Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

563 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Min pojkvän har skaffat en kompis som är 12 år äldre och kvinna. Han säger att hon är en av hans bästa vänner. Han berättar ofta om saker hon sagt som han tycker är kul eller smart. Jag har så svårt att acceptera det? Även om dom ”bara” är vänner känns det jobbigt. Det är liksom jobbigt att det finns en kvinna som han tycker är både roligare och smartare än mig…

      Hur träffades de?
      Har han inga andra vänner?
      Är du inkluderad i träffar, samtal etc?

      Jag får SÅ många frågor när jag läser vad du skriver.

        Dom jobbar ihop och vänskapen har liksom vuxit fram. Han har ett stort kompisgäng och väldigt lätt för att skaffa vänner.
        Jag har träffat henne några gånger, har tyckt om henne då. Hon och min kille är väldigt lika varandra i sättet.
        Han brukar visa vad dom skriver till varandra och så ibland. Dom umgås inte jätteofta utanför jobbet.

          Vad är då problemet? Låter som en vanlig (bra) vänskapsrelation med en kollega.

            Problemet är egentligen bara en känsla jag har. Något jag ser i hans ögon när han pratar om henne.

              Alltså… Jag har varit med om liknande med ett ex. Då sa jag till honom typ att jag inte kommer att kräva att de slutar träffas eller så men att jag upplever det lite jobbigt pga det här och det här. Jag poängterade också att jag inte ville att han skulle ändra på sig, jag ville bara att han skulle veta vad jag kände och att jag visste att det var min egen osäkerhet som var problemet. Var rätt så skönt att bara säga det till honom och han lovade att det inte fanns något att oroa mig för vilket också var sant. Det var skönt att det var ute och inget jag gick runt och bar på liksom.

              Äsch… kanske inget bra tips eller så… Jag vet inte… ta det för vad det är.

                Jag tror också det är bra att prata om det, då kan ju killen ta hänsyn till hur du mår osv. Att man inte behöver ”strö salt i såren” i onödan.

              Äsch, du får väl fråga rakt ut om relationen är mer än vänskap om du seriöst tror det och sen får du lyssna på hans svar. Men vad du skrivit här skulle inte jag tro att det är mer än glädje över att ha klickat med en ny vän. Att få nya vänner man verkligen gillar kan ju också göra en lycklig.

                Ååh.. Jag fick en ny vän när jag var 30 och vi klickade från första stund. Jag gick runt och kände mig nästan nykär i början? hade aldrig haft en vän som henne innan. Hon är som en bit av mig jag inte visste att jag saknade.

                Sorry för att jag kapade här. Vill bara göra tummen upp åt hur lycklig man kan bli av en ny vän.

                  Ja den känslan jag menar. När jag träffar nya vänner som man verkligen klickar med är det ju nästan som att vara lite nykär.

                  Så har jag också känt när jag träffade en ny tjejkompis i vuxen ålder!

                Har frågat, var inte helt nöjd med svaret ? Han sa något i stil med att det är väl klart att det inte är något, hon är ju så mycket äldre.

                  Då får du väl lita på honom. Alternativet är att inte lita på honom och gå runt och leta alla möjliga tecken på att han ljuger. Vad blir du lyckligast av? Vad är bäst för er relation?

                  Fast då ligger ju ”felet” hos dig. Inte elakt menat, men menar bara att du måste ju lita på din partner och inte söka fel som inte finns. Att han är glad är ju inte ett problem liksom. Att han blir glad över en vänskap utanför er relation är inte heller ett problem.

                    Ja, du har rätt. Jag brukar såklart tänka i de här banorna vanligtvis. Men i helgen var dom tillsammans på någon middag och han svarade inte på mina meddelanden efter ett tag, och jag fick noja. Men tack för lite voice of reason!

                      Låter väl vettigt att man inte messar alltför mycket med någon annan om man är iväg på middag!!
                      Att man lägger undan telefonen i sällskap är väl en bra egenskap!

                      Träffade en sån kille för ett tag sen.. han gillade min attityd och ville vara med en erfaren kvinna men vi avvaktade lite först eftersom han dejtade en tjej i sin ålder. Men det var inte så seriöst sa han..

                  Han kanske får lite ”mamma-känsla”? När jag bodde långt hemifrån så hittade jag en ”mamma” fast vän. Låter knäppt haha, men en äldre trygg kvinna som vän. Men blev lite mamma typ. Äh låter löjligt kanske ?

                  Tycker också det var ett konstigt svar. Hade han gillat en ny äldre manlig vän till dig som du fann vara den smartaste och roligaste personen du känner?

                    Nej, han hade inte gillat det alls. Det är någonting sårande med att det bara skulle vara åldern som satte stopp också… Hade behövt höra typ ”jag ser inte på henne på det sättet” eller typ ”jag tycker bara om henne som vän”

                      Ja, exakt.

                  Ett bättre svar hade kanske varit ”det är väl klart det inte är något, jag är ju tillsammans med dig och vill inte ha någon annan.”

                  Hade det ”varit något” om hon varit yngre? ?

              Japp det har du magkänslan som jag skrev om nedan….Jag hade tyckt att det är jätte lustigt och min man/ kille SMS:ade med andra kvinnor

              Gå på din magkänsla.

          Låter inte som något att vara orolig över tycker jag. Hade det varit det så hade han väl dolt henne och deras kommunikation osv. Kul att han har en kompis!

          Köper inte såna vänskaper. Hade tyckt det är väldigt konstigt och du ska nog inte vara naiv, tror det kan gå längre.

      Har han sagt att hon är smartare och roligare än dig eller är det från dig? Jag är lite delad, jag bryr mig inte om varken kön eller ålder på partners vänner. Inte om de har roligare med sina vänner heller, så är det för mig med. Vännen blir ju ett avbrott från vardagen och därför i stunden roligare. Lite svårt att tycka att ens partner är rolig 24/7 när man delar på allt jobbigt ansvar också…
      Men jag hade reagerat om vänskapsrelationen hade förändrat vår kärleksrelation.

        + 1

        Han har sagt att hon är den smartaste han känner, men det andra är något jag läst in.
        Det har egentligen inte förändrat våran relation, men tycker att han har blivit förändrad av henne.

          Men det är ju naturligt, man förändras ju konstant av människor runt sig. Så länge det inte påverkar er relation så är det väl bara bra att han har relationer som gör honom glad? Du som hans tjej är ju fortfarande viktigast menar jag. Sen ska man inte ta sånna meningar så seriöst, ”Du är sen smartaste jag träffat”, ”Det här är det godaste jag ätit” och tusen liknande saker sägs ju inte för att man menar det till 100000%.

            Ah, du har säkert rätt! Jag har bara fått någon slags hang up, förstorar det säkert i mitt huvud.

            Nej det är inte naturligt att ens kille plötsligt blir som förälskad i en ”vän” av kvinnligt kön. Det är inte normalt heller och är seriöst skumt när man är i ett förhållande. Hon säger ju också att det är hennes ”känsla” och jag tror stenhårt på att inte ignorera magkänslan, den brukar tyvärr ha rätt

      Följ magkänslan är den inte bra så kanske du ska lämna förhållandet, låter kanske hårt men hur kul är det var ett förhållande när man är osäker/ inte känner sig trygg ? Jag är mest nyfiken på vad hon ”ser” hon hos honom om hon är äldre och hon vet att han har en tjej..?

        Det är det här som är jobbigt, att jag tänker tanken ”vad är hon ute efter?” Och det blir jobbigare på något sätt när jag träffar dom tillsammans och dom har en sån uppenbar vibe, deras samtal är helt sömlösa…

          Mitt ex lärde känna en ny tjej som han umgicks med (även jag ibland), de hade en helt uppenbar kemi och vi tjafsade mycket om henne. Sen när det tog slut flyttade han in hos henne efter en vecka och sa att jag hade haft rätt om känslan som fanns där. Nu har de barn ihop. Vet fortfarande inte om det hände nåt mellan dem medan vi var ihop men skiter i det numera.

        Hon ser väl en schysst kompis?

          ?

      I min relation skulle det vara helt uteslutet att någon av oss skaffade en ny bästa vän av motsatt kön. Kompisar man haft sedan tidigare är helg okej, men varken jag eller min sambo hade accepterat att den andra började ha nära kontakt med en person av motsatt kön. Att umgås arbetstid med en kollega är helt okej, men aldrig att börja umgås själv med en person av motsatt kön efter jobbet.

        Oj.

        Vill inte ha det så, vi har båda vänner av olika kön och det är inget problem. Men just hon har kommit så nära.

        Jag instämmer. Har dåliga erfarenheter av både män som visat sig vilja mer med mig trots initial vänskap, såväl som ett ex som blev för vänskaplig med en kvinnlig arbetskamrat trots att de svor att de bara var vänner. Förstår inte alls varför man ska blanda in vänskaper med suddiga gränser av det attraherande könet, I ett förhållande man är rädd om.

      Vill lugna dig genom att berätta att jag fått väldigt många nya manliga vänner genom mitt nuvarande jobb (jobbar i en mansdominerad bransch). De är dessutom runt min ålder, en del är singlar, andra i förhållanden och några gifta. Är så nära en av männen att jag till och med var med i bröllopsföljet när han gifte sig.
      Jag har sambo som jag är lycklig med! Låter honom ta del av mina nya vänskaper och berättar glatt om roliga saker som hänt/sagts med mina nya vänner när jag kommer hem från jobbet. Messar även mina vänner och träffar de utanför jobbet. Tycker de är roliga och smarta! En av dem (som dessutom är singel), är bland de smartaste människorna jag träffat, smartare än både mig och min sambo. Men det betyder inte att jag på något sätt jämför dem. Varför skulle jag göra det?
      Känns som att jag kan skriva hur mycket som helst på detta ämne, men för att avrunda så är jag säker på att du inte har något att oroa dig för! Med tanke på hur svårt det kan vara att hitta nya vänner i vuxen ålder som man klickar så bra med så skulle jag snarare råda dig att vara glad å din pojkväns vägnar. Lita på att han älskar dig!

        Tack! Jag har alltid haft känslan av att han jämför oss, men inser nu att det är nog bara jag som har hållt på med det. Jag har nog bara stressat upp mig pga tidigare erfarenheter i kombination med att min kille har blivit bästa kompis med female him ?

          Förstår helt och hållet. Klart att tidigare erfarenheter påverkar oss.
          Jag tänker att jag också skulle kunna vara jättebra kompis med the male version of me. Vi skulle ha så kul! Men fyfan för att vara tillsammans med den! Räcker gott och väl med en av mig i förhållandet?

      Är det vanligt förekommande i er relation – att ni skaffar nya vänner av motsatta könet på ru man hand?
      Jag och min man skulle inte bli bästa vän med en ny person av det motsatta könet då vi inte inleder relationer med motsatta könet där vi kommer att spendera tid oftast ensamma med den personen. Vi båda tycker det är konstigt. Visst att vi lär känna nya människor, även av motsatta könet, men inte på den nivån som du beskriver.

      Jag är lite i hans situation här. Jag gjorde ett jättehopp positionsmässigt inom jobbet förra sommaren och den här mannen tog mig direkt under sina vingar (mansdominerad och extremt hård bransch med få framgångsrika kvinnor tyvärr) och vad som i början var ren upplärning och han som räddade mitt skinn har utvecklats till en fantastisk vänskap och vi pratar ofta och länge om allt möjligt, både på arbetstid och utanför. Han är 12 år äldre än mig och vi lever båda i relationer på var sitt håll och det finns inga intentioner på något håll. Han är helt enkelt bara en av de roligaste och smartaste jag vet och jag vet att han tycker detsamma om mig, och jag berättar ofta hemma om saker han har sagt och lärt mig både professionellt och om livet i stort. Helt ärligt, när man träffar på en sådan person i livet kan man inte begränsas av att den har ett visst kön eller en viss ålder i min mening. I Sverige är vi otroligt dåliga överlag på att umgås över generationer och jag tror vi alla kan få mycket ut av det. Jag skulle lyfta hur du känner med min partner men också fundera på själv vad det är som får dig att känna såhär. Saknar du bekräftelse i relationen? Tillit? Kommer det från andra minnen/trauma? Han är med dig av en anledning och för mig konkurrerar inte ens min vän och min partner i samma liga eller om samma saker, just för att den ena är min vän och den andra är min partner. Var glad för hans skull men fokusera på er relation och gör så mycket ut av den som du kan istället.

      Sent svar så vet ej om du läser. Jag (kvinna) började på universitet lite senare än många andra. Var ca 30 och blev jättenära en kille som var nästan 10 år yngre än mig. Vi klickade väldigt bra helt enkelt och hade sjukt bra plugg ihop. För oss kändes det som att åldern liksom inte var en faktor. Vi var bara vänner. Jag har man och han flickvän. Tänker att så länge alla är ”vuxna” är åldern inte så viktig. Så länge han alltid är öppen mot dig och det inte känns som om han döljer vänskapen tänker jag att du kan vara lugn.

    Jag har äntligen tagit kontakt med vården, eftersom vi misstänker att vårt barn har NPF. Det har jag misstänkt sedan hen var 4 år, men nu vid 11 års ålder uppfyller hen så många kriterier.

    Är det någon annan som har genomfört en sådan utredning gällande sitt barn?

    Vad blev resultatet?

      Vet inte vilken typ av NPF du menar, men jag har två barn som utretts för adhd och resultatet var att dom båda har det. Olika svårighetsgrader och olika svagheter/styrkor som framkom tydligt under utredningarna vilket gjort att både vi och skolan fått bra verktyg att kunna hjälpa/stötta på bästa sätt.

      Min son fick sin diagnos efter 10 månaders utredning (han är drygt 2 år gammal) i början av juni. Vi började misstänka det först i april förra året (när han var strax över 1 år). Har haft en mycket bra upplevelse av utredningen, inga farhågor jag hade besannades utan alla vi fick träffa var helt fantastiska. Då han är så liten kommer vi göra en ny utredning innan han börjar skolan för att fastställa att diagnosen var korrekt + se över begåvning och om han har någon mer diagnos (vilket ju kan vara vanligt med NPF, att en har mer än en). Till hösten börjar vi på HAB och han kommer få specialpedagog på förskolan.

        Är det okej att fråga varför utredning på ett sånt litet barn? Genuint intresserad bara, studerar till förskollärare och har aldrig hört att man sätter en diagnos på ett så litet barn. Om du orkar berätta lite om problematiken och så?

        Hoppas det blivit bra för er ❤

          Är förskollärare, haft flera barn som fått diagnos efter 2-års ålder. I mina ögon GULD, för de har fått rätt hjälp och stöd tidigt ??

            Jo absolut, det kan jag tänka mig! Undrar mest vilka ”symptom” eller vad man ska säga, man ser hos en ettåring 🙂

              Eftersom det är extremt individuellt så är det omöjligt att säga. Men om du läser på hur barn med tex autism beter sig, har svårt att avbryta aktivitet, svårt med ögonkontakt, utveckling osv. Rörelser med händer. Eller barn som är extremt aktiva, inte kan dela med sig, får en ”hang up” på saker, utåtagerande osv.

              Är man intresserad av specialpedagogik så ser man alla tecken tidigt. Tyvärr ”ignorerar” många/skjuter upp att ta tag i det (både föräldrar och förskolans personal). Viktigast att tänka på barnets bästa ??

                Okej, tack för svaret! Specialpedagogiken kommer i nån senare kurs, ska bli intressant 🙂

                  Jag har sökt in till specialpedagogutb. efter påtryck av föräldrar ? Arbetat nära spec.ped., logoped och psykolog. Så otroligt viktigt och en enorm brist på specialpedagoger. Vi behövs för barnen ??❤️

                    Lycka till ??

              Jag svarade längre ner vilka symptom han hade. Jag har också fått höra att ”en inte diagnostiserar så små barn”, men i vårt fall (och förmodligen många andras också) handlar det om att han ska få rätt resurser och förutsättningar i förskolan m.m. Tex kunna gå hos logoped osv. Ju tidigare det börjar för personer med autism desto bättre. Så slipper barnet hamna efter det neuro-normativa för mkt vilket kan skapa annan problematik med tex ångest, depression mm.

              För oss har det inte varit så mkt ”problematik” med vår sons symptom. Han är ett nöjt barn som är glad mest hela tiden. Men det var ändå en känsla av att ngt inte riktigt stämde och han hade många liknande tecken som det barn jag jobbat med, så som tics med händerna. Det var uppenbart för oss, samtidigt som vi till en början förnekade det.

          Jag har jobbat med autister (vilket är hans diagnos) och kände igen tecknen. Som sagt så görs en ny utredning senare för att se men jag välkomnar att han får resurser nu så slipper han hamna efter neuro-normativa barn mer än nödvändigt. För oss var det uppenbart då han har en tvilling.

          Det kan ju också hända att någon av föräldrarna har t.ex. adhd. Eftersom det är ärftligt är det stor chans att också ens barn har det och då tänker jag att man kanske märker avvikande beteende lättare

        Vad var det som gjorde att ni misstänkte? Och vilken typ av NPF? Om du vill svara ?

          En lång historia kort: Vårt barn har exekutiva svårigheter och stundom utåtagerande. Är impulsiv och har ingen egen motor.

          Dock fungera skolan väl, så även med kompisar och idrotten. Barnet håller ihop, men när hen kommer hem så exploderar allt. Vi håller på att gå sönder som familj och vi behöver extern hjälp.

