Supernannyn?

Carina Bergfeldt hyllar sin sons nanny på Instagram och beskriver hur hon, efter att ha passat barn från 9-22, sprutat vidare till IVA för att jobba ett nattpass. (Inte ett schemalagt pass utan hon hoppar in för att någon annan blivit sjuk eller liknande.)
Carina tycker att kvinnan förtjänar att bli kallad för ”supernannyn” medan många av hennes Instagramföljare inte riktigt håller med.
De anser snarare att det är ganska riskabelt att ha personal på IVA som inte sovit på ganska många timmar.
Här kommer ett axplock från Carinas kommentarsfält.

Efter sitt vakna dygn meddelar ”supernannyn” att hon fick 48 timmars sammanhållen vila, kanke för att putsa lite på sitt flygande paraply.
🙂

Tack för tips!

120 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Folk klagar på allt

      Helt otroligt vad det ska finnas fel i precis allt

    Om ni bara visste hur många gånger man blir tillfrågad om att ta natten också när man jobbar kvällspasset ?

      Ja det är ju där skon klämmer egentligen, att vi systematiskt låter anställda inom vården arbets ohållbart mycket så det varken blir bra för personal eller säkert för patienter …. Inte att sjukvårdspersonal extraknäcker som barnvakt, hör nog till ovanligheterna.

        Exakt. Många gånger har man inte ens ett val. Vet inte hur många ggr jag blivit inbeordrad.

        ”Vi”???

          Vi, som samhälle.

      Bara för att det är normalt betyder det inte att det är bra, det betyder inte att det är något man ska uppmuntra, eller liknande.
      Sjukhus personalen gnäller ju varje vecka i media om hur trötta det är, om hur utslitna det är, om att deras kollegor inte pallar att jobba 24/7 och aldrig få vara lediga, om sjukskrivningar, mm.

        Nej, uppenbart tycker ingen av oss vårdpersonal att det är bra. O vi ”gnäller” pga ohållbar arbetsmiljö som kan vara direkt patientfarlig.

      När jag läser detta tänker jag bara fan alltså att inte jag till exempel (som har tjänstledigt) kunde hoppa in och supporta med något administrativt, servera mat, städa eller vad som helst på volontärbasis. Jag förstår ju att man inte kan ha en massa obehöriga hönor som springer runt och stör men alltså om det hade funnits minsta lilla som hade avlastat…

        Varför har du tjänstledigt?
        Du kan alltid höra av dig och erbjuda din hjälp.

    En verklighet för många. Att jobba natt är tufft fy farao!

    Villa gnällspikar. Carina har helt rätt, finns ingen utvilad iva-personal med bra arbetstider. På alla möjliga avdelningar på sjukhusen arbetar personalen galna pass. Vi ska vara glada de inte alla säger upp sig på momangen.

      Näe, men det är väl normalt för att man blir tvingad av arbetsgivaren och inte för att man har ett annat jobb man varvar med.

      Dock finns det väl rätt många som passar (sina egna) barn hela dagen och sen går på ett nattpass. Är nog inte största problemet, tyvärr.

        Du sover ju på dagen då barn är i skola o på förskola.
        /Jobbat natt i många år, dock inte inom vården.

      Jag reagerar på tonaliteten i det Carina skriver. Som att det är en bra sak och värt att hylla att människor jobbar trippla pass. Istället kan hon visa tacksamhet för att människor osjälviskt ställer upp och samtidigt ifrågasätta ett samhälle som accepterar att människor ska arbeta orimligt långa dagar, kvällar och nätter.

    Låg inne med min pojke på 7 veckor som fått rs. Var så tacksam, självklart, för svensk sjukvård och sköterskorna som gick på knäna men usch va de slarvade. Trötta och gick bara på vad testerna visade. Tittade knappt på mitt barn. Tillslut skrek jag ut min frustration ”Hjälp mitt barn!!!” Jag struntar i om det står 100% syresättning. Titta på honom, titta på patienten. HAN KAN INTE ANDAS. 5 min senare dundrade 4 läkare in och han togs till barnintensiven. Samma natt kopplade de ur hans syre, av misstag också. Ena sköterskan blängde på den andra och bad henne sätta i kontakten snabbt, oj oj det missade jag.

    Inte deras fel i grunden i know .

      Aldrig varit med om att få dålig vård men får så jävla dåligt samvete de gångerna jag varit på sjukhus för hur stressad personalen ofta är. Stressade hela natten på akuten, och sen ser man det igen på avdelningen på morgonen och börjar fundera på när de ens sover? Får dåligt samvete å hela samhällets vägnar, att vi utnyttjar så många människor.

