Tre snabba från Instastory

Tre snabba frågor:
Kommer Ellen Bergström ta över efter Anders ”Arga Snickaren” Övfergård, kommer vi snart se ett samarbete med Natural Cycles för Victoria Törnegren och tycker ni att Annalisa Herascus reklamidentifiering är tillräcklig?

*På A svarar vi Borås och på B vet vi inte*

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men alltså.
    Alla som tycker att de blir ”konstiga” av p-piller. Läser de inte om vad p-piller är för något?!
    Det är väl klart som faaan att kroppen reagerar när man börjar stoppa i sig extra hormoner från ingenstans?!
    Det är liksom hela poängen. Sen att symptomen är tillfälliga och går över efter några månader är väl inget som dagens InstantGgratification-generation klarar av att ta in…

      Fast hon skrev ju också att hon har tagit dessa förut och hade inte dessa bieffekter då, så det är väl inte så konstigt att ifrågasätta?

      Kan vara j/vligt jobbigt och påfrestande att må skir i ”ett par månader” också.

      Jo men alla reagerar ju olika. Jag fick byta p-piller för mådde skit av dom första jag provade. Men klart jag var medveten om att det kan bli så, men den vetskapen gjorde ju inte saken bättre direkt ??‍♀️

      Instanrgratification-generationen kanske äntligen börjar ställa krav på forskarna och läkemedelsföretagen vad gäller preventivmedel? Visst, det är toppen att kvinnor (och män) har tillgång till preventivmedel eftersom det förhindrar så många oönskade graviditeter, men det utesluter inte att forskningen fortgåe vad gäller kvalitéen på p-medlen.

      Det kanske är så att 1a vågens framgång vad gäller preventivmedel var tillgång; 2a vågens framgång är att preventivmedlen inte fuckar upp livskvalitéen kort- och långsiktigt?

        Tyvärr blir man ju oftast avfärdad som foliehatt om man ifrågasätter hormonella preventivmedel.

          Verkligen. Kommer ihåg när jag sade till min gynekolog att jag mår jättedåligt av hormonella preparat och han tittade på mig och sade: Så du menar att det jag skriver ut är skit?

            Jag har precis slutat med hormonella preventivmedel efter flera år på sådana. Började i tonåren trots att jag inte hade något sexuellt umgänge, för att man ”skulle” ta p-piller. Jag kände en stor obehagskänsla när jag insåg att jag inte haft riktig mens sedan jag var 16-17 år vilket i slutändan ledde till att jag slutade, har fortfarande inte fått min mens. Tycker framförallt det är otäckt att preventivmedel skrivs ut till så otroligt många unga tjejer som standard utan att riktigt informera om bieffekterna, det är bara att öppna bipackssedeln och se ett urval av alla biverkningar (som ändå inte är ordentligt forskat på). Jag är TRÖTT på att kvinnors problem alltid ska förminskas och hånas åt och jag kommer inte börja med något hormonellt preventivmedel igen förrän detta tas på allvar och forskas på ORDENTLIGT.

              Exakt vad är det man ska forska på som man inte redan gör, menar du?
              Att vissa får biverkningar och andra inte? Det är ju som med vilket annat läkemedel som helst.

                Dels handlar det väll om att preventivmedel för kvinnor har oerhört mycket biverkningar, när man sedan kontaktar vården angående detta blir man dumförklarad eller endast får höra att ”Vad konstigt, för det har jag aldrig hört”. Sedan handlar det ju även om att när man nu försökt ta fram preventivmedel till män har man lagt ned forskningen på vissa då man anser det är för mycket biverkningar – samma biverkningar som vi kvinnor redan utsätts för varje dag.

                Det finns både kondom och naturliga sätt att skydda sig mot en graviditet, och samtidigt undvika onaturligt mycket hormoner i kroppen, varför ifrågasätter vi att kvinnor slutar proppa sig fulla med hormoner? Hormoner som vi vet kan orsaka år med svamp, depression, problem med fertilitet. När jag var 15 gick alla mina vänner på p-piller som behandling på olika problem, även jag, för det var det första läkarna och barnmorskorna rekommenderade. Är det inte nästan konstigt att vi alla blir rekommenderade p-piller eller liknande? Mensrubbningar = P-piller. Dåligt humör = p-piller. Mens = p-piller. Mensvärk = P-piller. Akne = P-piller.

