Djurturism – nej tack!

Vid det här laget trodde jag att de allra flesta människor kände till sanningen och verkligheten bakom den här typen av ”vilda djur-turism” och hur det verkligen inte är någonting att stötta, men tydligen inte.
Så här kommer en friendly reminder om att välja bort sådant och även några exempel på varför.

? Apor – som den Alexander Zobel fotats med här ovan – som uppträder tas från det vilda och misshandlas ofta till lydnad för att cykla eller dansa. De binds fast i halskedjor när de är små och dessa kan sedan växa in i skinnet, med plågsamma infektioner som följd.

? Tigrar i fångenskap skiljs från sina mammor när de är riktigt små, för att hamna i horribla förhållanden. ofta med brist på mat och vatten. De tvingas regelbundet till direktkontakt med turister och några av dem tränas med brutala metoder, hålls kedjade och misshandlas. Det är så långt man kan komma från det liv de förtjänar. Under flera timmar varje dag blir de klappade och bärs runt av turister för att fotograferas. Många tigrar drogas.

? Elefanter tas från sin mamma när de är små för att sedan tvingas bära runt på turister. De tränas med brutala metoder för att brytas ner mentalt. Det vanligaste är att de kedjas fast i små burar och blir slagna. Den hårda träningen kan skada elefanterna för livet och ge dem PTSD – posttraumatiskt stressyndrom. Elefanterna brukar hållas fastbundna ensamma där de inte kan skapa sociala band med andra elefanter. De vanligaste metoderna som används för att bryta ner elefanterna är:

  • användning av elefantkrok – ett metallverktyg som används för att nå känsliga områden
  • kedjor som begränsar rörligheten
  • att utsatta dem för stressiga situationer

All info kommer från World Animal Protection. Där finns ännu fler exempel om du vill veta mer om ”djurturism”.

Tack för tips! 

123 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ok, men vad har de andra bilderna med inlägget att göra?

      Skulle precis skriva det. Kände mig trög för jag inte fick ihop dom bilderna med texten ?

        Haha…de smet obemärkt förbi mig och in i inlägget. 🙂

    Bra att detta tas upp!

    Men nyfiken: vad har de två första bilderna att göra med detta?

    ? Djurturism är vidrigt. Obegripligt att det inte är förbjudet. ?

    Var är Paow? LA kan man lätt halka snett i

      Skiter i det i denna viktiga fråga.

    Allt för publicitet… Vidrigt gjort!

    Äckliga människor som gör så här mot djur. Det borde vara helt förbjudet.

    Kan vi snälla tillägga alla stackars hästar/åsnor som behöver stå så gott som 24h varje vecka i städer runtom i Spanien/Portugal/Grekland/etc
    Djurplågeri i allra högsta grad med denna värme som kommer
    Blir så förbannad över att se turister ”lyxa” runt på detta vis, rör på fläsket eller ta en jävla taxi

      Ellen
      ? Bra.

      Älskar att ta cykel taxi!

      Stackars åsnorna på Santorini som får springa upp och ner med lata kryssningsturister på ryggen.

      Vi gick ??????

      Det och djuren på Phuket zoo är nod det värsta jag sett.

    Jävla stolpskott. Den där Alexander alltså, vem fan han nu är.

      rik

        … och korkad

    Stackars djur. Vet inte hur mycket hemskt jag har jobbat med under alla dessa år. /Mvh volontär World Animal Protection

      Tack för att du finns ?

        ❤️

    Delfiner! Jag har varit på ”dolphin encounter” där de lever hela sina liv i fångeskap för att turister ska kunna klappa och ta bilder med dem. Har funderat på det mycket genom åren och skulle aldrig mer stötta det. Det finns inget normalt med en delfin som lever sitt liv i en bassäng.

      Jag har sett delfiner i havet. Tycker att hela grejen med att titta på delfiner i en bassäng är att missa poängen. Vill man så gärna se ett djur så är det underbaraste som finns att se dem i deras naturliga miljö. Nu menar jag inte att man lockar djuren med massa bete osv för att ta betalt av turister, utan verkligen anpassar sig och gör det på ett sätt som är respektfullt. Fattar att det är dyrt som satan, men jag får inte någon njutning alls av att gå på djurparker. Tycker det är så sjukt att se lejon i en svensk granskog. Absurt.

