Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

340 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag saknar så mycket av mina få lyckliga perioder i mitt liv. Är så ledsen men kan inte gråta.

      Det låter som att du har en depression. Har du sökt hjälp? ?

    Bensin/diesel priserna nu 🙁
    Hur tänker ni?
    Själv är jag egentligen inte i behov av en bil men är så jävla orolig för bönderna, åkerier och alla andra verksamheter som är beroende av drivmedel.

      Jag som är beroende av färdtjänst för att ta mig till och från jobbet tycker att det känns tungt. Färdtjänsten har krånglat under lång tid pga corona och nu när den äntligen har börjat fungera igen kommer nya problem. Ju fler åkerier som går i konkurs desto sämre färdtjänst.

        Livsmedel kommer gå upp massor konkurser av lantbruk och åkerier blir många.

        Människor kommer att behöva social bidrag i större utsträckning mat blir en bristvara i affärerna.

        Allt detta om inte skatten på drivmedel sänks nu.

      ALLA priser kommer gå upp eftersom kostnader för transporter ökar. Allt från mat till kläder, skor osv.

      Många får mindre marginaler och kommer ha mindre pengar att spendera på nöjen, restauranger, shopping. Lågkonjunkturen väntar om regeringen inte agerar NU!

        Hur tycker du att regeringen ska agera på något som inte är lokalt för Sverige utan på EU- samt global nivå?

          49% av priset på en liter bensin/diesel utgörs av skatt

            Bra, det är ingen rättighet att få släppa ut avgaser hur som helst.

              Så du ser hellre att ekonomin kollapsar totalt när Sverige redan är ett ganska ”rent” land globalt sett?

              Om regeringen ska göra sådana här akuta åtgärder måste de förbereda bättre för en övergång till elbilar än de gjort hittills. T.ex. vem har råd att köpa elbil på stört? Vart finns laddstolpar? Kanske fungerar ypperligt i centrala Stockholm men Sverige är mycket mer än det ?

                DH, jag blev lite ledsen av den första delen av din kommentar. För Sverige är inte ett ”rent land”. Inte om du menar det som att vi skapar små utsläpp per capita. För det gör vi inte. Vi är bland de värsta när det gäller utsläpp. Inte för att vi bryr oss mindre än andra, utan för att vi har mer disponiblel inkomst att konsumera för, vilket vi också gör. Saken är bara den att de utsläpp, sopberg, den vattenförbrukning, landförgiftning etc etc som kommer pga svenskarnas konsumtion inte syns här i Sverige, då det mesta av vår konsumtion produceras utomlands. Men det betyder inte att den inte finns. Och det betyder inte att den inte är vår! Skulle kunna komma med massa liknelser här men låter bli. Hoppas att det räcker såhär. Önskar alla en trevlig kväll. Ha det ?

                  Absolut! Det är jag helt med på. Men påverkar vi det på bästa sätt genom att höja bränslepriset? Den åtgärden targettar, enligt mig, fel problem.
                  Gör det dyrare att resa stup i kvarten och gör åtgärder mot fast fashion vilket är faktiska miljöproblem där vi är större bovar som västland. Alternativt lägg pengar på att hjälpa utvecklingsländer.

                  Bränsleskatten påverkar nog de fattiga mer än de rika och som du säger så är det ju de rika som utgör det största miljöhotet pga högre konsumtion.

                    Vi lägger redan stora summor på att hjälpa U-länder om du missat det.

                    Prishöjningar av ”vardagsvaror” påverkar alltid dem med lägre inkomst mer, särskilt när varorna inte går att ersätta med substitut, så som bränsle. Men om det är en särskild grupp man vill skona är den effektiva lösningen dessvärre inte prissjusteringar (tex genom sänkt moms) utan bidrag. Men bidrag är inte poppis och därmed svåra att sälja in politiskt. Så här står vi nu… Sedan finns det ju inte någon absolut fattigdom i Sverige (med undantag av relativt få enskilda fall som hamnar ”utanför systemet”). Relativ fattigdom finns såklart, men frågan är om den är viktigare att stävja än utsläppen? Är den det och man vill vara effektiv är vi åter på rutan bidrag. Men den rutan är som sagt inte så poppis. Kanske skulle det döpas om till återbäring… ?

              Synd att det inte finns en enda traktor som går på el. Inte heller skördare eller tröskor eller skotare. Så kom inte och gråt när en liter havremjölk kostar 50kr ?

                Det höjda priser beror dock på världsläget. Vi har haft 49% skatt långt innan dess, och det är bra!

                  Just nu är det inte så bra.

                    Nej, kriget drabbar ju tyvärr alla mer eller mindre.

                  Svar till Anonym 20:48
                  49% skatt på bensin är ju helt jävla sjukt! ? Förresten så är det sjukt mycket vad det än skulle vara som skattas.

                    Ja, det är sjukt hur det läggs på I Sverige och sedan kallas ”Putinpriser”. Tror de vi är tappade?

                      Du är tappad om du inte fattar att kriget påverkar priserna ja.

                      Politiker påverkar också priset.

                      Ja självklart, men nu pratar vi väl om den senaste uppgången? Som beror på kriget.

                Alla lantbruk är företag så det betalar inte moms på bränslet. Den övriga ökningen skulle kunna kompenseras mha riktade bidrag (eller återbäring, företagsstöd eller vad man nu vill kalla det). Om det nu verkligen är bönderna (eller andra specifika grupper) man vill skona från denna prischock. ?

              Kommentarer som dessa påvisar vansinnet i Sverige. Själv tänker jag inte släppa en tum på fordonets nödvändighet i samhället så länge ingen hoppar på husdjursägare över hur mycket avgaser transporterna för deras djurs tillbehör släpper ut.

                Om det känns bra i hjärtat att medvetet förstöra planeten bara för att jävlas så kör hårt!

                  Bara för att jävlas? Mat och uppehälle är nödvändigt. Bönder behöver fordon och många bor i glesbygd. Varför attackeras dessa grupper men inte husdjursägare?

                    ALLA bör minska sina utsläpp.

                      Nä, de onödiga utsläppen bör minska först. Samhällsbärande funktioner som glesbygdsbehoven och bönderna fasar man ut varefter alternativ finns. Att dra ner lika överallt kommer sända oss in i en kollaps.

                      Du skrev ju att du inte skulle släppa en tum på fordonet? Är alla dina resor nödvändiga då eller?

                      Alla ska dra sitt strå till stacken, inse det.

                Är det det största problemet menar du? ?

          Regeringen skulle kunna sänka bensinskatten till exempel. Vi har högre priser än alla andra länder pga den höga skatten.

            Detta skulle man ju absolut kunna göra, främst till jordbrukare och transportörer.
            Men det kommer ju bara utgöra en liten del av att livsmedelspriserna kommer stiga med extremt mycket på grund av att den normala exporten av grödor från Ukraina inte finns på marknaden eller att Ryssland inte kan exportera gödsel..
            Lågkonjunkturen är att vänta oavsett.. Prio borde vara att rädda jordbrukarna som underhåller Sveriges produktion.

        Någonting måste ju dock hända i vårt samhälle för att stoppa den galna konsumtionshets som råder. Vill absolut inte att de som har det sämst i samhället ska få det ännu sämre men om medelklassen inte kan bygga pool eller resa sju gånger per år så är det iallafall inget som jag kommer ligga sömnlös över. Tror det behövs en krash i bostadsmarknaden och en lågkonjunktur för att folk ska vakna. Vet inte hur vi annars ska vända det här. Jag är absolut beredd att få det sämre ekonomiskt själv för att klasskillnaderna ska minska och att folk som har det allra sämst ska få det bättre. Och då är jag ändå själv låginkomsttagare och försörjer ensam en fyraåring. Jag köpte en lägenhet innan bostadsmarknaden blev helt galen och de har nu gått upp över 1,5 miljoner i pris. Helt galet! Jag förtjänar inte de pengarna. Skulle bara bli glad om det hände något på bostadsmarknaden och min lägenhet ”bara” är värd det jag har lån på, för det betyder att min dotter kanske en dag kommer att kunna köpa en lägenhet och att bostadsmarknaden inte bara är till för de med mycket cash

          Nu är det ju inte den pool-ägande medelklassen som drabbas först och värst av lågkonjunktur.

          I en lågkonjunktur är det ju de som redan ligger på marginalen som först får de sämre. Låginkomsttagare, pensionärer, unga som inte kommit ut i arbetslivet. Jag håller med om att vi behöver konsumera mer hållbart och komma ifrån slit & släng men när marginalerna minskar så är det billighets-kedjorna som vinner.

            Jag är medveten om att det är de som har minst som drabbas värst (som vanligt) men jag ser inte riktigt något annat alternativ. Tror ändå att det kan gynna samhället på lång sikt. Jag önskar mig ett samhälle med mindre klasskillnader, mindre konsumtionshets och där de flesta har ungefär samma ekonomiska standard. Vet inte hur vi ska uppnå det men drömma kan man ju alltid. Och tror det måste hända något stort för att folk ska vakna och sluta resa och konsumera som om det inte fanns någon morgondag.

              Såklart ingen ska ha det dåligt men samma ekonomiska standard för alla blir nog svårt. Då kommer få vilja plugga till vissa saker m.m.

          Röstar du på vänstern?

            Inte i senaste valet nej. Har inte bestämt vad jag ska rösta på i kommande val. Själv då?

          Mycket märkligt resonemang. Det du köpte din lägenhet anses vara referenspris. Men stackars din granne som köpte sin lägenhet för 1,5 miljoner mer än dig, ska få livslånga skulder för att hen tajmade marknaden fel. Har du tänkt på att du köpte din lägenhet för mer pengar än dem innan dig? Kanske värdet ska gå ner till de nivåerna? Då blir det du med miljonskulder istället…
          Tycker du låter självisk även om det lindas in i solidariska ord.

            Jag kan leva med det också då jag inte har så höga lån, en lågkonjunktur eller en krash i bostadsmarknaden bidrar alltid till ett lidande för många men ser inte riktigt något annat alternativ.

        Tänker det är bra att fossilt blir dyrt för att snabba på omställningen. Om folk slutar åka bil så finns det nog över till åkerierna.

        Ett alternativ till onödiga jobb inom nöjen, restauranger och shopping är att ha en köksträdgård. Ta bättre hand om det man har och skaffa miljövänligare vanor.

          Jobb inom restaurang är väl inte onödiga??

            Om det äts för nöjes skull i timtal ja. Skollunch är inte onödigt nej.

            Restauranger handlar om upplevelsen för mig. Inte att mätta magen.

          Men snälla. Det finns de som måste åka bil varje dag för att buss inte finns/går på de tider man jobbar

      Min pappa är jordbrukare. Det gör ont med tanke på att inte bara dieseln till hans maskiner kostar skjortan just nu – utan all gödning som är absolut nödvändig har gått upp i skyhöga priser. För honom så känns branschen döende, samtidigt som stora delar av samhället vilar på hans verksamhet. Vi måste ju ha mat.

