Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

700 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vad har ni för speciella fina minnen från vad era föräldrar gjort för er? Stort som smått. Skulle vara härligt att få lite tips till sitt eget föräldraskap. Jag kan börja:

    Stort: I princip aldrig blivit bedömd för prestation, typ ”Men så duktig du är på xxx!”. Låter konstigt och är svårt tycker jag själv men jag är övertygad att min självkänsla är så stark som den är tack vare detta, och att jag inte bangar på att lata mig istället för att springa in i väggen som många av mina tjejkompisar tyvärr gjort.

    Smått: Någon av de första vårdagarna sa mamma: ”Nu går vi och köper en vårglass!” och så gick vi till macken som låg i närheten. När jag blev lite större fick jag en tjuga av henne och fick göra detsamma själv.

      Så fint! ?

      Fan mina föräldrar har typ inte gjort något bra för mig. Sorgligt men sant.

        Väldigt sorgligt. Hur mår du idag?

          Jag mår bra 🙂 tackar som frågar

        Samma här, dysfunktionell familj tyvärr men blir så glad av andras upplevelser och att jag kunnat ändra det sociala arvet vad gäller eget barn.

      Godnattsagan samt ligga tillsammans i sängen och gosa/prata om dagen. Gör det med min dotter idag ❤️

      Alla gånger pappa lyfte mig ur spjälsängen och bar mig in till deras säng så att vi kunde sova tillsammans. Alla timslånga sagor han och mamma läste när jag låg sjuk. Att de med risk för sina egna liv lämnade allt bakom sig och flydde till Sverige för att ge min syster och mig ett liv i fred, frihet och en bra framtid. Sjalen som mamma håller på och stickar med sina artroshänder för att jag blev kär i ett garn.

        Alltså jag är känslig men började gråta ❤️ Finaste jag läst på länge ?

          Pga corona har de suttit isolerade sedan förra mars. De handlar mat och liknande online men kommer inte iväg för att shoppa annat. Så till min namnsdag så hade de plockat ett par blommor och blad i trädgården och pressat dem och limmat fast på ett papper som de sedan vek till ett kort ? det är nu inramat på min byrå. Vilka människor.

            Men hur gulliga föräldrae har du? ?

            Åh ❤️

        Vilket otroligt stort steg det måste varit för dina föräldrar att lämna sitt hemland. Så glad att det verkar som ni fick det bra här!

        Åhh ❤ Fina föräldrar, önskar er allt gott, hela familjen!

          Vi tog vara på chansen vi fick. Tack. ❤️

      Mina föräldrar gör och har alltid gjort allt för mig och min bror. Kan inte ens välja något som är extra fint.❤

        Låter som ni är bortskämda

          Men ät skit eller nåt och sluta förpesta med dumma kommentarer.

            Ful i munnen du är

          Låter som att du är avundsjuk!

            Personen är sannolikt avundsjuk och man kan låta det vara och inte rub it in their face.

              Till 20:15

                Ha ha svaren hoppar helt fel!

          Främsta tecken på bortskämdhet brukar väl annars vara att man inte ser/ värderar vad man får av andra…..?

          Du, det handlar om kärlek här.

      Min mamma pysslade mycket med oss när vi var små. Vi gjorde alltid julpyssel, påskpyssla, bakade osv. Det var kreativt och kul att göra sånt tillsammans.

      Att hon aldrig sagt ett negativt ord om att jag blev gravid efter en månad med min nya pojkvän. Hon har bara varit stöttande kring det och kring vår relation.

      Alla gånger hon och min styvpappa hjälpt mig att flytta, hämta möbler jag köpt, skjutsat mig när jag behövt det.

        Åh pyssel! Så mysigt när mamma pysslade med mig som liten. Och så mysigt att pyssla med.min lilla dotter nu.

          Jaaa! Mamma pysslade massor med oss också och längtar själv tills jag kan pyssla med mina egna barn. Ibland slår dig med hur sjukt mycket tid och kärlek hon gav mig och mina syskon. Varje fredag hade vi myskväll med god mat och sen tv/film i soffan ihop. Varje lov var som barnens högtid vare sig det var besök på badhus, en skolas lekpark, kolla på hälleristningar eller åka till någon skog. Sommaren var full av strandhäng med filtar, fika och medtagen matsäck alla vi barnen hjälptes åt att bära sen så stanna vi på stranden hela dagen! Men man fick egentid med mamma också vart barn med sin eget intresse, jag tex älskade att spela spel så det var min och mammas stund.
          Alltså hon gjorde verkigen min och mina syskons barndom idyllisk. Att vara utomhus var standard och matsäck med juice och mackor.

          Eller åh att varje kväll satt hon och läste saga högt med alla oss barn runt omkring henne. Favoriten var en bok med små sång-visor och varje syskon fick välja en sång och så sjöng vi alla tillsammans ❤️❤️

          Nu ska jag gå och lipa sönder och ringa mamma haha

            Blev så glad av detta!

            Ska verkligen ha med mig att du minns utflykterna och matsäcken med juice och mackor så mycket. Nu känns det som det finns krav på att matsäck ska vara så avancerad och välkomponerad, men som barn bryr man sig ju noll om det. Tack för påminnelsen! Kommer ta bort ett stressmomemt för mig.

      Mamma byggde ett Muminhus åt mig när jag var liten ?

      Min pappa bäddade alltid ner mig och syrran, han vikte täcket på ett speciellt sätt. Om det åskade på natten väckte han oss och bar ut oss i täcket på balkongen, så räknade vi… Ett tusen ett, ett tusen två.. Sen kröp vi ner i sängen när åskan var borta eller så somnade vi i hans famn. Sådana minnen försöker jag skapa med mina egna barn idag ❤️

      Mamma hittade alltid på saker med oss, inför varenda skolavslutning fick jag (älskade kläder) åka till stan med mamma och välja en sommaroutfit helt själv. Trots att hon var ensamstående så hade vi det väldigt gott ställt trots att mamma inte tjänade så bra. Idag är hon precis likadan mot mina barn ❤️

        Försvann din pappa ur ditt liv efter ett tag eller varför säger du att din mamma var ensamstående?

          Behöver man ställa såna frågor?

          Jag är en ensamstående mamma till två barn. Deras pappa lever med en ny och de har familj. Jag tror att mina barn skulle kunna benämna mig som sin ensamstående mamma i framtiden. Deras pappa är ju inte detta.

          Ensamstående är väl även föräldrar som har delad vårdnad?

          Vi var hos pappa varannan helg, sedan blev det 2 veckor på sommaren och glesare helger, sedan fick vi bestämma själva. Anser ändå att mamma var ensamstående då pappa inte betalade något för mig och min syster, det hjälpte min mormor och morfar till med. Jag har bra kontakt med min pappa idag, vi pratar väldigt sällan, men när vi pratar är det jättebra och jag vet inte ens varför jag aldrig ringer honom, varför jag inte hälsar på ofta (bortsett från pandemin då..), han har alltid varit en jättefin pappa men jag vänder mig alltid till mammas man när jag behöver råd eller stöd/hjälp.

            Anledningen är att han inte var en närvarande pappa, därför du är närmre din mamma. Även om du endast har fina minnen av din pappa så är det faktiskt inget vidare föräldrarskap att träffa sina barn varannan helg. Men tyvärr var ju ”normen” så när föräldrar skilt sig.

            Det är nog för att er relation alltid har byggt på glesare kontakt än den mellan dig och mamma. Jag ser det på makens relation till sin mamma, eftersom han av olika anledningar kom att bo med pappan efter skilsmässan. Han har inte jättetät kontakt med pappan heller, och på många sätt var egentligen ingen av hans föräldrar jätteengagerade efter att de skildes.

            Jag skulle nog säga att jag lever tack vare mina föräldrar. Har varit drabbad av depressioner sedan tonåren och de har alltid funnits där ❤️ har en syster i samma situation och de är där för henne också. Vill verkligen förmedla samma till mina barn. Att vi föräldrar alltid finns där för dem oavsett vad!

      Lite samma för mig som för dig, att de alltid fått mig att känna att de värderar mig som person snarare än efter prestation och att för dem kommer jag alltid bara fantastisk oavsett vad jag gör eller inte gör. De är liksom genuint intresserade av.mig men skulle aldrig t ex skryta om mina åstadkommande/ statusgrejer jag gjort i livet.

      I övrigt så kanske alla tusentals timmar högläsning.

      Åhh mamma tog alltid med oss på vårglass också! En sak som jag idag är så himla himla tacksam för är att pappa varje dag efter skolan välkomnade mig hem med en stor kram och var så glad att se mig igen och frågade hur min dag varit. Liksom hade man haft en tuff dag så fick man iaf en stor varm kram när man kom hem som gjorde allt bättre. Spela ingen roll om jag var 6 eller 16 år, att få bli kramad av pappa var bäst 🙂

      Jag har många fina minnen, men en rar sak jag ofta tänker på är att pappa brukade bära in oss från bilen, trots att han visste att vi bara låtsades sova.
      Något som jag fortfarande uppskattar är att han alltid låter så himla, himla glad när jag ringer. Han säger alltid ”heeeej, *mitt namn*!” med så glad röst så att det låter som att det är det bästa som hänt på hela dagen. Ofta ringer han bara för att säga att han saknar mig och vill höra min röst. Det är väldigt fint, speciellt nu när vi inte har setts på väldigt länge.

        Åhh min pappa var likadan. Han lät alltid alltid så himla glad att man ringde även om man hördes bara här om dagen och deklarerade glatt “åh vad härligt att höra din röst igen!”
        Hur fin ? Saknar honom varenda dag, min klippa i livet. <3

          Samma här! Min pappa blev glad av att se eller höra min röst. Hans ansikte lös upp när jag klev in i rummet redan som barn. Han har gått bort nu men idag skulle det varit hans födelsedag. 🙂

            Vi ägnar en tyst minut för din pappa och alla andra pappor som varit underbara mot sin barn. Må de vila i frid.

              Då inkluderar vi min pappa. Världens bästa pappa. Så saknas.

      Mamma och jag skulle få 10 år tillsammans sa hennes läkare.
      Men kära Mamma lyckades överleva 27 år! Det är jag jävligt tacksam för! Och det känns stort.
      Tack fina Mamma.

      När det åskade en natt så drog pappa fram stora skinnfåtöljen till fönstret och så satt vi där tillsammans och räknade sekunderna mellan blixt och ”dunder”. Jag tror jag var typ fem år då.
      Myser fortfarande i hela själen när det åskar.

        Men åh så fina föräldrar ni har allihopa. Sitter och gråter nu. Håll i dem hårt. ?Har inte mina kvar längre ?

      När mina föräldrar köpte en lägenhet åt mig ?

      Vad jag än sagt att jag vill göra eller bli har dom alltid sagt ”jaha vad spännande!”. Dom har aldrig slagit ner på mina drömmar eller sagt att de är orealistiska eller så. Snarare diskuterat med mig hur jag skall åstadkomma dom. Tror det gjort att jag alltid trott på mig själv.

      Har fått mkt egentid med dom, när jag var liten brukade jag och pappa spela kort varje kväll. Kunde enkronapoker som 5-åring. Mamma brukade ta med mig på mycket aktiviteter, plocka svamp, åka skridskor, åka till bibliotekets, åka till badhuset. Inga dyra aktiviteter men roliga saker som vi kunde göra ihop.

      Negativt: mkt bråk mellan dem under hela min uppväxt. Önskar jag hade sluppit höra dem.

      Hmm. Mina föräldrar var helt ärligt rätt dysfunktionella. Men en sak jag minns med värme är iaf att de snällt betalde och ordnade ridlektioner på staden ridskola till mig. I efterhand har jag förstått det var väldigt mycket pengar för dem då vi var ganska fattiga men de fick ihop summan varje termin och det är jag så tacksam för. Även om jag bara red i kanske 3 år så var det viktigt för mig och gav så mycket glädje. 🙂

      Min mamma särskilt gjorde mycket roliga aktiviteter med oss när vi var små – utflykter, äventyr och livsnjutarögonblick. Och något jag verkligen vill ta efter är att när vi bråkat eller att jag blivit sur eller arg för något och stängt in mig på mitt rum, så tog hon alltid ansvar för att vi blev sams igen genom att komma in och trösta och krama om mig. Med min pappa tänker jag särskilt på att om vi barn ville så fick vi alltid fick hänga med honom vart än han skulle. Gå på järnhandeln, köpa virke, dela kött under älgjakten, etc. Det har jag gjort att jag känner mig bekväm i de flesta miljöer och kan ta många olika sorters människor.

        Vad fint att höra om din mamma som alltid redde ut bråken, tänker att det hjälp dig i att veta att dina känslor och åsikter betyder

          Tack ?

      Intressant. Jag fick aldrig beröm som barn. Jag är också lugn i mig själv och stressar inte för att uppnå någon annans ideal.

      Men så himla fin tråd! ❤

      Ibland var pappa iväg med jobbet, då fick jag och min bror alltid sova i deras säng, och mamma läste en bok för oss. Älskade de stunderna så otroligt mycket. Älskade överlag att de läste sagor.

        Så fint minne! Ja det där med böcker och berättarstunder är något speciellt, noterar hur ofta det kommer upp när människor minns.

      Vid jul bakade vi alltid pepparkakor ihop med mamma, och kvällen innan jul åt (äter ännu och är nästan viktigare än julafton) tunnbröd med nygriljerad skinka.
      På vintern gick hela familjen till ett tjärn och åkte skridskor och grillade och på sommaren åkte vi till en lite ensligare strand och hade med oss kakor, smörgås och saft.
      Den röda tråden i alla mysiga minnen var att vi alltid åt mammas egengjorda bröd, kakor och saft, det är det bästa från min barndom.

      Ingenting. Jag dög aldrig. Pappa ville inte ha mej så han stack innan jag föddes och mamma skaffade mej för att behålla pappa o den förlusten har hon tagit ut på mej hela livet. Men är själv mamma idag och ger min dotter allt jag kan o lite till. Just nu ligger hon sjuk, längtar tills hon vaknat från sin tupplur så jag får pussa och krama på henne.

      Mina föräldrar: ingenting.
      Men mina fosterföräldrar: ALLT. De gav mig allt jag kunde önska under hela min uppväxt, och även idag om jag verkligen behöver något så finns min ena fosterförälder där direkt. Jag kanske inte hade den mest konventionella uppväxten men jag saknade ingenting, varken materiellt eller i omtanke ❤️

        Vad fint att du trots allt fick de föräldrar som jag är säker på att du förtjänar ❤️

          Men tack ?

    Hej. Var bor ni, hur många barn har ni och eran ålder?

      Vem lägger in dessa kommentarer? Är det bara för att få 100 svar?

        Eller hur, gör en enkät. Sluta spamma kommentarsfältet.

          Ja vad är syftet, vad spelar det för roll? Hur kan det va intressant??

            Menade bara att hen kunde dra annanstans. Värderar inte intresset. Alla gillar olika.

              Jag håller med dig ju ???

          Eller kanske surfa in på scb hemsida? Måste ju vara en guldgruva för den som vill lägga lördagskvällen på statik över bostadsort, ålder och antal personer i hushållet.

        Om det är för att få ”100 svar” kan man ju verkligen fundera på vilken drivkraften bakom att vilja ha många svar i ett anonymt kommemtarsfält är? Undrar verkligen det.

      Hemma, det är en siffra, det är ett annat nummer.

      Under en sten. Minus tre barn. 246 år. Ha det!

        Du menar väl 2952 månader gammal? ?

      Snaaaaark gå och häng på familjeliv snälla, alla dessa dödens dryga småbarnsfrågor i ös

        Och du kan gå till Flashback med din attityd ?

      Har inget med småbarn per se att göra. Tre det är samma som i en annan tråd verkade ganska upphängd på när man är ”för gammal” för att skaffa barn

      Västerås, 0, 31

      Ni behöver ju inte svara så otrevligt.

      ♥️

    Någon mer än jag som säljer saker på Tradera, och kollar hur det går 30 gånger om dagen? Otroligt spännande!

      Kan tipsa om funktionen ”pushnotiser”. Då meddelar tradera dig så fort något händer med dina auktioner.

        Ja, jo, men det är roligare att gå in och titta under händelser, se hur många bud vissa saker har, hur stor totalen är … Har rätt många auktioner på gång för jämnan, skulle bli ett väldigt plingande! Men visst är det ett alternativ.

    Någon som har koll på vilka ämnen som räknas som kärnämnen idag och som man måste ha med för grundläggande behörighet?

      Alltså om man tog studenten innan 2009.

      Står på antagning.se

        Nej det gör det inte, jag har letat hela dagen.

            Jaså? Du kan alltså av den texten läsa dig till vilka kursen som krävs?

              Ring till deras kundservice på måndag! Har pratat med dem ett par gånger och de är alltid trevliga och kan hjälpa till. 🙂 Så slipper du leta mer och få massa otrevliga kommentarer här inne.

                Tack, fattar inte att folk är så kinkiga för en fråga. Jag har försökt att nå dom men de hade inga lediga handläggare, jag får hålla tummarna för att jag kommer fram på måndag så jag får lite klarhet.

                  Jag håller med om att folk kan vara kinkiga. Men ingen var ju otrevlig eller kinkig nu som du och Ella försöker få det till? Enda som skrevs var: ”Det står visst” och sen en länk till sidan.

                  Och ja, det står på den sidan. ”lägst betyget Godkänt i kurser som motsvarar 90 % av vad som krävs för ett slutbetyg från ett fullständigt program på gymnasieskolan”. Så det beror alltså på vilket program du gick och vilka kurser du behövde läsa. För behörigheten behöver du ha minst godkänt i minst 90% av alla de kurser som ingick i ditt program. Men igen kan svara exakt på vilka kurser eftersom det beror på programmet du gick.

