Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

515 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag känner mig så fruktansvärt ensam. Jag har flyttat till en universitetsstad pga studier där jag inte känner någon. Min klass är okej, men dom flesta av dom är yngre än
    mig vilket märks och vi klickar inte så bra även om dom är gulliga. Allt är dessutom på zoom så man träffar typ ingen, om man inte går ut och festar vilket jag har blivit så trött på. Enda gången jag träffar folk är när man super och det känns så fruktansvärt ytligt. Jag ställde in en fest idag jag skulle på och nu ligger jag här och känner mig ensam istället. Jag trodde att när man började plugga på universitetet skulle hitta vänner för livet, men jag vet inte riktigt hur jag hittar dom… jag är mer intresserad av att sitta och prata med något glas vin eller te, kanske träna tillsammans, ha en sleepover eller kolla på bonde söker fru en vardagskväll och sitta och diskutera deltagare. Det var såhär jag umgicks med mina nära vänner när jag gick i gymnasiet utöver festerna och jag trodde det skulle vara likande på uni. Jag vet inte riktigt vad jag är ute efter med den här texten men ville mer skriva av mig och kolla om någon kanske känner samma eller har varit i min sits någon gång.

      Lovar att det finns andra studenter där du bor som känner precis som dig och som vill umgås på andra sätt än att bara gå ut och festa. Kruxet är väl hur du hittar dem om allt är på Zoom fortfarande, förutom just fester. Finns det någon slags klubb/förening du kan gå med? T.ex. en bokklubbo om du gillar att läsa, eller något på universitet som är inriktat på något du finner intressant (eller utanför universitetet). Även om du inte direkt träffar personer som blir dina bästa vänner där, så kan det ju vara ett sätt att skapa en social cirekt och ett sammanhang fortfarande och därigenom kommer du också möte fler personer så småningom – kanske en fraamtida ny nära vän.

        Jo absolut, och jag har letat men hittar inte något som passar mig. Jag är inte kräsen eller så men dom föreningar/kårer som finns är väldigt seriösa och har typ uttagningar. Det finns mest körer, orkesterstycke, teatrar, dansgrupper och så vidare och typ inget ”häng” grupp. Har inte ens hittat något politiskt engagemang bland studenter men jag vet inte vart man letar heller förutom Google

          På Stockholms universitet har det iallafall tidigare funnits organiserat språk-utbyte där man går och träffar massa folk på ett väldigt avslappnat sätt. Kanske något liknande hos dig? 🙂

      Jag känner igen mig i det du skriver, har flyttat flera ggr som vuxen pga studier och jobb och det är inte helt lätt att börja om i en ny stad. Jag hade stora förväntningar på universitetslivet men hade svårt att hitta vänner i klassen. Jag började jobba extra vid sidan av studierna och där hittade jag snabbt flera nya vänner. Så kanske letar du på fel arena? Kan du engagera dig i ngt jobb, ngn förening eller dylikt?

        Försöker hitta det och jobbade lite på nation. Det är väldigt trevligt men samma sak med alkohol och fest efter passen. Alla föreningar jag hittat är väldigt seriösa och är typ körer orkestrar och så vidare. Jag har kompisar som pluggar i andra städer och där är det lite mer häng och oseriöst medans dom flesta kårerna måste man ansöka om att få gå med i och gå på audition osv

          Vilken stad pluggar du i? Du nämner nationer så jag antar att du menar Uppsala eller Lund?

            Ja precis Uppsala

              Har liknande erfarenhet och pluggar också i Uppsala! Är helt klart en utmaning socialt när undervisningen är på distans

            Men nationer finns på flera universitet och högskolor!

      Jag känner precis som du! Vilken stad bor du i?

        Jag bor i Uppsala, du då?

          Åååh synd! Umeå ❤️

            Hallå! Jag känner som du och bor här i Umeå. Jag vill ha kompisar där man kan sitta och snacka över ett glas rödvin, kanske laga god mat tillsammans, se film och gå ut och ta promenader i naturen. Nu är jag säkert ute alldeles för sent men…. holla at me om du ser det här!

      Testa att själv starta upp något vettja, något du tycker saknas så som en ”hänggrupp” som du nämner. Jag tror att det är vanligt att man väntar på att andra ska starta upp något och så står det bara still istället.

      Det lär ju finnas en del anslagstavlor där du kan sätta upp någon form av lapp med mailadress. Typ ”Hej hej, tycker att det saknas en vinhängs- och bokklubb på skolan. Hör av dig på blabla så hittar vi på något”. Låter kanske som en lame kontaktannons men jag tycker att du ska testa och sedan försöka vara öppen för det folk som kanske dyker upp.
      Liknade lappar har jag själv sett på universitet, vet iaf att en av dem ledde till att en filmklubb skapades tack vare studentkåren där man sågs och snackade film, serier och drack vin ?

        Ja du har rätt! Dock vet jag att det inte vara är att starta utan man måste ansöka om att få starta och pitcha in idén hos någon ämbetsverkare eller något haha men ska kolla närmare på det!

          Aha, förstår! Visste inte att det kunde vara så omständligt men det är väl också lite striktare på finare universitet som Uppsala.

          Men kanske kan man använda anslagstavla för egna ändamål, utan att det behöver bli en klubb/förening? Bara som en kontaktannons typ?

          Hur som helst hoppas jag att du finner någon som du klickar med! Känner igen mig i det du skriver även om vi lever i olika situationer för tillfället.
          Kan ju ta tid det där. Min närmsta vän fann jag först under min fjärde termin trots att vi gått i samma klass från start.

          Jag hoppas att du trivs i övrigt i Uppsala, det är en vacker stad ☺️

          Nu pluggar inte jag, men bor lite utanför Uppsala. Hur gammal är du? Jag är hemmamamma och kan lätt åka in till stan och ta em fika ??? (har då med mig en lugn 1åring som inte gör mkt väsen av sig)

          Det är väl bara att sätta upp en lapp och starta? Det är väl inget som man måste koppla till kår eller nation? Tycker alltid att det iaf när jag pluggade alltid satt en massa lappar om språkkompisar och sånt.
          Ett hett tips annars är att bo i korridor. Där finns det ofta folk att hänga med.
          Ett annat tips är att leta efter föreningar kopplade till dina intressen, men som inte hör ihop med UU.
          Mvh en i Uppsala

      Varit i samma sits. Ladda ner appen Gofrendly. Träffat flera tjejkompisar där, som jag umgås med idag 🙂 Sen när du lärt känna någon/några, så träffar du säkert nya människor via dom också. Lycka till <3

      Kände samma mitt första halvår. Sen hittade jag rätt, och idag tänker jag tillbaka på åren jag pluggade med med jättestor glädje.

      Ge det lite tid. Fortsätt träffa folk. Tänk inte så mycket på om de är ”rätt människor” för dig eller inte utan försök vara lite nyfiken och ha tålamod så får man se vad som händer i längden. Ensamhetskändla minskas också av alla typer av sociala kontakter, inte bara djupa/ nära relationer.
      Det är de råden jag hade get mig själv då, kanske inte rätt för dig. Men oavsett, du är i gott sällskap när du känner såhär och tänk inte ”jaha såhär blev min studietid” utan ge det lite tid innan du utvärderar.

      Du är inte ensam! Bor också i Uppsala, vi kanske borde styra upp nåt o se om vi klickar? ?

        Ja absolut! Min telefon strulade så hann inte gå ingöt. Men om du ser detta är jag på! ❤️

      Var studerar du någonstans? ?

      Men kan det inte vara så att någon/några av de du kan gå ut och festa med kanske föredrar enklare häng?

      Döm inte dem, de kanske också gör allt för att passa in och hitta vänner. Gå ut med dem en kväll och visa upp dina intressen t.ex. under en förfest. ”Älskar att spela TP och maratonkolla svenska serier”. Bra, säkert finns det någon som instämmer och då säger du: ”jamen ska vi köra en myskväll med Idol och räkor nästa helg?”.

      Vips har du en kompisdejt! ??

        Samma anonym här: blev fan pepp på mina egna förslag. ? Har inte kollat på Idol sedan Marie Picasso vann men skulle kolla vad som med räkor och vin.

        Våga fråga! Jag har själv varit i märkliga konstellationer under universitetsstudierna men det fanns alltid något guldkorn där!

          Ja men eller hur! Jag har pluggat på flera olika ställen/kurser osv och har knappt kontakt med någon nu och det har precis som du säger varit konstiga konstellationer och måånga olika typer av människor men det är ju det som är kul? man behöver inte leta efter sin bästis utan ta det som det kommer och acceptera att alla klasser/kurser är olika. Med vissa grupper har jag gjort massor av aktiviteter och med vissa har man bara suttit i klassrummet.
          Tror jag kanske bara träffat 2 personer i samma kurs som jag verkligen klickade med. Men det har varit väldigt kul ändå?nu när jag tänker tillbaka var en av mina bästa terminer en där jag inte var nära någon riktigt men vi var ett gäng som gjorde lite olika grejer tillsammans ibland.

        Jaa ni har rätt! Tack för alla peppriga svar hörni ❤️❤️ Uppskattar det

    Veckans låt? ✨

      Adele – Oh my god ?

      Rura: Catriona’s

      Måneskin Begging. ❤❤????❤❤❤❤

        Den har varit vecKans låt den den släpptes för mig ?

        Typ alla på idol denna vecka utom islänningens och sunnys.

      Taylor Swift & Bon Iver – Exile ?

      Andrea Bocelli & Dua Lipa – If only ?❤️

        ???

      Little Dark Age – MGMT
      Du kommer sakna mig mindre och mindre – Thomas Stenström

      La Paura Del Buio Måneskin ❤️

        Men herregud vad är grejen med Måneskin i detta kommentarsfält? Och endometrios? På riktigt

      Cosmonaut – Maxence
      Yours-JIN
      Monsters-Zhou Shen

      Någon här tipsade mig om Nicest thing med Kate Nash för ett tag sen när jag sökte ”olyckligt kär-låtar” och den har jag lyssnat på mkt sen dess! ❤️

        Åhhh Kate Nash❤️

      Taylor Swift – All Too Well (10 Minute Version) ✨ Så fin kortfilm också ❤️

        Jaaa! Det är min favoritlåt med henne. 10 min-versionen är otroligt bra, rysningar när jag lyssnade första gången

      Broder Daniel – dream my days away ?

        Alltid broder Daniel ❤️

      Einar- Lilla Nisse ??

        Lilla Nisse är så bra dock sorglig, hört på youtube men vet du om den kommer ut på Spotify?

    Ser ni framemot julen? Varför / varför inte?

      Längtar till julmaten och gemenskapen + ledigheten!

      Jättemycket! Mest pga att skämma bort mitt barn med kopiösa mängder julklappar ??

      Ser framemot då jag förhoppningsvis ska jobba på den 25:e och 26:e = grym OB!

      Nej. Jag hatar julen. Tror det är för att jag känner mig sååå ensam. Singel, inga barn. Jag längtar tills jag har nån att pynta och fixa för, jag vill bli den där mysiga ? Men inte lönt för bara mig.

        mamman* ?

        Det är visst lönt! Också singel och barnfri och pyntar som en galning varje år. Gör det till en grej med julmusik, must och saffransbullar till pyntningen och försöker komma på nya sätt att styla för varje år. Känns så mysigt att faktiskt få tillåta sig själv att njuta av något som jag själv satt stämningen för. ?

          Nej alltså jag tycker inte om pynt ? Men den dagen jag har barn (om!) så kommer jag pynta, för att få julkänsla. Men nu tycker jag det är fult och tråkigt och nä usch ? Dricker inte must, äter inte bullar. Äh nä men jag är fine med att hata julen ?

        Klart du ska pynta! Man ska ju ha det mysigt och trevligt även om man bor själv ? om man gillar julen dvs.

        Jag har alltid julpyntat fast jag bott själv sen jag flyttade hemifrån. Ibland lite mindre och vissa år lite mer beroende på känsla, ork och sådär.

          Ja absolut, om man gillar det. Jag hatar julen ? Men om jag har barn i framtiden så kan jag absolut tänka mig att gå in för det. Köpa saker barnet kan minnas år efter år.

          Men inte nu. Jag längtar till januari istöllet ??

            Hatar du det så är det såklart onödigt att lägga pengar, energi och tid på ?

            Du får spara all energi med jul för att kunna gå från noll jul till massa om du har barn i framtiden ??

              Varför får denna ? mig att känna mig som en äcklig gubbe som skriver till en ung tjej? ?? speciellt när jag inte ens är en man..

                Hahah jag är din misofoni-kompis! ? Jag är även anonym som mår skit pga cysta i magen (står nån kommentar längre ner). Är 32 år, kvinna (eh tjej? ?) så don’t you worry ? hahaha

      Längtar till mellandagarna då jag får resa bort och förhoppningsvis träffa personen jag har förälskat mig i.

      Ja, blir första julen som mitt barn kommer fatta något av tomten osv. Ska bli väldigt mysigt ❤️

      Nej. Jag gillar inte julen.

      Ja. Min första jul jag inte jobbar inom handeln så kommer för första gången kunna ta några dagar ledigt och ska spendera julen med min sambos familj för första gången. Trivs väldigt bra med dom så ser framemot det

      Kring jul har jag varit gravid i 12 veckor och förhoppningsvis har mitt illamående då gått över!

        Samma här, mår faktiskt inte illa men däremot: hur bra timing att passera v. 12 lagom till jul? Vi väntade med att berätta att vi väntade första barnet till efter ultraljudet i v. 12 och kommer nog göra samma denna gång om allt går vägen. Om allt ser bra ut så blir det ju en fin överraskning att få berätta det för alla nära i juldagarna ?

      Längtar sjukt mycket! Få pynta, pyssla, baka, slå in paket och mysa. Själva julafton och turné hos släkt är ganska överskattat men att få förbereda och pyssla med ungarna är det jag verkligen ser fram emot.

        Känner precis såhär också!

        Inte firat jul med släkten tre julaftonar i rad. Först lunginflammation, året därpå skadad med nervsmärtor så låg mest i sängen och förra året corona. Det har varit mina bästa jular att inte fira med släkten, inte massa måsten och varför fira jul tillsammans när man knappt träffas något resten av året? (förutom mormor och en kusin typ). Så jävla skönt, samma i år också?

          haha skön inställning ändå ?Bara massa elände men det är ändå bättre än jular med släkten?