        Stora Turistbåtar som far ut i enkom för att eventuellt se delfiner och valar stör ju däremot fisklivet i allra högsta grad.

          Därför skrev jag ”respektfullt”. Alltså inte dra dir människor i horder för att sen stå och störa djuren.

          I Kanada finns det ju rätt mycket valsafari. Men där tillåts inte båtarna enligt lag att köra närmre än 200 meter. De lägger sig på avstånd, stänger av motorn och väntar och har man tur så väljer valarna att simma närmre.

            ?‍♀️

              ??‍♀️❓

                Fint att bara rycka på axlarna när det kommer till hur djur behandlas.

                  Eller hur? Usch!

                  Jag ryckte inte på axlarna. Eftersom att vi uppenbarligen kommunicerade med enbart emojis så ville jag förmedla: ”jag förstår inte vad du menar. Kan du utveckla dig?”

                    Det spelar ingen roll om inte båten kommer nära inpå valarna, de stör. De får valarna att välja andra rutter, ljuden gör att valarna sjunger andra toner eller slutar sjunga helt. Vid ett universitet i Aberdeen studerar man detta mycket och de har sett att honorna till och med slutar producera mjölk till kalvarna för att det stressar. Det trots att båtarna håller ”respektfullt” avstånd. Vill man respektera valar så åker man inte på dessa turer. Eller så åker man på dessa turer men då ska man vara medveten om vad det innebär.

                      15:32
                      Tack för denna kommentar. På riktigt.

            Och det påverkar inte livet i det vattnet?

              Det som påverkar livet i vattnet mest är fraktfartygen. De är inte tillåtna på sådana platser

                Haha ok. Fortsätt intala dig det när du tuffar runt för att få se en val.

                Va? Är det okej bara för att det finns något som är värre?

        Jag har simmat med delfiner på öppet hav i deras eget habitat, kan tänka mig att det inte alls ger samma känsla i bassäng. Det är ju påtvingat och stressande.

          Min erfarenhet var att man inte ens simmade med dem utan stod och väntade i vattnet på att deras deras tränare skulle kalla över en delfin. Sen var det bara klappa och ta bilder. Även om man lägger det moraliska åt sidan är det poänglöst och inte särskilt kul.

          För det är helt naturligt för en delfin i ”det fria” att simma med människor?! Folk är så naiva.

            Det kan det väl vara? De är sociala djur

            Ja? Vi är båda djurarter på planeten. Eller får människor inte sätta sina fötter i havet nu, menar du? Alltså va. Delfiner är som personen här bredvid skrev, otroligt sociala och intelligenta djur.

              Snacka om att missförstå.

            Djur som frivilligt tar kontakt i det fria mår nog inte det minsta dåligt av det.
            Jag simmade i Stilla havet en gång när en säl dök upp en meter ifrån mig och höll mig sällskap nån minut. Jag blev jätterädd först men han såg inte traumatiserad ut.

        Håller verkligen med ? Så många vilda frilevande djur jag önskar att få se men har varken råd eller lust att flyga jorden runt och förstöra Moder Jord. Nöjer mig gladeligen med att se naturprogram och att läsa om alla fantastiska djur som vi delar vår planet med.

          ☝till 13:11

      Med tanke på att det är bevisat att delfiner och valar har en långt mer utvecklad hjärna än vad vi har så r det förskräckligt hur vi fortfarande kan tillåta att dessa djur hålls i fångenskap.

        Håller med men ska väll inte betyda någon roll om hur deras hjärna ser ut. Inget djur ska hållas i fångenskap

          Alltså, en vandrande pinne tycker jag kan vara okej att ha. Samma sak med typ grodor, hönor och koalor. Sådana djur som är ”korkade” och faktiskt trivs i ett inhägnat område.
          Så länge djuren kan få vara djur där de får utlopp för alla sina naturliga beteenden och behov så ser jag inget problem med att de hålls i fångenskap.
          Men när de måste bo på en för liten yta, i en miljö och temperatur som inte är anpassad efter dem, där de inte får utlopp för att bete sig som om de vore fria, då tycker jag att det blir ett problem

            Denna kommentar måste komma från ett troll!! Om inte så är personen så korkad själv så…jag finner inte ord.

