Mensiga nyheter

Jag fick upp reklam för svarta bindor idag på Instagram, någonting jag aldrig sett tidigare.
Det är ju egemntligen betydligt mer rimligt med svara bindor än vita väl?
Vem bestämde att de behöver vara vita? Behöver de vara vita för att vi ska se hur mycket blod de har i sig?
Behöver man verkligen SE det så till den milda grad att bindorna behöver vara vita.
Ungefär lika rimligt som att mensvätskan är blå i reklam.

Clara Henry har fått hem pressprover på menstrosor, någonting som poppar upp lite överallt.
Har ni provat?
Är det enklare och mer smidigt och praktiskt än andra mensskydd?
Jag har inte ens testat menskopp än – har inga blödnigar – så menstrosor är sannerligen 2032 för mig.

178 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Okej, jag är jätteokunnig men vad ”gör” menstrosor? Det där ser ju ut som vanliga trosor?

      Tror den har som en ”inbygd” binda.

        Ja, jag trodde det men de ser ju inte alls tjockare ut. Skulle inte funka för mig som blöder några liter per dag (känns det som iaf).

        Eller är de bättre utformade för att ha bindor bara? ?

          Menstrosor ( i alla fall det märket jag har) kan hantera större mängder än en menskopp så är perfekta för oss som blöder mycket.
          Lifesaver att slippa vakna av genomblödningar på natten.

        Ja, de är tjockare än de ser ut. I alla fall de jag köpte. Känns som en blandning mellan bikinitrosor och vadderade cykelbyxor. Känns inte när jag sitter på kontoret, men jag får skavsår på skinkorna av att gå i dem. Det blir liksom jättemycket tyg och tjocka sömmar. Men bra grej annars, absolut.

      Fattar inte heller… Måste man inte byta trosorna under dagen då (sjukt osmidigt) eller ska man gå runt med dem en hel dag? Har man kraftigt flöde så känns det ju lite.. ofräscht.

        Man kan tydligen ha dem i 8 timmar.

          Vilket ju inte räcker en hel arbetsdag, sjukt osmidigt och ofräscht att behöva byta menstrosor på jobbet? Och då lägga de använda i handväskan eller?

            Man behöver ju dock inte lägga dom direkt ner i väskan, är ju inte speciellt ofräscht om du har en påse eller liknande.

              Men ska man stå på toaletten på jobbet och byta trosor? Sen antar jag att man måste ha med några våtservetter för att torka bort intorkat blod? Samt förvara de nedblodade trosorna i väskan tills man kommer hem?
              Varför skulle man gå igenom allt detta krångel istället för att bara stoppa in en tampong?

                Haha alltså så himla negativ? Det är ingen som tvingar dig att testa, du kan vara lugn. Du kan också försöka tänka att det finns fler tillfällen då du har mens än under arbetsdagen: när du sover, är hemma och bara är efter jobbet och lediga helger. Andas, snälla.

                Om man blöder floder så är nog inte menstrosan ett jättebra alternativ på jobbet. Blöder man normalmycket behöver man inte byta under en arbetsdag, då är det ett smidigt och miljövänligt alternativ. Precis som menskopp, smidigt och miljövänligt alternativ om det passar dig och din kropp.

                Varför stoppa in en tampong som för det första är oerhört miljöovänligt och för det andra absorberar upp precis allt och inte bara mensblod, vilket skapar irritation, torra och tunna slemhinnor och så vidare.
                Dessutom är det inte ens ekonomiskt försvarbart då de kostar sjukt mycket jämfört med andra och bättre alternativ.

                  ”Sjukt mycket”? En ask tamponger kostar 20 spänn.
                  Har använt tamponger varje månad i 15 år och aldrig haft några besvär.

                    Good news – ingen kommer tvinga dig att byta till menstrosor! Jag tycker också tampong funkar asbra men för andra kanske det inte gör det, då är det väl jättebra med alternativ ? det är väl inget att diskutera ens

                    En tampong kostar 2kr styck. Säg att man i genomsnitt använder 5st per dag under 4 dagar i månaden. Det blir 480kr per år och slå ut det på 45 år blir det 21.600kr.
                    Jämför det med andra alternativ där du totalkostnaden för en livsförbrukning blir runt 2.250kr. Tycker inte du om att ha pengar eller?

                      480 kr per år är ingenting för mig, lägger nog tio gånger så mycket på godis. 😉

                      Ska man köpa många menstrosor för att helt gå över och man kanske inte har egen tvättmaskin, behöver kanske iaf 10 st så blir det ju rätt dyrt i engångskostnad. Och vart kommer siffran 2250 från? Man behöver nog byta dessa rätt ofta, inte så att de håller i 45 år? 10 trosor som håller i säg 5 år för 100 kr st blir ju mer pengar.

