Öppet Spår


Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre

722 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har ni smakat OLW:s nya chips i smaken BBQ Cola? Isf vad tyckte ni? Smakade det även cola, inte bara BBQ? Jag såg dessa chips på affären igår och det låter udda men gott. Vågade dock inte köpa dom än, vill läsa lite recensioner först ?

      Våga…. Köp dem bara. Finns ju inga äckliga chips, bara mer eller mindre goda.

        Vinägerchips är äckliga.

          Näää, de är gooooda! ?

          Nä det är de godaste chipsen till mat.

            Till vilken mat? Har aldrig ätit chips till mat, låter spännande.

              Du kan byta ut all potatis i princip till chips. När man grillar, istället för att göra pommes så servera chips till.

                Oj, vilka minnen jag fick nu. Sommarkvällar när pappa jobbade borta och mamma ville skämma bort oss lite extra, så vi satt i trädgården i kvällssolen och åt grillat och chips. Det var typ det lyxigaste min syster och jag kunde tänka oss, haha.

              Fick alltid grillchips och pommes hos en familjevän

                Korv, korv fick vi

              Vanligt i många länder. Man kan få chips till grillmackan istället för pommes t.e.x Eller till kycklingburgaren.

                I Spanien finns en kedja som heter cien Montaditos, där får man kryssa i och välja ett antal små smörgåsar med pålägg man vill ha, som alltid serveras med en näve potatischips!

              Chipsgratäng. Låter äckligt när man läser recept, men är sjukt gott.

              Tack för alla chips till maten-svar! Måste prova det nån gång.

              Varma chips! Värm lite i mikron och ät med mat. Bäst!

              Testa smör på två skivor vitt bröd och så en handfull valfria chips emellan. Tacka mig senare.

                ? Jag tackar redan på förväg!

                Åh så brittiskt! Testa även vitt bröd med smör och pommes mellan.

                  Åhhhh det fick mig att tänka på filmen Wild child, där killen gjorde sånna mackor på deras dejt!!

              pommes pinnes och grillad kyckling, barndomsminnen …

              Min sambo serverade chips som tillbehör senast han gjorde råbiff, funkade ypperligt!

      Det kostar typ max 30 kr, det värsta som kan hända är att de smakar illa? 😀

        Och sen måste man kasta det. Kastar helst inte bort mat.

          Det är då man lägger påsen längst in i godisskåpet och använder som krischips när man inte har annat ?

            ?

            Eller så ger man det till framtida påskkärringar eller bus-eller-godisbarn! Grannarna gav alltid choklad med sprit i.

              Ja! Har sparat ett stort gäng bananchoklad-kolor. Hatar banan i godis och tänker att jag kan ge bort dem till nån jag inte tycker om.

              HAHAHAHHAHAH orkar ej påsken var ju precis!!

                FRAMTIDA påskkärringar. 2022!?

          Chips är ändå inte mat, så ingen skada skedd.

          Förlåt men chips klassas väl knappast som mat? Vet att det kan ingå som tillbehör i maträtter som ni gett exempel på, absolut. Men det är väl skillnad på att kasta en halv påse chips än att kasta riktig mat? Har du aldrig provat nytt annat snacks, typ godis som du verkligen inte tyckte om? Ge bort eller kasta är väl inget konstigt i ett sånt fall? Eller tvingar du i dig det för att du minsann köpt det?

      Köp! Och ge recension i morgondagens ÖS ?

    Vilket var jobbigast, att gå från 1 till 2 barn eller 2 till 3 barn?

      Är det taskigt att bara skaffa ett barn? Jag har inga barn än, men vill så gärna bara ha ett när tiden är kommen.

        Jag vill också bara ha ett barn och tror jag kommer hålla fast vid det. Många säger ensambarn blir konstiga socialt p.g.a. själva mycket men det kan ju inte stämma i allas fall? Jag växte upp i lägenhet i ett familjeområde med skolan 200 meter bort och antingen ringde jag på hos grannar i samma ålder eller så ringde på hos mig nästan dagligen. Vi åt ofta middag hos varandra, lekte ute på gården, kollade film hos varandra… Ensam är man kanske om man bor ute på landet på en gård och inte har grannbarn? Nej jag tror inte det är ett problem att bara ha ett barn om man inte bor väldigt off.

          Jag tänker att det funkar när föräldrarna själva är relativt unga och kapabla att ta hand om sig själva. Men när föräldrarna börjar bli gamla och senila är det definitivt inte så kul att vara ensambarn. T ex min andra förälder (i 70-årsåldern) har haft återkommande psykoser ett par år nu och blev nyligen diagnostiserad med Alzheimer. Tack och lov att jag inte behöver vara i den här situationen själv utan har mina syskon. Hade aldrig pallat det själv.

            Ja, det har varit skönt att ha syskon nu vi begravda vår kära far, vi kunde alla hjälpa till på olika sätt och även ha varandra att dela barndomsminnen med och som stöd när en förälder gått vidare.

            Jag tror att många glömmer bort denna aspekt. Tror den är viktig! Min svärmor är ensambarn och jäklar vad hon får kämpa själv för sin mamma (som ramlar och skadar sig titt som tätt, försöka få in på ett boende etc etc). Sen är det ju klart att ett eventuellt syskon till henne hade kunnat ducka allt ansvar, men tror att i de flesta fall så hjälps syskonen åt.

              I wish…..min bror vägrar hjälpa…

              Ja min mamma som var ensam syster till bröder fick/ tog hela den biten…

            Förstår men samtidigt är inte alla syskon så tighta heller. Jag har ett storasyskon men känner att vi är rätt långt ifrån varandra och har alltid varit det. Har en förälder som blev väldigt sjuk nyligen och då drog jag ett väldigt stort lass i kontakt med sjukhus och andra instanser, och kände mig faktiskt lite ensam i detta trots att jag har ett syskon. Så det är ju lite olika… Min sambo har 2 syskon (nära i ålder) men det är lite samma där att de har väldigt dålig kontakt. Inte så att de ogillar varandra men de har inte mycket gemensamt så kontakten blir lidande… Det är lite som när vissa säger att de vill skaffa barn för att inte bli ensamma gamla, men det finns inga garantier för att ens barn kommer finna där för en. Precis samma med syskon, inga garantier man blir särskilt nära.

              Jag jobbar som sjuksköterska så har ofta kontakt med familjen till patienter närd et ska planeras för vård, utskrivning etc. Och något som verkligen slagit mig är hur ofta det är ett av syskonen som drar hela eller nästan hela lasset, så att säga. Ibland kan det också vara svärdottern som är huvudkontakten, eller annan familjemedlem trots att barn finns. Ibland för att det andra syskonet bor långt borta, själv är sjukt, eller död. Så det finns verkligen inga garantier. Är man orolig att bli en börda för sitt ensambarn som äldre finns det ju mycket man själv kan göra för att underlätta, allt från att i första hand ta in hjälp utifrån till att bestämma precis hur ens begravning ska bli. Kanske man till och mer blir bättre på att planera sin ålderdom om man vet att ens enda barn blir ensam med ansvaret.

                Jag fick nästan noll hjälp av min syster ang föräldrarna . Efteråt när dom var borta s hon bara att hon inte orkat med det jag gjort. ??

                  Kram ❤ Det är tungt när man måste vara den som bär och bär men aldrig får vila…

                  ❤️❤️❤️

                Ja och man ska inte underskatta annat stöd! De flesta har en sambo/romantisk partner eller minst en nära vän. Min sambo var ett enormt stöd och gjorde allt han kunde för mig nu när min förälder var sjuk. Nu orkade jag hålla ihop hela vägen men hade jag bett honom så hade han givetvis pratat med sjukhuset för att låta mig vila hjärnan. En nära vän skrev direkt och sa hon kunde komma med mat eller passa vårt husdjur om vi måste åka iväg. Så stöd finns ofta även när man saknar blodsband.❤

              Jag är ensambarn och även om inte alla syskon är tajta eller kommer överens, så är det iallafall personer som finns där och skulle kunna bli närmare i framtiden, och som har samma föräldrar som en själv.
              Ensambarn ÄR tungt när föräldrarna blir äldre, insjuknar, dör.
              Det är också tråkigt att mina barn har så liten släkt på min sida. Inga fastrar, morbröder eller kusiner.
              Själv har jag skaffat många barn för att ge dem större chans att känna släkt- och familjeband senare i livet.

            Alla syskon hjälper inte varann med sånt dock så man ska inte räkna med det. De kan även flytta långt bort etc. Och troligen kommer ju barnet skaffa en partner och ha vänner som kan stötta hen. Man kan ändå inte skaffa syskon för att de eventuellt kommer hjälpa barn 1 i framtiden…

          Jag är ensambarn och alltid trivs bra med det. Tror snarare att man blir tvinga att utveckla en bättre sociala kompetens än de som har syskon, då man sedan mycket ålder har fått skaffa sig egna vän och inte förlita sig på att man har syskon att umgås med.

            Jäklar vad mycket autocorrect min text hade haha sorry ?
            Menar alltså att när man är ensambarn har man inga syskon att förlita sig på, man får både lära sig skaffa egna vänner och man blir även snabbare självständig.
            Sedan får man mer uppmärksamhet av sina föräldrar och mer presenter på födelsedagar och julafton ?
            Som barn var det så härligt att inte behöva dela sitt godis eller ha någon som snor ens leksaker.
            Minns hur nöjd jag kände mig som barn när mina kompisar klagade på sina syskon haha ?

            Visst kan vara bra ha syskon när föräldrarna är gamla, MEN inget är givet i livet. Man kan ju inte räkna med att syskonen ens kommer ställa upp.
            Känner många personer vars syskon aldrig hör av sig eller ställer upp för deras föräldrar.
            Sedan i värsta fallen så kanske något syskon dör dör eller själva blir sjuka och inte kan hjälpa till ta hand om gamla föräldrar.
            Man ska ju inte skaffa barn för att de ska behöva ta hand om en som gammal.
            Sånt får man lägga undan pengar för så man har råd med hemhjälp som gammal….

            Min poäng är iaf att som barn är det iaf inget negativt med att vara ensambarn 🙂

              Tack för detta!! Känns lite lugnare för mig som känner att jag inte vill ha fler än ett barn, men är SÅ påverkad av det här med att man ”ska” ha syskon…. ❤

                Äsch jag är ensambarn och har haft jordens bästa uppväxt!
                Hade en jättefin relation med mina föräldrar och hade massor med kompisar som var med oss jättemkt och jag var hos dom – hittade alltid kompisar på tex semestrar osv. Har heller inga problem med relationer nu som vuxen eller ngt konstigt beteende (tror jag?)- däremot mognade jag tidigt och var van att umgås med vuxna då jag ofta hängde med mina föräldrar på jobbmiddagar osv.

                Jag tänker dock på det där att vara ensam när ens föräldrar blir äldre och ev sjuka…men nu när min svärfar var sjuk så hjälptes jag, min man och hans syster åt så jag tänker väl att de hjälper mig vid behov…dessutom är mina barn 10, 13 och 16år så jag de kan väl också hjälpa till när/om den tiden kommer…

                Skit i vad andra säger ocj tycker, de ska inte leva ditt liv, det ska bara du…

                Risken för utbrändhet ökar ENORMT ett år efter att andra barnet fötts. Med det risken för separation. Man har ingen aning om det andra syskonet kommer ha sjukdomar, vårdbehov etc. Många tjatar om att allt blir så perfekt med syskon men verkligheten ser inte alltid ut så. Väljer du bort syskon kanske du väljer bort en katastrof. Följ magkänslan!

          Nej det tror jag absolut inte stämmer ? alla är olika, även ensambarn. Blir det inte fler, så blir det inte och det går säkert alldeles utmärkt ändå!

          Båda mina ex är ensambarn och båda två är så sjukt översociala! Stora umgängeskretsar och utåtriktade som hejsan.

          Jag har flera syskon men är ändå konstig socialt! ?

        Nej det vore taskigt att skaffa fler när man bara vill ha ett.

        Nej tycker inte jag. Jag har ett barn och är ganska säker på att jag inte ska ha fler. Varför? Känner att jag vill vara säker på att min ork och ekonomi räcker om jag och mannen går skilda vägar i framtiden. Känns betydligt viktigare än något annat. Barnet har nära relation till kusiner och mina vänners barn och jag känner att det bästa jag kan ge mitt barn är en mamma med energi och ork som inte är stressad.

        Min mamma blev ensamstående med fyra barn och vi hade en jobbig uppväxt. Älskar mina syskon men tror jag haft det enklare om mamma haft råd och ork med mig, så är väl färgad av det.

        Nej, kör på ett om du känner för det! Inget är bättre än det andra för ingen vet hur framtiden ser ut. Bara för att man har syskon behöver man inte vara nära, det kan t.o.m tära på familjesituationer.

        Jag är ensambarn och tycker det är både bra och dåligt. Dåligt av själviska skäl och bra av själviska skäl…

        Det finns för och nackdelar med allt så jag tycker man ska följa sitt hjärta för det kommer finnas ensambarn som säger att det är elakt och dom som säger att det inte är det, och säkert av helt olika skäl också, så följ hjärtat och försök strunta i vad andra tycker när du fattat ett beslut?

        Är TYP ensambarn, har en storasyster som var över 20 när jag föddes så vi har aldrig bott tillsammans, hon bodde dessutom längst ner i Skåne för studier och sedermera jobb då hon träffade kärleken där, medan jag och våra föräldrar bodde uppe i norr, så vi sågs ju bara under semestrar typ.

        Hur som helst saknade jag aldrig att ha ett syskon, älskade att vara ”ensambarn”. Hade inte velat ha det annorlunda. 🙂 Men hade också mycket fantasi och hade inga problem att leka eller pyssla själv. Så kände mig aldrig ensam utan tyckte det var alldeles lagom att träffa vänner och leka med dem när det passade, och sen säga hejdå och få vara hemma med mamma och pappa alldeles för sig själv. 🙂

          Saknade inte att ha ett jämnårigt syskon*

        I min mening är f nu enda goda anledningen att skaffa ett barn att man själv verklige känner att man vill ha ett. Det finns ingen garanti att syskon får fina band eller hjälper varandra osv.

        Barn med flera syskon kanske man behöver tänka till hur man ger egentid och får dem att känna sig speciella. Ensambarn kanske har andra behov, som att man tränar dem lite mer aktivit i att anpassa sig och ta hänsyn till andra. Men det där reder man ut.

          Precis, beroende på hur ens familjesituation ser ut så kan och får man ju anpassa lite. Har man ett barn och till exempel valt att bosätta sig långt från andra så får man ställa upp och skjutsa barnen till sina vänner när de vill ses. Har man många barn får man ge upp mer av sin egentid för att hinna gr varje barn lite uppmärksamhet.

        Läste nånstans att 9 av 10 nobelpristagare är ensambarn. Minns inte var jag läste det tyvärr.
        Har en dotter på 11 som jag fick som väldigt ung. Alltid tänkt att jag kanske vill ha en till nån gång men den där önskan infinner sig aldrig.

          Jag tror genuint att ensambarn blir mer framgångsrika och lyckliga. (förutsatt att föräldrarna är vettiga då). Underskatta inte hur viktigt det är att verkligen bli sedd och hörd som barn.

            Jag tror tvärtom!

            Alla ensambarn som jag känner är väldigt självupptagna och vana med att allt ska kretsa kring dem.

              De jag känner som är ensambarn upplever jag som tvärtom. De är ganska introverta och avskyr uppmärksamhet, umgås gärna en och en men inte stora grupper. Inte alls så krävande personer…

                Jag är ensambarn och väldigt van att sköta mig själv och inte förvänta mig varken uppmärksamhet eller hjälp. Det hade varit bra för mig att ha ett syskon att dela barndomen med. Nu blev jag istället så van vid ensamhet att jag har svårt att ta mig ur den.

              Okej, självupptagna men lyckliga och framgångsrika? haha! 😉

          Och de flesta är män. Judar är överrepresenterade samt Tyskar. Så skaffa EN pojke med en smart judisk eller Tyska partner…Blir konklusion om man ska ta nobelpristagare som måttsnöre för barnavel.

        Nej, klart det inte är taskigt! Man får känna efter och bestämma själv, man ska orka som förälder också liksom.

        Perfekt att ha ett barn. Du kan ta med det i stort sätt överallt, ge det all din uppmärksamhet, lättare att få barnvakt än om du har flera barn o.s.v…o.s.v…

        Du ska ju inte skaffa barn nr 2 enbart för att barn nr 1 ska ha ett syskon. Det är inte schysst mot tvåan. ”Jag skapade dig så min förstfödde skulle ha sällskap”… Du ska enbart skaffa fler än ett barn OM du har en önskan. Inte för barnets skull.
        Jag har ett barn. Känner att livet är fullt tillräckligt och han är en nöjd kille som har många kompisar både i skola och på hemmaplan. Jag kan ge honom mer tid än om jag haft fler barn, ge honom mer av mig som förälder. Det finns inga rätt eller fel men att skaffa barn som sällskap till annat barn, njae… ?

      Jobbigast var från 0 till 1 barn. 2 barn är betydligt mycket mer jobb men inte alls lika ”jobbigt”. Vet inte om det make sense?

        Håller med om detta! Man är ju redan inne i barnsnurran när man får barn 2, med allt vad det innebär. Kanske är det samma med barn 3, 4, 5 etc?

        Absolut! Har tre barn och 0-1 var jobbigast för mig

          Hoppas detta stämmer för oss. Vi fick en riktigt tuff första tid med vår bebis (kolik och diverse andra utmaningar), blev en chock trots att vi trodde att vi var förberedda på hur det skulle bli att vara förälder. Vi var nog väldigt naiva, även om vi faktiskt också fick det lite kämpigare än vissa andra. Nu är bebisen 8 månader och min sambo duckar helt frågan om ett ev syskon (förut har han sagt att han vill ha två barn, men han är nog rädd att inte räcka till och rädd att första tiden med en nyfödd ska bli lika kämpig igen PLUS att man har vår etta att ta hand om). Jag har alltid velat ha två barn och känner absolut att jag vill ha ett syskon, men kanske när vårt lilla yrväder är 3 eller så. Hoppas att min sambo hinner landa tills dess och att det blir som ni säger, att omställningen 1-2 KAN vara enklare än 0-1.

