Hanna Friberg och praktikanten

Här kommer del 2 i serien ”Frågor som nog aldrig kommer besvaras”.

Skärmdumparna här ovan kommer från en video som Hanna Friberg postade på Instastory igår, där hon bland annat säger följande:

Jag är SÅ glad för jag har tagit in en praktikant, som ska jobba med mig i tre månader, och jag bara kände så här att ”Vi kommer få SÅ mycket gjort”.
Alltså så mycket bra content, jag liksom känner att det här kommer bli så så så bra. Jag är SÅ taggad för de kommande veckorna.

Tre månader – det är en ganska lång tid för en praktikant, som oftast är en obetald position. Ingår den inte i en utbildning där man även får studiemedel under praktiken, så kan det bli lite knapert.
Influencers har för vana att ta in obetalda praktikanter i parti och minut när de behöver extra arbetskraft, men för att inte gå händelserna i förväg så ställde jag frågan till Hanna.
Bristen på svar får kanske även här vara svar nog?
Jag utgår ifrån att hon hade svarat mig om det var så att hon hade tänkt betala sin praktikant lön.

Förra årets bokslut visar att Hanna Friberg AB omsatte över 4 500 000 sek.
Bolaget som är kopplat till podden Måndagsvibe – som hon har med Lojsan Wallin – omsatte 3 000 000 sek, medan hennes holdingbolag inte har några siffror att visa.
Jag skulle tro att hon har råd att betala sin praktikant, och jag hoppas verkligen att hon gör det.

116 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Din fråga är rätt drygt ställd. Jag skulle inte heller svara någon som mailade med den tonen….

      Ett enkelt ja eller nej har hon väl kunnat kosta på sig att svara…
      Tycker inte det är speciellt drygt frågat.

        Det är väl iof inget nån har med att göra? De har kanske kommit överens om nåt annat. Om jag va praktikanten hade jag inte velat att den uppgiften spreds. Det är ju min sak, ingen annans.

          Men nu sprids den, pga att hon väljer att va praktikant åt en influncer.

            Uppgiften om lön eller ej menar jag. Deras överenskommelse. Tror vi är många som inte hade läst om det om det inte stod här.

        Rent krasst så har ju inte Camilla eller den här bloggen något att göra med praktikantens anställningsvillkor. Så vill Camilla få ett svar så är en artig ton mer trolig att ge ett svar. Typ ”Hej! Jag undrar om den praktikant du anställt får handledning i samband med en utbildning? Eller är det en avlönad anställning? Vänliga hälsningar, Camilla”.

          Jag tycker inte att 3mån är orimligt lång praktik. Har själv vart på praktik dubbla den tiden. Obetald men med CSN-bidrag..

          Man vet ju inte om praktikanten kommer från en skola eller inte.

      Exakt, precis som i förra inlägget. Om man vill ha svar är det rätt bra att ha en trevligare ton. Hade heller inte svarat.

      Eller så är alla känsliga och kan inte ta en fråga utan att det ska gulligullas. Är ju enkelt att bara säga ja eller nej också, sen är det inte mer med det. Eller skriva, det är privat mellan mig och praktikanten.

        Exakt, tack för den ??
        Fan man ska linda in allt i dagens läge så att iiiiingen kan ta åt sig.

          Aldrig hört uttrycket ”you catch more bees with honey”?

            Nä, varför skulle man vilja fånga bin? …? Flugor däremot!

              Boomer

                Bebis

              Varför vill man fånga flugor ?

                Så att de inte flyger omkring i hemmet ?

                För man har konstiga fetischer

          Grejen är väl att hon inte har någon skyldighet att svara på frågan, så vill man ha information är det rimliga att fråga artigt.

        Gulligullas? Nja snarare professionell och trevlig.

        Det går vara professionell utan att bli gullig gullig eller oartig. Finns väl ingen på ett vanligt jobb som skulle skriva så om de inte var en nära kollega.

