Pernilla Wahlgren om Viktväktarna och ätstörningar

Pernilla Wahlgren får en fråga om ätstörningar under ett reklaminlägg om Viktväktarna, som hon ger ett extremt kategoriskt svar på. 
Hon skriver att ”Det handlar inte om nån hård diet eller massa förbud. Man lär sig att äta och tänka rätt , så man slipper ätstörningar.”

Med tanke på att det här är ett reklaminlägg som hon svarar på, så undrar jag om hon ens FÅR uttala sig på det här sättet.
Att man slipper ätstörningar om man köper Viktväktarnas tjänst och använder sig av den. Att säga att en produkt eller ett kosttillskott kan förhindra och förebygga en sjukdom är inte tillåtet, så frågan är om samma sak gäller för en viktminskningstjänst?

Jag gjorde en sökning på ”Viktväktarna + ätstörning” och fick upp ganska många träffar som tydligt motsäger det Pernilla skriver på Instagram.
Mia Skäringer hävdar till och med att Viktväktarna orsakade hennes ätstörning som ung.
Här kommer några exempel på resultat från min sökning.

Kritikerna: De tar emot folk som är normalviktiga Viktväktarna anklagas för att vara ett oseriöst företag. För att tjäna pengar tar de emot smala personer som inte alls behöver gå ner i vikt, menar kritikerna. – Jag har sett hur Viktväktarna fungerat som inkörsport för ätstörningar, säger Madeleine Mesterton på Anorexi/Bulimi-Kontakt.
Skärmdump Aftonbladet

Jag har skadat mitt knä riktigt illa och kan inte göra annat än gå i lugn takt, nu säger min läkare att jag måste gå ner i vikt för att knäet ska hålla hela livet, jag har förut gått ner i vikt med hjälp av viktväktarna men jag blev tyvärr sjuk och utvecklade ätstörningar, de återkommer när jag försöker banta. Vill gärna gå ner i vikt men skulle behöva proffshjälp. Lotta
Skrämdump från Doktorn.com

Jag var ju tjock ända till jag började sjuan, då jag fick gå med i Viktväktarna. Du vet att det var jag som förde in åldersgräns hos Viktväktarna? Detta är dagens sanning. Jag fick stå med de här tanterna som sprang ut och kissade så mycket de kunde innan de skulle upp på vägen.
Det var Mias mamma som tog henne till Viktväktarna. Och intentionerna var bara goda.
[…]

Hon berättar hur maten skulle vägas och mätas på olika sätt. Det var rätt. Men också helt fel. Problemet var ju att hon var ett barn.
Det sjuka var att de hade ett belöningssystem. Hade man gått ner mer än typ ett kilo på en vecka fick man en guldstjärna. Vad triggar detta hos en liten ung flicka? Jag dalade långt ner under min målvikt. Och det var läskigt för ju smalare jag blev desto mer populär blev jag.

Det gick käpprätt åt helvete bokstavligt talat. Jag var riktigt mager ett tag och såg inte frisk ut. Läkaren förbjöd mig att vara med i Viktväktarna. Men då var ju viktraset i gång så det bara fortsatte. // Mia Skäringer i podden Skäringer & Mannheimer, sammanfattat i Elle.


Tack för tips!

219 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kommer ihåg att mina systrar och mamma höll på med sånt när jag var liten och jag fick följa med på möten. Jag tror att alla triggas olika av sånt där men om man har benägenhet för ätstörning så ska man väl varken hålla på med lifesum, Viktväktarna eller något liknande där man har stort fokus på mat och vikt. För mig personligen har jag inte ätstörningar och har tagit hjälp av lifesum när jag gått upp mycket i vikt pga livsstilsförändring och det hjälpte mig att få större koll på vad jag faktiskt stoppar i mig och reflektera kring det men funkar såklart inte för alla.

      Precis, det är så sjukt individuellt vad man påverkas av rent psykiskt att man inte riktigt kan fördöma något som rätt eller fel.

      På KI finns bra fakta om ätstörningar och vad forskningen kommit fram till idag.
      https://ki.se/forskning/sjukdom-med-manga-ansikten
      Som med det mesta finns ingen enkel förklaring utan det är många olika faktorer som spelar in. Bantning har forskning kommit fram till är en hög riskfaktor till ätstörning, men långt ifrån alla drabbas. Det är lite långt och mycket text men intressant läsning skrivet på vanlig svenska!

        Tack! Superintressant läsning ?

    Jag fick också som mullig 10-åring gå på Viktväktarna tillsammans med mamma och köra Friskis och Svettis. Gick ner i vikt, blev mer populär – sedan var det kört. Trots att jag numera är 30 skulle jag ALDIG acceptera att gå upp i vikt, så ätstörningsrösterna har ett hårt grepp om mig fortfarande, trots att jag inte hetsäter/spyr som jag gjorde tills jag fick barn som 25-åring. Något jag lärt mig av detta är i alla fall att jag ALDRIG pratar om utseende/vikt med mina barn, och nämner ALDRIG ifall något är ”nyttigt/onyttigt/”idag var jag duktig med maten” osv. USCH!

      Du borde nog gå och se en psykiater om du är så rädd för att gå upp i vikt. Du lever fortfarande med farliga tankar i huvudet.

        ”så ätstörningsrösterna har ett hårt grepp om mig fortfarande,”

        Känns som att personen är väldigt medveten om det. Jag lever med samma sak och kommer att få leva med det resten av livet.

      Relaterar! Har alltid fått beröm av min mamma när jag varit smal/gått ner i vikt vilket sitter så hårt inom mig. Är jättenoga med att inte prata vikt/utseende hemma och aldrig säga saker som att jag förtjänar en bulle pga tränat eller nåt i den stilen.

        Alltså VAD är det med mammor och deras besatthet av barnens vikt och kropp? Det går nog inte en enda gång utan att mamma ska kommentera min kropp (just nu på väg ner i vikt efter en graviditet ”du har blivit smal”), låt oss vara!! Och min mamma ska alltid prata mat och ge råd hit och dit och säger bla att kött och allt animaliskt är sååå himla dåligt bla bla bla. Orkar verkligen inte med henne! Kommer heller aldrig kommentera mina barns kroppar eller vad de stoppar i sig. Lycka sitter verkligen inte i vikten! Det känns som att hon tror det. Hur ska man hantera en sådan person??

    ”Håll med om att det syns?” Vad ska vi se? Hur arbetad bilden är i något redigeringsprogram? Eller har hon börjat med injektioner mot rynkor? Vi ser ju PW på varje vecka och hon ser ju inte ut sådär?

      Ha,ha, det roliga är att hon ofta skriver ”no filter” och så använder hon filter en masse. Nej, hon ser inte ut så i verkligheten. Förvånas av tanter som tex skriver på hennes IG ”du ser bara yngre & yngre ut”, fattar de inte att det är filter eller? Chocken de får när de ser människor IRL sen..

    Vv skapar ätstörda människor. Allt handlar om mat och vad man får och inte får äta/mängder/vikt osv. Hur är det INTE ätstört? Har själv gått igenom olika typer av behandlingar för ätstörningar. Nästan varje person jag träffat på dessa började med banta eller olika dieter såsom Vv för att vara ”hälsosam” och ”må bättre”.

      Och vi som måste gå ner i vikt av hälsoskäl? Vad ska vi göra? Jag kan inte ta ansvar för att andra inte kan handskas med det som erbjuds. Ska vi förbjuda alkohol, träning, bilkörning, cigaretter, godis, chips etc?

        Ja precis. Man förväntas gå ner i vikt som överviktig men de hjälpmedel som finns till hands ska man inte använda för de triggar någon annan.