                      Man kan ju köpa tamponger betydligt billigare än för 2 kronor styck. Går att hitta för ca 50 öre styck om man inte vill ha söta småförpackningar. Så dela din uträkning på fyra, dvs drygt 5000 kronor på en livstid jämfört med dina dryga 2000. Visst, tretusen mer men är det så farligt på 45 år?

        Jag använder menstrosor när jag tränar, då byter jag helt enkelt i samband med dusch efter. Annars tillsammans med menskopp övrig tid.

        Mina döttrar och alla deras vänner använder menstrosor, man får prova sig fram men mina döttrar har dem 1 dag innan de byter. Sen åker de tvättmaskin för att vara perfekta efter att de torkat. Engångsartiklar är verkligen på väg bort.

    Svarta bindor/trosskydd har väl funnits i många år..? Och om tradeoffen är att gå runt i Bridget Jones trosor eller byta tampong var 8e timme så väljer jag det senare.

      Finns ju andra modeller på menstrosor hos andra företag ?

      8:e timme…?

        Hon kanske inte har så riklig mens?

          Spelar väl ingen roll hur mycket man blöder, man ska ju byta oftare ändå pga infektionsrisk.

            Infektionsrisk? ? Du tömmer menskopp 2 ggr per dag. Hur menar du att det är en infektionsrisk att använda menstrosor lika lång tid?

              Personen syftar nog på tampong.

            Nej man behöver inte det längre, räcker med var 8:e timme. Man kan ha dem under natten.

    Tena är väl inkontinensskydd och inte till för mens.

      Googlade nu och inte är det en binda iaf.

      Lite dålig faktakoll av skribenten kan man tycka ja.

      Ja, det stämmer, dom är för urin, inte mens

      Finns svarta trosskydd från Libresse. Kanske fler. Några svarta bindor har jag inte sett.

    Jag har ett par menstrosor. Köpta mest på skoj och jag personligen skulle aldrig ha dom ute i riktigt livet. Däremot är dom klockrena att sova med typ mens-natt tre för mig. För då är det alltid så att sover jag utan binda kommer det en skvätt och sover jag med binda kommer det inte en droppe. Så menstrosan är bra då!

      Hmm det låter ju faktiskt vettigt.

        Jag brukar också använda om jag tror att jag ska få mens snart, eller som backup med tampong/kopp första dagarna på mensen. Men då bytet jag om det kommer blod i trosan, skulle ej gå en hel dag med blod i byxan.

          Nej, det är verkligen något som sitter i ryggmärgen. Att så fort det kommit blod i vill man ju byta dirr.

    Jag skulle aldrig köpa svarta bindor. Vill kunna se om blodet är på väg för mycket åt sidorna, alltså om det är dags att byta. Menstrosor går också bort. Jag byter oftast binda efter en timme. Det skulle bli en väldig massa tvättande i så fall.

    Har aldrig provat menstrosa.. har de inbyggt skydd eller? Man byter ju binda/tampong flera ggr om dagen så det känns spontant rätt ofräscht att ha dessa trosor en hel dag.

    Jag har kört menskopp i ca 2 år och det är det absolut bästa alternativet enligt mig. Behöver bara tömmas morgon och kväll, så inget geggande på jobbet eller offentliga toaletter. Inte heller något skräp. Skaver inte, känns inte, luktar inte. Passar mig perfekt! ?

      Håller med, har använt menskopp i säkert 6-7 år och för mig funkar det helt perfekt. Alla trivs inte med det, men har man inte testat tycker jag man ska ge det en chans ?

      Samma här. Har haft min i minst tio år, så jäkla bra uppfinning.

      Har funderat på menskopp, är det verkligen så enkelt som folk säger? Vilket märke är bäst? ?

        För mig har det funkat utan problem, man får prova sig fram och hitta sitt sätt vad som funkar för en själv. Jag har bara testa Lunette och dom funkar toppenbra för mig ?

        För mig passar det inte! Jag har svårt att få ut den och den skaver. Jag har köpt två olika storlekar då de skrev att det kan vara det som är problemet, men det hjälpte inte att byta storlek för mig. Sedan var jag väldigt nervös att jag inte rengjort den tillräckligt bra. Det är säkert toppen för många men som med mycket så passar det inte alla. Ge det ett försök dock! Det är ju jättebra för dem som gillar det.

        Jag har moon cup och en som heter typ earth cup eller liknande. Jättenöjd, kommer aldrig använda något annat. Men tyckte ärligt talat inte om dom i början, men fortsatte att prova mig fram.

