Öppet Spår


Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

772 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har läst lite av diskussionerna om Isabellas bipolaritet, och det i kombination med hennes frekventa lögner fick mig att tänka på min killes ex.
    Min sambo var innan vi blev ihop tillsammans med en annan tjej, som ständigt ljög om allt möjligt, även saker som var helt uppenbara lögner, som hon borde förstå att han inte kan tro på. Ändå höll hon fast vid sitt ord, och han började undra om hon själv faktiskt trodde på det hon sa. Hon var vårdslös med ekonomin, och upplevde det som att alla som försökte hjälpa henne med olika saker (släktingar mm.) gjorde det med en baktanke, och massa andra saker. Vill inte gå in på för mycket detaljer så ingen identifierar henne/hon känner igen sig själv om hon läser här.
    Flera år efter att de gjort slut, och några år in i vårt förhållande fick vi på omvägar höra att hon blivit diagnostiserad med någon psykisk sjukdom, vi minns inte nu om det var borderline eller bipolaritet.
    Jag är inget proffs på psykiska sjukdomar och har inte satt mig in djupare i diagnoserna, men jag googlade lite snabbt och vad som bland annat framkom var att exempelvis bipolaritet bedöms vara en av de tio svåraste funktionsnedsättningarna man kan ha, i klass med MS.
    Ni andra som antingen är bipolära, har borderline eller någon annan psykisk störning, eller ni som har någon sådan person i er omgivning, är lögner något som kommer av bara farten för just er/dem? Vet man att man ljuger? Har ni/dem svårt att skilja era/sina lögner från verkligheten?
    Det är så svårt att sätta sig in i hur hjärnan på någon som ljuger fungerar. Jag har självklart också ljugit, även i situationer där det är uppenbart att det är en lögn, haha, men detta är ju på en annan nivå. Min killes ex kunde till exempel ha ätit upp en smörgås som låg i kylen, när han kom hem var den borta och hon blånekade till att ha ätit den. På den nivån liksom.
    Hjärnan är ju sjukt komplex så detta med psykiska sjukdomar är ju rätt läskigt faktiskt.

      Jag är bipolär och har 3 andra vänner med samma diagnos och ingen av dem ljuger ? Låter snarare som om din killes ex har något annat knas för sig. Eller så är hon i något maniskt skov och tappar verklighetsuppfattning? Dock varar ju inte den 24/7 hela livet. Kanske hon har det + en annan diagnos? Kan säkert se olika ut också så kan ju inte tala för henne utifrån mig själv ❤️

      Fast MS är otroligt olika. Jag har haft MS i 8 år och är helt symtomfri tack vare bra medicin. Många av oss som har MS är inte öppna med sjukdomen just pga fördomar och okunskap.

        Ja, alltså, läkarsidan menade inte på något sätt att sjukdomarna liknar varandra i fråga om symtom, utan att de bedöms påverka livet på ett likvärdigt sätt, på en skala betraktat.

        Men ja, det är fantastiskt att vad dagens medicin kan åstadkomma, blir glad att läsa att du är symtomfri! Vill du dela med dig av vad du hade för symtom innan du började på medicinering? Förväntas du förbli symtomfri livet ut, eller skjuter det ”bara” på förloppet (verkligen inte ”bara”)? Och undrar vad du/ni upplever för fördomar och okunskap kring diagnosen? Okunskap får jag erkänna att jag har i fråga om just MS, till den grad att jag inte ens kan ha några fördomar.

          Jaha förlåt, nu förstod jag vad du menade. Läste det som att du menade att MS och sjukdomarna jag skrev om var olika. Trodde du missförstått mig, därav den nu i sammanhanget märkliga förklaringen i första stycket. 🙂

          Men ja, förstår, även om det gäller typ alla sjukdomar så blir ju skillnaderna betydligt större mellan människor med sjukdomar som kan drabba en väldigt hårt. Ska googla lite om MS, vet på tok för lite, mer än att jag förstått att det kan vara riktigt hemskt, utan att riktigt veta hur det drabbar personer som har det (och har symtom).

            Anledningen till att jag googlade var att Isabellas beteende lät i viss mån bekant, utifrån vad min kille berättat om sitt ex. Så jag ville bara kort påminna mig själv om vad de olika diagnoserna kännetecknas av. Att jag skrev att jag googlade snabbt var för att understryka att jag INTE har någon djupare kunskap i hur de här diagnoserna kommer till uttryck, och anledningen till att jag tog upp min googling över huvud taget var det faktum att jag ville dela informationen om att bipolaritet är en av de topp tio svåraste sjukdomarna att leva med. Det kändes aktuellt att nämna i och med att Isabella påstår sig ha det, vilket kan ge viss förståelse för hennes beteende genom åren, I synnerhet om mytomani skulle visa sig vara sammankopplat till just den diagnosen.

              Skrev ovanstående under fel kommentar.

      Men snälla sluta, du kan inte bara ”googla lite snabbt” och sen sätta en diagnos som låter mest trovärdig på en person. Det skiljer väldigt mycket mellan EIPS (som den faktiskt heter) och Bipolär sjukdom. Det finns dessutom olika typer av den sistnämnda.

        Jag har inte diagnostiserat någon, läs inlägget igen. Du har missuppfattat.

          Ni kommer inte ihåg diagnosen hans ex fått och därefter googlar du lite snabbt och tar det du tycker stämmer överens. Så uppfattar jag ditt inlägg. Oavsett kan du inte ytligt läsa dig till några symptom och sen tro att du vet vad personen lider av.

            Hon vet inte utan snarare frågar – läs om inlägget istället för att spela smart

              Är du inte TS kan du sluta lägga dig i.

                Om du inte fatta klart folk rättar dig.

              Tack! ?

            Vi vet att hon lider av något utav de två. Vi minns inte vilket eller om det var båda.

            Det spelar hur som helst ingen roll för mina frågeställningar, för de handlar inte om henne utan jag ställer frågorna om dessa två psykiska sjukdomar generellt. Jag försöker inte på något sätt lista ut vad det är hon har, jag undrade bara hur människor som har en psykisk sjukdom som gör att de ljuger upplever det -oavsett vilken av diagnos de har, och särskilt om någon av dessa två orsakar det. För att lära mig mer om de psykiska sjukdomarna, helt oberoende av vad min sambos ex har för diagnos.

            Inledningsvis delade jag bara med mig av den erfarenhet min sambo har av att leva med någon som lider av en svårare störning, för att ge lite kontext till de frågeställningar jag avsåg ställa.

              Anledningen till att jag googlade var att Isabellas beteende lät i viss mån bekant, utifrån vad min kille berättat om sitt ex. Så jag ville bara kort påminna mig själv om vad de olika diagnoserna kännetecknas av. Att jag skrev att jag googlade snabbt var för att understryka att jag INTE har någon djupare kunskap i hur de här diagnoserna kommer till uttryck, och anledningen till att jag tog upp min googling över huvud taget var det faktum att jag ville dela informationen om att bipolaritet är en av de topp tio svåraste sjukdomarna att leva med. Det kändes aktuellt att nämna i och med att Isabella påstår sig ha det, vilket kan ge viss förståelse för hennes beteende genom åren, I synnerhet om mytomani skulle visa sig vara sammankopplat till just den diagnosen.

                Jag har haft flera fd. vänner som ljugit på det sättet. Jag har läst Wikipediasidan om mytomani och tyckte den var informativ. Den berättar tex att det är tvångsmässigt, ett symptom snarare än en diagnos osv. Den fick mig att förstå mina ex-kompisars agerande lite bättre ☺️

                Jag har en släkting som påminner om det du beskriver. Hen har en grandios självbild och har ett enormt bekräftelsebehov. Detta leder ofta till att hen överdriver och ljuger. Det jag alltid tyckt är lite läskigt är att hen verkar ha koll på sina lögner och ljuger även när det är hur lätt som helst att kolla. Vet att hen har flera diagnoser dock inte bipolär.

      Är bipolär men ljuger sällan, det jag kan vara oärlig med är hur jag egentligen mår och varför jag inte orkar vissa saker, typ skyller på andra omständigheter eftersom jag är orolig att bli dömd ifall jag är öppen om min sjukdom. Bipolär sjukdom går i skov, ens humör pendlar men oftast inte så snabbt, ett skov brukar vara några veckor eller längre med bättre perioder mellan. Om ens beteende är konstant beror det inte på bipolär sjukdom men kan såklart vara ett personlighetsdrag man har precis som att andra människor utan diagnoser också kan ljuga om saker. Jag tycker inte att psykiska sjukdomar är något att vara rädd för. De flesta som beter sig illa mot andra gör det inte på grund av sjukdom, snarare att personer med en funktionsnedsättning är mer troliga att bli utsatta eller utnyttjas av andra. Jobbar med personer med alla möjliga typer av funktionsnedsättningar och diagnoser, känner mig aldrig orolig för min egen säkerhet men har sett många som är psykiskt sköra bli utsatta för våld och övertalade att göra vissa saker som personen själv påverkas negativt av.
      Långt svar men brinner för att personer med psykisk sjukdom/funktionsnedsättning inte ska behandlas illa. Hoppas att du kanske får svar av någon med borderline (eller emotionellt instabil personlighetssyndrom som man oftast säger nu) också 🙂

      Jag hade en kompis jag tror har den diagnosen. Hon ljög jämt och glömde till och från vad hon sagt. Sedan kunde hon vara riktigt elak och få utbrott för ingenting. Och det orkade jag inte med. Läst att elakheter inte kan skyllas på en diagnos. Vet inte mycket om diagnoser men var så hemskt med hennes lögner.

      Har en mamma som är bipolär. Hon ljuger aldrig, säger varken bu eller bä hur det ser ut för andra men tveksam på om det skulle vara en syntom.

      Eller jo ända hon faktiskt ljuger om är sitt mående, annars ALDRIG?

      Har en i min närhet som är bipolär och har svårt med ärlighet, hittar på allt möjligt som har 0 trovärdighet. Sen om mytomani och bipolär sjukdom går hand i hand vet jag inte.

      Flera nära släktingar med borderline, även en med bipoläritet. Ljuger inte mer än personer som är friska, så har svårt att se att diagnoserna skulle fungera som en ”ursäkt”. Känns som att tendens till att ljuga är kopplat till något bortom en borderline- eller bipoläritets-diagnos, men kanske att den tendensen eventuellt förstärks av exempelvis ett maniskt skov. Borderline är en fruktansvärd sjukdom dock (även bipoläritet såklart), för såväl personen/personerna som har den och folk som står dessa nära. Återkommande självmordsförsök, svåra ätstörningar, självskadebeteenden, handikappande rädsla över att bli övergiven, alkoholmissbruk, fysisk såväl som psykisk skada på närstående, och antingen blir man överöst med kärlek eller totalt hatad. Finns inget mellanläge. Medicin verkar inte bita heller. Så kram till er andra som själva har eller har en närstående med borderline/bipoläritet, det är fan inte lätt att navigera alla gånger. <3

      Hej. För att förstå hur diagnoser fungerar är det viktigt att förstå att en människa inte är sin diagnos, det är det allra första steget. Jag är bipolär och har borderline: men jag har också hundratals sidor, tankar och idéer som är bara jag. Jag har också, som de flesta andra, möjligheter att göra val. Jag kan göra bra och dåliga val, jag kan ljuga, jag kan försumma, jag kan manipulera.

      Men, på grund av mina diagnoser (liksom andra diagnoser eller bara en av dem) så är det lite svårare för mig att välja rätt – speciellt om jag inte får rätt vägledning. I mani är det nästan omöjligt – men även under en helt vanlig dag är det ganska tufft. Jag förklarar det enkelt med att min hud är lite tunnare än andras vilket gör att jag känner lite mer. Jag blir lite mer kär, lite mer sårad, lite mer förkrossad, glad och ledsen. För att skydda mig själv från dessa känslor så är det oftast bättre att undvika dem – och därför har jag lärt mig att från tidig ålder läsa andra. Om jag går in i ett rum känner jag därför ofta av hur andra människor tänker och känner: Något som var uttänkt som ett sätt att kunna undvika tugga situationer men istället blir väldigt utmattande och överväldigande.
      Många som är bipolära eller har borderline delar ofta det, förmågan att känna mycket och läsa andra. Många som är bipolära eller har borderline missbrukar därför ofta, för att stänga av. Eller också ljuger det en del, för att de redan trott sig uppfatta en framtida konflikt eller separation som de tror de kan ljuga sig ur från. Vi upplevs ibland även som manipulativa – för att vi förstår andra och vet hur vi skall agera för att de skall vara med oss, på vår sida, nära med oss. Det är viktigt att komma ihåg att många med den här typen av problem ofta tycker väldigt mycket om de de tycker om, men det är tufft att leva med

      Men. Oavsett hur mycket co tycker om så är det viktigt för omgivningen att sätta gränser – för vi gör det väldigt sällan själva. Man saknar ofta konselvenstänk när man lever med denna typ av diagnoser och kan inte förstå vad det kan innebära att vara vårdslös med tillexempel sex eller pengar. Våra tankar går dessutom i 1000 km i timmen – så det är svårt att säga stopp innan man slår i en vägg. När vi slår in i den så förstår vi ofta typ vad vi har gjort: Men det slår tillbaka i en orationell ångest snarare än saklig självkritik.

      Där återkommer vi till jaget: För jaget är det viktigaste. Min sjukdom kommer alltid säga till mig att köra fullt ut och leva i känslan – bra som dålig. Men jah kan välja annorlunda . Jag kan välja terapi och medicin. Jag kan välja att stanna hemma. Att berätta om mina problem så att folk vet att inte fresta med pubrundor och sista minuten resor. Jag kan välja rutiner, att prata med mina nära och att inte ljuga. Och ibland kommer det att slå tillbaka och vissa dagar kommer suga : men de suger lite mindre Om jag försöker att alltid hålla en stabil nivå

        Tack, så bra beskrivet!

        Tack för bra beskrivning och att du delar med dig! ☺️

        Tack för att du lär oss andra på ett väldigt fint och pedagogisk sätt med din beskrivning ❤

      TACK snälla alla som tagit sig tid att svara, har läst igenom alla svaren och uppskattar verkligen att ni delar med er av era erfarenheter. Jag svarar bättre under morgondagen, det kom en sak emellan efter att jag postat och nu är klockan plötsligt 01:43. Hoppas ni alla sover gott! 🙂

      Har vänner som är bipolära och tror inte nån av dom ljuger. Det här exet kan ju vara mytoman helt oberoende av bipolariteten.

    Alltså ? den där bilden

      Sjukt lik en gammal kollega till mig

      Fan nu skakar ju knäna. Glömt ta in posten och ska ut i mörkret.

        Måste du hämta då?

          Ja det är bäst utifall den förtjusande Försäkringskassan skickat brev.

            Nog fan var det brev från sötnosarna på FK.

            Beslut….bla bla bla avslås.
            Bla bla bla enligt paragraf bla bla bla

              Vad tråkigt, hoppas allt ordnar sig för dig på något sätt ❤️

                Tack snälla ?

              Magdalena Graaf skrev på Insta nyligen, samt på bloggen strax efter Isaks död, att hon någon vecka efter sonens bortgång blivit avskedad från ett börsnoterat företag som hon jobbade med som förknippades med typ varm choklad, ostmackor och ”helylle familjärt”. Som anledning till avskedan hade de sagt att de ej ville bli förknippade med död och sorg utan ville stå för positivitet och glädje (nått sånt skrev hon, ej ordagrant). Nu undrar jag såklart vilket företag detta var???

                Bör vara Postkodlotteriet. Det vet jag såklart inte men hon jobbade för dem precis innan.

                  Tror det finns annan anledning till avskedet.

      Blev typ äcklad av den ? obs inte av Camillas utseende (det är ju ett filter)

      Ser ut som Trigglypuff

    Någon som äter Voxra eller de alternativa medicinerna som väldigt ofta mår lite eller mycket illa? Vet att det är en vanlig biverkning, men går det någonsin över? Trött på att ha mått illa i två månader, haha.

      Ätit Voxra kombinerat med sertralin 4-5 år. Kan inte minnas något illamående.

        Same. Men minns lite illamående i början viket definitivt går över.

          Vad skönt om det lättar, till och från blir det väldigt jobbigt. Tack för svar. Du tog också voxra och setralin? Får man fråga vad du medicineras för?

            Jag tar Voxra och citalopram som också är ssri som sertralin. Har gjort det i några år nu mot utmattningssyndrom.

        Tack för svar, är det okej att fråga vad du tar medicinen mot?

      Äter Brintellix. Jag halverade dosen och vände kroppen under en lång period för att slippa illamåendet. Tar dem även vid sänggående för att sova mig igenom illamåendet vilket hjälpt massor! Nu är kroppen van och blir inte illamående längre men det tog lång tid med försiktig upptrappning. Kolla också om det påverkar ifall du ätit för lite under dagen.

        Skönt att du hittat ett sätt som fungerat för dig. Vad tar du Brintellix mot om det är okej att fråga? Voxra måste dock tas på morgonen då det har en uppiggande effekt, så att ta det vis sänggående rekommenderas ej, men jag vet ändå inte om illamåendet kommer specifikt på morgonen? Tror även att jag mått illa långt senare, även kvällar. Har tagit det i två månader så känns som att kroppen borde vara van snart. Men kanske är det bara jag som är otålig, haha. Hoppfullt att det kan ge med sig i alla fall! Vill ju helst inte sluta med medicineringen bara på grund av det. Tack för svar!

      Mådde sjuuuukt illa när jag gick från 150 till 300 så slutade efter två dagar. Det kanske går över om man hänger i ett tag men jag har kräkfobi.

      Lite sen på bollen här, men jag äter venlafaxin och hade illamående i flera månader. Tillslut gick det över som tur var. Dock var jag orolig över att det skulle komma tillbaka vid dosökning, men än så länge har jag bara mått illa 2 gånger på 2 och en halv vecka med ny dos (ökning med 75mg).

    Favorit i idol? ?

      Kishti.

      Birkir! ?

        Och Sunny.

          Fattar inte Sunny. Jag tycker hon är jättedålig…

          Hon är ingen favorit för mig sångmässigt, men diggar henne som person o hennes pappadotter relation.

          Känns som en jämn kamp i år ?

            Jag stör mig jättemycket på hennes pappa? Haha alltså kan inte rå för det, men tycker han steal her shine så ofta. Tyckte per + juryn blev märkbart störda av att han skrek så mycket i publiken i kväll tex. Men hon är ju den som ser mest ut som en stjärna tycker jag. Sorgligt att höra om hennes komplex, hade dött för att se ut sådär ? men jag tycker Annika är bäst!

      Birkir, attans vad han levererar!

      Ingen

      Topp: Annika! Wow ? Birkirs uppträdande var fantastiskt ikväll också.

      Botten: Erik-Elias och Sunny.

      Överskattat: Jacquline. Otroligt fin tjej men förstår inte riktigt Juryns lovord.

        Vaa jag älskar jaqline! Hon låter typ exakt som beyonce

          Hon sjunger bra absolut, men sjunger typ bara Beyonce-låtar. En Beyonce kopia bara.

            Exakt så

    Är det skillnad på olika skånska dialekter? Jag lyssnade på spöktimmen och den tjejen som pratar skånska blir jag spyfärdig av. Hennes skånska är hemsk, det låter som att hon har slem i halsen. Gynnings skånska älskar jag, Zlatans likaså. Jag älskar skånska annars men den skånskan hon pratar, är det nån annan typ av skånska eller är det bara individuellt hur man pratar skånska ?

      Nej det är olika beroende på varifrån man kommer.

      Carolina Gynning är från Helsingborg och där talar man ganska vårdad skånska – nästan som i Lund. Zlatan talar Malmöskånska.
      Linn Larsson i Spöktimmen är från Sjöbo vilket kan förklara hennes dialekt.
      Personligen har jag svårt för skånskan man talar i Skurup.

        Haha det här är så intressant. Hade kunnat lyssna på Zlatan i dagar.

          Speciellt när han säger neeee men ??

        Helsingborg och Lund har två helt olika dialekter ?
        // mvh skåningen

          Hur låter dem? Är det raspigt när de sväljer r:et eller låter det som att de ska spy?

            Eh inget av det.. Har mer med uttalet av vokaler att göra.

            Lundaborna vill inte avslöja att de är från Skåne och avslöjas som bonniga, så de pratar lite ”finare” med tungspets-r och akademiska, men det är lätt att avslöja. I Helsingborg har man inget akademiskt kapital men mycket pengar, så det låter också lite snobbigare. De säger Y när de ska säga U så Lund blir Lynd.
            Malmö är Zlatanskånska men inte bara, finns också old school malmöitiska som är svår att härma om man inte är från Malme, ”Ah va då då”, ”Klydderöv”. Och så har vi obegripliga österlenskan och Åhus/Kristianstad som uttalar ”å” lite lustigt, trelleborgarna ”åsså vill jag gratulera Månicka som fylla 50”, mellanskåne ”ändån”, ”brännboll” med tyngdpunkt på ”bränn”, osv osv. Dialekter i Skåne kan variera med bara några mil och det är helt underbart!

