Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

654 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    En nittonåring blir mördad och vuxna människor sitter på internet och skriver att han får skylla sig själv. Han gjorde fel val som yngre och därför får han nu smaka på sin egen medicin. Det är inte bara djupt okunnigt och förenklat utan också totalt empatilöst.

    Uppväxt i orten, problem i skolan och hamnar på HVB-hem. Det är ingen högoddsare att han blir indragen i det kriminella livet. Det är såklart enklast att säga att han gjorde fel val och borde veta bättre. Dessvärre spelar flera faktorer in såsom trasslig skolgång, uppväxt i utsatt område och brist på trygga förebilder. Men redan som tolvåring kickar han rim som en legend och som sextonåring hamnar han etta på Spotifys topplista helt utan hjälp från skivbolag. Att han hade musikalisk talang går inte att förneka oavsett vad man tycker om innehållet i hans låtar.

    Att han lyckades med sin musik stack i ögonen på andra och han blev kidnappad. 17 år och misshandlad och förlöjligad. Klädd i koppel och damunderkläder medan han blev fotad. Utpressad på 3 miljoner kronor. Trauma och säkert PTSD. Oavsett hur mycket han hade velat lägga det bakom sig så kräver andra hämnd eftersom man i den kriminella världen måste markera. Det går såklart inte heller att polisanmäla eftersom det är ”förbjudet” att prata med polisen. Att hans mamma litade på rättsstaten Sverige och anmälde de som kidnappat hennes son kan vara ett motiv till att han nu är mördad.
    Ingen har påstått att Einar var en ängel. Däremot var han en människa. En ung, talangfull kille som lyckades nå toppen utan att ens ha ett skivkontrakt. Som hade ett pris på sitt huvud, som med dödsångest blev jagad och avrättad. Det är så fruktansvärt sorgligt och det minsta vi vuxna människor kan göra är att visa respekt. Aldrig någonsin har en så känd artist blivit mördad i Sverige, och ni som gnäller över att det uppmärksammas är egocentriska svin. Vila i frid Einar ?

      Något skaver ändå när Sverige är totalt under gängvåldets klor och samtidigt ska vi kulturellt hylla och glorifiera gangsters som skriver musik om den här livsstilen. Till och med tioåringar som idoliserar dessa individer och sjunger med i den coola musiken. Samtidigt som gängen rekryterar barn i samma ålder för att agera knarkkurirer.

      Med det sagt så är varje dödsoffer i gängvåld en tragedi och ett liv som gick fel.

        På vilket sätt menar du att ”vi” glorifierar? Det är väl de kriminella som gör det.

        De som sörjer att en ung talangfull nittonåring kille blivit mördad/avrättad vare sig hyllar eller glorifierar gäng eller gangsterkultur. Det kanske finns nåt undantag men de torde verkligen inte höra till majoriteten.

        Vilka är dessa ”vi” som glorifierar gangsters?

          Det är nog inte vi som läser här inne. Utan bland vissa unga grupper.

          De som glorifierar är de kriminella själva. Problemet ligger hos kulturskribenterna som inte förstår gengern gangster rapp och uppmanar folk att förstå skillnaden mellan konst och person. Har även sett såna kommentarer här med någon urfånig liknelse med Beatles om att ta avstånd från dom för att dom tog droger.
          De som inte förstår hur gangster rappen funkar och att musik och livstil hänger ihop kan jag rekommendera att läsa tills alla dör och lyssna på Jan Gradvall som förklarar det bra.

      Håller med ❤️ Är inte för att cancela folks musik eller dylikt men att public service prisade Yasin. Herregud vilket skämt. Verkligen; vila i frid Einar.

        Yasin var avundsjuk och kunde inte hantera att Einar blev större än han. Och kommer alltid att vara!

        Det var lyssnarna som röstade fram Yasin till P3-guld och den omröstningen var avklarad i början av december så nästan en månad innan han greps. Även om inte galan sänts då så visste ju folk på SR att Yasin vunnit. Så svårt, skulle de ljuga och säga att han inte vann, ha en ny omröstning utan Yasin eller dumpa hela kategorin? Det går ju inte att säga att de inte kan spela Yasins musik med tanke på hur många andra artister som spelas eller vars filmer visas fast de är dömda för brott. Det är ett dilemma det här med att skilja på artisters verk och deras person, men man kan ju inte cancela endast en artist för att han är dömd för brott utan då får man canceala alla dömda artister. Einár har också vunnit pris på P3 Guld fast han var dömd för brott.

      Så bra skrivet ❤ Vila i frid, Nils.

      Jag tycker att han borde ha haft bättre förutsättningar. Hans föräldrar är svenska och väletablerade. Varför hjälpte de inte honom redan som liten?
      Varför styrde de inte upp? En 10-11-12-åring kan föräldrarna styra upp. Mina barn har många vänner med diagnoser vars föräldrar har styrt upp, fixat, funnits där, gett vissa förbud, hängt efter, kämpat. Det har fungerat.
      Jag förstår att för invandrade föräldrar som inte kan språket, kulturen, lagarna är det svårt. Man ligger alltid steget efter. Barnet kan ge dig vilken version det vill. Men svenskfödda föräldrar som till och med jobbar på Dramaten, dvs med full kontroll över samhället och det verbala, och så ingriper du inte när din elvaåring har det tufft i skolan och börjar söka bekräftelse hos vänner med kriminella förebilder? ”Han har rappat sedan han var ett år och såg MTV” sa mamman i en intervju. Absolut, men en musikalisk ettåring ska få andra sammanhang än att kolla MTV! Man tar med honom på barnsång, kulturskolan, instrument, allt! Man är där med honom. Nils verkar ha fått styra allting själv när han tvärtom behövde stöd.

        Gissar att det är svårt vara förälder när barn kommer på glid. Föräldrar kan vara hur välmenande som helst men är ofta lättduperade och har ingen koll på vad ungarna sysslar med innan det är för sent, svenskar som invandrare. Man pratar mkt om föräldrar men kompisar är en större influens på barn över en viss ålder än vad föräldrarna är.

        Hans föräldrar hjälpte honom. Finnas bland annat en intervju med Malou där Einar och hans mamma är med och pratar om hans tuffa perioder.

        Han blev dock kidnappad helt utan anledning.
        ”För att han är en tönt” enligt Yasin och gänget.

          Intelligensen är inte hög när man kidnappar en sjuttonåring och försöker utpressa honom på 3 miljoner. Hur skulle den överföringen gå till liksom?

            Han var väl en väldigt rik sjuttonåring.

              Det stämmer, men hur skulle själva ÖVERFÖRINGEN gå till? Är du under 18 har du inte tillgång till konton hur som helst. Sen kan man oavsett inte ta ut 3 millar eller göra en sån stor överföring. Den där snubben är både avundsjuk och korkad.

                Överföra pengar till olika målvaktskonton, internationella överföringar, köpa Bitcoin osv osv.

                  Går inte som sjuttonåring. Han hade inte tillgång.

                    Hans målsman får väl vara med på båten då eller så får han invänta sin 18-årsdag.

                      Eller så får han ta ut mer prylar att ge dom. Han hade ju Guld och klocka för drygt en miljon redan när det hände.

                      Du ligger på samma intelligensnivå förstår jag! Det är alltså en kidnappning, du fattar väl att han inte får ringa sin morsa i det läget?

                      Det vore ju förödande för gärningsmännen eftersom de inte vill att någon ska få reda på det.

                      Apropå intelligens så kanske du ska börja med att läsa på om historien innan du börjar spelar smart. Han kidnappades och blev bestulen på en klocka, guldkedjor och en pistol. Sedan släppte dom honom fast med kravet att han skulle betala 3 miljoner kronor till. Dessa vägrade Nisse att betala.

                      Precis eftersom en sjuttonåring inte kan betala ut 3 miljoner hur mycket han än vill. Krävs inget geni för att förstå det.

                      ”Men han skulle bett hans mamma” nää man häpnar ju. Hon skulle ringt polisen direkt, det fattade tom de korkade gärningsmännen.

                      Det verkar snarare vara du som inte fattar att det finns hur många sätt som helst bara man är lite kreativ. Han blev av med prylar för 1 miljon kronor när de kidnappade honom. Bara någon vecka efter det så postar han på Instagram en bild där han flashat med att han har tre nya klockor som är värda mer en en miljon till. Du tror alltså att det är helt omöjligt för honom att få fram mer pengar än så om det hänger på hans liv?

                      Handlar inte om vad jag tror, det är fakta att en sjuttonåringen inte kan överföra 3 millar. Eftersom du inte verkar begripa det så kan du ju lyssna på mamman i rättegången där hon mer utförligt förklarar varför det är omöjligt. Lycka till nu!

                      Han kan uppenbarligen införskaffa sig materiella varor för stora summor så det är ett alternativ. Ett annat alternativ är som sagt mamman. Ett annat alternativ är att han tvingas låna pengar av någon av sina kriminella vänner. Som sagt så måste man vara kreativ.

                      Hahah ja hans mamma har ju alla hästar hemma i stallet….

                      Ändå begriper hon mer än dig.

          Helt utan anledning? Tror du att dessa gäng sitter och berättar fritt för polisen om varför de gör si och så? Nej, de tar det i egna händer.

            Han var avundsjuk på Einars framgång.

            Han blev väl kidnappad av samma anledning som syns i chattarna som fällde dem? Avundsjuka (han var rik och framgångsrik) & inte tillräckligt kriminell (eller ens kriminell), inte en ”riktig gangster” som dem? De skulle minsann visa honom? Det står väl klart och tydligt i chattarna som kvällstidningarna publicerats.

              Precis. Där har du anledningen. Sen att du och jag kan tycka att det är utan anledning är en annan sak.

                Precis som jag skrev. Vet inte vad det är du ifrågasätter.

                ”Han blev dock kidnappad helt utan anledning.
                ”För att han är en tönt” enligt Yasin och gänget.”

                Jag anser inte att det är en anledning att kidnappa någon (alls, såklart) men än mindre
                för en sådan sak. Tydligen tyckte Yasin och gänget annorlunda.

              Han blev kidnappat för att han var arrogant och lekte tuff utan att kunna backa upp det. Betala eller dö var det han hade att välja på. Se hur det gick. Tragisk samhällsutveckling.

                Snorungar med skjutvapen. Fy f-n, vi måste göra något år det.

        Bara för att hon nämnt MTV i en intervju så betyder det ju inte att han aldrig fått vara i andra sammanhang? Hur vet du att han inte fick gå på barnsång liksom?

        Sen kan man hamna snett oavsett hur mycket föräldrarna försöker. Går tyvärr inte att styra upp alla.

        Så man kan inte ha problem om man är svensk och medelklass? Herregud så naivt. Öppna ögonen och inse att det är betydligt mer komplext än så. Vad säger att hans föräldrar var bra för att de råkade vara skådespelare? Tror du inte skådespelare kan knarka eller slå sina ungar? Bra föräldrar är ingen garanti för att inte hamna fel heller för den delen. Och tror du inte det finns föräldrar som sliter arslet av sig för att hjälpa sina barn ur missbruk och kriminalitet?
        Den här problematiken är inte så enkel som vissa här får det att verka, hade den varit det hade saker inte sett ut som de gör. Men vi behöver fler som volontärarbetar med dessa problem, rekommenderar det så får ni se lite av verkligheten.

      Många kan verka empailösa då de själva har råkat ut för brott m.m man läser då och då om barn som rånar varandra på öppen gata. Många som råkar ut för brott vågar inte vittna då de vet som händer.

      Frågan är vad som gör att yngre barn går med i gäng. Har de inga aktiviteter i skolan, har de det jibbigt hemma eller beror det på något annat?
      Det är lätt att få in unga barn då der är coola äldre snubbar och snubbor som ger de yngre beröm och blir då en förebild eller syskon.

      Är det barnen i dagens samhälle som har tappat empatin då de rånar unga och gamla?
      Att Einar föll offer för gäng är helt sjukt och tyvärr så kommer hans avrättning inte att vara den sista.

        Tänk dig att du är 13 och bor i en två med din familj som består av flera syskon. Du ser ingen framtid eller möjlighet till annan framtid för i samhället är du så långt ner. Pengar är inget som finns, och en dag får du frågan om att hålla vakt och få 1000kr för det. Inte svårt att tacka ja till det. De har ”inget” att förlora på det.
        Med mycket annat, det börjar inte med det ”värsta” utan systematiskt byggs upp. Du hamnar i en situation där du är beroende av att fortsätta och vävs in i allt. Slutar du nu har du nån efter dig, eller har inte råd att leva mer än några veckor.

          EEE
          Det är därför som det är så viktigt med skolan och aktiviteter efter skolan.
          Det behövs fler vettiga vuxna för alla i skolan. Många ensamstående mammor har ofta ett ex som ofta struntar i sina barn. Har mammorna söner så blir det viktigt med manliga förebilder. Då de inte har en pappa så tyr de sig till andra killar och män. Det är inte ovanligt att killar som går på gymnasiet och har praktik på tex fritids så blir de en favorit.

          De spelar bandy, håller på med sport m.m och då känner sig killarna hörda. Samt att de har någon som delar deras intresse.

          Är man lite blyg eller utåtagerande så kan det bli svårt att få vänner och att passa in då kan det bli lättare att få de rekryterade. Eller så begår man brått för att imponera på äldre killar och tjejer.

          Detta är ett svårt problem som inte löser sig på en natt.

          Vad kom Einar från för typ av familj?

            Mamman skådespelare på Dramaten och film. Pappan krögare. Storebror (halvbror) har Örjan Ramberg till pappa.

              Låter som föräldrar som jobbar mycket kvällar och helger och då inte är hemma och vet vad barnet gör

                Exakt min tanke.

            Mamman har en son med Örjan Ramberg…det säger väl allt. Så man ska inte döma föräldrar hårt alla gånger, de har även egna bagage. Hon verkar vara en fin mamma vilket Nils ofta pratat om.

          Alltså ursäkta men vadå ser ingen framtid? Vi bor i SVERIGE, inte usa där du varken kan plugga vidare eller få hjälp om du är fattig. Vi bor i Sverige, gratis universitet, gratis utbildningar, gratis bidrag, gratis jobbträning. Säg inte att sitta i en tvåa i stackars Sverige med sin familj ger en rätt att ge upp det egna ansvaret. det är uppenbart att du har noll koll i hur dessa familjer funkar, antagligen har du aldrig haft med de att göra. I dessa områden handlar allt om att vara tuff, macho-kulturen är STARK och den kommer både hemifrån och från gatan. Varför inte vara tuff när man varken kommer att få några vidare mothugg av varken polisen eller rättsystemet. Du kan tillämpa det där ”stackarn hade inga pengar eller möjligheter” i en massa andra länder, men inte Sverige. Och jag är inte ens svensk. Förstår kriminalitet i både usa och andra fattiga europeiska länder, men har så mycket mindre förståelse för det här. Allt handlar om lätta pengar och en avsaknad av rejäla påföljder vilket ger en fantastisk grogrund för precis det vi ser idag.

          Det har alltid funnits utsatta människor. Har en del vänner som växt upp under ganska jobbiga omständigheter.
          Inte sprang de runt och sköt folk i huvudet för det.

          I DN idag står det om barn som har närvarande föräldrar som tar ansvar, stöttar med skola etc
          men som ändå ser sina barn hamna i gängkrim. Eget himla ansvar. Att vara ex. 15-25 år är absolut ungt.
          Men vem som helst fattar att man inte kan springa runt och mörda folk.

      Okej? Jag sörjer honom inte. Alla människor väljer saker själva i livet. Ingen tvingade honom att bli kriminell eller knivskära människor på en restaurang.

        Ja ska vi inte tycka synd om offret till mordförsöket på restaurangen? Och tycka synd om de som både kidnappade och sköt Einar, de är också unga män på glid. En av dom även det en prisad artist. En människa, ung, talangfull, jagad av en del, jagar andra.

        Men hur är man funtad om man har ett behov av att skriva att man minsann inte sörjer en mördad nittonåring? Einar var inte ens inblandad i knivhuggningen. Det var ett stort sällskap och eftersom ingen ville prata med polsen så blev de hämtade till förhör för att sedan bli släppta.

        Sluta sprid falska rykten om en avliden människa. Bättre kan du.

          Jag sörjer inga kriminella som blir mördade. Deras val att välja den vägen. Ingen annans.

            Vid vilken kriminalitet tycker du att det är okej att mördas? Stjäla snickers på Coop? Våldtäkt? Mord? Skattebrott? Rattfylla? Valpsmuggling från polen? Eller spelar det ingen roll? Kriminalitet som kriminalitet? Räcker det med ett brott för att förtjäna bli dödad eller ska man ha begått flera?

              Jämför du att snatta snickers med grovt gångvåld? Behöver du hjälp med att dra gränsen där?

                Det är inte jag som har sagt att är man kriminell gör det inget om man blir mördad. Jag frågar eftersom jag vill att personen som anser det förtydligar vilken kriminalitet det handlar om alt om det inte spelar någon roll.

            Då sörjer du heller inte någon som snattat som tolvåring. Bra att du klargör att du är empatistörd.

              Whataboutism.

                Inte ett exempel på whataboutism, nej.

                  Nej där blev det fel av anonym, däremot du bygger halmgubbe.

            Jag sörjer inte heller alla som mördas men när någon precis har dött behöver man inte gå ut och skriva det offentligt. Det är otrevligt.

