Öppet Spår

M klev upp först i morse och förevigade mig och Selma in sleeping action.
Vi har vi en 180 cm bred säng att sprida ut oss på, men det här var tydligen mysigare.
Tass i fejs är underskattat.


Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

537 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej!

    Hur vet man om man har autism? Jag är diagnostiserad med social ångest och har trott att mina sociala problem grundar sig i det men jag börjar verkligen misstänka att mina problem jag har med det sociala grundar sig i autism. Jag har visserligen börjat bli mer social men jag tror att det är för att jag börjat lära mig hur man beter sig i sociala tillfällen och(undviker dock fester osv tyvärr). Jag är liksom social och öppen men jag tror typ att jag omedvetet fejkar det eller något? I grunden är jag en väldigt tyst person (på tex förskolan var jag den som satt ensam och aldrig pratade och när förskolepersonalen undrade varför sa jag ”för att jag pratar bara när jag har något att säga”) och har väldigt svårt att småprata med främlingar och har extremt svårt med att skaffa vänner. Jag tycker att jag inte är värd att ha några vänner för helt ärligt är jag ganska tråkig och stel men dessutom vet jag påritkgt inte hur man gör för att skaffa vänner? Det går inte att skapa djupa vänskaper och har helt ärligt typ inga vänner alls förutom ytliga bekantskaper. Jag har även extremt konstiga ticks, typ när jag blir glad sprätter jag med tummarna och ibland även armarna. Dock gör jag bara det när jag är ensam för är medveten om hur galet det är.
    Förlåt för extremt rörig text men jag är så himla förvirrad och kan knappast uttrycka mig

      Kontakta en vårdcentral om du tror att du har svårigheter som kan bero på autism.

      Där gör läkaren en första bedömning och skriver en remiss till en specialiserad mottagning om du behöver utredas.
      Lycka till.

      Man gör en utredning.

      Du kan göra en snabbskattning online för lite personlig fingervisning och något du kan ta upp med en professionell

          aldrig göra online utan alltid gå till en läkare. ätr trött på folk som gör detta för sen fejka.

      Åh jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Har ingen diagnos men behandlas delvis för social ångest.

      Man gör en utredning hos psykolog. Känner igen mig jättemycket i det du beskriver, jag var/är precis likadan Har dock inte fått diagnosen autism, utan bara social osäkerhet + agorafobi (och lite andra ångestdiagnoser på det…).

      Känner igen mig i mycket av det du skriver. Gick i kbt för social fobi i många år, och medan blygheten förbättrades så blev det aldrig bättre med det sociala samspelet. Sa till min terapeut en dag att det kändes frustrerande och som att det satt mer i personligheten än något annat. Hon höll med och hjälpte mig att starta upp en utredning. Trodde det skulle landa i personlighetssyndrom men fick diagnosen atypisk autism. Tycker att diagnosen i sig har hjälpt mycket, dels att förstå vissa delar av mig själv bättre men också att få rätt typ av stöd, så tycker det absolut är värt att genomgå en utredning om man kan och vill.

      Du gör utredning på en neuropsykiatrisk mottagning eller liknande, och det är inte en psykolog enbart som kan sätta diagnosen.

      Du gör en neuropsykiatrisk utredning där du får träffa psykolog och psykiatriker. Du behöver ha haft symptom som funnits med sedan du var liten, eftersom det inte är en psykiskt sjukdom utan en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som finns sedan födsel.

      Det kommer alltså behövas att du har någon närstående eller dylikt som var med under din tidiga uppväxt. Denna person/personer kommer intervjuas.

      Har du andra symptom utöver det sociala?
      För autism är mycket mer än sociala svårigheter. Det handlar om hur du hanterar intryck, hur du reagerar och hanterar stimuli. Det handlar om hur du hanterar förändringar i din omgivning, hur du har in och hanterar information.

      Tex har jag extremt hög känslighet för ljud och kan inte lämna hemmet utan hörselskydd.

      Jag har otroligt dålig koll på min kropps signaler och känner inte hunger, eller jag kan inte placera känslan och förstå den. Har därför alarm för när jag ska äta, Skalman med andra ord.

      Några exempel bara på symtomen som inte rör det sociala inom autism ?

        Nej, har inte direkt några andra symtom förutom svårigheter med det sociala. Blir dock helt slut när jag umgås med människor och behöver ensamtid. Men det kanske är vanligt och inte ett symtom för autism?

    Vad väljer ni? Hellre vara den korkade omringade av smarta, eller vara den smarta omringade av korkade?

      Jag är redan den smarta omringad av korkade. På riktigt, blir lite rädd för hur lite mina jobbarkompisar kan.

        Föredrar du det över om det varit tvärtom?

        Jag är konstaterad ”högbegåvad” och det är väldigt ensamt, ångestfyllt och tröttsamt.
        Jag hade hellre varit korkad, men på det där sättet så att man inte vet om att man är korkad. Lite lagom, bara. Som en dumglad golden.

        Vad kan du som inte dom kan?

          Är självklart inte smartare än alla där jag jobbar, för jag känner inte alla. Men de jag jobbar med, kan sitta i matsalen och höra diskussioner från olika håll och det finns ingen logik. Det kan handla om saker som är ren och skär allmänbildning eller lösningar på problem som inte håller i längden.

            Kom gärna med lite mer konkreta exempel

              Är inte samma anonym men känner igen mig. Det är allt från att folk inte vet att elen och elnätet är två olika saker till att de inte vet vad något vanligt land tex Egypten ligger. Eller att man får visa vissa personer samma sak hur många gånger som helst. Har många gånger själv funderat över denna fråga och tänkt att det verkar bra skönt att vara korkad, ignorance is a bliss osv. Men har ändå kommit fram till att jag inte skulle vilja vara korkad trots att det verkar mycket skönare på det stora hela. Men tänk vad vardagen ska bli jobbig om man saknar logiskt tänkande och associationsförmåga. Det verkar dock vara skönt på ett sätt för jag tänker att om man inte ens vet vilken världsdel Egypten ligger i så kanske man också slipper fundera på deras ökande socioekonomiska klyftor och/eller radikalisering och det verkar vara skönt att slippa det tex. Så är fortfarande kluven inför svaret på frågan.!

                Undrar lite hur du skall ha det, du skriver ”det verkar vara bra skönt att vara korkad”, sen ”tänk vad vardagen skall bli jobbig om man saknar logiskt tänkande”osv., Men sen tycker du det kan vara skönt igen, för om man inte vet vilken världsdel Egypten ligger, så slipper man kanske fundera på deras socioekonomiska klyftor…?Då säger jag såhär, det där sista låter inte så jätte smart, för man kan nog både vara insatt i socioekonomiska frågor och ett lands ev.radikalisering utan att veta exakt vilken världsdel ett land är beläget i..Var ligger ex.vis Turkiet i för världsdel? (lätt att ta miste ibland och säger inte mkt om en persons eg.intelligens. så slutsatsen att man då ”slipper”?fundera på ett lands ev problem är korkad imo.) Och btw, det heter ”inte vet VAR något vanligt land, tex Egypten ligger”

                Fast bara för att du träffar på enstaka ”korkade” människor betyder det inte att du är smartare än allmänheten. Jag kan störa mig på människor som tror dom är högbegåvade för att dom kan saker som några i deras omgivning inte kan, du känner ju bara en liten bråkdel av människor.

                Min syster tror samma som du, men hon har noll insikt och självkännedom. Det blir nästan komiskt när hon pratar och läxar upp andra.

                  Jag som skrev att jag är smartare än de jag jobbar med läxar inte upp andra. Jag sitter inte och ”skryter” om hur mycket bättre jag är genom att lägga mig i andras diskussioner. Jag är tyst av mig och pratar inte i onödan, men det är skrämmande att höra okunnigheten hos andra.

                  Gav inga exempel och kommer inte ge några exempel för jag behöver inte bevisa något för en random person på internet. Tycker att jag gav såpass mycket svar som frågan krävde.

                  +1

                    Till anonym 6:22

                Själv tycker jag att slutsatsen (och formuleringen) att bara för att ngn ev. inte vet vilken världsdel Egypten tillhör, så ”slipper”? denne ngn att fundera på det landets socioekonomiska klyftor och ev radikalisering, verkar tämligen korkad.

          Din fråga känns väldigt defensiv. Det kan vara jag som tolkar in något som inte finns men det är inte ovanligt att människor reagerar defensivt gentemot högbegåvade människor. Hoppas att det inte var så du menade.

            Jag tyckte frågan lät dryg?

        Tycker det är intressant hur många som ser sig som ”den smarta” medan typ ingen anser sig vara korkad ?

          Har ärligt talat aldrig sett mig som särskilt smart eller duktig för jag har områden som jag har absolut noll koll på, men efter upprepade tillfällen då folk visat hur okunniga de är har jag liksom insett att jag inte är så dum ändå.

            På samma sätt som du säger att du inte har koll på alla områden så har andra inte heller koll på allt.

            Låter väldigt mänskligt.

              Nej det vet jag, men med tanke på vad vi jobbar med bör de ändå ha mer koll än vad de har.

              Allmänbildad bör man dock vara som vuxen. Tyvärr är det många som bevisar att de är motsatsen.

        Jag är ganska korkad på så sätt att jag inte bryr mig desto mer. Är inte intresserad av att försöka förstå saker och följa nyheter o.s.v. Har inte kommit desto längre i livet men är nöjd med det lilla jag har och att befinna mig i en intellektuell kontext gör mig varken lyckligare eller olyckligare. Var å en med sitt tänker jag, och känns det bättre i magen att vara smart för sig själv eller för andra så fine. Jag är bara mig själv och försöker vara ödmjuk mot allas olikheter.

          Det sista du skriver, det är sååå mycket viktigare att gå in i ett rum med ödmjukhet inför allas olikheter som du skriver, än att gå in i samma rum och bevisa sig smart, rik eller perfekt lycklig. Dig vill jag vara vän med.
          Mer ödmjukhet åt folket!

            Fattar inte varför smart skulle vara motsats till ödmjuk. Att vara smart är ju bra. Man kan vara ödmjuk också.

              Absolut kan man vara det. Några kommentarer av smarta här ovan var ganska dryga, men såklart kan man inte dra alla över samma kam. Finns garanterat dumma människor som också saknar ödmjukhet.

                Snarare tvärtom. Smarta människor är ödmjuka inför det faktum att det är så mycket de inte vet, dumma människor fattar inte det. Tänk typ Paow eller Pärleros.

                  Det handlar väl kanske om att vissa människor saknar självinsikt. Men då igen så kan vi ju också diskutera vad som menas med att vara ”dum”. Är det att man inte kan mycket om särskilt mycket, är det att man saknar självinsikt, är det att man inte kan se samband och har dålig slutledningsförmåga? Vilken typ av kunskap gör en människa smart?

              Det var inte så jag menade. Men väldigt många har idag som mål att bevisa sin intelligens istället för att slappna av och umgås. Det ses ner på människor som inte är lila intellektuella och de ses som sämre. Är ganska ofta intelligens verkar leda till en övertro på sig själv och det är inte ödmjukt.
              Det jag skrev nu stämmer in på väldigt många i min umgängeskrets. Jag vet inte om det sker medvetet eller omedvetet. Jag är själv inte dum men har verkligen inget behov av att bevisa mig för någon.
              Mitt eget ideal när jag träder in i sociala rum är just att jag vill vara ödmjuk och sprida värme. Jag tycker det känns väldigt konstigt när jag är med en viss del av mitt umgänge och det känns som en tävling om vem som kan bevisa sig mest intelligent eller påläst. Det känns väldigt ängsligt.

          Kan du inte (ibland) känna att du missar saker genom att inte hänga med i nyheter?? Alla kan inte hålla koll på allt såklart men jag känner att nyheter jag satte mig in i för femton, tio eller fem år sedan gör att jag förstår världen och dess händelser bättre idag. Jag dömer inte utan är mest nyfiken.

            Stora nyheter tenderar ju att nå en iallafall. Om min familj/bekanta diskuterar något så kan jag fråga vad saken gäller och be någon förklara. Men det är inte så att jag aktivt söker information om allt hela tiden ? Går heller inte igång på sådana situationer där folk argumenterar för olika saker i frågor som är ganska komplexa. Jag försöker att bara ha en åsikt i sådant som jag förstår mig på.

        Det där är så inte sant, du kan vara den korkade i andra sammanhang

          Läsförståelsen fungerar inte förstår jag.

      Jag är rätt ny på jobbet och kan därför minst (=dummast) och mina kollegor är hjälpsamma, snälla, empatiska och pedagogiska. Är hellre den som lär mig och får växa än den som ligger på samma nivå och lär ut samma saker till alla dummisar på jobbet. Man kan bara bli bättre om de omkring en är bättre än en själv.

      Lätt korkad bland smarta. Alla dagar i veckan ?

    Tack Sofie! Två skruvar och ett hyllplan till bokhyllan Einar. Precis vad jag alltid önskat mig.

    – Men där ljög Sune, det här hyllplanet passar ju inte till Sunes bokhylla, för den heter ju Conny.

      Haha, det här fick mig att le. Nostalgi

        Du min vackra möööööö, jag bjuder dig korv med brööööö♡

      Kolla Sune, störtlopp!

    Finns det några third culture kids här? Vad har ni tyckt varit sämst/jobbigast och bäst/roligast med att bo i olika länder? Hur har det gått med vänskapsrelationer? Har ni några tips kring att öva olika språk (förutom att föräldrarna gärna ska prata sina hemspråk). Tack!

      Vad är det? Third culture dvs

      Jag förstår inte alls hur du tolkar begreppet?

        Från Google: a child who grows up in a culture different from the one in which his or her parents grew up. The ”third culture” is influenced both by their parents’ culture and the culture in which they are raised.
        Alltså de som vuxit upp i andra länder än föräldrarnas hemland, kulturer mixas och man kan känna en utanförskap av att inte tillhöra någon kultur till 100%.

          Invandrarbarn hade varit ett bättre ord.

            Nej third culture är specifikt när föräldrarna är från två olika länder och bor i ett tredje. Det är väl inte så svårt att räkna ut? THIRD culture.

            Jag känner flera 3rd culture-barn och tycker det är – oftast- positivt. Barnen lär sig flera språk och kulturer. När föräldrarna är lågutbildade och har låg förståelse för varandras kulturer och det nya landets kulturer är det dock inte så positivt.

              Det är dock inte alls det begreppet betyder. Alltså att föräldrarna ska vara från två olika länder

                Eh jo? Ofta är det det.

                Jo. Vad tror du annars ”third” syftar på?

                  Varför står det så här då? ”a child who grows up in a culture different from the one in which his or her parents grew up”. Det finns ju inget i den meningen som pekar på tre olika länder.

          Ja jag förstår ju begreppet på det sättet. Är själv barn till invandrare och begreppet ”third culture” passar bra.
          Men din trådstart känns som att du utgår ifrån svenskar som bott på andra platser? Typ missionärsbarn.
          Vaddå sämst/bäst bo i olika länder? Jag har bara bott i sverige, min mamma var höggravid när de kom hit

            Ja okej jag borde kanske utvecklat mer, jag menar de som växt upp med föräldrar från olika länder tex mamma från Spanien och pappa från USA, och så bor de och får barn i ett tredje land säg Kina. Kanske flyttar de under barnens uppväxt ännu en gång till Thailand? Barnen kommer ofta in i landets kultur och lär sig språket lättare än föräldrarna men lär sig också om sina föräldrars kulturer. Vissa barn flyttar sen i vuxen ålder till någon av föräldrarnas land. Min hypotetiska familj ovan kanske har ett barn som vill plugga universitet i usa. Så det jag undrade var väl mest vad som nu som vuxen känns kul att ha i sin uppväxt tex kunna flera språk och ha vänner i fler länder och vara mer öppen kring olika tankesätt och negativt kan vara att inte helt känna sig hemma i nåt land, kanske kunna prata flera språk men inte stava/läsa på det språket etc. Det var en nyfiken undran bara ?

      Third culture kids behöver inte betyda att föräldrarna är från två olika länder, den tredje kulturen är blandningen av föräldrarnas kultur och den man är uppväxt i.

      Third culture kids är inte detsamma som invandrarbarn, googla typ ”child of immigrant vs third culture kid”. Den stora skillnaden är att third culture kids oftast kommer flytta tillbaka till landet där de kommer ifrån. Det är snarare expatbarn är invandrarbarn. Känner du inte till begreppet är du ingen TCK ?‍♀️

      Angående vänskapsrelationer så hade jag fantastiska vänner, men det är ju just det sämsta med att vara en TCK, att de nu är utspridda över hela världen så man träffas väldigt sällan. Tack och lov för internet ❤️

        *De är snarare expatbarn ÄN invandrarbarn.

      Aldrig hört det uttrycket förut.
      Mina föräldrar är invandrare från olika länder och jag är född i Sverige.

      Trots att jag kan deras språk och kulturer
      (någorlunda), så ses jag som en turist när jag är på besök i länderna.

      Och ändå känner jag mig inte som en svensk.

      Utanförskapet var tufft i tonåren men som vuxen så har jag accepterat det.

    Någon som fixat tänderna i vuxen ålder – från utåtvinklade till raka? Samt ett ”bredare” bett, liksom vidgat tandbågen?

    Berätta gärna ALLT! Kostnader, resultat osv.

      La in tandställning uppe och nere i vuxen ålder. Inga extra tänder drogs ut däremot slipades emalj bort mellan tänderna för att skapa mer plats. Och tandställningen i sig vidgar bettet i långsam takt. Kostade ca 3000€ inkl. utdragning av 3 visdomständer + bettskenor att använda efter det att rälsen togs bort. Gjordes utomlands under 1,5 års tid. Motsvarande i Sverige hade kostat 60-70.000 kr.

        Tack för svar. Hur länge körde du med rälsen? Och är du nöjd med resultatet? Var det värt det? ☺️

          Drygt ett år tog det och det var ett av bättre besluten jag tagit. Tänderna visar man ju hela tiden och hade mått dåligt över dem i flera år.

      Ska själv vidga bågen med en palett expander. När jag ler syns 10 tänder, vill att 12-14 syns.