            Väääänta!!
            Hade en första tid som tagen ur en mardröm typ, vår bebis var extremt HNB och både jag och min man var helt knäckta första året. Kände att vi aldrig skulle utsätta oss för det igen, trots att vi båda alltid sagt att vi vill ha 2 barn.
            Tiden gick och helt plötsligt blev vår skitjobbiga unge 2,5 år och hade blivit den snällaste, finaste, smartaste ungen i hela världen. Nu väntar vi barn nummer 2 (som kommer komma när vårt första barn är 3,5) och jag är så jävla lycklig.
            Första tiden kan vara bajs för många, men det finns INGET som säger att det måste prägla hela föräldraskapet. Varje ålder har olika behov, och jag vet nu att vara förälder är det bästa jag vet, trots att jag hatade att ta hand om ett spädbarn. Man skaffar ju ett barn, inte en bebis.
            Så med det sagt, vänta och känn efter. Släpp förväntningar på tätt mellan barnen, låt ert liv sjunka in och låt er finna ert sätt att vara en familj. Kanske kommer allt kännas helt underbart när ert barn blir sisådär 2-3 år? I så fall kan ni ju börja snacka om att skaffa en till. Gör inget förhastat för sakens skull liksom, det gynnar ingen.

              Tack, vilket lugnande svar ❤️ Nej här blir det inget förhastat eftersom min sambo inte alls är redo ännu, jag är mer orolig att han aldrig ska bli det. Men när jag läser ditt svar tänker jag att om ett eller två år kanske han har precis samma upplevelse som er. Och jag med, men tror bara att jag är lite mer övertygad om det så här redan på förhand ?

      2 till 3, men var nog bara pga ålderskillnaden. Det är 3.5 år mellan ettan och tvåan och det var kalas. 1.5 år mellan tvåan och trean och det var fan inte roligt. Hade en ettåring som både var jävligt snabb och samtidigt inte fattade att bebisen inte var en docka. Kunde aldrig slappna av.

      Du kommer aldrig få svaret på den frågan av någon annan. Det är så många olika faktorer som avgör hur det kommer bli för just dig.

      Första! Jäklar vilken chock ?? Två och tre va jag förberedd på sömnbristen, känslorna osv…

      Tycker 1-2 snarare än 2-3 för fick de två första ganska tätt.

      Definitivt från 1 till 2

      Har precis fött mitt första barn ? Som alla andra mammor tycker jag att det är ett mirakel ??

      Från 0-1 tycker jag! Väntar nu nummer tre och livet är ju redan så anpassar efter barn så ingen större förändring (förutom mindre tid till alla barn ?)

    Vad ska man tänka på om man ska leva på sin pojkvän (gemensamt val) i förhållande till pension, sparande etc? Jag behöver säga upp ett mycket välbetalt jobb för att flytta utomlands där jag inte kan jobba och ska få leva på min pojkvän (som har mycket pengar) och inte har något emot att betala pension etc. Vad mer behöver jag tänka på att jag går miste om idag?

      Pension.

        Fyller på min egen, ekonomisk frihet, självständighet, säkerhet om du blir ensamstående, arbetslivserfarenhet som är ett krav sen om du behöver söka jobb om säg 10 år, svårt att förklara 10 års bortfall från arbetsmarknaden..

      Du ska ALLTID se till att du har råd att lämna om du skulle behöva.

      SGI om ni flyttar tillbaka till Sverige och separerar. Men det är nog kört ändå?

        SGI är typ kört direkt när man flyttar utomlands

      Pensionssparande i eget namn. Sen skulle iaf jag vilja ha en slags illusion av egna pengar, så ett eget bankkonto med en fast summa som sattes in varje månad. Summan kan såklart förhandlas emellanåt men för min del skulle det kännas bäst så, istället för att behöva ”be snällt” varje gång jag ville ha något. Sedan, utöver det egna kontot, skulle jag ha ett gemensamt konto med varsitt kort/kreditkort kopplat till det, för alla gemensamma utgifter. Detta eftersom du troligen kommer vara den som handlar, köper inredning, köper barngrejer om ni har barn etc. Så det dras från den gemensamma potten, och du fortfarande har kvar egna pengar till bara dig själv.

      Hur länge ska ni vara borta?

      Låter jobbigt för dig. Ska du få pension osv och veckopeng? Det blir ju en oerhört skev maktposition. Vad händer om ni bråkar, swishar han inte då? Kolla runt lite om du kan hitt något form av jobb, kanske jobba mot något i sverige? Om han är rik och då har ett välbetalt jobb bör ni väl kunna vara tsm på distans, resa emellan och han kan väl avsätta sig tid till att bo hos dig då han redan har pengar?

        Vi ska flytta för gott och gifta oss och skaffa barn om 1-2 år, när det känns rätt. Förhoppningsvis ska jag bara vara utan jobb 1 år och sedan börja tjäna mina egna pengar igen. Kommer få ett kort kopplat till hans konto och får göra vad jag vill av de pengarna. Jag noterar rådet att alltid kunna ha råd att lämna, och det har jag lagt under pengar till i många år.

          Under tiden du inte har ett jobba kanske det kan vara rimligt att han sätter över samma summa som du hade haft i lön om du stannat i Sverige på ditt EGNA bankkonto, som bara du har tillgång till. Du måste ha ett eget kapital som inte han kan stänga av eller dra in / koppla bort dig från vid en konflikt

          Under tiden du inte har ett jobb så kan det kan vara rimligt att han sätter över samma summa som du hade haft i lön om du stannat i Sverige på ditt EGNA bankkonto, som bara du har tillgång till. Du måste ha ett eget kapital som inte han kan stänga av eller dra in / koppla bort dig från vid en konflikt!

        Det är tyvärr inte möjligt att resa. Hört om Corona? Vi har knappt sett varandra på ett år, så om vi ska fortsätta att vara tillsammans så är det jag som ska flytta. Han driver stora företag i utlandet och jag har bara ett ”vanligt jobb” här hemma, så det är jag som ska flytta och vill det också 🙂

          Vad härligt att ni ska få vara tillsammans efter så lång tid ? Förstår att det säkert låter helt galet i många svenska öron att ”leva på en man”, men egentligen är det ju att leva som familj på en lön. Jag hade nog föredragit en fast summa varje månad i eget namn och så ett gemensamt konto till gemensamma utgifter. Och att den personliga summan då kan användas som ett sparande, att användas t.ex. vid pension. Sen är det klart att det är en risk om du skulle vilja flytta tillbaka i och med kostnader för flytt, tid innan du får nytt jobb, förlorad SGI etc men har du pengar sparat så kommer det ordna sig. Man måste ju ta chansen ibland! Mvh en som själv flyttat utomlands utan jobb till en man men nu helt rotad med jobb hus och barn

            Tack för pepp!

      Pension är viktigt att tänka på. Sen att ni gör upp nån form av ”lön” som du kan göra vad som med – förslagsvis spara. Jag får ungefär 40k i månaden på det viset. Sen skaffar ni ett gemensamt kort där du kan spendera fast det landar på faktura i hans namn. Det är iallafall så vi har löst det. ?

        Pension i all ära men vad händer om ni går ifrån varandra om 5, 10 år är pengarna låsta till pensionsålder? Om du tänker att du skulle få ett underhåll, hur skulle det fungera, har landet ett fungerande rättssystem så att det är praktiskt genomförbart även om ni skulle bli osams?

      Jag kan inte ens tänka mig detta. Att lämna allt det som är ”mitt”, välbetalt jobb osv för att leva på en man?

        Skapa ett annat typ av liv*. Det är vanligare med hemmafruar utomlands.

          Jättefint att lämna allt för kärleken tycker jag! Heja heja!

        Nehe? Men alla familjer fattar sina egna beslut som tur är! Kör hårt Johanna! Det kommer bli grymt! ?

        Nej det har varit jättetufft att ta det beslutet just för att jag har en bra karriär där jag tjänar mycket pengar, sparar mycket, äger en fin lägenhet. Men samtidigt finns det mer i livet än bara ett jobb i Sverige. Min kärlek finns ju där och vi kan leva ett bra liv tillsammans med många fler möjligheter än vi haft i Sverige. Ibland måste man ge upp något som är tryggt för att få något annat 🙂 jag kan inte jobba på ca 6-12 månader på grund av visum och under tiden ska jag fokusera på att starta eget och om inte det kommit dit jag vill efter 12 år får jag ta en anställning. Nu flyttar jag ju till en storstad med många möjligheter för mig som har en bra utbildning och arbetserfarenhet, så förhoppningsvis är det 12 månader jag ”bara” behöver leva på min pojkvän.

        Man ÄR ju inte ”på-en-man-levare” utan man skapar ju sitt eget liv. Finns ju fantastiska möjligheter när man inte lönejobbar, man behöver liksom inte gå hemma ensam och vänta på att mannen ska komma hem och ge en veckopeng eller nåt. Förstår att en del inte vill lämna sin hemstad och sådär men så konstigt är det väl inte att flytta?

          Absolut inte konstigt att flytta, däremot är det ju inte vanligt och kanske till och med ”konstigt” att ge upp sin egen självständighet och att vara livnär i sig själv. (Nu var det ju bara tills hon själv fått eget jobb som hon specificerat och det är ju inte alls konstigt när man lever ihop, att en stöttar den andre i perioder när man söker ett nytt jobb). Inget illa menat mot den som väljer att göra det, bara som svar på det du skrev 🙂

            I Sverige ja. Men hur ser det ut i andra länder? Tänker till exempel på Maria Montazami.

              Absolut, men i andra länder är inte kvinnor lika självständiga heller och beroende av att stanna i en relation pga. Ingen ekonomisk möjlighet att lämna. Men Maria har ju haft jobb i tv ett bra tag nu så kanske inte ett jättebra exempel.

                Men de var ju gifta och hade barn i tonåren när hon var med i TV första gången så minst 15 år måste de ju fått det att fungera utan att hon jobbade? Personen vi talar om här har ju dessutom en utbildning i ryggen så skulle det inte funka har hon något att falla tillbaka på.

                  Men det handlade väl inte om att det inte skulle fungera? Klart det kan göra det, men man ger ju upp sin – ekonomiska – självständighet. Sen utbildad eller ej ser det aldrig bra ut att ha varit borta från arbetsmarknaden länge, utbildningar är färskvara. Men om man – likt Maria – vill bli försörjd av sin man så är det ju upp till var och en, klart det kan fungera men det finns ju även många skräckexempel där mannen utnyttjat sin maktposition eftersom kvinnan inte har ekonomisk möjlighet att lämna så Johanna gör definitivt rätt att fråga om råd, mycket klokt!

                    Jag håller med om att det är klokt av Johanna att fråga om råd. Jag tog Maria Montazami som exempel för att nästan alla i Sverige vet vem det är och för att visa på att det finns kvinnor som väljer att bli försörjd av sin man. Innan hon gjorde TV så gav hon ju upp sin egen självständighet som du kallar det, för kärleken, hon valde det livet efter sina förutsättningar. Sen är det jättehemskt att det finns kvinnor som inte kan lämna sina relationer pga. ekonomiska skäl, det håller jag med dig om. Men det gäller inte alla. Bra diskussion!

                      Ja, det kan ju bli bra och i värsta fall katastrofalt så det krävs ju att man tänker igenom beslutet precis som Johanna gör, med pengar kommer mycket makt, tyvärr, men jag önskar henne och alla andra som tar beslutet och vill leva det livet all lycka ? you do you liksom! ? detsamma, alltid kul med andra perspektiv även om man inte håller med allt!

                      ❤️

                    I många stater har en kvinna som arbetat hemma under flera år, rätt till en stor del försörjning efter en skilsmässa. Tills och om hon gifter om sig, just för att det inte ska vara en fälla eller bli svårt ekonomiskt för kvinnan senare i livet. Man försöker på detta sätt både uppmuntra kvinnor at vara hemma med små barn och säkerställa deras framtida försörjning.

            Jag tänket att man kan ju alltid, vilken dag som helst, skaffa ett jobb (ok, beroende på arbetsvisum, pm man är anställningsbar etc) om man vill det, det är ju inget kontrakt för alltid. Men självklart ska man inte sätta sig i en situation där man bränt alla broar och inte kan göra förändringar i sitt liv ?

      Jag befinner mig motsatt situation, så det är intressant att höra andras råd. Får jag fråga vilken bransch din pojkvän jobbar inom?

        Han jobbar inom Real Estate

      Tycker det låter som en dröm Haha! Svenska killar är så snåla och tråkiga.
      Härligt för dig att kunna flytta utomlands och vara med din kärlek som dessutom tar hand om dig tills du ”kommit på banan” i nya landet ? Har du sparpengar så du kan lämna ifall något händer så har du ju en säkerhetsplan. Med andra ord, vad är det att gå miste om ?

    Sötsugen. Vad kan jag baka utan kakao i? Har ägg, mjöl, smör, mjölk, havregryn, socker, bakpulver, vaniljsocker, blåbär, äpplen. En form för mjuka kakor och en pajform.

      Paj ju!

      Knäckig äppelpaj.

      Blåbärsmuffins. Men om du har olja så byt ut smöret mot det. Gör en smuldeg (med smör) och ha som topping innan de sätts i ugnen.

        Hur gör man muffins utan muffinsformer?

          Det gör man inte.
          Eller sockerkaka typ?

          Man gör av bakplåtspapper. Hur enkelt som helst.

      Något jag gör just nu är äpple i ugn. Bara äpple med smör och kanel. (man kan ha socker eller sirap på också om man vill)
      Ska äta med vispgrädde och vaniljsocker till…. 🙂 Men det är ju gott med vaniljsås om du vet hur man kokar sådan så har du ju ingredienser till det.

      Mugcake?

      Googla Tuppakaka, superenkel.

      Havreflarn

      Sockerkaka med lite extra vaniljpulver!

      På lindasbakskola instagram så finns det nån kanelbullekladdkaka el liknande som man lagar i mikron på 1-2 minuter, om man är sötsugen och har bråttom ☺️ Släng in lite blåbär o äpplen så blir det nog supergott

    Diana och Emma Hellström från PH! Vad tror ni om deras uppbrott från podden och allt kryptiskt dom postar på insta??

      Jaaa jag vill också spekulera i detta ? För jag gillar dem båda två så blev ledsen när jag hörde de skulle ”gå isär” ?

      Jättetråkigt! Gillade också podden. Antingen har det förmodligen hänt något privat, eller klassikern i podd-break ups där den ena lägger ner mer tid än den andra och blir frustrerat och går ut över vänskapen. ?

      Jag tänker på Diana, hon verkar ha svårt att binda vänskaprelationer. Minns hur det var i PH, hon var alltid lite utanför det var bara Tanja hon klickade med som hon sedan sade upp kontakten med efteråt. Menar att hon kanske är lite svår att jobba med även om hon är en människa

      Tror att Diana är asjobbig att ha göra med, självupptagen och gnällig. I de få avsnitt jag hört pratade hon hela tiden om sig och sitt, Emma fick knappt en syl i vädret. Enligt spoilertjejen på insta var det Emma som ville sluta och de är inte vänner längre. Emma ska istället börja podda med Hanna Klosterman och Diana med Anty, tror att D och A håller max ett halvår innan de också är i luven på varandra.

      Jag tror att de ville olika saker. Jobbigt för Emma att pendla till Stockholm varje vecka och ”bo i en resväska” som de alltid skämtar om.

    Jag har en fråga om älgar. Jag läste att de tappar sina horn på vintern och blev alldeles chockad, kan det verkligen stämma?

    Frågor:

    – Borde man inte se horn liggandes överallt i skogen då?

    – när de väl växer ut måste de ju växa i raketfart?

    Jag hörde att Den stora älgvandringen snart startar på SVT och kom då att tänka på det här.

      Känns inte som att det kan stämma men nu säger maken att de gör det! När hornen växer ut får älgarna så kallad basthud, som tydligen beror på den snabba tillväxten(?). Om älgarna skadar basthuden kan de förblöda! Källa – min man ?

      Ja de tappar dem varje vinter. Hornen växer sen ca 2cm per dag. Beror väl på vart du bor, pappa bor mitt i skogen och vi hittar hor än ibland. Vi matar iofs älgar och svin så de rör sig mycket däromkring.

        Men varför är det då prestige att fälla en typ tolvtaggare? Jag trodde att det var för att det var en gammal goding liksom. Renar tappar väl hornen (också?).

          För att hornen är större = äldre älg. Älgen blir ju inte yngre när den tappar hornen…….? Hornen växer ut snabbt på våren.

            Jag fattar inte ändå. Om alla tappar hornen på vintern borde ju alla ha ungefär lika stora?

              Nej för att det växer ut större och större horn ju äldre älgen blir.

                Aha, så en tvåårig älgs horn växer ut upphöjt i två i snabbhet och en treårig upphöjt i tre, typ? Per säsong? ?

                  Nej. Men ju äldre en älg är desto fler taggar. En yngre älgs horn slutar växa medans den äldre älgens horn fortsätter växa. Det är ju inte så att de växer konstant fram tills de tappar dem.

                    Men om de tappar hornen varje år?

                    Om vissa älgar har jättestora horn så måste deras växa snabbare? Eller? Eftersom de tappat samtidigt som alla andra.
                    Vet att detta är en googling bort men vill se vad som sägs här..

                      När yngre älgars skelett växer blir hornen mindre och mjukare än på vuxna färdigvuxna älgar om jag inte minns fel.

          Renarna är bäst:

          – de enda hjortdjur där båda kön har horn (finns fö också transrenar).

          – vajorna som väntar kalv behåller sina horn när de andra tappar sina = de kan stånga sig till bästa maten och platserna.

          – vajorna återvänder till samma plats för att föda och när de hittar horn de tappat tidigare år (som luckrats upp) äter de dessa och tillför kroppen viktiga mineraler.

          – renarna formar själva sina horn när de växer ut genom att gnida med bakbenen och mot träd – vissa skaffar värsta punkhornen.

            Älskar renar!

      Älgar tappar även svansen på vintern. Därför dom blir så vingliga.

        Är det ett skämt?

          Ja

      Kanske den absolut bästa fråga jag sett i ÖS någonsin ?

        Eller hur! Äntligen värdefullt vetande ?

        Känner spontant, mera såna här frågor?

        Jaaaa! Äntligen var ÖS BRA för en gångs skull!! Njuter av detta! ????

      Jag har känt en älg på bulan när ett nytt horn håller på att växa ut. Sjuk känsla, sammetsmjukt och febervarmt – man känner att det är massa blodgenomströmning och aktivitet. Som en fontanell upphöjt i tusen.

      Var var du på lektionerna raring? ??‍♀️?

        Jag sov uppenbarligen ? är dessutom glesbygdsbo! Hälsningar andra inlägget i tråden ?

