Modiga ställningstaganden under OS

OS är inte vad det en gång tiden var.
Fullt av idrottsmän och kvinnor som var beredda att göra och säga vad som helst för chansen att bli olympisk mästare.

Så är det inte längre.
Vissa av de svenska deltagare har vittnat om hur glada de är att tiden som olympic mästare är över. Äntligen! Dessa personer har inga som helst ambitioner att försöka försvara sina titlar.

Andra idrottsmän sticker ut hakan något alldeles enormt och till och med protesterar mot den egna lagkamraten, som anklagats för sexuella trakasserier av en kvinnlig idrottare.

Sen har vi Simone Biles, som hoppat av några av tävlingarna för att istället fokusera på sin mentala hälsa. Usas absolut bästa gymnast kände att hon hoppade mer för någon annans skull än för sin egna, och ovanpå det så har vi kaoset med den läkare som anklagats för sexuella trakasserier av mängder av idrottare, där Simone Biles var en av dem.

Andra ställningstaganden är att många lag i damfotboll knäböjer innan match, för att stötta Black lives matter”.
Andra gör det inte, utan står bara kvar i gräset, vilket tekniskt sett också borde räknas som ett ställningstagande kan jag tycka, eftersom det faktiskt är ett aktivt valt av spelarna att stå kvar..

Jag undrar hur OS kommer påverkas av dessa och andra viktiga och modiga ställningstaganden.
Hur det kommer se ut nu när medaljer inte är det absolut viktigast längre.
Kommer OS förlora den status som en olympisk guldmedalj har?
Vad tror ni?


Har det här med sociala medier att göra? Mycket lite, men tillräckligt för att jag ska vilja skriva ett inlägg om saken. ?

150 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    OS FINAAAAAAL ????????

    Så jävla glad att damerna är i final igen!!! ?

      Och on topic, tror att vi absolut kommer se mer ställningstagande framöver.

        Det här är ju inget nytt heller. Emma Green protesterade redan på friidrotts-EM i Moskva 2013 mot deras antigaylag med sina regnbågsnaglar. Och protester har väl mer eller mindre alltid varit en liten del av stora mästerskap, vi har ju t.ex Black Power från OS 1968.
        Även i fotbolls-EM var det knäböjning för black lives matter så det är inget nytt och kommer bara bli mer.

          Man får vara gay i Ryssland, det är gaypropaganda som är förbjudet.

            Det är ”antigaylag” som används i artiklar om det, därför jag använde mig av samma ord.

            Inte all propaganda väl? Jag tror att förbudet endast gäller propaganda som riktas mot underåriga.

            https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rysk-antihomolag-vantas-bli-godkand

            Men vad fint! Och jag antar att alla vågar hålla hand, kyssa sin partner och prata högt om sina homosexuella tankar utan att det riskerar att klassas som propaganda?

        Alla har något dom brinner för, tänk om alla skulle göra ställningstaganden, då skulle det inte hinnas tävlas.

    Alltså höjdhoppsfinalen igår. Jag grät när dom delade på guldet och hur glada dom var fantastiskt. ?

      https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/RyVK48/raven-saunders-med-os-forsta-pallprotest–kan-straffas

      Och Raven Saunders riskerade sin medalj genom att protestera på prispallen. Starkt!

        Oj ursäkta. Var inte meningen som svar på din kommentar

          Har inget alls emot Raven men kan inte hålla med om att det är ”starkt” i dagens mediesamhälle markera till stöd för vissa grupper som rasifierade eller hbtq. Ska vi vara ärliga är det väl snarare oerhört mainstream & faktiskt rätt billiga poäng..?

            Precis. Signalera woke och få Nike som sponsor+plats i media. Vi kan väl vara ärliga om det iaf.

        Jag håller inte med. Jag tycker OS ska vara en frizon, precis som reglerna stipulerar att det ska vara. För alla protester vilka de än må vara.

        Se mer varför jag tänker så längre ner.

          Jag vill inte hamna i en diskussion med dig, men respekterar dina åsikter. Håller dock inte med dig.

            Nä vem fan vill hamna i en diskussion med thr?? Kommer ju äta upp timmar av ens liv.

          Lätt att tänka och tycka så som privilegierad…

            Vad vet du om mig?

    Nej det kommer inte påverka statusen på en olympisk guldmedalj.

    Jaha, om fäktaren är falskt anklagad då?.
    Tycker fö sporten blir förstörd när det blandas i politik. Nej jag tittar inte och är inte ens intresserad längre

      Nä det ska läggas så mycket värdering i allt hela tiden. Kan man inte bara få se en bra fotbollsmatch eller höjdhoppsfinal helt enkelt?

      Det va bättre förr när man mer höll sin politiska ställningstagande för sig själv.

        Och allt ska delas upp i gott och ont hela tiden, inga gråskalor. BLM symboliserar en del saker som jag inte hade knäböjt för. Människors lika värde och att ingen ska riskera att utsättas för polisvåld eller att bli skjuten pga hudfärg hade jag dock gjort det för. Men jag vill inte paketeras in i BLM rörelsen för det!

        Att protestera mot någon som inte är dömd utan enbart utpekad är väl med lite dubbelt? Är man inte oskyldig tills man blivit dömd? Ska samhället börja drömma människor så är vi ute på väldigt farligt vatten. Det betyder samtidigt inte att jag inte tror att påståendet är sant, det kan det mycket väl vara. Men vi VET ju inte!

          Känns som de inte borde skickat honom alls om de skall frysa ut honom.
          Det kan ju vara så att hans lagkamrater kanske sett vad han har gjort och har kött på benen.

      Det tycker jag också. Inget skulle dock få mig att sluta titta, älskar sport lite för mycket.

