Gustav Björklund hänger ut familj på Instagram

Influencern Gustav Björklund postar en smygtagen bild på sitt konto med 154 000 följare, av en familj vars barn tillåts ha en iPad och hörlurar på sig till frukosten. 
Han undrar om det är så här folk uppfostrar sina barn och publicerar att det får honom att spy, ackompanjerat av tre stycken kräkemojis.

Gustav undrar om det är så här människor uppfostrar sina barn, samtidigt som jag undrar vem det är som uppfostrat Gustav.

Tack för tips! 

234 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Lönt att jaga upp sig över att andra människor ger sitt barn padda till frukost, på semester dessutom. Whaaat?!

      Hade barnet inte haft hörlurar så hade man klagat på det, och hade barnet varken haft padda eller hörlurar och istället rusat runt högljutt i lokalen hade man klagat på det. #skötdigsjälv

      Ja hans uppfostran gick ju inte sa bra den heller….

        Men eller hur.
        Gustav är vansinnigt trångsynt och obildad som bara ser det ut sitt perspektiv.
        Tänk om han visste att många barn med NPF funkar ute i det sociala tack vare hörlurar och ipad.
        Sicken rent ut sagt jävlig förebild denna ”man” är.
        Han skulle skämmas.

          Min tanke också. Har ett barn i min närmaste omgivning med autism och selektiv ätstörning. Tack vare att livet runt honom anpassas (som att han får äta mat med hörlurar på) så klarar familjen av vardagen.

          Ursäkta men den här Gustav verkar vara rent ut sagt dum i … Tyvärr en massa folk som följer honom, såg jag.

    Definitionen av WT. Gustav alltså, inte familjen. Så jävla sorgligt att såna som han får spridning i sociala medier.

    Men åh herregud. Lägg bort din telefon själv och stirra in i väggen om du nu vill det….

      Haha exakt, klagar på barn som sitter med paddor men har själv ett enormt behov av att posta allt på sociala medier. Han borde ta och använda sin egen uppfostran vid sin frukost och lämna mobilen på rummet.

    Har inte en susning om vem denne Gustav är men jag är rätt säker på att han inte har några egna barn och väldigt mycket fritid som har ork att engagera sig i och dessutom instagramma om folk som har barn på sin semester.

      Tar väl lika mycket energi för honom att göra en instastory som det tar för dig att skriva en kommentar här.

      Men du kanske också har väldigt mycket fritid?

        Ja i dag har jag rätt mycket fritid och kan sitta och klanka ner på folk som använder stora konton till att föräldraskamma. Han har ju inte en susning om hur de tidigare måltiderna sett ut, hur de andra aktiviteterna under familjens resa ser ut utan dömer ut en familj av vad han ser vid en frukost.

        Jag antar att den vett och etikett han är uppfostrad med innebär; vara kroniskt otrogen och skylla på ”en sjukdom”, planera en stor fest mitt i pandemin och klaga på sociala medier när han blir kritiserad för det, fota och håna främlingar på sin story utan någon som helst bakgrundsinformation om dem.

        Skönt att det finns människor som Gustav som är uppfostrade enligt den gamla skolan och kan bidra till denna värld!

          Oj denna kommentar hamnade fel.

      Är väl dock många som har mycket fritid på söndagar ? Jag har hela dagen fri

      Antagligen lika mycket fritid som du och jag har eftersom vi har tid att hänga här.

      Med det sagt ett onödigt inlägg av honom. Hellre en tyst unge med padda brevid en än en grinig och skrikande unge.

    Gervide , lucka 11, 13 och 21 i din julkalender verkar inte ha några vinnare ? ??

      De har alla vinnare, men jag har missat att publicera dem.
      Nu finns det uppdateringar på dessa tre inlägg.

      Tusen tack för påminnelsen.
      Det var lite mycket här på en gång.

        Varför skyller du ifrån dig? Sköt jobbet istället.

          Yes sir!
          Will do! ?

          Stor julkram! ?

          På vilket vis skyller hon ifrån sig?
          Du har nog missförstått din formulerings innebörd.

          Är du nyfiken på hur man använder formuleringen så hojta till

          Hon tar ju ansvar för att det blivit fel, dvs. glömt att publicera. Hur är det att skylla ifrån sig?

        Tack bästa! God fortsättning! ?

    Också fascinerande att han som ”är uppfostrad med vett och etikett” sitter där med telefonen och instagrammar. Och filmar. Jo, tjena… Men att ta andras perspektiv är svårt, helt uppenbart. Och barnuppfostran är lätt, åtminstone på avstånd. Herregud.

      Jag antar att den vett och etikett han är uppfostrad med innebär; vara kroniskt otrogen och skylla på ”en sjukdom”, planera en stor fest mitt i pandemin och klaga på sociala medier när han blir kritiserad för det, fota och håna främlingar på sin story utan någon som helst bakgrundsinformation om dem.

      Skönt att det finns människor som Gustav som är uppfostrade enligt den gamla skolan och kan bidra till denna värld!

    Jag håller helt med Gustav. När ska barnen lära sig att sitta med om de ständigt måste road och underhållas? Vi har snart en generation unga som varken kan lyssna tillbett samtal om det inte är intressant nog för dem eller klarar att konverterar med flera generationer.

      Gisses vad mobilen ville stava annorlunda. Här kommer en rättad version:

      Jag håller helt med Gustav. När ska barnen lära sig att sitta med om de ständigt måste roas och underhållas? Vi har snart en generation unga som varken kan lyssna till ett samtal om det inte är intressant nog för dem eller klarar att konversera med flera generationer.

        Jag tycker det är sorgligt ibland vad man ser. Satt på café i höstas och mittemot vid ett bord sitter en pappa och en lite dotter på typ 3-4 år. Hon försöker prata med sin pappa under hela fikan och söker hans uppmärksamhet, men han tittar inte ens upp på henne utan bara stirrar ner i mobilen. Hade fan lust att gå fram o slå till honom och gråta på en o samma gång.

        Man får väl tycka vad man vill men man är ju dum i hela huvudet om man fotar främlingar, framförallt barn, och lägger ut på sociala medier för lite likes och uppmärksamhet. Så sjukt självupptaget och egocentriskt, som att han har bara sitt eget perspektiv för ögonen och att alla runt omkring är statister i filmen om honom.

        Du vet inget om barnet som inlägget handlar om. Korkat att ha åsikter om en familjesituation som man inte vet något alls om.

      Finns massor av saker mina släktingar gör som jag tycker är fel inte tusan hänger jag ut dem på sociala medier för det. Vem gör så? Snacka om att vara ouppfostrad. Samt en rejält dålig förebild när det kommer hur man bör använda telefoner och sociala medier (inte till att hänga ut släktingarna på julmiddagen).

        Detta var ju inte hans släktingar väl?! Utan han hänger ut en familj från restaurangen

      Det är fuckin jul! Folk kanske vill slappna av en aning för guds skull.

        Undra hur föräldrar klarade sig för…

          Ja förr var ju barnaga normalt och accepterat, man tvingade barn att lyda med hot om våld. Hade paddor funnits förr så tror jag inte direkt det hade sett allt för annorlunda ut.