        Intressant! Menar du 10 tänder i övre tandraden eller både uppe och nere ihop? ?

        Ska du göra detta hos privattandläkare? Vad kommer det landa på ungefär? ?

          Övre. Man ser inte mina nedre pga sättet läpparna är formade (eller är det muskeln bakom?).
          Jag vet att fler än 8 tänder = attraktivt och på mig syns alltid 10 och ibland 12.om jag ler stort men jag vill ha en större båge (C-båge istället för U-båge) och där 12 alltid syns och 14 syns när jag ler lite större.
          Får se hur det blir.
          Just att tänderna pekar utåt tror jag att invisalign kan lösa. Finns bra deals på letsdeal.

            Fattar! Skulle säga att man ser 8 på mig och 10 om jag ler stort.

            Men ska du fixa hos privattandläkare eller hur ska du gå tillväga? ☺️

              Nä, jag är rätt modig så jag beställer från bracesshop i Tyskland. Kommer att gå på undersökning kanske varannan månad (kollade tänderna förra månaden) annars ska jag sköta allt själv. Om tandläkaren gnäller då får han visa vad det är som är skadligt. Men så länge de inte ser något konstigt så tänker jag fortsätta. Tar väl 6 månader med en 2 way schwarz och en vridning var tredje dag.

              Har du en liten mun så kan 8 räcka men om du, likt mig, har en större mun så kan det bli finare om man slipper buccal korridoren.

                Tack för svar, hoppas det går bra! ? Jag har också stor mun så vill gärna ha det enhetligt liksom.

                Skönt att diskutera med någon som förstår, folktandvården fattade inte ens vad jag menade med vidgad tandbåge haha!

                  Därför tog jag tag i det själv, haha. Lycka till du med!

            Finns det studier på hur mycket tänder som är attraktivt eller är det enligt dig?

              Studier. Ju mindre buccal korridor desto mer attraktivt. Tänk dig Jula Robert, Sofia Vergara och Heidi Klum. När de ler syns i princip alla tänder.
              De med en snäv båge visar ibland så lite som 4 tänder. Det kanske passar just den människan men studier visar att minst 8 måste synas och där 12 är väldigt attraktivt.

              Sen är det också mer attraktivt om (när man pratar) bara övre tindrande syns. Vissa pratar så att nedre alltid syns.

              Det är småsaker som gör en attraktiv men som man inte kan sätta fingret på. Är du intresserad så finns det massa videos på Youtube.

                Googlade lite igår och såg flera resultat faktiskt som bekräftade det. Fick mig även att tänka kring mitt eget leende som jag kanske inte alltid är så glad i, 12 tänder syns. Så jag behöver lära mig komma över mitt komplex tror jag om det enligt studier är attraktivt med ett 12-tändersleende?

                  Grattis, byter gärna!

                Julia Roberts skulle jag väl inte säga passar in i den teorin…

            Ska man se alla dina tänder i överkäken, det måste se konstigt ut. Som Joker?

              Tänk Julia Roberts men jag har mindre mun och mindre tänder så det blir mer nor.alt för mitt ansikte. Finare än 2 svarta hål på sidorna.

        Oj, när jag ler stort syns typ 6 😛

          Du är fin ändå, det är ingen regel alls 🙂 jag är bara väldigt ytlig.

            Hur ska man räkna förresten? Bara framifrån eller vrida på huvet?

              Le rakt framifrån och räkna alla tänder som syns helt. På bara övre raden. Le normalt men med öppen mun.
              Läpparna går ju som en båge runt tänderna när man ler med.öppen mun och exponerar tänderna.
              Kolla en bild på typ Heidi Klum när hon ler (inte gapskrattar) så kan du se 12-14 tänder ibland.

            Haha, fin ”ändå”. Tack tack.

              Inte meningen, jag är som sagt ytlig. Ursäkta om jag lät dum. Har inte sett dig så du kanske är snyggast i universum, ville bara poängtera att felet ligger hos mig som är ytlig.

          Och på mig sju.
          I call bullshit på synligt-antal-tänder-skönhet

            Det finns givetvis generella beräkningar avseende skönhet. Tänk symmetri/asymmetri. Man behöver inte ”call bullshit” för att man inte passar in i den kategorin.

              Jo visst, jag har hört talas om skönhetsideal. Hur jag än ser ut (jag är såklart skitsnygg tackar som frågar) kan jag ändå tycka illa om att det finns
              Men jag fattar att idealen alltid kommer finnas, jag är inte dum i huvet.
              Nu ska jag inte tänka på så många som ”inte passar in” och mår dåligt över det och opererar sig. Det är för deppigt alltså

                Men önskar såklart alla här som håller på med sånt all lycka med era korrigeringar

        Är inte 14 tänder ungefär alla man har upptill? Ska kindtänderna synas när du ler?

          Ska och ska, om de gör det är väl inget man kan rå för.
          Kolla Julia Roberts, masssssssa tänder (dock ”bara” 12 när jag räknade på en bild), och hon är väl hur vacker som helst och ser inte konstig ut trots alla tänder.

            Jo fast att tandreglera sig till 14 tänder kan man ju verkligen rå för.
            Håller med att Jullan är jättevacker! Och hon har tydligen 12, därav att 14 verkar lite groteskt.

        Men snälla, det är ju alla tänder du ska visa, utom visdomständerna??? Tror du på riktigt att det är ett ideal? På riktigt?

      Gör just nu! Har invisalign både uppe och nere. Målet är att få bort mitt överbett och framtänderna som står utåt samt få ett bredare leende, har mer ett V leende sett uppifrån nu än ett U om du förstår hur jag menar. Är halvvägs in i behandlingen och det är redan STOR skillnad. Fick betala 36 000 kr och behandlingen tar nästan 1 år. Stort plus att de inte syns och att den kan tas ut om man ska göra något speciellt.
      Fick även se resultatet digitalt innan och kan följa utveckling vecka för vecka. Undrar bara varför jag inte gjort det tidigare… ?

        Åh tack för svaret! Gör du det hos privattandläkare? Hur resonerade du vid val av tandläkare?

        36.000 låter inte allt för dyrt om man ändå får resultatet man är ute efter! Upplevde du tandläkaren som ”säljig” eller ärlig gällande vilka resultat som kan uppnås? ☺️

          Gick privat, ”vanliga” tandvården var inte ens intresserade av att sätta vanlig räls på mig trots jag var betalande kund liksom.
          Jag valde tandläkare efter vart jag bor, tog kliniken med bäst rykte här i området och hade helt enkelt bara tur att just dom gjorde just invisalign!

          Upplevde inte tandläkaren som säljig alls, när jag kom dit ville dom genuint lösa mina bekymmer. Har alltid haft svårt att ens stänga munnen för mina tänder så mina förhoppningar var inte direkt höga haha, men nu halvvägs in i behandlingen så är jag redan så pass nöjd att resultatet jag trodde jag kunde uppnå som färdig redan är uppnått!
          Behandlingstid som jag förstått det är allt mellan 12-ca 60 veckor. Jag är färdig efter 32 ?

          Kan redan stänga munnen och istället för att se 4 tänder när jag ler ser jag nu 8, skymtar 10. Så, så nöjd!

          Inser att jag själv låter som en säljare nu , men trodde inte själv på att några plastskenor skulle kunna lösa mitt bett ?

            Har också upplevt att vanliga tandvården är helt ointresserade ?

            Låter sjukt bra ju, och att det går så snabbt! Hoppas det färdiga resultatet blir bra ? tack för att du tog dig tiden att svara.

              Det beror på att vårt uppdrag i först hand är att ta hand om barn med behov av tandreglering och våra resurser (antal specialister och deras tid) räcker knappt till det som det är. Därför kan vi tyvärr inte lägga tid på vuxna som av estetiska skäl önskar tandreglering

                Men ni lägger ju tid på tandblekningar?

                  Behövs inte en specialiserad tandläkare för att bleka tänder.

                Jag köper det. Men i mitt fall kunde jag inte ens sluta läpparna pga framtänderna. Som du säkert förstår gav det mer problem än bara det estetiska.

      Jag har invisalinge just nu. Är 29 år och kommer ta 6månader. Har två tänder som står rakt ut och tydligen ett bettfel som ingen påpekat tidigare. Bettfelet är att när jag har stängt ihop tänderna ser man in.
      Går privat. 35tusen. Min tandläkare var inte ”säljig”. De gör även räls och baksidan av tänderna också och tyckte invisilagin passade mig bättre då man kan flytta enskilda tänder mer precis. Men alla tänder flyttas ju. På den kliniken kostar alla alternativ typ samma. Var dock noga med om du väljer invisalige att du går till någon som gör just det märket, finns många konstiga billiga varianter.

      Jag fick även se bilder när de satte första skenan, vecka för vecka hur tänderna kommer flyttas. Vilket var superbra eftersom jag har svårt att veta vad jag kan förvänta mig. De ska även slipa mellan tänderna snart för mer plats.

        Tack för tipsen! 6 månader låter ju grymt bra! Hoppas resultatet blir bra ?

      Jag har haft Invisalign, blev färdig för 1,5 år sedan och det tog 10 månader. Jag hade trångställda tänder i nederkäken och lite stökig överkäke. Jag började med behandlingen när jag var 44 och är supernöjd över resultatet! Nu har jag tre skenor som jag växlar mellan, som jag har på nätterna. Allt kostade 38000, men då fick jag 10000 i bidrag från Försäkringskassan pga trångställdhet. Det enda jag ångrar är att jag inte tog tag i det innan, det känns som magi! ?

    Medicinsk fotvård
    Finns det någon här ikväll som har åtgärdat nageltrång hos någon som utför medicinsk fotvård? Vad kostar det ungefär, och kan dom ge lokalbedövning???
    Vårdcentralen är såklart billigare, men jag skulle nog ändå känna mig bekvämare med att gå till någon sin liksom valt att jobba med fötter. . . ? Ja, mina fötter är väldigt privata!

      Jag har en kompis som fårr hjälp mot nageltrång. Betalar ca 500 och tycker det gör ont. Vet tyvärr ej mer.

      Jag drog bort en sån där flärp vid nageln som blev infekterad och fick åka till min morbrors fru salong för att skära upp tån. Hon gav mig smärtlindring iallafall och jag kände ingenting fast hon skar bort en hel del. Så borde ju gå. Betalade 200kr svart så kanske dubbla annars? ☺️

      Jag har gjort det, kostar runt 800-1000kr i Göteborg. Jag har fått bedövande salva men det har ärligt talat gjort svinont ändå, men det går väldigt fort.
      Ska tillägga att jag väntade för länge med att söka hjälp och det hade blivit inflammerat.

        Okej, ändå rimlig kostnad då. Hehe jag har haft nageltrånget i ett år . . . ? Hade hört att positivt tänkande skulle hjälpa för sjukdomar osv, men det har det inte gjort! ?

          Har opererat bort en bit av nageln. Då fick jag bedövningssprutor inkörda i tån. Det var otroligt obekvämt och spände då de liksom fyller tån ? men själva ingreppet kändes inte sen. Tyvärr har nageln vuxit ut igen trots att den inte ”ska” kunna göra det och den har liksom kommit för sig själv så har en smal nagelbit för sig själv liksom.

      Gå till vårdcentralen och få det gjort istället. Har opererat två av mina tår, två operationer krävdes på varje innan det blev bra. Allmänläkaren gjorde det inte bra, sen fixade en kirurg till det och nu har jag inte haft problem på flera år. Tårna är fula men jag slipper problem!

      Hade problem med nageltrång länge, men fick väldigt bra hjälp hos vårdcentral. Fick även lugnande utskrivet pga nervositet. Gjorde en königs operation med lokalbedövning, blev soffliggande i två veckor men har aldrig haft problem efteråt och detta var flera år sedan. Lycka till!

      Går på med fotvård vart tredje vecka. Väntar jag längre gör det ont. Han sprutar någon bedövning innan, så det gör inte så ont då. Känns ju, men inte ont.
      Min fotvårdare
      finns på medicinavdelningen, så det går inom frikortet. Kolla innan du bokar så din fotvård are har bedövningsprej, för det kan kännas rejält annars. Annars kan du köpa emlakreme och smörja i god tid innan. Emlacreme hjälper dock inte om du har inflammation.

    Någon mer som endast kan slappna av och vara sig själv med en viss typ av människor?

    Om jag inte ”klickar” med någon så blir jag sjukt tråkig, stel och energilös. Samtidigt ser jag andra som skrattar och är sociala med vem som helst? Hur FAN blir man sån?

      Samma här. Tror det är helt normalt.
      Lösningen är väl fake it til you make it?

        Tror inte att det är helt normalt. De flesta blir inte stela, tråkiga och energilösa bland olika människor.

          Hahahaha lilla snärtan där, jo, det är normalt

      Samma här

      Det handlar om kemi, det är inget man kan lära sig 🙂

        Men många är ju ”sig själv” med vem som helst?

          Jag tror att de nog också har den typen av människor som de inte kan vara sig själva med?

      Exakt samma för mig! Jag kan inte ens ”fake it til you make it” för jag blir så jävla stel och tillbakadragen, kommer inte på ett skit att säga när jag är med männiksor jag inte känner

        Samma här, hatar mingel där man förväntas kallprata, är totalt usel på det och har lagt ner att ens försöka. Trivs bäst med min klick människor och där kan jag vara hur social som helst. Tror det har med viss blyghet att göra, sen är jag som person sån att jag tar tid att lära känna, sen när man väl kommit dit att man känner varandra väl är lojaliteten total. Är inte mkt för ytliga bekantskaper alls, fattar liksom inte varför man ens har ytliga bekanta som man umgås med. Är det på en fest så är det klart att man givetvis är ytligt bekant med några, men hänger då mest med de som är nära vänner.

          Spännande! Jag är mest bekväm i nya miljöer och när jag pratar med ytliga bekanta, samt med mina allra närmaste vänner såklart. Tycker fasen när man går från att vara bekant till nära vän är värst. Får sån prestationsångest då.

            Och när jag är på fest brukar jag generellt inte hänga med mina vänner, utan mingla med nya bekantskaper 🙂 annars kan man ju lika gärna hänga utan att gå på fest?

              Sant, fast ngn av mina vänner kanske är nära vänner med några jag bara känner ytligt och så hamnar man på samma fest. Som du gör, minglar med nya bekantskaper, är ju vad mingel är till för, så ”good for you”, men jag gillar det helt enkelt inte. Värst är när jag via mitt jobb och den tjänst jag har, förväntas mingla och kallprata med kunder…Dock är det bara en pytteliten del av min annars superroliga jobb som tur är.

      Jag märkte ganska tidigt som yngre att jag har en sjuk förmåga att manipulera människor om jag vill. Inser medan jag skriver att det typ är omöjligt att förklara det här i text utan att det låter skithemskt och är beredd på att få skit nu, haha… men hur som helst: jag upptäckte att jag kan få vem som helst att tro på mig när jag ljuger, att jag efter bara några minuter med en ny person kan känna av exakt hur den personen är och bete mig så att personen blir bekväm etc. Jag har aldrig gjort någon illa eller gjort något taskigt men jag har insett att jag lätt skulle kunna det om jag ville. Försöker använda denna ”förmåga” till positiva saker. Blev snabbt befodrad på jobbet och har en chefsposition och tror att jag är en uppskattad chef just för att jag lätt kan känna in vad en annan person känner och bete mig på helt olika sätt för att ”matcha” den jag är med.

      Kanske är lika för de du beskriver som kan ”skratta och ha roligt med vem som helst”? Att de lätt känner av vad en annan person gillar/behöver och anpassar sin personlighet efter det? Har personer i min närhet som jag genuint inte tycker om alls men som jag behöver ha en god relation till av olika anledningar och jag tror aldrig de skulle kunna gissa att jag egentligen inte alls gillar dem eller egentligen är obekväm i deras sällskap.

        Jag är lite likadan, anpassningsbar och föredrar att se de positiva sidorna hos de jag umgås med ?

        Du har ju drag från den mörka triaden och använder de dragen i viss utsträckning även om du inte är en utpräglad mörk människa. Individer som du blir ofta chefer och ledare. Det i går liksom i typen som kan manipulera och läsa av andra snabbt.

          Intressant! Dock har jag ganska dålig självkänsla, blir lätt illa berörd, blir väldigt involverad känslomässigt om nån annan mår dåligt och vill göra ”det rätta”. Så jag ser personligen inte kopplingen. Men alla sådanadär psykologiska studier och teorier är ju så intressanta! Inte så insatt.

        Sorry för OT men måste bara fråga om du är tvilling? Alltså stjärntecknet

          Nää haha

            100% stenbock hhaha

          ???

      Om det kan vara till tröst så är jag en sån du beskriver. Och det finns baksidor kan jag tala om! Har så himla svårt att skilja på personligt och privat så ibland kommer jag hem från en tillställning och känner att nu vet alla där om min mosters psykiska misshandel av mig som barn, min abort och allt om mitt senaste kraschade förhållande. Alltså främlingar! Det är som en dammlucka när jag träffar nån ny, tänker liksom undermedvetet ”åh här kanske jag har en ny kompis” och sen är det igång.

      Tips är bara att antingen berätta nått kul som har hänt (kanske på vägen dit eller under dagen) så kan nästa person säga något kul och så är det igång. Sen kan du ställa frågor (folk älskar att prata om sig själva) och jag iaf känner att oavsett vilken personen är så har man oftast nån gemensam beröringspunkt. Men sen får man ju samtal nån dag efter festen typ vi hade så trevligt ska vi ta en fika? Och det vill jag ju inte med nån random jag träffat på fest utan vill spara den tiden till mina faktiska vänner. Så sammantaget, jag önskar jag var lite mer som du och sparade mig till de jag verkligen klickar med.

      Det går inte att ändra tror jag, det är ens personlighet. Vissa (inte majoriteten) är bekväma och pratglada med ALLA, jag kan bli avis på dem ibland.