      Var jättesugen på jul för typ en månad sen, men nu har jag tappat den känslan. Känner att jag inte kommer orka göra någonting, fira advent, bjuda hem folk, baka osv, även fast jag egentligen vill.

      Nej. Dysfunktionell familj så har ingen lust att spendera 3 dagar med dem, med irritation, gräl, vissa som så klart blir för fylla… Varit så sedan barndomen (är över 30). Hoppades på att vara gravid vid detta laget för att kunna längta till jul med ”egen familj” men det är jag inte trots flera månader försök… Tyckte det var så skönt att inte kunna resa iväg förra julen och istället fira med makens föräldrar.

        ❤️

        Även om du inte kan träffa dem nu, så måste du inte det annars heller. Du måste aldrig. Du är vuxen och dina föräldrar kan inte förvänta sig att du vill ses om du mår dåligt av det. <3

          Precis så. Man måste inget.

          Du har så klart rätt, men för mig är det svårt att skaka av mig känslan av att jag måste dit eller är skyldig dem det. Det blir så mycket strul, skuld och skam om jag inte åker. Så det känns som en enklare lösning att bara åka dit, hålla ut i 3 dagar, och sedan få komma hem och rensa bort deras negativitet. Men tack för din kommentar ?

        Samma här. På pricken.

          Kram på dig. Vi ska nog överleva även denna jul! ?

      Ser inte alls fram emot julen. Kommer att fira första julen ensam i en tom och kall lägenhet. Har inte ens tänkt att äta julbord för varför laga massa mat som man bara kommer att äta helt själv, nej tack.

        Kanske volontärarbeta eller på annat sätt fira med andra?

      Älskar hela december! Pyssla och pynta hemmet, skapa julmagi för barnen, vara tillsammans med familjen, god mat o fika, elda, glögg, Lucia i kyrkan, förbereda julmat tillsammans, julkalendern på tv o radio, julfilmer, alla dofter ääääh men älskar verkligen allt

      Nej. Älskar december och jul men ska fira med svärfamiljen i år ? alltså älskar min egen familjs traditioner och vill ju att det ska vara så! Vet att det kommer fler jular men just nu är jag inte pepp

        Men herregud, dela upp er då! Är du tre år? Fira med din familj om du vill. Dubrovnik din respektive ses ju ändå varje dag. Fattar inte att folk tjurar över att de inte ”får” fira som de vill. GÖR det bara!

      Jaa längtar massor! ? Idag ska jag ta upp granen! Så mysigt!

      Ja, är väldigt taggad! Ska bli fint att träffa familjen och vi har flyttat till hus som jag ser fram emot att dekorera och mysa i.
      Håller tummarna för åtminstone lite snö!

    Jag känner att jag behöver Cass-ranta lite faktiskt… Hur tjänar hon sina pengar? Hon hade väl aldrig haft ett jobb och har väldigt få samarbeten? Jag blir orimligt provocerade av hennes översittarattityd i Det Skaver, att hon manifesterar massa flosker och självklara feministiska budskap som att hon har kommit på det själv, att hon framställer sig som en s3xgudinna trots att hon inte legat på fler år typ, hennes fyllda läppar som putas på varenda bild och främst för att hon gör en gastricoperation och går ner massa i vikt men låtsas som ingenting. Vet ej varför jag stör mig så mycket på en främling.

      Hahahaha OMG kunde varit jag som skrev det där! Att vara body positive men sen göra en gastric-op och gå ner massa i vikt rimmar inte väl i mina öron.

        men JA alltså att ha en stor tatuering på armen med ”Self Love Club” och sedan operera sig (både fillers i läpparna och gastric) är så ironiskt

        Har hon gått ut med att hon gjort gbp?

          Varför vill man göra en sån operation kroppsaktivist?

            Hon vill bli inseminerad, och då måste man hålla en viss BMI. Hon kunde gått ut och sagt det ”jag vill ha barn, det här är inget val för mig”. Men väljer alltså att mörka.

              Nu har hon ju dock ändrat sig. Ingen självklarhet längre att hon kommer genomföra det.

                Jasså? Vad spännande. Vill hon inte lika gärna ha barn längre elelr vill hon hellre vänta på nån att skaffa med?

              Men hon har ju pratat massor om insemination + problemen hennes BMI innebär under den resan?? Jävla gamar ni är

                Vet ej vilka du kallar gamar. Jag nämnde bara att hon inte är lika säker på att hon vill inseminera sig längre. Men det var nog mycket anledningen till hon ville gå ner i vikt från början. Men hon har pratat i podden om att hon inte är lika säker längre. Att hon är lycklig där hon är just nu i livet.

          Ingen aning. Jag vet det på annat sätt.

        Ja det blir ironiskt med en ”self love club” tatuering på armen samtidigt som man fyller läpparna och opererar sig smalare.

        Vet inte vem ni pratar om så jag lämnar det mesta osagt MEN: att göra en gastric och/eller gå ner i vikt har väl inget att göra med huruvida man är body positive eller inte? Det kan man ju göra av flera olika saker, till exempel hälsoskäl. Att vara body positive innebär att ha en positiv inställning till sin kropp och därmed inte hata vare sig kroppen eller eller sig själv genom att t.ex. förknippa kroppens utseende med sin egen självkänsla eller sitt självförtroende.

        Det är ganska vanligt att människor som SLUTAR hata sig själva och sin kropp faktiskt (eventuellt lyckas) ändrar sin kropps utseende just när de inser att deras värde inte ligger i kroppens utseende. Det ÄR okej att se ut på vilket sätt man än vill och ibland är kroppens utseende bara en period i livet. Detta oavsett hur den ser ut. Men kropputseenden som tillkommer på grund av självskadebeteende är inte hälsosamt. Dock är det irrelevant hur eller varför en kropp ser ut på ett visst sätt; andra människor ska inte tycka sig ha rätten att se ned på, eller komma med oönskade ”råd”, baserat på kroppens utseende. Oavsett kroppstyp har en människa rätt till respekt OCH rätten att älska sig själva. Det är body positivity.

      För att du inte själv har en tillräckligt intressant/lyckligt liv.

        Lol okej, kunde inte vara längre från sanningen.

          Du snackar skit på en skvallerblogg och stör dig på en person du inte känner och som inte vet vem du är..

            Du verkar ju störa dig på en främmande person som skriver på en skvallerblogg, så du kastar kanske lite sten i glashus här.

              Nej det gör jag inte, jag svarar på en fråga som TS ställde.

        Men snälla. Så är det ju inte, kan man inte störa sig på någon som hycklar oavsett hur spännande liv man har själv? O vad nu spännande betyder, kan ju vara allt från filmkväll med barnen eller ett glas vin med sin mormor.

      Fast har hon verkligen gjort en gp eller är det spekulationer? Jag håller med om att hon har en översittarattityd och blivit drygare med avsnitten. Men tror att hon generellt är en besservisser.

      Vad tycker ni om Nadia och Elsa då?

        Hon sa ju i podden att hon gått ner i vikt pga tappat smak efter covid så verkligen inget hon gått ut med själv. Men TS kanske vet mer än oss vanliga poddlyssnare?

          De är väldigt stor skillnad på hennes kropp

        Tycker Nadja är väldigt osmart, hon kan knappt säga en mening korrekt? Elsa är störig och hennes pojkvän verkar vara ett stort barn.

        där hon har magtröja och man ser tydligt ärr från titthålsop. Dessutom började hon sin viktnedgång innan covid. Som sagt, gör inget att hon har opererat sig för hälsa/barnafödande, men det blir konstigt när hon mörkar det (antagligen rädd för att bli av med följare).

          Exakt, inget fel att hon gjort det men att inte vara ärlig och säga de är pga hon tappade smak och lukt?? Nja ?

            Sett henne diskuteras i flera ÖS nu. Tror inte hennes personlighet i podden gör henne gott heller (lex Kenza). Alla influencers läser här, så hon kommer påtala sin viktnedgång med någon form av sympatifiske om 3,2,1….

          Finns väl fler operationer som genomförs med titthål?

      Håller med! Hon säger att hon har stor självinsikt och ska verka så öppen, men ändå utgår hon alltid från att hon har rätt och att hennes sätt att tänka är det bästa i alla situationer. Sen kan hon absolut vara underhållande att lyssna på annars hade jag nog inte lyssnat på podden, men stör mig tyvärr ganska mycket också.

      Retar mig på att oavsett vad det handlar om så har hon alltid varit med om det, och vet därför bäst! Och att hon gnäller om att Elsa har kass självinsikt, när hennes egen är typ obefintlig. Gillar podden för de har ofta kul samtalsämnen, men det är sjukt irriterande att Cassandra alltid ska ta över. Gillar Elsa mest! Nadia verkar jättegullig men hon har verkligen varken poddröst eller förmåga att berätta, ofta jobbigt att lyssna på.

        När de pratade om tråkiga människor… tänkte jag bara att N t ex ur mitt perspektiv verkar vara just det. Tråkig ?

      Om du vill veta hur hon resonerar ang. viktnedgången så kan du lyssna på podden Viktigt! Med My Wsrerdahl och Eric Hemmingsson.

    Detta med att bo i lägenhet?

    När jag höll på att fixa i min nya lägenhet innan jag hade flyttat in smsade personen under mitt i natten och sa att hon jobbade natt och skulle uppskatta om vi inte började borra, bygga möbler osv fören kl 15 den dagen.

    Jag respekterade det men det har nu gjort att jag är lite rädd för att dammsuga och sånt för jag inte vet när hon jobbar natt. Så jag skjuter fram det av respekt för henne och sen blir det inte av ibland för jag har mest energi och ork på förmiddagen och orkar inte på eftermiddagen.
    När är det okej att börja dammsuga på vardagar och när på helger tycker ni? Ska jag fortsätta tänka på att hon kanske jobbat natt varje dag fast jag inte vet när?

    Hon har fest nu ikväll och spelar hög musik, så antar att det blir rätt sent. Ska jag då vara extra tyst imorgon så hon får sova?
    Jag vaknar oftast vid 6 och imorgon hade jag planerar att när klockan är runt 8 skulle jag börja laga mat inför veckan, vika tvätten som hängt på tork, torka golven, städa badrummet och så, ska dock inte dammsuga, men blir så osäker nu.

    Bodde innan i en lägenhet med pensionärer över och under mig som vaknade tidigt på morgonen så kunde dammsuga vid 8-9 tiden så har aldrig känt såhär innan.

      Nej, du behöver inte ta hänsyn gällande städning och andra normala vardagsgrejer! Du ska gå upp precis när du vill och dammsuga kl 08 om det passar dig. Jag jobbar treskift och därav natt med jämna mellanrum och hade ALDRIG krävt ngt sånt av mina grannar. Det är öronproppar i och ögonmask på som gäller. Man måste få leva i sitt hem.

        Nja hos oss får man inte typ bada eller borra efter 22. På morgonen vet jag inte vad det är som gäller. Värden sätter ju regler vi måste följa.

          Nä men det är väl självklart? Men på dagen pratar vi ju om nu. O klockan åtta på morgonen är ju ändå dag.

            Nej, kl 08 på morgonen är inte dag – det är morgon. Här är det regler att man inte får väsnas före kl 10 på helger.

              Måste väl vara ovanligt ändå? Inte 22 på kvällen, men aldrig hört om tidsgräns på morgonen någonstans.

                Tror jag inte, kanske inte är så många som har koll på det, men är rätt vanligt med gränser för morgonen också. Kl.7 är nog den tid jag stött på oftast.

                Dock kan jag tycka att man som en trevlig granne kan låta bli att bli att dammsuga kl.7 eller kl.8 på en helgmorgon om man inte absolut måste, känns liite tidigt ?

                Det är underförstått

                Det brukar vara ok från kl 8 på morgonen.

          Här är det också att det ska vara tyst efter 22 men vet inte mellan vilken tid på morgonen.

        Men åh, tack! ? tänkte att det var elakt av mig när jag vet att hon jobbar natt om jag inte respekterar.

        Har begränsat flera saker sen jag flyttade in och ska något bli gjort för mig måste jag göra det på morgonen/förmiddagen för väntar jag förlänge är energi borta och kan inte ta tag i det ?

          Du, jag är hemma hela dagarna, varje dag, året om p.g.a. att jag är sjuk(kroniskt). Jag kan inte sova på nätterna(som nu) och är extremt ljudkänslig och skulle helst av allt ha det knäpptyst från mina grannar. MEN jag kan ju självklart inte begära att mina 59 grannar ska behöva ta hänsyn till det. Bor i ett gammalt lyhört höghus och det är varje vecka någon som bilar ett golv, eller borrar i betongen och föreningen har ofta stora bullriga arbeten på gång och alla börjar tidigt på morgonen. Det är bara så det är.

      Nej, du ska kunna leva ditt liv på dagen.

      Haha va?! Nej du behöver inte ta hänsyn till grannen. Särskilt inte om hon sms:ar DIG mitt i natten?Följ normala tider som i vilket lägenhetshus som vanligt.

        Hon smsade typ 04 och sov dåligt och ingen djupsömn den natten så vaknade av smset och kunde inte somna om?

          Superknäppt att smsa folk kl 4, nya grannar eller folk man knappt känner är ju ännu sjukare.

      Jag tänker att hon vet hur jobbigt borrande är, så det va säkert bara då. Lev på som vanligt, om hon har åsikter så får hon höra av sig.

        BTW! När min granne festat, brukar jag göra saker extra tidigt för att ge tillbaka ? Ge och ta ?? Han hör säkert inget. Jag är så sjukt ljudkänslig ?

          Sant, borrljud låter förskräckligt ?

          Same! Är så jävla ljudkänslig, hatar det och kan bli orimligt arg (skulle aldrig gå och plinga på eller något. För jag är svensk såklart så knyter bara handen och är arg i min ensamhet?). Kände också för en stund sedan att jag vill ge igen för musiken, skratt och skriken är så höga och blev så irriterad. Men vill samtidigt inte bli ovän och hon har inte fest varje helg så?

            Du, läs på om misofoni! Jag har självdiagnosticerat mig, allt stämmer typ in på mig. Jag hör allt som tickar, klickar, dunkar osv ?

