Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

719 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Haft en vän sen ett par år tillbaka. Hon har betytt så jäkla mycket för mig och jag har inte kunnat se ett liv utan henne. Och hon har alltid berättat för mig hur hon inte skulle klara sig utan mig och allt jag gör för henne. Kort och gott, väldigt väldigt goda vänner. Aldrig haft något att klaga på. Det har nästan varit för bra. För ett år sedan skaffade hon pojkvän och dem blev snabbt sambos. Nu flyttar dem en bit härifrån. Jag går sönder av tanken att veta att det jag och hon hade kommer vi aldrig mer att känna. Det gör så ont. Hon var min stöttepelare och betydde så mycket för mig.
    Samtidigt förstår jag också att hon behöver bilda familj osv. Men jag kan inte komma över tanken att jag blev ersatt. Förstår att detta skulle hända någon gång. Men jag var inte beredd på det här. Hade inte sett detta som ett problem om det bara var en vanlig kompis. Men det bandet jag och hon haft kommer jag aldrig kunna förklara tillräckligt nog.

    Men jag tror ni förstår vad jag menar kanske.. är det någon som har nån input eller något att säga bara? Hur ska jag sluta se detta som ett problem? ?

      Jag förstår dig och upplever samma med de flesta av mina vänner. Man ”förlorar” dem på ett sätt när de blir sambos. Jag har själv sambo men saknar mina vänner och sättet vi umgicks på tidigare. Ett lästips är boken Allt jag vet om kärlek, av Dolly Alderton. Hon skriver fint om hur man förlorar sina väninnor till killar.

        Tack fina för din input, och tusen tack för boktipset den ska jag lyssna på imorgon

      Usch, det där gör mig ledsen då det antagligen väntar mig med inom kort.. ? en nära vän är oersättlig. På ett sätt kan jag tycka det är hemskt att vi lever kvar i tvåsamheten man och kvinna, för idag är vänner värda så jävla mycket…. Förhållanden däremot kan ta slut men ändå får de alltid första prio. Kan bara känna för dig och hoppas att ert band kan överleva trots detta! ❤️

      Är inte problemet att du har lagt alla ägg i samma korg? Man ska inte fästa sig så vid en människa. Förhoppningvis träffar du också någon som kan betyda mycket för dig nu, i vuxen ålder.

        Jag tror tyvärr det är det jag gjort i denna situationen. Att jag fäst mig så mycket vid henne och det är därför jag känner såhär. Men fan vad tråkigt det är att det ska behöva vara så. För att jag inte ska dö inombords av detta tror jag att jag behöver låta denna vänskapen låta rinna ut.

        Jag hoppas jag träffar någon så jag kan komma över detta. Tusen tack för din kommentar, det hjälper mig att inte känna mig ensam❤️

          Nej! Min kommentar är i modd! Men ge inte upp på dina vänner och framförallt ta inte ut något i förskott! Det kommer lösa sig! Om ni båda vill det dvs.

          Du tycker jag du låter som en rätt dålig kompis? Ska du dumpa din bästa kompis för att hon skaffat pojkvän och du inte överlever att hon inte är med dig jämt? Vad är du för en kompis egentligen- det låter som att ditt ego talar?

          Neeeej! Behåll dom som du håller nära ❤️Jag flyttade och bytte stad och båda mina närmsta vänner bor ca 5h ifrån mig. Ändå berikar dom min tillvaro av all kontakt vi har!
          Man får ge och ta men bara för att man inte bor på samma plats betyder inte det att man inte kan finnas för varandra.

          Inget är väl så svartvitt. Varför låta den rinna ut istället för att acceptera att vänskapen förändrats. Att du sen även kan söka efter nya bekantskaper utesluter ju inte det andra.

          Det känns jobbigt just nu, du behöver bara smälta det lite. Det kommer kanske vara en stort i dig länge, men du kommer inte känna att du ska låta vänskapen rinna ut i sanden. Så känner du nu, för att skydda dig. När du fått vänja dig lite vid tanken kommer du istället att se dig om efter nya/fler vänner. På så sätt kommer du få distans till den här vänskapen men den kommer inte rinna ut i sanden.

      Jag tycker inte du ska känna dig ersatt. Du vill ju inte hon ska avstå från att skaffa sig en pojkvän för din skull. Försök att glädjas för hennes skull. I många fall blir ju ens partner också ens bästa vän. Däremot inte sagt att hon kan ha flera bästa vänner, det ena utesluter ju inte det andra.
      Kan ni inte fortsätta hålla kontakten på ett annat sätt? Ni ses kanske inte lika ofta rent fysiskt men kan ju fortsätta att höras av ofta, om båda vill det. Ni kanske kan ses någon hel helg någon gång om det funkar. Det kanske inte blir på samma sätt men ni kan ju absolut fortsätta att vara vänner, det behöver man ju ha även med pojkvän.

        Ska förstås stå ”däremot inte sagt att hon inte kan ha”

      Förstår din situation! Hade liknande situation med en nära vän som blev tillsammans med sin kille förra året & de flyttade ihop i år. Hon umgås endast med sin sambo & flera gånger när jag föreslagit att ses (tex under en lunch eller eftermiddag) då & då har svaret alltid varit densamma: nej, hon ska vara med sin sambo istället. Jag har andra vänner som jag umgås med men det är ganska sårande att bli ”utbytt” på det sättet. Du förtjänar vänner som vill umgås med dig!

        En lunch eller eftermiddag på en helg alltså

        Vad sjukt. Låter omoget, sånt tonåringar kan göra liksom.

      Jag har bott utomlands sedan länge (11år) men har fortfarande denna relation med mina vänner hemma. Det gör ont men det går att ha kvar samma relation! Man får helt enkelt hänga över FaceTime, Skype, WhatsApp eller vad ni använder. Det känns konstigt i början men sen vänjer man sig. Det enda som jag känner inte går, rent fysiskt, är ju att gå ut och klubba. Men jag och mina vänner har fortfarande vinkvällar ihop där vi pratar i timmar, hörs nästan varje dag osv osv. Förstår att det känns jävligt tungt men att en person flyttar behöver inte betyda att relationen är över! Den utvecklas bara. Sen kan man ju åka på semester osv tillsammans. Det svåraste har nog varit att ens partners (eller barn om ni är där, just kring barn har jag ingen erfarenhet att dela med mig av) inte blir nära vänner på en gång, men det är ju heller inte en garanti även om ni hade bott på samma plats. Så ge inte upp, det kommer lösa sig! Och när ni väl är på samma plats kommer ni ha uppskatta det så mycket!

        Och om man ska nämna något positivt av covid så är det väl just detta – helt plötsligt blir jag inbjuden på (digitala) aws osv som aldrig hade skett innan. Vilket är superkul och något jag som utflyttad verkligen uppskattar!

      Försök att växa med? Jag var i exakt samma situation som du för ett tag sedan. Men jag bestämde mig för att vara glad för hennes skull och fortsätta vara vän, vänskapen om den är äkta kommer hålla era livsförändringar. Ett visst sätt att umgås på och lika ofta är över men man kan välja att växa och förändras med den. Så om det går, berätta för din vän hur du känner men att du samtidigt är glad för hennes skull och fortsätt vara vän. Man kan inte ersätta vänner med sambos och vice versa det är annorlunda relationer och du är förhoppningsvis viktig för henne även om du inte kan vara prio ett. Men sånt ska vänskap också kunna tåla ibland. Jag tror det blir bra ?

      Från andra sidan sett så ställer du orimliga krav på din kompis. Om ni är såå bra kompisar så bör inte en sambo förstöra det helt. Däremot kan ditt sätt att se på vänskapen kväva den. Jag har en bästa vän, själsfrände, mer som en syster, hon känner som du och har varit öppen med de känslorna. Pga det har jag hoppat av utbildning i en annan stad för det enligt henne tärde på vänskapen att ses så sällan, jag har i största möjliga mån anpassat mig och mitt liv för att vi ska kunna fortsätta vara vänner enligt hennes premisser. Valde en annan utbildning, skaffade jobb i samma stad, gav upp min dröm om att bo utomlands trots att jag hade alla möjligheter för det. Har även fått med min man på tåget att anpassa oss efter hennes behov, även om han kanske inte förstår fullt ut att det är anledningen. Och visst, jag uppskattar vänskapen vi har, men tror även vi kunnat vara vänner utan att ses lika ofta. Så även om jag själv är ytterst ansvarig för mina livsval så har hennes ord och mitt dåliga samvete styrt mig till en plats där jag är lite lite bitter över sådant jag behövt ”ge upp”. Försöker dock tänka att det är något fint att värna om vänskap och värdera andras välmående. Och som sagt, uppskattar vänskapen och vantrivs inte med tillvaron men det hade sett annorlunda ut om vi aldrig lärt känna varandra.

        Oj vad fint av dig att göra sådana uppoffringar men det låter ju lite för mycket från hennes sida? Är hon väldigt ensam annars? Tänker att det inte kan vara bra att vara så beroende av någon som hon är av dig

        Har aldrig hört något liknande! Det låter helt absurt för mig att du hoppat av en utbildning och dina drömmar pga att det tärde på din vän att vara ifrån varandra? Kunde inte hon flytta med då istället om det nu var HENNE det var så jobbigt för? ??‍♀️ Jag förstår att du är bitter, men det är inte för sent att följa dina drömmar!

          (Annan Anonym här) har inte heller hört om något liknande, det vill säga, inte när det gäller vänskap. Hade det gällt kärlek däremot, hade det väl inte varit så ovanligt, men i mitt tycke lika konstigt. Man bör inte ge upp alla sina drömmar på det sättet vare sig för kärlek eller vänskap…

      Jag hade en sån vän men jag var inte sådär beroende av henne som du är. Men vi var bästisar i 18 år, hördes varje dag osv. Jag tänkte att det kommer bli riktigt jobbigt om vi slutar umgås för vi var som syskon. Men som sagt kände jag inte sådär starkt som dig. Fast forward, hon träffar en man som misshandlar henne psykiskt, han är gränslös och tar mig på brösten en dag och jag väljer att avsluta vänskapen. Jag har inte fällt en enda tår, jag har aldrig ens varit HALVT ledsen över det eller ältat mitt val utan jag är istället tacksam över att få ha upplevt en sådan vänskap. Hade nån sagt åt mig att jag knappt kommer vara ledsen hade jag inte trott på det. Alltså kan saker och ting bli hur som helst, Du kommer också träffa en man någon dag och säkert gifta dig och få barn, du hade inte velat att din vän blir förkrossad över det. Du måste lära dig att vara självständig och inte beroende av någon annan emotionellt.

      Vissa av svaren får mig att ångra att jag ens skrev detta. Känner skuld och skam. Tack.

        Öppet spår är nog inte rätt plats om man vill ha genomgående milda och medhållande svar tyvärr.

          Folk har tappat det om man inte kan vara lite mer snäll emot människan som ber om hjälp.

          Det märkte jag. Det var sista gången jag skriver något här inne. Som tur var fanns det några som förstod mig, all god karma till dem??

            Men ingen har varit taskig mot dig, de försöker stötta dig. Du behöver ju inte förlora/släppa taget om vänskapen även om det känns jobbigt att den förändras. Jag och mina vänner har partners men är väldigt nära och träffas mkt ändå. Alla ger inte upp hela sitt liv för en man.

        Nejdå! Jag är en av de som var lite hårdare med dig men syftet var bara att få dig att tänka till och inte förstöra en vänskap om du på riktigt bryr dig om den och henne. Klart man kan ha känslor som inte alltid är altruistiska för man är mänsklig- du är inget undantag men huvudsaken är ju att du sätter dig över det. Stor kram på dig- ingen skuld & skam! Det kommer att ordna sig!

        Ta inte åt dig av surpuppornas svar. De vill bara vara elaka. Jag förstår precis vad du menar. En vänskap kan vara så stark och viktig, i princip lika stark som en förälskelse. O då är det supertufft när det blir som du skrivit! Kärlek till dig och känn inte skuld och skam, dina känslor är helt normala ❤️

          Men va? Det var väl ingen som ville vara elak? Däremot har flera påpekat att ts borde vårda relationen istället för att låta den ”rinna ut i sanden”.

          Ser inte hur det kan vara elakt sagt. Ett gott råd snarare.

          Tack snälla. Sett dina andra svar här. Du verkar vara en snäll du. Finns inte många av sånna ❤️

        Känn inte skuld och skam över dina känslor. De som kommenterar om att du är en dålig vän osv för att du KÄNNER såhär är ju de riktiga dårarna här. Det är MÄNSKLIGT och inget avvikande.

          Det tror jag också.. lite för bittra. Tack för din kommentar, det hjälper ❤️

      Förhoppningsvis kan ni hålla en bra kontakt även om ni bor långt ifrån varandra!
      En riktig vän finns ju där för någon även om dennes livssituation ändras.

      Hur många gånger har du skrivit exakt samma inlägg i ÖS? börjar bli lite långtråkigt va

        Sluta läs då? Varför ens kommentera om du inte har ngt att tillföra?

        Har aldrig sett detta faktiskt och läser varje öppet spår sedan länge…

          Ellerhur.. ”exakt samma” också. Börjar undra om människan drömmer om ÖS kanske därför den tror det

    Var jobbar ni?

    Jag jobbar på en myndighetsenhet, mellanstor stad i Skåne. ?

      Vad är det man undersöker eller är nyfiken på med den här frågan? Det brukar ju mest bli massa svar i likhet med

      Lärare
      Undersköterska
      Ekonom
      Inget, jag är ekonomiskt oberoende och gick i pension som 20-åring. Har. 40 millar på banken.

      Givande?

        Haha ja den där jag är ekonomiskt oberoende har man läst en hel del av på sistone.

        Så fruktansvärt ointresserad av vad folk jobbar med och vad de tjänar.

          Eller hur! Känner samma! Så sjukt tråkig grej att prata om. Är det vanligt att ens yrke är ens identitet?

          Oj, jag håller verkligen inte med. Det är typ det första jag frågar en ny bekantskap. Val av utbildning och yrke säger allt jag behöver veta om en person. Vad är du intresserad av att veta, favoritdeltagare i Paradis hotell eller?

            Blir så nyfiken av din kommentar! Jag har utbildat mig till jurist (snart klar), vad uppfattar du det säger om mig?

              Mig säger det att du är presterande, hårt arbetande personer som är intresserad av människor och samhället. Allmänbildad, klarar av att ta in och bearbeta mycket information. Dig skulle jag gärna ha som bordsgranne på en middag, liksom.

            Är det sant! Att arbetet säger allt för dig om mig som person? Stackars dig i så fall, finns massor av omständigheter, sjukdomar mm som gör att man kanske inte kan jobba med det man vill eller har gjort. Om jag arbetade som chef vid ett stort företag med 8 olika dataprogram och på grund av sjukdom måste sluta och nu arbetar inom hemtjänsten vad säger det dig om mig som person? Jag jobbar i hemtjänsten säger jag! Är jag mindre värd eller?

              Jag tycker att yrket inte säger särskilt mycket om en person. Visst, hög utbildning borde kanske betyda att personen är mer intelligent/driven osv men min upplevelse är att det absolut inte alltid är så. Jag har läst på universitet, men jag har under mina yrkesverksamma år mött många kollegor som på många sätt varit varken smartare, mer ambitiösa, mer allmänbildade osv än de vänner jag har som börjat jobba direkt efter gymnasiet. Jag har flera i min bekantskapskrets som arbetar som hantverkare, lokalvårdare och i butik som är mycket mer människokännare och mer socialt kompetenta än de jag känner som är sjuksköterskor och socionomer. Det enda en persons yrke ger oss är ju möjlighet att gissa hur personen är utifrån våra fördomar om yrkesgruppen.

                Och möjligtvis säger det något om ens intressen. Dvs vill man jobba med människor, teknik, kreativt osv. Men mer än så? Njae

              Mindre värd?! Det har personen inte antytt över huvud taget? Det var väl ändå att läsa in lite väl mycket?

              Dessutom, oavsett om någon varit supermegachef innan och sedan på grund av sjukdom jobbar i hemtjänsten gör det ju inte heller personen ”bättre” än någon som hela tiden jobbat inom hemtjänsten, eller någon arbetslös, hemlös, eller vad som helst.

              Det låter som att du själv har vissa komplex som färgar hur du tolkar andra andra säger? Säger det inte på ett elakt sätt, det är helt mänskligt, men kanske något du borde ta tag i för av din text utläser jag ett inte helt sund syn på korrelationen mellan vilka människor är och vad de gör, även om din avsikt är att hävda det motsatta än vad jag tolkar in.

              Ta det inte fel snälla, du är inte ensam om det, och det gör mig bara ledsen att se.

                Tror du misstolkar tyvärr! För mig är alla människor lika mycket värd och jag skulle aldrig påstå att vad en människa jobbar med säger allt om vem hon är? Jättekonstigt. Intressen, empatisk, snäll, lätt att umgås med mm roligt umgås med människor utan fördomar

                  Jag skrev ”allt jag behöver veta om” inte ”allt om en människa”. Och jag håller med ’Dolores’, din kommentar säger mer om dina egna uppfattningar än du verkar inse.

                  Men visst, jag kan förtydliga eftersom du verkar intresserad av hur jag tänker. Varje gång jag gått på ansiktsbehandling, vaxning, ögonfransförlängning eller fixat naglarna så har den jag mött varit en person som snarare läst skvaller-delen i en tidning än ekonomi-delen (om hon ens läst en tidning överhuvudtaget). Och då har vi tyvärr inte så mycket att prata om, och då blir det inte en person det är roligt att umgås med. Eftersom det inte är skvallerspalter jag läser. Jag har aldrig sett någon reality serie t.ex. (förutom Bonde söker fru då), och jag säger inte att det gör mig till en bättre människa på något sätt. Bara en människa med andra intressen i livet.