        Ja jag var aldrig otrevlig mot dem. Vi var alla bara uppgivna på olika sätt. De för att dem troligtvis var helt slut och dålig återkoppling mellan varandra och jag för att mitt barn mådde dåligt.

    Vill skriva samma sak som ovan, vet inte hur mgn gånger jag har jobbat dubbelpass, både dag-kväll, kväll-natt och ibland natt-ngr timmar dag. Och blivit beordrad natt eller tar lucka fast jag vaknade 08 på morgonen.
    Är man ovan ssk eller ny så är det inte att rekommendera utan då behöver man vila för att ha fokuset med sig hela tiden, men om man är van så går det fint fint att jobba natt trots brist på sömn. Kolla upp rutiner/pm, att alltid fråga en kollega eller kolla upp fakta om tex ngt läkemedel, gör man på alla pass. Jag fungerar, som van natt-ssk, bättre trött på natten, än att jobba dagpass för det är riktigt tungt för mig som är ovan och oftast fått mindre sömn iom man behöver gå upp tidigare och ofta jobbat kväll eller natt innan som stör sömnen //ssk som fortf älskar sitt jobb trots alla luckor och slit. Jobbar på avd+ima+iva

      Jepp. Samma här! Om folk verkligen förstod hur illa det är, så hade alla varit livrädda. Hur mkt ÖT jobbar man inte varje år? O den är inte alltid frivillig.

        Kan du jobba natten också? Nej. Ok, då beordrar jag dig!

          Haha exakt! Sa nej en gång till att byta pass från dag till kväll, blev inbeordrad på dubbelpass ist. Thanks!

            På riktigt? Helt sjukt ju! Jag hade på riktigt blivit fysiskt sjuk av det. Förstår inte hur ni pallar det.

          De försökte beordra kollegan som prec hade dragit ut en tand och var hög på morfin ”ja men du har ju stöd av de andra kollegorna”. Haha…det var inte så noga tydligen. Hon stod på sig som tur var.

    Vad sker med Ebba von sydows blogg? Inte ett ord på en månad förutom ett pinsamt Vischy inlägg. Däremot konstant hysterisk reklamverksamhet på Instagram.

      Snälla, sluta följ denna hysteriska reklammänniskan.

      Hon är den värsta sellouten, från journalist på Svt och Tv4 till flunsa som marknadsför sitt östermalmiga övetklassliv. ?

        Men det är därför jag undrar vad som hänt.. hon var ju stor? Och pop.

          När var hon stor? Ärligt?
          Jag var inne o kollade lite när hon fått minsta sonen.
          Då var hon inte stor. Alls.
          Har aldrig förstått mig på henne.

        Och nu ska hon lansera Ebba sport??‍♀️ Det har inte undgått någon att hon tränar morgon, lunch och middag, men att lansera sina egna träningskläder?? Vem kommer köpa? Östermalmstanterna?? Vem köper hennes tennisarmband för 20 loppor?

          Haha va?! Kan inte hon göra något utan att starta företag på det…? Vart har du läst detta?

          Någon, uppenbarligen – eftersom hon omsätter 19 miljoner och gör en vinst på 11 Mkr.

          Men du förstår väl att det är tvärt om? Hon visar upp ”att hon tränar” för att hon tänker släppa träningskläder.

          Tränar morgon middag och kväll? Var det inte hon som tyckte det var en bedrift att gå 10 000 steg per dag? ?

    Sorgligt att en människa tvingas slita så. Önskar vården fick mer resurser. Ska rösta för det på söndag

    Hoppas att supernannyn inte jobbar på det viset flera dagar i veckan.

    Hoppas hon får lite dricks när hon barnvaktar.

      Hon får väl lön antar jag?!

      Hon verksr ju jobba heltid sen extra hos Carina. Län får hon väl får vi hoppas.

    Vad för nytta gör hon när hon gått in väggen, det är ett helvete att komma ut på rätt sida. Hoppas hon är rädd om sig och vet sitt värde.

    Antar att Hamilton blev nattad runt 19-20 och att nannyn kunde vila. Barn på 8 månader sover ju också på dagen så då kunde hon ta en powernap när de sov antar jag.

