En sammanfattning av Gina Tricot-situationen och ett litet tankeexperiment

Här hittar ni Irena Pozars text som Hanna hänvisar till.

Jag tycker det är intressant, hur Annie Croonas och Irena Pozars texter kan skilja sig så markant åt. 
Precis som Hanna skriver så önskar jag att Irena hade tagit upp kritiken mot Gina Tricot. Jag saknar den i hennes krönika.

Jag har funderat mycket på det här, och på Gina Tricots fatalt dumma ursäkter till varför de slopar sin tidigare policy att inte förknippas med ätstörningar, för att kunna slå mynt av Bianca Ingrossos kommersiella kraft.
De vill få det till att Bianca är en förebild, som pratar om sin ätstörning, trots henne enorm ovilja att söka hjälp för sin sjukdom.

Jag skulle vilja att ni medverkar i ett litet tankeexperiment.
Jag tänker inte prata om Bianca här nedan, utan kommer använda mig själv och min situation som ett exempel, eftersom det går minst lika bra.

Ni som följt mig ett tag vet att jag är nykter alkoholist sedan drygt fem år tillbaka.
Ponera att jag INTE blivit nykter utan fortfarande har ett aktivt missbruk, och att jag inte har några som helst tveksamheter kring att göra reklam för vin och sprit på mitt Instagramkonto. Jag postar även mängder av bilder och filmer på när jag är ute och festar och dricker kopiösa mänger alkohol, och som kronan på verket blir jag tagen för rattfylla och blir av med körkortet. 

Betänk att jag sen sätter mig i Tv4’s morgonsoffa och ”ärligt” berättar om min beroendeproblematik, men på frågor om jag sökt hjälp, åkt på behandlingshem eller går på AA-möten så svarar jag att jag inte har tid och att minsann ”ingen får prata om min alkoholism”.
Gör det MIG en förebild då?
Inspirerar jag andra till att söka hjälp för sin beroendeproblematik med mitt agerande?

Enligt Gina Tricots logik så borde jag vara och göra det.

Och sen den är kommentaren som på riktigt belyser det sjuka i sättet Gina Tricot förvarar sitt val av modell:


Kommentera gärna , men precis som Hannah skriver – inte Biancas kropp.
Eftersom det är allmänt känt att Bianca defacto ÄR sjuk i en ätstörning så finns det ingen som helst anledning att diskutera kroppar överhuvudtaget.

206 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tycker det är en trend som sakta har ökat i hela kändisvärlden igen. H*roin Chic osv. Trodde vi som växte upp under den där tiden hade förmedlad busskort bättre. Längtar till den här mode eran är förbi och det är rimligt att slippa visa magen och revbenen igen.

    (Jag vet att man får ha höga jeans om man vill, men säg det till Lisa 14 som vill se ut som sina idoler).

      Jag vet inte vilka busskort jag har förmedlat, men har också reagerat på att 90/00-talet är tillbaka, med både kläder och ideal. Man ska vara smaaaaaal. Inte bara smal, utan mager och helt utan muskeltoning eller fett. Det blir på något vis extra probematiskt när vuxna kvinnor på över 30 bantar ner sig så mycket. Desperata att se ut som en skranglig tonåring som inte fått höfter än.

        Du fattar att jag menar budskap. Så himla tråkigt att kommentera såna kommentarer när vem som helst fattar vad man skrivit. Väx upp.

          Haha jag fattade då inte att det var budskap du menade. Dessutom tycker jag Anonyms kommentar var trevlig och ser ingen anledning att skriva ”väx upp” till hen.

          Jag fattade faktiskt inte att busskort skulle vara budskap

            Inte jag heller.

          Jag funderar ofta här på om det på allvar brister i läskunskapen när man inte kan förstå vilket ord som har blivit autocorrectat, eller ta till sig poängen i en kommentar med ett felaktigt ord i en mening. Eller om folk bara vill poängtera stavfel och autocorrect i någon slags tvångsmässig handling.

          Obs, ej specifikt relaterat till anonym som svarade dig här men rent generellt så undrar jag ibland om läsförståelsen är så dålig nu mera att man inte kan förstå utifrån kontext.

          ”Trodde vi som växte upp under den där tiden hade förmedlad budskap bättre”. Även den meningen är obegriplig. Väx upp och lär dig skriva begripligt.

            Budskapet….. som sagt jag använder mobil när jag är här inte och sitter inte vid datorn som de flesta boomers verkar göra med sin mani att klanka ned på andra människor.

              Men du har väl en skärm på mobilen? Så att du kan läsa igenom vad du skrivit innan du skickar?

                Men gud… vilka elaka toner. Helt onödigt. En person uttryckte sin åsikt och folk anser då att man borde ”växa upp” och dylikt för att man råkade skriva fel/råka ut för ”autocorrection”. Helt otroligt att detta är hur folk beter sig på internet. Lite läskigt hur enkelt det är för vissa att vara nedvärderande/elaka så fort man kan vara anonym…

                  Tycker nog att Vivi själv satte tonen här.

                    Eller så behöver man inte påpeka när folk råkat stava fel eller det blir fel. Det är av såna anledningar allt färre personer vågar vara med i diskussioner på nätet. Skrolla vidare om du stör dig…?

                      Hur sjutton ska man förstå att busskort ska vara budskap? Och varför ska man övertolka allt till elaka kommentarer? Som man känner sig själv känner man andra eller?

                      Jag har inte påpekat något fel. Jag tipsade om hur man kan undvika fel.

          Lite humor skadar väl aldrig såhär en gråmulen torsdag med regn på tvären?

            Göteborg?

              Är det gråmulet och regn på tvären japp, då kan du hoppa upp och sätta dig på att det är Götlaborg. ?☔️

        Undrar om kardashians hoppar på denna smaltrend

          har du inte sett de senaste bilderna på Kim?

          Det har dom ju redan! Khloe och Kim har passat på under corona att operera om sina kroppar helt!!!
          Enligt Khloe är det hårt slit på gymmet som ligger bakom dock

          Khloe fick kritik senast denna eller förra veckan för att redigera sig smalare än innan på sina bilder.

        Vad schysst skrivet om oss som naturligt har den kroppsformen. Dvs vi som runt 30 år och är smala och inte har några höfter.

          Hela världen är anpassad efter er – släpp det.

    Och sedan frontar du Systembolagets nya kampanj. När Systembolaget blir ifrågasatta motiverar de valet av ansikte utåt med att ’Detta är en viktig fråga för oss. Vi har valt Camilla för att hon är en stor förebild då hon gått ut med sin aktiva alkoholism offentligt och är öppen med sina problem (som hon inte vill/har tid att söka hjälp med för att ta sig ur). Vi kommer radera alla kommentarer som rör detta samarbete, med hänsyn till Camilla’..

      Exakt! När man använder det här exemplet så framstår det verkligen hur sinnessjukt Gina Tricots svar faktiskt är.

        Men har du kört rattfull och blivit av med körkortet så har du brutit mot lagen och kan, beroende på promillehalten, bli dömd till fängelse. En ätstörning är en sjukdom, det är inte en rattfylla!

          Ne men alkoholism är en sjukdom.

