Pärleros och hjärnforskaren om vaccin

Ni har efterfrågat ett inlägg för att diskutera Alexander Pärleros intervju med Katarina Gospic, där de diskuterar vaccin. 
Er vilja är min lag.

Ser ni inte Twitterinläggen som är inbäddade i inlägget, så hittar ni dem HÄR och HÄR.

Så här skriver Amina Manzoor i Expressen: 

I det senaste avsnittet av ”Framgångspodden” har Alexander Pärleros bjudit in entreprenören och författaren Katarina Gospic för att prata om censur under pandemin. Gospic kallas ofta för hjärnforskare i medier. Forskare är ingen skyddad titel, men hon har inte publicerat någon vetenskaplig artikel sedan 2014. Man måste inte vara forskare för att få prata om vaccin och pandemin, men när hon presenteras som hjärnforskare i podden ger det tyngd åt det hon säger.

Tyvärr är det massor av felaktigheter och missförstånd som förs fram. Det går inte ens att ta upp alla här.

OBS! Urballade diskussioner, personliga påhopp mm kommer resultera i att jag raderar kommentarer och sätter de absolut mest urspårad skribenterna i modd. 

407 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ordet ”hat” urholkas i väldigt snabb takt numera.

      Det var ett neutralt inlägg, förvånande, inga personliga åsikter som det brukar vara. Och så en varningstext med h o t om att bli satt på modd så inget negativt ska skrivas om AP. Märks att någon inte vill göra sig ovän med AP, man undrar ju hur inlägget hade låtit om det handlade om någon annan t ex IL då hade det varit en argsint ton och hon hade säkert kallats saker, och den röda texten hade lyst med sin frånvaro.

        Du som brukar gnälla så fort någon nämner IL, så gör du det själv. Allt för att försvara henne.

      Men säger du samma om Luc Montagnier?

      Konstigt att det gick att publicera kommentaren på en annan. Men innan var det serverfel varje gång 🙂

      Denna kommentaren var ämnad till någon annan. Men alla kan ju kolla upp Luc

    Tycker det var ett mkt bra avsnitt.

      Själv tyckte jag att avsnittet var helt jävla sjukt. Räcker med att höra på introt för att fatta att hela avsnittet kommer fyllas med trams och överdrifter. Fakta blandat med egna slutsatser och så massa skräp och hittepå därimellan. Blir skrämd över det faktum att många säkert sitter och tar in allt Pärlan och ”läkaren” säger som enfaldig sanning.

        Han är inte direkt högintelligent.

          Inte ens medel

        Anders Tegnell bemöter ”Framgångspoddens” påståenden om att läkemedelsbolaget Pfizer fifflar och mörkar sina studier för att tjäna pengar – och att hela världen har gått på deras lögner.

        – Det är en väldigt allvarlig anklagelse och helt felaktig. Det är inget vaccin i världshistorien det forskats så mycket på. Det är få läkemedel vi har så bra koll på. Det är ett vaccin med väldigt bra skyddseffekt.

    Man fattar ju att det kommer spridas mycket desinformation i avsnittet bara av att läsa beskrivningen till avsnittet där Pärleros bl.a. skriver att Gospic är läkare vilket hon inte är.
    Att hon sen ska vara ”hjärnforskare” men inte klarar av att läsa studier på ett korrekt sätt… Mållös men kan inte säga att jag är förvånad när det kommer till Pärleros, bara synd att det ska bli så mycket information som är fel. När han sen presenterar henne som läkare & forskare så förstår jag att det tyvärr finns lyssnare som kommer ta det hon säger på största allvar och tro att allt är rätt/sant.

      har du lyssnat på avsnittet?
      Tycker mer det handlar om rätten till att få tänka själv.

        Jag håller helt med dig. Tycker det var ett bra avsnitt.

        Tragiskt at så många hackar på hur Alexander stavar, man kan väl tycka vad man vill om en person. Men det är fan inte konstigt att mobbing fortsätter bland barn när inte ens vuxna kan föregå med gott exempel.

          Vi kan också tänka ”inte konstigt att barn inte kan stava när vuxna inte anstränger sig”.
          Vårt språk försämras varje dag, och offentliga personer som vill ha plats och tid i etern borde åtminstone anstränga sig att stava rätt. Hans svenska är under all kritik. Det kryper ju i kroppen när man försöker läsa.

            Fast varför sparka på den som redan ligger?
            Han har uppenbarligen problem med stavningen, det kan ju inte undgå någon.

              Problem med stavningen blir bättre om man läser böcker. Han kunde jobba på det.

              Det går att köra stavningskontroll som även fixar grammatik och hjälper inte det köp korrekturläsning, det gör de flesta seriösa företag som fattar hur illa det ser ut när budskapet framförs på felstavad tafflig svenska.

        Tänka själv har väl inget sagt att man ska sluta göra men förstår inte hur folk som lyssnar på osäkra källor som är fylld av propaganda mot vaccinet är mer fritänkande än de som lyssnar på myndigheter och vetenskapliga rapporter? Du behöver inte gilla vaccinet, ingen tvingar dig till det, men fakta är ju ändå att det minskar svår sjukdom och död. Fakta är att det har gjort mycket gott. Det är inget man kan diskutera bort.

          Nej, fakta är att det är den muterade varianten som har bidragit till att vi har färre döda och färre på IVA.
          Det finns inga siffror som visar på att det är skillnad på vaccinerade eller ovaccinerade när det kommer till omikron.

          Och ja – man får tänka själv så länge man tänker likadant.

            Varför skulle jag bara prata om omikron? Pratar självfallet om covid-19 i sin helhet. Än en gång någon som vill vinkla för sin egen agenda, tack för att du demonstrerar hur antivaxxers gör!

              Förlåt, det var jag som antog att vi pratade nutid. Och faktum är att omikron är den överlägset dominerade varianten för tillfället och då kvittar det hur mycket skydd du har mot tex delta av ditt vaccin om delta inte är ett reellt hot i nuläget.

                Det är ju dock ovaccinerade som upptar majoriteten av platserna på våra sjukhus?

            Det var ett skakigt argument. Antalet alvarliga fall hänger ihop med antalet vaccinerade. Däremot finns ett samband mellan antalet ovaccinerade och antal mutationer.

          Redan 2003 skrev expressen en kritisk artikel om Pfizer. Om deras fifflande, då var det inte lika stort hat och ståhej om att expressen exempelvis spred missinformation eller var konspiratoriska.
          Läs
          https://www.expressen.se/nyheter/sa-lurar-lakemedelsjattar-oss-pa-miljarder/?fbclid=IwAR2_d2g3czArTbKJ3GN04Oz3v0pdEauwLsy0565EPKb2PRHp2Dow5ylBqmk

        Det håller jag inte med om. Det jag hör är snarare en legitimering av att vem som helst kan framföra sitt eget tyckande och spekulerande som en sanning. Det som är obehagligt är att sen klämma till med lämpliga titlar för att ge det hela legitimitet och tyngd. Katarina har tappat markkänningen och är numera guru in fucking everything. Dessutom är hon varken praktiserande läkare eller forskare för hon har inte publicerat något de senaste 10 åren. Blev inte heller förvånad över att se att hon och Dr Mouna är vänner. Samma skrot och korn.
        Däremot är Pärleros fråga intressant och befogad. Det är ett problem att både läkemedelsindustrin och även sjukvården i länder som USA fokusera på att mildra symptomen framför att bota sjukdomen. Därför hade det varit mer intressant om han bjudit in aktiva forskare inom nationalekonomi och statsvetenskap eftersom det är ett samhällsvetenskapligt problem.
        Vad gäller kopplingen till Covid är den minst sagt långsökt om det inte är så att konspirationsteorin inkluderar att det är läkemedelsindustrin som skapat Covid för att sedan bli rika på vaccinet.

        Klart att man får tänka själv YeYe, problemet är kanske att man inte alltid är ens egen tanke som är den riktiga och sanna. Har svårt att tro att alla sektliknande grupper tänker rätt? Klart att man ska få bestämma över sin kropp men vi lever ju inte på 1700-talet där vi ska koka grodor och dansa i månens sken utan aldrig tidigare har väl så många forskare varit enade i forskningen om dessa vacciner?

          Alla forskare är inte enade, det är inte så vetenskapen fungerar.
          Om vi skall lita till vetenskapen så måste vi lita till all vetenskap.

            Nä inte alla men inom de större och mer välkända forskarmiljöerna… klart att det finns de som sitter på sina små rum och forskar också 😉 Tycker det känns som vissa av dessa sitter och argumenterar här också?

              Jag vet inte om jag tycker att denna grupp sitter på sina små rum direkt?

              https://gbdeclaration.org/

                Vad är egentligen din poäng här. Vet du överhuvudtaget vad du länkat till? Detta är ingen forskarmiljö utan tre kända professorer som inte tycker att nedstängningar är rätt väg att gå. De förespråkar istället att man skyddar riskgrupper och låter övrig population insjukna så att man uppnår flockimmunitet. Det finns en lika stark grupp av professorer som tycker detta är ansvarslöst och att flockimmunitet är önsketänkande.

            Det handlar väl snarare om att lita på den vetenskapliga metoden.

      Hon är läkare. Hon kan till skillnad från många andra TOLKA vetenskapliga studier.

      Jag är själv legitimerad vårdpersonal och tyckte hon hade många poänger. Hans deltagande var ju dock skit samma med. Känner ej till honom.

        Hon är inte läkare.

          Från Wikipedia: ”Åren 2002–2011 utbildade hon sig till läkare samt blev fil. mag. i fysiologi och medicine doktor 2011 vid Karolinska Institutet.”

            Fil mag i fysiologi är inte det samma som att vara läkare. Hur svårt kan det vara att fatta att det är en skyddad yrkestitel som du bara får använda efter legitimering hos socialstyrelsen

              Hur svårt kan det att läsa innantill?

      Varför sprider du själv desinformation och hat?
      K Gospic är utbildad till läkare, Med Kand på KI, hon har även disputerat där och är doktor i medicin och hon har även forskat på hjärnan och kan därför även kalla sig hjärnforskare, vilket både SR kallade henne för när hon var sommarpratare och hennes förläggare Bonnier kallar henne också för det. Varför vill du förminska henne ?Vad har du för utbildningsnivå själv? Varför så bitter?

    Vuxet att twittermobben märker ord och syftar på stavfel 😀 vuxet värre.

      Det är lite svårt att inte reagera när vuxna människor konstant visar på språkliga brister och dessutom konstant gör om samma fel. Konsekvensen blir en tillbakagång till samma normer som gällde i vårt gamla klassamhälle där ditt språkbruk satte ribban för hur du blev behandlad. Tycker du att det är något att eftersträva?

        Hört talas om dyslexi?
        Är det okej att hacka på någon för att den stammar? Eller kanske någon som är flint?

        Jag stavar bra och hade bra betyg i alla ämnen i skolan, men jag tror inte riktigt att Pärleros är en lat person som bara skiter I att lära sig. Han gör så gott HAN kan.

          Du kan bli hur arg du vill men det faktum kvarstår att om du publicerar texter som når ut till många kommer du att bli bedömd utifrån ditt språkbruk. Pärleros som har byggt upp en mycket framgångsrik verksamhet har råd att lägga pengar på korrektur. Det har företag och även privatpersoner gjort länge.
          Så svälj ditt förtret och tänk lite bredare för det handlar inte om att skuldbelägga och peka finger utan det handlar om att hjälpa dem som behöver hjälp.

          Det normala är väl att driver man ett företag så har man nån slags kvalitetssäkring på utfört arbete?

    Bara att han inte ens vet att det heter examina säger väl en hel del om att han inte riktigt har utbildningsnivån som krävs för att vara en trovärdig källa vad gäller ämnet.

      Examar… döör.
      Om antivaxxarna någon gång kunde få till svenskan också..