          För oss var det:
          – slutade lyssna till sitt namn eller tilltal öht.
          – aldrig pekat.
          – aldrig härmat (dock har han börjat härma lite nu).
          – vill inte äta med sked (själv).
          – inget sk. joint attention, samspel.
          – leker med leksaker genom att snurra på dem.
          – gillar inte närhet som inte är på hans villkor.
          – pratar inte (inga ljud riktade till omgivningen, däremot väldigt mkt ljud överlag).
          – tog sina första steg vid 10 månaders ålder, stod upp hela tiden och gick utmed möbler mm. och sen efter några månader sa det stopp och han backade i utveckling och började krypa igen (låter kanske normalt men för oss är det ett ”före” och ett ”efter” och det var väldigt tydligt att ngt hände).

          Hm, ja det var nog det för oss. Hans diagnos är autism.

          Sen som jag skrev ovan så har han en tvillingbror och det blev väldigt uppenbart att utvecklingen inte gick dit den skulle.

            Vill dock tillägga det med närhet. Har börjat fundera mkt på det hur en som förälder/vuxen ofta tvingar sig på sitt barn för att visa kärlek. Det borde såklart alltid vara på barnets villkor, men menar att han gillar närhet, men inte att jag kramar honom om ”det inte är läge”. Typ. Om det makes sense.

              Gud vad jag uttrycker mig klumpigt ikväll. Har skrivit om detta i ÖS tidigare om hur vuxna tar sig friheter med barn, pussar och kramar och vill vara nära. Att vårt kärlekskapital måste ut typ oavsett vad barnet känner för det. Men jag menar att han har ett tydligt kroppsspråk i att ”nej inte nu, bort”.

      Vi genomförde utredning när vårt barn var fem. Hen fick en adhd-diagnos och det konstaterandet har enbart varit till hjälp för oss. Symtomen har minskat med tiden och nu medicinerar vi.

      Har 2 pojkar (14 och 12) som gjort utredning för ADHD och fått diagnoser. Har varit hjälpsamt då vi kunnat få hjälpmedel och mediciner med god effekt. Skönt att få en ”förklaring” och något att förhålla sig till då det är otroligt tufft och påfrestande stundtals att vara förälder till barn med NPF-diagnoser.

        Tack för svar, jag tänker att det vore värdefullt för vårt barn att veta om det är något, vad är det i så fall? Vi är i så fall positiva till medicinering, då vi har hört många positiva historier till det och vad det har hjälpt för individen.

        Jag arbetar i skola och har kunskaper, men inte min man. Tänker att han skulle må väl av eventuell föräldragrupper.

    Tagit första sprutan av vaccinet idag. Kommer jag bli magnetisk nu? Få vingar? Bli osynlig? Ett chip i mig som sparar data på allt jag gör? ???

      Ser personer på Instagram som fått vaccin och är yngre än jag, varför går det så segt i sthlm ?

        Jag är 31. Kunnat boka i några veckor, jag var seg på att boka.

          Skönt med första sprutan 🙂 jag får ha tålamod och vänta haha ?

          Jag är 23, inte i riskzon kan boka tid nu! Bor i linköping

        De kanske har stått på någon reservlista? De senaste veckorna har det funnits hur mycka lediga tider som helst i Stockholmsområdet.

      Japp, allt det kommer att hända!

        Yey! Väntar med spänning på att bli magnetisk. Hittills bara pyttelite ont i armen. 🙁

      Vem är du, jag kan inte se vad du skriver…

        ?

      Jag fick jääävligt ont i armen ? Men försvann smått i dagarna ?

        Ah jag börjar få det också. Mer och mer. Känns som träningsvärk efter ett riktigt tungt axelpass.

          Kunde inte ta av min sport-bh ? Men dagen efter va det lättare, idag ännu lättare. Så skönt ?

            Najs. Men de stack väl i muskeln om jag förstod det rätt så är väl inte så konstigt. ? Glad om jag slipper feber osv.

          Btw, om det nu va ett chip för att registrera allt jag gör. STACKARE som ska ”följa upp” mig ??? Tradigaste någonsin haha

            Ja fast med bankkort, registrerade buss/tåg kort, mobiler, datorer osv osv osv går det nog att kolla upp vad någon gjort hela dygnet redan nu om man vill.. Men läste nånstans att nån trodde att det var ett chip i vaccinet som kan styra människor. ?

          Samma här, tog också idag! ?

      Jag tog för en vecka sen och har inte känt mig annorlunda 🙂

      Fick vaccinet för lite mer än en vecka sedan.. inga biverkningar fören en exakt en vecka efter vaccineringen då lymfkörtel i armhålan (samma arm som jag blev stucken i) svullnade och ömmar. Tänker att det måste ju ha med vaccineringen att göra (lymfkörtlar svullnar när kroppen bekämpar virus bla). Någon mer som kännt av liknade i samband med vaccinering?

        ?

        Min mamma fick exakt samma symtom efter att hon fick vaccinet. Kändes som en stor knöl i armhålan och tror det kom ca en vecka efter. Men det gav sig med tiden.

      Fick den igår och mår otroligt dåligt idag. :/ Förhoppningsvis går det över snart, som det är nu känner jag inte alls för spruta nummer 2.

        Tog min i förrgår å mådde peck igår – idag mår jag dock mycket bättre så det går lver ☺️

        Åh nej 🙁 Jag mår bra. Har bara väldigt ont i armen idag, så pass så jag vaknade av det flera gånger inatt.

    Fått världens chock idag när jag fick ett meddelande på Instagram från killen jag dejtat ett tags fru (skriver man så?) fick klump i magen på en gång. Helt otrolig chock när man blivit så lurad, känner mig dum. Hade dock ett jätte bra samtal med henne och jag gav henne all info hon behövde, men chocken har inte riktigt släppt än. Fyfan.

      Kollade du inte honom innan? Alltså typ Ratsit?

        Nej jag gjorde ju inte det, annars hade jag vetat 🙂 men bra lärdom för framtiden ?

        Haha ja man kan enkelt se om någon är gift. Med tanke på hur många män som är oärliga så kollar jag alltid upp det innan jag ger mig in i något. Trodde att de flesta gjorde samma. Snabbt att kolla om de bor med en kvinna också även om de är ogifta.

      Kolla alltid upp folk. ? En snabb googling räcker. Tråkig snubbe som inte var ärlig. Förstår chocken.

        Ja bra lärdom för framtiden helt klart ? vi hade inte träffats så länge men ändå.

      Bra att du berättade allt och antar att du inte har kontakt med idioten längre. Du visste inte så känn dig inte dum eller nåt liknande.

        Ja han är blockad och helt borta ur mitt liv! Kände mig otroligt dum men så skönt ändå hur hon bemötte mig och jag hoppas hon lämnar honom för hon förtjänar bättre men de är ju upp till dom såklart.
        Tack!

          Det är ofta man läser här att folk har relation med upptagna män/kvinnor utan att känna att det är fel?
          Du låter som en bra människa, du kommer hitta nån bättre att dejta. ?

      Kommer ihåg när den typen av internetsidor va ganska nya, typ 12 år sen. Då dejtade jag en kille. Jag hade själv ingått skenäktenskap när jag va 18, killen blev sedan utvisad ganska direkt. Ungefär 5 år hade väl förflutit. När jag är på jobbet blir jag uppringd av killen jag dejtar som då kollat upp mig och sett att jag va gift.
      Detta resulterade i dels att jag tog ut skilsmässa och dels att jag började med att alltid kolla upp de jag dejtade!

        Jag har läst det här flera gånger nu och vet inte om jag missuppfattat men, glömde du bort att du var gift?!

          Asså det va ju ett skenäktenskap och jag hade således aldrig en romantisk relation med maken. Han va också utvisad ur landet och jag hade inte sett honom på 5 år, så ja jag hade inte räknat med att detta skulle komma fram när jag dejtade. Visste inte ens att man kunde se det på nätet, det va ju ett tag sen.

            69 likes hade du alltså. Många här som inte förstod ordet skenäktenskap?

              Jag förstod ordet skenäktenskap men det är ju inte poängen. Du var ju gift och tänkte inte på att ta ut skilsmässa trots att han blev utvisad. Vid ett skenäktenskap känns det ju som att en håller koll på när skilsmässan kan tas ut eftersom det just inte finns någon kärlek där.

              Min gissning är att de 69 likes tänkte i liknande banor.

            Det skulle ju dock komma fram om du någon gång i framtiden ville gifta dig. Varför skilde du dig inte när ”äktenskapet” tog slut?

          Haha tolkar det som att hen hade gift sig med en man för att hindra att han skulle bli utvisad (skenäktenskap), och att personen inte tänkte på att skilja sig efter att mannen faktiskt blivit utvisad

            Så tolkade jag det också därav min fråga om hon glömt att hon var gift eftersom hon inte tog ut skilsmässa föränn hon blev ifrågasatt.

    Jag är så ledsen och arg. Min pojkväns mamma har dött och han kommer inte ha möjlighet att åka hem på begravning på grund av restriktioner i hans hemland. Tycker så synd om honom.

    Men fylla fotbollsläktare över halva Europa går visst bra.

    Nej ni behöver inte argumentera för fotbollen och att åskådarna har fått göra tester osv… Är bara arg just nu.

    Nu ska jag ta mitt sura humör och inte förpesta öppet spår mer ikväll.

      Visst är det snett!! Men länder har ju olika restriktioner… eller är det till ett land där EM varit?! Har väl vart väldigt olika många folk på olika arenor/länder

        Ja EM har varit där. Spelar ju egentligen ingen roll men känns ju så orättvist.. och han är ju förkrossad verkligen.

      Restriktioner eller inte, kan ett land verkligen neka en medborgare (för det antar jag att han är i sitt hemland?) inresa??

        De nekar inte inträde på så sätt men restriktionerna gör det inte möjligt för honom att åka och delta på begravningen.

      Jag beklagar, men måste begravningen ske så snart? Jag ska i augusti gå på begravning av en vän som dog i november.

        De har bestämt (med honom så klart) att ceremonin hålls nästa vecka och sänds så att han kan se. Sen väntar de med att sprida askan tills han kan komma dit. Det är bara så tråkigt att han inte kan delta.

      Är han fortfarande medborgare i sitt hemland borde han ha rätt att alltid åka tillbaka oavsett restriktioner men ev att han kan behöva sitta i karantän alternativt att om han ej är medborgare att han kan ansöka om särkilt tillstånd för inresa.
      Men självklart jättetrist att det ska vara omständigt att få närvara på ens egna mors begravning pga restriktioner!
      Hoppas det löser sig för er!

    Jag har tidigare skrivit att jag avskyr två av mina fyra sommarjobbare… Det är egentligen sjukt att mitt jobb kräver fyra sommarjobbare…

    Den här killen som babblar på om ALLT mellan himmel och jord är 26 år, f.d. CNC-operatör och ska läsa till ingenjör, vill gärna få jobb på företaget jag jobbar på (jag är inte ingenjör utan jobbar på kontoret), förklarade att jag aldrig skulle rekommendera honom baserat på vad jag sett och varför. Han blev sur och jag blev inkallad till chefen, fick däremot uppbackning av övriga kollegor eftersom ett kontorslandskap inte riktigt är tyst eller privat…

    Den här tjejen däremot… Jag har suttit med henne,vi har tillsammans skrivit anteckningar på lathunden hon fick av mig, vi har gjort allt tillsammans där jag gjorde, vi gjorde tillsammans och hon gjorde själv med stöttning. Jag vet verkligen inte vad hon inte förstår eller var det går fel, jag ger snart upp. Det värsta är att det har varit ”är det här rätt” var tioende minut, varje dag i snart tre veckor, mitt tålamod börjar ta slut och med det min pedagogik. Allting hon gör kan korrigeras i efterhand,vilket jag har sagt. Allt hon är osäker på kan vänta.

    Så, färdig. ???

      Det är inte lätt att vara ny på jobbet. Cut her some slacks.

        Fast tre veckor?!
        Beroende på hur svår uppgiften är förstås.

      Varför var du tvungen att säga att du aldrig skulle rekommendera honom? Taskigt!

        Nej men nu ger jag upp denna bloggen. Hamnar alltid i modd trots att det står att kommentarerna är omodererade.

          Jag har svarat på det här vid ett flertalet tillfälle.
          Eftersom du inte använder en unik mailadress så fastnar den du skriver eftersom fler än du använt den och hamnat på moddlistan.
          Använd en unik adress så ska du se att det löser sig.

            Du har ju sagt att man inte behöver använda en riktig mail. Hur ska man ens veta vilka som är ”unika”?

              Tar typ en till två minuter att skapa en ny email, använd den för alla saker där du måste ha en email men inte vill koppla ditt riktiga emailkonto. Klart. Alltid en unik email som funkar.

                Eller så skriver man typ kdkfnfndnandfnfn@nfnfnuifnbqbbskdkdkdl.se

                Ska till en bra slump om någon lyckas skriva exakt samma. Och dessutom någon som hamnat på moddlistan.

                  Problemet med det är väl bara att den ”emailen” kommer man inte ihåg och poängen var ju att inte behöva bli godkänd varje gång man kommenterar.

                    Den står ju kvar mellan gångerna du kommenterar? Jag behöver inte fylla i namn och mail mer än en gång..

            Funkar ändå inte trots annan mail. Ger upp!

              En första kommentar måste alltid bli godkänd först. 🙂

                Ja kan du godkänna mina kommentarer nu när jag bytt mail? Så irriterande att inte kunna delta i diskussioner?

            Jag ändrar aldrig mail och tycker att många kommentarer hamnar i modd.

            Är också ofta som robotgrejen inte funkar. Minns inte vad det står men något errormeddelande så måste man uppdatera sidan och börja om. Är det ett problem bara för mig?

              Nä samma här… så värdelöst sen den här ändringen gjordes.

        För att jag aldrig i mitt liv skulle vilja jobba med honom, och ingen annan på min avdelning vill det heller. Han kom in med attityden att han kan och vet allt, verkligen ALLT. Han sitter och håller låda dagarna i ända om allt mellan himmel och jord så att saker inte blir gjorda i tid. Och mänej, han för inte dialoger heller. Det är inte en person jag vill ha på min arbetsplats.

          Och du tror du är en person man vill jobba med? Kom ner på jorden lite

            Men snälla, klart man försöker hålla såna människor borta från sin arbetsplats? Varför ska man rekommendera nån man inte tror är bra för företaget också??

              Men hur hamnar man i en konversation med någon tre veckor in på dennes sommarjobbande där man säger rakt ut ”jag kommer aldrig rekommendera dig”. Det är bara helt skevt. Antingen sas det på eget bevåg, det är rätt taskigt. Eller så frågade han, och då kan man helt enkelt svara att det t.ex. endast gått tre veckor. Och allra allra helst, så tar man ju upp vad som är problemen på ett konstruktivt sätt.

              Idk, för mig tyder det på att man själv har lite bristande social kompetens om man säger så till en kollega, sommarjobbare dessutom, efter tre veckor.

          Jag hoppas för både hans och hennes skull att de får andra jobb med trevligare kollegor än du.

          Det kan ju vara så att du börjat störa dig på honom och därför lägger märke till ALLT han gör.
          Jag hade en kollega som det tillslut räckte att jag hörde hens röst på avstånd för att jag skulle känna mig arg och irriterad.
          Jag tvingade mig själv att skriva en lista på positiva saker om personen för att omprogrammera hjärnan.

          Vi har alla ett ansvar för arbetsmiljön och kan bara (på gott och ont) förändra oss själva.

      Håller med ”Bullen”, låt de vara. De har inte gjort nåt fel.
      Kanske du som ska byta jobb med tanke på att du har problem med att jobba med olika typer av människor?

      Du låter inte så rolig att jobba med.

      Men herregud.. inte kul att ha dig som mentor.. har du aldrig varit ny på ett jobb?

        Men alltså tjejen som fortfarande inte fattar har uppenbarligen valt fel yrkesbana.

          Eller så lyckas inte ts vara så pedagogisk som hen tror…

      Jag var väldigt rädd för att komma ut i arbetslivet, psykisk ohälsa så många problem där men även alltid varit så rädd att verka trög, göra fel, fråga för mycket osv. Byter jag jobb är jag livrädd att få en chef, kollega eller gå bredvid något och lära mig som har denna attityden du har.
      Hon är osäker och rädd att göra fel, vilket inte är konstigt. Märks antagligen på dig att du tycker hon är jobbig, undrar vad hon ens gör där, blir irriterad. Lär ju inte vara positiv energi du ger direkt.
      Hoppas verkligen hon inte läser här inne och skulle förstå att det handlar om henne, tycker synd om henne! Finns det ingen annan som är förstående som kan lära upp henne? Du borde kanske säga till chefen att du absolut inte passar att lära upp någon. Bara en tanke.

        Jag var vikarie på ett ställe där en del i personalen ogillade vikarier och det märktes. Det suckades om man frågade osv. Då blir man ju ännu mer osäker tycker jag eftersom man inte vill ställa till med besvär.

        Men det var inget ställe dit vikarien kom fler gånger om de hade andra alternativ så jag hoppas att personalen där har svårt att ta ut sin semester när de vill.

        Jag har tänkt samma, både förra inlägget ts kommenterade och nu. Alla reagerar olika när de blir nervösa/osäkra.

        Det kanske är du ts som är problemet? Av det du beskriver låter du tyvärr inte som en trevlig person.

      De känner kanske av att du är som du är och blir nervösa. Då är det inte så lätt att lära sig!

      Men varför i hela friden säger du till killen att du inte kan rekommendera honom? Ville han ha dig som referens?
      Jag menar det snickesnackas ju massor hela tiden. Det mesta går in i ena örat ut i andra.
      Välj dina ”krig” med omsorg.
      Jag tror du behöver semester!