              Hahaha kunde inte sagt det bättre själv! Spot on.

              Tack för den här kommentaren ?? så intressant

                Hehe, det var så lite! Tycker det är kul med dialekter och älskar när lokala uttryck får fäste. Skånskan är generellt bra på ord att dra till när man är sur, som tex ”mög”, ”fubbick”.

                  Dock tillägg om Lund! Jag är från Lund men mina föräldrar från Gbg, jag likt många andra har då en askonstig lundensisk dialekt! Många har flyttat in till Lund pga universitetet och därför är lundensiskan riktigt konstig ibland!

              Jag har bott i Lund i många år nu, men aldrig hört någon prata med tungspets-R a la Ranelid. Mycket besviken.

              Vad bra det går för Lundarna att dölja att de är från Skåne ? Mvh Stockholmare

        Carolina är född i Helsingborg men vuxit upp i Skanör falsterbo, så inte helt rätt där. Dessutom har hon ändrat sin melodi till rikssvenska med skånska r. Låter jättetokigt om du frågar mig. Som skåning tycker jag Kristianstad har värst dialekt, men på landet låter de flesta sådär.

          Näää KLIPPAN! Den slår alla ? Fy fan ? mvh Heeeelsingborgare

        Det är värre med de från Trelleborg ?

        Gynning må vara född i Helsingborg, men hon är uppväxt på Näset!

      Precis som i andra landskap finns det flera dialekter i Skåne. Det är även stor skillnad på landsbyarna och de större städerna. Skåne är ju stort och dialekter utvecklades för länge sedan, när samhällen var mer isolerade och det tog lång tid att ta sig någon annan stans. Trelleborg, Sjöbo och Malmö har väldigt olika och distinkta dialekter. Till exempel

      Jag är smålänning som bor i Skåne. I Småland är det jättestor skillnad på till exempel Markaryd, Jönköping och Kalmar. Och nej, vi låter inte som Emil allihop 😛

        Haha till skillnad från norrländska. En dialekt från Gävle till Kiruna ?

          Hahah, njaaa inte riktigt va! Går ju knappt att jämföra dialekten i Piteå med dialekten i t.ex. Örnsköldsvik!

            Jo, varför inte? Båda kvalificeras som ”norrländska”.

            Eller missade du ett ”till skillnad”?

              Det jag svarade på var att Anonym menade att norrländskan låter likadan från Gävle till Kiruna och inte har olika dialekter i dialekten som t.ex. skånskan, vilket diskuterades ovanför. Jag håller inte med Anonym. Norrländskan låter annorlunda beroende på var man bor, vissa orter har en så annorlunda dialekt att de knappt är jämförbara med andra orters dialekter. Norrländskan har därför, precis som skånskan, ”dialekter i dialekten”. Sen kanske Anonym var ironisk. Många sörlänningar förstår inte hur stort Norrland är. Vissa tror att Luleå och Umeå är grannstäder och kan säga ”jag känner en Anders Andersson i Luleå, vet du vem det är?” när vi befinner oss i Umeå, som ligger nästan 30 mil bort.

        Ingen låter som Emil. ?

      Stör mig också på henne men det har inget med hennes skånska att göra. Snarare det tillgjorda och teatraliska i hur hon betonar ord med mera. Tror bara hon är en irriterande person

      Jag tänker genast på den här klassikern!
      https://youtu.be/KxSCrsgTa4c

        Haha ja fy fan! Riktig klassiker!

      Det måste vara jättejobbigt att prata skånska. Har man konstant ont i halsen?

        Måste vara jobbigt för tyskarna och fransmännen också om alla skulle ha ont i halsen ??‍♀️

          Hörde någon språkexpert som spekulerade i att R:en kommer att dö ut i framtiden och alla kommer att skorra. Lättare och kräver lite mindre av en när man pratar eller något sådant.

            ?️??️

            Hoppas verkligen inte.

      Mat-Tinas röst i bakprogramet. Hu vilket gapande.

        Måste tillägga att jag saknar Birgitta R. Trodde hon slutat pga åldern, men hon avled i mars. Trist, en väldigt klurig kvinna.

      Jesper Rönndahl says it all (angående skånska dialektala skillnader)

      https://youtu.be/Wc3-AyPLa6I

      Skånska är heelt olika. Min sambo är från norra skåne, gränsen till småland medan jag och min familj är från malmö, första gångerna min sambo och min mormor träffades hade de väldigt svårt att förstå varandra haha

    Egoina har fått barn!

      En liten Egon!

      Jaaaa!!! Har väntat på en uppdatering hela dagen!! ???

      Så roligt ? kollade ändå henne insta några gånger idag för kändes som hon bara försvann efter uppdateringarna igårkväll ?

      Okej

        Förlåt men varför känner man sig tvungen att lägga in ett drygt och tråkigt ”okej”? ? fattar att alla inte bryr sig men då är det väl bättre att var scrolla vidare. Din kommentar tillför ju verkligen ingenting

          För att jag kan 😉

            Huh? ??

            Okej

          Okej är väl bara ett okej? Det är ju klart att barnet skulle komma och nu vet vi att det kommit ?Jag känner också typ ”okej” inför det, vad mer ska jag känna för en för mig okänd person som nu fött? ?

            Poängen är väl mer varför man känner behovet att kommentera det. Inte som att man brukar svara på alla kommentarer till ett inlägg så.

      Jag veeet! Tror det var igår!

    Vill flytta ifrån Sverige men vet inte vart.
    Söker ett land med låg kriminalitet, gärna låg skatt eller i alla fall hög standard på sjukvård, skolor osv. Plus i kanten om det är varmt!
    Ska jag fortsätta drömma eller existerar det landet?

      Israel

        Haha bara lite krig sådär ibland, nothing major.

        Glömde skriva inget krig tack på förhand

          Det är inte krig i Israel, bara i länderna runtomkring. Brottsligheten är mycket låg, underbart klimat, dock rätt dyrt att leva.

            Det var väl inte så många månader sedan hamaz och israeliska soldater krigade.

              I Libanon och Gaza, ja, men inte inne i Israel. Sen får de ju alltid stryk av israelerna så en dag kan man ju hoppas att de lär sig och ger upp.

                Accepterar allehanda förorätter av ”Guds barn”? Varför skulle de? Varför skulle vi acceptera och stötta politik som hänvisar till att man är ”Guds utvalda folk”? Obegripligt.

                  Bojkotta Israel!!! Erövrat och dödat ett helt land! Min mans farmor flydde genom öken med sina barn, då vsr min svärfar endast 2 år gammal! För ”israeliterna” bombade deras gata i Nazareth! Så många släktingar till min man och mina barn som blivit dödade! Nej fy! BOJKOTTA

                    Min man är palestinier så nej det kommer inte hända.

                      Monte Carlo

                      Mila, ja min man är också Palestinier.. det är så hemskt. Blir så ledsen över allt som sker i Palestina. Hur deras land försvinner mer och mer. Hur ”israeliterna” behandlar Palestinierna.

                      Jag hoppas verkligen att Palestina blir fritt igen. Att palestinierna får tillbaka sitt land.

                    Tänk att ha en sån enkel världsbild. Palestinier är då rakt inga oskyldiga änglar. Deras älskade terrorstämplade Hamas som offrar palestinska barns liv för att vinna sympatier i media. Betänk att det alltid är palestinier som attackerar och Israel som försvarar sig.

                      Anonym 07.20

                      Självklart attavkerar Palestinierna Israel? Israel har ERÖVRAT DERAS LAND. Är du månne en Jude?

                Fuck Israel helt ärligt (staten lol)

      Går i samma tankebana! Inte flytta helt men vill bo delvis utomlands. Säg till om du kommer på något bra.

      Schweiz

      Jag också! Är så trött på allt. Extremt hög skatt och vård som går under men kriminella som klappas på huvudet medan 96% av alla våldtäkter lägga ner. Samtidigt lägga miljoner på konst och ”poesi” inom kommuner. Orkar inte

        Det känns som att du har läst nyheten om en kommunalpoet och reagerat därefter.

        Har du ingen övrig koll på norra Norrland? Vad gör vi egentligen?

      Dubai!

        Är du galen? Vem vill leva i det landet?

          Någon med de kraven som ovan nämner.

          Jag skulle gärna bo i Dubai men min man som bott där tidigare vägrar. Dessutom bara emirater plus israeler som blir medborgare.

            Bra att din man vägrar åt dig. Som kvinna är det förtryck på hög nivå.

              Nja, snarare att utlänningar rent generellt behandlas som skit. Oavsett kön.

            israeler? nä det tror jag inte, du kommer typ inte in i Dubai om du har en stämpel från israel i passet

        Hahah Dubai… nice

      Dubai.

      Nya Zeeland!

        Tack för tipset!

        +1 på Nya Zeeland helt klart! Enda nackdelen är avståndet till Sverige.

          Nja Nya Zeeland har ju kukat ur totalt under corona

      Monaco
      eller
      Italiensktalande delen av Schweiz
      Börja spara nu om du inte redan är rik.

        Vad skiljer just den italiensktalande delen mot resten av Schweiz?
        Tack för tipsen!

          Som ett mer ”städat” Italien? Samma natur och väder som vid como. Samma mat men dyrare, samma språk Osv.

            Precis, som Italien men utan maffia och gapande människor och med schweizisk effektivitet, ordning och reda.

          Varmare, trevligare.

          Delarna av Schweiz skiljer sig väldigt mycket åt kulturellt; språk, matkultur, hur människor är, klimat osv. Franska delen är väldigt…well, fransk. Tyska delen mer tysk och italienska del mer italiensk. Allt med en Scweizisk twist så de skiljer sig fortfarande från just Frankrike, Tyskland och Italien i viss mån.

            Berätta mer!!

              Haha vet inte vad jag ska berätta mer om riktigt. Inte bott i italienska delen av Schweiz, bara hälsat på, den är otroligt fin dock. Men bott i franska och tyska. Av dem två så förderar jag franska vad gäller arkitektur, miljö och dyl., men tyska delen var roligare att bo i, kändes som att det hände mer. Men bodde i större städer i båda delarna, så kan ha handlat mer om hur städerna skiljde sig åt, möjligen annorlunda om man bor i småstäder.

                Så intressant hur det kan skilja sig ändå, bara det att landet har delats i de tre andra ländernas kultur, eller vad mans ka kalla det, så tydligt är ju väldigt fascinerande. Tack för att du tog dig tiden! 😀

            Precis, allt med en säregen twist. Glöm inte hur bisarrt sent Schweiz accepterade kvinnor som röstberättigade.

            Schweiz är ett lustigt men oerhört specifikt land. Jag bodde länge i Tyskland (Baden-Württemberg) och vi skämtade ofta om att ta båten över till Schweiz för att köpa choklad och ost men lämna innan någon lokal kanton stängt ned rättigheterna för kvinnor.

              Ja, innan jag började läsa mer om Schweiz inför vår flytt dit så visste jag inte hur sena de var med att låta kvinnor rösta. Kändes så konstigt, för min bild av Schweiz innan det var att de var väldigt moderna och framåt. Men nu ser jag ju helt klart hur de är rätt konservativa, även om det är just framåt och moderna vad gäller en del.

              En anledning att vi valt att flytta därifrån faktiskt. Trivs jättebra på många sätt och finns många fördelar, men just hur ”efter” de är när det gäller jämställdhet och vad det innebär (i synnerhet som kvinna) om man skaffar barn, känns inte värt.

                Jag förstår. Det är märkligt med tanke på dess geografiska läge, samtidigt som de för sin neutralitetspolitik rakt igenom.

                Jag vill uppmana alla till att fundera över biverkningarna med ”gratis sjukvård” och låga skatter gör med ett land – i relation till föräldra- och sjukförsäkring. Eller i relation till arbetslöshetsförsäkringen.

                Sådana ”förmåner” är ofta obefintliga i skatteparadis. Till och med i likvärdiga nationer så som Canada.

                  Ja, men eftersom du har hög lön och låg skatt så har du råd.

                    Bra inspel. Det som det ofta leder till är en fråga om nanny/farmor/mormor. Det gör mig förbaskad.

                    Tänk att vi (vanligen) är två om tillverkningen av en ny människa. Och så behöver vi förhandla om vem/vilka som ska ta hand om och uppfostra detta nya liv.

                    Leve Skandinavien! Titta gärna på senaste EU-rapporten om genrer equality. Vilket land tror ni ligger högst (återigen)? Sverige givetvis. Och sedan Danmark och Nederländerna.

                    Här har så många parametrar tagits i akt. Det blir löjligt att säga att ”Lombardien är varmt och säkert”. Visst, men kvinnorna sitter hemma och mannen bor hemma i 40 år.

                      Men alltså vad är grejen med att bli stött för att någon inte vill bo här? Fattar du inte själv att det är många som tycker Sverige inte är så fantastiskt längre som du vill tro? Visst, Sverige är fantastiskt, men det här med att ständigt höja Sverige till att det är det ENDA bra landet i världen är bara befängt. Alla prioriterar inte dagis och pappaledighet.

                      Men herregud, uppdatera dig lite. Lombardiska kvinnor sitter inte hemma!!

                      Vem skriker om Sverige? Vi snackar väl om fördelar med olika länder?

                      Låg skatt är ljuvligt men ej intressant till förmån av noll föräldrarättigheter. Har du inte barn så behöver du inte bry dig i frågan!

                      PS, du med Lombardiet: vilket skämt. Kom inte med regional, populistiska lögner som vi alla ser igenom.

                      Det är mycket enkelt att ta fram enkel EU-statistik om ditt område. Men då är väl ”all statistik manipulerad” va? ?

                    Naej, inte riktigt. Schweiz har t.ex. väldigt hög lön, inte jättelåg skatt men helt okej nivå. Men därtill tillkommer rätt dyra sjukförsäkringar och dyra levnadskostnade. Men det funkar bra så länge du inte har barn, då har du det ändå rätt gott ställt. Men barn gör det mycket dyrare.

                    Mammor har 14 eller 16 veckors betald föräldraförsäkring, pappor har nyss fått rätt till två veckor. Utöver det behöver du antingen vara hemma obetalt eller sätta ditt barn på daghem eller anlita en nanny, som kostar väldigt mycket. Ofta så mycket att det kan bli nästan lika mycket som en av föräldrarnas löner. Det är så dyrt fram tills barnet ska börja skolan. Vilket ofta betyder att en förälder, nästan alltid kvinnan, blir hemma i flera år och familjen lever på en lön, eller att man betalar för daghem/nanny och ändå nästan lever på en lön.

                    När de väl börjar skolan blir det inte nödvändigtvis mycket bättre. Det kan variera lite mellan olika kantoner, men t.ex. kan det vara så att barnen har ett hål två timmar mitt på dagen, eftersom skollunch inte är en grej. En förälder, eller nanny, behöver då hämta barnet och ta hem det för att den ska få mat. På onsdgar kan de sluta vid lunchtid, allts måste en förälder eller en nanny även då hämta barnet. Fritids är inte heller riktigt en grej, så när de slutar skolan – vilket oftast är tidigare än jobb slutar – måste de även då hämtas och skjutsas hem eller till aktiviteter. Det gör, återigen, att oftast kvinnor går ner i deltid för att kunna ta hand om barnen när det fortfarande är för små för att gå hem själv. Vilket gör att det kostar en hel del i både m,issad lön, löneutveckling och karriärsutveckling.

                    Och då är ändå Schweiz ett relativt bra exempel, vi ska inte ens ge oss in på länder som USA där det är ännu värre. Det är inte så simpelt att lägre skatter = man har råd med alla saker man inte får bekostat av skatten.

      Island! Tyvärr inte särskilt varmt.

      Singapore

      Dubai

      Oman. Som icke medborgare måste du ha god ekonomi dock. Du får inte köpa bostad annat än i ett särskilt utlänningsområde, så du är hänvisad till det eller till att hyra. Men klimatet är bra, utom att sommaren är för varm, kriminaliteten är jättelåg och sjukvården är relativt bra om du har god ekonomi.

        Kriminaliteten jättelång för att du blir halshuggen annars eller?

          Nej de tillämpar inte sharia-straff. Det är däremot väldigt socialt tabu att begå kriminella handlingar.

            Det finns väl mer saker som är tabu tänker jag.

        Oman= Diktatur inga mänskliga rättigheter, yttrandefrihet är väldigt begränsad och säger du emot regimen åker du i fängelse, flickor behandlas väldigt dåligt och inte värd lika mycket som pojkar, får inte vistas var du vill.

          Nej det stämmer inte. Flickor behandlas jättebra i Oman. Tjejer studerar och arbetar, är ute och shoppar, fikar, kör bil ensamma,. Om någon inte vill ha slöja använder hon inte det.
          Yttrandefriheten är inte begränsad och man hamnar inte i fängelse om man bryter mot den, varken under den förra sultanen eller nuvarande.
          De har ett parlament och man röstar. Sultanen kan lägga in sitt veto men på det stora hela görs det inte. Folket har det bra. Gästarbetare brukar flytta dit från UAE och stanna där eftersom de blir mycket bättre behandlade.

            Du kan inte påstå att kvinnor blir bra behandlade för att de får gå ut och fika.. Det är inte så det fungerar. Oman är bland de mest icke jämställda länderna. Kollar du på Gender Equality Index så kan du lätt se att Oman har mycket att arbeta med..
            Bland annat så är det olagligt att ha sex med någon om du inte är gift.
            Man kan inte anmäla någon för våldtäkt om det sker med den man är gift med, då det går emot sharia.
            Abort är olagligt, bara det borde stoppa en från att bosätta sig där.

            Finns otroligt mycket mer som är skevt med deras lagar och moral, usch.

              Men tänker du så skulle ju ingen bo i något muslimskt land alls. Oman är liberalt och det förekommer ingen jakt på homosexuella eller på folk som har utomäktenskapligt sex. Att det är ett muslimskt land gör inte att sharia per definition tillämpas.
              Men stora delar av världen är muslimsk. Det behöver inte vara negativt.

      Portugal. Väldigt låg kriminalitet och bra ur ett skattemässigt perspektiv.

      Schweiz

      Ett land med bra sjukvård, bra skolor, sophantering( finns knappt i vissa länder), äldrevård, sjukförsäkring, allemansrätt( få vistas i naturen nästan vad du vill), gratis låna böcker, mm är Sverige men med fyra årstider och demokrati! Finns massvis med fina ställen men då kostar det självklart med allt ovan Spanien, Italien, Kroatien

        Bra sjukvård är gratis i Italien.

        Å där kom hen

        Jag vill inte bo i Sverige 🙂

      Norra Italien ?? jag bor i Milano och det är helt fantastiskt att bo här

        Ja det är jättebra, dock en hel del kriminalitet men inte alls i nivå med Sverige.

          Kriminaliteten förekommer främst i södra Italien och norra Italien är mycket säkert i min mening, jag känner mig otroligt säker här i Milano. Sjukvården är grym, skolor (pluggar här själv) är super, varmare än Sverige jag skulle säga runt 10-12 grader varmare varje säsong. Jobbar ej här dock så kan inte uttrycka mig om skattesituationen men vad jag vet är den relativt låg och man får mycket för pengarna

            Flera av mina vänner i Lombardiet har råkat ut för rån i hemmet. De bor inte i lägenhet i centrala Milano utan i villor i förort. Men absolut är det lugnare än i Sverige.

          Det är ju för att alla flyktingar har tagit sig in där också.

            Inte ovanligt. De stjäl allt de kommer åt.

              Jag tycker mest synd om italienarna och spanjorerna som invaderas av flyende skjutande svenskar som livnär sig på knarkhandel osv. Stackars sydeuropéer- de borde verkligen stänga gränserna för svenska pass.

                I Italien finns det väl inga svenska gängkriminella? Var skulle det vara?

        Hur är det att bo i Italien som utlänning? Jag har fått för mig att det är svårt att komma in i samhället om man inte är italienare?

          Nej det är väldigt lätt. De är öppna och välkomnande. Italien som stat kan ju framstå som lite konservativ? Men människorna är väldigt inkluderande. Ska de träffa vänner bjuder de med dig, inte som i Sverige ”nej vi är upptagna ikväll, ska på en middag” i Italien blir du medbjuden på middagen och alla pratar med dig.

          I min mening är det lätt att komma in samhället då Italienare är otroligt nyfikna på utländska människor som flyttar till Italien och de är så otroligt stolta över sin kultur och historia och blir typ ”hedrade” och super glada/stolta att folk väljer att bosätta sig i Italien och ta del av deras kultur. Dock svårt med språket, även fast Milano är en sjukt modern stad så är det bara folk under 40 år som pratar engelska, många vägrar lära sig engelska även så språket är ett stort hinder för att ta sig in i samhället

            Jag talar flytande italienska så jag har inte tänkt på den sidan av saken, men du får väl lära dig språket helt enkelt.

