Nyblivna mamman Nellie Berntsson tillbaka i sadeln

Sonen Valentin föddes i början av året, en förlossning som inte riktigt blev som planerat.
Pappa Olav fick inte närvara pga att han var covid-positiv och den vaginala förlossningen ersattes av ett snitt.
Nu är hon dock tillbaka i sadeln, och har deltagit sin första tävling efter att sonen gjorde entré.
Hon och hästen Fia ska till och med ha placerat sig, så det är väl bara att till att gratulera.

Ps. Varför säger man ”meeting” om en hopptävling?

60 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    I korta drag: Meeting säger man om en tävling som pågår i mer än en dag (och där man därmed oftast stallar upp hästen på bortaplan). Används inom både hoppning och dressyr. Tävlar man bara en dag heter det tävling, rätt och slätt 🙂

      Tror hon iofs hoppade två låga klasser även om bara det felfria resultatet omnämndes.

    ”Trots att ögat är en färskvara för distanser”

    ?

      Skönt ändå att ögat satt kvar.. ?

      Women have it easier than men at the gym. I would argue it doesn’t take as much effort as it does for a man to do the same thing. Because a man has to resist the earth with gravity when he lifts weights.

      Funderade också över den. Får inte ihop det ens med autocorrect i beaktning.

        Att ha öga för distanser (ha känsla för avstånd, gissningsvis för hinder) är en färskvara. Vs något hon måste öva upp igen.

          Precis! Ryttarspråk, haha.. Distanser är jätteviktiga i hoppningen och att planera sin väg mellan hinder på banan

            Jag har alltid undrat, är det inte hästen som bedömer när den ska hoppa över hindret?

              Det gör den, men genom att planera ridväg osv ger man hästen bästa möjliga chans att hoppa över felfritt 🙂

                Visste inte att man kunde planera ridväg i hoppning. Trodde att det var förbestämt vilken rutt man skulle ta och i vilken ordning hindren skulle hoppas?

                Kan absolut inget om ridning eller hästar.

                  Tex. avståndet mellan hinder A och B är 20 meter. Din häst har galoppsprång på 4,2 meter, antingen gasar du på och får hästen att ta längre språng så det blir 4 galoppsprång mellan hinderna eller så får du hästen att ta kortare språng och klämmer in 5 mellan. Det handlar om att hjälpa hästen att göra bedömningen genom att som ryttare se avståndet både när du sitter på ryggen och innan när du går banan.
                  Ordningen på hinderna är bestämd i förväg av banbyggaren.

                  Hoppar du upp till ca 1m höjd kan man lita på att hästen ”löser” det, dvs antal galoppsprång mellan hindren och när den ska hoppa av. Vi högre höjder blir banorna mer tekniska och man måste planera sin väg, dels för att det ska hålla tidsmässigt och dels för att hjälpa hästen och ge den bra förutsättningar för att klara hindren.
                  Banan är förutbestämd, dvs vilka hinder som hoppas i vilken ordning, men du kan ta ut svängarna eller snäva av så att säga.

                  Hästen måste hoppa av på lagom avstånd från hindret, precis som en höjdhoppare i friidrott. Så det är ryttarens jobb att först träna upp hästen så att den har en bra galopp och väl inne på banan måste man se till att det finns lagom med plats för varje steg hästen ska ta innan hindret. Det kan innebära att man måste hålla ut lite extra i en sväng, få hästen att ta lite längre eller kortare galoppsprång osv. För att kunna göra det måste ryttaren ha känsla för när hästen ska ta av i förväg, det är den känslan som är en färskvara!

    Han föddes i början av januari 🙂 och jag har inte facit på exakt varför man säger meeting, men ibland är det en hel helg. Det är typ som att säga fotbolls”cup”

    Meeting är en flerdagstävling.

    Kan inte ta någon som skriver ”efter bebis” på allvar.

    Nämen nu ska jag gå ut med hund och sen ska jag ge katt lite mat … ?‍♀️ Det blir bara för dumt.

      Undra om det kommer från skånskan. Tänker på att alla här säger ”jag är på jobb just nu”… ?

        Är en grej mammor säger, märkt det nu när jag själv är gravid. ”Längtar så tills bebis kommer” ”bebis gillar rosa” osv, väldigt irriterande

          Tappar man alla grammatikkunskapernär man blir mamma?

            Man tappar tydligen all uppfattning om allt när man blir mamma.

              ?!?!?

                ?!?!?!?

          Jag tycker det låter så korkat.

        ”På jobb” tolkar inte jag som att man är på jobbet. Jag som lärare skulle aldrig säga så, men tänker att ”på jobb” är typ att man är ute hos kunder, konsultar på ett annat företag, är på tjänsteresa eller liknande. Inte att man bara är på sitt vanliga kontor.

        Men det är min uppfattning, jag är inte infödd skåning, bara hitflyttad.

          om man säger ’på jobb’ tolkar jag det som ett enstaka uppdrag. ’på jobbet’ är liksom att man har arbetstid generellt. 🙂 Oavsett om man är ute eller på ett kontor…

          Ja det är korrekt svenska, men många säger ”på jobb” när de menar på jobbet.

          Som Skåning skulle jag säga att ”på jobb” innebär att man är på sitt arbete, eller refererar till sitt arbete. Mitt hatuttryck på skånska.

            Kommer av danskan, som så många andra uttryck i Skåne. Er på arbejde, Flødebol osv. Som inflyttad stockholmare var jag helt förvirrad i flera år över alla ”konstiga uttryck”. Sedan började jag jobba i Köpenhamn, och vips blev allt kristallklart. Förvenskad danska helt enkelt. Smart och helt logiskt. Längtar tills ”husk” smyger sig in i svenskan också ?