      För min del handlar det inte om att klicka utan om att känna mig bekväm med människorna som jag har omkring mig. Om jag inte känner mig 100% bekväm så kan jag inte vara mig själv och då kan jag bli ganska stel men framförallt tyst. Däremot om jag känner mig trygg med människorna omkring mig kan jag också vara den jag är utan krusiduller. Svårt att fejka om jag inte känner mig bekväm, jag blir stel, tyst och tråkig.

    Såg att Annica ska vara med i nya säsongen av Playmakers, hade helt missat det. Har ni någon favorit från övriga säsonger? ?

      Gillade Emmelie Lindkvist mycket! Kul program tyckte jag, roligt med en ny säsong

      Var såg du det? Tänker att Annica borde gått ut med det? Men kan ej hitta

        Står i aftonbladet.

          Aha ok.
          Tyckte att hon la upp en bild på insta den 3/3 som kändes typisk ”playmakers” men hon skrev inget om det.

      Annica? Playmakers?

        Googla?

          Aldrig i livet. Ville mest tala om att alla inte vet vem just den här Annica är eller vad Playmakers är? Det blir lite löjligt när någon skriver så, det finns ju en hel drös Annica.

            Du är medveten om att du är inne på bloggbevakning va? Här utgår man liksom från att folk har koll på influensers …

            Men om du inte är intresserad varför kommentera? ”Aldrig i livet” men lägga ner tid på syrliga kommentarer går bra, haha, patetiskt! Det finns inte så många influensers som heter Annica

            Du kan ju inte utgå från att alla ska förklara allt för dig i alla sammanhang? Har man inte koll så googlar man eller frågar schysst. Sen får man bara tacksam om någon tar sig tiden att förklara.

            Varför ska vi andra ta oss tiden att förklara när du inte kan ta dig tiden att googla? Det är ju du som vill veta?

              Hade det inte varit galet enkelt att bara skriva, Annica xxxxx?
              Vid en snabb Googling, så fann jag 5 Annica.

      Oj så skoj, då får vi se när hon tränar 24-7 och lagar hälsosam mat. Snark

        Frivilligt att kolla. Ingen som tvingar dig.

    Bästa dejtingapp om man vill hitta en en seriös man?

      Ganska talande att det bara är en like och inga svar ? Om det gäller bristen på seriösa män på dejtingappar eller i allmänhet låter jag vara osagt.

        Eller bristen på intresse för själva frågan.. Det finns väl ändå ingen app som samlat nåt hop-plock av seriösa män. Det är väl snarare bara att sålla ut dom seriösa mannen från vanliga appar? Jag träffade min sambo på tinder och har dessförinnan bara träffat seriösa killar där. Fattar inte gnället?

        Antingen så faller du för fel sorts killar instinktivt och har själv swipat ihop en lista av oseriösa low-lifes.

        Eller så har du själv en profil som attraherar oseriösa killar. Bikinibilder? Urringning? Fillers, smink och långa naglar? Tråkig eller ingen text i bio? Krav på hur killen ska vara snarare än vad du har att erbjuda? (Typ krav på längd eller liknande). Tror många seriösa killar – även de som ÄR över såna ”godkända längdkrav” i kroppslängd, swipar bort såna tjejer pga de framstår som ytliga.

        Testa att köra fina och naturliga bilder utan sex appeal, mer söt än het (det kan dom väl få ta reda på själva i sovrummet om dom väl lyckas ta sig dit). Promota dina egna intressen, ditt yrke och/eller utbildning. Framstå som nån som faktiskt har ett eget liv. Lite integritet. Och är intressant. Och kanske ha nån kul eller smart conversation starter som avslut i bio-texten?

        Du kanske redan har en 10/10 profil och bara råkar ha otur med fel killar, såklart. Vad vet jag, ska inte dra några slutsatser om dig specifikt. Men många tjejer med det här klagomålet prickar in just många av de där punkterna och voilá så har man själv premierat sig som köttstycke istället för wifey och ja, kastar du ut det betet i sjön kan du ju gissa vilka fiskar som nappar..

          Så oseriösa killar dras till tjejer med fillers, långa naglar och smink? Det var det dummaste jag hört. Jag har allt det där och alla män jag träffat vill vara seriösa med mig så handlar nog mer om ens personlighet än fillers

    Samma här

    Hjälp! Jag har en tand som är lös! Det gör ont när jag tuggar med tanden. Jag var hos tandläkaren för bara tre veckor sen och då sa han att allt var tipp topp. Jag har problem med inflammerat tandkött men på grund av det borstar jag oerhört noga och tar tandtråd varje dag. Nu googlade jag och läste om tandlossning och det är min mardröm!!!!

      Byt tandläkare och gå till den nya snarast.

        Hade jag med gjort. Tanden är nog tyvärr död, eftersom det gör ont och den är lös. (går ofta att rotfylla, men inte alltid tyvärr) Mkt märkligt inte tandläkaren såg det på röntgen el undersökning.

          Ja han röntgade och undersökte väldigt noga. Vad händer med tanden om den är död? Drar man ut dem då? Jag har inte haft hål i tänderna på 15 år. Jag är bara 33 år.

            Om den är död, ( då gör det oftast jätteont, liksom superömt, när man tuggar på den, såpass ont att man inte vill tugga på den sidan) då kan man oftast rotfylla den, sen sätter man på en krona (konstgjord tand) om det behövs. Ibland går det dock inte, pga konstiga, krokiga rötter och då får den dras ut. Då kan man, om det går, göra en brygga mellan de två andra tänderna vid sidan om, eller sätta in ett implantat. Det är ju inte säkert din tand är död, det kollar tandläkaren genom att testa nerven i tanden. Kan ju vara tandlossning, du skriver om tandköttdinflammation, det kan ju oxå göra ont, men då är oftast inte tanden lös el gör ont, utan tandköttet svider mer och blöder, såvida du inte har tandlossning, men det borde verkligen tandläkaren ha sett. Beställ ny tid för undersökning, det mesta går att fixa om man kommer i tid för behandling.

              Tack vad fint att du tog dig tid att förklara för mig. Ska kontakta tandläkaren på måndag.

            Tandlossning har ju ingenting med hål i tänderna att göra. Har man tandlossning så har man tandfickor mellan tänderna. Där samlas bakterier. Man behöver gå till en tandhygienist och rengöra fickorna flera gånger om året.

            Det beror på hur man röntgar. Fick nyligen dra ut en död infekterad tand. Fruktansvärt var det.

      Hur gör det ont, molande eller mer klassisk pulserande tandvärk? Är smärtan konstant eller kommer den och går? Vid en vanlig undersökning tas bara röntgen av tandkronorna, så det kan finnas stora infektioner runt rötterna även om tanden i sig ser bra ut kliniskt och på så kallade bite-wing röntgen. Oftast föranleds ju infektionen av karies (som ju syns på röntgen) men det kan också bero till exempel på att bakterier fått tillträde till tanden genom en spricka (som oftast inte syns på röntgen eller kliniskt).

        Det gör inte ont hela tiden utan när jag biter eller tuggar. Vet tag i en hård nöt häromdagen och då gjorde det ordentligt ont.

        Fast ”stora infektioner runt rötterna” ser man ju på röntgen oftast.

          Nej inte på bite-wing? Möjligen på vissa tänder som du tar stående men inte vanliga liggande

      Åh fy nu blev jag rädd. Har pga hemmajobb (dagarna flyter ihop och jag har inga rutiner) och förlamande lathet helt tappat min rutin för tandborstning och är livrädd att mina tänder ska lossna!

        Nejj då, de lossnar inte i första taget bara för slapp munhygien ett tag om du inte haft problem tidigare. Du är inte ensam om detta fenomen iom pandemin & hemmajobb..Sett många. Börja borsta ordentligt nu & använd tandtråd, kanske kommer det blöda från tandköttet, men fortsätt ändå, det lägger sig så småningom. Sen beställer du tid för undersökning, No worries.

          Du menar att lösa tänder fastnar om man borstar tänderna?

    Någon som vet om Moa Murderess äger huset och all mark? Eller äger S & M något också? ?

      Har för mig att hon sagt att det är hon som äger allt och att S och M hyr av henne.

      Är också nyfiken på tidigare kommentarer om S historik, tidigare barn osv. Har försökt söka på Flashback men finner inget.. Någon som har en länk?

        Gick på samma gymnasieskola som hans förra tjej, som han har två barn med. Han hette Fredrik förut och drev nån mäklar-sälj-sida och ville bli entreprenör, sedan var det nåt sjukt ”youtubehus” med pranks? Allt för uppmärksamhet. Festade mycket och rökte gräs i gymnasiet, var allmänt impulsiv, gränslös och stökig men samtidigt smart och godhjärtad. Han var så jävla kär i den tjejen, kanske försökte skärpa sig men ballade väl ur så hon fick nog till slut.

      Berätta inte han i någon video att han hade betalningsstörningar? så gissar att de är Moa som äger allt. Och är det bara jag som försökt kolla på hemmet vilken gård det är som hon köpt, mest nyfiken på priset

        1 800 000.

          Inte mer? Oj på henne har det låtit som mycket mer känner jag. Det var inte dåligt för hela den gården. Visst mycket att göra och ligger väl rätt off, men fortfarande en gård med mark och många byggnader.

            Men det kanske är mycket pengar för henne? Och för en gård i det samhälle hon bor i?

            Tycker du? Hon har ju pratat jättemycket om hur mycket hon fått för pengarna jämfört med lägenheten hon hade i Stockholm? Sen har hon väl pratat en del om att det kommer kosta att rusta upp och att hon inte har dom pengarna nu men det är väl en annan sak…

      Hon äger allt och dom hyr bara.

      Såg att kommentarerna som skrevs tidigare idag om att S ska ha fler barn han inte tar hand om och att han misshandlat tidigare flickvän är borttagna. Undrar om någon av de hört av sig om att få de bortplockade? Man får väl hoppas Moa har koll nog på vilka hon väljer att hyra ut sitt hem till, men det gav mig verkligen en olustkänsla.

        Han är så jäkla obehaglig. drar kvinnoförnedrande ”skämt”. Och filmar sin flickvän fast hon inte vill. Dock godkänner hon säkert publiceringen av dem men känns som ett rejält övertramp om man ska bo med kamera i ansiktet hela tiden ändå. Sen även helt avsaknad av att skydda sin dotterns integritet är ju ganska hemskt.
        Det funkar inte att bara byta namn och sen är allt man gjort borta.

          Tycker det känns så märkligt av Moa att välja att bo med dessa personer om han är sån? Mos känns ju väldigt vänster och pk. Manipulerad?

            Moa har känt dessa människor länge. Han har ju inte vart som han är nu speciellt länge. Innan var han kompis/jobbade åt vlad när vlad var ihop med melina. Och med lite personkemi kommer man långt. Det är tydligt att S har haft åsikter som lite senare både moa och melina fått. Han skriver ut många konspirationsteorier i veckan och allt handlar om att våga ”se sanningen”.

            Vet Inget om hans tidigare barn, har fattat som att det bara var bonusar. Men kan ha fel.

              Tror att moa och s har kul ihop och är bra kompisar. Och om ens kompis börjar förändras så kanske inte det märks lika tydligt för du fortfarande har en bra relation/förtroende för personen. Kollade en av moas video och jag fick känslan av att solomon känner lite mer för moa än vad han kanske vill erkänna och att moa är totalt ointresserad. Det var väll även ett tidigare ”skämt” dör länge sen att s gillade moa.

            Moa kanske verkar PK och vänster för hur hon ser ut och att hon är vegan. Hon påminner lite om Kammi som man också kan tänka så om men egentligen är mer åt motsatsen. Skulle kalla de båda lite av rättshaverister..inget jag lagt märke till på sista tiden utan varit så flera år.

          Jaa.. Får ”sektledarvibbar” och nu blir moa manipulerad att tycka o tänka som honom. Nu blir hon ”förådd” av sina gamla vänner som pratar skit om henne och vips, en tid in i framtiden, har hon klippt med alla gamla vänner. Är ju inte så, men jag får såna här vibbar ?

            Jaa känner samma. Är lite färgad efter att ha sett i huvudet på en mördare i veckan också där ett par flyttade in med ett annat där mannen var psyko ?

      Han har betalningsanmärkningar och de ha låg inkomst. Hon ingen inkomst. Så svårt att låna pengar då. Moa äger allt, verkar ha bra ekonomi och tidigare bostadsrätt som hon sålt och säkert gått i vinst med.

        Märkligt att han inte är skriven på adressen. Melina är ju det och man brukar flytta alla samtidigt på skatteverket.

    Hannas Schönbergs kollektion. Är genuint nyfiken VEM som köper. Har man dom pengarna lägger man väl hellre det på klassiska märken som Filippa K, Acne, TH? Inte en influencer kollektion??

    Är typ upprörd, vem tror hon att hon är?

      Det är nog ingen anstormning. Det var ju limited edition och alla storlekar av allt finns kvar. Men med tanke på marginalen på plaggen så räcker det väl med att sälja ett plagg så är hela kollektionen betald.

        Det kan ju rimligtvis inte stämma?

      Fast vadå vem tror hon att hon är? Det är väl hennes problem om det inte säljer? Till skillnad från annan skit som influncers säljer verkar hennes plagg vara schysst producerade på alla plan. Förstår inte hur det kan vara så upprörande. Tycker snarare det känns pinsamt med folk som tror att sådana plagg ska kosta som plagg från Zara.

        Håller med att priserna är helt sjuka. Hon är ju ingen känd designer och jag tvivlar starkt på att kvaliten är bättre än tex H&M. Så ja, frågan är helt relevant. Vem lägger ned så mkt pengar på kläder som en random influencer tagit fram? Jag menar en hoodie med hål i för 3000?! Kom igen

      Hashtag jante

    Jag hade covid för ca en månad sen och mår nu dåligt igen med liknande symtom. Ej testat mig men känner mig så less bara, jag vet att det kan vara värre men att bli sjuk så tätt inpå förra omgången känns så drygt och dränerande.

      Krya på dig!

    Hur släpper man saker som pikar och kommentarer som stör en? Sånt som är så löjligt att det inte är värt att tjafsa över men tillräckligt störigt att man blir irriterad.
    Kan förstöra mitt humör i flera timmar, vill lära mig att bara släppa det och gå vidare. Tips?

      Vet exakt hur du menar, så jävla f*cking irriterade med sånna pikar som man liksom inte kan ”ta på” för att dem är så subtila men som är så dryga. Om det är en vän som gör så mot dig, bryt kontakten helt ärligt

        Det är min mamma och hon är en fin människa men ibland säger hon saker eller kommenterar saker som man bara blir paff av. Vi kan ha en underbar dag med massa kul…Sen lägger hon en kommentar som är så löjlig men där jag ändå blir mållös. Går hem irriterad.
        Svarar jag då är jag ännu löjligare så jag är bara tyst och fortsätter med det jag gör/säger.

        Hade det varit en vän då hade jag brutit men just mamma är ju som hon är + att jag faktiskt älskar henne.
        Men man blir bara så irriterad på hela situationen. Typ att de sätter en i en sits där man antingen tjafsar om något löjligt eller är den större människan men går runt och stör sig på allt i flera timmar.

        Vill bli sån som bara låter allt rulla av mig. Det tar ju ifrån min energi att sura i flera timmar, haha.

          Känner igen mig mycket i detta! Min mamma kan kläcka ur sig vad som helst. Antar att det är för att hon är bekväm och avslappnad med mig. MEN det är jätteviktigt att du berättar detta för henne och också beskriver vad det gör med er relation. Jag sa tex till min mamma att jag ogärna bjuder hem henne numera eftersom hon hela tiden kommenterar vår inredning, vad vi behöver göra på huset, brister. Hon blev helt chockad när hon hörde detta. Hon hade undrar varför hon så sällan fick komma hem till oss. Efter detta skärpte hon sig ett tag. Tills hon var igång igen och jag fick säga till igen. Och igen. Så länge man säger till på ett schysst sätt och påminner henne så kan man faktiskt till slut nästan skratta åt det. Men jag kan fortfarande bli galen på henne trots att jag älskar henne. Det är en daglig övning med gränssättning. Men om du värnar om din relation med din mamma så säg ifrån!

            Exakt så är min relation med mamma. Jag ”släpper” mycket tills det liksom bubblat över. Då säger jag ifrån och hon slutar med just den typen av kommentar. Men då hittar hon något annat och det tar aldrig slut. Jag märker att hon ibland säger vissa saker medvetet då hon väntar på en reaktion och i just dessa fall så får hon inget av mig. Vill inte uppmuntra det beteendet. Nu är vi i ett stadie där hon chillat lite men lite då och då så säger hon sånt som jag liksom måste släppa, annars ser jag själv så fånig ut som hakar upp mig. Istället går jag runt och surar. Eftersom det inte går att ändra på henne (hon är sån med alla och har alltid varit) så måste jag hitta verktyg att använda på mig själv tyvärr.

            Mammor är så skumma ibland!

              Nej men bit av henne på en gång. Förklara hur hon får dig att känna. Ibland är det omedvetet beteende och även hon behöver tänka på hur hon är, fast hon är ”mamma” och äldst.
              Det ÄR svårt. Jag kan absolut känna igen mig. Hon kan härja hur hon vill, men när jag säger ifrån blir det vääääldigt dramatiskt. Känns som att jag tassar runt henne ibland.
              Blir så påverkad av vad hon säger eller hur hon är. Det är ju ens mamma <3 men verktyg för mig är att älta det för mig själv och prata högt, med mig själv för att sedan släppa det. Tänka att det är hennes problem.
              Har liksom inge svårt att ta en konflikt med min sambo. Men med mamma så drar jag mig för det.

              Tex hade pappa vart inne på sjukhuset akut. Mamma ringde dagen efter det och berättade. Jag kände att va fan sa du inget för när det hände?!! Nej men hon ville inte oroa mig i onödan. Men…det är ju min pappa? Är väl inte normalt att göra så?
              Jaaaajja, slätade hon över det med…lugna ner dig nu, fast med en överlägsen röst, typ förlöjligade min reaktion. Nä, kände jag. Händer det något med MIN pappa vill jag veta det där och då. Inte 1 dygn senare. Gör inte om det sa jag.

