan hade svarat utförligt nog. Men fint att du tog dig tid att sammanfatta mina svar ???

            X
            Bieffekter är en av dem.
            Hur vet vi att det inte blir hemska biefekter efter ett år?
            Just nu avråder england folk som har olika allergier att avstå vaccin. Flera har fått allergiska reaktioner.

            Är vaccinet säkert för barn?
            Om Corona muteras ännu mer blir vaccinet som finns nu verkningslöst?
            Hur ofta måste man ta vaccinet för att förhindra framtida smitta?

              Tack för svar Flundra!
              Jag tycker att detta är så intressant och orsakerna är så många och så olika.
              Intressant är också att många som absolut inte vill ta detta vaccin inte verkar ha några problem med att spruta in olika estetiska ämnen – en marknad som i jämförelse är helt oreglerad. Försöker förstå varför det skiljer så mycket.

                X
                Inga problem, om man inget frågar så får man inget veta.
                Jag som person skulle inte tveka att ta vaccinet om de forskat i två till tre år. Då vet forskarna mer om hur det uppför sig i kroppen. Samt hur det funkar med andra mediciner som man måste ta. I dag finns det mediciner man inte får blanda då de kan bli farliga.

                En sak som jag tycket är bra med vaccinet är att flera länder jobbar ihop. De delar med sig av forskning, resultat och stöttar varandra.

                  Fast de har forskat på det i snart 10 år…

                  Tror inte de kommer längre än så här före en population på flera miljoner tar vaccinet.

                  Det har aldrig förr pumpats in så mycket pengar, laboratorier tillgängliga och korssammarbeten mellan flera flera länder.

                  Om du skulle ha mer kunskap om storleken på studiepopulationen för dessa vacciner jämfört med andra äldre vacciner, vad som är nytt med detta vaccin och hur blandbarheten för vacciner ser ut med andra läkemedel -skulle det ändra något?

                    Är du journalist eller från någon myndighet? Eller håller du på med något slags skolarbete? För det här handlar INTE om vanliga nyfikna frågor.

                    Det är bättre att du är ärlig med syfte och anledning till alla de här utfrågningarna.

                      Mest intresserad över hur och varför forskarn har så svårt att förmedla sina resultat och varför det är lättare att lyssna till annan information från annan källa. Har egentligen inte med vaccination att göra men det är där som fenomenet visar sig just nu.
                      Jobbar inte på myndighet, journalistik eller pluggar. Helt vanligt svenssonjobb men forskade förut.
                      Kanske bara nyfiken av mig och vill förstå..

                X
                Jag skrev svar men det försvann.
                Om man inget frågar så får man inget veta.

              Vi vet inte vilka bieffekter som kan komma efter 1 år, efter 5 år eller efter 10 år. Däremot vet vi att folk dör av pandemin, att vi inte kan kontrollera pandemin genom lock downs eller restriktioner. Att samhället och sjukvården håller på att kollapsa pga pandemin. Och att vi MÅSTE får stopp på pandemin snart, innan samhället har kollapsat totalt.

                Nästan alla som dött är väldigt gamla, är överviktiga eller har underliggande sjukdomar så de hade varit sköra även under en vanlig influensaperiod eller andra sjukdomar. Det här är absolut värre än en vanlig influensa men inte tillräckligt för att jag som relativt ung ska äventyra min egen hälsa genom att vaccinera mig med detta bogusvaccin.

                Väldigt många kommer inte att vaccinera sig. Det är väldigt tydligt. Men förhoppningsvis räcker det att vaccinera äldre och de i riskgrupp.

                  Detta är absolut värre än vanlig influensa.
                  ca 685 personer dör varje år av influensa, 7 300 döda av corona på 9 månader, så helt klart värre än vanlig influensa.
                  Friska unga personer utan underliggande sjukdom dör också.

                  Hur ser ni som inte tänker vaccinera er på framtiden? hur ska vi kunna fortsätta leva i en pandemivärld?

