Hanteringen av Skansens vargar upprör på sociala medier

My Martens är bara en av många som rasar mot att Skansen dödade alla sina vargar, för att ge plats åt nya djur.
Vargarna kommer ersättas av fjällräven, vars reservpopulation Skansen hoppas kunna vara med och se växa, detta enligt Skansens kommunikationschef Yvonne Nordlind.
Yvonne Nordlind konstaterar dock att vargen ”är en het potatis”, och nämner att flera djurparker, både i Sverige och andra länder, har valt att sluta hålla varg, enligt Aftonbladet.

Vargen är definitivt en het potatis, och jag känner mig splittrad till just varg i fångenskap.
Eller splittrad är kanske fel ord, men jag har två upplevelser bland mina vänner och bekanta som står ganska långt ifrån varandra.
Jag har en bekant som fick gå in i hägnet på Kolmården och klappa och kela med vargarna i det som kallades ”Närkontakt varg”. Att få göra detta var en dröm hon haft länge och någonting som hon kommer bära med sig i resten av sitt liv. Samtidigt har jag en kompis som arbetat tillsammans med den kvinnliga djurskötaren som dödades av Kolmårdens vargar och som klandrar arbetsgivaren för att ha romantiserat vargens och människans relation. Som säger att de aldrig borde ha släppt in människor till vargen från första början.
Tillägg: Oavsett hur många människor som haft positiva erfarenheter av varg eller djur generellt i fångenskap så är det ingenting jag stöttar. Det är bara märkligt att ha två personer i min närhet som är så långt ut som det bara går vad gäller den här frågan, men det får mig inte att ändra uppfattning om att vilda djur hör hemma i det vilda och inte som underhållning för klappglada människor.

 

P3 Dokumentär har gjort ett program om vargattacken på Kolmården, men vill du veta med om hela den här tragedin och hur det kom sig att man började gå in till vargen från första början, så kan jag varmt rekommendera boken ”Vargattacken – ett reportage” av Lars Berge.

 

180 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Så du tycker alltså att det är rimligt att hålla djur i hägn för att din kompis hade en dröm om att få kela med vargar…

    Kan nog ändå tycka att djurens välmående borde gå före en människas dröm…

      Nej, verkligen inte!
      Jag säger bara att jag har folk i min närhet som är långt ut på varsin sida.
      Jag är inget stort fan av djurparker alls.

        Men tydligen tycks du vara ett fan ändå. Dina argument faller platt.

          Jag tycker inte Cam har några argument alls? Det enda jag kan läsa är att hon är splittrad i frågan, inte att hon är ett fan av djurparker.

          Men snälla det där var ju inga argument? Hon berättade om två olika upplevelser.

          Hon argumenterar ju inte varken för det ena eller det andra. Är du på riktigt så oförmögen att förstå skriven text eller vill du bara jävlas?

          Men vad fan snackar du om? Hon berättat två historier, med två personer som står på varsin kant av debatten? Snacka om att leta fel och misslyckas totalt.

        Men hur kan du då vara splittrad i frågan?

          Splittrad är kanske fel ord. Jag har bara aldrig varit med om att känna två personer som står så här långt ifrån varandra i en så här känslig fråga. Oavsett vilket så hör vilda djur hemma i det vilda, och inte som underhållning för klappglada människor.

    Vilda djur ska inte leva i fångenskap! Hur svårt ska det vara?

      Jag håller inte riktigt med. Tyvärr har ju forna generationers jakt näst in till utrotat många djurarter. Jag tycker det är rimligt att hålla några individer i fångenskap för att försöka få stammen att växa igen med en frisk genpool och sedan släppa ut unga djur så att de kan återpopulera revir. Dessutom utförs forskning på sjukdomar så att man kan behandla sjuka djur av olika arter. Men jag tycker inte djurparker ska finnas som rena nöjesställen.

        Detta! Håller helt med att djur kan hållas i fångenskap om det görs för att skydda dem, återpopulera m.m. För att bekosta det kan man eventuellt ha någon slags insläpp av publik, OM det kan göras på ett sätt som är schysst för djuren och inte stressar dem. Men att KELA med vilda djur och utsätta både djur och människor för fara alltså nej… Det är inte okej. Det har gått fel alltför många gånger nu.

          Fast nu handlar detta om skansens vargar. Har dom tagit ett ansvar och tagit hand om dom så inte bara plötsligt avlivar man och dödar dom. Det är hemskt och visar ingen respekt för djuren.

            Dom avlivades inte plötsligt. Man försökte omplacera dessa vargar till andra djurparker, men fanns ingen annan park som kunde ta emot vargarna.

        Jag håller med om att det kan vara rimligt med få djur i fångenskap för att en stam ska växa igen men jag tycker att det då ska vara på en sån pass stor yta att djuren kan röra sig så naturligt som möjligt.