                Jag menar inte att preventivmedel är endast dåligt, men det finns så många andra naturliga vägar eller medicin med mindre biverkningar som går att behandla följande, varför blir vi trotts det alltid rekommenderade p-piller?

                  Föreslagna behandlingen är hormonell för de är hormonellt betingade problem.
                  Snälla beskriv vilka naturliga vägar det finns att behandla mensvärk eller riklig blödning?
                  Sann acne behandlas av p-piller, antibiotika eller annan mycket potent medicinering.
                  Narrativet att hormonella metoder endast är av ondo är skadligt!
                  Alla metoder är inte för alla och det är ens rätt att få bra rådgivning, något vården ofta kan misslyckas med men stryk snacket om naturliga vägar att behandla medicinska problem kvinnokroppen förtjänar evidensbaserad medicin inte åsikter om vad som är fint och naturligt.

                    Kunde inte hålla med mer om detta.

                    Det stämmer heller inte att p-piller är så skadliga och dåliga och kommer med så mycket biverkningar som vissa vill påstå. Faktum är att väldigt många mår mycket bättre tack vare sina p-piller. Jag är en av dom.

                    Jag hoppas att de som anklagar medicinska preparat för skadlig verkan och undermålig forskning osv aldrig någonsin tar kosttillskott eftersom den delen av industrin inte är reglerad alls och inga kontroller görs av innehållet som kan bestå av både tungmetaller och dopingklassade medel.

              Man ska inte stirra sig blind på eventuella biverkningar.
              Läkemedelsföretagen är skyldiga att uppge ALLA biverkningar som upptått på de personer som ingick i testrupperna när läkemedlen provas fram, oavsett om det gått att härröra dem till det aktuella läkemdelet eller ej.

                Jag har haft nog med biverkningar från läkemedel i mitt liv, avstår läkemedel så gott det går numera. Fick cellgifter som barn och inte blivit tagen på allvar gällande sena komplikationer efteråt, nu har forskning kommit som visar att jag haft rätt hela tiden. Fick dessutom en annan kronisk sjukdom pga cancern som varit minst lika jobbig och fått starka mediciner för denne. Jag tror att forskningen gällande hormonella preventivmedel är långt ifrån färdig och tror att det får konsekvenser att mixtra så mycket med människans reproduktionssystem.

                  Fick också cellgifter som barn. Vore ju väldigt märkligt om inte starka preparat förändrar kroppen liksom….
                  Jag har många krämpor och nervskador osv. Men jag kallas ’frisk’ generellt ändå, eftersom cancern är bortopererad och behandlad.

                  Skadorna jag har bryr sig läkarna skiten i.
                  har till exempel (förutom alla symptom som inte alltid går att härleda till en specifik kroppsdel) permanent förlamning i halva andningsmuskeln. (diafragma) Dessutom har jag av någon anledning fått skadad pupil på ena ögat och dessutom skadade nerver i vänster arm som bland annat innebär en enorm smärta vid kyla.

                  Det är bara några få skador jag har, från både operation och förmodligen cellgifter. Men ändå anses man ’frisk’? What?

                Jag har också märkt av att många inom sjukvården har en tendens att svara nej på saker där det korrekta svaret är ”vi vet inte”, ”vi har för lite forskning inom området för att uttala oss” eller ”i nuläget finns det inget som tyder på det”. Det ger absolut en falsk trygghet för patienten.

              Och jag har helt annorlunda upplevelse. Jag hade överjävlig mens men fick inte testa p-piller som tonåring då jag inte var sexuellt aktiv. Ljög nästa gång om att jag var det men då var det kondom som gällde då p-piller inte skyddade mot sjukdomar. När jag väl fick gnällt till mig piller flera år senare så var det som om livet kom tillbaka.

