Marcelos flickvän Emilia Wahlund drabbad av hepatos och kan behöva bli igångsatt

 

Bildkälla: Emilia Wahlund Instastory

Bild 1: Var ju och tog prover igår pga mitt kliande. Dom ringde nyss och sa att mina gallsyror(?) var väldigt höga och att jag har hepatos så ska upp till SÖS redan idag! Vilken medgång jag har.
Bild 2: Blir helt nervös tänk så vill dom sätta igång mig, vi har inte packat bb väskan ännu
Bild 3: Ska försöka uppdatera er med allt
Bild 4: Blir igångsättning absolut senast nästa lördag. Är jättenervös.
Bild 5: Fråga: Vad är det för klåda?
Svar: Från 1177:

Hepatos – Den besvärligare formen av klåda beror på att levern påverkas under graviditeten.

I levern bildas det galla. Gallan kommer sedan ner till tunntarmen och hjälper till att smälta maten. När du är gravid går det långsammare. Då kan det bli kvar för mycket galla i levern. Det gör att det blir för mycket gallsyror i blodet, vilket gör att det kliar.
Barnet kan bli påverkat om du har för mycket gallsyra i blodet. Det finns en ökad risk för att barnet föds för tidigt. Barnet kan också drabbas av syrebrist under förlossningen.
Barnmorskan kontrollerar att du inte har för mycket gallsyra i blodet. Du kan få läkemedel om du har för mycket gallsyra i blodet. Läkemedlet gör så att levern kan bryta ner gallan, det lindrar klådan. Barnet påverkas inte.

Hjälper inte läkemedlet kan förlossningen behöva sättas igång.
Efter förlossningen kan det ta någon vecka innan klådan går över.
Hepatos är ofta ärftligt. Hepatos kan också kallas för graviditetskolestas. Sjukdomen är ovanlig.

Bild 6: Fråga: Hur kommer der sig att dom startar FL pga kliandet?
Svar: Det är pga hepatosen. Mina värden ligger på 62m har man över 40 brukar man bli igångsatt.

Sedan jag började skriva om gravida influencers så har jag lärt mig så många nya sjukdomar och grejer som jag inte ens visste fanns. 
Det får mig att fundera över hur tusan det gick till innan sjukvården blev så här omfattande?
Hur många barn föddes med komplikationer orsakade av sådant man inte kände till då? Som det här? Det är både ovanligt och ses av en mätning av gallsyrorna i blodet?
Hur lång tid tog det innan sambandet mellan det och eventuell påverkan på barnet upptäcktes?

Ibland kan jag upptäcka små tendenser till hypokondri hos mig själv.
Ju mer jag vet om medicinska åkommor och sjukdomar, desto fler saker tror jag mig ha eller oroar mig för.
Och då är det INNAN jag ens börjat googla på symtom.
Efter jag gjort det så tror jag mig lida av allt från solsting till prostatacancer.
Kan det vara så att ”ignorance faktiskt is a bliss” här?

Ps. Är inte ordet ”hepatos” lite för likt ”hepatit” – eller är det bara jag som läst det fel i huvudet flera gången?

105 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hepar = Lever.

      Mer kuriosa:

      it=inflammation/infektion
      Hepatit=inflammation i levern

        Suffixet -os = abnormal

        Till de två drygskallarna här ovan och till er som gillar deras kommentarer.
        Syftar på detta: ”Ps. Är inte ordet ”hepatos” lite för likt ”hepatit” – eller är det bara jag som läst det fel i huvudet flera gången?”

          Inte likt alls.

            Hur kan det inte vara alls likt när endast 2 bokstäver skiljer orden åt?

              Tycker du att bära och lära är förvillande likt också eller? Hem och lem? Liksom där skiljer det ju bara en bokstav.

          Drygskallar? Jag tycker det är jätteroligt att lära mig saker och tänkte att andra kanske också uppskattade det. Inte du uppenbarligen. Har absolut noll med skryt eller nåt att göra

    Alltså jag tycker att Emilia är svingullig och allting så inget sånt. Men sen hon blev gravid så känns det som att hon gjort allt för att få ut barnet så tidigt hon kan! På det viset märks det att hon är väldigt ung då hon inte verkar kunna se risken med det. Men hon kanske är supertrött på att vara gravid vad vet jag!

