Svenska influencers har det på tok för bra

Norsk tidningsartikel om att norska företag och influencers som bryter mot marknadsföringslagen får dyra böter på en gång.

I Norge får man böter för smygreklam och i Ryssland hamnar man i finkan om man visar röven på fel plats.
Jag hoppas alla ni svenska influencer inser hur bra ni har det jämfört mer era internationella kollegor.
Kan vi komma överens om att det är slutbölat, även om någon pekar på att det saknas en korrekt reklamidentifiering någonstans?

Tack på förhand.

70 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Undrar spontant hur domen i Ryssland motiverades..? Är det blottning om ingen utomstående var där och såg? Eller är själva brottet att byggnaden syns i bakgrunden? Need more info, rätt sjukt

      Men 2 veckors fängelse är väl jävligt sjukt? Böter hade jag förstått men fängelse är grovt. I Sverige får du knappast fängelse för en sådan sak, nej.

        Man kan såklart få tycka det är sjukt oavsett. Finns massa regler och lagar i andra länder som jag tycker är helt sinnessjuka och fel. Skulle dock aldrig åka dit och skulle jag göra det hade jag självklart följt reglerna. Men tycker fortfarande det är fel.

          Precis. I vissa länder kan man köpa cannabis i butik lagligt. Om de kommer hit och köper cannabis och åker fast, ska de då klaga över Sveriges ”helt sjuka” lagar? Nej, de får acceptera lagarna i landet de är.

          Samma gäller för utlänningar i Ryssland. Det är bara att acceptera deras lagar.

          Jag varit där. Tycker inte det är fel. Det sätter stopp för andra att göra samma dumma sak.

          Givetvis kan man tycka att andra länder lagar och rättssystem sjuka.
          Eller att nuvarande eller äldre lagar i ens eget land är sjuka.

          Jag kan tycka att något är fel även om det finns andra som tycker att det är rätt.

        Det kan man ju tycka men så hade Ryssland med sina strängare straffaatser inte heller gett nytorgsmannen några år för 24 övergrepp antar jag. Du får ta det onda med det goda som överallt annat i världen. Men visst, känner du att det är en väsentlig mänsklig rättighet att visa röven in public är svensk straffrätt såklart toppen.

          Nej sannolikt hade han blivit frigiven om han begått brotten i Ryssland. Det är ett väldigt misogynt land som för några år sedan gjort husaga lagligt. En kvinna la upp bilder på fb efter att hennes man misshandlat henne. Hon bliv fälld för förtal. Så att kvinnan fick 14 dagar fängelse handlar om att straffa kvinnor.

        Nä men i Sverige får ju våldtäktsmän miljonersättningar så det landet var en extremt dålig jämförelse. Här finns ju ingen ordning längre.

      Hade förstått att hon hade fått böter om hon blev påkommen eller blottade sig framför andra människor. Men fängelse för denna bilden? Det var sjukt ja.

        Fast 14 dagar är väl ändå inte så farligt. Kanske får någon att tänka till utan att egentligen förändra personens liv.

          För att hon tog en bild på sin rumpa? Hon gick inte direkt fram till någon och blottade sig

            Men varför förutsätter du att alla länder ska ha samma lag som i Sverige eller att svensk lag är norm…? Tydligen får du inte visa din röv på allmän plats i Ryssland, är man väl där kan man väl också tycka det är ganska enkelt att respektera.

      Kan förstå att de fängslar någon som skämtar på ett provocerande sätt, då skämt är ju ett sätt att uttrycka sig. Speciellt med nationella symboler i bakgrunden.

      Säg om någon i sverige står på ett öde torg eller med sveriges riksdag i bakgrunden och tar en blottnings-selfie och sedan går till stationen och polisanmäler sig själv – hade polisen då verkligen anhållit gärningsmannen?

        När det kommer till exempelvis kränkningar och ofredanden i svensk rätt är ett rekvisit att någon måste ha blivit kränkt/ofredad. Man kan inte kränka/ofreda sig själv.