      Det är också bra att fundera över sin egen metodik och hur mycket trygghet du ger den som återkommande ber om stöd.
      Det finns flera sätt att lära sig saker på. För dig verkar det vara att anteckna. För någon annan – Att utföra, ytterligare någon annan -Att se och härma.
      Och sen har vi de som vill lyssna.
      Utgå inte från dig själv som norm då brukar det bli enklare att förstå vad andra kan behöva.

        Sorry x x, såg just att du skrivit något liknande.

          Visst är det spännande med pedagogik, metodik och inlärningsstilar!

      Om du förklarar och förklarar och hon ändå inte förstår så kanske du måste ändra ditt sätt att förklara.

      “If you cannot – in the long run – tell everyone what you have been doing, your doing has been worthless.”

      När det gäller kvinnan, folk lär sig på olika sätt. En del genom att lyssna, andra genom att genomföra uppgiften själv. Du som mentor/chef måste fråga henne eller försöka läsa av vad hon behöver för att förstå uppgiften.

      Lathunden var ditt initiativ inte hennes, vad behöver hon?

      Tips från mig (som önskar vi hade sommarjobbare). Bra att du var rak mot killen, men kan vara bra att uttrycka sig på ett positivare sätt. Typ prata om vad han behöver jobba på eller uppnå för att bli rekommenderad snarare än lista varför man inte tänker rekommendera. Det är större chans att man triggar kämparglöden då. Spontant tänker jag att tjejen antagligen behöver se variant? Dvs inte bara saker som är godkända utan även saker som inte var bra så hon kan se när det är bra nog och när det är perfekt (i de olika dimensionerna/kriterierna), så att hon kan lära sig att bedöma det hon har framför sig. Kan också vara bra att gå igenom kriterierna man använder i bedömningen tydligt men bästa är nog att få se exempel. Kan hända hon bara behöver bekräftelsen för självförtroendets skull, att hon vill känna att hon är till nytta/bättre än standard, att hon vill dubbelkolla varje gång det hon jobbar på är lite annorlunda mot tidigare gånger eftersom hon inte känner till kriterierna tillräckligt väl osv osv. En del lär sig genom att göra, andra genom att se, andra genom att höra, andra genom att läsa. Tror det finns andra varianter med. Kolla upp hennes lärstil. Låter som hon fått observera och göra hittills. Sedan se till att hon får se icke-godkända exempel också och får en tydlig bild av var gränsen går mellan godkänd och icke-godkänd. Ni kanske redan gjort allt men detta är spontana tankar jag har, saker jag hade provat 🙂

      Jag förstår inte varför du får negativa kommentarer, jag tycker att du gör helt rätt! SJÄLVKLART får man fråga sina kollegor om hjälp, jag gör det fortfarande efter tio år i yrket, men inte flera gånger I timmen om samma saker? Har ofta inskolning med nyanställda och uppmuntrar dem att fråga, men förväntar mig också att personen ska kunna utföra vissa arbetsuppgifter självständigt r vi gått igenom dem ett par gånger. Nu låter det ju som att denna sommarjobbare än en börda snarare än em tillgång.

    Inreda sin lägenhet med många tavlor på kungar? Tankar om ni hade sett det hos någon?

      Jag hade velat veta bakgrundshistorien kring valet. Älskar hem som är personliga.

      Har en sådan kompis. Passar honom perfekt. Hans hem är så mycket honom. Inte konstigt alls. Hos mig hade det känts konstigt.

      Såg just detta i en ny artikel på house and garden uk . Tycker det är tjusigt.

      Snyggt!

      Jag har sett det. Även om jag visste att personen var rojalist så kändes det väldigt extremt för någon så ung.

        Jag är kanske inte rojalist direkt men jag har en respekt och uppskattning för gamla tider och dess estetik, speciellt blandat med olika stilar. ”New traditional” i arkitektur och interiörer är oerhört fint enligt mig.

    Jag ska inom kort göra en hälsoundersökning och drogtest inför ett jobb jag sökt. Hur brukar ett sånt besök gå till? Går man igenom ev diagnoser (har en diagnos som dock inte påverkat mig arbetsmässigt tidigare och som jag ej medicinerar för längre) och mediciner? Spelar det någon roll att man har några kilos övervikt?
    Berätta gärna om ni gått igenom liknande. ?

      Det är säkert olika kan jag tro. Men för ett jobb jag skulle börja på kollade vi bara upp lungkapaciteten och något mer på vår hälsoundersökning. Då gick man igenom om man hade t.ex astma.

      Inför ett annat jobb skulle drogtest göras och då skulle man bara skrubba nån grej i hela munnen, typ.

      Efter fem dagar på ett tidigare jobb skulle jag också göra drogtest (jättekonstigt att bara jag skulle göra det, den andra nya skulle inte). Då skulle man kissa i en mugg. Tror även att jag skulle fylla i en hälsodeklaration. Tror inte att övervikt spelar någon roll, har inte många extrakilon men det var inget som spelade in.

        Jag vet bara att jag ska lämna urinprov. Men sen skulle hela besöket ta 45 minuter. Det här är så nytt för mig så jag blir nervös. Även om jag egentligen inte har nåt att dölja. Jag vill dock hålla min diagnos för mig själv och inte att arbetsgivaren ska veta just för jag är högfungerande. Vill inte bli uträknad pga diagnosen.

          Du behöver väl inte berätta om diagnosen? Antar att den inte syns på blodprov. De kan ju inte se dina tidigare journaler.

            Jaha, jag trodde att dom har tillgång till mina journaler eftersom det är hos en läkare..

          Du har ingen skyldighet att berätta om eventuella diagnoser,.

            Men om dom frågar då? Det är ett säkerhetsklassat arbete.

              Känns som en jättedålig idé att ljuga om en diagnos om det faktiskt spelar roll på ett jobb? Tänk om du utsätter dig själv eller andra för fara?

                Men diagnosen påverkar ju inte? Jag har inte vart hemma från jobbet en enda dag pga den sen jag började arbeta för drygt 20 år sen. Så jag ser inte hur jag ska kunna utsätta någon för fara när den inte har påverkat min omgivning hittills.

                  Ok då förstår jag, tänkte bara på att du skrev det där om säkerhetsklassat och jag tänkte det kan rimma dåligt med vissa diagnoser.. 🙂 Om jag var du hade jag inte berättat bara sådär men på en direkt fråga så hade jag svarat ärligt. Det blir för pinsamt om lögnerna avslöjas senare.

    Finns det möjligtvis en vänlig själ boendes i Haparanda alternativt Göteborg Kållered här?
    Jag skulle behöva ett pyttelitet beslag inhandlat från Ikea, den är helt slut i min stad samt på centrallager.
    Vill så gärna överraska dottern med en sänghimmel till sin födelsedag och saknar alltså ett litet hörnbeslag. Beslaget kostar 30kr, jag betalar såklart även porto och 100kr för besväret?

    Någon?

      Finns det inget liknade på någon närliggande bygghandel?

      Kan du inte be din IKEA butik beställa/ta hem det från butiken där det finns?

        Är det slut på centrallagret så kan dom ju inte det?

      Kolla mitt svar längre ner 🙂

      Finns det i Hbg så hjälper jag dig!

        Har letat överallt efter något liknande men hittar inte. Vet inte om det är mina google kunskaper som suger?
        Tyvärr slut även i Hbg.
        Ringt Ikea och vädjat men de hänvisar till att de endast kan skicka från deras centrallager och där är de ju slut.

      Jag har fått hjälp av kundtjänst att de lägger in en order från en specifik butik och skickar till din adress. Om det inte går kan de ju avsolut hjälpa dig med att skicka till annan IKEA butik

      När behöver du den? ?

        Dottern fyller år nästa fredag dvs 16/7.
        Jag ska prova att ringa deras kundtjänst ytterligare en gång. Även mejlat en tjej som ev kunde hjälpa mig. Håller tummarna!

      Jag bor nära GBG Kållered. Be Camilla att ge min epost

      Om du har facebook så finns det en perfekt grupp för sånt här ”What do you need help with today buddy?” Inhandlingar, bärhjälp, frågor av olika slag eller vad tusan som helst kan man få hjälp med där 🙂

    Har du en smörgåsgrill och tycker du det är ett bra köp.?? Jag åt en toast på stan och blev så sugen att köpa en grill och ha hemma. ?

      Asså ja vi har en, min sambo ägde den när vi blev ett par. Den är från typ 90-talet. Används ibland och då lite i perioder. Det är ju de absolut godaste mackorna man kan göra. Hade gjort det mycket oftare om jag inte försökte va nyttig, nu är det lite unna sig.

        Varför skulle inte det vara nyttigt? Äter också väldigt nyttigt, men borde väl bli samma som när man gör en macka…? Kolhydrater, fett, protein blir ju inte fel? Skär upp lite grönsaker eller frukt och ät till och man är i mål?

          Asså för att om man ska göra de goda så görs de på vitt bröd och med ganska mkt ost. Dessutom har du ju två skivor bröd i en sån toast och man vill väl äta iaf två dvs typ fyra skivor vitt bröd och en massa ost, det tycker iaf inte jag är så nyttigt. Normalt äter jag inte bröd tiöö vardags utan kanske mer till en gofrukost på helgen eller liknande.

            Vitt bröd är inte onyttigt bara för att grovt bröd är nyttigare. Och om du äter nyttigt i övrigt är det ingen fara. Att äta 4 brödskivor är inte heller nån fara. Hoppa kolhydraterna på en annan måltid den dagen bara om du av någon anledning är rädd för kolhydrater. Jag äter en hel baguette av vitlöksbröd då och då och skippar helt enkelt andra kolhydrater till den måltiden. ??‍♀️ Är helheten som är viktig, inte varje måltid.

              Skippar såklart inte alla kolhydrater den måltiden, sallad, grönsaker etc. Men ni fattar. Pasta eller vitlöksbröd tex.

                Hälsosamt är ju samtidigt olika för alla!

                  Nej. Hälsosam mat och vad som är nyttigt är samma för alla, om man bortser från allergier då. Det som är olika är hur man väljer att lägga upp det beroende på vad målet med ens kost är.

                    Nej det är faktiskt inte det. För att ta en extrem, efter vad du berättar att du normalt äter så skulle din kropp anse att äta det Masajer äta bara nyttigt för dig.

                    För dem finns det inget bättre. Samma med Enuiter ect. Vi har helt inkört inte alla samma biologi. Och den kan skilja mycket inom samma folkslag även på individnivå.

                      så skulle din kropp INTE *anse att äta det Masajer äta vara* nyttigt för dig….

                      Ja, visade sig ju att medelhavsdieten med olivolja fungerade allra bäst på etniska befolkningar runt Medelhavet. Östasiater kan metabolisera ris bättre än västerlänningar kan. Osv

                    Melonen: Du måste sluta med att visa upp din okunskap hela tiden. Det är så jäkla tröttsamt.
                    Bröd kan vara nog så gott, men det finns inget i det som vi behöver, alltså inte nyttigt eller hälsosamt. Däremot är alla människor olika och har olika mycket tolerans för onyttigheter.

              Tack för näringsläran och oombedda råd.
              Kör en ganska strikt diet och tränar mycket så vill oftast sätta ihop mina måltider på annat sätt än så.
              Håller med om att det går bra att äta en vitlöksbaguette om man det men för mina mål fungerar det oftast inte.

                Om man ska sprida dynga om att vitt bröd och ost är onyttigt får man räkna med oombedda råd.
                Jag tränar också 5-6 pass i veckan och äter väldigt hälsosamt, skulle aldrig kalla en toast för onyttig för det. Då har man helt enkelt inte så bra koll på kost som man tror att man har.

                  Har väldigt länge funderat på vad du har för mbti personlighet 🙂

                  Ja jag är en tönt!

                    Advocate INFJ-A.

                      Haha jag med! Jag visste det!

                  Då följer ni väl inte samma kostupplägg då. Move along nu.

                    Kostupplägg styr inte om något är nyttigt eller inte. Gå vidare själv. ?

                      Känner du att du bidrar till ts fråga? Annars kanske du kan starta en egen tråd där du ger kostråd till de som inte bett om det.

                  Om vitt bröd och ost i kombination inte är onyttigt så vad är då onyttigt ens? Det låter som en ostpizza, och det betraktas ofta som onyttigt. Att man kan skippa kolhydrater en annan gång för att kompensera säger väl att det inte är särskilt nyttigt och definitivt ingenting att äta varje dag. Knappast någonting som behöver tänkas på efter att man ätit broccoli.

                    Byta ut kolhydraterna är inte för att det är onyttigt, utan för att hålla sig inom dagens kalorier. (Tränar hårt, behöver ett visst antal kalorier för att få rätt ökning.).
                    Pizza är inte heller onyttigt, det är en bra snabbmat om man ska äta snabbmat. Men det är mycket kalorier så att äta det dagligen är inte bra om du tänker på vikten.

                    Känns som ni blandar ihop kaloririk mat med nyttig/onyttig.

                      Och vad är det att äta för mycket kalorier? Onyttigt.

                      Man kanske då väljer sina dagens kalorier och väljer annan mat än två toasts. Typ något man blir bättre mätt på och som innehåller mer än bara ost och mjöl. Dvs något nyttigare.

                      Vad är onyttigt enligt dig om inte pizza?

                      ?
                      Jag känner lite att du borde lämna det här med att sprida din tro om näringslära. För den är inte forskningsbaserad. Den låter mer som de allmänna dåligt underbyggda råd som sprids i media, tex det du sade om smör häromdagen.

                      Eller, kan du iaf skriva om det som att det du säger inte är en sanning utan att det är hur du ser på det och vad du tror på?

                      Jag ber snällt. Skulle aldrig få för mig att kommendera dig. Men jag anser att du potentiellt orsakar en del skada.

                      I övrigt gillar jag att du idag ville få fram att mat inte är farligt eller skadligt. ?

                      Förlåt om jag uttrycker mig på ett sätt som inte uppfattas lika vänligt som min avsikt är. ?

                      Trh, på vilket sätt är pizza om du bortser från mängden onyttigt? Pizza innehåller allt du behöver, bara för stora mängder för att vara något som är bra att man intar dagligen. Och säg inte till mig vad jag får och inte får skriva, vad jag vet är det inte lag att följa vad andra skriver online.

                      ?
                      Läste du verkligen vad jag skrev? Sadel jag verkligen till dig vad du får eller inte får skriva.

                      Jag har dessutom inte sagt något om pizzans onyttighet eller nyttighet. Alls. Så jag tänker lämna allt det till en annan gång.

                      ?
                      … och ber om ursäkt ännu en gång för att min avsikt inte nådde fram till dig.

                  Fast det är ju onyttigt. Inte direkt att sprida dynga?

                    Jag blir så trött på att prat om att mat är onyttigt. Min 5 åring kom hem från förskolan och sa att pasta är onyttigt. Det är ett alldeles för abstrakt begrepp för att prata om mat. Ris kan man väl säga är onyttigt i stora mängder pga arsenik men i övrigt, herregud. Vilket enormt i-lands problem.

                      Jag också. Så trött. Särskilt som att det inte finns särskilt mycket forskning som är väl underbygg. Och den som finns vill folk 1 antingen inte förstå eller 2 slår den helt ifrån sig.

                      PS Allt ris är inte odlat på mark med arsenik = att riset inte suger upp det samt att mängden arsenik i det ris där det finns är till mitt minne försumbart.

                      Se en hel kontinent var basföda är ris och där man inte uppmät några problem med arsenik.

                      https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/arsenik-finns-bara-i-ris-fran-vissa-lander

                      PS 2 ris är inte den enda växten som kan innehålla arsenik.

                      Forskare tonar ner faran med ris: Bara farligt från vissa länder

                      UPPDATERAD 12 NOVEMBER 2018PUBLICERAD 12 NOVEMBER 2018

                      Forskare tonar ner faran med ekologiskt ris i Sverige. I de flesta länder i Asien finns ingen eller lite arsenik i berggrunden.
                      – Generellt sett skulle jag inte oroa mig för att äta ris då och då, säger Anke Herrmann, som forskar i markvetenskap.
                      Rapporterna om att ris innehåller farligt mycket arsenik kan tyckas skrämmande, men i Sverige äter vi betydligt mindre ris än i Asien där i stort sett alla måltider innehåller ris. SVT Nyheter har talat med en forskare i markvetenskap, som studerat arsenikupptag i risfält i Sydostasien.

                      – Generellt sett skulle jag inte oroa mig för att äta ris då och då, det är ju de fattiga människorna i risodlingsländerna som är mest utsatta. De får i sig arsenik både från riset, som är deras huvudsakliga föda med upp till 80 procent kaloriintaget, och från vattnet, säger Anke Herrmann som forskar i markvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

                      Arseniken finns i vattnet
                      Arseniken finns i berggrunden till exempel i Bangladesh, Kambodja och Vietnam och hamnar i riset när grundvattnet används vid odlingen.

                      Men i de flesta länder i Asien finns ingen eller lite arsenik i berggrunden och därför är hälsoriskerna där minimala.

                      Enligt Anke Herrmann var riskerna med att äta ris från de här länderna betydligt större före 90-talet.

                      – Vi i väst kan sätta vilka gränsvärden vi vill och oroa oss, men utan stor omställning av risodling vad gäller odlingsmetoder till exempel från översvämmad odling till torrlandsodling, risvarianter och så vidare kommer det att fortsätta finnas arsenik i ris, säger hon.