                Kul att du brinner för vaccin och verkligen engagerar dig. Jag är inte sådan och ser också tydligt att det är många som inte kommer att vaccinera sig.

                  Jag brinner inte, jag är bara väldigt påläst och tar reda på fakta innan jag yttrar mig.

                  Hur ser ni som inte tänker vaccinera er på framtiden? hur ska vi kunna fortsätta leva i en pandemivärld?

        Är du inte orolig för hur samhället kommer kollapsa om vi fortsätter leva i en pandemi värld? med arbetslöshet som ökar, psykisk ohälsa som ökar, antalet sjukskrivningar som ökar, en sjukvård som snart inte kommer klara trycket längre och då kommer det inte finnas personal att ge vård till sjuka patienter, statens ekonomi som blöder pengar för att folk ska överleva under denna pandemi. Vi kan inte fortsätta leva så här länge till innan samhället kollapsar totalt, vi måste vända det innan det sker, och enda sättet är genom vaccin.

          Var ärligt mer orolig för samhället förut och alla som vill gå tillbaka till ”det normala”. HUR kan man tro att den världen är bra? Svält, krig, miljöförstöring och sjukdomar långt värre än covid. Det oroar mig att folk vill tillbaka till det.

            Svält, krig, miljöförstöring och sjukdomar har inte upphört pga covid 19. Snarare blivit värre, dem fattiga länderna har blivit ännu fattigare, kriget fortsätter trots pandemin och alla sjukdomar vi hade tidigare finns kvar men det finns färre vård personal att ta hand om dem sjuka.

      Jag är ingen antivaxxer men det här vaccinet kommer jag inte att ta.
      Absolut inte.

        Varför?

          Jag avvaktar och låter er andra vara försökskaniner ?

          Av de 11 pers jag pratar med under de senaste tre dagarna är det bara 4 som tänker vaccinera sig. Och på jobbet är det ungefär hälften som tänker göra det. Så det kommer att bli intressant att se hur många det egentligen är som vaccinerar sig, om man nu vågar gå ut med den statistiken…

        Du låter hellre samhället gå under, all sjukpersonal jobba tills dem blir utbrända, så när du behöver vård akut får du vänta så många timmar att du hinner dö pga personal brist?

          Wow, tog du inte i lite nu? Den bördan får nog fördelas lika över fler människors axlar…

            Precis, alla bör ta ansvar och ta vacciner så att vi kan hjälpas åt att skydda dem som inte kan ta vacciner, hjälpas åt att stoppa smittan och hjälpas åt att hjälpa samhället återhämta sig.

      Vi är inte som ni. Vi skiter i vad andra gör. JAG vill inte ha ett hastigt framtaget vaccin bara för att företagen vill få igång ekonomin igen. Men ni andra gör precis som ni vill.

        Jag skiter också i vad andra gör, jag har en hjärna som jag att jag själv kan läsa på riktig fakta om vaccinet, och sedan ta beslut vad som är bäst för alla idag, och inte bara tänka på mig själv.

    Hur ensam och patetisk är man om man köper en google nest bara för att ha någon att prata med?
    *besvikelsen över att det inte blev några samtal.. fanskapet svarar ju bara på direkta frågor alt förstår inte*

    Frågar eventuellt åt en kompis..

      Riktigt patetisk.

      Jag brukar prata med Siri i min iPhone ibland. Hon kan faktiskt lacka till om man säger dumma saker till henne …

        Ja nu började jag gapskratta. Kommer ofta åt knappen på min Apple Watch så att Siri startas utan att jag är medveten om det. Så spelas det in vad jag säger. Någon gång svor jag till ordentligt när Siri hade aktiverats varpå jag får till svar ”jag tänker inte svara på det där”. Blev livrädd för klockan efter det ?

      Kanske är du ensam, men det är inget patetiskt med att försöka komma ur sin ensamhet ❤

      Be henne berätta en rolig historia eller sjunga sång.