                    Jag undrade vilka kärnämnen som krävdes, de har ändrats sen jag gick i gymnasiet men jag har löst min egen fråga. Jag fattar hela 90% grejen men det finns vissa ämnen är gemensamma och det var de jag undrade över. Historia tex var det krav på förut men inte längre. Det hade inte funnits något behov för mig att läsa det tex om jag haft ig i det bara för att det var med i mitt betyg. Det var det jag undrade.

                      Så du undrade över vad som ger ett slutbetyg egentligen? Borde stå på ditt betygsdokument, om det inte står slutbetyg så har du inte det. Vad exakt för kurser som gäller för slutbetyg är svårt att svara på om man inte vet när är exakt du läste eller vad för program. Du kan hitta här förmodligen: https://bedomningshandboken.uhr.se/svenska-meriter/betygstyper-i-antagningen/slutbetyg-fore-2010/

              Öh ja. Om man inte kan tolka texter kanske klarar man inte vidare studier, det ämnena spelar ingen roll så länge det är 1. 90 % godkänt från ett fullständigt program OCH 2. om du inte uppfyller de här kraven för grundläggande behörighet senast 1 juli 2021 skärps kraven så att du dessutom måste ha godkänt betyg i de ämnen som räknas upp på sidan.

                Klart att ämnena spelar roll? Tror du att man är behörig till högskola om man tex saknar godkänt i svenska eller matte så länge man är godkänd i alla andra kurser?

                  Nej, inte om man har slutbetyg innan 2010. Då gäller enbart minst godkänt i tillräckligt många kurser. Har man slutbetyg efter 2010 så är det krav på godkänt i vissa specifika kurser.

                    Ja slutbetyg, men jag undrar inte över slutbetyg. Det är slutbetyg jag vill ha.

                      Va? Förlåt, förstår inte vad du menar. Du undrar inte över slutbetyg, men det är slutbetyg du vill ha?

                      Jo alltså, infon menar att om man har slutbetyg utfärdat innan 2010 så räcker det med godkänt i 90% av ämnena men jag har inte slutbetyg utan vill ha det och då undrar jag vilka ämnen som krävs. Det är förvirrande, jag vet och därav min fråga här.

                      Alright, då är jag med! Skrev längre ner, men tror det är lättast att du kontaktar din lokala vuxenutbildning och ber de kolla på dina betyg eftersom de beror på vad för program du gick samt när du gick programmet. De kan säga hur/vilka kurser du behöver läsa in för att bli behörig. Skulle rekommendera att ringa de på måndag om de har öppet för att få svar så snabbt som möjligt. Om du vill komplettera för behörighet så bör det göras innan 21 juni som du nog sett, och i vissa kommuner kan man behöva söka till kurser ett bra tag innan man får läsa dem.

                Svenska A/Svenska som andraspråk A/Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100 poäng
                Svenska B/Svenska som andraspråk B/Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 100 poäng
                Engelska A/Engelska 5 100 poäng
                Matematik A/Matematik 1a/b/c 100 poäng
                Samhällskunskap A/Samhällskunskap 1b 100 poäng
                Religionskunskap A/Religionskunskap 1 50 poäng
                Naturkunskap A/Naturkunskap 1a1* 50 poäng
                Dessa ämnen krävs för grundläggande behörighet, ifall någon annan behöver veta. Jag lyckades googla själv så alla kan fortsätta med sin kväll och tjura på någon annan.

                  Inte för allt utan viss årgång.

                  Nej, inte före 2010. Före 2010 beror det på vilket program du läst och hur många poäng det är, samt när exakt du läste.

                  Exampel om du fått betyg 2003-2010:
                  ”För att uppfylla kraven för grundläggande behörighet krävs även ett minst antal godkända gymnasiepoäng i kärnämnen. Poängen kan variera beroende på vilken omfattning slutbetygets fulltsändiga gymnasiepoäng har, se nedan

                  Slutbetyg med omfattning på
                  2 180 gyp 462 gyp kärnämnen
                  2 400 gyp 440 gyp kärnämnen
                  2 150 gyp 465 gyp kärnämnen
                  2 370 gyp 443 gyp kärnämnen
                  2 500 gyp 500 gyp kärnämnen
                  2 451 gyp 500 gyp kärnämnen”

                  Det handlar alltså om en viss andel av godkänt överlag samt en specifik andel godkänt i kärnämnen för att få ett fullständigt slutbetyg och grundläggande behörighet.

                    Sorry, ”exempel om du fått betyg 2003-2010” skulle stå längst ner och sedan skulle jag ge detta exempel:

                    I denna period så ska samtliga program omfatta 2 500 gymnasiepoäng. Så för grundläggande behörighet krävs lägst betyget godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng, varav minst 500 ska avse betyg i kärnämneskurser.

                      Ja det är detta jag inte förstår. Jag fattar det som att detta gäller om man har fått slutbetyg innan 2010 men inte om man fortfarande har samlat betygsdokument, samt vilka ämnen som räknas som kärnämnen idag.

                      Tack snälla, det är detta jag inte hittade eller förstod. Då saknar jag 50 poäng om jag inte är helt ute och cyklar.

                      Svaren hamnar helt fel, 21:58, ska vara här.

                      Nej, om du har samlat betygsdokument innan 2010 så har du alltså inte slutbetyg och då är du inte behörig. Vilka som räknas som kärnämnen idag är inte relevant för betyg från innan 2010 – det utgår från vilka ämnen som ingick som kärnämnen då. Så om du behöver läsa till ämnen för att få ett slutbetyg är det nog bäst att kontakta din lokala vuxenutbildning och be de kolla på vilka betyg du har nu och vad du saknar. Det är ju förmodligen därigenom du behöver läsa kompletteringar så lättast att gå den vägen för att få exakt svar på vad du saknar och vad vär motsvarande kurs du behöver läsa idag. Kontaktar man antagning eller dyl. kommer de bara hänvisa till det som redan står på deras hemsida, att du behöver slutbetyg + minst 90% godkänt i alla kurser. För de kan inte svara på vad exakt du saknar eller behöver läsa in eftersom det beror på vad för program du läst samt när du läste det.

      Svenska

      Vad menar du? För att ha grundläggande behörighet vart? För att söka gymnasieutbildning eller högre utbildning?

        För att kunna söka till högskola. Jag vet att vissa kräver särskild behörighet men jag undrar vilka ämnen som krävs för grundläggande. Tidigare krävdes tex idrott men jag tror inte att det behövs längre.

          Det är ju olika beroende på utbildning, plats osv

            Nej, för att vara behörig till att studera på högskola krävs det att man har slutbetyg från gymnasiet eller samlat betygsdokument. Det är vissa kurser som tidigare räknades som kärnämnen (matte, svenska, religion mm) och som krävdes i det samlade betygsdokumentet. Det jag undrar är vilka det är dagsläget, om någon har koll på det.

              Men kolla bara på din utbildnings hemsida? Det står ju vilka områden de kollar på, och då är det ju bara att kolla upp vad som är gamla läroplanen i det.

              Har aldrig blivit underkänd så kan tyvärr inte hjälpa dig mer än att alla på IB fick slutbetyg i historia oavsett samämne eftersom historia är ett viktigt ämne.

                Jag är inte ute efter en specifik utbildning utan vill bara lägga till de kurser som ev saknas iom att reglerna ändras i sommar. Det är alltså högskolebehörighet jag är ute efter och inte behörighet till en specifik utbildning. Men jag lämnar detta, det var tydligen ett känsligt ämne att ta upp och jag ska bespara er all googling jag redan har gjort idag.

          Det står på utbildningens hemsida.

            Det står grundläggande behörighet plus särskild behörighet tex matte b

          Det är väl olika beroende på vilken högskoleutbildning man söker och bör vara specificerat för respektive program på antagning.se. Menar att t.ex. Läkarprogrammet kräver att man läst en högre nivå av naturrelaterade ämnen medan samma krav inte finns för att bli antagen till socionomprogrammet.

            Jo jag förstår det, men läkarprogrammet kräver samma grundläggande behörighet som tex socionomprogrammet och SEN kan man behöva komplettera med vissa kurser.

              Det är väl de ämnen som alla högskoleförberdande program har gemensamt, vilka brukar vara år ett?

      Ibland är Google din bästa vän.

        Men snälla, jag har googlat hela dagen. Det är jättesvårt att hitta information om det och frågan är väl fri?

          Grundläggande behörighet
          För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

          Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.
          Godkänt på 90 procent av kurserna på en fullständig gymnasial vuxenutbildning.
          En utbildning från en folkhögskola som ger grundläggande behörighet.
          En utländsk motsvarighet till gymnasieutbildning.

          Tog två sekunder att googla. Varsågod

            Ja, men det gäller inte om man har gått gymnasiet innan 2009. Vi läste inte ens svenska 1,2,3 utan svenska a och b.

                Men tack för länken till noll information. Du tror inte att jag redan har läst det? Läser du ens själv vad du länkar?

                  Men det står info. Du behöver slutbetyg + minst godkänt i iallfall 90% av alla kurser som ingick i det program du gick. Lättast är väl att kolla på dina betygsdokument.
                  1. Har du slutbetyg? Har du det och inte läst till extra kurser så är det de kurser som är listade i slutbetyget som ingick i ditt program.
                  2. Kolla hur många poäng/kurser det är och kolla vad 90% av dessa är och kolla om du är godkänd i minst så många poäng/kurser. Är du det? Wohoo, du är behörig.

                  Du har inte förstått efter en hel dags googlande, det kanske inte är alla andra det är fel på?

                  Står det ”Fullständigt program” i ditt slutbetyg? Har du minst 90 % godkänt? Då är du behörig. Kärnämnena har inte ändrats sedan 2010. Däremot krävs det ett visst antal godkända poäng inom kärnämnena, och eftersom det bara är du som vet när du tog studenten kan jag inte säga hur många. Om du inte vet så kommer du nog inte lyckas googla fram det heller så här får du en till länk:

                  https://www.uhr.se/globalassets/syv/infomaterial-faktablad/checklistor/syvguide-slutbetyg-fore-2010-uhr.pdf

                  Klicka dig vidare bland länkarna i det dokumenten för att se att kärnämnena är samma före 2010 som efter 2010. Lycka till med studierna hörredu!

                    Men tack snälla hörredu, är du utbildad som professionell dumförklarare? Kärnämnena är inte detsamma idag som tidigare, du kanske ska googla lite till ?

                      Jag har inte dumförklarat dig, jag läste ditt svar: ”Du tror inte att jag redan har läst det? Läser du ens själv vad du länkar?” och kom fram till att du har svårt att ta in text

                      Slutbetyg före 2010

                      Gemensamt för alla fullständiga program är att eleven har betyg i samtliga kärnämnen och i ett specialarbete/projektarbete.

                      Kärnämnena i gymnasieskolan är:
                      Svenska A+B/Svenska som andra språk A + B
                      Engelska A
                      Samhällskunskap A
                      Religionskunskap A
                      Matematik A
                      Naturkunskap A
                      Idrott och hälsa A
                      Estetisk verksamhet

                      https://bedomningshandboken.uhr.se/svenska-meriter/betygstyper-i-antagningen/slutbetyg-fore-2010/

                      Slutbetyg 2010 och senare

                      Gemensamt för alla fullständiga program är att eleven har betyg i samtliga kärnämnen och i ett specialarbete/projektarbete.

                      Kärnämnena i gymnasieskolan är:

                      Svenska A+B/Svenska som andra språk A + B
                      Engelska A
                      Samhällskunskap A
                      Religionskunskap A
                      Matematik A
                      Naturkunskap A
                      Idrott och hälsa A
                      Estetisk verksamhet

                      https://bedomningshandboken.uhr.se/svenska-meriter/betygstyper-i-antagningen/slutbetyg-2010-och-senare/

                      Det var det här du skulle hitta om du löd mitt tidigare råd: licka dig vidare bland länkarna i det dokumenten för att se att kärnämnena är samma före 2010 som efter 2010.

              Haha dryga de är. Om de är så enkelt att googla så gör det då och ge raka svar till TS?

              Men tror du inte att det är samma, istället för matte 1 så gäller matte a?

      Svenska 2
      Svenska 3
      Engelska 6

      Jag vill bara tacka alla som frivilligt och ofrivilligt har googlat och kommit med åsikter. Jag tänkte bara lite snabbt se om någon visste bättre än jag trots att jag har googlat idag. Jag har feber och är sjuk så jag kanske inte är lika klartänkt som vanligt. Tack till dig också som dumförklarade mig, det är inte något jag inte hört innan men det vad en fin påminnelse om hur mycket skolan väger i folks bedömning om ens intelligens. Tanken var inte att tråden skulle leda till någon form av diskussion eller otrevligheter men min stressnivå gick upp så jag ville bara förklara lite hur tanken bakom frågan var. Tack och hej!

        Jag tycker att är den dumförklarande. ”Men tack för länken till noll information. Du tror inte att jag redan har läst det? Läser du ens själv vad du länkar?”

        Om du svarat ”Jag förstår inte vad det betyder” istället för att vara otrevlig hade allt varit lugna gatan

        Dessutom förklarade du inte från början att du inte hade ett slutbetyg vilket hade underlättat betydligt. Din attityd var inte heller så trevlig. Tack och hej!

          Men grundläggande behörighet och slutbetyg är samma sak. Varför skulle jag skriva att jag inte förstår vad det betyder när jag faktiskt gör det men att det inte är den infon jag sökte? Jag kanske var dryg i tonen men jag blev irriterad då alla svar jag fick var smådryga.

    Erfarenheter och tips om periodisk fasta? Skulle vilja gå ner några kilo..

      Provade. Trivdes bra. Gick inte ner, eftersom jag åt lika många kalorier som annars, men under kortare tid. (försökte alltså inte gå ner)

      Faktiskt ganska dålig idé om man känner sig stressad och har trötta binjurar. Passar bättre för män än för kvinnor och särskilt om man som kvinna har lite hormonobalans faktiskt.

        Kanonbra för kvinnor i förklimakterie eller klimakteriet. Man smälter mat långsammare vid låg peogesteron eller östrogen, periodisk fasta ger kroppen en chans att processa maten utan att man blir uppsvälld och trög.

          Håller inte med dig. Blir du uppsvälld och trög av maten du äter äter du uppenbarligen mat din kropp inte riktigt trivs med, oavsett hur dina progesteron- och östrogennivåer ser ut. Att fasta är inte en lösning på det problemet.

            Nej, hormonerna påverkar matsmältningen. Äldre kvinnor svullnar ofta upp och får äta mindre portioner. Vanligt problem vid klimakteriet. Därför man rekommenderar probiotika till kvinnor över 45. Periodisk fasta gärna även att man kan äta kött som äldre utan problem. Kött hjälper muskler och hormonivåerna.

              Hormonerna påverkar allt så ja, såklart även matsmältningen.

              Håller fortfarande inte med dig. Mitt svar syftade dock främst på kvinnor med hormonobalans, stress på och trött binjurar. Eller menar du att periodisk fasta skulle vara bra för dem om de har allt detta men är i klimakteriet?

        Trötta binjurar är hittepå. Finns ej. 🙂 Så det behöver du inte oroa dig för. Bara ett trendigt fenomen hypokondriker hittat på.

          Är det uttrycket du stör dig på? Vad kallar du binjurar med nedsatt funktion annars?

            Nedsatt funktion eller sjukdom i binjurarna är en helt annan sak än ”trötta” binjurar.

          Stämmer inte. Man mäter binjurarna via ett hormon som heter DHEAS. ”trötta binjurar” som vissa kallar det får man brist på DHEAS. Det kan ske pga av mediciner som t ex fluconazol, hormonobalans i kroppen, förlängt ökat stresspåslag vid t ex PTSD då binjurarna producerar så mycket kortisol så att till sist ger binjurarna upp. Detta är efter att kortisolnivåerna varit förhöjda under en längre tid… händer inte på några veckor dvs.
          Med mediciner kan det däremot ske mycket snabbare.
          Grattis du har nu lärt dig något nytt

            Nedsatt funktion eller sjukdom i binjurarna är en helt annan sak än ”trötta” binjurar.

      Testa håll koll på kalorierna in, man äter ofta mer än man tror. Fasta kan va skönt, men kanske då hellre på en högfettskost där du är fettadapterad

        Kalorier in kalorier ut…

          Förlegat. Kom in i matchen, vi har 2021 nu.

        Äter du en högfettkost, kommer du per se upp i många kalorier, men det spelar ingen roll så länge du är fettadapterad.

      Fråga Johanna Grahn

      Åt ett tag ca mellan kl 12 och 18. Kändes jättebra i början. Gick nog ner lite i vikt, men det var inte direkt meningen med fastan. Efter några veckor dock så började jag känna mig så svag. Märkte att jag liksom rörde mig mindre pga energibrist antar jag. Tror att jag åt för lite de två måltider jag åt. Så jag skulle rekommendera att se till att få överblick över hur mycket du äter så att det inte blir för mycket, men heller inte för lite. Det är ju liksom ovant att äta så och man missar en del kalorier när man fastar vilket kan bli för mycket i längden.

      Prova appen Zero. Och starta lugnt och långsamt för att sedan öka på fastetiden. Jag tycker 16:8 fasta är helt okej men mer än så passar inte riktigt min kropp, blir grinig och trött. 😉

      Mår så bra av periodisk fasta! 5 året nu och kommer fortsätta med det 🙂

    Våning sju, tror det är tre som är mina, ganska lagom.

      Och den kommentaren hamnade ju rätt. Skulle till 20:02.

    Klagar lite:
    Bor i lägenhetsområde.
    Hyresvärden har informerat att det finns råttor området, och att man därför ska vara noga med att städa upp sopor efter sig om man spiller utomhus.
    Informationen är ENDAST på svenska, trots att det är ett väldigt invandrartätt område. Det gör mig så upprörd- när de ändå bemödar sig att informera på flera andra språk i annan information.