                  Det har inget att göra med att se ner på någon eller tycka att den är mindre värd. Bara att man har olika intressen och är olika personer. Jag gillar att diskutera politik, ekonomi och vetenskap. Faktaunderbyggda diskussioner, inte lösa tyckanden. Och då har jag nästan alltid en trevlig samtalspartner i någon som är högutbildad, och sällan eller aldrig i någon som inte är det. Det är inget konstigt i det.

                    Där kom det?!!!!! Högutbildad…. Å ser ner på dom som inte är det, så sorglig människa å inget elakt men du måste nog ta dig en tankeställare vem du är vill vara? Själv älskar jag prata politik, antikviteter, miljöeffekter, inredning och är inte högutbildad men mycket allmänbildad om mycket! Så döm inte människor efter arbete, ett gott råd

            Hahahahaha, yrket är inte personen. Om det yrket säger allt du behöver veta om en person, då tycker jag riktigt synd om dig.

        Men låt personen få fråga och diskutera det den vill? Gillar du det inte är det bara att scrolla vidare.

          Men det blir ju ingen diskussion eller några följdfrågor utan bara en lång tråd där folk rabblar upp olika yrken. Vad är syftet? Hur kan det vara intressant? Kan räkna upp tio olika yrken i ett inlägg så slipper vi en lång tråd:
          Polis, socionom, undersköterska, ekonom, löneadministratör, sjuksköterska, lärare, butiksbiträde, ingenjör, frisör.

            Haha som den som en gång frågade vilken månad vi var födda i. Så var det en lång tråd med olika månader listade efter varandra.

        Haha ja, den mest uttjatade frågan 2021 ?

        Restaurangchef här 🙂 Tror aldrig jag sett någon restaurangare svara på någon sån här fråga här? Where you at??

          Här är en till i alla fall ??‍♀️?

          De/ni jobbar väl när öppet spår går…

      Jag jobbar hemma som konstnär.

      Städerska med bra lön, får ut 25-27 tusen och förstår verkligen inte varför folk tycker det är ett skitjobb. Noll ansvar, myser runt ensam och lyssnar på ljudböcker 22-06 men oftast färdig redan vid 03 och kan gå hem. Jobbat på samma arbetsplats i 6 år och är 51 år. Har tack vare kravlöst arbete mängder av tid och energi kvar till fritidsintressen och vardagsliv.
      Älskar att vara bra på mitt jobb och gör alltid det lilla extra vilket gör det till ett välsmort hjul som bara rullar på, läser så mycket om andra som stressar runt och funderat och stressas av karriärbyte och avancemang. Förstår att man vill framåt men inte om det som det verkar får folk att stressa ihjäl sig och må dåligt konstant samt alltid tänka på jobbet.
      Bor ändå i bostadsrätt mitt i city i gbg och lever gott på min lön, dock utan bil som jag sedan tidigare blir en i regel stor utgift per månad.
      Glad att jag landat i att vara nöjd utan att jaga efter något annat även om jag kanske inte om jag fick leva om livet just kanske valt en karriär som städerska ? nog något mer med lite spänning som kanske arkeolog eller kirurg.
      Konstigt nog hade jag extremt bra betyg och har lätt att ta in information men alltid valt att istället fokusera på mina hobbies istället för att utveckla min utbildning. Bortkastat kanske men trots allt har jag sluppit all form av stress och press som så många av mina bekanta dras med dagligen. Nog ett bra omedvetet val av mig att inte satsa på en avancerad yrkeskarriär trots allt.

      Med vänlig hälsning, nöjd, frisk och lättroad tant

        Härligt att höra din inställning. Blir så lätt en tävling i vem som jobbar hårdast, flest timmar och har mest fysiskt krävande jobb. Vem hinner inte ens kissa och vem har inte haft lunch på över ett år osv.

        Jag jobbar på kontor med extremt generösa flextider, bra friskvård, kan alltid ta semester när jag vill osv. Inget man vinner medaljer för eller som förändrar världen men jag orkar med min familj, mina hobbys osv när jag kommer hem på eftermiddagen.

        Får du ut 27k efter skatt? Good for you! Är jurist och får ut inte mycket mer än så ? unnar dig det alltså, ta det inte fel.

          Ja lite olika men mellan 25.800 och 26.900 friskvårdsbidrag och en liten bonus varje år på 6-7 tusen. Jag är verkligen nöjd, mest med att jag har både tid och energi över till annat än jobbet. Behöver aldrig ligga sömnlös och grubbla över jobbsaker. Värt mer än mycket annat.

            Sund inställning ?

        Älskar det här! Tycker det är synd att så många tycks känna att fina karriärer är målet med livet. På min förra arbetsplats var det enda som räknades att avancera, om man var nöjd med sin nuvarande position var man konstig och saknade ambition. Ville spy till slut! Det är inte farligt att vara nöjd med sitt jobb utan att vilja jaga nya tjänster, ha fina titlar eller ”nätverka”. LinkedIn får mig att rysa av obehag.
        Nu pluggar jag en 4-årsutbildning. Den kommer inte ge mig åtråvärd titel, Toppen lön eller speciella möjligheter till att arbeta mig uppåt. Däremot tror jag att jag kommer trivas med mitt framtida yrke.

      Äsch sluta nu era tråkmånsar, svara eller låt bli, detta är öppet spår… Jag jobbat också på statlig myndighet i Malmö

        Sista meningen, vad tillförde det för nåt känner du?

          Vad känner du att din kommentar tillför?

            Att få ett svar på min fråga.

          Det tillför uppenbarligen något till personen som ställde frågan? Mer än alla som bara är här för att klaga på ämnet eller kommentarspoliser som av någon märklig anledning ser det som sin uppgift att fråga andra vad de tror att deras on topic-svar bidrar till. Haha. Det var på riktigt den töntigaste frågan jag sett. ?

            Men den enda som klagar över andra är väl du. Kommentarspolis skriver du men ta en titt på vad du själv skriver innan du nedvärderar andra

              Vilken skön och avslappnad person du verkar vara. ?

                För att inte tala om din självinsikt. ?❤️

            Du Dolores, varför är du så icketrevlig?

          Skämtar du eller? Sista meningen tillförde ett svar på ts fråga

      Copywriter, men vad säger det om något öht?

        Ja eller hur? Haha

        Att du är en käck person, rapp i mun men förbannat pk, på gränsen till uthärdlig. På uni var nollningen det roligaste du visste, du blev därför fadder året efter och var med i sådana där spexgrupper. Ditt favoritfika är mariekex och kanelbullar.

          Haha! De flesta beskriver mig nog inte som särskilt käck, ÄR RAPP I MUN men bara ok om någon blir provocerad (alltid är det nån..) har aldrig varit med om nollning, faddergrejen eller spex. Har inte ätit Mariekex sedan jag var 10 typ, men bakade faktiskt kanelbullar häromsistens. Annars var allt mitt i prick?

    Den äldre generationen brukar fråga mig om min bebis är ”snäll”. Förstår ju att de menar om han är lugn, tillfreds, inte gråter särskilt mycket, lagom krävande, låter mig sova på natten osv.

    Påtal om snälla bebisar. Följer en del influencers och hittills verkar det som om alla föder just snälla sådana. Finns det flunsor som är vakna på nätterna? Har kolikbarn? High need babies? Allmänt missnöjda bebisar?

    Jag har inte hört om någon ännu som tyckt bebistiden varit skitjobbig. Är det bara falsk marknadsföring till alla de som inte har barn?

    (jag har haft en snäll och en mindre snäll bebis, älskar dem båda)

      Älskar My Feldts osminkade sanning om hur den första plutt-bebistiden kan vara. Både helt fantastisk och fantastiskt jobbig.

      Kan vi sluta kalla barn för snälla och inte snälla? Ett barn är inte elakt för att det skriker och inte sover. Ett barn sover inte för att vara snäll.

        Jelena Meacham är fantastisk att följa och hon har varit öppen med att bebis sover dåligt och att det är jobbigt! Verkligen ingen dans på rosor. Älskar mammor som delar med sig av verkligheten (och hur jobbiga de än beskriver sina barn så FATTAR MAN JU att de älskar dem innerligt såklart) Heja!

        Och om man har ett lite äldre barn som går på förskolan eller i skolan och får en del ”rapporter” om diverse bus och stök barnet hittar på. Säg inte varje morgon ”var snäll idag!”.
        Det är inte så det funkar.

        Det verkar inte som att du förstod min ironi med att skriva ”snäll bebis”. Det är väl klart att det inte finns elaka bebisar.

          Det var supertydligt.

          Jo och kommentaren var mer allmän riktad. Jag förstår att du inte kallar din bebis för snäll men många gör ju det, precis som du skriver så frågar de om bebisen är snäll. Det är DET jag menar att vi borde sluta med ?

            Jag tror nog ändå att det är en generationsfråga, så hoppas man snart slipper höra ordet snäll i kombination med ordet bebis.

            Men när en 80-årig dam tittar in i barnvagnen och frågar om min bebis är snäll så brukar jag bara le och säga att jo det är han.

            Bebisar gråter inte utan anledning, de förmedlar ett behov. Det förstår nog de flesta som förstår sig på barn 🙂

              Det förstår ju gamla tanter också. Det är mest ett talesätt det där med snälla barn. Snäll har även en bredare betydelse av ”mild”. ”Snäll mot magen”, ”snällt väder” osv.

        Åhhh snälla, vi ska sluta säga si och vi ska sluta säga så….. Så trött på att folk blir kränkta för minsta lilla. Livet är lite tufft, tugga i dig!

          Jag blev inte kränkt alls. Du vet att man kan tycka att något är negativt utan att vara kränkt va? Eller blev du kränkt av min kommentar?

            Bara sjukt trött. Mitt(20.23) var till 20.09.

              Ja och det var jag 20:09 som svarade dig? jag är inte kränkt för att jag tycker att det är förlegat att kalla barn snälla, också mest trött på det faktiskt.

          Håller med och i många av fallen så är det ren språkbrist där man missförstått betydelser. Som ”barnlös”, helt plötsligt så får en halv generation svenskar för sig att ändelsen -lös är något negativt.

      Andrea Norrman var ärlig med att hon inte hade någon mysbebistid. Även Johanna Kajson har skrivit ärligt om bebistiden även fast det är några år sedan. Jag vet för jag har själv haft en kolikbebis och sökte med ljus och lykta efter igenkänning. Men precis som du upplevde jag att alla andra hade bebisar som sov gott i vagnen, verkade hyfsat nöjda, tog napp, låg och sparkade på lekmattor osv. Inte en bebistid jag kände igen ?

        Jag njuter nu av min andra bebistid, men den första var väldigt tung. Skulle då också behövt någon med liknande situation att relatera till. Kände mig ofta hemsk när jag inte var glad över att få vara med bebisen. Kunde inte förstå att de fanns de som lugnt åt frukost medan bebisen jollrade i famnen under tiden.

        Inte på samma tema, men ingen mammi här som ska uppröras över att Sandra Beijer i kommentarerna säger att hon inte känner att livet fått mening bara för att hon fått barn?

          Det är ju vettigt. Betyder att hon hade ett liv med mening innan. Skönt för henne att inte ha slösat 37 år liksom ???

          Jag tyckte det var väntat. Även om hon hade känt så så skulle hon nog inte tillstå det i hennes blogg. Hon känner sin demografi.

            Jag tror bara det är sån hon är. Hon uttrycker sig inte så klumpigt och hade ett bra liv innan som hon var nöjd med, inte besatt av att skaffa barn. Bra jobbat!

      Kan ju även vara så att influensers med många följare inte vågar berätta om det varit kämpigt en tid pga kommentarer som ”ja då kanske du inte skulle skaffat barn” osv. ?

      Michela Forni var ju öppen med att de hade det riktigt tufft i början med olika bebisrelatade problem.

      Nja, tror mer det bara är enklare att dela det som är lätt förutom små enstaka uppdateringar om en jobbig natt etc. Jag kommer ihåg när jag led mig igenom bebistiden och jag mådde skit och gick på antidepp. En dag postade jag en bild på lite vin, chark och en sovande bebis. En bekant skrev ett DM till mig att jag hade ju världens bästa liv och hade vunnit högsta vinsten i livslotteriet.
      Då fattade jag verkligen vad jag gav för bild utåt som var så långt ifrån sanningen, vilket jag också sa till henne att mitt liv inte alls speglade mina Soviala medier. För i verkliga livet var jag djupt deprimerad, med en bebis som inte sov och en sambo som inte direkt var sugen på att ställa upp och ge lite mer av sig själv medan jag blev frisk.

        Lite som när jag lade upp en bild på exsambon och sonen när de hade mysigt i soffan. Alla tänkte säkert att oj vilken engagerad pappa medan han i själva verket ägnade 5 min per dag åt sin son ?

      Både Alexandra Bring och Kenza skriver ju om hur de ibland inte sover och att saker och ting är jobbigt/kämpigt med deras barn

        Michaela Forni också, iallafall när hennes son var lite mindre. ?

      Patricia Vide Lindh, dock kanske inte hon räknas till en influencer? Men hon har ju hög följar antal iaf. Hon har ju skrivit om både Mathilde och nu Baby L, båda hade / har tydligen kolik och Baby L skriver hon är vaken mellan midnatt fram till 04 -05 och skriker mest hela tiden.

      Jag tycker också det är så med lite större barn. Vi kunde ha morgnar fulla av skrik, trots och konflikter kring minsta vante som fick en att vilja rymma… medan en influenser beskrev sin lugna morgon som fylld av mys i sängen, god frukost och sedan lugn promenad till förskolan där barnet vinkade glatt och följde med fröken in.
      När en annan tappade tålamodet och vrålade på sin unge…. och brister ut i gråt över vilken kass morsa man är…
      Och läser på sociala medier:
      ”Idag var det lite rörigt” när barnet typ vill stampa i en vattenpöl och influensermamman står i vit kappa och säger mjukt leende ”kom nu, Ceasar.”

      @barnvagnsgalen på insta är väldigt transparent med att hennes minsting är en high need baby. ?

      Annawii skriver ofta om sin son som är vaken typ 22 timmar per dygn och verkar vara en enorm mardröm.

    Hej

      Hej!

        Hej!

          Hej!

    Jag kollar på gamla avsnitt av Catfish och kollade just klart episoden Spencer & Katy. Vad tror ni det är som gör att killen kan vara så 100% säker på att han har ett förhållande med Katy Perry trots alla motbevis?

      Var kan du se det programmet? På streaming site? Vill gärna se också!

        Finns på viafree

          Tack!!

        Streamingtjänsten Paramount+! ?

          Tack!!

      Älskar catfish ?

      Ah det avsnittet! Han är så galet besatt.. och när han visade ringen han skaffat. Det gjorde typ lite ont?

      Jag tror det är ett sätt att försvara sig själv, att sanningen ”gör för ont” och då förnekar han allt vad han kan för det skulle göra för ont att inse sanningen att han blivit lurad? Älskar för övrigt catfish!

    Har flera utstående födelsemärken i ansiktet som jag velat ta bort länge. Har läst på om olika metoder såsom laser, diatermi, frysning, plasmapen etc. Någon som gjort detta och med vilken metod? Hur blev resultatet? Pris? Är rädd att få ärr.

      Jag har gjort med plasmapen, ville bara få bort att de står ut och det gick! Däremot ser man ju att det är en leverfläck/födelsemärke

        Var om man får fråga? Du själv hemma eller?

          Jag gjorde det på en salong 🙂

        Åh, så bra ju! Har faktiskt ett födelsemärke som är väldigt bra placerat och som ger karaktär till ansiktet men är tyvärr just utstående. Så födelsemärket är alltså kvar men är platt efter behandlingen?

          Åh jag vill veta detta också!

            Ja för mig blev det så. Jag gjorde på en salong hos en hudterapeut. Jag trodde att de skulle försvinna helt så blev lite besviken faktiskt ? men, det viktiga är att de inte står ut så mycket. Betalade typ 1500 om jag minns rätt och fixade tre stycken. Skulle rekommendera att säga till att man vill ha kvar den, tror att det kan finnas andra som kanske vågar ta mer av fläcken.

      Jag har ett lite större i ansiktet och undrar samma!

      Rekommenderar varmt laser! Syns ingenting efter ett par veckor. Fort gick det också och håller sig över tid.

        Tack för svaret! Vad kostade det? Har tyvärr tre utstående plus en mängd platta som jag vill ta bort… ?

          Gjorde laser för ca 10 år sedan. Kostade då 1500 kr per prick. Smidigt och snabbt. Blev ett brännsår som läkte och en skorpa som trillade av efter en vecka.

            Tack, låter bra och till överkomligt pris!

      Gjorde laser. Är nöjd.

    Har ni varit inne och tittat på Patrik Sjöbergs sida http://www.dumpen.se. Gör det ifall ni har barn. Verkligheten är hemsk och kanske nån av oss bor granne med nån av dom…eller hemska tanke är en familjemedlem….

      Fyfan. Man kräks

      Ja tycka vad man vill om han men vilket bra jobb de gör. Det måste fram vilka vidriga personer det finns. Och många är dom 🙁

      Med största sannolikhet så finns pedofilerna i ens närhet inte på den sidan då många är ostraffade. Och det har diskuterats här förr, men jag fattar inte hur Patrik Sjöberg tänkt förhindra övergrepp med sitt raljerande om att alla som inte tänker som Patrik själv är peddokramare

      Inget straff är hårt nog för dessa kräk. Återinför skampåle, tack.