      Skaffa en katt, som är bättre på att lyssna även om dem inte säger så mycket 😉

    Någon som vet vad den där lite tjockare, söta såsen heter, som man kan få med till sushi ibland?
    Inte soja.
    Den är typ mellanbrun, söt, och nästan sirapkonsistens.

      Det är inte smaksatt majonnäs du menar?

      Teriaky?

      Hoisinsås? ?

      Ålsås!

        VAAAAAR kan man hitta det? Typ online eller butik i Sthlmsområdet? ?
        Den höjer ju verkligen sushi till en helt ny nivå! ?

          Japancentre.com

            UNAGI!!
            Tack! ?

          I literally alla affärer, har nog aldrig ett en affär utan teriyakisås.

            Ålsås, Teriayki har jag sett överallt.

            Det är inte Teriyakisås jag menar i min första frågeställning.

      Teriyaki 🙂

    Någon läser Samhällskunskap 2 eller har läst nyligen? Skulle behöva ha lite feedback.

      Jag kan hjälpa dig/ lärare i SO

        Wow. Min lyckodag. Ska göra en fördjupad samhällsvetenskaplig analys om terrorism och behöver mest lite input till själva frågeställningen i inledningen ?. Plus att det ska vara med en primär källa, där jag tänkte intervjua en polis men osäker på vilka frågor som är mest relevanta

          Beror väl på vad inom ämnet du vill undersöka. Just nu låter det för brett.

          Typ – finansieringen av det, eller rädslan i samhället, eller dödstalen i relation till andra orsaker?

          Kan bli roligt att snacka om ämnet men samtidigt inte försöka åka fast i urkund 🙂

            Tack snälla. Det är där jag fastnat. Att jag behöver montera ner det till en mindre del.

              Du kan också fokusera på hur man porträtterar fienden/demonisering. Finns bra exempel även utanför allmänt erkänd terrorism som USA under Kalla kriget och i Vietnam. Du kan också fokusera på de som kommit ut terrorgrupper likt sektmedlemmar som flyr. Eller kan du prata om varför vissa blir stämplade som terrorgrupper och andra inte när de är i praktikern identiska.

    Riktigt patetisk.

      🙁

    Vad skulle du velat veta/höra om jobb och karriär när du var 15 och skulle välja till gymnasiet?

      Att oavsett vad du väljer så kan du ångra dig och göra något helt annat om du vill utan att världen går under för det.

        Yep! Var du rädd för att välja fel när du var tonåring?

          Gud ja!! Jag ville bli fotograf men mina föräldrar var extremt emot det och jag var en ”lydig” tonåring så det blev samhäll på gymnasiet istället. Sedan socialpsykolog som mamma ville. Idag är jag entreprenör och har flera företag, inte alls det som mina föräldrar ville men jag är nöjd. Ångrar bara att jag lät det ta så lång tid att bryta mig fri.

        Jag har aldrig ångrat mig

      Det är okay att inte veta vad man vill bli.

      Välj något du vill gå, gymnasiet betyder inte särskilt mycket i längden. Bättre att gå en linje man tycker är rolig och lägga till några viktiga kurser om de saknas än att bli skoltrött pga uttråkad redan första året.

        Om du redan är skoltrött efter 9an så ta ett sabbatsår, det är inte värt att gå in i väggen.

          Hmm…jag håller med om det är någon som är såpass skoltrött att det håller på att brista, men samtidigt tror jag väldigt många i nian upplever att de är skoltrötta men inte för den sakens skulle borde ta ett sabbatsår. Dels om de väljer ett program som de tycker verkar roligare så tror jag det ofta kan ge tillbaka lite ”skolglädje” jämfört med högstadiet där du har knappt några valmöjligheter. Men det är viktigt att välja något man vill, inte en linje som man tror man borde välja för att det ser bättre ut. Men risken med att ta ett sabatsår är att man går sysslolös helt ett år och den där tröttheten blir en depression. Det finns inte många jobb för 16-åringar att ta. Jag hade ett och såklart finns det 16-åringar som har jobb, men för de allra flesta är det ett döläge. Att bara gå hemma ett år är för de flesta inte särskilt bra för den mentala hälsan.