    Håller med kommentarerna i inlägget. Efter att ha förlorat tre år pga utmattningssyndrom är jag allergisk mot allt glorifierande av överbelastning och allt glorifierande av never ending to do-lists. Sjukskrivningarna gällande utmattningssyndrom och stress har ökat lavinartat, vi behöver inte mer.

      ?!!!
      Också trött på att vissa tycker man är så superduktig när man jobbar mycket! ? har aldrig förstått det där..

        Jag tycker de som kan ta sig en redig vilodag utan dåligt samvete för att de inte presterar är hjältar.

    Den här personen, supernanny eller IVA sköterska, väljer själv väl?

      Men om jag kommer in på Intensiven, när hon har varit vaken typ 20 timmar, då kan jag som patient, inte välja bort henne.
      Och jag är ganska säker på att hon inte tänker på samma vis som någon som jobbat 8 timmar.

    Blir provocerad utav detta inlägget.. Har själv tvingats väcka 3 personer i assistansen som få hade nattvak för mitt akut sjuka barn 🙁 vid tre olika tillfällen under en 2 års period. Fanns säkert ett mörkertal på fler tillfällen då det kan ha skett, misstänker jag. Man har ett eget ansvar att säkerställa att man är utvilad när man ansvarar för ett människoliv!

    Hade en man jobbat så mycket hade ingen sagt ett ord. Men kvinnor är tydligen sköra och svaga och kan inte jobba mycket, för då kommer de gå in i väggen.

    Vilken superkvinna! Och alla kvinnor är inte sköra och går in i väggen. Det finns många kvinnor som är starka och klarar av mycket jobb. Sluta förminska kvinnor! Många kvinnor klarar av mycket arbete.

      Vet inte om du är troll-Lisa men du har en poäng. Vet inte hur många som har tillskrivit mig diagnos utbränd, när jag inte alls varit eller är det. Så fort man jobbar mkt och är trött (det blir man av mkt arbete, helt normalt) så skriker folk AKTA DIG FÖR VÄGGEN!!

        Ja jag har aldrig varit utbränd eller ens i närheten av det, jag jobbar mycket men är också bra på att koppla av och säga nej.

          Bara en gissning nu men antar att den här kvinnan gillar jobbet som nanny och bara jobbar extra på IVA, alltså inte att hon är heltidsanställd på IVA och MÅSTE knäcka extra som nanny. Hon blir tillfrågad om ett extrapass och tackar ja, förmodligen är hon alltså inte slutkörd efter dagen med barnpassning och hon vet att hon kan vila sen. Ett tufft dygn absolut men man känner ju av vad man orkar.

            Jag tänkte detsamma. Hon jobbar ju knappast heltid som nanny och IVA-sköterska…

            Skulle ni vilja lämna ert allvarligt sjuka barn i händerna på någon som varit vaken ett dygn?

        Är utbränd (på bättringsvägen), och håller med. Det som brände ut mig var inte mycket jobb. Att ha saker att göra är fantastiskt och att vara trött på kvällen och somna som en stock är också fantastiskt. Det som brände ut mig var negativ stark stress under lång tid. Sedan är folk förstås olika och klarar olika mycket jobb och stress, men det kan ibland kännas lite förminskande och som ett onödigt daltande när folk ifrågasätter en bara för att man kanske måste jobba lite mer en kort period eller liknande. Aktivitet har hjälpt mig att börja friskna till från min utbrändhet, men det händer rätt ofta att vänner runt mig vill dra i mina tyglar, vilket påverkar min självkänsla och gör det lite svårare för mig att se mig som stark och kapabel. Jag vet att de vill väl, men jag upplever det som att de injicerar en liten dos negativitet i mig varje gång.

      Kom igen efter 40 år med hårt stressande arbete så får vi se vad du Lisa tycker.

    Fantastiskt gjort också av Carina att lämna bort sitt barn på kvällarna. Så att han inte bli mammig och curlad som de flesta barn är idag. Jag lämnade bort mitt barn på heltid från att hon var 1 år (på förskola) och hon är helt självgående nu i tidiga tonåren och har aldrig varit mammig. Bra gjort av Carina att ha en nanny.

      Lisa, du piggar verkligen upp. Man kan liksom gå och poppa popcorn med en gång när man ser ditt namn i kommentarsfältet. Aldrig en tråkig stund med såna som dig!

      Lisa är egentligen en ur teamet bakom denna blogg. ?

        Måste finnas flera Lisa med liknande stil och ton? En har väl varit missbrukare/prostituerad men är numera gift, en låter män betala allt, en har tydligen barn i tonåren…

          Stavas troll.