            Ingen av mina kompisar eller jag själv blev agade eller hotade (90-tal) och vi kunde ändå sköta oss ute.

              Du var inte så specifik med vilken tidsperiod du menade med ”förr.” Det handlar inte om att barn idag är helt rabiata eller inte kan föra sig. Du tror på allvar att föräldrar på 80 eller 90 talet inte hade använt sig av skärmar om det hade funnits på den tiden?

                Det är ju omöjligt att gissa och dessutom irrelevant? Poängen är att barn kunde bete sig ute TROTS att de inte hade en skärm framför sig eller blev agade.

                Du verkar tro att det bara finns skärmar eller aga att välja på.

                  Haha nej verkligen inte är de det enda alternativen ? Men det är så sjukt att det kan störa andra så mycket att familjer väljer att använda sig av de verktyg som finns i en offentlig miljö och kunna få lite lung och ro en kort stund. Kolla bara hur vuxna använder sina telefoner i tid och otid. Ett barn som använder skärm är inte lika med ouppfostrat, tror verkligen min mamma på 90-talet hade varit tacksam för någon distration när vi tre barn satt och tjuvnöp varandra bak i bilen på långturer.

                    Bara en liten undran, hur gamla tycker du att barnen ska vara när de ska lära sig att kunna sitta med vid en middag ute? Du kan inte tänka dig att föräldrarna ger barnet paddan o hörlurar för att dom spyr på att behöva tillfredställa sina barns behov och bara vill få ungjäveln att hålla käften för ”vi vill faktiskt ha en trevlig middag med våra vänner nu och vi är såå utarbetade efter denna höst” !!! OOOps, dom glömde visst bort att barnen varit på sin arbetsplats=förskolan liiiite längre än dom , eftersom dom lämnades där ca 45min innan föräldern började sin arbetsdag och OJDÅ!! dom blev hämtade 45min efter förälderns arbetsdag….det blir visst ca 9h/dag i en arbetsmiljö som har så hög volym att personalen får tinnitus…..
                    Klart som fan att barnen inte kan uppföra sig normalt när dom knappt träffar sina föräldrar och när dom väl gör det sätts dom framför nån skärm och tilltalas dom så är det monologer typ -sätt på dig kläderna nu, vi är sena eller kan du vara lite tystare, jag är så trött nu efter jobbet. Dialoger finns inte.
                    Jisses, stackars barn idag….

                      Eh va? Nu generalliserade du lite väl va. Jag garanterar dig att bara för att mitt barn sitter med en telefon 30 min på en middag någon gång var 4:e månad så pratar jag med barnet mellan de tillfällena ? Vi har väldigt roliga dialoger mitt barn och jag, speciellt de vid läggdags efter vi har läst bok. Hur andra gör vet jag inte men din rant är så långt ifrån min sanning man kan komma så det nästan blir komiskt.

                      Stackars barn idag säger du. På vilket sätt tycker du att barnen hade det bättre förr i tiden? Har du ens någon koll på hur människor har levt de senaste århundraderna? Vi behöver inte ens gå så långt tillbaka som till kanske 50 år sedan, vet du hur synen var på barn? Om du nu visste det så undrar jag verkligen om du tycker så synd om dagens barn och att de hade det bättre förr.

                    Och förr fanns det andra verktyg som föräldrar använde sig av, men det glömmer vi bort. Jag (70-talist) fick alltid med mig kassettband på bilresorna. Kanske fanns det främlingar som ojade sig över det?

                Svar nej. Det tror jag inte. Jag är själv förälder till fyra st men har aldrig använt mig av skärm när vi är ute och äter. Jag tycker om att ungås med mina barn.

                  Just det! Jag glömde bort att om man under en kort tid underhåller sitt barn med något annat än sig själv så avskyr man att umgås. Lite som att när man har barnvakt om barnet är under två år borde man ju fsktiskt inte skaffat barn alls!

                    Varför ta med barna om man inte orkar? Tycker det är skoj att äta ute med barn och sitta och prata med dem. De lär sig hur de ska uppföra sig och får liksom lite bättre grepp på vad som förväntas av dem. Fast det kanske inte gäller för dagens föräldrageneration?

                      Men suck. Finns 1000 olika skäl till att man kanske äter ute just den där gången – en släkting fyller år, man är på resa etc. Jag tycker också det är kul när mitt barn är med? Men när hon ätit och jag märker att hon gärna vill börja springa runt så får hon antingen en leksak eller titta på telefonen en stund. Hon är 3, inte så konstigt att hon blir less på att bara sitta en längre stund och jag skäms inte ett dugg över det då hon inte ens använder telefon eller padda hemma. Bara för man vid något tillfälle tar fram en skärm så betyder det inte att man inte samtalar alls med barnet?

                      Jag är ensamstående så lämna henne hemma är inget alternativ

              Alla dina kompisar kunde alltid sköta sig ute, under hela sin uppväxt? Du var själv ett barn, du har ju absolut noll koll på om din kompis Sandra gallskrek vid smörgåsbordet julen 93 eller om Emma förstörde hela dopfikat genom att krypa under borden hösten 92.
              Jag är 80-talist och har många minnen av sociala sammanhang där barn betedde sig som barn och skrek, bråkade, väsnades, trilskande och allt annat som hör barndomen till. Svettiga mammor och pappor som bär iväg sina gallskrikande barn ifrån frukostmatsalar, mataffärer, lekparker och restauranger är knappast ett nytt fenomen. Att tro att alla barn satt tysta under långa middagar förr är bara naivt.

                Självklart busar och gråter barn ibland. Det hör ju till. Då kan man avleda genom att ta ut barnet en stund eller ge något att leka med. Det är liksom inget farligt med ett barn som tappar humöret.

                Det funkade förr och funkar nu med. Testa det nästa gång istället för att langa fram plattan direkt.

                  Man kan avleda genom att ta ut barnen en stund, ge dem något att leka med eller låta dem kolla på bolibompa på en Ipad.

              På 90-talet hade vi gameboys, tamagotchis, walkman, tidningar och böcker etc. Dvs same same but different.
              Kommer ihåg t.o.m. på vissa julbord som vi var på så fanns det TVs som var igång.

              Haha det är ändå 80 och 90 talisterna som ger sina barn paddor ??‍♀️

                Absolut!

          Jag kan ju bara tala för mig själv, men jag satt och läste tex när jag var barn. Nån Kalle anka pocket eller annan bok. Mina föräldrar läste tidningen. Nu sitter jag med en smartphone och mina barn ibland med paddor, ingen biggie. En familj spenderar rätt mycket tid ihop så det finns även tid för samtal. Vad är det ni förfasas över? Vi levde även enkel del rövare och så gör även mina barn.

      Varken Gustav eller vi vet ju hur den här familjens rutiner ser ut. Att barnet fick sitta med hörlurar just den gången betyder inte att hen alltid gör det. Att hänga ut folk man inte känner över en sådan sak är inte riktigt friskt.

      Jag arbetar med sexåringar i förskoleklass i skolan.

      Jag är orolig på riktigt för den här generationen. De kan inte leka. De längtar hem. Jag frågar varför? De ska spela och kolla på paddan.