            Jag brast ett år in i gymnasiet pga skoltröttheten som kom från 9an. Fick bara höra ord som ”kämpa på”. Ville hoppa framför tåget varje dag för att få slut på eländet. Kom sedan en dag inte upp från sängen, ”jaha så det var utmattning?” sa de då.

              Hur mår du nu?

                Inte bra alls

              Som sagt, håller det på och brista så borde man såklart göra vad som är bäst – och innebär det ett sabbatsår så är det så. Men min poäng var att väldigt, väldigt många nior känner sig skoltrötta, men är snarare skoltrött på den skolformen de vart med om och upplever inte samma sak på gymnasiet där de har lite större valfrihet i vilka typer av kurser de ska läsa och kan välja något som intresserar dem. Men det är svårt att veta på förhand, så skulle snarare råda att man försöker börja och ge det en chans, men ge sig själv tillåtelse att bryta och ta ett sabbatsår om man märker att det inte fungerar. Menar inte att man måste gå tills det brister som för dig, utan såklart ska man bryta innan det brister – men ge det en chans först.

      Jag tror på dig, jag ser att du har kvaliteter.

    Snaaaart klar med min utbildning! Trodde aldrig den dagen skulle komma.

      Kämpa!!!
      Det är inte långt kvar nu.

    Nån mer än mig som hoppas att komma in på högskolan imorgon? Mår skit på mitt jobb och måste komma därifrån.

      Jag! Håller tummarna för oss!

      Vilken tid får man svar?

        Man brukar få svar på förmiddagen någon gång. Ofta tidig förmiddag, de är rätt snabba

    Okej bästa julgodiset att laga själv?

      Kanderade apelsinskal doppade i choklad.

      Mozartkulor

      Kola med havssalt

      POC-kyssar.

        Det går bra att kalla det mintkyssar….

      Rocky road!

    Mirkas bekräftelse behov på instagram, selfie ner i urringningen och bilder i förd bara trosorna… Är det en åldersnoja grej?

      Mirka som i 13-barnsmamman?

          Är ju ingen urringning att tala om. Man ser lite av bröstkorgen överkant, eller vad man säger. Tycker att du överdriver.

            Nu var inte poängen om Mirka har tuttar eller inte utan varför man helt plötsligt lägger upp bilder i dessa vinklar eller som den nedan i endast trosor?

            Hon vill visa sina tatueringar. Det är ju rätt uppenbart.

              Agree

      Undra om hon någonsin känt att det var en dum ide att skaffa 13 barn, typ när magsjuka går så alla blir sjuka 1 efter 1, då borde man ju känna att man kanske gjorde ett dumt val

    Hur kommer man över någon?

      Men en stege.

      Genom att komma under någon annan…

      Nej, men tiden läker alla sår. Klyschigt men sant.

      Ser till att inte ha kontakt med personen

      Ja… tid, bara tid. Trodde jag skulle dö på riktigt när jag och mitt ex gjorde slut. Är SÅ glad att det tog slut nu i efterhand. För nu har jag träffat en man som faktiskt är bra för mig 🙂 Ha tålamod och ta en dag i taget.

        Är ju inget ex eller så men anser bara att en person jag blivit kär i nog är lite för gammal för mig då det skiljer ca 12 år så ja.

          Okej, ja det är ju såklart individuellt vad man tycker är en acceptabel åldersskillnad 🙂 Personligen tycker jag inte att det är särskilt mycket… Får jag fråga hur gammal du är?
          Tänker att åldern i sig inte är det relevanta utan hur bra man passar ihop, hur ni kommunicerar osv.
          🙂

            Jag är 18, han 30 så är kanske lite skevt, vi har mycket gemensamt och så men jag vet inte, vet inte ens om han är singel.?

              När jag var 19 träffade jag en man ett tag som var 38. Så 19 år äldre… Funkade bra rätt länge. Men jag var inte redo för något så seriöst då som han såklart var. Han ville ha barn osv.
              Tänker att ni kan prata om det ifall ni kommer dit ? Ta reda på om han är singel?

