Botox och influencers

Tycker det är så sjukt intressant att man väljer att göra reklam (?) antar att det är reklam, för något som klassas som en sjukdom. Själv har jag kronisk migrän och har under min uppväxt behövt utredas för min huvudvärk för att nu i år kunnat få en strikt diagnos och behandling för att motverka anfall , dvs med Botox. Det tog mig 6 år, jag var alltså 14 år gammal när jag började utredas på riktigt, för att jag skulle kunna börja få botox. Men här verkar det bara behövas lite följare för att kunna få en sådan behandling gratis. Dessutom utan att informera kring ingreppet och processen som leder fram till detta. Blir faktiskt arg på riktigt, känner mig så förminskad påtryckt över att det ska gå så lätt fram för andra. Har ingen aning om hennes sjukdomshistoria men att skaffa botox är inget som bör ske över en natt. Det är så mycket som spelar in. ☹️ Tycker hela situationen blir så sjukt konstigt

 

Jag fick det här dmet av en av mina följare och tyckte det var väldigt intressant och någonting jag vill lyfta här inne. (Hen har givetvis godkänt det först)
Botox är ingen liten sak att behandlas med, och ska inte göras för att en influencer som Sanna Jönrvik tycker att man ska göra det om man upplever att man ”testat allt”. Det är i så fall en diskussion man ska ta med den läkare som ansvarat över ens migränutredningen, och som bör vara den som i så fall skickar en vidare för behandling. Det ska inte ske för att för att en influencer uppmanar till botoxinjektioner.
”Kör botox” uppfattar i alla fall jag som en uppmaning.

Det finns ytterligare en aspekt som är intressant här och det handlar om vad man egentligen får marknadsföra enligt svensk lagstiftning.
Det är förbjudet att marknadsföra läkemedel – Botox är klassat som en läkemedel – men det är än så länge tillåtet att marknadsföra behandlingar som innehåller Botox.
Hur upplever ni Sannas inlägg?
Jag uppfattar det mer som reklam för substansen Botox än någonting annat.
Enligt Läkemedelslagen (2015:315) är det tillåtet att göra reklam för läkemedel, dock är det endast tillåtet att rikta marknadsföring av receptbelagda läkemedel till vårdpersonal.
Det vill säga personer som får förskriva eller lämna ut läkemedel, till exempel läkare, sjuksköterskor, apotekspersonal och veterinärer.

Oavsett om det är reklam eller inte så håller jag med min följare om att det är en smula problematiskt att en influencer rekommenderar en medicinsk behandling på Instagram – betald reklam eller inte.

Jag har sökt Sanna för en kommentar men hon har inte återkommit. 

148 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ja, de rika och privilegierade har det enkelt, det är sen gammalt. Visst blir man matt men knappast förvånad.

      Det är knappast gratis via landstinget högkostnadskort på läkemedel och hos vården blir ju 4000 per år.

      Men är det det som är problemet här? Att alla ska lida lika mycket före de får effektiv behandling?

      De flesta läkare kommer säga att det inte är förstalinjebehandling och att man därför bör testa annat först men om man har lust att betala så FINE testa och se om det hjälper. Det är en stort sett ofarlig behandling.

      Dock håller jag med om att det juridiskt sett troligen är ett tvivelaktigt case

    Alla kan göra botox mot huvudvärk om man går till privat klinik och betalar för sig. Vill du ha det via landstinget? Ja då kommer det ta tid. ”Blir arg på riktigt”. Snälla släpp offerkoftan, har man haft sånna problem i typ 14 år kanske man kan börja leta alternativ själv.

      Jag fattar inte heller grejen här. Om man kan ta Botox mot rynkor kan man väl också göra behandling mot migrän utan vidare. Tycker inte att det verkar vara en stor grej. Sen har jag iofs aldrig provat för varken det ena eller andra men ändå..

      Jag håller med. Den som skrivit kommentaren verkar inte förstå skillnaden mellan att gå till en privatklinik och betala själv och få en skattefinansierad behandling via regionen.

      Exakt, skillnaden mellan privat och landsting är att du inte måste ha provat varenda steg i trappan innan du går på det som faktiskt funkar.
      Jag tycker det är jättebra att båda alternativen finns!

      Tycker det är så med många. Man förväntar sig typ att läkare ska knacka på dörren med hjälp. Har läst om flera här (typ på ÖS) som ”ger upp” och vägrar åka till sjukhuset för att man anser att man inte går rätt hjälp. Men den jävligt hårda sanningen är att om du själv ger upp så kämpar ingen annan åt dig.

      Man måste helt enkelt ligga på, leta nya vägar osv själv. Hård sanning, men så är det. Jag vet själv hur det är. Men hade inte haft den hjälp jag själv har idag, om det inte vore för att jag bokstavligen krigat mig fram.