            Jag brukar tänka att killen under har fest så sällan så det får vara okej för nu. Han har dock börjat göra smoothie i nån jäkla stenåldersmaskin som låter som en fkn helikopter. Och för nån helg sen hade han typ sitt första hemsläp (hör ALLT han gör ?) på många år kl 5 (!!!) en söndagsmorgon. Då stampade jag svinhårt i golvet och la mig på soffan och kollade film högt. Sen har han varit tyst typ ? Fattar att han måste leva med, men HATAR ljudet. Får typ krypkänsla i kroppen ?

              Aldrig hört talas om, väldigt intressant!
              Tar verkligen in alla ljud. Fast jag ser på en film hör jag mitt kylskåp, bil som kör förbi, musiken under, deras skratt, rör min fot lite så den dras mot tyget på soffan.
              Det bästa med corona var att vi slutade fika på jobbet? tog så mycket energi att lyssna på samtalet vid mitt bord samtidigt som man hörde andras samtal runt om, kaffekoppar, bestick som tappades, mobiler som ringde, dörrar som smälldes igen..

              Köksaparatsljud är så jobbiga? matberedare, elvisp. Och tvättmaskin när den centrifugerar!
              Hahah??
              Blir så obekväm om man hör grannar ha sex?

              Hade varit en dröm att bo i ett hus i skogen. Men orkar ej ta hand om ett helt hus, har ej råd att köpa ett, vet inte om jag vågar bo ensam mitt i skogen osv. Men tystnaden hade varit guld??

                HAHA ja men EXAKT!! Du är ju liks knäpp som mig ??? vi kan köpa hus ihop hahaha, skogen låter som en dröm! Jag har industriområde nära mig, så kör mkt lastbilar. Har även tågspår och station här som plingar mitt i natten osv ? Aaaah får panik typ.

                  Känns skönt att inte vara ensam, ingen som förstår mig någonsin med detta?
                  Men ja, köpa hus tillsammans låter bra!

                  Har också tågspår och stationen nära, och kör mycket bussar ?

                  Just nu spelar hon/dom Cascada – Everytime we touch. Är ju trevligt att jag kan sjunga med i deras musik ??

                    Hahah ja sjung medför sjutton ?

                  Och nu är klockan över 22! Betyder det att dom ska vara tysta nu alltså? ?

                  Vet fortfarande inte om jag kan städa och laga mat imorgon på morgonen när jag vill ? hon sover ju i sovrummet och ska ej göra något där inne, så borde väl inte låta så mycket.

                    När jag läste på om regler så verkar det inte finnas tidsregler, utan mer att respektera sina grannar. Men jag hade städat. Kör på ? Så gör jag mot min granne ? Stör han mig, ger jag tillbaka ?

                      Gick in på hemsidan till dom jag hyr av för att läsa vad det stod för regler, står ingenting där. Förutom att man ska betala hyra i tid och inte får hyra ut i andra hand typ ?

                      Hahah dåså! DAMMSUGA JÄRNET IMORGON kl 9! Släng på lite go musik på det med ???

                    Men klart du kan städa och laga mat på morgonen. På helgen hade jag dock väntat med dammsugaren eller hög musik till efter klockan tio. Men laga mat, skura golvet, ha max på fläkten osv är ju självklart.

                    Du måste våga ta mer plats. Du betalar hyra, det är lika mycket ditt hem i huset dom någon annans.

              Hörlurar med aktiv noice cancelling is da shit. Bor också i ett lyhört hus. ?

                Har du tips på några bra? 🙂
                Hade varit guld att kunna ha dom när man kollar på tv tex. Speciellt ikväll, fy fan vad hög musik?

                Jag har det(Bose), men hör ändå vissa ljud jag inte vill höra, som tex grannens fest, hög musik, borrande i betong och sånt.

      Mellan kl 7 och 22 tycker jag man får göra allt sådant som bullrar. Man ska inte bli för låst p.g.a. grannar, särskilt inte om hen har fest emellanåt…

        Fast om en granne ber en att inte borra EN dag, tycker det ändå är okej. Då kan man ju också be om samma tillbaka. Och hon bad ju bara om det, krävde inte. Tänker att man inte blir låst då, borrljud är typ värsta ljudet som finns ? Hon visste väl att TS va nyinflyttad så misstänkte väl borrljud och sånt som ofta tillkommer.

        Tycker att det går bra en gång då och då att be om det. Men man ska inte behöva gå på tå varje dag såklart ?

          Absolut, ibland är det så klart ok att ha önskemål från grannarna. 🙂 Tänkte mer på känslan av att inte kunna dammsuga innan kl 15 och så, att man måste faktiskt få leva i sin lägenhet också…

            Ja absolut, det är jag helt enig ?

        Kl 7 är verkligen inte en rimlig tid på helger och de flesta föreningar och hyreshus har faktiskt begränsningar att man inte får väsnas innan kl 10. I alla fall i den stad jag bor i

          Inte väsnas innan kl 10, vad räknas som det?
          Dammsuga låter ju såklart. Men kan jag inte laga mat, diska, torka golven och små plocka?

            Klart du kan.

            Göra mat, småplocka osv. ska du kunna göra all timmar på dygnet, det låter ju inte så mycket. Är ju liksom inte att man måste vara knäpptyst under de ”tysta” timmarna, bara undvika att vara högljudd. Är mer saker som att dammsuga, borra, köra tvättmaskin, spela hög musik och dyl. som räknas som att väsnas.

            Man måste få LEVA i sin lägenhet. Jag blev uppringd av hyresbolaget för att galningen under mig var missnöjd att jag varit uppe och kissat en natt och hon hörde mig spola. Blev helt paff men satte dem på plats efter att jag haft kontakt med hyresgästföreningen. De sa tydligt att man ska få leva i sitt hem och normala ljud måste grannar stå ut med.

              Orimligt att klaga på att någon spolar överhuvudtaget, men menar du att hon ringde för du spolade en gång mitt i natten?

                Japp, hon ringde hyresbolaget för att klaga på att jag 1. Flyttade runt stolar mitt i natten (aldrig hänt! Jag är kvällstrött och lägger mig kl 22:30). 2. Hade kissat och spolat toaletten! Vad tycker hon jag ska göra? Ha en potta…?

              Sjukaste jag har hört

            Men hur funkar du? Fråga dig själv om du accepterar att din granne lagar mat eller torkar golv kl. 10. Förmodligen är det okej med dig, eller hur? Lev för fan, varför är du så rädd?

          Jaha, inte i mitt hyreshus. Här är regeln tyst från kl 22 till kl 7. Sedan borrar väl inte de flesta vettiga kl 7 en lördag heller. 😉 Men starta en tvätt kl 7 tycker jag är normalt.

            Jag håller med här att man måste kunna leva i sin lägenhet – men såklart får vara beredd på att visa mer respekt och hänsyn till andras ljudkänslighet än om man bor i hus. MEN jag tycker även det är viktigt att påpeka att en fastighetsägare/skötare också har ett ansvar. Om tillexempel köksfläktar, tvättmaskiner, diskmaskiner och liknande är såpass gamla eller i dåligt skick att man som hyresgäst inte kan använda dem utan att störa grannar så får hyresvärden åtgärda det – man måste ju tillexempel kunna ordna med frukost på morgonenen även om klockan är fem.

            Hos oss gäller tystnad mellan 22 – 7 på vardagar och – 9 på helger. Leva i sitt hem får man såklart göra dygnet runt men man får inte dra igång musik mm.

      Tror ju inte dammsugning är något man vaknar av om man sover… borrning och slammer är väl en annan sak. Meeen man kan ju bara önska att grannen inte gör det vissa tider vid flytt, men man måste ju oxå göra det när det passar en själv. Inom de vanliga tiderna alltså.

    Bb
    Blir så jävla ledsen. Har svår endometrios, men mår ändå oftast väldigt bra trots det. Sista tiden har jag haft mer krångel och i veckan hittades en cysta lika stor som min livmoder. Inte konstigt jag har så jävla ont ? Blir bara så jävla rädd. Den är ofarlig, men komplikationer kan vara att den spricker eller att äggledaren slår knut på sig själv och isf måste äggledaren tas bort. Detta försvårar även för min planerade ivf som jag väntat på i två år, så operation kommer ske.

    Nä fy fan. Jag mår så jävla pissigt just nu ? Känner mig så ensam och skör och livrädd. Behövde bara få kräka ur mig det ?

      Usch! Många kramar till dig! ♥️

        Tack snälla ?❤️

      Stackare, det låter hemskt ?

        Jag känner mig helt förstörd ? Sjukdomen är pissig men ändå under kontroll. Men så kom detta bara sådär. Krossade mig totalt ?❤️

      Jag har haft problem med cystor i många många år och opererat bort en (pga att komplikationer uppstod). Var jätterädd men mår så mycket bättre efter op. Det kommer gå bra. ❤️

        Ja jag har opererats två ggr tidigare. Hade dock hoppats på att slippa operation ? Är livrädd för att opereras i Sverige igen ?

        Drt blirsäkert bra. Just nu mår jag bara skit, det är tungt ?❤️

      Sänder alla kranar ❤️ Jag har inga cystor (de vägrar kolla) men lider av endometrios som är fokuserad på magen. Har legat däckad på grund av stora magsmärtor och som vanligt en mage som ser ut som en gravidmage. Jag förstår hur dåligt du mår – du är inte ensam ❤️

        Men gud kramar! Förbaskade telefon.

        Usch ja, är van vid att ha ont mem nu har det blivit värre liksom. Usch är så trött på motgångar nu ? Känner mig så extremt ensam med, äh det är sååå jobbigt ?

        Tack snälla, KRAM till dig med ❤️

          Jag vet ?❤️ såg fram emot en AW på jobbet i över en vecka och samma dag (vad annars) så bestämde sig magen för att ställa till besvär så jag sprang mellan sovrummet och toaletten. Jag vet – precis som du – att många har det tio gånger värre men det hjälper liksom inte! Känner mig så jävla misslyckad. Tänker aldrig dejta och låta den killen plågas med någon som jag. Han kan få det så mycket bättre.

            ?

              ?❤️

            Nä jag jämför typ aldrig, dina smärtor är dina och det kan ingen ta ifrån dig ??

            Jag tänkte likadant innan. Men sen kände jag att jag mår bättre på många plan av att ha nån, både fysiskt och psykiskt. Klart du är värd att ha nån ❤️

              Så även du tio gånger om ❤️

                Tack va fin du är ??❤️

        Har du varit på akuten när du haft så ont?! Tror att de är mer benägna att kolla upp vissa saker än den ”vanliga vården”
        Jag blev vidareskickad till gynakuten när jag var där för några år sen med en jäkla magsmärta och efter att de sett något på röntgen som inte skulle vara där.

          Akuten = gynakuten ? Om det va till mig, TS ?

        Har också endo och min mage var helt också förstörd, men sedan jag började äta enligt fodmap så är mina smärtor typ helt borta, bara jag sköter kosten. Kanske nåt för dig att prova?

      Jag opererade bort en cysta ungefär lika stor. Den hann förstöra min äggledare. Jag gick igenom IVF inom ett halvår efter operation och min IVF lyckades på första försöket. Detta var 10 år sen, vart fall då rekommenderade man IVF inom den tiden efter op för bästa resultat. Ring och tjata om att få komma till operation snabbare. Äggledare har ingen som helst betydelse vid IVF. Kroppen hämtatar sig om spricker!

        Nä alltså risken är att de inte kan plocka ägg från min äggstock, den andra äggstocken är redan fucked up ? Men hoppas att allt bara blir bra. Det blir det också, men just nu är det jävligt tungt ?

          Jag hoppas på det bästa för dig!

    Jag har ett stort problem att dra gränser, när det kommer till vad jag vill/tycker. Tex. Min svärfar säger hela tiden åt mig, hur jag har att uppfostra min son och jag vågar inte säga åt honom. För jag är rädd för hans reaktion, att han typ ska skrika, säga att han minsann alltid kommer att säga vad han tycker osv.
    Hur kan jag bli bättre på att dra gränser på vad som är ok?

      Usch vad jobbigt att ha en svärfar som lägger sig i så! Jag hade bett min partner säga ifrån, förstår att det är jobbigt. Men annars är nog den krassa sanningen att du bara måste göra det själv! Bortse ifrån vad som kan hända och stå upp för dig själv. Oftast känns det riktigt bra efteråt.

        Håller med! Just do it!!

      Genom att börja med det. Du är inte van att dra gränser men jag lovar efter några gånger känns det lättare. Stå på dej!

      Du behöver inte vara rädd för ilska, varken din egen eller andras. Är det speciellt svärfars ilska du är rädd för eller folk överlag? För det är inte farligt även om det kan kännas obehagligt. Det är inte heller ditt fel, det är många som uppfostras till att kväva naturliga känslor som ilska, och göra avkall på sig själv för att behålla den goda stämningen. Du får bli arg på svärfar och han får bli arg på dig och ingen kommer ta skada av det.

        Gud vilken bra kommentar. Den ska jag ta och suga på. Jag, tror det ligger något i det, att jag är uppfostrad att kväva naturliga känslor.

      Jag tror att gränssättning har mycket med ens egen självkänsla att göra. Har man en stark självkänsla så faller det sig ofta mer naturligt för än att tala för sin sak och man blir ofta mer bekväm när det kommer till konfrontationer överlag. Så är det självklart inte alltid, men i mitt fall var det tidigare (och ibland fortfarande) så att min självkänsla inte alltid var tipptopp vilket stundtals gjorde mig konflikträdd.
      Jag upplevde att det hjälpte att gå i terapi och bara prata. Inte för att bli bättre på just konflikter men för att bygga upp mig själv lite – och hur starkare jag blev desto bättre blev jag på att stå upp för mig själv. Jag mådde bättre av det: För även om jag inte tror andra kände av min osäkerhet så var det fortfarande något som begränsade mig i min vardag då jag ofta oroade mig för vad andra skulle tycka och tänka (oftast i onödan).
      Lycka till 🙂

    Måste bara få dela med mig lite av min glädje!

    På måndag jobbar jag bara en månad till och sen är jag ledig i 19 dagar! Ska bli så skönt, känner mig nöjd och rätt lycklig just nu, känns mysigt med första julen i min nya lägenhet och ser fram emot att baka, pynta, göra lite julgodis och så?
    Men har samtidigt lite ångest för jag tycker inte att jag förtjänar att vara ledig så länge, känns som jag borde vara på jobbet trots att ingen kollega blir lidande om jag är ledig eller ej. Har semesterdagar kvar och chefen har godkänt det så borde försöka släppa den känslan antar jag. + ångest för att året redan är slut, hur kan tiden gå så fort?! Hatar när känslorna är splittrade, blir förvirrad ?