          Jag tycker att Lisa är rätt så rolig. Alltid kul att se hur folk går igång på allt hon skriver.

          Så är det väl en som blivit dumpad för en yngre kvinna också? Men det kan ju vara en av dem.

    Undrar hur det går med den sammanhängande dygnsvilan. 11h sammanhängande per dygn.

      Det har man tyvärr inte ens på schemat om man jobbar på avdelning på sjukhus. Jobbar du kvällstur och sedan dagstur dagen efter får du ej den vilan och speciellt inte om du bor långt bort och pendlar, helt enligt schema

        Det är på intet sätt ok, även om jag vet att livet ser ut så för många.

        Det är vila från jobbet, inte att man bokstavligen ska ligga och vila i 11 h. Där för räknas ju pendlingen in i “vilotiden”.

          När vi jobbar kväll-dag har vi 8h 45min mellan passen ?

    Lol om folk ens visste att ett standardpass för en läkare är 19 timmar ?

      Det är absolut inte standard.

      Hos oss har läkarna dygnsjour på helger och kan ha det två helger i rad om det vill sig illa. När jag hör det är jag glad att jag ej blev läkare!

    Låter inte särskilt sunt, inte för kvinnan och inte för IVA-avdelningen, där de som arbetar bör vara vakna och pigga.

    Alla som fasar över detta; vet ni hur vardagen för tex biträdande jurister ser ut? Asså att jobba typ 18 timmar per dygn i flera år är standard.

    (Ja, jag förstår att det är viktigare att vara pigg när man ska rädda liv än när man ska lösa juridiska spörsmål men min poäng är att i båda fallen ska man utföra ett psykiskt krävande arbete. Men ingen höjer på ögonbrynen när en jurist berättar om sina arbetstider, det är snarare lite prestige i det hela. Men om denna person nu tog ett långpass en gång (för vi vet inte om detta händer ofta) och sen dessutom sov/vilade i 48 h direkt efter så går folk i taket. En jurist får sällan ens 48 h sammanhängande ledigt över helgen).

    Och nej, jag är inte en sådan jurist men känner många som är.

      En jurist tjänar mer

        Många biträdande jurister eller jurister som sitter ting tjänar drygt 29 000 i månaden. Alltså lite beroende på skattesats runt 20 000 efter skatt. Inte jättemycket med tanke på dagens ekonomiska läge.

          Nja ingångslönerna på de större byråerna har nyligen höjts till ca 35-37. Men finns nog en del byråer fortfarande som ligger lägre. Men det är fortfarande inte alltid så bra betalt sett till antalet jobbade timmar.

        Tyvärr tror jag just att det är denna missuppfattning som bidrar till att ”ingen” reagerar.

        En bitis tjänar absolut inte mycket. Ingångslönen för en jurist på byrå (efter 4,5 års heltidsstudier på ett program som är svårt att komma in på och tufft att ta sig igenom) får de runt 28-31K i månaden beroende på arbetsgivare.

      Ja den världen är också sjuk. Jurister skulle må bra av att engagera sig fackligt och ställa krav på rimliga arbetstider. År efter år fortsätter det likadant fast alla har läst arbetsrätt

        Verkligen. Det är så sjukt tkr jag att detta är helt accepterat och normaliserat medan det samtidigt rasas över arbetsbelastningen för tex sjuksköterskor som i de flesta fall faktiskt jobbar färre timmar.

        Obs obs!! Säger inte att sjuksköterskor INTE borde få det bättre. Menar bara att det är så skevt att yrkesgrupper som jurister glöms bort i dessa sammanhang trots att många mår skitdåligt och blir utbrända i ung ålder.

          Jag hade ingen aning om den arbetsbelastningen! Tror inte alls det pratas om det i samma utsträckning.

            Jag var inte den som skrev först men det har börjat pratas om det mer och lyftas hos Advokatsamfundet tex och Akavia (gamla Jusek). Men problemet är fortfarande arbetsgivarna. Många timmar = mer pengar. Jag är jurist själv och tror aldrig jag upplevt en arbetsgivare som hört sig för hur läget är när de märkt att bitisen jobbar sent ofta (alltså sent som i typ 22 är inte ovanligt), utan snarare nöjda över att timmarna ser bra ut..