    Det här i filmer att det alltid är tjejen som är mest på. Tankar kring det?

      Vad ser du för filmer? Brukar ju vara männen som beter sig som stalkers i princip i alla romantiska filmer.

        Nej. Tänk efter. Varenda jäkla film.

          Nej. Sett massor av film men känner inte igen det du beskriver. Svara på vilka filmer du tänker på istället för att vara tyken.

          Jag kan faktiskt inte heller komma på nån film.

    Kan vi prata om serien Snabba Cash? Jag blir så himla provocerad när jag ser den.. Den är jättebra och tar upp vikiga samhällsfrågor men jag blir så jävla provocerad av det otroligt löjliga och testo gangster-snacket och hur gängkriminiallitet rent allmänt fungerar. Många grupper inom gängkriminiallitet består av vita men segregation av invandrare och av människor som kommer från andra kulturer där man växt upp med att man måste skydda sig med våld, leder till mer gängkriminiallitet. Det är även så mycket droger inblandat… Jag blir så ledsen av serien och av samhällsproblemet som funnits så jävla länge. Jag är besviken på att vi människor ens fungerar såhär. Har ni sett serien ”Why we hate”? Så intressant dokumentär om varför människor drivs av hat.

    Men hur kan vi motverka gängkriminalitet? Vita som icke-vita. Att rösta på SD är som att normalisera rasism och ett ”vi och dom-tänk” vilket förvärrar segregationen och hela situationen. SD-politiker uttalar sig så sjukt problematiskt om invandrare och det hade normaliseras precis som det gjorde under Trump-tiden. Nej, vad kan vi som medmänniskor göra? Hur ska vi pressa politiker? Vilka organisationer är bäst att stötta? Hur ska vi ändra vårt sätt att prata och tänka? Hur ska vi engagera oss i detta komplexa samhällsproblem?

      Jag blev inte provocerad men tyckte de överdrev getto snacket. Var som att de försökte för mycket. Bott många år både i akalla och kista under tiden jag tog droger och inte mött en enda person som drog till med slang som vartannat ord.

        Tycker många av mina elever pratar så pass mycket slang ?. Har absolut inga problem med det, enda gången jag tillrättavisar dem är när de kallar mig bror/mannen. Sen såklart när de skriver/presenterar skoluppgifter?.

          Seriöst? Jobbar ni inte med svenskan?

          VA? Hur kan de ens tänka att det är okej i skoluppgifter? Vart är världen påväg?

          Som sagt tillrättavisar jag dem när det gäller skoluppgifter. När de pratar med varandra och om annat får de prata precis hur de vill. Varför skulle jag som lärare lägga mig i det? Vi undervisar till och med om språklig variation i svenskan, konstigt att säga att man inte får använda sig av sin idiolekt i något sammanhang alls.

            Och så undrar folk varför folk från orten har svårare att få jobb ?

              De har ju förmågan att ”koppla på och av” deras idiolekt som de flesta ungdomar? De flesta ungdomar från andra områden har också någon slags idiolekt som innehåller ord som inte skulle gå hem på en arbetsintervju.

              Det vi lär dem är hur man använder sig av det svenska språket. Vi diskuterar också t.ex när det är passande att använda olika språkliga variationer. På en arbetsintervju pratar man på ett vis, med sina kompisar på ett annat vis.

                Låter helt rimligt och genomtänkt ? spontant känns du som en person som är på rätt plats

                Du verkar vara en genuint bra lärare!

                  Men åh vad glad jag blir, tack! Jag hoppas verkligen att jag är det. Jag för mitt bästa och vill det bästa för mina elever. Ha en fin kväll ni två <3

                Skulle inte rättat dig om du inte varit lärare men det ska vara ”koppla på och av” SIN idiolekt.

                  Såklart, tack. Jag checkade ut från jobbet vid 17.00 idag och är väldigt trött efter en hel dag med NP-förberedelser. Jag anstränger mig till fullo när jag använder mitt språk i mitt jobb, det lovar jag dig 🙂

              Så lustigt hur folk som dig inte alls har förmågan att tänka

                Vad menar du? Det var väl väldigt rimliga svar?

              Haha alltså va? Precis som Li skriver så kan man såklart ”slå på och av” olika sätt att prata. Jag kommer inte från någon förort och har inte något utländskt ursprung men det är en enorm skillnad i hur jag pratar och skriver privat och när jag är på mitt jobb.

              Jag svär mycket, använder mycket dialektala ord, skriver slarvigt osv. När jag är på jobbet kan jag dock såklart slå om och både skriva och prata 100% korrekt. Detsamma gäller såklart för många av de ungdomar som använder sån slang som i snabba cash

      Tycker du att dagens politiker gör rätt saker för att lösa problemen?

        Det finns idag inga politiker som gör rätt saker för att lösa problemet för gängkriminalitet och segregation har funnits hur många år som helst. Vilket parti, förutom SD, har bra strategi för att motverka gängkriminalitet?

          Repatriering tycker jag låter som en bra lösning.

          Det lustiga är ju att man beviljar vissa asylanter put därför man påstår att de lever ett liv i samhällets skuggsida i hemlandet, men sätter dem sedan i Sveriges skuggsida utan minsta betänkligheter.

            Jag tror generellt politiker överskattar hur det är att leva i Sverige idag för vanliga människor. De utgår typ från att alla har deras levnadsstandard på hundratusentals kronor i lön i månaden, kom ner på jorden och från er hybris. Tack.

      Allt börjar med föräldraansvaret och föräldrarna som sätter gränser, har koll på vad deras ungar gör och med vem etc.

        Tror det kommit fram i en studie att många av kriminella invandrade saknar fadersfigur i deras liv. Deras mammor jobbar inte eftersom att man inte gör så i deras kultur. Ligger en dokumentär på P1 om vägen in i kriminaliteten där det oftas är pengar som styr till en början och därefter är det svårt att dra sig ur

          Ja, så är det säkert… Vi behöver fånga upp kvinnorna och motivera dom att arbeta? Även satsa på polisresurser så att droghandeln minskar.

            Hur hjälper det fädrena att bli bättre? I USA jobbar ensamstående mammor men deras söner blir oftare kriminella iaf.

          Föräldrar till många kriminella invandrare kan heller inte svenska på det sättet att de skulle klara sig på svenska i de enklaste situationerna, hänga med i samhället, vara ett stöd för barnets skolgång och kunna uppmuntra pluggandet. Det är barnet som blir föräldern i den meningen att hen får ta ansvar för föräldern också som inte kan språket, agera som tolk och så. Helt fel.

        Är bekant med en vars mycket unga barn varit inne i den svängen (och du själv försöker lämna med hjälp av någon organisation) och jag vetetusan om det verkar vara riktigt så enkelt. Om alla föräldrar samtidigt tog sitt ansvar kanske. Men jag vet att de kämpar som tusan. Om du har några enkla tips kring hur man bara fixar problemet som förälder så kan du ju dela dem, för jag tror de skulle bli väldigt glada för en lösning och vara beredda att göra de mesta. Och ja, de har prövat med all sin makt att helt enkelt försöka hålla honom inlåst men det är ju inte så enkelt att faktiskt fysiskt hindra någon från att rymma från en lägenhet. Dra in mat eller husrum eller.förmåmer är lönlöst till någon som har kontakt med såna här nätverk, då försvinner han bara till någon av alla han känner. Polisen säger att de aldrig sett någon ta sig ur utna att själva vilka det, och samtidigt också flytta.

        Tror kanske man ibland underskattat hur raffinerat och välorganiserat sånt här fungerar när man avfärdrar det med att det bara är för föräldrar att ta ansvar.

        Sen ska jag erkänna att jag tänker likadant. Jag tänker att det aldrig skulle hända mitt barn för att jag är en bra förälder….

      Satsa på skolan. Det är där utanförskap och utslagning börjar.

        Ja, men verkligen. Skolan är sån himla tuff miljö och där fångas många barn upp i gängkriminalitet.. Små barn langar droger i skolan, hur skev är inte världen?

        Det satsas redan mycket pengar och har gjorts länge. Man verkligen öser ner pengar i utanförskapsområden på många olika sätt. Hjälper det?

          Tror det behövs andra förändringar än bara mer pengar. När skolan blir en plats där barn rekryteras in i kriminell verksamhet handlar det inte bara om pengar för att få det att sluta.

            Tror barn behöver bli sedda och uppmuntrade. Få självförtroende och känna att de kan. Förstå ämnen som matte och känna sig duktiga, att de klarar det. Klart som fan skolan inte är rolig annars.

        Tror också på det. Mer resurser och närvarande personal med mindre klasser. Tror att barn ”uppfostrar” sig själva för mycket.

      Att likt Danmark riva miljonprogrammen känns som en rimlig början tycker jag.

      Hm, jag blev också illa berörd när jag såg första avsnittet i serien nyss. Efter att ha läst här på BB och efter att flera av mina elever pratat om och rekommenderat serien var jag nyfiken. Avsnittet fick mig att tänka på massa utsvävande situationer från tonåren (är medelålders idag) där jag aldrig varit rädd men där jag med fantasi kan tänka mig alla möjliga hemska saker som skulle kunnat hänt om t ex pengar/droger/vapen varit inblandade. Så hemskt att så många, och många unga, lever med detta som ständiga inslag. Vad det gäller språket i SC så har jag flera elever som pratar precis som i serien, men inte lika aggressivt förstås eftersom de för det mesta trivs och har det bra i skolan, så jag tyckte språket var trovärdigt. Som lärare och vuxen i skolmiljö markerar jag alltid om eleverna t ex i konflikt kallar varandra horunge för att ta ett exempel från serien, det får de aldrig komma undan med/normalisera. Det är sorgligt, jag har många elever som bor i förorter till Stockholm där de aldrig skulle gå ut på kvällarna. De håller sig inne från 18 och när jag pratar om att ta en promenad är de helt oförstående. Ok ok att inte 16-åringar älskar att gå, det gjorde inte jag heller som tonåring, men flera har berättat att det är så mycket tjafs ute så de vill hellre sitta inne framför datorn än att hamna i konflikter själva. Tänk vad mycket ”vi” (om ni som jag är 80-talist) var ute på gymnasiet??!! Otänkbart att tänka att man skulle varit inne från 18 nästan varje kväll… Vet inte vad jag vill med min kommentar mer än bara, ja jag blev illa berörd precis som du.

      Jag tror mycket på KASAM och där är skolan en jätteviktig del, också sådant som sport, fritidsgårdar, musik, kollo med mera. Som vuxna bör vi vara förebilder och visa unga hur livet kan levas på alla möjliga sätt, så att de inte bara kopierar livsstilen runt omkring dem. Att få ut ungdomar i skog och mark t ex tänk vad idrott och hälsa i skolan är viktig där. Ibland klagar somliga när man är ute på utflykt men sen vid studenten är det alltid de där tillfällena som skapat mest minnen. (Jag är inte just idrottslärare men kanske in spe.) God kväll.

        Att ungdomar inte vågar ta en promenad på kvällen i Sverige 2021. Det är så hemskt.

    Migrän! Jag har den senaste månaden haft ett brutalt anfall en gång i veckan och jag börjar få panik att det kommer vara så här nu? ? Haft migrän med aura i 15 år men det brukar komma några gånger per år! Inte varje vecka! Någon annan som lider av migrän? Hur fixar ni jobb? Barn? Ett liv?

      Har du nån förebyggande medicin för anfallen?

        Aa har zomig nasal, Alvedon, koffein och naproxen.. Men anfallen blir svåra och tar 6-7 timmar att få ordning på ändå ? Sen oroar jag mig för hur bra det är för kroppen med så mycket som det ser ut nu varje vecka?

          Nej det där är medicin som du tar när anfallen har startat. Jag menar förebyggande som du tar dagligen. Ett första steg brukar vara betablockerare i lite lägre dos. Får man remiss till neurolog så kan man t.ex. få epilepsimedicin. Så börja med att kontakta VC.

            Insåg det när jag hade svarat ?? Läste faktiskt en del om det du pratar om idag, att det kanske hade varit ett alternativ. Tack! Ska kontakta min vårdcentral och höra ❤️

              Lycka till! Hoppas det blir bättre, migrän är vidrigt.
              (Kan förresten berätta att jag själv hade flera anfall i veckan för några år sedan. Kom från en dag till en annan nästan, sen glesades det ut och nu har jag kanske varannan månad. Vet faktiskt inte vad som gjorde att det blev bättre. Men migrän kan ändras genom livet, så du behöver absolut inte ha det såhär för alltid!)

                Tack! ❤️ Ja jag tänker efter varje gång att nu dröjer det månader till nästa och så går det bara några dagar emellan och jag bryter verkligen ihop för att det är så tufft ? Men tack för din pepp! Snart kanske det vänder! ??

          Du kanske behöver betablockerare som tas varje dag i förebyggande syfte. Och kontakt med neurolog. Migrän är en neurologisk sjukdom som i många fall kräver specialistvård.

            Tack! Då ska jag kontakta min vårdcentral och be dem skicka remiss till en neurolog kanske? ? Känner bara att det här går inte längre.. Förstör flera dagar i månaden.

              Jag har inderal. Det kan vårdcentralen skriva ut. Tar inderal och sumatriptan och ipren för migränen.

                Jag har väldigt lågt blodtryck. ? Ser då att betablockerare då inte går? Alltså min kropp är aldrig samarbetsvillig ?

                  Det kan gå med en liten dos som man eventuellt höjer. Man måste prova för att veta.

              Tacka vet jag sumatriptan! Om du inte provat, gör det!

      Jag är diagnostiserad med kronisk migrän (mer än 15 migrändagar per månad). Det är hemskt! Men jag mår bättre nu än jag gjorde för några år sen. Något som hjälper mig oerhört mycket är medicinsk botox. Jag går på Sophiahemmets neurologklinik och får 33 injektioner var 12e vecka. Kostar bara som ett vanligt läkarbesök per gång 🙂 Det gav mig mitt liv tillbaka!

        Vart sätter man de infektionerna?

          Också nyfiken, blir du febrig av infektionerna?

          På mig sätts de över ögonen, i tinningarna, käkarna, bakhuvudet och ner i skuldrorna, men jag tror att det är lite individuellt (jag tycker att det är jobbigt med sprutorna så jag försöker bara att slappna av varje gång och inte känna efter så mycket).

            Hade så gärna velat testa botox för det skulle hjälpa mig massor känner jag.. Så får nog kanske kolla det med min vårdcentral, känns dock som om det är svårt att få som behandling?

      Det som funkar för mig är diclofenac när synrubbningar kommer. måste stoppa innan huvudvärken bryter ut annars är det svårt. Så går alltid runt med medicin. Nu har jag även fått oxynorm utskrivet för migränen eftersom jag ej ska ta diclofenac men inte provat än.
      Får ibland 2-3 anfall i veckan och ibland kan det gå 1 månad mellan. Det går ok att ha småbarn/jobb när mediciner funkar annars är det svårt. Tex när jag var gravid funkade inte mediciner, så jag hade en lista med personer jag ringde om det krisade. För jag kan inte göra något när jag har ett anfall.

        Ja jag kröp till skolan förra veckan för att kunna hämta mitt barn ? Får sån panik nu när det börjar med synrubbningarna. Vet vad jag har framför mig ?

      Har du ändrat kosten eller så? ? Får själv migrän när jag äter fel saker.

        Enda jag ändrat är att jag börjat träna ? Och äter bättre. Vad triggas din migrän av för kost?

          Jag fick faktiskt jättemycket migrän när jag gick från omni till 99% vegansk kost, det lugnade sig efter några månader och sen dess får jag väldigt sällan migrän. Så tror det var omställningen som triggade migränen för mig där, kanske är något liknande för dig?
          Jag får migrän om jag äter mycket choklad, kaffe, alkohol, produkter med malt, mycket mejeriprodukter osv. Brukar få vanlig huvudvärk ganska omgående när jag äter sånt så intaget är som tur var ganska självreglerande.

            Tycker inte jag ändrat något direkt ? Mer än träning men tänker det borde vara bra? Tänker ju inte sluta träna för att det triggar min migrän? Kan det vara så? ?

              Fast jo, prova att sluta träna under en liten period och se om det blir bättre. Då har du ju fått ett svar på om det triggar eller inte.

              Jag tänker högt nu men med tanke på att du börjat träna hårt så kanske du blivit stel i nacke och axlar? Det triggar min migrän. Jag tränar hårt och måste vara noga med rörlighetsövningar osv för att inte stelna till mellan passen. Då börjar det direkt kännas av. Vet inte vad du tränar men är det styrka och du är ganska färsk så kan det vara något att testa? Tänker högt som sagt och killgissar för fullt här men när jag är sådär oviss så vill jag testa allt ☺️

                Jag har alltid haft mycket problem med nacke, käke och axlar tidigare. Haft den typen av migrän ofta! Men nu är det liksom noll värk där och ändå slår det så hårt :/ Kan ju vara att man spänner sig och är ovan med just den här typen av träning? ? Men jag älskar verkligen träningen och vill inte sluta ?

          Tyvärr kan träning trigga migrän. 🙁 Jag har inte själv men två nära vänner har fått ge upp allt som är mer än raska promenader och ganska lugn styrketräning för det kör igång migränen varje gång.

            Samma här. Får alltid när jag löptränar, vilket är jättetråkigt?

            Men åh! ? Borde man då inte kunna få något mer förebyggande istället för att behöva lägga ner träningen? ?

              Prova lymfmassage några gånger

          Jag fick tillbaka min migrän (som varit lugn i flera år där jag varit gravid och fött barn) i samband med att jag började träna hårt. Har insett att migränanfallen nu oftast kommer i när jag har mens / ägglossning och dessutom genomfört ett hårt träningspass.

            Tränar hårt 4 dagar i veckan nu, älskar det verkligen och vill INTE sluta ? Kom även på att jag varit EXTREMT allergisk mot pollen i år. Tänker om det kan trigga? Tar hög dos och mycket mediciner mot det ?

              Dra ner på träningen i ett par veckor och se vad som händer.

      Försöka kartlägga vad som triggar det så mycket nu: stress, sömnbrist, mediciner, förändrad kost, spänd nack/skuldermuskulatur, dålig ergonomi, ansträngda ögon..? Kanske kombination av flera saker. Nu vet jag inte om du är kille eller tjej men preventivmedel kan ge migrän, både hormonella men också kopparspiral som även den rubbar hormonerna.

        Är tjej och har slutat med p-piller sen 3 månader tillbaka.. ? Vet inte vad det kan triggas av mer än att jag är en otroligt stressad person ? Men det har jag alltid varit ? Man måste ju klara av ett vanligt liv?

