Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

614 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ni som varit / är gravida. Har ni gjort kub? Varför/ varför inte?

      Jag ska göra om ett par dagar, kändes självklart att göra det för mig, att ta reda på så mycket som möjligt om fostret.

        Om det skulle visa någon avvikelse, vet du redan nu om du skulle behålla eller abortera?

          Om risken är stor för avvikelser så skulle vi abortera

      Jag gjorde det inte. Skulle bara skapa jobbiga tankar och eventuellt ett val man kommer undra över lång tid. Jag vill dessutom inte välja bort ett liv på grund av en defekt och bidra till att välja bort det som inte är ”perfekt”.

        Vi gjorde samma val baserat på samma grunder. Var 33 år då.

          Så tänkte jag också första gången. Kände liksom att ”det här är mitt barn, jag ska ta hand om det oavsett”. Andra gången gjorde vi dock test. Hade väl inte tänkt igenom till 100% vad vi skulle göra vid eventuella avvikelser, men p andra sidan tror jag inte man kan fatta det beslutet på förhand ändå. Kände att världen är hård och oron som förälder är stor nog som den är, skulle ha så svårt att sätta ett liv till världen som får lida (tänker då framför allt allvarligare än downs). Hur svårt det skulle bli att pussla med vård av ett sjukt barn samtidigt som vi redan hade ett barn. Saker kan ju hända på vägen, det vet jag mycket väl, men så resonerade jag/vi. Det var dock inget som tydde på avvikelse vid testet, vilket stämde.

          Så, det är verkligen ety personligt beslut och man måste känna efter själv vad som passar en, det kan även ändrad över tid.

      Vi gjorde det för att vara förberedda om barnet skulle ha tex downs syndrom. Alltså vi hade redan bestämt oss för att behålla då innan vi gjorde. Resonerade så att då skulle vi få gå på extra kontroller och sjukhuset vara beredda vid förlossning. Tror det är bra att diskutera innan vad man gör med resultatet.

      Jag gjorde det inte, vi diskuterade det mycket men eftersom det inte ingår i den regionen jag bor i fanns det sedan inga tider att få förrens det va för sent för att göra det (vecka 13 har jag för mig) när vi väl kom fram till att vi ville göra det dvs. Vi ville göra det för att mentalt kunna förbereda oss så gått det gick om det skulle vara några komplikationer 🙂

      Jag blev inte erbjuden kub av sjukvården, det är olika i alla regioner om man erbjuds eller ej. Jag hade gärna gjort kub om jag blivit erbjuden för att få veta om eventuella avvikelser, för att vara förberedd och eventuellt abort. Jag tog ett NIPT-test hos privat vård istället.

      Har haft flera MA så gjorde KUB för att se att fostret fortfarande levde. Sen ville vi veta tidigt om fostret hade ett kromosomfel som gör att den inte kommer överleva utanför magen istället för att vänta till RUL.

        Exakt samma här! Jag valde dessutom att säga till barnmorskan att om det skulle vara en ökad risk för DS så ville jag inte veta den statistiska procenten utan ville bara veta om det fanns en ökad risk. Nu fanns det ingen ökad risk för mig, men för min egen del var jag mer bekymrad över de andra trisomierna än DS.

      Japp. Blev också erbjuden. Vi ville vara förberedda. För mig skulle det vara fruktansvärt jobbigt att eventuellt behöva avbryta en graviditet vid RUL. Vet inte om allt går att se vid KUB(?) men att få höra sannolikhet/risk, höra hjärtat slå osv, betydde jättemycket för mig som gått igenom ett missfall innan.

      Nej, varken första eller andra gången. Dels för att jag var relativt ung, ingen riskgraviditet eller dyl, och tänkte nog inte mer än så på det. Hade jag blivit gravid idag hade jag nog gjort ett kub. Och hade det visat avvikelser hade jag nog övervägt abort faktiskt. Men har inte funderat något särskilt på det eftersom jag inte planerar att skaffa fler barn.

      Ja, för oss var det viktigt att kunna förnedra oss. När jag skulle ha sonen fick vi 1 av 200 att han skulle ha down syndromet. Vi fick ta extra prover som visade negativt. Men min barnmorska sa till mig innan prov svaret kom – det finns inga barn som har så mycket glädje i kroppen som barn med down.

        Vilken konstig sak att säga om barn.

          Tror att det ska stå förbereda

            Syftade på det barnmorskan sa.

          kan hålla med men antar bm menat det som en uppmuntring finns ju dom som väjer att inte behålla om det skulle visa sig att ens barn föds med de av rädsla, vissa barn med downs märks det knappt på förutom att dom ofta har ett lite spec utaeende medans vissa barn märks det ju väldigt tydligt på .

      Gjorde NIPT så fort som möjligt, betalade ur egen ficka. Vill ha ett friskt barn och bra att få veta så fort som möjligt tycker jag.

        Du vill ha ett friskt barn? Oj! Ja, det vill väl alla antar jag…Men hoppas att ni är medvetna om att barn kan bli väldigt sjuka och få diagnoser, fast de var friska i magen. Vad gör ni då? Den här trenden att man ska kunna planera för allt, välja bort osv är rätt skrämmande, om man ser det i ett större perspektiv.

          Ja men risken minskar ju.
          /annan anonym

          Ja vi är inte helt tappade så vi är medvetna om att sjukdomar kan dyka upp trots normalt NIPT. Men att minska riskerna känns ändå bra. Har nära vänner som skippade tester men väldigt sent in i graviditeten upptäcktes ett kromosomfel på fostret som hade inneburit död inom ett par dagar från förlossningen. Det blev då en väldigt sen och traumatisk abort. 🙁 NIPT handlar inte heller bara om att välja bort barn med downs utan det finns många mycket värre kromosomavvikelser.

      Jag gjorde det med mitt 3e barn eftersom jag var 35 år. Ville veta status på barnet, speciellt då jag varit gravid en gång tidigare med dålig utgång.

      Alla tre ggr. Inte pga downs utan pga kromosomfel som ej är förenliga m liv

      Nej. Ogillar sannolikhetslära. Vill man veta vill man veta, inte tänka att sannolikheten är högre för nåt pga mammans ålder. För mig var valet ”inte kub” eller ”nipt”. Skulle aldrig göra kub eller rekommendera det till nån pga tomtevetenskap.

        Är du störd? Menar du på riktigt att svensk sjukvård baseras på någon ”tomtevetenskap” vad är det ens? Ställ ner vinglaset och när du ändå är i farten kan du ju för all del plocka bort din foliehatt. Tönt!

      Gjorde det inte med första barnet. Spelade ingen roll för oss då, så svaret var inte intressant. Nu med andra barnet gjorde vi, pga att vi kände att vi behövde veta och förbereda oss lite mentalt isf.

      Ja, för jag blev erbjuden.
      Vet att det ”bara” är sannolikhetsbedömning.
      Men det känns ju dumt att inte ta chansen att få veta om eventuella kromosomavvikelser i god tid.

      Jag ska göra NIPT. Gör det privat pågrund av att min region inte erbjuder KUB till alla så jag går direkt till NIPT. Tänker främst på de kromosomavvikelser som inte är förenliga med liv och vill då kunna avbryta så tidigt som möjligt.

      Jag gjorde det för min oroliga själ. Behövde veta så mycket som möjligt, men mest att det faktiskt var en bebis där inne på riktigt. Jag hade noll gravidsymptom så behövde bekräftelse.

      Jag valde att inte göra kub.

        Nej nu ljuger jag, jag gjorde inte NIPT.

      Nope! Inte på någon av barnen. Har inga sjukdomar i släkten och tyckte VUL och RUL räckte. Var 23 respektive 26 när jag var gravid så inte gammal nog för att vara orolig för åldersrelaterade grejer heller

      Jag gjorde det med tredje – detta då jag blev med barn när storasyster bara var drygt 2 månader samt att äldsta barnet nyss fått en NP-diagnos – kände att jag helt enkelt inte orkat med en bebis som med stor sannolikhet skulle ha någon svårighet….

      Vi gjorde KUB och betalade ur egen ficka för nipt. För oss var det inte ett alternativ att låta bli att kolla upp allt som faktiskt går att kolla upp.

      Jag har inte gjort det någon av de 2 gångerna jag varit gravid, första gången så visste jag inte ens att det fanns och andra gången så kändes det inte nödvändigt. Har hört att det inte är 100% bara för att man gjort kub heller, åt båda håll.

      Tror att gravida kan spela kub utan problem.

      Gjorde kub för att det erbjuds. Särskilt för att jag ville se bebis! Gjorde med båda barnen, låg sannolikhet. Hade det visat på något avvikande hade vi valt abort. Det var vi båda överens om.
      Förstår att man inte vill det men för oss var det rätt beslut.

      Ja! Me. inte pga downs. Är ung och har inga andra riskfaktorer men det finns värre kromosomförändringar som med största sannolikhet innebär att fostret dör i magen eller inte överlever mer än ett år (även om dessa är ovanligare än downs). Då hade jag velat göra abort så tidigt som möjligt. I efterhand ångrar jag att vi inte gjorde NIPT privat direkt då vi fick dåliga siffror på KUB. Det blev en lång väntan och stressen över att kanske behöva göra abort i v17 var fruktansvärd. Tack och lov var allt bra. Tycker många som säger att de inte vill göra kub/nipt är allmänt dåligt pålästa om de andra andra kromosomförändringarna som det testas för. Några av mina vänner har avstått med argumentet att de inte skulle göra abort om barnet hade downs, nä det hade jag inte heller men det är inte så lätt. Dessutom känns det oerhört skammande och inskränkande på aborträtten att ifrågasätta kvinnor som gör abort om fostret skulle ha någon kromsonförändring även downs.

        Du hade också sluppit veckor av stress och oro om du INTE gjort kub…

      Gjorde kub för att jag ville se om hjärtat slog. Här fick man annars vänta till v20 för ul. Det har ändrats på senare år men 2016 fick man fortfarande vänta till v. 20. Hade inte aborterat om det fanns risk för downs..

    Så sitter man ensam hemma efter ett positivt antigentest. ? Vilka är oddsen för att det var ett falskt positiv?

      Det förekommer att de är falskt positiva men det är väldigt ovanligt. Beställ ett PCR-test i vilket fall som helst. Krya på dig!

      2 kollegor fick positivt på antigen, men negativt på PCR

      Du kan ha falskt negativt, men positivt är positivt. Det är inga falska positiva svar.

        Det stämmer inte när det gäller både antigen och PCR. Det är nya tider nu….

    Era bästa resmål inom Sverige?

      Gotland!

      Koster
      Dalsland
      Gamla stan, Stockholm
      Gotska sandön

      Kebnekaise ?

      Halmstad och Båstad. Österlen är fint också.

      Hemavan-Tärnaby

      Skåne, älskar att bo längs med kusten/Österlen. Tycker även Malmö är fantastiskt fint!

      Österlen. Bor i Sthlm och vill köpa ett sommarhus där nere.

      Höga kusten.

        Lätt! ?

      Jämtland ?

      Tornedalen, Haparanda med omnejd!

    Hej ”S”!
    Hur mår du, hur har din dag varit?
    Har tänkt mycket på dig.

      Jag har också tänkt på dig i dag. Jag skrev ingenting i går, då jag själv mår väldigt dåligt just nu och lätt blir triggad av andras dåliga mående. Jag såg att du fick många andra fina svar och tänkte att du fick bra stöd ändå, men har inte kunnat sluta tänka på dig. Jag hoppas du kunde sova något i nättres och hoppas du haft en okej dag ❤️

        Hej, det var jag som skrev igår. Jag är så väldigt ledsen om jag triggade dig (eller någon annan för den delen). Det var aldrig min mening. Jag är bara så desperat efter öron som lyssnar.

        Jag sov inatt, jag tog en tablett innan jag la mig. Och dagen idag har varit.. jag är här nu, så den har gått. Känner mig mest som en hemsk mamma som inte orkar mer med barnen.

          Jag förstår fullständigt, du har inget att be om ursäkt för. Att jag är lättriggad är endast mitt problem och jag är glad att du vågade skriva i ÖS så du kunde få så många fina meddelanden från folk. Jag blev helt rörd över hur många fantastiska människor det finns, det var väldigt fint att se.
          Jag läste inte allt igår då jag somnade, men har du någon bra psykolog etc du träffar?

          Vi är jättemånga som tror tänker och hejar på
          dig. Önskar verkligen jag kunde göra mer♥️

      Hej en S här… dock inte den du söker dock (tror jag)
      Min dag har varit ganska bra faktiskt

        Hej S! Tänkte på dig som inte mådde bra igår?.
        Men bra att du, en annan S, mår bra.

          Jag är här. Och jag är tacksam för dig ♥️

      Hej ♥️

      Det är jag som är S från igår.

      Jag är så tacksam. Har varit inne på gårdagens ÖS flera gånger idag och bara gråtit till alla er som lämnade så fina kommentarer. Tänk om ni fanns i mitt fysiska liv, så mycket jag hade gett för att det skulle vara ni som var mina vänner. ♥️

      Jag är tom. Det är lite varken eller. Är arg över hur det blivit såhär. Besviken.
      Men har i alla fall inte varit ute och kört idag, så den typen av tankar har jag inte haft.

        Ibland behöver man göra sig av med dem som gör en illa, om det går och med tiden hitta nya vänner som får en att må bra. Det tar säkert tid men att ha kommit till insikt att vissa inte är värda dig är ett stort steg i rätt riktning. Men jag vet att det är lätt att skriva så och vissa gör mindre ont att bli av med. Det är de andra som gör så ont, som man mådde så bra av.
        Också att reflektera över saker som faktiskt har varit positiva är ett steg i rätt riktning.
        Kommer att fortsätta tänka på dig?

          Ja. Jag försöker tänka så med de här två människorna som gör mig så fruktansvärt fruktansvärt ont och illa, eller gjorde. Det har gått nästan 4 år men jag är ff på botten.

          Kan tillägga att jag är samma S som skrev igår om att kanske vara ensam istället för att ha vänner då jag har extremt svårt med relationer. De var min trygghet och nu finns de inte längre. Jag är osäker på om jag orkar, jag har försökt under de här drygt 4 åren som passerat att skapa nya band. Men det är svårt och det är såpass energikrävande att det bidrar negativt till mitt välmående. Funderar på att ta en paus från vänskap. Fast jag förstår att folk inte kommer finnas kvar. Men det känns som att alternativet är att jag inte finns kvar. Jag har ju förmodligen en NPF-diagnos som bidrar till detta.

            Tycker du gör rätt i det där med att ta en paus från vänner. Får det dig bara att må sämre så försök att ta hand om dig själv istället. Finns inte de andra kvar när du är redo så kommer det finnas andra som uppskattar dig när du mår bättre.
            Det gäller bara att hitta likasinnade. Du skrev igår att du alltid känt dig annorlunda. Jag tänker också lite så om mig själv och jag tycker annorlunda är positivt. Att man vågar visa sitt rätta jag. Det upplever jag som en styrka.

              Kan inte undgå att känna att jag hade velat ha just dig i mitt liv. Du känns som en så fantastisk person. Känner mig avundsglad för de personer som får vara med dig.

                Har tyvärr också en jobbig period i mitt liv. Ibland hjälper det inte att göra sitt bästa och tro att det räcker. Men det är bara att inse att dem man inte mår bra av inte är värda dig. Har också isolerat mig till viss del.
                Tack för dina fina ord, de värmer. Är helt övertygad om att du är en fantastisk människa som kan tänka på andra fast du inte alls mår bra?

                  Och jag är övertygad om detsamma med dig. Jag blir ledsen att du inte heller mår bra. Skulle gärna vilja veta var du bor. Om vi bor hyfsat nära kanske.

                    Bor i södra Sverige.

                      Jag bor i västra. Jag har ett anonymt Instagramkonto som heter @new_romantics21. Kan lägga till dig på mitt egna därigenom, om du vill. ♥️

                      Förlåt, @newromantics_21 är det.

        Hej ”s”, jag skrev lite med dig igår och har tänkt på dig idag. Vi finns i ditt fysiska liv men vi känner inte varann bara. Ibland behöver sinnen mötas innan det fysiska ❤️

        Vi finns här, du vet bara inte vilka vi är.

      Det är sådant här jag kan älska med Öppet Spår, hur folk öppnar upp sig och att folk faktiskt tar sig tid för att lyssna och kanske hjälpa till det bättre. Läste lite igår och gillade responsen.

      Hur som, jag hoppas att saker och ting kommer att bli ljusare och kännas lättare för dig S ? och som du märker är du inte ensam med dina känslor, även om man känner sig låst i din egen bubbla.

        Ja, jag är extremt tacksam för de som lyssnade och de som försvarade mig. Det betyder så väldigt mycket.

          Jag vill fortsätta att vara anonym ett tag till och det har förstås inte med dig att göra, utan med mig själv. Har svårt för att lämna ut mig eftersom jag är van att hålla det för mig själv. Det är sån jag är bara.
          Jag lägger din adress på minnet och vill du så fortsätter vi att höras här.

          Funderar lite på om du har något som gör dig glad. Du nämnde din familj, är de ett stöd för dig? Och finns det något annat som du mår bra av?

            Det är helt okej med mig också. Kontot finns om du vill lägga till någon gång.