        Så är ju tyvärr inte fallet på varken Skansen eller Kolmården och sådana djurparker tycker jag borde förbjudas.

          Absolut, de små ytor som Kolmården, Skansen och övriga djurparker har är för små för de flesta djur. Jag känner inte till någon som har riktigt stora ytor?

            Nordens Ark här nedan verkar ju vara ett sådant alternativ. Annars känner jag inte heller till någon. Men det vore bra om fler djurparker satsade på större ytor.

            Orsa har bättre ytor.

            Skulle Skansen ha ett varghägn som motsvarar ett naturligt vargrevir, så skulle de behöva hägna in hela Storstockholm…

        Tycker inte heller djurparker ska finnas för enbart nöje för oss människor. Därför gillar jag Nordens Ark. De har bara utrotningshotade djur och de har stora ytor att röra sig på. Det är inte ens säkert att man ser djuren när man är där. Däremot har de publika matningar för djuren ibland så man har chansen att se dom. Har varit där ganska många gånger och jag har bara sett vargar en gång ?

      Exakt..fruktansvärt att skjuta dem men nog det bästa för ett djur i stress. Att återanpassa dem är nog svårt då de levt i fångenskap och fått maten serverad. Men man hade kanske kunnat försöka ändå?
      Inga vilda djur ska vara instängda. Hatat det och tanken på det.

        Att återanpassa dem till frihet hade nog varit omöjligt – det finns inget att ”åter”anpassa dem till då de är födda i fångenskap. De är dessutom orädda för människor och hade snabbt blivit ett jätteproblem. Om där inte fanns en annan djurpark med nära nog obegränsade ytor (jag tror inte en etablerad flock hade accepterat 4 konstiga vargar från ingenstans) var nog avlivning det enda alternativet, hur jävligt det än är. Hoppas vi tar lärdom.

      Jag hatar djurparker. Hatar att människan ska betrakta dessa stackars inspärrade djur som underhållning. Att vi sen har mage att gnälla och förfasas över hur vilda (men inspärrade) djur i vissa fall har reagerat i samspelet med människan – ja.. Finns väl otaliga tillfällen då t.ex vargar attackerat människor på djurparker och ingen fattar hur, vad eller varför.

      Vad som hänt nu är väl att Skansen avlivat fullt friska djur, och det enda positiva med det är väl att de slipper lida i fångenskap längre.

    Lite obalans i argumenten… Du är splittrad för att en kompis till dig fick kela med en varg? Och kompisen tyckte att det var nice?

    Hur kan det ens hamna i den andra vågskålen?

      Ja det bör väl finnas andra argument till att hålla vilda djur än att vi ska få kela med djuren?

      Fast att kompisen gillade att kela med vargar var ju inte ett argument. Hon berättade ju bara om hur olika folk kan tänka.

        Då tolkade jag fel när hon skrev att hon var splittrad.

          Man kan ju dock vara splittrad genom det att man kan förstå bakomliggande argument eller känslor? Vilket i sig inte innebär att man förespråkar djurparker men att man förstår tjusningen i att faktiskt kunna klappa en varg.

        Att kunna se saker från olika håll och försöka sätta sig in i och förstå tycker jag flera skulle göra. Det finns många aspekter på varje ställningstagande. Att Skansen inte är ett föredöme med sin hantering av dessa vargar är det nog många som håller med om och att vargfrågan delar folk i olika läger om dess vara eller inte. Det finns lika många tyckande som det finns människor men svaret på vad som är rätt eller fel får vi kanske aldrig reda på?

    Det är ju nästan omöjligt att släppa ut rovdjur som födds upp i fångenskap i naturen eftersom de inte lärt sig jaga föda naturligt eller att man ska akta sig för människor. Har en känsla av att hade man släppt ut de här vargarna i de fria hade de sökt sig till bebyggda trakter eftersom de är vana vid att få mat serverad och vana vid människor och fått avlivats i varje fall. Många som gillar varg gillar dem ju inte så mycket att de vill ha dem på tomten.

      Camillas kompis som vill kela med vargar kanske kunde haft dem på sin tomt och matat dem. Vilken dröm!

        Så alla som drömmer om att simma med späckhuggare ska ha en sån i ett akvarium? Alla som gärna skulle vilja se en ren ska ha en hage med renar utanför huset och alla som älskar ormar ska ha gårdplanen full med ormar? Livet är tydligen bara antingen eller?

      Det är omöjligt att släppa ut människor också i de vilda. Få skulle klara sig men inte avlivar vi alla stadsbor vi inte har nytta av långre för det.

        Men vi låter dem(tex kroniskt sjuka) sakta plågas mot en säker död.