            Många danska ord saknar alltså pluraländelse. Så jobb och jobbet är samma ord (arbejde) i det här fallet. Och det som de flesta svenskar kallar mumsmums/skumboll heter Flødebol i DK, vilket direkt översatt blir Gräddbulle, vilket det altså heter i Skåne. Finns massa sånt här nere ?

              Bra förklaring!
              Ja just det, chokladbulle har jag hört från vissa, istället för chokladboll då haha… 🙂

                När jag flyttade till Skåne blev jag förvirrad över att allt kallas bulle. För mig är bulle något sött, typ kanelbulle. Är det mer av brödtypen kallar jag (smålänning) det för fralla.
                Här nere är allt bulle, därav den lokala delikatessen ”bulle med bulle”.

                  Hade samma problem när jag flyttade ned. Tycker fortf det är märkligt att kalla en fralla för bulle. Men återigen, dansk-import i skånskan. På danska heter allt ”runt” bröd, sött eller ej, bolle. Därav skånskan användning av bulle ?‍♀️

            Är det sant? Jag tycker ”ett choklad” och ”chokladet” är det mest störande jag hört här… 😛 Det skaver i öronen.

              Neej förstår inte hur någon kan säga ”en choklad”, låter jättekostigt haha.

                Det gör man ju inte heller? Man säger ”en chokladkaka”, när man syftar på t.ex. en Marabou-chokladkaka.

                  Men då är det ju ordet ”kaka” som styr. Inte ens skåningar säger ”ett chokladkaka”.

                    Nej för de tror att en chokladkaka heter ett choklad.

                Man säger ju varken en choklad eller ett choklad. Herregud. Dags att släppa Skåne till Danmark innan det är försent för oss övriga.

              100% danska! ?

            Usch är också skåning men hatar när folk säger att de ”är på jobb”.
            Även ”bebis är si och så”. Låter som bebisspråk, no pun intended. Går inte runt och säger ”hund vill gå ut” heller.
            Andra pet peeves: egenkligen, interJUV. Men tror inte dessa är specifikt skånska.

          Jag är också inflyttad, men bott här nu i 15 år och har man som är infödd malmöit samt vänner från olika delar av Skåne. De säger alla ”på jobb” när jag (som västgöte) hade sagt ”på jobbet”. 😉

        Är väl allmänt känt dock att skåningar inte kan prata svenska?

          Mm värst är ”ett choklad”…

            ”Ihopa” måste väl också vara på topplistan över märklig skånska? Vad bidrar det där lilla a:et med? Ihop heter det! 🙂

              I sönder! 🙂 ”Min radio gick i sönder”.

              Men jag tycker egentligen skånskan är en väldigt charmig dialekt. Det är bara viss grammatik jag kan fnissa åt ibland. 😉

                Från danskans ”gick i stykker”, som betyder just gick sönder. Att lära mig danska har gjort skånskan så klar. Innan tyckte jag den var märkligt, nu tycker jag den är helt logisk ?

          Vilket skojigt och unikt skämt, det har vi aldrig hört förut!

    Sjukt imponerande! Kan knappt fatta att hon just fått barn och inte ridit på så länge. Gillar inte nellie men hon rider faktiskt bättre efter hon fått barn och den hon menar med ögat är att distansmätning från hästen till hinder är en färskvara.

      Tack för förklaringen!

    Vet absolut inget om hästar eller ridning, så hade varit intressant att veta, är det svårt att komma tillbaka efter graviditet och förlossning?

      Detta har jag också undrat. Har en vän som hobbyred en del, men efter 2 barn fick hon i princip ridförbud av en läkare, då hen menade att hennes grava foglossning för alltid gjort hennes bäcken skört.

      Det är nog olika. För de flesta tar det ett tag att komma tillbaka till lika bra ridning som man hade innan graviditeten, även om en ickeinsatt inte skulle se eller märka någon skillnad. Bålstyrka är a och o i ridningen och de flesta som varit gravida har säkert märkt en skillnad i bålstyrka och -stabilitet efter förlossningen. Även rena förlossningsskador, magmuskler som inte går ihop trots träning och ihållande foglossning kan försvåra vägen tillbaka.

      Kan nog bero. Snabb återgång är nog det mest förekommande när du har ridningen som yrke.

      Diverse saker har töjts ut i samband med graviditeten och sen förlossningen på det. Antingen kommer bäbisen ut därnere och tänk på den töjningen, eller så blir det kejsarsnitt då man skär sönder mycket. Kroppen är som en trött gammal uttänjd gummisnodd ungefär och det kan ta dit för den att återhämta sig. Den största förenklingen är att säga att du stukat allt på framsidan av kroppen.

    Asså.. kör inte hästen ganska sakta? Eller det kanske inte handlar om fart när man tävlar ?

      Beror på. Ofta är det en grundomgång där det gäller att rida utan att riva eller vägra och inom maxtiden. Är du felfri där får du rida omhoppning där den snabbaste med minst antal fel vinner. Så filmen gissar jag visar en grundomgång där man rider balanserat och inte rejsar på så att säga ?

    Jag blir lika impad varje gång jag ser henne rida.

    Jag minns tjejen som trodde att hon kunde allt (basrat på bloggen) och som red runt som en tok i full speed och där det var ett under att det inte skedde någon värre olycka. När hon la upp klipp från markarbete såg man ännu tydligare att inte ens grunderna behöver sitta för att vara framgångsrik ung ryttare om man bara är tillräckligt modig, har bra balans och har en väldigt förlåtande och snäll häst. Hon har verkligen blivit otroligt duktig under de senaste åren.

      Har aldrig sett henne rida annat än hoppa.

    Så härligt att hon är tillbaka!! Grattis Nellie! ?

    Oj, äktenskapstycke eller vad heter. Vad lika de är, Nellie och hennes kille.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.