            Det är både och med min familj. Jag har två familjemedlemmar med NPF-diagnos och den tredje är ett vanligt barn med allt som hör det till liksom.
            Annars är mitt jobb något jag verkligen älskar. Jag jobbar kreativt på en stor svensk koncern, där jag känner mig viktig, både i min yrkesroll och utåt att jag jobbar på företaget jag jobbar på. Är rädd att inte få vara kvar (av 0 anledning, har blivit varslad förr så vet att anställning inte är ngt vi kan ta för givet) till följd av min psykiska ohälsa. Har
            Inte varit öppen med det ännu, hur jag mår.

            Annars har jag sporadiska hobbies som jag håller fast vid i en månad eller två innan jag går vidare till nästa. Samma sak med träning (har nog provar det mesta…) Och även om dessa hobbies ger mig lycka i stunden så infinner sig också en känsla av misslyckande för att jag aldrig slutför något. Jag hade ett stort intresse förr i sociala medier men märkte att det tog mer än vad det gav så jag la ner det. Det gav inget positivt (mer än spons), så jag kan inte säga att det gav värde. Men det höll mig sysselsatt.

            Men något som ger mig lite tillbaka är att måla. Jag målade klart en tavla häromdagen som jag är väldigt nöjd med. Och det har hållit i sig över tid. Så i ett försök att vara lite positivt nu (för fan vad negativ jag framstår ?) så är väl att måla det jag verkligen mår bra av.

              Så bra, var orolig att du skulle bli ledsen och ta illa upp. Jag har svårt att prata om mig själv, att jag inte mår bra.

              Roligt att höra om ditt jobb som ger dig så mycket energi. Du verkar ju vara en klippa där.

              När det gäller dina intressen, varför kan de inte få vara temporära? Det är inte ett misslyckade att prova på olika saker. Det ser jag mer som mod att våga. En dag hittar du något som du brinner mer för, som nu, din målning. Och tröttnar du så finns så mycket mer.

              Jag ser det inte som något negativt att våga sticka ut, så länge du gör det för din egen skull och att det är ditt sätt att hantera en situation.

              Det fanns mycket positivt när du berättar om ditt liv och man måste helt enkelt få må dåligt ibland. Livet är inte toppen, det gäller väl bara att hitta de där små ljusglimtarna som håller en uppe.

              Jag tycker du verkar vara en fantastisk människa med en stark personlighet. Kommer att fortsätta tänka på dig?

                Jag ska försöka börja tänka så. Just nu påminner alla mina oavslutade projekt mig om det jag tycker blir ett misslyckande och så har det varit sen jag var liten och alla slöjdarbeten alltid fick följa med hem i slutet av terminen för att jag inte klarade av att avsluta dem.

                Jag är supertacksam för allt tid du lagt ner och för allt du skriver till mig. Jag uppskattar det så väldigt mycket.

                Om du vill prata med mig utanför ös. Starta ett eget anonymt konto och lägg till mig. Så kan vi prata där. Bara ett förslag. Vill gärna lyssna på vad som tynger dig. ♥️

                  Vi hörs en annan dag. Tänker på dig och var rädd om dig?

                  Det här med oavslutade projekt S, är ytterligare en starkt tecken på ADHD. Jag läste i förra tråden att du står i kö nu men lyft fram den allvarliga psykiska problematik du har just nu och koppla samman delar av den med att dina symtom på ev. NPF är funktionsnedsättande för dig. Då kan det bli fart i kön, det blev det för mig i alla fall så jag fick gå före kön.

        Så kul att Jockiboi sitter i musikhjälpen i förmån mot barnarbete men har kläder, äkta som fake(vilket är olagligt) som är gjorda av barn?

    Efterlysning. Jag söker en bok där jag kan lära mig allt om psykologi. Vill liksom ge mig själv en grundkurs i psykologi utan att behöva gå på universitetet. Vilken bok ska jag läsa? Den kan vara på svenska eller engelska. Vill inte snöa in på en enskild inriktning som Freud eller Jung utan lära mig om alla, och samtidigt få veta mer om vanliga diagnoser.

      ”psychology, The science of mind and behavior” av Nigel Holt mfl används ofta som huvudbok i psykologikurser på grundläggande nivå vid universitet. Hade den när jag läste min grundkurs typ 2014 och den har kommit i nyare upplagor sedan dess.

      Någon av Eysenck böcker i grundläggande psykologi skulle jag rekommendera??Finns på Adlibris/Mvh Fil Mag

        Tusen tack!

        /TS

      psychology, The science of mind and behavior” av Nigel Holt mfl används ofta som huvudbok i psykologikurser på grundläggande nivå vid universitet. Hade den när jag läste min grundkurs typ 2014 och den har kommit i nyare upplagor sedan dess.

        Stort tack!

        /TS

      Steven Pinker har en hel föreläsningsserie gratis på nätet.
      https://stevenpinker.com/psy-1-introduction-psychological-science-lectures

    Bibliotekarier hallå där!

    Jag funderar på att omskola mig, har sneglat på bibliotikarieyrket och undrar om någon här är bibliotekarie och vill berätta om hur det är att jobba på bibliotek? Trivs ni? För/nackdelar osv.

      Åh den här frågan har dykt upp ibland på Öppet Spår, senaste gången var nog i september och jag tycker själv att svaren var bra:
      https://nyheter24.se/bloggbevakning/2021/09/08/oppet-spar-492/ (sök efter ordet bibliotekarie så dyker tråden upp)

      Nu var det ett tag sedan jag själv jobbade på bibliotek men jag älskade det likt mina kollegor. Pluggade i Borås men kandidat finns på flera lärosäten.

        Tusen tack för tips!!

        Äkta bibliotikarie med länk till gammal ÖS ?

    Ni som är vänner med ett ex, hur gick ni tillväga för att bli det? Har ni några tips?

      Är vän med alla ex. Är också vän med min mans ex. Gjorde inget särskilt förutom att ha bra smak i val av partners.

        Samma för mig 🙂

        Samma här. Och min man har även han bra smak så de kvinnor han har som ex kommer jag väldigt bra överens med

      Frågan är kanske varför det tog slut. Det är nog inte alltid lätt att förbli vänner om ni bråkat mycket.
      Själv är jag väldigt bra vän med mitt ex och vi fortsatte nog bara som de goda vänner vi alltid varit, även om relationen tog slut.

        Varför tog relationen slut?

          din alltså

            Mina känslor för honom försvann.

      Det som funkat här är bara att låta tiden gå. Det första året var det omöjligt pga flera olika starka känslor, men allteftersom så går livet vidare och känslor svalnar. Efter ca 2 år återupptog vi kontakten och är idag vänner som hörs av då och då. Vi var dock vänner innan vi blev tillsammans och har även funnits i varandras närhet under hela tiden, det tror jag spelat in mycket.

      Vår kärleksrelation övergick i en vänskapsrelation utan att vi kanske riktigt märkte det. När han väl gjorde slut på riktigt så var vi ju liksom redan kompisar. Det är enda exet som jag är vän med. I andra relationer har det tagit slut på fula vis, en part har haft känslor kvar osv och då har det inte funkat. Har inte funkat liksom att vara ett par, inte ha kontakt för att komma över någon och sen ta upp kontakten igen för att försöka ha någon slags vänskapsrelation istället.

      Vi vet ihop och betedde oss som vuxna personer med tanke på att vi har barn tillsammans!

      Ingen har en okomplicerad relation med ett ex

        Jo?

      Nu är inte jag vän med något ex för jag har du inget men min fästman är väldigt bra vän med sitt ex och jag och hon kommer väldigt bra överens också. Tror det spelar mycket roll hur relationen tog slut, om man går isär som vänner som är överens så bör det kunna fortsätta så, man har väl ändå varit en viktig del av varandras liv.

    Skickar ni julkort?

      Japp! Brukar dock bara bli typ 6-8st.

        Postade sju st i onsdags. Brukar få ett eller två vanliga julkort som svar ?
        Old school – klart man ska skicka riktiga julkort ????

      Ja! Tycker det är kul att både få och skicka. Nu när så mycket är digitalt är det trevligt med snigelpost i brevlådan ??

      Japp! I år blev det 25 st ??

      Ja! Gör egna, med olika tekniker varje år.
      I år blev det fem olika motiv i akvarell 🙂

      Japp! Skickade 30 julkort med min son på.
      Blev en dyr historia ? fotografering i studio, framkallning av julkort och sen pissdyra frimärken.

      Men kommer göra om det nästa år ???

        Kan rekommendera riktiga vykort-appen. Klart billigare men minst lika uppskattat

        Ja skickar kort. Tycker det är roligt att köpa fina och göra några glada. ?

      Jag skickade i år. Ca 10 via postnords vykorts app. Kostnad 20 kr ST ink porto och jag kunde välja motiv och utformning. Med tanke på att ett vanligt frimärke kostar 12 tyckte jag att det var värt att testa ?

        Digitala kort?

          Riktiga vykort är postens app där kan man göra julkort av egna kort, man kan välja tre storlekar sedan gör dom vykort som skickas till den du väljer. 20 kronor/kort. Det funkar jättebra och kommer fram snabbt?

        Skickade precis över 40 julkort med postnord, så blev det 14 kr per kort istället för 20! Helt ok pris iom att frimärke ingår o det är samma pris till alla inom Europa. Får se om de hinner komma fram innan jul nu bara…

      Ja, via postnord-appen. Hade hellre skickat ”riktiga” men var för sent ute ?‍♀️ Smidigt är det iallafall!

      Japp, det blev 15 st i år. Känns ändå mysigt!

      Yes! Framkallade egna för första gången i år men dom har fortfarande inte kommit (10 dgr senare) så det känns lite trist.

      Jag fick ett idag, och blev så glad. Tyvärr är det väl lite försent att skicka nu. Men skickade några med vår/sommar bilder och önskade GOD JUL

        Inte säkert att det är?

      Ja, skickar varje år ?
      Älskar själv att få annat än räkningar och reklam i brevlådan och hoppas alltid att det ska glädja dom jag skickar till. Brukar alltid köpa julkort från någon bra organisation som jag vill stötta. Förra året köpte jag från ”alla kvinnors hus” som hjälper utsatta kvinnor och barn från våld. I år blev det superfina julkort från föreningen ”tigerharen” som hjälper utsatta djur.

    Hur vet man att man har kommit över någon?

      Man tänker inte på personen??‍♀️

        Jag tänker på alla möjliga människor då och då. Är det verkligen ett tecken på att man inte kommit över någon?

          Jag tycker det. De gånger jag kommit på mig själv med att inte tänka på personen på länge, då är jag över den.

            Fast då tänker du väl på personen? ?

              Nä men alltså. Man har inte glömt en person? Har det gått några månader och man råkar tänka på personen så känner inte jag att jag inte är över den iaf.

          Nej. Att en inte tänker på ett ex är inte synonymt med att man kommit över denne. Vanligtvis har ett ex utgjort en stor del av ens liv och därför är det inte konstigt om exet dyker upp ibland. Tänker att det är mycket met komplext än så.

            Individuellt.

      När du kan se personen utan ”förvarning” och hjärtat inte pulsar lite extra…

        Alltså pulsar som i pirrar? För jag får nog alltid lite hjärtklappning när jag ser någon jag känner utan förvarning.

          Ah ja…. Ett speciellt pirr eller hugg i hjärtat 🙂

          Haha så kul, relaterar så till det att man får hjärtklappning så fort man ser nån när man inte är beredd

      Ja, att man inte tänker på personen. Däremot vet jag inte om jag håller med om att man vet det när man inte längre får hög puls vid åsynen av personen. Jag har kommit över mina ex, men nog skulle hjärtat hoppa till om jag såg/springer på nån av dem.

      Jag skulle säga att när man inte längre bryr sig om man får veta att den andra går vidare.
      Iallafall om det är en kärleksrelation man ska komma över.
      Den dagen jag inte längre oroar mig att mitt ex ska gå vidare tex träffa en ny, då är jag helt över den.. Men är ju olika för alla..

        Ok, det är bara med mitt senaste ex som det känns jobbigt att tänka på att hen skulle ha gått vidare med någon annan. Så då har jag inte kommit över hen. Däremot vill jag inte vara tillsammans med hen.
        Jag tänker dock på alla mina ex ibland, vissa med glädje, vissa med saknad.

      När du kan se på personen och vara likgiltig

        oj verkar konstigt att känna sig likgiltig inför en person man älskat

      Hmm svår fråga! Jag tänker mig att det är typ när man inte ofrivilligt tänker på personen längre utan att man aktivt kan välja att gå tillbaka och minnas personen med viss grad av känsla (tex lite ledsen om personen gjorde dig ledsen, eller värme om du delat mycket fint med personen) men ändå distans. Mötet, fysiskt eller mentalt, med personen påverkar liksom inte ditt beteende eller känslor i nån större utsträckning. Skulle jag säga i alla fall 🙂

    Filmtips:

    https://www.svtplay.se/video/33345014/portratt-av-en-kvinna-i-brand

    Sensationellt bra fransk film med två starka kvinnor i huvudrollen. Vacker är den också.

      Ja! Den är fantastisk!

      Alltså inte den med Nicole kidman?

        Du tänker på ”Porträtt av en dam”, det här är en helt annan film.

      Älskade den, bra tips! En av de bästa filmerna som jag har sett i år. Regissören har även gjort två andra väldigt fina filmer; ”Girlhood” och ”Tomboy”.
      Men Portrait of a lady on fire är favoriten.

    Min 4,5-åriga son ska utredas för autism. Någon som har erfarenhet av det och hur det går till?

      Min son fick diagnosen vid knappt 2,5 års ålder. Kan besvara de frågor jag vet ♥️

        Vill veta allt ???

          Jag var den som initierade just autismen. Jag kände igen många tecken från det att han var 1 år (och nu verkar det som att det även kan grundas i att jag själv har diagnosen, vi får se, jag ska utredas, men jag hade erfarenhet av pojkar med autism).

          Vi började med att utesluta att min sons problem berodde på somatiska sjukdomar, till exempel hörsel, syn, motoriken etc. Att det fanns något annat än psykiskt tillstånd som bidrog till hans… egenheter? Eller vad vi nu ska kalla det. Jag vet inte än. Där och då såg vi det ju inte som en funktionsnedsättning.

          Därefter gick vi på mycket tester; logoped, psykolog, kurator, barnläkare. Både att de observerade vår son men också att vi som föräldrar fick berätta; varför vi trodde att han har autism, hans icke-normativa beteenden etc.

          Allt det sammantaget blev sedan en diagnos. Då han är så liten så kommer ny bedömning göras innan han ska börja skolan.

          Nu är vi på det som heter habilitering. Där fortsätter vi med logoped då vår son är icke-verbal. Vi har även gjort bedömning med psykolog och arbetsterapeut om han kan vara mottaglig för IBT (intensiv beteendeterapi) vilket är något man (vad jag förstått) kan göra på barn innan skolan, en typ av terapi för att gynna de sociala beteendena och kanske träna lite på dem. Det är lång kö till det i vår region, och behandlingen är ca 20h per vecka i 1,5-2 år som förhoppningsvis ska delas upp mellan hemmet och förskolan. Vi räknar med att han kmr kunna starta runt 4-4,5 års ålder.

          Ställ gärna mer frågor så kan jag besvara det jag kan ♥️

      Vi hade mycket kontakt med habiliteringen redan innan pga fysiska funktionsnedsättningar. Sen skulle hab göra en psykolog bedömning när han fyllde 5, inför skolstarten. Då träffade han en barnpsykolog vid ca 4 tillfällen, hon gjorde olika lekar/övningar med honom och iakttog honom i vårt hem. Han är icke verbal så hon kunde inte riktigt kommunicera med honom så enkelt. Vi föräldrar fick svara på frågor och sen efter nån månad fick han sina nya diagnoser IF och autism. Vi blev inte direkt förvånade, snarare lättade att det vi själva sett och känt stämde.

    Bibliotekarier hallå där!

    Jag funderar på att omskola mig, har sneglat på bibliotikarieyrket och undrar om någon här är bibliotekarie och vill berätta om hur det är att jobba på bibliotek? Trivs ni? För/nackdelar osv.

    I Kinamockasmogen där bodde en familj, där mamma laga maten och pappa rensa sill
    Å lillan satt på pottan och gjorde marmelad då kom en liten råtta och fråga vad det va
    -håll käften lilla råtta, det angår inte dig, för det jag har i pottan det häller jag på dig.

    Å lillan satt på taket och lillan ramla ner, och lillan ska begravas i morgon klockan tre!
    Dom hade ingen flagga men det gick bra ändå, dom tog en gammal kärring och måla gul och blå!?

      Nja, lillan gör ju chokolad på pottan.

        Marmelad sjöng vi!

      Haha vi sjöng ”de slog en gammal kärring så hon blev gul och blå”
      Så jäkla grovt

      Vi sjöng i hackebackeskogen

        Där Klas klättermus bor??

          Ja. Och lillan och hennes familj bor också där.

      Haha vad rolig tråd, vi sjöng samma som ts förutom ” å lillan satt på taket och lillan ramla ner, och lillan ska begravas i morgon klockan tre!” Blev ”å lillan satt på taket och lillan ramla ner och lillan blev begraven med röven upp och ner” ?
      Undrar vad historien bakom den låten är?

    Recept på rödvinssås mottages gärna.

    Vad har ni köpt till er mamma respektive pappa i julklapp? Helt idélös.

      Lakrits till pappa och choklad till mamma

      Mamma: ljusstakar, handskar, halsduk, nånting till padeln
      Pappa: strumpor, tröja, hårprodukter, bok

      Mamma får ett par air pods och pappa ett presentkort på ett spa hotell ihop med sin sambo ?

      Med en mamma som är död köpte jag en resa till mig till pappa.

        Samma situation för mig med.

