Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

630 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Åh så mysigt med regn! ?? har tända ljus, sitter i soffan med filt och små fryser lite (wow) och kollar en bra film!

      Låter underbart ?

      Har också njutit hela dagen! Har t.o.m. ullstrumpor ?

      Fy vad jag blir provocerad måste jag säga… ? (ja kalla mig lättkränkt då).
      Hoppas det vänder snart igen, hösten och vintern är lång nog.

        Lite regn skadar väl inte, de hör till en normal svensk sommar haha 🙂

          Haha jo, men ullstrumpor ocha tr njuta?? ??

      Tycker också det låter underbart!

    Bara jag som bara känner för att byta yrke, byta stad och bara börja om? Har jobbat i covid Iva i 1,5 år och har tappat livsgnistan totalt. Vill bara ha en stor trädgård och bo långt bort från storstan ??

      Jag bytte!! Jobbade också på covid-iva och sa upp mig pga orkade inte en minut till!! Jobbar med avancerad hemsjukvård nu och vill ALDRIG mer se en iva-pat!! Flyttade inom samma stad men till ett lugnare och grönare område, lever ett helt annat liv! You can do it!

        Men guuud de låter ju underbart! Fan får väl dra med familjen och våga kasta oss ut?? tack för peppen!!

          Ja bara gör det! Jobb finns och miljöombyte är sååå bra. Lycka till!!

        Nu är det dags att jag går till en optiker. Läste fel. Fick det till att du inte vill jobba med levande patienter ?

      Inte konstigt med tanke på vad ni varit med om. Vi andra utan inblick på sjukhuset kan inte (som tur är) föreställa oss det hemska ni sett det senaste året.

      Tack och lov att ni velat jobba med det ??

        Jag säger inte att det inte varit hemskt men är så trött på alla sjuksköterskor som bölar på instagram, facebook, bloggar, tidningar osv osv. Det värsta är att dom lägger skulden på individer istället för politiker! Det är där skulden bör läggas! Hade det funnits fler iva-platser och fler sjuksköterskor så hade inte 400 iva patienter i Hela sverige gjort att alla går på knäna. Sjuksköterskor har gått på knäna i många år, samma med äldreomsorgen. Jag säger inte att dom som jobbat inte har gjort ett fantastiskt jobb men felet är att istället för att skriva till politiker eller sina chefer så skammar dom individer på facebook. Kommer inte lösa ett skit. Ni kommer gå på knäna långt efter corona med

          Vilken tur att jag är undersköterska.

          Men har någon av oss bölat här idag? Nej? Jag sa upp mig och blev glad igen! Dock synd för min region att bli av med en iva-syrra men bra för mig som har det bra igen 🙂

            Jag ville berömma er men nån var tvungen skriva en negativ kommentar. Tycker ni har gjort och gör ett jättebra jobb. ?

          Exakt helt korrekt.

          Det är ju hela regeringens linje numera. De utför sin politik och när det går fel så är det svenskarna som måste anpassa sig, släppa på sin komfort, sluta vara bakåtsträvande osv. Det smilas och lovas runt valet, efter valet så är det hånleende som gäller. Sjukvården har vanskötts sedan nittiotalet men vid en större kris så läggs allt på folket.

          Jaha då var det politiker som stått och flåsat en i nacken i kön på ICA. Och politiker som åkt och handlat i värsta rusningen eller rest till Åre under sportloven, inga andra. Vet inte var du läst dessa sjuksköterskor skuldbelägga individer över för få platser och kollegor? Det har väl snarare handlat om att påpeka människors oförmåga att ta sitt ansvar för att undvika att platserna fylls. Och orsakerna till att de fyllts. Jag skulle gärna hört det de på Iva fått höra om hur/var/när vissa smittats… Jag jobbar inte ens inom vården men blir också irriterad på individer som inte bara kan skärpa sig. Som liksom inte kan förstå att världen inte kretsar runt just dom. Vad ska politiker göra åt det? Ja förutom att införa etik/moral/allmänt vett och hyfs som ett grundämne i skolan. Själv är jag fruktansvärt besviken på människors ovilja att tänka mindre på sig själva och mer på kollektivet.

            Enligt Folhälsomyndigheten har Majoriteten smittats på jobbet och sociala tillställningar. Men det där är väldigt svårt att få fram exakt då många inte ens vet var dom fått smittan men det är egentligen inte poängen. Min poäng är att vi inte kan be individer avstå saker för att inte fylla sjukhusen pga att sjukhusen har för få resurser. Vi bor i Sverige och betalar höga skatter, vi borde kräva mer av våra politiker. Det handlar inte bara om corona utan allt. All sjukvård tar resurser, vare sig det handlar om skidolyckor, alkholism, diabetes, cancer, bilolyckor osv så tar detta både plats och resurser. Jag anser att vi lever i ett så pass utvecklat land att vi inte bör be människor avstå livet och alla de risker det innebär att leva.

            Varje inlägg senaste året från sjuksköterskor har vädjat tillmänniskor att stanna hemma för deras skull. Men har fortfarande inte sett en enda sjuksköterska eller läkare skriva ett öppet brev till politiker eller till sina chefer.

            När det kommer till hanteringen av pandemin är ’folket’ lika illa som politikerna. Ingen jävla mask så långt ögat når. (förutom på mig själv.)
            Visir på sjukvårdspersonal istället för mask?!
            Människor festar, jobbar, går i butik UTAN mask och för nära andra människor.
            Sverige har ett gäng empatibefriade individer som befolkning. Och jag är så trött på att vara rädd att dö, och ingen jävel tycker de har något som helst ansvar att skydda andra i Sverige.

      Åh!! Flyttade också ifrån stan och från jobb som Iva sjuksköterska för ett halvår sedan. Nu bor jag i hus i en by i skogen och jobbar med något helt annat.

        Vad jobbar du med nu?

      Vill absolut byta jobb och även land! ?

    Joel och Bella, vad tror ni?

      Bella har tappat de totalt.

      Brukar alltid tro på kvinnan i våldt*ktsfall, men här tror jag faktiskt på Joel. Denna Bella verkar vara en penga- och kändiskåt plastbrud.

      Jag vill tro på Bella men nej, han känns mer trovärdig. Dock äcklas (ja, rätt ordval) av hans sätt att pumpa och dumpa brudar.

        Inte så säker på att han pumpar och dumpar brudar. Han verkar ju ha en väldigt god relation till sina ex, både Cleo och Olivia. Sånt brukar vara plustecken hos män.

          Mellan relationerna då?
          Han låg med Bella och lämnade henne på morgonen. Skriver bara bara han vill ligga. Hör inte av sig på morgonen. Osv.
          Hatar sånt betende.

            Fast är det verkligen svinigt? Han kanske bara ville ligga, det är väl inte fel? Bara fel om han inte varit tydlig mot henne

              Vilket han uppenbarligen inte varit (första gången) annars hade han ju inte bett om uraäkt gång på gång när hon sa att han kränkt henne.

                Eftersom hon uppsökte honom för mer efter att han inte kontaktat henne efter första gången, så är jag benägen att tro på Joel här. Jag tror hon är förbannad för att han inte blev kär i henne.

                Men och? Är det anledning att skrika våldtäkt? Ja, för vissa kvinnor är det det, speciellt när de känner sig dissade. Sjuk brud

                  Det har jag absolut inte sagt, vart läste du att han våldtagit henne i mitt svar?
                  Skrev att sånna killar äcklar mig, personlighetsmässigt.

            Nu vet jag ju inte hur det var mellan just dem men det ligger väl lite i sakens natur, om man inte har en relation med någon och ändå ligger, att man lämnar personen på morgonen…? Alltså bara det i sig gör honom inte svinig, inte heller kvinnor är skyldiga att gifta sig med alla de ligger med.

              Hon verkar ju ha förväntat sig mer, då kan man vara sjysst och låta bli att få kvinnan att känna sig lurad och utnyttjad.

                Hmm. Det är ju tyvärr så att man blir ledsen om man vill ha mer och den andra personen inte vill ge en det. Det känns jobbigt men går inte direkt att skylla på den som inte vill ha en (om den inte lurat en medvetet över tid vill säga- men två ligg och sedan hejdå tyder väl snarare på att han var relativt tydlig med att det inte var en relation han var ute efter?). Ledsen kan man vara ändå men innebär inte per automatik att den andre är elak.

                  Jag håller med men äcklas ändå av sånna killar. Tar inte ens i dem med tång. De är osympatiska, själviska och manipulativa.

                    Tjejer som är så då? Förstår inte hur man kan äcklas, du äcklas av människor som vill ha korta relationer? Alla kanske inte söker sin livspartner varje gång

            Sluta.

            1:a meddelandet: Fuck vad sexig du e…
            2:a meddelandet: jag kommer äta upp dig… nr:

            Väldigt tydligt att han inte är intresserad av något mer än att ligga.

              Vafan spelar det för roll vad han sagt?

              JAG ÄCKLAS ÄNDÅ AV SÅNNA KILLAR. Låt mig få göra det.

      Joel

      Är väl självklart. Joel har inte gjort något fel.
      Jag är den som i vanliga fall när sånt här dyker upp har en första tanke som tror på kvinnan, även om jag vet hur störda de också kan vara. Första tanken är alltid ”tjejen har rätt”. Men så fort jag läste Joels inlägg så var jag 100% övertygad om att han hade med en psykopat att göra. Inga kan vara så galna som tjejer när de inte får den de vill ha eller när de har blivit dissade (även dessa tjejer kan givetvis råka illa ut och vara brottsoffer men seriöst, de flesta är dårar och det vet ni). Den här bruden tappade det totalt.
      Det är verkligen vidrigt hur man kan säga att någon har våldtagit en när det inte är sant. Man måste vara riktigt störd för att göra något sådant.
      Hon skrev det dessutom först när hon visste att hon satt i skiten efter allt hon hade gjort. Men tycker det är lite komiskt att hon lägger upp klipp som hon försöker få till att ”kolla lyssna han säger själv att han är ett svin och att han hatar sig själv för det han gjorde” hahaha JA han säger ju det för att det var när du blev ledsen över dissen och allt detta hände, och eftersom ditt beteende har gått gravt överstyr så måste nån ju försöka dalta så att du lugnar ned dig.
      Hoppas hon söker hjälp för sitt beteende.

        Håller med. En kille påväg ut ur ett giftemål och är i 100% fuckboy mood.

        Det hon lagt ut (än så länge) visar bara en kåt kille som sedan är ledsen för att han sårat henne och en tjej som är ledsen över att killen inte brydde sig om henne

          Hej! Jag har en vän med ett narcissistiskt ex som hon lämnade för inte så längesen. Han verkar vara rentav farlig, har stalkat, försökt bryta sig in hos henne m.m. (Ja han är anmäld)
          Dock är hon illa tvungen och ha kontakt med han pga de har barn ihop. Hon märkte igår att det står på hennes mobil att hon delar platstjänster med honom.

          Det står att platstjänster delas / är på i hennes meddelande
          . Hon ringde Apple och de påstod att de ej kunde se att hon var inloggad på andra enheter.
          Ngn som varit med om detta?:/

            Inte säker men byt telefon vore ju mitt tips. Även om det är bra Apple inte kunde se nåt tokigt. Men skulle bytt ändå för säkerhets skull.

            Hon kan byta lösenord på sitt apple ID och logga ut på alla andra enheter.

        Fast alltså..”inga kan vara så galna som tjejer när de inte får den de vill ha” skriver du. Jo killar kan vara så galna, så galna att de förföljer och mördar den tjej som inte vill ha dem längre…

          Men orka ta upp samma jävla floskler hela tiden. Kvinnor kan vara helt sjuka i huvudet. Jag vet inte många män som anmäler kvinnor för våldtäkt när de inte får som de vill. Allt behöver inte vara så jävla svart eller vitt, du fattar väl vad personen menade ändå.

            Nej, män anmäler inte kvinnor för våldtäkt när de blir dissade. De bara mördar kvinnan istället.

              Hahah eller hur! Du måste vara jävligt ful om du aldrig dissat någon. De flesta av oss kvinnor har dissat en massa män men lever, tänka sig.

        Jag har givetvis ingen aning om vad som hänt. Lika lite som någon annan.

        Tycker dock det är lätt fascinerande att se det här kommentarsfältet som annars brukar vara fullt av kommentarer som ställer sig på kvinnans sida utan att ha hört hela storyn nu göra helt tvärtom.

        Var också intressant att gå in på Flashback som fylldes av ovanligt många kommentarer som ställde sig på tjejens sida.

        ”Kul” att jämföra med Göran Lambertz historien där tjejer på en gång försvarade mannen och killar gjorde tvärtom.

        Bägge fallen var till en början rätt oklara. Jag vet som sagt absolut inte vad som är sant och inte men är bara en intressant observation att en människa som ser ut som en sagoprins blir trodd på utan minsta tvivel. Tjejen kallas hysterisk och galen.

        Hon kanske ljuger, han kanske ljuger. Vem vet just nu. Läskigt dock att det verkar vara fördelaktigt att vara megasnygg när du får den här typen av anklagelser riktade mot dig. Lika märkligt att killar slår sig blodiga i att försvara en gammal gubbe (Lambertz) men gärna supportrar en tjej som anklagar en megahet kille för våldtäkt.

      Att Bella tyvärr blivit sårad då Joel såg henne som ett ligg å Bella kanske ville mer. Fattar inte alla bevis Bella lägger upp om att Joel ska ha ”skadat henne” ja han kanske har betett sig som ett svin men inget hittills har ju tytt på våldtäkt?

      Fattar inte heller vad advokat grejen hade med saken å göra

      Om det är sant att hon utpressat honom på diverse vis, så som Joel Kinnaman påstår, så är jag övertygad om att det är ruttna lögner hon håller på med.

      Kvinnor har inget att vinna på att ljuga brukar det heta, men det har man ju om man sysslar med utpressning.

      Men isf borde det också finnas rätt.omfattande bevis för att hon sysslat med utpressning. Och isf borde hon väl vara rätt rökt.

      Tror Bella ljuger. Varför skulle hon nu plötsligt 3 år senare känna sig så ledsen och anmäl, inte gjort det tidigare isf?
      Samt när man hör samtalet på exonph så låter det som om hon nog har varit frivilligt båda gångerna men sen då tagit illa upp att han inte stannade natten ? men det också att älta i 3 år och sedan gråta ut det överallt är ju endast pinsamt!

        Vill bara påpeka att det inte är konstigt att anmäla tre år efter att en våldtäkt ägt rum. Det är alltså inget tecken på att någon ljuger. Nu pratar jag generellt och har ingen koll på Joels fall.
        Men sluta sprida sån här skit/sprida myter att misstro ett offer bara för att de anmäler år efteråt, tack

      Tror inte Joel gjort något sånt, hans text är så övertygande tycker jag.
      Hon har självklart rätt att vara ledsen och sårad, vilket vi alla kan bli, men hon verkar ha tappat det totalt.

      Tycker synd om honom då det måste vara tufft att bli anklagad när man är en offentlig person. Allt som skrivs, han har allas ögon på sig osv.
      Självklart inte roligt om man inte är offentlig heller, men där bryr sig folk inte på samma sätt och det försvinner fortare.

      Sen har han gjort något och det kommer fram så ska han självklart bli dömd, men hon verkar bara vilja förstöra hans liv.

        Hittar inte Joels konto. Verkar avaktiverat…

          Nej, det finns kvar som vanligt? Mycket reklam för nya filmen och bilder på tjejen han är förlovad med (ytligt men hu vad snygg hon är).

      Vet inte, men asså taggarna hon använder. #blacklivesmatter på sin senaste printscreen på ett sms hon skickat..?

        Jag har givetvis ingen aning om vad som hänt. Lika lite som någon annan.

        Tycker dock det är lätt fascinerande att se det här kommentarsfältet som annars brukar vara fullt av kommentarer som ställer sig på kvinnans sida utan att ha hört hela storyn nu göra helt tvärtom.

        Var också intressant att gå in på Flashback som fylldes av ovanligt många kommentarer som ställde sig på tjejens sida.

        ”Kul” att jämföra med Göran Lambertz historien där tjejer på en gång försvarade mannen och killar gjorde tvärtom.

        Bägge fallen var till en början rätt oklara. Jag vet som sagt absolut inte vad som är sant och inte men är bara en intressant observation att en människa som ser ut som en sagoprins blir trodd på utan minsta tvivel. Tjejen kallas hysterisk och galen.

        Hon kanske ljuger, han kanske ljuger. Vem vet just nu. Läskigt dock att det verkar vara fördelaktigt att vara megasnygg när du får den här typen av anklagelser riktade mot dig. Lika märkligt att killar slår sig blodiga i att försvara en gammal gubbe (Lambertz) men gärna supportrar en tjej som anklagar en megahet kille för våldtäkt.

        Hon utnyttjar situationen till max….

        Inte bara blacklivesmatter utan hon taggar även Aftonbladet, expressen, dailymail, e-News, suicide squad, folk Joel har varit i relation med tidigare och allt hon kan komma på. För mig känns det som om hon verkligen försöker mjölk sina 15 minuter i rampljuset.

        Idag skrev hon att hon inte har polisanmält Joel än. Detta beror på att hennes familj är på besök nu under helgen så hon hinner inte förrän nästa vecka. Prioriteringar är viktigt.