        Men de behöver ju heller inte svara på frågan. Inget vi har med att göra. Så om C ville ha ett svar hjälper det ju att fråga på ett mer professionellt vis.

        Det är väl självklart att använda sig av artighetsfraser och god ton i all professionell kommunikation. Ger ett otroligt dåligt och drygt intryck att inte göra det.

        Att behandla en branschkollega med allmänt hyfs och professionalism är inte, har aldrig varit och kommer aldrig bli ”gulligull”.
        Är det isoleringen av pandemin som gjort att folk har noll social kompetens, eller vad är det här?

      C har ställt väldigt drygt frågorna senaste dagarna, mot hur hon ställde förr?

    Mycket vill ha mer bara bojkotta dessa as.

      Men hallå vilken kommentar

    Det är ju å andra sidan frivilligt att bli praktikant. Uppenbarligen så måste ju praktikanterna uppfatta villkoren och möjligheterna som rimliga och rättvisa. Annars hade man ju inte tagit det.

      Jo, en kan absolut hävda att det är frivilligt att vara praktikant. Dock är det här ett ganska stort problem inom vissa branscher (marknadsföring exempelvis). Det enda sättet för en nyutbildad att få ett betalt jobb är att ha erfarenhet, och det enda sättet att få erfarenhet är genom obetald praktik. Och det är inte alltid ens praktik där personen bör ha en handledare, utan obetald fulltidstjänst endast för att nätverka – du förväntas vara självgående i arbetet.

        Okej. Jag har inte någon större insyn i den branschen så jag tar dig för dina ord. Med det resonemanget så kan jag absolut se att det finns en problematik 🙂 Är det mättat med anställda inom den branschen och därför en hög tröskel att komma in i värmen?

          Jag vet inte riktigt hur det är längre, själv jobbar jag i en annan bransch numera. Men då (några år sen) var det väl rätt kreddigt att jobba med marknadsföring eller PR för hippa varumärken. Lite samma status som influencer-yrket verkar ha bland unga idag. Det var nog granska hög konkurrens om jobben och det fanns alltid någon som inte ställde krav eller krävde lön. Tillslut verkade det blir accepterat med obetald praktik. Dock upplever jag att många ställer högre krav på arbetsgivare numera: rättvis lönesättning och rimliga arbetsuppgifter osv ☺️

        Desvärre är ”praktik” satt i system i många branscher, som ett sätt att nyttja gratis arbetskraft. Ofta återfinns brancher som är ”heta” bland mkt unga personer, inte kräver universitetsutbildning, är kreativa/konstnärliga i någon mån, och innebär/kan innebära exponering (eller närhet till den med mkt exponering). Tex:

        *Stylist
        *Make up artist
        *Reklambranschen i stort
        *Produktionsbolag (TV, film, online osv)
        *Musikbranchen i stort
        *Tryckt livsstilsmedia (modemagasin osv).
        *Influencerbranschen i stort

        Finns säkert fler med dessa var top of mind. Otroligt ledsamt när människor blir utnyttjade. Ännu mer ledsamt när de som utnyttjar inte förstår utan faktiskt tänker att de ska räcka att få ”sitta med i båten” som lön för mödan.

        Riktug praktik är något heeelt annat och absolut inget jag vänder mig emot. Men något i stil med lärlingsplatser eller en traineeposition är ju alltid att föredra när praktiken inte ingår i en bransch- och/eller myndighetsgodkänd utbildning.

          Problemet är inte att företag sätter det i system att nyttja billig/gratis arbetskraft. Det är beställare som inte är villiga att betala det verkliga priset för arbetet, och så länge det finns ”Hungriga” och unga människor som är villiga att göra saker för billigt eller gratis kommer det urvattna flera branscher.