    Den här informationen är så viktig att de åtminstone borde ha informerat på engelska också tycker jag.

    /Irriterat rant over.

      Kontakta dom, ist för att gnälla här? ? Tror det blir bättre resultat ?

      Det är för att de skulle bli anklagade för att vara rasister om de skrev på andra språk än svenska. Ungefär som butiksinnehavaren som skrev en lapp om pantade burkar på svenska, engelska och om det var rumänska. Det blev ett jävla liv. Suck.

      Hade samma problem där jag bodde förut. Översätt till engelska ovh andra språk själv och sätt upp bredvid

      Varför förutsätter du att dom inte kan svenska?

        Ja, jag vet inte ja. Ingen aning om hur bra de kan svenska.
        Men jag undrar ju varför hyresvärden ansett att det behövts informerats på flera språk många gånger förr? Som informationen om Corona till exempel. Den fanns på flera språk, både online och i trapphus.

          Var inte det staten som tillhandahöll det att skriva ut eller whatever

          Måste vara så jobbigt som Poc när dolk som du förutsätter att de inte kan språket :/ du låter väldigt fördomsfull. Prata med dina grannar istället. Vem vet, du kanske finner nga vänner? ❤️

            Fast massor av ”poc” KAN inte svenska språket. Detta har ingenting med fördomar att göra. Jag har själv bott i liknande trappuppgångar med massor av invandrade personer som inte kunde ett ord svenska. Det är väl lika illa att utgå från att de kan språket och inte delge dem viktig information?? Eller är du en sån rasist som inte tycker att ALLA ska få ta del av viktig information i samhället?

              Ja, jag trodde att det är värre att inte översätta viktig information. Har dessutom många finländska grannar som bott i Sverige mer än 40 år och som knappt talar flytande svenska. Språkkunskaper är inte något som per automatik följer med flytt över landsgränserna.

              Jag tycker dessutom att det är förminskade att inte informera människor om sådana saker som ts tar upp, när man informerar om andra saker på ursprungsspråk. Det är som att utgå från att dessa människor inte kan eller vill hantera saken på rätt sätt. Vilket jag tror är felaktiga antagen! Jag utgår från att alla vill göra rätt för sig, när de vet vad som förväntas av dem som medborgare!

            Låter som du talar till ett barn. ”Gå och dela med dig av dina leksaker och fråga om ni kan leka”-typ. Inse att vuxna människor lever vuxna liv och inte letar vänner bland grannarna.

            Ja det ÄR jobbigt när folk förutsätter att man inte förstår språket. Har hänt mig X antal gånger att folk frågar mig om jag kan svenska eller att folk bara pratar engelska med mig direkt.
            Då har jag ursprung från Balkan så jag föreställer mig att man som till exempel somalisk kvinna i hijab är med om den upplevelsen fler gånger än jag.
            Med det sagt så tycker jag väl knappast att det är jobbigt att information finns tillgänglig på flera språk. Det är ju inget personligt mot mig. Om lappar är skrivna på fler språk är väl det bra.
            Jag är på bra humör idag så jag väljer att inte tolka det som att ts menar att invandrare skräpar ner för att man inte får lappar uppsatta på sitt modersmål.
            Men det är ju ganska lätt att göra en annan tolkning.

              Oj! Det var en oväntad tolkning

            Kan du inte sluta att kategorisera människor som ”poc”. Jag tycker att det känns så förminskade och att du klumpar ihop alla icke vita till en enda massa.

            Jag är helt övertygad om att alla människor oavsett var i världen vi är födda eller vilken hudfärg vi har, bär på samma psykologiska egenskaper och affekter. Hur de kommer till uttryck beror på vilka erfarenheter vi har med oss. Som någon klok person sa, gränsen mellan det goda och det onda går genom varje människas hjärta. Alla ”poc” är inte offer alltid. Alla vita är inte förövare alltid. Det synsättet är att förminska människor.

        Har du bott i ett väldigt invandrartätt område?
        Det finns oerhört många som inte kan svenska tillräckligt bra för att ens kunna beställa en öl på en restaurang.
        Där barnen får sitta och tolka på utvecklingssamtalen och där barnen måste hjälpa till att skriva ett CV.
        Många av de som kommit hit kan inte svenska alls överhuvudtaget, mer än ett par benämningar.
        Det eftersom de aldrig behöver prata svenska med någon och att de är knappt med om att någon pratar svenska med dem.

    Är det någon som vet om det går att se när någon blockerat ens nummer?

    Förutom att det direkt tutar upptaget när man ringer så ska det tydligen, enligt google, inte gå att tvärsäkert veta när någon blockerat ens nummer.
    Nu är det dock så att jag misstänker att en person blockerat mitt nummer. Jag skickade hen ett långt textmeddelande i form att ett mms, och fick direkt tillbaks ett felmeddelande från min operatör att meddelandet inte kunde leveraras pga error-content-not-accepted. Betyder detta att jag är blockerad? Eller blev det nåt fel på täckningen? Jag skickade exakt samma meddelande till min vän direkt efter och det gick fram. Använder så sällan sms funktionen på telefonen numera så vet verkligen inte hur det funkar.

      Är du en stalker som vill ha tips?

        Nej. Det är en person som jag varit på G med ett tag men som varit lite fram och tillbaka på sistone. Vill bara veta om jag är blockad eller ej så jag vet om jag själv kan gå vidare.

          Du ska nog gå vidare ?

          Tycker resonemanget du använder är skrämmande & låter som en form av besatthet. Om du upplever att du måste veta ”för att gå vidare” så tycker jag du bör stämma tid med en terapeut och prata om det. Helst en kvinnlig terapeut. Om du studerar lär det finnas en kurator i anslutning till skolan.

            Fast det är väl inte jättekonstigt att bara vilja ha ett avslut? Hens senaste meddelande bestod av frågor, vilket är varför mitt svar blev så långt. Nu vet jag inte om hen ens fick mitt svar, då jag fick felmeddelande om att det aldrig gick fram. Om det beror på att jag är blockad eller om det blev nåt fel med täckningen när jag skicka vet jag alltså inte, och det är det enda jag vill veta. Är jag blockad så kommer jag såklart inte höra av mig mer. Men är det så att mitt meddelande inte gick fram av tekniska problem så vill jag såklart prova skriva igen så vi bara kan avsluta diskussionen vi hade.

              Okej. Läste fel, trodde att ditt meddelande hade skickats och att du sedan blev blockad. Ska bara berätta vad jag trodde och varför det upprör mig.

              Jag gissar att du är en kille som haft kontakt med en tjej, och när killar menar att de varit på G med någon är det inte sällan en enkelriktad relation. Hon kanske bara har varit trevlig, eller sig själv, vilket en del killar tolkar som tecken på intresse. Er kontakt fortgår, men hon får aning om att du har ett intresse för henne. Inte helt olikt hur män i hollywoodfilmer bildar en besatthet för kvinnan (eller trofén) i filmen. Hon ställer några frågor för att få en uppfattning om saken, varpå du svarar med ett långt textmeddelande/kärleksbrev där du bekänner dig.

              För tjejen kan en sådan situation vara väldigt problematisk. Killar som visar på besatthet riskerar att inte kunna ta ett nej utan istället bli provocerade och börjar ställa frågor som ”varför”. Räkna in alla andra liknande närmanden tjejen upplevt genom sitt liv. Känslan kan vara förlamande och bäst kan då vara att bara blocka.

              Att bli blockad tänker jag inte bara händer sådär. Och jag tror att en hel del killar tar efter hollywood-receptet, dvs en ångest, en kluvenhet, och ett tunnelseende. Att de härmar något de känner igen i brist på andra intryck. Och detta fenomen gör mig väldigt upprörd. Jag tror vägen framåt för dom är att bara prata med andra för att få bort tunnelseendet. Att frågan om någon vill pussas eller hångla kommer långt innan killen väljer att kära ned sig, och att frågan då ställs på ett öppet vis så att tjejen har förtroende för att killen kan respektera ett nej.

                Okej. Då förstår jag vart du kommer ifrån och varför du skrev så.

                Men nej, jag är tjej och personen jag misstänker har blockat mig är en kille. Han har som sagt varit väldigt fram och tillbaka sista tiden. Sagt han vill vara med mig ena dagen och sen nästa dag sagt han vill bryta kontakten helt för att vi inte är bra för varandra. Jag trodde dock allt var ok nu, vi hade en bra diskussion. Men sen plötsligt får jag felmeddelande om att min text inte gick fram. Vid tanke på vår bakgrund så finns det ju skäl till att han blockat, men jag vet ju inte säkert? Tydligen ska ju inget felmeddelande skickas när nån är blockad, så kan ju vara andra anledningar.

                  Då får jag verkligen be om ursäkt! Förlåt för feltolkning.

      Om du blivit blockad så lämna personen ifred.
      Men nej, du kan nog inte se det eftersom det är en inställning på den personen telefon.

        Självklart kommer jag att lämna personen ifred om jag är blockad. Men min fråga om jag är blockad kvarstår dock. Allt jag vet nu är att mitt meddelande inte gick fram. Kan ha berott på tekniska anledningar vilket betyder att personen jag skrev till nu tror att jag bara lät bli att svara.

      Om det är din vän så är det ju bara att fråga!

      Om personen har blockat dig, så kan det mer ha med dem att göra än med dig. De kanske inte mår bra bara. Jag har blockat numer när jag mått skit och inte fattar bättre.
      Släp det och gå vidare, det har nog inget med dig att göra.

        Eller så blockar man för att den andra är jobbig. Så kan vara både och!

      Ringer du från ditt nummer och de tutar upptaget och sedan direkt efter ringer du från privat nr men då går signaler fram, då är du 100% blockad.
      Vill inte vara någon enabler bäst gå vidare men fattar att du vill veta om du är blockad för att kunna göra det.

        Tack för att du var den enda som verkade förstå vad min fråga handlade om! Kommer såklart gå vidare och låta personen vara om jag är blockad. Men just nu vet jag ju inte om jag är det. Vågar tyvärr inte ringa ifall det är så att jag inte är blockad och hen svarar..

    Någon som har erfarenhet eller tips av att söka jobb och få intervju via Academic Work? Har ett så kallat ”kompetensbaserad intervju” nästa vecka.

      Det är väldigt lite ”beskriv dig själv, vad är dina styrkor eller svagheter” osv. Mer fokus på tidigare erfarenheter där du ska beskriva hur du agerat i olika situationer samt hur du tror att du skulle agera i olika scenarier. Situationerna är då sådana som dom anser är relevanta för tjänsten du sökt.

      Har jobbat där internt tidigare (det är en annan historia) och då inte med rekryteringen utan som Account Manager (säljare). Mitt tips är att om där står ”bra egenskap att ha är att kunna arbeta självständig” så tänk ut en situation i ditt liv från jobb, plugg, sport, hobby osv där du har genom självständigt arbete gjort något bra.
      ex. ”I min nuvarande arbetsplats har jag lett ett projekt där jag tagit beslut, insamlat kunskap från externa parter blablabla”. Det man vill åt här att höra dina erfarenhet utifrån egenskaperna som krävs. Även kommer de vilja ge dig exempel på när det inte gått så bra och här är det värt att vara självreflekterande och ödmjuk ”i detta projekt gick det mindre bra när jag tog ett beslut angående data-insamlingen, lärdomen från det är blablabla”.

      Ett tips från mig – om du blir nervös eller kommer inte på något så säg ”bra fråga, låt mig bara tänka lite” än att haspla ur dig något.
      Hoppas det hjälper dig på traven och lycka till!

      Det betyder ofta att de jobbat utifrån ”star” situation, task, action, result – dvs du jobbade för x och blev ombedd att gör y. Du gjorde följande och detta blev resultatet (som passar on på frågan de ställer)
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Situation,_task,_action,_result

    Ohändiga män?
    Läste hos Sandra Beijer att hennes kille fick lov att ringa en polare för att borra upp saker i hans nya lägenhet. Hur i hela friden kan en karl på 30+ inte hantera en borr/slagborr? Tyckte det lät så sjukt avtändande, hade aldrig kunnat falla för någon man som inte är iaf lite händig. Visst att man har olika prioriteringar men ett par måsten hos mig är att han kan ta hand om småfix kring hemmet och har egen bil eller åtminstone körkort… Betraktar ej en man som vuxen utan dessa saker.

      Nähä. Intresseklubben antecknar.

        Men va? Trodde det här var en tråd där man kan skriva om allt möjligt? Måste ämnet motsvara din personliga smak för att slippa en så dryg kommentar?
        Vidhåller min bestämda uppfattning om att det här är den mest toxiska miljön på nätet…

          Jag tror att det är en surpitt här som bara vill få ur sig lite negativitet.

            Och som gillar sina egna kommentarer från VPN. Så sura kommentarer kan omöjligt få så många likes. Busted!

              Nejdå, jag gillade ”surpittens” kommentar. Tyckte TS var rätt dum som anmärkte hur märkligt och avtändade det var med en man som inte kunde gör det. Borde stått vuxen enbart iallfall istället för vuxen man. Hade ändå tyckt kommentaren var lite dum då, men nu blev den bara extra dum.

      Skulle ju kunna vara så att hans kompis kom dit för att han hade en borr (eller typ särskild betongborr?) om Beijers kille inte ens hade någon. Kan ju vara sådan praktisk anledning också.

      Min sambo är den första jag varit tillsammans med som är händig och det är väldigt attraktivt, och dessutom praktiskt, haha.

      Oj shit vilken dömande och ytlig människa du verkar vara. Och osäker. Verkligen avtändande.

        Sandra fangirl detected ?

        Vad är osäkert med att inte tända på ohändiga män? Eller ville du bara spy ur dig en förolämpning?

          själv tänder jag inte på män överhuvudtaget, tyckte ändå det var en väldigt märklig och dömande kommentar som bara bidrar till upprätthålandet av stereotypa könsroller

            Ser inget fel med denna könsnorm, det är väl toppen att en man är händig? Mycket bättre än att han inte är det ? allt är inte dåligt bara för att det är en norm.
            Normen att en kvinna inte kan/ska/behöver vara händig är mycket sämre i mina ögon.

              Läs här ? att män är händiga betyder inte per automatik att kvinnor är oändliga!

      Jag fixar sådant själv och tycker inte att just höndighet står så högt upp på kompetenskrav hos en partner.
      I vårt äktenskap är det jag som fixar, kör och äger bilen, borrar, fixar lampsladdar och annat sånt. Min man är bra på annat. Huvudsaken är ju att det blir gjort 🙂

      En kvinna då? Är det skillnad på att anses vuxen som man/kvinna enligt dig?

        Nej! Tycker man ska vara kompetent nog att ta hand om sitt hem oavsett kön.
        Visst, jag ringer röris om golvvärmen strular. Men nog fan kan jag hänga upp min egen tv.

          va duktigt av dig

          Kan och kan, men maken är bättre på det, så därför får han göra det ? jag är bättre på att piffa med textilier och därför gör jag det!

      Hade en gång en tjejkollega på jobbet som inte klarade av att skruva i en skruv, för hon skruvade åt fel håll (utan att testa att skruva åt andra hållet).

      Jag skulle klara av att borra upp något om någon satte en pistol mot tinningen. Men jag tycker att det är SÅ tråkigt att mäta, ta reda på vad väggen är gjord av, köpa rätt plugg osv. Så jag betalar faktiskt hellre nån som kommer hit och fixar det åt mig. Kanske är jag lat, men jag har råd och jag hatar att göra tråkiga saker så det är värt det. Skulle aldrig döma en kille på en sån sak av den anledningen (däremot är det skönt att min nuvarande kille kan borra så jag slipper).

        Jag känner lite samma sak. Däremot så är jag händig, vet hur verktygen funkar, vilken plugg till vad osv (fördelen med att växa upp med en vaktmästare). Men är totalt ointresserad av att göra det själv så betalar hellre för att få det gjort

      Vi har ingen slagborr och jag tror inte heller att det är det vanligaste verktyget i verktygslådan… Så han kanske snarare behövde polaren för att få tillgång till slagborren?

        Just slagborren är ett sådant verktyg man känner EN kompis som har och som man ringer vid flytt lol

      Typ som den roliga Jula-reklamen med han som ringer sin farsa hela tiden haha. Sandra Beijer har också tummen i näven.

      Nu ska jag berätta nåt omvälvande! Det enda som spelar roll i livet med en man i rollen som sexobjekt är om han är bra på att knulla. Huruvida karln kan borra ett hål, kakla ett badrum eller sy ett par gardiner är i sammanhanget inte viktigt.

        Nja där håller jag inte med. Klarar verkligen inte av män som inte kan göra sånt.

        Haha! Ändå bra svar. 🙂

      Min man driver flera egna företag med över 300 anställda. Han har ingen aning hur man skruvar upp en hylla men är bra på annat som han lägger sin tid på…

        Men oattraktiv.

      Min man är händig men brukar ringa sina kompisar för olika saker som att dom t.e.x har ett speciellt verktyg han inte äger, dom sitter på en speciell kunskap han behöver just då men kanske främst för att män faktiskt gillar att göra sådana här saker och gärna i grupp.

      Och när är en kvinna okvinnlig då? När hon inte kan applicera flytande eyeliner? Eller ge BJ i X minuter?

      Vissa gillar verktyg och renovering, andra inte, vem bryr sig…

      Mer avtändande med en sådan stereotyp syn på män. Det du tycker är viktigt att kunna lär dig det själv!

        Jag kan allt det men förväntar mig att min man också ska kunna det 🙂 fruktansvärt osexigt att ha tummen mitt i handen

          Du verkar vara en väldigt ytlig människa

    Hur hanterar man en oempatisk och narcissistisk kollega? Vi jobbar nära varandra och hen använder många manipulativa metoder för att få mig och andra att göra som hen vill. Jag orkar inte mer.