      De växer upp med skärm från det de föds. T ex t.o.m. ”showbonden” sätter sitt barn framför babblarna och han är några månader.

      De har sämre fantasi, motorik och iniativförmåga till att leka själva.

      De kan pyssla och leka pedagogikens lekar som de blir serverade.

      Dagens föräldrageneration måste minska skötmtiden, se sina barn i ögonen, våga låta dem ha tråkigt så fantasin går igång!

        Det är skrämmande. Stackars, stackars barn. Och föräldrarna som vägrar inse det problematiska :/

        Är det du som är beviset på hur dåligt det är? Du växte ju upp med tv och TV-spel och allt annat som också ansågs fördärvande för barn. Och se hur det gick, nu sitter du här och skriver kommentarer på BB en ledig söndag. 😉

          Nix, växte upp utan tv-spel. Utan video. Det var barnprogram några minuter per dag. Typ clownen Manne och Boktipset. På måndagar lilla Sportspegeln.

          När jag hade tråkigt gick jag ut och tittade vad andra barn gjorde. Lekte i skogen och på gatan. Mina föräldrar pratade och såg mig i ögonen alla måltider.

          När de gjorde sysslor lekte jag eller deltog istället för att passas” av en skärm.

            Plus att varje hushåll hade en enda tv som alla delade på.

            Jag är född 1990 och spelade mest datorspel och playstation som liten ? är en fullt fungerande vuxen idag som har flera hobbies! Håller dessutom inte med dig om analysen om dagens kids. Har en 7-åring och en 5-åring som båda spelar tv-spel – ibland, men också läser böcker, bygger Lego, pysslar, målar, sparkar fotboll osv. Gäller också samtliga deras kusiner och kompisar.

        Vet inte var du bor och jobbar men så är det verkligen inte där jag bor ? Våra barn har god fantasi och motorik och älskar att vara ute! Högutbildade som bor i mindre ort på landsbygden ?

          Det är alltid så att föräldrarna tycker att de har väl fungerande och uppfostrade barn men i andras ögon är det tvärtom. Odågor som inte lärt sig fungera utanför skärmvärlden. Att du är högutbildad betyder inte att du har sunt förnuft.

        När jag var liten längtade jag hem för att…. läsa. Och sen läsa ÄNNU mer

        De barn som spelar med andra interagerar åtminstone med andra människor online.

          Läsning är så mycket bättre för ett barn än en skärm. Finns forskning på det.

            Det beror helt på vad man låter barnet göra med sin padda. Man väljer själv vilka appar barnet har tillgång till. En iPad är inte automatiskt lika med ”titta på en massa strunt på youtube”.

            Men det är så roligt för det finns något djupt rotat i oss människor att ingen ska komma lindringare undan än vad man själv gjorde. Ta tex lumpen ”vi blev minsann plågade av våra befäl och därför ska dagens rekryter också bli det”. Istället för att utvecklingen går framåt och man drar fördelar av den.

            Inte för mig, läste till 01.00-03.00 på natten så sov för lite mesta delen av grundskolan.

              Du hade givetvis varit lika mycket nattuggla med en skärm.

                Aldrig påstått annat.
                Menar att stillasittande hemma är något som inte är särskilt nytt pga datorisering utan har nog alltid funnits i olika omfattning

        Äntligen någon som håller med!

      Jag var lika inskränkt som dig tidigare, tills jag blev bonusförälder till ett barn med autism. Efter det har jag mycket större förståelse för andra människor och barn och att allt inte alltid är som det ser ut.
      Sen har jag så svårt för hela konceptet att vi ställer högre krav på våra barn än vad vi gör på vuxna. Vuxna kan tydligen kunna sitta med mobilen hela middagarna, medan barnen ska sitta tyst och stilla och inte ”synas”. Sådan föråldrat synsätt.

        Man kan som vuxen ABSOLUT INTE sitta med mobilen hela middagar? Det är ju totalt respektlöst.

        Var tog vett och etikett vägen?

          Nej såklart inte men ändå tyckte denna Gustav att det var helt okej att plocka upp sin mobil och fotografera ett ovetandes barn och sedan lägga ut och raljera. DET är tydligen helt okej att göra som vuxen enligt denna Gustav.

      Vilken generation är föräldrar till dagens generation? ?

      Kan också vara ett barn med en npf-diagnos som behöver avskärmningen för att klara miljöer vi ”vanliga” klarar.

      Håller också med, även om det kanske inte är lugnt att fota främlingar och lägga ut. Men generellt mår jag dåligt av att se familjer där en eller flera sitter och glor in i en skärm under middag/frukost ute. Ser mest sorgligt ut.

    Han har ju ingen aning om där kanske kan finnas någon bakomliggande orsak. Ungen kanske inte funkar toppen med röriga miljöer, hen kanske har sovit dåligt och är på dåligt humör osv. Fan man vet aldrig.

      Precis! Eller någon av föräldrarna går igenom svår sorg och tog den lätta vägen. Det finns tusen anledningar som Gustav aldrig kan ha en aning om.

        Varför inte bara erkänna att skärmberoende barn är ett nutida problem?

        Tvivlar STARKT på att alla ungar man ser stirrandes ner i iPads har diagnoser eller genomgår svår sorg.

          Du kan omöjligt veta vilka som har NPF-diagnoser genom att enbart att titta på dem.
          3.1% av barnen i Stockholm har en autismdiagnos och va 7,7% har en ADHD diagnos. Vilket innebär att var 10:e barn du träffar kommer att ha en NPF-diagnos.

            Ta dig en funderare på hur många procent av barnen som så praktiskt får en NPFdiagnos idag jämfört med låt säga 70-tal, 80-tal…… och sedan tänker du på hur lite samtal barn har med sina föräldrar idag jämfört med då….och tänk hur många barn som har insomningsproblem idag(som dom även medicinerar emot) jämfört med tidigare…och fundera även hur mycket tid barn och spädbarn tillbringar framför tv/paddor/telefoner.
            Skulle kunna ge tusen olika exempel men stannar vid dessa.
            Tro det eller ej, föräldrar är faktiskt långt mer viktiga för sina barn och deras utveckling än skärmen. Så skaffa inte barn om du inte vill umgås med dom, hur svårt kan det vara!!!!!

              Jag behöver inte ta mig någon funderare, eftersom jag redan är väl förtrogen med forskningen på ämnet. Något du också kanske borde sätta dig in i innan du kommer med dina killgissningar.
              Har själv ett barn med autism där man såg tecken redan när barnet var några veckor, när barnet aldrig ens hade sett en iPad i hela sitt liv. Hur skulle få iPad och andra skärmar vara orsaken till hans diagnos?
              Du är med medveten om att även i förskolans läroplan så digitala verktyg obligatoriskt.
              Vi lever numera i en digitaliserad värld. Och det är inte skärmtiden som är problemet utan det är vad vi gör och inte gör den övriga tiden som avgör. Sluta se världen i svart och vitt. Det är inte varken eller. Barnet kan fortfarande ha skärmtid och samtidigt ha engagerade och närvarande föräldrar som ger barnet en stimulerande lärmiljö.