    Hela Skansens djurhållning är deprimerande.

      Ja håller helt med dig.

      Jag har aldrig varit på Skansen. Varför är djurhållningen deprimerade?

      Vad har de för djur? Är djuren utrotningshotade?

    Återgå till det vilda? Vargarna i parken har väl aldrig varit i det vilda, så inte så att man kan släppa ut dom ändå. Så inte så mycket som återstår att göra om ingen annan park vill ha dom?

      Man kanske hade kunnat låta dem leva i lugn och ro tills de dog av naturliga orsaker?

        Nej man kunde inte låta de gå kvar tills de dog av ålder eftersom en grupp okastrerade hanar funkar bra när de är unga (som dessa var) men ju äldre de blir ju mer kommer de börjar slåss. I det vilda lever inte äldre vuxna varg hanar ihop. Det är inte naturligt. Då hade man behöver importera 4 honor så man hade de i 4 olika hägn 1 hane + 1 hona, vilket skulle leda till oönskade ungar.

          Fel

      Varför en djurpark? Det finns säkert massa verksamheter som skulle ställa upp, som tar hand om vilda djur osv. Tror absolut inte man sökt tillräckligt efter olika alternativ.

        Vilka verksamheter har laglig rätt att hålla vilda djur i fångenskap men som inte är en djurpark? Är inte det en definition av en djurpark, att hålla djur i ett inhägnat område?

        Det är inte så enkelt. Vargen är ett flockdjur och då måste alla flyttas tillsammans och de behöcer stora ytor då de vandrar. Att avliva djur i fångenskap pga ändrade förhållande, sjukdom eller annat är en del av djurhållning det vet alla som har djur oavsett om det är djurpark, mjölkor eller familjens golden retriever.

          Familjens golden retriever ska inte avlivas på grund av ändrade förhållanden.

          Anna, du är inte riktigt klok! Inte fan avlivar man djur när förhållanden ”förändras”! Får någon en allvarlig allergi exempelvis så hittar man ett nytt hem åt djuret om man inte kan klara situationen med medicin.

            Fast där håller jag inte helt med.. Att omplacera en familjehund är inte alltid det bästa för hunden utan mest för att döva samvetet på den ägare som inte längre pallar med hunden.
            Det kan vara otroligt stressande för en hund att helt byta flock och den kommer ha svårt att hitta sig i den nya konstellationen.

              Och alla hundar kan inte hittas nya hem till.

            Blir intressant att se hur många stackars husdjur som ska omplaceras nu när folk inser att de har ett jobb som snart (eller kanske redan nu) kräver att de är på plats på arbetsplatsen.

          Deras behov av stora ytor och revir kan aldrig kompenseras för i en djurpark… då hade man behövt hägna in flera kommuner isf. Och det har, mig veterligen, ingen djurpark gjort.

    ”Detta har vi diskuterat i många år, det har varit jobbigt för oss” ja jätte jobbigt verkligen då de fortsatte föda vargungar, den yngsta som dödades var 1,5 år gammal, man kan ju undra varför man inte stoppade allt då ifall detta diskuterats så länge.
    Nej det finns inget som försvarar detta vidriga, så unga vargar som först behövt leva sitt liv i fångenskap för att sedan avlivas, enda positiva är väl att Skansen haft lite besök nu när det varit pandemi och djuren har fått vara ifred.

      För att vargar är flockdjur. Man måste hålla ett visst antal för att de ska må bra.

        Jaha? Om man diskuterat länge att avliva vargarna pga platsbrist då föder man väl för fan inte nya ungar för att de ska må bra? Det ska ju dödas.

          De skulle inte dödas. Planen var att de skulle placeras ut till andra djurparker. Men det fanns inga andra djurparker som hade möjlighet att ta emot vargarna, och hade man låtit dessa okasterade hanar fortsätta gå ihop hade det börjar bli mer och mer bråk och slagsmål eftersom vuxna varg hanar inte lever i grupp.

    I vår kommer vi se överallt ” Skansen har fjällrävsungar” klirr i kassan ?

      Ja? har man som plan att bevara en art är uppfödning en viktig del i detta.

    Just fångenskapen har nog My egentligen inga problem med. För något år sedan var hon på Ölands djurpark och skrev hur mysigt det var att vakna upp med djuren runt stugan. Zebror och bisonoxar kanske står lägre i kurs, vad vet jag?

      Kopierad kommentar rakt från Flashback. Du vet det går att läsa den tråden utan att kopiera vad som skrivs.
      Eller är du väldigt ung kanske och inte har egna åsikter?

        Är ju inte omöjligt att det är samma personer som skriver både här och där eller?

          Nej inte omöjligt. Men det märks ganska tydligt hur personer plockar kommentarer ifrån fb och gör det till en egen åsikt här.