      Men å min vän blir så ledsen av att läsa din kommentar, det är säkert en ung stackare som är ute på – troligen- sitt livs första äventyr och tycker likt många andra tjejer att det ska bli sååååå kul att jobba med en ”kändis” men att det snarare går åt andra hållet att det blir helt fel. Har själv råkat ut för det, även några vänner och jag blir så arg när folk säger ”det är frivilligt” ja det är frivilligt att donera till barnen i Ukraina men bara för att man gör det betyder inte det att donatorn ska ta alla pengar själv, eller hur!! Det skadar inte att se på saker & ting från en annans perspektiv ibland.

    Det kliar inombords och jag blir svagt illamående då jag läser om dessa små donnor, likadana inifrån och ut. Knappt torra bakom öronen; en del av dem. Ledorden är yta och pengar. Nej, jag hatar dem inte, jag kan inte lägga energi på att hata någon jag ej respekterar. Kan det inte vara bra med de ”poppis-ord” som används till leda i dag? Varför i h-e skriver man inte att ”innehållet skall bli så himla bra” I stället för att det skall bli såååå bra content? Varför slänga in ett engelskt ord i en svensk text? Och tagga…för f-n, kom på ngt nytt! Ja, jag är skitsur i dag och det jag förmedlat gäller inte specifikt denna tjej som jag för övrigt inte vet vem det är. Jag talar till hela bunten av dessa pimpinetta donnor och jag tycker ju också synd om dem….

      Ok boomer.

        Ännu ett exempel! Är det tredje, fjärde året nu…?

        Stackars dig som lever i en bubbla gissar att du är en av dom som uppmuntrar detta beteende. MVH en riktigt cool boomer 🙂 peace

      Content är ett vedertaget begrepp inom marknadsföring, så där får du nog ge dig. Eller börja hata en hel bransch. Tycker överlag din kommentar var ganska aggressiv och fånig. Du kanske ska försöka förstår det nya istället för att bli rädd och arg?

        En korrekt iakttagelse. Då vet du också hur många herrans år detta ord används, hur mångfacetterat det är och att det behövs en del kunskap för att använda det på ett relevant vis?! Tycker du att våra ”Contentorister” gör det, eller snarare verkar det
        som om de gör det?
        Jag lägger dagligen ned mkt tid att förstå det nya, senaste stoftet inom mitt gebit. Du antar att jag är en konservativ och bakåtsträvande person som hatar IT-samhället?
        Fel! Jag klarar mig inte utan de tekniska verktyg vi har i dag. Rädd? Jag vet inte…men orolig över världsläget.
        Tror helt enkelt du inte diggar tankegången! ?

    Du frågade ju på ett ganska otrevligt sätt

      Hade praktikanten fått lön tror jag att Hanna hade varit snabb med att svara ja, oavsett hur mycket mer ”snällt” eller ej Camilla hade ställt frågan.

        Ja, jag påstår inte att jag tror att praktikanten får lön. Men man kan ju fråga på ett normalt sätt liksom ?

        Exakt! Det är ett viktigt jobb Camilla gör, ensam dessutom.
        Ett ickesvar är ofta ett svar oxå. Men frågan var oprofessionellt ställd. Tråkigt

    Tycker Camillas fråga är helt relevant. Behöver inte lindas in. Hanna Friberg är ett företag, att fråga om praktikanten får betalt för tre månaders arbete är helt ok enligt mig. Och Hanna Friberg borde svara. Om praktikanten är oavlönad och jobbar fullt ut tre månader är det inget annat än utnyttjande och slavarbete.

    Influencers borde börja agera som de företag och arbetsgivare de är! De är inte privatpersoner som lägger ut lite bilder på insta….

      Som arbetsgivare lämnar du ju inte ut information om enskilda arbetstagares anställningsvillkor. Att hon inte svarar är helt rätt, även om vi bortser från den otrevligt ställda frågan som naturligtvis inget seriöst företag skulle svara på.

        Som arbetsgivare kan man svara på om man tar emot praktikanter från en utbildning eller om det är betald arbetskraft. Det är inte information om enskilda arbetsvillkor.