          Då skulle jag kolla upp back/skuldermuskulaturen och om du kanske biter ihop käkarna när du sover! Typiskt vid stress/lättstressad person och en av de vanligaste orsakerna till migrän!
          Gå till en sjukgymnast och tandläkare! Jag har haft jättebra hjälp av det!

            Tack! Ja min naprapat säger jag har stora problem i käkarna så det ska kollas upp ❤️ Men det triggar en annan typ av migrän på mig, inte den här typen som kommit nu den senaste månaden :/

          Min migrän blir väldigt mycket bättre MED p-piller eftersom hormonnivåerna stabiliseras då (jag hoppade över sockerpillren efter råd av neurolog). Så om du slutat med p-piller kan det bero på det.

          Har du vaccinerat dig? Läst att huvudvärk kan vara en vanlig biverkning ett tag efteråt. Kanske om man har migrän från början så triggas de också under en period?

            Nä ingen vaccin :/

      Min migrän blir jättemycket värre när jag stressar. Har livet varit stressigt den sista tiden?
      Ta hand om dig och försök ge dig själv lite extra tid för nedvarvning och avslappning.
      Hoppas du mår bättre snart ?

        Tack! ❤️

      Det här är kanske inte mycket till hjälp, men Rizatriptan (smälter på tungan) gör att jag kan fungera (om än lite segare) istället för att ligga däckad i ett mörkt rum.

        Snabbverkande också!

      Jag har också migrän med aura, fåtal anfall per år. För ca 3 år sen ökade anfallen och blev värre och värre för varje gång.. innan jag fått kontakt med min vc så insåg jag att p-pillren jag åt var problemet, tydligen big Nono att är just dom med min diagnos. Slutade pronto och anfallen återgick till milda varianter nån enstaka gång om året..
      har du nån medicin eller nåt annat som påverkar kanske?

        Nä slutade med p-piller för 3 månader sen och lever mer hälsosamt och bra än någonsin :/ Något stressad över små saker (är så som person) men inget specifikt som ändrats. Mer än träning ?

        Pollen! Är även extremt allergisk mot pollen det här året. Något någon vet kan trigga?

          Sök till en smärtläkare som får skriva ut Ajovy. Jag har fått tillbaka mitt liv!!!
          Får också Botoxinjektioner. Hjälper en del. Plus triptaner som någon redan har nämnt. Imigraninjektioner funkar bättre i anfallen, svårt med tabletter då matsmältningen är kaos just då.
          Har du migrän ned aura så ökar risken för blodproppar med p-piller. Jag går på minipiller som skall vara ett bättre val.

            Tack! Ska kontakta vårdcentralen och se. Tror botox skulle hjälpa mig massor då jag är expert på att spänna käke och nacke konstant ? Ska kolla upp ajovy! ❤️

          Absolut! För fruktansvärd migrän och sjukdomskänsla i kroppen pga pollen

            Ja det var en vän som är sjuksköterska som nämnde att min migrän nu kan triggas av pollen :/ Har varit som sjuk sen februari av pollen så kroppen är rätt slut. Hoppas mer på pollen än träningen??

          Jag fastande tydligen i modd.
          Kolla upp Ajovy!!!

      Säger bara SUMATRIPTAN ?? 14kr på Apotea, har räddat min hormon-migrän ?

      Måste fråga, har du noggrant undersökt/kartlagt om du har någon trigger?
      Jag upptäckte efter många år att jag får huvudvärk när jag äter något livsmedel som innehåller E202 kaliumsorbat. Vanligt ämne i sylt juice etc.
      Tydligen efter lite googling visade det sig vara en vanlig trigger för migrän hos många. Så tänker det är värt att kartlägga allt man gjort och ätit de dagar man fått ont i huvudet.

        Tillägg: triggers kan vara allt ifrån tillsatser i livsmedel till olika mediciner. T ex paracetamol kan orsaka rebound huvudvärk ca 1 dygn efter man tog sist tabletten etc etc. men har man extremt ihållande huvudvärk som inte går att kartlägga själv så håller jag med de ovan, söka hjälp hos en neurolog.

          https://kurera.se/tillsatserna-i-maten-som-gor-dig-sjuk/

          Här kan man läsa mer om olika E ämnen

        Tack! Nä har börjat skriva upp nu den här månaden vad som är återkommande men än inte sett något samband :/ Äter i princip samma sak varje dag (är extremt tråkig i kosten) ? Så har än inte kopplat ihop något.. Men det som skiljer sig är extrem pollen allergi och träning. Ska kontakta en neurolog och se :/

      Jag har migrän med aura men sen jag började äta dubbel dos p-piller (Slinda, bara gestagen) så är min migrän borta!? Inte haft på två år??? Helt sjukt skönt. Måste varit kopplat till hormoner för min del (även om jag hade hormonspiral i 3 år innan och ingen mens då heller).

        Vad skönt! ? Jag tål inget preventivmedel alls så jag kör utan och ser inget samband med min cykel ?

    Dejtade en person i ca 2 månader. Vi bröt pga att vi aldrig kunde ses. För ett par veckor sen efter ca 2 månader så skrev han och frågade hur det var och han kom och tänka på mig häromdagen. Frågade även om mitt dejtingliv och jag sa att jag inte träffar någon. Då sa han att han dejyar någon och träffades strax efter vi bröt och fe får se vart det leder.. teorier? Varför skrev han öht?

      För att fråga hur det var.

      Han vill prova igen 🙂

      För att han vill ha dig som reserv om det skulle skita sig med den andra.

        This.
        Samt lite ”kolla hur bra det gått för mig”. I alla fall enligt min erfarenhet?

      För att han är en man och dum i skallen ?

      För att han kom att tänka på dig och ville fråga hur det är.

        Nä men så funkar inte killar ?

          Jo.

          Tvärt om, de är faktiskt inte mer komplicerade än så. Det är kvinnor som ska analysera och vända ut och in på simpla frågor. Män är enkla.

            Men verkligen, så är det?

              Men varför undrar han hur det är och varför just nu? Och varför fråga om dejtinglivet? Vad ska han göra med informationen liksom. Klart att alla har någon tanke med det de gör oavsett kön. För ärligt talat, varför skulle man plötsligt efter två månader bli så intresserad av en ex-dejts mående?

            Ja alla säger ”kvinnor är så komplicerade”. Men i mitt liv har jag tusan träffat på mer komplicerade män än kvinnor ?

              Är tjej men förstår mig ändå inte på tjejer. Förstår mer hur killar funkar?

              Håller med ? eller så är de bara ointresserade innerst inne. Men de ska iaf komplicera det så mycket. Jag vill bara hänga o ha det mysigt och ta saker som de kommer ?

      Han ville kolla av läget, om du är tillgänglig. Därför skrev han att han datar någon och vill se var det leder. Han vill ha flera tjejer på G, eller åtminstone känna som att han har det.
      Eller då ville han bara kolla läget utan baktankar ?

      Är han knäpp? Hade helt ärligt tänkt att han är en idiot ?

        Ja den tanken är tänkt. Dels höra av sig om man dejtar någon och sen strax efter vi bröt. Hur uppskattad var man då

    God kväll alla kloka!
    Min dotter blev förkyld i helgen och i tisdags eftermiddag blev jag förkyld. Sjukanmälde mig såklart och beställde ett test som kom igår (inte fått svar på det än) I tisdags morse gick även en kollega hem med symptom och det visade sig att han hade covid. Vi två jobbade nära varandra i måndags alltså dagen innan han blev sjuk så borde finnas en stor risk att jag blivit smittad av honom. Jag tänker att om mitt provsvar är negativt så borde jag vänta några dagar och sen beställa ett nytt test för att kolla om jag blivit smittad av honom. Är ju svårt att veta om jag får symptom iom att jag redan är förkyld. Känns som att min arbetsgivare är ganska nonchalant i frågan och helst bara vill att jag kommer tillbaka så snart som möjligt. I min värld borde jag stanna hemma isolerad tills jag fått svar på test nummer två. Tänker jag rätt?

      Jag tycker du tänker rätt. Bättre att du är borta några extra dagar än att alla medarbetare är borta pga. corona.

        Håller med!

      Om du blir smittspårad och ombedd att ta ett till test så ska du det.

      Ja men du ska ju ändå inte jobba med symptom även om testet är negativt. Sen i tex Stockholm får man bara beställa ett hemtest var 14 dag. Så vänta ut tills du mår bra + symptomfria dagar. Och då ta ett nytt test om du vill.

        Fast man får väl jobba med milda symptom om man har ett negativt test? ? Jag tror att man kan beställa ett nytt test iom att det står på 1177 att man ska testa sig när man varit nära kontakt med någon konstaterad smittad och om det är negativt ska man beställa ett nytt test efter fem dagar. Verkar ju konstigt om det rekommenderas och man sen inte får göra så. Såå avundsjuk på alla som kan jobba hemma..

          Man ”får” jobba med milda symtom om det gått ett visst antal dagar (runt 7?) sen du insjuknade. Med tanke på att alla som får symptom ska vara hemma och testa sig är det ju väldigt olämpligt att gå till jobbet med förskylning och neg test och sen gå runt och smitta ner andra med förskylning så de i sin tur måste vara hemma osv.

          Nej man får inte jobba med milda symptom. Alla symptom räknas som misstänkt Corona och man sak få ”sätta sig själv” i självisolering så att säga.
          Tar man test för tidigt kan man lätt få ett falskt negativt provsvar och behöva ta om provet igen

            Jo om man har negativt test.

      Ja, du tänker rätt. Stå på dig och låt inte din arbetsgivare rubba dig i det här. Det är inget du ska behöva försvara, utan ha bara inställningen att det är självklart 🙂

      Och kniper det får man ljuga lite och tex överdriva symptom för att kunna stanna hemma. Faktiskt, så som det är nu.

        Precis, stå på dig. Man får vara sjuk i två veckor. Behöver inte ens säga vad du är för sjuk egentligen. Så ta din tid och gå inte tillbaka med symptom

      JA! ??

      Du ska självklart stanna hemma tills du tagit 2 tester då det kan ta upp till 8 dagar innan testet blir positivt men du smittar under hela inkubationstiden. Viruset är luftburet så satt ni i samma rum och personen visade sig ha covid, då är du 100% smittad av covid. Hänvisa till smittskyddslagen till din oförstående chef, dvs att det är brottsligt att lämna hemma karantänen om man har misstänkt Corona.
      du har dessutom rätt vara hemma utan intyg ändå nu!

        Nej så klart är det inte 100% klart att vem smittats bara för att hen utsatts för smitta! Alla blir inte smittade.

        Viruset är ej luftburet. Det är en droppsmitta. Sluta sprid felaktig information.

    Fick ett lyxigt silkestäcke i present och vill nu köpa sköna lakan och påslakan
    Vad är era bäst tips?

      Fråga Anna Took

      Jag har fått rekommendation om från flera stycken. Så jag tänkte faktiskt ta och beställa därifrån nu i helgen. Bra att de har fri frakt och fri retur samt att man kan prova på i 60 dagar ?? Verkar även ha en kampanj nu så tänkte passa på. Ska bara bestämma mig för om jag ska ha modellen som heter nejd eller vidd… ?

        Av någon anledning så försvann namnet ? Alvalinen heter hemsidan

        Prova på lakan? ?

          Ja? Om du inte är nöjd med lakanen så kan du skicka tillbaka dem. Vad är det som är så konstigt med det? Gör ett besök till deras hemsida och läs på lite om dem vetja!

            #Ad

              Haha nej faktiskt inte! Jag menade bara att om personen var skeptisk till det att hen kunde få in och läsa på. Som jag skrev i mitt första inlägg så har jag blivit tipsad om deras sängkläder och att jag funderade på att beställa. Jag har alltså inte testat dem ännu men tycker det var en bra idé med prova på. Det ger mig känslan av att man tror på sin produkt så pass mycket att man räknar med att de flesta faktiskt behåller lakanen.

            Så om jag köper lakan där, så kan det vara lakan som legat i någon annans säng i 60 dagar???

              Det tvivlar jag starkt på ?

      Navystories? Såna supermjuka ”t-shirt-lakan”. Stickas i Ulricehamn typ(?), så känns ju miljövänligt också.

    Ge mig era bästa tips på städredskap/maskiner! Jag och sambon har nyligen flyttat till ett hus på +200kvm och väntar bebis. Katt finns och hund kommer förhoppningsvis snart också. Jag som hatar att städa men avskyr smuts förstår ju att det här kommer bli jobbigt för mig 🙂 och städhjälp är inget alternativt under föräldraledigheten. Funderar på att införskaffa:

    1. Xiamo roborock s6 – till vardags då katten hårar och drar in mycket smuts utifrån. Men jag orkar inte hålla på och ställa upp stolar, flytta kablar etc för att den ska komma åt överallt? Värt ändå?
    2. KÄRCHER Ångtvätt SC3 EasyFix – men hur funkar den på finare trägolv?
    3. Dammsugare från Dyson (någon av dom billigare modellerna) – är dom värda hypen?

      Hemfrid.

        Städhjälp är såklart drömmen men som jag skrev inget alternativt under f-ledigheten. Bor på liten ort där städhjälp är dyrt, skulle kosta oss minst 3000kr/månad (efter avdrag) med en första städning på 4-5000kr.

      Vi har en xiamo och jag är nöjd! I dag åkte vi till Ikea och kom hem till moppat och dammsuget golv ? men ja man måste ju rengöra maskin då och då och ställa upp alla möbler osv, men jag tycker det är värt.

        Men ”måste” man alltid ställa upp och flytta möbler? Går den runt stolarna annars eller flippar den ur om den inte kan gå där den vill?

          Xamoi ritar upp en karta och går runt alla möbler. Men vill man typ få bort hår som fastnar på möbeltassar och sånt får man hjälpa till lite såklart 🙂 skaffade en s5 (tror jag) för snart två år sen. Bästa pengarna vi spenderat!

          Nej det måste man inte. Jag ställer bara undan småmöbler typ pallar och sånt där krafs. Inget annat. Sånt som blir under soffan och andra möbler tar jag med vanliga dammsugaren en snabbis någon gång ibland.

      Vi har en robotdammsugare men det har inte varit värt det. Att plocka undan o hålla på tar lika länge eller mer än att dammsuga vanligt. Dammsuga vanligt så lyfter man o flyttar på grejer medan man håller på. Med robot så måste man lyfta ner allt igen sen. Tror att det är mer värt när man är bara vuxna i huset faktiskt. Nu ska ni ha en bebis med babygym o babysitter osv på golvet… Bra vanlig dammsugare. O någonslags mopp ifall man vill våttorka ibland.

      DYSON!
      Har två hundar + en katt, den tar allt!
      Om jag inte missminner mig har vi en v8 (?) + Animal och skulle inte byta ut den för något!
      Den har två olika lägen varpå ”superläget” enbart används för soffa/bil där håret verkligen sätter sig, nackdel att den bara varar ca 8 min på det läget
      Dock vanligt vardgsstäd klarar den sig gott och väl och den suger minsann upp varenda hårstrå!

        Tillägga att jag hade en robotdammsugare tidigare, cleanmate, vi tänkte köpa en ny men väl i affären blev det en DYSON och skulle kanske kunna tänka mig en robot som komplement till DYSON då man såklart är väldigt bekväm….
        Ett minus till gällande DYSON, den är tyngre än man tror men funkar ändå fint

      Den robotdammsugaren är det bästa köp vi gjort! Visst, om man vill att den ska komma åt behöver man plocka bort lite krafs men man lär sig efter ett tag vilka saker den kommer köra fast vid. Sedan behöver man göra rent dammsugaren (avlägsna hår som fastnat osv) MEN herregud vad den hittar damm! Hos oss med två katter kan behållaren va full trots att vi dammsög dagen innan. Det är nästan tillfredställande att se hur mycket den hittat ?

    Har på senaste börjat bli republikan, från att ha varit ganska välvilligt inställd till kungahuset och monarkin. Det är intressant, för det är en åsikt som jag absolut inte trodde att jag skulle kunna ändra mig i såhär. Det har ingenting med prins Philips död att göra, eller så kanske det är det som bidragit till att väcka tankar. Blir spännande att se var jag landar!

      Jag tycker att monarki är det minst onda. Vill inte ha fler korrupta politiker att försörja ? är förstås också välvilligt inställd till kungahuset. De är ändå bra representanter och har ögonen på sig på ett annat sätt än politiker som kommer och går.

        Det där har jag fasen i mig inte tänkt på, korruption! Har alltid varit emot monarki men det har inte på något vis varit en brinnande fråga för mig. Däremot har jag alltid tyckt att kronprinsessan verkar väldigt trevlig och klok. Och kungen är underhållande.

          Läste för ett tag sen om en tidigare president i Frankrike som höll på med korruption för att bli vald till president. Känns ändå skönt att man slipper detta

            Man skulle apropå Frankrike kunna tänka sig att inrätta ett konstitutionellt råd, som kan se till att den folkvalde sköter sitt jobb.

            Hur menar du? Vi har ju statsministrar och dessa skulle väl kunna vara lika korrupta som någon som kandiderar till president? Absolut att det amerikanska sättet (organisationer som skänker enooorma summor pengar till olika valkampanjer) öppnar upp för en än större risk. Nu har vi ju väldigt lika korruption i Sverige men att fajtas för att bli partiledare eller största parti hade – i teorin – också kunnat öppna upp för korruption givet att företag och privatpersoner kan skänka pengar till politiska partier ? (Obs! Superintressant diskussion, menar inte att kritisera dig men är nyfiken på hur du menade).

        Intressant! Jag har egentligen ingenting emot monarkin (även om jag inte skulle kunna argumentera för den heller..)
        men kungar och drottningar kan också vara korrupta så jag tycker inte alls att detta är ett bra argument 🙂
        Spaniens kung flydde landet i fjol på grund av en skandal. https://www.svd.se/ex-kungens-flykt-ett-satt-att-radda-monarkin

    Laddade ner Tinder för första gången igår? Jag får match på varje jag swipar höger på. Tycker det är märkligt? Varför händer det?

      För att dem swajpat höger på dig också

      Du är het?

      För att ni matchat.

      Det verkar vara så med Tinder om man är tjej. Det är som en enorm buffé med saker man inte vill ha.

      För att många män swipar höger på alla. Om kvinnor gör samma vet jag inte.

      För att du är ny på tinder. Vänta några veckor och matchningarna avtar.
      Skaffade tinder i typ februari och fick 120 matchningar första veckan, har kvar appen men är inte aktiv sen ett litet tag tillbaka, och fick på sin höjd två om dagen det sista. Det kommer mycket troligt ta samma vändning för dig, många i början som blir färre och färre.