      Men är det bara läkare som får göra skönhetsbehandlingar då? Annars har vi ju flera aktörer som inte är utbildade att behandla migrän? Hur säkerställer de att personen har provat alla andra alternativ och uteslutit andra orsaker till huvudvärken? Jag går själv och gör botox mot rynkor så motsätter mig inte botox på något sätt men är tydligen inte helt insatt i hur det är reglerat.

        Det är bara legitimerad personal som får injicera botox enligt (ganska) ny lag. Dvs det är läkare, sjuksköterskor och tandläkare som får injicera. Botox är ett läkemedel som förskrivs av en läkare, så är det en ssk som är behandlare har hon fått den förskriven. Så det är ganska reglerat.

          Botox är ett nervgift som förlamar den yta där den sprutas in. Dess verkan förutom rent kosmetiskt är omdiskuterat. Det kanske hjälper mot Sannas migrän, men det kan lika gärna vara ren placeboeffekt.

            Det är INTE placebo. Jag känner direkt när min botox börjar gå ut efter 3-5 månader, huvudvärken kommer tillbaka direkt! (Jag gör i tinningarna och hårfästet) och det får mig ju att slappna av på ett annat sätt som med tiden går ut och jag börjar då använda musklerna direkt och då kommer huvudvärken tillbaka.

              Det du känner av är att nervimpulserna delvis blockeras och att musklerna som injiceras slappnar av. Det du inte vet är om du skulle få samma effekt om någon sprutar in en saltlösning istället för det du tror att det är dvs botox.

                Botox sitter ju dock 10v, absolut jag kan testa saltlösning men skulle ju då behöva sprutor varje dag.

            Fast Sanna får ju botexen utskriven av en läkare o sen har hon valt den kliniken att utföra de? De är ju inte så att läkaren kan injesera botox

              Varför inte? En av mina läkare utför den typen av injektioner?

            I mitt fall är det INTE placebo, gick från 20 migrändagar per månad till 6. Alltså placebo…. nää man kan verkligen inte fantisera bort migrän gud man kan knappt stå upp utan medicin kan jag lova.

              Jag fattar att du måste ha ett helvete och positivt att det hjälper dig. Problemet är att det finns väldigt lite forskning och kliniska studier kring botoxs effekter som behandlingmetod vid migrän. Privata kliniker sysslar inte med sånt och resultat de publicerar är snarare marknadsföring än seriösa forskningsresultat. Tyvärr forskas det för lite på migrän. Man vet inte vad som orsakar det och då blir det svårt att ta fram bra behandlingsmetoder.
              Botox är ett nervgift och man vet inte vilka effekter det har på långvarigt bruk, om det finns en livsdos och vad som händer om den överskrids. Bara för att man inte fått eller har blivit av med tidigare biverkningar är det långt ifrån riskfritt.

          Tack Sofia, då förstår jag! Tänkte att även om man kan skönhetsbotox så kanske man inte kan medicinsk botox så man vet hur man ska sätta det rätt för att migrän ska lätta. Men har man medicinsk bakgrund vet man ju risker och vilka utredningar som bör ha gjorts tänker jag.

          Jag vet att jag läst att någon fått botox mot att de bet ihop käkarna. Frågade min tandläkare om det för jag har pressat sönder en tand. Men hon sa att det är absolut för stor risk att använda botox för att åtgärda käken. Så finns nog någon som behandlar det med botox fast man kanske inte ska.

            Jag gör botox behandlingar var 4e månad i käkmusklerna mot exakt det du beskriver. Pressar tänder och sliter ner emaljen. Jag testade alla andra vägar först enligt tandläkarens rekommendationer men blev inte bättre, började sen med botox och har slutat pressa tänder vilket gör att jag inte har spänningshuvudvärk dagligen längre och tänderna har slutat slitas ner. Dock är det inte svårare eller högre risk att ge botox i käkmusklerna än någon annanstans. Bör tilläggas att jag är legitimerad och så även mina föräldrar där den ena jobbar inom tandvården så har verkligen testat allt innan och vet eventuella risker.

      Hon argumenterar ju för att det är orättvist att influencers får det gratis när hon fått kämpa så många år för att få det finansierat. Dock viss skillnad på att få något skattefinansierat och ”få” något av utbyte mot reklam av ett kommersiellt företag.

      Kände samma sak. Sanna betalar ur egen ficka, man kan ju välja att gå privat.
      Och hon tar ju i alla fall injektionerna på ”rätt” ställe. Minns Ngn av tvillingarna Lagergren som också tog Botox ”mot migrän” och satt stel i hela pannan.?

        Dock så lägger de i pannan mot migrän också, jag har i pannan, nacke osv. Så jag sitter här med en ”stel” panna pga botox mot migrän, fick det utskrivit dessutom så kommentera inte idiotiska saker du inte vet om…

      Exakt. Jag gjorde mot pannveck pga fåfäng och vips så försvann även huvudvärken jag dragits med till och från i flera år. Gör ca var 6e till 8e månad nu och det verkar vara ”rätt” intervall för mig.