          Nej, frågan gäller den här praktikanten specifikt och det svarar man som arbetsgivare naturligtvis inte på.

            En företagare som inte kan svara på huruvida de tagit emot en student från en utbildning är väldigt märkligt. Det är inte topphemlig info.

            Om man däremot har en oavlönad ”praktikant” – då är det suspekt.

              Nej, du har fel. Att svara på om man tar emot en praktikant är en sak, och det vet vi redan. Att svara på övriga frågor om den specifika praktikanten gör man inte. Hen kan få lön och/eller omfattas av andra förmåner men det har varken du eller Camilla med att göra.

        Det är ingen arbetstagare, det är en praktikant. Våra pratikanter har csnlån och försäkring via sin utbildning. Har inga svårigheter att lämna ut den uppgiften.

          Och hos oss omfattas de av samma förmåner som andra anställda, enligt överenskommelse med respektive praktikant. Vissa jobbar dessutom extra. Inget av det berättar vi om för random bloggare.

        Som arbetsgivare ja, nu pratar du om en som lägger ut hela sitt liv/företag öppet till media, och sen när man blir kritisk & granskar så är man jobbig? Hur tänker du nu?
        Folk bojkottar kedjor som utnyttjar barnen i Indien men fortsätt du sponsra Hanna med hennes överkonsumtion.

      Tre månaders praktik är väl inte så uppseendeväckande? Helt sjukt att kalla det slavarbete.

        Då borde Hanna Friberg kunna svara på om det är en praktikplats från en utbildning. Eller om praktikanten är avlönad. Enkelt svar om man har rent mjöl i påsen.

        Kom ihåg – Hanna är inte en privatperson som lägger ut på insta. Hanna Friberg är ett företag.

          Precis, ett företag som inte svarar på frågor om enskilda anställda.

            Ja, då förutsätts att praktikanten är anställd. Och frågan är om praktikanten får lön??

            Det här är inte svårt eller topphemligt för företag att svara på.

            ”Vi har en praktikant från utbildning X hos oss i tre månader. Det kommer bidra till stort mervärde hos oss”.

              Argumentationen om hemligt runt anställd eller student faller eftersom Hanna Friberg skriver öppet på sin plattform att hon har en praktikant de närmsta tre månaderna. Då borde hon kunna svara på om det är via en utbildning eller en anställd praktikant.

              Om praktikanten vore hemlig – skulle Hanna Friberg inte skrivit om hen på sin plattform…

              Heja Camilla! Du gör ett stort jobb som granskar dessa … influencers…

                Praktikanten är ju inte hemlig, det betyder inte att man vill redovisa alla omständigheter kring personen för vem som helst. Framförallt inte när frågorna kommer på ett ganska otrevligt sätt. Inte ens ett hej.

                  Är det Hanna som försvarar sig?

                    Haha nej. Men nu blev jag nyfiken på varför du brinner så för detta.

                    Praktik är inte slavarbete, tvärtom mycket nyttigt för många studenter. Att inte vilja att en stor blogg ska få tillgång till alla omständigheter kring en praktikant är inte heller särskilt konstigt.

                      Därför att ingen ska utnyttjas på arbetsmarknaden.

                      En seriös arbetsgivare kan svara på om det är avlönat arbete eller praktikplats.

                Nej den faller inte. Förstår du på riktigt inte skillnaden på att prata allmänt och att prata om en specifik anställds/praktikants villkor?

                  Jag förstår mycket väl, mer än väl.

                  Att ha en anställd är inte att ha en praktikant, en anställd som betalas med avtalsenlig lön är en anställd.

                  En praktikant kan vara en student som gör praktik genom en utbildning. Eller via arbetsförmedlingen, då får praktikanten inkomst via scn eller akassa.

                  Inte svårt för ett företag med rent mjöl i påsen att svara på Camillas fråga.