          Hej, ssk igen som skrev ett svar högre upp. Vet att det är såhär för mgn andra yrken och avundas inte timmarna och prestationen som läggs ner. Jag hade nog aldrig orkat med det som ni beskriver ovan, och all eloge till er! Och även eloge till alla andra också, som varit/är utbrända men påväg tillbaka och kämpar med era yrken. Vi alla gör vår beskärda del till samhället på olika sätt. Och det blir lite två olika saker också, jag kan (förhoppningsvis) släppa mitt arbete när jag kommer hem. Jag kan grubbla ett tag, kanske fälla en tår för att det var ett jobbigt pass, men jag kan alltid gå hem och lämna arbetet. Mgn andra yrken har ju jobb att tänka på alla vakna timmar och då inte ens få betalt allt man grubblar på hemma, för att sen gå till jobbet och utveckla det osv.
          Jag som ssk kan tjäna bra/helt ok med pengar (efter ngr år främst och byten mellan arbetsplatser), jag har möjlighet till övertidspass, kan oftast justera så jag jobbar mkt sen ledig en vecka osv. Jag tycker inte arbetstiden eller belastningen är jobbig (förutom under covid-vågorna, då mådde jag inte så bra pga otillräcklighet), men kortvarig stress (dvs ett arbetspass) kan jag ta för vet att tillslut kommer ngn att lösa av mig.
          Men den här emotionella biten är det som är det jobbiga, för mig iaf, och en bättre lön eller arbetstider kommer aldrig göra så det känns bättre. Att alltid se väldigt sjuka människor, ensamma människor, ledsna anhöriga, gamla som förlorar sin enda människa i livet, det tar på hjärtat. Och i samma veva känner jag mig priviligerad som får finns där för dom och jag gör allt jag kan för att få alla känna sig trygga och sedda.
          Det är det jobbigaste med yrket, allt man ger av sig själv. Samtidigt är det också det bästa med yrket, att få finnas där för utsatta människor. Så man måste hitta en balans i vilket yrke man än har, en god självkännedom som förhoppningsvis lär en vad som gör att livet ändå är okej och man får återhämtning. Det borde vara mer reglerat och genomförbart hur länge man får jobba i streck för att få tillräcklig återhämtning emellan osv så alla får en chans att vara ny och ändå få vila lite samtidigt vara erfaren och också återhämta sig, det vet jag inte hur man ska nå.
          //natt-ssk som babblar på mitt i natten när hon är ledig (såg att mitt meddelande kom på fel plats först)

      Ja eller finansbranschen… Nej tack säger jag! Orkar inte med 70-timmars veckor. Och man tjänar inga pengar i början ändå. Övertidsersättning finns inte heller.

        Det beror nog på. Jag hade en ingångslön på 55k plus årsbonus på runt 150k (plus betald middag på max 500 kr per dag, taxiresor från jobbet, gymkort, massage, feta kick-offs i andra värlsdelar och training – you name it, allt för att man ska njuta av att slava 24/7 och vara lojal mot sin arbetsgivare) så skulle säga att det är rätt bra. Sen är det ju för jävligt på många andra sätt just med arbetstiderna och att man ägs av arbetsgivaren. Men skulle överlag säga att det är en överdrivet välbetald bransch, även ingångslön för folk som inte ens nödvändigtvis har en master.

          Många går in på betydligt lägre idag.

          Jävlar vad mycket skatt det lär ha blivit med så många förmåner. Vad fick du ut till slut? Bara taxi liksom minst 400 kr om dagen med 50% skatt (pga hög månadslön blir det ju hög skatt) gör ju att det blir 200 kr i skatt sen som dras från lönen. Så 1000 kr per vecka i skatt för taxi…. Jag hade nog hellre åkt sl då!

            Man måste ju inte ta taxi för att man kan – däremot är det inte helt orimligt att vilja kapa sin restid vid arbetsbelastning som ibland uppgår till 80 eller fler timmar i veckan. Men de sakerna förmånsbeskattas iom de betraktas som exv måltidsersättning för övertid eller restidsersättning (vilket självklart inte är skattefritt för arbetstagaren men förmånligare än förmånsbeskattning)

      Håller helt med även om 18 timmar per dygn inte direkt är standard. Det är så mycket som är problematiskt inom branschen. Läste en gång en artikel om att jurister är de friskaste av alla för de hade minst sjukdagar. Men så vet man att verkligheten är att ingen tar sjukdagar för de jobbar när de är sjuka ändå..

        Hahahaha komiskt korkad slutsats ”ah de har inga sjukdagar, de är nog friska i så fall!”