      #Inteallamän

        Nä, fanns en del kvinnor där också …

          Kvinnor är bara ibland pedofiler men oftare har rollen av den som hjälper pedos att komma åt barn. Läste mycket om detta ämnet på socionomprogrammet.

      Äckel. Det finns inga snälla eller goda pedofiler. Kom i håg det. Pedofiler, även när de inte själva agerar på sin pedofili, är medverkande genom att dölja andra pedofiler och deras verksamhet på nätverk och i videos. De är alltså en kugge i hjulet och kikar gärna på hur andra pedofiler torterar barn under mardrömslika förhållanden. Det finns alltså ingen oskyldig pedofil.

    Jag vågar inte vaccinera mig mot covid-19. Men jag är lika rädd för att få covid. Det känns som pest eller kolera. Hur kan ni som vaccinerat er bara blint tro ni inte kommer få biverkningar efter 6 mån, 1 år, 2 år.. 5 år?!!

      Jag har fortfarande biverkningar efter att ha haft covid så det risken finns ju också.

      Det handlar inte om att blint lita på något,.det handlar om att lita på vetenskapen. Biverkningar kommer relativt snabbt. Förstår inte riktigt varför det plötsligt skulle komma bieffekter efter fem år med just dessa vaccin?

      Men snälla. Vaccinet aktiverar kroppens immunförsvar och bildar antikroppar och går ur kroppen med en gång. Mina barn är vaccinerade såsom halva världen. Vad är du rädd för?

      Jag är extremt rädd för Covid 19 däremot även fast jag är vaccinerad. Om jag var du skulle jag vara livrädd för att bli allvarligt sjuk i covid.

        Eller dö i covid som så många gjort. Jag tycker det är galet ointelligent att inte vaccinera sig.

      Jag har haft både covid och vaccinerat mig. Bara fått biverkningar (som ännu är kvar) av vaccinet. Covid var två dagar feber och inget mer. Men det får man ju typ inte säga för då sprider man skrämselpropaganda.

        Jag har fortf biverkningar av covid. 1,5 år efter att jag var sjuk. Av vaccinet ingenting.

          Ja jag sa inte att min erfarenhet stämmer för alla.

        Fick också biverkningar av vaccinet, efter dos 1 också så det gav mig inget i slutändan. Vore annat om man visste tillräckligt om vaccinet för få hade ju vården kunnat hjälpa en att bli frisk. Vet tyvärr fler som är i samma sits som jag. Man måste väga för och nackdelar själv för att avgöra om man ska ta vaccinet, men lita inte på att vården kan hjälpa er om ni får biverkningar- tyvärr är detta verkligheten. På sätt och vis sitter man ju i samma sits som de med långcovid, men de har ju i alla fall fått en mottagning och uppmärksamhet. Precis som du så försöker jag att inte tala om min erfarenhet. Jag har fått mycket hat, blivit kallad antivaxxer tex vilket jag inte förstår – jag tog ju vaccinet liksom…

      För att jag var mer rädd för att få långtids-covid av viruset än vaccinet. Ganska logiskt ändå. Om man ska vara krass så vet man inte ens om man lever om 5 år eller vad för annat hemskt som kan hända då. Förstår att du känner pest eller kolera men att lita på vetenskaplig forskning är mest rimligt.

      Tror ingen blint litar på att inga biverkningar finns

      Rätt säker på att man inte skulle vaccinera halva jordens befolkning ifall det var farligt… Haft covid och dubbelvaccinerad. Mår bra.

        Sommarbarn?

      Jag har haft covid, och eftersom jag inte vill bli så dålig som jag blev då ever again så var valet självklart att vaccinera sig.

      Du kanske får feber dagen efter sprutan men det är inget jämfört var det var att ha feber i 8 dagar i streck.

        Nej usch det var hemskt. 40 grader varje dag, helt väck, hallucinerade, kände ingen lukt eller smak, svårt att få luft och sen när man trodde att man var på bättringsvägen så bara börjar det om med värsta dunderförkylningen och ny feber. Vaccinationen gjorde att jag inte kunde sova på min vanliga sida två nätter.

      Har en kronisk sjukdom som extremt många fått av covid. Man vill inte leva med den här skiten, det förstör hela mitt liv och det finns absolut ingen hjälp att få.

      Vaccinera dig. Du kommer då covid sooner or later.

    Fråga till er som varit gravida: när började ni hålla koll på fosterrörelser? Alltså i vilken vecka? 🙂

      Aldrig så att jag räknade aktivt under dagen. Sålänge han rörde på sig varje dag kände jag mig inte orolig.

        Tack för svar! Jag är väldigt nojig och blir lite besatt av att hålla koll. Så uppskattar ditt svar väldigt mycket ?.

          Tänk inte antal rörelser utan mönster. Ofta har de en dygnsrytm, tex sparkar mkt på kvällen. Följs mönstret finns skäl att anta att allt är som det ska!

            Jag har läst att bebisens rörelser blir mer regelbundna senare i graviditeten, dvs att i v24-25 kan man inte förvänta sig det än. Min bebis varierar, ibland superaktiv på morgonen och ibland på kvällen. Mycket svårt att se nån form av mönster!

              Ok, tänkte att du var längre fram!

          + googla mindfetalness!

            Jag har den appen men i appen står det att de rekommenderar att man använder den från v28. Vi är inte där än.

              Ok, har ingen erfarenhet av appen men på siten finns mkt bra info. Personen som utformat metoden är bm och extremt hängiven i kampen mot spädbarnsdöd och varit ordförande i spädbarnsfonden, så infon är väldigt seriös och pålitlig<3

      Tror man lär känna bebisen i magen, man märker om bebisen är mest aktiv på morgonen tex

      Jag kände mindre fosterrörelser omkring v.24-25 så jag ringde min bm som kontaktade sjukhuset så fick jag komma dit på koll. Och då såg allt bra ut. Hellre ringa en gång för mycket än för lite.

      Sen läste jag ett bra tips om att ställa en äggklocka vid magen, dra upp den och vänta en stund. När jag kände av mindre fler ggr gjorde jag så och jag fick då alltid en spark och mer rörelse efter det. Kan säga att min dotter hatade det ljudet när hon var utanför magen ?

        Tack för tipset!

      Från RUL typ? V21 och framåt
      Kände rörelser från v18 med första och v16 med andra men började när man väl fått se en ”riktig” bebis och allt blev ”på riktigt”

        Men ringde du alltså gynakut alt förlossning om du kände färre rörelser någon dag, även så tidigt?

        Jag har känt rörelser sen v18 men det jag undrade var alltså från när folk började hålla koll :).

          Så tidigt har de ju fortfarande rätt bra med plats, om bebisen typ vänt sig med ryggen utåt behöver man inte känna nåt alls. Är väl från v.25 man ska ringa vid förändrat mönster om jag inte minns fel?

          Jag födde båda mina bebisar i v.31, och jag hade inte börjat hålla koll på några rörelser ?
          Var nog mest tacksam över dagarna de var lugna i magen, de låg så djupt att varje liten hicka kändes på varenda organ ?

          Japp, blev ombedd att om rörelserna blev färre så skulle jag ringa och åka in för koll!

    Åh vad jag saknar Petra Mede i Bonusfamiljen!

      Ja hon passade verkligen för den rollen hon hade!

      Jag också! Hon var perfekt för den och även om den nya också är bra blir det ju inte samma sak.

        Själv tyckte jag de gjorde ett jättebra jobb med att ersätta Petra. Efter första avsnittet hade jag typ glömt att Petra hade rollen innan den här skådisen.

          Ja jag tyckte också att den nya gjorde rollen jättebra!

      Inte samma sak utan Petra tyvärr.. nya Petra är inte alls samma sak. Känslorna spelas ut på ett helt annat sätt!

        Håller med ! Petra hade ett sätt att förmedla känslor med så små medel. Den nya skådisen är bra i annat, men är för extrovert i sitt skådespelande som Katja tycker jag.

    Någon som har något bra tips på hårspray eller något annat som får lockarna att förbli lockiga även när det är fuktigt ute? Tänkte inte på mössa och så?

      Rekommenderar Kevin Murphys Session spray flex ?

      Jag läste tänkte inte på mossa ?

      Jag använder en hårkräm typ som heter Mixed Chicks.

      Jag använder Kérastase Curl Manefesto som leave in efter jag duschat håret – lockarna håller sig både i fuktigt väder och efter mössa! 🙂

    Vad ska man göra om man blivit intressant av någon som känns som att man aldrig kommer få? Några datingtips?

      Om du lyckas dejta personen har du ju redan lyckats! ?

        Nej, har ej dejtat han, vi har träffats typ 2-3 ggr haha.

          honom*

          mitt första tips blir att lära sig korrekt svenska.

            Ja det vet alla, korrekt grammatik är vägen till en mans hjärta.

            Kul personlighet!!

          Hur vet du redan nu att du inte kommer få honom då?

            Asså vi bor i olika delar av landet, ses ibland via gemensamma kompisar men vet liksom inte hur jag ska få honom bara, är dålig på sånt så känns typ som att jag inte kommer få honom för är så blyg.

              Shoot your shot bara. Berätta att du är intresserad. Hör av dig oftare. Skriv att du vill ses. Kör! Livet är för kort för att tro att man inte kan få någon när man inte provat på riktigt. Tänk om han skulle falla för dig, när du visat ditt engagemang?

          Men varför ska du ha dejtingtips om det aldrig kommer bli något?

      Varför tror du inte att du kommer få honom? Är han gift, är han din chef, är han din systers pojkvän? Eller känns han bara ouppnåelig?

        Alltså vet ej är allmän känsla men han är singel vad jag vet. Och vet ej hur jag ska gå tillväga då vi ej ses ofta direkt och aldrig själva.

      Jag har samma problem. Vi klickade så starkt, hade regelbunden kontakt i en och en halv månad. Nu ghostad sedan ett par veckor. Hjärtekrossad.

        Jag har så svårt att förstå varför man gör så mot någon? Det är så elakt!! Hoppas du mår bättre snart ❤️

          Tack! Det undrar jag också. Trodde verkligen jag hade hittat den rätta. Har svårt att sova, ständigt trött. Livet suger.

      Dejta någon som vill ha dig och värdesätter dig!

    Hej, jag har fått Covid. Hur lång tid tog det för er att få tillbaka lukt- och smaksinne?

      Tog ca 3 veckor för mig

      Det tog ett par veckor, kanske fyra-fem? Men smak- och luktsinnet var lite off betydligt längre.

        ’Ett par veckor’ = ca ett par = ca två.

        Skulle du säga ’ett halvår, 18-20 månader’?

      Vad du vaccinerad? En eller två doser?

      2-3 dgar

      Efter ett par dagar började det komma tillbaka, kanske någon vecka innan normalt. Var helt utan i 2-3 dagar.

      Några dagar för mig. Men jag antar att jag fick det symtomet eftersom jag var väldigt tät i näsan.

      Har en släkting vars lukt-och smaksinne är helt uppfuckade så här 1 år efter hen hade corona. Vissa dagar kan hen smaka och lukta nåt lite, andra dagar ingenting. Vissa dagar är lukten och framför allt smaken helt förvrängda och allt smakar t ex extremt salt.

      Över ett år sen, fortfarande inte fått tillbaka

      Smak ca en månad, doft ca tre. Fast det var väldigt mkt märkliga smaker och dofter i ungefär ett år. Känner fortfarande inte vissa dofter, märkt då andra säger att saker doftar och jag känner noll.

      Ca 1 månad började jag känna lukt och smak, dock väldigt dämpat. Efter 4 månader skulle jag säga att jag har fått tillbaka lukt och smak men många saker är förvrängt. Exv alla mjölkprodukter smakar pyton, många andra livsmedel och andra dofter luktar riktigt illa som innan luktade gott. Min covid var lindrig men det suger röv att lida av parosmi.

    Tror ni att det reggas som en titt när man jättesnabbt stegar igenom en influencers stories? Tänker att i vissa fall vill jag inte vara dels i deras market reach eller vad man säger och då hoppar jag hellre ur storyn.

      man ser vilka som kikat, hur många som klickat vidare efter hur många sekunder.

      Hos Blondinbella reggas de trots att ingen tittar ?

      Ja det reggas.

    Alltså jag mår fortfarande så sjukt dåligt över tanken att Einár är borta och det som hänt, är så tragiskt och kan inte förstå att han är borta. Har aldrig träffat honom men känns som jag kände honom och hjärtat gör så ont. Världen är så tragisk…
    Ännu värre med folk som tycker han får skylla sig själv eller skämtar på hans bekostnad efter detta, man inser verkligen hur folk verkligen är när sånt här händer.
    Vila i Frid NS1❤️??

      Jag håller verkligen med. Har du sett Elvis musikvideo? Den gjorde ont. Tycker så synd om honom, som har sett honom som en storebror också.

        Ja, har lyssnat på låten flera gånger, han sätter ord på det man själv känner, chock, sorg, hjärtekross osv

    Vilket tycker ni är bästa sättet att spara bilder och videos på barnen och annat viktigt? ?

      2 hårddiskar (en back-up) samt en molntjänst. Du kan till och med ha 3 hårddiskar om du är rädd av dig. Rekommenderar en från LaCie

      Investerade i en extern hårddisk. Så förutom att jag sparar bilder och videor i molnet så laddar jag även över allt där. Känns tryggt.

      Tre olika hårddiskar som är på tre olika ställen. Inga molntjänster för är för rädd att någon ska få tag på bilderna via det.

      Foton i fotoalbum

      Foton skrivs ut och sätta in i album. Filmer bränner jag ner på en skiva.

      I molnet!

      Google Drive

    jag skäms lite över detta….men har snackat med en kille i några månader nu och vi klickar verkligen. Vi har inte träffats än pga pandemin och att jag är riskgrupp men är inte riktigt där problemet ligger utan att han är afghan och kanske inte pratar eller skriver på så bra svenska. Han är högutbildad och har ett bra jobb men många av mina vänner har fördomar om afghaner, likaså min pappa som uttalat sig rasistiskt om just afghaner vid flera tillfällen. Min pappa skulle aldrig hindra mig från att träffa någon men har så djupt liggande känsla av att inte vilja göra min pappa besviken att jag antagligen målar upp ett problem som inte finns. har ju lixom inte träffat snubben än men tänkte ändå höra om någon skulle vilja komma med peppande ord om hur jag ska hantera mina känslor gentemot min pappa (om det nu skulle bli något med denna kille).

      Du vill veta hur du ska hantera din pappa och hans reaktioner kring en kille du inte ens träffat? Ehh, jag säger, ta det när det kommer. Verklighet vs internet är två olika saker. Och din pappa är väl bara orolig, man behöver inte ta allt så himla hårt.

      Dont do it

      Akta dig!

      Träffa honom INTE.

      Afghanistan är världens fattigaste land. Den här killen är uppvuxen i ett land med usel kvinnosyn. Även om just han skulle vara den mest liberala killen i hela världen skulle han fortfarande ha den bakgrunden och de värderingar med sig i ryggraden.
      Jag hade varit ytterst försiktig.

      Jag skulle undvika den manskulturen helt.

      Äh vad spelar ursprung för roll om ni är kära!

        Jag blir helt chockad av de flesta av era svar?! Är helt säker på att du träffat en fin kille och önskar er all lycka!

        Alltså jag har varit i relationer med andra nationaliteter, det kan verka enkelt men även små grejer blir tjafsiga, har seriöst haft diskussioner om vem som ska öppna en dörr… så det där med kvinnosyn i andra kulturer kan bli komplicerat

          Instämmer och har samma erfarenhet. Jag orkar inte längre, vill ha en man från liknande kulturell bakgrund nu.

          Hon kan ju testa och se, inte säkert det blir problem. Finns vettiga män i alla kulturer.

          Själv är jag gift med en kille som är uppvuxen i Sydamerika och vi tjafsar sällan, och aldrig om kulturerna. Dra inte alla över en kam…

            Sydamerika är inte lika långt bort på den kulturella kartan som Afghanistan är.

      Oj trodde verkligen inte på denna respons… Vad har gett er dessa dåliga erfarenheter? Är alltså genuint intresserad! Är också livrädd för att alla dessa förutfattade meningar ska stämma? Dålig kvinnosyn och kriminella osv

        Många irrelevanta svar här.. såklart ska du träffa honom men man ska ju alltid va försiktig med någon online. Men det vet vi ju! Men för att försöka ge svar då. Jag dejtar en kille som visserligen är född i Sverige men från en annan kultur. Min pappa skulle inte godkänna honom och är väldigt krånglig i allmänhet med såna saker. Men han har blivit mer förstående med tiden men det går otroligt långsamt. Jag träffar min kille utan att berätta för pappa och om elr när jag är redo så kommer jag lugnt och stilla förklara att jag bestämmer över mitt liv och min kärlek. Har han problem så är det hans problem, och inte mitt. Kommer väl inte vara så enkelt men jag finner ro i att det är hans problem. lycka till.

      Afghaner är relativt ”nya” i Sverige och har massinvandrat helt ostrukturerat… Om jag var du skulle jag vara rädd för att han inte ens är den han är. Han kan mycket väl ljuga om sin bakgrund, familj, ålder osv. Jag tror att din pappa har rätt att vara misstänksam och försök dejta någon från samma kultur istället. Det där kan bli trassligt.

      Äsch strunta i din pappa! Det är ditt liv. Du har ingen skyldighet att ta hand om någon annan.

      Men hjälp vad är det för jävla svar?? Fy fan mår illa?