        Det är väl viss skillnad på att använda det mot att göra reklam för det?

          Varför inte göra reklam? Pernilla kan knappast ta ansvar för att vissa inte kan handskas med produkten. Dessutom är det bara reklam, ingen tvingar någon att använda det.

            Med det resonemanget borde vi börja med tobaksreklam igen!

              Det görs reklam för både tobak och alkohol i Sverige (och övriga världen för övrigt).

                Inte enligt riksdagen.

                ”Tobakslagen (1993:581) innebär bl.a. att Sverige sedan den 1 juli 1994 har ett förbud för näringsidkare att marknadsföra tobaksvaror till konsumenter i kommersiella annonser i periodiska skrifter eller därmed jämförbara skrifter på vilka tryckfrihetsförordningen är tillämplig.

                Kommersiella annonser där tobak marknadsförs av näringsidkare till konsumenter får inte heller förekomma i ljudradio- eller televisionsprogram.”

              Då förbjuder vi reklam för gym eftersom det finns de som har stört förhållande till träning. Vi förbjuder reklam för all typ av shopping eftersom en del handlar för mer än de har råd med. Förbjud reklam för allt med socker i också.

                Förstår inte riktigt varför du ska raljera över det? Det är väl jättebra att tobak-, alkohol- och spelreklamer är reglerat? Samhället och individerna tjänar mycket på det.

                  För att jag tycker att det är lika raljerande att vilja förbjuda eller reglera reklam för vv.

                Hur kan du jämföra tobaksreklam och reklam för gym? Den ena innebär plågsamma sjukdomar som leder tillför tidig död och enorma vårdkostnader för samhället, den andra till bättre hälsa och mindre sjukdom.

                  Bättre hälsa. Ja. Typ samma som att äta hälsosamt med Viktväktarna då.

                    Vah? Trodde det handlade om tobak kontra gymreklam. Att träna och köra ww är inte samma sak.

                      Både träning och kostkontroll kan leda till ohälsosamt beteende. Folk tränar och utvecklar ortorexi.

          Då borde tex alkohol reklam förbjudas. Finns ju folk som har problem med alkohol. Någon som kan bli triggad?‍♀️

            Ja, det var förbjudet i drygt 30 år här. Det finns dock fortfarande strikta regler kring alkoholreklam eftersom det är direkt olämpligt att uppmuntra till alkohol.

              Strikta regler ja. Men syns ändå överallt. Någon kan ju bli triggad att dricka.

            Reklam för alkohol ÄR förbjudet. Det som syns är reklam för alkoholfria varor.

              Du trollar nu va?!

          Leta fel! Reklam för WW bidrar iaf inte, för ovanlighetens skull, till överkonsumtion och att vi förstör planeten. Det kanske bör postas med en triggervarning eller så kanske de som hr en matproblematik inte bör följa Pernilla? Hon har ju trots allt varit ambassadör för WW länge så inlägget kan knappast komma upp som en chock.

            Det är svårt att veta på förhand om WW leder till ätstörningar. Men bantning är en riskfaktor att utveckla ett ätstört beteende. Det vet man genom forskning.

              Och samtidigt så gapas det om att överviktiga uppmuntrar till fetma och ohälsa. Men vill de ta hjälp för att gå ner i vikt så hetsar de till ätstörning i stället. Hur ska vi ha det? Ska de vara feta eller inte?

      Jag använder VV och har inte ätstörningar! Dessutom får jag äta precis vad jag vill.

        Samma här. Jag har använt det i ett halvår. Äter vad jag vill men har fått bättre förståelse för hur vissa livsmedel påverkar mig och mitt mående och min vikt. Har bland annat slutat dricka alkohol men det är väl ätstört att välja bort alkohol…

          På tal om diskussionen om alkohol för några inlägg sedan… :p

        Ja jag undrar hur många här inne som ens vet hur Viktväktarnas upplägg idag ser ut.

        Finns mig veterligen inget som är förbjudet att äta enligt Viktväktarna. Jag äter god mat, blir mätt, kan äta extra gott på helgen, osv.

          Eftersom de har poängsystem blir ju vissa saker mer okej än andra. Vilket indirekt berättar vad man kan äta och inte.

            Du kan äta allt. Men vill du hålla dig till din dagliga budget och vara mätt och må bra så bör du balansera kosten. Men inget hindrar dig från att lägga alla dina poäng på pizza eller chips heller.

            Det är väl lite det som är tanken med vilken kosthållning som helst, att man ska göra smarta och genomtänkta val. Men nej, Viktväktarna förbjuder inget. Du kan äta choklad, fett, socker osv om du vill det. Och med deras nya system så kan du rätt så fritt välja vad som ens ska räknas till poängen.

              Men hör du hur ätstört det låter? Allt du äter ska räknas och bedömas. Enligt de behandlare jag har pratat med inom ätstörningskliniker tycker att de flesta som går på diet/bantar/vv skulle kunna diagnoseras med ätstörning uns. Då det är en väldig fokus och bedömning av mat konstant.

                Klart jag är ätstörd. Annars skulle jag inte ha ca 30 kilos övervikt till att börja med. Men jag klarar inte av att gå ner det med ”eget sunt förnuft”. Jag är ätstörd med eller utan Viktväktarna men MED dom så går jag sakta men säkert ner. Jag behöver räkna poäng och väga portioner för att inte överäta. Jag kan inte göra det på annat sätt.

                Jag är jätteavis på de som bara kan bestämma sig att äta sunt och göra det utan appar och dieter. Men jag hör inte till dom. För mig är Viktväktarna en räddning när det kommer till min fysiska hälsa.

                Vad är hönan och ägget där? Skapar vv ätstörda människor eller är det ätstörda som vänder sig dit för att få redskap för att få kontroll över vanorna?

                Men många dieter handlar ju bara om sunda vanor.

                Om jag följer Viktväktarna och köper frukt i stället för chips eller om jag av ”sunt förnuft” köper frukt i stället för chips spelar ju ingen roll. Det är ju samma tänk.

                Äter du chokladtårta till middag? Om inte, varför? Är det för att du också bedömer mat som nyttigare och onyttigare?

            Nej. På samma sätt som att du får äta vad du vill även om du räknar kalorier. Att något innehåller många kalorier betyder inte att det är förbjudet, men du får ett tydligare mått på vad du äter i förhållande till vad du stoppar i dig. Och baserat på det så gör du dina val. En liten chokladbit eller en frukt. Vad mår du bäst av?

            ”vissa saker” är redan mer okej att äta än andra, det är inget dom blir helt plötsligt. Spelar det verkligen någon roll om vv säger det, eller en innehållsförteckning?

              Eller hur??! Ätstört att Viktväktarna uppmuntrar till grönsaker men om man själv utan deras app eller recept väljer grönsaker i affären så är det okej.

            Nu kan man ju gå ner i vikt av att enbart äta tex choklad också. Men som du säkert märker om du börjar räkna kalorier eller poäng så får du äta väldigt lite på en dag för att hålla dig på viktnedgång. Då kanske man hellre väljer en frukt när man blir sugen och en ordentlig middag som mättar och ger energi.

            Men vissa saker ÄR ju mer ok än andra och har man fått i sig för mycket energi och behöver gå ner i vikt så kan man ju inte blunda för det. Bättre att inse fakta och göra medvetna val än att försöka gå ner i vikt och misslyckas pga sämre val. Sen kan man fatta beslutet själv, tycker man inte det är värt det så behöver man inte gå med ens.