        Oerhört problematiskt när bönderna motarbetas. Markägare, bönderna och tillgångarna i norra Sverige, föder hela landet, men samtidigt är det där man slår till hårdast? Varför??

          Krig tar inte hänsyn till sånt, tyvärr. Det drabbar alla, bonde eller ej.

            Denna utvecklingen kom inte med kriget dock. Jag talar om en linje man kört i generationer.

          I Norra Sverige? Vart har du fått det ifrån?
          Södra Sverige odlar och försörjer stora delar av Sverige, och igår hade vi 1371% dyrare el än Norra Sverige. Över 7 kronor under några timmar, och i snitt 2 kronor/kw denna månaden.

          https://www.lrf.se/globalassets/dokument/politik–paverkan/foretagarvillkor-och-konkurrenskraft/har-finns-produktionen-idag.jpg

          ”Jord, sol och odlingssäsong sätter ramen för vad vi kan producera var. God tillgång till mark och vatten och långa kalla vintrar i stora delar av landet är några av landets fördelar. Runt 90 procent av all livsmedelsproduktion, och alla människor, finns i Götaland och Svealand. Störst produktion, cirka 64 procent, har Götaland. Man kan säga att Götaland ”exporterar” livsmedel internt inom Sverige medan Svealand och Norrland ”importerar”. I södra Sverige är jordarna bördigare och säsongen längre medans i norr kan kargare jordar och kortare odlingssäsong göra odlingen mer utmanande. Det påverkar i sin tur vilka djur man kan ha där. Kor, får och lamm är smarta omvandlare av gräs till kött och mjölk från marker där annat är svårt att odla. ”

            Jag sa tillgångarna i norra Sverige. Naturresurser som försörjer Sverige finns mestadels i norra halvan.

              Har du läst det du skrev, ”bönder”!
              Utan södra Sverige hade ni inte överlevt, så skulle det vara rättvist skulle ni betala 1371% mer för mat och frukt i Norra Sverige. Du tycker ju det är rättvist att vi betalar mer, det är Norra Sverige som är gynnade. Dessutom förbrukar ni mycket el och kommer att förbruka ännu mer när de stora servrarna drar igång.

                Det är du som saknar läsförmåga. Jag slog ett slag för alla bönder och markägare. Men just naturresurser som Sverige använder och exporterar, kommer över 50%från norra Sverige. De avverkas av arbetare i glesbygd som behöver fordon.

      Jag spar 3000 varje månad på att inte åka till jobbet och stämpla på a-kassan….

      Gissa vem som tackar nej till vakanser som kommer ut. Mycket skönare att vara arbetslös, sovmorgon varje dag och sen ha mer att leva för än att pendla till jobbet… ?

        Det kanske är nyckeln till att staten vaknar. Om folk bara arbetsvägrar i tillräckligt stor anledning (sparar pengar) så kanske då vi får sänkta skatter.

      Det känns helt galet, det är inte så kul sits för de som bor på landet och behöver ta bilen och har lågbetalt jobb. Kommer det löna sig att jobba ens?

      Vet inte hur jag och många andra med mig ska ha råd att bo på landet. Det går sällan kollektivtrafik och även den kommer säkert gå upp i pris. Hade jag haft lägenhet i stan hade jag varit mindre bekymrad. Man måste ju kunna ta sig till jobb och lämna barn på skolan. Och ja alla bönder och matpriser.. Men samtidigt är ju oljan ändlig. Så vi behöver ställa om hela samhället och satsa på förnybara energikällor.

        Jag läste att oljan är ätlig ?

        Håller helt med dig, men det har i politiken gått snett både när det gäller elpriser och drivmedelpriser när man höjer skatter, vill ha grön el och så vidare innan det finns tillräckligt med bra alternativ till rimliga priser. Målet går helt förlorat när man stänger ner kärnkraftverk, men det inte finns tillräckligt med grön el i Sverige så det får importeras från icke gröna källor i utlandet. Och det är vi invånare som får betala för politikernas tankevurpor.

          Ja jag håller med om att omställningen till grön el inte varit den bästa.

      Jag har panik, mår jättedåligt över det och ekonomin överlag. Är väldigt beroende av min bil då jag pendlar till jobbet och det går inte kollektivtrafik. Bor inte i samma stad som min familj och flera jag umgås med bor inte heller här.

        Om det inte går kollektivtrafik kan du i alla fall få avdrag för jobbresorna när du deklarerar.

          Ja absolut, det är ju klart att man gör avdrag för resorna!

        Skaffa elbil

          Ja för det har alla råd med? Den går ju inte att ladda överallt heller.

          Sluta ta för givet att alla har råd att byta bil bara sådär.

    Livet är deprimerande men jag kan inte ens gråta. 🙁

    Fan, när man väl är tidig kommer man inte på en enda saftig grej att säga.

      Mina ordlekar på sistone har dock varit ? ??

    Vad har hänt med Jo hanna G rahn?

      Uppgifterna går isär.

        Vad sägs ?

          Måste jag bokstavera vad jag menar?

            Du förstod inte min fråga? Jag undrade vad de olika uppgifterna du menar går isär är för några.

              Du förstår inte med ordlek. Antar att den var för dålig. 🙁

                Hahhahaha nej okej den var faktiskt jätterolig, bara jag som är trög. ?

        Vem är det?

      Vill också veta! Är orolig och vill typ smsa henne men det kan man väl inte..

      Enligt LinkedIn gör hon praktik inom sociala medier på nåt företag

        Berätta mer, vilket företag?

    Fy bövelen vilken gullig valpbild!!!

    Jag får ofta upp Polyfamiljen som förslag på Instagram. Verkar vara en härlig familj med mycket kärlek. Vet någon hur länge de varit ihop? Det syns tydligt på barnen vem som är pappa till vem. Bryr de sig om vem som är den biologiska pappan eller är båda pappa till alla?

      Dem har varit ihop sedan 2012. Det är inget dem pratar om, barnen bryr sig inte.

        Eftersom du inte kan skillnad på de/dem jämför med engelskans they/them. Förstår du då?

          HUR visste jag att den här kommentaren skulle komma? Men din jävla Karen, har du haft en dålig dag idag?☹️

            Ta till dig istället för att sura, du fick hjälp.

              Nej, anonym fick inte hjälp. Anonym fick en uppläxning, ingenstans bad personen om hjälp och att gå på som ”Som” gjorde är allt annat än trevligt.

                Vem är du? Jag antar att du är en person som är väldigt, väldigt uppskattad och omtyckt i din omgivning. Att du försvarar någon anonym på internet säger mycket. Du gjorde mig glad, tack. Har i hela mitt liv fått stå upp för mig själv så jag tackar dig för din input. Kan man i framtiden tjäna igen sig genom något signalement? ❤️

                / A

            Nej inte alls men du verkar ha haft en överjävlig dag. Ta till dig av rådet istället, tjurskalle.

              Ingen vill ha språkpoliser här, inse det. Camilla har sagt till er flera gånger.

          Språkpolis Gun-Britt

      De yngsta barnen är gemensamma barn oavsett vem som är biologisk förälder 🙂

        Sjukt egentligen. Stackars barn. Blir helt förvirrade…

    Är det någon som vet varför Henrietta F redan verkar vara på väg att sälja lägenheten de nyss (?) köpt?

      Vet inte. Vad har du sett som gör att de verkar va på väg att sälja? 🙂

        Lägenheten finns på en mäklarhemsida och någonstans, minns inte var, har hon svarat/skrivit angående detta att de ”eventuellt ska sälja” eller liknande. Man blir ju nyfiken ??‍♀️

      Länka pga nyfiken

    Någon mer som följer ”älskar, älskar inte”? Vad tycker ni?

      JAG! Följer slaviskt! Älskar verkligen Tanawan (kan vara fel stavning) och hennes blivande man ?

        Håller helt med!! Mitt favoritpar! Tycker även det är fint att se hur mycket Mats anstränger sig för att hennes dotter ska trivas där.

          Och ÄLSKAR Tonys styvmamma Annika! ”Tjockamollan” ?

            HAHA jaaa! ? Bästa! Tony verkar också vara så gullig! Önskar han all lycka till!

      Tycker nog förra säsongen var bättre.. Latif är ju dum i huvudet

      Hahaha aah vi kollar, underhållande och tycker att man ser/anar/märker när det är äkta kärlek (som hon Taiwaan(?) med dottern och han som blir styvpappa, där ser man det är äkta).. och han black viking är nog kär i henne men hon byter snubbar som underkläder så han blir nog sårad och lämnad av henne. Sabrina/Sabina och Latif är falskt rakt igenom. Han är helt slut i huvudet dessutom. ?? och han från Pakistan som gifter sig med hon som är 50, känns som en sån klassisk har en partner/familj i hemlandet men behöver pengar / vill få ett bättre liv i Sverige. Hon kommer nog tyvärr bli lämnad.

      Men Ja kul program hahaha

    Jag fick ett så jävla dåligt och hemskt besked idag. Skriv något som får mig att le, tack.

      ❤️

      … är vi mer än bara vänner?

        Så visa vad vi känner…

          *du

      Varje dag är ny. I morgon är det litet, litet bättre. jag lovar!

      Något som får mig att le är allt det fina jag fått i mitt liv, jag vet att jag har svåra dagar framför mig och även en dag då inga dagar kommer mer. Men jag brukar tänka på att jag är väldigt tacksam över allt jag fått i detta liv, all kärlek om omsorg och en fantastisk barndom, att jag fått uppleva regn och solsken, snö och vita stränder. Oavsett om allt skulle tas ifrån mig idag, eller om mitt liv tog slut imorgon, så kan ingen ta ifrån mig det som varit. Kanske inte var det du ville läsa, men det är en tröst för mig i jobbiga stunder. Skickar en kram!

        Det var fint skrivet, tack ❤️

          ❤️

      Med risk för att avslöja vem jag är för de som känner igen denna historia;

      Jobbade som reporter på tidning. Tyckte inte om att göra sådana artiklar/reportage där jag slumpmässigt behövde gå fram till folk som liksom inte bett om att få vara med. Tyckte det kändes jobbigt att störa dem!

      Så en dag skulle jag göra ett sådant reportage, från en lokal marknad där jag skulle intervjua säljare och besökare. Och plötsligt på den marknaden var ALLA så himla glada och trevliga när jag pratade med dem! Ingen sa nej till intervju, tvärtom: alla log brett och var hur uppåt som helst. Det sporrade ju mig att fortsätta gå runt och intervjua mer än vad jag egentligen behövde, för jag hade det så trevligt. Till alla jag mötte sa jag glatt ”Hej jag heter Xxxxxx Xxxxxxxxx” och ”Jag kommer från Xxxxxxxxxxx (tidningens namn)”. Var förundrad över den översvallande responsen. Jag var där i säkert över en timme eller så, gick runt överallt, pratade med folk och fotade dem.