            Hur kan man tro det är ett ”val”? Ett val är om jag ska dricka kaffe eller te på morgonen.. Det är aldrig ett val att välja det kriminella livet! När ska folk börja förstå det?

              Så klart är det ett val.

          Han och två till var misstänkta för mordförsöket men släpptes pga bevissvårigheter (ingen ville prata med polisen) men utredningen fortsatte med dessa tre som misstänkta.

            Einar var vän med den knivhuggna, de var i samma sällskap men alla blev hämtade till förhör eftersom ingen ville prata. Men det är som sagt inte Einar som har huggit någon så du kan lägga ner den ryktesspridningen.

              Säger inte att han var skyldig. Rättade det du skrev bara.

          Varför skulle jag sörja honom? Jag kände honom inte och förmodligen gör inte du det heller. Naturligtvis kan man tycka att det är tragiskt, men det gäller ju hela kedjan från de val han gjorde och vad de slutade med.

            Du behöver såklart inte sörja, men att MEDDELA att man inte sörjer, tja då står det inte helt rätt till.

          Vad skrev Einar om ett offer i hans musik? På tal om empati för döda.

        Känner exakt så! En mor sörjer sin son, och den smärta är obeskrivligt . Men sen då? Nej har inte så mycket över .

          Ett människoliv? Ett ungt människoliv?

            Nope. Sörjer de som blir mördade av kriminella och andra svin. Sörjer inte de kriminella.

            Ett ungt människoliv som varit med i bidragande faktorer till att andra unga människoliv och skattepengar gått till spillo .

        Men har jag fel om jag misstänker att du själv har kopplingar till kriminella gäng om du resonerar som så? Alltså du verkar acceptera att gäng har egna lagar och egen polis? Alltså ser du inte att en tonåring avrättats för han får skylla sig själv?

        Hur obildad är man om man resonerar som du? ”Ingen tvingade honom”

        Som sagt, med trasslig bakgrund från ett utsatt område är det inte svårt att hamna snett. Lägg till en frånvarande fader så har du nästan garanterat en ung kille som söker sig till fel kretsar.

        Sen har han inte knivskurit någon men du bryr dig väl inte om vad som är sanning eller rykten. Bra att du klargjorde att du inte sörjer iallafall. Hoppas andra klargör det när du dör.

          Enskede är för helvete inget utsatt område

            Lugn. Enskededalen var 2014 listat som utsatt område enligt polisens definition, så jo.

              Alltså såhära – nej det är INGET utsatt område . Över hälften äger sina bostadsrätter osv osv. Dalennätverket däremot trakasserade området , och i det nätverket VAR EINAR med – helt jävla frivilligt.

                Okej men säg till polisen att de ska ändra sina listor över utsatta områden då.

                Fast vänta? Då måste han alltså om jag räknar rätt ha varit typ tolv år gammal? Du tycker man ska döma honom för evigt där och då?

                  Yngsta var 14 år. Ingen aning om hur gammal han själv var .

                  Gängen rekryterar små barn. Tioåringar är kurirer åt gäng. Det är ett laglöst land.

                Dalen-nätverket är hemmahörande i Enskededalen!

                  21:47 hade inte många rätt ?

                    Lol. Gör en googling bara så ser du själv

                      Gjorde det och enligt SVT så har polisn extra koll där då det räknas som utstt.

                Vad har det med saken att göra om det är bostadsrätter lr hyreshus?

                  Nån statistik/procent däremellan är ett av kriterierna för utsatt område tror jag.

                  För att människor i Stockholm som har råd att köpa en bostadsrätt ofta har bättre ekonomiska förutsättningen än de människor som hyr. Inte alltid såklart. Men det kan spela in i huruvida ett område är socioekonomiskt starkt eller inte. Och utsatta områden är sällan socioekonomiskt starka. (Även om såklart de flesta i utsatta områden inte är kriminella. Tåls att sägas innan någon blir arg för det).

                Det var stora omvandlingar från hyresrätter till bostadsrätter för ca 10-15 år sedan. Det är ett område som genomgår mycket gentrifiering. Finns ett par gårdar med hyresrätter kvar och de snacka ju folk fortfarande illa om.

              För en oinsatt. Är Enskede och Enskededalen skilda ställen?

                Enskededalen är ett större område. Men Enskede ligger också i det.

                  Tvärtom.

                Enskede är ett stort område mestadels bestående av villor och övre medelklass. Enskededalen är även det ett villaområde. Dalen som också ligger i Enskede (alltså endast Dalen och inte Enskededalen) är från början ett hyreshusområde där det mesta nu är omvandlat till bostadsrätter. Dalen har till och från varit stökigt, men är inte och har aldrig varit med på polisens lista över utsatta områden (som för övrigt inte ens fanns 2014). Dalen är inte i klass med Järva-områdena men inte heller ett av de tryggaste områdena. Dalen har en hel del socioekonomiska problem samt kriminalitet.

                  ”Totalt listas 55 geografiska områden som är fördelade över 22 städer och orter i hela landet. Områdena är generellt sett socioekonomiskt utsatta och präglas av utanförskap. Därför får löst samansatta nätverk av kriminella ungdomar stort genomslag. ”

                  Och Enskededalen är med i listan.

                  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/har-ar-gangens-omraden

                  SVT skrev 2014 om att Enskededalen var med i listan över socioekonomiskt utsatta områden som präglas av utanförskap, där kriminella nätverk får stort genomslag.

                    Det SVT här refererar till är från en förstudie kopplad till att definitionen med särskilda områden skulle börja införas. Listan består av områden som har LUA-klassning samt URBAN15-klassning. Även ett antal andra områden som vid tidpunkten inte hade klassning men där risker hade identifierats finns med i listan. Dalen är ett av dessa områden, men när den formella listan över utsatta områden sedan publicerades för första gången 2015 var Dalen inte med och har inte heller blivit upptaget på listan därefter.
                    Förstudien: https://polisen.se/siteassets/dokument/ovriga_rapporter/en-nationell-oversikt-av-kriminella-natverk.pdf/download
                    Fastställd rapport som förstudien resulterade i:
                    https://polisen.se/siteassets/dokument/ovriga_rapporter/utsatta-omraden-sociala-risker-kollektiv-formaga-och-oonskade-handelser.pdf/download

                  Ok tack för din förklaring. Tycker alla platser i Sthlm är så krångliga. Och att man inte hinner till ett ställe förrän det är en ny skylt med nytt namn.

                  Är uppvuxen norrut i landet och just här kan man inte påstå direkt att platser sitter ihop.

          Vet du vem som knivskar så bör du lämna de uppgifterna till polisen. Tills dess bör inte du heller så säkert uttala dig om vem det var och inte.

            Nu var det ju 20:55 som påstod att han knivskurit någon, så då är det väl hen som ska gå till polisen.

            Logiken i att det är helt ok att sprida att någon har knivhuggit eller mördat men den som invänder ska ”inte uttala sig” samt kontakta polisen.

              Hen sa att han inte knivskurit någon. Rimligtvis vet vi inte mer än att han var där, blev misstänkt och släpptes. Huruvida han skar eller inte vet väl ingen av oss med säkerhet?

              Du vet väl inte vad jag svarar på andra kommentarer?

      Blir så trött på alla som tycker att ”ger man sig in i leken..” och påstår att han minsann var inblandad i grejer. DET SPELAR INGEN ROLL! vart är samhället påväg när man har ett pris på sitt huvud? Som 19 åring dessutom. Vart är samhället påväg när folk skjuts hit och dit, hämnd hit och dit. Vart är samhället påväg?!

        Fråga Stefan Löfven

        När vuxna människor öppet resonerar på det sättet och påpekar att de minsann inte sörjer så förstår man varför samhället ser ut som det gör. Samhället är fullt med obildade och oempatiska individer som tycker att barn själva ska ta ansvar för att göra rätt val i livet. Då blir det såhär.

          Han var inget barn!

            Ingen har påstått det. De ”val” han tog som barn/ung tonåring präglade dock hela hans liv. Och man ska inte lägga över hela det ansvaret på honom eftersom ett barn har ett outvecklat konsekvenstänk och inte kan förutspå konsekvenserna av att beblanda sig med fel människor.

              Men jo, många barn och unga är fullt kapabla att förstå vilka man ska hålla sig långt ifrån. Tyvärr har nog hans musik och tex yasins bidragit till att många unga killar (barn) tycker att livsstilen är häftig. Han är ju deras stora idol.

        Samhället är inte på väg någonstans. Det är redan där. Stora områden har redan tagits över av kriminella gäng. Samtidigt som politikerna står där och beklagar det som sker, vi såg det inte komma, det är oacceptabelt.

          Där håller jag verkligen med dig. Den här utvecklingen är minst 20 år gammal nu.

            Håller verkligen med? Men det har accelererats något otroligt de senaste 5-7 åren.
            (Vilket man i vissa fall ser även i BRÅ-statistik).

      Tycker alla här inne ska tänka till innan man skuldbelägger föräldrarna. Deras son blev precis mördad, ni behöver inte lämna sådana åsikter på internet just nu, låt dom få sörja ifred.

        Personen skrev väldigt nedlåtande och märkliga kommentarer om mordet igår. Idag pratar hen om offrets föräldrar. Hen understryker ett par ggr inklusive nu att offret är etnisk svenskt.

        Har dock svårt att tro att de läser här, varken nu eller innan mordet.

      Tycker också det är fruktansvärt sorgligt. Men tycker också att vi måste vara ärliga med att gängvåldet innehåller gott om både offer och förövare, och att många tillhört båda grupperna samtidigt.

      Tycker det är naivt att tro att enbart varken sociala insatser eller hårdare tag kommer knäcka det här. Ja, utsatthet är en faktor. Men det finns också dom som väljer medvetet att tjäna väldigt mycket pengar på det här och som är noll komma noll intresserade av att byta karriär.

      Alla har ett ansvar. Även de som är en del av den världen.

        Men varför i tusan väljer svensk mediakår m.fl. att ens uppmärksamma och t.o.m. hylla samt prisa den här typen av musik?? Jag begriper inte! Syftar nu på texterna specifikt. Nåddes som alla andra av beskedet igår men har aldrig varit ett fan av den här genren så fick googla mig till mer information om vem denne person är då jag aldrig ens hade hört hans namn. Vidhåller även idag att gängvåld, gangsterlivsstil och dylika fenomen måste än mer kritiseras i offentligheten och inte vare sig glorifieras, romantiseras eller överhuvudtaget ges något medialt utrymme mer än att fördömas. Har lyssnat in mig bättre idag för att få mer på fötterna och förfäras att det finns personer som sätter dessa människor närmast på piedestal. Det här är ju inte sund och konstruktiv samhällskritik för fem öre (vilket motsvarande musik möjligen skulle kunna förmedla), utan uppvigling i sin renaste form. Någon ansvarsfull vuxen borde ha satt ner foten redan dag 1 avseende just texterna och den livsstil de förmedlar, uppmuntrar till och som i förlängningen ledde till det här tråkiga utfallet. Musikalisk och snabb i käften kan du vara ändå, det måste väl ändå funnits andra vägar att ta för den här pojken? Hoppas den här tragedin leder till att ämnet lyfts på rätt sätt och att den här farliga samhällsgruppen får det stigma de verkligen förtjänar.

      Han var ju inte uppväxt på orten utan svensk medelsvensson…

        Skulle inte beskriva ett område som polisn beskriver som socioekonomskt utsatt och präglat av utanförskp där nätve rk av kri minella ungdomar får stort genomslag som svenskt medelsvensson-område.

        Jo han är uppvuxen i ett problemområde.

      Tack för dina fina ord! ❤️ Vila i frid Nils!

    Någon som följer gabriellechellig (hur hon nu stavar) på Instagram och förstår vad som pågår?

      Ser ut som en psykos… Usch lilla vän jag hoppas hon får hjälp.

        Ja, verkar vara väldigt labilt där nu. Jobbigt att se uppdateringarna, hoppas hon får hjälp.

      Förklara mer.. vad postas?

        Att hon flyr från sin familj, från sitt ex, mycket ganska flummigt om frihet, att få vila, ordens betydelse (?) osv. Nu senast filmade hon en väldigt udda sekvens i ett hotell där hon skällde ut personalen i receptionen. Kändes inte friskt eller likt henne. Nu har hon inte uppdaterad sedan hotellincidenten så jag hoppas att hon får hjälp.

          Men stackars kvinna.. Låter onekligen som psykos eller snedtändning kanske? Gick in och läste hon bar på kokain? Hmm

      Hjälp.

    Hur fan gör man som par för att överleva de sjukt intensiva småbarnsåren?

      Adoption.
      Nä, jag vet inte tyvärr.

      Andas och fokuserar på ljuset i slutet av tunneln

      Det finns väl inte ett svar som passar alla, men en grundregel är kanske ändå att ha förståelse för att ens partner inte är på topp och att man själv inte är det heller. Om man fräser till kanske det mer beror på att man är trött än att man är en jävlig person. Be varandra om förlåtelse om det spårar ur och tala ut om saker när ni båda lugnat ner er.

      Låter bli att skaffa barn ?

        Eller partner! Säkraste kortet för att undvika separation.

          Och lev i celibat så minskar du risken för barn om inte heliga anden kommer på besök

      Bra fråga! Hur klarar man av fler än ett barn????

        Man måste inte ha mer än ett.. Om man inte känner att man vill eller pallar.

        Man skaffar dom med bra många års mellanrum.

          Och börjar om precis när det blivit hanterbart?! ?

            Ja om man nu prompt ska ha fler barn och inte pallar ha dom små samtidigt.

      ”I nöd och lust” är en ganska bra utgångspunkt.

      Inte ha så hög krav på varandra och stå ut. Ta vara på tiden ni får själva (kvällar och eventuellt barnvakt)men även tänka att det här är så livet ser ut nu. Det ska inte vara de få gånger man kommer iväg och har partid som gör att relationen flyter. Det är undantag och inte ert vanliga liv. Stressa inte över sex heller.

      Vi är inte igenom dem än, men har typ bestämt oss för att försöka undvika annat som bygger på det intensiva.
      Skiter till exempel i hela den här köpa hus-grejen under småbarnsåren. Har sett för många förhållanden och ekonomier krascha pga det.
      Nu fattar jag att det är priviligierat, men vi jobbar inte heltid heller.

      Hoppas det ska hjälpa oss igenom, försöker liksom sitta lugnt i båten och veta att barna blir mer självgående efter hand.

      Det dåliga svaret är ju att det är individuellt. Varje par kräver olika saker för att känna sig kära osv.
      Jag och min man har inte något behov av egentid bara vi två då vi har ett företag och är med varandra 24/7, medan min bästa vän och hennes mans relation baseras mycket på romantiska middagar, stora gester och partid.
      Det bättre svaret är väl att ni får fundera på vad det var som gjorde att ni trivdes med varandra innan barn. Vilka stunder och situationer var ni som gladast i varandras sällskap?
      Fundera sedan på hur ni kan få till det nu. Ex. ni kanske älskade att promenera i skogen och ta roliga utflykter. Försök få med barnen på fler liknande aktiviteter och kanske fråga om barnpassning andra gånger.
      Om ni älskade att äta middag ensamma kanske lösningen kan vara att vänta tills barnen somnat och beställa hem god mat på foodora. Och några andra gånger faktiskt be om barnpassning och gå ut på dejt?
      Kortfattat, hitta vad som saknas för er i er relation.

      Jag tror nyckeln är kreativitet och en vilja att försöka hitta lösningar.

      Ta en dag i taget.

      Det kommer bli bättre.

      Kommunikation, kommunikation och kommunikation. Kan inte sägas nog. Goda relationer byggs i att man har en god kommunikation sinsemellan!
      Ta hjälp av proffs om ni har svårt att kommunicera.

      Man ger varandra egentid. Man ger varandra sovmorgon. Man tackar ja till barnvakt när tillfälle ges. Man knullar. Man anlitar städhjälp. Man stämmer av med varandra om ens behov. Man bokar in någonting för bara varandra då och då. Man pratar om det man går och bär på. Man fortsätter att kyssa varandra godmorgon och godnatt.
      …Man för ständigt en dialog med sig själv om att det är en fas i livet, det kommer inte alltid vara som det är just nu.

      Man måste ju vara en mogen vuxen. Med tonåringar blir det tuffare så se till att teambuilda med partnern från start.

      Strunta i alla krav på trendigt hem och tajt kropp.
      Njut av familjen.
      Ät parmiddag hemma på helgen när barnen somnat. Kör spanska tider om det krävs! Middag kl 23 är också ok ibland!

      Meningen med livet va?

      Tänk på att det är nu ert liv börjat!

        ?

      Ärligt talat så tog min man oss genom skärselden. Varje gång vi sjönk så sa han, nä vi ska fan ta oss igenom det här. Jag vägrar ge upp. Är tacksam för hans styrka idag, det blev ju lättare och roligare så småningom. Hoppas vi kan ta oss igenom tonåren också, som de vise säger är etter värre. ?

      Vad är det som du tycker är intensivt med dessa småbarnsår?

      Man klarar det för att man älskar varandra med allt man har! Emergency wine färdigt på kylning hjälper också ?

      Jag har konstaterat att mindfulness fungerar rätt bra. Vi har en 10 månaders dotter och jag stressade genom alla dagar och alla sysslor för att kanske hinna med lite egen tid (vilken egentid?). Men att försöka leva i stunden och njuta av de små stunderna hjälpte mig ganska mycket. Att tänk att hon bara är liten en gång. Att andas djupt när man diskar flaskor. Kolla in till exempel appen headspace, jag brukar köra vissa av övningarna med hörlurar medans vi är i parken.