                      Behöver inte känna oro
                      Anke Herrmann tycker inte svenskarna behöver känna oro för att äta ris och menar att larmrapporterna är överdrivna.

                      – Fullkornris har mer arsenik eftersom mycket av arseniken lagras i hyllet och de yttre delarna av riskornet. Att koka ris i extra vatten och hälla bort minskar också effektivt halten. När det gäller barn är det viktigt att följa rekommendationerna men vuxna behöver inte känna oro så länge konsumtionen inte är överdriven, säger hon.

              Man fattar ju dock vad personen menar. Jag skippar själv extra bröd och topping så ofta som möjligt men unnar ibland.

      Blir gott men är ett helvete att rengöra den jag har, så jag orkar inte använda den mer än på kungens jämna födelsedagar typ.

      Jag använder våffeljärnet ??

      Bättre med våffeljärn så kan du göra både toast och våfflor ?

      Har en George foreman grill som jag toastar mackor till barnen i, funkar nästan lika bra som en smörgåsgrill.

      Våffeljärn funkar precis lika bra?

        Bättre skulle jag vilja påstå!

      Så värt pengarna!
      Det godaste som finns ibland är ju en varm smörgås på vitt bröd med överdrivet mycket ost, knaprig yta med salt på som sköljs ned med kall cola.

      När jag var tonåring var detta mellanmål, nu är det lyx, så härligt att bli gammal med sämre förbränning ??

    Jag satt på det tåget som körde på en kvinna och barn utanför Hässleholm. Fy fan, läser nu att de misstänker mord. Så hemskt. Hur fan kan man göra så mot barn? Och så blir man lite påverkad själv, typ att man indirekt var med om ett mord? Jag vet inte, har precis kommit hem efter många timmars buss, och känner mig så… äh jag har inga ord.

      Läste precis om det. Det är så fruktansvärt tragiskt. Stackars stackars barn ?

      Fy fan. Hur var det just där och då? Alltså, förlåt att jag frågar men jag har alltid undrat…går de ut med direkt och säger att de står still pga att de kört på någon…? Eller vad händer? Blir man stillastående länge? Får man gå av tåget på plats?
      Åker nämligen mycket tåg egentligen, har inte åkt sen före pandemin nu, men ett par gånger i månaden normalt sett och tanken har slagit mig så många gånger, vad händer om man sitter på ett tåg och det kör på någon?

      Förstår om det är känsligt, kan inte ens försöka sätta mig in i den situationen. Svara bara om du orkar och vill.?

        Jag åkte tåg när de körde på en person en gång. Då sa de att de stod still pga olycka och förklarade att de enligt policy måste byta ut all personal så det skulle ta ett tag. Då överlevde personen (han ramlade ner under tåget på perrongen precis när tåget startade så tåget hann stanna snabbt) men vi stod still länge tills all ny personal kommit och då körde vi vidare.

        Någon blev puttad framför tåget jag satt på strax innan Västerås. Föraren skrek på tågpersonal över mikrofonen, hans röst darrade och grät. Alla hörde och blev skärrade. Vi fick kliva av och ta betalda taxi s vi som skulle till Arlanda, andra fick ta bussar till en annan tågstation. Fruktansvärt att uppleva.

        Tåget bara tvärnitade. Sen kanske 10 minuter senare sa någon i högtalarna, med märkbart skakig röst ”vi måste stå här ett tag för vi har kört på någonting”, typ. Sen bara stod vi där. Efter ett tag kom massa räddningstjänst och poliser, så man fattade att det inte bara var ett djur eller så. Fick hålla mig uppdaterad via nyheterna, men jag förstår ju att tågpersonalen inte kan säga något detaljerat. De sa egentligen ingenting alls förrän de sa åt oss att packa ihop våra grejer. Sen efter vi stått i kanske 3 timmar klipptes stängslet upp så de kunde evakuera oss till bussar. Så surrealistiskt. Och stackars lokföraren också.

          Fyfan vad obehagligt att vara med om. För alla såklart men måste vara riktigt jobbigt att vara lokföraren nu.

        Hej! Jag jobbar som lokförare. Jag har tyvärr varit med om två självmord.
        Vi ska försöka gå ut med information så fort något händer, men det är givetvis inte högst på prioriteringslistan. Efter att vi har nödbromsat och larmat tågklarerarna (bland annat) så kan man behöva samla sig lite innan man börjar göra utrop till resenärerna. Vi ska säga typ ”En olycka har inträffat, vi väntar på räddningstjänst”. I regel säger man inte att man kört på någon eftersom det är obehagligt för våra resenärer och för att vi vill undvika nyfikna resenärer som filmar allt. Det har tyvärr hänt.

        En personpåkörning med evakuering tar alltid lång tid, i bästa fall blir man ståendes i en timme, oftast längre. Jag jobbar på pendeln i Stockholm och här har vi nära till räddningstjänst och andra resurser vilket gör att det brukar gå smidigare. Ute på landet eller på ställen med svår terräng tar det längre tid. Räddningstjänsten måste få jobba i fred. Man får ha is i magen helt enkelt

        Ett tåg med personpåkörning får oftast köra vidare utan resenärer som i sin tur har evakuerats antingen till ett reservtåg eller till buss. Ibland kör tåget tillbaka till närmsta station och släpper av resenärerna där istället. Vid personpåkörning så tas all personal på tåget ur tjänst omgående och det är tillträdande personal och driftledningen som tar beslut om hur vi ska göra.

        Hoppas dina frågor blev någorlunda besvarade
        / ?

          Men om någon blir påkörd, måste man inte ta hand om kvarlevorna/ tvätta tåget?
          Kan det gå på under en timme?

          Hinner man se något som tågförare? Jag menar inte det detaljer nu, utan snarare hinner ni se om det är en människa på spåret eller djur? Ansiktsuttryck?

          Drömmer mardrömmar om sånt här, men jobbar som socionom. Dock minns jag att jag läste en artikel som barn, om en lokförare som var sjukskriven och det har satt sina spår hos mig.

            Det stämmer att kvarlevor tas om hand om. Räddningstjänsten tar hand om kvarlevorna initialt. Tåget saneras sedan i depån innan det tas i trafik igen. Man kollar också eventuella skador.

            Med en timme menar jag den tid det går från det att olyckan inträffar tills det att passagerarna tas om hand om (evakueras). Inte att saneringen tar en timme. Jag insåg nu att det var otydligt skrivit, förlåt ❤️

            Angående hur mycket man ser: det är jätteolika beroende på situation. I mina två fall var det väldigt olika. Ja man ser om det är ett djur eller människa (om det är ljust, rakt spår och bra väder dvs, annars syns det dåligt). Man agerar likadant initialt, tutar, nödbromsar och sätter på helljuset för att varna. Flyttar det inte på sig så gör man bäst i att blunda, ta upp fötterna i stolen så man slipper dunsen och tuta tuta tuta för att dränka alla ljud.
            Ansiktsuttryck glömmer man inte, det är därför man blundar. En del vänder sig mot tåget det sista dom gör och söker ögonkontakt. Den vill man inte se.

              Min mamma som är lokförare berättade att när hon ”övningskörde” hade den hon körde med lärt henne att när du har tutat och blinkat och gjort det du kan så sätt händerna hårt för öronen, blunda och skrik/tuta så att du inte ser eller hör något. Bara att tänka på det får mitt hår att resa sig.

              Omg omg omg jag har aldrig fått så mycket rysningar. Det värsta jag läst på länge. Tack för att ni kör oss på järnvägarna, trots sånt här! Jäklar i min lilla låda, hade inte väntat mig varken såna här kommentarer eller min reaktion haha, nästan förvånad över mig själv.
              Att söka ögonkontakt…nä fyfan jag mår illa, så jävla hemskt! Och fan, stackars lokförare!!!!!??

                Samma här herregud vad dåligt jag mår när jag läser det här ?

          Ja! Tack för svaret! Det enda jag visste var att personalen tas ur tjänst, men hur länge brukar det vara? Får de jobba dagen efter typ??

            Det är olika beroende på omfattning av olyckan. Det minsta någon jag känner blivit sjukskriven är 2 veckor, men det är lite. Man har psykologsamtal genomgående under sin sjukskriving och det är en psykolog som bedömer om vi är trafiksäkra förare igen.

            Efter det kommer lokföraren och instruktör göra en uppföljningsplan . I den ingår att man med en kollega ska åka ut till platsen samma tid som det hände. Man kollar lokförarens reaktion och om hen behöver sjukskrivas mer eller om man behöver göra något annat. Annars får man så smått köra i tjänst igen. Så är det på min arbetsplats, skulle tro det går till på liknande sätt på andra företag med. Det tas hursomhelst på största allvar och jag har alltid känt mig väl omhändertagen efter mina två olyckor

          Åh, min nära släkting blev påkörd av tåg och avled. Han var gammal, det var vinter och snö och is så troligen ramlat på spåret. Tänker ofta på lokföraren och undrar hur den tog sig igenom det.. 🙁

      Hur vet du att det var en kvinna och barn? ? så hemskt!

        Nyheterna ?❤️

      Förstår verkligen att du är skärrad. Är fruktansvärt att bara läsa om ❤

      Jag är också lokförare och kan inte sova nu. Jag tänker bara på min kollega som fick vara med om det värsta av det värsta.

      Okej de som ställer sig frivilligt, det är hemskt. Men att köra på två barn? Två oskyldiga barn.

    Är det bara jag som tycker lite synd om Emilia Wahlund? Typ när hon skriver att hon känner sig ensam osv. Är också rädd för att uppleva mig som ensam när jag får barn

      Håller med. Hon verkade lite nedstämd när hon skrev att Marcelo hade andra saker att göra på semestern.. tänker att dom är en familj så han borde väl hjälpa henne lite också.

        Vad gör han som är så viktigt? Borde han inte vara hemma och hjälpa till med bebis och flytt?

          Så bara för man lever ihop och har barn måste man göra allt tillsammans?

            Hon skriver flera gånger att hon känner sig ensam och som en ensamstående mamma. Ja han borde absolut vara mer närvarande i så fall. Hade hon lämnat honom vind för våg med barnet och prioriterat massa annat så hade det varit hatstorm här inne.

        ”Hjälpa henne lite” med deras gemensamma barn? Inga höga förväntningar på den pappan direkt.

      Äsch, det är inget synd om henne. Hon får ju som hon vill när de flyttar tillbaks till stan.
      Lite får hon väl engagera sig själv också med att träffa andra med barn kanske.

        Tror det kan bero på covid. att man kanske innan man är vaccinerad inte söker nya kontakter 🙂 men jag vet inte

    Håller med ”Bullen”, låt de vara. De har inte gjort nåt fel.
    Kanske du som ska byta jobb med tanke på att du har problem med att jobba med olika typer av människor?

    Asså jag vet inte vad jag ska göra. Jag bara äter och äter och äter.

    Hade en viktnedgång år 2019 från 75 kg till 59. Höll mig mellan 60-65 förra året men sedan typ i vintras har jag gått upp till 85…. 2019 hade jag en ganska lätt viktnedgång så jag tänkte att det var lugnt och snabbt ordnat men nu GÅR det inte? Jag vräker i mig och ångestäter mycket. Någon som har något tips eller kommentar? Försökt med pulver, att ha ett rimligt matschema, till och med att ha med lite godis på schemat bara för att inte vara för strikt osv osv. Känns som detta kan gå utför snabbt om det inte tar stopp

      Vad tror du anledningen är att du ångestäter? Det är väl där man behöver jobba. Du verkar ju ha koll på hur man, i teorin, går ner.
      Om det inte är så att det är ett sockerberoende som ligger i botten? Och som gör så att du hetsäter?
      Bor du själv?
      Jag personligen köper aldrig hem ngt onyttigt, men jag äter upp 95% av det ifall sambon köper ngt.

        Har ångest över en utbildning jag går med otrolig betygshets.

        Ja, jag vet ju hur man går ner och när jag väl var inne i det för två år sedan gick det jättebra.

        Tror säkerligen det är en kombo, är rätt sockerberoende men jag fortsätter liksom äta trots att jag stillat sockret.

        Tack för ditt svar❤️

          Och jag bor själv, jag kör också på inte köpa hem men jag ställer mig typ å kokar pasta som jag vräker i mig med typ bea 02 på natten så äter även annat än godis, blir svårt att inte ha nåt hemma

            Att inte handla i matbutik hjälpte mig otroligt mycket och endast köpa nyckelhålsmärkta varor

            Läs Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson.

              Skulle inte rekommendera den för att sluta hetsäta. Väldigt enkeltriktad om ”sockerberoende” (vilket inte överhuvudtaget behöver ha att göra med hetsätande, tro mig – man kan hetsäta vad som helst i princip, har mer med beteendet att göra än vad man äter ofta). Också inriktad på LCHF som lösningen i mitt tycke inte kommer till botten med det faktiska problemet. Träningslära har skrivit ett bra inlägg om den: https://traningslara.se/recension-och-kritik-av-boken-sockerbomben-3-0-av-bitten-jonsson/

                Jacob Gudiol är en idiot.

                  Jag inte är ett fan av Gudiol precis (tycker han har en dryg översittarattityd bl.a.), men Träningsläras recensioner av dokumentärer och böcker brukar faktiskt vara väldigt bra och riktiga med goda källor och referenser.

          Jag äter mer när jag har låg vätskebalans. Så byt ut snacksen mot typ rädisor och sugarsnaps och drick mer vatten. sen det vanliga, mer fibrer än socker under dagen. Kan även funka att dryga ut hungerkänslor med fiberkapslar men då gäller det att dricka mer vatten samtidigt. Och såklart att stressa ner. Meditera, ta långa bad med en kanna citronvatten på badkarskanten ?

      Jag är en tuggare, särskilt vid ångest. Jag tränar mycket och använder mig av hälsosam kost och kalorier för att gå ner/gå upp beroende på var i träningen jag är. När det kommer till ångestätandet så tänker jag om jag behöver äta eller om jag vill äta.
      Om det är att jag behöver äta så äter jag en ordentlig måltid med balans mellan kolhydrater, fett, protein. Hoppa inte över något utan ät det kroppen behöver så du har bränsle och känner dig nöjd.
      Är det att jag VILL äta/vill tugga så äter jag morotstavar, popcorn, pumpafrön (Så gott och liten mängd = många frön så man får äta/tugga mycket..), äpple i bitar, melon.. Ja, nyttigare saker som jag kan tugga på utan att det blir för mycket kalorier. Har alltid med mig frön i väskan tex för att inte springa in i affären och köpa saker om jag blir sugen på språng.

      Självklart kan man unna sig annat som chips, godis osv ibland om man vill om man gillar det, men äter man konstant får man välja det nyttigare alternativet om man vill gå ner i vikt.

      Jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Kanske kan du testa att försöka skingra tankarna på något sätt. När jag blir sådär extremt jag-måste-äta-alla-chips-NU-sugen så försöker jag ta mig ut och promenera ett varv runt kvarteret. Oftast är suget (och lite av ångesten) borta när jag kom tillbaka hem.

      Sluta bara. Ingen annan har kontroll över din hjärna. Och träna, det gör att man inte vill äta skit

        Wow, vilka bra tips! Att man aldrig tänkt på det ?

          Men din idiotisk, det sitter ju i hjärnan. Om hon klarat det en gång kan hon göra det igen. Hur klarar folk i Afrika sig? Allt ska göras till ett jävla problem i det här landet. Buhuuu kan inte sluta äta, buhuuu ångest för du såg en smal tjej,buhuuuu hatar sommaren för jag kan inte ha bikini. Alltså snälla!! Lite jävla pannben får man ha.

            Hoppas du mår bättre snart ❤️

        Om du inte har något klokt att säga kan du hålla käften. ”Sluta bara”. Säger du så till någon som är deprimerad också? Hetsätning har inget med dålig karaktär att göra, det är en sjukdom.

          Sjukdom??? Absolut. Jag hetsäter ibland och det är enbart pga sinnessjukt dålig karaktär, inte pga sjukdom. Allt är inte en sjukdom som man inte ”rår för”.

      Jag har haft problem med exakt det – ångest/hetsätande. Har inga problem att lyckas gå ner, precis som du. Jag fattar hur jag ska göra och har lyckats många gånger, men hade aldrig lyckats bli av med det där hets- och ångestätandet. Tills jag läste boken Brain Over Binge av Kathryn Hansen. Tror tyvärr inte den finns översatt till svenska, men ska inte säga säkert. Men om du orkar läsa (eller lyssna, tror den finns som ljudbok) på engelska så kan jag väldigt väldigt varmt rekommendera den! Den är ingen magisk lösning som gör att man aldrig mer kommer hetsäta, det krävs en del jobb för det, men den har hjälpt mig enormt i att dels förstå processen som sker och hur jag ska förhålla mig till det – vilket i sin tur gjort att jag klarat av att hantera det mycket bättre.

        Kan du inte skriva lite tips eller enkla råd som du tycker hjälpt dig bra?

          I would om det var en sådan bok, men det är en bok man måste läsa/lyssna på. Det är liksom inte några enstaka råd som hjälpt mig, utan det är att boken behandlar processen/cykeln kring hetsätning på ett väldigt pedagogiskt sätt som liksom gör att det ”klickar” när man läser. Är mer en slags ny förståelse och justering i hur man förhåller sig till det. Blir svårt att sammanfatta i några enkla tips eller råd tyvärr. Men som sagt, rekommenderar den varmt. I oktober är jag ett år fri från hetsätning helt, något jag ärligt talat aldrig trodde skulle hända.