              Vad är det du finner så provocerande? Lämna gärna de personliga påhoppen hemma är du snäll

                Är snäll. Men du, snälla, läs på.

            Haha va??

              Vad var det som var otydligt?

                Din logik främst.

            Vilka djur är så ”korkade” att de trivs att leva i ett inhägnat område?

              Katter anser väl väldigt många som har dem i lägenheter ?

                14:17
                ..menar att grodor, hönor och koalor är så korkade så att de trivs i inhägnade områden. Vem är vi att bedöma hur ”korkade” dom är och framförallt hur dom trivs?

              Vandrande pinnar?

              Nej men ärligt talat så givetvis är det elakare att hägna in typ en val eller en gorilla än en hamster. Djur har olika stora behov av ytor. Har väl mer med beteenden än intelligens att göra.

                Är väl bara en fråga om storleken på inhägnaden? För att det ska bli jämförbart med en val måste man ju typ hägna in en hamster i ett smörpaket och det tror jag de flesta tycker är plågeri.

            Grodor, hönor och koalor är så ”korkade” så att de trivs med att var ”inhägnad”. Läs boken som Per Jensen, professor i etologi, skrivit om hönsen.

    Ok. Jag håller med om att det är hemskt.
    Frågan är om alla ni som är såååå emot den dåliga djurhållningen äter kött och mejeriprodukter? Kor och grisar är ohyggligt illa behandlade, även i Sverige.

      Sant. vi är konsumenter , vi själva är medskyldiga

        Sara
        Ja medskyldiga om vi äter kött. Vi kan dock bli oskyldiga om vi väljer det.

      Tror de flesta är det. Inte så många som vill besöka anläggningar eller hänga på ett slakteri liksom trots att man äter kött. Men det är svårare att lägga om en vana, som kosten, än det är att avstå något men aldrig gör som att rida på elefanter. Själv varit vegan, gav upp efter 3 år då det var svårt att få allt att fungera i längden. Och det var inte det lättaste att gå från att äta kött och mejerier till att utesluta det helt. Det tog tid och energi att lägga om ens kost så mycket. Då är det betydligt lättare att säga nej tack till att ta kort med en tiger, hålla i en apa eller rida på en elefant.

        Sila mygg och svälja kameler. Lätt att en gång undvika att rida på en elefant men man orkar inte göra de viktiga vardagliga skillnaderna.

          (Och framför allt så ska man kanske vara ärlig med att det bara är vissa djur man bryr sig om)

          14:28
          ”man orkar inte…”. När jag läser detta tänker/känner jag att: Du bryr dig inte, känner ingenting, faktiskt struntar i djurens lidande för att du ska få leva på som vanligt. ELLER så kanske du vill påpeka hur många tänker/fungerar/väljer. Hoppas att du är det andra alternativet.

            Tänk vad du vill om mig. Vad tänker du om folk som klappar sig på axeln för att de undvek att rida på en elefant en gång när de var i Thailand men dagligen äter kött från djur som vuxit upp i en köttindustrin?

              Jag bryr mig inte om folk som klappar sig själv på axeln och tycker att dom är så duktiga. Vad jag tycker om djuruppfödning, transporter och slakt tror jag nog att du förstår.

            Anonym / 15:21
            Du verkar vara en ganska bitter människa som blir arg så fort folk inte göra som du tycker dem ska göra. Tur att de flesta människor har mer hyfs och respekt än du har…

              Arg? Bitter? Ingen hyfs och respekt? Så mycket du läser in och tolkar på detta inlägg. Så fel du har. Du har ingen aning om hur jag är, vad jag gör, vad jag arbetar med, hur mina medmänniskor runt omkring mig uppfattar/ tycker om mig mm.

                Spelar väl ingen roll vad du jobbar med eller hur du är emot människor i din omgivning, när du beter dig illa och respektlöst i detta kommentarsfält.

                Det är liksom inte okej att vara elak på nätet bara för att du är snäll emot människor du möter irl…

                  Var någonstans var hen elak? Låter som att du blivit kränkt och redan bestämt dig för att se anonym som en motståndare.