      Tycker du har fått rätt många bisarra svar här. Många som har fördomar. Ni har olika bakgrund, men om det är någonting som kommer vara ett problem för er kan bara framtiden utvisa. Jag tycker att du ska vara så försiktig som man bör mot alla man träffat online. Men självklart ska du se var det leder inte låta dig skrämmas av människors stereotypa uppfattningar ?

    Gravida som inte mått illa! Jag är gravid i v. 7 med andra barnet. Känner inte av graviditeten alls, inget illamående, inga ömma bröst. Bara utebliven mens. Och är extremt trött på kvällarna, men det kan nog lika gärna ha med årstiden att göra… Jag mådde inte särskilt illa med första barnet heller, men hade ändå någon vecka med illamående så här i början. Man blir ju lite nojig när man inte känner någonting alls. Någon fler som inte mått illa i början av graviditeten?

      Vecka sju är ju knappt så man vet att man är gravid? Du kan nog chilla! De andra krämporna kommer snart ändå.

      Har aldrig mått illa med mina barn.

      Grattis! Långt ifrån alla mår väl illa.

      Spanade tillbaka på min app och såg att mitt illamående kom v 8, och då bara om jag blev andfådd (är i v 12 nu och ska på KUB snart och är så nervös). Brösten blev ömma typ v 9. Så jag säger till dig som alla mina vänner sa till mig ”njut av att inte må illa istället” haha. Jag mådde knappt illa alls under första graviditeten 🙂 önskar dig all lycka ?

      Jag mådde inte alls illa första gången. Väldigt skönt såklart men kändes också lite som att graviditeten inte var på riktigt. Men allt gick bra. Andra gången kände jag lite lite illamående om jag inte ätit på ett tag. Så det är nog lite olika mellan olika graviditeter även om samma föräldrar.

      Mådde aldrig illa eller hade några andra besvär. Nästan så att jag hade min bästa tid som gravid. Tungt var det i slutet men det är naturligt.

      Jag hade inga symtom alls på min graviditet. Hade inte magen växt och jag känt barnet sparka o mensen uteblivit hade jag kunnat vara helt ovetandes om graviditeten fram tills ungen kom. Hade jag inte behövt springa på ultraljud titt som tätt pga medfött fel så hade jag nog nojat som tusan om det verkligen var ett barn och inte bara en tumör som växte ? så oroa dig inte, utan gläds av graviditeten! Man kan aldrig glädja sig i onödan som en vän brukar säga. Grattis!

      Kände inte heller av mina graviditeter. Njut och känn dig lyckligt lottad!

      Haha jag hann tänka så med mitt andra barn, för jag mådde, precis som du, helt okej med första. Efter v7 med andra blev det rent åt fanders.. mådde illa från V8 och hela vägen till v22 innan det tillslut lugnade sig. Då fick jag halsbränna varje natt istället, och sen en sömnstörning på det.
      Njut istället att det är så bra! Inga symptom behöver inte betyda att det är dåligt, och massor med symptom betyder inte heller att allt är lugnt. Man kan vara lika gravid eller ogravid för det.
      Grattis till graviditeten och hoppas du får fortsätta må bra ❤️

      Jag är i vecka 25 nu och har inte mått illa alls.

        Tack för alla lugnande svar! Jag jämför bara direkt med min förra graviditet och då mådde jag illa TIDIGT, kanske runt v. 7 och någon vecka framåt. Men sen hade jag iofs inga fler symptom förrän magen började växa. Jag kanske bara har turen att inte drabbas av illamående! Eller så kommer det som för några av er… Hoppas ändå att jag slipper ?

      Samma här, hade bara en extrem trötthet på kvällarna. Var på tidigt ultraljud pga nyfiken ifall det fanns något som överlevde därinne. Visade sig vara tvillingar. Är i vecka 9 nu.

    Vad tror ni om Covid här i Sverige nu i vinter? Blir det en stor ny våg med många inlagda, nya restriktioner osv eller lugnt?

      Tror att vi har att vänta värre än läget är nu. Förhoppningsvis inte som i vintras och våras. Men lite som många länder i Europa har det, vi ligger ju alltid lite efter där. Förhoppningsvis får vi en tredje dos snart (knappast med tanke på hur Sverige fungerar). Det är ett halvår sedan jag fick andra sprutan så jag kommer börja vara mer försiktig igen.

        3e dosen ges redan. Nu 80+ sen neråt i åldrarna precis som med dos 1 och dos 2.
        Grannen 65+ har just fått bokat tid.

          Mamma 50 år har fått sin tredje dos i veckan. Jobbar i äldrevården.

            Vad bra, det visste inte jag. Trodde inte vårdpersonal fick ta än.

              Alla som har hemtjänst/boende och personal får ta, precis som med första dosen.

        Jag ska bara förtydliga att jag vet att 65+ får boka tid nu. Men jag menade oss yngre. Jag tror tyvärr det kommer ta tid innan vi får en tredje.

          Er har de verkligen lyckats med

            Eller hur. Snart är dom uppe i dos 50 ?

          Dom har tydligen asmycket vaccin på lager nu så jag tror det kommer gå ganska snabbt även för oss unga. Sist gick det ju så långsamt för att de väntade på vaccinleveranser. För mig kommer det ha gått ett halvår sen andra dosen i februari och jag hoppas jag kan få den tredje då på en gång.

    Tips på mysiga filmer? Drama, komedi, romantik, familjefilm, disney eller så.
    Mysigt som typ julfilmer, fast det behöver inte vara julfilmer men ni vet den där mysiga känslan, det får vara julfilmer också?

    Antingen någon som berör lite eller bara enkla filmer, inget direkt nytänkande men ändå bra.
    När koncentrationen inte är på topp men jag ändå vill se någon film behöver jag något enkelt.
    Helst på Netflix, Viaplay, Disney+ eller någon playtjänst som är gratis.

      Ingen film men sunes jul❤️❤️❤️

        Åhh nostalgi!! Var kan man kolla på det?

          Svtplay finns den på 🙂

        Åh, så mysig!
        Kollar varje år på Mysteriet på Greveholm och Pelle Svanslös, får kanske börja räkna in Sunes jul där med?

      Kollar Election på svtplay just nu, 90-tals film med Reese Witherspoon. Många amerikanska 90-talsfilmer är ganska mysiga tycket jag ?

        Aldrig sett, lägger till i listan på vad jag ska se. Tackar! 🙂

      Nötknäpparen på Disney+

        Den tecknade får mig fortfarande att må dåligt.. när musdrottningen biter prinsessan i tån och hon blir grön, ful och bara gråter ? fy fan. Gillar inte att sova med fötterna utanför täcket för ingen skulle knäcka en nöt med tänderna för min skull ?

        Denna kanske inte är lika läskig?

      Harry Potter! Brukar alltid plöja igenom alla sju filmer vid jul.

        Velat se dom så länge! Måste skaffa någon tjänst där dom finns, många år sen jag såg dom nu

          Finns på HBO 🙂

            Toppen! Då får jag skaffa det också och bestämma mig för att säga upp någon. Blir snabbt dyrt, önska jag hade någon familjemedlem eller vän att dela med så man kunde ha flera men betala halva var ?

              Hoppas du ser detta men HBO Max har lanserats precis och erbjuder sin tjänst för 45kr/månad livet ut om man signar nu. Hoppas du har råd med det för då är det ju värt det?

        Klassiker ju ???

      Jag såg den tecknade julfilmen Klaus på Netflix förra året, urmysig! Visst, storyn har man väl sett några gånger tidigare men vad gör det när mysighetsfaktorn är skyhög ?
      Se på engelska, inte dubbade svenska versionen.

      Annars är mitt tips alltid Paddington 1&2. Ska finnas på Cmore/Netflix/Viaplay. Trygga filmer trots att jag har svårt för hela ”familjen är viktigast”-grejen.

        Såg Klaus förra året. Älskade den! Så fin berättelse, fint gjord. Grät mycket på slutet?

        Inte sett Paddington, får kolla in 🙂 tack!

        Arthur christmas är också en bra tecknad julfilm ?

      Jag gillar The Intern! Den med Robert DeNiro och Anne Hathaway. Sååå mysig!

        Uppskriven på listan på vad jag ska se, tack 🙂

        +1 på The intern. Plus It’s complicated.

      The Holiday, The Proposal, Mumien (den med Brendan Fraser), Two weeks notice, Music and Lyrics…

        Music and lyrics var länge sen jag såg, så fin!
        Har inte sett Mumien och Two weeks notice tror jag, tackar 🙂

      Bridget Jones-filmerna ❣️

        Dom är så mysiga! Hugh Grant är ju inte direkt ful heller, tycker han är så charmig ?

    Om jag vill resa ensam till solen nu i November (helst inom Europa) – vart åker jag?
    Alla charters blir onödigt dyrt med tanke på enkelrumstillägget.

    Någon som gjort samma sak och har tips på bra hotell med pool?

      Jag hittade en resa till Fuertaventura för 8000kr all inclusive med Apollo! Men det tog några timmar att hitta. Så du får verkligen rensa internet på alla möjliga alternativ.

      Resa… inom Europa nu? Jag tror att du främst får titta efter vilka länder som är intresserade av att ha dig där när det blir dags.

        Vart kan man inte resa nu inom Europa menar du?

        Ja det funkar ju? Hon skriver ju nu i november, vad ska ändras på två veckor?

      Alanya är fortfarande hyfsat varmt såhär års!
      Annars är väl Kanarieöarna ganska solsäkert 🙂

      Åk till Dubai istället. Underbart väder där under hösten och mycket mer solsäkert än Kanarieöarna

      Haifa

      Sicilien.

        Inget vidare väder på Sicilien på vintern. 18-20 grader där nu och kan regna.

          18-20 är ju varmt! Perfekt.

      Jag har kollat på resor för december och har inget tillägg på charterresor?

    Hur tänker ni kring föräldraledighet för pappan? Blir seriöst provocerad över att nästan alla mina kompisars killar inte tar ut någon föräldraledighet, eventuellt någon månad. Detta pga av att det inte ”funkar” ekonomiskt. Men tar inte papporna föräldraledigheten för att de vill binda med sitt barn. Känns som jämställdheten är långt borta när man hör hur alla resonerat. Dessutom har alla killarna så ”viktiga” jobb…suck!

    Till alla er som inte fått barn ännu, se till att utbilda er och kräv att mannen också ska vara hemma (om han inte är klok nog att förstå det själv.

      Jag känner snarare att det är upp till varje familj att lösa det som blir bäst för den familjen.

        Så kan man ju naturligtvis tycka men är det inte en klassisk kvinnofälla? Kvinnan är oftast outbildad och har ett relativt låglönejobb medan mannen tjänar rätt bra. Kvinnan är hemma under föräldraledigheten och pensionen avstannar tillfälligt medan mannen kanske avancerar på jobbet och klyftorna ökar ännu mer. Kvinnan i sin tur blir då ännu mer beroende av mannens pengar.

          Jag längtar efter att få vara mammaledig och gå ner i tid, ska bli så jävla gött. Är akademiker, men karriär och pengar är verkligen ointressant för mig.

            Samma här. Har utbildat mig och har bra lön men jag ser fram emot att vara hemma så länge som möjligt med barnen.

              Hoppas du känner likadant när du går i pension!?

                Du behöver inte oroa dig för min pension, jag lovar ?

                Åh gud ja, kommer vara det ända jag tänker på där vid pensionen. FAN OCKSÅ !!! Att jag la min dyrbara arbetstid på att vara hemma med barnen.

                Man kan ju bli kompenserad. På börsen tex. Har tjänat mer på det än om jag jobbat heltid

                Oj vad arrogant. Sitter så många ensamma kvinnor och lever under fattiggränsen. En tusenlapp extra i månaden är en utopi!

                  Folk har olika utgångslägen.

            Hoppas du känner likadant när du går i pension! ?

          Kvinnor utbildar sig dock i högre grad än män så ”kvinnan är oftast outbildad” stämmer ju i vart fall inte på den generation som får barn i dagsläget.

            Ja men i min umgängeskrets har många utbildat sig till kvinnoyrken, dvs, med sämre förmåner.

          Både jag och min man är hemma 1 år när vårt andra barn kommer. Stora är 1,5 (går ej på förskola). Jag har eget företag så vi klarar oss utan hans inkomst. Jag är otroligt tacksam att han vill ”välja bort” sin karriär för att vara med sina barn ?

        Absolut upp till varje familj. Å ena sidan. Å andra sidan…även i en familj kan ju frågor om anknytning och relation till barnet, kvinnans pension och karriär, delat ansvar i hemmet etc egentligen vara rätt viktiga. Inte minst på sikt. Att endast se till det ekonomiska är rätt kortsiktigt, eller för stunden. Tror att det är nyttigt för båda parter i en relation att veta vad det innebär att vara hemma med barn vs att jobba när man fått barn.

        Tror att många medelklassfamiljer absolut skulle ha råd med att fadern var hemma mer. Ändå hör man ofta om fäder som inte är hemma alls eller bara kort period.

        Problemet är att ”vad som är bäst för familjen” nästan alltid är vad som är sämst för kvinnan. Ska man som man ta ut mindre föräldraledigt får man banne mig kompensera kvinnan för pensionsbortfall och minskad löneökning. Så trött på din retorik. Ska det vara så svårt för män att ta lite jäkla ansvar för någon annan än sig själv och sina intressen?

          Hur vet du att familjer inte gör en kompensation för hennes bortfall om hon är hemma? Idag är ju inte det en hemlighet, att det påverkar löneutveckling, pension, sjukpenning osv.

            Är ju bara att fråga runt i valfri mammagrupp på Facebook. Kvinnans ekonomiska framtid prioriteras sällan av män. Är ju bara att titta på hur arbetsfördelning i heterosexuella relationer ser ut för att få en fingervisning kring hur hennes behov prioriteras. Är ju vanligt att mammor som inte är gifta lever på sin föräldrapenning, betalar halva hushållskostnaderna medan mannen lägger sina pengar på sina hobbys. Jag blev chockad när flera v mammorna på bvc inte kunde följa med på lunch för de inte hade råd.

              Exakt! Det är ju det här som är en stor del av problemet!

              Ja men det är ju ett problem i de familjerna även innan barnen kommer, att kvinnorna tar allt ansvar för arbetet hemma och mannen är en mansbebis. Jösses, välj bättre män för guds skull.

                Gud vad naiv du är! Tror du på riktigt att vad en man lovar innan man skaffar barn är en garanti för hur han senare beter sig? Jag och min exman hade en jämställd relation innan vi skaffade barn. När det senare blev jobbigare än vad han tänkt sig stod jag med allt ansvar. Att vi var överens om att han skulle ta halva föräldraledigheten spelar liksom ingen roll när han senare inte ansöker om det.

              Vi har ett konto där båda lägger in 100%. Där plockar man till lunchen. Löjligt att dom inte ska ha råd o han tar allt till sina hobbies. Varför ställer inte kvinnor rimliga krav

        Pappan kommer att gå på 50% föräldraledighet om en månad då barnet är 9 månader. Kommer sedan att fortsätta så fram till att barnet börjar förskolan i augusti när hon är 17 månader. Jag kommer alltså vara föräldraledig de andra 50%.
        För oss känns det bättre att köra 50/50. Jag är egentligen inte riktigt redo, får extrem separationsångest av att tänka på det
        Men tänker att det kommer vara bra för deras band och även för min och sambons relation att man hjälps åt. Jag är glad att jag har en man som vill vara hemma och som också kan tänka sig att gå ner lite i tid när barnet går på förskolan. Tanken är att vi båda ska jobba 90% första terminen och sen får vi se.
        Barnet är supermammigt och det lär bli tufft för samtliga. Min största oro är för maten, det har varit svårt att få barnet att äta mat och ta flaska, men det kommer ju inte ha så mycket val.
        Ska tillägga att jag tjänar cirka 15.000 mer i månaden än sambon så jag köper överhuvudtaget inte när folk använder ekonomiska argument. Allra minst när medelklassen gör det. Det är väl en sak om båda är låginkomsttagare eller typ om mamman är arbetslös eller student eller bgt och pappan har ett jobb. Men för medelinkomsttagare så kan nog många klara sig på betydligt mindre pengar en kortare period.

          Känns som det är så sjukt att man 2021 ska behöv vara glad för att man har en man som kan tänka sig att ta hand om sitt barn.

            Exakt! Jag blir så genuint nyfiken: i relationer där kvinnan tar ut all/större delen av föräldraledigheten, vill inte mannen vara hemma med sitt/sina barn? Jag kan tycka att det är mysigt att vara hemma med barnen, men min man skulle väl aldrig frivilligt gå med på att jag tog all föräldraledighet?! Han har ju också skaffat barn för att få umgås med dem…!

      Vad får dig att tro att vi behöver dina pekpinnar? Så trött på argbiggor som ska berätta för vuxna människor hur de ska leva.

        Argbigga? Du låter…mogen. Du får naturligtvis göra som du vill men sitt inte och klaga sen på hur lite mannen hjälper till (och hur lite koll han har) och hur mammiga dina barn är.

          Man får klaga på vad man vill och barn blir inte per automatik mammiga/pappiga beroende på vem som är hemma.

            Ett tips är ju då att du klagar till din man då du själv ”bäddar” för problemen genom att inte låta han lära sig ta ansvar för barnen.

              Eller så kan man kommunicera. Och om det krävs att en pappa måste ta halva föräldraledigheten för att ”lära” sig ta ansvar för barnen kanske man ska tänka över sin relation överhuvudtaget.

                Eller så har man en modern man som har ett eget intresse för att lära känna sitt barn och vill ta det ansvaret.

                Jag hade också gärna suttit hemma hela ledigheten men tycker att barnens relation till pappan är viktigare än min ”önskan”.