        Jag är jättenöjd. Men tog ett tag för mig att lära mig hur man sätter in och tar ur på bästa sätt samt vilken storlek. Jag blöder mycket två dagar och lite två dagar. Så jag varierar mellan liten och stor kopp. Men efter ungefär tre månader så kände jag mig helt trygg i koppen. Måste dock tömma ofta de dagar jag blöder mycket men det är inte lika ofta som när jag bytte tampong.

      Använde menskopp tills jag en dag råkade dra ut min spiral ihop med den. Var nog lite slarvig med att lätta på vakuumet. 😀

    Jag vill bara slå ett slag för menskoppen! Haft kopp i över 10 år. Vid varje mens tänker ”jävlar vad smidigt det är med kopp!”.
    Fattar inte att det görs mer reklam för dom…. antagligen för att dom skulle konkurrera ut varenda tampong, svart/vit binda, menstrosa i världen!

      Jag tycker att det göra reklam överallt för menskopp. Funkar inte för mig däremot. Jag kommer köra vidare på tampong. Enkelt också tycker jag, bara byta och slänga.

      Menstrosa känns ändå som ett rimligt alternativ på natten. Sugen på att testa.

      Har försökt med menskopp men kan liksom inte få in den tillräckligt långt, den sticker liksom nästan ut, och känns. Kanske har jag en kort slida? 😛 Eller gör jag fel? Hade gärna använt!!

        Det finns ju olika storlekar! Kanske prova en mindre?

        Testa Merula koppen. Jag hade samma problem som dig och den är kopparnas kopp?

    Menskopp ????????

    Tycker menstrosor verkar vara så ofräscht. Inte det minsta sugen på att prova. Tacka vet jag gamla hederliga tamponger o bindor

      Och bokstavligen tonvis med avfall för att inte tala om pengar. Mycket bättre för plånboken och miljön att hitta alternativ man kan återanvända.

        Men snälla. Man kanske gör andra saker för miljön. Låt folk välja. Det handlar ändå om deras egna kroppar och vad som är bäst för dom.

          Peka gärna på var jag sa att C inte får välja? Jag pekade bara på fördelarna med återanvändbara alternativ.
          Men fine, ge pengar till Libresse och gänget varje månad i 40 år. Jag har roligare saker att göra.

            Alltså menskoppssekten är verkligen på en annan nivå ? varenda gång börjar det med ett euforiskt utrop om menskoppens förträfflighet och landar i att de nått nirvana och alla andra är lite dummare i huvudet. Slår fan aldrig fel.

              Lisa…..läs kommentarerna ovanför din i tråden och inse att du var den första som nämnde menskopp….

            Haha så dyrt är det inte.

              Tamponger kostar ca 2 kr/st. Säg att man använder 4 per dygn och man har mens i 5 dygn, på ett år blir det 480kr. Min menskopp kostade 250 kr. På de tio år jag har haft menskopp har jag sparat 4550 kr.

                Ca 182’000 kr under en kvinnas livstid.

                  Haha hur räknar du? Under en mens använder jag ens ask tamponger och några trosskydd. Det blir cirka 40 kr. 480 kr per år x 40 år = 19 200 kr.
                  19 200 kr för mensskydd hela livet är verkligen småpotatis, inget att gnälla över.

                  Mensar du i över 300 år? Imponerande.

                Jag är team menskopp men man byter ju även den? Har du haft samma menskopp i tio år?

                  Ja, varför inte? Den slits ju inte ut. Varför byter du den? Jag kokar den mellan varje mens och den är lika fräsch nu som för tio år sen.

                Jag köper tamponger i storpack på apotea. De tampongerna kostar långt från 2 kronor styck. Men ja, vill man köpa ob i söta rosa förpackningar så får man betala så klart. Nu senast betalade jag 69 kronor för 100 tamponger. Sen använder i alla fall inte jag fyra tamponger per dag i fem dagar. Sista dagarna klarar jag mig med trosskydd oftast.

                  Räknar jag högt på 4 tamponger under 5 dagar per månad 40 år så kommer jag upp i drygt 6 500 kr under en livstid. Lägg på några kronor i månaden för fem trosskydd de dagarna också. Känns inte som att jag går miste om en förmögenhet direkt.

                    Nej, men ni bidrar till miljöförstöring.

                      Det gör du också.

                      Ja det gör vi ju alla på något sätt. Eller tror du att du går genom livet utan att påverka miljön bara för att du har menskopp?

                Ja det är klart att man sparar pengar om man köper de absolut dyraste tampongerna på marknaden.

        Ja, hellre det än att använda menstrosor. Sorry not sorry ? När det kommer till mensskydd måste man ha det man är bekväm med oavsett vad du (och andra menstrosor-/mensskoppspoliser) tycker.