    Har själv gjort medicinska botoxbehandlingar sedan barndomen och tycker det känns helt absurt med reklam för detta, även om det i fallet ovan gäller en privatklinik. När det gäller ett riktigt sjukdomstillstånd tycker jag att man ska genomgå en utredning hos en läkare som kan ge ett grundat medicinskt utlåtande – för då vet man att man får rätt diagnos och rätt behandling. Att uppmana folk till att ta saken i egna händer innan utredning blir bara fel, för kanske beror symtomet på något annat? Och kanske finns en bättre lämpad behandling? Botulinumtoxin är ett extremt potent och mycket toxiskt toxin, och injektioner med substansen är inget förstahandsalternativ.

      Tack för tipset

      Men hur vet vi att hon inte har gjort en utredning? Hon kanske bara går privat för en behandling.

        Exakt.
        De som följt Sanna länge, vet att under hennes graviditet så var hon sängliggandes mer eller mindre hela graviditeten pga migrän.

          Exakt!!!

        Skönhetskliniker, vilket är vart Sanna går för sina behandlingar gör inte utredningar av medicinska tillstånd.

          Nej men de kan begära in journaler från de som gjort utredningar och utifrån det kan man behandla. Eller så har de egna läkare som kan göra utredningar och ställa diagnos.

            Du har lite för hög tilltro till läkare som jobbar på skönhetskliniker.

          Vad är det som säger att hon gjort utredningen där? Måste man gå på behandling på samma ställe som man gjorde utredningen?

            Ingen aning men det var inte poängen här. Av kommentarerna att döma verkar inte folk förstå skillnaden mellan en skönhetsklinik och en vårdinrättning.

        I min kommentar avser jag inte Sanna specifikt. Vad jag menar är att man generellt bör genomgå en utredning för migränen istället för att direkt ta saken i egna händer, för då får man ett professionellt utlåtande. Migränen i fråga skulle ju kunna vara ett symtom på en annan åkomma och då är det den åkomman som behöver behandlas, inte nödvändigtvis migränen. Vidare är botulinumtoxininjektioner inte ett förstahandsalternativ vid behandling och därför inget man bör tillämpa i första hand om man kan bli hjälpt av t.ex triptaner.

      Läste fel. Pls ignore ?

    Jag har kronisk migrän och har behandlats med botox i snart femton år. Känner inte ett dugg igen mig i det som skrivs. Känner att det är extremt överdrivet.
    Och jag remitterad mig själv till en neurolog mottagning.
    Hens resa som påbörjades vid 14:års ålder har ingenting med det här att göra, och det är inte ett dugg konstigt att de inte började behandla hen med botox först efter några år. Mycket som händer i kroppen med hormoner etc när man är tonåring som påverkar migrän.
    Och varför hens sjukvårdsresa skulle ha någon som helst att göra med en privat klinik övergår mitt förstånd.
    Extrem överreaktion.

    Och ja, kan du betala för det kan du få samma behandling bums. Och det kan du få på mottagningar där det jobbar kvalificerad injektionssköterskor och läkare som har kompetens. Det finns såna också fast alla verkar tro att det måste vara oseriös och inte ställas någon diagnos om man betalar för det.

      Du som är van vid botox, får du inga biverkningar?
      Jag har provat en gång och blev fysiskt dålig i flera veckor efter.

        Oj? Känner inget speciellt alls. Hur mår du dåligt?

          Svimningskänsla, svag i kroppen, musklerna kändes så svaga svårt att förklara känslan, yrsel, stela händer ja massa märkliga symptom. Det försvann tillslut men vågar inte göra igen trots att jag var så nöjd med resultatet!

            Låter inte som kända biverkningar man får av botox.

              Vad pratar du om det är klassiska förgiftningssymptom.

              Fast det sa de till mig på kliniken att det var.
              Och att det var övergående biverkningar.

            Du har typiska förgiftningssymptom av att giftet spridit sig i kroppen. Innan man börjar en eventuell behandling är det viktigt att man utreds för bakomliggande sjukdomar. En del biverkningar är nämligen dödliga om man har en bakomliggande sjukdom.

              Tack för din info❣️

        Jag får botox mot kronisk migrän sen 6 år och de två första gångerna mådde jag jättedåligt efteråt, hade ont i hela kroppen precis som vid influensa. Därför hade de som regel hos min neurolog att man ska göra minst 3 behandlingar i rad (var 12e vecka) innan man utvärderar effekten, det tar fler behandlingar för vissa att uppnå önskad effekt och slippa biverkningar.

          Åh jag förstår! Tack för info!

        Jag får var 10e vecka mot migrän (har fått 20 år) aldrig någonsin biverkningar.

          Skönt! Verkar inte vanligt med biverkningar kanske, men jag fick tyvärr men de var iallafall övergående

            Viktigt att rapportera hoppas din neurolog gjorde det.