          Fast det var en student i Lund som dömdes för att ha kissat utanför kyrkan i Lunds centrum för några år sedan. Jag antar att kyrkan som objekt inte kan bli kränkt juridiskt(?) Men dömd blev han.

            Han blev väl dömd för förargelseväckande beteende på allmän plats.

            Man kan bli dömt för att kissa på alla offentliga platser, trottoarer eller kyrkor spelar mindre roll. Det är inte för att det man kissar på är heligt.

            Däremot giftefridsbrott handlar väl om någon sorts helighållande av de döda.

        Tycker tvärtom att det är just friheten som är det heligaste vi har.

        Om vi haft okränkbara nationella symboler så skulle det ju antyda att nationens suveränitet är viktigare än friheten.

          Men då lurar du dig själv om du tror att vi har frihet i Sverige. Visst, vi kan visa rumpan utan straff, men det är en liten och obetydlig ”frihet”. Det finns väldigt mycket annat och större som vi inte har frihet att göra eller välja.
          Till exempel att välja hemskolning av barn, det får vi inte. Använda andra droger än alkohol, det får vi inte. Välja hur vi vill föda våra barn? Nej.

            Vilka friheter har ryssar i diktaturen Ryssland som svenskar inte har i demokratin Sverige?
            Vad gäller hemskolning skulle vi hamna tillbaka i 1800 talets klassamhälle om vi tillät det.

              Har Finland 1800-talets klassamhälle menar du?

          Men att visa stjärten är ju egentligen inte nån frihet – det är ett sätt för kvinnan att få godkännande och tummen upp från män. Dvs fortfarande motsatsen till verklig frihet.

        Jodå, kösystem!!!

        13:22 håller med!!

      Tycker ändå det är rimligt att blottning och andra anstötliga beteenden på allmän plats eller begångna mot en annan person, eller flera andra, bestraffas. Också om det sker i rum som har ett högre emotionellt värde för folk i allmänhet, t ex. religiösa byggnader.

      2 veckors fängelse låter kanske mycket ur ett svenskt perspektiv där serievåldtäktsmän och mördare är ute efter några ynka år. Och i en kultur där rövblottande normaliserats in i absurdum.

      Men tror inte en 500 kr böteslapp hade gjort någon nämnvärd skillnad i om det kommer ske igen eller inte, vare sig av kvinnan i fråga eller någon annan, och 2 veckors fängelse gör nog ingen nämnvärd skillnad i en porrstjärnas liv. Kan inte säga något med säkerhet men antar att de som anställer sådana inte har för vana att begära ut utdrag ur brottsregister… Förhoppningsvis är signalen tillräckligt tydlig för att inte andra ska tycka det är värt att göra likadant. Blottning är ingen mänsklig rättighet.

      Alltså Kreml i Moskva är ju Rysslands maktcentrum. Så att visa sin rumpa när man är där kan nog anses att vara samma sak som att moona inför Putin.

        Har nog inget med platsen att göra. Också i Sverige kan du bli dömd för att kissa på gatan t ex (var nån student i Lund som blev det för några år sen trots att han trodde ingen såg honom), i Sverige hamnar det under ofredande tror jag men ger väl dagsböter. I Ryssland är det troligtvis olagligt att exponera sig offentligt och i vissa sammanhang kan det vara det även i Sverige.

      Eller tänk samma scenario i Dubai?

    Har du slutat med Påverkare och gått tillbaka till Influencers igen?
    Bra i så fall!

      Jag gillade ”påverkare”, trot’ eller ej ?

    Kommer det något inlägg om Bellas bok?

      Är det bara jag som förr tyckte det var intressant att läsa om Bella här men har noll sug att läsa boken. ? var mer intresserad elena Belle (som jag förövrigt tyckte var dålig och avslutade innan jag läst klart)

      Är ett stort reportage om IL i Göteborgs-Posten där hon promotar sin bok.

        Förvånad? Någon? Nä.

    Kommer det något inlägg om Biancas Anni Lööf-fadäs eller om Caia-lögnerna, att Bianca och VD:n säger olika saker? Oseriöst verkligen, det inger inte trovärdighet direkt.