        Funderade också över just det ? Just taggarna hon använder

      Såna här kvinnor förstör för riktiga offer. Så jävla trött på dem. Precis som assange kvinnorna.

        Lägg ner. Inte ens jämförbart.

        Vad är ”riktiga” offer?

    Någon som har tips på någon bra nordisk serie? Har precis sett både heder och gåsmamman, älskade båda två ? så gärna något liknande dom

      Jag gillar Fjällbackamorden och Morden i Sandhamn!

      Bron kanske! Top Dog, Snöänglar.

      Jag tycker serien Tusenbröder är sevärd trots att den är halvgammal. Shanti Roney levererar alltid.

        Finns nog på Svt.

        Tusenbröder är den bästa svenska produktionen tycker jag!! Alla gör sina livs roller. SE!

      Bron och morden i Sandhamn

      Exit

      Beforeigners

      Exit, Morden i Sandhamn och Bron(!!!). Tyckte även Jägarna och Bäckström var helt okej.

      De utvalda

      Innan vi dör

        Bra tempo i den serien. Ingen risk att somna i soffan.

      Borgen.

        Borgen var woooowww

      Snöänglar, Exit, Vargen kommer, Bonusfamiljen

    En liten fundering jag har haft på sistone är varför ändrar vissa individer sin ålder på diverse dejtingsajter? Nu pratar jag inte om Äckelgubbar utan normala personer. Vi kan ta mitt ex som jag nyligen fick upp. Han hade angett att han var 24år men i själva verket är han 28 (ska fylla 29), och när jag tänker efter så när vi började skriva så var hans ”angivna” ålder 25. Vad är meningen att ändra sin ålder med 3–4 år liksom?

      Han har åldersnoja för att 30-strecket närmar sig och väl verka yngre och få yngre tjejer antar jag.

      För att han vill jaga 19-åringar.

      Så att han ska få tjejer som anger ålder 18-25 som sin preferens ?

    Vi diskuterade mat och kasta mat på jobbet igår. Jag och två andra i min ålder (25-30) hade att man åt upp det man själv tagit, om någon annan lagt upp fick man lämna. Ingen annan är uppvuxen med det… Hur har ni fått med er?

      Jag äter upp varenda riskorn. Har alltid varit emot slöseri trots att mamma kan lämna halva tallriken.

      Delad. Tar du mat mat och fisk puddingen är helt oätlig får den slängas. Däremot tar man aldrig mer mat än man kommer äta eller ”provar roliga rätter” och sedan slänger.

      Jag började lågstadiet på 70-talet och vi fick inte ta mat själva. Våran fröken vaktade som en hök på att vi skulle äta upp. Några spydde utanför matsalen.

      När jag blev vuxen råkade jag ofta ut för bamseportioner hos en äldre släkting. Det ledde till osämja och mamma tyckte det var pinsamt. Men gud, äta mat ska inte innebära ett lidande.

      Vägra äta om ni inte får bestämma själva!

        Samma här! Fast är 80-talist. Man fick visa fröken sin tallrik och få godkänt att slänga eller så fick man gå tillbaka och äta upp. Sjukt beteende?

          Tror att det var denna fröken som gjorde att jag inte ens ville testa nya maträtter hemma. Min kära mamma lät mig äta filmjölk istället och det var jag fullständigt nöjd över.

          Skolans kalops hade sånt segt kött att det bara växte i munnen. Gick inte att skölja ner med dryck heller.

            Usch ja jag fick också issues med mat efter det där.

              För ca 10 år sen behövde jag uppsöka gamla fröken rugguggla i ett privat ärende. Hon mindes mig som blyg, men jag ville ju bara bort från henne som barn. När hon pratade vid min bänk fick jag hennes saliv i böckerna.

              Bara att hålla god min och låta tanten ha sin version. Nu lär vi inte ses igen.

      Tycker det är så obehagligt med såna åsikter som ni har ni som svarar. Att ni ens reflekterar över hur mycket mat ni måste äta upp/slänga/inte slänga. Creepy.

        Jag tänker att man äter det man känner för men resten sparar man, känns onödigt att slänga bättre att göra matlådor både för ekonomin och miljön. Om jag har tillgång till mat så hetsäter jag nästan för att jag konstant lever med känslan att jag kanske inte kommer kunna få äta på länge. Levde med begränsad ekonomi väldigt länge och även fast det är bättre nu och jag har råd att köpa mat efter att hyran är betald så finns den inre stressen kvar. Är tredje generationens invandrare och tror även det påverkar hela tankesättet att man aldrig vet när den sista chansen till mat kommer.

        Kanske tycker du så för att du haft lyckan att slippa bli itvingad mat du inte vill ha.

      Jag har aldrig varit tvungen att äta upp, mina föräldrar tror inte på att låta barn tvinga i sig maten.

        Samma här. Precis som att jag aldrig tvingar mitt barn äta upp. Tycker det är självklart.

          Jag tycker barnen ska lyssna på kroppen om de är mätta eller inte, mina föräldrar tjatade dock alltid om att äta upp.

      Har jobbat jättemkt på att lära mig lämna mat på tallriken om jag är mätt, istället för att tvångsmässigt äta upp varenda smula. Har hjälpt mig massor när det kommer till lära känna hur mkt mat kroppen faktiskt behöver.

        Är det inte smidigare att lägga upp mindre portioner?

          Spelar det någon roll? Hon skriver inte att hon kastar maten som blir kvar på tallriken.

            Spelar något någon roll?

          Jo, också nåt jag blivit bättre på. Men man är ju inte alltid lika hungrig när man äter middag heller, förut kände jag verkligen aldrig efter.

      Låter inte som en strategi som uppmuntrar till att våga pröva nytt? Att man kan bli sittande med något som inte smakade som man trodde som man blir tvungen att äta upp?

      Gör du likadant som vuxen, att du äter upp t ex en äcklig röra på en buffé som du missbedömt och lagt upp på tallriken?

        Och det finns ju de som tror de kan laga mat, men det är tvärtom. Samt inte är så noga med råvarorna.

        Haha nej, vår ”det man tagit själv” regel gällde endast mat man visste vad det var.

        I vuxen ålder har jag lärt mig att gå tillbaka och hämta mer och bara ta ett smakprov av det jag inte känner till ?

          Låter rimligt 🙂

          Jag gör sällan snedsteg men ibland händer det ju. Vanligare dock att man får en för stor portion på restaurang. Kan skämmas för att be om Doggy bag trots att det är heeelt irrationellt att göra det, och man snarare bord eskömmas över att slänga.

      Att man äter upp det man tar till sig. Egentligen att man äter upp allt men jag är och har alltid varit så extremt kräsen och ätit minimala portioner just för att jag inte tyckt om allting. Så mamma har under onormalt lång tid lagt upp mat på min tallrik så att jag skulle få i mig tillräckligt mycket och av allting och om jag då ibland blivit mätt har jag väldigt ofta behövt äta upp ändå för att mamma trodde att det bara var hennes kräsna dotter som tyckte det var äckligt.

      Jag spydde flera gånger när jag var liten och efter det slutade mina föräldrar att tvinga mig att äta upp. Jag har en väldigt stark mättnadskänsla och får illamående, sura uppstötningar mm om jag försöker trycka i mer så jag slutar helt enkelt att äta när jag är mätt, oavsett om jag lagt upp själv eller ej. Många tycker det är rätt provocerande men jag har slutat bry mig. Slöseri? Kanske men är det bättre att trycka i sig ännu mer om man är mätt? Det är väl också slöseri på ett sätt..

      Äter alltid upp allt. Speciellt om det är potatis ?

    Veckans låt? ?

      Ed Sheeran – Bad Habits ?

        Älskar den!

      Kanske gammal men lyssnar fortf på Lil Nas X – industry baby

        Yes. Jag med!

      Malin Baryard – Do You Wanna Ride

        Åh Spånka NKPG

        Hahaha vad fick du mig precis att lyssna på ??? Kommer ta ett tag att återhämta sig från detta ?

        Hahahahaha! Älskar den låten för att hon sjunger I love horse, det kan ju misstolkas om jag säger så. Jag hade kört på horses i det här fallet.

          Haha. Har aldrig hört den i denna versionen?
          Jag tänker också på Sportifys stackars algoritmer varje gång en sådanhär tråd dyker upp i öppet spår. De har kartlagt ens vanliga lyssnade och plötsligt…

      Ashmute-Scenery
      Trafton- Winter Blues demo
      Woosung- Lazy
      Tired Tape Machine -Your Ghost
      Tydligen varit en hektisk vecka då brukar bpm gå ner i mina musikval?

      Tom Grennan – A little bit of love. Eller something better. Eller.. skitsamma, alla hans låtar! ?

      Bra vet jag inte, men den gick på repeat häromdagen för att jag inte orkade byta.

      Fri – Petter Northug Jr

      Yeay, dags igen! ?
      ”Mitt nya liv” av Solen <— Bra grupp från Gävleområdet.

    Ni som följer Bookens tråd på f.back kan nog roas av denna också. Träffsäkra iakttagelser.

    https://www.flashback.org/t2747417p192

    Hur i hela friden gör man slut? Har aldrig gjort slut med någon någonsin, han jag nu behöver (och innerst inne vill) göra slut med var min första pojkvän och vi har varit ett par i nästan tio år. Jag har ingen aning. Hur gör man? Hur vänjer man sig vid tanken? Känslan? Tiden efteråt?

      Man säger det så respektfullt man kan, utgå från dig själv och vad du saknar/inte mår bra av i förhållandet. Låt honom ställa de frågor han känner att han behöver få svar på.

      Det är tufft i början men man vänjer sig. Många, inklusive mig själv, känner efter en stund en frihet I att kunna göra vad man vill, hur man vill, när man vill utan att anpassa sig efter någon annan. Singellivet kan också vara extremt kul! Kram ?

        Hur gör man?

        Man säger hur man känner, det har varit tio fina år och att du uppskattat att ha honom i ditt li och att ni båda vuxit så otroligt mycket sen ni började ses men att du känner att ni inte kan fortsätta växa tillsammans. Något i den stilen.

        Hur man vänjer sig efteråt:
        Det kommer ta tid, och det får ta tid. Man får hitta vem man är själv utan relationen men man kan också ha otroligt kul, friheten är annorlunda men man får göra saker för sin egen skull ❤️

      Har varit i exakt samma sits. Gick år innan jag vågade om jag ska vara ärlig. Tillslut bara brast det för mig, sa att jag inte orkar leva såhär längre (vi hade massa problem i förhållandet). För honom kom det som blixt från klar himmel, medans det för mig kändes som att vi båda skulle må bättre utan varandra. Så med facit i hand borde vi ha pratat om våra problem tidigare i förhållandet, men vi var otroligt dåliga på att prata om sånt som skavde.

      Jag grät varje dag i flera månader för att jag kände sån skuld och för att det kändes så fruktansvärt konstigt. Vi bröt all kontakt, han blockade mig överallt och jag har ingen aning om vem han är idag, fem år senare. Men jag tänker fortfarande på honom ofta då han var en del av mitt liv i 10 år. Hans namn ligger fortfarande längst fram på tungan ibland när jag ska säga min nuvarande killes namn, även om jag varit tillsammans med honom i flera år. Han blev som ett ärr i mig, men jag är så glad att jag till slut vågade göra slut med honom!

        Vad hemskt att dela hela sitt liv och väsen med en människa i tio år och sedan poff så är hen helt borta.

    Nåt litet som irriterar mig är hur den dumma skocken av får på instagram inte kan tänka själva. Utan skriver sånt som andra gör.

    ”Sommar ändå”
    ”Sommarlov ändå”

    Vad tror de att det där ”ändå” betyder? Jo att det inte är så dåligt som man egentligen tycker. Men det fattar inte den där skocken av fårskallar. Sen när skulle sommaren vara nåt dåligt ??‍♀️??‍♀️??‍♀️

    Eller när de lägger upp storys och inte ens kan komma på musik som inte använts en miljon gånger de senaste dagarna. Den värdelösa versionen av Bianca som skär i öronen har ju varenda en haft i sin story i sommar, till nån fin sommarfilm. Unikt.

    Japp jag har värre problem än så men det var det jag ville dela med mig av ?

      Då noterar jag det här.

        Bra!
        Ska fråga om lov innan jag får ha en åsikt. Din mail?

      Hahahahahaha! Ja det är verkligen samma låtar konstant i allas stories ?

        Ja visst är det unikt ??‍♀️

        Varför lägger folk ens på musik i sina stories? Tror dom att man sitter där och njuter ”mmmh vilken härlig vibe!“

        Nej man har antingen inte ljudet på eller så klickar man fort igenom alla stories swipe swipe swipe klar!

        Ja haha har tänkt på det med.. är så trött på Ted Gärdestad nu ? och alla summer-låtar typ Calvin Harris

      Ja! Och alla jävla ens, ”vem är han ens?”, ”vad gör hon ens?”

      Ett ord som inte passar i varenda ifrågasättande mening men som överanvänds å det grövsta av ta mig tusan nästan hela befolkningen. Till och med sambons fyraåring slänger in ett ens i var och varannan mening. Tack för mig! Jag har också större bekymmer.

        Och alla tjejer som bara skriver ”HAN”. Man ba jaaaaaaaaaaa vi fattar du är besatt av din kille ?

          Jag vill alltid svara ”åh jag som trodde han var en hon, tack för förtydligandet”.

            Haha snälla skriv det nästa gång.

      Mår fysiskt dåligt när folk skriver ”Hur underbart?” ”Hur snyggt?” Alltså detta hur gör mig GALEN. Den korrekta meningen är ”hur X ÄR INTE DET?” Blir galen på att folk har förslappat det svenska språket.

        Jag stör mig på ”fin du är!” osv. Jag läser det alltid med yodaröst i huvudet.
        Det heter ”vad fin du är!”

          Hahaha kommer aldrig kunna läsa det på annat vis nu ?

          Hahaha, med yodaröst! Du borde svara med yodaröst också så kanske du får bukt med det :p

        Äsch, lite slang, förenklingar och ungdomsutrryck har väl alltid kommit och gått. Tycker inte man behöver oroa sig för språket av just den orsaken (kanske av andra orsaker dock). Folk kan nog skilja på korrekt svenska och trendiga ordlekar osv på Instagram.

        Mig stör det dock också, men främst för att det är så himla tjatigt? Alla skriver samma, och så bra var det inte ens från början? ag vill uppmana till att ”använd dina egna ord”, så som det alltid brukade stå i skoluppgifter.

          Nej, jag tycker verkligen inte vi ska använda förenklingar, förkortningar och slang. Alla som säger ”tjena!” borde till exempel konsekvent använda ursprungsfrasen: ”Er (ödmjuke) tjänare”.

      Det här med låtarna har jag verkligen irriterat mig på ett tag, folk måste tycka jag lägger upp jättekonstiga låtar med tanke på att jag kör med lite eftertanke och lite annorlundare låtar ?

      ”Livets liv”…. himlar med ögonen varje gång jag ser det.

        Hahaha ja den kommentaren är ju på topp ?

        Livets liv? Aldrig läst! Konstig översättning av Life is Life?

      HATAR ”löp och köp”.
      Så in i helvete.

        Haha ja den också. Låter så jävla löjligt.
        Eller villhöver. Ahhhh fjantigt ?

      Värsta är ”MEN SNÄÄÄLLA???!!”

    När det kommer till jämlikhetsfrågan så är engagemanget enormt just när det kommer till skillnaden på kön. Jag kan på ett sätt förstå att den frågan genom åren har skapat en rörelse som har vuxit sig stark med tanke på hur som det har varit förr. Men i dagens sekulära samhälle som de flesta av oss vuxit upp i, not so much. Känner faktiskt inte själv av någon ojämlikhet när det kommer till att ta sig fram i livet beroende på mitt kön. Att dagens unga män skulle vara privilegierade för sitt kön är en förlegad syn. Men kanske framförallt väldigt marginaliserade gentemot alla de som har det svårt och på inget sett erhållit några fördelar i jakten på lyckan i livet.

    I dagens hetsiga samhälle där det gäller att “lyckas” så ser jag en betydligt större ojämlikheter än kön, bland andra egenskaper som begåvad/obegåvad, driven/slö, social/antisocial, ambitiös/diagnoser, social bakgrund, kontaktnät, and the list goes on.

    Sedan så kommer vi till den största ojämlikheten av dom alla. Om man är snygg, medelmåttig eller ful. Det är orättvist på så sätt att det är något som vi inte kan rå för eller direkt ändra på. Either you got it, or not. Snygga whatever är betydligt mer priviligerade för sin vinst i genlotteriet än någon alldaglig man, period!

      Tror kanske att etnicitet spelar extremt stor roll nu? Det och social bakgrund! Sen är det väl på en strukturell nivå så att man fortf ser löneskillnader mellan män/kvinnor.

        Är du snygg så spelar inte etnicitet lika stor roll heller. Vi fula får tyvärr kämpa och kompensera med andra egenskaper 🙂

          Asså det är säkert segt att va ful men tror ni på riktigt att det är ett större hinder i livet än att vara invandrare? Då pratar jag arbetsmarknad, bostadsmarknad osv. Ingen kommer ju sålla bort din ansökan bara för att du är ful liksom. Oftast skickar man ju inte bilder i en ansökan heller.
          Och om du är seriös asså. Tänk dig då att vara invandrare från till exempel Afghanistan ellet Somalia och att vara ful.