                  Jag lovar dig, deras relation kommer inte grundas på om pappan tog 6 månader eller 0 när barnet var liten.
                  Tycker den moderna mannen har ett intresse att skapa en relation till sitt barn oavsett föräldrarledig eller inte

                Statistiskt sett är män helt oförmögna av ett jämställt föräldraskap så med din logik får vi alla sluta skaffa barn.

                Du missar även att bara för att man har kommit överens om något innan man skaffar barn så är inte det en garanti för att det kommer bli så när barnet väl har kommit.

        Du kan väl leva som du vill. Bekosta det själv bara. Saten ska inte ge bidrag till något som leder till ojämställdhet.

      Jag tog hela första året och min sambo hela andra året. Tycker det är jättetråkigt att många mammor behöver lämna sina bebisar redan efter 6 månader, alldeles för tidigt för barnen.

        Vad menar du? De börjar väl inte förskola när de är 6 månader i Sverige?

          Man får bara föräldradagar som räcker att vara hemma i 1 år. Det är bara om man har ekonomiska möjligheter att ta ut färre dagar som man kan vara hemma längre. Delar man då 50/50 behöver man som kvinna börja jobb när barnet är 6 månader.

            Jo det förstod jag men tolkade det som att Linnea menade som att man lämnade bort barnet till någon utomstående. Det är ju inte per automatik dåligt för ett barn att vara med sin pappa på dagarna efter 6 månader.

            480 dagar har man dock. Så barnet kan vara hemma i 1 år och nästan 4 månader.

              Du räknar in dagarna med lägstanivå. De motsvarar väldigt lute pengar och de är många som därför inte har råd att ta ut dem.

      Vi har delat lika så gott det går, så himla viktigt. Framförallt för att min kille absolut inte förstod hur jobbigt det var att vara föräldraledig förrän han fick testa på det själv… Men också såklart för den fina relation han fått bygga upp med barnet. Men så har vi båda ganska jämlika jobb, ingen av oss drar den andra ekonomiskt så det var inget bekymmer för oss. Jag tjänar t.om. lite mer. En självklarhet för oss!

      Till er alla som inte fått barn ännu, se till att göra exakt som ni själva vill och vad som passar er familj, inte vad man bör eller inte bör göra.

        Ja, gör det ni mår bra av, för tillfället och i längden. Jag bor inte i Sverige så fanns ingen pappaledighet när jag fick barn. Pappan hade fått säga upp sig om man velat vara hemma. Som svensk blev man ju lite orolig, hur skulle det gå med jämställdheten nu, hur ska de bygga upp sin relation, man hade ju hört hur viktigt det var.

        Och visst, i början var det väl ojämställt. Jag ammade, fixade det mesta i hemmet och hade koll på allt med barnet. Men ärligt talat tror jag att ambitionen att vara jämställd störde mig mer än att vara hemma. Det är så kort tid ändå. Nej, han kommet aldrig veta hur det är att vara ensam hemma med en nyfödd, liksom de flesta även svenska män. Att vara ledig när barnet är lite större är en annan grej. Får också uppfattningen att långt ifrån alla män (nej inte alla) verkligen tar hela ansvaret heller utan mer är dagansvarig liksom.

        Men det kommer en tid sen, när jag är borta och pappan har ansvaret, när de hittar på aktiviteter tillsammans, när vi planerar tillsammans och verkligen jobbar mot samma mål, familjens bästa. Att pappan är föräldraledig ett tag är verkligen ingen garanti för ett bra familjeliv, det är många år efter småbarnsåren så ta er igenom det så gott ni kan och jobba som ett team!

      Hahaha! Vi har det sådär himla jämställt… pappan ska vara hemma lika länge som jag och i vårt fall så tjänar vi mer ekonomiskt när han är hemma. Dessutom räknar han ner dagarna och längtar. Och har tagit nätterna i typ en månad nu för att vi håller på att vänja av vid nattamning. Han är sådär 100% jämställd. Men jag känner innerst inne att jag hade varit ganska glad om han hade tjänat massor så att jag hade kunna varit hemma i typ 2 år…. Är inte redo! ?❤️

        Ha ha, ur ett själviskt perspektiv förstår jag dig! ?♥️ Men tänk hur mkt värt det är för barn och pappan att få chansen att binda på riktigt och förståelsen för vad det innebär.

          Verkligen. Är otroligt tacksam för deras fina relation. Men ibland drömmer jag mig bort och fantiserar om hur najs det skulle vara om min man bara råkade vara sådär superrik och att jag bara kunde vara hemma och vara med vår dotter som en riktig hemmafru haha! Den fantasin är såklart hemlig…

            Ha ha men då delar jag din hemliga dröm i smyg. Rik hemmafru vore ju kul att få leva lite (tills man blir uttråkad) .

          Ursäkta men det heter verkligen inte binda. Man bondar.

            Eller så förstår man att telefonen ändrade om det. Testa ?

              Flera gånger? Föreslår att du kollar innan du skickar.

                Vänligen kom ner från dina höga hästar!

                  Blir du kränkt för att jag talar om att du använder fel ord?
                  Ska man liksom bara låtsas att det var rätt?

                    Jag blev inte kränkt men du verkade ju bli det då du kände att du bara måste säga till (utan att reflektera över autocorrect). Ett tips är att du scrollar vidare nästa gång du ser en felstavning, du tillför ingenting med en sådan kommentar.

      Exakt så!

      Skaffade du eller ni barn?

        Jösses.

        Jag känner igen mig. Första halvåret var jag verkligen en mjölkmaskin och då hade det inte hjälpt om han var hemma lika mycket. Sen tog han ut sin föräldraledighet när barnet var nästan ett år. Kan ärligt säga att jag tyvkte att det var orättvist, jag fick amma 24/7 och han fick tiden när barnet var ”roligare” och de kunde göra aktiviteter ihop. Men vad ska man göra, ska barnet amma så ska det. Det kan inte pappan ta.

        Självklart har man olika roller i olika skeden i barnets liv. Tror vi uppfattar tanken om att skaffa barn tillsammans/själv lite olika….. jag bar också vårt barn, fick förlossningsskador, förlossningsdepression, har opererats ett år efter förlossningen osv. Absolut bördor som varit mina. Men det är fortfarande vi som skaffat barn. Det var ett gemensamt beslut och är ett gemensamt ansvar.

          Ja, måste det vara 50/50 på dagabasis från första dagen? Eller kan det vara 50/50 på längre sikt? Ska pappan amma varannan gån barnet ska ha mat också, så att det blir millimeterrättvisa, för ni vet väl att barnet knyter an via amningen också?

            Alla ammar inte.

              Ja?

              Sa jag det?

                22.14 pratade om amning.

                Ja men jag hävdade inte att alla ammar. Ska jag lägga till att inte alla har barn, alla har inte två närvarande föräldrar, en del mammor dör under förlossning osv?

            Fast nu dummar du ju dig ju bara. Du raljerade över att allt måste vara så rättvist och om mannen skulle amma varje gång.
            Amningen funkar tyvärr inte för väldigt många mammor så då blir det naturlig anknytning för barnet med pappan som matar. Jag tror inte jag behöver bli tydligare än så.

          Första året?! Många barn ammar inte ens längre när de är runt 7 månader. Varför skulle inte båda kunna vara ”huvudansvariga” då? Vad betyder ens ”huvudansvarig”? Det är ett barn inte en surdeg…

          Iom corona jobbade min man hemifrån när vår bebis kom. Visst, jag ammade men han fanns liksom där hela tiden. Han kunde sitta i timmar med bebisen sovande på sitt bröst. Han kunde gå runt med bebisen i sele på nätterna och guppa. Han och jag badade bebisen tillsammans. Han tog lika många bajsblöjor. Hur mäter man när det är 50-50? Exakt antal timmar man nuddar bebisen? I så fall var det nog 50-50. Vi fanns båda där hela tiden även om bebisen ammade på mig. Men för de flesta är ju den konstanta amningen bara de första typ 2-3 månaderna, sen blir det ju längre och längre stunder som barnet (ofta) vill mer än så. Nu är vår bebis 8 månader och min man jobbar fortfarande hemifrån nästan varje dag. Jag kan vara iväg i flera timmar och min man och vår bebis har det alldeles utmärkt. När jag kommer hem ler bebisen och vinkar ivrigt och vi gosar. Samma om min man varit borta. Jag ammar någon gång per dag och natt men annars matar vi vid bordet. Båda två. Förstår att alla barn är olika men blir galen på dehär tjatet om att barnet baaara kan ha en anknytningsperson och att det på något sätt skulle bli otryggt om mamman inte typ stänger ute pappan…

            MÅNGA barn ammar längre än 7 månader, ville bara lägga till det i din anekdotiska bevisföring.

              Eller ammar inte alls. Något du kan lägga till din anekdotiska bevisföring.

              Ja absolut men det var ju inte poängen här. Man kan ju välja att amma tills ungen är 3 men det betyder ju inte att barnet skulle lida av att vara med sin pappa de timmar som den inte äter bröstmjölk.

            Exakt så för oss också minus att amningen inte fungerade här. Barnet låg alltid och sov på pappans bröst och är väldigt trygg med honom vare sig jag är hemma eller inte.

        Sanningssägare!?

        Ja för du är den enda kvinnan som har fött fram ett barn ?

          Va?

        Så kan det ju absolut vara och det är ju bra att ni i er familj mår bra. Men du formulerar dig lite som att du tycker att er situation är en bra standard, dvs något alla bör sträva efter? Och där håller jag verkligen inte med, men alla har ju rätt till sin åsikt. Jag tror dock att det är väldigt sällsynt att det det är oundvikligt att mamman är enda anknytningsperson i 6 månader osv osv. Jag tror det är något som föräldrarna själva skapar. Vill man att barnet ska knyta an till både mamman och pappan, så att barnet får två föräldrar från start och inte en som ”hjälper till”, då går det.

          Exakt!! Var jämställda om ni vill, men vad behöver barnet?

          Den fjärde trimestern pågår i ca 3 månader. Inte 6.

          För det första pratar jag inte om att lämna över nån stafettpinne… jag förstår liksom inte varför vissa inte ser att det kan finnas ett stoort mellanting mellan ”nu tar pappan över och mamman överger barnet” och ”jag kan inte ens duscha 15 min för min bebis kan ju inte vara med pappan utan mig för jag är primär anknytningsperson”. Pappan kan väl knyta an fastän mamman är hemma? Bära, sova hud mot hud, bada, gå ut med vagnen…

          För det andra finns det ju en massa månader efter den 3e trimestern som pappan kan bonda med bebisen. Om man vill dela 50-50 och vara hemma i 18 månader så betyder det att mamman börjar jobba när bebisen är 9 månader. Om pappan redan från början funnits där och successivt tagit mer och mer plats i bebisens liv så blir ju det bytet betydligt enklare för alla.

          Jag opererades och var sjukskriven så min man fick ta över. Inga konstigheter alls faktiskt. Lika glad och trygg för det är barnet.

        Det var ju ändå NI som skaffade och fick barn! Barnet är int enats ditt bara för att du naturligtvis var tvungen att bära det…

      Oj oj oj.
      Jag har absolut inga problem med att kvinnan är hemma längre men föraktet för par som delar eller där kvinnan går tillbaka till jobbet…det där känns inte sunt..
      Inte så konstigt att barnet knöt an till dig när du var hemma. Kanske hade det knutit an till pappan om han fått en chans.
      Känns iaf orimligt att framställa det som att barn far illa av att pappor tar över föräldraledighet.

        Oj oj, här var det aggressivitet, må jag säga. Andas människa.

          Svara på sak i stället kanske?

            Annan anonym, men tycker ärligt inte att det finns nåt att ”svara” på när en person uttrycker sig sådär. Dels är det inte som att personen kommer att köpa något motargument vad det än skulle vara, dels tappar man liksom lusten att diskutera när det blir sådär agressivt och trist attityd.

              Så vad bidrar man med att kalla någon aggressiv och be den andas? Mer än en tröttsam härskarteknik när man inte orkar argumentera mer?

                Jag skrev att jag tyckte ditt sätt var aggressivt, och jag har inte diskuterat öht med dig innan, så det handlar inte om att ”inte orka argumentera mer”. Tagga ner bara för ingen tar dig på allvar när du beter dig så där.

                  Nej det var inte mig du kallade aggressiv och jag ser inget aggressivt i den du inte orkade argumentera med längre. Att du inte håller med eller orkar svara längre är en sak. Betyder inte att den andra måste andas. Det är en tröttsam härskarteknik.

              Vad var aggressivt?

        Kanske inte rätta personen att kalla andra för korkad om du tror att du på riktigt är så oumbärlig. Ett barn kan ha flera anknytningspersonen och det låter som du gör dig själv en björntjänst genom att göra dig oumbärlig.

        Mitt barn är extremt tryggt och knyter an till pappan minst lika bra.
        Tycker inte att det låter som att du mår så bra faktiskt.

          Ja ett litet barn kan ha flera anknytningspersoner men bara en primär.

          Tycker att du ska akta dig lite från att skriva sånt här. Och särskilt om du uttalar detta till folk du träffar IRL. Det är kanske din åsikt men uttala det inte som fakta. För det är inte fakta. Ett barn kan ha flera anknytningspersoner, vara fullständigt trygg med pappan också, utan att vara ”berövad” på någonting. Ponera att båda föräldrarna var hemma från dag 1 och pappan fanns där hela tiden och var nära bebisen 100% förutom precis när bebisen åt. När den bebisen sen inte ammar lika ofta utan kan bli tröstad utan mat så är pappan minst lika duglig!

              Tycker att din artikel bekräftar det jag skriver, snarare än det du skriver. Har bara skummat men vi verkar tolka uppsatsen helt olika. Jag ser att uppsatsskrivaren mestadels använder ordet anknytningspersonER och verkar fokusera på skillnaden mellan föräldrar och ”utomstående” anknytningspersoner som exempelvis förskolepersonal. Vad jag kan se står ingenting om att mamman nödvändigtvis är den primära anknytningspersonen, utan att barnet skapar anknytning till den/de som hela tiden finns där och tröstar och ger närhet och spenderar tid med barnet.

                Men va? Asså jag börjar bli lite för trött för detta nu känner jag… pratar vi ens om samma sak? Om jag lämnar ungen till mormor en eftermiddag blir mormor självklart inte det. Men om jag lämnar min 2-veckors till mormor och mormor därefter är den som har bebisen varje dag från morgon till kväll, matar med flaska, tröstar och ligger hud mot hud, ja. Då skulle jag säga att mormor blir det.

                Om vi då har ett scenarion där både mamma och pappa varit nära barnet varje dag från födsel och pappa kanske tom turas om att mata av någon anledning, så köper jag inte att det inte skulle gå lika bra för bebisen att vara hos pappa som hos mamma – i vart fall inte efter den fjärde trimestern. Och då menar jag alltså inte att mamman ska dra på en jorden runt kryssning när bebisen fyller 3 månader. Jag försöker bara argumentera emot dehär ”pekpinnarna” om att pappan bara är en ”avlastning” det första året och att pappan inte skulle kunna vara en trygghet för barnet.

              Om barnet inte ammas, har det noll anknytningspersoner då? Lol.

                Nej, vad får dig att tro det?

            Tycker att det blir så mossigt att härja runt med uttryck som ”primär” osv. Ja, om mamman ammar så behövs mamman för att ge bebisen mat när bebisen är hungrig. Men ta en tex 6 månaders bebis som fortfarande ammar – pappan kan vara minst lika trygg och bra för den bebisen när det kommer till att trösta, leka, gosa, sova. Tycker då att det blir skevt att kalla någon ”primär” och lite grann indirekt pekpinna om att den personen bör ha lite dåligt samvete varje gång den lämnar hemmet.

              I samtliga undertrådar i den här diskussionen vill jag typ hoppa in och fråga: ”vilken ålder pratar vi om?” Känns som att någon har en 2-månaders i tankarna och någon en 8-månaders. Är ju himla stor skillnad. Även om man ammar är det knappast ett trauma för ett barn som är låt säga 5+ månader att spendera några timmar med sin pappa om pappan har varit där på ett närvarande sätt sen födseln.

          Anonym 22.04:
          Vilket argument. Pratar du såhär med människor i verkliga livet också?
          Ni tycker inte samma i en fråga, vilket är okej, man behöver inte ifrågasätta någons mående för det.

            Personen ifråga skriver väldigt aggressivt och påstår att barnen far illa av att pappan delar på ansvaret. Tycker den infon person går ut med är direkt skadlig. Alla barn ammas inte (av olika skäl) och på så sätt knyter barnet an till den som matar den, dvs även pappan.

            Den här personen skriver att de som inte delar hennes tro är antingen giriga eller korkade. Jag gjorde ”min” bedömning på de inlägg personen gjort.

              Nej den skriver inte aggressivt. Är nog du som tolkar in aggressivitet.

              Personen skriver verkligen inte aggressivt men du kan fortfarande inte argumentera med att ifrågasätta någons mående, även om du anser att det var aggressivt.

              Läs gärna länken jag länkande lite högre upp!

                Läste du ett eller flera av dennes inlägg? För isf kanske du skulle fått en annan uppfattning. Oavsett så uppfattade JAG det som att personen betedde sig irrationellt. Jag har ingen aning om vem personen är IRL och bryr mig ärligt talat inte men tycker det inte är ok när den far med osanning.

                  Jag har läst hela men svårt att veta vem som är vem när alla är anonyma.
                  Hur som helst, ifrågasätt inte någons mående när du argumenterar tack på förhand!

                Jo om en människa beter sig som om den inte mår bra, då kan man skriva det.