      Sen kom jag tillbaka till bilen. Och blev i backspegeln påmind om det allra första jag gjort när jag kommit till marknaden, innan jag började prata med folk. Jag hade köpt en gräddbulle. Och lyckats med att inte märka att jag fått en STOR klick gräddskum på näsan…

        Haha åh så underbart ?

          Tack hehe, jag sa aldrig till chefen hur jag såg ut när jag representerade tidningen den dagen… ? Det är en av mina mer pinsammare historier, därav har jag också ett one-time-only-nick här nu som Anonym X. Men hoppas någon kan skratta lite i alla fall. 🙂 Och Eloise, jag hoppas det som hänt löser sig på något sätt!

        Hahaha åh detta fick mig att le, tack ?❤️

          Och jag log av det svaret, så tack själv! <3

      Har svårt att kolla på detta utan att skratta… 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=L-8jjLA21wM&ab_channel=Harmoniska

    Inte gravid efter 6 månaders försök. Inte missat en enda ägglossning. Känns som det aldrig kommer hända mig. Blä

      Vill bara tipsa nu OM det kan hjälpa. Triggervarning för de som blir mer ledsna av att läsa ”tips”:

      För oss hjälpte det att strunta i att tajma ägglossning och bara helt enkelt ha sex varannan dag från och med typ mensens fjärde/femte dag. Tror vi försökte i ca 8 månader och körde den strategin de sista 3 månaderna.

      Vi beställde även ett glidmedel som skulle vara ”skonsamt” mot spermierna men det kanske mest är placebo. Jag åt även folsyra.

      Lycka till ❤️

      Vet att det kan kännas länge och jobbigt men det är ju helt normalt att det kan ta upp till ett år. För oss tog det 4 år och tre ivf försök innan vi fick ett barn 🙂 vi hade ju extrem otur tyvärr men håller tummarna att det går vägen för er naturligt

      Ge det minst 1 år. 6 månader är ingen lång tid alls även om jag vet att varje månad känns som en evighet ?

      Har du gjort utredning? Om inte så kan jag rekommendera att kolla upp sköldkörteln. Även kontrastvätskan vid ultraljud(!)

        Utredning bör väl först göras efter 1 år? 6 månader är ju ingen lång tid, eller anledning till oro.

      Vi försökte i 8 månader, prickade in ägglossning varje gång. Sista månaden började vi ligga flera dagar innan förväntad ägglossning + att jag åt fruktsallad varje dag (= fick i mig mycket vitaminer). Den månaden tog det sig & vi har nu bf om en månad. Håll ut, det är eran tur snart!❤️

      Olivia!
      jag hoppas du skojar

      Vi tajmade och missade inte en enda ÄL på 12 månader, ingenting hände. Gråt, ångest,uppgivenhet. Fick tid på sjukhuset för att testa oss och där och då blev jag så arg att jag sket i allt. Bara någon vecka innan sjukhustiden plussade jag. Sen blev jag gravid med vår nr 1. Något år senare med nr 2. Yttligare ett år senaren med nr 3. Och sen med nr 4. (Med ett missfall dock mellan 3&4)… så nu har vi 4 fantastiska ungar, yngsta blir 2 snart. Ich min erfarenhet var att när jag släppte gravidhysterin, och struntade i det då blev jag gravid. Medan jag tänkte och stressade över det var det som kroppen var immun … hoppas ni får ett plus snart ❤ men försök att inte stressa och slappna av även om det är svårt just nu

        Såna här kommentarer….ingen som kämpar för att bli gravid behöver höra ”slappna av” ”stressa inte”

          Håller med. Man menar väl inget illa men så otroligt naivt och världsfrånvänt

            Fast vi är jättemånga som har just den upplevelsen? Får vi inte ha det bara för att några blir kränkta? Sorry men precis så upplevde jag det, att när jag släppte taget och slutade försöka ha sex 10 ggr kring ägglossning, då hände det. Sedan kanske rådet ”tänk inte på det” är lite svårt att ta till sig, men man kan väl iaf få ge rådet att försöka att inte bränna ut sig totalt för att man försöker bli gravid? Att njuta av annat i livet och inte ställa in alla roliga aktiviteter för att man måste ha maratonsex just vissa dagar? Att inte pressa sig för hårt tycker jag är ett bra tips vid flera olika tillfällen i livet…

            Oj förlåt veronica och cecilia. Ska jag ljuga och säga jag stressade mig flintskallig och sen blev jag gravid när jag red naken på en enhörning i fullmåne ? 🙂

            För just stress gör tyvärr så man har svårt att bli gravid. Den hårda sanningen är att man måste sluta stressa och försöka slappa av och fokusera på annat hur svårt och jobbigt det än är. Men i landet Sverige måste man mesa och ljuga för sanningen är jobbig.

              Kanske du bara kan berätta din solskenshistoria utan att ge uppmaningar och tro att det som du tror funkade för dig funkar för alla. TS bad inte om råd utan tolkar hennes inlägg som att hon behövde några varma vänliga ord.

              Har för mig att en fertilitetsläkare sa nåt om de här i Carina Bergs serie hon hade också. Att stress gör det svårare.. förstår såklart att man inte vill höra det och att det ju inte är personens fel att den inte blir gravid. Men faktum kvarstår att stress kan förstöra en del.

              Att ta hand om sig och inte stressa är såklart alltid bra. Det råder delade meningar kring huruvida stress påverkar fertiliteten – gjorts otaliga studier och det finns ingen konsensus i huruvida stress påverkar fertiliteten. Om man upplevt att man blivit gravid när man har stressat ner är det ju helt fantastiskt – men- tänker att man kanske skall vara lite försiktig när man gör orsakssamband i frågor som är både känsliga och komplexa. Att faktiskt styrka att det var bristen på stress som gjorde en gravid är svårt. Finns så många faktorer som kan förklara det faktum att man blev gravid.
              Alla får ha sin upplevelse så klart och kanske var det så för dig, men för den som kämpat med barnlöshet länge kan ett uttalande om att stressa ner kännas ganska naivt. Men jag menade inget illa, och är överlag inte särskilt känslig eller PK. Alla får ha sin upplevelse ! Men orsakssambandet är högst oklart

                Alltså med risk för hatkommentarer så är människor som kämpar med att bli gravida otroligt bajsnödiga. Varför ska ni bli kränkta för allt? Anonym delade med sig av sina egna erfarenheter och skrev snällt och gav tips på att slappna av och inte stressa även om det är svårt. VART har hon fel i detta? Hur kan man bli kränkt av en sån sak? Kanske var tacksamma istället för att människor delar med sig och försöker hjälpa andra. Men nej istället ska ni alltid vara offer och få prick allt att handla om er för att världen inte funkar för er just nu.

                  Fast jag är personligen inte kränkt och har aldrig behövt kämpa för att bli gravid. Däremot har jag bekanta som är ofrivilligt barnlösa och bekanta som länge kämpat. De har uttryckt att liknande kommentarer som ”stressa ner så händer det” känns förminskande.
                  För många är det en av livets största önskningar att bli föräldrar så jag tycker inte det är så konstigt att det är ett känsligt ämne = man kan vara lite försiktig och tänka efter innan man uttrycker sig.

                    Fast det där är ju inte något som någon annan kan bestämma. Vilka ord som är känsliga och försiktiga. Att försöka slappna av och inte stressa är livsfarligt för en som försöker bli gravid att höra behöver ju inte vara så att alla vet om? Sen är det verkligen som kommentaren ovan skrev att det är så typiskt svenskt att alla måste bädda allt de säger i bomull för att inte trampa på känsliga tår. Kanske personer som är känsliga och tar åt sig för allt ska ändra sin bild?

                      Knappast vet alla om det men tycker det har varit en ganska återkommande diskussion när det kommer till frågor om ofrivillig barnlöshet; vad man som utomstående bör säga och inte säga. Lika som att många idag är medvetna om att man inte frågar ett par ”när ska ni skaffa barn då?”.

      Jag har precis fått missfall så det är kanske kungen solskenshistoria… Men jag kände som du i vintras! Att det kommer ju aldrig hända oss. Och plötsligt fick jag ingen ägglossning. Jag tänkte stressen kring jul stressat min kropp eller något och tänkte bara uppgivet äsch skitsamma jag får fokusera på att ta det lugnt istället. Slutade hetsa kring sex på rätt dagar utan hade sex för jag hade lust istället. Inget jäkla måste ha rätt ställning och sedan ligga stilla efteråt i 20 min. Nej jag studsande in i badrummet och fixade ett skumbad direkt efter. Och så den gången, när min cykel var helt off och jag inte visste jag hade ägglossning ja då tog det. 🙂 Så 7e månaden blev jag gravid. Och ja, jag har precis förlorat det men nu när vi snart kan försöka igen så ska jag iaf slappna av och inte vara så hetsig. Det hjälper inte.
      Lycka till!

    Jag följer de på youtube. De äldre barnen har bara 1 pappa, dom barnen fanns ju innan den nya mannen kom in i bilden. De 4 yngsta barnen, som de har fått efter de blev tillsammans alla tre, har 2 pappor och där bryr de sig inte om vem som är biologisk pappa. De har varit tillsammans i 10-11 år tror jag.

    Jag har sedan jag var 15 år gammal alltid känt mig överviktig. Även när jag vägde 50-55 kg har jag skämts för hur jag sett ut och har varit orolig när jag satt mig i stolar av rädsla för att dom ska gå sönder. Har tagit stöd med benen för att avlasta vikten från stolen. När jag ätit med någon har jag skämts för att äta mycket och har därför aldrig kunnat äta mer än den andra personen för att inte ses som tjock. När jag velat köpa mat har jag flera gånger beställt två pizzor och två drickor för att jag skämts över att köpa en till mig och har då tänkt det ser ut som jag handlar till en annan med. Jag vet inte riktigt varför jag skriver det här men jag har insett nu att det inte är normalt beteende..

      Jag är likadan ? trist med din situation men skönt att veta att en inte är ensam.

      Skrev ett svar, som råkade hamna som en egen kommentar längre ner. Skickar den här igen!

      När man får anorexi, beror det på kemiska obalanser i hjärnan (förenklat sett). Alltså fysiska förändringar i hjärnan. Men det leder bl.a. till att ens visuella uppfattning förändras – alltså att man på riktigt ser fel, angående t.ex. ens kroppsstorlek. Då äter man ännu mindre, och problemet förvärras. Sen händer/uppstår ju en rad andra mekanismer också. Men det finns hjälp att få! Testa att ringa något ätstörningscentrum/psykiatrisk eller psykologisk instans, eller skriv om det känns för stort att ringa. Det finns hjälp att få ur ätstörningssynpunkt oavsett vad ens vikt är. Det räcker med jobbiga tankar och ett problematiskt förhållande till ätande. Och ju tidigare man söker hjälp, desto lättare att ta sig ur det. Men det är heller inte för sent, även om ätstörningen gått långt eller hållit på länge. Du kan ju alltid testa att gå och träffa någon en gång – och se hur det känns. ❤

      Är precis likadan. Känns bra att man inte är ensam om det i alla fall, det känns ensamt I tankarna.