    Hur känner ni inför att detta året snart är slut?

      Jag älskar julen men brukar alltid åka till Thailand i 6 veckor under nov-dec dock inte j år utan ska istället ha semester hemma u 6 veckor. Ska bli härligt att bara sova hela dagarna, se på tv hela nätterna och baka och äta gott när som helst på dygnet.
      Gillar verkligen när allt rullator på på jobbet och tycker alltid det är jobbigt att gå på semester, själva uppbrottet. Det blir så jobbigt att komma tillbaka och in i rutiner sedan igen.
      Men i år ska jag bara njuta i soffan och verkligen unna mig att slappa deluxe.

      Skönt med ledighet!

      Jag längtar till julen! Min man och jag ska fira själva i år och just i år är det perfekt för oss. Vi ska bara rå om varandra, mysa, äta gott, läsa böcker, titta på julfilmer. Jag kommer vara gravid i vecka 30 så en lugn jul är precis vad jag behöver. Längtar verkligen! ☺️

    Ni som har småbarn, hur f*n håller ni rent hemma. Det blir ju för fan skräp, smuts och stök bara man vänder på sig… blir så jäkla trött på oordningen….

      Man städar konstant såklart. Vägrar leva i misär.

        Hahhaha misär, det är just vad det blir om man inte städar

      En robotdammsugare kanske kan underlätta?

      Vi har anlitat städhjälp. Värt varenda krona!

        Vi funderar oxå på det! Hur ofta kommer de och vad kostar det per gång? Såklart beroende på storlek av hus/lgh men ändå intressant!

          Använder Veteranpoolen. Vi har en underbar dam som kommer och städar varannan vecka under tre timmar. Vissa gånger kör hon vanligt städ av huset, andra gånger kan vi be om städ av ugn, kylskåp, torka av alla köksluckor osv. Allt beror som sagt på vart vi känner att det är akut… Badrummen är en sån sak som hon tar varje gång, ni med småbarn förstår…. ? Betalar runt 620kr per gång. Vi använder rut avdrag.

            Tack för svar, för 620kr är det ju SÅ värt det. Man städar ju ihjäl sig annars…

      Man får göra det så lätt som möjligt att städa det som syns mest. Mina tips:

      – Se till att ingen låda/skåp är så fullt att du måste stapla/vika allt perfekt för att det ska få plats. Det hinner man inte.

      – ha snygga lådor/burkar/fack för mer saker än du tror. Då är det inte så viktigt att sakerna ”står snyggt” utan de står/ligger i lådan och lådan i sig är snygg.

      – ha en smidig trådlös dammsugare som kan stå framme, som du enkelt kan köra med efter varje måltid tex. Sen har du rutin för ordentlig dammsugning en gång i veckan.

      – vi har klätt in en liten del av bordet, precis där vår bebis sitter, i vaxduk. Slipper ha ful vaxduk på hela vårt snygga bord men där bebisen kladdar går det jättesmidigt att torka av.

      – ha en låda med plats för leksaker i vardagsrummet. Det går så mycket snabbare att ösa i allt där på kvällen (för såklart leker barnen med sakerna i vardagsrummet haha) istället för att hoppas att barnen/du ska hinna städa in allt i barnrummet innan de ska sova.

      – kan inte tipsa nog om lådor och korgar. Såå mycket lättare att torka och damma när det inte är lösa saker överallt.

      – köp stilrena tidskriftsamlare i samma färg som du kan sortera in typ papper, räkningar, teckningar, anteckningablock, tidningar osv i. Allt finns där nära till hands men utåt ser man bara en enhetliga tidskriftsamlare

      Robotdammsugaren förändrade mitt liv. Visst, man får städa hela tiden ändå men man slipper i alla fall dammsuga.

        Slår även ett slag för sladdlös dammsugare som står framme

        Samma här. Livsomvälvande.

      Genom att härda ut och tänka att det rör sig om 1-2 år till. Så gjorde jag iallafall. Samt tänkte att det var viktigare att ungarna kände närvaro och kärlek än att jag fick ha det städat och fint.

      Har insett att vill jag spendera småbarnsåren med att städa? Eller vill jag vara med mina barn? Har valt det senare. Städa gör jag nu bara 1-2 gånger i veckan. Har tvättmaskin och diskmaskin som körs när det måstes. Det bor liksom små barn här. Klart det är skitigt. Då får besöken ta det, tänker jag.

        Oj! Ok… Inte så bra för barnen att det är skitigt heller…

          Vad grundar du det på?

            Eh logik? Ska barn leva i smuts? Inte hälsosamt.

              De lär ju knappast leva i smuts och misär, möjligen lite stök och smulor på golvet. Tror de överlever.

                Men hon skriver ju skitigt. Skitigt är inte lite stök och smulor?

      Man bestämmer vad som ska prioriteras. Vad får dig att känna att hemmet är mysigt och okej städat?

      Hos oss är det prioriterat att varje dag:
      -Bädda vuxensängen
      -Dammsuga (åtminstone kök, vardagsrum och hall så det inte sprider ut sig. Det är där det blir smutsigt först)
      -Rent på diskbänken
      -Ordning och reda i soffan med kuddar och filtar (Barnen får använda den och leka där utan tillsägelser men vi fixar iordning soffan många ggr per dag)
      -Göra fräscht på toalettstolarna och handfaten
      -Torka borden

      Saker som inte prioriteras när man har brist på tid men som självklart görs ibland när man har lite mer tid:
      -Ordning i skåp och lådor. (Slänger/pular ofta in för att spara tid haha)
      -Våttorka golv (kanske 3-4 ggr per år om ingen olycka händer)
      -Damma (görs ca varannan vecka men eftersom att vi prioriterar att damsuga varje dag så blir det inte så dammigt)
      -Putsa fönster och speglar
      -ha likadana handdukar
      -ha ordning i förråd

      Dessutom har vi i barnens rum enkel förvaring som går snabbt att städa. Förvaringslådor som man bara kan slänga i leksaker, utifrån olika teman. Inget som ska ställas upp snyggt. Någon gång per år rensar vi lådorna. Om ni bor stort och även har leksaker i andra delar av hemmet så kan man ha snygga korgar i andra rum också.

        Varför våttorkar ni bara 3-4 ggr/ år? Känns ju verkligen som smutsen gror in sig då (för dammsugaren tar ju bara det ytliga).

          Det blir inte så smutsigt om man håller efter. Torkar upp efter sig, tar på sig nya strumpor varje gång man kommer hem osv. Man absolut, det borde göras oftare. Men just nu är den inte redo att flytta upp till prio-listan. Hur ofta våttorkar ni?

            En gång i veckan.

    Tar examen som samhällsplanerare i januari och ska börja söka jobb! Känns så himla läskigt då jag inte haft någon praktik eller erfarenhet inom det, känner mig helt lost. Kom gärna med tips eller önska mig lycka till!

      Alla är nya i början och det fattar en bra arbetsgivare! Var inte rädd för att be om hjälp och ha inte för mkt prestige så löser det dig! Spännande med en ny fas i livet 🙂

      Kul! Jag tog examen 2020 och är inne på mindre andra arbete inom yrket. Vill tipsa om Boverkets miniserie ”Ny som detaljplanehandläggare”, där går dom igenom mycket i yrket! Mycket ord, begrepp och processer som är bra att ha koll på. I övrigt är mitt intryck att kollegor inom branschen är stöttande och bra på att hjälpa till. Sedan är gruppen ”Planarkitekter” på Facebook väldigt bra. Lycka till med jobbsökandet!

    Jag har ont under ena armen och mina körtlar känns stora. Dom tagit blodprover men ej fått svar. Ska jag kolla upp och röntga brösten? Längesedan jag gjorde det. !! Jag går sällan till läkare.

      Rådfråga sjukvården

        Eftersom du tydligen inte var intresserad av min fråga kunde du bara scrollat vidare. Jag vill höra med andra som kanske haft liknande. Att du inte fattar det? översitteri!

          Var inget illa menat. Jises.

          Så oskön

      Det har inte en hormonell koppling? Jag brukar få så innan mens.

        Tagit bort tumör m m så här ej mens men kan det ha att göra med hormoner kanske?

          Ring 1177 istället för att få killgissningar här

            Men hon är ju orolig. Istället för att vara dryg kan du ju bara strunta i att kommentera. Ibland är det skönt att fråga andra människor.

            1177 lär ändå bara säga ”ring vc på måndag”.

            Men TS – jag tycker absolut du ska söka hjälp för det. Va rädd om dig ??

              Är inte alls menat som drygt.
              Men fakta är det enda som gäller här och tror med säkerhet att hon inte får de på bloggbevakning.

                Men varför tro att andra inte känner till 1177, liksom? Det fattar jag inte.

                  Okej

                  Jag skrev inte kommentaren och förstår att det är ett oönskat råd, men håller ändå med. Jag tror (och hoppas) att det inte är menat som översitteri utan enbart för ditt eget bästa. Jag utgår från att du skriver för att du vill ha råd, kanske bli lite lugnad och få utlopp för din egen oro: Precis det är sjukvårdsupplysningen tränade för. De finns där för att kunna ge råd, lyssna och lugna: På ett professionellt sätt. Risken med att diskutera den här typen av problem man har här är ju just att det får motsatt effekt: Det finns trots allt många troll där ute som älskar att kommentera med egna (ofta påhittade) skräckhistorier på trådar som dessa vilket ofta leder till att trådskaparen mår ännu sämre och oroar sig mer!
                  Hoppas du mår bättre snart

      Har du haft en infektion eller dylikt? Du skrev borttagning av tumörer m m, har några portvaktskörtlar också avlägsnats? Nyligen? Isf kan det förekomma svullnad i samband med operation förutsatt att det var ex tumör i bröst som avlägsnats.

    Apans nya boyfriend…. Känns som att hon hoppar mycket mellan nya romanser…..

      Härligt för henne!

        Tänker mest på hennes barn som kanske påverkas av det… förlovning ena dagen, hjärtesorg nästa, egentid nästa och ny boyfriend nästa…. hon har väl en tonårsson som inte vill bo med henne?

          Det hjälper ju tyvärr inte att spåna om nåns privatliv här. Tänker att du om man är genuint orolig så kanske man ska ta det med henne, annars – släpp det (menar med välmening ☺️)

          Fråga henne och se vad hon svarar.

          Min uppfattning är att hon inte blandar barnveckor med romansveckor som vilken vettig förälder som helst men jag kan ha fel. Hur som helst unna kvinnan lite kärlek och närhet. Man är oftast mer än bara mamma

    Är det någon som skickat en egenvårdsremiss till psykiatriska kliniken istället för att gå via vårdcentralen? Vad skrev ni i så fall i er remiss för att få en tid? Hur detaljerad ska man vara? Det finns en gräns om 2000 tecken.

      Jag skickar remisser till vuxenpsykiatrin på mitt jobb åt mina klienter ibland. Jag brukar skriva syftet med kontakten (t ex läkarbedömning, kontakt med psykolog, vill genomgå neuropsykiatrisk utredning osv) en kort aktuell status, fysiska och psykiska tillstånd, planering med socialtjänsten och hur personens problem påverkar honom/henne i vardagen (t ex svårt att ta sig ur sängen, missar viktiga tider, sköter inte medicinering, missbruk osv) samt vilka konsekvenser måendet har fått (t ex sociala, ekonomiska konsekvenser, mist vårdnad om barn, tappat nätverk osv). Hoppas detta hjälper ?

    Ni föräldrar med särbegåvade barn- vad kunde era barn göra i 3-årsåldern som utmärkte sig som särbegåvning?

      Vad räknas som särbegåvning?

        Kriterier finns på Mensas hemsida

          Hahaha, ok. Tack för svar. Är dock inte SÅ spännande att jag kommer gå in och kolla där.

            Det förvånar mig inte

              Nej, inte ditt svar heller.

      Finns en Facebook grupp för föräldrar till barn med särbegåvning. De är väldigt hjälpsamma och trevliga.

      Det var ej konstaterat i 3-årsåldern utan blev det i skolåldern för vår son. Men nu i efterhand kan jag se vissa utmärkande grejer som hintade om särbegåvningen i den åldern:

      – tydligaste tecknet var att han var EXTREMT verbal, oerhört rikt ordförråd, tydligt uttal och långa utsvävande verbala beskrivningar av fenomen. Verkade mycket äldre pga talet. Kunde tala i flerordsmeningar innan han var 1,5
      – Vetgirig, ville förstå allt, frågade hela tiden hur saker fungerande och vad deras syfte var, förstod och kunde ta till sig när man förklarade. Han visste bland annat hur ett vindkraftverk producerade el och hur en motor fungerade rent tekniskt och kunde förklara det för andra
      – intresserad av mekanik, teknik och naturfenomen på ett sätt som ingen av hans jämnåriga var
      – extremt bra minne, speciellt om det rörde något av hans intresseområden, men kunde minnas och ta upp små detaljer om vad som helst lång tid senare
      – rädd och försiktig av sig, verkade förstå och vara orolig för konsekvenser av agerande

        Oh vad intressant! Är så pepp på att se hur min dotter kommer att utvecklas! Alla steg och sådär. Är ju så himla intressant! Än så länge är hon bara 10 månader hehe…

          Vad har du märkt redan nu då? Vore spännande att höra med tanke på att jag antar att du redan misstänker att hon har en särbegåvning? Har också en tiomånaders och hon verkar fullt normalbegåvad hehe? eller är det mer att du skulle vilja att hon visar en särbegåvning? Kan tro att det inte alltid är en dans på rosor heller..

            Oj nej du missförstod hahaha! Jag menar att det är kul att se utvecklingen i allmänhet. Är mitt första barn så allt är ju nytt. Hittills tycker jag att hon är tidig med vissa saker och sen med andra så tror inte hon är särbegåvad hahaha. Hon kan tex hålla fokus väldigt länge om man exempelvis läser för henne eller om hon vill få ut nån grej ur en låda eller så. Och redan omkring 5 månader förstod hon en såndär leksak där man trycker på knappar så poppar djur upp. Hon kunde trycka fram dom och fälla ner dom. Däremot verkar hon inte alls förstå ord hahaha. Vad man än frågar henne så bara ler hon och viftar med armarna (”var är mamma?” Tex. Ingen aning).