              Om du inte fått tillbaka din mens flera månader efter att du slutat med p-piller kan det vara bra att kontakta den som skrivit ut dessa för att få en undersökning (eller ta ett gravtest). Idag vet vi ju att man inte ”behöver” ha blödningar om man inte vill under p-pilleranvändande.

              Hormonella funktioner som behandlas med hormonella läkemedel kommer självklart att ha bieffekter. Alla läkemedel har det. Preventivmedel är till största del läkemedel som förskrivs på recept (och även kan användas i behandlingssyfte vid t.ex. PCOS eller endometrios). Det forskas vansinnigt mycket på hormoner och jag är så less på föreställningen gemene man (kvinna) har om att det är ett eftersatt område. Det är det inte! Det finns inte bara ett minipiller och ett kombinerat p-piller – det finns många olika kombinationer med olika profil, som passar olika kvinnor bättre! Dra inte alla hormonella piller över en kam, många har mycket glädje av dessa. Hormonspiral är annars ett fantastiskt preventivmedel som, när den väl sitter på plats, minskar blödningar och knappt har några biverkningar (om man inte råkar perforera livmodern vid insättning vilket är väldigt ovanligt).

              Jag träffat dagligen patienter som är skeptiska till hormoner vilket är synd, då det kan vara väldigt bra läkemedel!
              /st-läkare i gynekologi

          Det är ju tyvärr inte helt ogrundat eftersom många inte vill ”stoppa i sig substanser som är oNatUrLiGa”

            Ja och? Varför stör det dig ..

              För att det är korkat?

      Jag åt p-piller i över tio år och märker först nu hur lite jag känner min cykel och min kropp. Jag började med piller när jag var 20, dvs när jag var ganska ny som vuxen kvinna. Nu vet jag knappt vad som är ”normalt” och vad som är rimligt för min ålder.

      Ser inget dåligt med att fler börjar ifrågasätta olika preventivmedel, det finns alltid plats för förbättring och man ska kunna ha en öppen debatt utan att tystas ner eller bli hånad. Det måste vara skönt för vissa att sakna förmågan att tänka kritiskt ..

        Tänka kritiskt är inte lika med att för att JAG, JAG, JAG känt si och så när jag åt p-piller så är alla hormonella preventivmedel skit. Det krävs lite mer än så.

          Jag håller med dig. Däremot sa jag inget om att tänka kritiskt innebär att man utgår ifrån sina egna upplevelser.

      ”Konstiga”?? Vissa mår fysiskt och psykiskt skitdåligt på hormoner.

      Och vill tillägga att många inte blir bättre efter några månader. Det där är högst individuellt.

      För ca var tionde kvinna är hormoner dessutom den enda behandling för endometrios, som de mår skit på. Vissa mår bra, vissa mår dåligt. Att skriva att folk mår ”konstigt” är sån jävla förminskning.

      Förstår att många inte mår bra av ppiller men det finns också dom som mår bättre av ppiller. Men det får man inte heller säga för man ”proppar i sig massa hormoner i onödan” osv

      Ja klart att kroppen reagerar, men nej alla symptom är inte tillfälliga och går över efter några månader. Jag har provat verkligen alla preventivmedel med hormoner och tagit dessa och stått ut i månader eller år men jag har mått skit oavsett. Ena gav sjukt illamående, stora konstant ömmande bröst, andra panikångest, ett tredje gjorde att jag blödde konstant i 1,5 år och hade urinvägsinfektion en gång i månaden. Men jag skulle stå ut eftersom att det ska ju gå över. Jag slutade helt för några år sedan och mår bättre än någonsin. Aldrig att jag börjar igen. Till och med sambon förbjuder mig att ta hormonella preventivmedel för han märker på mig hur dåligt jag mår. Jag hoppas det manliga hormonella preventivmedlet kommer snart så ska min sambo få testa det. Studien var så lovande att den avslutades i förtid nyligen.