        Här gnäller du på en tjej som avänder tampong/bindor för att hon inte får menskopp att fungera och samtidigt flyger Bill Gates runt i sin privatget och föreläser om att vi alla borde börja äta insekter för miljön…

          Läste du ens tråden? TS har inte ens provat…

    Vad är en menstrosa?
    Ska blodet stanna i trosan eller ska man lägga en binda i?
    Jag tycker att kvinnor ibland är väldigt ”lättlurade”
    Köp en välsittande trosa med bredare gren så är det löst. Enkelt billigt.
    Då behöver ingen tjäna pengar på våra månatliga helveten.
    Och…varför svarta bindor? Är säkert nåt jäddra farligt färgämne i dem.
    Är väl nog att kvinnor behöver betala skjortan för mensskydd.
    Vi behöver inga färgade bindor för de dagar vi blöder behöver vi väl inte direkt visa rumpan.

      De är återanvändbara trosor med inbyggd binda som man kan tvätta. Man tvättar hela trosan i maskin som med vanliga trosor (men man sköljer ur dem först).

      Köp en menskopp så behöver du inte betala mer sen.

        Alla kan inte ha menskopp av olika anledningar.

          Samma trötta argument så fort menskopp nämns… ”alla kan faktiskt inte!”. De flesta kan ha menskopp och för oss är det ett väldigt bra alternativ. Att en minoritet inte kan använda den är inte en anledning att förkasta menskopp så fort den kommer på tal.

            Du borde verkligen lugna dig lite ? Det är ju så det är? Alla kan inte. Alla vill inte. Då får du samma tillbaka ”samma trötta argument”. Har väl aldrig förkastat, skrev bara att alla inte kan ha det.

            Trötta argument? Men det ÄR ju så? Alla kan eller vill inte och då är det väl perfekt att det finns massor av olika alternativ idag. Menskopps-maffian är en av anledningarna till att jag avstår…

              Det var fan den fånigaste anledning till att inte prova menskopp jag hört….

              Och ja, argumentet är trött för så fort någon tipsar om menskopp kommer ni och ska påpeka att ”alla kan inte!” istället för att bara låta folk tipsa om ett jäkligt bra alternativ som funkar för de flesta.

                EN av anledningarna bara. 😉 Men det blir liksom samma känsla som med vegankost. Så fort någon frågar om random grejer ploppar de upp som gubben ur lådan ”Hörrö, har du testat veganism/menskopp?” och då är det inte konstigt man till slut blir lite less. Spiral är förresten en sån grej också. Ett jäkla tjöt om att köra upp spiral fastän många trivs med sina piller eller annat medel… Tjöt lönar sig sällan tror jag.

                  Haha men va? När man pratar om mensskydd kommer rekommendationer om menskopp från de som gillar det. Det är ju så rekommendationer fungerar. Strunta i det om det inte passar dig?

                  Och som vegetarian så kan jag meddela att det extremt sällan är JAG som tar upp min kost, utan snarare någonting köttätare gärna gör och ber mig motivera mina val. Sen tar de gärna illa upp när man svarat på deras fråga och känner sig attackerade.

                    Men om jag säger att jag använder tampong så har jag väl inte bett om alternativ till det? Varför skulle jag rekommendera bindor om du säger att du är nöjd med menskopp?

                      Förvisso, men det är ju naturligt att rekommendera någonting man gillar om man diskuterar det specifika ämnet tänker jag? Det görs ju välmenande, på samma sätt som att man tipsar om ett städknep eller ett sätt att koka potatis som man upplever har varit en life changer för en själv. Tycker att det är weird att känna sig tjatad på eller påtryckt pga rekommendationer (och nä, jag använder inte menskopp själv, är inte så sugen på att prova och känner mig inte det minsta pressad av någon att göra det)

                      Och vad hände när någon påpekade att menskopp inte funkar för alla?

                      ”Samma trötta argument…”

                      Ja, fast nu bad ju ingen om tipset så det kan väl vara ganska tröttsamt att behöva försvara att man använder binda eller tampong så fort det kommer på tal. Ganska tröttsamt argument om att menskopp är lösningen på alla problem också.

                      I just den här tråden kom ju menskoppen upp som svar på TS beklagadende över att kvinnor ”betalar skjortan” för mensskydd. Då är det ju helt relevant att tipsa om ett alternativ som är billigt och bra. Och som du ser kom någon då genast inte med ett ”alla kan inte ha menskopp!’.

                      Ja för att alla kan inte ha menskopp. Jag tror inte att någon här inne har missat att de finns vid det här laget. Finns antagligen en anledning till att de inte passar.

                      Men jösses – folk rekommenderar det därför att de vill dela med sig av någonting som har haft en positiv förändring på deras liv. Om den som får rekommendationen inte kan ha menskopp så är det inte mer med det.

                      Jag reagerar på folk som blir upprörda och kallar det sekt därför att folk rekommenderar någonting de inte är intresserade av. Tycker det är en skitskum reaktion.