              Ett annat ex var när hon ville ringa mig för att jag skulle vara vaken om läkaren ringde för ett provsvar. Jag är alltså vuxen. Sa att jag är ledig mamma, ring inte och väck mig, jag är svintrött och behöver sova och är det ngt så lämnar de säker ett meddelande om jag inte skulle svara.
              Ska jag inte ringa då sa hon flera ggr. Nej sa jag klart och tydligt.
              Vem ringer tiiiidigt på morgonen??? Mamma såklart. Där blev jag förbannad och sa, jag bad dig att inte ringa ju!
              Ååååh vilket drama det blev…offerkoftan i flera veckor från henne.
              Tillslut fick jag be om ursäkt å säga förlåt att jag blev så arg. Svaret? Ja, du va inte riktigt dig själv…
              ??? Det var ju det jag var, kände jag.

          Jag var just hos min terapeut med liknande frågeställning. Hon sa att jag skulle ”lägga upp på bordet” det jag ser. Det är det som är konkret, i en annars subtil kommentar. Tex om mamma är löjlig och säger något taskigt och nästan omoget för en vuxen kvinna att säga till sin dotter och jag blir helt paff (kanske dåligt exempel men säg att hon ger idiotiska pikar kring ett livsval man gjort, typ val av jobb eller partner) då ska jag säga något i stil med ”det känns som att det är något som stör dig i det här valet som jag gjort”. Det svar jag fick av min mamma, fast i en situation som rörde en annan grej än det jag skrev som exempel, det var ”jo för att jag är TRÖTT!” Och jag sa att det ska väl inte gå ut över mig, vi kan väl ha ett moget samtal för det. Mamma såg väldigt dum ut och jag slapp haka på tåget om vem som kan höra bort sig mest.
          Det är inte alls komplicerat att göra så här, men då lägger man upp det på bordet. Och hon får känna sig dum istället för att du ska känna dig dum över att du börjar tjafsa med mamma över något fånigt.

            Det var faktiskt rätt bra. Bra att det funkar på din mamma, då har du alltid ett verktyg att plocka fram!
            Mamma är alltid ett offer så hon kommer ju vända det emot mig men att linda in det med kärlek kan funka på just min mamma.

              Hur menar du att hon är ett offer? Vad säger hon?
              Behöver hon kanske att man inte daltar med hennes offermentalitet? Jag tänker att min mamma kan också hålla på så med offermentalitet men om man bara håller på att ”lägga upp på bordet det man ser” så kanske våra mammor kan växa upp båda två? Mammas svar tex att hon var trött var ju ämnat att visa att det minsann var synd om henne men jag köpte inte det, och visade det med mitt svar. Går inte det på din mamma? Varför ska våra mammor vara omogna barnsliga kvinnor och tro att vi ska dalta med dom? Jag är 35 nu och tar det inte längre.

                Hade gett allt för att både du och jag kan få bränna offerallen en gång för alla men du vet nog hur svårt det är att ä dra på deras beteende.
                Precis det du säger kan min mamma också göra. Alltid synd om henne och aldrig hennes fel. Men hon är kärleksfull så det är inte elakt, bara fånigt för en vuxen kvinna. Om jag lägger allt på bordet då kommer hon att känna sig hotad och hatad och hon blir genast ledsen och känner sig dum. Därför tänkte jag linda in allt i kärlek för att inte fokus ska flyttas till henne utan stanna på problemet: kommentarerna.
                Känsliga människor kan lätt flytta fokus för att de känner sig rädda, mamma är sån.

                  Jag tror vi har samma mamma ?

                  Men det som jag skriver att du kan göra, det är ju nånstans kärleksfullt. Jag har lagt upp saker på bordet och sagt ”vi måste kunna ha en mogen kommunikation” ”ja men jag är trött och allt är jobbigt och det kommer massa problem hela tiden” ”ja men mamma vi måste ändå kunna ha en vuxen dialog om det. Jag måste kunna adressera saken X till dig och känna att vi kan samtala om det som två vuxna människor. Är du trött så säg att det inte passar just nu men att du hör av dig sen.”
                  Allt det säger man med en lugn och myndig röst. Det finns ingen o-kärlek i det. Visst kan du linda in det mer genom att säga att du säger det här för att du bryr dig om henne och vill att ni ska ha en bra relation osv. Tror du inte det är tillräckligt med kärlek?
                  Det ändrar inte beteendet för gott. Jag hade ett prat med min mamma förra sommaren och hon skärpte sig fram till nu så det är snart dags igen. Men det känns väldigt bra att man sätter upp en gräns på ett väldigt moget sätt.

          Fast bästa sättet ör att ta upp det då. Då brukar man kunna släppa det och inte tänka på det mer.

            Det blir bara bråk tyvärr. Det tar ännu mer energi. Been there, done that x 10000000.

      Det beror på. Om det är så att du känner någon som ofta pikar dig så kan du öva dig på att säga från och sätta gränser. Varje gång en pik kommer så var uppmärksam på det och fråga ”hur menar du nu?” Eller konstatera bara ”vilken passivt aggressiv pik”. Detta kommer att göra att du kan gå mer rakryggad ur situationen och släppa det hela. Du visar också för personen att du har gränser. Om det är så att det är en vän som gör detta så kan du ju avbryta kontakten. Livet är för kort för såna vänner. Om det är så att du är en allmän people pleaser som gärna vill bli omtyckt av alla och blir helt förstörd om någon pikar eller inte verkar gilla dig så är det ännu viktigare att öva dig på att säga ifrån, uppmärksamma piken och sätta gränser. Skaffa dig skinn på näsan helt enkelt. Det kommer att vara läskigt men det är ack så välbehövligt. Annars kommer du att bli överkörd gång på gång. Som sagt, det beror lite på din situation.

        Jag är faktiskt grym på att försvara mig själv och sätta gränser (ny när jag är över 30..bättre sent än aldrig antar jag) men just dessa pikar är av min mamma främst och de är såååååååå löjliga. Nästan på barnnivå så att det är mer förnedrande för mig att haka upp mig och säga ifrån. Det är sånt som man egentligen ska låtsas att man inte ens hör, vilket jag gör, men blir ändå så irriterad inombords. Ärligt talat så kan jag bli orimligt irriterad/provocerand och jag vet att det felet ligger hos mig. Vill därför köra mig att bara släppa saker. Har så svårt att bara gå vidare och glömma.

          Kan du ge något exempel? Om du upplever att det är ett problem och tar åt dig så ÄR det ett problem. Om det påverkar er relation så är det ett problem. Det är inte barnsligt. Man lyssnar ju mycket mer på vad ens förälder säger än många andra. Och mycket av att bli vuxen handlar ju om att frigöra sig från sina föräldrar. Och det kan man inte göra om man inte säger ifrån. Om man vill fördjupa relationen till sina föräldrar i vuxen ålder så behöver man bli bemött som en vuxen. Och då måste man ibland säga ifrån, vänligt men bestämt. Vad är du orolig för?

            Det är väl lite där skon klämmer, att hon fortfarande ser mig som satt barn och inte en egen individ.

            Ett exempel (från idag som fortfarande stör mig) är att hon ringt på whatsapp 2 gånger kl 15. Jag såg samtalen men hade jobb, vilade och lagade mat/åt. Ringde tillbaka kl. 19 och hon bara ”jag ringde två gånger i eftermiddags” jag svarar att jag såg det men att telefonen låg på laddning. ”Vadå, I flera timmar eller?” Jag säger då att hon vet att hon ska ringa på telefonen om det är viktigt, jag stänger alltid av wifi och eftersom hon inte ringde på telefonen så var det inget viktigt. ”Nej, jag ville bara hälsa och prata det var inget….så…vad gör ni nu?”.

            Det kanske låter som en normal konversation men just ”Vadå, laddar den i flera timmar” är ju ett sätt att säga: du såg mina samtal men kommer nu med bortförklaringar.

            Jag hade ju kunnat säga ”men du, jag lagade may, jobbade osv” men ska inte behöva ge en massa ursäkter. Jag ringer när jag kan och ringer tillbaka direkt om det är bråttom, vilket det inte är när hon ringer på whatsapp.

              Börja med att inte ljuga om vad du gjorde när hon ringde och du inte kunde svara pga det.

                Vad kan jag säga? Jag ljög ju inte, den ligger på laddning.
                Jag ringde 4 timmar senare men visst är det självklart att man ringer när man kan?

                Hur hade du svarat?

                  Jag hade svarat som du skrev i din näst senaste kommentar: ”Jag ringer när jag har möjlighet att ringa upp” och inget mer. Det är verkligen noll förklaring men visar ändå att du var upptagen. En markering utan att ursäkta dig med att ”telefonen låg på laddning” och därför svårare att ge pikar på 🙂

                  Förstår verkligen att den typen av kommentarer är otroligt störiga. Hade nog flippat ur själv om det var så varje gång. Tycker inte det är onödiga saker att reagera på ❤️

              Jag tror också det hade känts bättre för dig själv om du sa hela sanningen typ ”jag hade ingen lust att ringa tillbaka förrän nu”. På nåt sätt blir det enklare att ta pikar om man är helt sann mot sig själv. Du har ju rätten att ringa tillbaka när du vill, du är en vuxen människa (menar jag som info till din mamma).

            Moddades såklart.

          Jag tycker inte att du ska släppa och gå vidare och glömma. Det är uppenbart att det är viktigt för dig, och just när det gäller ens mamma så är det ju en jätteviktig relation. Däremot så får man ju acceptera sin mamma som hon är och ha överseende med vissa stolligheter. Men om du blir pikad av henne varje gång ni ses är det ju ett problem.

            Det är bara så barnsligt alltihop så det är svårt att konfrontera hela tiden..slutar bara i bråk och när vi bråkar då förstör det min vecka.
            Så svårt sånt är…Man kan ju inte bara bryta med sin mamma, speciellt inte när det kan vara sån löjlig nivå. Hade varit skönt med en paus dock.

          Men felet ligger ju inte hos dig! Det är väl aldrig ok att ge pikar hit & dit, oavsett vem det är. Tänker dock att just när det gäller mammor, el familj öht, så finns där en slags försäkring om att vi alltid står kvar för varandra, och därför kommer dessa kommentarer som aldrig skulle sagts till vänner el liknande. Inte ok förstås och då gäller det att markera, fråga vad som egentligen menas med piken osv.,säga att man inte uppskattar den typen av kommentarer, blir ledsen osv. Annars kommer de nog fortsätta tyvärr och det kan vara fruktansvärt irriterande och man blir påverkad, kanske sur & vrång i förskott inför nästa gång man skall träffas, för att man vet att det kanske kommer nån sån där tråkig kommentar igen.

            Ja, det är ju sant. Hela relationen infekteras ju när man går runt och surar men alternativet är att alltid säga ifrån och då blir det så mycket värre. Det är så fruktansvärt svårt med familjerelationer. Man vill ha kvar sin värdighet men ändå tolererar man sånt som egentligen inte är ok.

      Förolämpningar är som drinkar: man blir bara påverkad om man tar emot dem.

        Hur tackar man nej????? Vill veta!!

          Tog ett antal kurser i vipassana meditation (sådana där 10-dagars i tysthet) samt övning så fort tillfälle gavs innan jag verkligen, på riktigt, innerst inne, hade lärt mig att låta allt ”rulla av”. Eller lärt mig och lärt mig, jag inarbetade liksom en ny teknik och vana för sådana situationer. Men det tog som sagt flera år att komma hela vägen fram till målet. Den goda nyheten är dock att det blev bättre redan efter första kursen. Rätt mycket bättre. Men så var jag också en rätt lättirritetad person innan jag började med meditation. Lättirritetad och explosiv? Otroligt skönt att inte vara sådan längre, även om vägen hit inte alltid varit helt rak ?

            Låter som något för mig. Jag är alltid irriterad och jag hatar det! Att vara tyst är som mental misshandel för mig. Jag ska se om man kan ta minikurser i tysthet hemifrån.

              Det är inye tystheten som gör det. Den är bara ett verktyg för att man ska kunna fokusera på själva meditationen. För mig var det jättejobbig att lära mig meditationstekniken, men lätt vär det ? Tror dock det finns mjukare vägar att gå. Lyssna lite på Ekhart Tolke tex. Tror han kommer med lite softare meditationstips. Vipassana-kurser är lite som meditation-bootcamp (www.dhamma.org). Alltså mycket fokuserat och koncentrerat arbete. Förstår att det inte är för alla men för mig var/är det topp ??

                *Ekhart Tolle

      ”what other people think of you is none of
      your business” cheesy men sant

    Hur vet man om man är omtyckt på jobbet? /ny på jobbet

      Spelar det någon roll, egentligen? Jag tycker inte om någon på mitt jobb. Vi är ju inte där för att bli bästisar, vi är där för att arbeta.

        Så jävla fattigt liksom. Att gå till jobbet för att ”göra sin plikt” och ogilla samtliga kollegor. Att omge sig med människor man inte tycker om, med tanke på all den tid vi tillbringar på jobbet.

          Mina nya kollegor är astrecligs och fina allihopa. Är ändå totalt ointresserad. Jag gillar inte och bilda relationer på jobbet, alls. Jag gillar distans mellan jobb och privat. En kollega frågade mig ngt om typ min partners jobb och jag tyckte det var opassande HAHA vet inte varför jag är så!!!! Har aldrig blivit vän till kollega. Eller bjudit in till det.

        För mig spelar det jättestor roll att ha bra kollegor som jag gillar och trivs med. Spenderar ju ändå en stor del av min tid med dem.

          Då spelar det ju roll att du tycker om dem, vilket inte är så konstigt att vilja omge sig med härliga människor. Det är lite skillnad på att gå och fundera över om man är omtyckt. Det märker man väl om folk vill sitta med en, prata om annat än jobb och verkar glada i ens närhet.

      Skulle nog säga om folk pratar med dig på ett mer personligt plan? Svårt att säga att att ”såhär här det” då det varierar ju extremt mycket från person till person.

      Det tar tid! Jag har en ny kollega som jag verkligen gillar men jag känner ändå att det går såååå sakta med vår relation. Man har ju så lite tid att prata, vi äter inte ens lunch tillsammans varje dag. Så jag tror säkert att du är gillad på jobbet även om det känns som att det går trögt eller andra har en annan relation.

    Har så ont i huvudet, önskar att jag bara kunde somna för natten nu. Så avis på en familjemedlem som kan lägga sig och sova kl 18-19 på kvällen och sova som en stock hela natten till kl 6 på morgonen, vill också kunna ?

    Hur funkar ni med sömn? Behöver ni bara få timmar och somnar sent? Eller Kan ni somna tidigt och sova jättemånga timmar? Ni som kan, finns det någon hemlighet ni kan lära ut? ?

      Mitt största problem är väl att jag har svårt att komma till ro och blir uttråkad av att försöka somna så måste vara jättetrött.
      Kan även hända att jag har dålig disciplin och ska bara kolla en grej på mobilen när jag faktiskt är trött och sen har det plötsligt gått 2 timmar ? så ibland skulle jag kunna somna kl 21 men ”ska bara..”-beteendet kickar in?

        Tack för boktipset ?

      Atarax som man ej blir beroende av är ju bra om man behöver sova. Man blir jättetrött och sover hela natten.

        Fick såna hemska myrkrypningar eller vad det heter i benen när jag testade. Ville ta en yxa och hugga av benen, var så sjukt obehagligt?
        Det var många år sen sist, kan en sån biverkning försvinna?

        Jag har theralen, tog det nästan varje kväll innan för några år sedan och funkade bra men tänkte jag mest ville ta vid behov för svårt att komma upp.
        Tog för någon månad sen för jag var trött och hade sovit dåligt i flera dagar så behövde sova ut och vet att jag inte vaknar så lätt då. Men jag blev jättetäppt i näsan så hade svårt att somna för jag knappt kunde andas? alltså helt blockerat verkligen. Vad mesig jag låter som tycker kryp i benen och täppt är ett sånt problem? haha

          Lergigan, Propavan och Melatonin är annars ”snälla” sömnmediciner. Melatonin är mest för själva insomningen, man blir inte bakis på den ?

            Fast propavan för man krypningar av i benen. Dom tål jag inte.

              Alla får inte det, det är väldigt individuellt.

      Alltid haft sömnproblem och varit en ”light sleeper”. 🙁 Alltså sedan barndomen har jag vaknat om någon 3 rum bort pruttar… Det är otroligt störande! I perioder när jag haft ångest eller orosproblem har alltid sömnen blivit lidande med. Har tagit olika sömntabletter men det är ju bara en quick fix. Tror tyvärr man är olika som personer vad gäller sömnen. Min man kan ha svårt att somna på kvällen, men när han väl sover kan han sova igenom vilken naturkatastrof som helst. 😛 Det avundas jag lite. Vaknar jag kl 5 på en lördag så är det bara att gå upp…

        Åh, vad jobbigt att vakna så lätt för minsta ljud ?
        Sämst att sömnen blir lidande i såna perioder, då sömnen är väldigt viktig.
        Har kört mycket sömntabletter, somnade fort på en halv till en först i början, nu kan jag ta fler än man ska och somnar ändå inte alltid, även om jag haft uppehåll i flera månader. Och när jag inte somnar när jag tar dom har jag märkt hur dåligt minne jag får, blev lite skrämmande tillslut.

        Din man har det bra! Fy vilken lyx alltså.
        Samma här.. Vaknar ibland vid 3 typ och somnar om, men i perioder börjar jag vakna vid 4-5 och kan ej somna om och då är det bara att gå upp.
        Få gånger jag inte vaknar innan larmet, dom gångerna skulle jag kunna vända och somna om men självklart är det alltid när jag ska jobba. Är jag ledig så ska jag tydligen vakna jättetidigt ?

        Svarat men fastnade i modd. Hoppas de kommer fram snart ?

      Testa sömnpidden Somna med Henrik, den gjorde underverk för mig.

        Testat någon gång innan men gillade det ej direkt. Men ska lägga ifrån mig mobilen nu och starta ett avsnitt och ge det en chans till?