    Rekommenderar starkt att ni läser denna artikel som är ett väldigt nyanserat inlägg i debatten (av en läkare och ingen random influencer) om preventivmedel och kvinnohälsa:
    https://www.aftonbladet.se/kultur/a/Wj22y2/fanny-nilsson-om-kvinnors-halsa-och-hormoner

      Efter ha läst denna del:
      ” Endometrios, en kronisk inflammatorisk sjukdom som förvärras vid varje ägglossning, ska ”läkas” med rätt kost, inte med hormoner som hindrar ägglossning. De beprövade läkemedlen beskrivs som en quick fix som inte kommer åt ”roten till det onda”. Just vad ”det onda” är kan variera från fel kost, dålig sömn till kosttillskott – som av en händelse kan köpas bara ett klick bort. Hänvisas det till några studier är de i regel av usel kvalitet.”

      ..känner jag bara fet BIG NO. Vad är detta för hittepå läkare? Hittade hon sitt läkarleg i Kellogs-paketet? Endometrios ”läks” inte. Äh orkar inte ens skriva mer, jag hoppas bara jag läst och missuppfattat.

        Ja du missuppfattar. Hon skriver ju ”läkas” med citationstecken och menar att påståendet att endometrios kan ”läkas” med specialkost och annat flum är humbug.

          Okej bra. Är inne på min åttonde veckas endo-skov, min morfinhjärna är inte på topp ?

            Kanske bra att låta bli att skriva inlägg då?

        Trauma är orsaken till endometrios.

        .. yes jag är en foliehatt ?

          Trauma? Hur menar du att livmoderslemhinnan fäster på andra ställen i kroppen via trauman? Hur kan cystor uppstå samt växa genom organ – pga trauma? ?

              Oh……. Herregud ?

              Håller med, du är en foliehatt ? Hoppas du inte har endometrios själv (ur flera perspektiv), för jisses vad du förminskar problemen isf. Men framförallt hoppas jag att du inte har det.

                Läste du studien jag länka? Hur är det att förminska? Studien tyder på att trauma kan bidra till en ökad risk att få endo.

                Det var klumpigt av mig att skriva att det ”ÄR” orsaken till endo, såklart har inte alla blivit utsatta men kopplingen mellan trauma och endo är för stor för att avfärda. Jag förstår återigen inte varför du blir så arg och tycker att det är förminskande? Tycker tvärtom att det visar hur djupt det är.

                Sen det här med att bemöta argument ”åh herregud” eller förminska är något du verkar vara bra på.

                  Ang det sista så orkar jag bara inte diskutera. Svarade personen ovan att jag är inne på min åttonde vecka med smärtskov. Blir inte arg, men det är provocerande. Om du inte har det själv (vilket jag som sagt hoppas att du inte har ??) så kanske du inte förstpr varför det är provocerande.

                  Jag har inget trauma i mitt liv, och i mina ögon känns det som man letar efter märkliga anledningar. Tänker bara hur endometrios som infiltreras genom organ, bukvägg osv sk uppkomma pga nåt trauma.

                  Men lämnar det här för jag orksr inte diskutera det mer. Har ingen energi, den lilla jsg har lägger jag på att bråka med vården just nu.

                  Ha det gott ?

                  Och ang ”foliehatt” – det va du sjölv som sa det. Jag bara bekräftade det ?

            Det finns forskning kring ämnet om du vill läsa.

            är ytterst tveksam till att trauma orsakar endo, men det forskas om att trauma tidigt i livet leder till problem med smärta senare. Så min endo smärta kanske är värre pga upplevelser i min barndom.

          ACE-studien?

    Hormoner är ett helvete för många. Lider av en jävlig endometrios, enda behandlingen är hormoner. Alla tåler inte hormoner. Jag har provat ALLT, i tre månader minst. Ett rent helvete. Depressioner, konstanta blödningar (där varje dag är som en ny mens = med min endometrios är det rena döden), varenda jävla biverkning. Det är så sjukt att det tar så olika. Vissa kan käka hormoner utan minsta problem, andra inte det minsta.