    Har varit hemma och vabbat idag. Ungen piggnade till på tidig eftermiddag så vi gick ut på gården och gungade i vårsolen. Så himla mysigt. Vi hittade till och med en nyckelpiga. Och nu somnade hon tidigt och min man är och kollar på fotboll så jag har en ensamkväll. Dags att ta fram en chokladkaka och dra igång Netflix.
    Vad har varit positivt för er idag?

      Haft en sådan bra jobbdag idag!

        Jag med!!! Sjukt peppigt kvällsmöte å mackan jag fick spar jag till frukost!

      Idag höll jag presentation i sista kursen innan min kandidatexamen är färdig. Och bebisen sov i sin spjälsäng under hela seminariet ?

      Jag återvände till gymmet efter covid. Trodde jag skulle vara klen men jag kände mig stark och blev glad.

      Vart ombedd av en ung kille att passa när han försökte sätta pr i bröstpress. Efter några misslyckade försök började jag peppa satan och skrek och väsnades. Då gick det.
      Han var så glad och stolt och jag kände mig som en stolt morsa.

      Och solen sken och fåglarna kvittrade ☺️
      Fin dag.

      Förvisso inte idag men igår,
      Vi pantade några smycken på pantbanken och fick ut några tusen, mycket mer än vad vi trodde att vi skulle få! ?????

    Langa tips på någon god vegansk, lite ”finare” rätt att bjuda på, tack!! ??

      Denna: https://www.ica.se/recept/bourguignon-med-svarta-linser-728825/

      Laga med ett riktigt lyxigt rödvin och toppa med färsk basilika och ett krämigt potatismos!

        Men gud… färsk persilja inte basilika ??‍♀️ Och moset ska såklart vara till – inte ”toppas” ? trött ikväll

      https://www.javligtgott.se/kramig-pasta-med-soltorkade-tomater-rosmarin-champinjoner-och-fetaost/

      Denna lagar jag jämt när jag ska visa hur gott det kan vara med vegansk mat ? ALLA har älskat den!

        Dock finns inte vegansk feta överallt, än:)
        Men snart så!

          Ah är det så? Här har vi det på alla våra butiker vad jag vet ?

            Sverige är ett avlångt land och inte alla bor i en stad med dess utbud?

              Haha jo sant ?

      Förrätt:
      Råraka med vegansk tångkaviar, en klick havrefraisch och lite dill och citron

      Varmrätt: Linguinipasta med salladslök och kantareller i gräddsås

      Eller ungsrostad delikatesspotatis, vitlöksmarinerad stekt portabellosvamp med en röra på hackad rödbeta och babyspenat på toppen, vegansk beasås

      Efterrätt: En kula Granny smith-Sorbé med en ruta mörk choklad till eller kladdkaka med en kula vegansk vaniljglass

        Låter så otroligt gott!

      Det här som lagades nu i senaste avsnittet av ”Benjamins” verkade sjukt gott! Borde säkert gå att veganisera?

      https://www.koket.se/aubergine-steak-med-limeyoghurt-och-brynt-sojasmor

        Maten var ju vegetarisk hos Benjamins?

          TS bad om vegansk mat

            Men vad svårt då att byta ut två ingredienser, smör och yoghurt, mot veganska motsvarigheter. 😛

    Jag.kan.inte.sluta.hetsäta.
    Vugöcjcööjcjjcjvlvbmg

      Då är vi två. Vart söker man hjälp?

        Hör av er till era vårdcentraler som kan remittera er vidare. Jag har varit där ni är och idag är jag frisk. Det går ❤

      Same…

      Tipsar om boken ”Att övervinna hetsätning” av Cheistopher Fairburn. Hjälpte mig mycket! Två tips från den (men läs hela!):
      – Du får inte försöka banta eller gå ner i vikt, det kommer trigga hetsätningen
      – Är ordentliga mål, frukost lunch mellis middag och kvällsmellis, samma tid varje dag även om du inte ör hungrig

      Kanske lite sent ute men tipsar om Stinasmat och karolineepettersson på Instagram. Två dietister som delar smått och gott. Otroligt gulliga och sunda. Båda två svarar mycket på frågor i story, en hel del om hetsätning. Karoline kanske till och med har lagt upp videos på Youtube, om jag inte missminner mig. Det går att köpa kostscheman(eller om man vill kalla det matplanering) från de båda. Ofta pratar de om att man helt enkelt ligger på underskott under dagen och därför hetsäter på kvällen. ❤

        Karoline Petersson, nja. Ser supervacker ut, supervita gaddar och vältränad som satan. Önskar en dietist någon gång som ser ut som folk. Slutat följa Karoline för mår bara dåligt

    Denna där K18 leave in inpackningen.. Någon som är nöjd med den? Ser och märker resultat? ? Eller några andra tips på hur man tar hand om håret? Tack!

      Jag gillar den! Har inte särskilt skadat hår men märker skillnad på frissigheten. Gör bara en kur då och då med tre-fyra tvättar i rad!

      Annars, se över din vård. Har du tillräckligt med fukt OCH proteiner? En bra balans är viktigt. Tvätta inte håret för ofta, värmestyla så sällan som möjligt och ha alltid leave-in i håret. Plus kanske en olja för att låsa in fukten!

    Spyr på folk som jagar likes på HEJA LIVET
    Nyss kom det upp ett inlägg där en vit kvinna annonserar om att hennes arbetsplats gärna tar emot folk från Ukraina ( eller andra länder men ingen bryr sig om folk från Afghanistan, Syrien mm ) . Tanken är inte god. Det finns andra sätt att nå ut än genom att framställa sig som white saviour.

      Vad kan vi vita göra för att inte framställa oss som white saviours?

        sluta jaga likes och om de verkligen ha för avsikt att hjälpa inte gå likes-genvägar

          Då måste samma regel gälla bruna, beiga, rosa etc.

      Jag spyr på sådana som dig. Vad fan gör du själv?

      Förlåt men vilket jäkla antagande? Jag fattar problematiken men du jämförde precis nån enskild tjej med ALLA vita. Dvs HON gör en god gärning som du ser som white saviour pga ”alla vita sket i afghaner & syrianer” – hur vet du att HON gjorde det? Hur vet du att inte den specifika personen faktiskt visst brydde sig, kanske volontärade på flyktingboende 2015 eller stöttade Hej Främling eller andra språkmöte/integrations-initiativ? Hon kanske inte alls är skyldig till den skenheliga white saviour-grej du kastar på henne, utan engagerat sig i båda frågorna. Men hon ska bära hundhuvud för ”alla vita” pga att du projicerar din egna frustration eller känsla av orättvisa över vad ”vita” som grupp enhälligt gör eller inte gör.

      Kan vi kanske lägga projekt woke åt sidan i FEM SEKUNDER och fokusera på det faktiska problemet med krig på kontinenten?

        För övrigt håller jag dock med om det cringeiga i godhetsknarkeri och like-fiske i Facebook-grupper. Där är vi överens ?

      Ja jag får panik på Heja Livet! Mest PK grupp ever

      Om du tänker efter lite så tror jag du förstår varför folk tänker annorlunda när det gäller Afghanistan eller Syrien. Ser inte det konstiga alls faktiskt

      Vi har ju inte gjort annat än hjälpt människor från de länder du nämnde. Kanske DU bör tänka efter varför du stör dig på att vita människor hjälps nu.

      White saviour är inte vita som hjälper vita utan vita som ”hjälper” fattiga personer av annan hudfärg men det är mest för att kunna visa upp hur god man är. Som t ex barnhemsturister.

    Jag är 40. Bra jobb, familj, vänner o s v. Men hamnat i en kris där jag inser att jag sedan tidiga tonår spelar en roll som den hjälpsamma, vänliga, sociala personen som ska vara andra till lags/vara omtyckt och att jag egentligen inte har någon aning om vem jag är, vad jag mår bra av o s v. Har t o m plötsligt tankar på om jag har autistiska drag och att hela jag bara består av ett inlärt beteende. Det låter ju helt galet. Är det någon som förstår hur jag menar?

      Jag kan faktiskt känna igen mig i det du beskriver. Har tänkt väldigt mycket på autistiska drag på mig själv. Känns som att hela mitt liv är spelat på inlärda beteenden och att jag först nu börjat reflektera över det. Kanske det är en kris?

        Tack, det känns fint att det finns andra som känner igen sig ❤️

      +1 på den. Slits mellan att ha ett bra jobb o tycka karriären är viktig o ta ett ”enklare” arbete (inom mitt område) tjäna lite mindre men då få mer energi att lägga på LIVET… vet liksom inte vad som är ”jag”

        Jag gjorde det där. Så bra beslut (för mig personligen). Livet är fan inte att jobba. Go for it, om ekonomin tillåter.

        Gjorde också det där. Eller livet gjorde det åt mig men hej vad bra det blev. Eftersom jag råkade bli minimalist i samma veva (Marie Kondo var startskottet, sedan har det går rätt fort vidare då jag snabbt märkte att jag trivs så mycket bättre med färre grejer). Så började jag nosa på FIRE-rörelsen och blev en super-sparare i princip utan ansträngning. Lyckades fotfarande ha ett spännande liv under tiden. Bl.a. lite utlandsarbete som lett till två nya språk under bältet, vanlife på kontinenten samt en massa nya vänner, skills & intressen. Så detta var alltså inte en plågsam process utan en härlig sådan. De sista tre åren har jag bara behövt jobba halva året, och fortfarande kunnat spara på och nu vill det faktiskt sig så väl att jag helt tagit ledigt från lönearbete. Tror jag kommer vara ledig i ca ett halvår för att fnula på nästa projekt i livet, men har lätt råd att vara ledig i tre år om jag vill, utan att nalla av nödkapital eller långsiktigt sparande. Det hade jag aldrig trott var möjligt för fem år sedan när jag stod på +-0, eller att vägen hit skulle vara så härlig. Allt blev verklig lättare och roligare av att växla ned. Hejar på dig ?

      Känner igen mig. Du kan börja testa att sluta med det inlärda beteendet i små situationer. Exempelvis var jag förut alltid den som småpratade lite innan möten hade dragit igång, för att det inte skulle bli stel tystnad. Numera skiter jag i det och är tyst, det är inte mitt ansvar.

    Någon mer som följt Lisannas Turkietresa med alla operationer? Var det spons? Man blev ju sjukt osugen på att åka:/

    Någon här som testat/äter rosenrot? Erfarenheter?

      Min pappa testade det. Men märkte ingen skillnad. Däremot blev han bättre i leder pga av värk med nyponpulver.

        Antar att jag inte kommer göra det heller. Men är så jävla trött. Ingen järnbrist, inget problem med sköldkörteln, inga allergier. Men på våren är det alltid tio resor värre. Vette fan vad jag ska göra. Nu testar jag tamejfan vartenda hälsokostpreparat jag kan hitta så får vi se om det ger nåt.

          Årstidsbunden depression? Jag har ofta vårdepressioner tyvärr men de kan te sig lite olika.