          Jag orkade. Men min kropp mådde inte bra av det. Min sömn, min hälsa och framförallt mitt humör blev katastrof efter några år. Värdena var inte bra, och då var jag väldigt noga med kosten. Mycket låg för högt pga tillskott. När jag la till fisk och skaldjur i min kost mådde jag mycket bättre igen. Var helt enkelt inte hållbart för mig. Och sen förstår jag faktiskt dem som inte orkar lägga om sitt liv så pass mycket. Men bara för att någon äter kött tar jag inte för givet att de är för dålig djurhållning. Jag antar bara att de väljer att blunda för det alternativt är dåligt pålästa. Att skrika att folk struntar i hur kossor har det har fått typ noll personer att lägga om sin kost.

            Ems
            Om du inte kan överleva utan animaliska födoämnen så är det väl så.
            Men att försvara ”köttproduktionen” med att en del ”väljer att blunda” eller att dom är ”dåligt pålästa” är ett för mig ohållbart argument. Stå för vad du väljer känner jag.
            Vad menar du med att skrika? Jag har inte gjort/kommer inte att göra det. Tycker väldigt mycket om sakliga diskussioner. Alltså att vara påläst, veta vad man pratar om, sett dokumentärer eller kanske till och med upplevt i verkliga livet.

              Jag försvarar det inte. Tycker själv inte om att äta djur, men min hälsa går först. Jag säger bara att det ÄR lättare att undvika saker som att rida på elefanter än det är att lägga om hela sin livsstil. Valet är enklare för alla att ta och jag förstår samtidigt att det är svårt för många att bli veganer eller gå över till plantbaserad kost, men ALLA kan utan problem eller större möda undvika djurturism. Det kräver ingenting från en själv mer än att man låter bli.

                Tycket det är riktigt lätt att låta bli att äta kött och mejerier, finns så mycket alternativ nu. Sen kan man ju såklart äta onyttigt som vegetarian också och må dåligt pga det.

                Självklart att ditt liv är viktigast för dig. Ifrågasätter inte det. Jag håller med om att alla kan utan problem låta bli att rida på en elefant. Det ”kräver ingenting”. Men det jag menar är att vi alla har ett val. Vad det valet utgår ifrån är upp till var och en. Alla som äter kött vet varifrån det kommer. Efter det kan du välja att: inte äta kött, välja varifrån det kommer, vad det kostar i pris, hur ofta du äter, kan du döda djuret själv, besöka ett slakteri mm? Många val.

                  Vi kan göra många val, sluta överkonsumera, sluta flyga, sluta åka på resor flera ggr/år, sop sortera, handla närodlad (vilket är svårt för veganer att göra), osv.

                  När det kommer till kött tror jag det är omöjligt att få hela befolkningen att sluta, och att försöka tvinga folk till att bli veganer genom tjat, gnäll och skuldkänslor är en dålig väg att gå.
                  Jag tror att det bästa är att fokusera på att vi ska äta mindre animaliska produkter (många äter mer än de behöver, vilket är dåligt för hälsan) och se till att djuren har en bättre levnadsmiljö och slaktas på ett bättre sätt.

                    Vad är det du inte förstår? Skriver ju att alla har ett val! Tvinga folk att bli veganer? Har aldrig skrivit det. Alla har en möjlighet att välja. Punkt.

      Svar till djur är djur…
      Håller med dig men ibland kan det vara en ”ögonöppnare” att bli informerad och tycka att just detta djurplågeri bara är för mycket. Det kan öppna upp empatin och få människor att förstå djurs lidande. Kanske börjar med att ”tycka synd om apan” och eventuellt (förhoppningsvis) även inkludera andra djur.
      Som sagt, hoppas att fler inser vilket lidande vi människor utsätter djur för, både som ”underhållning och sk mat”.
      Själv äter jag inte kött.

      Japp jag äter kött men tycker inte att man ska ta foto med apor och tigrar eller rida på elefanter

      Det är dock skillnad på vad man behöver och inte behöver.

      Människan behöver mat för att överleva.
      Människan behöver inte se delfiner göra trix, rida elefanter eller klappa apor för att överleva.