              Ja & hur många av oss som var barn på 80 talet har fått diagnosen som vuxen? För att kunskapen inte fanns i lika stor utsträckning som nu…. & inte har vi mått bättre att försöka leva utan diagnos ställd men med samma svårigheter. Allt är inte svart eller vitt. Mina barn leker, läser är sociala. Men när barnet med npf diagnos behöver hörlurar/skärmtid för få en pause & orka med alla ljud ni utan diagnos gör, då får hen det… Att fota barn utan lov & hänga ut i sociala medier är så jävla sjukt det inte finns ord för det..

              Så roligt att du drar slutsatsen att barn får NPF för att de inte har samtal med sina föräldrar. Ungefär lika logiskt som att säga ”jag känner 2 st som fått cancer – båda har brunt hår! Jag har brunt hår! Jag är på tur!”

              Förr var väl barnen ute och lekte istället, knappast i djupa samtal med sina föräldrar i alla fall.

              Dessa specialistutbildade människor som ställer diagnos, de vet inte om att barnen bara är ouppfostrade? De inbillar sig att svårigheterna är medfödda och kroniska? Lämna analyserna till de kunniga som kan tänka kritiskt.

          Men hur vet du att alla barn som sitter med skärmar gör det alltid? De gånger du ser ett barn göra det kanske är en av få gånger för just det barnet. Jag har inga egna barn men har varit au pair. Barnen jag tog hand om fick ha med iPad vid bordet på restaurang 3 gånger under 2 års tid. En gång var när vi över jul åkte till barnens mormor som bodde 5 h bort och stannade och åt på vägen. Barnen var trötta och bebisen hade skrikit hela vägen vilket gjorde att alla i bilen ville ha tyst medans vi åt. Vi vuxna valde den enkla vägen. En annan gång var när vi åkte på skidsemester och skulle gå ut och äta med ett par utan barn som föräldrarna inte träffat på 5 år och ville kunna fokusera på. Yngsta barnet hade bränt handen och ville få kolla på Ipaden för att fokusera på annat än att hur ont hon hade. Efter att jag ätit klart tog jag med alla barnen hem medans de andra passade på att umgås. En gång skulle jag köra ner barnen till mormodern 5 h bort igen och hade ensam underhållit 2 barn och ville få äta min mat utan att springa efter 2 barn. Under de 2 åren åt vi nog ute över 130 gånger och tre utav dem tillfällena fick barnen ha iPad vid bordet. Jag ser INGET problem med det! Får jag själv barn någon gång så kommer jag absolut tillåta att en iPad följer med någon enstaka gång.

          Precis detta!

          Många av dagens barn är skärberoende!

          Sedan finns det såklart undantag. Som alltid.

          Vi får se om 20 år när dessa nyfödda, uppväxta framför en skärm, är vuxna hur detta kommer att visa sig.

            Att ett barn sitter med en padda i 1h när den är ute och äter frukostbuffé säger ju ingenting. Detta är kanske de enda tillfällena som barnet får sitta vid paddan.
            Medan barnet vid bordet brevid som inte har någon padda just där och då men som kanske ändå sitter hemma flera timmar framför paddan.
            Vad du ser vid ett enstaka tillfälle om okända barn kommer inte ge dig hela sanningen. Du har faktiskt ingen aning om varför barnet har paddan där och då.
            Att diskutera huruvida barn är skärmberoende är en helt annan diskussion.

        Blir faktiskt förvånad över hur många som verkar tycka att det är helt ok att ha iPad och hörlurar när man sitter och ÄTER för att föräldrarna ska få en lugn stund. Tror knappast det är en av få stunder de använder skärm, även om det såklart rent teoretiskt skulle kunna varit första gången.

        På samma sätt kanske det där barnet som härjar och skriker har en sjukdom, kanske genomgår sorg eller är mobbad. Men då brukar inte folk vara lika förstående?

      Exakt. Det kan t.ex. vara ett barn med autism eller liknande som behöver få fokusera på en sak för att må bra, stimmiga miljöer är jobbiga för många barn (och vuxna).

    Låter aldrig mina barn ha skärmar vid maten, utom just när vi är på besök hos andra och jag inte hittar något annat bra sätt att ge resterande närvarande närvarande personer mat-ro.

    Så om folk bara dömde mig för hur jag gjorde just när vi var hemma hos dem skulle de ju tro att barnen alltid åt framför en skärm trots att det bara händer ett par gånger om året. Men de gör ju skitsamma, för det viktiga är ju inte vad andra tror.

    Och självklart behöver man träna barn att äta utan skärm även i andra typer av miljöer än hemmet, men inte på bekostnad av andra som gjort en fin middag utan då får man välja tillfälle 🙂

    Jadå, jag var också det där prettot som tyckte familjer var helt tappade som offentligt gav sina barn skärm vid måltider. Nu när jag själv har barn så har jag alltid med telefon/padda vid restaurangbesök för ungen är klar på 3 min och får sen myror i hela kroppen och börjar störa alla runt omkring istället. Hemma har vi skärmfritt både för vuxna och barn vid måltider, men äter jag ute vill jag gärna kunna göra det utan att behöva kasta i mig 1/3 av måltiden för att sen underhålla ett uttråkad barn.

    Alla dessa pk-rövar! ?

      Fint att du bidrar med lite RÖV i kommentarsfältet!

      Amen!

    Nån sitter tydligen och fotar andra hotellgäster med sin mobil. Inte okej.

      Men det är inte heller okej att inte umgås och prata med sitt barn.

        Och baserat på vad en förälder gör under en hotellfrukost definierar det hela dennes föräldrarskap, menar du?

          Tycker likadant, barn sitter påtok för mkt m telefon/platta att de glömmer bort d viktigaste här i livet – att leva & omfamna nuet m människorna i d. Mitt eget barn inkluderat, tragiskt nog ofta bekväma själ. ? Elektroniken borde främst finnas till i brist på annat… ♡

        Klart det är okej att inte prata med sitt barn varenda sekund. Du/han har väl ingen aning om hur resten av deras dygn ser ut. Absolut inte okej att smygfilma och lägga upp andra på sin story så.

        Att smygfilma är inte lagligt. Familjen kan faktiskt anmäla honom.

        Skulle nog säga att det är mer okej att inte prata med sitt barn än att smygfilma/fota andra människor.

    Om barn numera ”stör”så mycket när man är ute och äter med dom, så undrar jag vad det beror på? När min generation åt ute eller tillsammans på större middagar fick vi lära oss att man satt still och väntade. Hur fixade vi det?

      Med hot om stryk.

        Inte jag eller någon jag kände blev hotade, märkligt va?

          Varför skulle det vara märkligt att just du inte blev hotad med stryk för att sitta still och hålla tyst? Du skriver dock ”min generation ” , vilket gör att du verkar tro att du kan tala för alla.

          Struntprat. Barn som blir rastlösa och lever rövare har alltid funnits. Påstå inget annat.
          Tycker det är så otroligt fascinerande att läsa hur många präktiga personer som finns härinne. Samtidigt som det snackas så mycket skit om allt och alla….

        Vilken generation satt tysta med hot om stryk? 80-90talosterna som har små barn idag?