    Såg ett nyheter24-klipp som låg här, som jag antar var ett urklipp ur Wahlgrens värld. Pernilla säger att hon hittat någon de kan gå och prata med och att Biancas välmående är viktigast, varpå Bianca utbrister typ ”Säg det till alla som bokar in massor och säger att jag är skyldig dem pengar om jag inte ställer upp!”.

    Svårt att inte tänka på Avicii och hur han bad om att slippa fortsätta, och hotades med kontraktsbrott och böter av människor som utnyttjade honom för sin egen vinning. Och hur det slutade. Blir genuint orolig för henne, trots att jag aldrig träffat henne.

      Håller med. Är hon 27 än?

        Hon är väl 28.

          Hon fyller 28 i den 30 dec.

        ?

      Klart att hon skulle ha råd att betala ett ev kontraktsbrott om hon ville. Om det dessutom är pga sjukdom är det väl inte heller ett kontraktsbrott.

        Det hade nog garanterat Avicii också. Gissar att det handlar mindre om pengarna och mer om kraven på prestation, att inte svika, att man har lovat osv. Känslan av att man inte har något val är nog duktigt stark även om man har råd att betala.

          Dessutom ett typiskt karaktärsdrag hos de kvinnor som lider av en äs, ”duktig flicka” och allt det där. Man ställer inte in, man ställer upp, man levererar.

          Men varför sätter inte Vanessa stopp?!? Jag förstår verkligen inte!! Vad är det för människa som kan stå så nära någon annan och inte göra omtänksammare val.

    Lärde vi oss inte om något efter det som
    hände Avicci? För Biancas situation påminner väldigt mycket om det. Det verkar som att företagen pressar henne extremt mycket och bara tänker på hur mycket pengar hon kan dra in. Men ingen verkar tänka på Biancas hälsa. Känner mig seriöst orolig över henne! ?

      Den enda som drabbades av det som hände var ju Avicii och hans familj. Det skiter ju företagen och giriga managers i. Pengarna ska in, skit i hälsa eller person. Money makes the world go ’round.

        Precis så. Den giriga managern gör ett långt uttalande om en ”öppen, respektfull och förtroendefull dialog och relation” hon har med sin klient, samtidigt som hon slänger upp nya inlägg och stories på designerkläderna, den totalrenoverade våningen de bor i samt fritidshuset vid havet. Inget som skulle vara möjligt om hon stöttade sin klient att sätta hälsan före pengarna.

      Jo, men hon är ju inte viljelös. Hon kunde välja att tacka nej till saker, allra helst sjukskriva sig. Men hon är också besatt av pengar och uppmärksamhet, mycket vill ha mer.

        Håller med men det är helt förbjudet att ens andas den funderingen.

        Du har en poäng men kan inte låta bli att undra varför hon inte tackar nej till mer saker när hon uppenbarligen mår så dåligt av det. Jag tror hon helt har tappat bort sig själv och sin egen vilja mitt i all framgång. Och företagen hon jobbar med utnyttjar det.

          Borde inte Vanessa säga stopp någon gång? Men hon tjänar storkovan på Bianca hon också…

            Vanessa vill inte sätta stopp. Kanske bryr hon sig om Bianca. Men inte mer än vad hon bryr sig om ett liv i lyzz.

    Att prata om sin ätstörning/”recovery” ökar risken för ätstörningar enligt forskning. Därför undervisar man inte om ätstörningar i till exempel skolor på samma sätt som till exempel de negativa effekterna av droger.

    Att prata om sin ätstörning i syfte att ”hjälpa andra” skulle jag gissa ofta syftar till att bibehålla identiteten som ”tillräckligt sjuk” i stället för att faktiskt bli friskt.

      Undervisar man inte längre om äs i skolor??
      När jag gick på högstadiet fick vi göra grupparbeten om äs där varje grupp fick en äs att göra anförande om, där man tydligt skulle dela in i olika delar – insjuknandet, sjukdomstiden och tillfrisknande.

        Nej inte alls vad jag vet. Resultaten i forskningen är rätt så nya så det har implementerats för inte så länge sen.

      Jaha är det så? Jag har nämligen känt att jag själv triggas till att vilja känna känslan av att inte ha ätit på hela dagen de senaste dagarna när detta diskuterats överallt. Har en gammal ätstörning från när jag var yngre som tydligen vill göra sig påmind för första gången på 10 år.

        Det stämmer. ÄS smittar ofta, finns det en i en klass blir det oftast fler… Av den anledningen undervisas el pratas det inte om ÄS i skolan alls längre och vi håller noga koll på de klasser/kompisgäng där detta börjar spridas.

          Det låter väldigt konstigt

    Idealen är så snäva! Lagom till vi har gjort tillräckligt många knäböj för att få en rund rumpa har pendeln svängt och nu är det Kate Moss för trettio år sedan som är idealet igen. Men man ska bara se ut så naturligt, du ska syssla med intuitive eating och vara en glad och rolig tjej som inte är rädd för att ta en öl och äta en pizza. Du ska träna och vara häslosam, men inte muskulös eller äta för mycket, dricka gröna smoothies varje morgon men inte vara ett hälsofreak. Du ska se ut som Bianca men inte vara sjuk.

    Ung och oskyldig, men erfaren och veta vad du vill ha. Medgörlig och gullig, men aldrig svara ”Jag vet inte, bestäm du” på en fråga om mat. Vilja ha barn, men inte vara mamma. Vara #gilboss men ha tid att spela tv-spel med din korkade kille och givetvis inte tjäna mer än din partner.

    Bara vara en Naturlig Kvinna™. Fast en tjej. Duktig flicka. Fast mogen.

      Din kommentar är poesi <3

      Gud vad deprimetande och sant innehållet i texten är. Den som skrev detta lyckades framföra hur sjukt samhället är på ett otroligt bra sätt.

    Det är läge för Bianca att ta time-out för sin egen skull. Hennes omgivning ställer orimliga krav och samtidigt som människor boostar hennes självförtroende till skyarna står hon där ensam med en skev självbild och dålig självkänsla. Det är en katastrof som bara väntar på att hända.
    Jag kan till viss del förstå IPs resonemang men problemet kvarstår så länge Bianca frontar GTs kampanj. Men det mest anmärkningsvärda är hur GT duckar från allt ansvar både vad gäller den press GT lägger på Bianca och den skada de åsamkar alla unga flickor med att befästa ett skruvat kroppsideal.

      Hon själv har nämt att hon gärna flyr in i jobbet för att undvika jobbiga perioder så det är inte bara att alla kräver massa av henne.

        Men hon är sjuk, hon kan inte skuldbeläggas för hur hon hanterar allt det här. En äs är en psykiatrisk diagnos. En psykiskt sjuk människa vet inte alltid vad som är bäst för hälsan och har ibland en skev verklighetsuppfattning. Lägg till de prestationskrav hon känner.

      Hon kan inte ta paus om hon har signat kontrlat med företag?

        Hon har säkert en skadeståndsklausul i kontraktet men vad är viktigare än den egna hälsan? Och hon har råd att betala.

      Bara en parentes; som göteborgare läser jag hela tiden förkortningen GT som tidningen GT(Göteborgstidningen) och tänker: Vad fan har de nu gjort för dumt? Och med Bianca dessutom. ?

        Jag tänker Gin & Tonic ?