      Problemet är väl mer att för att få de sakerna behöver du kompromissa på andra delar. T.ex. Schweiz som nämnts kommer rätt nära allt det där, men så är det väldigt höga levandskostnade istället (men högre löner också), skatten är okej låg (fast inte jätte) men du måste istället betala privat sjukförsäkring, avsaknad på bra föräldraledighet (gäller de flesta länder), dyr förskola, skoltider som gör att en förälder ofta behöver vara hemma eller jobba deltid (blir oftats kvinnor), svårt att integreras, kräver att du verkligen satsar på att lära dig det lokala språket flytande, som ett minimum osv.

      Finns inget ställe som är perfekt, tyvärr. Så du kan hitta de där sakerna, men du kommer behöva kompromissa på annat.

        Ja exakt. Och om det är framförallt kriminalitet man vill komma ifrån så finns det ju ställen i Sverige som är väldigt lugna! Men lägre skatter och härligare väder är ju lite svårare att få.

          Ja, jag tror man får ändå komma ihåg att den mesta kriminalitet i Sverige som skrivs om i alla tidningar är ändå koncentrerad till relativt få områden. De största delarna av Sverige är ändå väldigt säkra.

          Ska inte säga att det inte är en skillnad. Tror aldrig jag känt mig så säker någonstans som när jag bott i Schweiz. Inte ens de mer ”skumma” gatorna kändes särskilt otrygga. Men som sagt, finns andra nackdelar som gör att det inte är ett paradis trots allt. Och Sverige är ju fortfarande inte precis som att bo i t.ex. USA, eller England. Där kände jag mig oftare osäker på en helt annan nivå. Men men, alla prioriterar olika.

            Oj, förlåt men det där tror jag är en blandning av extrema skygglappar/ önsketänkande. ”Relativt få områden”, du menar alltså att Stockholm, Göteborg, Linköping, Malmö, Umeå…? Osv. Nu pratar jag dessutom bara ”utsatta områden.”

              Nej, det är inte det. Det är ju inte HELA Stockholm, eller HELA Göteborg, eller HELA Malmö osv.

                Jag som bor i Stockholm men inte i tex Järva eller dyl har blivit utsatt för gängkriminaliteten.
                Är en morsa med småbarn och icke kriminell.

                  Det är förstås jättetråkig och jobbigt för dig, det går inte att komma ifrån. Men det finns ju alltid exempel – även på säkrare platser – på människor som blivit utsatta trots att det statistisk är väldigt låg risk för det. Har en kompis i en säker stad i Schweiz som blivit rånad, trots att risken för det är väldigt väldigt låg. Det betyder inte att den staden och den stadsdelen plötsligt är väldigt osäker, bara att min kompis hade otur. Jag har också rört mig i bland de osäkraste ställena i USA och inte hänt mig någonting. Ett exmepel är just bara det, ett exempel. Man måste kolla på den större bilden för att säga huruvida ett område är mer eller mindre säkert. Och den större bilden säger att de flesta delar av Sverige, inklusive delar av Stockholm, är relativt säkra.

                Trots segregation är de utsatta områdena inte fysiskt avskilda innerstan iom att människor rör sig. Gängen hänger på Östermalm på klubbar & gym. Vg flera andra exempel som Linköping, Göteborg, Malmö eller landsbygden är städerna för små för att segregeras fysiskt öht- folk rör sig ute.

                Hmm jag bor i fina lugna Bromma…ändå har det skjutits och bombats även här, och ortenungar har kommit hit och rånat lokalbor…

              Umeå är verkligen inte osäkert haha

              Gick på stan idag i Linköping, var mycket folk ute och fick plötsligt panik över att jag typ skulle kunna bli skjuten när som helst. Kan säkert tyckas absurt men i och med de skjutningar som skett inne i stan under väldigt kort tid känns det som att vem som helst kan drabbas. En stackars äldre dam som satt på en restaurang som blev beskjuten fick halva ansiktet bortskjutet, och kände hur tänderna krasades sönder. Alltså så länge gangsters är ute efter någon kan vem som helst hamna emellan utan att de bryr sig. Ett människoliv är inget värt. Jag kan också känna mig oroad att någon ska spränga vårt hus, med tanke på de sprängningar som skett. Linköping är tyvärr inte särskilt mysigt längre.

                Skulle söka någon typ av terapi om jag fick panik av rädsla på stan. Sagt i all välmening.

      Kanada ! Ifall inte värmen är ett MÅSTE ☺️

      Somalia tror jag blir perfekt!

      Skulle jag flytta utomlands skulle jag flytta till Nya Zeeland!

      Mauritius kanske?

      Japan är det absolut säkraste landet jag någonsin besökt. Södra delarna har väldigt fint klimat, fantastisk mat. Mycket billigare än man tror utanför de största städerna. Nackdelen är att det är svårt att komma in i kulturen och lära sig språket och lokalbefolkningen så man hamnar lätt i expat gäng med andra utlänningar.

      Finland, dock samma skit väder om inte värre, men vården mycket bättre och maten bra! Södra Finland finns ju stort utbud på kulturella grejer på svenska också!

        Skolan är också så mycket bättre än i Sverige.

        Men förväntas man inte lära sig språket om man är invandrare?

          …och vilka språk talar man i Finland? ?

          Finland är ju tvåspråkigt… i Vasa pratar typ alla svenska

      Hade tänkt föreslå Norge men så såg jag att det skulle vara varmt också. Annars skulle jag peka på Norge?

      Detta är en unpopular åsikt men: Dubai.

      Världens bästa sjukvård. Skolor som håller extremt hög standard, de är som de bästa internationella skolorna i Stockholm och Göteborg. Ingen beskattning och varmt året om.

        Just det, angående kriminalitet så är det också ett av de säkraste länderna i världen. Tillsammans med Singapore utsågs de som ett av världens säkraste länder (troligtvis pga de strikta lagarna).

          Anja, du är säkert medveten om slavarna?

          Du skojar?!! Usch för Diktatur Dubai.. tror inte du vet vad du pratar om, ett sjukhusbesök kostar tusentalskronor och allt annat!

      Fy fan vad tragiskt ändå att Sverige blivit så här…har röstat rött tidigare, men aldrig i helvetet att det blir det 2022.

    Var ska man bo? Denna eviga fråga som jag har haft sedan minst fem år tillbaka? Bor i Göteborg, sambo sedan 10 år men har valt bort barn. Var hittar man likasinnade? Är trött på Byggeborg.. Funderar på Umeå men det är ju 100 mil bort.. Bodde där för 15 år sedan och trivdes då.

      Likasinnade? Som i folk utan barn?

        Ja eller att de inte ska tycka att jag är alltför konstig LOL… Där det är lätt att skaffa nya vänner. Där folk är öppensinnade. Intresserade av kultur.

          Stockholm ?

          Svaret på den är ju enkelt. Välkommen till Malmö!

            En pangstad!

            BOOOM!

              Ja oj vad roligt att skämta om skjutningar…

                Var faktiskt ganska kul ? Man måste inte ta allting jätteseriöst

                Kallas galghumor. Hört talas om det?

                  Dark humor is like food. Not everyone gets it.

                    All ”mörk” humor är dock inte rolig. Ganska trött skämt om Malmö…

              Ja jävligt trist att det varit en del skjutningar här kriminella emellan. Men tycker verkligen inte att det definierar Malmö ? Som att säga att Stockholm är en våldtäktsstad nu.

                Det skjuts ju absolut mest i Stockholm i år. Malmö har plötsligt fått bra rykte igen eftersom allt annat ballat ur ännu mer men folk är lite efter i härinne ?

              Exakt som både Göteborg och Stockholm fast bättre? Har varit mycket i alla tre söder i Sverige det senaste åren och Malmö känns helt klart säkrast nu för tiden!

                ?

                Fast vad gäller grönområden som visat sig vara väldigt viktigt för hälsan, ligger Malmö risigt till och Gbg i topp av alla svenska städer.

                https://www.dn.se/vetenskap/fler-gronomraden-leder-till-farre-dodsfall/

      Östhammar är väl svaret på allt??!!!! Å Guillou brukar luncha på Millers!!!!

      Kan jag få ditt boende då? Så jäkla svååååårt att hitta något gött i Göteborg

      Testa Arjeplog, du får ett hus om du flyttar dit. Sen finns ju allltid Nattavaara en bit därifrån men där får du betala för huset.

    Får så dåligt samvete när ena föräldern jag inte har kontakt med söker kontakt och vill prata, men när vi väl ses, vilket är jätte energikrävande för mig, så får jag bara sitta där och lyssna på dens prat om sitt liv non stop, inte en enda fråga om mig, känns som jag är gratis terapi samtal när det passar. Finns fortfarande för djupa sår från min barndom jag inte kan förlåta, vill bara avsluta våran relation helt men det är så svårt.

      Kan du kanske säga att du vill ta ett uppehåll i relationen och sen kort beskriva varför? Alltså typ som du skrev här? Jag tänker att om du gett en förklaring till varför ger du en möjlighet för din förälder att förbättra sig. Och sen ge en ny chans om några år. Orkar man inte anstränga sig så pass, med att ändra sitt beteende, är man definitivt inte värd att du gör avkall på ditt eget måeende.

      Men säg ifrån. Att ska vi ha kontakt får du lyssna på mej med. Ställ krav!

      Bara för att det är en av dina föräldrar så har du inte någon skyldighet att finnas där. Du ska inte ha dåligt samvete. Din förälder har satt sig i den sitsen själv om det finns sånt du inte kan förlåta.

      Förstår att det är svårt att avsluta men det är inte värt att må dåligt för det, att det tar massa energi eller något från dig. Tänk på dig själv i första hand.
      Hen verkar tyvärr inte vara intresserad av att göra sig förtjänt av att bli förlåten ens om den inte frågar något om dig och bara ger känslan att du är gratis terapi när fet passar. En förälder ska inte få en att känna så.

      Varför är det så svårt att ge en äldre person plats?
      Varför kan du inte bara ge hen det? Det är din förälder, du är vuxen, kan du inte bara vara den större människan och bjuda på att hen får träffa sitt barn ibland även om hen inte är perfekt och felfri?

        De har ingen kontakt
        När de ses tar det jättemycket energi
        Hen känner sig osedd

        Hen har INGEN skyldighet att upprätthålla en relation hen mår dåligt av. Särskilt när hen hänvisar till upplevelser från barndomen som verkar vara problematiska.

        Att vara släkt är INGEN skyldighet för kontakt. Kontakter och relationer förtjänar man. I vuxen ålder alltså

        Men hur normalt är det med en förälder som inte frågar sitt barnen enda fråga och bara mal på om sig själv? Låter som personen har fog för att inte vilja ha en relation med sin förälder bara utifrån den infon.

          Eller så är barnet känsligt och reagerar negativt på frågor och föräldern ligger lågt och pratar om sitt för att inte vara påflugen… det är så lätt att missförstå.

            Med tanke på alla sjuttiotretton diagnoser som unga lider av idag så undrar jag vad fan som hänt.

            Noll respekt för medmänniskor, allt ska vara anpassat och ändå har de vuxit upp med allt tillgängligt!

            Är det uppfostran? Genetik (i sådana fall varför?) Skolkrav? Det digitala samhället?

      Du gör exakt vad du känner du har ingen skyldighet att ha någon kontakt med dem egentligen. Jag har avslutat
      min kontakt med mina föräldrar på grund av min barndom och hur dom har behandlat mig. Det är så skönt. Om det så du verkligen vill så ska du göra vad du känner och tänka vad är bäst för mig. Du ska inte känna skam över huvudtaget för det är ditt liv och ditt val.

      Låter som en klassisk narcissist. Kolla Dr Ramanis filmer, hon har tips om hur man överlever.

      EXAKT! Använd din jävla mun till att adressera!

      Fixar du inte det så skriv ett brev. Tänk om du får en respons du inte förväntat dig. Tänk om saker och ting kan lösas eftersom ni äntligen förstår varandra.

      AGERA. Sitt inte som en menlös pöl.

      Ja du vet att du har en svensk framför dig när hen vill bryta med en förälder för att föräldern pratar på om sitt.

      Också svensk: mamma frågar ”hur var din dag?”
      ”LÅT MIG VAAAA! DU RESPEKTERAR INTE MITT PRIVATLIIIIV!!!”

        Det är fan sjukt. Hela världen funkar på samma sätt och så finns Sverige. Är så glad att jag bott i usa i många år och ska tillbaka. Och är glad över att det finns europeiska invandrare i Sverige, hade aldrig klarat av att bara ha svenskar omkring mig och jag är etniskt svensk.

      Så som vissa här svarat märks det att det saknas förståelse för TS situation. Det är inte så enkelt alltid som att bara säga ifrån, speciellt inte om de gränser som man försöker sätta helt viftas bort och ignoreras. Det kan vara en oerhört svår och komplicerad sits med skuld och skam, vilja finnas där för man vill förbättra det egentligen. Det är inte ”bara att använda munnen och säga till” eller ”var vuxen och lyssna” som att det är TS som är bortskämd, nej. Det finns rimliga och orimliga mängder av allt

        Det är en konst att föra en dialog och lätt att falla undan för nån som bara pratar om sig själv. Tror aldrig min pappa nånsin frågat mig hur jag har det men jag har löst problemet med att helt enkelt tala om det för honom då vi träffas. Nu är han visserligen riktigt gammal så jag har ett visst överseende med det men skulle aldrig bara sitta tyst och lyssna på hans utläggningar.

          Min pappa frågade aldrig om hur jag mådde trots lång sjukskrivning.
          Men det var viktigt att säga
          Fan vad tjock du blivit
          Riktiga kvinnor skaffar barn

      Det kunde varit jag som skrev detta. Du är inte ensam ❤️ Det värsta är att min ena förälder är så avundsjuk och missunnsam på mitt liv att hen är negativt inställd till allt som har med min livsstil och intressen och ska bara prata om sitt.

      Hen drar ner mig oerhört och jag mår dåligt i ett par dagar minst efter att vi har pratat vilket inte händer ofta. Har velat bryta kontakten men då blir jag den ”dåliga” som det ska pratas skit om. Jag härdar ut bara men fy för tragiska föräldrar. Blod är inte tjockare än vatten.

        När jag säger till min mamma är hennes svar alltid ”men jag är ju din mamma”. Hon tycker att hon har en massa rättigheter automatiskt för att hon är min mamma men inga skyldigheter. Jag fick ta hand om mig själv tidigt. Hon saknar helt empati, är inte alls omhändertagande, väldigt kall, pratar bara om sitt och förväntar sig att jag ska vara intresserad men hon vet ingenting om mig.

        Jag köper presenter å saker till henne som jag vet att hon gillar. Lämnade en stor korg med choklad å sånt hon älskar under Corona när hon var isolerad och hon sa ”varför gjorde du det?” Oftast blir hon inte glad(kan inte visa äkta glädje) och hon gör aldrig något för mig. Hon tycker inte vuxna ska behöva ge varandra saker(för hon tycker det är för jobbigt att tänka ut och skaffa present till någon annan. Hon frågar alltid om jag vill ha sånt jag aldrig tyckt om. Typ ställer fram en stor skål lakrits och tycker det är konstigt att jag inte tar(när jag alltid tyckt det varit så äckligt).

        Hon är extremt speciell och kan inte prata om någonting vanligt. Bara sina egna grejer. Och när jag försökt skapa lite gemensamma intressen, tex har hon sytt mkt så jag började göra lite saker sånt och då kritiserar hon mig och hånar mig att jag är för ambitiös, slösar på tyg osv osv

        Hon är elak, hon är falsk, hon visar aldrig omtanke. När vi fick barn för 4år sedan blev hon väldigt på och ville vara med oss konstant. Jag har försökt få henne att förstå att jag inte vill och orkar umgås flera ggr i veckan men hon skiter totalt i det. Hon tycker det är fruktansvärt att jag inte tycker hon ska få dyka upp när hon vill å va med sina barnbarn. Samtidigt är hon ofta väldigt hård mot dom. Har aldrig köpt några presenter eller gjort något för dom. När jag säger att jag ska göra det ena eller andra för dom så förlöjligar hon det eller säger bara ”varför”

        Vill att mina barn ska ha en mormor(har tyvärr inte massa andra släktingar för dom har gått bort) men jag mår så dåligt efter att vi har träffats. Ibland blir jag sänkt i flera veckor efteråt. Så jag förstår precis vad ni menar.

          ❤️

          Din mamma är energitjuv på dig. Jag hade likadant och kallade det för mental baksmälla, som dröjde minst en vecka efter att vi träffats. Du har fått detta energimönster angående din mamma, men försök att skärma av dig mentalt när du träffar henne. Genom att du har fått denna *mammaläxa* i livet får du gör allt att inte samma mönster upprepar sig med dina barn. Bli stark i dig själv och låt inte hennes energi tjuva på ditt, för nu vet du vad som är och du kan bara göra dig starkare mot henne.

    Finns det någon som kan och orkar förklara krigen under Jugoslaviens upplösande, som om jag vore en 10-åring?

      Serberna mot alla?

      Komplex historia, juggar är ett slaviskt folk som koloniserades flera ggr under historien med hjälp av divide & rule. På så sätt skapades spänningar & olika religioner & etniciteter hos vad som egentligen är samma folk. Detta exploaterades enkelt av politiker som propagerade nationalism & etno fascism under 90 talet efter Titos död & kommunismens fall.

        Du borde vara med i 60 sec’s! Bravo! ??

          eller bli lärare

        Tack, ska kolla!

      Oerhört komplext och svårt även för fd. jugoslaver att förklara. Folkmordet på bosnierna är dock en viktig parameter. Inte till frågan om ”varför”, utan som en mycket tragisk konsekvens.

      Hade grannar som fick gräva upp sina söner/män/manliga släktingar. ?

        Ja FY FAN… Sedan undrar man varför krigsflyktingar är traumatiserade… Jimmie & friends har aldrig behövt uppleva ett uns.

        Och trots allt är människor från forna Jugoslavien det folkslag som bäst assimilerat sig i Sverige.

          Driver du?

          Har du besökt Sthlm, Gbg och Malmö? Har du funderat över att detta skedde i början på 90-talet?

          Att assimilera sig bättre än folk som kom 10 år senare är givetvis enkelt. Men tro inte för en sekund att gängkrim handlar om nyanlända. Det är juggar, syrianer/assyrier, ”övriga” som bott här i första och andra generation. Det är INTE nyanlända flyktingar.

          Vad fan baserar folk sina uppfattningar på?

            Jag tror faktiskt hen har rätt ur nåt perspektiv från nån arbetsmarknadsstudie. Av mer ”nyare” asylmigration till Sverige 90 och framåt var 90 jugoslaverna de som kom i arbete enklast och fortast. För övriga gäller mycket sämre siffror. (Varför det sen är så är en helt annan fråga). Du pratar om något annat tror jag.

              Haha, på statistik såklart! Läs på så ser du att folk från fd Jugoslavien snabbast kom in på arbetsmarknaden och stannade där. Arbetslösheten bland fd juggar var lägre än bland andra folkslag. Jag förstår att det är känsligt men det är liksom vida känt.

                Tycker inte det är känsligt (nu är det iof 100 år sedan jag läste den studien så jag minns inte allt). Men om man vill använda den för att förbättra integrationen idag så måste man ju titta på strukturella & mer individuella faktorer samtidigt, studien är ju inte intressant på så sätt att juggarna på 90 talet var ett betydligt bättre exempel på lyckad svensk integration än senare. Utan man måste ju titta på vilka främst strukturella faktorer som spelade in och se om det finns några man kan replikera. Om det främst handlade om individuella förutsättningar blir det betydligt knepigare men integration är alltid en kombination av faktorer hos individen och omgivningen.

                  Tror det helt enkelt handlar om att de är hårt arbetande och värdesätter samma saker som vi svenskar. Under titos tid var fd Jugoslavien ett av de länder med lägst arbetslöshet och hög utblldningsnivå. Denna kultur tog de med sig hit. Tyvärr ser det inte ut likadant hos säg somalier eller människor från Mellanöstern (med undantag från Iran). Se på asiater t ex, vart de än kommer i världen ställer de inte till med problem. De arbetar och utbildar sig, det sitter i deras kultur. Att påstå att det är tack vare Sverige ett visst folk kunde assimileras är befängt. Sverige har tagit till massvis med åtgärder sedan dess för att göra det ännu lättare för andra folkslag att komma in i samhället men det händer inte.

                    ”asiater”. Du vet att stora delar av Mellanöstern ligger i Asien?