                    Ett seriöst företag svarar inte på frågor om enskilda personer som utför arbete åt företaget.

                      Om ett seriöst företag inte vill svara på såna enkla frågor bör företaget inte lägga ut på instagram att företaget har en praktikant i tre månader…

                      Återigen. Ett seriöst företag med avtalsenliga löner och/eller som tar emot studenter från utbildningar eller arbetsförmedlingen borde enkelt kunna svara på Camillas fråga.

                      Ja, hen får lön.
                      Nej, hen är student från utbildning x.
                      Nej, hen har praktikplats från Arbetsförmedlingen.

                      Inte topphemligt.

                      Jaja du får tro det och jag får vara glad över att du inte jobbar inom samma företag som jag.

                    jag är glad att jag har en som arbetsgivare som betalar avtalsenliga löner, som följer avtal och har samarbete med facket.

        Exakt. Vi vet inget om omfattningen. Känns som att Cam tar för givet att det är heltid men det kan lika gärna vara några timmar i veckan som en del av en utbildning.

      Men snäääällaaaaa man kontaktar inte Företag med den tonen och tror att man ska få svar. Den som har arbete vet det.

        I verkliga världen kan jag lova att tonen kan vara betydligt högre än Camillas fråga om hen får lön…

          ??

    Men alltså, det kan ju vara en praktikant som gör LIA – via skolan. Då är det inte betalt och det kan absolut vara tre månader.

      Vilket program gäller detta? Vård- och omsorg?

        Varför skulle någon som går vård och omsorg vilja praktisera hos en influencer?

          Tänk ett varv till eller svara på min fråga.

            Sluta ställ frågor du uppenbarligen vet svaret på. Troligtvis går hon väl någon marknadsföringsutbildning.

        Finns en massa yh-utbildningar med LIA. Allt från IT till media, ekonomi.

          Det vet jag. Men jag har svårt att se att en ambitiös person skulle välja att göra sin LIA hos en influenser.

            Skulle nog inte godkännas av utbildningen. Att praktisera i ett enmansföretag blir ofta inte så bra.

            Fast summan influenser omsätter årligen visar på hur bra marknadsföring där fungerar. Ser inga konstigheter att ha praktik där om man studerar inom media/kommunikation.

            Man får fota/filma/skapa innehåll till sociala medier, arbeta med marknadsföring osv. Mycket man exempelvis skulle kunna göra på en reklambyrå men att detta blir för en person istället för olika kunder.

      Jag har gjort LIA och fick självklart CSN eftersom det var en del av min utbildning.

    Hade varit intressant att veta om hur hon fick tag på praktikanten. Var det via en annons, instagram eller kanske irl? Det hade inte förvånat mig om en influenser hade utnyttjat gratis arbetskraft i gengäld för att umgås med denne och följa med på resor och events.

      Det vanligaste är att praktikanten frågar arbetsgivaren.

        Jo, det är sant. Jag hade en personlig assistent i tanken när jag skrev min kommentar.

        Nathalie Shuterman lägger ut på insta så Evil har rätt i sin fråga, det är många som får tag på praktikanter via sociala medier inget konstigt med det.

        Det är inne med praktikanter nu se bara hur fler & fler utnyttjar denna typ av arbetskraft, hämta ens kemtvätt ingår inte i en praktitkants arbetsuppgifter men ändå springer de till kem, eller rasta hundar// köpa kaffe kan göra listan lång ni fattar. En praktikant skall göra exakt det en vanlig anställd gör med undantag för när man jobbar åt en sk influencer då.

          En praktikant ska göra exakt det som det är överenskommet att praktikanten ska göra utifrån de mål som sätts tillsammans med skolan.

    Praktikanten kan väl komma från någon utbildning och således få CSN?

      Då borde Hanna Friberg svara att hon i sitt företag tagit emot en student från en utbildning.

        En student från en utbildning är ju en praktikant

        Hon har väl inga skyldigheter att svara på det?