                  Det där är ju bara löjligt. Svara om ni ska men så irrelevant att börja svamla om hur någon skulle må.

      Varför skaffade din man barn då?

        Stackars din man om hans enda skäl att skaffa barn var för att du inte skulle jobba efter 6 månader. Känns som en märklig anledning.

          ”Inte var det för att jag skulle jobba efter sex månader i alla fall.”
          ”Så hans enda skäl att skaffa barn var för att du inte skulle jobba efter sex månader?”

          Det här kommentarsfältet i ett nötskal ???

        Ja det är intressant att det är så många helgonglorior härinne. Det verkar mest som att mannen är någon typ av avelshingst istället för en jämbördig förälder. Finns det ens plats för pappan i relationen eller ska han mest bara betala? Blir fasiken mörkrädd.

      Tygla sin man? Vad lever ni i för relationer? ? Man märker ju ojämställda vissa av er är.

        Om du tror att pengar är enda anledningen så har du ju inte förstått någonting. Vi pratar om att barn och far ska anknyta till varandra. Däremot använder ni (som inte vill dela på föräldraledigheten) pengar som anledning för att ni inte har ”råd”.

          Fast de enda som använder pengar som argument här är ju de som pratar om andra familjer där de inte delar lika. Att deras argument skulle vara ekonomiska.

            Fast det är ju de enda argument man hör ”det fungerar inte ekonomiskt för oss”. Lustigt när det fungerar för oss med mindre pengar… man tar sig råd helt enkelt.

              Vem här inne menar att det är ekonomiska skäl till att de inte delar 50/50 på millimetern?

                Alltså om sig själv och inte andra

                  Ingen aning men det är det jag hör från mina vänner och det är ju personer jag känner, inte främlingar på nätet.

            Tänk vad bra om man kunde citera den man svarade på när det blir sådana här trådar som drar iväg i olika undertrådar. Svårt att se vem som svarar vem nu.

          Och helt ärligt. För en liten bebis skulle pappan kunna bli utbytt mot brevbäraren på bb. Finns ingen biologisk anknytning till pappan. Den skapas. Men inte första tiden (som för övrigt brukar kallas för fjärde trimestern där barnet är utanför mammans kropp men har samma ”krav” som när den låg i magen. Dvs närhet till mamman och mat typ. Pappan är en bifigur i bebisens liv då. För ett spädbarn ÄR mamman oumbärlig.

            Läste ett ÖS en gång om en blivande mamma som inte ville amma pga att det skulle vara jämställt hemma.

              Undra hur hon såg på det när bebisen väl var där.

            22.18 och 22.39
            Nu får ni ju lugna er! Jag vet inte vilka ni är men får Moder Theresa- vibbar av er. För många människor fungerar inte amningen och då kan även pappan mata. Precis så enkelt är det.

            Ni kanske inte ska uttala er om att barn far illa av sånt om ni inte har egen erfarenhet. Mitt barn är extremt trygg och tyr sig till båda lika mkt. Ett välgött barn uppvuxen på ersättning, där pappan fungerat precis lika bra.

              Bra för er då!

          Eller så har personen varit närvarande från start och är således en trygghet för barnet. Jag är borta flera dagar i veckan utan att det är något problem.

            Ja? Men det är inte för att han är biologisk pappa ju. Hade lika bra kunnat vara grannens farmor som var där från start. Mamman däremot finns det ett biologiskt band till för den nyfödde.

              Lustigt då att barnet inte gör någon skillnad på oss då.

                Du läste inte kommentaren du svarade på? Ditt barn hade inte gjort skillnad på dig och grannens farmor heller om hon varit där sedan start.

            Och det är fallet hos oss. Går ändå bra. Kanske har ovanligt nöjt och lyckligt barn ??‍♀️

              Detta. Asså jag måste sluta ge mig in i dehär trådarna. Är inte hälsosamt haha! Om barnet mår bra, växer enligt sin kurva, utvecklas som det ska, är glad och nöjd, sover bra, äter bra, tröstas lätt och verkar allmänt välmående så är väl allt bra?! Man märker väl på sitt barn om det inte mår bra och då får man väl justera? Att jobba 8 h per dag 5 dagar i veckan efter att barnet fyllt 6 månader behöver väl inte vara nå fel om man märker att barnet mår bra och är som vanligt?! Herregud i andra länder får föräldrarna ju bara vara hemma i några få månader…

            Ja det är väl inget konstigt? Ganska vanligt att bytas av nånstans där eller?

      Min man tjänar 15000 mer än mig i månaden, vilket har gjort föräldraledigheten till lite av en kvinnofälla.

      Men förhoppningsvis har vi arbetat ihop en större budget för att kunna dela mer på ledigheten nästa gång!

        Är det fallet så tycker jag att den som tjänar mer ska sätta av pengar till den andras pension!

          Och det görs i de flesta familjer där ingen av föräldrarna är förvuxna bebisar.

        Detta!!☝️☝️???

        Åh det här var det vettigaste jag läst på länge i dessa diskussioner! Fattar inte varför ts blir provocerad av hur andra lever sitt liv.

      Har 2 kompisar där kvinnorna tjänar mer, en som tjänar 30-40% mer än sin man, där mamman varit föräldraledig längst pga amningen och att hon helt enkelt ville ta längst. Pappan hade några månader. Vän nr 2 var föräld.ledig 9 månader och hade lätt tagit flera månader men pappan ville också vara hemma. Tycker alla ska få göra som de vill för det finns de som älskar sina barn men trivs inte hemma flera månader.

      Varför blir du provocerad av hur andra väljer att göra i sin familj?

      Vad konstigt? Låter så omodernt.

    Vad är ert bästa snacks som ni alltid äter om ni får välja?

    Min akilleshäl är ostbågar. Tänkte trycka en påse nu.

      Bjäre’s tryffel och parmesan chips!!! Finns inga som slår dessa

      Popcorn

      Intressant. Jag köper nästan alltid godis om jag vill äta något gott. någon choklad och någon påse med något annat. Typ Ahlgrens Bilar eller salt och blandat… eller annan mixpåse. 🙂

      Åt ostbågar igår, olw. Tycker knappt dom smakade någonting. Har dom ändrat recept, finns de ett annat märke så jag köpte fel, är det något fel på mina smaklökar? ?

        +1 på detta. Två senaste gångerna jag köpt ostbågar har dom smakat absolut noll 🙁

          Jättekonstigt. Blev så besviken för var så sugen på det men så smakade det ingenting direkt

      Alltså köpte en påse med världens godaste nötter en gång. Det var wasabi cashewnötter från Risenta. Men hittar dem inte någonstans förutom på Apotea ? om ni ser dessa så måste ni prova!!!

      Jag är så extremt tråkig nu jag vet.. men saltade chips från Olw ?

      Mjuka kryptoniter ?

      De där chokladdoppade pretzels som finns nu.. mmmm

        Och jag testade dom förra veckan och tänkte då vem som möjligen kan köpa dessa en andra gång? pretzeln smakade damm och chokladen smakade hundchoklad tyckte jag.

    Är ledsen och besviken på min sambo ikväll. Tjafsade lite och han tyckte att jag är otroligt svartsjuk. För att jag inte litar på honom efter jag kommit på ett flertal lögner och smusslande med mobilen. Han har kommit hem från en jobbfest med en skjorta full av sminkfläckar på kragen och inte vetat hur de hamnat där. Tills jag såg ett filmklipp som lades ut av en kollega till honom (han dansade väldigt nära en annan kvinna).
    Sen tycker han att jag är för svartsjuk. Jag tycker snarare att det är han som visat att det inte går att lite på honom.
    Vet inte vad jag ville med det här, är bara lite less på att han tycker han är ofelbar och att jag bara bråkar om allt.

      Gaslighting 100%

      Du har min sympati.

        Tack ?

          Jag blev anonym.

      Med tanke på hans reaktion tycker jag att du har fog för din oro.

        Tack för din kommentar. Så känner jag med. Känns som att han försöker lägga över allt på mig, beskylla mig för att vara svartsjuk och att det på nåt sätt rättfärdigar hans beteende. Jag vet varken ut eller in just nu. Är bara ledsen.

          Men vill du verkligen vara med någon som inte tar dina känslor på allvar? Du har tidigare kommit på honom göra saker som gör att du inte kan lita på honom. Det är inte osannolikt att han fortsätter göra sånt om han nu inte ens kan erkänna att det han gör är fel. Ha självrespekt och ta hand om dig själv i första hand ?

            Det är det jag inte vet. Jag känner också att risken är stor att han fortsätter ljuga och göra som han vill. Har funderat på sistone och ser en röd tråd de senaste tio åren hur han egentligen varit. Att han inte respekterat mina känslor utan gjort som han själv velat. Fast han vet att det sårat mig.

              En som gör så visar inte att han älskar dig på riktigt, när man älskar någon så gör man inte saker som man vet sårar sin partner. Med tanke på att ni har varit tillsammans så länge verkar det som att han är van vid att du ändå alltid finns där trots det han har gjort.

                Ja lite så har det blivit. Sånt jag aldrig hade accepterat förut går jag liksom med på nu. Det är så långt ifrån mitt vanliga jag egentligen.

                Vet inte om jag skriver för mycket nu bara för att jag är sårad. Men min sambo är expert på att få mig att verka svartsjuk och jobbig. Han drar sig inte för att göra sig själv till ett offer för andra, och får mig att verka som en kontrollerande och svartsjuk person. De flesta tycker att min sambo är en rolig kille, som alltid ställer upp för andra.

                  Har du läst på om narcissistiska personligheter eller liknande? Jag säger absolut inte att din sambo har en sådan, det kan inte jag veta, men det du skriver här är sådant som kan vara tecken på det.

                  Jag ser narcissistiska drag i det du beskriver här. Levt med en man som var precis så. Det är inte värt det. Du kommer aldrig ”vinna” och han kommer förmodligen aldrig helt förändras. Varje tjafs kommer vara du som sliter ut dig och han kommer använda din ilska emot dig som bevis för att du är galen.

                    Jag har också varit i en kärleksrelation med en man med liknande drag. Han flyttade fokus och lade saker på mig, det var jag som känt fel, gjort fel, tänkt fel och så vidare, gaslighting, förminskade mig. Ett annat drag var att, när han delade med sig av sina åsikter, ALDRIG förklarade VARFÖR han tyckte som han gjorde, bara att han tyckte något. Det var jag som skulle förklara mig om jag inte höll med. Jag var då upptagen med det och hade en dålig magkänsla men förstod inte vad den berodde på förrän långt senare… Att han bestämde och att det var så självklart att det krävdes en förklaring för hur man inte kunde hålla med, en förklaring som ändå inte betydde något. Skriver detta i fall någon är med om det själv och känner igen sig.

                    Min magkänsla bröts ned och det tog lång tid innan jag förstod hurdan han var. En bekant till mig som jobbar med våld i nära relation hos polisen säger att det är svårt att förändra dessa killar, och framför allt, varför skulle just vi som partners bära det ansvaret?

                      Bra skrivet.

      Tråkigt för dig. Han borde visa förståelse. Det är inte konstigt att du är svartsjuk.

        Tack för ditt svar också. Han har ingen förståelse att jag känner att jag inte kan lita på honom. Utan han tycker mest synd om sig själv som har en svartsjuk sambo.

          Tillit är inte något man får utan något man gör sig förtjänt av. Har han varit otrogen förut?

            Inte vad jag vet. Men jag har kommit på honom att haft kontakt med andra kvinnor (med förklaringar att de bara varit vänner). Och han gömmer mobilen. Aldrig att han laddar mobilen eller lämnar den och går till ett annat rum. Glömmer jag min mobil hemma när vi är någonstans så får jag inte låna hans mobil om jag behöver ringa. Så han är ju rädd att jag ska se någonting.

              Jo förklaringen att han dolt sina ”vänner” är för att han anser mig vara svartsjuk.

              Många röda flaggor, men det vet du antagligen redan. Jag har erfarenhet av ett otroget ex och kan bara säga en gång otrogen alltid otrogen.

      Men om han dansar…?

        Problemet var inte att han dansade. Utan hur de dansade. Väldigt nära när skjortkragen blev full av hennes smink, och hur det såg ut när de dansade. Jag ville visa klippet för honom och få en förklaring men han vägrar titta på det. Kollegan filmade inte min sambo, utan han kom med lite i bakgrunden men ändå fullt synlig.

          Gaslighting, kasta! Hade ett ex som använde exakt samma taktik och tillslut tänker man ”ligger felet hos mig?”. Kasta

            Ja googla gaslighting om du inte har koll på det. Sen lämna
            Alltså att hab försöker få dig att tro att du är galen är ett starkt varningstecken

      Jag levde 11 år i en sådan relation. Trodde fram tills år 9 att det var mitt fel. Att jag gjorde fel. Sa saker på ett klumpigt sätt & att jag förstörde vår relation. Men jag insåg mer och mer att det han syssla med var att hålla dörren öppen. Istället för att vara i vår relation med engagemang och glädje så klagade han, gnällde och var missnöjd. Fiskade utanför relationen för att han skulle må bättre. Jag insåg att jag var otrygg i den relationen & det gjorde att jag letade fel/tog på mig felen och accepterade att det inte var något vi pratade om.
      Detta låter nog hårt men fundera på hur du vill leva ditt liv. Jag kom fram till efter 2 års försök att lösa problemet att det var dags att gå vidare, något jag aldrig ångrat för jag mår så mycket bättre nu. Jag ville inte va med något som inte ville va 100% med mig. Nu har jag en ny relation, känner inte de känslor jag gjorde med mitt ex alls för det är så annorlunda gällande kommunikation & transparens.

      Gaslighting 10000000% ingen lojal man håller på så

    Jobbar Annica fortfarande för NuSkin? Ser iaf inget på instagram numera och en följare ställde frågan om hon jobbade för dom och hon har inte svarat

      Hon kanske insåg bluffen till sist.

      Nu verkar hon ha gått upp i hemmafrudekorering av huset istället.

        Hon är väl inte hemmafru? Hon arbetar ju?

          Vad arbetar hon med menar du?

            Sin instagram?

            Ja, är inte hon en typ av flunsa?

    Är förväntad livslängd något som går i arv? I min släkt blir folk över 90, både på min mors och min fars sida.

      Ja såklart men undantag finns ju alltid- det finns ju inga garantier.

      Hoppas det. 2 av pappas mostrar lever fortfarande. Den ena 97 och den andre över 100.

      Farmor blev 90, farfar 89, pappa 66.

      Ärftligt är det nog, men tänk på att den generationen som är över 90 nu har levt rätt annorlunda liv mot för oss. Ofta med minimalt med alkohol och rökning, bra mat och måttligt med socker, sunda och regelbundna vanor i allmänhet. + att deras mödrar inte fick i sig så mkt miljögifter och skit under graviditet och amning.

        Rökning har dock minskat jättemkt. I övrigt inga invändningar mot din analys. Lägg där till hur extremt stillasittande vi är i dagens samhälle.

        Folk levde mer med gifter förr i tiden än jämfört med idag. De kanske åt bättre men de flesta rökte väldigt mycket och drack mer. Men idag om man tillagar sin mat och inte köper fabrikat så äter vi mer varierat. De som är 80-90 år idag växte väl upp med bara husmanskost och åt kött,potatis och nån sås.

          Vilka miljögifter menar du att man levde med för 90 år sedan? Och alkohol – nej inte för 90 år sen, men längre tillbaka.

      Hoppas inte! Alla mina släktingar har gått bort runt 60!

      Jag vill inte bli så gammal. På 1700 talet blev man runt 30 år och på 1800 talet runt 50 år. Känner många äldre som har krämpor och usel pension.

        Nja det är väl lite modifierat, den låga medelåldern beror på den höga barnadödligheten. Överlevde man sin barndom hade man ok stora chanser att bli gammal. För 100 år sedan och bakåt dog 50%(!) innan fem års ålder, globalt. Pga sjukdomar som går att bota idag.

          Fast nej. Min farfar dog som 40 åring i lungcancer pga att alla rökte som galningar. Min pappa var född 1924 och var bara några år gammal när han gick bort. Så han var född på 1800-talet. Papp rökte också extremt mycket som ung eftersom alla gjorde det men slutade när ny forskning kom att det var skadligt. Han hade varit närmare 100 år nu om han levt. Så det stämmer verkligen inte att dagen 80-90 åringar skulle haft det bättre så sätt

    Jag slängde ut min föredetta sambo och pappan till mitt barn för 2 v sen.
    Efter en massa psykisk och tillslut ekonomisk misshandel så fick den fan vara nog.
    Tack mig själv för styrkan du knappt trodde du hade.

      All styrka till dig!

      Får rysningar!!!

    Hej!
    Här kommer en kanske dum fråga, men alla ni som fyndar på black friday eller under black week – var hittar ni fynden? Jag har velat köpa en diskmaskin i flera år, men inte tyckt mig ha råd med det med det när priserna är ”normala”. Därför har jag åtminstone två år i rad letat jättemycket när black week kommer igång (och innan). Men jag har aaaaldrig hittat något som verkar billigare än kedjornas vanliga rea-kampanjer.

    Var finns de verkliga fynden när det gäller vitvaror? Om de ens finns?

    undrar hon, som lever med en långtidssjuk, utförsäkrad man och därmed ska dra runt familjen på en inkomst

    (= snusförnuftiga kommentarer om att ”en diskmaskin borde du väl ha råd med om du sparar några månader… själv sparar jag 10 000 i månaden” undanbedes)

      Jag fattar verkligen inte hur man inte kan ha råd med en diskmaskin i Sverige år 2021. Finns väl begagnat för 2000?