                    Alltså när jag gick i högstadiet/gymnasiet så var det de från Mellanöstern (syrianer,araber kurder osv) som hade typ MVG på alla ämnen. Jag minns när vi dessutom gjorde ett studiebesök på universitet i Stockholm så såg man att väldigt många som var elever där var just invandrare från Mellanöstern. Så det du skriver stämmer ej. Jag var den enda från Mellanöstern som behövde xtra hjälp och de som hjälpte mig var just araber. I min släkt tex (Jag har en stooor släkt) så är alla framgångsrika. De flesta har lyckats köpa sig villor eller egna bostäder och är välutbildade.

                      Att du i din omgivning hade
                      araber som var duktiga i skolan säger ingenting då statistiken säger sig. Utom-europeiska invandrare, främst från Mellanöstern, har överrepresenterade i arbetslöshets- och brottsstatistiken. Statistik tar inte hänsyn till känslor.

                      Sitt*, utomeuropeiska*, är överrepresenterade *
                      Det är alldeles för sent nu

                    Jag tror absolut att du har rätt i att Sverige är överlägset sämst i Europa på integration (vilket jämförande statistik på tiden det tar för nyanlända att få ett första arbete väldigt tydligt indikerar). Så jag tror att du har rätt i att Sverige inte kan ta credd för lyckad integration hos juggarna. Däremot vore det väldigt intressant att förstå vilka strukturella hinder som existerar för nyanlända att ta ett första jobb. Staten kan inte integrera en individ utan den processen måste individen gå igenom själv men det finns helt klart strukturella hinder att jobba på- vilka är dem?

                      Hmm nja. Det handlar om att vi haft högre migration är nästan hela övriga EU på senare år. Hade vi legat i nivå med övriga länder är det inget som pekar på att vår integration hade fungerat sämre än andra länders ?

        Samma sak gjordes mot serberna i Kroatien.

    (TW?)

    När jag var 17 hade jag inte tappat oskulden och kände sån jävla press från mina vänner. En kväll på en hemmafest låg jag totalt däckad i ett sovrum som mina vänner behövde BÄRA mig till. En kille kom då in och hade sex med mig, jag var vaken, men min kropp var liksom av. Helt slapp och utan kontroll. Men i stunden tänkte jag ”lika bra att bli av med det så slipper jag vara oskuld för det är så jävla pinsamt”. Och enda sen dess (25 idag) har jag funderat på den stunden. Jag vet inte om jag får skylla mig själv för jag ville så gärna bli av med oskulden, jag vet inte om jag har rätt att vara arg på honom, eller om jag ska vara arg på mina dåvarande vänner som intalade mig att det var okej att han hade s*x med mig fastän jag var däckad.

    Vad är er spontana tanke? Jag har ingen att prata med det här om.

      Nej du får inte skylla dig själv! Han våldtog ju dig.
      Du har rätt att vara arg. Om jag var du hade jag pratat med en psykolog om det. <3 Kram.

        Jag minns att han, när han inte kunde få upp den för jag var torr och det gjorde ont ”är du oskuld eller vad fan är problemet?” Och det gjorde så ont. Men jag tror jag skyller på mig själv för jag ville det, typ. Inte för jag var attraherad av honom eller något sånt, utan BARA för att bli av med stämpeln om att vara oskuld. Det var så himla himla pinsamt. Är bara så förvirrad hur jag ska känna, men tack för svar ❤️

          Det är inte pinsamt!! Jag tror många kvinnor intalar sig själva att de har en del i det som skett eftersom de faktiskt är lite rädda för män. Män ÄR starkare och faktiskt farliga för kvinnor många gånger. Det är inte ditt fel att du inte vågade säga ifrån. Förresten? Däckad? Kunde du ens säga något?
          INGET var ditt fel. Om jag var du skulle jag anmält honom nu också. Om du inte vågar det skulle jag nog ändå berättat för någon nära vän, eller psykolog som jag sade, så att jag skulle få stöd i mina känslor kring det som hände. Håll det inte inom dig.

          Jag tycker inte det spelar så stor roll att du ville det om han inte gjorde någon ansträngning för att ta reda på hur du kände. Då var han ändå likgiltig inför din inställning till att ha sex?

          Sen tänker jag också att det kanske är mindre viktigt vilken kategori typ en domstol skulle stoppa det i (även om det låter som våldtäkt) – utan har du tänkt på det varje dag i många år så är det ju uppenbarligen en truamatisk upplevelse för dig och inte bara ”nice att bli av med oskulden!”.

          Man kan ha förlorat sin oskuld på ett jobbigt eller traumatiskt sätt utan att ha blivit våldtagen, t ex om man gjort grejer man egentligen inte velat.

          Vilket sorligt samhälle med sorglig syn på sex förresten – där du kände att det var något bra att någon låg med dig för att du slapp en stämpel, inte för att du faktiskt sökte njutning. Upplevde öht at svara tjej under tonåren som att sex handlade 100 % om att duga och 0 % om att njuta.

          Usch, det han gjorde var inte okej och dina vänner borde förstått bättre men tyvärr (ingen ursäkt men en förklaring) så fattar man ju inte alltid bättre när man är ung. Har själv en kompis som gick igenom liknande (minus oskuld) där dock ingen hejade på, men ingen av oss fattade riktigt att det var ett övergrepp förrän flera år senare. Du har rätt att känna allt du känner, arg ledsen eller vad det nu må vara. Skulle råda dig att prata med en psykolog om de känslor du har så att du slipper gå runt och bära på det själv. Det finns hjälp att få! Stor kram till dig ❤️

          Är så hemskt att många unga tjejer (och killar) känner att det skulle vara något dåligt med att vara oskuld. Eller att det är en prestige att ha ”legat”. Är väl snarare bäst om man ligger när man är redo och med någon man är redo att ligga med.

            Precis. Vänta på någon du är kär i och han är kär i dej. Stressa inte fram något.

      Tycker absolut inte att du får skylla dig själv. ❤️

      Absolut inte okej att ha sex med någon som inte är vid medvetande.
      Kanske prata med någon om detta? Kan nog vara skönt ❤️

        Menar då psykolog eller liknande.

      Vilka skitvänner usch! Nej det är aldrig okej att ligga med någon som är däckad. Tycker som ovan att du borde prata med psykolog om du har möjlighet.

        Jag vet. Riktiga jävla skitvänner. Jag hade verkligen bara ytliga vänner när jag växte upp. Utanför dörren, på festen, skrek alla att vi hade sex där inne och att ingen skulle gå in och jag skämdes ihjäl, för det stämde ju inte alls. Han hade sex med mig, inget mer med det. Och när jag vågade ta mig från rummet, timmar efter, så skrek hans bästa vän inför alla att han ”kn*llat en jävla turk” (min pappa är från mellanöstern) och ingen av mina vänner sa något.

        Jag vet. Riktiga jävla skitvänner. Jag hade verkligen bara ytliga vänner när jag växte upp. Utanför dörren, på festen, skrek alla att vi hade sex där inne och att ingen skulle gå in och jag skämdes ihjäl, för det stämde ju inte alls. Han hade sex med mig, inget mer med det. Och när jag vågade ta mig från rummet, timmar efter, så skrek hans bästa vän inför alla att han ”kn*llat en jävla turk” (min pappa är från mellanöstern) och ingen av mina vänner sa något.

          Vidrigt beteende, men sjukt starkt av dig att inte längre vara kompis med dem längre. Hoppas att allt löser sig för dig och att smärtan lättar ?

      Min spontana tanke är att du ska släppa det och gå vidare.
      Sånt händer. Det var kanske inte vad du ville. Men du behöver inte leva kvar i det där, flera år senare lever du, fungerar, mår som alla andra? Gå vidare.

        Jag vill gå vidare, trust me, men hur? Om det vore så enkelt hade jag inte tänkt på det 8 år senare.

          För mig som blev våldtagen i sömnen av en man i 30-års åldern när jag var 17 har det varit en liten tröst att min kropp bytt ut varenda cell i kroppen sen dess. Han har inte rört min ”nya” kropp.

        Ibland kan det nog behövas att man får en tanke, känsla eller uppfattning validerad för att kunna släppa och gå vidare. Att våga erkänna vad som hänt, och att någon bekräftar att känslorna är rättfärdigade, kan hjälpa att bearbeta det och förhoppningsvis tillslut lägga det bakom sig.

          Så bra uttryckt Stina!! Håller så med dig, och önskar dig som delat detta ovan ALLT GOTT. Sätt ord på det, det är ett sätt att bearbeta och läka.
          All kärlek till dig! ❤️

        ”Sånt händer”. Jävlar vad din kommentar framstår som förminskande och likgiltig inför en uppenbar våldtäkt där dessutom offret inte verkar kunna bara ”gå vidare”. Det är nog inte många som bara skulle kunna släppa en sådan händelse.

      Tror du själv fattar att du inte ska skylla dig själv och att snubben är ett kräk. Det förstår du givetvis genom att förställa dig sin bästa kompis i samma situation.

      Sjukt givetvis. En våldtäkt. Och varför skulle du låtsas att du har dig själv att skylla? Hade du sagt det åt din vän/kusin/barn?

      Övergrepp. Låt det vara eller sök samtalsstöd.

      Du blev våldtagen och dina vänner var svin. ❤ Snälla lova mig att du förstår detta och tar in det? Det var inte ditt fel att du blev våldtagen. Försök gärna prata igenom detta med kurator eller liknande, din vårdcentral kan hjälpa dig. Stor kram!

    Du som vid något tillfälle varit nyutexaminerad jurist utan erfarenhet av att jobba med juridik, HEJ!!

    Var fick du jobb och vad hade du för ingångslön? Inom vilket juridiskt område jobbade du? Hur var arbetsbelastningen? Vad krävdes av dig? Vad kände du var relevant att kunna från utbildningen, och vad liksom ”spelar ingen roll”? (frågat med hoppfull röst av någon som redan förträngt de första åren, haha)

      Försäkringsbranschen, lagom belastning, mycket drama och låg lön.

        Haha nej, inte alls det svar jag ville ha, särskilt dramabiten skulle jag klara mig utan, men den kanske är svår att komma ifrån oavsett vilken arbetsplats man hamnar på…

        Ursäkta mitt jättekonstiga nick förresten. Hade nog inte ens svarat någon som kallade sig det själv, haha.

      Jag hade iofs haft praktik och varit sommarnotarie när jag sen började jobba men kanske får svara ändå. Mycket är annorlunda mellan att jobba och plugga juridik. Tycker inte det förväntades att jag kunde massa saker i förväg direkt. Man lär sig på vägen. Det viktigaste är att ha med sig den juridiska metoden, hur löser du ett problem liksom. Och glöm inte något så enkelt som lagtexten, där finns ofta svar 🙂

      Började på en bra lön (om man frågar mig). 42.000. Jobbade som bolagsjurist första åren, så allting som avser affärsjuridik. 🙂 Arbetsbelastningen var rätt tung, men ganska flexibla tider så kunde börja jobba 11.00 och avsluta vid 21.00.

      Din andra fråga: Glömde precis allting som jag någonsin hade lärt mig när jag pluggade, så oroa dig inte ? Det jag däremot tog med mig var erfarenhet från praktik och studiejobb där jag lärde mig otroligt mycket om hur juridiken funkade i ”verkligheten”!

        Och håller med ”S” ovan! Det man egentligen främst tar med sig är läran om den juridiska metoden. Men det lär man sig X antal år under studierna (medvetet eller omedvetet), så det kommer att sitta i ryggraden. Men ha gärna denna metoden i åtanke, även under tentor 🙂

        Jag känner mig alltid så vilsen när ”den juridiska metoden” nämns, vad menas egentligen?! Rättsdogmatisk metod, eller liksom, något annat? Kan uppenbarligen klara en tenta, men har ingen aning om jag använder någon särskild metod eller ej. Kan någon snälla beskriva vad som avses med ”den juridiska metoden”? :’)

          Tack för alla svar! Glad att ni tagit er tiden!

          Att du kan identifiera ett problem, vet hur du ska göra för att hitta svaret/lösningen och sen applicera den på problemet.

          Ja men precis. Akademin kanske förvirrar dig för de talar ju om alla möjliga metoder (fast det är förstås nyttigt att veta mer om alternativen och varför vi gör som vi gör). Den juridiska metoden är vad du gör för att lösa problemet. Dvs slå i lagen, kolla lagkommentsrer, sök i praxis, doktrin eventuellt. Att googla är ofta det första steget i den juridiska metoden för en praktiskt verksam jurist också egentligen.

      På familjejuridisk byrå, fick en bra introduktionsutbildning för att repetera det viktiga. Juridiken från universitetet underlättar på så vis att man känner till alla begrepp och vet hur rättsapparaten ser ut, men ingen förväntade sig att man ska kunna alla frågor som ny. Mycket går att googla 🙂 bor du i Stockholm?

    Jag behöver hjälp på tips hur man återhämtar sig psykiskt. Sjukt stressigt på jobb och privatlivet så det känns som att jag aldrig känner mig 100% utvilad när måndagen sen kommer…

      TRÄNA!
      Jag har varit hemma sjuk nu i snart två veckor och håller på att bli tokig. Träning är verkligen medicin, en lugn stund för huvudet.

        Håller med helt. Jag kan typ känna lyckohormon droppa ner i min hjärna efter ett pass

      Privatliv; gör det som känns kul och ger energi. Tacka nej till kollegans glöggfest som du egentligen inte vill gå på eller kusinbarnens kalas. Om du vill vara social så bestäm innan hur länge, alltså att efter 2 timmar går du hem t.ex. Ta en hel dag och kolla lagom dåliga serier om du vill, det är ok att tacka nej till saker för att umgås med sig själv.

      Har varit där. Är det konstant stress på ditt jobb eller finns det perioder av återhämtning där också? Själv sprang jag rakt in i en sjukskrivning efter en alldeles för lång period av stress både på jobb och privat samtidigt. Lärde mig att man kan fungera bra med stress på antingen jobb eller privat men inte båda samtidigt i för lång period. Mitt recept var promenader varje dag. Samt att lära mig att tacka nej till saker, även om det känns spontant roligt. En fika med vänner känns alltid spontant kul men kanske inte alltid är energigivande, då behöver man tacka nej. Nu, när jag återhämtat mig från allt, så är träningen min återhämtningsbubbla. Där hämtar jag energi.

      Kallbada. Naturens antidepp

      Träna. Sov. Ät ordentligt. Se till att få lite dagsljus.

      När jag haft maratonveckor så tar jag en ensamhelg och tar bort jobbiga intryck. Fredagen efter jobbet kommer jag hem och städar lite för att få ro i sinnet och inte distraheras av röran. Sen brukar jag ta ett långt bad och därefter beställa mat. Går och lägger mig absolut senast 23:00 och ser till att få nio timmars sömn.

      På lördagen gör jag något för MIG. Loppis, köpa växter, läsa, ja vad som helst. Det viktigaste är dock att få in någon pulshöjande träning. Jag gillar att springa i skogen för att träden har en bra effekt på dig. Sen behövs ett rejält unn! Typ en påse chips eller nåt. Titta på film.

      Söndagen är till för att förbereda sig inför en jy vecka så då gör jag matsedel, åker och handlar, gör matlådor, stryker skjortor, tvättar håret och målar naglarna.

      Efter en sån helg mår jag så JÄVLA bra och på söndagkvällen så längtar jag till jobbet! ❤️

    Roligaste leken på en möhippa? Vi har aktiviteter och så klart men behöver lite roliga små-lekar som är enkla att köra med blivande bruden och alla andra när vi har fest för oss själva!

      Jag tycker den man innan ställt massa frågor till den blivande är kul. Så får bruden gissa vad hen svarat innan man ser facit

      Be deltagarna köpa trosor eller strumpor till bruden, så får hon gissa vem det är från. Deltagarna kan köpa så att utseendet på varan motsvarar något de varit med om eller karaktärsdrag, eller vad de tror bruden skulle vilja ha. Kul, billigt och bruden får nya underkläder.

      Be alla skriva typ 1-2 frågor om bruden och sen kör ni quizz och bruden får ge de rätta svaren när ni är klara. Brukar bli kul när det är lite olika gäng och människor som känner bruden från olika sammanhang.
      En annan idé är att alla tar med sej en liten present som symboliserar den personens relation med bruden och så ska hon öppna och gissa vem som gett vad. Brukar bli många skratt och roliga anekdoter.

      Skriv påståenden på lappar som stämmer in på bruden. Visa lappen för alla utom bruden. Alla som stämmer in på påståendet ställer sig upp/räcker upp en hand. Nu är det brudens uppgift att komma på vad som stod på lappen..

      Var på en möhippa där alla gäster skulle ta med sig en pryl som på något vis var sammanknippat med personen som gav gåvan och så skulle bruden gissa vem saken var ifrån. Någon hade med sig typ en klump trolldeg för att de hade träffats över trolldegen på dagis, någon en kruka koriander för att de hade träffats på en restaurang som hette just Koriander och så vidare. 🙂

      Kurragömma med dunk, låt den blivande bruden räkna iklädd brudklänning.

    Gör ni någonting som gör skillnad och världen till en bättre plats?
    Jobbar ni med något som hjälper människor? Volontärarbete? Skänker ni pengar? Tänker ni på miljön extra mycket? Har ni adopterat ett djur?

    Jag vill känna att jag gör någon skillnad, någon nytta och att den dagen jag inte finns så har jag hjälpt till att göra världen lite bättre, hjälpt någon människa, djur eller något men vet inte vad jag ska göra.
    Jag går inte hem från jobbet och känner att jag gjort något som spelar så stor roll, skolan är ingenting för mig så vill inte plugga till något där jag känner att jag gör skillnad. Trivs liksom på jobbet men det är inte så meningsfullt.

    (Vet inte om detta låter som ”det räknas inte som en god gärning om du skriver ett inlägg på facebook och berättar om det”-tänk. Vill livet ska kännas lite mer meningsfullt men inte för att plocka poäng eller något. Alltid bara trott jag skulle göra skillnad när jag var yngre, ha något viktigt jobb eller så. Vill inte att detta ska låta dåligt).

      Känner exakt samma. Därav försöker jag motivera mitt plugg med det. Läser till ingenjör och vill göra något med det för att göra världen liiiite lite bättre. Antingen genom yrket eller med pengarna jag tjänar, or something.

      Jag känner att jag gör nytta i och med mitt jobb som sjuksköterska. Av rätt uppenbara skäl kanske. Men förr när jag jobbade på Intersport så var jag en trevlig person som försökte hjälpa kunden att hitta det den behövde mm. Gjorde såklart inga underverk där men OM nu ändå saker ska säljas osv så kände jag att min uppgift där var att sprida lite bra energi, lyssna och hjälpa till att hitta det personen faktiskt sökte. Gjorde det bästa av det och gjorde betydligt mycket mer nytta än min bittra kollega som gjorde hälften av alla kunder irriterade. Tänker att man får göra det bästa man kan av den situation man är i. Och sen om man känner att man vill bidra mer eller på andra sätt så finns det ju massa organisationer som vill ha ens hjälp. Jag och mina barn (3 och 5 år) och min man brukar köpa lite julklappar och lämna under en stor gran vi har i vår stad kring jul där man får lämna till barn i familjer som har det tufft ekonomiskt. Barnen tycker det är fint och brukar prata om att alla barn inte har så mycket och att vi därför får hjälpas åt. Det lilla är också att hjälpa till ❤️

      Satt och funderade lite påvad jag skulle svara. Har inte tänkt detta förut så flaggar för att tanken kanske inte är helt.. genomtänkt ?

      Men såhär tänker jag: om man inte liksom vet vad man kan göra för att verkligen bidra, eller om man vet men kanske inte orkar eller helt enkelt inte vill, så tänker jag att det bästa man kan göra är att inte göra något som försämrar. Alltså om vissa eldsjälar fortsätter att göra skillnad och kämpa och övriga bara inte sabbar nåt, så tror jag att det är det bästa. Folk som typ gör grejer för syns skull som egentligen inte påverkar till det bättre och sedan gör något annat som gör allt sämre (med gott samvete då för ”de gjorde ju ändå dedär braiga och la ut på Instagram”) tror jag gör världen sämre än de som bara är neutrala.

      Fattar nån vad jag menar? Haha

      Jag skänker pengar varje månad och jag har volontärarbetat till och från under några år. Kan verkligen rekommendera volontärarbete, att skänka pengar är såklart jättebra om man har möjlighet men för mig ger det inte samma tillfredsställelse personligt (om vi nu bara pratar utifrån vad man personligen får ut av det, det är ju såklart bra för organisationerna man skänker till). Rekommenderar dig att kika på Volontärbyråns hemsida om du är nyfiken på vad man kan göra för olika saker!