      Har svårt att tro det. Dels undrar jag vilken utbildning som anser att hänga med en influenser tillgodoser utbildningsmålen? Men säg att en utbildning i ex. marknadsföring kan tänkas godkänna detta: jag tror inte det finns en enda influenser som hade uppfyllt kraven från utbildningen. Man hör ju själv på Hanna att hon har sökt efter en assistent som ska utföra uppgifter hon inte orkar. Att ha en praktikant innebär att du ska vara en MENTOR och LÄRA praktikanten. Studenten har ofta en lista över saker som ska vara gjorda vid praktikens slut. Jag ser inte att influenser följer dessa krav eller agerar mentorer. De kan ju inte ens sitt eget område och vilka lagar de måste förhålla sig till.

      Dessutom vet jag inte vilka krav som finns på den som tar emot praktikanten – skolan bistår ju med försäkring men antar att praktikplatsen då måste uppfylla vissa krav också för att försäkring ska gälla.

    Tbh inte helt orimligt om det är några timmar i veckan, om det är någon som går i skolan och kanske redan försörjs kan det ju vara en bra möjlighet till fortsatta betalda jobb.

    No answer is still an answer?

    hallå vad hände med Tully som var hennes assistent?
    Satsar hon nu på egen influencerkarriär med egen ny podd osv?

      Jag tror Tully hjälper Dasha med content osv plus att hon startat podd med Nicole plus att hon är gravid så säkert inte lika mycket jobb som innan.

    Som en provanställning men utan lön ?

      Nja. En provanställd är anställd och har tex försäkringar. En praktikant utan annordnare är inte försäkrad så händer något kan det bli väldigt trist.

      Och utan några höga chanser att det leder till ett betalt jobb…

    Om man ställer fråga formulerad på det där sättet till ett företag (som Camilla själv tjatar om) så kan man nog inte förvänta sig ett svar. Jag hade slängt direkt i sopkorgen om någon som driver en skvallerblogg mejlat mig så där om någon enskild individs anställningsvillkor.

    Som man frågar får man svar.

      Håller med dig, Camilla driver ju också ett bolag och väljer att lägga nivån sådär lågt.

      Hade inte heller svarat på otrevliga kommentarer på om mina anställdas ersättning. Ställda på instagram!

    Har aldrig förstått denna svenska besatthet kring *ton* hela tiden. Vad är grejen??

      Varför är det konstigt att förvänta sig att människor inte är direkt otrevliga? Dessutom är ”god ton” verkligen inte en svensk grej… Det svenska språket är ju tvärt om ganska direkt och bryskt i jämförelse med många andra där man jobbar betydligt mer med artiga utfyllnadsord.

        Precis. Det är ju inte ovanligt att svenskar uppfattas som mer otrevliga än de avsett att vara, när de pratar engelska.

    Sen när började praktikanter få något betalt utanför sitt studiestöd? Har aldrig hört talas om en praktikant som får lön, tyvärr så är det ingen dans på rosor att ha en praktikant och ibland kan det snarare ge mer jobb än man får tillbaka

    Så vida frågan är drygt ställd : nja, det vet jag inte om jag tycker. Det är också på en instagram story där influenser själv tagit upp ämnet. Sedan finns det inte mycket plats ”att brodera ut texten”. Tvärtom skulle de flesta anse att smileys och liknande är oprofessionellt i kommunikation i företag. Och företag bedriver hon, hon påpekar själv att hon tar in praktikant. Det är inte heller en fråga som på något sätt är ett påhopp om hennes person eller liknande. Att säga då att den är drygt ställt är lite irrelevant .

    Till själva frågan: det är viktigt att det belyses om företag tar in och utnyttjar gratis arbetskraft systematiskt. I synnerhet om företaget har råd att ta in en betald praktikplats . Sedan skall praktik också tillgodose praktikantens behov av lärande tex , man förklarar och utbildar med uppgifter.