            När det kommer till just detta så finns det en komiker som på ett humoristiskt beskriver detta snygg-privilegium som “The Secret To Happiness”

            https://www.dailymotion.com/video/x6c6d33

            Måhända skämtsamt överdrivet då självklart inte exakt alla vackra blir lyckliga, men samtidigt så träffsäkert 🙂

            Nej- att vara invandrare i sig är ingen större nackdel (invandrarbarn själv) beroende på hur tuff man är- däremot invandrare eller invandrarbarn i förort (eller med dåliga socio ekonomiska villkor hos familjen). Sverige är supersegregerat idag- det handlar nästan mer om klass (men invandrare som slipper orten klarar sig oftast ung som alla andra).

              Håller med, har allllldrig någonsin känt mig bortsållad pga mitt mörka hår. Är dock snygg och har fått fördelar pga det.

                Allt beror på hud och ögonfärgen

                  Vit och mörkbruna. Ser väldigt arabisk ut (men ljusare) trots att jag inte är arab.

                    Tyvärr hamnar du i kategorin icke-vit då.. men du pratar väl flytande svenska och blir då accepterad ändå.

          Fast det beror på. Pratar du vita europeiska invandrare eller icke vita, tex Mellanöstern, svarta, osv? Tror det är en enorm skillnad på hur någon ljusögd vacker ryska uppfattas mot hur en mörk indier uppfattas

        Men just löneskillnaderna har väl kunnats förklaras av en massa faktorer, bla:
        1. Kvinnor söker sig till yrken som betalar sämre.
        2. Kvinnor vill inte jobba med tråkiga repititiva arbetsuppgifter som betalar bra.
        3. Kvinnor är mycket sämre på att kräva lönehöjningar.
        4. Kvinnor tar hand om barn i flera år vilket påverkar statistiken.
        5. Män är mer villiga att flytta om de får bättre lön.
        6. Män är mer benägna att starta eget.

          Fast de betalar ju sämre pga ÄR kvinnodominerade yrken, däri ligger ju ojämställdheten. Man kan inte lägga världens alla ojämställda löner på kvinnan som individ.

            Läs punkt 3 och 4 (och 5).

              Dina punkter förklarar inte hur en man som utför exakt samma jobb som en kvinna tjänar mer.

              Dessutom är kvinnoyrken lågstatus, men när männen ger sig in så höjs statusen (och lönen).

              Jämför tex undersköterska och vvsmontör som man kan bli genom gymnasieutbildning. Som vvsmontör tjänar du så otroligt mycket mer trots att utbildningen är lika lång, pga mansdominerat yrke.

                Kvinnor jobbar i genomsnitt bara 86% av den tid män jobbar.

                Så inte så konstigt om någon som jobbar mindre tjänar mindre, ganska logiskt faktiskt.

                  Nu jämför jag givetvis heltidsarbeten. Det är bara att se hur det ser ut i verkligheten.

                  Man har givetvis kompenserat för detta och räknat på faktisk arbetstid.
                  Alltid lika kul när folk levererar lösningar á la lågstadiematte och tror sig ha löst samhällsfrågor..

                Varför jämför du olika yrken? Det är ju hur orättvist som helst.
                Ska regeringen gå in och fingra på löner då fort 51% av arbetskraften är kvinnor, menar du?

                Vill du tjäna mer, jobba som vvs-montör.
                Det är ingen hemlighet att mansdominerade yrken har bättre löner. Varför söker sig kvinnor till kvinnodominerade yrken? För att de är lättare, roligare, mer sociala, mer flexibla, kortare pendling, hög efterfrågan inom regionen osv.

                Argumentet att kvinnodominerade yrken ska få bättre löner eller att mansdominernde yrken ska få sämre löner är ju hur sjukt som helst, speciellt då vi har fri vilja här i Sverige. Ingen tvinga en kvinna söka till ssk eller lärare, hon gör det själv.

                  Du missar poängen. Statusen sänks så fort fler kvinnor söker sig till yrket. Skulle massa kvinnor bli VVS-montörer så kommer lönen och statusen garanterat sänkas. Det är vad som har hänt med läkaryrket som exempel.

                    Men det har ju med marknadens mättnad att göra och kvaliten på arbetet.
                    Det säger väl sig självt att en 6lvinna som kan bära 70% av det en man kan bära = hon behöver jobba mer för att uppnå samma resultat. Ska hon få 100% av lönen?
                    Nej, den nya lönen anpassas efter hur fort och effektivt jobbet utförs.
                    Vet du varför? För att arbetsgivaren går back annars.
                    Samma med bygg, tror du att 40 kvinnor jobbar lika fort som 40 män? Nej, såvida du inte valt 40 kvinnor som är 180cm och väger 90 kg.

            Så vad ska man göra? Öka lönerna i kvinnodominerade yrken fastän de kräver mindre kompetens? Eller uppmana kvinnor att söka ”mansdominerade” välbetalda jobb? Tycker den diskussionen är så löjlig, det är inte som att två personer på exakt samma position med samma kvalifikationer tjänar olika beroende på deras kön, utan det handlar om helt olika arbeten. Så lätt att trycka upp jämförelser när man inte gör rättvisa såna. Och då är jag kvinna.

              ”det är inte som att två personer på exakt samma position med samma kvalifikationer tjänar olika beroende på deras kön”

              Jo, tyvärr kan det vara så och det är vad diskussionen handlar om. Försök igen.

                Fast det är det inte. I statistiken finns inte ett enda fall där två personer på samma position, samma erfarenhet och samma kvalifikationer har olika lön beroende på kön.

                  I verkligheten finns det.. Eller nej, kvinnorna kan ha mer erfarenhet och ändå få mindre.

          Löneskillnader finns också i samma yrke, på samma arbetsplats, där man utför samma arbetsuppgifter. Och som
          inte kan förklaras med utbildning, erfarenhet osv utan bara kön. Så är det på mitt jobb (skolan).

            Har läst nån forskning för längesen som visade att det är väldigt ovanligt, minns så klart inte var jag hittade den ? Låter absolut inte okej att det är så 2021 ?

              Det är klart det inte är ok, men så ser det ut. Inte särskilt ovanligt i mitt yrke tyvärr… Penistillägg kallar vi det.

            Läs punkt 3 och 4.

              Har inga barn. Och på mitt jobb löneförhandlar man inte på det sättet. Även de som försökt va tuffa har inget för det.

                Så Göran får mer än dig bara för att? Han har inte mer erfarenhet? Äldre? Högre utbildning? Mer ob-tider? Mer villig att flytta inom jobbet? Mer risktagande?

                Ni är EXAKT likadana, du och Göran men av någon anledning så slänger arbetagivaren bort mer pengar på Göran trots att han inte bett om det? Knappast.

                  För att han är man som sagt. Häng med.

                    Men kom igen.
                    Företag vill tjäna pengar.
                    Varför skulle någon anställa en man istället för en kvinna om hon kan göra exakt samma arbetsuppgifter till mindre lön?
                    Det är inte bara ologiskt, det är även olagligt.
                    Väldigt märkligt att vi inte ser facket driva fall efter fall i domstol om det är så vanligt.

                      Alla arbetsplatser är inte företag och tjänar pengar…

                  Så är verkligheten… Skolans värld t.ex.

      Fast nja. Män tjänar generellt sett fortfarande högre än kvinnor för samma arbete, till exempel. Finns massor av andra ojämlikheter som fortfarande lever kvar. Så även om det har blivit mycket bättre finns det fortfarande saker kvar att förbättra.

        Läs punkt 3 och 4.
        Varför skulle en arbetsgivare ge en man mer pengar utan anledning? En arbetsgivare vill ju ge minsta möjliga lön.
        Antingen är mannen mer flexibel eller bättre på att förhandla.

          Jag är arbetsgivare och vi ger verkligen inte högre lön till någon pga kön! Skrattar högt pga hur absurt det skulle vara.

          Vi höjer lönen för den som gjort ett bra jobb och har bra motivering till varför den ska få mer i lön.

            Men precis. Vissa får det att låta som att Sara får 32000 kr och nyanställda Johan får höra ”Ja, Johan, du förtjänar 32000 kr men du får 2000 kr mer pga din p€nis”.

              ”Utredningen visar framförallt på tre olika typer av löneskillnader:

              Strukturella – kvinnodominerade yrken har lägre lön än mansdominerade
              Befattningsskillnader – män är överrepresenterade på de högre befattningarna
              Direkta – löneskillnader som vi inte kunnat förklara på annat sätt än att de beror på kön”

              https://www.saco.se/opinion–fakta/rapporter-och-remisser/rapporter/darfor-tjanar-man-mer-an-kvinnor/

              Men visst, du vet säkert bättre!

                Män är överrepresenterade på högre bfattningar kan förklars av:
                1. Män är mycket mer flexibla
                2. Män jobbar mer övertid
                3. Män är mer ok med tråkiga/repititiva arbetsuppgifter
                4. Män är mer benägna att ta risker
                5. Män är mycket mer krävande och vägrar gå med på allt som arbetsgivaren vill

                Kvinnodominerade yrken är bla inom vård och omsorg. Mansdominerade yrken är stem.
                1. Män tjänar mer inom mansdominerade yrken för att de kräver högre utbildning inom ”tråkiga” program som ingenjör
                2. Män är mer utsatta inom sina yrken då de arbetar med farligare saker som bygg, gruv, transport och tung industri.
                3. Män är mer villiga att söka jobb som ligger längre bort vilket resuterar i löneskillnader
                4. Mansdominerade yrken betalar bättre då de kräver mer fysisk ansträngning
                5. Kvinnor vägrar söka sig till mansdominerade yrken trots högre lön

                Så sluta förvänta er att vårdbiträde ska tjäna lika mycket som en gruvarbetare.
                Eller att en lärare ska tjäna lika mycket som en programmerare.

                Män tjänar mer för att de jobbar mer, jobbar med tråkigare saker, har högre utbildning inom stem (science, technology, engineering, math), är mer flexibla, mer villiga att flytta, mer villiga att pendla långa sträckor, mer villiga att jobba ob osv.

                Långt svar i modd. Men jo, det går att förklara.

                Kortfattat så kan man inte jämföra yrken. Men om man nu ska göra det så är mansdominerade yrken farligare, tyngre, slitsammare, tråkigare och kräver stem-utbildning (som kvinnor vägrar plugga, typ ingenjör).

                Män är också mer benägna att pendla längre sträckor, jobba mer ob, kräva högre löner, utföra monotona arbetsuppgifter, jobba på fält osv. Inget kommerr gratis.

                  Ursäkta men du tror alltså att du har löst denna svåra samhällsfråga? Du menar alltså att sacos rapport och utredning där de har analyserat alla löner inte stämmer? Att alla politiker som lyfter detta ljuger? HUR kan du tro att det är så enkelt?

                  Hybrisen alltså.

                  Känner många män som tjänar väldigt bra inom de yrken du nämner med endast gymnasieutbildning. Inte behöver man vara ingenjör för att få ut 40 papp.

                  Många egenföretagare utan utbildning som gräver guld inom bygg, anläggning mm.

            A, bra att DU gör det men så är det inte på alla arbetsplatser och i alla yrken. Det kan vara så extremt godtyckligt, även utan könsapekten.

          Men snälla, det är ju själva problemet. Varför finns det ojämlikhet överhuvudtaget?

        Ja, män tjänar generellt mer än kvinnor.
        Men män jobbar generellt även mer än kvinnor, i snitt jobbar kvinnor 86% av männens arbetstid.

        https://arbetet.se/2020/06/16/dramatisk-utveckling-i-loneskillnad-mellan-man-och-kvinnor/

        Så inte konstigt att man tjänar mindre när man jobbar mindre.

          Kvinnor älskar offerrollen.

            Män älskar idiotrollen.

          Förutom att kvinnorna jobbar oavlönat i hemmet istället. Männnen kan jobba mer för att kvinnorna fortfarande tar övervägande ansvar över hem och barn.

            Är det ett tvång eller eget ansvar?

              Eller en struktur som många anpassar sig till?

                Grym bortförklaring. Mamma tvingade dig skaffa barn.

                  Samhället gav dig en bild av att när du är i en relation och en viss ålder ska du föröka dig och ha ett fint hem

                  Snacka om idiot. Hur kan man förstå såhär lite?

                    Eller så förstår man att biologi är något som inte är påhittat och slutar skylla på samhället.

                      Vad snackar du om? Självklart är biologi inte påhittat, vem har sagt det?

                      Jag kan tycka att Schweiz verkar modernt men dom fick inte kvinnlig rösträtt förrän 1971, så även fanns det känns jämställt och toppen så var det inte så längesen som kvinnor var i en otroligt utsatt sits ekonomiskt men även bara att ha samma rättigheter och tyvärr eftersom det varit så väldigt länge så sitter vissa saker i. För min mormor var utbildning inte ens ett val, hon fick inte gå i skola hon var tvungen att bygga ett helt liv och skapa en inkomst för att försörja sin familj. Tror du att i din familj om vi går två generationer bak att dom hade samma möjligheter som kvinnor idag har? Tror du helt seriöst att det inte har satt sina spår?

                      Återigen: vad snackar du om? Självklart hade inte kvinnor två generationer bakåt samma rättigheter som vi har idag. Ingen har påstått det heller så jag förstår inte hur dina sidospår är relevanta för diskussionen?

            Det finns inget ”oavlönat hemmarbete” det kallas för att leva.

              Mm, och män ”lever” lika mycket som kvinnor då också?

                Fast vem tvingar dig att vara med en man som inte städar? Wtf? Inte konstigt att ingen jävel vill lyssna på oss när det ska tas upp att vi kvinnor minsann plockar i disken och har på tvättmaskinerna oftare än män! Vem tvingar dig? Ha det lika stökigt som en man och jobba på så ska du se att du kommer ha en lika hög lön

                  Vem tvingar dig att göra allt detta?
                  Dit hat mot män är nog mer ett uttryck för dina misslyckade val av en kompetent partner.

                  Konstigt nog är det många män som lyckas ha både ett fint hem och tjäna massa pengar.
                  Men sådana män brukar välja bort kvinnor av din typ när de skaffar en partner.

                    Tror inte du är en sån kompetent partner tbh… Det märks på dina kommentarer här.

      Pojkar/män uppmuntras till makt från barnsben. Kvinnor uppmuntras att vara fina och omhändertagande. Blir värderade utifrån sitt yttre. Osv.

      Den största jämställdhetsfrågan: kvinnor mördas för att de är kvinnor. Sexualbrott (som främst män begår) prioriteras inte och leder sällan till fällande domar.

      Testa skaffa barn med en man som kvinna och du blir utbränd. Du ska vara duktig på jobbet samtidigt vara projektledare för i princip allt hemma. Ta det emotionella ansvaret, familjens logitisk snurrar konstant i hjärnan.
      Klart det är lättare som man att avancera på jobbet.

        Ja.
        Just det där att kvinnor tystas ner och ska ’sköta sig’. Dessutom är kvinnor liksom ständigt rädda att ens gå utanför dörren liksom (pga. risk för övergrepp), och män kan gå runt fritt som om de ägde världen.

        Många män beter sig som svin mot sina egna fruar, barn och släktingar och det får alltså kvinnor med sig från barnsben, att de är mindre värda än män.
        Så jag tror att redan från ung ålder blir pojkar mer uppmuntrade att ta för sig, mindre dåligt behandlade, och får mer tro på sig själva och vågar mer.

        Vad är det för skumt resonemang ”kvinnor mördas för att de är kvinnor”?
        Hur ofta blir en svensk kvinna mördad bara för att hon har en vagina?
        Jag försvarar inte mord men män som mördar kvinnor har ”anledningar” utöver kvinnans kön (svartsjuka, otrohet, sjukdom, droger osv).

        Ditt andra resonemang är också halvskumt, varför skulle din lön påverkas av barn? Du kan välja att avstå barn, dela på ansvaret, kräva ekonomisk kompensation av din man eller välja pappa med omsorg.
        Du kan inte skaffa barn, kunna vabba när du vill, gå på ledighet hejvilt, jobba flex osv OCH kräva att din arbetsgivare inte väljer en singel man som finns tillgänglig 24/7 och är villig att jobba övertid (vilket män gör mer ofta, statistiskt).

        Dessutom har makt inget med lön att göra, att veta sitt eget värde och ha en stark vilja när man löneförhandlar är nyckeln.

          Men vad är detta för resonemang kan man ju då undra?

            Men undra på du medans jag läser på och letar fakta.

          Vad skönt det måste vara att leva uppe i det blå där kön och strukturer inte existerar.

          21:28, håller med dig helt. Dessa ”kvinnor” här inne älskar att ta på sig offerrollen men spenderar samtidigt sina dagar på att vara kvinnors största fiender med sitt jävla skitsnack. Och ja, jag är kvinna, men det här offerpratet är bara patetiskt. Är det seriöst bara jag som älskar att vara kvinna, all hjälp man får av män, hur uppskattad och uppassad man känner sig och hur man kommer undan med en massa som kvinna?

            23.21: Hur gammal är du?

            All hjälp?? Herregud haha. Behöver ingen hjälp från män btw, behöver att de slutar utaätta oss för våld, hot, oönskade närmanden, delar med sig av makten och tar lika ansvar för hem och barn. Tack så mkt.