    Fast nu gör ju inte Bianca reklam för bästa sättet att spy på, hon gör reklam för kläder så liknelsen med reklam för alkohol haltar lite va?

    Hanna Bergwall missar att nämna hur många som dött pga övervikt och fetma

    https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/nya-ron/2017/06/overvikt-och-fetma-bakom-fyra-miljoner-dodsfall/

    Nu tycker jag inte främst att detta är wn fråga om vikt utan psykisk ohälsa som även ligger bakom alkoholism.

      Det här handlar om Gina Tricots försvar att de använder Bianca för att hon är en förebild, trots sin ovilja att söka hjälp.
      Det handlar inte om fetma eller övervikt utan om en ganska så specifik situation som är extremt problematisk.
      Den blir inte mindre problematisk för att vissa gör sitt bästa med att hitta andra saker som minsann också är problematiska, men som inte har någonting alls med den här situationen att göra.
      Hade GT tagit avstånd från självskadebeteende i stort men samtidigt använt sig av en modell som skär sig i armarna varje dag, under förevändnigen att hon är en förebild som pratar om att hon skär sig själv – samtidigt som hon inte aktivt försöker sluta med det – hade det varit helt okej i din bok?
      Är det mindre illa, eller något som varken ska uppmärksammas eller problematiseras, bara för att någon slänger fram att det faktiskt finns folk som skadar sig själva genom att bränna sig själv på armarna med cigaretter?

        Hur vet ni att hon inte vill ha hjälp?
        Har ni baserat det på ett klipp?

          Hon sa det själv i Wahlgrens värld…

            Men hur vet du att det är det enda sanna? Man säger saker i affekt när man är arg.

              Såg du inte hennes reaktion? Det var mycket mer än affekt det var en regression för att slippa hantera Pernillas frågor om hennes ätstörning. Det var i alla högsta grad verklig.

                Bianca råkar säga något när hon uppenbarligen kände sig trängd och blev väldigt arg. Hon säger ju i klippet att hon mådde bättre efter och att hon och familjen kom varandra närmare av detta.
                Kanske har hon jobbat mer med detta efter just denna händelsen. Vad vet vi om det?

                Jag menar inte att det inte var verkligt. Men är det den enda sanna? Dvs du har bara sett ett klipp av hennes liv

                  Det går inte att dra några slutsatser av ett klipp, det har du helt rätt i. Dock visar klippet på att i den stunden klarar hennes vuxna jag inte av att hantera den stress som Pernillas fråga försätter henne i. Dock visar hon återkommande upp samma saker ur sitt liv och det jag frågar mig och verkligen hoppas är att det finns saker som är helt privat som följare aldrig får se.

              Som att hon säger att hon har blödande magsår men är ute och festar och dricker alkohol.
              Vilket man inte kan göra om man har blödande magsår.
              Hon säger många felaktiga konstigheter.

        Nej, inget självskadebeteende är ok i min bok, varken alkoholism, översättning,bulimi, anorexi osv. Men sätter detta lyfts fram känns vidrigt och du tjänar nu också på Bianca för det blir henne det handlar om. Att folk tycker och tänker, kritiseras och kommentarer ökar hennes ångest, vem som helst skulle må dåligt av all press som hon får.

        Alla har hört kritiken och svaret från Gina Tricot. Släpp det nu, men det här får så många kommentarer så det är bra att mjölka ur det sista ur Bianca.

          *överätning

          Den enda som fortsätter prata om Bianca här är ju faktiskt du.
          Jag försöker rikta om fokuset till Gina Tricot, men du känner dig nödgad att fortsätta blanda in Bianca.

            Inte riktigt va? Men fortsätt försvars det du utsätter henne för. På ngt vis nästan värre än Gina Tricot.

              Då tycker vi olika helt enkelt.
              Jag står för min kritik.

                Verkligen! Du tjänar ju pengar på bloggen, med all rätt,nu genererar inläggen om Bianca väldigt mycket klick och kommentarer…
                Kanske bojkotta att skriva om henne om du vill föregå med gott exempel.

                  Inte mer än andra inlägg. Det sker snarare på Instagram och där tjänar jag inte en krona.

                    Tycker det har varit väldigt mycket mer kommentarer på detta ämne och trodde det var därför det tas upp så mycket. ALLA vet att Bianca säljer, även du. Visa att du går i framkant och inte lägger ökad stress och press på henne.

                      Okej, förklara för mig då varför EN persons välbefinnande är så mycket viktigare än alla andra som far illa av Gina Tricots val av modell och vad det sänder ut för signaler?

                      Det här är på tok för viktigt att fortsätta belysa och jag känner mig trygg i min roll här, då jag diskuterat det med andra inblandade, exempelvis min chefredaktör.

                      Jag förstår att din chefredaktör vill att du skriver om detta, det skapar engagemang.
                      Du försvarar det med att det inte inte ger mer kommentarer än annat, skulle Gina kunna försvara sig med det också?
                      Om det stämmer som några skrivit att det triggar igång ätstörningar att skriva och prata om det hat detta väl bara varit av ondo.
                      Hade ngn missat sekvensen i WV där Bianca berättar om sitt mående så har vi nu spridit det till alla…
                      Resultatet borde bara bli att Bianca kommer säga att hon nu är frisk.

                      16.41 så du tycker att det är bättre att låta ett cyniskt exploaterande företag som bryr dig noll om unga flickors hälsa fortsätta för att du vill skydda Bianca? Det är tamefan stört.

      Varför skulle hon nämna övervikt och fetma i det här sammanhanget? Hör ju inte till diskussionen.

        För att hon lyfter fram anorexi som det största problemet vi har i väst.

          Fast nu pratar vi om anorektiker och bulimiker som har undervikt, inte övervikt.
          Det spelet verkligen ingen roll vilket rum man är i, ändå ska det hatas på ”tjocka”.

          Håll dig till sakfrågan.’

            Det verkar vara ett problem – att hålla sig till sakfrågan – när man verkar sakna argument att posta?

              I allra högsta grad. Titta bara på alla kommentarer under inlägget om Stina Wollter och hennes bok med överviktsforskaren Erik Hemmingsson. Han om någon har kunskap om övervikt och fetma, men nädå, även det ifrågasätter den fettfobiska maffian och drar fram ”bevis” ur röven.

                Ja en del av kommentarerna från alla frälsta hälsoexperter och alla vårdbiträden som försökte låta som värsta experterna var sorglig läsning.

              En del älskar att diskutera tjocka och problematiken med fetma. De älskar det så mycket att de bara måste göra det i exakt alla diskussioner. Till och med diskussioner som rör anorexia och bulimi. Hur sjukt är inte det?!

              Som att påstå att Biancas reklam för Gina är samma som att en alkoholist skulle göra reklam för alkohol, hänger inte riktigt ihop.

              Argumenten är att många försöker blåsa upp anorexin, bulimi och ortorexi men låtsas som att fetma inte är ngt folkhälsoproblem.

              Allt för att lyfta sig själva och sitt varumärke som person.