            Ja men så tänker väl alla som äter hälsosamt utan hjälp av en diet också. Att vissa saker är mer ”ok” än andra. Varför man tex inte äter kakor till middag. Är det också ätstört?

          Har varit med i VV i ett år, gått ner 13 kilo så i lugnt takt. Mår bättre än innan, och med det nya programmet så är det ju verkligen mycket friare och man slipper väga och mäta.

        Jag lider inte av ätstörning men när jag bantar kan jag bli viktfixerad. Det som händer är att när jag nått målvikten sätter jag en ny lägre målvikt och så håller jag på så. Efter mina graviditeter hade jag gått upp i vikt och gick med i viktväktarna. Jag berättade för dem om min viktfixering och de var tydliga med att vi sätter en målvikt och när den är nådd slutar jag. Pratade med kompisar och min man innan och bad dem påminna mig om att inte gå ner för mycket. Det skulle ta tio veckor att nå målvikten vilket det gjorde rätt exakt. När jag vägde in mig efter tio veckor föreslog ww att jag kunde sätta ett nytt mål och bli ännu finare. Skit dåligt gjort och oseriöst.

      Är väl klart att allt inom viktväktarna handlar om mat och vikt, är ju det som är själva grejen.

      Problemet som jag ser det är att matproduktionen och all reklam för allt man kan äta, inkl storlekar och anspelningar på
      Ideal, också skapar ätstörningar. Hur få en balans i allt detta, det är verkligen inte lätt. Jag använder Livsstilsverktyget från Göteborgs universitet, men många skulle säkert uppleva även det som triggande.

    Håller med ovan.
    Dessutom verkar P vara alltför förtjust i mat så jag är väldigt tveksam till att hon verkligen följer deras ”diet”.
    Money talks tyvärr.
    Tragiskt när hon har en dotter med ätstörning.

      Den här kommentaren visar att du inte vet hur VV funkar… VV handlar inte om att förbjuda någon mat, det är inte en diet. Du äter vad du vill men lär dig balansera olika sorters mat och att lägga till goda vanor snarare än att ta bort något.

        Men du lär dig väl veta exakt vad saker och ting innehåller? Vilket är en stor del av vad personer med ätstörningar gör. Jag är varken ätstörd eller räknar kalorier men jag kan förstå tanken om att det är svårt att efteråt veta vad exakt allting innehåller. Jag skulle nog inte sätta mitt psyke i den positionen för resten av livet
        .

      Ja, finns det ngt öht som hon inte gör reklam för? Sen håller jag med, har man en dotter med, vad jag uppfattat som, grova ätstörningar så ÄR det hur konstigt som helst att man väljer att fronta ett bantningsföretag, för Jo, det är ett bantningskoncept kom att du inte kan äta fritt som du vill om du följer det, du räknar poäng ist för kalorier, alltså begränsande för att du skall tappa vikt.

      Pernilla vill ju bara ha pengar. Jag tror verkligen inte hon följer programmet.

    Det är komplicerat med mat, vikt, hälsa, skeva skönhetsideal… Klädstorlekar (för kvinnor) som blir mindre och mindre, som bara passar en kroppstyp. Samtidigt som vi lever i ett lättillgängligt överflöd av snabbmat, restauranger med mera…

    Det är knepigt, för övervikt är inte hälsosamt. Och svenska folket blir bara tyngre och tyngre och mer stillasittande. För att ha en hälsosam vikt måste man tänka på vad man äter, det går inte att äta allt man vill.

    Samtidigt som de skeva idealen, vikthetsen m.m. skapar ätstörningar och psykisk ohälsa.

    Så jag vet inte vad lösningen är. Jag tycker att Viktväktarna har ett bra program, jag håller med Pernilla i det. Men visst – ätstörningar kan triggas. Men trots det – till syvende och sist måste vi lära oss att äta klokt, nyttigt och hälsosamt. För att må bra och för att kroppen ska hålla ett helt liv.

    Viktväktarna kan väl absolut varningsmärkes ?
    Men så farlig är väl inte hennes reklam? Hon har gått ner i vikt med hjälp av Viktväktarna, bra gjort ⭐️

    Pernilla ser inte ens ut så som hon gör på bilden! Har extremt svårt o tro att hon följer viktväktarnas program, skulle kunna sätta 5000 på att hon inte gör det

      12.20//
      Inte jag heller
      Men P skrattar hela vägen till banken

      Hur ser hon ut då?

        I verkligheten och på film ser hon ut som en kvinna som är 50 + med allt vad det innebär. Hon har inte så slät och rynkfri hud irl, hon har inte heller ett så avlångt/smalt ansikte som på bilden

          Alla kan väl se hur Pernilla ser ut i tv?

    Viktväktarna är som en sekt- borde förbannas.
    Sedan att Pernilla gör reklam… är den gamla visan- pengar, pengar, pengar
    Att hennes dotter har/? ät problem gör saken klar.
    OMG

      Min mamma och hennes väninnor var helt frälsa under 80 och 90-tal. Mamma har fortfarande fettskräck. Jag blev tvärtom.

        Jag var medlem på 90talet och då var det en enorm fetträdsla i Viktväktarna. Var i princip grönsakssoppa som var okej. Gick med nu efter jul igen efter ett låångt uppehåll och upplever det betydligt mer sansat nu. Vanlig mat i lagom stora portioner. Är grönsaker. Bli mätt. Ungefär så. Sen undviker jag de fysiska mötena nu. Tycker man kommer långt själv med appen idag.

          Ät*

          Det var nån som skrev att det luktade så mycket kål hos folk förr. Då skrev jag att det var alla soppkokande VV-kvinnor. Minns fortfarande den där asken med Lätt&Lagom ?

            Haha ja. Idag upplever jag att det är mer fokus på rena råvaror, fylla ut med grönsaker, rimliga portioner osv. Man kan även välja att man inte vill äta lättprodukter vilket jag tycker är bra om man ska laga maten till en familj med barn också. För det går att äta hälsosamt och gå ner/hålla vikt utan att vara fobiskt rädd för fett.

        Känner igen mig i min svägerska, det hon inte testat finns inte och än i dag är hon upptagen av sin vikt och tyvärr tror jag att hon förstört mycket av sin hälsa bara för att hon kämpat mot sin vikt i alla år.

      Det finns ett flertal studier som visar att Viktväktarna funkar. Om man följer reglerna resten av ens liv vill säga: https://www.thelist.com/52704/untold-truth-weight-watchers/. Annars kommer man inom ett till två år ha gått upp allt man gick ner. Så visst är det en sekt.

    Min kompis som tyckte hon var tjock gick till Viktväktarna och blev vägd och blev inskriven medlem. Konsulenten trodde att det gick att få bort 2kg. De borde ha hört varningsklockor. Jag var skitförbannad.

    Fascineras över alla som verkar tro att ätstörningar (både överätande och underätande) ska lösas av att INTE ha ha kunskap om hur man ska äta. Vi lever i ett samhälle av överflöd och kan i princip äta vad vi vill och när vi vill – klart som korvspad att vi inte kan hantera det utan ordentliga verktyg!

    Jag säger inte att WW har den ultimata lösningen men förvånas gång på gång av människor som säger att vi bara ska ”prata om mat som mat” när vi vet att det finns en hel del beroendemekanismer (sockerberoende, tröstätande,”hög” av svält etc) kopplade till mat.

      Jag tror man kommer långt med att göra hemlagad husmanskost till sina barn med lite grönsaker vid sidan, och kanske erbjuda något gott på helgen. Då tror jag barn får en bra inblick i vad som är ”rimligt”. Sedan behöver man inte prata så mycket mer om det. Om det är något jag säger om godis/socker till mitt barn är att man kan få ont i magen och kroppen kan bli trött om man äter för mycket godis. Det tror jag man kommer hyfsat långt på.