      Inga drastiska beslut första tre åren, inte lämna varandra i sticket, ta barnvakt när ni får chansen, prata ofta om när ni föll för varandra och fina stunder, och längta efter tid ihop. Ha orubbliga äta/sova rutiner med barnen så ni som par får tid för återhämtning/umgänge med varandra.

      För oss vände det när yngsta blev 3,5 (har två små med elva månader emellan), de leker och sover, herregud häromdagen sa äldsta ”mamma du kan gå nu, jag vill leka själv” ?

      Så nu, när yngsta är strax fyra så har jag och min fantastiska man hittat tillbaka till både sexliv och umgänge, och jag är SÅ GLAD att inte ha bebis eller mini längre ?

      Ta micropauser. Byt av varandra så man kan ta en kopp kaffe och läsa en tidning i lugn och ro. Nu vet jag inte hur många ni har och hur små de är, är så olika vid olika åldrar. Bara att åka till mataffären själv känns som egentid. Läs för jösses inte om de har som har antställd personal till allt, för då blir du galen! Vad generös med varandra, ger man en sovmorgon kanske man får två tillbaka när den andra är pigg. Som andra skriver, ät middag med din andra hälft efter att barnen somnat och ha rutiner. Det gör oerhört mycket. Det går sjukt fort de där åren, det kan jag skriva under på.

      Det här är så sorgligt tycker jag, ser det ofta. När et roar får barn säger de att de är så lyckliga och alla är jätteglada för dem. Men sen verkar så många kämpa och må dåligt, bråka mm. Är det inte synd? Känner alla så? Inte att man kan va på rosa moln hela tiden med sömnbrist o allt, men en del verkar ha så stora problem och i flera år, när det var nåt som började så lyckligt? Vågar inte riktigt skaffa barn pga detta. Mina kompisar med barn är typ jämt sura på varann och tjafsar.

        ”När ett par får barn”.

        Nej, alla känner inte så. Vi gifte oss när vårt barn var 2 år. Vi har vart tillsammans i 10 år och det är liksom djupare nu. Vi har valt varann och så är det. Visst, vi bråkar ju såklart. Men det är kanske 2 ggr per år vi har riktiga bråk. Vi småtjafsar varje månad men mest för jag är för känslig då ?
        Det är helt annorlunda från innan, men mycket bättre.

        Nej, absolut inte! Jag och min man har snarare växt närmre varandra efter vi fick barn. Vi har växt tillsammans istället för att växa isär och vår relation förbättras för varje år som går.
        Det måste liksom inte vara så himla jobbigt! Livet är så lätt som du gör det till.

          Vad jag menade med det var att man kan tänka på olika sätt.
          Antingen så tänker man ”gud vad jag är trött, småbarnsåren suger” eller så tänker man ”gud vad jag är trött, tur det finns kaffe och kramar”.
          Man måste inte göda de negativa tankarna om trötta småbarnsår, man kan aktivt välja att tänka att dom åren är så satans bra på många andra sätt.

            Det var en bra poäng du gjorde där.

        Att få barn ihop har fått vår relation att växa och just nu känner vi oss oövervinnerliga, vi överlevde småbarnsåren och jag har fått se min man växa in i en roll som jordens bästa pappa ? Båda våra barn startade sina liv med två månaders sjukhusvistelse, hade aldrig överlevt det utan min man, redan där lovade vi varandra att aldrig lämna den andra ensam i föräldraskapet, för man har ingen aning innan vad det kan innebära.

        Har dock precis som du skriver sett flera av mina vänner upptäcka hur lata och odugliga deras män är, när en ny liten person kräver 100% uppmärksamhet dygnets alla timmar. ”Du är ju föräldraledig, då får du städa, diska, tvätta, laga mat OCH ta hand om den lilla, jag drar in alla pengar och behöver vila efter jobbet” ? Jobb var rena semestern i jämförelse, när vi kom hem från jobbet fick den föräldraledige paus (jag och min man var hemma 1,5 år i var), däremot fick den som skulle jobba dagen efter tjing på ostörd nattsömn.

        Ja, det går att skriva om i oändlighet, alla hittar sina sätt och har olika utmaningar, vissa har oerhört nöjda barn som alltid bara ”hänger med”, andra har barn som kräver allt och lite till från två föräldrar, och då går det inte att jämföra.

        Min man är som född till att bli pappa, han har koll på allt med barnen, och tycker att allting blir roligare med lite stök som två barn innebär, jag själv blir lättare stressad och orolig och har fått kämpa ganska hårt för att komma in i min roll som mamma.

          Det är inte det att de har odugliga män (även om jag läst om många såna). De jag känner delar på ansvaret men verkar inte va så lyckliga/ha nån kärlek och tjafsar mycket. Även de man trodde var starka par som varit tillsammans länge..

      Hur kommer det sig att så många föräldrar idag, anser att det är på gränsen till kollapsjobbigt att vara förälder? Kan det vara så att ni blivit så curlade, så ni inte förstår riktigt vad som krävs i livet?

        Jag fått uppfattningen av att många redan innan de får sitt första barn har bestämt sig för att de ska ha två eller flera. Sen spelar det ingen roll hur jobbigt det är, fler barn ska man ha och sen sitter man i en situation där man knappt orkar med sig själv. Kanske är väldigt förenklat men i min krets verkar det vara en bidragande faktor iallafall ?‍♀️

        Därför att nu ska allt vara perfekt, både kropp, hus, relation, barn, jobb mm. Alla ska jobba heltid samtidigt som man har barn, tränar inför nått maraton eller triatlon. Relationen ska vara på topp. Man ska laga all mat från grunden. Ha ett genomtänkt perfekt flöde på sin Instagram, som man också måste uppdatera ofta. Barnen ska ha vars ett par aktiviteter som tex fotboll, kör, dans eller häst, och föräldrarna ska vara med på alla träningar och matcher varje helg.
        Om man vågar avvika från denna norm ses man som udda.

          Fast det beror helt på vilket umgänge du har.
          Mina vänner skulle aldrig någonsin säga något om att jag köper köttbullar och nuggets till mitt barn. Eller ger bullar och festis.
          Där jag bodde innan skulle allt vara ekologiskt och korrekt som du säger.
          Jag valde nya vänner.

          Jag har brutit mot normen hela tiden. Man blir absolut inte den där mamman som alla vill hänga med, men inte helt utesluten heller. De vettigare bryr sig inte, bara de snobbigaste mammorna har undvikit mig och vi hade ändå inte passat ihop.

        Inte att vara förälder men att hålla ihop förhållandet var ju frågan? Skilsmässor är vanliga både nu och förr.

    Bingo, popcorn och julmust. Nu kör vi.

      Åh julmust, shit vad sugen jag blev!

        Och julmusten är som bäst avslagen och iskall. Öppnar alltid flaskan när den köps, så får den gärna ligga i kylen en dag eller två innan den dricks. Så ska all läsk drickas enligt mig ?

          ?

      Käkade julmust marinerad kyckling en gång och det kändes jätte konstigt. Eftersmaken var verkligen julmust men jag hade ett glas vatten framför mig.

    Vad tror ni Sandra Bs son ska heta?

      kanske något litterärt eftersom både hon och björn är författare/skribenter? typ august eller något liknande som inte är lika mainstream just nu

      Hennes favorit namn är ju Didrik (nämnt många gånger i bloggen) så det är min gissning!

    tänkte unna mig själv en parfym från byredo men dom är ju snordyra. är det värt det? vilken doft gillar du mest?

      Vet inte vad byredo är men säljs de i någon butik så gå dit och spraya på en av lukterna och ha den över dagen. Gör samma med varje doft du är intresserad av. En parfym luktar olika från flaskan och på dig, även efter en stund på kroppen.

      Sundaze, gypsy water och mohave ghost är mina favoriter

      Jag gillar Sundazed mest men den passar sig inte såhär års. Det är min sommarparfym 🙂 Bal d afrique är fantastisk! Men rekommenderar dig att köpa några splittar och testa dig fram

      Japp! Värt det! Jag doftar Tulipe och alla mina nära och kära och kreti och pleti förknippar mig vid det

      Tycker byredo sitter extremt dåligt. Har testat flera olika dofter och dom tappar sin doft direkt, har hört flera som säger samma saker

      Älskar bal d afrique! Haft den i flera år. Upplever inte att den sitter dåligt.

      De har också en parfymolja i liten roller som kostar 50 € som är rätt bra att ha med i handväskan. Den luktar visserligen inte lika starkt men håller länge. Kan vara värt att testa en sådan först innan du bestämmer dig.

        En liten tester, för 500?

      Köp testkit. Kolla även Tradera

    Känner du till någon bra röstcoach? Jag tänker mest för att få snurr på ljudboksinläsning, inte för att sjunga eller tala retoriskt. Många tack för alla tips!

      Glömde … Helst i Stockholm.

        Jag antar alltid att när man inte skriver var så är det stockholm haha

          Jag antar alltid att det är i Vilhelmina när inget skrivs.

      Finns någon logoped i Sthlm som även är röstcoach. Bästa kombon!!!

    Letar praktik inom kommunikation och PR. Skickat en mängd ansökningar men knappt fått svar. Huur sticker man ut bland mängden sökande? Har tidigare erfarenhet och låtit flera personer läsa mina ansökningar, de hade inget att klaga på.

      Skicka till en specifik person som har den rollen du är intresserad av. Var inte för generell, skriv om exakt vad du är intresserad av. Kommunikation och PR är sjukt brett, det är två olika saker.
      Vill du jobba med PR? Sök till PR-byrå. Kommunikation? Sök till reklam/kommunikationsbyrå och sök hos en person som har rollen du vill ha.

      Så istället för att maila till hej@byrå.se så lägger du till relevant person på Linkedin med ett litet meddelande där du skriver exakt vad du vill och frågar om hen vill ta en kaffe och ta det sedan därifrån.

      Jag har haft praktik på en av Sveriges bästa reklambyråer och tar själv emot praktikansökningar.

      Kom igen nu, du ska jobba med PR! Var lite kreativ – hur kan du skapa uppmärksamhet för dig själv så som jobbet kräver att du senare gör för kunder? Kanske skicka CV & personligt brev med fysisk post och där kuvertet ser ut som en skitsnygg eventinbjudan, attesterat till chefen eller den som ansvarar för rekrytering eller praktikanter. Eller ta en dag där du knatar runt till PR-byråer och lämnar brevet för hand. Skicka det i bud med ballonger? Eller i 3 delar, teasa med först nån random pryl (konservöppnare?) och nästa dag kommer en konserv med ditt CV i?

      Jag traskade runt och lämnade mitt CV inknutet i sidenband på PR-byråer i New York och landade praktik direkt, rakt in på NYC fashion week och lyckades efter det övertala chefen att lösa visum och förlängd, betald praktik.

        Ett litet PS bara: ring INTE! Folk i PR-branschen har häcken full, det uppskattas sällan att nån ”tar” ens tid pronto på det sättet

        Det där hade verkligen inte fungerat här. Det är rätt cringe med sådär spexiga ansökningar. Säger inget om hur det är i New York dock men det hade nog kanske inte fungerat här.

          Håller inte med. Jag jobbar på PR-byrå i Stockholm och hade tyckt det varit jättespännande att träffa en person som gjort något av det personen föreslår!

      Vi fick många kreativa ansökningar till mitt förra jobb, men de som stack ut allra mest var en ansökan som kom levererat tillsammans med en tårta, och ett där tjejen kom personligen med ansökan tillsammans med en stor korg hembakade kanelbullar. Tror båda fick praktik faktiskt.

    någon som har opererat bort åderbråck och kan berätta hur det var? jag ska göra om 2 veckor och är jättenervös ?

      Yep. Både med lokalbedövning och narkos.

      Lokalbedövning: hade en riktigt jävlig översittare till läkare som gjorde ingreppet (dock supersnäll sköterska som var med och fick mig fokusera på annat), och det var lite obehagligt att lägga bedövningen, men bortser man från det var det en piece of cake.

      Narkos: operationen sköts upp flera timmar så var jävligt cranky när jag rullades till salen, men därefter gick det hur bra som helst. Skulle säga att om något var jobbigt så var det det som hände efter operationen, inte själva ingreppet. Just att hålla på med stödstrumpa, ligga med benet i högläge (speciellt om man som jag rör sig väldigt mycket i sömnen, vaknade dagen efter operationen helt off från hur jag hade lagt mig från början), inte kunna tvätta håret ordentligt utan att behöva stå med benet på toastolen utanför duschen. Men man tar sig igenom det. Det är mest bara omständigt.

      Tror du kommer klara det galant! Det är helt OK att vara nervös, jag var nära att börja grina framför kirurgen, men allt löste sig ju. Ska du göra det under narkos, tänk på något trevligt innan den kickar in, ta det lite försiktigt dagarna efter, och ät något riktigt gott efter fastandet!

        Tack för svar! Ska göra med lokalbedövning (laser och virknålsteknik) så behöver inte oroa mig för narkos. Jag är orolig att det kommer göra ont. Varför behövde du tvätta håret med benet utanför? För att shampoo inte skulle rina ner på benet? Jag ska ta bort på båda benen så nu undrar jag hur det kommer funka..

    Okej men jag känner mig som livets idiot. Lång historia kort – är gravid med mitt numera ex (trots minipiller och jag brukar inte ha mens under långa perioder annars så har inte märkt nåt och är alltså ganska långt gången). Är ensam med två förskolebarn, exet vill inte veta av det nya barnet och jag vet inte hur jag ska klara mig. Underhåll får jag ju, men studerar annars och måste egentligen fortsätta om det ska gå ihop, har för dålig sgi och vill inte gå till soc. Kan man studera heltid med en nyfödd och två andra små barn? Någon som har erfarenhet av liknande situation?

      För långt gången för abort?

      Vad pluggar du? Hur mycket kräver din utbildning liksom?

      Det går men är verkligen inte kul. Hade ingen bebis men som ensamstående till förskolebarn så var jag alltid den som missade tentor de lagt på helgerna, grupparbeten i biblioteket efter skoltid.osv. nu hade jag förstående skolkamrater och lärare dock. Beror säkert på vad man läser också såklart.

      Nej du kommer inte kunna plugga heltid i den situationen. Är det för sent för abort? Tror det är ditt bästa val om du inte vill avbryta studierna, vilket i mina ögon iofs är heltokigt då du bara kan ta uppehåll och vara föräldraledig?

        Hon skrev att hon inte skulle klarar sig på föräldrapenning.

    Finns antagningsstatistik om du googlar!

    Åh kanske småäcklig fråga. Men behöver råd/input!!

    Efter sex (med penis, oskyddat, kom i), får ni annorlunda flytningar då? Eller är det sperman som kommer ut? Efter flera dagar? Haft lite ont och började innan samlag, men vet inte om det är inför ägglossning eller inte.

    Jag får negativa ägglossningsstickor men tycker jag har alla tecken nämligen.

    Fattar ju att tiden får utvisa. Men tänker om nån har erfarenhet ?

      Kolla upp hos gynekolog.

        Haha nej tänker inte ta upp deras tid för detta, inget är ju fel eller konstigt ? Va bara osäker på om det är ägglossning (hoppas ??) eller om sperman drygar sig länge. Hade negativt ägglossningstest och därför blev jag förvirrad pga alla symptom på ägglossning.

          Men nej- det är deras jobb att kolla upp dig och de får dessutom betalt för det 🙂 du kan lida ifrån allt mellan ingenting till en std till svamp. Klart du ska till gyn!

            Haha nej, alltså jag vet – men jag har absolut inte svamp eller annat, jag lovar. Har haft det några ggr det senaste året (pga mediciner) samt bakteriell vaginos.

            Att kolla upp om jag har (normala) ägglossningsflytningar eller om det är spermarester åker jag inte in för ? Jag har inga problem, kliar inte, luktar inte osv osv. Testat nyligen för allt möjligt pga är där ofta av andra anledningar.

            Så jag va bara nyfiken på sperma/ägglossningsflytningar ?

            (Och ”ont innan” beror på att jag känner av ägglossning, har endometrios och känner av det)

          ”Tänker inte ta upp deras tid” hahahahaha. Hur tror du att dom skulle klara sig om vi patienter inte ”tar upp deras tid”? Dom är ju liksom till för det.

      Låter orimligt att sats rinner ut efter flera dagar. Antagligen flytningar. Är de oroväckande udda bör man väl kolla upp. Finns många bra hemmatester för bakteriell vaginos, svamp osv.

        Inget udda alls, så är mest fundersam på om det är sperma eller om vi förhoppningsvis lyckats pricka ägglossning trots negativt test ?

        Testet förvirrar mig haha

          Fast jo, det låter ganska udda faktiskt… Kolla upp!

            Haha nejdå, då är det ägglossning. Tack ändå ?

          Mest troligt inte sperma som rinner ut efter flera dagar i alla fall. Låter mer än orimligt.

            Hoppas på ägglossning trots neg test (är dags nu) ?? (Har inte svamp eller bakteriell vaginos osv)

              Men borde inte testet slå om till positivt då?

          Det lär visa sig? Stressa inte över sånt.

      Är verkligen ingen expert men låter det inte som om det skulle kunna vara en infektion?
      Kan vara värt att kolla eller beställa hem test för bakteriell vaginos/svamp ?