        Oj! Aldrig tänkt på detta förut men typ allt detta stämmer in på mitt barn ? som är 3 nu

      Skrev en lång kommentar som försvann.
      Jag kunde vid 3 års ålder läsa, skriva en del, kunde analog klocka, förstod samband i större utsträckning än jämnåriga. Hämmades i grundskolan för jag inte fick någon stimulans när jag var klar med alla böcker långt före mina klasskompisar. Drogs sedan med utanförskap och depressioner hela skolgången. Har fortfarande lätt att lära och gått genom livet utan att plugga till ett enda prov/tenta men skulle inte se mig som särbegåvad längre eftersom jag ”dämpades” så tidigt. Kan känna lite bitterhet över vad jag kunnat ha kapacitet till om skolan brytt sig. För att inte tala om hur många års lidande det sparat mig att slippa mobbning och återkommande depressioner.

      Misstänker att min dotter också är särbegåvad. Flerordmeningar vid 1,5 års ålder. Alltid haft väldigt fint uttal. Kunde alfabetet, inte bara rabbla ramsan utan även hur alla bokstäver ser ut och vad de heter, innan 2 års ålder. Tänker också i större samband än jämnåriga. Upplevs lillgammal. Bättre minne och öga för detaljer än vad jag som vuxen har.

      Mitt tips är att stötta allt du kan och ligg på skolan att de måste ge meningsfulla uppgifter ifall ditt barn skulle visa sig vara särbegåvat! ❤

        Åh känner så igen mig! Är stämplad som lat eftersom jag aldrig ansträngt mig i hela mitt liv ?

        Jag lärde mig att läsa vid tre år, la 500-1000 bitars pussel som 5 åring, bad om mattetal att öva på innan jag började skolan, kunde stjärnor och planeters positioner när jag var 3, kunde klockan tidigt, pratade tydligt och meningar med 3-4 ord innan jag var två, kunde många låtar utantill som 2 åring (favoriten var Brevet från Lillan), förstod runt 2,5 samband kring människor.

        Men som sagt, har aldrig ansträngt mig nämnvärt i skolan, läste alltid de svåraste böckerna och blev ändå klar tidigt med uppgifter, jag är tekniskt obegåvad men fick MVG ändå eftersom jag förstod och kunde förklara teorin bakom allt.

          Intressant! Vad jobbar du med idag?

      Alla som kunde konstruera kärnkraftvapen när de var 2 år gamla i kommentarerna, vad gör ni idag?

      Som svar till trådstartaren: försök ge ditt barn den stimulans hen behöver men behandla inte hen som ett underbarn eller som mer speciell. Risken är att hen slutar anstränga sig och förväntar sig att alla ska behandla hen på ett visst sätt = känner sig berättigad till en viss behandling när hen kommer ut i verkliga världen efter skolan vilket kommer påverka hens liv negativt (som också utläses från svaren ovan).

    Nästa vecka har jag uppkörning!! Är så taggad och samtidigt så nervös . Ge mig erat bästa tips ❤️

      Vart kör du upp? ☺️ det kommer säkert gå hur bra som helst. Titta åt helvete överdrivet ca var 3e sekund i alla speglar så ska det nog gå bra ska du se!

        Ska köra upp i Dalarna (kört i storstadstrafik också såklart) ☺️ Tack för input ❤️

        Detta kommer vara de första stora jag ”klarar på papper”

      Ha Superkoll på dubbelfiliga rondeller, vilken ska du börja, när ska du byta fil, när ska du blinka etc. Och som ovan skrev titta överdrivet i speglarna och vrid huvudet så ledaren ser att du tittar i speglarna. Och OM du märker att du gör nåt fel säg det högt ’oj nu missade jag avfarten jag skulle ta av, då gör jag nästa möjliga sväng istället’ för att visa att du förstår, bättre än att få panik och tro att du misslyckats. Lycka till!

    Varför ska jag vaccinera mig när vaccinet inte ger fullt skydd?
    Varför ska jag vaccinera mig med ett vaccin som inte är prövat?
    Varför ska regeringen bestämma vad som ska sprutas in i min kropp eller inte för att jag ska leva som en fri människa med rättigheter?

    Osv osv osv osv

      Bli sjuk i corona då och kanske hamna på intensiven och respirator. Smitta lite andra människor på vägen som riskerar att dö osv.

        Vilka är ”andra människor”, de som inte kan ta vaccinet eller de som har tagit vaccinet (som enligt de ger fullt skydd)?

          Till exempel alla barn för i helvete människa!

            Barn ska också vaccineras så de ska ju vara skyddade när de tar vaccinet, eller?

              Vad snackar du om? Barn (iaf små barn) vaccineras inte i Sverige i nuläget.

              Barn från 12 år erbjuds vaccin. Smittan börjar nu gå ner mot mindre barn (precis som förutspått pga folk inte vaccinerat sig..)

            Fast du för smittan vidare även om du är vaccinerad, det är ovaccinerade som blir svårt sjuka, så dom får väl skylla sig själva då tänker jag.. vaccinet är för DIN skull, så att DU inte blir allvarligt sjuk.

              Det ligger just nu under 30 stycken på IVA i hela Sverige. Det blir under 3st på de flesta ställen. Ca 86% av svenskarna är vaccinerade. Man redovisar dock inte vaccinationstatus om antalet patienter understiger 3st och därför förs de in i statistiken som ovaccinerade. Tror du inte på mig, kolla in FHM.

          Du vet att absolut ingen påstår att vaccinet ger fullt skydd? Finns inget vaccin som garanterar fullt skydd mot det man vaccinerar mot. De minskar risken att bli sjuk överhuvudtaget och minskar risken att bli allvarligt sjuk om man ändå blir smittad.

          Men den här informationen, samt svar på frågorna du ställde ovan, finns lättillgänglig från bra källor på så många ställen vi det här laget. Är du inne på ÖS och ställer dessa frågor är du nog mest ute efter att tjafsa, provocera eller övertyga någon om foliehattsövetygelser. Oavsett anledning känns det därmed som slöseri på tid att forsätta denna diskussionen härefter.

            Grymt svar!

        Extremt liten risk för det.

      Varför? För att du riskerar att bli jättesjuk om du inte vaccinerar dig. Risken finns att du blir det ändå. Men chansen är större att du inte dör.

      Vaccinet är ett gammalt vaccin som man arbetat med tidigare för SARS. Dvs det är inte helt oprövat.

      Regeringen bestämmer inte. Men de hjälper till att skydda andra som av olika anledningar inte får ta vaccin eller är svårt sjuka osv. Du har dina rättigheter ändå. Du blir inte tvingad. Men då får du leva mer restriktivt med, för att inte ta död på andra människor.

      Vi vill liksom bli av med skiten nu ?

      Därför att det för tillfället inte finns något annat vaccin som är 100% eller testat längre.

      Men ja, är inte direkt för att man måste vara vaccinerad för att kunna röra sig ute. Kommer det finnas som alternativ att vara testad direkt innan en konsert etc eller är det bara vaccin don gäller?

      1. Vaccinet ger inte fullt skydd men betydligt mer skydd än om du är ovaccinerad. Det är större risktagande för dig att få Covid ( även kvarstående symtom som trötthet, förlust av smak/ lukt) än att få någon biverkning ( om det nu det du är rädd för?)

      2. Det är prövat på väldigt många människor, tänk på hur många människor i världen som är vaccinerade och hur lite biverkningar som folk har drabbats av.

      3. De bestämmer inte men vill ju inte att smittspridningen ska fortsätta såklart, det är ju inte bra för någon. Inte för dig som individ om du blir allvarligt sjuk, inte för vården, inte för de sköra personer som drabbas hårdast. Ibland får man helt enkelt vara en ” större person” som ser lite mer än bara sig själv och sina rädslor.

      Inget vaccin ger fullt skydd. Det är beprövat om man jämför med svininfluensavaccinet. Vad är det som är fritt nu? Gå omkring och vara rädd för att få covid-19 istället? Polio, mässlingen har vi kunnat stävja pga vaccin. De i u-länder skulle nog gladeligen ta vaccin om de fick chansen!

      Regeringen bestämmer inte alls det, det är ju helt frivilligt.

      I Sverige har 80,9% av de som dör i Covid-19 haft en riskfaktor. Ca. 29% kroniskt hjärt-lugn sjukdom. Ca. 25% kronisk njursjukdom. 44% hypertoni.

      70% som dör är män, alltså är 30% kvinnor men antal kvinnor som dör ökar med åldern. Medianåldern är 63 år.

      Vet inte hur gammal du är? Men antal inlagda på sjukhus i åldersgruppen 20-29: 263 st.
      Antal inlagda i åldersgruppen 30-39: 488 st.
      Totalt inlagda: 10771 st.

      Ganska få procentuellt som alltså blir så dåliga i Covid att de behöver vård på IVA. Har man ingen riskfaktor är det ännu färre.

      Siffrorna gäller sen mars 2020 fram till början av november 2021. Statistiken finns på FHM.

      Du kan vara en av dem som drabbas allvarligt även som kvinna, utan riskfaktor (exempelvis). Men du kan också tillhöra majoriteten som inte gör det.

      Vaccinerade smittar likväl som ovaccinerade gör det.

      Stanna hemma vid minsta symptom. Håll avstånd till andra. ??

      FYI. Du fick ett antal vacciner direkt efter du föddes. Är du emot det också?

      Såna här frågor är alltid så konstiga..
      1. Du vill vaccinera dig för att minska risken att bli inlagd på sjukhuset. Bli dödligt sjukt i covid.
      2. Vaccinera dig och hjälp till att minska smittspridningen.
      Ja du kan bli sjuk fast du är vaccinerad, men forskning visar att du smittar inte i samma grad som vaccinerad som en ovaccinerad. Alltså kommer smittspridningen gå ner om du vaccinerad dig.
      3. Vaccinera dig och vi kan öppna upp samhället utan att det påverkar sjukvården.

      Det är en självklar grej att vaccinera sig för att skydda dig och själv och andra. (Vet att det finns människor som inte kan ta vaccin pga andra sjukdomar, och det förstår jag. Det är dessa vi vill skydda också genom att vaccinera oss)

      Åh vad fjantigt. Sverige är så tamt så DU som ovaccinerad kommer att kunna leva fritt. Covidpasset är frivilligt och du kommer inte bli nekad inträde nånstans. Utan du som inte är vaccinerad kan få andra förhållningssätt än vaccinerade tex på en konsert. Förmodligen händer ingenting utan du ska hålla dig till ditt sällskap (som ändå ingen kollar upp)

      Så INGEN försöker styra dig.

    Bästa sminkborste för att lägga ögonskugga?

      Sigma E40 är allt du behöver! Använder ibland också Mac 217 men Sigman är bästabästa!

    Är det slut mellan Fi och hennes man?

      Vem är Fis?

        Finansinspektionen?

      Är också nyfiken. Dom verkade äkta och lyckliga

        Ja visst kändes dem!

      Ja. Framgår av hennes insta.

        Ok jag har inte förstått det förutom en kommentar. Därför jag undrade

          Hon har ju pinnat kommentaren, så jag antar, att hon vill att ”insta” ska veta..

            Ah ok.. ja precis

      Vem är Fi?

    Var ute med en kompis igår. Jag betalade för både middag och drinkar men hon swishade bara för det hon hade ätit under middagen. Tror absolut inte att hon medvetet inte swishat för drinkarna vi drack före och efter middagen utan tror genuint bara att hon glömt. Tycker ni att man kan påminna eller ska jag skita i det? Blev en väldigt dyr kväll och känns då surt att betala ytterligare 250 kr min kompis drinkar liksom. Samtidigt tycker jag det är så pinsamt att säga något, som att jag ”kollat upp” hur mycket hon swishat. Hade det varit en av mina gamla nära vänner hade jag absolut sagt något men nu känns det lite känsligare för att hon är en relativt ny vän. Hon är inte typen som tänker att hon betalar drinkarna nästa gång (varannan gång principen) för vi brukar alltid swisha till varandra direkt.

      Har du pengar? Hur nära vänner är ni? Kan du bjuda på drinkarna är väl det snällt men förstår om du ej har råd. Säg då att hon glömde swisha för drinkarna.

        Jag har råd och hade kunnat bjuda men nu vet hon ju inte ens att jag bjudit om hon glömt liksom haha och det känns det mest surt eftersom kvällen blev snordyr.. Vi är så nära, nyligen blivit vänner.

          *inte så nära skulle det stå.

      Hade låtit det vara.

      Hon kan väl inte glömt bort drinkarna? Tänkte om du sa vad notan blev så splittade ni?
      Eller drack ni inte drinkarna vid middagsbordet?

        Nej vi drack drinkar på andra ställen både före och efter.

          Aha o då betalde du hela tiden?
          Jag tycker ändå det är lite märkligt att hon inte märkte att beloppet hon swishat blev så lågt. Jag själv hade inte bara glömt bort det.

            Ja jag betalade för allt hela kvällen och hon swishade bara för middagen men det var liksom i anslutning till att vi fick notan så tror hon glömde de andra för hon var inte med vid betalningen då utan var på toa.

              Det är väl bara att påminna henne om hon har glömt ?‍♀️ Fattar inte var problemet finns.

              Anonym som svarade också är inte jag som ställde frågorna först.
              Jag förstod ditt dilemma ?
              Antingen tar du upp det nu eller så struntar du helt i det tycker jag.

      Jag hade skrivit. Bara att säga ”Du jag såg vi missade drinkarna igår, jag behöver tyvärr de 250kr själv ☺️”. Jag va ute en gång med en kompis som bjöd första rundan, jag skulle ta andra. Men jag dricker alkoholfritt sp min kostade typ 50kr och hennes 150kr. Ledsen men jag betalar inte 150kr för nån annans drink ? Hur nära vi än är haha

        ”Hur nära vi än är” hahaha

          Ja men alltid nån som tycker att även om man är bästa vänner så ska man strunta i det hahs. 250kr är mkt tycker jag.

        Oj. Tycker det handlar om att ge och få. Är man nära ska det ske utan att ens behöva fundera på det.

          Nja nä. Tycker faktiskt inte det. Kanske om jag hade oändligt med pengar. Men det har jag inte, varför ska jag betala 250kr för hennes drinkar? ? Nä betala för sig själv istället. Absolut om man ör mer överens, men kan ju va nån som lever på andra alltid.