          Tycker bara det är löjligt att inte ha några egna åsikter.

            Du håller med om att det inte är omöjligt att det är en och samma person men du märker ändå tydligt hur folk ”plockar kommentarer ifrån fb och gör det till en egen åsikt här”? Som sagt: det kan vara samma person, isåfall är det ingen kopiering.

              Missuppfatta med flit. Antingen har man en åsikt eller så får man väl stå för att man kopierar texter, åsikter av andra.

              Blir bara patetiskt att kopiera stycken. Och sen några meningar här och där. Jo det är att kopiera.

                Tror det är du som missuppfattar? Om man skriver en sak från sitt fb-konto, för att sedan kommentera samma sak här, då har man ju själv skrivit båda kommentarerna. Hur är det att kopiera menar du?

        Hur du än anklagar folk så kvarstår faktum att infon kommer från Mys sociala medier. Att meningar då liknar andra är väl knappast konstigt. Och vad gör det om nån kopierar. Jag har varit med om motsatsen. Sett min text härifrån på fb. My kan inte formulera sig väl, lägg därtill alla lögner och du har en ”driftkucku”. Hon har gjort bort sig för många gånger.

    Jaaaaa ersätt vargarna med fjällräven kånken ryggsäckar istället

      Mycket bra idé!

    Vilda djur hör inte hemma i fångenskap på en djurpark som underhållning. Järvzoo och Nordens Ark är bevarandeparker som tar hand om hotade arter till skillnad från Skansen eller Parken Zoo där djuren avlivas och sedan ligger i frysen. Här kan ni läsa mer:
    https://www.djurparksguiden.se/svenska-djurparker

    Många av Kolmårdens delfiner till exempel har inte fötts i fångenskap utan har hämtats i det vilda genom att separera en flock. Djur kommer aldrig någonsin vara underhållning.

      Ju mer man tänker på det, desto sjukare är det. Minst lika sjukt är det ju med cirkusar, där djuren kuskas runt dag ut och dag in. Långa transporter och små fyrkanter där de får gå ut och få sina behov ”tillfredställda”. Så otroligt tragiskt…

    Hellre att några skriver om vargen än att de visar en enda kanelbulle till. Är så jäkla less på kanelbullarna. Snart är det saffran som gäller. Kommer vi få se tusen bilder på det, tills det börjar om med semlor. Det räcker inte med en bild, man måste göra det större och bättre än den förra som la ut.

    Som sagt, många på sociala medier är som en förskock som inte kan tänka själva. De vågar inte lägga ut nåt som inte andra lägger ut.

    Sen såna där insamlingar eller delade bilder från krig, där de inte har en aning om vad de delar vidare men det ser bra ut och de får känna sig viktig en stund. Halleluja

      Ooohhhh kanelbullar…. har några i frysen. Kanske ska tina en till 10-fikat!

        Japp det tycker jag att du ska göra. Äta är en sak. Trakassera hela internet med bilder och recept är en annan sak ?

      Är väl ingen som postat kanelbullar sen i måndags? ?

        Jo har sett massor ?

      Fårskock menade jag ju såklart. Måste vara alla bilder på kanelbullar som fördummat mig.

      Det är så märkligt ni som koketterar över hur korkade alla är som använder sociala medier, på en blogg om just sociala medier? Vad gör ni ens här? ?

      /En som inte ens fått någon kanelbulle i år, men fattar inte hur man kan bli så irriterad på att folk lägger ut bilder på bakverk

        Vad har den här sidan med saken att göra? Här kan ju det tas upp sånt som inte blivit skrivet om 100000ggr samma dag.

        Kände du dig lite träffad? Om du är en sån som ser andra lägger upp en bukett med dahlior och måste snabbt göra likadant, helst ta samma musik till storyn också.
        Det är alla som härmar alla andra som är tröttsamt. Människor borde väl ha egen hjärna att tänka med??

          Ja det är mitt enda mål i livet att kopiera andra på Instagram! Busted ?

          Men jösses. Andas lite kanske.

    Skjut av vargarna i Sverige helt och hållet – hela stammen är inavlad enligt kartläggning gjord av Uppsala universitet 2017. Gäller iofs Skandinavien som helhet – men övriga länder får sköta sitt.
    Det är helt orimligt att de tillåts vara i befolkade områden, att människor är rädda på sina egna villatomter. Vill man prompt ha vargar i Sverige kan man inhägna en bit i Norrland.

      När blev en människa attackerad och dödad av en varg sist? Kolmården icke inräknat.

        Människor är väl i första hand rädda att bli av med sina djur. Och det händer ofta. Långt ner i Sverige också.