      Kanske astråkigt tips, men sömnskolan på hederliga gamla 1177 har verkligen hjälpt mig. Det är precis som med att få bra rutiner kring träning, kost och allt annat i livet – små små steg framåt, rutiner du kan hålla långsiktigt och ett enormt tålamod. Hoppas det hjälper – jag vet vilket helvete det kan vara med sömnproblem.
      Lycka till!

      https://www.1177.se/Blekinge/liv–halsa/stresshantering-och-somn/sova-bra–utan-somnmedicin/

        Jag har sömnproblem när jag tränar mycket och äter rätt ? typ som att jag blir så pigg och alert att det är omöjligt att somna innan 00. Hamnar inte heller i djupsömn känns det som. Men när jag har dåliga perioder med lite träning sover jag som en stock kl 22. Någon annan som har samma problem?

          Verkligen samma här! Har fått höra att det kan hänga ihop med adrenalinproduktionen men källa: svajig. Låter lite rimligt dock! Är bipolär och när jag är låg och deppig då sover jag mer eller iaf somnar in lättare men under maniska perioder så sover jag väldigt lite och det är också då jag har ork att tråka och tänka på hälsan. Spännande med en till med samma problem för ingen av mina vänner känner igen sig!

            Spännande ? jag vet inte om jag är bipolär men har alltid tänkt att jag mår dåligt under de ”sämre” perioderna just för att jag inte tränar. För ja, jag tränar i perioder då det slutändan känns som att jag bränner ut mig av att träna eftersom att jag inte sover ordentligt.
            Nu är jag inne i en träningsperiod sedan november och det går bra i början med lite sömn men nu börjar jag bli trött igen ? sjukt störigt för jag mår verkligen bra av att träna!

    Det här med att inte ”kunna” svara på sms.

    Jag själv skjuter lätt upp sådant, så jag förstår absolut hur det är. Men hur hanterar man kompisar som väntar i flera veckor med att svara? När det gäller att planera träffar så är det tydligen omöjligt att svara inom rimlig tidsram? Men samtidigt får man sms om annat under tiden man väntar på svaret om träffen.

    Vi är nära vänner, tro det eller ej.

      Jag har bara vänner som jag kan vara kaxig med/mot. Skulle jag inte få svar då kan de vänta sig ett ”hallå, dog du eller vadå? Ska vi ses på tisdag eller hör du av dig när du vaknat till liv och vågar krypa ut ur din grotta”. Typ.
      Går aldrig runt och väntar på att de ska svara när de känner för det. Min tid är dyrbar och jag ger en människa några dagar men om denne medvetet ser mina meddelanden och svarar på något annat, då visar jag tydligt att nu får du faktiskt svara.
      Att säga ”jag vet inte” är också ett svar, då vet jag att jag har lite mer frihet att göra upp andra planer. Skulle vännen skriva dagen innan och jag gjort andra planer då säger jag bara som det är ”du visste inte och X ville göra detta så jag kan inte ses imorgon, men vi kan ses på fredag om du vill”. I 99% av fallen så bjuder jag med vännen.

      Tycker att man ska våga säga att hallå, du får svara men att man kanske gör det på olika sätt med olika människor.

      Har en vän som aldrig svarar. Ser allt men svarar sällan. Kan fråga om vi ska ses en viss dag. Inget svar. Sen samma dag då får jag sms/samtal ”vart ska vi ses?”. Då ignorerar jag tillbaka även om jag inte har planer. Eller så skriver jag ”du svarade inte så nu är jag och fixar naglarna” typ. Nu har hon lärt sig att om hon inte svarar då är inget bekräftat.

      Jag har ganska låg tolerans mot sådant om jag ska vara ärlig. Det är en grej att inte gilla att chatta via sms, alltså meddelanden om ”hur är läget idag?” eller ”vad tycker du om senaste avsnittet av…?”. Det är helt ok. Men att inte svara om man skriver ”ska vi fika på tors?” tycker jag är respektlöst. Jag hade försökt ta upp det med den vännen eller skicka ”Hallå, funkar mobilen? Ska vi ses?”. Vänskap är att ge och ta.

      Mår hen bra? För när jag är inne i mina bipolära svackor då känns det som ett så jävla stort projekt att svara på sms. Oron för att få ett svar tillbaka direkt med en fråga, oro för att nån ska ringa upp, oro för att planera saker för hur kommer jag må när dagen kommer etc etc. Kanske inte hjälper men mina nära gör så att de börjar smsen som de verkligen vill ha svar på med SOS. Så vet jag att om jag fått fem sms av personen så behöver jag bara svara på SOSet. Det tycker jag är skönt!

    Jag har tappat bort mig själv. Vet inte längre vad jg tycker är roligt, vad jag vill i livet, hur jag vill bo, vad jag är bra på. Allt känns så hopplöst och grått. Det kommer aldrig bli bättre. Bara harva på, på ett jobb man inte tycker så värst mycket om, ingen pension att se fram emot. Det ska bara vara så här – grått i 60 år till.

    Men annars går det bra ?

      Tänkte nästan exakt den tanken idag. Allt är bara tråkigt, framförallt vardagarna. Jobbet tar all energi, man lever men orkar inte leva.

      Kände också samma tills jag tog upp min barndoms hobby. ”Hästlivet” förgyller mina dagar. Så en hobby är min slutsats 🙂

      Hej Ko, jag är precis i samma sits och har varit det sedan jag insåg hur meningslöst livet är redan som tonåring. Inget ger mig något. Kan skratta, le, äta gott, dansa med mina barn, pussa min älskade man osv men vet att allt bara är utfyllnad. Glädjen är kortvarig men tillräcklig för att man ska ta en dag i taget och kämpa på. Vad är alternativet? Att dö? Det är inte heller så kul.

      Tror att det bara är så att vi som är realister och som ”sett sanningen” får acceptera att livet alltid kommer att bestå av ett grått moln som jagar oss. Ibland hinner vi springa ifrån den och uppleva solen men det hinner alltid ikapp tillslut.

      Är du troende? Min tro ger mig mycket då jag alltid känner mig omfamnad av en högre makt.

        Jag önskar att jag vore troende. Det verkar vara en stor tröst.

          Jo, det är det. Jag hoppas att du hittar en annan tröst som ger lite glädje och stöd.

      Du vet att du inte tycker om ditt nuvarande jobb, är det för att det är mycket administrativt, eller är det långa dagar så kollar du om det finns jobb som är i motsats det du upplever nu.

      Kära du det har varit en två års lång pandemi så jag säger bara att du inte är ensam ❤️ Innan covid var jag väldigt social, nu vill jag vara ensam, var smal och vältränad och nu lite plufsig, jag var väldigt driven och fokuserad på karriären och nu bryr jag mig inte så mycket längre. Tänker att det inte går från 0-100 utan det är en process att bli ”sig själv” igen når det varit konstigt så länge. Hela detta året har jag valt att se som en startsträcka liksom. 2023 here I come!

      Med all respekt: gör något åt saken! Byt jobb, stad, land om du måste. Utmana dig själv och våga leva. Jag fattar att allt känns grått och trist i ekorrhjulet (vilket jag antar att du befinner dig i), men det måste inte vara så. Det går att ändra sitt liv om man bara vill, de flesta trivs dock med att bara klaga på sitt tråkiga liv i 60 år och sen aldrig göra något åt saken. Trivs du inte med livet du lever, gör något åt saken. Ingen kommer att ändra det åt dig. Ansvaret ligger hos dig. Vilket typ av liv vill du leva och hur ska du göra för att komma dit? Fundera på det och ta tag i det nu så ska du se att det blir bättre. Lycka till!

        ”Jag har tappat bort mig själv och vet inte vad jag vill!”

        ”Tänk på vad du vill.”

        Ett peppigt och välmenande svar från någon som inte förstår. Men tanken var god!

          Jag har full förståelse för att man kan känna sig lost och inte veta vad man vill med livet. Har själv känt så från time to time. Mitt fokus var mer på meningen ”det ska bara vara så här – grått i 60 år till”. Vantrivs man så mycket med sitt liv får man göra något åt saken, det ska liksom inte kännas så.

    Det finns en person som läser här som uppnåt en jättestor milstolpe idag! Kan vi inte bara hylla henne? GRATTIS IDA! ??? You know who ?❤️ / R

      Den här kommentaren känns obehaglig på något vis haha

        Ja?

        Äh nej bara glad!

        Så typiskt det här kommentarsfältet att allting ska tolkas fult. Så tråkigt.

      Tack??? /ida

        ?❤️ / det va absolut inte obehagligt menat ?

    Jag har fått en inflammation i musklerna mellan revbenen på höger sida, gör skitont. Nån annan som har erfarenhet av det?

    Alltså inte mellan revben och bröstbenet, utan i musklerna mellan revbenen..

    Någon här som åstadkommit en höjning av ögonbrynen med hjälp av botox? Hur injicerades det för att få den effekten? På mig åkte allt neråt istället.

      Gå till en annan behandlare! Jag fick höjda.

        Vart injicerades du? Jag funderar liksom på vilken av områdena det var som ledde till att mina bryn blev sänkta.

          Om behandlaren sticker lite fel kan man få hängiga istället. Gjorde du botox enbart för att höja bryn och ev argrynkan, eller behandlade du själva pannan också? Det kanske beror på varje individs unika muskelanatomi i ansiktet, men min läkare har sagt att det är en stor risk för ögonbrynshäng om jag vill börja behandla själva pannan också och inte bara göra ögonbrynslyft.

          För mig är det två(?) stick vid argrynkan, några under brynen och ett stick ovanför brynet.

            Jag gjorde pannan glabellan kråksparkar och ögonbrynen. Så du menar att det är pannan som gör att brynen åker neråt? Ska man alltså skippa pannan och bara göra glabellan och brynen?
            Gör du aldrig något annat än de områden du nämnde? Är glabellan för lyftet eller är det för att du vill ta bort argrynkan specifikt?

              Min läkare sa att jag inte bör göra pannan om jag vill ha ett ögonbrynslyft på grund av riskerna för motsatt effekt, men jag vet inte om rådet gäller just mig, eller om det är ett generellt råd. Jag har väldigt tunga bryn och ögonlock om det har betydelse, så för mig är det inte fråga om lyft a la influencer där man vill lyfta upp redan icketunga bryn till en onaturlig position (tänk Bianca).

              Min primära behandling är ögonbrynslyft för att jag får huvudvärk av att spärra upp ögonen och krampaktigt höja brynen när jag är trött, så jag vet inte om behandlingen av argrynkan är tänkt att hjälpa mot huvudvärken eller om det är en del i ögonbrynslyftet.

              Forts. nej, har aldrig gjort behandling någon annanstans.

      Jag fick en höjning den första gången jag gjorde botox men efter det har det aldrig skett och nu har botoxen i princip helt slutat att ge effekt i argrynkan mellan ögonbrynen. Så funderar på att gå till en annan behandlare eller att helt enkelt ta en paus ifrån botox ett tag.

        Då kanske du blev ”rätt” injicerad den där första gången. Men tror de säger att man vänjer sig vid botoxen så den tappar effekt.

      Den sattes verkligen i brynet både inne och ute eller vad man ska säga. Bor du i Sthlm kan jag med varm hand rekommendera Lucy på Clinic Beautylab i Hornstull. Hon är grym på browlift, har aldrig fått samma resultat av nån annan!

        Tack för tipset! Behandlar du även panna och andra områden eller gör du som nämnts här ovan att bara brynen behandlas?

    Varför är det fult att vara patriot i Sverige? I händelse av krig skulle typ alla svenskar fly eftersom ingen värnar om Sverige (känns det som).

    Alla andra länder har helt annan mentalitet kring detta, varför?

      För att då anses man vara rasist. Vilket definitivt inte är samma sak.

        Så töntigt! Vi har inte samma patriotiska hållning som t.ex. USA. Det har inte Tyskland heller, eller Danmark och Belgien. Skyll inte på rädsla att kallas rasist. Jag älskar att bo i Sverige och talar gott om mitt land var än jag går. Föddes inte här men det känns som att jag har bott här hela mitt liv.

        Mina föräldrar stack från vårt hemland. Inte för att de inte brydde sig om landet, utan för att de främst brydde sig om sina barns överlevnad.

          Framför allt danskar är ju betydligt mer ”patriotiska” än svenskar enligt min uppfattning.

      Äsch är väl skillnad på att vara patriot och att vilja försvara sin demokrati? Men med det sagt så hade jag nog skaffat mig en ussr-tröja och börjat odla rödbetor! Jag tror mer på anpassning än flykt!

      Alla andra länder har säkert inte samma mentalitet. Eller vad vet jag, men känns ändå som konstigt att alla länder skulle vara otroligt patriotiska, men vi inget alls. Men OM det är så tror jag det beror på vår långa period av fred och trygghet, det var längesen vi sattes på prov

      Beware the leader who bangs the drums of war in order to whip the citizenry into a patriotic fervor, for patriotism is indeed a double-edged sword. It both emboldens the blood, just as it narrows the mind. And when the drums of war have reached a fever pitch and the blood boils with hate and the mind has closed, the leader will have no need in seizing the rights of the citizenry. Rather, the citizenry, infused with fear and blinded by patriotism, will offer up all of their rights unto the leader and gladly so. How do I know? For this is what I have done. And I am Caesar.“

      Source: https://quotepark.com/quotes/1947259-julius-caesar-beware-the-leader-who-bangs-the-drums-of-war-in-or/

      Fast vi har väldig hög försvarsvilja i Sverige. I händelse av krig anser ca 70% av befolkningen att de vill stanna och försvara Sverige, mot tex 40% i Belgien, och ca 30% I Spanien där det förövrigt finns betydligt fler som anser sig vara patrioter än här.

      Ps. Siffrorna är från i somras, alltså från fredstid i Europa.

      Ps2. Kan ha kastat om siffrorna för Belgien och Spanien, minns inte exakt. Poängen att svenskarnas försvarsbenägenhet är hög jmf med de flesta andra länder. Även länder som bekänner större patriotism än vi gör.

        Var kommer siffrorna ifrån? När man googlar står det att 6 av 10 svenskar uppger att de är beredda att försvara Sverige.

          Ber om ursäkt. Siffrorna är från 2018 men jag själv hörde om dem i somras (länk nedanför). Dock finns mängder av olika källor att hämta denna typ av siffror från. Många uppdateras så det kan skifta lite i exakta tal men de är rätt samstämmiga avs rangordning allihop. Poängen är att Sverige alltid är med i Europatoppen. Ligger oftast högst i Europa relativt andra länder tillsammans med Norge, Finland, Polen och Turkiet. Nederländerna brukar ligga lägst (typ 15%), Tyskland ligger också rätt lågt och det mycket patriotiska GB (Brexit, kungahuset, fotboll och allt det där) på ca 40%, som också är omkring snittet för Europa. Runt 40% ligger även USA som borde vara sinnebilden för synlig patriotism. Så ja…

          https://www.researchgate.net/figure/Willingness-to-Fight_fig1_326130275

            *uppdateras årligen

      För att patriotism är nära kopplat till nationalism och Sverige har inte behövt påtvinga detta från statlig nivå såsom nyare stater gör för att bygga identiteten. Sen så vet ju alla vad som händer när nationalism går för långt och den är ju exkluderande till sin natur (svensk vs icke-svensk).

    Hej! Jag skulle uppskatta om ni kunde fylla in en litet enkät för mitt gymnasiearbete(: Söker respondenter mellan 15-20 år. Tack i förhand(:

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeKRMU5l_KJSYI-4YgCzLRujVxnI_BvHy7F_F155Vn94Bnzlg/viewform?usp=sf_link

    Tror ni att många har en romantiserad bild av vänskap? Typ från Friends, Sex and the city osv?

    Jag har precis gått igenom en kris och börjat omvärdera mina vänskapsrelationer och insett att jag inte längre har någon som står mig riktigt nära på det där ”Vi går ut och dricker vin efter jobbet idag och tar massa roliga selfies-sättet”. Dumt exempel kanske men alltså vänner som man ses med spontant, shoppar med, åker på resor med osv. Mina vänskaper är städade, vi ses och äter middag ibland och hörs lite på sms. Det är nästan alltid jag som kommer med förslag att ses. När jag försöker föreslå något annorlunda så funkar det aldrig med barnvakt, graviditetskrämpor osv. Jag har börjat inse att jag inte har så många som bryr sig om mig speciellt mycket. Men så tänker jag, är jag (30 +) fast i den sortens vänskap man hade förr i tiden när man var 20 + och hade både tid och energi och lust? Kanske är det normalt att sällan höras och att ses några gånger om året när man är äldre och har hus, företag osv?

    Vad tror ni, letar jag förgäves efter de där speciella och nära relationerna? Ska jag nöja mig med middagar och barn som tar över? Eller har jag bara valt ”fel” vänner? Jag vill så gärna ha någon att skratta med, åka på spa med eller bara ses spontant… ?

      Jag har haft samma funderingar länge. Jag tycker mig se att folk jag följer på sociala medier har så fantastiska och tighta relationer med sina vänner, att de hänger på samma sätt som man gjorde under tonåren. Jag avundas det och mår ibland dåligt av att jag inte har det där. Samtidigt säger många att det inte är som det ser ut, att vuxenlivet kommer emellan.

      Helt ärligt så tror jag aldrig det är för sent att hitta sin bästis eller ja det måste inte vara en bästis men en sådan person att ha i sitt liv! Det är inte självklart för alla att ha det sedan tex ungdomen utan det kan ju komma senare. Jag har ett gäng barndomsvänner som jag är vän med än idag, vi är nära och har gjort mycket ihop. Jag har inte aslätt för att lära känna nya människor så trodde kanske det var dom vännerna jag skulle ha. Men när jag pluggade och bytte stad hittade jag inte bara fler vänner men också en person som idag är den jag egentligen varit närmast någonsin, den jag hörs med dagligen och umgås med utan krusiduller. Kanske inte var det svaret du sökte, för vi sitter inte och tar selfies på en restaurang 😉 Men alla relationer är unika, och när man är 30 så är det ju inte bestämt och klart vilka man ska va vän med resten av livet. På ditt nästa jobb kanske du hittar en härlig människa som du gör allt det där med! Det kanske finns någon bekants bekant eller en gammal kollega, som du vet bor nära, har ett liknande liv, som du ba kan ”hallå, vi borde dricka vin någon kväll” 😀

        Så sant. Min mamma hittade sin bästis när jag var 11år (hon var 35) när hon började hänga med min kompis mamma. Nu är dom 70 och hänger fortfarande.