                      ”Det är inte mer med det!”

                      Förutom att den som då poängterar att menskopp inte är för alla får dryga kommentarer om ”tröttsamma argument”.

                      Om det inte är mer med det när någon säger att de inte vill använda det så släpp det då utan att förminska till tröttsamt och få det att låta som att det är den andra som är tjatig.

                      Vi kommer inte att komma överens här tror jag dock.

                      Ja det är väl där vi inte håller med varandra, min uppfattning är helt enkelt en annan – att folk inte alls (generellt, det finns såklart alltid undantag) bemöts på det sättet du beskriver om de inte är intresserade av det.

                      Jag svarar ju på specifika kommentarer som gjorde en stor grej av det från början, JAG tycker inte att det är en grej öht varken att rekommendera menskopp eller att inte vilja använda det.

                      Men nä absolut, agree to disagree, så är det ibland.

            Som någon skrev ovan: menskoppssekten. Skrämmande hur vissa vill försvara menskopp med näbbar o klor. Bara acceptera att det inte är för alla. Vissa vill helt enkelt inte ha det även om DU tycker att det är den bästa uppfinningen någonsin.

              Ser ingen som ”försvarar den med näbbar och klor”. Ser folk som säger att den fungerar väldigt bra för dem och påpekar klokhet i att spara pengar och miljö. Ni som inte använder den går dock direkt i ilsket försvar. Dåligt samvete?

                Man ser det man vill se.

                Varför skulle jag ha dåligt samvete?

                  Jag använder tamponger och har noll dåligt samvete över det.

              Eller hur! Har själv en menskopp och jag visste inte vad mensvärk var förrän jag började med kopp. Fy fan vad kroppen spände sig och liksom krampade runt den hela tiden. En sån lättnad vsrje gång jag efter en del möda fick ut helvetet och underedet var lugnt igen. Gillar idén men molnande värk – nej tack. Är det fler som har detta problem? Köpte minsta storleken.

        Vi med vestibulit och vaginism kan varken använda menskopp eller tamponger, då funkar menstrosa. Billigt, miljövänligt och skönt.

          Ja tack! Jag hade menskopp i kanske fyra år men hade så jäkla ont jämt i hela underlivet inkl yttre delar. Jag ville verkligen inte gå ifrån den, men när jag testade utan så försvann all smärta. Lobbyn pratar ofta om att man bara ”ska hitta sin typ” och ”träna”. I vokabulären borde också finnas att det inte funkar för alla punkt.

      Hur ska en trosa med bredare gren göra samma sak som en menstrosa? Om en bredgrenad trosa är det enda som behövs under mens har du nog inga problem med något mensskydd..

      Det kan också vara så stt du är lättlurad som envist tror att, bara för att engångsartiklar så som tamponger och bindor använts mest senaste åren, så är det det enda rätta svaret på mensskyddsfrågan. Har reda sparat hundratals kronor på att använda menstrosor vid vissa stunder på dygnet jämfört med binda och tampong, så känner mig inte alls särskilt lättlurad ?

      Du är övertygad om att svarta mensskydd innehåller farligt färgämne. Men reflekterar inte ett dugg över att mensskydden garanterat inte är kritvita i sitt ”naturliga” tillstånd…

    Svart går inte in i återvinningen. Vore förödande med svarta trosskydd då dem inte kan återvinnas

      Vad är det för skillnad på svarta och vita? Vad är det som gör att svarta inte kan återvinnas, men vita kan?

      Man återvinner väl inte mensskydd?! Eller hur menar du

      Trosskydd slängs väl i brännbart? De är ju inte komposterbara direkt.

    Trosskydd (inte bindor) har Libresse eller Always haft i säkert 15 år. Minns tydligt reklamfilmen: En kvinnas vita trosskydd ssyns igenom byxorna för hon är på något ställe med flourisersnde ljus (discobelysning som gör att allt vitt börjar lysa i lila).
    Det var väldigt omdiskuterat när det kom, att de svarta skydden gör att man inte kan se avvikande färger på mensblidet.

      Japp, jag har haft svarta trosskydd från Libresse i många år.

    Vad har hänt med Nellies mamma? Borta på instagram och tjejerna umgås med pappan igen.

      Ja väldigt märkligt. Verkligen av och på i deras relationer. Så fort de har bråk så verkar det bli så stora.
      Var det därför Nellie letade efter 2 lägenheter nyligen ? En till syrran och en till mamma ?

    Fula som stryk! Och känns inte alls fräscht. Nej tack. Tack gode gud för gamla hederliga tamponger.