            Ja eventuellt, men själva nedstämdheten finns inte där alls. Har varit deprimerad tidigare men har inte känts såhär. ”Vaknar” alltid till liv i början av juni efter en dimma på tre månader ?

    Jag är så hängig. Tål inte järnmedecin och får ont i magen av bvitaminer och d vitamin som jag måste ta. Har känslig mage. Sen påverkar ju kriget mycket. Att läsa att ryssarna bombar barnsjukhus är ju hemskt. Vet inte vad jag ska göra. Bara sugen på onyttigt som typ choklad. Ska försöka laga sallader. Jag vill känna mej pigg. ?

      Åh men då ❤️
      Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör dig hängig.
      Vad är det för magsmärta du får? Kan det hjälpa med typ omeprazol? Den är mot magkatarr men kanske värt att testa? Receptfritt. Eller rådfråga vårdpersonal om du inte gjort det.

      Sluta läsa nyheter, lägg undan mobilen helt. Försök läsa feelgoodböcker eller lyssna på roliga poddar ( ja på mobilen ?) Du kan inte stoppa kriget och gör det dig nedstämd att följa så ta en paus.

      Är bra och näringsrik mat (sallader blir ju skittråkiga tillslut), tillräckligt med mat gör dig mindre sugen på onyttigheter. Och onyttigheter bidrar till att vi blir slöa och hängiga.
      Visst, ta en chokladkaka ibland. Men se det som lördagsgodis. Ta inte bort allt det roliga i livet.

      Kan du aktivera dig med sånt du blir glad av? Det är svårt att komma igång men när du väl tagit steget så går det lättare. Motionera. Dansa till bra musik.

      Hoppas det vänder snart ❤️

        Tack. omeprazol måste jag ta. Jag älskar våren men brukar bli deppig. Saknar min moster som dog i julhelgen. Men kriget påverkar. Tack för tips dom var bra. ??

      Fast om du lider av de brister som du beskriver så vet jag inte om just sallad är det nyttigaste att äta. Det beror väl på vad salladen innehåller i och för sig. Vad gäller choklad så innehåller det järn så det är ju positivt.

      Är du deprimerad kanske? Då kan medicinering vara vad du behöver. Det finns depressiva tillstånd som påverkar ens aptit så man blir sugen på onyttigheter. Tror man kan få det av vanlig depression men det står med specifikt i symtombilden för atypisk depression. Googla och se om du stämmer in på symtomen. Då kanske du ska ta kontakt med en läkare som kan hjälpa dig.

      Ät rött kött, inälvor och torkleverolja istället för tillskotten.

    Jag tog en kandidatexamen i juni 2020, har sedan dess haft två anställningar (först sommarjobb sedan projektanställning) och nuvarande lön är 27.5k. Söker nytt jobb nu och undrar ungefär vad jag ska lägga mig på vid löneanspråk? Rekommenderad ingångslön är egentligen 30, men gick med på mindre pga kunde inte få mer men ville verkligen ha jobbet.

    Vet att det beror på löneutvecklingen i branschen osv också, men jag tänker bara på ett ungefär hur jag ska tänka då jag är helt lost.

      Vad jobbar du med?

      Ring facket

      Säg absolut minst 30, annars hamnar du efter i din löneutveckling och det kan ta år att komma ikapp.

    Jag och mitt ex gjorde slut för några månader sen. Han är 24 och jag 23. Vi har setts o träffats on&off sen 2018. Vi blev för första gången ”ihop” i 2021, men det tog slut ganska snabbt. Nu diskuterar vi att ses och dra på swingers ihop (som kompisar bara)
    Jag gillar o ha kul och vill upptäcka livet innan jag ”settle”, men är det dumt mot mitt ex och kanske mig, att vi gör det ihop?
    Vi funkade inte som par o sårade varandra, men vi är väldigt bra vänner och känner för varandra som jag aldrig gjort tidigare – men vi funkar bara inte i en relation. Jag vet att vi kommer ha världens roligaste kväll och samtidigt kul att ses igen o höra hur allt går, från min sida finns inget intresse att vi ska bli ett par igen- eller hans. Och jag vill ju prova på livet innan jag hittar min framtida man. Men är orolig att han känner mer kring det än mig, typ att när vi träffas så åker vi aldrig på swingers, utan stannar hos honom. Men han låter väldigt taggad på att prova det! Har någon av er provat? Förstår ju att dom flesta svar kommer säga ”nej gör det inte” haha, men va fan, man lever väl bara 1 gång?
    Tror inte jag kommer ångra det, vi har delat mycket och vi kan dela detta också!

      Vet inte om jag missuppfattat konceptet, men är inte ”swingers” något som par håller på med? Som vill byta partners för en kväll? Varför söker du inte bara på egen hand någon/några att ligga med så behöver inte han bli sårad om du är orolig för det.

        Har ingen aning om just ramen kring vad som ingår i ”swingers” antar att det är typ ”par”, men väldigt öppet också? Men just därför vill vi dit tillsammans, vi har ju ingen partner, men känner oss trygga ihop och vill gå dit som just det tillsammans!

      KÖÖÖÖÖR! 😀

        Håller med, nu som mamma och fru så har funderat på att man borde testat mer innan man settle ?
        Så nu då har chansen, kör bara kör! Men kom ihåg att skydda dig? ??

      Förlåt men det känns som att du vill stanna i din comfort zone och bara låtsas vara något du inte är.
      Varför ska du göra en sån grej med din ex? Du framstår ju som otroligt feg. Du riskerar ingenting (det är redan slut mellan er) och du har honom med dig som du är jättebekväm med.
      Är det slut mellan er så kan du väl träffa andra istället.

        Men vad är det för fel med det, låt henne…

        Hur menar du att ”låtsats som något jag inte är?” Menar du i ett förhållande eller hur tänker du? Vill göra det med mitt ex för att vi är väldigt lika och nära som vänner, jag må vara feg för det, men vill ändå lita på personen jag åker dit med! (Ja, jag är väl ändå feg, för vågar inte åka på swingers helt själv ?)

    Jag har svårt med känslor, relationer, socialt samspel osv och blev sjukskriven, min läkare misstänkte att jag har autism och jag började gå hos psykolog. Nu säger psykologen att han inte tror att det är autism, utan han tror istället att det kan vara att jag är sociopat/psykopat. Det heter ju antisocial personlighetsstörning. Det kändes mindre roligt att höra faktiskt. Det kom som en total chock. Jag vet inte vad jag ska tro om det.

      Oj vilket jobbigt besked att få. Men det är ju väldigt bra om du får hjälp, vilket verkar vara fallet. Särskilt om andra personer runt omkring dig far illa eller riskerar att göra det.

        Fast psykopat? Snälla värld. Det skulle nästan kunna rucka på legget…

      Hur yttrar dig dina svårigheter med känslor, relationer och socialt samspel? ?

      Förstår att det måste varit mindre roligt att höra. Men väldigt bra att du har sökt hjälp! Vet du när du ska få göra en diagnos utredning?

      Jag tänker att om du reagerar på den beskrivningen och tar illa vid dig så är du nog inte sociopat/psykopat. De som har den störningen bryr sig inte om vad en jäkla psykolog säger och hade troligen inte gått dit heller. Jag tolkar din beskrivning som att du ändå önskar bättre social kontakt, samspel och relationer men att du tycker det är svårt. Att du är hjälpsökande. Det låter definitivt som åt det autistiska hållet mer än det psykopatiska.
      Lite enkelt beskrivet så har både personer med autism och antisocial personlighetsstörning brist på empati. Skillnaden är att vid autism har man brist på kognitiv empati (du har svårt att förstå hur andra tänker) men du har mer emotionell empati, (du kan känna för andra och kan delvis förstå att någon blir ledsen för en situation även om du inte förstår hur den tänker). En person med antisociala personlighetsstörning är tvärtom, de har inte direkt problem med kognitiv empati, de förstår hur andra tänker (och därav kan de manipulera) men de brister i emotionell empati.
      Det är lätt att röra ihop det till bara ”brist på empati” men det är en väldigt stor skillnad!

      Försök att byta psykolog!!

        Lite lustigt när någon tror sig göra en bättre bedömning av en person baserat på en mkt kort text, än den psykolog som utvärderat personen professionellt ?

          Linas svar är från någon som är väl insatt i ämnet. Mycket bra svar!

            Mvh/Lina

            Mvh/Lina

      Hej Lisa

      Byt genast psykolog. Det var det dummaste jag hört att kalla dig en psykopat?! En psykolog kan inte ställa ngn diagnos på folk, bara läkare som kan göra det.

      En psykopat är en person som gör saker för egen vinnings skull, t.ex vara schysst mot någon som man kanske ogillar, men man gör bra saker ändå för den personen om man kan få ”egen vinning” för det, ungefär som att man alltid ”utnyttjar” andra, att man är en falsk o aggressiv person t.ex men att man alltid ”gömmer” den sidan för andra o istället visar en falsk sida av vänlighet. Att man begår brott utan dåligt samvete, lurar andra utan dåligt samvete o liknande.

      Byt som sagt psykolog, o var medveten om att många får byta psykologer flertal ggr för att hitta en bra sådan.

      Tro på dig själv, låt ingen annan trycka ner dig!
      Lycka till.

      Alltså nu vet jag ingenting om hur länge du träffat din psykolog och hur du fungerar i vardagen och relationellt.
      Men att diagnostisera någon med sociopati/ psykopati är inte något man som professionell psykolog för lättvindigt. Det är rätt mycket tunga kriterier som skall uppfyllas för att man skall få denna diagnos. Bara din fråga får mig att undra huruvida du verkligen uppfyller dessa kriterier. Jag är själv psykolog och blir ärligt talat bekymrad över din upplevelse. Ja, det finns sociopater och psykopater men det är väldigt ovanligt. Kan se många fler sannolika förklaringsmodeller till dina bekymmer än just sociopati / psykopati. För mig framstår denna psykologbedömning som en röd flagga och jag skulle absolut vända mig till ngn annan inom professionen innan jag rakt av köpte denna teori! Slarviga och okunniga och rent av knäppa finns inom varje yrkes kategori – få en second opinion!

      Men det är ju stor skillnad mellan att ha antisociala drag och att bli diagnostiserad med antisocial personlighetsstörning. Jag har drag av många personlighetsstörningar, betyder inte att jag har en personlighetsstörning.

    Saskia Cort, känns hon inte jävligt manisk och märklig? Har ngn nåt skvaller på henne?

      Hon är ju diagnosticerad narcissist och har ADHD + ångestsyndrom så ja hon blir väl lite speciell pga det. Men tror inte det finns så mkt skvaller att hämta där, hon är så himla öppen om allt hela tiden på insta då det känns som att hon skulle avslöja allt eventuellt skvaller själv haha

    Hur yttrar sig dina svårigheter med känslor, relationer och socialt samspel? ?