      Mamma: brödrost, Abbas senaste album, två tröjor, två julgranskulor (lite extra vackra).

      Däremot har jag noll idéer inför julklappsspelet,
      Får kosta Max 100:- varierade åldrar och intressen.
      Chokladask och trisslotter är skitttråkigt.
      Tips?

        Sprit är faktiskt det dom brukar vara hetast när vi kör, eller bubbel då?

          Bubbel under 100:- är ’hett’?

            Finns ju jättemånga goda bubbel under hundringen!

              Nja

            Ärligt talat. Det dyraste bubblet jag har hemma är inte alls lika gott som tex perfect days ”pink bubbles”.
            Allt handlar om personlig smak. Och den kostar 89:- ☺️

            Jo för dom andra sakerna man brukar få i julklappspel brukar ju va mycket att ha? Billigt bubbel ger iaf en rolig fylla. Stay classy✌?

          Tänkte på det men alla har fulla barskåp hemma ?

        Tvål från rituals

        Lyxigare olivolja, kombinera med pasta och/eller någon annan slags delikatess (ex någon god sås, någon spännande kryddblandning)

        När vi spelade julklappsspel blev det krig om denna: https://www.clasohlson.com/se/Laddningsbar-tändare/p/44-7070

      Köpt en rakapparat till pappa och en träningsmatta till mamma

      En surfplatta till sockor och strumpor och till mamma två böcker och ett smycke och en oodie. Har även låtit en konstnär måla av hennes vovve. Ska försöka köpa en surfplatta till henne också.

        Till pappa skulle det ju stå! Herregud

      Pappa är död men till mamma ett doftljus och biobiljetter + middag, vi ska gå tillsammans på utvandrarna i mellandagarna.

      Mina föräldrar är döda men till sambons mamma med sambo och pappa med fru får varsin korg med massa godsaker. Vin, pasta, fin olja, nougat, finare kaffe osv. Sen något trevligt ljus och tvål. Omöjligt att köpa presenter till vuxna som tjänar bra och kan köpa precis vad de vill ha när som helst.

      Mamma – har önskat sig hudkrämer så det ska hon få
      Pappa – får en google dot

    Varför har det inte diskuterats nåt om bachelorette snaskigheterna här? Läste att hon är typ dumpad och dissad av Felix nu, nån som vet?

      Jag tycker så synd om Jesper! Stackarn blev pressad att fria för att sedan inte ens få chansen att visa vem han är utanför kamerorna.

      Jag kommer inte se någon mer säsong av det skräpet. Tycker Malin var väldigt dålig som programledare och ställde väldigt konstiga och vinklade frågor samt var konstant positiv till allt Julia gjorde och förminskade många av killarna.

      Vart ut du läst att Felix dumpat henne.

      Ärligt talat så tror jag att en del av killarna fick äkta känslor. Men Jesper verkade alldeles för självgod och översittare. Han sa det han trodde hon ville höra. Men han förtjänade inte att bli behandlad så efteråt. Ett sjysst avslut kunde hm väl ändå fått.
      Hon ber honom fria för att det ska se bra ut i tv.

      Nej, det här var, som hon helt öppet sagt, för hennes karriärs skull, hon vill bli känd till varje pris.
      Helt ok att vilja bli känd men inte till varje pris.

      Hon kan gott få samma behandling av Felix som Jesper fick av henne. Man får det man ger.

        I storyn på bachelorette Sverige nu på insta. Hon tog in på gothia Towers och trodde Felix skulle vilja vara där o mysa men han valde att gå ut med grabbarna istället två kvällar i rad. Förstår honom, hon har ju valt bort honom 2 ggr i TV vem vill äta mer bajsmacka än så?? Plenty of fisk in the sea!

          Det klippet var ju dock från i september? Överraskningen som de pratade om på ”Vad hände sen” (son spelades in i september) var att hon hade bokat en natt på Gothia Towers

          Aha jag såg inget om att hon blivit dumpad men jag såg att han valde grabbarna istället.

          Men med tanke på hennes senaste story känns det som han antingen avslutat allt eller gjort något dumt när han var ute.

            Felix har definitivt inte ”lekt av sig” som mamma Marie misstänkte. Har hållt på med Bl a Armina från bachelor? Dom förtjänar varandra lika likes kåta alla tre, varför ska varenda C-kändis bli PT nu förresten?

              Och med Elin Kjos

            Vad sa hon där då?!

            Han gick ut med killarna för att han bla hållit relationen med Julia hemlig så han kände att han behövde prata med dem som då kände sig förda bakom ljuset av honom. Det var inte för att dissa Julia.

          I podden roscermoni säger Felix att han gick ut med grabbarna för att Julia skulle ut och äta med sin mamma. Han verkar ha haft större ambition att ses än vad hon har haft. De hade setts en gång sedan september när podden spelades in och det var bilder från den ”daten” Julia la ut på Instagram för några dagar sedan.

      Å vad är grejen med att försöka göra hennes mamma känd?? Känd för vad?
      Att vara mamma till en dokusåpa”kändis”??

      Det är så mkt cringe över henne.

      Jag är skitbesviken ? älskade henne i Robinson!

      Hon är ju en tragisk människa hela hon. Bara för att inte Jesper ville gifta sig med någon han knappt känner så ghostade hon honom i sex veckor. Hon hänger med Felix men säger att de inte dejtar samtidigt som hon är värdelös på att ta kritik.

      Det handlade nog om att hon fått mkt hat i dms. Hon har lagt ut en till story munvig ska tydligen lägga ut fler och förklara det här med Jesper.

      Tipsar om att lyssna på podden ”Rosceremoni” och senaste avsnittet med Felix, Julia har verkligen betett sig riktigt skumt

        Lyssnade en kort stund bara men jag har en helt annan bild av henne nu.

        Jag tycker att jag är svår och fattar varför ingen vill leva med mig.
        Men Julia?? Kvittar att hon är skitsnygg, glad, sprallig och äventyrlig.

        All tid hon lägger på sitt utseende med alla ingrepp, alla lösgrejer, alla bilder som ska tas osv.

        Hon behöver en assistent för att ha ordning på sitt liv, alltså är hon jävligt rörig. Vem orkar med det? Jag är rörig men orkar fan inte leva med en till lika rörig. Det blir ju kaos.
        Men hon vill ha någon som bara fattar och accepterar.

        Hon verkar totalt rotlös och det kan ju verka äventyrligt och ”fritt”. Men det det är kul några år. Sen är det skitjobbigt (levt rena rockstarlivet några år, jag vet!) att tvingas med på det? Aldrig.

        Besatt av att bli känd. Hur många år har hon inte hållt på för att bli känd?
        Oattraktivt, i allafall i mina ögon ?

        Verkar köra fulspel lite överallt. På gamla jobb. Ekobrott. Osv. Hennes moral klickar inte riktigt med den ”kloka” livscoachen hon vill framstå som.

        Jaja nu har jag lagt för mkt tid på det här.
        Ska sluta NU!

        Godnatt

    Såg att Brita fick massa skit i Musikhjälpen. Varit sjuk ett par dagar och kollade lite och jag måste tyvärr hålla med. Tycker inte hon förtjänar skit och hat såklart men definitivt kritik! Hon är så dryg och nedlåtande mot de gäster hon inte gillar att jag vid fleeera tillfällen blev superobekväm här hemma i soffan när jag tittade…? Varför gör hon så?? Upplevt henne som nice i andra sammanhang men känner mig typ besviken och lurad nu. Svt MÅSTE börja casta bättre programledare som kan hålla sig proffsiga?!

      Jag tror Kanske att det är lite hennes humor också. Typ när en gäst pratade mycket och Brita sa ”det är faktiskt jag som är programledare här”.

      Jag tycker att det har lugnat sig lite med vikarierna i buren, eller så är det pga att Kodjo och Linnea är så trevliga, proffsiga och varma att det liksom tar udden av Britas lite vassare framtoning.

        Absolut att hon kan ha sån humor men det passar inte en programledare i public service? Fattar inte hur de tänkte där. Att göra gästerna obekväma och få dem att känna sig dumma är ju typ det sämsta en programledare kan göra… ? Men håller med om att stämningen ändå gått upp!

      Har aldrig fattat grejen med henne eller killen hennes. De är ju helt menlösa och tråkiga. Såg nåt program på SVT där de renoverade? nåt gammalt hus. Helt ointressanta personer och var mest gnäll på henne.

      Hon sa nyss till en gäst att hon inte kan tänka sig värre musik än den han spelade ? gillar själv inte den sortens musik men skulle aldrig säga det till personen?! skulle tro att hon vid det här laget inte riktigt tänker på vad hon säger/hur det låter.

      Hon har varit hemsk hela veckan.
      Speciellt när hon skulle börja tjafsa om en jävla soppa och Linnea fick ryta ifrån. Många tycker det är super roligt men hon bestämde sig för att ta upp det precis när James blunt skulle sjunga. Precis som att han skulle ta hennes uppmärksamhet så hon var tvungen att hitta ett sätt att få tillbaka den.

      Eller när hon ”känner sig som en idiot” i balklänning under baltimmen.
      Hon kan inte bjuda på sig själv, det har varit ett stående problem de senaste åren.

      När Kodjo och Linnea kom tillbaka, showar under låtar och bjuder på sig själv, kom jag på vad det är som har saknats.

      Jag trodde nästan att jag började bli för gammal för musikhjälpen, skänker såklart ändå men tittar/lyssnar mindre. Men det är programledarna som mindre och mindre bjuder på sig själva!

      Alltså det är faktiskt helt otroligt, hon verkar ju tyvärr vantrivas varje minut och tar ut det på alla.

      Tyckte det var väldigt otrevligt när hon sa till Daniel Ståhl, som inte lyckades i introtävlingen, att Linnea hade tre poäng å Daniel en enorm kroppshydda… inte helt najs.

      Fattar inte heller vad fan det är med henne?!? Som
      När floristen var där och Brita pratade över henne och skulle berätta allt om blommorna. Skäms fan.

    Hur vanligt tror ni det är att föräldrar lämnar sina barn på förskolan men tar semester och går och fixar ärenden, skönhetsbehandling, kolla Netflix en hel dag?

      Fixar ärenden på jobbtid medan barnet är på föris gör jag ofta.

        Ja jag fixar naglar och går till frisören på arbetstid också ?‍♀️ Men jobbar ofta på kvällarna när barnen sover också. Har en dröm om att lämna barnen på förskolan och ta typ ledigt och kolla serier ensam en hel dag, haha. Så sorglig jag är men får ju ALDRIG vara ifred ?

          Obs min barn går typ 08:30 – 15:30 för vi båda föräldrar har väldigt flexibla jobb. Så ni behöver inte tycka synd om vare sig mina barn eller pedagogerna.

          Det är fel, så får man inte göra. Så är det att ha barn. Lämna dem med din partner eller skaffa barnvakt om du vill va ifred.

            Det är väl snarare min arbetsgivare du ska ta det med i så fall. jag har arbetstid mellan 08-17, då får barnen vara på förskolan

              Eller aha du menade kanske min grej att ta ledigt och chilla med serier? Det har jag ju inte gjort, det var ju en dröm sa jag

      En halvtimme till timme för träning, frisör el likn är nog väldigt vanligt. En hel dag tror jag är ovanligt, eller rättare sagt jag vet ingen i min bekantskapskrets som gjort det.

      Väldigt vanligt. Det har hänt flera gånger att vi ringt föräldrar för att deras barn varit sjuka och föräldrarna har svarat ”okej, jag kommer om en timme, är i stallet”. De har inte egen gård eller stall hemma.

      Förra veckan frågade en vårdnadshavare om de kunde ändra julsemestern. ”Jag vet att vi skrev att hen skulle vara ledig, men vi tänkte renovera köket under lovet, så barnet behöver vara här då.”

      Personligen bryr jag mig inte jättemycket, men det blir ju tokigt rent administrativt. Och man hoppas att barn som ”aldrig” är lediga får tid med familjen på annat sätt.

        Varför låta föräldrarna ändra?

        Idiotier till föräldrar som inte tillbringar tid med sina barn när tid finns (alltså när föräldrarna är lediga och det för sjutton är JUL! ). Förskola under julen är till för de föräldrar som MÅSTE arbeta! Stackars barn. Samma sak under sommaren/övriga lov. Många konstiga föräldrar nuförtiden. De tänker bara på sitt.

          Men vad vet du Gun-Britt? Kanske firar dem inte jul? Alla är inte som du?

            Det heter de, inte dem och jag heter inte Gun-Britt. Att det alltid finns godkända förklaringar till allt när det kommer till föräldrar. Inte firar jul, ha ha. Jo, säkert. Kan du komma på fler anledningar till varför föräldrar struntar i att vara med sina barn när de kan? Bara inse att det finns föräldrar som mest tänker på sitt och inte sina barn!

              Om du är så orolig, varför öppnar du inte upp en organisation och hjälper dessa barnen, Gun-Britt?

                Jag antar att du känner dig stött? Gun-Britt, kul humor för övrigt! Så tokigt namn, alltså!

                  Varför tar du åt dig? Heter din mormor det eller? Så du fick mellannamnet…

                    Tycker både Gun och Britt är fina namn, men du känner dig uppenbarligen som en riktig toka som skriver som du gör! Varför tycker du föräldrarnas beteende är acceptabelt mot barnen? Gör du likadant? Prata ur skägget istället för att byt ämne.

            Så om de inte firar jul får inte barnen vara lediga??
            Om föräldrarna är det vill säga.

            En del föräldrar är bara skit, dumpar ungarna för att vara hemma och lediga. Pratade senaste igår med en som jobbar på fritids hur många som har barnen där även när de är lediga hemma. Vilket de inte får här i kommunen iallafall.
            Fattar inte varför folk skaffar massa ungar när dom inte orkar ta hand om dom.

          Nej, de fick inte ändra.

          Vi i personalen får inte ledigt alls i jul, pga att barnen inte är lediga. Lite surt, för det drabbar ju våra familjer och i förlängningen våra barn och deras förskola. Givetvis är det viktigt att vi håller öppet för dom som behöver det, men jag hade gärna varit lite ledig.
          Men men, så är det ibland.

            Finns ju massor med olika jobb där man inte är ledig över jul. Om just julledighet är så viktigt för dig får du väl hitta ett jobb där man stänger i mellandagarna.

        Förstår mig inte på föräldrar som har sina barn på fsk fast dom är hemma? Har 4 barn, och är hemma med dom på heltid fram tills skolåldern. Går på öppna fsk, umgås, hänger med vänner, går i skogen och lär oss om djur, natur osv. Vill verkligen spendera all tid jag kan med mina barn. Förstår om det behövs jobba och man har sina barn på fsk då. Men när man är ledig…? Nej stackars barn.

        Anmäl eller tipsa anonymt till Försäkringskassan ifall ni misstänker att föräldrarna tar semester, vab eller föräldraledigt när barnen är på dagis/skola. Går ärendet vidare kan de dömas för bidragsbrott.

      Eftersom fusk med vab är vanligt, är säkert annat fusk av föräldrar också vanligt.

      När jag pluggade 100% hade jag barnet på förskolan typ 70%. Vissa dagar hade vi föreläsningar och sånt men vissa dagar var ju bara studietid för att läsa kurslitteratur och liknande, men jag behövde inte all den tiden till att plugga och slappade en hel del vissa dagar hemma istället. Kan bara tala för mig själv såklart, men utgår från att andra som haft möjlighet latar sig en del för att jag själv gjort det.

      Personligen förstår jag inte hur man vågar. Okej om man är hemma men annars kan ju någon pedagog få syn på en, eller en förälder till något annat barn på förskolan. Skulle känna mig usel faktiskt.

        Varför i helvete skulle någon förälder till ett ANNAT barn skvallra om den sett Stinas mamma på hårsalongen? Typ ”vet du jag såg faktiskt Stinas mamma i stan och här kommer jag och gör hela världen en tjänst för jag hämtar mitt barn 13:59, och jag skulle ha hämtat 14:00.” ?

          Nej såklart inte men jag skulle tänka nedlåtande tankar om jag såg ett annat barns förälder roa sig med annat medan hens barn var på förskolan.

            Skulle skämmas om mitt barns kompisars föräldrar viste/tänkte sånt om mig.

              Ja, du borde skämmas om du går till frissan och samtidigt låter skattebetalarna stå för kostnaden av din barnpassning under tiden!

                *pedagogisk verksamhet

                Jag jobbar 60% och pluggar 75%. Jag har en dag när jag är på universitetet och en dag när jag är hemma och pluggar. Brukar lägga min frisörtid just den dag när jag är hemma och har pluggdag för jag kan sitta och läsa kurslitteratur hos frisören likaväl som hemma.

                  Nu är jag en annan anonym som struntar i hur folk gör med barn på förskolan ?

                  MEN menar du på allvar att du läser kurslitteratur hos frissan??

                    Japp. Likaväl som jag läser en tidning läser jag kurslitteratur eller anteckningar från föreläsningar eller lyssnar på zoom-föreläsningar (om ingen annan är där så jag kan ha ljud på såklart.)

                      Imponerande! Hade aldrig kunnat fokusera

                    Ja jag jobbar ofta hos frisören också. Admin-jobb och Mail och så. Varför är det konstigt?

            Kan det vara för att du inte har något att göra på din fritid? Är du avundsjuk? Tycker det säger mycket om vad du är för människa om något sånt där ger dig nedlåtande tankar om någon annan. Mitt tips till dig är att komma till ro med dig själv och jobba på din självkänsla.