        Nej när jag haft svamp och bakteriell vaginos så kliade det, jätteirriterat och olika typer av flytningar samt luktade (bakt.vag.).

        Smärtorna är pga endometrios.

        Jag gissar (och hoppas) på ägglossning, men blev osäker på om sperman rinner ut. Blev bara osäker på ägglossning pga negativt test.

        Men då är det ägglossning.

      Jag får!! Jag tror jag typ är allergisk mot sperma? Blir svidig några dagar och får konstiga flytningar några dagar efter att min kille kommer i mig. Sen går det över! Har ej ägglossning utan det är helt relaterat till sperman.

    Tror ni Kz är på smällen igen?

      Vem är kz

        katrin zyto antar jag

          Är inte hon snart 50?

            Bara för att man närmar sig 50 är man inte automatiskt i klimakteriet.

              Nej men fertiliteten är jäkligt låg.

              Det är ju inte speciellt många 50 åringar som blir gravida.

            44… många som får fler barn så ”sent”

              Det är ju sent. För sent tycker jag.

      Varför tror du det

      Kenza? Nej. Varför tror du det?

      Hon var väl ute och festade igår? Så nej.

      Näää…. men nu på story så mår hon illa, är yr och känner sig tung vid ögonen eller nåt.
      Gjorde hon inte en behandling igår? Typ sån där med nålar?

      Nej men Catten av Tälje är preggo med sitt femte barn ????

        Nej du skojar..?

        Vaa med en ny man? Eller är det pappan till de yngsta igen?

    Är det ok att lämna bort sin tvåmånaders bebis över natten?

      Bad parenting ☝? vem vill ens lämna ifrån sig sin 2 månader gamla bebis?

        Ja, det kommer resultera i minst 90 timmar traumaterapi senare i livet ☝?

          Om man ens överväger att lämna bort sitt spädbarn över natten så undrar man ju vad mer man är benägen att göra.

            Vad menar du mer konkret för exempel? Spelar inte anledningen till det någon roll alls? Och till vem?

            Starta krig.

            Ja, säkert mordbenägen också???

            Har hört att det är samma föräldrar som även ställer ut barnen i en djup skog en natt i överlevnadssyfte. En kniv i ena handen och ett tändstål i andra. Så hämtas de vid 21-tiden kvällen efter igen.

              Det är väl vid 3 månader man gör det, 2 känns lite tidigt

            Har faktiskt aldrig funderat över det? Vad tror du?

            Nämen sluta, jag hamnade i en förlossningsdepression och var knappt kapabel att ta hand om mig själv, min mamma hjälpte mig genom hela skiten, bla genom att ta min son vissa nätter. Hade helt ärligt inte överlevt utan henne den tiden. Min son är idag 10 år, vi har en fantastisk relation och han har dessutom även ett starkt band till sin mormor.
            Att han sov ibland hos sin mormor när han va 2 månader och fick kärlek och värme och allt en bebis behöver gjorde ingen skada, vore värre om han va med mig som grät mig igenom dygnet.
            Allt är inte svart eller vitt, finns alltid anledningar till varför man gör på ett visst sätt.
            Min dotter däremot sov hos/på mig fram tills hon va 6 år, märker noll skillnad på vår relation vs min och sonen. Inte heller har hon lättare med anknytning osv osv än sin bror.

              +1 på denna. Att få hjälp när man har förlossningsdepression är en av medicinerna till att man ska må bra igen. Min mamma hjälpte mig också vissa nätter så jag kunde få sova.

                Samma här! ?

            Ja fy fan. Särskilt till pappan.

          MeN aNkNyTnInGeN dÅåÅåÅ!!???

        Ja för din del gör det väl ingen större skillnad? Men om bebisen ska sova hos en okänd människa som inte luktar mamma och som den inte känner igen, så kör på… eh..

          Snälla Ne…. tror du på riktigt att barnet tar skada?
          Kan berätta för dig att, Nej barnet tar inte skada av att sova hos någon annan än sin mamma.

        Ska hjälpa dig på traven med att använda din fantasi och empatiska förmåga! Verkar behövas! ?

        1. Någon som behöver läggas in på sjukhus för tex observation eller operation.

        2. Någon som åkt på en helvetisk magsjuka och behöver få ligga och dö en natt i ensamhet utan att råka kräkas på bebisen.

        3. Någon som fått en förlossningsdepression och behöver få återhämta sig.

        4. Någon som fått en kolikbebis som gallskriker dygnet runt och därför håller på att kollapsa av sömnbrist.

        5. Någon som har en fullt kapabel partner som är barnets andra förälder och som kanske vill sova med bebisen en natt så att mamma-föräldern kan få lite sömn.

        6. Någon som måste åka och hälsa på sin döende släkting på sjukhuset i en avlägsen stad och inte hinner hem innan natten och inte vill ta med sig bebisen pga risk för RS-smitta.

        7. Någon som har ett äldre, men fortfarande litet, barn som kanske måste sova över på sjukhus för första gången pga någon allvarlig sjukdom och bara måste få ha sin mamma hos sig.

        8. Någon som har en såndär mirakelbebis som sover helt fantastiskt och tryggt i sin spjälsäng och inte ens märker om mamman sover borta en natt.

      Beror väl helt till vem ?

      Nej

      Klart, om det är nån du litar på. Och ändå finns tillgänglig om nåt händer ?

      Allt är relativt. Måste du lämna bort bebis för att du ska opereras och är ensamstående? Rimligt. Lämna bort en tvåmånaders för att festa/få egentid e.d.? Inte rimligt. Ville knappt ens att någon annan skulle hålla min bebis när han var så liten.

      Jag lämnade bort mitt barn när hon var ca 3 månader över natten. Vi hade sovit där tillsammans tidigare och mormor som hade henne hade vi umgåtts med mycket innan så det inte var en främling. Det gick super och idag är hon är glad och trygg liten person ?

      MEN mitt barn var aldrig speciellt mammig eller uttryckte missnöje hos andra personer. Hade jag märkt av otrygghet eller att hon bara kunde vara hos mig hade jag inte lämnat henne. Så där får man utgå vad för typ av barn man har.

      Tumregeln brukar vara att lämna bort lika många timmar som månader. Så max 2 timmar i det här fallet.

        Vad baseras den regeln på? Genuin undran.

          Ber om ursäkt, men kommer verkligen inte ihåg var jag hörde/läste det. Kan ha varit från BVC möjligtvis.

            Okej, ingen fara, jag får googla någon dag när jag orkar ? var bara nyfiken

          Läst det också. Tror faktiskt det var en studie som visade att det sätter djupare spår än man kan tro hos spädbarnet när det inte får vara nära sin förälder. Precis som att man nu säger att man bör plocka upp ledsna barn även om de inte är hungriga eller behöver ny blöja. De behöver en viss kontinuitet av närhet till föräldern de varit nära från start.

      Det beror väl på anledningen till att du behöver lämna bort ditt barn?
      Mår du dåligt psykiskt, fått förlossningsdepression, behöver opereras eller andra väldigt viktiga anledningar? Ja självklart kan man lämna bort bebisen till den person som bebisen har närmast relation till efter mamman.
      Handlar det istället om en rolig kompisresa, en parkväll eller utgång på klubben så är svaret kort och gott, nej.

        Tror du barnet bryr sig om anledning?

          Så om du behöver opereras och ligga inne en natt..? Vad gör du med en liten bebis då?

      Lämna över bebisen till någon du litar på och ha sen kul utan skuld och skam eller vad du nu ska hitta på. Allt kommer gå bra!

      Du vet nog svaret på frågan själv? Alltså känns det bra så spelar det väl ingen roll vad andra tycker – då har du kanske någon som barnet är trygg med, du känner att du kan slappna av och uppskatta det du ska göra och barnet är förmodligen rätt lugnt av sig. Känns det inte bra så hade du antagligen inte ens ställt frågan och då är det bättre att vänta.

      Mem heerrregud vilka troll-svar!!! Klart det är okej. Har barnet nån som tar hand om hen när den vaknar om natten kommer allt gå alldeles utmärkt. Shiet vad folk är översittare!

      Ja

    Är det slut mellan Julia Frändfors och hennes kille Jakob? Så fint par! Älskar Julia!!!!!!

      Undrar också, han syns aldrig till längre?

      Yes det diskuterades i något tidigare ÖS att det är slut mellan dem och att hon självt nämnt det någon gång

      Älskar för att?

    Med den logiken är det inte se x uella trakasserier om någon tar på en kvinnas kropp på alla andra ställen än där… Så nej, det där går inte ihop.

    Muspruttsproblem! Får alltid extrema muspruttar vid samlag. Ända sen jag blev av med oskulden har det varit såhär. Vad beror det på? Kommer aldrig glömma första gången jag hade sex och muspruttarna kom ena efter den andra och jag SA INGET om det! Låtsades som ingenting. Såååå pinsamt!

      Att luft kommer in. Får det också, men bara när det körts bakifrån ??

        Men hur undviker man luft i muttan då? Får alltså EXTREMA muspruttar.

          Är du tillräckligt upphetsad? För mig händer det bara om jag inte är det.

          Jag kan inte undvika det i den positionen så har tyvärr inga svar?

            Obs att mina kommer efteråt. Typ när man lagt sig ned och myser och jag ska röra på mig/resa mig upp, eller om jag ska gå och kissa. Så det är liksom inte supertydligt från vilket hål det kommer ifrån för den jag är med?

              Jo, det hörs.

                Okej, bara jag som haft fel på öronen i 20 år då?

                Antar att du doktorerat i muspruttars ljud ?

                  Såklart ?

                  Aldrig mindre än PhD innan kommentar här!

      Yes, oftast är ju den andra partnern van med att det händer då och då vid sex (i alla fall de i min ålder som varit med ett tag). Blir inte pinsammare än vad man gör det till tänker jag.

      Haha <3 Jag brukade aldrig få det men har nu helt plötsligt börjat få det varje gång jag har sex.
      Försöker att inte bry mig. Men om du verkligen tycker det är jobbigt skulle jag satsa på att först ha sex
      i ställningar som inte är bakifrån; då det, upplever jag, ofta sker då ?Men mest; inget att bry sig om!

      Får också mycket! Brukar säga typ ”haha oj vad mycket luft”, sen pressa ut lite extra för jag tycker det är oskönt att ha massa luft där inne ? aldrig varit med om att någon kille brytt sig det minsta, sånt händer ju typ alla

      Du får skaffa dig snubbar med större kuk så slipper du det problemet, m.a.o. det beror inte på dig.

        Det beror verkligen INTE på kukstorlek dock. I would know.
        /Har legat med vad som måste varit Sveriges största kul.

          Haha jag med. Pruttade ändå efter en bra stunds doggy.

          Inte tillräckligt stor för din vagina isf.

          Jag med, det gjorde ont trots att jag nog aldrig varit så upphetsad. Dock aldrig i mitt liv fått muspruttar.

      Blir så om jag ligger med en kille som har väldigt liten smal snorre men med en medelstor händer det aaaaaldrig

    Men.. kan väl vara sexuella trakasserier att klämma en man på brösten också?

      Fast de tillhör ju ändå kroppen, och du kan ju inte klämma en person hur som helst på andra kroppsdelar heller. Typ undantaget är väl underarm typ

    Grannarna spelar så hög musik och jag blir galen!
    Hur lär man sig att slå av och inte tänka på det?
    Jag blir liksom skitirrirerad ?
    Jag är nog ljudkänslig och hör alla ljud, även om jag ser en spännande serie tex går det ju inte att stänga ute allt runt om.

    Jag är medveten om att klockan inte är mycket, vill jag ha tyst får jag bo i ett hus i skogen, dom ska få ha roligt osv. Förstår liksom att felet ligger hos mig, blir liksom orimligt irriterad ?

    Så nej, ska inte klaga på dom eller något. Måste som sagt bara hitta något knep som gör att jag inte bryr mig, att jag inte blir irriterad. Har ni några tips? 🙂

      Ett par bra hörlurar kanske?

        Tror inte jag kommer gilla att ha hörlurar men kan vara värt att testa, tack för tipset 🙂

      Hahaha är exakt likadan och undrar exakt samma sak. Hur blir man zen ? vill verkligen inte störa mig heller

        Meditation eller noisecancelling produkter skulle jag säga

        Försöker andas och räkna till tio när jag blir som mest irriterad ?
        Så störigt när man är medveten om att man blir orimligt irriterad men kan ändå inte ändra det?

          Inte orimligt alls ju. Finns få saker som är så jobbiga.

      Fast, är det då högt kan du klaga. Speciellt om det händer ofta. Det är aldrig ok att störa så oavsett tid. Hänsyn gäller jämt.

        Jag hade tex en granne under mig som spelade så fruktansvärt hög musik att jag kunde shazam:a den i min lägenhet. Det vrålades till kareoke titt som tätt. Ibland var klockan 16, ibland 11, ibland 23 och ibland 02. När som. Jag blev vansinnig varje gång för jag kände att hon nästan hade flyttat in HOS mig.

        Jag gillar själv musik och spelar gärna jag med. Men vill jag lyssna högt finns det hörlurar jag kan använda.

        Jag klagade till slut. Flera gånger. Bägarn rann över helt. Hon visade noll hänsyn till sina grannar. Man måste självklart tåla ljud när man bor i lägenhet men man kan inte bete sig som man är den enda som bor där heller.

          Herregud.. att lyckas använda shazam är ju galet!

          Vad hände? Lyssnade hon ej på när du sa till? Eller bättrade hon sig tillslut?

            Hon lyssnade inte. Eller. Det fortsatte hela tiden. Ibland öppnade hennes kille, ibland gick min sambo ner, ingen direkt skillnad. Det tystnade för stunden, men nästa dag måste suget efter country varit oemotståndligt igen. Jag var på riktigt redo att flytta tillslut. Men så flyttade hon istället ?

            Jag är över lag ganska konflikträdd men detta härdade mig.

      Jag är också ljudkänslig och bor i ett lyhört hus där grannarna väsnas lite mer än vad egentligen är rimligt, och min räddning har verkligen varit noise cancelling hörlurar.
      Tar på mig dem direkt när ljudet börjar bli jobbigt och kan då direkt slappna av. Kopplar dem antingen till tvn eller telefonen om jag tittar/lyssnar på något eller bara låter dem vara på så jag slipper höra grannarnas ljud. Min bästa investering skulle jag säga ?

        Låter ju väldigt lovande! Vilka har du? 🙂
        Toppen om man kan ha de både om man ser på tv eller lyssnar på något i mobilen.

        Tycker det är obehagligt om man inte hör runt om. Om det händer min katt något och jag inte hör, om någon kommer in i min lägenhet trots att den äe låst och har sån kedja ? men vänjer mig kanske

          Jag har Bose 700 och de är riktigt bra ? är även bra ljud när man vill lyssna på något så det är ju ett plus ?

          Förstår vad du menar men jag brukar lyfta på ena luren emellanåt för att höra om det är något som händer och ifall musiken tagit slut så att jag kan ta av mig lurarna ?

        Håller med till 100%
        Bor i ett lyhört hus och störde mig som fan förut. tack gode gud för Bose QC 35 hörlurar

      Jag brukar gå över och be dem sänka lite.
      De allra flesta människor är okej människor och sänker musiken lite om man ringer på dörren och ber artigt att de sänker musiken lite.
      Tonårskillar med förfest och efterfest har sänkt när jag har bett dem, familjer med kompisfest har sänkt och urspårade tjejmiddagar har sänkt.
      Dessutom kunde vi hälsa på varandra och skratta nästa dag.
      Med vanlig trevlig kommunikation kommer man rätt långt.

        Detta alltså! Våga prata med era grannar.

      Tycker inte problemet ligger hos dig, det är int ok eller tillåtet att störa sina grannar.

        Läst så mycket diskussioner på facebook i olika grupper så fått för mig att bor man i lägenhet får man stå ut med sånt.
        Men nu när jag tänker efter är det nog mest mammor som svarar (tjejgrupper) då dom inläggen jag läst varit om barn. Tex ”grannarna över låter barnen spela fotboll inne. Kan man be dom sluta?” Och mammor blir galna för barn måste få vara barn, personen som störs får flytta till skogen, ”det är ännu jobbigare för föräldrarna så sluta klaga”-attityd.

        Så tänkt att det är orimligt att jag blir irriterad för det är sånt man får räkna med när man bor i lägenhet.

          Men herregud! Spela fotboll inne?? Inte normalt. Ja det verkar va trashiga människor som svarat…
          Läs istället om lagen och din hyresvärds regler. Grunden är att man ej ska störa sina grannar, finns gränser.

            Och börja med att prata med grannarna och tala om att det hörs mycket. Fråga om de kan sänka sig.

    Jag fyller 30 år i veckan och åldersnojan kommer smygandes. Hade alltid trott jag skulle vara gift och ha barn innan 30 men har inget av det. Har en underbar sambo och en utbildning bakom mig plus en annan utbildning som jag kommit halvvägs på. Hur hanterar man åldersnoja?

      Njut av livet, fokusera på det positiva och 30 är ju så mycket härligare än 20!

      Undrar detsamma ?

      Man försöker känna tacksamhet över att man får vara med ett tag till, inte alla som får möjligheten att bli äldre.