    Sedan om att det är ” privatinformation” : nej inte om hon tar upp det själv. Inte heller är lön och liknande en privatsak. Du kan begära ut det mesta via Skatteverket, arbetsgivarverket osv. I Sverige är väldigt få handlingar ” privata”.

    Tycker det här är en viktig fråga att belysa, att företag som är flunsor tar in gratis arbetskraft och utnyttjar sitt kändisskap för att få hjälp att utföra gratisuppgifter. Om hon var seriös hade hon antingen tagit någon under utbildning och lagt upp plan för att lära in och vara ”mentor” under tiden. Eller att betala för arbeta som behöver göras under tiden som personen arbetar där. Då skälig lön utifrån bransch erfarenhet osv.

    Är hon seriös kan hon redogöra för ämnet hon själv tog upp.

    Ca 4 milj i omsättning är väl inget att hänga k granen precis. Men visst. Hon skulle ha råd. På IHM och andra yrkeshögskolor har man praktik ca 10 veckor varje år. Minst. Den är obetald då man har rätt till CSN som student på dessa skolor. Däremot kan arbetsgivare som tar emot dessa LIA- studenter välja att ge dem betalt men jag skulle påstå att det är ett undantag. Så att hon tar emot en praktikant i ca 12 veckor känns absolut inte märkligt. Vad är det som säger att hennes praktikant inte kommer ifrån en skola???

    Du Camilla är en sån jävla obehaglig person och du kommer få smaka på karma så småningom, tro mig 🙂

      ??

      Om det är någon som är obehaglig så är det du med det där svaret och emojin.

      Oj, en arg flunsa ?

      Och du tror inte att obehagligt menade kommentarer åker på karma?
      Eller var det ”klapp på axeln” i likes i ett kommentarsfält du var ute efter?

    Kan ju också vara praktik via arbetsförmedlingen? Är iof inte hundra på hur det är nu men när jag var arbetslös under en längre period för typ 7-8 år sen fick jag ordna praktikplats för att behålla de pengar jag fick =) vill minnas att det var maximalt 3 månader man fick ha praktik på en arbetsplats. Målet är ju att man ska bli anställd där efter men som min kontakt på af sa, tyvärr utnyttjar arbetsgivarna detta och inte ens en av tio fick fortsätta när praktiken tog slut. (Obs har inte läst någon statistik utan paraphrase:ar endast henne)
    Tycker hur som helst att praktikplatser (förutom praktik som ingår i utbildning) är hemskt. Anställ folk istället för att utnyttja och sen droppa när de börjar kosta pengar.

    Men praktik gör man väl under en utbildning? 3 månader är ju en vanlig praktik period sista året på en utbildning.

    Jag har aldrig fått någon lön under min egen praktik. Inget konstigt med det

    Förstår inte problemet riktigt. Är väl rätt vanligt att praktik = oavlönat arbete. Poängen är ju att man som praktikant får erfarenhet som man kanske saknar sen tidigare. Sen är det inte helt ovanligt att praktikanter får anställning efter praktiken. Jag har haft praktik två gånger, ena gången var det på 6 mån och fick då betalt p g a regler i det landet jag bodde i då, andra gången var i Sverige och då stannade jag i 3 mån utan ersättning. Bägge tillfällena har gett mig jobb, både på företagen jag praktiserat på och utanför. Inom de flesta kreativa yrken funkar det så ?‍♀️ Säger inte att det är bra, men det är så det är. Skulle Hanna betala sin praktikant hade hon särskiljt sig och det hade varit superbra, absolut, men det är inte som att hon är värre än någon annan om hon inte gör det.

    Lugn, hon får säkert ta del av massa pressbud och ”shoppa” i Hannas garderob och badrumsskåp ? Och följa med på event, luncher och middagar.

    Jag har gått en yrkesutbildning där praktiken var tre månader. Är väl inget superkonstigt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.