      Usch visst är det lätt att gå upp i vikt?! 🙁 Men vet du, jag har just nu helt gett upp på allt vad dieter och bantning heter. Grejen är att det inte fungerar! För om det fungerade så skulle jag vara jäkligt smal just nu och jag väger som du 85 kg… Jag har testat allt. LCHF, paleo, Dukan-dieten, kaloriräkning, Viktväktarna, till och med läkemedel som tas med spruta varje dag… Ingenting fungerar på sikt! Så nu sedan några veckor har jag undersökt intuitivt ätande och att hantera stress/ångest på andra sätt. Vad gäller maten så vet jag ju vad som är nyttigt/onyttigt, men jag försöker lyssna på min hunger och vad jag är sugen på. Jag har lagt ner restriktioner och förbud för de gör bara att jag blir besatt av tanken på ”förbjuden frukt”! En grej jag gör är att när jag är sugen på t.ex. choklad så väntar jag 15 minuter innan jag äter någonting. Jag bestämmer liksom ”okej kl 16:00 får jag äta choklad om jag verkligen är sugen, först ska jag dammsuga lite/läsa lite i en bok/gå en runda”. Och ofta efter en kvart är suget över. Är det inte det så äter jag några bitar choklad i lugn och ro, njuter av varje bit, och är jag inte nöjd efter kanske 4-5 rutor så äter jag ett äpple också. När jag känner för att vräka i mig socker så försöker jag sakta ner, fundera på varför jag är sugen. Är jag hungrig? Trött? Stressad? Och så försöker jag hantera grundproblemet istället. Och det går faktiskt framåt! Jag har inte gått ner i vikt ännu, men jag känner mig lugnare, har inte överätit på några veckor och är stolt över att varken banta eller hetsäta. Läser även Slutbantat av Erik Hemmingson för att lära mig mer om bakgrunden till övervikt. 🙂

    Alltså vad har hänt med Josephine Qvist? Förut tyckte jag hon verkade rolig och jordnära men tycker hon blivit så sur och bitchig i podden och mest skryter om hur många hon blockar varje dag för hon blockar minsann alla vid minsta lilla negativa kommentar. Så roligt att hon och Elin efterlyser konstruktiv kritik i sin podd och sen när de får det kallar de det för hat och blockar personen som skrivit. Så jag gick in och kollade hennes statistik och hon tappar mycket riktigt följare på insta varje dag, men så rätt var det är rasslar det in över 10 000 nya följare på samma dag och det händer typ en dag varje månad. Får en känsla av att hon köper följare för att dölja tappet.

      Men ja!!!!! Fattar inte vad hon håller på med? Tycker hon har förändrats så mycket, vilket såklart alla gör, men enligt mig var hennes offentliga persona blivit riktigt bitsk och negativ.

      Förstår att negativa kommentarer är jobbiga, men folk måste lära sig skillnaden på konstruktiv kritik, folk som bara är korkade och rent hat

    Idag var jag på tidigt ultraljud och fick se ett litet mini hjärta slå på bebisen ❤️ (Vecka 7+4) Nu ska jag försöka njuta och inte oroa mig! Tack för att ni är så fina här. Hoppas att ni alla får en fin kväll ?

      Önskar dig och den lilla all lycka

        Skriv PM till mig på Facebook Sara Olin heter jag där. Bor nära kållered 🙂 alternativ sara.olin@hotmail.com (vet att ibland hittar man inte rätt person på fb!)

          Har mejlat dig! ❤

      Åh så underbart. Jag är gravid 7+0 men fick inte tid förrän om 5 veckor? Bara att vänta och inte försöka oroa sig..?

        Grattis ❤️ Tidiga ultraljud brukar man få gå bekosta själv om det inte finns någon medicinsk anledning.

    Vet inte vad jag ska göra. Min pappa har genom livet inte varit guds bästa barn – han har varit otrogen, var ute å festade när vi var små osv och mamma fick ta allt. Dom senaste åren har han dock verkligen skärpt sig och när jag var tonåring var han världens bästa pappa som ställde upp, han hjälper till hemma osv. Jag Är 25 år idag.

    Men mamma behandlar honom så otroligt illa med argumentet ”han har gjort mig så illa”. Jag menar på att kan hon inte släppa det får hon faktiskt lämna honom, men stannar hon kan hon inte behandla honom så respektlöst. Dvs hon klagar på vad han än gör, bråkar, skäller osv.

    Hur resonerar ni?

      Du vet ju inte vad han har gjort, han kanske har varit otrogen. Då är det hon som förstört familjen och din mamma har all rätt att vara arg på honom.
      Om din mamma valde att vara hemma med dig och ta hand om dig skall du stå på hennes sida. Han lämnade och drog iväg…

        Jag vet att han varit otrogen. Men om hon väljer att stanna kan hon ju inte fortsätta terrorisera honom? Hade helt förstått om hon lämnat såklart

          Men lägg av. Du kan inte bestämma hur din mamma ska känna inför din pappa, du ska istället vara glad för att din mamma stått ut för er skull. Riktigt egoistiskt att tycka att hon bara ska ”släppa allt”. Du vet ju en bråkdel, gud vet hur mycket du inte vet som bara hennes hjärta vet om. Tycker du ska stötta henne istället. Det kan ta en evighet tills sådant läker om det ens läker. Hon har haft sina anledningar till att hon stannade, du får respektera det istället och sluta ta pappan i försvar.

          Hon kanske inte har råd att lämna honom?

      Dom kanske fortfarande älskar varandra mitt i alla sårade känslor? Svårt sådant där. Dom måste nog lösa det där själva.

      Jag tänker att man inte kan tvinga någon att förlåta så många års dåligt beteende. Han kan däremot be om förlåtelse och då be henne att ändra sitt beteende. Annars får han skilja sig.

      Att dina föräldrars konflikter ska få vara deras. Du vet inte heller orsaken till din mammas beteende. Det kan ligga mycket bakom som en inte vet.

      Däremot kan du välja att kommunicera vad du accepterar och inte i din närhet. Exempelvis genom att förklara för din mamma att ”när du gör såhär, känns det såhär för mig, vilket är skitjobbigt”. Om din mamma väljer att agera på det eller inte är upp till henne, men du kan alltid välja om du vill umgås med dem när läget är som det är.

      Min sambo och jag satte ner foten när hans föräldrar ofta kom hem till oss mitt i deras fullfjädrade bråk, som startat i bilen på väg till oss. Under en period visste vi inte om vi skulle öppna dörren till skrik, tårar eller leenden, vilket var väldigt påfrestande. Då satte vi oss ner och sa ”att detta är vårt hem, om ni vill komma som gäster hos oss och umgås här, får ni antingen lösa/lämna bråket utanför eller vända hemåt och komma tillbaka när ni gjort det. Sedan dess har det inte hänt en enda gång.

        Vilken jävla kommentar. Inte konstigt att svenskar är ensammast i världen.

          Va?? Jag tyckte att det var en väldigt klok kommentar.

          Jag förstår inte hur du menar att kommunikation/tydlighet i relationer skulle vara negativt och skapa ensamhet? Du får gärna utveckla ?

      Jag känner igen mig på pricken!
      Min mamma har en väldigt stor offerkofta, det är alltid synd om henne och hela barndomen har jag fått höra hur hemsk min pappa är. Han har absolut gjort skitsaker men har sedan jqg va i sena tonåren varit en bra pappa och man. Men mamma behandlar han väldigt dåligt, på ett sätt som är att jämställa med psykiskt våld och säger man ngt så rättfärdigar hon det genom att prata om vad pappa gjort för 20-40 år sedan. Har insett att min mamma är narcisst och att hon är ofelbar i sina egna ögon.
      Så jag håller inte med flera kommentarer. Drt är inte ok av din mamma att slänga ur sig och älta 10 år gamla saker, särskilt inte om han förbättrats. Om du tror att deras äktenskap skulle kunna bättras (jqg har lite gett upp på mina, min mamma är nog för sjuk) så säg till de vad du ser och föreslå terapi.
      Men kort svar: din mamma behöver släppa och gå vidare.

        Ofta om någon håller fast vid gamla oförrätter så handlar det om att personen inte upplever att de rent konkret blivit validerade eller uppmärksammade. Den som handlat fel kanske försöker skynda förbi vad som gjorts , sveper över ofärätterna eller har för många ursäkter till varför den handlade som den gjorde. Detta beteende, vilket är mänskligt eftersom ingen vill riktigt bli påmind om sina fel, kan direkt omöjliggöra för din mamma att gå vidare. Och det är också mänskligt.

          Stämmer exakt in på mina egna upplevelser / relation
          (Tog typ 10 år att lista ut)

          Jojo visst. Tycker dock att det framkommer att min mamma är psykiskt sjuk (har flera diagnoser). Så det spelar ingen roll hur validerad hon blir. Hon lever i en annan verklighet. Min pappa ska inte heller behöva va utsatt för psykiskt våld pga saker han gjorde för 30 år sen (om det ens stämmer)

    Någon som vet hur mycket ett fotoalbum väger?
    Har en massa 300 bilders fotoalbum hemma hos far som jag tänkte skicka till mig själv, försöker räkna ut hur mycket det kan tänkas väga och kosta

      Hur långt är ett snöre? ?

      Väg albumet och kolla sen postens hemsida.

      Alltså, det beror ju helt på vad det är för album och foton haha, men en grov estimering:

      Tomt album ca 500g
      Foto ca 75-100g?
      300×75=2250g
      300×100 = 3000g

      Så kanske 3-3.5kg?

        Tänkte för snabbt, menade 7.5-10g per foto haha

    Hur hanterar man olycklig kärlek? Är så jävla förälskad i min kollega men hon är straight (har inte frågat men tror det i alla fall, alla attreherande tjejer är straighta) och jag är lesbisk så det kommer ju aldrig att bli något vilket gör ont i hela mig. Hon är så jävla perfekt. Trevlig, extremt charmig, rolig, skrattar åt alla mina skämt och så vidare. Assåååå faaan hur kommer man över detta?

      Det låter som att ni kommer bra överens och kanske har bra kemi mellan varandra? Fortsätt i det spåret , alltså att ”bygga på kemin”.
      Jag vart betuttad i min straighta kollega, men vi hade det så kul med varandra och skratta hela tiden, vi hade liksom en kemi. Jag försökte alltid vara mitt bästa jag när jag jobbade med henne (jobbar skift), och vi hade en del kontakt på Messenger, jag var lite flörtig men på ett sätt som man lätt kan skylla bort. Efter nästan 1 år hamna vi i sängen med varandra.. och som sagt hon var straight. Så nog allt finns det hopp, jag tror mycket på personkemi , och att de flesta blir attraherade av personen o inte vad den har mellan benen. Inte svar på din fråga, utan ville bara dela med mig om att det kan även vända?

        Va? Men då är hon inte straight…

    Bästa ålderskillnad mellan syskon? Är de bra att ha 2 år eller är de för tufft?! Bättre vänta några år så man har ett större barn, blöjfritt osv ellerrr är de bara jobbigt dra ut på blöjtiden. Vet att man inte kan välja sånt, men vad har ni för erfarenheter som har tätt och långt mellan?

      Jag har två år mellan mina barn, på dagen. Personligen skulle jag säga att det är väldigt jobbig med så liten åldersskillnad! Nu var visserligen mitt äldsta barn redan blöjfri sedan en tid tillbaka så det där med att ha två blöjbarn kan jag inte säga något om.
      Men ålderskillnaden hade gärna fått vara lite större nu såhär i efterhand.

      Däremot tror jag det med åldersskillnad mellan barnen är så himla individuell! Främst mellan förälder till förälder, hur du kommer vara som tvåbarnsförälder till barn med 2 års skillnad.
      Men sen också barnet du har, hur hen är och hur barnet du får kommer vara.
      Tror inte det går att säga att si eller så är bäst, utan skaffa barn när du vill och så får du se hur det blir helt enkelt!
      Det blir aldrig någonsin som man tror ändå ?

      Nästan två år mellan mina. Skiljer 9 dagar. Älskar det. De är de bästa vänner och fast det är tungt ibland skulle jag göra samma idag.

      Kan inte svara som förälder då jag bara har ett barn. Men min bror är två år äldre och min syster ett år yngre än mig. De är mina absolut bästa vänner och vi hade så otroligt kul när jag växte upp. Så enligt mig, så tätt man orkar och kan.

      Jag har fyra år mellan mina. Mycket nöjd med detta! Hade inte orkat med en ny bebis och en tvååring. Så skönt med ett lite större barn när syskonet kom. Och ja, de leker ihop.

      Tror många kommer svara att just så som de valde att göra är det bästa. Tror det är någon typ av reflexmässig försvarsmekanism typ ?

      Meeeeen med det sagt är jag personligen så ofattbart nöjd med att ha väntat lite och haft 3-4 år mellan barnen. Man fick tid att återhämta sig innan nummer 2 kom, plus att det inte blev kaos alls när 2 kom eftersom stora var blöjfri, så kommunikativ och resonlig osv.
      Hör från andra tvåbarnsföräldrar att det är så jobbigt med två, och har sett på nära håll hur kaos de kan ha det, vilket jag inte känner igen överhuvudtaget.

        Ja haha, det brukar bli så i svaren. Jag tror att man måste känna efter själv vad man orkar. Tänker ofta på min gynekolog som fick två barn på ett år med sin fru. Försäkringskassan dubbelkollade för de trodde det var buffel och båg på gång, men jo det första barnet föddes tidigt på året, frun blev gravid direkt igen och födde igen senare på året. Skulle aldrig orka personligen men men.

      Har nästan 3 år, det var okej men ganska jobbigt i början. Minns att jag tänkte tur att jag inte har en tvååring i alla fall.

      Har 1,5 år mellan mina. Och alltså jag säger inte att jag ångrar något av mina barn, och nuförtiden är det jättebra, men såhär i efterhand så var två så små på en gång inte optimalt. Vet dock inte om det är bättre med större åldersskillnad, det är ju en omställning och en ny person att förhålla sig till hursomhelst.

      Har 15 månader mellan mina. Har aldrig någonsin upplevt det som tufft, då blev jag ändå lämnad under graviditet nummer två.

    Någon mer som håller på att smälta varje dag i den kvalmiga värmen?! Det är brutalt i år! ?

      Ja! Jag HATAR det här! Det är aldrig någorlunda svalt i min lägenhet och jag vaknar typ varenda natt av att det känns att syret tar slut. Öppnar fönstret och inget händer. På dagarna håller jag på att smälta, har huvudvärk och kan inte koncentrera mig på nåt. Lycka till med uppsatsskrivning och sommarkurser.

        Samma! Plus en människa, två katter och en stor pudel i sängen. Kunde lika gärna sova i en bastu.

      Jag svettas så mycket dag som natt, det är hemskt. Inte går det att göra något åt det heller

      Jag hatar det lika mycket är fruktansvärt. Svettas ihjäl.

      Älskar värmen! Men jobbar i blåställ som inte andas. Smälter i mina byxor! Och jag känner hur hyn och hår inte mår bra av värme+svett+den miljö jag jobbar i som blir dammig, spånig, oljig…någon som har tips på mirakelprodukter för hy och hår???

      Skönt att läsa att det finns fler. Jag blir tokig på värmen men det är knappt så man vågar säga det.

        Ut med det bara! #hataSommaren

      Det är ju underbart

      Det är vidrigt. Och så har vi ovanligt mycket mygg i år. Det är en kombination som gör mig väldigt labil.

      Haaaaatar värmeböljor! Just nu är det ok i Skåne, men jag har på känn det blir typ 32 grader hela augusti och jag kommer dö 🙁

    Ni som ångar att ni skaffade barn, vad är orsaken till att ni känner så? Hade ni kunnat göra/ veta något innan som hade gjort att ni inte kände så?

      Jag ångrar att jag skaffade barn med en värdelös man. Han skiter i barnens behov jämt och skapar kaos varje gång han ska ta barnen en kväll.
      Men ångrar inte barnen utan pappan.

        Visste du att han var värdelös innan eller när kom du fram till det? Är så orolig att man tror att ens partner inte kommer vara värdelös men sen så blir han det ändå. Vore bra att veta vad man ska titta efter. Hur kommer det sig att ni har flera barn? Var det ett beslut ni tog gemensamt?

        Samma här. Jag har två barn (2 år samt en på 6 mån) med en man som strax efter yngstas födsel kom fram till att föräldraskap inte var för honom. Så nu bor jag och mina älskade barn i mina föräldrars gästrum och har gjort sedan yngsta var 1.5 månader, i väntan på att barnens pappa ska hitta sig ett annat boende och lämna lägenheten. Ångrar inte mina barn en sekund, men jag ångrar valet av pappa till dom.

          Men okej frågar dig också var barn nummer två liksom ett gemensamt beslut eller hur gick det till? Han ville inte vara förälder men hade fortfarande oskyddat sex eller? Hur kom han fram till att det inte var för honom, känns lite sent att komma fram till det efter två barn…

      Att känna efter om jag verkligen ville ha ett liv med barn och inte gå efter normer och andras förväntningar.

      Ångrar är kanske fel ord, men hade jag vetat allt jag vet idag hade jag tänkt till lite mer. Det hade inte varit lika självklart att skaffa barn. Jag har sån ångest över att hon ska vara med om en olycka, att hon ska bli sjuk och dö osv osv. Mitt psyke har blivit så oerhört dåligt sen jag fick barn för jag är så rädd att hon ska tas ifrån mig. Och det är ju en skräck jag måste leva med hela livet nu, och det är outhärdligt ibland.