            Är väl rätt vanligt att säga jag tar denna drink så tar du den andra? Men ja, vi alla ser olika på det där.

              Ja men då kanske priserna ändå ligger på samma? Då köper jag det. Men om jag dricker för 50kr och min kompis för 150kr, då är det inte direkt samma. Tycker jag. Men alla får göra som dom vill såklsrt ?

      Brukar ni swisha fram och tillbaka hade jag nog sagt till då du antagligen kommer få swisha hälften nästa gång hon betalar ❣️ Behöver inte vara så allvarligt utan bara ”det blev 200kr för drinkarna också ?”

      Fattar känslan, man vill ju inte vara den som är den?. Är pengarna betydande för dig så säg till, är det en principgrej så hade jag struntat i det och istället haft det i åtanke nästa gång ni ses. Att ni då antingen är noggranna med att köra varannan på plats eller att du fotar kvittona och skickar begäran om Swish på det belopp du vill att hon Swishar.

      Påtalat om ämnet. Jag var ute bland vänner och firade min förlovning. Jag blev serverad drink på drink (då jag var den vi firade) utan att jag bett om något. Då kan man ju tolka det som att man blivit bjuden men nej, där förväntades man allt swisha för ’sin del’ dagen efter… Lite fult anser jag, men valde att skaka av mig det. Man får vara tydligare nästa gång helt enkelt!
      Kan tillägga att jag stod för middag + dryck ute på restaurang för hela sällskapet innan… ?

        Tack för bra svar! <3 Haha åh men vad snopet! Om du stått för hela kalaset innan under kvällen kan man ju förvänta sig att kompisarna bjuder tillbaka med drinkar efter i alla fall, speciellt om det gick till på det sättet du beskriver att du inte själv beställer utan drinkarna kommer in på löpande band. Men som du säger så tror jag nästan man mår sämre själv över att ta upp det utan det är bättre att bara ta det för denna gång och tänka annorlunda nästa.

          Haha ja! Det beställdes hela tiden utan min vetskap. Så svårt att stoppa beställningarna innan. Man vill ju inte heller tacka nej när dem glatt överlämnar drinken till en.

        Men herregud! Om det är någon gång man bjuder dessutom så är det väl om man firar en väns förlovning/bröllop.

      Nästa gång ni är ute hade jag nämnt lite i förbifarten att ”du jag kom på att jag ju betalade för drinkarna sist, så vi kanske kan dra av dem?” I och med att du beskriver henne som en person som gör rätt för sig kommer hon inte tycka det är konstigt.

        Fast då blir det ju pinsamt för henne att hon glömt och så har det gått en tid. Säg till så fort som möjligt istället.

          Beror väl på hur ofta de ses. Var 6:e månad, ja få kan det bli lite sent att komma med kanske.. men ses man kontinuerligt, inga problem..

            Ok. Jag skulle tycka att det var jobbigt i alla fall.

          Jag hade önskat att min vän påminde mig, absolut.

      Har du god ekonomi, hade jag struntat i det den här gången. Men jag hade inte tagit notan, nästa gång när ni går ut. Är du kort om pengar, hade jag skickat ett meddelande och påmint henne. Vissa är tyvärr väldigt bra på att andra ska betala, av någon mystisk anledning.

        Hen skrev till ts, svaren lägger ju sig under varandra när man svarar samma person.

      Alltså det är fan inte konstigt att ni svenskar är de mest ensamma och oönskade i världen. Grinar över 250kr.

        Vem grinar?

        Du är oönskad

        Eftersom du svarade under mitt svar, tja, jag är inte svensk 🙂 Men jag är sjukt trött på folk som gärna vill bli bjudna på allt, men som har stora problem att betala för någonting själva. Är generös mot vänner, i alla avseenden, inte emot snålisar.
        Inte ensam och inte oönskad för den delen, har härliga människor runt mig.

          Hen skrev till ts, svaren lägger ju sig under varandra när man svarar samma person.

        Men kan du ens läsa? Hur vet du om personens ekonomi? 250 kr kan vara ganska mycket pengar för en person vilket till och med Louise berättade

          Då går man inte ut och dricker om man har ekonomiska problem. ? då tar man sig en funderare över vad man gör med sina pengar

            Men tönt.

        Dör? så jävla sant! Alltid tyckt att svenskar är dem mest snålaste människorna. Så pinsamt.

        Jag håller med och jag är svensk. Det är helt sjukt och patetiskt att läsa dessa kommentarer. Orkade inte svara först. Jag har växt upp med en mamma med existensminimum och som slarvat med ekonomi. Jag vet hur det är när elen stängs av och man fick äta makaroner med ketchup sista dagarna innan barnbidraget.

        Jag skriver detta för att gardera mig från kommentarer om att jag skulle vara priviligerad och oempatisk vad gäller andras ekonomiska situation. Har man ont om pengar så behöver det inte diskuteras, då har man inte råd att bjuda på 250 kr. I know.

        MEN… jag tycker det är så synd att så många är så fruktansvärt ogenerösa och snåla. För det är ofta det det handlar om faktiskt och inte dålig ekonomi. Det förstör liksom glädjen att ens gå ut och försöka unna sig en rolig kväll (som sagt, pratar om ifall man har råd). Skulle aldrig kunna vara tillsammans med en man som räknar ut hur många bananer jag ätit och har med i kalkylen för hur man ska dela upp veckohandlingen (ja detta existerar tro det eller ej). Så osexigt beteende.

        Att sitta och räkna på kronan och inte ens kunna bjuda på 10 kr mellanskillnad har jag varit med om.. så irriterande. Fick sms en gång från en kompis som bad om 130 kr för en drink jag inte vad om, påminde henne om att jag också köpte en drink till henne och att det borde vara jämt och då sa hon att hon inte bett om den? Men skämtar hon? Hon började argumentera tillbaka? Men jag kom ju på mig själv att jag också argumenterade istället för att bara swisha. För jag blir lika snål och ogeneröst tillbaka till sånna människor. Vill inte ge en spänn. Efter att ha påmint henne om att jag inte heller bad om hennes drink så räknade vi ut mellanskillnaden på typ 18 kr som jag swishade. Äcklades av mig själv.

          Åh herregud jag håller med dig helt. Det är rent av äckligt. Alltså vad för vän tjafsar ens om 18kr? Jag vet inte hur många gånger mina vänner bjudit och hur många jag har bjudit, men vi är ändå sisådär kvitt. När de inte har haft pengar då har jag haft och bjuder alla, det har alltid blivit min tur nån gång. Och helt ärligt så känns det som en så extremt svensk sak. Jag är själv svensk men har bott i usa halva livet och sedan på olika ställen i Europa och jag har vänner världen över men INGEN håller på som folk gör i Sverige. Svenskar är verkligen ensamma med det där beteendet. Amerikanare var tillsammans med sydeuropéer och fransoser de mest generösa människorna jag nånsin träffat. Och det du nämner med män, alltså finns det sånt?!?!!! Herregud! Att vissa kvinnor ens vill ha det så!? Jag har aldrig betalat en räkning i hela mitt liv och min man står för allt, haha hade han börjar räkna vad jag kostat honom ja då hade jag nog haft en livslång räkning ? nä tack och lov att jag inte bor i Sverige, jag hade inte klarat att vara runt såna människor.

        Alltså min systers syrianska grannar kommer med mat till henne säkert en gång i veckan. Varje gång de har fest så kommer de med stora tallrikar från någon cateringfirma och ger till henne. Hon har såklart aldrig bett dem och de förväntar sig inget utan tycker om henne och hon ger tillbaka på andra sätt men inget hävla räknande här och där. Det är vad generösa människor är för något. Det är inte konstigt att många svenskar är så ensamma och deprimerade, det är bara att läsa här.

      Händer det en gång så hade jag inte brytt mig, men blir det rutin att hon inte betalar så säg till. Hade en vän som alltid glömde o aldrig bjöd tillbaka, vi är inte vänner idag.

      Skicka en förfrågning om pengarna i Swish till kompisen.

    Jag ska gifta mig nästa år och känner mig så ful. Jag är överviktig (vilket jag jobbar på) men har också börjat störa mig på min dubbelhaka, mina små läppar och min argrynka. Jag överväger för första gången behandlingar så som belkyra och fillers. Finns det någon här som gjort detta? Är det något ni rekommenderar? Jag är orolig att bli ännu fulare….

      Skulle aldrig våga sånt faktiskt. Tror inte att du är ful men du kan ju göra annat som får dig att känna dig finare! Äta rätt, träna, ja sånt där! Kanske höra med en pt om du kan få hjälp?

        Min sambo är duktig på träning så han hjälper mig med träning och mat men det går låååångsamt ?

          Långsamt är hälsosammare och bra om man vill att det skall vara

      Hmm om jag var du skulle jag göra en deal med mig själv att om jag fortfarande ville fixa den där rynkan när jag nått min målvikt och hade kommit in i bra hälsosamma rutiner så skulle jag göra det – men inte innan.

        Det är ju en bra idé faktiskt!

      Om jag var du hade jag fokuserat på vikten. Den Jan göra stor skillnad för utseendet och är ju synd att förändra (till skillnad från fillers). Jag gifte mig i år men var tyvärr för lat för att gå ner det jag hade behövt. Avskyr därför alla foton från bröllopsdagen. 🙁 Så lägg fokus på specifika saker, typ vikt och att ta hand om huden, men strunta i småsaker som läppar.

        Nej men förlåt, jäkla autocorrect! Har ny telefon… Såhär ska meningen vara: Den KAN göra stor skillnad för utseendet och är ju SUND att förändra (till skillnad från fillers).

        Åh det där är jag så rädd för! Men har 7 månader på mig så jag får kötta på med vikten helt enkelt. Och kanske försvinner en del av dubbelhakan då, jag hoppas det iaf ?

          7 månader hinner du mycket på. Bara hålla lågan uppe. Kom ihåg hur fint det kommer kännas att få fina foton från bröllopet. Jag hade gärna bränt de flesta av mina kan jag säga. 😛

      Gå ner i vikt sen om du når ditt mål kan du belöna dig med att lägga botox i pannan?

        Gillar tanken på belöning!

      Tack för svar alla! Men finns det någon här som testat belkyra eller fillers? Vill gärna höra andras erfarenhet av det.

      Jag kan nästan lova dig att dina ögon kommer glittra på fotona, så du lär vara så otroligt vacker! Hur som så tror jag som många, att kanske inte göra några ingrepp med botox osv, innan du isåfall har nått annan vikt

        Jag tror som Emilia. Du kommer att stråla och glittra. Fokusera bara på vikten. (Eftersom du själv vill gå ner).

      Du skall gifta dig!!! Alltså älskar din man dig precis som du är och det borde du också göra!!!

    Framträdande muskler som tjej, ja eller nej?

      Ja, jättesnyggt. Klüft, Kalla osv.

      Whatever floats your boat!

        Ja nu frågar jag vad era preferenser är så 🙂

      Tycker det är skitsnyggt!

      Skitsnyggt!!!

      Nej! Tycker smala kroppar är vackrast.

        Haha man kan väl vara smal och ha framträdande muskler iofs? Nästan en förutsättning skulle jag säga.

          Visste att det motargumentet skulle komma 😉 när någon skriver ”framträdande muskler som tjej” tolkar jag det som att musklerna är framträdande likt hos en välbyggd man. Det tycker jag inte är snyggt. Som sagt, gillar smala kroppar.

        Ja är det fett i vägen så syns ju inga muskler ?

        Herregud. Är det du från Bachelor?
        ”jag tycker om naturligt smala kroppar”

      Beror ju på vad du menar med framträdande. Men ja, det är fint om personen inte samtidigt är underviktig eller en bodybuilder med ’onaturligt’ stora muskler. 🙂

      Synliga muskler är alltid fint! Av olika anledningar kan man ju ha vissa muskler som är mer framträdande. Beror tex på kroppsbyggnad och hur man är aktiv. Det viktigaste är vad man själv trivs i 🙂

      Tjejer får se ut precis som de vill. Men muskler är fint och något jag själv vill ha. Eller ja fastare armar och lår i alla fall men lär aldrig hända.

      För egen del, naej. Lite kanske, men inte särskilt framträdande, mer ”tonad” som det tjatas om ofta haha. Men för andra tjejer, det bryr jag mig inte i alls, önskar att alla fick trivas i sina kroppar oavsett vad det innebär för dem ?

      Hur framträdande? Som Britney Spears – ja! Som Elin Kjos – Nej.

      Snyggt!

      Nja beror på var de sitter. Tycker det är sjukt fult med rutor på magen (på killar med). Så i överlag nej. Att träna ja, men inte få framträdande muskler. Eller tjejer som är så tränade att de ser ut som killar.
      Jag skrattar åt tjejer som tävlar i fitness (kommer inte på namnet?). Det ser riktigt fult och sjukt ut. Och sen är de inkletad med massa brunt som gör att det ser ännu värre ut ??
      Min åsikt, ärligt svar på frågan. Undanber mig andras åsikter om mitt svar tack.

    Någon som snälla kan tipsa om bra restauranger i Linköping? 🙂

      Stånga magasin och dahlboms..

      Vad för typ av restaurang? Prisklass? ?

        Spelar ingen roll, är öppen för alla förslag! 🙂

      Restaurang Jord

      Smaksak, brasseriet, mocca deli

      Cioccolata bistro (oklart hur det stavas)

      Dahlboms (wow!) och Papa grappa (italienskt).

      1854, italienskt med svenska smaker

      Jord?

    Någon som har tips på butik som säljer kläder gjorda i linne alternativt viskos? Tycker de flesta svenska hemsidor säljer så figurlösa (linne) kläder så skulle vilja komma åt de mer figurnära? Vill helst att det är inom EU men USA funkar också om ni har något tips därifrån?. Försöker långsamt byta ut mina kläder som är i 100% polyester eftersom det blir så varmt?

      Jag vet att Indiska har sålt en del i linne och viskos, kruxet är väl att det är mer tält än tight när det kommer till formen (vad jag vet, var ett bra tag sedan jag handlade där)
      De verkar också ha minskat med färg senaste tiden.

      Meeen det finns säkert folk som har bättre koll här, jag är inget modeorakel och har inte jättekoll på klädmarknaden.