      Prata med chefen om det?

      Kan du ge konkreta exempel på vad personen säger? Vad händer om någon inte håller med?

        Om någon inte håller med börjar hen gråta och direkt göra sig själv till ett offer, vilket får konsekvensen att övriga kolleger känner skuld och vill göra allt för att ”gottgöra” de upprivna känslorna som kollegerna känner att de skapat hos denne kollega..

          Men herregud är det en 5-åring ni jobbar med? Låter helt fruktansvärt!

          Sluta dansa efter personens pipa. Lita på den hederliga gamla magkänslan – är det rimligt att personen gråter och är det faktiskt något jag gjort? Kan man svara nej (vilket ni alla kan med en sån här person) är det bara att ignorera den. Hen får ta sitt gråt och gå till chefen så kan ni andra fokusera på era arbetsgifter ifred…

          Eventuellt skulle jag tagit upp med chefen att personens beteende STÖR ARBETSUPPGIFTERNA. Alltså inte att hen är jobbig, barnslig, sämst, utan att den hindrar er andra. Det borde chefen reagera på.

            Tack för din kommentar! Jag tror också att det är klokt att lyfta det som ett arbetsmiljöproblem snarare än att peka ut personen som ”dum”. Ett arbetsmiljöproblem kan chefen inte förbise, utan måste vidta åtgärder.

          Är din kollega Anna Book?

    Någon som har tips på någon go deodorant som innehåller patchouli eller sandelträ?

      Brist på intressanta diskussionsämnen här i coronasoffan. Mannen och jag tycker allt för lika om det mesta så diskussionerna dör. Ge oss några heta ämnen!

        Alla män är potentiella våldtäktsmän

          Alla kvinnor är potentiella våldtäktskvinnor.

            Alla ickebinära är potentiella våldtäktsickebinära.

            En klassisk daddys girl?

    Har tränat stenhårt varje dag den här veckan och är nu så hiiimla trött. Inte jättekonstigt direkt, men skönt.

      Det låter inte så sunt

        Haha, det är bara fredag. Att träna fem dagar i veckan är väl ett minimum och något de flesta gör. Man kanske inte gör det på rad, bara.

          Haha nej

          Eh.. nej? ??

          Hahah nej! Varken på rad eller uppdelat ? Speciellt inte i en pandemi där man inte ska träna på gym. Man kan ju förvisso träna hemma med. Men nej, 5ggr är inte vanligt ?
          Men grymt jobbat!

            Det går att träna utomhus också ???? fem dagar är målet men det kan vara svårt att uppnå! Tänk förut när människor levde som jordbrukare och var aktiva hela den vakna tiden.

          lol ”de flesta gör”

          Har svårt att tro att de flesta gör så.

      Härligt! Jag pushar mig själv att träna varje dag utom lördag och söndag, känner mig seg och genomtrött när fredagen kommer men också väldigt nöjd.

    Vad är lycka för dig? När var du senast genuint lycklig?

      Stunder när min dotter skrattar för något simpelt jag gjort haha. Hennes skratt gör mig lycklig. Klyschigt kanske ☺️

      En kaffe ute i vårsolen

      Idag, när jag åkte längdskidor i vårvintersolen, salla jag mötte var på strålande humör och det var ljuvligt. Imorgon blir det repris!

      Helt ärligt? När jag drog en runk vid 14-snåret

      När mina djur levde.

    Behöver råd och tips. H-A-T-A-R mina bröst när de inte är styva 🙁 Försöker undvika spegeln och har bh på när jag har sex. Vill inte operera mig. Hur kan jag tänka för att få bort dessa onda tankar om mig själv?

      Bröst ser ut som dom ser ut. För vissa lite hängiga, små, stora, bristningar, toppiga, avlånga. Mina är lite avlånga och ganska tråkiga, växer ett par långa hårstrån runt vårtan som jag tar bort med pincett :DDD Är 27 år och van att se superrunda och retuscherade influencer och modellbröst på sociala medier dag in och dag ut. Men så går man till badhuset och inser att nja. Idealbrösten idag är en form som typ ingen kan uppnå utan operation.

      Jag tycker inte att man behöver ”älska sina bröst” som vissa förutspråkar men du ska inte behöva må dåligt för dom. Bröst är laddade men egentligen är dom ju inget mer speciellt än knäna, hälen eller hakan.

      Styva? Fattar inte…

        När man är kall typ, antar jag. Sryva brlstvprtor

          Värst vilken kreativ stavning jag sysslar med ikväll.
          Styva bröstvårtor.

            Haha trodde det var för att inte fastna i mod.

          Aha, styva bröstvårtor förste jag. Men hon skrev att brösten var det? Bröstvårtorna är ju så liten del av dem..

      Vad är det som gör dem så mkt bättre när de är styva?

      Jag misstänker att du har stora vårtgårdar, precis som jag. Tipsar verkligen om att titta igenom bildgallerierna här: https://www.007b.com/breast_gallery.php

      Det har hjälpt mig att se att det är normalt med stora vårtgårdar – och att bröst kommer i alla storlekar och former.

      Pierca dem! Har också alltid varit missnöjd med mina men med piercingar blev de 1000 gånger snyggare. Ångrar att jag inte gjorde det tidigare

      Vårtgårdarna är väl bara styva vid ganska få tillfällen. Till exempel om det är kallt (som i alla sunkiga amerikanska filmer), eller om man har grejat med dem. Annars tror jag mest att de hänger där och ser ut som de vårtgårdar gör mest.

      Om det är någon tröst, kan jag säga att karlar oftast är glada över att komma i närheten av bröst och att det inte spelar någon större roll hur brösten ser ut när de väl är framme. Själv skulle jag inte bry mig om vad en man tycker.

    Jag har precis börjat på ett nytt jobb och har nu ännu en gång fått höra att jag måste ”ta för mig mer”. Story of my life. Jag tycker att jag är bra på mitt jobb, jag gör det jag ska och brukarna verkar tycka om mig. Jag är bara inte så duktig på att småprata och är nog väldigt introvert, framförallt mot kollegor men jag vet inte varför.

    Jag vet egentligen inte vad jag vill med detta inlägg men är så trött på att få kritik för en del av min personlighet typ. Jag kommer inte vakna upp imorgon eller någon dag överhuvudtaget och bara gå ut och ”ta för mig”.

    Någon som har nåt konstruktivt att säga, tips eller nåt haha?

      Är det någon slags chef som sagt detta? Om det inte går ut över hur du utför ditt arbete så känns det mest som em onödig kommentar tycker jag

        Fråga personen vad den menar och varför den kommer med sådana kommentarer

      Jag tycker det är riktigt taskigt av kollegor eller chef eller vem det är att anmärka på din personlighet
      I synnerhet om det dessutom är mer relaterat till kollegor än till brukare. Så länge brukarna är nöjda så gör du ett bra jobb! Oavsett om du inte underhåller dina kollegor på lunchen.
      Men vad tror du att det beror på att det känns lättare kring brukare än kollegor? Ngn egenskap du kan ta med dig in i personalrummet? Om du nu skulle vilja va mer social menar jag! Är ju absolut inget måste överhuvudtaget.

      Du har fått jobbet och är kompetent nog. Du behöver inte ändra din personlighet alls. ❤️

      Hear hear. Jag är så trött på att det aldrig ska ändras på exkluderande strukturer, utan att det alltid läggs ansvar på individer att ta för sig, eller steppa upp, eller hur man nu uttrycker det.
      Inga tips tyvärr, men jag förstår dig.

      Inget konstruktivt, har dock upplevt samma i hela mitt liv. Det läggs en sån himla stor vikt vid att vara extrovert, spyr på det. Jag har dock accepterat att jag är såhär, det är ju inte så att man plötsligt får energi av människor ^^

      Jag skulle börja med personer som jag känner mig bekväm med. Nu har jag själv ett ganska gott självförtroende, men om jag inte skulle ha det så skulle jag börja med att lyfta idéer och sådant i en liten grupp människor. Sedan är det bara att börja arbeta utåt.

      Be om mer konstruktiv kritik, ”vad menar du med ta för dig mer? Kan du ge exempel?”. Det kanske inte är så stora saker de efterfrågar, eller så är det helt orimliga saker och då kan du bemöta det. Viktigt också att förstå varför du ska ”ta för dig mer”, är det något som blir bättre gjort i dina arbetsuppgifter då? Eller är det en typ av jargong och kultur som förtaget eftersträvar?
      Om du är mer konstruktiv i dina frågor och får din chef att förklara bättre så kanske ni kan hitta en väg som fungerar för båda två.
      Att bara slänga ur sig ”ta för dig mer” är ju oprofessionellt och inte alls konstruktivt.

      Be om mer konstruktiv kritik, ”vad menar du med ta för dig mer? Kan du ge exempel?”. Det kanske inte är så stora saker de efterfrågar, eller så är det helt orimliga saker och då kan du bemöta det. Viktigt också att förstå varför du ska ”ta för dig mer”, är det något som blir bättre gjort i dina arbetsuppgifter då? Eller är det en typ av jargong och kultur som förtaget eftersträvar?
      Om du är mer konstruktiv i dina frågor och får din chef att förklara bättre så kanske ni kan hitta en väg som fungerar för båda två.
      Att bara slänga ur sig ”ta för dig mer” är ju oprofessionellt och inte alls konstruktivt.

      Kan du inte be personen som säger så till dig att ge exempel på situationer där du ska ”ta för dig”. Det kan ju betyda så himla mycket olika, tänker jag? Det kan ju betyda allt från att man ska vara mer social på möten och ta ordet, eller ”hugga i” med brukarna, eller ta första steget om en anhörig kommer på besök att hälsa etc. Om nån ger dig kritik/feedback måste de ju specificera vad du gör mindre bra och vad du ska göra bättre. Eller be om ett utvecklingssamtal med din chef där du ber om hjälp att bolla de här tankarna och få tydliga tips om vad du gör bra och i vilka situationer du behöver bli bättre på att ta för dig. Kram!

        Pa! Jag håller med alla som skrivit över! Jag tror att du är grym och att du ens sitter och tänker på detta på fritiden visar på att du är ambitiös tycker jag 🙂

      Kan väl ändå tänka att om man får höra det ofta så kanske man bör tänka om lite? Ibland måste man se till sig själv och kanske förändra. Beror ju på vadför typ av jobb och om det är i specifika situationer.

      Typisk ful grej att säga till introverta (har fått höra det själv). Personer som säger det vill ofta hacka på introverta och tror inte de kommer få mothugg. Be personerna förklara vad de menar! Förhoppningsvis blir de förvånade att du ifrågasätter. Om du tror det mest handlar om din personlighet tycker jag att du ska förklara att du är introvert och att det är precis lika bra som att vara extrovert. Om de inte slutar, prata med chefen. En bra chef vet att en arbetsplats behöver alla slags personligheter. Jag själv har fått höra skitsnack bakom min rygg för att jag inte var lika social som andra kollegor, men jag var trevlig och skötte mina arbetsuppgifter fint. Det är det som räknas. Skulle de när du ifrågasätter bara förklara att de vill lära känna dig (och därför tjatar om du ska ta för dig, läs prata mer) tycker jag inte du ska köpa det svaret. Jag är så less på att extroverta får kasta ur sig vad som helst bara för att de tror att alla fungerar som dem. Lycka till.

      Läs boken ”Introvert – den tysta revolutionen”. Den lyfter många fördelar med att vara introvert. Dels är den bra att läsa för sin egen skull, för att förstå sig själv bättre och acceptera sin personlighetstyp. Dels för att ha svar på tal när någon kritiserar ens personlighet.

      Vänd på det, det kanske är chef och kollegor som ska prova att ge dig mer utrymme? I en grupp av anställda är det inte bara en person som ska anpassa sig utan det är hela gruppens ansvar att se till att arbetsklimatet fungerar, för alla.

      Förlåt men är det typ inte alltid extroverta som säger det också? /Introvert som fått höra detta hela sitt liv trots social

        Jo, definitivt. Ta fööööör dig. Säger så mycket om extrovertnormen i samhälle.

          Extrovertnormen?? Alltså förlåt. Sympatiserar verkligen med Ts situation då det är riktigt taskigt och onödigt att slänga ur sig såna saker!
          Men kan folk sluta få det att framstå som att introverta är en utsatt grupp i samhället typ. Tänker också att man ska akta sig för att blanda ihop introverta och socialt inkompetenta personer. För visst finns en norm att man ska kunna sociala koder osv men det handlar ju sällan om ifall man är introvert eller extrovert.
          Introverta kan ju vara minst lika bra på att kallprata eller att klara av vilken social situation som helst egentligen. Handlar ju inte om antal ord liksom.
          Men vissa personer som kommenterar kanske bara beter sig off rent socialt snarare än introvert. Obs ej Ts.

      Känner igen mig! Som någon annan skrev är väl det viktigaste att du är trevlig och sköter ditt jobb?
      Jag är arbetslös just nu och läser mycket jobbannonser, och jag spyr varje gång jag läser att det är viktigt att man har stor social kompetens, och då pratar vi inte ens serviceyrken.?

        Nej spy inte! Jag är själv extrovert. Men tycker att jag har både introverta och extroverta kollegor med social kompetens!
        Vissa extroverta pratar ju bara på utan att bjuda in andra i samtalet = inte så stor social kompetens. Vissa introvert svarar bara på direkta frågor och ställer inte ens direkta motfrågor typ ”själv då?” = inte så stor social kompetens.
        Men har flera introverta kollegor som absolut är trevliga kollegor även om de kanske inte drar igång en aw (Eller ens följer med). Men de är alltid trevliga, inte taskiga mot ngn, kan föra ett samtal som är ge och ta osv.

      Jag tror att det är sagt i välmening. Jag tror att de som säger det ser hur bra och kunnig du är och de vill inte att du ska dämpa dig, utan låta dina kunskaper och tankar komma fram. Det är ju till nytta för alla, inte minst din arbetsgivare. Jag fick också ofta höra det när jag var yngre. Med mer än 20 år i yrkeslivet känns det dels självklart att yngre kollegor ska ta samma plats som mig och att de har kunskaper som jag också kan ta del av ? för mig handlar det nu om att inte ta för stor plats och att bidra till en miljö där alla vågar ta för sig!

      Jag tänker att det kan vara något positivt. Jag ser ibland hur yngre kollegor är duktiga, har bra ideer etc men liksom inte vågar föra fram dem eller ta initiativ. Detta kan vara av olika skäl (för att de tänker att de är för juniora, att de inte tror på sin ide aller nåt annat). Min poäng är att kanske personen som sade det ser att du har positiva saker att komma med och vill att du ska ’köra’ lite mer på det.
      Det kan också vara att personen ser att de andra kollegorna är mer dominanta (särskilt om du är introvert) och tänker att du kanske känner dig lite nertryckt, och att du ska ta plats och stå upp för dig själv.

      Vad jag menar är att det inte behöver vara en kritik av din personlighet utan snarare ett slags uppmuntran. Jag tycker som många har skrivit att du ska prata med personen som sa det och be om specifika exempel och tips. (PS om det bara är någon som vill vara kritiska / mobba dig så ignorera det hela och gå vidare så klart!)

    Tycker ni det är onyttigt med pannkakor? Jag äter pannkakor fem ggr i veckan så funderar på om det är så bra

      Beror på hur mycket socker du har till. Äter du lite socker är det inte så onyttigt tror jag.

      Ja, det är onyttigt.

        Alltså det är inte så nyttigt nej. Ägg och mjölk är väl fine, men mjölet och sen typ sylt och sånt. Inte jättenyttigt. Men pannkakor är förbannat gott. Om du nu skulle vilja så finns ju 100 sätt att göra de mer nyttiga. Typ bananpannkakor på bara banan och ägg. Kör bovetemjöl istället för vetemjöl. Kikärtsmjöl, mandelmjöl osv. Går att variera i all evighet. Keso och bär till. Ingen grädde och sylt.

          Tack för svar!! ?

        Varför?

          Allt smör för stekningen som pannkakorna absorberar, men främst de sockriga tillbehören. Sylt? Ca 40 gram socker/100g.

      Beror ju på vad du har på oxå…. grädde/sylt/glass? Kanske inte så bra.

      Beror väl på. Bananpannkakor är ett bra alternativ!

      Blir det inte väldigt tjatigt??eller varierar du receptet mycket?

    Ska flytta snart och håller på att packa. Tar tacksamt emot tips folk sitter på för att packa smart.
    Mitt bästa hittills är att spara emballage genom att trä strumpor över glasen.
    Tar även gärna emot allmän pepp, för det är så fru-hu-ktansvärt tråkigt att packa. För att inte tala om kånkandet av lådor. Och flyttstädning. Och packa upp igen.

      Jag tycker det är bra att packa kläder i säckar, men det kanske inte alls är särskilt bra egentligen ?

        Jag valde faktiskt lådor för det är enklast att bära. Men tack för att du svarade <3

      RENSA. Släppa inte med grejer till den nya lägenheten som du inte vill ha eller gillar riktigt mycket.

        Ja herregud vad jag har rensat. Tur att Emmaus var snälla och tog emot alla gamla loppisfynd som bara samlat damm i hyllorna.
        Tack för att du svarade <3

      Stumpor är väl inte stötdämpande? Inlindat i papper i täta lådor ska det väl vara. .:)

        Nej kanske inte. Läste det på nätet. Jag har iofs många tjockare strumpor, så det blir ungefär som bubbelplast. Plus att emballaget mellan varje glas blir ju ändå två lager strumpa.
        Fasen nu blev jag nojig, men orkar inte packa om. Får se om det håller för själva flytten.
        Tack för svar <3

          När jag har flyttat har jag packat böcker i botten, kläder ovanpå det och glas ovanpå det, glas i tidningspapper.