      Innanför spärrarna vid slussen i Stockholm står varje sön eftermiddag en liten tant och tigger pengar. Man ser på henne hur jobbigt hon tycker det är. Hon är garanterat över 80 år. Hon är liten och smal, har munnskydd och mössa. Tror knappt att folk tänker på att hon står där. Brukar gå in och lägga 50 eller 100kr i hennes pappersmugg.
      Tror inte att hon får ihop så mycket pengar annars. Folk har sällan kontanter och hon gör inte så mycket väsen av sig ❤️

        Men stackars tant. Gulle dej som hjälper. Jag ska åka dit och ge henne pengar och prata med henne. I den åldern är det ju inte lätt att ha det så. Blir så tagen av det du skrev. ❤

        Åh nej ? vill med men lite långt bort. Hade gärna swishat lite varje vecka stället

      Jag volontärarbetar i en stödchatt två gånger i månaden. Kan vara sjukt omotiverad innan (pga trött efter jobbet och vill helst bara däcka i soffan) men efteråt mår jag alltid bra och känner mig genuint lycklig för att jag kunnat hjälpa en eller några personer att må lite lite bättre i sitt mörker.

        Vad är det för stödchat? Lät jättefint och viktigt!

        Vill också veta! Hade gärna velat också, är inte till stor nytta när man är gravid och på sjukskrivning…

      Jag ger blod och är med i Tobiasregistret. Rekommenderar alla att anmäla sig till både och, ni behövs också!

        Läsa igenom vad det faktiskt är man behöver göra innan man anmäler är en bra grej. Finns ingen anledning att ha människor i registret om man inte är villig att hjälpa till sen när det behövs.

          Det utgick jag från var en självklarhet. Särskilt då båda sakerna kräver mer än en anmälan för att man ska kunna skrivas in (dvs hemmatopsning för TR och besök för blodanalys mm. på blodcentral för blodgivning).

      Det jag gör är att lägga all min energi på mina barn, så att de blir trygga trevliga människor som inte ger sig på andra på något sätt.

      Jag tror att om fler la sin energi i familjen istället för på ”goda gärningar” skulle samhället må bättre. Jag känner folk som gör en massa ”gott” och visar upp det i sociala medier men struntar i sina barn som är ute och stökar på kvällarna, mobbar andra i skolan osv. Lägg då inte energin på flyktingar från hela världen utan ägna dig åt dina barn så de blir tryggare och lugnare personer!

        Jättekonstigt. Hur kan man inte arbeta med det ena och bry sig om sin familj samtidigt?

        Låter snarare som personer i behov av organisering.

      Jag sköter mig själv och skiter i andra. Mitt bidrag till en bättre värld.

        Hur kan det vara ett bidrag till en bättre värld?

          kanske personen bara härjar och raserar när den är utanför dörren…. En riktig marodör som får alla att må pest. ?

      Jobbar som tandis så hjälper folk heeeela tiden

      Så kul! Ja, det gör jag. Jag har skaffat jobb åt nyanlända och utrikesfödda mellan åren 2010-2019. Jag jobbade dels i Sthlm, dels i Norrbotten. Har på riktigt aldrig arbetat med en enklare målgrupp; alla ville ha ett jobb, oaktat vad. Och jobb lyckades vi med!

      Mitt hjärta kan slå dubbelvolter av att möta dessa människor på morgonen, på väg till sina jobb. Några berättar att ”farmor (läs: språkvolontär som med tiden blivit som en farmor) simmar med med yngsta, medan äldsta är på skolan”. Etc.

      Det berikar faktiskt mitt liv och jag har nog aldrig upplevt något liknande som under de specifika åren.

      Idag: ett strategiskt arbete som tangerar dessa frågor. Precis lika kul men såklart inte lika wow!

      Har omskolat mig för att kunna jobba med miljö- och klimatfrågor, eftersom jag också kände att jag ville göra skillnad. Sedan är ju det tyvärr ett område där det verkligen behövs insatser, så jobbar en del ideellt med det på fritiden också. Det kan jag verkligen rekommendera. Det känns meningsfullt och man får nya kompisar som har samma intressen.

      Är organdonator, ger blod, trombocyter och är med i tobias registret.
      Är väl det största jag gör?

      Är sjuksköterska, jobbar på hospice. Det är väl det jag känner gör mest skillnad. Känns också som välgörenhet pga uselt betalt.

      Är undersköterska på IVA och pluggar till sjuksköterska så jag känner nog ändå att jag gör något meningsfullt i livet.

      MEN, alla behövs i samhället – även tråkiga jobb som kanske inte gör världen en bättre plats här och nu men du arbetar och betalar skatt vilket främjar samhället.
      Tycker inte att man är en bättre person bara för att man är brandman/polis/sjuksköterska, tro mig – det finns dåliga människor inom dessa yrken också.

      Men om du vill känna meningsfullhet kanske du kan volontära på någon kvinnojour/härbärge/suicid-linje?
      Skänka pengar är också ett sätt men många kanske känner att det är den ”enkla” vägen (vilket är helt okej, alla får göra precis som de vill).

      Kolla runt lite efter olika föreningar eller liknande som kanske behöver hjälp med något, alternativt gå med i missing people eller Giving people och skänk lite matkassar etc?

      Du är meningsfull även om du inte är en traumaläkare som åker till Afrika på volontärarbete! ❤

      Jag försöker absolut göra världen bättre genom mitt jobb (åklagare). Har jobbat volontärt i många år men får inte det pga jobbet och risk för jäv. Skänker istället pengar. Kan tipsa om volontärbyrån – det finns så mycket att göra!

      Mitt hjärta slår hårt för idrotten, idrottsföreningar och då framförallt tennis och små fotbollsklubbar på landsbygden.
      Så jag kanske inte hjälper världen, men jag hjälper det mitt hjärta brinner för och man kan inte hjälpa allt.

    Aktier och fonder!!
    Hur ska man fatta vad man ska investera i??

      Börja med Investor, köp den som är billigast för dagen (idag var det B).

        Otroligt dåligt tips. Man måste ju ta reda på VARFÖR något är billigt – kanske företaget är på väg utför?

        Jag skulle rekommendera att lyssna på Rika tillsammans. Börja med deras avsnitt om fyra hinkar.

          Du vet inte vad du talar om. Investor har två aktieslag, A och B. Man köper den som är billigast för dagen.

          Många experter hävdar att Investor är den enda aktien man behöver, i och med att det är ett investmentbolag som i sin tur investerar i andra bolag.

          Familjen Wallenberg kan konsten att tjäna pengar. Utveckling i år: +49,29%, utveckling på 10 år: +624,03%. Det slår din charlatan som vill att man ska investera i trädplanteringar i Afrika.

            har bara idag ”tjänat” (har inte sålt) 3000 spänn på investor. Kanonaktie!

      Lysa eller opti, fonrobotar sköter allt och man slipper bry sig ?

      Börja följa konton på instagram! Tipsar särskilt om Oscar Fagler, så pedagogisk.

      Kolla på rikatillsammans.se, där finns jättebra info! Är du helt nybörjare skulle jag råda dig att börja med några fonder, många brukar köra en svensk och en global. Ska du köra aktier, gå inte all in i en eller två. Mitt tips är att börja lite smått i ca 5st i olika branscher för att känna dig för lite 🙂

        Gå inte på hans bluff om träd i Afrika!

      Om du inte är sugen på att sätta dig in i marknaden, köp indexfonder och månadsspara.

        Hakar på din kommentar och tipsar om Länsförsäkringar Global Indexnära som har låg avgift och levererar stabilt.

      En viktig aspekt för mig personligen är att mina pengar ska investeras i hållbara företag. Har därför enbart köpt aktier i företag som på något sätt försöker lösa miljö-och klimatproblem. Det finns fonder som är svanen-märkta, och Proethos gillar jag också.

    Idag fick jag inte ett jobb, som jag inte hade sökt och egentligen inte ville ha. Ändå blev jag sjukt besviken. ??‍♀️

      Rimligt! Att bli erbjuden ett jobb innebär ju ändå en liten egoboost och bekräftelse i någon mån.

    Någon som har bra koll på Louise Lundsten och hennes sambo Lina? De har en son ihop genom ivf. Lina har barn sen innan. Nu vet jag inte hur relationen är eller hur ofta de barnen är hos Louise och Lina. Men något jag slås av som är själv skilsmässobarn, är hur ofta Louise skriver ”vi är en familj, jag Lina och Neo” eller en bild på när hon var gravid ”två blivande mammor” det är ofta exkluderande linas tidigare barn.
    För mig som är ett skilsmässobarn, tar det ganska hårt. Lina var ingen blivande mamma, hon har två barn sen innan. Nu är detta inget menat som hat utan undrar ifall någon vet ifall Linas barn sen en tidigare relation, bor något hos Louise och Lina?
    Måste tillägga att jag annars gillar dom, verkar sjukt härliga!

      Ett råd. Tänk dig inte in i andra människors liv. Att saker som en okänd människa skriver på sin blogg, ”tar hårt” på dig, är inte hälsosamt.

        ”Tar hårt på mig” menar jag mer att jag vet hur man som skilsmässobarn kan ta åt sig av ord som egentligen inte alls är menat på det sättet. det tar hårt på mig då jag vet att det finns barn som blir sårade av sånt.
        Samma som när jag läser hur någon blivit våldtagen, mördad, eller misshandlad, det tar också hårt på mig. Hälsosamt eller inte, jag har alltid haft lätt att sätta mig in i andras situationer, kallas empati.

          Det är ju skillnad på att känna empati för sånt som faktiskt har hänt. Här bygger du ju upp ett scenario där du kanske har helt fel. Då är det ju ganska onödigt att ”det tar hårt på dig”, ifall du har fel. Livet blir ju rätt jobbigt om man ska känna så starkt inför alla möjliga tänkbara scenarion ?

      Varför tar det hårt på dig hur helt andra människor känner/gör?

        Finns så otroligt många familjer som går isär, vilket oftast är bättre för barnen då föräldrarna (förhoppningsvis) inte bråkar lika mkt längre och de blir lyckligare på varsitt håll. Men som barn bli exkluderad av förälders nya partner, är något som känns. Det är något jag tycker många borde förstå och därav välja sina ord väl.

    Kör ni dubbla schamponeringar när ni tvättar håret?
    Finns det nån som kör balsam först och schampo efter?

      Ja, annars blir det inte rent.
      Att ta balsam först är som att ta på handkräm och sen tvätta händerna

      Dubbelt med schampoo

      2 gr schampoo, sen inpackning, sist balsam

      Näe för mig behövs bara en gång

      Jag blandar. Ibland dubbla shamponeringar, framför allt när jag haft massa produkter i håret. Då känns som att det behövs för att få rent hår.
      Jag har mycket men fint hår, alltså tunna hårstrån men rätt många hårstrån. Så. Ibland köra jag balsam först i hela huvudet och sköljer av det. Sedan tar jag shampoo i hårbotten och sköljer bort. Då har jag lite mer volym i håret och det hänger inte längs huvudet.

      Jag testade balsam först sist jag tvättade håret. Det var kanske här inne jag läste om det först.

      Balsam i hela håret och hårbotten. Sen två schamponeringar, sen balsam i längderna.
      Jag fick betydligt mer volym än jag brukar få så jag kommer göra samma sak vid nästa tvätt.

      Nä skulle aldrig orka. Visste inte ens att det var en grej.

      En gång!!! Mitt hår är tillräckligt torrt som det är!!! Tvätt 1ggn i veckan

      Jag hör bara en sak här och det är att ni behöver Kevin Murphy detox wash i era liv. Thank me later

    Jag har ett jävla skägghår på hakan alltså ETT (1). Får rycka ut den varannan vecka typ och det irriterar mig mer än vad det kanske borde.
    Vad kan man göra åt det?

      Ipl

      Är det verkligen jättejobbigt eller trollar du?

        Det irriterar mig mer än vad det kanske borde, som jag skrev. 🙂

      Har typ hundra jag rycker i omgångar vareviga dag, ett varannan vecka låter ganska nice.

      Haha jag också. Sjukt störigt. Mår så dåligt och kan inte tänka på annat när jag känner stubbet unna jag lyckas noppa bort.

        Men ja, hade ingen pincett förrän jag kom hem idag och kunde.inte.sluta.pilla ?

      Oroa dig inte, det kommer fler när du blir äldre.

        Men skojar ni nu? HUR gammal då?

          Trettioårsåldern och framåt

          Tyvärr inte, det där håret låter hormonellt & riskerar att följas av fler. Du kunde begära hormonutredning men extremt svårt att få för ett enda skäggstrå (eller ens 199?) som resurserna inom vården ser ut.

      Lugn. Det kommer fler när du blir äldre.

      Jag med. Ser det dock inte som ett världsproblem eftersom det tar 0000,1 sekund att ta bort.

      Haha det får jag med. Sen ibland får jag ett långt på undersidan av käken, typ. Vet ju att det kommer men hinner aldrig upptäcka det förrän det blivit långt. Det ligger dock alltid mot huden och är inget som hänger ner, men det är typ 1cm när jag brukar upptäcka det??

      Laser. Salonger med typ hudbehandlingar har ofta det. Inte så dyrt för mindre område.

      oftast handlar det om obalans i hormoner, tex att man har för mycket testosteron. kanske inte i ditt fall om du bara har ett strå, brukar bli så vid typ pcos. jag har samma problem, men fick inte ens utredas för pcos trots att jag har massa symtom pga att jag inte har en önskan att bli gravid just nu. helt sjukt egentligen, att man måste vilja ha barn för att få hjälp med sina mensrubbningar och sitt mående ?

    Jag skulle verkligen behöva nya vänner.
    Camilla kanske kan fixa några kommande ”söker nya vänner”-inlägg här inne?

      Ja det hade varit toppen!

      Kul för henne ?

    Min sambo är troende ortodox kristen och jag är ateist. Vi har ett barn på 7 månader. Jag gick med på att döpa barnet då det va väldigt viktigt för både sambon och hans familj och släkt. I övrigt har vi bestämt att inte uppfostra vårt barn in i en religion utan sagt att hen får bestämma när hen är tillräckligt gammal om hen vill följa med pappa till kyrkan osv.
    Min sambo tror nu att det finns någon form av närvaro, onda andar antar jag, i vår bostad. Han vill därför ta hit en präst för att välsigna vår bostad och vårt barn. Jag är ok med att prästen kommer hit men vill inte att barnet och jag är hemma då. Min sambo ser det som att vårt barn är så litet och ändå inte förstår. Jag anser mer att det är bättre att inte introducera den här typen av saker i hens liv än att senare behöva dra en gräns och utesluta det ur hens liv.
    Till saken hör även att denna välsignelsen planeras att äga rum nästa helg när min sambos föräldrar och en annan släkting kommer. De är minst lika troende och det är de som har kontakten med prästen. Jag är orolig för eventuella övertalningsförsök samt att det ska bli en grej om jag tar barnet och går iväg innan prästen kommer. Är också mån om att ha en bra relation till min sambos familj. Jag har försökt att förklara att avsaknaden av religiös tro i mitt fall inte innebär avsaknad av värderingar, principer och livsåskådning. Jag själv är uppvuxen med att pga vad min mamma lärde ut vara rädd för onda andar, demoner, satan och att hamna i helvetet. Jag vill till exempel inte föra över den typen av rädslor till mitt barn.
    Någon som har någon klok input att komma med?

      Tycker att du gör en höna av en fjäder. I länder där folk ofta är mer religiösa är den psykiska ohälsan lägre och självmordsstatistiken likaså. Barnet är så ungt att det heller inte kommer förstå, och vad är det som är så dåligt med att säga till sitt barn att hen har nägot större som skyddar en? Det kan ju bara göra barnet mer självsäkert och tryggt. I vuxen åldern kommer ju barnet ändå kunna ta sina egna beslut. Jag själv är inte religiös och kunde under min uppväxt ibland skratta åt de få religiösa inslag som fanns. Med åldern gav det mig tvärtom ro, och inre lycka och jag är glad för att mina föräldrar lät det finnas där men aldrig tvingade på mig något. Ditt barn är såpass litet att det ä då inte kommer förstå något.

        Men nej, ett barn kan inte välja själv. Jag avskyr att jag tvångsdöptes som barn, man kan gå ut kyrkan men enligt kyrkan kan man aldrig bli odöpt. Jag var också skräckslagen inför djävulen och trodde hela tiden att han skulle komma och straffa mig. Jag kunde aldrig förstå det andra, att Jesus var min vän för han kom aldrig och hjälpte mig när jag verkligen hade behövt det. Det är alldeles för svårt att förstå skillnad på verklighetet, saga och religion för ett barn.

          Men vem pratar om djälvulen för ens barn? Jag är döpt och har aldrig i mitt liv fått höra den sidan av mina föräldrar, har inte fått höra någon sida alls förutom att ”gud hjälper dig” typ. Du låter mer som att du växt upp i Knutby

            ?

            Haha ja mina föräldrar ?‍♀️ Inte Knutby men en specifik del av pingströrelsen. Jag har förstått att inte alla kristna beter sig på så sätt men jag är nog lite extra känslig i att få utveckla min egen tro

          ”Tvångsdöptes”????

          Dina päron valde en ceremoni till dig, utifrån deras värderingar. Det är rätt vanligt att päron väljer barns livsväg tills dess att de blir egna individer. Åtminstone i Skandinavien.

          Sluta vara kränkt över ditt tvångsdop. Tror inte (som jag) så tror du inte. Lämna det så. Låtsas inte som att ett symboliskt dop kommer att påverka dig. Du var knappt ett år. Vem bryr sig??

            Var inte sån, hen har säkert fått ptsd pga det.

              Ja det har jag men jag har också fått behandling i form av kbt. Men jag blir faktiskt lite ledsen över att ni verkar tycka detta är roligt. Alla föräldrar ser inte dopet som en trevlig tradition.

            Hanna, nej jag var inte ett år, jag var 11 år och jag ville inte döpas.

          Det påverkar väl en på exakt noll sätt att ha blivit döpt?
          Är döpt, konfirmerad, med i svenska kyrkan men jag tror inte. Kan inte ett skit av vad som står i bibeln. Min uppväxt och uppfostran har inte varit mer annorlunda än den kompis jag hade som inte var döpt. Så jag förstår inte hur det påverkar någon alls.

          Kommer själv döpa mitt eventuella barn och gifter jag mig Kommer det också ske i kyrkan.

          Ber om ursäkt för att vissa ord mitt I meningar har stora bokstäver, min telefon lever sitt eget liv.

      Jag förstår vad du menar och hur du tänker men jag tänker att ditt barn verkligen inte kommer minnas eller bli påverkad av just den händelsen då den är alldeles för liten för att komma ihåg.

      Jag firar tex inte jul eller andra kristna högtider men lät mitt barn fira en jul familj när den var 10 månader. Barnet minns såklart inte det idag flera år senare och vi satte stop där.

        Vad gör ni på julafton? Eller liksom varför firar ni inte jul?

          Vi är muslimer

            Mila är du jugge? Bosnier?

              Nix, helsvensk

          Finns ju massa anledningar? Troligen annan religion. Och då gör man väl ingenting den dagen liksom, eller inget särskilt alltså.

          Tja.. vad gör du själv på kinesiska nyåret?

            Nu är Sverige ett kristet land så lite långsökt

        ”Vi satte stopp”…

        Det är så jävla sjukt. Barnet växer upp i Sverige med päronen ”sätter stopp” på grund av deras EGNA livsval.

        Låt vare barn bilda sin egen uppfattning och sluta leda dem till din trosuppfattning. Äckligt!

          När mitt barn är större får den välja själv om den vill ha samma religon som oss eller inte, vad den vill fira eller inte.

          Du väljer ju åt ditt barn att fira jul.

          Och för att citera dig själv: Det är rätt vanligt att päron väljer barns livsväg tills dess att de blir egna individer. Åtminstone i Skandinavien.”

            Jag blir så förbannad när jag läser dina ord, Mila.

            Jag är ateist och min sambo är kulturell muslim från Marocko. Våra barn bor i Sverige och jag skulle aldrig drömma om att förvägra dem den kultur som kommer med Sverige.

            Vi firar jul, trycker i oss julmat, öppnar julklappar etc. för att det är vår _svenska_ tradition. De har full koll på att julen innebär vissa saker för kristna, men de måste inte anamma annat än sillsallad!

            Du säger att dina barn får välja själv när de växer upp. Förstår du inte att du redan valt deras väg genom att förbjuda vissa saker?

            Du har rätt i att föräldrarna väljer barnens väg. Skillnaden mellan dig och mig är att jag lär mina barn om olika trosuppfattningar och INTE förbjuder dem att fira vad de vill.

            Mina barn ska aldrig växa upp utifrån min tro – vem är jag att predika vare sig kristendom, judendom eller ateism.

            Men att förbjuda dem svenska traditioner – ALDRIG!