              Ja hjälp? Ja, visst, jag har bett min pappa om hjälp under uppväxten med saker, men det JAG kan göra bättre än honom hjälper jag gärna med?
              Jag har bett min mamma, mina syskon, mina vänner om hjälp med saker, och de har alla bett mig om hjälp när de anser att jag kan något bättre än dem.

              Oavsett personens kön så kan man liksom be om hjälp, eller hjälpa andra med sin kunskap, om man är bättre på en viss sak än den andre?

          Haha ja, så konstigt, och framför allt okunnigt resonemang ?

      Fast vi uppfattas och uppmuntras väldigt olika beroende på kön, vilket jag tror skapar stora delar av våran person / väg i livet.

      Jag kan känna mig som en ”person” i Sverige till vardags, men så fort man åker utomlands blir man så mycket tydligare ”kvinna”.
      Hängde några månader i Indien som ung och kände mig typ som boskap ??…

    Har någon här tagit Femineral gravid & ammande? Var det bra? Smakar det äckligare än blutsaft?

      Tog den när jag va gravid. Mina värden såg bra ut så antar den funkade. Nu har jag inte smakat blutsaft, men smaken på denna är helt ok. Har smakat betydligt värre som jag riktigt ryser av ?

        Blutsaft smakar kom jäst apelsinjuice blandat med blod.

          * som

          Tycker det smakar som vindruvesaft, söt och sliskigt liksom

      Om du behöver ta järntillskott så rekommenderar jag siderAL forte. Tog det när jag var gravid o hade bra värden. Den funkade fint utan att göra något med magen! Det var tabletter så det smakade inget.

        Började ta sideral efter rekommendation från min bm förra veckan. Har inte bajat på 5 dagar……

        Det är kapslar, inte tabletter.

    Någon som har tips för humoristiska barnfilmer, (som fungerar även för yngre barn)? Min dotter skrattar så hon kiknar till de roliga scenerna i Paddington och det är så härligt att lyssna på.

    Enda tokroliga filmen jag kommer på är Ensam hemma och de är ju så våldsamma….

      Djungel George kanske?

      Mina barn tycker Zootropolis är väldigt kul!

      Bee movie ?

      Är Ensam hemma-filmerna våldsamma? ?

        Oja! ? Särskilt den första.

      Dumma mej/Minionerna, Ice age, Sören.

    Var det ingen mer än mig som såg storyn Moa Mattsson la upp för två nätter sen som sedan togs bort ett par minuter senare? I klippet smygfilmar hon från båten hon befinner sig på med Lojsan, Bianca, Josefine, Lovisa Worge och Lucas. All tydligt fulla och en diskussion pågår vem som ska sova vart. Lite otrevlig stämning. Några minuter senare försvinner klipper och Lojsan lägger upp en story på en däckad (??) Moa och Worge som somnat på båten…

    Alltså ingen fara på taket för det är unga som har kul men ändå…

      Jag fattar inte, vad är din poäng? Hon la ut en story som hon sen ersatte med en annan?

        Antar att poängen var att alla var fulla på sjön? ?

          Och att Moa avföljt Lojsan? … Lucas röt ifrån rejält och sa ”ditt äckel” eller likande när Moa filmade. Lojsan och Josefine verkade lugna som en filbunke och verkade mest vilja reda ut vem som skulle sova vart….

          Jaha? Får man inte vara det om man inte kör?

            Som jag har förstått det om det sker en olycka behöver alla kunna rycka in så det är inte uppskattat av båtmänniskor att man dricker, fick inte dricka vin för om min kille skulle trilla i behöver jag kunna vara alert.

    Känner mig så jävla ledsen ikväll. Helt tom.

    Ska gå och kladda ner lite med mina nya akrylfärger fast jag egentligen inte vill göra något alls. Kanske hjälper det lite ändå.

    Det var bara det.
    Ha en fin kväll.

      ❤️

      Jag med. Ensam alltså, inte akrylfärger.

      Vad målar du? Typ är det landskap eller bara ”snyggt kladd” (det heter säkert något finare i målarvärlden)??

        Ikväll blir det nog bara kladd. Försöker lära mig via youtube. Men ska mest testa färgerna ikväll. Blanda, mixa, tona in de i varandra osv. Blir nog bara sådant jag slänger sen.

      Jag med. Du är inte ensam. Ha en fin kväll❤️

    Dela en bra ide så delar jag min

      Lär dig trading (smart money tex) eller programmering (finns gratiskurser online), superbra betalt och flexibla arbetstider.

      Investera i fysiskt guld, lägg inte allt på börsen/kontot.

      Lämna aldrig ett rum utan att plocka med dig saker, tex en mugg från sovrummet till köket osv.

      Chips.

        Dipp

      Snålis. Du skulle ju dela din idé.

        Sushi ställe med svenska efterrätter. Eller valfri asiatiskt ställe

    Ni som har en crosstrainer (som används flitigt) tycker ni om den?

      Det är nog en förutsättning för att användas ofta.
      Så ja.

    En fundering som jag har haft ett tag är varför vissa individer väljer att ändra sin ålder på diverse dejtingsajter? Jag menar inte äckelgubbar eller likande utan vanliga personer. Vi kan ta mitt ex som exempel. Jag fick nyligen upp hans profil och där det står att han var 24 år gammal, vilket inte stämmer då han i själva verket är 28 (ska fylla 29). När jag tänker efter så när vi skrev första gången med varandra angav han att han var 25. Vad är liksom vitsen att ändra sin ålder med 3–4 år liksom?

      Matcha med tjejer som vill matcha med killar som är yngre än en själv antagligen.

        Ja förmodligen vill han träffa 18-20 åriga tjejer.
        Fräscht

    Vad hade ni gjort?

    Barnets + kompisen spelade fotboll i vår trädgård. Kompisen sköt bollen så att källarfönstret gick sönder. De sa ingenting utan vi märke att fönstret var sönder senare på kvällen och då berättar mitt barn att det var kompisen som hade skjutit bollen där. Litar på mitt barn men har alltså inget bevis att det faktiskt var kompisen. Känner inte barnets kompis föräldrar särskilt väl (de bor inte i vårt område utan barnen går i samma skola) så har mest hämtat/lämnat och småpratat lite.

    1. Ta det på vår hemförsäkring och inte säga något till kompisens föräldrar

    2. Ta kontakt med kompisens föräldrar och för att höra hur de ställer sig till att stå för vår självrisk, med risk för att det blir stelt framöver om de motsätter sig detta.

    Vi har bra ekonomi, alltså har råd att att stå för vår egen självrisk utan att det påverkar oss särskilt mkt men hade ju hellre lagt de pengarna på något annat.

    Hade mitt barn haft sönder något hos en kompis hade jag självklart ersatt detta och tyckt det var bra att föräldrarna berättat detta, men antar att jag är lite konflikträdd i detta fall.

      Nr 1 självklart, herregud. INGEN pallar med människor som ens funderar över alternativ 2, oavsett vilken ekonomisk situation man än befinner sig i.

        Fast ska inte föräldrarna veta att barnet har tagit sönder en ruta utan att berätta det?

          Var det med flit – ja. Var det en olyckshändelse – nja…

          Vad råkade du inte själv förstöra när du var liten? Och har du gapat högt till dina föräldrar om alla fel du gjorde?

          Tänk nu på att ingen såg det utan det är TS barn som berättar. Av den anledningen ska de definitivt ta det på sin egen hemförsäkring.

            Det faktum att barnet inte på en gång självmant berättade att fönstret var trasigt utan sa att ”det var kompisen” först när föräldrarna frågade långt senare gör också att jag inte är helt benägen att tro det är sant.

      Jag hade berättat det för barnets föräldrar och känt lite på om de erbjöd sig att betala eller inte och tagit det därifrån.

      Jag hade låtit det varit. Och sen inte låtit barnen spela fotboll där mer.
      Kanske barnet säger nåt själv så föräldrarna kontakter er.

      När jag var liten hände samma hemma hos oss, men pappa bytte utan att prata med pojkens föräldrar. Så länge det är en olycka så hade inte jag gjort nåt stort av det.

      Vet inte vad ni har för fönster i källaren? Vårt gick sönder i vintras och är inlämnad hos glasmästare för några hundralappar. Tänkte om det verkligen värt ta det på hemförsäkringen?

      1 såklart. De spelade ju tillsammans och det kunde lika gärna ha varit ert barn som gjort detta. Och eftersom det var hemma hos er så är det ju ert ansvar.

        Ja, det var ju en olyckshändelse också. Såklart inget barnet gjorde med mening. Dessutom kan man tro att ens barn alltid talar sanning trots att det inte är så.

      Hade jag inte kunnat bevisa vem som gjort det hade jag frågat om vi kan dela på sjävrisken. Men troligtvis inte krävt någonting.

      Nummer 1- helt klart, släpp det sedan. Hade kunnat vara en annan sak om ni sett själva händelsen och kunnat involvera de andra föräldrarna mer naturligt men här blir det för märkligt (ni har bara ert barns ord att gå på, kanske var det tom hen men enklare skylla på kompisen för att inte mamma och pappa ska bli arga, ni upptäckte det för sent för att kunna prata med båda barnen osv). Sen tänker jag att båda ungar spelade boll även om det var den ena som förstörde fönstret men båda är lika skyldiga till att det kunde hända. Så bara att brösta som förälder- annars verkar ni faktiskt jättekonstiga (om ni inte varit riktigt fattiga vill säga men det är ni ju inte).

      Känns väldigt löjligt att utreda vem som har gjort vad när det inte var meningen och ni kanske inte kommer till botten med det ändå pga ni pratar med två barn ?

      Ni får själva ansvara för att båda barnen spelade fotboll hemma hos er tänker jag. Vilken som av dem hade kunnat panga fönstret- vem av de som faktiskt gjorde det är inte så viktigt.

      Har ni pengarna så betala och låt det va. Har ni nån form av ekonomisk kris så kanske eventuellt hinta till föräldrarna, men knappt ens då. Olyckshändelser i ens egna hem tycker jag att man betalar oavsett vem som orsakat den. Så länge det inte är nåt svindyrt typ barnet eldade bilen.

        Det hade ju varit en annan sak om ett barn gick in på eran tomt och kastade bollar runtomkring som sen pajade en ruta, elelr gjorde det med flit. Såå nej, det var en olycka som uppstod när de lekte tillsammans. Sen att ert barn skyller på kompisen behöver inte vara sant, och att spekulera i det lär bara orsaka bråk barnen/familjer emellan. Alternativ 1

      Helt klart 1. Dels då ni ju faktiskt inte kan veta säkert att det var kompisen, och för att det var en olyckshändelse. Tänker att man väl får räkna med det om man låter dem spela fotboll i trädgården?

      Jag hade pratat med mitt barn om att jag aldrig kommer bli arg för att de t ex berättar att de haft sönder ett fönster utan att jag alltid oavsett vad som hänt vill att de vet att de kan vara öppna och ärliga med mig. Du säger att du litar på honom – men han dolde ju information, så uppenbarligen var han rädd för din reaktion? Ingen katastrof om det gäller ett fönster, men nästa gång kanske det är en värre hemlighet som det är viktigare att han vågar berätta.

      Och sen hade jag betalat och inte lagt någon vikt vid om det var din eller grannens barn som sparkade på just den bollen. De spelade båda fotboll på ett olämpligt sälle, det är sånt som händer, och nu har de lärt sig det. Om ni hade varit ett gäng vuxna som plockade fram en fotboll i er trädgård hade ni inte krävt era gäster på pengar om något gick sönder, tänker jag….

      Betala det själva bara.

      Tycker dock det känns konstigt att ingen av dom vågade säga att det gått sönder. Varför vågade inte ens ert barn säga det till er?

      Tycker det är viktigt att barn lär sig att man alltid ska säga till om någon olycka händer.
      Om dom inte vågar berätta en sån här liten sak, hur ska dom våga berätta om något värre händer/dom gör något dumt, något man inte borde, ett misstag etc och dom inte vågar vända sig till föräldrarna?
      Inte svar på din fråga, men tycker det låter hemskt om barn inte vågar berätta.

        Fast man både känner och vet ju som barn hur föräldrar kommer reagera oavsett vad de säger/lovar 🙂 minns att min mamma sa samma sak till oss men inte berättade vi allt för henne eftersom vi såklart visste hon skulle bli arg. Samma gäller väl TS barn, det är ju uppenbart det pajjade fönstret är en såpass dramatisk händelse i hennes liv hon bemödar sig om att skriva ett inlägg på BB & fråga hur hon ska göra. Inget fel med det men självklart kommer hennes barn inte någonsin att erkänna självmant om de förstör en möbel hemma- det är för dramatiskt.

          Nej så är det ju, att det spelar mindre roll vad man säger och större roll vad man visar sina reaktioner. En trasig fönsterruta är en bra chans att visa att man inte gör någon dramatik av snedsteg.

          Har alltid vågat berätta allt för min mamma. Ser absolut ingenting stort i att ha sönder något när det uppenbart är en olycka, en olycka är ju inte med mening och ingenting man kan styra.
          Säga att man slängde mobilen i väggen för man blev arg var mindre roligt att berätta för där hade man ju gjort fel, men aldrig varit rädd för att berätta någonting.

          Men såklart allas föräldrar är olika. Räcker ju att ens förälder blir riktigt arg en gång så vågar man inte berätta.
          Tycker det är himla tråkigt bara och viktigt att barn kan vända sig till en vuxen vad dom än gjort, olycka eller inte.

      Du ansvarade för barnen och lät dem spela fotboll i trädgården. Du betalar med andra ord. Olyckor händer och det är vi vuxna som ska bedöma risken, inte barnen (eller föräldrar som inte är närvarande). Såvida det var en olyckshändelse men så låter det ju på din beskrivning.

      Instämmer i vad typ alla andra säger. Alternativ 1. Du lät barnen spela i er trädgård. Det va en olycka. Du vet inte vem som gjorde det. Ditt barn är lika ansvarig och framförallt DU.
      Bara att ta den kostnaden eftersom du ändå har råd.
      Jag hade då inte velat att mitt barn var hos folk som skulle kräva mig på pengar för en olycka som de faktiskt hade kunnat förhindra.

      Jag läser vad ni alla skriver och tackar för ert engagemang. Kommer låta det passera och ta kostnaden själv. Sen att mitt barn inte vågade säga till hoppas jag beror på att hen inte visste om att rutan gått sönder, utan hade sett att kompisen skulle skjuta bollen mot fasaden men råkat träffa fönstret och därefter hämtat bollen själv för att passa vidare till mitt barn (de körde långbollar så mitt barn stod 20 meter ifrån). Kanske går att byta ut själva rutan som någon skrev, är själva ytterfönstret som är sönder.

      Får väl se om kompisen själv berättar för sina föräldrar och om de då hör av sig för att stämma av läget!

        På 20 meter hade man definitivt hört glasrutan och det var en väldigt lång förklaringsmodell till varför man inte är skyldig…släpp fönstret nu ?

          Okej, har du testat? Eller du kanske vet hur mitt område är med ljud osv? Coolt!

            Jag tycker bara du verkar lite för engagerad i ditt fönster och noterar att det inte är uppenbart för mig som utomstående att ditt barn talar sanning. Är du själv stensäker så borde det väl räcka för dig kan man tycka- det är du själv som bjudit in till diskussion.

        Det är sjukt lätt att skylla på en kompis ju.. ?

      Men de spelade ju tillsammans, så vad spelar det egentligen för roll vem som sparkade på bollen just då, så länge det inte var med flit? Tycker nästan det ligger en större skuld hos ditt barn då hen valde att inte berätta att de tagit sönder ett fönster. Och sen dessutom skyller på sin kompis!

        Jag tycker föräldrarna och ägarna till fönstret har 100% ansvar, de har ju låtit barnen spela där? Lite absurt utkräva betalning och ha förhör om vem som sparkade exakt rätt boll.

          Tänker att det också spelar roll vilken ålder de här barnen har

      Skulle fixat det själv bara och kanske sagt åt kidsen att vara försiktiga i fortsättningen eller inte låta dem spela fotboll där. Anledningen till varför de inte sa något till er från början är väl för att de var rädda för konsekvenserna av det, så jag skulle vara försiktigt med att låta deras värsta förväntan infrias: alltså att straffas för något som vilken av ungarna som helst kunnat göra och som uppenbarligen var en olyckshändelse. Jag var med om en liknande situation som liten och det medförde stora skamkänslor då de vuxna körde mer på ett alternativ som påminner om ditt nummer 2 här.

      Låter du ungarna spela boll i närheten av fönster får du skylla dig själv och hala upp plånboken…

      Men, vad fan är jag moddad för nu då?!

    Familjen Melin är då märklig. Fanny Melin tog ett glädjeskutt upp på sin trafiklärare och omfamnade honom med benen. Jag vet inte inte vad det kallas men tycker det var en smula gränslöst. Hade jag varit hennes förälder hade jag tyckt det var pinsamt. Det kanske passar att göra så på en kompis men en trafiklärare?

      Va? Jag tycker det är helt normalt, inget konstigt alls. Hon har spenderat åtskilliga timmar med honom, han har hjälpt henne komma dit hon är och hon är uppenbarligen bekväm med honom och oerhört tacksam för hans delaktighet i vägen till körkort. Jag hade lätt kunnat göra likadant. Du låter lite stel och ovan vid varma relationer (som man kan ha med betydligt fler än bara de som står en riktigt nära).