        Är det någon algoritm? Inte varit på Tinder sen 2017 då jag träffade min pojkvän på Tinder

          Tror det, allt är algoritmer mer eller mindre verkar det som…

      Blev samma för mig. Alla jag swipade höger på matchade jag med. Tror killar swipar höger åt alla.

        Swipade till mig en snygging dock. Och har nu hus och snart två barn tillsammans. Go Tinder. ?

      Män samlar på swipes.

        Snarare att tjejer gör det.

      Killar sveper höger ofta. De vill väl ha något att välja på antar jag. Men de sveper nästan alltid höger. Nej inte alla män men många

    Hur vet man om man är utanför i en grupp (eller är ens egna rädsla eller paranoia) och vad gör man åt det?

      Om du till exempel skulle försöka få kontakt och du märker att de halvhjärtat svarar på dina frågor utan att fråga något tillbaka.

      Jag tror att det oftast är paranoia och att du inte behöver oroa dig <3 Men om du inte blir inbjuden lika mycket som de andra eller om de inte hör av sig till dig, utan att du känner att du måste höra av dig för att få vara med. Det tänker jag är tecken på att man inte är helt inkluderad … Mitt råd är att antingen byta vänner, eller ta upp att du känner dig utanför, eller acceptera läget och vara glad de gånger man får vara med (jag har haft sådana kompisgrupper där jag är glad för det jag får)…

    Ni som levt med mer eller mindre bekräftade narcissister/psykopater (alltså ingen hobbydiagnosticering) – kan ni berätta om de situationer där relationen verkade fungera? Alltså inte allt dåligt partnern gjort utan de situationer där det faktiskt kunde vara lite trivsamt. Jag behöver läsa sånt för att få perspektiv på min egen situation där jag fastnat i att väga för och nackdelar och låter fördelarna få för stor vikt. Ni vet, men tänker ”men har är ju så xyz och det är ju precis vad jag vill ha”. Behöver höra hur ”bra” man kan ha i vissa utvalda situationer med narcissisten men att det inte är BRA för det.

      Du svarar ju på din egen fråga? Om du vet om att du gör ursäkter för personen så är ju situationen sämre än vad du vill erkänna för dig själv.

        Jag behöver höra att andra resonerat som jag. Med exempel och beskrivningar.

          Skit i hur andra resonerar där du ändå inte har en 100% inblick hur det är. Gör det som är bäst för just dig.

      I början av relationen (är nu inne på elfte året och försöker slå mig loss en gång för alla) fick han mig att känna mig som om jag var det bästa som fanns. Han hade bara ögon för mig. Små gulliga presenter, laga goda middagar och ville vara med mig och höra av mig 24/7. Så kallade love bombing. Jag kände mig speciell och utvald. Min familj tyckte han var kontrollerande.
      Han är bäst på att trösta mig. Plocka upp mig när jag mår som sämst. Tyvärr är det även han som får mig att känna mig som sämst 9/10 ggr.
      Duktig på att få andra i min närhet att verka ”dåliga” emot mig. Han framställer sig själv som min klippa i stormen. Den känslan är obeskrivlig när jag verkligen känner att det är han och jag mot världen. Men jag vet att världen inte är emot mig egentligen, det är han som är emot den.

        Åh, jag var tillsammans med en man i tio år. Mådde inte alls bra större delen av tiden. Hade kanske drabbats av depressioner ändå, men jag tror att han projicerade sin ångest på mig. Jag minns att jag ofta tänkte att han var så förstående och omtänksam när jag mådde så dåligt, samtidigt som jag någonstans frågade mig om det inte också var han som fick mig att må så dåligt.

        Skulle nog inte gå så långt att kalla honom psykopat eller narcissist. Men kontrollerande. Minns en gång när jag och min syster åkt 30 mil med tåg för att hälsa på en barndomsvän som fyllde år. Skulle förstås fira med middag, fest och utgång. Helt plötsligt hade han sett en otäck film och blivit så orolig för mig, att han tänkte sätta sig i bilen och köra till mig. Det var i slutet av relationen och jag minns att jag sa åt honom att inte göra det den gången.

        Vet inte vad jag vill säga här. Kanske att omtanken kan vara ett sätt att kontrollera.

      Har levt med en psykopat. Lämnade för 5 år sedan och har gått i terapi sedan dess, mycket just för att jag hängt upp mig på de goda stunderna och att vi hade det väldigt trevligt och roligt mellan varven. Min terapeut sa till sist att jag måste förstå att alla trevliga, fina och roliga stunder var regisserade av honom för att jag skulle stå ut med det dåliga. Fick mig att tänka till…

        Tack! Mycket värdefullt för mig att läsa. Är troligen så även i min relation. Glad att du tagit dig ur det. Hoppas du läker och går vidare lycklig i livet.?

    Hur ofta tränar ni?
    Jag har så svårt att veta vad som är lagom och försöker bara få en bild av hur andra gör.
    Jag kan liksom aldrig känna mig nöjd efter ett träningspass eller en vecka med träning, för jag tänker alltid att jag kunde gjort mer. Tränat hårdare, fortare, svettigare och framförallt MER.
    Samtidigt vill jag ju inte hamna i destruktiv träning, eller typ ta sönder knäna.

    Hur ofta tränar du, vad och är du nöjd med träningen?

      Jag kör två dagar pulshöjande, två styrka och en yoga.

      Men det viktigaste kanske är att du sätter upp ett mål för dig själv som du sedan ska hålla dig till? Det funkar för mig när det gäller arbete. Om jag inte gör en lista på allt jag ska göra så har jag svårt att känna mig nöjd.

        Bra idé, men eftersom jag har svårt att veta vad som är rimliga mål är det svårt. I mitt huvud är tre pass om dagen ett bra mål.

          Känner du igen dig i symptomen på ortorexi?

          Tre pass träning om dagen är ett sjukt beteende

      4 dagar i veckan ?? hade gärna kört mer men hinner inte som det ser ut nu ? Har samma tänk som dig, men det driver mig bara till hårdare och bättre träning nästa vecka ?

      Skadad, men annars utövar jag min idrott mer eller mindre varje dag och slänger in ett löppass då och då.

      Springer 3-4 ggr i veckan. Räcker gott o väl!

      I princip varje dag. Löpning 3 dagar/vecka 5-10 km. Bodypump 3 dagar/vecka. Grit, spinning eller annat pass sista dagen. Tycker det funkar bra just nu, tränar mest för att det är kul och för att bibehålla en någorlunda stark och rörlig kropp. För några år sedan körde jag 3 pass per dag, kroppen mådde verkligen skit och jag var så trött hela tiden. Konstant värk i kroppen, frös och var så hungrig hela tiden. Det ÄR inte en rimlig mängd.

        Hur hinner man träna varje dag??

      Lever du för att träna eller tränar du för att leva? Med åldern kommer du nog lära känna din kropp o variera träning o mängd. Vilket resultat vill du komma åt. Vill du samla gånger du lyfter en hantel/ vara bäst i varje enskilt pass o varje vecka eller på en årsbasis. Tror inte du frågar för att få input. Tror du kommer köra efter ditt eget huvud ändå.

      Jag går på två spinningpass i veckan, kör ett löppass och sen tränar jag styrka tre dagar (uppdelat på överkropp, underkropp och helkropp). Passen är inte överdrivet långa/hårda. Promenerar också mycket, minst 15000 steg om dagen! Känner mig frisk och stark!

      Det ska inte handla om kärlek. Kärlek är en del av det. Det handlar om rättigheter och framförallt att folk ska få vara dem de är.

        Okej köper det. Men när barnen är med? Ska de inte begränsa det sexuella då?

          Varför det för? Barn kollar ju redan på pridetåget årligen. Barn tar inte skada av glada människor och uppfattar inte saker som sexuella på det sättet vi gör det. En man i tajt latexdräckt är liksom inget sexuellt i ett barns ögon.

            Nej kanske inte det, men en person med en dildo i munnen kan uppfattas så. Jag gillade pride förut men tycker de har spårat ut till att bara vara så extremt som möjligt

              Varför tror du att ett barn tänker på sex om de skulle se någon med en dildo i munnen? Och missförstå mig inte, klart olämpligt runt barn, men varför skulle ett barn tolka det sexuellt?

                ngt som liknar en snopp och som förs i munnen ska inte visas för barn. Fine om de inte tycker det är sexuellt men det sexuellt och kan väl uppfattas som oebegligt då för barnet om jag ska använda andra ord?

                  Varför det för? För det första är det inte många dildos i pridetåget. Sen är inte det obehagligt för ett barn, barnet kommer inte ens reflektera över det. Du utgår ifrån att barn skulle vara sexualiserade. Om ett barn reagerar svårt på en sån sak skulle jag snarare tro att barnet varit med om ett övergrepp och ta det seriöst.

              Fast du utgår ifrån vad du vet som vuxen. Ett barn tänker inte så.

        Kärlek handlar det i allra högsta grad om❤️ Dock inte sex ?

      Nej nej inga barn! Finns ju dom som mer eller mindre har sex med varandra under paraden. Pride har ju bara med ens sexualitet att göra, barn har inget där att göra. Känns som ett smörgåsbord för pedofiler.

        Nej folk har inte sex med varandra under paraden. Inte ens lite.

          Av nyfikenhet, vad är det som är så skrämmande för er att barn skulle se sexualitet? Ja såklart magstarkt med nån som ”juckar” eller ”dildo i munnen” men vad tror ni ska hända? Iom ängsligheten? Att de ska råknulla folk? Våldta? Vad är exakt the outcome ni faktiskt förväntar er eller har det mest att göra med att du faktiskt känner dig obekväm att se en man + man, kvinna + kvinna, hen+ hen etc etc ha något som helt sexuellt umgänge? Ingen i paraden kommer ha fysiskt ha sex. Vare sig du vill eller inte är man med om mycket ofta som tonåring. Allt de vill är att bli accepterade efter
          vad man kan till och med kalla väldigt nyligen skandalerna med aids osv. Att du, vad det verkar som, straight kvinna med barn måste clatch your pearls och säga what about the children? Lägg ner den fighten. Om detta är så otroligt hemskt för barn ät du nog inte den första att ropa pedofili pga att en gay person känner vad jag antar är glädje i att bara vara sig själv i all nakenhet. Vet du vad, läs på och berätta för dina barn om vad och hur människor som är gay ska vara något slags ”herregud han hade läder på sig hide your kiiiids” se till dig själv . Kom igen är straight själv men du måste tänka längre ?

        Det är ganska pinsamt när folk uttalar sig om sådant de inte har en aning om. Gå och titta på en parad istället, så blir du nog av med lite (eller många…) fördomar 🙂

          Well, jag har sett paraden där man står och juckar på varandra. Men det kanske är helt normalt och okej för barn att titta på eller? Tycker inte paraden i sig är fel men att börja blanda in barn i något som handlar om ens sexualitet är ju fel.

            Ja det är okej framför barn. Varför tror du att barn tolkar det som något sexuellt? Paraden är fylld av musik, glädje, färger, ballonger, konfetti, flaggor, dans.. Och du tror att barn skulle snappa upp juckande som något konstigt?
            Har du barn själv eller utgår du bara ifrån vad du som vuxen (?) tolkar som sexuellt?

              Jag vill inte att mitt barn ska tro att det är normalt och accepterat att jucka sådär offentligt på en annan person. Det är ngt privat. Hade det inte varit ett tåg hade ni andra regarerat med. Jag vill att mitt barn ska få älska vem hen vill utan att bli diskriminerad eller ifrågasatt. Och det är det jag gillar med pride

                Men folk juckar inte. Du får pridetåget att låta som ett sex tåg.

                  Haha jo de gör de!! Jag är där varje år och kollar! Det är massor med juck och dildos. Jag pratar inte om att det är enstaka personer som gör detta

                    Lögnare.

                Men om du känner sånt obehag mot det kan du väl hålla dina barn därifrån? Inte aggressivt menat men tänker som att du då antagligen inte tillåter typ för ”sexiga” filmer.
                Växte upp med att se pride då vi bodde mitt i smeten så var svårt att missa, minns helt ärligt inte mycket från det utöver glada personer och att mina föräldrar typ förklarade att de firar sin läggning osv. ? låt de ha sin dag, är en gång om året

              Jag har själv barn och tycker inte det är lämpligt. Han får inte heller spela gta eller fortnite som han tjatar om för att han är för liten för att förstå innebörden. Jag vill inte att han ska springa runt och tro att det är okej att jucka på folk till höger och vänster och är rätt säker på att andra föräldrar tycker det är skönt att deras barn inte heller blir juckade på. Herregud vart är världen på väg?

                Men folk gör inte det. Det är inte ett stort juck tåg liksom. 99% av tåget är halvfulla glada människor med färgglada kläder.

                Men vem juckar eller skulle jucka på barn i pridetåget?? ? Vad är det med er!

              Vilken ålder talar vi om här? Det är ju om något relevant för diskussionen, ”barn” kan ju betyds allt från 0-1. En tvååring tolkar såklart inte juckande som något sexuellt. En tio-åring absolut. Visste mycket om sex i den åldern, och hade väl börjat fatta från 8 eller nåt. Så innan du går vidare i diskussionen om huruvida dildos eller juck kan ses som sexuellt för barn så måste du definiera barn.

              När jag var barn så minns jag obekväma situationer och stunder som hade med sex att göra. Det var obehagligt även om jag inte förstod vad jag såg då. Tänker på filmen ”tillsammans” när barnen sitter under trappan och hippie-tjejen visar tuttarna för barnen och hur obekväma de kunde sig, tyckte det var en bra scen som exakt återgav det jag själv minns som barn. Jag tycker inte barn hör hemma på dr pridetåg jag själv bevittnat.

      Jag tror verkligen att det kan slå fel när man firar och hyllar barn som ”byter kön”. Jag tror att det bästa vore att vi vuxna accepterar barns känslor och könsidentiteter men inte gör någon stor grej av det.

      Det blir liksom som att ett barn blir hyllat när de kommer ut som pojke/flicka. Vad sänder det för signaler egentligen?

        Att personen är accepterad för den individ hen är kanske? Varför är det så provocerande?

          Därför att barn inte tänker så långt. Jag vet tex barn som vill ha ångest för att Therese Lindgren har pratat om att hon har ångest..

          Men du blir ju inte accepterad för den du är om omgivningen pushar för att du ska byta kön? Är ju så långt från acceptans man kan komma.

            Vem har sagt att det pushas?

      Absolut, du är lika upprörd över sexualiserande reklam antar jag? Och internet? Och tidningar?
      Sen är det alltså en familjedag för regnbågsfamiljer, hur nu det sexualiserar någon att ha föräldrar, det är över min fattningsförmåga.

        Det som visas på pride skulle aldrig få visas på vanlig reklam. Och nu menar jag inte alla tåg, för vissa är väldigt fina och vackra medan andra är extremt grova. Maxinne gick ex naken i tåget förra gången

          Men skääääärp dig. Barn dör inte av nakenhet och glädje. Min son på 5år såg grannen springa naken förra sommaren och tar fortfarande upp det som något roligt och skrattar åt det. Kryp tillbaka i ditt lilla hål.

            Okej ja men då kan väl att få bara nakna hela tiden då. Jag vart utsatt för blottare när jag var barn. Skrattade dock inte men inte dog jag heller.

            Jag säger inte att pride är dåligt. Min fråga var kring det att det är så mkt grovt anspel på sex när nu barnen ska vara med

              Det är inte mycket anspel på sex. Och verkligen inte grovt sex. Och hur tänker du egentligen? Tror du på allvar att de kommer placera familjerna bakom de värsta? Är det inte mer sannolikt att de kommer placeras mellan typ poliserna och något partis del i tåget? Tåget är uppdelat. Alla går inte med alla liksom.

                Okej men då tycker du ändå att vissa tåg ör för grova för barn??

                  Nej det tycker jag inte. Men är ganska säker på att de inte placerar barn gåendes där det är mest dans och ös utan de lär gå på en lugnare plats i tåget.

          Gått i massor av tåg och har vänner som gått med sina regnbågsbarn i tågen de senaste 20 åren. Har även läst det mesta som finns kring forskning om regnbågsbarn. Det är en fördom du har att tro att barn sexualiseras för att deras familjeförhållanden bryter mot normen. Det är en fördom du har när du tror att ett pridetåg är mer naket än reklam. Och sammanhanget, stoltheten och att få vara norm en stund är otroligt viktigt för barn som växer upp i ett samhälle där de ständigt ifrågasätts och tvingas förhålla sig till andras fördomar.

      Helt idiotiskt. Låt barnen vara. Vänsterpsykopaterna tycker det är hemskt att lägga upp en bild på ett barn på nätet men tycker det är helt ok att pumpa barn med hormoner när de är 12 för att de fått en fix idé om att de vill vara av annat kön

    Jag ska träffa min distanspojkvän på tisdag. Vi har inte setts på snart ett år. Nu ligger jag femte dagen i feber och gråter när jag tänker på att kanske inte kunna träffa honom.

    Livet suger just nu och allt går åt helvete.

    Så… Då vet ni.

      Ja du kommer nog inte vara frisk till på tisdag. verkar inte troligt.

        Nej det är ju därför jag ligger här och gråter. För att det känns skit att jag blev sjuk just nu..

      Stackare, hoppas det går över snart! Krya på dig!

        ?

      Krya på dig! Ibland är livet skit men det måste bli värre innan det blir bättre igen.

      Men fyfan stackare!! Har haft ett par distansförhållanden och minns hur tufft det var, då hade jag aldrig ens så lång tid mellan tillfällena man kunde ses! Kan du ta covidtest? Eller är det att du mår för dåligt ni inte kan ses? Hursom hoppas jag att du tillfrisknar pronto och att ni får ses jättensnart ❤️

        Jag kommer inte kunna resa om jag inte är frisk och vill inte riskera att smitta honom (eller någon annan). Första tiden för att testa mig i min kommun är nästa helg….

          Förstår! Och jättebra resonerat. Hursomhelst håller jag tummarna, och det är helt ok att känna sig ledsen och frustrerad (anonym 21.26)

        Eftersom du reda är inne på femte dagen med feber håller vi tummarna för att du faktiskt är frisk till på tisdag. Tid finns <3

      Du har testat dig?

    Skulle behöva hjälp med ett litet problem.