              Standard svar. Det är jag dom behöver jobba på min självkänsla, komma till ro med mig själv? Inte andra som borde prioritera sina barn och korta ner deras förskoledagar. För att inte taöa om det npgon annan skrev skattepengar. Tog du åt dig eller?

              Jag har btw massor att göra på min fritid men det har väl inget med förskolan att göra. Tror du att man får ha sina barn på förskolan när man ägnar sig åt fritidsintressen?

                Yes, och spelar ingen roll vad du har för åsikter folk kommer ändå göra det som passar dem själva ?

                  Ja och jag kommer dömma. Det är sämre föräldrar som gör så. Avtrubbade.

      Men jag fattar inte. Har dessa människor inga jobb som kan göra så? En hel dag?
      Gissar att de som gör så är typ medelklassen…? Som har lite friare jobb.
      De som kanske stämplar in och ut och har lämnat exakta tider till förskolan får väl svårt att mygla. Du hinner inte med många ärenden en dag i ett restaurangkök eller som busschaufför tex.

        Mitt jobb är väldigt flexibelt. Ingen som kollar hur många timmar eller när jag jobbar, bara jobbet blir gjort. Minns när jag skulle lämna in pappret om mina arbetstider till förskolan och min chef blev helt perplex när jag bad henne fylla i det, haha. ”Vadå arbetstid, vad är det meningen att jag ska skriva?”

          Vad jobbar du med?

            Samma här, jobbar på revisionsbyrå

            Samma här, jobbar på revisionsbyrå. Man gör sina timmar, när på dygnet/veckan spelar ingen roll

      Eller vabbar för att de inte pallar jobba..

      Haha alltså jag jobbar extra på en förskola precis där jag bor och det händer verkligen konstant att jag springer in på föräldrar som är hos frisören, gör naglarna osv medans barnen är på förskolan. Det värsta jag varit med om var förra vintern då vi var extremt underbemannade pga Corona, vi gick alltså verkligen på knäna, och bönade och bad alla föräldrar att ha barnen hemma om de hade möjlighet, typ som föräldralediga. Då många föräldrar som typ var ensamstående eller jobbade inom vården verkligen inte hade någon möjlighet att vara hemma med sina barn. Var iallafall en mamma som var föräldraledig och absoluuuut inte kunde ha hennes dotter hemma då hon hade sååå mycket för sig, visade sig sedan att det handlade om att fika med vänner och fixa naglarna (sprang såklart in på henne samma dag i centrum) och dottern var dessutom hos mormor hela veckan.. ja alltså vad säger man ens

        Värst vad du springer runt på hårsalonger och köpcentra på jobbtid?

          Det gör jag inte, som sagt så jobbar jag endast extra, jag pluggar så jobbar oftast bara två dagar i veckan, detta var en dag då jag inte jobbade.

            Hur vet du då att barnet vad på föris?

              En kollega jag umgås med på fritiden berättade för mig att hon fått ett raseri utbrott på henne då hon var ”super upptagen” hela dagen och inte kunde komma en minut tidigt för att hämta sin dotter, vilket var kul i och med att jag satt och pluggade på samma café som hon och hennes kompis satt i flera timmar den dagen då hon skulle varit ”super upptagen”

        Förlåt men är det inte förskoleverksamhet ni bedriver? Okej om det är dagis= förvaring för då kan väl ungarna vara hemma lika väl men ni är väl utbildade pedagagoger och då missar väl barn rimligtvis nåt av att sitta hemma och glo på en morsa med ett pyttelitet lillasyskon medan ni bedriver pedagogisk verksamhet i förskolan? Eller var det dagis du jobbade på?

          Förskola är ju frivilligt 🙂

            Ja och har man valt det ser man väl det som nån typ av mervärde? Som att det som utbildat sig till förskollelärare rent hypotetiskt lärt sig något värt att lära ut till ens barn?

          Dock var vi endast vikarier dessas veckor, alltså ingen av oss hade någon utbildning gällande barn så nej tror inte de missade speciellt mycket. Ja absolut men hela poängen var att vi knappt hade någon personal, på gränsen till att vi behövde stänga, men för att kunna hålla öppet för föräldrar med samhällsviktiga jobb var vi beroende av att föräldralediga och arbetslösa kunde ha barnen hemma. Så att föräldrar som har samhällsviktiga jobb kan fortsätta jobba. Min kommun hade en rangordning vid personalbrist där just arbetslösa och föräldralediga är de första som ska hålla barnen hemma vid personalbrist under Corona

          Från och med tre år anser skolverket att barnen har nytta av att vara på förskolan 15 h i veckan. Mer är inte bättre. Föräldrar har så låg tilltro till sig själva numera. En underbemannad förskola som går på knäna är knappast bättre än att vara hemma. Det bedrivs ingen pedagogisk verksamhet då. Det är överleva dagen som gäller.

          Undrar också detta. Å ena sidan är förskolan en pedagogisk verksamhet, å andra sidan får inte barnen vara där en sekund mer än absolut nödvändigt. Jag har lite svårt att ta den verksamheten på allvar. Om det nu är en så himla bra och vettig verksamhet är det väl bara bra och vettigt att barnen är där, oavsett vad föräldrarna håller på med?

            1. Visste du att resurserna är begränsade? Att förskolan är kraftigt subventionerad? På samma sätt som man inte ska lägga in sig på sjukhus istället för hotell ska man inte använda offentlig barnomsorg istället för privat nanny/barnvakt, om det bryter mot reglerna vill säga, vilket verkar variera.

            2. Det finns gränser för hur mycket pedagogisk verksamhet ett litet barn fixar varje dag. Pelle 1 år kommer inte lära sig mer mellan kl 16 och 17 en fredag när föräldrarna gymmar. För en femåring som snart ska börja förskoleklass är det däremot såklart bra att delta i förskoleverksamhet i någon omfattning.

              Visa mig föräldrarna som gymmar kl 16 en fredag istället för att hämta sin ettåring. Det är kanske 1 person på 10000

            Ja men inte mer än vad en förälder jobbar? Barn är ju på fsk längre än en jobbdag oftast. De är ju sjukt för en så liten!! Säkert 45h veckan eller mer. Så att då låta stackarn vara där mer än den måste är ju fan hemskt

              Jag håller med, jag är starkt kritisk mot förskolan. Jag undrar mest varför man påstår att det bedrivs viktigt arbete där när det i själva verket är rätt uppenbart att det handlar om förvaring av barn.

                Asså det pedagogiska sker ju när alla är på plats tex i ateljén eller högläsning med diskussion. Men inte innan då är det mer barnpassning. Det viktiga är väll mellan 9-14

                Jag förstår inte vad du menar, vem påstår att det är så viktigt att barnen går på förskola? Jag är förskollärare och älskar mitt jobb, men förskolan finns ju till för att föräldrar jobbar, annars skulle den ju vara obligatorisk. Att vi har en meningsfull verksamhet där barnen lär sig saker och har roligt är ju bra då majoriteten av svenska barn tillbringar sin vardag där. Vi som arbetar i förskolan gör det för att vi har valt ett yrke vi tror vi trivs med (alla måste vi jobba med något, eller hur?), inte för att vi tycket det är så ”viktigt ”. (En och annan S-politiker dock)

          Det är alltid så sorgligt när folk skriver ”sitta hemma med mamma” eller ännu värre nu ”sitta hemma och glo på mamma”. Hoppas att ni inte är föräldrar som skriver så. Även med ett lillasyskon så finns det ju massor att hitta på både hemma och ute. Har mammor så dålig fantasi att hitta på meningsfulla aktiviteter? Eller så dåligt självförtroende som förälder att man tror att man inte kan ge sitt barn en bra dag utan förskola?

          Det man investerar i sina relationer får man igen, gäller även barn.

          Jag orkar egentligen inte ha den här diskussionen igen, haha. Men jag kör en liten sammanfattning.
          Dagis finns inte längre.

          Ja, förskolan bedriver pedagogisk verksamhet, men vi gör liksom inget magiskt. Det vi gör är det som barn får hemma (i normalfungerande hem utan missförhållanden). Men eftersom barnen inte är hemma missar de ju grejer, så vi gör det istället. Är man hemma med en tvååring gör man ju typ samma grejer, sjunger, leker, bakar, gör lera, går ut etc.
          Vi är absolut utbildade i vad barn behöver, barns utveckling, psykologi etc, men det är ju för att kvalitetssäkra verksamheten och se till att vi kan bemöta alla barn.

          Barn som kommer från fungerande hem missar ingenting i utvecklingen genom att inte gå på förskola.

          Detta att barnen missar, hit och dit. Vad har ni för bild av föräldraskapet och tiden med föräldrar? Vad de missar är tid med sina föräldrar och nu pratar vi dessutom om julen, en tid då de flesta som KAN är lediga. Förskolan bedriver långt ifrån (planerad) pedagogisk undervisning hela dagen. Dessutom finns det (tyvärr) hur mycket outbildad personal som helst i förskolan och få förskollärare. Har du ens varit tillbringat en dag på en förskola?

          https://www.aftonbladet.se/debatt/a/JPmP8/barn-pa-dagis-har-det-inte-sa-bra-som-ni-tror

            Jag arbetar på förskola och går dagligen hem med en klump i magen för att hela dagen har gått åt att släcka bränder, istället för pedagogisk verksamhet. All personal på en avdelning är sjuk, vikarie finns inte. Okej, då får vi dela upp barnen på avdelningarna där personal finns. Hoppsan, nu blev det 45 treåringar på tre vuxna och kocken är sjuk, så någon ur personalen måste stå i köket hela dagen. Tjosan, nu blev vår tillfälliga lösning en månad lång, för att alla är sjuka.

            På min förskola är det väldigt få barn med svensktalande föräldrar. Då ställs högre krav på förskolan och vår språkutbildning. Problemet är bara att majoriteten av personalen inte heller pratar svenska. Pedagogiska diskussioner är svårt, när språkkunskaperna saknas och det saknas utbildad personal på flera avdelningar.
            Vi har många barn med särskilda behov, majoriteten kommer gå på grundsärskola senare. Vi får inga extra resurser och majoriteten är som sagt inte utbildade och är inte lämpade att ta hand om barn som behöver extra stöd.
            De ”mjuka” barnen glöms bort, när all tid och energi måste läggas på att de andra inte slåss eller rymmer. Vi har haft barn som klättrat över staketet och försvunnit, femåringar som stått och sparkat på ettåringar, etc etc.

            Ja, det finns bättre förskolor i ”finare” områden, men jag har jobbat även där. Det är inte så hemskt mycket bättre.

            All forskning pekar åt ett håll och förskola och skola gör helt tvärt om.
            Barnens bästa my ass.

              Vår förskola är noll procent såsom du beskriver. Det låter fruktansvärt. Vi har alltid 4 vuxna på 20 barn. Jag tror inte ens det du säger om 3 vuxna på 45 barn är lagligt.

                Va glad för det, många förskolor går på knäna nu, det är inte lagligt nej men det finns inte alltid pengar till vikarier. Och då blir fler sjuka förskolan går back mer och blir ond cirkel.

          Jobbat inom förskola sedan 2010 och kan informera om att förskolan är i kris, precis som förlossningsvården tex. Vi är ofta extremt överbelastade med dessa stora barngrupper och för lite personal över dagen. Vi är ofta två pers på 20-24 barn, i Gbg iaf. Därav kan jag inte säga att förskola är särskilt bra för barn i större dos, trots utbildning, vi är helt enkelt för många banr på för lite personal.

      Jag gör ärenden på arbetstid. Hellre att jag åker och handlar på arbetstid om möjlighet finns än att ta tiden från barnen när dem är hemma. Arbetar hemifrån och har det förhållandevis lugnt på jobbet. Har även alltid med jobbet i jobbtelefonen. Samt har flextid. Men vi samarbetar också väldigt mycket med vår förskola. Håller hemma barnen så fort förskolan saknar personal fastän vi behöver jobba, så blir en variant av vobb. Nu kommer barnen vara lediga 23/12-10/1 fastän jag behöver jobba merparten av dagarna. Vill ge personalen möjlighet att ta ledigt. Men absolut att jag tar tillfället i akt att ta hand om mig själv när barnen är på förskolan och jag har arbetstid.

      Det är mycket vanligt tyvärr!

      Män mitt i jaktsäsong som tar ledigt från jobb för att jaga. Kan säga att barnen knappast få barnvakt då…..

      Jag jobbar kvällar och helger med jämna mellanrum. Jobbar jag en hel helg är jag sedan ledig två vardagar, ena dagen är barnet på förskolan och på fredagarna (alltid ledig på fredagar) är barnet hemma med mig. Jobbar jag kväll börjar jag tidigast 13 och senast 16, lämnar barnet på förskolan senast 9 eftersom förskolan vill att alla barn ska ha kommit den tiden.

    Vad köper man i julklapp till sin cancersjuka pappa? Han tycker de är onödigt att vi barn köper till honom men vill verkligen ge något fint. Han ska få en fotoförstoring med tavla på sitt enda barnbarn men vill ge något mer.

      Fotoalbum
      Bra böcker!!!
      Stickade sockor
      Tofflor
      Skön morgonrock
      Lyxigt kaffe

        Tack, väldigt bra tips ?

      Hade övervägt att ex köpa hans favoritchoklad om inte smaksinnet är helt knas pga behandling eller en berätta-om-ditt-liv-bok så man verkligen spenderar tid ihop (berätta om frågorna som ställs, anteckna, leta upp foton) så länge det inte ger honom dödsångest (värdefullt att ha efteråt med). Skulle annars säga en resa (även i närområdet) eller vad som helst där man spenderar tid tillsammans. När man är liten kan ting kännas viktigast, men när man är vuxen är det ofta tid som är värdefull och begränsad (enligt mig iaf). Hade kanske också funderat (ta hjälp av din mamma) över vad hans kärleksspråk är och försökt träffa rätt där, så man ger vad han verkligen värderar mest.

        Wow vilken bra idé. Förhoppningsvis ska behandlingen hjälpa. Ska försöka få ihop något sådant ?

      När min mamma var sjuk i cancer samlade vi syskon ihop till en ipad som hon kunde ha på sina behandlingar och se på nån serie eller film. Var väldigt uppskattat. 🙂 Hon hade även problem med att fötterna svullnade och ”pirrade” till följd av allt kortison, så då köpte vi ett fotbad med massage i mors dag-present. Den använde hon typ varje kväll. 🙂

      Min familj köpte loungewear till min pappa. Allt annat var onödigt då han inte hade långt kvar, men sköna pyjamasar var verkligen perfekt. Det va det han hade på sig sin sista tid i livet❤️

        ❤️❤️❤️
        Så fint!

    I onsdags fick jag reda på att mamma har bröstcancer, det har upptäckts via mammografi och tumören var mindre än 1cm, ultraljud gjordes på lymfkörtlarna och det fanns inget tecken på spridning dit. Jag är så rädd… Mamma är mitt allt och hon har operationstid 17 januari. Finns det någon i samma sits? Hur ska man försöka tänka? Tillägg att jag är gravid i vecka 11 (ofrivilligt barnlösa, genomgått IVF under hösten) och jag och min sambo hade tänkt berätta på julafton för båda familjerna. Detta kommer vi göra iallafall då jag tänker att de kommer bli så glada för våran skull samt att de får ”lite annat att tänka på”. De senaste dagarna tänker jag dock enbart på att mamma ska klara detta, så jag kan inte riktigt vara lycklig över att jag är gravid…. (Vilket jag såklart är innerst inne)… Jag är väldigt skör just nu så inga skrämsel historier uppskattas.

      Ingen spridning till lymfkörtlarna är ALLT! ?
      Tumören kan opereras bort och sen kanske strålning och medicin. Men prognosen bör vara god! ❤️

        Men kan dom se att det ej spridits till lymfkörtlarna genom ultraljud? Jag tänker att 17 januari är så långt fram och vad kan hända fram tills dess.. har så mycket frågor och är så otroligt rädd ? tack snälla för svar!❤️

        Vill bara tillägga att spridning till lymfkörtlar inte nödvändigtvis betyder spridning ut i kroppen. Cancerceller i lymfkörtlar vid bröstcancer räknas som ”lokal spridning” och inte spridd bröstcancer.

      Min mamma hade samma för ca 10 år sedan. Friskförklarad idag. Vi ska vara tacksamma för mammografi ?

      Min mamma har haft bröstcancer två gånger. Tårtbitsoperation och sen strålning dagligen i 3-4 veckor. Allt gick jättebra ❤️ Hon får extra kontroller nu och blev testad så att hon inte har den där ärftliga bröstcancer-genen. Jag har också gått igenom IVF, gjorde det samtidigt som mamma fick sin andra behandling. Det var inte kul men det gick, på nåt vänster. Hoppas allt ska gå bra för er!

        Vad glad jag blir av att höra att din mamma mår bra och att allt gick bra! ❤️ hoppas innerligt att det är samma för oss. Cancer är ett sånt laddat ord och jag försöker tänka att det faktiskt inte är en dödsdom längre som man tyckte att det var ”förr i tiden”… bröstcancer verkar ju rätt vanligt men det är helt obegripligt att förstå att sin egen mamma har det… kram!

      Låter precis som min mammas historia. Hon opererades väldigt snabbt efter att dom såg det på mammografin (var liten som en ärta) och dom fick bort allt. Hon fick sedan strålning i några veckor, var tydligen rutin. Nu mår hon bra men förstår dina tankar, i början tyckte jag det var jättejobbigt och även under operation/strålningen ? Men prognosen är god! ??