    Har använt menstrosor i typ 6 mån nu och älskar det! Ersätter inte tampong helt och hållet eftersom jag föredrar stringtrosor till vardags, och tampong är mycket snidigare under träningspass etc. Men när man bara är hemma lediga helger och att sova i så funkar de hur bra som helst! Menstrosor är också bra mycket mer praktiskt än binda att sova i eftersom de håller tätt bättre (älskar inte att sova med tampong).

      Jag är så sugen på att prova menstrosa. Men hur tycker du det funkar rent praktiskt med tvätt och så? Blir det inte fläckigt av blodet?

        Inte alls! Eller hur menar du fläckigt? Jag sköljer av dem innan tvätt, sen tror jag tvättrekommendationerna säger 40 grader men brukar blanda 40/60 grader pga kör alltid underkläder i 60? kör dem med övriga underkläder i 60 eller mörk tvätt 40. Mina menstrosor är svarta så jag upplever inga missfärgningar. Jag har för övrigt tvättmaskin i lgh så kan ju tvätta ganska ofta vilket är bra. Hade kanske varit annorlunda om jag hade varit tvungen att boka tvättid etc.

        Ska dock tilläggas att jag har ganska lite mens, typ 2-3 dagar men tampong och 3-4 nätter med skydd. Tycker absolut stt ska ska testa, man vet ju inte om jag gillar det förrän man har provat tänker jag ?

    Kommer aldrig prova menstrosan. Endast tampong för mig. Eller jag kör dubbelt med binda också för jag litar inte på min kropp. Oregelbunden på alla tänkbara sätt.?

      Har du provat menskopp? Jag började använda den för att jag upptäckte att jag kan ha den inne utan problem när jag vet att mensen är på gång. Då slipper jag hålla på med bindor bara utifall att.

    Svarta trosskydd trodde jag inte såldes längre? Minns det var någon diskussion för många år sedan om att det är bra att kunna se nyansen/mängden på sina flytningar, och svart försvårar det.

    Jag är jättesugen på att köpa en menstrosa! Verkar praktiskt nattetid när jag tycker många nattbindor glider runt lite för mycket.

      Kan verkligen rekommendera menstrosa! Tror jag köpte 2 st för typ 200 kr, och har använt de så mycket vilket innebär att jag dragit ner enormt på kostnaderna för engångsartiklar. Otroligt mycket bättre skydd än bibda som har en förmåga att läcka som tusan nattetid.

        Tack, ska se till att köpa nästa mens. 🙂 Förhoppningsvis långt borta eftersom jag precis blivit gravid.

          Oj, stort grattis! ☀️

          Kanske kan vara praktiskt efter förlossning när man inte ska använda tampong utan helst binda? ?

            Tack, jag hoppas det går vägen denna gång, men nästan svårt att hoppas efter ett missfall tidigare i år… Ja, det låter som en bra idé!

        Var köpte du så billiga trosor?
        De jag har tittat på kostar 350-400 kronor styck vilket jag tycker är alldeles för dyrt.

    Köpte tygbindor för 5 år sedan som jag fortfarande använder. Men menstrosorna skulle vara bra nattetid och de sist dagarna när jag blöder mindre. Tyckte de höga såg sköna ut.

      Håller med dig, jag hoppas på boxershorts med samma funktion.

    Det är väl ändå ett tag sen mens var blått i reklam? Ser bara rosa vätska i mensrelaterad reklam nu för tiden.

      Så är det kanske? Jag kollar bara via appar och slipper på så vis mkt av reklamen. ? Bra i så fall!

    Jag kan se ett bra användningsområde med trosan. Jag blöder rätt lite och behöver bara tampong max ett par dagar sen använder jag trosskydd. Men att rida med trosskydd – hej och hå friktionsskav!
    Dock ser trosan lite tjock ut? Känns det klumpigt? Nån som har ridit i dom?

      Finns tunna som är jättebra. Thinx tror jag att dom heter.

    Tycker det är toppen att det finns så många alternativ. Själv använder jag menstrosor vid flytningar, slutet av mensen och när jag tror mensen snart kommer. Jag har tunna som motsvarar ungefär trosskydd i tjocklek/uppsugningsförmåga.
    Jag vågar aldrig lita på bara tampong eller menskopp utan har alltid binda eller trosskydd också då. Med menstrosan så kör jag med den istället (tillsammans med tampong/menskopp). Jag skulle personligen inte ha menstrosan som enda skydd vid riklig mens, men det är nog en vanesak egentligen. Jag tycker inte det känns helt fräscht, även om uppsugningen nog funkar.

      Vart har du köpt dina, som är tunna?

        Comfydence.se Jag har modellerna Friday feeling och Hippy Yay som är tunna. Har även Stay Lazy som är tjockare men den tycker jag ger lite ”blöjkänsla”, så den har jag mest när jag sover.