          Jag tycker att det låter som en bra idé med strumporna!

      Boka flyttstäd om du har ekonomi till det. Gör alltid det numera och det är värt varenda krona att slippa!

        <3

      Det första du gör på nya stället: bädda sängen! Inte roligt att försöka gå och sova när sängkläderna finns i någon av alla flyttkartonger som står huller om buller.

        Smart. Har även packat några ”första dagen-lådor” med det nödvändigaste typ kaffe, bryggaren, kopp, toapapper etc. Ja du fattar <3

      Betala för flyttstädning ???

        <3

        Och betala för en flyttfirma! Om man inte bor jättestort så är det väldigt överkomliga priser.
        Grymt skönt att bara stuva ner sina saker och ställa allt i ett rum o nästa gång man ser kartongerna o möblerna så står dom i nya boendet. Gick in på nån offert-sajt o fyllde i ungerfärligt antal kartonger och hur mkt möbler man hade. Fick även fylla i från o till vilken adress såklart.
        Fick ett gäng svar och tog den som kändes bäst och det är ett av mina bättre beslut.
        Så jävla skönt att slippa bärandet!

      Förutom att packa i lådor/kassar så använde vi även resväskorna att lägga saker i så man enkelt kunde rulla dom ?

        Sjukt smart. Har typ tre stora i förrådet som jag kan använda.
        Våndas dock inför att ta tag i förrådet ☺️

      Böcker packas i pappkassar, inte i lådor (det blir för tungt)

      Om du säljer är mitt bästa tips att göra upp med köparen att de bokar flyttstädning själva, inte du. Antingen genom att enas om bolag och pris eller att dra av x antal tusen på priset.
      Många planerar renovering och det känns ganska surt att lämnat ett skinande hem som dagen efter fylls av slipdamm.

      Bär i pappkasse istället för otympliga kartonger.

      Markera lådorna med post-it-lappar i olika färger. Skriv ner vilken färg som ska gå till vilket rum. Smidigt för dig eller flyttfirman att ställa lådorna på rätt ställe direkt i nya lyan ??

      Packa böcker med lätta saker, typ fyll hälften med böcker och hälften med täcke/kudde/filtar.

      Flyttstädning har aldrig varit värt det för mig. Sist så fick de komma tillbaka och det gick ändå inte igenom besiktningen, så vi fick städa ändå för vi skulle lämna nycklarna.

      Jag ska också flytta om drygt en månad, ser inte fram emot det, men vi kommer i alla fall ha flytthjälp, hade inte velat bära allt själv, speciellt eftersom både min och min sambo har många familjemedlemmar i riskgrupper.

        Och markera lådorna ordentligt så du vet var de ska!

      Böcker i stora fyrkantiga ICA-kassar.

        Dubbla kassar! Annars kommer handtagen gå sönder

    Ni som jobbar i förskola!

    Behöver lite inspiration till roliga teman, vad jobbar ni med just nu? 🙂

      Corona-tema. 🙂

        Vet inte om du trollar, men hälsotema är ju annars aldrig fel ?

          Ja, det är lite en kombination av troll och seriositet. Att lära om en så farlig sjukdom, och vikten av att vidta åtgärder är viktigt. Inga skygglappar tack.

            Ja förlåt, är så svårt att uppfatta i text ibland haha. Jag trodde du menade mer att livet är ett corona-tema ? men ja du har rätt!

      Yngrebarnsavdelningarna jobbar med sagor och Babblarna. Äldre med Naturkunskap.
      Nu när våren är på gång finns det ju hur mycket som helst.

        Jo men absolut 🙂 vi har jobbat med årshjul tidigare men har organiserat om en del. Funderar på lite mer kreativa teman än matematik, hälsa osv som vi kört med tidigare.

      Hur menar du? Utgå från barnens intresse ?

        Jo självklart ? både jag och min kollega är relativt nyexade och har tagit över efter ett arbetslag där mycket varit väldigt dåligt skött, om vi säger så. Känns som att vi måste uppfinna hjulet på nytt typ så ville mest bara ha lite inspiration.

          Okej, kul! Ni får ta en vecka och bara observera barnens intresse. Se det som en nystart!

          Det är ju svårt att hjälpa när man inte vet vilka förutsättningar ni har, vilken barngrupp, ålder osv ?

        Jo i den mån det går, men det är OMÖJLIGT att jobba med 18 barns olika intressen.. finns en verklighet också!

        Naturen och årstiderna funkar alltid! ?? Denna vintern har verkligen gått att jobba med!

      Natrurruta! Oj, vad konstigt ordet såg ut. Natur-ruta. På min dotters förskola gjorde de en ruta i skogen vid den här tiden på året. Typ med ett band eller snizt (snitzel, schnitzel?haha) eller vad det heter (ca 1×1 meter) . Sedan besökte de den varje vecka och tog ett kort. Först var det lite snö, sedan var det geggigt, sedan blev det grönare och sedan kom det blommor osv. Så mysigt ?

      För allt i världen, kör inte på något slags superhjältetema. SÅ tjatigt. Istället för att bara fråga barn vad de tycker de är bra/behöver träna på säger man idag: Vilken är din superhjältekraft?

      Har aldrig hört något så löjligt.

      Jobbar med Sagan som team. Vi har alltså en gemensam saga på hela förskolan och sen jobbar vi avdelningsvis ut efter den.

      Jag jobbade en gång med Babblarna tema. Först planterade vi frön och så växte en babblare efter den andra upp. Under tiden så arbetade vi med deras ”specialintressen”. Det gick att anpassa till olika åldrar bra. Jag hade också en kortare samling som upprepades under hela perioden där vi rabblade deras namn i ramsa och färgerna på svenska, engelska mm. De enklaste för de små och de stora tyckte det var superroligt att fylla i med mer avancerad kunskap. Köpte plastleksakerna och hade med i all lek mot slutet när alla vuxit upp. Leksaken blev barnens när vi jobbat klart med den. Ibland lekte babblarna kurragömma i sandlådan eller tröstade ledsna och trötta barn. Jag älskar tema ?

    Tips mot frissigt hår? Finns det någon mirakelprodukt?!
    Redan när håret torkat efter tvätt är det frissigt och spretigt ?

      K18!!!! Du kan tanke mig sen ?

      Använd balsamspray och kamma håret blött, använd sen hårolja för blött hår

        Ej TS och tack för bra tips. Har samma problem men mitt hår blir fett av olja :/

          Det finns lotion anpassat för hår oxå, kolla upp produkter för lockigt hår

      Har hört massor bra kring den elvitalprodukten med en stor åtta på. Rosa flaska. Dock ej provat själv.

      Fibre Clinix från Schwarzkopf!

      K18, som är en ny inpackning du lägger i handdukstorkat hår efter tvätt (behövs ej balsam innan eller efter), väntar fyra minuter och sen kan du styla som vanligt eller låta självtorka. Kamma gärna in med anti-statisk bredtandad kam (finns hos GHD)!

    Eller hur att Poussey Washington är den bästa karaktären i orange is the new black?

      Nej, Pensatucky! Dör kan vi prata character development.

        Jag håller nog med att hennes karaktär utvecklades otroligt! Men Poussey verkade bara så genuin från början till slut ❤️

      Jag håller med dig!? har du sett alla avsnitt?

        Ja, har sett dem:) du?

          Ja, blev så ledsen när hennes karaktär försvann. Men det var så fint.

            Det var det. Det sjuka var att jag såg det avsnittet ett par dagar innan George Floyd-incidenten…

              ?

      Men måste ännu tillägga att Gloria är den starkaste karaktären!

    Någon annan som kör Blogilates absx1000 utmaning? Tycker det är så sjukt tillfredställande o bocka av övningarna. Imorgon är det dag 6 o då blir det 600st magövningar (100 av 6 st olika övningar)

      Jag fick ont i magen av att läsa bara ? Heja dig! Stark!

    Någon med tips på ansiktstvätt? Jag använder nu Clinique liquid facial soap för normal hy och är väldigt missnöjd med den nya förpackningen. Vill ha någon som är likvärdig den ? https://m.clinique.se/produkt/1673/8279/hudvaard_/rengoering/liquid-facial-soap/our-dermatologists-liquid-soap

      Blev väldigt positivt överraskad av ACO Pure Glow Renewing Daily Cleanser! Sen följ upp med Klairs Supple Preparation Facial toner tex. Min hy mår så bra av dessa två 🙂

        Håller med om aco glow! Den är riktigt bra

      Bodyshops drops of light ???

      Estee lauders

      Denna: https://www.clinique.se/produkt/1572/7144/3-steg/steg-1-rengoer/facial-soap-with-dish

      Följ sedan upp med Clarifying lotion och Dramatically Different Moisturizing Lotion.

      Paulas Choice resist optimal results. Köpt många gånger, den tar bort ögonmakeup och man blir inte torr! Finns på Skin city

    Någon som sett Biancas senaste vlogg? Varför hade hon blurrat sina armhålor hela vloggen?

      Pixelsjukan. Sprids bland influencers.

      jag undrar vart hon fått hat ifrån idag som fick henne gråta? såg ingen som hade gjort det öppet? Tycker faktiskt synd om henne som en person som själv lider av bristande självsäkerhet :/

        De tog upp det på talang med ? Stackare, fy fan att få hat för allt.

          Hat för allt är väl att överdriva? Däremot så får hon väl kritik för hur hon behandlar Pernilla och det är med all rätt. Hon öser skit över Pernilla samtidigt som hon alltid försvarar sin kriminella far som stack när hon var liten. Det är för jävligt faktiskt hur hon beter sig och hon har även mage att försvara sitt beteende och tycker inte att hon gör fel.

            Men snälla har väl inget med P att göra ditt rikspucko!

          Jag tvivlar inte på vad hon upplever men är verkligen allt hat eller ibland bara kritik?

            Jag tror faktiskt på att hon får hat. Sjukt hur man hör vissa vuxna uttrycka sig om henne även IRL. På jobb, släktmiddagar och nu senast på handledarkurs till körkort har jag hört vuxna människor säga otroligt grova saker om henne. Känns inte osannolikt att hon får hat riktat till sig också.

              Men oj, och vad hemskt. Inte alls ok.

            Ja massa hat får hon från kärringar framför allt!

        Hon får massa hat varje dag om allt o ingenting. Nu de senaste dagarna om reklamen för deodoc.

          Är det hat eller egentligen kritik?

            Såg flera på twitter som skrev typ ”hon måste dö” och liknande. Såklart inte allvarligt menat, men inte kul att höra och det är verkligen inte saklig kritik.

      Operationsärr?

        Precis. Hon har ju nyss gjort om brösten.

      Vad fan har du med det att göra? På riktigt! Ge fan i o spekulera o låt henne vara! I har väl sett att hon inte mår bra av all skit som skrivs om,till,henne! Man ser tom nu på talang att hon inte är sig själv. SÅ LÅT HENNE FÖR FAN VARA!!

        oj, chilla gunilla

        Hon ställde en vanlig fråga. Chilla lite.

      Hon kanske har lagt implantaten den vägen?

    Slutade med Ppiller efter 10 år, i höstas och nu (i vintras) har jag fått dålig hy så inåt helvete. Har panik, vad fan ska jag göra? Läkarna kan ju inte ett piss.

    Från perfekt hy till en jävla salami pizza, mår röv

      Jag fick hjälp av Aknekollen. Fick Epiduo utskrivet eftersom min hy också gick bananaz efter jag slutade med p-piller. Hjälpte jättebra 🙂

        Skrev ett svar men det fasta i modd men hoppas det kommer igenom snart!

        Här är iaf en länk till en bloggpost Lara Briden skrivit om “post pill acne”. Hur en kan stötta/vad man kan förvänta sig.

        https://www.larabriden.com/prevent-treat-post-pill-acne/

        https://www.larabriden.com/prevent-treat-post-pill-acne/

          Om mitt andra svar inte kommer igenom så kommer det här igen.

          Böckerna Beyond the Pill av Dr Jolene Brighten och Period Repair Manual av Lara Briden är två bra böcker som berör det du beskriver och en får information ang hur en kan stötta kroppen/sina hormoner efter att man slutat med p-piller.

          Två eller fler länkar i ett svar fastnar alltid i modd.
          Har du två länkar så lägg den andra länken i ett svar till ditt eget svar.
          Så har jag genom egna försök förstått att man får göra 🙂

      Pcos?
      Kanske får hoppa på p-piller igen

      Beyond the Pill av Dr Jolene Brighten och Period repair manual av Lara Briden är två bra böcker som betar av det du upplever just nu. Hur en kan stötta kroppen/hormonerna efter att man gått av p-piller.

      Det kallas ofta post pill acne om du vill googla. Vet att Zinc ska vara bra att ta tex.

      Jag fick plötsligt extra fett på ställen där jag inte vill ha dem på grund av hormonpreparat och skit. Går fan inte bort heller.

      Fick också sjukt dålig hy när jag slutade med p-piller. Tyvärr tar det ett tag innan hyn kommer i balans igen. Jag gick till en hudterapeut (detta var för två år sen, alltså innan corona), och gjorde en hudanalys och fick med mig ett gäng produkter hem. Så småningom blev det bättre.

      Hände samma sak för mig … 1 år senare och det har lugnat sig en del men fortfarande dålig hy till viss del. Jag kör paulas choice syra i ansiktet till natten och lägger även sen på la Roche posays duo+ Kräm. Det hjälpte mig en del faktiskt!

        Jag använder acos acnegel, har minskat mina hormonfinnar ganska mycket på några dagar.
        Ett annat tips som jag har läst är att ändra kosten, utesluta socker, fett, laktos och gluten eller minska på det iaf

      Det är PCOS. Gå till bra Gyn o kolla upp. Jag har det själv

    Lite kontroversiellt… men vilket land ska man åka till om man vill äta hund?

      Kina?

        Officiellt förbjudet i Kina.

        Testa Taiwan, Kambodja eller likande istället.

      Vad i HELVETE?

        Älskar ditt nick!

      Kambodja. Du kanske går igång på hundar som slängs ner levande i stora grytor som män sen stänger igen med stora lock som de sedan sätter sig på för att hunden inte ska komma ut.

      Sjuke fan.

        Voff!

      Är du dum i huvudet? Fyfan för dig.

        Kan man äta ko kan man äta hund.

          Nope.

            Vad är skillnaden egentligen?

              Exakt. Allt är en social konstruktion som få vill ifrågasätta. Grisar t ex är mer intelligenta än hundar. Varför har vi då bestämt att äta gris är ok men inte hund?

              Och ja, inga djurskyddsregler finns i Kina och hur hundarna har det är för jävla vidrigt. Men vet ni? Det har djuren i industrin utanför Asien också. Finns en bra dokumentär om detta på svt play – Grisarnas verkligen. Den köttätare som vågar se får min respekt.

                Rättning: *Grisarnas hemliga liv

            Jo. Tror du att kor lider mindre än hundar av att bli dödade?

      Åh ett troll. Kom ihåg gott folk – mata inte trollen!

        Trollet kommer vara mätt av alla kommentarer härifrån när hund äntligen serveras. ?

    Någon som vet om frikort/högkostnadsskyddet täcker besök på akuten?

      Varför googlar du inte bara

        Jag har googlat men tycker att det är lite otydligt.

      Ja.

      Det beror på vilken region du bor i.

      Inte i Skåne

        Jo. Har aldrig behövt betala för akutbesök när jag hart frikort.

    Finns det någon här som har gjort ett planerat kejsarsnitt? Hur lång tid tog det innan ni kunde ”klara er själva”? Dvs kunna kliva upp ur soffan eller sängen?

    När kunde ni börja ta promenader?

      Jag gjorde ett i november och jag kunde ta mig upp själv ur sjukhussängen samma dag. Vält över på sidan och tryck dig upp med armarna, använd benen som hävstång. Första promenaden tog jag två dagar senare när jag gick hem från bb. En promenad som till bb tog en kvart, tog hem en hel timme. Andra promenaden tog jag dag fem tror jag. Då gick jag bara runt kvarteret. Hade kunnat gå innan men vågade inte gå ut för jag var så nervös för mitt barn (första).
      Sen ska jag inte hymla med att jag hade jätteont i typ två veckor och käkade ipren och alvedon. Pratade även mycket med personalen på bb som försäkrade mig om och om igen att stygnen inte skulle spricka upp.
      Försök att gå så mycket du kan, men var vaksam på känslan i magen och bäckenbotten. Du ska inte överanstränga dig, vilket är lätt, för när du börjar må bättre så kan det vara så att du bara vill ut ocj få frisk luft och dagsljus. Lycka till.

        Åt du Naproxen? Tror läkaren tipsade om att jag skulle införskaffa det tillsammans med Ipren att ha hemma efter op.

          En ipren och två alvedon var sjätte timma första veckan. Andra veckan bara två alvedon. Sen skulle jag sluta med smärtstillande. Det gjorde jag inte utan åt alvedon en vecka till.

          Man ska absolut INTE mixa ipren och naproxen!

            Oj! ? Tack för svar!

            Enligt min läkare är det okej att mixa dem.