    För ungefär två veckor sedan såg min pojkvän och jag en kanin som sprang runt i trädgården. Först trodde vi att det var en hare (inte van med djur då båda föräldrar är allergiska mot allt) men vi såg ganska snabbt att det var en kanin, så min pojkvän hämtade morot och försökte locka kaninen närmare utan skrämma iväg den medan jag sprang runt i området och knackade på alla dörrar och frågade om någon kanske saknade en kanin. Fyra hus bort från mitt så öppnade en familj och mamman berättade att deras kanin hade sprungit iväg och att det antagligen var deras. Hon följde med mig tillbaka hem där kaninen nu hade gömt sig under grannens altan som de håller att renovera. Hon sa att det inte var någon idé att hoppa ner och försöka få med kaninen upp utan att den säkert skulle hitta hem själv sen. Problemet är bara att kaninen fortfarande är ute på äventyr så att säga. Den springer runt i vår och grannens trädgård och helt ärligt verkar det som att familjen som äger den inte verkar bry sig. Så jag undrar om det finns några kanin-vana människor som har något förslag på vad vi kan göra? Om man ska göra något? Eller är det fel, kaniner kanske brukar hitta hem? Jag tycker själv att den ser ut att ha blivit lite mindre, och pälsen är alldeles tovig och smutsig :(. Tycker att den är söt så vill gärna hjälpa den men vet som sagt inte riktigt hur.
    Tack på förhand!

      Fånga in den.

      Ja inte tusan kommer kaninen hitta hem ? Ni lär försöka fånga in den ❤️

        Hehe fast när jag var barn hade vi en kanin som, smet, var borta några dagar och en dag när min syster kom hem från skolan satt kaninen på trappen till huset och väntade ?

          Varför hehe?

      Det finns kanske någon förening för övergivna djur i närheten av er, som kan hjälpa er att fånga in kaninen och se till att den får ett annat hem. Det verkar inte som att ägarna bryr sig och den kommer nog inte att klara sig så länge i det fria. Har också haft grannar vars kanin smet och de lät den vara. Det gick inte så länge.

        Ja försök fånga in stackaren. Innan den blir tagen av en räv eller katt. Lämna till nåt djurskydd? Om de inte verkar bry sig om den, man är skyldig ta hand om sina djur.

          Kolla på Kaninhjälpen på Facebook.

      Underbara människa ? Så fint att du bryr dig om kaninen. Snälla, försök att fånga den.

        Kan inte sluta tänka på den lilla oskyddade kaninen ? Snälla du, berätta hur det går. Tack för att du finns och bryr dig.

    Jag funderar på att köpa en valp. Vad bör man tänka på innan man fattar det beslutet?

    Jag är hästtjej och är mycket i stallet. Pluggar på distans så är hemma mycket, i framtiden när Corona är över nån föreläsning per dag. Älskar hundar och är uppvuxen med hundar men aldrig haft fullt ansvar över någon egen. Tips/tankar?

      Hittat nya vänner som vill vara med mig.

        Var ett svar till S nedan.

      Köp en frisk ras!

        Ska köpa en labrador isåfall 🙂

          Ja, jag har en labrador faktiskt ?

            Mina föräldrar också, älskar den rasen!

              De är fantastiska! Om du kikar på jaktvarianten (och annars också) så träna passivitet. Det är tråkigt men man har igen det sååå ofta. Och träna lite apportering för skojs skull, det är fantastiskt roligt att se dem jobba med det de är avlade för ?

                Har du några bra tips på hur du tränar passivitet?

                  T.ex. när ni är på promenad och kommer till en bänk, sätt dig ner och ignorera hunden tills hen lägger sig och tar det lugnt – då går ni igen, utöka tiden, o.s.v.

      Köp ras efter hundens möjligheter till utevistelse och motion. Även om du är van vid aktiva hundar, kanske du just nu bor i lägenhet och har mindre möjligheter att komma ut på långa promenader. Till exempel ?

        Ska köpa en labbe isf 🙂

      Försäkring är A och O om du inte är en miljonär.

      Att träna valpen vara ensam är oerhört viktigt även om du är mycket hemma.

        En annan anonym men min är 8 månader och han vägrar att vara ensam. Gick utmärkt när han var mindre men nu är det omöjligt. Tränar varje dag men han ylar ändå.

          Har du gått tillbaka till basics och bara gå in i andra rum när ni är hemma?

            Jajamensan har försökt mig på allt. Vet inte om det beror på att han är i spökåldern och hans hormoner sätter fart eller vad det är.

          Får inte det det där i faster tänker jag? Att det kan gå upp och ner? Min cocker är två år och fixar galant att vara hemma själv, sen en dag helt plötsligt kan jag inte handla utan att han gråter trots att resten av familjen är hemma.. ??‍♀️ Sen efter någon vecka/några dagar går det fint igen en lång period..

            Får=går

          Går du tillbaka när han ylar blir det värre. Ignorera så kommer han sluta efter en stund

        Hundar ska inte lämnas ensamma hemma, det är djurplågeri.

          Va? Trygga hundar ligger ju och vilar. Valpar däremot är skillnad.

            Om det är vad du behöver intala dig så varsågod go ahead

              Jajajajajaja.

      Hur ser ditt liv ut när du är klar med sin utbildning? Heltidsjobb? Hur gör du med hunden då?

        Det är om 5 år så det vet man ju såklart inte. Men det får jag ju lösa mer exakt då, tänker jag, även om man självklart ska ha med det i tankarna nu också.
        Finns många tankar – en tanke är att ha med hunden på jobbet. Mina föräldrar finns. Ev partner som har med hunden på jobbet.

      Vår hund blev sjuk men mår ändå bra så det har kostat extrema summor. Så du måste alltid ha möjlighet att lägga ut 5000+ i månaden för medicin, foder, läkarbesök etc

    Hej!
    Någon mer som blivit dumpad av sitt kompisgäng? Vad hade ni gjort?

      Catfishat dom och sedan dykt upp

        Haha vad skulle det vara bra för?

          Rub it in? Vet en tjej som började catfisha sin egen pojkvän. När han bestämde träff med henne så dök hon upp. De sjuka är att han sannolikt inte hade varit otrogen om de inte var för att han klickade så bra med sin flickvän/catfish.

            Känns lite märkligt att bara börja skriva till dem. Jag har sträckt ut en hand till den personen som jag blev osams med och de andra har bara valt att ghosta mig.

              Du ska ju göra det under ett fejk namn

                Ja men varför?

                  Hämnd.

                    Men på vilket sätt blir det en hämnd?

      Ta inte åt dig, det säger mer om kompisarna än om dig!

        Jo.. jag blev egentligen bara osams med en i gänget men efter det slutade alla andra också att höra av sig till mig.

        Känns så jobbigt när coronan är över och vi kanske springer på varandra på fester och sånt.

          Någon som varit med om samma sak?

      Låter inte som de är värda dig om alla dumpar dig på grund av ett bråk med en person i gänget. Det är inte en hälsosam dynamik i ett kompisgäng tror jag. Hoppas du är okej och snart hittar vänner som hänger med i vått o torrt!

        Tack, det var förra påsken som jag blev dumpad. Jag känner mig rädd för hur snacket går bakom min rygg.

          Förstår det! Men kom ihåg att deras snack säger mer om dem än dig <3

    är katrin zytomierska seriös på instagram när hon tror att hon inte är allergisk mot skaldjur och vit vin i spanien men i sverige är hon?

      Med henne vet man aldrig ? att tänka verkar inte vara hennes gren!

      Det måste väl ha med ögonbryns färgen att göra när hon tatuerade ögonbrynen eller?

        Kanske fillers?

      Det är nog snarare så att hissen inte går hela vägen upp. Inte ens halvvägs.

    Lära sig att gilla att vara själv.
    Är det någon som har bra tips på hur man lär sig att vara bekväm och i ro med att vara själv? Jag menar inte då tips som en bra bok eller film att sysselsätta sig med utan att vara tillfreds med att vara helt själv utan att ens göra något.
    Jag har en sambo som jag älskar att tillbringa mina dagar med. Vi behöver inte ens göra något särskilt utan bara vetskapen om att han är någonstans i huset gör mig glad. Men han har också ett jobb där han åker iväg under vissa perioder. Perioder då vi inte kan ha kontakt under tiden. Första dagen är väl helt okej men sen mår jag dåligt och tankarna drar iväg. Jag sover knappt, jag är olycklig, ledsen. Tänker på om något skulle hända så vi inte skulle dela livet ihop, ska jag må dåligt jämt då? Inte ens en film är lika bra när jag inte få dela den med min sambo. Vi har en favoritrunda vi brukar gå men när jag går den själv är den helt jävla grå. Jag skulle verkligen vilja lära mig att njuta av att vara själv. Uppskatta något utan att behöva säga det högt för någon annan men jag hittar inte dit. Min person har växt ihop med min sambos och känner att jag är inget utan honom. För omvärlden ja, men för mig själv? Nej. Samma sekund som min sambo sätter foten genom dörren är jag glad igen. Rundan får färg, filmer är bra och jag är nöjd. Hur hittar jag dit även när jag är helt själv?

      Du måste lära dig tycka om dig själv. Du säger det själv, att du inte är något utan honom.

    Finns det någon som gått på Viktväktarna?
    Hur gick det? Rekommenderar du det osv

      Jag har varit med i ett år, enbart digitalt. I början gick det bra. Bra recept, sunt tänk (äta mycket nyttigt men mindre av det ”onyttiga”), och relativt fritt då man får lite bonus att utnyttja för typ vin och snacks på helgen. Men för mig så tror jag tyvärr kosten är lite för fri för jag hittar sätt att överäta ändå, typ skippar frukost på fredagar och äter istället mer chips på kvällen… Så min viktnedgång har varit riktigt seg. Bara -8 kg på ett år och jag behöver gå ner typ 18 kg till minst… Sedan så tröttnade jag på att jämt hålla koll på points och planera och konstant vara bekymrad över att få till planen… Jag har tröttnat tyvärr men känner flera som lyckats superbra och gått ner typ 20 kg på ett år. Och jag är glad för att jag lärt mig och vant mig vid bättre portionsstorlekar och att balansera nyttigt med onyttigt. Kommer gå ur men sparar mina favoritrecept. VV är bra om man vill få större koll och ändra kosten i grunden (inte quick fix som många tror!).

        Jag gillade att det fanns noll points mat, dvs. Mat som du i stort sett kan äta hur mkt du vill av. Gick ned 3 kg på nga veckor sen blev jag gravid och slutade för mådde så illa. Tycker appen var bra då man kunde samma alla varor i butiken om de inte fanns där, gillade även recepten som man lubde söka på näe mab hade craving för ngt så fick man liknande förslag fast nyttiga

    Tips på nåt fint man kan göra eller presenttips till sin partner när man firar ett år?

      Grattis! Något personligt och roligt som påminner om ert förhållande ni haft under ert första år kanske?

        Tack!!! ?

    Paula har börjat skriva ”trevlig älg” istället för ”trevlig helg”. Är det roligt? Vad missar jag?

      Hennes barn sa väl det tror jag?

      De e en rolig grej folk börjat med, vet dock inte var det kommer ifrån

        Det är ju jättegammalt. ”Trevlig älg och hare bra!” Pappaskämt.

          Det är inte ett pappaskämt.

            Det är det väl ändå. Dad Jokes är ju precis så, anspelar på ordlekar.

            Jo, det är pappahumor. Torrt och trött ordskämt.

              Man måste vara smart för att fatta en ordvits så jag förstår att du inte tycker det är kul.

                Alltså klart man fattar, det går ju inte att inte fatta liksom. Men man behöver inte tycka det är kul för det.

                  Det är ju så det är med ”pappaskämt” Dom är inte roliga.

      Hahahaha skrattar så mkt åt det varje gång ????

        Du var inte svår att imponera på du inte.

        Du och jag!

    Jag har fått diagnosen cancer in situ i livmodertappen. Är det någon annan som haft det och där allt gått bra?

      Swiffer. Du drar snabbt över golven, funkar jättebra.

        Den hamnade ju lite fel, ja.

      Skickar lite kärlek över nätet till dig <3

      Stor kram till dig! Har ingen egen erfarenhet men vill ändå säga att det är bra med ”in situ”, det betyder att cancern är på plats och har mycket mindre sannolikhet att sprida sig. ❤

        in situ betyder att cancern inte blivit cancer än….

          Nä det stämmer inte.
          Såhär säger 1177: ”Andra fasen eller cancer in situ – cancer som växer på en avgränsad plats. I den andra fasen är cellerna så förändrade att de har blivit cancerceller. In situ betyder på plats och innebär att cellerna fortfarande växer på ett och samma ställe. De tränger inte in i andra vävnader eller organ.”

          Om den inte blivit cancer ännu talar man om cellförändringar.

      Jag hade det 2014, koniserades och har gått på regelbundna kontroller efter det. Har ej fått tillbaka cellförändringarna, är HPV-fri och väntar mitt första barn. Det kommer att gå bra. ❤️

        Tack!

    Vad gör man när man har en chef som mobbar anställda till den grad att flera har slutat? Flera av oss har pratat med HR så de är medvetna om problemet men gör ingenting åt det. Är enda utvägen att sluta?

      Kan ni gå till chefens chef? Eller facket? Känns ju som ett arbetsmiljöproblem som arbetsgivaren inte kan blunda för.

        Det suger, men han (plus en till) är högst upp.

      Kontakta facket. Det är ett arbetsmiljöproblem.

      Jag har varit med om en sådan chef som vi på enheten lyckades få omplacerad. Fortsätt tjata på HR, blanda in facket, gå uppåt i organisationen, chefens chef eller högre! Begär att företagshälsovården ska blandas in, det kan vara enskilda samtal för all er medarbetare eller gemensamt men inte med chefen. Skriv ner allt du/ni upplevt och upplever, ni måste samla fakta för att lägga fram.

      Jag hoppas du orkar kämpa, jag hoppas verkligen att det blir bättre för er!!

        Tack så mycket för era svar! Jag ska försöka prata med hr igen, annars får jag testa några av de andra förslagen ni gav. Jag är nära att ge upp och bara sluta för jag mår så dåligt, men samtidigt så vet jag att jag kommer ångra mig om jag inte försöker mer.

    Äckelfråga men… är det någon mer som får små gulvita ”stenar” i halsen, på sidan liksom? Vid halsmandlarna? För mig dök de upp för typ ett år sedan, har aldrig sett dom innan. Kan trycka runt dom med fingret och då kan det komma sjuuukt mycket. Så jävla vidrigt men vill hellre få ut det än att det är kvar i halsen. Dom luktar förjävligt också.

    Om någon har samma, vad gör ni åt det? Går det få bort??

      Gurgla salt vatten men svälj absolut inte! Är farligt..

      Kolsyra kan hjälpa till att lösa. Använd munskölj och tandpetare

      Tonsilloliter. Googla

      Låter som halsmandelstenar.

      Sådana där består av döda vita blodkroppar och typ matrester som fastnat, ganska vanligt.
      Ta hand om din munhygien ännu mer då detta är en vanlig orsak till dålig andedräkt.

      För att tillfälligt bli av med dem kan du trycka ut dem, en del använder ett finger andra tops.
      För att bli av med dessa permanent får du operera bort halsmandlarna (:

      Har själv sådana mindre ”stenar” av och till. Ju fler ojämnheter dina halsmandlar har, desto mer kan fastna och fångas upp.

        Fast det är också bakterier som växer i dess gångar/kryptor och då kan antibiotika behövas, speciellt om stenarna kommer i samband med halsont som kommer och går!

      Yes… ASÄCKLIGA!! Och dom kommer hela tiden tillbaka.. trycker ut den, sen kan jag känna av lite halsont, så trycker jag ut dem igen och halsontet försvinner.. men så äckliga så jag kräks typ! ?

      Har samma!! Trodde ja började få ont i halsen. Så äckliga!!

      Operera bort dem kan man eller bränna. Min sambo hade som barn mycket problem sen återkom de i vuxen ålder. Han fick båda alternativen och valde operation. Han var typ 25år

        Jättevanligt och inte farligt! Man måste inte operera eller så vanligtvis men om du får mycket problem av dem så kan du säkert höra av dig till din vårdcentral och be att få hjälp 🙂

      Kan behövas behandling med dalacin i och med att du beskriver det som ett nytt problem. Dalacin funkar nämligen på anaeroba bakterie, dvs bakterier som lever utan syre och som trivs extra bra i halsmandlarna. Kolla med halsläkare

      Hur kommer det sig att du haft det i ett år, men inte frågat en läkare?
      Du har typ varkulor i halsen, vilket är bakterier, men du går inte till en läkare?

    Testade Spotify (Premium) för första gången i dag. Amänhärregud vilket mek för att få litet musik till livs. Får kolla på iTunes, hoppas att det är enklare att hantera.

      Haha, varför är det meckigt? Aslätt och smidigt ju?

      På vilket sätt är det svårt?

      Va? Vad är det som är svårt med Spotify premium? Använder varje dag och tycker det är hur enkelt som helst men har för visso aldrig använt iTunes 🙂

        iTunes är det som är krångligt tycker jag! Varför betala för varje album eller låt istället för att betala paketpris och kunna sätta ihop oändligt många olika listor ?

      Älskaaar Spotify, låt mig vinna över dig! Vad tycker du är svårt? Är det något som krånglar?

      Spotify är väl det lättaste som finns?

      Eh va? Hur tekniskt talanglös är du? 😮

      Du söker på musik eller artist. Sparar det du gillar i spellista eller bara trycker på hjärtat så samlas alla gillade låtar i en ”gillade låtar” lista.
      Jag har valt i inställningar att fortsätta spela liknande låtar och har den vägen upptäckt massor av ny musik.

      Eller vad är det du tycker är meckigt?

    Nån som vet hur ofta dålig stämning ska komma ut? Har försökt fråga både LD och Fayme men inte fått svar ? Är det en gång i månaden nu kanske?

      Tror inte riktigt de själva vet då deras hälsa inte är den bästa och svänger iom graviditet och depression, är nog därför du inte har fått svar! Men de satsar nog på en gång i månaden.

      de jobbar ju så OTROLIGT mycket så de hinner nog inte!

        LD har ju aldrig hävdat att hon jobbar mycket.

      Jag förstår mig verkligen inte på den duon…

      Lite det jag tänker på också? Speciellt Fayme pratar om hur mycket hon jobbar hela tiden men samtidigt har podden varit på juluppehåll sen november typ?