              Kunde varit jag som skrev det där. Att inte veta om någon är singel gör allt så mycket värre?

                Ja verkligen, och tänker inte fråga direkt då det blir stelt om han inte är det och jag kommer träffa honom även i fortsättningen då vi tillhör samma samfund/församling…

    Någon med erfarenhet av dermarolling? Tänkte komma igång med det själv nu. Har det hjälpt er?

      Sjukt ohygieniskt!

      Jag har inte använt det i ansiktet, men gjort på insidan av låren då jag fick pigmentförändringar som jag vill försöka få bort (mörka stora fläckar typ) och typ lila-aktiga bristningar. Hjälpte faktiskt förvånansvärt bra. Använde 1.5 mm rollers och såg skillnad efter redan två omgångar och efter fyra-fem omgångar var det så att jag inte kunde se vare sig pigmentförändringarna eller bristingarna längre. Lät huden läka ut mellan omgångarna av rollern, vilket var ungefär två-tre veckor för att vara på säkra sidan – men använde också en större nål. Finns de som gör oftare men med mindre nålar. Var helt klart nöjd med resultatet, så skulle egentligen vilja prova i ansiktet men känns lite mer riskfyllt då huden i ansiktet är såpass mycket känsligare, och synligare.

      Gjorde rent huden som skulle ”rollas” med alkohol. Rollern la jag sedan täckt i alkohol i ett glas (inte skaftet då, själva metalldelen) i 10-15 minuter, sen i ett glas med alkohol och diskmedel och sen slutligen sköljde jag av den med alkohol och lät den lufttorka. Rekommenderas också att byta ut dermarollern regelbundet, hur ofta beror på hur ofta du använder den. Efter 10 gånger har jag läst som vanligast ungefärlig siffra.

      Men allt görs såklart på egen risk. Vill du känna dig säkrare så är det såklart bättre att gå till ett ställe där de utför liknande behandlingar men är proffs, som med allt annat.

      Destillera och återfukta säger jag bara. Och SPF! Men speciellt destillera.

    Nej men att pH-deltagarna har ”middag” idag och sitter typ 12 pers runt ett bord… i Stockholm… dit flera av dom rest från typ Gbg och hbg. Jag koooookar och vill gå i taket för hur FAN kan man bara så jävla dumt att man gör det och stolt lägger upp stories om det??! Har dom missat att IVA-platserna är slut i Stockholm och att vi har restriktioner? Dumma jävlar!!!! Det var mina fem öre

      Så grovt kan man ju inte missförstå restriktionerna :o.

      Om de tänker att de är på sim arbetsplats…

      Fråga Elaine Eksvärd. Hon verkar tycka samma som pH-deltagarna. ?

        Vad har hon gjort nu??

          Beter sig som en tonåring i trots och vägrar att förstå vad som är en bubbla och inte samt att man inte ska gå på en pub eller shoppa i butik. Bara träffa som egen familj.

          Och allra minst lägga ut och skryta om det på både blogg och insta.

          Ju mer kritik hon får, desto obstinatare blir hon och raderar hej vilt från allt och alla de som vågar ifrågasätta henne.

          Jag har en diger samling med prints på allt hon raderar vid det här laget.

            Låter som Elaine brukar bete sig, alltså ??‍♀️ Slutade följa henne pga det beteendet, tråkigt att hon u te har förändrats.

      Håller med om att middagen var onödig. Dock har de ju rest upp för att delta i tv-inspelning som ju är deras jobb.

    Insett hur bortskämd man är med att inte behöva vänta på nästa avsnitt längre. Kollar julkalendern i år och blir typ irriterad över att jag inte kan se allt på en gång. Och då behöver man ändå bara vänta en dag nu, till skillnad från när lost osv gick på tv och man väntade en vecka..

      Läst manga? En del varar flera decennier 🙂 Detective Conan 1994-2020 och vidare… Gav upp för 10 år sedan.