      Aa det går till överdrift när man skaffar sig sjukdomar för att få ut ungen i förtid. Sjukt omoget beteende.

      Eller.

        Cancam kan du ta bort 15:11 kommentar. Den är ju brutalt elak.

          ?

          OMG! Ironi??

          15.11 här ?‍♀️ har läst igenom min kommentar nu och förstår faktiskt inte hur den kan tolkas som ”brutalt elak” även om man missar ironi.

          Jag tror inte det är möjligt att faktiskt skaffa sig riktiga sjukdomar, där man uppenbarligen testat och fått en diagnos svart på vitt, medvetet för att få föda barn i förtid. Så.

            Inte undra på fler och fler lämnar denna blogg. Vi vet inte hur det slutar med detta för emilia. Du får gå en kurs och lära dej om empati.

              Eller så jobbar du med din läsförståelse.

              Du får gå en kurs och lära dig om att tyda skrift.

          Hahah.. åh lilla vän. Hon är sarkastisk!

          Den är ju ironisk…. Herregud.

      Men detta kan ju inte hon påverka? Dom har ju tagit leverprov. ??‍♀️

      Men snälla. Detta är inte en diagnos man kan gnälla sig till och på så sätt få igångsättningen. Läste du att dom tagit prover och hennes värden var väldigt höga? Herrgud, ja vad hon är ung och dum.

      På vilket sätt menar du att hon själv försökt få ut barnet så snabbt som möjligt? ??‍♀️ Tror hon vet precis som de flesta andra att bebisen ska komma när den är redo och att det inte är något man själv kan bestämma. Hon var ju dessutom rädd för att behöva bli igångsatt nu och hade inte ens packat bbväskan. Så känns inte som hon stressat med att föda redan nu

        Typ hallonblads te i vecka 30, hon sa själv att hon främst tar det för att läka bättre efteråt, men att hon vet att det (enligt husmorsmyten) kan sätta igång förlossningen

          Hon har också ätit stora mängder annanas, hallonbladste och köpt någon speciell olja. Jag säger inget huruvida varför hon valt att göra det, men det är ju alla klassiska ”knep” att sätta igång en förlossning ?‍♀️

            Men kan någon vilja få ut ett barn i vecka 30, det känns inte så.

              Min son föddes i v.30.
              Jag önskar ingen att få en så tuff start i livet.
              Önskar och hoppas allt går bra för henne och hennes barn!

        Om man är med i samma gravidgrupp som henne på fb (är typ 2000 medlemmar så nej ingen liten superintim grupp) kan man konstatera att hon velat få igång förlossningen länge. Med det sagt så är hepatos en riktig diagnos och om hon nu har den så är det rimligt att bli igångsatt.

          Jag är med i den gruppen och har inte fått det intrycket alls.

          Även om det var sant så har du noll anledning att dela vad hon skriver i en gravidgrupp på FB. Fan va oskönt beteende.

            De där grupperna är sjuka.

            Posta aldrig bilder på era kommande barn där, man vet ju aldrig vem som är med.

            Mvh
            En vars mammagrupp kryllar med bilder på 18 månaders och man kan inte sluta undra…

      Spaning: Verkar som det, generellt sett (pratar inte om enskilda fallet), blivit ett sätt för flunsor som kanske inte själva har nån direkt usp, att se till att bli gravida snabbt och sedan bygga hela sin identitet kring barnet. Lite sorgligt på nåt sätt, blir en hel ny generation vars enda uppgift är att ge de vuxna en identitet. Ofta blir det ju en tryggare miljö för barnet om föräldrarna är ”klara med sig själva” och sin identitet så att barnet kan få utvecklas utan att ha den bördan.

        Vanligt bland vissa vanlisar också…

        Men snälla nån, man skaffar inte barn för att skapa en identitet. Vissa väljer att skaffa barn tidigt för att man vill, samt att man vill vara ung som förälder för att ha så mycket energi som möjligt

          Så du är säker på att ingen skaffat sig barn för att få en identitet? Märkligt att vissa ändå visar det väldigt tydligt i handling och ibland ord. Du vet, folk har gjort konstigare saker än så. Det är inte häpnadsväckande att skaffa barn som identitet, tvärtom är det nog ganska vanligt även bland vanliga, speciellt på mindre orter.