    Men så finns det heller inget botemedel. Som att välja medan att dö eller dö. Denna smärta är helt sjuk. Och det finns inget att göra mer än jag redan gjort. Det är hormoner eller konstant morfin. Fy fan ?

    Är så avundsjuk på er som kan ta hormoner och att det funkar ?? (Är dock ännu mer avis på er som inte har endometrios ?)

      Har också endometrios men går på morfin. Tål inga hormoner och är extremt läkemedelsöverkänslig. Gör ju fortfarande att mycket sociala umgänge rinner ut i sanden men hellre det än hormoner.

      Fy farao, låter för djkligt rent ut sagt, lider med dig! Väldigt märkligt de inte kan hitta ngt som funkar mot detta ändå.(förutom morfin!) Har själv alltid haft blödningar från hell och vet ju hur ont det kan göra och kännas som magen underlivet skall slitas itu typ, att då ha det så i princip jämt och dessutom på fler ställen i kroppen…usch. Det enda jag kan komma på som ”tröst” är att när man kommer i klimakteriet är skiten över. Å andra sidan får man (kan få) då andra hormonella besvär. Inte lätt att vara kvinna med alla dessa hormonella grejer alltså, vi borde alla få subventionerade hjälpmedel, mensskydd, hormonella hjälpmedel osv.❤️

        Klimakteriet är tyvärr ingen garanti, beror helt på hur aktiv endometriosen är ?

      För mig funkar p spruta med gestagen, all smärta är borta ?? men fyfan vilken smärta det är.
      Har du inte testat så kanske det kan vara något beroende på din ålder.

    Tack Ellen för en vanlig renovering, så uppfriskande i förhållande till sexig bild och behandling för att tighta till sig!

    Jag mådde som vanligt när jag först började med p-piller som tonåring men efter första graviditeten mådde jag verkligen pyton, blev självmordsbenägen bl.a. Slutade efter några månader för det gick inte över.

    Stiliserade mig efter tredje barnet, kondom är inte effektivt om det ligger i skåpet ?

    Trodde Ellen och Niclas var sambos, men de är skrivna på olika adresser.

      Samma med My Martens och Jonas … kryphål kryphål …

      Folkbokföringsbrott.

        Japp, blir så trött på människor som alltid skall hitta kryphål för att komma billigare undan. (om det nu är så i deras fall vet jag ju inte, men vet flera av tex mina egna grannar som kör denna variant..)

    Är för tillfället lite smått besatt av min dubbelhaka. Har googlat mig blå kring fettsugning, belcyra, coolsculpting osv. Flera gånger varit supernära att boka in en konsultation, men fegat ur i sista sekunden. Hade varit så gött att kunna få bort den lilla fettpåsen

      Samma för mig. Har någon här fixat sin
      dubbelhaka? Hur och med vilket resultat?

      Jag har varit på konsultation för belkyra men fegade ur pga läkaren sa att det för det första inte finns nån garanti och sen blev jag rädd för han beskrev att det gjorde ganska ont. Skulle också vilja höra från nån som gjort något åt hakan!

        Har gjort belkyria, det gör fruktansvärt ont. Men funkar. Skulle aldrig göra coolsculping.

      Min dubbelhaka minskade AVSEVÄRT av just hifu. Alltså blev chockad av hur mycket som försvann ändå?! Och då ska tilläggas att jag testat tex cryo (dock på magen) utan att märka resultat.

      Vill dock förvarna om att det inte är smärtfritt som många hemsidor skriver. Det gjorde något djäääävulskt ont, nervsmärta typ.

      Skriv till mig Melodynikkis.se på instagram om du vill fråga något mer, har även ett inlägg om hifu i flödet där

    Nu lämnar My ut sina fd vänner igen för något som hände för 6år sedan. Hon vill inte skriva om det men det är nu de hon gör??? Hon har inget filter, vad tror hon sig vinna på det?

      Vad? Var?

      På Insta häromdagen var hon så elak, så fler sa till. Men hon var minsann inte otrevlig……

      När man sprider sådana här uppgifter för att misskreditera två familjer som lätt kan identifieras kan man dömmas
      för förtal.