      Blir mörkrädd när jag läser kommentarerna om botoxbehandling av migrän. Det är så mycket felaktigheter i vad folk påstår och vissa av kommentarerna får en att undra om folk ljuger medvetet?
      Att man inte ger botox till barn och tonåringar beror på att man inte känner till ämnets långsiktiga effekter i den växande kroppen. Detta är en huvudregel och har inget med hormoner att göra.
      Att som en del påstå att botox är riskfritt och att det ges av kompetent personal är tramsigt. Ingen av de privata skönhetsklinikerna har någon som helst kunskap om botox långsiktiga verkan. Dessa kliniker varken får, kan eller ska bedriva forskning för de saknar helt den kompetensen. Ändå utger de sig för att de kan påvisa resultat vilket bara det är skrämmande eftersom folk vill tro på att det ger resultat. Regeringskansliet har granskat en rad rapporter som kommer från dessa privata kliniker och sammanfattar att behandlingen kan reducera antal migrändagar i månaden med två dagar men att detta går inte att fastställa då studierna är dåligt genomförda bygger på för få subjekt och risken för bias är stor då det är klinkerna själva som genomfört studierna.
      Botoxbehandling av migrän är smått medeltida för det finns ingen seriös forskning bakom. Tror inte att det finns många som tror att åderlåtning funkar men att glatt spruta in ett nervgift i ansiktet och nacken det tror man på.

        Botox ges till många barn med cp-skador. Vet inte var du har fått din information ifrån?

    Jag tycker mest det är fascinerande att ALLA influencers har migrän? (: Sanna, michaela forni, ellinor löfgren etc. Botoxqueens!

      Tror du att behandla arga rynkan och mungipan hjälper mot migrän? Det är bra att ha något att skylla på liksom ?

        E x a k t så! ;D

        Såklart inte, men på bilden som tagits så ser man ju att hon får injektionen i nacken. Så då är det ju tydligt att det inte handlar om rynkor eller utseende på något vis.

        Sen kan jag säga att behandla arga rynkan faktiskt kan hjälpa en hel del. Jag har gjort det, gjorde det 100% för skäl gällande utseende. Men upptäckte när jag hade gjort det att jag det som en extremt stor bonus gjort att jag nästan aldrig har spänninghuvudvärk längre, som jag fick för att jag rynkar och spänner mellan ögonen väldigt mycket. Det är så fantastiskt att det i sig är en egen anledning att jag vill fortsätta. Vill fortfarande göra det för utseende också, men säg att av någon anledning så hjälper det inte alls med at motverka rynkor längre, skulle ändå fortsätta för det är så himla himla skönt att slippa den där spänningshuvudvärken.

          Exakt så var det för mig med ??

      Fast hon tar ju typ i nacken. Var är tynkan där? Haha

        Man behandlad där, inte i pannan.

          Jo även i pannan.

      Eller hur? Jag får botox mot migrän och det är det enda som hjälper, men det är ju bara en bortförklaring att varenda influencer som kör botox i pannan har migrän. När man behandlar migrän får man injektioner över hela huvudet och nacken, 30-40 stick. Det gör skitont så hade aldrig gjort det för rynkor, men botox är guld för oss som verkligen har svår migrän. Sen fattar jag inte hur folk vågar låta någon som inte är läkare injicera botox.

      Exakt! De har inte fattat hur man behandlar migrän med botox. Såna lögnare. Det hjälper inte med injektioner i pannan.

        Inte i bara pannan nä, men man får injektioner även där.

        Jo. Får 30 inj varav 7 är i pannan.

    Har också kronisk migrän och har fått botox för det i sex år, skulle aldrig någonsin gå någon annanstans än till en neurologmottagning för det. Det är liksom lite mer avancerat är några injektioner i pannan, dom ska till exakt rätt punkter i nacken och hårbotten också.

      Vet inte hur det är i just detta fallet, men det kan ju vara en läkare/ssk som jobbat på en neurologmottagning som startat en klinik? Varför skulle det vara sämre än just en regionstyrd neurologmottagning?
      Vet flera läkare som vid sidan av arbete inom regionen arbetar på privata kliniker med både injektioner och plastikoperationer

        Då är det väl likställt med neoromottagning… inte svårare än så

          Jamen då så….

      Varför skulle inte en sjuksköterska eller läkare på privatklinik klara det lika bra? De kan ha lika mycket utbildning och erfarenhet som personalen på neurologen.

        Läkaryrket är ett av få yrken som hela tiden utvecklas via forskningen. Högst status bland läkare är de som jobbar på eller har anknytning till ett universitetssjukhus. Jobbar du på en privatklinik lever du ofta på gamla kunskaper och är väldigt långt från aktuell forskning.

          På privatkliniker har man väl iofs desto större intresse av att hålla sig uppdaterad för att behålla och locka kunder, eller?