                Vad har övervikt att göra med ett företag som frontar sin kampanj med en ätstörd modell? Och svält är ett betydligt större problem än övervikt. Blir så trött på alla aningslösa priviligierade besserwissers som aldrig fått känna på hur majoriteten av världsbefolkningen lever och är du dessutom född kvinna ökade ytterligare risken för att skadas och dödas i förtid. Men för all del tjata på du om dina löjliga välfärdsproblem.

          Ätstörningar ÄR ett av de största problemen vi har, oavsett kroppsform, i hela jävla världen och om du fortfarande tror att detta är en häxjakt på EN person så kanske du kan förklara varför man i Frankrike (sedan 2015) har lag på (för att kunna arbeta som modell) att man måste kunna uppvisa ett läkarintyg på att man UTÖVER att ha ett BMI som är kompatibelt med modellyrket – även är vid god hälsa?? Lagen uppstod för övrigt EFTER att den franska modellen Isabelle Caro avlidit till följd av anorexia 2010, varpå Caro hade tidigare själv ÖPPET talat om sin sjukdom och EFTER att Spanien, Brasilien och Italien satt ned foten på användandet av anorektiska fotomodeller. Det här ämnet är AKTUELLT i allra högsta grad, Bianca borde hyllas för hon visar hur jävla skevt GT (och andra branscher) utnyttjar folk!

          Nej, det gör hon inte. Läs om.

      Jag kan man inte argumentera får man ta till whataboutism.
      Fyra miljoner globalt har dött i sjukdomar där övervikt utgör en riskfaktor att insjukna i någon av dessa sjukdomar. Det står inte att de avlidit på grund av fetma. Däremot dör varje dag 25000 människor pga svält. Det blir per år över 9 miljoner. Människor som inte har tillgång till mat svälter och så sitter vi i väst och glorifierar ideal som går ut på självsvält för att bli bekräftad.

        Det ska vi inte göra, inre glorifiera övervikt heller, eller rikedom och lyx. Kan vi dela med oss till de som inte har istället. All jakt på framgång och rikedom är ofta roten till psykisk ohälsa.

          I den västerländska snäva normen är övervikt starkt stigmatiserad vilket är orsaken till att kroppspositivismen vuxit fram. Hade vi kunnat ha en förnuftig dialog kring hälsoriskerna hade debatten varit konstruktivare och antagligen hade fler lyssnat. Men nu färgas debatten av alla frälsta du är vad du äter och är du fet är det för att du inte försöker tillräckligt hårt eller så vill du vara fet. Men västvärlden förespråkar idag ett ideal där kvinnor ska vara helt befriade från fett och musklerna ska vara långa så att de inte syns. Anorexia är en dödlig sjukdom och en av de mest dödliga psykiatriska sjukdomar med en dödlighet på nästan 6 per 1000. Av de som dör är 20% till följd av självmord. Men det finns fler diagnoser inom gruppen ätstörning och tyvärr finns dåligt med statistik eftersom dödsfallen ofta hamnar under antingen självmord eller övrigt.
          Jag förstår att människor ömmar för Bianca och eftersom det i Wahlgrens värd inte finns något privat känner hela Sverige till alla deras problem. Och just därför är det helt obegripligt hur GT kommer på tanken att fronta sin kampanj med henne. Men GT är inte ett företag som är kända för sina etiska val. För några år sedan var de i blåsväder när de vägrade att berätta i vilka fabriker i Bangladesh deras kläder tillverkades i. Det visade sig att deras kläder tillverkades i de värsta fabrikerna som var utdömda av FNs kontrollorgan pga brandfara, risk för kollaps av hela byggnaden och för långa arbetspass. GT visar tydligt att trots att deras målgrupp är kvinnor bry de sig inte om kvinnors hälsa varken i öst eller väst. Deras kvinnosyn är lika unken som Victoria’s Secret på tiden när de fortfarande körde sina halvporriga modevisningar.

      Nja, hade Camilla visat bilder på när hon är ute och festar och har kul, bjuder vännerna på roliga drinkar eller chillar i solen med ett glas vin är det en härlig känsla som förmedlas, något som många eftersträvar. Däremot visas ju inte baksidan, när man ligger och kräks dagen efter, har ångest och måste ringa och ställa in det man planerat och svika sin omgivning. DET görs inte reklam för. Problemet när man visar upp något som är sjukt är ju att det finns en fin sida och en mindre fin sida.

    Inget ord om krönikan i expressen som nämnde ”häxjakten” kring detta?

      Menar du Irena Pozars krönika?
      Den är till och med länkad i inlägget. 🙂

        Nej inte den jag menade.

          Det är den enda jag läst.

          Länka gärna.

    Hur många gånger har du nämnt nu att det är baserat på DIN ”granskning”? Guldspaden och Kalla fakta nästa.

      Men det är ju det? 🙂

        Damn right. Och det ska du fan vara stolt över. Igen; Det krävs mod för att göra det som du gör Camilla. Och det som du gör, det är så otroligt viktigt.

          ??

    Men alltså har vi inte alla ett ansvar över oss själva. Att Bianca säger att hon inte har tid för att folk bokar upp henne på saker är ju ändå hennes fel. Det är väl ändå hon som bestämmer i slutändan vad hon ska göra och när. Det handlar om att hon vill inte få hjälp med sin ätstörning. Lätt att skylla ifrån sig på andra istället för att ta tag i problemet. Att Gina tricot väljer att ta in Bianca som är aktiv i sin ätstörning är bara helt sjukt! Alla har inte samma kropp som Bianca och om vi ska få det så måste man skaffa sig en ätstörning. Dom har bara henne som frontperson för att dom tjänar pengar på det, dom säljer mera kläder då.

      Om vi alla har ansvar för oss själva, så borde de som triggas av Bianca ta ansvar och avfölja, kanske ta en paus från sociala medier? Och ta tag i sin egen problematik snarare än att hävda att den är ett resultat av andras beteenden. Eller är det kanske bara Bianca som ska ta ansvar?

        Hon är ju i alla fall vuxen, till skillnad från majoriteten av hennes följare.

    Jag anser att en stor skuld bör läggas på produktionsteamet bakom Wahlgrens värld. De har följt Bianca med kameror i ansiktet i många år trots att hon länge haft dessa problem. Nu har hon hoppat av som ”fast” medlem men syns ändå mycket. Att filma och sända när hon mår på detta sätt känns oerhört oetiskt. Och Pernilla förstår jag mig inte alls på. Ja Bianca är vuxen men är man sjuk och inte inser sitt eget bästa borde hon som mamma reagera. Att både teamet och hennes mamma släppt igenom detta känns väldigt fel. Och varför tar Pernilla ens upp detta med Bianca medan de filmas i bilen?? Nej, se till att hon tar paus från programmet. Och inser hon det inte själv så ta beslutet åt henne. Hon ska inte filmas i dessa jobbiga situationer för att sen sändas på tv.

    Det är ju spännande att de (GT) får det att handla om Bianca som person istället för sakfrågan. Sedan funderar jag en hel del på detta exploaterande generellt. Det är sjukt. S j u k t. Ser så många små ”Biancor” på sociala medier och de är redan programmerade med vad som gäller. Fruktansvärt.

      Att GT kör den taktiken förvånar mig inte ett dugg. GT är ett riktigt skitföretag som enbart bryr sig om att maximera vinsten för sina ägare. Kan man suga ut en extra procent är det bokstavligt talat värt att gå över lik för att uppnå det.