              Good for you, Hanna! Vi gör inte på ditt sätt.
              Blir du så förbannad och äcklad över vad en anonym människa skriver på nätet så borde du se dig omkring lite och hitta riktiga saker att engagera dig i.

          Och föräldrar som tvingar barnet ATT fira jul och på så sätt leder dom till deras uppfattning?

        Alltså tycker också du gör det onödigt stort. Till och med våra grannar som är muslimer kommer förbi och äter julmat på julafton hos oss med våran svenska familj eftersom ingen svensk vågar bjuda in dom och dom har tråkigt på Jul. Klarar dom att ta del av en kristen högtid klarar du nog vara hemma när en präst tittar förbi.?

      Jobbigt! Men låter på dig som att du ändå haft vettiga och bra samtal med din man om detta och att han respekterar din åsikt? Skulle det funka att be honom stödja dig i detta om svärföräldrarna undrar var du och barnet är?

      Låt dem hålla på med sitt. Var dig själv men följ din magkänsla. Mammor vet bäst!

      Ett barn kommer ta intryck av er båda.

      Men ditt barn är 7 månader. Lär knappast minnas det där alls. Känns ganska överdrivet att du ska ta barnet och gå därifrån.

        Ja nu fick jag flera svar angående att barnet inte kommer minnas det. Det är jag ju självklart medveten om. Som jag skrev handlar det snarare om att inte introducera den här typen av saker i sitt barns liv istället för att göra tvärtom och introducera det och sedan behöva dra en gräns vid en viss ålder. Jag hade exempelvis inte tyckt att det var ok att prata med en 5-åring om att det finns onda andar i bostaden.

          Så introducera inte jul och påsk heller då det är kristna högtider. Ta ditt barn på Pride och låt hen hålla i en dildo som ballong och berätta hur normalt det är att inbilla sig att man är ett annat eller tredje kön trots frisk född. Det skadar ju absoluuuuut inte men lite rökelse när ett barn är 8 månader är djävulens påfund

            Att samla familjen och äta god mat, pynta med glada färger och öppna paket för att man tycker att det är mysigt och kul är väl himla skillnad mot att ta hem en präst för att man på allvar tror att det behöver drivas ut onda andar ur ens hem? Hur är det ens jämförbart?

            Alltså hahaha vilken legend. Jag måste spara den här kommentaren.

            Är det en seriös kommentar? Finns människor som du? Vilken sten har du legat gömd under isåfall?

              Jag är 100% seriös. Vart någonstans är det normal att det nu ska bli lagligt att få byta kön när man är 12 år? Fattar du hur sjukt det är? Eller ta sina barn i vagn och springa på Pride med massa halvnakna människor? Det är ju helt sjukt och då är inte ens jag pryd av mig. Tack och lov är de flesta svenskar inte såna men det finns en stackars klick som inte borde vara föräldrar

              Ja det är ju så friskt att låta barn ändra kön när de är 12 år. Helt normalt! Men att sprida lite rökelse är döden

                Du som är rätt märklig som verkar tro att den enda alternativen är att vara väldigt religös och ta hem präster för att välsigna ens hem från onda andar ELLER att låta barn gå runt och hålla i dildos och intala de att byta kön.

                Väldigt märklig värld du lever i. Vågar nog påstå att det flesta i Sverige inte lever i någon av de verkligheterna.

                  Nä jag tror inte det, jag säger bara att det är verkligheten för en del svenskar. Det är ok med livsomvälvande ingrepp men att säga att någon entitet håller en om ryggen när det är svårt är det värsta som kan hända. Det ör ingen bra utveckling

          Hörru, ditt resonemang är 1000% viktigare & vettigare än svaren du får ? Lyssna till dig själv i det här avseendet!

          Förstår ditt resonemang faktiskt, att det inte handlar om att det påverkar barnet nu men för att slippa hamna i någon slags fram och tillbaka diskussion kring vilken ålder man ska dra en faktisk gräns.

          Att du tar barnet och går och tar en fika eller hälsar på en vän/familj eller dyl. är ju väldigt odramatiskt, hade du ju lika gärna kunnat göra om det såväl skulle komma hem någon annan främmande som din sambo tgait dit för att ordna något hemma. Menar att det behöver ju inte göras till en stor grej åt något håll, du går och gör något med barnet och din sambo säger till sina föräldar att ni är ute och gör x. Utan någon förklaring eller rättfärdigande för varför du inte är där. Som sagt helt normalt att ni skulle vara iväg och göra annat, är inte som att ni behöver vara där.

        Verkligen såna himla överreaktioner på allt. Inte konstigt att det är Sverige mot världen, hela världen är ”normal” medan Sverige är något helt annat. Skapar problem där de inte finns.

        Men att ta en präst till bostaden för att driva ut onda andar är absolut inte överdrivet eller märkligt ?

          Fast man för det inte för att driva ut andar. Man gör det bara symboliskt för att huset ska vara ”välsignat”.

        Jag förstår hennes text som att hon är orolig för vad som kan hända i framtiden om hon inte markerar nu. Dvs att hon vill undvika spänningar längre fram som kan uppstå om hennes och hennes partners ömsesidiga överenskommelse om barnuppfostran (icke religiös) inte respekteras. Har 100% förståelse för hennes tänk.

          Då får man ta det då. Att hetsa upp sig för ingenting skapad bara problem.

            Ja det verkar finnas en del här som anser att det är att överdriva att inte vilja blanda in sitt barn i religiösa seder.
            Jag har inte bestämt riktigt ännu hur jag ska göra. Och kanske så låter jag väl barnet bara med även om det faktiskt inte känns särskilt bra.
            Men undrar om era svar har att göra med att det är en präst ändå. Att det kanske ligger nära till hands för många och inte ses som något konstigt
            Undrar om reaktionerna varit desamma om det varit en muslimsk sambo som velat ta hem en imam.
            För mig är det sak samma oavsett religion.
            Jag trodde nog bara att det var vanligare att personer som själva inte är religiösa inte vill ha religiösa inslag i barnens liv. Men folk kanske inte tar så allvarligt på det helt enkelt

              Asså om jag ska utgå helt från mig själv så hade jag nog aldrig valt att dela mitt liv & skaffa barn med en så troende person. Att vara tillsammans med och uppfostra barn med en person som tror att det finns onda andar i vårt hem och att hemmet behöver välsignas av en präst känns liksom så otroligt främmande för mig att jag nog inte hade kunnat… vad ska man säga… känna mig hemma i en sådan relation.

              Så jag tänker att OM man nu ändå bestämmer sig för att bilda familj med en sådan person så får man kanske go with the flow lite när han ska ta hem präster och grejer? Gör väl inget om bebisen är hemma? Kommer nog att bli svårt att exkludera barnet ur alla sånna där grejer om barnets pappa är så ”aktivt kristen”. Pappan kommer ju inte att kunna dölja vem han är.

                Eller så gör man som hon och hennes man har gjort- diskuterar i förväg och kommer överens om hur barnen ska uppfostras.

                  …och vänder sig till öppet spår när det uppstår en konkret situation…

                    ???

                Jag tänker iofs att det är ganska lätt att exkludera barnet ur. Pappans religiösa utövning består väl av att han ber och går till kyrkan några ggr om året. Det behöver ju inte vårat barn vara med på. Det är väl heller inte en jättebarnvänlig aktivitet att va i kyrkan så då kan han lika bra va hemma med mig.

                  Jaha okej. När du skrev troende ortodox kristen och beskrev att han skulle ta hem en präst för att välsigna ert hem mot andar så fick jag intrycket att han utövade sin kristendom lite mer än bara ”går till kyrkan några gånger om året”. Fick intrycket att det var gudstjänst varje söndag, kanske bordsbön innan varje måltid, religiösa symboler i hemmet, etc.

      Om han var en riktig kristen så skulle han aldrig vara tillsammans med en ateist, för det första. För det andra så skulle han vara gift innan han skaffade barn. Så slutsatsen är att han är lika kristen som din lilltå.
      Hälsa honom det.

      Låt dem göra det de vill och stanna kvar hemma. Bebisen förstår ingenting ändå.

      Min man är katolik (icke praktiserande). Jag är inte troende (ateist men föredrar att säga icke troende). Vi har inte uppfostrat barnen religiöst, ändå har en av dem blivit strängt religiös. Det som händer händer.

      Jag undrar hur folk hade varit om de inte visste att rymden och planeter existerade. Vem hade egentligen trott på att det existerar brinnande klot och klot större än hela vår jord som har ringar runt omkring sig? Ingen hade trott på det förutom konspirationsteoretikerna, och ändå existerar det. Alltså försöker jag säga att tro på något som kan ge en tröst i mild grad är bara positivt. Du vet att din man gör det av goda anledningar och inte är där för att hjärntvätta varken dig eller ungen, så jag själv tycker att det är ett icke problem.

      Skäms själv. Hed all respekt för både religiösa och ateister har jag jättesvårt för dömande fundamentalister som vill berätta för andra hur de ska leva sina liv & uppfostra sina barn.

      Låter som att du värnar om att ditt barn ska få välja vad den vill och inte prackas på något. Klokt! Hoppas du står på dig. De får tycka vad de vill.

      Hoppas inte dom onda andarna läser med här. Så vet dom att dom ska haka på dej och kiddo när ni går tur också är det rent o fint när ni kommer hem igen 😉

      Det handlar inte om att min övertygelse är viktigare än hans. Jag tycker inte heller att han är efter eller dum på något sätt, det tycker jag generellt inte om religiösa människor.
      Det är väl ett ganska vanligt tillvägagångssätt att båda behöver vara överens för att man ska göra något aktivt med ett barn, annars råder status quo och det är inget märkligt med det. Jag är till exempel vegetarian sedan 20 år sedan och kan aldrig tänka mig att äta kött men ändå introducerar vi det till vårt barn. Detta eftersom det är normen och båda anser inte att hen ska äta vegetariskt, även där får barnet välja när det blir äldre.

      Ta dit ett duktigt medium istället. Jag har precis blivit av med ngt här hemma som härjat i flera år. Det tog tid men nu är det borta 🙂
      Se det som att din man bara vill allt väl och det är inte mer än så.

    Om jag har 100000 kr på ett helt vanligt sidokonto/sparkonto, där pengarna bara ligger liksom som dom är. Vilket sätt är bäst för att få dom att växa istället? Dela upp och sätta in på ISK? Aktier?

      Isk

      ISK är kontot där du köper aktier eller fonder på. Om du bara för över pengar dit utan att köpa aktier eller fonder kommer det dras skatt (eller ja, det gör det även om du har investerat pengarna i aktier eller fonder men då växer de (förhoppningsvis) samtidigt). Så för inte över pengar till ISK om du inte tänker köpa något. Jag skulle börjat med 2-3 fonder, tex Länsförsäkringar Global, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och AMF Aktiefond Småbolag. Beroende på om du behöver pengarna snart så får du tänka på hur mycket du vill investera, men tänk på att det alltid är en risk!

      tycker du ska låta pengarna ligga och lägga börja lägga framtida besparingar på aktier eller fonder. Ibland är börsen sur och då är det skönt att ha säkra pengar på konto

    Många konton på Instagram har vackra filter på sina bilder, mörkt dova. Vad använder de för app och filter ni som kanske vet eller använder samma.

    Eller har ni tips på appar med fina filter? Gärna på ”vackra” filter som ger en sagokänsla.

      VSCO är extremt lättanvänd!

        Har haft den men hittade inget favvofilter.

      Jag gör mina egna filter via Lightroom och har kollat på Youtube hur man kan ta fram ett visst typ av filter. Sök på ”Presets Ligthroom” så får du fram oändligt med olika varianter.

    Tre serier du bör se på SVT:
    Nedsläckt land, Hackad och Spårviddshinder!

      Ja, spårviddshinder har jag sett. Funderar fortfarande på varför vissa är så envisa att de blir dumma?

      Tack för tips. Tittar på nedsläckt land just nu men tog paus. Undrar hur det kommer gå för de som bor i nybygga högteknologiska huset. Är väl inget som funkar där vid ett strömavbrott kan jag tänka mig.

    Firar ni styvföräldrar på far/morsdag? Min styvfar är den som uppfostrade mig tsm med min mamma sedan jag var sju men har svårt att se honom som min pappa då vi aldrig sagt pappa till honom. Får dock alltid dåligt samvete runt farsdag att han inte blir firad..

      Livet är för kort för att inte fira! Fira såklart! Tror han blir glad ?

      Du kanske kan ge honom lite extra uppmärksamhet bara, ringa och prata lite eller ge någon liten present bara ändå utan att säga nåt om fars dag. Då får han ändå omtanke utan att det blir en grej av att det är pga fars dag.

        Det är något jag skulle kunna göra ringa och bara snacka lite fråga hur katten mår osv. Jag är 29 nu och det skulle kännas konstigt att börja fira nu, tänkte aldrig på detta som yngre men kommit med åren.

          Kanske skicka ett kort. Grattis på fars dag. Tack för att du alltid funnits där. Typ. Kort och ingen stor grej men säkert väldigt uppskattat ändå.

      Jag tycker definitivt du ska fira honom.

      Min styvfarsa är ett riktigt asshole så honom firar vi inte under några omständigheter. Hade han varit en rimlig person hade jag firat dock. Min morfar är inte min biologiska morfar men han har alltid firats på fars dag i min familj 🙂

      Om han ändå uppfostrat dig är väl det minsta du kan göra att köpa en liten present åt honom. Att uppfostra andras barn är en mycket fin, och väldigt svår gärning.

      Har heller aldrig pratat om min styvfar som min pappa trots att han uppfostrat mig och mina syskon tillsammans med min mamma men grattar honom på farsdag. Så fira honom. Uppmärksam honom. Varför inte?

      Absolut!

      Gör det som känns rätt. Jag firar mamma på fars dag. Hon gjorde både sitt och pappas jobb när han hade viktigare och roligare saker för sig än att vara med familjen. Han tänker jag inte fira och hon är värd tårta dubbelt upp.

    Jag började tänka på en sak.
    Alla som säger ”han är mannen/kvinnan med stort M” ”Det här är killen/tjejen jag vill leva med resten av livet, gifta mig med osv” ja osvosv. Tänkte lite på gabjoss nu men även folk i allmänhet som säger så, egentligen borde det väl gälla alla? Har ni någonsin hört någon säga ”nä den här personen ska jag bara vara tillsammans med i 5 år sen göra slut och träffa en ny” eller ”jag tycker väl honom men inte mer än så”
    Nu syftar jag på par som just blivit tillsammans, inte på folk som bara dejtar.. och ja det finns alltid undantag, men folk i allmänhet ?

    Är kär i en amerikan, vad gör man

      Beror väl på. Är amerikanen kär i dig? Vill ni satsa på en relation? Isåfall, i längden – är någon av er eller båda villiga att bo i den andras hemland?

        Ja vi båda tycker om varandra, vi matchade på tinder haha och de sa verkligen klick vi har samma typ av humor och vill samma
        saker i livet, känns lite som att om det inte blir vi så blir det ingen annan men det känns bara så konstigt om jag skulle åka och hälsa på han även om jag vill haha

          Ni har alltså inte träffats? Kör! Men var beredd på att kemin kanske inte finns där irl. Eller så är den där, dubbelt så sprakande som online.

      Det är jag med. Typ. Alltid när vi setts är det magiskt och som att vi aldrig varit ifrån varandra. Allt med honom hur varit som att ha varit med i en film.
      Men han är hemma nu och vi kommer inte ses mer. En fin vän är han i alla fall, vi behöver inte ens höras varje dag, det är ändå som att vi aldrig varit ifrån varenda.

    Hur tar man sig upp när hela livet krashade? Totalt ensam även om jag har vänner/bekanta. Få känner till hur jag egentligen mår och jag vågar aldrig öppna upp. Det blir som ett fängelse. När mitt ex försvann så tappade jag hela min trygghet. Kan inte ta en promenad eller vara själv utan att jag får panik eller gråter för smärtan är så total. Vården hjälper inte till heller. Hur botar man sig själv när det är allt man har tillgång till?

      Tid vännen. Det kommer att hå över. Skaffa gärna en pt- träning hjälper måendet.

      Tid och acceptans över att livet tagit en vändning. Jag var där i våras – varje morgon stod jag och hulkade över toan för ångesten pressade ner mig.
      Sökte jag hjälp flera gånger men fick tyvärr inte den hjälpen jag behövde heller.

      Försök våga öppna upp dig till en person i alla fall även om det tar emot, det kan hjälpa massor att få spy ur sig. Till sist märkte jag att det inte gjorde lika ont längre. Det var lite kul att tänka på framtiden igen, jag kunde njuta av fredagsmyset och jag kände att självkänslan kom tillbaka sakta.
      Du KOMMER ta dig igenom detta, även om du inte tror på det nu, men det finns ljus för dig i framtiden. Stäng inte ute dina känslor, acceptera dom och låt det komma så kommer läkningen gå fortare ❤

      Vilken jobbig situation. Ensamhet kan nog var förlamande. Men vilken lycka att du har vänner. Vet du, vänd dig till dem. Det är vad vänner är till för. De kommer garanterat lyssna, stötta, lyssna och bara finnas där om du behöver som en trygghet.

      Vänd på situationen och se det som en möjlighet istället för dig att utvecklas. Våga visa dig svag och be om hjälp när du behöver. Ingen är perfekt men situationen kan få dig att växa som människa.

      Var inte rädd för att söka efter kärleken igen. Alla mår bra av att känna sig älskad och uppskattad. Om du saknar en man i ditt liv kanske du skulle våga dejta igen om du känner dig redo.

      Skäm bort dig själv. Laga god mat, träna, gå de där promenaderna du tror att du inte vågar. Dansa till musik, läs böcker eller något som får dig att må bättre.

      En dag i taget. Tids nog kommer alla bitar falla på plats igen ❤️

    Tips på 30-årspresent till en kille som inte har några specifika intressen?? Hur mycket brukar man lägga? Det är en nära vän!

      En middag ute!

      Försäkringsbranschen, lagom belastning, mycket drama och låg lön.

        Hahahaha skrattar orimligt mycket

    Vad stör ni er på hemma hos andra? Tänker då inte på sånt som att man tycker de har ful inredning utan mer funktion. Jag blir galen när folk inte har sopkorg på toaletten!!! Stör mig även på när det knappt finns toapapper hos andra

      När toarullen är felvänd, alltså när den rullar ”bortåt” och pappret är närmast väggen.. Har ibland vänt den rätt (rätt enligt mig då) för att jag inte står ut ?

        Hahah det har jag också gjort! Går ju inte att ta papper så

          Nej helst inte när det är en sån rivkant som man ska dra uppåt för att skära av. Varför är rullen vänd åt andra hållet då?!

      När jag kommer hem till någon, tvättar händerna och handduken är blöt. Alltså att personen inte ens bemödat sig med att hänga upp en ren jävla gästhandduk äcklar mig något otroligt.

        Vem fan har gästhanduk? Håller med om blöt handduk dock

          Alltså va? En ren handduk som man satt upp innan gästerna kommer är en gästhandduk. Jag menade inte något skit man hänger upp där det står gästhandduk i rosa bokstäver.

            Men, man ska väl alltid ha en ren handduk? Är handduken smutsig byter jag ju den oavsett om gäster kommer på besök eller inte.

              Men om du har en handduk som du använt under en dag och sen kommer dina gäster är den antagligen blöt utan att vara smutsig. Då byter man ju den för att den ska vara ren och torr när gästerna kommer. Eller så är du bara ofräsch

                Ja, det är klart man byter om den är blöt. Men igen, hade jag gjort utan att gäster skulle komma. Om den var blöt utan att vara smutsig hade jag hängt den på tork och använt igen när den var torr, annars slängt den i tvätten.

                Min poäng är alltså att du byter väl oavsett om en gäst kommer eller inte om handduken är smutsig eller blöt?

                  Jag hänger upp en ren handduk innan gästerna kommer in, ja. Sen åker den i tvätten när de gått. Det är det enda vettiga.
                  Såklart inte om det är typ mina närmsta vänner som är på besök men om jag bjuder in på middag så självklart.

                    Är dina närmsta vänner inte värda en ren handduk? Trist inställning!

                Gästhandduken är väl just för gästerna? Själv använder man väl en annan handduk? Annars tappar ju gästhandduken hela sin poäng.

        Varför skulle gästhandduken vara blöt redan innan gästerna kommer? Jag har en gästhandduk, men den använder jag ju inte själv så den är ju rimligtvis bara blöt efter att en gäst har torkat sig på den.

      Förstår inte hur man inte kan ha sopkorg i badrummet? Var senast för några veckor sen hos en kompis och gick in på toaletten för att byta tampong, och så finns det inte ens papperskorg? Lagom kul när man står där med en använd tampong..

        Jag skulle aldrig byta tampong hos andra. Har aldrig haft sopkorg i badrummet. Inget jag behöver.

          Men om du är där en hel kväll? Föredrar du att memsa ner hela brallan?