      Det är 18 år sedan jag tog min juristexamen, och jag har aldrig förstått hysterin runt ”biträdande jurister som arbetar 18 h per dygn”. Vilka är dessa jurister egentligen? Finns de på riktigt? Juristyrket är enormt brett, och det finns oerhört många arbetsgivare som inte kräver den typen av arbetsinsats, att man då ändå väljer en arbetsgivare som gör det, och dessutom kräver det i flera år, känns enbart korkat. Eller så är det ett val man gjort, för att man vill ha livsstilen..

        Ok grattis till dig som lever i din bubbla.

    Har aldrig gillat Bergfelt, inte nu heller.

      Inte jag heller! Vet inte riktigt varför, men stör mig mkt på henne, även när hon var på Aktuellt.

    Men jag förstår inte, de har ett barn på två föräldrar? Och måste ha en barnflicka?obegripligt. Det är väl ändå inte hjärnkirurgi att ratta. Bergfeldt gör väl inga program just nu.

      Men maken jobbar och bor väl i Danmark delvis tror jag

    Kan bara folk som inte jobbat natt som gnäller om detta, sällan man får nog med sömn innan ett natt pass ?

      Folk kanske tror att man sover 8h på dagen inför sitt första nattpass, såsom man sover innan ett dagspass? Hade hon passat barnen mellan två nattpass hade man blivit lite orolig men har man jobbat ett tag känner man hur mycket/lite vila man behöver innan natten så tror inte någon behöver oroa sig för att hon skulle vara farlig.

        Hej, ssk igen som skrev ett svar högre upp. Vet att det är såhär för mgn andra yrken och avundas inte timmarna och prestationen som läggs ner. Jag hade nog aldrig orkat med det som ni beskriver ovan, och all eloge till er! Och även eloge till alla andra också, som varit/är utbrända men påväg tillbaka och kämpar med era yrken. Vi alla gör vår beskärda del till samhället på olika sätt. Och det blir lite två olika saker också, jag kan (förhoppningsvis) släppa mitt arbete när jag kommer hem. Jag kan grubbla ett tag, kanske fälla en tår för att det var ett jobbigt pass, men jag kan alltid gå hem och lämna arbetet. Mgn andra yrken har ju jobb att tänka på alla vakna timmar och då inte ens få betalt allt man grubblar på hemma, för att sen gå till jobbet och utveckla det osv.
        Jag som ssk kan tjäna bra/helt ok med pengar (efter ngr år främst och byten mellan arbetsplatser), jag har möjlighet till övertidspass, kan oftast justera så jag jobbar mkt sen ledig en vecka osv. Jag tycker inte arbetstiden eller belastningen är jobbig (förutom under covid-vågorna, då mådde jag inte så bra pga otillräcklighet), men kortvarig stress (dvs ett arbetspass) kan jag ta för vet att tillslut kommer ngn att lösa av mig.
        Men den här emotionella biten är det som är det jobbiga, för mig iaf, och en bättre lön eller arbetstider kommer aldrig göra så det känns bättre. Att alltid se väldigt sjuka människor, ensamma människor, ledsna anhöriga, gamla som förlorar sin enda människa i livet, det tar på hjärtat. Och i samma veva känner jag mig priviligerad som får finns där för dom och jag gör allt jag kan för att få alla känna sig trygga och sedda.
        Det är det jobbigaste med yrket, allt man ger av sig själv. Samtidigt är det också det bästa med yrket, att få finnas där för utsatta människor. Så man måste hitta en balans i vilket yrke man än har, en god självkännedom som förhoppningsvis lär en vad som gör att livet ändå är okej och man får återhämtning. Det borde vara mer reglerat och genomförbart hur länge man får jobba i streck för att få tillräcklig återhämtning emellan osv så alla får en chans att vara ny och ändå få vila lite samtidigt vara erfaren och också återhämta sig, det vet jag inte hur man ska nå.
        //natt-ssk som babblar på mitt i natten när hon är ledig

    Tycker alla som hatar på detta kan ifrågasätta alla mammor som jobbar heltid och tar hand om sina barn samtidigt i så fall. Alla karriärskvinnor som hyllas just nu? Det kräver EXAKT samma kapacitet.
    Det enda som särskiljer är att det inte är hennes egna barn? Det är det som gör henne till en supernanny. Men folk hatar ju också på att folk skaffar nannys. Så vart är logiken?

      Jag håller med men det är ett helt annat problem och en helt annan diskussion och inte direkt jämförbar eftersom det är en jämställdhetsfråga.