    Fråga: ska Bianca inte få göra reklam alls? Eller finns det företag där du tycker att hon är mer okej som modell?
    Vilka företag tycker du får respektive inte får använda Bianca som modell?

    Hon har ju defacto samma promblematik oavsett sammanhang.

      Absolut, men det är inte vad det här handlar om.
      Här pratar vi om sättet Gina Tricot försöker försvarar sitt val av modell med att hon ska vara en förebild som är öppen med sina ätstörningar, trots hennes motvilja och ”tidsbrist” att söka hjälp.
      Någonting som går emot deras tidigare och väldigt tydliga ställningstagande mot att använda modeller som på något vis för tankarna till ätstörningar.

      Det handlar inte om Bianca. Det handlar om Gina Tricot.
      Hade GT tagit avstånd från självskadebeteende i stort men samtidigt använt sig av en modell som skär sig i armarna varje dag, under förevändnigen att hon är en förebild som pratar om att hon skär sig själv – samtidigt som hon inte aktivt försöker sluta med det – hade det varit helt okej i din bok?
      Är det mindre illa, eller något som varken ska uppmärksammas eller problematiseras, bara för att någon slänger fram att det faktiskt finns folk som skadar sig själva genom att bränna sig själv på armarna med cigaretter?

        Men hennes motvilja syntes ju bara i det lilla klippet från Wahlgrens Värld? Och det var ju för att hon blev så upprörd, då säger man såna saker. Vad vet vi om hur mkt hjälp hon har tagit efter det/innan det?

          Exakt, ”vad vet vi om hur mkt hjälp hon har tagit efter det/innan det?”

          Det är just det vi inte vet. Vi har inget med det att göra, men allt vi vet är vad Bianca uttryckte i klippet. Det är det som GT stöttar. En person som, om vi ska gå efter klippet i TV, som GT väljer att arbeta med.

          Bianca är inte problemet. Det är tråkigt att hon hamnade i kläm i denna diskution, men vad GT gör när de valde att jobba med Bianca är vidrigt. Inte pga henne, men pga de uttnytjar henne för sin egen vinning. De skiter i ätstörningar, de vill bara verka PK så länge de kan tjäna på det.

          Så trött på biancas små ”puppets” som försvarar henne i vått och torrt?

            Inte bara små puppets som gillar henne. Även en del Britt-Marie och Nettan som tycker hon är fin.

      Det är ju också skillnad på att anlita en ätstörd person som modell för kläder (som anställds för att visa hur kläderna ska sitta och som indirekt signalerar vad som är en önskvärd passform, och således önskvärd kropp, vare sig mottagaren av budskapet uppfattar det medvetet eller undermedvetet), än att en ätstörd person gör reklam för ljudböcker, inredning eller dammsugare.

    Får man inte ens sitta i morgonsoffan och berätta om sina psykiska problem om man inte har sökt hjälp? Man är väl inte en förebild eller inspirationskälla för det. Alkoholister, hemlösa, anorektiker…dom får inte synas i media alltså? Dom finns, men vi ska helst sopa dom under mattan tills dom blivit riktiga människor igen, för annars finns en risk att andra människor ser dom och blir inspirerade.
    Att söka hjälp är en sak, att få hjälp en helt annan. Svårt att söka hjälp om man har psykiska problem, är inte det en del av sjukdomsbilden? Svårt att få hjälp då vårdköerna är lååååååånga? Vad händer om man inte ens blir godkänd för hjälp?
    Jag tvivlar starkt på att om en alkoholist satt på soffan och pratade om sin aktiva sjukdom, som hen inte fått hjälp för av olika anledningar, skulle inspirera tittarna till att bli alkoholister.

      Handlar väl om att vi i omgivningen/samhället inte ska ge fördelar till sjuka som kan göra att deras incitament att söka hjälp och bli friska minskar och att en bild målas upp för andra att sjukdomen innebär framgång. Alltså helt ok att prata ut om sina problem men den som sitter i soffan och pratar om sin alkoholism bör ju inte sedan bli bjuden på en lyxig sponsresa för vinprovning. Men då är det alltså researrangören som gör fel, inte den som bjuder in till TV-soffan.

        Nej, kanske inte vinprovning, men någon annan resa som inte är kopplad till sjukdomen?

          Jag ser inga problem med det, inte heller att en ätstörd person gör reklam för en tapet eller vad det kan vara. Blir ju konstigt om man ska ha några slags regler att de som är sjuka inte ska få synas. Farligt också. Men för allas skull tycker jag ändå det är olämpligt att visa upp den ”bra” sidan med sjukdomen i reklam då reklam är just för att locka folk samt att den sjuke förmodligen triggas ännu mer av fördelarna med sjukdomen. Inte så att de automatiskt kommer bli friska om de inte får kontrakt men det är ju ett hinder att söka hjälp när andra står och hejar på.

      Tror du på riktigt att Lydia 59 år, bostadslös utan sociala kontakter och skyddsnät utskriven från psyk som har allt hon äger i en kundvagn som du kan se sovandes på centralen blir inbjuden till Tilde de Paulas rosa TV soffa för att prata psykisk ohälsa och hur det är att vara hemlös? Knappast för det blir inte bra TV. Det är kändisar som är ekonomiskt oberoende som bjuds in att gråta ut om sina jobbiga år som fattig missbrukare. Och jodå det har suttit både en och två kändisar som berättar om sitt missbruk, alkohol och droger men nu har kontroll så de kan fortsatt njuta av sina droger. De får sällan en skitstorm utan programledaren sitter där och är förstående och Berra tänker fan kan han kan jag och super sig asfull och spöar tanten och barnen.

        Nej, det blir hon inte såklart, men i teorin så skulle hon kunna bli och jag ser inte att det skulle vara problematiskt. Jag tycker att dessa personer också kan få höras och synas, om dom nu allt förmodan skulle få möjlighet till det.
        Och ja, jag är less på gråtande kändisar. Vill inte se Persbrandt snacka om sina drogfester en endaste gång till.
        Berra från Boden spöar nog sin fru och barnen oavsett, det har ingenting att göra med vem eller vad han ser på morgonsoffan.

          Ja nog skulle det vara befriande att se riktiga människor. Tyvärr lär det aldrig hända.
          Men kändisar har stor påverkan på vanliga människor. Så även om exemplet med Berra är aningen överdrivet så är det tyvärr långt ifrån långsökt. Det finns spaltmeter av forskning och även experiment så nog är vanliga människor löjligt lättpåverkade även om det finns många som bestämt hävdar att de aldrig skulle låta sig manipuleras.

    OT: men en av biancas nya vänner verkar plugga till läkare och lägger ofta upp videor och bilder på patienter som opereras ( ej ansikte )

    Är kanske ute och cyklar men känns det som en okey grej att göra eller överdriver jag?

      Det känns som en väldigt sjuk sak att göra. Nu vet jag inte vad det är för operationer som görs men ska det publiceras någonstans förutom i dennes journal, ja då ska det vara ett medgivande.

        Och även om patienten ger medgivande så känns det ju lite konstigt. Man får ju tänka på att patienten är i en väldigt utsatt situation och eventuellt har starka smärtstillande i systemet. Om syftet är att underhålla allmänheten så känns det inte riktigt rimligt att ta risken att någon kanske känt sig pressad till/inte förstått medgivandet.