      Eller hur? Hur ska man som tittare kunna avgöra om det är ett ”starkt” ställningstagande eller bara exempel på vuxenmobbning…? Lös era problem på ett vuxnare sätt än facemasker och utesluta lagkamrater på prispallen kanske? Tycker inte det var ”modigt” agerat för fem öre.

      Tänker du alltid så i alla sammanhang? Det är i verkligheten sånna som du som förstör. Det är män som tar på sig friheten att kränka kvinnor. I alla sporter måste man dra sexuella överträdelser på allvar. Om man inte tar det på allvar så kommer man till slut aldrig göra det.
      Sen så har flera kvinnor kommit fram och yttrat sig om just Hadzic och vad dem har varit med om.

        Naturligtvis bör man tänka så i alla sammanhang. Jag lovar dig att du inte vill leva i ett samhälle där principen om att man är oskyldig tills motsatsen bevisats avskaffas.

          Du bör tänka och faktiskt inse är fakta att dem flesta fallen är inte påhitt. Att påstå direkt att förövaren är oskyldig bidrar till den kulturen som alltid har funnits att utsatta talar sällan sanningen.

            Det är överhuvudtaget ingen som med automatik påstår att ”förövaren” (du gör däremot en anklagad person automatiskt skyldig) är oskyldig. TS använder tankeexperimentet ”tänk om” han är oskyldig. Har du funderar över varför du inte ens klarar att tänka tanken?

            Kan du ha två tankar i huvudet samtidigt.

      Vad är politik i detta?

      Pinsam. Om DU och NI andra var kvinnorna skulle ni troligtvis tycka tvärt om. Kvinnor ljuger hit och dit är bullshit. Dem flesta gångerna är det inget påhitt och det faktiskt har hänt även om det är svårt att bevisa. Flera kvinnor har också kommit fram mot Hadzic.

        Men vem vet ens vem det är? Folk vill titta på sport. Gå till domstol om du har problem med honom men varför sabotera för folk som vill se sport? Du kan ju inte förvänta dig alla är pålästa om nån individ plus kvinnor? Jag kan inte veta om du ljuger eller talar sanning, jag känner ju inte dig och inte honom heller.

          Det skadar inte sporten, det skadar utsatta. Lär dig något!

            Tonen!?

            Hur menar du att det skadar utsatta om jag inte blint tror på vad ”Sara” skriver på en blogg? Jag skulle tro det skadar utsatta mer om jag köper exakt allt jag ser och hör. Jag känner varken fäktaren hadsic eller kvinnorna som ev uttalat sig- jag tror på ingen och vill bara se på OS.

    Så här tycker jag. Ta ställning för precis allt under OS är att inte respektera vad OS stod för från början. OS är en stund att fredsuppehåll där alla yxor läge ner (ink politiska åsikter) för att under fredliga former utan konflikter kunna närma oss varandra var vi än kommer ifrån och vilka värderingar vi än har.

    Och om du inte tänker så som du skrev här i ditt inlägg CamCam så borde du rimligen också tycka att att killen i judo, som när är utesluten från förbundet, också gjorde rätt som tog ställning och vägrade att tävla mot en Israel. Gör du det CamCam, tycker att han gjorde rätt som tog ställning? Och hade att han valde att tävla mot en Israel med rätta kunnat bedömas av hans landsmän som att det också har avigt att ta ställning? Tycker du så också?

    Själv tycker jag att det var rätt att han och hans tränare har slängts ut både från OS och judo-förbundet.

      Vet inte om jag kan hålla med om att OS ska vara och alltid varit opolitiskt. Var ju ett terrorattentat 1972 i München, svårt att få det opolitiskt när 11 israeler mördades liksom… men intressant frågeställning angående beslutet om den iranska idrottaren som vägrade gå i match med en Israelisk idrottare. Är det politiskt att vägra spela i trosor som inte får vara längre än 10 cm på sidorna i volleyboll för damer?

        Svårt att säga. Uniform= kläder är ofta = politik.

        Annan plats annat forum för att lyfta de frågorna så att de följer med förbunden in i nästa OS tänker jag. ??

          Ja alltså angående judon så Israel får vara med och tävla, Iran vägrar möta så där tar de ett aktivt beslut och ”arbetsvägrar” eller vad man kan kalla det. De andra tävlar ju fortfarande men markerar att dom inte tycker det är okej med att inte behandla människor lika…

          Nej, det är inte en annan plats och annat forum. Det hör ju ihop med OS reglerna och hur otroligt vridet det är att kvinnor bedöms efter sina kläder. Det var ju nyligen en friidrottare som fick klagomål för att hennes trosor var korta. Du kan liksom inte bara sticka huvudet i sanden och säga ”OS ska inte vara politiskt” för det är det hela tiden, även när atleter inte tar ett aktivt ställningstagande.

            Ja antingen täcker man för mycket eller för lite svårt att göra rätt känns det som

            Ja men det är ju en annan fråga. Protestera efteråt på presskonferensen. På din insta. I dina intejuver. Men inte på plan och inte under pågående tävlingar.

            Och jag håller med. Det är svårt att helt få bort allt som är politiskt. Det var inte det jag sade eller tycker.

            Vad jag säger är att man borde minimera det under spelens gång. Att man inte alltid lyckas betyder inte att man inte alltid aktivt försöker. Och att välja att protestera är raka motsatsen till att försöka undvika att göra ännu mer politik av det än det redan är.

              Nej, det är inte en annan fråga!
              Det här var en atlet som tävlade, hon gjorde det du vill, tävlade. Efteråt fick hon höra av en man att hennes trosor var för korta. Hon gjorde rätt enligt regelboken och sökte inte uppmärksamhet men det blev ändå politisk – du kan inte skilja på det.

              Förutom exempelet du nämnde är det väldigt få som gör något som påverkar tävlingen i sig. De gör eller säger något före eller efter. Och Emmas naglar under tävlingen, påverkade inte tävlingen eller hennes performance i sig.