          Såg en video härifrån (Västernorrland) i tidningen för några år sedan. En man höll på plöja åkern med en traktor och blev omringad av vargar. Han satt såklart kvar i traktorn men var skakad efteråt, om vargarna inte ens var rädd för en maskin som levde om. Vad hade inte kunnat hända honom då. Det såg otäckt ut hur vargarna sprang runt.

          I Härnösand blev en älg dödad och uppäten av vargar på ett elljusspår inte långt ifrån stan för 4-5 år sedan. Nu tar såklart vargen mest får och andra djur, men de är ju inte trevliga att ha inpå knuten.

            Vargars huvudsakliga föda är älg, inte svettiga motionärer, så det var ett helt naturligt beteende.

              Jo men är det naturligt omringa en traktor? Nej.

              Och det jag ville få fram om du nu missade det var att de var väldigt nära stan och bebyggelse. Trots stora skogar att röra sig på en bit därifrån.

            Det är väl utmärkt att vargarna tog en älg istället för får? Jag vet inte riktigt vad alternativet är. Ska vi utrota alla vargar? Eller utfodra dom med pellets?

              Men en till dom inte fattade. ??‍♀️??‍♀️??‍♀️
              Det handlade om att de var nära bebyggelsen.

        Ingen människa har blivit dödad av varg i Sverige sedan 1821. Då var det en varg som vuxit upp fångenskap och rymt.

        Ja, de tar tamdjur, för vargen är ju ett får ett naturligt bytesdjur, och jakthundar antingen byte eller konkurrent. Det händer naturligtvis om man inte har uppsikt över sina djur. I andra länder med betydligt fler vargar än Sverige släpper man inte ut sina djur obevakade, man vaktar dem själv eller med hjälp av stora hundar. I hela Europa finns ca 17 000 vargar, i Sverige ca 400.

        Vargfrågan handlar ytterst om vilken inställning man har till naturen, om man anser att naturen ska anpassas efter människan, eller om människan ska anpassa sig efter naturen.

          Nötmix
          Så rätt ?

          10:39
          Vargar, Björnar, Järvar, Lodjur, Rävar m fl hör hemma här uppe i vår natur. Så sluta med att VI inte vill ha dem här?

            Till ?

          Det är inte ekonomiskt möjligt för bönder och hobby ägare att vakta sina djur 24/7 eftersom man måste jobba för att tjäna pengar.
          Problemet att vi inte kan ha boskapsvaktande hundar pga allemansrätten. Annars hade dessa hundar varit ett jätte bra lösning på problemet.

      Alltid Norrland. Vi vill inte ha vargen här heller.

        10:39
        Vilka vi? Prata inte för mig.

      Vi kan väl skjuta av människor istället?

        Vilka ska göra det? Vargarna?

      Häromdagen blev en cyklande kvinna attackerad av en älgko i Eksjö. Jag kan bara tänka mig vilket ramaskri det hade blivit om det varit en varg som attackerat. Men aldrig att man hör jägarorganisationer kräva nollvision för älg eller maxtak på 100 individer. Det är skillnad på djur och djur hos de så kallade ”viltvårdarna”…

        En varg är ju ett rovdjur, lite läskigare att träffa en sån än en älg.

          Tell me you live in the city without telling me you live in the city….

        Jag har också attackerats av älgar – två gånger! En gång av en älgtjur som var arg på min hund, en gång av en älgko med liten kalv som jag råkade komma för nära. Båda gångerna fick jag rädda mig upp i en trädkoja resp ett torn.

        Grejen med att vargen är så exeptionellt hatad, tillskillnad från exempelvis björn, är just att vargen i huvudsak tar älg för att få föda. Det vill säga: Vargen snor älgar som annars hade kunnat duka under till förmån för skjutglada hobbyjägare vars hela liv och kalenderår kretsar kring älgjakten och att sitta och smygsupa på pass och bröla tillsammans med likasinnade.

        Jakt är en sk. ”livstil” för dessa människor och älg står högt i kurs för älgen är ett av de mest prestigefyllda viltet. Om man nu verkligen vill ut och panga kunde man ju företrädesvis annars sikta in sig på några av de hundratusentals invasiva vildsvinen, men eftersom att det inte är en lika rolig typ av jakt och ett mindre glassigt djur så får vildsvinen hållas och bara ökar i antal för varje år. Det började med bara ett par individer, nu har vi hundratusentals vildsvin i Sverige.

        Mer eller mindre alla argument för att inte ha en betydligt större vargstam i Sverige är ren idioti och lobbyism från människor som bara av principskäl hatar vargen, vargfrågan är ett utmärkt exempel på när man låter känslorna och inte förnuftet styra. Självklart ska man ha respekt för alla djur och inte hålla på och lulla och gulla med det faktum att vargen KAN vara farlig för både människor och djur, och självklart bör man kunna tillämpa skyddsjakt om en varg går bananas mot exempelvis tamboskap. Men det här tramset med att vargstammen tex. är inavlad är bara dumheter, och låg det någon sanning i det skulle det snarare vara ett argument för att vi behöver en större vargstam.