        Tack snälla du för kommentar! Ja det verkar vara standard att operera inom 4-5v och det ska tydligen inte kunna hända något på den ”korta” tiden… även fast man själv tycker det är evigheter bort… glad att din mamma mår bra och hoppas att även min kommer göra det ❤️ Dom är starka !

      Min mamma hade cancer med spridning till körtlarna. Cellgifter, operation och strålning och hon har blivit friskförklarad. Många överlever bröstcancer nu för tiden då man kan sätta in rätt behandling i tid.

        Glad att hon blivit friskförklarad, hoppas min mamma också blir det ❤️

      min mamma hade även spridning till lymfkörtlarna och är frisk nu ? ca 5-10 år sedan hon hade cancer.

        Glad att hon blivit friskförklarad ❤️ Hoppas min mamma också blir det!

          Tack, jag med ❤️ Det tror jag! ❤️

      Det kommer att gå bra.?
      Kan ge ett tips om att läsa boken ”Och cancern bara försvann” av Sven-Erik Nordin.
      https://www.adlibris.com/se/bok/och-cancern-bara-forsvann-en-sjalvupplevd-historia-9789188729293?gclid=EAIaIQobChMI_9fys5ru9AIVro9oCR2N2AINEAQYASABEgKNM_D_BwE

        Tack snälla du ❤️

      Min svärfars fru fick bröstcancer för några år sedan, dock med rätt rejäl spridning till lymfkörtlarna. Hon är friskförklarad idag och hennes behandling gick superbra. Läkarna sa till och med till oss anhöriga att inte oroa oss, de allra flesta överlever bröstcancer idag. Såklart oroar man sig ändå, men det finns otroligt bra behandlingar idag och med bra prognoser. ❤️

        Tack snälla för att du tog dig tid att svara! Jag hoppas att det kommer bli samma positiva i slutändan för oss! ❤️

      Jag jobbar med cancerstatistik och även om just bröst inte är mitt område så kan jag lite om det och vill säga en sak tydligt: 5-årsöverlevnaden är idag på 90% för bröstcancer! Det betyder att det är STOR chans att fortsätta leva ett gott liv efter behandling av cancern. Idag är behandlingarna helt fantastiska och mindre invasiva än vad de var förr. 🙂 Ni kommer troligtvis få mer info så fort de tagit prov på tumören eller opererat ut den. Då finns mer info om hur aggressiv cancern är. Men kom ihåg att bröstcancer i de flesta fall i Sverige faktiskt är möjligt att bota idag. Kram!

        Hur mycket skulle du säga att bröstcancerbehandlingen har utvecklats på tio år? Har man bättre överlevlandschans idag med spridd till lymfkörtlarna t ex? Förstår att det beror på vilken sorts bröstcancer men så där lite överlag?

          Mycket! Får tyvärr hoppa över till ”mitt” område melanom här, brist på kunskap om bröst hehe, men vad gäller melanom så har behandlingarna blivit otroligt mycket mer effektiva! Förr var spritt melanom en dödsdom men det är det inte alltid idag tack vare immunterapi. 🙂 Patologerna har många fler tester för att se hur just individens kropp kommer svara på behandlingen och därmed anpassa efter den personen. Det är riktigt häftigt!

        Tack snälla för att du tog dig tid att skriva! Det är en obehaglig situation att vara i men vi måste tänka positivt och mamma är en kämpe, kram ??❤️

          Ni tjänar mycket på att bara positiva då just bröstcancer oftast faktiskt inte är dödlig för oss i Sverige idag.❤ Jag tror hon kommer klara sig bra, även om det så klart är tuffa behandlingar i vissa fall.

      Jag tror att det ni kommer berätta på julafton är precis vad din mamma behöver just nu. Ett barnbarn att se fram emot! ❤️ När min mamma fick bröstcancer var att få träffa hennes framtida barnbarn det hon hade som starkast motivation för att ta sig igenom sjukdomen. Allt gick bra och hon är idag friskförklarad. Jag vet att det är en läskig situation men det verkar ju som att det har upptäckts tidigt, försök att vara positiva, det hjälpte både min mamma men även mig som anhörig. Och glöm inte bort dig själv och att vara glad för din graviditet! Efter ofrivillig barnlöshet och IVF, vilken lycka att ni äntligen väntar barn, stort grattis ❤️

        Tack för en så otroligt fin kommentar! Blir alldeles varm i hjärtat ❣️Glad för er skull att hon är friskförklarad och mår bra idag! Ta hand om er och tack för råd ?

    Har ni tips på något man kan göra till julbordet (mat), som inte är så traditionellt men ändå känns juligt?

      Rödbetspaj!

        ?

        Om du menar allvar…recept tack!

      Västerbottenpaj med lite creme fraiche, romkorn och dill, gillas av dom flesta åldrar och funkar även för veggos!
      Vi brukar också köra grönkålssallad med ost och russin, samt ha lite salami bredvid skinkan.

        Åh fy ? Förlåt mem INTE på mitt julbord ??

      Stekta kroppkakehalvor ?

        ?

      Kolla på Zeinas olika sallader. Finns flera fräscha goda.

      Vi ska göra en marinerad fläskfilé där marinaden är julig, och så ska vi ha krämig potatissallad till. Och sen lite traditionellt som lax, ägghalvor, sill, ost och bröd ☺️

        Vad innehåller en julig-marinad? 🙂

          Apelsinskal, apelsinsaft och malen nejlika samt honung, salt och peppar ☺️

      Jennie Walldén tipsade om en grönkålsceasar som jag tyckte lät både julig och väldigt god: https://www.koket.se/caesarsallad-med-gronkal

      Recept på rödbetspaj. Under tian har en smarrig.
      https://undertian.com/recept/rodbetspaj-med-fetaost/

      Annars kan jag tipsa om rödbetsbollar, de har jag serverat på julbordet. https://www.svt.se/recept/rodbetsbollar

    Är ni lättpåverkade eller står ni alltid fast vid vad ni tycker och känner? (Är lättpåverkad rätt ord? Låter fel men kommer inte på något annat?)

    Alltid vetat att jag är lättpåverkad men detta är löjligt.. Hur slutar man tveka på sig själv? Vet hur jag känner när jag är ensam liksom, men människor kan få mig att ändra mig fort.

    Jag flyttade till ny lägenhet för någon månad sedan, har varit så glad över det för jag trivs och pratat lite om det med min kollega på jobbet.
    Han lägger kommentarer som ”Va? Finns det inte diskmaskin? Skulle aldrig bo i en sån lägenhet”, ”jag vill inte bo i en lägenhet som inte är nybygd”, ”delar du tvättstuga? Man måste ha egen tvättmaskin”. Såna saker.

    Jag är så lättpåverkad att jag börjar tveka när han säger sånt? Men sen kommer jag hem till min lägenhet, känner mig hemma och lycklig och trivs. Påminner mig själv att han är 35+ och bor hos sina föräldrar, jag har iaf en egen lägenhet även om den inte har alla bekvämligheter som självklart hade varit lyxigt att ha. Tycker det är viktigt att kunna spara pengar så ekonomin inte precis går runt, så tycker det är ett bra val av mig och trivs verkligen som sagt.
    Men sen lägger han en sån kommentar igen och jag känner mig kass som bor i en lägenhet som byggdes i slutet på 80-talet ??

      Jag bor precis likadant! Och ibland kanske man saknar en diskmaskin, men eftersom jag aldrig haft någon (inte när jag bodde hemma heller) så är det ju inget jag vart van vid.

      Känner inte att jag är ”lättpåverkad” jag gillar nog hellre att vara lite ”udda” och inte har samma liv eller uppväxt som många andra

      Haha jag är precis likadan men har börjat öva på att ”stå på mig.” Tex ”nej det finns ingen diskmaskin, men jag klarar mig alldeles utmärkt utan det!” Osv.

        Måste öva på det också, är sämst på det ?

      Alla vill och tänker ju olika och det är helt ok. Jag hade aldrig velat bo i en nyproduktion då de helt saknas själ, ENLIGT MIG! Jag har köpt en lägenhet från 1945 som är renoverad men bevarad och det är helt perfekt för mig och min sambo. En ”vän” till mig som älskar modern och avskalad inredning som är helt vit hade förmodligen aldrig sett något värre ? och jag hade aldrig velat bo i hennes totalrenoverade hus. Smaken är som baken och det är okej.

      Man får vara snäll mot sig själv och faktiskt vara glad för det man byggt upp på de förutsättningar som finns. Fick själv senast höra igår från en kollega ”men va, bor du där?!” Bor i en förort som inte är jättelyxig, men i ett helt ok område. Den som la kommentaren bor själv i andrahand och får hatta runt på olika kontrakt i ”finare” områden. Jag själv äger och har kämpat hårt för min bostad och kommer aldrig låta någon få mig att känna att det är mindre värt.

      PS. Jag har inte heller tvättmaskin och det går alldeles utmärkt så din idiotkollega kan ju ta sig någonstans ?

        Såg nu att det stod tvättmaskin ?

        Så konstigt att någon som hyr i andrahand säger något sånt. Fy fan vilken ångest att behöva flytta runt, hade aldrig fått ro utan en trygghet.

        Låter som att du har det toppen! Andras åsikter ska ju absolut inte spela någon roll men jag lyssnar tyvärr för mycket.

        Håller med om att han kan ta sig någonstans:)

      Lätt för honom att ha åsikter när han fortfarande bor hemma. Tänker att han nog innerst inne är lite avundsjuk, annars är han helt tondöv när du är glad för ditt nya boende och han börjar klanka ner på det samma.

      Tror du ska tänka att alla människor har åsikter och tycker olika och det är ok. När du tvekar på din egen känsla försök tänka tillbaka på hur glad du var när du fick veta att du skulle flytta in och håll kvar i den känslan. Till kollegan behöver du bara säga ”jaha, du tänker så. Ja, tänk hur olika man kan resonera”.

        Ja, det är sällan man hör sådana kommentarer från någon som bor bättre än en själv. Den som bor sämre letar förmodligen med ljus och lykta efter problem som den kan hänga upp sig på för att intala sig själv att det är bättre med andrahandskontrakt, bo hemma etc. Den som är nöjd själv har inget behov att prata ner andras boende. Eller så har personen någon annan sorts problem och det är hur som helst synd om den.

      Vad spelar det för roll om du har en egen lägenhet och han bor med sina föräldrar? Det gör honom inte till en sämre människa även om det är det du försöker insinuera. Du har åtminstone en egen lägenhet men det betyder inte att du är bättre än honom alls.

        Men det var väl inte alls vad hon skrev? Tycker att du läser in saker som inte sagts.

        Fast nu är det ju han som klankar ner på TS. Jag tycker personligen att det är väldigt märkligt om man bor hemma när man är 35+. Något verkar ju inte stå rätt till då…

          Tragiskt med den synen. Personen kanske tar hand om någon närstående som är sjuk eller sparar pengar tills han har råd att få sitt drömboende. Helt normalt för andra länder att ta hand om de sina. Men om det bara beror på att han är lat och slapp är det ju en annan sak men som sagt döm aldrig någon – oavsett vart de bor.

            Du tror att han gör det med den synen som HAN har?! Han beter sig som en jättebebis och blir förmodligen behandlad därefter därhemma.

        Han är inte en sämre människa, men det är märkligt att han har så mycket åsikter om hennes lägenhet när han inte har någon själv…?

        Nu tänkte jag mer folk som klagar på något dom själva inte har. Att det ska vara på ett visst sätt men dom kan inte uppnå det själva ens.

        ”Skulle aldrig göra ett sånt pissjobb för den lönen” och så är personen arbetslös.
        ”Oj vad gammal bil du har. Tycker inte man ska köpa begagnade bilar som är flera år gammal utan att man köper en helt ny” och så har personen varken körkort eller bil själv.

          Ja det håller jag med om. Himla konstigt hur människor beter sig ibland.

      Grattis till sin lägenhet! Det låter toppen! Jag har ibland bott i lägenhet med diskmaskin, ibland utan. Även när jag haft diskmaskin har jag hellre handdiskat. Jag tycker det är enormt avkopplande. När man diskar kan man inte göra något annat än koncentrera sig på disken. Förutom eventuellt lyssna på musik, radio/poddar etc. Framför allt kan man inte ”hålla på med telefonen”…

        Tack! 🙂

        Men visst är det? Kan ha svårt att komma igång att börja men när jag väl börjar är det avkopplande och skönt att inte hålla på med massa annat utan bara det.

        Det enda jag saknar är tvättmaskin. Inte haft det i någon lägenhet jag bott i men hade varit smidigt att kunna slänga in en maskin när man vill. Har möjlighet att sätta in i denna lägenheten men ska bo in mig mer och känna efter. Tvättar varannan vecka i 4 timmar och funkar toppen, så känns lite som en onödig grej och att jag kan lägga pengar på något roligare eller skämma bort mig själv med något ?

          Jag skaffade tvättmaskin när jag fick barn. När jag bodde själv hade jag absolut inget behov av egen. Njut du att du har ditt eget. En ynnest inte alla människor har.

      Jag var super-lättpåverkad när jag var yngre – typ 20-25. Kunde typ inte ha en åsikt själv. Men det har förändrats med åren.

      Flyttade nyss själv och har haft två bekanta med väldigt mycket negativa åsikter om mitt boende.Det enda jag kan tänka nu är att det är så in i bomben oförskämt??? Man är skitglad och lycklig över sitt hem och de har mage att komma och klaga? Blir förnärmad haha ”prata inte skit om min lägenhet!!” ?

        Tycker det borde blivit bättre för är äldre än 25? något att jobba på nästa år, våga stå upp för mig själv och mina åsikter. Skulle även behöva bli mindre konflikträdd.

        Men ja! Så oförskämt!
        Tur att man för det mesta inte får höra massa sånt negativt utan kan vara glad och lycklig över sitt hem ?

          Exakt! Jag tycker du ska tala om för den där killen att det är oförskämt att ha åsikter om andras boenden, speciellt om man inte har något eget ?

    Upptäckte av en slump att min sambo inte torkar sig efter att han har kissat. Är detta vanligt bland män? Blev så oerhört äcklad, för mig är det självklart att man, kille som tjej, torkar sig efter man har varit på toaletten ?

      Fyfan va vidrigt ? varför saknar många män (inte alla) basic hygien kunskap?

        Varför måste alla dessa (inte alla) till om just män?
        Men inte:
        ”Hade en lite märklig lärare (inte alla!)..”
        ”Vissa hundar (inte alla!) är lite stolliga.”
        ”Mitt ena barn (inte alla!) kastar mat över hela köket.”
        ”Hatar bilister (inte alla!) som kör för fort!”

          Det är ju ett skämt ? var så viktigt när mäns beteende diskuterades i olika forum och kommentarsfält att det faktiskt inte gäller alla män 🙂

      Inget man direkt frågar män, men alla jag varit tillsammans med har torkat och en hade en pappersbit i kalsongen en stund efter pga ”efterdropp” ?

        Låter ännu äckligare?

          Alltså den låg ju inte där hela dagen utan en stund efteråt?

            ??

          Nej :/

      Ett gammalt ex förklarade att det inte behövdes eftersom han stod upp och då kunde göra den vanliga rörelsen för att avlägsna eventuella droppar: vifta, vifta, ryck fram, vifta. Bläää!

        Något av det mest osexiga i världen!

          Även Killar som står upp och kissar är otroligt osexigt! Som att dom ska markera revir ? hatar när min kille haft sina killkompisar här och det luktar urin i hela badrummet för att de står och skvätter utanför.

            Det är väl knappast sexigare med en man som sitter ner?

              Jo! 10000 gånger!

                Intressant! Tycker själv det är rätt omanligt haha

                  Haha ja smaken är som baken. Men jag tycker att en manlig man inte bryr sig om en sådan sak som att det är ”manligt” att stå upp och kissa. Både min sambo och min pappa är väldigt manliga men sitter ner och kissar och tvättar händerna efter toalettbesök. Det är att visa respekt för de man bor tillsammans med och det tycker jag är ”manligt”.

                  Har varit hemma hos så många gamla gubbar när jag jobbade extra inom hemtjänsten, som skorna klibbar fast i golvet hos för att det är indränkt i urin för att de står upp och kissar. Väldigt ofta luktar deras kläder urin eftersom det alltid hamnar en droppe i kalsongerna när de ”skakar av” ?

                    vad innebär det att vara väldigt manlig? Jag är genuint nyfiken så svara gärna.

                      I detta fallet menade jag maskulina drag och främst utseendemässigt. Var slarvigt skrivit.

                  Det är mer hygienskt även för män att sitta. Dessutom har de lättare att tömma blåsan helt om de sitter ner. Inte ett dugg ’omanligt.’. Bara det mest praktiska och mest fräscha.

              Jo

            Haha sittkiss är så osexigt verkligen

      Har du inte märkt av det när ni haft samlag så gör det nog inget. Du är nog inte så petig då bara för att du sett med egna ögon.

        Vad har vårt samlag med hans toalettrutiner att göra?

      Tycker faktiskt det är osexigt och omanligt med män som torkar sig ?

        Du gillar att få gammalt piss i dina hål mao…

          Min man tvättar sig innan sex, det trodde jag alla både män och kvinnor gjorde.

            Har du nånsin haft spontant sex? Eller avbryter ni det spontana förspelet och går och tvättar av er, för att sen försätta?

              Fast om vi ponerar att en droppe kiss skulle finnas kvar, så hamnar ju den i kalsongen.

              Så man får ju lika mycket (lite) ”gammalt piss” i sig oavsett torkning eller ej ?

              Fortsättning: om inte din man torkar sig långt inuti urinröret förstås? Kanske använder tops?