        Omfamna med benen är väl fasiken inte normalt. En annan sak med en vanlig kram.

          Varför är det inte normalt? Jag ser såna där kramar som liksom börjar med ett glädjeskutt/hopp över att man verkligen är pirrigt lycklig över något, och så hoppar man liksom till i kramen och benen landar där för att man är så glad helt enkelt, utan en tanke på hur det ser ut. Men jag vet inte…

            Nej du vet inte. Det ser verkligen märkligt ut göra så.

            Hade seriöst puttat bort en person som hoppade på mig med benen runt mig. Förutom typ min närmsta familj. Bara äckligt och gränslöst.

        Så bara för att hon är bekväm med det betyder det att han är bekväm med det? Är inte så säker på det. Och nej, jag har inte svårt för närhet. Jag reagerade på klippet och i mitt tycke anser jag det är märkligt.

        Jag tycker att ett handslag eller möjligtvis en kram hade varit normalt. Verkligen inte att hoppa på någon och ge helkroppskram med ben och allt. Känns väldigt intimt. Dessutom kan ju personen ha ryggproblem man inte vet om.
        Jag hade tyckt att det var väldigt obehagligt om någon gjorde så på mig.

        Så bara för att hon är bekväm med det betyder det att han är bekväm med det? Är inte så säker på det. Och nej, jag har inte svårt för närhet. Jag reagerade på klippet och i mitt tycke anser jag det är märkligt. (Råkade svara nedanför först).

        Det är att gå över gränsen. Deeeeluxe

      Men är inte hela den familjen uppmärksamhetssökande och konstiga hela bunten? Det låter rätt sjukt göra så.

        Jo, Fanny dras väl med i Martins osunda tänk kring integritet. Han borde jobba på sin självkänsla och hålla sig till sitt yrket istället för att lägga upp otaliga bekräftelsetörstande inlägg. Det är inget fel att ha Instagram, det är innehållet det är fel på. Såg förresten att sönerna också har Instagramkonton nu och med inlägg som tydligt är skrivet av föräldrarna. Varför inte bara ett privat konto för familjen och kompisarna? Har Christina gjort skönhetsoperationer förresten? Det ser ut så.

          Känns som den där pappan inte gjort annat än klappat händerna åt allt Fanny gjort. Än vad det varit.
          Håller med, de borde ha privata konton. Men hur roligt är det att inte få massa uppmärksamhet.
          Ja hon verkar gjort flera. Verkar som en otrevlig skräcködla. Dvs passa bra in i familjen ?

            Jag följer ingen av dem och råkade se det när jag klickade runt. Ja, han kanske är en sådan där förälder som klappar händerna åt det minsta hans barn gör. Jag såg ett gammalt klipp på Christina när Fanny var liten och hon, Christina alltså, var väldigt fin. Jag såg nu dessutom att hon bara är 45 år. Jag trodde hon var 50 plus och det har hon väl skönhetsoperationerna att tacka för. Hon ser äldre ut än vad hon egentligen är. Ingenting fel med det förutom att jag gissar att hon opererat sig för att se yngre ut. Tillbaka till barnen. Jag fattar inte varför man vill ha in barnen på det där spåret? Som om dagens okända barn inte har det tillräckligt tufft med sociala medier. Barnen Melin ska tydligen bli välkända profiler dessutom (den äldsta är väl redan det). Föräldrarna, i synnerhet Martin, har väl haft sitt Instagramkonto såpass länge nu att bekräftelsen ifrån Instagram är svår att släppa och han var trots allt med i Robinsson en gång i tiden, så behovet av att bli sedd fanns väl redan då. Men han verkar vara en bra polis och verkar trivas med sitt yrke. Fattar inte varför han bara koncentrerar sig på det istället för att fylla sitt Instagramkonto med floskler som folk pinsamt nog köper.

      Oj? De va lite väl ? de måste ju känna varann?

        Hoppas mitt svar hamnar på rätt plats nu? Måhända har de något form av samarbete och lärt känna varandra lite grann men tycker ändå inte det passar. En kram hade varit mer lämpligt. Gör hon sådär på sina lärare när hon får bra betyg, undrar man.

          Det spelar väl stor roll – de kan ju vara kompisar.

          Men mest troligt i influencerland är kanske att det är riggat? Ska bli bra content osv och då duger inte ett handskak.

            Kompis med en som verkar vara dubbelt så gammal? Det är man sällan i den åldern. Tror knappast det var riggat. Det var en sedvanlig story med någon som är van att ha en kamera i ansiktet. Titta på klippet (om du har Instagram vill säga) så får du se att det är väldigt naturligt filmat. Det var inget märkvärdigt klipp, förutom hoppet då.

              Hmm ja det tycker jag nog man kan vara men det där är ju olika.

              Får tyvärr inte upp klippet, tror det är borta? Men menar inte att det måste vara superriggat utan mer att influencers anpassar sina beteenden för att skapa content i det närmaste reflexmässiga och att rjag absolut tror de stämmer av grejer med folk inför olika filmningar.

              Jag håller hur som helst med dig om att det är ett märkligt beteende. Även om man är smal osv är det ju tungt!

                Ja, det kan man väl men tror oavsett att de inte är vänner på det sättet. Klippet ligger på Martins Instagramprofil från den 29 juli.

                  Märkte dessutom nu att hon inte ens tackar för de grattis hon får. Märkligt. Får höra grattis och bra jobbat och är inte ens så artig att man svarar tack. Så jäkla oförskämt.

      Klippet ligger på Martins Instagramprofil från den 29 juli för de som vill se. För övrigt, varför tackar hon inte för berömmet och de grattis hon får? Så oartigt.

      men va? körläraren är ju givetvis mannen som satt i samma bil och hon kramade inte honom. hon kramade en annan man som var med och väntade bland familjen. jag hade inte gjort så, men kan inte säga annat än att det såg rätt harmlöst ut!

        haha kollade igen och såg nu att martin taggat mannen i fråga och att han faktiskt var lärare också, så ja då tar jag tillbaka mitt uttalande!

    Jag vill höra allt om hur det är att ta körkort! Dela alla era erfarenheter/tips/råd/tankar osv!

    Är 32 och ska börja övningsköra, aldrig kört en bil tidigare! Läskigt!

      Mitt tips är att inte oroa dig över själva bilkörningen, den lär man sig snabbt. Det svåra är att lära sig föra sig i trafiken

      När du väl fått körkort – sluta inte köra och gör inga pauser. Håll igång så du inte blir rädd att köra.

      Kör många olika bilar!

      Jag har precis tagit körkort, är 36 år! Var suuuuper rädd för att ta det, har ångest och social fobi så det kändes som att det aldrig skulle gå. Till sist kände jag ändå att jag verkligen ville ha körkort så jag tänkte att om så himla många människor klarat att ta körkort så kan jag med! 🙂

      Jag valde en lite dyrare körskola men som många tyckt bra om. Är mycket nöjd med valet för de var verkligen underbara på den körskolan! Så mitt första tips är att välja körskola med omsorg. Jag valde att endast övningsköra på körskolan då jag och sambon har automat och jag ville ta manuellt körkort, så då ville jag endast köra med manuell för att inte först vänja mig vid automat. Det är ju dock bra att övningsköra med någon utöver körskola så man får körvana. Lyssna på din egen intuition och ta det bara lugnt så kommer du fixa det. Genom hela processen tänkte jag att detta gör jag för att jag vill. Jag gör inte det för någon annans skull och jag har ingen stress eller press på mig att prestera. Det får ta den tid det tar. Det gjorde att jag tyckte det var roligt att köra! 🙂 Efter varje lektion skrev jag ner känslan av att köra bil, hur jag tyckte det gått och vad körläraren sagt. På så sätt så kunde jag se mina egna framsteg och komma ihåg allt inför nästa lektion. Det är lätt att känna att man inte kommer någonstans men det hände ju massor hela tiden. Jag tog körkortet på 5 månader och klarade teorin och uppkörningen på första försöket! Totalt tog jag 27 lektioner.
      Du kommer fixa det och det är helt underbart att ha körkort. Det har inneburit en stor frihet för mig! Det enda jag ångrar är att jag inte tog det tidigare. Men bättre sent än aldrig 😀 Stort lycka till.

      mitt tips är att komma ihåg att du inte ska köra upp för att visa att du kan köra en bil – det kan dem flesta redan och läraren vet redan att du kan göra det också. uppkörningen är till för att du ska visa läraren att du vet hur man kör och har kontroll över en bil i TRAFIKEN. det viktigaste är alltså att du inte är någon fara i trafiken utan att du är medveten av andra trafikanter/cyklister/gängare, att du kan följa alla lagar och regler. att du inte bara kör ut i en väg för att du tror det är fritt utan att du faktiskt har kollat noga i alla speglar och fönster att det är fritt! på min uppkörning kollade jag heela tiden i backspegeln och sidospeglar osv även fast jag visste att det inte var någon där. blev godkänd på första iallafall!

    Någon som Flat coated retriever? vill veta allt om rasen ?

      Min är halv flat och halv labbe ❤️ Kan ju därför bara uttala mig 50% haha men han är (såklart) världens finaste och så snäll. Blir inte lika knubbig som en vanlig labbe kan bli

      Jag hade en flat för några år sedan. De har en benägenhet att få cancer och hjärtproblem tyvärr, min älskar hund fick jag avliva vid 7 års ålder pga lungor fulla med metastaser. När det kommer till själva hunden har jag aldrig träffat en aggressiv eller på något sätt konstig flat. Dom är snälla, finstämda, lojala och alldeles underbara. Men tänk på att de behöver mycket motion och mental aktivering, det är inga soffpotatisar (med betoning på INTE), en sådan livsstil mår de inte bra av

      Äter allt och har typ adhd. ?

        Jag har träffat två. Glada, men snurriga. Har aldrig träffat nån annan hund som blöter ner halva köket när de dricker vatten.

      Har en flatcoated! Underbar ras men som tidigare skrivet så kräver de motion (inga soffpotatisar), uppmärksamhet (aktivera de), de är väldigt glada, sociala och tillgivna. De tappar ganska mycket päls så man måste dammsuga flera gånger i veckan 🙂

      Bästa hundarna!! Haft den rasen mina första 20 år i livet. Väldigt ”mycket” hund. De älskar varenda människa man möter, de älskar mat, de älskar att vara nära osv. De har humor utan dess like, helt underbart. Dock är det nästan ett måste att låta dem jobba ordentligt, särskilt mentalt, för att de ska må bra och inte hitta på hyss. Men de gäller väl de flesta hundar 🙂 . Hade varit en dröm att skaffa en egen nu i vuxen ålder men dels är min sambo allergisk, och dels hade vi inte löst vardagen med den typen av hund, tyvärr. Så vi har en dvärgschnauzer, inte i närheten av flat? men den rasen passar oss perfekt just nu. Lycka till om du skaffar en flat, du kommer ha mycket roligt framför dig ?

    Om apokalypsen kommer snart, vad tror ni händer, hur skulle man överleva osv?

      Vad skulle apokalypsen orsakas av i så fall? Tänker att det spelar ganska stor roll…

        Jaa det var det jag menade med ”vad tror ni händer” ? förlåt luddigt formulerat. Menade: om apokalypsen kommer nån gång inom överskådlig framtid, vad tror ni hade orsakat den och hur hade er plan sett ut för att överleva?

          Men vad lägger du i ordet apokalyps? Är det världens undergång du menar, eller avslöjandet om den stora uppenbarelsen?

            Zombies, miljön, aliens, Jesus, du får välja själv.

              Haha ok. Apokalyps är ett ganska komplicerat teologiskt begrepp, men jag tror att vi pratar förbi varandra här. Det är liksom omöjligt att svara på en fråga som man själv får definiera ?

                Men ? om du föreställer dig jordens undergång, det är inget scenario eller orsak du ser som mest troligt, eller något du är extra rädd för? Tex jag skulle gå ut och självdö på en gång vid en zombieapokalys, tänker inte vara med. Men i andra fall hade jag nog åtminstone kämpat lite haha.

                  Jorden går inte under, mänskligheten kanske för ut men krävs otroligt mycket för att jorden ska gå under

                    ?

              Får man ta asteroid? I så fall tar jag asteroid.

                Ojoj, hur ska du överleva?

      Världskrig. Tror att det är nära, väldigt nära.
      Tror att många kommer att dö, speciellt av svält.

        Hur kommer det gå för oss i Sverige tror du?

          Vi har historiskt klarat oss bra.

            Inte dags att bygga en bunker då?

              Många gjorde det under kalla kriget, Fritzel fick ju bygglov för det under den tiden och byggde en hel bunker själv. Sen så tycker jag inte man ska stänga in sina barn och våldta dom men det var ett imponerande hemmabygge.

                HAHA

            Sverige är ju idag mer beroende av mattransporter än någonsin tidigare. I krig upphör matkedjan att fungera som tidigare. Sverige är idag oerhört utsatt skulle det bli ett större krig i världen.

      Jag tror på uppenbarelsebokens apokalyps, så jag känner mig mest taggad på det som komma skall:)

        Jag tror med på uppenbarelsebokens apokalyps. Super taggad!

    Vad tror ni händer med Rebecca Stella?!

      Till operationer och kommer helt oigenkännlig tillbaka,tadaa!

      Hon håller på och förvandlas till en utomjording

      Jag tror hon är på en själslig resa

      Kanske preggo

      Kanske allt på samma gång.

    Vilka är dom hunkigaste pojkvännerna till influencers i Sverige?

    Jag tycker bara att det finns Kenzas kille som är riktigt het. Biancas kille är väl alright också.

    Övriga tycker jag är sådär faktiskt. Tänker på Forni, Tungården, Bella, Dasha, Kissie, Gynning, Schulman osv.

    Så finns det några fler heta som jag har missat?

      Fornis kille är fin.

      Ja Kenzas man är fan riktigt het! Så otroligt manlig på ett lagom sätt. Är inte så impad av nån annan! Men jag gillar skogahuggar-killar och få influencers ser ut så ?

        Räknas Lady Dahmers man som skogshuggare? ?

        Nej, inte han. Tycker tvärtom att han uppträder feminint på något sätt.

          Syftade på Aleks.

        Otroligt het, men tyvärr blev jag besviken på att han kändes kort när jag såg honom ?

          Va? Är inte han typ 190

        Jag är helsvensk och jag vet att vi hyllas för vår skönhet(dock inte jag ?) men min bästa vän är från Serbien så jag har varit där ett par gånger och jag har seriöst aldrig sett vackrare människor, både män och kvinnor. Deras män är typ standard 190 långa och såååå vackra, tjejerna är också långa, och bara helt perfekta, vissa har gjort en del operationer men de är så feminina och vackra, och alla där är besatta av längd ? så jag fattar att Alex är den snyggaste ”blogg-pojkvännen”.

          Slaviska kvinnor och män är kända för sin skönhet

          190 låter lite för långt tycker jag. 🙂 haha… men kanske är de attraktiva utöver det. 🙂
          Lagom är bäst tycker jag.

            190 på män är ju drömmen ?

        Tycker inte Kenzas mans ansikte är attraktivt det minsta. Ingen kommentar på hur han beter sig, jag har inte direkt kollat på klipp på honom. Men vid första anblicken, nej han är inte attraktiv. 🙂

      Ingen över huvud taget.

      Svårt. Josephine Qvists kille kanske?

      HanaPees kille Anton, tänker 50-tals look när jag ser honom ?

        Ja, han är definitivt den enda av de som är nämnda.

        Hubba hubba

        Tycker han ser väldigt kort och typ oproportionerlig ut

      Haha alltså Dashas kille alltså… inte ens ”sådär”, ganska långt ifrån.

      Victoria Törnegrens kille Erik ser helt okej ut! Lite för stiff bara.

        vet att alexandra bring kille inte är offentligt men man vet ju hur han ser ut och han är jävligt snygg! googla Nader Chebaro

      Jag tycker faktiskt att Ribeckas pojkvän (de två som byggt en van och bor i) verkar så otroligt snäll och genuin och positiv. Utseendemässigt är han liksom varken fin eller ful, men som helhet så verkar han som en väldigt bra partner. Den bästa av de få jag lagt märke till på sociala medier. 🙂 haha.

      Nu blir jag väl stenad för verkar vara allmän Egoina-aversion här på sistone med hennes F. Gullig ju.

        ??

        Jag tror han är mysig att bo med! 🙂 Typisk ingenjör som pillar med sina små projekt och har många idéer och tankar.

      Gynnings kille! Han är sååå snygg! Kenzas kille är också snygg.

      Haha rolig fråga! Sant när man tänker efter. Finns väl några småsnygga som jag kommer på, är inte Ditte Svalfeldts kille rätt hunkig? Hugo Rosas också, fast han kanske inte räknas när han själv är influencer…

      Roberto Toledano. Grrrrr

        Nu blir du antingen höjd till skyarna eller hamnar på frugans hatlista.

      Måste tyvärr säga Hugo Rosas

      Victor Nilsson Lindelöf.

        Sanne Alexandres hockey hunk ?

    Hur gör man slut med någon?

    Alltid varit den som blivit dumpad… Men efter att det skaft i flera månader mellan mig och min partner så står jag inte ut längre. Men känner mig helt apatisk för vad jag behöver göra och framför allt hur jag ska göra det.