          Lite det jag också kände? Just detta var en hjärtoperation ? Jag har anmält hennes story på instagram men jag vet inte om man kan eller framförallt BÖR göra något mer? Informera sjukhuset eller liknande. Jag tycker det känns som ett övertramp oavsett om man har gett sitt medgivande till att studenter är med och lär sig. Just att det måste upp på instagram

            Ja tänker att sjukhuset vill ha stenkoll på vad som publiceras och ska de hålla koll på en massa instagram-konton för att det är vanligt bland studenterna att publicera olika ingrepp blir det ju ett jättejobb och risk att sekretessen bryts någonstans. Man ska ju kunna lita på att kunna söka vård utan att bli tillfrågad om man vill synas på random privat instagramkonto menar jag.

              Jag men det var min omedelbara skräck! Är man inte ens trygg och säker från all socialamedier exponering ens i en operationssal när man undergår en hjärtoperation? Jag personligen tycker det är ett övertramp. Som läkare och student är man där för att lära sig eller hjälpa, inte instagramma? Men är det nåt ni tycker man ska uppmärksamma sjukhuset ev skola än för? Eller är det att ta det för långt?

                Såg nu vem det var, vars namn börjar på D. Hon verkar plugga på KI och vara placerad på Huddinge. Vet inte riktigt hur jag ska gå vidare, om jag borde meddela skolan.

                  Jag tycker du ska meddela skolan, vore öven bra om du meddelade sjukhuset också. Dags för dessa snöflingor att lära sig vad man ska göra och inte.

      Det är absolut inte OK! Har pluggat läkarprogrammet på KI och kan verkligen inte tänka mig att iaf KI skulle vara okej med det. Den personen borde verkligen anmälas till skolan och sjukhuset.

        Undrar vad personen heter på instagram?

        Vet du på rak arm vem man anmäler till? Jag har tagit screenahots

          Jag hade kontaktat socialstyrelsen som är den myndighet som bland annat utfärdar legitimation till vårdyrken som läkare, ssk mfl.
          https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/kontakta-oss/
          länken tar dig till info om hur du kontaktar dem. Jag hade vänt mig till socialstyrelsen.

            Har vissa ingen moral? Som ni skriver, ska man inte ens kunna vara fredad från sociala medier på operationsbordet än? Varför är en mobil ens med i operationsrummet!? Det var en hjärtoperation hon filmade, inte läge att komma med en smutsig mobiltelefon. Fyfan vad lågt hela grejen.

              Kommer också anmäla det.

      Satan vad sjukt, hoppas ni anmäler.

    Fast ditt tankeexperiment håller ju inte. Det är inte olagligt att ha en ätstörning, men att köra rattfull är det.

      Det handlar om att vara en förebild eller inte och Gina Tricots resonemang vad gäller det.

    ”Tv4’s morgonsoffa”

    Camcam inte du också! ? TV4:s morgonsoffa på svenska, inte TV4’s morgonsoffa. Med all kärlek ??

    Men att vara sjuk och kunna försörja sig själv samtidigt är väl mer önskvärt än att vara sjuk och inte kunna det. Nu pratar jag generellt och inte om Bianca som har pengar. Jag har svårt att tänka att man vill vara sjuk, eller ekonomiskt utsatt, som i sin tur bara spär på den psykiska ohälsan ännu mer.
    Jag förstår inte tanken kring att samhället inte ska ge sjuka fördelar, så att dom blir friska. Jag tror inte att det funkar så.

      Jag kan bara svara för mig själv.
      Man skäms över att inte kunna jobba. Jag vill ut och jobba och vara nyttig i samhället och tjäna egna pengar. Man ställer in saker som man planerat med vänner m.m

      Om någon sade till mig att mina besvär försvinner om jag amputerar båda benen. Så skulle jag säga ja till ampution direkt.
      Som du skriver, man väljer inte att vara sjuk och man väljer inte att må dåligt. Det är en kamp med Förnedringskassan för att bevisa att man inte kan jobba. Man jagar läkartider och sedan måste man komplitera flera gånger.

      Samtidigt sitter friska människor hemma och går på bidrag för att det är bekvämt. De vill inte jobba fast de kan. Har gört flera historier om folk som medvetet missköter sin praktik för att inte vara välkommen tillbaka.

    Undrar om detta även gäller åt andra hållet.
    Nu pratar jag om personer som väger 150 kg och upp och promotar plus size. Det är skillnad på att vara mullig och grov övervikt. Jag har övervikt men när jag ser modeller som väger runt 200 kg så tänker jag mig för vad jag äter.

      Så du menar att folk vill också bli feta när de ser plus size-modeller, eller? Att vara överviktig är inte ”inne” på våra tider till skillnad mot att vara smal och inte något människor eftersträvar. Alltså att bli feta. Så din resonemang haltar.

        Anonym 13:46
        Man kan vara ätstörd åt andra hållet med.
        Ätstörningar handlar inte bara om att vara smal.
        Många äter som tröst och hamnar i en ond cirkel.

          Ja, även överviktiga människor kan ha ätstörning och folk tröstäter men de gör inte det pga. att de ser plus size-modeller och ”blir inspirerade” av dom att börja tröstäta och överäta. Det är en helt annan sak med smalhetsidealen. Så din resonemang haltar fortfarande.

          Tror du att problemet med övervikt beror på att folk VILL bli tjocka? För att de ser så många andra lyckade tjockisar leva drömlivet att de också bara måste bli lika feta, kosta vad det kosta vill?!

            Anonym 14:01
            Vart har jag sagt det?
            Jag ville bara få fram att man kan vara ätstörd åt andra hållet. Samt att det är skillnad på övervikt och övervikt. Man kan vara överviktig och ändå vara hälsosam kroppsligt. Grov övervikt sätter sig på leder, organ m.m

            När en persons övervikt gör att man inte kan ta hand om sin egna hygien så är något fel.

              Absolut kan man vara ätstörd åt andra hållet också.
              Det finns ett amerikanskt program som går på kanal 11:a som heter My 600-Lb life
              Handlar om extremt överviktiga som jobbar på att få hjälp med sin övervikt.
              Där framgår det ganska tydligt att grunden till deras övervikt ofta bottnar sig i övergrepp, misshandel, tragisk barndom mm som gör att de tröstäter. Enda stunden på dagen de mår bra är när de äter, och därför äter de mest hela tiden.
              Väldigt trasiga personer. De har också en ätstörning. De riskerar att äta sig till döds. De behöver också hjälp.

              Jag tror dock inte dessa inspirerar och triggar andra till att göra detsamma så som supersmala modeller triggar unga till att de svälter sig för att vara lika smala som den de ser upp till.

                A
                Der var det programmet jag tänkte på.
                Och de börjar bli fetare och fetare i staterna. Samtidigt är det nästan tabu att säga att de börjar bli sjukligt överviktiga. Det tar på leder och organ kläms ihop.
                Ambulanser behöver bli bredare då en del har svårt att ta sig in.