      Svårt det där. Jag har en nära vän som jag gjort massa skoj med i ungdomen men nu har jag hus, sambo och litet barn medan hon är singel. Det går liksom inte att umgås på samma sätt (iaf just nu). Jag är trött, när man är ledig har man tusen grejer man behöver fixa eller så vill man bara ”vara”. Vi hörs på Messenger med några andra tjejer varje dag och hon umgås med en annan singeltjej mycket. Men ärligt så känner jag att det blir ett annat sätt att umgås när man skaffar familj. Så klart kan man åka på spa, fika och skratta men när man har små barn vill jag planera och det kanske känns fyrkantigt för andra. Däremot måste man ju ge och ta och förstår att det blir drygt om det bara är du som föreslår att ses

      Jag märkte detta skifte när jag närmade mig 30 och tycker verkligen det är så tråkigt. Vill liksom inte bara ta en fika och prata om våra separata liv, vill uppleva grejer tillsammans! För mig har det hjälpt att försöka träffa folk som är singlar eller barnlösa, de brukar vara lite mer flexibla och taggade på att hitta på saker. Men sen går de in i en relation och försvinner igen, och då får man hitta nya vänner.

      Var bor du? Känner samma.

      Det är väldigt mycket lättare att ha spontana Vänner/SATC-vänskaper om man inte är i en parrelation. Talar utifrån erfarenhet!

        Håller inte med. Man har ju ett liv utan sin partner också och kan göra sina egna saker. Dock så kan barn sinka en.

      Som att va 20 kanske det inte kan va alltid (om man inte är barnfria vänner). Men att höras några gånger per år låter inte vanligt eller kul, finns bättre vänskaper än så, även bland äldre. Beror på prioriteringar tror jag. Fortsätt leta! Shoppa och åka på spa (och ibland även resor) är normala vänaktiviteter tycker jag!

    Hur lugnar ni er själva i dagsläget?
    Har fått så många panikattacker de senaste dagarna pga Putins idioti. Kan inte sluta tänka på de stackars människorna i Ukraina. Är gravid och har en 4åring och kan inte sluta tänka på att vi kommer bli tvungna att fly… jag är så rädd för vad Putin kan tänkas göra..

      Jag gör en snabb sannolikhetskalkyl, och kommer fram till att det är högst osannolikt att något speciellt kommer att hända med vårt land.

        Fast han kan ju hitta på vad som helst. Fy fan för detta krig. Människor som skyvlas ner i diken och begravs. Detta är hemskt. Jag kommer aldrig mer lita på Ryssland.

          Precis det jag med tänker, att han kan hitta på vad som helst.

          Fast han är inte så oberäknelig som folk tror. Jag lyssnar på gamla intervjuer med Putin för att förstå hans resonemang – blandat med andra intervjuer. Han är smartare än vad folk tror.

            Detta gör jag med. Jag har läst på mycket om både Putin, Rysslands historia och kärnvapen och det har fått mig att må mycket bättre. Det är väldigt osannolikt att Sverige attackeras. Att tänka ”han kan hitta på vad som helst” är meningslöst. För då kan ju vad som helst hända egentligen? En stor meteor kan ju slå oss till döds typ.. nu? Men det är helt meningslöst att tänka så.

              Ja det är verkligen så.

              Du kan inte bestämma vad andra ska tänka. Han är säkert förändrad pga av sin ålder. Och just i krig kan allt hemskt hända!!!

                Om du mår bra av katastroftankar utan rimliga grunder så visst!

      Kontakta BVC och be om att få prata med någon. Det är inte bra att ha panikattacker när man är gravid. Jag är själv gravid och har en fem-åring. Jag är väldigt ledsen för folket i Ukraina men inte så orolig för Sveriges del. Ännu. Sannolikheten att Putin ska ge sig på Sverige är väldigt låg i nuläget. Jag kollar också nyheterna varje eftermiddag, men inte mer än så. Då gråter jag en skvätt. Ta hand om dig!

        Jag försöker undvika nyheterna helt. Men på jobbet är kriget det enda det pratas om. Försöker gå iväg och inte lyssna på allt.
        Tack, jag ska till mvc på måndag kanske ska ta upp det då.
        Under min förra graviditet så var kriget i Syrien på allas läppar och det gjorde så att jag gled in en väldigt långdragen förlossningsdepression och nu känner jag att allt det börjar om precis när jag började må bra igen.

          Jag tänker när jag läser vad du skriver att det låter som att det bottnar i en redan befintlig ångestproblematik men som tar sig uttryck i händelser så som nu med Ukraina och tidigare med Syrien. Så mitt råd är att du söker hjälp för din ångest, kanske börja med att prata med mvc.

      Känner samma som du, men tror det som du gör nu att prata med andra om det är bra. Annars som någon annan kommenterat att prata med någon pga stressen som gravid. Det är verkligen fruktansvärt det som händer, gråter varje dag <3

      Jag har börjat känna mig lite lugnare. Ryssland har stött på hårt motstånd i Ukraina och kommer troligtvis inte ha råd med ett väpnat angrepp mot Sverige i närtid. Och om han skulle balla ut helt och använda kärnvapen dör vi troligtvis allihop och då hjälper det inte att fly. Det bästa du kan göra är att fortsätta leva ditt liv och den underbara tiden med en fyraåring.

        Varför tror alla att hela mänskligheten skulle dö av kärnvapen?

          Då vet du inte mycket om kärnvapen.

            Trevligt svar med härskarteknik!

            Kärnvapen har ju används förut och visst blir det en enorm förödelse, men mänskligheten klarade sig uppenbarligen så hur tänker du där?

              Du vet ju ingenting och har ingenting med härskarteknik att göra. Kärnvapen då och nu är motsatsen. De är inte lika kraftfulla som de är nu och om inte kärnvapen dödar dig så dödar strålningen dig.

                Alla människor dör menar du?

                Det stämmer att dagens kärnvapen är många gånger kraftfullare än de tidigare, men att hela mänskligheten skulle dö ut? NJA.

                Kanske om det blev ett riktigt kärnvapenkrig med väldigt många atombomber men det känns väldigt osannolikt.

                  Det kan det bli om till exempel USA blandar sig in i det. USA har kärnvapen likväl Ryssland och Vitryssland. Och om USA bestämmer sig för att kriga så är det kört så jag är väldigt glad att Trump inte är president nu.

                    Känns väldigt osannolikt som sagt. Särskilt eftersom NATO så tydligt vill hålla sig utanför just på grund av riskerna.

                    Trump är ju god vän med Putin så jag förstår inte riktigt det där resonemanget.

                      Trump skulle ju skickat trupper in i Ukraina med en gång. Vad spelar hans vänskap med Putin för roll? Som om Putin skulle bry sig bara för att Trump hade pratat med honom och de är ”bästisar”.

                      Tvivlar på att han skulle skicka in trupper eftersom NATO inte vill beblanda sig samt hans vänskap med Putin.

                      Varför tror du han skulle skickat in trupper?

                      Varför skulle han inte göra det? Han är som Putin – gör som han själv vill när han vill vilket är därför de kommer så bra överens.

                      För att det inte finns någon anledning för Trump att göra det kanske?

                      Putin har sina anledningar, även om de är sjukt orimliga.

              Folk tror på den stora röda knappen lol

          Jag fattar ju att ett kärnvapenanfall inte betyder att hela planeten sprängs i bitar och alla dör på fläcken. Det känns bara som att det är så stort och förödelsen blir så omfattande att jag inte kommer kunna värja mig om den dagen kommer.

      Är gravid, men tycker det är så fruktansvärt jobbigt att läsa och se hur hemskt människor har det just nu. Speciellt också om bomberna som träffade sjukhuset där det fanns gravida och barn.
      Jag försöker inte läsa så mycket. Låter kanske hur knäppt som helst, men just nu går min hälsa först. Får ändå reda på det mesta via sociala medier samt folk i min omgivning om läget.
      Önskar så bara att detta krig kan få ett slut snart och att Putin blir avsatt och Ryssland lämnar Ukraina.

        Så borde alla tänka tycker jag. Man ska inte offra sin hälsa för att vara påläst och engagerad i varje kamp som finns, då går man ju under till slut.

        Tänker likadant som när jag var runt 18 år och det blev nån stor diskussion om att alla kan och borde sluta äta kött. Jag var nyligen utskriven från slutenvården pga depression och ätstörningar och kände att nä… den kampen är ingen jag ska ta, hur bra och rätt det än skulle vara. Hälsan först, alltid!

        Du behöver inte läsa allt! Vem har sagt det till dig? Jag tycker att man som människa har ansvar att vara någorlunda uppdaterad, men det gynnar dig inte att läsa varenda rubrik eller ta del av alla förfärliga bilder. Gör inte det. Ta bort notiser och bestäm dig för en nyhetssida du går in på en gång om dagen. Vi ska inte bada i misären. Ingen mår bättre av så långa bad.

      Det finns ingen ökad hotbild mot Sverige enligt försvarsmakten och oavsett det så tänk på detta. Putin har sagt sen han tillträde att han ska återupprätta det forma imperiet. Därför jag inte fattar att folk är så förvånade. Anyway så har han aldrig sagt att han tänker gå in i Sverige, varför skulle han det? Om du har barn är det nog klimatförändringar som kommer sätta käppar i hjulet för deras framtid så där kan du lägga din fokus istället och där kan du dessutom göra något litet åt själv till skillnad från med Putin.

      Vaddå ”kommer bli tvungna”? Det vet vi ju inte alls, just nu är det inte särskilt troligt ens.

    Varför är det endast några få stjärntecken som är ”trendiga” haha? I sociala medier är det typ bara memes om virgo, aries och gemini?

    Eller har jag fel? ?

      Det är nog de du ser bara, min Instagram kryllar av memes om oxen och jag ser väldigt sällan andra.

      Ormbäraren (29 november till 16 december) borde rimligen vara rätt hippt:

      https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/astrologi/20161013/ormbararen-det-nya-stjarntecknet/

        Nja, inte jätte om länken du refererar till är från 2016…

          Och hur ofta ska det komma nya stjärntecken för att du ska vara nöjd?

      Din filterbubbla som visar dig det som du interagerar med och anpassar innehållet. Prova att gå in på sociala medier på någon annans telefon, det är faktiskt sjukt ögonöppnande. Som olika världar

    Upplever någon också detta?

    Att ofta i sociala sammanhang tex om vi är på middag eller är och träffar kompisar i något annat sammanhang, så känner jag typ att jag är den som får ta kommandot att se till att det blir trevligt och ställa frågor osv och inte bli stel stämning? Så jobbigt. Jag känner ofta såhär, och oftast när man är flera som ska interagera.

    Detta är alltså nyktra sammankomster, på fest är det helt annat.

    Är de någon som känner igen fenomenet?

      Japp. Ibland testar jag att själv vara tystlåten, och då blir det inte många ord sagt under den middagen.

      Herregud JA
      tycker det är så energikrävande men kan inte låta bli. Känner typ en skyldighet!

      100%. Tar alltid en större del av det sociala ansvaret. Är så himla skönt när man umgås med folk där det växeldras.
      Annars får man liksom ägna energi åt att driva samtalet, ställa frågor till den andra och lyssna osv

      Nej, jag har gjort mitt om jag ens orkar komma dit. Sitter ofta helt tyst eller står i ett hörn tills det blivit lagom sent och socialt accepterat att gå hem igen.

      Nej, jag är inte kul på fest.

      Ja, inte alltid men det händer. Skitstörande för jag är egentligen ganska blyg.
      Undrar om det kan ha att göra med att folk tar för givet att jag vill ha ledarrollen (gick en utbildning för några år sen då folk sa detta till mig under våra grupparbeten). Vill absolut inte ha ledarrollen.

      Haha jag är rätt tyst ibland men om andra pratar så pratar jag också mycket och hjälper till att driva konversationen. Däremot om man är ensam med någon som är tystare än mig får jag fan panik. Finns det nåt värre än när man ställer frågor och bara får ett kort svar men ingen motfråga?

      Sluta ta socialt ansvar! Prata bara om du verkligen vill.

        Lättare sagt än gjort, det ligger ju i ens personlighet tyvärr. Önskar jag kunde trolla bort mitt sociala ansvar ibland.

    Jag läser inte nyheterna och undviker sociala medier. Det du kan göra är att göra iordning en panik bag med det nödvändigaste och lägga undan.

      Hur märker då då om ryssen tagit över? När du får en kallelse till RFS; ryska för svenskar?

        Ja precis snart kommer nog kallelsen att vi ska sätta oss i skolbänken och plugga ryska. och lätt lär det inte bli ?

        Jag läser inte nyheterna varje dag när det blir för mycket i huvudet. På de sociala medierna jag är på är det mycker bild och film på skadade människor. Har även ett nätverk av människor och vänner som hör av sig om det värsta inträffar. Jag hör även av mig till dem med nyheter och information.

        Det blir jobbigt i längden då det bara är elände. Jag håller mig uppdaterad på en nivå som jag som person klarar av. En del dagar skummar jag bara igen nyheyerna en gång om dagen för att inte gå och grubbla och få mer ångest.

        Jag har en plan på vart jag ska ta vägen och har koll på vilka vägar som blir bäst att ta i fall det värsta händer. Där jag bor så finns det inte skyddsrum till alla.

          Jag har också en plan på vart vi ska ta vägen. Förberett våra ryggsäckar, sovsäckar, tält mm. Vi har små hundar så vi blir ju inte insläppta i skyddsrummen. Alternativet att lämna hundarna hemma med tillgång till mat och vatten finns bara inte. Hur skulle jag kunna överge dem? En bomb som smäller och mina hundar ska vara där ensamma. Rädda, full av ångest och kanske dessutom skadas. Nej jag lämnar dom inte. Aldrig.

      Detta var svar till blomman.

    Malinshusochhem på instagram: följer någon henne? Och vad tycker ni? Jag förstår mig inte riktigt på hur hon tänker..

      Såg att hon har två instagram. ”Idag gjorde jag detta, gå in på @*andra instagram* och kolla in”, varför har man två instagram med typ samma saker? Båda verkar ju vara väldigt mycket inredning liksom, nu kollade jag ej så noga dock.

      Förstår om någon håller på med mycket inredning och träning och kanske vill skilja för man får olika följare beroende på vad dom har för intresse tex, men förstår ej skillnaden på hennes.

      jaa följer henne. Tycker inte hon verkar vara helt frisk och tror att det finns en anledning till varför socialen tar pappans parti

    Någon som har erfarenhet av sambo med spelberoende? Han har erkänt allt och ska söka hjälp. Han har skulder upp över öronen… är jag idiotisk som stannar? Han är världens finaste människa i övrigt. Jag äger lägenheten och han har inte tagit några pengar av mig.

      Min enhet på socialtjänsten jobbar med spelmissbruk så det är jättebra att han ska söka hjälp, det finns öppenvård där man går i enskilda behandlingssamtal samtidigt som man bor kvar hemma, kan jobba/plugga osv så tipsa honom om det. Du är inte knäpp som stannar men var medveten om att det är ett missbruk med allt vad det innebär, dvs skam/skuld, ev risk för återfall osv. Ställ krav på att han reggar sig på spelpaus (om han spelar över nätet) och att du får ha tillgång till hans telefon/dator/lösenord osv. Lycka till ?

      Här är en med en del erfarenhet.
      Har han erkänt är det stort och ett steg i rätt riktning. Men se till att han söker hjälp och inte bara säger att han ska.
      Att han säger att han ska söka hjälp kan vara en ”ursäkt” och undanflykt för att lugna dig för stunden.
      Personligen ser jag inte spelberoende som en anledning att lämna en relation som är bra i övrigt.
      Det är ett problem/missbruk/sjukdom som kan behandlas med rätt hjälp.
      I mitt fall kom missbruksproblematik upp tidigt i relationen (inom 6 månader) och håller fortfarande ihop efter drygt 11 år tillsammans. Fungerar bra sedan flera år utan spelmissbruk.

      Ja jag har erfarenhet av det och det gick totalt åt helvete. Otroligt sviken och lurad.
      Bra tips från asfalt. Se till att få insyn i hans ekonomi.
      Du kan också få anhörigstöd så titta på det.
      Och fundera över ”han har inte tagit ngra pengar från mig”…. har du betalat för det mesta? Ursäkter till varför han inte kan göra det? Har hans spelande påverkat ditt liv? Vsf ni kan göra, vad du kan unna dig själv/sparande osv?

      Du ska inte betala hans skulder, tänk på det. Det funkar om ni har delad ekonomi.

    Vilka influencers/bloggare stör ni er på och varför?

    Jag kan börja: Michaela forni för att hon verkar tycka hon är en sådan speciell snöflinga, hon vägrar ta emot någon kritik från sina följare, hon verkar lägga mycket stor vikt vid att se rik ut

      Gabriella Joss Poss. Tror nog de flesta vet varför.

        För att du är extremt konservativ/muslim och blir upprörd över lättklädda kvinnor?

          Detta måste vara Gabriella själv som skrivit. Tror du seriöst bara det är konservativa eller muslimer (wtf?) som ogillar Gabriella? ?

            Tröttaste kommentaren. Vi alla har ju sett hur folk här inne rasar över hennes klädsel.

      Vad får du ut av en sån här fråga? Mår du bättre nu när du skriver elakt om en annan människa du inte känner?

      Antonija/Oliver
      – Försöker för mycket att vara ”goals”, men dem känns mest ytliga och famesökande. Hur han behandlar sin dotter samt hennes mamma gör inte saken bättre.

      Josefine Quist
      -Typ samma anledning. Känns egoistisk och självcentrerad

      Alexander Pärleros
      -Typ samma anledning som de ovan, får obehagskänslor av honom

      Burkar inte störa mig på folk annars, men dessa stör mig om jag ser dem i flödet?

        De två första: INDEED much.