      Var ärlig och rak, säg exakt vad du känner inte fungerar.

      Nästa gång ni ses så får du säga att ni behöver prata. O sen tar du det därifrån. Att du inte trivs i relationen o vill avsluta den.

      Troligtvis är inte du ensam att känna att det inte är bra mellan er.

      Du kan också fundera på hur dina ex har avslutat relationer med dig. Vad har varit bra o dåligt? Hur skulle du vilja vilja bli dumpad nu?

      Jag och min kille (numera ex) gjorde slut för två veckor sedan. Vi hade varit tillsammans 4,5 år så tog verkligen emot att göra slut men jag kände att det var det enda rätta, var dock oerhört rädd att såra honom. Men jag tog upp snacket och berättade att jag inte tycker vi matchar varandras behov i en relation och förklarade hur jag kände, frågade därefter vad han kände. Och när vi väl började prata om det kom det att bli ett gemensamt beslut att gå skilda vägar och det var så skönt! Tänker att du kanske kan göra något liknande, berätta om dina känslor kring ert förhållande och sen fråga hur han ställer sig till det? Man behöver inte gå rakt på med orden att man vill göra slut utan det kan få komma fram under samtalets gång när man funderar och pratar.

    Hönökaka med kardemumma ?

      Fy, det smakar semla ??

      Har inte vågat köpa ?

      Tror den bör ätas ordentligt smörad och kanelpudrad.

    Har arbetsmarknaden förändrats på så sätt att arbetssökande kan kräva mer flexibla jobb och att kunna bo på annan ort och jobba hemifrån pga pandemin? Jag hoppas det iaf inom min bransch där jag faktiskt kan sköta jobbet hemifrån. Vore drömmen att kunna ha ett välbetalt jobb från storstaden men jobba hemifrån i framtida huset en bit utanför stan. Att inte behöva välja mellan jobb och boende, att slippa pendlingstid osv. Då tänker jag alltså efter pandemin, att arbetsplatser som kan erbjuda detta blir mer attraktiva. Vad är era tankar? Någon som lever så idag?

      Om det är brist på folk i din bransch så kanske.

      Jag hoppas verkligen inte att det är nya normen. Det sociala isoleringen, endast vara i hemmet och liknande har varit hemsk.

        Jag tycker också att det varit jobbigt men tror att det kommer passa mig i nästa skede i livet. Just valfriheten, att kunna välja om man vill ha ett jobb baserat mer på kontoret eller hemma.

      Jag har flyttat ut från trång lägenhet i stan till stor villa utanför och sköter mitt jobb helt och hållet hemifrån. Har byggt ett extra lyxigt kontor och njuter verkligen av detta. (Kommer åka in 1-2 gånger i månaden efter pandemin) sparar enorma summor pengar på resekostnader samt uteluncher.

      Många företag har redan gått ut med att det inte är krav på arbete från kontoret efter pandemin och det är de bolagen jag kommer hålla mig till när jag byter jobb.

        Det låter helt underbart! Precis så jag vill ha det om några år.

        Tyvärr har mitt bajsföretag gått ut med att de vill att vi jobbar på kontoret från september trots att vi jobbar digitalt och det går jättebra att jobba hemifrån ?

          Vi ska också jobba delvis från kontoret från någon gång i höst. Vi får väl se om det verkligen blir så, kan alltid hoppas på delta ?

      Varför ska en arbetsgivare då betala en Stockholmslön? Antar att lönerna kommer gå ner om det blir så

    Jag känner mig så misslyckad som människa. Överallt läser jag hur viktigt det är med relationer, att det är meningen med livet osv och om det är sant så är jag sorglig. Jag är 35, ”normal” på alla sätt och bor i fint hus med min man. Men vi har knappt några vänner att umgås med. Vi har en del vänner men de är så himla upptagna hela tiden. Vi frågar om weekendresor, om utflykter, om de vill komma hem på middag osv och de säger alltid att det vore så kul men… Så det slutar med att jag och sambon gör saker själva. Jag blir så sänkt av att det är sommar och man ser på Instagram hur vänner reser ihop, sitter på uteservering osv. Folk verkar ha sån tur med vänner som faktiskt vill hitta på saker med dem. Känns som att jag måste göra ngt fel eftersom ingen prioriterar oss?

      Samma här! Umgås ibland men sällan med mina ”vänner ” ses typ en gång i halvåret..

      Var bor ni? Ni låter som kul människor! Vi har det lite likadant, vännerna har barn och det begränsar..

        Göteborg och vi är 40+, inga barn (frivilligt)

          Ah, ok, bor i Stockholm.

        Vi bor lite söder om Gbg ?

          Hey, M och J, ni kan hänga! ?
          Så letar jag vidare här uppe.. ?

      Tror bara att man i den åldern (30+) har mycket annat att tänka på, speciellt om man har barn. Det är svårt att komma iväg och göra saker utan att det blir världens största projekt med barnvakt osv. I slutändan blir det för stort att ses och att stanna hemma eller göra saker på egen hand med familjen lockar mer/är mer bekvämt. Lite så tänker jag iaf.

        Så tråkigt att inte anstränga sig för vännernas skull pga barn.

          Därför är det bra att ha barnfria vänner också om man själv är sån! ❤️

            Fortfarande lika tråkigt beteende av vännerna med barn! ❤️

              Ja visst, lite måste man bjuda till själv också! Nåt kan man göra.

          Haha men snälla.. hur lätt är det som småbarnsförälder att ”dra iväg” på en weekend? Klart det blir hundra ggr lättare om man inte har barn. Har både far och morföräldrar i livet men måste ändå planera barnvakt ett halvår i förväg.. typ ?

            M skrev ”weekendresor, om utflykter, om de vill komma hem på middag osv”

            Att inte kunna planera in middagar och utflykter pga att man har barn låter inte normalt.

          Men va ? vänner är bara vänner om relationen är förstående och kravlös. Jag hade aaaaaldrig krävt att mina vänner ska krångla för min skull. Barnen kan väl hänga med??

      Det är SJUKT svårt att planera in aktiviteter med vänner runt 35-40! Många passar nog också på att ta igen umgänge med släkt denna sommar (har jag märkt i min krets), sen är det barn som har läger/cuper, man har inte semester samtidigt, barnen vill åka till Liseberg, ALV och you name it ? Jag tycker det är lättare att få till om allas ev barn kan vara med så man slipper skaffa barnvakt. Om de säger att de det vore kul (men att de inte kan när ni föreslår) fråga när det funkar för deras del?

      Vi tackar oftast nej till att göra resor med vänner nu men en middag kan man ju gå på!

    Hjälp mig hitta motivation till träningen tack! ?

      Motivation är lyx. Gör det bara.

      Tror du behöver disciplin istället, motivation är flyktig 🙂

      1. Gå ut i skogen 2. Hitta en björn 3. Spring

        Oooh, måste testa detta! Rött säker björnen vinner men man kan ju inte vara säker innan man testat ?

        ?

        Appen zombierun ger typ samma effekt

      Motivation är inget att förlita sig på i längden, tänk så här istället: börja med att göra jobbet, efter några veckor märker du resultat och DÅ blir du motiverad att fortsätta!

      Sitt inte och vänta på att motivation magiskt ska dyka upp. Är du motiverad att gå till jobbet varje dag? Tvätta? Städa? Handla?

      Nej, men man gör det ändå.

        Ärligt talat nej det gör jag inte ? skolkar från jobbet, skiter i att handla och diska om jag inte känner för det och slidear in på Foodora när hungern slår till.

        Tränar såklart inte heller.
        Jag vet, jag är jättelat.

          Förlåt men du verkar ha problem med mkt, inte bara träning. Lycka till?

            Finns sundhetstecken i att ta det lugnt trots allt. Skitig disk och färdiglagad mat låter helt okej.

              Inte sunt att varken städa eller ta hand om sin kropp

        Inte samma sak tycker jag. Träning är liksom inte lika nödvändigt i vardagen så inte lika tydligt att man behöver göra det.

          Nja, för mig är det lika nödvändigt i vardagen som andra sysslor. Jag reflekterar inte över huruvida jag är motiverad eller inte, det ska bara göras

            Ok, för mig inte då det inte har nån direkt effekt, det är ju mer på lång sikt. Finns ju så mkt tiden och energin ska räcka till…

          Jo träning är nödvändigt. Rent historiskt har vi människor alltid rört på oss. Det finns studier som visar att folk som rör på sig lever längre, har bättre hälsa osv. Så absolut mycket viktigt.

      Du går till gymmet, sen kommer motivationen automatiskt. Sitter du och väntar kommer den aldrig. Finns inga genvägar

    Du i gårdagens ÖS som ”hade lite insyn” kring yayanaomi och denna fasaden – är du här?? Pleaaaaaaase tell us!

      Slutade följa henne för ett tag sen för allt var så PERFEKT och snuttigulligt. Orkade inte se det. Vad händer innanför fasaden?!

        Exakt så! Följer inte heller men kikar in ibland, är alldeles för tillrättalagt, det kan omöjligt vara sådär hela tiden.

        Hahah jag kräks på hennes klipp där killen filmar de där iscensatta grejerna de gör, typ dukar upp fika, äter, eller annat som ska se spontant ut men som är så jäkla krystat och förberett.
        Däremot tror jag helt seriöst att de ÄR sådana där lugna själar allihop och att de har det sansat, harmoniskt och att deras barn är väldigt väluppfostrade (alltså inte på ett dåligt/stelt sätt såtillvida att de inte får vara barn och härja och lattja, utan att de helt enkelt inte är sådär jättegalna och hypade utan mer lekfulla men ordentliga). Båda föräldrarna verkar ju väldigt lugna, trygga, varma, kärleksfulla och omtänksamma och jag tror att barnen är exakt likadana. Och jag tror faktiskt att de har det så som de visar upp det, med mysiga stunder och fint hit och dit. Hon mamman verkar ha haft en magisk barndom och hon gör bara om allting igen för sina egna barn, den biten tror jag är helt genuin.
        Det är väl bara det att så som det läggs upp på insta blir väldigt mkt skämskudde ibland eftersom det krävs lite extra puttenutte när man ska dela det med offentligheten. Och jag har så svårt för när hon alltid ska säga ”så attans mysigt” och blabla. Men videoklippen är värst ?

      Hahaha! Ja det är jag 🙂 Men det är inte jättespännande. Allt är ju för instagram och ingenting för att det är kul eller på riktigt. Mannen ska tydl vara lite av en toffel dessutom.

        Känns uppenbart att han är en toffel som går med på att filma allt detta!

      Och har hon döpt skottkärran än? Folk gav tips på namn på allvar ?

        Till henne alltså när hon efterlyste namn.

    Anna Book är i Spanien med sin make. De vuxna barnen är hemma. Tvättmaskinen fungerar inte ”100 %” och hon visar upp drivor av de hårt arbetande barnens smutstvätt på Instastories. Lösningsorienterad som hon är inleder hon då ett ”samarbete” med ett företag som hämtar smutstvätt och levererar rent (i massor av PLAST) nästa dag. Frågor på det?

    Jag skulle kanske löst det genom att prata med en granne, hon har ju tidigare visat hur bra relation hon har med sina grannar. Men alla får göra precis som de vill och bli saliga på sin sanning. BAM! ????????

      Ok. Hur kan detta vara ett problem??

        Jag tänker att en sån här tjänst kanske inte är så hållbar rent miljömässigt? Bilar som ska åka kors och tvärs för att hämta smutstvätt som sedan levereras rentvättat i ett överflöd av plast. Men visst, inga problem som nödlösning.

          Försöker igen: hur kan DU tycka att detta är ett problem?!

            Cassiopeia är från Flashback tråden och där får de ytterst lite mothugg i sina galna spekulationer kring Anna Book. Så hen har nog svårt att motivera ett svar på din fråga. Men ett tips om man har tråkigt är att läsa tråden, de som skriver i den är minst lika galna som Anna Book. Och livlig fantasi har de också.

              Usch den tråden är riktigt låg. Ren mobbing. De hittar fel på allt Anna gör. Vare sig det är rimligt eller ej.

      Hellre betala för en tjänst än att snylta på grannarna. Men. Ungarna borde ju kunna ringa dit en reparatör eller vad som helst, eller är de 4 år gamla?

        De kanske brås på sin mor. Hon kunde ju inte ringa när det var något i Solna som var trasigt i badrummet.

      Hahahaha ja jag tänkte samma. Hur kan barnen INTE lösa det själva? ?

      Naiva ni är… Det är ju ett planerat samarbete. Flera kändisar gör exakt samma samarbete just nu.

    Någon som följer Patricia Vide Lindh på insta? Såg att hon fått sitt 5:e barn nu väldigt mkt förtidigt (vecka 30 tror jag hon är i). Tänker att vi alla här skänker familjen en tanke om att barnet mår bra!

    Just nu är det kaos konstant här hemma; nyblivna tvåbarnsföräldrar och har en krävande bebis och en trotsig treåring. MEN, vi är så jäkla lyckliga över att vår familj är komplett, minns inte när jag var så lycklig senast. Mvh oduschad, hormonstinn och svintrött morsa

    Jag ska om snart en månad flytta hemifrån till studentlägenhet. Jag har ingen tidigare erfarenhet av att flytta och nu behöver jag alla era tips ang att flytta, va student, spara pengar och ja hur man helt enkelt överlever!

      Vilken stad? ?
      Var med på insparken för att komma in i klassen och träffa folk!

      Porslin och glas (och annat beroende på hur kräsen man är) kan man köpa på second hand om man vill komma billigt undan. Annars köpte jag allt på ikea och typ rusta. Ha med matlåda och kaffetermos istället för att köpa på campus.

        Nästan alla campus har lunchrum med mikro för studenter så du kan spara mycket pengar på att ta med lunchen. Många studenter gör det.
        Köp böckerna second hand men var inte dumsnål.. jag gjorde misstaget att lägga massa tid på att jaga billiga böcker och åkte kors och tvärs i Stockholm och la massa pengar på kollektivtrafik…. Vissa böcker behöver dessutom flera terminer så sälj inte av allt och se till att du har rätt upplaga. Jag läste juridik och där var rätt upplaga jätteviktigt eftersom lagarna ändrades.

        Spara pengar i början på månaden, inte i slutet.
        Ha ett konto du inte kan röra förutom i nödfall. Du behöver ett ”oh shit!” konto om du måste gå till tandläkaren eller cykeln blir stulen.
        Skaffa hemförsäkring!
        Cykla så mycket som möjligt men var inte dum, ska du hem sent en kväll, ta en riktig taxi. Ta inte svarttaxi!

      Eldoradovaror och sofiero.

        Hahahaha!! SÅ sant ?

      Gör en budget i excel och skriv in varje inköp du gör för att få koll på utgifterna!

      Köp begagnad studentlitteratur.
      Matlådor (lasagne är toppen!).
      Cykla eller gå överallt.
      Ät mycket vegetariskt.

        Eller ha budget i app!

      Angående att vara student: kolla upp om du kan hämta ut gamla tentor för att plugga på inför kommande tentor. 🙂

      Köp inte för mycket möbler/grejer!
      Det mesta som man ”ska” ha används inte, flytta först och se vad du saknar 🙂

    Vet inte vart jag ska vända mig.
    Har en 2,5 åring som är sjövild. Lyssnar inte på någon, härjar och är som många 2,5 åringar är.
    Hon är extremt busig, jätte kärleksfull men har svårt att uttrycka sin kärlek i ”lagom” mängd, lekfull och rolig. Hon lyssnar dock inte på när man säger stop eller när det blir för mycket.
    Men det känns som allt jag gör är att säga stop och det stora problemet är att alla runt omkring tar sig friheten att också säga stop/sluta vilket bara blir kaos och hon lyssnar inte alls.
    Har försökt alla metoder, prata, lyssna, höja rösten, krama, hålla fast, berätta och visa hur man gör istället osv osv.
    Vad gör jag?

      Herregud hon är 2,5 år. Det är normalt. En 2 åring har inte uppnått den mognaden än som du verkar kräva? Det kommer bli jättebra om några år.

        Ber om ursäkt, missade min poäng i min fråga. Jag vet och förstår att det är normalt, det är alla andra runt omkring som uppfattar det som jobbigt och jag tycker att det är jobbigt att alla andra säger till hela tiden. Känner att det bara haglar negativitet på henne hela tiden.

          Jag hade nog tagit upp det vid ett neutralt tillfälle, att du uppskattar att de vill hjälpa typ men att det bara blir jobbigt för både dig och barnet när de gör så.

          Att barn får lyckas är viktigt. Gör något där det typ inte kan gå fel, gör saker ni vet att hon kan och klarar. Beröm ansträngning och försök, även när det blir fel. Typ om barnet häller mjölk över hela bordet. ”vad bra att du försökte hälla själv! Kom så hjälps vi åt att torka)

          Om barnet vill visa kärlek, men är för hårdhänt eller” för mycket ”.
          ” vad härligt att du vill kramas! Tack för kramen, nu är det bra” och liknande. Det kan stärka barnet att göra rätt och det gör att man som vuxen känner att man inte är lika negativ hela tiden.