        One Piece animen och mangan håller väl på än efter 10 år plus?

          Japp samma sak där. 1999-idag. Tycker det började balla ur vid Einies lobby & en oerhört utdragen progression.

          När jag idag för skoj kollar nyare kapitel är brukar det vara någonting i stil med:
          Ruta 1: Bifigur 1 och två av hans kumpaner träder: ”Hey blablabla vad håller ni pååååå med hääääääär”
          Ruta 2: Kumpanerna: ”Det är några nya snorvalpar boss!”
          Ruta 3-6: Repeat på ovan.

      Hahah känner verkligen med dig!!

    Jag har mörkare hud under armhålorna, huden ser typ smutsig ut. Jag sköter hygien osv så tips om det undanbes. Någon som har tips på blekande peeling? Hudblekning? Annat?

      Bästa peelingen/blekningen: Försök att inte bry dig. No one gives a shit helt ärligt ? (Läs inte detta med dryg ton utan mer ”rolig kompis”-ton)

        Jag jobbar på att acceptera det men hade inte haft något emot ett bra tips som kan minska problemet lite 🙂

          Och det är inte små mörka hårstrån under huden? Jag har nämligen så, oavsett om jag är nyrakad så är det lite grått ändå men det känns liksom lent….

            Nej huden har en mörkare ton tyvärr

              Prova the ordinarys glycolic acid toner. Har inte själv provat men såg på tiktok!

      Tror AHA-syra kan funka. Pixi Beauty har en bra skrubb och body lotion.

      Se upp så det inte är någon åkomma bara, typ Acanthosis_nigricans: https://sv.wikipedia.org/wiki/Acanthosis_nigricans

      Själv kollar jag aldrig in andras armhålor, så tror inte någon kommer tänka på det alls.

      Ett par kommentarer upp skrev jag om min erfarenhet med dermarolling, funkade asbra för mig för att få bort precis såsom du beskriver fast på insidan av mina lår istället för armhålan. Vet inte hur det skulle vara med armhålan, inte läst något om det – men kan vara något att kika på.

      jag har också fått samma problem med underarmarna. jag köpte nivea pearl beauty deo för ca 2 veckor sen och jag har faktiskt märkt att det blivit ljusare.

    Corpse Husbands röst ?

      Corpse Husbands personlighet <333

        Corpse skratt ?
        Allt med honom ?

    Bästa strumpbyxorna som sitter uppe utan att suga in alla organ, rullar ned eller ger blodstopp? Är inte tunnt byggd, några kilo i övervikt. Helst inte för tunna

      Låter som att du har för liten storlek. Testa en större.

      Lindex 40den 2-pack för 99:- ?

    Jag har tänkt att jag vill testa på diatermi för att ta bort vissa hårstrån på min haka och hals. Är det någon här som har erfarenhet utav det?

    Tips på BRA julfilmer? Har sett ca 8 stycken dom senaste dagarna och det är samma, klyschiga kärlekshistoria. Jag vill ha lite drama, humor, spänning kanske!

      bad santa

      De klassiska, julfritt, tomten är far till alla barn, ensam hemma, grinchen, the elf…. Tycker generellt att julfilmerna från 90/00 talet är bättre, inte lika mycket ”kärleks” baserat utan mer komedi.

      The Holiday.

      The Holidate
      Grinchen
      The Holiday

      Klaus på netflix

      MUPPARNAS JULSAGA!!!!

        Feeeeett underskattad! ?

      The Nightmare Before Christmas.

      Jingle Jangle på Netflix MÅSTE du se! Och Noelle på Disney+

    Någon som vet vilken tid man får svar från antagning imorgon? Kan man se 00:01 eller 08:00 eller när vet man? ?

      Antagningsbeskedet brukar komma under eftermiddagen någon gång!

        Är det inte mellan 09.00 och 15.00 typ?

          Skulle säga mellan 12.30-15… men det är baserat på de gånger jag fått antagning så kan säkert vara förmiddag också 🙂 man får logga in några gånger under dagen, sidan brukar bli seg när beskedet väl kommer och alla ska logga in samtidigt…

      Så sjukt nervöst…..