              Jag har inte spontansex om jag inte har duschat, jag är rädd om mitt underliv ?

                Hur menar du? Skulle ditt underlig skadas av att ha sex utan att du duschat innan? ?

                  Jag får ofta uvi om jag inte är nyduschad i underlivet vid sex.
                  Enligt läkaren gör friktionen vid sex att bakterier kan komma in i urinröret, kissar man efter sex förhindrar man i regel att de förökar sig men i mitt fall fungerar det typ inte, får uvi ändå, däremot om jag duschar och tvättar mig precis innan sex brukar det gå bra.

                    Oj, vad jobbigt! Aldrig hört om förut.

            Haha verkligen inte. Jag duschar och tvättar mig med normala intervall så känner aldrig att jag är för smutsig för sex ? Känns inte så spontant och sexigt att gå och tvätta sig om man får lust.

        Fy vad äckligt med alla bakterier ?

          Om din man är sjuk och således har bakterier i sitt urin så kan jag förstå om det blir äckligt!

            Urin är inte sterilt om du trodde det.

              En frisk man har inte bakterier i sitt urin om du trodde det.

                Euw, smaka du på din mans slaggprodukter vilket kiss främst består av. Kiss i kalsongerna låter ju superrent. Har torkar väl sig i alla fall efter han har skitit? ?

                  Smakar du på din mans kalsonger?

                    Hört talas om avsugning?

      Sitter era män när de kissar då? Det gör min.

        Ja. Han är inte så macho

        Ja! Och han är väldigt macho ?

      Vet inte om han torkar sig eller inte. Om han sitter eller står. Jag är inte med honom på toa. Och han har dörren stängd.

    Är det normalt att mensen blir mycket rikligare med åldern? Är 31 (fick barn för 5 år sen ifall det är relevant) och jag blöder så himla mycket mer nu än vad jag gjorde för bara två år sedan. De första 2-3 dagarna känns det som att jag fyller upp menskoppen på bara nån timme. Tamponger kan jag bara glömma, de blöder jag igenom på nolltid. Det är skitäckligt. Nån som känner igen sig? Är det normalt eller måste man kolla upp det eller så? Mensvärken har dock blivit mycket lättare… alltid något.

      Känner igen mig, är 33 år men inte fött barn. Det har ökat senaste 2-3 åren.

      Det blev värre för mig efter att ha fött barn. Variation kan vara normalt. Men fyller du en menskopp på en timme och inte gjort det tidigare så kolla upp! Så kan de utesluta saker som kan/behöver behandlas.

      Jag har blivit värre lack värre med åren också, två barn på 6 och 10 år, jag är 36 år. Jag sökte till Gun för ett par år sedan pga mina rikliga blödningar, hemska mensvärk och blev också dåligas magen vid mens. Dom gjorde vaginalt ultraljud och såg att jag hade en polyp k livmodern vilket orsakade de rikliga blödningarna, detta skulle va helt ofarligt.. hormonspiral sattes in, nu blöder jag knappt något, knappt någon mensvärk och magen är bättre och polypen hade försvunnit på förra undersökningen.. dock är min pms from hell numera så vet inte vilket som är värst.. men det kanske hade varit samma utan spiralen..

        *Har blivit värre och värre,
        *sökte till gyn, inte Gun.. ?

      Det kan vara myom, värt att kolla upp!

      Men åh har samma!! Är också 31, fick barn för 6 år sen. Förut haft jättelite mens i 3-4 dagar. Nu 5-6 dagar och första 2 dagarna är det SÅ mycket och massor med koagulerat blod i rejäla klumpar :/ ska till gyn på måndag för cellprov så ska fråga då.

      Jag har inga barn men det har varit tvärtom för mig. I början fick jag väldigt rikliga långa blödningar, hemsk mensvärk och svimmade i princip varje gång. Nu får jag måttliga, ca 5 dagar och svimmar inte alltid, värken varierar men mer hanterbar. Har aldrig varit regelbunden.

      Kolla upp det. Jag fick jätteblödningar och gick med det länge. Sedan kom allt akut tyvärr.

      Jag tror absolut det kan förändras, särskilt efter man fött barn. Jag fick två barn ganska tätt och har sen dess mycket mindre mens, kortare blödningar och så. Dock lika mycket mensvärk…

    Nån här som har testat något – mat, produkt eller liknande – som faktiskt fått ert hår att växa snabbare?

      Silicea. Både jag och min frisör upplevde att det växte fortare av det, men krävs att man äter i några månader för att se resultat.

      Mitt hår började växa när jag började äta MSM, det fick även bättre kvalitet. En slump eller inte? Vet ej.. Men märkte även av andra hälsofördelar så jag fortsätter äta det.

      Jag äter mycket mer protein nu för tiden än förr (förr åt jag knappt något) och mitt hår växer avsevärt mer varje månad än förut.

        Äter du protein i mat eller i form av tillskott?

      https://www.apotekhjartat.se/produkt/stora-harkuren-300-tabletter/
      Dessa tabletter har faktiskt hjälpt. Tar 3 st dagligen.

      Mitt hår växer snabbare när jag tvättar det ofta! När corona kom började jag tvätta det en gång i veckan för jag var bara hemma ändå. Det växte jäääättelite på ett år. Nu tvättar jag typ var tredje dag igen och det växer som förr. Har en teori att det är stimulerandet av hårrötterna som gör det, hehe.

      jag har ätit biotin 10.000 sen aug och tycker definitivt att mitt hår vuxit mycket!! säkert 8 cm kanske på dessa 4 mån vilket är fortare än vad mitt hår brukar växa ?

    Vet inte om jag överreagerar, men har fått veta att min kille skickat printscreen på allt jag skrev när jag öppnade mig för honom. Känner mig sviken. Fattar att man pratar med vänner och familj om saker, när man är ovänner och så, men det här känns bara som ett stort övertramp. Jag öppnade mig för honom, inte för hans familjemedlem. Vi är ett par och ska väl inte lämna ut varandra så?

      Tycker det inkräktar på din integritet. Taskigt av honom. Isåfall kunde han ju bara ha nämnt vissa delar av vad du skrev och inte printat hela konversationen. Fråga honom vad han hade känt om du gjort detsamma.

      Det var det vidrigaste! Dumpa direkt!

      Fruktansvärt gjort!

      DUMPA!

    I väg och jobba 1 1/2 dygn sen lååångledig! ?

    Hur ska man bli mer positiv? Inte verka så dömande mot allt och alla..? Analysera allt hela tiden.. hur ska jag finns lugn och ro i att min man har kvinnliga vänner inom sitt intresse? Utan att direkt tro att han ska byta ut mig så fort dom har kontakt… hur ska jag leva här och nu, inte oroa mig för det som kanske kan hända..

      Att du uppmärksammat att dina tankar är hjärnspöken och inte sanningar är ju ett stort steg!

      Ju mer du trivs med dig själv desto mindre dömande och positiv blir man. Tipsar om att gå i nån typ av terapi och prata om detta och för att få verktyg att komma ur det.

        Exakt, mina tankar är inte sanningar.. enbart påhittade scenario som inte ens varit i närheten att hända.. måste intala mig om det oftare..

      Metakognitiv terapi ?

      Jag brukade vara en riktigt negativ och tråkig jävel. Sen av en slump började jag skriva ner tre bra saker i en bok varje kväll. Tvingade verkligen mig själv även på pissdagar, då kunde ”fanns smör i kylen” vara nivån man var på. Några månader senare kom jag på mig själv med att tänka något positivt i en situation där jag tidigare skulle blivit sur och bara tänkt negativa tankar. Fick också mera tålamod med typ allt, vilket var användbart.

      Den här typen av förändring tar tid, men det går och det räcker med liten ansträngning så länge den är konsekvent.

    Så typiskt att hamna i modd när man verkligen behöver hjälp!
    Vad ger jag min cancersjuka pappa i julklapp? Han vill inte ha något men vill verkligen ge något fint. Har nästan aldrig gett honom något så han är så svår och köper allt själv! Han ska få en stor tavla på sitt enda barnbarn, annars har jag inga idéer.

      Ett smycke med fin ingraverad text eller något fint foto på er två? Alternativt ett helt fotoalbum 🙂 hoppas han kryar på sig ❤️

        Tack, de va en bra idé ? jag med ❤️

      Lyxigt kaffe
      Tofflor
      Böcker

      Fotoalbum med kort på nära och kära.
      Ngt hemmagjort från ditt barn.

    Usch mår skit. Är inne på dag två med urinvägsinfektion och feber och det känns som om mitt kön är on fire. Är också så himla svullen om magen så det ser ut som att jag är gravid. Börjar bli ett med inredningen här hemma och dör av tristess…. Vad gör ni ikväll? ?

      Usch vad jobbigt! Men om du har feber, uvi och ev ont i magen(?) så skulle jag absolut söka vård❤️

      Krya på dej. Jag ska se någon film på tv som man redan sett flera gånger! Tycker tvutbudet har blivit sämre. Finns så många bra filmer men dom visar samma hela tiden?!

      Hm det där låter inte helt normalt för en uvi… Kontakta vården om du har feber, är mitt tips!

      Kontakta vården direkt. Låter som infektionen gått upp i njurarna och det är allvarligt

      Får man feber bör man kontakta läkare.

      Jag fick besöka akuten för min uvi (på helgen) för jag hade så ont i magen så låg sömnlös två nätter, kissade dessutom flera ggr i timmen. Fick antibiotika och det lindrades inom några dagar.

      Det är inte magi alls när man har riktig uvi, man behöver vård då.

    Kenzas instagram story ”my 55 year old”. Är Aleks 55 år gammal eller vad handlar det om?? ?

      Nej men jag vet att hon skrev något roligt för några veckor sedan om att hon om 10 år skulle ha en nästan tonåring hemma, och hon själv skulle vara 40+. Och Alens skulle vara 55. Ok detta lät otroligt tråkigt men det var kul när hon skrev det, för det var så oväntat ?

    Varför låta föräldrarna ändra?

    Idiotier till föräldrar som inte tillbringar tid med sina barn när tid finns (alltså när föräldrarna är lediga och det för sjutton är JUL! ). Förskola under julen är till för de föräldrar som MÅSTE arbeta! Stackars barn. Samma sak under sommaren/övriga lov. Många konstiga föräldrar nuförtiden. De tänker bara på sitt.

    Hur gör ni som har hund och jobbar heltid?

      Man slutar vara ego och skaffar inte hund.

        ?

      Har med min hund på jobbet.

      Har världens mysigaste hunddagis till min!

      Vi är 4 vuxna som delar på ansvaret med en hund och även det kan vara lite svårt. Går alla promenader dvs släpper aldrig ut bara i trädgården. Desto fler som kan hjälpa till desto lättare. Också att från tidig ålder lära hunden att vara ensam hemma. Att kunna åka hem och rasta hunden under arbetsdagen gör det möjligt att kombinera hund och jobb. Men alla gör väl olika så svårt att svara helt på din fråga ?

      Vi turas om att jobba hemifrån och om det kör ihop sig hjälper mina svärföräldrar med passning

      Hunddagis 🙂

      Sen covid har både jag och min kille jobbat hemifrån 100% men innan det hade vi hunddagis 1 eller 2 dagar i veckan, Jag jobbade hemifrån 2 dagar, min kille 1. När mitt jobb tillät det (vi bytte kontor och då tilläts hund av hyresvärden) tog jag med honom 1 dag i veckan. Funkade super rent ekonomiskt (dyrt med hunddagis alla dagar!) och både huden + kollegor tyckte det var superkul att han följde med då och då. När det har skitit sig (typ hunddagiset är stängt) har han fått vara hos kompisar (har hänt typ 2ggr) och vi ställer givetvis upp om kompisar behöver det också.

      Minns när jag var liten och kompisar hade hund så kom antingen föräldrar hem och tog ut hunden på lunchen eller så tog barnen ut hunden efter skolan. Hade inte hund själv som barn så vet inte riktigt hur det funkar men folk har ju alltid haft hundar så det måste ju gå att lösa.

      Har med den på jobbet.

      Jobbar hemifrån 4 dagar i veckan, på kontoret 1 dag i veckan (oavsett pandemin) och då bilar jag hem på lunchen och rastar om inte sambon råkar vara hemma den dagen 🙂 (Jag pusslade i 5 år med livssituationen innan jag slutligen kunde skaffa hund. Det ska ju klaffa både med arbetssituation/tid hemma, en partner eller andra anhöriga som kan ställa upp med hundvakt vid behov, samt ekonomi att betala försäkring, mat, vaccinationer och kastration. Inget man gör på en handvändning, det är ju ett ansvar man kommer ha i ca 10-15 år framöver)

        Alltså tillgång till hemmaklubb oavsett pandemin (har inte skaffat ”coronahund” dvs). Däremot är inte fysisk kontorsnärvaro oavsett pandemi, så fort det ökar i smitta så stannar vi hemma alla dagar i veckan och har nu så gjort sen 8 december denna omgång

    Nu stänger Holland ner. Hur länge dröjer det innan vi också sitter instängda igen? Får panik!

      Vi har aldrig suttit instängda?

        Nä men borde bli det oxå. Så skiten kanske börjar avta.

          Skiten har ju avtagit. Jämför smittal nu med samma tid förra året.

        Hahahha verkligen ? the drama in ts

      Vilket land bor du i?

      Så ledsen ??? / nederländare

      Hur ska vi kunna svara på när det stängs ner igen om du bor i annat land?

      Och bor du i Sverige behöver du inte vara orolig. Här stängs inget ner. Vi har INTE suttit instängda en minut under pandemin. Svenskarna har inte en aning om hur det är. Det är bara en rejäl överdrift att Sverige varit nerstängt.

    JURISTER(?)! Jag behöver hjälp att tyda LAGTEXTER eller få hjälp att hitta: Hur ser det ut då en ägare till bostadsrätt ligger efter med hyran? Är det 1+3v innan vräkning? Behöver veta för en bekants räkning som jag försöker hjälpa.

      Ta kontakt med styrelsen. Vänta inte, dra iväg ett mejl i kväll. Det blir tusen gånger bättre bara genom att kommunicera.

      Allting står ju väldigt tydligt i lagboken? Finns ingenting att riktigt ”tyda” just där.
      Obs, har du ingen lagbok så finns alla lagar att hitta online.

    Jag är socialsekreterare på barn-och ungdomsenhet. Jag är nyfiken på era bästa/värsta erfarenheter från socialtjänsten (gärna från barn-och ungdomsenheten).

      När jag var bostadslös och fick hjälp av socialtjänsten med ett akut(?)boende. Man fick inte ha hund där men jag hade en hund så hon var ju givetvis med mig. Två socpersoner kom på oanmält besök och upptäckte hunden. Jag gömde mig på mitt rum och de kom efter och låste upp dörren. Jag frågade vad de tyckte jag skulle göra med min hund och de sa att jag fick avliva henne. Kort därefter fick jag ett rekommenderat brev där det stod att jag var uppsagd med 24 timmars varsel. Jag var ung vuxen.

        Helt rätt av dem! Står det tydligt att en hund ej får vara där så är det så.

          ok du verkar vara en empatistörd människa

            ??

        Alltså jag älskar verkligen djur och förstår ditt dilemma. Men bor man i någon annans bostad så måste man såklart anpassa sig efter ägarens regler. Ett akutboende som ägs av soc måste såklart vara allergianpassat så att även allergiker kan bo där. Tänk om nästa person, typ en barnfamilj eller misshandlad kvinna som behöver akutboendet är en allergiker som får besvär med hälsan för att du bott där med din hund?

          Personligen tycker jag det är helt stört att säga åt en utsatt människa att den måste avliva sin hund för att få tak över huvudet.

            Socialens lägenheter är för människor som är i akut behov av bostad. Om en hund bor i lägenheten kanske en allergiker inte kan bo där efteråt. Är det rätt att en familj med barn som är pälsdjursallergiker inte ska kunna bo i lägenheten för att någon tagit med sin hund dit? Det är inte socialtjänstens (skattebetalarnas) uppgift att ordna djurpassning åt hemlösa.

      Jag har verkligen inte en enda bra sak att säga om socialtjänstens barn och ungdomsenhet och jag orkar tyvärr inte rabbla allt dåligt. Men jag är uppvuxen i en familj som tog emot fosterbarn och fy sjutton va mycket folk det jobbar där som aldrig hade fått behålla sina jobb inom en privat sektor!

      Jag var och hälsade på min alkoholiserade mamma när grannen gjorde en orosanmälan, soc kom dit och blev oroliga och ville ta mig med ? grejen var att jag var 24 år gammal och ville hellre åka hem till min sambo och lägenhet ?

        Men kollade de inte upp din ålder först?

          Haha grannen hade sagt att jag var minderårig och jag fick visa leg till soc ?

        ?

      När man inte gör något fast det hade behövts.

    Bibliotekarier hallå där!

    Jag funderar på att omskola mig, har sneglat på bibliotikarieyrket och undrar om någon här är bibliotekarie och vill berätta om hur det är att jobba på bibliotek? Trivs ni? För/nackdelar osv.

      Tråkigaste jobbet. Sorterar böcker och tar emot leveranser. Varför vill du så gärna jobba som just det?

        Jobbar du själv som det? Jag frågar eftersom det inte alls är min erfarenhet. Hört mycket bra om jobbet, men ville höra mig för här också eftersom jag gärna vill veta så mycket som möjligt.