          Fast jag tycker du tänker konstigt, jag har ett liknande barn i min närhet som far runt och härjar. Jag förstår inte varför jag i mitt eget hem inte ska få stoppa ett barn som beter sig så, dessutom kan hon skada både sig, mina saker och mig när hon är så vild…och även andra som är runt henne.
          Det kommer spontant att säga nej när man ser att hon kommer att fördärva något eller kramas för hårt.
          Folk kommer att tröttna på er när ni kommer, och ännu värre blir det ju större hon blir.
          Min erfarenhet är att föräldern bara säger till ibland för att inte tjata och alla runt omkring får lida för att lilla gullungen inte får ha för mycket gnäll på sig.

        Fast vanlig gränssättning ska en 2,5-åring klara av, alltså att sluta när man säger till. Menar du att ni är många som säger till henne samtidigt och att det blir för mycket för henne? Ta ett snack med dina nära och kära och förklara hur du tänker. Försök att säg till ditt barn på skarpen och variera sättet. Försök inte förklara för henne varför hon inte ska göra si eller så, det är hon inte mogen nog för att förstå. Sedan ska ju andra också kunna sätta gränser för henne men börja med dig själv. Sedan är fysisk markering också väldigt bra och tydligt. Tar ett exempel. Vi säger att hon är i ett rum och börjar göra saker hon inte får. Luft upp henne, byt rum och säg: Då går vi därifrån om du inte lyssnar på vad jag säger. Vill också tipsa om Louise Hallin så får du en massa fina råd.

          Mitt svar var till anonym 21:02 och trådskaparen.

      Läs barn som bråkar, om du inte redan gjort det 🙂

      Tänker att när man försökt allt och kämpat länge så kan det va bra med lite input någonannanstans ifrån. Många kommuner har typ föräldrautbildningar i grupp för föräldrar, mellan typ 6-10 tillfällen beroende på utbildning. Det kan vara via familjecentral, skola, socialtjänst (obs ej socialkontor utan familjebehandlare och inget bistånd/ärende behövs), dvs olika arrangörer ). Googla och se vad som finns i din kommun.
      Just gränssättning är ett vanligt tema och många föräldrar har liknande saker de tampas med. Inte fel att träffa andra föräldrar samt få lite input.
      Gällande de som håller på och säga till ditt barn så tycker jag att du ska säga ifrån om de går över gränsen. Det är ju ett rätt oskönt beteende och kan ju dessutom ställa till det för dig med tänker jag, typ att de ska visa hur man säger till fastän du kanske redan gjort det alternativt valt att inte ta striden. Man vill ju ändå att ditt barn ska uppfatta att det är mamma (och ev pappa) som bestämmer, inte ngn annan

      Man kan inte säga stopp/sluta/nej hela tiden. Då blir det helt verkningslös. Hitta platser och tillfällen som är säkra, där hon får busa och röja loss en stund varje dag och att det får bli en hyfsat ”fri”
      plats. Men är ni i trafiken/på restaurang/bibliotek eller var det nu kan vara så är ni strikta och förklarar hur man ska göra och varför.

      Jag har varit i samma situation som du är i nu och jag känner verkligen för dig. Å ena sidan vet man att ens barn är rent utsagt svinjobbigt men å andra sidan gör det ont i en när alla säger åt barnet och man känner att det bara är negativitet.

      Jag är inget proffs av något slag men såhär är det – ditt barn är perfekt precis som hon är och INGENTING är viktigare än vad hon är. Jag accepterade hur mitt barn var och ett tag släppte jag allt dvs var inte med på alla lekträffar, fika med släkten etc utan var mest med min son och la allt fokus på honom för jag mådde bara dåligt av alla kommentarer och ville ha lugn och ro omkring oss och bara försöka vara positiv kring honom. När han blev 5 år så totalvände han och gick från att 4 timmar på lekland inte räckte som stimulans till att han blev superlugn och harmonisk men älskar fortfarande lek och bus men på ett annat sätt.

      Vill bara säga att det går över, hur lite du än kan tro det i den situation du är i nu. Fortsätt kämpa och tänk på att de en dag växer upp och då kommer man skratta åt allting. Kram!

      Har ni testat formulera er annorlunda? Tex istället för stopp och nej kan man ”här inne gör vi inte x, vi kan göra y istället och så gör vi x vid det här tillfället.” Ellrr som nån påpekade innan typ åh vad snäll du är som kramas men nu vill jag inte mer. Läs stopp min kropp. Och prata med berörda vuxna människor om hur ni känner när de lägger sig i.

        Barn lyssnar inte på ”inte”. Direktkommando och inga alternativ. Förberedelse. ”Vi går härinne”. ”Sitt på stolen”, ”Va rädd om leksakerna” osv

          Som förälder ska man kunna prata naturligt och inte ständigt behöva tänka på vad man får och inte får säga. Ordet inte kommer gärna med just för att det är ett naturligt sätt att uttrycka sig. Det är viktigt att komma ihåg att man i huvudsak är förälder och inte har som uppdrag att uttrycka sig pedagogiskt. Sedan är ordet inte lite knepigt ja, men åter igen kan man uttrycka sig på ett flertal sätt. Och så vill jag lägga in en brasklapp för jag kan inte riktigt utläsa om du kan bli arg på ditt barn. Det är SÅ viktigt att kunna bli det och genom ilska markerar man. I dagens samtid finns det väldigt mycket okunskap om att man inte ska bli arg på sitt barn och om man blir det har man misslyckats. Man MÅSTE kunna bli arg på sitt barn, det är att vara förälder. Jag blir mörkrädd när jag hör föräldrar säga ”men jag vill ju inte bli arg/måste jag bli arg eller att ”det är så tråkigt att behöva bli arg”. Tipsar dig återigen om att lyssna på Louise Hallin när det kommer till detta.

      Bara jag hör ordet sjövild, nej 2,5 åringar är inte sjövilda i normala fall. Du vill att andra ska acceptera en sjövild unge runt sig för att du tycker att det blir tråkigt för barnet. Ni lär inte ha många vänner kvar om du ska tänka som du gör att bara du får säga nej, snacka om att hon kommer att få problem i framtiden.

        Fast det handlar nog mer om att alla säger till samtidigt = overload för någon så liten. Det hjälper inte att alla ropar nej, stopp, sluta. Det räcker om att föräldern eller den man är hos säger ifrån. Inte alla mot en. Och 2,5-åringar är oftast vilda.

    Tror ni covid kommer från ett labb eller från djur? Varför?

      Både och. Kommer från fladdermöss som de har forskat på i labbet.

      Spelar det någon roll?

        Kan väl vara intressant att veta vad som är orsaken till att världen har satts på paus i 1,5 år? Tur att det finns nyfikna människor!

          1) Kina
          2) Kinas bedrövliga behandling av djur
          3) Spridits medvetet
          4) Kina
          5) Kina

            Om du inte är intresserad av diskussionen så behöver du ju inte kommentera.

        Om du inte bott under en Sten det sista året borde du fatta att det spelar STOR roll inför framtiden och framtida forskning.

      Labb! Kommer komma ut att kina spred det medvetet om typ 10 år 🙂

        Tillsammans med amerikanerna som var ditskickade för att forska och sprida ut smitta, så att läkemedelsbolagen kunde få ”rädda” världen med sitt vaccin.

      Jag har varit övertygad om att sars co-2 kommer från Wuhans labb sedan dag ett och har aldrig svajat i min övertygelse oavsett olika uttalanden. (Kommer hellre inte överge den om det som fortsätts att presenteras enbart är teorier utan entydiga fakta som är dubbel och trippelkontrollerade).

      Nedan listar de några av de skäl som jag lutar min övertygelse på. ?

      https://besacenter.org/too-many-coincidences-the-likelihood-that-a-lab-leak-in-wuhan-led-to-the-covid-19-outbreak/

      Lägg till hur illa WHO skött undersökningarna och hur mycket Kina har förhindrat dem samt tydligt styrt dem i en bestämd riktning bort från Wuhan.

      PS Att artikeln ligger på en .org betyder att det är en statligt kontrollerade site i USA = ökar pålitligheten till att vara faktakorrekt.

        Ja samma här. Att det kommer därifrån.

        Vem som helst kan köpa .org-domäner. Jag har en själv för min portfolio.

          Det är väl .gov som gör att det är statligt?

            Jag är dock osäker på om en grupp eller filial som inte lyder under federalt ens få lov att registrera en .gov.

            .org var ett mellanting för detta. Typ det svenska 90-kontona.

          Ha, där ser man. Tack för info. Tidigare var man minst tvungen att vara en 501(c) eller på annat sätt kontrollerad.

          Tråkigt att de släppt på det.

            Jag utgår dock ifrån att de håller en fortsatt hög kontroll på vem som får vara registrerad hos sig.

            Går att läsa mer om .org här. ?

            https://thenew.org/

      Labb. Annat än att ingen nu får forska kring varifrån viruset kommit är väl att det finns för många skumma saker kring det. Tex september 2019 togs 22 000 rapporter från wuhan-labbet om coronavirus bort från internet. I december 2019 hade corona-virus redan 13 varianter i wuhan… Läckte viruset redan i september 2019 måntro?

    Sveriges största influencer (Therese Lindgren) väljer att slänga komplimanger över en religös extremist som när hon får frågan varför hon ej lyssnar på musik hänvisar till http://islam.nu där man får förklarat att om du lyssnar på musik så kommer du börja efterlikna ”de som krigar mot oss”

    https://twitter.com/HBRiksforbund/status/1423581451329708035

      Jag tycker också att det är konstigt…

      Hon försöker bara plocka pluspoäng

      Men herregud, har du inget annat att syssla med?
      Hur är det extremt att följa sin religions påbud? Hur är det extremt att välja bort musik, att gå runt i mindre kläder, äta fläsk eller dricka alkohol mm?

      Förstår inte heller vad som är så extremt med islam . nu. Det är ju inte direkt en hemlighet att västvärldens sekulära levene är vilt skillt från ett religiöst liv (musik, alhohol, klubba, otukt, ränta mm) som väldigt ofta puschas på den som försöker avstå det. Tror inte de flesta svenskar hade varit bekväma att deras barn började klä och efterlika exempelvis de som sysslar med gangsterrapp av flera väldigt förståeliga anledningar. De människor man ser upp till börjar man efterlikna, därav bör man hålla en visst typ av avstånd från det för att inte dras in i det. Bara för att du ogillar deras ordval gör det inte dem ”extrema” i den bemärkelsen.

      Nu lyssnar eller följer jag inte islam . nu för håller inte med dem i en del frågor, men rätt ska fortfarande vara rätt, oavsett om jag följer dem eller inte.

    Ber om ursäkt, missade min poäng i min fråga. Jag vet och förstår att det är normalt, det är alla andra runt omkring som uppfattar det som jobbigt och jag tycker att det är jobbigt att alla andra säger till hela tiden. Känner att det bara haglar negativitet på henne hela tiden.

    Tips på bra klinik för medicinsk botox i Värmland?

    Ljuva lördagskväll…kryllar av raggare som har cruising och spelar musik så högt det bara går. Hade flytt om jag bara visste vart?

      Åh fy vad hemskt. Flytta till nåt ställe utan sånt?

        Jo tack men det är lättare sagt än gjort. Förhoppningsvis slutar de snart. Det värsta är ju att det är såhär dags de vidrigaste typerna håller på (de riktiga raggarna verkar ändå sköta om sina bilar och kunna bete sig). Det är de små epa-raggarna och de som åker runt i sina sänkta volvobilar och verkar sällan vara människor över 25.

        Finns det någon här som typ är den typen av människa som kan förklara det roliga i att åka runt, runt, runt i flera timmar och spela musik a la Eddie Meduza och Björn Rosenström?

        Och visst, jag bor mitt i stan och oljud är smällar man får ta, men tycker att det finns gränser för vad man ska behöva stå ut med.

          I min lilla stad som jag tack och lov inte bor centralt i kör de varv på varv i en rondell. Sen gasa och gapa på Lidls parkering. Det verkar så socialt fattigt att umgås på detta sätt.

          Polisen har tydligen svårt att göra något trots att våld brukats mot människor som sagt åt dem att sluta väsnas.

            Malung?

            Jag håller verkligen med. Dock tror jag det är tvärtom, det känns som att alla är kompis med alla (och så lite slagsmål då, men överlag). Hade klasskompisar som gärna åkte på cruising och bilträffar och de tyckte alltid det var så trevligt för att det gick att umgås med alla…?

          Det kom en lag i juli som förbjuder just det där beteendet så du kan ringa polisen. De har rätt att bötfälla dem på plats för att de stör med höga ljud och hög musik. Lagen kom till specifikt för att ge polisen större befogenheter att komma åt störande musik och motorljud. Gäller även jetskis och liknande.

            Ja jag vet men grejen är att polisen var ute igår, de passerade på gatan då och då så de var ju ute. Hoppas de bötfällde några iaf.

            Sen undrar jag hur stor effekt det har om man skulle ringa polisen? Det känns ju inte så högt prioriterat och ringer jag och säger att det är en jäkla massa oljud (musik) på x-gatan så är risken stor att de inte är kvar när/om polisen kommer, raggarna (och till vardags, ”barn” med epa) står ju inte still…har annars varit med om flera tillfällen varje dag som borde ha anmälts (för det verkar även som att de testar gränserna sen nya lagen kom för musiken är högre än vad jag någonsin märkt av innan).

    Joel Kinnaman har numera ett alias som Eva Hamilton av misstag myntade och det är inget mindre än Robocock! ??

    Vi umgås extremt tajt och intensivt med min sambos släkt, särskilt på sommaren. Det blir svårare och svårare för mig, de är privilegierad medelklass, t.ex tjejerna glider runt i senaste modet och gör yoga på morgnarna och är så här svalt vettiga hela tiden. Jag är en taggig introvert tjej från arbetarklassen som inte kan göra nåt rätt. Det blir oerhört påfrestande i längden. Min sambo förstår mig inte alls och skulle aldrig välja mig framför dem. Hur gör jag för att fixa detta?

      Vad är det du vill fixa? Eller menar du hur du ska stå ut? Vari ligger påfrestningen? I att du vill vara som yogagirlsen, i att din sambo inte väljer dig över dem (vilket ju låter jättehemskt!) eller att du själv känner att du inte vill vara med de här människorna?

      Göra rätt enligt vem?

      Vaddå aldrig välja dig framför dem? Låter sjukt. Du är ju hans närmsta familj? Inte ska ni behöva vara med dem hela tiden, ni och du ska prioriteras. Sen tycker jag inte du behöver bry dig om hur de är så länge de inte är otrevliga, ni behöver inte va lika. Jag tycker du låter way coolare!

      Förstår dig precis, är i samma sits. Skit i dom!! Är mitt tips.

      Om han väljer dem före dig…. Där har du svaret

    MVC STOCKHOLM

    Ni som inte gillar såna här frågor får såklart skippa, men ni andra, har ni något tips? Efter flera förluster känner jag mig inte trygg i det vanliga systemet, där man först bara träffas i vecka 5 och 15. Jag vill ha ordentliga kontroller som man får i många andra länder: beta hcg, nipt, regelbundna ultraljud osv. Jag har inget emot att betala för det. Var kan jag vända mig? Finns det någon specifik klinik/läkare/barnmorska ni rekommenderar?

    Till er som tänker vara dryga, snälla låt bli. Att gå igenom flera missfall är skitjobbigt. Jag vill ha en vårdgivare som förstår och respekterar. Jag tycker inte att det är för mycket begärt.

      Bor inte i Stockholm men vill bara säga att jag förstår dig. När jag va gravid igen efter missfall så fick jag blödningar i flera veckor. Mvc kunde göra NOLL, ingen läkare och inget ultraljud. De ville inte ens skriva in mig då gynakuten sagt att jag skulle få ett missfall
      Vände mig privat och betalade för det. Väl investerade pengar. Kvinnosjukvården i Sverige är ett fucking skämt.
      Mycket bra beslut av dig. Lycka till med graviditeten.

        Tack, och jag beklagar att du hade det så svårt. Jag blev väl omhändertagen vid mitt ena missfall, i vecka 16, men fick ingen hjälp alls vid mitt andra som var tidigare. Det är sjukt att man inte ens kan få stöd! Vänner i andra länder är hos sina läkare varannan vecka liksom…

          De jag känt till som varit gravida har varit mkt hos barnmorskan, de ska tas prover och göras ultraljud. Och det var vanliga, inte privata. Kanske hade de nåt speciellt iofs, en hade graviddiabetes vet jag.

          Vad ville du ha för hjälp? Tror inte det finns så mkt liksom när det är tidigt (innan vecka 12) då det är så vanligt och ”normalt”. Vill man ha samtalsstöd efter det kan man nog få det om man ber om det, men kanske via vc eller så.

            Uppföljning till exempel, som gynundersökning för att kolla att allt återhämtat sig ordentligt. I vissa fall kan man, om man har otur, få ärrbildning som gör det svårt att bli gravid igen. I mina vänners länder är uppföljning en del av programmet. Här skrevs jag bara ut med orden ”lycka till nästa gång.”

              Jaha ok. Är kanske för att det är ovanligt med såna problem? Det finns begränsade resurser liksom.

                Just därför det är bra att gå privat om man har råd. Då betalar man själv för att kontrollera graviditeten och man slipper oroa sig för att få missfall igen om man till exempel haft blödningar eller tidigare missfall. Man kan direkt kontrollera om blödningar var farliga eller ofarliga, om hjärtat slår etc. Detta gör massor för det psykiska måendet.
                I Sverige fick jag gå en månad efter blödningar och vara ovetande om jag fortfarande var gravid eller inte.