                Så…. vi tar mannen som inte ville tävla mot en Israel. Låt säga att han ställde upp och tävlade men valde att göra tecken med fingra och händer som är antisemitiska eller hade synliga p, märken på kläderna etc som var anti Israel mm. Hakkors tex.

                Det jag räknar upp ang judo-killen skulle vara ok enligt hur du resonerar. Om inte så tycker du vissa demonstrationer ska vara tillåtna och andra inte.

                (Att det inte påverkar tävlingarna med manifestationer vilja de än är stämmer verkligen inte).

      Världen utvecklas och det är väl inte konstigt att att större tävlingar gör det i samma takt. Kan hålla med till viss del om att det skulle vara bra om det kunde vara en frizon där det fokuseras på sporten. Men det går inte, då utvecklas varken sporten eller vi som människor. Om de gamla OS värderingarna skulle vara kvar skulle kvinnor inte få tävla, inte vissa folkgrupper heller och knappast paralympiska spelen – vart drar du gränsen?

      Tycker du det är ok att kvinnor bedöms efter hur långa/korta deras nederdelar är?

        Men dessa förändrar har inte kommit till genom protester under själva spelen, på plan, på pall, untan före vid sidan av etc.

        Enbart så jag menar.

          Förändringar*

          Inte OS men du kan ju googla Kathrine Switzer.

            Men nu är det OS jag pratar om. Den enda frizonen och där det bara ska handla om sport och gemensamma möten. Och alla deltagarna har skrivit under på reglerna som gäller före de valde att ställa upp.

            Och om vi tex tar BLM så är väl ändå OS inte rätt arena att lyfta detta på då alla sedan länge blir lika behandlade, oavsett etnicitet. får delta, svarta som vita har vunnit otaliga medaljer Tycker du inte?

            Vad blir nästa protest på OS? Miljöfrågorna? Är det verkligen rimligt?

            (Vi kan nog googla fram betydligt fler exempel än Kathrine också. ??)

              Ah, ok. Så man får vara politiskt enligt dig på andra stora tävlingar så länge det inte är OS och förstör din dag.

              Jag tycker OS är rätt ställe att lyfta det på, tror du på allvar att det inte pågår rasism och diskriminering i sportvärlden bara för att svarta får tävla?

                Nu blev du spydig.

                Dessutom stoppar du ord i minnen på mig som jag inte sagt.

                Antar det är pga att du själv insett att dina argument inte håller längre.

                Klart att det pågår diskriminering. Och inte bara mot svarta. Men inte från OS-kommittén.

                Det får räcka så.

              Och på tal om miljöfrågor, ja varför inte. Vet du hur mycket resurser som läggs på OS?
              Att bygga arenor, ”städa” upp städerna, allt krims krams (typ pins) som tas fram – det kostar enormt mycket på miljön och väldigt få orter tänker på de legacy som kommer efteråt.

              London hade en plan till exempel, de gjorde lägenheter av Olympic village och använder arenorna regelbundet men alla städer har inte det. Det är ju inte för inte som det diskuteras att OS ska hållas i ett visst antal städer på rotation just för att inte varenda stad i världen bygger upp arenor.

              Det kanske inte var med i planen från början om OS och den gemenskap det ska stå för att utveckla spelen mer hållbart i dagens samhälle – är det så fel?

              Och nej, allting går inte göra bakom kulisserna för det har inte samma impact. Atleterna behöver ju inte förstöra matchen men ser inget fel med den typen av ställningstagande vi sett hitintills.

                Allt har en tid och sin plats.

                Sluta och tänk i dina egna egoistiska banor.

                Med andra ord…
                Don’t steal someone else’s thunder!

                  Alltså… hur läser du egentligen? Riktigt märklig kommentar.. känns som att du svarar något bara för att svara liksom.

                    Jag läser utmärkt. Min motfråga blir hur långt förbi era egna horisonter när är förmögna att skåda.

                    Tex, jag har inte sagt något om ”bakom kulisserna”. Och… jag har gett er ett utmärkt exempel där jag är helt övertygad om att vi alla tycker det var rätt att han blev och hans tränare blev avstängda.

                    Men nu fallerar att se att det faktiskt är exakt samma sak som alla övriga manifestationer bara det är vi som bor i väst till majoriteten tycker att dessa är bra och fina.

                    I Algeriet tycker majoritet att judo-killen gjorde rätt…

                    Alltså är lösningen nolltolerans.

                    Allt annat blir cherry picking alt dubbelmoral.

                    Linda, det är så han gör.. Måste säga nåt och måste ha sista ordet.

      Fast nej. Det är så otroligt naivt och priveligerat att säga att man inte ska blanda ”politik” med sporten. Det är liksom inte ens politik att stå upp mot orättvisor och att vara för grundläggande jävla mänskliga rättigheter. Då är det ok också med fotbolls VM (eller vilket mästerskap det nu är) i Qatar där tusentals gästarbetare (slavar) dör på kuppen? Att välja att ignorera det är exakt lika mkt ett aktivt ställningstagande som att öppet protestera. Funkar liksom inte att blunda för det.

        OS är annorlunda från VM och alla andra kupper och finns också till enbart av den orsaken.

        Och vem ska bestämma vilka ämnen som får protesteras mot? Vem ska vara domaren för det? Väst, Öst, Mellanöstern…vem har rätt åsikter?

          Vem ska bestämma? FN kan ju vara en början. De är redan en del av OS så varför inte utöka deras ledord i vägen till OS och se till att de som bygger arenor behandlas på mänskliga villkor.

          Vet du vad, i de flesta fall så finns det faktiskt ett rätt och ett fel. Det är liksom inte en bedömningsfråga eller att man kan ha olika åsikter. Rasism är fel, att inte stå upp för mänskliga rättigheter är fel.