        Som man kanske kan utläsa mellan raderna ger jag inte mycket för svensk jaktpolitik i den här frågan och jag tycker det är djupt problematiskt att en så stor andel av svenskarna har som största intresse att skjuta ihjäl andra levande varelser. Eller nej förlåt, det är ju inte en hobby utan ”viltvård” som dessa individer ägnar sig åt. Vård. Jajemen. ?

          Åh, så klokt skrivet!

          Klokt! Tror du har en viktig poäng.

          Håller med dig.

          Håller med! Vargen är ett hot mot den heliga älgjakten. Det är inte ens någon ”jakt”, de sitter i sina små torn och dricker sprit tills älgen går förbi. Lönnmord är mer passande. Vildsvin är ynkryggarna för fega för att jaga. Att gråta ut i media om att vargen dödat 10 får och låtsas tycka synd om fåren är höjden av falskhet, de stackars fåren skulle oavsett snart slaktas. De ar bara ledsna över att vargen hann före.

            A
            Helt rätt!

            Kom igen när du har någon som helst kunskap eller erfarenhet om lammuppfödning eller älgjakt….

          Marlena, du har ingen aning om vad du pratar om. Människor med ditt synsätt på jakt och varg som är en fara både för djur och människor.

      Å du var en väldigt trevlig prick med kunskaper utöver det mesta. Vem var först du eller vargen?

        Oklart vem som utveklades först, homo sapiens eller canis lupus. Trevlig och kunnande är jag, dock ej om det mesta.

    Kanske borde nämna i din text att det är djurplågeri också? Platta argument du hade som sagt.

      Många här som har noll koll på språk. Har du inte gått i skolan? Det är liksom inga argument som Camilla tar upp.

        Många här saknar grundläggande läsförståelse.

      Vilka argument var platta? Hon skriver ju att hon är splittrad i frågan och skriver varför. Var det argumenten för eller emot som var platta?

      Själv tycker jag inte hon hade några argument alls utan beskrev bara vad som gör henne splittrad i frågan.

    Skansen får alltså avliva vargar.
    Men på landsbygden ska dom tvingas leva med hotet från vargstammen som hotar tamboskap och hundar ?

      Vargen bodde väl i skogen innan du gjorde det. Om man ska vara rättvis.

        Där jag bor nu finns i dagsläget ingen varg. Så om varg kommer hit så bodde jag här innan vargen, så enligt din logik borde jag ha mer rätt att bo här än vargen då?

      De får väl fixa ordentliga stängsel och skaffa hundar avlade för att ta varg.

        Men hur ska dom göra om hunden råkar bita en inbrottstjuv? Det blev fasligt mycket liv om strikt hundägaransvar när jag skrev att jag har en skarp vakthund som har tagit en räv som irrade sig in på tomten. Kan bara tänka mig hur det skulle låta om det var en varg… Då skulle nog Vargens Vänner explodera av blodtrycket.

          Äsch, det man inte berättar får folk inte veta.

        Hur ska Samerna göra. Hänga in hela fjället?

          Varför drar du in en folkgrupp i debatten?

            Samerna är ju liksom svenska fårägare och förortsfolk med vargar i knutarna för att vargarna ska skjutas.

          Antagligen använder de gevär…

        Problemet är att dessa hundar strider emot allemansrätten. Har du en boskapsvaktande hund i en hage så gör det att människor inte kan gå in i hagen, och det strider emot allemansrätten = olagligt.

      Finns bidrag att få från Länsstyrelserna, tror jag det var, för ”vargstängsel”.

        Exakt, men djurägarna tyckte ändå att det blev för dyrt att skaffa stängslen. Går bra att gnälla efteråt.

        Det täcker ca 30%, djurägaren som har tex djurproduktion måste fortfarande betala ca 1 miljon för att stängsla in åt alla djuren…

    Oj, djur i fångenskap verkar vara samma minfält som transdebatten, feminismen och politiken.

    Samma aggressiva ton och en total ovilja att försöka förstå vad någon egentligen menar och istället fultolkar man och svarar i samma stil som Catty Newman gjorde i den berömda intervjun med Jordan Peterson.

    Debatten om vargarna på Kolmården handlade inte om djurparkers vara eller inte vara, utan om hur man lät personal och besökare gå in till vargarna och hur personalen tummade på säkerheten för att man tyckte sig ha ett speciellt band till vargarna och glömde bort att de faktiskt är rovdjur.