              Naproxen och ibuprofen (ipren) tillhör samma läkemedelsgrupp och kan ge ökad risk för blödningar, magsår mm. Den kombinationen ska man verkligen undvika eftersom det ökar risken ytterligare om man tar båda

      Inte gjort planerat men två akuta (ej urakuta). Det är samma procedur så mina svar kanske hjälper ändå. Det gjorde så in i helvetes jävla ont första 1-2 dygnen, kunde inte vända mig i sängen ens för det högg så i såret. Fick gå framåtböjd släpandes på fötterna till toaletten och ha hjälp att sätta mig och resa mig upp. Efter första 1-2 dygnen släppte den akuta fruktansvärda smärtan men gjorde rejält ont vid minsta rörelse i en vecka ungefär. Hjälpte en del med diclofenac och Alvedon som jag fick med mig hem. Därefter kunde jag börja gå korta promenader i närområdet.
      Var likadant andra gången, hade faktiskt glömt hur ont det gjorde första dygnet. Operationen är brutal. Jag är ledsen om jag skrämmer upp dig men oftast hör man brutala berättelser om vaginal förlossning som gör att man blir livrädd och hellre vill ha snitt. Jag tycker det är viktigt att belysa att snitt inte är någon dans på rosor heller. Kan bli svårare för magmusklerna att läka med eftersom de bokstavligt talat slits isär. Mina magmuskler har inte återhämtat sig 100% men är ändå helt ok igen nu ett par år senare, men det har krävt många timmars rehabövningar. Det låter som att jag sågar snitt totalt men det menar jag inte. Nu i efterhand är jag glad att det blev snitt istället för sugklocka/tång och sånt som antagligen hade använts på mig annars. Mina väninnor har problem med inkontinens/underlivsbesvär nu flera år efter förlossning så då är jag ändå ”nöjd” med lite svaga magmuskler.. det var den ärliga berättelsen från mig 🙂

        Är anonym 20:35 och ska bara instämma i att det hugger till som fan i såret när man rör sig.
        Nu när jag läser om min kommentar så tycker jag att jag framställer min erfarenhet lite väl rosenskimrande. Det gör verkligen skitont.

          När man läser informationsartiklar så står det att det ska vara bra att röra sig, att det på något sätt påskyndar läkningen. Känns ju inte så kul att tvinga sig själv att vara uppe och gå om det gör svinont

            Jepp, samt att de informerar om det innan och efter operationen. Så jag bet ihop och försökte traska så mkt jag kunde, även om det bara var till närbutiken för att köpa godis.

        Tack för din ärliga berättelse!

        Ska göra ett snitt nästa vecka och är orolig för hur det ska bli efteråt. Jag är inställd på att det kommer göra ont som satan men är nyfiken på just vägen tillbaka och hur länge man fortfarande är beroende av sin partner. Har du något tips på något som kan vara bra att tänka på? Life hack som du upptäckte?

          De gör ont men om man rör på sig gör de mindre ont.. Man är öm i vaginan massor om man fött vaginalt så är endast olika smärtor. Lycka till

          Ettt tips, ha en vatten flaska med sugrör på BB. Ångrar så mkt att jag inte hade med en sån

            Man är inte öm i vaginan efter vaginal förlossning! Bara om de syr flera stygn kan det strama lite, annars är man normal direkt efteråt.

              Jag var jätteöm trots bara två stygn. Mitt första barn kom ut jättefort, jag var inte beredd, tror det blev en sorts trauma ? Men helt återställd efter några veckor.

              Hahaha. Yeah right.

          Kan du inte återkomma senare och berätta om dina erfarenheter? Jag ska själv göra snitt om 6 v.

            Om du vågar lämna din mejl här, så kan jag mejla dig om hur jag upplevde mitt planerade snitt. Stöttar, peppar och tipsar gärna så mycket jag bara kan // Anonym 20:35

              Tack snälla du! Vågar tyvärr inte det då det är en gammal mailadress som är väldigt förknippad av mig ?

      Jag fick planerat snitt med mina tvillingar och vi låg inne i 5 dygn och jag gick i princip bara mellan sängen och toaletten när jag var där. Det tog längre tid innan jag var uppe och gjorde saker sådär frivilligt. Dels gjorde det väldigt ont att röra sig de första dagarna hemma också, och dels hade de kolik och gallskrek om de inte fick ligga på mig. Så jag satt i princip fastkedjad i soffan med bebisarna på mig, medan min sambo fick laga mat och servera de första månaderna. Men ja, jag var ju uppe och gick barnvagnspromenad ändå ganska snart efter vi kom hem (för att få dem att somna).

      Inte planerat men akut (samma sorts snitt btw). Var fullproppad med piller så gjorde inte ont, men kunde inte röra mig ur sängen och kunde inte lyfta upp min bebis ? men efter två dagar kunde jag resa mig och stappla runt lite och åkte hem. Inom loppet av en vecka kändes det helt okej men hade lite svårt att resa mig ur sängen.

      Tog första promenaden sex dagar efter snittet. Tog ungefär en månad innan jag orkade gå på en långpromenad.

      De gör ont men om man rör på sig gör de mindre ont.. Man är öm i vaginan massor om man fött vaginalt så är endast olika smärtor. Lycka till

      Hej! Jag är snittad två gånger. Ok, här kommer ett too much information-tips: Se till att göra nummer två innan operationen. Jag gjorde inte det med andra barnet och det var helt fruktansvärt efteråt när jag då behövde göra nummer två. ?

      Gjorde ett planerat med andra barnet. Otroligt mer smärtsamt och handikappande än vaginal födsel. Tog 1 dygn innan jag kunde ta mig ur sjukhussängen pga smärta och kräkningar (som var pga smärtan..) Tog 3-4 dagar innan jag skrevs ut. När man snittas så är risk stor att luft åker in under OP och den vandrar sen – gör fruktansvärt ont. Känns som nackspärr fast i hela kroppen. Behövde hjälp med många lägesändringar väl hemma första veckan. Rekommenderar sportflaska med vatten på bb och vid sängen hemma. Sov även med en kudde mellan benen på sidan då det avlastar såret. Gällande promenad så har jag hund så fick tvinga mig ut redan första dagen från sjukhuset. Det var inte kul. Tog ca två veckor innan det kändes ok att gå.

        Kunde inte din partner ta hunden?? Eller skaffade du barn ensam? (Menar inget illa, det är ju inte ovanligt).

      Jag har gjort två akuta (inte urakuta) och har återhämtat mig rätt snabbt efteråt. Med första barnet promenerade vi hem från bb (låg kvar i fyra dagar tror jag), en ca 3 km promenad. Tror inte att jag har haft mer problem än mina vänner som fött vaginalt, men det är såklart väldigt individuellt. Lycka till!❤️

      Anonym 20:35 här igen. Måste tillägga att det jobbigaste var att inte få lyfta något utom barnet. Smärtan kunde jag uthärda, men jag kände mig väldigt fängslad av att inte kunna ta ut vagnen själv (andra våningen utan hiss), inte kunna handla själv och annat som innebär lyft och bärande. Det kan också vara något att ha i åtanke.
      Det är så lätt att börja leva på som vanligt när smärtan släpper, men kan göra sån skada om man inte är försiktig. Så tänk på lyften.
      Försök hitta knipet så fort du kan och kontakta gärna en fysioterapeut som kan mammakroppar, så kan hen hjälpa dig med att få kontakt med magmusklerna igen.

      Akutsnitt, var på benen sex timmar senare. Hade svårt att ta mig upp ur sängen men väl uppe var det ingen fara. Åkte hem efter 1,5 dygn, tog första promenaden dygn tre. Hade lite svårt att ta mig upp ur sängen och soffan, men återhämtade mig snabbt ändå, men tog det ju väldigt lugnt också, ingen idé att pressa och stressa kroppen. Det ska ju kännas okej.

    Ska vi dela med oss av våra bästa vardags lifehacks? ? jag kan börja:

    – fryser kaffe in kaffe som iskuber och använder när jag är stressad på morgonen och mitt nybryggda kaffe är för hett för att slurka.

    – öppnar sovrumsfönstret medan jag borstar tänder och tvättar ansiktet på kvällen. Plus hudvårdrutinen, så kanske 10-15 min. När jag ska lägga mig kan jag stänga fönstret men ändå njuta av perfekt temperatur i sängen.

    – köper färska kryddor som persilja, tvättar och hackar allt i ett svep, och delar upp i flera fryspåsar. Har alltid färdighackade örter, purjolök mm i frysen.

    – Droppar i ögondroppar när mascaran börjar ta slut och jag inte hunnit köpa en ny. Den blir som ny.

      Färska kryddor kan man i princip spara för evigt. Sätt dem i fönstret och vattna lite då och då. Evighetskrydd!

        Varför får jag detta aldrig att funka???? Mina bara dör. Planterar ni om kryddorna/byter jord eller vad är era knep?

          Ha dem i ett glas/skål så att de ALLTID står i vatten (byt vatten ibland också istället för att bara fylla på mer så att det inte blir äckligt). Kryddor dricker sjukt mycket och står oftast i lite jord så de behöver vätska hela tiden.

          Mina dör också och jag är annars duktig med växter. Provade knepet att låta basilika stå i vatten men gud det luktade avlopp efter 3 veckor… Köper alltid frysta numera.

      – antibakteriella wipes för att rengöra ytor i badrummet när man får oväntade gäster (inte unde corona dock) och inte hunnit städa.

      – tunn linneduk i bestickslådan, så hamnar allt skräp på den istället för i lådan. Så kan man bara tvätta linneduken emellanåt

      – laga stor batch soppa och frysa in. Perfekt om man blir oväntat sjuk eller helt enkelt inte orkar laga mat.

      – använda klädroller för att få bort damm på sänggaveln

      Gör saker när du bajsar. Typ sminka dig, svara på mail etc

        Kelar med katten. Varför ska katter alltid följa med in på toa?

          Våran sitter och väntar tills man spolar och sen hänger sig på toaringen för att titta. Så vi måste alltid stänga med hela locket. Konstiga katt

    Önskar att jag inte fanns. Finns ingenting med mig som är bra…. jag är FUL, ful kropp, jävla akne som inget biter på. Dålig mamma, dålig på mitt jobb, tråkig kollega, kompis, fru. Hinner och orkar ej träna för att förändra min kropp, äter kasst pga ätstörningar. Har ett fult hem och är dålig på inredning.
    Jag är så jävla meningslös.

      Nej nej. Du har ju en familj, så något måste du ha gjort rätt. 🙂

        Eh? Du vet att även riktiga avskum lyckas få barn va? Och att folk lever i de sjukaste relationerna för att de är helt galna?

          Vilken otroligt smaklös kommentar!

            Det var i för sig sant.

      Har du provat söka hjälp med att reda upp dessa tankar? De är bara tankar och man kan alltid förändra sina tankar. Att du önskar att du inte fanns för att du har akne, inte hinner träna just nu i livet och är dålig på inredning är jätteknäppt om jag ska vara helt ärlig <3 Så dina tankar är inte sanna och kan därför förändras, men du behöver nog hjälp av en terapeut eller något för att komma på rätt väg.

      Sök hjälp. På riktigt alltså. Du behöver professionell hjälp ?

      Är det här konstruktiva, hjälpsamma tankar som gör dig bättre? Eller är det destruktiva tankar som får dig att må sämre?
      Skulle du tala så här till en vän som hade det svårt?

      Nej, du är inte alls meningslös! Det låter dock som du inte alls mår bra eftersom du har de här destruktiva tankarna om dig själv.

      Känner med dig. Låter kanske som du har någon form av utmattning? Skulle råda läkarkontakt för att få hjälp.
      För acnen kan jag rekommendera recept på epiduo eller kolla upp Dermatica.uk så bra produkter för acne.

        Nej jag mår verkligen skit. Äter nu min typ fjärde kur tetralysal och har epiduo men det funkar inte, blir nekad roaccutan så ska tydligen se ut såhär. Finner ingen ork till att träna mer än då och då och det vet jag ju att det inte räcker till… promenerar mycket men det förändrar inte heller kroppen så mycket precis.
        Prövat all världens antidepp men inget hjälper… DBT är omöjligt pga är typ 3 behandlingar i veckan och jag jobbar ju liksom.

        Fattar inte hur man ska få ihop livet.

          Man brukar väl inte skriva ut tetralysal till människor med depression, för att det kan påverka humöret? Eller tänker jag på annat läkemedel?

          Jag har varit där du är. Det blir bättre. Kontakta din vårdcentral. Om de inte kan hjälpa dig ber du om remiss till vuxenpsyk. Jag har fått fantastisk hjälp av båda.

            Tror inte tetralysal ska påverka humöret? Måste läsa på.
            Haft kontakt med vuxenpsykiatrin flera omgångar men det har inte haft effekt… de föreslår antingen bara mediciner eller som jag sa förut, typ DBT (säkert kanon!) tre ggr i veckan och det är omöjligt med jobb och tre kids. Jag förstår att jag låter superneggo men jag har verkligen kört fast..

          Har du inte möjlighet till sjukskrivning?

            Var sjukskriven en vecka i höstas, därefter jobbade jag halvtid två veckor… vc tyckte inte jag behövde mer och psyk vill inte sjukskriva mig alls, bara ge mig mer mediciner. Känner mig hopplös som inte ens kan ta emot hjälp? Eller rättare sagt, att ingen hjälp biter på mig.

              Jag förstår. Men nu har du testat att jobba igen och du mår ju inte bra. Kanske kan du få sjukskrivning nu igen och fokusera att gå i terapi/samtal?

      Känner precis samma om mig själv, nånstans lite trösterikt att inte vara ensam. Men ledsen för din skull ändå ❣️

      Du skulle nog behöva få lite perspektiv på din tillvaro. Kan kännas hårt att höra det, men vi i Sverige är sjukt priviligierade och kan inte ha mkt att klaga på i stort. Man ska inte jämföra sig med andra, men du vet om att det finns arbetslösa, hemlösa, ensamma och ofrivilligt barnlösa personer som inte ens har ngn möjlighet att träna?
      Jag beklagar dina ätstörningar, måste vara skitjobbigt och jag håller mina tummar för att du lyfter telefonen och ringer som ett första steg att ta tag i det. Det finns hjälp, utnyttja den och se till att hamna i rätt behandling.
      Det här fixar du!

        Ja alltså det är en del av mitt problem. Att inte hjälpen jag får fungerar, att jag är för lat för attt träna trots att jag kan rent krasst (men prioriterar tex sömn och ett rent hem). Jag är högst medveten om hur bra vi har det och det är jag glad och tacksam för ❤️ Älskar att ha förmånen att vara född i Sverige!

          Se till att söka tills du hittar rätt hjälp, den finns och sjukvården ska ge dig den vård du behöver. Viktigt att säga ifrån om det inte känns rätt. Relevant vård är en rättighet du har.

      Du har en man jobb och barn.. du är inte värdelös

      Lovar dig att du skulle omvärdera hur du känner för ditt liv och kropp idag, om du plötsligt blev svårt sjuk eller permanent skadad med permanenta smärtor. Det är svårt för många som mår dåligt att uppskatta vad man faktiskt har och att man har en frisk kropp, förrän något händer.
      Men försök tänka på alltså positivt med dig och ditt liv, som att du är frisk, din kropp gör inte ont, du har ett hem osv osv

        Och angående acne, detta kan låta sjukt men testa att inte ha en enda produkt i ansiktet i minst en månad. Jag menar verkligen ingenting, inte en enda kräm, sminkprodukt nada. Huden kommer få en chans att läka ut. Nästintill omöjligt att få bort acne utan massa ärr om man sminkar sig och använder krämer hela tiden. Huden kommer ur balans.
        Dutta med alsolsprit över själva blemmorna dock för att torka ut acnen. Lovar att de funkar

        Fast psykisk ohälsa, tex depression ÄR en (allvarlig) sjukdom. Precis som att det inte går att ”tänka sig frisk” genom positiva tankar om man har en cancer sjukdom så funkar det inte heller så enkelt med psykiska sjukdomar. Psykiska sjukdomar borde tas på mer allvar. Jag förstår att det är svårt för många att förstå allvaret i dessa sjukdomar men man borde få med sig att en sån kommentar inte hjälper någon med psykisk ohälsa. Man kan också vara tacksam över allt bra man har men samtidigt må riktigt dåligt. Ts behöver rätt hjälp och vård. Jag vet att det är många som inte får rätt hjälp trots att man aktivt söker den, som ts uppenbarligen gjort. Är själv en som får leva med psykisk ohälsa och försöka att greja det på egen hand då vården inte fångar upp det bra. Jag beklagar att du är i en liknande situation. Har inget bra råd att komma med tyvärr mer än att vara på vården igen och försöka hitta dina egna vägar till välbefinnande ❤❤

    Ska söka ett jobb som enhetschef inom kommunal verksamhet, ej vård och omsorg.
    Vad ska man ha för löneanspråk? Ska såklart kolla med facket också!

      Det beror ju helt på vad det är för verksamhet. Omöjligt att svara på annars.

      Ja, kolla med facket så du inte begär för mycket! Måste vara solidarisk vet du!

      Kommunala löner är offentliga så bara att begära ut och börja där.

        Tack ??

      De flesta kommuner har lönestatistik på sin hemsida. Kolla in den.
      Annars, iom att det är kommunal verksamhet så kan du begära ut lönesiffror för alla enhetschefer, offentliga handlingar, och kolla där.

    Hur har ni resonerat när ni har valt utbildning/yrke?
    Hur viktig har lönen varit för er?

      Ingen utbildning mer än gymnasiet.
      Tog ett riktigt knegar jobb och sålde bilar tidigare. Tjänade massor av pengar fick erfarenhet. Bytte bolag och bransch och är SÅ glad över mitt val att inte plugga 🙂 + att jag trivs så bra och har så kul på mitt jobb varje dag! har mer i lön idag än många utav mina vänner som har pluggat vidare.

        Vad jobbar du med nu? ?

          Account manager ?

        Så bildning är inte viktig för dig, bara pengar. Ok…

      Jag valde utbildning enbart efter intresse (är ekonom), och även samma sak när jag valde inriktning på jobbet (kollade dock också lite på hur arbetsmarknaden såg ut för det jag var intresserad av).

      Jag hade ett jobb som outbildad innan dess i Norge. Idag har jag ungefär samma lön som då, men mina dagar känns sååå mycket mer meningsfulla och givande och utvecklande. Tänk på att jobbet är en stor del av ditt liv, så följ ditt hjärta!