        Haha, inte konstigt att de inte förstår/ kan läsa forskningsrapporter…tufft med att läsa/ skriva

      Det är väl inte han som ska vara källan?? Så onödigt att dra upp att han inte är bevandrad med akademiska ord, det är ju inte HAN som har tagit examen..

        Väldigt lätt att kolla upp stavningen.

      Det har inte slagit er att karln har dyslexi? Hans felstavningar och svårigheter med ord har därför inte att göra med hans utbildningsnivå.

        Hans brist på utbildning har i allra högsta grad att göra med kvalitén på hans vetenskapliga argumentation. Det är inte bara hans stavning som visar att han saknar utbildning, det är innehållet i vad han säger också.

    ”Examrar”.

      Haha jeez värsta felskrivningen jag har sett.

      ???

      Reagerade också på det. Kändes inte rätt. Googlade och visade sig att examen i plural är examinas. Man lär sig något nytt varje dag! Jag trodde att det var examen i både singular och plural.

      Det är ju lite av det här som de också pratar om i podden – hur snabbt man blir bedömd som icke trovärdig. Och nu på en så lös grund som att man inte kan böja ordet examen. Är det DET som är det viktigaste i debatten?

        Känns optimistiskt att tänka att alla kommentarer som görs baserat på vad de tycker är det viktigaste i debatten.

    Är hon läkare eller inte? Hade varit intressant att reda ut i inlägget

      Av vad jag läst har hon inte gjort AT, därmed inte fått legitimation vilket krävs för att få kalla sig läkare.

        Hon är inte legitimerad läkare (jag kollade i Lexbase).
        Hon kallar sig MD, PhD vilket normalt tyder på att man är en disputerad läkare.
        Men utan legitimation så är hon inte läkare enl svenska regler.

        Hon saknar läkarlegitimation och har aldrig arbetat som läkare. Att hon kallar sig forskare är även det mycket missvisande eftersom hon varken publicerar eller bedriver någon forskning. Att skriva populärvetenskapliga böcker baserad på sin gamla kunskap är inte att jämställa med forskning.

        En person som har en läkarexamen, eller MD på engelska (Doctor of Medicine men förkortas MD från latin Medicinae Doctor) kan självklart kalla sig läkare. Skilj på läkare och legitimerad läkare.
        PhD är en forskarexamen som kan vara inom medicin eller andra områden, inget med läkare i sig att göra.
        För att kalla sig forskare ska man förstås bedriva aktiv forskning, det är lite poäng med att forska 😉

          Nej det stämmer inte om du inte är legitimerad dvs registrerad och godkänd hos socialstyrelsen får du inte titulera dig läkare oavsett om du har en examen.

            Klart du får det. Du får dock inte jobba som läkare om du inte är legitimerad.

              Nej du får inte titulera dig läkare. Tror du mig inte är det bara att kolla socialstyrelsens hemsida. Det anses vilseledande. Däremot får man använda ex MD men läkare är en yrkestitel liksom polis som du inte heller får använda om du inte är registrerad.

              Nej. Titeln ”läkare” är en skyddad yrkestitel med krav på legitimation. Du får inte titulera dig själv som ”läkare” utan att ha läkarleg.

      Hon har en läkarexamen men jag vet inte om hon är praktiserande läkare. Men hon är definitivt ingen forskare, däremot så har hon tidigare disputerat. Men det är helt irrelevant i sammanhanget. Otroligt problematiskt att utge sig för att vara forskare och sen slänga ut sig sånt här.

        Anonym 12:16 här igen. OBS är inte heller säker på om hon har en läkarexamen, dumt av mig att skriva det. Men om hon har det så är även det irrelevant i sammanhanget då vaccinområdet inte är hennes profession.

        Om hon har disputerat och publicerat artiklar eller annat så är hon ju forskare. Att ha disputerat innebär att man har doktorerat.

          De forskare som det minsta ifrågasätter vaccineringen eller talar om negativa effekter brukar avfärdas som ”forskare”.

            Jag tror det snarare är så att den människa som ifrågasätter och lutar sig mot direkta felaktigheter avfärdas… med all rätt ☺️

              Och du förstod inte alls vad jag sa. Vilka forskare tycker du lutar sig mot rätt och vilka lutar sig mot fel fakta?

            Det håller jag inte alls med om. Vill snarare påstå att det är tvärtom. Lyssnar man på en debatt mellan två forskare som forskar inom samma ämne är det tydligt att övriga sakkunniga lyssnar på bägges hypoteser och slutsatser. Det är vad forskning går ut på. Däremot är det helt ointressant att lyssna på vad en hjärnforskare teoretiserar kring vaccinationer och läkemedelsindustrin för i detta ämne är Katarina lika blank som vilken lekman som helst.

          Exakt, hon har gått utbildningen för att bli forskare. Men hon är inte forskare nu utan entreprenör med ett eget företag. Finns inga uppgifter om att företaget bedriver forskning, vilket man alltså kan göra privat om man inte blir anställd av universitet (som är den vanligaste vägen för forskare). Men det kräver ju att man faktiskt forskar också och inte bara kallar sig för det.

          Hon har inte forskat på många år. Normalt brukar akademiker inte kalla sig forskare om man för stunden inte har aktuell forskning på gång. Det är väldigt märkligt att Katarina svänger sig som hon gör med titlar.

            Men om jag förstår rätt så har hon en läkarexamen och en doktorsexamen? Så hon är alltså läkare och doktor (inom medicin)? Iaf något…

              Jag antar att hon avlagt examen i den kliniska delen av läkarutbildningen och sedan sökt forskarutbildning. Tydligen har hon inte gjort sin at tjänstgöring vilket innebär att hon inte avlagt läkarexamen och då kan hon inte heller bli legitimerad hos socialstyrelsen.

        Verkligen. Forskare är väl ingen skyddad titel, men människor älskar ju att säga att de är det ena än det andra ?

          Att vara disputerad är en examen där en ojävig betygsnämnd ska bedöma din…. Forskning.

            Och att doktorera, det är en forskarutbildning du genomgår. Vet inte vilken institution som skulle anställa en forskare som inte är disputerad. Om det nu är det du vill påstå.

            Japp, hon är utbildad till forskare men verkar inte arbeta med det utan driver ett eget företag istället. Är väldigt hög konkurrens om tjänster där man forskar så det är många som doktorerar men sen inte arbetar med forskning därefter.

              Ja? Forskare är ingen examen, vilket var min poäng.

                Njae jo det är det men folk använder ordet forskare väldigt brett. När du gjort din grundutbildning kandidat och magisterexamen kan du ansöka till en forskarutbildning. Den utbildningen innehåller dels vanliga kurser som på grundnivå samt en avhandling som bygger på en hypotes som doktoranden väljer att forska inom. Kurserna klaras med examination och avhandlingen bedöms av kollegor och handledare och professorer. Själva disputationen är då doktoranden försvarar sin avhandling och blir han godkänd blir han firad på doktorspromoveringen som är en slags examensfest som ofta genomförs två gånger om året.

                  Det är ingen examen på det sättet att du erhåller titeln ”forskare”. Du erhåller titeln ”doktor i xx”. Så att kalla sig doktor i sitt ämne kan hon väl göra men forskare är ju någonting man är anställd som.
                  Säg att jag disputerar och får doktorstiteln men sedan börjar jobba på donken. Är jag verkligen en forskare då? Nej…

                    Långsökt liknelse. Att bli forskare är en utbildning och brukar kallas just forskarutbildning där en väsentlig del av utbildningen går ut på att du forskar inom ett ämne som är av intresse för institutionen, samhället eller näringsliv eller annan intressent. När du disputerat blir du promoverad och erhåller din doktorstitel. Jag har både syskon och kusiner som är PhDs. Är dock familjens svarta får blev aldrig mer än en fil kand ☺️. En är kvar i den akademiska världen och undervisar och handleder doktorander men bedriver inte forskning själv. Han kallar sig inte för forskare. Min syster jobbar på ett läkemedelsföretag och forskar på aktiva substanser för vidareutveckling av befintliga patent. Hon kallar sig forskare. Och den sista jobbar i näringslivet med helt andra saker än det hon doktorerade i. Hon kallar sig inte för forskare. Forska är något du gör men kräver utbildning i metod för att garantera en kvalitet som krävs för att kunna lita på forskningen.

      Hon har examrar. Vad det nu är.

      Spelar det nån roll? Väldigt många icke läkare uttalar sig ju väldigt säkert kring vaccinets effekt och nytta. Själv tror jag faktiskt att vet så mkt om detta.

      Samma som med nedsättningarna under Corona. Har det gett nånting? Antagligen inte. Ändå skulle de genomför.

      Tycker det är bra att höra ”andra sida”. Å den som har svårt att höra andra åsikter bör ju fundera över koncepten ”fri åsikt” och ”diktatur”

        Ordet är fritt men det är när man påstridigt påskiner att åsikten är fakta som det blir fel.

      Känner flera läkare som är emot. De vet inte mer om vaccinet än vi. Allt vi vet är att pzfiser vill tjäna pengar. Det är allt som är säkert. Vrf vaccinera unga och friska? Helt ologiskt. Vi borde fokusera mer på övervikt. Det är skadligt om något.

    Ironin ändå. På samma sätt som läkemedelsbolagen ”fifflar och mörkar för att tjäna pengar”, så sprider Pärleros farlig desinformation för att generera trafik för att *trumvirvel*… tjäna pengar.

      Har du lyssnat på avsnittet?

        Ja

          Exakt vad är desinformerande?

            När snillen spekulerar om verkliga problem skapas konspirationsteorier. Det blir desinformation när man väljer att lysa lampan på fel saker. Att som Katarina hänvisa till källor om biverkningar som skapats av vaccinkritiska människor och inte uppge detta är desinformation. Att inte informera om att inrapporterade och fastställda biverkningar inte är samma sak är desinformation. När människor som Katarina som vet hur man manipulerar fakta får utrymme uppstår en farlig situation. Det är dags att fråga sig själv vilka det är som sprider vaccinmotstånd och varför. Det vi med all säkerhet vet är att de gör det inte för att vara snälla mot sina medmänniskor.

              Har pzfiser betalat dig för den kommentaren eller? Varför skulle någon vela va emot vaccinet? De argumenterar och resonerar högt. Vilket är tillåtet och bra. Oavsett vad det handlar om. Folk som vill att alla ska tycka likadant…. suck….

                ”Varför skulle någon vela va emot vaccinet”? Har du levt under en sten, eller?

                Ursäkt att jag frågar läste du överhuvudtaget minkommentar? Folk får tycka precis vad de vill men när människor försöker använda auktoritet och popularitet för att påstå att deras tyckande är fakta då finns ett stort problem. Men du kanske själv tillhör den faktaresistenta fårskocken?

      På vilka grunder har du gjort bedömningen att det är det här som är desinformation och inte den information du anser är trovärdig?

        Källkritik?

    Börjar bli så jävla trött på det här tjafset. Vaccinet är inte farligt, de allra flesta har fått några utav de vanliga biverkningarna och det har inte blivit värre än så.

      Precis som att de allra flesta har fått covid utan några värre biverkningar?

        Du räknar inte döden som biverkning då eller?

          Har de allra flesta med covid dött?

            Ska vi helt sluta behandla och förebygga sjukdomar som har lägre dödsrisk än 50%? Hur man än vrider och vänder på det så är det farligare att få covid-19 än att ta ett vaccin mot covid-19. Det är bara att titta på statistiken.
            Man måste även ställa det i proportion till annat, t.ex. långtidseffekter och sjukvårdsbelastning.

              Menar du att det finns ärlig statistik över biverkningarna för detta vaccin! Skulle inte tro det va. KOm igen när dom slutar mörka biverkningarna , då kan du jämföra.

                Vad har du för bevis på att någon mörkar biverkningar?