      Tre frågor rörs ihop i det här inlägget:
      -Ska man ha djurparker över huvud taget?
      -Är det fel att djurparker ibland avlivar djur?
      -Ska man tillåta närkontakt med vargar på djurparker?

      Ja precis. Hur fan kan en del tro vargen är ett djur att gulla med??. Männuskor gjorde fel och vargarna fick betala priset.

    Väldigt konstig jämförelse med dina två kompisar och förhållandet till vargar. Den här bloggen börjar gå på tomgång, märkliga inlägg, var är skvallret?! Gör inte Bella, Booken, Maggan Graaf något knäppt alls längre som du kan skriva om? Om man jämför för ca 1 år sedan så var det ett helt annat driv i bloggen då, saknar det.

      Kan du tänka dig att det faktiskt finns människor som tycker att dessa inlägg är intressanta? Kan du också tänka dig att denna blogg inte är skriven för dig. Utan för många. Med olika tycken och smak. Jag vet… det är verkligen banbrytande.

    Ironin i att vara emot djur i fångenskap och sen samtidigt ha hund ?

      En hund är domesticerad och har aldrig varit vild från början. Dåligt argument.

      Jösses, det är skillnad på vilda djur och framavlade tamdjur.

        Det hör ju inte hit, det är fortsatt djur i fångenskap. De framavlade vet väl inte att de är framavlade precis som inte vargen vet att den egentligen ska vara fri.

          Men vad är det som säger att det är fel att ha hund i så fall om den ändå inte vet vad det innebär att vara vild? De skulle ju aldrig klara sig i naturen själva.

    Tycket det kan vara bra med djur i fångenskap om det är för att bevara och rädda djurarter som är utrotningshotade. Annars, not so much. Värst är de stackars delfinerna och späckhuggare.

      Ja jag tyckte så synd om delfinerna på Kolmården. De var ju duktiga på att framhålla alla andra djur och varför de var där. Jag är inte emot att djurparker har djur i syfte att rädda arten.
      Men vad hade delfinerna för syfte än att slänga runt massa ”coola” personer i simbassängen. Som att delfinerna gjort showen om de inte fick fisk hela tiden. Som att de mår bra i en liten klorerad simbassäng. Nej det mådde jag dåligt av att se.

    Jag har en man i min by som åker runt med en bil som har en stor dekal där det står:
    SGT!

    Betyder SKJUT GRÄV TIG

    ??

      Usch! Vilken otäck man!

        Låter som typ alla varghatare utanför Stockholms tullar….

        Det ska inte tas på allvar. Varit ett uttryck som använts i många år. Men det är enbart tjuvskyttar som följer detta, och det gör det oavsett om det finns en dekal eller inte.

      Uppmaning till kriminell handling. Hoppas att människor vågar vittna när dessa hemska handlingar utförs i verkligheten. Kan förstå rädslan eftersom dessa skrupelfria människor är beväpnade.

      Det är så vi gör ute på landsbygden ❤️

        SGT? Vilken landsbygd då? Varför ett hjärta? Kriminellt. Oetiskt. Hjärtlöst.

          16:21
          Nu fattar jag. Du är ett troll.

    Fixar inte djurparker längre sen jag lärde mig att friska djur avlivas systematiskt varje år, inte bara vargar. De maskerar det med att ”djuren måste få leva så naturligt som möjligt och föröka sig” men jag kan svära på att de egentligen avlar vidare just för att söta djurungar säljer. När säsongen är över så försvinner många djur mystiskt och ”flyttar till ett annan djurpark” dvs avlivas. Man känner sig så lurad som besökare.

    Köper inte heller att djurparker är bra för att man lär barn att bevara djurarter. Jag har sällan sett några konkreta bevis för det, enda jag märkt är att folk ser djurparker som underhållning och viktiga just för MÄNNISKANS önskan att få se vilda djur. De designas ju som nöjesfät, sen kanske man sprinklar lite välgörenhetsgrejer ovanpå för att döva samvetet och utnyttja människors naivitet. Cashen måste ju rulla in, det är en affärsidé och inget annat.

    Så fort djur utnyttjas för vinstdrivande verksamheter så blir det problematiskt, går inte att komma undan.

    Känns bara olustigt tillslut.

      Ja det är fan förjävligt rent utsagt. Majoriteten av djurparkerna i Sverige finns enbart för att stilla människans önskan att få se och interagera med djur.

      What about…. sätt er i en jävla bil, åk ut i skogen och spana på djur där? I sina naturliga habitat dessutom. Med sina naturliga beteenden. Bra mycket vettigare. Men nä, ska man behöva anstränga sig för att få se djur? Då pallar man inte. Usch.