      Man inser att det inte går att kontrollera och planera allting, och är tacksam för det man har och är. 🙂

    jag behöver hjälp.. Jag har en så komplicerad relation till mat. Jag väger mig flera gånger per dag, om jag gått upp så lite som ett gram äter jag inget mer under hela dagen. Jag älskar mat, men är livrädd för vågen. Jag har alltid haft en problematisk relation till mat. I perioder har jag bingeat allt från vispgrädde till bröd och i andra perioder levt på endast filmjölk. Nu har det gått för långt då jag börjat tappa så jävla mycket hår, vilket jag tror beror på näringsbrist. Jag är 28 år gammal och är så jävla trött på att känna mig ful och äcklig. Finns det någon där ute som har tips och råd!?

      Mitt första råd är att kasta ut vågen. Mitt andra är att kontakta vården och be om hjälp.

      Sköt om dig

      Terapi och kasta ut vågen.

      Hej fina ❤️ Du har inte en problematisk relation, du är sjuk i en allvarlig ätstörning. Jag tycker att på måndag, så ringer du till en mottagning eller till psykiatrin och berättar exakt det som står i den här kommentaren. Du behöver professionell hjälp för att kunna bli frisk ❤️

        Håller med. Det är definitivt en ätstörning och du borde kontakta psykiatrin det första du gör på måndag. ❤

      Ge bort vågen eller sälj den men på något sätt gör dig av med den

      Du har mer än en komplicerat förhållande till mat, du har en ätstörning. Sök hjälp hos psykolog specialiserad på det ❤️❤️❤️❤️

        Tack för att ni tagit er tiden att läsa samt att kommentera. Det känns mindre ensamt då, tack snälla ❤️

          och på måndag så ringer jag till 1177!

            Du kan nog ringa direkt till din VC istället. Lycka till!

            Så bra tomten!!! Hejar på dig ❤

            Nä, ring inte 1177. Där svarar nån blasé sjuksköterska att du ska promenera mycket för att få upp aptiten, typ. Boka en tid på din vårdcentral och prata med en läkare istället.

    Skrev denna kommentar vid gårdagens ös, men var lite sent ute så gör ett nytt försök.

    Jag har bett om föräldraledighet till mitten av nästa år. Tyvärr har oförutsedda saker skett vilket gjort att jag måste be om att få gå tillbaka tidigare. Men vad händer med min stackars vikarie? 🙁 Jag har läst mig till att en pågående föräldraledighet kan avbrytas och att arbetsgivaren har rätt att skjuta upp återgången en månad. Någon som vet hur sånt här går till? Jag vet att det är illa men kan inte påverka detta tyvärr 🙁

      Vad som händer med vikarien är inte ditt bekymmer. Det får din chef lösa.

        Du har rätt, jag har kanske lite för lätt för att få dåligt samvete.

      Har de redan ordnat med en vikarie om det är över ett halvår kvar?

        Hon är redan föräldraledig.

          Aa så klart ?

            Det stämmer ?

      Hos oss så står det på vikariens anställningsbevis att man är anställd angiven tid eller den tid som kan bli aktuell pga ändrade förutsättningar (tex om ordinarie personal kommer tillbaka tidigare) dock som längst tom avtalets slutdatum.

      Det är inte så illa, saker i livet händer. Som vikarie får man räkna med att ens anställning inte är huggen i sten. Förmodligen kommer vikarien behövas någon annanstans, så för den delen löser det säkert sig. 🙂

        Stort tack för svaret! Förhoppningsvis har min arbetsgivare informerat vikarien om premisserna för anställningen/ framgår tydligt i anställningsavtalet. Men som du säger, saker händer i livet. Tack <3

    ELBIL ???
    Vår elbil kommer till veckan och vi är 0 förberedda. Skulle ha installerat laddstolpe hemma men vi hamnade i en spontan flytt… Vi behöver alltså ladda denna rackaren överallt och ingenstans. Någon som kan ge tips om vilka appar för laddning ni använder/man behöver?? Eller hur funkar det egentligen haha. Tack på förhand ??

      Vet inte varför men denna kommentaren känns så förlegad och ofräsch, varför kände du ett behov av att skriva den?

      Kryp tillbaka till det mörka lilla hål som du kravlat dig ur.

        Tut tut!

      Menar du bögbilen?

      Ladda gratis på Lidl. Billigare på Max än på många andra ställen.
      Ladda ner ”charge Finder” den är jättebra
      Älskar elbil ?

        Ingen köper väl elbil idag? Hybrid är det som gäller.

      Vi hade inte heller laddbox i början och körde runt och laddade, fungerade jätte bra!

      Det finns väldigt många appar men vill främst rekommendera ChargeFinder och Plugshare för att hitta laddplatser. Sedan kan du även ladda ner appar till de olika leverantörerna och det finns bland annat: Mer, InCharge samt Fortum.

      Jag kan även tipsa om att CirkelK håller nu på att testa egna laddboaxar för snabbladdning, där kan du ladda gratis men behöver deras app!

      I min stad kan vi även ladda gratis på ICA Maxi med egen laddsladd.

    Någon mer som drömde om Einar inatt? Jag har aldrig träffat honom eller ens lyssnat på hans musik. Men drömde om honom inatt.

      Nej.

      Ja! ?? Jag med! Har inte hört en låt av honom ens…

        Vad drömde du? ?

    Mina svärföräldrar var på besök fredag till måndag och duschade inte en enda gång. Jag tyckte det var konstigt, själv duschar jag varje dag. Vad säger ni, är det helt normalt att inte duscha?

      Helt normalt att INTE duscha varje dag? Men däremot lär dem väl ha blaskat av sig, kört deo osv kan jag tänka mig.

      Jag duschar typ 1-2 gånger i veckan, mer om jag tränar och blir svettig. Övriga dagar blir det att vaska av mig över handfatet. Så jag tycker det inte alls var konstigt att dina svärisar inte duschade.

        Samma här.

        Samma här. Blir inte svettig, är generellt väldigt frusen av mig och har väldigt torr hy. Men tvättar såklart av mig lite varje dag.

      Jag kan tycka det är obekvämt att duscha hos andra men 2-3 dagar utan dusch är inte så illa

      Ogillar att duscha hemma hos andra.

      Amen denna eviga frågan! Det är väl individuellt hur ofta man behöver duscha!? Min polare har enorma problem med svett och luktar redan 10 min efter duschen medans jag själv inte ens luktar efter ett gympass.
      Så länge man duschar ofta nog att sköta sin hygien så gör det väl inget om det är en gång om dagen eller en gång var tredje dag, osv!?

        Sorry, visste inte att det var en evig fråga då jag aldrig sett frågan förr. Jag ville bara ställa frågan här då jag har funderat kring detta sedan besöket, jag trodde att alla duschade var eller varannan dag, och jag tänkte att det var öppet att fråga vad som helst här. Jag ska inte ställa frågan igen, lovar!

          Du har ju fått massor med svar så varför grinar du om att du inte får fråga. Även den du svarade här gav dig ett svar.

        Din polare behöver se över sin kost.

      Jag duschar helst inte hos andra så kan jag så duschar jag innan jag åker och sen när jag kommer hem igen.

      Jag duschar 3ggr i veckan när jag inte tränar.

      Är ju så olika det där, för mig är det normala att inte duscha varje dag. Träning styr lite givetvis. Känns som att jag sakta men säkert skulle förvandlas till ett torrt russin om jag duschade dagligen.

      Jag kör mer raggartvätt, tror nog att dina svärföräldrar körde på det spåret istället.

      Olika. Jag duschar varje dag, annars luktar jag under armarna och fötterna. Men min sambo duschar bara varannan dag och jag har efter många år ihop aldrig känt honom lukta svett eller annat.

        Varför tvätta hela kroppen?!

          Tja vattnet hamnar ju på hela kroppen i duschen? Jag vill helst tvåla in ställen som kan lukta alltså underliv, armhålor och fötter och jag vet inte hur akrobatisk du är men för mig behövs duschen och inte bara vasken för det.

      De kanske duschade fredagmorgon och sen på måndagen när de kom hem. Så två dagar utan dusch är helt normalt enligt mig.

      Äldre svettas inte!
      Jag är i klimakteriet och har slutat svettas! Ingen sa att det kan hända, så jag är helt förundrad! Det är ju underbart! Mina kläder luktar inte svett om jag glömmer deo!
      Om jag tränar svettas jag, absolut. Men om jag inte tränar behöver jag bara tvätta underlivet efter toabesök för att vara fräsch.

        Åh vad skönt ?

      en av de värsta sakerna jag vet är att duscha hos andra eller på hotell och då är det mest pga avskyr att gå omkring barfota ?. Så de kanske helt enkelt inte är bekväma med att duscha hos er? Eller så skiljer sig era rutiner. Så länge de är fräscha och inte luktar, så spelar det väl ingen roll tänker jag ☺️

      Luktade de illa eller såg smutsiga ut? Om inte så förstår jag inte vad det spelar för roll om de duschade under dessa dagar eller inte.

        De röker så det enda jag kände var en stark lukt av rök runt dem.

      Erbjöd ni dem duschen? Drar mig för att be om att få duscha hemma hos någon annan. Hade jag fått badlakan och orden ”du får duscha när du vill” hade det nog hänt ?

      Sjukt av dig Pyran att bry dig om det. Ännu sjukare att skriva om det här.

      Troligtvis duschade dom innan dom åkte till er, och när dom kommer hem. Dom har alltså låtit bli att duscha 2 dagar. Hur kan du ens bry dig?

    Ruvardag 1 med 5-dagars blastocyst, hoppas hoppas hoppas ❤️❤️❤️

      Håller tummarna!

      Håller tummarna!!

    Min man och hans föräldrar har en fruktansvärd kommunikation och på något vänster är det mig dom beskyller… jag blir tokig!
    Är så trött på detta men vet inte vad tusan man ska göra!? Min man säger att jag inte ska ta upp det med hans föräldrar pga att dom alltid tar illa upp och det istället kommer få dom att tycka illa om mig. Suck!
    Varför ska det alltid vara så svårt med svärföräldrar för!?

      Men tagga ner om du märker att det inte blir bättre när du säger till, det är trots allt deras relation. De hade lika gärna kunnat säga likadant om dig, fan vad jobbigt det är när sonens partner lägger sig i.

        Uttryckte mig inte tydligt nog.
        Jag har inte lagt mig i deras relation och har inte heller tagit upp något med dom.

        Dom beskyller mig för deras dåliga relation till sin son. Det är saker som t.ex. att deras son inte vill umgås med dom utan hellre umgås med min familj. Det är ju hans val att spendera sin tid var han vill men hans föräldrar ser det istället som att jag hindrar honom från att umgås med dom och istället tvingar honom att umgås med min familj… Vi har varit tillsammans i tio år och det är alltid bara samma visa med bittra miner.

        Det jag menade med att ta upp det med svärföräldrarna handlade mer om att jag ville prata med dom och förklara att jag inte har med deras relation till varandra att göra. Men min man vill inte det pga att hans föräldrar är lättkränkta. Vilket jag då såklart respekterar och låter det vara.
        Var väl mest bara som jag klagade över att svärföräldrar ofta är så problematiska, inte bara mina då.

          Spendera lite mer tid ihop med svärföräldrarna då om de känner sig bortvalda.

          Tycker då att din sambo får förklara för sina föräldrar hur läget ligger till, det är hans ansvar. De kommer inte köpa din förklaring oavsett om de nu beter sig som du har skrivit.

          Skit i de bara.

      Hej. Min man har också usel kommunikation med sina föräldrar. De är otrevliga mot mig och han vågar inte säga ifrån. Detta har lett till att jag inte vill åka dit och att han får skulden för det.
      Jag har slutat bry mig. Not my monkeys, not my circus.

      Det är verkligen inte alltid svårt med svärföräldrar.

    Flippade ur i veckan. Hur många gånger har ni flippat ur??

    Kanske flippat ur 7 gånger. I några fall blir jag jättedramatisk och tänker att gjort något jättefel. Och en gång gjorde jag ett närmande för att jag inte orkade tänka på det mer, fastän jag visste att det inte skulle bli något. Det var inte relationen jag var ute efter, utan att få tankarna ur mitt huvud.

      Vad betyder flippa ur för dig?

        Att tappa det & agera oerhört irrationellt.

      Haha ofta! Kan inte räkna dem iaf.

    FILMKARAKTÄR SÖKES
    Snälla hjälp! Jag har i flera år (!!!) haft en filmreplik i huvudet och kan absolut inte komma på från vilken film det kommer ifrån!! Sjukt frustrerande och tänker ofta på detta när jag ska sova och diskuterar typ alltid med mina systrar när vi ses.
    Repliken är, med skånsk dialekt: Jao kan va din kissekatt.
    Så. Tänker mig att den kommer från typ en äldre disneyfilm eller annan tecknad film som jag såg ofta som barn men inte sett på senaste 15-20 åren. Ser framför mig att det är en liten farbror-ish (människa eller djur-farbror) som säger detta till en snygg disneytjej, men jag kan såklart ha fel!
    Skulle bli sååå tacksam samt sova gott om någon känner igen repliken!!

      Låter annars som något karaktären Gun kunde ha sagt i tv-serien Kvarteret skatan.

        Haha usch hon är så obehaglig 🙂

      Mulan? ?

        Tänkte detsamma! Han korta mannen med skånsk dialekt. Någonstans kring låten ”En tjej att kämpa för” eller när hon, Mulan, först nattbadar ensam.
        Är alltså inte säker på att han säger det men det känns som att det skulle vara en replik från honom.

          Jaa exakt där tänkte jag också! Ska skumma igenom den scenen ?

            Hmm nä jag hittar inte, kanske inte var Mulan då!

              Ja det är helt klart nån slags liknande typ som han i Mulan! ??

                Jag ska fråga min filmguru imorgon för det här kommer att irritera mig likt en surrande mygga annars.
                Återkoppla gärna i något ös ifall du finner svaret ?

                  Åh snälla fråga! Jag har tänkt på detta i flera år som sagt, min mamma börjar tröttna på att detta är det stående samtalsämne vid varje familjemiddag! ??? Kommer nog lägga upp detta inlägget flera gånger tills jag får svar ?

      Nej men gud jag känner också igen det du skriver men kan inte komma ifrån vad?

        Åh vad jobbigt!! Men skönt, då har jag inte hittat på det iallafall! ??

      Hmmm är det inte Oliver och gänget? Lilltjejen letar efter Oliver och den där ”uteliggaren” har honom och försöker använda honom för att få pengar. Säger han inte något sånt? Haha!

        Tyvärr inte, tänkte också det så tittade på filmen ???

      Från serien Starke Man?

      Shrek? Puss in boots då, tänker jag på. Finns ju en scen när han är omringad av gatukatter som svärmar för honom… har för mig att något sådant sägs men är osäker!

      Aristocat?

      Mulan

        Alltså jag är 100%säker att det är den filmen!!! ? tror att det är den korta kompis-soldaten (han som är sur och vresig)

          Ja alltså det är helt klart en liknande typ, men tyvärr inte från den filmen ? Om det är Disney finns det ju många bikaraktärer som typ återkommer ?

      Kan det vara hajen i hitta Nemo?

        Tack för tips, ska kolla! ?

    Har känt mig dålig i kanske två veckor, som att man ska bli förkyld men inget bryter ut…
    Haft en konstig känsla på höger sida hals, obehag, ett litet tryck..
    och idag hittade/kände jag en öm svullen knöl…
    Har inte varit sjuk, och det är bara en knöl som svullnat upp på ena sidan…
    Är så orolig att jag fått cancer och ligger här med dödsångest ?
    Google är inte alltid ens vän…
    Någon som varit med om nåt liknande där det visat sig vara ofarligt?
    Något som kan lugna lite?

      Kan vara en svullen lymfkörtel. Testa att öppna upp lymfsystemet genom att göra lätta pumpningar med fingrarna i nyckelbensgropen. Kolla Youtube för fler sätt att öppna upp på.

        Men den är jättestor och ensidig..
        Har inte varit sjuk heller så det känns som ett ogynnsamt tecken ?

        Vad ska jag söka på på youtube? ?

            Tack ? ?

      Får ofta så när jag är förkyld eller på väg att bli. Fick också så när en visdomstand i nedre käken jävlades. Än lever jag och den har alltid återgått till normalstadie varje gång.

        Samma här!
        Fick också så efter jag tagit covid-vaccinet, vid båda sprutorna.

          Jag har inte corona (testat mig) och inte vaccinerat mig än så för min del har knölen inte med det att göra.
          Är bara en knöl, och den är stor och läskig ?

        Den här är som en boll, stor som en vindruva typ under käken.

        Jag kan också få svullna körtlar som sitter på sidorna av halsen men den här känns annorlunda ?

          Svullen lymfkörtel. Jag har en i armhålan som börjat gå ner nu, men den har vart svullen i 2 veckor. Jag har precis som du känt att jag håller på att bli sjuk men det bryter inte ut.

            Blev du inte orolig när du kände den första gången?
            Min känns malplacerad ??‍♀️?

              Jag har haft så sen jag var tonåring. Alltså att den svullnar upp när jag är sjuk. Jag har en sjuksköterska som mamma så hon sa att det var lymfkörteln bara. Och den försvinner ju och är inte stenhård och rör sig när jag tar på den. Så det är inget farligt. ❤

                Okej då förstår jag.
                Vad skönt för dig ❤️
                Min knöl har jag aldrig haft förut, den är ny och verkar som den bara dök upp nu efter att ha känt mig dåligt i två veckor nu…

                  Jag hade så när jag hade streptokocker.