                I ett avsnitt så var det en man som ville gå ner i vikt. Hans sambo kom och gav honom mat som han inte skulle äta. Läkaren ringde runt för att få hjälp åt mannen som blev matad. Han ville inte men då det var hon som skötte inköpen och lagade maten så hade han inte mycket till val.

                Det är hemskt när de berättar att de började äta för att bli tjocka för att bli lämnade i fred. Samtidigt är det nästan häxkonster att gå i terapi. De får höra att bara svaga människor går i terapi. När de har fått träffat en psykolog så önskar många att de skulle ha gått långt innan men de skämdes för att gå dit.

                Verkligen. INGEN i det programmet har blivit feta för att det verkar så jävla nice att vara fet, att man verkar få ett så himla bra liv, bli älskad och populär.

              Ja du har sagt det nu – att man kan vara ätstörd åt andra hållet. Ingen har sagt annat. Behöver man lista exakt alla andra problem i samhället för att få diskutera ett problem?

      Vilka modeller över 150 kilo (och ända upp till 200 kilo) frontar kampanjer? Jag har nog inte sett en enda men jag kan absolut ha missat. Jag undrar alltså uppriktigt om vilka modeller och kampanjer du syftar på?

        Anonym 13:50
        Jag är inne i staterna och rotar.
        Där är det mycket fat acceptans och en del modeller ser inte sunda ut.

          Okej.

          Jag tror inte att någon ser en 200 kilos modell och tänker att den vill bli lika tjock. Vi är alldeles för indoktrinerade att smal är bra, och är man smal så är man lycklig, för att någon ska vilja bli tjock. Jag tror att det enda som eventuellt händer är att någon tjock känner lite mindre självhat när de ser andra tjocka få existera på offentliga platser. Och att inte hata sig själv är ett viktigt steg för att vilja ta hand om sig.

          Ingen ung tjej tänker att allt kommer bli bra om hon bara går upp 100 kilo först. Tyvärr tänker många unga tjejer tvärtom, att allt kommer bli bra bara hon går ner x antal kilo först. Så pass att man väljer att svälta, kräkas osv för att nå dit. Därför är det inte samma problematik med överviktiga modeller. Ja, övervikt är ett problem men det beror inte på att människor aktivt vill bli tjocka.

            Anonym 13:57
            Man kan vara ätstörd åt andra hållet.
            Trist att man inte kan ändra det man skrev i sitt första inlägg. Inser att jag skulle ha förklarat bättre.

            Tror att sma idealet i dag kommer från Instagram. Många unga förstår inte att bilderna är så grovt omgjorda. De ser en vacker lögn och ”modellerna” på instagram är inte äkta. Det är filter och smala kroppar överallt. Även Kardashian sekten/klanen gör sig smalare på bilderna i dag!

            Instagram är den ”lätta” vägen att bli brtlmd och tjäna pengar. Samtidigt tävlar man mot flera tusen andra för att synas. Man riskerar sitt liv för en bild! Man måste ta 100 bilder av något för att få en bra bild när 99% av bilderna ser likadana ut.

            Mab måste även fläka ut sitt privatliv och till slut vet man inte vad som är jobb och privat.
            Sociala medier är skit!

              Jag VET att man kan vara ätstörd åt andra hållet. Det är inte vad jag ifrågasätter.

              Flundra: detta har varit ett problem långt före sociala medier. Bara att gå tillbaka till 90- och 00-talets skönhetsmagasin.

          Så vilka modeller rör det sig om mer specifikt? Eller kan det vara så att de inte har gjort sig så kända av någon anledning. Kan det finnas en gemensam nämnare bland de modeller som är framgångsrika och som folk kan vid namn?!

            Anonym 14:07
            I dag kan alla kalla sig för modell tack vare Instagram.
            Här är två omslag från Cosmo Politian(stavning) där de vill få övervikt dom hälsosam.

            https://therealdealofparenting.com/obesity-is-not-healthy-and-body-positivity-wont-change-that/

              Har folk stora svårigheter att hålla sig till sakfrågan?

                Du skrev om modeller med ätstörningar.
                Man kan ha ätstörningar som gör att man går upp i vikt.

                  Och det är relevant här hur då?

                    Anonym 14:38
                    Företaget fick kritik för att ha ätstörda modeller. Nu smala modeller, skulle de få sama kritik om de använde en plus size modell med ätstörning? Eller gäller kritiken bara mot smala modeller?

                      Vet ej. Gina har väl aldrig haft en modell som drar större storlek än xs så frågan känns inte så relevant.

              Inte vägde de 150-200 kg. Och jo, man kan vara hälsosam med den vikten de har.

      Jag vet inte riktigt. När jag ser supersmala modeller och influencers tänker jag att jag kanske borde gå ner fem kilo. Men jag har ju aldrig tänkt att jag borde gå upp 100 kilo för att se ut som Tess Holiday. Men jag vet att det har riktats kritik kring större modeller och att människor som redan har övervikt ”inspireras” att fortsätta vara stora eller bli större. Vet inte om det stämmer dock.

      Psykologi och mänskligt beteende är ju väldigt komplext, plus att vi är individer allihop. Vissa hävdar ju att alla med övervikt har en ätstörning.

        Anonym 14:16
        Jag skulle tro att de som inspirerars att gå upp mer kanske har gett upp för att gå ner i vikt. I Staterna så är deras övervikt enorm och de säger att det är sunt och hälsosamt att vara överviktig. Sen har vi de som är gravt överviktiga som behlver hjälp med sin personliga hygien.

        Många av dem säger att de vill gå ner i vikt men har svårt då de är då vana med en typ av mat. Sen finns det folk som fuskar med dieten de får och blånekar att de fuskat.

        När Adele gick ner i vikt så blev det mycket ramaskri om att hon har övergett de överviktiga då de såg henne som en förebild.

          Men vad har det här med sakfrågan i inlägget att göra?

      Vem fan använder ordet ’mullig’?

    Jag tror att jag tar en paus härifrån nu. Alldeles för mycket vikt och kropp här inne.
    Jag tycker att detta är jättebra att det uppmärksammas, men Camilla, tänk på att du har ett stort ansvar med din blogg också. Inte bara inläggen (vilka jag tycker har hållit bra nivå) men vilka kommentarer som får stå kvar.

    Min ätstörning har varit under kontroll senaste åren men för mig blir det alldeles för mycket att bloggen nu bara består av vikt typ.
    (Och ja, jag tar ju mitt eget ansvar och slutar läsa bloggen ett tag så ni behöver inte ge mig det rådet)

    Vet inte riktigt varför jag känner att jag vill announce my departure, men vill väl mest ge någon slags feedback till Camilla.
    Jag återkommer säkerligen på ett tag, jag gillar bloggen: )

      Du är inte ensam. Längesedan jag hade ätstörningar men ränderna går ju aldrig ur och det är ett evigt kämpande mot alla hjärnspöken och blir inte bättre av alla dessa inlägg. Tar en paus jag med. Kämpa ❤️

      Det blir inte mycket kvar att skriva om ifall man måste ta hänsyn till alla olika tänkbara triggers folk har.

      Tycker att det är bra att du tar ansvar och tar en paus om du känner att den just nu inte är bra för dig. Jag tycker att det Camilla belyser, och vågar fortsätta belysa, är viktigt just för alla som inte har styrkan (eller förnuftet eller förståelsen) att välja bort. Som dagligen matas med reklam från företag som använder sig av modeller med ätstörningar.