    I en perfekt värld är personalen utvilad när man kommer till sitt arbetspass. I verkligheten ser det inte alls ut så. Hur pigg tror ni vårdpersonalen är när det alltid saknas personal? När man alltid måste ge allt och lite till för att det inte finns tillräckligt med personal. Ställa upp på övertid och extra pass. I slutändan gör man det för patienternas skull och för sina kollegor. Kritiken från Carinas följare är lite väl hård tycker jag.

    I en drömvärld är man utvilad inför ett nattpass. I den svenska vården är det svårare. Blir man utbeordrad kl 16 att jobba natt är det ju inte bara att lägga sig och sova några timmar. Dessutom är ju inte människor skapta för att jobba natt och det kan vara svårt att få till sömnen även inför schemalagda nattpass. Massor av trötta människor jobbar just nu.

      Och hur utvilad är dagpersonalen. Jobbar häcken av sig till 22, kommer hem med andan i halsen, ska vara där igen 7 sharp och vara på alerten.

    Hatten av för den här fantastiska människan! Hon fick nog sova gott och samtidigt visste hur värdefull hon är för samhället. Jättebra också att löner/arbetsförhållanden inom vården tas upp.

    Egentligen samma sak som att vara förälder en dag när skolan är stängd/lov osv, och sen åka och jobba nattpass ? Inte konstigare än så – egentligen…..

    Och en annan försöker jobba så lite som möjligt.

    Nannyn blev alltså inringd att jobba extra?
    Så vadå, är det rimligt att inte kunna göra upp planer på sin lediga tid för att man vet att risken är stor att telefonen ringer och då måste man vara utvilad? Varför tror så många att beordrad övertid är ett val?
    Ingen vill slarva på jobbet, men om ens planerade återhämtning ständigt blir störd är det klart att det sker för ofta. För det är en ständig verklighet inom både vård och omsorg. Och det trista är väl just att vi ansvarar för andras väl och ve och allt som kommer med det för enskild person.

    Folk som inte jobbar inom vården är så verklighetsfrånvända, våra regler har inte gällt på FLERA år, finns det ingen och ta in på ett pass då tar man in den som finns, oavsett om den sovit eller ej. Oavsett vad lagar och regler säger. Det är bättre med två trötta händer än inga ALLS tro mig. Vi är redan för få personal vid ”normal” bemanning och gå under den redan sparade bemanningen är en mardröm, både för de sjuka och personal. Vakna upp Sverige, det är såhär vården bedrivs. Varför tror ni vi sjukskrivs ständigt? Varför tror ni vi skrikit? I vården jobbar vi med störst dåligt samvete, och vi lämnar inte våra kollegor ensamma. Vi ställer upp oavsett om allt omkring tar emot.
    / mvh en som jobbat i 18 år och jobbat tusentals timmar i övertid trots ”lagar”

      Jag håller med dig, tycker bara det är märkligt att ha en anställning extra om du arbetar inom vården, funderade över hur det fanns utrymme för det med tanke på hur det ser ut.

      Fast det kan ju vara så att hon är supernanny på heltid och bara ställer upp ibland på IVA, tänkte inte på att det kunde vara omvänt.

        Säkerligen har hon jobbat som fastanställd på iva, gått i pension och börjat som Nanny och går in extra på iva. Många överlever inte på pensionen, och många vill inte ”leva som en pensionär”

    Självklart är det inte optimalt att först jobba heldag med jobb nr 1 för att sedan jobba natt med jobb nr 2. Men nu är det så inom vård och omsorg att om det saknas personal och vikarier inte går att få tag på så blir ledig personal inbeordrad för att täcka upp. Vet ngn, ens Camilla om det kanske var så det var fallet denna gång? Är detta optimalt? Nej! Men det händer oftare än vad vi tror att vård och omsorgspersonal jobbar betydligt fler och längre pass än vad deras grundschema bestod av. Det är tyvärr den faktiska verkligheten i dag . Nu i valtider så fundera ett varv eller två över denna valfråga och försök åtminstone via din lagliga rätt att påverka det som påverkas kan. Tänker som så att alla som visat oro för både sin egen och andras vårdsäkerhet/vårdgaranti kan börja där, då kanske det leder till någonting bättre i alla fall. Bättre både för de som söker och behöver vård men också för de hjältar som dag efter dag/natt efter natt finns där för alla som vid något tillfälle behöver hjälp.
    Jag är så tacksam för vår vård men urless på att de som gör jobbet ska få jobba under så dåliga arbetsförhållanden!