      Ring vårdcentralen på måndag! Men tills dess, försök tänka att inte ta ut något i förskott. Tänk pga lös gånger tidigare som du antagit att något ska gå dåligt men det inte gjort det, så onödigt det är att må dåligt då! Eller hur? Om det skulle vara cancer så kommer det ju visa sig men det finns ingen anledning att må dåligt tills dess.
      Annat kanske du kan försöka distrahera dig, ring en kompis eller någon som kan hjälpa dig att distrahera tankarna för en stund.

        Du har rätt..
        Det är bara svårt, jag var hos läkaren förra veckan redan där jag hade tecken på inflammation pga något förhöjd sänka men inget annat och nu hittade jag denna eller om den växt sen dess.
        Jag ska försöka att inte oroa mig i onödan.
        Tack ?

    Vet inte vad jag ska göra…. jag hade sex med en kille för 1,5 månad sen, en kille jag känt och haft av/på med i flera år. Vi hade iaf värsta bråket för 3 veckor vilket slutade med att han blockade mig ÖVERRALLT – asså insta, snap, messenger, telefon… jag tyckte väl det känns lite omoget men skitsamma.
    Igår tog jag ett gravtest vilket var positivt, är såklart i chock men framförallt vet jag inte hur jag ska göra med honom och hans blockning? Jag får ju inte tag i snubben? Är inte säker på om jag ska behålla eller göra abort….

      Skicka ett brev

      Låna en kompis telefon

      Varför måste du berätta? Skulle du verkligen vilja behålla med en så omogen kille och instabil relation??

        Ja, självklart utan att han är delaktig… Tycker ändå jag bör berätta?

          Om du bestämmer dig för abort så känns det ju kanske som du kan bespara dig själv ytterligare drama från den snubben gebom att inte berätta.

          Låter inte som en bra idé. Han kan få reda på det och när som helst komma tillbaka och kräva umgänge etc. Dessutom vad ska du säga till barnet? Nej, vänta och skaffa med nån stabil istället.

      Sen så skulle jag tänka en extra gång om detta är någon du vill ha barn med, vad för typ av bråk gör så att någon blockerar på det viset?

      Ring från dolt nummer?

        Prövat…

          Anmäla, sätt inte ett barn till världen med denna toxiska relation. Det är ingen enkel match att uppfostra ett barn själv. Vi ser ju hur det går för barn utan en manlig närvaro…

      Bestäm dig själv, om du ska behålla eller inte. Han har ju blockat dig så han är väl inte direkt kär. Vill du att han ska ändra sig för att du är gravid?

    Kan inte glömma den lilla 5 åriga flickan som lämnades tillbaka från Sverige till ett barnhem i Ryssland eftersom ” föräldrarna” ångrat adoptionen. ?
    Hon blev från början adopterad därför att hennes mamma avlidit. ?
    Stackars stackars lilla flicka!! ?

      Ja, jämför det med de längre upp i tråden som tycker man är en dålig förälder och kapabel till vad som helst för man inte sover med sin bebis EN natt.

        Varför jämföra? Ett dåligt exempel gör ju inte det andra bra.

          Nej men lite perspektiv kan ju aldrig vara fel att få som Galen Mammis

            Men ska man jämföra saker så får man också ha lite perspektiv. Dessa två saker är så otroligt långt ifrån varandra, så det blir ju bara löjligt.

              Tycker inte jag.

              Dålig förälder som dålig förälder ?‍♀️

      Det här låter ju märkligt. Och hemskt förstås.
      Men om flickan adopteras till personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd borde ju flickan stanna i Sverige oavsett vsd adoptivföräldrarna gör.
      Sociala myndigheter borde väl ta hand om det.
      Om det då inte va ryssar som adopterat henne och sedan uppehållit sig i Sverige?
      Känner inte till fallet men det låter ju så konstigt.

        Det är ryssar men de hade även svenskt medborgarskap, flickan har också ryskt medborgarskap och då ser Ryssland henne som rysk och behåller henne.

        De svenska myndigheterna vill ha tillbaka henne till Sverige men Ryssland tycker hon är rysk. Det har även skett orosanmälan i Sverige mot adoptivföräldrarna innan ”de lämnade tillbaka” henne. Tycker inte man kan lämna tillbaka ett barn men ah du förstår

      Vilka vidriga människor som ångrar en adoption. Stakars lilla flicka. Så känslokalla människor borde inte fått äran ens en sekund

    Någon här som har gjort en septumplastik (landsting)? Nyfiken på era erfarenheter!

      Jag har. För många år sedan. Skulle inte säga att den löste något för mig, tyvärr. Nästippen är fortfarande lika sned och jag har mkt snor som fastnar i ärren inuti näsan, vilket är störande. Det enda positiva är väl att den inte ser lika sned ut på bild som den gjorde innan. Jag skulle inte göra om den idag.

    Ja, alla het eros som någonsin haft s ex vet att t uttar är er ogena!

    Det är bara trams att försöka låtsas att det är en kroppsdel som alla andra. Både mannen och kvinnan går igång på beröring av b r öst.

      Ja men män som går igång på stimulans av sina bröst då? Deras bröst är ju inte specialiserade för det.

        Sexualiserade menade jag så klart.

        Fast jo, det är banne mig inte OK för män att gå barbröstade heller bland okända. Jag tycker att det är genant och vänder bort blicken.

    Är det någon här som vet vad som hänt mellan Fanny Lyckman och Klara? Det podd slutade ju abrupt, samt de gillar inte varandra grejer samt tycks ej umgås.

    Yes, i’m nosey ?

      Deras podd* ??‍♀️

      Undrar jag också. Jag saknar Fanny i Klaras videos!

    Vad jag vill bli älskad av någon annan än min familj. Suck.

      Vet du vad. Det är normalt att känna så i en viss ålder, men längre fram i livet inser man att i slutändan är det familjen som räknas.
      Man behöver andra för att få egna barn, absolut. Men sen är det ändå ditt eget blod som bryr sig. Dina föräldrar och syskon och dina egna barn.

        Men att alltid vara singel och aldrig någonsin bli älskad av någon annan är så ledsamt. Känns verkligen som det är så mycket fel på mig.

          Men vi andra är inte heller alltid älskade PÅ RIKTIGT. Nästan alla parrelationer tar slut. Då har du familjen kvar.

            Hahaha omg, så sorgligt. Klart man kan älska nån på riktigt även om det sen tar slut. Och långt från alla (långvariga) relationer tar slut.

              Jo, de flesta tar slut.

                Beror på vad du menar med de flesta. Du (eller nån annan) skrev ”nästan alla”. Så är det inte.

        Ens partner brukar va ens familj också…

      Jag med.

    Mår så fruktansvärt psykiskt dåligt.
    Trodde botten var nådd för 3 år sedan men jag sjunker bara djupare och djupare. Håller tankarna någorlunda i schack genom att scrolla instagram, Facebook och här så fort jag är sysslolös. Kommenterar aldrig men läser typ alla inlägg överallt- allt för att slippa tänka alla tankar jag har i huvudet. Blev än mer helt rubbad i min ”balans” av Einars död också. Vet inte varför jag tog det så hårt. Avskyr allt kring gängkriminalitet. Men hans liv är slocknat.. så hemskt.
    Kände bara för att … skriva och uttrycka min brutala ångest…

      Jag är med dig. Einars död tog otroligt hårt på mig med. Som att jag kände honom privat. Uh livet är, inte bara ibland utan oftast jobbigt och svårt. Jag hoppas du kommer känna en lättnad snart med allt du tycker är tufft. ❤️

        Samma här, skär i hjärtat av att tänka på att han är borta trots att jag inte följt honom något särskilt.

    Aristocats kanske?

    Vad har ni för mål med er träning inför nästa år? Speciella vikter, träna mer regelbundet, testa nåt nytt?

    Jag kan börja: ta tag i löpningen och komma igång att springa minst en gång i veckan för att bli bättre på de högintensiva delarna av crossfit?

      Inget alls. Orka

      Vill bli starkare speciellt i benen så det blir enklare att cykla i uppförsbackar

      Målet är en bmu, Faan va det sitter långt inne ?

        Vad är bmu?

          Jag gissar på crossfit ”bar muscle up” 🙂

        Samma här! Med gummiband är det så himla enkelt men utan är det så långt borta att jag ska klara en? Heja dig!

      Bli smal så att folk kan älska mig.

        Människor älskar inte dig för din kropp om det är rätt personer du umgås med. De älskar dig för den du är.

          Dina vänliga ord hjälper tyvärr inte.

        Inte sant, mycket lättare att få män och bli älskad om man är snygg. Och tyvärr är övervikt = ej snygg

      Få bättre kondition och ta mer i marklyft 🙂

      – Jag vill springa ett hinderbanelopp och helst inte komma sist.
      – Bänkpressa tyngre. Är jättedålig på bänkpress
      – Bli snabbare på 5 kilometer. Jag springer regelbundet, men är väldigt långsam, haha.
      – Öva upp min explosivitet och spänst.
      – Yoga på söndagarna, för att få en göttigare vecka.
      – Ha skitkul och njuta av allt kroppen kan

        Sprang ett hinderbanelopp i somras för första gången och det var svinkul? heja dig!

      Jag har precis börjat träna på gym (i augusti). I vanliga fall brukar jag ge upp vad jag än börjar med efter några veckor. Så mitt mål är att hålla i träningen genom hela året. Jag tycker att det är så himla kul. Och även lära mig använda fria vikter. Just nu kör jag mest crosstrainer och maskiner. Och typ två övningar med fria vikter. Och jag hoppas att jag inte blir allt för triggad av estetiska resultat. Det är svårt måste jag säga. Det gör bara att jag får ångest när jag inte kommer iväg till gymmet mina tre dagar i vecka som jag vill. Och att jag blir för strikt med kosten. Jag vill träna för att hålla mig i bra form, orka mer och må bra. Och där vill jag stanna.

      Komma igång med löpning, bli mer fast i kroppen och kunna genomföra en ”Murph challenge” 🙂 Det är målen just nu!

      Jag är skadad och rehabar så blir jag bara bra igen så har jag dessa mål:

      -springa Göteborgsvarvet
      -börja med seriespel igen
      -komma i ett par 4 storlekar för små byxor
      -springa ett marathon
      -hålla mig HEL!

    Tipsa mig om era bästa Krim deckare eller annat läskigt! Jag är inget fan av Kepler och Läckberg så helst inget av dem. Precis avslutat Hjorth Rosenfeldt serien och tycker att den är okej men vill ha något ytterligare lite läskigare. Läser gärna på engelska om tips finns!

      David Peace: Red-Riding Quartet (1974, 1977, 1980, 1983).

        Tack snälla!

      Pascal Engmans bokserie om Vanessa Frank
      Älskar Anna Karolinas böcker.
      Zack-serien av Mons Kallentoft.
      Hammarbyserien av Carin Gerhardsen
      Jussi Adler Olsens bokserie om Avdelning Q

      Ja det var de som kom upp först!

        Schysst! Vilka tips tack!

      Anna Janssons serie ”Bergslagens blå”. Riktigt bra!!

        Kul! Det ska jag kika på. Tack för tipset.

    Hur lång tid brukar det ta att anpassa sig till en så stor förändring som att byta arbetsplats och yrke efter 7 år på sitt tidigare jobb tror ni? Jag har vart i drygt 2 mån på mitt nya jobb men har inte kommit in i det helt än… första 7 veckorna var utbildning. Nu jobbar jag självständigt. Tycker det är ensamt att inte ha ”kompisar” på jobbet att prata med så som jag hade på förra jobbet. Känner mig lite olycklig helt enkelt. Trivs dock med själva arbetsuppgifterna. Men känner mig ensam.

      Ett år ungefär skulle jag säga. Tills man är helt på banan, fått vänner, kan arbetsuppgifterna och organisationen ordentligt och sådär.

      Betydligt längre än så. För mig tog det minst ett halvår.

      Ha lite tålamod, gissningsvis jämför du början på nya jobbet med slutet på gamla jobbet – självklart hade du jobbästisar efter 7 år, det har du garanterat efter 7 år på detta jobb också. Men det tar lite tid ❤️ Stäm av med dig själv igen efter du varit där i 6 månader? Och om du fortfarande känner dig ensam efter 12 månader? Och under den tiden kanske du kan göra saker själv för att bjuda till: ta med bullar till jobbet och bjud på eftermiddagsfika? Hör om nån har lust att ta en lunchpromenad ihop nån dag med fint väder? Föreslå en AW när det vankas löningshelg?

        Jag har faktiskt blivit inbjuden till aw men det krockade med min arbetstid just vid det tillfället. Så en del kollegor är inkluderande mot mig medans en del inte ens hälsar på mig. Igår hade jag en trevlig dag på jobbet för satt i samma rum som 2 väldigt trevliga personer som inkluderade mig i samtal. Andra dagar kan passera utan att någon ens tilltalar mig. Och jag är väldigt öppen av mig så jag är inte svår att kommunicera med. Jag antar att jag får ge det lite tid helt enkelt. Och kämpa på. ?

      Jag hade inte trivts heller om jag var tvungen att jobba helt själv, utan ngn att bolla med och dela ansvaret med.

    Varför?

    Kvinnohälsofråga!

    Jag har googlat mig genom hela nätet, frågat min barnmorska (lugnande, men inte nöjd med, svar) och har tid till läkare nästa vecka och har då chansen att fråga/prata även där. Men vill även höra här om någon känner igen sig.

    Jag är gravid i vecka 26 och var häromdagen lite nyfiken på att känna efter i underlivet hur det känns. Jag märkte då att när jag kände in i slid*n att framväggen liksom buktade ut lite grann, att man känner den redan innan man stoppar in fingret eller vad man ska säga.

    Hur jag än googlar så får jag bara fram att det är något som händer efter förlossning osv, inte under graviditet. Jag förstår att bäckenbotten blir tröttare av en graviditet osv men kan inte sluta känna en viss oro att det bara kommer bli värre.

    Jag gör knipövningar och även andra övningar jag fått från en fysioterapeut jag träffade (för andra besvär sen tidigare). Jag hoppas det kan förebygga lite i alla fall fram till förlossningen.

    Blir samtidigt ledsen över hur lite vi tjejer och kvinnor vet hur vi ska ta hand om våra fina underliv. Att det är så dålig information från skola och sjukvård hur viktigt sånt här är för att slippa framtida skador…

    Är det någon som har/haft liknande under en graviditet? Alltså litet framfall av främre slidväggen? Vilka symtom har ni?

      Det är mitt första barn

      Det är inte framfall, det är något normalt för många kvinnor under senare graviditet. Hela mitt underl iv buktade ut, dessutom med mörka åderbråck längst ner.
      Ingen fara! Men barnmorskor vet i regel inget om detta. De har rätt ytlig utbildning och är sällan så nyfikna att de frågar någon mer kunnig. Jag frågade en gynekolog helt enkelt och han lugnade mig och förklarade hur det fungerar.

      Helt normalt ? Bäckenbotten får ju lite extra tyngd på jag iom graviditet ? Tipsar verkligen om Mia Hernandez blogg bakingbabies.se när det gäller frågor om bäckenbotten, graviditet, kroppen efter förlossning osv ?

      Hej Linn. Grattis till ditt barn ?
      Känner igen mig i det du beskriver och minns hur jag själv skrev här i ös för 1 år sedan och frågade exakt samma sak, och var så himla orolig. Hoppas du kan läsa mitt svar så sent efter ös ?

      Det är förjäkligt med den bristande kunskapen om kvinnokroppen och att vården ofta brister där. Under alla besök på mvc skulle de behöva prata om hur man kan förebygga och stärka upp kroppen för att försöka förhindra skador och besvär kopplade till graviditet och förlossning. Det hade kanske kunnat hjälpa mig och många fler. Framfall kan bero på svag bäckenbotten men också vara genetiskt så även om man har tränat mycket för att sträcka upp kan man få framfall.

      Det kan vara framfall i ditt fall. Jag skulle bara titta hur vaginan såg ut i slutet av graviditeten och såg då något som buktade fram i slidöppningen. Trodde först att det var en del av barnets huvud och blev livrädd. Men det var slidväggen. Kände sedan längre fram hur det bultade ut och fick besvär med läckage. Trodde att det skulle gå över efter att barnet var fött, det trodde även barnmorskan som sa att det var normalt och vanligt då det skapas ett tryck mot bäckenet. Men i mitt fall visade det sig vara framfall. Hade iaf tur att få en bra undersökning efter graviditeten på återbesöket och har fått det bra förklarat under flera gyn undersökningar vart framfallet sitter och hur jag ska sköta magen med mat så jag inte blir förstoppad och förvärrar framfallet.

      Jag fick också tips från sjukvården om en app som jag nu kör dagligen, som heter tät och stärker upp bäckenbotten. Tyvärr går inte framfall att träna bort men man kan träna så att det inte blir värre. Det går också att operera med titthållsoperation vilket jag kommer göra när jag är klar med fler barn. Så hjälp finns om det är framfall du har. Så det kommer ordna sig ❤️

      Lycka till ?

    Ingen som ens av nyfikenhet letar upp dessa bilder på tjejer som sprids ska säga att de backar offret.

    Varför vill man se bilder som är kränkande? Vill du att folk letar upp bilder som sprids på dig naken?

      Skulle aldrig ta bilder på mig naken.

        Tycker telefonsex är kul

        Nähä? Gör inte det då.

      Kränkande? Hon har ju medverkat i bilderna. Kränkande är ju om man blir fotad mot sin vilja eller utan att man vet det.
      Tar man por nograf iska bilder vet man att risken finns att de sprids.