      PS: alla kan inte vara veganer, vegankost funkar inte för alla, alla mår inte bra på vegankost.
      Det går dock att göra djurens liv bättre, så djuren har ett bra liv och slaktas på ett bra sätt, så vi kan få kött, mjölk och ägg utan att djuren lever och slaktas som dem gör idag.

        Vad gör du för att det ska bli verklighet? Att djuren får ett bra liv och dödas på ett bra sätt?

          Lagen, politik, mm.
          Tex sätta ett krav så djuren inte får leva på så små ytor, kräva att om möjligt ska djuren gå på lösdrift på stora ytor.
          Se till att minska stressen på slakterier, så djuren inte behöver stressad utan det kan ske lugnare. Sluta gas grisarna, det är bevisat att det är smärtsamt. Bult är det bästa och snabbaste avlivningen.
          Samma med hönsen, inge ”rullande” band avlivning eftersom det ger sämre kontroll och större risk för lidande för djuren.

        Ja vi behöver mat men vi behöver inte animaliska produkter.

    Usch!

      Meh hitta du ingen annan emoji ?

    Bra att detta tas upp. Jag är medlem och månadsgivare till WAP. Vidriga saker som sker runt om i världen som man får information om. Det viktiga är också att med stöd och pengagåvor kan dom påverka och förändra ? Ibland är det riktade gåvor mot/för något speciellt. Känns riktigt bra att stödja deras arbete runt om i världen.
    Anita

    Detta är något av det äckligaste jag vet. Stackars stackars djur som inte kan protestera, det gör ont att tänka på vad de tvingas uppleva och känna. Fyfan

      Helt enig! Bra gjort och tack. Hoppas idioterna får sig en ögonöppnare och sen skäms ögonen ur sig. Vidrigt.

    Tack Camilla för att du tar upp detta viktiga ämne ?

    Har paow och han gjort slut? Ingen uppdatering från Paow på länge ?

      Eller så har hon helt enkelt ett liv utanför Instagram också?

        Är hennes jobb dock? Men sen verkar han umgås utan paow just nu.
        Bara en fundering, det är väl det denna skvallerblogg är till för??

          Ta det senare tycker jag!

            Haha okej? Inlägget handlar ju om hennes pojkvän så kändes ju rätt relevant till inlägget dock

      Hennes mobil är paj

    The swedish family alltså. Nu har de skolat in den ettåriga dottern då de upplever att hon ”behöver mer stimulans och blir uttråkad av att bara vara hemma”. Pyttsan. Jag fattar att de har ett företag att sköta men varför skola in henne när de båda är hemma? Är väldigt säker på att de skulle kunna sköta både barn och företag tillsammans om de turades om.

      Ja om man verkligen bara är hemma och inte tar aktivt ansvar för att göra saker tillsammans med barnet är det klart att en ettåring blir uttråkad. Då är det bättre med förskola även om det bästa vore att vara hemma med barnet och engagera sig. Det är svårt att kombinera med heltidsjobb.

        1. De hittar ju för det mesta på massor av saker. Lite svårt att ha en sådan typ av Youtubekanal annars. Dessutom har ju barnet två syskon.

        2. En av världens största myter, att ettåringar blir uttråkade av att vara hemma. Ja, sitter man inne konstant kan jag förstå att barnet inte mår bra på sikt men de flesta föräldrar är väl ändå ute varje dag. För att ta ETT exempel.

        3. Tror att föräldrar som upplever att ettåringar inte blir tillräckligt stimulerade av det generella vardagslivet inte vet hur man gör. Och skickar ungen till förskolan för helt plötsligt var det inte så roligt längre.

        Är det verkligen så? En ettåring behöver väl inte särskilt mycket stimulans. Gillar att göra samma saker varje dag och gärna i en oändligthet. Är väl mer man själv som vuxen som behöver stimulans.

      Varför inte? Superviktigt och bra för barn att umgås med barn i sin egna ålder för utveckling och stimulans ?
      Och det är väl därför vi har barnomsorg i Sverige, för att kunna jobba med sitt jobb medans barnen tas omhand och är med vettiga vuxna i en bra miljö för barnen?

        Men en 1-åring är ju så liten.

      Så ingen egen företagare ska ha barn på förskolan? Har du provat jobba hemifrån med små barn hemma?