            Ledsen att säga det till dig. Men det är en åsikt (som jag delar med dig).

            Men alla delar den inte. I vissa fall är det hela nationer som inte gör det.

            Vill du och jag påverka dem? Självklart. Men OS är tänkt att vara neutral mark. Och… det är faktiskt ett utmärkt tillfälle att bevisa att vi alla är människor och inte så annorlunda från varandra.

            Utan att blanda in religon, politik etc. ✌️?

              Vad du tycker har ingen betydelse trhm. OS ÄR politiskt! Punkt slut. Att du lever i någon slags bubbla där du har missat det får stå för dig. Du är uppenbart inte läskunnig nog att ta till dig nyheter. Vi vet t ex att de finns flera köpta domare i bedömningssporter. Det är korruption om något! Så du kan ju sitta där med ditt önskedrömmande. Men vi andra föredrar att bry oss om mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet, anti- korruption. Så du kan bara ?Tyck vad du vill men oavsett din personliga åsikt så är även OS i allra högsta grad politik.

            En mänsklig rättighet är enligt Artikel 11.1 att var och en som är anklagad för brott har rätt att betraktas som oskyldig till dess att hans eller hennes skuld lagligen har fastställts vid en offentlig rättegång, där personen åtnjuter alla rättssäkerhetsgarantier som behövs för hans eller hennes försvar.
            Men det kanske bara är vissa mänskliga rättigheter vi ska stå upp för?

      Från början var det meningen att OS skulle vara en ”internationell tävling som skulle främja fred, förståelse och amatöridrott på en global nivå”.
      Det här med att det är proffs och inte amatörer som tävlar är ett väldigt nytt påfund och att öppna upp för personer som kan ägna hela sin vakna tid åt sin idrott är väl om något att inte respektera vad OS stod för från början?
      De reglerna togs bort helt först på 1990-talet, inte förrän 1998 tilläts t.ex. proffs att tävla i hockey. Boxning är den enda grenen i hela OS som fortfarande respekterar OS värdegrunder i sådana fall.
      Det är enbart kommersialiseringen av turnéringen som gjort att man tillåter proffs nu för tiden. Allt bara för att man endast tänker på en enda sak: pengar. Det är ju verkligen att respektera vad OS stod för från början?

      Jag själv är lite splittrad för var jag ställer mig i denna fråga. Å ena sidan så blir det rätt tjatigt när man hela tiden ser något slags ställningstagande mot allehanda slags ämnen. I en sändning är det rasism man slåss mot, i nästa är det gayrörelsen man sympatiserar med, i nästa är det sexism och i det sista är det psykisk ohälsa. Det är ju nästan så att man snart förväntar sig att någon ska slå ett slag för det lokala katthemmet snart.
      Men å andra sidan så utvecklas som sagt allt hela tiden och OS har sannerligen utvecklats till en ruskigt bra plattform för att visa sina ställningstaganden mot orättvisor. Så länge man inte skadar någon, psykiskt eller psykiskt (tänker t.ex. på hets mot folkgrupp), går på en annan nation utan håller sig till generella orättvisor och så länge det inte går till överdrift, så kan jag tycka att det faktiskt är okej. För om man inte ska tillåta någon form av ställningstaganden så ska det inte finnas gråzoner där något är okej och andra inte. Det vill säga, tysta minuter för bortgångna ska inte tillåtas. Tävlanden ska inte tillåtas att linda in sig i sina flaggor efter en vinst. Och framförallt: funktionsnedsatta ska få tävla i samma turnering, i samma grenar och inte en egen separat när ”riktiga” OS är över.
      Jag landar nog i att sekunden som OS bestämde sig för att kommersialisera så öppnade de också upp för att ge en plattform till folk som vill visa olika ställningstaganden.

        Och jag i att som du själv säger tjatigt och allt blir utvattnat.

        Att man förändrar lite tycker inte jag behöver innebära att man ska släppa på alla spärrade.

        Men tillbak till judo-killen då. Han borde alltså enligt ditt resonemang fått lov att tävla vidare mot andra deltagarmässigt som han tycker är mer värdiga honom än Israel är.

        Om du inte tycker det så sysslar vi med cherry-picking. Eller hur?

          deltagarmässigt = deltagare *

          Fast vad blir inte utvattnat egentligen?
          Det är ju inte bara på OS man ser ställningstaganden, utan det är precis överallt. Dessutom är det ju ganska få som tittar på precis varenda gren och prisutdelning.
          Men att släppa fram proffs i turneringen var ju inte en så liten förändring kan jag tycka.

          Okej, till judokillen. Det är en helt annan sak tycker jag och det trodde jag framgick i och med att jag skrev att jag tyckte att ställningstaganden är okej så länge man inte skadar någon, psykiskt eller psykiskt, _går på en annan nation_ utan håller sig till generella orättvisor.
          Om man åker till en sådan gigantisk turnering så har man signat upp sig för att tävla mot precis alla. Man kan inte som deltagare hålla på med cherry-picking och välja sina motståndare. Det säger sig självt, för hur skulle det se ut? Då skulle ju lika gärna Sverige kunna vägra spela mot Kanada, eller Duplantis vägra hoppa idag bara för att Tyskland och Polen också gått till final. Är de då värda sina platser och medaljer? Jag tycker inte det, det är bara osportsligt beteende och är inte på något sätt cherry-picking.