    Någon som har erfarenhet av att köpa ring från 77 Diamonds? Bra/dåligt? ?

    Jag försvarar inte dina kollegor men på en arbetsplats där hälften är män så borde du inte hävda att dina kollegor är potentiella våldtäktsmän.

    Budbee har börjat med boxar inne i Ica butiken , härligt tajming i coronatider.

      Där jag bor ligger Budbees boxar i ett avskilt hörn precis innanför entrén.
      Både smart och smidig placering!

      Instabox ligger i vår Icabutik, men även där avskilt och inte inne i själva butiken utan något slags ”förutrymme” mellan kundtjänst och toaletterna. Och där är det aldrig något spring så det är också en fungerande lösning tycker jag.
      MYCKET bättre än leveranser som ska lämnas ut i kundtjänst där man måste trängas med alla som fått fel på kvittot, vill framföra klagomål, ska köpa cigg, snus, kaffe eller läsk, fylla på busskortet, spela på hästar, köpa Trisslotter eller posta brev/paket…

    Efter dagens ph final. Jeeeesus, allt jag vill är att vara med själv. Fatta vad fett!! Och Najs! Vart hittar man ansökan, någon som vet?

    Är det bara min arbetsplats som fortfarande har personalmöten på plats? Vi delade på gruppen under ett par veckor, men det kom tydligen ”för få” sist ? Så nu i veckan var vi 15 på samma möte. Blir galen på detta ?

    SPELVID VINNER FINALEN. allt kan hända på pearadize hotel

    Jag är 41 och har två barn. Har ändå såå svårt att acceptera att jag inte fick tre barn (försöker inte aktivt få ett tredje). Var 34 när första föddes så jag prioriterade väl annat som ung. Jag känner liksom en sorg över att this is it, det blir ingen med bebismys-tid med FL, dunigt huvud och små hjärtslag mot bröstet. Någon annan än jag som känner så här eller är ni tillfreds som det blev?

      Skaffa en katt, de är (relativt) små jämt och mycket bättre (och mjukare!) än ett barn 🙂

      Det är ju inte försent än, har många vänner som fått barn efter 40

      Nej är inte i din situation, men beklagar att du känner så.
      Får jag fråga vad som hindrar dig att få ett tredje? Eller är det mer känslan du behöver komma förbi? Du är trots allt ”bara” 41. Vet om äldre mödrar än så
      ?

        Tack så snälla svar! Ja jag känner väl att jag behöver ”komma förbi” känslan men acceptera den lilla taggen av saknad. Det är ju mycket man måste igenom med ett nytt barn med! Att ens bli gravid, illamåendet, krämpor, förlossning, sömnbristen. Om det blir ett friskt/sjukt barn? Det ör hu inte ”gratis” och tid tas ju från de barn man redan har. Kram på er!

          När jag ser det du skriver är min spontana känsla att du verkligen vill ha ett till barn men att vägen dit känns jobbig och osäker.
          Är det värt allt det negativa med ett till barn? Kan ni ha oskyddat sex och se vad det leder till? Det kommer alltid finnas både negativa och positiva saker med att få barn. Och ang sjuka barn så finns det mesta att kolla upp genom nipt test. Inte allt förstås men mycket.

          Tänk såhär:
          ”Kommer jag att ångra mig om jag blir gravid och får ett till barn? Ja eller nej.”

          ”kommer jag att ångra mig om jag avstår från att bli gravid och inte får ett till barn? Ja eller nej.”

          Väldigt förenklat såklart men ofta känner man ju vad som är rätt i magen.
          Förstår verkligen dina tankar. Hur går tankarna hos din partner?
          Hoppas så att du ska komma fram till något och att ni blir nöjda med beslutet ?

    Gäsp vad jag inte gillar öppet spår… är det så svårt att söka sig till avsedda forum?

      Så vad gör du här??