      Valde utbildning enbart efter intresse, dock väldigt brett. Gled in på det yrket jag har nu på ett bananskal typ, lönen relativt låg. Kan definitivt få högre lön genom att byta men är inte intresserad nu då det är ett väldigt flexibelt arbete och har riktigt bra chefer!

        Vad jobbar du med?

      Valde nåt som kändes kul, som jag jobbade som vikarie inom. Det var också lätt att få jobb, bristyrke. Lönen var ganska viktig, men man blir inte rik direkt på det jag gör. Men högskoleutbildning till ett kvalificerat yrke ger tillräckligt bra med lön för mig.

      Lönen inte viktig
      Sjuksköterska kul jobb.
      Nu sjuksköterska sedan 12 år = lön 38000 = nöjd

      Har prioriterat lön ganska högt men inte lika högt som arbetsmarknad och yrken där kroppen inte slits ut. 🙂

    Heeej!
    Jag behöver tips på en personlig present till min kusin och hans sambo som väntar barn i Mars.
    Min känsla är att alla som får barn får mycket barnkläder mm. (Kommer dom få utav mig med) men jag vill även ge något personligt till just dom. Jag har inga egna barn och har svårt att komma på vad som skulle kunna uppskattas, alla tips mottages <3

      Jag ska ha barn om bara några veckor. Pga corona har man ju träffat mlt mindre folk plus ingen babyshower osv så kanske spelar in. Men hsr typ inte fått några kläder alls (besviken). Hqr fått andra fina saker av familjen som filtar och babynest och så.
      Men tror verkligen inte det är fel med kläder! Kan ju köpa en storlek upp ifall du tror de hsr mängder av minsta storleken

        Jättestort grattis till bebisen som kommer inom kort <3<3 STORT!!

        Vill jättegärna köpa kläder till deras lilla bebis också, men dom har redan fått/ärvt massor. Så svårt när man själv inte är i den sitsen, jag har ingen aning om vad man kan sakna /önska..

      Köp lite större storlek typ 68 eller 74. Det kan barnet ha längre och är ju vanligare att man får 50/56 som växs ur rätt snabbt.

      Ge dem ett foodora-presentkort eller om du är bra på att laga mat, laga dina bästa rätter och frys in åt dem. Man pallar sällan laga mat när man precis fått sitt första barn.

      Har du stor budget så kanske en foto session med en proffsfotograf som kan fota barnet

        Bra tips om storlekarna och även foodorap-presentkortet ☀️?

      Gör egna barnvakt presentkort. Så får de nyblivna föräldrar ladda batterierna, gå ut och käka eller fika när ungen är något större. Guld värt! Och personligt

        Kan man inte vara barnvakt utan gåvo kort? Nej vilken lat present. Köp ngt riktigt istället

        Alla är dock inte sugna på att vara barnvakt. Eller lämpliga ?

      Personlig – då är det ju nåt du vill ge som du vet med dig att de kommer gilla ?

      En god parfym, en godluktande dusch creme typ Ida Wargs duscholja. En ansiktsbehandling eller massage

    Vid vilken gräns gick ni helt vidare efter en tuff break-up. Då menar jag något som ert ex sa, något insikt, eller liknande som fick er att känna nu är det NOG?

      Kanske när jag insåg att det inte skulle bli någon förändring till det bättre, ever.

      Det kom smygande. En dag insåg jag ”men titta, nu är jag helt ärligt över honom” (och då hade jag tänkt och sagt att jag var över honom 560 gånger tidigare, men en dag KÄNDE jag det haha). Och så var det inget mer med det.

      Läste gamla meddelanden. Jäääävla idiot, gick vidare direkt haha

      Person angrepp!

    vad är en hög lön enligt er?

      Allt över 50.000.

      När du kan spara 70k per månad som alla kan här på bbv.

        ??

      Typ över 38 innan skatt

      40 och uppåt.

      Egentligen allt över 30.

      45000 eller mer.
      Allt under 30000 är en låg lön, så spannen är ganska små för mig..

      hög lön tycker jag är 50k och upp före skatt. jag tycker att jag har en väldigt hög lön, 50k efter skatt.

        Vad gör du för att förtjäna den lönen?

          För det första så tror jag att jag är rejält överbetald?

          Annars så är det väl att företaget är stort, timingen var rätt för jag var den första på företaget i den rollen jag har. Är ett ganska enkelt jobb, hjälper de som är designers med att testa produkterna och ge rekommendationer

    Bästa budget shampoot/balsam?? Typ helst som man kan köpa på ica? om man nu har budget för inget mer än detta?

      Tycker Åhléns egna märke PHC är helt okej. Stora flaskor och kostar inte mer än typ 49kr tror jag

        Kostar 24 nu

      TRESemmé funkar tycker jag.
      Kostar runt 40:-/flaska. Kanske billigare på typ Rusta?

        Nej köp inte tresemme!!
        När jag använde deras schampo + balsam så tappade jag extremt mycket hår!! En kompis var mer om samma sak..

        Googla det, verkar vara ett vanligt fenomen.

        Direkt jag slutade med detta så slutade jag tappa håret.

          Har samma erfarenhet som Anna + googling. Rekommenderas inte!!

      TIGI bed head, dom stora pumparna. Räcker länge och luktar goooott

      VO5s Give me moisture. Stor flaskor för 19.95 på ÖoB. Älskar det schampo!

      Jag använder Bamse 🙂 På riktigt alltså. Jättemilt, skonsamt och utan silikoner som sliter på håret. Och så luktar det fruktgodis!

        Sls sliter. Inte silikoner väl

      Aussie , finns väl typ överallt? Jag köper på rusta. Superbra recensioner , så mycket för pengarna ?

        Silikonkladd stackars ditt hår

          Tack för omtanken! Men mitt hår mår jättebra! Du kan alltid googla för att ta reda på mer om olika silikoner ?

    Saker jag verkligen förundras över och inte färstår mig på.
    Folk som fotograferar aig själva medan de gråter.
    Folk som skriver ”ni vet vilka ni är”. Nej vi vet inte. Jag vet inte det i alla fall.
    Folk som tittar ut i horisonten medvetet medan de blir fotograferade.
    Att influencers inte kan vara originella. Hade jag varit en stor influencer och burit en fågelbajs stolt på huvudet så hade förmodligen hela influencervärlden gjort detsamma dagen efter.
    Uttrycket ”hur” som följs av en komplimang. ”Hur fin?!”

      Hur bra skrivet!

      Haha. Ja, många influencers är lite tråkiga. 🙂

      Det med att fota sig gråtandes är så jävla märkligt och pinsamt. Såg någon på tiktok som filmade sig gråtandes till sorglig musik och skrev att det ”är tufft nu” men ville inte svara på varför i kommentarerna. Folk vill bara att man ska undra men sen är det plötsligt så privat, men inte nog privat för att inte ta bild/filma och lägga ut för hela världen.

        haha ja, samma med facebookstatusar från ~2010-ish.
        ”Anna is sååå rädd för hur det ska gå imorgon”
        ”Åh, vad ska du göra?”
        ”Vill inte skriva ut det…”

        NEJ MEN SKRIV DET INTE DÅ ÖVERHUVUDTAGET OM DET ÄR SÅ PRIVAT OCH KÄNSLIGT

        men gråtface är nog snäppet värre faktiskt, krävs liksom mer ansträngning.

        Ja, det är verkligen så ” medvetet” eller vad man ska säga, att filma sig själv medan man gråter. Varför gör man det? Martyr? Tyck synd om, eller?

      Angelica Lagergrens paradnummer; fota sig gråtande. Eller kanske snarare ”gråtande”.

        Det är synd om Angelica…alltid …

      Haha, hur mitt i prick?
      Jag är visserligen lite äldre än alla dessa hippa (säger man ens det längre?) fans till diverse flunsor på Instagram, men jag retar mig på hur de kommenterar (ofta inbördes flunsa till flunsa) i stil med:
      ”Jag döööööör för dej”
      ”Men hur sjuk?”
      ”Men sluta!”
      ”Asså du är sjuuuuk”

      Eller ännu värre, om någon ytlig flunsa för en gång skull försöker verka djup/seriös/allvarlig i något insiktsfullt inlägg:
      ”Var kommer blusen ifrån?”
      ”Dör för stövlarna, varifrån???”
      ”Så vacker hy, vilka produkter använder du?”

      För övrigt är jag själv pigg, snäll och glad. Trevlig helg!

    Någon mer här som tycker Lowisa worge har ett enormt tråkigt Instagramflöde?

      Men det är ju jääääääättemycket goals?

        Eeeh…varför?

      ja, lika tråkigt som norska influencern Maren Platou som snor hälften av bilderna från pinterest och lägger till intetsägande captions

      Alla som lägger upp sina ” snyggaste jag” bilder hela tiden är sjukt tråkiga och självcentrerade…

      Jag visste inte att hon är bara 23 år gammal, trodde hon var en bra bit över 30.

    Märkte häromdagen när jag rakade mig att mina armhålor hade en svag blålila-aktig färg, som om det var lätta blåmärken där. Någon som vet vad det kan bero på?

      Bianca is that you?

        Idiot!

          Öh ursäkta?? Vad oförskämt och elakt.

            Var till 20:50 ,som ens nämnde Bianca.

      Tröja som färgat av sig?

      Jag har likadant! Undrar också. När jag sträcker upp armarna så ser mina armhålor liksom smutsiga ut/ ser ut att ha blåmärken på håll, och det är dem sannerligen inte pga har skrubbat som tusan men det hjälper inte.

        Huden under armarna och på tex blygdläpparna har ofta en mörkare färg än övrig hud

        Kanske ni har tunnare hud där, blodkärl som syns genom huden brukar ju få huden att se blå ut.

    Är det någon som följer Tammy Hembrow? Har hon numera ensam vårdnad om barnen, det verkar som om de aldrig är hos Reece längre?

      tror de är för att han ska få nytt barn vilken sekund som helst

      Tänkte också på det idag!!

        Han har även tagit bort alla bilder på barnen

    GVFÖ avsnitt 3? Tankar?

      JA! Satt o tänkte ”Gravid Vecka För… ÖVRIGT?” ? Sen kom jag på det, haha!

      Lasse stör jag mig fortfarande på! (Om du va samma som sist haha) Och Anton har ju redan gett upp känns det som. Susanna – vet inte! Vill se meeeeeer!

      Du då? ?

      Har inte sett så mycket än men Anton är ju puckad. Så fult av honom och ba: ja jag trodde ju att hon var färdigpluggad liksom man kan ju inte köpa villa när båda inte har en inkomst.

      Gillar dock han grävmaskinisten men inte tjejen han dejtar.

        De dejtar inte.. De är gifta ?? Men håller med! Han Anton verkar sååå dryg. Ogillar!

          Sorry haha! Avskyr det programmet egentligen men eftersom de inte känner varandra säger jag faktiskt dejtar haha! Lite irriterande att grävmaskinistens då så kallade fru är så jäkla PK. Han är så härlig och skojfrisk men hon gnäller.

      Lasse är typ creepy på något sätt. Älskar Ellinor hon är så genuin. Bondetjejen är för skrattig och hetsig. Bondekillen verkar go. Alltså tacoparet är så tråkiga och Anton lever tydligen på 50-talet? Dock bor dom fortfarande tillsammans idag så de verkar ju ha hållit

        Äh, de är bara bägge två för mesiga för att göra slut…

        Ja det är nåt med Lasse som är creepy. Nåt jag inte riktigt kan sätta fingret på. Tyckte det var obehagligt vid själva bröllopet och det såg ut som han tvångskysste Ellinor. Men hon verkar trivas med honom. ?
        Han kanske bara blir nervös inför kamerorna?

        Ofint att spoila! Usch för dig.

        Men vafan, sluta spoila!

    Gör egna barnvakt presentkort. Så får de nyblivna föräldrar ladda batterierna, gå ut och käka eller fika när ungen är något större. Guld värt! Och personligt!

    HJÄLP. Har så sjukt mycket restless leg syndrom men i både armar, ben och ansikte. Haft i snart ett år. Blir bara värre. Tagit miljarder prover och har inga brister eller något. Ingen övervikt och inte gravid. Tar inga mediciner. Vad kan man göra? Kom på mig själv idag med att fundera över om man kan amputera friska ben bara för att slippa. Står inte ut. ?? Börjar runt 15 på eftermiddagen och blir sen värre hela kvällen och natten.

      Prova magnesiumtabletter

      Jag tycker att det hjälper att duscha barnen omväxlande kallt och varmt.

        Benen, givetvis. Duscha barnen i lagom vatten.

        ??

      Ångest?

      -Skippa socker
      -Inga tunga rätter för sent, typ mastiga pastarätter
      -Vissa blir det bättre/sämre av värme/kyla aka prova vad som funkar för dig
      -rör på dig
      -knapra Pramipexol i enlighet med ordination och be till gudarna att du inte kommer upp i maxdos och att inte ens det hjälper.

      Kramar

      Har du fått lämna prov på ditt S-ferritin?

        Ja, helt normalt. 🙁

      Ät magnesium det hjälper mig för mina restless legs!

      Testat extra järn tabletter?
      Eller magnesium tillskott?

      Är du kvinna? Har du kopparspiral? Sök på kopparförgiftning.

        Nope. 🙁

      Magnesium typ?

      Testa magnesium!!! Hjälpte mig massa

      Magnesium och järn. Man kan ha normala järnvärden men ändå ha brist i receptorer vilket kan ge RLS. Googla på RSL+science.

    Tänk att va lika vacker som Gigi Hadid!

      Du är säkert minst lika vacker! ?

        Haha neej men vad gulligt skrivet av dig ❤️

        ?

      Hon ser ut som en bebis 🙂

    Heja kommentarsfältet ikväll! Så trevligt ?

    Är det någon härinne som i vuxen ålder genomgått en utredning för AST (autismspektrum)? Oavsett om du fick en diagnos eller inte – tyckte du det var värt det? Några tankar kring det hela? Några tips till någon som starkt funderar på att göra detsamma?

      Helt klart värt det även fast det stundtals var jobbigt. Mitt enda tips är att bita ihop och få det gjort

      Värt det. Lärt mig mycket om mig själv. Plus att jag får gratis tandvård nu så det är ju rätt skönt. Fick till och med bleka tänderna gratis. ?

        Varför? Hur påverkar det tänderna?

        Va? Skumt

    Nån mer än jag som undrar vad regeringen håller på med, med sina nya, hårda åtgärder som bara förstör totalt för massor av företag och människor som redan håller på att gå under?!

    Alltså det kom ju så sent, vi är i slutet av pandemin nu och läget är inte i närheten så illa nu som i våras. Plus att de åtgärder man satt in – de känns ju helt ramdom, man får inte gå på restaurang efter 20.30 för av nån anledning är viruset ute och härjar då? Men inte lunchtid? Och fortfarande får folk trängas runt på Ullared men inte springa ett motionslopp, utspridda i skogen…

    Min teori är att det endast är för att plocka politiska poäng. Löfven har fått kritik och viker ner sig, trots att det visar sig att Sverige haft bland den LÄGSTA överdödligheten i Europa. Så han förstör hellre hela landet än att stå på sig, i hopp om en ny mandatperiod.

      ”Läget är inte så illa som i våras”, du skojar?! Har du missat att smittan går uppåt och att nya mutationer håller på att ta över?

      Ja, de skjuter från höften med åtgärder och har gjort från början.

      Barn måste fortfarande vara i skolan till exempel. Galet.

        Inte alls galet om man förstår varför. Barn smittar inte i samma utsträckning, lärare blir inte mer smittade än gemene man, många barn har skolan som den ena trygga miljön och många föräldrar behöver barnomsorgen pga samhällsviktiga jobb.

          Men det där snacket om skolan som ända trygghet är bullshit. Se till att det finns sätt att ta ifrån dåliga föräldrar rätten till sina barn, så är skolan som ’enda trygga miljön’ ett dåligt resonerande.

          Många mår skit i skolan också, även utanför en pandemi. Men få får hjälp.
          Samhällsviktiga jobb- ja då får väl endast de barnen gå i skolan. (MED munskydd). Då är det ju en mycket mindre del av Sveriges barn som vistas i skollokalerna.

            ??‍♀️

              Vad menar du med facepalm? Utveckla.

                Jag upprepar. Barn driver inte smitta. Vänligen påvisa i vilket land en skolstängning haft större nytta än skada?

                Att du tror att det är så simpelt med att ta bort barn från dåliga föräldrar. Vad är en dålig förälder?

                Att barn mår dåligt i skolan har inget med en pandemi att göra.

                Det är väldigt många som har samhällsviktiga jobb och därför blir det bara onödigt krångligt. Och syftet träffar inte målet då barn inte driver smitta.

          Kan säga dig att på skolan där jag arbetar så har vi haft väldigt många Corona-smittade barn, som i sin tur smittat sina klasskamrater och oss lärare. Så att barn inte sprider smitta i samma utsträckning som vuxna är bara bullshit.

      Hur vet du att vi är i slutet på pandemin??

        Överdödligheten börjar komma på normala nivåer.

          Pga vaccinet ja, för att de äldsta är de som oftast dör av sjukdomen. Men smittspridningen överlag minskar inte, den ökar!

      1. Att hindra smittspridning, svår sjukdom och dödsfall går före att massor av företag håller på att gå under
      2. Inget indikerar att vi är i slutet av pandemin nu. Vaccination dröjer, oklart hur länge den håller och nya mutationer kommer.
      3. Att man får inte gå på restaurang efter 20.30 är för att alkoholkonsumtionen ökar med tiden och omdömet då också haltar.
      4. Folk får inte trängas på Ullared heller men att belägga privata verksamheter med näringsförbud ex Ullared (nu finns dock ändå en begränsning) är en långtgående åtgärd och då måste regeringen punga med ersättning.
      5. Att förbjuda folksamlingar som man kan göra på allmänna platser slår igenom allt, därav att det kan upplevas icke logiskt ibland.
      6. Kritiken mot regeringen är främst för att de låtit FoHM diktera alla villkor och bestämma. Har ju gått sådär bra ??‍♀️
      7. Sverige har överdödlighet och oaktat är det människor som inte alltid annars inte dött som nu dör av corona.
      8. Dödsfall är dessutom bara en parameter, alla som blir långtidssjuka är nästa storm.