          Nu är det ju så att OS öppnat upp för att deltagare ska kunna få uttrycka sig själva och visa ställningstaganden, så länge det är före start eller under introduktionen av laget/deltagaren. Så länge inte gesten är riktad mot en folkgrupp eller ett specifikt land/organisation. Och så länge det inte stör det övriga eventet, vilket de har satt gränsen vid officiella ceremonier eller när ett annat lag/deltagare presenteras/spelar/deltar.
          Det tycker jag faktiskt är väldigt rimligt ändå. Öppna upp för ställningstaganden, så länge det inte stör tävlingarna. Att gå på en specifik nation och vägra tävla mot denne är att störa tävlingarna. Detta med att muslimska länder bojkottar Israel är också väldigt mycket större än OS och de får ju reprimander och straff för detta hela tiden. Och nu är det ju inte riktigt så att de har något val än att dra tillbaka sitt deltagande om de skulle ställas mot en Israel. Tävlar de så blir de av med sina medborgarskap, eller ännu värre och kan aldrig komma tillbaka till sina hemländer. Det är något som man definitivt inte borde tillåta, ska man visa ett ställningstagande så ska det vara på eget bevåg och inte framtvingat. Förutom det självklara då att det ska vara något generellt som finns överallt och inte en enskild nation.

          Så om du ska svara på min fråga då. OS startades med ambitionen att det skulle vara en internationell tävling som skulle främja fred, förståelse och amatöridrott på en global nivå. Är det då verkligen att respektera OS värdegrunder att öppna upp för proffs?

    Samtidigt så struntar man i Zverev…

      Vad har han gjort?
      Förutom att ta ett OS guld menar jag. Vad tycker du man struntar i?

        Läs

        Hans ex anklagade honom för fysisk och psykisk misshandel.

          Är det grund för att han ska bli utesluten ur sin sport?

            Jag (16:42) tycker inte att han ska bli det, bara svarade.

              Jag förstod det. Jag bara frågade rent allmänt.

          Tack för svar, jag visste inte vad jag skulle söka och fick bara upp positiva nyheter.

    Jenny vill vinna igen om jag förstått det rätt men tyckte det var skönt att slippa pressen från att vara olympisk mästarinna som hon levt med i fem år. Om man inte vill vinna ställer man nog inte upp igen.

    Sport och politik har i många år rörts ihop men tror aldrig statusen på en OS-medalj försvinner. Är större risk att fusk som doping förstör statusen när man inte kan lita på att den bäste vann.

    OS är väl ofta någon so m gör ställningstaganden… John Carlos, Usas bojkott i Moskva och Rysslands bojkott i LA för att nämna några stora.

    De tyska gymnasttjejerna bär byxor iår som en protest mot klädkoderna.

      Min åsikt är dessa länder borde förhindrats från att delta även i nästkommande OS.

      Varför det inte skedde är för att de stora nationerna också sitter med de stora namnen och stjärnorna. Alltså fegt av kommittén.

      Å andra sida så har atleterna själv sälla ställts sig bakom sin nations bojkott utan velat delta och tycker bojkotterna är fjantiga och menlös och att politikerna borde hitta andra vägar att markera än att straffa den lilla idivid som skiter i politiken och bara vill få tävla… så kanske rätt ändå av kommittén att inte straffa utövarna ännu mer. Kanske skulle de få lov att ställa upp i flyktinlaget istället.?
      Bojkott = meningslöst och det blir bara en hel massa win, win. ??

        Flykting-laget*

          Flyktinglaget*

    Är det bara jag som inte alls är glad åt att folk måste göra politik av sport? Den enas frihetskämpe är den andres terrorist & det blir bara jobbigt med åsiktspolis som ska bedöma vilken åsikt som är ”okej.” Bättre om alla politiska yttringar lämnas åt sidan- man kan demonstrera hur mycket man vill men man kan ju vänta tills man klivit av OS pallen.

      Nej jag håller med dig.

    För mig betyder inte medaljer eller inom sport något alls, men jag kommer ihåg från lågstadiet då läraren klistrade upp på väggen hur många medaljer sverige tagit och vilkas namn.

    Nobelpris från decennier av forskning är för mig viktigare än alla os-guld tllsammans. Det borde läraren ha klistrat upp på väggarna tycker jag. 😀

      Det där verkar vara väldigt beroende på skola.
      Under hela min skoltid hade vi alltid på hösten projekt som handlade om de olika nobelpristagarna.

      I svenskan skulle man läsa en bok av nobelpristagaren. I engelskan skulle man skriva ett arbete om fredspristagaren, i NO handlade det varje höst om fysik/kemi/medicin pristagarna och i SO handlade det om ekonomipristagaren.

      Jag kan fortfarande lista typ varenda pristagare och vad de gjort mellan 1995-2004

    Håller med. Ang 15.23.

    Är sååå ointresserad av OS (har inte sett något mer än vad vänner delar på instagram/facebook) och läst lite. Men jag tycker att det är ett bra sätt att visa var man står i vissa frågor (tex hon som målade naglarna som nån nämnde ovanför eller med maskerna som i inlägget), att det ger ringar på vattnet och att fler får upp ögonen för vissa frågor.

    Tänker att det blir ett statement, de gör ju inga utfall utan bara markerar som exempelvis med maskerna eller går ner på knä för BLM. De enas och möts i en viktig aktion, det tycker jag är fint. Och en fantastisk möjlighet att influera både oss som tittar (oavsett tv/tidning/sociala medier), varandra och olika ”viktiga” människor som tittar.

    Antar att deras ställningstagande inte påverkar deras framförande ☺️

      Vem bestämmer vilka ställningstagande som är fina och vilka som inte är det?

        Men herregud, låt henne ha en åsikt, du måste inte diskutera med varenda person i bloggen!

          Men det var väl en helt relevant fråga? Ska du inte försöka hålla dig till diskussionen?

    Tycker det är så viktigt och bra när man väljer att göra såhär. Mer sånt, kärlek helt enkelt!

    Förövrigt, grattis till våra damer som spelar i final på fredag! Så himla stort. Önskade att fler influenser kunde visa sitt support på samma sätt när männen spelade em.