        Oj, vad hemskt! ?

        Jag hade liknande känslor och ringde min vårdcentral och fick gå till en kurator. Det hjälpte mig väldigt bra

    Finns det nån som använt Tipptap för flytt? Hur gick det?

      Använt det för småsaker inte ett helt flyttlass, man vet ju inte riktigt vem man får och tycker det kan vara svårt att kommunicera ibland. För småsaker funkar det men ett helt flyttlass hade jag nog inte vågat använda det till.

        Okej, tack för ditt svar! Svårt att kommunicera pga. vad? Jag ska flytta ca 2 km, har en liten lägenhet med få möbler och inga värdesaker. Har inte kört bil på flera år och vågar inte börja göra det nu. Har heller inga kompisar med körkort som kunde hjälpa och har inte råd att anställa en flyttfirma. Så det är knepigt… Kom på Tipptap då.

          Man får rutavdrag för flytthjälp tror jag om det hjälper med den ekonomiska delen. Man får väl bara boka typ 1-2 dagar innan och vissa pratar inte svenska men är inte superöppna med att dom inte gör det så när man förklarar saker säger dom okej och sen har dom inte förstått ändå.

            Tyvärr inget rutavdrag här pga. studentinkomst. Jag visste inte att man kan boka bara 1-2 dag innan ? Argh, det gör det hela ännu svårare (vet inte om man vågar lita på att få hjälp med så kort varsel). Bra att veta om språkproblematiken också! Få se hur jag fixar detta, jäkla stressmoment.

              Jobbar du inte utöver dina studier utan lever endast på CSN är du inte berättigad men om du har extra jobb kan det lösa sig ändå tror jag. Alltså helt ärligt, fråga i typ någon Facebookgrupp skriv ungefärlig tid och vad du kan erbjuda i ersättning kan finnas folk i närområdet som är snälla. Har du en bestämd dag då du måste flytta?

                Det finns ett bestämt datum när jag senast måste flytta ut. Dock kan kan mina grejer flytta ut en vecka innan detta datum, så grejernas flyttdatum är flexibelt. Tack på tipset angående FB-gruppen! Måste kolla upp det också.

                  Vilket område bor du i? Om vi är i samma område så kommer jag ändå behöva låna bil snart för att lämna gamla flyttkartonger brukar låna volvo xc40 eller xc60

          2 km tycker jag du ska våga dig på att köra. Du kan gå vägen innan och se vilka hinder som dyker upp och tänka dig in i eventuella situationer. Du har ju fått körkort av en anledning en gång i tiden 🙂

      Du ska inte betala för en körlektion och sedan köra dina egna saker? Tänker att det ger dig två flugor i en smäll ? Övervinn osäkerheten med bilkörning, det kommer löna sig många ggr om framöver ska du se ⭐️

    Till er som inte lyssnat på Mikael Dolstens sommarprat. Bara gör det! ??

      Ja det var bra?

      Varför?

        För att både imponeras och få lite hopp! Så kände iaf jag ?? jag blev glad av hans sommarprat!

          Ok! Ville mest ha en motivering till varför det var så bra. Har ingen aning om vem han är.

            Ah! Han är forskningschef på Pfizer. Han berättar om hur de tagit fram vaccinet på rekord tid med hjälp av ny teknik. Han berättar om hur denna teknik kan vara positiv för framtiden och kommande epidemier/pandemier. Med tanke på att vi fortfarande lever i denna pandemi så tyckte jag att detta sommarprat gav hopp nu och om framtiden ?
            Hoppas du gillar det/finner det intressant om du lyssnar!

            Såg även kalla fakta om post-covid som jag kan rekommendera!

              Tack, då är jag med. Ska definitivt lyssna!

    Varför inleddes Anna Books midsommar mer polisärende?

      För att hon är en drama queen.

    Jag får röda prickar och kli efter rakning av ben och bikinilinje. Bikinilinje värst och håren blir bara kraftigare och kraftigare. Provat epilering men får bölder å håret bara kapas och ej dras loss. Provat vanliga vaxremsor från Veet. Provat sockervaxning på salong men får inte bort alla hår. Provat intim shave gel från RFSU vid rakning och produkt man använder även efter. Ingen effekt. Provat engångahyvlar, Venus för kvinnor och Gilette för män. Hittills funkar de bäst med Gilette för män. Men kvarstår lite rodnad och hållbart 1 dag.

    VAD SKA MAN GÖRA? 🙁 Alternativet är shorts då de är cirka 1 dm ut på benet vid bikinilinjen. Benen gör inte så mycket bara jobbigt med kli.

    Provat laser i ansiktet tidigare men utan effekt så inte aktuellt att prova på så stora områden som ben och bikinilinje med tanke på kostnaderna…

      Kanske låter udda men det enda som hjälper för mig är att rolla deodorant på området jag rakat.

        Glömde säga de. Provat sån Oparfymerad deo. Men funkade ej, eller har du tips på någon speciell sort? Länka gärna 🙂

        Provat inotyol också men får sen inte bort de vita, blir som målarfärg ?

          Jag har bara använt vanlig nivea do typ!

      Men måste du raka då? Trimma bara?

      Testa after-shave gel. Finns på apoteket. Fungerade bra för mig. Kanske nått litet rött men stor skillnad

      Follisan är det enda som funkar för mig och jag har testat exakt alla tips.

      Få bort skiten med laser. Har samma problem och tröttnde till slut. Har kört en behandling och ser redan lite skillnad (olika dock från person till person). Lite dyrt såklart med helt värt.

      Kanske superkonstigt tips med NOPPA! Jag har exakt samma problem som du beskriver och när jag noppar bikinilinjen så kliar det inte och inga prickar! ?

        Jag epilerar, gör ont men växer ut långsamt och gör mindre ont desto mer man gör det.

        Jag gör samma. När jag orkar. Helt klart bäst resultat som håller länge.

          Ja kan va bra att antingen vara full eller ta en Alvedon så smärtan dämpas lite

      En tanke bara. Blondera och sen klippa ner håret så kort det går? Vet att det görs mycket i Sydamerika.

      Prova att skrubba med skrubbhandske innan du rakar, och babypuder på efter (på torr hud). Nu kanske inte våra problem var exakt samma, men det löste både röda prickar och kli för mig iaf! Hjälper tyvärr inte mot att det växer ut direkt igen dock :/

      Vaxning hos en erfaren vaxare, spelar ingen roll om det är vax eller socker men socker är skonsammare!
      Vill du inte vaxa utan hellre rakar dig så använd den rakhyvel du tycker är bäst. Mjuka upp huden innan med typ varmt vatten, använd rakgel, raka, Tvätta, torka, klappa huden med klorhexidin. Om du rakar dig ofta så vänjer huden sig och det blir färre röda prickar.
      Glöm inte att exfoliera (skrubba) huden 2-3 ggr / vecka och glöm inte att smörja in dig, vilket av ovanstående alternativ du än väljer. Köp follisan och använd typ varje dag, detta är också exfolierande..

    Jag har snackat med en kille i fyra månader som alltid skickar gifs. Han svarar typ så fattar ingenting.

      Haha att du ens orkat 4 månader med en som skickar gifflar? hade slutat efter första han skickade?

        Gif:ar hahah. Gifflar hade fått mig att bli störtkär?

        Haha jag skickar osunt många gifs. Låter som en drömkille. Skicka honom hitåt!!

        Han är väldigt gullig och sade att vi skulle träffas men sedan låtsas han som ingenting. Nej jag tänker inte ge upp för kommer aldrig hitta någon annan.

          Fråga honom om ni inte ska ses.

          Jo, du kommer hitta väldigt många killar som inte låtsas som ingenting. Inget speciellt med sådana! Det är därför du ska gå vidare på en gång, vad ska du med en sån till?

            Ja exakt, ta inte första bästa som visar intresse när han vill eller liknande..

            Jag har inte så lätt att träffa någon liksom som många andra har

              Bara du är medveten om att den dagen han blir gullig igen och slutar låtsas som ingenting, då har han ingen annan. Just nu är du med stor sannolikhet inte hans prio 1. Är man prio 1 gör man inte som han gör.

                Antagligen inte men vill inte vara singel längre. Fattar inte varför ingen kan tycka om mig. Vad gör jag för fel.

                  Är i samma situation men kommer aldrig nöja mig med någon som inte prioriterar mig och det borde ingen göra.

    Jag behöver lite tips och råd. Min man har förmodligen fått cancer. Allt har gått väldigt snabbt. Vi har barn tillsammans som är 11 år och 8 år. Hur kan jag stötta honom på bästa sätt samtidigt som jag ska orka vara mamma osv? Någon som varit i liknande situation som har råd att dela med sig av.
    Tack ?

      Äl kärlek och styrka till dig!
      Har inga tips eller råd men hoppas allt blir bra för er!
      Kram

      när min pappa fick cancer fick alla vi i familjen kuratorsstöd från vården – utnyttja det! Kolla om det finns anhörigförening. Ta hjälp utifrån (vänner å familj) – många kommer säga att de gärna hjälper till ”bara att säga till” – skriv en lista på grejer du faktiskt kan ta hjälp med (storkok, hämta barn, köra återvinning osv) – kanske awkward att fråga MEN min uppfattning är att när folk skriver så så menar de det faktiskt, de hjälper gärna till men vet inte med vad. Hoppas allt går bra ❤️❤️❤️

      Först vill jag skicka en stor varm kram till dig och din familj ❤️ Jag råder dig till att kontakta sjukhuskyrkan på det sjukhus din man ’får vård’. De har bra kunskap, kompetens och kan guida din man, dig själv och barnen inför framtiden.

      Våra barn var i högstadieåldern när jag blev sjuk i obotlig cancer. Det har så klart fallit ett stort lass på maken med att ta hand om både barn och hus och även mig i perioder. Jag är inte lika självständig längre utan behöver skjutsas emellanåt och få saker hemhandlat osv. Jag är tacksam för att maken finns där och stöttar upp med allt han kan (mestadels praktiska grejer) även att han finns med som stöd på läkarbesök och som ett stöd till våra barn. Samtidigt är det viktigt att han får egentid och utrymme att göra saker som han mår bra av för att hämta kraft och energi. Ta hand om er i familjen och ta hjälp av vården, kontaktsköterskan brukar vara ett bra stöd till hela familjen.

    Hej,
    Har sådant illamående på grund av gravid. Någon som kan ge tips som funkat för er? Äter regelbundet men funkar sådär…..

      Det enda som hjälpte för mig var att föda….

        Förlåt att jag skrattar, men:
        Hahahahaha det var roligt skrivet! ???

      Lergigan gjorde susen för mig! Grattis till graviditeten 🙂

      Ingefärstabletter (tror man köpte dem på apoteket). Äta lite hela tiden för att hålla illamåendet i schack. Mitt var värst på morgonen så tog postafen (åksjuketabletter) innan jag la mig, så slapp jag spy på morgonen + slapp vara en zombie (man kan bli sjukt trött av dem). För mig blev det bättre i vecka 19, så håll ut.

        Finns numera råd kring att undvika att äta annat än små mängder ingefära. Livsmedelsverkets råd

      För mig hjälpte det att alltid äta innan jag blev minsta lilla hungrig, och äta väldigt små portioner. (Nötter, yoghurt och hårdbröd med lite smör var det bästa)
      Nu är jag i vecka 35 och kräkts fortfarande ibland (mest på morgonen då jag varit utan mat för länge) men absolut inte som förr.
      Sen fick jag även legrigan komp utskrivet mot illamåendet, vet dock inte om jag tycker det hjälpte så mycket?

      Inget supertips utöver småätande tyvärr… När mitt var som värst var citronvatten det som fungerade bäst. Ha något (typ skorpa, knäckebröd) bredvid sängen så du bara kan sträcka ut en hand och äta om du vaknar om nätterna av illamåendet. Jag kräktes i stort dagligen i 8,5 månad och det blev ju en vana, en del av vardagsrutinen. Om du kan få i dig vätska så är Resorb bra i värmen och om du har väldigt svårt att få i dig mat så se om du kan få näringsdryck utskrivet.

      Vatten med citron hjälpte

    Hoppas jag inte kommer in för sent!
    Har någon supertips på restauranger, fik, butiker eller upplevelser i Malmö? Ska dit och vänta medan min sambo genomgår en operation och har ett par timmar att slå ihjäl eftersom man inte får vara med på sjukhuset. Glad för alla tips!

      Jag bor i närheten av Malmö och måste säga att jag personligen tycker det bästa med Malmö är att åka vidare till Köpenhamn. 😛 Fast det kan man inte så smidigt i nuläget… Men hmm låt se. Pronto Café på Lilla torg har underbara cheesecakes! Där hade jag fikat om jag var du. Lilla Kafferosteriet har magiskt kaffe. Pildammsparken är fin att strosa runt i ett tag. Butiker kan jag inte hjälpa till med då jag avskyr shopping hehe, men du går förbi en del om du strosar runt i stan. 🙂 Googla dessa ställen och slå på gps på mobilen så hittar du nog relativt lätt till dessa ställen. Hoppas du får en mysig dag och mannen läker bra!

      Jag bor i Malmö.
      Häng på möllevången (finns massa restauranger och fik runt omkring, speciellt vid möllevångstorget) och gå till folkets park, ligger nära möllevångstorget och är asmys!
      Inte så turistigt som lilla torg/stortorget – lite mer äkta Malmö.

    Jag är helt besatt av världens vackraste man, Damiano David i Måneskin. Kan inte sluta titta på honom på Youtube. Han är bara så otroligt snygg!

      Hahaha samma här! Speciellt I wanna be your slave när de är på Liseberg. Är ingen person som skulle ha ONS men med honom? Alla dagar ?

        Det är väl inget ONS om man har det med samma person alla dagar i veckan?

          Nej men den möjligheten finns nog inte men IF ONLY ??????

          public void haveSex () {
          //add necessary code

          }

          if (DamianoDavid.equals(”single”) {
          haveSex();

            Wtf

              Kan inte koda på telefonen jobbigt som fan när det inte indenteras rätt

        Jag också! Alltså, han är så nära perfektion man kan komma! De kindbenen! Och det leendet!

      Sjukaste, och så många som verkar hålla med! Var tvungen att Googla för att vara säker på att ni verkligen menade honom. Wtf han skulle inte ens platsa in på min topp 1000 lista. Sånllika det kan vara.. Smaken är verkligen delad!! Skönt det iaf då finns det hopp för oss alla, och menar verkligen inget illa bara så förvånad 🙂

      Hade själv en crash på han i snabba cash Selim, vad tycker ni om honom?

      Sjukt snygg är han! ?

      Men jaaaaa!!! Helt sjukt, jag har tappat det helt. Ska liksom till Norge bara för att se honom… ? Eller hela bandet är ju otroligt. Fantastiska låtar och deras kemi går inte att beskriva!! Och JA HAN ÄR SÅ FRUKTANSVÄRT SEXIG

        Haha va!?! Varken musiken är bra eller han ens speciellt snygg. Hjälp!

    Min mormor gick bort i juni. I höstas var hon med i en olycka och flyttade mellan sjukhus och olika boenden. Någonstans på vägen förlades ett guldarmband som mormor sagt att jag skulle få av henne. Vad ska jag göra? Bara acceptera? Tycker inte ens värdesaker ska försvinna sådär. Anmäla? Försäkring? Haft en bild i huvudet att jag ska ärva armband och att det sen ska gå i arv efter mig.

      Du kan ju alltid fråga de olika ställena hon var på om de hittat armbandet. Har de inte det så är det nog bara att acceptera att det försvunnit. Tyvärr.

      Tyvärr så har inte boendena ansvar för värdesaker om det inte är på papper och då också inlåst. Finns tyvärr inte så mycket du kan göra åt det mer än att fråga de ställena hon varit på.

    I juni tog jag äntligen min ämneslärarexamen, och i augusti börjar jag på mitt första jobb som högstadielärare. Har ni lärare här inne något tips till en nyexad lärare som står inför sitt första jobb? 🙂

      Se på Rita på Netflix

      Välkommen till världens mest fantastiska arbete, otroligt tufft, utmanande och dränerande men också otroligt givande, kärleksfullt och viktigt!
      Ett bra första tips, var inte deras kompis. Det dom behöver är trygga vuxna som alltid säger samma sak och som står pall när det blåser. Var noga med att betona att du gillar dom men kanske inte sakerna de gör eller säger, skilja på sak & person. Var noga med att berömma dom för hur dom är och inte för vad dom presterar (det kommer man inte undan i och med omdöme/betyg ändå men jag hoppas du förstår).
      För din orks skull behöver du också sätta gränser & struktur snabbt, hur länge jobbar du? Hur stänger du av när du lämnar jobbet? Klarar du att rätta hemma eller är det bättre att jobba längre på ex torsdagar för att vara ”klar” etc. Vad ska göras och när på terminen (bedömningsstöd etc)? så du kan planera det i förväg för att undvika ”helvete de här ska göras imorgon-panik” – våga be om hjälp!.
      Acceptera att du väldigt sällan kommer vara ”klar”, det finns alltid något att göra, förbättra etc men det du gör är mer än tillräckligt bra ändå så länge det är ditt bästa. Försök att inte jämföra dig med andra lärare utan inspireras istället, tänk inte ”så skulle jag gjort” utan ”så gör jag nästa gång”.
      Det viktigaste är ändå att vara där, lyft från dag ett att du finns här för deras skull, lär känna dem, visa att du litar på dom & du kommer få livets dagar på ditt jobb.
      Jag önskar dig all lycka till och är övertygad om att du kommer göra ett fantastiskt jobb!