          Menar alltså som i de två av tre du skrev dvs: först töntiga paret och sedan även Josefine Qvist. ? sistnämnda har jag för dålig koll på.

      De flesta, utom de få jag följer.

      I princip alla som mimar till låtar (eller ännu värre: bebisröster) på Tiktok. För att jag skäms å deras vägnar.

      Kenza, Andrea Norrman, Michaela Forni och Dasha

      Hon den där tjejen på TikTok som nickar när hon äter mat hela tiden. Men kan inte sluta kolla!!

        Nej vem är det låter spännande?

          Heter linneaorvegard p insta om vi menar samma. Stör mig så på nickandet ?

    Får inte nog av Yuzuru Hanyus konståkning, och jag är inte ens ett konståkningsfan… Tycker att han är så fängslande och artistisk i sin åkning! Vad tycker ni?

    https://m.youtube.com/watch?v=sYZYBNn_WL0&t=29s

      Jaaaaa???
      Helt fantastisk på isen. Han har en musikalitet och rytmkänsla som ger programmen ett flow och dynamik. Teknisk och artistisk.
      Får rysningar av hans åk och jag vill bara se mer. Sen är det ju urgulligt med alla Nalle Phu som tidigare regnade över isen efter hans program!

        Haha tittade på klippet efter min kommentar. Här regnat det Nallar??

    Tror ni historier som läggs upp i kontot mansbebisar är på riktigt? Känns nästan otroligt att män kan bete sig så.
    Förstår att det inte alltid är lätt att lämna ett förhållande men hur oroar man leva med en mansbebis?? Och vem kan tänka sig ligga med en?

      Och det verkar som om det är deras mammor som uppfostrar dem så. En del mammor har verkligen svårt att acceptera att deras spädbarn blir äldre och behandlar dem som spädbarn livet ut. Men de värsta tyoen av mammor är de som mer eller mindre blir en siamesisk tvilling med sitt barn och lever genom barnet.

      Blir så provocerad av många som skriver och beklagar sig där. Fattar också att det kan va svårt att lämna, men varför gå in i en relation med en mansbebis från början? Och hur kan man skaffa barn med en? Det finns fina och vuxna män. Ha lite självrespekt och sluta välj skit killar!

        Tror att mycket handlar om att man är så kär i början att man låter det vara. Sedan har många svårt att föra slut för att killen är omtänksam m.m
        En del vill inte vara ensam och står hellre ut än att vara ensam. Sedan har vi de som tror att pappan kommer att ändra på sig när barnet väl kommer då de får mer ansvar.

          Så himla intressant, detta. Var går gränsen mellan eget ansvar över situationen och passivitet? Å ena sidan känner jag med alla kvinnor (är superfeminist åt alla håll och kanter) men samtidigt känner jag….. varför? Varför bli tillsammans med en sån snubbe från början? Varför städa hans skit, tvätta hans tvätt, handla hans skit?

      Stör mig så mycket på många som skriver och kommenterar på det kontot!! Känns ofta som att dom bara skriver saker för att få medhåll från dom andra, men dom verkar inte vilja göra något av situationen? Ställ lite jävla krav på era män?! Många av dom som skriver in och kommenterar verkar förakta sina män av olika anledningar. Men gör slut då? Varför stanna kvar i förhållandet med idioten om han nu är så jävla dålig? Dom här kvinnorna verkar mest tycka det är mysigt att klaga på ett anonymt instakonto och sen få high fives av andra tjejer i kommentarerna. Pinsamt, ställ krav på idioten istället och skärper han sig inte så gör slut. Inte svårare än så.

        Exakt!!

      Jag tycker det märkliga är att många som skriver där inte själva verkar vara en dröm att leva med. Minns en kvinna som skrev att hennes man var så värdelös på matlagning. Hon bad honom ”klyfta morötter” och han förstod inte hur, då valde hon att sucka, himla med ögonen och inte besvara hans fråga. Hur jäkla förminskande är inte det??

    Hur hade ni tänkt? Min son fyller 2 år i juli. Jag jobbar idag på ett ställe som inte är mitt kall. Vill utbilda mig till polis, men vill heller inte att det ska bli för långt mellan barnen? Borde jag skaffa ett till om typ ett år eller vänta försöka komma in på utbildning jobba och sen skaffa ett till? Rädd att det blir så långt emellan.. men vill ha ett jobb jag gillar. Är 30 år nu kan tilläggas. Vore kul att höra om någon gjort något liknade ?

      Om polisutbildningen är 2,5 och du sen ska jobba efteråt borde ditt barn hunnit bli minst 5 år när syskon eventuellt kommer? Det är ju väldigt olika vad man tycker är lagom och ibland kan man ju inte planera sånt fullt ut oavsett, men för min del hade det känts som för lång tid emellan. Hade hellre försökt med syskon direkt nu och sen börjar med utbildningen ?

        Ja, faktiskt. Logiken säger att du behöver bli gravid snart. Du vill inte ha för långt mellan barnen och du vill kanske inte vara gravid/föda barn under utbildningen eller strax därefter.

          Tack för svar! Känns bara tufft att gå igenom en till graviditet och sen plugga med 2 små 🙁

        Tack snäll för svar. Fyfan va svårt det är när man vill göra båda 🙁

      Jag skulle söka in på polishögskolan och göra utbildningen först.

      Du kan plugga med barn! Kanske det tar 3 istället för 2 år men du kan!

    Mår skit :/

      Vill du prata om det?

        Nejdå, det är lugnt. Tack för du frågar❤️
        Känner mig mest ensam, lite misslyckad och som livet rinner iväg typ. Allmän ångest och stress bara

          Känner samma sak i bland, så du är inte ensam.
          * kram*

            Skönt (om man får säga så) att man inte är ensam av att känna så :/
            Hur gammal är du, om jag får fråga?

          Haha alltså sorry, sånna kommentarer är så sjukt töntiga. ”Mår skit.” ”Vill du prata om det?” ”Nej.” Ok må skit då hoj hoj, skriv en Facebookstatus om det också

            Haha jaa, menade inte så? Skrev mest vad jag tänkte i studen bara, men sen insåg jag att det känns lite patetiskt att prata om det (?) typ. Kommer inte hjälpa situationen just nu ändå tror jag.
            Var mest skönt att skriva av sig, spec när man är anonym. Menade inte att vara ”bekräftelsesökande”

              Ibland är det skönt att bara vräka ur sig nåt. Jag gjorde likadant i onsdagens ÖS: ”jag mår piss, säg ett skämt, tack hej” typ. Ibland behöver man uttrycka sin bitterhet och det är helt okej.

              Det kommer bättre dagar! ❤

                Ja lite så, tack❤️ Hoppas det

            Vad tillför din kommentar tycker du?

            Är det någon kommentar som är töntig så är det väl att göra sig löjlig på någon annans bekostnad.
            Man får skriva att man mår skit. Och inte vill prata om det. Men kanske ändå behöver säga ett ord eller två.
            Empati är något som tydligen saknas hon några.

          Jag känner precis lika ❤ är 34 år, känns som att jag inte kommer nån vart i livet.

    Hur hade ni tänkt? Min son fyller 2 i juli och jag vill gärna ha ett till barn. Jag jobbar idag på en arbetsplats som inte är mitt kall, jag vill utbilda mig till polis. Borde jag skaffa ett till inom typ ett år eller utbilda mig först? Kommer ju ta flera år och är rädd att det blir för långt emellan? Vore intressant att höra om någon gjort något liknande. Jag är 30 år kan jag tillägga:)

      Jag hade fått barnen först och utbildat mig sedan, men jag vet inte hur svårt det är att bli antagen till polisen som lite äldre?

        Vet du vad? Man kan inte planera livet i detalj. Det är inte en garanti att du blir gravid såfort du försöker , och det är ingen garanti att du bli antagen till utbildningen. Det finns heller ingen garanti att du trivs med utbildningen.
        Såå , jag säger såhära . PROVA båda så får du se vad som händer. Min mamma blev gravid med mig när hon va 25 år gammal och gick sista terminen på Polishögskolan , hon var ute någon månad efter examen och gick sen på föräldraledighet 🙂 Så kör på du ❤️

      Hade du varit 25 hade jag sagt att gå utbildningen först. Nu är du 30 och birde inte vänta i flera år med att bli gravid igen

      Jag ville inte vänta för länge med att skaffa barn. Så såg till att komma in på utbildningen sen började vi försöka. Gjorde så för att vara säker på att jag skulle utbilda mig var rädd för att fastna i familjeliv/skaffa fler barn. Fick barn mitt i utbildningen och var då mammaledig 1 år innan jag gick klart utbildningen. Helt perfekt blev det för oss 🙂

      Jag hade valt utbildning först, det är så jag själv gör iallafall. Men alls är olika ?

      Tips från proffset. Skaffa barnen FÖRST för den fertila tiden är mer begränsad än du tror tyvärr. Studielån kan du få upp till ca 50 års ålder. Jag är 58år, inga barn men en helvetes massa högskolepoäng……..inte speciellt roligt att fira livet med dom poängen. 11st graviditeter mha IVF, bankkontot kraftigt minskad pga det. Och mycket sorg och längtan….

    Vad skulle man egentligen ta med sig om man var tvungen att fly med sina barn utan att veta om man någonsin kommer tillbaka?

    Pass, pengar, mobiltelefon, laddare, lite mat och något ombyte kläder? Så mycket mer lär det ju inte bli.

    Alla minnen i form av foton, teckningar, kläder etc får man ju bara lämna. Kanske aldrig se mer. För tre veckor sedan levde ukrainarna ett vanligt liv. Nu är familjer splittrade, bostäder lämnade och det mesta handlar bara om att försöka hålla sig vid liv och inte tappa kontakt med sina nära och kära. ❤️❤️❤️

      En bok med adresser och telefonnummer är bra att ha. Då många bara trycker på ring så lägger man inte numret på minnet
      Det var skillnad när man fick slå in varje siffra på hemtelefonen. Kort och liknande kan man lägga in på cd skivor och usb stickor.

        Men om landet är bombat och krigshärjat med flyende människor är väl chansen att kunna nå människor på sina vanliga adresser ganska små?

          Har man släktingar som bor utanför drabbade områden eller i andra länder så kan man skicka information med sin nya adress, nummer, information m.m

    Kom upp ytterligare en fundering i min hjärna ikväll.
    Är det safe att skänka pengar till röda korset och UNHCR eller finns risk att pengarna går till rika människor inom organisationen?

      Till UNHCR är det säkert. Inte till Röda Korset.

        Röda korset gör absolut en massa bra saker ?

        Jag har kollat upp Röda Korset rätt noga, och i dag är det inte något anmärkningsvärt fel med dem. För några år sedan var det inte alls bra, men de har skärpt till sig nu.

        Skulle säga precis tvärtom. RK är också de enda som har tillträde till alla platser då FN kan anses kontroversiellt ibland. Sen så kan jag tycka att chefen för en hjälporganisation ändå ska ha en bra lön så hen kan göra ett bra arbete. Jag ser ingen som ifrågasätter andra VDars löner.

      Rätta mig om jag har fel, är det inte konton med 090 som är säkra?

        90-konton är säkra. https://www.insamlingskontroll.se/

          Tack, då var jag inte helt fel ute.

        90-konton är säkra: https://www.insamlingskontroll.se/

          Är 90-kontot i sig alltså ett kvitto på att det inte finns nån rik gubbe med i bilden som festar upp pengarna?

      Japp det är absolut säkert!

        Om man väljer UNHCR via Akelius dubblas beloppet:

        ”Kriget i Ukraina drabbar civilbefolkningen mycket hårt. UNHCR och UNICEF arbetar intensivt för att lindra nöden i landet. Stiftelsen Akelius Foundation stödjer dem genom att dubbla de pengar som skänks till organisationerna fram till och med den 31 mars.”

    Vad gör man när min killes kompis flickvän är som en klisterlapp på MIN kille?

    Min killes kompis genomför en utbildning långt bott och medan han är borta hänger hans tjej med oss. Och när hennes kille är borta verkar hon ha siktet inriktat på just min kille. Hon skrattar högst när han skämtar, pratar typ bara med honom, försöker få honom att skratta. Retar IHJÄL mig på denna människa. ?

    Och ja, så sjukt barnsligt. ?

      Ja det är nog ganska så barnsligt ja.

        Jag önskar det kunde bli lite vuxet i gänget men tjejen drar ner nivån

      Varför umgås hon med honom och varför är du ok med det?
      Hade sagt ifrån hårt.

        Vi umgås ju alla tillsammans plus några till

        Så de umgås inte ensamma, men när vi är i gänget så bryr hon sig bara om honom. Det är för mig det konstiga

      Men du är ju besatt av den här bruden. Inte första gången du skriver.
      Det är helt klart din kille som borde markera om tjejen går över gränsen.

    Är det fånigt att vilja bli gudmor? Min bästa vän har alltid sagt att hon skulle välja mig som gudmor om hon fick barn. Nu kom en liten knodd för 2 år sedan (som inte är döpt) och jag har aldrig hört ett ord om kommande dop… Förra veckan frågade jag per text om jag ändå är gudmor även om barnet inte är döpt och min kompis pratade bort det utan att svara. Nu känner jag mig bortvald och ignorerad… Är jag svinfånig? Jag hade frågat henne direkt om jag fick barn…

      Fast nej man frågar inte sånt. De kanske vakt nån annan eller inte vill döpa. Herregud, man frågar inte ”är jag gudmor ändå” ?

      Blir man inte tillfrågad beror det säkert på att föräldrarna inte vill ha några gudföräldrar eller i vart fall inte att du ska vara det. Det är nog bara att acceptera det.

      När jag fick mitt första barn blev en av mina vänner helt fixerad vid att hon skulle vara gudförälder. Vi ville inte ha några gudföräldrar och döpte inte heller barnet men ändå höll hon på att insistera på att hon var gudförälder. För mig som nybliven förälder blev det för påträngande, jag kände inte att jag fick ha mitt barn ifred, så jag drog ner på umgänget kraftigt och bytte samtalsämne när hon började prata om detta.

        Det är väl jättefint om någon känner att den vill vara gudförälder till ens barn! Kanske lite märkligt att tjata om det dock, men hur menar du att du inte fick ha ditt barn ifred? ?

          Nej det är inte jättefint när någon om och om igen insisterar på att ha en relation till mitt barn som inte är efterfrågad.
          Att köpa presenter och säga ”det är ju ändå mitt gudbarn” och dylikt som hon gjorde. Varje gång vi träffades pratade hon om att hon var gudmor. Det var enbart creepy, men i just det fallet fanns det också psykisk sjukdom med i bilden. Det var helt enkelt inte ett friskt beteende.

            Att få presenter låter kanske inte jättejobbigt dock!

            Men om det fanns psykisk sjukdom med i bilden och ett extremt tjatande förstår jag att det blev påfrestande.

              Det kan väl absolut vara jobbigt att få presenter man inte vill ha?! Speciellt med en förklaring som inte stämmer ?

      Hade hon velat att du skulle vara gudmor hade hon frågat. Häng inte upp dig på det

    Vad menar denise med sin händelse? Menar hon att pappan till barnet åkte iväg med barnet utan hennes vetskap? Är det fel om pappan hade barnet den helgen?

      Allt han gör/inte gör är ju fel enligt alla. Han kan inte göra minsta rätt verkar det som. Och snart drar nån upp om förskolan och avslutningen eller vad det nu va. Här får man inte mogna, ändra sig, ändra åsikt och ALLT måste synas annars är det nåt som är konstigt. Samtidigt som man absolut ska värna om barns integritet.

        Förstår inte varför man drar upp det en vecka efter? Har han gjort fel? Spelar det någon roll om man åker till ikea eller Luleå?

          Antonija är i Skåne och antagligen åkte han och Leona med.. om Denise vill att han ska finnas där för henne så varför lipa. Inte så att barnet far illa

      Känner bara suck.. omoget att ta allt via instagram alltid. Hon verkar va missnöjd hur han än gör iallfall

      ”På mammans helg”

      Står det.

      Jag är så tvådelad.

      Ena sidan av mig känner: Du klagar över att vara ensamstående och vill ha mer stöd samt engagemang från pappan, men du litar inte på honom och släpper inte kontrollen. Hon har varit hemma sedan L föddes och enbart ägnat sig åt dottern. Jag tror genuint att hon hade mått bättre av att faktiskt hitta ett jobb eller en hobby, så att hon även slipper må dåligt eller oroa sig när barnet inte är hos henne.

      Å andra sidan känner jag: Oliver är otroligt omogen, noll konsekvenstänk, ingen riktig förståelse för vad man utsätter barnet för när det flängs fram och tillbaka till främlingar. Och: jag hade anmält honom till Socialen och polisen direkt om han hade kört min unge till Skåne utan att ha körkort 🙂

        Camilla, kan du rätta i min text så att barnets namn inte syns? ? Råkade skriva ut det. Vill gärna det ska stå ”dottern” eller ”L” bara ?

        Citat

        ”VAD GÖR MAN OM EN PAPPA TAR MED BARNET OCH ÅKER IVÄG TILL ANDRA SIDAN SVERIGE HELT UTAN FÖRVARNING, TROTS ÖVERENSKOMMELSE OM ANNAT? (PÅ MAMMANS HELG)”

      Alltid varit på hennes sida för att Oliver och antonija är tydliga små rövhål som skiter i hennes känslor.
      Men efter det där inlägget börjar jag faktiskt fundera på vad hennes problem är.. jag är själv
      Mamma och jag tror det nu handlar mer om hennes kontrollbehov att allt ska ske på hennes villkor än ngt annat. Å ena sidan har du varit ensam med barnet under hennes första år så är det inte så konstigt att hon tror sig ha ensamrätt om barnet. Det är väl hennes ego som tänker att du har skitit i så länge.. ni ska du fan göra det här på mitt sätt! ?
      Men nu går det faktiskt över barnet.. vad spelar det för roll om barnet är i sthml eller Skåne så länge barne rör med pappan som ska ta hand om henne? Ok om han drog ut och lämnade barnet med andra. Men han är ju med barnet.

        Om det är hennes helg är det väl hennes villkor som gäller?