        Hemlagad kost med grönsaker vid sidan är precis vad jag äter enligt Viktväktarna. Jag lagar mat helt utan mina barns vetskap om att jag följer ett program. Vi äter kyckling, fisk, ris, potatis, pasta, såser… helt vanlig mat men jag har lärt mig att tänka rätt när jag lagar maten. Med Viktväktarna idag behöver man inte alls sitta vid matbordet och gnaga på en morot medan familjen äter sin mat.

        Hemlagat är helt klar bäst! Men varför är det sån tabu att prata med barnen om maten man äter? Jag och de flesta i min närhet växte upp med bra hemlagad mat men vad hände sen när vi flyttade hemifrån? Gorbys och snabbnudlar pga snabbt/billigt! Jag älskade såklart ordentlig mat lagad från grunden men vem ordnar det i ett enmanshushåll med knaper ekonomi?

          Håller med dig helt. Klart att det underlättar on man vet hur en normal portion mat kan se ut men man måste ju också kunna prata om vilken mat som är näringsrik och vilken som är mer skräp, och så det mittemellan. Förstår inte det här med att försöka undanhålla information från barnen genom att säga att ”mat är mat” typ, för det är ju falskt, speciellt om man inkluderar även godis och liknande i det. Tonåringen som börjar jämföra sig med andra och vill gå ner i vikt kommer skaffa informationen ändå och risken är då att det inte direkt är rätt typ av källa de hittar i försök att snabbt banta.

          Det finns många anledningar att inte äta för mycket godis men on barnen upptäcker att man inte får ont i magen eller blir trött av det så kommer det ju framstå som en lögn för dem.

        Precis så har jag vuxit upp. Hemlagat och lördagsgodis och jag har aldrig haft några problem med vikten trots att det finns de i släkten på både mamma och pappas sida som är klart överviktiga. Grönsaker fanns även om det inte fanns så stort utbud som det finns att få i dag.

      När man blivit av med sockerberoendet är det inga problem med att inte äta socker. Sockersuget är borta.
      Ät inte pommes, chips, pizza, burgers, ät inte skräpmat, ät inte socker.

        Förlåt. Jag var utan socker i över ett år. Mitt sug efter socker gick inte ens över då. Och då var jag riktigt nitisk och åt inte ketchup osv. Lagade det absolut mesta från grunden och utan socker.

          Du behöver ej be om ursäkt. Jag borde skrivit att jag blev av godissugen, blev av med suget efter vitt socker inklusive rårrörsocker etc, dvs socker från sockerrör och sockerbetor. När jag blir sugen på sött, tar jag några russin, frukt, apelsin/äpplejuice.

            Åh jag önskar att det hade funkat så för mig. Jag har provat det mesta. Jag är lika sugen på choklad och fika och glass ändå???

              Även om du äter frukt? Tips: färska dadlar, de är verkligen söta, skalad ekologisk morot är också söt. För mättnad, hasselnötter, paranötter.
              Banan, havregrynsgröt, blir man hungrig av.

              Är likadan och frukt triggar bara mitt sug ännu mer

    Varför är det skillnad på vv eller gå på kostschema?
    Det är väl samma sak, för att hålla koll på vad man äter? Vv tillåter ju dessutom frukt och grönsaker vilket många kostscheman inte gör.

      Du väljer själv om vv ska ”tillåta” frukt eller inte, dvs om du ska räkna poäng för frukt eller inte. För mig funkar det bra då jag blir ätstörd om jag ska räkna allt jag äter. Då slutar det med total ångest och att jag inte äter något alls.

      Jag har därför ställt in på vv att bara mat som jag vet att jag överäter räknas poäng. Så om jag är hungrig eller sugen så kan jag ta en ”gratis” morot eller frukt i stället för att äta rostmackor typ. Eller ta en mindre portion pasta och fylla ut tallriken med broccoli som är ”gratis”.

      För mig som är ätstörd så tycker jag ändå att vv funkar bra för mig men förstår om det inte fungerar för en annan. Man får hitta sitt sätt att förhålla sig till mat. Till skillnad från andra missbruk kan man ju inte undvika mat helt. Tyvärr.

    Har också följt med mamma på massa olika VV möten. Tycker mest att det är sorligt att min mamma 60 år fortfarande håller på ”och ska gå ner några kilo”

      Min mamma inte längre medlem, men ojar sig över nån liten fettvalk. Är över 70 nu. Det är jag som tjatar på henne. Ät för tusan ost, ägg och häll ut den blaskiga lättfilen.

        Eller hur, njuuuuuuut av god mat!

          Och mamma är rastlös och far runt överallt så hon behöver bra mat. Blir det nån gång äldreboende så hamnar jag nog i luven med dietisten.

            Och där fick vi veta din syn på dietister.

              Japp, de är enkelspåriga.

                Vad är det som gör en hel yrkeskår enkelspårig enligt dig?

        Nu är visserligen inte feta mejeriprodukter hälsosamt (enl livsmedelsverket) men förstår att vi blivit hjärntvättade efter alla år med ständigt tjat om LCHF.

          När man är över 70 år kanske man ska fokusera på det som är gott istället för att göra alla val utifrån vad som är hälsosamt.

            Varför inte fokusera på det som är både gott OCH hälsosamt om man är över 70 år?

            Det är svårt att som gammal hund ändra vanorna och då har man fått så många idéer på vad som är nyttigt och vad man ska undvika att man inte tar in nya forskarrön.

      Mamma med. Hon pratar jämt om att banta, att hon ska gå ned osv. Det ironiska är att hon fortfarande ligger över 100-strecket trots en GBP-operation. Hos mig kommer alltid ätstörningen sitta kvar någonstans, men efter jag fick barn lärde jag mig att inte ”bestraffa” mig själv och lyssna mer på kroppen istället för vad som var styrt av tankar. Jag äter tills jag känner mig mätt, helt enkelt. Så det roliga är att jag äter MYCKET mer hälsosamt nu, även om det fortfarande blir en del godis i veckodagarna, men jag håller ändå vikten stadigt – till skillnad från mamma.

        Och jag dricker alkohol tills jag känner mig lagom berusad bara. Enkelt! Förstår inte vad problemet är för andra.

          Jag har haft exakt samma problematik som mamma, men när jag insåg problematiken i allt detta med vikthysterin så blev jag automatiskt snällare mot mig själv, och min vikt balanserades som en bonus. Jag tror stenhårt på att det är pressen (som framförallt den äldre generationen har) bidrar till att de fortsätter hetsäta, det är ju ett självskadebeteende. Men självklart så är det ju också en beroendesjukdom som du vill påpeka.

          Problemet är att det finns många beroendemekanismer kring mat. Förstår inte varför vi inte kan prata om det, precis som med alkohol, så folk kan lära sig hantera och -precis som du säger – sluta äta när man är mätt precis som man slutar dricka när man är berusad.

            Ja synen är ju att alla ska äta, njuta, allt är tillåtet och ska vikten på ett magiskt sätt balanseras perfekt, trots att vi har konstant tillgång på all möjlig mat och gott och dessutom lever rätt stillasittande. För en del funkar det, absolut, men vi måste ju kunna ha en realistisk syn att det faktiskt inte funkar för väldigt många. Vissa personer kommer helt enkelt behöva mer stöd och hjälp för att inte bli överviktiga och man är inte en sämre människa för det. På samma sätt som drick lagom fungerar för många men inte alla kan vi inte säga ät vanlig mat och lagom med godsaker och tro att problemet är så enkelt löst.