            Nej verkligen inte, patienter har sällan koll på sånt och speciellt skönhetskunder bryr sig inte om medicinsk forskning, bara om reklam.

            För forskning krävs resurser, pengar, tid, kunskap, utrustning, mm. Sedan krävs kontroll av oberoende part för att undvika bias. Inget av detta är en privat klinik i närheten av. De läkare som jobbar privat men har kvar kontakten med sjukhusen är intresserade av att upprätthålla sin egen kunskap genom att var nära forskningen.

    Men snälla. ”Har ingen koll på hennes sjukdomshistoria” men ändå är personen övertygad om att hen är mer förtjänt av behandling och blir kränkt?? Varför ska folk som inte har koll alltid skrika högst.

      Precis. Undrar om personen är en ny följare till sanna, annars borde personen veta. Eller går personen bara in helt random på en influencers konto oc kollar stories

    Jag skäms över hur samhället ser ut. Speciellt i influenser världen – hur de påverkar utseendehets / fixering – så negativt

    Camilla, minns du ditt inlägg du la upp nyligen gällande Bianca Ingrosso – där det var en jämförelse med en bild där hon inte hade filter och den med filter i storyn.

    Om du nu uppmärksammar det igen nu på hennes instagram så ser du att hon har tagit bort den bilden – där man kan se hennes naturliga ansikte. Och senaste bilden som lades upp är med filter.

    Snälla? Jag blir förbannad att sådana manipulerar folk att tro att hudvårdsprodukter skulle ge en människa med ett filter – utseende. Det är bullshit.

    Hon bidrar verkligen till psykisk ohälsa hos människor med acne / hudproblem att det inte är OKEJ att se naturlig ut. Hon har ju gjort botox / fillers allting. Nej nu är det dags att bojkotta allt med filter och falsk fasad på sociala medier.

      Den ligger visst kvar!

        Den är borttagen

          Ja jag skrev ju precis det !

      Sorry ! Nä, kollade fel bild.

      Oj då får du nog bojkotta hela världens kosmetika företag då Alla retuscherar bilder i reklambilder, videos etc.

        Precis o inte bara kosmetika företag utan all reklam överallt ?

    Jag är 22 och har haft migrän sedan jag var 6 år och kroniska sedan ca 8 och har testat allting förutom botox just av anledning att jag har varit för ung, gjorde min första botox behandling för några veckor sen och det är jag glad för, vet inte hur det skulle påverkat mig när jag var yngre att få den behandlingen. Oavsett om du går privat eller inte så krävs det att man uppfyller vissa kriterier (annan behandling som inte har fungerat och att kriterierna för kronisk migrän är uppnådda). Men har man länge haft problem brukar dessa kriterier vara lätta att uppnå och de framgår ju inte vad hon har testat sen innan. Sen huruvida det är bra att göra reklam för kan diskuteras men jag känner lättnad i att veta att det inte bara är jag som mår dåligt av min migrän. Det är trots att en sjukdom som inte syns men som kan en väldigt negativ effekt på livskvalitén.

    Har ni sett LDs rant på IG story?

      Nej

      Jag tycker verkligen inte att det var någon rant!

        Super-rant om me myself and I
        Hur orkar hon tänka så mycket på sig själv

          Well, får man kommentarer att man är en dålig förälder, inte duschar, gjort botox, inte gör si och så men så och så, så skulle jag också ha en ”rant” för att reda ut vad som är sant och inte. Hennes instagram går liksom ut på henne, som person.

            Ja det är ju det jag säger. Hur orkar man hålla på och bla bla bla om sig själv och om vad man sa förr och vad man sa förra veckan och så vidare i evighet… om hon skriver, som hon ofta gjort, att hon duschar en gång i veckan, tack för info liksom men jag frågade inte, sedan kommentar någon att hon inte brukar prioritera hygien, då kommer en rant om att hon visst bryr sig…ok men varför säger du då att du duschar en gång i veckan, om du sedan blir kränkt för att någon tycker det är ofräscht…

              Hon håller mest på så där för att hon inte har ett jobb.

    Orka bli upprörd över precis allting.

    Skulle absolut betalat för botoxbehandling för att bli av med migrän. Låter som välinvesterade pengar 🙂

    Förstår inte alls vad hon blev upprörd över?
    Att göra botox i ”argrynkan” har gett mig mitt liv tillbaka då jag blev av med huvudvärken. Jag ångrar att jag tvekade så länge, jag hade kunnat få det tillbaka tidigare om det inte var för skammen jag kände med att göra ett skönhetsingrepp.
    Kommer aldrig sluta.

      Om man följt sanna i några år, så vet man hur hon mått pga migrän. Så absolut inge konstigt att hon lagt upp detta.
      Och för folk som haaar migrän, men inte blir av med den- är väl svinbra att dom kan få info att detta kan göras för att hjälpa.

      Hon har ju hänvisat folk till kliniken dessutom.

    Jag tror inte en sekund på detta. Det är som med alla de som påstår att de opererar näsan för de har svårt att andas.