                  Precis. Bevisbördan ligger på den som hävdar att biverkningar mörkas- när alla andra får och har tillgång till biverkningslista och vaccinen är säkerhetsbevakade. Folk verkar tro det är vilda västern bland läkemedelsbolagen. Enligt mig en världsfrånvänd bild, då de har enorma säkerhetskrav inom företaget själv och från utomstående myndigheter m.m.

                    Fast jag vet ju fyra personer i min närhet som fått hjärtproblem i direkt anslutning till vaccinet, där läkaren tom bekräftat det samt skrivit in det i journalen. Och vad man har läst är det ju många som fått hjärtproblem,

            Covid var den 3e vanligaste dödsorsaken i Sverige efter hjärtkärlsjukdom och cancer som är samlingsbegrepp för en rad sjukdomar. Säsongsinfluensan brukar inte ens komma med på listan med sina dryga 600 dödsfall per säsong. Men för all del kör strutsen och när du behöver luft glöm inte foliehatten.

              De dog MED Covid. Inte alltid pga det. Skillnad.

                Åhnej inte den hjärnslöa diskussionen…
                Vet du vad jag nappar inte. Hitta någon annan som du kan använda för att bli av med dina aggressioner.

                Till ID: Det finns data att tillgå som tydligt visar hur många som har dött AV covid-19 (allt enligt dödsorsaksintyg utfärdat av läkare) och det är cirkus 15 000. Alltså något lägre än siffran för de som avlidit MED covid-19, men fortfarande en stor majoritet som dött av sjukdomen. Källa: socialstyrelsen.

                  Har försökt nå fram till ID tidigare med fakta men det har inte gått så bra. Tror hen tycker hen är duktig som kan ge prov på semantik.

              Ja för att man inte visste vad det var för sjukdom i början pch hur man skulle behandlas & att man inte kommit igång med vaccinationen. Att det öppnas upp i flera länder NU har att göra med att MAJORITETEN ÄR JUST VACCINERAD /har antikroppar & dyl, och att man kan behandla sjukdomen vilket man inte kunde från börjat.Min bror var en av de första i Sv som fick covid19 (namnet fanns inte ens när han låg inne december 2019) och läkarna visste inte hur han skulle behandlas. Det är lätt att vara ”kaxig” ca 2 år senare med hundratals studier ute och en fungerande medicinering/behandling samt vaccin.

                Någon medicinering har ännu inte godkänts så håll dig till fakta. Och nej det är bara en bråkdel av jordens befolkning som är vaccinerad så vi kan förvänta oss att det fortsätter dyka upp nya mutationer.

                  Ännu en Einstein . Jag vet flera som medicineras/ behandlas så du borde rannsaka dig själv innan du sprider lögner . Finns människor som faktiskt har drabbats av denna sjukdom även om de inte är många .

                    Nope då har dina vänner besök någon häxdoktor eller annan kvacksalvare. Lämnar du aldrig din sten?

              p.s. influensan krävde 10 tusen liv för ett par år sedan under ETT & samma år, bara för att media inte skriker ut det behöver det inte betyda att man skall ta det med en nypa salt, och ja 600 människoliv per år är inte att skoja med, det är någons mamma/pappa/bror/syster/vän/annat, lite empati skadar inte men här har vi ännu ett bevis på hur själviska vi kan vara.

                Det var 3000 som dog. Men ja det är ovanligt många när det brukar ligga på 6-800 per säsong.

                  Einstein om du inte vet så kanske du kan hålla truten !! Det var 10 tusen liv .

                    Är det trollmor eller trollfar som lämnat stubben?

              Och det var när vi haft restriktioner i TVÅ års tid. Det hade solklart varit vanligaste dödsorsaken utan restriktioner.

              Källa på det tack!

        Extremt många fler har dött eller fått långvariga problem efter covid.

          Ja? Läs vad jag skrev igen.

            Du skrev ”Precis” vilket indikerar en jämförelse. Proportionerna mellan de som får biverkningar av vaccin och de som blivit allvarligt sjuka i covid är inte jämförbara, covid är extremt mycket farligare än vaccinet. Så vad är din poäng?

              Jag undrar också vad din poäng är?

        Mer än 5 miljoner människor har dött. Över 100 miljoner människor har drabbats av långtidscovid.

        Bara för att omicron fått tag i de resterande i Sverige som inte haft covid innan betyder det inte att en farligare variant av covid fanns innan. Många blev rejält dåliga i början.

          Vill bara ”skryta” med att jag klarat mig. Är i CHOCK! ? Känns som jag är den enda kvar att bli sjuk ?

          Trodde dock efter förra veckans kaos (förskola) att jag skulle åka på det.

            Relaterar till känslan trodde jag klarat mig men så bang åkte jag dit. Fyfan mådde skit trots vaccinationer. Kan inte låta bli och fundera hur jag mått om jag varit helt ovaccinerad.

              Du hade mått likadant med all säkerhet.

                Ännu en expert har talat.

                Det är möjligt eller så hade jag legat på IVA eller ännu värre i en kista. Ingen kan faktiskt veta med säkerhet.

                  Man kan ju alltid ha oturen att vara ett undantag, inom det mesta. Vet inte om du har riskfaktorer (85%) hur gammal du är (få dödsfall under 40 år) eller vilket kön du har (sist jag kollade var det 70% män som avlidit) men dessa faktorer spelar stor roll enligt statistiken (Socialstyrelsen.se).

                  Sen kan det bero på hur länge sedan det var sedan man tog vaccinsprutan, eftersom vaccinet tappar verkan inom några månader.

                  Skönt iaf att du inte mådde ännu värre!

            Har också klarat mig än så länge. Jobbar som lärare så är omringad av covid. Varje vecka sen nyår har vi skickat hem elever och även kollegor som insjuknat under dagen. Varken jag eller min dotter som går på samma skola har insjuknat än så länge. Har inte ens varit förkyld på två år, burkar bli det några gånger om året åtminstone.

            Trodde jag också, men förra veckan föll jag pladask. Fick världens mildaste variant dock.

      Fe fel fel! Det finns hur många tusen som helst i sverige som drabbats av riktigt allvarliga biverkningar. Gå med i gruppen Biverkningar Sverige på FB så får du se. Det är helt åt helvete. Och detta kommer inte fram i media alls. Så fruktansvärt synd om dessa människor som inte kommer få den hjälp de behöver. Personer i alla åldrar som varit friska innan. Man skulle vilja att media visar båda sidor om myntet så att säga.

        De som drabbas av allvarligare biverkningar tillhör INTE majoriteten, långt ifrån. Vaccinet överlag är inte farligt och kommer inte påverka oss negativt.

          Nej det har inte drabbat dig men dåså då är det ju lugnt ? såklart det är en minoritet som drabbas men skadan som är skedd blir inte mindre i deras värld.

            Det går ju inte att säga att vaccinet är farligt om en minoritet fått det, ellerhur? Det kommer alltid finnas risker med allt i våra liv. Det är olyckligt att vissa drabbats hårt av vaccinet, men det är troligtvis vad man får räkna med när man vaccinerar en hel befolkning. ALLA kan inte ha samma toleransnivå.

              Fått negativa biverkningar* menade jag i första meningen

            Har du läst om alla biverkningar som kan uppstå på andra läkemedel? På krämerna du smörjer i ansiktet och på schampot du gnuggar in i håret? Frågan är om alla drabbas eller om en minoritet gör det? Finns väl ingenting som är säkert för 100% av mänskligheten? Hur tror du det hade sett ut om ingen vaccin hade tagits fram?

          På Läkemedelsverket.se finns statistik, ca 95700 inrapporterade biverkningar, av dessa har man bara hunnit handlägga ca 10.000. Av dessa 10.000 är närmare 6000 allvarliga, so jo majoriteten av de som hunnits gå igenom är av allvarlig sort. Definitionen av allvarlig är bl a att det leder till död.

            Var står det att man har hunnit handlägga 10 000st?

            Sedan står det klart och tydligt:

            ” När många rapporter kommer in till oss samtidigt, prioriteras handläggning av allvarliga rapporter.”

            Så det är klart att det blir stor andel allvarliga rapporter om det främst är dom man handlägger.

                Förstår fortfarande inte vad din poäng är?

                Av eller med vaccin?

                Sluta sprida desinformation. De två dödsfallen är personer med bakomliggande sjukdom och över 65. Dessutom har man inte kunna fastställa orsakssamband mellan dödsfallet och vaccinationen.

                  Har du ens varit inne på länken? Dödsfallen är ålderindelade, 2 st döda AV vaccinet i ålder 10-19.

          Även om de inte tillhör majoriteten så är det verkliga personer som drabbas och som får sina liv förstörda?
          De kanske hade tänkt annorlunda om de var medveten om riskerna när de tog sitt beslut att vaccinera sig för att vara *solidarisk*

            Risken att bli allvarligt sjuk av corona är fortfarande högre än av att ta vaccinet så ditt resonemang fallet ju platt.

        För att Facebook-grupper är folk som inte har kunskap i ämnet spekulerar i att pirrandet i lilltån måste bero på vaccinet är ju SÅ trovärdiga källor!

          Dom spekulerar inte alls i denna grupp.Dom delar med sig av seriösa och trovärdiga historier vad som drabbat dom. Man får inte ens diskutera inlägg i denna gruppen, då blir man avstängd. Utan det är en grupp så dessa stackar människor ska få sin röst hörd och få lätta sitt hjärta .

            Folk utan utbildning som berättar om vad de tror har hänt utan ngn som helst evidens.

            Historieberättande, det är som på lägereldarnas tid när vi berättade vandringslegender för varandra. Fint!

        Psykosomatiskt till 80% ?

        Fast vi kan ju se hur många biverkningar som är anmälda av privatpersoner. Totalt 96 145 fram till den 26/1 av ca 19 miljoner doser i Sverige.
        Varför kommer inte de som har fått allvarliga och långvariga biverkningar få den hjälp de behöver?

          Men du vet väl att anmälda biverkningar inte är samma som BEKRÄFTADE biverkningar. Att jättemånga anmäler vad de tror är biverkningar (men egentligen har det inget samband, det inträffade bara samtidigt) är ju för att det är ett sånt prat om vaccin nu och alla som vill kan anmäla detta (det görs alltså inte, nödvändigtvis, av vårdpersonal -läkare, usk, ssk osv)

            Ja jag vet att detta inte är bekräftade biverkningar och att privatpersoner själva kan anmäla biverkningarna. Men jag svarar på anonym som verkar tro att biverkningar har blivit hemlighetsstämplade av staten och vaccintillverkarna när det finns tydlig information och vem som helst kan anmäla det.

          I anmälda biverkningar ingår t ex ont i armen, trötthet, huvudvärk och feber. Vem som helst kan anmäla vad som helst som misstänkt biverkan av vaccinet. Mår man illa och får ont i magen anmäls det som biverkning. Hur vet man att det inte är magsjuka eller något man ätit? Bara ett exempel på att antalet anmälda biverkningar inte säger mycket.

        Sådana grupper är gravt problematiska. Exakt ALLT påstås vara biverkningar av vaccinet: Demens, tinnitus, yrsel, utslag på knäna, dålig syn, håravfall, psykiska besvär mm you name it. En grupp full av människor med fysiska besvär,utan tvekan. Evidens för att alla dessa skulle vara orsakade av vaccin saknas däremot helt.

        Tråkigt för alla som blivit sjuka. Men det är inte självklart att vaccinet är orsaken.

        Fast nja, tittar du på hur många som vaccinerats bara i Sverige är det inte en särskilt stor andel som fått allvarliga biverkningar. Med det sagt är det såklart fruktansvärt för individen som drabbats. Och de som fått besvär behöver såklart få hjälp. Men jag skulle inte ta för sanning vad som skrivs i den facebookgruppen.

        Jamen visst, egenrapporteringar på Facebook, vilken utmärkt källa…

      Men vi kanske inte har sett alla biverkningar av vaccinet? Jag är själv vaccinerad och jag tror på vaccin. Men jag har inte ALL fakta i det här. Det är det nog väldigt få som har. Det KAN ju vara så att vi får se följder av vaccinet först om många år? Jag försöker bara vara ödmjuk inför det faktum att INGEN av oss VET.