        Hot om stryk existerade inte på 70-talet när jag var barn. Ingen slog barnen av folk jag kände, ingen av mina jämnåriga vänner idag blev slagna när de var barn. Bara för att barnaga inte var förbjudet före 1979 betyder inte att folk slog barnen.

        Haha, nä det var nog bara så att man fick lära sig hur man skulle fungera ute i samhället. Vett och etikett för de som vet vad det är. Behandla de små barnen med respekt, tala med de och ge uppmärksamhet så ska ni se att de fattar och förstår så mycket mer än ni tror. Hot om stryk har jag aldrig varit med om eller hört i min bekantskapskrets men som sagt, barn gör borta som de hemma lärt!

      Jag vet inte riktigt, men jag och mina syskon fick förklarade för oss hur man beter sig på restaurang, kyrka osv. innan vi ens åkte dit, och mina föräldrar hade inpräntat en auktoritet så vi visste att det var på allvar. Mamma kunde säga att om vi inte beter oss så blir det sista gången vi äter på pizzeria t.ex. Vi får inte hänga med på roliga saker om vi inte beter oss som folk, och man vill ju hänga med på roliga saker så då betedde vi oss.

        Det beror ju på hur gammalt barnet är ju. Försök resonera så med en 1,5-åring.

      Mina föräldrar packade alltid med typ en bok eller målarbok – det är väl samma sak egentligen…

        En bok är inte samma sak som en iPad nej ?‍♀️

          Vad är skillnaden? Boken finns på plattan/telefonen, färgläggning är möjligt, andra spel…

            Googla. Mycket skärmtid ger ökad risk för övervikt, sociala svårigheter, sömnrubbningar, impulsstyrt beteende osv. Men som sagt, googla.

              Men inte om du får se på plattan vid enstaka middagar.

                Vem har sagt något om enstaka middag? Vi diskuterar ett barn som blir satt framför ipaden det första hen gör på morgonen, dvs vid frukosten.

                  Svar på just detta var faktiskt på en person som berättade om att hens mamma packade med en bok eller en målarbok.

                  Ja! Har du följt efter familjen och vet att det händer varje dag?

                  Ja varför skulle man annars packa med en målarbok i stället? För att underhålla barnet vid en middag antar jag. Att då komma dragandes med vad daglig skärmtid gör med barn är ju helt irrelevant eftersom vi pratar om gånger när barn behöver underhållas. Inte var och varannan frukost hemma i radhuset.

              Fast nu handlade om skärm vid tillfällen som kan vara långtråkiga för barn. Då finns det inte någon skillnad mellan bok och målarbok och en padda.

              Finns mycket utvecklande program och appar som utvecklar barnen. Och att titta på barnprogram utvecklar språket, kanske lär barnet ytterligare ett språk.

              Och man sitter faktiskt lika stilla framför en tryckt bok som en padda = risk för övervikt, och inte utvecklar man några sociala förmågor framför en bok heller.

                Handlar om barn under två år.

      Ätit ute frukost+middag nu fyra dagar i rad med tre kids, utan skärm! Vill gärna ha pris från kungen!

        Hur är det möjligt??? Skärm är ju det ENDA som funkar enligt dagens föräldrar?

          Eller att aga barnen.

        Själv har jag ätit i soffan framför Netflix ca varenda dag det här året. Är 32 utan barn. Vinner jag eller förlorar jag?

          Solklar vinst.

          Diskad?

      Det man inte minns är väl alla de gånger man inte lyssnat, utan kommer bara ihåg från när man är så pass stor att man lärt sig

        Haha åh de gångerna minns jag nog. När mamma väste mellan tänderna att det räckte eller så åker vi hem omedelbart och då får vi aldrig följa med någonstans någonsin igen. Man fattade liksom när hon menade allvar på riktigt och skärpte sig då.

        Ibland hände det redan i bilen på väg dit. Hur många minns inte ”lägg av annars vänder jag om här och nu och vi åker hem!!!”

      Skulle tro att föräldrar med barn med NPF-diagnoser kanske inte gick ut och åt överhuvudtaget. Fram till den dagen du själv får ett barn med autism och inser vilka begränsningar det blir av ens liv, så kanske du ska vara lite ödmjuk inför andra som faktiskt försöker få sin tillvaro att gå ihop.

      Det kan vara så illa att våra föräldrar hade uppfostrat oss och pratade med oss.
      Självklart kan alla ungar uppföra sig och sitta still utan att skrika och bete sig om dom bara fick en chans att få träna på det. Och den träningen ska man sköta hemma när man äter middag TILLSAMMANS och för konversationer om hur dagen har varit och om hur barnen mår och tänker på om dagarna. Då kan man till och med få reda på ifall det är trassel med nån kompis tex. Men frågan är hur många barn som äter middag med hela sin familj samlad….dom kanske har föräldrar som måste ha sin egentid med träning, AW och andra viktiga saker….
      Sedan finns det mycket få undantag som har neuropsykiatriska besvär och dom barnen borde föräldrarna ta hänsyn till ifall barnen mår dåligt och blir utåtagerande när dom är i främmande och stökiga miljöer, då får man äta hemma de få åren barnen är mindre. Plättlätt!!!
      Nämen förlåt mig, mamman och pappans behov är ju sååå mycket viktigare, glömde det.

        Mammans och pappans behov är viktigare än vadå? Barnens behov av att till varje pris aldrig någonsin använda en Ipad? Är det verkligen så farligt att mamman och pappan få äta frukost någon enstaka gång och låta barnet använda skärm under tiden? Om det funkar för dem är det väl toppen?

        Men du måste ju hänga med i utvecklingen. Tiderna förändras och du och ditt tankesätt har blivit obsolet. Numera har vi ett samhälle som ska vara öppet och inkluderande för alla, och om du har svårt för det så kanske det är du som ska hålla dig hemma. Det som är rätt för dig och din familj behöver inte vara det för andra. Människor är olika.
        Du kanske ska börja hitta på någon aktivitet eller två med dina barn. Eller pratar ni bara med varandra när ni äter middag? Låter ju jättekrystat enligt mig, och ingen relation som jag skulle vilja ha med mina barn. Även om det är jättetrevligt att konversera med sina barn när man äter middag så ska det enbart vara en liten del av all kommunikation som har med sina barn. Tycker synd om de barnen som enbart får föräldrarnas uppmärksamhet under middagarna.

    Kan ju vara så att barnet har en diagnos, så för familjens och andra frukostgästers skull valde de att göra så..

      Något jag lärt mig som funkisförälder är att inte döma andra föräldrar. Alla gör vad de kan för att få vardagen att flyta på. Om ett par hörlurar och en platta gör att alla kan sitta ihop och barnet äter så är det exakt så en frukost eller middag får gå till. Vi gör samma, för allas trevnad!

        Tack Camilla, precis så! Vore så skönt om folk kunde sluta döma varandra och andras föräldraskap när de inte har en susning om varför andra gör som de gör.

    Kommer aldrig glömma videon där denne Gustav satt och grät över att han inte kunde vara trogen och hans ex Johanna satt och försvarade det ???

      ja det är fan sjukt

      Men en padda och hörlurar när familjen äter frukost ute, nej där går gränsen. Hur beter folk sig egentligen?! Haha, han verkar inte lite världsfrånvänd ?