      Gina! ? ”Hade polyper i näsan” mm ok Gina för alla vet att det blir lättare att andas om man minskar näsan med 4 storlekar…

      Så du tror Sanna tar botox mot rynkor i nacken/bakom öronen??

    En bloggares dotter i 35-årsåldern lyckas trycka fram lite gropar på hakan. Vips botox. Några gropar som inte ens syns om du inte provocerar fram. Och varför måste allt vara så onaturligt perfekt. Är vi dockor?

      Gropar på halsen? ?

      Jag fattar inte heller varför man skulle ta bort apelsingroparna som en del kan få på hakan. Jag menar – vem står o trycker fram ett underbett på det viset?

    SNARK..
    Det flunsorna inte fatttar ett skvatt av heller är att botoxbehandling mot migrän inte är en liten sak. Det innebär 33 injektioner totalt. En extremt stark mängd botox till skillnad från den vanliga lilla injektionen i pannan. 33 punkter som sätts i huvud, axlar, nacke och runt i hela ansiktet. Det är så mycket gift och gör så förbannat ont, jag hade smärta i två veckor konstant bara av hur giftet lade sig i musklerna efter min migränbehandling. Vet flunsorna att en botox-migränbehandling kan kosta 7000 kr för en vanlis, aka patient med kronisk migrän sen 5 år tillbaka, som trots fem vårdcentraler, tio mediciner och nekad remiss till tre neurologer behöver bekosta behandlingen själv? Och att den håller i 3-4 månader innan du behöver göra om den igen? Och blir luspank för att vården suger och för att man inte har spons? Blir så fucking TRÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖTTTT

      Så klagigt inlägg, jag vet!! Men jag blir knäckt av dessa svinrika influencers när jag själv suttit fast i vårdkarusellen för den här vidriga livsutsugande sjukdomen i 18 år

        Du får morra! En satans skitsjukdom.
        Jag går till en privat klinik men själva botoxen går på högkostnadsskyddet. Så ett besök blir typ 1800. Fortfarande dyrt men bättre än 7k!

        Var det du som skrev i ÖS om migrän? Fick du några nya tips?

          Vad bra!! Jajemen det var lilla jag… 🙂 ja jag fick några tips! får hjälp via Migränhjälpen, en privat mottagning via app, just nu och har alltså inte fått fysiskt träffa en neurolog än… därför jag bekostat botox själv innan. 1800 är ju helt klart överkomligt ju! ❤️

      Okej, fast det har ju egentligen inget med influencers att göra? Brukar inte direkt ta influencers i försvar, så känns lite märkligt nu, men det är ju faktiskt inget som är deras fel eller påverkan att det är svårt att få igenom botox som medicinsk behandling via regionen? Finns en hel del vanliga, icke-influencer-människor som också går och gör det privat för att de inte får av regionen eller inte orkar/vill gå igenom regionen. Ja, det är dyrt att bekosta på egen hand. Ja, man måste gå och få nya injektioner efter 3-4 månader. Men det betyder ju inte att influencers som också gör det inte fattar ett skvatt eller inte förstår att det inte är en liten sak. Att det är dyrt och svårt att fixa genom regionen har liksom inget med influencers att göra.

        Men det är förbjudet stt marknadsförs botox. Så många kliniker kringgår det såhär.

        https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hal-i-regelverket-kring-vad-influencers-far-gora-reklam-konsument-oskyddad

          Det var dock inte vad kommentaren jag svarade på handlade om och inte heller vad min kommentar handlade om. Det är något annat.

          Men angående det du skriver, grejen är väl att detta inte nödvändigtvis är reklam. Att tipsa om att en behandling eller ett läkemedel har hjälp en själv och att andra kan kolla upp att testa det om de har liknande problem är inte per automatik reklam. Inte ens att tipsa om den kliniken är per automatik reklam. Om hon inte själv har något att vinna på att skriva om det (betalning/ersättning, rabatter, ägare/delägare etc.) så är det inte mer än att hon tipsar om något, inte gör reklam för det.

        Nej det är klart, det är ju inte deras fel. Men jag har sett säkert 20 olika influencers lättvindigt säga ”ni MÅÅÅÅSTE prova botox mot migrän, eeeeeenda som hjälper!!! Jag sätter den mellan ögonbrynen – klart!!!” Och känner bara …….. hallå! Att så lättvindigt rekommendera en behandling (som de dessutom inte vet något om och sprider felaktig information om) som faktiskt är giftig, men också SVINDYR, och för vissa av oss den enda räddningen! Jag blir bara trött på svinrika snygga tjejer som kastar ur sig små söta tips hela tiden, när jag själv sitter här bitter med 10 biverkningar från senaste medicinkuren jag är försökskanin på. Bara så. Bitter helt enkelt! Ja, vården suger. Jag hade behövt naprapat, kiropraktor, LPG och botox. Det skulle kosta mig ca 5000 kr i månaden. Men för influencers kostar det ingenting – det är ju intressant.