            Nä då byter jag min binda. Stoppar i en påse och knyter åt och stoppar i min väska.

            Vill inte slänga något som kan lukta illa efter ett tag hos någon annan.

              Har du med dig väska in på toaletten?

                Jag brukar ha min handväska med mig, ibland in i badrummet om det är fest t ex och man vill bättra på sminket t ex eller vid ett sådant tillfälle som jag skrev om.

          Så ologisk kommentar ? måste man byta kan man ju inte vänta bara för att det är en principsak.

          Hur byter du hemma? Kastar i kökssoporna??

            Ja.

              Uew.

                Varför? Soporna i köket ska ju inte ätas bara för att de är i köket.

                  Ohygieniskt och ofräscht bara.

                    Till skillnad från att samma sopor är på toaletten, där är de fräscha?

                    Ohygieniskt? Ja, de är ju sopor. Precis som komposten eller det brännbara du har i.. köket. Är kökssoporna fräscha och hygieniska?

                      Skillnad. Tycker inte kropprestprodukter hör hemma i köket.

                      Ja blodet är väl renare än vad sopor är!

              Blä!
              Slänger du kondomer mm i köket också??

                Ja? Men tar ju ut soporna varje dag så vet inte vad problemet är.

                  Usch.

            Jag (en annan) blöder så jävla mkt så inte lönt med soptunna. Jag har en påse hängandes där jag slänger alla bindor och när mensen är slut slänger jag påsen. Om det kommer hem nån (sjukt sällan) så kan jag ställa in soptunna. Men för min egen del är det enklare att ha soppåsen framme. Mår så jäkla dåligt med (endometrios), så för enkelhetens skull?

              Men vad blir skillnaden mot en soptunna i badrummet?? Bara att det blir fräschar då man slipper se det och känna lukten från en öppen påse.

                Men det luktar ju inte direkt… helst i öppen påse… luktar med om det ligger instängt i en tunna…

              Fattar inte. Man har ju en påse inuti soptunnan? Hur kan det vara ”enklare” med endast en påse? Du trampar bara ner pedalen för att öppna soptunnan så svårt är det ju INTE.

              Borde dessutom lukta Förjävligt med en öppen påse med använda bindor som hänger framme?

          Jag har inte heller sopkorg på toa. Slänger i köket. Bor i en etta så behöver inte gå genom ett mansion för att komma dit. Mina vänner är inte så pryda att de skäms över att slänga en pappersknyckel med en tampong i köket hemma hos mig. Ingen hemlighet att någon av oss har mens liksom.

            (Och mina bindor och tamponger är fritt att använda för en mensande kompis på besök, vilket de vet. De är ju just vänner, inte främmande)

          Hahaha va? The never ending skammen kring mens lives on!

            Skam? Ser ingen skam här.

        Bara spola ner i toaletten! ??‍♀️

          Nej för guds skull!

          Nej är du dum. Sånt ska absolut inte spolas ner. Hade blivit galen om nån gjort det hemma hos oss.
          Spola inte ner massa strunt i toan som inte ska vara där,reningsverken är inte gjord för sånt.

        Rulla in i papper och släng i köket?

          Mitt X familj hade papperskorgen i köket. Jag var väl 18.. han hade fem småsyskon. Öppen planlösning. Var inte jättekul att gå från toa till köket varje gång…

      Tror inte mycket stör mig mer än om det är ofräscht kanske, om man t ex blir bjuden på middag och de värmer i micron som det rinner ingrott flott ifrån.

        Vad värmer de i mikron??

          ?

            Men fattar inte, värmer de maten de ska bjuda på i mikron? Bjuder de på rester? Vad är det för människor ni alla känner ?

      oj oj. Många saker. 🙂

      1. Ostädade hem. Måste ju inte vara kliniskt rent, men när golven klibbar eller det riktigt LUKTAR ostädat. Det är det värsta.
      2. Folk som inte har en gästhandduk
      3. Folk som inte har tvål hemma
      4. Folk som inte har sopkorg på toaletter, samma där. Så att om man har mens så måste man smussla med grejer till köket. Inte trevligt.

        Varför inte ta en påse och slänga mensskyddet i köket bland soporna där. Jag hade hellre tagit hem i väskan och slängt än kastat min gamla blodiga tampong/binda i någons badrum. Så det ska ligga där och stinka

          Ja, sopkorgar på folks toaletter luktar ju fan apa alltid.

            Man slänger väl soporna iaf en gång i veckan. Vad är det för äckliga människor ni känner som låter soporna ligga och lukta

      Folk vars hem luktar skit?
      Typ att det luktar damm, inte är vädrat eller där en stark pruttodör är som inbyggd i väggarna. Det tål jag inte.

      Annars…Heltäckningsmatta. Det är fult. Det luktar alltid prutt på en heltäckningsmatta. Det stör mig.

        Men gud vad är ni hemma hos för människor ?

          skulle skriva exakt samma kommentar!

        Låter som att pruttlukten kanske sitter i din näsa?

      Folk som har toalettdörrar med konstiga lås alt inget lås.

        Men jaaa fy fan ångest att någon antingen ska öppna för man inte lyckats låsa eller att man typ inte ska komma ut haha

          Våra barn har fuckat vår toadörr så den är tejpad, finns inget handtag eller lås. Här är vår regel ”dörren stängd = upptagen”

          Vi har dock en till toa. Som gäster får använda. Med felfri dörr ?

        Välkommen hem till mig 😉

      Kanske inte funktion, men jag stör mig ENORMT på när folk har smutsiga handfat . Fyfan vad snuskigt ! Sen när man går in på toaletten och toalettlocket är öppet . Då vet jag att personen säkert har de som standard och att hela jävla badrummet är fullt med bajspartiklar :))) de är bara dom saker faktiskt haha.

      Stör mig om

      det ligger tvätt framme.
      ifall köksbänken är överfylld med prylar.
      blommorna eller jorden blomman står i ser törstig ut.
      det ligger skor överallt, kors o tvärs precis vid ytterdörren när man kliver in i bostaden.

      ?

      Folk som inte har is hemma…och som inte är noga med att kyla vitt vin/öl när de bjuder hem. Wtf????

      När man blir bjuden på middag och de inte har servetter eller hushållspapper så man måste använda toapapper om man spillt eller behöver torka munnen….

        Ja!!!

      Tur att du och jag inte är vänner då. Min hund bor ju hemma hos mig på heltid och en vän kommer kanske på besök mellan en gång i veckan och en gång i månaden. Klart det finns hundhår hemma hos en hundägare- det ingår liksom.
      Men min hund ger mig såå mycket mer än en vän.

        Med det sagt så har jag en klädroller vid dörren som erbjuds gästerna 🙂

      Stör mig på riktigt dåligt toalettpapper. Ni vet sånt grått, tunt och hårt. Hur mycket billigare kan det vara liksom?

      Intressant förövrigt att de flesta verkar irritera sig på saker som finns eller inte finns på toaletten.

    Tips på bad/spa i Stockholmsområdet som inte kostar skjortan? Mest intresserad av att simma och basta lite. Men i lite trevligare miljö än ett förortsbadhus.

      Selma City Spa

      Centralbadet

    Jag vet inte om jag hade min livs första panikångestattack idag. Blev yr, kallsvettig och trodde helt seriöst att jag skulle falla ihop och dö. Det var som om tusen myror sprang nerför ryggraden på mig. Det låter inte så hemskt, men jag blev helt paralyserad av skräck och var tvungen att sjuka mig från jobbet och låg sen bara i soffan och grät hela eftermiddagen och var bara livrädd och ledsen. Har någon annan varit med om liknande?

      Men hjärtat! Panikattacker är inget kul men DU DÖR INTE AV DOM! Om så gar falket skulle jag varit död för länge sen:) Ta inte detta som att jag förringa din upplevelse för det gör jag absolut inte!

      Mitt bästa tips är att läsa på om panikattacker/panikångest, med kunskap kommer trygghet om vad som händer i kroppen och varför. Plus att du kommer hitta massa bra tips du kan ta till om du får fler panikattacker. Jag rekommenderar Lucinda Bassetts bok Befriad från ångest. Den är min bibel! Jag har även haft oändlig hjälp av att lära mig andningsövningar att ta till vid behov, finns massa bra sidor på nätet.

      Jag har haft panikångest i 20 år, minns fortfarande min första attack jättetydligt, hur otäckt det var. Nu är jag inte lika rädd för attackerna för jag vet att de inte skadar mig, det jag är mest rädd för ska hända under en attack är att jag ska svimma och det har aldrig hänt.

      Panikattacker är inte farligt, du kommer inte dö! De är bara otäcka. Lycka till!

        Tack snälla du för fint svar ❤️ Det jag är mest rädd för att är det INTE är panikångest, utan att jag har en dödlig sjukdom som framkallar det här. Det var bara så vidrigt, det var verkligen dödsångest. Sen har jag haft det fruktansvärt stressigt senaste tiden så det är ju egentligt ”rimligt” att min kropp reagerar såhär men ja….. jag blev nog bara väldigt väldigt rädd. Tack för boktips, ska verkligen kika ❤️

          Usch, låter jobbigt. Hoppas det lugnar ner sig för dej! Här kommer sidor med bra avslappnings- och andningsövningar:

          http://outofyourmind.se/ovningar/

          http://www.stresscoachen.nu/gratis-mindfulnessovningar/

          https://www.mindfulkbt.se/

          https://mindfulnessportalen.se/gratis_mindfulnessovningar/

          Hoppas du hittar något du gillar och som ger dig en lugn stund ❤

    Era bästa tips för att mascaran inte ska lägga sig under ögonen efter ett par timmar? ?

      Pudra med genomskinligt puder under ögonen. Annars kladdar concealer eller foundation med mascara för det är flytande produkter båda två.

      Vattenfast om du lätt får oljiga ögonlock. Jag använder bara det, för annars är mascaran bara under ögonen.

      Puder under ögonen. Om du har concealer kräm eller vad som helst under ögonen kommer det kladda med mascaran oavsett mascara. Det är genomskinligt puder som gör tricket

      Sensai 38⁰

      Vattenfast! ?

      Sensai 38°

    Vad hatar ni mest med Sverige?

      Att allt är så förbannat känsligt.

      Mångkulturen. Det var mycket bättre förr.

      Skatten.

      Vädret

      Att dömda våldtäktsmän får pengar, att två föräldrar i samma rum där deras barn blev mördat går fria för att det inte går att veta vem som gjorde det och får 100 k var i skadestånd pga skevt rättssystem. Med mera me mera. Osv osv

        Helt otroligt galet

      Tydligen avsaknaden av soptunna i badrum hos folk man hälsar på.

      Främlingsfientligheten som verkar bli allt vanligare hos folk. Skrämmande.

      Att folk är så känsliga. Negativa. Konflikträdda. Torra. Tråkiga. Ohjälpsamma.

      Och det gamla vanliga ”det är ett fritt land. Alla får tänka och känna som dom vill. Man får vara sig själv.”…. men om du sedan intr gör,är, tänker, känner som exakt alla andra så är du en skam?????? Som tex detta med covid-vaccinet. Om man inte tar sprutan borde man dö. HerreGud. Slappna av SVERIGE

        ??

        Tycker det är så grymt oansvarigt och egoistiskt att inte ta vaccinet. Herregud snart är halva världen vaccinerad, vad är ni rädda för? Det är bara korkat helt enkelt att inte ta sprutan som kan bidra till att du inte ska bli allvarligt sjuk i covid. Ett hån också mot alla de som kämpar i sjukvården för de ovaccinerade som är inlagda på IVA och för de som står i vårdkö i väntan på operation/cancersjukvård mm.

        Ta sprutan för vår allas skull.

          Var tycker du om att man väntar med att vaccinera sig för att man har en sjukdom och vill se vad statistiken och forskning avslöjar (men ens läkare säger att man ska vaccinera sig ändå) ?

          Nej. Kommer aldrig ta den. Hade covid höggravid. Var som en förkylning med bihåleinflammation.

          Man räknas som ovaccinerad tills 2 veckor efter sista sprutan. Alla ”ovaccinerade” som legat på IVA senaste tiden har varit 4 STYCKEN. Då har 3 av dom tagit båda doser men hamnade på IVA innan 2 veckorna hade passerat. Källa, FHM. De skriver själva det. Du räknas som ovaccinerad tills 2 veckor efter sistadostillfälle.

          Om nu hela världen är vaccinerad, varför så rädda för ovaccinerade? Skyddar inte vaccinet er? ?
          Dels är ju alla biverkningar inte så roliga. Ska bli spännande att se om ett par år hur ni alla mår som tagit sprutan. Kommer aldrig ta, för min säkerhet. ?

      Jante

      Vad älskar nu bäst med Sverige?

        Naturen och hur rent vi har det.

        Halmstad

        Jämställdhet. Bodde i ett land och pga dyr barnomsorg kunde bara min man arbeta eller ja det blev inte ekonomiskt försvarbart att jag skulle arbeta. För mig var det en befrielse när vi flyttade till Sverige och jag också kunde arbeta. Bara tanken av att inte vara beroende av någon är så himla underbar. Om jag vill separera så kan jag (inte för att jag vill), om han går bort så betyder det inte ekonomisk misär för oss osv.
        Vi har så fruktansvärt mycket rättigheter ni vi arbetar i Sverige. I andra länder blir man behandlad som skit och ska vara tacksam för att vara anställd typ (jag har dessutom akademisk bakgrund så inga skitjobb). Livskvaliteten för pengarna är också fantastisk. I det andra landet som kostade skjortan fick vi knappt något för pengarna medans här av vi råd med stort boende, stor bil, aktiviteter för barnen mm för en bråkdel av summan.

    Tips på bra ansiktsrengöring?
    Jag har strax gjort klart en isotretinoin kur. Och är fri från finnar för första gången på typ 15 år. Innan har jag bara fokuserat på att provat olika ”ta bort acne” produkter. Men vad ska jag tvätta/återfukta med nu? Finns det något som är känd för att vara bra? Eller vad rekommenderar ni? Är helt lost.

      Cerave. Snäll och bra. Billig och effektiv.

      Åh det kunde varit jag som skrev det här. Make p:rem cleansing foam är ett mirakel för min hud. Är så mild. Inga sulfater heller vilket är viktigt

      Förlåt, men kan du berätta lite om isotretinoin? Hur fick du det? Hur svår acne hade du för att få det utskrivet? Hur länge tog du det? Är det meningen att du ska vara acnefri nu, eller kan du behöva ta det igen senare? Förlåt för många frågor, men är så nyfiken. Har sen 2-3 år tillbaka börjat fått ökade problem med vad jag tror är hormonell acne.

        Det är lugnt, fråga på. Jag är 28 år och har alltid haft acne. Inte jättestora men alltid en del i ansiktet. Fick en remiss till en hudklinik pga har läkarkontakt för en helt annan grej. Men man kan skicka egen remiss.
        Jag har tagit snart i 6 månader och är klar då, först trodde de att det skulle ta 9 månader för mig.
        Ca 80% är helt acnefria efter. Om du får tillbaka acne ska det inte vara lika mycket som innan. Men man kan göra om kur.
        Enligt läkaren ska alla biverkningar vara borta när jag slutar. Stundtals jobbiga biverkningar men absolut värt det.
        Mina biverkningar skiftade mycket men var torr i ögonen, torr hud, eksem, torra läppr, ökad ångest (kort period) och tappt hår(ska växa tillbaka när jag avslutat kur)

          Obs. Tappade mer hår än vanligt. Kanske tappt 25%

          Tack så mycket! Låter jobbigt med biverkningarna, men känns ju värt att stå ut med under en begränsad tid om man slipper det mesta av sin acne. Ska kolla upp det nästa vecka tror jag ?

          Förresten, är det något speciellt man måste tänka på under behandling? Något man ska undvika, eller se till att göra? Eller är det bara att köra på som vanligt utöver att ta medicinen?

            Ne det är typ som vanligt. Viktigt med skyddat sex.
            Sen tar processen lite tid. Blodprov ibland. Sen läkarbesök en gång i månaden. Som kvinna måste man göra ett graviditetstest varje månad för att få medicinen utskriven. Detta ska ske på kliniken. Då medicinen har visat sig ha stor risk för fosterskador. Tror även att man ska vänta efter behandlingen en liten tid innan graviditet.
            Andra tips är: Ta tabletterna vid dagens största mål, annars kan man må illa.
            Smörj massor från början och ha lypsyl redo. Sen vet jag inte hur det är med alkohol, kan vara restriktoner med det.

            Men gör det, så värt det i slutet av processen. Och 6 månader går fort.

              Tusen tack för all info! Ska deinfitivt ta tag i det och testa en behandling ?

        Inte ts men jag kan också svara. Jag hade väldigt mild acne (typ 4-5 finnar åt gången) men det höll i sig till jag var 29. Besökte skindoc i Liljeholmen och läkaren där sa att det enda som funkar är isotretinoin och att han skulle skriva ut det för det skulle få bukt med finnarna för alltid. Tog det i sex månader och har sedan dess inte haft en enda finne. Mirakel

          Tack så mycket till dig med! Har också relativt mild acne om jag jämför med bilder på andra jag sätt, omkring 5-10 åt gången skulle jag säga. Men det är ändå tillräckligt för att det ska förstöra så jag t.ex. inte känner att jag vill gå ut utan smink för att täcka hyn, vilket känns drygt och jobbigt. Ska högra av mig till skindoc kanske då, tack så mycket igen!

          Förresten, är det något speciellt man måste tänka på under behandling? Något man ska undvika, eller se till att göra? Eller är det bara att köra på som vanligt utöver att ta medicinen?

            Ja, innan hade läkare skrivit ut antibiotika och då sa läkaren på skindoc att sådant inte funkar och om man är såpass gammal som jag var är det enda isotretinoin. Du kommer att bli JÄTTEtorr av medicinen, dock skriver de ut storpack på kräm som du ska smörja in dig från topp till tå ? jag fick också väldigt torra slemhinnor så näsolja räddade mig. Jag fick också näsblod på morgonen men inget farligt. Ont i hela kroppen också så det kan kännas lite tyngre med fysisk aktivitet. Jag hade så ont i mina anklar och händerna vilket läkaren sa var helt normalt. Du får inte sola heller eller göra laser eller vaxa dig, inga fillers osv, huden blir såå känslig så vintern är perfekt att gå på isotretinoin under. Inga syror på huden eller bha tvätt. Inget som kan irritera huden.

            Och så ett tips för att du ska få remiss till skindoc och inte gå privat och betala 1200 per besök: du besöker din husläkare ELLER min doktor app och ber om remiss till skindoc. Säg att du testat differin och epiduo och att det inte funkade. Då kommer du få remiss till skindoc och du kommer bara behöva betala subventionerad taxa. Min stackars kompis som hade tredubbelt så mycket acne som mig gick inte via remiss och kunde inte fortsätta gå på återbesöken då det var så dyrt. Och just det, är du kvinna måste du gå dit varje månad och lämna gravidprov då du skriver på att du inte får bli gravid under tiden pga risken för fosterskador. Så de testar dig varje månad.

              Tack så himla mycket för alla tips och info ? Ska be om en remiss dit och hoppas på att få testa en kur, verkar väldigt värt om än lite jobbiga sideffekter!

        Snälla var försiktiga!!!! Ur Fass:

        Sällsynta biverkningar (kan förekomma hos upp till 1 av 1000 användare):

        Depression eller liknande sjukdomar. Tecken på dessa kan vara att man kan känna sig ledsen eller uppleva en förändrad sinnesstämning, oro/ångest eller känslomässigt obehag.

        Försämring av en depression

        Att man blir våldsam eller aggressiv.

        Mycket sällsynta biverkningar (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare):

        Vissa personer har haft tankar på att skada sig själva eller ta sitt eget liv (självmordstankar), försökt ta sitt liv (självmordsförsök), eller har tagit sina liv (självmord). Dessa personer kanske inte verkar vara deprimerade.

        Avvikande beteende.

        Tecken på psykos: avsaknad av verklighetskontakt, såsom att höra röster eller se saker som inte är där.

        Kontakta din läkare omedelbart om du uppvisar tecken på något av dessa psykiska problem. Din läkare kan säga till dig att du måste sluta ta Isotretinoin Orifarm. Det kanske inte är tillräckligt för att få stopp på biverkningarna, du kan behöva mer hjälp och din läkare kan ordna det.

          Lägg av din idiot. Man tar blodprov flera ggr och går på kontroller var 4e vecka hos läkare. De har dig under 100% uppsikt. Stoppa sin propaganda i röven

          Ja man kan må dåligt men man vet inte om det beror på medicinen eller annat. Tex vet man att personer med svår acne är mer deprimerade och suicidala, så det kan vara kopplat till acnen snarare än medicinen.