    Någon som har några tips för bättre sömn?
    Typ sova djupare och vakna mer utvilad.

    Jag har svårt att komma till ro och somna, blir rastlös av att bara ligga och blunda. Tar nästan alltid imovane eller stilnoct (inte samtidigt) för att somna.
    Men jag vaknar oftast vid 4-5 tiden på morgonen och 8 av 10 gånger kan jag inte somna om igen fast jag fortfarande är väldigt trött. Lyckas jag komma till ro och somna om igen har det gått ungefär en timme innan det sker.

    Har semester nu och skulle verkligen vilja sova ut någon dag. Lyckats sova till 07:30 en gång under dessa snart två veckorna, och då var jag vaken mellan 4 och 5:30 ?

    Haft sån huvudvärk idag och varit så trött, förstör ju hela dagen. Skulle behöva en natt där jag sover 9 timmar utan att vakna känner jag?

      Ta kontakt med en sömnklinik/läkare. Om du har både insomningsproblem och svårt att få kvalitativ sömn behöver du utredas ?

        Tack för tipset! Visste inte att något sånt fanns ?
        Får ta och kolla upp det, tack!
        Vet du hur en utredning går till?

          Jag har varit på sömnlab efter en sömnutredning. Fick sova över med massor med sladdar på kroppen som mäter vilken sömnfas man är i och hur länge, puls, andning osv. Fick komma tillbaka några veckor senare och prata med en läkare som analyserat svaren – det var katastrofdåligt ? Är ändå superglad att jag gjorde det och det hjälpte mig jättemycket!

      Upplever att jag blivit hjälpt av Holistics kosttillskott SömnBalans. Placebo kanske, jag vet inte men jag somnar i tid och sover djupt hela natten på dem iaf.

        Toppen att det funkar för dig, även om det skulle vara placebo så gör det ju sitt jobb ?
        Kan ju vara värt att prova, kanon om jag kunde sluta med sömntabletter. Tack för tipset!

        Skit samma om det är placebo tycker jag, bara man upplever att det hjälper?

      Nu ska det gå att köpa melatonin i Sverige, testa det, gör susen.

      Testa appen headspace (går bra med gratisversionen) och välj kategorin sleep. Där finns det sleepcast att somna till (ställ in hur mycket bakgrundsljud vs röst du vill ha) samt kortare meditationer för att somna om. Själv gillar jag Andys röst 🙂

      Finns ingen bra quick fix (förutom starka tabletter men tja, man sover inte så bra på dem egentligen, man bara får den illusionen)… Men för att långvarigt förbättra sömnen så har detta hjälpt mig:
      – Meditation, minst 10 min per kväll till lugn musik eller guidad (yoga nidra är väldigt avslappnande)
      – Yin yoga (jag gillar Kassandra Yoga på youtube)
      – CBD-olja eller CBN-olja, även hampakapslar med oleamid är toppen 1 timme innan läggdags
      – Magnesiumcitrat 2 timmar innan läggdags
      – En timmes promenad under dagen
      – Ha riktigt mörkt och lugnt i sovrummet

      Lycka till!

    Ont i tandhelvetet!
    Började med ilningar förra veckan när jag drack eller åt kallt. Nu, ja nu tycker jag det värker. Inte hela dagarna men framåt kvällen ? Jag har haft hål tidigare men det här är något nytt, aldrig gjort ont. Var inte så himla längesedan jag var hos tandläkaren. Kanske Max 1/2 år. Inget fel då.
    Fan. Ni som haft såhär. Vad gör man? Ska ringa tandläkaren i morgon, men börjar bli vansinnig.
    Var det hål? Blottlade tandhalsar? Eller vad? Tycker förloppet år för snabbt för hål nämligen.

    Ha en fin kväll!

      Ring och boka en tandläkartid.
      Jag gick med ilningar som
      Blev en jävlig tandvärk. Fick rotfylla skiten pga att jag inte kollade upp direkt. -7000:-

      Kan nyvalet ngt som gått sönder?!

    Tips på något fint och bra nagellack?

      H&M s egna märke! Det bästa, utan tvekan!! ??

        Neeeej så dåligt! Fast det jag köpte var kanske ett måndagsexemplar. Svårt att måla på och höll uselt. Jag håller mig till Essie…

    Åsikter kring unga män som kallar sina tjejer för ”kärring” eller andra liknande ord?
    Blir ärligt talat lite illamående när jag ser det. Det är varken tufft eller trevligt, blä!

      Hatar det. Men tror att det är deras tjejer som kallar dom för ”gubben” vilket jag också hatar.

        Ja men det är ju också intressant då, varför vill man som tjej bli kallad kärring??
        En kille som säger, ”måste fråga kärringen” eller ”titta vad fint man gjorde det till sin kärring”, att då som tjej tycka att det var ju kul att bli benämnd så… what!?

        Ja jag har hört det också men menar faktiskt de som säger kärring! Vet en kille som benämner sin tjej tex ”åh mitt smutsiga lud*r”, osv.
        Tycker bara det är så äckligt beteende och förstår inte hur dessa tjejer inte bara accepterar det utan tycker det är roligt!?

          Oj, kommentaren var till den under om uttrycket ”käring”.

      Beror på vilket sätt de säger det…

      Det är inte ”käring” de säger då? För jag har hört unga killar där jag jobbar säga det om sina flickvänner, inte kärring.

        Äckligt ändå. Gubbigt.

          Tycker inte jag. Vill man inte bli kallad det får man väl säga till.

            Mem vaaaarför gör man så??

          Beror väl på vilket sätt man säger det också, om det är nedvärderande eller inte!

            Men kärring är väl alltid nedvärderande? Eller?
            Om jag hade kallat någon för b*tch eller sl*mpa, är det OK då så länge jag säger det gulligt?
            Jag tycker att vissa ord bara är nedvärderande oavsett hur dom sägs och bör kanske därför inte användas även i gulligare sammanhang?

              Kärring kan ju dock inte jämnföras med de orden. Men ja jag har hört ordet kärring användas kärleksfullt. Men såklart åt andra hållet oxå. Tycker dunstat det låter fel, så säg till dem!

                Är det verkligen kärring du hört då? För det finns nog ingen som skulle säga ”jag och min kärring ska till Köpenhamn”, utan mer ”jag och min käring…”, för det kan låta lika, men betyder olika. Blir man kallad kärring ska man nog springa…käring är snällt, tro det eller ej.

        Det har jag också hört. Att dom egentligen säger kär-ing. Han som sa det var från västra Götaland och jag tänkte att det var dialektalt. Är det så är det väl gulligt men KÄRRING alltså nä fy fan vilken jövla tönt till kille som använder det uttrycket.

          Ja, Västergötland är jag från (jag som skrev kommentaren ovan) och jag är nästan helt hundra på att det är käring och inte kärring de säger. En del kan ju ha en riktigt grov dialekt och nog kan käring låta som kärring då, + att västgötska har en tendens att låta argt om det är en grov version av dialekten. Så med största sannolikhet är det inget nedlåtande, i alla fall inte om de säger käring.

            Så fult ändå.

              Ja men men det har inte samma betydelse som kärring.

      Fruktansvärt, skulle aldrig acceptera.

      Där jag bor finns det så många grova dialekter att jag nästan aldrig tänker på det som något taskigt. ”ja’ å käringa ske ut te plöj åkern” ? Käringa/käring med betoning på Ä. Är typ likvärdigt att kalla sin flickvän för fjälla.

        Har haft bekanta som hållit på så när jag var ”ung”. Låter fruktansvärt WT. Säger inte att dom är det men att kalla någon för kärring är WT. Skulle aldrig acceptera sån jargong

          Och att kalla någon för WT är klassförakfullt och osmakligt.

    ??? Finns det någon som är duktig på detta med Corona-vaccin här? Jag är så rädd för att ta det!! Jag VILL ta det, dels för min egen skull eftersom jag längtar efter att krama min familj och vänner men också för att jag vill skydda dem. Pandemin måste ta slut nu. Men samtidigt är jag så galet rädd för vaccinet iom nyheter som t ex 44-åringen som gick bort… Jag vill inte dö av en spruta… Ni som kan detta, är mun rädsla helt knäpp och obefogad??

      En person, med underliggande sjukdom, av flera miljoner. Du kommer inte dö. Det är så extremt ovanligt med allvarliga biverkningar av vaccinet, mycket större risk för att bli ganska allvarligt sjukt i corona.

      Obefogad rädsla, speciellt om du får nån vaccin än Astra Zeneca.

      Har du aldrig vaccinerat dig? Mot något?

      För detta vaccin har inte fler risker än övriga, om något tror jag statistiken säger att det är färre.

      Och vad med riskerna du tar genom att få sjukdomen covid-19? Det mest rationella är att du borde vara betydligt mer rädd för det då de riskerna är betydligt större.

        Och nej, detta går inte att jämföra med dom andra traditionella vaccinen då detta MRNA-vaccin är genteknik, något som aldrig förr blivit beprövat på människor tidigare. Det är inte ens FDA-approved och studierna kring vaccinen pågår fram till 2023. Vilket betyder att ni alla som tar vaccinet är försökskaniner helt enkelt.

          Självklart går de att jämföra och vari består din övertro till FDA? Har du en aning om hur lobbyister fungerar i reaktion till dem och vad FDA väljer att godkänna, och inte godkänna i förhållande till landets ekonomiska vinster? ?

            fungerar i relation*

      Du har större risk att dö i en bilolycka än i Corona. Covid-19 har en mortalitet på 0.03%, kolla själv statistiska centralbyrån. Varför skulle man ta en spruta med syntetiskt skit i för en sjukdom du med 99.97% chans överlever? Har ni hört talas om vårt immunsystem? Fokusera på att boosta det istället med D-vitamin, Zink, frisk luft, träning etc så kommer du jävligt långt på det. Det är gamla och multisjuka som dör av covid, resten är få undantag. Det är bara att kolla statistiken, tyvärr är det väldigt få som faktiskt gör det ? Istället litar man blindt på vad medias skrämselpropaganda tutar i oss.

        Okej, men valet är ju inte mellan att dö i en bilolycka eller dö i COVID-19, så det var ju en helt värdelös jämförelse. Valet är mellan att ta vaccinet eller inte och blir därmed i förlängningen en fråga om risker av vaccinet vs. risker av COVID-19. Oavsett ålder så är det betydligt mindre risk att dö eller hamna på sjukhus pga vaccinet än pga COVID-19.

          Precis!

        Media… de sprider ju både rädslan för vaccinet och för Corona. Lyssna på experterna kanske?! Och vill vi ha fortsatta nedstängningar i världen?!
        Det är ju inte vara smittan i sig själv att ta i beaktandet utan även trycket på sjukvården. Eller hävdar du att de inte haft ökat tryck på Iva det senaste +året?!

          Vilka experter? Dom 3 som sitter i soffan på Nyhetsmorgon då eller?! Det är tusentals läkare, proffessorer och experter VÄRLDEN ÖVER som har gått ut och varnat för vaccinet och vad som håller på att hända, att den här plandemin är gravt överdriven när man faktiskt kollar på statistiken över dom som dött MED covid-19. Visste ni att siffrorna ser nästan likadana ut för dom som dör i säsongsinfluensan vart år? Och jag antar att ni inte brukar vaccinera er mot den vart år väl? Börja göra er egen research snälla. Ni blir alla indoktrinerade och hjärntvättade.

            Detta håller jag med om. Folk tror att alla experter förespråkar vaccinet. Men vilka experter lyssnar de på? För det finns maaaassooor med läkare och forskare som är skeptiska eller rent av ifrågasätter vaccineringen, men de bjuds inte in av media.

              Vilka ”experter” känner du till som inte förespråkar vaccinet?

                Hade du varit lite mer öppensinnad så hade jag gärna gett dig namn på de jag tycker är mest intressanta. Men bara att du sätter experter inom citationstecken när man pratar om de som inte förespråkar vaccinet säger en hel del om varför du frågar. Att redan innan du fått namn bestämt dig för att de är mindre experter (eller forskare) än de som har rätt åsikt enligt dig.

                Och jag tror faktiskt att du är kapabel att leta upp de själv om du är intresserad. Men just nu verkar du mest…. ”intresserad”.

                  Visst, visst. Vi säger det. Att det är pga att jag inte är öppensinnad som du inte skriver ut det.

                  Men du har helt rätt. Jag har redan bestämt mig. Men hade du kunnat producera något trovärdigt så är jag inte sämre än att jag hade undersökt det, och hade jag funnit att du hade tyngd i ditt påstående så hade jag erkänt det.

                  Jag har en fråga i modd som jag gärna hade velat få svar på. Syns väl inte förrän imorgon. Men hade du kunnat ge svar på den alt raka motsatsen, någon expert som blivit publicerad där så hade vi varit en bra bit på vägen.

                    Precis. Du hade bestämt dig redan innan du fått ett svar. Därför fick du inget. Om du tror att det innebär att du har rätt så kunde jag inte bry mig mindre. Jag är inte här för att övertyga dig.

                    Vill du verkligen ha ett svar så får du tänka på vad och hur du frågar.

                    Medan du väntar på att din kommentar ska komma fram kan du googla konfirmeringsbias. Och sen fundera på det där med vem som är expert och vem som är ”expert” enligt dig.

                      Just det…

                      Du kan ta sista ordet här och känna att du ”vunnit” om du vill.

                      Go ahead⬇️

                      Glad att du vet vad bias är. Jag tycker att du ska fundera en gång till på dess innebörd.

                      Väntar ivrigt på namnen på dina experter. För du kan dem väl innantill?

                      Tack för sista ordet! Dock synd att det är jag som får det för jag skulle väldigt gärna velat ha svar på mina frågor.

                    Trh, du kan väl inte på allvar tro att du ska få ett svar när du ställer frågan så där nedsättande? Hade inte heller svarat någon som bestämt sig för att svaret är svammel redan när den ställer frågan.

                    Trodde att du själv var en sån som gav de svar de frågade efter eller vad man säger.

                    Jag kommer att ta vaccin men tycker ändå det är intressant att bara en sida får höras.

              Exakt, och många av dom blir dessutom censurerade. Undra varför? I alla andra debatter vi har på tv etc får båda sidor alltid komma till tals men ICKE i denna frågan. Inte alls märkligt eller? ?

                Vem? Ge mig ett namn på någon som blir censurerad av tex Nature, Science eller i Medical science?

                Vem? Ge mig ett namn på någon som blir cen-surerad av tex Nature, Science eller i Medical science?

                Attan. Min fråga till dig hamnar i modd hela tiden. 🙁

                Men då har ju du en ypperlig chans att skriva deras namn här.

            Jag säger inte att det inte finns olika åsikter bland experterna. Och som privatperson är det svårt att veta vilka man skall trimpipor, då man hör/läser olika varje dag.
            Men frågan kvarstår : har det inte varit högre tryck på sjukvården världen över i år mot ett vanligt år med säsongsinfluensa?!

              Ah, såg att du svarade på det senare

                Det går dock inte att räkna så som @jthroback gör gällande att SVT säger. Låter oerhört förenklat.

          Och S, angående ökat tryck på IVA… Så här stod det på SVT.se häromdagen ???

          ”En klar majoritet av sjukhusen i Sverige har inte tvingats göra hårdare prioriteringar för intensivvårdspatienter under pandemin jämfört med hur det normalt ser ut. Det visar en enkät som Ekot gjort. Av de 52 sjukhus som svarat på enkäten uppger 47 av dem att prioriteringarna har gjorts på samma sätt som före pandemin.”.

            Oh, please be a troll. ?

            Kanske inte inom intensivvården men ganska mycket annan vård som stått tillbaka?!
            Vi kom väl aldrig till den riktigt övre gränsen av vad IVA klarade av, alltså behövde de inte prioritera bland fallen där. Hur har det sett ut i andra länder?!

            Det betyder ju att IVA-platserna aldrig tog helt slut, inte att covid inte hade någon påverkan på IVA-vården.

      Istället för att bara tänka på potentiella risker med vaccinet, se det som en riskavvägning mellan COVID-19 och vaccinet. Oavsett din ålder, så är det betydligt mindre att dö eller hamna på sjukhus pga vaccinet än pga COVID-19.

        Vilket bullshit. Har du ens kollat statistiken? Tydligen inte. Personer som är under 50 år har en risk på 0.01% att dö i Covid.

          Men bidragandet till ökad smittspridning till den mer utsatta gruppen?!

          Jag sa inte att det var en hög risk att dö av COVID-19 som relativt ung, utan att det är en betydligt mindre risk att råka ut för detsamma pga av vaccinet.

            Hundratals dödsfall bara här i Sverige som konstanterat skett pga vaccinet och då är inte ens majoriteten av alla rapporter utredda. Just do your research.

              Hej, skulle du kunna länka till dessa siffror att hundratals dött pga vaccin mot covid i Sverige?

                Ja tack gärna. De vill jag också se. De som besvisligen är kopplade till vaccinet. Inte bara någon som antar.

                  205 st har dött av Pfizers, 18 st har dött av Moderna och 29 st har dött av Astra Zeneca. Och då ska tilläggas att majoriteten av alla rapporter som kommit in till Läkemedelsverket INTE är utredda än. Allting står under inrapporterade biverkningar på läkemedelsverkets hemsida, hur kan ni som låtsas vara så pålästa inte veta detta?! ?

                    Läser du själv dina länkar?

                    Det kan bidra till att okända misstänkta biverkningar i perioder utgör en större del av antalet handlagda rapporter än vad dessa motsvarar i inflödet.