              Finns snart inte ett tvprogram där man inte står och lagar mat och smaskar så det blir liksom en värld där barnen får lära sig att det ska vara gott och man ska unna sig.

    Jag förknippar verkligen bara Viktväktarna med min mamma och hennes väninnor på tidiga 00taler. Samtiga rökte, ingen tränade och alla ville ha en lätt genväg till viktnedgång. Tyvärr drabbade det ju också oss barn som var tvungna att ta del av den där vidriga maten (kommer aldrig glömma korvsoppan) och den ätstörda synen maten kom med. Trodde verkligen inte jag skulle se reklam för detta 2022 men å andra sidan är Pernilla i samma ålder som min mamma. Hoppas min generation kan ta det trauma som är VV och aldrig föra det vidare till våra barn.

      Rökare äter dock oftast mindre sötsaker osv så det är rätt irrelevant i sammanhanget.

        Japp. Min mormor vill inte sluta röka för hon går upp i vikt varenda gång hon gör det. Men hon är fri att bestämma själv så rök på för guds skull.

      Du kanske ska uppdatera din bild av VV istället för att lufta gamla fördomar….

        Hon luftar gamla minnen.

          Och applicerar det på 2022 som du kanske ser om du läser slutet av kommentaren.

    Men är det inte lite skevt att jämföra ViktVäktarna idag med ViktVäktarna för 40 år sedan?

    Säger inte att VV är bra varken nu eller då. Men förutsätter att det skett en del förändringar de senaste 40 åren även hos dem.

      Det har det absolut gjort. Och jag tror att många av de som förbannar Viktväktarna idag gör det i tron om att det är samma upplägg som då. Googla lite recept från Viktväktarna. Jag lagar de ofta trots att jag inte är medlem.

      Precis! Det är stor skillnad. Diskussionen blir skev när man pratar om hur något funkade förr, när man var liten och följde med mamma till VV.

      Ja, var det inte Socialstyrelsen som för en tid sedan annonserade överallt att vi ska äta 6 – 8 skivor bröd varje dag?

        Det var 1976. Alltså 46 år sedan.

    Med tanke på sin dotters ätstörning så borde Pernilla Wahlgren naturligtvis inte göra reklam för något företag med viktnedgång som affärsidé. Det borde hon instinktivt ha känsla för att hålla sig borta ifrån, som mor till en dotter med ätstörning.

    Det märks att folk här inte har koll på hur VV funkar nuförtiden. Det har utvecklats enormt mycket sedan 80- och 90-talet. Det finns inga livsmedel som är ”förbjudna”. Det handlar om att få hjälp att hitta en balans och att välja mat, motion, mindset som man mår bra av. Nej, det kanske inte passar alla men vilken metod gör det? Jag upplever VV som väldigt tillåtande och individanpassat. Alla mår inte bra av att vara överviktiga och då är det bra att det finns hjälp att få. Dessutom har de ett fantastiskt community (appen) där man som medlem skriver med varandra, lägger upp bilder, pepp, stöd, recept, pratar om alla möjliga ämnen med varandra. Man ska inte vara så snabb att döma!

    Förälder med barn som haft ätstörning är rent stötande att de gör reklam för detta.

    Tycker det verkar onödigt med appar. Får ju massor av information från förpackningarna. Skulle jag skriva dagens intag på en lista så ser jag direkt vad som är ”fel”. Dock äter jag fel varje dag pga stört känslobeteende. Men att lära sig ta bort är enkelt. Potatis, kött, sås, grönsaker, semla, några chips, ett glas cola. Ät mat!

      Och för andra så är apparna ett jättebra hjälpmedel för att kunna ha den koll de behöver. Men hjälper inte appar dig så är ju det bra att du fixar på egen hand.

        Men är det inte bättre att lära sin hjärna. Lära sig om livsmedel och uppskatta volym utan mått och våg.

          Ja men det kan man ju göra med eller utan app.

          Men varför så anti att en del vill använda en app?

          För mig är det onödigt att logga min träning, använda aktivitetsarmband och följa ett träningsschema. Och alldeles säkert triggas någon av dessa saker också. Trots det så finns det folk som tycker att deras träning hjälps av detta.

          Vilken tur att man får bestämma själv hur man vill göra?

          Det gället väl mycket i livet, att det ofta funkar att logga, få saker på pränt, ”what gets measured gets Done” ungefär. Om du ska spara pengar så kanske du behöver en Excel-fil i början och behöver titta på vad som är rimliga utgifter. Efter ett tag går det troligen av bara farten. Sen kanske man glider från efter ett tag och behöver logga. Ser inget problem i det om det funkar.

          Ja, men tycker du samma om stegräknare. Att det är bättre att gå sitt stegmål om man lärt sig att uppskatta det utan en klocka eller app? Eller är x tusen steg lika hälsosamt oavsett?

            Räkna steg har jag aldrig gjort. Finns ingen anledning att styra upp livet efter teknik.

    inte för inte som folk ständigt kommer tillbaka till vv =))

    Ätstörningar kan ju bero på så otroligt mycket olika saker och triggas igång av olika anledningar. När jag var yngre och åt väldigt lite berodde det på ett stökigt och bråkigt hem där maten var det enda jag kände att jag hade kontroll över.
    Sen har jag haft problem med socker/kh då det triggar igång mig att äta väldigt mycket och snabbt bli hungrig och sötsugen igen (sockerberoende som så många hävdar inte finns, det får väl kallas ngt annat men jag kände mig beroende och besatt och det gav mig en kort fix/belöning).
    Varje människa måste för fasiken ta ansvar över sitt liv, sina triggers och beroende. Ngn kan gå igång på bilder av kakor, ngn över att ngn är jävligt snygg på en bild, de som har problem med alkohol triggas säkert till en början av bilder när folk har trevligt ihop med alkohol. Lär dig hur din kropp funkar, vad du mår bra av, sök hjälp om du behöver. Kräv inte triggervarning på hela världen eller att alla ska fungera som dig och att världen ska anpassa sig. Sluta bli kränkt över allt.

      Sockerberoende finns i allra högsta grad (den som säger annat kan bara gå in och läsa på) och allra värst är socker i kombination med fett. Hur fantastiskt det är med alla som lägger upp hundra bilder på semlor i dessa tider vet jag faktiskt inte vad jag tycker om..

        Ja, sockerberoende finns. Det går att bli av sockerberoende och det är en lättnad.

        https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sockerberoende-splittrar-forskarna nja, verkar inte vara så solklart huruvida det finns eller inte. En googling bort.

          Har fullt förtroende för forskarvärlden, Men när jag har sluta äta vitt socker och inte heller farin, rårörsocker och inga sötningsmedel, så efter ett tag kanske 2 veckor, minns ej hur lång tid kände jag inte av suget efter godis, choklad, kakor etc. Vill inte ha plopp, kexchoklad chokladkaka, fastän man står bland de hyllorna i kassakön. Det känns väldigt bra att inte ha sockersug. Skulle jag vara ett undantag från vad forskarna kommer fram till?

        Ja, jag vet att det är min grej att trösta, fira och som jag inte kan hantera (nu på lchf funkar det bra men jag äter en godispåse vid mens varje månad). Har dock hamnat i tjafs med instafolk som inte tycket man ska vara rädd för socker och det inte kan vara beroende då man inte gör ngt olagligt för att få tag på det som ”riktiga” beroende och missbrukare gör…. Socker och kolhydrater är överallt, billigt eller gratis så msn behöver liksom inte bryta mot ngn lag som en knarkare behöver… Sen får väl forskare bestämma vad de vill kalla det men jag ser ju ett mönster.