          Ska väl tillägga att det lockar mig pga att jag älskar böcker och jag gillar yrken där jag kan ge service och inspirera andra. Plus att jag inte har något alls emot att packa upp böcker osv. Gillar praktiska inslag i arbetet.

            Är väl typ mest sura tanter som har på sig blommiga kjolar som springer runt där? Och inte alls intresserande av att hjälpa när man ber om hjälp.

              ?
              Du har noll koll verkligen.

                Är du den bittra tanten kanske??

          Jag jobbar som ambulerande biblioteksassistent och det är väldigt varierande, stundtals påfrestande med en del jobbiga besökare men eftersom att böcker är min stora passion i livet så är det kanon ändå! Finns olika typer av bibliotek att jobba på så det beror nog lite på ändå! Löneutvecklingen är väl lite sådär, men eftersom att jag inte jobbar på bibliotek för att bli rik så är det inget jag störs utav. Är det något speciellt du undrar över annars? 🙂

      Svarade högre upp!

        Såg det, stort tack!

      Jag extrajobbade på bibliotek under min studietid. Det var väldigt blandad stämning hos personalen (stort bibliotek) angående vad de tyckte om sitt jobb. Men tyckte att de flesta som var negativa var de som arbetade där som bibliotekassistenter, dvs outbildade. De utbildade bibliotekarierna verkade trivas bra med sina arbetsuppgifter. Det många påpekade till mig var att man inte ska förledas att tro att man jobbar med att läsa böcker utan att man främst jobbar med service. Men tror att det beror på vilket bibliotek du arbetar på också. På ett stadsbibliotek till exempel dyker ju alla möjliga personer upp, däribland påverkade personer, många som vill kopiera papper från datorer etc. Den bibliotekarie jag jobbade med som brann mest för sitt yrke var hon som var chef på ett av barnbiblioteken, hon kunde verkligen allt om barnböcker och la hela sin själ i att arrangera bokprat, filmcirklar, boktips och annat. Så jag tror helt enkelt att det beror lite på vilket bibliotek du jobbar på samt vad du har för förväntningar på arbetet. För egen del tyckte jag att det var lite för tradigt vissa stunder, men så valde jag också att bli lärare vilket du kanske aldrig skulle ha valt. Smaken är som baken helt enkelt ?

        Tack för att du tog dig tid, Kan tänka mig att det är väldigt olika beroende på var man jobbar. Jag bor i en medelstor stad, vi har många olika bibliotek – både stort stadsbibliotek och många mindre, vi har universitet med ett par bibliotek plus alla skolbibliotek så jag tänker att det finns många potentiella arbetsplatser.

    Under senaste året har jag ganska plötsligt börjat känna en viss ångest kring att åldras, på ett ytligt sätt; att få rynkor, att allt kommer börja hänga mer osv. Helt naturliga och ofarliga grejer, men ändå känns det jobbigt. Är 29 år om det har någon betydelse. Har börjat hålla på med hudvård för att sakta ner åldrandet, funderar på dyra ansiktsbehandlingar, till och med övervägt fillers och botox som jag aldrig haft något intresse av tidigare.

    Jag vet rent logiskt att det egentligen inte spelar någon roll alls. Jag har utbildat mig inom det jag vill, jobbar med det jag vill och trivs, har en sambo som älskar mig för den jag är och tycker jag är vacker oavsett, är i god hälsa osv. Sådant som faktiskt spelar roll. Och egentligen bryr jag mig inte så mycket i vad andra tycker om mig på ytan, det är roligt om någon tycker något positivt om det men om det tycker något negativt rör det mig inte särskilt.

    Men ändå har jag någon konstig småångest kring att åldras och ”förlora” mitt yttre. Tror det kanske bottnat i att jag i princip hela mitt liv fått kommentarer om hur vacker jag är, antingen direkt eller indirekt (sagt till föräldrar, partner osv.). Verkligen inget problem i sig, klagar inte. Men känner att det är det som liksom gnagt sig fast på något sätt, att en del av mitt värde sitter i att jag är/varit vacker. Fastän jag _vet_ att det är annat som är mitt egentliga värde.

    Jag vet inte, r långt och oklart rabblande, kanske behövde ventilera anonymt lite bara. Om någon känt/känner likadant får ni gärna dela med er, eller om ni har tips på hur ni hanterar det.

      Jag är 33 och blir bara snyggare med åren. Jag hade likadan noja när jag var runt 25, men den var helt obefogad.
      Det är en ynnest att få åldras och det är fantastiskt att bli äldre.

        Det är sant, att man ska vara glad att man faktiskt får åldras, alternativet vore ju inte så önskvärt precis… Och håller med, i övrigt stormtrivs jag bara med att bli äldre. Endast detta med att ha någon slags ångest över att ytan kommer börja förfalla ju äldre jag blir.

      Stäng av alla dina sociala medier och lev livet. Alla åldras.

        Tyvärr kommer det inte från sociala medier, förutom att gå in här ett par gånger i veckan (oftast under ÖS) så är jag inte ens aktiv på sociala medier. Men det kommer väl från alla håll ändå kan jag tänka mig, att ungdom är vad som är vackert och önskvärt.

          Kolla Meryl Streep eller Helen Mirren. Ingen är ung men båda är vackra och eftertraktade.

            Och båda har gjort ingrepp för det yttre så vad är din poäng?

      Detta har alla människor som får bli gamla kämpat med i tider. Ungdomen är flyktig och man fattar det inte förrän den börjar gå över. Jag är på ungefär samma ställe som du.
      Det suger att inte vara ung och vacker längre och på min arbetsplats börjar plötsligt personer jobba som är tio är yngre än jag och det syns?! Blir lite upprörd men försöker ha lite humor i det hela. Mitt mål är istället att bli en snygg 35-åring, så småningom en snygg 40-åring, 50-åring osv. Se ut som min ålder fast så bra jag bara kan! ✌?Och kom ihåg att när du är 39 kommer du minnas hur ung du var när du var 29 så lika bra att njuta av 29 redan nu ?

        Så bra skrivet. Jag känner också verkligen igen mig, samt i det trådstartaren skrev. Någon slags jobbig känsla över att den där ungdomstiden verkligen är förbi och aldrig kommer tillbaka och att det dessutom syns. Jag är också precis där jag vill vara i livet nu som 30+ och mår bättre än för säg 15 år sen. Men gillar verkligen inte känslan att det nu börjar gå utför, mot att bli gammal på riktigt. Även om jag såklart hoppas på att bli gammal. Men bra svar, humor är alltid bra, liksom att göra det bästa av situationen, dels utseendemässigt, dels att passa på att göra det man vill göra.

        Haha ja det har du alldeles säkert rätt i, det där med om att 10 år kommer jag se tillbaka på nu och undra hur jag tänkte ? Upplever redan det, när jag ser foton från 10 år tillbaka och kommer ihåg hur jag aldrig var nöjd med min kropp (tack och lov släppt den nojan iallafall, även om jag nu plockat upp en annan noja) och kan idag inte förstå hur jag kunde vara så missnöjd.

        Och som du beskiver, att vara en snygg 35-åring, 40-åring, 50-åring osv. är nog lite hur jag iallfall försöker att tänka på det i mitt huvud. För att försöka kämpa med att se ut som att jag var 19 år igen är ju bara omöjligt och deprimerande. Ska försöka fortsätta hålla det i åtanke ?

      Känner igen mig i det du skriver. Alltid varit emot att ”fixa” nåt men kom in i nån light ålderskris när jag närmade mig 30. Vill inte se äldre ut än nödvändigt. Har haft rynkor/veck i pannan som jag stört mig på. Har lagt botox där och är jättenöjd.

      Det låter normalt att känna så. Alla kvinnor värderas efter sitt yttre. Jag känner samma sak. Man kan stå emot och försöka ta sitt ansvar och bidra till förändring.
      Eller ta den enkla vägen och göra behandlingarna.

        Vill ju inte ta den vägen egentligen, vägen av behandlingar såsom fillers och botox, känns som att det riskerar bli ett väg utan något slut någonsin. Men har ändå svårt att förlika mig med verkligheten. Som du säger, har nog mycket att göra med hur vi kvinnor värderas efter vårt yttre.

          Vem menar du värderar dig efter ditt yttre?
          Jag lever ett helt vanligt liv trots att jag inte är attraktiv!

        Jag värderas inte efter mitt yttre.
        Jag har många vänner och bra jobb trots att jag aldrig varit jättesnygg och nu ser gammal ut.
        Har relation också och han värderar mig inte efter mitt yttre.
        Vem är det som värderar dig efter ditt yttre?

      Rent ytligt..Om du är vacker så är du säkert vacker som en äldre version också, och kommer få höra det. Kanske inte av väldigt unga människor, men av jämnåriga och äldre. Inte mycket förändras så där tycker jag, man flyttar bara in i en annan kategori.

    Behöver tips/råd

    Jag har långt hår som går till svanken ungefär. (eller ja den längsta delen de är klipp som ett V – om man säger så )
    Ibland är det vågit, ibland spikrakt, ibland lockigt. För det mesta ser jag ut som ett troll. Vafan gör jag med det? Jag vill också ha sånt där fint naturligt hårsvall men får inte till det ?
    Det är troll eller slickad katt som gäller här.
    Ska jag behandla det som lockigt och ploppa och allt sånt?
    Volymschampo?

      Eftersom du frågar tycker jag inget hår ner till svanken någonsin är snyggt. Det blir så slitet och som du skriver, går inte att få ordning på… Skulle gått till frisören och klippt av typ 15 cm (minst!) så att det ser friskare ut och får en frisyr med lite uppklippingar eller något. ??

      Volymschampo är en toppenidé, då får du lite liv och rörelse i håret samt att rötterna kan få sig ett lyft så det inte blir så tungt mot hårbotten! Kombinera med ett fuktbalsam som inte tynger.
      Root lifter är också en bra idé, en lätt spraymousse som fönas in i botten, och sen en leave-in-kräm/spray i längderna som ger extra vård och skydd. Efter det kan du ha en torr texturspray för busighet och struktur, eller en lockkräm för att få fram självfallet beroende på humör ☺️
      Testa dig fram och lycka till!

        Åh tack! ❤️

      Åh! Och kanske testa en Hot Tools Volumiser eller en GHD Rise för att få till det där svallet, om du vill använda värmeverktyg!
      Glöm inte värmeskydd bara ?

      Jag tycker det gör mycket för ”svallet” och volymen att sova med knut på huvudet! ?Sen tycker jag nog att långt hår är ju mest långt hår och inte så mycket frisyr, jag trivs bäst i utsläppt hår så jag har nog bestämt att klippa håret till en mer bekväm längd snart. . . ??

        Jag har i flera år ( läs typ 10år) haft det ungefär till axlarna och alltid älskat det.
        Men mitt hår växter som ogräs och helt plötligt var det väldigt långt så då ville jag inte klippa av det ???‍♀️?
        Vilket gör att jag har ingen aning om hur jag styla det!

      Har också hår ner till arslet och det är riktigt tjockt. Ska jag vara helt ärlig har jag ingen lust eller ork att stå och pilla med massa produkter och fön, det tar mig redan en kvart att borsta det. Så mitt bästa tips är att be frisören klippa upp det i lager så du får lite frisyr och liv i håret, och sova med fläta så det inte trasslar ihop sig i dreads ? ??

    Vegansk julmat, tips tack!
    Behöver inte vara så traditionellt, men något som känns lite mer högtidligt och med smak av jul?

      Ååh följer för undrar också!

      Sallad med rödkål, granatäpple och nån god vinägrette, allt med grönkål (paj, sallader, gratänger).

      Vi brukar ha med vegansk version av prinskorv (köpt), gör k*ttbullar med julkryddor, griljerad rotselleri, rödkålsallad (basically pizzasallad men på rödkål, passar imo sjukt bra till haha), ugnsrostad brysselkål, saffranssnurror med pesto och soltorkad tomat (ibland med veggoost på också), potatisgratäng på havregrädde, aubergin-”sill”, spenat- och champinjonpaj, hm… känns som jag glömmer något här. Återkommer kanske haha ?

        Kan också tipsa om att spana in Jävligt Gott, som har en hel del bra recept:
        https://www.javligtgott.se/vegansk-julmat-30-recept-for-ett-komplett-vaxtbaserat-julbord/

        ICA och Tasteline har också en samling ganska bra veganska recept för julbordet:
        https://www.tasteline.com/inspiration/hogtider/jul/veganskt-julbord/
        https://www.ica.se/artikel/veganskt-julbord/

        Åh kan du inte posta recept på saffranssnurrorna? Lät sjukt gott och lite annorlunda!

          Absolut! Pillrar ibland lite med receptet, byter ut någon ingrediens eller fyllning, men utgår från samma grundrecept som kommer från någon Allt om Mat tidning för en massa år sedan:

          (En sats blir ca 35-40 små snurror eller 20-25 lite större)

          50 g margarin
          1 dl växtbaserad mjölk
          ½ påse saffran (0,25 g)
          250 g växtbaserade alternativ till kvarg/grädde/yogurt (har provat med alla och går i princip lika bra, små variationer. Kvarg är vad som var från början, men var först bara några få år sedan det fanns i växtbaserad form först – så hittar du inte det går det bra att köra med någon yogurt eller matlagningsgrädde t.o.m.)
          ½ tsk salt
          ½ paket jäst (25 g)
          ca 7 dl vetemjöl

          Fyllning:
          ca 100 g pesto
          ca 100 g hackad soltorkad tomat

          Till pensling:
          Havremjöl eller havregrädde
          sesamfrön (valfritt)

          1. Smält margarinet, tillsätt mjölk, finstött saffran, kvarg och salt. Låt det bli fingervarmt.
          2. Finfördela jästen i en bunke och lös den i lite av blandningen och tillsätt resten.
          3. Tillsätt mjöl och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa 30 min.
          4. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en avlång bit ca ½ cm tjock. Bred på pesto, strö över soltorkad tomat. Rulla ihop som när man bakar kanelbullar. Skär varje rulle i ca 18-20 bitar (för små) eller 10-12 (för större). Lägg på plåt med bakplåtspapper att jäsa i ca 15 min.
          5. Pensla snurrorna med mjölk/grädde. Strö över sesamfrö (om du vill ha det på). Grädda mitt i ugnen 8-10 min.

          För fyllning kan man också variera lite olika beroende på vad man gillar. Ibland kör vi någon rulle med en vegansk ”skinka” som hackas och strös över, ibland med riven veggoost på osv. Beror på vad du gillar helt enkelt, men soltorkad tomat och pesto är kanon! ?

          Postade receptet men det fastnade tyvärr i modd, men dyker väl upp så snart Camilla hunnit godkänna, senast imorgon på morgonen skulle jag tro ? De är väldigt goda och har blivit en standard på vårt julbord sen vi började göra de en massa år sedan, kan verkligen rekommendera att testa!

            Längtar spänt, vad gott det låter!?

      Sen gillar vi mycket klassisk julmat också, så veg varianter av köttbullar, prinskorv, sill, rödbetssallad och jansson hör ju till också. Antingen hemgjort eller köpta hel/halvfabrikat beroende på ambitionsnivå. ?

      griljerad kålrot!!!! e så jevla gott

    Hej hörni!
    För er som följde min resa med tumören i ansiktet, så kan jag säga att jag äntligen blivit rekonstruerad nu! För den nyfikne ligger det ett inlägg uppe med 3D-röntgen på mitt kranium med titankäkimplantatet i ☺️

      Fantastiskt! Gläds å dina vägnar!

      Jag har helt missat detta men wow, så strongt av dig att dela med dig av allt. Ska fortsätta läsa din historia. Hoppas du mår så bra du kan i och med omständigheterna ?

      Jag har tittat in på din blogg emellanåt! 🙂 Vad glad jag blir för dig! Tycker på riktigt du sett oförskämt söt ut hela tiden, om man får vara lite ytlig.❤

    Någon som vet något ställe man kan köpa snitt-hortensior just nu i Stockholm? Är väl inte säsong just nu som jag förstod det. Tacksam för hjälp!!

      Ring en duktig florist, de kan kolla vad grossisterna i Årsta har inne/kan ta in. Jag gillar t.ex. Floristkompaniet på Norrlandsgatan och Christoffers blommor i Gamla Stan

    Någon som har tips på bra tandblekning? Den jag köpt hos tandläkaren tycker jag inte gör tänderna så vita som jag vill ha dem. Den jag använt heter Whiteness perfect från FGM med 10% styrka.

    Är det en bra eller dålig idé att betala för en utbildning? Funderar på programmering. Mitt krav är att jag ska kunna jobba samtidigt och därför behöver jag plugga på distans.
    Har ni i så fall tips på en bra utbildning? Googlar såklart också.

      När det kommer till programmering är det dåligt. Finns så mycket gratis.

      Sololearn. En app, jag har den i min iPad. Stort utbud, lockar till att lära sig!

      Sök programmering på antagning med distans ikryssat så får du högskolepoäng + det är gratis. Finns en del kurser där sen anmälan till vårterminen är öppet.

      Vissa högskolor har en avgift på ca 250kr per termin, men det är antagligen billigare än hos privata aktörer. Och så får man studentrabatterna.

        Mm jag vet men missade sista ansökningsdag inför våren, hösten har gått i ett. Så jäkla lång tid till nästa gång.
        HP är jag inte nödvändigtvis intresserad av om det inte behövs och studentrabatt har jag aldrig tagit del av tidigare när jag pluggat så just det är inget argument som biter på mig.?

        Har aldrig hört talas om att högskolor tar en avgift?