    Ni som rider – går det inte att få tag på skinnskodda ridbyxor idag? De som bara är skodda på knäna tänker jag på, helst inte helskodda. Hittar inga när jag söker på nätet. Det är bara såna där sockiplast-pluppar på alla byxor idag, och generellt ser de ut som löpartights. Finns det inga byxor i klassisk stil längre?

      De flesta har någon form av silikon nu för tiden, bland dem så tycker jag Pikeur känns mest som ”riktiga” ridbyxor. Finns i både helskott och knäskott, jag har knäskodda och är väldigt nöjd. Har även några par i mer funktionsmaterial och det är stor skillnad på känslan.

        Varför har de gjort på detta viset? Det ser inget kul ut med sockiplastsilikonpluppar.
        Menar du att dina från pikeur är med silikon eller mocka?

          Det är silikon men inte sån kladdig sort, ganska små täta pluppar så på håll syns det inte så tydligt. Mocka är ju inte det lättaste att underhålla och silikon ger ju rätt bra grepp, jag minns att mocka kändes otroligt gammaldags redan när jag var liten (typ min mammas från 80-talet), så det saknar jag inte alls iaf.

            Jag tycker det är väldigt classy. Till och med Ralph lauren tillverkar ju såna för stilens skull, dvs inte för att ridas i.

            Jag tycker snarare det är en tråkig utveckling, att allt ska vara plastigt och snabb slit och släng kvalitet. Inga genuina hållbara material längre. För jag håller inte med om att mocka och läder är svårt att underhålla. Det är otroligt hållbara material och tvätt har de klarat på både mina ridbyxor och mina Ralph lauren byxor.

            Som barn tyckte jag väl också att åtminstone de helskodda byxorna såg weird ut men idag tycker jag de ser dyra och stylish ut medan träningstightsen med silikon pluppar ser billiga och stillösa ut.

    Hur får man det att dofta gott hemma?

      Städa.

      Det finns ju sådana doftkulor som man kan lägga i dammsugaren, det är det enda som jag verkligen tycker ger tydlig ”dofta gott”-effekt. Annars gillar jag Clas Ohlssons universalrengöring, tycker att den doftar gott. Washologis produkter också.

      Hålla en regelbunden städrutin.
      Sen doftpinnar och framförallt doftljus tycker jag gör mycket. En rumsspray som du sprayar på textiler eller bara ut i luften, finns från Rituals bland annat eller linnespray från olika märken.
      Innan du dammsuger mattor finns det ett pulver som heter ”shake n vac” som gör extremt mycket för doften och dödar bakterier och odör.

        Undrar bara varför städning bidrar till doften? Tänker att hemma hos mig är det mest damm och insläpat grus som gör det smutsigt men sånt luktar väl inte ändå?

          Jo, damm luktar mkt. Särskilt om det blir lite vått (kan räcka med fukten i luften). Damm i ett vanligt hem består ju av allt möjligt. Mat, hudavlagringar m svett, hår, tygfibrer, pappersfibrer osv osv. Lite bakterietillväxt på det och voila. Stanky ?

      https://www.coolpriser.se/shop/air-wick-electric-72117p.html?gclid=CjwKCAiAvaGRBhBlEiwAiY-yMA7G2BImwQnN8Besj7gXFBJLWNK8IpYWzvUd55EHQB6E0XZVVjmGAhoCZ2cQAvD_BwE&CookieConsentChanged=1
      Är inte så vanliga i Sverige men finns på Lidl där jag bor i märket w5. Har provat doftstickor från rituals osv men tycker de slutar lukta efter ett tag. Med en sån här i eluttaget luktar det alltid gott ?

      Glöm inte att vädra. Vädra ordentligt igenom hela bostaden minst en gång varje dag, tills luften känns helt frisk. Både textilier och eventuella doftprodukrer kommer att dofta mycket fräschare. Jag slänger ut täcke och kuddar på räcket på farstukvisten de morgnar jag är hemma.

      Städa badrum, diska undan och skura diskhon. Ta ut sopor varje dag, vädra när du stekt nåt äckligt (jag är jävligt känslig, idag stekte jag pannkakor och hade fläkt + drag ? hatsr stekos). Man behöver inte storstäda, men sånt som luktar är ju lätt att få bort.

    Känner mig svinkass som ätit upp allt mitt pluggodis utan att ha pluggat.

    PS någon som vet när säsong 3 av Darcey och Stayce börjar sändas på discovery +?

    Mvh prokastineraren

      De har redan börjat sända säsong 3 men de avsnitten ligger bakom den sista på säsong 2. Råkade av en slump se det för ngn dag sen! Så det finns redan ute!

        Nämen är det så? Tack för info!

          Yes! Hahaha jättekonstigt men kolla ska du se ?

        Alltså: de första avsnitten av säsong 3 ligger sist på säsong 2.

      Minska kraven per godis tills det går. Typ: ”bara öppna boken och titta på en sida 5 sekunder” = en godis.

    En grej jag har funderat över är hur bla influenser ska överleva om ryssen stryper vår el och IT? Räcker ju en månad för att deras inkomst ska bli lidande? De flesta har ju dessutom ingen utbildning och får i bästa fall ta ett jobb som vårdbiträde och hjälpa till under krisen. Istället för att sitta och lura folk på pengar så får de kanske på riktigt ge sig ut i samhället och förstå hur det fungerar i praktiken. En väldigt intressant tanke enligt mig! Speciellt för de mindre influenserna som inte har så stort kapital att leva på.

      Det är nog betydligt fler än några influensers som får svårt med jobb i det fallet! Jag har äntligen arbetat ihop en buffert i mitt företag (efter pandemin) för att kunna betala ut lön till mig själv i sex månader om allt går åt pipan. Hoppas INTE behöva tömma den bufferten!

        Ja det fattar jag! Men nu pratade jag specifikt om influensers.

          Fast är ju typ samma för alla? Mitt jobb hade inte klarat sig om el och IT försvann

      Det gäller väl många branscher, jag jobbar med e-handel haha

        Och jag jobbar på en IT-avdelning. Verkligen körd i så fall

    Pluggar till SSK och hade salstenta idag gällande cellen,nervsystemet, sinnena och rörelseapparaten….. fick så dålig magkänsla efter att jag skrivit den och tänker direkt att det blir omtenta….. får så dåligt självförtroende…. Omtentan är isåfall i maj och det känns så jobbigt att det är långt kvar dit när man nu ska börja med andra kurser, sätter sån press på mig själv.

      Har alltid den känslan efter tenta.

      Kan få dig att känna dig bättre. Jag har failat 3 gånger på en tenta, nu får jag inte göra den förrän i december. Woho…!

    Jag behöver köpa en ny mobil, ge mig era bästa tips på marknaden! Ej iPhone.
    Viktigt med bra kamera och batteritid.

      Fairphone eller helst begagnad.

      Samsung galaxy s21

    Någon som känner M*ssl*s*b*ll väl borde tipsa henne om att gå upp en storlek i sina byxor. I senaste videon där hon visar upp sin egen kollektion är det lite väl mycket camel toe. Eftersom hon ’designar’ kläder borde hon ju kunna se det själv. Gäller inte bara henne heller för väldigt många går omkring i för små byxor nuförtiden. Inte menat som hat men tänker att jag själv gärna velat veta om jag hade camel toe och inte märkt det själv.

      Tänk om hon märkt det själv men ändå beslutat sig för att använda byxorna då? 🙂

        Ja vill hon ha för små kläder där konturerna till könsorganet syns så får hon såklart ha det 🙂

          Halva befolkningen visar ju konturerna dagligen så jag förstår inte riktigt problemet.

            Gör halva befolkningen verkligen det?

      Alltså herregud ? hur mår man när man skriver en sån här kommentar? Hon känner nog av själv vilken storlek hon trivs i ??‍♀️

      Men lilla stjärtsnärta, bry dig om ngt annat va

    Jag tror en av mina kompisar har alkoholproblem. Hur gör jag för att få henne att inse det?

      Varför tror du det?

    När man får anorexi, beror det på kemiska obalanser i hjärnan (förenklat sett). Alltså fysiska förändringar i hjärnan. Men det leder bl.a. till att ens visuella uppfattning förändras – alltså att man på riktigt ser fel, angående t.ex. ens kroppsstorlek. Då äter man ännu mindre, och problemet förvärras. Sen händer/uppstår ju en rad andra mekanismer också. Men det finns hjälp att få! Testa att ringa något ätstörningscentrum/psykiatrisk eller psykologisk instans, eller skriv om det känns för stort att ringa. Det finns hjälp att få ur ätstörningssynpunkt oavsett vad ens vikt är. Det räcker med jobbiga tankar och ett problematiskt förhållande till ätande. Och ju tidigare man söker hjälp, desto lättare att ta sig ur det. Men det är heller inte för sent, även om ätstörningen gått långt eller hållit på länge. Du kan ju alltid testa att gå och träffa någon en gång – och se hur det känns. ❤

      Oj, detta skulle vara ett svar till ”Oliven” längre upp.

    Jag gjorde slut med min kille för hur han behandlade mig när vi bråkade. Han blev kall, avstängd och ”straffade” mig genom att stänga mig ute emotionellt och ibland genom att lämna mig fysiskt och inte höra av sig förrän tidigast dagen efter.

    Han har hört av sig efter uppbrottet och vill nog försöka lösa det men jag har inte svarat, för jag vet inte om det går. Vi gick i parterapi i några månader men det hade ingen märkbar effekt. Det verkade som om han förstod eller åtminstone ville förstå, men sen hände samma sak igen ändå. Jag älskar honom. Men jag mådde så dåligt under och efter våra bråk. Kan ett sånt beteende förändras tror ni?

      Ouh din kille låter som mig, fast jag är tjej då. Ett sånt beteende kan absolut förändras, hoppas jag. För min egen del är det ett beteende som jag har lärt mig från min barndom och alltså det sätt som ”jag kan”. Man kan förändras tror jag, men det kräver så klart mycket arbete och för det krävs motivation och självinsikt – dvs kbt? Har han insikt? Förstår han problemet och vill han förändras?

        Han förstår när han inte är arg längre. Men så fort han blir arg så kommer beteendet tillbaka. Och ofta har han inte ens nån riktig anledning att bli arg, vi bråkar mest om småsaker, ändå kräver han alltid att jag lägger mig platt och ber om ursäkt tusen gånger för typ mitt tonfall eller nåt liknande. Och han straffar mig oavsett om jag ber om ursäkt eller inte så det känns bara jävligt hopplöst.

          Det låter inte som nåt att gå tillbaka till nej…

          Det du beskrev i ditt första inlägg lät som okonstruktiv hantering av känslor/konflikter, men det du beskriver nu låter mer som kontrollerande beteende och försök att bryta ner dig psykiskt. Jag tror inte att det är en god idé att gå tillbaka till denna relation.

      Släpp honom! Världen är full av snällare killar ?

    BINGO RIMER o Julia!

    Bingo har ju alltid framhållit sig som den bästa pappan av samtliga fäder ungefär, suttit i tv4 o pratat om sitt föräldrarskap. Gjort gällande att Falke är lika älskvärd som grabbarna, kallat sig extrapappa till Falke.