          Exakt. Jag kan inte hantera socker och att äta lite sött i lagom mängder. Jag kan äta allt eller inget. Sen vad forskarna tycker ändrar inte det. Jag har accepterat att jag inte kan hantera det och avstår helt i stället för att försöka ta lite då och då och ”unna mig”.

      Viktväktarna fungerar jättebra för många människor och kan vara till bra hjälp, inte det som är grejen. Problemet här är ju att Pernilla uttrycker att man slipper ätstörningar av det, vilket är fel att säga då det bevisligen inte är så.

    Ja.

    Hon får dessutom dricka en massa vatten som hon får tillgodoräkna sig ?

    Julia Franzén + Bingo Rimér = sant

    Oh lord, han vill tydligen ha ett öppet förhållande och inga fler barn.
    Hon vill ha en trygg relation och bilda familj snart.

    Disaster on the way!

      Alltså var hela Bachelorette ett stort Pr- jippo för hennes karriär. De lär väl få till ett kärleksbarn så småningom.

        Va?? Är folk med i bachelor/bachelorette för att bli kända och inte för att leta livslång kärlek?? Nä nu blommar asfalten.

          Man behöver inte vara spydig. Tror faktiskt att en hel del tjejer som var med i Bachelor faktiskt var genuint kära i killarna. Men Julia kändes det inte ens Sommen killarna var intresserade av henne.

      Så bisarr grej också att tatuera in namnet på varje flickvän, och sedan stryka över allteftersom… vad speciell man skulle känna sig

        Han är väl den största vuxenbebisen som någonsin funnits dock.. Not surprised.

      Tror inte ens att det var slut. Bara spel för gallerierna så hon kunde vara med i Bachelorette och få lite TV-tid.

      Hoppas Julia gör det som behövs för att förstå hur hon ska göra för att komma dit hon vill.

    Förra veckan pratades det ju om att övervikt även är en form av ätstörning – om vi ska de det på det sättet är det väl jättebra med en app som ger guidning. För den det fungerar för. Lifesum triggade min gamla ätstörning, men det är mitt ansvar än de som appen faktiskt fungerar för. Alla kan väl inte göra exakt samma sak hela tiden, alla har olika föreställningar och smak. Samma med ica-appen, det finns uppenbarligen marknad för fettsnåla produkter är det väl ett praktiskt verktyg att kunna filtrera dem för de som redan köper dessa varor. Bara för att jag inte äter så måste den inte försvinna från jordens yta.

      * förutsättningar

    Jag tycker det är orättvist att jämföra VV idag med hur det var för 20 år sedan. Det har förändrats mycket. Och känner man rädsla för att fastna i ätstörningar eller besatthet av mat så är man väl fri att inte gå med i VV? Det är inget tvång att gå med bara för att någon kändis gör reklam för det.

    Jag har i princip alltid haft viktproblem/störd relation till mat. Jag var lite rund som barn och jäklar var skolsköterskan och min mamma gick igång på det. Jag skulle minsann bantas 2 kg och jag är övertygad om att det är därför jag blev överviktig! Jag blev som barn besatt av mat, eftersom jag inte fick äta mig mätt och lärde mig att p.g.a. hunger stjäla extra mat och snacks, och jag tror även att när mat blev ”förbjudet” så blev jag också mer fokuserad på det. 🙁 Jag är övertygad om att jag har bantat mig tjock. Jag har gått upp och ner i vikt flera ggr och kört alla tricks för att gå ner (rökning, kosttillskott, receptbelagda mediciner, ätstörningsmetoder m.m.) och min kropp är väldigt förvirrad efter allt detta.

    Men för mig är VV-appen ett stöd i att åtminstone hålla min vikt. Jag behöver inte tänka för mycket utan följer planen och recepten i appen, är inte hungrig, utan gör smartare val (istället för en macka till mellanmål äter jag en frukt och 2 morötter, istället för flingor äter jag overnight oats o.s.v.). För mig känns det skönt att få lite kontroll över kost utan att känna att jag svälter mig, är ständigt hungrig, eller att allting är förstört om jag äter en chokladpralin en dag. Jag tycker VV-planen är sund och ger mig (som har en störd relation till mat och vikt) hälsosamma ramar att hålla mig till. Jag har i perioder försökt att inte banta och ”äta intuitivt” m.m. men tyvärr går jag upp i vikt då och jag vill faktiskt inte gå upp i vikt, för min hälsas skull. Jag är överviktig och det är okej, men jag tänker absolut inte hamna på 3-siffrigt för jag vet att det skulle skada min kropp. Alla får göra som de vill och vad som är bäst för de själva. Om VV triggar ätstörningar är det så klart fel redskap för en.

      +1

      Min förälder har gått på vv både förr och nu – håller med om att det är en väldigt stor skillnad idag. Maten som lagas idag när man kommer på besök är både otroligt god och näringsrik. Faktum är att min förälder har haft en ätstörning och mår väldigt mycket bättre i sitt tankemönster tack vare de regelbundna tiderna och matschemat från vv.

      Självklart är det individuellt av vad som triggas hos människor. Somliga gör det, andra inte. Jag har själv haft anorexia i unga år och triggas inte av min förälders kosthållning – det kanske andra gör. Men vv funkar uppenbarligen för många, däribland personer som faktiskt har haft ätstörningar.

      Sen kanske Pernilla inte är så bra på att formulera sig alltid, det låter plumpt och lite för enkelt ibland. Personer med ätstörningar kommer ändå hitta sina vägar att fortsätta vara det oavsett Pernilla Wahlgrens rabattkod eller Pro ana.

      Vad jobbigt att växa upp så. Våra mammors generation gjorde så mycket skada utan att ens fatta det.

      Det finns en jättebra podcast som heter ’Maintenance Phase’ som jag kan rekommendera som handlar om liknande frågor.

    Off topic

    Men har Foki och Bill separerat?

      Särbo har hon väl skrivit ngt om.

        Det brukar heta så… tills någon finner en ny…

          Ja, många relationer (särbos eller inte) tar väl slut för att den ena träffar en ny.

    Pernillas nya karl verkar älska att synas och sola sig i uppmärksamheten som uppkommit i och med relationen med henne.

      Hans insta är ju fortfarande privat. Det var värre med Alexandra Nilssons kille när det begrav sig.

        Haha ja! Never forget….

        Han syns ju överallt annars så ingen större skillnad.

      Ja men då lär han väl passa bra in i den familjen antar jag.

    Oj så det är inte bara ett tv-program utan ett företag som lever på osunda skönhetsideal.

      En hälsoapp som är osund. Hur?

      Men va? Hur tänker du nu??

    Tycker absolut att det känns falskt när personer gör reklam för ngt som de själva inte köper/gillar/använder. Men om VV har fel approach vad gäller viktnedgång, vad är då rätt? Eller får man inte tjäna pengar på viktnedgång alls? Får man försöka gå ner i vikt? Om man vill gå ner i vikt så är väl de flesta överens om att det handlar om kaloriintag-kaloriförbrukning över tid? Eller skall det vara göras i det tysta?

      Ja och varför får man inte ta hjälp av en tjänst för att klara av att gå ner i vikt? Med samma resonemang borde inte gym få ta betalt då heller eftersom de tjänar pengar på att en del vill gå ner i vikt och att folk vill vara hälsosamma.

        Jag håller med. Det är som att man ska skämmas om man försöker gå ner i vikt. Det ska göras i tysthet.