        Vi vet inte heller vad vi kan få se för följder av coronaviruset om några år. Som exempel kan jämföras med poliovaccineringen på 50 och 60-talen. Det vaccinet var då också nytt. Det har inte rapporterats en enda senare biverkning av vaccinet. Däremot så har det rapporterats massor av följder av virussjukdomen så kallat postpoliosyndrom. Du har naturligtvis rätt att ingen vet vad som händer i framtiden. Om något. Men man kan dra rimliga slutsatser utifrån kända fakta (inte åsikter).

          Sen vet man inte heller hur alla de som blev allvarligt sjuka i covid påverkas senare i livet. Man vet att många av personer som drabbades av spanska sjukan och överlevde dog i förtid.

      Min 17 åriga syster fick en kollapsad lunga av andra Pfizer dosen dem fick i skolan. Hon har varit in och ut på Karolinska i flera månader och totalt spenderat 1 månad där. Hon opererades för två dagar sedan. Dem fick klippa upp blåsor i lungan och skrapa bort infektion i lungan. Att säga att detta inte är från vacc är otroligt oansvarigt. Hon är annars fullt frisk och aktiv.

    ”Vi låter doktor Mikael svara på den frågan.”

    In kommer doktor Mikael och svarar på en helt annan fråga. Hur kan hon se så nöjd ut över det fiaskot?

      Haha ja. Hon pratar flertalet gånger om hur vi blir manipulerade av läkemedelsföretag, samtidigt ställer hon själv upp på att manipulera lyssnarna/tittarna genom att klippa in Dr Mikael från ett helt annat sammanhang för att ge tyngd åt deras smörja ?

        Det är väl ändå svar på samma fråga?
        Vaccintillverkarna är aktieägda, och har aktieägarnas vinst som största och viktigaste intresse.
        Om detta hade handlat om folkhälsa så hade vi sett fler diskussioner om allmän hälsa, sjukdom, riskfaktorer och kost.
        INGEN av varken FHM eller politiker har pratat om folkhälsan, bara vaccin.
        Det är talande om något.

          https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/covid-19-och-folkhalsan/

          Det här är bara EN av alla länkar som handlar om folkhälsan. Försök inte sprida desinformation, tack!

            Jag ser inga råd?

            Jag har inte hört ett enda råd på en enda presskonferens annat än ”Vaccinera er så fort ni får chansen”

              Konstigt! För jag har på ett flertal presskonferenser från FHM hört dem säga att det är jättebra att fortsätta vara utomhus och motionera.

                Och att barn ska fortsätta gå i skolan så mkt det går pga just folkhälsan.

          Nu får ni lägga ner!! Helt ok att vara kritiskt om man behöver ta ett vaccin NU (alltså inte förra året då det faktiskt skyddade mot smittspridningen första halvåret eller till och med 3/4 av året) om man inte är i riskgrupp eftersom det inte effektivt skyddar mot smitta från Omicron varianten.

          När länder stängde ner skolor för barn, gym och hela samhällen så stod FHM och sittande politiker emot även när de blev attackerade av reportrar, oppositionen och andra länder. Varför? För att det skulle påverka folkhälsan negativt. FHM har också varit tydliga med att det är bra att vara ute och gå, vara ute i friska luften osv.

          Är fan moderat men är otroligt stolt över hur Lövet höll huvudet kallt och inte fick panik som flera andra länders ledare fick.

          Skulle vaccin och medicin vara samma sak menar du? Så jättedumt att jag fick ”medicin” mot mässling och stelkramp när jag var liten då, jag hade ju inte ens de där sjukdomarna. Vilken miss!

          Du förstår inte det problematiska med att klippa in något från ett annat program? Seriöst.

          Det är väl självklart att företag vill gå i vinst? Förstår inte varför det är någonting att haka upp sig på. De MÅSTE gå i vinst för att kunna finnas kvar. Tror dock inte att vinst vs. folkhälsa spelar ut varandra i det här fallet.
          FHM har gjort flertalet publikationer av vad covid-19 bidragit till för konsekvenser för folkhälsan, så det tramset kan du bara skippa.

            Det är skillnad på vinst och vinst.
            Du tror inte att ett ägandeskap och vinstintresse kan grumla den goda viljan biland?

            Det jag eftersöker är råd kring hälsa, kost och livsstil.
            Speciellt när vi vet att den största risken för allvarlig sjukdom och död är ålder och/eller underliggande riskfaktorer.

                Hahaha! Den här personen måste ju ge sig snart.

              Tycker du har spårat rätt friskt i flera av dina kommentarer, men en sak har du helt rätt i. Det finns läkemedelsföretag, långt ifrån alla, som enbart ser till kortsiktiga vinster och ägarintressen. Världens största läkemedelsföretag har dåligt ryckte bland sina branschkollegor. Orsaken är att de inte drar sig för olovliga uppköp genom att genom mellanhänder köpa upp aktier så att de får kontroll över bolaget. Sedan lägger de ner all forskning och egen tillverkning. Lönsamma preparat produceras istället på licens i länder i Asien. Ett år försökte de göra detta mot AstraZeneca. Enda orsaken var att slippa skatta bort vinster de gjort i Europa. Detta vidriga företag heter Pfizer.

          Folkhälsomyndigheten har pratat massor om folkhälsa relaterat till covid. Ljug inte!

          Nej, han pratar om något helt annat. Oseriöst att lägga in det här.

    Finns det ens något som heter fakta idag? Allt kan liksom ifrågasättas och vinklas. Så obehagligt att det finns så många som inte litar på forskning och vetenskap, utan på personer som Alexander Pärleros…

      Vilka forskare mer konkret menar du att vi kan lita på och inte? Kan du namnge några som står för ”sanningen” och några som inte gör det?

        De som är anställda av ett universitet eller annan forskningsinstitution, brukar man i regel kunna lita på! Detta utesluter därmed ”hjärnforskaren”.

          Så du kunde inte namnge någon alltså.

            Om du är så jätteintresserad av namn föreslår jag att du går in i universitetens personalkataloger (finns på nätet) och söker på exempelvis virologi och epidemiologi. Titlar som docent och professor kan också ge vägledning.

            ?? orkar inte

        Alla som vet någonting om forskning vet att det inte är forskare som är intressant, utan forskningen. Dvs artiklar som forskarna publicerar i vetenskapliga tidsskrifter. Att namedroppa random forskare varför ska man göra det?

      Forskning är ju inte alltid sanningen. Utan vad man än vill forska om så kan man se till att hitta saker som ger ditt syfte trovärdighet.

      Forskning är väldigt partisk och ofta väldigt ensidig.

        Men snälla. Riktig forskning måste gå igenom ett antal kriterier för att klassas som trovärdig och få publiceras. Det är den samlade forskningen som tillsammans ger en så sann bild det bara går utifrån den forskning som gjorts hittills.

        Skulle vara intressant om du förklarade vilken forskning som får anslag (pengar för att kunna jobba) på dina grunder. Forskningsråden och stiftelserna ställer sig nog ganska frågande. Forskare sitter inte i lugn och ro med hög lön från arbetsgivaren och jobbar på i lugn och ro. De drar in en hel del av sin inkomst från externa bidragsgivare och får sina ansökningar prövade i hård konkurrens.

        ?????? Är detta något du och Bettan postulerade på en fikastund en dag ni hade extraordinärt tråkigt? Snälla säg ja så att jag inte tappar mitt sista hopp om mänskligheten.

    Snälla ge inte Pärlefors mer utrymme än han redan har! ?
    Tycker han är pinsamt okunnig och oempatisk och verkar helt sakna förmåga ett se förbi sig själv och förstå andra människor.

      Precis! Han vill bara leka Joe Rogan’ och få fler lyssnare:= mer pengar. Nej den killen kommer inte få Nobelpriset…..

      Han är en manlig Malou 🙂

        Och DET är ingen komplimang ?

        Nej, nej, går inte jämföra. Pärleskog suger energi, för säjer han säjer väldigt lite av värde, det är så tomt så tomma ord.
        Malou däremot är mycket bra.

    Läkemedelsbolag som fifflar och och mörkar politikernas studier?

    Om vaccin är farligt eller ej är väl en fråga, men just Pfizer har ju mörkat negativa effekter på läkemedel tidigare:
    Uppdrag granskning:
    https://amp.svt.se/nyheter/granskning/ug/dolda-fakta-om-blodtrycksmedicin

      Ja tyvärr förekommer sånt och det måste såklart elimineras, men det tar inte bort att vaccin fungerar.

    Det känns som att de flesta som tagit 2 sprutor känner att det räcker med 2?
    Hur kommer det sig när rekommendationen är även en påfyllnadsdos?

      Sverige har förbokat 75 miljoner doser till så räkna med att det blir några påfyllningar till. Till alla som vill. Glöm inte att hålla handen på höften bara om ni sprutas. Man vill inte drabbas av SIRVA (Shoulder Injury Related to Vaccine Administration) till följd av dålig injektionsteknik. Googla gärna sirva om du inte känner till det 🙂

        Jo men väldigt många verkar inte vilja ta fler än 2 doser?

          Folk får skylla sig själva. De kan ju fortsätta med sina restriktioner då 🙂

            Hahah restriktoner försvinner den 9:e och inga cornonapass kommer krävas. Kram ?

              För att resa till många länder i framtiden kommer det krävas att man nyligen tagit en dos.

                Vilka länder? De flesta länder kräver att man kan uppvisa negativt test.

            Skylla sig själva? Vaccinationspassen tas ju bort. Vi verkar inte behöva någon tredje spruta.

              Betyder ju inte att det tas bort i andra länder lika snabbt. Vill man resa någonstans är det mycket troligt att du behöver vara vaccinerad eller testa negativt för resan i sig och använder landet någon typ av covidpass för diverse aktiviteter så lär du också vara vaccinerad eller springa och ta ett test stup i kvarten.

          Det är väl upp till dem. Men då har de 20% skydd mot Omikron istället för 70%. De kan hålla sig inne.

        Sprutas? ?

    Pärleros har inte tillräcklig intelligens, utbildning eller kompetens för att diskutera den här frågan ”sakligt och nyanserat” inför storpublik. Bara det faktum att han bjuder in en ”forskare” som tagit tydlig ställning i frågan (som i alla delar inte ens är en fråga utan fakta som det därmed är lönlöst att ha åsikter i) och trots det presenterar henne som någon form av expert i ämnet, talar för sig själv.

    Pärleros är ett övertydligt exempel på vad problemet med samtiden är. Blir så frustrerad så jag skakar.

      För att föregå kommentarer: nej, jag är heller ingen expert i frågan. Jag har inte tillräcklig intelligens, utbildning eller kompetens för att uttala mig om det som diskuteras. Men å andra sidan vet jag när jag ska vara tyst och lyssna också och jag förstår skillnaden mellan åsikter och fakta.

      Intelligens schmintelligens .. ingen intelligens kan rädda någon från potentiella framtida biverkningar.

        Wow…

          Är det svårt att förstå att folk är rädda för biverkningarna? Även om det är en liten risk att man får biverkningar så finns ju risken där.

            Nej, det är inte svårt att förstå. Men det betyder inte att rädslan är befogad och att vi andra, som tar ansvar, kommer sitta tyst och titta på.

            Folk som blivit allvarligt sjuka av covid har större anledning att fundera på hur många år av deras framtida liv försvunnit på grund av den celldöd som covid lämnade efter sig i deras kroppar.

              Så du tror på allvar att efter varje influensa. (ja detta ÄR också en typ av influensa) så drabbad kroppen av celldöd som förkortar ens liv? Nog för att covid är tufft (har själv haft den första varianten) Men att skrämma folk med att deras liv har blivit förkortade pga det är rent idiotiskt!