            Jag tror i så fall inte att det är ett medvetet drag av de unga föräldrarna ? kan inte tänka mig att särskilt många tänker, ”nu ska jag skaffa barn för att få en identitet”. Däremot kanske det fyller den funktionen för några. Kan ju även gälla äldre föräldrar.

              Tror det fenomenet är forskat på och gäller generellt unga kvinnor. Man ser ju vissa mönster på ställen där tonårsmammor är ett riktigt fenomen, att det handlar om att söka något, bli något.

          Haha alla barngrupper på fb jag varit med i (och snabbt gått ur) visar motsatsen.

          Folk har ju en viss karriär, kläder, livsstil etc för att skapa en identitet. Varför inte ett barn? Bara till att se på alla mamma—influencers… ?

        Typ som Margaux?

        Att prata om sig själv som mamma i tredje person tycker jag talar om att de visst ser det som en identitet ?

      Bara för att hon började dricka hallonbladste betyder inte det att hon ville ”ha ut ungen” tidigare. Hallonbladste är bra för mycket. Jag har följt henne hela graviditeten och kan inte se något annat som skulle antyda på att hon ville få ut bebisen tidigare. Däremot har hon varit väldigt orolig och ängslig kring mycket och det är nog inte så enkelt att vänta sitt första barn som ung mitt i en pandemi, flera mil från familj och vänner. Give her a break.

        Well, hon hade ju ett val där…

          Ja, inte för att vara moraltant men barnmorskor och andra kunniga gick ju ut och sa att man helst inte ska bli gravid mitt under en pandemi för att sjukvårdens resurser blir ännu mer belastade än vanligt och det blir negativt både för de med covid samt de gravida, ingen av grupperna kan få lika trygg och säker vård om vården öveebelastas ( var bla någon barnmorska som pratade om det i tv för nåt år sedan och det har tagits upp ett flertal gånger vid olika tillfällen). Det har ju även rapporterats om hur dåligt förlossningsvåden fungerar nu. Kan man så bör man nog vänta ett tag (är ju försent för de som redan struntat i råden) , pandemin kommer att -om inte gå över helt, så i alla fall lugnas ner och bli mer hanterbar inom något halvår. Alla som kan avlasta vården genom att inte ta onödiga risker bör göra så, både vad gäller graviditet, riskabla resor osv.

            Alla graviditeter är ju inte planerade…

              Men de flesta kan undvikas. Det är försvinnande få som blir gravida om de använder ett säkert preventivmedel på rätt sätt… Och man behöver inte föda barn bara för att man blivit gravid heller. Alltid ett val.

                Herregud. Helt sjukt hur du talar om abort p.g.a corona. Livet måste ju segra liksom.

            Det finns absolut ingen officiell rekommendation att undvika att bli gravid under pandemin. Ingen skulle drömma om att inkräkta på folks privatliv på det sättet. Det skulle dessutom vara lönlöst. Människor har skaffat barn under brinnande krig och i koncentrationsläger. Driften att föröka sig är i stort sett ostoppbar.

              Ja men hon har ändå haft ett val. Nu var det ju inte hon som gnällde dock, vilket är bra, men svarade på vad en kommentar här sa om att E inte har det lätt.

                Man kan ha empati för gravida oavsett val. Du låter som sockens moraltant.

            Men tack! Alla visste detta, gör man sånt ändå får man stå sitt kast.

              Tycker dock synd om de som är 38 + och drömmer om barn i dessa tider…

                Nu blir jag väl totalt överröst med hat och skäll men: är man 38 och drömmer om barn och kan bli gravid, så herregud kör. Ja, sjukvården är hårt belastad och corona är hemskt men står man över att uppfylla sin dröm att få ett barn…. ja man kanske får en ryggdunkning här på bloggbevakning, men har ni sett hur folk beter sig i Stockholm? Köpcenter och affärer kryllar av folk, Åre är lika fullbokat som vanligt, skolorna öppnar… skaffa barn för tusan.

                  Instämmer 100 procent.

                Kan dock förstå om de chansar och tar risken dock. Men Emilia är jätteung.

    Är helt med dig där, blir också mer orolig desto mer jag vet om olika sjukdomar. Läste om den ”köttätande bakterien” som kan leda till vävnadsdöd och blodförgiftning där man ofta behöver amputeras. Blev livrädd.