        Det sa jag inte. Tveksamt dock att deras företag tar såpass mycket tid i anspråk att barnet behöver sättas i förskolan. De kan ju dessutom turas om att ta hand om henne.

          Socanmääääl

            Trampade jag på en öm tå?

              Nej? Men det låter ju hemskt. Anmäl!

      Varför kapa detta kommentarsfält just nu?! Ta det i öppet spår istället!

        Man får ju skriva ot sålänge det gäller sociala medier.

          Jag vet. Älskar att läsa dina kommentarer. För det mesta håller jag med om vad du skriver. Du känns lite ”livserfaren och eftertänksam”. Därför förlåt för min kommentar, gäller alla som svarat på tråden. Vill bara berätta att detta med det oerhörda lidande, tortyren och all ångest som dessa totalt försvarslösa individer utsätts för smärtar mig något så oerhört.

      Vet inte vilka Swedish Family är. Men av det du beskriver så verkar det ansvarstagande och rimligt.
      Hade jag haft ekonomi och tid till att bara vara hemma med mitt framtida barn, så skulle jag ha denne på förskola oavsett.
      Just för att barnet får stimuli av andra, och det sociala från andra barn. Att bara vara hemma med endast föräldrarna tror jag inte alls är nyttigt. Det blir nog istället ett bakslag när barnet sen tvingas börja skolan och är ovan med det sociala, och höga tempo, från andra barn

        Och du tror inte man kan ha ett socialt liv utanför hemmet om barnet inte går i förskola? Kompisar finns på många platser om man anstränger sig lite. Öppna förskolan finns dessutom. Sedan menar jag inte att barnet aldrig ska gå i förskolan men de har ju möjlighet att ha henne hemma men skyller ändå på att hon skulle vara så understimulerad. Hon är ynka ett år!

          Att hänga på öppna förskolan och i lekparker kan man ju göra om föräldrarna är daglediga. Dessa jobbar väl med sitt företag enligt ts.

            (Förlåt, du var ju ts)

          Förstår inte hur många här tar så illa upp? Är väl jättebra att barnet får gå på förskola, och att föräldrarna tänker på den bästa lösningen?
          Sen finns det väl absolut andra barn att leka med, (rätta mig om jag har fel) men de flesta i den åldern går väl på förskola? Kan tänka mig att majorteten av befolkningen inte har sina barn hemma, så deras barn blir ju automatiskt mer utanför annars.
          Förstår verkligen inte varför folk går igång på detta???

          Barnet får ju tillgång till utbildade pedagoger som styr upp språkutvecklingen aktiviteter och barnet lär sig knyta an och skapa relationer till fler vuxna och andra barn.

            Jo jo, visst. Vet du hur många förskollärare en förskola i regel har? En per avdelning. Och vet du hur stora barngrupperna är i förskolan? Knyta kontakter med både barn och vuxna kan man göra också utanför förskolan. Att kalla all förskolans personal för pedagoger är också fel för de flesta har definitivt ingen pedagogisk utbildning.

      Jag förstår mig inte på folk som går igång så mycket på hur andra föräldrar lägger upp sin familj och vardag.

        Jag förstår mig inte på dem som har så mycket emot att man försöker se saker och ting från barnens perspektiv.

          Tror de flesta av oss som är födda på 90-talet eller senare har gått på förskola och det har blivit folk av oss, så varför skulle dagens barn få en sämre uppväxt av att gå på förskola när förskolan dessutom utvecklats otroligt mycket till det positiva sedan 90/00-talet? (såklart finns det dåliga förskolor, men jag menar generellt)

            Jag pratar inte om dåliga förskolor. Vad menar du med det konkret? En förskola kan vara dålig/sämre på många olika sätt. På 90-talet var barngrupperna mindre och lokalerna var dessutom mer anpassade efter barnen. Förskollärare och annan förskolepersonal blir idag dessutom utmattade på löpande band. Idag pratas det mycket om det positiva med läroplanen och det ÄR positivt men i samma veva kämpar förskolan med redan nämnda stora barngrupper och outbildad personal. Vilket gör att pedagogiken (i mångt och mycket) hamnar åt sidan.

    Mitt hjärta brister?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.