    Linn från spöktimmen lyfter detta väldigt bra, tips till dig Camilla!

      Haha så du tror att OS kommer handla om vem som har bäst plakat i demonstrationståget istället för främsta idrottsprestationen?

    Jag bor i USA och här är och har ju t.ex. BLM rörelsen varit stor länge och i synnerhet sen förra våren. Vi och våra tonåringar är engagerade aktivt på olika sätt. Jag älskar också sport och ser all fotboll och även OS 🙂 Men jag tycker inte sportevenemang och de som tävlar där ska blanda ihop detta med politik, det finns andra forum för det. Även idrottsstjärnor, om dom vill, kan ju idag via sina sociala medier låta alla veta var dom står om dom har en åsikt i någon fråga. Det blir inte bra tycker jag när t.ex. ett helsvenskt lag ”tar knäet” för nåt som en del kanske inte vet vad det gäller utan bara för att det är nåt dom hört man ska göra. Det gynnar verkligen inte alla som jobbar seriöst för olika frågor. Om det är någon som själv är trans, svart osv och bär ett klädesplagg eller nå symbol för vår rörelse är det upp till dom själva men det är alldeles för ”nervöst” och politiskt korrekt just nu när nästan alla måste göra nåt ställningstagande och det blir så tydligt att många inte vet vad det är dom står upp för.

      Nej det är lite detta jag också är inne på, nämligen att man intalas att man ska göra något för att visa sin ”goda” sida, men detta helt utan egen reflektion. BLM är i högsta grad politiskt och innan man knäböjer bör man fundera en sväng till på varför man gör det. Vi måste bli av med denna ”följa-flocken-mentalitet” som genomsyrar samhället…

      ?

      Folk saknar förmågan att tänka självständigt. ”Whatever alla andra säger att man ska tycka, så tycker jag det med, bara jag betraktas som god”

    man kan ju inte kalla larry nassar anklagad, han är ju dömd! tror han fick över 100 år eller något sånt…

      Han fick över 300 år…

        ganska säker på att det var 40-175 år

    Läkaren dömdes till 175 år för övergrepp på ca 300 gymnaster.

    Biles har blivit hyllad. Jag känner mig lite kritisk till henne. Jag förstår henne helt att hon drar sig ur tävlingarna pga de spatiala problem hon kände av i lagfinalen. Förstår att det vore en säkerhetsrisk att tävla.

    Jag tycker att det är dåligt av henne att vänta till den pågående OS-finalen med att dra sig ur tävlingen om hennes största problem var press, psykisk ohälsa och bristande motivation. Det var då försent att slänga in nån av reserverna i tävlingen och det fanns ju även taggade och hårt kämpande gymnaster på hemmaplan som kunnat få Biles plats om hon tidigare insett att hon inte ville åka till Tokyo.

      Håller med dig helt på detta! Men var det dock inte så att en reserv kunde hoppa in – jag tror det och att hon tom tog silver inatt?

        Till grenfinalerna kunde man sätta in reserver, men inte till de tre deltävlingarna i lagfinalen som Biles inte ställde upp i. De resterande tre tjejerna fick köra alla deltävlingarna och nån av reserverna hade kanske varit bättre i vissa grenar än dessa tre tjejer.

          Ja det kan jag verkligen hålla med om. Nej hon borde dragit sig ur redan innan OS. Men (tyvärr) mycket pengar, sponsorinkomster osv. som kanske påverkade detta också. Plus press och att hon kanske hoppades det skulle bli bättre. Men håller med dig helt.

      Om jag förstått saken rätt var Simone på väg att få en panikångestattack samtidigt som hon gjorde sitt hopp under kvalet. Och ”the twisties” var antagligen inget hon trodde att hon skulle få mitt i allt. De flesta lär uppleva otroligt stark press och nervositet innan en så stor tävling och att känna av precis när det är på väg att gå över gränsen lär inte vara det lättaste. Särskilt inte när problemen smugit sig på över åren.

      Hade Simone vetat att hon skulle hamna i situationen att hon inte visste var i luften hon befann sig under hoppet (och under träningarna dagarna därpå) så är jag övertygad om att hon hade dragit sig ur innan os började.

        Det hade känts bättre om Biles motiverat sitt icke deltagande i OS endast med att hon drabbats av spatiala blocker.

        Med allt prat om psykisk ohälsa, press, ingen glädje osv så blir jag rädd att Biles tagit upp en plats för någon annan hårt slitande gymnast som hade hoppats på en OS-plats.

          Men kan det inte vara en bidragande faktor till sb

          Fast problemet lär ju ha orsakats av stress, ångest och så vidare, så varför skulle hon inte prata om det? Det är möjligt att känna att mycket av glädjen är borta utan att känna att all glädje och vilja att delta är borta. Man kan bli sjuk under en tävling eller i början av en tävling och det kan röra sig om fysisk ohälsa eller om mentala bekymmer. Hon fungerade under ”the trials” och jag är övertygad om att hon hade dragit sig ur tidigare om hon hade känt till att detta skulle hända. Ser ingen anledning att tro något annat.

          Att vara gymnast är ju hennes yrke. Och vi alla går till jobbet även i perioder då vi känner att mycket av glädjen är borta, och vi alla tar då potentiellt en plats som hade kunnat gå till någon med mer vilja att utföra arbetet. Jag tror ärligt talat att det inte hade varit så värst många atleter kvar om alla som upplevde en stark press och stress inför tävlingarna hade låtit bli att delta.

            Med tanke på sponsorer och andra som lagt tid på en så är det nog inte så lätt att bara ge upp och åka hem.

            Visst kan det vara så. Hoppas att hon skriver en bok om sina erfarenheter.

      Detta är helt fel, reserver togs in i alla grenar hon skulle deltagit i direkt.