      Berätta?

        Kommer inte komma och eftersom det är Riks (sd-s youtube program) som grävt fram infon.

          Tyvärr är man sengärdiga i sverige med lag och annat hade verkligen behövst att sätta dit alla skurkar till influencers.

          Jaså är Riks sd visste ej det men det behövde inte grävas fram direkt, minns Lööf-videon med Bianca. Och det där med att B och VD säger olika saker kommer inte från sd utan från en intervju med skriven text i media och Biancas tal finns ju sparat och många minns vad hon sa.

        https://www.youtube.com/watch?v=M-CGlqu5bbc

        här är länken till Riks om Bianca, igen:)

      Men jösses är du här o skriver nu?? snacka om o va obsessed!

        Du vet att en normalt funtad person hade bara låtit det passera. Nu är det mest du som framstår som stör(d)ig. Du väljer vilket.

      Nej tack! Ska du fråga det på varenda inlägg?

    Borde bötfällas här med!

      Men fatta om drt blev förbjudet och alla rövbilder togs bort från insta. Vad lite som hade funnits kvar!!

      Tycker det sundaste är att bara sluta med rövfixeringen.

      Mer fängelse till rövarna!

        Snusmumriken sa ju inget om att förbjuda rövbilder på insta?
        Hon pratar ju om att visa rumpan på offentliga platser borde förbjudas.

        Och om du enda du tittar på på insta är rövbilder så är det ditt problem, enligt mig finns det massor med annat än rövbilder att titta på på insta.

          16:35
          Rätt där ?

    Här under kan ni se hur m a r i a b u s c k utformar sin smygreklam för ett butik i lund på sin blogg.

    Hej fina. Hoppas ni mår bra. Igår efter jobbet åkte jag till Lund då jag fått en inbjudan till Noun 1906, en modebutik i centrala Lund. På torsdagar har de öppet extra länge och bjuder på bubbel och godis. Så trevligt initiativ! Dessutom perfekt för mig som jobbar kontorstider att hinna med ett besök efter jobb. Det gör man för det mesta inte då de flesta stänger 18. Blir så glad när butiker har öppet längre.

    Noun 1906 erbjuder en massa mode från högkvalitativa varumärken som Ahlvar Gallery, Gestuz, Just Female, Pillowtalk och Samsoe Samsoe. Flera av mina absoluta favoriter. Butiken är kanske inte jättestor till ytan men vilka skatter som finns där inne. De har även vintagesmycken och antika möbler i butiken så där ryms lite av allt för oss som gillar mode, vintage och design.

     

    Personlig service i butik

    Marianne och Stefan som driver butiken är oerhört trevliga och hjälpsamma. Det märks att de verkligen brinner för mode och att driva butik, de gör verkligen det lilla extra för kunden. Jag provade en massa olika plagg och fastnade till slut för två blusar, en från Just Female och en från Gestuz som jag helt enkelt inte kunde hålla mig från att köpa med mig. Jag vill ju bli bättre på att bära färg och dessa blå nyanser kändes så läckra och jag bara var tvungen att ha dem.

    Jag personligen älskar att gå i butiker och få den där personliga kontakten och service från de som jobbar där. Man älskar ju att komma till en sådan här butik som känns så genuin och där varumärken och plagg verkligen är handplockade. Det var nog därför jag kände att jag liksom ville ha allt.

      Hon tog emot två dyra blus föt ca 4000 kr utan reklammärkning med en massa bilder det är bara att se på hennes blogg mariabusck.com gör en tjänst och anmäl henne så får hon för en gång skull göra rätt för sig.

      Ingen vill läsa din blogg maria

        Är inte hon men vill visa på att hon har smygsamarbete ofta. Hon skäms inte att ta emot varor men vill slippa förmånsskatta för dem.

    I Sverige är det så synd om alla som gör fel så det ska förklaras och ursäktas väldigt många gånger innan någon faktiskt råkar ut för ett straff. Och straffen är milda, med mängdrabatt och villkorlig frigivning. Nytorgsmannen fick 5 år, till exempel.