    Har en kollega som inte kan låta bli att märka ord. Folk kan inte komma in från regnet och säga något om att de hatar regn utan att hon måste anmärka på att ”hat ska man bara känna inför mördare och våldtäktsmän”, typ. Som att man på fullaste allvar menar att regn och Hitler är på samma nivå. Skitstörigt.
    Vem är drygast på er arbetsplats och varför?

      Jag studerar, och det är en tjej i min klass som ALLTID har något att säga, antingen när vi har seminarier på zoom eller redovisning på plats. Vi studerar till lärare, och jag antar att hon övar på att vara yrkesproffessionell men det är såååå irriterande så fort hon öppnar munnen för det är aldrig något konstruktivt utan mest smörjer hon för andra och fjäskar för lärare. Försöker att inte irritera mig på henne men det går inte att ha ett enda möte utan att hon babblar nonsens.

        Hon anstränger sig för sin karriär? Jösses låt henne

          Vet inte om det är att öva att berömma läraren för att hon har en söt katt? Det är sånt nonsens hon kläcker ur sig mitt under seminarier.

            Det är väl trevligt? Katter är det ofta söta

        Hon anstränger sig för sin karriär? Jösses låt henne..

        Haha går vi i samma klass? Pluggar också till lärare och stör mig så mycket på en tjej

        Kanske ska du förstå att alla är olika. Folk har olika personlighet.

      Så irriterande! Har en kollega som är narcissist. Hon är otroligt speciell och väldigt svår att samarbeta med.

        Den diagnosen används för ofta av dagens ungdom. Alla är inte det

          Vem har sagt att alla är det? Dock är dagens samhälle gynnsamt för narcissister där det är enkelt att visa upp sig osv.

          Tvärtom verkar experter påstå att de finns precis överallt och är fler i samhället än man kanske tror.

      Jag har en kollega som beter sig typ som om hon går på amfetamin. Otroligt speedad. Om man småpratar med henne lyssnar hon inte riktigt klart och fyller ofta i det sista ordet på meningen så jag blir helt stressad av att prata med henne. :-/

        Ahh hjälp tog åt mig lite här ? En dum ovana jag har när jag tycker att folk pratar för sakta (och de säger att vi norrlänningar är sävliga haha). Jag brukar komma på mig själv att avsluta meningar åt andra.
        Brukar säga åt mig själv att vara tyst. Ska tänka på det ännu mer nu.

          Haha åh! Jag tror faktiskt inte att jag pratar så långsamt hmm. Då hade jag förstått det mer… 😉 Alltså hon är gullig egentligen och har fina egenskaper också men känner jag för högt blodtryck när hon börjar fylla i mina meningar hehe.

          Åh det här HATAR jag.
          Min jobbarkompis gör väl inte riktigt så iofs. Men grejen är att hon är så trög och halvdöv så hon förstår inte allt man säger. Sen lyssnar hon inte heller iofs. Hon pratar gärna men man måste prata långsamt, högt och tydligt. Men då tycker hon att det går för långsamt och drar egna slutsatser om vad det är jag ska säga (alltid felaktiga dessutom). Ibland försöker hon avsluta mina meningar också, men oftast bara att dra egna slutsatser.

        förmodligen adhd, ter mig likadant som du beskriver att din kollega beter sig. Det är för att våra hjärnor inte fungerar som din :).

      Hahaha! Skrattade till, låt folk kallprata liksom.
      Har en kollega som har något otroligt jag vet inte vad jag ens ska kalla det?? Maktbegär kanske. Har inte jobbat så länge på mitt nuvarande arbete, ca ett år. Trivdes bra tills jag behövde vara involverad med henne, vi jobbar på distans och hon ringde konstant, och sen ifrågasatte varför man inte svarade typ, nämnde något svepskäl som att ja det är märkligt får inte notiser när du ringt ? ”Men gud måste vara fel på något för jättemånga har sagt exakt samma till mig” jo tjena ett väldigt utbrett problem ? nu har hon sagt upp sig och känner mig så lättad, var så intensivt och typ ”jag vet bäst” även fast hon var den som alltid gjorde fel..

        Kallprata = märka ord?

    Varför tycker en del att man är störd om man läser böcker om svåra barndomar (t.ex. Pojken som kallades Det, Tory Haydens böcker osv), läser FUP:ar och utbildar sig till socionom för att hjälpa barn? Vissa verkar tro att man är störd som väljer att möta dessa problem.

      Hade en vän som var besatt av dessa böcker. Kändes lite sjukt.. Varför ville hon läsa så mkt om så hemska saker som barn utsattes för? Pojken som kallades det var ju som att läsa en tortyr scen. Förfärlig.

        Tror det är underliggande att man haft det jobbigt själv och vill relatera till något

      Kanske för att det är en grej som de flesta blir väldigt illa berörda av. Jag själv kan inte läsa om barn som far illa utan att må dåligt. Starkt av dig som väljer att läsa det och jobba med det! Barn i dessa situationer behöver all hjälp de kan få.

      Därför att de inte förstår och kanske har levt i en bubbla där de inte har behövt tänka på sådant. Det kanske är ett mindre vanligt intresse men det betyder inte att man är störd.

      Det är ju lite som personer som gillar true crime och läser fupar på Flashback. Tills att jag började lyssna på podcasten My Favorite Murder så vågade jag inte berätta om mitt intresse för att det är så ”mörkt”.

      Jag väljer absolut bort sånt men jag mår så jävla dåligt av det. Det är så mycket skit i världen ändå så jag orkar inte läsa om ännu mer vidriga händelser när jag ska koppla av. Känner att det inte är det jag vill lägga min tid på alls.

      Nämen det beror väl lite på orsaken till varför man läser dessa böcker och fupar?
      En del får ju en ”skräckkick” av det, ungefär som när man vill bli skrämd av skräckfilmer eller åka någon hemsk bergochdalbana. Eller typ sensationslystnad. Och det kan ju vara lite stört i vissa lägen. Handlar väl också om vad man sedan gör med ibformationen; skvallrar om det, delar vidare, ifrågasätter m..

      Du verkar ju läsa för att lära dig något och det låter vettigt!

      Jag har också varit med om detta (utbildad beteendevetare och jobbar med ungdomar med olika sociala problem). Jag har alltid varit intresserad av de bättre och sämre val som människan väljer att göra i livet, och varför man gör det. Samt hur man kan ändra på beteendet. Det är därför jag läser sådana böcker och FUP:ar, för att förstå och därmed kunna hjälpa, inte alls för att jag gottar mig i det på något sätt. Så fortsätt säger jag!

      Är det inte lite samma som att många, inklusive jag själv gillar true crime osv? Kan ibland ifrågasätta mig själv också över hela grejen att någons mord ska vara någon slags ”underhållning”. Å andra sidan är väl alla aspekter av det mänskliga psyket intressant om än horribelt ibland och det är ofta iaf för mig det som lägger grunden för intresset.
      Om du valt det yrket är det väl däremot beundransvärt och behövligt i samhället

      Jag är en true crime-nörd, känner igen ohälsosamt många svenska mordfall ? Pluggar också till socionom och mina favoritkurser är psykologi och missbruk. Ska läsa Perspektiv på våld (våld i nära relationer) i maj och det är en riktig Sofia-kurs.

      Jag har insett att det som gör mig så intresserad av allt hemskt är just att jag vill förstå hur det mänskliga psyket fungerar, vad kan få någon att mörda, misshandla, förgripa sig på någon osv. Jag läser och läser, tittar på alla dokumentärer som finns, lyssnar på alla poddar som finns – allt för att få nån slags förståelse. Jag har insett att jag nog aldrig kommer att förstå men strävan att göra det slutar inte ?

      Aldrig hört om nån som skulle tycka så, låter konstigt.

        Om böcker alltså.

    Vad använder ni asafoetida/hing till?

      Använder det när jag lagar indisk mat.

    Åsa Ingrosso lever i en bubbla…?Fin fasad på IG men sanningen är en annan…
    Utvandrad krögare: Svensk man som driver restaurang i Spanien. Anklagad för penningtvätt om 234.000 euro. Pengarna ska ha utgjort grundplåt i en tidigare restaurang på Mallorca. Tidigare dömd i Sverige för bland annat ekonomiska brott.
    https://www.dn.se/sverige/jonas-falk-domd-for-penningtvatt-i-spanien/

      JA, deras ekonomi borde grävas mer i av media!

      Japp hon vill verkligen visa att hon lever ett drömliv. Bara jag som får klaustrofobi av deras lägenhet i Sthlm? Hon tar ju bilder smart så den ska se större ut, men den är så mini. Haha fattar ju det kostar multum med lägenheter i centrala Sthlm. Men jag får klaustrofobi ändå.
      Och grejer överallt. Sånt som ska se exklusivt och är säkert det, men det blir så otroligt fullt och rörigt.
      Ska bli intressant se om de stannar hemma en vecka nu då när de är tillbaks. De har redan varit på restaurangen och ätit. Så inte en chans de följer nån rekommendation om att vara hemma.

        Tror att de bor i en hyresrätt, inte bostadsrätt.

      Så uppenbart att Emilio och Åsa flyttar hit nu för att rida på vågen av barnens & exfruns kändisskap. Emilio har Pernilla att tacka för MYCKET!

        +1000000

        Dom ska ju starta upp en ny restaurang i Stockholm….
        Jag önskar gräv på vem som äger vad av ”deras” restauranger.

      Finns mycket info om detta på fb. Aftonbladet och övriga tidningar skriver inte ut hans namn då de Inte vill reta upp Bianca, de vill ju kunna intervjua henne i fortsättningen och outar de hennes pappa kanske hon inte blir lika pigg på det…

        Hahaha Aftonbladet vill inte reta upp Bianca?

    Någon som ser masked singer ikväll?

      Yes! Johanna Nordström var ju såååå tydlig

        Ellerhuuur man hör det på rösten!

    Har ni några tips på hur man får till en mustig linssoppa?

      Vad menar du med ”mustig”?

        Hur mycket julmust man ska ha i

        Icke-blaskig, någon mer piff än standardrecept. Typ asafoetida eller dylikt.

          För mig personligen skulle eventuell ’mustighet’ komma från paprikakrydda, örter och soja/fond tillsammans med tomat… Jag kallar den blandningen i soppa för mustig….

            Nä jaf skulle bryna lök tills den är helt brun. Dör har du smaken. sen kommer kryddor

              Ja. Jag glömde nämna brynt lök. Det är en självklarhet i soppa för mig.:) hahaha

        Man bjuder in mustiga mauri som hjälper till att laga soppan

      Lagerblad

    Hur gör man för att komma in i gänget på en ny arbetsplats där alla är väldigt tighta?

      Ställ frågor och var glad och trevlig. Annars är i alla fall min erfarenhet att det kommer med tiden.

      Det här funkar för mig. Ta alla tillfällen som finns att få kontakt med personerna en och en. Skämta till det, ställ frågor och lyssna på vad de har att säga dvs försök att lära känna varje person och låt dem lära känna dig bättre. Efter det brukar det bli lättare att ”smälta in” i gänget genom att intresset riktas mer mot dig själv och individerna som utgör gänget.

    Hej och godkväll allihopa!

    Jag ser att det redan kommit mycket kommentarer men jag försöker ändå. Hör upp alla LÄRARE!!

    Jag studerar just nu Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Jag har jobbat med detta innan jag började studera men har lite tankar. Har jag någon som är lärare i engelska/svenska här i gruppen? Hur var det att läsa till det? Var det svårt/jobbigt?
    Jag har funderingar på (längre fram i tiden) att lägga till sv/eng i mitt yrke för att jag älskar språk. Är det någon här som är lärare i något av detta som kan berätta lite allmänt hur det var och även hur det är att arbeta som lärare i det? ?
    Tack på förhand ?

    Mvh lärarstudent

      Hej!

      Jag är leg. i samhäll och engelska på gymnasiet. Läser till SVA på sidan av, har 30 hp kvar innan behörighet. Jag vet inte hur det funkar för dig när det kommer till att utöka behörigheten – räcker det att läsa till ämnen? Frågar för att jag är nyfiken. Jag tyckte engelskan var helt okej ”lätt” fram till 61-90 hp. Den grundläggande kursen (vilket är den enda du behöver läsa, tror jag?) gick för det mesta smidigt. Rolig var den också!

    Alltså hur går man från att dejta till att bli något mer? Kanske konstig fråga men när jag tidigare har träffat killar har jag varit yngre och pluggat och det har fallit sig naturligt att man redan tidigt ses väldigt ofta och mer i en vardag ihop, typ ligga i soffan i mjukisar och se på tv en måndag och att man i och med att man ses ofta och mer ”hänger med” i varandras liv naturligt blir tillsammans efter ett tag om allt går väl. Det har med andra ord inte varit så uppstyrt eller stelt/formellt.

    Nu har jag sedan några månader tillbaka dejtat en kille som jag träffat via tinder och vi ses antingen genom att gå ut och äta middag eller dricka något, alternativ ses hos den andra på middag. Sen sover vi över och så också men det blir mer formellt på något sätt och som en speciell händelse snarare än vardagshäng. Vi båda jobbar mycket och han har mycket andra aktiviteter dessutom så vi ses absolut Max en gång i veckan men oftast mer varannan vecka. Hur gör folk för att komma till nästa stadie från detta? Känner mig verkligen helt lost som aldrig har dejtat på detta sätt innan.

      Har du snackat med honom om det?

        Nej det är väl lite en del av problemet också, eftersom vi ses så sällan och då så pass ”uppstyrt” så känner jag inte att vi kommer nära varandra och blir riktigt bekväma. Känns som det finns en distans där fortfarande.. men förstår vad du menar, kanske är rimligt att ta upp ändå vart man tänker sig att det här dejtandet ska leda någonstans!

          Föreslå kanske att ses lite mer spontant? Typ kom över på filmmys? Alternativt köp såna ”frågekort”- spel med lite djupare frågor så ni verkligen lär känna varann!

          Ni kommer inte varann nära, men jag antar att ni har sex?
          För mig är det att börja i fel ände.

      Sitter i samma sits med en kille jag träffat sen november. Först förra veckan frågade jag om han träffar andra, och det gjorde han inte, men inget mer än så har vi sagt. Det bästa är väl bara att fråga rakt ut! Men jag är själv en fegis så det lär väl förbli ovisst tills han säger något…. är 27 och han 29.

        Samma här, är också en fegis! Men det låter ju ändå som ett steg i rätt riktning att ni pratat om ifall ni träffar andra och att det inte är så. Jag är 26 och han 31 så vi är ju ändå vuxna som rimligtvis vill ha ut något mer än att dejta lite här och där men man vet ju ändå aldrig vad den andra tänker och känner!

        Tills han säger något? Ni är snart 30?

      Alltså ses man så sällan känns det svårt att ta upp? Förstår att ni båda jobbar mycket men om ni faktiskt får en relation sen kommer det då bara uppgraderas till typ 2-3 gr i veckan?

        2-3 gånger i veckan låter väl normalt om man inte bor ihop?

        Är lite det jag tänker också.. alltså för mig har det varit naturligt tidigare att man ses hos varandra den stund som går på vardagskvällar och då tar med sig grejer man behöver till nästa dag på jobbet. Och så att man får mer tid ihop på helgerna. Så utan att man bor ihop så blir det att man ”bor” hos varandra och ses nästan varje dag. Men känns som han har ett mer späckat liv och vet inte om han är i ett läge där han vill ses så pass ofta som jag tycker är nödvändigt för att bygga upp något djupare..

          Jag hade verkligen känt som att jag kastar bort min tid.

      Är du kär i honom då? Är han kär i dig? Fråga!
      Men om ni inte ses så ofta så är väl förslaget att ni ses oftare, våga ta initiativ. Jag känner en kille som var så himla himla kär i en tjej och de ”dejtade”, dvs kollade på film lite sporadiskt hemma hos han då och då. Tjejen, som jag känner också, hade känslor för honom. Till slut, helt spontant så frågade hon rakt ut om han var kär i henne och det var han ju. Och så startade deras förhållande. Om du vågar kan du ju köra på samma taktik, tänkte jag med denna story… haha.
      Men lycka till, hoppas att det går bra för er.???

        Jag vet inte! Alltså vi har supertrevligt och han är jättesnällt och fin men vi har liksom inte kommit in något djupare på varandra eftersom vi ses så sällan. Men vill ju träffa honom mer för att se om något mer finns där. Som du säger, det är nog lösningen! Får försöka initiera lite oftare och mer spontana häng..
        Tack!

      Gillar man varann så vill man väl hänga ofta?

    Hur många fler än jag tror att Sandra Beijer är gravid??

      Nope, har inte märkt något. Varför tror du detta? Spännande

        Såg henne på stan och anade en gravidmage

          Bullshit.

            Är ju dock fler än jag som sett detta…

              Men sluta spekulera i sånt! Va fan rör det er.

      Varför skulle hon vara det? Hon lade ju för fasen upp typ fem eller sex vinflaskor hon hade shoppat loss på systemet.

        Man får handla på systemet trots att man är gravid

      Det tror jag inte. Men vart ska hon flytta??

        Hon vet det inte själv, hon har inte hittat något nytt så hon lär bo tillfälligt hos pojkvän/vänner/familj

        Inte till Gbg hoppas jag.

          Hur påverkar det dig om hon gör det?

            Hoppas också, roligare när gon bloggar från Stockholm, då kan jag ta del av hennes tips liksom.

            Vill inte ha henne här bara. Och? Hon är överklass och passar inte in. Hon kan väl ta med sig snubben – som till och med klippte av sig håret så han liknar hennes ex – till Sthlm.

              Finns överklass i gbg också men ok.

                Inte som hon

              Oj! Hahaha

              Hahaha vad rolig du är. Hon är inte överklass, dock har hennes familj bra med pengar. Finns både lverklass och rika människor i gbg, barnsligt argumenterat av dig.

      Eh, hon köpte nyss vin och visade upp. Hoppas verkligen inte hon är gravid, de har bara varit ihop ett år, inte bott ihop och hon är den enda roliga bloggaren kvar…

        Haha, exakt så har ju flera andra influensers gjort just för att maskera en graviditet. Michaela forni la upp flera bilder på alkohol hela perioden fram till att hon avslöjade att hon var gravid, och skrev efteråt att hon självklart inte drack det utan det var typ hennes killes glas osv. Bara för att Sandra köpt vin så betyder ju inte det att det är fysiskt omöjligt för henne att vara gravid….

          Ok, stört. Hoppas inte dock.

        Hon speedar väl på så hon hinner ikapp alla andra. Hon är ju desperat i kärlekssvängen.

          Fy vad taskigt sagt. Och vaddå speedar på, alla vill inte ha barn!