        Har du evidensbaserade förslag på dessa potentiella framtida biverkningar du pratar om? Eller är det så att det finns en risk att vi alla som är vaccinerade förvandlas till rysktalande aliens om 10 år?

        Varför är du så fruktansvärt arrogant att du tror att du själv har bättre koll än någon som Tegner som har en lång utbildning samt erfarenhet i yrkeslivet? Helt ok att folk är ointelligenta eller outbildade men jag fattar inte varför ni är så arroganta.

    Sjukt att folk blir så arga pga olika åsikter, väldigt läskigt faktiskt. Vad hände med den toleranta svensken? Det kommer alltid finnas folk med olika åsikter (vilket är sunt) vem vill leva i ett samhälle där inget ifrågasätts? Nu är antivaxxers en liten del av befolkningen, är ni nöjda över att ni tagit vaccinet så fortsätt leva era liv och sluta tvinga på andra till något dom inte vill. Jag tror att många fler hade tagit vaccinet om mobbning från media och folk inte hade varit en grej. Människan är en känslig varelse och att bli hotad, hatad och förlöjligad ger en motsatt effekt, mindre tillit till myndigheten och media.

      Man kan ha en åsikt om en tröja är ful eller inte. När det kommer till sant eller falskt är åsikter irrelevanta.

        Jag talar om den infekterade vaccindebatten överlag, folk som vägrar vaccin är oftast rädda för långtidsbiverkningar och det tycker jag att man får respektera. Vad ger dig rätt att bestämma över någon annans kropp och val? Sen att vissa leker forskare och läkare är en annan grej men jag ogillar mobbningen som sker gentemot ovaccinerade.

          Det är ju ingen som tvingas – Deras beslut respekteras ur perspektivet att de inte tvångsvaccineras eller bötfälls för att de låter bli. Jag anser fortfarande att det är själviskt att inte vaccinera sig, och jag måste faktiskt inte tycka att det är helt okej att fatta det beslutet och att det inte säger någonting om personens värderingar och (brist på) solidaritet.

            Nej inte i Sverige men tex i Österrike där kan man få böter årligen. Det är ju indirekt tvång eller? Ta vaccin eller hamna i skulder, väldigt friskt. Med tvång menar jag att man försöker övertala och dumförklara folk som inte vill ta vaccinet. Din åsikt att ovaccinerade är osolidariska och själviska kan stämma in på vissa men också en förenklad synsätt då man kan säga att många vaccinerade endast tagit vaccin för att få resa, gå på bio, barer, titta på matcher osv.

              ”Vad hände med toleranta Sverige”

              får mothugg

              ”Nej inte i Sverige men t ex i Österrike”

              ?

                och så läser man vidare och ser att jag skrivit ”med tvång menar jag … ”

                  Det är inte tvång, varken direkt eller indirekt, att inte hålla med om någons beslut. Men om det är din åsikt, anser du att andra sidan också bedriver tvång då? De som anser att det är korkat att vaccinera sig, och försöker övertala folk att inte göra det?

          Jag kan absolut respektera enskilda individer som inte vill vaccineras pga rädsla för ev biverkningar. Jag känner flera som inte vill vaccinera sig och bedriver ingen övertalningskampanj mot dem.

          Däremot måste man INTE respektera de som förvrider fakta för att sprida desinformation och försöker rättfärdiga det bakom titlar som forskare/läkare etc. Deras idioti är farlig och går ut över bra många fler än enskilda vaccinskeptikers egna beslut.

            Då är vi eniga.

          Kan inte annat än att instämma. Vaccin eller inte vaccin är inte det mest hemska här, utan hur människor beter sig mot varandra. Allt hat. Var är respekten? Visst det finns konstiga antivaxxare därute med en agenda. Men många (som jag pratat med som inte tagit vaccinet) är faktiskt genuint rädda. Dessa människor är oftast även rädda för andra typer av mediciner och annat i sitt liv. Min systers ena dotter lider av svår ångest och är rädd för det mesta. Hon vågar varken ta blodprov eller gå till tandläkaren, och hon är inget litet barn. Man måste vara ödmjuk inför varandra, lyssna och försöka förstå. Inte fördöma och sprida hat så fort någon anser något annat än vad man själv gör.

      ”Vad hände med den toleranta svensken”?
      Tycker tvärtom att folk är alldeles för jävla toleranta mot förbannade dumheter. Man har rätt till sina åsikter absolut. Men man har också rätt att tycka att det åsikterna är helt jävla klappade. När det gäller antivaxx-rörelsen är ordet klappad en extrem underdrift sett till vad det egentligen handlar om. Helvete. (Ursäkta franskan.)

      Vi måste bli bättre på att sätta ner foten mot rena dumheter och disinformation. Om du kallar mig icke-tolerant för det so be it.

        Men det är en liten del av den svenska befolkningen som är antivaxxers. Det är så ett samhälle fungerar, finns alltid motrörelser till allt. Varför blir ni så arga är frågan?

          För att det är förbannade dumheter. Det är lögn, förbannad dikt, hittepå och ett rent jävla skit vilka dumheter som sprids i anti-vaxxcommunityt.
          Att ha åsikter är en sak. Att hålla på och stångas mot vetenskapen och förneka att och hur den fungerar är bara så inihelvete dumt.

          Det finns säkert olika anledningar för olika personer. Men prova du att ta dig in i dessa kretsar så får du nog upp ögonen för varför andra känner ett sådant avsky. Dessa personer lever för att sprida sin jävla skit och manipulerar människor till att inte ta den vård de behöver. Inte så kul när de får greppet om ens desperata anhörig kan jag lova.

        Du är ju sånt tunnelseende att det inte är lönt mödan att diskutera med dig.

          Diskutera hellre än att försöka förminska.

          Läs vad jag skriver istället, jag är inte antivaxxer men jag är en person med grov hälsoångest vilket är anledningen till varför jag inte tagit vaccinet. Jag säger ej emot forskare och läkare, jag bara önskar att vissa av er faktiskt lyssnar och konstigt nog förstår oss som inte vågar/vill ta vaccinet.

            Det var inte till dig jag skrev… utan personen ovanför dig.

            Är trött på att folk drar förhastade slutsatser om att man är för eller emot.
            Jag har tagit en spruta och kommer inte ta en till. Jag jobbar själv på ett av våra störa läkemedelsbolag med just forskning. Tro mig, folk här lyssnar inte i vilket fall som helst, för många som redan har tagit sprutorna vill ju knappast erkänna att de kanske har funderingar eller är skeptisk till vissa delar.
            Utan har de tagit sprutan, då jävlar, då är alla andra som inte tar den dum i huvudet, obildad etc.
            Och när jag kommit in i diskussionen med ren fakta, tidigare debatter, så har jag fått kommentarer som” du sitter i receptionen” etc, så det är inte lönt. Här pågår ett drev där man kallar alla som inte tycker lika Antivaxxer och det är de ju fria att tycka. Men en vettig människa vet att allt inte är svart eller vitt.

              Men i antivaxx-världen är ju verkligen allting svart eller vitt. Jösses.

                Nej, verkligen inte. Då är du inte påläst överhuvudtaget utan då antar du efter en väldigt snäv grupp om du har erfarenhet utav.

                  Klart en antivaxxare som du är forskare hos ett läkemedelsblolag…haha mytoman

                    Du får gärna komma och besöka mig här i Mölndal om du vill.
                    Jag är inte antivaxxare, men jag har full förståelse för de som tvekar.
                    Jag jobbarmed vaccin, absolut. Men får man inte säga vad man tycker?

                    Jag tycker inte att man ska vaccinera sig om man är under 45 år och inte i riskgrupp, nej.
                    Och ja, det finns biverkningar, som det gör med alla. Ska jag inte få prata om det då?
                    Menar du att jag inte får säga att jag bara tagit en spruta, att jag är antivaxxer då?

                    Bara för att jag jobbar på ett läkemedelsbolag så betyder det knappast att jag använder allt som läkemedelsvärlden producerar, eller tycker att medicinering är rätt väg att gå alla gånger.
                    Vi gör ganska mycket mer än tar fram medicin, jag jobbar exempelvis med specifika kärlsjukdomar. Bör jag inte få uttala mig då menar du för att du inte gillar det?

                      Finns absolut inget i hur du skriver som talar för att du forskar inom läkemedelsbranschen, väldigt mycket för att du är antivaxxare däremot. Luras kan du göras bättre bland dina korkade polare.

                  ”Tro mig, folk här lyssnar inte i vilket fall som helst”. Nej och det är väl en jävla tur det. Varför ska vi lyssna på satans dravel för?

                  Jag tror att en stor del av antivaxx-rörelsen bottnar i att man vill stoltsera med att man är så ”medveten” och minsann kan ”tänka själv”. Men i själva verket framstår ni som en skock envisa jävla får som bara bestämt er för att ni inte vill gå in i hagen.

                    Frågan är ju vilka som är ett får och bara följer med..

                    Att ifrågasätta är sunt, ett tecken på sundhet. Sen finns det alltid ytterligheter åt båda håll som alltid skall överdriva och driva saker till sin spets.
                    Det jag stör mig på är att många, där av du verkar vara en av dem, som förutsätter att alla som inte vaccinerar sig tycker lika, har samma grunder till sitt val, och att alla lätt kan buntas ihop. När du skriver ”ni”, vilka riktar du dig till? De du kallar antivaxxer? Vilka buntar du ihop där? Alla som inte vaccinerat sig?
                    Jag blir mest trött på att sådana som du försöker lägga åsikter i mun på en helt grupp i ett och samma ord.

                      Är intresserad av att höra hur du tycker vi ska bekämpa pandemin utan vaccin?

              Jaha sorry ? jag håller med dig och som du sa mycket svart-vittänkade.

            Du har grov hälsoångest men drar dig inte för att bli smittad av en allvarlig virussjukdom som också kan leda till långvarig sjukdom. Dessutom har vi ingen aning om hur viruset kommer att påverka oss i framtiden. Jfr postpoliosyndrom.

              Eller hur!!! Sannolikheten att drabbas värre av Covid än av vaccinet är ju jättemkt större. Är du inte rädd för att få långtidscovid te.x? Ologiskt…

            Jag kommer alltid principiellt kämpa för var och ens rätt att ta beslut om vad som ska hända med deras kropp på egen hand, och jag har 100% respekt för människor som skriver exakt just det du skriver nu. Jag har samma respekt för de som skriver att dom helt enkelt ”personligen inte bryr sig om forskning och bara inte tycker att vaccinet känns bra” osv. Så snälla, fortsätt skriva exakt just det du skriver nu, att hälsa är lite laddat för dig och att du därför inte känner att du vill ta sprutan – för då tror jag inte heller att du kommer möta något någon som helst kritik – utan förhoppningsvis frågor om du vill ha hjälp att tyda sitsen (vilket du bör ta med en läkare först och främst om så blir aktuellt).

            Det är nämligen en ENORM skillnad på att säga det du säger, och att lägga ut medvetet fult gjorda artiklar, skicka runt fejkade bilder osv för att medvetet vilseleda andra – men det är hittills det enda jag sett hända av människor som ”vill ha respekt när jag ifrågasätter”. Att ifrågasätta är att ställa frågor, inte framföra påståenden.

      Mrs Watts Så du menar att de sk antivaxxers inte framfört sina åsikter om de som tagit vaccinet. Har blivit kallad både det en andra, såsom att man inte är vaken, att man inte fattar något osv. De tycker att vi ska ha förståelse för deras ställningstagande men åt andra hållet så får man bara missinformation om hur farligt det är och de räknar upp biverkningar mera skrämmande än den andra. Samt att vi i framtiden kommer att se att hur farligt vaccinet är. Om man inte vill ta vaccinet varför inte låta andra göra det utan att sk antivaxxers ska ingjuta rädslor hos dem som tagit det?

    Det enda positiva som kan komma ur detta är att AP en gång för alla erkänns som en överskattad person utan trovärdighet som givits för stort medialt utrymme ?