      Jag håller med, jag insåg just att det här antagligen är anledningen att jag har hetsätit de senaste dagarna.
      Jag blir så illa berörd hur Bianca behandlas och kräks nästan hur den här Hannah skriver om henne.
      Jag som är överviktig är inte okej i samhällets ögon, försöker jag gå ned i vikt är jag inte heller okej i andra sammanhang. och är man för smal så är man inte heller okej. Sen ska vi inte tala om alla dom där influenserna med perfekta kroppar, de borde inte heller få synas.

      Och jag är 50+ och reagerar så här…

    Ok vi förstår att du säger att det inte handlar om Bianca.
    Men i alla andra inlägg du skrivit som handlar om Bianca, så är det så tråkigt hur attityden är.

    Tex när det kom ut info om att hon skulle göra en talkshow. Istället för att skriva att det ska bli kul att se vilka gästerna är, så skriver du:
    ”…utan där jag tänker att det kan bli svårt är om Bianca ska intervjua människor från andra delar av offentligheten, med tanke på hennes bristande allmänbildning och att hon inte ens gick färdigt gymnasiet.”

    Varför trycka ner andra människor??
    Varför ska hon inte få kunna göra en talkshow?

      Okej, och det är relevant i den här situationen, hur?

        Men nu får du beömöta kritiken. Vad är det för retorik du kör med ? Du som har sådana förväntningar på andra, att de ska stå till svars för varenda litet misstag stor eller smått.

        Du får ju förstå att ditt eget ansvar växer med din plattform. Tycker du inte dina läsare förtjänar svar i samma ton som den är ställd?

          Men det är ju två helt olika saker. Det måste väl vara okej att ställa sig frågande till någons förmåga att hålla en talkshow och parallellt med det kunna kritisera företag som använder sig av modeller med ätstörningar?

      Att man undrar hur en person med så uppenbara brister i allmänbildning som Bianca, ska rodda en talkshow är inget konstigt alls.

        Ja men absolut, det blir väl ett drev så fort showen är ute..
        Lyssna på fredagspoddens avsnitt förminska mig aldrig igen

        Som tur behöver du inte titta

      Är SÅ trött på Biancas små puppets som härjar härinne. Stick??

        Trevlig attityd av dig..
        Jag är ingen liten puppet åt Bianca men tycker att jargongen på inläggen ofta är så nedlåtande. Det handlar inte om just Bianca. Men det är ju en annan diskussion, jag fattar det.

          Fast då undrar jag varför du fortsätter läsa om du tycker att jargongen på inläggen ofta är så nedlåtande?

    Tycker att det är jättebra! Men, kan ändå inte hjälpa att tro att det måste vara jobbigt för Bianca att hamna i den här situationen. Hon är ju ändå sjuk och i en väldigt komplex sjukdom. Vore det inte bättre att utelämna hennes namn?

      Rubriker gällande Bianca drar klick och väcker debatt. Det är allt som räknas.

      Håller verkligen med. Så sanslöst oetiskt att hänga ut en person på det här viset. Hennes namn borde inte nämnas.

        Och hennes namn borde moddas om det är så att hon inte ska diskuteras.

    Varför uppmärksammades inte detta när hon hade kampanj med Nelly? Konstigt att bara Gina får ta smällen.

      Pga att Gina Tricot gått ut och tagit ställning mot ätstörningar och att deras värderingar är att inte vilja kopplas samman med det på något vis. Det har inga andra företag gjort så vitt jag vet.
      Därför kritiserar jag Gina Tricot i det här fallet.

      Skulle Oatly helt plötsligt byta bana och säljs mjölk hade det företaget nog också kritiserats, men det betyder inte att vi då måste granska Arla för att de helt plötsligt börjat sälja Havremjölk.

    En del som missas ganska ofta men som jag tycker är viktig att ta upp också är att Bianca själv förmodligen påverkas negativt av såna här jobb. Att ha en ätstörning är att leva med din värsta mobbare runt dig dygnet runt. En mobbare som granskar allt du gör, allt du äter, hur du klär dig, hur du ser ut, ALLT. Hade jag fått ett modelljobb när jag hade ätstörningar hade jag kämpat med näbbar och klor för att hålla min vikt eller gå ner ännu mer. Det hade gett så mycket extra näring till min sjukdom och gjort tillfrisknadsprocessen ännu längre. Dom enda som gynnas av det här samarbetet är Gina Tricot. Alla andra är förlorare.

    Dessutom behöver hon väl inte jobba en enda dag till i sitt liv om hon inte ville.Hon är ju jätterik. Så att bara ta på sig mer och mer jobb förstår jag inte.

    B ERKÄNNER – JAG ÄR SJUK .
    ALLA*JA lets dooo reklam*

    bojkott.. tack o hej leverpastej , fy Gina! skäms på er…

    Vad är det med Pozar, fattar hon inte vad situationrn handlar om?? Det SISTA Bianca borde göra är att modella, för sin hälsas skull. Så länge folk prisar hennes sjuka kropp har hon inga incitament att jobba med att bli friskare. Just för att hon skriker ”INGEN FÅR PRATA OM MIN KROPP!!” borde hon låta bli att utsätta sig för det.
    Gina Tricot exploaterar Bianca och hennes sjukdom för att sälja kläder och det är vidrigt. De ska ha all skit för det. Vi vet att ätstörningar triggas av bilder, folk som är sjuka riskerar att falla tillbaka i sjukdom av sådant här. De letar också bilder att ha som inspiration. Vi vet detta och ändå skiter storföretagen i det.
    Jag vill inte att Bianca ska förlora jobb. Jag vill att GT slutar exploatera ätstörda. Det är två helt olika saker. Jag vill att hon ska få stöd och ta tid till att få behandling och bli frisk. Det gör ont att se henne just nu och jag önskar verkligen att hon kunde ge sig själv en chans att bli bättre.

    HANNA BERGWALL skriver att dom 3 sista sidorna i hennes inlägg är viktigast. Men tydligen har hon glömt vad hon skrivit om sig själv på nyheter 24
    ” Under min tonår och en bit in i vuxenlivet led jag av psykisk ohälsa. Under den tiden skrev jag dagligen på instagram om min kamp mot framförallt min ätstörningen. Delvis för att få ordning på mina tankar. Delvis för att bidra till att bryta tabun kring psykisk ohälsa.”
    Just sayin ?

      Men så sjukt. Speciellt när man läser bildspelet med hennes bilder med text. Där hon beskriver att Bianca är orsaken till så mkt triggande och att det är mer skadligt att prata om det än att det hjälper.
      Ändå så är det precis det vad hon själv gjort tidigare.

    Hon dessutom både taggar Bianca och skriver Bianca med stor text i bilden på insta..

      *alltså Hanna Bergwall gör det, lockar väl fler följare

    Jag tycker det var stort och bra och väldigt pedagogiskt av dig att jämföra med annan beroendeproblematik/destruktivitet och ta in dig själv i exemplet -det visar att du själv kommit långt i din sjukdomsinsikt (och det skyddar naturligtvis dig från av insjukna igen, att både vara öppen och ha självinsikt. Bra kämpat and hang in there!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.