    Tydligen en vanlig bakterie som finns på många ställen men som kan bli livsfarlig om man har otur. Diffusa symptom som snabbt förvärras och man måste få hjälp mycket snabbt. Så otroligt läskigt.

      Blodförgiftning finns det inget som heter, det är ett missvisande och förlegat uttryck. Sepsis heter det! Sepsis kan man få av typ allt möjligt, halsfluss, urinvägsinfektion, sår, förlossning m.m. Livshotande om det inte upptäcks i tid och tyvärr har även folk inom vården kass koll på detta. Handlar absolut inte om något ”rött streck som ska nå hjärtat” (det är lymfangit dvs inflammation i blodkärlen och har inget med hjärtat att göra).

      Sepsis drabbar årligen sammanlagt fler än de tre vanligaste cancerformerna tillsammans. Ändå saknas kunskap och forskning om sjukdomen.

        Jag vet att det heter sepsis, men jag skrev blodförgiftning för att folk ska förstå vad jag menade då sepsis är ganska okänt.

          Detta är något Sepsifonden vill ändra på, alltså att fler ska lära sig att det heter just sepsis och inte blodförgiftning, för att undvika skrönor och missförstånd. Så om du vet att det heter det, skriv det då.

        Folk i sjukvården har inte ”kass koll på detta”. D v s Sepsis. Däremot går det ofta fort och diagnos kan dröja av olika skäl.

          Dock är det många inom sjukvården som absolut inte har bra koll på sepsis. Jag blev hemskickad från VC med en förpackning Kåvepenin, när jag egentligen hade behövt bli inlagd direkt och opererad. En jävla tur att vi sedan valde att åka in till akuten, då jag sedan blev operarad akut mitt i natten av ett jourläkartid som behövde kallas in.

            Bra du åkte inn igen. Man måste ta sitt mående på allvar. Också blivit ej tagen på allvar men såklart åkt tillbaka till sjukhus och då blev det operation. Var inte så här för några är sedan men nu måste man tyvärr kanske söka hjälp igen för första gången lyssnade dom inte.

            Vad för ”typ” av sepsis hade du i.o.m att du behövde operation? alltså vad var orsaken bakom din sepsis?

            Sepsis är något vissa också slänger sig runt med, sepsis är ingen sjukdom utan ett tillstånd i kroppen orsakad av bakteriemi.

            Sepsis kan ha diffusa symtom initialt, och de klassiska symtomen med nedsatt saturation, hög puls och lågt BT kan komma fort.

            Kräkning, trötthet, nedsatt allmäntillstånd, är vanliga initiala symtom på äldre – alltså väldigt ospecifika.

            Alla i sjukvården är fullt medvetna om sepsis, men det är inte alltid lätt att upptäcka diverse sjukdomstillstånd. Det är däremot otroligt lätt att EFTERÅT sitta och raljera över saken.

          Tror nog att alla utbildade inom vården vet vad sepsis är och ingen skulle med vilja låta det gå obemärkt förbi.

            Fast IVO och patientnämnden får bara inn mer och mer allvarliga klagomål.

              In

            Tyvärr hände det mig så sent som förra veckan…

              ?

            Tyvärr är det jättevanligt att många missar det dock och många avlider eller amputeras m.m. helt i onödan då det hade kunnat upptäckas tidigare. Bara att läsa på Sepsisfonden m.m…

          Har en släkting som gick bort då det tog för lång tid innan de öht tog ett blodprov och upptäckte sepsisen, trots att vi skrek om det då hen haft det tidigare. Gå med i Sepsisfonden på facebook så ska du se att det visst är många som mött dåligt insatta läkare och sjuksköterskor på akuten, vårdcentraler m.m.

      Då ska du inte åka till Indien för där finn det mest antiresistenta bakterier i världen. Thailand är inte så långt efter de heller.

        Hahah, antiresistenta…

    Inlägget om marmormöblerna, vad händer med det? Det har ju gått evigheter sen du tog ner inlägget och företaget fortsätter ju med att hävda att det är ”äkta marmor”. Vad händer?

      De försöker väl gömma undan deras fuffens SEN kan de lämna en kommentar ??