          Exakt, man ska låtsas som om bara ”försöker få i sig sund mat” när man egentligen har stenkoll. Många har svårt att hålla vikten/att gå ner sin övervikt, så varför låtsas att vi inte behöver hjälp från ett eller annat redskap? Tyvärr går jag upp när jag släpper taget om VV eller om kosten överlag. Och jag vill faktiskt inte gå upp för att om några år väga 3-siffrigt. Det kommer skada min kropp, så därför väljer jag att ta hjälp av VV-appen och kan iaf hålla min vikt där jag är nu. Förstår inte varför det ska vara så skamfyllt att inte vilja gå upp i vikt. Alla gör som de vill och jag ser inte alls ner på andra p.g.a. vikt men för mig vet jag att jag inte skulle må bra om jag blev ännu mer överviktig.

          Ja och samtidigt skammas för att man är tjock och att man borde gå ner i vikt. Men när man gör det så klagas det på att det är med fel metod.

            Haha ja precis så! ”Din kropp kommer hamna i svältläge och så går du upp istället!”… Så frågar man jaha vad ska jag göra föreslår du då? ”Bara ät vad du vill men undvik typ godis varje dag och jogga 1 km varje vecka. Funkar såå bra för mig, har vägt 55 kg hela livet!”. Vill skrika rakt i fejset på såna.

      Sluta ät sk ”skräpmat, dvs chips, pizza, pommes, hamburgare socker, glass, godis. Laga maten från början, inga hel eller halvfabrikat. Ät vanlig mat, laga den från början. Det är verkligen en skön känsla när sockerberoende är borta. Sockersuget släpper bara.

        Det är väl just det som många har svårt med. Att bara göra.

        Som att säga åt en rökare att bara sluta röka, suget släpper sen.

          14:37 Jag vet, men det finns så mycket annat som är godare. Mina ”chips” är stekt potatis, ägg, smula över fetaost.

            Jag är jätteglad för alla som kan ta lite russin, potatis, ärtor, fryst banan eller vad som helst när sötsuget kickar in. Visst, det kan jag också göra men jag är precis lika sugen på choklad när jag tuggat i mig de där russinen. Som att vara törstig och tro att det hjälper av att gå och kissa typ.

              Det finns fantastisk god choklad med inte så mycket socker i, som ger en chokladnöjdhet.

        För vissa leder sådana förbud till en besatthet och hetsätning. Jag kan äta t.ex. chips, men behöver då ha koll så jag äter en rimlig mängd (en liten skål 1 gång/vecka). Förbjuder jag mig helt att äta snacks så blir besatt av tanken på snacks och kan inte släppa det. Förbud är inte alltid den väg som passar alla…

          Och vad gör man om det inte bara är godis och chips det handlar om. Jag överäter pasta, vitt bröd, såser, osv. Ska jag förbjuda all mat?

          Viktväktarna är jättebra för mig för att lära mig portionsstorlekar, äta mig mätt men inte mer eller mindre, byta ut saker mot bättre val som jag mår bättre av och inte äter lika stora mängder av. Jag kan inte förbjuda allt jag inte kan hantera. Tro mig, det har jag också försökt efter alla goda råd om hur enkelt det är att bara låta bli.

            Ja och det är ju fullt mänskligt och ligger i vår natur att vilja ha socker. Förstår att det finns folk som ”botat” sitt sockerberoende genom att hitta nya vanor men snabba kolhydrater finns ju i så mycket mer och tyvärr verkar det ju inte som att det är en engångsgrej att bli av med socletberoende och sen vill man aldrig mer se år något sött. Det ÄR ju gott, iallafall för de flesta, däremot smakar det allra sötaste kanske inte så gott efter att ha avstått länge. Man får hitta sitt sätt att hantera det.

            Ja, samma här. Jag kan äta enorma mängder pasta och bröd, men vet jag hur mycket jag ska mäta upp så blir det lättare att hålla det inom rimliga gränser, då blir jag både nöjd för jag tycker pasta är gott men också mätt för jag äter en stor sallad bredvid.

              Måste du betala VV för detta? Näringsinnehållet står ju på paketet. Där brukar det även stå hur många gram man ska ta per portion. Annars kan man ju googla.

                Toppen om det funkar för dig. Uppenbarligen är det många som vill ha den tjänsten vv erbjuder med att logga och motiveras med deras olika system. Jag själv behöver logga för att tydligt se vad jag stoppar i mig. Vet inte varför det är ett problem för någon. Jag vill inte logga min sömn eller träning eller ekonomi men vill andra göra det så fine med mig. Jag klarar av att hålla min ekonomiska budget och spara pengar utan något system eller visualisering. Vi är väl olika helt enkelt.

                Klarar man sig utan en tjänst betalar man knappast för den. Så du har nog ditt svar där.

                Med VV får jag en helhet, bra recept och ett förhållningssätt som jag tycker är hälsosamt. För mig fungerar VV bättre än att t.ex. räkna kalorier på egen hand, då jag håller med om deras filosofi att man inte behöver kalorier för frukt och grönsaker. Hade gärna inte betalat VV så klart men nu drar jag av det på friskvården ändå så… 😉
                Och nej jag är inte någon reklamperson eller jobbar på VV, men tycker genuint det är något som funkar bra för mig och ser ingen anledning till att sluta (inte ens för att främlingar på nätet ”triggas”…)

                  Jag tycker att du uttrycker det väldigt bra och du verkar ha en sund inställning till det. För mig funkar också vv bättre än att räkna kalorier. Speciellt då hälsosam kost handlar mer om enbart kalorier. Om jag nu äter så som jag åt när jag räknade kalorier så hamnar jag inte i den hälsosamma zonen på vv för jag missar mycket annat som behövs för en hälsosam kosthållning. Och bra med stor receptbank som man inte behöver anpassa efter det nyttiga tänket trots att det är helt vanlig mat.

                    Ja jag tycker det är smidigt. Jag önskar jag gick ner i vikt och inte bara höll vikten men vägrar ”svälta” mig så det får bli såhär helt enkelt. 🙂

          Koala, håller med. Inte förbjuda. Undvika så länge det går.

    Med tanke på denna artikel https://www.cancerfonden.se/press/fetma-kan-ga-om-rokning-som-orsak-till-cancer-3333341
    Jag tycker vv är bra och likaså Lifesum. Har hjälpt mig att gå ner 30 kilo. Jag var stor som ett hus 1.57 cm och 95 kilo på det!
    Och orkade gå knappt 100 meter, nu springer jag och går på gym tack vare bra kost och motion.

    Snälla det är öppet spår ikväll, du kan vänta

    Jag har alltid varit emot Viktväktarna och liknande, men jag föll för reklamen för några år sen när Elaine Eksvärd gjorde reklam efter hon fått sitt minsta barn… jsut för att det skulle ta hänsyn till ammande. Jag är väldigt kunnig inom kost själv men tänkte att det kunde vara skönt att testa nått nytt och bryta den dåliga vana jag fastnat i.

    När jag åt min första måltid (frukost) och registrerade den i appen fick jag en chock. Jag hade ätit en burk minikeso, dvs. 200 kcal, och det upptog nästan en tredjedel av mitt dagsintag enligt dem. Jag räknade ut att totalt med den logiken skulle jag få i mig 650 kcal på hela dagen. Helt galet! Så lite ska ingen äta och särskilt inte någon som ammar. Jag använde ångerrätten och gick ut direkt.

      Oj då. För mig räknas inte minikeso alls enligt Viktväktarna. Noll poäng. Tycker det verkar som att många i forumet har svårt att äta alla poäng om de har ställt in att de ammar. Att de inte kommer upp i den mängden under en dag. De verkar ha ungefär dubbla mängden poäng som jag som inte ammar. Så att en burk minikeso var nästan halva dagsbehovet låter konstigt.