        Nej inte till lagtävlingen. Chiles, McCallum och Lee blev tvungna att köra alla de resterande tävlingarna i lagtävlingen när Biles drog sig ur. USA hade ju ingen fjärde gymnast i laget.

    I t.ex. F1 (Formel 1 racing) är det inte tillåtet att visa ”ställningstaganden” vid prisutdelningen; nu senast blev Sebastian Vettel straffad för att ha burit en tshirt med budskap över sin tävlingsdress vid prisutdelningen.

      Japan har ju sagt att det ej skall godkännas i OS och att det kan få konsekvenser.
      De verkar dock ha backat på vissa

      Falskt. Vettel blev diskad för att man måste ha minst 1 liter bränsle kvar i bilen och det hade han inte

        Fast han, Bottas, Stroll och Sainz fick en varning var för att de inte hade på sig sina tävlingskläder under nationalsången.
        Vettel hade på sig sin regnbågs t-shirt. De andra hade på sig We race as one t-shirts. När nationalsången spelas ska alla vara klädda i racekläder, inget annat över tillåts.

        Så man kan ju inte säga att de blev straffade direkt. De blev tillsagda. Det där med bränslet är en helt annan grej.

    Är de så modiga då? Ofta är det ställningstaganden som den stora allmänheten – iaf utåt sett – står bakom. I vart fall detta med knäböjandet. Jag skulle nog säga att det är modigare att gå emot alla som knäböjer och stå kvar.

    Jag tycker att det är lite problematiskt med politiska ställningstaganden i idrott, åtminstone i lagsammanhang. Ett ställningstagande ska ju komma inifrån. Alla idrottare vill nog inte vara politiska, det kan ju höra till privatlivet. Jag skulle kunna gå i Pride-tåget som privatperson, men skulle inte uppskatta om det blev bestämt på min arbetsplats att vi i arbetslaget ska gå i Pride-tåget (med underbetydelsen att den som inte vill delta är homofob). Jag får sekt vibbar av kollektiva politiska manifestationer.

      Håller helt med! Jag tycker det blir fel när ”alla” ska göra nåt för att det är det som är PK att göra nu men det är helt klart att dom alla inte brinner för respektive fråga. Man kan ju undra vad alla BLM-kämpar i t ex damlaget gör utöver att ”ta knäet” – om man verkligen är för den här frågan bör man agera på annat sätt, privat, också. Annars blir det falskt och tar värdet av det arbete som vi gör som är aktiva privat i dessa rörelser.

      Men en OS-deltagare som twittrat att hon vill stampa på en vit unge, att Asiater och Mexikaner är känslokalla, hon får hållas ostört.

        Nej, absolut inte. Det har ju verkligen uppmärksammats och hon publicerade ju detta på sin privata Twitter. Det är ju i de privata kanalera sånt här ska hanteras, tycker jag. Helt förkastligt och hemska åsikter, absolut, som vi i vår förening här i USA försöker bekämpa. Och tro inte att sånt här får hållas ostört, absolut inte.

    Stör mig på fäktningslaget, han är anklagad, inte dömd. Tänk om det kommer fram i domstol att han är oskyldig?
    Tycker deras ställningstagande emot sin lagkamrat är under all kritik. Och kan få fruktansvärda konsekvenser om det visar sig att han är oskyldig.

      Kanske de andra killarna vet vad som har hänt. Har svårt att tro att det går omärkt förbund en tät träningsgrupp

        Troligtvis vet de inte vad som har hänt. Han anklagades för saker som hände medan han studerade business vid ett annat universitet för upp till 8 år sedan. Tvivlar på att hans träningsgrupp var där när det hände.

    sååååååå tråkigt att matchen spelas 04.00 ?

      Bara att gå upp tidigt 🙂 och kanske även folk som jobbar hinner se den…. Antar att de anpassat tiden för Nordamerika…

        Förresten lustigt att Seger tyckte att tiden nog var anpassad för USA’s förmodade medverkan i finalen och tyckte nu att de kunde ändra tiden så att den passade Sverige bättre… men är inte Kanada värda något då eller?!

          De har anpassat vissa sändningar för USA, ja. Men det är inte jättekonstigt med tanke på amerikanska sponsorer mm.

          Hon menar väl eftersom tiden är dåligt anpassad för båda finallagen

            Hur kan den vara anpassad till USA men inte till Canada? De länderna har väl exakt samma tidszon.

              Ja. Dock är det så att vissa sändningar från början är påverkat av USA, sen att Kanada råkar ligga där och är i final är ju bara tur.

                Absolut, men de kan ju inte ändra tid bara för att det passar Sverige… hade de mött ett europeiskt, afrikanskt eller asiatiskt lag så hade de ju kunnat yrka på ett byte.

                Kanske tur. Men de kan ju inte ändra tid bara för att det passar Sverige bättre! En annan femma om de mött ett europeiskt, afrikanskt eller asiatiskt lag.
                Tycker förövrigt inte tiden är så dålig eftersom det är en tid då många Svenskar kan se matchen innan de går till jobbet. Klockan tolv hade ju inte vart jättebra det heller (även om många har semester)

    För vissa deltagare är politiken hela tiden närvarande. De har inga mänskliga rättigheter o styrs stenhårt av så kallade idrottstjänstemän. https://www.hd.se/2021-08-02/expert-idrottsslaveri-i-belarus

    Vilka kämpar inte för att försvara guldet? Varför är de ens med och tävlar då om de inte vill och inte gör sitt bästa, kan inte nån annan få chansen då?

      Jamen precis. Känns jäkligt arrogant att ens ta upp plats om man inte vill kämpa och vinna till varje pris. Men stanna hemma då och låt de som respekterar sporten och de andra deltagarna, få ta plats.