    O idag?? Falke fyller 5 år idag, o för första gången sviker Bingo Falke på hans födelsedag, o prioriterar att hellre åka iväg till Köpenhamn med nya bruden Julia??

    Se där, helt plötsligt är inte Falke så viktig, Bingo avslöjar därmed den bild han byggt upp om sig själv som superpappa, undrar om Bingo skulle svika sina pojkar på deras födelsedagar o istället sticka iväg med en brud.

    Detta beteende var ju väntat den dag Bingo skulle skaffa en brud, då kommer inte barnen först. Katrin lär märka att Bingo kommer inte att ställa upp som han gjort tidigare för hans brud kommer i första hand.

    Förresten lär han snart tröttna på Julia, för hon har ju varken bostad eller ett riktigt jobb, Bingo har ju sagt i sin podd att kvinnor ska vara självständiga o ha eget boende o tjäna egna pengar, han har tydligen vänt kappan efter vinden.

      Han är ju inte falkes pappa?

      Förstår verkligen inte hur man orkar lägga energi på att spana på dom? Jeeeesus

      Förlåt? Han har en otroligt nära och tät relation med Falke trots ej biologiskt barn, och när han råkar vara bortrest EN födelsedag raseras allt och han är en dålig pappa? Rimligt.

    Senast när Michaela Forni vabbade med sin son skrev hon i sin blogg

    ”Att vabba ett friskt barn måste toppa listan på det mest krävande en människa kan ta sig an. Svårare än att lära sig ett nytt språk eller bestiga ett berg? Jo jag tror nog det.”

    Och jag fattar helt ärligt inte vad hon menar? Att vabba ett sjukt barn som mår piss, man oroar sig för och som man inte kan göra något med håller jag med om att det är mycket jobbigt. Men att vabba ett barn som är friskt (Forni menar alltså de symtomfria dagarna hon behövde ha sonen hemma för att vara säker på att inte smitta andra) – HUR är det annorlunda än att bara vara med sitt barn? Är att vara med sitt en helt vanlig dag jobbigare än att bestiga ett berg enligt Forni?

    Fattar helt ärligt inte. Obs, påstår inte att jag tycker varje sekund med mina barn är ljuvliga, men om de är friska och krya, och vi har hela dagen tillsammans så brukar man ju göra åtminstone några grejer som genuint känns kul och härligt? Och det andra, att typ laga mat och klä på dem är väl inte underbart, men inte jobbigare än att bestiga ett berg vågar jag bestämt påstå.

      Kan det vara så att barn är olika? Mitt barn är tre och jag har fortf aldrig fått energi av att umgås med honom, han tar bara energi. Så jag kan t ex relatera till Fornis beskrivning

      Jag tycker också att vab med friska barn suger musten ur en, såå jobbigt!
      Antagligen för att jag egentligen ska vara jobbet samt förlorar en rejäl slant från lönen.

      Haha men hon måste ju mena att hon jobbar samtidigt? Eller? Eller så tycker hon väl det är jobbigt att hänga med sin unge då

      Man ska ju egentligen vara på jobbet samt förlorar en rejäl slant på lönen, därav jobbigt att vabba friska barn.

      Ja barn är ju olika helt enkelt. Kanske är det också så att Forni beter sig sjysst och inte tar med ungen på aktiviteter. Iaf för mitt extra allt barn är det som uppgjort flr missnöje och en jobbig dag. En ledig dag då man inte behöver va rädd för att smitta ngn går vi till lekplats, badhus, öppna förskolan, biblioteket, museum osv
      Att bara vara hemma med ett piggt barn är absolut det mest krävande jag kan komma i relation till mitt barn.

        Om barnet är friskt är det klart man kan gå till en lekplats eller en park

      De som klagar på att vabba friska barn har aldrig vabbat för ett allvarligt sjukt barn. Då skulle de aldrig någonsin uttrycka sig så. Allt är relativt och de saknar det perspektivet.

    Jag mår piss. Langa era bästa skämt. Eller vilka skämt som helst. Tack på förhand!

      Det var en gång en gång och den var sandad.

        Sjukt bra!

      Det här är inget skämt, men kolla Big Bang Theory säsong 4! 🙂

    Är så förb*nnat trött på inredningsarkitekter. Anlitat 3 olika nu och samtliga förstår inte konceptet budget. Fått tre förslag till vårt sommarhus som överstiger budget med 1-2 miljoner varje förslag ?? kan någon snälla tipsa om en seriös aktör som inte springer till Nordiska Galleriet och tar hela utbudet rakt av.

      Hahaha ja!

      Jag har en barndomsvän som jobbar som inredare och när vi skulle renovera frågade hon om hon fick använda vår lägenhet som referens mot att hon gör jobbet gratis. Vi satte upp en budget som var rejält tilltagen, men ändå inte tillåter stora utsvävningar. Det började snabbt droppa in bilder på supersnygga lampor, soffor, mattor, prydnadskuddar osv. Jag vet inte hur hon tänkte, för budgeten hade sprängts redan på ett rum med de förslag hon skickade. Är tanken att man inreder vardagsrummet som i en inredningstidning och sen inte har råd att renovera badrummet? Hon har gift in sig i en av landets rikaste familjer och har kanske tappat uppfattningen om vad pengar är, men hur kan man tro att ”vanliga” människor vill använda ett halvt års lön på en soffa och ha tio prydnadskuddar som alla kostar 3000kr styck?

      Inreda själv? Ta hjälp av någon kompis? Varför måste man ha en inredningsarkitekt?

    Jag har massor av tomma kartonger från lyxiga märken. Alltifrån skokartonger, tomma parfymkartonger, dustbags, lyxmärkepåsar, klockor osv.
    Jag har inte intresse av att själv ha kvar dessa, utan har sparat ifallomatt det behövts nån gång.
    Ser ofta liknande kartonger/förpackningar i t.ex annonser för bostäder till salu.
    Nån som har en idé om var jag kan sälja dessa? Undviker gärna tradera pga jobbigt med frakt av stora kartonger/hårda klockförpackningar.

    Jag har ingenting särskilt på hjärtat idag, men jag hoppas att alla haft en fin vecka hittills ?

    En sak jag har funderat över som är JÄVLIGT störigt är:
    Varför är alla amningskläder/toppar också gravidkläder?? Är det inte självklart att jag inte är gravid längre när jag ammar? 99 ggr av 100 har modellen gravidmage när hon modellar amningskläder och jag FÖRSTÅR INTE
    (PS. Jag vet att man kan vara gravid och amma samtidigt men det borde ju vara ovanligare än vanligt)

      Jag kan bara svara för mig själv, men i ca 2-3 månader efter förlossningen var jag tvungen att ha gravidkläder för magen försvann i snigelfart för mig. Nu kunde jag inte amma dock men jag använde mycket amningslinnen just för att de var rymliga. Hade jag ammat så hade det varit svårt att hitta amningtoppar om de inte var anpassade efter en lite större kroppshydda, i alla fall som nyförlöst.

      Kolla in boobdesign. De passar även efter graviditet och amning ?? Och skönare kläder finns knappt.

    Någon som tränat enligt Pamela Reifs app/program? ? Resultat?

    Noterar att My Martens ”team” på Strong Mamas har utökats med en Koordinator (det slås på stora trumman). Vederbörande har t.o.m ett eget Instagram-konto!
    Det blev dock lite tokigt med stavningen.. kordinator istf koordinator. Man får nästan för sig att det är My själv som står bakom kontot?!
    Känns som att ”teamet” blev en mindre. Kostnadseffektivt iofs.

      Skaffa dig ett eget liv istället för att bry dig om dylikt.

    Hur förlåter man sig själv för fel man har gjort? Jag känner att jag levt så onormalt. Född och uppvuxen i en liten stad som ingen lämnar, där ingen vill sticka ut, ingen får ha drömmar. Det var normalt för mig under lång tid. Jag lämnade (lite av en slump) och bor idag i en större stad där jag fått helt nya referensramar, har fått upp ögonen för resor, att det är okej att leva livet och ha det bra. Men – jag är så arg för att jag kom på hur jag vill leva vid 35. Jag har missat så många år, så många minnen, vänner, möjligheter. Jag undrar varför jag var så blind så länge, varför jag inte såg att världen var större. Hur förlåter man sig själv? Jag har svårt att njuta av nuet för jag är så arg på mig själv och för att jag känner en stress att ”leva ikapp”…

      Man kan inte göra nåt ogjort tänker jag. Du har lång tid kvar, bättre att upptäcka livet ”sent” än aldrig? Slösa inte mer tid genom att tänka på tiden du redan slösat, svårt jag vet men försök tänka så.

      I ärlighetens namn tror jag att de flesta, eller åtminstone många, tänker som du. Varför ”levde” man inte de åren man hade chansen? Varför gjorde man inte tillräckligt innan man slog sig till ro med hus, barn etc? Eller det motsatta. Varför gjorde man så mycket som man ångrar idag? Det bästa du kan göra är att inte älta i det gamla för ju mer du ältar i det, desto mer fastnar du i det förflutna. Acceptera att du har haft ett liv (där du säkert lärt dig en del saker som du inte skulle ha lärt dig om du inte levt så) och gör det du vill göra idag.

      Jag hade lätt gåtti terapi vid sådana envisa tankar. Inte för att du har allvarlig psykisk ohälsa, utan för att dessa tankar stjäl tid och energi och berövar dig på det härliga liv du nu vill kunna njuta av. I min värld hade tidsbesparande genvägar varit mycket välkomna. Att be om hjälp behöver inte vara en absolut sista utväg, är man stark nog att klara av att ta hjälp kan det vara ens största tillgång (tack Brene Brown för den lärdomen). Om du inte tidigare har en psykisk diagnos och det finns ett universitet med psykologutbildning i närheten (du skrev att du bor i en större stad så jag tänker att chansen finns) kan du anmäla dig till terapi hos en student (under överinseende av väl- och färdigutbildad handledare såklart). Det är svinbilligt (typ 150kr/gång upp till högkostnadsskyddet och sedan gratis). Om detta inte funkar finns det hjälp att få online, tex via Mindler. Också billigt och frikort gäller. Tänk om du kan komma ifrån detta på tre månader, eller tre veckor, med hjälp, istället för ett år, eller flera, utan hjälp… Förändringen måste komma inifrån oavsett, så lärdomen blir den samma, men med hjälp kan du få vägvisare så du kommer snabbare framåt. Och du, detta med att vara arg på sig själv är ingen ovanlig problematik, så du får säkert den hjälp du behöver. Jag fick det ? Hejja dig?

    gabriella joss skröt sååå mycket om tatueringen hennes kille gjorde bakom örat med hennes namn, det var den finaste kärleksförklaringen hon fått av någon (när hennes ex samtidigt har hennes namn tatuerat över hela bröstet). Men plötsligt syns inte tatueringen bakom örat längre, han har valt att låta håret växa ut, hmm. Smart val av placering måste jag säga. Tatueringen syns, bara när är snaggad, annars borta 🙂

      mina kommentarer fastnar ALLTID i mod, varför??