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/100-000-svenskar-skadas-inom-varden-varje-ar

    Lite från ”dagens sjukvård” att läsa. Ingen rolig läsning och de som jobbar här lever i det varje dag! Men jag tackar min lyckliga stjärna att dom orkar och vill stanna kvar i denna arbetsmiljö, men jag blir frustrerad, arg och ledsen för deras skull!

    Lite udda att ha en anställning som ”supernanny” och sen ta extrapass på IVA.
    Visst, de skriker efter personal och alternativet kanske hade varit en lucka i bemanningen – en utarbetad kollega eller en kollega färre, vilket är minst dåligt?

    Arbetar du på en arbetsplats har arbetsgivaren koll på hur många timmar du arbetat sammanhängande och kan se om det är lämpligt att ta in viss personal. (I en vacker värld finns arbetstidsavtal som reglerar antalet timmar, sen VET jag att det inte är värt någonting när det blir personalbrist….)

    Har du två, tre, fyra arbeten har respektive arbetsgivare inte koll, på den biten i alla fall

      Säkerligen har hon jobbat som fastanställd på iva, gått i pension och börjat som Nanny och går in extra på iva. Många överlever inte på pensionen, och många vill inte ”leva som en pensionär”

      Själv har jag bara blivit förlöst på förlossningen av pensionärer som jobbat extra, alla gånger ? den sista fyllde 70 på dagen.

        Jag tyckte hon såg ung ut… kanske betyder att jag själv börjar bli gammal utan att inse det och inte ser det hos andra
        🙂

    Att inte Carina Bergfeldt tar till sig och fattar att ”DetFinnsALLTIDnåtatthugganerpå”-falangen hårdbevakar hennes konto och slutar att visa så mycket av sitt privata liv.

    Jag tänker som så att någon måste ju vara där och då är det dessa personer som ställer upp. Vare sig det jobbat med annat innan eller IVA långa pass. Har så många redan glömt bort situationen vi har i dessa yrken. Övertrött och sliten personal. För få personal. Allt för riskabla prioriteringar pga tillgänglighet. Så de tar så många de kan istället för att stå utan. Tänker att de i kommentarerna kan utbilda sig och ställa upp då och fylla ut passen så det slipper se ut såhär.

    Nu vet jag ingenting om supernannyns privatliv, men eftersom det är en extranatt hon tagit åt sig så tänker jag att hon antingen har ett grundschema dag/natt eller tillochmed är vikarie eller pensionär. Och iom att hon vaktar barn från förmiddagen så har hon med stor sannolikhet inte jobbat natten innan.

    Många som jobbar natt inom vården kan inte eller har inte alltid möjlighet att lägga sig att sova på eftermiddagarna, vilket betyder att när dom vänder dyngnet från ledig till nattjobb så är dom vakna från att dom vaknar den morgonen tills de går och lägger sig dagen efter. Dom dygnar som kidsen idag säger.
    Jag skulle vara orolig först när det upprepas mellan nattpass då det inte är hållbart.

    Och jag tolkar som att hon oavsett sysselsättning har bokat in barnvakt dagtid och därav inte jobbar natten innan.

    Och ja. Jag skriver dom, inte dem eller de.
    För att jag inte kan se det ”självklara” i när de ska vara de och dem och har då fått till mig av en svenskalärare att det är bättre att fortsätta med dom! Så det så ?✌️

    Folk klagar tamäfan på allt, men för att kunna klaga på allt så måste folk ha nåt att klaga på. Man borde ha lärt sig vid det här laget o man får faktiskt skylla sig själv om man måste dela allt på social medier. Klart som fan folket rasar på detta inlägg, herregud, om inte ”supernannyn” går på nåt så borde hon vara tok-trött efter en hel dag med två små barn o således inte gå på ett natt-pass på IVA.
    Sen att Carina Bergkvist besvarar kommentarerna med otrevlig ton är fan helt obegripligt, men hon har ju pratat innan hon tänkt tidigare så.

    C bergfeldt verkar ha riktigt obehagliga åtsiktet. Få bort henne från SVT månne?

    Jag arbetar som kirurg och utför ganska avancerade operationer. Om folk visst hur lite jag sover vissa dygn skulle ingen vilja vara min patient. Men inte kan jag stanna hemma p.g.a utebliven nattsömn utan det är bara jobba och stålsätta sig, och det går hur bra som helst. Vi människor är inte gjorda av porslin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.