TikTok triggar ätstörningar?

Journalisten Alice Aveshagen har gjort en granskning av TikTok för SvDs räkning, och pratat med flera unga människor som berättat om hur appens algoritmer föreslår ätstörda videos till dem att titta på.
Flera unga människor som Alice pratat med säger att TikTok haft en stor inverkan på deras ätstörningar och att de blivit sjukare pga appen och dess algoritm.

Nova är 18 år och har låtit sig intervjuas till artikeln.
Hennes återfall berodde till stor del på vad hon hade sett på sociala medier. Hon hade önskat att Tiktok tog bort visst material betydligt tidigare än vad de gör, och det här är en kritik som är återkommande i artikeln.
Filippa, också 18 år, säger att klimatet på Tiktok är mycket värre än på andra sociala medier. Det är videor där folk visar vad de äter varje dag och hur mycket kalorier allt innehåller.
Hon förstår att det är svårt att kontrollera allt, men undrar varför är det inte samma klimat på andra ställen? Att man ibland kan man nästan känna att appen vill att det ska vara ett sådant klimat.Nikki, 17 år, säger i en video i artikeln att TikTok inte agerar när videos blir anmälda, och att det ibland kan sluta med att de som anmäler videos istället själva blir avstängda.

Sist i intervjun framgår det att Tiktok i Sverige har avböjt en intervju med SvD.

I en skriftlig kommentar skriver kommunikationschef Parisa Khosravi att Tiktok vill vara en ”solig del av internet och arbetar både internationellt och lokalt med flera initiativ för att förbättra välmåendet bland våra användare”.

”Exempelvis har vi förbjudit flera negativa hashtaggar och lanserat stödguider som är synliga när användare söker på vissa ord och termer.”

Khosravi uppger att innehåll som bryter mot Tiktoks riktlinjer tas bort.

Däremot är det tillåtet att dela med sig av sina upplevelser av att leva med och återhämta sig från ätstörningar.

”Om man som användare interagerar med denna typ av innehåll, som inte bryter mot våra riktlinjer, kan man få upp fler videos likt dessa i sitt flöde”, skriver Parisa Khosravi.

19 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Använd inte skiten så är problemet löst. Verkar vara totalt menlös app.

      Säg det till unga tonåringar. De kommer säkert att lyssna på dig.

      Ok, boomer.

        Ooohhh vilken cooling.???

        Men suck.

    Jag använder tiktok nästan varje dag och har aldrig sett videor med ätstört innehåll. Som vanligt med SoMe så är det dina egna sökningar som bestämmer vad appen algoritmer fortsätter att visa dig. Tiktok borde naturligtvis ha bättre kontroll på innehåll som kan vara skadligt men man måste även lägga ansvar på användarna som söker efter en viss sorts innehåll.

      Jag får upp sådana tips hela tiden och har aldrig ens använt sökfunktionen ??‍♀️

      Nja, inte riktigt så simpelt. Algoritmer kan också påverkas mycket av att appen försöker förutspå vad för innehåll du kommer gilla (eller stanna upp för och titta på rättare sagt). Du kan alltså få upp sådant du aldrig sökt på, utan det kan påverkas av en mängd faktorer såsom åldersgrupp, kön, var du bor, tid på dygnet du är aktiv, vad andra som gillar att kollar på en samma typ av klipp som du tenderar kolla på också kollar på annars osv. Typ, kvinna, 15-20 år, bor i Västerås – andra i samma demograf verkar kolla mycket på tomteklipp = mata tomteklipp. Eller, användaren spenderar relativt mycket tid på att se på pingviner som halkar och kläd-hacks; andra som kollar på dessa typer av klipp kollar också på hudvårdsklipp = mata hudvårdsklipp.

      OBS på att jag uppenbarligen hittar på helt vilt här, men för att illustrera poängen. Du kan alltså få saker som inte alls har att göra med vad du sökt på.

    TikTok är duktig på att veta vad du är intresserad av. Den märker vad du stannar och tittar på och visar mer av det. Gör du en sökning så kommer dit flöde senare att visa mer av det du sökt på.
    Jag har aldrig fått upp något om ätstörningar eller liknande.

    Man kan ju inte skylla på appen för den sakens skull. Folk har ju ett eget ansvar också. Så lätt att alltid få det till någon annans fel.
    Märker hon att det påverkar så är det ju dags att radera appen då.

      haha jag får bara läkarsnubbar eller småsnärtor med 5 i allt. Men ätstört innehåll, hell ye.

    Finns det egna ansvaret kvar idag eller är det bara lättare att skylla allt på samhället?

      Är man vuxen, absolut. Men blir lite krångligare att prata om eget ansvar hos någon som är väldigt ung. Föräldraansvar kan man väl säkert inflika med då, men kan nog knappast vara så lätt att ha koll på som förälder.

    Har haft ätstörningar i 20 år nu, och det finns ALLTID saker som triggar. Tiktok är bara en ersättare för tjejtidningarna som fanns innan Tex. Det vill säga, det är inget nytt och folk har eget ansvar

    Jag tycker det är jätteintressant att kolla på vad folk äter under en dag, men har mat som största intresse också.

    New York Times kommit över dokumenten ”Tiktok Algo 101” om algoritmernas inställningar. De skapades av Tiktoks apputvecklare och enligt analytiker försöker algoritmen snarare få användarna att bli beroende av appen än att försöka ge dem vad de vill ha.
    https://www.nytimes.com/2021/12/05/business/media/tiktok-algorithm.html

      Som alla andra appar alltså? Det var ju inte direkt TikTok som uppfann infinite scroll. Instagram levererar inte notiser om likes i realtid utan utspritt för att få dig att öppna appen så många gånger som möjligt. Fastnar du i Candy Crush så gör appen om banan så du enkelt ska klara av den nästa gång du försöker för att du ska fortsätta spela. And the list goes on and on and on.

    Precis tvärtom för mig. Tiktok är så mkt mer posetivt än Instagram. Får upp massa bra om mental hälsa och så. Och iomed att jag är 30+ får jag massa recept och städtips haha. Men det beror såklart på algoritmen. Har aldrig sett det som beskrivs ovan. Dock såg jag några videos om domestic abuse nyligen och eftersom jag tittade på de så fick jag sen upp rätt många. Så de kan ändras snabbt pga vad appen tror du vill se.

    Surprise surprise.

    TikTok är cancer i app-form.
    Helt jävla horribelt vilka nötter som lever och frodas där. 100 rundor värre än instagram.

    Värst är nog fan den när tjejerna har på sig ngn form av tighta pants(kallas tydligen för TikTok byxor enligt sambon till vänster) till ngn jävla låt och visar röven i slutet.
    Alternativt de som gör ngn pissig lista till skitmusik. Latare content får man fan leta efter.

    Om man får upp någon video man inte gillar på sin for you, T.ex. videor som kan trigga ätstörningar, kan man hålla in på videon och välja ”Inte intresserad” så kommer inte tiktok rekommendera flera videor som klassas som den.

    Kan behöva göras ett par gånger innan algoritmen fattar kanske.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.