      Amen på det

        Hur gick det med hans insamling på 250 000? Redovisade han pengarna?

    Kan någon berätta vilka myter de sprider för oss som inte vill lyssna? Finns inte så mycket att diskutera annars?

    Är det någon av er som har fått en biverkning av vaccinet som fortfarande inte ger med sig? Jag pratar inte om sådana biverkningar som feber, trötthet som kommer direkt efter sprutan utan biverkningar som sitter kvar i månader. Jag har fortfarande stickningar i händer och ben och det vägrar ge med sig 🙁 Det är ju ingen allvarlig biverkning men jag blir ändå ledsen av ha det här och veta att det var jag som gjorde det mot mig själv

      Jag har. Tog min andra spruta i mitten på juni. Är dock inte något helt nytt utan hamnade i ett rejält skov i min ulcerös kolit som fortfarande inte gett med sig trots diverse extra medicinering.☺️

      Alltså älskar mitt vaccin, alla tre doserna. Inte fått någon biverkning alls utöver lite om på armen. Bara en känsla av välbehag ☺️

        Ont* på armen ☺️

        Hahahahahaa ???

        Vad skönt att det har gått bra för dig, det är ju många som inte får någon biverkning som tur är 🙂 Min sambo fick bara lite feberkänsla

      Vet du att det är vaccinet då? Jag menar att du verkligen fått bekräftat så du inte går runt med något annat som kan åtgärdas❤️

        Jag har inte fått det bekräftat av en läkare men i och med att det kom samma dag jag tog min vaccinspruta drar jag, den inte så vetenskapliga haha, slutsatsen att det finns ett samband där (har aldrig tidigare haft problem med domningar/stickningar). Jag trodde först jag inbillade mig att det kunde ha att göra med vaccinet men har sedan läst om att fler har fått samma. Förhoppningsvis går det över snart…

          Sök läkarvård herregud. Alltså…
          1) det kan vara något annat och du måste undersökas för detta och i så fall få behandling
          2) läkaren skickar in en biverkningsrapport till Läkemedelsverket som sedan utreder och tar ställning till om detta är en biverkning kopplat till vaccinet.
          Superviktigt allt detta, både för dig själv och vaccinsäkerheten!

      Störtblödningar.

      Har ont i axeln tre veckor senare men det går säkerligen över. Det beror dock inte på vaccinet. Annars är jag som jag brukar.

      Hade ont i armen i flera mån efter vaccinet, trots detta tog jag ändå 3dje sprutan när det erbjöds och är mycket nöjd över det beslutet. Glad att jag bor i ett land där vi har tillgång till vaccin, tar fan inte detta för givet

    Gå gärna in på Jacob Guidiols insta, han förklarar enkelt varför det blir fel i detta fallet – data tolkas helt upp åt väggarna.

    (Han är varken för eller mot något, han förklarar endast befintlig forskning så alltså neutral och ofarlig.)

      Han är en latmask som skriver folk på näsan.
      Att inte han debatterar istället?
      Internets största viktigpetter!

        Han har ju skrivit om varför han inte debatterar.

        På vilket vis är han en latmask?
        För att han läser studier och hänger med i forskning och dess utveckling?
        I så fall önskar jag att jag också var ek latmask.

        Att okunnig inom ett område med Sanna Hedin som källhänvisning vill debattera är inget nytt, varför är det känsligt att bemöta kritik i skrift tycker du?

          Det är bekvämt att sitta och samla data, för att sedan skapa egna diagram.
          Statistik går också att vrida och vända på.
          Han bemöter aldrig kritik, han svarar oftast med ”bra försök, men du tänkte inte hela vägen”.
          Otrolig översittare.

            Jag förstår honom, man tröttnar på alla troll rätt snabbt.

      Klarar inte av honom eller hans följare.

        Varför?
        Tycker det är superbekvämt med att någon annan sonderar och läser in aktuella rön och forskning inom området hälsa (framförallt). Jacob har sällan eller aldrig egna teorier eller tror saker utan sammanfattar endast vad vetenskapen säger.

    alla biverkningar vi kvinnor kan får då av alla dessa p-piller som vi ska ta för att visa män ej vill använda kondom. det diskuteras aldrig eller diskuteras så som dom diskuterar vaccinet.
    Tror ändån världen fortfarande är lite man dominerat.

      Lite??

      ”För att vissa män inte vill använda kondom” är väl ändå ditt val att avstå att ligga med dessa män ifall du inte vill använda p-piller eller liknande..

        Vad är det här för kommentar? Inte vill? Finns många som inte tål hormonella preparat till exempel. Och som personen skrev ovan – hormonella preparat förstör kroppen tio gånger mer än vaccin mot COVID-19.

          Ingen är tvungen att använda p-piller?
          Sen att kroppen blir förstörd av preventivmedel, dessutom så exakt som 10 gånger mer än covid vaccin? De siffrorna undrar jag var du hittat.

          Kroppen behöver inte alls bli ”förstörd”. Tror ingen ens blir förstörd ärligt talat…

      Exakt! Och ändå så gastas det om dessa covidvaccin som om det vore nåt nytt. Finns folk som får allvarliga biverkningarav Alvedon tex. Jag fattar inte vad som är nytt med just detta vaccin och biverkningar.

      Va? Det diskuteras ju hela tiden. Och vaddå tar för att män inte vill använda kondom? Haha ? Vill du använda kondom, kräv det och låt bli att ligga annars. Men det är inte lika säkert som de flesta andra preventivmedel. Sen finns det många kvinnor som använder det som medicin och mår riktigt bra av det.

      Det var ju helt klart en oväntad koppling.

      P-piller är ju dock inte något som SKA tas. Det KAN tas. Om man själv vill. Det är ett alternativ. Sen är det väl framförallt med orsak av att man inte vill ha oönskad graviditet. Och där kommer ju givetvis ”män som inte vill använda kondom” in. Men man behöver ju inte heller ha samlag med män som inte vill använda kondom.

      Vart kommer denna dominans in? När jag hade sexualundervisning (vilket var kanske 15 år sedan) så delades kondomer ut, och undervisningen runt preventivmedel hade definitivt tyngden centrerad kring kondomer även fast de givetvis nämnde andra alternativ. När uppmuntras man till att ta p-piller? (Utöver män som inte vill ha kondom).

        Av barnmorskor. De respekterar inte att man säger nej, och förnekar att det finns biverkningar.

          Hur ska de inte respektera det? Tvingar de dig? ? Klart de vill få folk at talesman, det är ett väldigt säkert preventivmedel. Man kan annars använda hormonspiral, plåster, spruta eller p-ring t.ex., nåt av dessa kanske man tål. Man får ju läsa på själv också och be om recept.

      Nu är ju p-piller inte bara till för preventivmedel. Utan många använder som behandling för bla endometrios.

      Aldrig hört nån av mina kompisar säga att de trycker i sig för att killen inte vill ha kondom? De vill själva inte bli gravida = de tar ansvar. Dumpa en snubbe om han vägrar kondom eller om han inte kan bete sig. Jösses

    Följ facebookgruppen ”biverkningar av vaccin” där har många dela med sig av långvariga biverkningar av vaccinet som tyvärr inte lyfts i media öht ??‍♀️

      Om man får biverkningar av vaccinet, rapportera in det till läkemedelsverket! Sitt inte på Facebook och trigga igång varandra, herregud…

      Vilka biverkningar har dom skrivit i den gruppen?

        Jag är verkligen nyfiken ? CAROLINE?!

        Alla möjliga, men det är inga ”lätta” biverkningar som typ ”pirr i tån” som nån skrev här uppe…Utan ofta biverkningar som gör att folk inte kan leva normalt som förrut.

      Facebook-grupper är ju en enorm källa till kunskap! ALLT som skrivs på såna ställen är absolut sanning.

      Vad finns det för belägg att symptomen de fått är från vaccinet?.

      Omg nej. Facebookgrupper är gjorde för de värsta offerkoftorna som finns. Va med i en grupp för de med samma sjukdom som jag har. JESUS, folk är fan inte kloka ? Och kan bara tänka mig hur det låter i en grupp för oss som fått biverkningar. Jag har fått biverkningar men valde att gå på magkänsla. Efter tredje dosen så är mina biverkningar typ borta.

      Mitt största tips är att aldrig nånsin gå med i såna grupper, oavsett vad det gäller. Sök riktig hjälp istället, eller lev med det. Vem mår bättre av att älta saker? Nej, strunta i såna grupper för ert måendes skull. Det kan stå att det är stödgrupp, men de som är medlemmar i såna tävlar om vem som är sjukast, vill inte bli friska eller må så bra som det går. De är sin sjukdom. LÄMNA SEKTEN typ ?

        Haha du satte de rätta orden!?

      Absolut! Och glöm inte Wikipedia heller. Säkraste källan vi har.

    Det jag tycker är lite problematiskt kring vaccinet är det faktum att tillverkarna avsagt sig ekonomiskt ansvar från ev.skador och biverkningar och att dokument är hemligstämplade för en lång tid framåt, så folk som tar det är mer eller mindre försökskaniner och har inget att säga till om något problem uppstår, är inte det fel och väcker varningstecken?

      Hur känner du till detta?
      Om det är hemligstämplat menar?
      hur vet du att dessa dokument existerar?

          Fast din källanvisning är en debattartikel…

        Det har tagits upp på olika nyhetssidor och reportage, Pfizer har tex skrivit avtal med olika länders regeringar men vad som riktigt har blivit överenskommet får inte allmänheten veta för det är just det.. hemligt.. Vilket för mig väcker frågan varför och om det finns något de vill dölja..

        Äldre artikel kring ämnet; https://www.dagensarena.se/innehall/lakemedelsbolagen-kraver-ansvarsfrihet-for-coronavaccin/

      This. Folk borde läsa på om Pfizer och deras historia, dom har fått betala rekordstora skadestånd till familjer där flertal barn dog av leversvikt pga antibiotikan ”Trovan”.

        Den som googlar rätt skall finna.

      Det är väldigt logiskt tycker jag. Lite som läkare – de har också mindre personligt ansvar för skador av typ operationer. Vi vill ju ha operationer när vi behöver, men om en läkare skulle kunna åtalas för misstag vem skulle då vilja vara läkare? Inte jag åtminstone. Tänk att varje arbetsdag gå till jobbet och hoppas man inte gör ngåot som är ett mord liksom. Vem kan ha det så? Samma med vaccinerna – vi behövde de fort och hur ska då privata organisationer med begränsade resurser (om än stora resurser men för alltid mer begränsade än länder med beskattningsrätt) ta ansvar för det? Vi hade inte fått något vaccin då.

        Äntligen nån med hjärna ??

        ”Logiskt” var nyckelordet här Helena. Det är inte för alla

        Fast det är ju stora läkemedelsföretag och inte enskilda personer

          Ja, men principen densamma. Hade vaccinföretagen behövt ta ansvaret så hade vi inte fått något vaccin så fort. Vi ville ha vaccinet och såg att risken för covid var värre än risken för biverkningar utöver de som kommit fram i test.

        Lite skillnad på enskild läkare och stort företag.. Gör man fel oavsett vem eller vad så ska det finnas konsekvenser, och hur många gånger slipper inte läkare eller annan vårdpersonal undan ansvar för det var inte deras fel utan någon annans? alltmedan patienten får fortsätta lida i sin ensamhet ofta utan någon större hjälp eller stöd. Väldigt tryggt och säkert det, visst visst..

          Läkare och vårdpersonal är människor, de förtjänar att få kunna göra fel i sin vardag precis som du och jag. Eller ja, åtminstone jag gör regelbundet en del slarvfel och ibland är man mer stressad än man inser. Med det inte sagt att patienter som felbehandlas inte ska få ersättning och hjälp – men det ska inte vara den enskilda läkaren/vårdgivaren som gör det utan samhället tar den risken åt dem. Så att de kan våga hjälpa oss dagligen trots att de också är människor och inte robotar.