    På tal om botox/fillers, VAD har hänt med Gabjossans läppar, dom ser ju ut som dom ska spricka på den senaste bilden hon la upp på bloggen? Är det bara jag som typ tycker att det ser ut som att det måste göra ont när dom är så där sprängfyllda.

      Håller med. Hon påstår hon ”så sällan” fyller läpparna men de ser ju sprickfärdiga ut? Och medan man är gravid… Jösses.

        Det är inte ens tillåtet att göra fillerbehandling på någon som är gravid eller ammar

      Storleksblind som de flesta andra som börjar med fillers…

      Ja, just sprängfylld. Som stora tjocka larver Julia Franzen har större och tjockare larver

      Rätt vanligt att läpparna svullnar när man är preggo, sen har hon väl lite fillers sen innan så att det ser lite extra ut

        Det ser inte lite extra ut, det ser helt onormalt och märkligt ut.

          Menade inte Anni snarare lite extra utifrån vad hon normalt har – som redan är rätt stort iom att hon gör fillers?

      Ser sjukt ut.

      Vill bara lägga in här att mina läppar svullnade enormt när jag var gravid…
      Snart 9 månader sedan jag födde och har fortfarande kvar svullnaden….

    Sanna har ju frekvent samarbete med Nivea och deras hudvård. Blir tramsigt när hon i osponsrade stories sen visar sin ”riktiga” hudvårdsrutin med enbart relativt dyra produkter (finns sparat i höjdpunkter).

    Okej.
    Det är skillnad att göra botox kosmetiskt ex mot rynkor då får sjuksköterskor göra det, medicinskt mot migrän får bara läkare göra det och bara om man provat förebyggande behandling som inte fungerat innan, mot migrän ger man ca 30 injektioner!!! Med bieffekter som hängande ögonlock, problem med sväjreflex. Och problem med nackmuskelaturen, inget glamoröst. Men det fungerar, jag får hos neurologen var tredje månad och det har gett mig mitt liv tillbaka.

      Sjuksköterskor får administrera botoxinjektioner vid migrändiagnos. Flera neurologmottagningar har sjuksköterskor som ger injektioner till patienter.

    Även Johanna Toftby gör regelbundet reklam för samma klinik för just Botox och migrän

      Är nog inte mest för migrän, människan är ju fullsprutad med allt som går att hitta och fullproppad med all slags tabletter. Springer ju på Lövingskliniken stup i kvarten.

    Vet ju inte vad som gäller i Sannas fall men finner det intressant att så många som gör botox tydligen lider av migrän…..

      Jag lider av skoskav, funderar faktiskt på en Gastric Sleve

        ???

    Så satans sjåpigt. Vem fan har inte ont i huvudet, nacken, whatever. Det är smällar man får ta om man prompt skall efterlikna nån AI-eskort-robot.

    Sanna har skrivit och pratat om sin sedan start. Även hennes sno har tagit upp den, i synnerhet när hon var gravid. Så tror allt vi kan tro på den saken. Sen om det är okej att göra reklam för saker som kan lindra migränen är en annan sak.

    ”Smygreklam för nordicfeel av…”

    Svar från Camilla:
    Kan du snälla sluta lämna dessa tröttsamma kommentarer om personer du uppenbarligen har ett horn i sidan till?

    Jag kommer fortsätta med att INTE godkänna dem, men om du fortsätter härja likadant på andra sidor så kan dessa kommentarer härifrån komma att behöva lämnas ut.
    Det du sysslar med är rena trakasserier!! // Camilla

    Det låter som att följaren är ganska ung och kanske inte ännu har fattat att det är skillnad på att gå via landstinget/offentlig sjukvård och att betala själv på privat klinik. Är man dessutom halvkändis så kan man tom få privatklinikens behandling gratis och det kan ju kännas orättvist, särskilt som följaren har haft migrän länge osv. Men det är tyvärr så det funkar. Livet är inte alltid rättvist och svensk offentlig vård är ju jättelångsam.

    Har själv gått privat och gjort botox i panna/hårfästet mot spänningshuvudvärk. Det enda som hjälpt mig att slippa ha huvudvärk varje eftermiddag. Det kostade 2500 Kr och då gjorde jag två andra områden också, det är några år sedan och nu har jag inte råd att fylla på men det är ingen stor grej att gå och botoxa sig medicinskt. Bara kolla upp utövaren, legitimation osv först

    Men det ÄR förbjudet att marknadsföra botox enligt svensk lag. Genom att ta in en influencer som lägger upp så, kan kliniken kringgå det.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hal-i-regelverket-kring-vad-influencers-far-gora-reklam-konsument-oskyddad

    Botox är ingen substans som du skriver det är ett registrerat och patenterat namn på ett läkemedel som tillverkas av Allergan. Botox får bara användas för medicinska behandlingar. Substansen är Botulinumtoxin typ A. Man får inte marknadsföra eller göra reklam för receptbelagda läkemedel på något enda sätt för att kunna öka förskrivning och användning av dem. För estetiska behandlingar finns Vistabel (precis samma som Borox men annan etikett för att kunna skilja ut medicinska behandlingar och dem som är estetiska. Samma med Bocoture som är estetiskt och Xeomin som är medicinskt. Azzalure och Alluzience är estetiska och Dysport medicinskt.