    Alltså fan för det här med känslor alltså. Varför är ”förbjudna” känslor så lätta att känna? Varför har jag ett perfekt fyra år långt förhållande med en man som jag samtidigt är förlovad med men ändå vill jag ligga med en kollega som jag pendlar till jobbet med varje dag?
    Älskar min pojkvän och vill åldras med honom och hatar att jag känner något för en annan man. Som dessutom är gift med barn. Allt i mitt huvud skriker ”nej!!!” men hjärtat slår ett extra slag när våra blickar möts. Väntar på att tiden ska låta känslorna svalna men det blir nästan bara tvärtom. Vill bara vara kollegor/vänner men suget i magen säger att den vill ha mer. Någon som är/har varit i samma sits som kan ge något tips som faktiskt funkar? Mer än att låta tiden göra sitt. Finns det ens något konkret att göra eller är det bara att älta självhatet och knega på som vanligt?

    Hur blir man mer privat på jobbet? På min arbetsplats är alla väldigt öppna och delar med sig av problem, framgång, bra och dåliga saker osv. Jag har väl lite ryckts med i det och också varit öppen med mycket men känner nu att jag vill inte det, jag vill vara mer privat. Jag vill inte prata om min familj, vår ekonomi (den är bra så inget tokigt där), mitt privatliv alls. Dels för att jag inte känner att det är normalt att man är så öppen med kollegor som man är här, men också för att jag sett det användas mot en kollega (jag stod upp för hen och sa att man inte gör så) vilket gör att jag vill helt enkelt sätta gränser nu, jag vill ha mer integritet heter det väl?

    Blir det inte jättekonstigt om jag helt plötsligt vägrar prata om allt som inte är jobb? Blir väl hånad som mesig nu men då får det vara så, jag behöver lite råd. Jobbat där ca 3 år.

      Enklaste grejen i världen, berätta lite och obetydligt och ställ en massa motfrågor samt säg hmm och andra instämmande ljud. Folk älskar att prata om sig själva!

        Folk här är dock extremt nyfikna och ställer väldigt närgångna frågor. Annars tycker jag det ofta funkat bra göra så som du föreslår på andra ställen jag varit på men här är det helt annorlunda. På ett sätt är det ju fint att vi är som familj och man ställer upp på varann, men eftersom jag sett det användas mot andra så har jag dragit öronen åt mig och insett att detta är inte normalt.

          Jag är inte så öppen om mitt privatliv på jobbet. Ibland får jag frågor och så om ditt och datt men svarar inte direkt på frågan utan mer svävande runt omkring. Gillar inte att dela med mig för mycket då jag vet att det kan snackas mycket runt omkring. Smaskiga detaljer om livet får de aldrig. Mer ”mmm kanske..” eller en axelryckning ??‍♀️ när de frågar nåt. Sen smuttar jag på mitt kaffe ? Har jobbat med dessa personer i 14 år och de vet att jag är privat så de frågar inte så värst mycket alls då de vet att de inte får bra svar.

          Kanske inte hjälpte dig nåt kom jag på nu. Svamlar mest. Men i alla fall, man behöver inte dela med sig bara för att andra är nyfikna. Man får ducka frågor om man vill

            Ska lägga till att jag är social annars och pratsam med kollegor men när det blir privat så åker dom osynliga hörselskydden in och jag engagerar mig inte i samtalet alls.

            Men då har du varit så alltid eller? Jag har ju inte det så tänker att det blir konstigt ? men jag har ju fasat ut det en del genom att inte umgås med dem på 2 veckor. Så nu kan jag börja umgås med dem efter jul och öva på att va privat.

            Men är du alltid superprivat eller om någon frågar tex vad du ska göra i helgen, svarar du då? Tycker det är svårt för det kan jag ju svara på men sen kanske samtalet går vidare och vips är vi inne på privata ämnen igen.

      Du får i sådant fall göra förändringen successivt över tid, annars risken att dina kolleger uppfattar ett avståndstagande från din sida och det kan tyvärr innebära nackdelar att sticka ut så pass mycket i ett sådant öppet klimat som du beskriver att ni har på er arbetsplats. Ta det som sagt i små steg så att de knappt märker något. Att göra förändringen från den ena dagen till den andra kommer få dig att uppfattas som ett pyscho- ledsen att säga det. Lycka till!

        Ja jag tänkte också att det är så jag får göra. Jag har inte riktigt vetat hur jag ska göra så har undvikit dem alla helt i två veckor nu, det har varit skönt. Har skyllt på möten med externa kunder och sen gjort ärenden på luncherna. Men så kan jag ju inte alltid göra. Nu i jultid funkar det att säga något om julärende men kan ju inte dra den i april ?

          Du kanske ska va ärlig och säga att du inte längre vill var öppen pga att de har använt öppenheten mot en kollega. Det kan väl bli en bra ögonöppnare för dian kollegor.

            Jag tror tyvärr inte det, men jag kan ju testa. Då blir det ju iaf tydligt att jag vill vara privat från och med nu.

          Kanske börja med att försöka svara med svävande och abstrakt på saker? Svårt att ge exempel för jag vet inte om jag riktigt är med på exakt vad för frågor som ställs, hur du/andra brukar svara på det osv. Men kanske om någon frågar något som känns för privat, istället för att säga att du inte vill/är bekväm att prata om det eller liknande, så svara på frågan men på ett väldigt icke-svar sätt och försök skifta samtalet lite samtidigt.

          ”Hur mycket har ni lagt på julklappar till era barn och er familj?”
          ”Inte säker, som vanligt ungefär skulle jag tro. Förresten såg jag en annons häromdagen om att alltfler försöker köpa second hand även till jul för att minska klimatpåverkan.”

          OBS på att både frågan och svaret kanske inte överhuvudtaget är vad du syftar på för slags frågor osv., men mer exempel på hur du kan svara med ett icke-svar och skifta konversationen från den individuella/specifika till det mer allmänna/generella.

            Jo det där var till hjälp, tack! Ska testa den taktiken, förhoppningsvis framstår jag inte som galen då. Men om nån ändå pressar på får jag väl vara ärlig med att det där är privat och jag vill inte prata om det. En del av mig vill snäsa av med att vi är kollegor inte vänner men då blir det garanterat dålig stämning.

      Är väldigt sällan privat på jobbet, de flesta vet inte ens om jag har en partner eller ej. Jag pratar sällan om privata saker, är antingen tyst eller (när det känns som de pratat klart om familjer osv) styra ämnet mot saker som händer i jobb/samhälle/världen typ.

      Folk älskar att snacka skit om andra vad jag har upplevt, vilket har gjort att jag delar med mig extremt lite om mitt privatliv. Det är mycket bättre att vara personlig och inte privat.

        Hur gör du för att vara personlig men inte privat? Jag är så van vid att man ska va superöppen så jag vet inte riktigt var jag ska ha mina gränser. Jag vet bara att jag vill inte vara såhär öppen, bara med en kollega som också är min vän, resten är bara mina kollegor.

          Tror det har med ens egen personlighet att göra, jag är mer tillbakadragen som person. Men med kollegor så brukar jag dels komma ihåg småsaker som jag vet att de har sagt och sen fråga hur det har gått (som någon skrev ovan, många gillar att prata om sig själva) och dels lägga mer fokus på idéer/nyheter/åsikter om relevanta ämnen. Skämt är också bra 🙂

      En kollega sa till mig ”du, du kanske inte ska prata så mycket om ditt privatliv, det kan användas emot dig om någon känner för det”. Innan hade jag inte reflekterat över att jag delade med mig, precis som alla andra, så jag fick mig en tankeställare och blev mer återhållsam och lyssnade istället.

    Ni som köpte Caias julkalender – andrahandssorteringen, var någonting sönder eller var den helt intakt?
    Jag köpte den i torsdags när de sålde den för 300kr och den rosa kartongen som den levererades i var lite trasig, samt parfymprovet var endast halva kvar, resten hade läckt (dock inte så det påverkade resterande innehåll).

    Sjukt nöjd med köper, tycker innehållet verkligen var värt 300kr (absolut inte 1799kr).

      Vart köpte du den?

        De hade en tvärtomauktion i torsdags, de började med priset 900kr (tror jag) och sen sänkte de priset 100kr varje timme ner till 300kr och sedan sålde de slut.

        På Caias hemsida 🙂

      Kul att se att någon är nöjd.

    Yogagirls man, Dennis (infödd Aruban) fryser i Sverige. ”So cold I could throw up!” Och förvånas över mörkret…. Jobbar folk i mörkret?!? Stackarn….. Inte HELT perfekt årstid att flytta hit…!

      Men också sån jäkla trött reaktion på svenskt klimat. Liksom vad förväntar man sig? Ett land vid norra polcirkeln ?‍♀️

    Detta att barnen missar, hit och dit. Vad har ni för bild av föräldraskapet och tiden med föräldrar? Vad de missar är tid med sina föräldrar och nu pratar vi dessutom om julen, en tid då de flesta som KAN är lediga. Förskolan bedriver långt ifrån (planerad) pedagogisk undervisning hela dagen. Dessutom finns det (tyvärr) hur mycket outbildad personal som helst i förskolan och få förskollärare. Har du ens varit tillbringat en dag på en förskola?

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/JPmP8/barn-pa-dagis-har-det-inte-sa-bra-som-ni-tror

    Har någon handlat dupe-klänningar på Alibaba?. Är så sugen på en zimmermann-klänning, men vägrar lägga ut 20 papp på en j*kla klänning…

      Nä men köpte en YSL-väska. Den kostade ca 3000 så var ju inte gratis. Men fyfan vilken bra kopia. Den känns genuin och lyxig. Ingen ser skillnad.

    Bonusfamiljen, åsikter om säsongen?

      Jag älskar bonusfamiljen och längtar efter varje avsnitt. Tycker säsongen är bra och att det händer mycket, de har ju absolut lyckats skapa kaos haha. Känner familjernas ångest genom tv-rutan, minst sagt för Patric och Lisa som verkligen fått det kämpigt. Tror du de bryter ihop eller fortsätter?

      Deppigt, ska det inte vara en humorserie?

        Nej det är väl en drama?

          Aha man fnissade iaf lite i första säsongerna, men nu är det bara deppigt. Lisas karaktär är fruktansvärt störande och omogen dessutom.

      tycker lisas personlighet är så jobbig och håller oftast med patrik (som tex det med vilka barn som skulle ärva efter hans pappa) men nu med otroheten så håller jag helt klart med henne, så jävla dumt och onödigt av han!

        Jag tycker ändå de har lyckats ge någon typ av förståelse för Patriks situation. Inte att man rättfärdigar otroheten men att man mer kan förstå varför det blev så.

        Jag tycker att Lisa har varit mer jobbig den här säsongen men det är nog för att man ska vara lite mer ödmjuk mot Patrik.

          Håller med. Sorgligt och ledsamt att det blev så på ett sätt, tycker synd om Lisa och situationen de sätter barnen i. Men de har verkligen lyckats få en att få förståelse för Patrik och vara ödmjuk till det han gjorde, ett tag var det nästan så jag hejade på han och Elin för att jag tyckte så illa om Lisa och hur jobbig hon är

          Förstår dock inte hur hon verkligen inte kan rellatera till hur han kunde vara otrogen. Hon var ju otrogen mot Martin med Patrik. Sen har dom inte ens pratat om ifall han är kär i Elin osv. Han har inte heller frågat Elin om hon ens vill fortsätta jobbade honom efter det här. Han bara förutsätter att hon är fine med allt. Han förstår inte att hon också kan må dåligt.

      Den nya ”Katja” är inte så bra tycker jag

        Hon är bra

        har aldrig gillat petra mede men älskade henne som katja! så rak och ärlig och säger som det är liksom! inte mesig som alla andra. den nya katja är skriven på ett annat sätt tycker jag

    Jag har googlat och ska fråga ”festfixaren” till veckan men kollar om någon här vet.

    Akademisk högtidsdräkt för damer – hittar bara att det ska vara lång klänning. Men hur lång? Måste den vara ner till golvet eller kan den vara strax över foten, ca 7/8 lång?

      Om du menar typ vid nedre delen av fotleden så är det helt ok, är den ner till golvet blir den för smutsig och det är lätt att snava på den. Men om du menar typ kring halva vaden så är den ”för kort” för att vara en långklänning. Men om det är en nationsbal så är det inte så noga, är det promomeringsbal så är det viktigare men ingen kommer att slänga ut dig eller tycka det är oartigt.

        Tack för svar. Det är en akademisk högtid där jag ska promoveras. Kjolen går strax ovanför vristen. Men jag ska nog kontakta den som är kontaktperson och dubbelkolla. Jag vill ju göra rätt ?

    Någon som blivit frisk/bra/bättre från vaginism? Hur gjorde du?

    I inlägget om att Jonna Jinton vunnit ett youtubepris skrev någon att de har svårt för henne efter vad hon gjort med hunden. Vad har hon gjort mot hunden??

      Menar dom kanske Johans hund som han valde att omplacera? Annars har jag svårt att förstå vad det skulle gälla..

    Har precis sett en dokumentär på svtplay, De som förnekar förintelsen. Mycket bra dokumentär av BBC, men man undrar ju hur folk är funtade som kan påstå att förintelsen inte ägt rum! Jag blev oerhört provocerad av en viss Dermot från Irland som till och med sjöng egna sånger om att förintelsen inte ägt rum.

      Jag blir lika provocerad av att Vänsterpartiets ungdomsförbund vill införa kommunism i Sverige. Lärde de sig ingenting av holodomyr och Gulag i Sovjet?

        Jag blir väldigt provocerad av all whataboutism. Speciellt (extrem-) högersidan har ju tvångsmässigt svar av den typen. På allt.

    PappaPappaDotter – har ni läst inläggen från mamman som kontaktade dom och ville att de skulle adoptera hennes barn? Förlåt men hur sjukt? Hon var i utomlands och skaffade barn på egen hand men sen blev hennes äldsta barn hemmasittare under graviditeten (och ngt mer problem som hon ej beskrivit) så då gav hon bort bebisen….

    Undra hur de äldre barnen tänker ”om det blir jobbigt kan mamma ge bort oss också”….dessutom verkar hon älska all uppmärksamhet hon får och har startat en blogg?

      Jag tyckte också det verkade så konstigt att kontakta vilt främmande människor och vilja ge sitt barn till dom. Varför just dom? Varför inte den vanliga vägen via soc?

        Gissningsvis för att de verkar väldigt fina med sin första dotter men också (tror jag) för att hon vill bli känd!
        Hon har ngt företag som stylar och sminkar och fotat – tydligen en del kändisar (eller ja, influensers typ Paow) och min gissning är att hon ville tjäna lite följare osv genom detta.

        Hon verkar ju dessutom kunna jobba mer än heltid men klarade inte av det tidsmässigt att ta hand om sin bebis…..

          Eller så är hon surrogat men inte vill skylta med det och så har de hittat på en historia.
          Ingen mer än dom vet sanningen.

            Men då hade hon väl inte behövt trött fram överhuvudtaget?!

              Trätt…

    Gravida!!!
    Jag är gravid i v13 och nästa vecka har jag ultraljud, det blir det första, men jag är sååå otrolig över att fostret inte har ett hjärtslag.. det liksom tär på mig dag och natt, och det känns som att det kommer hända mig, varför vet jag inte. Jag känner mig inte gravid förens jag får det bekräftat att det finns ett foster som lever liksom.. hur som helst, Hur stora är chanserna att det inte är MA utan fostret lever? Allt har gått bra hittills vad jag vet, inga blödningar, smärtor osv.. gud kan inte tänka på annat, ser fram emot ultraljudet samtidigt som jag känner mig så rädd

      Äsch- sådär kommer du känna hela graviditeten (mer eller mindre)!
      Så du får nog bara embracea känslan och försöka glädjas emellanåt?
      Precis som allt i livet kan en graviditet gå fel men oftast går både livet och en graviditet bra!

      Är också gravid, dock i vecka 7 ? Gick på ett tidigt ultraljud häromdagen eftersom att jag har haft flera missfall och var orolig/stressad hela tiden (vi såg ett tickande hjärta). Därför vet jag exakt hur du känner. När min läkare såg hjärtat så sa hen att det är ca 5% chans för missfall. Sen sjunker den här siffran med varje vecka, tror att man är under 1% i vecka 12. När jag hade ett missfall för något år sedan så trodde jag att jag var i vecka 9, men fostret hade slutat växa i ca vecka 5. Därför går det inte att veta exakt, det kan sluta hur som helst. Jag hatar själv känslan av att vara orolig hela tiden i alla fall ?
      Jag håller tummarna för dig! ?

    Varför hamnar jag i mod?? :((

    Har jag missat något, varför är det inget inlägg idag?

    Skriv om bachelorette Julia!!!

    Hallå! Några kommentarer om Bachelorette? Julia/Felix-dramat? Så weird när man jämför hans poddavsnitt med hennes stories 😮

    Säkert ingen som kollar Öppet spår såhär sent men jag måste skriva nånting. Jag blev dumpad av min kille sedan 5,5 år tillbaka, helt utan förvarning. Är så jävla förkrossad och vet inte hur jag någonsin ska må bra igen. Känner mig så sviken och mår skit över att han vetat om vad han ska göra i flera veckor (vi har distans för tillfället så han ville göra slut irl). Han beskrev hur han inte velat umgås med mig eller prata med mig den senaste tiden, men att han ansträngt sig och spelat att allt är som vanligt tills vi väl ses. Samtidigt sa han en massa saker om att han tycker jag är så snygg och att vi har roligt ihop, men att det blivit mer som vänner. Fan jävla helvete jag orkar inte sörja i hundra år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.