    Ursäkta men det där är inte bindor utan trosskydd för (urin)inkontinens.. Och vanliga svarta sådana har funnit ett par år så ingen direkt nyhet.. =)

      Läckage* till och med ?

    På ett sätt är det väl bra att man kan se färgen på det som kommer ut så att man kan reagera om det skulle vara typ grönt.

    Känns också onödigt med färgade bindor men å andra sidan är de kritvita väl blekta.

    Inget som gör mig speciellt exalterad iaf.

    Tänk om jag fick en krona varenda gång någon försökte övertala en annan att prova menskopp. Två kronor om det skedde helt icke-ombett.

    ?

    Menskopp är en lifesaver för mig. Jobbar på förskola och oroade alltid att jag ska blöda över bindan om jag inte hinner gå på toa. Behöver inte heller stressa över att byta bindan hela tiden.

    Jag reser även mycket. Ibland har jag fått mens under resan och då hittar man inte alltid till närmaste toa för att börja byta binda.

      Håller med, den är guld när man reser och inte alltid har tillgång till rent vatten och toalett. Då kan den bara sitta inne hela dagen istället.

        Jag upplevde att det var just det som var ett problem. Om man var tvungen att tömma koppen och befann sig där det inte fanns handfat på samma ställe som man kunde stå enskilt och gräva så var det aldrig en särskilt trevlig promenad att gå med blodig hand till handfaten utanför, även om man torkade av så mycket det gick eld toapapper.

          Jag lät bara min sitta inne tills jag kom till hotellet. Jag behöver aldrig tömma den under dagen.

            Och en tampong kan man ha inne i 8 timmar om man inte blöder genom den också. Jag är sällan ifrån en toalett i över åtta timmar när jag reser. Mest för att jag behöver kissa någon gång också.

              Är så avis på det ? Jag blöder så sinnessjukt mkt, en tampong strl L börjar titta ut själv efter 30 min.

              Bindor är det bästa jag vet. (Kan inte ha menskopp.) Men så har jag endometrios med, så kan inte trycka in nåt och ligger ändå hemma hela mensveckan pga fruktansvärt ont

                Fördelen med att ligga hemma är att du inte behöver oroa dig för hur du ska resa med mens. Nä då, skämt å sido? det verkar suga rejält det där.

      Var är alla som klagar på bindor och tamponger i relation till miljöförstöring nu? Om fördelen med menskopp är att det underlättar när man ska resa jorden runt, ja då känns ju ändå inte bindan så farlig i miljöavseendet.

        Att resa är inte synonymt med att resa jorden runt… Mens är lika jobbigt på tåget till Skövde som på flyget till Thailand.

          Swoosh

          Ja men man kanske inte ska klaga på någon som slänger en tampong hemma medan man själv tar med menskoppen ut på en resa. ”Miljöööööööön.”

          Och på tåget till Skövde eller på flyget till Thailand finns väl rinnande vatten och möjlighet att byta både tampong och tömma menskopp? Förstår inte hur det är lättare att tömma en menskopp än att byta en tampong när man reser.

            Swoosh på dig själv. Du likställer resa med att ta ett flyg jorden runt men missar att en resa inte behöver betyda miljöovänligt. Jag vandrar mycket och där är menskoppen ovärderlig. Förstår du poängen nu?

              Min poäng verkar dock inte gå fram till dig.

                (Och jorden runt var ett raljerande)

              Det var ju 12:58 som nämnde tåg och flyg.

            Menar du att folk som använder tampong och bindor inte reser?

    Jag är superglad över att alternativet menstrosa börjar dyka upp. Min dotter kommer troligen få mens tidigt, att inte behöva hålla på att fippla med bindor eller tamponger i skolan kommer helt klart göra övergången lättare.

    Kul att folk tycker det är äckligt att tvätta en menstrosa men stå och koka en menskopp är helt normalt.

      Varför är det onormalt att koka en menskopp? Det är ju inte så att man lägger den blodig i kastrullen direkt… jag tvättar min i badrummet under rinnande vatten, sen kokar jag den.

        Ja och vad är äckligt med att tvätta en mensig trosa?

        Min poäng är att det ena anses äckligt men inte det andra. Om man läser generellt här inne alltså. För mig är inget av det äckligt.

      Tror inte att den som är ok med kopp tycker att trosa är äcklig. Mer att de som tycker kopp är ofräscht också tycker att trosa är ofräscht, och hellre vill kunna byta engångsprodukt ofta.
      Jag använder kopp, tampong, trosa eller binda beroende på tillfälle och fattar inte varför man måste välja sida och starta krig…

    Jag tänker att menstrosor måste var otroligt bra på mellan/högstadiet. Ser ut som helt vanliga trosor och man behöver inte smyga med binda på rasten. Sitter dessutom på plats utan att synas på träning.