                    För att kunna få en representativ helhetsbild av rapportläget bedömer vi det därför värdefullt att presentera både antalet registrerade och antalet handlagda rapporter. ”

                    Det finns helt enkelt inte ännu särskilt många fall där det är fastställt att man dött av vaccinet.

                    Precis som du själv säger. Det är INTE utrett ännu och kan lika gärna komma att visa sig att vaccinet INTE är orsaken.

              Det där är ju däremot helt falskt, att det finns hundratals dödfall pga vaccinet. Men du har fortfarande fel perspektiv. För min poäng är att risken att dö eller behöva läggas in på sjukhus är betydligt mindre än risken att detsamma händer pga COVID-19. Med andra ord kan du oavsett inte bara rakt av kolla på hur många som dött pga vaccinet (vilket igen, inte är hundratals) – för du missar halva poängen av vad vi pratar om.

                205 st har dött av Pfizers, 18 st har dött av Moderna och 29 st har dött av Astra Zeneca. Och då ska tilläggas att majoriteten av alla rapporter som kommit in till Läkemedelsverket INTE är utredda än. Allting står under inrapporterade biverkningar på läkemedelsverkets hemsida, hur kan ni som låtsas vara så pålästa inte veta detta?! ?

                    Hittar inget om att någon ska ha dött i din länk. Citera det gärna.

                      Men är du blåst eller? Du får gå in på dokumenten och läsa, står klart och tydligt! Hur mycket mer serverad ska du bli?

                Falskt? Så hur många vill du påstå har dött då?

                  Ser du inte mitt svar eller?! Står klart och tydligt hur många som dött samt länk.

                  Visste ni förresten att det endast är 1531 st personer under 70 år som dött MED Covid-19 i Sverige? Och att majoriteten av dom hade en eller flera underliggande sjukdomar? 1531 st alltså. Även det står på Läkemedelsverkets hemsida.

                    Var ett svar till MS ?

                    Kul att se dina kommentarer här ikväll. Att det inte bara är en skock får här?

                    God natt och ha det bra! Nu är det läggdags för mig.

                      Jag undrar vem som är ledde av en fåraherde här av oss två.

                    Men det här är ju heller inte sant. Och det är heller inte fastställt att dem med tidigare diagnoser är det som orsakat att det skulle lett till döden.

                    Som Alsing tex.

                    Men så klart är alla med någon grundsjukdom ofta i ett försvagat skick. Men menar du då på att de lika gärna borde eller skulle dö ändå? Kvittar lite för dig om de inte överlever? För annars så förstår jag inte vad din kommentar ang det skulle leda till något.

                    Visste du att 1 miljon svenskar har någon form av reumatism? 10% av Sveriges befolkning.

                    Sedan har vi alla dem med övriga automsjukdommar, hjärt eller lungproblem etc etc etc. Hur stor andel av befolkningen tror du egentligen är helt ”kärnfrisk” som är över 25 år. Som är helt utan en ” underliggande sjukdom”?

                    PS En när och kär begravde för ett par veckor sedan sin före covid-19 helt friska och vältränade man som inte ens hade fyllt 50 år.

                      Om du påstår att det jag säger är lögn och att du har sån jävla koll och låtsas vara påläst, så kan väl DU då berätta för mig hur många som har dött av vaccinen?! Det är så oerhört fult av dig att påstå att det jag skriver är lögn när jag tillochmed bifogar länk där ALLT står. Det är bara till att leta lite på Läkemedelsverket så hittar du dokument kring ALLT! Dödsfall, ålder etc. Och dom som står uppradade under dödsfall som skett pga vaccin ÄR utredda. Och totalt är det 252 st som är UTRETT OCH KLART att dom dött av vaccinen. DOCK kvarstår flera tusentals rapporter än som INTE är utredda vilket betyder att den siffran över dödsfall som skett pga vaccinen kommer höjas ännu mer! Hade man kunnat bifoga bilder här hade jag gjort det och stoppat upp dom i ditt nylle!

                      Din vän är ett stort, oerhört tragiskt men ett stort undantag om man tittar på statistiken:

                      https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-over-antal-avlidna-i-covid-19/

                      Står KLART och tydligt i tabellen att det är totalt 1531 personer under åldern 70 år som dött MED Corona under hela pandemin!

                      Så lägg ner din skrämselpropaganda!

                      @jthroback

                      Klart jag inte kan. Lika lite som att du kan säga hur många det är för det är ännu inte fastställt.

                      Inte korkad. Har inte tid gå in på alla ”dokument” som du länkade till. Du som vet var skulle lätt kunna citera det här. Kör en copy paste bara.

                      PS
                      Det finns inte och kommer inte finnas några säkra siffror på hur många som dött av covid-19. Den tiden eller resurserna har det aldrig funnits utrymme för.

                      Ok, jag gjorde det ändå. Lade tiden på det. Och vet du vad det står i de officiella länkarna?

                      1 De som antas kunnat ha dött av vaccin är fortfarande bara misstänkta och <binte konstaterade .

                      2 Antalet misstänkta med biverkningen död är 20 st totalt .

                      Publicerat den 7/7 2021

      För mig har rädslan att bli långtidssjuk övervägt rädslan för vaccin. Har en nära anhörig med ME och har förstått att långtidssjuka i covid verkar må ungefär som personer med ME. Tillhör också den gruppen som är överrepresenterade bland långtidssjuka i covid. Det var avgörande för mig.

      Jag var relativt skeptisk till vaccinet förut. Sen fick jag covid och blev duktigt dålig. Alltså väldigt dålig. Det vill jag inte bli igen, så jag tog vaccinet och hoppas på det bästa helt enkelt.

    Jag anmäler mig också till ‘vi som är besatta av Damiano David’ klubben. Han är…..vet inte ens vilka ord som kan beskriva en sån perfektion.
    http://fargosisters.com/serendipity/archives/3317-Maneskin.html

      Oj. Googlade honom. Han såg väldigt feminin ut?? eller är det bara jag som har fel på ögonen?

        Feminin?! Med den käklinjen?! Eller är det för att han har smink?!

        Inte min typ dock

          Tyckte det fanns kvinnliga drag i honom även osminkad.?‍♀️

        Feminim? Han har en androgyn stil men ör
        såå mycket man…

          Exakt! Bevis: Sök på youtube på ”Damiano being sexy for 4 minute 45 seconds straight” …

        Svarade högre upp men jag fattar verkligen inte grejen med honom.. Är det jag som är blind eller är det alla andra?? Börjar typ tvivla på mig själv för hans stora fan club här haha

        Nu är inte just han min typ men det är något extremt manligt med män som vågar vara feminina tycker jag.
        Freddie Mercury?
        Ola Salo ?

        Han är definitionen av manlig!!! Skulle viga mitt liv åt honom, no joke

      Har inte haft en sån kändiscrush sen jag va tonåring tror jag ? Han känns som en verklighetens Damon Salvatore för mig haha. En bad boy som man inte kan låta bli att bli svag för ?

      Mvh 14 år igen

    EN FRÅGA TILL VEGANER

    Jag har en sak som jag funderat på och det är en genuin fråga. Jag menar inte att döma någon eller liknande utan jag vill verkligen förstå och lära mig mer.

    Om alla slutar att äta kött, bära skinn och päls, slutar med ridsport och att ha husdjur, vad ska hända med alla djuren då?

    Bonden som har t.e.x. 300 kor. Vad ska han göra med dessa? Hur ska kor fortsätta att finnas?

    Jag vet att en del (inte alla) veganer även är emot husdjur då dessa befinner sig i fångenskap. Hur gör man då med alla hundar som finns?

    Hur ska djuren som är boskapsdjur och sällskapsdjur överleva om de inte är i fångenskap?

      Och vad ska husdjuren hundar och katterna äta för mat om det inte produceras något kött? ?

      Det scenariot är rätt ointressant och inget de flesta veganer funderar på, för det är extremt extremt extremt osannolikt att alla människor i världen helt plötsligt skulle bli veganer över en natt. Det är extremt osannolikt att ens en signfikant del av världens befolkning skulle bli veganer över en natt. Så det är liksom ett hypotetiskt scenario som aldrig kommer hända.

      Vad som är mer troligt om något är att alltfler människor skulle långsamt bli veganer. Med största sannolikhet i en tillräckligt långsam takt att de som föder upp djur enbart för matsyften i samma takt skulle föda upp färre djur när efterfrågan sakta sjunker och därmed skulle antalet djur minska utan att behöva oroa sig över redan levande djur.

      Djur som redan lever som skulle bli påverkade ändå, t.ex. säg en djurpark, så tror jag tyvärr att många människor som äger dessa djur troligen skulle avliva dem bara då de inte vill dras med kostnaden och ansvaret utan ”belöningen”. Personligen skulle jag såklart vilja att man kunde ge sådana djur en fristad att vistas på och sedan inte föda upp fler, eller om de kan återföras till ett naturligt liv om möjligt (dock inte möjligt i många om inte de flesta fall).

      Det finns ju lika många varianter av veganer som det finns veganer, men personligen tycker jag att det är en ickefråga.
      Hade inte köttindustrin varit en ledande bov i miljön, människors hälsa och för djuren så hade det inte behövts finnas veganer.

      Jag hade ändå varit vegan därför det är så jag mår som bäst men jag hade inte tyckt det var fel att äta kött om det varit på en hållbar nivå där djuren som slaktades inte bara föddes upp till att slaktas.

      Hur ska kor fortsätta finnas frågar du? Hur fanns korna innan en enda bonde behövde ha 300 kor för att utnyttja för mjölk, uppfödningen eller slakta?
      För mig handlar det om måttlighet. En bonde behöver inte 300 kor, precis som en kycklingfarm i USA inte behöver 20 000 kycklingar intryckta i minimala utrymmen.

      Pälsindustrin tänker jag inte ens förklara varför det inte behövs då det är så uppenbart!
      Tycker att alla borde se några videor på hur det ser ut och hur det låter när dessa djur nu klär på er eller stoppar i er blir dödade. Klarar man inte av att titta på det och stå för att man sen äter/bär djuret, bör man verkligen göra det då?

    Det luktar jordkällare i vår torktumlare. Hur får jag bort lukten och vart kommer den ifrån? Det är en sån där torktumlare som man måste tömma ur en låda med vatten regelbundet. Kläderna luktar hemskt.

      Åh, har samma problem, men tvärtom, det luktar torktumlare i vår jordkällare :/

        Varför va den kommentaren hysteriskt roligt ?

        Hur luktar torktumlare? Om de inte luktar jordkällare alltså.

    För ett ganska bra tag sedan skrev jag en kommentar om att mina föräldrar fått covid och att jag var så orolig och ledsen. Under midsommarhelgen var jag hemma hos dem. Vi satt vi på deras altan i solen och fikade, grillade, promenerade i skogen, och pappa väckte mig med kaffe på sängen som han alltid gjorde på helgerna när jag bodde hemma. Livet just nu <3 Stort tack igen för alla fina kommentarer jag fick. Ni hjälpte mig verkligen. Jag går fortfarande tillbaka till det inlägget ibland bara för att läsa kommentarerna. Öppet spår <3

      Härligt att höra! ? Jag var en av dom som skrev till dig och har ibland undrat hur det gick för dig/er. Så tack för att du skrev en uppdatering!

        åh! tack snälla för att du tog dig tiden att kommentera, både då och nu <3 hoppas du har en underbar sommar!

      Underbart! 🙂

        <3 <3

    Faaan nu glömde jag skriva i tid!! Finns de någon här som jobbar som florist?
    Hur är arbetet? Var det lätt och få jobb? Samt, vad tjänar ens en florist?!
    Är såå sugen på att utbilda mig men behöver Veta lite mer???? TACKSAM för svar?

      Jag är inte florist själv men har hört från en gammal bekant att det var väldigt svårt att få en heltidstjänst. Hen sadlade om till ett annat yrke till slut. Men det kanske varierar i landet och om man har möjlighet/vilja att starta eget eller inte. Verkar vara ett roligt yrke!

      Hej! Jag är utbildad florist och har jobbat med det i flera olika butiker.

      Själva utbildningen var jätterolig och jag älskade hur kreativ man fick vara. Däremot när man kommer ut i arbetslivet (iallafall blomsterbutiker) så är det inte lika kul. Det är mycket vattna, hålla rent och fräscht. Sen såklart får man lite fria händer ibland att skapa fina buketter/arrangemang.
      Jag har problem med kroppen så rent fysiskt funkade inte floristjobbet för mig då det är mycket stå upp, bära tunga vaser med vatten och ständigt stå med armarna i högläge. Sen är det svårt att få heltidsjobb, under alla år jag jobbade hade jag bara deltidsjobb, vikarie eller extra timanställd. Jag vet inte heller om jag haft en jäkla otur, för alla chefer jag haft som florist har varit för jävliga. Antingen sliskiga män eller nån nonchalant jävel.
      Det finns säkert andra områden att jobba inom som florist. Det bästa med jobbet var absolut när man hade beställningar (jobbade bland annat på InterFlora och där kan man beställa buketter på hemsidan) och fick då stå i min egna lilla hörna och pyssla utan någon direkt stress eller behovet av att ta kunder.

    Jag har pratat med min läkare nu om att jag vill påbörja IVF-utredning för ensamstående. Han ska kontakta en mottagning för att se vad som krävs nu och i fortsättningen.
    Nu undrar jag om ni känner till någon bra stödgrupp eller sida med mycket information om detta?
    Jag har försökt leta men det går inte så bra att finna det som jag undrar över. Typ finns det en stödgrupp för kvinnor som skaffar barn helt själva?

    Hur hade ni känt inför att bli bjudna på en fest för att fira någons bröllopsdag – där ni var bjudna på det ganska stora bröllopet?

    Jag och min partner är peppade på det efter pandemin, men vet ingen som gjort det. Våra vänner kanske bara tycker det är löjligt?? Kanske är vi bara taggade på fest pga pandemin? Till saken hör att vi har flera kompisar som vill gifta sig men inte (anser sig) ha råd – skulle ni uppfatta det som okänsligt om vi hade en till fest? Vi gillar att styra upp olika fester osv och det är
    Därför vi vill fira vårt äktenskap igen

      Kör! Låter härligt

      Okänsligt? Nä varför det, festa på ?

      Älskar folk som firar allt möjligt och bjuder in andra att fira med dem. Mer fest åt folket!

      Och nä, att ni gör det ni har möjlighet för är inte okänsligt pga att någon annans ekonomi inte räcker till – förutsatt att ni inte tex förväntar er att era vänner ska lägga jättemycket pengar på er fest och tar illa upp om någon inte kan osv. Men det är ju vanligt hyfs 🙂

    Hallå hallå?! På tal om Måneskin.. Jag säger bara.. Ethan Torchio.. Grrrr…! ??

    Det kanske bara är min personlighetstyp men…

    Det verkar skitjobbigt att vara partnern i förhållandet där TanByKlara är och hälsar på HELA HELA TIDEN. Skulle fått bryt 27e kvällen i rad, ba gååååå!

      Hahaha men håller med! Hon är f*n överallt ?

      Vissa har ju faktiskt bra vänner, då är det inte jobbigt att umgås!

    Ligger och skrollar igenom Instagram och hamnar på Pernilla Wahlgrens story. Där gör hon alltså reklam för vikt väktarna. Är det bara jag som tycker det är lite problematiskt att sitta och säga att man inte skall äta en hel portion av det man beställt på restaurangen och inte heller toasten man tillagat får man äta upp utan den ska man halvera. Jag vet inte jag har aldrig haft ätstörningar men kan tycka att uppmuntra att äta mindre och att inte äta upp är något positivt är provocerande. Tackar vet jag Karoline Pettersson som uppmuntrar hälsosam livsstil där man äter sig mätt.

      Verkligen! Sen har hon en dotter med ätstörning, blir sååå problematiskt. Förstår inte varför hon samarbetar med viktväktarna och har de tankesättet..

      Inte alls problematiskt. Om man äter halva portionen av något med fler kalorier hamnar man enklare inom sitt ”kalorispann” istället för att utesluta goda maträtter bara för att man vill gå ner i vikt. Tycker snarare det är sundare att äta halva än undvika det man tycker är gott.

    Nån mer som äter enligt FODMAP? Hur gör ni med buljong? (Ni som inte gör er egen)
    Alla jag kikat igenom i butiken innehåller lök.. belly balance säljer en på deras hemsida men den är inte ekologisk vilket jag gärna vill ha..

      Nyttoteket!

    Semester ?, i 5 veckor, skönt bara vara, ta dagen som den kommer.

    Bra intuition en har, skräll att Marcello o Emilia ”inte har det bra”
    Antar att det är han som jiddrar.

      Jep, har anat detta från första början. Det är en chock att få barn, man vet inte hur det är före man får det. Och det är TUNGT att vara ensam. Tycker faktiskt synd om Emilia 🙁 han verkar leva life medan hon sitter hemma med deras dotter (som så klart är underbart <3). Men BASERAT på instagram är han frånvarande och lämnar henne ensam.

      Känns sorgligt tycker jag. Hoppas på dem, trots att alla odds är emot

    RESTAURANGTIPS

    Jag och min kille firar 10 år i augusti och tänkte äta middag ute i Stockholm. Vi gillar all mat och äter all sorts, men lägger gärna under 300 per rätt. Vill gärna hitta något romantiskt eller allmänt mysig atmosfär som inte känns alltför dyrt. Någon som har tips?
    KRAM

      Hantverket eller Lilla Ego är mina två personliga favoriter! Grattis till 10år ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.