    ”Chock”? Shock! Om man nu absolut måste skriva på engelska…..

      Hennes engelska är tyvärr inte på topp

    Svar på en fråga på Instagram. Om hon känner sig tvungen att svara på detta ännu en gång kan hon väl bara skriva att det är passe.

    Hifu förstörde min hy. Vill bara inflika det här. Jag tappade volym och elasticitet. Är nu med i grupp där fler drabbats.

    Tycker det är intressant hur man ses som en foliehatt så fort man säger att det finns andra sätt än läkemedel att lösa många sjukdomar, LÖSA. Inte bara dämpa symptomen. Sjukvården i Sverige har till viss del koll på inflammation i kroppen och vad som triggar det, antiinflammatorisk kost rekommenderas i många fall. Endometrios= inflammation, men de som rekommenderar t.ex. antiinflammatorisk kost blir kallade foliehattar.
    Läkare som utbildas i Tyskland har en hel del naturlig läkning inkl. homeopati i sin utbildning, fungerar ju finfint i många fall att lösa sjukdomar på det sättet- utan biverkningar. Är det fel?

      ja antiinflammatorisk kost kommer verkligen bota min endometerios. Sammanväxtningar och ärrvävnad kommer magiskt försvinna och organ som vuxit fast i varandra kommer lossna. Poof like magic!

        Haha, nej, inte riktigt så det fungerar. Men kroppen skapar ärrvävnad för att skydda oss, vägen till det går ju att ändra- och ja, jag fattar hur provocerande det är att höra när man är mitt i det. Men genom foodmap och antiinflammatorisk kost så har jag inte ens 1/100 så mycket smärtor som innan. Ärrbildningen är dock kvar, ja, den är ju där. Får jag fråga om du lider av några andra sjukdomar?

          Problemet är nog att det dels är individuellt hur bra det fungerar, samt det stora problemet….man måste jobba hårt själv för saken. Att ändra kosten är extremt jobbigt jämfört med att ta en tablett. Efter att jag i 20 år levt med ovanligt aktiva inflammatoriska sjukdomar och ätit starka mediciner, bland annat kortison…hittade jag kosten AIP, åt den strikt i tre månader och lämnade prover som chockerade mina läkare….det fanns inte tillstymmelse till inflammation i min kropp, ni vet man kollar sänka bland annat. Jag kunde sluta med alla mediciner.
          Det enda jag inte fick bukt med var min fatique, men all feber och värk försvann.
          Idag slarvar jag med kosten för det ÄR tufft, och kroppen mår därefter. Det finns massor av forskning på det här. Jag följde podden paleoteket när jag var nitisk. AIP är AntiInflammatoriskPaleo. Jag skulle dock aldrig orka försöka övertyga någon, så länge jag har verktyg att ta till i mitt liv så….you do you. Man måste vara benhård och särskilt de första månaderna. De allra flesta orkar inte det.

            Exakt så! Människan är ju dessutom i grunden bekväm. Det väger tyngre att ta en tablett och (ibland) må någorlunda bra, än att behöva lägga om hela sin kost osv. Men jag har tröttnat på att försöka övertyga folk, så fort man tar upp saker som inte innefattar mediciner så är man oftast dum i huvudet, och jag förstår ju inte hur det är att ha det sådär ? även folk som har testat, men bara någon månad ”eftersom det ändå inte hjälpte”. Det är synd faktiskt! För det GÅR att få bukt på så många problem med kostomläggning, vore konstigt om kroppen inte påverkades av vad vi stoppar i oss ?

            Och skönt att höra att du hittade en fungerande väg, låter som du hittat tillbaka till livet 🙂

    Det pratas ofta och mycket om hur dåligt folk mår av p-piller, vilket är helt rimligt och något jag verkligen inte menar att förminska.
    Men det tåls också att nämnas att det finns dem som mår bra, till och med bättre, med p-piller och jag är en av dem. Bara för att lyfta fram en annan sida ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.