        Det är absolut kränkande att bilder sprids dit de inte var tänkt att spridas. Lika som att det kan vara kränkande om en vän berättar en hemlighet som du anförtrodde den. Om någon sprider bilder så är det inte bara kränkande utan även brottsligt. Oavsett om du var med på att bilderna togs. Sluta med den här jävla victim blaming.

        Förstår att du försöker rättfärdiga varför du själv nyfiket letat upp dessa bilder.

        Och nej, du har inte rätt att gå in i någons hem och börja plocka på dig saker så snart dörren står olåst.

          Hamnade fel

    Varnar er lättäcklade för ingående beskrivning av kroppslig åkomma i de nedre regionerna…

    Jag har skjutit upp på att kontakta VC för att avlägsna hudflikar från gamla hemorojder kring anus i några år för att INGET ger mig mer ångest än tanken på att behöva visa arslehålet för någon första linjen-läkare och få det granskat och bedömt!! Asså vill sjunka genom jorden vid blotta tanken på att ens behöva yttra orden för receptionisten vid tidsbokning haha. Samtidigt behöver jag verkligen få detta åtgärdat genom operation då det ser för jävligt ut, och orsakar stora hygieniska bekymmer (supersvåra att hålla rent, behöver duscha efter varje toabesök). Det skulle kännas bättre att komma till en ”rövhålsexpert” på en gång som gör denna operation ofta, men antar att jag behöver bli remitterad dit och därför visa upp problemet för fler personer än absolut nödvändigt.

    Så till min fråga; finns det någon som genomgått denna operation tidigare och kan berätta om processen?? Var det så skämmigt och fruktansvärt som jag föreställer mig? Tack på förhand!

      Gaska upp dig, det är BARA skämmigt för dig! Läkare är så jävla avtrubbade haha, dom har sett ca 150 anus som är 10 resor värre än ditt. Dom kan sitta och prata sekret och allsköns äckel hemma på familjedagar utan att reflektera över att det skulle äckla andra som sitter där med senap på julskinkan – dvs dom har helt tappat det där med awkward/skämmigt för längesen ? så det där är BARA i ditt huvud. Ingen på sjukhuset kommer bry sig det minsta, det är deras dagliga jobb att kolla upp folks hemorrojder, analsprickor, blod i avföringen, eksem runt pungen, illaluktande vaginor och gud vet vad. Vi är människor, och det här är mänskliga problem och dom har spenderat x antal år i utbildning och yrkesroll för att dom VILL jobba med och lösa dessa mänskliga problem. För dig är det ett skamset litet anus, för dom är det en rent objektiv, cynisk problemformulering: person av kön x, ålder y, åkomma z som ser ut att vara si och så allvarlig eller långt gången, behandla med å eller remittera via ä, beroende på faktor ö?

      Snälla. Kom över din rädsla. Jag lovar dej att läkarna inte kunde bry sig mindre, dem har glömt ditt anus nästa dag. Gör det inte till en större grej än vad det är ❤️/en som genomgått samma sak

      Hade och kände som du i många år. Till sist fick jag en blodpropp i den ena hudfliken. Fy fan i helvete vad det gjorde ont! Föda barn var en baggis i jämförelse. Gick med den jävla smärtan i en vecka innan jag vågade mig till VC. De sa då att den skulle skrumpna och ramla av. Det gjorde den efter ytterligare ett par dar. Fick remiss till klinik för op av de andra hudflikarna. Det gick hur smidigt som helst och inte skämmigt. Knappt ont alls efteråt.

      Jag tog det först av allt med gynekologen. De ser ju allt möjligt haha. Han försäkrade mig om att jag var ett lindrigt fall och efter det vågade jag kontakta vc.

        Varför skulle du ta kontakt med vc efter gyn? Gyn skriver väl remiss?

      Jag har gjort den operationen. ?‍♀️ Under själva operationen, låg jag i typ en gynstol. Bedövningen gjorde ondast. Sen kändes det inte. Läkprocessen var rätt jobbig då man måste duscha varje gång efter man gjort nummer två. Plus att man var rejält svullen några dagar. Men efter ca 2 veckor var det läkt.
      För att få operationen gick jag till VC och sa att jag ville göra nåt åt mina flikar och vägrade allt annat än remiss till kirurgmottagning. Man kan nog även skicka egenremiss och få tid tror jag direkt till dagkirurgmottagningar.

      Första-linjen läkare alltså läkare på VC är bland dom som ser absolut flest anus haha så skulle absolut säga att de är rövhålsexperter!

      Du ska inte oroa dig förrens doktorer höjer ögonbrynen o inte vet vad de har o göra med!

      Vid pinsamma besök försöker jag lugna mig med att jag troligen inte lär vara det värsta fallet, och vore jag det, så ska de vara tacksamma för att ha mig där ;))

      TACK SNÄLLA för alla svar!! <3 känns verkligen bättre nu, ni har såklart rätt, ska kontakta VC på måndag och bara försöka få det klart någon gång. Har dragit ut på det så länge att all ångest under denna tid säkert ackumulerat är större än den ångesten som läkarbesöket kommer präglas av

        Prova som sagt egenremiss så slipper du gå via VC.

      Efter att haft en böld i baken alldeles nyligen och opererat den och även följdproblem på det så har nu typ åtta läkare i olika åldergrupper och kön tittat på min bakdel.
      Kan sägas att ingen av läkarna fick en att känna det minsta besvärande utan de är proffs!!
      Vill du ha en kvinnlig läkare så fråga efter det.

    Men alltså det är ju likadan situation som när bilder på Jennifer Lawrence spreds bland annat. Du kan inte ladda upp bilder på molnet och förvänta dig att de är fria från hackers.

    All skuld skall ligga på det aset som läckt privata bilder. Förjävligt och kränkande beteende. Men låt oss hålla 2 tankar i huvudet samtidigt. För någon som inte gillar patriarkatet såg det inte riktigt ut så på bild, även om jag förstår att bilderna är privata. Hon framstår verkligen som porrskadad och jag förstår inte varför man vill ta sådana bilder? Jag tycker de är väldigt motsägelsefulla till det hon annars verkar vilja utstråla.

      Hela hennes persona är ju fejk. Hon är glit terfemin ist men under ytan är hon inte alls fem inist. Bilderna återspeglar hur hon är på riktigt skulle jag tro.

      Men snälla. Man kan vara feminist och ändå tycka att det är kul att ta ”sexiga” bilder.
      Sen vet vi inte ens om bilderna är äkta eller inte. Oavsett inget som ska svärta ned henne som person, tycker jag.

        Sexiga bilder är en sak, det tar vi alla. Jag tänker inte sitta här och beskriva hur bilderna ser ut men man kan ganska snabbt skilja bort bilderna från endast ”sexiga bilder”. De som har sett dem förstår troligen hur jag menar.

          Jag tar inga sexiga bilder, aldrig gjort. Inte sett bilderna som diskuteras men det är väl p o r r helt enkelt?

          ”Det tar vi alla”? Nä, skulle inte tro det. Den som jag vill vara naken och sexig med träffar jag i rl.

      Fast nej. Du själv är ansvarig att skydda dina privata bilder oavsett vilken server de är uppladdade på och du är själv ansvarig att skydda dina konton med ordentliga lösenord som byts var tredje månad. Cyberattacker av olika slag sker i allt större utsträckning då hackers blir smartare och mer skickliga. Till exempel så kan du ha explicit material sparat på din dator. En dag bestämmer du dig för att du vill köpa en ny så du gör en återställning så allt försvinner innan du slänger den gamla datorn. Problemet är bara att en hårddisk går att återställa minst sex månader tillbaka så sidor du har besökt och material du har sparat ner går att få fram igen.

      Du kan inte skylla på inbrottstjuvar om du går hemifrån med dörren olåst.

        Förstår att du försöker rättfärdiga varför du själv nyfiket letat upp dessa bilder.

        Och nej, du har inte rätt att gå in i någons hem och börja plocka på dig saker så snart dörren står olåst.

          Jag arbetar med IT-säkerhet och har sett värre bilder än hennes. Om dörren står olåst är du inte berättigad att gå in där men det är du som ägare som är ansvarig för din bostads säkerhet.

      Jag kan verkligen inte förstå att man som kändis tar såna bilder. Alltså förlåt men hur naiv måste man vara? Ibland undrar jag om vissa vill få sina bilder läckta. Det är liksom bara en tidsfråga innan typ varje kändis blir hackad, det bästa man kan göra då är väl att inte ha såna bilder. Sen är hennes bilder såpass grova att man typ blir… ja… jag vet inte, chockad. Hon har liksom fingrarna i röven? Blev illamående, och nej jag är inte pryd. Synd om tjejen ja men fattar ej hur hon tänker

      Men herregud. Jag är feminist och gör en hel del s.k. ”porrskadat” i sängen. De har inte med varandra att göra. Jag är feminist ur ett större samhällsperspektiv; det handlar inte om mig personligen varför jag är feminist. Jag utgår inte enbart från mig själv utan mina medmänniskor. Vad jag gillar sexuellt, jag som en enskild individ med mina högst personliga preferenser, har noll att göra med hur jag önskar att människor överlag ska behandlas och bemötas. Förstår mn inte det är man tamigfan skadad på andra sätt i huvudet än av porr, bra värre sätt skulle jag påstå.

    Vad tittas det på för film ikväll? ?

      Inte ikväll men igår såg vi The Terminal 🙂

      Vinterviken och shes The man

      Promising young women, hyrde på
      Youtube. Mkt bra.

    Finns det någon ”spirituell” person här inne som kanske kan ge mig någon klarhet i detta?

    Det finns en kille som jag lääänge gick i samma klass som (alltså från förskola till nian). Jag minns fortfarande då min kompis i förskoleklass, sa att han hade sagt att jag var söt till någon. Då förstod jag nog inte ens vad ”kärlek” var, så jag visste inte vad de menade. Det konstiga här är nog mer att jag kommer ihåg det så tydligt.

    Spola fram till åttonde klass ungefär, då jag från ingenstans börjar känna sådan attraktion till honom. Han är (/var?) alltid en så vettig människa, snäll, lätt att prata med, rolig… Det var flera saker som hände då, där det enligt mig vore omöjligt för honom att inte känna som jag. Situationer där tiden liksom stod stilla. Svårt att förklara, men spänningen och blickarna…

    Efter nian gick vi ”skilda vägar”, eller ja, vi hade aldrig haft och har fortfarande ingen direkt kontakt. Men jag har inte kunnat släppa honom. Jag kan inte förstå varför. Nu är det snart fyra år sedan.

    Vi har väl haft kontakt några gånger. Jag har bett om hjälp med vissa saker, men konversationerna har alltid blivit långa o helt utanför ämnet, väldigt naturligt. Men nu senast så diskuterade vi framtiden o så. Vi har båda väldigt lika visioner. Och nu det senaste har börjat se personer som påminner om honom lite överallt. I mitt sociala flöde, i butiker osv… Särskilt intensivt blir det nog när jag försöker släppa tanken om honom. Det gör mig nästan galen. Nyfikenheten om vad som hade kunnat vara, men också den besatthet det känns som att jag utstrålar i detta.

    Jag har absolut velat släppa honom. Jag har pratat med andra. Dock är den bilden jag har av honom, allt jag letar efter i en partner. Och det känns som att så många signaler, tyder på att det vore bra för mig. Samtidigt känner jag mig lite sjuk i huvudet som inte vågar satsa på något annat, utan nästan väntar på honom. Särskilt när det gått så lång tid, och vi aldrig träffats sedan skolan.

    Kommer jag träffa honom, eller ska jag gå vidare? Vad är detta?

      Varför behöver du en spirituell person till detta? Är ju inte övernaturligt. Om du är intresserad, kör på!

        Där fick du mig hahah, det var kanske lite klumpigt iof. Tänkte mer om det betyder något särskilt, då jag inte känt att jag kan ta upp det med kompisar osv utan rädsla att låta lite knäpp. Kanske inte spirituell då, men någon som varit med om liknande eller så.

          Betyder väl inget speciellt annat än att du kanske gillar honom. Inget konstigt, har hänt många.

          Du har fastnat i att han en gång när ni var små, har sagt till någon att du var söt….
          Snälla, jag vill inte vara elak, men gå vidare.

            Verkligen inte, jag försöker släppa honom. Det jag behövde hjälp med var varför jag då ser honom överallt. Läs gärna alla kommentarer jag skrivit istället.

      Hur länge sen är det ni gick ut skolan?
      Hur länge sen är det ni hade kontakt på telefon då?

      Vet du ifall han träffar någon?

        Det var fyra år sedan ungefär, och kontakt hade vi via sms kanske för 2-3 månader sedan. Vi har som sagt ingen eg kontakt, utan har skett några gånger pga olika orsaker. Jag är rätt säker på att han inte träffar någon i dagsläget.

          Det är verkligen inget spirituellt över detta! Du är tänd på grabben och vill träffa honom. Kontakta honom och föreslå en dejt. Bara han kan svara på om han vill det, det är inget spirituellt inblandat när två personer bestämmer att dejta eller inte.

            Verkligen, men vill inte låta så framfusig o på, när vi som sagt knappt har kontakt. Ville nog eg mer ha svar på varför jag ”ser honom överallt”. Men tack för svar!

              För att du tänker på honom såklart.

      Tror många kanske lägger stor vikt i att jag skrev spirituell. Med det syftade jag mer på varför jag plötsligt NU börjar se personer som ser ut som honom lite överallt, hör hans namn osv. För enligt mig låter det rätt konstigt, men jag själv är inte så insatt i det spirituella så kan väl inte skilja på vanliga tillfälligheter och något annat.

        Hahaha men herregud vad folk fastnar på ett ord. Ta det lugnt✌?

        Och till dig Emilia, kan säga att jag varit i liknande situation där man sett killen man gillar i olika situationer. För mig har det varit för jag tänkt så mycket på honom och därmed visualiserat dit honom. Förstår du? Vi säger att killen är ljushårig och ljusa ögon, helt plötsligt är alla lik honom. Det är nog för du tänker på honom, på er tillsammans och allt fint. Därför blir det så tror jag.

        Eeeen sak till, jag tycker verkligen du ska ta upp kontakten med honom och var framåt. Och speciellt när du känner såhär. Och se efter hur han är? Är han kort i sina svar? Eller är han framåt och verkar vilja skriva med dig. Då kan du avgöra om du ska fortsätta. Du har verkligen inget att förlora, du kommer isåfall sen bara tänka på hur det hade kunnat bli.

        Önskar dig all lycka, och hör gärna av dig hur det går sen! ?

          Tack för svar! Jag tror det är jag som har hängt på appen tiktok för mycket, där betyder allt någonting. Som att en svag ringning i höger öra betyder att någon pratar skit om sig osv. 😉

          Får nog acceptera att det bara är jag som tänker honom in i mitt liv, så som du beskriver det! Ska försöka ta tag i mitt fega jag o kontakta honom igen. Alla andra gånger vi skrivit är det jag som får konversationen att ebba efter några timmar. Han är alltid rätt bärande i konversationerna, frågar många saker o kommer ihåg gamla grejer jag nämnt o så. Hoppas hoppas!

            Aldrig sett på TikTok… Men beror väl på vad man har för algoritm etc.

        Det är för att du tänker på honom, inget konstigt eller spirituellt.

      Spirituell person här som kan känna igen sig lite i den situationen du har varit i. Hade i många år en person vars namn ständigt återkom och hoppades innerligt att jag skulle få möta igen. Men jag insåg att jag inte mår bra av att vara ”besatt” av en person som inte finns i mitt liv just nu, det viktigaste är att livet är bra med eller utan denna eventuella någon. Gav upp drömmen om personen i somras och vem vet, vi kanske möts igen och det blir en ännu bättre kärlekssaga än den jag hade i huvudet. Men det jag vet är att livet är bra ändå.

        Tack för svar!

        Ja, det är inte jättekul att leva som om han har en reserverad plats i mitt liv. Särskilt med ovissheten om vi någonsin ens kommer att träffas igen. När jag försökt släppa honom syns han överallt, men kanske är det för att jag undermedvetet tänker mer på honom när jag inte ”behöver honom” längre. Är så velande i om jag ska ta upp kontakt igen, men ibland kanske man bara ska köra på?

          gör det som känns rätt för dig ❤️ om vi talar om det spirutuella så kan det här med att personen syns överallt betyda att personen är på väg in, sen kan vi aldrig riktigt veta när/var/hur och så länge som vi inte försöker tvinga fram eller lägga för stor värdering kring när/var/hur så kommer det att komma tids nog

            Tack❤️
            jag brukar visualisera det som att vi skulle kunna det bra o roligt ihop, men även vara tydlig med att jag kan ha det lika bra o roligt utan honom. Och har försökt släppa tanken utan att känna mig vilsen, men den hittar alltid tillbaka. Blir nog extra nervös då jag sett honom tydligt överallt sedan någon vecka tillbaka, och igår bestämde med ett gäng att åka till det området där han bor. Alltså ev möjlighet att träffas. Men vill som sagt inte tvinga fram det, utan fokuserar på att jag ska dit för att ha roligt med mina kompisar.