    Jag hade oxå hepatos – vidrigt med klådan!

      Vart liksom kliar det? I hela kroppen? Huden?

        vanligt i handflator och fotsulor enl 1177, undrade också. däremot står det inte hur leverkaos gör så huden kliar??

          Gallsyrorna rinner ut i blodet ist för att rinna där det ska. Jag har inte haft hepatos men varit svårt leverjuk. Då kliade det överallt på mig, tom så att jag började blöda. Mina lakan och underkläder var också blodiga.

        Ja, handflator och fotsulor var värst. Kom mest på kvällen och natten. Satt i badkaret på natten och försökte lindra med kallt vatten…. Försvann så fort lillan var ute!

      Jag med usch för kliandet och blåsorna i hela kroppen. Blev igångsatt vecka 35 pga det

    Hahaha kolla i Petras blogg, bilden på toaletten.

      Vad var det med den? Fattar inte alls. Men

      Jag gjorde det, ni andra behöver inte göra det.

      Kollade, och fattar inte vad du syftar på. Vad var det med den bilden då?

      Är det skorna det syftas på? ?

    Vilken vecka är hon i nu?

      Jag (tror!) att hon har BF om ca två veckor.

        Vad betyder det ? Jag har inte fött barn , kan inte jargongen

          Beräknat Förlossningsdatum

          Hon har Beräknad Förlossning till den 22/4.

            Tur i oturen att hon blir igångsatt nu i alla fall när barnet är färdigt. Tillräckligt jobbigt att bli igångsatt som det är.

        Bf = beräknad födsel. Full graviditet är 40 veckor.

          Tack ?

    Hoppas verkligen det går bra. Låter jättejobbigt. ❤

    Usch, stackars henne. Hepatos är skit drygt, har haft det i mina tre graviditeter. Hade bokad igångsättning med de två första men båda ”kom av sig själva” nån dag innan den planerade igångsättningen. Hoppas på att trean vill göra lika.

    Packa väskan och ha en hudkräm i kylskåpet, lindrar klådan en liten stund, är mitt råd till henne.

      Jag är så rädd att få ett till barn efter min erfarenhet med hepatosen. Fick nåt blodförtunnande medicin i samband med det och höll på förblöda och lillan var bara i vecka 35. I vilken vecka föddes dina barn?

    Att både spädbarn och mödrar dog vid förlossning samt att barn ”ofta” dog vid låg ålder är väl ändå ingen nyhet…? I början av 1900 talet dog 12 av 100 barn innan de fyllt 5 år. Av olika anledningar såklart, men medfödda sjukdomar var en av dem.

    Stort lycka till till Emilia! Hoppas allt går bra!

    Jag hade hepatos med båda barnen. Ett rent helvete

    Karma really is a bitch Marcelo.

    Skönt att hon blir väl omhändertagen av sjukvården ❤️

    Hoppas nu att allt går bra.

    Men det var ju precis så det var förr, innan vi fick modern sjukvård för i princip hela befolkningen – foster dog, mammor dog i barnsäng, spädbarn dog….I dag blir vi ju närmast chockade om till exempel foster dör i magen, vi tycker att det är en skandal att det händer. Trots att det inträffar så sällan blir vi upprörda, vi har invaggats i tron att inget kan gå snett. Och självklart ska vi värna en avancerad sjukvård (Sveriges är för övrigt i utförsbacke) men det kan kanske vara bra att hålla i minnet att livet inte är självklart. Människor verkar ha glömt det.

    Som en rolig grej kan jag berätta för dig, Camilla, att du sannerligen inte är ensam om att bli lätt nojig av att läsa om symptom och sjukdomar. Jag som läst läkarutbildningen vet hur många studenter som efter särskilt vissa föreläsningar sitter hemma och känner efter: ”Trycker det inte lite över bröstet ändå?”, ”Har jag inte en molande värk i korsryggen?”. Svaret brukar vara: ”Jo, det gör det och det kallas tentaångest” respektive ”Res dig från dina böcker och din dåliga stol och rör på dig!”. Det – och så en rejäl fest när tentan är skriven. Lite läcker läkarsprit, dans, sång och allmän yra – och man blir som ny. 🙂

    Om de inte sätter igång kan bebisen dö till slut. Det har hänt flera med oupptäckt hepatos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.