        Ja, men jag vill inte köpa begagnat pga att man verkligen aldrig kan vara säker på hur länge de håller. Med lite otur blir det 2000 i sjön… been there, done that. Och för övrigt gällande din kommentar: ”fattar verkligen inte hur man inte kan ha råd…” så var det just en sådan kommentar som jag bad om att få slippa.

        Även 2000 kr är väldigt mycket pengar för mig. Upprepar: långtidssjuk, utförsäkrad man etc

      Ett tips är att lägga bevakning på prisjakt eller liknande jämförelsesajt. En kompis som gör så när det kommer något nytt, typ ny cromecast/appletv, och köper när de har fallit lite i pris. Vet dock inte om sajterna tar upp reor men värt ett försök. Hopps du hittar en prisvärd diskmaskin snart!

      Just diskmaskiner är det väl brist på nu? Men för att svara på dig fråga brukar sätta prisjaktbevakning men på en specifik modell av något jag vill ha. Jag spanar efter en ny bilbarnstol i år t.ex.

      Vet inte om vitvaror är just det som reas på BlackFriday

    Jag har en fråga till er läkare som tittar in här för jämnan: Är näthatare psykiskt sjuka?

    Syftar inte på ”normala reaktioner” på exempelvis grova brott utan mer på näthat som begås mot uppenbart harmlösa personer som tagit sig fram i livet, genom utbildning och/eller hårt arbete. Ser ofta bra ut.

    Exempel på grovt näthat är hur ful och äcklig en människa är., egenställda psykdiagnoser , att vederbörande knarkar/är alkoholberoende och att näthataren upprepar beteendet över längre tid än ett år. Och att beteendet upprepas mot minst fem olika personer.

    Detta är ingen ”pik” mot BB-läsare utan många undrar över ”fenomenet” och vad det bottnar i eftersom i den svenska kulturen ses aggressivitet som onormalt och signalerar svaghet – och sjukdom?

      Vad har du fått det ifrån, att aggressivitet signalerar svaghet och sjukdom?

        Stoicism ÄR en utbredd nordisk kultur. Man ska hålla inne känslor och förhålla sig lugn. Medans i Mellanöstern är det t.ex ett tecken på styrka att visa vrede och känslor.

          Och det relaterar till psykisk sjukdom hurdå?

            Men det var ju inte parallellen som drogs?

      Ja det är klart de är psykiskt sjuka. Ingen frisk och lycklig människa håller på som de gör. Det är bara att läsa öppet spår för att få svar på dina frågor.

      Tror inte man behöver vara paykiskt sjuk, det räcker med lite dålig självkänsla och bitterhet.

    Gjorde en orosanmälan idag och är verkligen så ledsen. Önskar alla barn kunde få en trygg och säker uppväxt.

      Jag gillar civilkurage!

    Någon som gjort behandlingar mot acneärr? Tex. Dermapen, rioblush, laser… Hur har det blivit efteråt? ?

    Smartbox… vilket otyg. Aldrig varit med om nåt krångligare att använda. Känns som det är rent lurendrejeri.

      Berätta mer?
      Jag har fått en SmartBox som jag inte hunnit använda än så vill gärna veta ?

      Vad är det som inte funkar? Har själv använt och det fungerade bra.

      Håller helt med! Varför pratar ingen om vilka bedragare de är? Jag fick ett svindyrt spa-paket (alltså 5000 kr) när jag fyllde jämnt men det är OMÖJLIGT att boka! Spaet har knappt några bokningar för de som går via smartbox. Så jävla dumt och jag önskar verkligen min familj bara köpt presenten via själva spaet. Har mejlkontakt med smartbox nu och om de inte lyckas boka in mig kommande vecka kommer jag spamma hela nätet med negativa recensioner.

    Är det någon som testat Nioxin för håravfall och vill dela med sig av en recension?

      Ja! Det funkar!

      Jag testade. Tyckte håret tyvärr fick en otvättad känsla så ville inte fortsätta…

    Padrones med flingsalt

      den hamna då inte rätt..favoritsnack

    Har ni några bra tips inför löneförhandling?

      Be HR om listor på andras i samma position lön (om du jobbar statligt och det finns flera med liknande uppgifter/samma position som du), skriv ner hur du har bidragit till att arbetsplatsen har närmat sig eller uppnått målen, hur du har uppnått målen som du hade, hur du har bidragit till att andra trivs på arbetsplatsen, läs igenom lönepolicy för att se vad som krävs på din arbetsplats för att få en högre lön, hör med facket vad är lönenivån för din typ av jobb…

        Tack, tyvärr jobbar jag på en liten arbetsplats med 13 anställda och ingen HR.
        Men ska höra med facket vad som kan tänkas vara en marknadsmässig lön!

    Hur gick det för dig som var less på din man? Han uppskattade inte dig. Du skrev för några veckor sen.

      Det är väl ungefär ett sånt inlägg per öppet spår. Kan du specificera lite? 🙂

        Jag hittar inte tillbaka till originalinlägget men TS hade varit gift med sin man i 30 år. Det borde sålla ut rätt många inlägg i alla fall.

          Hon hade talat ut med sin man och fått medhåll.

            Och det nöjde hon sig med? Allt frid och fröjd?

          Det var jag?
          Det går mycket bättre än tidigare, maken sköter sig fortfarande och jag märker att han anstränger sig för att det ska fungera. Perfekt blir det väl aldrig, och jag är inte heller felfri.

          Tack för omtanken❣

            Vad skönt. Det är aldrig för sent för att lära gamla hundar att sitta, oavsett vad ordspråket säger.

    Tråkigaste frågan ever men finns det nåt beprövat knep att få håret att växa fortare? Känns som det i mitt fall växte fortare som yngre. Nu tar det evigheter…

      Och finns det något knep för att få håret tjockare?

        Just nu testar jag ett serum från The Ordinary som ska göra håret tjockare och så äter jag ”Hårkontroll”. Har dock endast hållit på i 2v men hoppas på resultat!

      Jag vet inte det.. jag testade själv med risvattenmetoden. Tyckte mest att håret blev väldigt, väldigt torrt så att det riskerade att brytas av i topparna så jag slutade. Har testat hårbottenmassage vilket jag tror mer på, samt att vårda topparna med olja och fukt.

      Vet inte om jag inbillade mig, men tyckte att Priorin hjälpte?? Men är så himla svårt att avgöra hehe

      Alltså. Det låter så konstigt tycker jag, att schampo ska fungera, för HUR kan ett schampo funka????? Fattar ej.
      Men hade den rosa serien från Kerastase och mitt hår hade vuxit tillräckligt mycket på två månader för att folk skulle kommenta det. Schampot i sig är dock värdelöst samt gör håret väldigt platt så jag slutade när det var slut och gick över till mitt standardschampo: lila serie från Kevin Murphy.

      Tidigare i höstas fick jag dock för mig att prova Rituals och har återigen fått såpass långt hår att det är märkbart.

      Kanske är det så att det är mitt hårs växfaser (har för mig att sådana finns? Kan vara ute och cykla), men i så fall växer det som ogräs under just dessa perioder?

    Söker inspiration som lämpar sig mer för kontor. Feminint /business, tänk lite Meghan Markle i suits. Någon som har tips på instagramkonton?

      Pintrest!

      Kolla in Business and Dreams, de har ett style konto med inspiration i den stilen.

    Alltså har Margaux och Sean gjort slut eller inte? Ser ut som att hon har en ring på fingret igen. Hej

    Någon som har en Flos Sarfatti-lampa? Har ni anlitat elektriker för installation? Och hur mycket kostade det?

      Jag har en och svärfar monterade upp den åt mig och han är ingen elektriker. Bäst är nog om du ringer något företag i din hemstad och frågar vad de tar för att sätta upp en lampa?

        Eller koppla in den

      Jag har en, vi har flyttat tre gånger och satt upp den själva. Inte så att en elektriker behöver montera ihop en lampa. Däremot kan en elektriker behövas för att installera dimmer. Lampan behöver ha en dimmer, annars kommer du aldrig ha lampan tänd..

    Någon mer som måste ha munnskydd på jobbet och som fått problem med brosket på öronen? Har fått världens gropar.

      Prova munskydd med knytband

      Om du känner någon som virkar (eller lär dej, enklaste saken i världen att virka) – munskyddsförlängare! Perfekta uppfinningen och man kan dessutom byta färger efter dag om man vill ? helt perfekt enligt mitt tycke!

        Man byter ju ett antal ggr per dag? Hur funkar såna? Känns ohygieniskt dock

          Bör väl inte vara mer ohygieniskt än typ en hårsnodd, eller?

    Jag älskar kerastase schampoo och balsam, särskilt nutritive. MEN avskyr balsamförpackningen och upplever den tar slut fort. Söker därför efter en ”dupe” – vilket är ditt favoritmärke? Gärna budget pga student. Har blekt, skandinaviskt hår, lätt torrt.

      Ida Warg slår allt i hästlängder. Hennes repair! Testat myyycket och snordyra produkter

      Jag älskar märket Hjärtligt, som har 1000 ml-förpackningar. Finns på lyko och student10 funkar ju alltid för 10% rabatt. Då blir det inte så farligt för så pass mycket schampoo och balsam

      Ärligt talat. Jag testade kerastase och nåt annat frisör schampo. Nej aldrig igen, fy vad hemskt mitt hår blev. Fick hemsk klåda och mitt hår blev som svinto. Idag använder jag garnier respons och tycker det är utmärkt, mitt hår känns friskare och växer fort.

    Har en snart treåring som inte kan uttala R, det blir L istället. Till exempel ”hungrig” blir ”hungli”.
    Vad kan jag som förälder göra för att träna R-ljudet?

      Gå till en logoped

        För att ett barn som snart är tre inte kan säga R? Mitt barn var snart fyra när hon lärde sig. Var det onormalt sent alltså?

        Ingen logoped tar emot en 3 åring som inte kan säga /r/. Det är ok upp till barnen börjar skolan.

          Oj! Skulle ta tag under så snart som möjligt.. Träna själv om de inte tog emot. Skolåldern tycker jag är sent att hålla på så…

      Det är ett svårt ljud och inte ovanligt att man har svårt med. Talpedagog kopplas väl in på lågstadiet om det inte löst sig då. Testa att leka med ljudet, sjung med bara r etc.

        Tack snälla! Ska hitta lite sånger och öva 🙂

      Prata med BVC och säg du vill ha en tid hos logoped ❤️ Är inte konstigt att just R kommer lite senare men lika bra att hjälpa till så fort man kan!

        Vi ska på treårskontroll i februari, tror du att det är att vänta för länge?

          Nejdå! Många fyraåringar som har svårt – ge det tid ??

          Nä det blir nog en jättebra tid att ta upp det på ❤️ Tror absolut inte du behöver vara orolig men nu är du ju det och då ska du få tid hos logoped med ditt barn så hjälper de dig därifrån 🙂

        Ni kommer inte få logopedremiss för det då detta är vanligt upp till 6 års ålder.

      Jag lärde mig säga R när jag var typ 7-8 år, det var genom att säga ord med D innan R förnär man säger D så sätter man tungan på rätt plats. Fick även stå framför en spegel och öva för att se att jg satte tungan rätt ? drake är ett roligt ord att öva med dricka kan vara ett annat, lycka till!

      Öva djurljud kanske? Grrrrr!

      En övning man kan göra är att låta barnet säga TD TD TD upprepade gånger, då ligger ärret precis på samma ställe på tungan och man ”lurar fram” det.

        Större barn absolut. Skulle aldrig utsätta en 3 åring för talträning

          ”Utsätts” ? Man övar dem ju i massa annat? Läsning, enkel matte, motorik? Man kan göra det till en lek, lite lättsamt.

      Mitt barn gjorde samma sak fast tvärtom. L blev till R. Jobbigast var det för förskolefröken Lotta ?.

      Det växte bort av sig självt i ca 4-5 årsåldern.

    Jag vill så gärna köpa fönsterfilm/insynsskydd som ser ut som färgat glas (som fönster man kan se på äldre hus), men hittar ingenstans. Någon som har tips?

      Varför har folk så svårt för att googla själva?

    Tips på quiz-ställen i Göteborg?

    Hur många kcal har pastan på din bild Camilla? ?

    Min torktumlare la av och är 10 år = ej värt att laga. Tvättmaskinen lär lägga av snart också pga gammal. Så jag står inför att behöva köpa nya. Vad är det för funktioner du har uppskattat? Vad är onödigt enligt dig?
    Automatisk dosering, ångfunktion, 15-min snabbtvätt, snabbt torrt… Allergitvätt or tork…?

      Köpte nyss ny och är besviken. I den gamla kunde jag torka linneskjortor några minuter, tog ut dem varma och hänge upp och de blev mjuka och strykfria. I den nya är det alltid kallt när jag tar ut det.

      Vi har en tvättmaskin med en liten extra lucka så man kan lägga i typ strumpor om man precis satt igång tvätten men missat nåt. Det är guld. Den är från samling. Önskar jag hade belysning i trumman, det saknar jag efter att ha testat att tvätta i en maskin med belysning.

        På vår tvättmaskin kan man när som helst pausa, öppna och lägga i strumporna som vanligt…? Varför behövs en extralucka?

          Din är toppmatad kanske? Om öppningen är på sidan är det svårt att öppna luckan med en massa vatten i tvättmaskinen.

    Någon som kontaktat Patientnämnden i sin region? Till vilken nytta är det?
    Jag har haft kontakt med chefen för vårdavdelningen redan och när jag googlat Patientnämnden står det att de hjälper till med kontakten med vården. Ändå nämnde chefen att jag kunde vända mig dit.

      Ja i Stockholm. Men han var elak och sa du ska skriva hit och inte ringa. Inget stöd en riktig översittare var han.

        Så var han elak för att patientnämnden vill ha allt skriftligt för en samlad dokumentation eller var han elak för att du inte fick göra som du ville? Det är ingen terapiförening för ditt problem, det är en nämnd som utreder felbehandling och tillser att vården fungerar

    Kanske en dum fråga. Jag har pluggat nästan hela mitt liv och ska nu ut i arbetslivet.

    När man ska göra löneanspråk som nyanställd, hur vet man var man ska lägga sig? Är i en ganska nischad bransch och har lång utbildning men ingen arbetslivserfarenhet så svårt att kolla allmän lönestatistik. Kan man fråga facket? Kontakta hr på platsen man varit på intervju på? Hur gör man??

      Ja, kolla fackets hemsida och kontakta dem.

        Ok tack?

    Så mycket bättre
    Hur genuin och fin känns inte Thomas? Ingen fasad utan verkligen sig själv. Tycker ioförsig att många av årets deltagare känns genuina och härliga. Tillåter sig visa sina ”brister” och sin personlighet. Jag får en härlig och varm känsla av att se på det 🙂

      Åh nej jag tycker precis tvärtom. Han känns som en kille som så gärna vill vara djup och konstnärlig och gör allt för att framstå så. Känns inte alls genuin tycker jag.

      Jag tycker också att han känns genuin och som en väldigt fin människa! Tycker han tillför mycket till programmet.

    Kan någon förklara för mig hur butiken Zara tänker med sin bemanning? Det är alltid orimligt långa köer till provrummen och kassan! Vill dom inte sälja så mycket som möjligt? Hur kan det vara viktigare att ha en tjej på golvet än i kassan när kön ringlar sig lång? Jag vet att det är dålig arbetsmiljö där men hur tänker cheferna? Vad vinner man på att ha långa köer så folk undviker att handla?

      Samma erfarenhet. Dessutom personal som inte talar svenska. Slutade med att jag gick till Uniqlo och handlade för 5 000 där istället.

        Jag tror zara verkar överleva utan dina 5000 också men tycker problemet med zara främst är kvaliteten och inte just bemanningen om jag ska vara ärlig

          Zara har dålig kvalitet, dålig service och otrevlig personal. Handla inte där.

          Många bäckar små …

        Jag har alltid trott att Uniqlo var 2nd hand men gick in på deras hemsida nu och ser att det inte alls är det? Är det som SHEIN? ☺️

          Skulle säga att uniqlo är ett japanskt märke som gör ganska simpla kläder som är bra om man vill ha en basgarderob som är skön, bra kvalité och inte för dyr

    Lyssnade på en podd med Leif Silbersky och han sa då att han gick klart juristutbildningen på två år istället för fyra. Han fick på något sätt göra det. Är det någon som har nån aning om det är möjligt att göra idag och hur man i så fall går tillväga för att få igenom ett sånt upplägg?

    Och där erkände Bianca att hon köpt sin nya feta lägenhet själv.. och så kommer snubben på ett hörn och vill ju vara med. Alltså vilken manlig golddigger

      Men han har väl inte råd? Men samtidigt är de ju ett par, Bianca råkar ha galet mycket pengar och måste ju kunna följa sina drömmar även om hennes partner inte har samma ekonomi

    Ni som kan väggfärger, är det någon som vet vad Bianca ingrosso har för färg på väggarna i sin lägenhet? Sen undrar jag om någon har nått tips på en fin ljusgreige färg med varm underton?

    Fjodor och hans nya flamma ska få en bebis. ?

      Är det därför GabJossan har så bråttom att bli gravid? O gifta sig

    Vad har ni för småsaker ni stör er på hos er partner?

    Här är det oförmågan att stänga köksluckor och släcka lampor. Påminner honom minst en gång varje dag men det går liksom inte att ändra på det beteendet. Och nu har det blivit en grej att jag SKA störa mig på det.?

      Varför inte vara tacksam och istället skriva saker som man älskar med sin partner?