              Skrev lite fel, självklart bestämde vi inte träff dit för att han bor där, en av mina bekanta bor i samma område?‍♀️

    Jag och min sambo vill köpa hus. Men svårt läge nu för det kommer ut så lite och väldigt hård dragkamp om dom få som kommer ut. Jag har så dåligt tålamod medan min sambo är mer ”ta det lugnt-typen” vi har egentligen ingen brådska men jag vill det så mycket och har dåligt tålamod. Huuur ska jag kunna anamma samma mentalitet? Sitter och uppdaterar Hemnet stup i kvarten och är orolig att det ska ta flera år innan det blir vår tur

    Jag har bedrövlig hy. För tillfället inte så mycket acne, men liksom grov hy, ofta röd. Torr men blir alltid fet under dagen så allt glider av.
    Behöver tips på cc-kräm eller lätt foundation. Jag använder inget annat, jo ibland concealer, men vill bara jämna ut och förbättra liksom. Gärna inte helt matt utan lite lyster är fint. Har nu lumene skin Tint (den i burk) men är inte imponerad.. tips någon?

    Hur många år tror ni krävs för att vi ska få bukt på gängkriminaliteten och den grova brottsligheten i Sverige? 10 år? 15? Mer? ?

      Hoppet är ute för längesedan. Var en artikel i GP förra veckan om gängvåldet och hur det ökar. Vi har tex 110.000 somalier i Sverige och ingen av dem jobbar (artikel i GP).

        Ingen av dem jobbar? Har flera på mitt jobb men ok…

          Skapade jobb är inte riktiga jobb.

        Men kom igen. Många somalier jobbar!

          48% är inte många jämfört med svenskarna där 80% jobbar.

            Det är lättare för vita svensktalande personer att få jobb i Sverige än svarta invandrare som inte har svenska som modersmål. Kan det kanske ha en liten koppling? Strukturell rasism och allt sånt där. När jag bodde utomlands kom det ofta in mörkhyade och sökte jobb på samma ställe jg fått jobb på och mina chefer kallade skämtsamt soptunnan för cv lådan och jag frågade varför det inte övervägde att anställa dom och då sa cheferna att detta berodde på att det inte behärskade språket ordentligt… jag fick jobb där när jag kunde typ två meningar och bott i landet i en vecka, de nämnde inte att språket var ett problem då

              Ja, det finns ganska mycket fakta och info om vad det beror på och det beror på flera olika anledningar.
              Skrev verkligen inte min fråga för att skuldbelägga eller hänga ut en helt grupp människor.?
              Tycker det är tråkigt med utvecklingen och det vore härligt att höra lite tankar om att utvecklingen kan komma att ändras. Vilket jag tror. Men jag tror det kommer ta tid. Och ansträngning. Och att det kanske blir värre innan det blir bättre. Men sen så.

            Men personen skrev inga.

            För att vara fördomsfull men är det inte mest mannen som får jobba?!

        Det är ju inte en toppenutveckling just nu men det måste väl ändå gå att vända?
        Och nog för att denna grupp till stor del är utan jobb men att säga att ”ingen jobbar” stämmer ju helt enkelt inte ?
        Tycker ändå man får hålla sig till fakta.

      Gängen har totalt tagit över stora områden och på vissa ställen hela städer.

        Jag vet det. Men det måste ju gå att vända och undrade hur lång tid ni tror att vi behöver för den vändningen ?

          Jag tänker ibland att det enda som skulle hjälpa är att ge polis och militär totalt fria händer i säg… en månad. Rensa upp lite så att säga. Men jag förstår att det inte är något som är praktiskt genomförbart, så jag är inte ute efter att diskutera det förslaget på någon konkret eller seriös nivå.
          Nej jag vet inte. Tyvärr blir fler och fler områden otrygga och gängen dras inte för att skada oskyldiga. När ska vanligt folk få känna sig trygga?

            Känns som att det finns fler gängkriminella än poliser/militär nu. Sveriges lagar behöver skärpas, och poliserna behöver få lov att vara mer auktoritära…

            Är ju det att vi måste få kontroll på drogerna först och sen kommer gängen sakta men säkert att försvinna.. Men hur löser vi det är den stora frågan? Droger är lika vanligt som tuggummi just nu ? Är farliga saker och ligger enorma pengar i det..

              Fast droger finns överallt (i alla länder). Sveriges gängproblematik är unik om man ser till jämförbara länder. Drogerna spelar stor roll. Men gängen i sig är problemet.

        Vilka städer har dom övertagit helt?

      Med Socialdemokraterna – 30 år, med högern så kanske 6-7 år.

    En bra homeopat i Stockholm?

      Vad fan är en bra homeopat?

        ?‍♂️

    Nån annan som fick hög feber och ont i armen dagen efter spruta 2? Pfizer.

      Min sambo fick, höll i sig ett dygn typ sen var febern borta. Värken satt några dagar 🙂

      Jättevanligt ju? Vanligaste biverkningen, inget farligt.

      Min man fick feber och hade i några dagar efteråt. Ingenting som Ipren inte kunde fixa.

      Nej. Du är nog den enda.

      Ja.

      Ont i hela kroppen fick jag. Det får jag oftast om jag får influensan oxå. Däremot ingen feber

    DET ÄR DET ÄNDA RELEVANTA.
    Varför kommer detta har fortsätta? Varför får inte Einar vila i fred, VARFÖR är/finns det en stor klick i rapp/R&B/soul Sverige som inte väljer den fredliga sidan, skickar sina kondoleanser utan istället delar SVT dokumentär ”våra barn dör” Hallå! En av Sveriges största rappare Einar har blivit bragd om livet å där sitter NI å inte nämner ett piss! Fy fan skäms!

    Är gravid och mår så dåligt av alla hormoner. Har världens sorgligaste känsla i kroppen, nästan som när någon dött eller nåt annat hemskt. Gråter ofta. Är inte glad och känns nästan som jag är deprimerad. Känner inte ens nån glädje för barnet. Är det första barnet. Någon mer som känt så här av att vara gravid? Är tidigt i graviditeten (v 10). Blir det bättre?

      Hej! Lite sent svar men jag kände exakt likadant, dock mer för jag mådde så oerhört dåligt. Hade extremt illamående (fortfarande till en viss del, är i vecka 13-14) och kan fortfarande ibland känna mig så oerhört nere för jag inte har kunnat njuta av min graviditet alls.

      Det blir absolut bättre! Det är som du säger hormonerna som är orsaken till detta och då lugnar det sig också med tiden. ♥️

    Det räknas som trakasserier även om en kvinna tar på en man. Du ska inte röra någons kropp någonstans.
    Är det så svårt att förstå?

    Har ni någonsin blivit ifrågasatta varför ni druckit för lite alkohol alternativt alkoholfritt? Hände mig precis och kan säga att hela min kväll är förstörd. Folk verkar inte fatta att man kan ha roligt ändå.

      Många gånger men det ska de skita i.

      Jag dricker inte och har aldrig gjort. Många som undrat med *omg* attityden men jag skiter i ? Vill ej och så är det bara. Ni kan shotta hela natten, kritiserar inte er och då ska ni liksom inte kritisera mig.

      Förstörd kväll för det? Ok det är lite konstigt och nåt man ska skita i. Men kanske jobba lite med dig själv, folk kan säga mkt värre saker, man måste vara stark här i livet.

      Ja men oftast accepterar folk och ifrågasätter inte

      Klart man fått komentarer… men inget som egentligen stört mig.
      Har kommit fram till att de fulla inte gillar faktumet att vi ”nyktra” kommer ihåg allt de sagt eller gjort efteråt

      Hur kan du låta din kväll bli förstörd för att någon tomte ifrågasätter ditt val? Va hahahaha…..?

    Hur vanligt är det med en manlig förlossningsläkare/barnmorska när man ska föda? Är välllllldigt blyg av mig (kunde inte ens dra av mig trosorna vid tidig ultraljudet då med kvinnlig läkare, gick ut med pappersbit framför asså *facepalm*) och tanken på att det kanske kan bli en manlig läkare på förlossningen skrämmer vettet ur mig. Ingen diskriminering eller så så snälla börja inte diskutera men handlar nog mer om hur jag är som person. Tror ni man själv kan välja? IFALL det blir manlig så att säga? Eller hur står det till? Haha

      Man får inte välja, det räknas typ som att neka vård… så är det med Gyn iallafall

        Har alltid kunnat välja kvinnlig gynekolog. Men då är det ju inte akutvård.
        Man får väl va glad om man ens får en barnmorska i rummet längre stunder i dagens läge… Men ganska ovanligt med manliga sådana så är nog ingen fara. Du lär va fokuserad på annat och bara vilja ha hjälp ändå…

        Klart man kan välja personal på gyn? Jag väljer alltid bort en otrevlig kvinna där när jag bokar.

          Ja alltså jag förstår ju att man kanske inte skriker ”INGA MÄN” om man håller på att dö sådär lagom innan bebisen är på väg ut och jag är nog bara tacksam för att det finns utbildade människor som kan hjälpa mig igenom förlossningen. Tror inte att manliga läkare på något sätt är intresserade utav mitt underliv ändå (haha), de vill nog bara hjälpa ut bebisen men samtidigt så befinner man ju redan sig i en sådan utsatt situation att något sådant här lätt kan försvåra situationen ännu mer? Jag menar bara tanken får mig att känna mig obekväm, livrädd och bara ”nej jag föder hellre hemma” så ska jag oroa mig för det samtidigt som värkarna är igång så kommer jag nog aldrig kunna föda… Känns som värsta i-lands problem men ja…

            Ska sägas att det är första barnet och jag kommer tacka nej till alla studenter och extra folket som ”ska följa med” i utbildningssyfte.

              Jag tänkte samma sak. Sen när jag väl låg där sket jag fullständigt i om det var en vaktmästare eller gynekolog som kollade. Bara jag fick hjälp.
              (En elektriker kom in när jag blev sydd. Han såg lite chockad ut men jag bara skrattade. Jag var för trött. ?

                Förstår till fullo. Diskuterade lite lätt med min man och vi vill ju bara att vi båda ska känna oss trygga och bekväma, men samtidigt om jag håller på att dö får t.o.m. en alien ta ut min bebis, bara vi får leva båda två ?

        Va, gynekologer har jag hört jättemånga som väljer bort män.

        Anon, så konstiga kommentarer du alltid har. Det är absolut inga problem med att be om en kvinnlig gynekolog på Gyn, om det är det man vill ha. Hur det är vid en förlossning vet jag inte.
        Prata med dom i god tid.

    Ni föräldrar som har bebisåren färskt i minnet: när upplevde ni att det var ”värt” att säga till bebisen vad den får/inte får göra, sätta gränser osv? Med värt menar jag att bebisen ska förstå.

    Jag har en 9-månaders. Jag upplever inte att det är någon idé att säga ”nej” ”aj aj inte äta sand” ”ta inte Olles bok” ”slå inte Ulla i huvudet” ”dra inte mamma i håret” ”klättra inte på dammsugaren”. Vi märker såklart att hon tycker att det är spännande att krypa i full fart och peta på dammsugaren för det har gått upp för henne att hon inte får ha den, men vi tycker bara att det är gulligt och hanterar det genom att bara ta henne och leka med något annat.

    Samma sak på öppna förskolan. Om hon viftar med en bok för nära en annan unge så flyttar vi bara lite på henne. Vi upplever inte att hon är kapabel att förstå att ”Harry blir ledsen om du ”slår” honom”. När hon leker med något jämnårigt barn så kan liksom själva leken vara att de rycker en leksak ur varandras händer fram och tillbaka. Ingen blir ledsen men de andra föräldrarna ska direkt säga till ”nej lollo nu hade X bollen” typ…. Och känns lite som att jag förväntas göra samma.

    Den lilla nojja som börjat växa fram hos mig nu de senaste dagarna är dock att min dotter ska bli sådär superbusig och bråkig, haha. Alltså att jag missar när jag bör börja sätta gränser och att hon skiter i vad vi säger och gör som hon vill. Jag vill att hon ska vara trygg och glad men också väluppfostrad (ett väldigt kontroversiellt ord men kommer inte på något bättre nu).

    Summan av kardemumman i mitt ordbajs: lurar ungen mig när hon ger sken av att det är för tidigt att ”diciplinera” henne på de sätt som exemplifierats ovan? Fattar hon egentligen exakt men är en superbra skådis? Eller kommer detta långt senare så att jag i godan ro kan fortsätta att (i smyg) småle när hon gör ”bus” och är vild?

      Sätt i rutin att förklara vad hon inte får göra, kommunikation är ju sjukt viktigt! Associera handlingar med ord.

      Flytta bort samtidigt som du säger nej. Låter lite uppgivet att inte säga nej. Om inte annat för att andra barn som blir ”slagna” ska märka att någon reagerar också.

        Ibland upplever jag när jag läser i forum att om frågeställaren säger att de säger nej så får se istället svar att man inte ska säga nej utan ”avleda” bara. Haha det är så olika.

      När någon gör sig illa kan du säga nej och flytta henne men typ dammsugaren och annat mer ofarligt kan hon ju få utforska, tänker jag.
      Hon kopplar inte så långa meningar än och barn leker inte med varandra förrän dryg treårsåldern.

        Har två den stora kan jag blir arg på om han inte lyssnar eftersom han vet vad nej är men den lille (strax över året) säger man ju nej för att etablera gränser även fast han inte förstår. Ju tidigare man gör det desto lättare blir det när det är större med egen vilja. Man säger nej och flyttar undan men man blir inte arg om du förstår vad jag menar? Börja jättejöttetidigt!

      Så fort min unge var någorlunda rörlig och började utforska lägenheten/dra mig i håret/äta på allt så började vi med med Nej och Ajabaja osv. Det gick alldeles utmärkt att lära honom att man inte får sticka fingrarna i eluttaget, att man inte får störtdyka från sängen med huvudet före, att det gör ont när man petar mamma i ögat osv. Visst, han ignorerar oss ibland om han är på det humöret, men verbal kommunikation är ju jätteviktigt och ju mer du pratar med ditt barn desto mer lär sig han eller hon så jag upplevde inte alls att det var ovärt. Han lärde sig till exempel tidigt att klättra ner från madrassen och soffan med fötterna först för att vi övade på det och kunde göra det på kommando vid 9 månader. Resonerade som så att om jag kunde lära hundvalpen sitt och ligg så kan jag lära människovalpen också…

        Åh vad stressd jag är nu. Haha.. får nog ta upp detta på bvc då om alla ni som svarat kunnt lära era barn saker ”på kommando” så tidigt.

        Varje gång vi tar bort henne från något hon inte får ha tex så säger vi tex ”nej, aj aj dammsugren” per automatik men upplever inte att det har någon effekt. Igår kväll när hon började dra i en sladd så försökte jag säga ”Nej ajaj” lite bestämt. Då stannade hon upp, satte sig på rumpan, tittade på mig (jag försökte se bestämd ut), log jättestort och vinkade åt mig. Sen fortsatte hon dra i sladden…

          Nej nej, inte bli stressad… Hon är ju fortfarande pytteliten. Det är klart att min son inte lyssnar exakt varje gång och man måste avleda/lyfta bort ofta. Han förstår dock även om han inte alltid gör som man säger och det är ju bara en fråga om övning! Prata prata prata och visa visa visa så ska du se att hon lär sig att reagera om du ropar ”stopp!” (Vid fara) osv. Hon kommer inte att förstå resonemang och sånt i den här åldern men hon kan lära sig enklare uppmaningar om du är konsekvent. Börja redan idag 🙂 Min son tyckte det var en rolig lek att lära sig klättra ner för soffan!

            Hon kastar sig med huvet före… 🙁 <3

              Ja det tar ett tag innan konsekvenstänket kommer igång ordentligt och vid 9 månader var min son helt livsfarlig för sig själv, därav att vi övade så intensivt på att lära honom ”rätt” (klättra nerför soffor osv med fötterna före) innan han lade sig till med vanor. Upplevde att utvecklingen gick väldigt fort i den åldern dock så din flicka kommer lära sig ta emot sig med händerna när hon ramlar, att det gör ont att slå i huvudet osv. Även om det känns som att det inte hjälper så tar hon garanterat in allt du säger. Ge inte upp! Sätt gränser, skratta inte om hon gör något hon inte får (= hon tror du tycker hon är rolig och upprepar beteendet för att du ska skratta eller busa med henne) och håll ut 🙂 Hon är bara bebis fortfarande <3

      Man börjar inte vis en speciell ålder. Prata med barnet och säg nej om det behövs.

    Ja vad kul! Världens bästa jobb! Satsa på det ? /röntgensjuksköterska

    Jag tänker försöka vara vaken till kl 2 i natt, för då släpps De rättslösa på svtplay och jag vill se den direkt. Hoppas jag klarar att hålla ögonen öppna till dess!

      Jag klarade det och har nu tittat på filmen. Så jävla bra!

      Hahahahahahahahahaha

    Någon som har gjort en ansikts-laserbehandling för att ta bort hår och vill berätta lite om resultat och upplevelse. Vore väldigt tacksam ? Ska gå och göra det hos Shapeby specifikt så har någon varit där vore det extra intressant att höra.
    Fortsatt fin fredag alla

    Följer någon JELENA? Rätt uppenbart hon är utomlands med en ny kille? Annars hade hon visat uop, man såg på handen det var manligt sällskap. Intressant, hon som skulle vara singel..

      Man kan inte ha manliga vänner? Jag har och dom vägrar va med på stories och dylikt då jag har en del följare. Och JAHA? Om hon är med en date? Fan va kul för henne inte kan man rå för sina känslor?? Önskar henne all nykärlek som finns, alla förtjänar det. Obehaglig kommentar från dig.

      Gröt, blir du lite irriterad om hon inte är singel när hon har sagt det? På riktigt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.