    För att få läkemedelsbehandling för migrän måste man ha en diagnos som är kronisk migrän där man måste ha provat alla andra inte receptbelagda och även receptbelagda mediciner för att kunna få behandling med Botulinumtoxin.

    Man får inte heller ha rabatter eller kampanjer på receptbelagda läkemedel som man ofta ser på olika ställen. Och även att en influenser skriver om sin behandling är det salongen och behandlarens ansvar att man inte får göra det. Lagen är tydlig och man kan få vite.

    Hon får det ju utskrivet och hämtar ut på apotek för att sedan få det injicerat i nacken på kliniken pga migrän. Hon har inte bara gått in och fått det någonstans utan utredning. Otroligt onödig och oförtjänt kritik av någon som vet noll om hennes resa.

    Klart hon lovordar något som hon upplever lindrar sin svåra migrän! Och hon hänvisar frågor till kliniken, inga rabattkoder eller något liknande. Skärp er.

      jag lovordar Tramadol, mot all värk, kan hänvisa till langaren i parken där man kan köpa billigt
      har du provat allt annat o inget funkar, kör på Tramadol från langaren.

    Sanna har pratat om detta flera ggr tidigare och innan man uttalar sig kanske man ska kolla upp personen (trodde Camilla hade koll på de flesta influensers). Sanna får Botox utskrivet på recept (bara det säger ju en del) och gör sedan behandlingen på den kliniken. Hon pratar om det på sin youtubekanal för ca 1 år sen. Inte så svårt att göra lite research innan.

      Det är fortfarande en influencer som uppmanar till medicinsk behandling.

        jag lovordar Tramadol, mot all värk, kan hänvisa till langaren i parken där man kan köpa billigt
        har du provat allt annat o inget funkar, kör på Tramadol från langaren.
        och ni som inte känner mig ni får göra bakgrundskoll, ca 2 år bakåt på min insta

        JA Jag är väldigt ironisk
        same same

    Hur länge kommer bloggen gå på ”sommartider”? ?

    Så bra, då kan alla fjortistjejer med huvudvärk hoppa över utredning och med inga pengar gå till en billig botoxare.
    Perfekt.
    Lite mer tydlig info vore ju bra från en med stor plattform.
    Att börja hos läkare för utredning, varför man har huvudvärk först och främst, innan nervgift på ett sunkigt hak sprutas in i en fattig tonåring som läst inlägget.
    Alla influencers har dessutom migrän som endast botas med botox?
    Min syster ( ung ) lider av en svår och ovanlig migrän, hon fick först genomgå hjärnröntgen och andra prover/undersökningar. Hon har varit inlagd i omgångar då hennes migrän först uppträder som att hon fått en stroke osv.
    Säkert bra för många at ta botox men nog inte så att man ska uppmana folk att skippa flera steg o gå direkt på botox.

      Har du ens följt Sanna eller utgår du från ett enda inlägg?

        Tänker att om en börjar följa igår så är det ju detta de ser, de får ju ingen mer bakgrund mer än texten i bilden. Kunde ju gett lite mer ( om än kortfattad info ) i det inlägget om att hon genomgått undersökningar deluxe . Tror knappast nya följare skrollar metervis neråt.
        Men jag har fattat att man ska ha hela hennes bakgrund från innan för att förstå den text hon lägger upp som inte innehåller något som berättar om att hon gjort flertalet undersökningar etc.
        Man måste alltså ha följt henne från jättelänge tillbaka så att man inte missförstår, inga nya följare bör ansluta sig iallafall inte utan att skrolla ner för att fatta.
        Dock gör hon ff reklam för medicinsk behandling på fel sätt.

          snarare uppmanar till medicinsk behandling

    Lider inte av migrän men spänner mig sjukt mycket i nacke, ansiktsmuskler, käkar (och axlar också). Eftersom det är muskelavslappnande, är botox nåt som skulle kunna hjälpa mig?

      Fråga din läkare.

        Absolut, tänkte mest höra om det ens är idé att fråga läkare, kanske är en dum tanke liksom.

    Min migrän försvann när jag skaffade mig en daith-piercing. Personen som piercade mig sa att många av hans kunder som haft migrän upplever att det förvinner när de piercat daith-området. Ibland krävs det att man piercar båda öronen för att det ska förvinna helt. Vet inte om det är ett bättre alternativ till botox eller migräntabletter, men det funkade för mig iaf 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.