            Det finns mycket som görs i tidig graviditet i andra länder. Ultraljud, blodprover, medicinering vid behov. Hcg till exempel är ju väldigt lugnande om man är orolig för missfall. Känner man sig medicinskt omhändertagen minskar behovet av samtalsstöd och liknande. De flesta kvinnor behöver känna att deras oro tas på allvar medicinskt. Då mår man automatiskt bättre psykiskt.

      Jag tror inte du kan få den typen av vård i Sverige. Utomlands fick jag det utan problem, varenda gynekolog i det landet jag bodde i tar emot gravida direkt vid positivt test, gör ultraljud för att bekräfta graviditeten, blodprover etc. Jag blödde lite i vecka 6, fick komma in samma eftermiddag på ultraljud. Det var ofarligt men hade det sett dåligt ut hade jag fått medicin samt uppföljning varannan dag. Obs detta sista är gratis, jag betalade för den vanliga gynekologen (800 kr/besök) men blödningarna kollades och följdes upp gratis.
      Sedan blodprov och ul en gång i månaden hela graviditeten samt tre större ul på sjukhus. Så otroligt skönt bemötande, varje liten fråga fick ett noggrant svar och jag kunde ringa läkaren varje gång jag var orolig utöver besöken.
      Svensk mödravård är jättedålig.

        Ja, det är exakt något sådant jag är ute efter. Jag har turen att ha hyfsad ekonomi så jag betalar gärna, men det känns omöjligt att ens hitta det! Fattar inte att man ska behöva ha det så i ett land som vårt.

        Vilket land?

      En tanke bara: Sturebadets läkarmottagning har privata gynekologer som även jobbar på vanliga mottagningar, jag har gått hos dem och de är skickliga läkare. Kontakta dessa gynekologer och fråga dem om priset om du får gå som privatbetalande gravid. Det kan nog kosta ca 1500 per besök, men vill du ha bra vård i Sverige kan det vara ett alternativ.

        Åh, tack! Jag ska googla dem direkt. Inget pris är för högt om det kan ge oss lite trygghet.

          Börja gärna med att försöka få tid hos Dr Michos. Jag rekommenderar honom verkligen.

      Kan starkt rekommendera Crocus (privat klinik) på Östermalm.

        Tack! Jag ska kolla upp dem också. Jag är så glad att jag frågade er! 🙂

        Crocus är enbart ultraljudsklinik. Det kan nog vara bra, men för en hel graviditet önskar man ju läkarbesök och provtagningar.

          De erbjuder olika tjänster som tex ultraljud, nipt som Amina efterfrågade. Oavsett så håller jag tummarna att hon hittar det hon söker. ❤️

      Hmmmm jag har haft 7 missfall mellan mina barn. Och flera innan första barnet. Jag förklarade bara på min vanliga mvc
      Hur orolig jag var och hur jag mådde. Bor i norrort/ Sthlm. Fick flera extra UL för att stilla min oro samt extra besök 🙂 tror bara du måste hitta nån du gillar och förklara läget.

        Du har haft jättetur!

        Till mig sa svensk bm ”är det missfall så är det. Tro inte att du får komma på ultraljud för en sån sak”

          Fast om man har medicinska underlag på många upprepade missfall är det inte så ovanligt? Jag har olika mvc till mina barn och fått flera UL….
          Men då har jag iofrs haft 5 missed abortion också.

            Verkligen tråkigt, men du är ju absolut en högriskpatient och måste få extra kontroller. Det som saknas i Sverige är ju noggranna kontroller för gravida med 1-2 tidigare missfall, för gravida med tidiga blödningar, värk etc.

          Finns ju dock inget man kan göra om det är ett missfall på gång?

            Ingen förväntar sig nog att man ska kunna stoppa missfallet, men vi saknar allt omkring. Stödet medan det händer och uppföljning efteråt. Och, om vi har tur och lyckas bli gravida igen, ett ordentligt program som ger oss trygghet. Kontroller som visar om hjärtat börjar slå som det ska, så man slipper gå med ett dött foster i flera veckor.

            Usch, ju mer jag tänker på det desto argare blir jag. Vår mödravård är verkligen under all kritik.

              Oj, det låter som väldigt mycket. Tycker ändå det är en hel del man går på här.
              Tror att vara gravid ses som naturligt i Sverige och nåt friskt. Därför får naturen ha sin gång i mycket. Obs bara vad jag tror.

            Man kan bli ordinerad vila och få progesteron. En vän till mig får detta i tidig graviditet eftersom hon haft missfall innan. Vanligt i andra länder. I Sverige säger man ”missfall går inte att förhindra”.

              Nja, oftast sker ju missfall för att nåt är fel på fostret. Då går det inte att stoppa.

                Det är ofta så, ja. Men det kan vara fel på moderkakan, livmodertappen etc. Många saker går att motverka om man tar reda på vad blödningarna beror på. Om man däremot vägrar undersöka dem gravida kvinnan med motiveringen ”missfall går inte att stoppa”…då går det ju inte heller att göra något i de fall det är ett friskt foster men andra problem!

            Man kanske förväntar sig stöd av sjukvården att dom ska försöka försäkra en om att allt är bra så man inte blir stressad i en redan påfrestande situation

      Jag gick till Mamamia på Karlavägen i Stockholm. Jag var inte jättenöjd med dem överlag för jag tyckte att de var lite röriga och svåra att nå per telefon etc MEN just kring att få komma på undersökningar och göra UL var aldrig några problem! Jag fick en blödning kring vecka 7 tror jag och fick komma in och göra VUL direkt. De såg ett pickande hjärta men jag var fortfarande orolig så jag blev inbokad att få kolla igen två veckor senare, även då var allt bra. Sen var det KUB och RUL. Blir förvånad att läsa här om så många kvinnor som inte fått göra tidiga UL när de är oroliga. Jag upplevde att det bara var att ringa och fråga!

      Finns ju privata, Mamma Mia är väl en tror jag. Finns även andra, googla! (Ej drygt menat).

        Mama Mia är inte ”äkta” privata dvs de är kostnadsfria. De hjälper mer än vanlig mvc, men fortfarande mindre än vilken gynekolog som helst i andra länder.

          Ok, men finns andra privata iaf. Har kollar upp en som jag skulle använt när jag tänkte bli gravid. De kan komma hem till en eller ens arbetsplats för kontroller så man slipper åka iväg, de kan va med på förlossningen osv. Hembarnmorskorna kanske de hette? Kompisar till mig har gått på extra ultraljud privat, gjort olika tester osv. Mkt finns om man vill betala för det.

            Jo men detta är barnmorskor. TS efterfrågar mer specialiserad vård för gravida med tidigare missfall.

              Det kan man också få. Som sagt, det mesta finns om man betalar för det.

    Var på kalas idag till ett barn, gav en present, leksak i plast. Mamman tackade nej till presenten pga plasten och ville inte ta emot den, och sedan hittade ungen en plastleksak som de andra familjerna hade med sig och fick typ panik såfort ungen rörde plastleksaken. Är detta verkligen normalt?

      Nej.

      Ta med klistermärken med varningsskelettskallar o lägg ut på allt material i deras hem som kan innehålla plast, skor, tandborstar, golv, tapet, i bilen. Så hon inte skadas här i sweden

      Har ett syskon som är sån, köp leksaker i trä

      Men pinsamt av mamman. Man säger tack och sen kunde hon gömt den för barnet.

    Vem kan rekommendera ett par sneakers som är kvinnliga men inte för sportiga. Jag har nu adidas Grand court i silver, gillar färger, men modellen passar inte, den är lite för bred för min smak. Märket spelar ingen roll.

      New Balance 574 kanske?

      Puma x Fenty

    Jag behöver tips på fotkräm! Det känns som om jag har provat allt. Footmender till exempel var helt värdelöst! Jag har inga sprickor men väl förhårdnader på stortårna och precis under, och jag skulle vilja ha tips på en bra kräm att använda varje kväll för att hålla fötterna någorlunda mjuka och slippa förhårdnader.

      CCS cracked heels! Förhårdnader behöver man väl dock oftast ta bort ”fysiskt” med typ hyvel eller slip dock? Jag får mjuka fötter av CSS i alla fall men det tar ju inte bort förhårdnader som redan är där, utan mjukar typ upp dem.

        Tack för tips! Ska kolla upp.

      Jag har köpt min hos fotvården som de använder under behandling. Den är den bästa som finns… kostade typ 150 kr, alltså billigare än footmender och superbra. Dessutom vet ju en fotvårdare (?) vad som är bra och inte tänker jag.

        Helt rätt. Jag har inte varit på fotvård på ett bra tag. Vad heter din kräm?

      O’Keeffe’s ’Healthy Feet’ Fotkräm tycker jag återfuktar bra. Dessutom är den väldigt dryg!

      Rekommenderar kokosolja! Fötterna blir jättemjuka. Ta ca 1 msk kokosolja per fot och sen ett par strumpor på!

        Vet knappt vad det är. Finns det på mataffären? Nåt märke du kan rekommendera?

          Finns i nästan alla matbutiker! Brukar använd Renee Voltaire men ICAs egna funkar också bra. Finns även att beställa på Apotea https://www.apotea.se/renee-voltaire-virgin-kokosolja-500-ml

            Tack för svaret. Ska kolla med en gång. Googlade inte själv för jag tänkte det kanske finns många olika.

    Ni som har sökt hjälp för depression och ångest. Hur har ni gjort. Det här samtalet till vårdcentralen känns stort, utelämnande och sen vet jag inte vad jag ska säga. Eller har ni sökt er någon annan stans?

      Vet inte hur gammal du är men jag sökte via Ungdomsmottagningen. Finns även appar såsom Mindler där man kan söka. Kändes också konstigt för mig i början eftersom jag inte var ”deprimerad” i den bemärkelsen, utan mer att jag kände mig allmänt nere och ledsen.

        Där jag bor är jag för gammal för UM men tycker det är så svårt att ”blotta” sig så. Hjälpte det dig att prata? Vad sa du när du gick dit?

    Ni som är intresserade av hudvård, ändrade ni något i er rutin som gravida? Min plan är mer fukt, snälla produkter, inga aktiva produkter i början men kanske ett milt c-vitaminserum och något mot finnar ett par månader in när man kanske är lite mindre känslig.

    Kan tycka att det är lite störigt att fotbollsdamerna verkar tycka så SYND om sig själva för att de ”bara” fick ett silver. De hade liksom inte otur, de var så in i helvete dåliga på straffläggning, och kan man inte lägga straffar så… tja då blir det inte guld?
    Ryttarlaget däremot! HERREGUD sicka hjältar!

      Ja det var så kul med guld!!!!!!

      Atleter på elitnivå brukar vara väldigt tävlingsinriktade. Gissar att det som driver dem till den höga nivån, och som gör att de orkar med allt arbete som ligger bakom. Det blir säkert särskilt frustrerande för dem om de upplever att de gjorde sämre ifrån sig än vanligt.

    Är det någon här som har varit på familjeterapi eller samtalsterapi med sin partner? Hjälpte det vart gick ni? Hur länge gick ni i terapi?

      Vi testade två besök. Betalade massa (så som man tyvärr ofta måste göra). Det var skitdåligt! Haha helt värdelöst. Stor del av timmen ägnades åt att vi skulle fylla i hur vi ”skattade” olika saker, typ ”hur känns sina familjerelationer just nu: 1-5”. Man höftar ju bara… sen la hon sig i vad man ”fick” säga, typ om man använde fel ordval så kunde hon avbryta mitt i att man försökte förklara nåt å ba ”kom ihåg att vi inte skulle säga X” så man kom av sig.

      Vi skrattade åt upplevelsen och löste våra issues på egen hand.

      Vi gick via kommunen, betalade väldigt lite men fick mycket hjälp. Minns ej hur många gånger vi gick men vi var nöjda och valde att avsluta själva.
      Oss hjälpte det massvis, vi hade haft det väldigt tufft idag om vi inte tagit tag i våra problem tillsammans. Jag rekommenderar det till alla!
      Prova i alla fall är mitt tips, funkar det för er är det väl underbart? ❤️

    Har tänkt överraska en person med smörgåstårta på dennes födelsedag men vad är bästa receptet/innehållet??! Ej havets läckerheter eller för mycket grönt.. Allmänt god fyllning? Röra? Topping? 😀

      En macka med kaviar. Äh men tänker att räkor o lax o ägg ju är grejen med det hela. Inte för mkt majonnäs o gegg får det va. Inget grönt heller… Förstår nog inte din fråga. Roligt med omtanken för personen iaf.

    Finns det NÅGON bra gynekolog i Göteborg ens?

      Hittade en i Kungälv men nu är han borta tyvärr… har försökt hitta hans namn i mina journaler men kan verkligen inte hitta det tyvärr ?

      Lorensbergs kvinnohälsa. Vet inte om de tar nya patienter men jag fick iaf börja gå där i år efter att ha fått dåligt besked på cellprov gjort på vårdcentralen. Som gynekologen på Lorensberg sen tog om och skickade på analys på annat labb och fick helt annat svar. Jävla vårdcentral, gick i flera veckor och trodde att jag hade cancer.

    Jag känner mig ensam. Känner att jag inte har någon vän jag kan hitta på mågot med och har ingen vän som inte heller frågar mig om att hitta på något. Detta gör att jag känner mig väldigt ensam. Har även sett ikväll att de flesta är på samma fest, en fest jag inte visste om. Vilket gjorde mig ledsen. Hur skapar man nya kontakter och vänner? Jag känner mig väldigt vilsen där.. vet inte hur jag ska börja. Jag gör inte så mycket väsen av mig.

      Hmm. Jag har ju lite samma bara att jag inte orkar umgås med fler. Tänk på att ensamhet kanske du känt även med det gänget, o kanske några är med o känner så ändå. Helt säkert finns människor som vill hänga med dig men du måste veta vad du själv trivs med annars är du ju ointresserad o det känner de du umgås med nog av. Du är värdefull o det är synd att du känner som du gör.

    Bananflugor! Jag är ett städfreak och har aldrig insekter hemma. Men ändå så hittar jag en bananfluga var eller varannan dag och blir så äcklad. Jag vädrar endast på natten, håller alltid rent, inga sopor i hemmet, tvättar all frukt jag köper hem, har fällor framme men det finns inget där. har alla såna där hål i diskhon stängda. Vad gör jag för fel??! Det är alltså Max en per dag men jag äcklas så så det stör mig

      Håll ut, de brukar alltid komma i juli-augusti för mig men i slutet av september är de borta.

      Jag skulle nog inte skylla på bananflugorna

      Häll kokande vatten ner i avloppet i köket en gång i veckan!

    HJÄLP! Har fått problem med stickningar i händerna/fötterna efter vaccinet. Ringde min vc, den jag pratade först med ville boka in mig akut så skulle ringa dagen efter. Ringde igen då för att boka in mig men nix, hen jag pratade med då tyckte det va märkligt och absoluuuut ingen biverkning på vaccinet.

    Jag har inte ätit ngt nytt, ingen konstig kräm eller så, inga djur osv osv osv. Så jag är typ 98% säker på att det är en biverkning.

    Nån mer som fått stickningar i kroppen? Har du isf fått hjälp? Ska ringa vc (igen ?) på måndag.

    Händerna är värst.. Skulle testa allergitabletter, de hjälper delvis men kliar sooom fan. Som att nån sticker mig med nålar liksom. Får panik ? Haft det såhär nu i 2-3 veckor ?

      Wtf.. jag har fått det men i benet, men har inte tänkt på att det kan vara vaccinet?! Har aldrig haft det tidigare. Mitt gör dock inte ont utan hela benet bara domnar bort och jag kan liksom slå på det och det känns helt bortkopplat.

        En bekant till mig har domningar och stickningar i vänster sida av kroppen efter dos 1. Gått en månad nu, inte blivit bättre. Hon har inte kontaktat vården ännu..

          Jag ska ringa dom imorgon igen.. Fan pissäcklig känsla ?

          Vägrar käka allergitabletter för resten av livet ☹️

        Jag får ”bara” stickningar, men det är hell of a skitjobbigt att känna de där små nålsticken ? Domningar i ett specifikt får man när man klämmer åt en nerv, så det kanske du gjort? Annars sök hjälp :/

      Väldigt nyfiken om du haft någon mer kontakt med vården om det här? Jag har nämligen samma sak!! Kom ca 2 v efter första dosen av Moderna. Jag har sökt hjälp men fick inte direkt några konkreta svar, eventuellt karpaltunnelsyndrom i händerna.

    En fråga om väggfärg. Antingen lite sent här men testar ändå ifall någon har tips.
    Har vita väggar i sovrummet nu men vill göra nån förändring, helst till grönt.
    Ljusgrönt då jag blir deppig av mörka rum. Finns det ljusgrön färg som känns mysigt men ändå ljust? Viktigt det känns varmt, trivsamt. Men som sagt även ljust.
    Ska in på färghandeln och kolla någon dag, köpa provburkar men tar gärna emot tips om någon har.

      Lagerträd från jotun. Vet ej vad det är för ncs kod

        Tack ska kolla på den ??

      Rusta har en sååå fin dovgrön ???

      abstract green från rusta! fantastisk!

      Lindblomsgrönt.

    Har fått en jävla cysta i ena armhålan ? Fan vad ont den gör. Tycker mycket synd om mig själv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.