      Ånej är det HAN

        Ånej det är BALOOOO

    Vad är problemet? När jag var liten satt man istället och körde runt med någon bil på bordet, hade med sig en målarbok och några kritor eller liknande. Syftet är väl detsamma tänker jag; barnet är nöjd och sitter still ett tag så föräldrarna OCH ÖVRIGA GÄSTER kan få äta i lugn och ro.

      Stor skillnad på leksaker och en iPad dock. Barnen försvinner ju helt och blir typ okontaktbara av skärmar.

        Jag var nog minst lika okontaktbar när jag målade 🙂

          Men om man inte ens förstår problematiken med skärmar så tillför man liksom inget i diskussionen.

            Jag förstår problematiken i sin helhet. Jag anser bara inte att det är ett jätteproblem att ett barn kollar på paddan under en hotellfrukost.

              Ja på vilket sätt är det skadligt?

                Googla? Hämmad fantasi, sömnrubbningar, övervikt, beroende osv

                  För att föräldrarna ger plattan en gång när man är ute?

                    En gång? Är du extremt naiv eller bara ännu en förälder som vägrar inse det problematiska med skärmar?

                      Jag har inga barn. Men visst kan vi utgå från att dessa barn är skärmskadade för att vi ser ett tillfälle när de har skärm.

                      Vad exakt är det problematiska med skärmar? Du klumpar ihop något som är extremt mångfacetterade till att betyda en och samma sak. Vad innebär skärmar och ”skärmtid” för dig? Och vad är det du tycker är så problematiskt?

                  Haha du är medveten att exakt det har även sagts om TV, TV-spel, dator osv ???
                  Älskar dessa människor, ni vill bara hitta något att bli förfasade över.
                  Att ett barn sitter med en padda samtidigt som den äter är världens undergång. Men att 12-åringar skjuter ihjäl varandra i gängkrig det vill vi tydligen inte tänka på.

            Men är det skadligar att se på film en halvtimme vid hotellfrukosten en enstaka gång än att måla i en bok en halvtimme på hotellfrukosten en enstaka gång?

            Vi kan ju inte utgå från att barnet sitter 24/7 vid skärmen, eller hur!?

              Fast eftersom de var typ 5 barn enligt Gustav som satt med iPad vid frukosten, så är det orimligt att utgå ifrån att det var ett enstaka tillfälle.

                Var inte alla på hotell? Kan ju ”slumpa sig” så att det sker vid enstaka tillfällen för alla fem barn, tex de gånger de äter hotellfrukost.

                  Låter troligt! Men allt för att försvara skärmen som barnen får lida för i slutändan.

                    ”Wont somebody think of the children” ?

                    På vilket sätt får barnet lida?

    Med tanke på att en padda utsöndrar gift genom vårtorna på huden, så låter det inte så lämpligt att barnet sitter och håller i en padda samtidigt som det äter. Dessutom är paddor fridlysta.

      Nejnej alla paddor är inte giftiga ?

      Och hur anslöt barnet hörlurarna till paddan?

        Gissa.

    En platta kan vara ett kanonverktyg för ett barn med särskild problematik. Alternativet för en familj med ett sånt barn kanske är att dom inte kan äta sin hotellfrukost, eller att dom inte kan åka iväg på hotellvistelse öht.
    Jag tycker inte man ska kasta skit på föräldrar som förmodligen gör så gott dom kan med de medel de har.

      Håller med, vi vet ju ingenting om hur familjen och deras barn eller hur de lever resterande 23,5 timmar om dygnet.

    Hahaha åh här är någon som är barnlös. Tänk så många gånger jag tänkte exakt likadant tills jag satt där själv med en bångstyrig tvååring och en frukostbuffé.

      Märkligt att föräldrar förr kunde lugna ner bångstyriga barn utan att ta till skärmar.

        Aga är dock olagligt idag. 😉

          Jag tycker det var bättre förr! Önskar vi kunde resa 100 år tillbaka i tiden. Barn dog som flugor av minsta åkomma, men de satt still när piskan åkte fram och till skillnad från den Livsfarliga Skärmen ™ så skadade det dem inte på något sätt ?

            Om du tror att det är antingen piska eller iPad som är alternativen när det gäller uppfostran så får du tänka om.

            Finns många böcker om uppfostran som du kan läsa!

              Men gud ?? ?

                Fast du raljerar ju av en anledning eller?

                  Mhm… det är många härinne som är SÅ vansinnigt oroliga för andra människors barn. Nä, knappast. Men vi gillar att raljera om hur perfekta vi är, inte sant?

          Jag blev absolut inte agad. Gränssättande uppfostran räcker!

            Det kanske är just det som är fallet här? Gränsen var 40 min padda vid frukosten.

              Jo men högst troligt!

          Så alla barn som inte härjade runt innan plattans entre var agade?

          Är inte helt emot skärmar och är en ny anonym men aga har varit olagligt länge, det var inte det föräldrar i regel använde innan paddornas intåg… Vi pratar inte om såå länge sen ?

            Jag var 10 år när barnaga blev förbjudet. Mina föräldrar slog mig inte en enda gång under dessa 10 år med tillåten barnaga. Det blev förmodligen förbjudet just för att nästan alla tyckte det var helt fel att slå barn.

        Sjukt märkligt. Man hängde ändå väldigt mycket på hotell och frukostbufféer förr. Man kanske lämnade barnen på rummet. Eller så är det sak samma hur man gjorde förr, för om jag nu verkligen måste sitta på en frukostbuffé med min dotter så skadar inte 20 min Pippi henne speciellt mycket. Jag kan äta så jag blir mätt, omgivningen får äta i lugn och ro och alla är nöjda. Bra tycker jag ändå.

          Alla gör ju som de vill och ska inte bli uthängda för det. Men för min del tror jag absolut inte att det skadar med själva iPad en stund. Däremot resonerar jag så, att om man vänjer barnet vid att äta vid en skärm, om det då sker relativt ofta att man är ute och äter så blir det ju en vana, det kommer bli tjat nästa gång det blir lite tråkigt och man missar att kunna träna sig på att bete sig i liknande sammanhang. Handlar alltså inte om att vara pretto eller livrädd för skärm utan om att inte införa vanor man inte vill fortsätta med och lägga en grund så att de så snart som möjligt kan äta ute utan att ställa till med någon scen. Försöker liksom göra jobbet nu. Men som sagt man gör som man vill.

        Tänk att vi för i tiden överlevde utan antibiotika (eller va gjorde vi verkligen det?).
        Tänk förr i tiden så behövde minsann inte kvinnor smärtstillande när de födde barn, så varför ska vi använda det nu?
        Tänk förr i tiden så hade vi ingen elektricitet och de klarade av sig vardag bra så varför ska vi använda oss av sådana nymodigheter?
        Varför ska vi inte bara göra som vi alltid har gjort tidigare?