      Såg inte din kommentar förrän jag hade skrivit mitt inlägg nedan. När vår dotter fick mens på mellanstadiet var menstrosor toppen för henne.

    Intressant angående miljöpåverkan tampong/binda vs menskopp. https://www.ipoint-systems.com/blog/are-menstrual-cups-a-green-lie/

    ”Are the statements about the sustainability of menstrual cups therefore a “green lie”?

    Yes. On the basis of the life cycle assessment carried out, it was clearly shown that the perception of the general public that menstrual cups are the more ecologically sustainable product is not correct in this blanket statement. However, it cannot be claimed that tampons are the more environmentally sustainable product. The answer is: it depends. As so often, there is no black or white, but many nuances in between.

    Menstrual cups are still a young product on the market. We assume that a more distinct user behavior will establish itself, for example by communicating a hygiene standard for cleaning and for the frequency of changing the cups. This development would lead to a better data situation, less uncertainty and thus a more unambiguous result for one of the alternatives. Until then, the question remains open as to which alternative is more environmentally friendly.”

    Men det är klart att företagen som säljer menskopparna hävdar att de är såå mycket bättre än alla andra alternativ.

      Angående avfall så beror det också på vilket land man pratar om. Ett land som främst deponerar sitt avfall till soptippar skiljer sig från exemplevis Sverige där det allra mesta av brännbart avfall återvinns till el och fjärrvärme samtidigt som rökgaserna från förbränningen renas. Nej man ska inte skapa avfall bara för att, men påverkan blir olika stor beroende på avfallshantering.

        Exakt. Känns som att många jämför en menskopp med typ dyraste tampongerna de hittar och utgår från att de slängs rätt ut i havet när man byter dom

      Läste du ens vad du länkade till? Det står ju bara att de inte vet eftersom menskoppen är en så ny produkt.

        Ja det var ju det jag kopierade in också. Andra stycket.

        Så vad baserar företagen som säljer menskopparna sina påståenden på? Eftersom man inte kan säga mer än att det beror på.

    När min dotter fick mens köpte jag menstrosor till henne. Hon hade inte så rikliga blödningar och tyckte att menstrosor var smidigt att ha i skolan, i synnerhet de dagar de hade idrott. Hon kände att det var mer naturligt.

      Jag funderar på att köpa det till min dotter också. Helst på idrotten då det är få i klassen som fått mens så hon tycker det är pinsamt att smussla med binda..
      Får man fråga var du köpte?

        Jag beställde från USA. Ett märke som heter Thinx. Tror de finns att köpa i svenska webshopar också. Det fanns olika modeller att välja på och olika absorbtionsförmåga.

          Tackar för svaret. Ska kolla lite efter det.

    Var väl libresse som hade svarta stringtrosskydd för typ 20 år sedan. Tyckte det var så smidigt under svarta trosor.

    Någon som vet hur högt upp baktill och framtid själva skyddet på trosorna går? För mig räcker inte en nattbinda på natten utan jag måste bygga som en ”blöja” med flera bindor för att inte vakna i ett blodbad.

      Beror på märke och modell…

    Kollade inmenstrosor hos typ libress av nyfikenhet. Såg i det finstilta att dom håller ca 50 tvättar. Säg att du har mens ca 4 dagar i månaden så räcker varje par i ett år. Är det verkligen så miljövänligt? Tänker att det går åt betydligt mer vatten och energi för att göra ett par trosor än en ask Tamponger?

      Jag använder kokosolja! Tycker att det kan vara svårt att få in den men blev lättare med olja. Absolut värt dock för att bara behöva tänka på mensen 2ggr per dygn. När den väl är på plats känns den inget alls.

    Ang menskopp, hur fan får ni upp den? Vet att man viker ihop den och att det finns flera olika metoder men menskoppen är ju fortfarande så mycket större och hårdare än en tampong?

    Jag blöder ganska lite & får ont av annat än minitamponger, och använder därför inget annat.

    Jag skulle tro att en av anledningarna till att det inte är så vanligt med svarta/annan färg på bindor är att man då måste tillsätta färgämnen. Det kräver mer vatten, mer kemikalier och är dyrare att framställa. Är nog därför vi inte har färgat toapapper heller. Dessutom anses ofta vitt vara det mest hygieniska då man ser om det är rent eller inte, samma anledning som att de flesta sjukhus har vita uniformer.

      Exakt! Pappersmassa för denna typ av produkter är vit så ska man ha svarta trosskydd måste man färga, vilket är mindre hållbart.

    Vi älskar din artikel, den är mycket välskriven och visar vad menstrosor handlar om !

    Själv använder jag menstrosor från Clean och jag är mycket nöjd med dem !
    Du kan besöka deras webbplats : https://clean-vitality.com/collections/menstrosor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.