    Mitt jobb dödar mig långsamt. Jag stressar ihjäl mig och själen dör. Jag får inte napp på de andra jag söker och min man pluggar, så jag måste dra in pengar.
    Damn you, Malmö stad. Sluta döda min själ!

      Han kan inte jobba deltid då? Kanske flytta till en annan stad? Ändra inställning? Hitta en ny hobby?

      Vet inte så mkt om din situation men jag och min man pluggar båda två. Bor i radhus i Sthlm och har tre barn. Har studerat båda två i 1,5 år innan dess var jag föräldraledig hela hans studieperiod. Så det går att vara två som studerar men man får kanske dra ner standarden lite.

        Jag har tyvärr redan pluggat i sex år, så det är inte aktuellt. CSN är liksom slut, plus att jag inte riktigt vet vad jag vill plugga.

    Vad jobbar ni med och vad tjänar ni? Krydda inte ?

      Jobbar på ett arkiv, tjänar 20000 ca.

      Ekonomiassistent, tjänar 32.000

      Jobbar som förskollärare och tjänar strax över 32 000?

      Projektkoordinator, 35k

      Tingsnotarie, 30 900 kr

      Kvalitetssäkring. 49,5k.

      Jurist. 50K

      Högstadielärare. Fick min nya lön idag, 38000!

      Jobbar med logistik inom försvarsmakten, civilanställd. 40k, är 32 år.

      Projektledare i digital marknadsföring, 40k

      Ekonomiassistent, 44.000kr

        Får jag fråga i vilken stad och hur många år du jobbat som det? ?

          Sthlm, 22 år

      Koordinator på redovisningsfirma, 36 000.

      Stödassistent inom dagligverksamhet
      24500 kr

      AT-läkare, 34000 kr

      Doktorand. 33 000

      Sap konsult 46000

      Socionom, 30 000 kr.

      Ämneslärare, 30k

      Sitter hemma och svarar på några mail om dagen. 65 000 + bonus. Helt sant! (på riktigt sant).

        Hur går det ihop? Vad gör du för något? 🙂

          alltså jag har ju en titel och en arbetsgivare och så. men har inget att göra så det är så här min vardag ser ut just nu. pluggade ekonomi för 7 år sedan.

            Så sjukt att arbetsgivare har så dålig koll på sin verksamhet att de har kvar anställda som kostar företaget så mycket men inte fyller någon funktion. Om du inte har något att göra behövs ju inte din tjänst. Nice för dig! Hoppas de inte kommer till den insikten!

      Undersköterska på IVA, 7 års erfarenhet.
      26 500kr.

      Jobbar med design i Danmark (därav bra lön): 87.5k

      undersköterska i hemtjänsten, 26.600 i fast lön + runt 2000 i ob varje månad.

        Handläggare statlig myndighet med belsutsansvar. 29 400 kr blev min nya lön i år.

          Mellanstadielärare, tre år efter min examen tjänar jag 32000.

      Kommuntjänsteman, 39100kr/mån

      Kommunikationsstrateg, 28000 men jag är helt ny på jobbet och i branschen 🙂

    Ni som tränar ensamma på gym: hur klarar ni det?

    Jag behöver komma i form på grund av stillastående arbete men på grund av gammal historia med svåra ätstörningar så är jag så rädd för att träna och att fokus hamnar på min kropp istället för välmåendet. Samtidigt som jag har en kronisk sjukdom som gör så jag inte kan träna kontinuerligt då kroppen lägger av. Jag har inte så många vänner och de jag har är upptagna med annat eller har inget intresse av att följa med.

    Jag har hittat ett fantastiskt gym i närheten av där jag bor och jag bokade in en tid så jag ska dit och prata med dem nästa vecka men är rädd för mina egna känslor i det här sammanhanget.

      Hur menar du, klarar det? De allra flesta tränar väl ensamma, ej med någon.

        Jag känner mig alltid malplacerad när jag tränar ensam. Alla är vältränade där och i form men inte jag.

          Många av oss började ur form och har kämpat för de kroppar vi har idag. Tjejer brukar komma fram till mig och fråga hur jag fått min rumpa och kropp och om det bara är genetiskt men när jag säger att jag tränar fem dagar i veckan och vägde 25 kg mer för några år sedan blir de förvånade. Alla har vi börjat nånstans och få av oss är födda perfekta ? jag lovar att ingen bryr sig om någon annan på gymmet (förutom män om oss kvinnor?), men jag tror det är få människor som tänker på hur gemene kvinna ser ut i kroppen. Och vem bryr sig om vad såna människor tycker ändå? Du är där för din kropp och själs skull, försök ta bort alla negativa tankar om dig själv, du klarar det

          Tycker det är jättemånga som inte har superfitta (jaja) kroppar utan helt vanliga, normala, storlek större? Är noll procent brydd av andra på gymmet, fokuserar på att springa lite snabbare än jag gjorde förra gången och orka lyfta lite tyngre. Ingen bryr sig om dig, sagt med välmening ?

      Har du funderat på en PT som kan hjälpa dig att komma igång? Du är ju inte först till en början då 🙂

        Jag funderar på det men de är så vältränade det är ju verkligen inte jag. De fokuserar ju också mycket på vikt och kostfrågor som jag inte vill hamna i.

          Min PT pratar inte alls om vikt och kost, för det har jag inte bett henne om. Hon hjälper mig med min träning, punkt slut.

          Om du vore jättevältränad skulle du ju inte behöva en PT ? jag tror det är en bra väg in på gymmet, då får du tips om övningar som passar just dig och lär dig göra dem rätt från början. Det kommer få dig att känna dig tryggare och mer hemma på gymmet!

          En kompis kände likadant, men bokade in ett pass med en PT som gjorde ett schema åt henne. Så nu kan hon bara gå dit och göra det som han har sagt, och det fungerar väldigt bra ☺️ Hon tänker inte alls på att det är jobbigt osv, utan fokuserar bara på det hon ska så att säga.
          Och om några veckor ska hon ha ett nytt PT-pass för att byta ut/lägga till nya övningar. Kan ju vara värt ett försök. Hejar på dig!! ☺️??

      Det kommer kännas helt normalt efter bara några gånger! Alltid ovant i början men efter andra-tredje gången kommer det kännas som du har koll på läget och efter par år står du säkert där och frustar i spännislinne ??

      Jag har levt med ganska grov anorexi i 19 år.. Den har alltid haft övertaget och kvävt mig i så många år! ? Alltid velat börja träna men tanken på att göra det själv eller att kanske ge mina ätstörda tankar ännu mer bränsle så har jag dragit mig för det. Men i Mars gjorde jag det! Köpte gymkort och körde mitt första pass! Och oj så bra jag mår! ❤️ Har en egen hobby där jag får känna mig stark i och det gör att jag nu äntligen kan äta utan att få panik! Träning gör så mycket! För alla! Testa! Kram

    Men hur normalt är det med en förälder som inte frågar sitt barnen enda fråga och bara mal på om sig själv? Låter som personen har fog för att inte vilja ha en relation med sin förälder bara utifrån den infon.

    Mitt råd är att gör slut, du har ju uppenbarligen noll respekt för honom och verkar knappt tycka om honom. Bättre för er båda att du gör slut då.

    Skulle själv inte kalla honom för mes för det du beskriver, låter som han har problem med att stå upp för sig själv mot folk i sin närhet – inklusive sin sambo som kallar honom för en jävla mes och ser ner på honom. Han verkar kanske behöva samtalshjälp för att kunna stå upp för sig själv och se vad han förtjänar, men så som du pratar om honom lär knappast hjälpa honom överhuvudtaget.

    Om du tycker så illa om din sambo tycker jag att du ska dumpa honom så han slipper dig. Det finns säkerligen anledningar till att han är som han är med tanke på hans morsa. Han behöver nog stöd istället för en partner som ser ner på honom.

      Men hur stöttar man en person som tycker det är helt normalt att bli så utnyttjad?

    Förlåt men tycker du är för hård mot honom. Bara för att du skulle klara av att säga emot dina föräldrar hur som helst så vet du kanske inte hur svårt det är för honom. Han kanske inte bara kan göra det hur som helst.
    Han är inte en mes. Han är snäll och har svårt att sätta egna gränser. En del behöver professionell hjälp för att lära sig det.

    Och helt ärligt, att kalla sin partner för mesjävel. Fan va taskigt.

      Eller jag tar tillbaka mitt förlåt. Jag tycker inte ditt uttalande om din sambo ska ursäktas på något sätt.

      Föräldrarna kan jag förstå, vännerna, nej. Jag förstår liksom inte hur hans vän kan bjuda honom på middag för att sedan inte öppna dörren och låta min sambo vända i dörren och att min sambo sen tycker det är rimligt att köpa presenter åt hans barn och fortsätta ställa upp för honom. Jag kan liksom inte respektera honom.

        Men gör slut då

    Alla människor är olika. Man kan inte bestämma hur någon annan ska vara. Om hans personlighet inte passar dig så får du väl helt enkelt göra sluta. Låter ändå inte som du är speciellt kär med tanke på hur du pratar (skriver) om honom

      Och ditt nedlåtande sätt att mot din sambo är faktiskt ganska äckligt. Låter som hans självkänsla kanske inte helt på topp och då hjälper det nog verkligen inte att ha en så dömande partner som dig ? Så för bådas skull, gör slut. Han förtjänar bättre

        Förstår din kommentar helt och jag behöver nog mig en tankeställare. Jag älskar honom men det gör mig så arg att han tillåter det här och inte ser det att jag till sist tappat respekten för honom.

          Då är ni nog inte rätt för varandra. Inte okej att tappa respekten för sin partner

    Nån mer som lider av håravfall? Mitt är pga stress och pcos. Vad gör ni åt ert håravfall ni som har det? Tips?

      Efter förlossningen tappade jag så sjukt mycket hår och gör fortfarande (2 år senare). Jag köpte en hel kur från Nioxin, tror det är nr 6. Det är schampo, balsam och en behandling man sätter i hårbottnen. Den har hjälpt MYCKET skulle jag säga. Håret som börjat växa ut där jag tappat mest känns mycket starkare och tjockare.

      Provar just nu ett hårserum från The Ordinary och äter kosttillskottet hårkontroll. Får se vad som händer.. Har också tappat mycket hår, tror det var pga covid

      Jag har gjort prp-behandlingar. Lite dyrt, men har funkat. Tror inte på vitaminer och krämer.

        Vart i landet gjorde du PRP?

          Stockholm, men kliniken jag gick till har klinker i Göteborg och Malmö också.

      Efter att ha tappat massor efter förlossning provade jag denna hårkur och tycker att den hjälpt. https://www.apotekhjartat.se/produkt/stora-harkuren-300-tabletter/

    Hur vanligt upplever ni att droganvändning var när ni växte upp och festade? Jag lyssnade på någon av biancas vloggar och hon hävdade då att typ ”alla” i Sthlm tar kokain/annat knark. Jag blev så jäkla paff, har rest runt och festat mellan jag var 16-28 och har typ stött på knark en gång och då sprang jag därifrån ?. De som höll på med knark var det ingen som ens ville ta i tång med. Hur upplever ni det, har det blivit vanligare eller var det lika vanligt för säg 10-20 år sedan?

      Klart det inte var. Du vet vilka som har tagit hit det.

        Back in the days var det väl MC-gängen som tog hit knarket? O så vitt jag vet partyknarkas det för fullt på Stureplan. Så man kan säga att en och annan svenne bidrar till den knark/våldskultur som finns nu.

        Rasist

      Inflödet av droger har ökat explosionsartat till Sverige.
      Antar att användningen hänger ihop med inflödet och i så fall är det mer idag än förr ?

      Har definitivt kommit i kontakt med knarkanvändning i mer vuxen ålder (20+), men i princip ingenting som tonåring när jag bodde hemma. Är idag 29 år och har bott utomlands sen jag var 20 år i olika länder. Nu kommer jag inte längre i kontakt med det så mycket alls då jag sen ca. 4-5 år inte längre är ute lika mycket, bara cannabis men det räknar jag personligen inte som mer uppseendeväckande än alkohol. Men tidigare har det väl inte vart de tyngsta grejerna, aldrig kommit i kontakt med t.ex. heroin eller dyl. Mest varit kokain eller MDMA, festdroger med andra ord.

      Om det ökat, det tror jag. Pratade nyligen med mina syskonbarn som går i högstadiet och gymnasiet och det finns så mycket droger i deras omgivning trots deras unga åldar. Inte helt klar på exakt vad för droger, men lugnande bl.a. tror jag. Vilket känns något oroväckande, dels den unga åldern men också att det rör sig om sådana slags droger. Inte för att de borde ta kokain heller, men hade det vart partydroger hade man ju kunnat se vad för effekt de vill uppnå på ett annat sätt – ha ett rus som de kan ha kul på. Medan nu rör det sig om bl.a. lugnande som tas när som helst, de båda har haft klasskamrater som tagit det under skoltid, ett par som kollapsat av överdos i skolan t.o.m. Det är ju ett sjukt tecken liksom. Och det här är inte Stockholm, utan en minder svensk stad.

        Det här är så sjukt. Kan inte ens fatta att ungdomar är omringade med droger, det är helt galet

      Aldrig när jag festat men när jag gick högstadiet så sålde de i min klass diverse grejer till de i mellanstadiet. Riktigt sorgligt. Detta var för ca 15 år sedan

      När jag växte upp var det noll droger. När jag pluggade på universitet rökte folk gräs. Sen började folk med kokain/amfetamin/keta i ganska stor utsträckning.

    Asså har inte du ältat detta här innan?

    Han har även en skitsnackade flickvän med en jävligt ful attityd. Om hans mamma är manipulativ har det säkert satt spår från när han var liten och då har det beteendet blivit normaliserat i hans verklighet.

      ?

    Asså hur kan aftonbladet dela elaka kommentarer om Elias . Folk är så j elaka och aftonbladet som inte nämner någon god kommentar. Asså på riktigt vad f är det för fel på folk

      Vilken Elias?

    Hatar mat och bakkonton på instagram som lägger mer upp selfies i stories än mat och bak. Då vet ni.

      Okej? Mår du bättre nu när du har lättat på ditt hjärta?

      Tur då att ingen tvingar dig.

      Själv hatar selfiekonton med meningslös text till så följer inte den typen av konton.

      Jag håller med dig. Jag följer många mat- och bakkonton på Instagram som bara lägger upp mat och bakbilder. Börjar någon posta selfies kan jag stå ut några gånger men sen avföljer jag.

    Jag har 2 undringar som ni kanske ge mig svar på?
    1) Vet någon när systrarna Graafs bok släpps?
    Är det tjall på linjen mellan dom?
    2)My M vad har hon gjort för ont? Förutom att exponera sin son,vilket jag inte tycker är ok.
    Det verkar som många stör sig på henne. Jag vet knappt vad gjort henne till ”kändis”.
    Önskar er alla en trevlig fredag kväll.

      2. My har varit med i ”Ensam mamma söker”

    Dumpa då?

    Varför är inte Sean med i Margaux videor eller insta längre? skulle inte dem gifta sig snart?

      Dom har gjort slut

    Nån mer som tycker att Paow blivit rätt lik Jeffree Star?

      Ja och jag kan inte fatta vad hennes kille gjort med sitt ansikte. Han hade ju inte ett halvt fel på sitt ansikte. Sorgligt

      Nej inte alls.

    Tror ni att läsarberättelserna i spöktimmen är äkta? Jag blir typ full i skratt av att de som leder podden typ på riktigt tror på allt de läser.

      Garanterat fejk! Tycker podden och dess anhängare är som en sekt ?

      Nja, men hoppas.

    Kollar på Alla mot Alla där Ebba Kleberg von Sydow är med, och undrar över hennes märkliga sätt att uttala sje-ljud på. Hon är väl ifrån Göteborgsregionen, där pratar man väl inte med såna där, som jag tänker mig, fisförnäma sje-ljud? Som när hon skulle säga sju sjösjuka sjömän? Lät ju ikke klokt.

      Hon har val lagt på sig det för att framstå som fin i kanten?

        Ja klart hon har. Men varför? Finns väl ingen som tycker det låter normalt?? Fuck va fånigt!

          Hon bor på skiitnöödiga Östermaaaalm! ?

      Hon är så fjantig. Har en bekant som pratar så också (hon är från de fina delarna av Bromma i Stockholm). Det kryper i hela kroppen för jag tycker det låter så fånigt och tillgjort ?

      Det är örgryte-göteborgska och så gamla ”fina” göteborgare pratar. Säga vad man vill om det men det är inget hon lagt sig till med i vuxen ålder.

    Någon som gjort bröstförstoring hos nordiska? Nöjd/inte nöjd?

      Alltså SÅÅÅÅ nöjd. Patrik är fantastisk.

      En till som är jättenöjd med Patrik på NK!! 🙂 Verkligen blivit så när naturligt som möjligt.

      För 11 år sedan hos Patrik. Han lär ju inte ha blivit sämre med åren och jag är otroligt nöjd.

    EFTERLYSNING:

    Är det någon här inne som läste bloggen KajsaKavat? Handlade om en tjej som var 17-18-19 (ej säker) som var ihop med en familjevän som var närmare 40+? Undrar så var hon är idag och om mår bra.

    Nån som har ett recept på chai latte som faktiskt smakar bra?

      Chailattepulver från Espressohouse och skummad mjölk.

    Hade visst råkat ställa min laptop på ett bord där det var spillt med vatten. När jag försöker starta den nu så får jag bara upp ett felmeddelande om att hårddisken/operativsystem ej går att hitta. Finns det någon chans att det löser sig av sig själv under natten eller är det kört?

      Föna den snabbt!

    Köpte en sängtrappa till min hund i veckan för att bespara mig själv en massa uppvak av att hon vill upp och ner från sängen på nätterna. Hon är SÅ stolt när hon använder den? hon gör sig flera små ärenden för att få klättra upp och ner för den och hämtar sin bästa leksak som hon alltid hämtar när hon blir glad. Alltså djur! ❤️ Så fina!

    Ville bara dela med mig av det ?

      Men åh ?? Var köpte du den?

      Men ååååh gulligaste jag hört på hela veckan!! ??

      Så härligt att läsa ? Blir hjärteglad ?

    Vad är det som får dig att tro att din åsikt spelar någon roll? Det är hans liv, hans åsikt och hans val som räknas. Bara för att du är egoistisk, skitsnackande och tror dig ha självrespekt?

    Nu är det andra gången min mens är en vecka för tidig… vad kan det bero på?

      Vaccinerad?

        Fick första sprutan relativt nyligen. Funderade faktiskt på om det kunde ha med det att göra, har läst att en del upplevt förändringar i menscykeln efter vaccination.

          Yes det är pågrund av vaccinet. Anmäl det som en biverkning bums ??

      Har du koll på när ägglossningen varit?

    Wohoo Britney Spears är fri!

      Äntligen!!!!

    Har Annica slutat med nuskin ?

      Fråga henne.

      Undrar samma!

    Någon som säg På Gränsen med Peter Jihde igår? Tankar?

      Tycker han var empatisk, respektfull och visade ett uppriktigt intresse. Vettigare än jag trott.

        Samma här! Positivt överraskad

    Jag älskar min kk. Men kommer aldrig att berätta det för honom för då får jag aldrig se honom igen. Då vet ni. Sov gott.

      Åh, jobbigt… ?

      fy fan. fattar. berättade för mitt ex när vi hade börjat ligga igen att jag var kär i honom (igen). trodde att jag aldrig skulle få se honom mer men vi låg regelbundet i ett år till. tycker du ska chansa!

    Oj, så elakt du skriver om din sambo.

    Jag kör alltid 2 vänder schampoo, 1 vända balsam för att avsluta med 1 vända olivolja.
    .

      OK!

    Idag, med sju veckor till godo, infriande jag mitt nyårslöfte att ha sex 100 gånger i år.

    Ja, jag har räknat.
    Nej, jag har inte haft sex för att få fler gånger på listan.

    Wooo!

      Med olika personer eller samma varje gång?

        Med samma.

      Haha en annan som väntar på årets första gång, gått utan sen oktober 2020?
      KANSKE kan få till det ikväll men jag vet inte, kommer vara trött efter dagen som väntar.

        Haha så kan det vara också. Men hur gick det? Jag kanske borde skriva i nya öppna spåret men du kanske kommer tillbaka hit.

      Haha en annan som väntar på årets första gång, gått utan sen oktober 2020?
      KANSKE kan få till det ikväll men jag vet inte, kommer vara trött efter dagen som väntar.

    Han får vara hur han vill, det är ok att vara mesig! Du borde göra slut om du inte gillar det. Han har ingen skyldighet att ändra på sig.

    Hatar att gå till läkaren. Min läkare är bra och förståndig men det känns som att han ser mig som en del i patienregistret bara, vilket är helt sant. Men man känner sig så sjuk och ensam när de sitter och tittar på en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.