        Har inte ens tänkt på Indiska, ska kika direkt! Tack för förslaget? Ja, det är tyvärr mer tält över det hela vilket är rätt tråkigt, har enbart hittat figurnära linnekläder på en hemsida från USA och vill inte beställa därifrån nå mer pga tullen?

      Jag brukar alltid sortera efter material på Boozt och Zalando, då kan man sålla bort all polyester osv men ändå få upp många olika sorters plagg ☺️

        Har kikat på Zalando tidigare men var inte jätteimponerad av utbudet?? Ska kika på Boozt, tack för förslaget!?

      Freya lilie

    Tror ni att man kan bli kär på nytt trots att man varit tillsammans med någon i 15 år? Har åren betydelse? Eller spelar det ingen roll när känslorna tar över. Jag frågar för jag har varit ihop med min man i 15 år och har helt plötsligt, från ingenstans, blivit extremt attraherad av en annan man. Aldrig känt något liknande och här har jag gått o trott att vi haft den perfekta Familjen AB. …

    Någon som kan relatera?

      Du har bara blivit van vid din man.

      Absolut. Precis det som hände mig.

        Åh, hur gick det!?

          Han ligger bredvid mig och läser en biografi om Foucault. Att bli av med det narcissistiska exet och istället få en intellektuell man är det bästa som har hänt mig.

      Hände (händer) mig. Men jag vill vara gift och ha ett liv med min man, jag vill följa våra äktenskapslöften. Tror det går upp och ner i långa förhållanden och att man kan bli kär/attraherad av andra. Men man behöver inte agera på det utan vänta ut det och lägga energin på sitt förhållande. Om man vill alltså och det finns nåt värt att rädda. Men det är jobbigt absolut.

        Håller HELT med dig! Om man inte göder attraktionen till den nya och försöker hålla sig borta från personen och istället fokusera på sin nuvarande partner och att stärka den relationen så kommer den flyktiga attraktionen försvinna. Såvida inte nuvarande partnern är en skitstövel dvs men har ni vart ihop i 15år är han förhoppningsvis en bra man.

      Ja! Blev head over heels i min partner igen efter tio år. Kärare än nånsin!

        Åh! Fan vad glad jag blir att höra, vilken pepp!

    Är davines minu shampoo och balsam bra?

    Vad tror ni om stämningen mellan Alice och Lucas ? Har verkar inte jobba med henne alls längre ?
    Får känsla av att stämningen inte är så god.

      Han har bytt jobb. Varför skulle stämningen inte vara bra?

      Varför skulle det inte vara bra stämning? Hon ska ju snart åka utomlands flera månader och han väljer att inte följa med och har nytt jobb. Verkar inte vara mer än så ☺️

        Nej bara regerade på att dom inte syns på sociala medier tillsammans , och heller inte supportar varandra på instagram som förut ☺️ Så fick bara den känslan .

      Det känns som att Alice bytt ut en stor del av sin vänkrets senaste året. Lucas har ju mest hängt med Lovisa och Bianca. Klara (tanby..) verkar hon inte hänga med längre och de två satt nästan ihop innan..

    Ni som arbetar med HR, ingår det i ert jobb andra arbetsuppgifter än renodlade personalmässiga såsom värdegrundsfrågor m.m? Min bild av HR på sistone, genom mitt nuvarande jobb men även mitt tidigare, är att HR arbetar mer och mer med inkludering, värdegrund m.m. Bra eller dåligt lämnar jag osagt men som sagt en fundering.

      På företaget jag jobbar på så har woke-människorna som jobbar med inkludering osv en helt egen avdelning och ingår mig veterligen inte ens under HR.

        Haha, vilken mardröm att jobba i ett helt woke-team!!!

      Det är olika i olika organisationer hur man lägger upp det. Där jag jobbar nu (stor org. med ca 30k anställda världen om), så finns det teams inom HR som arbetar med olika saker åt de hållen du nämner. Vi har ett team som för nuvarande inte ligger i HR som arbetar helt med ”diversity & inclusion”. Det finns också arbetsgrupper med folk från olika avdelningar, HR och andra, som arbetar med sådana typer av frågor. Men efter en omorganisation nästa år kommer de och HR och en massa andra teams alla ligga under en avdelning som handlar om människor och (organisations)kultur.

      Min arbetsplats innan var mycket mindre och där fanns det inte riktigt samma resurser, så det blev mer att HR tog på sig de flesta sådana frågor.

      Så det varierar nog och har nog mycket att göra med typen av organisation (hur stor, hur internationell vs. lokal, värderingar som företag).

    Bästa plastikkirurgi-ställe i Sverige? Vill till någon seriös. Eller är de bättre utomlands? Framförallt näskirurgi…

      Leta inte fel på dig själv! Du är vacker som du är.

        Har velat göra det hela mitt liv, frågan var inte det. Vill komma till rätt doktor 🙂

        Skitsnack.

          Vad menar du?

      Jag vill också göra näsan och har bestämt mig för att åka till Turkiet, måste bara samla mod först. Har inte valt en kirurg än för de har så många duktiga där.
      När det kommer till Sverige så finns det typ en duktig läkare och det är Joakim Athlin. Däremot är hans resultat inte alls lika bra som läkarnas i Turkiet. Svenska läkare kan typ fila ner ryggen lite och that’s it

        Hahaha så sant. Gjorde en näsop hos honom och ville endast ha smalare nästipp. Han övertygade mig att även operera bort den lilla, lilla knölen på näsryggen. Asså den syntes verkligen inte ens, tills han visade mig på bild och jag fick ännu ett komplex. Så resultatet av operationen var bara att den knölen försvann och inte ett skit med nästippen som var tanken. Nästan 40k bortkastade på en knöl som knappt syntes.

          Hahha asså fyfan vad ångest. Nu har han även höjt priserna till ca 60.000 kronor och jag vägrar betala så mycket pengar för att knappast få en skillnad? Förstår inte hur man kan vilja göra näsan i Sverige

    Hur kan man äta svartsoppa med krås??????????

      Hur kan man äta kött? Eller blodpudding? Osv osv

      Hur kan andra inte äta ostmacka med skivad banan på?

        För att banan på bröd är en styggelse!

        Nej nej nej det är den gröna böjen du ska skiva på mackan, inte den gula! ?

    Bachelorette är så mycket bättre än Bachelor. Snälla ge oss bara fler säsonger av Bachelorette. Bachelor är skit och behövs absolut inga fler säsonger

      Näe, tycker verkligen tvärtom. Försöker med Bachelor just nu men det går trögt ( därför jag är inne här, hehe).

    POLISER!! Två funderingar kring polisutbildningen:
    * Står att man inte får/ska vara gravid under testerna – hur hårt är det på det? Förstår att man inte bör vara i typ v 40… Men vad händer om man är i v 4-8?

    * Vad händer om man blir gravid under utbildning – finns det några generella regler? Kan man läsa teoretiska kurser trots gravid eller blir det studieuppehåll direkt oavsett?

      Ta det på allvar, står det att du inte får/ska vara gravid så gäller det under hela tiden.

      Är polis men var inte gravid under testerna. Är ju många som inte vet i kanske v 8, är ju inga superhårda tester om man är någorlunda tränad, tänker att det är om det skulle hända något med barnet och det kommer fram att man gjort testerna så ser det inte bra ut….
      Hade några i vår årskull som blev gravida, tror det var väldigt individuellt hur de gjorde och beroende på mående osv. Vet en tjej som gjorde allt teoretiskt men fick skjuta upp allt praktiskt vilket blir rätt mycket, men det gick bra (: lycka till!

        Tack för svar och input! Låter smidigt att det går att lösa en ev graviditet individuellt.
        Jag har hört att om man kommer in så går det att skjuta på antagningen i tre terminer – vet du om det stämmer?
        Jag jobbar civilt inom myndigheten men vill inte outa mina funderingar med mina kollegor…

          Det vet jag faktiskt inte… Jag själv blev gravid på examensdagen??

    Ni som pluggat Detaljhandel- och service management, vad jobbar ni med idag?

    Människor runt omkring mig frågar hela tiden vad jag ska jobba med när jag är klar till våren men jag känner mest att jag vet nog bara om cirka 5% av alla de jobb som faktiskt finns.

      Jag pluggade det inte själv, men programmet fanns på mitt universitetet (LNU) och mitt ex och många vänner pluggade det. De jobbar nu med bland annat inköp på, kategoriansvarig, säljare/account manager/key account manager, event på stora företag så som Ica, Plantagen, management events ?

      Jag gick det programmet! Såhär några år senare kan jag säga att inriktningen inte spelade så jättestor roll för de flesta av oss. Vi jobbar inom massor av olika områden inom ramen för företagsekonomi – redovisning, HR, marknadsföring, logistik för att nämna några. De flesta började inom assistentroller efter examen och har jobbat oss vidare efter det.
      Minns att vi också tyckte att alla frågor om vad vi egentligt skulle ”bli” var asjobbiga.
      Jag uppfattar det iaf som att de flesta har karriärer de trivs med idag och har kunnat styra i den riktning de vill, vilket är kul 🙂

    Är så ledsen. Jag har varit kär I en kille jag gjort slut med och väntar nu på svar på ett sjukdomstest som jag nu precis fått höra togs för tidigt, så att det måste tas om.
    Mitt ex hann vara med en annan tjej under en vecka det var osäkert mellan oss, det är ett par veckor sedan nu, och han säger att de använde skydd “självklart”. Varför har det då inte varit så självklart med mig, han har alltid varit slarvig med mig? Han har sagt att han tycker att skydd är jobbigt. Jag har symptom som gyn säger kan bero på en allvarlig sjukdom, eller så är det något ofarligt. Jag är oerfaren när det kommer till ämnet I allmänhet, ni mer erfarna tjejer 1. är det för mycket “begärt” att kräva skydd I en fast relation och 2. ska man regelbundet testa sig ändå, jag menar, ens pojkvän kan ju vara otrogen? Jag vet inte om jag vågar ha en relation igen. Jag är så ledsen 🙁

      Tycker ändå att man ska kunna lita på sin partner och anta att hen inte kommer vara otrogen mot en. Vill du kräva skydd av anledningen för rädsla att få någon könssjukdom pga otrohet, finns det tillit i relationen då? Vill du kräva skydd pga graviditetsrädsla, absolut! Jag testade mig inte iaf när jag var i en fast relation, bara om man gjorde kontroller och de ville kolla ”för att” eller hade symtom som var likt , då gjorde jag såklart det, men inte på eget bevåg.

        En av de bästa sakerna med
        sex i en fast relation är ju att slippa kondom… Men har man inget annat preventivmedel så kan man ju komma överens om att använda det.

      Hänger inte riktigt med nu.

      Men innan du har fått svar bör du kanske avstå sex, om inte självklart använda kondom.

      Han bör också testa sig och under tiden ni inväntar svar avstår ni sex eller använder kondom.

      Om du inte litar på honom behöver ni reda ut det. Om du fortsatt inte litar på honom behöver du nog göra slut och reda ut det inom dig själv istället.

      Du ska inte testa dig regelbundet i en fast relation ”bara för att”. Men du ska självklart testa dig vid misstanke om antingen otrohet eller könssjukdom.

      Klart att du kan kräva skydd om du vill ha det!!

        Ja sen får man ju se hur det tas emot…

          Absolut… men då är inte killen värd ngt

            Nja det vet jag inte… Hur man har sex är en ganska stor del av en relation. Om kravet kommer i början kanske man väljer att inte inleda nåt, man är inte en dålig person för det. Är jag en tjej som ”inte är värd nåt” för att jag inte vill ha ett förhållande där man använder kondom?

    Åsikter om Falun? Jag har bott här i ett år och känner mig inte speciellt imponerad, främst är det vägarna här som är så extremt dåligt planerat. Men har också någon annan konstig känsla överlag som inte går att förklara.

      Jag tycker Falun är fantastiskt! Helt underbart med närheten till sjö och natur. Stora möjligheter till en aktiv fritid året om. Eljusspår, golfbana, skidbacke, längd upplogad skridskobana/led, ridskolor, privata ridanläggningar med ridhus, mountainbike leder, mm
      Allt inom promenad/cykel avstånd. Njuter av att bo i Falun!

      Flytta fort därifrån

      Sjukt nyfiken på vad du har för annan konstig känsla? ? Bott i Falun i många år och gillar stämningen här. Älskar att vi har ett mysigt och fint centrum som man värnar och värdesätter. ❤️ Men håller med om att planeringen av vägarna är skapta av en idiot. ?

    Vi ska snart ha namngivningsceremoni för vår dotter och har bestämt oss för att även gifta oss i samma veva. Gästerna vet inget. Åh är så taggad!

      Vad kul!!!

      Åh va kul! Och grattis!
      Ni måste ju bara ha någon som filmar gästernas reaktion.
      Jag var bjuden på dop i kyrkan, och precis när barnet fått sitt namn blev det bröllop.
      Jag tror att vi alla såg ganska roliga ut, för det tog några sekunder att fatta vad som hände.

      Vi gifte oss när mitt barn döptes. När vi skulle gå in började kantorn spela tryggare kan ingen vara på piano för att sedan göra en mashup med brudmarshen! Det var så kul att se alla förvånade och förvirrade blickar ☺ minns att min bästa vän berättade att hon tänkte ”nää men denna brukar man inte spela på dop” innan polletten föll ned ?

    Min syster är deprimerad och har svårt att ta hand om sig själv (betala räkningar, sköta studierna/jobb, ha det städigt, äta vettig mat, stiga upp ur sängen öht , osv..). Jag känner mig så hjälplös, vet inte hur vi ska få henne att må bättre ?. Hon äter antidepressiva, hjälper väl till en viss del, men inte tillräckligt ? någon som varit med om liknande/nån som har tips?

      Varför är hon deprimerad? Gå ut och gå med henne ofta hon behöver aktivera sig. Pratar hon med psykolog?

        Hon har också så svårt att prata om det, men hon säger att hon inte vet varför hon är deprimerad, men vet inte om jag tror på det.. Tog länge innan någon i familjen förstod hur illa det är. Hon bor långt ifrån resten av familjen, 5 h, så vi ses inte så jätteofta.