    Hon har ju ändå tre ”examrar”. Jag har också tre examrar. Och symaskinskort! Ska nog släppa ett poddavsnitt om vaccinet tror jag.

      ”Symaskinskort”
      😀
      Bäst idag!

        Men hallå, ta era examrar och symaskinskort och stoppa upp någonstans. Jag har faktiskt haft covid! Tolkningsföreträde!

          Alltså den här tråden! Tack för dagens skratt!

    Eller hur! Kan inte en arkeolog uttala sig? Eller en elektriker. Vore ballt

      Får mig att tänka på detta klipp. ”Piloten är död, finns det nån bandymålvakt här?”

      https://youtu.be/YhsHWKN85GQ

      Tja, han ska ju intervjua Agnes Wold också(som om hon aldrig får komma till tals). Hon är inte heller expert på virus.

    Antivaxare ”nä jag vill inte spruta i något i min kropp jag inte känner till”
    Också antivaxare – bokar tid för botox.

      Tröttsam kommentar, tycker tvärtom dom flesta botox-huven har tagit vaccinet för att feeesta, gymma och resa ??

      Har en bekant som tryckt i sig otaliga sorters steroider och fuffens preparat för att se biffig ut men han vägrar vaccin för man ”vet inte vad som finns i det”
      Man bara okej??

        Och jag känner lika många som tränar och skall vara hälsosamma som tar vaccinet och fillers varje månad. Finns nog idioti i alla grupper.

      Ja eller varför inte lite mdma och diverse andra rave-kemikalier á la Järna-antivaxxarna. Men vaccin, nej nej ?

        Vad hittar du på nu?
        Jag har träffat jättemånga som inte är vaccinerade, de är både välutbildade och ”vettiga” människor, som även bor i Järna.
        Kanske ska akta dig för att generalisera. Blir lätt du som står och ser korkad ut då.

          Ja men bor de i Järna så gör det ju saken helt klar, dom där Järnaborna är lite över oss vanlisars nivå.

    Så glad att jag inte har tagit vaccinet ?restriktionerna och covidpass försvinner den 9:e februari.. Cheers! ? Det ska bli intressant läsning i framtiden hurvida pandemin hanterades och vad som kommer sägas.

      Är glad jag tog det. Handlar inte bara om covidpass osv, utan även om att minska risk för allvarlig sjukdom och död. Cheers ?

        Jekyll överlevde nog 😉

          Skrev väl inget om att hen inte överlevde? Handlar ju fortfarande om att minska risk för allvarlig sjukdom och död.

          Kan ju också se det som Tegnell precis sa – tack vare att så många vaccinerat sig så är nu möjligheten att ta bort restriktionerna här.

            Tack för att ni vaccinerade er!!! <3

          Hahah touché ?

          Än så länge…

        Cheers to my immune system ?

        Jag och många vänner ”överlevde” Covid och slapp allvarlig sjukdom, var är vårt pris?

      De försvinner inte för dig dock… Ovaccinerade har speciella förhållningsregler.

      Ovaccinerade ska ju fortfarande hålla sig undan stora folksamlingar och hålla avstånd så tänker att ditt liv inte kommer förändras avsevärt? För andras skull kan du ju visa lite respekt och hålla dig till rekommendationerna för ovaccinerade.

    Jag tror Alexander är vaccinerad men gör detta avsnitt pga skapa uppmärksamhet och intresse kring hans podcast och persona. Han ser väl hur mycket pengar Joe Rogan får pga hans stora podd som bygger på exakt samma retorik och se hur mycket pengar han tjänar.
    Med tanke på Alex senaste avsnitt så är det väl inte ett så himla stort steg att säga att ”nej jag är inte vaccinerad än pga osäkerhet kring vaccinet”. Tex. Men skulle han svara ärligt (pratar uttefter min teori nu) så motsäger han ju sig själv och allt det ”viktiga han vill belysa” med avsnittet.

    Tror inte bara det är pfizer som är pengahungriga ?

      Kommer inte att hända. Snubbarna som gillar Rogan kommer aldrig att lyssna på någon med nagellack. Vill han ha brunhögern och Trumpanhängarna behöver han byta stil.

    Jag har lekt med en tanke. Tänk om dessa motståndare mot Coronavaccinet (alltså inte ”antivaxxers” utan de som är skeptiska mot enbart Coronavaccinet) skulle få rätt om säg 10 år då alla som tagit vaccinet drabbas av den ena märkliga biverkningen efter den andra. Det skulle vara så jobbigt. Jag har tagit vaccinet och jag skulle inte få höra något annat än ”vad var det jag sa” från några i min närhet som är väldigt övertygade om att de kommer får rätt tillslut när alla vaccinerade blir sjuka i konstiga sjukdomar. Men tänk om de har rätt, vad händer då? Får alla vaccinerade skadestånd? Hur kommer samhället och politikerna reagera? Intressant tanke ändå.

      Det spelar ingen roll om de får rätt, för det vi vet nu är att vaccinet är vårt bästa alternativ. Även om de skulle ha rätt så är det lite som att spela på börsen – den som tog en stuperstor risk gjorde inte rätt när den tog risken bara för att den fick rätt. Lika lite som vanliga börssparare som satsar på indexfonder gjorde fel om börsen går ner över tid. Man tar beslut efter den info man har.

        Tycker du är helt ute och cyklar Helena.

        Ok, men hur tror du exempelvis politiker och andra kommer att agera om det skulle visa sig att det blir en massa jobbiga biverkningar? Skulle de ge en presskonferens där de säger att det är som att satsa på börsen och man måste riskera lite för att vinna som du skriver eller vad kommer de göra? Hur kommer debattklimatet se ut då? Jag hoppas ju verkligen inte att detta sker men tycker det är intressant att tänka på om allt bara skulle vända.

          Nu missförstod du. Jag säger inte att vaccin är som börsen, utan att beslut tas i en kontext och ska dömas efter vad som är känt när beslutet togs. Inte efter en okänd framtid. Gäller alla beslut. Även tex borsta tänderna, duscha, ha sex med flera partners osv osv. Även om det om 100 år är så att alla vet att borsta tänderna är skadligt så var det ändå rätt för mig att göra det, för den faktan vi har nu är att det är gynnsamt i längden.

      Men vaccinet sitter ju inte i kroppen i 10 år? Hur ska man kunna säga att någon biverkning är pga ett vaccin man tog för ett årtionde sen?

        Det kommer alltid finnas spårämnen kvar i kroppen. Sen förvinner den ”skyddande” förmågan. Men det är en helt annat sak.

          Men nej. Bara nej. Sluta!

          Spårämnen som försvinner? Men vad synd å jag som trodde att Netflix som jag numera streamar gratis genom ögonen efter min 3e spruta är for life.

      Tänk om detta är början på zombieapokalypsen?

      Det kommer inte att hända. Det går inte att få biverkningar efter ett år. Oftast är dom omedelbara eller inom bara nån månad.

      Så glöm att dom kommer hitta biverkningar om 10 år.

        Så de som fick livslång narkolepsi efter Svininfluensan? Hur förklarar du det?

          Jag har googlat åt dig och kan meddela att de absolut flesta som fick narkolepsi av Pandremix insjuknade inom 1 år.

            Exakt!

          Vad menar du? Det upptäcktes inte efter 10 år. De symtomen kom direkt.

    Att som forskare inte blivit publicerad på 8 år är otroligt talande. Jag doktorerar själv och vet, precis som alla andra inom akademiska kretsar, att publiceringar är det enda intressanta i sammanhanget. Att inte blivit publicerad på nästan ett årtionde kan antingen betyda att hon inte bedriver någon forskning för tillfället eller att hennes publiceringar fastnar vid peer-reviews. Oavsett är det aningen magstarkt att strössla sin titel runt sig för att öka sitt eket etos och samtidigt inte vara aktuell i forskar-kretsar. Det är farligt att köpa titeln ”forskare” rakt av.

      Verkligen. Särskilt när hon medverkar i podcasten som någon form av ”expert”.

      Rent generellt så brukar ju folk med respekterade titlar inte använda sig av dem där det inte är relevant. Blir du tillfrågad om din åsikt för att du har specialistkunskap så ska det förstås nämnas. Men sen har vi de här typ kändis/medialäkarna och liknande som ska uttala sig om allt och använder sin titel för att skapa någon slags tyngd trots att de kanske varken är verksamma är specialutbildade i området.

      Kan förstå att alla inte har koll på att en person som är läkare inte kan allt om kroppen, olika titlar osv vilket de här kända ansiktena utnyttjat. Men tänk själva i andra sammanhang ”Polisen Ove – kriminaliteter hat ökat lavinartat” Egentligen – Ove har inte jobbat som polis på 30 år men han hör så mycket dom händer och har därför dragit den slutsatsen.

      Tack för upplysningen, visste inte hur det ligger till med titeln, ”forskare”

        En tidigare forskare här också (forskarexamen plus flera år som postdoktor) som kan meddela att det inte rekommenderas att man kallar sig forskare om det gått mer än tre år sedan senaste peer-reviewade publikation. Forskare är ingen skyddad titel men det är oseriöst att kalla sig det om man inte aktivt bedriver forskningsprojekt vid ett lärosäte eller annan institution/företag.

          Em Tack för upplysningen om titeln forskare.

    Nu har klippet med soldoktorn plockats ned på hans insta tack vare TV4. Han verkar ha bra koll den där killen.. Får vibbar av att han är så verklighetsfrånvänd.. ”Vi är i en förändring nu” som om han har gjort något världsomvälvande..

    Men vem tycker det känns trovärdigt vilka examrar hon har, när en människa som skriver så dålig svenska är den som radar upp det. Hon kan ju tuta i honom vad som helst.

    Hur kan det fortfarande finnas folk som orkar lyssna på honom? Jag har aldrig i mitt liv varit på en så dålig föreläsning som när han föreläste för jobbet.

      Berätta mer! Vad pratade han om? Varför var den dålig?
      Lyssnade på Laila Bagge när jag pluggade på universitet och det var som att lyssna på hennes CV..

        Ja du, det skulle vara typ hans 5 bästa framgångstips men det var bara massa prat om hans pappas kedjor på kylskåpet, hans pappa verkar vidrig men lite fel forum.
        Han berättade att han lekte häst i mataffären och gick runt och gnäggade på scen att hästen inte fock äta godis utan skulle äta morötter osv…
        Vi var ca 700 och mer än hälften gick, det har aldrig hänt på någon kick off varken förr eller senare.

      NEJ?! Fy fan. Gud vad arg jag hade varit om jobbet tvingade mig på sån smörja.

        Ja, vilket slöseri med tid och pengar…

    Det är så tydligt att vi lever i en tid där allt behandlas som åsiktsbaserat. Vad tycker du? Vad väljer du?

    Inte allt är åsiktsbaserat. 78 döda med covid sedan i onsdags – vad tycker du? ?

      Verkligen. Alla blir ”experter” också eftersom typ alla kan skriva i sökrutan på Google.
      ”78 döda? Nej det kan inte stämma” *googlar efter annan källa som säger ett annat antal döda*
      Källkritiken är dessutom noll många, många gånger.

      Klockrent! Satt och reflekterade över det härom veckan när gymnasieelever intervjuades om vad det tycker om distansundervisningens vara eller icke vara. Frågorna? Inte hur påverkar distansundervisning dig utan om det är en lämplig åtgärd för att minska smittspridningen eller ej.

      Jösses, jag är vuxen, påläst och reflekterande men varken smittskyddsläkare, epidemiolog eller liknande. Det enda jag skall uttala mig om i närheten av den frågan är om de demokratiskt valda förtjänar mitt förtroende eller ej.

    Som forskare själv blir jag helt otroligt besviken på Katarina Gospic okunskap kring hur läkemedel godkänns vad som händer med datan hur den granskas. Även okunskapen hur data och material granskas inför publicering i vetenskapliga tidskrifter. Absolut skall detta granskas men inte av två ”hobby tyckare i ämnet” . INFODEMIN som pågår som Pärlan går i spetsen för är det som är riktigt läskigt här.. PÄRLAN och GOSPIC prata om saker som ni förstår och kan!!