      Man kanske vill och hoppas att man skall kunna vara med och fajtas eller att man tror att man vill. Men när det väl är dags så knyter det sig

    Skriv gärna om att ”Lauren Hubbard” som är en man ska tävla mot biologiska kvinnor i styrkelyftning. Om du vågar dvs….

      Hon är transkvinna, har rätta hormonnivåerna för att tävla i OS och representera sitt land precis som cis-kvinnor kan. Transfobi är inte vackert, ta det någon annanstans, tack.

        Hormonnivåer förändrar dock inte biologiska muskelfästen och benstomme. Vilka är mer robusta på biologiska män. De svettas också mer vilket är en fördel då kroppen kyls ner snabbare.

        Nu behöver man inte vara transformer för att man skall tycka att frågan hamnar lite i gråzonen.(även om Anonyms sätt att prata om en MAN gör att det lutar åt att hen är det) Jag kan dock inga detaljer om detta fallet och om hon kan haft fördelar av att vara född i en manskropp.
        Även svårt med löparna som hade för höga testosteronvärden för att tävla i mer än 200 meter.

        Har du koll på OS gränsvärde för testosteron nivåer? Om jag minns rätt är mäns testosteron någostans mellan 11-30 (nanomol per liter), medans kvinnor har 0.3-0.5. Gränsvärdet enligt OS är <10. Dvs, hon kan ha 35 gånger så mycket testosteron som en kvinna, bara preciiiiis under vad en man har, och få lov att tävla. De ska nu också undersöka om OS gränsvärde över huvudtaget är korrekt eller inte, inför nästa OS.

        Dessutom finns flera studier som visar på att både skelett och muskler utvecklas mycket mer hos personer som har högre testosteron under längre tid (Laurel hade alltså testosteron som en vanlig man fram till hon var typ 30?). DET ger en orättvis fördel om du frågar mig, men också om du frågar en massa forskningsartiklar som undersöker just detta. Jag tycker verkligen synd om de kvinnor som känner sig jävligt snuvade på sin chans att visa vad de kan.

        Det handlar inte om att transpersoner inter får existera, om att de inte ska ha rättigheter. Jag tycker det handlar om att de inte ska ta kvinnors plats i samhället. Man får inte ens säga att kvinnor har livmoder och äggstockar längre, det ska heta "livmoderbärare", varför ska kvinnor suddas ut ur biologiböckerna? Ur sporten? Kvinnor har aldrig fått lov att existera i världen som annat än "det andra könet", jag trodde äntligen kvinnor skulle få lov att få sin rättmätiga plats. Men nej, tyvärr inte, och det är ofta feminister som jobbar så hårt för att sudda ut kvinnor ännu mer.

          EXAKT Ulrika! ✊? Precis så jag känner och vi är många med dig!

    Camilla nu får du skärpa dig på riktigt! Nassar är inte enbart anklagad utan extremt dömd! Det är en jävla skillnad! Han erkände inte allt men en del och resten ansåg rätten bevisat. Han kommer sitta inlåst tills han dör! Hans offer tros uppgå till någonstans mellan 150-200 tjejer som han haft ”fri tillgång” till genom sitt jobb som deras läkare. Den de borde kunnat lita mest på! Och som vanligt ska du spela ner detta till något mindre all allvarligt som att han ”bara” är anklagad! Det är inte första gången du gör så. Det börjar bli ett mönster och jag börjar undra vad det är hos dig som ska försvara dessa män. Oroväckande så in i……….

      Om du läser inlägget på Instagram så står det tydligt att informationen som står där, kommer från Aftonbladet. Det är alltså deras formuleringar rakt av som jag”citerar” i Instagraminlägget.
      Jag föreslår att du vänder dig dit om du har problem med artikelns innehåll då jag endast gjort en re-write på deras text. Alltså är jag inte den som valt dessa formuleringar om ”misstänkt” och liknande som du är så upprörd över.
      Att Nassar, in den här specifika situationen, var anklagad för sexuella trakasserier av en kvinna, något som att hans lagkamrater ville uttrycka och gjorde så genom den här protesten.
      Det var protesten i sig som stod för nyhetsvärdet här, och det är därför de flesta medier valt att fokusera på just det.
      Man kan fokusera på de tre lagkompisarnas protest mot den fjärde deltagaren, samtidigt som man givetvis tar avstånd och fördömer alla former av sexuella trakasserier eller övergrepp.

      Chilla för fan.

    Min personliga åsikt är att sportevenemang ska vara helt politiskt transparenta.

      Men det går ju inte alls. Det är sjukt mycket politik inblandat i alla sporter.
      Titta bara på anledningen till varför Gazprom började sponsra UEFA, FIFA, Schalke och Red Star Belgrad. Schalke, där majoriteten av Tysklands energiindustri är baserad, lokaliserad nära staden Rehden där europas största gaslager finns.
      Du tycker inte att det låter lite suspekt att ett ryskt statligt gasföretag går in som huvudsponsor i ett tyskt och ett serbiskt fotbollslag? Och några år efter det kontrollerar Ryssland nära hälften av all gas som konsumeras av Europa?

      Och varför vill Etihad Airlines, Emirates och Qatar Airlines bli huvudsponsor för europeiska fotbollslag? Där alla tre företag är statliga företag ägda av UAE och Qatar.
      Väcker inte det några misstankar om att man sysslar med politik i bakgrunden? För det är garanterat att de inte lägger ner miljarder på europeisk fotboll bara för att de tycker om sporten och lagen.

      Det tycker jag också, men det går inte.

    Så då ska OS bli en enda lång Pride/Black Live Matters/Djurens Rätt/Antirasist/Klimatneutralt/Feministisk cirkus framöver. Kanske kvotering av kön/raser/sexuella identiteter för att göra evenemanget så jämställt som möjligt? Kommer nog att bli spännande och bra idrott. Kan inte bara folk tävla i idrott och hålla käften under OS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.