        Det säger jag till min partner väldigt ofta och tänkte därför att det kunde vara kul att se vad andra har för obetydelsefulla saker de stör sig på, såhär en kväll när jag släckt lamporna efter min sambo 7 gånger på 1h.

          Känner igen det med köksluckorna. Eller vilka lådor och skåp som helst egentligen. Han är också sämst på att ställa upp skorna på skohyllan ?

          Det snackas ofta om stämning härinne och det kanske bara är jag, men det är sjuukt tröttsamt att det klagas på ALLT, även småsaker.

      Det är en bra fråga varför vissa beteenden existerar ja. Vem stänger inte en kökslucka liksom (hur uppkom det beteendet?). Luckan är ju i vägen.

      Min sambo lägger tamigfasiken grejer överallt, det kan göra mig tokig ibland.
      Men jag älskar honom mest av allt ändå.

      Mitt ex (är singel nu) var pedant och klagade alltid på att jag inte höll samma standard som han ville ha hemma. Det här med att kompromissa går bara från pedantens sida är min erfarenhet och också varför han är ett ex. Han kunde aldrig kompromissa med sin perfektion, var bara jag som alltid var för stökig och det talades gärna om. Sen att jag upplevde honom som onödigt tjatig, ja det var ju också bara ett resultat av att jag inte höll hans ordning och perfektion.

      Och han tänker nog att det inte går att ändra på ditt beteende som tjatar om lampor och luckor hela tiden?

      Något som jag har lärt mig efter många relationer genom åren är att mitt sätt inte är rätt. Det är bara mitt sätt att göra det på.

        Exakt! Bättre att båda försöker acceptera varandra

      Sen jag och min man flyttade ihop har vi byggt bort alla såna grejer!

      I köket har vi en öppen hylla med vardagsporslin och glas (det blir inte flottigt/dammigt pga snurrar hela hyllan minst en gång i veckan).

      Tvätt har vi ett system att vi skickar ner allt i trappen till källaren, och när näste man går förbi lägger hen in allt i en stor tvättkorg i tvättstugan = slipper tvätt på golvet i hela huset.

      Lampor har vi med timer eller rörelsedetektor i alla rum man rör sig mer sällan (typ tvättstugan, förråd etc) så slipper vi att det lyser i onödan.

      Toarullehållaren är en sån enkel pinne man bara trär på rullen, och rullar att fylla på finns i en stor korg inom armlängds avstånd från toaletten = enklare att fylla på än att låta bli.

      Det har gått förvånansvärt fort att bli av med såna små onödiga irritationsmoment faktiskt!

      Hur han står ut med mina fel och brister vet jag dock inte, jag valde en man med oändligt tålamod ?

    Någon här som lyckats få bioidentiskt progesteron utskrivet av läkare eller gynekolog? Hur gjorde ni och var ligger mottagningen?

      Nej men det går att köpa progesteronkräm själv via utländska sidor online. Jag har köpt denna: https://moodmama.com/products/matriarch-20-natural-progesterone-cream

      Vad är det för symptom ni använder det för?

        Jag för att jag hade högt östrogen. Progesteron balanserar ut det.

      Jag beställde från USA.

    Köpte en ny spelmus idag men scrollhjulet är fullt med gummi-nitar så det skaver på fingret när jag scrollar…

    Så får lämna tillbaka. Durrrrr.

      Vad spelar du?!

        Factorio, man bygger en fabrik för att slutligen bygga en raket och åka hem, på en planet med arga aliens. Blir en massa zoomande/scrollande.

          Låter spännande 🙂 spelar dock inte själv, men tycker att det är lite kul att se folk som kan mer, spela på typ Youtube

    Hej! Någon som har tips på ett kul sätt att ge pengar till någon som ska åka till Sydamerika i 3 månader? Har tänkt att ge 3000kr men vill göra det på ett lite roligare sätt än ett kuvert ?

      Växla till rätt valuta, ge en reseguide eller något samtidigt, eller något som är bra att ha där.

        Jag hade tänkt att växla men det finns så många olika valutor och hen ska resa runt så jag vill inte väcka till fel. Tack för tips!

          Jaha okej, bäst att inte växla då?

      Vika till blommor och göra en fejkbLombukett

      Köp en billigare plånbok där du lägger pengarna i. Ta ut pengarna i SEK, och så får personen själv växla önskad valuta sen på typ Arlanda?

      Fånen på Pinterest och sök på ”Gift money ideas”. Finns massa roliga tips där!

        Gå in på Pinterest*

        https://pin.it/1p6VJi3

        Här fanns massa kul!

    Fars dag imorgon. Fler som inte har lust att gratulera sina pappor och hatar denna påtvingande dag.

      Jag grattar min styvpappa.
      Min biologiska pappa är inte värd ett grattis.

        Jag har också en styvpappa som är mer värd att gratulera.

      Jag grattar min mamma. Hon gjorde både sitt och pappas jobb. Han hade annat för sig och brydde sig inte mycket om oss barn. Han är inte värd att fira för sin sketna insats som pappa. Mamma är värd att firas dubbelt.

        Vad fint att du grattar din mamma. Ska tänka på min mamma imorgon och tända ljus för henne. Hon lever inte.
        Hon fick ta allt ansvar för oss syskon plus att min pappa är en riktigt tragisk person som bara gör mig ledsen och besviken.

        Ändå känner jag mig tvungen att ringa honom imorgon.

          Det är inte alltid lätt att förhålla sig till en dålig förälder❤️

            Kan lägga till att min mamma än idag, fast vi barn är över trettio, påminner oss om att det är fars dag. Pappa hjälpte oss inte ens att fira mamma när vi var barn och inte kunde fixa det själva. Inte ens på hennes födelsedagar. Blir så jävla ledsen när jag tänker tillbaka på hur mamma alltid sa att hon inte ville bli firad och att hon inte ville ha presenter. Hon fattade väl att hon inte kunde lägga det ansvaret på två små barn när han inte var brydd att hjälpa oss. Firar mamma varenda dag det finns anledning nu.

      Jag ska gratulera min pappa med lotter. Han är inte perfekt men han är min pappa som jag älskar.

      Alltså folk här inne är sjuka. VEM har tvingat dig fira? Inte som att regeringen bötfäller folk om de inte firar. Att du ens pallar.

        Reklam överallt ju.

        Ok solstråle

        Självskapade problem.

          Jösses. Vilket lyxproblem.

        Nej. Ingen tvingar någon. Men för de personer vars föräldrar fortfarande är tillsammans, och man har en bra relation till mamman men sämre till pappan, då kan det blir ansträngd relation till mamma också? Det är väl där det jobbiga ligger.

          Nej det jobbiga ligger i din hjärna som skapar problem där de inte existerar. Du har en mun som du kan kommunicera med till din mamma. Det är ingen som tvingar dig fira eller köpa
          Presenter till någon. Du borde vara glad över att du ens anser det vara ett problem, fatta vilket privilegium. Den dagen du upplever ett riktigt helvete kommer du att skämmas och skratta åt vad du gjorde problem av

            Vad provocerad du verkar av detta. Har du inga egna problem att fokusera på så är du ännu mer priviligerad som orkar uppröras så av andras.

            Du verkar inte må så bra själv med tanke på din otrevliga attityd.

        Jag kommer inte fira honom. Det är en jobbig dag för mig eftersom han sårat mig så många gånger men jag känner mig tvungen att ringa honom. Det är det minsta jag kan göra. För han är trots allt min pappa och det är Fars dag. Men han har aldrig funnits där för mig men vill ändå vara rädd om den lilla relation vi har.

        Varför är du så upprörd? Har du inget trevligt att svara, låt bli istället. Alla mår inte bra av olika anledningar och det är väl jättebra om man kan få skriva av sig här. Tänk om ens rader faktiskt hjälper någon annan.

        Jo dem bötfäller. Ny regel

      Jag är inte hemma men bokade ett tidigt tåg och tog för givet att han skulle fira idag. Men han firar nästa helg istället. Så jag älskar att få fira mina föräldrar på deras dagar, det är otroligt hemskt att höra hur folk har dåliga relationer till sina föräldrar, önskar att alla fick uppleva kärleksfulla mammor och pappor.❤

    Är så utmattad och trött efter en dag med sambons familj. Så himla negativa och lägger sånna dryga och negativa kommentarer. Pratar bara negativt. Aldrig hört de prata om något positivt. Trycker ner varandra samtidigt som de tror de gör något bra. Blir så trött och avskyr hur hans mamma behandlar honom. De är snälla, oftast, men negativa och man blir fruktansvärt påverkad. Sambon känner också så samtidigt som det är hans familj…

      Gillar inte heller min svärfamilj jämt. De klagar väldigt mycket på andra så jag undrar ju vad de säger om mig när jag inte är med ? de är omtänksamma och trevliga mot mig, men ja ibland har jag lust att säga ”kolla på dig själv” när de säger något negativt om någon annan

      Har du sagt det här till din sambo? Märker han själv hur han blir behandlad?

        Ja han är medveten om det och ber om ursäkt för hans familj. Han tycker hans mamma är väldigt nedtryckande och elak mot honom och säger att han får ångest över att inte vilja träffa henne för hon ger honom skuldkänslor genom att säga att ”hon inte kommer vara kvar för alltid och kommer dö” osv… Sån manipulerande kvinna.

    Har Fayme flyttat in i Lady Dahmers hus eller har hon bara snott hennes inredningsstil ( och vänner?) ?

      Och vad är det med Fayme som alltid måste berätta att hon bajsar och tar kort när hon sitter på toa?

        Hon ska såklart visa att även tjejer bajsar. Det är ju så många som tror att tjejer inte gör det. Obs ironi.

      Fayme har kopierat LD:s stil rakt av, OCH umgås enbart med henne och hennes vänner. Så konstigt beteende.

    Önskar man kunde välja sin familj, släkt och svärfamilj. Har tyvärr haft otur på många sätt.

    Känner med dig och din sambo och förstår hur det är. Det tar några dagar innan man bearbetat allt efter man träffats.

      Vi försöker få barn och jag är livrädd att de ska typ förstöra vårat framtida barn av all negativitet. Vill ha distans och vill egentligen inte ha de så inblandade i vårat liv men som sagt… Familj. Känns Förjävligt. Jag märker att de blir mer bekväma med mig eftersom de visar denna sidan mer och mer. De tror att de är bäst och smartast samtidigt som de snackar så mycket skit… ?

        *denna sida

        Oj, akta dig. Kanske bryta kontakten innan ni skaffar barn. Elelr låt inte barnen träffa dem.

          Nej vad elakt.

            Elakt att hålla sitt barn från skadliga personer? Nej.

              Skadliga personer, alltså de uppfostrade en man som tydligen fungerar att ha en relation med, så hur skadliga kan de vara egentligen?
              Det har blivit en sjuk fixering vid att kalla andra skadliga så fort man inte gillar dem, och man ska “bryta” med dem. Såna drama queens som håller på så!

                De ärnegativa hela tiden och trycker ner varann? Såna måste man inte umgås med.

                Du måste skoja? Jag är en högfungerande människa, snart färdig läkare och skulle beskriva mig som empatisk och snäll. Inte är det mina föräldrars förtjänst. Min pappa som både psykiskt och fysiskt misshandlade mig och min mamma som har narcissistiska drag.
                Det bästa jag gjort för mitt eget (och min sambos) välmående är att bryta med min mamma.

                Den som gjorde honom till bra person är hans pappa (föräldrarna är inte tillsammans och typ aldrig varit). Min sambo är världens snällaste och därför har de kunnat bete sig så… De bidrar även sjukt mycket till machokulturen. Om han är ledsen ska han ”sluta vara så känslig” och bete sig som en man… Ja asså ni ser ju.

        Jag lovar att det typ är samma tio personer som skriver i öppet spår varje helg

      Asså det kan handla om vad som helst.

      *Man suckar *
      Alla – vad är det?! Är du deppig? Är du arg? Varför suckar du. Något är det. Ljug inte. Vad är det.

      Ett exempel. Av en suck. Eller andning. Då ska vi inte ens prata om när man faktiskt säger något.

      Min svärfamilj är jättetrevliga men jag tror att det är nånting riktigt fel på de. Spec min mans morsa. Hon kan komma på besök och bli bjuden på middag eller fika och umgås men sen redan dagen efter vill hon komma hem till oss igen, hänt flera gånger. Jag känner mig otroligt stressad av det. Är det inte varje dag så kan det bli varje vecka. Jag har verkligen ingen lust att träffas så ofta.

        Beklagar att din svärmor vill umgås med er. Förstår att det är jobbigt. Skulle rekommendera att du bryter kontakten helt och även att din man gör det.

          ??? alltså folk här inne är SJUKA. Det är som att vara på studiebesök på en psykintagning

            Fullkomligt bisarrt.

            Du är en av dem märker jag ?

              Som vanligt nån som kör men du då! När man säger att nån är taskig då kör ni men duuuu är ju så snäll haha! Allt för att ni vägrar se hur stört ni beter er.

          Nej man bryter inte kontakten över nigit sådant. Men man kan ju vara ärlig. Ska vi ha en relation så får ni sluta vara så negativa när vi ses.

            Fast hon säger ju att familjen är jättetrevliga. Inte att de är negativa.

              Hen menar ts som skriver om sin negativa, nedtryckande svärfamilj.

            Tror inte de är kapabla till att inte vara negativa. Detta har gått i generationer och alla de är sånna. De ser inte det själva. De som råkat illa ut pga det är barnen i denna familjen som mår dåligt och ser bara dåliga saker med sig själva då familjen påpekar detta dagligen. Trycker ner och trycker ner.

              Inte bra miljö för barn alltså. Som sagt, akta dig, utsätt inte egna barn för detta.

        Det är ju inget sjukt eller konstigt men ni får ju säga nej såklart om det känns för mkt. Jag skulle vilja träffa mina vänner varje dag men förstår om de inte orkar/kan/hinner. Tvingar man sig på är det en annan grej.

      Svärfamiljen kan man ju på sätt och vis väljs

    Hur hanterar man att ens egna föräldrar lägger sig i mitt föräldraskap något enormt? Är främst min mamma, pappa sitter tyst eller typ nickar, men märks att han tycker det är jobbigt. Min mamma påpekar ALLT sedan jag fick barn, alltså in i minsta detalj, om mat, sömn, kläder efter väder, förskolan, osv osv i all oändlighet. Jag har pratat med henne flera ggr och sagt att jag o barnets pappa bestämmer och sköter allt, men det går inte in. Vill och behöver inte ha barnvakt särskilt ofta så försöker dra ner på träffarna men de älskar sitt barnbarn och vill göra allt för henne, och de gillar verkligen att leka och busa med henne vilket är kul såklart. Känner dock att jag mest blir irriterad nuförtiden när vi umgås, och har egentligen bara blivit värre och värre sedan min dotter föddes. De är båda över 60 och mamma är pensionär och har alldeles för mycket tid så tänker att hon kan gå in i mormorsrollen för mycket men ska det verkligen var såhär?

    Lyssnade på en podd med advokat Leif silbersky som berättade att han gått klart juristlinjen på två år istället för fyra. Är det någon som vet om det fortfarande går att göra och hur man går tillväga för att få ett sådant upplägg ordnat?

      Varför så bråttom? Du ska jobba i 40 år. Bättre då att kombinera juridik med annat ämne t ex ekonomi.

      Nu var ju inte det frågan alls. Helt irrelevant

    Älskar öppet spår!

      Jag med! Är aldrig med ”live” utan läser alltid morgonen efter och njuter med en kopp kaffe ☕️

    Någon som är här inne idag?
    Missade ÖS igår men skulle verkligen behöva bolla en sak med någon/några ?

      Vad vill du ha hjälp med?

      Här!

      Jag vet inte hur eller vad jag kan göra.

      Har en nära anhörig som missbrukat i flera år, men som efter ett överfall blev sjukskriven, och sedan blev mer och mer isolerad och det slutade med att hon inte betalade räkningar, levde upp sina besparingar.
      Vi i familjen har försökt hjälpa på alla sätt och vis, betalat flera hyror, mat, men hon har ändå fortsatt missbruka och missköta sig, vägrat ta hjälp och vägrat släppa in oss.

      Nu har hon fått ett avhysningsbesked, och kommer då bli hemlös..
      Om inte vi betalar hela hyresskulden men tror inte vi på något sätt kan lösa den stora summan.
      Hon hotar med att ta livet av sig…

      Vad kan jag göra? Hur ska jag gå tillväga?
      Har sagt att hon plus barn kan bo hos mig så länge tills vi finner en lösning men vi har ingen god relation, jag litar inte på henne samt att hon pratar om självmord för att jag undrar hur jag ska våga lämna henne ensam när jag går till jobbet…

        Ta kontakt med Soc för barnens skull. Hon, din anhörig ,kommer manipulera dig och inte göra något åt sin situation om hon får bo hos dig.
        Så länge du och dina närmaste betalar hennes skulder kommer hon själv inte göra något för att reda upp sin situation.
        Det låter hårt men försök avskärma dig från henne.

          Tack för ditt svar!!! ?

          Soc är inkopplade, vi har gjort orosanmälningar i flera år, där ena barnet tillfälligt blivit omplacerat via ett LVU men barnet har till slut ändå hamnat hos henne.

          Det är de andra i familjen som vill att vi ska försöka betala och om inte betalning kan ske så låta dem bo hos någon av oss.
          Det som känns jobbigt är att hon hotar med att ta sitt liv om hon inte får behålla sitt hyreskontrakt.

          De andra i familjen kommer inte tycka att det är okej att avskärma sig, och de säger att det är nu vi kommer prövas, iom deras situation..
          Jag vet bara inte hur jag kan hjälpa, jag tror inte jag kan förändra det som kommer ske

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.