    När jag hört reklamen om Mask singers så hör jag Anna Book i slutet på reklamen…nån mer som gör det?

    https://www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/skane/sfi-larare-fick-utbrott-i-klassrum-skrek-och-laste-dorren

    Tankar? Sprids på TikTok filmer på läraren som inte är censurerade.

    Herregud, läraren borde få sparken omedelbart.

      Jävligt sjukt ändå att sprida en ocensurerad film dock? Kan vi inte lägga ner häxjakter och låta berörda parter sköta det på egen hand?

        Det är en vuxen kvinna och hon har gjort nåt på sitt jobb som hon tyckte var passade. Då får man banne mig stå för det också. Man ska uppföra sig som folk. Det är helt oväsentligt om hon skyller på något.
        Hon kommer förstås bryta ihop pga uppståndelsen, tung stund för henne nu men jag kan lova att alla de andra gångerna hon flippat har ingen filmat och då har det ”inte hänt”. Dyr läxa.

          Vi har ingen aning om vad som har hänt innan. Kanske har någon elev använt könsord mot henne och därav hennes utbrott?

          Det är riktigt farligt med den här ”uthängningseran”, där endast korta klipp sprids. Leder tyvärr till många självmord. Låt berörda parter lösa det istället.

            Har du ens sett videon? Finns liksom ingen ursäkt som kan rättfärdiga hennes beteende.

              Vad exakt blir bättre av att hela Sverige ska ha häxjakt på henne utan att ha någon susning om vad som har hänt innan?

              Är det bra att hon blir så hatad att hon drivs till självmord menar du?

      Och som vanligt får vi bara se den filmsnutt som ger de effekter som den som filmade vill få fram. Inte att alla i klassen sitter och babblar med varandra hela dagarna på sitt eget språk, och inte anstränger sig det minsta för att faktiskt lära sig svenska.

      Bidrag? Ja tack. Anstränga sig för att bli en fungerande del av Sverige? Nej, det behövs inte.

        Vad talar du om? Har du sett hur människor kämpar för att lära sig svensk grammatisk? Bisarr kommentar av dig. De sitter för fan i skolbänken och talar svenska!

      Men hjälp, det där var ju inte klokt! Hon måste ju fått någon totalknäpp.

        Undrar vad totalknäppen utlöstes av…?

      Jag vill inte säga Buu eller Bää innan jag vet orsaken till utbrottet. Många gånger så blir personen provicerad riktigt ordentligt innan det till slut exploderar. Folk är väldigt duktiga på att filma när det tänder till för personen men väldigt dåliga på att filma det som händer innan.

        Det är alltid jobbigt när män slåss för att de blir provocerade. Eller kan man inte jämföra filmen med vilka utbrott som helst?

    Jag har inte skänkt en pryl eller pengar till Ukraina. Varför ? Jag är snål… så fruktansvärt snål. Vi måste spara ihop en större buffert pga elpriset då vårat fasta går ut i sommar samt om bränslet skulle skena ännu mer. Jag har två kartonger med kläder som jag tänkte skänka men blev snål och tänker sälja på loppis i sommar. Jag har inte ens varit delaktig i insamlingen på jobbet där det samlades in hygienartiklar…Skäms att jag inte hjälpt till…men vafan, jag måste vara ekonomiskt förberedd för mina egna avgifter.

      De avråder från att skänka prylar och kläder pga logistikproblem så det är väl lika bra att du inte gjort det.

      Varför skäms du? Man MÅSTE inte. Jag har skänkt 25:-, kommer förmodligen inte skänka mer. Jag har egna utgifter.

      Fy fan vad jag stör mig på snåla personer. Det är en av de värsta personlighetstyperna enligt mig

      Ja det är faktiskt otroligt snålt. Men alla har väl olika grejer de brinner för antar jag. Mitt samvete hade inte tillåtit mig att inte skänka pengar. Har nog gett närmre 20000 till ukrainska människor och tagit emot en kvinna med son som bor hos oss just nu.

        Har du gjort samma för de syriska kvinnor och barn som flydde kriget?

          Eller hur!? Hoppas hon har givit stora summor och tagit emot folk från varenda ställe i hela världen som någonsin drabbats av någonting. Ett riktigt kollektiv borde hon konstant ha hemma med folk som behöver hjälp!

          … fan vilken dryg kommentar Anja.

          Spelar det någon roll? Ingen hjälper ju alla, men om alla hjälper någon, där det känns bra för dem, är det väl positivt? Det är ju inte så att ens goda handlingar utraderas av alla goda handlingar man kunde ha gjort, men inte gjorde. Om det var så skulle ju alla goda handlingar bli utraderade direkt. Allihop. Borta.

          Har du?

      Vet du, alla gör det som känns bäst för dem. Alla! Jag skänker löpande en hel del, har gjort det i många år nu. Både tid (volontär), pengar och saker. Varför gör jag det tro? Jo, för att det får mig att må bra, eller åtminstone bättre än om jag inte gjorde det. Det ingår liksom i min livsstil kan man säga. Du har väl samma drivkraft som jag. Dvs att må så bra som möjligt, och då gör du de val som du tror kommer ta dig dit. Varför i hela friden skulle jag döma? Vi försöker ju uppnå samma sak ?

      De flesta som godhetsknarkar nu och visar hur mycket de skänkt har inte brytt sig om någon annan konflikt. Du har säkert bra saker du gör i ditt liv för andra, det måste inte bara vara folk i krig. Tänk såhär istället att alla andra hjälper Ukraina så då kanske du kan fokusera på nått annat som att hjälpa en nära äldre med handling eller vad som!

    Är det någon här som följer Rudwall? Någon som vet vad hon försörjer sig på? Känns inte som att hon tjänar pengar på Instagram och hon verkar alltid vara ledig. Hon jobbade ett tag på ett konditori förra året men verkar inte vara kvar där

      Min teori är att hon är sjukskriven pga sina ÄS… Men man lär inte få något svar om man frågar, blir nog bara ”jag njuter av dagarna jag ?✨️??”

    För några år sedan besökte jag vårdcentralen för en knöl. Jag uttryckte min oro men den blev tillbakavisad och jag undersöktes aldrig. Nu har jag via en privat klinik tagit bort den och den visade på cellförändringar och nu blir det regelbundna undersökningar osv vilket känns skönt. Frågan är om man ska anmäla läkaren på vårdcentralen så att det inte händer igen eller vad gör man i ett sånt här läge?

      Vet inte om det kanske är för sent att anmäla (har inte koll på hur lång preskriptionstid det här), men om det inte är för sent så anmäl! Om du orkar. Kan hända att det kommer hjälpa någon annan i slutändan. Men kanske framförallt kan kännas skönt för dig själv att ha gjort en markering? Glad att höra att du fått hjälp nu. <3

      Knöl var? Är det bröstet kan man själv söka, annars hinner man väl träffa andra läkare på ett par år.
      En bekant till mig tog bort en knuta på benet, efter 6 månader kom svaret att det var skivepitecancerl ock kanske behövdes opereras igen. Hon ringde flera gånger för att får resultatet men VC sa att svaret inte kommit in vilket inte stämde, tänk om det hade varit malingt melanom.

    Jag funderar starkt på att göra botox/lägga fillers. Börjar få veck i pannan och runt ögonen och upplever att jag alltid ser så himla sur/trött ut (alltså konstant, inte p.g.a. dagsform/sömn). Önskar ett resultat där jag ser piggare/gladare och mer alert ut! Det jag egentligen undrar är om någon här inne har gjort sådana typer av ”ingrepp” och vill dela med sig samt berätta om ni är nöjda över beslutet eller om ni hellre hade avstått såhär i efterhand… Jag är inte speciellt gammal så det känns läskigt, samtidigt som jag faktiskt skulle göra mycket för mig att komma till rätta med problemet. Helt klart ytligt men situationen ser tyvärr ut så för mig, jag prioriterar utseende ganska högt eftersom det för mig att känns mig så mycket bättre. Medhåll eller mothugg, för eller emot? Berätta gärna hur ni tänker!

      Jag har gjort borox flera gånger under flera år i olika delar av ansiktet, är snart 30 ? har betalat rabattaterade priser varje gång, så ca 800 kr/område till 2000 kr/full face. Gör också bara ca var 6e månad, så inte var tredje månad som de flesta rekommenderar. Är nog lite för snål för att göra botox till full pris var tredje månad, någon måtta får det vara (plus att jag vet inte ärligt hur vettigt det är att helt ”döda” musklerna i pannan under lång lång tid) ?

      Jag gillar resultatet! Jjag trivs med slät panna och ingen argrynka ? har lätt för att kisa av olika skäl och började få ett litet streck mellan ögonen som gjorde att jag började se barsk ut. Anser att de pengarna jag lagt på botoxen var väl investerade pengar ?

        Tack för ditt svar, ? Låter klokt att låta det gå något längre mellan gångerna, det ska jag ha med mig. Vad roligt att du har blivit nöjd med resultatet? Nu blev jag plötsligt väldigt taggad!

      Botox funkar bäst i förebyggande syfte så why not try? Blir du inte nöjd går det ju ut på några månader. Jag började med botox när jag var kanske 23 och började se mina första linjer i pannan. Nu vid 32 har jag inga fler linjer och ser absolut skillnad på mig och min bästis som aldrig provat botox förut. Hon vill dock börja nu men det är svårt att ta bort linjer som redan finns så hennes utgångsläge är ett annat.

      Vill du se piggare ut hade jag satsat på att gå till en bra och förklara dina funderingar och be om ett eyebrow lift, det ligger verkligen och man ser så mycket piggare ut! Jag är också ytlig och prioriterar botox framför tex gymkort rent ekonomiskt då det är gratis att springa tex. Jag har gått till samma länge och betalar 2200kr för min panna plus eyebrowlift och detta gör jag ca 2 ggr per år eller något sånt. Använder billig hudvård men med bra ingredienser och sen botox så får vi se hur långt det tar mig! Lycka till ?

        Jag är något yngre än du var när du började men jag tänker likadant, hellre förebygga än att behöva ”reparera skadan” när den redan är skedd. Eyebrow lift har jag hört gott om innan så det ska jag absolut lyfta som alternativ med dom på kliniken när det blir dags. Priset känns mer överkomligt än jag trodde, det gäller bara att prioritera som du säger! Vad taggad jag blev nu, tack snälla för input?

    Love is blind, vad gillar ni? Säsong 1 o 2!

      Åååh jag har precis sett klart avsnitt 7 på säsong 1 och kan inte förstå att jag missat detta program för jag älskar det!!

      Stör mig alldeles för mycket på Jessica, tycker hon är otroligt omogen och förstår inte hur mark inte kan se att hon inte vill ha honom utan bara tog the second best för att hon blev dumpad
      Tror till 100% på Kelly och Kenny och tycker dom är så fina ihop!
      Gia och damien bråkade på födelsedagsfesten i det avsnittet jag precis såg klart och jag tycker att damien betedde sig så illa, fy! Men gillar gia och tyckte dom var fina ihop innan det bråket
      Tycker amber och barnett verkar passa ihop, men känns som att han blev lite skeptisk efter att hon berättade om sin ekonomi osv vilket jag köper! Vet ej om det kan hålla i längden för hon verkar väldigt ”galen” och intensiv, vet ej om han pallar det
      Gällande lauren och AI-snubben så tycker jag att han är alldeles för på och jag känner bara ”sluta ta på henne hela tiden och säg någonting!!!!!” När han bara står och tittar på henne med den där blicken men det kan också vara för att jag personligen inte skulle orka med en sån kille som håller på så

      Sådär där var min lilla analys är så peppad på att se hur det slutar

    Vill investera i en bra bikini till i sommar! Vill ha hög midja på underdelen och vill att passform och kvalitet skall vara toppen. Tycker seaquelle har så fina men 1000 kr per del… tänker att jag kan betala 1000 kr för en hel bikini men inte för en del. Tips????

      Shein!!!!! Kolla kommentarerna innan dock. Absolut BÄSTA simkläder och största utbudet. Skojar ej. Får så mycket komplimanger för mina bikinis ? du kan även bildsöka på appen, så gör en image search av den bikinin du redan har hittat, då kommer den att matcha med deras utbud.

      Jag har flera väldigt fika i bra kvalitet från Etam. De brukar ha flera alternativ med hög midja också, kolla in deras hemsida.

    Hur länge ska man ge ny hudvård en chans innan man byter? Jag köpte ny dag och natt kräm och har fått mycket finnar. Jag vet att huden kan regera när man byter, men hur länge ska man ”testa” den nya innan man kanske ska inse att det inte passar ens hur?

      Nej byt. Det funkar inte för din hud. Huden kan få utrensning av syror och retinol.

      Man brukar säga tre månader

    Någon som vet varför Alexandra Bring vill ha 50 HEKTAR tomt till sitt lantställe???

      Hahhaha hon måste missförstått något. Hon menar nog 5000 alternativt 50000 m2?

        Annars är det ju för fasen typ ett gods ? en halvmil åt alla håll

      Låter som att hon vill lägga av med influerandet och börja med jord- och/eller skogsbruk istället!

      Hon har sagt att hennes kille vill ha en hel skog 🙂

    Det finns en influencer vars bebis ser så elak ut, alltså riktigt ond i ögonen. Trodde min vän var galen när hon nämnde denna till utseendet ”elaka bebis”, men hon hade fan rätt. Pratade även med en annan bekant som jag berättade det för som inte trodde på mig, men när jag visade henne bilder så blev hon chockad (då hon som jag inte hade sett eller hört om det innan) och höll med.

    Detta ledde in oss på en diskussion om bebisars utseende och hur det påverkar föräldrarna och om det ens kan ses av föräldrarna.. då vi inte kom fram till något så är jag nyfiken om någon av er har svar.

    1. Har någon haft en bebis som ser elak ut och isåfall har detta påverkat hur ni känner när den väcker er på natten/skriker länge etc?

    2. Kan föräldrar se sina barns utseende objektivt? I föräldrars ögon så är ju såklart alla barn fina på sitt sätt. Men rent objektivt sett, gör ni det?

      Oj. Inget illa menat men detta kan vara den konstigaste kommentaren jag läst. Förundras över vad folk diskuterar på fritiden.

        Diskuterar allt möjligt med mina vänner, gör inte du?

        Tycker det är rätt viktigt att allt ska kunna tas upp och diskuteras samt att om man undrar över något så ska man kunna fråga trots att någon tycker det är udda. Så länge inga namn nämns och ingen hängs ut ser jag inte problemet.

      Vet faktiskt inte men mitt barns klasskompis ser ut som en psykopat i ögonen, totalt en mördarblick, mer vid helt opassande tillfällen och har flera gånger föreslagit till vårt barn då de, tyvärr, leker ihop en del, att de ska mörda alla vuxna som finns i närheten, att allt vore roligare utan vuxna.. kan bli en gnutta rädd för han. Men det är första barnet som jag sett en elak blick i, han är 8 år..

        Haha herregud ??

      1. Har aldrig sett en bebis som ser elak ut. Ful Ja, men elak Nej.

      2. Ja jag kan se mina barns utseende objektivt. Mitt ena barn är sötare än det andra. Och innan alla går bananas: utseende är inte ett mått på hur älskad och lyckad man är. Det finns viktigare saker på en människa.

        Nej du har ju helt rätt – utseende är verkligen inte allt!

        Kände du någon skillnad när barnen var jobbiga? Jag fattar att man såklart älskar båda lika mycket etc. Men jag menar i de extremsituationerna när man är trött och grinig och barnet inte slutar skrika/bråka etc. I de situationerna de flesta skämtsamt tänker ”tur att du är söt”.

        Har en katt jag ofta tänkt det med när hen krafsar och mjauar vissa nätter, men det finns ju inget man hade gjort om hen inte var söt – man hade behandlat situationen likadant, dock är jag nyfiken på vad man tänker när man gör det om man inte tänker ”tur för dig att du är söt” speciellt om ungen då skulle se otroligt elak ut samtidigt som den höll en vaken t.ex.

        Nu såg ju inte ditt barn elakt ut och det kanske var mer olika grader av söt än totala motsatser, så du kanske inte kan svara på det.

          Nej, ingen av dom är söt i extremsituationer ?

      Fast jag har en superskön kompis som inte förställer sig för någon och hon sade som det var när hon fick sitt fösta barn, bebisen var ful. Alltså ful på riktigt, så att hon liksom blev överraskad av hur ful hen var. Hon är en otroligt kärleksfull person och kanske den bästa mamma jag stött på så hon hade inga problem att knyta ann till sin bebis för det, men ful var hen likväl. Andra var söt som socker när den ploppade ut och som utomstående är jag benägen att hålla med. Ettan var full, tvåan söt. Så nog verkar vissa föräldrar kunna se sina barns utseende objektivt ?

        Haha vad härligt att hon såg det själv. Jobbigt att trycka fram ett ”vad sööööt” när hen så uppenbart inte var det. Bebisar är ju rätt charmiga trotts mindre lycka med looken.

        Oj, vad tokigt att ettan var full. Låter inte bra?

    Läste att Anders Bagge varit elak mot Cornelia vid uttagningen till Idol när hon var 16. Efter det rörde hon inte sin gitarr på 10 år och fick dåligt självförtroende. Jag minns att de ofta sa elaka saker. Hemskt program, då i alla fall.

      Oj då, vad löjligt att dra upp det så många år efter. Ska man söka till Idol får man nog förvänta sig kritik, och en 16-åring är inte mogen att vara med.
      Heja Anders ikväll?

    Jag blir så irriterad över att så många med utländska rötter är så avundsjuka över att Ukrainas flyktingar erbjudits hjälp. De är ju själva här så uppenbarligen fick de hjälp?! Vi har ju hjälp massa flyktingar även från andra länder. Refugees welcome och allt vad det hette. Osmakligt. Sedan kan man ju ställa frågan om det är krig i Syrien och i Sverige vilka tar Libanon helst emot? Troligen de fr grannland med liknande kultur osv. Nej sluta tycka synd om er själva utan orsak och kamma er! Sluta vara inhumana och missunnsamma. Usch.

    Sist på bollen! Men vilken fin bild ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.