      Du menar när det går till såhär?

      https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635

      ”Revelations of poor practices at a contract research company helping to carry out Pfizer’s pivotal covid-19 vaccine trial raise questions about data integrity and regulatory oversight. Paul D Thacker reports”

    Huvudvärk. Yrsel. Sömnighet. Mag-tarmbiverkningar (halsbränna, diarré, illamående, kräkningar, buksmärtor)
    Hudutslag Kraftlöshet.
    Sömnlöshet, oro. Försämrad syn, försämrad hörsel. Blödningar som t ex näsblod och blod i urinen, förlängd blödningstid. Astma, allergisk snuva. Förstoppning. Inflammation, sår eller blödningar i mag-tarmkanalen. Angioödem (plötslig svullnad t.ex. i ansiktet eller tungan). Nässelutslag, klåda, små blödningar i hud och slemhinnor.
    Icke bakteriell hjärnhinneinflammation. Mjukdelsinfektioner i samband med vattkoppor. Blodbildsförändringar. Allergisk reaktion, överkänslighet. Vätskeansamling i kroppen. Förvirring, depression. Stroke. Kraftig drift att vara fysiskt aktiv med samtidig mental oro (psykomotorisk hyperaktivitet). Synnedsättning, dimsyn. Hjärtsvikt, hjärtinfarkt, högt blodtryck. Kramp i luftrören. Blödande eller brustet magsår, Crohns sjukdom, brännande känsla eller irritation i munnen, inflammation i bukspottkörteln. Lever- och njurpåverkan. Hud- och slemhinnepåverkan (ibland allvarlig) såsom överhudsavlossning och/eller mångskiftande hudrodnad. Stevens-Johnsons syndrom (en extremt kraftig allergisk reaktion med hudutslag vanligen i form av blåsor eller sår i munhåla och ögon samt andra slemhinnor exempelvis genitalier). Sänkt kroppstemperatur.
    Gasbildning, fjällande hudrodnad.

    Biverkningar av covid-vaccination?? Nej – inrapporterade biverkningar av IPREN. Från FASS.

      Vem försöker tvinga dig att äta Ipren dagligen?

        Vem försöker få dig att ta vaccin dagligen?

    Nu är jag inte forskare. Har inga ”examrar” inom fysiologi, medicin eller liknande. Men om jag har förstått det rätt så tjänar läkemedelsindustrin ganska lite på just vacciner. Hade det inte varit mer lönsamt att låta så många som möjligt bli svårt sjuka, om allt är en stor konspiration?

      Njae, då har du förstått fel.
      Självklart är de tbra om folk ”fortsätter” håla sig friska med hjälp av blodtrycksmedicin etc.
      Blir man för sjuk dör man, bättre om man fokuserar på de som är halvkassa.
      Skulle kunna prata mkt om alla nyblivna mammor som får utskrivet lyckopiller i sverige, trots att hormonerna skall få tid att lägga sig. Där har vi en kassako. Även blodtrycksmediciner, hostmedicin blodfettsläkemedel etc. P-piller…

      Eller hur, fatta vad mycket mediciner och material det går åt för varje covid-sjuk som behöver vårdas på sjukhus. Antivax = syrgasproducenter?

    Gör han detta för att byta fokus från att han inte redovisat vars hans insamling tog vägen? Vars är alla pengar, Alexander?

      Sen är det ju konstigt att ta in en hjärnforskare för att diskutera denna pandemi och vaccin. Känns lite som att ta in en gynekolog när man ska diskutera ryggskott? Liksom, ja, hen kanske kan något om ämnet men visst är det väl bättre att ta in en expert på ämnet?

        Han ska intervjua en bakterieforskare för att diskutera virus, så det jämnar ut sig.

      Det som är mest upprörande med Alexanders så kallade välgörenhet är enligt mig att han väljer ut en hemlös man för att intervjua, fota och lova bort lovar ett boende bara för att till slut kasta bort honom. Hur kan man utnyttja en annan människa på det sättet?

    Satte mig och lyssnade igenom hela avsnittet och blev så besviken. Jag är själv säker på min ståndpunkt men tar gärna del av information både för och emot den. Det hela börjar rent ytligt rätt bra, en saklig diskussion där båda sidor lyfts utlovas. Resultat; otroligt färgade åsikter lyfts fram framför sakliga fakta. Det som skrämmer mig mest är försöket att linda in åsikter och ståndpunkter i något som utger sig för att vara opartiskt.

    Förmågan att vara källkritisk är något som många inte besitter, vilket är ett oerhört stort samhällsproblem. Det här avsnittet blir för mig en extra stor påminnelse om hur sårbart det är att större publicister bytts ut mot personer som i många fall inte är utbildade på området. (Och nej, jag säger inte att det större tidningarna var perfekta förr men det har åtminstone slirat iväg rejält).

      Då kan jag tipsa om den här 🙂
      Där dom tydligt berättar när det är fakta eller åsikt som uttalas.
      Många timmar, och aktuellt.

      https://podcasts.apple.com/se/podcast/covid-part-2-masks-long-covid-boosters-mandates-treatments/id1400828889?i=1000548796282

      This episode is a follow-up to our recent COVID-19 podcast with Drs. Marty Makary and Zubin Damania (aka ZDoggMD). Here, we address many of the listener questions we received about our original discussion. In addition to Marty and ZDoggMD, we are also joined by Dr. Monica Gandhi, an infectious disease specialist and Professor of Medicine at the University of California, San Francisco. In this episode, we talk about new data on Omicron, long COVID, masks, kids and schools, vaccine mandates, policy questions, and treatments. We also discuss some of the most prevalent misinformation and spend time talking about claims made by Robert Malone. We end with a conversation about our exit strategy.

      Please note: we recorded this episode on January 17, 2022, and in an effort to get it out as soon as possible, this won’t have full show notes or a video. Additionally, Monica was only able to join us for the first section of the podcast, so you’ll hear her drop off partway through.

    Jag har lyssnat på podden. Katarina Gospics har åsikter om covid-vaccinet, hon tar vissa undersökningar som bevis för att hennes åsikter stämmer. Det nämns inte i podden om hur behovet av vård på sjukhus inklusive vård på iva ökat, väldigt mycket mycket. Katarina Gospics resonemang om hur hjärnan fungerar och att det skulle vara en orsak till att folk inte fattar att de är lurade är märkligt. Hon är ju hjärnforskare, men allt kan ju inte passa in i hjärnforskning, kan hon inte lämna den när hon talar om covidvaccinet. Att hon för fram sitt budskap i Pärleslogs podd är misskrediterande, för han verkar inte tillföra något i podden mer än att han har kompisar, som säjer si och så.

      Alltså alla får ju ha sin åsikt men usch, att titulera sig hjärnforskare och förklara att folk blivit lurade pga att deras hjärnor misstolkat informationen, så oprofessionellt. Alla har ju sina anledningar att tex ta eller inte ta vaccin, alla har sina egna erfarenheter av restriktioner, vi har sett olika saker med egna ögon.

    Det mest skrämmande är inte att folk är vaccinerade eller ovaccinerade . Det är hur snabbt det gick att dela upp hela världen i grupperingar . Onda mot goda? Nu lyssnar ju väldigt många på Matti Sellerg och som äger vaccinbolaget och hans fru nu som gör reklam för nytt gurgeltest. Så vilka ekonomiska intressen har de? Lyssnade på podden och tycker de har lika stor rätt att säga vad de vill . Är själv vaccinerad , men anser att flertalet är väldigt dåligt pålästa och tror på precis allt . Vaccin räddar liv men vaccin tar även liv. Alla som fått biverkningar och förstörda liv, skänk dem en tanke och hata mindre .

    ”Så hära…” – hon har ju uppenbarligen ingen kunskap om processen som föregår innan en vetenskaplig artikel/studie publiceras. Kan ju bero på att hon själv inte är så publicerad…”forskare”…

      Men säger du samma om Bl a Peter Mccullough eller Luc Montagnier Dom är ju GANSKA publicerade och citerade, några av dom mest publicerade i hela världen.

      Får se om det funkar nu DÅ.

      För att hon på ett pedagogiskt sätt förklarar och förklarar så att alla ska förstå? Hade hon använt korrekta termer, hade stor del av alla lyssnare inte förstått. Tvivlar inte på att hon har mycket kunskap inom ämnet, men behöver inte nödvändigtvis hålla med om allt som sägs! Och till dem som använder Alexanders stavfel som argument för att vara ointelligent, ha låg utbildningsnivå och dylikt; ni har uppenbarligen INGEN medicinsk kompetens. Detta kanske är nytt för er, men han har dyslexi.

    Orkar inte lyssna på detta dravel…hon jämför alltså en ingredienslista för ett läkemedel med att fråga vad en maträtt som du serveras på en restaurang innehåller? Jag finner inga ord…

      Du missar(?) poängen…

    Men varför får jag inte ifrågasätta ett vaccin utan att bli nedvärderad? Jag har fått göra ett val och jag har valt att inte vaccinera mig. Respektera mitt val som jag respekterar ditt.

    Är ingen anti vaxxer för det. Det är ett fritt samhälle. Och varför förneka folks ev. biverkningar? Det är väl som att säga att dom som drabbades av narkolepsi av svininfluensavaccinet hittar på eller?

    Har levt i full lockdown i 6 månader utomlands. Jobbat hemifrån 2 år. Ovaccinerad. Använder mask dagligen överallt för att det är obligatoriskt.
    Fullvaccinerade med covidpass (obligatoriskt) går ut på resturang, barer, bio sprider nog smittan Mer än vad jag gjort

      Det är klart att man får ifrågasätta och man väljer själv om man vill vaccinera sig eller inte. Det är inte samma sak som att sprida desinformation.

      Ingen förnekar biverkningar. Det är bara att det är en såpass liten minoritet att man måste förstå att det just är en minoritet. En del försöker förstora detta såpass att många blir rädda för att vaccinera sig. Det är att sprida desinformation.

      Du är naturligtvis fri att ifrågasätta vaccinet liksom du är fri att utnyttja din medborgeliga rätt att låta bli att vaccinera dig. Men du får ta konsekvenserna av ditt val. Det handlar inte bara om din eller min kropp, det handlar om solidaritet. Demokrati handlar om ett samhällskontrakt, om rättigheter och skyldigheter. Därför respekterar jag inte ditt val och har inget intresse av att du respekterar mitt.

    Alexander pärlemos blir cancelled 2022, han framstår bara som mer och mer galen hela tiden

    Är det inte någon som vet hur vaccinet kom till? Antivaxxers gastar om att ”ett vaccin som tog knappt ett år kan man ju inte lita på”, men ingen verkar veta att de började med vaccinet när sars eller mers kom (kommer inte ihåg). Det forskades och tog några år , men pausades sedan några år- tills covid kom och då hade man ju ”förberett” mycket. Är det ingen som vet detta?

    Hjärnforskaren hade rätt i en sak i alla fall – att medierna skapar ett narrativ (ett pga att bara ett perspektiv tillåts vara synligt) kring vaccinering/covid och det i sin tur skapar en så snävt förhållningssätt till det vilket gör att polariseringen blir enorm. Denna tråd är ju ett bevis på det.

    Herrejävlar, hela Haveristernas Facebookgrupp har hittat hit idag för att sprida sitt hat!

    Om det är någon som har missat så ska han ha med Agnes Wold också. Det tycker jag är bra, så man får höra båda sidor.

      Vadå båda sidor? De som baserar det de säger på vetenskap och de som ljuger. Det kallas falsk balans och är ett fult debattknep för att ge sken av att båda sidor har samma tyngd.

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Falsk_balans

        Som om Agnes Wold någonsin baserat sitt tyckande på vetenskap…???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.