        Lite så. Blir så tydligt varje gång det blir reaktioner när det kommer fram att djur avlivats. No offense men det är världens största kvitto på att de flesta tar djuren på Zoon för givet. De är inget annat än rekvisita för folks selfies och stora egon.

      Jättebra sagt. Håller helt med dig. tragiskt att människans önskan ska alltid komma först

      Djur flyttas visst mellan djurparker, det är ingen omskrivning för att de avlivade. De flyttats både för att det blir fullt i djurparken och för att motverka inavel.

        De andra djurparkerna har också fullt pga djurungar/för många djur så får inte riktigt ihop det du säger.

        Parkägare har blivit påkomna med att ljuga och säga att ”djuren flyttat” när de i själva verket avlivats, och det finns säkerligen ett enormt mörkertal för folk är naiva.

    Hanna widerstedt har lagt upp ny video på Youtube om hur deprimerad och dåligt hon mår av att sålt sex och söker hjälp hur sjukskrivning men får ingen. Pratar bla om pedofiler som köpt sex av henne osv.

      Det var ju ett konstprojekt enligt henne så förstår inte varför hon klagar.

        Suck nej det var det inte. Läs på

          Det är väl ingen som tvingade henne? Eller?

            Man kan väl få hjälp även om ingen tvingade en till de man nu mår dåligt av?

              Absolut men låter fånigt när människor som hon påstås ha blivit indragna i skiten när det var hennes eget val.

              Jag har för mig att hon sagt att hennes ex tvingade henne till det när de bodde i Berlin. Osäker dock. Oavsett vad hoppas jag hon får hjälp och mår bra till slut. Känner ändå empati för henne som människa.

      Hon borde byta läkare!

        Fast saken är ju den att läkaren inte bedömt att hon inte är så sjuk att hon inte kan jobba. Hur kan du veta att hon är för sjuk för att jobba?
        Hon har ju kvar sin hemsida där hon säljer konst, det är ju ett jobb, så där kan hon ju tydligen jobba.
        Jag antar att hon även är väldigt aktiv på sociala media = det tar både tid och energi. Så då kanske hon visste kan jobba?

        Man kan ju inte bli sjukskriven för att man är lite trött, lite deppig, har haft det jobbigt eller liknande. Utan då får man jobba och samtidigt få vård/hjälp för sina problem.

          *Fast saken är ju den att läkaren bedömt att hon inte är så sjuk att hon inte kan jobba.

      Har hon betalat in skatt och avgifter så hon gar en SGI, annars får hon nog klara sig utan. Samma med A-kassa, du kan inte snylta på samhället utan att betala för din trygghet.

    Dom var ju födda på Skansen och fanns inget bra alternativ. Inte så att dom skulle klara sig i det fria!

    Bojkotta Skansen det är djurplågeri i allra högsta grad, lilla Skansen där ungar från morgon till kväll tillåts dra i djuren lyfta mata med massa skit osv osv medens deras jääääävligt skööööna sociala föräldrar träffar en annan pratglad förälder och helt sonika vänder ryggen till deras ungar. Ungarna har kex dricka o allt möjligt i händerna som djuren äter upp. BOJKOTTA

      Skansen är jättefint. Med mycket olika växter och bevarande av gamla stugor. Ni som gnäller på skansen är jävligt bittra.

      Antar att du är vegan då, gm

    Alltid kul att läsa om när personer är upprörda över att djur blir instängda, plågade och dödade men sedan går och äter en köttbit.

      Folk har ju direkt annonserat sina kostvanor i samband med sina kommentarer så du kan ju omöjligt veta vad äter eller inte…. mvh/vegan

    Fast jag fattar inte riktigt. Det är fel att hålla vargar i fångenskap, och det är fel att sluta göra det…? Nu fanns ju vargarna där – vad skulle Skansen gjort med dem för att göra rätt?

      De borde inte ha varit där från början. Likväl som inget annat inspärrat djur borde ha varit där från början heller.

        Men de VAR ju där! Vad gör man då?

    Vill inte gå på Skansen och se inspärrade djur. Ser hellre en naturfilm.

    Folk är hycklare och gråter över några vargar på Skansen samtidigt som de går till Ica och köper kött eller har en pälskrage på jackan.

    Fråga Kolmården hur många lejonungar de avlivar varje år.
    De kastrerar nämligen inte hanarna och tjejerna får alla nya kullar varje år – så många att de inte kan skicka dom till andra djurparker. Gissa vad som händer?

    Det vore trevligare och mer konstruktivt för diskussionen om du backade dina slutsatser om med argument, typ ungefär; ”… du har ingen aning om vad du pratar om därför att…”. Förstår du vad jag menar? Det blir liksom bättre så. Prova igen så ska jag försöka visa precis vilken aning jag har och exakt hur ofarlig jag är för både djur och människa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.