    Så skönt att barnet satt ner o var tyst ??
    Hellre det än urflippad o springa runt runt

    Så vidrigt hur lättvindigt folk smygfotar andra idag. :/

    Har en hyperaktiv dotter och skärmar är aldrig tillåtna hos oss vid måltider, varken hemma eller ute. Vi gör samtidigt kompromisser, hon vet att vi sitter och äter tillsammans men behöver inte sitta med under hela måltiden utan kan gå när alla ätit upp och ”bara” dryck, okynnesplockande och prat kvarstår. Ofta funkar det bra, ibland är det svårt.
    Däremot att fotografera andra, lägga ut på nätet eller skriva/prata illa om någon som denna flunsa gör är helt oacceptabelt oavsett vad familjen har för regler.

      Jo men på en restaurang kan man ju inte bara resa sig upp och gå hur som helst.

        Jo det kan man? Betala och gå. Till skillnad från en flygresa tex. För de flesta barn är det ju en väldigt kort period de har svårt att sitta still, använd de typ 2-3 åren till att träna på restaurangbesök och liknande i kortare stunder och utnyttja det faktum att man faktiskt KAN gå. Folk fattar. Sen från 3-4 år kan de flesta sitta igenom en normal måltid om man pratar tillsammans etc.

          Det låter ju ”lätt” att kunna göra så. Men har jag väl stämt träff med folk ute på middag och mitt barn måste med då tänker inte jag behöva gå innan vi är klara om jag inte måste för någon principsak om teknik.
          Nu är mitt barn duktig på restaurang och kan ofta sitta hela måltider utan skärm trots att vi tar med den, men ibland så får den åka fram när det blir för tråkigt.

        På restaurang stannar hon naturligtvis tills hela sällskapet ska gå. 🙂

    Jo men på en restaurang kan man ju inte bara resa sig upp och gå hur som helst.

    Alla som säger ”förr kunde man uppfostra barn och barnen satt snällt still och lugnt på restaurang” var troligen personerna som var barn på den tiden, för dessa personer minns såklart inte hur de betedde sig när de var små barn. Fråga någon äldre generation hur det var att gå på restaurang med barn, eller hur det var att sitta bredvid ett bord som hade små barn med sig, de kommer säga att det inte var speciellt kul.
    Barn är som barn är, i en vis ålder är det svårt att förstå, svårt att sitta still, osv. Förr så fick alla andra i restaurangen lida när ett barn började tjoa, eller så fick mamman lämna sällskapet för att gå ut med barnet, eller så hotade pappa med att ge stryk. Om det finns bättre metoder idag, varför inte använda dessa så alla får äta i lugn och ro?

      Känns som att alla jämför med typ 1920talet. Vad gjorde man på 80-90-talet? Agade barnen öppet på restaurang?

        Vi åt väldigt sällan på restaurang på 90-talet och tror det gällde de flesta. Finns ju hur mycket restauranger som helst idag fullt med alla möjliga folk alla dagar i veckan. Men eftersom det skedde ett par gånger om året vilket säkert var vanligt även tidigare så var det nog inget stoet problem man behövde lösa. Tror jag brukade sitta under bordet ibland eller pilla på något ljus eller liknande när det blev segt.

          Och ännu mer sällan åt man på restaurang och fik och hotell med barn på den tiden föräldrar fick aga sina barn till höger och vänster så helt irrelevant jämförelse.

          Vi gick typ bara på jensens böfhus på 90-talet i Danmark. LYCKAN att man fick kritor o en teckning att fylla i OCH ballong på sin stol ? o smärtan när man blivit stor o inte erbjöds detta längre. Det va nog då jag hade min första ålderskris??

        Nej men på 80-talet satt man med målarböcker, gameboys, lyssnade på en ljudbok i sin walkman etc
        På många ställen där det fanns buffer hade de även barnavdelningar där barnen kunde leka, det var på TV osv

          Ja så varför dra upp agan. Föräldrarna som ger barnen plattor idag var inte under laglig aga av sina egna föräldrar.

            På vissa här låter det ju som att det bara finns två alternativ, gr barnen precis det de vill ha för stunden eller hota med aga.

            Är folk så rädda att ställa lite krav och prata igenom en situation innan? Är konsekvenser samma som att aga? Usch.

      Tror du på riktigt att folk hotade barn med stryk innan iPads fanns? Det har aldrig någonsin hänt mig eller mina vänner.. aldrig hot, aldrig slag.

      Tror snarare att förr tog man inte med barn på restaurang särskilt ofta.

    Alla ni som inte tror att era barn kan sitta still vid matbordet utan padda bör snarast uppsöka närmaste förskola där ofta EN vuxen sitter ensam med ganska många barn runt ett bord vid måltiden. Barnen kan dessutom vara i olika åldrar. Kanske borde ni praktisera några veckor där.

      Dock beter sig barn olika på förskolan och hemma, de agerar ut mer mot föräldrar som är den trygga punkten. Och inte att förglömma är grupptrycket som uppstår på förskolor, barn gör som andra barn gör. Precis som vi vuxna som beter oss olika mot kollegor och mot familj, inget konstigt.

      Sen när går du ut och äter middag där du både hunnit få in maten, äta och betala på under 30 min?

        Snabbmat.

      Eller så besöker man en skolmatsal eller ett klassrum och ser hur många barn som inte klarar av att sitta stilla vid matbordet eller skolbänken.

    Jag trodde aldrig någonsin jag skulle bli en sån där förälder som tar fram mobil eller padda vid maten. Sen kom mitt mellanbarn och då fick jag dels inse att mitt första barn faktiskt var världens lättaste unge, dels lära mig trolla i alla möjliga situationer. Mellanbarnet har utvecklingsstörning och autism, syns dock inte riktigt ”utanpå” utan hon framstår än så länge mest som lite off och speciell. Sex år, mentalt som en bebis. Så om vi någon gång går ut och äter, då är det definitivt padda, vi undviker dock att äta ute för det är så jäkla stressfullt och jobbigt. Jag SKÄMS när jag tänker på hur dömande jag tittat på andra föräldrar tidigare!

    Ska nog strunta i barnunderhållning nästa gång vi äter frukostbuffé . Hoppas att vi kan hamnar bredvid Gustav så att han får njuta av att höra oss stilla konversera med barnen när de inte vill äta, sitta still eller vänta på att oss andra medan vi äter klart. Det ska bli ett sant nöje att bjuda alla närvarande frukostätare på en frukost med lite fart och fläkt.

      Det borde du verkligen göra, främst för dina barns skull! De kommer tacka dig när de blir äldre.

    Bor själv, funderar på när jag senast åt en måltid utan att skrolla på mobilen/kolla tv… ? (när jag äter ensam)

    Det jag funderar på är hur länge folk sitter vid frukostbordet?
    När jag äter hotellfrukost så tar det absolut Max 10 min. Hur länge sitter ni andra för att ungarna ska börja bli rastlös och behöva underhållning?

      30 minuter lätt

      10 min?? På tio minuter har jag knappt hunnit se allt gott som finns att välja på. Frukosten är anledningen till att bo på hotell, så den ska njutas av.

      Jag reser i arbetet så före corona bodde jag på hotell 3-5 dagar i veckan. Nu är det inte lika ofta eftersom jag nu har barn.
      Sätter alltid av minst 30 min för frukost. Då hinner man se vad som erbjuds och ta om ifall man vill. Läser tidningen medan jag äter i lugn och ro. Om alla tidningar är upptagna så, ve och fasa, scrollar jag på mobilen och läser tidningen där istället.