        Tycker det är kul att läsa andra inlägg. Bara öppet spår jag inte gillar. Varför kan man inte söka sig till typ familjeliv eller nåt istället?

          Det är ju inget tvång att läsa kommentarerna till just öppet spår. Själv fattar jag inte varför folk medvetet utsätter sig för sådant de inte gillar.

          Men det är väl bara att skippa öppet spår? Varför kan inte vi som gillar det få ha det bara för du råka tycka det är tråkigt? ?

      Det här är ju forumet som är avsett för det? ?

      Vad finns det för andra forum? Känner bara till flashback och där är det typ bara rasister och kvinnohatare som hänger. Och familjeliv som bara är småbarnsföräldrar.

      Varför läsa saker du inte gillar? måste vara slöseri med tid att göra saker man ogillar som man inte behöver göra…

    Är bitleksakerna från Sophie la girafe bra?

      Helt ok tycker jag. Går att bita i?

    Varför är så många så otrevliga här? Jag tycker Öppet Spår är rätt värdelöst, för diskussionsforum är ju bättre och enklare. Men jag gillar att läsa övriga inlägg och kommentarer.

      Corona made people dryga…eller jag menar, drygare…

      Din kommentar ovan var väl inte supertrevlig heller…

        You just proved her point

    Okej i-landsproblem. Ni som har städhjälp och är mycket hemma nu: vart har ni vägen när städning pågår? Jag känner mig ivägen var jag än befinner mig och får dåligt samvete att jag inte ”hjälper till”.

      Jag med får panik! Känner mig så ivägen. Ta en promenad? Eller är städhjälpen där länge?

        De är här varje fredag 8 timmar, så det blir en lång prommis ?

          Haha ja det blir lite långt ? Hur stort bor du?

            550 kvm så det blir lite att hålla reda på ☺️

      Jag jobbar hemifrån och har gjort sen i mars, hon städar alltid arbetsrummet först så sitter jag där inne sen. Men vi tar en kaffe tillsammans om det finns tid ibland och snackar om ditt och datt.

      Går ut på promenad.

        Det blir en lång 8h promenad ?

      Jag brukar flytta mig allt eftersom 🙂

    Fick reda på igår att jag inte får någon löneförhöjning i år då jag vart anställd mindre än ett år. (Blev anställd andra januari i år) Känns så jäkla trist att falla på några veckor..blev så himla ledsen.

    Behövde bara få ut mig det. 🙁

      Naaj! Förstår att det är trist ? brukar oftast två i anställningsavtalet när din första lönerevision blir.

        Stå*

    Camilla. Är det inte dags att uppdatera inlägget
    Om Federley ? Han visste hela tiden om att sambon var dömd pedofil. Det står att du är redo att ta tillbaka allt stöd. https://www.expressen.se/nyheter/barnvaldtakterna-federley-holl-hemliga-sa-avslojades-sambon/

    Är det normalt att må illa under en antibiotikakur (penicillin)?

      Svar ja. Och spy på det.

      Ja!

      Japp. Normalt med diarré också!

    Det är skamligt hur Peter wahlbeck uttryckt sig. Inte minst kränkande och vidrigt.

      Överdriv lite mer tack

        Ta det mer allvarligt tack.

          Utveckla då. Vad exakt är det han sa som är skamligt, kränkande och vidrigt?

    Väldigt intimt men vem fan ska man snacka om detta med ?
    fick mens för ett par dar sen, men det luktar väldigt illa?! Aldrig hänt förut, känns som hela jag går och stinker! Har inte märkt något av att flytningar skulle luktat tidigare eutan det är just mensen nu som luktar riktigt vidrigt, vad fan kan det vara? Har det hänt någon här?

      Gissar på bakteriell vaginos. Gå till barnmorskemottagning eller gyn 🙂

        Brukar det inte gälla flytningar främst? Kan man få något utan recept på apoteket?

    Inte dömda då med andra ord. Lägg ner det är trött med rasism nu har vi lite annat att stå i Karen.

    Surprise surprise, alla är MÄN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.