      Har tänkt på samma! Typ att hon har klätt sig i ej åtsittande kläder och inte visat så mycket alkohol på senaste

      Jag tror också det! Hon verkar inte dricka alkohol, har gått upp i vikt på kort tid och har fått gigantiska bröst 🙂 Dessutom såg jag henne i förra veckan och ja, hon hade en bula.

        Men lägg av nu. Man kan få stor byst om maj går på hormonella preparat vilket hon gör. Man kan gå upp i vikt om man äter antidepressiv medicin som hon har gjort. Man kan få uppblåst mage av mat man äter eller till exempel var i menscykeln man är.

          • man

          hon skrev väl för flera månader sen att hon slutat med antidepp?

            Nej hon trappar ner.

          Men hallå?! Vad är detta? Man kan gå upp i vikt av annat än preventivmedel och antidepressiva? Är det detta ni förespråkar? Blir fan mörkrädd.
          Man kan nämligen gå upp i vikt av att bara leva lite extra ett tag och kanske inte ta hand om träningen. Det behöver inte finnas sååååååå många orsaker att skylla på. Snälla…. och det är inga konstigheter med det!!!!

          Och är hon gravid så låt henne vara det, utan att diskutera. Tills hon ev. säger något själv.

        Jaa exakt!!

        Dessutom behöver man inte en accepterad orsak varför man gått upp i vikt… hormoner, antidepressiva, annat gånger hundra. Vad fan?

        Men snälla, vad är det med dig? Det finns liksom två alternativ. Antigen är Sandra lyckligt med sin pojkvän och lever livet. Å andra sidan kanske Sandra är gravid. Om hon är det kommer hon att berätta det så småningom. Vad är grejen?
        Det enda jag ser som helt sjuk är att om en kvinna går upp några kilo så ska det debatteras om graviditet osv.. va faaaaaan?

        ”Gigantiska”. Not. Hon har ju visat sin push up-bh. Vad är det här med att leta tecken på graviditet hos kvinnor?? Sjukt, lite besatt. Skaffa barn själva om ni så gärna vill.

        Hoppas verkligen inte! Hoppas ”bulan” är av god mat ?❤️

      Det är ingenting som du ska fundera på eller diskutera. Är du 15 år eller?

    Är det någon annan som är beroende av nikotin? För några år sedan feströkte jag men ville sluta med det, så jag började att snusa tobaksfria vita snus istället. Jag blev dock beroende av dom så jag började med halstabletter med nikotin i.. nu är jag beroende av halstabletterna och lyckas inte sluta :/ är det farligt med nikotin? Jag tar det alltså inte bara när jag dricker utan varje dag.

      Det enda jag vet är att nikotin är farligt

      Nikotin är cancerframkallande. Googla nikotin cancer.

    Jag eftersöker tips från er som springer!

    Hur gör ni nu när det börjar bli varmare och man inte längre vill ha på sig en löparjacka med fickor?Var har man telefon och nycklar? Midjeväska? Band på armen? Finns det andra knep? Jag har ”putmage”, så jag känner att en midjeväska skulle sitta lite obekvämt?

    Min andra fråga är vilka springtights ni föredrar, ni som är storlek L med putmage. Upplever att mina glider ner nedanför putmagen, även om jag har tights med hög midja!

      Använder mobilhållare på armen och lägger nycklarna i den lilla fickan på tightsen. Trådlösa hörlurar är en väl värd investering om du gillar att lyssna på musik när du springer.

      Tights: Nine Pine är sköna för putiga magar ☺️

      Kan inte svara om tights men armband till mobilen på armen är smidigt. Har det när jag är ute och cyklar.

      Jag använder min gamla flipbelt för mobilen. Mina leggings har en liten ficka med dragkedja, har nycklarna i den. ?

      Jag har tajta löptajts som har fickor där mobil och nycklar får plats. Det är ju stretch-material så det är inga problem….
      nu springar jag vääääldigt sällan men det brukar fungera iallafall. Både tajtsen och en löpartröja jag har till har fickor med dragkedja. 🙂

      Flipbelt funkar kanon tycker jag! Jag har också putmage, men då har jag det högre upp än vid höften/midjan.
      Tightsen glider inte ner på mig om jag har hög midja och ’drar upp byxbenen lite’ så att tightsen är lite korviga högst upp på låren, men det beror säkert på modell.

      Min favorit är från Lululemon i modell Fast and free. Har superbra fickor på sidan av benen där jag har mobil och nycklar. Har putmage och de sitter uppe utan problem. Om jag inte har dessa tights har jag en mobilhållare på överarmen där jag även pular ner nyckeln (tar bara med hemnyckeln löst). Kan dock få skavsår från denna ibland.

      Jag har den i sporttoppen:)

      Har ett ”fodral” man trär över underarmen.

      Tipsar om tights från Nike, knytband så ramlar de inte ner.

      Flipbelt är det bästa! Googla ??

    Någon som fått sitt självförtroende kört i botten efter examen och en tid på sitt nya jobb inom området? Tips på hur man boostar sig själv? Känner mig så jävla kass….

      Hej! Jag vet inte om jag har så många tips att ge men jag kan säga att det händer många. Ibland tar det längre tid att finna sin plats på ett nytt jobb. Oftast brukar det dock ge med sig efter en tid. Du är verkligen inte ensam. Om du känner att du verkligen inte trivs på din arbetsplats efter ett tag så borde du söka dig vidare! Det är inget fel med det och du ska inte se det som ett misslyckande

        Tack! Det är verkligen inget fel på jobbet, är nog mest jag som blivit så himla osäker på mig själv, på ett sätt jag inte varit på tidigare jobb. Behövde nog bara några lugnande ord…

    Pälsängrar…!
    Jag flyttade in i min lägenhet för ett par månader sedan och har upptäckt att det finns pälsängrar i lägenheten. Jag ser ibland små baggar som kryper på golvet. När jag pratade med Anticimex sa de att de ofta lever inne i väggar på äldre fastigheter och att det då inte finns så mycket att göra mer än att städa regelbundet. Har någon varit med om detta? Finns det verkligen inget mer att göra?
    Verkar som att krypen kommer från golvlisterna..

      Finns fällor att köpa! Och dom gillar inte cederträ. Hittade två pälsängrar i sängen för nån månad sedan ? . Bor i 30 tals lägenhet.

        Jag hörde också om fällor. Men om pälsängrarna finns i husets väggar vill jag väl inte locka fram dom till min lägenhet? Eller täcket jag knasigt?

      Jag brukar städa med såpa, har läst att de inte gillar den lukten heller. Känns omöjligt att inte ha såna ibland, har sett en som flög in när jag hade fönstret öppet (självklart tog jag bort den men jag menar att det känns omöjligt att inte få in såna).
      Inga kläder på golvet.

      Min kusin hade Anticimex hemma flera ggr, hon hade massor av dom. Helst i garderoberna. Det värsta problemet försvann men de sa samma, man får bara räkna med det i äldre hus.

        Jo, jag vet att de kan flyga in genom fönster. Men dessa verkar ju leva i fastighetens väggar mm. Hm.. det bästa är väl kanske att bara dammsuga väldigt ofta.
        Anticimex sa nämligen att även om de sprutar så brukar de komma tillbaka efter ett tag.

      Neeej jag som trodde det hette pälsänglar?

        Det har jag också trott tills jag läste denna tråd. Är 30 år gammal. ?

      Har anticimex varit hemma hos dig och sanerat? De kom hem till oss iaf, därefter hittade vi bara döda men vi bodde inte heller kvar så länge till i lägenheten så vet inte hur det var sen

    Hej allihop! Jag ska på intervju på en myndighet (handläggarjobb) på onsdag. Har någon tips på vad jag kan tänka på? Tacksam för all hjälp!!

      *Var dig själv.
      *Kom i tid.
      *Ha på dig fina kläder. Typ en blus och/eller kavaj.
      *Skriv ner lite frågor innan som du undrar så att du får svar på det du vill veta.
      *Visa genuint intresse. Så kommer det nog gå fint. 🙂

        Åh tack för tips!!

      För att ha känna dig lite mer självsäker (inte fastna i tänket om man duger eller ej) skulle jag tänka på intervjun även som ett tillfälle att se om det är en arbetsplats som passar dig och dina önskemål. Tänka att du ska ta reda på vad de har att erbjuda dig ungefär. Då brukar iallafall jag känna mig mer avslappnad och mindre nervös.

        Åh, också ett bra tips! Tack!

    Ingen här som kollar på Big brother?
    Vem hejar ni på respektive vill ska u?

      *ut

        Drömfinal: Nardos, Tanja, och Emelie eller Simon
        Får gärna lämna, helst igår: Adrian och Mergim

      Hoppas att Mergim åker asap, hans beteende är så vidrigt!

    Någon som gjort privatfinansierad IVF i väntan på landstingets? Hur tänkte ni? Blev ni nöjda?

    Är det någon här som är medicinsk sekreterare? Kan ni berätta om ert jobb? Jag sökte in till den utbildningen men vet inte om den passar mig…

      Hahaa, jag har också sökt!

      Min mamma är det, på ett sjukhus. Hon tycker det är jättekul, otroligt mycket att göra hela tiden (det är väl brist på såna också har jag hört?). Just mamma skriver bara, men jag tror att en del sitter i receptionen också, det beror nog lite på vart man jobbar. Känner två till som är det och de sitter i alla fall även i receptionen, men på en vårdcentral om det spelar roll.
      Mer insatt är jag inte men de alla verkar trivas!

      Tycker ofta denna fråga dyker upp här hehe. Jag är medicinsk sekreterare sedan 6 år. 🙂 Trivs jättebra, kul jobb, känner mig uppskattad och behövd. Däremot måste man vara medveten om att lönerna generellt är skräp! Vill man tjäna mycket, typ över 35000 kr/månad, så ska man söka sig till en annan utbildning! De flesta medicinska sekreterare ligger bara kring typ 25000 kr/månad. Är man driven och smart så kan man dock arbeta sig upp till att även ha ansvar för typ HR, vara enhetschef, vara chefssekr, och liknande. Jag har själv en lite annorlunda tjänst där jag inte sitter på sjukhuset, inte skriver diktat, och inte träffar patienter. Jag arbetar mer med data, statistik, utbilda läkare i ett visst datorsystem och så. Så jag upplever att jag har det gött för jag har bättre lön än många, slipper hets och stress på sjukhuset, och arbetar med en mer varierad arbetsgrupp. 🙂 Så det finns andra jobb än att bara sitta på sjukhuset och skriva snabbt, det ska man veta.

    Mimi Höglins hus verkar nu vara sålt? Det låg ju uppe på hemnet härom veckan, med ett bud på 200 000 över utgångspris. Sedan försvann det från hemnet och kom upp några dagar senare igen, och nu verkar det sålt för precis utgångspriset? Vad hände, och varför nämner hon inget om detta på sina sociala medier? Antar att det är flytt till Norrland på gång, och jag önskar dem all lycka!

    Jag och min träningsgrupp har avslutning imorgon och jag tänkte att jag skulle baka något, någon som har något tips? ?

      Silviakaka kanske? 🙂

    Alltså jag är lite skakad av en grej jag precis fick kännedom om som jag måste dela med mig av till er!!

    Jag har precis sett första avsnittet av SVTs ”Sanningen om hudvård”, och i slutet av avsnittet avslöjas en grej som gjorde mig sjukt glad och upprymd (((((((OBS, SPOILER!!! FORTSÄTT EJ LÄSA OM DU INTE VILL VETA RESULTATET AV TESTET I AVSNITTET))))))))) I slutet avslöjas att en särskild produkt på marknaden verkar ha bättre effekt mot rynkor än alla andra dyra krämer med aktiva ingredienser i hela testet, och den produkten råkar vara en som aktiva personer här på BB kanske lagt på minnet; nämligen den blåa jävla plåtburken från Nivea!!

    Jag började använda den dagligen för kanske 6 månader sedan, efter att någon nisse i detta kommentarsfält skrev att dens mormor använt den krämen sen stenåldern och inte har en enda rynka. Alltså, mina källor till att den skulle fungera var minst sagt tvivelaktiga, men jag behövde en ny fuktkräm och gick på feeling, gillade konsistensen och har sen dess fortsatt med den i blind tro av någon anledning. Men helt ärligt har jag faktiskt upplevt mindre rynkor, men har tänkt att det säkert är inbillning, men nu när jag såg resultatet av det testet känner jag typ tacksamhet till detta kommentarsfält haha. Hade aldrig trotsat varje reklam som försöker få mig att tro att dyr hudvård är ett måste om jag inte hängt här inne och haft så stort förtroende för er andra här inne av någon random anledning. Och ja, rynkor eller ej är inte hela världen, men för en kvinna med trettioårskris och stram budget var denna nyhet ändå glädjande, så ni kan väl ba unna mig min ytliga lycka nu va.

    Så, slut på rant! Och tack för att ni finns och delar med er ärligt av random grejer. TREVLIG HELG!!

      Tror du den även är bra får oss med känslig hud?

        Dom sa i avsnittet faktiskt att det som är grejen med den är att den är så fet, därför den funkar typ, men det innebär också att man bör ha normal till torr hy för den. Har man fetare hud så kan det i kombination med fetheten i krämen göra att man får finnar typ (tror jag, lyssnade inte så noga eftersom jag ej har fet hy). Men jag kan inget om hudvård så kan inte uttala mig om något utöver det som alla forskarna sa i testet tyvärr! Men den kostar ju typ 20 spänn så prova om du känner för det 🙂

          Har ingen lust att prova om risken finns att man får (fler) finnar av den? Men tack ändå!?

            Aa, fattar det ? som sagt kan jag absolut ingenting, så ta ej mitt ord för det. Men den är fet iallafall så om du tror att din hud reagerar på det låter det ju ändå klokt att avstå!

        Nej jag rekommenderar den inte. Har torr och känslig hud och får värre eksem av Nivea.

        (Min kommentar försvann ifall två liknande kommentarer dyker upp).

          Har du eksem ska du kanske behandla din hy med annat?

        Nej inte för min känsliga och torra hud. Klarar inte av Niveas produkter.

      hahaha jag dör!! mkt upplyft av detta inlägg, minns alla trådar, ska ge den blåa burken en chans nu!

      Tack för tips!! Bara för det var den typ slut överallt, men apotea hade så beställde en burk. Hoppas den kan ersätta mina dyrgripar från dermalogica !!!

      såg också det! Blev lite chockad men glad då jag inte har så mycket pengar o lägga på hudvård. Kommer nog ändå fortsätta med serum och allt det i viss mån pga placebokänsla….

        Såg reklamen och var så nyfiken på vilken placebokrämen var! Tack för infon! Ska köpa direkt!!

      O Adamo som alltid tjatar om att hon är Italienare säger dramatiskt ”men inte kan väl alla världens kvinnor vara lurade?!?” johoruu, Italien ringde just o sa det.

      Här är en till som kan intyga att den blå burken funkar ?‍♀️ Min mamma och farmor har använt den dagligen/flera ggr i veckan i flera års tid och är rynkfria för sin ålder. De håller inte på med annan hudvård och har normal hy. Däremot så har nivea-doften etsat sig fast i mitt minne sedan barndomen för den är ju inte mild om man säger så. Minns hur det alltid luktade nivea överallt vilket gör att jag har svårt för att använda deras produkter själv.

        Inte mild? Jo den är verkligen mild i doften. Och ingen doft som hänger kvar heller. Du kanske tänker på någon annan doft?

    Har någon tips på instagramkonton där man renoverat 60/70-talshus? Stil åt det moderna. Ej funkis. Följer sedan tidigare unckelhouse

    Isabella Löwengrip provocerar skiten ur mig. kvinnan har för fan ingen skam i kroppen. Fattar inte hur hon kan ignorera pandemin? hon lever som om att inget har hänt. Restaurangbesök på restaurangbesök, resor, träffa vänner, handla kläder osv. Hur tänker människan? Det skulle vara bra om Camilla kunde sammanställa alla resor som IL har gjort sedan Corona satte igång. Italien, Dubai, Åre och massa andra städer i Sverige. Det kanske kan ge henne en tankeställare.

      Varför tror du att det skulle bli en tankeställare? När absolut ingenting har blivit en tankeställare hittills.
      Jag kan garantera att det enda som kommer hända med ett sådant inlägg är att fler blir provocerade. Fler lägger tid och energi på att vara arga och fler prioriterar att vara förbannade istället för att vara glada, positiva och njuta av våren.

      Vad gör då ett sådant inlägg för nytta?

      Tror du inte hon vet att hon har rest? Vad skulle du göra med den sammanställningen? Hon gör inget förbjudet.

    Haha på Anna Books story just nu. Som att man inte skulle känna kletig maräng runt hela munnen? ?

    Såg liven med Anna häromdagen. Jag börjar tro på er som skriver att hon går på nåt. Oj vad speedad hon var.

      Undrar hur hon mår egentligen. 🙁

        Det är väl ganska uppenbart att hon mår superdåligt?

    Skönt att My blivit frisk och rullar sig med Rosendeo, har fått fel färg på nya huset, ska gå hundkurs, reklamar sin ptverksamhet och lägger upp recept. Snart väntar träningshelg på Öland. Hon kan den där Mysan !!!

      Bäst är kommentar på hennes blogg ;
      När ska du berätta och My svarar; berätta vad… ???
      Minnet är dåligt. Och kort. Precis som hennes beige magtröja.

    Efter sju år ihop är det slut. Hur går man vidare? Hur bygger man ihop ett eget liv, efter att ha delat exakt allt med en annan person?

      Ta en dag i taget! Ditt nya liv kommer men ta det dag för dag och sörj om du behöver.

      Alltså även fast de inte känns så nu så kommer tiden läka detta. Träna, läs böcker, umgås med vänner och ta hand om dig själv och försök hålla dig flytande under tiden. Det kommer inte bara att bli bra utan bättre det lovar jag. Jag själv skrev inlägg här för ett år sedan när jag trodde att jag skulle dö av en hjärtekross men några månader senare sitter jag här och mår fantastiskt ❤️❤️

    Såg att Josefin Ottosson bjöd sin lillasyster Johanna på vin, tankar om detta?
    Vad jag kan se så är inte Johanna över 18..

      Var de bara hemma är det väl inte hela världen. Men generellt så är jag mer och mer emot alkohol överhuvudtaget. Onödigt, och inte positivt. Men inte ett tecken på en dålig storasyster tycker jag.

      Så onödigt. Visar att storasyster inte har så mycket hjärna.

        Kände också så, speciellt med tanke på Johannas bakgrund..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.