      Din syster kan jag relatera till. Jag hade tyckt det var jobbigt att höra ”tjat” om att ”det är bara att göra det”. Någonting har hänt och hon behöver kärlek först och främst, från sig själv till sig själv också. Bygga upp självkänslan. Sätta små mål och känna tilltro till framtiden och sig själv. Hade önskat jag hade en syster som dig! Tror det hjälper om du till en början är lite av ett passivt stöd och visar förståelse för att hon inte orkar eller förmår sig själv att ta tag i sitt liv (just nu). Successivt kan du föreslå att ni gör vissa saker ihop (ex betala räkningar, städa, promenera). Att upprätthålla rutiner kommer stärka hennes självkänsla och självförtroende med tiden. Hoppas det löser sig för dig och din syster inom ett par månader ?

        Ja hon blir arg när man tjatar ? hon blir ju i en så ond cirkel, tex mår så dåligt att hon inte betalar räkningar – mår ännu sämre, mår så dåligt att hon ligger i sängen hela dagen – mår ännu sämre av att ligga i sängen hela dagen och inte få något gjort. Vi bor långt ifrån varann, så därför jättesvårt att hjälpa till. Vi hörs mycket per telefon, men när hon mår som sämst svarar hon inte alls. När hon bor så långt bort kan hon ”må dåligt ifred” och känns då som att hon inte kommer vidare med sitt liv. Hon har många vänner, men hon har någon gång sagt att de ”börjar bli trötta på att va vän med ett psykfall”. Men tack för ditt svar ❤️

      Åh <3 Har själv varit den systern som inte mått så bra i perioder. Tror att det enda du kan göra att bidra med kärlek. Hade ett distansförhållande och då brukade vi kolla på film tillsammans på varsitt håll, man väljer film på t.ex. netflix och trycker på play samtidigt och pratar med varandra på telefon under tiden. Så mysigt, man kan reagera tillsammans och det känns som att man är lite närmre varandra trots avståndet.
      Sen i de perioder som hon inte svarar, som sjuk vill man inte störa den friska och man ser sig själv som en stor börda som man vill låta andra slippa undan (genom att inte behöva pratas med etc). Skicka då sms/mail en gång per dag eller liknande där du pratar om din dag, saker du tänkt på som hon skulle skratta åt, bilder osv utan att ställa frågor till henne. Inga krav på att behöva svara, men din syster vet om att du finns där och älskar henne.
      Vad gäller räkningarna, erbjud dig att ni kan ha en telefonträff ett visst datum för att riva av plåstret o bara få räkningarna gjorda. Ingen snack om andra saker som behöver göras eller pressa med saker som behöver bli bättre. Utan bara rakt på sak att fixa räkningarna. 🙂

        Tack för peppa de svar❤️

      Vad tufft för dig och din syster <3 Förstår att du känner dig hjälplös, psykisk ohälsa är hemskt för den som är drabbad men även anhöriga kan lida av det också. Det är inte den som är sjuks fel såklart, men din oro och ditt mående är också relevant menar jag bara. Depression finns i olika grader, utifrån det du beskriver så är din systers depression ganska tuff och påverkar vardagslivet på många allvarliga sätt. Socialstyrelsen rekommenderar generellt KBT + antidepp som mest effektiv behandling för depression. Går din syster i någon terapi? KBT (kognitiv beteendeterapi) kan låta kämpigt att gå igenom, speciellt för någon som är deprimerad och redan har svårt att orka med de mest grundläggande sakerna i livet. KBT/terapi behöver dock inte vara så jobbigt som man kan tro utan det anpassas efter den nivå av depression personen har. Till stor del handlar det om att förstå hur det depressiva förloppet vidmakthålls genom passivt agerande som skapar en negativ spiral. Den kunskapen/förtåelsen kan skapa hopp och handlingskraft eftersom det ger en förståelse för att det finns något att göra åt tillståndet. Sedan ger KBTn långsamt, i anpassad takt, verktyg för att hjälpa individen bryta det depressiva förloppet. KBT på egen hand men även KBT+antidepp har gott om vetenskapligt underlag, vi vet att det funkar för att bota depression. Fantastiskt att din syster äter antidepressiva redan, det betyder ju att hon lyckats ta kontakt med vården en gång redan vilket är väldigt starkt jobbat av någon som mår dåligt. Antidepp fungerar mest som en flytväst, något som hjälper en från att drunkna, men ofta behövs mer intervention (KBT) än så för att bli fri från/lära sig leva med vissa begränsningar som en depression kan innebära. Önskar dig och din syster stort lycka till! Om du vill ha lästips om depression så finns "KBT inom psykiatrin" av Lars-Göran Öst, hemsidan "KBT i primärvården" samt en hel del bra böcker av Gerhard Andersson.

      Internet-kram <3

    Hur lever ni som ni inte lär? Tex någon kanske jobbar som ekonom men är världens slösa.

    Själv är jag ssk och ger mina patienter goda råd för sunda livsvanor och sitter sen på bussen hem från jobbet och smygäter choklad.

      Ordning och reda på jobbet och försöker få alla att jobba efter att det är bättre att göra ”jobbiga” grejer direkt…
      Hemma är jag helt motsatsen 😮

      Haha! Jag är världens doer på jobbet och driver saker och projekt framåt etc, hemma ligger allt på hög och jag drar mig för enkla småfix. Skäms lite för det.. ?
      Jag är jurist och tycker egentligen att det är superviktigt att reglera tex ägande och testamente mellan sig och sin partner. Meeen privat har jag och min kille inte orkat ta tag i det. Så där skäms jag lite också..

    Ni som avskyr familjeliv.se kan skrolla förbi! Jag behöver stöd!

    Häromdagen fick jag reda på att jag väntar tvillingar (v 13 nu). Troligtvis är det enäggstvillingar och jag läser bara en massa hemska saker som ”förbered dig på att ligga på neo” och att något ska hända en av bebisarna eller båda. Please lite solskenshistorier ???

      Rekommenderar Tvillingboken och MVC istället för google.
      Jag är också gravid med tvillingar, vet dock inte om det är enäggs- eller tvåäggs då det upptäcktes vid rul. Men ovanstående har varit bättre för mig än att googla, det finns så mycket skit att läsa.

      Grattis!
      Har inga egna erfarenheter av att vara gravid med tvillingar med min mamma fick tvillingar och hon gick hela tiden TIdeN UT, men det var 30 år sedan. Så får du lite kontrast till de som pratar om Neo iaf

      Jag är själv tvilling, min mamma fick oss för tidigt och vi var väldigt små, så det blev 3-4 veckor på sjukhus. Men har fler tvillingar i släkten och då har mammorna gått tiden ut. Min man som också är tvilling föddes inte för tidigt.

      Lyssna inte på alla hemska historier. Det gynnar ingen att bli stressad under graviditeten.
      Grattis till tvillingar. De kommer ha mycket glädje av varann i livet 🙂

        Vad coolt att både du och din man är tvillingar!! Träffades ni av en slump?

      Kolla Hanna Alenskogs klipp på Gravid vecka för vecka om du inte redan gjort det. Har inte tvillingar själv men tyckte att det var så kul att följa hennes graviditet! ?

    Har någon här haft en kollapsad disk i ryggen? Och om så är fallet, hur blev du frisk?

      Inte kollapsad med diskbråck som inte hår över. Haft i tio år och röntgat nyligen och de är kvar. Min fysioterepeut sa till mig: hade du brutit ett ben så hade vi gipsat dig, nu behöver du gipsa dig själv med muskler.

      För mig är styrketräning det som hjälper.

    Har ett akut behov av att komma bort, åka iväg. Ensam. Men med den skenande smittspridningen – vart åker jag?

      Till brittiska landsbygden.

      Halmstad, Lund, Göteborg, Jönköping, Uddevalla…..

    Varför kan inte bara vi också få bli gravida nån jäääävlaaaaaa gång för! Helvete. Alla andra är så jävla lyckliga hela jävla tiden och här står vi och bara :)))))))))))))) ?

      Hur länge har ni försökt? Hoppas att det är er tur snart!

        Sen två år tillbaka, även gjort fertilitetsutredning. Tack ?❤️

      Av döma av ditt nick så borde ni kanske testa att byta hål.

        Höhö

      Ge inte upp! Det är fullt normalt att det tar tid!
      Att det kan ta mer än 1år är inte konstigt alls.

      Jag vet hur tufft det känns när man gång på gång får negativa svarstester och man läser om folk som blir gravida bara de typ tittat på varandra. För oss tog det 9 månader av aktivt försök med både ägglossningstester och temperaturmätningar för att bekräfta ägglossningen. Håll i och håll ut och sök hjälp om ni inte lyckats efter 1år. ?

        Tack, men vi har försökt i 2 år och fick inte världens bästa svar på fertilitetsutredningen vi gjorde. Börjar tro att min kropp inte är lika redo som mitt hjärta är?❤️

      Du vet inte hur länge de försökt och vad de varit med om på vögen

        Jo det vet jag, eftersom att det är mina vänner jag refererar till.

    (Har redan skickat förfrågan om att få bli sedd av läkare hos min hälsocentral)

    Har sen ungefär 3 månader tillbaka upptäckt att mitt ena bröst ser lite annorlunda ut. Huden som är bredvid bröstvårtan och liksom in mot bröstkorgen mellan brösten Har blivit tjockare och det känns som att det är ett lager av vävnad som sitter fast under huden. Detta är på en fläck om ca 8 cm i diameter. Huden är också lite gropig, typ som att det är djupare porer på den fläcken. Är gravid och ville i början intala mig själv att det är normalt att brösten blir lite knasiga men nu är jag så orolig att jag typ inte kan tänka på något annat.
    Såklart har jag googlat och nu är jag övertygad om att jag har bröstcancer. Är så jävla orolig

      Kan det vara svamp?

      Håller alla tummarna för dig att det inte är något allvarligt! ♥️

      Du bör få det där undersökt. Boka tid på måndag! Lycka till?

      Att huden på bröstet ser ”gropig” ut kallas för apelsinhud och det är ett symtom på bröstcancer. Det måste inte vara cancer men det är ett alarmerade symtom så det är jättebra att du har sökt vård!

    Förstår att det kan verka så utåt men alla andra är verkligen inte lyckliga hela tiden, och graviditet gör en inte automatiskt lycklig.

    Är det någon som har Nordea som bank och vet om man kan koppla ett autogiro till ett ’förmånskonto’ eller går det bara via personkontot?

    Husfråga!

    Jag och sambon har sett ett hus som ligger under ”på gång” hos en mäklarfirma
    Det har legat där nästan ett å då de nuvarande ägarna letar nytt. Vi är helt sålda på detta huset då det bockar av o princip allt vi vill ha. En i vår närhet tyckte att om vi nu är så kära i huset så skulle vi skriva ett brev till nuvarande husägare och berätta att vi tycker om huset så mycket och jättegärna vilö köpa det när de ska sälja för att öka våra chanser att få det. Men, det låter lite konstigt att göra en sån sak, tycker jag. Är det någon som gjort detta eller varit med om liknande? Funkade det?
    Helt enkelt, är detta en bra eller dålig idé? ?

      Hade tyckt det var lite freaky! Bättre att ha den konversationen med mäklaren.

      Jag skulle snarare kontakta mäklaren, samt erbjuda ett bud kanske under utgångspriset eftersom det verkar inte som någon nappat på ett år, sen ta det därifrån. Om ägarna ej accepterar budet så kan ni ju kolla med mäklaren vad ägarna vill ha för att acceptera 🙂 lycka till.

    Vad ska ni ge er partner i julklapp?

      Ingenting ?

      eller kanske ngt mindre. Vi brukar komma överens lite innan om storlek.

      Inget.

      En pyjamas! Han behöver verkligen en ny!

    Jag söker en reklamfilm som nyligen gått på TV, reklamen var för någon klädbutiks secondhandtjänst (eller något sånt), det är två tjejer som har en typiskt köp/sälj konversation med varann:
    – Jag vill ha varan, finns den kvar?
    – tyvärr den är såld
    – jag är väldigt intresserad
    – men jag har den inte!
    Nåt i den stilen. Nån som vet vilken det är??? Jag har låten på hjärnan och måste se den!

      Är det inte blocket eller tradera?

      Zalando

        Tack ?

      Zalandos second-hand ?

        Tack ?

    Detta med lägenhet ? Hade sååå bra sex med killen idag och kom på efteråt att fönstret var öppet en bra bit. Hoppas inte springa på mina grannar, typ någonsin ?

    ”Vi hörs!”
    Som avslutning på en dejt. Kan folk sluta säga det om de inte menar det?! Jag blir tokig. Min dejt igår sa just det, han och ALLA andra jag har träffat har sagt så. Hittills har det aldrig betytt att man faktiskt kommer höras av, inte konstigt att man då alltid tar det värsta för givet när man aldrig har varit med om att det faktiskt betyder att man kommer höras av. Jag ger upp snart, samtidigt vill jag inte ge upp, jag vill ju verkligen träffa nån..?

      Överanalysera inte. För mig betyder ”vi hörs” samma sak som ”ha det bra”. Behöver varken betyda det ena eller det andra.

        Då säger man väl inte ”ha det bra” med ord också…
        Nä men det är lättare sagt än gjort, har man varit med om exakt samma sak förr, då kommer det smygandes ändå. Och hur kan ”vi hörs” vara samma som ”ha det bra”? Typ inte en bokstav rätt…???

          Det är ju en fras mest… Kanske de inte bestämt sig en eller inte vill låta otrevliga/inte vågar ta det just då. För ”ha det” låter ju verkligen som ”vi ska inte ses mer” och kan låta lite hårt.

            Då tar jag hellre den frasen än att falska förhoppningar väcks. Kommer aldrig våga tro på de orden någonsin igen. Alternativt fråga nästa gång ”vill du det?”. För det här gör mig bara arg. Att det ska vara så svårt att vara ärlig.
            Och ja, jag har varit ärlig, men det är oftast jag som blir dissad. På samma sätt, varje gång.

    Jag undrar när en viss person härinne sover? Aldrig?

    Eller flyttat till andra sidan jorden med 12 timmars tidsskillnad?

    Ja så måste det vara. För inte fasiken kan man fungera utan sömn. När sover du människa?

      Förvisso gör nog ingen tidsskillnad, skillnad. När sover du? Mycket konstigt

      Hmm..lite svårt att veta vem som ska känna sig träffad med tanke på att minst 80% av alla här inne heter Anonym

        Inte alls svårt…

          Okej ?

            Gå och lägg dig. Sov!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.