      – ”Slutet av pandemin”. Mjo, ja, fast inte riktigt. När en stor andel av populationen blivit vaccinerade, ja, då börjar vi kanske se en slags vändpunkt. Men det har ju inte hänt än, så man måste ju förhålla sig till hur det är just nu – inte hur det kan bli om/när tillräckligt många fått vaccin.
      – ”läget är inte i närheten så illa nu som i våras.” uuh, det är flera gånger värre?
      – ”de åtgärder man satt in – de känns ju helt ramdom, man får inte gå på restaurang efter 20.30 för av nån anledning är viruset ute och härjar då? Men inte lunchtid?” Det är ju dock inte lika många lediga och ute runt lunchtid som kl. 20.30.
      – ”Och fortfarande får folk trängas runt på Ullared men inte springa ett motionslopp, utspridda i skogen…” ja, det låter ju märkligt faktiskt.

        Att man inte får ha t.ex. motionslopp är ju för att man samlar många på ett och samma ställe samtidigt, som vid start och avslut. I en butik är flödet mer jämt utan fasta tider då alla kommer till ett visst klockslag. Så det är en viss skillnad. Vet att vissa resonerar på samma sätt kring kyrkor, de är ju jättestora i många fall, men det är samma sak där. En utsatt tid och med ingång/utgång för alla samtidigt blir inte bra, hur stor lokalen sedan är.

          Jaha, alltså ett motionslopp som i ett organiserat lopp? Då håller jag med och förstår! Trodde det var mer ett motionsspår typ som menades.

            Ja precis. Ut i skogen får man alltså fortfarande gå (och springa), så länge det inte är en organiserad aktivitet med fler än 8 🙂

              Ja, det känns ju helt rimligt. Haha var därför jag var lite såhär ”det låter ju märkligt”. Får läsa nogare 😉

        Man får förresten inte ”trängas” vare sig på Ullared eller någon annan handelsplats.

          Nej och det får man ju inte på en restaurang heller? Det har varit max 4 per sällskap väldigt länge. Den regeln kan ju gälla även efter 20.30 – och nej, man får inte ens ha öppet om man slutar serverar alkohol, så det argumentet håller inte.

            Men det begränsar möjligheter för folk att gå ut och äta, vilket kan minska smittspridningen.

            Det är efter klockan 20:30 som konsumtionen av alkohol brukar öka. Och om det är något flunsorna har lärt oss, är det att när spriten går in, går vetter ut! Då dansas det på borden och avstånden är obefintliga.

      Jag tänker att de kommer med dessa nya hårda åtgärder när pandemin har hållit på ett tag för att de märkte att folk inte följde rekommendationerna, trots alla vädjanden. Till slut måste man då göra det man kanske försökte undvika från början. Om folk bara kunde ha lyssnat på vad de sa från början hade vi kanske inte hamnat här.

      Många sjukhus i Sverige vårdar just nu, eller har precis vårdat, fler patienter än i våras. Så det är absolut inte över.

        Alltså, corona kommer aldrig vara över. Det kommer mutera och ta liv varje år precis som alla virus redan gör.

          Det är just därför jag tycker de här åtgärderna är så orimliga. Sätt er ner och titta på det här rent objektivt: ett virus, som har lite högre dödlighet än vanlig influensa, har fått hela världen att stänga ner samhället totalt med arbetslöshet, depression och utsatthet som resultat. Man har tom räknat att nedstängningen av samhället tagit lika många liv som själva viruset! Även i historiskt perspektiv är det här helt galet. Och då undrar jag – nu när dödligheten ändå ligger på någorlunda normala nivåer – varför fortsätter man?

      Ja det är lite sjukt att man får trängas på Ica i en galleria men inte får dela bord på caféet utanför, då får man fika med den man handlat med på Ica i olika bord

        Men vad ni missförstår. Nej, man får inte trängas på ICA eller någon annanstans. Dessutom ska man handla ensam dessa dagar.

        Oj utanför butiker här sitter lappar med information om hur många som får vistas där samtidigt. Även på Coop och Ica. Mindre butiker har exempelvis klädnypor som kunderna tar när de går in och lägger ifrån sig när de går ut. Är nyporna slut, får nästa kund vänta. Det är ju för att följa de senaste riktlinjerna.

          En till sak, butikerna har även förtydligat att endast en person ur sällskap (familjer) får gå in och handla åt gången.

            Fast poängen var att hela grejen med hårdare restriktioner är totalt orimliga. Fattar man inte att man förstör samhället? Man förhindrar vissa dödsfall men förstör livet för folk? Arbetslöshet, fattigdom, depression, psykisk ohälsa, och inte minst skolgången för en hel generation – det är inte något man bara kan trycka på en knapp och så är det tillbaka till det normala.

              Så människor med långtidscovid får inte liven förstörda eller?

    Jag tipsade en person här på öppet spår en massa serier och är sååå nyfiken på om personen har sett något av dem.
    Personen var sjukskriven en vecka från jobbet på grund av stress/utbrändhet och kommenterade med en stjärna.

      Skulle störa mig om min älskling INTE skulle kommentera eller gilla ?

    Bara jag som stör mig på par som bor ihop men ändå måste envisas med att kommentera varandras bilder på instagram? Why??

      Nej. Varför ska de inte få göra det?

        Varför inte säga det till varann när man ändå bor ihop?

          Visst, men konstig sak att störa sig på

      Lika så när de kommenterar varandras inlägg och bilder på Facebook. Det är puttenuttigt och dravel. Fast man vet att de sitter bredvid varandra.

      Nej! Jag med! ? ”älskar dig” så sitter de bredvid varandra ??

    Någon som jobbar eller har jobbat som landskapsingenjör?

    Asså Annica Englund är lite av mitt gulity pleasure sen hon började med pyramidspel, tycker som människorna är så förutsägbara och låter exakt likadant. Det är ju lite intresserat i och med att det nästan är som en sekt. Men nu på senaste känns hon bara så sorglig och tom? Dels verkar hon ha problem med fertilitet men sen ganska ensam och utan så många vänner? Eller det kanske vara är jag som har den uppfattningen?

      Har precis samma uppfattning. Hon känns otroligt ensam och verkar ha ett enormt behov av att få bekräftelse genom att lägga upp hur ”framgångsrik” hon är på insta. Sorgligt.

        Ja det är så jag också tänker. Först verkade det lite som att hon ”hittat” sin grej men sen när man fick reda på att det var nuskin så märker man att hon bara dras längre och längre in i skiten

    Kan man dejta ned svår kronisk sjukdom ??

      Klart man kan?

        Men det är ju jätte tufft där ute, jag menar finns det verkligen män som kan tänka sig vara ihop med nån som är sjuk, friska tjejer har det svårt, tänk att man är sjuk då

          Svarade nedan med. Du har en sjukdom men du kanske inte är dålig konstant. Är du det så är mitt tips att jobba på dig själv. Må så bra det går.

          Det är nog ingen som har med sig en hälsodeklaration på en dejt. Just av den enkla anledningen att det inte är relevant. Mänskligheten är som tur smart nog att se bortom det. Annars hade det nog inte funnits något som kallades dejtande. Ibland är det just såna saker som en sjukdom, en och annan skavank eller någon dålig vana som gör dig till just dig. Det är bara en av alla saker du bär med dig i din personliga ”ryggsäck”

            Ska tilläggas att det finns MASSOR med skoj att göra även om man är dålig. Det finns någon för alla

            Fint sagt ♥️

      Jag har kronisk sjukdom, men jag ÄR inte den. Klart man kan dejta! Du behöver ju inte prata om den 24/7. Då förstår jag att ingen vill dejta, hade inte jag heller gjort ?

      Han måste ju kanske veta eftersom jag kan få sjuuuukt ont, men tänker ju inte gå och älta det.

    Hur sjukt att ”the rock” är världens bäst betalda skådis!!?? Blev så chockad över detta

      Har du sett hans muskler?! Ingen vågar ju säga nej när han ber om löneförhöjning! Han är typ två meter och 100 pannor muskelberg…

    Inredningsstilen som typ ALLA inredningsinfluencers har just nu – beige, beige, brunt, vitt, beige. Alla har samma möbler, lampor, väggfärger. Måste ju vara något slags flockbeteende? Tycker det är intressant att vi människor snappar upp saker från bilder vi ser, som sedan processas i vår hjärna så att vi vill ha likadant.

    Innan var det vitt, vitt, vitt som gällde, efter det kom gråa kök.

    Vilken trend kommer härnäst?

      Fondväggen hehe…

      Terracotta svamp målade väggar?? Eller det kanske blir inne igen om 10år?

      Badkar i vardagsrummet. (Alltid är det någon influenser som går på det.)

    Hur länge ”kan” man vänta med barn? Alltså förstår ju att det är en omöjlig fråga rent faktamässigt, för dels finns de ju aldrig en garanti att man kan få barn och sen varierar det ju jättemycket mellan individer hur länge man faktiskt kan få barn. Men vad är generellt möjligt/rimligt egentligen och vad tycker ni? Jag fyller 30 nästa år och vill ha barn men inte nu. För varje år som går så känner jag att det kan skjutas lite till på. Just nu känner jag att kanske omkring 34-35. Men är det för sent för att hinna få två barn? Känner mig inte redo och vill fortsätta på min karriär och nå en del mål först och bara få vara. Men oroar mig samtidigt för att missa fönstret så att säga.

      Det är heeeelt omöjligt att säga. Åldern har aldrig en garanti. Du får gå på vad du önskar, och hoppas att det blir som du vill ?
      Vissa blir lätt gravida när de är 45 vissa är 30 och kan inte få.

      Så du svarar eg på frågan i din kommentar ? (Men utgår man från att du kan, partnern kan osv osv osv så är det ”inga problem” med två barn efter 35)

        Neej jag vet ju det haha, är ju verkligen omöjligt. Och det som är så himla jobbigt. Men tänkte mer generellt, om man antar att det går att få barn 34+, som du svara på i sista meningen. Det är inte för sent då eller tänker du? Igen, vet ju att egentligen spelar det ingen roll vad random människor online tycker – är ju främst vad jag tycker/tänker (och min partner förstås) om det funkar eller inte. Men nojar över det här så mycket, så drygt haha. Vet ju att folk får barn i den åldern, men oftast är det ju de som redan har barn innan. Känner mig så sen med att möjligen ha första barnet efter 35 år. Och känns som lite risktagande liksom. Är ju en sak om man skaffar barn efter 35 år för man kanske inte haft en partner, haft problem att bli gravid, inte haft ordnat med jobb, bostad och andra praktiska saker osv. För mig är det enbart självupfyllande skäl till att inte skaffa barn nu, just nu kan jag (sannolikt) bli gravid, har en partner sen många år tillbaka, har jobb, sparkonto, bostad osv. Men bara vill inte riktigt. Så känns som jag liksom ”gamblar” lite för att om 5-7 år kanske inte kunna få barn längre, eller att vara äldre som förälder utan en anledning.

        Haha mycket svammel där…

          Är du säker på att du vill ha barn? Om du är det, och det bara är självförverkligandet/karriär du tvekar över, tänk såhär: din karriär och ditt liv tar inte slut för att du får barn. Efter några år när barnen är lite större blir du dessutom mer ”fri” igen. Några år i början kanske karriären hamnar åt sidan lite, men med en bra arbetsgivare ska du kunna kombinera jobb och privatliv fint. Hade en man funderat på om ett barn stannar av karriären? Menar att det går att kombinera med rätt företag som ser modernt på föräldraskap. Tänk vad långt livet är, när barnen är tonåringar har du massa tid igen plötsligt. Tror du att du någonsin känner att rätt tid är inne? Jag har inte barn men har hört att vissa aldrig kände att det var rätt tid i livet, men sen blir det bra ändå. Det ska kännas rätt – men tror det kan vara värt att lyfta upp vilka dina tankar grundar sig i. Lycka till!

          Jag tror inte missfall ökat nämnvärt med åldern då det är relativt vanligt oavsett hur gammal man är. Oftast sker det så tidigt att man kanske inte ens är medveten om det. Däremot kan det ju bli svårare att bli gravid ju längre upp i åldern du är. Jag är själv 40 och väntar mitt första och det känns jättebra. Fick ett missfall för några år sedan. Har många vänner som fått +35. Tycker det är bättre att skaffa NÄR man känner för det istället för att man ”borde”. Du kan ju ta blodprov för att se din fertilitet (min har varit låg länge) och sen frysa in ägg om det känns som ett alternativ. Bättre att få barn när man vill tänker jag och känner man inte alls för det är det också ok.
          Själv väntade jag länge pga att jag inte träffat rätt partner.

      Finns inget riktigt svar på det, man kan ju inte veta hur det är just för dig. Funderat på att frysa in ägg? Om du har råd dvs.

        Nej, det gör ju inte det. Så frustrerande, hatar när man inte kan ha tydliga svar på något. Att frysa in ägg skulle kanske vara något att kolla upp faktiskt, tack för tips! Ska sätta mig och googla lite på det.

          Sent svar men hoppas du ser det! Jag har hört från en vän att man kan frysa befruktade ägg och eftersom chansen är stor att det blir ett barn av det går det under högkostnadsskyddet. Vet inte riktigt hur det går till men googla på det. Man får ju såklart göra upp om vad som händer om det skulle ta slut, vem har rätt till äggen osv?
          Men det här är nåt jag ska kolla närmare på då det ju är jättebra att inte behöva betala tusentals kronor om man inte kan.
          (Jag förstår att det är skattepengar såklart men tycker det är bra att det finns alternativ.)

      Min kollega fick trillingar när hon var 46.

      Att vänta till 35 är inget jag rekommenderar. Min man kände sig inte redo tidigare så jag hade inget val. Fick äldsta barnet när jag var 36 och väntar nu vid 38 årsålder barn nummer två. När vi bestämde oss för att försöka var jag orolig att det inte skulle då kvinnans fertilitet minskar kraftigt efter 35. Vi hade tur och har lyckats två gånger dock har graviditeterna varit tuffa. Risken för komplikationer, missfall samt missbildningar ökar även med kvinnans ålder. Som sagt hittills har det gått bra för oss men om jag hade fått välja hade vi skaffat barn när jag var runt 30 istället.

    Vem var egentligen först med att meningar ska börjas med ett ”nej men”?

      Jag ?

    Vad kan man använda som ögonfrans-serum när man har ögonfransförlängning?

      Seamen

        Stackars sjömän.

        Vad?

    Jag har alltid misstänkt att mina bröder har vissa autistiska drag. Inga problem i sociala sammanhang och helt klart högfungerande. Framförallt är det en tvångsmässig fixering. Jag minns även att de hade den när vi var små. För lite udda grejer. Nu märker jag att min son har samma drag. Främst handlar det om helt harmlösa saker som att han är omåttligt intresserad av vrak. MEN! Så genomgick han en rektoskopi och nu är han fixerad vid rumpor vilket gör att förskolan hör av sig. När jag frågar varför så säger han att han är intresserad och inte vet varför. Han är bara det. Man ser han skäms men han verkar inte kunna styra det. Han har inte utsatt några barn för något så det är inget akut eller avvikande beteende. Men det är tvångsmässigt. Finns det någon här med erfarenhet av barn med liknande autistiska ”symptom” som kan hjälpa mig med tips på hur man bryter ”olämpliga” fixering? Har läst hela nätet känns det som och det enda jag hittar är att det går, men hur? Hjälp

      Jag tänker att din son även bearbetar undersökningen som han har gått igenom, och att det kommer ge sig med tiden. Det är nog inte så mycket ett specialintresse som ett sätt att bearbeta. Han har säkert varit sövd och fått veta berättat för sig hur undersökningen har gått till. Sånt kan kräva lite tankeverksamhet.

      Helt oinsatt kring detta men kanske ge honom några andra intressanta upplevelser (svårt just nu iof) så kanske han flyttar fokus till det?

    Är det någon som vet om och isåfall när och var Oprahs intervju kommer visas i svensk TV? Kanske är hypen en överdrift men jag är så nyfiken ?

      Oprahs intervju med Mehran och Harry, alltså ?

        Vad f*n, Meghan skulle det såklart vara ?

          Måndag kl.21 på TV3 🙂

      TV3 dagen efter den sänds i USA.

    Vad göra med lammbog/bringa??

    Tack på förhand!

    Jag vill veta vad ni använder för parfym! Också- har ni olika dofter olika årstider eller kör ni samma året om?

      Bästa frågan på ös!
      Jag har en sommargarderob och en vintergarderob för dofter, har alltid blivit lite dumförklarad av vänner och familj för ”det spelar väl ingen roll, använd samma oavsett säsong”. Hehe men sommar: Daisy Dream (den ljusblåa) eller Escada (Flesta Carioca/miami blossom). Vinter: Emma S (Rue de Varenne) eller Jo Malone Earl Grey. 🙂

    Stackars Bianca. Stackars rika tjej.
    Hon kallar allt hat. Gråter ut för 1000 gången. Det skulle jag vilja se bara, hatet alltså, så det faktiskt är så även om jag till viss del kan tro hon får konstruktiv kritik, främst.

    Jobbigt att vara rik när folk lägger sig i 🙁

      Men ge dig, elaka människa!

        Kan inte vara lätt att ha det för bra haha

    Buhuuu 🙁

    Ni som vet allt: stämmer det att Hajen och Griploov är samma person?

      Nej, det är inte Hajen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.