    Utom om man begår skattebrott! Då jäklar visar staten musklerna.

      Ja det är skevt att det är högre straff på skattebrott än på många våldsbrott framförallt mot kvinnor. Men det ska vara höga straff på skattebrott för det drabbar inte bara staten utan även alla medborgare som betalar sin skatt.

        Helt orimligt med hårdare straff för ekonomisk brottslighet än för brott mot enskild person.

          Jo men skattebrott drabbar inte bara en person. Det drabbar alla.

            Det drabbar alla väldigt indirekt och lämnar inget trauma. Skatterna går dessutom till en h*lvetes massa slöseri så jag vill kunna styra var mina skattekronor ska gå om jag ska lämna ifrån mig dem. Annars betalar jag hellre privata försäkringar.

    Victoriasstil tog emot ett bud jacka från JLindberg kostar ca 2795 i handeln skriver endast Tack för denna bud JLindberg. ?
    Hon har över 10 jackor och tar emot fler. Nöden har ingen lag. Tjatar om sin homemaid tjänst där andra städar hennes hem Gratis försöker att kränga på andra.

      Snälla gå tillbaka till SFI.

        Intressant synvinkel, anonym 16:30! Du tycker alltså att en person som lär sig ett nytt språk bör undvika att skriva (och tala?) med andra människor fram tills den kan göra det utan misstag? Hur gjorde du under språkkurserna i skolan? Vägrade du göra dina uppgifter? ?

    Dessa smygsamarbeten, Kaspersen, Perrelli mfl. Sen står det i tidningarna att Perrellis semester kostar 1 miljon, det är nästan så att man kräks av vad de kan roffa åt sig. De vill att vi ”vanliga” ska tro att de har lagt ner en miljon på semester och sen i slutänden visar det sig att de nästan har fått betalt för att åka dit och ha det bra.

      Tipsa skatteverket om du misstänker att de slirar på sanningen, personligen följer jag själv inte de så vet inte var de håller hus.perelli hade inte hon ett hus i spanien utöver i stockholm en av de finare delarna?

    Magdalena Graaf har ett stort hyllningsinlägg på sin insta för ÖoB och skriver sen att hon minsann har kvitto på det hon köpt om nån skulle gapa om att det är ett samarbete. Idag lägger hon ut en länk där nåt företag har filmat henne när hon shoppar på ÖoB och så ligger denna film på företagets insta som nån promo. Så det handlar inte om ett samarbete då eller?? Allt är gjort helt gratis bara för att de gillar ÖoB så mycket? Blir så trött…. Hon har noll trovärdighet (som så många andra).

      ??? de säljer sig för allt. Personligen gillar jag inte ÖoB de har inget intressanat att erbjuda mig. Det bösta vi kan göra i det mån de går är att bojkotta alla företag och märken som vill asosieras med giriga influencers.

        Köp köp köp köp
        Tycker dessutom synd om barnen när hon skapar jul i början av november för reklamspons. Förstör äkta julstämning ju.

    Det är itne jätte bra ? bli attackerad med frågor? om plankstek för att tighta obl lycklig ? alla mina ut bildningar ? kan äta frukt vid bli smal??? ? Självklart ??? använd life sun ?

      Är du full?

    Tiingelinn la upp en story häromdagen på kläder och skrev ”Köpt detta inget samarbete” men hade ändå ”adlink” för att komma till kläderna, hur funkar det, ni som har koll?

      Adlinks och reklam är två olika saker. Adlinks kan vem som helst bädda in, allt som krävs är att ansluta sig till ett adlink-nätverk. Den som publicerar en adlink får antingen betalt för varje klick eller får en % på försäljningen som skett via just den länken. Det finns alltså ingen överenskommelse mellan företag och influencer, utan vem som helst kan använda sig av adlinks.

    Men vad är det för jämförelse? Vad är det för kommentar från dig? Det är väl fruktansvärt att det ger fängelse? Ska influencer vara tacksamma då? Blir lite ”tänk på barnen i Afrika” som man fick höra på 90-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.