      Sen räknar ju inte Viktväktarna kalorier och ditt dagsbehov baseras på mer än kalorimängd. Exempelvis hur processad maten är och totala näringsinnehållet.

      Kanske var ett gammalt program de hade som inte var särskilt bra? Min frukost är för mig 0 poäng och innehåller 1 dl havregryn, 1 dl lättyoghurt, 1 dl osötad mandeldryck och en näve blåbär. Blir mätt och även nöjd över att det inte ”kostar” mig några poäng.

    År 2022, snälla, är det inte på tiden att vi slutar leta fel på allt? Snark. Ta ditt egna ansvar över mat osv osv, istället för att leta fel hos Pernilla som använder sig av en app som hjälper henne att förstå vad som är hälsosamt/ohälsosamt. Vissa behöver hjälp med att äta ”rätt” för att nå deras mål.

    Många kämpar med kosten för att gå upp i vikt och andra kämpar med kosten för att gå ned i vikt.

    Jag har testat VV och de var fantastiskt bra för mig, för jag insåg fort att jag äter på tok för lite om dagarna. Så jag satte in mer mat i min vardag och gick då ner i vikt.

    Det är ett HJÄLPMEDEL.
    Kan många av er människor inte sluta tramsa snart?

      Håller faktiskt med. Man ska inte prata om viktnedgång för de finns de med ätstörningar. Man ska inte ”romantisera” alkohol för de finns de som har problem med alkohol. Man ska inte skämta om graviditet för de finns de som har svårt att bli gravida. Man ska inte gratta mamma på mors dag för de finns de som inte har sin mamma kvar i livet. Man ska inte fira alla hjärtans dag så mycket för de finns de som inte hittat rätt än och är väldigt ledsna för det. Osv osv osv.

    Om det finns en efterfråga på en tjänst som hjälper dig att gå ned i vikt och må bättre, oavsett vad skälen må vara för att du vill göra det, ska en sådan tjänst inte få finnas pga. vissa kan triggas av det? Nej, det vore absurt! Det låter hårt, men det det finns faktiskt ett personligt ansvar här, och ledsen att säga, men om man vill kan man hitta många andra triggers bland reklam och tjänster och dessa gör man bäst i att undvika och/eller lära sig att hantera om man känner att de är dåliga för en.

    bra pernilla, då kanske du snart är lika smal som bianca 🙂

    Jag triggas av alla snygga personer på Instagram. Får mig att känna mig ful och vilja ändra mitt utseende. Bannlys därför Instagram.

      Bannlys fotomodeller och ja, överlag snygga människor! De får ha påse på huvudet!

    Jag har använt VV i snart ett år. Tog en paus på ca två månader men nog sitter tänket i. Jag får ångest av en snickers (då jag vet att en snickers i princip är mitt dagsbehov av P) och jag äter sällan ”dyr mat”.

    Jag har en ospecificerad ätstörning i botten. Får ångest av mat och hatar att gå upp i vikt. Jag har även fettsugit partier på min kropp som jag inte lyckats att banta bort.

    VV är bra, jag säger inget annat, det funkar ju för typ alla MEN det är helt klart ett sätt att dokumentera allt man äter och få full kontroll på vad man äter.

      Har avslutat mitt medlemskap men äter enligt deras tänk fortfarande plus att jag fastar (ingen mat mellan kväll kl 20 och lunch dagen efter).

        Kan ju definitivt inte vara hälsosamt att fasta mellan klockan 20 och lunch….

          Jag får i mig vätska men ingen mat. Jag mår bäst på det och gör att jag får större matlust till lunch. Dippar inte i blodsockret heller.

            Många som tror att frukost och mellanmål är superviktigt. En frisk människa behöver inte äta minst sex gånger om dagen.

              Det är extremt individuellt. Alla fungera inte exakt likadant. Jag behöver äta 3 mål mat plus typ en frukt då och då. Jag mår inte bra av att äta dagsbehovet av kalorier i en eller två måltider.

    Tycker det är helt sjuk PW gör reklam för detta då hennes dotter B ”påstås” ha haft bulimi. Hur fan tänker man som Mamma när man gör så?

      Ja det är väl det konstiga här snarare än att göra reklam för vv över huvudtaget.

      Allt för pengar

    Min anorexi triggades absolut igång av att min kompis i gymnasiet började på VV och räknade points. Handlar inte om att skylla på VV men det är nåt man ska vara medveten om, riskerna. Jag har t ex massor av ätstörningsproblematik i familj/släkt, kombinerat med kontrollbehov, och all typ av räknande/tabeller/scheman är triggers för mig. Som sagt viktigt att vara medveten om detta och ärlig med sig själv innan man börjar med nån form av diet, tycker att de (företagen) kunde vara tydligare med det. Är inte bara att hoppa på VV så blir man lyckligare typ, vi är MÅNGA som inte ska använda oss av sånt. Bättre då att kontakta en dietist som har erfarenhet av ÄS om man vill ändra kosten.

      Men gör inte det då? För en frisk person som vill/behöver/måste gå ned 15 kilo kanske det fungerar perfekt.

      Företagen ska vara tydliga med vad? Tala om för dig vad du eventuellt kan komma att känna inför denna app?

      Framgår med all tydlighet att vv innebär ett poängsystem. Vet du att sådant triggar så är det ju lätt att inte bli medlem då.

      Förstår inte vad som är så provocerande med att tycka att företag bör ta ansvar och informera om risker.
      Nu tog jag mig själv som anekdotiskt exempel, det är inte Jag som är i behov av informationstext. Det är till för någon som inte känner till riskerna eller ens vet om att det finns risker.

      Det är väl bara att strunta i att läsa/ta till sig information som inte är relevant för en själv?

    Min ätstörning blir triggad av Lifesum men inte av Viktväktarna. Vet inte vad det beror på. Kanske att vissa saker är gratis (noll poäng) i Viktväktarna så är jag extra hungrig så äter jag av dom utan att totala poängen ändras. Lifesum tappar jag det med efter en dag typ.

    Gillar Pernilla wahlgren ännu mer nu, hon är inte så PK ??

      Du är nog en av få… ?

    Herregud vad alla är lättkränkta nu för tiden och blir triggade av det ena och det andra. Men ta för tusan ansvar för er själva istället och låt bli då. Ingen tvingas använda Viktväktarnas program, passar det inte så låt bli. ”Buhu buhu jag får ätstörning när jag ser en app som jag egentligen inte har behov av för jag får ätstörning om nån bara nämner ordet ät. Allt ska anpassas efter just mig, JAG JAG JAG”. Jisses… Det går att hitta fel på allt.

    Jag tycker att det känns som det börjar bli en linje som i slutändan är totalt omöjligt att balansera på. Jag kan absolut förstå att VV kan resultera i en ätstörning. Men samtidigt går det ju inte att förbjuda eller bli upprörd av allt som kan vara triggande för någon. För dissekerar man, och vänder och vrider på saker så kan man ta illa upp av allt. Vissa kroppspositiva bilder har med all säkerhet triggat hetsätning hos någon. I grund och botten är ju för mycket negativt. Oavsett om det handlar om att äta för mycket, eller äta alldeles för dåligt.

    Nu är jag inte så extremt insatt i VV. Men det måste ju definitivt ses som positivt att förespråka en sund livstid. VV kanske inte är det bästa, men för en massivt överviktigt person är det definitivt bättre än ingenting.

    Hur många (äldre) här känner nån som fått VARAKTIGT resultat av VV? Jag kan inte komma på en enda. Det funkar ett tag och sen får de ta en ny VV-kurs(?) igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.