    Har någon här erfarenhet av äggstockscancer? På senaste tiden har jag haft ont i magen, i hela nedre delen egentligen. Det molvärker och sticker. Jag upplever även att jag är lite uppblåst och har ont i ländryggen. När jag trycker hårt på magen så gör det lite ont där inne någonstans. Jag började googla på symptomen och fick upp äggstockscancer och nu kan jag inte tänka på annat, har sån ångest. Ringde min vc idag men fick bara till mig att avvakta… ?

      Skit i vc, ring till gyn – kvinnokliniken. Där finns specialister. Och behöver inte vara cancer, kan vara allt från cystor (alla får det nångång, alla märker dock inte av) till allt möjligt.

      Ring gyn!

      Finns jättemånga problem man kan ha i nedre delen av magen, som inte är äggstockscancer! Andra problem med äggstockar och livmoder som cystor, myom, endometrios, problem med tarmarna och urinblåsan, osv osv. Eller problem med andra organ, muskler osv. Mycket av det är inte farligt i sig, men väldigt jobbigt. Förstår att du är orolig, men vill bara säga att det finns många saker det kan vara. Allt kommer inte upp när man googlar heller. Vårdcentralen borde ta dig på allvar (för oavsett vad det är, så ska du inte behöva ha det så!), men mitt bästa tips om de inte gör det, är att söka privat. Finns både ultraljud och olika typer av röntgen man kan göra privat och betala helt själv (och om något då upptäcks kan det ju vara lättare att få hjälp av vanliga vården). Googla t.ex. på ”mr röntgen privat” och dylikt. Är jättehemskt om man ska behöva göra det och inte få hjälp av offentliga vården, men kanske kan vara lite trygghet att veta att det finns.

      PS. Till många offentliga specialistinstanser (som t.ex. gyn som andra Anonym skrev om ovan) kan man skriva egenremiss! Googla ”egenremiss *namn på instansen du vill till*. Och om din remiss (oavsett om den kommer från dig själv eller från vårdcentralen) skulle tas emot men du inte kommer få tid förrän om mer än tre månader, så säg att du vill åberopa vårdgarantin (googla, förlåt att jag skriver det hela tiden men jag är så himla trött). Och för övrigt om du skriver remiss/får remiss från vc, men inte hör något om ifall den tas emot eller ej, så ring stället du får remiss till. En gång fick jag en remiss, men hörde sen inget mer – efter en månad ringde jag stället, och då visade det sig att remissen tagits emot och accepterats nästan direkt efter att den skickats – men jag skulle inte få tid förrän om sex månader, så de hade inte hört av sig till mig än. Blev besviken på att jag inte fått det beskedet snabbare, men när jag väl fick det sa jag att jag ville åberopa vårdgarantin. Dagen efter ringde dem om att jag fått en tid till efterföljande vecka…

        Såklart kan du testa att ringa direkt också. Men om de då säger att du behöver remiss, så kom ihåg att du kan skriva en själv. Och just gynekologer finns det också en hel del privata om du vill gå den vägen. Dock om de inte alls ser något på ultraljud men du ändå ha besvär, så kan röntgen se fler saker. Lycka till! <3

      Äggstockscancer är inte jättevanligt och dessutom en cancer känd för att inte ge så mycket symtom. Så just det låter inte så troligt. 🙂 Däremot behöver du träffa wn gynekolog! Var bor du? Om du googlar bör du kunna hitta privata mottagningar (ofta tar de samma pris som landstingets) där du kan få tid.

    Nån mer som undrar om Gabriella Skog e singel?

    Hej!

    Någon som vet vad som skett med shopping&fashion aka therese kudzak / hollgren / Lundén? Både hon och ex(?) mannen är skrivna på olika adresser. Känns som att någonting är skumt, hamna dom inte i stora skulder efter att ha struntat i att betala sin hyra? Någon som vet mer?

      Jag undrar oxå.

      Jo de dömdes i sin frånvaro i Tingsrätten att betala flera hundra tusen för uteblivna hyror men framförallt för att ha förstört huset.
      Hon håller sig undan ganska bra. Ex-et har fått plikta med någon Rolexklockor och lite bilar när fogden stött på honom. Annars lever han ju vidare i sus och dus på instagram, utan utmätningsbara tillgångar, ivrigt supportad av sin närmaste familj.

    Hjälp mig, han slår mig. Har min iPad. Han har min mobil. Hur ska jag kontakta någon? Han har slagit mig sönder och samman,blåtiror, näsan är intryckt, blåmärken på armar, ansikte, ben etc . Har mitt idkort ja haft det i många månader och ekonomi ja mitt bankid samt bankkort har har han haft i 3 år. Låser överlåset överlåset när han går hemifrån.

      Hur skriver du detta? Om han tagit dina saker? Du ska kontakta polisen. Om du inte kan maila i så fall t ex Camilla ditt namn och adress om du vill att polis kontaktas!

      Du kommer få hjälp av relationsvåldscentrum i din kommun om polis kontaktas eller så tar du direkt kontakt med dem. Maila kommunen och be om deras e-post. Så här ska du inte ha det längre.

    Intressant med svängningen i natofrågan idag och hur det förvånade omvärlden och Finland. Finns inte så mycket logik i så snabba bud tänker jag om det inte beror på yttre påverkan. ?

      Vilken svängning? Magdalena höll ju fast vid tidigare uttalanden.

        Att stänga dörren istället för att hålla den öppen och i samråd med finland diskutera vidare förutsättningslöst. Om det sägs en sak sinsemellan vid ett statsministermöte och sedan sägs något som överraskar så har inte kommunikationen varit glasklar.

    Jag kan ibland känna sån press och ångest över dejting.
    Det känns som något som förväntas av en, något jag ska göra snarare än vill göra. Att man är konstig som inte tar sina ”chanser” eller har så mycket erfarenhet som man ”ska” ha.
    Samtidigt vill jag ju inte ha varken barn eller en sambo, men min omgivning och andra normer får mig att känna att det är fel.

      Nej varför då? Eller hur gammal är du? Känns i så fall som en åldersgrej. Känner för egen del inte den pressen från omgivningen.

    Alltså, kan vi snälla diskutera Micke (Gunnarsson?). Det kan inte bara vara jag som känner att det är ngt som inte står rätt till? Det blir flummigare och flummigare inlägg, men ingen som reagerar utan endast hejarop i kommentarerna (han kanske raderat allt som kan ses negativt). Men jag förstår inte hur det kan vara så många som älskar allt han gör. Samtidigt kan jag inte sätta fingret på vad det är som gör att jag får så dålig känsla avseende honom. Helt ärligt får jag vibbar av sektledare, såna som förflyttar gränserna sakta men säkert till det blir egentligen olagligt men ingen hinner förstå. Det känns som att han utnyttjar godhetspoängen han jobbat till sig genom att vara ”kvinnoochbarnkömpe”, och nu förflyttar gränserna för att bli mer och mer sexuell.. Det kanske är helt fel känsla jag har, att jag missförstått allt? Men intuitionen säger att något är galet. Finns det någon som känner samma?

    Jag vill resa, upptäcka världen, se nya platser. Min största dröm är att se olika världsdelar, lära känna andra kulturer, se vacker natur och intressanta städer. Tänker på det varje dag, att jag vill planera resor, lägga undan pengar, ha dessa upplevelser att se fram emot. Men min man vill inte. Alltså, han hänger nog på, och uppskattar det, om jag planerar och organiserar allt. Men jag vill ju resa med någon som älskar det lika mycket som jag. Dessutom är han en sån som gnäller och klagar om något inte går enligt planerna och det är ju värsta typen att resa med. Det känns som att vi har helt olika drömmar. Eftersom vi varit ett par i snart 15 år så är de allra flesta av våra vänner också par, så har inte så många ressugna kompisar att åka iväg med. Att resa själv känns sådär. Visst, skulle kunna tänka mig att åka ensam en eller ett par gånger, men är en sjukt social person och vill helst ha sällskap. Vad gör man?

      Testa att åka själv. Bara testa. På en tågluff tex och bo på hostel (finns fina hostels med privata rum om man vill det). Just det där med hostel ist för hotel/Airbnb är nyckeln när man är nybörjare på att resa själv för där finns gemensamma ytor för socialt umgänge och man behöver inte anstränga sig alls utan man får liksom massor av roliga vänner av sig själv. Hostels bygger liksom på det. Vet att det låter lite utopiskt men jag har samma erfarenhet från tre världsdelar och ett tiotal länder. Blir alltid så! Första gången jag reste själv var av en tillfällighet då jag kom lite på kant med min väns roommate när jag hälsade på i USA. Så jag åkte till Maui själv för att få en liten paus från ”dramat”. Skulle vara borta i fem dagar men stannade tre veckor (i princip resten av resan) för att jag hade så kul, med det gäng nya kompisar som jag träffat där. Efter det var jag hooked på att resa själv och det har alltid varit en hot. Varje gång i 20 års tid! Tycker det är tusen gånger roligare än att resa med någon och alla jag känner som testat ordentligt känner likadant ? Så ge det en ordentlig chans, bara en gång iallafall. Tror det kan bli ett av dina bästa beslut ever ?

        * en hit ?

        Tack för tipset! Flera har sagt det, så får fundera på att get det en chans. Tycker bara det känns så….alltså jag vet inte, tråkigt på något sätt att gå till en restaurang och äta själv. Inte att det är pinsamt eller nåt, har gjort det många gånger då jag rest i jobbet. Ingen tittar konstigt på en eller något sånt. Men det är ju inte KUL. Å andra sidan kanske man träffar folk på hostels som man kan gå och göra saker med, vilket blir en del av upplevelsen. Spännande!

          Du kommer inte vara själv om du inte vill vara själv. Jag har aldrig varit själv när jag rest ensam (om jag inte specifikt valt det). Det är det som är hela tjusningen med att resa ensam. Att man träffar MER folk, får fler vänner, hamnar i fler äventyr, än när man reser tillsammans med någon. Fråga mig inte varför det blir så. Jag har ingen bra analys på det. Men att det blir så, det är helt säkert! Gled som sagt in i ensam-resandet av en slump. Tror aldrig jag hade vågat, eller ens tänkt tanken, att resa på egen hand för nöjes skull. Livet puttade liksom ut mig i det, och jag blev helt hooked. Nu har jag goda vänner på nästan alla kontinenter. Vissa har jag känt i nästan 20 år och vi är fortfarande riktigt bra vänner. Alla de långsiktiga vännerna har jag faktiskt lärt känna när jag rest ensam. Träffat massa kul folk när jag rest med andra också, men de vänskaperna har inte ”satt sig” på samma vis. Åter igen, fråga mig inte varför, för jag har ingen aning. Kan knappt uttrycka i ord hur tacksam jag är över att jag ”tvingades” ut på den där första ensamresan. Så mycket kul jag hade missat annars… ?

            men vad inspirerande! Tack för att du delade med dig av det här 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.