      Är jag ledig kan jag lätt sitta i 45 minuter och äta (om det inte är mycket folk/kö till frukosten).

    Vidrigt att smygfota och lägga ut på Instagram med dömande text.
    Vad vet denne Gustav (eller för all del ni som tycker det är SÅ HEMSKT att barnet sitter ens tio minuter med en platta) om just denna familjens situation? Det har skrivits i kommentarerna att barnet kanske har en NPF-diagnos och föräldrarna kanske valde att ge plattan för att de skulle kunna äta i lugn och ro.

    Det skulle också vara så, om barnet har en NPF-diagnos, att plattan gavs för BARNETS skull. För att minska stresspåslaget i en kanske ovan miljö.

    Det här kommentarsfältet skrämmer mig. Folk är så jävla snabba med att döma med ytterst lite information.

      Eller så var det bara ett barn som fick den dagens skärmtid vid frukosten i stället för vid kvällen den dagen.

        Eller det. Det är ju det jag säger, ingen vet.

          Ja jag håller helt med dig i din kommentar. Menar bara att poängtera att det kan finns så många anledningar till varför barn, oavsett diagnoser eller inte, har en skärm när man ser dom.

        Mtp hur mycket barn sitter framför datorn/tv:n idag så kanske detta barn får sin tv tid när den äter, och all annan tid på dygnet spenderas på att göra annat. Det är ju liksom ingen som vet.

    Jag har ett barn av varje sort. Den som ”måste” ha iPad vid måltider struntar sen också i den 100% när måltiden är avklarad och hen kan springa iväg och göra vad hen vill. Är väldigt sportig o aktiv osv.

    Den som är ett så kallat lätt barn som är busenkel att ta med överallt och i alla situationer ääälskar iPaden och när hen har den en stund får man stora, vansinniga konflikter när den ska tas bort.

    Tycker som med allt annat man gör som förälder och med barnen att man måste avväga vad som behövs, vad som är bra för barnet och vad som krävs för situationen.

    Med det sagt.
    Min yngsta har haft iPaden fruktansvärt länge senaste två veckorna. Hen var först sjuk i hög feber en vecka och orkade inte med lek osv. Efter det hade vi ett dödsfall i familjen och JAG orkade inte leka (hen var hemma från förskolan i karantän). Och såna perioder kommer det vara i livet och så får det vara. Dessa veckor är inte representativa för hur det är på det stora hela, och hade mått så jävla dåligt om nån lagt ut det på internet och skammat mig över det som inte har bakgrunden.

    Använder paddan som barnvakt jämt, inte kollat till fyraåringen sedan i tisdags inser jag nu.

    Vad pratar du om, vad är det med all den här agan hela tiden? Är barn helt vilda om de inte blir agade eller? Fattar faktiskt inte vad du menar med irrelevant jämförelse. Jag skrev att det här ”förr” som många skrivit just är svårt att jämföra med då det inte var lika utbrett att äta ute på restaurang tidigare jämfört med nu. Ja det var säkert många barn inklusive jag själv som inte satt på en stol och konverserade i timmar. Men om det inte sker speciellt ofta då behövde man kanske varken aga eller ge iPad vid de få tillfällena.

      Jag är 50 år gammal, född och uppvuxen i Sverige och när jag var barn slog föräldrarna inte barnen. Ingen gjorde det! Jag vet fortfarande ingen som blev agad som barn, inte ens min mamma som är 75 år gammal blev agad, den enda gången hon såg hot om aga var i skolan på 50-talet när hon hade en lärare som brukade vifta med linjalen när hon blev arg.

    Hellre det än att ha ett barn som sitter och skriker eller springer runt och härjar när andra försöker äta sin frukost i lugn och ro.

    Återigen blir jag imponerad över hur snabba folk är på att döma människor i sin omgivning utan att ha den minsta lilla aning om vad som skett innan eller vad som sker efter den ynka lilla stund man betraktar och snabbt är där och mässar ”Ouppfostrade barn” osv i all oändlighet. Alla som har något innanför pannbenet vet att det aldrig går att döma något utefter en snabb iaktagelse. Vem vet, den där lilla frukoststunden med lurar o padda kanske bidrog till att ALLA i familjen ( inklusive barnet och omgivningen) fick en bra start på dagen som gjorde att speciellt barnet ifråga samlade energi för att orka med alla intryck.
    Vi som lever med någon, barn eller vuxen med en NPFdiagnos eller har minsta lilla förståelse för att alla människor inte fungerar på exakt samma sätt känner inget behov av att vare sig döma eller tro att vi sitter inne på den allrådande sanningen, vi koncentrerar oss istället på att få vardagen att fungera på allra bästa sätt för ALLA och om det sen innebär att barnet ifråga får äta frukost med padda/lurar eller ve och fasa tillåts gå ifrån bordet innan alla ätit färdigt så är det för att vi vet vad som är bäst för just våra barn/familj. Nästa gång du känner behovet av att döma någon eller komma med goda råd om hur det ska vara påminn dig då om att vandra en dag eller två tillsammans med den personen innan du öppnar käften….

    Vem är han??

    Håller helt med honom. Jobbar som psykoterapeut för barn och är förfärad över hur föräldrar idag ”uppfostrar” sina barn. Har själv tre stycken, har aldrig använt Ipad som barnvakt. Lata människor som hellre pillar på sin egen skärm istället för att umgås med, knyta an till och uppfostrar sina barn. Skäms!

      Psykoterapapeut med den inställningen? Bevare mig väl säger jag bara, du har aldrig tänkt på att världen inte är svart/vit utan består av nyanser och att föräldrar klarar av både att låta sina barn änvända ipad utan att vara varesig lata eller inte vara närvarande?
      Återigen blir jag förvånad över hur snabba många är på att döma och dra alla över en kam, livet består av så många olika nyanser och tänk så underbar världen blir att leva i när vi är mer toleranta och inte dömer andra utifrån vår egen lilla värld. M jag aldrig träffa på en så trångsynt terapeupt om jag någon gång skulle behöva en…

      Lär ni er ingenting på psykoterapeututbildningen? Är du inriktad just på barnuppfostran eller? Isf får du nog de värsta fallen och borde veta att du inte kan bygga din världsbild utifrån ytterligheter.

      Skäms på dig som säger dig vara psykoterapeut. Som den tidigare sa, må jag aldrig träffa på dig. Pinsamt att du ska jobba med barn när du lever i din perfekta bubbla som jag skulle kunna spräcka med en nål och du skulle bli chockad.

    Tycker att det ser ut som att han blev mutad med
    godis som barn… https://www.instagram.com/p/CG0IU6Tg1m3/

      ?

    Nästa gång ni är på hotellfrukost. Kolla runt och Notera hur många vuxna (ensamma och i sällskap) som sitter med telefonen när de äter.

    Jag förstår bara inte hur folk kan smygfotografera folk på det sättet och lägga upp för att bli viralt. Jag lever med skyddade personuppgifter och det skulle kunna vara förödande för oss att få våra bilder spridda på det sättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.